7η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Κατ' αρχάς, να συνημερώσω ότι είχαμε ένα έκτακτο θέμα που αφορά την εξειδίκευση πίστωση για την καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους. Ωστόσο, επειδή πρέπει να προηγηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και χθες αυτό το θέμα θα συστηθεί μετά στις τρεις, θα το αποσύρουμε. Αλλά επειδή αφορά μια σοβαρή περίπτωση που κρίζει βοήθειας από τον Δήμο, αν θέλετε μπορείτε να μας εμφανίσετε και ο κ. Παπάς, εκτός αν την γνωρίζετε την περίπτωση, θα πρότειναν να συμφωνείτε στην άλχη να το φέρουμε αύριο διαπεριφοράς για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το συνδημό της μας. Δεν ξέρω να συμφωνείτε. Πρέπει να πω λίγο και εγώ κάτι, ότι είναι κατεπίγον γιατί αν δεν γίνει αυτή η διαδικασία δεν μπορούν να πληρωθούν τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους. Και η μια βδομάδα και δέκα μέρες για αυτός είναι πολύ σημαντικό χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι τώρα δικαιούχοι έχουν να κάνουν λιξυπρόθεσμους λογαριασμούς της ενέργειας. Οπότε, επειδή πρέπει να προηγηθεί από αυτή τη Δημοτική Συμβουλή, ήταν χθες κάποιο νούμερο το οποίο δεν προλάβαμε γιατί διακόψαμε, καλό είναι να γίνει αυτό με το διαπεριφοράς αν δεν υπάρχει αντίρρηση. Είστε σύμφωνοι συνάδελφοι? Πρόεδρε, επειδή λίγο δεν σας παρακολούθησα, συγγνώμη, θα θέλα να βάλω σε μια τάξη εδώ τα πράγματα. Είπατε ότι κάποιο θέμα τώρα που πρέπει να προηγηθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου θα το αποσύρουμε και θα το φέρουμε με διαπεριφοράς. Ναι, έλεγα, Ηλία, γιατί αφορά εξειδίκευση πίσω για τα κοινωνικά βοηθήματα, ωστόσο αυτό έπρεπε να προηγηθεί για αυτό το θέμα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου χθες. Ναι, ναι, εντάξει, συμφωνούμε, συμφωνούμε. Άρα να το φέρουμε αύριο διαπεριφοράς, συμφωνείτε? Συμφωνούμε. Ωραία, σας ευχαριστώ πολύ. Ξεκινάμε με τα τακτικά θέματα. Πρώτο θέμα έγκρισης παρίθυμ 7 του 2022 απόφαση του Δικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτική Κοινωνική Αλληνική Προσχολική Αγωγή του Δήμο Καβάλλας με θέμα έγκρισης αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έντρους του 2022. Είστε σύμφωνοι ή έχουμε κάποιες ερωτήσεις να έρθει, γιατί είναι και η κυρία Χαλτιά συνδεμένη. Πρόεδρε, εγώ δεν ξέρω για ποιο λόγο, δεν ξέρω να συμβαίνει με άλλους, αυτό το θέμα δεν κατάφερα να το βρω. Ενώ έχω τις εισηγήσεις, αναμόρφωση δεν υπάρχει. Οπότε δεν μπορώ να εκφέρω απόψη, θα πω παρόν, τι να πω. Είχε δοθεί με link, με σύνδεσμο είχε δοθεί από τη Μέννη Μερών η Γραμματέας. Ξέρω, τα ξέρω, τα κατέβασα όλα, υπάρχουν δύο αρχεία, ένα Word και ένα PDF, τα οποία όμως και τα δύο είναι η εισηγήση. Αναμόρφωση εγώ δεν βρήκα, δεν ξέρω αν βρήκαν οι υπόλοιποι. Οπότε θα δηλώσετε παρόν, αν κατάλαβα καλύτερα. Θα δηλώσω την παρουσία μου, δεν το έχω δει καθόλου, τι να σας πω τώρα. Ευχαριστώ. Οπότε καταπληροψηφία το πρώτο θέμα. Το δεύτερο θέμα, αυτεπάγγελτες εκταφές των ενταθιασμένων από 2014 και πριν. Όπως θα είδατε στο σώμα της εισηγήσης, η Τυρισσία ζητάει την εκταφή των ενταθιασμένων από 2014 και πριν, εκτιμώντας για κάποιους λόγους που αναφέρει και θεωρούμε αναγκαίωση. Είμαστε σύμφωνοι? Εγώ έχω μια ερώτηση λίγο, αλλά νομίζω και η Ευαγγελία μετά κάτι έχει θέλει να ρωτήσει. Να πω λίγο αυτό το οποίο, έτσι διάβασα λίγο την εισηγήση, Πρόεδρε. Βλέπω τους λόγους, εντάξει κατανοητό, αυτό το οποίο δεν κατάλαβα είναι όμως, αν τελικά οι εκταφές που θα γίνουν αφορούν τις περιπτώσεις αυτών που δεν ενδιαφέρονται, δεν πληρώνουν, ή όλον όσοι είναι πριν το 2014, αυτό δεν το κατάλαβα. Κατό είναι επειδή είναι επικοινωνίες που είχαμε την αρμότητα υπηρεσική παράγοντα, μου είτε όλων αυτών που είναι πριν το 2014, απλά καταπροτεραιότητα θα ξεκινήσουμε αυτούς οι οποίοι είναι πιο φθηνοί και έχουν μεγαλύτερη ζήτηση. Στο κόστος τα φύση εννοώ. Άρα παρότι εδώ γίνεται μια αναφορά ας πούμε, ενταφιασμένη, για τις οποίους δεν ενδιαφέρονται και δεν πληρώνει κανείς, ή δεν υπάρχουν στοιχεία... Ίσως δεν κατάλαβατε ο ρώτημας σας σωστά. Εννοείται ότι αν κάποιος έχει ζητήσει παράταση, τα αφήσει και πληρώνει κανονικά, θα παραμείνει. Α, αυτό ήθελα να ρωτήσω. Συγγνώμη, δεν κατάλαβα το ρήμα σας. Ναι, αυτό ρώτησα, πρόεδρε. Μέχρι πέντε χρόνια, έτσι, μετά τα πέντε χρόνια όμως δεν ισχύει. Ξέρω ποιο είναι το όριο. Το γνωρίζω αυτό. Δεν δίθεται θέμα γι' αυτό. Αλλά στο προκείμενο που έχουμε μπροστά μας, επειδή, λέω, γίνεται μία αναφορά, μεταξύ άλλων, και σε κάποιους οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται, δεν πληρώνουν, δεν ξέρουμε ποιοι είναι, δεν υπάρχει κανένας συγγενής... Τελικά, όμως, στο διατάφτα, η απόφασή μας θα αφορά εκταφές όλων πριν το 14, ή μόνο αυτών που είναι πριν το 14 και σωρευτικά δεν πληρώνουν, δεν ενδιαφέρονται, δεν εμφανίζονται, δεν ξέρουμε ποιοι είναι. Αυτό δεν κατάλαβα. Να συμμετάσχω λίγο στην κουβέντα κι εγώ, κύριε Καλανταρίδη. Βεβαίως, εννοείται. Φαντάζομαι ότι η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε αυτούς που δεν είναι συνεπείς οικονομικά και έχουν περάσει και τα πέντε χρόνια που είναι το όριο για εκταφή. Γιατί το να κάνουμε μια εκταφή σε κάποιον που πληρώνει ενώ κάποιος άλλος που δεν πληρώνει δεν κάνουμε την εκταφή, θα χτυπήσει λίγο παράξενα όλη αυτή η ενέργεια. Το ένα είναι αυτό. Το άλλο που βάζω σαν θέμα είναι αν ισχύει για μέχρι 31-12 του 13. Γιατί το 14 έτσι καταλαβαίνω εγώ. Αυτό είναι και δικό μου απορία και ερώτημα. Διαβάζω κάτι άλλο, συνάδελφη, για να το συζητήσουμε. Στην περιλαμβανομένου λέει το 14, κυρία Κομπίδη. Περιλαμβάνεται και το 14. Έτσι λέει η ισχύηση, ναι. Στην περιλαμβανομένου λέει. 14, 13, 12, 11 κτλ κτλ. Και κάτι ακόμη, όμως. Για να το ξεκαθαρίσουμε, Αιλία, συγγνώμη. Αφορά όλους από το 14 και πριν. Όλους. Απλά υπάρχει μια προτεραιότητα, όπως είπα, στην τιμή. Τώρα κάποιοι που είναι τα 300 σάρια εκεί που δεν το προτιμούν και πολύ, εκεί προς το παρόν δεν θα δώσουν προτεραιότητα σε κάτι πολύ ακριβού στάφος που είναι μπροστά. Μάλιστα, ναι. Εξόσον ξέρω, όποιος θέλει πληρώνει ένα τέλος διατήρησης και το διατηρεί και 5 και 10 και 15 χρόνια. Εδώ δεν γίνεται αυτό, όμως, χρόνια τώρα. Εδώ αλλάζει. Όχι, είμαι σαφής. Το συζήτησα με την Αρμόδια Υπάλλιο, μου είπε, όλοι από το 14 και πριν. Ακόμα κι αν πληρώνει χρόνια. Δηλαδή, επειδή υπάρχει ανάγκη, δεν έχει πληρώνω και το κρατάω. Όχι, τελείωσε. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τάφους αυτή τη στιγμή. 14 και 18 χρόνια. Αυτό είπαμε, ναι. Μόνο μια παρατήρηση. Δεν λιώνουν οι νεκροί εύκολα. Έχει εντοπιστεί, αν δεν κάνω λάθος, επειδή έχω μια ιστορία. Ειδίως σε κάποια σημεία του νεκροταφείου. Ακριβώς. Γι' αυτό δίνουμε μια επαρκή παράταση πάντα, για να είναι ασφαλής η εκταφή. Σε αυτό σαφώς και θα με ρημούν οι Αρμόδιοι. Πάλι το γνωρίζουν. Το θέμα δεν θα βγάλουν έξω κάποιον ο οποίος είναι ακόμη... Αν ξεκινήσει η εκταφή, ύστερα μπερδεύεται λίγο η διαδικασία. Ναι. Πρόεδρε. Συγγνώμη, Ευαγγελία, ένα λεπτό ακόμη. Να ξεκαθαρίσουμε μόνο ότι η προτεραιογοτητά, δεν πρέπει να είναι ακριβή φτινή. Δηλαδή κάποιος που είναι συνεπής οικονομικά, αν πάμε να του κάνουμε εκταφή, ενώ κάποιον άλλο που δεν είναι συνοποιήσει οικονομικά, δεν του κάνουμε εκταφή, θα δημιουργηθεί μια παρενέργεια σε αυτό. Δεν μου είπε κάτι τέτοιο. Απλά η σειρά εκταφής θα ξεκινήσει από εκεί. Τι βολεύει την επιχείρηση των εκροταφείων. Επειδή έχουμε μεγάλη ιτερή ζήτηση, οι προτιμούντες φινούς θα ξεκινήσουν από εκεί τις εκταφές. Θα γίνουν όλες οι εκταφές, απλά θα ξεκινήσουν. Επειδή, όμως, εμείς είμαστε και μια δημοτική επιχείρηση, η οποία κοιτάζει και άλλες παραμέτρους, μήπως πρέπει να το προσέξουμε λίγο. Δηλαδή, όχι μόνο όπου έχουμε έλλειμμα, αλλά και με μία συνέπεια να γίνονται. Να δώσουμε και τον λόγο στην κυρία Φαλκονάκη. Ουσιαστικά, πρόεδρε, ήθελα να συμπειρώσω τα λεγόμενα του κ. Ιακοβίδη. Διότι δεν μπορεί κάποιος, ο οποίος έχει θάψει τον συγγενή του, στην οικονομική πτέρυγα των εκροταφείων, αλλά είναι συνεπής. Και επειδή εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση να προηγείται η εκταφή του νεκρού από αυτόν, ο οποίος είναι στην ακριβότερη πτέρυγα, αλλά δεν είναι συνεπής οικονομικά. Και επειδή φοβάμαι ότι θα γίνει μπέρδεμα, και επίσης, πριν να προτείνω κάτι, ήθελα να τονίσω και την παρουσία κάποιων τάφων, οι οποίοι, οι περισσότεροι βέβαιοι είναι οικογενειακοί, αλλά ήθελα να ρωτήσω και να δημοδιευκρινήσετε, ακόμα και για την κατοχή οικογενειακού τάφου, δεν πληρώνεται ένα τέλος, νομίζω, καθαριώντας κάτι τέτοιο κάθε χρόνο στα νεκροταφεία? Πληρώνεται, ναι. Πληρώνεται. Άρα, δηλαδή, στη συζήτηση μπαίνουν, αφού υπάρχει και ένα, οι πρώτοι οι οποίοι θα αντιμετωπιστούν είναι οι οικονομικά συνεπείς, θα πρέπει να δούμε και τι γίνεται και με τους οικογενειακούς τάφους, οι οποίοι δεν πληρώνουν το τέλος συντήρησης τους το ετήσιο. Θα συμφωνήσω, βέβαια αυτό θα πρέπει να το δούμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Ναι, απλά, επίσης, για να ολοκληρώσω, έχουμε κάποιους τάφους, θεωρώ ότι είναι οικογενειακοί, εντάξει, δεν είναι κοιμωμένοι του χαλεπά, αλλά είναι αξιοσημείωτοι ως κατασκευές και δείχνουν ένα στίγμα και της εποχής εκείνης οι οποίες είχαν γίνει. Μην πάμε να αρχίσουμε να παίρνουμε την βαριοπούλα και να γκρεμίζουμε. Όχι, όχι, πρέπει να σας πω ότι ο δήμαρχος έχει προτείνει να συσταθεί μια επιτροπή, μεταξύ αυτού θα συμμετέχει και ο αρχιτέκτονος ο κύριος Ιακοβίδης που είναι παρόν και είναι γνωστός για τις καλλιτεχνικές τουδεστισίες και δεν το χαριτολογώ, το εννοώ αυτό που λέω. Θα συσταθεί λοιπόν μια επιτροπή, η οποία θα κοιτάξει αυτά τα μνημεία τα οποία χρήζουν και ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας και θα φροντιστούν, όλα αυτά όπως σας είπα κυρία Δρακονάκη και φυσικά θα συσγήνει μια γενικότερη συζήτηση διαπαραταξιακή γι' αυτό για τον κανονισμό των κημητηρίων. Απλά τώρα στη συγκεκριμένη εισήγηση που φέρνετε, εγώ θα προτιμούσα να είναι κάτι που να είναι ξεκάθαρο για το ποια θα είναι η προτεραιότητα. Πολύ φοβάμαι, ειδικά και μετά τον κορονοϊό και τη δέσμεψη που υπάρχει τη δεκαετία με την ισχύουσα νομοθεσία, ότι θα γίνει ένα ντου από την υπηρεσία των νεκροταφείων να καθαρίσουν και να κάνουν σε εκταφές στους τομείς με τη μικρότερη απέκτηση στα οικονομικών και δεν θα γίνει ένας έλεγχος και μια προτεραιοποίηση όπως θα πρέπει να δοθεί. Γιατί, προσέξτε, δεν θα υπάρχει κάτι που θα τους δεσμεύει σαν μια απόφαση. Θα έλεγα ότι είναι βάσιμος ο προβληματισμός σας. Τώρα υπάρχουν δύο λύσεις, να το αποσύρουμε ή αν θέλετε για αυτές τις διαφεκρινήσεις να βγάλω σε ακροά στην κυρία Τσιριξίδου να μας δώσει αυτές τις διαφεκρινήσεις προκειμένου να μην υπάρχουν ασάθειες. Ότι η κυρία Τσιριξίδου θα πρέπει να μας το δώσει γραπτό στην εισήγηση και να δοθούν οι προτεραιότητες. Το πρώτο βήμα πώς θα γίνει, το δεύτερο βήμα πώς θα γίνει. Πολύ φοβάμαι ότι πρώτον θα, όπως σας είπα, θα γίνει μια επιδρομή στον οικονομικό τομέα και θα έχουμε τους άλλους να περιμένουμε. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα θέλαμε να δώσουμε στον οικονομικό τομέα. Ναι, συμφωνώ. Ομόφωνο από μένα σκέφτο, σας ευχαριστώ. Ξεκουραστείτε λίγο για να συνεχίσουμε σε λίγο για το οικονομικό συμβείο.