2020-02-14 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καλησπέρα σας. Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, κυρίσω την έναρξη της τρίτης συνεδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θα καλέσω, κυρία Μποναρι, παρακαλώ να αρθείτε στην έδρα. Ελάτε καλύτερα, θέλετε κυρία Μποναρι, παρακαλώ. Ανεβείτε στην έδρα, παρακαλώ. Να σας καλωσορίσουμε όλους. Να σας ευχαριστήσουμε. Το πρόεδρο του ΕΒΕ, εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, δεν βλέπω να έχει έρθει. Όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους εκπροσώπους της ANGO, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Λοιπόν, πριν ξεκινήσουμε τα θέματα, να ενημερώσω το σώμα για μια πρόσκληση που έχει έρθει από το Σύλλογο Ατόμων Με Αναπηρία. Ο Σύλλογος Ατόμων Με Αναπηρία Περιφερειακής Επιμελητηρίου. Ο Σύλλογος Ατόμων Με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότασης Κοζάνης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλεί την Κυριακή 16 Φιβρουαρίου του 2020, και ώρα 12 μετά με συνδρία στα Γέννα του Νέου του Γραφείου στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού Κοζάνης. Όποιος θέλει να παραβρεθεί, έχει στέλνει και αντίστοιχο email. Οπότε, έχετε ενημερωθεί. Πριν ξεκινήσουμε με τα θέματα, υπάρχει μια επερώτηση του κυρίου Δασκαλόπουλο. Να καλέσουμε τον κύριο Δασκαλόπουλο, παρακαλώ κύριε Δασκαλόπουλε, για να το αναπτύξετε. Καλησπέρα σε όλους. Ελπίζοντας να μη σας τρομοκρατώ. Κυρία Πρόεδρε, νομίζω ότι είμαι... Νομίζω... Τα αισθήματα είναι αμοιβεία κύριε Μαργαρίτη. Χαίρομαι που δεν χάσατε ευκαιρία για να τα εκφράσετε. Λοιπόν, επαναλαμβάνω. Ελπίζω, λέω, να μην τρομοκρατίστε. Κυρία Πρόεδρε, προσπαθώ να είμαι ευγενικός. Δεν νομίζω να έχω προσβάλει κάποιον στον Περιφερειακό Συμβούλιο. Δυστυχώς, κύριε Αντιπεριφερειαρχα, με τον όρο που μου αποδώσατε του τρομοκράτη, πιστεύω ότι με προσβάλλετε. Το μόνο που έκανα, και δεν ξέρω κατά πόσο τρομοκρατούνται οι υπάλληλοι από αυτό, ανέφερα την υπόδεξη που έκανε η κυρία Ζυμπηλιάδου στον Περιφερειακό Συμβούλιο. Είπα ότι κάθε φορά θα τη μνημονεύω. Όταν υπάρχει πρόβλημα με τους υπαλλήλους, κάνουμε ένωρκη διοικητική εξέταση. Κύριε Τασκαλώπιδε, θέλω να επικεντρωθείτε στην επερώτηση, να είστε πολύ συγκεκριμένος. Είμαι συγκεκριμένος, κύριε Πρόεδρε, επειδή υπάρχει μια αλληλουχία και μια συνέχεια, και επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα δευτερολογίας, γι' αυτό πρέπει να συνδέσω τα γεγονότα για να γινόμαστε κατανοητοί. Κύριε την Περιφερειάρχη, θα ήθελα πραγματικά να ανακαλέσετε. Αναξαρτήτως όμως, αν ανακαλέσετε, όχι θέλω να σας ενημερώσω ότι επειδή τα αισθήματά μου σίγουρα είναι φιλικά απέναντί σας, δεν θα το συνεχίσω εγώ, απλά θα ήθελα να ανακαλέσετε. Όσον αφορά την υπόδειξη, ξέρω εγώ, τι κάναμε εμείς στην προηγούμενη, σαν προηγούμενη περιφερειακή αρχή, εδώ είναι ο πρώην Περιφερειάρχης. Μπορείτε, αν θέλετε, να θέσετε θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έχετε τη δυνατότητα, εγώ δεν την έχω και να ζητήσετε τις όποιες εξηγήσεις θέλετε. Όσον αφορά τα στοιχεία, σας ενημερώνω ότι οι ερωτήσεις μου είχαν καταγεγραμμένες απαντήσεις, οι επερωτήσεις συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αν θέλετε, επειδή η διοίκηση έχει συνέχεια, ό,τι θέλετε... Λοιπόν, το θέμα είναι μία υπερώτηση... Εγώ ζητήσατε, κύριε δασκαλώ, που λένε να αναπτύξει την υπερώτηση μου. Ωραία, λοιπόν, η υπερώτηση, η οποία είναι η τρίτη συνεχόμενη, αφορά με μία ακόμη χαμένη μελέτη στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβαινών. Αυτή είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δυο πάκελο κελατομείων στην ΠΕ Γρεβαινών. Είναι αξίας 100.000, περίπου 80-95 τόσο μαζί με το ΦΠΑ, η οποία είναι μία χαμένη. Επειδή είναι η τρίτη στη σειρά και στην προηγούμενη, χαρακτηρίστηκα σαν τρομοκράτης των υπαλλήλων, γι' αυτό προσπαθώ και να τη συνδέσω, να πω γι' αυτό και κάνω αυτή την αναφορά. Θέλω λοιπόν να πω το εξής, όλα τα στοιχεία, κύριε αντιπεριφερειάρχα, υπάρχουν και καταγεγραμμένα. Η διοίκηση έχει συνέχεια, μπορείτε να τα πάρετε. Από εκεί και πέρα, σας ενημερώνω ότι εγώ σαν ιδιότης, και το ξέρετε αυτό, γιατί είχε συζητηθεί στα περιφερειακά συγγούλια που ήσασταν μέλος, σαν ιδιότης έκανα μια σειρά από ενέργειες. Οι ενέργειες όμως οι δικές μου δεν μπορούν να υποκαθεστήσουν τη διοίκηση. Και ούτε μπορεί να έχετε εσείς εμπιστοσύνη στις ενέργειες ενός ιδιότης. Θεσμικά θα πρέπει κάποια στιγμή η περιφέρεια να διαφυλάξει τα συμφέροντα του δημοσίου. Η περιουσία είναι συμφέροντα του δημοσίου και είναι υποχρέωσή σας να διαφυλάξετε αυτά τα συμφέροντα. Γιατί αλλιώς μιλάμε μετά για παράβαση καθήκοντος. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη επερώτηση, έχει σχέση, όπως είπα, με την μελέτη «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βιοπάκει λατομείων». Αυτήν η μελέτη παραγγέλθηκε στα μέσα του 2008. Έπρεπε να δοθεί σε έξι μήνες, από τότε αγνοείται η τύχη της. Είναι ακόμη μια υπόθεση, την οποία θα πρέπει να διερευνήσετε. Είναι υποχρέωσή σας να ψάξετε, να τη βρείτε, να θεωρηθεί από τις υπηρεσίες και να κοσμί την βιβλιοθήκη σας, να πούμε, έτσι ώστε σε οποιαδήποτε στιγμή τη χρειαστούμε να μπορέσουμε να την υποβάλουμε. Οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με τις απαντήσεις σας, θέλω να είναι συγκεκριμένες. Στη συγκεκριμένη εμπερότηση, τι γίνεται με τη μελέτη. Γιατί έχουν φύγει τα λεφτά και δεν έχουμε ούτε λεφτά, δεν έχουμε ούτε μελέτη. Αυτό είναι το θέμα. Οτιδήποτε άλλο, συνδρομή, αν θέλετε, ή βοήθεια από μένα, όσον αφορά την παροχή στοιχείων, μπορείτε ανά πάση στιγμή να την έχετε, αν πραγματικά θέλετε. Ευχαριστώ πάρα πολύ! Κύριε Γιάτσιο, έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ, Τερία Πρόεδρε, Τερία Περιφερειάρχα, από τις συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, αξιότιμοι προσκεκριμένοι. Κύριε Δασκαλόπουλο και τα αισθήματα τα δικά μου απέναντί σας φιλικά είναι. Η αντιπαράδεισή είναι σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε προσωπικό. Θα πρέπει να τονίσω ότι με τη συνεχόμενη υπερώτησή σας πέφτει τη συνέχεια σε αντιφάσεις. Από τη μία, οι συνάδελφοί σας τώρα της αντιπολίτευσης προσπαθούν μέσα από διάφορους συνεντεύξεις σε διάφορα κανάλια να δείξουν το πώς λειτούργησαν και το τι πέτυχαν και εσείς κάθε φορά με τις υπερωτήσεις σας φανερώνετε την ανικανότητά σας. Εάν πραγματικά είχατε ασχοληθεί και σας ενδιέφερε το τι έγιναν οι μελέτες, θα ξέρατε από τις υπηρεσίες, εφόσον ήσασταν και εντεταλμένος σύμβουλος διαφάνειας και επίσης θέλω να ξαναπω για ακόμα μία φορά και να ενημερώσω στο σώμα και τους αξιότιμους προσκεκλημένους ότι ο κύριος Δασκαλόπουλος δεν εξελέγει πρώτη φορά το 2019, ήταν περιφερειακός σύμβουλος και το 2014 έως το 2019 με ρόλο σημαντικό, ήταν θεματικός αντιπεριφεριάρχης και ήταν και εντεταλμένος σύμβουλος διαφάνειας. Ο κύριος Καρυπίδης του έδωσε τον τίμηση με τον ορίση εντεταλμένος σύμβουλο διαφάνειας δυτικής Μακεδονίας, άσχητα αν ο κύριος Δασκαλόπουλος περιορίστηκε στο ρόλο του εντεταλμένου σύμβουλου της περιφερειακής ενότητας Γρεβενών. Λοιπόν, εάν πραγματικά είχατε ασχοληθεί και είχατε έρθει και σας ενδιέφερε το τι γίνεται και το πού είναι η όποια μελέτη, είπατε ότι υπάρχουν αποτελέσματα. Εάν υπήρχαν αποτελέσματα δεν θα μας ρωτούσατε, οπότε αυτό ανερίστε. Δεύτερον, αν πραγματικά είχατε ασχοληθεί θα γνωρίζατε ότι το Σεπτέμβριο του 2018, κλιμάκιου του Υπουργείου Οικονομικών Προέδησης Ενδελεχή Έλεγχο της Επίμαχης Προγραμματικής Σύμβασης μετά από καταγγελία, προς τούτου οι αρμόδοι επιθεωρητές κατέθεσαν το σχετικό πρόγραμμα πόρισμα στην εισαγγελία Γρεβενών. Στη συνέχεια, κατατέθηκε στο πταισματοδικείο Γρεβενών αντίγραφο χρηματικών ενταλμάτων της περιφέρειας ως αντίγραφο της προγραμματικής σύμβασης, ως και αντίγραφο της μελέτης μετά από παραγγελία του εισαγγελία Εφετών Δυτικής Μακεδονίας. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάποια πληροφορία για το πόλεσμα των ερευνών. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζατε ότι το αντικείμενο της μελέτης ήταν αρμοδιότητα της πολιοδιομικής υπηρεσίας της τότε νομαρχαιακής αυτοδιοίκησης και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να βρίσκεται ούτε στις υπηρεσίες περιφέρειας, ούτε στις τεχνικές υπηρεσίες. Μα αυτό θέλω να πω το εξής, ότι αν πραγματικά είχατε ασχοληθεί και είχατε μπει στον κόπο να ρωτήσετε τις υπηρεσίες όπως απαντούν και ψάχνατε τα έγγραφα, δεν τα βρίσκατε κι εσείς αυτά με τη σειρά σας και δεν θα χρειαζόταν να γίνεται όλο αυτό το θέατρο. Εάν νομίζετε ότι εμείς θα φοβηθούμε ή ότι τρομοκρατηθήκαμε από τις υπηρεσίες όπως είπατε στην αρχή, κάθε άλλο. Εμάς μας δίνετε δύναμη, μας δικαιώνετε με την έννοη σε αυτό που λέμε ότι παραλάβαμε χάος εντός αγωγικών, εσείς το επιβεβαιώνετε και απορώ πως οι συνάδελφοί σας σας επιτρέπουν και δεν σας σταματούν σε αυτό τον κύκλο που έχετε πέσει. Απορώ, ήσασταν εντεταλμένος σύμβουλος, έπρεπε να τα γνωρίζετε πολύ νωρίτερα από εμάς και ο κ. Καρυπίδης σας θύμισε πέντε χρόνια με μία θέση ευθύνης. Το αν έπρεπε να σας διατηρήσει δεν έπρεπε, εγώ δεν μπαίνω σε αυτό, αυτό ήταν έτσι ο παραταξιακός δικός σας. Αλλά επιτέλους μην νομίζετε ότι θα φοβηθούμε, κάντε όσες επερωτήσεις θέλετε, μπορείτε στο κάθε περιφερειακό συμβούλιο να ρωτάτε ό,τι θέλετε, αλλά είναι κρίμα, εάν νομίζετε ότι θα πετύχετε κάτι, ότι θα σταματήσετε κάτι. Εμείς το πρόγραμμά μας θα το ακολουθήσουμε, αυτά που μας θύμισε ο λαός Δυτικής Μακεδονίας θα τα κάνουμε. Οι υπηρεσίες συνεργάζονται άψογα μαζί μας, είτε το θέλετε, είτε όχι. Κι αν νομίζετε ότι θα επιτύχετε κάτι, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Σας ευχαριστώ πολύ. Επιπροσωπικό κ. Μπραδένου. Παρακαλώ κ. Δασκαλώ, χωρίς να περνάμε στα θέματα. Κατ' αρχάς ο κ. αντιπεριφερειάρχης δεν απάντησε στην επερώτηση. Η επερώτηση είναι συγκεκριμένη, όχι τι έκανα εγώ την προηγούμενη περίοδο. Εάν θέλετε να κάνετε, σας είπα και στην αρχή, αν θέλετε, σας επαναλαμβάνω, να κάνετε κριτική όσον αφορά το τι έκανε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, μπορείτε ελεύθερα να το φέρετε και σαν θέμα στον περιφερειακό συμβούλιο. Εγώ σας έκανα μια συγκεκριμένη ερώτηση και σας λέω, θεσμικά, θεσμικά, ναι, ναι, είναι επί προσωπικού, ναι, γιατί με αποκαλέσατε ψεύτη. Λέω λοιπόν, θεσμικά, ποια ενέργεια έχει κάνει η περιφερειακή αρχή για να βρει την περιουσία της. Το αν έκανε οτιδήποτε η Ισαγγελέα, ο Ισαγγελέας δεν έχει καμία σχέση, έχει να κάνει μόνο με δικές μου ενέργειες σαν ιδιότης. Εσείς θεσμικά, σαν περιφέρεια, έχετε κάνει κάποια ενέργεια. Και επαναλαμβάνω, αν θέλετε να εξετάσουμε και την προϊστορία, το 11-14 εισασταν εσείς περιφερειακός σύμβουλος και θυμηθήκατε εσείς από κάποιον, αν την περιφερειακή αρχή με θέση ευθύνης, έτσι, και θα πρέπει πρώτα να απολογηθείτε. Δεν παίρνουμε όμως το τι έγινε, εκείνο που θέλω είναι εσείς, στη διάρκεια της θυτείας σας, αφήστε εμένα, εγώ δεν ήμουν καλός σύμβουλος, εσείς τι κάνετε, κάνετε για να διαφυλάξετε την πηρουσία. Αυτό μας ενδιαφέρει, αυτή είναι η ουσία και αυτή είναι η ευαιρώτηση. Εγώ εκείνο, επειδή μιλήσατε και για φιλικά αισθήματα, εκείνο που σας λέω είναι, η μη διαφύλαξη αποτελεί παράβαση καθήκοντος. Ευχαριστούμε. Προχωράμε. Υπάρχουν δύο θέματα εκτός ημερίσεις διάταξης, θα τα διαβάσω σ' έχουν σταλεί κιόλας. Κύριε Καρυπηδή. Κύριε Πρόεδρε, κατ' αρχήν καλή σπέρα σε όλους. Θα θέλαμε να συζητηθεί εκτός ημερίσεις διάταξης, το θέμα που είχαμε τις τελευταίες ημέρες, με δεδομένο και την ημερίδα που διοργανώθηκε στην Τολεμαϊδα, αλλά να δούμε και πού βρισκόμαστε σήμερα γενικότερα με τα ζητήματα του κλεισίματος του Ελληντικού Μονάδου και του ΕΣΕΚ και να υπάρξει και μία ενημέρωση από πλευράς της περιφερειακής αρχής του κ. Περιφυριάρχη, τι γίνεται με την φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών στην περιφέρειά μας. Νομίζω ότι είναι έτοιμα εν συνόλο της αντιπολίτευσης, το συζητήσαμε και με την κυρία Ζυμπηριάδου, έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων να δώσουμε ουσιαστικές απαντήσεις, γιατί νομίζω ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, επιπρόσθετα επιβαρύνουν και τη θέση μας, αλλά προκαλούν και επιπρόσθετες ενισχίες, δίκαιες ενισχίες, τους πολίτες. Και βέβαια είχαμε και προσβλητικές εξελίξεις εκείνη την ημέρα, ιδιαίτερα στο πρόσωπο των δημάρκων, έτσι όπως τοποθετήθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης ο κύριος Άδονης Γεωργιάδης. Γι' αυτό θα παρακαλούσαμε να συζητηθεί εκτός συμμυρίσσες διάταξης τα ζητήματα του κλεισίματος του Ελληνιτικού Μονάδου, του ΕΣΕΚ, αλλά και της ημερίδας που είχαμε στην Πτολομαϊδη. Το λόγο είχε ο κύριος Περιφεριάρχης. Συμφωνώ, κύριε Πρόεδρε, να συζητηθεί το θέμα προημιρισσές διάταξης, αλλά να αλοκληρώσουμε τη θεματολογία της σημερινής συμμυρίσσες διάταξης και στο τέλος να εξαντλήσουμε όσο χρόνο έχουμε και για τα δύο θέματα που έθεσε ο κύριος Καρυπίδης και για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί να συζητήσουμε. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, ξαναπαίρνω το λόγο. Επειδή πολλές φορές έχει συμβεί αυτό το πράγμα, νομίζω ότι η σειρά που μπαίνουν τα θέματα έχουν να κάνουν και με την αξία και τη σημαντικότητά τους. Όλα τα μεγάλα ζητήματα τα αφήνουμε στο πέρας της συνεδριέσης. Υπάρχει μια εξάντληση και στο κοινό που μας παρακολουθεί, αλλά και στους συναδέλφους και πολλές φορές όταν φτάνουν σε εκείνο το σημείο, απουσιάζουν και συνάδελφους. Άρα, λοιπόν, με τη σημαντικότητα του θέματος, που είναι το μίζον θέμα, όχι μόνο για μας, αλλά και για όλη τη χώρα, θα παρακαλούσαμε αυτή τη φορά να συζητηθεί πρώτο και να μείνουμε στη συνέχεια να δούμε και τα θέματα. Διαφορετικά, σε ό,τι μας αφορά, εάν αυτή τη φορά δεν συζητηθεί πρώτο το θέμα, η παράταξή μας θα αποχωρήσει από το Περιφοριακό Συμβούλιο. Με όλη τη σύνεση και συνένεση που δείξαμε όλο αυτό το διάσημο και την ευγένεια που νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει γι' αυτό. Κύριε Πρόεδρε, επειδή σε προηγούμενα Περιφοριακά Συμβούλια δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τα θέματα που είχαμε προγραμματίσει με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που είχαμε και εμείς ως Νέα Περιφοριακή Αρχή και είχαμε υποσχεθεί ότι θα ανοίγαμε το θέμα του αναπτυξιακού προγραμματισμού για την περιφέρειά μας από τον Νοέμβριο, φτάνουμε δυστυχώς σήμερα να ξεκινάμε αυτό τον κύκλο των συζητήσεων στον Περιφοριακό Συμβούλιο με την εισαγωγή σήμερα του στρατηγικού σχεδιασμού για τον αγροτικό τομέα, δύο μήνες μετά τον αρχικό μας σχεδιασμό και αυτό γιατί σε προηγούμενα Περιφοριακά Συμβούλια δυστυχώς δεν δίνονταν η δυνατότητα και δεν έφτανε ο χρόνος για να εξατλίσουμε αυτά τα θέματα. Εγώ θα επιμένω να το συζητήσουμε στο τέλος και να είμαστε όλοι εγκρατοί στον χρόνο μας, να εξατλίσουμε τα θέματα άλλωστε δεν είναι και βαριά ας το πούμε τα θέματα αυτά, για να μην αδικήσουμε κανένα άλλο για καμία άλλη φορά μας. Σας ευχαριστώ κυρία Ζεβιλιάδο και να προχωράμε να εξηγήσουμε την πρόταση. Κύριε Πρόεδρε, σε συνέχεια των όσων είπε και ο κύριος Καρυπίδης, επειδή σε αυτήν την ημερίδα, σε εισαγωγικά λέω τη λέξη μερίδα, συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα και επειδή έτσι όπως τοποθετήθηκαν οι προτάσεις και τα θέματα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί που ήταν εκεί, δεν ξέρω για ποιον πρωτογενή τομέα θα συζητάμε, όταν εδώ έχει δοθεί ήδη για τα 160.000 τρέμματα της ΔΕΕ, ότι τα πρώτα 60.000 που είναι έτοιμα θα πάνε να κάνουμε φωτοβολταϊκά. Για ποιον πρωτογενή τομέα συζητάμε, όταν έχουν δοθεί από τη ΡΑΕ χιλιάδες αδειοδοτήσεις στο τελευταίο διάστημα για φωτοβολταϊκά και ανεμογενήτριες. Άρα λοιπόν το θέμα της μεταλλυγνητικής εποχής και των όσων συζητήθηκαν σε αυτήν την δύθενη ημερίδα, στην παροδία ημερίδας, προέχει όλων των θεμάτων που έχουμε να συζητήσουμε ως περιφερειακό συμβούλιο. Ο χρόνος είναι πιεστικός, μακάρι να μην είχαμε το 23 μπροστά και να συζητούσαμε ότι άλλο θέλαμε περιφερειακή, αλλά και εμείς αρνούμαστε να συζητήσουμε. Οτιδήποτε άλλο πριν από το μίζο και το μίζο που αφορά 280.000 ψυχές σε αυτήν την περιφέρεια είναι το θέμα τι μέλι γενέστε με την προοπτική αυτής της περιφέρειας, που αυτή τη στιγμή διαγράφεται περισσότερο από μαύρη. Άρα παρακαλούμε να μην μπούμε σε αυτήν την διαδικασία να αποχωρούμε, αλλά δεν μπορούμε να συζητάμε για άλλα θέματα πριν ξεκαθαρίσει η θέση μας, που πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι και εκείνη, γιατί δεν έχουμε διαφορετικά συμφέροντα σε αυτήν την αίθουσα, πριν ξεκαθαρίσει αυτό. Πού πάμε και πώς θα διασφαλίζουμε και πώς θα αγωνιστούμε για να μην πάμε άπατοι όλοι μαζί. Παρακαλούμε πάρα πολύ να συζητηθεί προ ημερήσιας. Κύριε Περιφερειάρχα. Κυρίες Μπηλιάδου, την ίδια αγωνία έχουμε όλοι και το έχουμε διατρανώσει όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις και με δεσμεύσεις. Ο καθένας μας και όλοι μαζί σαν ως περιφερειακό συμβούλιο. Ωστόσο επιμένω ότι μέχρι σήμερα η πράξη έχει αποδείξει ότι δεν καταφέραμε να κρατήσουμε τα χρονικά περιθώρια για να συζητήσουμε τα θέματα που οφείλαμε ήδη να τα είχαμε συζητήσει και έκτακτες καταστάσεις που προέκυψαν. Και παρόλο που είχαμε πυκνότατες συνεδριάσεις στον περιφερειακό συμβούλιο σχεδόν κάθε εβδομάδα από την αρχή της θητείας μας, δυστυχώς δεν ανοίξαμε ακόμα τον κύκλο των αναπτυξιακών θεμάτων που μας αφορούν όλους. Όπως μας αφορά σαφώς και η μεταλληνοιτική περίοδο, έτσι δεν το έχουμε συζητήσει. Σχεδόν σε κάθε συμβούλιο είναι θέμα. Δεν έχουμε όμως συζητήσει καθόλου για τα αγροτικά, δεν έχουμε συζητήσει καθόλου για την παιδεία, καθόλου για την υγεία, καθόλου για τον τουρισμό, καθόλου για ένα σωρό άλλα πράγματα, τα οποία είναι δυναμικότατοι κλάδι, τους οποίους έχουμε αδικήσει μέχρι σήμερα. Και θεωρώ ότι δεν νομίζω κι εσείς να θέλετε να μείνουν πίσω αυτά τα θέματα. Δεν είμαστε αρνητικοί, έτσι να μην γίνει καμία παρεξήγηση, απλά λέω να τελειώνουμε με τα θέματα της σημερίσιας για τάξους και να ξεκινήσουμε και να φτάσουμε όσο θέλετε. Θέλατε να ολοκληρώσουμε τα θέματα μέσα στην επόμενη ώρα και να το συζητήσουμε όσες ώρες χρειαστεί. Κύριε Χαστά, παρακαλώ. Κι εμείς από τη δικιά μας πλευρά θεωρούμε σκόπιμο και ζήτημα ουσίας να συζητηθεί σαν πρώτο θέμα. Έχουμε νέες αρνητικές εξελίξεις που έρχονται να προσθεθούν σε όλα τα προηγούμενα και αναφέρομαι και σε αυτά που εξήγηλε ο κ. Χατζιδάκης, που τι κάνουν, εξειδικεύουν ακόμη περισσότερο τον ίδιο πράσινο δοστροτήρα, τον οποίο έχουν ετοιμάσει για τη δική μας περιοχή. Το λέω, έχει σημασία να συζητηθεί πρώτο και να μην γίνει προσπάθεια από την πλευρά της περιφερειακής αρχής για μια φυγή προς τα μπρος, το έχουμε ξαναπεί, γιατί η συζήτηση για τα αγροτικά που υπάρχει σήμερα στην ημερή σεδιάταξη θεωρεί σαν δεδομένο όλο αυτό που έρχεται. Και πώς πάνω δηλαδή σε αυτή την καταστροφή, σε αυτό τον όλουθρο που τιμάζουμε για την περιοχή, θα χτίσουμε στην άμμο στην ουσία για συγκεκριμένα αρπακτικά. Το λέω, θεωρούμε προϋπόθεση το να γίνει αυτή η συζήτηση για να προχωρήσουμε μετά σε όλα τα άλλα. Εμείς δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να σας δίνουμε περιθώρια να κάνετε συνεχώς φυγές προς τα μπρος. Οπότε, ορίστε κ. Πράσο, για να ολουρώνουμε να προχωρήσουμε σε ψηφοφορία. Και εγώ θα συμφωνήσουμε με την πολίτευση ότι πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα, διότι προέκυψαν πολλά ζητήματα και κατά την επίσκεψη των Υπουργών, μέχρι χλεβασμός και ειρωνία στους κατοίκους της περιοχής, στους εργαζόμενους και στην τοπική ευτοδιοίκηση. Οι εξελίξεις, όπως είπε ο Συναγωνιστής ο Καστάς, είναι ραγδαίες. Κάθε μέρα ακούμε καινούργια πράγματα. Έχει δει και η κ. Ζιμπελιάδο ότι έχουν βγει όχι 60, αλλά 150.000 στρέματα θέλουν για να βάλουν φωτοβολταϊκά. Δηλαδή, σε αυτά εμείς πότε θα μιλήσουμε. Θέλουν να γίνει περιφερειακό Συμβούλ τη Δευτέρα, την Τρίτη, να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα που λέτε ότι υπήγουν, αλλά πιο επίγουνα από αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Και είπα και την προηγούμενη φορά ότι είναι ιστορικές οι ευθύνες που έχουμε σε αυτή τη συγκυρία. Από ό,τι βλέπουμε όλοι, είμαστε από την ίδια πλευρά, απλά η λεπτομέρεια είναι που θα κάνει τη διαφορά. Προτείνω, στις λεπτομέρειες, δεν ζήτησε κανείς να μη συζητηθεί. Αυτό συζητάμε τώρα εδώ πέρα όλοι. Εγώ προτείνω, μέσα στην επόμενη ώρα, να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τα θέματα, γιατί είναι πολύ σύντομα, και από εκεί και πέρα, και δύο και τρεις και τέσσερις ώρες να καθίσουμε εδώ, να συζητήσουμε φραγματικά για ένα θέμα τόσο σημαντικό. Να προχωρήσουμε να είναι στη ψηφοβορία της πρότασης. Εμείς είπαμε ότι δεν θα συζητήσουμε για την παραλλαγή της Παλαιάς Εθνικής Οδού με το θέμα της ΔΕΙ ανοιχτό και αυτά που ακούσαμε προχθές στον Παντελίδη και το προσφυγικό, αλλά κυρίως το θέμα της ΔΕΙ που είναι καυτό, γιατί κάθε μέρα που περνάει έχουμε άλλες εξελίξεις. Επειδή είναι καυτό, κύριε Ζημιλάβου, γι' αυτό καλούμαστε να είμαστε όλοι εδώ. Γι' αυτό καλούμαστε να είμαστε όλοι εδώ. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Μη χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία, όπως πορευόμαστε με συνενόηση, αυτό εδώ το κορυφαίο όργανο να εκπέμψει ένα μήνυμα ότι στα ζητήματα του κλεισίματος των λιγνητικών μονάδων του ΕΣΕΚ είμαστε αδιαπραγματευτεί και όλοι μαζί. Μη το βάζετε σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα. Πάρτε την απόφαση, κύριε Περιφεριάρχη, σηματοδοτήστε τη σημαντικότητα του θέματος και βάλτε το να το συζητήσουμε τώρα. Δεν περιμένει μόνο η κοινωνία, περιμένει όλη η χώρα της εξελίξης και βεβαίως με τον τρόπο αυτό θα δείξετε και στην παράταση και στη σήριξή σας προς το θεσμό της αυτοδίκησης. Έχουμε προσβεβλημένους τους δημάρχους μας. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό το πράγμα. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχη, συζητήστε το τώρα. Διαφορετικά επιμένουμε στη θέση μας, εμείς θα αποχωρήσουμε. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχη. Για τη σπουδαιότητα γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Καρπίδιο, ότι για το ΣΕ κάναμε ένα έκτακτο περιφερειακό έτσι και ήταν το πρώτο και το μοναδικό. Οπότε, ας μην μονοπολεί κανένας το ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά και ας μην προκρίνει τον αυτό του πιο πάνω από κανέναν από όλους μας εδώ πέρα. Είμαστε όλοι το ίδιο. Εγώ αφήνω να διασφαλίσω, όσο δω, την δικαιότερη προσέγγιση προς όλους τους συναδέλφους, διερμηνεύοντας την αγωνία όλων μας στον ίδιο μέγιστο βαθμό και την ενότητα και ομοψυχή μας στο θέμα αυτό. Όμως, σας λέω, έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες και κανένας δεν μπορεί να το διαψεύσει αυτό, ότι δεν έχουμε ανοίξει ακόμα τον κύκλο των αναπτυξιακών θεμάτων. Κύριε Ζημπηλιάδου, μας εγκαλέσατε ότι δεν φέραμε κανένα θέμα και σας είχα πει τότε ότι το Νοέμβριο. Οπότε, ούτε εμείς αρνηθήκαμε αυτό. Αλλά να εξαντλήσουμε τα θέματα αυτά, γιατί είναι βέβαιον ότι το θέμα αυτό είναι τόσο μεγάλο που θα εξαντλήσει όλο το περιφερειακό. Καλύπτει το σύνολο των αναπτυξιακών σχεδίων αυτής της περιφέρας. Δεν είναι απόλυτο. Η αγροτική ανάπτυξη είναι μικρό κομμάτι αυτής της προστάσεως. Αν είναι μικρό οι πενήντα χιλιάδες των ανθρώπων που ζουν άμεσα από το εισόδημα αυτό, για μας είναι μίζων κυρία Ζημπηλιάδου. Και τα περιθώρια του πρωτογενούς τομέα στην κατάσταση που είναι έχουνε μεγάλη δυναμική και προοπτική που θέλουμε να επενδύσουμε και να μην χάσουμε άλλο χρόνο. Και παράλληλα… Μα πρώτο, ο αγροτικός τομέας διακυβέδεται από αυτά που ακούστηκα. Ξεκινάει και η διαβούλευση στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Ήδη έχουμε μείνει πίσω. Ας μην χάσουμε αυτόν τον πολύτιμο χρόνο. Ξεκινάνε όλες οι συζητήσεις για όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και πρέπει να τα βάλουμε σε μια σειρά. Εμείς λέμε να καθίστε εδώ να το συζητήσουμε, εσείς επιλέγετε να φύγετε, δικαίωμά σας. Αυτοί που δεν θέλουν φεύγουν. Αυτοί που δεν θέλουν φεύγουν. Εάν θέλατε να το συζητήσουμε θα καθόμαστε να το συζητήσουμε εδώ. Εμείς είμαστε αξιοπρεπείς και απλά δεν μας περθήκατε καθόλου καλά. Αυτό είναι. Γιατί δεν μένετε να το συζητήσουμε. Γιατί το θέμα της ΔΕΙ, όταν το θεωρούμε σημαντικό, θα έβγανε 25.000 θέσεις ανεργίας. Το θέμα της ΔΕΙ επειδή είναι τόσο σημαντικό. Γιατί δεν θα παθαίναμε να το συζητούσαμε. Τι θα παθαίναμε. Ποια μέγιστα. Ποια μέγιστα. Όχι. Καινούργια αυτό μην το επικαλείστε. Διάλειμμα παρακαλώ να αποχωρήσουν αυτοί που επιθυμούν να αποχωρήσουν. Όχι. Εμείς φεύγουμε γιατί δεν θέλουμε να το συζητήσουμε. Γιατί. Εντάξει. Όχι. Έτσι είναι περιφερειάρχη. Έτσι είναι. Κύριε Χριστοφορίδη. Κύριε Χριστοφορίδη. Γιατί δεν κάνατε. Σε παρακαλώ. Κάτσε. Μην με κουνάς το χέρι. Και μην με κουνάς. Εγώ μιλάω με τον περιφερειάρχη. Γιατί δεν θέλετε να το συζητήσουμε. Για αυτό. Γιατί το βάζετε τελευταίο ζήτημα. Γιατί εσείς λέγατε ότι έχει 25.000 θέσεις ανεργίας θα γίνουν. Γιατί τα δικά μας τα παιδιά βγαίνουν έξω. Γιατί ο λιγνίτης είναι το εθνικό ζήτημα. Τι λέτε τώρα. Τι λέτε τώρα. Γιατί δεν συζητείτε πρώτο όμως είναι το ζήτημα. Βλέπετε ότι όλο αυτό το διάσημα. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Καθόλου. Είχατε το δικαίωμα αυτό. Θα διαφωνήσω εδώ. Με το 3ο υπογραφές είχατε δικαίωμα να ζητήσετε έκτακτο συμβούλιο. Γιατί δεν το ζητήσατε 6 μέρες. Και έρχεστε σήμερα και ζητάτε για 4 ώρες. Θα με κάνει τα προβλήματα να μαθημένετε να αποχωρείτε. Φύγατε. Ρωτήστε κύριε δημοσιογράφη. Έχουν δικαίωμα με το 1 τρίτο να ζητήσουν έκτακτο συμβούλιο. Δίνετε το λόγο κυριακόντρο. Είχα δικαίωμα κύριε Περιφερειάρχα. Με το 1 τρίτο τον υπογραφό να ζητήσουν σύγκλιση έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου. Αφού τους αφορούζε και τους έκαιγε τόσο. Παρ' ήρθαν 5 μέρες από την Κυριακή μέχρι σήμερα και σήμερα δεν έχουν υπομονή τεσσάρων ώρων. Ούτε τεσσάρων ώρων υπομονή. Αυτό είναι το ενδιαφέρον τους. Μπορούσαν. Υπήρχαν και οι διαδικασίες και προβλεπόμενες και νόμιμες. Όλα είναι προσχηματικά. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Προχωράμε. Υπάρχουν τρία θέματα εκτός μερίς σας διάταξης. Το πρώτο θέμα, χαρκτισμός και ανάληψη ευθύνης συντήρησης δημοσίου έργου από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο «Προσωρινή παραλλαγή ειφιστάμενης Εθνικής Οδού Κοζάνης Πτολεμαϊδας στην περιοχή Ποντοκόμις λόγω επέκτασης οριχείων της ΔΕΙ, θυμή Μαΐς Καρδιάς Κομάνου» και πιο συγκεκριμένα το έργο «Δεύτερη παραλλαγή της Παλαιάς Οδού Κοζάνης Πτολεμαϊδας στην περιοχή Ποντοκόμις λόγω επέκτασης οριχείων ΔΕΙ ΑΕ». Καλησπέρα σας. Είναι γνωστό ότι η ΔΕΙ ΑΕ προκειμένου επεκτείνει τις εξορρυκτικές εργασίες δυτικά της παλαιάς Εθνικής Οδού Κοζάνης Πτολεμαϊδας και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα ΑΕΣ Καρδιάς και Συνδροδρομικού Σταθμού Κομάνου, προέβη σε έτοιμα δωρεάς της μελέτησης και κατασκευής έργου με τίτλο «Προσορινή παραλλαγή φιστάμενης Εθνικής Οδού Κοζάνης Πτολεμαϊδας στην περιοχή Ποντοκόμις λόγω επέκτασης οριχείων της ΔΕΙ». Η ΔΕΙ με βάση το προγραμματισμό της για την επέκταση του οριχείου και των εξορρυκτικών εργασιών της, μελέτησε και κατασκεύασε ένα οδικό τμήμα δετικά της παλιάς Εθνικής Οδού Κοζάνης Πτολεμαϊδας, σε αντικατάσταση του τμήματος της παλιάς Εθνικής Οδού Κοζάνης Πτολεμαϊδας που είχε προγραμματίσει να προσβάλει. Κατασκευάστηκε λοιπόν από τη ΔΕΙ προσορινή παραλλαγή στην περιοχή Ποντοκόμις μήκος 4,5 περίπου χιλιομέτρων και αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία περί του χαρακτηρισμού της ως Δευτερεύων Εθνικό Δικοδίκτυο, αποχαρακτηρίστηκε το προσβολή φιστάμινο δικό τμήμα για τα περιτέρ. Ακολούθησαν οι δεοί συνένταξοι μελέτες για τη δεύτερη και τρίτη προσορινή παραλλαγή, οι οποίες υποβλήθηκαν στην υπηρεσία και εγκρίθηκαν για την εκτέλεση των αντίστοιχων εργαλαβιών. Μετά την βεβαίωση περαίωση της δεύτερης προσορινής παραλλαγής, τη σύνταξη του πρωτοκόλου διοικητικής παραλαβής του έργου και την έγκριση του πρωτοκόλου αυτό από την Οικονομική Επιτροπή, εισηγούμαστε την έκδοση απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αποδοχή του χαρακτηρισμού ως «Δευτερεύουν Εθνικό Δικό Δίκτυο» και την ανάλεψη της ευθύνης συντήρησης του δημόσου έργου με τίτλο «Δεύτερη Παραλλαγή της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κοζάνσπτω-Λεμαίδα στην περιοχή Ποντοκόμις» λόγω επέκτασης οριχείων ΔΕΙ από την Περιφέρη Επιτρικής Μακεδονίας. Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια προκειμένου να υποβληθεί αίτημα της υπηρεσίας με τα απαραίτητα δικαιολογικά συνδεύθεις οδικών υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του ΥΠΟΜΕΔΙ για να πραγματοποιηθεί ο χαρακτηρισμός του. Επισημαίνει ότι η διαδικασία από χαρακτηρισμού του υπό αντικατάστασης τμήματος Παλαιάς Εθνικής Οδού έπεται του ως άνου χαρακτηρισμού και προϋποθέτει την παραλαβή του νέου δικού τμήματος από την υπεύθυνη υπηρεσία για τη συντήρησή του. Επισημαίνει ότι το έργο του θέματος ως και την οριστική παραλαβή του θα συντηρείται από την ανάδοχο κατασκευή του υπό την επίβλεψη και μέρημα της ΔΥΑΕ και ο αποχιονισμός του εν λόγω δικού τμήματος θα εκτελείται μέχρι τον χαρακτηρισμό του ως δευτερεύουν εθνικό δικό δίκτυο και την παραλαβή του από την υπεύθυνη υπηρεσία συντήρησής του με μέρημα και πόρους της ΔΥΑΕ η οποία έχει ήδη περί αυτού δεσμευθεί. Οπότε, είμαστε εδώ ουσιαστικά για να χαρακτηρίσουμε τη δεύτερη παραλαγή ως δευτερεύουν εθνικό δικό δίκτυο. Δεν ξέρω αν έχετε κάποιες ερωτήσεις. Δεν συνεχίζω την ανάγνωση. Ωραία. Υπάρχει κάποια ερώτηση? Όχι. Κύριε Σαβουλίδη. Ωραία. Οπότε, προχωράμε στο δεύτερο θέμα. Βριν να συνεχίσουμε το δεύτερο θέμα, θα ήθελα λίγο να διαβάσω την παράγραφο 2 του άρθρου 10 σχετικά με την απαρτία για να μην υπάρξει κάποια απαρρυξήγηση. Τα μέλη του Συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους, υπήρξε απαρτία κι αν ακόμα αποχωρήσουμε τα γενέστερα, λογίζονται ως παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίας ως προς την ύπαρξη απαρτίας. Προχωράμε... Παρακαλώ κύριε Περφυριάρτη. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα προσάση των εντυπώσεων που προκάλεσαν οι συνάδεφοι που αποχώρησαν να μας ενημερώσετε και να ενημερωθούν και οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας κάτω από ποιες προποθέσεις θα μπορούσαν, αν θέλανε πραγματικά, να έχαν φέρει σε έκτακτο Περφυρικό Συμβούλιο το θέμα για το οποίο δημιουργήσαν τις εντυπώσεις. Θα ήθελα να σας παρακάλεσω να διαβάσετε τον κανονισμό. Παρακαλώ, να σας ενημερώσω κιόλας για να είναι γνωστός στο σώμα. Υπήρξε κάποιο έτημα σύγκλισης έκτακτου Περφυρικού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας από τον κ. Καρυπίδη, από την ανατροπή δημιουργία, αν θέλετε να σας το διαβάσω κιόλας, το οποίο όμως ουσιαστικά δεν είχε και θέση αιτήματος, διότι δεν καλύπτονταν όλες τις προϋποθέσεις με βάση των κανονισμών. Ζητούσε λοιπόν έκτακτο Περφυριακό Συμβουλίο παρουσία του Υπουργού και των εμβουλεκόμενων φορέων, καθώς και των ενεργιακών δήμων της περιφέρειάς μας. Απαντήθηκε από το Περφυριακό Συμβούλιο, από το Προεδρύο του Περφυριακού Συμβουλίου, ότι του ζητήθηκε ουσιαστικά να καταθέσει το ένα τρίτο των υπογραφών των Συμβούλων, καθώς επίσης και να υπάρξει και ένα θέμα εισήγησης. Φυσικά δεν απαντήθηκε, είχε το δικαίωμα να συγκληθεί έκτακτο Περφυριακό, υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Ούτε το ένα τρίτο των υπογραφών Περφυριακών Συμβούλων κατατέθηκε στη Γραμματεία του Περφυριακού, ούτε κάποιο θέμα εισήγησης. Οπότε ουσιαστικά το έτοιμα αυτό ήταν σαν να μην υπήρχε καν. Πάνω σε αυτό το οποίο αναγνώσατε και είναι το άρθρο 9 του Κανονισμού και αφορά τη σύγκληση Περφυριακού Συμβουλιού, στην παράγραφο 3 αναγράφει ότι ο Πρόεδρος καλεί επίσης το Συμβούλιο όποτε το ζητήσει ο Περφυριαρχής, η Οικονομική Επιτροπή ή το εν τρίτο τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του Συμβουλιού με γραπτή έτηση. Πράγμα το οποίο δεν έγινε. Στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν. Στην περίπτωση αυτή, τα θέματα αυτά προηγούνται έναντι των λοιπόν θεμάτων στη συζήτηση κατά τη συνεδρίαση του Περφυριακού Συμβουλιού. Με ευθύνη δε τον ετύντων αυτήν, όπως είπατε σωστά, πρέπει τρεις μέρες πριν την οριστή σας συνεδρίαση να κατατεθεί στη Γραμματεία του Περφυριακού Συμβουλιού γραπτή εισήγηση επί των προσυζήτηση θεμάτων. Άρα είχαν τον χρόνο από την Κυριακή μέχρι σήμερα, όχι μόνο τρεις, πέντε ημέρες και τίποτα δεν έπραξαν. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Ιωακιωσέ. Θα εξητήσω και πρώτο το θέμα, επόσον εκεί είδε το θέμα, βέβαια. Ωραία. Προχωράμε στο δεύτερο θέμα εκτός ημερήσιας. Κύριε Σαβουλίδη, θα διαβάσω το θέμα αν συμφωνούμε να συζητηθεί. Έγκριση υποβολής πρότασης στο Περφυριακό Πρόγραμμα Δυτική Μακεδονία 2014-2020 της πράξης Ψηφιακός Μετασχηματισμός Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με χρήση εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ιησιγητήσω ότι περιχρειαχείς π.Ε. Κοζάνης ο κ. Τσιουμαρίς. Σύμφωνα με την πρόσκληση 89 του επιχειρησιακού προγράμματος Δυτική Μακεδονία 2014-2020, οι ενδιαφερόμενοι φορείς, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονική και επαγγελματική φορείς, νομικά πρόσωπα δημοσιοδικαίου λοιπή φορείς καθαρμοδιότητα κλπ, φορείς της αυτοδιοίκησης τοπικής, έχουν τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων έργων προκειμένου να ενταχθούν στη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 2 βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών, των πληροφοριών και των επικοινωνιών, ο οποίος χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με τίτλο Υπηρεσίες και Εφαρμογής Ελεκτρονικής Διακυβέρνησης. Οι δράσεις αφορούν στην ανάπτυξη ειδικών πληροφορικών συστημάτων, εφαρμογών, εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων από τις φορούς της αυτοδιοίκησης, του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου χαρακτήρα και τα επιστημονικά και επαγγελματικά επιμελητήρια. Με τη συγκεκριμένη δράση επιδιώκεται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αυτοδιοίκησης και του δημόσιο τομέα, η συμβολή στην ολοκλήρωση και διασύνδεση μητρώων και πληροφοριακών συστημάτων και η αύξηση του ποσοστού και του αριθμού των υπηρεσιών που παρέχονται ηλεκτρονικά στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Περιλαμβάνονται δράσεις για την αναβάθμιση εφιστάμενων ή και την ανάπτυξη νέων δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών που αποσκούπουν στην ανάπτυξη εφαρμογών όλων των τομέων εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων όπως και των τομέων των μεταφορών και της ασφάλειας, στην προώθηση της περιφερειακής και τοπικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στη συμπλήρωση της λειτουργικότητας εφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων, της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, ώστε να προσθεθούν νέες λειτουργίες ή να βελτιωθεί ο βαθμός πληροφοριακής ορειμότητας στο επίπεδο των πλήρων ψηφιακών συναλλαγών με τους πολίτες, στη δημιουργία και υποστήριξη ολοκληρωμένων και πληροφοριακών κέντρων, στην ανάπτυξη συστημάτων αλληλεπίδρασης των δήμων φυσικά αφορά τους δήμους. Στα βασικά χαρακτηριστικά των δράσεων περιλαμβάνονται η αναρμόνιση με την εθνική στρατηγική της ψηφιακής ανάπτυξης, η διαλειτουργικότητα των πράξεων με τις αντίστοιχες εθνικές και περιφερειακές δράσεις, η έμφαση στους τομείς της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της περιφέρειας, η μέρημνα και βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε υφιστάμενες και νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές και η ενσωμάτιση των απαιτήσεων της προσβασιμότητας, που πρέπει να τηρούνται κατά το σχεδιασμό την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση των ιστότοπων, των εφαρμαγών για φορηγητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιο τομέα, προκειμένου να καθίστανται προσβάσιμα σε όλους τους χρήστες, συμπαριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες, επειδή έχετε επίσης συνέργεια και συμπληρωματικότητα στις δράσεις με άλλους θεματικούς στόχους του ΠΕΠ, με έμφαση στους τομείς ΈΡΕΝΑ-ΕΣΤΡΙΑ της περιφέρειας δικής Μακεδονίας. Η πρόσκληση αφορά αποκλειστικά υπηρεσίες βελτίωσης ανάπτυξης, που θα χρηματοδοτηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός και πάνω περιπτώσεις στην αναβάθμιση υποδομών δικτύων μη ουτζονικά δίκτυα. Ο υπολογισμός της πρόσκλησης είναι του ύψους 3.690.000 ευρώ. Στα πρέλσια της παραπάνω πρόσκλησης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προτίθεται να υποβάλλει πρόταση ένταξης και χρηματοδότησης πράξης με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας» με χρήση εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης συνολικού προϋπολογισμού έως 2 εκατομμύρια ευρώ. Συμπεριλαμβανομένο του ΦΠΑ. Λίγο σας παρακαλώ προσέξτε μην υπάρχει καμιά παρεξήγηση. Το αντικείμενο του έργου είναι ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας» με χρήση εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα η προτεινόμενη πράξη θα περιλαμβάνει την προμήθεια και ανάπτυξη εφαρμογών για τις διευθύνσεις, όλες τις γενικές διευθύνσεις της Περιφέρειας μας. Και μετά παίρνουμε και έχουμε, αν θέλετε, είναι πολλές, είναι πάρα πάρα πολλές οι δράσεις που πρόκειται να γίνουν. Να μη σας κουράζω, τους έχω καταγεραμένες. Αναδιεύθυνση, αναδιεύθυνση έδρας και λοιπά. Ήθελα απλά να σας πω ότι η πρόσκριση αυτή μας κοινωνυπήθηκε στις 3 πρώτου του 2020. Αν βγάλετε θεοφάνια, ξέρω εγώ γιορτές και λοιπά, εμείς ξεκινήσαμε και καλέσαμε τη διαχειριστική αρχή στις 15 πρώτου και ξεκινήσαμε με τη διευθύντρια της ψηφιακής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της κυρία Τσόκρη και της συνεργάτη δάμου την κυρία Παπαγιοργιού και το τρέξαμε. Καταρχάς, ανημερώτησα ότι πήραμε όλες τις υπηρεσίες και επειδή έχουμε εδώ το πλεονέκτημα να έχουμε τις υπηρεσίες της έδρας και να έχουμε άμεση επικοινωνία και συσυνωνώσεις, φυσικά, με τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφεριάρχες μας, ξεκινήσαμε που συζητήσαμε πρώτα με όλες τις υπηρεσίες, είδαμε ότι έχει πάρα πάρα πολύ δουλειά και ότι μέχρι τις 28 πρώτου πρέπει να στείλουμε τις προτάσεις μας αυτές να πάρουν την προέγκριση από τη Γενική Γραμματεία της Ψηφιακής Πολιτικής και όταν λέμε μεταξύ των άλλων, ας πούμε, που θέλουν κάτω στην Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, είναι και τα τεύχη δημοπράτησης. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι είναι ογκοδέστατος ο φάγκαρος που πρέπει να υποβάλλουμε, θέλει πάρα πολύ δουλειά και γι' αυτό φέραμε και το θέμα προημερισίας διετάξειος για να προλάβουμε τις προθεσμίες. Φυσικά, η λήξη υποβολής του προγράμματος είναι στις 33, ένα μήνα μετά την προέγκριση από την Γενική Γραμματεία της Ψηφιακής Πολιτικής. Τώρα, αν θέλετε περισσότερες διευκρινήσεις, υπάρχουν φυσικά και στην εισήγηση, αλλά παρακάλεσα την κυρία Τσόκρι να βρίσκεται σήμερα εδώ, η οποία μαζί με τις υπηρεσίες, όπως σας είπα, έχει αναπτύξει, έχει βρει και την παραμικρή λεπτομέρεια και μπορεί να μας πει δύο κουβέντες, οι οποίες, νομίζω, είναι χρήσιμες για να ξέρετε ότι μέλλει γενέστε γι' αυτό το μεγάλο, μεγάλο και πρωτοποριακό πρόγραμμα. Κυρία Τσόκρι, αν υπάρχει κάποια ερώτηση από τους περιφερειακούς συμβούλους. Ελάτε, κύριε Τσόκρι, στο μικρόφωνο. Περιφεριάρχη, ευχαριστώ. Προσπαθήσαμε να οργανώσουμε λίγο την πρότασή μας για να την υποβάλουμε στη διαχειριστική αρχή. Ο κύριος περιφεριάρχης μας είπε ότι θέλει για όλη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας να κάνουμε μια πρόταση, οπότε η πρόταση, την οποία προφανώς έχετε μπροστά σας, αφορά όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Υπάρχουν κάποιες εφαρμογές, οι οποίες λόγω όγκου θα ξεκινήσουν από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνες. Αυτό εδώ το έργο αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της διοίκησης, αφορά και τις έξι γενικές διευθύνσεις. Θα ήθελα να διευκρινήσω ότι θα έπρεπε να το είχαμε κάνει καιρό αυτό το έργο, δυστυχώς δεν υπήρχε κατάλληλη χρηματοδότηση. Ευτυχώς στο ΕΣΠΑ 2014-2020 βγήκε αυτή η τελευταία πρόσκληση, το Δεκέμβρη, όπως είπε ο κύριος αντιπεριφεριάρχης μας ανακοινώθηκε, το 3 Γενάρη, και προσπαθήσαμε να τρέξουμε για να μπορέσουμε να υποβάλλουμε για έγκριση μια πρόταση που θα βοηθήσει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να δώσει ένα μικρό κομμάτι ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον πολίτη. Αυτή η εξυπηρέτηση του πολίτη, που για πολλά χρόνια προσπαθούμε με χίλιους τρόπους, θέλουμε τώρα να την προσπαθήσουμε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με ένα τρόπο που θα μπορεί ο καθένας μας, έστω και από το κινητό, να μπορεί έστω και λίγα πράγματα σε πρώτο βήμα να κάνει. Εάν πάει καλά που θέλουμε και που ελπίζουμε να πάει, είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε σκληρά γι' αυτό και επαναλαμβάνω σε όλη την περιφέρεια και όχι μόνο στην έδρα ή στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, θα θέλαμε να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα, έτσι ώστε να έχουμε ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα στον τόπο μας. Αν θέλετε κάποιες διευκρινήσεις, να σας δώσω... Ωραία, να σας πω μόνο ότι είναι ένα έργο που το είχαμε για πάρα πολλά χρόνια στο μυαλό μας, το θέλουμε, το πιστεύουμε και νομίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε στο τέλος. Ευχαριστούμε, κυρία Τσόκρι. Παρακαλώ, υπάρχει κάποια ερώτηση, κάποια απορία, να προχωρήσουμε σε ψηφοφορία. Κυρία Σαβουλίδη, υπάρχει και ένα τρίτο θέμα εκτός ημέρεισης διάταξης, έγκριση αιτήσου προγράμματος προμηθειών και πλησίων περιφερειακής ενότητας φλόρμες, έτους 2020. Συμπορούμε να συζητηθεί... Κύριε Σαβουλίδη, συγκεκριμένος είναι ο κύριος Κιωσές. Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ και τους συναδέλφους στο σώμα για την έγκριση. Εισηγούμε και ζητώ την έγκριση του αιτήσου προγράμματος προμηθειών και υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Φλόρνας για το έτος 2020. Όπως αυτό αναφέρεται, βέβαια, και καταγράφεται στον συγκεκριμένο πίνακα που σας κατέθεσα και πήγει η έγκριση του για να ξεκινήσουμε την έναρξη των προμηθειών και την ανάθεση των διαδικασιών στις υπηρεσίες μας για να ακολουθηθεί, κατά τον όμο προβλεπόμενη διαδικασία. Η εξειδίκευση των όρων των διαγωνισμών, διακήρυξη, τεχνικές προδιαγραφές και αναλυτικός προϋπολογισμός και λοιπά, θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Φλόρνας. Οι δε επιμέρους αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον κωδικό του, των ΚΕ, του κάθε ποσού και των εργασιών που όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα των προμηθειών, θα ληφθούν από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δικής Μακεδονίας όταν θα υποβληθούν. Βέβαια η Οικονομική Επιτροπή, όπως γνωρίζουμε όλοι, έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει των ΚΕ, των οποίων εντάσσει κάποια ενέργεια, πράξη, προμήθεια η υπηρεσία μας και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται ανάλογη υπόδειξη στις υπηρεσίες της ΠΕ Φλόρνας. Να μη σας κουράσω απαρρυθμώντας αναλυτικά και τον κωδικό και το ποσόν, άλλωστε πάντα υπάρχει δυνατότητα, το γνωρίζετε οι περισσότεροι, μάλλον όλοι οι κύριοι συνάδελφοι, κυρίως για την περιφεράση οικονομικών, η κυρία Κατσαβέλη, ότι υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης αυτού του προϋπολογισμού. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Κιουσέ. Υπάρχει κάποια ερώτηση? Να ψηφίσουμε, κύριε Σαβολίδη, υπέρ. Ωραία, ομόφωνα. Προχωράμε στα θέματα ημερίσεις διάταξης. Θα ξεκινήσουμε με το θέμα 4 και 5 για να αποδεσμεύσουμε την κυρία Κατσαβέλη. Είναι η δεύτερη τροποποίηση προϋπολογισμού περιφέρεις Δυτικής Μακεδονίας και η τρίτη τροποποίηση. Κυρία Κατσαβέλη, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρος. Η δεύτερη τροποποίηση προϋπολογισμού αφορά συνολική αύξηση 62.238.725,33 ευρώ. Και συγκεκριμένα, έχουμε αύξηση ως προς την έδρα, κατά 35.486.394 ευρώ και 97 λεπτά. Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης 16.037.158 και 20 λεπτά. Και περιφερειακή ενότητα Γρεβενών, αύξηση κατά 10.715.172 ευρώ και 16 λεπτά. Προς την έδρα, το ποσό των 35.463.763 ευρώ και 76 λεπτά, αφορά τα μιακά υπόλοιπα που προέκυψαν από το κλίσιμο του οικονομικού κάτους 2019. Και το ποσό των 392.666.60 λεπτά, αφορά το έργο καταπολέμησης οικονομικών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ως προς την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, το ποσό των 16.019.493.6 λεπτά, αφορά και αυτό τα μιακά υπόλοιπα. Και το ποσό των 17.664.63 ευρώ, αφορά εργοδοτικές συμφορές. Ως προς την περιφερειακή ενότητα Γρεβενών, το ποσό των 10.065.172 ευρώ και 16 λεπτά, αφορά τα μιακά υπόλοιπα επίσης. Και το ποσό των 650.000 ευρώ, αφορά έσοδα από ΚΑΠ για λειτουργικές και λιπές γενικές δαπάνες. Αυτό είναι η δεύτερη τροποποίηση. Η τρίτη τροποποίηση προϋπολογισμού, αφορά συνολική αύξηση 17... Γιουλά? Ορίστε. Δεν πέρασε οικονομική οικονομία από εμάς. Πέρασε. Ομόφωνο κύριε. Είναι ο κύριος Σαβουλίδης. Κύριε Μαργαρίτη. Κύριε Μαργαρίτη. Είναι και ο κύριος Σαβουλίδης. Παρόλα αυτά θα συνεχίσουν. Η συνολική αύξηση είναι 17.964.446 ευρώ και 96 λεπτά. Και συγκεκριμένα, ως προς την έδρα, ο κύριος Σαβουλίδης και ο κύριος Σαβουλίδης. Παρόλα αυτά θα συνεχίσουν. Παρόλα αυτά θα συνεχίσουν. Η συνολική αύξηση είναι 17.964.446 ευρώ και 96 λεπτά. Και συγκεκριμένα, ως προς την έδρα, έχουμε αύξηση 1.955.264 ευρώ και 71 λεπτά, όπου το 1.681.600 ευρώ αφορά συλλογικές αποφάσεις έργων και το ποσό των 273.664 ευρώ και 71 λεπτά που αφορούν αμοιδές προσωπικού και συμφορές προηγούμενης χρήσης, μειώνοντας το τακτικό αποθυματικό και επίσης αυξάνονται κάποια κωδική κάπου επενδύσεων μειώνοντας τον προϋπολογισμό επενδύσεων. Αυτά δεν επιφέρουν κάποια μεταβολή στον προϋπολογισμό. Οπότε παραμένουμε στα αρχικά. Η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης έχει αύξηση κατά 603.000 ευρώ αφορά ταμιακά υπόλοιπα, 3.806.021 ευρώ και 40 λεπτά αφορά έργα τοπικού πόρου ανάπτυξης και 3.702.890 ευρώ και 69 λεπτά αφορά επίσης συλλογικές αποφάσεις έργων και αυξάνεται ο ΚΕ 9789 σύμφωνα με την κατανομή των έργων που αφορούν κάπεπενδύσεις και μειώνεται και εδώ το αποθυματικό για εκτέλεση έργων από τους κάπεπενδύσεων. Κατά ποσόν 1.691.746 ευρώ και 34 λεπτά. Όσον αφορά την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, έχουμε αύξει στις 7.897.270 ευρώ και 16 λεπτά όπου το ποσό των 7.495.945 ευρώ και 21 λεπτά αφορά ταμιακά υπόλοιπα από τράπεζες και το ποσό των 20.000 ευρώ αφορά επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε προνοιακά ιδρύματα για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών για το έτους 2019. Ευχαριστούμε κ. Κατσαβέλιο. Όπως είπε ο κ. Μαγαρίτης, έχει μου περάσει ομόφωνο από την Οικονομική Επιτροπή, κ. Σαβουλίδη. Συμφωνώ, ομόφωνο λοιπόν και για το θέμα 4 και για το θέμα 5, δεύτερη και τρίτη τροποποίηση προπολογισμού. Προχωράμε με το πρώτο θέμα, υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παραχώρηση των εγκαταστάσεων πρόνοικτην ιατρικού εργαστηρίου Κοζάνης, εισηγητής του Περιφεριακής Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Γεωργός Κασαπίδης. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Πρόκειται για ένα κτίριο κόσμιμα στα όρια της Περιφερικής Ενώτας Κοζάνης, που όταν λειτουργούσε ως κτιναιτρικό εργαστήριο, κάλπτηκε τις ανάγκες της κτιναιτρικής επιστήμης με παροχή υπηρεσιών σε όλη την Περιφερία Δυτικής Μακεδονίας. Από το 2015 και μετά, όταν έπαψε να λειτουργεί ως κτιναιτρικό εργαστήριο, δυστυχώς αφαίθηκε στη φθορά του χρόνου και ήδη παρουσιάζει κάποια προβλήματα ως προς τη λειτουργία του ως κτίριο, δεδομένου ότι το επισκεφθήκαμε αρκετές φορές για να διπιστώσουμε από κοντά την κατάσταση, την οποία βρίσκεται πριν πάρουμε την απόφαση να καταθέσουμε το συγκεκριμένο αίτημα. Το αίτημα λοιπόν που πήραμε την απόφαση και το φέραμε εδώ στο Περιφεριακό Συμβούλιο για να το εγκρίνει αφορά την αίτηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραχώρηση στην Περιφερία Δυτικής Μακεδονίας για να το αξιοποιήσουμε για σχετικό σκοπό με την αρχική του αποστολή. Θα πρέπει να πω ότι αυτή η διαδικασία της έγκρισης από το Περιφεριακό Συμβούλιο είναι απαραίτητη για να μπορέσει να απευθυνθεί αυτό το αίτημα νομίμως προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να ενημερωθεί σωστά το σώμα για το σκοπό αυτό το αίτημα. Ο σκοπός λοιπόν του αίτηματος είναι να αξιοποιηθεί ως κτινιατρικό κέντρο ερευνών όπου μαζί με το αντίστοιχο κέντρο του Αιθιάγη της Θεσσαλονίκης θα αναπτύξουμε όλες αυτές τις ερευνητικές δραστηριότητες που θα καλύψουν τις ανάγκες του κτινοτροφικού κόσμου της Δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα έχουμε εξασφαλίσει και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών σε συνεργασία με τους εδώ κτινιάτρους των υπηρεσιών μας οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι και στον αριθμό που όλοι θα επιθυμούσαμε. Είναι γνωστό ότι οι κτινιατρικές υπηρεσίες μαστίζονται από έλλειψη πολλών υπαλλήλων ίσως να είναι οι πιο αποδεκατισμένες υπηρεσίες στην περιφερειά μας με τόσο κέρια αποστολή. Επίσης, ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο ζητάμε την παραχώρηση του κτιρίου είναι για να φιλοξενήσουμε την αγροδιατροφική σύμπραξη στις εγκαταστάσεις του εν λόγου κτιρίου δεδομένου ότι συνάδικε με την αρχική αποστολή και λειτουργία του κτιρίου με το περιοχόμενο της λειτουργίας της αγροδιατροφικής συμπράξεως. Εδώ θα πρέπει να επιθυμίσω προς το σώμα και στους παρευεσκόμενους συμπολίτες μας ότι την αγροδιατροφική σύμπραξη τη θέσαμε σε λειτουργία μετά από πολλά χρόνια απραξίας, αδικαιολόγητης απραξίας για ένα τόσο σημαντικό όργανο, το οποίο θα μπορούσε να συνησφέρει τα μέγιστα στην αγροτική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας με στοχευμένες και εξειδικευμένες παρεμβάσεις. Για να μη χρονοτριβούμε λοιπόν περιτέρω, φέραμε έστω και καθυστερημένα αυτό το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, γιατί όπως προανέφερα και στην αρχή της συνεδριάσεως, δεν επέτρεψαν οι έκτακτες καταστάσεις και συνθήκες που ζήσαμε όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα στην περιφέρειά μας να λάβει τον χρόνο που είχαμε σχεδιάσει αρχικά το συγκεκριμένο θέμα και ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον αγροτικό τομέα, αλλά δεν πήγαινε άλλου να καθυστερήσουμε, ωστόσο δεν έγινε κατανοητό από τους συναδέλφους, οι οποίοι ανέλευαν και την ευθύνη της πράξεως, της αποχώρησής τους, να αποχωρήσουν από ένα τόσο σημαντικό κατεμάς θέμα, που αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό του αγροτικού τομέα και όλα τα θέματα που σχετίζονται γύρω από αυτό. Και αυτό το έτοιμα παραχώρησης του κτιρίου, που συμπληρώνει το στρατηγικό σχεδιασμό του αγροτικού τομέα, διότι όχι απλά θα φιλοξενεί την αγροδιοτροφική σύμπραξη, που θα είναι το εκολαπτήριο πολλών πολιτικών δράσεων και παρεμβάσεων σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο, όχι μόνο θα αποτελεί το κέντρο φιλοξενίας των κτινιατρικών ερευνών σε συνεργασία με το αντίστοιχο Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης του Εθιάγε, αλλά φιλοδοξούμε και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία ήδη έχουμε διασφαλίσει τη λειτουργία τους, να παίξει και ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια. Ήταν μια προοπτική που δυστυχώς για κάποιους ίσως να ήτανε αδιάφορη, για μας θεωρούμε ότι είναι η ψήση της σημασίας ο πρωτογενής τομέας και δει η κτινοτροφία, διότι μπορούμε να βελτιώσουμε πάρα πολύ τις επιδόσεις μας στο κομμάτι αυτό, δεδομένου ότι υστερούμε πάρα πολύ όχι μόνο ως Δυτική Μακεδονία και γενικότερα ως χώρα. Και εδώ μπορούμε ως Δυτική Μακεδονία, όπως το είχαμε μπει και προεκλογικά, ο κλάδος της κτινοτροφίας με τα διακριτά του προϊόντα, αυτά τα ζωοκομικά και αυτά τα γαλοκτοκομικά, μπορούν να αποτελέσουν δύο δυναμικές βιομηχανίες της Δυτικής Μακεδονίας με πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και πολλά εκατομμύρια παραγόμενου νέου πλούτου. Αυτό, λοιπόν, θέλουμε να το διασφαλίσουμε με αυτήν την υποδομή και την επιστημονική, για να έχουμε υψηλών προδιαγραφών υπηρεσείς, που θα παρέχονται στους συμπολίτες μας γεωργούς και κτινοτρόφους. Γι' αυτό, λοιπόν, ζητάω την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου για την υποβολή του οττήματος προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφήματος. Ευχαριστούμε. Υπάρχει κάποια ερώτηση? Ορίστε, κ. Μακρυάννη. Καλησπέρα και από εμένα. Κατ' αρχήν, με αφορμή την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, θα ήθελα να εκφράσω τη δυσταρία σκιά μου. Ίσως στιγμές που εμείς κληθήκαμε να αναλάβουμε αυτό το ρόλο της διοίκησης της περιφερειάς μας αυτήν τη στιγμή που τόσα σημαντικά γεγονότα συμβαίνουν, η απουσία της πολιτικής να δημιουργεί πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα το πότε θα συζητηθεί ένα θέμα, είναι πρώτο ή τελευταίο. Άλλωστε, και με τη ρύση των αρχαίων προγόνων μας, ένα θέμα είναι σημαντικό όταν συζητείτε πρώτο ή τελευταίο. Άρα, σωστά η περιφερειακή αρχή, και εσείς κύριε Πρόεδρε, το θέσατε το θέμα συζήτησης τελευταίο και έτσι του δώσατε τη σημασία την πρέπτως όπως έπρεπε. Επομένως, το ότι δεν συζητήθηκε πρώτο, δεν σημαίνει ότι δεν δίνουμε την πρέπτως μας σημασία. Θέλαμε να το συζητήσουμε τελευταίο, ώστε να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο να εκφραστούμε όλοι μαζί σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που απασχολεί την περιφερειά μας. Για το συγκεκριμένο θέμα θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κ. Περιφερειάχη, ζητάμε τη χρήση ή την παραχώρηση της κυριότητας. Ζητάμε την παραχώρηση της χρήσης και μάλιστα ζητά του Υπουργείου Γεωργίας μία έκθεση από τις τεχνικές υπηρεσίες για τυχόν παρεμβάσεις που προτείνουμε να γίνουν, κάποιες συντηρήσεις, κάποιες βελτιώσεις στο κτίριο που σχετίζονται κυρίως με τη θέρμαση καθώς έχουμε αρκετές ζημίες στα καλοριφέρ, στα κουφώματα και ήδη έχουμε ζητήσει και από τις τεχνικές υπηρεσίες να υποβάλουν την αντίστοιχη εκθεσή τους μαζί με το έτοιμα να το καταθέσουμε στο Υπουργείο Ευρωτικής Ανάπτυξης και γρήγορα να προβούμε σε όλες αυτές οι ενέργειες συντήρησης και αναβάθμισης του κτίριου, το οποίο βρίσκεται γενικότερα ως φέρον οργανισμός είναι σε καλή κατάσταση δεδομένου ότι μέχρι το 2013-2015 λειτουργούσε. Απλά θέλουμε να του δώσουμε μία άλλη προοπτική σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες που ήδη λειτουργούν από δεκατισμένες, όπως προανέφερα, ενισχύοντάς με αυτές τις συνεργασίες που θα έχουμε και κόσμο σε αυτό το κτίριο επιπλέον, όχι μόνο δικούς μας υπαλλήλους και επιπλέον μέσα από αυτά τα προγράμματα και μέσα από αυτές τις συνεργασίες. Αυτή η συνεργασία είναι μια παγια θέση και μια μακροχρόνια αίτημα όλων των κτινοτροφών της περιοχής. Θυμάμαι από το 2016 που κάναμε τις κινητοποίησης τότε των εγωτών σε όλα τα μπλόκια της Ελλάδος. Ένα αίτημα που εξέφρασε εδώ η τοπική κοινωνία ήταν και το αίτημα της επαναλειτουργίας των κτινητρικών εργαστηρίων. Ο κ. Περφυράκης θα θυμάται τότε γιατί μας έχει επισκεφτεί αρκετές φορές στους τόπους των μπλόκων και είχαμε συζητήσει το θέμα. Βέβαια η αντιπολίτευση δεν μας επισκεφτεί ούτε ποτέ για να ακούσει τα αίτηματά μας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα γιατί ένα θέμα που απασχολεί όλο τον κτινοτροφικό κόσμο παίρνει τον δρόμο του, που μπαίνει σε μια σειρά επίλυσης και πρέπει να τονίσω και εγώ τη σπουδιότητα αυτού του κτινητρικού εργαστηρίου γιατί και εγώ ως κτινοτρόφος όσες φορές χρειάστηκα τη βοήθεια των κτινητρικών εργαστηρίων ήταν άμεση σχεδόν ημέρας αποτελέσματα και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για την κτινοτροφική ανάψυκή της περιοχής μας. Θα ήθελα να τονίσω επίσης και το σπουδαίο έργο των ανθρώπων που δούλευαν εκεί γιατί όντως ήταν οι πιστοίμονες συμπεριστατωμένοι και με γνώση της δουλειάς που ανάλαβαν, είχαν αναλάβει να κάνουν και επομένως πιστεύω ότι είναι ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης της κτινοτροφίας. Παράλληλα, κύριε Περιφιάρχε, θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε αυτή η πληροφορία, θα έχουμε και βέβαια και στη συνέχεια το χρόνο να το συζητήσουμε, να λειτουργήσει και αυτό το κτινητρικό εργαστήριο μέσω της αγροδιατροφικής σύμπραξης ως ένας μοχλός συγκέντρος πληροφοριών. Στη Γαλλία, για ένα παράδειγμα, υπάρχει μια ιστοσελίδα που την έχει κάνει το ανάλογο τμήμα που ο κάθε κτινοτρόφος επώνυμα αναφέρει τον τρόπο που χειρίζεται κάποια θέματα που αφορά την κτινητρική υπηρεσία, τα θέματα υγείας των ζώων και τον τρόπο αντιμετώπισης. Έτσι, υπάρχει ένας θεματοφύλακας από εμπειρίες κτινοτρόφων που έχουν ασκοληθεί χρόνια, που είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και πολλών προβλημάτων που ενδεχομένως ανακύπτουν στον κτινοτροφικό τομέα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και μπράβο στην πρωτοβουλία αυτή και πιστεύω ότι είναι καινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κ. Μακριάννη. Κ. Σαβουλίδη. Καταρχήν είναι αξίωση χαρητήρια κ. Περιφερειάργα γιατί πέρα από όλα θα αξιοποιηθεί ένα κτίριο που σήμερα ρημάζει και δεύτερον θα προσφέρει υπηρεσίες πολύ σημαντικές που λείπουν αυτή τη στιγμή στους κτινοτρόφους και στους αγρότες μας. Ελπίζω να είναι η αρχή αυτό το κτίριο να γίνει και αυτό ένα στατικό μέρος που θα συμβάλλει να χτίσουμε την πρωτογενή ανάπτυξη που τόσο επιθυμούμε όλοι. Δεν συμφωνώ με την κ. Ζημπηλιάδου και θα ήθελα να ήταν εδώ σήμερα που θα ζητηθούν τόσο σοβαρά θέματα. Δεν συμφωνώ με την κ. Ζημπηλιάδου που είπε ότι ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να σταθεί, δεν είναι τόσο σημαντικός. Εγώ θα έλεγα ήταν και από παλιά πολύ σημαντικός και θα είναι και πάλι πολύ σημαντικός και θα είναι πάλι αυτός ο κλάδος ο οποίος θα βγάλει τη ρητική Μακεδονία από αυτήν την κρίση που πιστεύουν κάποιοι ότι θα έρθει. Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα προς απάντηση κ. Ζημπηλιάδου. Θα ήθελα να ήταν εδώ επειδή ζω κάτω από τα εργοστάσια 40 χρόνια και τα είδα όλα μπορώ να πω από πώς χτίστηκαν, τι κάναν, τι δεν κάναν, τι καλό έκανε, τι δεν έκανε. Έχω μία άλλη άποψη. Πιστεύω ότι στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στη δική μας περιοχή, στην Κοζάνη ειδικότερα, έχει προσθέσει ένα κόστος που δύσκολα θα βγάλουμε από πάνω μας. Και αυτό είναι πρώτον ότι αφαίρεσαι γη, δεύτερον ότι αποκτήσαμε κακό όνομα ως μία ριπογόνος πόλη και δεν είχαν πιόει τα προϊόντα μας στην περιοχή μας. Και πιστεύω πως είναι η ευκαιρία να στηθεί πάλι ο πρωτογενής τομέας πάνω σε μία λογική συζήτηση και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με γενναίες αποφάσεις και γενναία πράγματα να ξαναγίνει ο πρωτογενής τομέας στη δυτική Μακεδονία αυτός που θα στηρίξει την οικονομία της. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κύριε Σοβουλή. Παρακαλώ, κύριε Μαργαρίπη. Κύριε Πρόεδρε, μικρόφωνο. Σας είπα και την άλλη φορά. Με το που πήρατε από εδώ. Να συγχαρώ κι εγώ για αυτήν την πρωτοβουλία, γιατί είναι ένας σπουδαίος να έρθει στην κοινότητά μας στο ταινιατρικό εργαστήριο. Απλώς, κύριε Περβερειάργα, θέλω εγκρίγωση, γιατί προηγούμενη φορά, προηγούμενη Περβερειάρκη αρχή, κάναμε έτοιμα τότε να πάρουμε τα ΚΕΓΕ και αδιαφορία, το ανατάλλομα στην ΠΥΡΤΟΙΚΑ. Ποια είναι τα δικά μας τα ΚΕΓΕ, από τον οργανισμό, Δήμητρα, που μπορούσαμε να κάνουμε τα μαθήματα. Γιατί, λέω εγκρίγωση, γιατί έχω ακούσει, δεν ξέρω αν ευσταθεί, ότι υπάρχει και έτοιμα του Δήμου. Ευχαριστούμε. Θα απαντήσω κύριε Μαργαρίτη, όντως υπάρχει ενδιαφέρον του Δήμου Κοζάνης, για να αξιοποιήσει μέρος του κτιρίου όμως αυτό. Έχουμε έρθει σε συνενόηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και έχουμε συμφωνήσει να γίνει η αξιοποίηση του κτιρίου, όπως το επιθυμεί η κάθε πλευρά. Ο Δήμος Κοζάνης θέλει ένα μικρό χώρο, ουσιαστικά το χώρο του νεκροτομείου, για να αξιοποιήσει για υπηρεσίες στα αδέσποτα και εμείς θέλουμε όλο τον υπόλοιπο χώρο για τις υπηρεσίες που σας είπα. Οπότε θα υπάρξει μια αγαστή συνεργασία και στον χώρο και στη λειτουργία μας και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οπότε έχουν γίνει και όλες οι ενέργειες και από τον Δήμου Κοζάνης και από την περιφερειά μας και μένει μόνο η έγκριση του αιτήματος από το περιφερειακό συμβούλιο, πλέον των αποχωρούντων, προφανώς, για να προβούμε στην κατάθεσή του. Ωραία. Με ευχαριστούμε. Να προχωρήσουμε σε ρεσφοφορία, κύριε Σαβουλίδη. Ωμόφωνο. Προχωράμε στο επόμενο θέμα. Λύση της Αστικής Μη Καιριδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία εκδησιακό κέντρο Κοζάνης Αστική Μη Καιριδοσκοπική Εταιρεία. Ιησυχητήσω ότι περιφερειακής και περιφερειακής ανάπτυξης ο κύριος Νικόλος Λησαρίδης. Κύριε Λησαρίδη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Να κάνω, καταρχήν, ένα σύντομο ιστορικό για την Αστική Μη Καιριδοσκοπική Εταιρεία εκδησιακό κέντρο Κοζάνης. Η Αστική Μη Καιριδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία εκδησιακό κέντρο Κοζάνης Αστική Μη Καιριδοσκοπική Εταιρεία και τον διακριτικό τίτλο εκδησιακό κέντρο Κοζάνης, ιδρύθηκε από 31.3.2000 καταστατικό, όπως αυτό τροποποιήθηκε στη συνέχεια. Σκοπός και αντικείμενό του είναι κυρίως η διαχείριση, οργάνωση, λειτουργία των εγκαταστάσεων του εκδησιακού κέντρου, η βελτίωση των συνθηκών προβολής και εμπορίας των τοπικών προϊόντων, η δημιουργία του κατάλληλου χειρματικού περιβάλλοντος που θα εξυπηρετεί την ενγένει προβολή των επιχειρήσεων της περιφέρειας Δεντικής Μακεδονίας. Η διάρκεια της Εταιρείας ορίζεται σε 20 χρόνια. Η μετοχική σύνθεση, όπως διαχρονικά αυτή έχει μεταβληθεί, φαίνεται στη νησίγηση που σας έχει μοιραστεί. Με την πάροδο των ετών, όμως, ισορεύτηκαν μεγάλες οφυλές στη ΣΑΜΚΕ προς τρίτους, προς δημόσιο εργαζομένους και προμηθευτές, τα οποία δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τις πόρους εταιρείας. Οι αριθμοδείκτες αποδοτικότητας, ρευστότητας, δραστηριότητας, αποτελεσματικότητας παρουσιάζονται αρνητικοί με βασικά συμπεράσματα, ότι άμ και δεν μπορεί να τα αποκριθεί σε μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και ότι υπάρχει υπερεπένδυση κεφαλαίων τα οποία δεν αξιοποιούνται αποδοτικά. Επίσης, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με κερδοφορία, καλύπτοντας ούτε τις σταθερές ούτε τις μεταβληταίες δαπάνες. Ο φορέας διαχείρισε το εκθεσιακού, αδυνατή να καλύψει το λειτουργικό κόστος και με το δεδομένο αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει στη λειτουργία του, όπως μέχρι σήμερα. Επίσης, και στο 28.03.2019, έγγραφο με τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Ελέγχου Οικονομικής Κατάθριστασης του Κέντρου, αποτυπώνονται οι οικονομικές καταστάσεις ΣΑΜΚΙΑ. Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της Επιτροπής στηρίχθηκε σε βιβλία και στοιχεία στις οικονομικές καταστάσεις 2014, οι οποίες είναι οι τελευταίες που είχαν εγκριθεί στα λογιστικά εββλία του εκθεσιακού κέντρου και κυρίως στα προσωρινά ισοζή για τις χρήσεις του 2016 και του 2017. Τα ανωτέρος συνετάγησαν μεν, κατά τα έτη 2017 και 2018, άρα δεν είναι επικυροποιημένα. Αποτυπώνουν, όμως, μια σαφή κατάσταση της εικόνας του εκθεσιακού κέντρου από τότε. Από τα παραπάνω, δηλαδή, συνάγεται ότι η ΆΜΚΙ Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης δεν μπορεί να εκπληρώσει τους σκοπούς για τους οποίους συνδρύθηκε οικονομικούς, επιχειρηματικούς και αναπτυξιακούς. Να σημειωθεί ότι τα κίνητα επί το οποίους στεχάζονται οι εγκαταστάσεις του εκθεσιακού κέντρου Κοζάνης ανήκει στο επιμελητήριο Κοζάνης. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του καταστατικού, η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε 20 χρόνια. Σύμφωνα με το άρθρο 28 του καταστατικού, η εταιρεία λύεται για τους λόγους που προβλέπει ο νόμος με κοινή απόφαση των εταίρων και με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Η ΆΜΚΙ Εκθεσιακό Κέντρο μπορεί να λυθεί με την πάροδο του ορισμένου χρόνου που έχει σύμφωνα με το καταστατικό της, ο οποίος χρόνος λύγει με την πάροδο της 20 αιτίας από τη δημοσίευση του αρχικού καταστατικού στα βιβλία του πρωτοδικίου Κοζάνης, άρα στις 4 Τετάρτου 2020. Ήδη με την υπαρρυθμόν 306-29 π.Χ. 2020, Συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Κοζάνης αποφασίστηκε ομόφωνα η πρόθεση για μη συνέχιση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας στην υπονομία ΑΜΚΕ Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης με σκοπό τη λύση της. Παράλληλα αποφασίστηκε η σύσταση νεονομικού προσώπου για το Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης. Τέλος η ελήφθη η απόφαση 5 Δευτερού 2020, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΜΚΕ Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης, σύμφωνα με την οποία ελήφθη ομόφωνη απόφαση για τη λύση της ΑΜΚΕ Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης Αστική Μικροδροσκοπική Εταιρεία και σύγκληση της γενικής συνέλευσης στις 4 Μαρτίου του 2020. Άρα έγιναν όλες οι ιδέωσες ενέργειες σύμφωνα με το άρθρο 4 του καταστατικού της ΑΜΚΕ Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης. Συμπληρωματικά αν επισημάνω πως από τις 4 Πέντου 2019 έχει ξεκινήσει έλεγχος απορκωτό λογιστή. Λόγω όμως της έλλειψης λογιστή δεν έχουν προσκομιστεί τα απαραίτητα στοιχεία και για το λόγο αυτό υπάρχει μια καθυστέρη στον έλεγχο αυτό. Ως προς τη σύσταση νέου φορέα έχει γίνει μια προεργασία για τη σύσταση του νεονομικού προσώπου και βγαίνουμε προς τη συμμετοχή των δύο βασικών μετόχων μελών που θα είναι το Επιμελητήριο Κοζάνης και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας. Το νέο νομικό πρόσωπο θα λάβει τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και το βασικό του αντικείμενο θα είναι η υποστήριξη αναπτυξιακών δράσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μέσα από τους χώρους του εκθεσιακού κέντρου καθώς και η προαγωγή της επιχειρηματικής καινοτομίας και εξωστρέφειας σύμφωνα και με το νέο πολιτριακό νόμο άρθρο 65-49-97 κάτω του 2017. Έχει συσταθεί επίσης ομάδα εργασίας η οποία θα προτείνει και θα επεξεργαστεί τα παραπάνω ούτες ώστε να είναι ένα σύγχρονος παραγωγικός αναπτυξιακός φορέας και να διασφαλιστεί η συμμετοχή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Φυσικά, στην πορεία θα ληφθούν υπόψεις τα αποτελέσματα των οικονομικών ελεύχων, των διαπιστώσεων και των μπορισμάτων που αφορούν στην οικονομική του κατάσταση και πορεία του εκθεσιακού κέντρου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, ώστε να λειτουργήσει ορθολογικά με σκοπό μεν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά συγχρόνως με τρόπο που να μην προσκρούει στο δημόσιο συμφέρον, ορθή διαχείριση δηλαδή του δημόσιου χρήματος και πόρων, με κριτήρια βιωσιμότητας και όχι πολιτικών προσδογιών. Κατόπιν των ανωτέρων και για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, εισηγούμε πρώτον, τη λύση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και τον διακριτικό τίτλο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης, τη λύση θα ακολουθήσει η εκαθάριση αυτής σύμφωνα με την όμιμη διαδικασία. Δεύτερον, τη σύσταση του νέου νομικού προσώπου για το Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης με όμιους ή παραφορείς κοπού. Ευχαριστούμε πολύ. Υπάρχει κάποια ερώτηση. Έχουμε εδώ και τον πρόεδρο του ΕΒΕ, τον κύριο Σαρή, αν θέλει να κάνει μια τοποθέτηση. Κύριε Σαρή, παρακαλώ. Να ευχαριστήσουμε. Καταρχήν είναι εδώ και η κυρία Κοσματοπούλη, που είναι η δικηγόρος, που έχει ασχοληθεί. Ευχαριστώ, κύριε Λησαρίδη. Είναι και ο κύριος Μόσχος, ο οποίος είναι ο γραμματέας του Εκθεσιακού Κέντρου και είναι και ο κύριος Σιδηρόπουλος μαζί με τον κύριο Μαυροματίδη, που έχουν ασχοληθεί με το Εκθεσιακό. Πολύ ωραία. Όποιος θέλει τον λόγο στη συνέχεια, παρακαλώ. Καλησπέρα και από εμένα, κύριε Περιφορία, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι έχει μια εταιρεία, η οποία πρόσφερε πάρα πολλά στην περιοχή, έχει φτάσει στο τέλος της. Οι υποδομές που έχει το Εκθεσιακό Κέντρο, έτσι να αναφέρω ενημερωτικά, είναι 4.000 στεγασμένοι χώροι και 20 στρέματα, τα οποία ανήκουν στην κυριότητα του επιμελητηρίου. Εγώ δύο χρόνια που είμαι πρόεδρος που έχω την τιμή να υπερηθώ το θορισμό του επιμελητηρίου, δυστυχώς ασησορευμένα προβλήματα της εταιρείας πέσανε στα χέρια αυτής της διοίκησης του επιμελητηρίου. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία ήταν πάρα πολλά, ξεφεύγανε από τις δυνατότητες μας σε μια επιτροπή ελέγχου, που εγώ όρισα για να κάνουμε έναν έλεγχο, όσον αφορά τις υποχρεώσεις, ξεπερνούσανε τις 400.000 ευρώ. Υπήρχαν και διαδικαστικά ζητήματα όσον αφορά τη συμμετοχή των μετόχων στην εταιρεία αυτήν, αλλά και άλλα πολλά προβλήματα διαδικαστικά που νομίζω ότι δεν θα επέτρεπαν τη συνέχιση της εταιρείας αυτής. Επίσης θέλω να πω ότι ως διοίκηση του επιμελητηρίου, πέρα από την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια πληρώσαμε πάρα πολλές υποχρεώσεις, πάνω από 80.000 εμείς σαν επιμελητήριο, πάνω από 100.000 στην περιφέρεια, μέσω του περιφερειακού ταμείου. Προσπαθήσαμε να τα βάλουμε σε μία σειρά. Εγώ πάλι και η διοίκηση του επιμελητηρίου προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε και τις υποδομές και την καλή λειτουργία του κτιρίου. Ήταν σε κακά χάλια το κτίριο, κάναμε εργασίας για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες εκθέσεις, να κάνουμε κάποιες εκδελώσεις και ημερίδες, αλλά παράλληλα, γιατί το θεωρώ αυτό σημαντικό και θέλω πέρα από τη λύση της εταιρείας, θέλω να πάρθει και η απόφαση και του περιφερειακού συμβουλίου για συνέχιση των εργασιών του διαχειριστικού και τακτικού ελέγχου, κύριε Περιφερειάρχη. Και θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε, αν υπάρχουν ευθύνες και κάποιοι άνθρωποι ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, νομίζω ότι οι ευθύνες αυτές πρέπει να αποδοθούν και να βρεθούν. Με διαγωνιστική διαδικασία έχουμε κάνει τον ορισμό ορκωτών ελεκτών για να προχωρήσουμε στη διαδικασία του τακτικού και του διαχειριστικού ελέγχου. Εκείνο, μετά από δύο χρόνια τεράστιων προσπαθειών, η διοίκηση του επιμελητήριου το είχε αντιμέτωπο αυτό το πρόβλημα σε καθημερινή βάση, κατά σχέσεις, επισχέσεις, διαταγές πληρωμών, προβλήματα, τρία χρόνια πλήρωτο το προσωπικό του Εκθυσιακού Κέντρου. Νομίζω ότι τα αντιμετωπίσαμε με τη δέωσα σημασία, είμαστε στο τέλος μιας εποχής και στην αρχή μιας καινούργιας. Προσωπικά, πιστεύω, ως πρόεδρος του επιμελητήριου έκανα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσω και τη δύσκολη κατάσταση, αλλά και όλες τις νομικές ενέργειες που χρειαζόταν για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είναι μια λύση που πρέπει να δοθεί, αλλά παράλληλα δημιουργεί και μια νέα ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, η οποία θα είναι με τους νέους κανόνες, με νέο καταστατικό, με νέους κανονισμούς, με τη συντρομή όλων των φορέων και κυρίως της περιφέρειας και νομίζω ότι με τις προκλήσεις της νέας εποχής που έχουμε για την περιοχή θα παίξει και ένα πολύ σημαντικό ρόλο και θα είναι ένα σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή. Αυτά ήθελα να πω και πιστεύω ότι η νέα επιχείρηση, η νέα εταιρεία που θα κάνουμε θα ανταποκριθεί πάλι στις απαιτήσεις της περιοχής. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Σαρή. Παρακαλώ κύριε Σιδηρόπουλε. Να προσθέσω και εγώ λίγα στοιχεία αναφορικά με την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας του εκτισιακού κέντρου. Δεδομένου ότι εμείς είχαμε αναλάβει την μελέτη βιοσημότητας του εκτισιακού κέντρου βέβαια διαθέτοντας στοιχεία μέχρι το 2016 όταν είχε εκπονηθεί η σχετική μελέτη βιοσημότητας και διαπιστώθηκαν αυτά τα οποία ανέφερε ο κύριος από την Περιφερία Άρχης. Πράγματι ήταν μια εικόνα η οποία δεν μπορούσε να συνεχιστεί με την έννοια ότι οι βραχυπρόθεσμους και οι μακροπρόθεσμοι υποχρεώσεις δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με βάση τα έσοδα και είναι απόλυτα λογικό γιατί ήταν μια λειτουργία η οποία ουσιαστικά περιοριζόταν μόνο στην ετήσια έκθεση η οποία πραγματοποιούταν το Σεπτέμβριο και στην ανθοκομική. Υπήρχε μεγάλη αδράνεια όσον αφορά την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Μια τέτοια υποδομή προκειμένου να είναι βιώσιμη πρέπει να υπάρχει μεγάλος βαθμός αξιοποίησής της. Κατά συνέπεια είναι μονόδρομος αυτή η λύση. Εγώ δεν θέλω να σταθώ στα προηγούμενα. Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι στο νέο φορέα ο οποίος καλείται τώρα να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις του εκθυσιακού κέντρου και κυρίως ως προς το αντικείμενο το οποίο πρέπει να έχει. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση. Καταρχάς να έχουμε ένα στόχο ότι αυτό θα πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς της ανάπτυξης επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια της Δικής Μακεδονίας. Δεδομένου ότι εκεί δίδεται πλέον όλο το βάρος και με βάση και της τελευταίας εξελίξης αναφορικά με την απολιγνητοποίηση. Σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην επιχειρηματικότητα και πόσο μάλλον στην εξωστρέφεια. Γιατί πρέπει πρώτα να βρίσκουμε αγορές και μετά να παράγουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Πρέπει να μας κατευθύνει η αγορά. Συνεπώς το εκδησιακό κέντρο έχει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει κυρίως στον τομέα της εξωστρέφειας, αλλά εκείνο το οποίο θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων. Και είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία, με δεδομένο το γεγονός ότι θα επήκηται πρόσκληση αναφορικά με τη λειτουργία θερμοκητήδας. Εκεί θα πρέπει να δώσουμε μια μεγάλη έμφαση. Πάντοτε ήταν στους σχεδιασμούς του εκδησιακού κέντρου να φιλοξενήσει θερμοκητήδα ή προθερμοκητήδα νέων επιχειρήσεων. Έτσι ώστε μέσα από τις start-ups να προκύψουν επιχειρήσεις οι οποίες θα δώσουν το στίγμα της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας στην επόμενη περίοδο. Έχουμε κρίσιμους τομείς όπου μπορούμε να επενδύσουμε, χαρακτηριστικά ο αγροδιατροφικός τομέας, αλλά ιδιαίτερα σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πανεπιστήμιο με τα τμήματα του ICT, έτσι ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν επιχειρήσεις σύγχρονης νέας τεχνολογίας υψηλής εξειδίκευσης και στις σιγά σιγά να μετατραπούν σε επιχειρήσεις και να βγουν έξω από τη θερμοκητήδα αναπτύσσοντας την δική τους επιχείρηση και αυτό να αποτελέσει ένα σχολείο, αν θέλετε, μια θερμοκητήδα, όπως το λέει και ο όρος, έτσι ώστε να έχουμε αυτό το οποίο ζητούσαμε πάντοτε, η περιφέρεια της δικής Μακεδονίας παρουσιάζε πάντοτε τους χαμηλότερους δείκτες επιχειρηματικότητας και χαμηλότερους δείκτες καινοτομίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε, σαν περιφέρεια, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον αναφορικά με την αλλαγή του παραγωγικού μας προτύπου. Συνεπώς, στην ομάδα εργασίας που αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε μαζί με τον Περιφερειακό Ταμείο, τον κ. Μαυροματίδη και την κ. Παπατέρβο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο, θα έχουμε σε λίγο χρονικό διάστημα τον καινούργιο σχεδιασμό, τον οποίο θα σας το παρουσιάσουμε έτσι ώστε να λάβετε τις αποφάσεις. Σας ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Μαυροματίδη. Καλησπέρα σας και από μένα. Νομίζω ότι δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Τα έχει πει πολύ αναλυτικά ο συνάληφος ο Τάσος Εδηρόπουλος. Απλά τις επόμενες ημέρες, μόλις τελειώσει η κατεντολή Περιφερειάρχη, η μελέτη για το νέο φορέα και θα γίνει και ο κ. Μαυροματίδης. Απλά τις επόμενες ημέρες, μόλις τελειώσει η κατεντολή Περιφερειάρχη, η μελέτη για το νέο φορέα και θα γίνουν οι αντίστοιχες διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο πρώτα, για να συσχετιστούν αυτά με τις αναμενόμενες χρηματοδοτήσεις τόσο από το ΕΣΠΑ αλλά και γενικότερα από όλα όσα αυτά γίνονται γύρω μας. Αυτό θα, και με τους αρμόδιους αντιπεριφυριάχες και τους προέδρους και τα λοιπά, σε πολιτικό επίπεδο θα ληφθούν οι αντίσχυσες αποφάσεις και θα προχωρήσουμε. Δεν νομίζω ότι πρέπει να πω κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ πολύ. Ωραία. Κύριε Βουλιάρα. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω έφτασε ο καιρός ένας παλιός χώρος που έχουμε όλοι οι αναμνήσεις από εκεί να τελειώσει. Δεν μπορεί με τις προκλήσεις που έχουμε στη συνέχεια να κουβαλάμε βαρίδια να γεννηθεί κάτι καινούριο που είναι απαραίτητο γιατί, όπως ακούσα και προηγουμένως, η επιχειρηματικότητα είναι απαραίτητη να μπει σε ένα καλούπι. Εκεί μπορούν να γίνουν συζητήσεις, μπορούν να γεννιένται επιχειρήσεις και βέβαια έχοντας κατ' ανού ό,τι πάθαμε με το εκθεσιακό να μην την ξαναπατήσουμε. Να είναι μάθημα δηλαδή. Ευχαριστούμε κύριε Βαβλιάρα. Κύριε Βόσ, έχετε κάποια ερώτηση. Ευχαριστούμε μια καινούρια καλή αρχή και να επισημάνω ότι δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος, όπως στον καταστατικό που είχε ισόβιο μέλος, φωτογραφικό. Και να μην χάσει το προορισμό, γιατί από προθέσεις και οι προηγούμενοι αυτό θέλαμε, αλλά κατέληξε σε αυτήν εδώ την κατάσταση. Εγώ δέχτηκα στο Προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και προπυλακισμούς. Το καταστατικό, έτσι όπως θα διαμορφωθεί, θα πρέπει να εγγυάται και καλά αποτελέσματα, πολύ δε περισσότερο τη διαφάνεια. Ευχαριστούμε κύριε Βόσ. Ο κύριος Μόσχος θέλει να λάβει το λόγο. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Για το μέλλον, ακούσαμε τον κύριο Συντρόπλου και τον κύριο Μαυροματίδη, οι μελέτες θα προχωρήσουν. Ελπίζουμε να καρπαφορήσουν γρήγορα, γιατί να μην έχουμε χρονοβόρευτη διοικασία. Εγώ θα ήθελα μόνο δύο πράγματα για το πώς φτάσαμε εδώ, αν μου επιτρέπετε. Γιατί ακούσαμε τον κύριο Συντρόπλου και τον κύριο Μαυροματίδη, οι μελέτες θα προχωρήσουν γρήγορα, γιατί να μην έχουμε χρονοβόρευτη διοικασία. Εγώ θα ήθελα μόνο δύο πράγματα για το πώς φτάσαμε εδώ, αν μου επιτρέπετε. Γιατί ακούγονται διάφορα πολύ μεγάλα νούμερα έξω και είναι κρίμα να νομίζει κάποιος ότι ένα νούμερο της τάξης των 400-500.000 μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα χώρο που έχει μία έκθεση το χρόνο να δημιουργηθεί μέσα ένα ή δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα που το εκθεσιακό είχε ηλεκτροδότηση χρεωνότανε 1000 ευρώ μόνο για τα πάγια. Για την περίοδο της έκθεσης έφτανε τα 1400-1500 εκείνος ο μήνας. Άρα μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο πάγιο το οποίο υπήρχε, το γνώριζαν για χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν με ρίμνησε κάποιος να γίνει κάτι για να θεωρηθεί βιώσιμο. Ήταν αποδεδειγμένο ότι δεν μπορούσε να είναι βιώσιμο. Όσο και για το προσωπικό που υπήρχε, όταν έχεις τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό με μία έκθεση το χρόνο δηλαδή δουλειά για ένα μήνα, σίγουρα δεν φταίει το προσωπικό, αλλά δεν μπορεί να σηκώσει ένας φορέας. Σκεφτείτε να έχετε μία επιχείρηση που δουλεύει ένα μήνα και να πρέπει να πληρώνει τέσσερα άτομα προσωπικό για όλο το χρόνο. Άρα φτάσαμε στο σημείο, όπως ανέφερε ο κ. Σαρίς, τρία χρόνια πλήρωτοι εργαζόμενοι με τα γνωστά συμβάντα. Σαν διοίκηση αναλάβαμε το τέλειο του 2018, αρχές του 2019, μαζί με τον κ. Π. Ψαριάρχη. Πήραμε μία σκληρή απόφαση να σταματήσουμε το προσωπικό. Αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις. Και θα ήθελα εδώ να, όντως πάει στον Ισαγγελέα όπως ακούστηκε η υπόθεση, να μπορούν και κάποιες ευθύνες για όλη αυτή την ιστορία. Να μην υπάρχει στο νέο φορέα ούτε οι πολιτικές παρεμβάσεις που οδηγούν τους φορείς εκεί που τους οδηγούν. Αλλά πόσο μάλλον να πούμε και έξω ότι το εκθεσιακό ήταν κρατικοδίαιτο. Γι' αυτό και άντεχε τόσα χρόνια. Αν θέλετε να δείτε τις εκθέσεις, και τι λέω κρατικοδίαιτο, της περιφέρειας στην ουσία ήταν, όταν για μια έκθεση η περιφέρεια έδινε 30 και 40 χιλιάδες για να έχει ένα περίπτερο, με αυτό το κόστος καλυπτότανε όλη η ηλεκτροδότηση για τον επόμενο χρόνο. Άρα γνώριζαν το πρόβλημα, αλλά κανένας δεν έμπαινε στην ουσία. Θα ήθελα το νέο καταστατικό και ο νέος φορέας αφού θα έχει τη διάβυα να κοιτάξει αυτά τα προβλήματα. Δεν είναι ευθύνη του ενός, είναι ευθύνη των πολλών. Όσοι αγαπάνε το εκθεσιακό, όπως ανέφερε ο κ. Βαβλιάρας εδώ, φαντάζομαι θα είναι δίπλα στη νέα προσπάθεια και όλοι όσοι θέλουμε να μπορούμε να βοηθήσουμε, είμαστε εδώ, αρκεί να μας το ζητήσουν και να μας δοθεί και ο λόγος. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε. Κυρία Κοσματοπούλου, θέλετε το λόγο. Ωραία, αν υπάρχει κάποιος εκπρόσωπος του ΓΕΟΤΕ, των υπόλοιπων εταίρων του Διαβαλκανικού. Παρακαλώ, ερώτηση. Μια ερώτηση ό,τι αφορά τη σύσταση του νέου νομικού προσώπου. Έχει ήδη καθοριστεί ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτό το νομικό πρόσωπο. Αναφέρθηκα πριν ότι η κ. Μέτοχη θα είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και το ΕΒΕ και ήδη έχει γίνει πρόταση στην ΜΠΕΔ, αν θεωρήσουν να είναι και αυτοί μέσα στο σχήμα και υπάρχει πρόταση και για το Δήμο Κοζάνης, στο οποίο είμαστε και στους συζητήσεις. Αυτό έχει να κάνει με αυτό που περιμένουμε σαν πόρισμα. Δηλαδή, αυτοί που εξετάζουν τώρα το Περιφερειακό Ταμείο ή και η ANCO προτείνουν αυτά τα άτομα να συμμετέχουν ή θα μπορούσε αυτό να υπάρχει να διευρυνθεί ας πούμε το νομικό πρόσωπο και σε άλλους χωρίς. Εννοείται, αυτό που εξετάζει τώρα η ANCO δεν αφορά αυτό το πράγμα. Αυτό μπορεί να διευρυθεί μετά. Έχουμε βρει τον αρχικό κορμό, τον κύριο κορμό και μετά, αν θέλουμε, μπορούμε να το διευρυθούμε. Πολιτική απόφαση είναι δηλαδή η συμμετοχή αυτών των φορέων. Όπως και η Περιφέρεια δεν μπορεί να συμμετέχει, όπως και ο Δήμος Κοζάνης. Σαν Δήμος Κοζάνης δεν μπορεί να συμμετέχει, μόνο είναι οι αναπτυξιακές τους. Αυτό έχει να κάνει και με το σκοπό της νέας συμμετοχής. Το επιμεριτήριο μπορεί. Αναφέρθηκα, είπαμε, στο ΕΒΕ Κοζάνης. Ανήκει ιδιοκτησιακά, στο καταστατικό το παλιό αναφέρει μέσα ότι εκμεταλλεύεται τη χρήση του κτιρίου. Το ΕΒΕ, ξεκάθαρα. Κυρία Κοτούλα, παρακαλώ. Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ. Για δευτερόλεπτα, εκείνο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι το εξής. Πρώτον, πόσο είναι το υπόλοιπο, αν είναι, που χρωστάει το εκθυσιακό κέντρο. Πότε θα ξεκαθαρήσει, για να ξέρουμε κι εμείς, μη βρεθούμε πρό εκπλήξεων, έρθει ο κ. Μάνος, συγγνώμη ενθωμά, και πει, κατάσχονταν λογαριασμοί της Περιφέρειας. Είναι ο χειπρομηθευτής, και έλεγε, όχι για έναν συγκεκριμένο, ετούμε, χωρίς να ενημερωθεί, βέβαια, στη Περιφέρεια, ετούμε την κατάσχεση των λογαριασμών όλων. Μη βρεθεί πρό εκπλήξεων η Περιφέρεια, γιατί βρέθηκε και το Περιφερειακό Ταμείο, έτσι δεν είναι, Δημήτρη. Και η Άγκο, και λοιπά. Αυτά πρέπει να τα βάλουμε κάτω συγκεκριμένα. Έκλεισε με τις 300.000, το είχαμε δει, πλήρωσε η Περιφέρεια, πλήρωσε το ΕΒΕ, σύνολο τόσο. Απόσο θυμάμαι από το παρελθόν, και δεν νομίζω ότι κάνει ο λάθος, η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι το κόστος, τα χρεωστούμε, να το πούμε πολύ ελλαγικά, ήταν 540.000. Πόσο είναι το υπόλοιπο. Μη πάω εγώ αύριο διά της κυρίας Καλπάκη, μου πει κύριε Βασιλάκη διευθυντή, έχουν κατασχεθεί λογαριασμοί της Περιφέρειας στην τράπεζα Πειραιώς. Να το δούμε άμεσα, γιατί αυτό γίνεται. Μία φορά έρχεται κάποιος από το προσωπικό του επιμελητηρίου και κατάσχει το λογαριασμό, πήχει προμηθευτής από τα Γιάννενα, πήχει προμηθευτής από, και επαναλαμβάνω, κατάσχεται το σύνολο του λογαριασμού της Περιφέρειας. Αυτό πρέπει να το δούμε χθες, για να μην είμαστε συνεχώς προεκπλήξεων και να δούμε με βάση το χρηματοδοτικό σχήμα τι με λυγενέσθε, πώς θα λειτουργήσει. Το τονίζουμε επακριβώς, γιατί αυτά τα προβλήματα τα αντιμετωπίσαμε, τα λύσαμε εν μέρει, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε. Αυχαριστούμε κύριε Κοτούλα. Κύριε Κοτούλα, μια ερώτηση. Αυτό που θύγεται είναι φλέγον θέμα. Έχετε τη λύση πάνω σε αυτό το φαινόμενο, ώστε με την έναρξη του νέου οργάνου να πάψει να εφίσταται. Ό,τι έγινε στο παρελθόν, θα μείνει στο βόρβορο, το καινούριο να λάμπει και αν χρειαστεί να το πάμε στον άριο πάγο, με απόφαση ομόφωνη πριν τον αποχωρούν τον. Κύριε Περφυλλέ, έρχεται να καταλήξουμε ποιο είναι το υπόλοιπο, αν είναι το επαναλαμβάνωτο, το ξέρει κάποιος. Οι ορκωτοί συμφάνευσαν. Οι ορκωτοί, κύριε Πρόεδρε, οι ορκωτοί έχουν πάνω από 1,5 χρόνο. Δεν είναι στο μειονάπειρο. Κλείνουμε πότε, βάλετε χρονοδιάγραμμα. Δεν μπορούν οι ορκωτοί, υπάρχουν λύσεις. Συγγνώμη που το λέω έτσι. Πρέπει να είμαστε σαφείς, συγκεκριμένοι και να δίνουμε λύσεις. Δεν μπορούν οι ορκωτοί. Δεν υπάρχει ο λογιστής. Του Αγίου Βαλεντίνου του 2025. Τι σημαίνει αυτό. Έχουμε λύση. Πότε θα δώσουν, κύριε Πρόεδρε, ο ορκωτοί αποτέλεσμα. Μα μας πείτε. Μπορείτε να μας πείτε. Το ξέρω κι εγώ σαν διευθύντιστικο οικονομικού. Και να έρθει η κυρία Καλπάκια να πει κύριε... Λύσεις, δήραμε την απόφαση και δώσαμε 15,5 χιλιάδες σε ένα επιμερτήριο για να... Για να γίνει και ο τακτικός... Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε. Δεν κατηγορώ κανέναν. Πότε ανέλαβα ο ορκωτοί λογιστές. Ευχαριστώ. Πέμπτο μήνα. Ωραία. Πότε θα δώσουν πόρισμα. Εδώ είμαστε. Συγγνώμη. Συγγνώμη. Εγώ. Εγώ. Συγγνώμη για το εγώ. Ο διευθυντής οικονομικού πάει αύριο να πληρώσει τον κύριο Μάνο. Και λέει η τράπεζα, κύριε Κοτούλα, δεν μπορείτε να τον πληρώσετε. Γιατί και για 15,000 ευρώ έχουν κατασκευθεί οι λογαριασμίσεις. Γιατί δεν έχουμε. Για το περιβερειακό του αμέσου. Πρέπει να δώσουμε λύση. Δεν ξέρω εγώ... Μισό λεπτάκι. Όχι, κύριε αντιπεριφερειάρχη. Θα γίνω πιο συγκεκριμένος αφού τον θέλετε. Έχουμε υπόλοιπο προσπληρωμή γιατί υπάρχουν... Και επαναλαμβάνω, το πρώτο πόρισμα έδινε 540.000 ευρώ. Αν πληρώθηκαν, όπως σωστά είπατε, 300 ευρώ, μένουν 240 ευρώ. Προς ποιους? Είμαι πολύ συγκεκριμένος. Πρέπει να γίνει μια κατάσταση. Τον υπόλοιπο 240 ευρώ μένουν 140 ευρώ. Πόσοι προμηθευτές είναι. Εμείς εμάς έρχονταν δικαστικές αποφάσεις. Εν τω μεταξύ όμως ο προμηθευτής διότων δικαστικών αποφάσεων, επαναλαμβάνω, μην το ξαναπω, κατάσχει τους ογγαριασμούς. Βεβαίως δεν υπήρχε κανείς δρασκήρες πρώτος, δεν έχετε δώσει στους ορκοντούς. Άλλο να κλείσουν πότε? Ένα μισό χρόνο! Κύριε Μόσχο, μήπως θέλετε να συμπληρώσετε κάτι? Στο μικρόφωνο λίγο σας παρακαλώ για να υπάρχει και η καταγραφή. Καταλαβαίνω την αγωνία το να υπάρχει η καταληκτική ημερομηνία και συμφωνούμε όλοι όπως και να υπάρχει ένα τελικό ποσό, για να ξέρουμε γιατί συζητάμε δυστυχώς. Ο κ. Σκοτούλας είναι διευθυντής στην οικονομική επιτροπή. Αν δεν είχατε ρεύμα και προσωπικό θα μπορούσατε να παράγετε έργο. Ακριβώς αυτό γίνεται και με τους ορκοντούς. Για να τους δώσουμε, να μας δώσουν αποτέλεσμα, ζητήσαμε με τη συμβουλή του κ. Περιφερειάρχη να δοθεί ένα ποσό της τάξης των 1.000-1.500 ευρώ σε λογιστή, για να συνδράμει να τους δώσει τα στοιχεία, για να τους πιέσουμε να βγάλουν αποτέλεσμα και δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό το να μπορέσουν να δοθούν τα 1.000 ευρώ από την περιφέρεια για να προχωρήσει η δουλειά και άλλα τόσο θα βάζουν το ΕΒΕ. Άρα, ναι, να πιέσουμε τους ορκοντούς και να πούμε ότι θέλουμε σε 10 μέρες αποτέλεσμα. Αν δεν τους παρέχουμε τα μέσα, αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Και εδώ παράκληση σήμερα στάνθηκε έτοιμα για τη γενική συνέλευση του Φορέα για τη λύση, η οποία είναι 4 Μαρτίου. Λέει ότι εκτός από τα μέλη που έχετε στείλει, καλό θα είναι και ο κ. Περιφεριάρχης. Θα ήθελα, επειδή το πρώτο θέμα είναι να αποφασιστεί η λύση, το δεύτερο είναι, αν αποφασιστεί η λύση, να αποφασιστεί ποιος θα μπει εκαθαριστής. Εκαθαριστής δεν θα είναι το ΔΣ. Εδώ είμαστε να αποφασίσει η Περιφέρεια για εκαθαριστή του Φορέα, έναν άνθρωπο τον οποίο κανένας δεν θα προσβάλλει τις δεδικασίες του και να τα βγάλει όλα στο φως, ώστε να τρέξει δεδικασίες, για το πότε θα γίνουν τα ποσά και ποια θα είναι, αρμόδιος πλέον είναι μόνο εκαθαριστής. Ούτε οι ορκωτοί, ούτε κανένας. Ο εκαθαριστής που θα αναλάβει να λύσει το Φορέα. Γνωρίζετε ότι η διαδικασία της εκαθάρισης όμως δεν είναι μιας μέρας. Έχουμε το διαβαλκανική συνεργασίες, ακόμα η εκαθάριση προχωράει εδώ και ποσά χρόνια. Κύριε Μόσχο, διαφωνώ πλήρως και θα σας πω γιατί. Έρχεται τη Δευτέρα, πάω εγώ και δέκα η ώρα, έρχεται μια δικαστική απόφαση και όχι τη Δευτέρα. Μπορεί να έχει κάνει ήδη ένας προμηθευτής και κατάσσει τους λογαριασμούς, το επαναλαμβάνω, όλης της περιφέρειας. Ένα, χρονοδιάγραμμα αυτή τη στιγμή και να σας πω εγώ, ούτε τον επόμενο χρόνο τελειώνει αυτή η ιστορία. Και να μπει εκαθαριστής το 2020 δεν τελειώνει. Τρίτον, να σας πω γιατί ο Κοτούλας δεν εκφράζει την αγωνία του Κοτούλα. Πέρσι με την κυρία Καλπάκη και τους συναδέλφους πληρώσαμε 50 εκατομμύρια με 6.000 εντάλματα. Η περιφέρεια μετέχει και σε άλλους 25 φορείς. Εάν για κάθε φορέα έρχεται δέσμευση λογαριασμού, να το πω πολύ εκκλησιαστικά κύριε Τσιούμαρη, πλούσια επτόχευσαν, το είπα και άλλη φορά. Το λέω γιατί δεν έχουμε κανένα χρόνο διάγραμμα. Όχι. Δεν έχουμε, λέμε και να καθαριστεί. Πότε? Δεν λέω να βγουν αύριο τα πορίσματα των νορκωτών. Δεν ξέρουμε. Αλλά επαναλαμβάνω και να μπει εκαθαριστής το Μάρτιο δεν θα τελειώσει το 2020. Άρα εμείς το 2020 ενδέχεται να λειτουργούμε είτε με εφνηδιασμούς του στυλ δεσμεύσαιων το λογαριασμό και δεν το λέω συνέβη τρεις φορές, όχι μία και μπορεί να ξανασυμβεί γιατί δεν ξέρουμε. Ξέρουμε σε ποιους χρωστάμε οριστικά. Είπε ο κύριος αντιπερφύρας 100.000 διαι. Ωραία. Υπάρχουν άλλοι. Δεν λέω κάτι τρομερό. Είμαι πολύ συγκεκριμένος. Μιλάμε για Χρήστο 14. Χρωστάμε σε άλλους πέντε και πόσο. Ωραία. Κύριε Κοτσούλα. Ξεκαθαρίστηκε αυτό. Αυτό λέω, εκφράζω την αγωνία. Να τελειώσουμε με μία, να στήσουμε την άλλη, αλλά είμαστε κάπου πού. Αυτά λέμε και υπάρχει τόσο χρονικό διάστημα. Πότε έγινε, κύριε Μοσχοή, η έκθεση. Δεν έχει πάνω από δύο, δυόμιση χρόνια, παραπάνω. Τον 540.000. Τον 450.000. Πριν ενάμιση, δύο. Θα τελειώσει καν τη γνώμη σας φέτος. Όχι. Θα έχουμε εδώ, δεν είναι και τόσο απλό η περιφέρεια να δώσει είτε 1.000.000, 1.500.000. Τι είναι η τρόπο. Κι άλλοι δικαιούται. Δεν είναι έτσι απλά. Θα προφοράμε, κύριε Κοτούλα, παρακαλώ. Ήμουνα πολύ σαφής και συγκεκριμένος. Αλλά θα το ξαναπώ ότι την επόμενη φορά δεν θα πληρώσει περιφέρεια. Και ούτε είναι φορείς, έρχεται ο άλλος φορέας, εμείς είμασταν φορέας και φύγαμε. Και ανάληψε ευθυνών. Και είναι αρκετοί φορείς που αποτελούσαν την σύνθεση του εκθεσιακού. Ευχαριστούμε. Κύριε Μακρυγιάννη. Όντως, τα χρέη του εκθεσιακού είναι ένα βάσανο. Κύριε Κοτούλα, ασφαλώς συμμερίζουμε την αγωνία σας, αλλά αυτή την αγωνία την είχατε και χθες. Την είχατε και προχθές. Την έχουμε και αύριο. Αν δεν τρέξουμε τις εξελίξεις, θα την έχουμε για πολλά χρόνια. Η περιφέρεια. Η περιφέρεια. Εμείς, εδώ. Λέω εσείς, προσωπικά, στο ταμείο σας, ως διευθύντες. Θέλω να πω ότι αυτές οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες, αλλά πρέπει να τις τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι ένα θέμα το ότι η έλλειψη του λογιστή τα τελευταία χρόνια που δεν υπάρχουν οικονομικές καταστάσεις. Οι ορκωτοί δεν ανάλαβαναν αυτή την υποχρεώση. Τώρα είναι θέμα δικό μας των εταίρων να δώσουμε λύσεις. Οι λύσεις πρέπει να δοθούν πριν την Γενική Συνέλευση της 5 Μαρτίου, νομίζω που είναι η τελευταία, στις 4. Νομίζω στις 4 Μαρτίου που θα γίνει η Γενική Συνέλευση, πρέπει να έχουμε ένα πλάνο ενεργιών, που θα πρέπει να κάνει η Γενική Συνέλευση η τελευταία που θα γίνει στο εκθεσιακό. Δηλαδή, να βρούμε αυτό το κόστος κάλυψης του λογιστή, να γίνουν οι λογιστικές εργασίες που υπολείπονται από το 2015, νομίζω, να κλείσουν οι ισολογισμοί ανοιχτοί, να μπορούν οι ορκωτοί τάχιστα και όχι σε ένα χρόνο, γιατί αν έχουν τα οικονομικά στιγμή, νομίζω ότι, αν τους πιέσουμε λίγο, να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, ώστε να ξέρουμε από ποιους να παίρνουμε προφυλάξεις. Νομίζω πρέπει να το αποφασίσουμε και αυτό, τι μέτρα θα πάρουμε εμείς, ώστε να βοηθήσουμε αυτή τη λύση του προβλήματος. Ευχαριστούμε, κύριε Μακριάννη. Παρακαλώ, κύριε Μαυροματίδη, και να προχωράμε. Ερώτηση, κύριε Βόσδο. Παρακαλώ, και κύριε Μαυροματίδη, συνέχεια, έχετε τον λόγο. Με τίχα στο διοικητικό συμβούλιο του περιφερειακού ταμείου και μαζί με τον κύριο Μαυροματίδη, βρεθήκαμε πρω-απρόπτου, όταν γίνανε οι κατασχέσεις των λογαριασμών. Αλλά ήθελα να ρωτήσω, γιατί άκουσα πριν ότι ζητείτε από την περιφέρεια να δώσει χίλια, χίλια διακόσια ευρώ για το... γιατί να τα δώσει η περιφέρεια, δεν υπάρχουν άλλοι φοροχοί να τα δώσουν. Από πού πήγα η αναγκαιότητα? Μια ενεργία στην ιστορία που είναι το ΕΕ και η ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Κύριε Μαυροματίδη, παρακαλώ. Για να δώσω, δεν θα επανατολώ, εγώ είδα ότι προσπαθώ να είμαι πολύ... Όχι, άλλο θέλω να πω εγώ λίγο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, σήμερα έφυγε για δεύτερη φορά με υπογραφή Περιφερειάρχη, επιστολή στους φορείς για την καταβολή των οφειλωμένων από αυτά που έχουν κατασκεθεί στο Περιφεριακό Ταμείο Ανάπτυξης. Αντίστοιχα προφανώς γίνεται και την Περιφέρεια, αντίστοιχα γίνεται και στο ΕΒΕ, και αντίστοιχα δε νομίζω ότι έχουν γίνει σε άλλους φορείς. Άρα, πρώτος κανόνας που πρέπει για να υπάρχει μία μεταξύ μας καθαρή συνεργασία, και εγώ μιλάω υπερησιακά καθαρά αυτή τη φορά, είναι ότι όταν αποστέλουμε και λέμε ότι έχει γίνει σε σχέση με την προηγούμενη διαδικασία και πριν την εκαθάρρηση μία κατάσχεση, η οποία προφανώς για να έφτασε σε επίπεδο κατάσχεση σημαίνει ότι έχει γίνει απαιτητό με μία συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει οι αντίστοιχοι φορείς, κατά τη μετοχική τους σύνθεση, να συνεισφέρουν το αντίστοιχο άμεσα ποσό στην κατάτας. Δεύτερον, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας του Περιφεριακό Ταμείου Ανάπτυξης είναι φορείς Γενικής Κυβέρνησης, που σημαίνει Δημόσιος Τομέας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ευρύτερος Δημόσιος Τομέας, να πούμε απλά λόγια, Περιφεριακό Ταμείου Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε να βγάλουν και να βάλουν έξτρα χρήματα οποιονδήποτε τρόπο, ούτε να δώσουν. Δηλαδή αυτό που στην καυτομιλουμένη μπορούν να μιλάμε μεταξύ μας με ιδιωτικό, γι' αυτό προφανώς έκανε και την ερώτηση ο κυρίως Βόζου, δεν μπορεί να γίνει. Και γι' αυτό το λόγο η μελέτη που γίνεται αυτή τη στιγμή για συμμετοχή από τον κυρίο Σιδηρόπουλο, από την κυρία πατέρα μου και από εμένα και θα εμπιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, προφανώς για συζήτηση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μπορεί να μπει ούτε ένα ευρώ δημοσίου χρήματος, όπου και να υπάρχει, ακόμα και για τη συνησφορά και για νέο φορέα, αν αυτό δεν τεκμηριώνεται και δεν συνοδεύεται από μια αντίστοιχη μελέτη. Τώρα, τα υπόλοιπα που γίνονται προφανώς είναι η αγωνία των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, διότι και αυτά είναι υπόλογα, διότι κάθε φορά πρέπει να γίνονται αντίστοιχες ενέργειες όπως προβλέπονται νομικά και σύμφωνα, αν θέλετε, με τον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων, διότι θεωρείται ότι ο φορέας των οποίων υπερασπίζονται, λειτουργούν και για τον οποίο είναι λειτουργή, ήδη έχει μία ζημία και αυτή τη ζημία πρέπει να την καλύψουν και γι' αυτό φαντάζομαι υπάρχει και αυτή, ας το πούμε, εντός εισαγωγικών η ευαισθησία. Δεν ξέρω αν βοήθησα, ελπίζω. Ευχαριστούμε. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση, κύριε Τσουχημαρί, παρακαλώ. Θέλω να ρωτήσω τον κύριο Κοτούλα. Είπατε ότι πρέπει να κάνουμε ένα προϋπολογισμό, να δούμε πού βρισκόμαστε κλπ. Αυτό τι σημαίνει, έρι το κίνδυνο της κατάσχεσης, άντε και το κάναμε. Εγώ νομίζω ότι μια ζωή θα είμαστε υπόλοιπος, δηλαδή αν δεν κλείσει αυτό το ταμμιακό υπόλοιπο, συνέχεια θα είμαστε… Ο Φιλάρης δεν είπα για προϋπολογισμό, είπα για το εξής. Να αναλύσουμε το υπόλοιπο των χρεωσθουμένων, αναλυτικά και συγκεκριμένα. Δεύτερον, εμείς ξεκινήσαμε πληρωμές του 2020. Πείτε ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας έρχεται ένας Κολοκυθόπουλος Πελοπίδας, πηγαίνει και στέλνει στη διεύθυνση οικονομικού, ήδη πάει στην τράπεζα, και κατάσχονται, πάμε εμείς στην τράπεζα να πληρώσουμε έναν προμηθευτή και δεν μπορεί να πληρωθεί. Δεν λύνεται αμέσως το πρόβλημα. Θέλει έναν 15 ημέρο να έρθουμε και σε επαφή μαζί του, να έρθουμε σε συναλλαγές, να πάμε σε οικονομικές επιτροπές, που σημαίνει 15 ημέρες δεν θα πληρώσουμε κόσμο. Σωστόν, σωστόν. Αναβολή σημαίνει πρόβλημα λειτουργίας στο σύνολο της περιφέρειας. Δεν έρχεται και κατάσχη τις 15.000, κατάσχη το σύνολο των λογαριασμών. Αυτό λέω. Να δούμε όμως τι υπόλοιπα έχουμε, αν κινδυνεύουμε. Μπορεί να μην κινδυνεύουμε από τη ΔΕΙ, σωστά είπε κ. Λησαρίδης, και λέμε εντάξει τη ΔΕΙ. Μπορεί ο άλλος όμως προμηθευτής και οι 2.000 ευρώ άρχισαν να έρχονται τώρα για κάποια θέματα του 2014, δικαστικές αποφάσεις των 1500, 1800, 1200, που δημιουργούν όμως θέμα. Αυτό είπα. Και εκεί πρέπει να καταλήξουμε. Συμφωνώ μαζί σας. Και δεν δικαιούμαστε να πληρώσουμε λογιστή. Η περιφέρεια ως περιφέρεια νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου έχει λογιστή συγκεκριμένων. Δεν δικαιούται να δώσει 1.100 ευρώ στο εκθυσιακό. Ούτε δεν δικαιούται, ούτε δεν δικαιούται να δώσει 1.100 ευρώ στο εκθυσιακό. Έχουμε λύση ανάληψης κατάσχυσης. Να ξέρουμε, είπα το εξής, αν ξέρουμε... Άλλη λύση. Στη ΔΕΙ μπορείς να κάνεις μια δίκμη συνοδεύσεις. Πρέπει να ξέρουμε, επαναλαμβάνω, δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή σε ποιους χρωστάμε. Είναι μίζων πρόβλημα αυτό. Και πόσα, μας είπε κανένας. Δεν λέω κάτι... Ας πούμε ότι είναι 450.000 ευρώ. Πόσα είναι τα υπόλοιπα και αν είναι... Ξέρουμε ποιοι είναι προμηθευτές και είναι αντιπεριφερειάρχοι. Δεν ξέρουμε. Ξέρουμε αν πάει προμηθευτής να κατάσχυσει τον λογαριασμό. Αυτό λέμε... ...χρέη τα οποία τα πληρώνουν, δυστυχώς, στην περιφέρεια. Συμφωνώ μαζί σας. Αυτά θα πρέπει να τα πούμε. Μα το ξέρω... Δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτό. Μπορούμε να τα αποφύγουμε. Δηλαδή, αν είναι τα λεφτά 100.000, 200.000, θα αλλάξει. Ακούστε, ακούστε. Ναι, μπορούμε να τα αποφύγουμε. Γιατί είπε κάτι ο κύριος Βόσδου. Ήταν εφτά οι φορείς που αποτέλεσαν το εκθυσιακό. Ήταν εφτά οι φορείς. Θα λέμε αλήθειες εδώ. Επαναλαμβάνω. Ήταν εφτά οι φορείς. Πόσοι είναι. Πόσοι έφυγαν από το 2015 και θα γίνουν συγκεκριμέρους. ΓΕΟ ΤΕΕ. Έβαλε χρήματα. Εγώ λέω αλήθειες εδώ πέρα. Έτσι θα μιλάμε. Πάμε στους υπόλοιπους. 6.200 ευρώ. Αν τα βάλει αυτά, καλύπτει το ολογιστής. Δεν λέω τέτα πράγματα. Λέω συγκεκριμένα κύριε Αντιμεριβερία. Πάμε παρακάτω. Πάμε στους υπόλοιπους. Δεν έφυγε η Άνκο, Τάσο, αν κάνω λάθος. Έφυγε η Άνκο. Πάμε στους υπόλοιπους. Τάσο, δεν έφυγε... Μένουν ποιοι. Κύριε Άμπα, έχετε κάποια ερώτηση. Αυτό που θέλω να πω. Μισό λεπτό. Πρέπει να πούμε κι μερικά πράγματα. Τα έθεσε ο Δημήτρης ο Μαυροματίδης. Το θέμα της συμμετοχής του ΓΕΟΤΕ ήταν παράνομο. Λοιπόν, δεν προβλέπεται στον καταστατικό του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου να λαμβάνει μέρος σε άλλους φορείς. Από τη στιγμή που υπήρχε αυτή η παρανομία, το ΓΕΟΤΕ δεν μπορούσε να πληρώσει, έπρεπε να αποχωρήσει. Τώρα γιατί συμμετείχε, συμμετείχε γιατί υπήρξε κάποια πολιτική απόφαση, κάποια θέματα αρχής του να έχουμε έναν ισχυρό φορέα ο οποίος στηρίζεται από τα επιμελητήρια, από φορείς του κράτους. Και βρεθήκαμε μετά να έχουμε χρέη να αποχωρήσει και να υπάρχουν αυτές οι νομικές δεσμεύσεις. Ήδη το ΓΕΟΤΕ έχει αποχωρήσει και υπάρχει αυτή η ακραιμότητα. Δεν μπορώ να πω ότι πρέπει ή δεν πρέπει να το πληρώσει, ούτως ή άλλως είναι νομικό το θέμα, αλλά θέλω να πω ότι ουσιαστικά δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Παρακαλώ κύριε Σαρή. Εγώ δεν ήθελα να πω στην ομιλία μου στην αρχή, στη τόσο μεγάλη ανάλυση, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να πω δύο πράγματα παραπάνω. Όσον αφορά τη μετοχική σύνδεση, το ΓΕΟΤΕ είπε ότι παρανόμως συμμετείχε εδώ και 20 χρόνια σε μια εταιρεία. Παρανόμως. Ψήφιζε, συμμετείχε σε αποφάσεις. Ναι, δεν του το επέτρεπε ο κανονισμός και μάλιστα μας πήγε και δικαστικά για να αποχωρήσει. Μας έκανε και δικαστήριο προς ενημέρωση. Το διαβαλκανικό που συμμετείχε με ένα ποσοστό 5% και αυτό δεν υπάρχει στην ουσία σήμερα, έτσι δεν είναι. Η Άγκο η οποία πλήρωσε μάλιστα έδωσε και δάνειο για να μπορέσει να πάρει ενημερότητα, ζήτησε να φύγει, έφυγε και όλα αυτά τα ποσοστά τα φορτώθηκε το επιμελητήριο για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία. Εμείς από 45% βρεθήκαμε στο 60% και πήραμε μόνο υποχρεώσεις και μέχρι στιγμής πληρώνουμε μόνο υποχρεώσεις. Όσον αφορά τώρα όμως ότι όλοι αυτοί οι φορείς συμμετείχαν κανονικά άρα ξέρουν, πρέπει να ξέρουν δια των εκπροσώπων τους και τι αποφάσεις πάρτηκαν τόσα χρόνια και ποιοι ήταν οι προμηθευτές και όλες τις διαδικασίες και που χρωστάει το αιτησιακό κανονικά. Δεν μπορεί να συμμετέχεις σε μια εταιρεία και να μην δεν ξέρεις που χρωστάς αλλά και πέρα από αυτό έρχονται δικαστικές αποφάσεις και νοποιούνται σε όλους τους συμμετόχους και στην περιφέρεια και στο περιφερειακό ταμείο και παντού που σημαίνει ότι μπορείτε να πάρτε τις προφυλάκεις που πρέπει να πάρετε. Κύριε Πουτούλα. Κύριε Πρόεδρε αυτή τη στιγμή να μην ξαναπώ τώρα. Δεν ήθελα να μιλήσω καθόλου από την αρχαία. Ξέρει το ΑΕΒΕ που χρωστάει το αιτησιακό και πρέπει να το ξέρει η περιφέρεια. Και πρέπει να το ξέρει η ιδιέυση οικονομικού. Για να καταλαβαίνουμε. Υπάρχουν και το πόρισμα το οποίο το στείλαμε και σε εσάς κύριε. Σε εμάς ούτε μία στο εκατομμύριο, ελάτε να το συζητήσουμε. Δεν ξέρει το επιμελητήριο που έχει το 60% πόσα χρωστάει από τις 100% ή 150%. Πρέπει να ξέρει η περιφέρεια. Φέρτε του τη Δευτέρα κύριε Πρόεδρε να το κλείσουμε. Και να συζητήσουμε για τους προμηθευτές. Τι λέμε τώρα. Θα ζεύουμε εσείς το πόρισμα της Επιτροπής. Εσείς τι. Ξέρετε τι λέτε τώρα. Ξέρετε τι λέτε. Αν την ερχόμενη Δετάρτη έρθει στο νογραφείο του κυρίου Τσιούμαρη μια δικαστική απόφαση από τον ΤΑΔΕ θα μας τη στείλε άρα πληρώνουμε. Και εγώ σας λέω. Αν αυτός ο προμηθευτής έχει κατάσχετους οργανισμούς. Μην τα επαναλάβω. Μπορεί να προμηθευτεί άνθρωπο στην άλλη βδομάδα. Όχι κύριε Πρόεδρε. Τι λέω περισσότερο. Δεν είναι δυνατόν για 10 ή 15 χιλιάδες που χρωστάει το εκθεσιακό. Και δεν θα ξαναμιλήσω. Σε έναν προμηθευτή να μην μπορεί η περιφέρεια για 10 μέρες να πληρώσει έναν άνθρωπο. Και χωρίς ευθύνη κανενός εξημών. Αυτό είπα. Κύριε Διευθυντά μια ερώτηση. Από την εμπειρία σας δεν ξέρω αν είχατε ανάλογο περιστατικά ή αν είστε ενήμερος αντίστοιχες περιπτώσεις από την Ελλάδα. Παρέμβαση του Ισαγγελέα θα βοηθούσε σε αυτή την περίπτωση. Να δώσουμε στοιχεία. Ό,τι στοιχεία ζητήσει ο Ισαγγελέας ας τα δώσουμε σε εμάς και να ξέρουμε και το υπόλοιπο. Θα βοηθούσε μια ανάφορα προς την Ισαγγελέα Κοζάνη προς ενημέρωση και να... Θα έστελε ένα έγγραφο παρακαλώ φέρτε μας τα στοιχεία. Αν μπορείτε επιμελητήριο ή οποιοσδήποτε που δεν βλέπω. Εγώ αυτό λέω και αυτή την αγωνία εκφράζομαι. Ναι, αλλά είναι άδικο τα βάρη δεκαετιών να τα πληρώνει τώρα σε μια κρίσιμη περίοδο η δυτική Μακεδονία και να τα αποστερούν τις συμπολίτες μας. Στο μικρόφωνο λίγο παρακαλώ για να ακούσετε κυρία Κουσματοφούλου. Για την εισαγγελική έρευνα μόνο να πω, ότι άσχετα εσείς αν το βρείτε ως λύση ή όχι, καταρχήν είναι ένας τρόπος για να αποσύσεις σε εισαγωγικά οποιαδήποτε περιφερειακή, δημοτική αρχή, τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, με την έννοια ότι αποδίδει τους φαγέλους, τους καταθέτει σε ένα άλλο όργανο, προκειμένου να ελέγξει για τυχόν ποινικές, πειθαρχικές, αστικές ευθύνες. Απλά το μόνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι αργούν εξαιρετικά το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας. Δηλαδή μπορεί να κάνει και δύο και τρία χρόνια. Οπότε αν θέλετε εσείς είναι στη δική σας επιλογή. Τον δίποτε φάκελο θεωρείτε ότι έχει κάποιες ενδείξεις ποινικών, αξιόπινων πράξεων να τον καταθέσετε στην εισαγγελία. Από κει και πέρα όμως δεν επιλύει άμεσα το θέμα. Θα το εξετάσει δηλαδή σε άλλο χρόνο και υπό άλλη έννοια. Ενδεχομένως για να σκήσει κάποιες ποινικές διώξεις ή να μην σκήσει θα βγάλει υπόρρισμα μετά από δυο-τρία χρόνια. Δηλαδή τώρα στην παρούσα φάση θα πρέπει να κατευθυνθείτε σε άλλες ενέργειες. Δηλαδή μεταξύ σας, εγώ θεωρώ κάποια συνεργασία μεταξύ σας για να φανούν ποια είναι τα ποσά που οφείλονται τώρα. Επειδή είναι έγδυλη η ανησυχία του κυρίου Διευθυντά και για να αποφύγουμε τυχόν καταστάσεις που αργότερα, αν αποκαλυφθούν, μπορεί να έχουν και κάποιες ευθύνες ποινικές, προτείνω σε εσάς, κύριε Διευθυντά, όταν έρχονται στα χέρια σας τέτοιες περιπτώσεις κατάσχεσης και θεωρείτε ότι είναι ύποπτες ποινικών ευθυνών, να τις οδηγείτε στην εισαγγελία. Για να δούμε λοιπόν, αυτοί που τα διεκδικούν είναι τόσο καθαροί με αυτήν την διαδικασία που είχαν για δεκαετίες να διεκδικούνε τώρα δικαστικός, γιατί δεν τα πέρανε στην ώρα τους και δεν γίνονταν θέμα τότε. Κύριε Περβελιάρχη, δεν είναι έτσι. Θα σας πω γιατί. Αυτοί όχλησαν από το 2014 το Εκθυσιακό Κέντρο και έκαναν αυτό που είπε και η νομικός μας και απόφαση του 2015 έβγαικε το 2018 ή το 2019. Αυτό έγινε. Εκκρεμεί τέσσερα χρόνια αυτό. Αγωγή έκαναν κατά το Εκθυσιακό Κέντρο. Ούτε θα τα αναζητήσουμε εμείς. Η διεύθυνση οικονομικού δεν έχει καμία σχέση με το εκθυσιακό. Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε. Καμία. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Υπάρχει εκπρόσωπος ή εκπρόσωπο της περιφέρειας και η διεύθυνση οικονομικού είναι ο τελικός αποδέκτης. Όφυλα όμως να μεταφέρω την αγωνία, θα το επαναλάβω πάλι, που έρχονται σε μας υποθέσεις. Υπάρχει εκπρόσωπος του Εκθυσιακού Κέντρου. Υπάρχει εκπρόσωπος του Περιφερειακού Ταμείου. Είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εκθυσιακού ας απευθυνθεί όπου δει και όπου θέλει. Σανγκελέας, αγωγή, όπου δείπετε. Αλλά να βάλουμε πέντε πράγματα κάτω, να το ξαναπώ. Έχει από το 2014 αυτή η ιστορία. Πάμε λοιπόν. Τι θέλουμε. Πώς είναι αυτά και αυτά. Θέλουμε εκαθαριστή. Πότε. Θέλουμε ορκοτούς. Πότε. Έχουμε λογιστή. Δεν έχουμε. Θα έχουμε. Κάποτε να καταλήξουμε. Αν δεν γίνει εκαθάριση. Αν σας ρωτούσε ένα κουτουρού να το πω πολύ λαϊκά. Πότε θα είχαμε εκαθαριστή και εκαθάριση του Εκθυσιακού. Στον αιώνα των αιώνων. Πρέπει να κλείσουμε, για να ξέρουμε. Δεν το λέμε καθυπερβολή. Αλλά αυτός δεν μπορεί να συμβαίνει κάθε ανατακτά χρονικά διαστήματα. Και επαναλαμβάνω για να καταλήξουμε. Δεν ξέρει κανένας, αν όχι προμηθευτής, πήγε και έκανε κατάσχεση ο λογαριασμός σε οποιαδήποτε τράπεζα. Δεν το ξέρει κανένας. Ολοκληρώστη κ. Κοτούλα. Κύριε Διφυντά, από την εμπειρία σας περί συμβάσεων, τυχόν συμβάσεις που γίνουν τέτοιες διεκδικήσεις από τους τρίτους, να ελέγχονται όταν γίνουν τέτοιες διεκδικήσεις, απευθείας με αναφορά στον Ισαγγελέα. Οι συμβάσεις αρχικές. Για να προσπίσουμε τους συμφέρον της περιφέρειας. Σας λέω ότι αυτά που έρχονται σε εμάς, είναι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις του 2014-2015. Και εγώ λέω ότι οι αρχικές συμβάσεις, λέω, που οδήγησαν σε αυτές τις διεκδικήσεις, εμείς θα τις οδηγούμε στον Ισαγγελέα για να προσπιστούμε τα συμφέρον της περιφέρειας. Αυτές πλέον τώρα, ο γέγονε γέγονε, μέχρι το 2014. Επί των συμβάσεων εκείνων, κάποιοι έχουν προσφύγει μέσω αγωγών και έρχονται τώρα τελεσίδικες, το επαναλαμβάνω, και μη ανατρέψιμες ή αναστρέψιμες δικαστικές αποφάσεις. Οι οποίες είναι υποχρεωτικές για εμάς. Αυτό που λέει ο κύριος Βόσμου. Και εγκατακλείδει ότι πολλές από αυτές, χωρίς να κοινοποιούνται εκ των ιστέρων σε εμάς, αυτό όμως έχει υπάρξει κατάσχεση λογαριασμών. Αμήν. Ωραία. Να πω λίγο για τον έλεγχο ή την αποστολή στον εισαγγελέα των συμβάσεων. Όταν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση, η διαταγή πληρωμής έχει γίνει έλεγχος από το δικαστή για τη νομιμότητα. Δηλαδή, έχει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τη νόμιμη διαδικασία. Κάποιος για να αξιώνει, για να απαιτεί ένα ποσό. Επομένως, δεν έχει νόημα αυτό το συγκεκριμένο να αποσταλεί στον εισαγγελέα. Έχει νόημα για να μάθει ο κόσμος τι γίνονταν. Συνολικά, νομίζω κύριε Περιφεριάρχη, συνολικά ίσως για ένα διάστημα για κάποιες εργασίες που αμφισβητείτε εσείς. Όχι όμως κάθε δικαστική απόφαση, υποτίθεται ότι έχει κρυφεί από το δικαστή. Κατά τη γνώμη μου. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Σαβουλίδη, το προθετήσεις. Εμείς, πρωτίστως, είμαστε υπέρ της λύσης με την Περιφερία. Δεύτερον, εδώ υπάρχουν θέματα. Πρέπει να διερευνηθούν, πρέπει να πέσει φως. Λεφτά είναι, 400.000 ευρώ. Οι συμπολίτες μας για 1.000 ευρώ και για 500 ευρώ δυσκολεύονται. Εγώ αυτό θα ήθελα. Ευχαριστώ. Ωραία. Οπότε, ομόφωνα και προχωράμε στο επόμενο θέμα. Απλά, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ. Μόλις ολοκληρωθεί το πόρισμα των νορκωτών ολογιστών, θα ζητώ να καλέσετε να γίνει παρουσίαση εδώ, στο Περιφερικό Συμβούλιο, προσενημέρωση και περαιτέρω λήψος αποφάσεως επιτυχών ποινικών ευθυνών, αν εντυπωστούν. Παρουσία όλων. Ελπίζω να μην αποχωρείς κανένας τότε. Ναι, ναι, ναι. Το συντομότερο δυνατό. Το συντομότερο δυνατό, κύριε Πρόεδρε, το Προεδρείο να ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών αυτών, για να έρθει το πόρισμα στο Περιφερικό Συμβούλιο. Ευχαριστούμε. Από τη στιγμή που είπε ο διευθυντής ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα χίλια ευρώ, θα πρέπει τότε να αναλάβουμε αν είναι το επιμελητήριο και αυτά να δούμε πώς θα τα συμσηφίσουμε. Θα πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα ότι το επιμελητήριο θα τα πληρώσει και θα δεχτούμε όλοι μαζί σαν περιφέροι ότι είναι το κόστος του λογιστή, τα 2,5 χιλιάρια, για να προχωρήσει άμεσα ο διαχειριστικός έλεγχος. Ο κομμένος θα πρέπει να ζητήσουμε από το επιμελητήριο, αφού δεν μπορούμε να πληρώσουμε κύριε διευθύντατα χιλιάρια ευρώ, θα πληρώσει αύριο το πρωί το επιμελητήριο για να προχωρήσουμε. Κύριε Σαρή, μπορείτε να τα καλύψετε αυτά για να προχωρήσει να τελειώσει και μετά θα γίνει ο συμψηφισμός ευρύτερα, ολοκληρωμένα, μεταξύ όλων. Ευχαριστούμε κύριε Σαρή. Προχωράμε στο επόμενο θέμα, στρατηγικό σχεδιασμός πρωτογενείου στο ΜΕ για τη Δυτική Μακεδονία, με ισητή του αντιπεριφερειάρχη ακροτικής ανάπτυξης, τον κύριο Βασιλόμβα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αν και πραγματικά σήμερα αισθάνομαι θλίψη, για πολλά πράγματα, η αποχώρηση της αντιπολίτευσης, την θεωρώ αν μήτε άλλο απαξίως του πρωτογενούς τομέα, η οποία δεν είναι μόνο εμφανής από την αποχώρηση τους, αλλά και από αυτά που είπαν. Πραγματικά είναι εντυπωσιακό. Ο Χαστάς δήλωσε ότι υπάρχουν αρπακτικά και μιλούσε για την αρπακτικότητα. Είναι ντροπή μας να λέμε τέτοια πράγματα. Η Ζυμπηλιάδου δήλωσε ότι δεν υπάρχει αγροτική ανάπτυξη. Μόνο ντροπή, όχι και ντροπή και θλίψη. Ήρθαμε εδώ για να μιλήσουμε για κάτι για το οποίο το είχαμε έτοιμο αποχώρηση. Για το οποίο το είχαμε έτοιμο από καιρό, που προχωρούμε δράσεις ως μεμονωμένες, οι οποίες όμως για εμάς είχαν την έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού. Και μάλιστα σήμερα ουσιαστικά θα προσπαθήσω μόνος σε αυτές να μείνω, στο ότι ήδη κάνουμε πράγματα πάνω στο στρατηγικό μας σχεδιασμό. Και σήμερα δεν κάθισαν εδώ να ακούσουν. Και μάλιστα δεν ξέρω, εντυπωσιάζομαι και από την αποχώρηση των ΜΜΕ. Με το που έφυγαν, φύγαν μαζί και τα... Οι κάμερες από μπροστά έφυγαν, κάποιοι μείναν και για μετά. Και να πω, εντυπωσιακό. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε να πούμε μερικά πράγματα γύρω από τις βασικούς άξονες της στρατηγικής που θέλουμε για την αγροτική ανάπτυξη. Όπου νομίζω ότι το πρώτο από αυτά που θέλουμε να κάνουμε είναι πάντοτε να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Οι δράσεις γύρω από το ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι λίγες. Και σαφώς υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις τις οποίες θα στηρίξουμε, είτε προέρχονται από το Υπουργείο Γεωργίας και αφορούν χωρημένα μέτρα, είτε από δράσεις στηρίξης των ιδρυμάτων, είτε από το ΙΕΚ Τυροκομίας, το οποίο ξεκίνησε να δουλεύει, ακόμα και από το Αγροτικό Καφενείο, το οποίο ουσιαστικά είναι μια δράση αξιοποίησης περαιτέρω του έμψυχου δυναμικού που έχουμε στη περιφέρεια, όταν υλοποιεί εντολές με τα κίνηση εκτός έδρας. Όταν βγαίνουν οι συνάδελφοι υγεωπώνοι εκτός έδρας, έχει ζητήσει ο περιφερειάρχης να κάθονται στα καφενεία προς ενημέρωση των αγροτών. Τι καλύτερο από αυτό. Θέλουμε να στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία. Σαφώς. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο έξυπνη Ευρώπη. Ήδη, όπως σας είπα, θα προσπαθήσω να αναφερθώ σε τι έχουμε ήδη κάνει. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί το Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας. Ήδη ετοιμάζουμε σε συνεργασία με τη Σχολή Γεωπωνίας ένα μνημόνιο συνεργασίας και ετοιμάζουμε τις μετεγκαταστάσεις του Στάβλου του ΤΕΙ. Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες με την κυρία Χίνου που αφορούν την Ακαδημία της Ιατρικής Γεωργίας και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε στα πλαίσια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προγράμματα έξυπνης, εφειοίους γεωργίας ή όπως αλλιώς θα μπορούσαμε να την αναφέρουμε. Όσον αφορά τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος των ανθρώπων της υπέθρου, θέλουμε να βοηθήσουμε να νομιμοποιηθούν οι άδειες των κτινοτροφικών εγκαταστάσεων. Να μπορέσουν οι κτινοτρόφοι μας να δουλεύουν απερίσπαστοι να τηρούν τις συνθήκες καλής υγιεινής. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής και με τη βοήθεια των Δήμων αλλά και του ΟΠΚΠ έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε μια συνολική αδειοδότηση των υφιστάμενων κτινοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Όσα αναφορά τη στήριξη της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έναν ακόμα άξονα. Εδώ πέρα πρέπει να προχωρήσουμε την εκμηχάνιση, τον εξυλεκτρισμό, τα αρδευτικά τους αναδασμούς. Και ήδη σε επαφές με το κτηματολόγιο ελέγχουμε περιοχές που μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναδασμούς ελέγχοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Όσα αναφορά την ανάπτυξη του παραγωγικού περιβάλλοντος. Όπου θέλουμε να προωθήσουμε την μεταποίηση της τοπικά της αγροτικής παραγωγής. Είναι πολύ σημαντικό το να καταλήγουμε σε τελικό προϊόν. Είναι πολύ σημαντικό το να πάψουμε να είμαστε μια απεικία. Που παράγει τον πρωτογενή πλούτο και να το παίρνουν άλλοι και να τον αξιοποιούνε. Θέλουμε να καταλήξουμε από σιτάρι στο να παράξουμε το ψωμί μας. Θέλουμε να προωθήσουμε δράσεις βιολογικής γεωργίας και συστημάτων ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων. Ήδη έχουμε καταλήξει σε δράσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν σε ειδική συνεδρίαση που αναφορούν το σήμα των προστατευόμενων περιοχών, των προϊόντων από περιοχές προστατευόμενες. Ο κ. Στρατάκης μπαίνοντας μου ζήτησε να δούμε δράσεις για τα βουβάλια γιατί ήδη ξέρει ότι προσπαθούμε να προχωρήσουμε δράσεις με τα βουβάλια για τη διαχείριση των καλαμιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, στη Χημαδίδη και την λίμνη πετρών, όπου τα καλάμια κοντεύουν να πνίξουν τη λίμνη. Και σήμερα δεν κάθισε να το ακούσει. Γιατί τα βουβάλια είναι ένας διαχειριστής περιβάλλοντος. Η αιγοπροβατοτροφία επίσης και θέλουμε όλα αυτά να τα προωθήσουμε. Ο καλύτερος πυροσβέστης είναι η βόσκηση. Θέλουμε να προωθήσουμε τη στήριξη των εξαγωγών και της εξοστρέφειας. Ήδη η αγροδιατροφική σύμπραξη έχει αναλάβει σημαντική διάθεση στο να προσφέρει πάνω σε αυτό. Ήδη έχουμε καθιερώσει τη κλαδική έκθεση και την υλοποιήσαμε που αφορά τα αρωματικά και θα προχωρήσουμε και σε άλλες περιφερειακές ενότητες για αυτό. Βέβαια, πρέπει να βοηθήσουμε και την ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές. Με προγράμματα τύπου leader για να μπορέσουμε να μειώσουμε την αδικία που βιώνουν οι αγροτικές οικογένειες που ζουν στην Είπεθρο. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε τις ασθηκές περιοχές χωρίς να έχουν τις στοιχειώδες υποδομές τους. Χωρίς να προσπαθήσουμε εμείς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έχουνε τη στοιχή αυτά που θα έπρεπε να έχει ο κάθε άνθρωπος. Γιατί αυτά αποτελούν έναν φαύλο κύκλο στο πώς μειώνεται ο πληθυσμός. Εάν δεν υπάρχει ένα σχολείο, τότε ο αγρότης αναγκαστεί να μετακομίσει στην πόλη. Και θα μειωθεί κι άλλο ο πληθυσμός όπου πλέον η Είπεθρος θα ερημώσει. Θα πρέπει να δούμε ένα σύστημα διαχείρισης των βοσκοτόπου. Περίπου 5 εκατομμύρια στρέματα είναι αυτά τα οποία υπάρχουν στην περιοχή μας. Τα οποία αποτελούν ένα πλούσιο παραγωγικό και περιβαλλοντικό πόρο που πρέπει να αξιοποιηθεί με ορθολογικό τρόπο. Θα πρέπει μέσα από τις μελέτες της διαχείρισης των βοσκοτόπων να φτάσουμε να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτόν τον πόρο. Και να δούμε εάν φτάνει για το ζωικό μας κεφάλαιο πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτόν τον πόρο. Να βοηθήσουμε στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Να οδηγήσουμε τη βόσκη σε εκεί που πρέπει ακόμα ακόμα και σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Γιατί η βόσκη προστατεύει το περιβάλλον. Θα πρέπει να ξαναδούμε τα σχέδια διαχείρισης των ιδάτων. Υπάρχει το εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης του ιδαντικού διαμερίσματος 0.9 όπου απαιτεί τροποποίηση. Όπου απαιτεί δράσεις πάνω στον αγροτικό τομέα. Όπου υπάρχουν στρεβλώσεις εξαιτίας της ΔΕΙ και εξαιτίας της κεντρικής Μακεδονίας. Γιατί έχουμε ένα ιδαντικό διαμέρισμα. Το κόστος που χρειώνεται το νερό στους αγρότες μας, το κόστος πόρου του ιδάτινου πόρου είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αντιστοιχεί πραγματικά και που δεν έκανε η υπηρεσία της κυρία Ζημπηλιάδου. Χρειάζεται ανάπτυξη των συνεργειών. Όπου βασική αρχή είναι το να μπορέσουμε τα προϊόντα, όχι μόνο να τα κρατήσουμε και να τα μεταποιήσουμε και να πάρουμε όλο αυτό το πλούτο σε εισόδημα και θέσης εργασίας, αλλά να μπορέσουμε να το μεταποιήσουμε στο τέλος σε υπηρεσίες, για να μπορέσουμε να έχουμε το κόσμο ακόμα περισσότερο εδώ. Για να μπορέσουμε να έχουμε μίωση του αποτυπώματος άνθρακα αυτών των προϊόντων. Γιατί σκεφτείτε τι σημαίνει να έχουμε γάλα από τη Γερμανία στην Ισπανία, αντί να έχουμε το γάλα που παράγεται τοπικά. Απλά στο κύκλο του άνθρακα μειώνεται πάρα πολύ. Και ο σκοπός μας είναι ο τελικός, ο ένας σκοπός να έχουμε στην Δυτική Μακεδονία την ταυτότητα. Μια ταυτότητα η οποία θα δοθεί και θα έχει έντονη το ότι υπάρχει ένα μοναδικό αγροτικό τοπίο, μία μοναδική έμφαση στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, μία μοναδική στήριξη των ντόπιων φυλών, των αυτοχθόνων ποικιλιών. Και που κάναμε και μία προεργασία, η καστική, την οποία θα ήθελα να δείξω. Σε ένα μπουκάλι κρασί, το οποίο είναι τοξινόμαυρο, για το οποίο έχει μιλήσει επανελειμμένος ο Περιφεριάρχης μας. Έχουμε την ιστορία, έχοντας βάλει επάνω το ψηφιδωτό από τη Μακεδονία. Έχουμε την ιστορία, έχοντας βάλει επάνω το ψηφιδωτό από την έπαυλη του Αλεξάνδρου, η οποία ανακαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια στην περιοχή του Αμεδέου. Και μέσα σε ένα μπουκάλι έχουμε την ιστορία, την ελληνικότητα, την προβολή αυτών καθαυτών των προϊόντων, τα οποία ήδη έχουν φτάσει στην φάση του να μεταποιηθούν και που όταν θα σερβιριστούν εδώ πέρα σε περιοχές και σε ταβέρνες δικές μας, θα έχουν αυτό που λέμε την ταυτότητα της Δυτικής Μακεδονίας. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Άπα. Υπάρχουν ερωτήσεις. Κύριε Μάνο, παρακαλώ. Ερώτηση. Κύριε Σαβουλίδη, παρακαλώ και το λόγο. Πρώτα απ' όλα, κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, σε μια τέτοια σοβαρή συζήτηση είναι πολύ άσχημο που λείπουν όλοι οι υπόλοιποι. Είναι κρίμα να λιποτακτείς σε ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα και να φωνάζεις συνέχεια σε κάτι που φεύγει. Αυτό φεύγει, είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε. Εξελίσσεται το ανθρώπινο είδος. Λοιπόν, από εκεί και πέρα θα έπρεπε να ήταν εδώ να δούμε και να συνθέσουμε, ακούγοντας και εγώ, ακούγοντας όλοι, προτάσεις οι οποίες μπορούν να βάλουν κάτι ακόμα σε αυτό που λέμε πρωτογενής τομέας και πώς θα αναπτυχθεί. Όλοι έπρεπε να είναι εδώ να πούν τις προτάσεις τους και όχι να φύγουν. Λυπάμαι που υποβαθμίζετε έτσι αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι και εμείς που είμαστε εδώ μπορούμε να είμαστε πολύ ουσιαστικοί. Θα ήθελα να αναφερθώ στον πρωτογενή τομέα και είναι πολλά που μπορώ να πω, διότι κινούμαι σε αυτό τομέα, ξέρω από πολύ καλά από κάτω πώς γίνεται και θα ήθελα με τις προτάσεις μου να μπορούσα να βοηθήσω και εγώ, λέγοντας ότι η Δυτική Μακεδονία είναι ένας τόπος που μπορεί να τα παράγει όλα, εκτός από πορτοκάλια και λεμόνια όμως γίνονται και τώρα στα θερμοκύμπια, οπότε και λεμόνια μπορούμε να παράγουμε. Μπορούμε να τα παράγουμε και μπορούμε να τα παράγουμε πολύ ποιοτικά. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες στον τομέα των φρούτων, είτε ξυρών είτε νοπών. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες στον τομέα των ξυρόκαρπών που εισάγουμε τώρα, φουντούκια, καρύδια, κάστανα, που μπορούμε να τα κάνουμε με τα ποιήσεις, να τα κάνουμε ομάδες και να γίνουμε πολύ σημαντικοί παίκτες σε αυτό το κομμάτι. Μπορούμε να αναπτύξουμε το τομέα των κυπευτικών καθώς και τα θερμοκύπια και να τα κάνουμε ρίσπιο. Νομίζω πως και το αμπέλι και το κρασί ευδοκιμούν στον τόπο μας και πρέπει να τα δούμε όλα με τη σειρά και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε αυτούς τους τομούς. Ως αγώτης θεωρώ ότι τα πρώτα βήματα που μπορούν να γίνουν, πρέπει να δούμε, όπως είπαμε, τι μπορούμε να παράγουμε, να προσπαθήσουμε να είμαστε αφτάρκης και να δούμε πώς μπορούμε να τα παράγουμε και πού. Πρώτα απ' όλα πρέπει να λυθεί ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που είναι ταρδευτικά. Ταρδευτικά ξέρουμε ότι η περιφέρειά μας έχει πολλά νερά, απλά δεν τα έχουμε αξιοποιήσει όπως πρέπει. Έχουμε το Βόιο, έχουμε την Καστοριά που από εκεί ξεκινάνε πολλά νερά, έχουμε και εδώ το Δήμο Ελισπόντου και τον Ομοκοζάνης, όπως και τη Λιμνική, για να το πω, έχουν λύσει το πρόβλημά τους. Έχουμε εδώ τον Δήμο Ελισπόντου, τον Κάμπο Εορδέας, που έχει πληγεί σοβαρά από τη λειτουργία της ΔΕΙ, αλλά ακόμα και τώρα, αν θέλει και η ΔΕΙ αγαπάει αυτόν τον τόπο, μπορεί να τα αποδώσει κάτι σε αυτό που τόσο πείραξε. Τι θα μπορούσε να κάνει, αν και εγώ δεν περιμένω πολλά από τη ΔΕΙ, πιστεύω ότι μόνοι μας πρέπει να τα βρούμε, μόνοι μας πρέπει να τα βάλουμε κάτω και γενέα να αποφασίσουμε. Θα είμαστε εδώ, νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο κομμάτι που θα έχουμε την ευκαιρία να το ζητάμε συχνά. Εμείς, από την πλευρά μας, θα είμαστε εδώ να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, από όπου μπορούμε, για αυτό το κομμάτι. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Σαβουλίδη. Παρακαλώ, κύριε Μάνο. Πράγματι, με λυπεί και εμένα το γεγονός ότι σύσουμε η αντιπολίτευση σε ένα τόσο σημαντικό περιφερειακό συμβούλιο με τα θέματα τα οποία είχαμε. Και, διεύτερα με το θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού του πρωτογενειού τομέα, είναι εδώ πέρα. Σίγουρα και το θέμα της ΔΕΙ είναι ένα θέμα το οποίο είναι τεράστιο. Είμαστε η περιφερειακή αρχή, η οποία το έχουμε αναδείξει, το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές εδώ πέρα και θα το ξανασυζητήσουμε. Αλλά, δυστυχώς, είναι και άλλα θέματα τα οποία έχουνε μείνει πίσω, όπως πουλίσως τα υποκείρουσαν περιφεράκι, που πρέπει να τα προχωρήσουμε. Δυστυχώς, για εμένα, αποχώρησαν και δεν είναι παράνοι εδώ πέρα στο να συζητήσουμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Και εδώ θα ήθελα να διορθώσω και εγώ την κυρία Ζημπηλιάδου και όσους υποτιμούν τουραγροτικό τομέα ή τον πρωτογυνή τομέα, αγροτικό και κουτινοτροφικό, γιατί ο πρωτογυνής τομέας είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιφερειά μας. Μπορεί σε οικονομικά μεγέθη να είναι μικρότερος, αλλά σε θέματα απασχόληση είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης. Γι' αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα το οποίο συζητάμε. Και ίσως το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να έχει διάρκεια ενός περιφερειακού συμβουλίου. Αν κάτσουμε και αναλύσουμε όλα με λεπτομέρειες, είναι τεράστιο το θέμα. Εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω με το τι κάναμε ως νέα περιφερειακή αρχή. Αυτό πρέπει να το να δείξουμε. Μόλις αναλάβαμε από τους Επιέβρου μέχρι σήμερα. Από την πρώτη στιγμή ήταν δέσμευσή μας κιόλας. Καθίσαμε και κάναμε. Ο κ. Σάμπας, ο κ. Περιφεριάρχης και όλη η ομάδα κάναμε ένα προγραμματισμό. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να δούμε τι γίνεται με κάποια θέματα που αφορούσαν τα ΤΟΕΒ. Ουδέ πως μέχρι σήμερα έχει καθίσει καμία περιφερειακή αρχή να κάτσει να κάνει συζήτηση με τα συμβούλια των ΤΟΕΒ και να κάτσει να ρωτήσει τι ακριβώς γίνεται. Η λέξη είναι μία, χάος. ΤΟΕΒ χωρίς άδεια λειτουργίας, χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες, με δίκτυα τα οποία είναι έτοιμα να καταρρέψουν, με θέματα τα οποία ήταν χρόνια και τους απασχολούν και δεν βρίσκουν λύσεις, με αποσπασματικές αντιμετωπίσεις μερικών θεμάτων τα οποία δεν ήταν και θέματα βασικά για τη λειτουργία τους. Άρα είναι τίποτα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Νομίζω ότι και στο ρηματολόγιο κύριε Άμπα που αποστήλεσα το ΕΒ, οι απαντήσεις είναι αυτό που λέω. Χάος, κυλιωτικά χάος. Επιτρέψτε μου να πω, απαξιωμένη περιουσία του ελληνικού λαού. Ακριβώς, ακριβώς. Αγροδιατροφική σύμπραξη. Από το 2016, δεν ξέρω γιατί ενώ ιδρύθηκε τότε δεν έγινε εργαλείο ανάπτυξης και προαγωγής των παραγόμενων προϊόντων είτε από τη φυτική παραγωγή του ιδρυθμιστικού τομέα. Βλέπουμε τέτοιου είδους δράσεις σε άλλες περιφέρειες οι οποίες έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που να αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα τα παραγόμενα στην περιφέρειά τους και να λαμβάνουν η παραγωγή την προσθετική αξία αυτών. Λαμπρά παραδείγματα. Υπάρχει, βλέπουμε την περιφέρεια Κρήτης. Εδώ και τόσα χρόνια είναι παράδειγμα προς μίμηση. Εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι αυτή τη στιγμή την αργοποιήσαμε. Και θέλω να πω επειδή είμαι και μέλος του συμβουλίου της αγροδιατροφικής σύμπραξης ότι προχωράμε με πολύ ταχύτατα βήματα. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να κάνουμε τον προγραμματισμό μας και δυστυχώς δεν είναι η κυρία Ταδαμώγια εδώ πέρα θα μας έλεγε για το τελευταίο συμβούλιο στο οποίο προχωράμε και για τον ανάδοχο ο οποίος θα πάρει και θα έχει την επίβλεψη της ανάδειξης όλων των παραγόμενων προϊόντων. Σχέδια βελτιούσης. Εδώ θέλω να δώσω δημόσια συγχαρητήρια. Είναι παρών και η κυρία Κοντογούνη για να ξέρετε όλοι. Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στη χώρα η οποία ανήρτησε κατάλογο των ανθρώπων που λάβανε με τα επιθετικά τους σχέδια και τη βαθμολογία τους. Τη στιγμή που την ώρα που μιλάω τώρα κάποιες περιφέρειες δεν έχουν βγάλει ακόμα κατάλογο. Συγχαρητήρια στους υπηρεσιακούς. Η δουλειά σας ήταν άψογη. Ελληνοποιήσεις. Είναι το φλέγον θέμα που αφορά τον πρωτογενή τομέα. Είναι ένα θέμα το οποίο οι συλλογικές οργανώσεις και οι συντριστικές εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσπαθούμε να αναδείξουμε. Είναι, θα έλεγα, ο βράχος ανάσχεσης όλων της προσπάθειας των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα γιατί πραγματικά όσα προϊόντα και αναπαράγουμε, όσα ποιοτικά και αν είναι, όσες προσπάθειας και ανακάνουμε, όσες ομάδες παραγωγών και ανυδρύσουμε, αν δεν καταπολημεθεί αυτήν η μάσκεγα, όλα θα πάνε στράφη, να το πω λαϊκά. Η ελληνοποίηση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην εμπορία των προϊόντων του πρωτογενή τομέα και είναι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι η αιτία της μίωσης του αγροτικού και του κτινοτροφικού ισοθήματος. Εδώ θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Περιφεριάρχη, ο οποίος μέσα σε αυτή την αίθουσα εδώ πέρα έφερε τον Γενικό Γραμματέα Προστασίας Καταναλωτή και έγινε μια πολύ ευρύα συζήτηση, η οποία φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα. Κάποια πράγματα έχουν πάλι τον δρόμο τους, δεν είναι η ώρα να τα αναλύσουμε. Ο κ. Σταμπουλίδης είναι και συντοπίτης μας διδητικομακεδόνας, είναι από την Καστοριά και ξεκίνησε πραγματικά η σκληρή δουλειά στο να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο. Ο δρόμος είναι μακρύς και πιστεύω ότι η συμβουλή μας ως περιφέρεια σε αυτό το φαινόμενο θα συνεχίσει να είναι η ίδια. Εδώ θα ήθελα να πω το εξής και να ζητήσω και από τους υπηρεσιακούς, δεν ξέρω αν είναι κάποιος εδώ πέρα, που είναι στα Θελονία. Άκουσα την ημέρα εκείνης της συζήτησης κάτι το οποίο πραγματικά με ξένησε. Όταν είπα ότι δεν γίνονται σωστή έλειχη στις σπήλες εισόδου της χώρας και κάποιες σπήλες εισόδου έχουμε και εμείς υπό την υποπτία μας όπως είναι η Νίκη και η Κρυστελοπηγή. Απάντησε υπηρεσιακός μια γεωπών, δεν θυμάμαι το όνομά της, ότι γίνονται πραγματικά μακροσκοπικά. Τώρα όταν απαντάει κάποιος υπηρεσιακός και λέει ότι ο μακροσκοπικός έλεγχος είναι έλεγχος, είναι αστείο, τούτο αστείο. Εμείς αν πάμε σήμερα, οποιοσδήποτε αγρότης να εξάγει ένα προϊόν στην Αλβανία, πληροφοριακά να το πω γιατί κάποιοι συνάδελφοί μου από την Καστουριά προσπάθησαν να εξάγουν σε τειρά στην Αλβανία. Το όριο του λιγότερο που θα καθίσει ένα φροντιγό στο ανάλογο τελονείο της Αλβανίας είναι πέντε μέρες και γίνεται όχι μακροσκοπικός έλεγχος, γίνεται έλεγχος για υπολυμματικότητες. Και αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε κι εμείς μέσα από τις υπηρεσίες μας, άσχετα με το αν ξενίζουμε κάποιους οι οποίοι είτε φέρνουν γάλα, είτε φέρνουν όσπρια, είτε φέρνουν σειτειρά, είτε φέρνουν μήλα, γιατί σε όλα αυτά που προανέφερα γίνονται ελληνοποιήσεις και οι πύλες εισόδου είναι τα τελονία μας, θα πρέπει να το εφαρμόσουμε. Δεν μπορεί εμείς όταν πάμε να εξάγουμε σε τρίτες χώρες να αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση διαφορετική και εμείς να είμαστε κυριολογικά ξέφραγο αμπέλη. Ξέφραγο αμπέλη. Σε έναν τυχαίο έλεγχο, μπορώ να αναφέρω και δυο παραδείγματα, σε μήλα που ήρθαν από την περιοχή των σκουπίων, που μπήκαν από το τελονίο Νίκης, σε τυχαίο έλεγχο που έκανε η νομαρχία την περιφέρεια αρμόδια της κεντρικής Μακεδονίας, βρέθηκαν οι πολυμοτικότες αυτό το φαρμάκο, απαγορευμένα για χρήση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τυχαίως ήταν όμως ο έλεγχος. Είδαμε πρωί μέρων, έγινε εισαγωγή φασόλια μαυρομάτικα, τα οποία ήρθαν από άλλη χώρα στην Αλβανία, αλλά ως πύλη σόδου στην Ευρώπη έγινε η Αλβανία. Ευτυχώς πήγε να τα πάρει κάποιος ο οποίος έχει συνείδηση, το κοντένερ ήταν ακατάλληλα διαβρώσει. Νομαρχία αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης. Καταλαβαίνουμε ότι είναι και θέματα δημόσιας υγείας και πρέπει να αναδείξουμε και αυτά. Και να έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στους ελέγχους που πρέπει να κάνουμε. Βάρος πρέπει να ρίξουμε, είπε ο κύριος, αντιπεριφέρειες στα αρδευτικά. Σίγουρα. Στο όσδε, σε επίπεδο περιφέρειας, δηλώνονται περί τα δυο εκατομμύρια στρέματα. Και στους τέσσερις νομούς. Οι αρδευόμενες εκτάσεις, οι οποίες δηλώνονται στα ΤΟΕΒ, είναι 319.000. Καταλαβαίνετε γιατί όπως στο μιλάμε. Μιλάμε για ένα τίποτα. Είμαστε η περιφέρεια με τον πιο πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα. Από εδώ πηγάζουν και τα ποτάμια τα οποία ποτίζουν τον κάμπο της Κεντρικής Μακεδονίας. Και δυστυχώς εμείς έχουμε μόλις στο 15% περίπου. 16,5% είναι αρδευόμενες εκτάσεις. Είναι αστείο αυτό το πράγμα. Λάχιστον όπως έχουμε πει και προεκλογικά το λέγαμε να φτάσουμε στο μέσο όρο. Ο μέσος όρος στη χώρα είναι 40% περίπου. Είμαστε μακράν. Απέχουμε από αυτό το ποσοστό. Πρέπει να αντικοποιήσουμε τις προσπάθειες ώστε στο στρατηγικό σχεδιασμό και το να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έργα για την άρντευση πρέπει να είναι άμεσα. Και το λέω άμεσα. Γιατί κύριε Περιφερειάρχα και κύριε Άμπα έχουν περιπέσει στα χέρια μου μελέτες οι οποίες έχουν γίνει και από 15 χρόνια. Όρειμες γράφουν από δίπλα με ποσά δίπλα. Και δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υλοποιήθηκαν. Λέμε για το Μεγάλο Αρδευτικό της Καστουριάς. Θα πω ένα παράδειγμα. Το Μεγάλο Αρδευτικό της Καστουριάς. Για το Μεγάλο Μεγάλο Αρδευτικό υπάρχει ένα έγγραφο από την τότε Νομαρχία Καστουριάς που έχει ημερουμηνία 23.07.1997. 23 χρόνια πριν περίπου. Και έλεγε για έργα το ανέφερε τότε ως ιδροηλεκτρικό αρδευτικό φράγμανες του Ρίου. 23 χρόνια μετά δεν έχουμε τελειώσει αυτό. Αν κάποια έργα τα οποία είναι έργα πνοής για κάποιες περιοχές δεν υλοποιούνται στο διάστημα το οποίο πρέπει, πότε θα γίνει αυτό. Όταν φύγει ο κόσμος. Ο πληθυσμός στις περιοχές στις οποίες θα αρδεύσει το συγκεκριμένο έργο το οποίο είναι ένα αρδευτικό της τάξης των 72.000 στρεμάτων έχει συρρικνωθεί κατά 50%. Γι' αυτό κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους γιατί αν δεν γίνονται δεν θα υπάρχει κόσμο να τα δουλέψει. Πολύ το φοβούμε αυτό το πράγμα. Γι' αυτό πρέπει να γρηγορούμε για κάποια πράγματα. Τα αρδευτικά είναι βάση, είναι ο θεμέλιος λήθος για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε το αρδευτικό τομέα. Ανέφερε ο κύριος αντιπεριφεριάκη για τα διαχειριστικά σχέδια που σκοτώπουν πράγματι έπρεπε να έχει ξεκινήσει. Να ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό δυστυχώς και αυτό θα πρέπει να το ξεκινήσουμε και εμείς λίγο αργά. Και λέω αργά γιατί. Φεύγοντας κάποιος από την αντιπολίτευση μίλησε μιλάτε για ανάπτυξη αγροτικού τομέα και θα γεμίσουμε 105.000 στρέμματα ΑΠΕ. Ποιος είναι υπεύθυνος είμαστε εμείς? Μήπως βρήκαμε μια ηθιστάνινη κατάσταση και είδαμε στους χάρτες της ΤραΕ να έχουν ενδοθεί εκτάσεις τα τελευταία δύο χρόνια τις οποίες δεν γνωρίζει κανένας πώς δόθηκαν. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ούτε η Πυρσιακή έχουν ενημέρωση, ούτε συλλογική φορείς, ούτε συντηρηστική φορείς και κανένας. Και ξεφνικά βρήκαμε εμείς ως νέα περιφερειακή αρχή μια ηθιστάνινη κατάσταση και τρέχουμε να τη σώσουμε τώρα. Μην ξεχνάμε το θέμα που έχει ανακοίψει τρία στρογιά. 4.500 στρέμματα σε επιλέξιμο βοσκοτόπου. Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι δώσαν αυτές τις εκτάσεις και σε συνεμόρισαν με ποιον? Σε μία επίσκεψή μου στον ΟΠΚΠ είχαν άγνοια. Και εδώ δεν είναι μόνο ότι αφαιρούμε βοσκοτόπους οι οποίοι πράγματι βοσκουν ζώα και είναι σε περιοχές που τους έχουν ανάγκη κτυνοτροφή είναι ότι αφαιρούνται βοσκότοποι από το χάρτη του ΠΚΠ και κινδυνεύουν άμεσα και οι επιδοτήσεις των κτυνοτρόφων από αυτά τα θέματα. Και κανένας μέχρι και σήμερα δεν ξέρετε τι έχει γίνει. Ψάχνουμε κάθε πύλη του ΩΣΔΕ, ψάχνει να βρει πού έχει δοθεί επιλέξιμο βοσκότόπος και αν έχει δοθεί από το Υπουργείο Επονομικός σε διάφορους εργολάβους που θα εγκαταστήσουν ανεμογέντες υπάρχει ένα χαράδες κατάσταση. Εδώ έτσι θα πρέπει να έχουμε μια παρέμβαση κυρία Άμπα προς τους αρμόδιες υπηρεσίες κεντρικά για να το λύσουμε το θέμα. Γιατί πρέπει αυτό το πράγμα να σταματήσει πριν έχουμε προβλήματα τα οποία προανέφερα. Όσον αφορά για τις ανανιώσιμες πηγές ενέργειας. Πριν από αρκετές μέρες εδώ πέρα είχαμε ανθρώπους σε ένα θέμα που είχαμε στη Συνδρία του Περιφορικού Συμβουλίου για τα ΤΟΕΒ οι οποίοι μας ανέλησαν, ήταν Πρόεδροι του ΕΒ, για κάποια θέματα τα οποία είναι εξειδικευμένα για το κάθε ΤΟΕΒ και δυστυχώς τους αφαιρούν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν στα ΤΟΕΒ τους ανανιώσιμες πηγές ενέργειας έτσι ώστε να έχουμε μικρότερο κόστος για το πότισμα. Αυτά πρέπει να τα δούμε άμεσα γιατί και μερικά θέματα στον νομό τον οποίο έχω εκλεγεί στην Καστρογιά υπάρχουν και μια ημερομονία λήξεως. Δεν μπορεί τώρα σε μια ρολογία metric-net-metric να πνιγόμαστε και να κάνουμε κάποια δώρα τα οποία λόγω της έλεσης του ΤΟΕΒ έχουν δοθεί στην περιοχή και δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Αυτό πρέπει να ξεπεραστεί. Νομίζω ότι είναι αστείο το πράγμα τώρα να κολλάμε ίσως η παρέμβασή μας ως περιφέρεια κεντρικά πρέπει να είναι σε αυτό το θέμα. Είναι κρίμα φωτοβολτοαϊκά τριστάξεις των 700.000 ευρώ αξίας να χαλαχαθούν γιατί τέλη του μήνα η πληροφορία που έχω από τον ΤΑΠ είναι ότι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο πρέπει να έχει λυθεί το θέμα γιατί θα αναγκαστούμε μετά εμείς ως περιφέρεια να τρέχουμε από πίσω για να εγκαταστήσουμε εμείς αυτά τα 700.000. Και εδώ κύριε Άμπα θα παρακαλέσω πολύ την παρέμβασή σας για να το τελειώσουμε και με την κυρία Κυριακίδου γιατί η ημερομηνία πλησιάζει. Θέματα καθημερινότητας κύριε Περιφεριάρχα είναι και το καθεστώς που αφορά τους εργάτες της γης. Έχουμε ένα καθεστώς στο οποίο είναι άρρωστο. Διπλαστιάστηκε το κόστος της μετάκλησης ενός εργάτη από μια χώρα. Καλώς ή κακώς τα χέρια τα οποία εργάζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό στις εργατικές καλλιέργειες είναι κάτοικοι τρίτων χωρών, κυρίως της Αλβανίας. Το 85% περίπου και το 15% είναι Έλληνες από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από όλη την περιφέρεια. Δυστυχώς το κοστολόγιο από τα 600 ευρώ περίπου ασφαλιστικής εισφοράς στο εξάμινο ή τα 1200 ευρώ για τον άνθρωπο που περχόταν να εργαστεί για ένα χρόνο, κυρίως στην κλινοτροφία, έχουν διπλασιαστεί και το να ζητάνε από τον κλινοτρόφο και από τον αγρότη να έχει κατάσταση του οίκα στο χώρο εργασίας του κάθε εργάτη είναι λίγο τραβηγμένο. Και εκεί θα πρέπει κύριε Άμπα να κάνουμε μια παρέμβαση γιατί αυτή την περίοδο συζητήκεται η αλλαγή αυτού του καθεστότος και εγώ θα πω ένα παράδειγμα ότι από αυτή την εφαρμογή του νόμου το κράτος έχει μόνο χάσει μου. Στην αντιπεριφέρεια Καστουριάς το 2014 ήταν δηλωμένη 670 εργάτες γης μαζί με και την κλινοτροφία, ήταν φυτική η κλινοτροφία. Το 2015 αυτή 670 λόγω του διπλασιασμού του κόσμου έγιναν 36. Αν κάτσουμε και κάνουμε μια αναγωγή στα ποσά, στα 600 ευρώ που πληρώναμε ασφαλιστικής φορά, με τα 1200 που έγινε το ασφαλιστικό ταμείο που τότε ήταν ο ΟΓΑ έχασε περίπου τις 400.000 ευρώ. Αυτό έχει γίνει και στους άλλους νομούς. Άρα μόνο χάσει μου υπήρχε και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε κύριε Άμπα, γιατί καλώς κακώς είμαστε μια περιφέρεια που ίσως έχουμε τις περισσότερες ΜΑΕ προϊόν, μονάδες ανθρώπινες εργασίας. Δεν έχουμε καλλιέργειες οι οποίες έχουν βιομηχανοποιηθεί στην καλλιέργειά τους, δηλαδή χρησιμοποιείς πολλές ώρες τα μηχανήματα, αλλά έχουμε καλλιέργειες οι οποίες έχουν χειρονακτική εργασία. Και εκεί θα πρέπει να προσέξουμε γιατί η έλλειψη εργατικών χεριών ίσως επιφέρει και όλας ένας παράγοντας, ο οποίος θα είναι ανασταρωτικός για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον πρωτογυννητο ΜΑΕ. Έγινε πάντως παρέμβαση όταν είχε έρθει η Φυγουργός την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχει μια πρόσκληση δημόσια που θα καταθέσουν προτάσεις την επόμενη εβδομάδα και θα πρέπει να το συζητήσουμε και να καταθέσουμε γιατί υπάρχει και από το Υπουργείο Αγωτικής Ανάπτυξης αυτήν την πρόσκληση, για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Το τελευταίο που ήθελα να πω είναι στην καθημερινότητα κύριε Περιφεριάς. Σίγουρα χρειάζεται όλο το πρωτογυννητικό σχεδιασμός, σίγουρα χρειάζεται να έχουμε το πρόγραμμα, αλλά υπάρχουν θέματα τα οποία είναι καθημερινά και κέντρων τον κόσμο και ίσως προβλήματα τα οποία θα διώξουν τον κόσμο από την ανασχολησία του με τον πρωτογυννητο ΜΑΕ. Θα πρέπει να ασχοληθούμε και με θέματα που αφορούν ακόμα και τις αποζημιώσεις. Κάτσα και είδα το τι έχει γίνει τελευταία τριετία με τις αποζημιώσεις του εργάτα, αντιμήνιμης και αυτά. Είναι εδώ και νομίζω ο κύριος Μόσκος. Κύριε Μόσκο θα με επιτρέψετε να με παρακολουθείτε λίγο και να με διορθώσετε αν κάνω λάθος. Θα πω ένα παράδειγμα. Πριν από 3 χρόνια είχαμε παγετό στην περιοχή μας και είδαμε στην Καστουριά να μην παίρνουμε αποζημίωση γιατί χάθηκαν πάρα πολλά νεογέννητα πρόβληματα. Έτσι δεν είναι, κύριε Μόσκο? Και να παίρνει λάρισα με παρέμβαση, λέει, άνωθε. Είδαμε ένα θέμα το οποίο δεν το έχουμε μιλήσει ακόμα παρ' όλες τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει. Βλέπουμε τελευταία τριετία το 80% του προϋπολογισμού των αποζημιώσεων που δίνει ο ΕΛΓΑ και το ΨΙΑ και τα δε μήνυμες να οδεύουν μόλις σε δύο περιφέρειες. Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη. Εμείς πουθενά. Εμείς πουθενά. Και από τα στοιχεία που πήρα από τον ΕΛΓΑ κάθομαι και βλέπω τώρα. Ψέαση τυρών 2017 νομού Κοζάνης, νομού Καστουριάς. Πούντα. 2020 έχουν. Τι γίνεται. Εκεί θα πρέπει να παραβούμε. Δεν έχει και ο πόνος του υποκατάστημα ΕΛΓΑ Κοζάνης. Δεν έχει προσωπικό. Δεν έχει προσωπικό. Οι εφτά αποσπάσεις πού πήγανε Γιώργο. Γιατί έγιναν. Και η ΑΛΕΣ από το 17 δεν έχει προσωπικό. Δεν έχει προσωπικό. Δεν έχω χρόνο να σου πω. Ζημίας του 2016 ψιά Καστουριάς. Δεν έχει πάρει φράγκο ο κόσμος. Εκεί πρέπει να είμαστε, αυτή είναι η καθημερινότητα. Εκεί θα πρέπει να είμαστε κάθετοι. Πρέπει να παρεμβαίνουμε. Όπως γίνονται παρεμβάσεις από τις ανάλογες αντιπεριφέρειες άλλων περιφεριών. Πέρυσι το 75% των αποζημιώσεων όδευσε στην όμορφη περιφέρεια τη διπλανή μας την Κεντρική Μακεδονία. Ολοκληρώνετε κύριε Μάνου. Και αν τελευταίο κύριε Άμπα και κύριε Γασαπίδη πρέπει οπωσδήποτε να ενεργοποιήσουμε το υποκατάστημα που λειτουργούσε στην κοζάνη του ΟΓΑ. Στην Κεντρική Συστηραία Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει 7 υποκαταστήματα τα οποία είναι λειτουργία. Εμείς δεν έχουμε ούτε ένα. Ο κόσμος ο αγροτικός και ο κλειοτροφικός τρέχει στην Αθήνα για να λύσει το πιο απλό θέμα που αφορά την ασφαλιά του. Είναι ντροπή. Εγώ το θεωρώ ντροπή. Αυτό είχα να πω. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Χατζίση. Λίγο σύντομα παρακαλώ. Ναι σύντομως θα είμαι κυρία Πρόεδρε. Θέλω πριν αρχίσω την τοποθετησία μου να σχολιάσω και εγώ την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο λέγοντας ότι για μένα η αποχώρηση είναι η περίτρανη απόδειξη του πραγματικού ενδιαφέροντος της αντιπολίτευσης για τα δύσκολα θέματα της περιφερειάς μας. Τώρα θα συμφωνήσω με την εισήγηση και την τοποθέτηση του κυρίου αντιπεριφερειάρχη εγωτικής ανάπτυξης. Είναι προς την πολύ σωστή κατεύθυνση η στόχευση που μας ανέφερε. Με τη σημείωση ότι θα πρέπει χρονικά να επισπεύσουμε της όλης διαδικασίας προκειμένου να έχουν οι ενέργειές μας αποτύπωση και αποτέλεσμα στον γεωργοκτηνοτροφικό μας κόσμο διότι πραγματικά ο κόσμος αυτός είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι σε σημείο μεταξύ ευθωράς και αφθαρσίας. Τώρα. Αγροδιατροφή, πρωτογενής τομέας, γαστρονομία και γεωργοκτηνοτροφία είναι για μένα αγαπητοί συνάδελφοι τα μέρη του σώματος του κοιμόμενου γίγαντα της Δυτικής Μακεδονίας που αν καταφέρουμε και τον ξυπνήσουμε, αν καταφέρουμε και τον κινήσουμε θα δούμε και θα καταλάβουμε τι σημαίνει ανάπτυξη, πρόοδος και ευημερία σε μια περιφέρεια που εκτός από ενεργειακή είναι χρονικά και δυναμικά πρωτίστως γεωργοκτηνοτροφική. Η ανάπτυξη της γεωργοκτηνοτροφίας μας μπορεί να αποτελέσει τη νέα κερδοφόρα βιομηχανία του τόπου μας. Είναι βέβαιο επιστημονικά αποδιδεγμένο πως έχουμε στη διάθεσή μας μια μεγάλη πρωτοπαραγωγική πηγή που μέχρι τώρα δυστυχώς τη χρησιμοποιήσαμε λάθος. Τα ιδιαίτερα τυροκομικά μας προϊόντα και τα υπόλοιπα ζωοκομικά με ιδιαιτερότητες που άπτωνται την υγιεινή ανθρώπινη διατροφή, με ιδιαιτερότητες που άπτωνται τη γαστρονομία, με ιδιαιτερότητες που είναι μοναδικές στη διεθνή αγορά και σίγουρα υπάρχουν, χρειάζονται σίγουρη υπιστοποίηση, καλή προώθηση, οργανωμένο πολιτιακό ενδιαφέρον για την ύσπραξη επιτέλους της πολυπόθητης υπεραξίας που μέχρι τώρα δεν πήραμε. Πρέπει να στοχεύσουμε στον εξαγωγικό προσενατολισμό όχι των πρώτων μασιλών, του γάλατος και του κρέατος, αλλά των τέλεια επεξεργασμένων και άριστα τυποποιημένων και συσκευασμένων προϊόντων μας. Αυτών που θα παράγονται από τους δικούς μας παραγωγούς, με τα δικά μας εργατικά χέρια, στη δική μας περιφερειακή ενότητα και θα απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά, την οποία θα προσεγγίσουμε με συμμετοχή στις αντίστοιχες εκθέσεις, όπως πολύ σωστά μέχρι τώρα κάναμε. Η στόχευση θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη, να είναι η παραγωγή επώνυμων πιστοποιημένων για τις ποιοτικές και θρεπτικές ιδιαιτηρότητές τους και ιδιότητές τους των προϊόντων μας της Δυτικής Μακεδονίας και η ιδιοχέτευσή τους με σωστό τρόπο στις διεθνείς αγορές. Τέτοια προϊόντα αυτή τη στιγμή έχουμε τα ΠΟΠ και τα ΜΠΙΑ ήδη. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να δημιουργήσουμε και άλλα, ώστε να καταφέρουμε να φτιάξουμε το πολυπόθετο μπραντ της περιφέρειάς μας, που μέχρι τώρα δεν έχουμε. Είναι χρέος της περιφέρειάς μας η προστασία των εγχώριων φυλών. Είναι χρέος η επίσημη αναγνώριση αυτών και η ένταξή τους σε προγράμματα επεδοτήσεων έως τη διάσωση και τη στεθεροποίησή τους. Η γενετική βελτίωση με σκοπό την αύξηση της παραγωγής ούτως ώστε να καταστούν βιώσιμες στο μέλλον. Η επιστημονική μελέτη των παραγωγών προϊόντων με σκοπό την ανάδειξη και τα αυτοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτών. Επίσης, η προώθηση των παραγωγών προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά και η δημιουργία ισοζυγίων σε όλα μας τα προϊόντα, σε επίπεδο περιφέρειας, κύριε αντιπεριφεριάρχη, έτσι ώστε να ελέγχουμε και να αποφεύγουμε τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων των δικών μας. Επίσης, πρέπει να ξαναβάλουμε μπρος την βυρσοδεψία και την υφαντουργία στην περιφέρειά μας. Δύο κλάδους πολύ δυναμικούς που σίγουρα θα βοηθήσουν στην οικονομία μας. Οι γεωργοκτινοτρόφοι πρέπει επιτέλους να τείχουν τις ανάλογες των κόπων τους από την πολιτεία βοήθειας. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν το βιωτικό τους επίπεδο και ταυτόχρονα να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους. Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε με την παροχή υποδομών φθηνής ενέργειας, αξιοποίησης των βοσκοτόπων, παροχής νερού ποτίσματος και άλλων δράσεων. Η ζωοτεχνική και κυνητρική υποστήριξη θα πρέπει να είναι δεδομένη και κάποιος τρόπος πρέπει να βρεθεί ώστε η ποιότητα αλλά και η ποσότητα της παραγωγής να μειύονται καλύτερα. Σίγουρα μέσω των προγραμμάτων που τρέχουν και θα τρέξουν να τους βοηθήσουμε να οργανωθούν. Θα καινοτομήσουμε αν αμβλύνουμε τη γραφειοκρατία, αν τους μειώσουμε τα χαρτιά όπως οι ίδιοι λένε και μειώσουμε έτσι την αγωνία τους, θα προσπαθήσουν κάτι που οδηγεί πάντα στη μείωση της όρεξης για δουλειά. Τελειώνοντας θέλω να σημειώσω ότι το επάγγελμα του Γεωργού και του κτινοτρόφου έχουν το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δεν επιβαρύνουν όσο άλλα σύγχρονα επαγγέλματα του περιβάλλον. Αντιθέτω σε πολλές περιπτώσεις όπως πολύ σωστά αναφέρατε κύριε Αντιπερφυλλεάρχη, το βοηθούν το περιβάλλον. Ωστόσο αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και να δημιουργηθεί η βάση και οικονομικής αναγνώρισης της συγκεκριμένης ιδιαιτηρότητας των Γεωργοκτινοτρόφων. Τελειώνοντας θέλω να αναφερθώ σε ένα τελευταίο νόμο, το νόμο 46-43 και συγκεκριμένα το άρθρο 62 περί ανανιωσιούμων πηγών ενέργειας που αφορά την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα πρέπει στο έπακρο να χρησιμοποιηθεί και επιπλέον να ενισχυθεί από την περιφέρειά μας ώστε να δημιουργήσει μικρό αλλά επιπλέον εισόδημα στους μικρούς και αδύναμους Γεωργοκτινοτρόφους της περιφέρειάς μας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Φολίνα και τον ολοκληρώνα. Καλησπέρα και από εμένα. Πραγματικά σήμερα με την αποχώρηση των συναδέρφων περιφερειακών συμβούλων για το θέμα της ΔΕΙ αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα σαν ένας άνθρωπος μεγάλος στα χωράφια. Έχω προσφέρει πάρα πολλά σε αυτό το τομέα και αισθάνθηκα πολύ της β-κατηγορίας. Είναι ένα τόσο σημαντικό θέμα η ΔΕΙ, αλλά νομίζω ο πραγματικός εργοδότης αυτής της περιφέρειας, είναι ο πρωτογενής τομέας. Αναμφίβολα ο πρωτογενής τομέας αποτελούσε και θα αποτελεί το σημαντικό παράγοντα για την πραγματική και ουσιαστική αναπτυξική πορεία μιας περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Ένα ρεαλιστικό αποτελεσματικό σχέδιο να συγκρότησε το αγροτικό χώρο, σε επίπεδο περιφέρειας, δημιουργώντας εκείνες τις συνέργειες με όλα τα εθνικά προγράμματα και τα συνερμόδια υπουργεία. Κατά την άποψή μου, ένα πλάνο πρέπει να περιλαμβάνει τους εξής συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους. Ενίσχυση του κοινωνικού ιστού της περιοχής με συγκράτηση του πληθυσμού της υπέθρου, ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, βελτίωση του εισοδήματος του παραγωγού, ενίσχυση της αξίας της αλυσίδας των τοπικών προϊόντων, αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και οφείλουμε να παράγουμε σε αυτούς τους καταναλωτές ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα. Του επιχειρησιακού σχεδίου οφείλουμε σε αυτό το δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον να δημιουργήσουμε ανθεκτικές δομές. Οι άξονες δράσεις ενδεικτικά θα πρέπει να αποσκοπούν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Πρώτον, καλλιεργητικές ζώνες εντός της περιφέρειας με στοχευμένη δράση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, αποσκοπώντας τη δημιουργία υψηλής προσόδου αναστρέμα στους τομείς κυρίως εγωπροβατοτροφίας, αγελαδοτροφίας, αρωματικών, νοσπρίων και παιφτικών, δεδροκομίας, μελισοκομίας, δημιουργώντας προϊόντα υψηλής φυσικής αξίας. Ενεργοποίηση όλων των εργαλείων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για την αποπεράτους και τη σχέδιαση όλων των δημόσια και ιδιωτικών έργων, αγροτική και δασκή, αναδασμή, διαδικασία ίδρυσης του ΕΒ και αποπεράτησης όλων των αδειών περιβατολογικών και αδειών χρήσης νερού, αξιοποίηση των γιοφραγμάτων και πρότυπα κέντρα εκκληνωτροφίας, αξιοποίηση όλων των ΠΟΠΙΕ και των καινούριων πιστοποίησεων των ΕΠΙΠ, των προϊόντων παραδοσιακών συνταγών, πιστοποίηση άλλων προϊόντων με βάση τα εθνικά και κοινωνικά πρότυπα και φυσικά στοχοποίηση σε συγκεκριμένες αγορές όπως είναι καινούργια πρότυπα BRC τα οποία θα μας οδηγήσουν σε ξένες αγορές και σε τρίτες χώρες. Υψηλή βαρύτα στα βιολογικά προϊόντα, ολοκληρωμένης διαχείρισης, χαμηλής ενεργικής αποτύπωσης, υψηλής φυσικής αξίας, αλλά και στην πιεσβίστηση όλων των δασσών κατά ΦΕΣΕ. Προώθηση και απογείωση της αγροδιατροφικής σύμπρεξης δημιουργώντας τις αναγκαίες συνθήκες για τυποποίηση και μεταποίηση όλων των αγροτικών προϊόντων. Καθητοποιημένη και ταχύτητα τη συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Προώθηση και υποβοήθηση όλων των συνεργατικών σχημάτων, ομάδες παραγωγών συναιτερισμών και δημιουργία επιτροπής σε περιφριακό επίπεδο συλλογικών σχημάτων. Παράλληλα παρέμβαση στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου για εκ νέου οικονομικές διευκολύνσεις στο καινούριο νομοσχέδιο περισσεντερισμών που αναμένεται να ψηφιστεί. Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενέργεια στη μεταλληντική περίοδο για τη μείωση του κόστος παραγωγής. Προκειμένα παρέμβαση για φωτοβολταϊκά σε όλους του ΕΒ, τους τάβλους και τις επιχειρήσεις του τόπου. Φθινό πετρέλαιο αλλά και μπορούμε να προχωρήσουμε σε καινοτομίες με μικρά τρακτέρ με ηλεκτροκίνηση. Φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και τη γεωθερμία που θα φέρει πάρα πολλές θερμοκυμπιακές καλλιέργεις και είναι πεδίο δόξη λαμπρό όπως έχει προχωρήσει πρόσφατα και ο Δήμος Γερβενός σε διάφορα κτίρια. Αξιοπίεση του νερού, έργα υποδομής αλλά και του επιτραπέζιου νερού, δημιουργώντας συνθήκες για εμφιάλωση. Γνωρίζετε ότι έχουμε τα λιγότερα εμφιαλωμένα νερά όταν η ύπερος έχει εξαιρετικής ποιότητας και πολύ περισσότερα από εμάς. Ταχύτης διήσης της εφειούς γεωργίας αποβλέβοντος άμεσα στην εξοικονόμηση των πόρων και την παραγωγή ποιοτικότερων και ασφαλέστερων προϊόντων, σύνδεση των πανεπιστημιακών τμήματων με τον πρωτογενή τομέα και διεκδίκηση δύο τμήματων. Πολλοί φωνάζουμε για την κυρία Κεραμέως για τα τμήματα που κόπηκαν, αλλά δύο τμήματα δεν φωνάζει κανείς. Ένα τμήμα κτινιατρικής που πρέπει να έχει περιφέρειά μας και το τμήμα δασολογίας. Η περιφέρεια με τα περισσότερα δάση δεν έχει ένα τμήμα δασολογίας. Καταγραφή και έλγος αποδοτικότητας και εφωλημετικότητας των εδημικών φυτών. Ένας παράδεισος, ένας πλούτος που πρέπει να αξιολογήσει. Ενημέρωσης και δεξιτοποίηση των καταναλωτών για το καλάθι της περιφέρειας. Πρώτα πρέπει να ενημερώσουν τους καταναλωτές για να αρχίσουν να καταναλώνουν τα δικά μας τοπικά προϊόντα. Δημιουργία κλάστερ καινοτομίας για την προώδηση των τοπικών προϊόντων σε περιφέρειες με ξενοδεχείες μονάδες υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας. Και φυσικά, κύριε Περιφερειάρχα, για να ελλοποιηθούν όλα τα προαναφερθέντα, πρέπει να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο και να λύσουμε την καθημερινότητα του αγρότη. Καθοτοποιούμε όχι μόνο την παραγωγική διαδικασία, αλλά και όλες τις εκείνες υπηρεσίες που πρέπει άμεσα να έχει ο αγρότης για να αναπτυθεί. Καθοριστικές δράσεις και επεμβάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλα τις αναρμόδια Υπουργεία για το φορολογικό, για το ασφαλιστικό, για το κόστος παραγωγής, για τον ΕΛΓΑ τον κανονισμό και τις ταχύδες αποζημίωσης, τον ΕΛΓΩ Δήμητρα για τους ελέγχους ελληνοποιήσων και την εκπαίδευση των αγροτών, στελέχους του περιφερειακού γραφείου του ΟΓΑ, αιθιάγη και σποροπαραγωγή, και εδώ δεν υπάρχει περιφερειακό γραφείο, παρεβάσιση και δευθέτηση προβλημάτων για τους ασκούς χάρτες στους τρεις νομούς... Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε, γιατί αναμένετε στους τρεις νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρης να αναρτηθούν άμεσα, το σημαντικό θέμα των αγριόχειρων και υπικήρυξή τους και φυσικά για τα τελευταία άφησα την νέα κοινή αγροτική πολιτική, την οποία οφείλουμε και αφήνει τα κράτη μέλη σε ευελιξία και για σχεδιασμό, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικό όραμα για την περιφερειά μας. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ο πρώτος και ο βήτας Πιλώνης φέρνει πάνω από 80 εκατομμύρια άμεσης ενισχύσεων στην περιφέρεια διδικής Μακεδονίας, γι' αυτό χρειαζόμαστε σκληρή διαπραγμάτευση σε εθνικό επίπεδο για τη διασφάλιση του τρόπου κατανομής των δικαιωμάτων και των σηναριών αυτών. Εξάντληση όλων των μέσων, όσον το δυνατόν για περισσότερες συντεδεμένες ενισχύσεις, διεκδίκηση για ένταξη τα τομεϊκά προγράμματα των οραματικών της Μελισσοκομίας και συναποφασίζουμε με τα κέντρα αποφάσεων για τους ενεργούς και τους κατακύρου πάγκελμα αγρότες. Σχεδιάζουμε και δημιουργούμε στρατηγικές ως περιφέρειες των σχεδίων βελτίωσης και όλα τα γεωργοπερβαντολικά μέτρα και απαιτούμε περισσότερα κονδύλα για το τομεϊκό του ΠΑΑ. Άμεση λύση στο θέμα των βουσκοτόμπων, γιατί είμαστε η μοναδική περιφέρεια που μας αδικεί η τεχνική λύση και χάνουμε κονδύλια. Θα πρέπει στη Νέα ΚΑΠ να μπούμε, όχι με την τεχνική λύση, αλλά με τα διαχειριστικά σχέδια βούσκυσης. Φυσικά, δεν θα επιτρέψουμε ότι έγινε την προηγούμενη θητεία, όχι άλλες απώλειες σε βιολογικά, εξωτική αποζημίωση, μειονεκτικές περιοχές. Γι' αυτό θέλω να θέσω προς ψήφιση τη θέσπιση μιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 27 όλων των συναφών αντικειμενικών φορέων του αγροδιοτροφικού κλάδου. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ. Θα είμαι πολύ σύντομη. Σε ενίσχυση όσων έχουν υποθεί, θέλω δύο-τρία σημεία να πω κι εγώ. Καταρχήν, σε σχέση με την κατάληψη βοσκοτόπων από φωτοβοληταϊκά πάρκα που έχει αναφερθεί, να πούμε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος, το οποίο είναι υπό όργανα του Περιφυριακού Συμβουλίου, σε κοινή της γραμμή δίνει αρνητική γρονομοδότηση σε όλες τις επεμβάσεις που έχουν να κάνουν κατάληψη δημόσιας έκτασης βοσκοτόπων. Βέβαια δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο όταν αφορά αγροτεμάχια ιδιωτικά. Από εκεί και πέρα, να ενημερώσω ότι τέλει του 2021 λήγει η πρώτη αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης δάτων, οπότε ήδη αρχίζει να συντάσσεται η δεύτερη αναθεώρηση. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κάνουμε παρατηρήσεις και να επισέλθουμε στη σύνταξη αυτής της αναθεώρησης. Αρκεί να τη λάβουν υπόψη τους. Ναι, τέλος πάντων μπορούμε όμως να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να το πω και έτσι επειδή το ανέφερε ο κύριος Μάνος ο οποίος έρχεται για τα φωτοβολταϊκά που αφορά τον ΤΟΕΒ, χάνει να είναι και ο τόπος καταγωγής μου, ξέρετε και αυθορμήτως είμαι πιο ευαίσθητη προσωπικά επειδή αναφέρεται το όνομά μου και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα το οποίο δύσκολα, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε, όμως έχουν γίνει ήδη παρεμβάσεις και έχουν σταλεί και πιστολές το υγειό και από τον κύριο Περιφεριαρχή όπως ήδη στο προηγούμενο Περιφεριακό Συμβούλιο το έχουμε αναλύσει και παρεμβάσεις, προσπαθούμε να προτάξουμε αυτές τις επενδύσεις από αυτούς τους οργανισμούς και βέβαια διαρευνώνται και άλλες λύσεις. Αυτά σαν συμπλήρωση, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Κύριε Σαββόπουλε. Και εγώ θα προσπαθήσω να είμαι σύντομα στο τελευταίο που είπε η κυρία Κυριακίδου όσον αφορά τα φωτοβουλταϊκά, τώρα τέλος πάντων για να κλείσει. Χθες σε μια σειρά από επισκέψεις είχαμε επισκεφθεί και τον κύριο Γεράσιμο Θωμά τον Υφυπουργό, παρουσία και της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας της κυρίας Δούκου Αλεξάνδρα στο νομοσχέδι που θα περάσει τον Μάρτιο και επειδή τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει αλλεπάλληλα αιτήματα από όλη την Ελλάδα, έχει γίνει όπως είπατε και η προσωπική επαφή του περιφερειάρχη, υποσχέθηκαν ότι το θέμα θα λυθεί. Θα μπούνε ή το ΕΒ όσον αφορά τα ενεργειακά σε προτεραιότητα και δεν θα είναι μόνο οι ενεργειακές κοινότητες. Τώρα, όσον αφορά το γενικό σχεδιασμό, εκείνο που ήθελα να πω κύριε Άμπαη ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Η καλύτερη σύνθεση που θα μπορούσε να υπάρχει ως περιφερειακή αρχή είναι η σημερινή. Με περιφερειακή το γεωπώνο, με πολλούς γεωτεχνικούς, όσον αφορά τα θέματα και τα προβλήματα του πρωτογενείου τομέα. Θα ήθελα όμως, επειδή δεν θέλω να αναφέρω τα προβλήματα μόνο της ΠΕΥΨΟΝΟΝ ΚΑΣΤΡΟΓΙΑΣ, να τα κοστολογήσω. Όταν κάνουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, πέρα να σούμε θεμάτων τα οποία άπτουνται αποκλειστικά στην αμμωδιότητά μας και τη θέληση την οποία έχουμε στον αντατρέξιμο, όσον αφορά τα θέματα της αγροδιατροφικής ύπρεξης, όσον αφορά τα θέματα της γαστρονομίας, θα ήθελα να έχουμε μια σειρά από δράσεις οι οποίες να είναι κοστολογημένες. Να έχουμε τοποθετήσει εδώ στους αδέρφους, οι οποίοι να λένε ότι θέλουμε τα παράλαια για αναδασμούς, θέλουμε αναδασμούς, θέλουμε εγγυοβελτιωτικά, θέλουμε φράγματα, θέλουμε διαχειριστικά σχέδια, θέλουμε μελέτης βοσκοϊκανότητας. Πρέπει να υπάρχει μια κοστολόγηση για όλα τα θέματα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Και θα πρέπει να ιεραρχίσουμε, με περιφερειακή συνείδηση εδώ πέρα ως περιφέρεια, κάποια έργα τα οποία έχουμε τη δυνατότητα και είναι μέσα στις δυνατότητες τις χρηματοδοτικές. Δηλαδή, εγγυοβελτιωτικά, πόσα λεφτά αναλογούνε στην περιφέρειά μας από αυτό που τρέχει μέχρι το 2023 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν υπάρχουν άλλα περιθώρια, και τι χρηματοδοτικά εργαλεία θα διεκδικήσουμε από το καινούργιο που θα τρέξει από το 2021-2027 και το 2021-2027. Το γνωρίζουμε. Αν δεν το γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να μιλάμε για εγγυοβελτιωτικά. Άντε, δηλαδή, εγώ σας αναφέρω, όπως είπε και ο κ. Μάνος, ότι από το 1997 υπάρχει μία πρόταση, η οποία όμως δεν ήταν όριμη, γιατί η Μελέτη Αρδευτικού του Φράγματος του Νεστορίου εδώ πέρα δεν πρέπει να μιλάμε για προτάσεις χωρίς να υπάρχει οριμότητα μελετική. Όταν στη χθεσινή επίσκεψη στο Υπουργείο υπάρχει εδώ και 8 μήνες σύμβαση για τη Μελέτη Αρδευτικού του Φράγματος του Νεστορίου, η μεγαλύτερη σε χρηματικό ποσό που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2014, και δεν ξέρω τα στελέχη του Υπουργείου σε ποια χρονική στιγμή βρίσκονται, αν δηλαδή έχει ξεκινήσει η διαδικασία της Μελέτης. Όταν ο μελετητής, ο οποίος έχω ακόμα προσωπικά εδώ και 5 μήνες αντιπεριφερειάρχης, δεν μπορούσε να μάθει τελικά, είναι το Γραφείο Μελετητών του Μπενσασσών, δεν έχει έρθει σε επαφή με τις συμπερισίες της ΠΕΥΨΣΝΟ που όφειλε να έχει έρθει. Δεν θέλω να κουράσω, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, τα πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι όσον αφορά τους στόχους τους οποίους βάζουμε στα αγιοβελτιωτικά έργα, στα έργα που αφορούν τους αναδασμούς, στα έργα που αφορούν τα παράλληλα αναδασμού, που εγώ θα σας πω μόνο για την ΠΕΥΨΝΟ Καστρογιάς. Αναδασμοί από το 2007, καλό είναι να λέμε το τι προσπαθούμε να κάνουμε, αλλά θα πρέπει επαναλαμβάνω να βάζουμε στόχους και να έχουμε χρονοδιαγράμματα, όπως σωστά ο περιφερειάρχης μας από την αρχή της θητείας μας έχει ορίσει κάποιους χανόνες. Η ΠΕΥΨΝΟ Καστρογιάς με την προηγούμενη νομαρχιακή αυτοδίκηση ξεκίνησε ένα πολύ έτσι μεγάλο πρόγραμμα όσον αφορά την εκπόνηση των αναδασμών. Είναι καλή η αναδασμή, αλλά φανταστείτε τώρα υπηρεσίες οι οποίες είναι υποστελεχωμένες να είναι σε θέση να πρέπει να διεκπεραιώσουν 12 αναδασμούς ταυτόχρονα. Οι οποίοι χρειάζονται και τα παράλληλα αναδασμού, τα οποία οι μελέτες γίναν από τις υπηρεσίες και τα οποία μόνο και τα παράλληλα αναδασμού για την ΠΕΥΨΝΟ Καστρογιάς απαιτούνται 50 κατ. ευρώ. Υπάρχουν μελέτες αρδευτικών, οι οποίες δεν είναι απόλυτα ορίμες, μπορούν να ρημάσουν. Θέλει άλλα 50 κατ. ευρώ. Για τις μικρές μελέτες μιλάμε, δεν μιλάμε τώρα για τη μελέτη του αρδευτικού, δεν μιλάμε για το φράγμα της τυποταμίας. Κλείνω. Είναι καλή η προσπάθεια. Θα ήθελα, ας πούμε, το συγκεκριμένο θέμα να επανέρθουμε μετά από 5-6 μήνες, όπου θα είμαστε και πιο όρημοι και πιο έτοιμοι και πιθανόν να στοχεύουμε και στο επόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο, που είναι το νέο ΠΑΑ2127. Επικρωτώ την πρόταση του συναδέρφου του Σάγκη, του Βολίνα, όσον αφορά την δημιουργία Επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί πολλά πράγματα τα οποία πρόκειται να δρομολογηθούν και ίσως, ας πούμε, κάποιος που δεν ασχολείται αποκλειστικά με αυτό να μην υποπέσουν στην αντίληψή μας και να χαθούν λεφτά έτσι από μία λάθος κίνηση. Είναι πολύ σωστή η πρόταση και θεωρώ ότι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να δημιουργήσουμε μια Επιτροπή, η οποία δεν θα είναι απαραίτητα μόνο από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και από άλλα μέλη τα οποία ασχολούνται με αυτό, για να δούμε τι θα γίνει με τη νέα ΚΑΠ. Σας ευχαριστώ. Να προσπαθήσω να συμμαζεύσω μερικά πράγματα. Κατ' αρχάς, το 15% αν το εξετάσουμε μόνο αυτό, θα πω πολύ απλά ότι δεν είναι έργα έργων του ΕΕ, υπάρχουν πάρα πολλά ιδιωτικά έργα γεωτρήσεων, που σημαίνουν ότι στην πράξη, σαν κράτος, είμαστε πολύ πίσω. Εγώ δεν θα μιλήσω για ενέργειες του 1997. Εγώ θα μιλήσω για μελέτες του 1957 και 1959, όπου ξεκίνησαν οι μελέτες για τα εγγυοβελτιωτικά έργα της παιδιάδας της Φλόρινας, κάτι το οποίο περιμένουμε τώρα να δημοπρατηθεί. Μιλάμε για 60 χρόνια πριν, όχι για 30 χρόνια πριν. Άρα μιλάμε για μια περιφέρεια, η οποία πρέπει να έχει απέτηση να γίνουν όλα. Μιλάμε ότι είμαστε αυτοί οι οποίοι είμαστε εγκατελημένοι και πρέπει να διεκδικήσουμε. Μιλάμε ότι είμαστε αυτοί οι οποίοι υποστήκαμε τις παρενέργειες της λιγνητικής δράσης στη περιοχή μας και τελικά μείναμε πίσω από την πρωτογενή παραγωγή. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα είναι ευπρόσδεκτες, οι προτάσεις κατευθύνονται σε έναν πολύ σωστό... Όλες είναι θετικές, αλλά δεν μπορούμε να τις βάλουμε όλες ως μεμονωμένες ενέργειες. Πρέπει μέσα, να ξεχνάμε ότι σήμερα μιλάμε για το στρατηγικό σχεδιασμό. Άρα όλες αυτές πρακτικά συμπεριλαμβάνονται και όταν θα φτάσουμε να πούμε ποιος είναι ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός, ποια είναι τα έργα τα οποία προτεραιοποιούμε, τα οποία θέλουμε να υλοποιήσουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μέσα στον επόμενο βήμα στον χρονοπρογραμματισμό, τον οποίο έχουμε ως περιφερειακή αρχή. Άρα αυτό είναι το επόμενο βήμα το οποίο έχουμε να κάνουμε, το οποίο μας βαρύνει με το σχεδιασμό ως περιφερειακή αρχή και ως περιφερειακή παράταξη, μια και είμαστε... Συγγνώμη, όχι δεν είμαστε όλοι, είναι και ο κ. Σαβουλίδης, αλλά προέρχεται από τον αγροτικό χώρο και είναι σίγουρα μαζί μας στην αγροτική ανάπτυξη. Άρα όλα αυτά είναι πρόσδεκτα. Ναι, θα συμφωνήσω ίσως ότι πρέπει να κάνουμε την ενέργεια αυτή, όσον αφορά τη νέα κοινή αγροτική πολιτική. Ήδη έχει συστήσει ο υπουργός μάλλον μια επιτροπή με τους 13 αντιπεριφεριάρχες και έχουμε συνάντηση στις 4 Μαρτίου. Οπότε αμέσως μετά θα φροντίσω να συστήσω και εγώ μια αντίστοιχη επιτροπή για να έχουμε, εφόσον δούμε που κατευθυνόμαστε, γιατί οι πρώτες ενημερώσεις ήδη γίνονται και συνέχεια είναι τα στελέχη του Υπουργείου για την νέα κοινή αγροτική πολιτική ανά την Ελλάδα. Μέσα στην εβδομάδα ήταν Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, εδώ είχαν έρθει από τον Νοέμβριο, μην ξεχνιόμαστε. Όλα αυτά είναι δράσεις τις οποίες πρέπει να τις δούμε, πρέπει να τις εντάξουμε στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό. Αυτό όμως που έχουμε εμείς είναι το όραμα της αγροτικής ανάπτυξης. Είναι το πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε εδώ τον κόσμο μας, θα μπορέσουμε να έχουμε τα πιστοποιημένα μας προϊόντα, να έχουμε τον κόσμο μας ο οποίος θα δουλέψει, θα μεταποιήσει, θα κάνει υπηρεσίες και στο τέλος θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την αγροτική ανάπτυξη και τις περιοχές μας. Ευχαριστούμε κύριε Απά. Ο κύριος Κουρία ζήτησε το λόγο. Δύο λεπτά κύριε Κουρία παρακαλώ. Ένα. Και να προχωράμε βέβαια. Πέροντας αφορμία από τις τελευταίες τοποθετήσεις ότι η κουβέντα αρχίζει να οδηγεί σε μια επίσηπευση. Εγώ ήθελα να καταθέσω και να είναι προς έρευνα από όλους, στο σώμα αναφέρουμε, ότι αυτό που μια λέξη το ΕΠΑ αρχίζει και θα έχει ένα βάθος περίπου ενός χρόνου προβλέπει την ύπαρξη ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Για όποιον θυμάται από παλιά το ΠΕΝΔΩΣ, το ΕΠΑΔΗΜ, ήταν ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα. Άρα, αν επιχειρούμε να έχουμε ένα όπλο μέχρι να αρχίσει το μεγάλο το ΕΠΑ και θέλοντας να εκμεταλλευτούμε ένα επιμέρους ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα πέρα από τις νοθεσίες ή όποια νοθεσία έχουμε από την κεντρική κυβέρνηση έναν κλάδο να προσέξουμε, είναι μια τρομερή ευκαιρία να δώσουμε ονοματεπώνυμο σε αυτές τις δράσεις που αναφέρθηκαν και αναφέρεται και ο κ. Σάμπας και ο κ. Σαβόπλος ώστε να είναι το έναυσμα εργασιών ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος μέχρι να ανοίξουμε το ΕΠΑ. Ευχαριστούμε. Προχωράμε στο επόμενο θέμα γιατί ήδη το συζητήσαμε, φαντάζομαι ότι είναι θέμα που θα επανέλθει στο Περιφερειακό Συμβουλείο. Προχωράμε με το θέμα 6, η έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ανεξάρτησης αρχής δημοσίων εσόδων για την υλοποίηση του έργου εργασίας διαμόρφωσης χώρων για τη στέγαση της ΔΟΙ στο διοικητήριο του Λεωμαϊδά. Συζητήσω ότι Περιφερειακής ΠΕΛΑΚΟΖΑΝΙΣ ο κ. Τσούμερης. Κύριε Πρόεδρε, είναι τέσσερα συνεχόμενα θέματα που έχω να εισηγηθώ στο Περιφερειακό Συμβούλειο, αλλά ζητώ λίγο την κατανόησή σας να κάνω μια μικρή εισαγωγή. Γιατί έχει σχέση αυτό που θέλω να πω για τα θέματά μου. Πήγαμε προχθές στην Δολεμαϊδα, ήρθαν τρεις υπουργοί, τόσο καιρό εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλειο, ζητούμε να συζητήσουμε, να συζητήσουμε, να συζητήσουμε, να διαμαρτυρηθούμε, να, να, να, να, να, να, και κάποια στιγμή όταν έρχονται οι τρεις υπουργοί, ας πούμε, η καθήλισσα, η καθήλισσα, όταν έρχονται οι τρεις υπουργοί, ας πούμε, η καθήλισσα αρμόδη για το τι μέλι γενέστε, μέχρι το Master Plan, μέχρι την επόμενη περίοδο. Με πολύ μεγάλη έκπληξη είδα τον έμπειρο του κ. Καρυπίδη να ανεβαίνει στο βήμα και να μας ζητάει και μας, στον Περιφερειάρχη, στον Περιφερειάρχη, στους Περιφερειακού Συμβούλους, να αποχωρήσουν. Όταν μας ζητάνε τη σύγκληση για να συζητήσουμε, εκεί μπροστά στους υπουργούς, μας ζητήσαν να αποχωρήσουν. Ξέρετε, ποτέ δεν έκανα χρήση του δικαιώματος της συμπολίτευσης. Και να πω ότι εμείς είμαστε συμπολίτευσης, εσείς θα μας κάνετε κουμάντα. Δεν το πήρα ποτέ έτσι. Αλλά διερωτήθηκα όταν η Ελλάδα, ξέρω, έφτασε από 76% έως 86% στα Γκάλου, να είναι ενάντια στο Σκοπιανό, και δεν θα βγάλουμε το ζήτημα τότε και ένας άνθρωπος αγνοεί τελείως όλη την αυτήν της τρομού Κοζάνης, της δι φυσικής Μακεδονίας, και πηγαίνει ας πούμε τότε στις Πρέσπας. Στάνθηκα πολύ άσχημα, λες κύριε Καρυπήβη, εσείς τότε δεν βλέπατε τον κόσμο που δεν ήθελε κανένας αυτή τη συμφωνία της δροπής. Υπήρχε στις εσείς τώρα σήμερα μπροστά στους τρεις υπουργούς που ήθελαν να ακούσουμε για να διατυπώσουμε τις απόψεις μας. Και για να μην θεωρηθεί από κανέναν και πρωτού ανοίξει αυτό το ζήτημα θέλω να κάνω μια δήλωση. Ότι εγώ προσωπικά δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένος από αυτά τα οποία υπόθηκαν προφθές από τους υπουργούς. Δεν νομίζω αυτά τα 13-14 ας πούμε τα οποία μας εξήγηλαν προφθές οι υπουργοί να είναι αυτά που περιμέναμε τόσο καιρό. Θέλει δουλειά μέχρι που να πάμε στο Master Plan να πούμε τις απόψεις μας. Γιατί βλέπω τώρα που σε λίγο θα βγω στη σύνταξη βλέπω ότι η κόπη μιας ζωής και οι αγωνίες μου, η δουλειά μου όλη και λοιπά έρχεται και απομειώνει. Έρχεται και απαξιώνεται τελείως. Και δεν έχω ούτε και κάτι να αφήσω στον παιδί μου. Μετά πάλι αυτή την κατάσταση δεν έχω να του πω τίποτα. Και νομίζω ότι η απόφασή μας αυτή είναι λειμμένη. Είμαστε ενάντια προς το παρόν. Θέλω να συζητήσουμε, να ξανασυζητήσουμε μέχρι που να τους πούμε ότι ξέρετε εμείς δεν μας, δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακόμα. Δεν μας βγαίνει αυτή η αξίσωση που λέει ο κύριος Περιφερίαλις. Αλλά όταν ήμουν δήμαρχος, ας πούμε, υποδέχτηκα ότι οχτώ χρονιά τον οποιοδήποτε, είτε συμφωνούσατε, είτε δεν συμφωνούσα μαζί του, έλεγα ότι μας έκανε την τιμή να έρθει στην πόλη, έπρεπε να πάω να τον καλωσορίσω, να τον ακούσω, να συζητήσω μαζί του και από εκεί και πέρα είχα και εγώ το στόμα μου να πω τι είναι τις ενέργειες, ας πούμε, που θα αποφασιστούμε ως Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι λοιπόν αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα προχθές με τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης. Και φτάνω να ανακαταλήγω σε ένα συμπέρασμα ότι όλα αυτά είναι, να μην πω κάποια βαρειά κουβέντα. Και σε όλες τις περιπτώσεις δεν είναι σοβαρά πράγματα, δεν είναι σωστά πράγματα. Και τώρα προηγουμένως μου διάβασε εδώ ο φίλος ο κύριος Σαββόκουλος, κάτι που έχουν γράψει τα ετοπικά κανάλια, ότι κουνούσα το χέρι στον κύριο Χριστοφορίδη. Δεν ξέρω αν το κούνησα τώρα, δεν ήταν αυτό το χαρακτήρας μου να κουνάω το χέρι. Αλλά όταν εμείς λέμε ότι θα συζητήσουμε μετά, και ο κύριος Χριστοφορίδης βγαίνει και λέει δεν θέλει να το συζητήσετε, εμένα μ' ανεβαίνει και εμένα όταν είμαστε στο κεφάλι. Γιατί αυτή τη στιγμή κύριε βράδερ, είμαστε στις 4 ώρες, δεν τέλειωσαν τα θέματα ακόμα. Φανταστείτε να υπήρχε αντιπολίτευση εδώ μέσα, να παίρναν το λόγο όλοι, ως ήθιστε, θα φτάναμε σίγουρα στις 6 ώρες για τα θέματά μας και ακόμη δεν τελειώσαμε. Αν βάζαμε και το ζήτημα, αυτό που θέλαμε στην αρχή να συζητήσουμε, δεν υπήρχε περίπτωση όταν τελειώσαν. Καταλαβαίνουν. Άρα λοιπόν αυτά είναι προσχηματικά όλα αυτά τα θέματα εδώ μέσα. Είναι ζητήματα εντυπωσιασμών και πολύ καλά κάνατε κύριε Περιφεράχα. Εγώ θα σας πω ότι ας καταλάβουν ότι μάση περίπτωση δεν μπορεί τρεις στην ώρα να έρχονται εδώ και να έχουν τις απειλές. Εμείς αυτή τη στιγμή, εμάς η εξέλιξη λόγος, εμείς είμαστε αυτή τη στιγμή το 52% το πόσο πήραμε. Λοιπόν και έχουμε και εμείς τη στρατηγική μας και έχουμε και εμείς τις αγωνιές μας για όλα, αλλά δεν μπορεί τρεις την ώρα να φύγουμε, να παρετικούμε, να κάνουμε όχι. Σας έκανα αυτή την εισαγωγή μεγάλη ίσως να σας πω ότι έχω τέσσερα θέματα. Στο οποία τέσσερα θέματα εδώ πρέπει να ορίσω και κάποιους εκπροσώπους. Δεν είναι σημαντικά έναν εκπρόσωπο από εμάς, έναν εκπρόσωπο από την αντιπολίτευση. Εγώ θα σας παρακαλούσα κυρία πρόεδρε την κατανόησή σας, δεν θέλω σε κανέναν να δώσω το δικαίωμα, έχω το δικαίωμα αυτή τη στιγμή να ορίσω και να ορίσουμε ως Πορυφυριακό Συμβούλιο να ψηφίσετε άτομα που παρευρίσκονται στην αίθουσα. Να βάλουμε έναν τακτικό, έναν πληρωματικό. Κάπου έχει και δύο άτομα τακτικά, δύο αναπληρωματικά. Είναι πολύ εύκολο να ορίσουμε από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα και να προχωρήσουμε. Εγώ θα σας παρακαλούσα την κατανόησή σας, θέλω να δείξουμε ότι εμείς τους σεβόμαστε και θα σας ζητήσω την αναβολή στο επόμενο Περφυριακό Συμβούλιο μόνο και μόνο για να μην υπάρξει κανένας ο οποίος θα μας πει ότι τους αγνοήσαμε, γιατί τα θέματα είναι αστεία οι εκπροσωπίσεις, έτσι. Είναι καθαρά το ζήτημα, το ηθικό στο Περφυριακό Συμβούλιο για να δείξουμε ακριβώς πώς τους αντιμετωπίζουμε εμείς. Ευχαριστώ πολύ! Ευχαριστούμε, κύριε Τσούμαρη! Ευχαριστώ! Εγώ τους σεβαστώ την επιθυμία του κύριου Τσούμαρη, μπορούμε να τα βάλουμε σε αναβολή για το επόμενο Περφυριακό Συμβούλιο. Είναι πολύ κοντά από ό,τι μου είπατε εδώ. Είναι, είναι αρκετά κοντά, οπότε... Να μην δώσω το διδικαίωμα, έτσι. Ωραία! Προχωράμε στο δέκατο θέμα, έγκριση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και την εκτέλεση του έργου συντήρηση τμήματον οδικού δικτύου ΑΜΙΤΕΟ 2017. Εισηγητήσω την Περφυριακή Συμβούλιο Φλόρινας, ο κύριος Ιωάννης Κιωσαές. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε! Έχει κατατεθεί ένα έτοιμα σε ότι αφορά τη λήψη απόφαση για την έγκριση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την εκτέλεση του έργου συντήρηση τμήματος οδικού δικτύου ΑΜΙΤΕΟ 2017. Τώρα είχαν ξεκινήσει οι εργασίες. Σύμφωνα με την εισήγηση που σας έχει αποσταλεί για να μην κουράσω το σώμα, εισηγούμαστε την έκδοση απόφαση περί προσωρινών μέτρων ρύθμισης κυκλοφορίας για τις ανάγκες του έργου συντήρηση τμήματος οδικού δικτύου ΑΜΙΤΕΟ 2017, την ισχύ των μέτρων που αναφέρονται στην κυκλοφοριακή μελέτη που κατατέθηκε από τον ανάδοχο του έργου και την έγκριση της απόφασης από τον συντανιστή της αποκεντρωμένης Δίκης Υπήρου του Δικής Μακεδονίας για την εφαρμογή της απαραίτητης εργοταξιακής σήμανσης από τον ανάδοχο. Με χρονική διάρκεια έως τη λήξη του έργου από την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ και για τυχόν παρατάσεις περιόσις των εργασιών. Υπαρούσα να διαβαστεί προς έγκριση το συντανιστή της αποκεντρωμένης Δίκης Υπήρου του Δικής Μακεδονίας. Με το δεδομένο, κυρία Πρόεδρε, ότι οι εργασίες αυτές απαιτούν ένα χρόνο της έγκρισης, δηλαδή της έγκρισης της απόφασης, ένα χρόνο δυο-τριών μηνών και περχομένη στη σαρινής περιόδου, εκτιμώντας ότι πρώτα ο Θεός θα ξεκινήσουμε τις εργασίες για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, ζητάμε καιρό στην λήψη αυτών των μέτρων ρύθμισης κυκλοφορίας. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Υπάρχει κάποια ερώτηση? Κύριε Σαβουλίδη. Πάμε στο ενδέκατο θέμα. Αποδοχή της απόφασης ένταξης και έγκρισης, σύναψης και σχεδίου σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Διδικής Μακεδονίας, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και της Εναπτυξιακής Καστοριάς ΛΕΝΟΤΑ που αφορούν στην υλοποίηση της πράξης λαογραφία, πολιτισμός, θρησκεία της περιοχής ΛΕΝΤΑ Καστοριάς προϋπολογισμού 31.570,40 ευρώ του έργου στα πλαίσια τοπικού προγράμματος ΛΕΝΤΑ της ΣΑΝΚΑΣ ΑΕΨΛΟΝΟΤΑ. Εισηγητήσω την Περιφερειάρχη της ΠΕΨΛΕΝΤΑ Καστοριάς ο κ. Σαβουλίδης. 15 Ιανουαρίου με την απόφαση του Περιφερειάρχη όπου ουσιαστικά ενέκρινε την ένταξη των νέων έργων όσον αφορά τα δημόσια έργα για το ΛΕΝΤΑ της αναπτυσιακής Καστοριάς, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς υπεύαλε από πέρσι, από το 2018, δύο προτάσεις. Η πρώτη πρόταση είναι αυτή, το δέκατο θέμα στην πράξη «Λαγωγραφία Πολιτισμός της Ασχείας Περιοχής ΛΕΝΤΑ Καστοριάς» με ένα συνολικό προϋπολογισμό 31.570,40 που ουσιαστικά αφορά δράσεις είναι δύο εκδόσεις. Η μία έκτοση λευκόματος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, συνολικού προϋπολογισμού 21.055,20, θα προβάλλει ιστορία, πολιτισμό, οικονομία, φυσικές ομορφιές και η δεύτερη δράση είναι θρησκευτικά μνημεία, θα προσθέτουν βυζαντινά μνημεία και μοναστήρια της περιοχής. Η συγκεκριμένη δράση έχει συνολικό κόστος προϋπολογισμού 10.515,20, ουσιαστικά εισηγούμαστε την αποδοχή της απόφασης ένταξης, την έγκριση της ύναψης και τους σχεδίους σύμβας μεταξύ Περιφέρειας, της Δικής Μακεδονίας Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και της Ανατησιακής Καστοριάς. Η δράση αυτή έχει χρονικό ορίζοντα δύο χρόνια, μέχρι 15 Κενάρου του 2022 θα πρέπει να την έχουμε λογίσει. Ζητώ τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κάποια ερώτηση, υπέρα. Ομόφωνα, πάμε στο 12ο θέμα. Αποδοχή της απόφασης ένταξης και έγκρισης της ύναψης και σχεδίου σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δικής Μακεδονίας Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και της Ανατησιακής Καστοριάς ΑΕΝΟΤ, αφορά στην υλοποίηση της πράξης τουριστικές πληροφορίες περιοχής Λίντερ Καστοριάς, προϋπολογισμό 48.025,20 ευρώ, του έργου στα πλαίσια τοπικού προγράμματος Λίντερ της ΑΝΚΑΣΑΛΦΕΥΣΛΟΝΟΤΑ. Εισηγητή, είσαι ο κύριος εδώ. Είναι η δεύτερη πρόοδαση, συνολικού προϋπολογισμού 48.025, εδώ πρόκειται για δύο εκδόσεις, ένας τουριστικός οδηγός, 10.000 στεμάχια, ένα μικρό το οποίο είχε επανεκδοθεί πριν αρκετά χρόνια, πολύ όμορφο και σε μεγάλο αριθμό, συνολικού προϋπολογισμού 28.259,60 και ένας άλλος συνολικός τουριστικός οδηγός, ο οποίος έχει λιγότερες σελίδες και διαφορετικές διαστάσεις. Το ίδιο και αυτό, απλώς θέλω να πω ότι και για τις δύο προτάσεις δεν υπάρχει διασυμμετοχή, είναι 100% χρηματοδοτούμενοι και εισουγούμε την αποδοχή της απόφασης ένταξης, την έκριση σύναψης και τους σχεδίους σύμβασης μεταξύ περιφέρειας, περιφερειακής ονότητας και αναπτυξιακής χοστουργίας. Ευχαριστούμε. Κάποια ερώτηση, κύριε Σαβουλίδη. Έχουμε ολοκληρώσει τα θέματα εκτός των τεσσάρων που είναι σε αναβολή. Θα δώσουμε το λόγο στον κύριο Περιφεριάρχη και να ολοκληρώνουμε. Σε ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Τελειώσαμε μια συνεδρίαση ιδιαίτερη σήμερα. Δεν είχαμε συνηθεί σε τέτοιες συμπεριφορές. Ωστόσο, βάζοντας ως γνώμονα το συμφέρον της περιφέρειάς μας, στην κρίση με αυτήν την περίοδο που βρίσκεται την ιστορική καμπή για τη Δυτική Μακεδονία, προέχει το πνεύμα της συνεργασίας και της θυσιαστικής προσφοράς. Και αυτό θα πρέπει να μας διακατέχει όλους και να εμφορούμαστε όλοι από τέτοια γνωρίσματα και ανώτερα ιδιόδικη ιδανικά, αν θέλετε, γιατί όντως μπαίνουμε σε αυτήν την περίοδο που η προσφορά θα γίνει και θυσιαστική. Και όποιος δεν την αντέχει, είτε γιατί δεν το πιστεύει, είτε γιατί δεν έχει και περιεχόμενο, συνήθως εγκαταλείπει το πεδίο της μάχης. Εμείς είμαστε εδώ και θεωρώντας ότι όλοι είμαστε ως ένα σώμα, ακόμα και αυτοί που αποχώρησαν. Και με την πρόταση του κ. Τσιούμαρη να αναβληθούν 4 θέματα που θα μπορούσαν να είχαν πάρει και τον δρόμο τους, ωστόσο είναι πράξη υψηλού περιοχωμένου σε μια δύσκολη στιγμή για την περιφερειά μας να περιμένουμε τους συναδέλφους που φύγανε. Και επίσης, σε ένα άλλο φλέγγον ζήτημα, τεράστιο κεφάλαιο για την περιφερειά μας, αυτό του στρατηγικού σχεδιασμού για τον πρωτογύνη τομέα, που εγκατέλειψαν οι συνάδελφοι της συνεδρίας του Συμβουλίου και δεν θέλησαν να συμμετέχουν ούτε σε αυτήν την συζήτηση. Απλά να πω ότι είναι ο πρώτος στη τάξη σε απασχόληση ο τομέας αυτό στην περιφερειά μας. Μπορεί να μείνει σε εισόδημα, όπως είναι ο ενεργιακός ή της γούνας ο δεύτερος, όμως είναι ο πρώτος στη τάξη σε απασχόληση, δεδομένου ότι μόνο οι δηλώσεις του ΩΣΔΕ το 19 έκλεισαν στις 22.500. Καταλαβαίνετε ότι 22.500 γεωργοκτινοτροφικές εκμεταλλεύσεις, άλλες μικρές, άλλες μεγάλες, που είναι είτε οικογενειακής μορφής, είτε οι περισσότερες, είτε λιγότερες πηγηματικής, είτε πολύ λιγότερες ατομικές, συντηρούν ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού της Ζητικής Μακεδονίας. Οπότε θεωρώ την πράξη τους επιπόλαια και δεν θέλω να την εμβαθύνουμε περισσότερο. Ωστόσο θα περιμένουμε τις προτάσεις τους πάνω στο στρατηγικό σχεδιασμό και ο Πρόεδρε θα ήθελα να ενημερώσετε τους επικεφαλείς των άλλων συνδυασμών, ότι έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν στον κύριο Άμπα τις προτάσεις τους που θα είχαν να παρουσιάσουν, θέλω να πιστεύω, αν έμεναν εδώ, ώστε να συμπληρώσουμε τον αρχικό στρατηγικό σχεδιασμό και στην πορεία αναπτύσσοντας δράσεις και ενέργειες που έχουμε ήδη προγραμματίσει, να ολοκληρώσουμε με ένα συγκεκριμένο πληθυσιακό σχέδιο. Λαμβάνω σε υπόψη ότι ξεκινάει και η περίοδος διαβούλευσης για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα που θα συμμετέχουμε και εμείς καθοριστικά και προτείνω να επικρατήσουμε την πρόταση του κ. Φολίνα για την Σύσταση Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για την ΚΑΠ και αφού το έθεσε ας αναλάβει κιόλας ο ίδιος το συντονισμό και παράλληλα μαζί με την διαδικασία της διαβούλευσης για το επόμενο επικρισιακό σχέδιο που θα ξεκινήσει και αυτό το 2021, αλλά και το Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που κι αυτό ξεκινάει φέτος παράλληλα με το πρόγραμμα για τη μεταλληντική περίοδο μέσα από το Ταμείο Δίκαιες Μετάβασης που κι αυτό είναι η περίοδος αυτή, καταλαβαίνετε ότι είναι τέσσερα τεράστια προγράμματα κεφαλόδου σημασίας για την περιφέρειά μας που δεν συγχωρείται καμία υποπολότητα ή κανένας εγωισμός ή καμία ανευθυνότητα. Γι' αυτό και εμείς περιμένουμε τους αδέλφους τις προτάσεις τους να τις καταθέσουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε ανυπεράσεις τους στους Ζητικομακεδόνες δεν θα τους αφήσουμε χωρίς πρόταση, χωρίς σχέδιο, χωρίς αποτέλεσμα το οποίο σε κάθε περίπτωση θα το να λάβουμε και μόνοι μας όσο κι αν δύσκολη κι αν είναι η αποστολή μας και είμαι βέβαιος ότι με την αραγία ενότητα που έχουμε, την ομοψυχία και με το πνεύμα προσφοράς που μας διακατέχει θα τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε με λαμπρά αποτελέσματα προς όφελος όλων των Ζητικομακεδόνων και όλης πατρίδας μας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευχαριστούμε και στις συνεδριάσεις. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Και την προηγούμενη φορά πάλι το ίδιο. Και την προηγούμενη σύνεδρια πάλι κάτι ήθελες. Που θα βρίσκες, κάτι έψαχε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Ευχαριστώ, κύριέ μου. Τα ίδια πράγματα είναι αυτό που πήγαμε. Παρουσιάζουμε. Παρουσιάζουμε. Παρουσιάζουμε. Παρουσιάζουμε. Παρουσιάζουμε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιλλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλει AUTHORWAVE Υπότιτλει AUTHORWAVE Υπότιτλει AUTHORWAVE Υπότιτλει AUTHORWAVE Υπότιτλει AUTHORWAVE Υπότιτλει AUTHORWAVE Υπότιτλει AUTHORWAVE ΠΡΟΛΕΙΣΕ거야 Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιатиλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Лα интересно Ο ορισμένος ορισμένος Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE