2014.01.16 - ΠΔΕ - Περιφερειακό Συμβούλιο (Κατσιφάρας για ρατσισμό, νεοφασισμό και ξενοφοβία) (ΠΔΕ Περ Δυτ Ελλάδας, 2014)
: Δομών υπηρεσιών και οργάνων ενός θεσμού έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει τι είναι σχέδιο και πώς το εφαρμόζει με τις υπηρεσίες του και άλλο, η πολιτική του ικανότητα και η ευθύνη του για να τοποθετείτε στα συντήματα, στα σχεγμένα που έχουν προκύψει στην πολιτική ζωή. Να φέρω δύο παραδείγματα. Εάν είχαμε λύσει τα ζητήματα, δεν θα είχαμε αυτές τις συμπεριφορές σήμερα που υπάρχουν στην κοινωνία. Δεν τα έχουμε. Άρα ξαναεπανέρχονται, πάλι στο προσκύνιο, πιο βία, πιο κοινικά και πολλές φορές τίνουν να λογανίσουν τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής. Θεωρητικά όλοι συμφωνούμε, είμαστε, ναι, κατά της ξενοδοκομίας. Ναι. Όμως σήμερα αυτό εφαρμόζεται στην πράξη. Όλοι λέμε όχι. Εμείς έχουμε την ευθύνη της πολιτικής διοίκης ενός θεσμού. Τι κάνουμε στο θεσμό που είμαστε. Γενικά καταγγέλουμε ή εμείς παίρνουμε πρωτοβουλίες με τις διευθύσεις μας, τους υπαλλήλους μας, τα σελέχισμα της Επιτροπέδας, να έχουμε ένα σχέδιο. Το πώς εγώμαστε τον άνθρωπο, την ατομική αξιοπρέπεια και το πώς αποθαρρύνουμε φαινόμενα πριν πάμε να τα διαχειριστούμε στο τέλος σε τέτοιο επίπεδο. Να φέρω ένα απλό παράδειγμα. Κλασική περίπτωση. Θέλουμε τη φράουλα εμείς ως παραγωγική διαδικασία στην περιοχή μας. Όλοι καμαρώνουμε. Και η χώρα καμαρώνει γιατί έρχονται 95 εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή μας. Έχουμε πολιτική για το εργατικό. Όχι. Εφαρμόζουμε καμία πολιτική. Όχι. Και τι κάνουμε στο τέλος. Θύματα ο άνθρωπος και μετά η πολιτική καταγγελία ως εύκολη υπόθεση. Και εμείς λέμε κανείς δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Δεν λέμε θα υποκαταστήσουμε το κράτος σε καμία πίεση. Και νομίζω αν το έχουμε διαβάσει προσευχτικά τι κάνει. Είναι ένα σχέδιο που παίρνει υπόψη του το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ένας θεσμός που έχει αρμοδιότητες, εξουαία και ευδύνη, λειτουργεί κάτω από ένα νομικό θεσμικό δίκαιο. Τι είναι σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τι είναι στο διεθνές επίπεδο μέσα από τη Συμφωνία της Χώρας, τι είναι σε εθνικό επίπεδο, δεν κάνουμε ο,τι θέλουμε. Όμως το να έχεις ένα σχέδιο πολιτικών, ένα σχέδιο παρεμβάσεων και ένα σχέδιο πρωτοβουλιών να αντιμετωπίεις αυτά τα φαινόμενα, αυτό όχι μόνο απλά επιβάλλεται, έπρεπε να ήταν ενσωματωμένο μέσα στην πολιτική λειτουργία του θεσμού. Αυτό το σχέδιο, και εγώ σας φωνώ, έχουμε λήματα. Έχει χώρα λήματα. Και πάνω από όλα πολλές φορές έχουμε και λήματα δημοκρατίας, πολύ μίσονα. Αλλιώς δεν θα τομπούσε κανείς να προσβάλλει και να ταπεινώνει επειδή είναι ο αρείος και ποιος τώρα στο δικαίωμα είναι αυτός ο αρείος, είναι αυτό χαρακτηρίζεται. Σε μια συλλογικότητα κοινωνικής. Από πού το πήρε? Πήρε μια ταμπέλα, την έβαλε και πάνω σε αυτό ασκεί μια εξουσία με μορφή βίας. Δεν μπορεί να τα λεχτεί κανείς. Ούτε τις αυτοκτονικές ταμπέλες, ούτε αυτά τα ζητήματα. Με λύχα βέβαια δεν θα μπορώ να εξήσω. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που έβαλαν η περιφερειακή συμβουλή που νομίζω ότι αυτά είναι στοιχεία για το επόμενο βήμα. Σήμερα κάναμε ένα πρώτο βήμα. Το περιφερειακό συμβουλείο, η ερετή περιφέρεια, η περιφέρεια δυτικής Ελλάδος ψηφίζει ένα σχέδιο κατά της ξενοκοδίας, του ραξισμού και του νεοναζισμού. Νομίζω είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία. Πολύ γρήγορα θα δείτε αντίστοιχες πρωτοβουλίες να πάρουν όλοι οι συνολικοί θεσμοί. Και βεβαίως θα ακριθεί, συμφωνώ κι εγώ, μέσα από το πώς θα εξειδικεύσει τις πολιτικές της σε κάθε μία αντιέφευση, τις πρωτοβουλίες που θα πάρει, το πώς θα στέκεται απέναντι σε γεγονότα. Αυτό είναι το ζήτημα. Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη συζήτηση που έχει γίνει για την τρομοκρατία. Κοιτάξτε, εμείς εδώ πώς στεκόμαστε απέναντι σε αυτή τη μορφή, σε όποια τρομοκρατία, από όπου και να προέρχεται. Αυτό ερθμίζεται θεσμικά έτσι, ναι. Ερθμίζεται. Τι είναι επί της ουσίας, καταλήγει ως ένα φιλικό αδίκημα, για να ξέρουμε τι λέμε. Είναι κλιματική δράση. Μην αλλάζουμε το χαρακτήρα. Πέφτουμε στην παγίδα να περιχαραπωθεί ο καθαρονασφόρος σε λάθος ιδιολογικό περτύγιμα που κάνει. Βεβαίως, υπάρχουν ευαίρετερα ζητήματα, τα οποία ιστορικά έχουν εξελιχτεί. Και έχουμε γνώση για το πώς υπάρχει βία και από το ίδιο το κράτος, πώς υπάρχει βία και από μηχανισμούς του κράτους, και βεβαίως πώς υπάρχει και βία η οποία, χωρίς να είναι υπάλλοντο πολιτικό κίνημα, είναι άλλο η μάχη των πολιτικών ιδεών, είναι άλλο η μάχη των κοινωνικών αγώνων και είναι άλλο η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι κλιματική πράξη, καθαρά. Νομίζω ότι τα κόμματα έχουν χάσει πολλές φορές το στόχο και τη κατεύθυνση. Γιατί ανακαθορίζονται από τους όρους τους, γιατί δεν μπορούν να έχουν πολιτικές ανθρώπους. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και πάμε εμείς εδώ, αυτό το έρημα που υπάρχει, που ιστορικά έχει τοποθετητή, να το καλύψουμε ψηφίσμα. Λάθος. Εγώ χαίρομαι πραγματικά, αγαπητέ Πρόεδρε, γιατί μια Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα. Θέλουμε αυτή την ομοχονία του σχεδίου που υπάρχει, κατά των δυνατών να παρθεί και ως απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα έλεγα αμέσως μετά και να σου δίνουμε και ένα πρώτο μήνυμα, ότι εδώ δεν φτιάξαμε ένα σχέδιο, θέλουμε ένα σχέδιο να το ενοποιήσουμε. Η Επιτροπή να ξεδιπλώσει, θα έχει μια μεγαλύτερη οντότητα και κύρος και πέντε πρωτοβουλίες άμεσες που μπορούμε να πάρουμε. Γιατί μόνο τότε θα έχουμε και αξιοπιστία προς την κοινωνία. Βράζει η κοινωνία κάτι. Και νομίζω ότι έχουμε ρόλο, έχουμε λόγο, έχουμε ευθύνη και αυτή την ευθύνη να να βάλουμε. Με αυτό εγώ χαιρετίζω για ακόμα μια χορά τη δουλειά που έκανε η Επιτροπή.