Διάλεξη 4 / σύντομη περιγραφή - Υψηλάντης Γεώργιος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Καλησπέρα σας. Σήμερα θα μιλήσουμε στο μάθημα που έχετε έρθει σχετικά με την διδακτική εξοπής των blocks και των wikis. Μαζί θα δημιουργήσουμε ένα block και ένα wiki. Και αν δούμε ότι είναι γενικά δύσκολη διαδικασία, ειδικά για τα wikis, έχω ετοιμάσει και μέσα στο e-class ένα wiki, το οποίο θα δοκιτάξουμε να δούμε πως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και να το δούμε στην πράξη. Πιστεύω block έχετε δει άπειρα. Στο internet πλέον όταν ξεκίνησε το web 1, όπως λέγαμε, τα πάντα ήταν διαμοιρασμός αρχείων. Θέλαμε να δούμε κάτι, θέλαμε να δούμε μια πληροφορία, ανοίγαμε μία ιστοσελίδα και η ιστοσελίδα αυτή απλά μας παρήχε κείμενο. Στη συνέχεια δεν είχαμε κάτι επιπλέον να μας βοηθήσει για να οργανώσουμε τη δουλειά μας και το μόνο που κάναμε ήταν ανεβάζαμε αρχεία, ο χρήστης από την άλλη μεριά απλά κατέβαζε το αρχείο και διάβαζε αυτά που εμείς του δίνουμε. Έχουμε περάσει πλέον στις τεχνολογίες web 2 και οι τεχνολογίες αυτές έχουν πλέον περισσότερη ευελιξία όσον αφορά στους χρήστες αλλά και σε εμάς τους ίδιους που θέλουμε να μοιράσουμε το υλικό σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη και μεγαλύτερη, ας το πω, επανάσταση που είχε γίνει ήταν όταν δημιουργηθήκαν τα μπλοκ. Γι' αυτό και θα τα δούμε πρώτα τα μπλοκ και στη συνέχεια τα wikis. Τα μπλοκ λοιπόν όταν ξεκινήσανε παρήχανε τη δυνατότητα να έχουμε μια αλληλεπίδραση μεταξύ του χρήστη που έχει το μπλοκ και μεταξύ του ακροτηρίου που υπάρχει ελεύθερος σε όλο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν αυτό που θα κάνουμε είναι αρχή. Αν δεν έχετε δημιουργήσει κάποιο μπλοκ ποτέ σας θα μπούμε στο βασικότερο site που υπάρχει το πιο γνωστό, το blogger και θα δημιουργήσουμε από ένα μπλοκ. Αυτό για να δείτε τη διαδικασία. Το προτείνω να χρησιμοποιήσουμε το blogger γιατί ακριβώς βασίζεται σε λογαριασμό της Google. Το blogger είναι παρακλάδι της Google και έτσι αν έχετε κάποιο λογαριασμό, κάποιο email στο Google μπορείτε πολύ εύκολα να μπείτε και να κάνετε login στο σύστημα εκεί και να δημιουργήσετε το μπλοκ σχεδόν αυτόματα. Έτσι θα κάνουμε από ένα και θα το δούμε. Θα το δώσουμε και ένα όνομα που θα το αποφασίσουμε σε λίγο και ας ξεκινήσουμε να δούμε τη διαδικασία αυτή. Λοιπόν θα χαμηλώσω λίγο τα φώτα έτσι ώστε να φαίνεται και στην οθόνη εδώ πέρα το τι κάνουμε. Όχι, είναι τα άλλα φώτα. Λοιπόν η κάμερα πρέπει να γράφει λίγο καλύτερα έτσι. Για να δούμε. Εδώ ακριβώς μας ζητάει ένα λογαριασμό για όλες τις υπηρεσίες του Google. Σε περίπτωση που δεν έχετε λογαριασμό στο Google ρωτήστε το διπλανό σας αν έχει βασικά για να μην δημιουργούμε. Λογικά έχετε γιατί έχετε κινητά. Λοιπόν για να πάμε λίγο. Τώρα που σωστά. Ναι με Gmail. Είναι κάποια ιστολόγια εδώ πέρα σας δείχνει και τι ακριβώς παρακολουθείτε τα διάφορα ιστολόγια τα οποία έχω μπει εγώ προσωπικά και έχω δει και κάποιες δημοσιεύσεις οι οποίες υπάρχουν εδώ πέρα μέσα. Αυτά είναι βέβαια στο Control Panel το δικό μου το προσωπικό αυτή τη στιγμή. Και έτσι θα δημιουργήσουμε νέο ιστολόγιο. Το οποίο όπως βλέπετε σχετικά είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί. Πατήσαμε νέο ιστολόγιο και θα δώσουμε ένα τίτλο. Από ό,τι καταλαβαίνω χρειάζεται με το Chrome δουλεύει καλύτερα παρά με τον Firefox. Ωστόσο εδώ πέρα αυτή τη στιγμή το έχουμε ανοίξει με Firefox. Αυτό που χρειάζεται εδώ πέρα είναι να βάλουμε ένα τίτλο στο μπλοκ μας. Ας το γράψουμε τεχνολογία εκπαίδευση. Εσείς βάλετε το όνομά σας όπως θέλετε. Τώρα αυτός είναι ο τίτλος του μπλοκ. Η διεύθυνση του μπλοκ είναι αυτό που θα βλέπει ο κόσμος όταν θα μπορεί να χτυπήσει αυτήν την τεχνολογία. Αυτό θα βλέπει ο κόσμος. Εσείς βάλετε κάποιον δικό σας όνομα. Βάλετε το όνομά σας και το διπλανή σας για να τα ξεχωρίσουμε. Και μπορούμε να βάλουμε... Πάτησα λοιπόν. Μπορούμε να βάλουμε δικούς χαρακτήρες. Λογικά γίνεται. Τεχνολογία. Λοιπόν. Να πάρω το στυλό λίγο. Λοιπόν. Έχει δημιουργηθεί το μπλοκ και εδώ πέρα μας ερωτάει να το ενεργοποιήσουμε. Εδώ πέρα μπορούμε να δούμε το ιστολόγιό μας. Διάλεξα ένα από τα πρώτα υπακίνα. Όποιο θέλεις. Και ένα ξενο. Λοιπόν. Αυτό που βλέπουμε εδώ πέρα το μπλοκ μας είναι αυτό το πολύ λιτό όπως το βλέπετε. Άσπρο χαρτί. Από εδώ και πέρα μπορούμε να πάρουμε ένα κείμενο στο world και να το κάνουμε copy-paste. Μπορούμε να πάρουμε μια εικόνα, ένα βίντεο κάτι. Ό,τι θέλουμε και να το περάσουμε εδώ πέρα μέσα. Έχετε δημιουργήσει όλοι όσοι καταφέρατε τέλος πάντων... Εντάξει, αρκετή και αρκετές το έχετε καταφέρει. Και έχετε δημιουργήσει το μπλοκ. Ένα από τα μπλοκ τα οποία θα έχετε στη διάρκεια που θα ασχολείστε με τους υπολογιστές. Δεν έχει κάτι το πολύ δύσκολο εδώ πέρα γι' αυτό και τα μπλοκ έχουν και μεγάλη εξάπλωση. Το πιο άσχετος να μπει εδώ πέρα μπορεί να δημιουργήσει ένα μπλοκ χωρίς πολλές τεχνικές γνώσεις. Αυτό που χρειαζόταν παλιότερα ήταν για να στήσουμε μια σελίδα στο internet θα πρέπει να γνωρίζουμε τη γλώσσα HTML. Το HTML είναι το hypertext markup language όπως λέγεται. Και θα πρέπει εμείς δίπλα σε κάθε τι που βάζουμε να βάζουμε και κάποιους από αυτούς τους κωδικούς που λέει εδώ πέρα. Ωστόσο αυτά έχουν γίνει πάρα πολύ απλά και πλέον γράφουμε σε ένα απλό κείμενο. Για παράδειγμα η πιο αγαπημένη φράση όλων των προγραμματιστών είναι καλημέρα κόσμε. Και αυτό εδώ πέρα εμείς ζητάμε από δημοσίευση. Και η ανάρτησή μας πλέον είναι γεγονός. Μπορούμε να δούμε το ιστολόγιό μας. www.technology-education.blogspot.gr Και η πρώτη δημοσίευση καλημέρα κόσμε είναι γεγονός. Έχει εδώ πέρα σύνδεση με τα Facebook, Twitter και Google+, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να το βάλει στο προφίλ του, να το κάνει tweet, να το βάλει στο Google+, στη σελίδα του και θα το δούμε λίγο στη συνέχεια. Και έτσι ακριβώς υπάρχει το καινούριο μπλοκ, το οποίο βλέπετε εδώ πέρα και είναι αναρτητημένο. Επειδή διάλεξα ένα template το οποίο ήταν πάρα πολύ απλό, είναι όπως βλέπετε ένα άσπρο πράγμα, όπως βλέπω, και όχι τίποτα παραπάνω. Σε περίπτωση που θέλω να κάνω ρυθμίσεις, μπορώ πάλι από εκείνο το μολυβάκι να χρησιμοποιήσω και να κάνω τις ρυθμίσεις μου. Τώρα, εδώ πέρα, αυτή τη γλώσσα που σας είπα, η HTML, βλέπετε ότι αυτό το καλημέρα κόσμο, γράφτηκε με αυτά εδώ πέρα τα σημαδάκια. Αυτά για όλους εμάς πλέον δεν χρειάζεται να τα ξέρουμε καθόλου και έχουμε ένα απλό Word, έναν κειμενογράφο που προσωμιάζεται με το Word και μπορούμε να κάνουμε εδώ πέρα τις δικές μας, εδώ μπορούμε να το κάνουμε επί κεφαλίδα, μπορούμε να του δώσουμε στήχη στο κέντρο, μπορούμε να αλλάξουμε τη γραμματοσυρά, να βάλουμε χρώμα για παράδειγμα, άλλη γραμματοσυρά να τη κάνουμε μεγάλη γραμματοσυρά και έτσι να το κάνουμε ενημέρωση και να το πάμε, ωραία. Οι αναρτήσεις μας εδώ πέρα φαίνονται, αυτό είναι το control panel όπως λέγεται, ο πίνακας ελέγχου για το δικό μας το ιστολόγιο. Εντάξει, για το συγκεκριμένο ιστολόγιο, όταν θα έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετά ιστολόγια τα οποία είτε τα παρακολουθείτε είτε τα έχετε δημιουργήσει, τότε στο κεντρικότερο στα ιστολόγια μου θα μπορείτε να δείτε και τα υπόλοιπα blogs στα οποία είτε έχετε εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το πιο διαδεδομένο πράγμα στα ιστολόγια είναι να μπορούμε να κάνουμε σχόλια στις αναρτήσεις των άλλων και αυτά εδώ πέρα βέβαια μπορούμε να δούμε πως αυτά εδώ πέρα μπορούμε είτε να τα ενεργοποιήσουμε είτε να μην τα ενεργοποιήσουμε. Οι δημοσιευμένες όπως λέει τα post όπως το ξέρουμε καλύτερα είναι αυτά εδώ πέρα η δημοσίευση και σε περίπτωση που δεν τη θέλουμε μπορούμε να την τσεκάρουμε και να την διαγράψουμε. Έτσι έτσι μια στιγμή να δω λίγο τι πρόβλημα είχαμε. Τα blog όταν τα δημιουργούμε δίνει απευθείας διεύθυνση η οποία... Ωραία. Λοιπόν όταν πάμε και το βλέπουμε... Προβολή ιστολογίου. Λοιπόν όταν πάμε και βλέπουμε το ιστολόγιό μας εδώ πέρα θα παρατηρήσετε ότι είναι.gr ενώ μπήκαμε στο blogger.com το Google ξέρει από πού μπαίνουμε και έτσι μας δίνει αυτοματά τη διεύθυνση από την χώρα από την οποία μπήκαμε. Γι'αυτό και θα το blog το οποίο θα δημιουργήσετε αυτή τη στιγμή είναι blogspot.gr Οι πιο διαδεδομένες υπηρεσίες blog είναι το blogger όπως σας είπα και είναι και το Wordpress. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε και στο Wordpress ένα αντίστοιχο blog το οποίο μπορεί να κάνει δουλειά και μπορεί να κάνουμε τις ίδιες δουλειές όπως και με το blogger. Λοιπόν αυτά τα δύο πιο γνωστά. Το Aristotelio εδώ πέρα για όλους που έχουμε ιδρυματικό λογαριασμό μπορεί να μας προσφέρει την ίδια υπηρεσία και για να μην πεδευόμαστε πάρα πολύ με εξωτερικά email κτλ εφόσον χρησιμοποιείτε τον ιδρυματικό λογαριασμό μπορείτε να μπείτε και στο blog.aouth.gr το οποίο είναι η υπηρεσία του Aristotelio και μπορεί να δημιουργήσετε και εκεί πέρα blog. Εδώ πέρα τα blog είναι λίγο πιο προφυλαγμένα μπορούμε να πούμε και δεν έχουμε και πάρα πολλά πράγματα να πειράξουμε. Οι κεντρικές ρυθμίσεις έχουν γίνει από τους διαχειριστές του κεντρικού ιστότοπου του Aristotelio έτσι ώστε να είμαστε και διαφυλαγμένοι σε κάποια πράγματα και να μην έχουμε να σκεφτούμε για τα θέματα ασφάλειας ή κάποια άλλα θέματα. Οι σελίδες μας είναι αυτές και πλέον μπορείτε να δημιουργήσετε ένα blog κάνοντας login όπως λέει εδώ πέρα πάνω. Κάνοντας login με το δικό σου email και το δικό σου password. Α, υπάρχει περίπτωση στις... τώρα εδώ θα φανούν τα στοιχεία σου οπότε ας το καλύτερα. Εδώ πέρα στο περιβάλλον διαχείριση του δυρυματικού λογαριασμού θα πρέπει να έχετε ενεργοποιήσει τη σελίδα ότι δέχεστε να δημιουργήσετε blog. Πιθανότατα αυτός είναι ο λόγος τον οποίον αυτή τη στιγμή ρώτησα δεν μπορέσαμε μάλλον να συνδεθούμε. Ναι, σε έβαλες στο περιβάλλον του Αριστοτελείου και αν πας λίγο πιο κάτω στη ρυθμίσεις κεντρικός προσωπικός στο χώρος στο λόγιο blog. Αν πατήσεις ενεργοποίηση... λοιπόν για να κάνω login με το δικό μου. Λοιπόν, εδώ πέρα έχω μπει με το δικό μου ιστολόγιο, το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή blog.auth.gr, κάθετος βαβούρας. Παίρνει το login όνομα που έχετε και το δημιουργεί. Αρκεί στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας να έχετε ζητήσει να έχει ενεργοποιηθεί ο προσωπικός σας χώρος για τις λειτουργίες του blog. Εδώ πέρα τώρα αυτό είναι το πίνακα σελέγχου του δικού μου blog. Στο δικό μου όπως βλέπετε είναι λίγο μονότονο αλλά το post που υπάρχει και εδώ πέρα είναι το καλημέρα κόσμο και το αυτό που έχει δώσει το ίδιο το Αριστοτέλειο που λέει καλώς ήρθατε και τα λοιπά. Εδώ πέρα θα σας φανεί λίγο πιο οικείο το control panel, θα μπορείτε να βάλετε post, μπορείτε να δείτε όλα τα post τα οποία έχετε δημοσιεύσει, πότε κάνατε την δημοσίευση κτλ. Και αν δέχεστε ή δεν δέχεστε view, edit post, χωρίς κατηγορία, tags και εδώ πέρα τώρα μπορούμε να ζητήσουμε αν έχουμε comments αυτό που σας έλεγα πριν ότι μπορούμε να δεχτούμε σχόλια από οποιοδήποτε. Αν κάποιος εδώ πέρα ήθελε να μου αφήσει κάποιο σχόλιο, εγώ έχω τη δυνατότητα εδώ πέρα να επεξαργαστώ το σχόλιο, να το επιτρέψω ή να μην το επιτρέψω να το εμφανίσω αυτό το σχόλιο. Αυτά που βλέπετε στις διάφορες εφημερίδες και στα διάφορα site που υπάρχουν από κάτω σχόλια, υπάρχουν διαχειριστές οι οποίοι κοιτάνε όσο πιο μεγάλη είναι η εταιρία και η εφημερίδα ή ο οργανισμός. Υπάρχει κάποιος ο οποίος είτε τα αφήνει να περάσουν είτε τα κόβει ανάλογο με το περιεχόμενο αν είναι προσβλητικό ή όχι. Και εδώ πέρα υπάρχει αυτή η δυνατότητα στα blocks και στο δικό μας το block που υπάρχει εδώ στημένο στο Wordpress. Αυτή είναι για άλλη υπηρεσία είπαμε ο Wordpress. Θα παρατηρήσετε εδώ πάνω όποτε αλλάζει σελίδα βάζει κάποια hello ή το hola στα ισπανικά και σε άλλες γλώσσες. Σας χαιρετάει και τα λοιπά και λέει τα διάφορα που χρειάζεται. Στα plugins εδώ πέρα είναι κάποια plugins τα οποία υπάρχουν για να κάνουν το blog λίγο πιο να έχει λίγο περισσότερα πράγματα. Όπως για παράδειγμα κάποια στατιστικά που μπορούν να βγουν και όπως είναι αυτό εδώ πέρα Wordpress statistics. Κάνω activate τα στατιστικά στις στιγμές έτσι ώστε το site εδώ πέρα μπορώ να μπω και να δω. Apply, ωραία το έχουμε κάνει και έτσι εδώ πέρα συνέχεια στα στατιστικά εδώ πέρα αυτό ήθελα να δω στο overview. Μπορώ να δω πόσοι μπήκανε στο blog μου μέσα το τελευταίο καιρό μάλλον από τότε που το δημιούργησα. Για παράδειγμα μπήκαμε αυτή τη στιγμή στο δικό μου blog και βλέπουμε εδώ πέρα τα διάφορα στατιστικά. Έχει καταγράψει ένα επισκέπτη βέβαια τον υπολογιστή αυτόν γιατί το ενεργοποίησα μόλις τώρα όπως είδατε. Και υπάρχουν και τα διάφορα στατιστικά. Τα λέω λίγο γρήγορα γιατί ακριβώς μου είπαν ότι στις 7 η ώρα θα έρθει άλλο group και έτσι θέλω να συντομεύσω τη διαδικασία. Κανονικά το να έχουμε ένα blog εδώ πέρα και να το επεξεργαζόμαστε είναι μεγάλη δουλειά. Γιατί ακριβώς θέλουμε εμείς να το διαχειριστούμε το blog ως διαχειριστές δηλαδή να μοιράσουμε είτε εκπαιδευτικό υλικό είτε να διδαχτούμε για κάποια πράγματα. Τα πιο γνωστά blog που υπάρχουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι τα blog τα οποία έχει στήσει το ίδιο το σχολικό δίκτυο. Και μπορείτε να τα βρείτε στο school.gr όπως υπάρχει στο aofs.gr υπάρχει το sch.gr είναι το school.gr Και εδώ μπορείτε να βρείτε πάρα πολλά blog τα οποία έχουν κάνει είτε δάσκαλοι είτε καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Και από εδώ πέρα μπορείτε να βρείτε πλέον και διδακτικά σενάρια ακόμα για να κάνετε ένα μάθημα και να το βρείτε και έτοιμο κιόλας. Και για του λόγου του αληθές να μπούμε σε ένα εδώ πέρα. Το school.gr το οποίο έχει τις εκπαιδευτικές κοινότητες και τα διάφορα ιστολόγια. Εδώ πέρα βάζουν τυχαία ιστολόγια έτσι ώστε να υπάρχει μια ίση προβολή για όλους. Και μια που είπαμε τυχαία ιστολόγια ας ανοίξουμε το Γυμνάσιο Κόρης Σου όπως λέει εδώ. Το οποίο είναι ένα χωριό στην Καστοριά. Και λοιπόν από τα εντελώς τεχνικά κομμάτια που σας ανέλησα πριν και τα είδατε πιστεύω αρκετά κουραστικά. Υπάρχει πλέον η εικόνα, υπάρχει πληροφορία και εδώ πέρα ένα σχολείο, ένα γυμνάσιο έχει βάλει τις πληροφορίες οι οποίες δίνονται αυτή τη στιγμή στο ίντερνετ. Μιλάμε για το γυμνάσιο εδώ πέρα και εδώ ο καθηγητής ο φιλόλογος προφανώς έχει βάλει η αρετή Κάρκου. Έχει βάλει στην αρχαία ελληνική γλώσσα β γυμνασίου την θεματική ενότητα που έχει κάνει στις 3 Απριλίου 2004, δηλαδή σήμερα. Είδατε ότι υπάρχει αμεσότητα. 2014 συγγνώμη. Καλά έχουμε διόρθωση. Βλέπετε πώς έχει στυφθεί ένα μπλοκ το οποίο ανοίξαμε όπως μας το έδωσε στην τύχη το SkoolGR και παραπλήσει υπάρχουν πάρα πολλά. Ακριβώς πέσαμε και σε μια θεματική ενότητα σε ένα μάθημα της ημέρας όπου έχει να κάνει με την ευκτηκή ενεστώτα μέλλοντα και αορίστο. Αν κάποιος ξέρει τι είναι εγώ δεν ξέρω προσωπικά. Πιστεύω σας πέδεψαν αρκετά αυτά. Ευτυχώς εγώ τα είχα διώξει νωρίς. Και έτσι εδώ πέρα βλέπετε τι γίνεται. Επίσης εδώ πέρα έχουν βάλει και ένα πλαγκίνο, ένα ρολογάκι για να κάνει την περιήγησή μας στο ιστολόγιο λίγο πιο ενδιαφέρουσα. Όπως επίσης έχουν βάλει στατιστικά. Μας βλέπουν αυτή τη στιγμή τρία άτομα. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλοι εδώ πέρα που βλέπουν διαφορετικά είναι απαλό αυτοί που βλέπουν. Και έχει τον καιρό στην Καστοριά τι θερμοκρασία έχει σήμερα. Αυτό εδώ πέρα είναι δικό μας και το κατεβάζω. Εδώ πέρα πρέπει να λέει λογικά είναι ημερολόγιο αυτό εδώ. Τα γράμματα δεν φαίνονται καλά και κάθε μέρα που υπάρχει μια δημοσίευση είναι με έντονα γραμμένη. Για παράδειγμα εδώ πέρα δεν το βλέπετε καθαρά αλλά υπάρχει οριθμός τρία. Είναι σημερινή δημοσίευση όπως και εδώ πέρα υπάρχει το ένα που το πατάω και είναι ένας διαγωνισμός ο οποίος είχε γίνει για τον Καβάφη. Μάλλον αυτό ήταν. Πάλι η ίδια φιλόλογος προφανώς έχει κάνει την ανάρτηση αυτή. Έτσι λοιπόν έχουμε εδώ πέρα και τα γενικά στατιστικά πώς επισκέπτες έχουν μπεί μέσα στο μπλοκ και εμείς βέβαια ως χρήστες μπορούμε να δούμε και εδώ δεξιά με κατηγορίες όπως χωρίζονται οι δημοσιεύσεις πού μπορούμε να μπούμε και τι να δούμε σχετικά. Έτσι μας ενδιαφέρει για παράδειγμα η ιστορία γυμνασίου. Κάνουμε κλικ και βλέπουμε όλα τα post όλες τις αναρτήσεις που υπάρχουν σχετικά με την ιστορία του γυμνασίου. Επειδή είναι σχετικά πρόσφατο το μπλοκ αυτό έχει δημιουργηθεί εδώ και ένα χρόνο προφανώς δεν έχει και πάρα πολύ υλικό σε σχέση με κάποια άλλα ιδρυσιογραφικά μπλοκ αλλά τουλάχιστον είναι κάποιο εκπαιδευτικό και μπορείτε να δείτε. Όπως βλέπετε αυτό προσφέρει την ευελιξία ότι κάποιος μαθητής που μπορεί να μην πήγε σήμερα στο μάθημα τουλάχιστον θα δει το σημερινό μάθημα της φιλολόγου. Επίσης τα μπλοκ γενικά μας προσφέρουν και αυτές εδώ πέρα τα κουμπάκια. Το RSS είναι να μπορούμε να παίρνουμε τα νέα του μπλοκ να μας έρχονται στο πρόγραμμα το RSS το οποίο δεν έχει περπατήσει και τόσο πολύ αστροπό, δεν είναι και τόσο γνωστό και διαπικοινωνία μπορούμε εδώ πέρα πατώντας εις την φόρμα όχι δεν την έχουν έτοιμη δεν βρέθηκε λοιπόν θα μπορούσαμε τέλος πάντων να έχουμε μια φόρμα κοινωνίας με τον συντάκτη τον administrator του μπλοκ. Αυτά λοιπόν για τα μπλοκ και αυτό βλέπετε είναι ένα διδακτικό τέλος πάντων μπλοκ ένα ιστολόγιο το οποίο έχει ένα γυμνάσιο στην Καστοριά. Τώρα να αφήσω αυτό το κομμάτι τον μπλοκ και να δούμε λίγο τα wikis. Το πιο γνωστό βέβαια από όλα είναι το wikipedia. Στην αρχή είπαμε ήταν τα μπλοκ και στη συνέχεια ένα άλλο σύστημα το οποίο ας το πω σύστημα και αυτό πλατφόρμα επικοινωνίας είναι τα wikis. Τα οποία έχουν να κάνουν και αυτά με την επικοινωνία και την διάδραση μεταξύ Χριστών και μεταξύ Χριστών καλύτερα. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε την ιστορία της wikipedia ή wikipedia όπως λέγεται στα ελληνικά. Αλλά είχε αναπτυχθεί αρχικά όταν κάποιος είχε τη φιλοδοξία να κάνει μια κυκλοπέδια διαδικτυακή. Και έψαχνε βέβαια τους συντάκτες αυτές τις κυκλοπέδες και σκέφτηκε να βάλει όλο τον κόσμο της στον ενεργοποιήσει για να κάνουν μια κυκλοπέδια. Λέγεται, δεν το έχω διαβάσει εμπεριστατωμένα, ότι πλέον το αγγλικό site της wikipedia πλέον έχει λιγότερα λάθη από την Βρυτάνικα η κυκλοπέδια. Και αυτό γιατί πλέον η wikipedia έχει συγγραφείς όλους εμάς που μπαίνουμε στο site μέσα και μπορούμε να μπούμε σε ένα post και να το αλλάξουμε. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά εδώ πέρα που έχει έρθει με τα wikis και μπορούμε πλέον εμείς κάτι σε κάποιο λήμμα το οποίο υπάρχει εδώ πέρα. Τα αγγλικά που είναι να πω λίγο στα αγγλικά. Μπορώ να πάω σε κάποιο λήμμα το οποίο υπάρχει εδώ και να μπω μέσα. Πατώ την πρώτη λέξη που μας έχει βγάλει το operation tungsten. Τι ήταν αυτούς δεν το γνωρίζω. Και αν εγώ πω ότι θέλω, ότι συμφωνώ, ότι δεν συμφωνώ με αυτά εδώ πέρα ή υπάρχει κάποια ανακρίβεια μπορώ με το λογαριασμό μου να μπω μέσα στην wikipedia και να αλλάξω την πληροφορία η οποία είτε γράφτηκε η οποία μπορεί να έχει γραφτεί ασφαλμένα. Αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να διορθώνει τα κείμενα τα οποία υπάρχουν εδώ πέρα. Και έτσι πλέον αυτά που φαίνονται είναι όλα με μεγάλη ακρίβεια και είναι και αρκετά σωστά. Λοιπόν αυτό εδώ πέρα μιλάει για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αυτό το κομμάτι. Και εδώ πέρα βλέπετε το κάθε ρήτο που έχει άλλο χρώμα στην προκειμένη περίπτωση μπλε. Μπορούμε να μπούμε εδώ πέρα μέσα στο λήμμα και να δούμε τι υπάρχει και πως μπορούμε να το διορθώσουμε. Το άλλο που παρέχουνε τα wikis είναι ότι υπάρχει το history όπως λέγεται εδώ πέρα το ιστορικό. Η προβολή του ιστορικού είναι οι διάφορες ενημερώσεις που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο λήμμα. Πατήσαμε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και βλέπετε ότι οι χρήστες αυτοί έχουνε κάνει έχουν και τη διεύθυνσή τους, δεν δουλεύω από τη διεύθυνση αλλά εμένα μου είχε βγάλει μία υπήχθες γι' αυτό και το κοιτούσα. Τέλος πάντων ο κάθε χρήστες εδώ πέρα ο οποίος έχει μπει και έχει διορθώσει ό,τι έχει διορθώσει πλέον φαίνεται εδώ πέρα πως έχει επέμβει μέσα στο κείμενο. Και αυτή είναι η μεγάλη του επανάσταση τέλος πάντων των wikis γιατί βλέπουμε εδώ πέρα εμείς τι έχει κάνει αυτός. Αυτός έχει βάλει ο συγκεκριμένος χρήστης, Βάρη Ξάι τέλος πάντων, έχει προσθέσει ένα link το οποίο έχει μπει μέσα στο κείμενο του wiki. Για το συγκεκριμένο λήμμα καθότι βλέπετε ενδιαφέρει όλο τον κόσμο, είναι ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έχει τεράστιο ιστορικό και αυτά εδώ πέρα είναι το ιστορικό κυρίως για το 2014 το οποίο βλέπετε εδώ πέρα από τον Φεβρουάριο του 2014 μέχρι και σήμερα πόσοι έχουν μπει και έχουν επέμβει στο κείμενο του τελικό το οποίο εμείς βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Γι' αυτό και λέμε ότι γενικά η wikipedia μπορεί να μην έχει την αναγνώριση την επιστημονική που έχουμε γενικότερα αλλά έχει τις πληροφορίες τις οποίες κοιτάμε εδώ πέρα και βλέπουμε ότι ο καθένας έχει μπει και τα έχει αλλάξει όπως θα ήθελε. Δηλαδή θέλω να πω ότι και εσείς και όλοι μας τελος πάντων μπορούμε να κάνουμε ένα λογαριασμό στη wikipedia και να επέμβουμε μέσα στο κείμενο. Παλιότερα η wikipedia ήταν εντελώς ελεύθερη σε όλο τον κόσμο και μπορούσε να μπει οποιοςδήποτε χωρίς διαπιστευτήρια. Εκεί το έκανε λίγο πιο επικίνδυνο το ζήτημα γιατί ακριβώς υπήρχαν ανακρίβειες και είχε προκύψει μια ανακρίβεια η οποία ήταν πολύ γνωστή με έναν δημοσιογράφο ο οποίος δημοσιογράφος φαινόταν ότι συμμετείχε στη λογοφωνία του Kennedy. Έτσι ξεκίνησαν όλα, να αρχίσουν να ψάχνουν στη wikipedia την ιστορία πως ακριβώς θα διασφαλίσουν τις σωστές πληροφορίες και να αποφυγεί λαθών. Για αυτό το λόγο μπήκανε οι λογαριασμοί, ο καθένας πλέον μπορεί να είναι free cyclopedia όπως λέει αλλά πρέπει να κάνουν λογαριασμό για να μπαίνουμε μέσα και να κάνουμε κριτική και έτσι σιγά σιγά μπορούμε να επέμβουμε σε ένα λήμμα και να το αλλάζουμε όπως εμείς θέλουμε. Για κάθε λήμμα υπάρχει αυτό το ιστορικό, αν και φαίνεται ότι είναι τεράστιο για κάθε τι στην πραγματικότητα όμως γίνεται αυτό και μάλιστα μας λέει εδώ πέρα τι ακριβώς έχει κάνει είναι συντομεύσεις τι έχει κάνει αυτός ο οποίος μπήκε και ακόμα πόσα byte έχει προσφέρει στο λήμμα αυτό. Έτσι λοιπόν αυτή είναι η σημερινή wikipedia, το σημερινό άρθρο της ας το πούμε καλύτερα και με την ίδια ας το πω ευκολία που κάναμε blog, εντάξει δυσκολευτήκαμε λίγο το πετύχατε ή περισσότερο, μπορείτε να δημιουργήσετε wikis στα wikispaces και wikidot όπως λέγονται τα δύο πιο γνωστά site που υπάρχουν στον κόσμο και δημιουργούμε wikis. Για να μην πλεχτούμε πάλι έχουμε δεν έχουμε email και τα λοιπά να σας δείξω μέσα στο e-class ένα wiki που δημιούργησα εγώ χθες για να το δούμε σήμερα. Λοιπόν, στο μάθημα το οποίο στην ψηφιακή τεχνολογία, σε αυτό που έχουμε γνωριστεί κατά στο προηγούμενο εξάμινο υπάρχει το σύστημα wiki, η πλατφόρμα wiki η οποία πάλι δουλεύει με τον ίδιο τρόπο και κοιτάξτε τώρα εδώ πέρα ότι το μάθημα της σημερινής ημέρας, εγώ έχω γράψει μία ανακοίνωση και συνέχεια έβρισκα σελίδες για να σας δείξω σήμερα για το σημερινό μάθημα και τις πρόσθετα τη μία μετά την άλλη. Έτσι, σε λίγο θα έρθείτε εσείς. 7, 8, 10. Λοιπόν, και έτσι έψαχνα σελίδες για να σας δείξω σήμερα στο μάθημα και τις πρόσθετα όπως έβλεπα τις πρόσθετα μία μία εδώ πέρα από εδώ και προς τα εδώ και προς τα εδώ. Και λοιπόν, το ιστορικό της σελίδας για να δείτε πώς ακριβώς έκανα αυτές τις αλλαγές. Ακόμα και να μας το δείξει. Λοιπόν, δείχνει πώς ξεκίνησε αυτή η σελίδα Wiki στις 2048, στις 025 μπήκε η άλλη σελίδα, στις 029 μπήκε η άλλη σελίδα. Μάλιστα, επειδή έχω δημιουργήσει και ένα δεύτερο λογαλιασμό μέσα στο eClass, βλέπετε ότι την πρώτη δημοσίευση την έκανε ένας Θόδωρος Βαβούρας και ένας άλλος Τι Βαβώ έκανε την άλλη δημοσίευση. Και βλέπετε, θέλω να πω ότι είναι αυτό το συμμετοχικό που λέμε και το συνεργατικό. Γιατί ακριβώς αυτό εδώ πέρα το οποίο λένε οι παιδαγωγοί είναι ότι μαθαίνουμε το 10% από αυτά που διαβάζουμε, το 20% από αυτά που ακούμε, το 30% από αυτά που βλέπουμε, το 50% από αυτά που βλέπουμε και ακούμε, το 70% από αυτά που συζητάμε, το 80% από αυτά που βιώνουμε και το 95% από αυτά που διδάσουμε στους άλλους. Βέβαια από αυτό το μάθημα εγώ είμαι ο πιο ωφελημένος από όλους, αν καταλάβατε. Τα είμαστε καλύτερα από όλους σας. Και ακριβώς πάνω και τα wikis αλλά και τα blogs θέλουν να συνησφέρουν στην εκπαίδευση και στη διδασκαλία και γιατί ακριβώς θα το βιώσετε, θέλουμε να το βιώσετε εσείς και να συνεργαστούμε έτσι ώστε να είναι και να τα συζητήσουμε και να τα βλέπουμε και να τα ακούσουμε για έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί αυτή η διαδικασία της εκπαίδευσης γενικότερα. Τώρα, αν έχετε το e-class ανοιχτό και μπορείτε να μπείτε στην ψηφιακή τεχνολογία, σε ακαδημαϊκό περιβάλλον, εγώ το έχω αφήσει αυτό το μάθημα ανοιχτό επίτηδες για να μπορέσετε να μπαίνετε μέσα και να βλέπετε όλες τις ανακοινώσεις, αριστερά θα δείτε κάπου να λέει wiki, είναι σύστημα wiki, εδώ πέρα. Μπορείτε να μπείτε και να δείτε τις τρεις σελίδες που έχουν δημιουργηθεί και εδώ πέρα μπείτε μέσα, μπείτε σε κάποια από τις τρεις και πατήστε αλλαγή έτσι ώστε να αλλάξετε κάπως το κείμενο. Ναι, αλλαγή σελίδας, ναι. Επειδή ακριβώς το σύστημα το wiki έχει προβλέψει αυτή τη διαδικασία ότι μπορεί να μπαίνουν πάρα πολύ ταυτόχρονα, γι' αυτό και δίνει δικαίωμα σε έναν κάθε φορά να μπορεί να αλλάζει τη σελίδα. Για παράδειγμα τώρα εδώ πέρα η Αφροδίτη μπήκε, α το έκλεισε, ο Έλλην την μπήκε τώρα οπότε ο Έλλην έχει το δικαίωμα να γράψει κάτι, μπορεί να γράψει το όνομά σου από κάτω και να πατήσει αποθήκευση και να το δούμε στη συνέχεια όλοι. Η κύρια σελίδα είναι αυτή, όλες τις σελίδες, λίστα του wiki. Έχεις μπεί στο μάθημα, ωραία. Έγραψε Έλλην τι έγραψες? Τόνια είσαι, ωραία. Λοιπόν, για να δούμε εδώ πέρα κάτω. Τόνια είσαι. Εντάξει, δεν έβαλε τρεις τελείες, δύο τελείες. Δεν υπονοεί κάτι. Λοιπόν, όπως βλέπετε με τον πολύ απλό τρόπο μπορούμε να οργανώνουμε ένα μάθημα και να συμμετέχετε όλοι και να μπαίνετε μέσα και να το εμπλουτίζετε με οτιδήποτε θέλετε. Ξεκινήσαμε με ένα απλό κείμενο, αλλά μπορεί να μπορούν να μπορούν να μπορούν να μπορούν να μπορούν να μπορούν να μπορούν να μπορούν lub inductors, Και αυτά εδώ τα links μπορείτε να τα δείτε, δηλαδή αν έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο, ελέγξτε τα, μιλάει για τη διαδραστική και την συνεργατική μάθηση, το κάθε ένα από αυτά και είναι blocks, εδώ πέρα αυτό είναι ένα block αλλά μιλάει και δίνει πενήντα τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε τα αγωή και στην εκπαίδευση, εντάξει. Και αυτό εδώ πέρα, λοιπόν, μιας και έχουν αρχίσει και έρχονται οι συμφιλητές σας από το επόμενο group, αυτά ήθελα να σας πω για σήμερα και θα τα πούμε σε ένα μάθημα αρκετά πιο μετά.