ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 3η ειδική & 10η τακτική συνεδρίαση Δ.Σ., Δευτέρα 23 Οκτ 2017 ώρα 18:00 (ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, 2017)
: Ο Δήμαρχος Κυρίως Γεώργιος Παπαναστασίου. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Κύριος Βασίλ και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Σαλμαν Μαριά, Καζαντζής Νικόλαος, Ρόκος Κωνσταντίνος, Ζωής Δημήτριος, Κολοβός Σωτήριος, Παπανικολάο Τιμολέον. Αντονάκος Πελοπίδας, Χασιώτης Ευθύμιος, Κούντας Χρήστος, Σαλακίδου Όλγα, Μπούτη Βαξανθή, Φαρμάκης Ιωάννης, Στούπας Παναγιώτης, Κορδόπουλος Δημήτριος, Ρούσε Αγγελική, Κορδολέμις Χρήστος, Παπούτσις Φώτιος, Κολοβός Χρήστος, Θεοδορόπουλος Νικόλαος, Γρύβας Ευθύμιος, Ράπτης Ευθύμιος, Παπαγεωργίου Μαρία, Γκρίζης Νικόλαος, Αλεξόπουλος Γεώργιος, Κώστας Βασίλειος, Καμμένος Ταύρος, Μοσχολιός Παύλος, Καλατζής Κωνσταντίνος, Βασιλείο Ιωάννης, Καλαζούλα Μαρία, Αδάμη Σπυρίδων, Μελιάδης Γεώργιος, Γεωνησόπουλος Λεωνίδας, Τραπεζιώτης Δημήτριος, Κοντονάσχιος Αδωνάσιος, Σειτανίδης Εόδωρος, Παπάς Γεώργιος, Οφρόνης Κωνσταντίνος, Κοσφυρίδης Βλάσσος, Κορόγιος Ανδρέας, Κάποιος Σύμβολος που δεν άκουσε το όνομά του. Διαπιστώνετε για απαρτία, άρχεται η 10η τακτική συνεδρία στο Μουσικού Συμβουλίου Δημοαυρινίου. Υπάρχει μια ευχαριστήρια επιστολή από την οικογένεια του Παπαπέτρου Νικόλσκη, που μας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες προς τον Δήμορχο Αγρινιού, τον κ. Παναστασίου, τον π. Δημοσύμβουλιο και τους επικυβαλείς συνδυασμών τα μέλη Δημοσύμβουλιού, καθώς και τα μέλη της Πετροπής Μοτοθεσίας, για τη συνογωρία και απόφαση τους να ονομαστεί ο δρόμος υπουργός, πράξη αναγνώρισης τόσο της μακράς θετίας εκτίμησης και αποδοχής του παντικού του λειτουργίματος, όσο και του πολύπλευρου έργου του και της προσφοράς του στην Πουράση των Ευδίων Ετοιμάτων της Πολιτικής Οικογένειας ως από τις 16 συναπτάει τεκλεγμένος προοδερφός του Συλλόγου Πολιτέκτρων Αγρινιού και Περιχώρων. Θυμίζω στις συνάδελφοι και ελπίζω να μην έχει διαφύγει σε κάποιους και την υποχρέωση υπαβολής της δήλωσης περνουσιακής κατάστασης, το πόθεν έσχεσαι για το 2016. Όσοι συμμετέχετε... Συνάδελφοι, όσοι συμμετέχετε σε δουσού νομικών προσώπων και σε θέσης ευθύνης, είστε υποχρεωμένοι. Στάδιο ανακοινώσεων ο κύριος Μοσχολιός. Στάδιο ανακοινώσεων ο κύριος Μοσχολιός και ο κύριος Τραπεζιώτης. Στάδιο ανακοινώσεων ο κύριος Μοσχολιός και ο κύριος Τραπεζιώτης. Κύριε Πρόεδρε, στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, ακούσαμε τον Δήμαρχο Αγρινίου να διαβάζει τις αποφάσεις του Ελεκτικού Συνδρίου και του Δικαστικού Συμβουλίου εδώ. με επανηγηρικό τρόπο, ότι ούτε ενήκονται πολλοί, δικαιώθηκε σε ό,τι αφορά την ανάθεση της μελέτης του ΠΑΡΠΟ. Και μάλιστα, εγκάλεσε το σύνολο της αντιπολίτευσης, η οποία μέχρι τώρα, ανέφερε στα δημοτικά συμβούλια, ότι όλα έγιναν με παράνομο τρόπο και η αναπτυθή σε μελέτη δεν είχε καμία νομιμότητα. Τώρα, προς τι τα πανγγύρια δεν το καταλαβαίνω, γιατί η απόφαση του Ελευτικού Συνετρίου, μάλλον δικαιώνει την αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά την νομιμότητά της, παρά επιβραβεύει τις ενέργειες της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά πάλι την νομιμότητά της. Και γι' αυτό, ο κύριος Δήμαρχος, ως πονηρός πολιτεκτής, διάβασε την απόφαση του συμβουλίου του δικαστικού εδώ του Πρωτοδικίου Αγρινίου, δεν διάβασε όμως την απόφαση του Ελευτικού Συνετρίου. Γι' αυτό θα ήθελα να μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, με δυο κουβέντες να αναφερθώ στην ουσία της απόφασης του Ελευτικού Συνετρίου. Έχω τις σελίδες αυτές, το σώμα δεν το έχω. Είναι η παρίθυμη 0188 πράξη του Τμήματος Διακοπών της 26ης και 28ης... ή μάλλον της 23ης και 12ης Ανάτου του 2017. 23ης του 8ου του 8ου και 12ης του 9ου του 17ου. Όπου λέει... «Β. Μήνο μήμος, σύμφωνα με όσα έγιναν δεκτά στη σχέψη τρία της παρούσας, ο Δήμος προσέφυγε για την ανάθεση εκπόνησης της επίμαχης μελέτης. Στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης κατεπίκησης της διάταξης του Άρθου 10, παράγραφος 2, περίπτωση Γ, του 33-16 του 2005, κασώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εφαρμογής της εξαιρετικής και στενός ερμηνευτίας αυτής της διάταξης. Ειδικότερα, οι περιστάσεις που επικαλείται ο Δήμος, όπως η κατάσταση και αναφέρει όλες τις περιπτώσεις που αναφέρεται ο Δήμος, ότι έπρεπε να παρθεί αυτή η κατεξέρεση απόφαση λόγω της αναγκαιότητας του απρόβλεπτου και του επίγοντος γεγονότος. Αναφέρει λοιπόν όλες και καταλήγει παρακάτω όλες αυτές λοιπόν οι περιπτώσεις που αναφέρει ο Δήμος που καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων, δεν συνειστούν απρόβλεπτα γεγονότα αλλά είναι συνέπεια της προόδου του χρόνου και της ενδεχόμενης μη επαρκούς συντήρησης των χώρων του Πάρκου για μεγάλο χρονικό διάστη. Ούτε άλλωστε με την εκπόνηση της επίμαχης διαχειριστικής μελέτης, η οποία σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος για τις διαχειριστικές μελέτες, αποτελεί ένα σχέδιο διαχείρισης με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, στον οποίο καθορίζονται δυνάμενα έργα, εργασίες και δραστηριότητες, Master Plan και ισχύει για 10 έτους. Και καταλήγει στο τέλος ότι δεν στοιχειοθετείται στην προκειμένη περίπτωση, κατεπίγουσα ανάγκη, οφειλόμενη σε απρόβλεπτες περιστάσεις που κατέστησε αδύνατη τη διαενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού και την ανάθεση της εκπόνησης της ενλόγου μελέτης. Και καταλήγει στο τέλος, κατά κολουθίαν τον ανωτέρο, το χρηματικό ένταλμα πρέπει να θεωρηθεί λόγω συγγνωστής πλάνης. Τώρα συγγνωστή πλάνη είναι, όχι επειδή είμαστε ο κοινομικοί και εγώ ρώτησα και το έμαθα, είναι μια πλάνη, ένα λάθος, το οποίο είναι συγχωρηταίο όμως. Και αυτό βεβαίως ο νομοθέτης, φαντάζομαι οι νομικοί το ξέρουν καλύτερα, το έγραψε στο νόμο, ο νομοθέτης, μην μιλάς. Ωραία. Ολοκληρώστε. Κύριε Μοσχολία, συνάδελφοι. Πρόεδρε, έπαιξε διαδικασίας. Πρόεδρε, έπαιξε διαδικασίας. Ολοκληρώστε κύριε Μοσχολία. Πρόεδρε, έπαιξε διαδικασίας. Μιλάει ο κύριος Μοσχολίας και από πίσω ο κύριος Μακίσ βρίζει συνέχεια. Ευχαριστούμε, παρακαλώ. Κύριε Μοσχολία, ολοκληρώστε. Συνάδελφοι. Ολοκληρώστε κύριε Μοσχολέ. Και καταλήγει λόγω συγγνωστής πλάνης το ότι πρέπει να πληρωθεί, αλλά τη συγγνωστή πλάνη ο νομοθέτης φαντάζομαι την έβαλε στο νόμο, προκειμένου να προστατεύσει έναν ανθρωπάκο, ο οποίος δεν γνωρίζει τον νόμο, δεν μπορεί να το γνωρίζει, παρότι δεν επιτρέπεται η άλλη να γνωρίζει, αλλά ένας άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίζει όλη τη νομοθεσία και αυτό να απαλάσει. Δεν απαλάσει σε καμία περίπτωση φαντάζομαι έναν οργανωμένο δήμο με νομική υπηρεσία, που φαντάζομαι ότι για αυτή την υπόθεση δεν ερωτήθηκε καθόλου. Με άλλους συμβούλους ο κύριος δήμαρχος αντεχωμένος να αποφάσει σε αυτόν τον τρόπο της λειτουργίας. Και κλείστε κύριε Μοσχολείο. Θέλω λοιπόν να πω ότι αυτό ακριβώς αποδεικνύει ότι η αντιπολίτευση στο σύνολό της είχε δίκιο που εγκαλούσε τη λειτουργική αρχή για την παράνομη ανάθεση της μελέτης του Πάρκου, την οποία βεβαίως εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι εντελώς παράνομα ανατέθηκε αυτή η μελέτη. Τώρα, σε ό,τι αφορά τους πανεκτηρισμούς του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, που προσωπικά μου θυμίζουν τον ανθρωπάκο, ο οποίος αθωώθηκε και βγήκε περί χαρίς από τη δικαστική έθνοσα, ενώ η θρησιμογωρία έλεγε απαλάσσετε λόγω... Ευχαριστούμε κύριε Μοσχολείο. Κύριε τραπεζιότη. Κύριε τραπεζιότη. Την ανακοίνωσή σας. Την ανακοίνωσή σας. Δύο λεπτά χρόνο έχετε. Έξι. Ευχαριστούμε, κύριε Μοσχολείο. Αυτή ήταν δική σας επιλογή, δεν είναι... Αυτό γιατί μας εγκαλείτε. Να Το συνεκτημήσετε. Για αυτό δώθηκε και δυνατότος και κύριε Μοσχολείο να μιλήσει περισσότερο, γιατί ήμασταν πολύ λακωνική πριν. Παρακαλώ. Επειδή λοιπόν δεν τοποθετήθηκα στο θέμα του απολογισμού-ισολογισμού, αναφέρομαι στις τοποθετήσεις των επικεφαλείς των άλλων επηλαχών των συνδυασμών, με τις οποίες στις εγγενικές δρασμές συμφωνώ και επειδή τα οικονομικά μεγέθη τα οποία αποτυπώνονται στον οικονομικό ισολογισμό και απολογισμό αποκαλύπτουν ταυτόχρονα την αντίληψη, τη σκέψη, την κατεύθυνση, τις επιλογές της δημοτικής αρχής και επίσης αποκαλύπτουν το πρακτικό αδρανές, το έλλειμμα δράσης δηλαδή. Η νοροσχερία είναι η κανότητα και η αδυναμία της σημερινής δημοτικής αρχής να παρουσιάσει έργο. Μπορεί να είναι τα νούμερα, όπως τα λέει ο δήμαρχος, αλλά στην πράξη έργο υλοποιημένο δεν υπάρχει. Πάμε στην ανακοίνωση μας τώρα, κύριε Τραπεζιώτη. Με διακόπτου. Στην ανακοίνωση. Δεν υπάρχει διακόπτου, κύριε Τραπεζιώτη. Στην ανακοίνωση, παρακαλώ. Δεν υπάρχει έργο ορατό, υλοποιημένο και χειροπιαστό. Και προχωρώ. Θα κάνω δύο προτάσεις. Η μία πρόταση αφορά τον αξιότιμο αντιδήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο, συνάδελφό μας, τον κύριο Καλατζή. Ο οποίος, όπως γνωρίζω, έχει το επάντημα του φυσικοθεραπευτή. Έτσι, δεν είναι κύριε Καλατζή. Φαίνεται όμως ότι τελευταία εκτελεί χρέη ψυχιάτρου. Δυστυχώς, δυστυχώς, θα σας εξηγήσω. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα. Δυστυχώς, οι ανοίκειες και άκρως προσδηλυτικές διατυπώσεις και οι χαρακτηρισμοί του δημάρχου, πολλές φορές το πράτι σε δημόσιες τοποθετήσεις του, απέδωσαν. Δηλαδή, έδωσαν κακό παράδειγμα. Δημιουργησαν μημητές. Θα σας πω λοιπόν τι είπε ο κ. Καλατζής. Έχω εδώ μπροστά μου τις τοποθετήσεις του. Το Σεπέμβριο του 2016, χαρακτήρησε το θεσμό της οκτάμιλης απασχόλησης ως τρυπάκι τεμπελιάς. Που είναι η αιτία που τεμπελιάζει το δυνατό κομμάτι της κοινωνίας που μπορεί να εργαστεί. Δηλαδή, χαρακτήρησε τεμπέλιδες 8.000 ανεργούς αγρινιώτες. Και επανέρχεται ο κ. Καλατζής προχθές, σε πρόσφατη συνέντευξή του, και ακούστε τι λέει. Δημόσια, όχι σε κατηδέν συζητήσεις. Δήλωσε, λοιπόν, με περίεσιό θράσος, πως οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έρχονται στο ΛΟΣΟ για να εκτονώσουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα. Τι θέλει να πει ο κ. Καλατζής, ότι είμαστε άρρωστοι, ότι είμαστε διαταραγμένοι, ότι έχουμε προβλήματα και ερχόμαστε εδώ να τα λύσουμε και παρακολύουμε τις συνεδριάσεις. Και συνεχίζει, και συνεχίζει. Στην ανακοίνωση, κ. Τραπεζιώτη, παρακαλώ, προχωρείτε καλά προβλήμα. Ποια είναι η προβλήμα του κ. Καλατζή, όταν είναι δικαστήριο. Εάν έγινε πρόβλημα από τον κ. Καλατζή να πάει να το πει την κατηδέν, δεν μας καταλαβαίνω. Καλησπέρα, παρακαλώ. Καλησπέρα, μου δώστε τη δυνατότητα να διατυπώσω τις σκέψεις με την πρότασέ μου, όπως τη δώσα το ισότιμα και στον κ. Μασχολιώτα και τους άλλους. Δεν ευκολύνεται με να το κάνω, κ. Τραπεζιώτη. Λέει, λοιπόν, πως είναι λάθος της δημοτικής αρχής που μας άφηνε τόσο καιρό να μιλάμε και τώρα μετένιωσε. Πώστε το στίγμα της ανακοίνωσης. Δεν μπορώ, κ. Μασχολιώτα, μονολεκτικά με μια φράση να τη δώσω. Πρέπει να εξηγήσω τη σκέψη μου, για να φτάσω στην πρότασή. Σε χρόνο, όμως, προβλέπω, κ. Μασχολιώτα. Προχωρήστε, κ. Τραπεζιώτη. Μην αναλώνεστε σε γαρακτηρισμούς. Λέει, λοιπόν, ότι μετένιωσε και τώρα πρέπει να μας περιορίσει. Λες και είναι η υπέρτατη εξουσία που αφαιρεί και χορηγεί το δικαίωμα να εκφράζουν τη δημοτική σύμβουλη στο δημοτικό σύμβουλιο. Κ. Καλατζή, το δικαίωμα της έκφρασης των δημοτικών σύμβουλων και της τοποθέτησης εδώ και τις διατύψεις των απόψεων της ελεύθερης έκφρασης των δημοτικών σύμβουλων δεν το χορηγείτε εσείς, ούτε το αφαιρείτε εσείς. Είναι συνταγματικά κατοχερωμένο, το προβλέπει ο νόμος και η εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής, με την οποία φαίνεται ότι δεν αισθάνεστε καλά. Σας λέω όμως, αυτό που είπατε, ακούστε, ακούστε. Αυτό που είπατε, ακούστε, δεν με διακόπτε. Κ. Καλατζή, αφήστε με. Πέρασε αυτό που είπε! Η δημοκρατικότητά μου είναι η απόψε των δημοτικών σύμβουλων 22 χρόνια! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Κ. Καλατζή! Η δεύτερη πρόταση αφορά τον κύριο Δήμαρχο. Κύριε Δήμαρχε, πραγματικά αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα, γιατί θεωρώ ότι είναι πραγματικά θλιβερό ο μεγαλύτερος δήμος του Λουμάντιου, ο Μισός Νομός, δηλαδή, αντί να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια εδώ για την ανάπτυξη της περιοχής μας, σέρνεται κυρωλετικά ως κομπάρσος πίσω στον κύριο Δήμαρχο. Αντί να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια εδώ για την ανάπτυξη της περιοχής μας, σέρνεται κυρωλετικά ως κομπάρσος πίσω από διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει να δίνουμε. Σας το είπα και άλλη φορά, του Μεσολογίου και της ΑΠΑΚΤΟ. Πήγατε λοιπόν στην ΑΠΑΚΤΟ πέρυσι. Παρουσιάσατε την λίμνη Τριχουανίδα με φωτογραφίες της Χαλκιδικής και της Έδεσας. Πήγατε και φέτος και κάνατε δύο ατοπήματα και σας κάνω την πρόταση τώρα. Είναι αλήθεια ότι ο μαζικός τουρισμός είχε εξαρλήσει τα οριά του. Πέρασε εκείνη η αντίληψη των τεσσάρων εσ, σαν, σι, σεν και σεξ. Περνάμε τώρα λοιπόν στον ελλακτικό τουρισμό. Και είναι αλήθεια επίσης ότι είμαστε σε μια εποχή που καλούμε να αξιοποιήσουμε την φυσική και πολιτική μας κυρονομιά. Όταν συνδεθεί με την τοπικότητα, την αυθεντικότητα, την ποιότητα και την ταυτότητα ενός τόπου, μπορεί να είναι εφαλτήριο ανάπτυξης. Άρα λοιπόν στον ελλακτικό τουρισμό, που είναι και ο γαστρονομικός τον οποίο παρουσιάσατε εσείς, εκείνο το που είναι καθοριστικό στοιχείο είναι ο τόπος, η ταυτότητα και η ιδιαιτερότητα. Και ρωτώ λοιπόν αυτό το οποίο προτείνατε ως εναλλακτική γαστρονομική πρόταση. Τι δηλαδή? Παϊδάκια αρνιού, μέσος, μελιού, μουστάρδας, αγριόριζο, σταφίδα και ρόσμαρη. Πείτε μου λοιπόν το αγριόριζο είναι τοπικό προϊόν, πού θα το βρει κάποιος αυτό το φαγητό, όταν έρθει, σε ποιον το απεθύνεται. Σας το λέω αυτό, όχι για να κάνουμε πλάκα εδώ, γιατί έρχεται σε αντίθεση με δύο πράγματα. Πρώτον, με το γαστρονομικό γλωσσάρι, το οποίο υπέδειξε το Πανεπιστήμιο Εδό Πατρών για την περιοχή μας, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Κέντρο Φαλασίων Ερευνών και επίσης με τις γαστρονομικές προτάσεις και γεύσεις, τις οποίες έχει κάνει το δίκτυο τουριστικών επαγγελμάτων του Νομού Υπ. Καρνανίου. Κλείσω, κλείσω. Και σαν να μην έφτανα αυτό, είπατε και κάτι άλλο, το οποίο θεωρώ ότι είναι άγνοια, ασέβεια και προσβολή. Τι είπατε, δηλαδή? Είπατε ότι εδώ, στο Δήμο Αγρινίου, ξεκινάμε στον τομέα αυτό από το μηδέν. Έχω εδώ τη συνέντευξή σας. Κλείνω με την πρότασή μου. Σας θυμίζω, λοιπόν, ότι η Τριχωνίδα ΑΕΨΛΟΝ είναι μια εταιρεία που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεστιαίων. Την πήρε ο κ. Σώκος και την έφερε στον αγρινιο, μέτρα του αγρινιο. Και στην περίπτωση του 2007-2013, έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο στον τομέα του αντακτικού αγροτοτουρισμού και οικοτουρισμού, κυρίως επί Δημαρχίας του κ. Μοσχολιού. Έχουμε 8 καταλήμματα με χώρους... Θα μ' αφήστε κύριε να τελειώσω. Γιατί το κάνετε σε μάνα αυτό! Γιατί το κάνετε σε μάνα! Έχετε 8 λεπτά! Αν το συνεχίσετε, το ότι σας έχω δείξει μία μοχή, στο να τοποθετηθείτε περισσότερο το χρόνο των 2 λεπτών, δεν σημαίνει ότι θα κάνετε τοποθέτηση εδώ πέρα. Εάν δεν μπορείτε τον λόγο σας να τον συνοπικρώσετε σε μία ανακοίνωση των 2 λεπτών που προβλέπετε, θα είστε τουλάχιστον όσο γίνεται πιο σύντομος γίνεται. Έχετε 8 λεπτά. Παρακαλώ, κλείστε. Για μισό λεπτό. 7-13 λοιπόν επί Δημαρχίας κ. Μοσχολιού. Έχουμε πέρα πολλά έργα. 8 καταλήμματα, χώρους αστίασης, 7 επιχειρήσεις και επίσης ο μικρός αυτός, δ. Στ. Μ, έφτιαξε αυτήν την τουριστική εγκατάσταση στο αρχοντικό που πηγαίνει ο δήμαρχος και οι συμπολίδες μας και αποναμβάνουν την ηρεμία της Λίμνης. Αυτές είναι οι τουριστικές υποδομές που έγινε. Εκείνο το οποίο βρίσκετε σε μηδενική κατάσταση είναι το έργο σας, κ. Δήμαρχε. Η πρότασή μου είναι να μην ξαναπάτε στην ΑΦΠΑΚΤΟ γιατί μας έχετε κάνει ρεζίγι. Παραφέρετε τα θέματα να σας προστατεύσω. Παραφέρετε τα θέματα εδώ στο δημο... Κύριε Τραπεζιώτη. Ευχαριστώ, κ. Τραπεζιώτη. Κλείσαμε, κ. Τραπεζιώτη. Δεν καταγράφεται τίποτα από αυτά που λέει ο κ. Τραπεζιώτης πλέον. Λοιπόν, συνάδελφοι, επειδή η συνενδρία, η ειδική πριν πήγε μια χαρά και δεν είχαμε ούτε κανέναν λόγο να υπάρχουν εξάρσεις, εγώ έδωσα τη δυνατότητα και να μιλήσω περισσότερο τώρα. Να μην κάνετε κατάχρηση όμως. Και μην μπορείτε να εσείς το υποθετήσεις, εγώ ξέρω ότι είμαστε σε ένα στάδιο ανακοινώσεων. Δεν μπορείτε να μην κάνετε κατάχρηση όμως. Εγώ ξέρω ότι είμαστε σε ένα στάδιο ανακοινώσεων. Δεν μπορείτε να μην κάνετε κατάχρηση όμως. Εγώ ξέρω ότι είμαστε σε ένα στάδιο ανακοινώσεων. Δεν μπορείτε να μην κάνετε κατάχρηση όμως. Εγώ ξέρω ότι είμαστε σε ένα στάδιο ανακοινώσεων. Πρόσφατα, με τη σύσκεψη που έγινε στο Μεσολόγγι για τη διαχείριση των λεκάνων απορροής, των ιδατικών πόρων, με παρουσία του αρμόδιου γραμματέα, αλλά και από την παρουσία του πρωθυπουργού Τσίπρα στην Λάρισα, σε συνέδριο που αφορούσε την τοπική ανάπτυξη, διατυπώθηκε απ' τα πλέον επίσης μαχήλια ότι δεν θα ειλοποιηθεί η εκτροπή του ποταμού Αχελώου. Από τη μεριά μας έχουμε φέρει το θέμα και έχει συζητηθεί. Έχει υπαρθεί και σχετικό ψήφισμα. Και έχω προβήκε σε σχετική δήλωση προς τον δήμαρχο, ο οποίος αποτελεί εκτισθέσεως του πρόεδρο της Επιτροπής Φορέων ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου. Επειδή η εκτροπή του Αχελώου δεν είναι ένας αγωγός που απλά εκτρέπει το νερό από την Ήπειρο, από τη Δυτική Ελλάδα προς τη Θεσσαλία, αλλά αφορά μια σειρά έργων με κορονίδες τα δύο μεγάλα υδροελεκτρικά φράγματα αυτό της Μεσοχώρας και αυτό της Ικιάς, καθώς επίσης και ο αγωγός που φεύγει από τη Ικιά. Επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΠΡΑΣΙΝΟΝ έχει αποδείξει τερίτρανα και στο οικολογικό αποτύπωμα της κυβερνητικής της πολιτικής μια σειρά από δράσεις που θύγουν την αξιοπιστία της, θα τα αναφέρω, εμπορώ κύριε Πρόεδρε. Θα τα αναφέρω πειγραμματικά, όπως είναι η επένδυση του ελληνικού με το καζίνο του κυρίου Βλάτσι και των λοιπών ενεργειών και το τι λέγαν οι κυβερνόντες πριν, η επένδυση των σκουριών, η επένδυση με το εκκίνητο της Αγιά Σοφιάς στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου εκεί οι συνάδελφοί μας προπηλακίζονται, βρίσκονται στα νοσοκομεία ή δέχονται απειλές για τη ζωή τους, καλή ώρα όπως ο συνάδελφος του κυρίου Φωτάκη, ο πρόεδρος εκεί του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώ ότι είναι αναγκή από τη μεριά του δημάρχου, ως εκπρόσωπος, ως πρόεδρος σε αυτό το φόρεο, να απαιτήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, τον κύριο Φάμελο, που θα ζητήσει, αφού σέβονται και τις αποφάσεις ελληνικής δικαιοσύνης εξάλλου, να εφαρμοστεί απόφαση του Συμβουλίου για μετάκλητη επικρατίας, για την κατάργηση του φράγματος της Σικιάς και το τάπουμα της σύραγγας απορροής των υδάτων, καθώς επίσης και για το φράγμα της Μεσοχώρας. Επειδή σε αυτό τον αγώνα έχουν σπαταλιθεί πόροι, που είναι χρήματα εδώ της περιοχής, επειδή έχουμε πάρει σχετικό ψήφισμα, επειδή υποτίθεται ότι είμαστε και εξακολουθούμε να είμαστε ενάντια στην εκτροπή, επειδή αν εκείνος που βγάλατε ως φορέας διατυπώνεται με κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν δέχεστε ούτε ως εναλλακτικό σενάριο, επειδή ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη στη Λάρισα είπε, ότι θα δούμε αν θα λειτουργήσει και το φράγμα της Σικιάς, το αφήνει ανοιχτό, και επειδή δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι αυτοί οι SAI κυβερνόντες ακόμη κι αν δεχτούμε τις αγνές τους προθέσεις, αλλά με τη λειτουργία αυτών των έργων είναι πολύ εύκολο κάποιος άλλος αν όχι αυτοί να προβούν στην εκτροπή, νομίζω ότι είναι αναγκαίο από τη μεριά σας να προβείτε στις απαιτούμενες εκείνες ενέργειες, που να καταστήσουν σαφές ότι είναι ψευδεπίγραφοι η όποια δήλωσή τους, αν δεν υλοποιηθούν τουλάχιστον οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για το φράγμα της Σικιάς και για τη ΣΥΡΑ. Και ολοκληρώστε κύριε Μερμήκη. Ε, και τώρα σε εμένα κύριε Πρόεδρε. Εδώ έχουμε σόο τώρα. Εγώ φύγω... Και μια δεύτερη και ολοκληρώνω κύριε Πρόεδρε. Προχωρήστε. Προχωρήστε κύριε Μερμήκη. Ολοκληρώνω κύριε Πρόεδρε με μια δεύτερη ανακοίνωση. Προχωρήστε κύριε Μερμήκη. Κύριε Τραπεζιώτη, διακόψτε χωρίς κανένα λόγο το συνομιλητή σας. 8 λεπτά. Διαμαρτύρεστε για 8 λεπτά πριν που μιλήσατε. Έπρεπε να μιλήσετε δύο. Έχετε δίκιο. Κύριε Τραπεζιώτη, κύριε Μερμήκη, συνεχίστε. Ευχαριστώ. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχα θέσει το θέμα του τρόπου, με δήλωσή μου του τρόπου, ανάθεσης και κυρίως υλοποίησης του τετάρτου δημοτικού. Με απάντηση που δέχτηκα από τον δήμαρχο είναι ότι γίναν όλα ασύνομα, υπήρχαν οι απαιτούμενες άδειες κτλ. Στην πορεία, δηλαδή στον ένα μήνα περίπου που μεσολάβησε, βγήκε μια ανοιχτή επιστολή από το ΤΕ που ούτε λίγοτε πολύ φωτογράφησε απευθυνόμενο σε όλους τους δήμους της περιοχής του νομού, αλλά νομίζω ότι φωτογράφησε το δικό μας νόμο λέγοντας ότι καλό θα ήταν να γίνονται όλες οι σύνομες πράξεις που αφορούν τουλάχιστον τα κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα και ιστορικά. Αν υπάρχει αυτή η ανατιστοιχία, δηλαδή εδώ το φέρνει πλέον και ένας θεσμικός φοράς όπως το ΤΕ, δεν το φέρνω μόνο εγώ, η αντίδραση... Ολοκληρώστε κύριε Μεριμίγκιο μου στην ανακοίνωση σας. Θα ήταν ομίζω θεμητό να δώσετε στη δημοσιότητα το χρόνο και αν πάρθηκαν αυτές οι άδειες που προβλέπονται από τη διαδικασία για τέτοιες πράξεις, αν έγινε αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία των νεωτέρων της Πάτρας, ποιο είναι το αποτέλεσμα τους ώστε να μην δημιουργούνται σκιές. Ευχαριστώ. Κύριε Ρόκο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχη, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, καλησπέρα σε όλους. Δεν ήταν να αναφερθώ καθόλου σε αυτό γιατί είναι κρίσιμο θέμα. Πάντως, ένα θα πω καθόλου. Συνεχίζοντας, απλώς για την εκτροπή του αχελώου, θέλοντας να πω ένα κρίσιμο σημείο το οποίο δεν το συνάντησα στο δημόσιο διάλογο και ούτε εννοώ δημόσιο διάλογο και ανακοινώσεις κλπ. Και αυτό συνησφέρω και μόνο και προχωρώ στην ανακοινωσή μου. Δεν έχει αποκλειστεί, προσέξτε όχι δεν συμπεριλαμβάνεται, δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο της εκτροπής του αχελώου έστω και της μερικής. Λοιπόν, δεν έχει αποκλειστεί περιβαλλοντικά. Αυτό είναι το δικό μας διακύβευμα και το δικό μας ζητούμενο που έπρεπε να έχουμε στα χέρια μας και εκεί τελειώνει το θέμα. Λοιπόν, και εκεί θα τελειώνει το θέμα. Τώρα έχουμε μόνο την πολιτική βούληση, ας την δεχθούμε. Προχωρώ, λοιπόν, αυτό, Ερίζον Παρόδο, κατόπεντης που ανεφέρθηκε ο κ. Μερμήγκης. Κύριε Δημαρχε, εγώ δεν γνωρίζω εάν πάμε μπροστά ή τέλος πάντων δεν είναι αυτό που έχει σημασία, τι ακριβώς πιστεύω, δεν είναι αυτό που θα καταθέσω. Πάντως, είμαι βέβαιος ότι όπου και να πάμε μπροστά, στο ίδιο μέρος, δεν ξέρω, λίγο πιο πίσω, πάμε με μία πρακτική, πολιτική πρακτική, που έρχεται από παλιά, από πάρα πολύ παλιά. Και ξέρετε ίσως το μπροστά και το του Δήμου, ίσως ήταν και μόνον αυτό, να μην έχουμε πολιτικές πρακτικές από τα παλιά, οι οποίες καταδικάστησαν. Καταδικάστηκαν και με τον πλέον τρόπο, τον οποίον έδειξε και ο Απρίλιο του 2014. Λοιπόν, έτσι κάνω δύο επισημάνσεις ακόμα για την πολιτική πρακτική. Στις 28 Οχδώου του 2017 είχα καταθέσει μέσω των ερωτήσεων και ένα έτημα. Όπως ακριβώς το προβλέπει το άρθρο 10 του Κανονισμού, διαμέσου του Προέδρου για έγγραφο, το οποίο έπρεπε να πάρω, ουσιαστικά περσίνονταν προς τη διαιά του Προεδρότη στο Δήμαρχο. Λοιπόν, στις 28 Οχδώου 2017, επαναλαμβάνω δηλαδή εδώ και δύο μήνες ή παρά εφτά μέρες. Σε αυτό ζητούνταν ένα έγγραφο, ας μην επανέλθω, είναι η πράξη του Επιτρόπου Ιαργυντική για τον προσυμβατικό έλεγχο κλπ. Έχουν παρέλθει δύο μήνες. Το έγγραφο δεν είναι στα χέρια μου. Φυσικά αυτό δεν έχει τη χρήση του παραπώνου. Ξάλλω, η όχρηση θα επαναληφθεί με μια έγγραφη έτηση. Όπως έχω δικαίωμα. Είναι όμως άλλο ένα σημείο αυτής της πολιτικής πρακτικής, η οποία έρχεται από πολύ παλιά, που απαξιώνει λειτουργίες. Και έναν σύμβολο που ζητάει κάτι. Επίσης, αυτή είναι η μία επισήμανση και γίνεται γι' αυτό το λόγο. Όνου κάσετε αριθμός, έχω αναφυλθεί και σε άλλες. Υπάρχει ερώτημα. Να πάμε και σε κάτι... και αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλης ουσίας. Αλλά ας το πούμε και κάπως αλλιώς. Υπάρχει ερώτημα επίσης στις 28-27. Εγώ να αντιπαρέλθω όλα και να υπερκεράσω όλα τα άλλα. Που έχει να κάνει κάτι πάρα πολύ βασικό με την καταστρατήγηση του 80% του πρασίνου στο πάρκο. Η ίδια η μελέτη στην τεχνική περιγραφή της λέει ότι είναι 67%. Και αν κάποιος και το επιμετρήσει πολύ απλά μέσα σε μισή ώρα θα βρει ότι δεν ξεπερνάει το 70% με την καλύτερη... όσο πιο επηλικής να είναι. Ερωτάστε αυτό. Δεν απαντάτε. Δεν φέρνετε το θέμα προς παραλαβή, να συζητηθούν. Μπορεί να κάνουμε λάθος, μπορεί να κάνω λάθος. Παρά μόνο, προσέξτε, εισπράττεται η εξής απάντηση. Η οποία δεν είναι και εξειδικευμένη. Είναι ότι δεν θέλετε να γίνει το πάντα. Ότι πετάτε λάσπη. Δεν ξέρω, κοιτάω και τα χέρια μου. Εδώ γίνει και η παιδική μέθοδος. Ή πως έχω λάσπη. Γιατί δεν λέτε και ποιοι την πετάνε τη λάσπη. Και ποιοι δεν θέλουν. Και ποιοι κάνουν αυτά τα ερωτήματα επειδή δεν θέλουν να γίνει. Αυτό και άλλα. Μα είναι τόσο δύσκολο να το δούμε αυτό, να παραλυφθεί η μελέτη, να δούμε αυτά τα θέματα με τα οποία θα πιστεύουμε ότι όντως μπορεί να υπάρχει λάθος ή μπορεί να μην υπάρχει. Προσέξτε. Για μένα επαναλαμβάνω, δεν έχει να κάνει μόνο με τον Πάρκο. Πρόκειται περί πολιτικής πρακτικής. Κακώς την λέω πολιτική πρακτική. Είναι πολιτικάντικη πρακτική η οποία έχει καταδικαστεί και επαναλαμβάνεται. Διες, τρεις, τετράκες. Ψάχνω να βρω και σημείο μάλιστα που δεν επαναλαμβάνεται. Που υπάρχει άλλη αντίδεψη κεχλιά. Έτσι λοιπόν, τύνοντας ακριβώς για το θέμα, ανακοίνωσα και έφερα σε κοινωνία και του σώματος αυτές τις δύο επεμισυμάνσεις δείχνοντας για άλλη μία φορά το γενικότερο κάδρο. Εδώ αποτυπώνεται μία γενικότερη εικόνα που με αυτήν θα πάμε μπροστά, δήμαρχε, ή πίσω. Πάντως με αυτήν θα πάμε. Αυτή εφαρμόζεται. Αν πάει μπροστά, με αυτήν θα πάμε. Με την ίδια πολιτικάντικη πρακτική, η οποία μπορεί να οδήγησε και τη χώρα εδώ που οδήγησε, πάντως σίγουρα στο δήμο μας καταδικάστηκε. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Υπάρχουν ερωτήσεις. Ερωτήσεις που στην Δημοτική Αρχή υπάρχουν, κύριε Οριστοτραπεζιώτης. Σε συνέχεια, αυτό που είπε ο κύριος Ζώκος. Ένα ερώτημα όμως στο δήμαρχο. Υπάρχει περίπτωση να έρθει η μελέτη του Πάρκου στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιτέλους να μάθουμε και εμείς ακριβώς τι λέει και να υποβάλλουμε τις παρατρίσεις μας. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε τώρα, το κρατάτε και το προχωράτε, ερήμινη του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς τη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου και ό,τι μαθαίνουμε, μαθαίνουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή μαθαίνουμε τώρα, σήμερα, είδαμε την απόφαση, τμήμα της αποφάσισης από τον κύριο προσχολείο. Εσείς γιατί αυτά τα στοιχεία δεν τα φέρνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως προς το Πάρκο. Γιατί δεν θέλετε τη μελέτη, τι περιμένετε. Έχετε από το Μάρτιου που υποσχεθήκατε... Παρακαλώ, κύριε Δήμαρχε. Παρακαλώ, αφήστε μας. Κύριε Τραπεζιώτη, ολοκληρώστε. Το ερώτημα είναι αυτό. Αν σχεδιάζει και πότε να φέρνει μελέτη, για σύσσοδο με το Συμβούλιο. Ευχαριστούμε, κύριε Τραπεζιώτη. Λοιπόν, ξεκινάω από την τελευταία ερώτηση για να πω ότι αυτό το απάντησα στην προηγούμενο Συμβούλιο, μιας και έχουμε επιλεκτική μνήμη, ή δεν παρακολουθείτε. Είπα και ποια είναι η διαδικασία που προβλέπετε. Με βάση του νόμου του 2015 που αφορά τις διαχειριστικές μελέτες, το είπα στον κύριο μου σχολείο στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το ακούστε όλοι. Ποια είναι η διαδικασία και ακολουθούμε τη διαδικασία του νόμου. Αυτό, έτσι όπως προβλέπετε. Πάμε παρακάτω. Να πω καταρχάς για το θέμα της εκτροπής του αχελώγου. Θα έπρεπε να έχετε ακούσει τις δηλώσεις που έκαναν. Αυτό που είπατε κύριε Ρόκο, να μην αφήνετε περίπτωση, το είπα ότι υπάρχει ένα τρίτο σενάριο που φαίνεται τώρα και η κυβέρνηση λέει ότι θα το απαλείψει. Και τους είπαμε απαλείψτε το. Το τρίτο σενάριο είναι το σενάριο μιας μυρικής εκτροπής, που εμείς ζητάμε να απαλειφθεί πλήρως. Τέλεια. Το έχω κάνει και σε δηλώσεις. Υπάρχει το αρχείο στον αχελώγο παντού. Μπορείτε να το δείτε. Ήταν από τη μέρα που συζητιόταν τα σχέδια διαχείρισης υδάτων στο Μυσολόγι. Κοιτάξτε να δείτε. Εάν ακολουθούμε πολιτικά αντικές ή πολιτικές επιλογές ή πολιτικές επιλογές θέλουμε να είναι έτσι ή αλλιώς, αφήστε στο τέλος να το κρίνει ο κόσμος. Γιατί οι πολιτικά αντικές λογικές είναι αυτές οι οποίες απλά θέλουν να δημιουργούν προβλήματα και να προχωράνε ζητήματα. Εάν ψάξουμε να βρούμε το οτιδήποτε, ή ψάχνουμε να βρούμε μια γωνία στο δεκάριο, όπως λέγανε, για να δημιουργήσουμε θέμα, αυτός είναι ο σκοπός μας ως πολιτικό όργανο, να ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι η πολιτική. Αυτό είναι η πολιτικά αντική λογική. Η πολιτική είναι η στόχευση. Η πολιτική είναι, ζητάμε και κάνουμε το ορθό που αφορά τους πολίτες. Το Πάρκο δεν είναι καμιάς δημοτικής αρχής, ούτε θα είναι καμιάς δημοτικής αρχής, ούτε κανένας δημάρχος. Το Πάρκο θα είναι των δημοτών του Αγρινίου, όπως και όλα τα έργα που γίνονται και που θα αποδοθούν στους πολίτες. Να τελειώνουν αυτές οι λογικές. Ψάξτε άλλα επίπεδα αντιπολίτευσης. Ποια είναι η επίπεδα αντιπολίτευσης του αν έχει ξεφύγει ένα κόμμα ή μια τελεία σε μια εισήγηση ή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι αστείο και μόνο. Σας ακούνε εκεί έξω και λένε μ' αυτό ασχολείστε. Κύριε Τραπεζιώτη, πέρυσι μας εγκαλούσατε ότι δεν είχαμε σωστό περίπτερο στην έκθεση του ενακτικού τουρισμού στο ένα στο άλλο. Κατά την πάγια τακτική σας διαβάζετε ένα κομμάτι από τη συνέντευξή μου. Για να το διαβάσουμε λοιπόν όλη τη συνέντευξή μου και να το δώσουμε γιατί εδώ είπαν δημοσιογράφοι που ήταν εκεί. Είπα λοιπόν ότι στο Δήμο Αγρινιού ξεκινήσαμε από το μηδέν γιατί υπήρχε ένα τμήμα τουρισμού στο οργανόγραμμα το οποίο δεν λειτουργούσε. Αυτό είπα. Επίσης είπα στο τέλος και αν θέλετε υπάρχει και αυτό, υπάρχουν ηχητικά. Θα τα φέρουμε. Είπα λοιπόν εκεί ότι ευτυχώς που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε το λίντερ και έγιναν δράσεις που αφορούσαν τον ενακτικό τουρισμό και τον οικοτουρισμό τόσο στην Τριχωνίδα όσο στην Ελληνική Αυπακτία όσο παντού. Επίσης ξέρω πολύ καλά τι λέω και μάλιστα το έκανα και σαν παρέμβαση αυτό το συγκεκριμένο γιατί ήθελα να πω ότι έχουν γίνει πράγματα τα οποία δεν έχουνε συνδεθεί μεταξύ τους. Γιατί το να κάνεις αποσπασματικά ένα έργο εδώ, μια δράση εκεί, αυτά μαζί για να αποτελέσουν ένα πατκέντο τουρισμού θα πρέπει να βρεις ένα τρόπο να τα ενώσεις. Και αυτή πρέπει να είναι η λογική. Μην συνεχίζετε να το κάνετε. Μην προσπαθείτε να παραλάσετε τι λέμε. Όταν γίνεται μια καλή προσπάθεια να λέτε ότι έγινε μια καλή προσπάθεια. Την ώρα που μαγειρεύε εκεί, γιατί ήταν μία από τις δράσεις, γιατί αμέσως μετά γινόταν δράσεις στο εξωτερικό χώρο της έκθεσης, όπου όλο το πρωί ήταν ο δήμοσος Αγρινίου ο οποίος ήταν κυρίαρχος στην έκθεση, όπως έγινε και την Κυριακή το πρωί. Δίπλα μου, από τη μία πλευρά, ήταν ο Γενικός Γραμματέας τουρισμού, ο δήμαρχος της Ναυπάκτου και πιο δίπλα ο πρόεδρος του ΥΟΤ. Ξέρετε τι είπαν? Ότι αυτό που γίνεται εδώ με το μαγείρεμα πρέπει να το κάνουμε και στις εκθέσεις που κάνουμε στο εξωτερικό ο ΕΟΤ για την πρόθεση διαφόρων στην Ελλάδα. Εκεί μπροστά, και αν θέλετε είναι και ο δήμαρχος Ναυπάκτου και ίδιο. Επίσης, το περίπτερό μας χαρακτηρίστηκε από όλους το καλύτερο που υπήρχε και ότι ο δήμος Αγρινίου κυριαρχούσε πραγματικά εκεί. Η λογική της ισοπαίδωσης δεν έχει θέση, ούτε για την κοινωνία, ούτε ταιριάζει στους Αγρινιώτες. Ξέρω, καταλαβαίνω. Δείτε άλλους τρόπους να κάνετε το παιδιωτική. Όχι αυτούς. Και τέλος, για να πάω και στον κ. Μοσχολιό. Κύριε Μοσχολιό, την Παρασκευή εκείνη που είχαμε το Δημοτικό Συμβούλιο, το μεσημέρι με ενημέρωσε ότι πέρασε το τελευτατικό συνέδριο. Δεν είχε έρθει η απόφαση και αν δείτε, θα το δείτε και μπορείτε να ελέγξετε πάνω την Επιτροπο που πάει ταρχιδρομικά, ότι ήρθε με τα αργότερα μας τα μέσα της εβδομάδας της επόμενης. Είχαμε ενημερωθεί όμως ότι πέρασε. Εγώ αυτό που κατέθεσα είναι η απόφαση του ισαγγελέφετων. Και ξέρετε ότι πάνω και από τον Επίτροπο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο υπάρχει δικαιοσύνη που εκφράζεται μέσα από το αρμό διαοργανάτης. Και η δικαιοσύνη, λοιπόν, αποφαίνεται σύμφωνα με την απόφαση που σας κατέθεσα. Ότι η διαδικασία είναι νομιμή και ότι αλλιώς θα ήταν παράνομος ο δήμος να ακολουθούσε εκεί. Αυτή είναι η απόφαση της δικαιοσύνης και όχι καμιά άλλη. Ευχαριστώ. Ωραία. Λοιπόν, προχωρούμε στη διαδικασία. Όχι, κύριε Ραδάμη, δεν υπάρχει κάτι για να το πω ότι θέθετε. Όχι, κύριε Ραδάμη. Δεν είναι η δεστάδιο που προβλέπετε επειδή εγκαλείται... Πήγαινε μια ως προς το προεδρείο πριν από τον κύριο Ρόκο, αν θυμάμαι καλά. Το προεδρείο δεν είναι δυνατό να εγκαλείται κύριε Ρόκο επειδή οι υπηρεσιακοί παράγοντες ή οι διοικητικοί υπέθυγοι δεν σας έχουν αποδώσει έγγραφα που ζητήσατε ή που ήταν από τα παραλάμματα. Μου δεν ημήθητο με σημέρι και μου ζήτησε ο κύριος Καλλαντζής και ο κύριος Φαρμάκης να έρθουν ως πρώτο, εκτός συμμερισίας, ένα θέμα από τις συμμερισσίες διατάξεων που αφορά την έγκριση διενέργειας προμήθειας εδών σύντησης για την καλύψη των αναγκών των υπηρεσιών του Δημαγρινίου και αφορά πρωτίστως, συνολικά, αφορά όλα και κούλμα και πάσκαλα, αφορά την αίσθηση του κοινωνικού παντοπολίου για τα Χριστούγεννα, να προλάβουν να ενισχύσουν το κοινωνικό παντοπολείο. Αν δεν έχετε αντίρρηση, θέλετε να συμπειρώσετε κάτι, κύριε Φαρμάκη, βλέπω ότι είστε και εις συγγιτής, ή κύριε Καλλαντζή, θέλετε να... Ναι, εγώ θα ήθελα να πω ότι υπήρξε μια καθυστέρη, όσον αφορά τη συζήτηση, διότι στις 12 Οκτωβρίου, περιμέναμε μια νέα διάταξη, όσον αφορά τη συσκευασία, πώς θα διανέμεται το κρέας και τα λίπα. Υπήρχε μια καινούργια διάταξη και έπρεπε να είμαστε μέσα σε αυτή τη διάταξη. Δυστυχώς αυτό μας κράτησε πίσω, πίσω, πίσω. Πρέπει να το βάλουμε εκτός σημερισίες, να προχωρήσουμε στη διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού. Ωραία. Θα παρακαλούσαμε όλες τις υπηρεσίες τέτοια θέματα, να τα βλέπουν λίγο πιο ζεστά, να τα παρακολουθούν. Υπάρχει συμφωνία, η γνώμη σας, να εισέλθει... Εκείνο που είναι το ζητώμενο πάθος εκτός σημερισίες, είναι ότι δεν μπορεί να πάει στο επόμενο, κύριε Φαρμακή. Αυτό είναι το θέμα, έτσι. Ναι, γιατί θα καθυστορίζουμε να πάμε εκτός Χριστουγέρον. Αυτό είναι βασικά. Δεν μπορούμε να πάμε στο επόμενο. Όσοι διαβάζετε την εισήγηση, θα δείτε μέσα για Κούλουμα, για Πάσχα, για διάφορα. Αφόρα μόνο το κομμάτι, αυτό που επήγε, δηλαδή, για τα Χριστούγεννα. Υπάρχει συμφωνηγνώμη, ωραία. Εισέρχεται, κύριε Φαρμακή, για την εισήγηση του... Όση εισήγηση, να προβούμε σε ανοιχτό διαγωνισμό, προκειμένου να έχουμε το κρέας για τα Χριστούγεννα και την υπόλοιπη περίοδο του 2018. Υπάρχει κάποια ερώτηση που θέλετε σχετικά με αυτό? Με το πρώτο εκτός της Μερισσίας διατάξεις. Μια ερώτηση. Στο μικρόφωνο, κύριε Καμένη, να καταγράφεστε μια ερώτηση. Ναι, επειδή αναφέρετε αυτό το ποσό των 6.500 ευρώ, που αφορά των τζενών φιλοξενίας και των οικειριών. Είναι ημερωτικά. Φιλοξενούμε ποτέ ή και κάποιους. Αυτά τα έξοδα, δηλαδή, καλά εμείς να τα ψηφίσουμε, αλλά... Αυτά αναμορφώνουν την κυρία Καμένου και σίγουρα θα έλθουν στον κοινωνικό παντοπολείο, αν δεν την κάνουν χρήση εκεί. Σίγουρο είναι ότι θα πάνε στα τρόφιμα πάντως. Ωραία. Λοιπόν, ευχαριστούμε. Ποιοι υπερψηφίζουν το πρώτο εκτός της Μερισσίας διατάξεις? Το μοναδικό, μάλλον, θέμα εκτός της Μερισσίας διατάξεις. Παμψηφεί? Παμψηφεί το εκτός της Μερισσίας διατάξεις. Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Καλατζής θα απαντήσει την πρόταση την οποία έκανα. Θα ανακαλέσει αυτό το οποίοι είπε, για να ξέρω τι θα κάνω. Κύριε Τραπεζιώτη, επειδή αυτά που... Κύριε Καλατζή, αφήστε με λίγο και αν θέλετε μετά μπορείτε να είπε προσωπικό. Επειδή αυτά που αναφέρετε για τον κύριο Καλατζή, δεν αφορούν κάτι το οποίο υπόθηκε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι υποχρεωμένος ο κύριος Καλατζής μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει καμία ανάκληση. Συνεχίζουμε. Αποδοχή χρηματοδότησης του έργου λειτουργική αναβάθμιση επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιονατολική είσοδο της πόλης Αγρινίου. Κύριε Παμπαναστασίου. Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Αγρινίου πρώτος σε όλη την Ελλάδα κατέθεσε τεχνικό δελτίο για ένταξη έργου στη βιώσιμα εστική ανάπτυξη. Και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να αποδεχτούμε τη χρηματοδότηση για το έργο λειτουργική αναβάθμιση επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιονατολική είσοδο της πόλης του Αγρινίου. Το έργο εντάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος αφορά την κατασκευή δύο κόμβων στο ύψος της Χαριλάδου, Τρικούπη και Κατράκη, ο ένας, ο δεύτερος στην Ηρακλήτου και αναμόρφωση μιας υποβαθμισμένης περιοχής που την χάνει να είναι και η είσοδος της πόλης. Είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο έργο. Και θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως όλους τους συνεργάτες και κυρίως τις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες ετοίμασαν σε πραγματικό χρόνο ρεκόρ όλες τις μελέτες αφού προηγήθηκαν και οι συγκοινωνιακές, γιατί είναι και ένα έργο που είχε συγκοινωνιακά ζητήματα στους κόμβους, δηλαδή αυτό ενωλίγεις να πω ότι πέρυσι στη συγκοινωνιακή μελέτη είχαμε ψηφίσει και αυτό το τμήμα, γιατί είχαμε επικεντρωθεί τότε και κάπου δεν ψηφιζόταν μόνο για το κέντρο. Και επίσης να αναφέρω ότι το έργο αυτό δείχνει και τον προσανατολισμό. Ότι η βιώσιμη αστική ανάπτυξη δεν αφορά μόνο του κέντρου. Από τα 18 εκατομμύρια περίπου των έργων, γιατί τα άλλα τρία περίπου αφορούν την επιχειρηματικότητα. Τα τέσσερα αφορούν το κέντρο του Αγρινίου και τα άλλα δέκα τέσσερα είναι στην περίμετρο. Έχουμε κάνει έναν εξαιρετικό σχεδιασμό. Θα το βλέπετε σιγά-σιγά με τα έργα που θα εντάσσονται, γιατί τότε θα κάνετε και περισσότερο φόκους στο κάθε αντικείμενο. Και θα δείτε ότι είναι στοχευμένα, λύνουν ζητήματα και προβλήματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί χρόνια στην πόλη και μπορεί να υπληθούν. Και νομίζω ότι όλοι μας θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τρέξουμε και να εντάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα υπόλοιπα έργα, έτσι ώστε να υλοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα αυτό της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Σε ευχαριστώ. Υπάρχουν ερωτήσεις. Κύριε Σατανάκος. Έχει μια ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Συζητείτε, έτσι, το ζήτημα έτσι της αποδοχής χρηματοδότησης λειτουργικής αναβάθμισης του επιχειρηματικού κέντρου στην νοτιοανατολική είσοδο της πόλης Αγρινίου. Ο κύριος δήμαρχος είπε πριν ότι έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες συγκοινωνιακές και λυπές μελέτες. Από την πρόχειρη επισκόπηση του συγκεκριμένου έργου, αυτό, όπως φαίνεται, πρόκειται να κουμπώσει με ένα τμήμα της παλαιάς τώρα πια Εθνικής Οδού Αντιρίου Ιωαννίνων, η οποία έχει αυτά τα ζητήματα που έχει και η οποία έχει επασχολήσει επανειλημμένο στο Δημοτικό Συμβούλιο και πάντα με την ευφεκαιρία και την αφορμή πολύ τραγικών συμβάντων και περιστατικών, τα οποία συνεχίζουν, βέβαια, χωρίς να είναι θανατηφόρα. Κάθε μέρα είναι συνημερήσια διάτεξη κάποιο τροχαίο ατύχημα εκεί. Αυτό λοιπόν έχει να κάνει με το εξής και με αφορμή το συγκεκριμένο λοιπόν ζήτημα. Έτσι, να μας δίνει μια ευκαιρία να ρωτήσουμε το εξής. Πρώτα απ' όλα, το συγκεκριμένο έργο αυτό, της ανακατασκευής της πρώην Εθνικής Οδού από τον κόμβο της Ερμίτσας μέχρι τον κόμβο πρώην Αλιμέντα, πώς λέγεται, έχει παραλυφθεί? Γιατί δεν έχει παραλυφθεί? Πρόκειται να παραλυφθεί? Από εκεί και πέρα, και ουσιαστικά, να είναι η επίσημη θέση, αν υπάρχει επίσημη θέση, του Δήμου Αγρινίου και των τεχνικών του υπηρεσιών σε αυτό το εξόχους προβληματικό κομμάτι. Δηλαδή φαίνεται ότι ο Δήμος Αγρινίου λίγο πολύ αποδέχεται, ανεξάρτητα από το ζήτημα της παραλαβής του συγκεκριμένου τμήματος, αποδέχεται στην ουσία το ορθό της κυκλοφοριακής διευθέτησης αυτής που έχει γίνει. Ένα. Δεύτερον, αν δεν το αποδέχεται, έχει θέση, πώς πρέπει να μεταρρυθμιστεί ή διαρρυθμιστεί το συγκεκριμένο έργο. Τρίτον, υπάρχει, σκέφτεται να εγείρει, να βάλει κάποιο ζήτημα, προκειμένου να εξεπεραστεί ο σκόπελος, ότι τούτο το τμήμα ανήκει ακόμα στην αρμοδιότητα της περιφέρειας. Υπάρχει δυνατότητα υπό τα νέα δεδομένα, ας πούμε, της λειτουργίας της Ιωνίου Οδού, αυτό να περάσει στην αρμοδιότητα του Δήμου. Έχει θέση, λοιπόν, και για το ουσιαστικό του κομμάτι, πώς σκέφτεται να πράξει στη συνέχεια. Με την έννοια ότι είναι ένα εξόχως προβληματικό κομμάτι, γνωρίζετε άπαντες ότι καθημερινά πρέπει άλλωστε να γινόσαστε και μάρτυρες παραπώνων, καταγγελειών, υπομνημάτων από τον κόσμο, ας πούμε, της περιοχής. Δεν μιλάω καν για το ορθό της κατασκευής, το οποίο όποιος και να περάσει καταλαβαίνει ότι είναι πλημμυρισμένο, φαντάζουμε, αυτήν την ώρα, που έχει μπρέξει κλπ. Και η ερώτηση που συνέχεται τώρα πέρα από τα επιμέρους ερωτήματα με το συγκεκριμένο θέμα, με ποιον τρόπο, λογικά, θα έπρεπε να υπάρχει μια θέση του Δήμου, πώς πρέπει, τι πρέπει να γίνει εκεί να μεταρρυθμιστεί και πώς εκείνο το πράγμα θα κουμπώσει με το συγκεκριμένο έργο. Γιατί εγώ δεν αντιλαμβάνω το εξής. Λοιπόν, θα θεωρηθεί δεδομένη η διαρρύθμιση που υφίσταται αυτή τη στιγμή. Η διαρρύθμιση που υφίσταται αυτή τη στιγμή στην παλαιά εθνική οδό. Γιατί ουσιαστικά αυτά τα έργα συνέχονται. Είναι η νοτιανατολική είσοδος της πόλης. Ωραία, εντάξει. Θα πατήσω τη καινέργεια. Κάτσετε να δείτε. Καταρχάς δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο από αυτό που ρωτάτε. Δηλαδή, εδώ τώρα κάνουμε αποδοχή χρηματοδότησης ενός έργου, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την εθνική οδό. Απλά να σας πω κάποια ζητήματα, τα οποία πραγματικά ο δήμος προσπαθεί και τα τρέχει. 1. Δεν έχει γίνει παράδοση του έργου από το υπομεδεί και παραλαβή του έργου από την περιφέρεια, που είναι ο δικαιούχος με την έννοια ότι είναι στην ευθύνη του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο έχει κάνει τραγικά λάθη κατά τη διάρκεια της κατασκευής αυτής. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, παρά το γεγονός ότι το παραλάβαμε ολοκληρωμένο το έργο, μάλλον είναι όπως ήταν μέχρι τώρα, είχε τελειώσει δηλαδή σε αυτή την κατάσταση, βάλαμε τις ενστάσεις μας. Κάναμε συνερχείς επαφές με το Υπουργείο με υπηρεσιακούς παράγοντες. Ήρθαν εδώ διευθυντές των υπηρεσιών της ΕΙΔΕΧΣ, μελετητές. Υπήρχε και το θέμα με τον Αγρίνιο Καρπενίση. Τους είπαμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο το οποίο έχει συμβεί, είναι λάθος. Τον ίδιο τον Υπουργό έχω ενημερώσει. Έχει κλείσει και η Πανεπιστημίου με αυτό το έργο, που είναι τραγικό και δημιουργεί προβλήματα. Έχω συζητήσει και με τον Περιφερειάρχη και με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη τον κ. Λύτρα την κατασκευή ενός ενδεχόμενου κόμβου εκεί μπροστά στην είσοδο της Πανεπιστημίου. Ενός δηλαδή άλλου κυκλικού δακτυλίου. Από την άλλη, αυτό που θέλουμε και θα προσπαθήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα επειδή πλέον αυτό δεν είναι πρωτεύον εθνικό δίκτυο, πρέπει να κατέβει η κατηγορία. Δηλαδή εννοώ το κομμάτι το οποίο είναι από την ερμίτσα μέχρι τουλάχιστον στον κόμβο αμαλίας που λέμε. Γίνονται προσπάθειες. Εδώ όμως δυστυχώς, που θα του πω, υπάρχει ένα κράτος και ένα υπουργείο το οποίο αν μήτι άλλο δεν λειτουργεί σωστά. Οι υπηρεσίες οι οποίες έχουν κάνει λάθη και δεν προσπαθούν να διορθώσουν, δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν καινούργια μελέτη για να αλλάξουν αλλά αφού παραδοθεί το έργο, γιατί πρέπει να κλείσει η εργολαβία, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί και είναι παράδοξο το γεγονός, και είμαστε στο έλεος αυτής της κατάστασης. Με την έννοια ότι ως δήμος δεν έχουμε, ούτε στην αρμοδιότητά μας είναι, αλλά ακόμα και η περιφέρεια που προσπαθούμε να εντάξουμε σε ένα έργο που έχουν ετοιμάζει η περιφέρεια, αυτή τη δημιουργία του κόμβου, αυτό μπορεί να γίνει αφού παραδοθεί το έργο. Δηλαδή πρέπει να κλείσει η ιστορία της προηγούμενης εργολαβίας. Ωραία. Και κλείνουμε με αυτό κύριε Δήμαρχε, γιατί μπαίνουμε σε θέμα. Η εκτίμηση είναι συγκεκριμένη. Ο δρόμος έπρεπε να έχει διαχωριστικό να είναι κατασκευασμένος περίπου όπως είναι το κεντρικό κομμάτι του Αγρινιού, από την είσοδο του Αλιμέντα μέχρι και μετά τον Άγιο Δημήτριο, στον κόμβου. Εμείς είδαμε το εξής, όσον αφορά το έργο που συζητάμε σήμερα. Όπως και να γίνει, είναι είσοδος της πόλης σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο είναι προβληματικό στη λειτουργία του. Έτσι, λοιπόν, τον κόμβο τον σχεδίασε ως συγκοινωνιολόγος που είχαμε. Και στη συνέχεια οι υπηρεσίες του Δημού ήρθαν και συνδέσαμε όλα αυτά, γιατί πραγματικά είναι ένα προβλήμα, και τα ενώσαμε και τα εντάξαμε σε αυτό το έργο. Πραγματικά θα ανακουφήσει κυκλοφοριακά την είσοδο της πόλης, το έργο το συγκεκριμένο. Για το άλλο πρέπει να κλείσει η εργολαβία. Και αυτό είναι θέμα του Υπουργείου να κλείσει η εργολαβία. Υπάρχουν τοποθετήσεις, τοποθετήσεις, συνάδελφοι, υπάρχουν ο κ. Μερμήγκης και ο κ. Ρόκος. Ο κ. Τραπεζιώτης, ο κ. Μερμήγκης, ο κ. Καζαντζής και ο κ. Ρόκος. Κ. Τραπεζιώτη. Εγώ δεν ξέρω τι λέει η μελέτη, αλλά προσπαθώ να το φανταστώ εκεί. Κάνετε δύο κόμβους σε απόσταση από τον κεντρικό κόμβο, εκεί που είναι το σπίντερ, 50-70 μέτρα περίπου. Ο καθένας. Λειτουργικά και αισθητικά δεν μου φαίνεται το όρθο. Θα μπορούσε να γίνει μια άλλη ρύθμιση. Πέρα είναι αυτό όμως, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι δεν είδα σε αυτή την πρόταση εδώ που κάνατε καμία παρέμβαση σε ένα σημείο το οποίο είναι καρμανιόλα. Έχουμε τρεις θανάτους, έμπρος στον τουκτέλ. Δεν ξέρω αν ακούει κανένας τώρα. Ένας έφυγε, ο άλλος τέει από εκεί. Ο δήμαρχος είναι μέσα, ο άλλος κουβεντιάζει από εκεί. Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά. Λοιπόν, επειδή γυρίσατε και το εκτιμώ κύριε Δημοχή. Πείτε μου γιατί, εγώ είπα ανεξάρτητα από τις κυκλοφοριακές εθνίσεις και παρεμβάσεις που κάνετε με τους κόμβους, εκατέρωθεν εκεί του κεντρικού κόμβου, λειτουργικά και αισθητικά δεν μπορώ να το διανοηθώ. Μου φαίνεται ότι δεν αξίζει τον κόπο έτσι πώς το πάτε, θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Λέω το εξής, δεν υπάρχει καμία παρέμβαση μπροστά από τοκτέλ. Σε ένα σημείο καρμανιόλα που έχουμε θανάτους. Τώρα μη λέτε δεν μπορούμε, γιατί κάποτε σε ένα δημοτικό συμβούλιο πέρσι, μας είπατε, σε μια εβδομάδα θα το λύσω εγώ, θα βάλω πλαστικά και με άμμο μέσα και το κλείσα και τονίξα. Πάτε πάτε τώρα! Τώρα δεν μπορεί καλά! Τώρα δεν μπορεί! Παρακαλώ συνάδελφοι, ολοκληρώστε κύριε Τραπεζιώτη. Σάνδελφοι, αφήστε τον ομιλητή να ολοκληρώσει. Ο δήμαρχος σε μια εβδομάδα μας είχε πει, εδώ το θυμούνται όλοι οι δημοτικοί συμβούλια καταγεγραμμένα στα πρακτικά. Θα δώσω πλαστικά με άμμο και θα τονίσω το θέμα. Και τώρα μας λέει δεν μπορώ, δεν έχω δυνατότητά του. Ας μας δώσει μια εξήγηση. Αυτό θέλετε? Αυτό θέλω. Ωραία. Να δώσω εγώ την εξήγηση τον κύριο Τραπεζιώτη, ο οποίος θέλει να μου απαντήσει τώρα τι έγινε η μηνιτήρια αναφορά, που έκανε καταπαντός υπευθύνου για το ατύχημα μπροστά στο κτέλ. Παρακαλώ, συναδελφέ. Κύριε Δήμαρχε και κύριε Τραπεζιώτη, ή θα με αφήσετε να διευθύνω ή θα το διακόψω. Λοιπόν, ολοκληρώστε κύριε Δήμαρχε. Ένα, να μας πει γιατί ο κύριος Τραπεζιώτης έρχεται εδώ να κάνει show κάθε φορά. Ήρθε λοιπόν πριν χρόνο και είπε, θα κάνω καταθέσω μηνιτήρια αναφορά, η παράταξή μας, καταπαντός υπευθύνου για το ατύχημα που έγινε μπροστά στο κτέλ. Θέλω να μου πει αν την κατέθεσε και τι έγινε, αν υπάρχει πορίσμα. Δεύτερον, επειδή εγώ γνωρίζω ποιες είναι οι αρμοδιότητές μου ως δήμαρχος, ο κύριος Τραπεζιώτης θέλει να το παραγνωρίζει ότι δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα επί της Εθνικής Οδού και μπροστά στο κτέλ. Απλά, θέλει να δημαγωγεί. Είπα λοιπόν προηγουμένως ότι, ζητάμε τη δημιουργία ένας κόμβου, σε αυτή τη φάση εκεί, για να ανοίξει η πανεπιστημίου και ζητάμε και την αναδιαρρύθμιση της Εθνικής Οδού, όπως είναι και το υπόλοιπο κομμάτι. Είναι ξεκάθαρο ότι ζητάει ο δήμος. Παρακαλώ, οι τοποθετήσεις να είναι καθαρά πάνω στο θέμα, για να μην ξεφεύγουμε. Δύο κουβέντες. Δώχομαι ως προς το προσωπικό, για να πάρετε μια απάντηση για ένα λεπτό και μόνο, κύριε Τραπεζιώτη, σε αυτό που ρωτάω τον κύριο δήμαρχο. Απαντώ λοιπόν στον κύριο δήμαρχο και ενημερώνω και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ότι πριν μία εβδομάδα είχα συνάντηση με την εισαγγελέα πρωτοδικών αγρινίου, την κυρία Σαμουρκασίδου. Την ερώτησα πού βρίσκεται, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση αυτή. Μου απήντησε ότι ολοκληρώθηκε η προκαταρτική εξέταση. Ελείφθησαν καταθέσεις από διάφορους μαρτύρους υπαλλήλους του Υπουργείου και τα λοιπά, και εδώ της περιοχής της δικιάς μας. Και όλα τα στοιχεία κατατείνουν στην άσκηση ποινικής διόξωσης. Εκεί όλα που προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία είδα εγώ στην δικογραφία, είναι ότι δεν υπάρχει κυκλοφοριακή σύνδεση το κτέλ με τον δρόμο. Γιατί θυμάστε όλοι εδώ ότι ο κύριος δήμαρχος πήγε στο γραφείο του μέσα, μίλησε με τον κ. Καψικαντέτη και ήρθε εδώ και μας είπε πανγκυρικά, έχει σύνδεση το κτέλ. Παρακαλώ! Κύριε Τραπεζιώτη, δεν υπάρχει σύνδεση του προσωπικού σας με το θέμα. Έχετε ζητήσει κύριε Μοσχολία επί προσωπικού για ένα λεπτό. Κύριε Μοσχολία! Κατά παρέκριση! Για ένα λεπτό. Αν ανοίξει αυτό, εντάξει. Καταρχήν, εμείς θα το ψηφίσουμε την χρηματοδότηση, όπως ψηφίζουμε και κάθε χρηματοδότηση που έρχεται στο Δήμο. Σημειώνουμε ότι είναι το πρώτο έργο ΕΣΠΑ. Τώρα, επί της ουσίας, έχω κι εγώ ορισμένες εριστάσεις, τις οποίες δεν υπάρχει λόγος να τις καταθέσω, που έχουν να κάνουν με την, πώς τη λένε, εκεί στους κόμβους, με τη συμπίκνωση, ας πούμε, πολλών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Αυτό έχω μια επιφύλαξη, ως μηχανικός το λέω αυτό, η οποία θα δούμε πώς θα λειτουργήσει στο μέλλον. Μιλάτε, κύριε Δημαρχο, ότι δεν είναι αρμοδιότητα. Και εκεί που κάνετε την παρέμβαση αυτή, εθνικός δρόμος είναι. Δεν έχει καταργηθεί ακόμα. Ο παλιός εθνικός δρόμος είναι. Και εκεί που κάνετε τον κόμβο. Εθνικός δρόμος είναι και εκεί. Εάν, λοιπόν, υπήρχε η βούληση να γίνει ένας κόμβος και μπροστά στο χέρι, θα μπορούσε να γίνει. Κατανοώ ότι ενδεχόμαι ως ένα ακριβό έργο, αλλά και να το απαιτείτε από την κεντρική εξουσία ή από την περιφέρεια. Αλλά όμως, μη λέτε ότι δεν έχετε την αρμοδιότητα και ότι δεν θα μπορούσατε να το κάνετε. Γιατί και εκεί που κάνετε την παρέμβαση και εκεί εθνικός δρόμος. Ευχαριστούμε. Κύριε Μερμήγκη. Νομίζω ότι κάθε φορά που θα έρχεται ένα θέμα που θα φορά το περίφυμο ΒΑΑ και τα περίφυμα έργα ΕΣΠΑ, όλο και πιο πολύ θα δικαιώνεται η πολιτική τοποθέτηση που έχω κάνει από την πρώτη στιγμή για το ΤΕΣΤ ΕΣΠΑ. Ποιος ο σκοπός τους, αν εξυπηρετεί ή όχι τις πραγματικές κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες ή αποτελεί μάντα μεταφοράς πλούτου στις εθνικές εξουσίας. Και το λέω αυτό, γιατί μετά την εύστοχη, κατά την άποψη μου ερώτηση που έγινε από τον συνάδελφο Πελοπίδα, δείχνει, αλλά και σε απάντηση που σε προηγούμενο θέμα έδωσε ο δήμαρχος με αφορμή τη δήλωση του κυρίου Τραπεζιώτη για το αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν υποδομές και το τι αποτελεί η μάντα μεταφοράς πλούτου σε συγκεκριμένες τσέπες. Υπάρχουν υποδομές και το τι αποτύπωσε το περίφυγμο Λίντερ στην περιοχή μας και τα λοιπά. Μια σχήμα από αυτούς που έχω φέρει το θέμα της αναπτυξιακής και το αναπτυξιακό της αποτύπωμα στην περιοχή. Λοιπόν, νομίζω ότι αποδεικνύεται για πολλοστή φορά, έτσι περίτρανα, ο κατακερματισμός, η έλλειψη συνοχής, η έλλειψη σχεδιασμού, που μπορεί σε μια πρώτη ανάγνωση να αναδεικνύει ένα παραλογισμό που επικρατεί σε όλη την επικράτεια της χώρας, εμείς κάνουμε μια άλλη ανάγνωση, πιο πολιτική, ότι δεν υπάρχει κανένας παραλογισμός, είναι στοχευμένη, δεν γίνανε τα χρηματοδοτικά αυτά προγράμματα για να εξυπηρετήσουνε λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες, αλλά για να εξυπηρετήσουνε συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτό συνεχίζεται με τον ίδιο βαθμό, με την ίδια ρότα κτλ. Και ακόμη κι αν δεχτούμε, γιατί πραγματικά έχω κι εγώ απορίες που δεν έχει νόημα τώρα εδώ να τις συζητήσουμε, μιας και δεν έχω και την ειδικότητα του μηχανικού ή του συγκρονιολόγου για όλα αυτά, αλλά ας δεχτώ καλή την πίστη ότι πραγματικά θα ανακουφήσουνε στα συγκεκριμένα σημεία αυτές οι παρεμβάσεις. Την ίδια στιγμή όμως, η γύμνια, που είναι η είσοδος της πόλης, που είναι ο μοναδικός πυλώνος, όπως είναι το κτλ, γιατί ως γνωστόν δεν έχουμε τρένα, δεν έχουμε αεροδρόμιο, δεν έχουμε δηλαδή άλλο τρόπο να εισέλθουμε ή να φύγουμε από αυτή την πόλη, θα παραμένει για να δείχνει ακριβώς αυτό που υποστηρίζω. Ότι μπορεί να πέφτουν εκατομμύρια δεξιά και αριστερά και την ίδια στιγμή λίγα μέτρα από εδώ, λίγα μέτρα από εκεί, θα υπάρχει η καρμανιόλα, που κάθε μέρα θα έχουμε ατυχήματα και αραιά και πού θα έχουμε και καντιλάκια για να θρυνούμε και να μνημονεύουμε νέους ανθρώπους. Όλα αυτά μαζί. Από το ίδιο κράτος, με αυτές τις υπηρεσίες, με αυτόν τον τρόπο, με παρατηρήσεις και αντεγλήσεις που ερχόμαστε εδώ να κάνουμε, επί της ουσίας για να μπορέσουμε αύριο το πρωί να κάνουμε κάτι πέρα από το ΒΑΑ. Αυτό το θέμα και να μπορέσει κάπως να συνδεθεί. Μπορούμε εμείς, αν ανυπότακτο, είχαμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Παμφθηνή, η οποία μπορεί να λύσει το πρόγραμμα αύριο το πρωί. Ακόμη και αν αναγκαστεί η Δημοτική Αρχή να συγκρουστεί εντός εισαγωγικών με το τυπικό μέρος ή την ομιμότητα, ότι δεν έχει παραληφθεί κτλ. Ωραία, ας εγκαλεστή γι' αυτό το πράγμα, προκειμένου να διασφαλιστεί μέχρι να παραληφθεί ο δρόμος από τους ανάγκητους του Υπουργείου, να τους χαρακτηρίσουμε έτσι. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Ήταν συγκεκριμένη η πρόταση. Σερματόσχινα ελαστικό στη μέση, να μην υπάρχει ορατότητα, γίνεται αύριο το πρωί μέσα σε μια μέρα. Υπάρχει λύση. Μπορεί να γίνει αύριο το πρωί. Δηλαδή τι θα περιμένουμε, να βρέξει έσπα και γι' αυτό. Με αυτή την έννοια, είναι πολιτική η προσέγγιση που κάνω και δεν είναι προσωπική. Δεν μπορώ να το καταψηφίσω, γιατί έχω μια συνολική αντίθετη άποψη με αυτό το πράγμα που λέγεται έσπα λύτερ κτλ. Βγάζω σπυράκια και ξανθήματα. Έχω δυσανεξία. Μπορεί κάποιοι να χαίρονται. Εδώ φάνηκε κάπου ερώτημα που έχω κάνει, πώς ενωθήκαν όλοι αυτοί που συγκρούονται, για να την πέσουν σε εμένα στο δύθενο ερώτημα. Αυτό υπηρετούν. Ευχαριστώ. Ο κ. Καζατζής για τρία λεπτά. Αν και το θέμα σήμερα είναι αποδοχή της χρηματοδότησης, θα ήθελα να αναφερθώ γενικότερα σε αυτό το έργο. Δεδομένου ότι είναι συνδεδεμένη η χρηματοδότηση με το έργο. Δεν μπορούμε να πούμε, δηλαδή, ότι αποδεχόμαστε την πρόταση, το θέμα ένα, επειδή πρόκειται για χρήματα που θα εισρέψουν για κάποιο έργο. Αλλά θα πρέπει να δούμε και ποιο έργο είναι. Γιατί κάθε φορά που ψηφίζουμε μια χρηματοδότηση, ουσιαστικά αποδεχόμαστε και το έργο. Το ΒΑ είναι μια πρόταση, κ. Καζατζή θυμίζω, η οποία έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή ανέθεσε σε κάποιον μελετητή... Μην με διακόπτετε. Δεν σας διακόπτε. Λέω τη γνώμη μου. Απλά διευκρινείτε από αυτό που λέτε. Λέω, σας παρακαλώ, πολύ νεϊρή η άποψη του καθενός. Σας παρακαλώ, μην με διακόπτετε. Η Δημοτική Αρχή, λοιπόν, ανέθεσε σε κάποιον μελετητή, τη μελέτη για το πάρκο... Και έρχεται, λοιπόν, το ελεγκτικό συνέδριο και ουσιαστικά λέει, με λίγα λόγια, μιλάει για συγγνωστή πλάνη. Ξέρετε, παιδιά, η συγγνωστή πλάνη, εσείς που χασκογελάτε... Δεν μιλάμε για το πάρκο τώρα, όμως, έτσι? Είναι... Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Πρέπει να με παρακαλείτε, αλλά να είμαστε και πάνω στο... Είναι... Είναι η άποψή μου να αφήνετε να την ολοκληρώσετε. Άποψή σου ότι μιλάτε για ένα άλλο θέμα. Δεν είναι η άποψή σου αυτό. Να ολοκληρώσετε ότι θα την καταλάβει ο κόσμος όσο κι αν σας ενοχλεί. Η συγγνωστή πλάνη, λοιπόν, είναι πρώτη ξαδέρφη της βλακίας. Αυτό λέει ουσιαστικά το Ελληνικτικό Συνέδριο. Ότι αυτοί που αποφάσισαν την ανάθεση, απαλάσσονται για αυτό το λόγο. Πώς συνδέεται αυτό με το σημερινό θέμα, αφού έχετε αυτή την απορία. Συνδέεται με την προχειρότητα με την οποία έρχονται όλα τα θέματα του δήμου, με αυτή τη δημοτική αρχή, προς ψήφιση. Ξέρετε, επειδή το άκουσα 2-3 φορές όταν το λέει ο δήμαρχος, μάλλον δεν γνωρίζει το εξής. Πλέον, η είσοδος της πόλης δεν είναι στη συμβολή των οδών Χαρλάτ, Τρικούπη και Κατράκι. Η είσοδος της πόλης είναι πολύ νωρίτερα πλέον. Δεν ξέρω αν το γνωρίζει. Η πόλη έχει μεγαλώσει. Αυτή η είσοδος υπήρχε κάποτε που δεν υπήρχε ο κόμβος του Αλιμέντα. Όταν έγιναν όλα τα έργα, δημιουργήθηκαν άλλοι τέσσεριοι δρόμοι που οδηγούν στο κέντρο. Και είναι άλλο πράγμα είσοδος στο κέντρο, άλλο πράγμα είσοδος στην πόλη. Και επειδή κάθε πόλη φτιάχνει το σχεδιασμό της με τις μεγάλες τις υποδομές, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες τις υποδομές, που είναι το πανεπιστήμιο, το νοσοκομείο, το κτέλ, εδώ αυτά έχουν όλα, κατά κάποιο τρόπο, κρυφτεί. Δηλαδή δεν θα έπρεπε η είσοδος της πόλης να αποτελεί σε συνδυασμό με το κτέλ ένα ξεχωριστό κόμβο, όπου εκεί πλέον θα εσέχονταν τα αυτοκίνητα ασφαλώς στη Χαλλατρική Κούπη. Γιατί, κυρίες συνάδελφοι, η Χαλλατρική Κούπη δεν τελειώνει στην Κατράκη. Συνεχίζεται και φτάνει και πιο κοινό το κτέλ, για όσους δεν γνωρίζουν το Αγρίνιο, το λέω αυτό. Επομένως, η χρησιμότητα του έργου, όπως και στο πάρκο που προανέφερα, αλλά και σε άλλο κόμβο που έγινε στη βόλτα πλευρά της πόλης, η οποία μονίμως παραβιάζεται και η οποία δύθεν θα βοηθούσε στη κυκλοφορία, συνδέεται άμεσα και με τη χρηματοδότηση. Δεν μπορώ, λοιπόν, να αποδεχτώ μια χρηματοδότηση για ένα υποέργο του ΒΑΑ, το πρώτο λέει ο δήμαρχος, σε όλον τον κόσμο, σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορώ, λοιπόν, να αποδεχτώ ένα τέτοιο έργο και με τέτοια χρηματοδότηση, γιατί ουσιαστικά θα αποδεχτώ ένα λάθος. Ωραία. Ευχαριστούμε. Θα παρακολούσω τους ομιλητές να παραμένουν στο θέμα και να μην εμπλέκουν διάφορα θέματα με τα θέματα συζήτησης. Κύριε Ρόκο. Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς διαθέτωντας ένα λεπτό ίσως από το νομιλιάο, να κάνουμε δυο διευκρινήσεις με τα προηγούμενα. Δεν εγκάλεσα το Προεδρείο. Η έκτησή μου έγινε διά του Προέδρου, όπως επιβάλλεται από τον κανονισμό προς τον Πρόεδρο, ουσιαστικά της διά, προς τον Δήμαρχο. Άλλος δεν απάντησε. Δεν εγκάλεσα τον Προεδρείο. Σε καμία των περιπτώσεων. Έκανα μια επισήμανση. Τι σημαίνει αυτή η πρακτική και η μη απάντηση για αυτή η πολιτική πρακτική. Δεύτερον, ένα άλλο που διαθέτω πάλι τον χρόνο, είναι, κύριε Μερμήγη, και προς όλους τους σώματους, είναι μια παρανόηση. Το θέμα μας δεν ήταν να απαλειφθεί το σενάριο, να απαλειφθεί το σενάριο της εκτροπής του χιλιάδου και μικρής ποσότητας των 250 εκατομμυριών, αλλά να αποκλειστεί. Ζητήθηκε, αυτό επανέλαβε ο Δήμαρχος, αυτό ακριβώς που είναι και το λάθος, επανέλαβε, ζήτησε την απάληψη. Δεν μας λύνει το θέμα μας η απάληψη, μας το λύνει ο αποκλεισμός του περιβαλλοντικά, εφόσον εξεταστεί, που δεν γίνεται. Άρα μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή. Από το δικό μου χρόνο. Είναι επισημάνσης σε όλες τις περιπτώσεις. Απλώς, να υπογραμμίσω και στο πρωί, έχει πολύ μεγάλη σημασία, πρόεδρε αυτό. Δηλαδή, και συναρτάται με το έγγραφο πριν. Σήμερα ο κυρίος μου σχολιός μας διαβάζει ένα έγγραφο, το Ελεκτικό Συνέδριο, που ηρίστοιν παρόδο και το Ελεκτικό Συνέδριο είναι ένας από τους τρεις φιλώνες όπως είναι και το Ποινικό Δικαστήριο. Θα λέω καλά κύριε Τραπεζόδη και κύριε Καζαντζέ. Λέω το Ελεκτικό Συνέδριο δεν είναι και αυτό μέρος της δικαιοσύνης. Όπως είναι και το Ποινικό, όπως είναι και το Διοικητικό. Όπως είναι και το Συμβολίο της Επιτυχερδίας, ακριβώς. Λοιπόν, δεν υπολείπεται... Δεν υπολείπεται... Παρακαλώ. Τέλος πάντων, θέλω να πω... Κύριε Πρόεδρε, είναι δικός μου χρόνος. Αυτό το έγγραφο πρέπει διαμέσου εσάς να κοινοποιηθεί σε όλο το σώμα και όχι να το αναζητήσουμε εμείς από τον κύριο Μουσχολιό και δεν το έχει όλο και λίπα. Τώρα, επί του θέματος. Δεν θα τοποθετούμε να καθόλου γιατί είναι γνωστή η θέση μου. Και η θέση αυτή που έχει να κάνει με το Λευκό είναι αντίθετη της ερμηνείας που δίνει ο κύριος Μουσχολιός ότι εμείς παρόλο που λέει... Στρατηγικά δεν δεχθήκαμε το ΒΑ. Την αποδοχή την ψηφίζουμε. Σε αυτό το δίλημα επαναλαμβάνω και επειδή συνεχώς και αυτό και το επαναλαμβάνω, το να διερμηνεύεται η θέση μου θα είναι πολύ συχνό φαινόμενο και το επαναλαμβάνω κι άλλη μια φορά να καταγραφεί. Θα ήμουνα, εάν η συμπολίτευση δεν ήταν κανείς, να αποδεχθεί τα χρήματα, κύριε. Σε αριθμό ενώ, να αποδεχθεί το έργο, κύριε Μουσχολιέ. Εφόσον μπορεί, δεν είναι δικό μου το δίλημα, παραμόνομένο συνεπής με το ότι το στρατηγικό σχέδιο του ΒΑ δεν το υπερψήφησα, δεν λευκό, για τους λόγους που δεν θέλω να εξηγήσω που θα διπλωθούν, όπως λέει και ο δήμαρχος, τώρα που βλέπουμε πόσο αραιά είναι, πόσο δεν έχει στόχευση ή μάλλον μπορεί να έχει επικοινωνιακή μόνο, θα το δούμε. Μα πάρτε και βάλτε τα όλα να γίνουν τα έργα. Και θα τη βρείτε τη στόχευση, αν υπάρχει. Λοιπόν, υπό αυτή λοιπόν την έννοια, και επειδή δεν υπάρχει συνέπεια για κανένα όραμα φυσικά μέσω αυτού, γι' αυτό λέω, δεν ξέρω και αν είναι και επικοινωνιακό, και επειδή η ψήφη της συμπολίτευσης είναι υπέραρκετή για να γίνει η αποδοχή, δεν είναι δικό μου το δίλημα, είναι σε άλλον, θα ψηφίσω λευκό. Και θα το επαναλαμβάνω σε κάθε αποδοχή, διότι η διερμηνία, η οποία συμβαίνει, θα το επαναλαμβάνω λέω, διότι δεν είναι να αφήνω χώρο για διερμηνία, η οποία μπορεί να συμβαίνει σε οποιαδήποτε στιγμή. Ωραία. Υπάρχει δευτερομιλία? Δευτερομιλία υπάρχει από τους συναδελφούς, όχι. Εκλείστε κύριε Δημόργιο. Λοιπόν, για άλλη μια φορά, κάποιοι ενοχλούνται. Μην το κάνετε τόσο φανερά. Και το λέω στις αντιπολίτευσεις, που βάζουν ό,τι ζήτημα θυμάται ο καθένας. Μην το κάνετε τόσο φανερά, σας βλέπουν εκεί έξω κόσμους. Παίρνετε το λόγο για ένα θέμα και βάζετε άλλα ζητήματα. Λέτε ό,τι σκέφτεστε και για να πω δύο πράγματα, γιατί πρέπει να απαντιούνται. Λοιπόν, το αποκλειστή και απαλληφθή, κύριε Ρόκο, δεν είναι να αποκλειστεί από την περιβαλλοντική μελέτη που είπατε. Έχει τελειώσει το θέμα της περιβαλλοντικής μελέτης. Από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τώρα μιλάμε για απαλληλίωση ως εναλλακτικό τρίτο σενάριο από την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης ιδάτων. Για να ξέρουμε γιατί συζητάμε. Γιατί τα έχετε μπερδέψει όλα. Στην προσπάθειά σας, και δεν το λέω για τον κ. Ρόκο, για όλων, βάζετε άλλα ζητήματα, δεύτερα, τρίτα, οτιδήποτε... Κύριε Δήμαρχε, σε ποιο θέμα αναφέρεστε για να γίνει κατανοητό. Γιατί μίλησαν όλοι. Σε ποιο θέμα αναφέρεστε για να γίνει κατανοητό. Ναι, εννοώ για τη διαχείριση ιδάτων που αφορά τον αχελώ. Λοιπόν, όσα αναφορά τώρα τα υπόλοιπα ζητήματα, το καταλαβαίνω, δεν ακούσατε τον κ. Ρόκο. Όσα αναφορά, λοιπόν, τα υπόλοιπα ζητήματα, θα πω ένα πράγμα. Μην προσπαθείτε να ακυρώνετε προσπάθειες. Είναι πιο έξυπνη η πολιτική αντιπολίτευση κάποια πράγματα που είναι σωστά να συνενείτε και να εναντιώνεστε σε ζητήματα πολιτικής που δεν έχουν να κάνουν με ζητήματα τα οποία λύνουν προβλήματα σε αυτόν τον τόπο. Εν κατακλείδη, επειδή άκουσαμε πολλά, και το ΒΑΑ είναι στοχευμένο και το πρώτο έργο σε όλη την Ελλάδα που μπήκε σε βιώσιμη αστική ανάπτυξη και δεν το λέω εγώ, το υποπεριφεριάρχης προχθές που κάναμε την ανακοίνωση, είναι πραγματικότητα και είναι στο Δήμο Αγρινίου. Μην ακυρώνετε ούτε τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, αλλά κυρίως των εργαζομένων στον Δήμο που κάνουν πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, όπως έκαναν και στο παρελθόν και όπως και θα κάνουν και στο μέλλον, να προχωρήσουν τα ζητήματα που αφορούν αυτόν τον τόπο. Ευχαριστώ. Ποιοι υπερψηφίζουν το πρώτο θέμα? Υπερψηφούσα παράταξη και η παράταξη του κυρίου Μοσχολιού. Ποιοι, του κυρίου Κουτρουμάνου? Υπερψηφίζει και ο κύριος Κουτρουμάνος. Ποιοι καταψηφίζουν? Ο κύριος Καζαντζής, ο κύριος Μερμήγκης και η παράταξη του κυρίου Τραπεζιώτη. Λευκό, ο κύριος Ρώκος και η λαϊκή συσπήρωση. Καταγράφηκαν? Δεύτερο θέμα. Κατά πλειοψηφία, λοιπόν, το πρώτο θέμα. Δεύτερον, έγκριση του πρώτου αποκανονισμού λειτουργίας ειδητικών εγκαταστάσεων δημοκραίνειου σχετική, υπάρχει, του 44, του 17, απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Κύριε Κούντα. Κατά πλειοψηφία, απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Παρακαλώ, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για το θέμα. Κύριε Εγκρίζη, κάντε μια ανάλυση σχετικά με το δεύτερο θέμα. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζητάμε από το ΣΟΜΑ να εγκρίνει έναν πρότυπο κανονισμό λειτουργίας δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αγρινιού. Πρόκειται για όλες τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Μες στον κανονισμό υπάρχει πρόβλεψη και για το κλειστό της αερογέφυρας, το οποίο σε πολύ συντομοχρηνικό διάστημα θα παραδοθεί προς χρήση, μάλλον θα παραδοθεί στο Δήμο Αγρινιού και από εκεί προς χρήση στους δημότες. Είναι ένας κανονισμός ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της αθλητικές και όλα τα αγήπεδα τα οποία είναι στο Δήμο μας και εναρμονισμένος και με τη νέα νομοθεσία που διέπει τις άδειες των αθλητικών εγκαταστάσεων. Είναι η τελευταία τροποποίηση του αθλητικού νόμου ο οποίος με ΦΕΚ δημοσιεύτηκε 10 Οκτωβρίου του 2017. Τώρα, αν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις. Υπάρχουν ερωτήσεις από τον κ. Θεοδορόπλου, ο κ. Μυρμήγκης. Κυρίε Μυρμήγκη και εσείς κ. Καμένα. Ο κ. Μυρμήγκης, ο κ. Καμένας, ο κ. Θεοδορόπλος και ο κ. Ρόκος. Κυρίε Μυρμήγκη. Έχω πολλά ερωτημάτα, αλλά δεν ξέρω τώρα αν έχει νόημα να τα πω ή να τα κάνω στην τοποθέτηση. Απλά, να ξεκινήσω με το εύκολο. Αν ο κανονισμός αυτός πέρασε από τη νομική πυρησία του Δήμου, έτσι όπως θα έπρεπε, φαντάζουμε να γίνει. Από πού θα έπρεπε να γίνει. Πέρασε σε διαβούλευση με τις κατατόπους ομοσπονδίες, στην ΕΣΚΑΒΔΕΣ, στην ΕΣΠΕΔΕΣ, στην Ομοσπονδία του Χατμπόλ, στην Κολυμπητική Ομοσπονδία. Δεν υπήρξε καμία παρατήρηση, καμία αντιπρόταση. Έχει περάσει στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής. Δηλαδή, υπάρχει κάποιο παράνομο το οποίο έχετε εντοπίσει, κ. Μυρμήγκη. Δεν ξέρω. Ρωτάω γιατί σε αναλόγη περίπτωση για τον κανονισμό, για παράδειγμα, λειτουργίας του κοιμητηρίου, το είχα θέσει, δικαιώθηκα, πήρα πάντες ότι δεν και κανένα χρόνο να ξανάρθει ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Δεν υπάρχει υποχρέωση για νομική υπηρεσία του δημού, κανονισμός. Δεύτερη ερώτηση. Είπατε στην απάντησή σας προηγουμένως ότι έγινε μια εκτενής διαβούλευση με διάφορους ομοσπονδίες. Με τα τοπικά σωματεία που κάνουν και τη χρήση των εγκαταστάσεων. Έγινε? Κύριε Κρίζη, να ολοκληρώσετε ερωτήματα και να απαντάτε λίγο. Ολοκληρώστε κύριε Μπρεμμύγκη. Τα τοπικά σωματεία εκπροσωπούνται μέσα από τις ομοσπονδίες. Οι ομοσπονδίες έχουν τοπικές διοικήσεις, έχουν παραρτήματα τοπικών διοικήσων. Σας είπα, στάλλει στην ΕΣΚΑΒΔΕ, που είναι η Ένωση Σωματείων Καλωδοσφαίων Βαρουδικής Ελλάδος, την ΕΣΠΕΔΕ σε όλες τις ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τα αθλητικά σωματεία. Εάν υπήρχε κάτι, οι τοπικές ενώσεις είναι υποχρεωμένες να τα αποστήλουν στα τοπικά σωματεία. Αν υπήρχε κάτι από εκεί, προφανώς οι ενώσεις έπρεπε να τα αποστήλουν στο δήμου, είτε ως παρατηρήσεις, είτε ως αντιπροτάσεις. Τώρα εγώ στην εσωτερική διαδικασία των σωματιών και των ομοσπονδιών δεν θα μπορέσω να μπω. Όταν μιλάμε, κύριε Μερμήκη, μιλάμε για πάνω από 150 σωματεία. Σε όλη την έκταση του δήμου, μιλάμε έτσι. Αυτά εκφράζονται μέσα από τις ομοσπονδίες τους. Εμείς αυτό κάναμε και αυτό κάνουμε πάντα και μέσω αυτών... Υπάρχει άλλο ερώτημα, κύριε Μερμήκη? Δηλαδή, οι απαντήσεις που πήρατε από τις τοπικές διοικήσεις των ομοσπονδιών είναι ότι συνενούν... Α, δεν πήρατε καμία απάντηση. Καμία απάντηση. Αυτό είπα, ότι δεν πήραμε καμία αντιπρόταση ή κάποια παρατήρηση. Κύριε Καμένε. Ναι, κύριε Εγκρίζη. Σε συνέχεια, τις ερώτησες του κυρίου Μερμήκη, γιατί το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό, αφού αυτό οι χώροι κυρίως έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους, οι οποίοι κάθε μέρα είναι εκεί, οι οποίοι είναι αυτοί, είναι οι προπονητές και οι αθλούμενοι. Είναι σημαντικό, λοιπόν, κατά την άποψή μου, αυτοί οι άνθρωποι να έχουν άποψη επάνω σε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό πάλι, κατά την άποψή μου, θα οδηγήσει σε πιο άρτια και αποτελεσματική λειτουργία των χώρων των σταδίων. Να εκάσω, λοιπόν, ότι υπήρξε, τουλάχιστον, μια τέτοια συνενόηση με τους προπονητές, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι εκεί, διότι αυτό, αν θέλετε να το συνεχίσω, έχει να κάνει και με παρατηρήσεις, οι οποίοι είδαν και το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και από την καθημερινή χρήση του σταδίου, όπου παρατηρούνται, γι' αυτό το λόγο, παραλείψεις, ενώ θα μπορούσαν, ίσως με ένα απλό τρόπο, αυτά τα ζητήματα της καθημερινότητας να λυθούν. Τι εννοώ, ποιοι, η χρήση οργάνων. Πρόσθεξα εδώ ότι αναφέρετε ότι θα πρέπει να γίνεται με την παρουσία του υπαλλήλου του σταδίου, ο οποίος είναι υπεφορτισμένος με αυτό το ζήτημα. Και μάλιστα το προσωποποιείται, μάλλον το περιορίζεται περιτέρω, λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι ο μοναδικός που έχει τα κλειδιά. Υπάρχει, τουλάχιστον αυτό έχει δει το φως της δημοσιότητας, φορές που πράγματι δεν μπορούν να είναι εκεί. Ο υπάλληλος να εξεπηρετήσει ταυτόχρονα όλους αυτούς οι οποίοι αυτούνται το πρόβλημα. Δεν θα ήταν εφρόνιμου, λοιπόν, απόψεις όπως το να μπορεί ο οργάνος... Κύριε Καμμένε, όλο αυτό είναι το πρότυπο. Να έχει πρόσβαση, να έχει πρόσβαση, οι ερώτες είναι συγκεκριμένοι. Αφήστε κύριε Τραπελιώδο, δεν πειράζει. Εγώ θα την ολοκληρώ στην ερώτηση. Και πίχει να μπορεί να υπάρχει ένα βιβλίο χρέωσης των οργάνων αυτόνων τους, ώστε με ασφάλεια καταρχήν αυτά να φτάνουν και να επιστρέφονται στους χώρους. Ολοκληρώσατε? Ολοκληρώσατε τις ερωτήσεις. Αν έχετε άλλη ερώτηση, ολοκληρώστε. Κύριε Κρίζη, να ολοκληρώσουμε τις ερωτήσεις. Ωραία, να δώσετε απάντηση σε αυτό. Κύριε Καμμένε, εγώ είπα το εξής και το είπα και στον κύριο Μυρμήγκι. Εάν μπαίναμε στη διαδικασία να κάθουμε με κάθε προπονητή, το τι θέλει, το τι πρέπει να συζητήσουμε με τον κάθε προπονητή που δραστηριοποιείται σε όλους τους αθλητικούς χώρους, γιατί εσείς έχετε το μυαλό σας προφανώς... Ναι, έχουμε μιλήσει, κάναμε συνάντηση με τους προπονητές, ειδικά του Στύβου, γιατί με τον ποδόσφαιρο και τον μπάσκετ κάνουμε τακτικά. Με τους προπονητές του Στύβου κάναμε συνάντηση το Μάιο-Μήνα πάνω σε θέματα λειτουργίας, σε θέματα ελλείψεων και να πω ευθύς εξαρχής ότι δεν είναι όλα τέλεια, μην το θέσουμε ως δεδομένο ότι είναι όλα τέλεια. Ναι, εντάξει, σίγουρα. Απλά λέω ότι κάναμε συζήτηση, είπαμε κάποια πράγματα, κάποια πράγματα διορθώθηκαν, κάποια είναι στο δρόμο για να διορθωθούν. Μιλάμε τώρα για εγκαταστάσεις, ειδικά η εγκατάσταση του σταδίου, που ήταν εγκαταλαλημένη εγκατάσταση. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα και θα υπάρχουν προβλήματα. Πάνω σε αυτά τα προβλήματα βάζουμε να λειτουργήσει αυτός ο κανονισμός. Είναι ένας κανονισμός ο οποίος θα είναι ζωντανός, θα εξελίσεται. Διαδικαστικού τύπου προβλήματα, όπως λέγατε τώρα με τα όργανα, εμείς προβλέπετε στον κανονισμό, υπάρχει βιβλίο, όχι να σας πω τώρα, μου είπατε, και σε κάθε περίπτωση υπάρχει και διοίκηση εκεί πέρα, που θα μπορεί να λύνει τέτοια προβλήματα διαδικαστικά τα οποία προβλέπονται. Κύριε Θεοδράπουλα. Ναι, Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Θεοδράπουλα. Θα ήθελα να ρωτήσω επανερχόμενος και σήμερα, μιας και έρχεται το θέμα στην εμπειρή σε διάταξη, γιατί του είχα βάλει πριν δύο χρόνια, αν θυμάται ο κύριος Αντιδήμαρχος και το Σώμα να γίνει καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων που έχει ο δήμος και στο Αγρίνιο και στις δημοτικές ενόητες, να γίνει ένας κανονισμός λειτουργίας και να αποφασίσει ο δήμος και για τη συντήρηση αυτών των χώρων. Σήμερα έρχεται ο κανονισμός και λέει ότι ο κανονισμός γίνεται με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία και τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Και μιλάει ότι όλες οι λειτουργίες εναρμονίζονται σύμφωνα με το ογκανονισμό που ισχύει στο Μιχάλης Κούσης. Δεν αναφέρεται πουθενά πώς θα λειτουργούν τα δημοτικά γήπεδα στις περιφερειακές ενότητες. Και αναφέρει ότι θα υπάρχει και τίμημα. Δηλαδή, για να το κάνω πιο... Τα σωματεία που χρησιμοποιούν τα γήπεδά τους στα χωριά θα πληρώνουν τίμημα. Γιατί εδώ αναφέρεται μόνο για το Μιχάλης Κούσης και για το κλειστό. Και ένα άλλο θέμα θα έπρεπε, κύριε Αντιδήμαρχε, να γίνει μια ευρεία διαβούλευση με τους τοπικούς προέδρους, γιατί τα γήπεδα είναι δημοτικά, κοινωντικά, με τα σωματεία, γιατί όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχουν υπάλληλοι στα χωριά. Και πρέπει να βρούμε και μία λύση και για τα σωματεία που τα χρησιμοποιούν και για τους αθλούμενους που θέλουν να τα χρησιμοποιούν και για τη συντηρησία τους. Και ζητώ, επειδή είναι σοβαρό το θέμα, να αναβληθεί το θέμα και να έρθει ο κανονισμός πιο πολύ κατατοπιστικός όσον αφορά τις περιφερειακές ενότητες, γιατί διαφορετικά δεν θα το ψηφίσουμε. Κύριε Θεοδορόπουλε, αναφέρει η εισήγηση και των λοιπών δημοτικών ή κοινωντικών χώρων άθλησης που ήδη λειτουργούν. Αυτό, επομένως, το γήπεδο στη γραμματικού, στη μακρινού, στις παπαδάτες, θα πληρώνει αντίτιμο. Αυτό λέω. Και δεν είναι σωστό. Και είπατε ότι τα σωματεία θα ενημεριθούν από την Ένωση. Από την Ένωση. Από την Ένωση ποδοσφαιρικών σωματίων θα ενημεριθούν τα σωματεία, πώς τα λειτουργεί στη γραμματικού, στις παπαδάτες, στη γαβαλού ή στη μακρινού. Κύριε Κρίζη. Εγώ, κύριε Θεοδορόπουλε, ήμουνα ξεκάθαρος και είπα ότι ο κανονισμός έχει σταλεί στις αρμόδιες τοπικές ομοσπονδίες. Μεταξύ αυτών ήταν και η Ένωση ποδοσφαιρικών σωματίων ο Μ. Καρναγίας. Έχει πάει ο κανονισμός. Εκεί έγινε 10 σωματεία ποδοσφαιρικά. Ακούστε τώρα. Να δώσε την απάντηση, κύριε Θεοδορόπουλε. Παρακαλώ. Ο κανονισμός στάλλει εκεί. Δεύτερον, η καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων που λέτε έγινε και πέρασε στο προηγούμενο Συμβούλιο γιατί είμασταν και υποχρωμένοι από την νομοθεσία μέχρι 29 Σεπτεμβρίου του 2017. Και αυτό έγινε που το ζητήσατε. Τρίτον, ο κανονισμός λειτουργεί ας αφορά δημοτικές εγκαταστάσεις. Είναι ένας πρότυπος κανονισμός. Σε αυτό τον κανονισμό θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το προσωπικό το οποίο απασχολείται αυτή τη στιγμή στο δήμο και η διαχείριση υπάρχουσα, η οποία υπάρχει σ'αυτούς τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους και η συντήρηση που λέτε εσείς. Υποτίθοται ότι είναι από το δήμο η συντήρηση. Γιατί θα αναφέρετε, η συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων από ποιον θα γίνεται δηλαδή. Μέχρι τώρα γίνεται από το δήμο. Στις περιπτώσεις δεύτερα. Από πού γίνεται. Και σε συνεργασία με το δήμο γίνονται πάρα πολλές συνέργειες στα χωριά. Δεν το νομίζω. Γιατί, για πείτε μου εσείς, από πού γίνεται. Γίνονται από τα συμβούλια των αθλητικών συλλόγων. Από πού. Συμβούλια των αθλητικών συλλόγων. Κατά το 90%. Έτσι λέτε εσείς. Έτσι λένε αυτοί. Αφήστε να έχουμε εμείς μία άλλη άποψη που ξέρουμε καλύτερα πώς γίνεται. Δεν γίνεται από το 90% των αθλητικών συλλόγων. Ο δήμος παρέχει και σπόρο, ο δήμος παρέχει και λύπασμα. Αυτά. Το αντίτιμο πού το είδατε εσείς κύριε Θεοδρόπολε. Μόνο για το πολυμπωτήριο υπάρχει. Είδατε κάποιο αντίτιμο. Υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης αντίτιμου. Δεν υπάρχει αντίτιμο. Κανένας σωματίο. Όχι βέβαια. Κανένας σωματίο. Όχι. Αυτό λέμε. Ένας κανονισμός δεν μπορεί να μιλάει για το τώρα και τι γίνεται τώρα. Μπορεί στο μέλλον να υπάρξει από μία άλλη δημοτική αρχή. Δηλαδή δεν θα πρέπει να προβλέπεται. Ωραία. Ευχαριστούμε. Κύριε Ρόκο. Ναι. Θέλω να ρωτήσω στον κύριο Γκρίζη γιατί είναι πρότυπος. Δεν υπάρχει. Πρότυπος σημαίνει, εξόσον γνωρίζω, ότι είναι υπόδειγμα ή παράδειγμα προς μίμησιν. Θα τον χρησιμοποιήσουμε κάπου για υπόδειγμα στις άλλες εγκαταστάσεις. Τι ακριβώς. Πρότυπος γιατί είναι. Ναι, τι δεν καταλαβαίνετε. Δεν κατάλαβα, κύριε Ρόκο. Για πείτε μου. Να πω κύριε Γκρίζη. Λοιπόν, πρότυπος παράδειγμα κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αυτός που είναι στο προηρικό διάταγμα για να τον χρησιμοποιήσουν ως βάση και ως υπόδειγμα τα κατατόπους δημοτικά συμβούλια. Άρα λοιπόν, η λέξη πρότυπος εδώ μας παραπέμπει ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να συντάξουμε κάποιους άλλους. Τι δεν καταλαβαίνετε. Αν είναι να χρησιμοποιηθεί για άλλες εγκαταστάσεις, δεν είναι πρότυπος. Είναι ή δεν είναι. Θα χρησιμοποιηθεί για άλλες εγκαταστάσεις. Βλέπουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί και για το κρυστό της αερογέθριας, το οποίο δεν έχει έρθει ακόμα. Μα τώρα δυό λεπτά. Κύριε Ρόκο, είχαμε λοντικούς. Κύριε Ρόκο και κύριε Γκρίζη, παρακαλώ. Απάντησε ο κυροδέστης. Απάντησε. Έχετε άλλη ερώτηση κύριε Ρόκο. Είχατε άλλη ερώτηση κύριε Ρόκο. Όχι, αυτή. Ωραία. Κλείστε κύριε Γκρίζη. Όλων. Και του δήμου και των σωματίων. Είχατε άλλη ερώτηση κύριε Ρόκο. Όχι, αυτή. Ωραία. Κλείστε κύριε Γκρίζη. Όλων. Και του δήμου και των σωματίων. Είχατε άλλη ερώτηση κύριε Ρόκο. Όχι, αυτή. Ωραία. Κλείστε κύριε Γκρίζη. Όλων. Και του δήμου και των σωματίων. Είχατε άλλη ερώτηση κύριε Ρόκο. Όχι, αυτή. Ωραία. Κλείστε κύριε Γκρίζη. Όλων. Και του δήμου και των σωματίων. Είχατε άλλη ερώτηση κύριε Ρόκο. Όχι, αυτή. Ωραία. Κλείστε κύριε Γκρίζη. Όλων. Και του δήμου και των σωματίων. Είχατε άλλη ερώτηση κύριε Ρόκο. Όχι, αυτή. Κλείστε κύριε Γκρίζη. Όλων. Και του δήμου και των σωματίων. Είχατε άλλη ερώτηση κύριε Ρόκο. Όχι, αυτή. Κλείστε κύριε Γκρίζη. Όλων. Και του δήμου και των σωματιών. Είχατε άλλη ερώτηση κύριε Ρόκο. Όχι, αυτή. Κλείστε κύριε Γκρίζη. Όλων. Και του δήμου και των σωματιών. Είχατε άλλη ερώτηση κύριε Ρόκο. Όλων. Και του δήμου και των σωματιών. Έχουμε μπροστά μας έναν κανονισμό, ο οποίος διέπεται απ' τη λογική, από την αποδοχή, που αναφέρεται στο άρθρο 14. Οι οικονομικές συνθήκες που διαιμορφώθηκαν στη χώρα, επιβάλλουν τον ρεωρισμό αντιτύμου για τη χρήση του, ο καθαρισμός αντιτύμου αφορά όλους τους αθλούμενους, ανεξάρτα από το εάν είναι αθλητές, αθλήτριες, κοινό, ή ανήκουν σε άλλες κατηγορίες που θα δημορφώνονται κάθε φορά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Έχει αυτή τη λογική ο κανονισμός. Θα μπορούσαμε να βάλουμε και άλλες ενστάσεις, ότι προβλέπει μέσα ότι καθημερινά θα λειτουργούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις ενώ Σαββατοκύριακο, που μπορεί μια μεγάλη μερίδα λαού να πάει να αθληθεί, δεν θα μπορεί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αφορά όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις ανεξάρτα που βρίσκονται, αν είναι στο Αγρύνιο ή αν είναι στον Άγιο Βλάση, και με αυτή τη λογική να δεν συμφωνούμε και καταψηφίζουμε τον κανονισμό λειτουργίας των αθλητικών. Μαίστα. Κύριε Μικαμένιο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια τέτοια κεντρική διαδικασία, όπως είναι ο αθλητισμός και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, να υπάρχει η τάξη, να υπάρχει δηλαδή η πρόβλεψη που θα καθορίζει και τους όρους μέσα από τους οποίους αυτοί θα λειτουργούν και θα έχουμε ως εκ τούτου ένα πιο σταθερό πλαίσιο, ένα πλαίσιο διατάξεων κανών, αν θέλετε, οι οποίες θα επιτρέπουν να έχουμε το ζητούμενο αποτέλεσμα που είναι η καλή και μαζική άθληση. Θα περίμενα βεβαίως να έχω αυτή τη στιγμή μια διαφορετική απάντη στην ερώτηση που έκανα από τον αρμόδιο κύριο αντιδήμαρχο, ότι πράγματι στην κατεύθυνση αυτή έχει γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με τους ανθρώπους οι οποίοι, όπως είπα και προηγούμενα, βιώνουν αυτή την καθημερινότητα, οργανώνουν αυτή την προσπάθεια. Θεωρώ τον αθλητισμό μία κορυφή έκφανση στη δράση και στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου και είναι, αν θέλετε, κατά την άποψή μου και το κομμάτι εκείνο όπου ο περισσότερος κόσμος πράγματι προσέρχεται και δραστηροποιείται. Ο κανοϊσμός λοιπόν αυτός, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να έχει μια βασική αρχή, κυρία αντιδημαρχία, η οποία να ορίζει τούτο, και η δημοτική αρχή δεν με ρημνά μόνο για να τον συνθέσει αυτό αλλά και το πώς θα λειτουργήσει ο ίδιος ο κανοϊσμός μέσα από την καθημερινή διαδικασία. Τι θέλω να πω, θα έπρεπε να έχει μια πρόβλεψη για την σωστή συντήρηση των οργάνων, για τον σωστό εφοδιασμό με όργανα αυτό του αθλητικού χώρου εκεί πέρα που βέβαια θα χορηγούνται με αυτούς τους τρόπους που λέτε εδώ ή και με την προσθήκη της δικής μου πρότασης για βιβλίο χρεώσεων και τα λοιπά. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Και αυτό, αν θέλετε, ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα με τα εξής. Εάν πάει κάποιος σήμερα κάτω στο στάδιο, θα δει κατεστραμένα όργανα. Άκουσα προηγούμενα στη αποστροφή του λόγου σας, που μάλλον κατά μια προσφυλή πρακτική, που εγώ τουλάχιστον και σε επίπεδο προσωπικό δεν την εστερνίζομαι, επιχειρήσατε πάλι να αναφερθείτε στην προηγούμενη δημοδική αρχή «δεν θα γίνω συνήγορος του κυρίου μου σχολιού», απλά δεν μου αρέσει η καταστροχολογία και δεν μου αρέσει η μεταφορά των ευθυνών, όταν για τρισίμισι χρόνια είστε εσείς εδώ, σε κάποιον άλλο πρόσωπο που ενδεχομένως τότε να μην ήταν και έτσι τα πράγματα. Εγώ στη σημερινή συγκυρία είμαι υποχρομένος να τοποθετηθώ με αυτό που βλέπω εκεί κάτω. Τι βλέπω, αν πάτε κάτω θα δείτε καταστραμμένα εμπόδια που δεν μπορούν να επιτρέπουν καν την άθληση, τη συμμετοχή των αθλητών σε αυτή τη διαδικασία, θα δείτε καταστραμμένα σκάματα, θα δείτε καταστραμμένα όργανα, θα δείτε δηλαδή τείχους αν θέλετε που αφορούν και την ασφάλεια των αθλητών γκρεμισμένους και όλα αυτά δεν είναι εφευρήματα ή διάθεση αντιπολιτευτικού λόγου, έρχονται σαν παρατηρήσεις επειδή ακριβώς υπάρχουν και είναι κατά την άποψή μου εξαιρετικά σημαντικό πρώτα να δημιουργήσουμε τις υποδομές, πρώτα να καταστήσουμε αυτούς τους χώρους λειτουργικούς και αποτελεσματικούς και στη συνέχεια βεβαίως να τολμήσουμε και να φτιάξουμε και αυτόν τον κανονισμό, τον οποίο ενδεχομένως ο νόμος το επιτρέπει χωρίς να αποκλίνουμε δηλαδή από τις βασικές του κατευθύνσεις και να τον τροπουποιούμε στη συνέχεια. Εμείς μπορούμε δηλαδή ως πολιτικό όργανο να μην βάλουμε αντίτιμο όπως είπατε και χαίρομαι και το θεωρώ και δέσμευση ότι εκεί θα κινηθεί η λογική δηλαδή της σημερινής δημοτικής αρχής. Δεν μπορούμε όμως κύριε Αντιδήμαρχε να μιλάμε ότι έχουμε έναν τέλειο κανονισμό ο οποίος εφαρμόζεται σε ένα σανθρό οικοδόμημα, σε μια σανθρή υποδομή. Και εκεί επιτρέψτε μου να σας πω ότι έχουμε σοβαρές παρατηρήσεις. Έχουμε ένα από τα ιστορικότερα σωματεία όπως είναι η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου αλλά και όλους τους άλλους για να μην έτσι θεωρηθεί ότι αναφερόμαστε εκεί. Έχουμε λοιπόν μια πολύ καλή αθλητική υποδομή στο Αγρινιο και αν θέλετε κατά την άποψή μου οι αθλητές μας είναι και οι μόνοι οι πρεσβευτές για την έξοδεν καλή μαρτυρία της πόλης. Έμεινε ο Πανετολικός και οι αθλητές μας. Τα υπόλοιπα αφήστε τα θα δούμε τι θα κάνει το ΒΑΑ και τα λοιπά. Εγώ έχω σοβαρές επιβιβλάκεις δεν θέλω να ξεφύγω του θέματος. Μένω λοιπόν εδώ. Σε αυτούς λοιπόν τους αθλητές οι οποίοι στιμούν την πόλη, οι οποίοι είναι πρεσβευτές οφείλουμε εμείς ως αρμόδιο πολιτικό όργανος δημοτικό συμβούλιο και ως δήμος να τους παρέχουμε το καλύτερο δυνατό. Κάτι τέτοιο κύριε Αντιδήμαρχε, τέτοια σκέψη δεν περνάει μέσα από αυτό το κανονισμό. Δεν υπάρχει αντίστοιχη φιλοσοφία. Και πολύ φοβάμαι ότι ακόμα και να τον ψηφίσουμε θα έχουμε ένα καλό κανονισμό ο οποίος όμως δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί διότι με βάση της επισημάς που σας έκανε και θέλω να πιστεύω ότι τις θεωρείτε υπάρχουσες και ότι θα προσπαθείτε να τις ξεπεράσετε θα μας δοθεί η δυνατότητα την επόμενη φορά που αν θα χρειαστεί να αναφερθούμε σε αυτό το κανονισμό είτε για τροποποίηση είτε για συμπλήρωσή του να μιλάμε με καλύτερους όρους άθλησης με πραγματικούς όρους άθλησης που είναι αυτό το οποίο δικαιούται επιτέλους η πόλη μας και το οποίο αν θέλετε την άποψή μου μπορούμε χωρίς κανένα μα κανένα οικονομικό κόστος να το επιτύχουμε. Ευχαριστώ. Κύριε Ρόκο. Συγγνώμη, είναι η κυρία Μερμήγκης. Κύριε Μερμήγκη, συγγνώμη. Διαβάζοντας το κανονισμό και χωρίς να είμαι ιδίμων ούτε και από τους θάμονες του σταδίου αλλά χωρίς να είμαι και άσχετος γιατί τουλάχιστον στα ενικά μου χρόνια πέρασα αρκετές ώρες εκεί κάτω και όντως με πονάει η εικόνα που έχει διαμορφωθεί εδώ και κάμποσα χρόνια. Αλλά πραγματικά μου γεννήθηκαν κάμποσα ερωτήματα τα οποία δεν ήθελα πριν να κουράσω γιατί θα την αζόταν ίσως και η διαδικασία. Ίσως έχει αξία κάπως να τα αναφέρω δίνοντάς σας την ευκαιρία στη δευτερολογία σας αν θέλετε να απαντήσετε σε κάποια πράγματα. Το ότι δεν υπήρχε κανονισμός νομίζω δείχνει μια αντίληψη. Το ότι όμως πάει να δημιουργηθεί και να επιβληθεί ένας κανονισμός ερήμιν των ενδιαφερωμένων και δεν είναι απαραίτητα ότι σας προσάπτω εσάς ευθύνη, έχουν ευθύνη και οι ίδιοι που δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση, δεν προσέτρεξαν να κάνουν τις όποιες παρατηρήσεις ακόμα και να συνενέσουν νομίζω ότι είναι ένα χαρακτηριστικό. Επιχειρώντας εγώ να μιλήσω με κάποιους που σχετίζονται με ομαδικά αθλήματα μου δήλωσαν ότι έχουν πλήρη άγνοια του περίφου μου κανονισμού. Τώρα δεν ξέρω αν η τοπική ομοσπονδία δεν τους ενημέρωσε, απλά το καταθέτω ως διαπίστοση. Άρα το λέω αυτό γιατί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι φαίνεται να το αντιμετωπίζουν σαν να μην γνωρίζουν κάτι, κάτι όμως που θα αντιμετωπίσουν άμεσα μπροστά τους. Προφανώς το θέμα της ανταποδοτικότητας, του αντιτίμου και τα λοιπά είναι ένας πυρήνας τον οποίο ούτως ή άλλως μας βρίσκει μη σύμφωνος, αντίθετα δηλαδή με την όποια πρόθεση και ακόμη κι αν δεν υλοποιηθεί σήμερα από εσάς εν δυνάμι μπορεί να υλοποιηθεί από κάποιον άλλον. Απλά να ρωτιέμαι με τα επαγγελματικά σωματεία που κόβουν εισιτήρια και είναι σε άλλο καθεστώς. Ο δήμος εις πρατή ή απ' τις διαφημίσεις των σωματείων, αυτών που δίνουνε αγώνες κτλ, εις πρατή ο δήμος. Υπάρχει δηλαδή μια τέτοια πρόβλεψη. Μου κάνει επίσης εντύπωση γιατί σε όλες αυτές τις φόρμες για το πρόγραμμα των σωματείων υπάρχει μια περίεργη ανισοκατανομή και στα ίδια αθλήματα και σε διαφορετικά αθλήματα. Δηλαδή και μεταξύ αντρών και γυναικών υπάρχει μια περίεργη κατανομή στις ώρες, μια διάκριση θα έλεγα, αλλά και μια διάκριση μεταξύ των ομαδικών αθλημάτων. Δεν έχω καταλάβει επίσης αν ας πούμε τα κηλυκία που λειτουργούν, γιατί απ' ό,τι ξέρω το ένα λειτουργεί, το άλλο από ό,τι έχω δει με τα ματάκια μου είναι κλειστό, αν έχουν τις απαιτούμενες άδειες, αν καταβάλουν κάποιο αντίτιμο στον ισολογισμό, για παράδειγμα θυμάμαι ότι είναι ένα αντίτιμο γύρω στα 600 ή 500 ευρώ ετισίως το ενίκιο. Δεν ξέρω αν αληθεύει, αλλά αυτό έχει αποτυπωθεί στον ισολογισμό. Ζητήματα για παράδειγμα για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη φθορά, αν δηλαδή αυτός που θα μετακινεί τα περίφυμα όργανα και τα όργανα δεν είναι μόνο τα εμπόδια, είναι και οι μπασκέτες για παράδειγμα. Ή ποιος βάζει, ή αν έχουν τις απαιτούμενες άδειες για τις μπασκέτες μια μεταλλική κατασκευή που τοποθετείται σε παιχνίδια εκεί ομάδων που γίνονται. Υπάρχουν σχετικές αδειοδοτήσεις. Φθορά εκεί δεν υπάρχει. Ένα άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι αποκλείονται οι ακαδημίες αυτών των σωμάτων, δηλαδή τα παιδιά ενέα γενιά. Ενώ έχουν πρόσβαση αυτοί που βρίσκονται στα πρωταθλήματα ή ακόμα και οι παλέμαχοι, και το λέω γιατί έχω παίξει, τα παιδιά των σωματίων αυτούν παίζουν στα ανοιχτά και όχι στο κλειστό. Ένα άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι κονδύλια που προβλέπονται στο σελίδες, διαφημιστικά υλικά, έντυπα κτλ. Για να διαφημίσει τι ακριβώς αυτή την εικόνα. Με αυτή την εικόνα ας πούμε προσδοκάται να γίνει σημείο πόλου έλξης για μεγάλες διοργανώσεις. Δεν ξέρω, έχω άλλη εντύπωση. Μια έλλειψη υποδομών, για παράδειγμα, κάτω. Τρέχουν διάφορα προγράμματα ή αν σε αυτά έχει ενταχθεί και ελπίζω να μην ενταχθεί στη λογική να πάμε να φτιάξουμε βοηθητικούς κόρους του still parking και όχι αθλητικές υποδομές, ένα μπαλόνι που θα μπορούσε να λύσει πρόβλημα. Ή το γεφύρι της Άρτας που είναι το νέο κλειστό που αναμένεται να εγκαινιαστεί ο Σονούπο στην αερογέφυρα είναι γνωστό της πάσης ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα αθλημάτα. Τι θα γίνει ας πούμε, ποια θα πρέπει να μετακομίσουν από εδώ και από εκεί, ούτε αυτό αναφέρεται. Με αυτήν την έννοια, αν καταφέρνω εγώ να διαπιστώσω τόσα καινά παραλείψεις ερωτηματικά, αναρωτιέμαι αυτό πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη από αυτός που κάνουν κυριολεκτικά καθημερινή χρήση. Και πραγματικά έχω εκπλαγή με την απουσία όποιας γνώμης, είτε θετικής είτε αρνητικής αυτής της κατεύθυνσης. Με αυτήν την έννοια δεν μπορώ να συνενέσω σε κάτι το οποίο μου δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά από αυτά που ενδεχομένως θα επιδιώκει, προσπαθεί να λύσει. Ωραία. Κύριε Ρόκο. Ξεκινώντας να θυμίσω ότι πάντα ένας κανονισμός θέται ένα κανονιστικό πλαίσιο ρυθμιστικό μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται τόσο οι υπηρεσίες, τόσο οι αποφάσεις των υπηρεσιών, η λειτουργία αλλά και οι αποφάσεις των οργάνων και υπό αυτή την έννοια και είναι και ένα δείγμα ακριβώς ότι δεν θα μπορεί να γίνεται οτιδήποτε να πάει σε στιγμή αλλά σύγχρονο με τον κανονισμό. Έτσι θα λύνει και προβλήματα. Θέλω να πω ότι και αυτός είναι και ο λόγος που θα απέχω λέω κατευθείνεται την ψήφο μου και θα την εξηγήσω αμέσως. Διότι περιπλέκει τα προβλήματα λόγω της συνεχούς ασάφιας του. Ξεκινώντας δεν ήταν τυχαία η ερώτηση. Ενώ είναι για όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις διότι αν ήταν μόνο ας πούμε για τον Μιχάλη Εσπούσις θα μπορούσαμε να λέγαμε πρότυπους κανονισμός. Δηλαδή ο κανονισμός που σπώδημα θα χρησιμοποιηθεί και στον Αράκινθο. Θα χρησιμοποιηθεί και στον Νέο Βλάση. Αυτός όμως είναι και για τον Αράκινθο. Είναι για όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Αλλά γιατί περιπλεκόμεθα, γιατί δηλαδή έχουμε αυτό το συνεχές το οποίο δεν είναι το προβλήμα για αυτό θα απέχω. Γιατί δεν μπορεί να ψηφιστεί κάτι που δημιουργεί τόσα προβλήματα. Ο κ. Μιρμήκης περίπου το ανίχνευσε. Αυτό ίσως ήθελε να πει εκείνη την ώρα βρίσκω εγώ λέει τόσα. Λοιπόν, στο άρθρο 2, ξεκινώντας, τι γίνεται. Λέει Δημοτικό Συμβούλιο. Μπορεί να αναπροσοχώνει το καθορισμένο στιγμό των αντιτίμων για τη χρήση δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και να προσθέτει νέες κατηγορίες. Τι κάνουμε εδώ στον κανονισμό υπομνίου με την αρμοδιότητα. Ένας κανονισμός θέτει εφόσον το θέλει τα κριτήρια μέσα στα οποία θα κινούνταν το ύψος του αντιτίμου που θα μπορούσε να βάλει το Δημοτικό Συμβουλείο. Αυτό είναι ο κανονισμός. Να ρυθμίσει το ανώατο και το κατώατο που θα κινηθεί το Δημοτικό Συμβουλείο. Εδώ τι κάνουμε. Υπομνιούμε την αρμοδιότητα. Μετά άρθρο τρία. Προσέξτε τώρα τι γίνεται. Εντεταλμένος Δημοτικός Συμβούλος σε θέματα αθλητισμού και αναφέρει ποιος είναι. Όχι, κάστω τη δήμαρχος ή αντιδίμαρχος αθλητισμού κλπ. Δηλαδή εγώ ρωτόταρα. Αύριο εάν ο δήμαρχος θέλει να θέσει εντεταλμένος σύμβουλος στην αθλητική εγκατάσταση Αρακίνθου, είναι δέσμενος δεν μπορεί. Πρέπει να φέρει πρόταση να τροποποιήσει τον κανονισμό γιατί δεν μπορεί να βάλει εντεταλμένος σύμβουλος σύμφωνα με το άρθρο τρία. Άρθρο πέντε. Σχεδιάζονται, λέει, τα φυλάδια και τα σχεδία σε εκτύπωση διάθεσης φυλαδίων και το ενημερωτικό υλικό. Σχεδιάζονται επί διέθριση πληροφορική σε συνεργασία με το τμήμα πολιτισμού αθλητισμού και νέας γενιάς. Και ρωτώ τώρα γιατί πώς τήθονται άλλοι δέσμοι και πώς δημιουργούνται δεσμεύσεις που δεν το καταλαβαίνουμε ίσως. Και λέω εάν αύριο ο δήμαρχος, με απόφαση δημάρχου δηλαδή αυτό εννοώ, ή του ΔΑΣ, θελήσει να σχεδιάσει φυλάδιο μέσω εξωτερικού συνεργάτη. Γιατί το κρίνει έτσι εκείνη την ώρα ότι γι' αυτό το φυλάδιο, γι' αυτή την τέτοια πρέπει να έχουμε έναν εξωτερικό συνεργάτη. Σε τρίτο δηλαδή με ανάδησε τρίτο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε σύμφωνα με τον κανονισμό. Πρέπει να τον τροποποιήσουμε περίπου. Να έρθουμε πίσω να τροποποιήσουμε τον κανονισμό. Δεν αναφέρονται καθόλου ρυθμιστικά. Στο άρθρο 7, εις αντιπαράθεση και μόνο, θα δούμε ότι στο εδάφιο 3 η άδεια γνωστοποίη... Λέει πρώτα, προσέξτε στο 1, για τη διαξεγωγή, οποιοδήποτε επίσημο εγώνα όλων των αθλημάτων, απαιτείται άδεια αγώνα, η οποία εκδίδεται τον ολόδιο Φορέα. Φορέα, τι μας υπονεί εδώ. Χρειάζεται άδεια αγώνα. Κανονίζεις κάτι. Το μόνο ρυθμιστικό είναι στο 3 ότι αυτή θα πρέπει να πάει 7 μέρες πριν. Και πάμε στο άρθρο 8, για να καταλάβουμε ότι δεν εισφέρονται κανόνες. Αυτό είναι το θέμα. Εδώ καταλάβει περίπου ένα ευκολόγιο, συν το ότι θα μπλέξει τα πράγματα πολύ περισσότερο. Άδειες λειτουργίας. Ο δήμος Αγρινίου υποχρεούνται να εκδίδει και να διατηρήσει η ισχύτηση απαραίτητης άδειας λειτουργίας, σύμφωνα με τις ισχύσεις της διατάξεις, για τις κολυμπητικές δεξαμενές και για τις αισθητικές συγκαταστάσεις και αναφέρει και τους νόμους. Κύριε Ρόκο, παρακαλώ για τη διαχείριση. Έχετε μισό λεπτό ακόμα. Για να το κλείσω, γιατί είναι πολλά αυτά τα σημεία. Δηλαδή, πώς θα μπορούσα να λειτουργούν και χωρίς άδειες. Τι ακριβώς κάνουμε εδώ. Τώρα, ακριβώς υπέρ δυο χρόνους πιέζει και ίσως είναι κι άλλα κι αν υπάρξει. Θα συναντήσουμε, βάσει αυτού και προβλήματα, στην de facto εφαρμογή, όπου εκεί, ας πούμε, αναφέρεται ότι... Και για να πάω σε κάτι άλλο, πώς ακριβώς ένας που δεν έχει κόσμο συμπεριφορά, αλλά στο άρθρο 12, προσέξτε να δείτε τώρα. Γιατί πριν αναφέρεται, κύριε Μερμήγκη, το 5% που δίνει της αξίας και για τον αντιτήμον. Στο άρθρο 12, παραχώρηση δικαιώματος ανάρτησης και θα τελειώσουμε αυτό. Διαφημιστικών πινακίδων. Ας διαβάσουμε. Σε περίπτωση που συμματεί ο ΥΦΟΡΕΑΣ, τον οποίον έχει παραχωρηθεί εγκατάσταση, επιθυμεί να του προθετήσει διαφημιστικές πινακίδες, πολύ ωραία, πάει να αγγίξει ένα θέμα, στους χώρους του μέσα και έξω από αυτό, πρέπει να απευθύνεται στο τμήμα διοδοτήσεων και ρίσμησης εμπορικών δραστηριοδοτήσεων του Δήμου Αγρινίου. Τι ακριβώς να απευθύνεται, τι μας λύνει εδώ, για να ενημερώσει απλά, να πάρει κάποια άδεια, να ρυθμίσει τον καταβλητέο τέτοιος που ίσως υπάρχει. Και ακριβώς για να γίνει συζήτηση, ακριβώς, ο κανονισμός θα έπρεπε εδώ να θέτει τα όρια ή να λέει πόσο θα είναι αυτό. Εδώ ακριβώς δεν γίνεται τίποτα. Λοιπόν, υπό αυτή την έννοια και επειδή περιπλέκονται προβλήματα, εντελώς, πέραν της βάσης του ότι είναι και πρόχειρα στο εξής. Είναι πολύ σωστό αυτό που κ. Τεδρόπουλος έτσι όπως είναι και με το αντίτιμο. Έχει στερήσει την απαλλαγή. Δεν υπάρχει η απαλλαγή αντιτίμο εδώ. Δηλαδή κάποιος θα μπορούσε να πει ότι θα τη βάζουμε 0,1 του ευρώ. Άρα είναι σαν περίπου. Πάντως απαλλαγή δεν μπορούμε να κάνουμε. Ευχαριστούμε πολύ. Υπάρχει δευτερομιλία. Κλείσετε κύριε. Πρόεδρε, συγγνώμη, κάτι διαδικαστικό γιατί γίνεται συνέχεια και δημιουργούνται... η δευτερολογία ζητάται μετά τον ισυγγυτή. Ρωτάω αν έχει κάτι άλλο και λέω κλείνει. Ο ισυγγυτής θα πρωτολογήσει και μετά θα ρωτάμε γιατί έχουν γίνει συνεχώς σε αυτό το αριθμίο. Κύριε Κρίζη. Αυτό ισχύει και για τα έξι λεπτά που μιλάγατε πριν. Κύριε Κρίζη. Κύριε Ρόκο, όσο και να μιλήσω εγώ εσείς δεν θα καταλάβετε. Γιατί πάλι στα ίδια θα λέτε, αλλά δεν έχει νόημα. Εντάξει. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν θέλετε τώρα να μιλήσουμε και τη γλώσσα της αλήθειας, αντιμιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας γιατί και καλυμμένες εκφράσεις πίσω από ανθρώπους που αυτά τα οποία είπαν συγκεκριμένοι συνάδελφοι εδώ μέσα, εγώ τα είχα ακούσει πολλά στους χώρους του σταδίου. Για ευνόητους λόγους δεν θα ονοματίσω ούτε ποιοι τα είπαν, αλλά ούτε ποιοι τα εξέφρασαν εδώ απόψε, αλλά ούτε και ποιοι τους τα είπαν. Έχω ιδία άποψη μέσα από τα λεγόμενά σας. Λοιπόν ακούστε να δείτε, το 2014 όταν παραλάβαμε βασικά το Μιχάλης Κούσης αλλά και όλες τις αθλητικές συγκαταστάσεις, εγώ δεν πάω για καταστροφολογία, εγώ δεν θα πω ότι ήταν όλα μηδέν, αλλά το μόνο που μπορώ να πω ήταν ότι οι αθλητικές συγκαταστάσεις ήταν σε δινή θέση, αφού δεν θέλετε να ακούσετε καταστροφολογίες. Ειδικά το Μιχάλης Κούσης ήταν σε απαράδεικτη κατάσταση. Η προηγούμενη δημοτική αρχή την τελευταία τετραετία δεν είχε ασχοληθεί καθόλου και όσες φορές ασχολήθηκε, ασχολήθηκε επιδερμικά. Σας είπα ότι οι εγκαταστάσεις και οι συνθήκες δεν είναι σε τέλειο επίπεδο. Εγώ πρώτος το είπα. Και θα ήταν ατόπιμα να πω ότι είναι όλα καλά, έρχεται ο κανονισμός, κανονίζει όλα τα υπόλοιπα και προχωράμε. Σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις. Μα ποιος είπε ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου, σε όλο το δήμου, είναι τέλειες. Να ξεκινήσω όμως για τον Μιχάλης Κούσης. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, γιατί με πάτη να κάνω απολογισμό τώρα. Το τι έγινε στον Μιχάλης Κούσης. Και απαντάω σ' αυτούς που σας είπαν κάποια πράγματα. Γήπεδα Τέγνης καινούργια. Τα καλύτερα στη Δυτική Ελλάδα. Αλλαγή παρκέ στο κλειστό του μπάσκετ. Για πρώτη φορά το κλειστό του μπάσκετ έχει οριστική αδειοδότηση. Λειτουργίας κύριε Ρόκο. Και όχι άδεια αγώνα. Και μάθτε και επιτέλους να ξεχωρίζετε και τις έννοιες. Το κλειστό κολυμβητήριο. Ριζική και συνεχόμενη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Μόνο ο οποίος είναι τυφλός ή δεν θέλει να τα δει. Δεν μπορεί να τα παραδειχθεί αυτά. Καθαίρεση της επικίνδυνης εξέδρας που επί χρόνια ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων στο βοηθοντικό γήπεδο του ποδοσφαίρου. Θυμάμαι τις φωτογραφίες με το παιδάκι με το πόδι μέσα στην εξέδρα επί δικής μας δημαρχίας. Τώρα, δημοτικής αρχής, όταν αναλάβαμε και έλεγα μα τι θα γίνει επιτέλους με αυτή την κατάσταση. Καθαιρέθηκε η Κυρκίδα. Να πάω για το φωτισμό του γηπέδου ποδοσφαίρου που όταν το παραλάβαμε από τους 48 προβολείς, άναβαν οι τρεις. Οι τρεις που προπονούνταν οι κύριοι που σας έκαναν τα παράπονα με τα παιδιά τους στο σκοτάδι. Να πω γι' αυτά. Να πω το στρώμα του ύψους που το παραλάβαμε σκισμένο και τώρα υπάρχει ένα στρώμα αξίας 5.000 ευρώ με κάλυμα από πάνω για τις χερικές συνθήκες. Αυτά που οι ίδιοι οι κύριοι το Μάιο που κάναμε τη συνάντηση μας παραπονούνταν μετά από 15 μέρες τοποθετήθηκαν. Γιατί ο δήμος είχε προβλέψει τη διαδικασία εδώ και ένα εξάμινο. Και δικαίως μπορεί να υπάρχουν παράπονα και να εργάζονται και κάτω από αντίξοες συνθήκες κατά το παρελθόν γηπεδικές και εγκαταστάσεων να ήταν αντίξοες. Οι συνθήκες όμως έχουν καλυτερεύσει σε μεγάλο ποσοστό κύριοι και συνεχώς καλυτερεύουν. Να πάω τώρα στα περιφερειακά γήπεδα, να πάω στα γήπεδα ποδοσφαίρου που οι ανακατασκευές των γηπεδών είναι συνεχόμενες στο Πανετόλιο, στο Καινούριο, στα Καλύβια, στο Δοκίμι, στις Παπαδάτες και έποτε και τα υπόλοιπα να πω για τον Άγιο Κωνσταντίνο που τις επόμενες ημέρες υπογράφεται το συμφωνητικό. Για το Πανετόλιο να ξαναναφέρεις πάλι μετά. Βεβαίως θα ξαναναφέρω. Την τρίτη έγινε επανασπορά στο Πανετόλιο, κύριε Κορόγια. Μια φορά ασχολήθηκε, όταν έφερε στους δικηγόρους πέρα. Ποτέ! Καλή μία φορά! Κύριε Κορόγια! Κύριε Κορόγια! Παρακαλώ, δεν παίρνετε μόνος το λόγο, δεν παίρνετε μόνος. Αν ζητούσατε το λόγο θα το είχατε πάρει. Όχι μία φορά πήρα το λόγο. Μην δημιουργείτε συνέχεια εντυπώσεις. Λοιπόν, περιμένετε κύριε Κορόγια, κύριε Γκρίζη. Παρακαλώ, όμως, το θέο μας αφάρτο κανονισμό. Μην μπαίνουμε στη διαδικασία καταστάσεως γηπέδων. Να ολοκληρώσουμε. Να πω ότι υπήρχε ένα ξεχασμένο παραχωρημένο τρακτέρ στο στάδιο πόσα χρόνια και το οποίο αυτή τη στιγμή κάνει κουρέματα σε 10 γήπεδα με φυσικό χόρτο σε όλη την έκταση του Δημού. Για το πανετόλυπο που ο κύριος Κορόγιας κάθε εβδομάδα κουρεύεται το γήπεδο. Πότε κουρεύονταν απ' το Δήμο, να μας πει. Το φυσικό χλωτάπιτας, κύριε τραπεζιώτη. Καλά, εσείς έχετε να πάτε στο γήπεδο. Παρακαλώ, συνάδελφοι. Με το γήπεδο, κύριε Κρύζη. Συνάδελφοι. Κύριε, παρακαλώ. Αλοκληρώσετε, κύριε Κρύζη. Κύριε Κρύζη, παρακαλώ, συνάδελφοι. Να κλείσει. Κύριε Κρύζη, παρακαλώ. Αλοκληρώσετε, κύριε Κρύζη. Ωραία. Δεν καταγράφεται κανείς από τους ομιλητές στη στιγμή. Κύριε Κορόγια. Κύριε Κορόγια. Κύριε Κρύζη. Λοιπόν. Που ήταν, που ήταν, που ήταν... Ολοκληρώστε, κύριε Κρύζη. Συνάδελφοι, κύριε Κρύζη, παρακαλώ. Παρακαλώ. Δεν κάνετε διάλογο, δεν κάνετε διάλογο. Ολοκληρώστε την εσήγησή σας. Αυτό που θέλετε να πείτε χωρίς να κάνετε διάλογο. Κύριε Κορόγια. Γι' αυτό έκανα την έκκληση να μείνουμε στο θέμα του κανονισμού αποκλειστικά. Κλείστε, κύριε Κρύζη. Έτυχε να γεννηθείς νωρίτερα γι' αυτό, Ανδρέα. Λοιπόν, να πω ότι η παρουσία του Δήμου στις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι συνεχής και είναι και καθημερινή. Σίγουρα, χωρίς τη συνεργασία των αθλητικών σωματίων στα κατατόπους χωριά κυρίως, γιατί εκεί γίνεται συνεργασία, δεν θα μπορούσαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις να λειτουργήσουν 100% Εγώ μιλάω καθαρά. Ο Δήμος έχει την παρουσία, έχει τη συντήρηση στα περισσότερα των γηπέδων. Σίγουρα, ούτε το υπαλληλικό προσωπικό διαθέτει προκειμένου να έχει άρτια εξοπλισμένο προσωπικό να μπορεί να παρέχει συντήρηση 100%. Και υπάρχουν και ήρωες άνθρωποι στα χωριά, οι οποίοι βοηθάνε με τις ομάδες τους. Κύριε Κορόγια, εγώ δεν το αρνήθηκα. Αυτό το είπα από την πρώτη στιγμή. Βεβαίως. Τώρα πάλι τα ίδια θα λέμε. Εντάξει, Ανδρέα μου, εντάξει, εντάξει. Ωραία. Λοιπόν. Κλείσαμε. Εσύ χαμομείνεις εκεί και δεν μάζεψες ποτέ γιατί δεν ξέρεις πού είναι. Άστο. Κύριε Κρίζη. Λοιπόν, θέλω να πω μόνο το εξής. Α, για τις Ακαδημίες που είπε ο κ. Μιρμήγκης. Πρόθεση του Δήμου είναι να βοηθηθούν και οι Ακαδημίες των ομάδων, παρόλο που εκεί υπάρχει και το χρηματικό στη μέση, έτσι. Αλλά οι Ακαδημίες, όπως ξέρετε, εντάσσονται σε σωματεία, τα οποία με τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, παράδειγμα, ως χάρη, το κλειστό του μπάσκετ, δεν μπορεί να εξυπηρετεί σε αυτή τη στιγμή και τα αγωνιστικά τοιμήματα των ομάδων και τις Ακαδημίες των ομάδων. Με την έλευση του νέου κλειστού της αερογέφυρας, προφανώς θα αρθούμε και σε συζήτηση να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε και αυτά τα προβλήματα και στόχος μας παραμένει να φτιάξουμε και το μπαλόνι, το οποίο περάσαμε να παίρνει στο τεχνικό πρόγραμμα, όπως ξέρετε λόγω οικονομικών καταστάσεων, δεν προχώρησε φέτος. Αλλά όμως θα είναι και στο νέο τεχνικό πρόγραμμα, προκειμένου μήπως μπορέσουμε το 2018 να το κάνουμε. Στο νέο κλειστό στην αερογέφυρα, τα αθλήματα τα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν είναι το μπάσκετ και το βόλι για αγώνες. Το hat-ball, και εκεί έρχεται η παρατήρησή σας, γιατί σας λέω, ξέρω και ποιοι σας τα είπαν. Το hat-ball, υπάρχει η συζήτηση, ήδη με ομάδες, να τοποθετήσουμε στο κλειστό της αερογέφυρας, όχι για αγώνες, οι αγώνες θα διαξάγονται στο κλειστό του ΔΑΚ, τέρματα προκειμένου να γίνονται και εκεί προπονίσεις hat-ball, για να διευκολύνονται οι ομάδες και να υπάρχει και αυτή η ελαστικότητα στο πρόγραμμα. Τώρα, σχετικά με τα αντίτιμα, η συγκεκριμένη πρόβληψη των αντιτίμων εκτός του κολυμβητηρίου, που εκεί το αντίτιμο είναι πάρα πολύ χαμηλό, και ξέρετε όλοι σας ποιες διευκολύνσεις γίνονται και σε αθλητές και σε αδέρφια και σε οικογένειες, όταν πάνε τρία παιδιά από μια οικογένεια και πληρώνουν σύνολο 15 ευρώ, αν αυτό θεωρείται αντίτιμο και είναι σοβαρό να μιλάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, και στα σχολεία... Α, να πω τώρα γιατί συνέχεται με το θέμα του ισολογισμού. Τα καύσιμα στο ΔΑΚ, και εκεί θα έρθω και στο κράτος κύριε Καμένο, με τα λεφτά των άλλων κάνω κι εγώ πολιτικές. Πέρυσι διεξήθητο πρόγραμμα της Πυσίνας για τα Δημοτικά στο Δήμο και ένα σεντ από την κυβέρνηση για τα καύσιμα δεν είδαμε. Όχι μόνο δεν είδαμε σεντ για τα καύσιμα, αφήσατε εφές και στα λεωφορεία που μετέφεραν τα παιδιά. Κλείθηκε η Σχολική Επιτροπή του Δημοαγρινίου να καλύψει τις μετακινήσεις των λεωφορίων. Ωραία. Και θέλω να πω, όχι κύριε Καμένο θα τα ακούσετε τώρα, θα τα ακούσετε το κράτος για να μάθετε, για να μάθετε, για να μάθετε το κράτος, το κράτος... Το μόνο που σου δίνει, το κλειστό, το μόνο... Αδερφή, ολοκληρώστε, κλείσαμε. Ναι, ναι, ναι, εντάξει, εντάξει. Περιμένω τα χρήματα από τον Άγιο Κωνσταντίνο που περιμένουμε από εδώ ένα χρόνο τώρα από τη Γενική Γραμματεία, όπως περιμένω τα χρήματα για το γύμνο της Λεπενούς. Και αυτό το κάνει για αντιπολίτευση! Ναι, ναι, ναι! Ναι, ναι, ναι! Θα με αναγκάσετε να διακόψω, συνάδελφοι. Κύριε Εγκρίζη, κύριε Τραπεζιώτη, κύριε Εγκρίζη! Κύριε Εγκρίζη, συνεχίζετε! Από σάντα! Από σάντα! Δεν καταγράφεστε! Κύριε Ανώτικη Αναλέτε, σας έχω κόψει, δεν καταγράφεστε! Λοιπόν, σας επαναφέρω στο θέμα επί του... Σας επαναφέρω στο θέμα... Επί του κανονισμού, ολοκληρώσαμε! Έχει κάποιος για δευτερομιλία κάτι? Κύριε Ρόκο, κάνατε χρήση έξι λεπτά πριν και σας τοκτώνησα, γιατί σας ήταν και αδικτικός. Ναι, γιατί θέλετε να πείτε ότι δεν μου δίνετε τη δευτερολογία. Για ένα λεπτό μόνο, κύριε Ρόκο! Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, ζήτησα... Παρακαλώ! Ζήτησα πρώτος να δευτερολογήσω. Ζήτησα πρώτος. Σας παρακάλεσα, σευόμενος τον ομιλητή, ο οποίος επί ένα τέταρτο, μόνο για το θέμα δεν μιλάει, αλλά εσείς επιμένατε να τον αφήνετε. Καμένε! Επειδή λοιπόν... Αφήστε αυτό το δεκτικό ύφος! Παρακαλώ, δεν υπάρχει και άσφαλος. Εγώ το κάνω εποφυλία, εσείς αξιολογίζετε. Εποφυλία είναι όταν κτηρείτε τους χρόνους και τη διαδικασία. Το προσέξατε πώς το τήρησα, με ευλάβεια και στάθηκα στο ζήτημα. Μάλιστα, δεν μπορώ να καταλάβω. Σας δώθηκε ο λόγος να θυμάστε χωρίς να έχετε εγγραφή. Όχι, βεβαίως. Καταπαρέκλησε. Όχι, βεβαίως. Μην το λέτε αυτό. Το λέω, ως ειδικός αγορετής που ζητήσατε τον λόγο. Σας ευχαριστώ πολύ. Δευτερομιλίστε να κλείσουμε. Λέω λοιπόν ότι με έκπληξη άκουσα την απάντησή σας, η οποία ούτε λίγο ότι πολύ. Μου φαίνεται ότι σας συνέχεια σε μια προσφυλή διαδικασία και τακτική που έχετε ακολουθήσει εδώ πέρα. Αντί να απαντάτε με της ουσίας, συνεχώς εκφράζεται χαρακτηρισμούς, οι οποίοι αν θέλετε, δεν demand πρώτα εσάς και μετά εμάς, που δεν ευθυνόμαστε τίποτα και που τους απευθύνετε. Αυτό το ξέρουμε ποιος σας τάπε. Δηλαδή τι υπονοείται ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι λαμβάνουν το λόγο εδώ και εκφράζουν κάτι το οποίο, κατά την άποψή μας, το διεπιστώσαν. Είτε με προσωπική επαφή με το χώρο, και εσείς ξέρετε πολύ καλά ότι τουλάχιστον ο Μιλών έχει εκεί πέρα μια παρουσία, είτε, και αν θέλετε την άποψή μου, και σε αυτό πάρα πολύ σωστά, από τους αρμόδιους φορείς. Δηλαδή ποιον έπρεπε να ρωτήσω, τον παπά της Ενωρίας? Βρήκα τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εκεί, είδα τα ζητήματα και τα έθιξα. Όχι για να κάνω αυτό που εσείς επιχειρήσατε, να προσβάλλω τον συνάδελφο ή να προσβάλλω τον αντιδήμαρχο. Για μια καλύτερη μέρα σε αυτό το χώρο το έπραξα. Ασχόντας αυτό που είμαι υποχρεωμένος να κάνω από τον κανονισμό. Ανταυτού δέχτηκα ύβρης. Τώρα, άμα θέλετε να σας αμφίσω, όταν λέτε, ξέρουμε ποιοι σας τάπαν, αυτό από μόνο του ακυρώνει τουλάχιστον τη δική μου προσωπικότητα. Κύριε Καμένε, επί τον κανονισμό. Ήμουν στον τίλεπτο, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Ακριβώς εκεί ήρθαμε να σας πω. Και αν θέλετε την άποψή μου, μπορώ να σας απαρατημήσω δεκάδες παραλείψεις εκεί πέρα. Δεν το θεώρησα ότι αυτό είναι το χρήσιμο και το ζητούμενο ή το αποκλειστικό. Θεώρησα ότι μία, δύο, τρεις επισυμάνσεις θα μπορούσαν να φέρουν εγρήγορση. Εσείς ανταυτού, μάλλον επειδή έχετε τη μήγρα, επειδή ξέρετε τι έκανατε εκεί, μάλλον δεν κάνατε τίποτα, αυτή είναι η απλή εκτίμηση των ανθρώπων έξω. Και ελπίζω οι πρόδες βροχές να μη σας διαψεύσουν. Το ελπίζω και το εύχομαι, ειλικρινά το εύχομαι, το θέλω, να μη σας διαψεύσουν. Εμείς το μόνο που κάνουμε, κύριε Αντιδήμαρχε, είναι από την πλευρά και με το ρόλο που έχουμε, να παρεμβαίνουμε εδώ, να παρεμβαίνουμε και ξέρετε πολύ καλά, όπου μπορούμε, να μιλάμε για το κλειστό, να μιλάμε για το γήμπεδο της Λεπενούς, να ανησυχούμε για το τι έγινε, για τον Άγιο Κωνσταντίνο και πώς θα το πραγματοποιήσουμε. Δεν είμαστε απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες. Ίσα ίσα είμαστε εκείνοι, οι οποίοι με χαρά, αύριο θα έρθει ο δήμαρχος και θα παραλάβει ένα σημαντικό για τις αλληλυτικές υποδομές έργο κάτω στην Αερογέφερα. Με το λίγο ή το πολλοί τρόπο, τον ορθόδοξο ή τον λαντασμένο που μας κατηγορείσαν να το παραδώσουμε και χαιρόμαστε που σαν αντιπολίτευση, θα είμαστε εκείνοι που σας λέμε και εμείς το φτιάξαμε αυτό το έργο, όπως κρατήσαμε ανοιχτό το ένα, όπως θα σας παραδώσουμε το κλειστό, όπως θα κάνουμε και στη Λεπενού. Λοιπόν, ευχαριστούμε, κλείσαμε. Κλείσαμε! Κύριε Λόκο, για ένα λεπτό! Παράταξή μας στον Λεπέρα, καλώ! Παράταξή μας στον Λεπέρα, καλώ! Παράταξή μας στον Λεπέρα, καλώ! Λοιπόν, κύριε Κρίζη! Κύριε Κανένε! Κύριε Πρόεδρε, δεν ήξερα ότι η άνοχή της στην πρωτολογία... Συνάδελφοι! Έχει αναλάβει τον λόγο ο κύριος Ρώκος. Λέω ότι δεν ήξερα ότι η άνοχή σας στην πρωτολογία... δίνει το δικαίωμα για περικοπή στον χρόνο της δευτερολογίας. Δεν θέλω. Αν μου στώσε ένα λεπτό, θέλω δύο. Ένα λεπτό ακριβώς. Κύριε Κρίζη, εκείνο που σας είπα, ούτε κάποιος μου είπε κάτι... αν μου έλεγε δημότηση, θα τον επικαλούμουν. Με τη διερεύληση που κάνει κάποιος διαβάζοντας σε έναν κανονισμό... ότι, ουσιαστικά, συνεισφέρον την άποψή μου... ότι δημιουργεί περισσότερο μπέρδεμα. Αυτό σας είπα. Δεν είπα κάτι άλλο. Και σας έδωσα συγκεκριμένα ερωτήματα. Εσείς, όμως, προτιμήσατε να απαντήσετε... κάνοντας έναν απολογισμό, αν είναι καλύτερο στάδιο. Ωραία, μπορεί να είναι και καλύτερο. Εγώ δεν λέω αυτό το πράγμα. Μιλάμε για τον κανονισμό, όμως, τώρα. Και επειδή και νομικός είστε, θέλω να πω το εξής. Σε εσάς, μην εξετάζεις ποιος το λέει. Τώρα δεν είναι καλό να μη κτηρίζετε. Να ξέρετε. Και να κάνετε νοήματα προς τον δήμορφο, ο οποίος επίσης καμογέλα. Όχι, ούτε εσείς. Κύριε Ρόκο. Συνεχίζω, αλλά πρέπει να τα εντοπίζετε εσείς αυτά. Κύριε Ρόκο, συνεχίστε. Να τα εντοπίζετε. Άρα μην εξετάζετε ποιος το λέει και γιατί και τι γενιτρο έχει. Αλλά εξετάστε αυτό που λέει και απαντήστε. Με λίγα λόγια, αυτό που κλείνω είναι ότι ο κανονισμός αυτός φέρνει πολύ περισσότερο μπέρδεμα με τις ασάφιες. Εξήγησα πολλές από αυτές. Κοιτάξτε, άλλη μία θα εισφέρω που σας τη ρώτησα. Ποιους, λέω, προπονητές, ρωτάτε και λέτε εδώ στο άρθρο 15. Και των σωματίων μου απαντάτε. Δηλαδή, ένα σωματίο θα το ελέγχετε εάν αυτός είναι καθηγητής φυσικής αγωγής και αν δεν έχει ειδικότητα στην κολύμβυση, τότε δεν μπορεί να είναι προπονητής τους. Τα επαγγελματικά του δικαιώματα, δηλαδή. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, νομίζω... Κύριε Κρίζη. Ωραία, ολοκληρώσαμε. Καλώς δεν σας ερωτώ, τώρα, στη δευτερολογία. Λοιπόν, άρα λοιπόν, εκείνο το οποίο είναι... Μη παίρνοντας και απάντηση σε όλα αυτά που να καλυφθώ. Είναι ασκανονισμός που από την προχειροϊτά του... Εκείνο που θα προσφέρει και θα εισφέρει είναι περισσότερο μπέρδεμα. Ευχαριστούμε. Θα σας είπα πολλά τέτοια. Ως εκ τούτου, λόγω του ότι είναι προχειρό, απέχω. Ούτε καν κατά δεν λέω. Ωραία. Γιατί δεν έχει αντικείμενο. Ποιοι υπερψηφίζουν το δεύτερο θέμα? Η πλειοψηφούσα παράταξη και ο κ. Κοντονάσχιος. Ποιοι καταψηφίζουν? Η λαϊκή συσπήρωση, οι παράδες του κ. Μοσχολιού, ο κ. Μερμήγκης, οι παράδες του κ. Τραπεζιώτη και ο κ. Καζαντζής. Απέχει ο κ. Ρόκος. Είναι κανονιστική η πρόεδρευση, έτσι. Υπάρχει το 23, έχει καταγραφεί? 24. Κάτω απλή ψηφία, το δεύτερο θέμα. Τρίτο θέμα, οικονομική ενίσχυση του δημόντου μας Προταγραφητή ΤΑΙΚ ΒΟΝΤΟΧΡΙΣΤΟΦΡΟ ΚΑΛΙΦΟΝΙΙ του Σωτηρίου. Κύριε τραπεζιώτη. Λοιπόν, πρόκειται για έναν αθλητή του δήμου μας, ο οποίος παρουσιάζει εξαιρετικές επιδόσεις και διακρίσεις. Είναι ο Χριστόφωρος Καλυφόνης του Σωτηρίου. Είναι πρώτος κυπελούχος Ελλάδος εφίβων, πρώτος πρωταθλητής του Πανελλήνιου πρωταθλητήμα νέων και μέλος Εθνικής Ελλάδος νέων, καθώς επίσης πρώτος πρωταθλητής του Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών και μέλος της Εθνικής Ελλάδος ανδρών. Διακρίθηκε στον ανοιχτό πανκόσμιο πρωτάθλημα στη Σερβία, πήρε χρυσό μετάνιο, αγωνίστηκε στη Νότια Κίνα, στην Κορέα και κατάφερε να καταταγεί μέχρι σήμερα στους καλύτερους αθλητές της κατηγορίας του. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται για να μπορέσει να συμμετάσεις στις Ολυμπιακούς αγώνες. Η οικογένειά του είναι αδυνατή να τον στηρίξει και ζητάει μια οικονομική στηρίξη. Αυτό είναι το αίτημα, να ληφθεί μια απόφαση από το Δημοτικό Συβούλιο, να υπάρξει μια οικονομική ενίσχυση για να μπορέσει αυτός ο αθλητής να συνεχίσει στην πορεία του και αν μπορεί το Δημοτικό Συβούλιο κάποια στιγμή να κάνει το ίδιο και μάλλον στους αθλητές που παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις. Κύριε τραπεζιώτη, η οικονομική ενίσχυση είναι 10.000 ευρώ που αναφέρει το συγκεκριτικό. Αυτό προτείνετε ως ποσό, κύριε τραπεζιώτης, εσάς αναφέρομαι. Στο έγγραφό σας. Στο έγγραφό σας γίνεται μία μία για ένα ποσό 10.000 ευρώ. Ωραία, εντάξει. Λοιπόν, υπάρχουν ερωτήσεις. Παρακαλώ κύριε Δήμαρχε. Μία ερώτηση. Εάν ο πατέρας του παιδιού ο Σωτήρης ο Καλιφόνης ήταν υποψήφιός σας στις εκλογές, στο ψηφοδέλτηό σας, η μία ερώτηση. Και η δεύτερη, αν αποκλειστικά αυτό πρέπει να το κάνουμε, μάλλον τρεις ερωτήσεις. Η δεύτερη, αν αποκλειστικά πρέπει να το κάνουμε για τον κύριο Καλιφόνη ή πρέπει να το κάνουμε και για τα δύο τα κορίτσια που πήραν χρυσό από το συγκεκριμένο σύλλογο. Προχθές ένα χρυσό και ένα χάλκινο, ή όποιους έχουν διακρίσεις. Τρίτη ερώτηση, κατά πόσο θα έπρεπε αυτά τα ζητήματα να ανταεπιλεί η κεντρική κυβέρνηση και όχι ο δήμος. Και τέταρτον, να μας υποδείξετε με ποια διαδικασία θα γίνει αυτή η απόφαση, οποιαδήποτε, που συνενούμε να την πάρουμε, καταρχάς. Πώς θα γίνει, πώς θα περάσουμε. Πώς θα περάσει αυτό το ένταλμα από τον Επίτροπο. Δηλαδή, εάν είναι επιλέξημη θα πάνει αυτό. Θέλετε να σας απαντήσω, ήδη θα το ξέρετε. Τι δημορφώσεις, δεν ξέρετε πώς θα γίνει το ένταλμα. Ευχαριστούμε κ. Τραγουζιώτη. Το ένταλμα είναι διατυπωμένο με σαφήνια. Ο δήμος να υποστηρίξει οικονομικά όλους τους αθλητές, οι οποίοι έχουν εξαιρετικές επιδόσεις, αν μπορεί. Και να βρει τρόπο να το κάνει. Ο Καλιφόνης, που λέει το σωτήριστη, ήταν πράγματι υποψήφιος στον ψηφοδέτη του δικό μας. Τι είναι αυτό, κρυφό είναι, ή το λέτε. Αυτός μας ανευθύριστηκε και μεταφέραμε το ένταλμα του. Αν μας επενδυθεί και άλλος, θα το κάνουμε. Απέραν αυτού όμως, αυτό το λέμε ήδη, γιατί το λέτε δηλαδή. Τώρα πώς θα φτιάξεις το τένταλμα, όπως κάνετε και τα άλλα. Κύριε Τραπεζιώτη. Ξέρετε, ξέρετε εσείς. Κύριε Τραπεζιώτη. Τον κάνετε εδώ τώρα. Κύριε Τραπεζιώτη. Καλή δημαγωγία, κύριε Τραπεζιώτη. Παρακαλώ. Ξέρετε εσείς το παιχνίδι. Συγνώμη, παρακαλώ. Κύριε Τραπεζιώτη. Κύριε Τραπεζιώτη, μετασχηματίζεται δηλαδή το αίτημα. Κύριε Τραπεζιώτη, μετασχηματίζεται το θέμα και αφορά τον οποιοδήποτε αθλητή της πόλης του Δήμαου Αγρινίου. Εδώ μιλάτε για οικονομική ενίσχυση στον Καλυφόνη Χριστόφορο της Σωτηρίου. Παρακάτω, διαβάστε τι λέω. Και σας ρωτώ. Μετασχηματίζεται ως προς τον οποιοδήποτε και όχι αποκλειστικά στον κύριο Καλυφόνη. Δεν το καταλαβαίνω. Το αίτημα είναι εγγράφος. Για να μπορέσω εγώ... Τι είναι? Μα στο αίτημα το αναφέρεται εγγράφος. Τώρα στον αθλητή Καλυφόνη, ο οποίος το ζήτησε και σε οποιοδήποτε άλλο μπορούμε. Και θα υποβάλλει σχετικό αίτημα. Δεν το καταλαβαίνω. Να το αναφέρετε όμως. Αυτό λέω. Λοιπόν, τοποθέτης. Ο κύριος Παπανικολάου. Ο κύριος Χασιώτης και ο κύριος Παπούτσις. Με σωρά ποιος είναι ο κύριος. Ο κύριος Μοσχολιός λοιπόν. Ο κύριος Παπανικολάου. Ο κύριος Καζαντζής. Ο κύριος Χασιώτης. Ο κύριος Παπούτσις. Ο κύριος Μοσχολιός. Καταρχήν, για να μην ευτελίσουμε την κουβέντα εντελώς, γιατί ήδη τύνει προστακή, θέλω να καυτηριάσω κατά κάποιον τρόπο, την ερώτηση που έκανα ο δήμαρχος, αν ήταν υποψήφιος ή όχι. Τι σημασία έχει αυτό για το παιδί δηλαδή. Αν ο πατέρας σου ήταν υποψήφιος εδώ ή εκεί ή παραπέρα. Δηλαδή, μήπως έπρεπε να έχει πάκελο. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο. Για να μην αρχίσουμε εδώ να λέμε, άλλος να επικροτεί, άλλος να αντικρούει. Σε ό,τι αφορά τα ποσά και τα λοιπά στοιχεία της ερώτησης που έχει κάνει ο θέμαλος, που έχει θέσει ο κύριος Τραπεζιώτης. Καλό είναι λοιπόν να υπάρξει μια απόφαση, που να έχει συγκεκριμένα κριτήρια. Συγκεκριμένα κριτήρια. Ας πούμε, είπε για την προεστημασία. Στο Ολυμπιακό. Στο Ολυμπιακό. Υπάρχουν άλλοι αθλητές τέτοια προεστημασία. Αν υπάρχουν και αυτοί, κατά τον ίδιο τρόπο. Γι' αυτό είναι πως θα δημοτροφεί. Ενδεχομένως, να μην είναι αυτό το ποσό. Αυτό όμως, να είναι αντικείμενο μιας της αθλητικής επιτροπής. Δεν ξέρω ποια άλλη επιτροπή μπορεί να το δει, ώστε η απόφασή μας να είναι η ίδια για τους αθλητές αυτού του επιπέδου. Επαναλαμβάνω, ενδεχομένως, το ποσό να μην είναι τόσο για το καθένα, να είναι λιγότερο. Αλλά αυτό να το αποφάσεις μια επιτροπή και να μην γίνεται τώρα εδώ πέρα ποιος τριασμός. Εγώ λέω δέκα, άλλους λέει, ξέρω εγώ, δύο και ούτω καταξής. Και είναι καλό και για το παιδί. Εντάξει. Αυτή είναι η πρόταση μου. Συμφωνώ, συμφωνούμε. Ο κ. Παπανικολάου. Ναι, κ. Πρόεδρε. Και ο τρόπος της επλεξιμότητας της δαπάνης. Και ο τρόπος της επλεξιμότητας της δαπάνης. Ακριβώς. Κ. Παπανικολάου. Για αυτό το θέμα, κ. Πρόεδρε, είχαμε απασχολήσεις, αλλά και συσφύρωση, προσωπικά, δηλαδή προφορικά, του κ. Δήμαρκου, να ενισχυθεί ο συγκεκριμένος αθλητής οικονομικά. Και βέβαια τότε μπήκε και το θέμα αν νομικά θα το λύσουμε και πώς θα το λύσουμε. Νομίζω ότι δεν είναι νομικό, είναι πολιτική επιλογή, αν θα κάνουμε, σαν δημοτική αρχή, αθλητές τέτοιους πραγματικά να το στηρίζουμε. Ο συγκεκριμένος αθλητής κάνει μια αξιέπινη προσπάθεια. Είναι ο μοναδικός. Πιστεύω ότι δεν είναι ο μοναδικός. Και εδώ έχουμε πραγματικά την αναλογησία του κράτους, που τέτοιες προσπάθειες δεν τη στηρίζει. Και ενώ μιλάει για αθλητισμό, που πρέπει να στηριχτεί, δεν τη στηρίζει. Σαφώς εμείς, σαλλαϊκής ισπηροσύ, θα προσβλέπουμε προς το κράτος, δε έχει υποχρέωση να στηρίζει αυτά τα παιδιά. Όμως και αυτή τη στιγμή, σαν Δήμος Αγλυνίου, γιατί πραγματικά αυτοί μπορούν να γίνουν πολύ καλοί πρεσβευτές του δήμου μας, συνολικότερα, αν θέλετε ακόμη, ακόμη και με μία φόρμα που θα αναφέρει Δήμος Αγλυνίου επάνω, να γίνουν προσβευτές του δίου μας παγκόσμια ή και πανελλαδικά, μπορούμε να πάρουμε μία τέτοια απόφαση. Και για το συγκεκριμένο, αλλά και για αθλητές με κριτήριο, όπως είπε ο κ. Μοσχολιός. Δηλαδή, είναι κάποιοι αθλητές στις εθνικές ομάδες. Και δεν μιλάω ποδόσφαιρο, μπάσκετ και τέτοια, που εκεί αμίβονται και αμυδρά. Μιλάω για τον κλασικό αθλητισμό, μιλάω για αυτά τα παιδιά που οι γονείς τους βάζουν το χέρι στην τσέπη, πραγματικά αναξοδεύονται και πολλές φορές δεν μπορούν να τα αποκριθούν. Να είμαστε αρρογείς σαν Δήμος, σαν Δημοτιαρχή σε όλες αυτές τις προσπάθειες. Κύριε Κασατζή. Με λυπεί και εμένα η ερώτηση που έγινε, που ακούστηκε εδώ με ποιο συνδυασμό κατέβει ο καθένας. Αν αυτό ισχύει, τότε θα έπρεπε να ρωτάμε κάθε φορά τον κύριο Καλατζή για τους άπορους στους οποίους δίνουμε χρήματα και με ποιους κατέβηκαν. Ή ποιοι ανούς ψηφίζουν. Αυτό δεν ισχύσε ποτέ εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κρίση μας για το αν κάποιος πρέπει να πάρει κάποια χρήματα για να μπορέσει απρόσκοπτα να συνεχίσει το έργο του, μάλιστα με το οποίο προάγει και την πόλη, νομίζω δεν έχει καμία σχέση και δεν πρέπει να έχει καμία θέση με παρατάξεις, κόμματα και φρώματα. Επομένως αυτό θεωρώ ότι κακώς ακούστηκε, να το θέσω έτσι. Παρ' όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε, κάτι που αφορά εσάς, αν είχε γίνει η ερώτηση από κανέναν άλλο εδώ μέσα, θα τον είχατε διακόψει. Επειδή όμως, εγώ δεν θέλω να δυναμιτήσω το κλίμα σήμερα, πρέπει όμως να πω ότι αυτή την πρόταση δεν έπρεπε να την κάνει ο κ. Τραπεζιώτης, έπρεπε να την συσφέρει ο κ. Γκρίζης. Και αντί τον άλλον που μας έχει πει τόση ώρα εδώ μέσα, από που μαθαίνει τι ακούει ο Σταύρος, ο Καμένος, ο καθένας, όταν ασχολείται με τα πηγαδάκια που γίνονται από εδώ και από εκεί, θα έπρεπε να ασχολείται με αυτά τα θέματα, για να μπορεί κάποιος να του πει και ένα «Μπράβο κ. Γκρίζη, για αυτό που κάνατε». Αλλά δεν το έκανε! Και το φέρνει λοιπόν αυτό το θέμα εδώ και ακούμε τον ευτελισμό για ποιο λόγο έρχεται. Πρέπει αυτός ο άνθρωπος να βοηθηθεί ή δεν πρέπει. Αξίζει, είναι ένας άνθρωπος που κοσμεί την πόλη. Είναι ένας άνθρωπος που βοηθάει και ακούει γιατί το αγρύνιο παραπέρα. Πρέπει αυτό να την επιχωρηγήσουμε ή πρέπει να κρυβόμαστε πίσω το δάχτυλό μας. Αυτά να βλέπουμε και τα υπόλοιπα να τα αφήσουμε. Κύριε Χασιούτη. Εγώ καταρχάς θα ήθελα να συμφωνήσω με την τοποθέτηση του κ. Ομοσχολιού. Δηλαδή, είναι ένα ευαίσθητο πράγματι κομμάτι, απορώ όμως, πραγματικά απορώ. Υπάρχουν όλο αυτό το διάστημα που πέρασε, υπάρχουν δεκάδες παιδιά που έχουν διακριθεί σε διάφορα αθλήματα και την ευαισθησία αυτή δεν την έχουμε δει. Μάλιστα δε, υπάρχει μια οικογένεια στη Νεάπολη, όσον κατάγομαι από εκεί, που έχει τέσσερα παιδιά από τα πέντε που είναι αθλητές εθνικών ομάδων. Και η κόρη του συγκεκριμένου κ. Βασκουρτος, δεν χρειάζεται να αναφερόμαστε ονόματα, είναι και η πρώτη γυναίκα που πήρε δίπλωμα προπονητού του ΤΑΙΚΒΟΝΤΟ. Πραγματικά, συμφωνώ λοιπόν με τον κ. Μοσχουλιώ, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω κάτι. Η ερώτηση που έκανε ο κ. Δήμαρχος είναι σωστή, διότι οι κύριοι της αντιβολίτευσης έρχεστε, φέρετε ένα θέμα, μην βάζετε όνομα. Φέρετε το θέμα να επιδοτούνται από το Δήμο, να παίρνουν μια επιχορίγηση κάποιοι αθλητές που διακρίνονται σε κάποια αθλήματα, διότι όταν έρχεστε και λέτε για ένα συγκεκριμένο ξεκινάτε έτσι, που όλος συμπτωματικός ήτανε και συγκοψήφιό σας, εντάξει, τώρα μην τρελαθούμε, μην τρελαθούμε. Συμφωνώ λοιπόν και επαξάνω να δίνετε βοήθεια από το Δήμο σε αθλητές που διακρίνονται, που υπάρχουν δεκάδες παιδιά που έχουν διακριθεί, αλλά αυτοί πέρασαν στο ντούκου να μου επιτραπεί έκπραση. Ευχαριστώ. Κύριε Παπούτσι. Αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ θέλω να σας πάω λίγο πίσω στο 2015. Στο 2015, μαθητές-αθλητές ενός σχολείου της πόλης μας, του Πρωτοεπαλλαδρυνείου, συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλιμα Ποδεσφαίρου και κατέκτησαν την πρώτη θέση. Σύμφωνα με την προκήρυξη, δικαιούταν να συμμετάσουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλιμα Ποδεσφαίρου, το οποίο διεξαγόταν στη Γουατεμάλα. Δυστυχώς, παρά της προσπάθειας των μαθητών του σχολείου γενικότερα, του Δήμαδρυνείου δεν κατέστηνε δυνατόν από την Πολιτεία να επιτρέψει αυτούς τους μαθητές, τους 18 μαθητές-αθλητές, πρωταθλητές, να ζήσουν το όνειρο έστω του ταξιδιού. Κατά συνέπεια, κύριε Τρπεζιώτη, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να συνενέσω σε αυτήν την χρηματοδότηση. Και επιπρόσθετα, θα ήθελα να τονίσω το εξής, ότι αν και δεν ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό το θέμα και δεν ήρθε για λόγους το ότι δεν μπορούσε το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τέτοιο κονδύλι, μιας και δεν ήταν πλέξιμη δαπάνη. Αλλά από την πλευρά σας και από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών εκείνη την περίοδο, δεν είδαμε την απαραίτητη ευαισθησία για το θέμα... Ωραία. Πώς? Ολοκληρώσατε, κύριε Παποτσι. Ενοχλήσαμε και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν βοηθήσανε σε αυτό το τομέα έτσι ώστε να πείσουνε τη διεύθυνση... Ωραία. Πολύ καλά είμαι εγώ. Ευχαριστούμε. Πολύ καλά είμαι εγώ. Κύριε Τραπεζιώτη, τώρα χαρακτηρισμοί χωρίς λόγο. Δεν καταγράφεται κανένας χαρακτηρισμός που ακούστηκε. Παρακαλώ. Ας πούμε ο διεύθυνσης του Επιτρεπτωσιακού Περινιτικών Βουλευτών. Τη διεύθυνση φυσικής αγωγής στο Υπεργείο Παιδείας προκειμένου να αγκρινεί το κονδύλι για να επιτρέψει αυτούς τους 18 αθλητές και μαθητές, να ταξιδεύσουν στην Κατεμάλα και να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρεττάστιγμα Πρωθυπουργικού Σπέρα. Ωραία, έγινε αντιληπτό. Ολοκληρώσατε κύριε Παποτσι. Λοιπόν, κύριε Δήμορχε, κύριε τραπεζιώτη, δεν έχετε το λεωφόρος και το κάναμε, όλο το λεωφόρος είναι τραπεζιώτη! Δεν καταγράφεστε, παρακαλώ! Παρακαλώ! Κύριε Παπούτσι, λοιπόν, ευχαριστούμε! Κύριε Δήμορχε! Λοιπόν, παίρνω τον λόγο για να πω ότι δεν έκανα τυχαία τις ερωτήσεις. Και τις έκανα γιατί. Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο και η αλληλουχία των ερωτήσεων. Και θα ξεκινήσω από το τελευταίο αυτό που είπε ο κύριος Παπούτσις. Ξέρετε, σε αυτή τη χώρα, εκτός από δημοτικό συμβούλιο και την κακή δημοτική αρχή και τον κακό δήμαρχο που δεν κάνει όσα όφειλε να κάνει το κράτος, υπάρχει ένα κράτος, μια κυβέρνηση, η οποία οφείλει να στηρίζει τον αθλητισμό, οφείλει να στηρίζει αυτά τα παιδιά. Οφείλει να δώσει τα χρήματα, γιατί όφειλε να το κάνει, να πάει η πρωταθλήτρια του μαθητικούς διαγωνισμού, να εκπροσωπίσει τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τότε, λοιπόν, κάναμε κινήσεις. Στήλαμε έγγραφα, προσπαθήσαμε και λες και χτυπούσαμε στην πόρτα κοφών. Εμείς δεν θα είχαμε αντίρρηση να βοηθήσουμε όλα αυτά τα παιδιά, αν μας το επέτρεπε η κείμενη νομοθεσία. Και δεν έχω καμία αντίρρηση να πάρουμε απόφαση που θα αφορά όλα τα παιδιά, όχι ένα συγκεκριμένο. Και μάλιστα παιδιά που έχουν ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις. Για αυτό δεν έκανα τυχαία την ερώτηση και είπα στο συγκεκριμένο ή από τον ίδιο σύλλογο τα δύο κορίτσια που πήραν χρυσό και χάλκινο. Και κάτι ακόμα. Στους Ολυμπιακούς αγώνες και στους κάθε αγώνες πρέπει να πάρεις την πρόκριση για να πας. Άρα θα πρέπει να έχεις πετύχει κάτι που θα σου δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχεις. Όταν, λοιπόν, θα προκύψει αυτή η περίπτωση, να θέλουμε να στείλουμε ένα παιδί από τον τόπο μας στους Ολυμπιακούς αγώνες να δούμε και να το ξαναδούμε και να ψάξουμε να βρούμε τον κάθε τρόπο. Να τελειώσω, κύριε Τραπεζιώτη, δεν σας διέκοψα. Δεν σας διέκοψα, κύριε Τραπεζιώτη. Παρακαλώ, ολοκληρώστε, κύριε Δήμαρχη. Κύριε Τραπεζιώτη. Μπορώ να σας πω, όμως... Συνάδραφη. Μπορώ να σας πω... Παρακαλώ, συνάδραφη. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν προσφέρουμε για... Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν δεκάδες αιτήματα συμπολιτών μας που ασχολούνται με τον αθλητισμό και που θέλουν να συμμετέχουν στις κορυφές διοργανώσεις και δεν έχουν τα οικονομικά. Μακάρι να μπορούσαμε και να μας δίνονταν η δυνατότητα να υποκαθιστήσουμε το κράτος. Γιατί αυτό μας ζητάτε και να το κάνουμε για όλους. Όχι για έναν ή δύο ξεχωριστά. Για όλα αυτά τα παιδιά με κάποιες προϋποθέσεις. Σωστό ήταν αυτό που είπε ο κ. Μοσχολιός και να βάλουμε τις προϋποθέσεις και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε την έγκριση ενός τέτοιου κονδυλίου για αυτές τις περιπτώσεις. Ωραία. Και ράπτει και κλείνουμε με την πρωτομιλία. Αγαπητοί συνάδελφοι, για πρώτη φορά έρχεται το θέμα αυτό, ένα τέτοιο θέμα στον Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα από μια παράταξη. Δεν είναι κακό, αλλά είναι πρωτόονορο τουλάχιστον. Θα έπρεπε λοιπόν επειδή μας βρίσκεται εξαπίνηση στον Δημοτικό Συμβούλιο και εμένα τουλάχιστον τόσα χρόνια δεν ξανάρθει τέτοιο πράγμα. Δεν μιλάω για αυτό, εδώ να δοθεί αν έχει ο Δήμος, αλλά να εξετάσουμε δύο πράγματα. Πρώτον, αν μπορεί να δώσει, αν θα μας το περάσει ο Επίτροπος. Το αναφέραμε. Έτσι. Ένα αυτό. Και δεύτερον, από τούτο και στο εξής, η Επιτροπή Αθλητισμού, η οποία υπάρχει στο Δήμο, να γίνεται δηλαδή η έκτιση ενός ενδιαφερόμενου εκεί με τα χαρτιά του ότι είναι πρωταθλητής και θέλω να πάω στους Ολυμπιακούς αγώνες και να κάνει την εισήγηση, είναι κομψότερο, την εμπιτροπή, η αρμόδια Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου, παρά εγώ σαράπτης ή σαν τραπεζιότης, γιατί μάλλον εδώ έχουμε έλλειμμα όλοι μας και είχαμε και έχουμε και αναγκάζεται μια παράταξη να κάνει αυτό το πράγμα. Προτιμότερο θα ήταν δηλαδή, απευθύνεται στην Επιτροπή, αυτή ξέρει αν εγώ είμαι πρωταθλητής και πού είμαι και πού δεν είμαι με τα χαρτιά του, όχι μόνο με την έκτιση του και με τα υπόλοιπα χαρτιά και η Επιτροπή αυτή να κάνει την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μας πει έτσι ή αλλιώς, γιατί εγώ τώρα αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι να κάνω. Ας βρετώσει, αφού ο αθλητής αυτός μας λέει ότι είναι έτσι, είναι εξεργόθανη να πάει ο άνθρωπος εκεί και η πολιτεία δεν μπορεί να το κάνει αυτό, το ξέρουμε ότι δεν μπορεί να το κάνει, καλό είναι να βοηθηθεί. Ευχαριστώ. Άρα να υιοθετήσουμε η Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου Αγρινίου, η Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου Αγρινίου... Να συλλέξει όλα αυτά τα ετοίματα... Να μπορέσει, ναι. Είναι πολύ σωστή η τοποθετησία του... Εγώ έκανα αυτή την πρόταση. Συμφωνώ. Εγώ έκανα την εξής πρόταση. Αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει το συγκεκριμένο παιδί... Μου επιτρέπεις, κύριε Δήμαρ. Έτσι, μπράβο. Σήχες, άλλες αρμοδιότητες. Λοιπόν, τις ιδιότητες που έχει ο συγκεκριμένος να εξετάσει η Επιτροπή Αθλητισμού, ποιοι άλλοι έχουν... και κατά τον ίδιο ποσό να δοθούν σε όλους αυτούς ένα συγκεκριμένο βοήθημα... εφόσον, βεβαίως, περνάει και από τα... Μην έχουμε πάλι καμιά απόφαση λόγω συγνώσης πλάνης. Κύριε Κορόγια, θέλετε κάτι? Ναι. Είστε εκτός διαδικασίας. Τώρα, όταν σηκώνει το χέρι, το αποευθύνω, το ερώτημα, αν θέλετε... Όχι, θέλω να κάνω μια ερώτηση στο δήμαρφο. Δεν είμαστε σωστά να ερωτήσουν, κύριε Κορόγια, τώρα. Γι' αυτό σας είπα. Όχι, θέλω να πω για τον Επίτροπο. Πείτε μισό λεπτό, επειδή... Ένα λεπτό να το προθετηθεί ο κύριος Κορόγιας, ό,τι και αν θέλει να πει. Το έντερμα που φάγανε οι δικηγόροι, τα δέκα χιλιάρικα, το γεύμα, το πέρασε ο Επίτροπος. Συνάδελφη, λίγο να ακουστεί. Πείτε, επαναλάμβατε, κύριε Κορόγια. Τα δέκα χιλιάρικα που ήταν το υπογευματίστης των δικηγόρων για το τουρνουά, το πέρασε εύκολο ο Επίτροπος. Βρήκαμε τη δικασία εκεί. Γιατί δέκα χιλιάρικα, το ίδιο ποσό είναι. Ωραία, ευχαριστώ. Το έντερμα της παράταξής μας κλείνει ως εξής. Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε να λυφθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την οικονομική ενίσχυση του αθλητή Χριστόφορο Καλιφώνη. Τελεία. Αυτονόητο είναι ότι και άλλοι αθλητές που παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις και διακρίσεις θα πρέπει να υποστηριχθούν οικονομικά από το Δήμο μας. Ωραία. Αυτο είναι το έντερμα. Και λέμε τώρα... Θα ζητάμε τώρα πέντε δυο ώρα για αυτό το θέμα. Διαφωνεί κανείς με αυτή τη διατύπωση. Λοιπόν... Δεν ορίζει ούτε ποσό, να βγει λοιπόν, να εγκριθεί. Και άρα... Είναι κατακλείδι, κύριε Δενησόπουλε, είναι κατακλείδι. Είναι κατακλείδι, λέμε, η Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου θα κάνει αυτή τη δουλειά, εάν είμαστε σύμφωνοι. Αυτό λέμε. Υπάρχει κάτι άλλο, να έχουμε μια ομοφωνία, τουλάχιστον ένα θέμα, το είπαμε, δεν προσφέρεται για να κάνουμε... Κύριε Πρόεδρε, φοβάμαι, έτσι όπως πάτε να κλείσετε το θέμα, ότι παραπέμπουμε ένα συγκεκριμένο έτοιμα στις καλέντες. Όχι, δεν παραπέμπουμε, γίνεται αποδεκτό και λέμε ποιος θα το υλοποιήσει, ποιος θα το... Αφήστε μου να έχω τη γνώμη μου. Είναι διαφορετικό να αποφασίσουμε ότι η Επιτροπή Αθλητισμού μέσα στα 15, σε 20 μέρες θα μαζέψει όλα τα αιτήματα και θα έρθει και άλλο η Επιτροπή Αθλητισμού να μαζέψει τα αιτήματα και να δούμε και να κάνουμε. Ή θα το συγκρονημοποιήσουμε, το δεσμεύσουμε, ή διαφορετικά το αφήνουμε, όποτε κι αν. Εμείς σε αυτό θα διαφωνήσουμε. Μωρίστε. Λοιπόν. Έχουμε για το συγκεκριμένο θέμα, να λέμε τι άλλο υπάρχουν. Ωραία, για το συγκεκριμένο τουλάχιστον. Μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, η Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου Αγρινίου να έρθει με μια εισήγηση, κύριε Καμένε, παρακαλώ. Λοιπόν, τουλάχιστον είναι τόσο και τη συγκεκριμένη περίπτωση και να ξεταστούν, αν γίνουν άλλα σετίζες στην Επιτροπή, να ξεταστούν μέχρι τότε και όποια άλλη περίπτωση. Συμφωνούμε σε αυτό? Ομόφωνα, παμψηφί. Παμψηφί. Ωραία. Ωραία. Παμψηφί. Μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας να είναι σε θέση να ισφαίρει, προσυζήτησε το θέμα για την ενίσχυση αθλητών που έχουν διακριθεί. Εννοείται γενικώς για την ενίσχυση των αθλητών ή για το συγκεκριμένο έτοιμα. Για το συγκεκριμένο και όποιος άλλος από αύριο μπορεί να πάει έναν δεκάνθρωπο να τυθούν. Τέταρτο. Λείψει απόφαση για την κατάσταση πρωινικών στη βάση του έγραξου. Κύριε Ντουνάκο. Ναι. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φέραμε ήδη από την προηγούμενη συνεδρία σε σα θέμα. Εσείς άγαμε σα θέμα με βάση την εισήγηση που σας διανεμήθηκε. Για την οικονομία επειδή έχει διανεμηθεί και έχει συζητηθεί και την προηγούμενη φορά. Ναι. Να πούμε όμως δυο κουβέντες γιατί δεν έχει σημασία. Δεν θα μπορούμε τώρα να κάνουμε την ανάγνωση της εισήγησης και της πρότασης. Συνάδελφοι, είμαστε μόνος στο τέταρτο θέμα της σημερινής σας διάταξης. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Κύριε τους πολίτες, παρακαλώ να μην οχλαγωγούν. Συνεχίσω. Λοιπόν, δεν θα διαβάσουμε τώρα αυτό που σας έχει διανεμηθεί. Εγώ θέλω να πω δυο κουβέντες πάντως. Σε σχέση με το ιστορικό της συγκεκριμένης κίνησης. Ήδη από το μήνα Αύγουστο, υπήρχαν διάφορα δημοσιεύματα σε σχέση με φιμολογούμενη εγκατάσταση πυρυγνικών στη... Εγώ θα περιμένω. Αν γίνει... Συνεχίστε κύριε Αντωνάκο. Ευχαριστώ. Συνεχίστε. Λοιπόν, ζητήθηκαν, υπήρχαν αυτά τα δημοσιεύματα. Μάλιστα υπήρχε και από το βήμα της ΔΕΘ κάποια σχετική αναφορά. Η κυβέρνηση τήρησε συγχείωχθιος απέναντι στις σχετικές καταγγελίες. Υπήρχαν διάφορα δημοσιεύματα. Υπήρχαν διάφορα δημοσιεύματα. Η κυβέρνηση τήρησε συγχείωχθιος απέναντι στις σχετικές καταγγελίες. Και κάποια στιγμή, περί τα τέλη του Σεπτέμβρη, ο υφυπουργός άμυνας ο κύριος Βίτσας, ερωτόμενος για τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα. Ποια δημοσιεύματα? Θυμολογούμενης αποθήκευσης πυρυγνικών όπλων σε μια απόσταση 80-100 χιλιόμετρων σε ευθεία γραμμή από την πόλη. Γι' αυτό το ζήτημα συζητάμε. Η διάψευση που φαίνεται να έκανε ο υφυπουργός άμυνας ήταν ότι η βάση είναι ανενεργή, λέει, από την περίοδο της Χούντας και κάποια στιγμή τότε φάγγει και να έχουν αποθηκευτεί κάποια πυρυγνικά. Πρώτα απ' όλα, αυτό δεν αποτέλεσε διάψευση, γιατί την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι τα τελευταία όπλα από εκεί απομακρύνθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες το 2001. Και το δεύτερο είναι ότι μόλις πρόσφατα, κάποιες μέρες πριν, κυκλοφόρησε ένα ντοκουμέντο ότι το ίδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε ενημερωθεί με απόρρητο έγγραφο, το οποίο βγήκε σε κάποια ενημορροτική ιστοσελίδα, είχε ενημερωθεί για την φιμολογούμενη αυτή μεταφορά και την σχεδιαζόμενη μεταφορά όπλων. Να πούμε τι ενημέρωσε, να πούμε ότι δεν αποφασίζει καν το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Του κοινοποιήθηκε ένα έγγραφο που λέει ότι εμείς συζητάμε και σχεδιάζουμε τη μεταφορά ειδικών όπλων. Και ειδικά όπλα καταλαβαίνει κανένα στη γλώσσα και της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού τι ακριβώς σημαίνει. Με το συγκεκριμένο λοιπόν ευσύνοπτο ψήφισμα, συνάδελφοι, σας καλούμε και ζητούμε να πάρουμε θέση απέναντι στη φιμολογούμενη μεταφορά αυτή, να καλέσουμε και εμείς με τη σειρά μας, με την κοινωνική δήμη, κινήματα, σύλλογη, σωματεία της περιοχής, να διαψεύσει τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα και σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση, επαγρυπνώντας, να συντονίσουμε τυχόν ενέργειες με οποιοδήποτε άλλο δήμο της περιοχής, προκειμένου να μην υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Η οποία καταλαβαίνουμε πολύ καλά, τι κινδύνους σε τι γενικότερους κινδύνους, μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, την πρόσφατη στις ΗΠΑ, τι κινδύνους εγκυμονεί, γιατί λέω, εγώ κλείνω και λέω μια τελευταία κουβέντα. Κι αυτοί που βομβαρδίστηκαν και που καίγονται εκεί κάτω, έχονται σήμερα μετατραπεί το Αιγαίο σε μια ανατοϊκή λίμνη, να φυλάει τα όποια σύνορα από την παρουσία τους και αυτοί κάποια στιγμή τα ίδια ζητήματα αντιμετωπίσαν. Ετούτη λοιπόν την ώρα φαίνεται όλη αυτή η εμπλοκή να προχωράει δυτικότερα, η μεταφορά των όπλων αυτών φαίνεται να προέρχεται από τη βάση που κλείνει το ενσυρλίκ της Τουρκίας και ζητούμε λοιπόν όπως η εισήγηση να καλέσουμε επίσημα σε διάψευση ή μη των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων και από εκεί και πέρα σε επαγρύπνηση. Την κυβερνητική διάψευση δηλαδή ζητάμε, αυτό λέτε? Κύριε Πρόεδρε, είπαμε να μην κάνουμε μια ανάγνωση του κείμενου. Το κείμενο είναι σαφές τι ζητάει, λέει με δύο λόγια το ιστορικό. Ναι, αλλά καταλήξατε και είπατε αυτό. Και καταλήγει και λέει το εξής, δεν έχει υπάρχει μέχρι σήμερα διάψευση. Η μισή διάψευση που αποπειράθηκε να κάνει ο Υπουργός αποδείχτηκε ότι δεν ισχύει. Άρα να ζητήσουμε επίσημη τοποθέτηση για αυτούς τους σχεδιασμούς. Και μια που δίνεται και την αφορμή, κύριε Πρόεδρε, εμείς να πούμε και κάτι άλλο που έχει ξεκινήσει στις τελευταίες μέρες και να διακινείται στο Αγρύνιο. Σε σχέση με τη χρήση, με την ατοϊκή περαιτέρω χρήση της πρώην 132 μηναρχίας μάχης στρατιωτικού αεροδρομίου που είναι στο Αγρύνιο και τώρα είναι αεροπορικό απόσπασμα, που πλήθος δημοσιευμάτων πάλι φέρνουν ότι επίκηται, φιμολογείται, η μεταστάθμευση, η στέγαση... Ωραία, άλλο θέμα αυτό όμως. Δεν είναι άλλο, κύριε Πρόεδρε. Τώρα με τα συνδέω, με όλα άλλο θέμα είναι. Κύριε Πρόεδρε, σας ακούμε τώρα μισή ώρα. Με αφορμή άλλο θέμα, να συζητάτε αυτό που επιθυμείτε. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Εντάσετε σε συγκεκριμένους, σας λέμε, ατοϊκούς σχεδιασμούς, οι οποίοι σε εκείνη την περίπτωση όπου κανένας δεν... Κύριε Πρόεδρε, κανένας δεν ενημερώνει κανέναν όπως σε εκείνη την περίπτωση μέσα από δημοσιεύματα φαίνεται να αρχίζονται και ανοιχνεύονται οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί το ίδιο και στην προκειμένη περίπτωση. Ναι, μάλιστα θα το προτείναμε αυτό, αν το υποθυμεί και το υπόλοιπο σώμα να το συνδιαμορφώσουμε. Γιατί ανεξάρτητα από τη θέση που μπορεί να παίρνει ο καθένας... Εντάξει, κύριε, τον ακούω, καταλάβαμε, αυτό σας λέω. Εντάξει, λοιπόν, ανεξάρτητα από τη θέση που μπορεί να παίρνει ο καθένας, νομίζουμε ότι είναι τουλάχιστον στοιχειώδες να ερωτήσουμε αν αυτοί οι σχεδιασμοί ευσταθούν. Κύριε Μερμήκη. Ναι, νομίζω ότι εμπολίσμα κάλυψε ο κύριος Αντωνάκους με το δεύτερο σκέλος, γιατί μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΣΥΠΑ, έχουμε πλήθος δημοσιευμάτων που πλέον ξεπερνούν τις νατοικές βάσεις του Αράξου ή του Ακτίου, της Σούδας κτλ. Και για πρώτη φορά, εξόσον τουλάχιστον εγώ θυμάμαι, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για χρήση μη επανδρομένων οπλικών συστημάτων αεροπλάνων κτλ., τα περίφημα drones, για το αεροδρόμιο του Αγρινίου. Οπότε θα πρότεινα στο ψήφισμα, που δεν έχω κατακαιρέας διαφωνία, για τα πυρηνικά στη βάση του Αράξου να προσθεθεί και ένα αίτημα, οπότε απαιτούμε τη διάψευση οποιασδήποτε μορφής χρήσης της πόλης μας πλέον, εδώ πάμε εντελώς δίπλα, τέτοιων τυχοδιοκτικών πολεμικών σχεδιασμών. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, συζητάμε ένα θέμα που έρχεται κατά καιρού στην επιφάνεια, σχετικά με τον πυρηνικό αφοπλισμό, επειδή πιστεύω είναι κάτι το οποίο ξεφεύγει από τα όρια της πληροφόρεσης που μπορεί να έχετε, γιατί νομίζετε ότι έχετε πληροφορίες, κι αλίμονο, εάν η αμυντική στρατηγική ενός κράτους ήταν σε καινή χρήση και θέα. Εγώ θα εκφράσω την άποψη ότι έχετε κάποιους ευσεβείς φόβους, ότι πιθανόν να κινδυνεύουμε και να χρειαστεί να γίνει από πυρηνικοποιημένη ζώνη η περιοχή μας. Αλλά εγώ άλλο θα περίμενα, θα περίμενα, αγαπητοί συνάδελφοι, που ανησυχείτε, να ανησυχείστε για την ιστορία που ζήσαμε πρόσφατα με τον ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου εδώθη γη και ύδορ, αγοράσαμε ενάμεσα της εκατομμύριο, την ώρα που κύριε Παπανικολάο φωνάζουμε και λέμε «πεινάει ο λαός» και που ξέρετε αν αυτά τα αντισταθμιστικά οφέλη ή όποιοι χειρισμοί είναι αυτά που συζητηθήκαν. Είναι ότι νομίζουμε εμείς ότι ακούγονται δημόσια και άλλα που μπορεί να μην αποκαλύπτονται και να μην τα μάθετε ποτέ. Οπότε, εγώ θα ήθελα να πάει και λίγο πιο πέρα το θέμα και η ανησυχία σας, στο ότι τη στιγμή που διέρχεται ο τόπος μας μία οικονομική κρίση, δεν μπορούμε να επικαλούμαστε ότι οποιονδήποτε λόγο υπερπατηρωτισμού πάνω σε εξοπλιστικά προγράμματα την ώρα που δεν έχουμε ψωμί και γάλα. Τώρα, τα πυρενικά στο διάολο να πάνε, αλλά πρόσφατα φύγανε κάποια δισεκατομμύρια. Εκεί έπρεπε να εστιάσετε και συγγνώμη για την παρατήρηση που κάνω, ότι βλέπετε ότι θα πανώνουν δισεκατομμύρια που δεν θα πανώνουν ούτε για την υγεία, ούτε για την πιαδεία, ούτε για την καθημερινότητα των πολιτών. Προσωπική μου άποψη, αν θέλετε, εγώ είμαι και λίγο ψιλομιλιταριστής. Με θάναγα όχι, αλλά πάνω στους φόβους και τις ανησυχίες της δικές σας, θα ήθελα να έχετε εστιάσει και εκεί τη ματιά σας. Τίποτα άλλο. Υπάρχει κάτι άλλο, κύριε Οπενικολάδο? Κύριε Οπενικολάδο, θα με αναγκάσετε όμως... Τώρα, μην το κάνετε αυτό. Κύριε Πρόεδρε, η λαϊκή συσπήρους έφερε το θέμα στο Δημοδικό Συμβούλιο. Κι η Δημοτική Αρχή και το Προεδρείο το... Δεν νομίζω ότι θα ασχολήσαμε τόσο πολύ το θέμα. Όμως, επειδή προκλήθηκα και από τον συναδελφό του Σπύρου, τον Αδάν, πρέπει να πούμε ότι το θέμα εμείς το φέραμε για το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν είχε γίνει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμερική. Ακριβώς, μου προλάβατε. Ένα θέμα. Οπότε τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ που φεύγουν προς αυτήν την κατεύθυνση, αποδείχνει από τη μία πλευρά ότι πραγματικά υπάρχουν χρήματα και πού πηγαίνουν τα χρήματα. Το ένα. Και αποκαλύφθηκε και το στρυπτίς που έκανε η κυβέρνηση απέναντι στους ναηδικούς. Το δεύτερο. Σχετικά με τα μη επανδρομένα αεροπλάνα. Η πληροφορία ήρθε πριν από 10 μέρες και δημοσιεύτηκε παντού. Είχε εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό το ψηφισμά. Και γι' αυτό εμείς θα συμφωνήσουμε και το είπε και ο συντηγητής μας και αυτό που έβαλε ο συνάδελφος ο Στέλιος ο Μυρμήγης. Την ΜΚ βγήκε η πρόσθεση, κύριε Παπα Νικολάου. Ορίστε. Την ΜΚ βγήκε η πρόσθεση. Θα μπορούσατε, αν θέλετε, να προσθέσετε έστω αυτό που προϋπήρχε, να το κάνετε. Μην μπαίνουμε σε μια διαδικασία το τι θα μπορούσε να γίνει και πώς άλλα θα μπούμε. Κύριε Πρόεδρε. Διαμορφώστε. Κυρίαρχο είναι το σώμα, κύριε Πρόεδρε. Δεν είστε εσείς, είναι το σώμα. Το σώμα θα αποφασίσει αν μπορείς αυτό το ψήφισμα να προσθεθεί μια φράση ότι διαφωνούμε με εγκατάσταση μηρεπαντρωμένων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του αερογρημίου και απαιτούμε τη διάψωση της ίδης. Ωραία. Δηλαδή ποιο είναι το θέμα. Ωραία. Το σώμα είναι το κυρίαρχο. Το σώμα, βέβαια, πάντα. Ωραία. Και ας πάμε. Να το ανοίξουμε για την αποστραττικοποίηση, να κάνουμε μια απόφαση. Αποστραττικοποίηση και αποστραττικοποίηση. Το πλανήτη γη. Να το κλείσουμε εκεί να μην έχουμε κανένα θέμα. Απόστραττικοποίηση και αποστραττικοποίηση. Γιατί αν σκάσεις στη Γαλλία ή στη Βουλγαρία δεν νομίζω να το πούμε στον Ευρώ. Κύριε Πρόεδρε, τώρα είστε Πρόεδρος Δημοδικού Συμβουλίου. Σαφώς, με αυτό λέω. Γιατί κάνετε αναφορά. Κάνετε αναφορά, εντάξει, κύριε Πονιουκολάου. Αφήστε να μπορώ. Κάνετε αναφοράς χωρίς να σας δίνετε κανένα δικαίωμα. Λοιπόν, να διαμορφώσουμε, να διαμορφώσουμε. Αποδέχεστε, συνάδελφοι, και τις προσθήκες και του κύριου Αδάμου και του κύριου Αντωνάκοπα, Πονιουκολάου, Μερμήγκη, την προσθήκη. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι ως εισηγητής έτσι μπορώ να κάνω και την αντίπτωση, να διαμορφώσω και έτσι και να εισάγω το θέμα. Στην βάση της εισήγησης. Αυτό δεν σας το αφαιρώ εγώ, το δικαίωμα. Κλειθήκατε να το πω. Συγγνώμη, δεν το κάνατε πριν, κύριε Αντωνάκο, αυτό. Ακριβώς αυτό, κύριε. Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε. Εγώ σεβάστηκα το γεγονός. Κύριε Καμενέ. Έχουμε συγκεκριμένο θέμα να πούμε. Κύριε Καμενέ, για αυτό μπορούμε να το καταψηφίσουμε. Κύριε Πρόεδρε. Θα σας δοθεί ο λόγος. Κύριε Πρόεδρε. Απλήν συδιαμορφώσει. Και τώρα προσθέσετε κύριε Αντωνάκο. Κύριε Καμενέ, βοηθήστε. Με συγχωρείτε. Με συγχωρείτε. Κύριε Καμενέ, όταν έχετε το λόγο στην αποθέτηση, θα τα πείτε αυτά. Τώρα γιατί το κάνετε αυτό. Με συγχωρείτε. Μα σας συγχωρώ. Σας ζήτησα το λόγο και μου είπα ότι έχει κλείσει το ζήτημα. Τελείωσε. Με προσθέσουμε λίγο. Κανόνες. Εδώ προσθέτετε κάθε εόρθο και ένα ζήτημα. Δεν έχουμε πει σε τοποθετήσεις. Πώς θα σας πω κάτι τέτοιο. Τι λέτε τώρα. Θα μιλήσουμε δηλαδή για την αμυντική πολιτική της χώρας. Να το αποθετηθούμε όλοι. Κύριε Πρόεδρε. Μην το μηδενίσουμε εντελώς τώρα. Μην το μηδενίσουμε εντελώς. Δεν έχουμε πει σε τοποθετήσεις, κύριε Καμένε. Το καταλαβαίνετε. Τώρα τι να σας πω. Κύριε Πρόεδρε, για να μην χάνουμε τη σειρά. Παραφέρτε λίγο τη διαδικασία. Από τις τοποθετήσεις θα φρακίψει κύριε Αντονόκο. Αυτό σας λέω. Όχι τώρα. Εσείς κάνετε τι προσπαθείτες. Κύριε Πρόεδρε. Μισό λεπτάκι. Ενημερώστε το σώμα γιατί βλέπω ότι γίνονται κάποιες παρανοήσεις. Δεν υπάρχουν παρανοήσεις. Συνάδελφοι. Κύριε Αντονόκο δεν έχετε το λόγο και δεν καταγράφεστε. Κάνετε το παρανοήσεις σας. Έχουμε εισάγει το θέμα. Κάνετε την προσθήκη. Κύριε Αντονόκο. Κάνετε την προσθήκη. Θα γίνει η τοποθέτηση από όποιον επιθυμεί και αν διαμορφωθεί άλλη πρόταση. Κύριε Αντονόκο. Δεν καταγράφετε. Ό,τι και αν λέτε τώρα. Σε αυτά που λέτε δεν καταγράφεστε. Έχετε αντιληφθεί ότι ο ρόλος σας είναι άλλος από αυτό που προσπαθείτε να πάτε. Λοιπόν. Λοιπόν. Όχι. Λοιπόν. Λοιπόν. Λοιπόν. Κύριε Αντονόκο. Έχετε... Να σας πω κάτι. Έπρεπε να σέβεστε το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή και το Προεδρύο δέχεται. Δέχεται. Σας φέρνει εισιγητές σε ένα θεά που ζητάτε. Είναι συνεπής σε ό,τι σας έχει πει. Και έρχεστε σήμερα πάλι εδώ να εγκαλέσετε για ποιο λόγο. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Λοιπόν. Σας αφορώ το λόγο. Δεν έχετε το λόγο. Καθίστε κάτω. Λοιπόν. Τοποθετήσεις. Τοποθετήσεις. Δεν καταγράφεστε κύριε Αντονόκο. Δεν καταγράφεστε. Αυτό στα δικαστήρια που προσπαθείτε να κάνετε. Αλλά εκεί δεν το κάνετε. Λοιπόν. Κάθισε κάτω κύριε Αντονόκο. Κύριε Αντονόκο κάθισε κάτω. Παρακαλώ. Κύριε Αντονόκο. Θα με αναγκάσετε. Θα με αναγκάσετε. Δεν σας ενδιαφέρει. Ωραία. Ζητώ την παινί της ανάγκης στον κύριε Αντονόκο. Παρακαλώ. Παρακαλώ την παινί της ανάγκης στον κύριε Αντονόκο. Για ένα λεπτό ο κύριος Αντονόκο να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται μες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και αν θα γίνει αποτεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα κάνε το. Στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι σε εμένα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο στα σώμα. Λοιπόν πείτε κύριε Αντονόκο για ένα λεπτό. Λοιπόν. Έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο. Προφανώς. Κύριε Δημοτικό Συμβούλιο ζητώ την παινί της ανάγκης στον κύριε Αντονόκο. Κύριε Αντονόκο είχατε τη δυνατότητα να ανακαλέσετε. Ανακαλέστε τον τρόπο που προσπαθείτε να επιβάλλετε την άποψή σας. Σεβαστείτε κύριε Δημοτικό παρακαλώ. Σεβαστείτε. Σεβαστείτε κύριε Αντονόκο. Να μάθετε να σέβεστε. Να μάθετε να σέβεστε. Να σέβεστε. Λοιπόν. Επειδή δεν θέλω να πέσω τόσο χαμηλά ειλικρινά. Αποσύρρε το έτοιμό μου για την παιδί της ανάγκης στον κύριε Αντονόκο. Αποσύρρε το έτοιμό μου. Λοιπόν. Τοποθετήσεις... Σου κάνω τη χάρη. Σου κάνω τη χάρη, ναι. Κύριε Μοσχολέ. Κύριε Αντονόκο, με προκαλείς. Με προκαλείς ξένα εσάς την κλίτσα. Έλα πελοπίδα. Κύριε Πρόεδρε. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν μπορώ να καταλάβω. Πρόεδρε, ήρεμα. Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ να καταλάβω πως κάθε φορά. Και με τη δικιά σου ευθύνη. Με τη δικιά σου ευθύνη, γιατί εσύ Πρόεδρε είσαι. Κύριε Μοσχολέ, εγώ... Συγγνώμη, με αφήσεις να επιτρέπεις. Ζήτησα το λόγο και τοποθετούμε. Πως κάθε φορά, με δικιά σου ευθύνη ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, διαμορφώνεται αυτή η κατάσταση. Και μάλιστα τώρα, αν θες και την προσωπική μου άποψη, θα ήσουν οδικολογημένος να πεις τα κάποια πράγματα. Αλλά στον κύριο τώρα, Αντωνάκο, που μιλάει μια φορά στο τόσο, ας πούμε, και είναι ήρεμος... Δεν πρέπει. Λέω. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Λοιπόν, όταν μιλάγανε προηγουμένως ο μιλητές της από εκεί πλευράς, δεν κοιτώνε στον χρονόμετρο που κοιτάς συνέχεια σε εμάς. Και τους επέτρεπες να λένε απαράδειγμα πράγματα και εκτός της διαδικασίας. Κύριε Μοσχολή, τώρα μην με αναγκάσετε να το... Το αν κοιτάω δε ξέρω, εριστερά πιστεύω, είναι αποδειγμένο. Λοιπόν, δεν θέλω να μου προσάπτουν, να μου προσάπτουν χωρίς κανένα λόγο... Κύριε Μοσχολή, παρακαλώ, παρακαλώ. Δεν επιστητώ κανένα χειροκρότημα. Τον κανονισμό εφαρμοζω. Δεν μπορεί κανένας να μιλάει όσο θέλει, για ό,τι θέλει. Γιατί και υπερβάρεις κάνετε στον χρόνος, καθόλου τη διάρκεια σήμερα του συμβουλίου, και θέματα όμως, και θέματα άλλα συζητούσατε εκτός από αυτά που ήταν στις σημερίσες διάταξεις. Υπάρχει άλλος για τοποθέτηση. Με την έννοια ότι, κύριε Πρόεδρε, θέλω να συμφωνήσω, ότι πρέπει σαν περιοχή και σαν όργανο, που την εκφράζουμε εδώ, το Δημοτικό Συμβουλίο, να έχουμε σταθερή θέση ότι είμαστε απέναντι στα Περινικά. Λέμε ότι δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μπουν οι Περινικά στον Άραξ. Είναι κάτι σαφές, σύντομο και απλό. Ομόφωνο να αποφασίζουμε, όχι Περινικά στη χώρα, όχι Περινικά στον Άραξ. Τελείως. Τώρα, από εκεί και ύστερα, το να ερμηνεύσουμε κάποια ζητήματα, τα θεωρώ υπερβολικά. Αν θέλετε, ότι δεν είναι του παρόντος, να αποφασίζουμε εμείς, αν σωστά ή όχι, το Υπουργείο Άμυνας έκανε μια επιλογή σε σχέση με τον τρόπο που θέλει ή αντιλαμβάνεται την ενίσχυση της αμεντικής τοράκης της χώρας, είναι δικό του ζητήμα. Να πάρουμε και μια απόφαση για το αεροδρόμιο. Να την πάρουμε, όχι μη επανδρομένα σκάφη στο αεροδρόμιο του Αγρινίου. Γιατί το κάνουμε σύνθετο. Είναι επανδρομένα, δηλαδή. Ακόμα καλύτερα. Μας έρθανε ένα επανδρομένο, για να δούμε και η πιλότα. Χαρητολογώντας το λέω, έτσι. Χαρητολογώντας. Επειδή το αίτημα διαμορφώνονται εκεί, και καλά κάνετε κύριε δήμαρχε, αν εκεί κατατείνετε. Άρα, θεωρώ ότι με τρεις λεξούλες συμφωνούμε όλοι. Ο ένας δεν το έκανε, ο άλλος δεν το έκανε. Αν συμφωνήσουμε, όχι πυρηνικά στον άραξο, όχι μη επανδρομένα αεροπλάνα, να τελειώσουν. Ούτε εντάσεις, ούτε βονές. Ας σας επιτρέψω να μιλήσετε. Θα είμαι καλός ή κακός πρόεδρος. Διευκρινίστε. Υπάρχει, λοιπόν Σάρδη, υπάρχει... Υπάρχει... Υπάρχει... Υπάρχει... Υπάρχει... Υπάρχει... Υπάρχει... Υπάρχει... Υπάρχει η εισήγηση, η οποία ζητείται πλέον προσθήκη ως προς τον μενατοϊκό... Πώς θέλετε να το εισάγουμε, πώς το θέλετε στην εισήγηση? Την μη εγκατάσταση νατοϊκών επανδρομένων. Να το θέσουμε. Όσο έχει το κείμενο, στην πρώτη πρότασή του πρόσφατα δημοσιωποιήθηκε ότι προωθείται εγκατάσταση πυρηνικών στη βάση του αράξου, καθώς και φιμολογείται η μεταστάθμευση μη επανδρομένων νατοϊκών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του Αγρινίου. Στην προμετοπίδαση. Να γίνει αυτοίς συμπλήρους, δηλαδή, καθώς και. Και στο τέλος, στο, ας πούμε, λίγο πολύ διατακτικό με τούτης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζουμε επίσης, όπως μαζί με το άλλο, την ανησυχία μας για εκείνο και για αυτό το πράγμα ζητούμε ενημέρωση και επαγρυπνούμε σε αυτή την εξέλιξη. Αυτή είναι η διατύπωση. Η οποία, κύριε Πρόεδρε. Να κλείσουμε λίγο το θέμα. Αυτό που λέει. Ανταλειπτών. Λοιπόν, ποιοι υπερψηφίζουν την εισήγησε. Με την προσθήκη, ναι, με την προσθήκη. Με την προσθήκη. Ποιοι κατεψηφίζουν. Καταγράφτηκε. Καταγράφτηκε. Ωραία. Καταψηφίζουν ο κ. Ρόκος, ο κ. Φωτάκης και ο κ. Χασιώτης. Υπήρξε κάποιος άλλος. Τώρα κλείσαμε, κύριε. Δεν υπάρχει τώρα, κύριε Αδάμη. Λοιπόν, καταπλειοψηφία το τέταρτο θέμα της σημερινής έρεσης διάταξης. Πέμπτο θέμα. Περί της διαχείρισης του νερού της ίδρυσης της Πόλεως του Αγρινιού. Και αυτό είναι υποσχετικό αίτημα αντιπολίτευσης. Κύριε Σκορδόπουλε. Αν και είναι θέμα από την αντιπολίτευση, γνωρίζω ότι έχει στουχοποιηθεί η ΔΙΑ. Ο δήμαρχος ως πρόεδρος, εγώ ως αντιπρόεδρος της ΔΙΑ. Και διαφόρους λόγους. Να πω ένα γενικό και μετά να σας ακούσουμε, ότι εμείς παραλάβαμε πολλές αστοχίες πολιτικών επιλογών του παρελθόντος. Ένα πολύ γερασμένο δίκτυο, 45 ετών συγκεκριμένα, με πολλά προβλήματα και ελλείψεις. Ήδη, όλη αυτή την τριέτη, έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να επιλύσουμε αυτά τα σοβαρά προβλήματα, αλλά να επιλύσουμε και κέρια ζητήματα που έρχονται από το παρελθόν, όπως η άδειας χρήσης νερού, τίτλου ιδιοκτησίας, παροχές χωρις συντρόμετρα. Ο δικός μας σκοπός είναι να βελτιώσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους συνδημότες μας. Να σας ακούσουμε λοιπόν για τι πράγματα θα θέλετε να σας ενημερώσουμε, αν και η καλύτερη ενημέρωση θα μπορούσε να γίνει και στα γραφεία της ΔΥΑ, και όποτε δίποτε ώρα και στιγμή θα θέλατε να σας ενημερώσουμε και στα έργα. Υπάρχει κάποιος να ρωτήσει κάτι σχετικά με αυτά ή να τοποθετηθεί κατευθείαν εις τοποθετήσεις. Να ρωτήσουμε, να ρωτήσουμε. Όχι, ωραία, κύριε Μοσχολία. Για να καταγράψω ο κατάλογο, κύριε Μοσχολία, ένα λεπτό. Υπάρχει κάποιος να ρωτήσει κάτι σχετικά με αυτά ή να τοποθεθεί κατευθείαν εις τοποθετήσεις. Να ρωτήσουμε, να ρωτήσουμε. Μπορώ να το γνωρίζω. Κύριε Μοσχολίας, χειρός τραπεζιώτης μόνος και ο κύριος Δράπτης και ο κύριος Μιρμήνης. Κατήφτηκαν οι δίκαιοι τοποθετήσεις του κ. Σκορδόπουλου. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Μετά τις ευχές του κ. Σκορδόπουλου, εγώ να πω αμήν. Τα γέναι Συννοπτικά, θα ξεκινήσω από το τελευταίο για το δίκτυο αμοιάντου. Ναι, υπάρχει αμοιάντος. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με μελέτες και πάντα τα υλοποιούμε με τον τρόπο τον καλύτερο δυνατό. Όσον αφορά τα θέματα, το αν δηλώθηκαν ή δεν δηλώθηκαν, ναι, έχουν δηλωθεί. Ναι, έχουν δηλωθεί. Αυτά που ζητήσατε να πούμε ότι έχουν μπεί μέσα στο δίκτυο, έχουν μπεί στο μητρό για την έκθεση των απαιτούμενων αδειών χρήσης. Όλα αυτά έχουν δηλωθεί. Γιατί έγινε αυτό, γιατί ακριβώς διαπιστώσαμε κάποια πράγματα και αξιοποιούμε συνολικά την περιουσία την οποία παραλάβαμε από τον δήμο. Και ένα άλλο ερώτημα που είπατε... Ποιο άλλο, δεν θυμάμαι, με βοηθάτε για άλλο... Είπατε επίσης για τις αναλύσεις. Ναι, για τις αναλύσεις. Αναλύσεις έχουμε κάνει και στο σημείο εκείνο και έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει δυνατότητα, με διάφορες παρεμβάσεις, να μετασχηματιστεί σε ακριβώς ένα κατάλληλο νερό για πόση. Παρακαλώ, κύριε Στούπα, κύριε τραπεζιότη, κύριε Στούπα. Κύριε Τραπεζιότη, κύριε Στούπα. Κύριε Στούπα, παρακαλώ. Συνάδελφοι, αφήστε... Κύριε Στούπα, αφήστε τον κ. Κωνστάκη να ολοκληρώσει. Κύριε Κωνστάκη, ολοκληρώστε ό,τι έχετε να καταλαβαίνετε. Κύριε Στούπα, ολοκληρώστε, κύριε Κωνστάκη. Εγώ μπορώ να μιλήσω για αυτά που ξέρω και αυτά που κάνω εγώ. Τώρα, από εκεί και μετά, σας είπα, η απάντηση στο ερώτημα, αν έχουμε κάνει κάτι, αναλύσεις και τα λοιπά, ναι, έχουμε κάνει και έχουμε διαπιστώσει καταλληλότητα. Αλλά από εκεί και μετά, σας είπα, έχουμε διαπιστώσει καταλληλότητα, με βάση της αναλύσης που έχουμε κάνει. Από εκεί και μετά, δεν μπορώ να ξέρω για κάτι άλλο που έχει γίνει από κάπου άλλου. Έτσι, σας λέω, για εμάς. Ωραία. Όχι, όχι. Λέω ότι το νερό που πήραμε είναι κατάλληλο για πόση. Ωραία. Ναι, ναι, ναι. Μια επεξεργασία, η επεξεργασία όμως, ποια επεξεργασία, η χλωρίωση, η απολύμανση. Ωραία. Από εκεί και μετά... Κύριε Σκορδόπουλε. Από εκεί και μετά. Κύριε Σκορδόπουλε. Από εκεί και μετά. Κύριε Σκορδόπουλε. Από εκεί και μετά. Κύριε... Από εκεί και μετά. Κύριε Κωνστάκη, έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο? Ωραία. Κύριε Δημορφή. Έχουν δηλωθεί όλα σε όλες τις... Και το συγκεκριμένο σημείο. Ωραία. Δηλώθηκαν... Ναι, ναι. Δηλώθηκαν... Κοιτάξτε, επειδή αυτά όλα δηλώνονται στο Μητρώο των Κατηγοριοποίησης των νερών, έχουν δηλωθεί σε αυτό το σημείο και είμαστε στη διαδικασία έκοθεσης συνολικά νέων αδειών. Όλων αυτών που έχουν προκύψει και από τα δημοτικά συνότητες που έχουμε ρολάβει. Άδεια χρήση νερού έχουμε συνολικά... Κοιτάξτε να δείτε. Τώρα μπαίνουμε σε κάποιες λεπτομέρειες... Ναι, ναι. Άδεια χρήση... Άδεια χρήση νερού έχουμε σε αυτά τα οποία αφορούν το Αγρίνιο και σε πολλά άλλα σημεία του Καλλικρατικού Δήμου δεν υπάρχουν άδειες χρήση νερού, όπως για παράδειγμα στο Πανετόλειο, όπως στο Πανετόλειο, όπως στο Καινούργιο. Δεν έχουν άδειες χρήση νερού εκείνα τα σημεία. Αυτά είναι λοιπόν μέσα στη διαδικασία να θεωρούν... Τώρα! Έλα τώρα να τα ακούσεις! Και σκορδόπουλα! Έλα τώρα να τα ακούσεις! Κύριε σκορδόπουλο, δεν καταγράφεστε! Κύριε, παρακαλώ! Παρακαλώ! Κύριε σκορδόπουλο και κύριε τραπεζιώτη, παρακαλώ! Κύριε Δήμορχε! Κύριε Δήμορχε! Κύριε τραπεζιώτη! Λοιπόν, θα... Όπως τόσα χρόνια υδροδοτούσατε το Πανετόλειο και το Καινούργιο, κύριε τραπεζιώτη, χωρίς άδεια χρήση νερού. Κύριε τραπεζιώτη! Παρακαλώ! Κύριε τραπεζιώτη! Σας έδωσα το λόγο, πρέπει να το υποθετήσετε! Δεν μπορείς να ρωτάς όσες φορεστές και όπου το θέλεις, κύριε τραπεζιώτη! Δεν μπορείς, πώς το κάνουμε! Όταν... Κύριε Κωνστάκη, δεν απαντάτε σε τίποτα πλέον, έχετε ολοκληρώσει την υποθετησία σας! Ο κύριος τραπεζιώτης στο ίδιο! Κύριε τραπεζιώτη! Κύριε τραπεζιώτη, αγνοείτε τις εκλήσεις μου όμως, επιδεικτικά νομίζω κιόλας! Κύριε τραπεζιώτη! Κύριε Δήμορια! Λοιπόν... Καταρχάς... Οι ατλείες, έχουμε αρκετές ατλείες! Κύριε Σκορδόπολε, θέλετε να το υποθετηθείτε σε κάτι? Εάν θέλετε να το υποθετηθείτε, ζητήστε το λόγο ως Πρόεδρο, ως Αντιπούρο της Ενταγίας! Παρακαλώ! Κύριε Δήμορια! Λοιπόν... Θα ξεκινήσω... Πριν λίγο λέγατε, κύριε τραπεζιώτη, ότι είναι δύσκολη η ώρα. Λοιπόν, εγώ, επειδή έχετε απορίες, στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο που θα προκαλέσουμε στη ΔΥΑ, θα καλέσουμε τους επικεφαλείς των παρατάξεων... Μα, κύριε τραπεζιώτη, θα σας απαντήσουμε και σ' αυτά, αλλά μάθατε ότι είναι δύσκολη η ώρα. Μα, κύριε τραπεζιώτη, θα σας απαντήσουμε και σ' αυτά, αλλά μάθατε ότι είναι δύσκολη η ώρα. Μα, κύριε τραπεζιώτη, θα σας απαντήσουμε και σ' αυτά, αλλά μάθατε ότι είναι δύσκολη η ώρα. Ελάτε! Θα καλέσουμε! Μα, δε σας διακόπτω! Κύριε τραπεζιώτη! Σας παρακαλώ! Σε βασιλεύτε τον ομιλητή! Κύριε Δήμαρχε, χωρίς να... Συνεχίστε! Λοιπόν... Δεν κάνω διάλογο, απλώς λέω το εξής. Στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα καλέσουμε και τους επεκεφαλείς των παρατάξεων, αν θέλουν να έρθουν, να κάνουμε μια συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑ για όλα τα συντήματα της ίδρυσης. Οτιδήποτε απασχολεί. Εμείς είμαστε δεκτικοί και σε παρατηρήσεις και να διορθώσουμε αν έχουμε κάνει και σφάλματα. Όπως επίσης, ήμουνα δεκτικός όταν κάλεσα τους επεκεφαλείς των παρατάξεων. Είπα μια άποψη, στην οποία δεν είχα και κατασταλάξει και όταν ο κύριος μου σχολιώσεις υπέραμήθηκε της ΔΙΑ, λέω οκ, την έχω αντιρρίσει. Έτσι κι αλλιώς η στόχευση, το ίδιο είπαμε κύριε Μερμήγκη στην προστάκη, ήταν και ο κύριος Παπανικολάου, έτσι κι αλλιώς η στόχευση για εμάς ήταν μία. Οι τρεις υπηρεσίες, οι τρεις φορείς διαχείρισης του νερού που υπήρχαν στο Δήμο Αγρινίου, να γίνουν ένας. Γιατί όταν εμείς αναλάβαμε, το πρώτο χρόνο, το 2015, ενσωματώσαμε στη ΔΙΑ το σύνδεσμο ίδρευσης. Και μετά ενσωματώθηκε και το κομμάτι της τεχνικής υπηρεσίας που αφορούσε την ίδρευση στη ΔΙΑ. Για εμάς το πρωτεύον είναι να υπάρχει ένας φορέας και όχι τρεις, που θα ο ένας θα επιστρέφεται στον άλλον. Μάλιστα αυτή η μελέτη υπήρχε από το 2011, αλλά η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν την υλοποίησε. Επίσης, θέλω να πω διάφορα πράγματα. Γιατί ένα, ο κύριος μου σχολιός προσπαθεί να τα, τα έχω πει και άλλες φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά προσπαθεί με πλάγιο τρόπο να τα παρακάμψει, ότι παρά το γεγονός ότι όταν σχεδιαζόταν το έργο υδροδότηση αγρινίου από λίμνικα σρακίου, που ήθελε ένα ποσό της τάξης χ, και επειδή τα χρήματα δεν φτάνανε και ήταν χ δεύτερα, επέλεξε τη λάθος επιλογή. Δηλαδή, να φτιάξει τους κλάδους προς τη μακρινία, προς το αγγελόκαστρο και προς την παραβόλα, τη στιγμή την οποία ήξερε ότι το κεντρικό δίκτυο είχε πρόβλημα. Αυτό που μας λέει σήμερα. Μας λέει ότι έχει πρόβλημα, όμως δεν ήταν επιλογή του να φτιάξει πρώτα το κεντρικό αγωγό. Και αυτά, περί του ότι δεν επιτρεπόταν ο δίδυμος αγωγός, δεν είναι πραγματικότητα. Δεν είναι πραγματικότητα, γιατί ο χρόνος ζωής ενός αγωγού, το συγκεκριμένο αγωγό ήταν 40 χρόνια και τώρα είναι στα 45. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει αποδεχτό από το υπερά. Και επειδή εμείς θα σου απαντήσω, θα σου απαντήσω, θα σου απαντήσω. Κύριε Μοσχολέ, παρακαλώ κύριε Μοσχολέ. Εγώ δεν σε έκοψα και δείτε πόσο θέμα έχει σε αυτό. Κύριε Μοσχολέ. Λοιπόν, ερώτηση. Έφτιαξε τρεις αγωγούς. Ποσότητα του νερού δεν φτάνει και επίσης, οι άδεια χρήσες νερού που το 2014 κύριε Σκορδόπου λένε να μοιραστεί, υπέγραψε ο κύριος Μοσχολέ, αφού είχαν δημοπρατηθεί τα έργα για τη μακρινία του Αγγελόκαστρο και την παραβόλα, ήταν των ίδιων ποσοτήτων που ήταν πριν για το παλιό Αγρύνιο, 30.000. Δώστε την. Ο κύριος λοιπόν, Μοσχολέ, ένα χρόνο μετά από που μελέτησε, δημοπράτησε τα έργα αυτά, ζητάει πάλι αδεια χρήσης νερού στα ίδια κυβικά που ήταν πριν. Μιας και μιλάμε, κύριε Τραπεζιώτη, για αδειάς χρήσης νερού. Έχει σχέση. Δείχνει πραγματικά ότι ξέρετε ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό. Δεν προβλέψατε ποσότητες νερού για να πάνε σε αυτά τα κομμάτια. Ο δίπλος αυτός δεν έγινε. Κάνατε ευαίρια και το χτυποβάλτεο. Κύριε Τραπεζιώτη, αφήστε να οκληρώσω ο δήμαρχος. Κύριε Τραπεζιώτη. Λοιπόν, 28 Τετάρτο του 2014, χωρίγησε άδειας χρήσης νερού, όπου περιλαμβάνεται ιδέα γρινίου θεστιέων νεάπολης, στράτου κουβαρά φυτιών. Έχει γίνει. Μπορώ να συνεχίσω. Κύριε Τραπεζιώτη, αφήστε να διακόπτετε. Κύριε Τραπεζιώτη. Θα σας απαντήσουμε. Κύριε Τραπεζιώτη. Θα σας απαντήσουμε. Εντάξει. Κύριε Τραπεζιώτη. Λοιπόν, θα πω αυτό που θέλω, Τραπεζιώτη, όχι ότι θα το πεις εσύ. Σας ενοχλούν. Κύριε Τραπεζιώτη, μπορείτε να σταματήσετε, να είστε υπευβολέας. Το καλοκαίρι, λοιπόν... Έχετε τη δυνατότητα... Κύριε Τραπεζιώτη. Το καλοκαίρι, ο κύριος Τραπεζιώτης έβγαλε μια ανακείνωση και έλεγε, γιατί δεν χρησιμοποιείτε το τραπεζιώτι. Λοιπόν, ο κύριος Τραπεζιώτης έβγαλε μια ανακείνωση, και έλεγε, γιατί δεν χρησιμοποιείτε τη γεώτερηση του Παντολιού. Είχε άδεια χρήσης η γεώτερηση νερού, κύριε Τραπεζιώτη, που τη χρησιμοποιούσατε τόσα χρόνια. Δεν είχε. Όπως δεν είχε. Όχι, κύριε Τραπεζιώτη. Και για να συνεχίσω. Επειδή, λοιπόν, ούτε άδειες χρήσης νερού, που δεν μας παραδώσαν από αυτές τις δημοτικές ενότητες, ούτε σε εμένα, ούτε στον κύριο Μοσχουλιώ πριν, έτσι. Υπάρχουν παροχές και υδρόμετρα, οι οποίες έχουν δοθεί παρανόμως από καποδυστριακούς δήμους, το είπε και ο κύριος Μοσχουλιώς. Υπάρχουν χρέοι που έρχονται από το 1998 και δεν έχουν πληρωθεί ποτέ νερά, που κάποιοι τα χάριζαν. Στον Άγιο Κωνσταντίνο, 17 χρόνια κάθε απόγευμα κοβόταν το νερό, κάναμε μια παρέμβαση και βελτιώσαμε την κατάσταση. Το Αγρίνιο γνωρίζεται ότι έχει πρόβλημα μεγάλο και με την πίεση του νερού, όπου σε αυτό έχουμε προκηρύξει διαγωνισμό και μελέτη. Κλείνει αυτή τη στιγμή, ολοκληρώθηκε και η διαδικασία χωρίς καμιά ένσταση για να κάνουμε αναδιάταξη των ζωνών υδροδότησης μέση, υψηλή και χαμηλή, ώστε να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν. Και πάρα πολλά ακόμα που θα μπορούσα να σας πω, ότι στη Μακρυνία, για παράδειγμα, αντικαταστήσαμε τον καταθλιπτικό αγωγό ο Δήμος Αγρίνιου και στη συνέχεια πήγε και η ΔΕΙΑ και διόρθωσε τα υπόλοιπα. Επίσης υποβάλαμε πρόταση για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού από παπαδάτες-δευγαράκι που σπάει συνεχώς. Είναι για αξιολόγηση στο ΕΠΕΡΑ και κυρίως να πούμε και τα υπόλοιπα. Πήγαμε και με τον κ. Κωστάκη και με υπηρεσιακούς, ήταν η κ. Αρόκου τότε, στην Γενική Γραμματεία του ΕΕΣΠΑ, με τον κ. Μαμά Λούγκα του ΕΠΕΡΑ. Έχω μιλήσει και έχω δώσει φάκελο που ετοίμασε η ΔΕΙΑ και στον ίδιο τον υπουργό. Το πρόβλημα είναι γνωστό. Το ΕΠΕΡΑ δεν έβαλε χρήματα για υδροδοτήσεις για έναν και μοναδικό λόγο, θα το κάνουν τώρα με την αναθεώρηση των σχεδίων, γιατί οι υδροδοτήσεις δεν προβλέπεται να γίνουν, μάλλον θα βγουν προσκλήσεις, και αυτή είναι η ενημέρωση που έχουμε από το ΕΠΕΡΑ, όταν κλείσουν τα σχέδια διαχείρισης υδάτων. Και επειδή έχει πιάσει η πρεμούρα πάρα πολύ, να πούμε και τι κοστολόγιο είναι περίπου ο κεντρικός αυτός αγωγός, που θα ξεκινήσει από τη λίμνη Καστρακίου και θα έρθει στο Αγρύνιο, για να μπορέσει να λύσει το πρόβλημα της λιψυδρίας του Αγρυνίου και για να μπορέσει να τροφοδοτήσει και τα άλλα έργα που έγιναν και τώρα δεν έχουν πηγή τροφοδοσιασίας, δεν έχουν νερό να υδροδοτηθεί, ούτε η Μακρινία, ούτε το Αγγελόκαστρο, ούτε η Παραγώλα. Το κόστος λοιπόν περίπου προσδιορίζεται γύρω στα 20 εκατομμύρια. Τα 3-4 εκατομμύρια δεν φτάνουν ούτε για ζήτο. Εκτός του ότι, την εποχή που ο κ. Μουσχολιός τα έλεγε αυτά, δεν ήταν η ιδέα που έπρεπε να το κάνει αυτό, αλλά ο Σύνδεσμος Ίδρευσης, που είχε το κομμάτι αυτός σε ιδιοκτησία του. Ψεύδεται ο κ. Μουσχολιός, το γνωρίζει ότι ψεύδεται, αλλά μέχρι το 2015 το τέλος, ο κεντρικός αγωγός θα έπρεπε, αν είχε να κατετεθεί μια πρόταση, να έχουν γίνει μελέτες, ήταν στο Σύνδεσμο και όλα τα υπόλοιπα. Μη φτάνουμε λοιπόν να συζητάμε πράγματα τα οποία είναι εντελώς άστοχα. Εμείς έχουμε κάνει τις μελέτες για τα πρώτα 3.36 εκατομμύρια, που χρειάζεται και ετοιμάζουμε και την μελέτη για το υπόλοιπο. Όπως ετοιμάζουμε να φτιάξουμε μπουστερ πιεστικό μηχάνημα να σηκώνουμε περισσότερο νερό. Αγοράσαμε οικόπεδο, αποχαρακτηρίσαμε γιατί ήταν σε περιοχή που ήθελε συγκεκριμένο υψόμετρο για να δουλέψει το μπουστερ. Και ένα σωρό άλλα πράγματα τα οποία μπορούμε να τα πούμε. Όμως, κατά την προσβλήση συνήθεια της αντιπολίτευσης, όλα τα προβλήματα που άφησαν κάποιοι πίσω του θέλουν να τα λύσουμε με μαγικό ραβδί. Με μαγικό ραβδί δεν μπορούμε να τα λύσουμε. Δεν! Τα 3 εκατομμύρια, 3,5 που είναι τώρα στο αποθεματικό, είναι χρήματα που τα έχουνε πληρώσει οι πολίτες του Καποδυστριακού Δήμου Αγρινίου και είναι για εσωτερικά δίκτυα, κύριε τραπεζιώτη. Έχετε δίκιο. Πρέπει να αντικατασταθούν τα κομμάτια των αγωγών που είναι μαντεμένοι, που είναι με αμίαντο, στο εσωτερικό δίκτυο. Αυτά και ό,τι άλλο θέλετε, ελάτε, θα σας καλέσω στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΥΑ να συζητήσουμε τα πάντα. Ό,τι θέλετε. Υπάρχει δευτερομιλία. Κυρία Μοσχολία. Δευτερομιλίες, συνάδελφοι, ο κ. Μοσχολίος. Φοβάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρο, ότι θα επανέλθω στο κλείσιμο της τοποθετησίας μου που έκανα στην αρχή, σε ό,τι αφορά το θέμα της απόφασης του Ελεκτικού Συνετρίου. Δεν το επαναλαμβάνω, γιατί πραγματικά με λυπή να το επαναλάβω. Τέτοια αρλουμπολογία από πρόεδρο της ΔΥΑ και του δήμαρχου Ελληνίου και μηχανικό μηχανολόγο, μάλιστα, δεν ξαναχωρούσε. Δεν ξαναχωρούσε, ειλικρινά δεν ξαναχωρούσε. Μόνοι τους ήρθαν εδώ και μας είπαν ότι καταθέσανε στην περιφέρεια τις δυο φάσεις μέχρι το Δινηστήριο, η οποία η κάθε φάση ήταν 3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό μας είπαν. Το δεύτερο, εγώ ποτέ δεν είπα να γίνει ο αγγωγός μέχρι το Αγρίνιο, να γίνει μέχρι το Δινηστήριο, να αυξηθεί η ποσότητα του νερού προς το Δινηστήριο και εκεί που έχουμε μπούστερ στο Διαλιστήριο και τραβάμε νερό, να είναι ο δεύτερος αγγωγός. Και μετά, αν έχουμε χρήματα, συνεχίζει και φτάει και μέχρι το Αγρίνιο. Αυτό είπα εγώ. Το ξέρουν αυτό και η τεχνική της ΔΥΑ και ρωτήστε τους. Συνεχίστε κύριε Μοσχολέ. Μην είστε αγενείς. Κύριε Μοσχολέ. Είστε και νέο παιδί. Συνάδελφοι. Κύριε Μοσχολέ. Και γιατί ο τίτλος λέγεται «Γρεβότηση Δήμου Αγρίνιο από τη Λίμνη Κασταρχίου». Κύριε Δήμαρχη. Ο κύριος Κωστάκης. Συνεχίστε και ολοκληρώστε στο χρόνο σας, κύριε Μοσχολέ. Ήταν στη συζήτηση από την τότε διοίκηση της ΔΥΑ. Το ξέρει αυτό. Και γι' αυτό ακριβώς είναι ένα προγραμματισμό για τα χρήματα αυτά. Το να λέει τώρα ο δήμαρχος, ο οποίος δεν μπορεί τώρα να καταθέσει στο Υπερά. Δεν μπορεί να καταθέσει. Αυτό είπε τώρα. Και να λέει να κρίνει την προηγούμενη δημοτική αρχή. Που κατέθεσε προγράμματα, κατέθεσε έργα ιδρεύσης και αποχέτευσης. Πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ στη θητεία της. Πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ στη θητεία της. Κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Δήμαρχε. Βιολογικός επέκτασης βιολογικού καθαρισμού αγριλίου. 11 εκατομμύρια. Κύριε. Παραλίμνει στην Τριχωνίδα, αλλά 11 εκατομμύρια. Παραλίμνει ο σαγουγός στην Τριχωνίδα. Μόρια και Νότια. Κύριε Δημαρχε. Μόρια και Νότια στην Παραβόλα. Στην περιφέρεια, δε βλέπετε. Τι να πω τώρα, είσαι καλά. Παναγία βοήθεια. Αποχέτευση. Μα είσαι και ανημέρωτος. Κύριε Δήμαρχε. Τελώς. Λοιπόν, παραλίμνει ο σαγουγός είναι ο δήμος Παραβόλας και οι νότιες περιοχές της λίμνης. Είναι βόρεια και νότια. Για αποχέτευση. Για αποχέτευση λέω και εγώ. Είναι και η Παραβόλα στην αποχέτευση. Δεν είναι όλο το βόρειο κομμάτι τώρα. Υπάρχει τάντοιμο πρωθυμένο αυτό. Πρέπει να αρχίσουμε από το α και θα πάμε να μας ενημερώσει αυτή η διοίκηση. Καλά, καλά, καλά. Κύριε Μοσχολέ, ολοκληρώστε και αφήστε χαρακτηρισμούς, παρακαλώ, κύριε Μοσχολέ. Λέω λοιπόν, άλλα 11 εκατομμύρια αυτό. 5 εκατομμύρια στα Κελόκαστρος, τα λέω χοντρά. 5 εκατομμύρια στα Κελόκαστρος. 1,5 εκατομμύρια αποχετεύσεις εδώ στις επεκτάσεις. Πότε? Το έργο στην επέκταση. Τα 60 που είναι. Λέω λοιπόν ότι εσείς αυτό που δεν μας έχετε πει, και ούτε και σήμερα το είπατε δυστυχώς εδώ, γιατί δεν έχετε στο μυαλό σας ένα σχεδιασμό συνολικό για τα θέματα της σύνδευσης και αποχέτευσης. Να μας πείτε εδώ τι σχεδιάζετε. Εμείς δεν τα ολοκληρώσαμε όλα. Τι σχεδιάζετε εσείς δακάρετε στα τρία χρόνια που έπρεπε να έχετε ένα σχέδιο πραγματικά. Να πείτε. Δεν άνοιξε το πρόγραμμα. Αλλά έχουμε αυτό το σχέδιο. Δεν έχετε τίποτα να μας πείτε. Ολοκληρώστε κύριε Μοσχολία. Κύριε Δήμαρχε, θα με αναγκάσετε να διακόψω. Το μόνο που έχετε... Κύριε Μοσχολία, ολοκληρώστε. Το μόνο που έχετε να μας πείτε, θα τσακωθούμε και μαζί τώρα. Ακριβώς. Μην το τραβάτε. Ολοκληρώστε. Εσύ μην το τραβάς. Ολοκληρώστε. Δεν ολοκληρώσω. Πρώην δίνεχασέσθε. Εσύ τι ήσουνα. Νιον πρόεδρος. Τι πρώην ήσουνα. Νιον πρόεδρος. Νιον πρόεδρος. Κάτσε λοιπόν να μάθεις πρώτη και μετά να γίνει. Ολοκλήρωσε την διαδικασία και θα μιλήσω. Το μόνο το οποίο έχει διαδυστήσει η θητία σας ως πρόεδρος της ΔΙΑ είναι οι καθυστερήσεις στο βιολογικό καθαρισμό και η αναβλητικότητα και η απώλεια των πόρων που χάσατε. Δεν ξανα έχει ακουστεί αυτό να λέει η δήμαρχος. Έγινε λάθος τη διέμψη που στείλαμε. Ξέρετε τι λέω εγώ. Ότι μέσα στους φαγέλους αυτούς είχατε εφημερίδες. Αυτό λέω εγώ. Εφημερίδες και προσπαθήσατε να τα ρίξετε στη ΔΙΑ. Σοβαρά. Παρακαλώ. Κλείστε. Ολοκληρώστε. Ολοκληρώστε. Φάμε το. Οι μελέτες είναι στη ΔΙΑ. Τα ηλεκτρονικά όλα στο ηλεκτρονικό δίκτυο ήταν καταδυθυμένα. Και να σας πω και κάτι άλλο. 10 εκατομμύρια ήταν η πρόσκληση. Το είπε προηγουμένως. Πόσα θα έπρεμε ο Δήμος Σαγρινίου. Εμείς απλά είχαμε δύο προτάσεις έτοιμες και είπαμε να τις καταδύσουμε και τις δύο. Και επίσης ετοιμάζουμε και την τρίτη πρόταση. Και προσπαθείτε πάλι, χωρίς να έχει ανοίξει πρόγραμμα που το λέτε, να πείτε τι κάνατε. Περιμένετε. Κάντε υπομονή. Τα ίδια λάγατε και με τον ΒΑΛΑ κι όλα. Κάντε υπομονή. Κάντε, κάντε, κάντε υπομονή. Κάντε υπομονή. Ξέρετε ότι αυτό ήταν προαποφασισμένα. Όπως είναι άλλα. Κάντε υπομονή. Κάντε υπομονή. Έχετε την ακέρα ευθύνη ότι σήμερα έχουμε πρόβλημα υδροδότησης στον Αγρίνιο και νεότερο από πάνω. Αυτό είναι θράσος. Ένα έργο το οποίο λέγεται υδροδότηση Αγρίνιου από τη λίμνη Καστρακίου. Οποιοςδήποτε καταλαβαίνει το νερό για το Αγρίνιο. Και είναι κλάδι που πηγαίνουν από το Αγρίνιο στην Παραβόλα, στην Μακρινία και στον Κηλόκας του. Έλεος. Ωραία. Και τραπεζιώτη, έχετε κάτι ως δεύτερη ομιλία. Με τι νερό. Με τι νερό. Αυτό που θα. Αυτό που θα. Θα με αναγκάσετε. Δεν είχατε ετοιμάσει τίποτα. Θα με αναγκάσετε να διακόψω συνάδελφοι. Είναι η τελευταία φορά που σας ενημερώνω. Είναι η τελευταία φορά που σας ενημερώνω. Θα με αναγκάσετε να διακόψω. Κύριε τραπεζιώτη, θα δευτερομιλήσετε. Κύριε Μερμήγκη. Κύριε Μερμήγκη. Ωραία. Ολοκληρώνεται η συζήτηση για το πέμπτο θέμα. Ολοκληρώνεται. Και θέλω να καλέσω τους εργαζόμενους της ΔΕΙΑ να έχουν ανησυχία. Γιατί εκεί που το πάει το πράγμα, η δημοτική αρχή είναι στην απαξίωση της ΔΕΙΑ και στη διάλυσή της. Ευχαριστούμε. Αυτό που έλεγα σήμερα στον Απτερογή. Έκτο θέμα. Συγχόνευση λειξιαρχικών δημοτικών ενωτήτων Δήμο Αγρινιού. Ο κ. Γκρίζης. Όση εισήγηση κύριε Πρόεδρε, μόνο να πω ότι βάσει στατιστικών στοιχείων, τα οποία αναφέρονται στην εισήγηση και υπάρχουν και αναλυτικά σε πίνακα, στις λειξιαρχικές ενώτες πλήντ του Αγρινιού, ο αριθμός των πράξεων είναι πάρα πολύ μικρός και όπως αναφέρεται και στην εισήγηση, ο υπάλληλος που εκτελεί χρέει λειξιάρχο εκεί και λίγες πράξεις έχει να κάνει όλο το χρόνο και επίδομα λειξιάρχου παίρνει. Αντιθέτως, στην έδρα του Δήμου, οι υπάλληλοι είναι πολύ λίγοι με πάρα πολλές πράξεις όλο το χρόνο και λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά αντικείμενο εργασία στις λειξιαρχικές ενώτητες, προτείνουμε τη συγχόνηση λειξιαρχικών δημοτικών ενωτήτων. Εδώ να πω ότι τα λειξιαρχικά λειξιαρχικές πράξεις όλων των παρελθόντων ετών από τους πίνακες που υπάρχουν είναι κατά βάση λειξιαρχικές πράξεις θανάτου στο 90% και πλέον της 100% των περιπτώσεων, οι οποίες διεκπεριώνονται από τα γραφεία τελετών. Η μόνη προσέλευση δημότη είναι για το μυστήριο του γάμου. Η γέννηση αναγκαστικά γίνεται στην έδρα του Δήμου, δεν γίνεται στις λειξιαρχικές ενώτητες. Και ξεαυτού του λόγου θεωρώ ότι και με το φόρτο εργασίας που υπάρχει εδώ στο Αγρύνιο και το γεγονός ότι οι λειξιαρχοι στις δημοτικές ενώτες δεν έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας, η συγχόνευση είναι το μοναδικό βήμα μετά και την συγχόνευση των δημοτωλογίων που δεν υπάρχουν πλέον δημοτωλόγια στις δημοτικές ενώτητες. Υπάρχει ερώτηση. Ο κ. Μερμίνγκης και ο κ. Ρώκος. Ναι, κ. Γκρίζη. Πώς οι υπάλληλοι αποσχολούνται στις δημοτικές κοινότητες για να κάνουν αυτή τη δουλειά? Υπάρχει ένας λειξιάρχος σε κάθε δημοτική ενότητα. Ένας, δεν είναι περισσότεροι? Όχι. Ένας δεν κάνει άλλη δουλειά, μόνο όταν είναι και προϊστάμενος δημοτικής ενώτητας. Υπάρχουν προϊστάμενοι λειξιάρχοι? Ναι, υπάρχουν. Είναι πολλοί? Όχι. Ένας και δύο, νομίζω, είναι. Στις υπόλοιπες δημοτικές ενώτητες υπάρχει προϊστάμενος δημοτικής ενώτητας και υπάρχει άλλος υπάλληλος που εκτελεί χρέλη λειξιάρχου. Μάλιστα. Οι δημοτικές ενώτες δεν κλείνουν, αν είναι αυτή η σκέψη. Να απαντήσω, δηλαδή. Κ. Καμένε. Ναι, κύριε Πρόεδρε, έχω δει. Με την άδεια σας να ερωτήσω. Θα το κερδίω στην κ. Μερμήγη. Κ. Καμένε. Ναι. Σε αυτό το ζήτημα γιατί αντιλαμβάνεστε αφορά το κόσμο όλο αυτό να γίνει. Ποια είναι η άποψή τους, πώς εκφράζεται μέσα από τους εκπροσώπους τους. Δηλαδή, πραγματικά συμβαίνει να εκδίδεται μία πράξη το μήνα μόνο ή ο κόσμος έχει ανάγκη αυτή την υπηρεσία εκεί. Γιατί, όπως καλά γνωρίζετε, είναι υπάρχει ο κόσμος που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν είναι εύκολο, ακόμα και με αυτόν τον τρόπο, να μεταβεί στο Αγρύνιο για να προμηθευτεί κάνα έγγραφη. Καταρχήν, να πω ότι αντιδράσεις εγώ δεν έχω από δημοτικές ενότητες. Σας είπα πριν ότι οι λειξερχικές πράξεις, και εδώ υπάρχουν οι πίνακες όλων των ετών, θα δείτε ότι οι λειξερχικές πράξεις οι οποίες γίνονται στις δημοτικές ενότητες, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες, όπως είναι επίχει η Δημοτική Ενότητα Παρακαμπηλίων, είναι λειξερχικές πράξεις θανάτου, οι οποίες διεκπεραιώνονται στο λειξιαρχείο από τα γραφεία τελετών. Είναι ξεκάθαρο αυτό και αυτό γίνεται και στο Αγρύνιο. Η μοναδική λειξερχική πράξη που πρέπει να προσέπτω άλλο στην έδρα του Δήμου είναι της γέννησης από όλες τις λειξερχιές ενότητες και μόνο η λειξερχική πράξη του γάμου είναι αυτή που, αν συγχωνευτούν τα λειξιαρχεία, θα υποχρεωθεί ο Δημότης να αρθεί να τη δηλώσει στο Αγρύνιο. Μιλάμε όμως για πράξεις γάμου σε ενότητες που 10, 12, 13, 15 το χρόνο. Είναι λάχιστες, δηλαδή το να υπάρχει υπάλληλος ο οποίος να κάνει 30 και 40 πράξεις όλο το χρόνο με μοναδικό αντικείμενο εργασία σε αυτό, νομίζω ότι οι υπάλληλοι του λειξεαρχείου Αγρυνίου είναι ρυγμένοι οι υπάλληλοι σε σχέση με αυτός και να κάνουν όχι πολλά πλάσια. Εγώ έχω να καταθέσω, υπάρχουν και άλλοι αντιδήμαρχοι πριν από εμένα που το έχουν ζήσει το σκηνικό αυτό, ότι οι υπάλληλοι του λειξεαρχείου και των δημοτωλογίων φεύγουν στις 4 η ώρα το απόγευμα από τον όγκο εργασίας που έχουν. Με την κατάρριξη τώρα των δημοτωλογίων και των ερχομών στο Αγρύνιο και το αντικείμενο εργασίας έχει διωγωθεί, υπαλλήλους δεν έχουμε, ο χώρος είναι ακατάλληλος, ήδη στην Οικονομική Επιτροπή προκηρύχθηκαν οι όροι διακήρυξης για την μίσλωση, υπάρχει πρόβλημα και το ζητούν και οι υπάλληλοι του λειξεαρχείου και των δημοτωλογίων εδώ, να έρθουν συνάδελφοι από οι λειξεαρχικές συνότητες προκειμένου να βοηθήσουν και να ελαφρύνουν την εργασία τους. Κύριε Ρόκο. Καταρχάς, το πρώτο ερώτημα, κύριε Χρύζη, προφανώς προκύπτει και αυτό, αλλά πρόσεπη βεβαιώστε το. Η συχώνευση δεν γίνεται από αναγκαιότητα, ενώ πρόβλεψες νόμου ή υπουργικής απόφασης είναι καθαρά από λόγω σκοπιμότητας αυτούς που αναφέρατε. Δεύτερον, ο κάθε λειξεαρχός που είναι σε κάθε λειξεαρχική ενότητα, περιφέρεια, είναι υπάλληλος του δήμου, ο οποίος φαντάζομαι, μάλλον ρωτώ με αυτό, έχει και άλλα καθήκοντα, υπαλληλικά, εκεί. Ή είναι εκεί μόνον με τα λειξεαρχικά του καθήκοντα. Είπα ότι υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν και άλλα, αλλά η πλειοψηφία είναι υπάλληλοι που έχουν μόνο τα καθήκοντα του λειξεαρχού. Μάλιστα. Ωραία. Και το τρίτο είναι ότι η απόφασή μας αυτή είναι διατακτική, είναι αποφασιστική ή είναι γνωμοδοτική. Δηλαδή, η συχώνευση θα γίνει με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Χρειάζεται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να γίνουν ενέργειες μετά από το Υπουργείο Ωστερικών, για να γίνει συγχώρευση του λειξεαρχικού. Μάλιστα. Είναι γνωμοδοτική δηλαδή. Αν μπορούσαμε να το κάνουμε μόγι μας, θα το κάναμε και μόγι μας. Αυτό ρωτώ προς κοινωνία του σώματος. Σας το θεωρείτε αυτονόητο, αλλά ήθελα να το εισφέρω. Εντάξει, ευχαριστώ. Πρόεδρε, ερώτηση. Νίκη Ραβουζίδου. Εάν ένας πολίτης μπορεί να πάρει, για τις παλίες λειξεαρχικές πράξεις, τέτοιες πράξεις από το Αγρίνιο, πριν το 97, όπου είναι τα βιβλία καταχωρημένα στις δημοτικές ενότητες και δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα ηλεκτρονικά στο κέντρο. Από πού θα πάρει τη λειξεαρχική πράξη? Το αντίγραφο μέσω κέπ. Όχι, όχι. Το αντίγραφο, δεν λέτε. Δεν μπορεί. Γιατί δεν μπορεί. Γιατί δεν το έχει. Είναι μόνο στα βιβλία. Τα βιβλία δεν έχουν μεταφερθεί. Τα βιβλία είναι σε κάθε... Κυρία Φελέκη. Όταν θα γίνει συγχόνευση. Τώρα, αυτή τη στιγμή, για τις παλιές πράξεις. Ακούστε με. Για τις παλιές πράξεις. Τις παλιές πράξεις μέχρι το 1997, που είναι μόνο στα βιβλία εκεί. Ένας από το Δήμο, από το Πανετόλιο, από την Αβόραν ή από τη Μακρινία. Από πού θα το πάρει? Μπορεί να τα πάρει από το Αγγλίνιο, ο έμπορος. Έτσι. Τι του λέτε, λοιπόν. Καταργούμε το διεξιάκο. Πάρ' και τα βιβλία σου και άλλα μέσα. Αυτό λέτε. Αυτό λέμε. Γιατί είπαμε κάτι διαφορετικό, εμείς. Πρώτον, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει αυτό. Γιατί δεν μπορεί να γίνει. Όταν θα γίνει συγχόνευση θα μεταφερθεί. Όταν θα κάνει την ηλεκτρονική σύνδεση των καταχωρημένων πράξεων από τις επιμέρους δημοτικές ενότητες στο κέντρο, τότε θα μπορούν να το κάνουν. Παρακαλώ, συνάδελφοι. Κύριε Τραπεζιώτη. Δεύτερο ερώτημα. Κύριε Φελέκη. Εντάξει, ξέρω τη διαδικασία. Ένα μήνα παιδημόριο, όλα αυτά τα εξαιρετικά βιβλία, τα οποία θα έρθουν στην Έδρα για λόγους ασφαλίας. Τώρα για να συνοψήσουμε. Και έτσι μόνο και στον καινούργιο. Κύριε Φελέκη. Εντάξει. Κι αν θέλει μια πανέα εξαιρετική πράξη, μπορεί να μην τη δει. Είτε στο ΚΕΠ εκεί, είτε στο χωριστάρι. Από το ΚΕΠ θα πάρει πράξη η εξελικιαρχική καταχωρημένη μόνο στα βιβλία. Πώς θα την πάρει? Πώς θα την πάρει? Αυτή τη στιγμή, παλιές εξελικιαρχικές πράξεις μέχρι τα 97 δεν μπορούμε να πάρουμε από το Αγρίνιο. Συμφωνούμε σε αυτό? Συμφωνούμε. Έτσι. Για να γίνει αυτό, πρέπει να πάρει ο εξελικιαρχός τον εαυτό του και τα βιβλία του και να έρθει μέσα. Το λέτε? Α, έτσι. Ωραία. Γιατί αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι άνθρωποι. Ωραία, ωραία. Λοιπόν. Πάμε παρακάτω. Σε όλο αυτό. Τι πρέπει? Τι πρέπει να πεις, Πρεμμούρα, τόση ώρα χάζεμες. Να δω. Κύριε Τραπεζιωτή. Τι? Σε βλέπω. Μίλαγε όλος και κοίταγε στο κινητό σου. Λοιπόν. Ένας γάμος που δηλώνεται στον καινούριο. Αν έχεις λογορρώσει, μπορείς να το πεις. Ένας γάμος θα τον δηλώσει κάποιος στον καινούριο. Από πού θα πάρει την πράξη αυτή του γάμου. Μένω τι κάθετε. Όχι, σήμερα. Θα πάει, κάνει γάμος στον Άγιο Δημήτριο και θα τον δηλώσει το καινούριο. Από πού θα πάρει. Μπορεί να πάρει από το Αγρίνιο. Πώς θα πάρει από το Αγρίνιο. Πώς θα πάρει από το Αγρίνιο. Πώς είναι κίδρομενος ο γάμος. Υπάρχει διασύνδεση. Τι διασύνδεση. Υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση. Υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση. Εγώ μιλάω για τη Δημοτική Ενότακη που την γνωρίζω. Του δήμου εκεί, του πρώην Δήμου Δεστειών με το Αγρίνιο. Τι λέτε τώρα. Υπάρχει. Δεν υπάρχει. Υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση. Υπάρχει. Δεν υπάρχει. Υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση. Υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση. Υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση. Υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση. Ο λόγος για τον οποίο λέτε ότι θα φέρετε τα λειξιαρχεία εδώ, είναι οικονομικός. Βέβαια, σήμερα λέτε ότι θα μαζευτούν και οι υπάλλοι, γιατί θέλουν υπαλληλούς στο λειξιαρχείο. Είναι γνωστό ότι το λειξιαρχείο χρειάζεται υπαλληλούς, αλλά επειδή εστιάζεται στην εισήγησή σας ότι είναι οικονομικός, μπορείτε να μου πείτε πόσο στοιχίζουν όλοι αυτοί οι υπάλλοι στο Δήμο. Προφανώς, πρόκειται, πρόκειται. Προφανώς δεν έχετε διαβάσει καλά την εισήγηση. Για πείτε μου εσείς που διαβάσατε. Επειδή οι χιλιομετρικές αποστάσεις από την έδρα δεν είναι μεγάλες, ο αριθμός των λειξιαρχικών πράξεων πάρα πολύ μικρός και ταυτόχρονα η έδρα και οι γενικές όλες οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν έλλειψη σε διοικητικό προσωπικό, προτείνουμε την συγχόνευση όλων των λειξιαρχικών δημοτικών ενωτήτων. Εγώ αυτό διαβάζω και επικαλέστηκα ότι το πρόβλημα είναι καθαρά υπαλληλικό και όχι οικονομικό, όπως το θέτετε εσείς. Εδώ λέτε για επίδομα. Στην τελευταία παράγραφο της εισήγησης. Εδώ λέτε για επίδομα. Δεν καταλάβατε. Είπα στην τελευταία παράγραφο... Εδώ λέτε για επίδομα. Ορίστε. Λέτε τώρα αυτή τη στιγμή που μιλήσατε. Είπατε ότι είναι υπαλληλικό το πρόβλημα. Οι πάλιοι του Αρνιού ζητούν να έρθουν οι άλλοι μέσα. Μα το είπα και από πριν. Δεν το λέω τώρα. Δεν το λέω τώρα. Κάντε λάθος, κύριε τραπεζιώτη. Κάντε λάθος, κύριε τραπεζιώτη. Εγώ... Πού το λέτε η εισήγηση? Δεν λέω στην τελευταία παράγραφο ότι υπάρχει επίσης εδικητικό προσωπικό. Δεν το διαβάζετε. Εσείς που λέτε ότι ζητάνε οι πάλιοι του εισήγησης να έρθουν οι άλλοι μέσα. Πού το λέτε αυτό? Το είπα εγώ, κύριε Καδατζή. Συγγνώμη, θα μπορούσε να αφερθεί τέτοιο πράγμα στην εισήγηση, κύριε Καδατζή. Αλλά διαβάσε το εσείς καλύτερα. Εγώ... Δεν το διαβάσατε. Μια χαρά το έχω διαβάσει. Μια χαρά το έχω διαβάσει. Και να πούμε λοιπόν τώρα. Όταν την Πανασκευή 10 η ώρα μας στέλναν τα θέματα, εσείς, κύριε Γκρίζη, γνωρίζατε και συμμετείχατε μετά στην Επιτροπή στις 12 η ώρα για τη μίσουση κτιρίου για το ενωμένο λειξιαρχείο, ότι αυτό θα γίνει δεχτό... Για ποιο πράγμα μιλάτε, για τα δημοτωλόγια μιλάμε τώρα και για νέο λειξιαρχείο. Βεβαίως το γνωρίζεις γιατί είναι από πριν η απόφαση... Μιλάμε για την 255 του 2017, από 17 απόφασεις, στην οποία συμμετείχατε, καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας, Μίσουση, Σακινήτου, καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. Καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. Καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας. καθ' ορισμό όρων Δημοπρασίας.