2 - ΒΒΒ Περιβάλλον χρήσης, ρυθμίσεις ήχου και εικόνας, chat (University of the Aegean, 2020)
: Το περιβάλλον χρήσεις χωρίζεται σε τρεις βασικές περιοχές. Στην περιοχή 1 εμφανίζονται οι χρήστες που έχουν συνδεθεί στο μάθημα. Στο παράδειγμα μας είναι συνδεδεμένοι δύο χρήστες με την ένδειξη «Εσείς» δίπλα από το όνομά σας. Στην περιοχή 2 εμφανίζεται το παράθυρο της δημόσιας συνομιλίας, chat, όπου ό,τι γράφετε θα είναι ορατό σε όλους τους συμμετέχοντες. Στην περιοχή 3 εμφανίζονται οι παρουσιάσεις και διαφάνειες του μαθήματος. Στην περιοχή 4 εμφανίζονται τα κουμπιά ελέγχου ήχου, σύνδεσης και κάμερας. Στην περιοχή 5 το μενού με επιπλέον επιλογές. Βοήθεια, έξοδος, ρυθμίσεις, γλώσσα, ηχητική ειδοποίηση μηνυμάτων κτλ. Βοήθεια, έξοδος, ρυθμίσεις, γλώσσα, ηχητική ειδοποίηση μηνυμάτων κτλ. Τα κουμπιά ελέγχου ήχου αναλέονται ως εξής. Πρώτο κουμπί μικρόφωνο. Ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί το μικρόφωνο σας. Όταν είναι μαύρο είναι σε σίγαση, απενεργοποιημένο. Ενώ όταν είναι μπλε είναι ενεργοποιημένο. Όταν δεν χρειάζεται να μιλάτε τα μικρόφωνα θα πρέπει να είναι σε σίγαση. Δεύτερο κουμπί ακουστικό. Όταν είναι μπλε όπως στην εικόνα δείχνει ότι έχετε συνδεθεί με ήχο. Συνήθως δεν θα χρειαστεί να το πατήσετε αν όλα λειτουργούν ομαλά. Σε περίπτωση όμως που αντιμετωπίζετε προβλήματα ήχου, δεν ακούτε, δεν σας ακούν. Μπορείτε να το πατήσετε για να αποσυνδεθεί ο ήχος και να το ξαναπατήσετε ώστε να ξανακάνετε τα αρχικά τεστ του ήχου και να λύσετε πιθανά προβλήματα. Τρίτο κουμπί κάμερα. Ενεργοποιεί την κάμερά σας. Την πρώτη φορά ενδεχομένως να ζητηθεί άδεια από το μπράουζερ για χρήση της κάμερας την οποία θα πρέπει να αποδεχτείτε. Εάν έχετε πολλαπλές κάμερες μπορείτε να επιλέξετε ποια θα χρησιμοποιήσετε. Όταν ενεργοποιηθεί η κάμερά σας θα εμφανιστεί η εικόνα σας στο μάθημα και σε εσάς και τους υπόλοιπους χρήστες. Συνήθως η κάμερα χρησιμοποιείται από τον διδάσκοντα ή φοιτητή που κάνει παρουσίαση εργασίας και προτείνεται να είναι κλειστή κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Στην περιοχή χρηστών οι χρήστες με κόκκινο εικονίδιο μικροφώνου είναι σε σήγαση ενώ με πράσινο έχουν το μικροφωνό τους ενεργό. Αν έχουν ένα εικονίδιο με ακουστικά τότε κατά την είσοδο επέλεξαν να ακούνε μόνο. Πατώντας αριστερό κλικ πάνω στο όνομά σας έχετε επιπλέον λειτουργίες όπως να αλλάξετε κατάσταση. Παραδείγματος χάρη να σηκώσετε χέρι αν θέλετε να πάρετε το λόγο. Η αλλαγή κατάστασης εμφανίζεται επάνω στο εικονίδιο αριστερά από το όνομά σας και μπορείτε να την ανερέσετε με τον ίδιο τρόπο. Πατώντας αριστερό κλικ πάνω σε κάποιον άλλο συμμετέχοντα έχετε το δικαίωμα να ξεκινήσετε μια ιδιωτική συνομιλία που θα είναι ορατή μόνο μεταξύ σας και δεν καταγράφεται. Στο παράδειγμά μας ο χρήστης Αλέξανδρος θέλει να στείλει ένα ιδιωτικό μήνυμα στο χρήστη με το όνομα Curep την οθόνη του οποίου βλέπουμε δεξιά. Κάνοντας κλικ στο χρήστη και επιλέγοντας έναρξη ιδιωτικής συνομιλίας ο τίτλος της καρτέλας αλλάζει και μπορεί πλέον ο χρήστης να στείλει ένα ιδιωτικό μήνυμα. Στην οθόνη του χρήστη Curep δεξιά θα εμφανιστεί ότι έχει λάβει ένα ιδιωτικό μήνυμα και μπορεί να το δει και να απαντήσει. Για να επιστρέψετε στη δημόσια συνομιλία κλείνετε την καρτέλα της ιδιωτικής συνομιλίας και επιλέγετε ξανά τη δημόσια συνομιλία ή εναλλάσετε συνομιλίες μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικών.