Τα δικαιώματα του παιδιού 2/6/2005 (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, 2020)
: Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Οι γυναίκες πάνε στον κόμμα και το πρόβλημα είναι πραγματικά. Γιατί ζούμε σε μια εποχή πληροφόρηση, έχει προβλεπθεί στο Άνθρωπο 13 η ελευθερία έκπαιδης και πληροφόρηση, που σημαίνει ότι πρόσβαση στις πληροφορίες. Εδώ ήταν μια πόλη η οποία έκανε αυτήν τη δυνατότητα. Το είχαν γιατί είναι ανοιχτό. Τα παιδιά μπορούν να πληροφορούν, δεν χρειάζονται τα βιβλία και τα τεχνολογίες και επομένως να διαμαρτώνουν άποψη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνετοπίσουν πλέον και ως Ευρώπη το πρόβλημα του διαδικτύου ως ένα και μόνο δικτύου. Και υπάρχει και σε αυτό μια ημέρα που είναι ασχερωμένη η κυβρήνη του διαδικτύου, που σημαίνει ότι πληροφορούν τα παιδιά ότι δεν πρέπει να δίνουν το πραγματικό τους τόνομα, δεν πρέπει να δουν πληροφορίες για την οικογένεια, για την ηλικία τους και κάθε τόσο δεν είναι πολλά ταχρούσματα, αλλά και στην Ελλάδα η νέη δική υπηρεσία που υπάρχει στην αστυνομία ανοιχτεύει πορπογραφικά τάοι και επομένως βλέπουμε ότι καινούργια θυσίματα προσχεθούν. Απέναντι σταθερά και πάγια η θέση μας είναι η πληροφόρηση και η ελεγχόμενη ελευθερία και η κοινωνία ανάπτυξης και παιδιά είναι αυτή που μπορεί να μας σώσει και όχι σε καμία περίπτωση η απαγόρευση. Πάμε τώρα στις εθνικές δύσματα που είναι πιο δύσκολα και βαλιά όπως είναι το 2019, η προστασία από την κακοποίηση και την παραμέληση. Αυτά τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, ο συνήγορος τα καταγράφει γιατί πρέπει να της πω ότι ο συνήγορος κάνει μία έξερση μία φορά και χρόνια η ελληνική μουλή για να δώσει εικόνα της χώρας, να δώσει μία εθνικολική εικόνα και παράλληλα να προτείνει φορμοσοφικά και άλλα κοινωνικού περιοχωμένη μέτρα ώστε να συμμετοπίσουμε τα νέα θενόμενα. Έχουμε παιδιά, έχουμε τώρα 20, προστασία των παιδιών που είναι χωρίς οικογένεια. Προστασία πήρα ένας κύριος από το Περαγωγικό Συντρούτο και με ρωτήσαμε τι έχουν γίνει τα παιδιά των χαναριών. Αυτό είναι ένα ερώτημα που κλανάται, είναι ένα ερώτημα που κλανάται. Εκεί πριν από μερικά χρόνια είχαμε μερικές εκατοντάδες παιδιά, γύρω στα 500, τα οποία έγινε μια προσπάθεια από τις υπηρεσίες της κοινωνικής να πάνε σε ένα ήτιμα και να βρεθούν κάπου και πήρθαν από τα παράτρια και φύγανε. Επομένως αναζητούν τώρα όλοι αυτά τα παιδιά. Αρκετά είναι ξένα για την Εσναρβανία, αρκετά ήταν με οικογένειες που τα πήραν πίσω. Το γεγονός ότι είμαστε όμως αφροετοίματοι να δώσουμε μια απάντηση, είμαστε καθιστά διτυχώς υπόλογους απέναντι και σε διεθνείς οργανώσεις, όπως είναι το ΣΕΙΚΙΡΤΡΕΝ, γιατί υπάρχουν πια μεγάλες οργανώσεις που παρακολουθούν εθνές διτύματα που συγκακοποιηθεί και στο εμπόριο παιδιών στην Ευρώπη, που αφορά διτυχώς αρκετές εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά, το εμπόριο ανθρώπων, και που σε μερικές χώρες έχει μεγάλη έκταση, όπως είναι στο θένορα της Γερμανίας με την Πολωνία, όπου καταγράφεται ότι οι γονείς νίκια δανείκουλουσαν τα παιδιά τους εκεί. Όλα αυτά βεβαίως με την επίγνωση ότι ένας μεγάλο ποσοστό οφείλεται στη στόχια, από το οποίο και η χώρα μας δεν είναι απαλλαγμένη αν δούμε ότι με τα επίσημα στοιχεία, είμαστε πάνω από 20% το ποσοστό των οικογενών που είναι στα όρια της στόχης. Για τα παιδιά που όσες μιλήσαμε είναι το 22% και να πάμε στο 23% που είναι τα παιδιά με αναπηρία. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ λόγος σε τελευταίες δεκαετίες, όμως βλέπει κανείς ότι πρακτικά γίνει στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών που έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα. Οι οικογένειες υποφέρουν πάρα πολύ, δεν πρέπει να τους πείρνουμε, ακόμη και εκεί που πήραμε κάποια μέτρα κοινά στο ορατά δηλαδή, στα πεζοδρόμια παραδείγον σχεδόν των παιδιακών αγώνων, ή και εμείς ως πολίτες δεν θεβόμαστε αυτές τις προσβάσεις που υπάρχουν. Μιας μας τέτοια είχε πάει στο εξωτερικό, γύρισε πίσω και βλέει. Ακούπω, είχαν πλέει στο Στρασβούργο, πάρα πολλούς ανάπηλους, αυτή η χώρα πρέπει να έχει πάρα πολλούς ανάπηλους. Βεβαίως είπαμε μετά ότι δεν έχει περισσότερους από εμάς, απλώς έχει οι ανάπηροι κυκλοκορούν. Μπορούν να είναι κυκλοκορίσμένος και εμάς τους είναι σχεδόν αδύνατος, δηλαδή πάρα πολύ πολλούς ανάπηλους. Θα πάω στην εκπαίδευση, εδώ η υποφευρική και η δωρεάν βεβαίως σεμάς είναι μια κατάκτηση. Η ανθρώπινη ασιοπρέπευση του παιδιού βεβαίως σεμάς υπάρχει. Η ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού είναι ένα αντιτούμενο που θα πρέπει όλοι να βάλουμε ένα ερωματικό στο νεαστό μας, η εκπαιδευτική και η υπόλοιπη, πόσο πραγματικά είναι ο κύριος στόχος, έτσι όπως περιγράφεται στη θέση μας. Ή ο στόχος μας πια είναι να παιδίσουμε τα παιδιά, να είχαμε όλους τους μαθητές, να μπορούμε συνέχεια να μπορούμε σταματησίδια και ξεχνάμε λίγο ότι χωρίς τον ελεύθερο πρόγραμμα, χωρίς το παιχνίδι, χωρίς να δώσουμε τις δυνατότητες, να αναπτύξουμε την προσωπικότητά τους, όλα τα υπόλοιπα είναι ένα χάρτινο σπίτι. Έχουμε μπεί σε έναν ανταγωνισμό πάρα πολύ μεγάλο, έχουμε μικρούς καμπαγάλες σε ποιας συμπτήματος, έχουμε ένα σύστημα εκπαιδευτικό με πολλά προβλήματα που δημιουργεί βάση εμπόρια και στις καλούς εκπαιδευτικούς, αλλά και στις υπογένειες οι οποίες βλέπετε με πιο ανοιχτό πνεύμα την εκπαίδευση των παιδιών και επομένως πιστεύω ότι αυτή η πληρωτική, αυτό το πληρωτικό ερώτημα είναι ένα ερώτημα στο οποίο διαρκώς πρέπει να με καπάσετε και είμαστε πραγματικά υπόλοιποι τα παιδιά εδώ που έχουν μια ευθύνη. Βεβαίως η έκθεση του Υ.Ε. πρέπει να σας πω ότι τονίζει αυτά τα στοιχεία και παράλληλα λέει ότι θα πρέπει να ανέχει το ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού όσον αφορά την εκπαιδεύση. Άλλα δικαιώματα θρηκυστικά, πολικιστικά και δημοσιοστικά, νομίζω ότι έχουμε κάνει λίγμα. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουμε ανασεβασμό. Έχουμε δεύτερα και μερικές στιγμές οι οποίες είναι συγκρουζιακές. Δηλαδή έχουμε τους νεοφόρους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι Αλβανοί πρωτεύουν και επομένως θα γίνονται νεοφόροι. Όλο και λιγότερο συμβαίνει αυτό. Αλλά θα πω, Θερμανέλα, από αυτό που είπε η κυρία Νιανάκου, η Υπουργός, πριν από ένα μήνα, ότι αν θέλετε να τελειώσετε με τη νέα, να έχετε η χρόνια. Επομένως εκεί βρίσκεται, νομίζω, και όλο το νόημα της Αργυδίας και του πώς την βλέπουμε. Και πώς την βλέπουμε ως κοινωνία και ως εξαιρετικό σύστημα. Δεν είναι κάτι που μας χαρίζεται. Είναι κάτι που ελπίζουμε σκληρά και επομένως δεν εξαρτάται ούτε από το χρώμα των μαλλιών μας, ούτε από τη εθνική μας καταγωγή, αλλά εξαρτάται από τη κανότητα και δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Παιδική εργασία, παιδικοί παλίτες, πάνω από 50.000 παιδιά εργάζονται, ανήλικα, εργάζονται σε φυσικά νό, όχι σε ευκαιριακά, σε δουλειτικές, σε βιομηχανίες και στο εργασικό τομέα. Είναι κάτι που μας έχει βάλει χρονικά όρια γιατί ο οργάνωσης εργασίας να το λύσουμε. Και μετά έχουμε δήματα που αφορούν κυρίως και οι βίβους, μεγαλύτερα παιδιά, και που είναι η βία στο σχολείο, είναι οι κρίσεις των αγκωτικών, είναι το αλκοόλι, είναι το σιγάρο. Η βία στο σχολείο εμφανίζεται όλο και περισσότερο. Υπάρχει και τη θετικότητα που εξηγώνεται με ένα τυπλό τρόπο. Έχουμε αυτό που σε άλλες χώρες, στην Αγγλία μπορούμε να δούμε, δηλαδή, εμφανίθηκε πριν από τη Θεμάν, και περιοχές το βασιλεύουμε, και περιοχές όμως και που πάνε παιδιά με πολύ φιλή κοινωνική, ας πούμε, θέση και άρα έχουν συνηθίσει να περιπτώσουν τους υπόλοιπους, λιγότερο στα μεσαία σχολεία. Αυτό, όμως, αποτελεί ήδη ένα στόχο για τον οποίο θα αναπληθούν προγράμματα. Υπάρχει το Συμβούλιο της Ευρώπη, το οποίο προσανατολίζεται σε αυτή την κατέστηση. Χρειάζεται καλύτερα εκτελευμένους εκτελεστικούς. Δεν μπορούν οι άνθρωποι να το αντιμετωπίσουν. Πολλές φορές τα λύκια μας λένε ότι κάνουμε σπαζούς, διότι εδώ πέρα θα βαβίουν. Υπάρχουν περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα παιδιά, όταν περισσανείς με συνέχεια να την πείσουν αλήθως, δεν μπορούν να σταθούν σε ένα σημείο. Έρχονται και νούλια φαινόμενα και ξυλογαρμών, αλλά και να κατεβάζονται τα βρακιά, να κατεβάζονται τα παντελόνια, να γίνεται δηλαδή ένα είδος βουλί, το λένε κυρία Ναυνώκη και Λιγκλέζη και επομένως εκεί θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Το αλκοόλ και οι ουσίες, ενώ με τις ουσίες ανησυχούν πάρα πολύ, το κρυφό σιγάρο και το αλκοόλ δεν είναι να μας αρνηθούν λιγότερο, πρέπει να πούμε ότι είναι ευθύσου μεγάλα προβλήματα και επομένως θα πρέπει να τα συνατοπίσουμε. Υπάρχουν βεβαίως θέματα που αποφορούν το τρίτο κόσμο στην κέντρο της Αθήνας. Το καθαρό νερό, η τροφή και οι ένοπλες κυράξεις είναι συγκλονιστικές. Αυτές οι συμμαρτυρίες των παιδιών που τα έχουν πάρει από τα φύσια τους στην Αφρική, σκοτώνονται και χρειάζεται μετά πολύ μεγάλη υποστήριξη να μπορούν να βγουν από αυτό το νετιάστι. Αφορούν το τρίτο κόσμο σε μάτια έχονται λίγο τα μηνύματα από μακριά και δεν θα σταθώ επομένως από αυτό. Ξέρω ότι όλοι είστε δομιμένοι τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τελευταίο από τα δικαιώματα είναι το 42, είναι η διάδοση αυτής της ύλβασης. Η διάδοση της θα να δούμε από κοντά τι σημαίνει για μάλιστα για την ελληνική κοινωνία και για τις τοπικές κοινωνίες αυτής της ύλβασης. Θα σας είπα λίγο πολύ πού στέκεται και η έξοδη του ΟΥΕ, η οποία έγινε το 2002. Σε δύο χρόνια το 2007 θα έχουμε τη νέοια σύμβαση, στην οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να το αποτελθεί, αλλά και οι κυβερντικές οργανώσεις και έτσι θα μαζέψουμε πτυχία από όλες τις πλευρές για να δούμε τα προβλήματα και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημείο που ο συνήγορος κάνει αυτή τη στιγμή μια νομοθελική πρόβληση, που είναι η νομοθελική τιμωρία. Μας δίνεται λιγότερο σημαντικό και ενδιαφέρον, αλλά επειδή η νομοθελική τιμωρία στην Ελλάδα όχι απλώς δεν έχει εκλείψει, αλλά στα σχολεία βεβαίως δεν υπάρχει χειρά, αλλά στην οικογένεια φαίνεται ότι έχει πολύ μεγάλη εξετασία από το χαρτούκι μέσα στον φυλλοδαρμό. Στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου πηγαίνουν πολλά κακοποιημένα παιδιά από τον φυλλοδαρμό. Είναι μια νομοθελική πρόβληση, μικρότερς ενάντια πρόβλημα διάσημα μέσα στο Πόσα Τέμπλιο. Και που βέβαια το λέω γιατί βάζει έναν μηχανισμό επιγυριμμάτων και στιγμές σάπνων, δηλαδή αν υπόσχευκο είσαι να δείσουμε και με αυτήν την οικογένεια να ενθαρρύνουμε τα παιδιά τα όρια. Σας ευχαριστώ πολύ. Ας συνεχίσουμε λοιπόν με την κυρία Ειρήνη Αναγνώστου για την επιτρεπτικότητα, τα μέσα ομαντικής περιμέρωσης, τη τηλεόραση και τον συλληκό κόσμο των παιδιών μας. Η κυρία Ειρήνη Αναγνώστου είναι μέλος του Διστίου για την προστασία των νοικαιωμάτων των παιδιών και εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στο ειδικό σχολείο Βέριας. Μεγάλωσε και σκούρασε στην Αμερική όπου πήρε πτυχίο ψυχολογίας. Στο Πανεπιστήμιο του Λοντίνου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας του παιδιού. Υπήρξε υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου για Γονείς και Εθνικούς Νέους της Δημοτικής Επικύρησης του Δήμου Βέριας ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως εκπαιδεύτρια στο χώρο της εκπαίδευσης ανηλίπων. Κύριε Αναγνώστου παρακαλώ έχετε το λόγο. Καλησπέρα, νομίζω ότι ακούγουμε και μας ακούγουν. Αρχικά θα ήθελα απλώς να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που ήρθατε σήμερα στο πόλεμο, από τους φορείς, από τους εκπρόσωπους της εκπαίδευσης, τους συναδέλφους, τους εκπαιδευτικούς της βουνής και βέβαια έχουμε και κάποια παιδιά. Και όλοι είμαστε εδώ γιατί πέρα από την επαγγελματική μας ταυτότητα, νομίζω ότι πιο πολύ συμμετοιζόμαστε και μια άλλη ταυτότητα. Αυτή είναι η ταυτότητα του βοημιού. Και είμαστε εδώ για τα παιδιά μας. Δεν είμαστε εδώ πέρα να μάθουμε πώς να τα πείσουμε να έχουμε μάνα δικαιώματα. Είναι ένα άλλο εντελώς θέμα ιστοροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Σήμερα είμαστε εδώ και εγώ και άλλοι με ιδιαίτερα που μπορέσαμε και να τους συζητήσουμε τοπικά στη πόλη μου πλέον τη Βέρεια, αλλά χάρηκα και ιδιαίτερα ότι το δίκτυο δημιουργήθηκε μετά από θέληση και οδηγικά κάποιων ανθρώπων και στη χώρα μας. Σίγουρα μια άλλη χώρα όπου μεγάλωσα, τώρα ίσως κάποια πράγματα μάλλον τα τελευταία χρόνια γνωρίζοντας ότι οι Αμερικοί δεν υπογράφουν τέτοια συμβάσια, κάπου λίγο τα πράγματα έχουν και μια άλλη λογική για τις αντιφάσεις που έχει αυτή η μεγάλη τεράστια χώρα. Και όντως είναι μια χώρα εντυφατική και σταματώ εκεί, αλλά για μένα έχει πολύ νόημα αυτό που όντως συμβαίνει με την Αμερική. Εγώ δεν θα μιλήσω για τη Σύμβαση καθ' αυτού, θα μιλήσω για μία λέξη την οποία μου έχει μείνει στο μυαλό μου διαβάζοντας χρόνια τη Σύμβαση, έρχοντας στην Ελλάδα και βλέποντας τις κοινωνικές αραγές, τις οικογενειακές δομές που αλλάζουν στη χώρα, οι συμπεριφορές μας ως Έλληνες και βέβαια δημογραφικά οι διαφορετικές πληθυσμικές ομάδες από διάφορους πολιτισμούς που έρχονται στην Ελλάδα και πρέπει και αυτοί να επιβιώσουν και να ενταχθούν και κυρίως δεν είναι μόνο δικός τους ο ρόλος και να ενταχθούν οι ομαλά είναι και δικός μας ο ρόλος, αυτοί που είμαστε ας το πούμε διτόχοι. Με τις επιθετικότητες και τις βίες είναι κάτι που και ήταν συμβολόγος αλλά και ήταν λειτουργός μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και ζω τα παιδιά καθημερινά, όχι μόνο δικούς πολίω, αλλά και τα άλλα τα παιδιά, έχω όντως παρατηρήσει ανησυχητικά υπάρχει μια εξέλιξη αρνητική, υπάρχει μια άξιση των μορφών επιθετικότητας που τα παιδιά εκπάζουν στο σχολείο. Και γι' αυτό ήθελα να μείνω λίγους πιο πολύ συμπρογραμματικά στο όλο το θέμα, διότι το Σάββατο 4 Ιουνίου είναι η παγκόσμια ημέρα για τα αθώα παιδιά, θύματα της εθικότητας, βέβαια είναι μια ακόμη ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού. Αρχικά θέλω να πω κάτι, κάποτε είχα μεγάλο πρόβλημα με σχέση με τις παγκόσμιες ημέρες, μεγαλώντας όμως και μπαίνοντας μέσα σε αυτό που λέγεται το λαβύριδο της επιτυχίας. Όλοι ψάχνουμε έναν τρισαυρό και ο τρισαυρός σήμερα έχει γίνει πιο πολύ ποσοτικός και όχι ποιοτικός. Κατάλαβα ότι μάλλον αυτές οι ημέρες, παρόλο που υποστηρίζουν, μας υπεθυμίζουν, κροβάλλουν τα αυτονόητα, τα ανθρώπινα αυτονόητα, δυστυχώς όμως χρειάζονται να είναι καταγραμμένοι στο ημερολόγιο και όπως γιορτάζουμε επίχει τον Άγιο Δημήτρη, θυμόμαστε ότι και μια άλλη μέρα είναι η μέρα που πρέπει να σκεφτούμε τι σημαίνει να είστε παιδί σε αυτόν τον πλανήτη, ποιος είναι ο ρόλος μας και ποιος είναι ο ρόλος του. Γι' αυτό λίγο πολύ έχω αρχίσει να τη λέγω εμείς. Θα ήθελα να αρχίσω να εισήγησε τη μικρή μάλλον τοποθέτηση μου από τη λέξη επιθετικότητα. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, μια δυσκολία, μια κατάσταση, αστικά έχουμε την ανάγκη να την κατανοούμε όλοι όσο παρόμοια μπορούμε, τι είναι η κατάσταση και τι μπορεί να συμβαίνει μέσα στη κατάσταση. Θέλω σε πάντων να έφταξα σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ελληνικό λεξικό και επιθετικότητα αρχίζει με τη λέξη επίθεση σε ό,τι σημαίνει το να βάζει κανείς κάτι πάνω σε άλλο πράγμα, πράγμα μόνο λέγεται. Σημαίνει εχθρική ερφόρμηση εναντίον κάποιου μια προσβολή. Η επιθετικότητα υποστηρίζει ότι είναι διάθεση για επίθεση, επιθετική στάση, προκλητικότητα. Ας δούμε ότι είχαμε τη λέξη προσβολή και τη λέξη προκλητικότητα. Τα παιδιά μας όλο και ακουστάμε τις ώρες μπροστά σε μια τηλεόραση, σε ένα DVD και τώρα βέβαια και σε έναν υπολογιστή. Όλα αυτά τα μέσα έχουν δύο πρόσωπα. Το θέμα δεν είναι τι το κάνουμε, το θέμα είναι να μάθουμε να λειτουργούμε, να μπορέσουμε να διδάξουμε και τα παιδιά να λειτουργήσουν όλη αυτή τη τεχνολογία. Τα πρόσωπα που έχουν είναι θετικά και αρνητικά. Τα παιδιά βέβαια συλλέβουν και κατεγράφουν, οπτικά και ακουστικά, εκατοντάδες ώρες γεγονότων, ερετησίσματον, ιδεών και τα λοιπά. Από τα νύφια τα παιδιά έχουν πολύ μεγάλη έκθεση στην επιθετικότητα και θεία. Δεν θεώρησα σε μια σύντομη τοποθέτηση που πιο πολύ θέλω να προκαλέσω συναισθήματα και προβληματισμούς, να αρχίσω να καταβράσω αριθμούς. Είναι τόσο εύκολα να τα βρείτε, να τα βρούμε. Υπάρχουν και στη χώρα μας αξημένοι αριθμοί. Ας μην όλοι πάντα νομίζουμε ότι μιλάμε για κάθε άλλη κοινωνία. Η επιθετικότητα η παιδιά έχει πολλές νοσταλίες. Είναι λεκτική και είναι και μη λεκτική. Είναι σοφιλή και έχει ένταση και είναι κάτι χαζαραία. Είναι ατομική, είναι οματική. Ο κόσμος της ενημέρωσης και της ψυχαουλίας σήμερα, δηλαδή δηλαδή οι δυο παραπέδες, δεν μπορεί και να είναι και οι κυνηγίες, διώχνουν σήμερα μια μεγάλη ένιψη καθόλου. Δηλαδή, επειδή κρατεί ένα τέτοιο, η ενημέρωση έχει γίνει και βοθεί ψυχαουλία. Κάποιες εκπομπές στην παλιά είχατε πιο διετωμένες και εκπληκτικές ενημέρειες. Η ψυχαουλία, βέβαια, έχει γίνει και ενημέρωση. Υπάρχει μια ανοιχτία να παραγωγεί θεματολογιές και προτίπων όμως τα παιδιά. Δεν το κάνουν οι δυο ώρες. Αυτό που μας παίρνουν βέβαια όλα τα μέσα είναι παραγωγή και ενημέρωση. Όπως είναι και τα περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και δηλαδή εγώ μ' αρέσουν να σκοβλώ με το τι κρεμάμαι τα καλύτερα, τι βγάζουν έξω στο πεζούλι, τα διάφορα βαβαιάκια που κολλάνε έντυπα. Έχει αξιωθεί τόσο πολύ το αναμνοστικό έντυπο για παιδιά κάτω των 18 ετών. Και πρέπει να σας πω βέβαια, καλώς όπως ο γαρμάτος, σαν παιδί που πολλά από αυτά τα έντυπα περάστηνε από τα χέρια μου όταν εγώ μεγάλωνα, σε μια άλλη χώρα. Πρέπει να μ' ολογήσω ότι κοιτάζοντας μέσα σε αυτά τα έντυπα, όπως βέβαια βλέποντας και πολλά ελληνικά αυτοίρια πλέον, είναι κατά 80% να μην πω παραπάνω, γιατί δεν είναι ο χώρος της ειδικότητάς μου, μύμηση μιας αμερικανικής κουτούρας. Όλοι είμαστε αντιαμερικανικοί σε πολλά πράγματα και ίσως δεν κάνουμε λάθος. Άλλοτε, υπάρχει όμως μια ανησυχία το ότι μιμούμαστε και φέρνουμε μέσα στο σπίτι, φέρνουμε στην τσιχαγωγία των παιδιών μας, αυτά τα πράγματα κύριε, σίγουρα η παγκοσμιοποίηση είναι σημαντική, αλλά αυτό όμως θέλει έναν έλεγχο. Αυτός ο έλεγχος βέβαια και αυτή η προστασία έχει στις ειναι επικίνδυνη παγίδα όσον αφορά στο θέμα. Δηλαδή, ο έλεγχος πλέον και οι επιλογές είναι θέμα του καταναλωτή. Δεν θέλεις, πάτε σε το κουμπάκι. Ποιο κουμπάκι και ποιο από όλα τα κουμπιά να πατήσω εγώ σαν καταναλωτή. Και βέβαια για ποιους καταναλωτές μιλάμε, αναφερόμαστε μόνο σε εμάς τους ενήλικες καταναλωτές. Τι συμβαίνει στον κόσμο των ανήλικων κατανολητών και εγώ εργαζόμενη η μάνα είμαι και φεύγω από το σπίτι πολλές ώρες. Και να είμαι εδώ κάτι έπρεπε να κάνουμε τα παιδιά μου. Ε, κάπου είναι τα παιδιά μου, κάποια ερετήσματα ακούνε, βλέπουνε. Το θέμα είναι όμως όταν το παιδί μένει στο σπίτι είναι καταναλωτής με όλη τη σημασία της λέξης, με ένα όμως παράγοντα. Δεν είναι ακόμη σε θέση το παιδί και από τα 15 και κάτω μπορώ να πω να είναι σίγουρος πως να ελέγχει το κουμπάκι. Ή τι κακό θα του κάνει αν δεν το ελέγξει το κουμπάκι. Για αυτό θα θεωρώ ότι αυτό είναι παγίδα και πρέπει όντως και εμείς όταν ακούμε όλα αυτές τις δηλώσεις υπέρ των κατανολητών, η επιλογή που έχουμε, η ελευθερία της επιλογής, πρέπει να το σκεφτούμε λίγο δύο φορές. Οι πολυάρισμες ελλείψεις που ουσιαστικού ελέγχου προς τα μέσα μετάδοση είναι σήμερα ένα είδος εγκληματικότητας απέναντι στα παιδιά. Βέβαια, υπάρχει πάντα το θέμα στο τραπέζι που λέγεται η ελευθερία της προσωπικής έκφρασης και ατομικής επιλογής. Τι κάνουμε όταν εγώ θέλω να εκφραστώ. Πάλι εδώ δεν θεώρησα ότι είναι χρήσιμο για πόση να μπούμε μέσα στο διάλογο, τί πόσο πληρώμουν σήμερα άλλες προδευτικές κοινομίες του δυτικού κόσμου, όταν αφήσανε λίγο ανεξέλιξο όλο αυτό το παιχνίδι της ατομικής ελευθερίας και της προσωπικής έκφρασης. Αυτή η εντυλίψη και η ιδεολογία είναι πάλι μια ακόμη φορά δημιουργία των ειλικών. Όλοι γνωρίζουμε πως στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας έχουν συμβεί πολλά εγκλήματα και συγχρόνως πολλές παραδειάσεις προς τα δικαιώματα του παιχνίδι. Και βέβαια από τι λένε όλες οι εξέσεις και σίγουρα και αυτές που θα βγουν σύντομα, το μέλλον είναι ανησυχητικό και είναι ανησυχητικό και η δική μας κοινωνία. Δεν είμαστε τόσο μακριά από αυτές τις κατακτάσεις. Και ένας λόγος που έλεγχα λίγο να αναφερθώ σε αυτό το θέμα και στις δυνάμεις του παιχνίδι, στα μέσα ομαδικής ενημέρωσης και μετάδοσης, είναι να φέρω λίγο πιο κοντά όλο το προβληματισμό και όλο το θέμα, τα δικαιώματα του παιδίου. Δεν μιλάμε μόνο για πολύ μακρινά παιδιά και κοινωνία. Μιλάμε σήμερα για αυτό, τη δικιά μας κοινωνία. Τα παιδιά μας σήμερα σε όλο τον πλανήτη μεγαλώνουν μέσα σε πολλές μορφές βιές και εξαιτικότητας. Αυτό έχει επακόλουστος την ανάπτυξη μιας εξικίωσης και αποδοχής τέτοιων συμπεριφορών από τα παιδιά μας. Όσο βλέπουμε κάτι, όσο ακούμε κάτι, σαφτικά χωρίς να ξέρουμε μέσα από ποιον αυτό με το προβληματισμό του ενδιαφάλου γίνεται, την διοψηφία αυτό με γίνεται πάρα πολύ κοινό. Δεν μας ανησυχεί. Δεν μας ταράττει πλέον. Σκεφτείτε εσείς όλοι εδώ μέσα, και κυρίως αυτοί που έχετε πιο πολλά χρόνια εμπειρία ζωή, πώς ήταν η κοινωνία σας και πώς αντιζούσατε όταν ακούγατε για ένα έγκλημα. Σήμερα έχουμε ένα έγκλημα στην τοπική κοινωνία, ή τέλος, πάνω, αναρωτιόμαστε αν είναι, και το συζητάμε και το συζητάμε με μια μακρινή υπόθεση. Πολλές φορές, με λίγο συνέσθημα, είναι εντάξει. Άρα και εμείς, ενήλικοι, έχουμε πάθει το ίδιο πράγμα. Φανταστείτε, τα παιδιά μας έχουν πάθει τις τελευταία 20 χρόνια, που έχουν αυξηθεί κυρίως τις τελευταίες 12 χρόνια στη χώρα μας. Το άλλο που θέλω να προσέξετε είναι τις θεματολογίες που τα παιδιά μας, δεν θέλω να βάζω τον εαυτό μου από έξω, το ίδιο με το βληματίδι και εμένα, τι θεματολογίες επιλέγουν όταν παίζουνε παιχνίδια στον υπολογιστή ή όταν παίζουνε ελεκτρονικά παιχνίδια. Το είναι το ένα. Το δεύτερο είναι, ρωτήστε τους ή παρατηρήστε τους να δείτε πόσο διασχεδάζουν με τη θεματολογία. Και η θεματολογία πλέον δεν είναι ο Cowboys στη Δύση και δεν είναι το Rally. Η θεματολογία πάει κάπου αλλού. Άρα αυτό σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα στις παιδικές κοινωνίες. Μης μπορεί να θέλουμε να μιλάμε για τα δικαιώματα του παιδιού, αλλά πώς περνάει όμως αυτά τα μηνύματα στα παιδιά. Κλείνοντας γιατί δεν θέλαμε να κάνουμε εισηγήσεις, θέλα πιο πολύ να αναφερθώ σε δυο-τρία πράγματα, γιατί το θέμα και της επιθετικότητας και της βίας, το γιατί συμβαίνει σε μια κοινωνία, έχει πολλά και θεολογία, δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Και βέβαια είναι πολύ πιο δύσκολο να βρούμε μορφές αντιμετώπισης. Εδώ παίζει ρόλο και το σχολείο, μεγάλο ρόλο, αλλά και η οικογένεια. Και επειδή κάθε οικογένεια έχει τη δικιά της ατομική λειτουργία και ατομική ιταυτότητα, μόνο να γενικεύουμε μπορούμε σε τέτοια εξειλώση. Αλλά όπως είπα και πριν, πιο πολύ η δικιά μου η συμπετωχή εδώ εβώψη, ήταν να περάσω δύο μηνύματα. Ένα, ότι το πρόβλημα των δικαιωμάτων των παιδίων είναι και θέμα δικιά μας κοινωνίας, δικιάς μας κοινωνίας, και όχι ευλύτρια ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε και δυσκολίες με αυτά τα θέματα και στην πόλη μας. Όχι μόνο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, δεν το λέω από αυτή τη μορφή, επειδή προέρχομαι κυρίως από αυτόν τον χώρο, αλλά υπάρχουν και άλλα εγκλήματα και άλλες παραβιάσεις, δικαιωμάτων των παιδιών, όχι μόνο ψένων παιδιών, αλλά και παιδιά που είναι καθαρά αυτό που λέμε Ελληνόπουλα. Θα ήθελα να ανακλείσουμε το εξής, φεύγοντας επόψη από την εκδήλωση, άστε να ρετριθούμε για τα παρακάτω. Πρώτον, όταν ακούμε τη βάση των δικαιώματων των παιδίων, σε ποια παιδιά πιστεύουμε για να χρειάζεται αυτό. Στα παιδιά της Αφρικής, στα παιδιά του πολέμου, στα παιδιά της χώρας μας, της πόλης μας. Επίσης, να σκεφτούμε το εξής, η λέξη υγεία, μας παραπέμπει κυρίως, και για κάποιον άνθρωπο, μόνο στη σωματική υγεία των παιδιών. Και η ψυχική τους υγεία, τι? Ποιος είναι υπεύθυνος για την ψυχική υγεία των παιδιών? Είναι μία ομάδα, είναι ένα δίκτυο, είναι μία μη κεφενετική οργάνωση, είναι τα δικαστήρια, είναι οι πρόσωποι του νόμου, βέβαια, αν δεχτούμε το λαϊκό επιστημονικό ρητό, γιατί έχει γίνει πλέον και επιστημονικό, η επιστήμη στηρίθηκε και σε πολλά λαϊκά ρητά, για να βγάλει κάποια θεωρία. Αν τα παιδιά είναι ο κατρέστης μιας κοινωνίας, ας αναρωτηθούμε τι μας αντακλάει σήμερα αυτός ο κατρέστης. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Θα ευχαριστώ το κατέζι αυτό που μου έκανε, τα κομμυρικά πράγματα, και σαν λοσοκομιακός παιδείατρος, θα μιλήσω για τα δικαιώματα των παιδιών στο νοσοκομείο. Θα μου πείτε μέσα σε τόσα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά, τι έκανε. Εδώ υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά που δεν έχουν ακόμα δικαίωμα στην υγεία και εμείς θα μιλήσουμε για τα δικαιώματα των παιδιών που συνεύχονται στο νοσοκομείο. Θα με πει μέσα όμως χώρες, όπως έχεις δει το πρόβλημα της υγείας, θα μιλήσουμε και για τα δικαιώματα. Από παλιά έχει δείξει και τα δικαιώματα των παιδιών στο νοσοκομείο, περισπράστηκε κυρίως γύρω από την παρουσία των γονέων, μαζί με το παιδί τους, που συνεύονται στο νοσοκομείο. Την πράξη, στις δικά μας παιδιατικά νοσοκομεία και παιδιατικά τελευταία, επίσημα ή ανεπίσημα, επιτρέπεται και είναι χρησιμοποιημένη η παρουσία των γονέων και ο δεύτερος των παιδιών στο νοσοκομείο. Πολλές φορές αυτό επιβάλλεται γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί, πολλές φορές το προσωπικό θεωρεί τη φροντίδα των παιδιών, δηλαδή το άλαμμα, το μπάνιο τους, το τάισμα τους, την παρέα, το τεχνίδι, ότι είναι κάποιο δεστερεύωτο θέμα και από το οποίο θεωρεί το νοσοκομείο και ασχολείται κυρίως από τη νοσοκομεία. Επομένως, έχει επιτρέψει στους γονείς να είναι παρόντες μαζί με το παιδί τους που συνεχίζονται στο νοσοκομείο και έτσι αυτή η φροντίδα ανατείνεται στην πράξη στους γονείς. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε δυνητέρες, οι οποίες μπορείς αρκετές μέρες ή ακόμη και εβδομάδες στα παιδιά μου χρόνια νοσήματα μπορεί να είναι κοντά στο παιδί τους, να είναι παλπουμένες, να είναι άπητσες, να είναι άγρυνες και όμως να κάθονται και να περίχουνται κοντά στο παιδί τους. Άρα η διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού που νοσηλεύουν στο νοσοκομείο κυρίως περιστάθηκε γύρω από αυτό το θέμα. Μια τέτοια διακήρυξη δημοσιεύτηκε πριν από 20 περίπου χρόνια στο Περιβιτικό Λάμψερ από το Σύνδεσμο για την Πρόνοια των Παιδιών που νοσηλεύονται και περιλαμβάνει 10 άκρα που θα αναθεθούν εδώ σε επίστη μετάκραση. Πρώτον, τα παιδιά ειστάγονται στο νοσοκομείο μόνο αν η περίφαρση τους δεν είναι δυνατό να γίνει εξίσου καλά στο σπίτι ή σε θύματα βασιλίας. Όλοι ξέρουμε ότι η εισταγωγή στο νοσοκομείο είναι μια πραγματική εμπειρία για το παιδί και όσο μπορούμε και να αποφαίρουμε. Δεύτερον, ειστάγουμε στο νοσοκομείο τα παιδιά που είναι άκρως απαραίτητες να νοσηλευτούν. Δεύτερον, τα παιδιά στο νοσοκομείο έχουν το δικαίωμα να έχουν κοντά τους και για όλη τη διάρκεια της νοσηλείας της γονής τους και κυρίως της μητέρας. Για αυτό θα πρέπει να παρέχεται άνεση παραμονή στους γονείς και βοήθεια και ενθάρση για να μην ποντάσουν τα παιδιά τους. Επίσης, πρέπει να καθοδηγούνται ώστε να συμμετέχουν στη σωστά φροντίδα των παιδιών τους. Ακόμη, θα έλεγα εγώ, σε μερικές περιπτώσεις διδάσκονται και τη νοσηλεία των παιδιών ιδίως σε περιπτώσεις που η νοσηλεία θα συνεχίσει στο σπίτι, όπως θα μας κάνει ο Ζαχαρόδης Διαβήτης που τη νοσηλεία για την υπόλοιπη ζωή του παιδιού που τη κάνει με τη μητέρα και τη νοσηλεία και τον διετωλόγιο τα πάντα, θα πρέπει να διδαχθεί την νόσο καλύτερα και τον γιατρό. Χρήτον, τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους και οι γονείς τους οι ίδιοι έχουν το δικαίωμα της πληροφόρησης για τη νόσο, όπως και για τη νοσηλεία τους. Χρήτον, τα παιδιά όπως και οι γονείς τους έχουν δικαίωμα να πληροφορούνται και να αναγκαιώσεται κάθε γιατρική πράξη. Κάθε παιδί θα πρέπει να προστατεύεται από μη αναγκές γιατρικές θεραπείες και θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια ώστε να περιορίζεται η σωματική και η συναισθηματική της κατακόνησης. Πέντον, πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυρώτητα και κατανόηση και η ιδιωτική της ζωής να είναι πάντα σεβαστεί. Έχθον, πρέπει να ανασυλλέγονται από κατάλληλα εκπαιδεμένο μοναστικό να γνωρίζει τις συναισθηματικές τους ανάγκες στις διάφορες ηλικίες. Έβδομο, πρέπει να εκπαιδεύεται στα παιδιά να φορούν τα δικά τους ρούχα και να έχουν μαζί τους τεχνίδια και προσωπικά τους αδικείμενα. Όγδο, πρέπει να ανασυλλέγονται τα παιδιά με άλλα παιδιά ανάλογες ηλικίες. Ένατο, θα πρέπει να γνωρίζονται σε περιβάλλον εκπλωμένο κατάλληλα και εξοπλισμένο σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού. Σε αυτόν τον χρόνο όμως θα έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ασφάλεια και επιτήρηση. Και δέκατο, θα πρέπει να έχουν τα παιδιά κάθε ευκαιρία για τα παιχνίδια διασκέδαση και εκπαίδεση κατάλληλα για την ηλικία τους. Πολλά από αυτά τα δικαιώματα εξασφαλίζεται μόνο με την καλή θέληση και τη διάθεση του προσωπικού με ένα καλό λόγο ή με ένα θαμόγελο. Για άλλα από αυτά τα δικαιώματα χρειάζεται κτιριακή υποδομή. Γι' αυτό στις καινούργιες παιδιατικές κοινιές που σχεδιάζονται θα πρέπει να προβλέπετε τελάχιστον κάποια πτέρυγα με τις απαραίτητες χώρες όπου οι συνοδοί γονείς θα μπορούν να ξεκουραστούν για λίγο, να πάνε να πηθούν. Αυτό θα είναι να δούμε μπροστά. Ευχαριστούμε τον κ. Καραγιωσή και τον δομωθέ της ίδιου. Αν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις μπορούν να ακούσουν τώρα. Στο πρώτο άκρο της διατήρησης των δικαιωμάτων του παιδιού, στον ορισμό τι είναι παιδί, αναφέρεται η ηλικία από μηδέες έως 18. Στην ιατρική, αυτή η ηλικία περιλαμβάνει τουλάχιστον έξι ηλικιακές φομάδες. Νεογνάδρες, νύχια, παιδιά, προέφυγες, δουλειάσεις. Ήθελα να ρωτήσω μέχρι ποια ηλικία τα δικαιώματα του παιδιού είναι διεκδικήσημα, ας το πω έτσι, από το ίδιο το παιδί. Παρά μου σκάλη, σεβασμό της νόπισης του παιδιού ή υποχρέωση να το πληροφορίσουν. Μέχρι ποια ηλικία και από ποια ηλικία και κάτω, αυτό το δικαιώμα το σωπέβεται από τους διβούλους. Η τοποθέτηση, η εθνία είναι ότι ανάλογα στην οριμότητα του παιδιού, δηλαδή ανάλογα αυτό που μπορείς να κατανοήσεις, πρέπει να το πληροφορίσεις και πρέπει να αλλάξεις την υπόσχεση. Δεν υπάρχει στιγμή να βρεις κάτω εδώ το όριο. Αυτό το όριο είναι το πληροφορίσμα. Αυτό το όριο είναι το πληροφορίσμα. Σίγουρα είναι ο διάλογος και ανάπτυξε πάντα. Ξέρουμε πάντοτε πόσο όταν εξαγλιστούν τα άρρια αυτού του διαλόγου, δηλαδή όταν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε, η υλία είναι μια μορφή αδυναμία. Η υλία είναι μια μορφή αδυναμία. Να βλέπεις τι άλλο μπορώ να μιλήσω μαζί σου. Γι' αυτό, ό,τι είπαμε, κάνω κάτι για να έχω μια εμβαθή που δεν είναι μέσα στα κανονικά όρια. Όμως, πιστεύω ότι έχει πολύ σημασία να βριστούμε όλες τις διαστάσεις αυτού του διαλόγου για να μπορούμε και να το κάνουμε σωστά. Δεν είναι αυτονόητο ότι ένας διάλογος είναι επενδυσμένος, γιατί χρειάζεται να έχει ορισμένα σημαντικά. Δηλαδή, πρώτον, πρέπει να έχουμε επιχείρηματα. Πρέπει να θέλουμε να πείσουμε τον άλλο, πρέπει να τον σεβόμαστε. Γιατί μερικές φορές κάνουμε ένα διάλογο ο οποίος είναι ρητορικό, δηλαδή λέμε πράγματα τα οποία είναι σωμαίρα, δεν έχουν κάποια βαρύτητα, είναι αντίθετα στην εμπειρία τους. Πρέπει να μπορούμε πραγματικά να τους δίνουμε απαντήσεις, βάζοντας και ίδιο ότι είμαστε σε μία τόμα. Άρα, πιστεύω ότι η ιδιότητα της διαλόγου είναι εκείνη που πρέπει να μας υποχωρήσει για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που είναι η εύκολη λύση αλλά που δεν αποτελεί λύση, τελικά. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πραγματικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Προκειμένως, η ιδιότητα της διαλόγου είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε.