Εκδήλωση του Ε.Μ.Π για τους Μετσοβίτες ευεργέτες (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - NTUA, 2017)
: Ευχαριστώ Μελένη. Παρκετή ακόμα ευεργέντες ακολούθησαν το οραμά τους και έτσι μπήκαν τα θεμέλια για την ίδρυση του Εθνικού Ματσόβου Πολιτεχνίου με τον πολύ διάστατο σήμερα ρόλο του, ο οποίος είναι ανδιαφυσβήτητος. Βρισκόμαστε στο Μέτσοβο των Ευεργετών. Χάρη στη διοραντικότητα κάποιων ανθρώπων, ξεκίνησε για πρώτη φορά να λειτουργεί το πολιτεχνείο στην Ελλάδα. Η κοινότητα του MEP εξακολουθεί να είναι άρεκτα συνδεδεμένη με την ελληνική κοινωνία, εξακολουθεί να είναι άρεκτα συνδεδεμένη με την προσπάθεια της χώρας για πρόοδο και για ευημερία, στην οποία επιλέγει να συντελεί άοκνα. Η σύνδεση του πολιτεχνείου με το Μέτσοβο υφίσταται. Αυτό κατεδείχθη από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας στο στόχο την ανάδειξη των μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση του πολιτεχνείου. Να σημειεθεί πως είναι η πρώτη κεντρική εκδήλωση που δεν έγινε στην Καθήνα αλλά στο Μέτσοβο. Το μήνυμα όμως της ίδρυσης του πολιτεχνείου από τις μετσοβίτες ευεργέτες είναι διαχρονικό δείγνει ποιον δρόμο πρέπει όλοι μαζί να ακολουθήσουμε σήμερα για να φύγουμε από την κρίση. Δεν είναι όνειρο η κρίση, είναι πραγματικότητα και πρέπει να δουλέψουμε και να τιμήσουμε τους ανθρώπους του μόχτου και τότε σίγουρα δεν θα έχουμε καν ένα ανάγκη. Σημαντική παράμετρο αποτέλεσε η παρουσίαση των πρόσφατων αποτελεσμάτων της έρευνας που αφορά στην αναστήλωση του γεφυριού της Πλάγκας. Πώς όμως αντιμετωπίζει η κοινωνία το μνημείο δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του εμβληματικού αυτού μνημείου. Έχει γίνει ένα διπλό σύμβολο. Η ελληνική κοινωνία δεν θέλει να χάσει στο έδαφος της κρίσης ένα πολιτιστικό της μνημείο μεγάλης αξίας και ταυτόχρονα η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάγκας φαίνεται να γίνεται ένα σύμβολο για μια Ελλάδα η οποία αναγεννιέται. Ο ελληνικός λαός θέλει να βήμαν προς τα μπρος και φαίνεται ότι συμβολοποιείται στην υπόθεση της αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάγκας. Οι Μετσοβίτες υποδέχθηκαν τη δίκης του πολιτεχνείου και τους συμμετέχοντες με παραδοσιακή μουσική και τοπικούς χορούς φορώντας παραδοσιακές σχολές.