10η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Κλπ. Καθηγητήςайте, κύριέ και κύριέ, καλώς ήρθατε στη 10η συνεδρία... of the Kavala Municipal Board on the 14th April 2022. We will start with the usual comments and then will move on to the Q&A section montages. Therefore, then I would like to thank you for the attention that has been provided... by the swag artists to the heater' 고 and of backfield on TVB İ΄ΔΑ, unlike players that are watching via Maps and backscreen, Η κυρία Βακυρτζή είναι εδώ, ο κ. Βακυρτζής, ο κ. Βέρος είναι εδώ, ο κ. Βοιατζής, ο κ. Βοιατζίδης, ο κ. Γουνελάς, ο κ. Γραμμένος. Εδώ να πω ότι η παράταξη της κ. Σανάκα μου απέστειλε επιστολή ότι δεν θα συμμετάσεις στη σημερινή συνεδρίαση. Ο κ. Δελικάρης είναι ασθενής, η κ. Δρακονάκη, ο κ. Ιακοβίδης είναι παρών, ο κ. Ιγνατιάδης. Παρών, πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα. Η κ. Ιωσιφίδου. Όχι. Ο κ. Καλανταρίδης. Όχι. Ο κ. Καλπακίδης. Εδώ, παρών, κ. Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κ. Κελαϊδάκης. Παρών, κ. Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κ. Κουνάκος. Παρών, κ. Πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κ. Κουφαντής. Όχι. Ο κ. Λαζαρίδης. Όχι. Ο κ. Μαυρίδης. Όχι, ακόμη. Ο κ. Μιχαηλίδης. Καλησπέρα. Ο κ. Μουτσάκης. Παρών, πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κ. Μουρτασάγας. Όχι. Ο κ. Μουτιας. Όχι. Ο κ. Ξανθόπουλος είναι εδώ. Ο κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος. Παρών, πρόεδρε, καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Ο κ. Σωτήρις Παπαδόπουλος. Όχι. Ο κ. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος είναι εδώ. Ο κ. Βαγγέλις Παπάς. Παρών, πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κ. Λεωνίδας Παπάς. Όχι. Ο κ. Πετρόπουλος. Όχι. Ο κ. Ποτόιας. Παρών, πρόεδρε, τα κατάφερα, πέρασα. Καλησπέρα. Ευχαριστώ. Ο κ. Προμούσας. Καλησπέρα σε όλους τους παρόν βράδες. Καλησπέρα. Ο κ. Προυσαέφ είναι εδώ μαζί μας. Ο κ. Σταυρίδης είναι εδώ. Ο κ. Σωτυριάδης. Πρόεδρε, ο κ. Σωτυριάδης και ο κ. Μουρτασάγας είναι εκτός Καβάλλας, θα πουσιάζουν. Ωραία, ευχαριστούμε. Ο κ. Τελίδης. Κυρία Τσανάκα, ο κ. Τσαπανίδης, ο κ. Τσουρουκίδης και ο κ. Χρόνης. Όχι. Λοιπόν, έχουμε απαρτία. Είμαστε 21 και μπορεί να ξεκινήσει η συνειδρία. Θα δώσω τον λόγο στον κύριο δήμαρχο για ανακοινώσεις και μετά θα προχωρήσουμε στα εκτός ημερήσειας. Κύριε δήμαρχε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Κύριε Πρόεδρε, ας πάμε στα προημερήσειας για να μην καθυστερούμε και αν χρειαστεί κάτι είμαστε εδώ. Λοιπόν, κύριε Παπαδόπουλε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να εκφράσω καταχνήν την λύπη μου και φυσικά τη διαφωνία της παράταξής μου στην απόφαση του δημάρχου Καβάλας να αρκάζει το Δημορτικό Συμβούλιο το κορυφαίο όργανο δημοκρατίας στον τόπο μας σχετικά με την έγκριση της συμβονίας παραχώρησης της Καλαμίτσας από την ΕΤΑ. Δυστυχώς, αυτή η βαθιά αντιδημοκρατική απόφαση οδήγησε τους συναντέλφους της παράταξης της πρώην δημάρχου να απέχουν απόψε από τη συνένδριαση προσέντριξη διαμαρτυρίας. Όπως αντιστύχως και η δική μας παράταξη είχε αποφασίσει να απέχει από τη συνένδριαση της Οικονομικής Επιτροπής την 3η που μας πέρασε μετά από την επιστολή διαμαρτυρίας που στείλαμε 4 παρατάξεις. Δυστυχώς, κύριε δήμαρχε, έχετε καταδικάσει τον δήμο και τους δημότες σε μια πολύ κακή, ασύμφορη και μη βιώσιμη συμφωνία, όπως εσείς ο ίδιος, που παραδεχτείκατε δημόσια αλλά και συνεργάτες σας. Φτάσατε στο σημείο να ομολογήσετε στην Οικονομική Επιτροπή ότι οι επόμενες διοικείς του δήμου μπορεί να υποχρεωθούν να αποσυρθούν από τη συμφωνία ή να βάλουν τους καβαλιώτες να πληρώνουν εισιτήριο. Κύριε δήμαρχε, καταλαβαίνω τον πανικό σας αλλά η πραγματικότητα είναι μία και είναι αμήληκτη για εσάς. Την καλαμίτσα την χάσατε εσείς την περίοδο του 2011-2014. Έχετε προσωπική ευθύνη για την εξέλιξη αυτή. Ό,τι ταλαιπωρία και δυσκολία ζούμε από τότε, το ζούμε εξαιτίας της αδιαφορίας σας να προετοιμάσετε μια νέα συμφωνία από το 2011 ώστε εγκαίρως να περνούσαμε σε αυτή. Και επειδή έχω ακούσει και το επιχείρημα ότι αναγκαστήκατε να διεχτείτε μια βαριά συμφωνία για να μην πάρουν την καλαμίτσα οι ιδιώτες, θέλω ειλικρινά να ρωτήσω. Ποιοι οι ιδιώτες, κύριε δήμαρχε και κύριοι συνάδελφοι. Είδατε εσείς 7 χρόνια τώρα να κάνουν ουρά οι ιδιώτες και να μην προλαβαίνει η ΕΤΑΔ να δέχεται προτάσεις. Γιατί τόσα χρόνια δεν την πήρε κανείς η ιδιώτηση. Πολύ φοβάμαι κύριε δήμαρχε ότι η ΕΤΑΔ σας έπιασε κορόιδο. Όπως και να έχει είστε διοίκηση πήρατε μια απόφαση δήμος και δημότες θα πληρώσουμε τώρα τις συνέπειες. Ο δήμος θα μπαίνει μέσα 200.000 ευρώ το χρόνο και οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν εισιτήριο για την καλαμίτσα. Όμως μετά από αυτή την απόφαση δεν θέλω να ξανακούσω ότι δεν πληρώσατε εγκέρος τις εργαζόμενες στο βοήθεια στο σπίτι και στους παιδικούς σταθμούς. Ή ότι δεν έχετε λεφτά για κοινωνική πολιτική. Δεν έχετε πλέον καμία δικαιολογία. Επίσης, κύριε πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω τον δήμαρχο εάν έχει ασχοληθεί καθόλου με την εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου αξιοποίησης του στρατόποδα Σαμακοπολού. Δεν θέλω γενικότητες, θέλω να γνωρίζω εάν έχει ανατεθεί η εκπόνηση του σχεδίου και πότε θα παραδοθεί. Επιμένω και θα επιμένω ότι είναι μοναδική ευκαιρία να λήξουμε τις εκκρεμότητες που έχουμε με το Υπουργείο Άμυνας και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας τώρα που είναι υπουργός ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ένα δεύτερο και τελευταίο θέμα που θέλω να θέσω στον δήμαρχο, κύριε πρόεδρε, είναι η παρέτηση μιας εργαζόμενης στην υπηρεσία καθαριότητας από την παράταση που δικαιούταν να πάρει ως συμβασιούχος για τον COVID. Η συγκεκριμένη κυρία έκανε δημόσια καταγγελία και ανέφερε με θάρρος ότι δεν άντεξε τη δυσμενή μεταχείριση και τον ψυχολογικό πόλεμο που αντιμετώπιζε καθημερινά στην υπηρεσία. Γι' αυτό και παρατήθηκε, παρόλο που έχει ανάγκη τα χρήματα. Ζητώ λοιπόν εξηγήσεις από τον δήμαρχο ποιος είναι ο λόγος, κύριε δήμαρχε, που ασκήθηκε ψυχολογικός πόλεμος και τέτοια προσβλητική και δυσμενή συμπεριφορά στη συγκεκριμένη εργαζόμενη, γιατί εξαναγκάστηκε μια εργαζόμενη μητέρα με τρία παιδιά σε παρέτηση. Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε. Ο κύριος Παπάς. Κύριε Παπά, λίγο πιο δυνατά, παρακαλώ, δεν ακούγεστε. Τώρα ακούγομαι? Ναι, ναι. Δεν έχω κάποια ερώτηση αλλά στον χρόνο που μου επιτρέπετε θα ήθελα να αναφερθώ στο περιστατικό του Σαββάτο βράδο στα πετρέλια, κάτι το οποίο πραγματικά άκουσα τις επόμενες μέρες ότι πολύ απλά μπορεί αυτά να συμβαίνουν. Δεν ξέρω πόσοι το καταλαβαίνετε και πραγματικά θα ήθελα να είναι όλο το συμβούλιο για να ακούσει εδώ πέρα ότι αδρανοποιημένες δεξαμενές πετρελιά δεν παίρνουν ποτέ φωτιά. Εάν αυτό συνέβαινε στη θάλασσα τα πράγματα θα ήταν πολύ τραγικά για την περιοχή μας. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Δεν θέλω λόγω της θέσης που έχω να μονοπολίσω και να πω ότι ξέρετε το δίκιο αυτό που φωνάζουν οι εργαζόμενοι και αυτό είναι νομίζω δουλειά του σωματίου να το κάνει. Εγώ όμως θέλω να αναφερθώ στο γεγονός ότι είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Είμαστε τυχεροί να μπορούσαν να εξελιχθούν σε πολύ σοβαρότερα και μάλιστα όταν άκουσα το δήμαρχο Νέστου να λέει ότι είχε λάβει και σήμα για εγκατάληψη της περιοχής, καταλαβαίνετε ότι κάτι αυτό δεν μπορεί να περάσει από την κοινωνία μας έτσι απλά. Η επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος που πήρε την θέση απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, γιατί υπήρχε μια τρομακτική έκρηξη και από εκεί και πέρα υπήρχε και μια φωτιά 4 ώρες η οποία δεν μπορούσε να σμήσει και μιλάμε για μια εξαμήνη στην οποία δεν υπήρχε πετρέλαιο. Φανταστείτε να δούλευαν οι εγκαταστάσεις, να δουλεύουν κατά αυτόν τον τρόπο από κανόνες ασφαλείας και εμπειρίες και να συνέβαινε ένα τέτοιο περιστατικό με πιέσεις, με αέριο, με πετρέλαιο μέσα στις παραγωγές, μέσα στις γραμμές. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί. Θέλω λοιπόν να ενημερώσω το ΣΟΜΑ ότι δεν μπορούμε να περνάμε τόσο απλά αυτά τα θέματα και δεν μπορούμε να αναθεματίζουμε τους εργαζόμενους που φωνάζουν να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας για 40 χρόνια τώρα με τη θέληση των εργοδοτριών που έχουν περάσει από τα πετρέλαια τα 40 χρόνια κυρίαρχα με τις διαδικασίες οι οποίες εγκαθίδεσαν οι πρώτοι αυτοί που ανακάλυψε τον πετρέλαιο, το πρώτο κο ΣΟΜΑ δηλαδή των Καναδών έβαλε υψηλά στάντα σε τα ασφάλεια τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στα πετρέλαια και δεν μπορούμε ανά πάσα στιγμή να επαναληφθούν τέτοια γεγονότα. Ευχαριστούμε κύριε Βαππά. Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ δεν θα θέσουμε ερωτήματα αλλά θα μου επιτρέψετε λίγο στο χρόνο που μας αναλογεί να θέσω κάποια ζητήματα πολύ σύντομα. Το πρώτο έχει σχέση με τη συναιδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από 1 Μαΐου μπαίνουμε σε κανονικότητα. Αυτό σημαίνει δεν υπάρχουν μάσκες, δεν υπάρχουν μέτρα, δεν υπάρχουν πιστοποιητικά και οτιδήποτε άλλο. Άρα κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι θέλω να πιστεύω ότι στην επόμενη συναιδρία σας θα γίνουν διαζώσεις και θα μας κάνουν την τιμή να έχουν παρουσία τόσο ο Κύριος Δήμαρχος, η Διοίκηση αλλά και οι συνάδελφοι Δημοτικοί Συμβουλίοι. Το δεύτερο, κύριε Δήμαρχε, ως δημοτική παράταξη σας παρακαλούμε να μας δώσετε ως το δυνατόν και ως σύντομα το αντίγραφο του συμφωνητικού που θα υπογράψετε, ο δήμος δηλαδή με την ΕΤΑΔ, για την παραχώρηση της ακτής Καλαμίτσας. Και το τρίτο ζήτημα που θέλουμε να βάλουμε είναι ότι την επόμενη Δευτέρα, μεγάλη Δευτέρα, το κοινωνικό παντοπολείο του δήμου μας θα δώσει τρόφιμα στους δικαιούχους για το Πάσκα αλλά και για το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα θέσουμε το θέμα ότι κύριε Πρόεδρε και κύριοι της Διοίκησης και κυρίως στον Αντιδήμαρχο που έχει την ευθύνη κοινωνικής πολιτικής, τον κύριο Παπάντο Λεωνίδα να του προτείνουμε ότι θα πρέπει, όσο δυνατόν γρηγορότερα, να δώσετε και ένα έκτακτο κοινωνικό βοήθημα, οικονομικό βοήθημα, σ' αυτούς που το δικαιούνται, διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και λόγω της ακρίβειας, λόγω της αύξησης ενέργειας και το προηγούμενο διάστημα λόγω της αύξησης των καυσίμων και κυρίως του πετρελαίου, όπου όλοι ξέρουμε ότι οι άνθρωποι, οι συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι κάτω από το όριο της στόχιας, περνάνε δύσκολες στιγμές. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Βέρον. Ο κύριος Πατώλιας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Τα αρχή ήθελα να σταθώ, έκανε μια κτηνή αναφορά ο κύριος Παπάς σε σοβαρά ζητήματα, αλλά ήθελα να θέσω κι εγώ υπόψιν της συνεδρίας η σήμερα των συναδέρφων και ένα επιπλέον συμπέρασμα που βγαίνει από αυτό το γεγονός που έγινε πριν από μερικές μέρες τα πετρέλαια. Το συμπέρασμα και από την άποψή μας που βγαίνει η αγαπή συναδέρφη είναι ότι χωρίς εργάτες εργοστάσιο δεν δουλεύει, αυτό αποδεικνύεται, αλλά όμως δεν υπάρχει και ασφάλεια χωρίς εργαζόμενους έμπερους και αυτό που δείχτηκε με το τραγικό αυτό γεγονός που ευτυχώς δεν πήρε διαστάσεις τέτοιες και φυσικά δεν μπορούμε να επαναπαβόμαστε στην τύχη για την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων στο χώρο όσο και της περιοχής γενικότερα. Αυτό λοιπόν το συμπέρασμα ότι γρανάζει δεν γυρνά χωρίς εργαζόμενο είναι ένα συμπέρασμα το οποίο το ξέρουν οι εργάτες και γι' αυτό πήραν την υπόθεση στα χέρια τους και εδώ στα πετρέλαια και στα λιπάζματα και συνολικότερα στη χώρα μας. Ένα δεύτερο ζήτημα σοβαρό που επίσης θέλω να χθέσω είναι αυτό που ήδη είπα κύριε Πρόεδρε ότι κατάφερα να περάσω γιατί πολλά αίματα ρε παιδί μου στην ποδιά της Καλαμίτσας και ήταν γεμάτη η περιοχή από τις επαναστάσεις που γίνονται γι' αυτό που συμβαίνει στην Καλαμίτσα. Κατά την άποψή μας είναι ένα ζήτημα το οποίο χρονολογείται εδώ και πάρα πολύ χρόνο, πολύ μεγάλο διάστημα με ευθύνη όλων των διοικίσεων που πέρασαν και φυσικά των κυβερνήσεων. Τώρα εγώ ήθελα να μείνω κύριε Δήμασιν στο ζήτημα ότι πέρα από το ότι σήμερα ισχύει αυτός ο νόμος αλλά όμως πρέπει να παραδεχτείτε, πρέπει να παραδεχτούμε και ίσως αυτό να πρέπει να το ξανασκεφτείτε ότι στην περίφημη δημοκρατία την οποία εμείς δημοκρατία βέβαια το λέμε ότι είναι αστική δημοκρατία και βαφτίζει το κρέας ψάρι είναι ότι νόμος αυτής της κυβέρνησης της κυβέρνησης της νέας δημοκρατίας βαφτίζει μία μειοψηφία σε πλειοψηφία φυσικά νόμιμα εκτελείται αλλά όμως είναι μία κατάσταση την οποία πρέπει να πάρετε υπόψη σας έπρεπε να πάρετε υπόψη σας για αυτό το γεγονός που έγινε στην Καλαμίτσα για να δεχτείτε αυτή τη συμφωνία. Υπάρχουν περιπτώσεις ανάλογες στην χώρα μας με αυτό που κάνει η ΕΤΑΔ συνολικότερα οι κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν που αξιοποιούν παραλίες δάση ποτάμια και λοιπά για το κέρδος όπου με αγώνες έχουν αποτραπεί οι παραχωρήσεις τέτοιου είδους και δεν θα σταθώ στην ΠΑΤΡΑ θα πάω στο Δήμο Καλαμαριάς στην Πλάζα Ρετσούς εκεί με καλύτερους όρους η ΕΤΑΔ πρότεινε ένα 20%-75% να μοιράζεται τα έσοδα με τον Δήμο, στο σώδο δεν μπέρασε και δεν μπέρασε γιατί κινητοποιήθηκε ο λαός της περιοχής. Θεωρώ ότι πρέπει να το ξανασκεφτείτε το ζήτημα αυτό της καλαμίτσας και να βασιστείτε στην δυναμική που μπορεί να έχει ο λαός ανεξάρτητα αν οι νόμοι λένε ότι η περιοχή εκεί πέρα είναι η ΕΤΑΔ. Και τέλος ήθελα να αναφερθώ κύριε Πρόεδρε σε μια εκδήλωση που έχει η κομματική οργάνωση του κόμματος του ΚΚΕ το Σάββατο με ευρωβουλευτή και δεν το λέω γι' αυτό το λόγο για να κάνω διαφήμιση αλλά γιατί σε περιοδίες που είχαμε σε όλη την Καβάλα προκειμένου να ενημερώσω τον κόσμιο αυτή την εκδήλωση γιατί βλέπετε τα κανάλια και οι τηλεοράσεις μας και τα ραδιόφουνα μας έχουν στην πρώτη γραμμή και γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να έρχομαστε σε επαφή. Το λέω όμως γιατί βρέθηκα και εγώ σε αυτές περιοδίες σε πολλές περιοχές της Καβάλα, όπου είδα έναν οργανσμό από καθαριότητα σε χωράφια, για κόψιμο χώρο με πάρα πολλούς εργαζόμενους να ομορφύνουν την πόλη. Και ήθελα να ρωτήσω τι κρύβεται κύριε Δήμαρχε πίσω από αυτόν τον οργανσμό. Αλήθεια μελέτες έχετε. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Βαγιέντης. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν έχω κάποια ερώτηση, ευχαριστώ. Ο κ. Σανθόπουλος. Καλησπέρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε. Σας άκουσα αμέσως μετά την αποστολή της επιστολής των τεσσάρων παρτάξεν σαντιπολίτες σχετικά με την νομιμότητα, την αντισταγματικότητα του εγχειρήματος, του οποίου αποφασίσατε να περάσετε το γνωστό θέμα της Καλαμίδας, στο οποίο αναφέρθηκαν συνάδελφοι από την Οικονομική Επιτροπή. Να αναρωτιέστε εάν υπάρχει αντισταγματικότητα ή όχι, αφενός. Και αφετέρου, ούτε λίγο είτε πολύ να μας κατηγορείτε ότι κάνουμε σοου. Σας διαβάζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Δήμαρχε, από την απόφαση του ΣΤΕ το επίδραχο σημείο και όπου και πέρα θα ζητήσω από εσάς, κύριε Δήμαρχε, όπως αντιλαμβάνεστε και όπως το ακούτε. Εάν υπάρχει κάτι το οποίο είναι αντισταγματικότητα. Λέει λοιπόν η απόφαση. Οι συγκεκριμένες διατάσεις των νόμων, δεν αναφέρω τους νόμους, σας είναι γνωστές. Παραβιέζουν τα δικαιώματα του εκλέγγιν και του εκλέγεστε. Κυρίως και τις αρχές της ελεύθερης και ανώθευτης εκδήλωσης της λαϊκής βούλησης ως εκφραστής της αρχής βουλαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας των συμμετεχόντων του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή είναι τμήμα της απόφασης την οποία σας διαβάζω από το γάμα του Ματροσυκλού της Επικρατείας. Και αν εσείς αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει αναφορά σε παραβίαση άρθρων του συντάγματος στα οποία αναφέρεται η απόφαση, παρακαλώ να με διευκλεινήσετε ποιο είναι αυτό το σοο, το οποίο αντιληφθήκατε εσείς, ότι εμείς κάναμε και με ποιον τρόπο το επιτύχαμε δε δεύτερο. Το δεύτερο θέμα το οποίο θέλω να βάλω, στον αποείχο αυτών της παρουσίασης μάλλον των πρωτοβουλιών που θα πάρετε για την επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στο κέντρο της πόλης την ώρα που θα γίνονται κάποιες εργασίες. Είδα στο πάνελ να υπάρχει τοκτέλ το αστικό, τοκτέλ το υπεραστικό, άκουσα και διάβασα για διάφορες αναφορές που γίνανε και από μέλος της δίκης τον κ. Μουντσάκη συγκεκριμένα αλλά και από ψεκπροσωπούς των φορέων. Στην σύσταση σας οι καβαλιώτες να αποφεύγουν να παίρνουν τα αυτοκίνητά τους και να κατεβαίνουν στο κέντρο διότι θα δημιουργηθούν προβλήματα. Την ίδια στιγμή όμως, εγώ δεν έχω δει και είναι Απρίλιο ως τώρα, να αρθούν τα φτερινά δρομολόγια του αστικού, αν θυμάμαι καλά Απρίλιο-Μάιο συζητούσαμε ή συζητάμε τα φτερινά δρομολόγια. Σας θυμίζω ότι μέσα στα αυτά τα δυόμιση χρόνια κύριε Δήμαρχε τρεις φορές δεν εγκρίθηκαν δρομολόγια χειμερινά-εφτερινά από το Δημοτικό Συμβούλιο ή εγκρίθηκαν ετεροχρονισμένα και πάντως πολύ πέρα από τις ημερομηνίες και το φωνικό διάστημα που ανέφερα. Βέβαια, εγώ δεν είδα εδώ να κάνετε και μια μελέτη ή κάποια πρόταση ή κάποια, θα έλεγα, να προγραμματίζεται κάποια ενίσχυση δρομολογίων. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν γραμμές στην πόλη, στο δήμο, οι οποίες μετά το μεσημέρι δεν λειτουργούν. Και θα ήθελα, ειλικρινά, να σας ρωτήσω πώς δηλαδή ο καβαλιώτης θα κατεβαίνει στο κέντρο όταν δεν υπάρχει αστική συγκρινωνία. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες, πώς ακριβώς δηλαδή τις έχετε στο μυαλό σας και τις εξαγγέλατε και με συνέντευση. Όταν δεν κάνετε τίποτε, για να δώσετε τη δυνατότητα στον καβαλιώτη πράγματι, να μην τρεβάζει τα αυτοκίνητο του στο κέντρο. Το τελευταίο θέμα που θέλω να βάλω, επειδή ακούστηκα πάρα πολλά για μια πρωτοβουλία, την οποία είδα κι εγώ προθές δυστυχώς βρέθηκα στα νοικροταφεία και είδα ότι ενεγείρεται εκεί στην εκκλησία των Αγίων Θοζόρων κάτι, για το οποίο στη συνέχεια έμαθα ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει άδεια οικοδομική, γίνεται ή δεν γίνεται, είναι ενήμερη ή δεν είναι ενήμερη τεχνική υπηρεσία. Δεν έψαχνα τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών να αναφέρεται στο θέμα. Δηλαδή, εγώ δεν θέλω να υποθέσω και δεν τολμώ να αντιληφθώ ότι ό,τι γίνεται εκεί, γίνεται χωρίς οικοδομική άδεια. Θα θέλαει, λυκρινά, γιατί μπερδεύτηκα από την αναφορά του κ. αντιδημάρχου και της δικής σας και όλη την, ας πούμε, θεματολογία όπως υπάρχει στον τύπο. Και αυτό να κατασκευάζεται αυτό εκεί χωρίς οικοδομική άδεια, δεν μπορώ να το κατανοήσω. Σας παρακαλώ πολύ να μου δώσετε μία απάντηση. Υπάρχει πράγματι θέμα εκεί, σε ό,τι εγώ να την κατασκευή? Ο κ. Κουνάκος. Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω, και η τοποθέτηση του κ. Παπά, αλλά και του κ. Πουτόλια, με προβληματίσουν καταρχήν σαν πόλη αυτής της υπεροχής. Κύριε Κουνάκο, με ακούτε? Κάνει διακοπές ο ήχος, κλείστε την κάμερα. Κάνει διακοπές ο ήχος. Πέστε μου. Κάνετε διακοπές και δεν σας ακούμε, κλείστε την κάμερα για να έχουμε καλύτερο ήχο. Να κλείσω την κάμερα. Σχετικά με την αναφά του κ. Παπά και του κ. Πουτόλια, για το θέμα του περιστατικού στα πετρέλαια, στον χώρο των πετρελαιών. Θα παρακαλούσα να μην κυδινολογούμε χωρίς να έχουμε κάποιο πόρισμα στα χέρια μας. Νομίζω ότι η πολιτεία, οι φορείς, οι ταρμόδια όργανα θα επιλευθούν το θέμα τους και όταν θα ολοκληρωθεί το πόρισμα, θα παρακαλούσα τη διοίκηση να το ζητήσει από τους αρμοδίους και να ενημερωθεί κοινή γνώμη. Απρί να έχουμε κανένα πόρισμα στα χέρια μας, δεν μπορεί να κυδινολογούμε. Αυτό για να μην παίρνουμε θύελες, γιατί θα θερήσουμε ανέμους. Σε παρακαλώ πάρα πολύ, εγώ δεν κυδινολόγησα κ. Πουντάκο. Ε, ναι, αλλά αναφερθήκατε στο θέμα κ. Παπά. Άρα μετέφερα τι είπε ο δήμαρχος Νέστου ότι είχε ειδοποιηθεί για εγκατάληψη των περιοχών. Εάν αυτό δεν είναι σοβαρό και δεν πρέπει να το λάβουμε υπόψη, δεν τάξει κ. Πουντάκο. Ο πρωθοίδρος της κοινότητας Νέας Καρβάλης ειδοποιήθηκε? Βέβαια, βέβαια, βέβαια. Ο πρώτος κοινότητας Νέας Καρβάλης ειδοποιήθηκε? Καρβάλης ήταν παρών. Εκεί τελείως το βράδυ. Καρβάλης δεν αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να γίνουν. Κύριε Κουνάκο, κύριε Κουνάκο. Πάσε με τόσο κ. Παπά. Δεν έγινε ειδολογή κανένας. Εάν εσείς πιστεύετε ότι ειδολογώ, να το πάρω πίσω. Σεβασμό κ. Παπά, και την εμπειρία σας και την ρόση σας τα θέματα αυτά, αλλά τουλάχιστον να μην δημιουργούμε επιπλέον εντυπώσεις το τι ακριβώς γίνεται. Θα βγει το πόρισμα και από και πέρα νομίζω ότι ενδιαφερόμαστε όλοι για την ασφάλεια. Όχι με το σύνθημα «Ή εμείς ή κανείς». Ελπίζουμε τόσο η θέση του παρόντως όμως, θα τα πούμε στην πορεία όταν θα έχουμε το πόρισμα. Ξέρουμε ακριβώς πώς λειτουργούν τα πράγματα, ξέρουμε την επικιδυνότητα των μονάδων που υπάρχουν στην περιοχή, των κάθε μονάδων και των δεξαμενών της ρεβόηλ από απέναντι και των πετρελαίων και των λιπασμάτων και της κάθε βιομηχανίας βιοτεχνίας, η οποία λειτουργεί στην περιοχή εκεί. Εδώ χάσαμε τον Μπουρνού, λέω ένα παράδειγμα, από Αναθημιά σε ενός βόθρου, γιατί άνοιξε ένα βόθρο. Θέλω να το κλείσω, να περιμένουμε το πόρισμα και κύριε δήμαρχε, όταν υπάρχει το πόρισμα θα θέλαμε να έχουμε μια ενημέρωση. Προς τον αντιδήμαρχο της καθαριότητας. Προχθές διαπίστωσα ένα φορτηγό με ανακενήσεις να αφήνει διάφορα προϊόντα υπολοιμάτων από ανακενήσεις μέσα σε κάδους, στην διαδρομή, στο παλιός του Αμερικάνου, στις παρκίδες μέχρι και τον πάτη. Σταματούσε και γέμιζε τους κάδους. Οι κάδοι αυτοί, κύριε αντιδήμαρχε, δεν χρειάζονται. Αφήστε μικρούς κάδους για τα απορρίματα που ενδεχομένως θα κάνουν χρήση των παρκίδων και να αποσυρθούν αυτοί οι μεγάλοι κάδοι, όπου είναι πραγματικά και αισθή αρρύπασης, αλλά και προκαλούν τον καθέναν να σταματά και να αφήνει. Είναι λάθος, νομίζω, η τοποθέτηση αυτών των κάδων σε χώρους όπου δεν υπάρχουν αστικοί περιοχοί. Για αυτό να απομακρυθούν, αν είναι δυνατόν, χρήση και οικονομίας και χρήσης καλύτερης, νομίζω, και από πλευρά στις υπηρεσίες καθαιριότητας. Δεν έχω, κύριε Πρόεδρε, τίποτα άλλο να πω. Να μην καταχραστώ άλλο το χρόνο του οργάνου. Ο κύριος Μαυρίδης. Ευχαριστώ. Ο κύριος Μαυρίδης. Ευχαριστώ πολύ. Απεθύνομαι στον κύριο Δήμαρχο και ευχαριστώ που έχουμε δίνει το λόγο. Ήρθα λίγο καθυστερημένα και νομίζω ότι η κεφαλής μου έχει ανεφερθεί σε αυτό, αλλά δεν ξέρω αν έχει τοποθετητή, όπως περίπου θα ήθελα να τοποθετηθώ εγώ. Εμένα μ' αρέσει, κύριε Πρόεδρε, όταν ο ασκόντης διοίκηση εμένει σε ορισμένες θέσεις και απόψεις και προσπαθεί αυτές τις θέσεις να τις προωθείς, να τις αξιοποιήσει. Αρκεί στο μικρόφωνο να τα ξαναπώ λοιπόν. Μου αρέσει, λέω, κύριε Πρόεδρε, ότι ένας ο οποίος ασκεί τη διοίκηση, σε οποιοδήποτο βαθμό κι αν είναι η θέση του, όταν υλοποιεί τις απόψεις και τις θέσεις του σε αυτές που εμένουν, αρκεί αυτές οι θέσεις να αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση, στο συμφέρον του σκοπού, τον οποίο είναι επιλειότητα. Στο προηγούμενο Συμβούλιο, ο κύριος Δήμαρχος, μας προειδέασε σε κάτι, αλλά δεν το περίμενα έτσι σε τέτοια έκταση, ότι εγώ δεν προκέτο να φέρω κανένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον αυτό δεν τύχει της ομοφωνίας των μελών του Συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ανηφέρον το έτσι από ότι αυτή είναι η πραγματικότητα σε θέματα τα οποία δεν ήταν της αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβούλιο, αλλά είχε την καλωσσή να μας το φέρει. Βλέπω τώρα υλοποιώντας αυτή την απόφαση, τη σκέψη του, την εμμονή του, με την περίπτωση της ακτής της παλαχώρησης, της ακτής της καλαμίτσιας. Είναι αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής. Όμως, ξέρω με πολύ καλά, ότι μίζωνα θέματα, και αυτό ήταν μίζων για τη δεσμένη, την όποια διοίκηση για μια είκοσα αιτία συνάλλα δέκα χρόνια και πάμε. Θα μπορούσε λοιπόν αυτό το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, διότι άλλο ένα όργανο, επί τα μέλες ότι είναι εκεί πέρα, και άλλο ένα όργανο, και στεράκονται γνώση μελών. Να απαξιώνουμε, επειδή μας δίνει ο νόμος, σε αυτή τη δυνατότητα, μας προσβάλλει. Αλλά προς σημείο του κύριου Δημάρχου, το είπε ο άνθρωπος, έτσι θα κινηθώ. Ο νόμος του δίνει τη δυνατότητα, πώς θα το κάνουμε. Και εμείς μπορούμε να διαφωνούμε. Έχουμε μες στο δικαίωμα να κάνουμε κριτική. Για αυτό το θέμα, κύριε Δήμαρχε, προς το Ταϊπέδ, με το οποίο ζητάτε την αλλαγή των όρων, αυτών που αυτοί προτείνανε από το 2021. Και πολύ καλά κάνατε. Έλα όμως, η απάντηση η οποία μας ήρθε, βλέποντάς κανείς και διαβάζοντάς την, ακόμα και λεκτικά είναι προσδεντική για τον Δήμο Καβάλλας. Στηχειώδη ευγένεια στο έγγραφο δεν υπάρχει μέσα. Που λίγο πολύ μου θυμίζει άλλα καθεστότητα. Άλλης αντιλήψη θέλει να ξέρει ποιος είναι ο συνδάξερ του έγγραφου. Το να λέει εμείς ψυχρά, δεν μας γίνεται απαδοκτή αυτά που λέτε. Θα μπορούσε να τα πει αυτά ότι ξέρετε, δεν μπορούμε να τα δεχθούμε, γι' αυτό γι' αυτό λόγο. Αν αυτοί πιστεύουν ό,τι. Η καλαμίσα είναι η ριβιέρα της Ελλάδος. Κάνουν μεγάλα λάθος. Ας κάνουμε μερικές συγκρίσεις. Εμείς όμως, εδώ βλέπω κύριε δήμαρχε, στην πρόταση που κάνουμε με, όπως το λέτε, με ηλεκτρονικό μήνυμα, εδώ έχω διαφωνία. Γιατί κύριε πρόεδημαρχε, ένα τέτοιο σοβαρό θέμα με ηλεκτρονικό μήνυμα και όχι που συχνά κατεβαίνετε στην Αθήνα να μην πιάσετε χέρι χέρι όλους τους διλεφτάς και του κυβερνόντος και της αντιπολητεύσεως να τους πάτε εκεί στο Ταϊπέτια να τους τραβήξετε λίγο τα αυτοί. Διότι άλλο είναι το ηλεκτρονικό μήνυμα, το παίρνω κι εγώ, είναι σαν τα ψηφίσματα και πολλές οικαστές, όπως το έχουν πολλές φορές στον κάτω των απολυμάτων. Κι άλλο είναι όμως ο κύριος δήμαρχος, οι επικεφαλείς των παραδοχών, εσείς μόνος σας. Τη δόξα την πάρετε εσείς. Μαζί με τους αγαπητούς τους κυρίους βουλευτάς εδώ του νομού μας, να πάτε στο Ταϊπέτια και να τους πείτε, ποιοι είναι οι χριστιανοί. Πώς φαντάζεσαι το ότι είναι ακτικά λαμίτσα. Διότι με αυτά που προτείνουν και εμείς, δεν τα αποδεχόμαστε πρώτη φάση, αλλά τώρα το εισηθήκαμε στην Υπονομική Επιτροπή και πέρασε, θα σημειώσει ο δήμαρχος το λίγο πριν ένα εκατομμύριο. Και βάλτε και περισσότερα, όλα όσα θα γίνουν εκεί. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά κύριε Δημαρχοί. Σε αυτή που πήραμε, τη θεωρώ προσλητική για τον Δήμο Καβάλας, το πρόσωπο του κύριου Δημαρχού, σε όλους εμάς εδώ πέρα, που οικουρουσούμε τους πολίτες αυτής της πόλης. Είναι μια απαράδεκτη πιστολή. Πάρα τα αυτά όμως εσείς, φαίνεται ότι στείλατε την πρότασή σας, αυτό να μου θέλατε να πω με πολύ άνεση, δια την τιμή των όπλων και τίποτε παραπάνω. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Γωνελάς. Καλησπέρα και πάλι. Ήθελα να πω πώς χάρηκα πολύ για τη δημιουργία του πρώτου υπέθρου πάρκου στο Δήμο Καβάλας. Βέβαια, πρόκειται για μία διοίτικη πρωτοβουλία και ήθελα να σας προτείνω κύριε Δήμαρχε, πως παρόμοιες πρωτοβουλίες με δική σας προτροπή, θα μπορούσαν να πάρουν και άλλες ιδιωτικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, ως ένδειξη και κοινωνικής προσφοράς. Η Δύσσο μας γνωρίζεται πόσο χρήσιμο και όμορφο είναι ένας τέτοιος χώρος. Και θα σας θυμίσω πως εδώ και τρία χρόνια, στη συζήτηση για την μελέτη ανακένισης του κλειστού της Καλαμίτσας και του περιβάλλοντος χώρου, σας είχα πει πως θα πρέπει να μπουν και τέτοιοι χώροι, γιατί η ανακένιση, όπως είχε έρθει, δεν πρόσφερε κάτι καινούργιο και κάτι σύγχρονο στη σύγχρονη ανάγκη της κοινωνίας του Δήμου μας. Ένα μικρό σχόλιο, βέβαια, γι' αυτό. Καθώς γνωρίζω ότι έχετε στείλει ένα εξώδικο, αν θυμάμαι καλά, στη συγκεκριμένη εταιρεία για τις φτωρέσεις που δημιουργεί στον δρόμο, καλό είναι, βέβαια, αυτό, παρ' όλη την βοήθεια και τις δωρεές που κάνει, να μην το ξεχνάμε. Αυτός που σ' αυτό το θέμα, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο κι εγώ για την καλαμίτσα. Βέβαια, θα στραχωρήσω λίγο τον κ. Ποτόλια, καθώς, όπως γνωρίζετε, είτε ευτυχώς ή δυστυχώς, ζούμε σε μια καπιταλιστική κοινωνία και το κεφάλαιο επιλέγει τις προτεραιότητές του και πού θα δώσει τα χρήματα του. Σε συγκεκριμένη περίπτωση, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, το κεφάλαιο είναι ο κύριος δήμαρχος. Με τη διαφορά, βέβαια, ότι εδώ μιλάμε για δημοτικό χρήμα. Γι' αυτό, κύριε δήμαρχε, ίσως θα έπρεπε τέτοιες αποφάσεις, μίζωνος σημασίας, να μην ψηφίσουν από πέντε ή δέκα άτομα, αλλά να υπάρχει μια ευρύτερη πλειοψηφία. Σας ευχαριστώ πολύ. Για μας, κύριε Γονελάρη, δεν είναι το κεφάλαιο ο Μουριάρης. Αλήμονο. Εγώ είπα δεν θα το προσέχατε, κύριε Ιπποτόη, αλλά το προσέξατε. Ο κύριος Καλπακίδης. Ο κύριος Καλπακίδης μας ακούει. Ναι, σας ακούω, καλησπέρα. Σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και μετά την καταγγελία που είχε γίνει από τους εργαζόμενους στα πετρέλαια, είχα ζητήσει, αν θυμάμαι καλά, και υπήρχε και μια σχετική στοιχομυθία η οποία εκτιλήκτηκε τότε, να μας απαντήσει η εταιρεία αν οι καταγγελίες των εργαζομένων είναι πραγματικές ή δεν ισχύουν. Βέβαια, μετά που εκεί ήρθε η υπηρεσία υδροκονανθράκων, η οποία έκανε τις μετρήσεις της, τον έλεγχο της εμπάσης περιτώσης, και υπήρχε κάποιο πόρισμα. Καταρχήν ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει δυνατότητα να μάθουμε από κάποιους τι έλεγε αυτό το πόρισμα και αν έβλεπε ότι υπήρχαν προβλήματα και αν είχε συστήσει διορθώσεις, και αν είχε συστήσει διορθώσεις, αν έχουν γίνει αυτές οι διορθώσεις. Το επόμενο είναι, δεν ξέρω αν έχει τη δυνατότητα και ήθελα να το μάθω αυτό, αν έχει τη δυνατότητα ο δήμος λόγω ότι οι εκαταστάσεις αυτές είναι πάρα πολύ κοντά στην πόλη της Καβάλλας, στο δήμο της Καβάλλας και στο δήμο της Χρυσούπολης, αν είναι δυνατόν σε συνεργασία, να ζητηθεί από κάτι ανεξάρτητο φόρεα να γίνουν οι έλεγχοι και αν όλα τηρούνταν όπως θα έπρεπε να γινόταν. Και επειδή δεν είμαστε όλοι οι δικοί και επειδή πολύ σωστά είπαν προηγουμένως τους συνάδελφους ότι θα πρέπει να βγει το πόρισμα, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτό το πόρισμα θα είναι 100% αντικειμενικό. Το επόμενο ερώτημα λοιπόν που έχω να κάνω έχει να κάνει με τον DAP. Κύριε Δήμαρχε, πριν από λίγο καιρό είχατε πει ότι δεν υπογράψατε στον DAP ότι όλα είναι σωστά και ότι έχουν ολοκληρωθεί έτσι όπως έπρεπε οι εργασίες. Αν αυτό το χαρτί δεν το είχατε υπογράψει, έχουμε μάθει ότι μπορούμε μέσω της τεχνικής υπηρεσίας κάποιων μηχανικών να δούμε οι δρόμοι οι οποίοι έχουν χαλάσει στην περιοχή όπου έγινε η κατασκευή του Αγωγού, θα έπρεπε να υπήρχαν κάποιες ποδιαγραφές ώστε να περνάνουν τα βαρέα οχυκήματα του DAP. Από τη στιγμή που οι δρόμοι αυτοί δεν είχαν τις ποδιαγραφές θα έπρεπε ο DAP να αποκαταστήσει τους δρόμους, αυτούς είτε είναι άσφατος είτε είναι χωματόδρομοι. Και αυτό το λέω κύριε Δήμαρχε γιατί τώρα τελευταία ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι κάνουμε πολύ μεγάλη κουβέντα για το πώς θα διορθώσουμε τους δρόμους. Το τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με το ότι έχει πέσει στην αντίληψή μου μια συζήτηση που γίνεται σχετικά με την λαϊκή των πυρινίδων και είχαμε συμφωνήσει στην Επιτροπή η οποία είχε συσκευθεί την διαπαραταξιακή ότι καταρχήν είναι άσχετος ο κανονισμός της λαϊκής αγοράς αν θα εγκριθεί ή όχι σχετικά με το πού θα πάει τελικά η λαϊκή των κρινίδων. Ήταν διαφορετικό πράγμα απλά θα ψηφίζαμε τον κανονισμό και όταν θα γινόταν η μεταφορά ή όταν θα αποφασίζαμε τι τελικά θα γίνει με την λαϊκή τότε θα εφαρμοζόταν και ο κανονισμός των λαϊκών αγορών. Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι είχαμε συμφωνήσει ότι θα γίνει διαβούλευση με τους καταναλωτές και αυτό θα το κάνει ο δήμος και θα κάνει και διαβούλευση και με τους επανελματίες. Πρωτίστως όμως με τους καταναλωτές. Και είχαμε συμφωνήσει ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον και αυτοί που θα υποδεχθούν την λαϊκή αγορά ως επιτοπλή στον σύμφωνη και ότι τελικά θα γίνει αυτό που δεν εμποδίζει κανέναν. Ήθελα να ρωτήσω, έχει γίνει αυτή η διαβούλευση με τους καταναλωτές και με τους επανελματίες. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Καλπακίλη, έχουμε ολοκληρώσει τις ερωτήσεις. Κύριε Δήμαρχε, έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ. Πριν απαντήσω στον κύριο Παπαδόπλο, θα ήθελα να του βάλω εγώ μια ερώτηση. Όταν λέει ότι θα στοιχίζει στους καβαλιώτες 200.000, μπορεί λίγο να μου πεις, σας παρακαλώ, την ανάλυση των 200.000. Πώς έχει βγάλει ότι θα είναι 200.000. Ευχαριστώ κύριε Δήμαρχε. Ευχαριστώ κύριε Δήμαρχε, αλλά θα προτιμούσα, θα σας απαντήσω τώρα, γιατί θα δώσω δύο στοιχεία. Το ένα στοιχείο είναι ότι οι ναυαγωσόστες κοστίζουν 60.000 ευρώ τον χρόνο, χώρια αξιοπλισμός, και επίσης θα δώσω ακόμα ένα στοιχείο να ακούσουν οι καβαλιώτες, ότι 50.000 ευρώ θα είναι το ενίκιο. Αυτό μόνο τους κάνουν 110.000 ευρώ. Συν τη ζημία που θα παθαίνει κάθε χειμώνα η καλαμίτσα, συν τα λειτουργικά τους έξοδα, θα ξεπερνάνε τις 200.000 ευρώ, κύριε Δήμαρχε. Σας πιάσανε κορέδο, και σας το έξω είπα για να σας βοηθήσω. Θα περίμενα, επειδή έχω την εμπειρία κύριε Δήμαρχε, γιατί δίπλα ακριβώς είναι το τι έχετε καταφέρει εσείς και το τι έχω καταφέρει εγώ, είναι πραγματική εικόνα αυτή, να με καλούσατε από την εμπειρία που έχω, γιατί έχω κάνει μια διαπραγμάτευση από το 2003 με την ΕΤΑ, να με καλέσετε για να σας υποστηρίξω και να σας βοηθήσω, ώστε να τεκμηριώσετε σωστά αυτό που θέλετε να πετύχετε. Δυστυχώς δεν το κάνατε, και σήμερα οι καβαλιώτες θα έχουν μία μη βιώσιμη συμφωνία και κακή συμφωνία, και αυτό το πετύχατε εσείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Παπαδόπουλε για την τετράγωνη λογική σας. Λοιπόν, κι ας ξεκινήσουμε καταρχήν ότι πείτε ότι την παίρναμε δωρεάν την καλαμίτσα, ότι δεν είχαμε τις 50.000 και μας την δίνανε δωρεάν. Θα είχαμε ναυαγοσώστες? Θα είχαμε. Θα είχαμε λειτουργικά έξοδα? Θα είχαμε, όπως έχουμε και στις άλλες. Θα είχαμε ζημιές από το Νοτιά? Θα είχαμε. Θα μου πείτε, εδώ πρέπει να γίνει μία μελέτη ακτομηχανικής, οι οποίοι αυτοί σήμερα που δεν είναι εδώ, πέντε χρόνια είχαν τις μελέτες ακτομηχανικής στα συρτάρια τους και δεν την κάνανε για να προστατεύσουν αυτό. Θέλω να σας πω λοιπόν κύριε Παπαδόπουλε ότι αυτό που μου λέτε είναι ψευτοδήλημα, διότι τα έξοδα αυτά ο δήμοστα τα είχε. Και στις 50 χιλιάδες, οι οποίες θα είναι μετά από τρία χρόνια, διότι θα είναι 25 χιλιάδες το χρόνο τα τρία πρώτα, θα έχουμε και έσοδα. Συγγνώμη κύριε Δήμαρχε, για να ξέρουμε τι λέμε. Αυτή τη στιγμή η καλαμίτσα δεν ανήκει στους καβαλιώτες. Γιατί λέτε θα είχαμε αυτά τα έξοδα. Μα δεν είναι δικιά μας. Τι χάσατε το 2015. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι δικιά μας η καλαμίτσα. Διεκδικείται την καλαμίτσα. Κύριε Παπαδόπουλε, αφήστε τα αυτά. Ότι καλαμίτσα δεν είναι δικιά μας. Κύριε Παπαδόπουλε, είναι μαθηματικά τα πράγματα. Κύριε Παπαδόπουλε, είναι μαθηματικά. Δεν φταίω εγώ αν έχετε κακή σχέση με τα μαθηματικά. Ή έχετε δικό σας τρόπο να υπολογίζετε τα πράγματα. Είναι δικό σας θέμα. Ούτε με ενδιαφέρει η άποψη ενός ανθρώπου, που έκανε κρανίου τόπου ενός ένα οικώπεδο. Μια υπερουσία την οποία παρέλαβε. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου η άποψη σας. Τι εννοείτε κύριε δήμαρχε. Αυτό που βλέπουν όλοι οι καβαλιώτες κύριε Παπαδόπουλε. Ελληνικά. Μπορείτε να μου πείτε. Ελληνικά τα είπα. Τι εννοείτε. Κύριε Παπαδόπουλε μην ανοίγει το μικρόφωνο. Το πρόβλημά σας είναι ο Μπάτης. Καθόλου δεν είναι ο Μπάτης. Για αυτό και δεν ασχολούμαι. Το 2003, εάν πήρατε την καλαμίτσα, τον Μπάτη, το πήρατε και για άλλους λόγους. Διότι βοήθησε και ο κύριος Ερυφυλίδης. Βοηθήσανε και άλλοι. Ήταν άλλες εποχές. Και τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το αποτέλεσμα ποιο είναι κύριε δήμαρχε. Ο Μπάτης είναι το λίβι της Καβάλας και η καλαμίτσα είναι το κοσμική εικόνα. Μπράβο, χαίρομαι που το λέτε. Και δεν είναι της Καβάλας, είναι της ΕΤΑΡ. Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι δεν είναι δικό σας, με την ίδια λογική και εσείς το μισθώνετε. Είναι της ΕΤΑΡΓΙΑ σας. Όπως λοιπόν έγινε ο Μπάτης, θα ελπιστούμε ότι θα γίνει και η καλαμίτσα. Και θα γίνει, πιστέψτε μου. Καταρχήν λέτε ότι χάσαμε την ευκαιρία το 2011 με 2014. Έχετε το ίδιο μοτίβο σε όλα αυτά οι ο Σιμιτσής και ο Μουριάδης. Το 11 με 14 σας θυμίζω, διότι εσείς τότε ήσασταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και κάνατε βόλτες και παίρνατε τηλέφωνα μέσα στο Δημοτήριο. Διότι αυτή ήταν η επαφή σας με το Περιφερειακό Συμβούλιο. Τότε, σε μια εποχή που τα πράγματα ήταν πολύ αλαλούμ, το μόνο πράγμα που δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε, που ο Σιμιτσής πήγε πολλές φορές για να το πάρει, πήρε το Διόνισο. Δεν έχει σημασία αν δεν τελείωσε κάποιοι που το τελειώσανε, αλλά πήρε το Διόνισο. Θα μπορούσε λοιπόν το ίδιο... Εντάξει, μη στεναχωριέστε, θα φτιαχτεί και αυτό. Λοιπόν, αυτό γέγινε και με την καλαμίτσα. Εξάλλου, υπήρχε η προθεσμία μέχρι το 2015. Από εκεί και πέρα, ρωτήστε άλλους γιατί δεν το πήρανε. Εγώ λοιπόν, όταν ανέλαβα τη διοίκηση, υπήρχε η εκκρεμότητα της καλαμίτσας, η οποία έπρεπε να τακτοποιηθεί. Οι πρώτες μου επαφές με την ΕΤΑΔΙ ήταν αποκαρδιωτικές. Και ήταν αποκαρδιωτικές, διότι είχαν μια πολύ κακή άποψη για τον Δήμο Καβάλλας. Και ήταν πολύ χειρότερα τα ποσοστά η πρώτη φορά που συζητήσαμε. Κύριε Μαυρίδη, έχω πάει πολλές φορές στα Γραφεία. Έχω μιλήσει με τους διευθύνοντες συμβούλους. Δεν είναι η πρώτη φορά και ούτε στέλνω ένα email και περιμένω από το email να μου απαντήσουν. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε στην αρχή από μεγάλα ποσά. Καταλήξαμε στις 80.000, που ήταν επίσης πολύ μεγάλο ποσό. Με την παρέμβαση και άλλων, διότι εδώ πρέπει να πω ότι παρενέβησαν και οι βουλευτές, και ο κύριος Δημητριάδης του Υπερταμίου. Και έφτασε, το φτάσανε στις 50.000. Με την πρώτη-ελευταία συνάντηση που είχα μαζί τους και τους είπα ότι είναι πολύ κακή αυτή η διαπραγμάτευση η οποία κάνουμε, διότι ξέρετε όταν κάνουμε μια διαπραγμάτευση δεν τα ανοίγουμε όλα τα χαρτιά μας και πετύχαμε τα τρία πρώτα χρόνια να είναι 25.000 διότι θα γίνουν οι μελέτες. Θα γίνουν οι μελέτες αξιοποίησης. Η περιουσία αυτή, η μεγάλη αυτή περιέκταση η οποία υπάρχει, διότι εσείς έχετε στο μυαλό σας τρία μαγαζιά, όπως είναι σήμερα. Τα μαγαζιά αυτά λοιπόν μπορεί να γίνουν πολύ διαφορετικά. Να αυξηθούν κάποιες δραστηριότητες οι οποίες θα υπάρχουν μέσα και ο δήμος να μην ζημιώνεται καθόλου. Αλλά εγώ σας λέω όμως και 10.000 να μπει μέσα, διότι παραπάνω δεν πρόκειται να μπει με τη σωστή αξιοποίηση του χώρου. Δεν αξίζει τον κόπο. Όταν ο καβαλιώτης για να πάει να κάνει μπάνιο πρέπει να πληρώνει, πρέπει να πάει ή στον Περιγιάλη, αυτός που δεν έχει χρήματα, που πρέπει να φύγει από το κέντρο της πόλης ή από τα δυτικά της πόλης για να πάει στην ανατολική πλευρά. Με συγκοινωνίες και ό,τι άλλο συνεπάγεται. Πρέπει να πάει στη Ραψάνη. Δήμαρχε, συγγνώμη, είπες όμως ότι η καλαμίτσα θα γίνει σαν τον Μπάτη. Ο Μπάτης έχει συμφύριο. Όχι, κύριε Ποτόλια, μη βάζετε στο στόμα μου πράγμα που δεν θα γίνει. Γιατί είπατε θα γίνει σαν τον Μπάτη. Ο Μπάτης έχει συμφύριο. Λοιπόν, θα γίνει όμορφο σαν τον Μπάτη. Αισθητικά, ακριβώς. Το διευκρινίζω, διότι ακούστηκε και αυτό. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι ο επόμενος... Κύριε Δημάρχη, θα μου διευκρινίσετε και κάτι ακόμα, μπορείτε? Στη συζήτηση που κάνουμε, αυτή μια σοβαρή συζήτηση, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Καλά το λέτε. Μας στείλατε, κύριε Δήμαρχη, και μας δώσατε... Το έχω τώρα στα χέρια μου και το βρήκα, για να μην λέμε έτσι λόγια το αέρα, για να μην νομίζετε ότι υπεκφεύω ή λέω πράγματα ασυνάρτητα. Στο θέμα μας, κύριε Ποτόλια. Θέλω να μου διευκρινίσετε. Βλέπω εδώ ότι μας στείλατε θέμα διαχείριση εξοπλισμού ακτής για τη διαχείριση των καταστημάτων. Αποθέτηση εμπρελών, να βαγωσώστη και το κόστος λειτουργίας συντήρησης της ακτής συνολικό κόστος 200.000 ευρώ. Εσείς μας θα δώσατε. Εγώ, αν κάνω λάθος, ή κάνω λάθος μαθηματικά, ή κάνω λάθος υπολογισμούς, καλά κάνω και το κάνω, θα μας ακούν οι καβαλιώτες και οι συνάδελφοι. Αλλά εσείς μας δώσατε. Εγώ δεν κάνω λάθος για τα 200.000 ευρώ. Εσείς μας δώσατε έγγραφο, επίσημο, ότι τα έξοδα είναι 200.000 ευρώ. Εσείς μας θα είπατε. Εγώ τα είπα. Σωστό. Σωστό. Εγώ τα έγραψα. Κύριε Βαπαδόπουλε. Κύριε Βαπαδόπουλε. Σας λέω λοιπόν. Μισό λεπτάκι. Σας δίνω, σας αφήνω, που παίρνετε το λόγο. Μην κάνετε τοποθέτηση, κάντε την ερώτησή σας, χωρίς να βάζετε την τοποθέτηση. Κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ. Δεν πειράζει, ήταν καλές οι ερωτήσεις που κάνει κύριε Βαπαδόπουλε ώστε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Όταν κάνω μια διαπραγμάτευση, δεν πάω χαζό παιδί χαρά γεμάτο σε μια διαπραγμάτευση και θα λέω ότι όλα είναι καλά και τα χρήματα που ξοδεύω είναι λίγα. Ανεβάζω τον πίχη για να μπορώ να πετύχω καλύτερα αποτέλεσμα, κύριε Βαπαδόπουλε. Αυτός είναι ο λόγος. Τώρα, επί της ουσίας όμως, ξέροντας τα πράγματα, φυσικά και δεν ισχύει οι 200.000 που λέτε. Και σας λέω γιατί. Διότι εάν μας το δίνανε χωρίς να πληρώνουμε τις 50.000, τίποτα. Δεν πληρώναμε φράγκο. Θα είχαμε και μας δίνανε και 50.000 από πάνω. Θα είχαμε έξοδα. Θα είχαμε τους ναυαγωσώστες. Θα τους είχαμε. Θα είχαμε τις συντηρήσεις της αμμουδιάς. Θα τις είχαμε. Των εγκαταστάσεων στο χάλι που είναι θα τις είχαμε. Θα τις είχαμε. Άρα λοιπόν, μη μου λέτε ότι ζημιώνουμε τον Καβαλιώτη κατά 200.000. Κανέναν Καβαλιώτη δεν ζημιώνουμε. Και ίσα ίσα τα τρία αυτά χρόνια, και που θα είναι πολύ λιγότερα, ήδη έχουμε ξεκινήσει τις μελέτες, ούτως ώστε να δούμε πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι χώροι. Μας δίνουν το δικαίωμα να γκρεμίσουμε και να κάνουμε ό,τι θέλουμε, χωρίς να μας δώσουν εγκρίσεις. Αυτό σημαίνει πολλά. Πράγματι δεν χρειαζόμαστε όλο αυτόν τον αριθμό των καμπινών οι οποίες υπάρχουν. Κάποτε είχαν ένα άλλο σκοπό που είχαν γίνει. Τώρα δεν χρειάζονται τόσες. Άρα λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε και άλλες δραστηριότητες μέσα σε αυτόν τον χώρο. Και θα είναι ένας στολίδι για την πόλη και για τον τουρισμό. Αυτός ήταν ο μόνος λόγος, διότι αυτά που λέμε τώρα εδώ, θα είχαν υποθήκη στο Δημοτικό Συμβούλιο, εάν περνούσε η έγκριση. Γιατί δεν το φέρατε, κύριε Δήμαρχε. Γιατί κύριε Κουνάκο, διότι εγώ δεν ήθελα να πάω σε μια διαπραγμάτευση με όλα αυτά τα οποία λέγονται αυτή τη στιγμή. Τώρα βάλετε το θέμα. Τώρα βάλετε το θέμα. Όχι, έχει, υπάρχει πλέον, δίνει την δυνατότητα σε αυτές τις περιπτώσεις να περάσεις από την Οικονομική Επιτροπή. Ωραία, εντάξει, πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή. Τώρα το συζητάτε με τον κύριο Παπαδόμουλο και ενημερώνετε και το Δημοτικό Συμβούλιο. Φέρτε το θέμα κανονικά και πέστε όλο αυτό που έχετε για τη συγκεκριμένη ακτή να τα ξεκαθαρίσουμε και να ακούσουμε και την άλλη πλευρά, η οποία δεν ακούστηκε, πώς θέλει, πώς δεν θέλει, θέλουν ή δεν θέλουν την καλαμίτσα να είναι δημοτική έξεση, έτσι, να ακούσουμε και την άλλη πλευρά. Τι καλύτερο θα προκύρανε. Η άλλη πλευρά τοποθετήθηκε κύριε Κουνάκο, είπε θέλει μελέτη, θέλει μελέτη, θέλει μελέτη, είπε ναι, για να δουν αν μπορούν να έρθουν επιχειρηματίες να επενδύσουν. Τι άλλη θέση να βάλει. Θέλουν επιχειρηματίες, αυτό είπα. Κανείς τα λεφτά του χωρίς να κάνει μια μελέτη κύριε Ποτόλια. Κατηγορούν το δήμαρχο ότι κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ισχυρίζονται αυτοί. Αυτοί λένε, γιατί δεν έκανες δήμαρχε μια μελέτη να φαίνεται... Αφήστε να το πουν αυτοί κύριε Ποτόλια. Αφήστε να το πουν αυτοί. Μην κάνετε το λαγό εσείς. Παρακαλώ. Υπήθηκαν επίσημα, βρε άνθρωπέ μου, ότι θέλουν μελέτη για να μπορούν οι επιχειρηματίες να δουν αν τους συμφέρει να έρθουν να επενδύσουν. Κρυφό δεν το έχουν. Κύριε Πρόεδρε να ρωτήσω τον κύριο δήμαρχο αν έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχετε κάνει πάρα πολλές ερωτήσεις όλοι σας και έχετε διακόψει τον δήμαρχο και δεν τον ακούμε τον δήμαρχο. Και συνεχίζετε να κάνετε ερωτήσεις. Κύριε Κουνάκο, ωραία να το φέρουμε να συζητήσουμε. Αλλά να συζητήσουμε τι. Όταν εδώ λένε ότι υπάρχει αντισταγματικότητα και ότι κακώς πήραμε τις αποφάσεις αυτές και μάλιστα κάποιος είπε, ο κύριος Στ' Ανθόπουλος νομίζω, ότι θα υπάρχει πιθανά και να έχουν πρόβλημα και οι σύμβουλοι, οι οποίοι ψηφίσανε στην Οικονομική Επιτροπή. Και επειδή ο κύριος Στ' Ανθόπουλος διάβασε ένα απόσπασμα, αλλά δεν το διάβασε όλο όμως, διότι όταν διαβάζεις και στην Αγία Γραφή, άμα διαβάσετε μία φράση, λέει δεν υπάρχει Θεός. Αν διαβάσεις όμως τα υπόλοιπα, θα δείτε τι γράφει. Έτσι λοιπόν και σε αυτή την απόφαση, κύριε, στο τέλος, διότι μέσα στους μοιοψηφούντες, ήταν και ο πρόεδρος του Γ' Τμήματος. Στο τέλος λοιπόν, αφού γράφει διάφορα νομικά, που δεν χρειάζεται να σας τα διαβάσω όλα αυτή τη στιγμή, γράφει, επειδή πάρθηκε καταπλειοψηφία η απόφαση, πρέπει να παρεπεμφθεί προς επίλυση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατίας κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου κτλ κτλ. Και στο τέλος λέει, για τους λόγους αυτούς, το Τμήμα απείχε να αποφανθεί οριστικώς και παραπέμπει στην επίλυση στην Ολομέλεια. Άρα λοιπόν, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια απόφαση που να το κάνει για τη Σταγματικό. Σήμερα έγινε και η δήλωση του Προέδρου της Σκέδρου του κ. Παπαστεργίου. Σε κάθε άλλη περίοδο, γράφει, όλες αυτές τις μεταφορές αρμοδιωτήτων προς τις επιτροπές θα φάντασαν μη αποδεχτές. Όμως, ειδικά σε αυτή τη τετραετία, είναι τόσο ακραίες οι καταστάσεις που βιώνουμε λόγω του εκλογικού νόμου, που δυστυχώς θα πρέπει να παρθούν και ακραίες αποφάσεις, προκειμένου οι δήμοι να διηγηκηθούν. Θεωρώ πως όλες αυτές οι αρμοδιώτητες πλέον θα επιστρέψουν στα συλλογικά όργανα στην επόμενη τετραετία, όπου πλέον τα δημοτικά συμβούλια δεν θα ζούνε τέτοιες μη ορθολογικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, ακόμη και σήμερα υπάρχουν συμβούλια που δεν μπορούν να συγκληθούν λόγω έλλειψης απαρτίας. Αυτό είναι ένα δείγμα της ανομαλίας που βιώνουμε. Οι αποφάσεις του ΣΤΕ προφανώς είναι σεβαστές. Προφανώς μας προβληματίζουν. Περιμένουμε την ολομέλεια πλέον για τις όποιες τελικές αποφάσεις. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι είναι καθόλου ανόμιμα. Δεν είναι αντισυνταγματική η απόφαση η οποία έχει υπαρθεί. Όταν, λοιπόν, υπάρχουν φωνές από δικηγόρους. Οι οποίοι ξέρουν να διαβάζουν. Μου επιτρέπετε για ένα λεπτό? Κύριε Ξανθόπου λέει να ολοκληρώσω. Ευχαριστώ πολύ. Όταν, λοιπόν, οι φωνές αυτές ακούγονται από νομικούς. Από ανθρώπους που ξέρουν να διαβάζουν τους νόμους. Και όχι από εμάς που δεν ξέρουμε. Ή, τέλος πάντων, φανταζόμαστε την ερμηνεία. Όταν, λοιπόν, υπάρχουν φωνές αυτές από τους απονομικούς. Τι συνονόηση να υπάρξει μεταξύ μας. Εδώ είναι, θέλουμε την καλαμίτσα ή δεν τη θέλουμε. Όλοι θα πούμε με μια φωνή, την θέλουμε. Ωραία. Όταν έρχεται ο άλλος ο συνομιλητής και σου λέει. Κύριε, εγώ δεν σου δίνω τίποτα. Και δεν σου δίνω τίποτα, διότι αυτή είναι η αρχή μου. Θέλω κέρδος. Ή το δεχόμαστε, είτε δεν το δεχόμαστε. Επ' όσο σας έχω πει και το λέω σαν παράδειγμα. Δεν ξέρω τι έγινε με την αρετσού. Για το ποσοστό αυτό που λέτε. Θα το δω και θα σας ενημερώσω. Αλλά εγώ έχω δει τις τελευταίες παραφορήσεις. Τι θα έχουν γίνει στον Πακογιάννη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει δήμαρχος που έχει μεγαλύτερο μέσον από τον Πακογιάννη στην κυβέρνηση. Και όμως με τους ίδιους όρους. Με το 50-50 και με μισθώσεις πήρε και ο Πακογιάννης. Και το ψήφισε μόνον αυτός και ο Γερουλάνος. Θέλω να σας πω λοιπόν ότι ή δεχόμαστε ότι η ΕΤΑΔ δεν δίνει τίποτε δωρεάν. Αν το δεχόμαστε πάμε σε διαπραγμάτευση. Δεν το δεχόμαστε και όπως είναι ηλικρινής ο κύριος Ποτόλιας και λέει πάμε για κατάληψη. Να πάμε για κατάληψη. Ξέρετε πολύ καλά όμως ότι όταν θα κάνεις κατάληψη. Ξέχασε το δεν υπάρχει μαγαζί. Δεν μπορείς να μισθώσεις κανένα μαγαζί. Και θα υπάρχει μια τριτοκοσμική κατάσταση κάτω στην παραλία. Υπάρχουν παραδείγματα που είπε ο κύριος Ποτόλιας. Παραδείγμα τους που δεν το ανέφερα αυτή τη στιγμή στην Πάτρα που έγινε αυτό που έγινε. Αλλά όμως ήταν κάτι διαφορετικό και επί μιας άλλης κυβερνήσεως. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Και ιδίως όταν θέλεις να μισθώσεις καταστήματα. Εάν δεν υπήρχαν καταστήματα και ήταν μια παραλία θα σας έλεγα πάμε όλοι μαζί να την καταλάβουμε. Εδώ μιλάμε όμως για την αξιοποίηση. Συνεπώς τα 200.000 δεν ευσταθούν κύριε Παπαδόπουλε. Είναι έξοδα τα οποία θα έκανε ο δήμος ούτως ή άλλως. Από τη στιγμή που θα είχε την παραλία που δεν είναι 200.000. Αλλά τέλος πάντων πάτε μια βόλτα να βρείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις. Και μετά μπορούμε να μιλήσουμε. Η δουλειά που θα γίνει εκεί θα είναι πολύ μεγάλη. Ήδη δουλεύουμε για το επόμενο ΕΣΠΑ και για όποιο πρόγραμμα ακόμη και το Ταμείο Ανάκαμψης εάν το προλάβουμε. Και όσο για το βοήθεια στο σπίτι αυτός ο λαϊκισμός ο άκρατος λαϊκισμός ας σταματήσει επιτέλους. Το βοήθεια στο σπίτι όλοι πληρώνονται. Πάντα υπάρχει μία αριθμία στην αρχή του χρόνου μέχρι να διευθετηθούν οι προϋπολογισμοί. Και αυτό γιατί δεν έρχονται έγκαιρα οι πληρωμές. Έχετε ακούσει να ξαναϊπάρξει πρόβλημα στο βοήθεια στο σπίτι. Όχι. Για αυτό λοιπόν σταματήστε να λαϊκίζετε. Τώρα όσο για την παρέτηση της εργαζόμενης θα σας απαντήσει ο κύριος Σταυρίδης. Αλλά εγώ αυτό που ξέρω, κανένα ψυχολογικό πόλεμο δεν κάνουμε σε κανέναν. Ο καθένας που πιάνει μία δουλειά την πιάνει με όρους, ξέρει που πάει. Όταν λοιπόν δεν του αρέσει αυτό, δεν σημαίνει ότι έχουμε πάρει ανθρώπους οι οποίοι θα ήτανε για τους κάδους. Εάν δεν του αρέσει μετά, τι να κάνουμε. Που να βρούμε να μαζεύουμε τους κάδους. Θα σας τα πει όμως καλύτερα ο κύριος και ελπίζω ότι κι εσείς τους δικούς σας εργαζόμενους, κύριε Παπαδόπουλε, θα τους έχετε στα πουμπούλα, που εγώ άλλα μαθαίνω αλλά δεν έχει σημασία. Κύριε Δήμαρχε μπορώ? Κύριε Μαυρίδη, για να κλείσω... Ναι, ναι, τώρα θα σας δώσω... Συγχωρείτε λίγο να κλείσω το τηλέφωνο. Κύριε Μαυρίδη, νομίζω ότι σας απάντησα ότι δεν στέλνω μόνο ηλεκτρονικά μηνύματα, έχω και κατηβίαν επαφές σε αυτά που κάνω. Εάν νομίζει η ΕΤΑΔΟ ότι είναι η ρευγέρα της Ελλάδος, μπορεί στην αρχή να νομίζει ότι είναι η ρευγέρα της Ελλάδος. Όμως και φωτογραφίες έχουν πάει και έχουν επισκεφθεί την παραλία, και αντιπροσώπους έχουν εδώ, εκπροσώπους έχει η ΕΤΑΔΟ, μηχανικούς οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη της Καβάρας και ξέρουν ποια είναι η κατάσταση. Ο κ. Δημητριάδης επισκεφθήκαμε μαζί με το επιτελείο του και είδαμε σε ποια κατάσταση πτύσκεται, οπότε όλοι ξέρουν τι γίνεται. Και όταν σε ένα μέρος, μη μου πείτε γιατί κάποιοι μου λένε πες ονόματα, πες ονόματα που να ξέρω, δεν ξέρω ονόματα ποιο ζητήσε, ποιο ζήτησε, ή αν μπλόφαρε η ΕΤΑΔΟ, εγώ ξέρω ότι μέχρι στιγμής με έχουν πιάσει αρκετοί για να μισθώσουν τα καταστήματα. Άρα όπως πιάσανε εμένα, πιάσανε και τους και την ΕΤΑΔΟ ενδιαφερθήκαν. Και αν με εξασφαλίζονταν ότι δεν θα υπάρχει εισιτήριο στην Πλάζ και ότι θα υπήρξε αποκλεισμός, τότε ευχαρίστως θα έλεγα εντάξει, ας το πάρει ένας ιδιότητας, να τα φτιάξει και να φύγει από εμάς αυτός ο βραχνάς. Επειδή όμως δεν ξέρουμε τι γίνεται και σε τελική ανάλυση όταν λέμε για τα κοινωνικά, η κοινωνική προσφορά στο Δήμο δεν είναι μόνο να δώσουμε τα τρόφιμα του κοινωνικού παντοπολίου. Κοινωνική προσφορά είναι και αυτό, είναι η ποιότητα ζωής που δίνει στους πολίτες. Δεν μπορεί άλλος να δίνει τρία ευρώ για να πάει σε μια παραλία οργανωμένη. Πρέπει λοιπόν να του την προσφέρουμε, να προσφέρουμε σ' αυτούς που έρχονται. Και να σας πω κάτι τα δέκα χιλιάρικα, τα δέκα χιλιάρικα θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε από πολλά. Έχουμε κάνει του κόσμου τις εκδρομές σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις. Έχουμε πάει στην Ινδία, έχουμε γεμίσει Ινδούς και διάφορα εδώ στην Καβάλα. Αν λίγο λοιπόν κόψουμε από όλα αυτά, τις δέκα χιλιάδες τις έχουμε βγάλει. Και μάλιστα θα είναι και η προβολή της Καβάλας, διότι δείχνουμε ωραίες φωτογραφίες εκεί που πάμε στις τουριστικές εκθέσεις, αλλά όταν έρχονται όμως εδώ και βλέπουν αυτό το χάλι της Καλαμίτσας, όσοι πάνε στην Καλαμίτσα, λένε ότι αυτοί μας κοροϊδεύουν. Λοιπόν, κύριε Ξανθόπουλε, κάτι θέλατε να συμπληρώσετε όμως, μου συγχωρείτε, σας διάκοψα. Όχι, ευχαριστώ Δημαρχή, απλά εγώ δεν μπήκα, ξέρετε, δεν έχω νομικές γνώσεις για να κρίνω την απόφαση αυτή καθ' αυτή. Εγώ σας άκουσα και διάβασα την αναφορά της απόφασης, η οποία μιλάει για θέματα αντισταγματικότητας. Εγώ δεν έχω νομικές γνώσεις. Όχι, όχι. Επειδή σας άκουσα να μας κρίνετε ως επιδιώκοντες να πραγματοποιήσουμε σω, θεωρώ ότι μας αδικήσατε σε εκείνη τη μοναφορά σας. Γι' αυτό ακριβώς έκανα ερώτημα. Εγώ δεν έχω, σας επαναλαμβάνω, νομικές γνώσεις και δεν επιδιώκομαι να κάνω κρίση της απόφασης Βουλίου και Μικραντίας. Βεβαίως και τα πάει στην ολομέλεια, αλλά δεν υπάρχουν θέματα. Μιλάει για παραβία συνδυακής κυριαρχίας, έκφρασης, ελεύθερης. Δηλαδή, αν αυτά δεν είναι αναφορές, τότε τι είναι? Κύριε Πρόεδρε, μια διευκρινή θα ήθελα να σας παρακαλώ λίγο το λόγο. Βοηθήστε μας, κύριε Βαμπανά. Λοιπόν, για να καταλάβουν και οι υπόλοιποι που συμμετέχουν, αλλά και οι δημότητες που ενδεχομένως ακούν, το Συμβούλιο της Επικρατίας στο τμήμα απείχει από την οριστική απόφαση. Τι σημαίνει αυτό, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν υπάρχει απόφαση αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, υπάρχει ένας προβληματισμός και υπάρχει μια οριστική απόφαση. Δεν υπάρχει εκτελεστότητα. Αυτό τι σημαίνει ότι παραπεύθηκε για να βγει η απόφαση από την Ολομέλεια. Είναι σκέψεις, προβληματισμοί που πρέπει να μας προβληματίσουν όλους μας. Αλλά μέχρι να βγει η απόφαση από την Ολομέλεια, η οποία θα είναι δεσμευτική και θα έχει ένομες συνέπειες. Και αν κάνει δύο χρόνια να βγει ένα χρόνο, εμείς τι θα κάνουμε. Δεν θα προχωρήσουμε τα ζητήματα της διοίκης του δήμου. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή υπάρχουν προβληματισμοί, οι οποίοι δεν αποτικώθηκαν σε απόφαση. Γιατί δεν είναι οριστική, είναι μη οριστική. Άρα δεν έχει εκτελεστότητα, δεν έχει ισχύ. Ναι στον προβληματισμό, αλλά καμία αντισταγματικότητα προς το παρόν. Και φυσικά κανένας κίνδυνος. Ούτε για ευθύνη για συμβούλους, ούτε για ακύρωση αποφάσεων. Αυτά είναι δεδομένα. Όποιος λέει κάτι το αντίθετο, κινδυνολογεί. Ναι υπάρχει και δημιουργείται προβληματισμός, το είπε και η ίδια η Κέδε. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα νομιμότητας. Πρόεδρε με συγχωρείτε επειδή κι εγώ έκανα αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Και επειδή καταλεγόμενα του κυρίου Παπά κινδυνολογώ. Εγώ δεν έχω κανένα ζήτημα ότι νόμιμα πράξατε. Το ζήτημα που έβαλα είναι ότι νόμος, εδώ της κυβέρνησης, νόμος έτσι. Μετέτρεψε και μετατρέπει μία μειοψηφία σε πλειοψηφία. Λοιπόν αυτό είναι ένα ζήτημα κορυφαίο, είναι ένα ζήτημα σοβαρό. Και πάνω σε αυτή τη βάση το θέτω εγώ και όχι ότι δεν πράξατε σωστά. Αυτή τη στιγμή είστε νόμιμοι σε καμία περίοδο. Αλλά είστε νόμιμοι με έναν τέτοιο νόμο. Κύριε Ποτόλια, τέλος πάντων τώρα ας μην κάνουμε συζήτηση. Για να μην καθυστερούμε και τους συναδέλφους. Επίσης ήθελα να πω και κάτι ακόμη για να τελειώσει το θέμα αυτό γιατί περί κολοτούμπας. Διότι ακούστηκε ότι έχω κάνει κολοτούμπα στο θέμα των 50.000. Λοιπόν, και είπα ότι έχω κάνει κολοτούμπα. Και έκανα γιατί, διότι κάποια στιγμή πρέπει να ξέρεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Όταν είπα λοιπόν για τις 50.000, ήταν οι 50.000 οι οποίες ήταν από την αρχή. Με τις κινήσεις αυτές οι οποίες έγιναν, τουλάχιστον για τα τρία χρόνια που δεν θα έχουμε και έσοδα, πολλά, θα είναι 25.000. Μικρό το όφελος. Όμως, υπάρχει ένα όφελος. Αυτός ήταν ο μόνος λόγος που έκανα την κολοτούμπα, όπως κάποιοι λένε. Οι οποίοι όμως δεν είναι και παρόντες και με συγχωρείτε που αναφέρομαι σε αυτούς. Κύριε Βέρο, ο κύριος Παπάς για το περιστατικό στα Φετρέλαια. Κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ λίγο, ο κύριος Παπαδόπουλος να κάνει μια διευκρίνηση πριν πάμε σε άλλο θέμα. Ναι, παρακαλώ. Ήθελα να ακούσω, κύριε Δήμαρχε, είπατε ότι άλλα έχετε ακούσει για μένα. Τι έχετε ακούσει, μπορείτε να μου πείτε, παρακαλώ. Τι εννοείτε ή αλλιώς ανακαλέσετε αυτό που είπατε. Δεν κατάλαβα πότε είπα ότι έχω ακούσει για εσάς. Για τους εργαζόμενους όταν σας έκανα την ερώτηση. Δεν μου απαντήσατε συγκεκριμένα και είπατε ότι άλλα μ' ακούει για μένα. Τι ακούτε για μένα. Ωραία, έχω ακούσει λοιπόν ότι δεν τους έφτει και στα πούπουλα. Εντάξει. Ποιος δεν έχουν στα πούπουλα, ποιος? Οι εργαζόμενοι μου το είπαν. Ποιος εργαζόμενος, κύριε Δήμαρχε. Ποιος εργαζόμενος. Τι είναι αυτά που λέτε και σηκωφανείτε τις επιχειρήσεις. Δεν σηκωφανώ καμιά... Πείτε μου ποιο όνομα σας το είπε αυτό. Δεν σηκωφανώ καμιά... Πείτε μου ένα όνομα. Δεν σηκωφανώ... Τι είναι αυτά η αιμονή σας με τον Πάτη... Το ότι λέω λοιπόν, καμιά αιμονή δεν έχω με τον Πάτη, κύριε. Και ότι λέω ότι δεν τους έχετε στα πούπουλα μπορεί να ήταν από τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν δουλεύαν σωστά. Και τους πιέσατε να δουλέψουν. Εγώ δεν είπα ότι είναι κακό. Απλώς όμως να μην καταβικάσετε άλλους χωρίς να ξέρετε. Μα αυτή την άποψη το είπα, από αυτή την πλευρά. Εντάξει, δεν σας λέω... Δήμαρχε, δήμαρχε, το κατανοώ. Εγώ σας μίλησα για μια δημόσια καταγγελία της εργαζόμενης. Δεν είπα ότι θα υπαγωθεί. Αυτό δεν σημαίνει και τίποτα. Και εσείς αναφέρεστε προσωπικά στη διοίκηση. Η καταγγελία της εργαζόμενης, εάν νομίζει ότι εργαζόμενη έχει πρόβλημα, ας πάει στον επώπιτη εργασίας. Εάν την ακόμα ταχυρίζονται και της εφαρμόζουνε ψυχολογικό πόλεμο. Εγώ δεν είδα κανένα εργαζόμενο να υφίσταται ψυχολογικό πόλεμο. Οι μόνοι που υφίστανται ψυχολογικό πόλεμο, που θεωρούν ότι υφίστανται ψυχολογικό πόλεμο, είναι αυτοί οι οποίοι δεν θέλουν να δουλέψουν εκεί που πάνε. Έρχονται να δουλέψουν, θα πάω στη Βαρέλα. Και όταν πάει στη Βαρέλα, σου λέει, ναι θα πάω, διότι έχω ανάγκη τη δουλειά. Ωραία. Και όταν έρχεται, μετά δεν θέλει να πάει. Αυτό είπα. Δεν είπα τίποτε λιγότερο, ούτε τίποτε περισσότερο. Όποιος όμως, νομίζει ότι καταπιέζεται στην εργασία, μπορεί να πάει στο ανεπόπτειο εργασίας. Όμως τις λεπτομέρειες για την κυρία και για το περιστατικό αυτό, θα σας αναφέρει ο κύριος Σταυρίδης. Κύριε Παπά, για το περιστατικό, το οποίο έγινε στα πετρέλαια, αλλά και περίπου σε αυτά που αναφέρθηκε ο κύριος Κουνάκης. Εγώ αυτό το οποίο βλέπω και είδα εκείνο το βράδυ, είναι ότι μία δεξαμενή πήρε φωτιά. Και μάλιστα μία δεξαμενή, η οποία δεν είχε και πετρέλαιο μέσα, είχε μεν, ήταν τα απόβλητα, όπως τα λέτε, τα απόνερα με λάδια, πετρέλαια και όλα αυτά, όπου μετά πάνε στην επεξεργασία, και είδα ότι πήρανε φωτιά. Με τον κοινό νου που διαθέτω, μπορώ και έχω το εξής ερώτημα. Και πώς πήρε φωτιά αυτό. Έχει μέσα ηλεκτρική εγκατάσταση? Όχι, δεν έχει. Άρα, πώς πήρε φωτιά, το έβαλε κάποιος? Δεν νομίζω ότι το έβαλε κάποιος, διότι η δεξαμενή αυτή ήταν κλειστή. Έγινε αυτανάφλεξη, το πιο πιθανό. Η αυτανάφλεξη πώς προήλθε, έκανα αυτά τα ερωτήματα και εξακολουθώ και τα βάζω. Για την ασφάλεια δεν με ενδιαφέρει, εμένα, τι λέει η κάθε εταιρεία. Εμένα με ενδιαφέρει η ασφάλεια του κόσμου. Η ασφάλεια των καρβαλιωτών που είναι δίπλα, η ασφάλεια των καρβαλιωτών όλων. Διότι εκείνο το βράδυ, τα χιλιάδες κυβικά αερίων, τα οποία παρήφθησα, πού πήγανε? Πήγανε στην ατμόσφαιρα. Δεν πήγανε, δεν ήταν οξυγόνο. Και πολύ περισσότερο μάλλον, εάν χτύπα ξύλο που θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει, αλλά λέμε ότι πέστε ότι υπήρχε και ένα ατύχημα ανθρώπινο. Δεν πρέπει λοιπόν σαν κοινωνία να πούμε, να ρωτήσουμε. Εγώ δεν λέω να καταδικάσουμε κανένα. Αλλά τουλάχιστον να ρωτήσουμε, να μας λύσουν τις απορίες. Μην μας λένε ότι όλα είναι καλά. Εδώ υπάρχουν οι εργαζόμενοι, οι απολυμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι λένε ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας. Δεν πρέπει να διερευνηθούν εάν υπάρχουν πράγματα θέματα ασφαλείας. Ναι, δεν ξέρω να σας πω κύριε Καλπακίδη, ποιο ήταν το πόρισμα. Ίσως ενδεχόμενα να ήξερε ο κύριος Παπάς. Ή πρέπει η εταιρεία να δημοσιοποιήσει το πόρισμα της εταιρείας και τι διαπίστοσε στον έλεγχο που έκανε, αλλά δεν ξέρω να σας πω. Υποτίθεται ότι οι θεματοφύλακες της ασφάλειας του κόσμου είναι αυτοί οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους. Και ποιοι κάνουν τους ελέγχους, στην προκειμένη περίπτωση το κράτος, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και σε άλλο εργοστάσιο, σε πρώτο βαθμό από την αντιπεριφέρεια. Αυτοί λοιπόν που είναι επιφορτισμένοι με το να κάνουν τους ελέγχους πρέπει να τους κάνουν. Και δεν είναι υπέρ κανενός, ούτε του εργαζόμενου, ούτε των εργοδοτών. Είναι υπέρ της ασφαλείας. Διότι και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι μέσα, εάν δεν τήρουν τα μέτρα ασφαλείας, κινδυνεύουν και αυτοί να πάθουν ατύχημα. Δεν πάει κανείς να δουλέψει και να τον φέρουν νεκρό. Και να αφήσει πίσω οικογένεια, εν ονόματι του οποιοδήποτε κέρδους. Αυτά και για την επίθεση που μου έκανε η εταιρεία, το θεωρώ ότι ήταν μια ατυχή στιγμή, η ανακοίνωση την οποία βγάλανε, και περιμένω να βγούνε τα αποτελέσματα, να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα ελέγχου, για το πώς έιλυνε η πυρκαγιά. Όσο για τα ΣΕΤΑΜΕ, κύριε Κουνάκο, τα οποία δεν εφαρμόστηκαν, ήταν διότι από ένα σημείο και μετά, διαπιστώθηκε ότι η φωτιά είχε περιοριστεί μεν, και ότι ήταν ελέγχσιμη για να την σβήσουν. Δεν χρειάστηκε να γίνει η ενεργοποίηση των ΣΕΤΑΜΕ, διότι ήταν εκεί και ο κύριος Κεβράκης, ο οποίος θα αποφάσιζε αν θα εφαρμοστούν ή όχι. Τώρα, κύριε Βέρο, για τη συνενδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου πράγματι, από την 1η Μαΐου, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν τα μέτρα, θα είναι πλέον διαζώσεις τα Δημοτικά Συμβουλίου. Κύριε Δήμαρχε, με συγχωρείτε, και περιμένουμε την εγκύκλειο του Υπουργείου Συντερικών για να φράξουμε ένα λόγο σου. Ωραία. Αλλά το πιο πιθανό, θεωρώ ότι θα είναι το να γίνουν, αλλά έχετε δίκιο. Τώρα, για το αντίγραφο του συμφωνητικού, φυσικά και φρασικά, θα σας το δώσω κύριε, δεν είναι κρυφό, θα το δείτε κύριε Βέρο, και για το έκτακτο οικονομικό βοήθημα αυτόν που το δικαιούται, θέλω να τοποθετηθεί ο κύριος Λεωνίδας Παπάσιμπ. Κύριε Πατόλια, νομίζω για την ασφάλεια στα πετρέλαια, το είπαμε, να μην ξαναπούμε. Και την αρετσού, δεν ξέρω, θα το δω για το ποσοστό αυτό που λέτε, και πότε δόθηκε και θα σας ενημερώσω γι' αυτό, γιατί και εμένα με ενδιαφέρει. Και όσο για τον οργασμό και τι κρύβεται πίσω από τον οργασμό, ο οποίος γίνεται που γυρίσατε στις γειτονιές, χωρίς μελέτη, δεν νομίζω ότι για να κόψουμε χόρτα χρειάζεται μελέτη. Λοιπόν, επειδή κάνουμε μια προσπάθεια ευπρεπισμού, σε όλη την πόλη και σε όλες τις κοινότητες... Μήνα και με συγχωρείς, δεν... Δεν πειράζει, κατάλαβα, το είπατε, εντάξει. Ήθελα να πω ότι λίγο να σας κουρδίσω κι εγώ. Α, εντάξει. Ευχαριστώ. Κύριε Ξανθόπιλε, για τα δρομολόγια της θερινής περιόδου, νομίζω ότι ο κύριος Μηντζάκης θα σας αναφέρει για τη συναντήση, για τι διαιμίφθει στη συναντήση αυτή, τόσο με το υπεραστικό όσο και με το αστικό κτέλ. Για την οικοδομική δεν θυμάμαι. Α, η νομιμότητα. Προφανώς αναφερόσασταν το πρώτο θέμα που μου θέσατε, η νομιμότητα για το Συμβούλιο Επικρατίας. Και πάμε τώρα για το περιβόητο καμπαναριό, το οποίο έχει τόσο χυθεί, τόσο δάκρυ και δεν λέω για σας, ενώ από άλλους, ότι είναι εξαφανισμένη από το Γενικό Πολοδομικό και όλα αυτά ότι ξεχάσαμε, ο κακός Ιμιτζής και ο κακός Μουριάρης ξέχασαν να έξω τα νεκροταφεία και όλα αυτά τα γλαφυρά που ακούγονται αυτές τις μέρες. Μου δώσατε, όμως, μια ευκαιρία για να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Σας ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή την μπάσα. Για να ξέρουμε δηλαδή και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι. Από το 1990 που έγινε το πρώτο Πολοδομικό για το Περιάλη, όλη εκείνη η περιοχή, καταρχήν θα έπρεπε, από τη στιγμή που υπήρχε νεκροταφείο, γύρω από την περιοχή αυτή, σύμφωνα με τον νόμο που υπήρχε εκείνη την εποχή, και σε μια απόσταση 250 μέτρων, να μην υπάρχει οικοδομικό τετράγωνο. Καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα τα λεφτά τα οποία έπρεπε να δοθούνε για αποσημειώσεις ήταν τεράστια. Και μάλιστα σε μια εποχή που παλεύανε για να μπορέσει να εγκριθεί το Πολοδομικό. Έτσι λοιπόν, από τότε, και αυτό για κάποιους δημάρκους που ξεχνάνε και βγαίνουν και λένε άλλα πράγματα, είχε χαρακτηριστεί κοινόχρηστος χώρος. Το 2019 έρχεται λοιπόν το Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο, στο οποίο όπως καταλαβαίνετε ήταν αδύνατον το νοικοδραφείο αυτό όλο να είναι παράνομο και να σηκωθεί να φύγει από εκεί και να πάει στον χαλκερό. Είναι 20.000 στάθη μέσα. Τι θα γίνει με όλους αυτούς για να είμαστε λογικοί. Έτσι λοιπόν, στο Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο ο κακός οσιμητής, διότι εγώ δεν διεκδικοδάθνες για το Γενικό Πολοδομικό και αυτό σε όσους το λένε, διότι όταν το Γενικό Πολοδομικό ξεκίνησε από τον κ. Ερυφυλίδη και ολοκληρώθηκε από τον κ. Σιμητζή. Εγώ απλώς υπεγράφει τότε έγινε η τελική έγκυση του Γενικού Πολοδομικού το 2013. Έτσι λοιπόν το κακό αυτό Γενικό Πολοδομικό που έχει ξεχάσει πολλά πράγματα το χαρακτήρησε ως μνημιακό πράσινο. Είναι ένας όρος πολοδομικός που σημαίνει ότι το νεκροταφείο αυτό μέσα είναι ένα μνημείο για την πόλη. Έτσι λοιπόν έχει χαρακτηριστεί για να μην μπορεί να ξυλωθεί. Αυτή τη στιγμή ο νόμος ο οποίος ίσχυε το 1990, το 2019 άλλαξε και αντί για τα 250 μέτρα είναι 50 μέτρα πλέον πέρις του νεκροταφείου. Αυτή τη στιγμή θα δούμε στο καινούριο Γενικό στην τροποποίηση που θα γίνει του καινούριου χωρικού, θα δούμε αν θα πρέπει να το χαρακτηρίσουμε πλέον νεκροταφείο. Έχουμε τα λεφτά να αποζημιώσουμε όλους αυτούς σε μια κτήνα 50 μέτρων. Άμα τα έχουμε να το κάνουμε, αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε. Όσο για την όταν πλέον εάν χρειαστεί επέκταση, τότε πλέον θα πάμε εκεί που το έχουν χωροθετήσει, δηλαδή στην περιοχή του Χαλκερού. Και ερχόμαστε λοιπόν στο καμπαναριό στο οποίο έχουμε ανακαλύψει την μεγαλύτερη παράβαση του κόσμου. Ερωτήθην από τον σεβασμιότατο εάν μπορούνε να κάνουνε καμπαναριό. Μου δείξανε και το σχέδιο, είπα ευχαρίστως. Και ευχαρίστως γιατί, διότι η εκκλησία πιστεύει, κάποιος δεν πιστεύει. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι πιστοί. Υπάρχουν άνθρωποι που για αυτούς η πίστη είναι πάνω από όλα. Συνεπώς δεν έχει σημασία εμείς αν πιστεύουμε, αν είμαστε χριστιανοί, αν είμαστε μουσουλμάνοι, ή οτιδήποτε, οι άθεοι. Και δεν το λέω για μένα γιατί πάλι θα βγουν κάποιοι και θα πούν ο άθεος που λέει αυτά που λέει. Συνεπώς το καμπαναριό μας πείραξε. Είναι τόσο σοβαρό. Αν θεωρούμε ότι είναι η ύψη στην πολυοδομική παράβαση, ας το πούμε εδώ. Λοιπόν, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είναι μια όμορφη κατασκευή η οποία γίνεται, μια κατασκευή η οποία θα εξυπηρετήσει και όλο το χώρο του νεκροταφείου και αντί να πούμε ευχαριστώ στον σεβασμιότατο για αυτό που κάνει, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να τον εγκαλέσουμε. Και μάλιστα, του το είπα φυσικά, λέω σεβασμιότατε μην ανησυχείτε, θέλουν να χτυπήσουν το γκάιδαρο και χτυπάνε το σαμάρι. Λοιπόν, εγώ είμαι ο στόχος, δεν είστε εσείς, μη στεναχωριέστε. Διότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για νομιμότητες και βγούμε έξω και αρχίσουμε και μετράμε για νομιμότητες και πολλοί από εμάς, κύριε Ξανθόπουλη, δεν αναφέρομαι σε σας πάλι, μην παρεξηγηθείτε, διότι, λοιπόν, και πολλοί από εμάς οι οποίοι κόπτονται για την νομιμότητα και δούμε τι έχουν κάνει, θα δούμε τότε ποιος θα μιλάει. Αλλά δεν κοιτάζουμε την καμπούρα μας, κοιτάζουμε την καμπούρα του άλλου πάντοτε. Λοιπόν, κύριε Κουνάκο, εδώ τώρα λίγο θα σας μαλώσω εγώ. Αφού βλέπετε έναν τύπο ο οποίος αφήνει μπάζα στους κάδους, δεν παίρνετε τον αριθμό να του τραβήξουμε μια... διότι αλλιώς δεν πρόκειται να καταλάβουν, αυτός θα το ξανακάνει. Ούτε λύση είναι να μικρένουμε τους κάδους, διότι αυτός, και στο μικρό κάδο ακόμη, θα πάει να ρίξει. Και όχι μόνο αυτό, θα τα βγάλει γύρω-γύρω. Πρέπει και εμείς λίγο, που το κάνουμε για όνομα του Θεού, δεν ρίχνω μομφή σε κανένα, αλλά πρέπει λίγο να βοηθούμε, όταν βλέπουμε, να βοηθάμε τέτοις περιπτώσεις. Δεν είναι ρουφιανιά. Τώρα, το να ζημιωθεί ο δήμος κατά ένα εκατομμύριο, κύριε Μαυρίδη, νομίζω, το εξήγησα, το ξεπερνάω. Θεωρώ ότι είναι λάθος υπολογισμός δικός σας. Κύριε Γουνελά, για το δημοτικό χρήμα, να ξέρετε ότι το σέβομαι και με το παραπάνω. Και να είστε ήσυχος, να μην καταλαβαίνετε, να μην καταλαβαίνετε, να μην καταλαβαίνετε, και να είστε ήσυχος, ότι ο σεβασμός του δημοτικού χρήματος γίνεται και όπως πρέπει να γίνει. Ίσα ίσα με κατηγορούν, ότι δεν δίνω πολλά χρήματα σε αυτούς που έρχονται και ζητάνε, επιχωρηγήσεις, ομάδες, κτλ. Μάλλον τσιγγούνι με χαρακτηρίζουν, παρά ότι δεν υπολογίζω το δημοτικό χρήμα. Όσο για την δωρεάν που έκανε πραγματικά, με ρώτησαν οι ΔΕΣΦΑ, εάν θέλουμε ένα ανοιχτό γυμναστήριο ή μια παιδική χαρά. Και επειδή πράγματι είναι η νέα μόδα και ο κόσμος έχει ανάγκη της άθλησης, είπαμε να γίνει ένα γυμναστήριο. Και στις σκέψεις μας, είναι να γίνει και ένα αντίστοιχο στον χώρο της καλαμίτσας, στον ανοιχτό χώρο της καλαμίτσας, διότι και εκεί πηγαίνει πάρα πολλούς κόσμος για να γυμνάζεται. Κύριε Καλπακίδη, γιατί δεν έχουμε υπογράψει, έτσι είναι κύριε Παπαδόπουλη, δεν έχουμε υπογράψει παραλαβή για τον ΤΑΠ, ότι ολοκλήρωσε τις εργασίες. Για την λαϊκή των κρινίδων και για τον κανονισμό και για τη διαβούλευση, η οποία φυσικά πρέπει να γίνει τόσο με τους καταναλωτές όσο και με την αγορά, έχουμε συνονοηθεί και με τον Πρόεδρο και με τον κύριο Παπαδόπουλο με την πρώτη ευκαιρία να γίνει πλέον μια ανοιχτή διαβούλευση για το που πρέπει να γίνει το μπαζάρι. Έχει αποκλειστεί από μένα πάλι, θα μου πείτε δεν μιλάω εγωιστικά, αλλά το θεωρώ ότι έχει γίνει μια προσπάθεια να εξορραλιστούν κάποια πράγματα στις κρινίδες. Δεν μπορούμε να ξαναμπούμε πάλι μέσα εκεί που ήταν και να καταστρέψουμε διότι πήξε και αυτή η πρόταση να χαλάσσουμε τα παρτέργια για να μπορούν να γίνουν οι λαϊκοί. Υπάρχουν δύο χώροι, ο ένας χώρος θα μας τα πει όμως καλύτερα ο κύριος Παπαδόπουλος για να μην ο οποίος και τα ξέρει και θα γίνει όμως διότι υπάρχουν αντιρήσεις και από τη μία και από την άλλη πλευρά θα γίνει όμως αυτή η διαβούλευση γιατί πρέπει να τελειώνει το θέμα. Κύριε Δημαρχέ, δύο διευθυνήσεις αν σας είναι εύκολο. Όσον αφορά τα πετρέλαια, όπως είπατε πολύ σωστά και εσείς ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι η ασφάλεια όλων, είτε πολιτών, συμπολιτών μας, είτε εργαζομένων. Αυτό που ρώτησα είναι αν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε το πόρισμα, αν υπάρχει δυνατότητα, όχι να λύσουμε εμείς το πρόβλημα, αν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε το πόρισμα της υπηρεσίας των υδρογων ανθράκων και αν υπάρχει πρόβλημα αν αυτό, αν υπήρχαν δηλαδή κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουν, αν έχουν γίνει. Το ένα κομμάτι είναι αυτό. Και αν έχει αρμοδιότητα ο Δήμος να ορίσει ανεξάρτητο φορέα ελέγχου. Αν υπάρχει δυνατότητα από τον Δήμο και αν προβλέπεται, αν είναι δηλαδή μέσα στις αρμοδιωτές του. Όσον αφορά τον TAP, αυτό που ήθελα να πω είναι το εξής, ότι υπάρχει στη νομοθεσία νόμος που λέει ότι τα βαρέα οχύματα για να περάσουν από κάποιο δρόμο πρέπει ο δρόμος να έχει τις προδιαγραφές. Από κει που λοιπόν που περνούσανε τα μηχανήματα του TAP, δεν γνωρίζουν αν υπήρχαν οι προδιαγραφές και έχουν χαλάσει οι δρόμοι. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποιος είτε από την τεχνική υπηρεσία είτε κάποιος μηχανικός που μπορεί να μας πει να του υποδείξουμε τους δρόμους που έχουν χαλάσει και να μας βγάλει ένα πόρισμα για το αν υπήρχαν οι προδιαγραφές στο όχι ή όχι και να ζητήσουμε από κει και πέρα από το TAP να φτιάξει τους δρόμους. Αυτό. Ωραία. Πάντως την παραλαβή, γιατί πρέπει να υπογράψουμε για την παραλαβή ότι όλα είναι καλώς δεν έχει γίνει ακόμα. Και όσο γι' αυτό θα δούμε δηλαδή να πάει ένας μηχανικός να δούμε αυτό που λέτε που εγώ δεν την ξέρω αυτή η νομοθεσία και θα ήθελα να μου τη δώσετε για να υπάρχει ένα πάτημα όπου πρέπει να ξαναεπέμβει. Και μια και είπατε για TAP έξω από τις ερωτήσεις τις οποίες βάλατε για να ξέρει το σώμα πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο της ίδρυσης. Υπάρχει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η περιβαλλοντική μελέτη, η έκρηση της περιβαλλοντικής μελέτης. Επειδή έχουμε κάνει παρεμβάσεις και πολιτικές πλέον και ενδιαφέρεται και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου είναι κάτι το οποίο το τρέχουν οι υπηρεσίες για να τελειώσουν. Παράλληλα έχουνε τελειώσει όλες οι μελέτες έχουνε συνταχθεί αυτή τη στιγμή γίνεται ένας τελευταίος έλεγχος γίνεται η σύνταξη του τεύχους δημοπράτησης και θα σταλεί πλέον και χωρίς τους περιβαλλοντικούς όρους θα σταλεί στο ημεπερά για να παίρνει σειρά αν και το έργο είναι μέχρι τον Ιούνιο δηλαδή οι εγκρίσεις των έργων αυτόν είναι μέχρι τον Ιούνιο. Εμείς όμως θα το στείλουμε από τώρα για να αρχίσει να παίρνει σειρά. Εμπεριπιστώ ότι θα γίνει η χρηματοδότηση μισό έργο δηλαδή από το ημεπερά και τα άλλα μισά χρήματα από τον ΤΑΠ αυτό για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε. Λοιπόν, κύριε Παπαδόπουλε... Ας πω ρε κύριε Δήμαρχε μια διευκρινή σε από τον κύριο Βέρο. Δεν ήθελα κύριε Δήμαρχε να σας διακόψω, περίμενα να τελειώσετε αλλά μου δημιουργήθηκαν κάποιοι προβληματισμοί και θα ήθελα να μου διευκρινίστε να με επιβεβαιώσετε ή να με διαψεύσετε όσο αφορά με το συγκεκριμένο έργο που γίνεται στον Ιερό Ναόν των Αγίων Θεοδόρων κάτω στα Δημοτικά Νεκροταφεία. Όλοι ξέρουμε ότι η Μετροπολογία, η σημερινή κυβέρνηση έδωσε τη διαχείριση των Ιερών Ναών των Δημοτικών Νεκροταφείων στις Ιερές Μητροπόλεις και ο λόγος ήταν πολύ απλά της οικονομικής κατάστασης της κρίσης αλλά και της υγειονομικής κρίσης. Η πλειοψηφία των πολιτών επέλεγε τελικά οι τελετές των κηδιών να μην γίνονται στις εκκλησίες των ενοριών αλλά στις εκκλησίες των Δημοτικών Νεκροταφείων. Και προφανώς το έκανε, θέλω να πιστεύω, η σημερινή κυβέρνηση ώστε να στηρίξει οικονομικά της Ιερής Μητροπόλης. Όμως, έδωσε τη διαχείριση όσα εκείνη την περιουσία και διαψεύστε μου, όσα εκείνη την περιουσία ο Ιερός Ναός των Νεκροταφείων μας και των Νεκροταφείων όλων των Δήμων συνεχίζουν να ανήκουν στους Δήμους. Άρα, όταν γίνεται ένα έργο πρέπει και ο Φίλι και μπράβο που αποφάσισε και είπε ότι η Ιερά Μητρόπολης, η δικιά μας Φιλίππονα, Απόλεως και Θάσου ότι ξέρετε να αναλάβω εγώ το κόστος του έργου. Ωραία, πολύ ωραία μέχρι εδώ. Μα και λογικό, διότι τα έσοδα από τις θελετές και από την εκκλησία τα παίρνει η Ιερά Μητρόπολης. Όμως, θα έπρεπε και θεωρώ ότι μάλλον έγινε, ζήτησε την έγκριση του Δήμου. Όμως, κύριε Δημαρχέ, πείτε μου εάν για τον ΑΒ λόγο. Τώρα έχω και ανοιχτό το μικρόφωνο, αλλιώς δεν θα ακουστώ. Υπάρξει μια καταγγελία. Συγγνώμη για την έκφραση. Θα μιλήσω σε αυτό που λέει ο λαός. Θα την πληρώσει ο Δήμος. Καταλαβαίνετε τι λέω. Και θεωρώ ότι είναι και λάθος ο Δήμος να κάνει το όποιο έργο σε ακίνητη περιουσία του με τον τρόπο που το κάνει. Μέχρι εδώ δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Δηλαδή, εκτίθεται. Αυτό θέλω να πω. Βλέπετε ότι δεν ήμουν από αυτούς που έθεσα το θέμα. Αλλά, κύριε Δήμαρχε, θεωρώ ότι δεν είναι κακό που γίνεται. Θα έπρεπε να γίνει, ενδεχομένως εδώ και πολλά χρόνια. Καλώς πήρε την πρωτοπουλία ο σεβασμιότατος. Οι ιερά μητρόπολοι στο Πληρώνιο, αλλά να μην μένουν εκτεθειμένοι. Εγώ νομίζω καταλαβαίνουμε. Και πείτε μου αν έχω άδικο σε αυτά που είπα προηγουμένως. Γιατί είναι δικιά μας αυτήν την περιουσία. Σωστά, κύριε Δήμαρχε. Σωστό. Έχετε δίκιο σε αυτό. Αυτό δεν αλλάζει. Και φυσικά και με ρωτήσανε εάν μπορούμε να το κάνουμε και μου δείξανε τα σχέδια. Αλλά νομίζω ότι σας εξήγησα κάποια πράγματα στην αρχή. Και θεωρώ ότι μπορούμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο. Κι εγώ είμαι χριστιανός ορθόδοξος. Για να μην... Επειδή είπατε κάποιοι μπορεί... Εντάξει, και δικαίωμα του καθενός. Αλλά εγώ δεν έχω να χρύψω τίποτα. Εγώ είμαι χριστιανός ορθόδοξος. Για να μην δημιουργούνται και άλλες εντυπώσεις. Όχι, όχι. Επειδή όλοι από εκεί θα περάσουμε. Ας περάσουμε στο δυνατό πιο αργά. Δεν το είπα γι' αυτό. Γιατί κάποια στιγμή, σε αποστροφή του λόγου μου, πάλι έτσι, διότι, ξέρετε, δεν απευθυνόμαστε μόνο σε όσους είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι. Υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι δεν πιστεύουν. Και είπα λοιπόν, είτε πιστεύει κάποιος, είτε δεν πιστεύει. Και αμέσως μου δώσανε την ρετσινιά του άθεου. Το είπα. Διάλειμμα του φουβέλε, ότι εσείς δεν είστε. Κύριε Παπαδόπυλε. Λοιπόν. Για τη λαϊκή έγιναν διάφορες συνεργαίες στο προηγούμενο διάστημα. Συναλλητηθήκαμε και με το Σύλλογο, και ο δήμαρτς με το Σύλλογο, και ο Σύλλογος, ο υπορικός εννοώ, με τους πασαρζίδες, όπως λέμε τους συμμετέχωνες στη λαϊκή αγορά. Έγιναν κάποιες ενέργειες. Η επόμενη εβδομάδα θα περάσει και το τοπικό συμβούλιο θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για να κλείσουμε αυτό το θέμα που μας ταλανίζει εδώ και πολλούς και πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι θα κάνουμε και την γρήγορα, θα κάνουμε και τη λαϊκή συνέλευση που εκκρεμεί από την πριν τον κορονοϊό εποχή, όπως και σε κάποια άλλα χωριά. Θα είναι μίζον θέμα και αυτό το οποίο θα συζητήσουμε. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι τρεις προτάσεις. Αυτή, είναι εκεί που βρίσκεται στην οδό Κεφαλινίας, μία άλλη στην οδό 28ης Οκτωβρίου και μία ακόμη στην Ερμού. Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις. Πολύ γρήγορα θέλουμε να το κλείσουμε το θέμα γιατί μας ταλανίζει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αυτά. Πρόεδρε, μια απάντηση στον κύριο Ξανθόπουλο. Καλησπέρα κύριε Μουντσάκη. Να σας πω ετσι ενημερωτικά ότι με κτέλ, αστικά, υπεραστικά και ταξί, έγιναν τρεις συναντήσεις. Στις πρώτες συναντήσεις, οι σκέψεις αυτών, ήταν να αυξήσουν τα κόμιστρα και τα εισιτήρια από τη στιγμή που αυξήθηκαν και τα καύσιμα και επίσης να μειώσουν τα δρομολόγια. Συζητώντας, καταφέραμε σε πρώτη φάση να πω να μην αυξηθούν τα κόμιστρα και τα εισιτήρια και επίσης, να μην μειώσουν δρομολόγια. Αυτό ήταν πολύ βασικό. Το αν θα συνεχιστεί αυτό από εδώ και στο εξής, θα εξαρτηθεί και από τους συνδημότες μας. Αν αυτοί πιστούν, να χρησιμοποιούν τα αεροφορία, αστικά, υπεραστικά και ταξί, και να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο, να κρατήσουν τα αυτοκίνητά τους στις γειτονιές ή στα χωριά. Εάν δεν πιστούν, οι συνδημότες μας, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τότε και τα δρομολόγια θα μειωθούν και θα έχουμε και αύξηση των εισιτηρίων. Πιστεύω όμως ότι, από τη συζήτηση που έγινε, θα γίνει μια καλή προσπάθεια έτσι ό,τι να πιστούν οι συνδημότες μας. Πρόεδρε. Έχουμε ολοκληρώσει, κύριε Δήμαρχη. Όχι, πρόεδρε, κι εγώ έχω δυο απαντήσεις. Ο κ. Σταυρίδης. Πρόεδρε. Σας ακούμε, κ. Σταυρίδης. Σας ακούμε, κ. Σταυρίδης. Για τον κ. Παπαδόκουλο Μάκη, για την ερώτηση, για την εργαζόμενη, έμαθα κι εγώ για τη δημόσια κατακελία. Η συγκεκριμένη κυρία είχε προσελευτεί με τις περιπτώσεις COVID, 8 μήνες. Ανανέωσε, σύν, 3 μήνες και τους τελευταίους δύο μήνες πραγματικά υπέβαλε την παρέτησή της. Οι λόγοι όμως δεν είναι αυτοί πραγματικά. Δεν θέλω να... να αναλύσω όλους τους λόγους να μην εκθέσω τη συγκεκριμένη κυρία, αυτά που έχω μάθει από το προσωπικό και από το προϊστάμενο. Το μόνο που θα πω είναι το σοβαρότερο, το οποίο ισχυρίστηκε, είναι πως δούλεψε Σάββατο. Αυτή η υπηρεσία, για να πάει καλά και σύμφωνα με τον κανονισμό, δουλεύει και Σάββατο και Κυριακή. Αν δεν δούλευε Σάββατο και Κυριακή, η υπηρεσία δεν θα βλέπαμε αυτή την καθεριότητα που υπάρχει στην πόλη. Το μόνο πρόβλημα το οποίο έχει πει και στον προϊστάμενο, είναι αυτό. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Έτσι και αλλιώς οι προσλήψεις ήταν να ανεβούνε στις βαρέλες, σε ανάγκη, όταν θα προκύψει COVID. Πολλές είναι οι περιπτώσεις COVID κάτω στην υπηρεσία, οπότε υποχρεωτικά έπρεπε να ανεβεί και η συγκεκριμένη κυρία να δουλέψει Σάββατο. Δε θα το συνεχίσω για να μην εκθέσω τη συγκεκριμένη κυρία. Όσο μπήκαν τον κ. Κουνάκο, δεν ξέραν εννοεί τους ιδερένιους μεγάλους κάδους. Αυτούς έχουμε αποσύρει από την αρχή που έχουμε αναλάβει τη διοίκηση. Αν ο εννοείς τους μικρούς, γίνεται συχνά αυτό, το κυνηγάμε. Ξέρετε, είστε και στην Επιτροπή Ενστάσεων, τα πρόστιμα τα σχετικά πέφτουν, δεν μειώνονται και θα συνεχίσουμε έτσι. Ευχαριστώ. Κύριε Σταυρίδη, στις παρκίδες υπάρχουν, σας λέω ότι υπάρχουν. Εχθές τους είδα που αφήνανε, όπως και στην Τόσκα από πάνω υπάρχουν. Κι αυτός εκεί ο χώρος είναι χώρος που δέχεται τέτοια απορρήματα. Ρωτήστε τον επόπλησές, θα σας πει. Για να διευκρινίσουμε, τι εννοείται μεγάλους κάδους, τους πράσινους, αυτούς που έχουν και στην Κόλλη. Τους 1500 και τους 1200. Αυτοί έχουν αποσυρθεί, ίσως να ήταν από ιδιότητες, οι οποίοι κάναν κάποιες δουλειές και βρήκανε χώρο και τα πετάξαν. Αυτούς έχουμε αποσύρει από την πρώτη μέρα. Γιατί ακριβώς είναι αυτό που λέτε γινόταν, η δημιουργή ήταν ένας συνεχώς ένας κουπιδότοπος. Δηλαδή στην Τόσκα από πάνω εδώ στον Αμερικάνης Πολυκατοικίες, δεν είναι η Κάδη. Όχι, δεν είναι η δική μας. Η δική μας γράφουν ο Δήμος Καβάλλας. Κύριε Σταυρίδη, το ξέρω ποιο είναι η Κάδη του Δήμου Καβάλλας. Σας λέω ότι αυτή τη στιγμή πάνω από την Τόσκα, πάνω από την Τόσκα δεξιά, έχει δύο κάδους δικούς μας. Θα το δω αύριο, αφήστε με τότε, μήπως έχει αλλάξει κάτι για να συνημερώσει. Προχωρούμε στο πρώτο έκτακτο θέμα, το οποίο αφορά... Ο κ. Μαύρης ζήτησε για λίγο τον λόγο, για 30 δευτερόλεπτα, παρακαλώ. Κύριε Δήμαρχε, μπορούμε να συνηνωηθούμε. Έχω μάθει στα 22 χρόνια να συνηνωούμε με όλους εδώ μέσα. Από τον κ. Ποτόλια, να μην πω και πιο αριστερά και πιο δεξιά. Άλλωστε αυτός είναι και το ωραίο της όλης υποθέσεως, να μπορούμε να συνηνωούμεθα. Όταν σας έδισα το θέμα για την παραχώρηση της Καραμίτσας, το πήγα λίγο έτσι για το θέμα της οικονομικής επιτροπής, δηλαδή καλώς, νόμιμο, κανένας δεν το αφήσει και αυτό πράγμα. Αλλά σας έδωσα και ένα έναυσμα, να ανακαλέσετε αυτό το οποίο είχα δει στο προηγούμενο συμβούλιο, και εγώ οποιοδήποτε θέμα πιστεύω ότι δεν θα έχει τύχει της ομόφωνης απόφανησης του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν θα το εισαγάγω στο σώμα. Ήθελα να σας φέρω στην ανάγκη να το ανακαλέσετε με τον δικό σας τον τρόπο. Γιατί το λέω αυτό και έρχομαι στην καρδιά του θέματος. Που ήταν το κακό το θέμα να το φέρετε από την οικονομική ως μίζο, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφάσει. Δεν δέχομαι με κανέναν τρόπο ότι όσοι δήμαρχοι πέρασαν από την πόλη, ότι βάλανε κάποια δεκάδα στην τσέπη τους, ακούμε τα πιο τρελά στην κοινωνία, ότι δεν θέλουν το καλό της πόλης κτλ. Δεν το δέχομαι με τίποτε. Εγώ πιστεύω όλοι οι δήμαρχοι και όλοι οι συναδεκτοί που είμαστε εδώ μέσα, ο καθένας με τον ρόλο του, θέλουμε το κακό, το καλό με συγγραφή και την ανάπτυξη αυτής της πόλης. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις. Αυτό είναι πολύ θεμητό και να το δεχτούμε, όμως, αν δεν το φέρατε στο δημοτικό συμβούλιο, δεν νομίζω και είτε λέγαμε, είτε όχι, εσείς θα εκτιθέστε. Δεν υπήρχε τέτοιο θέμα να εκτεθείτε. Θα λέγατε, με συγχωρείτε πάρα πολύ, εγώ κύριε, σας το έφερα, σας επαραίτησα όλα αυτά και εσείς αποφασίσετε και έχει και την ευθύνη, διότι μετά από εσάς, σε ένα μισχρό, μπορεί να είστε εσείς, μπορεί να είναι κάποιος άλλος. Πως τί όμως το αποφύγατε αυτό το πράγμα. Λιγάκι είναι ακόμψο. Δηλαδή αυτό που μας διαβάζει για τον κ. Παπαστεριού και τον π. Παπαστεριού, εντάξει. Ξέρω ότι ο συγκυμπράς, νομίζω, δεν έχει και πρόβλημα άλλωστε. Ξέρω ότι όλοι οι δήμαρχοι που είναι στη θέση τη δική σας, τους βολεύει αυτή η κατάσταση. Το έκανε η πολιτεία να υπάρχει λειτουργικότητα και τα λοιπά. Εγώ όμως περιμένω από τον δήμαρχο της πόλης μου τι. Κύριε, ναι μεν μου δίνει το δικαίωμα αυτόν όμως. Θα το εφαρμόσω, αλλά σε σοβαρά θέματα θα τα ισογράγω στον δημοτικό συμβούλιο, το κυρίαρχο όργανο να αποπασίσει. Αυτό το περίμενα, ηλικρινά, πως για άλλα θέματα να τα προωθήσετε για το καλό της πόλης, για το συμφώνι της πόλης, για τους πολίτες αυτούς του δήμου. Εγώ ευχαριστώ κ. Μαυρίδη. Θα το διευκρινήσω για μία ακόμα φορά, ποιος είναι ο λόγος που δεν το έφερα στον δημοτικό συμβούλιο. Απόψη ότι εντάξει ρε αδερφέ, εγώ το έφερα, αλλά δεν το ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο. Τι να κάνω, εγώ είμαι ο καλός, αλλά αυτή είναι η κακή. Λοιπόν, αυτό δεν θέλω. Θέλω να παίρνω τις αποφάσεις, το βάρος των αποφάσεων είναι στη διοίκηση. Διότι αυτή τη στιγμή, εγώ δεν θέλω να αφήσω σε κανέναν, είτε είναι κάποιος άλλος, είτε είμαι εγώ, δεν θέλω να αφήσω, που θεωρώ ότι θα είμαι εγώ, αλλά τέλος πάντων ας μείνει με εγωιστής, όποιος είναι την προηγούμενη φορά, δεν θέλω να αφήσω μία εκραιμότητα. Και ποια θα είναι η εκραιμότητα, μάλλον, όχι μία εκραιμότητα, ότι θα έχει χαθεί μία ευκαιρία. Διότι οι ευκαιρίες στη ζωή, ξέρετε κύριε Μαυρίδη, δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα. Άλλοτε είναι λίγο καλύτερας, άλλοτε είναι λίγο χειρότερας, αλλά όμως οι ευκαιρίες κάποια στιγμή τελειώνουν. Εάν λοιπόν, εάν εσάς δεν σας πειράζει, αν το έπαιρνε κάποιος ιδιώτης, που σε τελική ανάλυση ενδεχόμενα να μην με πειράζε και εμένα, αν μου λέγανε καλά να σε πειράζει να το πάρει ο ιδιώτης, θα σου έλεγα όχι. Όμως δεν ξέρω πώς θα το διαχειρίζεται. Μα εφτά χρόνια δεν το πήρανε, δήμαρχε. Κύριε Παπαδόπουλε, γιατί άνοιγε το μικρόφωνο. Κύριε Παπαδόπουλε, γιατί άνοιγε το μικρόφωνο. Το ότι δεν το πήρανε, δεν πειράζει κύριε Παπαδόπουλε. Λοιπόν, το ότι δεν το πήρανε εφτά χρόνια δεν σημαίνει τίποτε. Ξέρετε πολύ καλά ότι το πρώτο καιρό υπήρχανε μέσα κάποιοι. Επίσης, το πρώτο καιρό υπήρχαν τα θέματα με τα πρόστιμα από τα άλλα διωμέν, αλλά υπήρχε αυτό το οποίο και η ΕΤΑΡΠ ψαχνότανε. Όταν λοιπόν διευκρινίσανε όλα αυτά τα θέματα, ξέρανε τι θέλουν να κάνουνε. Και ότι αν συνομιλούσαμε τόσο καιρό και δεν βάζανε μέσα ιδιώτης, οφείλεται σε δύο λόγους. Ένας είναι η καλή σχέση πλέον που είχα αποκτήσει μαζί τους και το δεύτερο ήταν οι πιέσεις που ίσως ήταν και το μεγαλύτερο. Οι πιέσεις που δεχόντουσαν από τους τοπικούς βουλευτές για να παραχωρηθεί στο θύμο. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν το δώσανε εφτά χρόνια. Και δεν είναι επιχείρημα, κύριε Παπαδόπουλ, δεν το πήρανε εφτά χρόνια. Τι να κάνουμε. Κάποια στιγμή γίνεται. Αυτός ήταν λοιπόν ο λόγος διότι κύριε Μαυρίδη είστε άνθρωπος που είστε ειλικρινής. Πείτε μου σας παρακαλώ με το χέρι στην καρδιά. Θεωρείτε ότι είχαμε βγάλει απόφαση θετική. Θα μην κρυφόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας για δημοκρατικότητα. Και δεν νομίζω ότι σας έχω δώσει δείγματα ότι δεν έχω δημοκρατικές απόψεις. Όμως στην προκειμένη περίπτωση έπρεπε να πάρω μία απόφαση για να τελειώνει το θέμα. Εμένα θα βρίζουν, δεν θα βρίζουν εσάς. Αλλά πιστέψτε με ότι ο δήμος δεν θα μπαίνει μέσα αυτά τα χρήματα τα οποία ακούγονται. Που ούτως ή άλλως τα δίναμε. Δεν δίναμε χρήματα κάθε χρόνο για να φτιάξουμε την ακτή. Τα δίναμε. Δήμαρχε μπορώ λίγο να μιλήσω πάνω σε αυτό που λέτε. Για να συνονιηθούμε σας παρακαλώ. Πολύ δεν είναι δύο αντιπαραθείς σε αυτό. Τα δίναμε αλλά τώρα δήμαρχε δεν είναι δικιά μας. Είναι ψευτο υποχείρημα αυτό. Δεν είναι δικό μας. Θέλετε να δώσετε τα λεφτά και το αποφασίσατε εσείς. Αυτό θέλω να πείτε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κύριε Παπαδόπουλε σταματήστε. Τα δίνουμε γιατί το θέλετε. Κύριε Παπαδόπουλε. Δεν απαντά σε εσάς ο δήμαρχος. Και σταματήστε να προσπαθείτε να βάλετε στο στόμα του άλλου λόγια δικά σας. Κύριε Δήμαρχε παρακαλώ να κλείσουμε το θέμα. Έχει συζητηθεί πάρα πολύ. Άλλωστε το θέμα της καλαμίτσας. Το έχετε φέρει και σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχει συζητηθεί εκτενώς. Σας παρακαλώ ας αφήσουμε τα κροκοδήλια δάκρυα. Μακάρι η καλαμίτσα να γίνει στολίδι. Να αντιχαίρονται όλοι οι καβαϊότες. Και να βγάζει λεφτά και ο δήμος και οι καβαϊότες επιχειρηματίες. Και η δέσμευσή μου πλέον και η πολιτική. Είναι ότι η καλαμίτσα σε δύο χρόνια θα είναι αγνώριστη. Θα είναι αγνώριστη και θα είναι ένα στολίδι για την πόλη. Λοιπόν, αυτό κύριε Παπαδόπλαιο. Πόσο θα κοστίζει πείτε όμως. Κύριε Παπαδόπλαιο την επόμενη φορά που θα ανοίξετε μικρόφωνο θα σας το πείτε. Δωρεάν δεν γίνεται τίποτα κύριε Παπαδόπλαιο. Και όμως σας είπα ότι δεν είναι χρήματα που θα βγούνε από τους προϋπολογισμούς του δήμου. Είναι χρήματα που θα τα πάρουμε από προγράμματα. Μπορούμε να συνονοηθούμε? Εκτός αν θεωρείτε ότι και τα προγράμματα δεν είναι, δεν ξέρω τι να πω. Όλα αυτά τα έργα τα οποία παίρνουμε κατά καιρούς, τι να κάνουμε. Είναι χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκμεταλλευόμαστε λοιπόν αυτά τα χρήματα για να μπορέσουμε να εξορραήσουμε και να φτιάξουμε καλύτερη την καθημερινότητά μας. Αυτό. Λοιπόν, μπορούμε να προχωρήσουμε. Έχουμε ολοκληρώσει πλέον τον κύκλο. Προχωρούμε στο πρώτο έκτακτο θέμα και μοναδικό. Καθορισμός των χώρων μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης αγιαλού παραλίας σε τρίτους με σύναψη μισθωτικής σχέσης και καθορισμός τιμήματος για τους έχοντες το δικαίωμα της χρήσης άνευ δημοπρασίας. Όμοροι. Ο λόγος του εκτάκτου έγκειται στο ότι συνολαγή προκύπτει από τον νόμο 49-16 άρθρο 75. Έγγραφο της κτηματικής υπηρεσίας Καβάλας σε έκτακτες ρυθμίσεις για την παραχώρηση απλής χρήσης αγιαλού και παραλίας αποκλειστικά για το έτος 2022 λόγω πανδημίας και έκτακτων συνθηκών και για την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Είμαστε όλοι σύμφωνοι για το έκτακτο και για το θέμα. Ομόφωνα. Όχι. Α, ερωτήσεις. Ο κύριος Βέρος έχει μια ερώτηση. Δύο ερωτήσεις θέλω να θέσω. Δεν είναι για το έκτακτο. Είναι παρακάτω πάνω. Λοιπόν. Ρε παιδιά, συγγνώμη συναδεφή, ζήτησα τον λόγο να κάνω κάποιες ερωτήσεις. Σας ακούμε κύριε Βέρο. Αν θέλετε τώρα να το κλείσω και να σηκωθώ να φύγω. Εντάξει πρόεδρε. Έλεος δηλαδή. Σας ακούμε κύριε Βέρο. Λοιπόν. Σε ποιον ρωτάω. Το υπογράφω κύριος Προμούσα. Στον κύριο Προμούσα. Σε ποιον ρωτάω. Σ' ακούω κύριε Βέρο. Σ' ακούω. Κύριε Αντιδήμαρχε. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής πρώτα. Στους χώρους που προτείνεται να δώσουμε την δυνατότητα τοποθέτησης για ξαπλώστες και ομπρέλες. Μένει ελεύθερος χώρος σε λουόμενους που θέλουν να μη χρησιμοποιούν. Το δεύτερο ερώτημα. Υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές αυτές που θέλουμε να δώσουμε προσαξιοποίηση με ξαπλώστες, ομπρέλες και οτιδήποτε άλλο. Διότι θα σας πω το εξής παράδειγμα. Βλέπω ότι υπάρχει συγκεκριμένη εταιρεία Αχτιτόσκα. Δυόμισι χιλιάδες τετραγωνικά. Δυόμισι χιλιάδες τετραγωνικά είναι δυόμισι στρέματα. Άρα ουσιαστικά ζητάει όλη την ακτή. Δεν πρέπει να παραμείνει ελεύθερος χώρος. Άρα και το Σύνταγμα λέει ότι οι ακτές είναι ελεύθερες και η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Όχι στο χώρο που αξιοποιεί η συγκεκριμένη εταιρεία ή όποια εταιρεία τώρα για να μην λέμε μόνο για τη συγκεκριμένη. Άρα υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης και ελεύθερου χώρου απαραίτητου για αυτούς που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Έχετε και άλλη ερώτηση. Έχω και άλλες ερωτήσεις. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Εγώ έχω να ρωτήσω μόνο το εξής. Η τιμολογική πολιτική είναι η ίδια του 2019-2020 προ-Covid. Ευχαριστώ. Και ο κ. Χανθόπουλος. Κύριε Αντιδήμαρχε, οι προτεινόμενοι χώροι που αναφέρονται στην εισήγησή σας επί των οποίων ζητάτε την έγκριση ευρωδημοτικό συμβούλιο είναι χώροι για τις επιχείρησεις που αναφέρονται που λειτουργούν έχοντας κανονικά τις άδειες που απαιτούνται εκ του νόμου. Τα μισθωτήρια συμβόλια τα οποία υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ή θα πρέπει να υπάρχουν υφίσταται για όλες τις επιχειρήσεις. Μήπως υπάρχει κάτι το οποίο ενδεχομένως δεν έχουμε υπόψη να αναφέρετε στην εισήγηση. Άλλη μία για τον κ. Βερό. Λοιπόν πολύ γρήγορα κ. Αντιδήμαρχε. Οι τιμές που προτείνετε είναι οι τιμές οι οποίες ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω αυτή είναι ερώτηση. Αν τελοποιώσετε να απαντήσω. Ναι σας ακούμε. Λοιπόν οι τιμές, κατ' αρχάς την διαρώτηση νομίζω έκανε πριν και ο κ. Παδόπουλος. Οι τιμές αυτές όντως είναι οι τιμές οι οποίες ισχύουμε την απόφαση του 2020-2043 ανθρωπανοκρατηματικού συμβουλίου. Αλλά δεν έχουν αλλάξει τιμές. Αυτό που αλλάζει σύμφωνα με το 49-16, το νόμο που ήρθε πρόσφατα, ουσιαστικά αλλάζει ο τρόπος, το καταβαλώμενο αντάλλαγμα που αποτελεί και ουσιαστικά και το τύμα καταβολής για τον εγγυαλό. Μέχρι τώρα στο υπολογιστέν καταβάλλονται το 70%, τώρα λόγω COVID θα καταβάλλουν το 65%. Για παράδειγμα είναι 1.000 ευρώ το τιμήμα, θα πληρώσω τα 650 ευρώ. Από αυτά τα 70% πηγαίνει στο ΤΟΑ και τα 30% πηγαίνει στο δημόσιο. Οι τιμές λοιπόν καθορίζονται αρχικά με τη μολογική πολιτική, σύμφωνα με την οικονομία του 2020, δεν αλλάζει κάποιος προς αυτό. Όσον αφορά τους χώρους, τους παρηχοληθέντες χώρους, αρχάς είναι σύμφωνα με τοπογραφικά που μας έχουν καταθέσει οι ίδιοι οι επαγγελματίες, αφορούν για όμορα καταστήματα. Και τουλάχιστον αυτοί που έχουν αιτηθεί μέχρι τώρα, γιατί από αυτά τα 20 που βλέπετε δεν έχουν αιτηθεί όλοι, έχουμε μέχρι στιγμής 6 οι οποίοι είναι διαιτής μισθώσης και έχουν πληρώσει ήδη την πρώτη δόση και έως τριάτη τελευταία πληρώσουν και τη δεύτερη. Μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί δύο οι οποίοι αυτοί δύο είναι τα συμβόλια τους κανονικά και όλα τα χρειάτια τους άλλους ελέγχονται, η διαδικασία είναι καταθέτουν τα έτοιμα σε εμάς, πηγαίνει στην κτηματική και ξαναελέχεται και στη συνέχεια ολοκληρώνει τη διαδικασία. Τώρα όσον αφορά την προσβασιμότητα κύριε Βέρο, από όσο γνωρίζω εκτός του συγκεκριμένου που αναφέρατε, στο οποίο δεν είναι ισχυό όντως, δεν υπάρχει προσβασιμότητα εκεί μόνο με ίσαντο, σε όλα τα άλλα υπάρχει προσβασιμότητα και ανάμεσα από τους χώρους σε αυτά τα καταστήματα υπάρχει και ελεύθερος χώρος για δουλώβονους οι οποίοι δεν επιθυμούν να μισθώσουν ο Μπρέλα. Πρόεδρε, η ερώτηση δική μου δεν απαντήθηκε. Α, απαντήστηκε στο κύριο Σάβου. Σας απάντησα κύριε Ξανθόπουλο ότι μέχρι στιγμής από τα καταστήματα αυτά που έχουν έρθει, εδώ είναι οι προκεινόμενοι χώροι σύμφωνα με αυτά τα προγραφικά που μας είχαν καταθέσει από πέρυσι. Μέχρι στιγμής όσοι καταθέσαν έτοιμα είναι κανονικά, είναι μισθωμένοι χώροι. Δεν ξέρω αν αναφέρει σε κάποιον συγκεκριμένο, ο οποίος τουλάχιστον δεν ξέρω αν προς το πρώτο θα έχει αιτηθεί. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένο, το οποίο μάλιστα είναι κυριακτησία στο δήμο. Εννοείται στο παλιό? Δεν θα σας πω αντιδήμαρχε. Είναι ένα το οποίο εκκρεμεί σε παράταση, μάλιστα σήμερα πέρασε από Επιτροπή ορισμός του μισθώματος, θα δουθεί παράταση με απόφαση δημάρχου και θα προχωρήσει σε έτιση όσοι γυμνώσαν πραγματικές αναφέροντις, γι' αυτό σας είπα δεν έχουν κάνει έτιση ακόμη όλοι. Όταν θα κάνει την έτιση θα είναι τακτοποιημένο το θέμα. Κύριε Δημαρχέ. Στην Τόσκα ήθελα να πω ότι υπάρχουν παραλίες οι οποίες όπως είναι παραδείγματος χάρη στον Μπάτι και αν είναι να με διαψεύσει ο κύριος Παδόπηλος, όπως είναι και η Τόσκα, που είχαν το δικαίωμα να έχουν έξοδο. Αυτό που ξέρω για την Τόσκα είναι ότι έχουν επιλέξει να μην έχουν έξοδο, όμως η χρήση της ξαπλώστρας και ότι έχουν βάλει πληρώνεται. Αλλά η πρόσβαση, από ό,τι ξέρω, είναι ελεύθερη. Κύριε Πρέδρε, μου υπεντρέπετε λίγο. Κύριε Δημαρχέ. Ναι, είναι έτσι όπως τα λέτε, τουλάχιστον αυτό γνωρίζω κι εγώ, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει βάλει έξοδο. Όμως ξέρετε ποιο είναι το θέμα. Το ότι αν κάποιος θέλει να μην χρησιμοποιήσει τις υπόλοιπες υποδεμές. Απλώς να πάει σε ένα κομμάτι της ακτής για να απολαύσει τον μπάνιο. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει, διότι γι' αυτό είπα προηγουμένως, 2,5 χιλιάδες και τετραγωνικά, ουσιαστικά είναι όλη η ακτή, δεν μείνει ελεύθερος χώρος και τουλάχιστον το γνωρίζω γιατί έχω προσωπική εικόνα από το προηγούμενο διάστημα. Δεν ξέρω βέβαια τώρα αν θα ισχύσει, αλλά καλό είναι όμως. Τουλάχιστον τη μεριά μας ως δήμως και πρέπει οφείλουμε να το κάνουμε αυτό. Να τους λέμε ότι πρέπει να παραμένει και κάποιος χώρος στην ακτή, προσέξτε έτσι. Κάποιος δεν θέλει ούτε τα ντούζ, ούτε τα ποδητήρια, ούτε τίποτα από τις υποδομές δηλαδή. Ναι, αν θα χρησιμοποιήσει τις υποδομές, βεβαίως να πληρώσει αυτό που πρέπει και το αναλογεί. Αλλά όταν όμως λες ελεύθερη αλλά είναι κατηλημμένη, όλος ο χώρος είναι από ξαπρόσθετες ομπρέλες και θα πρέπει ουσιαστικά σου επιβάλλει να τα χρησιμοποιήσεις. Και μάλιστα δεν είναι το θέμα, τώρα κάποιος θα πει μας πάρει την ομπρέλα όταν την βάλει δια μέσα. Το ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν επιτρέπουν. Εδώ πρέπει να το δούμε, πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Εντάξει, βεβαίως θα δώσουμε τον ανάλογο χώρο, ενδεχομένως και το μεγαλύτερο χώρο στη συγκεκριμένη εταιρεία ή στις συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά δεν μπορεί όμως, νομίζω ότι είναι αντισυνταγματικό, αυτό είναι δεδομένο. Υπάρχουν παραλίες που επιτρέπε που είναι, πώς να σας πω, όπως ήταν του ΕΟΤ παλιά, οι οποίες εξακολουθούν και υπάρχουν, οι οποίες μπορούν να το περιφράξουν. Δηλαδή, υπάρχουν αυτοί οι νόμοι. Αυτό γίνεται και με τη ΠΟΣΤΕ. Ο κύριος δήμαρχος ήθελε να πει ότι υπάρχουν παραλίες, απλώς δεν μπορούν όσοι θέλουν να κάνουν χρήση τον ιδιωτικό χώρο. Μπορούν καλύστα, από τη θάλασσα, από κάπου που θα μπορέσουν να έχουν μια πρόσβαση, γιατί είναι αυτό δικαίωμα της επιχείρησης. Και νομίζω ότι τους τοπικές επιχειρήσεις, τους καβαλιώτες επενδυτές, να κάνουμε τη συζήτηση εδώ, είναι σοβαρή, να την ανοίξουμε, μέχρι εκεί όμως που θα είναι σωστό και αντικειμενικό. Ο δήμαρχος ήθελε να πει ότι φυσικά μπορεί να πάει οποιοςδήποτε, χωρίς να κάνει χρήση κανούς εξοπλισμού, να βάλει την ομπρέλα του στην παραλία, αλλά όχι από τον ιδιωτικό τομέα, το οποίο εφαρμόζει μια συγκεκριμένη πολιτική εταιρεία. Αυτό ήθελα να πω δήμαρχε, μάλλον κάτι τέτοιο ήθελα να πείτε, με την έννοια να καλυφθούμε όλοι και να μπορέσουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε συναντήρες που έχουν κάποιες αφιβολίες. Ούτως ή άλλως, δόξα τω Θεώ, έχουμε 40 χιλιόμετρα παραλίες, μπορούμε εμείς οι καβαλιώτες να κάνουμε τις επιλογές μας, αναλόγως το τι θέλουμε και το πώς αδιαθέτουμε. Αυτό ήθελα και δήμαρχε σαν διευκρινήση και σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ, εγώ ευχαριστώ κύριε Παπαδόπουλα. Επιτρέψτε μου τώρα και συγγνώμη τώρα κύριε Πρόεδρε που παίρνουν το λόγο, εγώ κατανοώ, καταλαβαίνω και προς Θεού δεν υπάρχει αλλά κοιτάξτε τώρα. Όταν δεν αφήνουμε προσβάσιμο χώρο, κύριε Παπαδόπουλο με όλον τον σεβασμό και δεν θεολογούται προσωπικά βλέπετε ότι δεν αναφέρουμε, καλό είναι όμως κάποια στιγμή πρέπει να το δούμε. Και κύριε Δήμαρχε με όλον τον σεβασμό το ότι ήταν ακίνητα του πρώην ελληνικού οργανισμού τουρισμού αυτό δεν λέει τίποτα. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ακτές, ό,τι οι ακτές είναι και ελεύθερη χώρη. Και βεβαίως κανένας δεν λέει ότι θα πρέπει να καταπατά κάποιος ιδιωτική ακίνητη υπηρεσία ή οτιδήποτε. Εντάξει τώρα, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω διότι θα έχουμε ενδεχομένως και περιπτώσεις που δεν αφορούν τις δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις, τώρα τα πούμε αυτό τα λέμε όλα του Μπάτι του Τόσκα, θα δούμε περιπτώσεις και στο παλιό κάποια στιγμή όπου δεν θα επιτρέπετε τίποτα. Λυπάμαι που το λέω αλλά θέλω λίγο κάποια στιγμή πιο σοβαρά να το δούμε ως νέος. Αυτό κύριε Πέρο και να θέλαμε, δηλαδή πείτε ότι υπάρχει κάποιος δήμαρχος ή εγώ, για να μην λέω κάποιος δήμαρχος και λέω ότι αυτή αυτή παραλία δεν μπορώ, δεν μπορεί κανείς να το κάνει. Η προσβασιμότητα σε όλες τις άλλες ακτές είναι ελεύθερη, πράγματι δεν μπορεί να την κλείσει κανείς. Και δεν νομίζω ότι ποτέ θα απομονωθούν, θα περιοριστούν αυτές οι παραλίες. Αλλά πολύ σωστά που είπε και ο κύριος Παδόπλος, έχουμε τόσες πολλές παραλίες που ο καθένας μπορεί να διαλέξει, είτε θέλει να πάει να πάρει ξαπλώστρα, είτε θέλει να έχει είσοδο, είτε θέλει να είναι μόνος του, που μπορεί να διαλέξει και να πάει να κάνει όπου θέλει τον μπάνιο. Είμαστε σύμφωνοι λοιπόν? Όχι πρώτε, εμείς λέμε παρόν, γιατί κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις. Δεν είμαστε αρνητικοί, αλλά λέμε παρόν. Κύριε Παδόια. Το ζήτημα κατά την άποψη της δική μας, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι αυτό το θέμα συνδέεται και με το προηγούμενο της Καλαμίτσας. Για να κάνεις λοιπόν ένα μπάνιο με αξιοπρέπεια για να κάνει ο καβαλιώτης, πρέπει να πληρώσει. Τώρα βέβαια θα μου πείτε, ζεις βρε, καπιταλισμό έχουμε, τι θέλει, τζάμπα, τίποτα δεν δίνεται. Συμφωνούμε, ok. Να υπάρχουν αυτές οι παραλίες, τις οποίες για να πας πρέπει να πληρώσεις. Ωστόσο όμως, εδώ κρίνεται μια πολιτεία, μια δημαρχία, ένας δήμαργος, μια διήγηση, όταν πραγματικά για τον κόσμο, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και δεν έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί για να πάει σε μια παραλία μακριά, που μπορεί να μπει και να κάνει το κουλύμπι, να υπήρχε η δυνατότητα να κάνει μπρε αδερφέ ένα μπάνιο με έξι ω βέβαια. Αυτό εδώ δεν υπάρχει για αυτή τη δυνατότητα και μάλιστα η δυνατότητα που υπήρχε μέχρι τώρα για την καλαμίτσα θα στερηθεί και αυτό. Αργά ή γρήγορα δήμαρχε, εγώ δεν λέω ότι θα το κάνεις εσύ, θα το κάνουν οι επόμενοι ή μετεπόμενοι. Αργά ή γρήγορα η κατάσταση θα πάει στο ότι και για εδώ θα πρέπει να πληρώσεις και φυσικά θα αρχίσει να ξυλώνεται η κάλτσα και για τις υπόλοιπες παραλίες μέσα στην πόλη, όπου εδώ υπόψη κάνει ο κόσμος ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί ή να πάει σε μία από αυτές τις κοντινές πληρώνοντας. Πάνω σε αυτή τη λογική εμείς θέτουμε το ζήτημα και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει, δεν δίνεται η δυνατότητα στις λαϊκές οικογένειες, γιατί υπάρχουν λαϊκές οικογένειες, οι οποίες στο καπιταλισμό συνθλίβονται τα δικαιώματά σας, εμείς δεν το ψηφίζουμε αυτό το θέμα. Είμαστε αρνητικοί. Επειδή κύριε Ποτόλια, όλοι μεγαλώσαμε σε λαϊκές οικογένειες και κάναμε το μπάνιο μας στις ακτές που κάναμε, είχαμε την πετσέτα μας, την απλώναμε στην άμμο και κάναμε μια χαρά μπάνιο. Είμαστε στο 2022, να πάμε δηλαδή τώρα πίσω? Όχι, δεν πάμε πίσω. Δηλαδή να μην μπορείς να κάνεις ένα μπάνιο που θα έχεις μία ξακλώστρα, να έχεις ένα δημοτικό αναψυκτήριο, τέτοια πράγματα και να πληρώνεις λίγα ποσά εν πάσα περιπτώσει. Αυτό λέω, δεν λέω τίποτα το ιδιαίτερο, γιατί στις οικογένειες θα τα είχαμε. Δεν μιλάμε για αυτό, μιλάμε για τώρα, για αυτό το πράγμα που γίνονται ακόμα και σε δήμους οι οποίοι δεν έχουν σχέση ούτε με κομμουνισμό, ούτε με τίποτα. Δημοτικά αναψυκτήρια, να παίρνεις ένα καφέ, παράδειγμα να μην πληρώνεις τα μαλλιοκεφαλά σου, όπως είναι σε όλες αυτές τις οργανωμένες σπλάζ. Αυτό λέω. Λοιπόν, τώρα νομίζω ότι ένα ευρώ κάνεις στη σπλάζ η πλέον. Ένα, έναμιση ευρώ κάνει ο καφές. Δηλαδή δεν είναι και κανένα υπέροχο ποσό. Ναι, καλά, αν πας αυτές τις πολιτελείες, δεν σου πω αν είναι ένα ευρώ. Μπορεί να είναι. Αν πας στην παραλία της Καρβάλης, μπορεί να είναι ένα ευρώ και έχει την ίδια τιμή με την Καρβάλη. Η μικρή διαφορά είναι με τις άλλες πολιτελείες. Είσαι αρνητικός ή αρνητικός, κύριε Ποτό, γιατί το χάσαμε λίγο. Είμαι αρνητικός, αρνητικός. Θετικός. Αρνητικός και στον κορωνοϊό, και στον πρώτο έκπαιχτο. Λοιπόν, κύριε Παγαντόπουλε, επειδή σας προσπέρασα, είστε θετικός. Ωραία, ο κ. Παπάς θετικός. Ευχαριστώ. Ο κ. Βοιατζής. Θετικός. Ο κ. Ξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, εγώ επειδή φοβάμαι ότι υπάρχουν αταξίες, όσον αφορά τα μισθοτήρια των καταστημάτων που αναφέρονται, ψηφίζω παρόν. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να κάνω μια τοποθέτηση με την ευκαιρία. Θετικός είμαι, απλώς θέλω να πω στο σώμα, ότι δεν μπορεί να γίνει παραχώρηση του χώρου πάνω από το 50%. Δηλαδή, το υπόλοιπο 50% σε όλες τις πλάσεις, σύμφωνα με το νόμο, είναι απαραίτητο να είναι ελεύθερο για όλους τους πολίτες. Δεν μπορεί να τοποθετούν ξαπλώστρες, και εδώ έχουμε την ευθύνη και εμείς, και τα όργανα που θα είναι υπεύθυνα από τον Δήμο, ξαπλώστρες που γλύφουν τη θάλασσα. Θέλει να υπάρχει ζώνη 5 μέτρων, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο νόμος. Άρα, κύριε Χβέρο, το 50% είναι ελεύθερο, έτσι με αυτή την προϋπόθεση δίνεται η παραχώρηση του χώρου, και μεσολαβεί μια ζώνη 5 μέτρων από την ακτή, από εκεί που γλύφει το κύμα. Πρέπει να είναι απόσταση ή ξαπλώστρες. Τώρα, πάμε στο επίμαχο, σε ό,τι αφορά το τίμημα. Το τίμημα, όπως βλέπετε, δεν είναι αγαπητοί συνάδελφοι οι ίδιοι, σε όλες τις περιπτώσεις. Και εγώ, αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάνε όλοι οι επαγγελματίες, αλλά θα πρέπει να το δούμε και τι προσφέρουμε και εμείς σαν δήμος, δηλαδή καθαριότητα, την οποία είναι μόνο το κομμάτι της αποκομιδής, και εδώ καταλαβαίνετε ότι πληρώνουν μόνο, σύμφωνα με τα τετραγωνικά, οι επιχειρήσεις αυτές. Το ανταποδοτικό δεν επαρκεί, αλλά πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στο να είναι προσβάσιμες από τον καθένα οικονομικά, οι παραλίες οι δικές μας, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν βιωσιμότητα, για να υπάρχουν και θέσεις εργασίας. Άρα, εν ανάγκη, κύριε Δήμαρχε, μπορούμε να μειώσουμε και ακόμα και το μίστομα, το οποίο έχουμε βάλει. Δηλαδή, κύριε Πρωμούσα, δεν είναι το παν να εισπράξουμε χρήματα από τις επιχειρήσεις, το παν είναι να υπάρχουν επιχειρήσεις και να δουλεύουν και να έχουνε εργαζόμενος. Αλλά, γι' αυτό ακριβώς το λόγο, να δούμε λίγο και το τίμημα. Και το άλλο, επειδή και την προηγούμενη φορά πέρσι βρεθήκαν συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι επαγγελματίες και πήγανε τα δημόσια χτήματα και τους γράψανε, γιατί δεν είχανε φροντίσει να ανανεώσουν τους ανθρώπους, καλά είναι η αρμόδια υπηρεσία, κύριε Πρωμούσα, να επικοινωνήσει με τους επαγγελματίες αυτοίς, οι οποίοι δεχομένως να μην υποβάλλαν έντεση. Κύριε Κουνάκο, εχθέση πάλι, ως τους πήρε έναν ένα τηλέφωνο όπως ξεχωριστά. Ωραία, εντάξει, εντάξει. Θετικός, κύριε Πρόεδρε, αλλά να δούμε λίγο το τι μπορούμε να προσφέρουμε σ' αυτούς τους επαγγελματίες. Κουνάκο, αν μου επιτρέπετε, το τι προσφέρουμε σ' αυτοίς τους επαγγελματίες είναι αφενός μενει η καθαριότητα, η καθημερινή, η οποία γίνεται στις παραλίες. Το δεύτερο είναι το μηχάνημα, το οποίο μπαίνει και καθαρίζει κάθε χρόνο τις ακτές για να μπορούν να είναι καθαρές και να τις χρησιμοποιεί ο κόσμος. Και το βασικότερο το οποίο προσφέρει, που το ξέρει πολύ καλά ο κύριος Παπαδόπηλος, ο οποίος πληρώνει, επειδή πληρώνει το ναυαγοσώστη. Ενώ οι άλλες οι παραλίες, στο παλιό έχουμε, επειδή τους έχουν χαρακτηρίσει πολυσύγχναστες τις ακτές και αυτό από τα μπαρ τα οποία υπάρχουν και τις ξαπλώστες που μαζεύεται κόσμος, το λιμεναρχείο τα έχει χαρακτηρίσει πολυσύγχναστα και είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε ναυαγοσώστη. Η υπηρεσία του ναυαγοσώστη λοιπόν δεν είναι προσφορά του Δήμου. Είναι. Άρα λοιπόν θέλω να σας πω ότι προσφέρει ο Δήμος πράγματα. Να μη τα μηδενίσουμε όλα εν ονόματι της κρίσης η οποία υπάρχει. Τι να κάνουμε και ο Δήμος ζωρίζεται. Εάν δεν μας δώσουν χρήματα που τέλος πάντων έχει ζητήσει τώρα η Κέβε να μας δώσουν χρήματα για τα ναυαγοσώστες, είναι ένα μεγάλο κόστος το οποίο το επιμερίζονται οι Δήμοι. Ήδη ο κ. Αναστασιάδης έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Με αυτές τις παραλίες που έχουν χαρακτηρίσει πολυσύγχναστες και πρέπει να βάλει ναυαγοσώστες. Κάτι αντίθετο. Είπα ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχα κόστος από την πλευρά της δική μας. Δηλαδή να επιβάλλουμε τέλει αντίστοιχα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Εκεί που δεν έχουμε ναυαγοσώστες μπορούμε να το κατεβάσουμε. Εκεί που έχουμε ναυαγοσώστες να το ανεβάσουμε. Εκεί που τον πληρώνει η ιδιότητα, δηλαδή η ΤΟΣΚΑ, δεν χρειάζεται. Λέω ένα παράδειγμα. Εκεί που τον πληρώνει ο κ. Ομπάτης, δεν χρειάζεται. Θα πάμε σε μια άλλη δημιουργειακή πολιτική. Αυτό θέλω να πω. Λοιπόν, εγκρίνεται καταπληροψηφία. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη λίγο. Προσωπικό, γιατί ο κ. Κουνάκο, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο όνομά μου. Και είπε, βέβαια, στην τοποθέτησή του, και αναφερόμενο σε μένα, ότι, κ. Ρεβέρο, το 50% των ακτών πρέπει να παραμένουν ελεύθερες. Δηλαδή, κ. Κουνάκο, στην ΤΟΣΚΑ είναι 5.000 τετραγωνικά οι ακτοί. Είναι πέντε στρέματα. Γιατί, από ό,τι βλέπω εγώ εδώ, που είπατε το ναι, εισηγούνται για παραχώρηση στα 2.500 τετραγωνικά. Μήπως κάνω λάθος εγώ, μήπως είναι τελικά 5.000 οι ακτοί και δίνεται μόνο στις 2.500 τετραγωνικά. Διότι, είπατε αυτά που είπατε στην τοποθετησή σας, αλλά ψηφίσατε αυτό που ψηφίσατε. Σας είπα και εγώ ότι το 50% είναι τα 2.500 τετραγωνικά. Έτσι είναι. Το 50% είναι. Δεν μπορεί από το νόμο να δοθούν. 5.000 τετραγωνικά είναι ακτοί? Βεβαίως, ναι. Πού το είδατε αυτό? Ε, δέστε το. Υπολογήστε το. Πώς θα το υπολογίσεις, το μάτι ή το χέρι? Μας λένε ότι το 50% κύριε... Με το μάτι ή το χέρι, είδατε το τοπογραφικό εισης, κ. Κουνάκο? Που κατέθεσαν στην υπηρεσία, το είδατε. Αγαπητές συνάδελφε, ο νόμος ορίζει ότι παραχωρείτε μόνο το 50%. Λοιπόν, δεν αφορά το θέμα, παρακαλώ κύριοι, προχωρούμε στο πρώτο. Παρακαλώ, κύριοι. Πρώτο θέμα της μερίσης διάταξης, 5. Εναμόρφος προϋπολογισμού Δήμου Καβάλα, Συγκονομικού Έντους 2022. Υπάρχει κάποια ερώτηση. Υπάρχει κάποια ερώτηση, κύριε Παπαδόπουλα. Για το πρώτο θέμα στην μερίση διάταξη πήγατε, πρόεδρε. Εμείς, για εμάς, για εμάς, ερωτήσεις και τοποθέτηση θα κάνει ο κ. Γνατιάδης. Ευχαριστού. Κύριε Γνατιάδη, έχετε κάποια ερώτηση. Καλησπέρα σας. Έχω, κύριε Πρόεδρε, 3-4 ερωτήσεις να υποβάλλω στον Γιάννη τον Προμούσα στον κ. Δήμαρχο. Και ξεκινώ από τη σελίδα δύο. Έχουμε ένα κωδικό με τίτλο υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης με το δίκτυο βιώσιμη πόλη και προσθέτουμε 90.000 ευρώ. Αν μπορεί να μας πει ποια έργα αφορούν. Στην σελίδα τρία, στο κωδικό με τίτλο δαπάνες καθαρισμού και απολύμαστισης κάδων απορριμάτων αφαιρούμε 25.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό και ο κωδικός μηδενίζεται. Αυτά τα χρήματα κάπου μεταφέρονται. Προφανώς και θα θέλω να μας πει και επίσης ενώ ψυχα λοκαιριού που θα χρειαστούμε χρήματα για την απολύμαση των κάδων δεν θα πρέπει να έχουμε κάποιο ωσόδιο διαθέσιμο. Στην σελίδα τέσσερα ο κωδικός με τίτλο προμήθεια συστήματος συναγερμού πυρανύχνευσης για το κλειστό κύκλωμα της επιτήρησης του γκαράζ αφαιρούμε 15.000 ευρώ και εδώ ο κωδικός μηδενίζεται. Έχουμε άραγε συστήμα συναγερμού πυρανύχνευσης που να λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Στην σελίδα έξι, συντηρήσεις στα κημητήρια αφαιρούμε 90.000 και μένουν 40.000. Σε προηγούμενες συνέδρειά, είχατε πάρει την απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει την απόφαση να προχωρήσουμε σε εκταφές για να εξοχημονομήσουμε χώρο. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε επεκτάσεις και κατασκευή ως θεοφυλακίον θεωρούμε. Αυτές οι εργασίες πώς μπορούν να γίνουν με μειωμένο προϋπολογισμό. Στην ίδια σελίδα, στη σελίδα έξι δηλαδή στο κωδικό με τίτλο Ναυαγωσυστική Κάλυψη Λουτροπιπέρονων Εγκαταστάσεων αφαιρούνται 90.000. Και τέλος βλέπουμε κάποιους κωδικούς για προμήθεια αναβαγωσιστικού εξοπλισμού ύψος 113.700 ευρώ και 37.000 ευρώ. Θυμάμαι ότι πέρσι κάναμε αγορές εξοπλισμού. Δεν καλύφθηκαν οι ανάγκες μας και προκύπτει η ανάγκη να ξαναέχουμε προμήθεια αναβαγωσιστικού εξοπλισμού. Αυτές είναι οι ερωτήσεις μου. Ευχαριστώ. Θα απαντήσω τώρα, Πρόεδρε. Ας συγκεντρώσουμε τις ερωτήσεις και μετά. Υπάρχει άλλη ερώτηση, κύριε Βέρον. Κύριε Αντιδημαρχή, κάποιες διευκρινήσεις. Πάμε λίγο στη σελίδα 2. Τη μία ερώτηση την έβαλε ο κ. Συγγνατιάδης. Δεύτερο, έχει ένα κωδικό που έχει δικαστικά έξοδα και έξοδα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων. Τροποποιείται με 50.000 συν 50.000 συνολικά 160.000. Πείτε μας λίγο τι ακριβώς αφορά. Στη σελίδα 4 υπάρχει ένα συγκεκριμένος κωδικός που έχει σχέση με υπηρεσία βασικού μελετητή για το έργο της πλατείας Καπνεργάτη, 8.000. Και εδώ διευκρινήσεις. Για ποιο λόγο χρειάζονται αυτές οι υπηρεσίες και από πού προβλέπονται. Στην σελίδα 5 υπάρχει κωδικός με την διάνυξη διαμόρφωση της περιμητρικής οδούς στην περιοχή Περιγιαλίου 37200. Είναι ανάθεση. Όπως στην ίδια σελίδα υπάρχει μια συγκεκριμένη μελέτη τεχνοοικονομική για την βελτίωση ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικοαστικού φωτισμού 37500. Ανάθεση. Και στην τελευταία σελίδα υπάρχουν δυο προμήθειες όσον αφορά τις διασωστικές λέμβους και τον λιπό εξοπλισμό. Δυο κωδικοί συνολικά 150.000. Αυτές οι προμήθειες αφορούν και την ακτή Καλαμίτσας. Ευχαριστώ κύριε Αντιδημαρκή. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, ενσον αφορά τα ερωτήματα του κυρίου Ιναπιάδη. Η προγραμματική σύμβαση που βλέπετε με 90.000 αφορά την πρόσληψη προσωπικού, μηχανικούς για την υποστηρικτική στελέχωση του στελευτειακού δημοκρατών μηχανικών. Δηλαδή, θα αποθεθήσουν για τις μελέτες. Όσον αφορά τις αλλαγές που γίνονται στις υπηρεσίες καθαριότητος. Αυτοί οι κωδικές που βλέπονται ότι μειώνονται, απομειώνονται, ενισχύουν ουσιαστικά τους κωδικούς που αφορούν τακτικές αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές στην καθαριότητα και είναι δαπάνες για την κάλυψη της μισοδοσίας οκταμίνου. Είχε υπαρθεί απόφαση πέρυσι, αν θυμάμαι καλά. Και για την κάλυψη μισοδοσίας λόγω των δίμενων παρατάσεων που έχουν δοθεί λόγω COVID. Τώρα, περισσότερες λεπτομέρειες για τις αλλαγές αυτές, αν θέλετε, μπορεί να σας βοηθήσει και ο κ. Σταυρίδης. Όσον αφορά τα κοιμητήρια, τα 90.000. Ουσιαστικά τα 90.000 από αυτά, τα χρήματα πηγαίνουν, ενισχύονται από θεματικό και μέσω αυτού της ενίσχυσης, στη συνέχεια πηγαίνουν τα χρήματα στην προγραμματική σύμβαση την οποία προναφερθήκαμε. Όντως έχουμε πει ότι θα γίνουν κάποιες εργασίες. Καταρχάς, σε ό,τι αφορά τους τάφους, έχουμε και παρακάτω ένα θέμα. Δεν έχουμε δώσει ήδη δύο πόντια τράγωνα, αλλά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο κωδικός δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει το έργο. Υπάρχει ένα θέμα πολεδομικό και τεχνικής φύσης, το οποίο μπορεί να μας εξηγήσει και ο κύριος Ιακοβίδης ο αντιδήμαρχος. Προς το πάνω λοιπόν αυτά τα χρήματα τα παίρνουμε γιατί δεν μπορεί να γίνει άμεσα το έργο και όταν θα χρειαστεί να γίνει το έργο, θα ξαναβούν τα χρήματα κανονικά και θα γίνει. Όσον αφορά τώρα την αβαγωστική κάλυψη. Το ερώτημα αυτό έτηκε από τον κύριο Βέρο. Διαφορετικό τρόπο θα σας απαντήσω και στους δύο. Από ό,τι βλέπετε παίρνουμε χρήματα από κωδικό αβαγωστική κάλυψη λουτρικών εγκαταστάσεων 90 χιλιάρικα όπως παρακάτω 20 και 37 200 προμήθεια τζέτσκι και προμήθεια διασωστικών λεβών. Και στη συνέχεια με τα ίδια χρήματα ακριβώς ενισχύονται η κωδική προμήθεια διασωστικών λεβών ο 2070-7035 και ο κωδικός προμήθεια λιποεξοπλισμού. Γιατί γίνεται τώρα αυτό, γιατί είπε προηγουμένως ο δήμαρχος ότι κάποιες παραλίες στο παλιό θεωρούνται πολυσύγχνεσδες, μας υποχρεώνουν λοιπόν να βάλουμε άλλους τρεις πύργους. Άλλοι τρεις πύργοι σημαίνουν και προσωπικός, σημαίνουν εξοπλισμό, σημαίνουν τζέτσκι, σημαίνουν διασωστικές λεβούς. Οπότε θα προχωρήσουμε στην προμήθεια αυτό και θα προχωρήσουμε με ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, γι' αυτό λοιπόν ενισχύουμε αυτούς τους κωδικούς. Και όχι δεν αφορούν την καλαμίτσα κύριε Βέρο, η καλαμίτσα θα βάλει φέτος, δεν προλαβαίνουμε να προχωρήσουμε όλη η δικασία, θα βάλει τα ναυαγοσώστες εκεί. Νομίζω να καλύψω και τους δύο όσον αφορά τα ναυαγοσώστικα σχετικά με τα δικαστικά έξοδα. Όντως έτσι είναι ενισχύουμε τον κωδικό για δικαστικά έξοδα και αφορούμε τώρα το ένα αφορά την αποπληρωμή ενός μελετητή από μια μελέτη που γίνει στο κολυβητήριο, είναι 33.000, είναι μια πολύ παλιά υπόθεση, αν θυμάμαι καλά το 2012, που κέρδισε δικαστικά την υπόθεση. 10.000 αφορούν από πληρωμή κάποιων λογριασμών ακόμη από τις δαιοί από το Πάρκο. Έχουμε ξανανισχύσει αυτόν τον κωδικό, αλλά έχουν βγει κάποιες διαφορές και πρέπει να εξοφλυθούν όλοι οι λογριασμοί. Και 7.000 είναι τους στόχους περίπου, αφορούν μια εργολαβική αμοιβία από καθυστερημένα τιμολόγια σε έργο που είχε κάνει εργολάβος το αντιγόνι Βαλάκου. Αν θυμάμαι καλά, αυτό είναι γύρω στο 2010 η υπόθεση αυτή. Τώρα, σχετικά με τις τροποποίησης που κάνουμε, κύριε Βέρο, στο τεχνικό πρόγραμμα, όπως βλέπετε παρακάτω έχουν και τροποποίηση του τεχνικού πρόγραμματος και όταν υπάρχει τροποποίηση του τεχνικού πρόγραμματος... Κύριε Προμπουσάν, θέλετε. Ναι, αυτό θα σας έδιναν τον λόγο, αντιδήμαρχε. Με το που γίνεται η τροποποίηση του τεχνικού πρόγραμματος γίνονται και κάποιες αλλαγές, τις οποίες έρχονται εγγράφος στην οικονομική υπηρεσία στο λογιστήριο και γίνονται αλλαγές. Οπότε, κύριε Ακοβίδη, θα σας δώσω τον λόγο να μας εξηγήσει το αναλυτικό για αυτές τις αλλαγές. Λοιπόν, όσα αναφορά την τροποποίηση του τεχνικού πρόγραμματος είναι το τρίτο θέμα, αν θέλετε, το συζητάμε τώρα, αν θέλετε, στη σειρά του. Ουσιαστικά είναι η μεταφορά των αλλαγών των τροποποιήσεων στον τεχνικό πρόγραμμα που μεταφέρονται στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Είναι το ίδιο ακριβώς. Όσα αναφορά την διαμόρφωση περιμετρικούς οδού στην περιοχή του Περιγιαλίου είναι εργασίες που θα γίνουν σε δρόμους που απαιτούνται οι πρωτογενείς επεμβάσεις για τις διανοίξεις των δρόμων. Ούτως ή άλλως είναι ένα ευρύτερο θέμα. Μέσα στα πλαίσια αυτά θα έχουμε και δημοπρατήσεις και με ίδια μέσα ο δήμος θα προσπαθήσει να συμβάλει ώστε το συντομότερο δυνατό να υλοποιηθεί αυτή η φιλόδοξη προγραμματική μας επιθυμία για να μπορέσει να υλοποιηθεί και το έργο της υδροδότησης που έχουμε στην περιοχή. Ούτως ή άλλως έχουμε και το αέριο τώρα που συμβάλλει και αυτό σε κάποιο βαθμό στην όλη αυτή προσπάθεια. Το 37200 θα μπορούσε να είναι και έτσι και αλλιώς όσον αφορά τη δημοπράτηση του σχολείες ο κ. Βέρος. Το επόμενό μας θέμα που αφορά αυτές τις αλλαγές είναι 18600 και αφορά την αποτύπωση της οδού Μελίνα Μερκούρη ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την μελέτη που μας παρουσίασε ο μελετητής ο κ. Ιλιού πριν κάποιο διάστημα και απαιτείται αυτό σαν υποδομή για να προχωρήσουν τις προτάσεις εφαρμογής. Ένα άλλο κονδύλιο της τάξης των 4.340 είναι η Γεωργοικονομοτεχνική Μελέτη για το έργο προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρομιχανολογικού εξοπλισμού για τον εξυγχρονισμό και τον έλογο των εγκαταστάσεων άρδευσης του δ. Καβάλας. Στη συνέχεια έχουμε 37.500 και αφορά την τεχνικοοικονομική μελέτη και σύνταξη τευχών δημοπράτησης για την ποιοτική βελτίωση, την ενεργειακή αναβάθμιση και τη διαχείριση του δημοτικού αστικού φωτισμού του δ. Καβάλας. Είναι αυτή η πρόθεση που έχουμε να οργανώσουμε έτσι τον φωτισμό, τον οδοφωτισμό των κοινόχρηστων χώρων του δήμου μας ώστε να εξασφαλίσουμε και αυτή την πολυπόθητη μείωση του κόστους του ενεργειακού στην περιοχή του δήμου μας. Όσον αφορά συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί σωστά το έργο της πλατείας Καπναεργάτη, ζητάμε τη συνδρομή του μελετητή παράλληλα και συμπληρωματικά με την επίβλεψη που αναλαμβάνει η τεχνική υπηρεσία ώστε να έχουμε το μέγιστο και καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ποιότητα του έργου που θα υλοποιήσει σύντομα. Το ποσό είναι μεγαλύτερο των 8.000, η πρόβλεψη είναι ότι 8.000 θα κατανολουθούν μέσα στο 2022. Ευχαριστώ. Μια διευκρινήση ο κ. Βέρος. Εντάξει, ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο τον κ. Ιακοβίδη, αλλά εντάξει πραγματικά είδαμε ότι αυτά προβλέπονται στην τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος. Αυτό που ήθελαμε να ρωτήσουμε και να μας πείτε κύριε αντιδήμαρχε είναι αν αυτά τα ποσά είναι αναθέσεις. Το 37 200 και το 37 500 είναι αναθέσεις. Και όσα αφορά για τις 8.000, όσα αφορά για την πρόβλεψη, τέλος πάντων την συνεργασία με τον συγκεκριμένο μελετητή, εδώ όμως μπαίνει ένα θέμα. Δεν ήταν στις υποχρεώσεις της συγκεκριμένης εταιρείας ό,τι είναι, όποια είναι αυτή που έχει κάνει τη μελέτη να δώσει την όποια βοήθεια στην κατασκευή του έργου. Διότι αν μας λέτε ότι 8.000 είναι μόνο για το έτος 22, στο σύνολο πόσο θα είναι. Πείτε μου λίγο είναι αναθέσεις αυτά. 37 200, 37 500. Όσον αφορά τις συμβουλευτικές υπηρεσίες από το μελετητή στη πλατεία Καπνεργάτι είναι ανάθεση. Η διάνεξη της περιβετρικής και η τεχνικοοικονομική μελέτη θα μπορούσε να είναι και έτσι και αλλιώς, δηλαδή αυτή τη στιγμή γίνεται μία τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος. Αν προκύψει η ανάγκη να γίνει ανάθεση θα γίνει ανάθεση, αν όχι θα γίνει κανονική δημοπράτηση. Δεν μπαίνει αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή. Είναι τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος να εξασφαλιστεί ο προϋπολογισμός με αυτόν τον στόχο. Συγγνώμη. Συγγνώμη. Συγγνώμη. Αυτό εξαρτάται από τους χρόνους, τους συνδυασμούς των επιθυμιών, τον όλο προγραμματισμό που θα επιτείνει προς την κατεύθυνση του συντομότερου χρόνου ή όχι για την πρόθεση. Ωραία, είμαστε όλοι σύμφωνοι. Πρόεδρε, όχι, εμείς είμαστε αρνητικοί, θεωρούμε ότι υπάρχουν αναθέσεις, εμείς είμαστε αντίθετοι. Γιατί εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν μπορούν να συνεχιστούν οι αναθέσεις, είμαστε αντίθετοι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Εγνατιάδη. Κύριε Πρόεδρε, επειδή από τις απαντήσεις των αγαπητών συναδέλφων σε τρία θέματα δεν έμεινα ικανοποιημένος, όπως είναι η απολύμαση των κάδων που ρώτησα, το σύστημα πριν ανοίχνευσης και η συντήρηση των νοικροταφίων θα είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστώ. Κύριε Παπα. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Βογιατζή. Όχι, κύριε Πρόεδρε. Είναι εμένα με επίδειξες. Κύριε Ποτόιαν, ναι, ναι. Λέω λοιπόν, επειδή η αναμόρφωση είναι μια μικρογραφία του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, γι' αυτό ψηφίζουμε όχι. Κύριε Βογιατζή. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Κουνάκο. Ναι, κύριε Πρόεδρε, και επαρρεχόμενο στο ερώτημα του κυρίου Βέρου, γιατί δεν ήθελα να το διακόψω. Ναι, κύριε Βέρο, είναι 5.000 τόσα τραγωνικά η παραλία της Τόσκα. Μπήκα τώρα στο χρηματολόγιο και πήρα το χάρτη, το κατέβασα, το μέτρησα και ζητά ακριβώς τα μισά. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, κύριε Βέρο, και αγαπητοί συνάδελφοι, παρά μόνο το 50%. Όποιος το παραβιάζει αυτό είναι παράνομος. Μόνο το 50% παραχωρούμε από την ακτή. Αυτό ισχύει για όλους, τους πάντες. Αλλά το υπόλοιπο 50% είναι ελεύθερο, έχει πρόσβαση στο καθένας. Καλά, κύριε Κουνάκο. Εντάξει, γιατί αφησβητούνται ορισμένα πράγματα, κύριε Ξανθόπουλος. Αυθεντία είσαι, αυθεντία. Δεν είμαι αυθεντία, διαβάζω. Αυθεντία, αυθεντία. Λοιπόν, κύριε Ευρωμούσα. Λοιπόν, εγκρίνεται καταπληροψηφία. Β' θέμα, επιλογή υδρονομέων άρδευσης κατόπιν αιτήσεων της αριθμού Πρωτοκόλου ΤΑΔΕ, πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την αρδευτική περίοδο από 1 Μαΐου ως 30 Σεπτεμβρίου. Να πω ότι έχουμε εδώ για τους αφορά τους πρόεδρος των καινοτήτων, τον κ. Καρακέησογλου, τον κ. Λόλακα και τον κ. Κοτσακίδη, που μπορούν να θέλουν να λάβουν το λόγο. Κύριε Παπαδοκούλας. Για μας, κύριε Πρόεδρε, θα τοποθετηθεί και θα κάνει ερωτήσεις ο Σπύρος Οποσαεύ. Ευχαριστώ. Λοιπόν, θυμάστε πριν περίπου ένα μήνα ψηθήσαμε την αναγκαιότητα να πάρουμε 25 υδρονομείς, όπως ορίζει ο αρδευτικός κανονισμός. Στις 28 Τρίτου δημοσιοποιήθηκε, λοιπόν, στην ιστοσελίδα του Δήμου, η προκήρυξη για να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι της αιτής. Κατατέθηκαν 39 αιτήσεις. Οι δύο ουσιαστικά από αυτές απορρίφθηκαν από την διέθυση δυναμικού του Δήμου, το εργατικού δυναμικού, του προσωπικού τελος πάνω του Δήμου, και απορρίφθηκαν δυστυχώς γιατί είναι πάνω από 65 χρονών. Να πούμε ότι οι επιλογές των ανθρώπων, που θα λειτουργήσουν ως ιδρανομή στην αρδευτική περίοδος από την 1η Μαΐο μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, έγιναν από τους προέδρους, όπως ήθελαν αυτοί, και σύμφωνα με τους ανθρώπους που αντιστοιχούν στα αγροκτήματα που έχει κάθε κυβνότηση. Αν θέλετε να διαβάσω τα όνομα, αν δεν έχουμε κάποιες ερωτήσεις, μπορώ να το κάνω. Νομίζω πως δεν χρειάζεται. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Η πρώτη ερώτηση που έχω να κάνω. Ερχόμαστε για την αρδευτική περίοδο, κύριε Παπαδόπουλε, να ψηφίσει το σώμα την επιλογή με τον τρόπο που περιγράψατε. Δεν αφησιθώ προς Θεού τίποτα από αυτά που είπατε. Δηλαδή, ότι η επιλογή έγινε από τους προέδρους των κοινοτήτων. Δεν θα έπρεπε, είσαμε σήμερα, να ξέρουμε οι πριστοί αρδευτικοί περίοδους πώς πήγε, να έχουν για τάξη μαγειάδες στο τεβράδι τη διαχείρισή της. Τι προϋπολογήσαμε από έσοδα, τι τελικά είχαμε, τι προπολογήσαμε από έξοδα, τελικά τι είχαμε, το πρώτο και το δεύτερο. Επειδή το θέμα αφορά κοινότητες, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν σχετικές αποφάσεις των τοπικών κοινοτήτων, πριν το σώμα αποφασίσει. Λοιπόν, όσον αφορά το πρώτο κομμάτι, νομίζω ότι σήμερα το θέμα του συμβουλίου είναι η επιλογή των ανθρώπων που θα στελεχώσουν τους ιδρονομίους. Σίγουρα δεν είμαι τόσο έτοιμος να σας περιγράψω το τι έγινε πέρσι, ίσως σε κάποια άλλη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου να είμαι έτοιμος. Απλά προετοιμάστηκα σήμερα μόνο και μόνο για το θέμα των ανθρώπων οι οποίοι θα επιλεχθούν. Όσον αφορά δε για το δεύτερο, δεν προβλέπεται από κανέναν κανονισμό και από καμία διάταξη να υπάρχουν αποφάσεις τοπικών συμβουλίων και ότι το κάνουμε εμείς και δίνουμε αυτήν τη δυνατότητα στους προέδρους νομίζω ότι πρώτη φορά γίνεται και μόνο ίσως πανελλαδικά να γίνεται. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, πραγματικά είναι η επιλογή των προέδρων και των τοπικών συμβουλίων και μπορούν να σας διαβεβαιώσουν και οι ίδιοι που συμμετέχουν στις συνεδρίες. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη, να βοηθήσω κύριε, καλησπέρα κύριε, να βοηθήσω. Κύριε Θόδωρε Παπαδόπου, βαδίζουμε στον Τρίτροχονο για το θέμα αυτό, όπως λέει ο κύριος Ξανθόπουλος, ο συνάδελφος. Καλό θα ήταν, να είστε, το είπατε κιόλας είναι προς τιμή σας πολιτικά, αλλά καλό θα ήταν να ρωτήσει τον κύριο Χάτζη Κωνσταντίνου τι πέρσι είχαμε εισπράξεις και τι έξοδα. Καλό θα ήταν να έγαμε μια ενημέρωση. Να απαντήσω ότι αυτά είναι θέματα που έχουμε... Θα μας πει ο κύριος Χατζη Κωνσταντίνου, κύριε Παπαδόπουλε, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τι υπολογίσαμε για την άλλη, τι έσοδα έχουμε, τι έξοδα. Ευχαριστού. Εγώ απλά αυτό που έχω να πω είναι, αυτό το θέμα το είχαμε συζητήσει όχι τόσο αναλυτικά, στην κατάρτιση προϋπολογισμού που ψηφίσαμε πριν αρκετους μήνες. Αλλά αν θέλετε να κάνουμε κάτι τέτοιο, φυσικά και μπορούμε να το κάνουμε. Άρα θα μπορούμε να το κάνουμε, να ρεγκρίσουμε τον άνθρωπο τι προϋπολογίσαμε και τι τελικά πετύχαμε σε σχέση με τον προϋπολογίσμα. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις. Ο κύριος Κωτσακίδης ζήτησε το λόγο για ερώτηση. Κι εγώ, κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι, σας είδα. Κύριε Κωτσακίδη θέλετε ερώτηση ή τοποθέτηση? Τοποθέτηση, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, μετά. Κύριε Καλπακίδη ερώτηση? Δεν ξέρω αν είναι ερώτηση. Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει. Πολύ σωστά είπε ο Θόδωρος Παπαδόπουλος ότι σήμερα αποφασίσουμε για την πρόσληψη αυτού των ανθρώπων. Αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο διαιωνίζεται και το αναφέρω γιατί είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι προσλαβάνονται και ασχολούνται με την άρδευση και τρέχουν στις γιοτρήσεις, βάζουν πάρα πολλά χρήματα από την τσέπη τους. Στην προηγούμενη φορά που είχαμε βάλει αυτό το θέμα, υπόθεκε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να τους δίνονται έξοδα, τηλέφωνα, πετρέλα και τέτοια. Θεωρώ όμως ότι είναι μια κατάφορια αδικία στο ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να πληρώνουν κάψιμα και τηλέφωνα από την τσέπη τους. Γιατί ο μισθός τους δεν είναι το μεγάλος που θα επέτρεπε να ξοδεύουν και ένα ποσό στο να μετακινούνται στις γιοτρήσεις και γενικότερα όπου υπάρχουν προβλήματα. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και δεν ξέρω ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στο κομμάτι αυτό. Όσον αφορά αυτό που υπόθηκε προηγουμένως, θεωρώ ότι είναι μια ξεχωριστή κουβέντα, τα έσοδα και τα έξοδα και το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί ο τρόπος που αρδεύονται και ο τρόπος που χρεώνονται και γιατί χρεώνονται και πώς θα πρέπει να γίνεται γενικότερα η άρδεση, θα χρειάζεται ένας επανασχεδιασμός προκειμένου να μην υπάρχουν τα ζητήματα που υπάρχουν, αλλά είναι άλλο θέμα όπως πολύ σωστά υπόθετη. Αυτό. Κύριε Παλόδοπουλε. Ναι, το θέμα των ανθρώπων που ξοδεύουν χρήματα από την Τζέμπλου για να πετακινούνται όποιεςδήποτε ώρες στα λιωστάσια είναι ένα θέμα σοβαρό και πραγματικά είναι άδικο για αυτούς αλλά πραγματικά δεν πιστεύω, δεν νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να μπορέσουν να προζημιώσουν αυτούς τους ανθρώπους με κάποιον τρόπο. Το εκλαμβάνω κι εγώ ως παράπονο από αρκετούς ειδικά σε αυτούς που έχουν μεγάλους κάμπους όπως το ζηγό, όπως την καρβάλη, όπως το πολίστυλο και στο δάτο αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε κάποιον τρόπο μέσα από μια νόμιμη διαδικασία φυσικά να τους ανταμείψουμε γι' αυτά τα έξοδα που κάνουν. Μακάρι να υπήρχε τρόπος, το αξίζουν οι άνθρωποι. Ωραία. Λοιπόν, προχωρούμε σε τοποθέτηση και ψήφιση. Κύριε Πουσαέφ. Μάλλον θα μου επιτρέψετε να δώσω πρώτα τον λόγο στον κύριο Κουτσακίδη. Κύριε Κουτσακίδη. Καλησπέρα για από μένα. Δύο διευκρινήσεις ήθελα να κάνω. Όπως είπε και ο κύριος Παπαδόπουλος εννοείται ότι τα πρόσωπα είναι επιλογές των προέδρων. Σαφέστατα και κανένας πρόεδρος δεν παίρνει την πρωτοβολία μόνος του. Όλα γίνονται σε συνονιώσεις με το τοπικό συμβούλιο και από τη στιγμή που δεν μας έχει ζητηθεί να παθεί κάποια απόφαση δεν έχουμε πάρει και απόφαση για την επιλογή των προσώπων. Επίσης, έθελα να πω ότι κι αυτό δεν ξέρω πώς θα το λάβετε. Εγώ προσωπικά, αλλά κι άλλοι συνάδελτοι προεδροί, δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να βρούμε ιδρονομίες, μη σας φαίνεται περίεργο, είναι μια πεντάμινη εργασία, αλλά εγώ φέτος ειδικά και άλλοι συνάδελφοί δυσκολευτείκαμε πάρα πολύ να βρούμε ιδρονομίες. Και το τρίτο που ήθελα να πω είναι ότι να ευχαριστήσω και τον κύριο Παπαδόπουλο εκ μέρους όλων των προέδρων, αλλά και τους υπηρεσιακούς που ασχολήθηκαν και μετέφεραν την προκήρυξη και την πρόζληψη αυτών των ανθρώπων δεκαπέντε μέρες νωρίτερα, ήταν κάτι που το ζητούσαμε τα τελευταία δύο χρόνια, πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια ξεκινήσαμε στις 17 Μαΐου, φέτος ξεκινάμε από τις τρεις, κάτι το οποίο διευκολύνει πάρα πολύ την όλη κατάσταση. Ευχαριστώ πολύ και καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση, εάν δεν τα ξαναπούμε. Ευχαριστούμε κύριε Κοτσακίδη, επίσης καλό Πάσχα. Κύριε Πουσαέφ, συνεχίστε παρακαλώ. Καλησπέρα και από εμένα στους συναδεύους. Πέρσι δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι, είχαμε ελλείψεις σε υλικά συντήρησης και ανακάλυψα, επειδή είσαι μαγρότης και ζω στο γκάμπο γιατί είναι το επάγγελμά μου, γιατί, κύριε Θόδωρε Παππαδόπουλο, δεν είχαμε κωδικούς για τα υλικά συντήρησης. Πιστεύω αυτό το φαινόμενο να εξαλειφθεί φέτος. Επίσης, είχαμε κατηστερίζει στις ημερομηνίες που βάλανε τα διάφορα εμβέρτητα της περιοχής. Ο εργολάβος εξάντλησε όλη την ημερομηνία παραλαβής του έργου. Όλο ακούγαμε και λέγανε ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος έρχεται από την Κωμοτινή, αλλά δυστυχώς ο κύριος έκανε τη δουλειά του 30 Ιουλίου, που γνωρίζουμε ότι 30 Ιουλίου τα ποτίσματα τελειώνουν. Από τους 25 υδρονομείς, για να μην κρυβόμαστε, στην ουσία 9 είναι αυτοί που δίνουν το λεγόμενο νερό-νεράκι στους διάφορους αγρότες. Αυτοί ασκούν το συγκεκριμένο τομέα. Εμείς σας έχουμε πει και παλιότερα, κύριε Δήμαρχε, ότι για να μειώσουμε το κόστος της άδρευσης, σας προτείναμε και σας προτείνουμε κάθε τρία χρόνια, επειδή οι παραβογές στο καλοκαίρι δεν περιμένουν λόγω των ακραιοκαιρικών συμβαίνων που συμβαίνουν στην περιοχή μας και σε όλοι τον κόσμο. Σας έχουμε πει, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο που έχετε τον αξιόλογο και τον αξιόλογο να το χαρακτηρίσω τον κ. Καραγιάνι το προϊστάμενο, να πάρουμε από το συνετερισμό υδραβληκών καβάλα ΣΥΚ υπάρχουν διαθέσιμε υδρονομείς, υδρονομείς λέω υδραβληκοί, να κάνουμε ένα συνεργείο βλαβών. Γιατί οι παραγωγές δεν περιμένουν και υπάρχουν εγκρίνειες και γνωρίζουν οι πρόεδροι τι τραβάνε για να γίνουν οι συγκεκριμένες βλάβες. Επίσης, σας τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει ένα μητρό γεωτρίσεων από τις 36 που υπάρχουν, γιατί σας το λέω αυτό, γιατί από ό,τι ξέρετε και γνωρίζω πολύ καλά και με έχετε μερώσει κ. Παπαδόπουλε, ότι υπάρχει θέμα για μια γεώτηση στο τζιγός και μια στο δάτο που δυστυχώς φέτος δεν βλέπω και μακάρι να γίνει γλύγορα για να δουλέψουμε και θα έχουμε θέματα, καταλαβαίνετε, με τις παραγωγές το καλοκαίρι. Επίσης, μέσω του μητρώου πρέπει να το πεθετηθούν και τα λεγόμενα inverter. Σας το λέω αυτό γιατί είναι μια υποδομή για το μέλλον, πρέπει να σκεφτόμαστε τη γεωργία για το μέλλον, γιατί κάποτε ποτίζαμε με τεχνική βροχή, τώρα το έχουμε γυρίσει οι αγρότες για να μειώσουν και εμείς το κόστος παραγωγής στα σταγωνίδια. Επίσης, είναι πρωτότυπο, και σας το έχω πει την βρώτη χρονιά, ότι είναι απαράδεκτο να έχουμε τριών λογιών χρεώσης στους αγρότες της περιοχής μας. Υπάρχει άλλη τιμωλιακή πολιτική, υπάρχει λαρδί, αλλού χρεώνεται με το κοιβικά, αλλού με τις κιλοβατόρες και αλλού με τα κιλοβάτ. Πρέπει να έχουμε μια συγκεκριμένη χρέωση στους αγρότες της περιοχής μας. Επίσης, σαν τον πρώτο χρόνο σας το λέω, στο δημοτικό διαμέρισμα Φιλίπων, το χωριό Φίλιππη, και στον Αμυγδαλεώνα, που στον Αμυγδαλεώνα έχουμε πρόβλημα με την ίδρυψη και την άδευση. Σας είχα πει, κύριε Δήμαρχε και κύριε Θόδωρε Παπαδόμπλε, να ξεκινήσετε κιόλας επειδή οι γεωτρίσεις είναι ενωμένες, ή στον Αμυγδαλεώνα, στους Φιλίπους, στο χωριό Φίλιππη, ή στον Αμυγδαλεώνα ποτίζουν μέσω της βαρύτητας και έχουν και πρόβλημα με την γεώτριση εκεί πέρα γιατί είναι και το πόσυμο και καλώς βάζουν για χλωρίωση και παθαίνουν και ζημιές οι καλλιέργειες, να ξεκινήσουμε το σύστημα της κάρτας. Το λέμε αυτό για την κάρτα, γιατί κύριε Δήμαρχε και κύριε Θόδωρε Παπαδόμπλε, αυτή η κάρτα είναι ένα σύστημα που θα εξηγηάνουμε κατά την άποψή μου και της δημοτικής μας ομάδας τους μη νόμιμους αγρότες, δηλαδή τιμιολιακά, τους γνωστούς που φωνάζουν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, τους τζαμπατζίδες. Πρέπει να εξαλευθεί αυτό το καρκίνωμα, είναι μια πρόταση που σας τη λέω, δηλαδή να παίρνει ο αγρότης την κάρτα του για να ποτίζει. Γιατί από τη στιγμή που δεν πληρώνει μεγάλο ποσοστό ποτίζουν ανεξέλεκτα και έχουμε διάφορα θέματα, δηλαδή από τη στιγμή που δεν πληρώνει ο άλλος ποτίζει και περιμένουν οι υπόλοιποι για να ποτίσουν, είναι ένα συνήθως θεμεμένο. Για μένα το καρκίνωμα αυτό πρέπει να εξαλείψει και σας προτέπω και όλα σας κάνω πρόταση για να ρωτήσετε, εγώ ρώτησα το ΕΒ κάτω στο Ευρωκοπείο, έχω κάποιον συνάδελφο αγρότη και ρώτησα πώς γίνεται το σύστημα. Επίσης, με αυτό το σύστημα με το e-verter που θέλουμε να κάνουμε, δεν θα έχουμε και πολλές βλάβες στις γεωτρίσεις, στα διάφορα δίκτυα. Και γιατί είμαι δημοτικός σύμβουλος, τη δεύτερη χρητία με έδωσε τη δυνατότητα ο κόσμος εδώ πέρα και από ό,τι ξέρω γιατί προηγουμένως κύριε Θόδωρε Παπαδόπουλε για τον κύριο Χατζη Κωνστανίνου, δυστυχώς προϋπολογίσουμε έσοδα, είχαμε προλογίσει για τους 500.000 και είχαμε έσοδα δυστυχώς 50.000 ευρώ από ό,τι θυμάμαι για το έτος 2020. Επίσης, θέλω να απευθυθώ κύριε Δήμαρχε, γιατί άκουσα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης ο κύριος Στήλιος επισκέφτηκε την αντιπεριφέρεια Καβάλας και καλώς έκανε, δέχτηκε το έτοιμα του αγροτικού συλλόγου Νέστου και του Δημάρχου του κύριου Μιχαηλίδη, τους επισκέφτηκε, το ίδιο έκανε και στο Δήμο Παγγιέ ο κύριος Αναστασιάδης και ο τοπικός και δυστυχώς εσείς προσωπικά σας όλους εσάς ότι δεν τον κάνατε μια πρόσκληση να επισκεφτεί και το Δήμο Καβάλας που υπάρχει ένα κομμάτι από αγρότες και το θεωρώ ότι έχουμε τα προβλήματά μας με τα ταινάγια Φιλίππον και τα διάφορα άλλα θέματα του πρωτογενείου τομέα και είναι το θεωρώ απαράδεκτο. Επίσης επειδή με δίνεται πάσα το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο στην ουσία του θέματος του ψηφίσματος θα πάω, ο κύριος Φέρος είχε πει ότι στον κύριο Παθώδωρο Παπαδόπουλο όντως απασχολούν στον τομέα τους και 25 δημοτικοί συμβούλοι ή δημοτικοί ηρωνομείς και είχατε πει ότι μπράβο σας είναι ότι δικρινήσω ότι δεν απασχολούν. Όντως είμαι κι εγώ χωρικός από τα διάφορα χωριά. Μιλάω με όλους τους προέδρους της περιοχής. Γνωρίζω τα προβλήματα της περιοχής. Λοιπόν γνωρίζω τα προβλήματα της περιοχής και γνωρίζω και η προεδρυτή αγωνία έχουνε για εργατικά χέρια αυτή την εποχή και όλα που υπάρχει πάρα πολύ το πράσινο και χρειάζονται να κόψουμε τα λεγόμενα πόρτα. Για αυτό το μοναδικό λόγο κύριε Δήμαρχε, για τους προέδρους που κάνουν τον αγώνα τους στα χωριά τους, είμαστε θετικοί. Ευχαριστώ πολύ. Μου επιτρέπετε λίγο... Μπράβο ρε Σπύρο, μπράβο ρε Σπύρο. Μια εδιαφκρίνηση μόνο σε αυτό που στον πρώτο τελευταίο που είπε ο κύριος Πουρσαέφη για τον υφυπουργό ο οποίος ήρθε εδώ. Η αλήθεια είναι ότι πήγε στην Αλεξανδρούπολη. Όταν μάθαμε ότι θα ερχότανε στην Καβάλα, στο νομό της Καβάλας, πήραμε τηλέφωνο στο γραφείο του, δεν ειδοποιήθηκαμε από κανέναν, για να ρωτήσουμε εάν θα έρθει στην Καβάλα. Μας είπανε όχι. Μετά μας είπανε δεν ξέρουμε. Η επίσκεψη που πήγε στους δημάρχους να σας προβληματίσει λίγο και στο Παγκέο και στο Νέστο πήγανε γιατί κάποιοι του είπανε να πάνε εκεί. Και τον Δήμο Καβάλας τον αφήσανε απ' έξω. Θέλω να πιστεύω ότι είναι από αβλεψία και όχι για πολιτικούς λόγους. Μέχρι τώρα κανείς δεν μου έχει δώσει το δικαίωμα να θεωρήσω κάτι διαφορετικό. Όμως, η τελευταία κίνηση το να βγούνε οι δήμαρχοι μόνοι όχι μόνοι οι οποίοι ήταν εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία. Ο αντιπεριφεριάρχης ο οποίος και αυτός φωτογραφήθηκε με όλους. Ο υπουργός και η Καβάλα αγνοήθηκε. Πραγματικά θέλω να πιστεύω ότι ήταν αβλεψία και δεν ήταν επί τούτου που δεν ήταν σκόπιμο. Λοιπόν, έχω τις αφιβολίες μου. Αυτός ήταν ο μόνος λόγος. Ξέραμε ότι θα έρθει. Τηλεφωνήσαμε στο γραφείο του. Και μας είπανε όχι. Ο κύριος Δράκος έκανε το πρόγραμμα, κύριε Δημάρχη. Ε, εντάξει. Τι να κάνω. Τα είπατε. Τα είπατε. Τα ακούσαμε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, ρε παιδιά. Δημοκρατία έχουμε για όλο τον κόσμο. Κύριε Δημαρχέ, συγγνώμη ο Κουσαεύσιμι. Συγγνώμη, κύριε Φοντώλια. Εγώ σας έχω πει, εσείς δικαίωμά σας να λέτε, εγώ σας έχω πει, ενημερώθηκα από τους συνάδελφους αγρότες της περιοχής είτε του Νέστου είτε του Κόσολου Παγιέου, έκανανε αίτηση ο Δήμος. Δεν τους είπε αύριο μεθαύριο θα έρθει. Έκανανε αίτηση και την αποδέχθηκε ο υπουργός. Ο υπουργός του κύριου Στήλιος. Αυτή είναι η διαφορά. Εσείς δεν κάνετε αίτηση. Δεν είναι διαφορά μας. Τώρα το τι κάναμε, το ποιοί τους πήγαινε, τώρα δεν με ενδιαφέρει. Εμένα με ενδιαφέρει ότι δεν ήρθε στην περιοχή μας. Κάνετε λάθος. Κάνετε λάθος. Δεν ξέρω τι λένε οι αγρότες. Εγώ ξέρω τι έγινε. Και σας λέω λοιπόν ότι πήραμε τηλέφωνο στο γραφείο του. Τι να κάναμε άλλο. Όταν μάθαμε ότι υπήρχε περίπτωση να έρθει στην Καβάλα. Πώς θα τον καλούσαμε, με περιστέρια? Θα βγαίναμε στον δρόμο για να κλείσουμε τον δρόμο και να του πούμε είμαστε εδώ. Πήραμε στο γραφείο του. Τι άλλο να κάνουμε. Λοιπόν, προτού ρίχνετε μομφές, να ξέρετε τι ισχύει. Και δεν έχω μάθει να πηγαίνω ακάλαιστος πουθενά. Γίνεται μια συνάντηση, με συγχωρείτε, ο αντιπεριάρχης που πήγε, πήγε μόνος του. Δεν τον κάλεσε κάποιος, κάποιος τον κάλεσε. Ο κύριος Παπάς. Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω, ο κύριος Παπαδόπουλης έφυγε, δεν το βλέπω. Όχι, εδώ είμαι. Εδώ είμαι κύριε Παπά, απλά περιμένω να πω στο τέλος κάποια πράγματάκια από αυτά που είπε ο κύριος Παπάς. Βάζουμε φίλε Φαδόρα ότι δεν αισθάνεσαι ότι το κεφάλαιο άδραυση είναι και σε τάξη. Είναι σε πλήρια τάξια. Βέβαια βάζουμε και το χάπι ότι τελικά χάρη στην προσπάθεια που κάνουν οι τοπικοί πρόεδροι, άρα λοιπόν όλα είναι εντάξει, παίρνουμε τους ενδρονωμείς. Κι εγώ θέλω να μου πείτε τελικά γιατί συμβαίνει αυτό που συμβαίνει, δηλαδή γιατί τα έσοδα ειστερούν κατά πολύ των εξόδων. Τώρα άκουσα τον κύριο Κουσαέφαντα θέλει και η δραυλική υποστήριξη γενικά στο δίκτυο. Δηλαδή πώς μιλάμε για την καλαμπίτσα και λέμε ότι πρέπει να μην της παταληθούν εκεί πέρα τα λεφτά των διπωτών και εδώ κλείνουμε τα μάτια και λέμε ότι τα έσοδα είναι πάρα πάρα πολύ λίγα μπροστά από τα έξοδα που έχει η άνθρωψη. Είναι αλήθεια κύριε Παπαδόπουλε ή δεν είναι γιατί πραγματικά πιστεύω εσάς ότι μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα να μην διαγωνίζονται δηλαδή τα ίδια και τα ίδια. Παλαιά είχαμε, θυμάστε τους ενδρονωμείς που έπρεπε να πεθάνουν να φύγουν από τη θέση του ενδρονωμείου, τουλάχιστον αυτό το βλέπω ότι κάτι γίνεται, κάτι βελτιώνει. Για πείτε μου, πώς δηλαδή χρεώνεται ένας αγρότης στην Καρβάλη, πώς χρεώνεται ένας στους Φιλίππους, πώς χρεώνεται ένας στο Δάτο. Για πείτε μου, χρεώνονται σωστά, χρεώνονται όλοι στο ίδιο, υπολογίζονται. Δε μου λέτε, αυτοί που δεν πληρώνουν, αυτοί που δεν πληρώνουν τι παθαίνουν δηλαδή. Απαρρετούνται από το να είναι ρημωτικοί σύμβουλοι και εντάξει τελειώσαμε και λέμε ότι όλα καλά, χρωστάμε άλλα ποτίζουνε. Όλα αυτά νομίζω ότι σας αδικούν και σαν άτομο και πάνω από όλα αδικούν και συνολικά όλοι σε εμάς που λέμε μεγάλες κουβέντες γιατί είναι σε πλήρια ταξία, σε πλήρια ταξία η άδρευση. Η άδρευση πρέπει να μπει και να είναι ανταποδοτική δηλαδή ο καθένας να πληρώνει με το νερό που καταναλώνει και τις υπηρεσίες που προσφέρει η υπηρεσία διαφορετικά. Εκεί πέρα γίνεται πανηγεράκι γιατί αν σας ρωτήσω τώρα να μου πείτε πόσα χρωστάει ο καθένας θα μου πείτε υπέροχα ποσά. Θα μου πείτε υπέροχα ποσά και συνεχίζουμε να βάζουμε το κεφάλι σας τη στουρθοκάβιλο μέσα στην άμμο και να λέμε συνεχίζουμε και να βάλουμε και δραβνικούς και να βάλουμε και να βάλουμε και να βάλουμε και να βάλουμε. Άρα λοιπόν επειδή δεν συζητάμε το θέμα αύριο κάποτε θα ήθελα να το πιάσουμε και αυτούς συζητάμε τους υδρονομίους. Δηλαδή λέω κάποτε, γιατί τελειώνει και η θετία σας, εγώ είμαι στο διάλογο, εγώ είμαι στη συνένωση, εγώ είμαι να βοηθήσω, δεν είμαι να στηλητεύσω έτσι θα έλεγα μια ξύλινη γλώσσα αλλά είναι σε αταξία οι άνθρωποι. Τώρα όσον αφορά τους υδρονομίους, αφού ο κύριος Κουτσακίδης λέει ότι έγιναν όλα καλά, θα το χαιροκροτήσουμε για να το ψηφίσουμε. Αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή να είστε έτοιμους να μας παρουσιάσετε ένα πρόγραμμα για την άνθρωψη, δεν πάει, αυτό είναι χάλι, πρέπει να το τελειώσουμε. Δηλαδή δεν μπορούν τώρα τύποι απίθανοι στον κάπου των Φιλίππον με τεράστιες περιουσίες να ποτίζουν τσάπα και να κρύβονται πίσω από την γενικότερη κατάσταση αυτή. Εντάξει, ευχαριστώ πολύ. Πρόεδρε μου, επιτρέπεις λίγο να ασχοληθώ λιγάκι με το θέμα, να πω δυο πραγματάκια γιατί μάλλον μαζεύονται πολλά. Καταρχήν να πούμε ότι ήδη ξεκινήσαμε μια μελέτη η οποία τελειώνει ύψους 2 εκατομμύρια 200.000 ευρώ για να τοποθετηθούν κάρτες σε όποια αγγλιοστάσια ανήκουν, όσον αφορά την ιδιωτικοσία του Δήμου Καβάλα. Δεν θα γίνει μόνο αυτό, θα αναβαθμιστούν ενεργειακά και όλα τα αγγλιοστάσια, θα μπούν ιδρόμετρα σε όλα τις γεωτρήσεις. Το πρόγραμμα φυσικά είναι ανταγωνιστικό, εμείς θα προσπαθήσουμε, μάλλον πιθανότατα θα πετύχουμε να υποβάλλουμε την πρόταση μας έγκαιρα και από εκεί και πέρα θα μπούμε στη διαδικασία του ανταγωνισμού και με άλλους δήμους που και αυτοί θα υποβάλλουν. Θέλω να πω ότι η βούλησή μας είναι αυτή, και σωστά το είπε ο Σπύρος και σε αυτή την κατεύθυνση κοινούμαστε. Κάθε χρόνο επίσης να πούμε ότι βάζουμε δύο inverter, αυτή η ιστορία ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση και φέτος θα βάλουμε άλλα δύο inverter. Όσον αφορά τώρα για αυτά που είπε ο κύριος Παπάς, ο Βαγγέλης, δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα όσον αφορά αυτούς που δεν πληρώνουν. Και καταρχήν ότι για να ποτίσει ο οποιοσδήποτε πρέπει να έχει λάβει από την οικονομική υπηρεσία που δίνει η δημοτική ενημερότητα. Που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να χρωστάει για να μπορέσει να ποτίσει. Αν κάποιος χρωστάει, δεν ποτίζει. Επίσης, για αυτούς που χρωστάν έχουν δεσμευτεί τα αθημοί τους και έχουν και οι λογαριασμοί τους. Το επόμενο στάδιο είναι για αυτούς που χρωστάν, είναι να πάνε να κάνουμε κατασχέσεις. Είναι θέμα βούλησης και θέμα διαδικασιών της οικονομικής υπηρεσίας. Ό,τι βρεις κάποιοι. Συγγνώμη Βαγγέλη. Με συγχωρείς, δεν είναι το θέμα αν χρωστάνε, το θέμα αν χρωστάνε και συνεχίζουν να ποτίζουν. Με διάφορα τεχνάσματα. Με διάφορα τεχνάσματα. Μην βάζουμε το κεφάλι τώρα. Μην λέμε, δηλαδή, τα ξέρεις όλα στο χωριό, αλλά ο Τάδε δεν ποτίζει σαν Βαγγέλη και ποτίζει σαν γιος του Βαγγέλη. Να βοηθήσω τη συζήτηση. Βαγγέλη παίζουν την κολοκυδιά. Βάζουν στο γιο τους, στην κόρη τους, χρωστάνε 10 ευρώ. Δεν πληρώνουν και βάζουν στο γιο τους και συνεχίζεται. Παίρνουν το χαρτί ή κάνουν από τα 10 ευρώ που χρωστάνε, κάνουν μια ρύθμιση για 10 δώσεις, πληρώνουν 1 ή το πολύ 2 δώσεις, παίρνουν το χαρτί πάνω στον υδροβολόδο. Επειδή ξέρω ότι είσαι ένας άνθρωπος... Αυτό λέω φίλε Βαγγέλη Παπά να δει η κάρτα. Λέω λοιπόν επειδή ξέρω και πιστεύω στον αντιδίπαρχο ότι μπορεί να το κάνει είναι να σεβαστούμε αυτούς που πληρώνουν. Λοιπόν, να πούμε ότι θα ανοίξουμε την κουβέντα σε ένα επόμενο δημοτικό συμβούλιο, να το συζητήσουμε σαν τακτικό θέμα και να σας αναφέρω όλα τα δεδομένα που έχουμε γίνει γιατί άμα το ανοίξουμε νομίζω ότι δεν θα τελειώσει ποτέ. Συμφωνούμε σε αυτό αν θέλετε. Ωραία. Κύριε Βέρο. Ναι, ρώτησα στο σώμα... Ρωτήσατε στον κύριο Παπαδόπουλο κάτι? Στο σώμα ρώτησα. Κύριε Παπαδόπουλο ρωτήσατε στο σώμα αν συμφωνούμε σε κάτι που ρωτήσατε. Ναι, ναι, ναι. Αυτό, αυτό και είδα... Ωραία, ωραία. Εμείς από τη μεριά μας λέμε το εξής. Δυστυχώς από ό,τι εντελαμβανόμαστε κύριε Παπαδόπουλο Εθώδωρε, είστε τρία χρόνια διοίκηση. Τρία χρόνια αυτόν τον λογρασμό τον πληρώνουν οι Καβαλιώτες όλοι οι δημότες του Δήμου Καβάλλας. Και δυστυχώς δεν τολμήσατε να κάνετε το αυτονόητο. Να κάνετε μια καλή διαχείριση, να μας πείτε την αλήθεια, να συμφωνήσουμε και να συνεργαστούμε και να νοικοκυρέψετε τον Δήμο. Το λογαριασμό, την κακή διαχείρισή σας την πληρώνουν όλοι οι Καβαλιώτες. Αυτή είναι η αλήθεια. Θέλουμε να γίνει ξεκάθαρη συζήτηση στην καινούργια τιμολογική πολιτική και να τα πούμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ξεκαθαρίσουμε πραγματικά το τι ακριβώς συμβαίνει. Εμείς θέλουμε πραγματικά να νοικοκυρέψουμε τον Δήμο και να μην λαϊκίζουμε. Δεν μπορούμε να πετάμε έτσι τα λεφτά των Καβαλιωτών, των Δημοτών επειδή εσείς θέλετε να κάνετε πολιτική με τα λεφτά των Καβαλιωτών. Νομίζω ότι λαϊκίζετε και με αδικείτε κύριε Παπαδόπουλε. Το θέμα το έχουμε συζητήσει στον προηγούμενο προϊπολογισμό του 21 και έχει γίνει αναλυτική κουβέντα σε σχέση με αυτό. Και τα είχαμε πει τότε. Δεν γίνεται καμία κακοδιαχείριση ούτε παιχνιδάκια. Σας παρακαλώ πολύ. Κάνουμε αυτό που μπορούμε με τις δυνάμεις παραπάνω από αυτές που διαθέτουμε. Σας παρακαλώ. Δεν μπορείτε να λέτε όμως ότι κάνουμε κακοδιαχείριση και παιχνίδια. Αν είναι δυνατόν. Αυτό είναι μεγάλη κατηγορία. Δεν μπορώ να την αποδεχθώ. Να την κάνουμε την κουβέντα ό,τι θέλετε. Δεν είναι τα νούμερα αυτά που λέτε κύριε Παπαδόπουλε. Νομίζω ότι περβάλλεται. Ίσως να μην έχετε καλή γνώση του θέματος. Να μη σας έχουμε δώσει εμείς καλή γνώση. Να έχετε καλή γνώση στο θέμα. Αλλά δεν είναι αυτά τα νούμερα που λέτε. Αν είναι δυνατό. Ούτε τα 50 χιλιάρικα που είπε ο Σπύρος προηγουμένως ότι εισφράξαμε το 59 στο νούμερο. Βεβαιώσανε περισσότερα από 120.000. Και συνήθως, χωρίς να το λέω σίγουρα, συνήθως εισφράχνουμε περίπου το 85% των βεβαιωθέντων. Γιατί δεν γίνεται 100. Να το συζητήσουμε. Γιατί κάνουν διάφορα τερτίπια που είπε ο Σπύρος προηγουμένως. Να βρούμε τρόπος. Να το βρούμε. Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι εσκεμένα κακοδιαχειριζόμαστε τα χρήματα των κοβαλιωτών. Αν είναι δυνατό. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, θα παραμείνω εκ μέρους της παράταξής μας ακριβώς στο θέμα της συζήτησης. Δηλαδή στην επιλογή και πρόσληψη υδρονομέων άδρευσης. Βεβαίως πολύ σημαντικά θέματα θα πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε που έχουν σχέση με την άρδευση. Νομίζω όμως αυτό μπορεί να γίνει και στον προϋπολογισμό και κυρίως στον απολογισμό των οικονομικών όπου εκεί μπορούν να τεθούν και ερωτήματα και να γίνουν οι όποιες διευκρινήσεις, συζητήσεις και τοποθετήσεις. Τώρα όσα αφορά για το συγκεκριμένο θέμα ως δημοτική παράταξη όλα αυτά τα χρόνια η θέση μας είναι ότι λέμε ναι στην αναγκαιότητα πρόσληψης και επιλογής, όχι όμως τον τρόπο επιλογής. Και θα μου επιτρέψετε επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι αλλά και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων οι οποίοι δεν συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια πολύ σύντομα να πω γιατί λέμε ναι στην αναγκαιότητα και όχι στον τρόπο επιλογής. Διότι πολύ απλά είναι ανάγκη να υπάρχουν ιδρωνομήσεις, είναι ανάγκη. Όμως για να δούμε γιατί λέμε όχι στον τρόπο επιλογής. Βλέπουμε ότι ο τρόπος επιλογής γίνεται βάσει ενός βασιλικού διατάγματος του 1957 ο οποίος τι λέει και τι προσδιορίζει ως προσόντα από τους υποψηφίους προκειμένου να γίνει η επιλογή. Μια επιλογή που ζητείται να γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό το τονίζω, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ποια είναι αυτά τα προσσόντα να έχουν την ελληνική ηθαγένεια, να έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους και να μην υπερβαίνουν το 60ο, να γνωρίζουν ανάγκωση και γραφή. Αυτά είναι τα προσσόντα. Και τι βλέπουμε τώρα εμείς στην εισήγηση, ότι υπήρξαν συνολικά 39 αιτήσεις και από τους 39, 32 αιτήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από αυτό το βασιλικό διάταγμα. Και εδώ είναι το μεγάλο τώρα ερώτημα. Από αυτούς τους 32 που πληρούν τις προϋποθέσεις, βλέπουμε ότι πρέπει να επιλέξουμε τους 25. Και πώς θα την κάνουμε αυτή την επιλογή. Τώρα μιλάω ως Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα πώς θα επιλέξουμε και θα αφήσουμε εκτός επιλογής 7 συμπολίτες οι οποίοι έχουν τα προσθέσεις. Άρα η λογική λέει ότι προφανώς μάλλον θα δούμε οικονομική κατάσταση, θα δούμε προϋπερεσία, θα δούμε αν είναι θέμα ανεργίας, οικογενειακής κατάστασης, οτιδήποτε. Και τώρα μπαίνει το βασικό ερώτημα. Πώς εμείς θα επιλέξουμε όταν δεν έχουμε αυτά τα στοιχεία. Πώς εμείς θα επιλέξουμε μέσα σε μια συνεντρίαση όπου σαστικά όλα αυτά τα χρόνια έρχεται η διοίκηση, έρχεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ή οποιοσδήποτε άλλος και λέει ότι εμείς προτείνουμε αυτούς τους 25. Και εντάξει τα προηγούμενα χρόνια είχε η διοίκηση την απόλυτη πλειοψηφία για να λέμε τώρα τις αλήθειες και να δούμε τι σημαίνει απόλυτη πλειοψηφία, τι σημαίνει να μην έχεις την απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να υπάρχει συνενόηση συνεργασία και αντί οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν 25 στους 41, κάνανε παιχνίδι μόνοι τους, αυτή είναι η αλήθεια, δεν υπολογίζαν τίποτα, προτείναν 25 και διάφωνούσες, πάμε σε ψηφοφορία, χαίρετε. Εγώ θέλω να ρωτήσω τώρα εσάς ως διοίκηση ο οποίοι δεν έχετε πώς 5 στους 41. Και δεν μιλάω μόνο για φέτος, μιλάω και για τις προηγούμενες δυο χρονιές για την επιλογή. Έγινε κάποια συνενόηση, έγινε κάποια ενημέρωση, ώστε να αρθούμε εδώ και σε 5 λεπτά να έχει λύξει το θέμα, όχι βέβαια. Λέει τώρα ο αντιδήμαρχος ο κ. Παπαδόπουλος προηγουμένως να σας διαβάσω τα ονόματα και που θα μας διαβάσετε τα ονόματα τι θα γίνει. Άκουσα παραδείγματος καρίνα λέει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Ζιγού ότι όλα καίει όλα καλά. Τι όλα καίει όλα καλά, πρώτα από όλα για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Δημοτικοί σύμβουλοι αποφασίζουν και επιλέγουν, όχι οι πρόεδροι των τοπικών. Βεβαίως μπορούν να πούν την απόψή τους, να πούν τη σκέψη τους για τους ανθρώπους οι οποίοι προφανώς έχουν επιλογή από το δικό τους δημοτικό διαμέρισμα και άρα γνωρίζουν πολύ καλά. Θα τους ακούσουμε, όμως εμείς επιλέγουμε. Έγινε τίποτα από όλα αυτά, τίποτα από όλα αυτά. Και τα λέω όλα αυτά αγαπητοί συνάδελφοι γιατί δεν θέλω ούτε να ακούσω μπράβο, αλλά ούτε θέλω να ακούσω αύριο διάφορα παπαγαλάκια, τα γνωστά παπαγαλάκια, που να λένε ότι η συμπαράταξη πολιτών, ο Βέρος, δεν ψήφισε γιατί έτσι είναι αυτή η διοίκηση, γιατί είναι ο Μουριάδης και γιατί όχι ήταν εχθές η Τσανάκα και όχι προχθές ο Σιμητζής. Λοιπόν, πείτε μου, εάν θα ερωτηθώ, αν θα ερωτηθείτε από τους 7 οι οποίοι θα απομείνουν εκτός, για ποιο λόγο έχουν απομείνει, τι θα απαντήσετε? Ότι δεν είχαν τις προϋποθέσεις, δεν είχαν τα προσθόντα πως ορίζονόμως. Έχω. Τι θα απαντήσετε ακριβώς και πώς θα απαντήσουμε σ' αυτούς τους ανθρώπους. Για μια ακόμη φορά θέλω να τονίσω και δεν είναι θέμα μόνο του Δήμου μας, είναι συνολικά της αυτοδιοίκησης και το έχουμε πει επαλειμμένα όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι επιτέλους ας ασχοληθεί με σοβαρά θέματα αυτά είναι τα σοβαρά, όπου, και γιατί είναι τα σοβαρά, προστατεύεις το θεσμό που υπηρετήσεις και δεν τον απαξιώνεις. Διότι αύριο κάποιοι θα πούν πήραν πάλι τους δικούς τους. Εγώ δεν το δέχομαι. Φέβαια, αυτό λέγαν και 5 χρόνια επιθητίας της κυρίας Τσανάκα και τα προηγούμενα 4 χρόνια, 8 χρόνια επιθητίας του κυρίου Σιμιτζή και να μην πάω και πιο πίσω επιθητίας του κυρίου Ερυφυλίδη. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι πάλι να πούμε ναι στην αναγκαιότητα όχι στον τρόπο επιλογής. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Φατόιας. Ναι κύριε Πρόεδρε, μιλάμε για την πρόσληψη ιδρωνομέων. Εμείς δεν έχουμε καμία πρεμμούρα, καμία αντίρρηση, ότι όλα γίνανε σωστά. Ωστόσο όμως, αυτό που κυρίως θέλουμε να θέσουμε και ακριβώς επειδή η συζήτηση μπαίνει σε βάθος, θέλουμε να βάλουμε και εμείς το βάθος που έχει ακριβώς αυτή η συζήτηση σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό. Βέβαια, πολύ εύκολα θα προσπεράσετε αυτά που θα σας πω και είναι μια πολιτική θέση. Προσέξτε όμως, είναι μια πολιτική θέση φυσικά, η οποία έχει θετικά επιτελέσματα τόσο στη διαχείριση των νερών όσο και στα επόμενα που θα πω. Οι δικές σας πολιτικές θέσεις όμως είναι επίσης πολιτικές αλλά βλάπτουν συνολικά το ζήτημα που συζητάμε και με ποιο τρόπο το βλάπτουν. Πρώτον λοιπόν και κύριε, για το οποίο δεν διαφωνεί κανείς, είναι ότι αντιμετωπίζετε το νερό σαν αμπόρεμα. Δέχεστε δηλαδή αυτή τη λογική της επιχειρηματικής δράσης στην αντιμετώπιση του αγαθού νερώ ως αμπόρεμα. Κατά δεύτερο ζήτημα, αυτό το αμπόρεμα λοιπόν έρχεστε να το πουλήσετε που στους αγρότες οι οποίοι παράγουν τροφή και εξασφαλίζουν τη διατροφική επάρκεια, θα πρέπει να δεν εξασφαλίζουν, όχι βέβαια με ευθύνη των αγροτών οι οποίοι παλεύουν για ένα μεροκάμενο αλλά με ευθύνη των κυβερνήσεων που εκμεταλλεύονται την εξουσία που έχουν και εισάγουν τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα ενώ θα μπορούσαν να παρακολουθούν εδώ πέρα. Δέχεστε λοιπόν αυτή τη λογική πρώτον ότι το νερό εμπόρεμα, δεύτερον να πουλιέται στον αγρότη για να μπορεί να παράξει διατροφή και επιπλέον η αντιπαράθεση που και σήμερα εδώ πέρα γίνεται σε ό,τι αφορά οι αντοπικοί θα προσλευθούν αποτελεί η ενασχόληση του δίου μου με αυτό το κορυφαίο ζήτημα της διαχείρισης των νερών και παράγοντα εξαγωράσια εκμετάλλευση αν θέλετε των εργαζομένων που έχουν μεγάλη ανάγκη για εργασία. Βέβαια αφήνεται απέξε όλη αυτή τη λογική της διαχείρισης του νερού και σε ό,τι αφορά η διαχείριση του νερού με τους εγγρότες και μπαίνεται σε συζητήματα τα οποία φυσικά έχουν τη σημασία τους αλλά όμως δεν βάζουν το ζήτημα εκεί που πρέπει καν την άποψή μας. Πάνω σε αυτή λοιπόν τη λογική εμείς για να μείνουμε στο ζήτημα κρατώντας όλα τα υπόλοιπα που ψηφίζουμε λευκό. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εισαγγέται ένα θέμα που αφορά τη νεροδευτική περίοδο 2022 και έχω την ανάγκη να ζητήσω κάποια στοιχεία απολογιστικά για το 2021 και εισπράττω την ερώτηση από τον Αλμόδια την Δήμαρχο ότι θέμα μας είναι λέει η επιλογή υδρονομαίων. Λες και εγώ περίπου τον κύριο Παπαδόπουλο να μου το τονίσει αυτό συνεπικορόγως τον κύριο Καλβακίδη. Μα το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι κατανοητό. Εάν θεωρείτε ότι χρειάζομαι την παρέμβασή σας κύριε Παπαδόπουλε δεν σας πληροφορώ ότι μάλλον πλανάστε πλάνη νικτράν. Και γιατί το λέω αυτό. Την πρώτη χρονιά κατανοώ ότι κάποια πράγματα μπορείτε να ξέφυγαν και να γίνανε με βία σε ό,τι αφορά την επιλογή την αρχιστερετικής περίοδου αλλά τώρα πλέον διανύουμε το τρίτο έτος της θηστιτίας σας. Κάποια πράγματα για την άλδευση πρέπει να ξεκαθαρίσουν και είναι φοβερό να ακούω ότι όχι κύριε Παπαδόπουλε είναι αλήθεια. Τι θα γίνει με της με χρήση, με άδεια χρήση τερού και έχετε κάνει. Μάθαμε εδώ ότι υπάρχουν αντιληπιστάσεις στο τέλος διοκτησίας του Δήμου σήμερα. Σήμερα. Τώρα. Και εκτός από αυτό για το θέμα το οποίο επίσης ρώτησα. Θα έπρεπε να υπάρχει νομοδότηση των δικών συμβουλίων. Μα δεν υπήρχε στο παρελθόν. Μα δεν ρώτησα αυτό. Επειδή στο παρελθόν δεν υπήρχαν αυτά τα θέματα και τώρα. Μα και στο παρελθόν δεν περνούσαν θέματα από την Οικονομική Επιτροπή αλλά αυτό να τα ξεπλένουμε όλα από την κολυβίδα του Σιλώαν διότι της Οικονομικής Επιτροπής. Άρα λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο τα θέματα δεν είναι μονοσύμματα. Έχουν και προεκτάσεις και αυτές οι προεκτάσεις είναι καλό να απαντούνται κύριε Παπαδόπουλε και οι υπόλοιποι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι να παραμένουν σ' αυτά που ψαφορώ και όχι στο τι ρωτάει ο καθ' Δημοτικός Σύμβουλος. Εγώ λοιπόν εβεί το θέμα έρχεται όπως έρχεται και εισάγεται με τον τρόπο που εισάγεται. Συμφωνώ απόλυτα με τους προβλήματές που βάζει ο κύριος Βέρος. Κύριε Πρόεδρε ψηφίζω παρόν. Ο κ. Σκονάκος. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι με αυτό το ξέρα έχουμε συζητήσει όταν εγκρίναμε και πέρσι τους αντίστοιχους ιδρωνομείς στις δημοτικές κοινότητες όπου επιτελούν ένα σοβαρό έργο. Εγνώση μας όλοι ξέρουμε τι γίνεται. Μην βαφκαλιζόμαστε, δεν γνωρίζουμε τι γίνεται. Αλλά για πέστε μου αγαπητοί συνάδελφοι όταν υπόσχονται ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι εξάρτητη και θα μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό μέσα από ποιες διαδικασίες θα γίνεται αυτό. Μας έχουν πει ποτέ. Όχι φυσικά. Αναγκατσόμαστε να χρησιμοποιούσουμε και είναι προς τιμήν της σημερινής διοίκησης, αγαπητοί συνάδελφοι ότι δεν προσλαμβάνουμε προσωπικό ιδρωνομείο για να βρίσκονται σε πολιτικά γραφεία αλλά να βρίσκονται στις δημοτικές κοινότητες και να προσφέρουν στα αγροχτήματα και στους κατοίκους των κοινοτήτων. Αυτό είναι γνωστό σε όλους πλέον. Γι' αυτό και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων επιβραβεύουν αυτήν την συνεργασία που έχουνε με τον κ. Παπαδόπουλο με τη διοίκηση. Αλλά το θέμα αυτό, κ. Παπαδόπουλο, είναι ένα κεφάλαιο ιδρωνομείς, αναγκαίο. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όταν μας υπόσχονται, θα μας δώσουν κοινοφιλή εργασία και περιμένουν να αποφασίσουν πότε θα κάνουν εκλογές για να μας βάλουνε στην κοινοφιλή εργασία. Δεν έχουν αποφασίσει ακόμα και σου λέει θα τους πάρουμε προεκλογικά για να του πούμε ότι 40.000 κόσμο τους βάζουμε σε και κάνουν κοινοφιλή εργασία. Μέζουν, δηλαδή, με τον πόνο που έχει η κάθε οικογένεια να βρει μια δουλειά για το παιδί της. Σε ό,τι αφορά αυτά που είπε ο κ. Πουρσαέφ, θα πρέπει να τα λάβετε σοβαρά υπόψη. Και νομίζω τα λαβάνετε υπόψη πλιν αυτού του θέματος του υφυμπουργού με την επίσκεψη που έκανε τελευταία. Αλλά τότε θα πρέπει να αναζητήσετε προγράμματα για να πάμε και να κάνουμε εφαρμογή της κοινωνικής οδηγίας 2060 για τη διαχείριση των υδάττων πόρων. Όπως προβλέπετε, θα πρέπει να σας αποσχολήσει. Θα πρέπει να το δείτε. Από εκεί και πέρα, σίγουρα, δεν είναι ανταποθετική η υπηρεσία αυτή. Αλλά θα πρέπει, επιτέλους, να συνδέσουμε τον αριθμό αγροτεμαχίου με την άρδευση. Για να μην μπορεί να το κάνουν αυτό, αλλάζοντας από τον παιδί στον εγγονό, από τον εγγονό, ξέρω εγώ, στον Αντσιό. Το αγροτεμάχιο θα επιβάλλει τα τέλη και όχι το όνομα το φυσικό. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιος εκμεταλλεύεται. Αν είναι μισθωμένο ή δεν είναι μισθωμένο. Εμείς το αγροτεμάχιο. Οπότε δεν θα μπορούμε να το κάνουμε. Όποιος είναι ιδιοκτήτου αγκινήτου, αυτός θα αναλάβει τις ευθύνες του. Τώρα, επειδή το θέμα της άρδευσης το γνωρίζω πολύ καλά και στα Τενάκη έχω κάνει δίκτυα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καβάλας έχω κάνει δίκτυα αρδευτικά, είμαι σε ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα και στο σώμα ότι η τελευταία γεώτηση που κάναμε, κύριε Παπαδόπουλε, στην Άννο Λεύκη, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Θετικά αποτελέσματα τέτοια που μαζί με τον Χαλκερό μπορούν να κάνουν απεξάρτηση του Δήμου Καβάλα στην ίδρευση από τις πηγές Βοηράνης. Δηλαδή είναι τόσο μεγάλη η υποσότητα του νερού που υπάρχει και σήμερα μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε εάν θέλουμε για τις ανάγκες της περιοχής μας. Είναι πολύ θετικό αυτό το οποίο σας λέω και είμαστε σε συνεργασία και με τη ΔΕΙΑΚ και με τη Διοίκηση του Δήμου, αγαπητοί συνάδελφοι, να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή την υποσότητα του νερού. Εγώ είμαι θετικός, κύριε Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά την πρόληψη των ιδρωνωμαίων γιατί επιτελούν σοβαρό έργο. Ευχαριστούμε, κύριε Κουνάκο, ο κύριος Πρόμουσας. Θετικός, κύριε Πρόεδρε. Μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, να παντήσω κάνα δυο πραγματάκια, αν θέλετε. Να ολοκληρώσουμε... Και πρέπει να φέρω και τα ονόματα γιατί πρέπει να ακουστούν. Ναι, είμαστε σε υποφορία, ναι. Ο κύριος Καρακέησογλου, ο κύριος Λόλακας είναι μέσα? Μέσα είμαι, κύριε Πρόεδρε, μέσα είμαι, κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Λόλακας, θα ακούμε. Καλησπέρα σας. Τι είναι μόνο εσύ? Μια τοποθέτηση θέλω να κάνω εγώ, αν μπορώ. Σύντομη, γιατί είμαστε στην ψήφιση, ναι. Σύντομη, δεν θα πω κάτι, θα πω κάτι και δεν θέλω να μιλήσω άλλο. Είναι κάτι που κατά καιρούς με έχει ενοχλήσει πάρα πολύ από κάποιους δημοτικούς συμβούλους, το ότι μας κάνει ο Ρωσφέτη ο Πρόεδρος για τους υδρονομείς. Δεν νομίζω ότι τιμάει κάποιος δημοτικός συμβούλος αυτό που λέει για τους Προέδρους και για τις παγκίες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς. Τους υδρονομείς δεν νομίζω ότι κανένας δημοτικός συμβούλος θα μπορέσει να επιλέξει κάποιον που θα μπορεί να κάνει τη δουλειά που θέλουμε στις κοινότητές μας. Θα πρέπει να σταματήσει αυτό. Υπάρχουν άλλα πράγματα πιο σοβαρά για να κάνουν αντιπολίτευση, άμα θέλουν και επιθέει στο δημαρχό. Εγώ αυτό θέλω να πω μόνο, δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση σε όλους. Καλή Ανάσταση κύριε Λόλαγα. Ο κύριος Καρακέησο, ο κύριος Καλπακίδης. Καλησπέρα με ακούτε. Ναι κύριε Καρακέησο. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σε εσάς και σε όλο το σώμα. Εμείς σαν κοινότητα θεωρούμε ότι οι υδρονομείς είναι ήρωες. Ο υδρονομέας δεν είναι κάποιος που πηγαίνει να γράψει ένα υδρόμετρο. Πρέπει να πιάνουν τα χέρια του, να γνωρίζει καλά την περιοχή, να γνωρίζει τους ανθρώπους που είναι να πάρουν το νερό. Ισχολευτήκαμε αυτή τη φορά πάρα πολύ για να βρούμε ανθρώπους για αυτή τη δουλειά. Ενώ σε όλες τις άλλες δουλειές που αφορούν το δήμο, οι ανθρώποι τρέχουν και παρακαλάνε. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα τα έξοδά τους. Ίσως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρεθεί μια λύση. Στη δική μας την περιοχή εκείνο που θέλω να προτείνω γενικά σε όλους είναι ότι στη νέα Καρβάλη η χρέωση θα πρέπει να γίνεται με το στρέμα. Όπως γίνεται και στο δήμο του Νέστου, που είμαστε πολύ κοντά σε εκείνο το γεωγραφικό κομμάτι και ότι το νερό κοτίσμα είναι αυτό το οποίο περισσέδει από αυτούς και έρχεται από το Νέστο και όλο το υπόλοιπο γίνεται στη θάλασσα. Στην ουσία εκμεταλλευόμαστε ένα νερό που πηγαίνει χαμένο. Αυτό θα πρέπει να το δούμε και να δούμε την περιοχή ξεχωριστά. Γιατί υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες στη δική μας την περιοχή. Εύχομαι σε όλους σας καλό Πάσχα, καλή ανάσταση και υγεία. Καλή ανάσταση κύριε Καρακέλη. Κύριε Καλπακίδης και κλείνουμε. Ήθελα να κάνω κατ' αρχήν κάποια διευκλήνηση γιατί προφανώς κάποιοι δεν γνωρίζουν σχετικά με την επίσχυψη του Υφυπουργού στην περιοχή. Καλή συντομία κύριε Καλπακίδης. Και επειδή προφανώς κάποια πράγματα δεν τα καταλαβαίνω σχετικά με τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πω λίγο πώς θα την ανελαμβάνουμε και ζητώ λίγο την ανοχή σας κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είμαι εκπρόσωπος και μέλος του συντονισμού των αγροτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού με τον Υφυπουργό, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Πρόεδρο για εχθές, τετάρτη ή τρίτη. Ήταν σχεδόν κλεισμένο το ραντεβού και ξαφνικά ακυρώθηκε αυτό το ραντεβού την πρώτη-ελευθεία στιγμή θα έλεγα γιατί ο κύριος Υπουργός αποφάσισε μέσω του Βουλευτού Καβάλας να έρθει στο Νέστο και στο Παγκέο. Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε όλοι γιατί έγινε αυτό από τη στιγμή που ήταν ένα ραντεβού το οποίο το ζητούσαμε εδώ και δύο με τρεις μήνες περίπου. Φαντάζουμε ότι καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Όσον αφορά αυτού που δεν καταλαβαίνουν. Αν θέλετε να κάνω προτάσεις για το πώς βλέπω το πρωτογενείο τομέα και το πώς βλέπω την άρντευση, πάρα πολύ ευχαρίζομαι να σας κάνω μια ανάλυση που θα την καταλάβετε όλοι σας πάρα πολύ καλά. Το ζήτημα είναι όμως ότι, κύριε Εξανθόπουλο, ξέρετε πόσο σας σέβομαι και σας εκτιμώ, είναι πολύ κουρό τον κύριο Παπαδόπουλο, απλά μου έχετε μάθει εσείς παλιότεροι στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι όταν συζητάμε για ένα θέμα συζητάμε γι' αυτό και αποφασίσουμε γι' αυτό. Και τοποθετούμαστε πάνω σε αυτό. Σίγουρα το ότι όσα έχουν υποθεί σήμερα εδώ σχετικά με την άρντευση δεν θα πω ότι είναι λάθος, αλλά ισουσιαστικά κάψαμε τη συζήτηση γιατί δεν ήταν το θέμα αυτό. Ο πρωτογενείς τομέας, ο οποίος είναι ένα κομμάτι που προφανώς έχει παρεξηγηθεί από κάποιους, εγώ πραγματικά αισθάνομαι προσβεβλημένος σήμερα με αυτά που άκουσα για αυτούς που δεν πληρώνουν γιατί πέρασε η εικόνα σε αυτούς που παρακολουθούν το Δημοτικό Συμβούλιο και σε όσους το ακούν ότι δεν πληρώνουν οι αγρότες τα νερά. Υπάρχει ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό το οποίο δεν πληρώνει και το οποίο πραγματικά τα χωράφια τους δεν ξέρενονται, είναι πάντοτε ποτισμένο. Είναι πάρα πολύ εύκολο να λυθεί, αν θέλετε να σας την κάνουν την πρόταση και τώρα δημόσια εδώ πέρα, αλλά δεν είναι το θέμα αυτό. Θα πρέπει δηλαδή να συστηθεί μια επιτροπή, μια υπηρεσία η οποία θα διαχειρίζεται αυτό γιατί είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι το οποίο δεν έχει να κάνει με κάτι άλλο. Οπότε μένω εγώ σε αυτά και επειδή θεωρώ ότι θα την κάψουμε τη συζήτηση, όπως κάηκαν οι απόψεις πιστεύω αυτές, θα πρέπει να έρθει ένα ξεχωριστό θέμα και θα πρέπει να συστηθεί μια διαπαραταξιακή η οποία θα συζητήσει για το πρωτογενείο τομέα και για το πώς θέλουμε την άρδεση για το πρωτογενείο τομέα και το πώς μπορούμε να την αναπτύξουμε και όχι απλά με κουβέντες οι οποίες γίνανε την προηγούμενη φορά που ήταν το συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν ένα χρόνο, ξαναγίνεται σήμερα και το ξεχνάμε. Θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το θέμα το συζητάμε συνεχώς και με τον αντιδήμαρχο και με τον δήμαρχο και με την παράταξή μου και με όλους για το πώς μπορεί να βρεθεί μια λύση. Οι λύσεις είναι απλές. Και να εισπραθούν τα χρήματα και να μην μπαίνει μέσα όσο μπαίνει από τη στιγμή όμως που υπάρχει θέληση και διάθεση. Και θέληση και διάθεση από όλους γιατί δεν μπορεί να προσπαθείς σε μια πόλη, σε ένα χώρο, να λειτουργήσεις έστω και αντισταθμιστικά σε μία κατάσταση, σε μία κοινωνία και όταν θα πας να κάνεις κάτι διαφορετικό να βρεις απέναντί σου ανθρώπους οι οποίοι θα κάνουν ευθυνή πολιτική. Θα κάνουν ευθυνή πολιτική απλά για να κάνουν αντιπολίτευση. Και δεν το λέω αυτό για να υπερασπιστώ το δήμαρχο γιατί ουσιαστικά ο δήμαρχος είναι αυτός ο οποίος υιοθετεί θέσεις και προτάσεις οι οποίες είναι αντίθετες με αυτά που πιστεύουν οι περισσότεροι και με αυτούς που βολεύονται πίσω από τις αλλαγές ονομάτων οι οποίοι δεν θέλουν να πληρώνουν. Αν θέλετε, λοιπόν, να κάνουμε αυτή τη κουβέντα να την κάνουμε σοβαρά σε ένα ξεχωριστό θέμα και θα έλεγα σε ένα ξεχωριστό δημοτικό συμβούλιο γιατί είναι πολύ μεγάλο θέμα και πραγματικά αν πιστεύετε ότι μπορεί να δηθεί ένα θέμα τέτοιο σε ένα δημοτικό συμβούλιο με 18 ή 19 θέματα κάνετε πολύ μεγάλο λάθος αν πιστεύετε ότι μπορούμε να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Οπότε θα πρέπει να γίνει μια ξεχωριστή κουβέντα και θα αναπαρθούν αποφάσεις και τις αποφάσεις να τις απομιστούμε όλοι και όχι μόνο ο αντιδήμαρχος ή αυτός που θα πει την άποψή του ή αυτός που θα πετάξει μια εξυπνάδα για να κάνει εντύπωση. Πραγματικά, δηλαδή, αισθάνομαι προσβεβλημένος σήμερα με αυτά που άκουσα για την άρδευση. Δεν δέχομαι εγώ ότι δεν πληρώνουν οι αγρότες. Ευχαριστώ. Αυτό είπα κι εγώ. Μισό λεπτάκι, πρόεδρε, πρέπει να αναγνώσω τα ονόματα. Όπως κάνουμε σε κάθε δημοτικό συμβούλιο που ψηφίζουμε τέτοιου είδους ονόματα. Να πω μόνο και να το κλείσω, αυτό είπα κι εγώ, όπως ανέφερε και ο κ. Καλοπακίδης, ότι δεν είναι σωστή εντύπωση αυτή. Ένα μικρό ποσοστό, 10-15%, έχει τέτοιου είδους εκκρεμότητες. Τέλος πάντων το κλείνω. Τα ονόματα τα οποία προτείνονται για ψήφιση είναι Μουρατίδης Γεώργιος, Τσαχαλίδης Δημοσθένης, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Ανθόπουλος Γρηγόριος, Παπαδόπουλος Δημήτριος, Μελισσόπουλος Δημήτριος, Ταραμπατζής Τηλιανός, Ιορδανόπουλος Ζαχαρίας, Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος, Τζανίνος Θεόδωρος, Ελευθεριάδης Νικόλαος, Μακρίδου Μαλαματί, Χαραλαμπίδης Παύλος, Αρίδα Θανασφία, Τζενικλής Ιωάννης, Μπασδάνης Δημήτριος, Δελιτζές Λάσαρος, Μπαλτζίδης Ιορδάνης, Καλογρέας Γεώργιος, Τσεντεμίδης Γεώργιος, Ιωσυφίδης Στέφανος, Γαζέτης Ιωάννης, Ζωναράς Γεώργιος, Ελευθεριάδης Νικόλαος και Νικολαίδης Κωνσταντίνος. Να πούμε μόνο ότι ο Μελισσόπουλος Δημήτριος που είναι 63 χρονών, ο Ιορδανόπουλος Ζαχαρίας που είναι 63 χρονών, ο Μπαλτζίδης Ιορδάνης που είναι 62, ο Ιωσυφίδης Στέφανος που είναι 60 και ο Ζωναράς Γεώργιος που είναι 61, επειδή είναι πάνω από 60 ετών, οι αιτιελόγεις που κάνουμε είναι ότι είναι έμπειροι, ξέρουν τα δίκτυα και πάρα πολύ χρήσιμο και απαραίτητοι στη δουλειά τους. Αυτά κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Εγκρίνεται καταπληκτική ψηφία. Τρίτο θέμα, τρίτη τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάλα σε έτους 2022. Είμαστε όλοι σύμφωνοι? Ομόφωνα. Τέταρτο θέμα, έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνής παραλαβής στο έργο από κατάσταση αποστράγης σωδών έτους 2018. Είμαστε όλοι σύμφωνοι? Ομόφωνα. Πέμπτο θέμα, έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνής και οριστικής παραλαβής του έργου επισκευές συντηρής στο δασάκι των Πεντακοσίων. Ομόφωνα. Έκτο θέμα, έγκριση πρώτου απέτου έργου άρσης επικίνδυνοτητας επικίνδυνων οκτυσμάτων έτους 2021. Ομόφωνα. Εύδομο θέμα, τροποποίηση της με αριθμό 77 των 99 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλος με θέμα καθορισμός θελών και δικαιωμάτων στα δημοτικά νεκροταφεία και καθορισμός θυμολογίου ενοικίας τετραγώνων. Ομόφωνα. Κατά πλειοψηφία. Πρόεδρε, κατά πλειοψηφία. Κατά πλειοψηφία. Αρνητικός ο κύριος Φωτόγιας. Και όγδο θέμα παραχώρηση του Δημοτικού Κλειστού Γυμναστήριου Αλεξάνδρα Δήμογλου στον Αθλητικό Σύλλογο Ταϊκ Βοντοκαβάλλας για εκδήλωση της 8 Πέντου. Ομόφωνα. Κυρίες και κύριοι, καλό σας βράδυ, καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και ο Θεός βοηθός. Και καλή Ανάσταση. Καλή Ανάσταση. Καλή Ανάσταση. Ανάσταση.