Διαβούλευση για την μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Παραλιακού Μετώπου (Δήμος Θεσσαλονίκης - City of Thessaloniki, 2021)
: Το κράτιο. Πώς πάμε σήμερα από κρούσματα και από τέτοια? Η κίνηση στη νοσοκομεία μειώνεται μέσα, γιατί όποιος μπήκε, μπήκε. Αφού μειώνονται έξω τα κρούσματα στην κοινωνία, μειώνονται και οι εισαγωγές σιγά σιγά. Αλλά όσοι είναι μέσα, αγωνίζονται ακόμα. Έτσι, έχουν δρόμο. Παρακολουθούσα, δρόσω το... Συνάδελφοι, καλησπέρα. Σεκίνησε μετράδος η Γιώργο. Ωραία. Καλησπέρα σε όλους. Να πάρουμε λίγο παρουσίες, για να διαπιστώσουμε την απαρτία. Ο κύριος Αβαρλής. Η κυρία Βραμίδου. Η κυρία Βραμίδου έδωσε παρουσία, είπε ότι θα μπεις σε 10 λεπτά. Η κυρία Αϊδωνά. Ο κύριος Αϊδωνόπουλος. Ο κύριος Αϊδωνόπουλος με ενημερώνει ότι κάνει γάμους... και θα είναι σε 10 λεπτά εδώ. Η κυρία Θανασιάδου. Η κυρία Κρητίδου. Η κυρία Αλεξίου. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Αναστασάκης. Καλησπέρα σε όλους. Ο κύριος Αρβανίτης. Η κυρία Αρβανιτίδου. Παρούσα, καλησπέρα σε όλους. Η κυρία Αρχοντί. Καλησπέρα, Πρόεδρε, παρούσα. Η κυρία Βαρσάμη. Παρούσα, καλησπέρα. Ο κύριος Βούλιας. Ο κύριος Γάκης. Καλησπέρα σε όλους. Ο κύριος Γογάκος. Καλησπέρα σε όλους. Ο κύριος Δαγκλής. Καλησπέρα σε όλους. Ο κύριος Δημητριάδης. Καλησπέρα σε όλους. Παρούσα, καλησπέρα σε όλους. Ο κύριος Ιακώβου. Ο κύριος Καλαϊτζίδης. Καλησπέρα. Η κυρία Καλφακάκου. Η κυρία Καραγιάννη. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Η κυρία Καραγιάννη. Παρούσα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Η κυρία Κοσμοπούλου. Καλησπέρα σε όλους. Παρούσα. Ο κύριος Κούδας. Ο κύριος Κούπκας. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Κουράκης. Ο κύριος Κουριαννίδης. Ο κύριος Κυριζίδης. Παρόν, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Κωνσταντινίδης. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Λιακόπουλος. Παρόν, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Μπαρμπουνάκης. Καλησπέρα, παρόν. Ο κύριος Μωυσίδης. Ο κύριος Νασχούλας. Η κυρία Νοτοπούλου. Ο κύριος Ξενόπουλος. Ο κύριος Ορφανός. Η κυρία Πασχαλίδου. Ο κύριος Πατέλης. Ο κύριος Δρακάς. Η κυρία Σπανού. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Η κυρία Τανημανίδου. Καλησπέρα, πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Τζακόπουλος. Παρόν, καλησπέρα. Καλησπέρα, κύριε Τζακόπουλο. Ο κύριος Τρεμόπουλος. Η κυρία Χρυσίδου. Ο κύριος Ξαβλής. Παρόν, κύριε πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Μπίλιας. Έχει μπει ο αντιπεριφερειάρχης. Καλησπέρα, κύριε πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα, κύριε συμβούλιο. Καλά είστε. Ευχαριστούμε και για την παρουσία σας, κύριε Μπίλια. Καλά. Ελπίζω το ίδιο και εσείς. Ο κύριος Δούμας έχει μπει. Καλησπέρα σας. Ναι, έχω μπει. Γεια σας, κύριε Δούμα. Γεια σας. Ο περιφεριάρχης ο κύριος Τζιτζικώστας. Όχι, προφανώς θα μπει στην πορεία. Για να μας... Για να ακούσουμε και τον κύριο Τζιτζικώστα. Συνάδελφοι, να σας καλωσορίσω. Είναι η ειδική συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου για ένα θέμα, για το οποίο έχουν έρθει να μας ενημερώσουν οι άνθρωποι από την περιφέρεια και ο μελετητής ο κύριος Δούμας. Είναι ένα θέμα που πραγματικά καίει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Και κύριε Μπίλια, μια που είστε εδώ, θέλω να σας συγχαρώ και την πρωτοβουλία που πήρατε, μέχρι το τέλος του έτους, να ενημερώσετε όλους τους δήμους, τους οποίους αφορά το θέμα της μελέτης, του παρελιακού μετόπου, προκειμένου να σας ακούσουν επίσημα τα δημοτικά συμβούλια, αλλά να ακούσετε και εσείς τους ανθρώπους από τους δήμους, τους οποίους ενημερώνετε. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Θα τοποθετηθεί ο δήμαρχος. Θα δώσω τον λόγο στον κ. Μπίλια, στον κ. Δούμα, εάν βγει ο κ. Τζιτζικός σας μόλις θα μπει, θα πάρει το λόγο και θα περάσουμε μετά στους δημοτικούς συμβούλους. Να ενημερώσω ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν παίρνουμε απόφαση, είναι μια ενημέρωση από την πλευρά της περιφέρειας, σχετικά με το θέμα, οπότε να μην καθυστερούμε, να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Κύριε Δήμαρχε, έχετε το λόγο. Μια ερώτηση, Πρόεδρε, μια ερώτηση διαδικασική μπορώ να κάνω. Ποιος? Ζαριανόπουλος, ξέρω. Ναι, κ. Ζαριανόπουλε. Προβλέπετε και πότε να έρθει στο Δημοτικό Συγγούλιο για συζήτηση και απόφαση αυτό, για γνωμοδότηση τελώς πάντων. Ναι, αυτό, τώρα να σας απαντήσω δεν είμαι... Θα απαντήσω εγώ, κ. Πρόεδρε. Θα απαντήσω κ. Δήμαρχε. Πάντως γνωμοδότηση, έτσι δεν είναι. Κύριε Πρόεδρε, αν περιμένουμε να γίνουν κάποιες τοποθετήσεις και κάποιες υγείσεις και μετά έχουμε διαδικαστικές ερωτήσεις, καμιά φορά μπορεί να τα εις αποφεύγουμε κιόλου. Ελάτε, κ. Δημαρχέ, έχετε το λόγο. Λοιπόν, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, να καλωσορίσω καταρχάς σε αυτήν την ιδική συνεδρίαση, τόσο ενδιαφέρον σε αυτήν την ιδική συνεδρίαση, τον Περιφερειάρχη, τον Απόστολτζη Κώστα, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον συνάδελφο τον Μπάρι το Μπίλια, τον Τάκη το Δούμα, τον επίσης συνάδελφο και όποιους άλλους συνεργάτες του. Και να τους ευχαριστήσω πραγματικά, πέρα από τη δουλειά που γίνεται τόσο καιρό, κυρίως από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για το γεγονός ότι σήμερα βρίσκονται μαζί μας, για να έχουμε αυτήν την ενημέρωση. Αυτή η ενημέρωση που έγινε και στους υπόλοιπους δήμους, τους 7 συνολικά δήμους του αστικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, που έχουν μέτωπο σε αυτό το στολίδι της πόλης μας, που είναι ο Θερμαϊκός Κόλπος, που είναι το Θαλάσσιο Μέτωπο. Και ακριβώς αυτό, το ενιαίο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης που συζητάμε σήμερα. Μια πόλη απόλυτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα, είναι χωρίς καμία αφιβολία ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά project της νέας εποχής. Είναι ένας τόχος οραματικός, μεγαλεπίβολος, αλλά συγχρόνος και απαιτητικός. Είναι όμως ένα έργο που μπορεί να μετασχηματίσει την Θεσσαλονίκη και την πόλη μας, σε μία περιοχή όπου η γεωγραφία, η φύση, η ιστορία, μετατρέπονται σε ένα τεράστιο αξιοποιήσιμο πλεονέκτημα. Αυτό το έργο μπορούμε να συστηθούμε στον κόσμο ως ένα αστικό πολυδεμικό συγκρότημα με φιλοδοξίες, δυνατότητες, αυξημένο βιωτικό επίπεδο και να κοιτάξουμε στα μάτια περιοχές υπόδημα αστικής ανάπτυξης. Το πρώτο μοντέλο βίβαιο που έρχεται σε όλους το μυαλό είναι το μοντέλο της Βαρκελώνης και της αλλαγής που έγινε από το 1992, όταν η πόλη της Βαρκελώνης στράφηκε προς τη θάλασσα, όταν μέχρι τότε γυρνούσε την πλάτη στη θάλασσα, κάτι που ίσως σε κάποιο βαθμό συμβαίνει σήμερα και στην πόλη μας. Και επιτέλους, ξέρετε, είναι η ευκαιρία, η περιοχή αυτή να εξηγηαθεί, να στραφεί και να αξιοποιήσει πλήρως και να ενωποιήσει αυτό το ομορφότερο και ελκυστικότερο κομμάτι της, που είναι το θαλάσσιο μέτωπο. Τεχνικά αλλά και οικονομικά είναι εφικτή αυτή η δημιουργία, η δημιουργία ενός ενιαίου παραλιακό μετόπου που θα ξεκινάει από το Καλοχώρη και θα φτάνει μέχρι το Αγγελοχώρη ένα συνολικό μέτωπο 40 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το δικό μας, είναι τώρα για το πρώτο πληθυντικό, το δικό μας ενό του Δήμου Θεσσαλονίκης σήμερα είναι 9 χιλιόμετρα, τα οποία ξεκινάνε από την περιοχή των Λαχανόκεπων και φτάνει στα όρια του Δήμου Καλαμαριάς, εκεί στην περιοχή περίπου του κόλπου του Κελλαρίου. Η συνεχόμενη αυτή παράκτια ζώνη, που θα είναι μια ζώνη αναψυχής, που θα έχει περυπατητικές αλλά και ποδηλατικές διαδρομές, θα έχει χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, θα συνδέονται με χώρους φασινου και αναψυχής, αλλά θα υπάρχει συγχρόνως και η όποια ανάπτυξη την οποία ακριβώς αυτή σήμερα σχεδιάζουμε, συζητούμε και θα αποφασίσουμε, θα συναποφασίσουμε και μελλοντικά θα αρχίσουμε να υλοποιούμε. Αυτή η σημερινή διαδικασία μετά από πολλή δουλειά που έχει γίνει με πρωτοβουλία της Περιφήρειας Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά του Απόστλου Τζιντζικώσττα, τους οποίους για άλλη μια φορά θέλω να τους ευχαρώ και για την πρωτοβουλία και για τη δουλειά, αν θέλετε και για τα έξοδα τα οποία έχουν γίνει μέχρι στιγμής και θα γίνουν, είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μας δίνεται αυτή ακριβώς η δυνατότητα μέσα από αυτό το διάλογο να συζητήσουμε προβληματισμούς, παρατηρήσεις και τις όχιες προτάσεις. Είναι μια διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση σε επίπεδο δήμων. Το όριο αυτό φαντάζομαι θα το πει και ο Πάρης Ομπίλιας, αλλά θα το αναφέρει και ο Τάης Οδού μας, είναι μέχρι τέλος αυτού του μήνα, δεν ξέρω να πάρει έτσι μια μικρή παράταση, ούτως ώστε μέσα στον Γενάρη, με τις απόψεις της υπηρεσίας, να έρθει στο κορυφείο οργανό μας, που είναι το όργανο του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ούτως ώστε το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο και τα άλλα Δημοτικά Συμβούλια, το συνολικά 7 δήμων, να πάρει τις σχετικές αποφάσεις όσον αφορά αυτό το στάδιο. Είναι εξαιρετικά σημαντικά να προχωρήσουμε με τη μέγιστη και πολιτική και κοινωνική συνέναιση, όπως το έχει πει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, σε αυτό το έργο, καθώς ουσιαστικά αυτό είναι το έργο που θα κρίνει την ταυτότητα για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η οικονομική και πολιτική συγκυρία είναι θετική, υπάρχουν υπόροι, υπάρχει το ενδιαφέρον για τέτοια εγχειρήματα και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα έχει πλέον πολλαπλασιαστικά ωφέλη. Η εμπειρία που αντίστοιχα project και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι χρήσιμη. Είμαστε σε μια φάση, θα το περιγράψουν φαντάζομαι και ο Πάρις και ο Τάκης, ότι πλέον έχουμε την εμπειρία του ειδικού χωρικού, το οποίο πλέον το λέμε ειδικό πολοδομικό, ο Τάκης μου δεν είναι εχουσού, είναι έπουσσου, αλλά εν πάση περιπτώσει αντίστοιχων τέτοιων project και με το πλάνο της DEF, που μέχρι στιγμής βαίνει πραγματικά με πολύ σωστό και γοργό δηματισμό, την ανάπλαση της τούμπας. Άρα υπάρχει αυτή η προηγούμενη εμπειρία, ούτως ώστε να τρέξουμε, δεν θα πω εγώ τα deadlines, αλλά νομίζω επειδή είμαι κι εγώ λιγογνώστης αυτού του σχεδιασμού, στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2022, δηλαδή σε ένα χρόνο, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι από σήμερα, να υπάρχει το προεδρικό διάταγμα, κάτι που σημαίνει ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε, με ένα προεδρικό διάταγμα, όλα αυτά για τα οποία σήμερα συζητούμε. Και εκείνο το οποίο θα ήθελα να βάλω και εγώ σαν ατζέντα, γιατί όλα αυτά που σας είπα είναι κάποιες γενικές προσεγγίσεις, είναι ότι θα συζητήσουμε για όλα αυτά τα κομμάτια που αφορούν τον Δήμο μας. Θα μιλήσουμε για τους λαχανόκυπους, θα μιλήσουμε για την περιοχή γύρω από εκεί που βρίσκεται το δικό μας κέντρο των σφαγίων, το χώρο της ΦΙΚΣ, το παλιό εργοστασίο της ΦΙΚΣ. Η περιοχή γύρω από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, μια πολύ σημαντική προοπτική να έχει η πόλη μας ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο. Θα έρθουμε στην Παλιά Παραλία, θα έρθουμε με την επέκταξή της ΣΕΝΤΕΚ, θα πάμε στη Νέα Παραλία και στην Περαιτέρω Αξιοποίηση της. Θα πάμε στο χώρο γύρω από τα Μέγαρα Μουσικής, θα πάμε στον Κελάριο Κόλπο, θα πάμε στην Αξιοποίηση ακόμα και μεγάλων βιομηχανικών κουφαριών, όπως αυτό που ανέφερα, του ΦΥΚΣ, τους κυλινδρόμιλους ΑΛΑΤΙΝΗ, όλα αυτά τα οποία είναι κομμάτια της πόλης μας αναξιοποιήτα, των οποίων η ανάπτυξή τους πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε μια Νέα Θεσσαλονίκη, σε ένα καινούριο πρόσωπο που θα έχει ο δήμος μας. Αυτά βέβαια, παράλληλα με την πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται με το Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο, πραγματικά θα κουμπώσει και για όσους το γνωρίζουν, βρίσκεται σε ένα τελευταίο στάδιο το Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, κουμπώνει σε πλήρη συνεργασία με το Υδικό Πολοδομικό Σχέδιο που συζητάμε σήμερα, ούτως ώστε όλα αυτά τα οραματικά έργα και η αξιοποίηση όλων αυτών των σημαντικών χώρων που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, να μπουν σε μια φάση κανόνων, οραματισμού, αποφάσεων και από εκεί και μετά θα πάμε στο σχεδιασμό, στη χρηματοδότηση και μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, να έχουμε πραγματικά αξιοποίηση όλων αυτών που τόσο καιρό τα συζητούμε, πολλοί και αν θέλετε και προκάτοχοι μου και πολλοί και στο παρελθόν, τα έχουν συζητήσει, τα έχουν προτείνει, αλλά επιτέλους αγαπητές και αγαπητήσεις αδερφή, ήρθε η ώρα της συλλοποίησης, αυτά τα πράγματα που συζητάμε τόσο καιρό που ευχόμαστε για την πόλη μας, επιτέλους να μπουν στο χαρτί, επιτέλους να μπουν οι κανόνες, επιτέλους να βγουν όλα αυτά τα προεδρικά διατάγματα και οτιδήποτε άλλο υπάρχουν και να ξεκινήσουμε τη δουλειά. Άρα σας καλωσορίζω αγαπητές και αγαπητοί συνεργάτες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι πραγματικά συνταγμένος σε αυτή την κοινή προσπάθεια για να αλλάξουμε τη Θεσσαλονίκη μας, για να τη φέρουμε εκεί που πραγματικά θέλουμε όλοι. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε, να καλωσορίσω και τον Περιφερειάρχη τον κύριο Τζιτζί Κώστα και δίνω κατευθείαν το λόγο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ο κύριος Τζιτζί Κώστα. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι και δήμαρχοι, χαίρομαι πραγματικά που είμαι σήμερα εδώ, έστω και διαδικτυακά κοντά σας, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι σήμερα θα κάνω μια συζήτηση για ένα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό έργο. Ένα από αυτά τα έργα που όπως έχω πει κι άλλη φορά γίνονται μία φορά σε πολλές δεκαετίες. Και η πραγματικότητα είναι ότι το συγκεκριμένο έργο, το οποίο οραματιστήκαμε και βάλαμε σε μία τροχιά πριν από μερικά χρόνια, είναι κατά τον άποψη μου ένα έργο που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες στη Λισαρωνίκη. Γιατί δεν είναι άλλο από την τακτοποίηση αυτού του τεράστιου θησερβρού που έχουμε, του Διαμαντιού, του παραλιακού μετόπου της Θεσσαλονίκης. Ένα κατέρθωστο Διαμάδη πραγματικά, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια έχει μείνει πίσω. Η πόλη συμπεριφέρεται σαν να έχει την πλάτη της στη θάλασσα, δεν έχει αξιοποιήσει αν θέλετε όσο θα μπορούσε. Και για λόγους αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών, αλλά και για νοτοιξιακούς λόγους. Έτσι λοιπόν, αυτή η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από μερικά χρόνια, και θέλω στο σημείο αυτό να πω ότι είναι μεν και ευχαριστώ τον Δήμαρχο, μια προσπάθεια που, όπως είπε, ξεκίνησε από την περιφέρα κεντρικής Μακεδονίας, είναι όμως μια προσπάθεια κοινή όλων μας. Και δεν θα μπορούσαμε να είχαμε φτάσει στο σημείο αυτό, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει ήδη αυτά που έχουμε πετύχει, και πόσο μάλλον αυτά που έρχονται, αν οι επτά δήμοι, οι οποίοι εμπλέκονται στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαρωνίκης, δεν ήταν 100% στο πλευρό μας και δεν είχαμε δουλέψει μαζί, προκειμένου να φτάσουμε εδώ σήμερα. Και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω και το Κωνσταντίνο Δοζέρβα, τη διοίκησή του, αλλά προφανώς και τους δημάρχους και τις διοικήσεις των άλλων 6 δήμων του παραλιακού μέτωπου, γιατί από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα αυτού του έργου που προτείνουμε. Τι είναι λοιπόν αυτό το έργο και πώς αυτό το έργο θα αλλάξει τις ζωές μας. Πρώτα απ' όλα ξέρετε πολύ καλά ότι μιλάμε για το έργο ενωποίησης, ανάπλασης και ανάπτυξης του παραθασιού μετώπου της Θεσσαρωνίκης, που ξεκινάει από το Καλοχώριο και κλείνει στο Αγγελοχώριο. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για μια τερειοχή παρέμβασης 40 χιλιομέτρων, από αυτά προφανώς τα 9 περίπου με 10 ανήκουν στο Δήμο Θεσσαρωνίκης, αλλά ο Δήμος Θεσσαρωνίκης είναι ο μεγαλύτερος δήμος σε έκναση στο συγκεκριμένο project. Και φυσικά η καρδιά του παραλιακού μετώπου, άρα και η σημερινή συζήτηση έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για όλους εσάς και φυσικά για εμάς. Είναι το έργο εκείνο που θα επιτρέψει πια σε όλους μας, κράτος, πολίτες, επιχειρηματίες, φορείς, να ξέρουν, αν μετρώ σε αυτά τα 40 χιλιόμετρα, ποιες μπορεί να είναι οι χρήσεις, ποιες μπορεί να είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης και ανάπλασης και πώς θα μπορούσαν αυτοί οι χώροι, αυτός ο σημαντικός χώρος της Θεσσαλονίκης να αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους του Ξαναλέου. Εμείς βέβαια έχουμε βάλει κάποιες βασικούς άξονες και οι δίνοι στη συνέχεια προσθέτουν τις δικές τους, αν θέλετε, απόψεις πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο. Απόψεις οι οποίες έχουν ήδη ενταχθεί στη μελέτη, την οποία θα σας παρουσιάσει σε λίγο ο μελετητής μας, ο οποίος είναι ήδη συνδεδεμένος μαζί ο κ. Δούμας και φυσικά και ο αντιπεριφεριάχης υποδομός, τους οποίους και ευχαριστώ ιδιαίτερα που έχουμε τον αντιπεριφεριάχη την εποπτεία αυτού του πρότζεκτ και τον κ. Δούμα που τρέχει τη μελέτη και έχει κάνει μια πολύ σοβαρή βουλιά με την ομάδα του. Πάντα ξαναλέω και είναι πολύ σημαντικό αυτή η συνεργασία αυτά τα χρόνια με τις δημοτικές αρχές. Λοιπόν, εμείς αυτό που θέλουμε οπωσδήποτε είναι να αναβαθμίσουμε την περιοχή μας, δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτά τα 40 χιλιόμετρα να δημιουργηθούν ήπιες μορφές επιχειρηματικές, αθλητικές, πολιτιστικές, επιχειρηματικές προφανώς, να υπάρχει μια ενοποίηση του μετόπου σε επίπεδο να γίνει ένα ενιαίο, αν θέλετε, μια ενιαία διαδρομή και περιπατητική και ποδηλατική σε όλο αυτό το μήκος. Κοινώς, για να σας το δώσω, αν θέλετε, με μια περιγραφή εικόνας, γιατί εικόνας πολλές φορές, το έχουμε πει είναι χίλιες λέξεις, ουσιαστικά μιλάμε να πάμε να κάνουμε όλα αυτά τα 40 χιλιόμετρα του παραλιακού μετόπου, όπως σήμερα είναι η περιοχή από το Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Ουσιαστικά, δηλαδή, μια ζώνη την οποία θα απολαμβάνει η κοινωνία, θα απολαμβάνουν οι πολίτες, οι επισκέπτες και θα μπορούν, φυσικά, να δημιουργήσουν και δραστηριότητες σημαντικές. Για το Δήμα της Θεσσαλονίκης έχουν προβλεφθεί πολύ σημαντικές δραστηριότητες και με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος. Θα σας παρουσιαστούν τώρα σε λίγο από τον μελετητή. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει και που θέλω να γνωρίζετε είναι ότι προφανώς βρισκόμαστε εδώ σήμερα στα πλαίσια της διαβούλευσης, γιατί επέλεξα και επιλέξαμε να μην γίνει αυτή η διαβούλευση αθώρυβα και σιωπηλά, αλλά να γίνει με την εμπλοκή και τη δική μας στα δημοτικά συμβουλία, προκειμένου να γίνουν νεοσιαστικές συζητήσεις και να ακούσουμε τις προτάσεις σας, να ακούσουμε τις αντιρίσεις σας, τις σκέψεις σας, τις διαφωνίες σας. Όλα αυτά θέλουμε να καταγραφούν, ό,τι έχει λογική να ενταχθεί στο σχέδιο αυτό, έτσι ώστε όταν θα φύγει πια για προεδρικό διάταγμα, η διαβούλευση λίγη λίγο μετά τις γιορτές, λίγο μετά τα φώτα, όταν θα φύγει πια να είναι μια μελέτη έτοιμη, σύζητη βγούν, συμφωνημένη, να μην έχουμε αυτό το κακό που πολλές φορές συναντάμε στην πόλη μας, να συμφωνούμε σε ένα έργο και στο τέλος να μην προχωράει το έργο, γιατί εμφανίζονται κάποιοι με μια άλλη άποψη, χακίζουν οι προσφυγές, νομίζω ότι εδώ μιλάμε πια για ένα τόσο σημαντικό έργο, που θα πρέπει όλοι, σε αυτή τη φάση που είναι ακόμα πρωίμι, να συμφωνήσουμε, να βάλουμε όλη τη σφραγίδα μας, γιατί, όπως πολλές φορές το κάνω πράξη, και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στα μεγάλα, πρέπει να είμαστε νομίοι. Και αυτό είναι μεγάλο. Είναι μεγάλο, πιστεύστε, αυτό το έργο μια μέρα θα κοιτάζουμε πίσω και θα είμαστε περήφανοι που υπηρετήσαμε είτε στην περιφέρεια, είτε στο δήμο της Θεσσαλονίκης, είτε αλλού, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που συζητήθηκε και αποφασίστηκε αυτό το τεράστιο project που θα αλλάξει την περιοχή μας και θα την αναβαθμίσει ουσιαστικά. Λοιπόν, εμείς θέλουμε η σημερινή συζήτηση να γίνει ουσιαστική, να υπάρξουν προτάσεις, σκέψεις, αυτό μπορεί, αν δεν γίνει σήμερα, να γίνει και εγγράφος το επόμενο διάστημα στη διαβούλευση, η οποία είναι στον αέρα. Θέλω πραγματικά να μπορέσουμε στο τέλος της ημέρας, όταν φύγει αυτό το σχέδιο στην Αθήνα για προοδερικό διάταγμα, να είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, όλοι από την ίδια πλευρά του ποταμού. Γιατί είμαι βέβαιος, το ξέρω πολύ καλά, έχω παρακολουθήσει τα δημοτικά σας συμβούλια και χαίρομαι και είμαι περήφανος, γιατί ξέρω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι της Θεσσαρωνίκης ένα από τα πιο ποιοτικά δημοτικά συμβούλια της χώρας. Το βλέπω από τις συζητήσεις σας, από τους ανθρώπους που το απαρτίζετε και είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα να βρίσκομαι κοντά σας. Δεν θέλω να πω περισσότερα σε αυτή τη φάση, θα πρότεινα κύριε Πρόεδρε να δοθεί ο λόγος αν γίνεται από πλειογράφους μας και στον αντιπεριφερειάρχη για τις σκέψεις του και στη συνέχεια στην παρουσίαση της μελέτης και μετά φυσικά είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις και για να γίνει μια συζήτηση από αυτού. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Τζιτζί Κώστα. Ο κύριος Μπίλιας έχει το λόγο. Καλησπέρα κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε Αντιδήμαρχη, κύριε Δημοτική Συμβούλη. Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε σήμερα στην έστω και διαδικτυακά στις συνεδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητήσουμε το σημαντικότερο κατά την απόψη μου έργο για το πολεοδονικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Μετά από μια πολύ μεγάλη περίοδο μελευτικής ορίμμασης, η οποία διήρχει σε περίπου δύο χρόνια, με δεκάδες συναντήσεις με στελέχη και φορείς του Δημοσίου, είμαστε εδώ, είμαστε σε όλα τα δημοτικά συμβούλια των 7 δήμων, είμαστε σε όλους τους φορείς, συζητάμε με όλους τους φορείς για να ακούσουμε τις παρατηρήσεις, να δεχτούμε την κριτική, να εντοπίσουμε τα πιθανά λάθη και να τα διορθώσουμε για το έργο του παραλιακού μετόπου. Το παραλιακό μας μέτωπο, το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας, δεν αφορά μόνο εμείς που βρισκόμαστε στις κλειστές έδροσες του Δημοτικού Συμβουλίου ή το τελευταίο διάστημα λογοπανδημίας από τα σπίτια μας. Αφορά όλους τους πολίτες, κυρίως τους νέους και τις νέες αυτής της πόλης, γιατί αυτό που σχεδιάζουμε, όπως είπε και ο περιφερειάρχης, είναι η αλλαγή της οικονομίας της πόλης μας για τις επόμενες δεκαετίες. Η ανάπλαση του παραλιακού μετόπου μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει ο καταλήτης ώστε η πόλη μας να γίνει πιο ανθρώπινη, εφηλικότερη στο περιβάλλον, όλος έλξης για τουρίστες, επισκέπτες αλλά και επιχειρηματίες. Τα 40 χιλιόμετρα της συχρονινεχόμενης παράκτυας ζώνης αναψυχής και περιπάτου, με χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, από το Καλοχόρη μέχρι το Αγγυλοχόρη, είναι το μεγάλο μας τύχημα, είναι ο μεγάλος μας τόχος. Το παράκτυο μετόπου της Θεσσαλονίκης είναι ένας μοναδικός, νομίζω, θησαυρός που αν αξιοποιηθεί θα αλλάξει μια για πάντα την εικόνα της περιοχής μας, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής και ανοίγοντας και τεράστιες προπτικές ανάπτυξεις. Η ενοπίηση και ανάπλαση του παραλιακού μετόπου έχει χαρακτηριστεί, και όχι άδικα κατά την άποψη μου, αλλά ταυτότητα της πόλης, η ριβιέρα της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο τύχημα για την επόμενη δεκαετία. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και όλοι ενωμένοι. Οι υποδομές που θα δημιουργηθούν κατά μήκος του μετόπου θα βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των χιλιάδων πολιτών, ειδικά σε περιοχές που είναι υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά. Επιπλέον θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, τόσο και κατά τη φάση της κατασκευής των έργων, όσο και κατά τη διάρκεια της συντρίσης, και θα προσελκύσει φυσικά και πολλούς επισκέπτες και αντίστοιχα τουριστικά έσοδα. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε σήμερα και να συζητάμε, η μελέτη μεταξύ άλλων προβλέπει, και θα εστιάσω μόνο σε δύο σημεία, τα αναλυτικότερα θα σας μιλήσει και θα σας παρουσιάσει ο συνάδελος Ρουστατάκης ο Ντούμας, αλλά εγώ θα εστιάσω σε δύο σημεία. Ένα είναι η περιοχή του Παγιού Πορευματικού Σταθμού, όπου προτείνουμε την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, ως περιοχή κεντρικών λειτουργιών πόλης, με στόχο να φτιάξουμε το Δυτικό Μητροπολιτικό μας Πάρκο. Και στην Ατουλική πλευρά του παραλιακού μετόπου του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε μια περιοχή κομβική, κατά την άποψή μου, που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις που έχουν το περιβάλλον των χώρων του Μεγάλου Πουσικής Θεσσαλονίκης, αθλητικές εγκαταστάσεις του Ποσειδονίου, την έκθεση των Μίλων Αλατίνης, καθώς και της Αδόμητες εκτός και δύο εκτάσεις, προτείνουμε η περιοχή να αποτελέσει μια ενιαία πολυδομική ενότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού μητροπολιτικού πόλου αθλητισμού, ναφταθλητισμού και πολιτισμού, με ιδιωτική επίδραση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με τη δημιουργία εκταταμένων ελέφωνον και κοινωνικών χώρων. Με αυτά τα λίγα, ανυπομονώ να ακούσω τις απόψεις σας. Είναι πολύ θετικό που είμαστε έστω και διαδικτυακά μαζί. Θέλω να σημειώσω ότι στα προηγούμενα τέσσερα κοινωνικά συμβούλια, οι απόψεις που ακούσαμε ήταν πολύ θετικές. Καταλήξαν σχεδόν σε ομοφωνά ψηφίσματα και θέλω να πιστεύω ότι και εδώ, στο δήμο Θεσσαλονίκης, θα ακούσουμε ό,τι νομίζετε εσείς ότι πρέπει να διοφθώσουμε, ώστε στο τέλος να έχουμε ένα αποτέλεσμα που να οδηγεί σε μια ομοφωνία. Γιατί, όπως είπε και ο περιφερειάρχης, το μεγάλο πρόβλημα της πόλης μας είναι ότι πολλά έργα ξεκινούν, μεγαλαιπίβολα έργα, και στο τέλος, λόγω εντυρίσεων, εστάσεων, τελικά ακυρώνονται ή κολλησιεργούν να ολοκληρωθούν. Σε βάρος των πολιτών, σε βάρος των περιβάτων, σε βάρος όλων μας. Με αυτά τα λίγα λόγια, λοιπόν, σας ευχαριστώ και πάλι. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Μπίλια. Ο κύριος Δούμας έχει το λόγο. Καλησπέρα σας και από εμένα. Για να μην χάνουμε χρόνο, ξεκινάω αμέσως την παρουσίαση, για να μας μείνει και ο περισσότερος διαθέσιμος χρόνος, για να συζητήσουμε μεταξύ μας. Όπως προαναφέρθηκε, το παραλιακό μέτωπο έχει ένα ανάπτυγμα 40 χιλιόμετρων που ξεκινάει από την εκβολή του Γαλλικού Ποταμού, προς την πλευρά του οικισμού του Καλοχωρίου και φτάνει μέχρι τα όρια του Μεγάλου Έμβολου, στην περιοχή του Αγγελοχωρίου. Εμπλέκονται 7 δήμοι, ο Δήμος Δέλτα, ο Αμπελοκύπων Μενεμένης, ο Θεσσαλονίκης Καλαμαριάς, Τηλέας, Θέρμης και Θερμαϊκού. Φορέας, ο οποίος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη σύνταξη του ειδικού χορικού, όπως λέγονταν τότε όταν ξεκίνησε, ειδικού πολυοδομικού, όπως λέγεται πλέον τώρα που θα θεσμοθετηθεί, είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με μια απόφαση που πήρε το καλοκαίρι του 2018, το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από μια ευρύτατη διαβούλευση, σύμφωνα με την οποίαν προσδιορίστηκαν τόσο τα όρια της περιοχής μελέτης, όσο και οι όροι και οι κατευθύσεις και οι ρυθμίσεις που θα επιδιώκονταν δια μέσο αυτημής. Η πρωτοβουλή αυτής περιφέρειας για μια μελέτη χωροταξικού πολυοδομικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου, ολοκληρώνει την ορίμαση ενός διαλόγου ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια για τον ανασχεδιασμό της πόλης, πάντοτε έχοντας ένα δεδομένο ότι μας λείπει ρυθμιστικό σχέδιο. Η μελέτη αυτή φιλοδοξεί να είναι ένας κόμπος αναφοράς όλων των αντίστοιχων μελετών που εκπονούνται και θα εκπονηθούν στην πόλη για να συμβάλει στην ανάδειξη νέων τοπόσιμων και σημείρων αναφοράς της Θασσαλονίκης της επόμενης δεκαετίας. Όπως ο κύριος στόχος λοιπόν της μελέτης είναι να ρυθμίσει χωρικά και συγκεκριμένο κατά περίπτωση βάθος την παράκτια ζώνη του πολυοδομικού συγκροτήματος στα πλαίσια μιας ενιαίας θεώρησης, ρύθμισης αλλά το κυριότερο μιας συντεταγμένης υλοποίησης ώστε να λειτουργήσει ως υποδοχείας, σχεδίων και έργων υπερτοπικής κλίμακας, προγραμμάτων αστικής ανάπλασης και περιβαλλοντικής προστασίας. Οι επιμέρους στοχεύσεις θα επιτρέπουν να εξυπηρετηθεί δημιουργία συνεχόμενης παράκτια ζώνης αναψυχής και άξονα περιπάτου, η απρόσκοπτη κίνηση με ποδήλατο μέσα σε αυτή τη ζώνη, η εξυπηρέτηση αντιθαλάσσιας συγκοινωνίας και οι μελλοντικές προς τα αεροδρόμιο επεκτάσεις του μετρώ, το συνδέργιασμα των υφιστάμενων χώρων πολιτισμού-αθλητισμού υπέθριας αναψυχής, ενσωματώνοντας όλες τις νέες ανάλογες χρήσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες θα προσδιορίζουν τη μητροπολιτικότητα του παραλιακού μετόπου. Επιδιώκει την κατάργηση της υφιστάμενης ασυνέχειας και την ενοποίηση των ιστορικών τόπων με νέα τοπόσιμα αναφοράς μνήμης της πόλης. Επίσης, δημιουργείται ένας δομικός άξονας αναφοράς όλων των νέων παρεμβάσεων της πόλης. Και όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός του νέου brand name της πόλης της επόμενης δεκαετίας. Η ανάλυση της περιοχής και η αναγνώρισή της την προσδιόρισε την κατέθυμη σε τέσσερις περιοχές. Η πρώτη περιοχή είναι η περιοχή δυτικά του λιμανιού από τον Γαλλικό μέχρι το λιμάνι. Η δεύτερη περιοχή είναι το αστικό τμήμα του πολυοδομικού συγκροτήματος, δηλαδή από το λιμάνι έως και την περιφερειακή τάφρο, καταλαμβάνοντας τμήματα τόσο του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο το σύνολο του παραλιακού με τόπου του Δήμου Καλαμαριάς και του Δήμου Πηλαίας. Έως τα όρια του Δήμου Πηλαίας. Η τρίτη περιοχή έχει το εξοαστικό τμήμα από το αεροδρόμιο έως το αεροδρόμιο από την περιφερειακή τάφρο. Η τελευταία περιοχή είναι αυτή που είναι μετά το αεροδρόμιο ακριβώς από την περιοχή του ΘΕΣΙΝΤΕΚ, εκεί που χωροθητήθηκε δηλαδή το ΘΕΣΙΝΤΕΚ και το ΚΑΠΑ έως το Αγγελοχώρι. Οι προτάσεις οι οποίες έχουν γίνει έχουν στόχο να δημιουργήσουν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου την εφαρμογή μιας μελέτης που εκπώνησε το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων το 2001 δεν κατάφερε να βρει ένα θεσμικό περιβάλλον για να μπορέσει να υλοποιηθεί καθώς επίσης να χωροθετηθεί ένα αλληλευτικό καταφύγιο για το οποίο υπάρχει μια όρημη μελέτη αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα χωροθέτησής του. Στην περιοχή του Καλοχωρίου πάντα και η παρουσίαση γίνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Προτείνει τη δημιουργία μιας διαδρομής πεζού και ποδήλατου και στον χώρο τον προηγούμενο που προανέφερα αλλά και στην συνέχεια του χώρου αυτού μέχρι τις εκβολές του Δεδροπόταμου. Ειδικότερα στο τμήμα της Μενεμένης από εκεί που αρχίζουν τα όρια του Δήμου Μενεμένης όπου πλέον έχει σταματήσει το ανάχωμα το κατασκευασμένο, προτείνεται η διαδρομή αυτή να μην δημιουργηθεί επινέου ανάχωματος αλλά να είναι μια πασαλόπληκτη κατασκευή η οποία δεν θα επηρεάσει καθόλου την κίνηση των νερών και την παλήρια που υπάρχει στην περιοχή αυτή. Η ανάπλαση της σκήτους του Δεδροπόταμου που είναι το αμέσως επόμενο σημείο έρχεται να εξυπηρετήσει και να υλοποιήσει τον αστικό μύθο ο οποίος λειτουργεί από την δεκαετία του 90 ως ανάπλαση του δυτικού τόξου, διότι από εκεί είναι πραγματικά η αρχή του και συνεχίζοντας σε παρεμβάσεις που ήδη έχουν τρέξει ή τρέχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή του πολιοδομικού συγκροτήματος, όπως το στρατόπεδο του Μ. Αλεξάνδρου που το τρέχει ο Δήμος Μενεμένης όπως το στρατόπεδο του Παύλου Μελά που ολοκληρώθηκε το ειδικό πολιοδομικό του και το έντρεξε ο Δήμος Παύλου Μελά του Στρεμπενιώτη, ένα παλιό στρατόπεδο που έχει μετεξελειχθεί σε χώρο διοίκησης και εκπαίδευσης και αθλητισμού έως στα Κάστρα και ουσιαστικά να έρχεται να γυρίσει να βρει μετά το Εφταπύριο και τους κήπους του Πασά κατεβαίνοντας ουσιαστικά στα αόρια του Δήμου Θεσσαλονίκης από την βόρεια πλευρά του. Η εξηγίαση επίσης και η ανάπλαση της περιοχής του Δεδροποτάμου και των Δυρσοδεψίων, των παλιών Δυρσοδεψίων πάντοτε είναι μια επιδίωξη και μια πρόταση η οποία έχει να κάνει με μια συνέχιση της διαδρομής του πεζού και του ποδήλατου πίσω από το λιμάνι παρακάπτοντας αυτό το τεχνητό εμπόδιο που υπάρχει στα 40 χιλιόμετρα, στο ένα από εκ των δύο εμποδίων παρακάπτοντας το και φτάνοντας έως την 26 Οκτωβρίου για την οποία συναντιέται μάλλον με τον χώρο του παλιού εμποριακματικού σταθμού. Εκεί προτείνεται η δημιουργία ενός Δυτικού Μητροπολιτικού Πάρκου το οποίο θα είναι σε συνέχεια των εγκαταστάσεων του Μουσείου Ολοκαυτώματος όπως αυτές χοροθετήθηκαν ολοκληρωμένα με πρόσφατες ενέργειες του Δήμου σας. Αυτό θα συντελεστεί, αυτό το Μητροπολιτικό Πάρκο θα προκύψει με την ένταξη του παλιού σταθμού μιας έκτασης 140 στρεμάτων ιδιοκτησίας της ΓΕΟΣΕ. Σημειώνουμε ότι αυτή είναι μια εκτόςχεδιού έκταση ακόμη και σήμερα. Επίσης προτείνεται η δημιουργία μιας διαδρομής πεζού ως πορεία μνήμης από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας είτε διαμέσου του ΟΟΛΦ μπροστά από τον Παλιό Εμπορευματικό Σταθμό είτε ακόμη και από την έξω πλευρά επί της Κουτουριώτη. Συνεχίζοντας προτείνεται η διαδρομή να συνεχιστεί από τον πρώτο προβλήτα από τα όρια του ΟΟΛΦ μέχρι το Λευκοπύργο με επέκταση του κρυπηδόματος σε κειμενόμενο πλάτος κατά περίπτωση με χρήση αναστρέψιμων κατασκευών χωρίς εμπλισμό. Είναι μια πρώτος που γνωρίζω ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί να την οριμάσει ή την έχει οριμάσει δεν είναι αυτό το θέμα. Εδώ και αρκετό καιρό και θεωρώ ότι η θεσμοθέτησή του με αυτή τη μελέτη θα επιτρέψει την ολοποίησή της. Επίσης προτείνονται πολυοδομικές ρυθμίσεις στην περιοχή των ναυτικών ομήλων στην καινούργια παραλία διότι είναι το μοναδικό κομμάτι της αναπλασμένης καινούργιας παραλίας που δεν έχει ρυθμιστεί με το ρημοτομικό σχέδιο με την αναθεώρηση ρημοτομίας του 2012. Εκεί ενσωματώνονται οι προτάσεις των ιστιοπλονικών ομήλων. Προτάσεις για ακτομηχανικές παρεμβάσεις και για δημιουργία μιας χεσσαίας ζώνης στα πλαίσια αυτών των ακτομηχανικών παρεμβάσεων δίνοντας τις επιθυμητές για την λειτουργία των ομήλων χρήσης. Επίσης στην απέναντη πλευρά της Μεγάλου Αλεξάνδρου προτείνεται η χοροθέτηση υπόγειον χώρων σταθμίψης σε οικοδομικά τετράγωνα που σήμερα έχουν χαρακτήρα κοινόχρηση του χώρου και επιτρέπεται η αντίστοιχη χοροθέτηση τους. Κλείνοντας το τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, φτάνουμε σε ρυθμίσεις που προτείνονται στο νότιο άκρο του Δήμου, στον Κελάριο Όρμο, στην περιοχή των Μέγαρων Μουσικής, του Ποσειδώνιο και του Αλατίνη, προτείνοντας τη δημιουργία του Ανατολικού Μητροπολιτικού Πόλου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού. Προτείνεται η επανάχρηση και αποκατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών διατηρητέων κτιρίων των Μήλων Αλατίνη και την άμεση προβολή τους στον παραθαλάσσιο μέτωπο. Αργότερα θα σας εξηγήσω με περισσότερες λεπτομέρειες πώς το προτείνουμε αυτό το πράγμα. Προτείνεται ταυτόχρονα η σημιακή εκτροπή η ημερική υπογεωπίση της Οδού Μαρίας Κάλλας έτσι ώστε να απελευθερανθεί κοινόχρηστος χώρος και η φυσική συνέχεια από την προβολή των διατηρητέων Αλατίνη έως στην φάλασσα. Επίσης προτείνεται η κατασκευή μικρού εμπλισμού μετά από ακτομηχανικές μελέτες και προφανώς με την ένδρυση της εφορίας εν άλλων αρχαιοτήτων ώστε να μπορέσει ως τεχνικό έργο αυτό να συνδέσει την υπογεωπημένη σε εκείνο το σημείο Μαρία Κάλλας να συνδεθεί με την κόνη στην Καλαμαριά. Συνεχίζοντας στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς η μελέτη δίνει ουσιαστικές ρυθμίσεις στις πολυοδομικές αντίστοιχες του γουπουσού του Δήμου Καλαμαριάς οι οποίες είχαν δυσκολία στην αφαρμογή τους. Προτείνεται η δημιουργία της πρώτης αστικής τεχνητής κολυμβητικής περιοχής μετά από αυτομηχανικές παρεμβάσεις που θα διαβρύνουν τη χερσαία ζώνη στην περιοχή της πλάς της Αρετσούς και συνεχίζοντας από κει και πέρα στην περιοχή της Πειλαίας έχοντας φύγει από την περιοχή της Καλαμαριάς μετά την περιφερειακή τάφρο. Προτείνεται η αναδιοργάνωση των χρήσεων με προσδιορισμό κεντρικών υπέρτοπικών λειτουργιών στην περιοχή του Δήμου Πειλαίας στην πολυοδομική ενώ τα 15 που ήδη από το γενικό πολυοδομικό του Δήμου προτείνεται να ενταχθεί σε σχέδιο πόλης έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό και να αναβαθμιστεί συνολικά η περιοχή και να αποκτήσει ένα νέο μητροπολιτικό χαρακτήρα αλλά να μπορέσουν να μετακαντασταθούν οι υφιστάμενες παράνομες ναπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις. Και επίσης προτείνεται στο σχεδιασμό αυτόν τον πολυοδομικό να ενσωματωθεί η γραμμή επέκτασης του μετρό προς το αεροδρόμιο και να γίνουν αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έτσι ώστε να συνδέεται οδικά και κυκλοφοριακά η ανατολική πλευρά εισόδου της πόλης με τον σταθμό της Καλαμαριάς του μετρό καθώς επίσης να δημιουργηθεί μια ζώνη παραλιακού κοινόχριστου χώρου στον χώρο αυτών της πολυοδομικής ενότητας 15 της Πειλαίας έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης κολυμβητικών περιοχών σε αυτό το μέτωπο. Συνεχίζοντας από τα όρια του Δήμου Πειλαίας προς την Θέρμη μπαίνουμε στο αγρόκτιμα του Πανεπιστήμιου στο οποίο προτείνεται να αναπτυχθεί το Ανατολικό Μητροπολιτικό Πάρκο και ένας βοτανικός κήπος με ταυτόχρονη διατήρηση της χρήσης των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων που ήδη με ένα διάταγμα ρημοτομίας του 2000 έχουν θεσμοθετηθεί. Επίσης προτείνεται στο παράκτυο μέτωπο αυτού του χώρου να αναδειχτεί ένας μη χαρακτηρισμένος συγκρότοπος. Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις που προτείνονται επίσης μέσα σε αυτή τη ζώνη είναι για να εξυπηρετήσουν τη στάθμη του μετρό, η οποία ενδεχομένως θα είναι η τελευταία στάση πριν από το αεροδρόμιο, μιλάμε πάντοτε για την προβλεπόμενη γραμμή επέκτασης προς το αεροδρόμιο, με χρήσεις υποστηρικτικές και συνοδές της τάσης. Αμέσως μετά προτείνεται η χωροθέτηση ενός επιχειρηματικού πάρκου, το οποίο θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης για την εξυπηρέτηση του αλιαυτικού στόλου του θερμαϊκού κόλπου και όχι μόνο θα επιτρέπει και ανάλογου μεγέθους σκάφη. Αυτή προτείνεται ακριβώς δίπλα από τα όρια του αεροδρομίου, σε ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Θέρμης κατά κυριολόγο και μιας μικρής ζώνης μπροστά από αυτό, η οποία είναι η παράκτια ζώνη που είναι η ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ. Προτείνεται η επαναρίθμηση όλων των χρήσεων γης σε μια πολοδομική οντότητα του Δήμου Θερμαϊκού, η οποία κατά τα 2 τρίτα της ακυρώθηκαν οι ρυθμίσεις, διότι αυτή η έκταση δόθηκε για την ανάπτυξη του ΘΕΣΙΝΤΕΚ. Τελικά, προτείνεται για όλο το υπόλοιπο μέτωπο του Δήμου Θερμαϊκού, ένα ανάπτυγμα 4,5 χιλιόμετρων παράκτιας ζώνης, να αναπτυχθεί ως κύρια ζώνη οι θαλάσσες αναψυχής του πολοδομικού συμκροτήματος, με επικαιροποίηση των δεδομένων και προβολή των αναμνήσων των δεκατειών του 60 και 70, που πραγματικά ήταν αυτή η κολυμβητική περιοχή, η αμεσότερη του πολοδομικού συγκροτήματος της εποχής εκείνης. Με αυτήν την παρουσίαση, τέλειωσα το σύνολο των 40 χιλιόμετρων και σας θα πάω γρήγορα στις επεμβάσεις που προτείνονται για τον Δήμο Θεσσαλονίκη. Έτσι ώστε να γίνουν πιο σαφή ορισμένα πράγματα του τι προτείνονται για τον Δήμο. Η περιοχή επέμβασης που αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει την Ανατολική όχη των εκβολών του ρέματος του Ευρωποτάμου, στα όρια των εκτός σχεδίου λαχανοκύπων του Δήμου Θεσσαλονίκης δηλαδή, το παραθαλάσσιο τμήμα της περιοχής των παλιών βυθοδυρσόδεψίων, το βορειοδυτικό άκρο της Χερσέας Ζώνης του λιμανιού έως το όριο αυτού, τη διαδρομή παράλληλη προς το όριο του λιμανιού έως του νοδόλη του, στην διαδρομή επί της 26ης Οκτωβρίου μαζί με το τμήμα της οδού Κολέτη που οδηγεί στο Μουσείο Ολοκαυτόματος, το σύνολο της έκτασης του παλιού εμποριαγματικού σταθμού έως του ισοδού Κολέτη και σταθμού και δύο εκτάσεις μεταξύ της 26ης Οκτωβρίου και Όλφ, πρώην στρατόπεδο Μιστακίδη και μια έκταση ιδιοκτησίας του ΩΣΕ, τη διαδρομή από τη ισοδού Κουντουριώτια στην πλατεία Ελευθερίας, τη διαδρομή από τη λεωφόρου Νίκης έως το Λευκό Πύργο, τη Νέα Παραλία από το Λευκό Πύργο στο Μέγαρο Μουσικής συμπεριλαμβάνοντας και τους θεσμοθετημένους χώρους πράσινου στην ανατολική πλευρά των παραπάνω οδών από την Μπότσαρ έως την Κριαζιότου, το σύνολο της περιοχής του Μέγαρο Μουσικής και των αθλητικών εγκαταστάσεων περιοχής Ποσειδώνιου δυτικά της Μαρία Κάλλας, τις αδόμητες εκτάσεις έως την Καπετάν Κόνι καθώς και στην έκταση του συγκροτήματος Μίλων Αλατίνη μεταξύ των οδών Μαρίας Κάλλας και Γεωργίου Παπανδρέου. Η αξιολόγηση των δεδομένων που έχουν γίνει γι' αυτή την περιοχή έχει θέση ως κρίσιμα ζητήματα, την βελτίωση των συνθηκών διαχείρισης και αξιοποίησης του μετόπου, την περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση περιοχής εκβολών δεδροποτάμου και πρώην βιτσοδεψίων, την ιδιότητα διασύνδεσης του μετόπου με την ζώνη περιμετρικά του λιμανιού, την ανάγκη πολυοδομικής και ρημοτομικής αναδιάταξης του δημόσιοιαστικού χώρου στην περιοχή των Μέγαρων Μουσικής Ποσειδώνιου Αλατίνη. Οι αδυναμίες και οι περιορισμοί που έχουν εντοπιστεί είναι οι συνθήκες χωρικής ασυνέγειας στην περιοχή του ΟΛΤ, η αναγωγή της ρύθμισης για την περιοχή του Παλαιοεμπορευματικού Σταθμού σε Μελλοντική Υδική Μελέτη απροσδιόριστο χρονικού ορίζοντας υλοποίησης, με αποτέλεσμα να καθίσταται την περιοχή ουσιαστικά αρρύθμιστη. Αυτή είναι από το νέο στεραθεσμικό σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η αναγωγή της ρύθμισης για την περιοχή των Μέγαρων Μουσικής σε Μελλοντική Υδική Μελέτη απροσδιόριστο χρονικού ορίζοντας υλοποίησης, με αποτέλεσμα να καθίσταται την περιοχή ουσιαστικά αρρύθμιστη. Ξεκινώντας τις περιοχές παρέμβασης στην προτεινόμενη οργάνωση, προσδιορίζουμε ως περιοχή οικιστική περιοχή 1, είναι η περιοχή Ανατολικά του Δενδροπόταμου και είναι η περιοχή του Δυτικού Μητροπολιτικού Πάρκου. Είναι ο χώρος του Παλιού Εμπορευματικού Σταθμού, όπως είπαμε, με την πορεία μνήμης από το Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας, η οποία προσδιορίζεται στην μελέτη, όπως σας το είπα, ως η οικιστική περιοχή 1. Σημαντική παρέμβαση στα πλαίσια αυτής της περιοχής είναι η αστική ανάπλαση που προτείνεται επί της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και η διαδρομή πεζού και ποδήλατου στα όρια του Σχεδίου Πόλης Θεσσαλονίκης και της Χερσαίας Ζώνης του Οργανισμού Λιμένους. Η οικιστική περιοχή 1 αυτή προτείνεται να διαμορφεί ως μια νέα πολεοδομική ενότητα σε ένα νέο ενιαίο οικοδομικό τετράγωνο εντασσόμενοι στο σχέδιο που θα αφορά τον πρώην Εμπορευματικό Σταθμό και αντίστοιχα δύο οικοδομικά τετράγωνα που θα αφορούν τα τμήματα της νωτίως της οδού 26ης Οκτωβρίου, δηλαδή την έκταση του πρώην στρατοπέδου Μιστακίδη και τη μικρή έκταση ιδιοκτησίας του ΟΣΕ. Οι προτεινόμενες χρήσεις που θα επιτρέπουν είναι οι κεντρικές λειτουργίες πόλεις με συντελεστή δόμησης, η συνολική δόμηση, η φιστάμενη κενέα στην περιοχή του Παλιού Εμπορευματικού Σταθμού ορίζεται σε 0.2, επί του συνόλου της, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται αυτοί που αντιστοιχεί στο κτίρο του Παλιού Σταθμού. Για το τμήμα του ΟΣΕ, νότια της 26ης Οκτωβρίου, ορίζεται συντελεστής δόμησης, όπως ορίζεται και από το Γουπουσούσας 0.8, καθώς επίσης και στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Μιστακίδη, που ορίζεται συντελεστής δόμησης 2.4. Το μέγιστο ύψος των κτιρίων που προτήνετε να επιτρέπετε είναι 21 μέτρα. Δεν επιτρέπουμε το διαχωρισμό της περιοχής αυτού του Μητροπολιτικού Πάρκου, της περιοχής ειδικά του Προενυμπορευματικού Σταθμού, με διαμπερές οδικό δίκτυο που να ενώνει τη βόρεια με τη νότια πλευρά αυτής της περιοχής. Η εισφορά του ακυνήτου θα διατηθεί εξολοκλήρου το εκείνο αυτό γνωστό εντασόμενο στο σχέδιο έχει υποχρέωση εισφοράς γης. Αυτή η εισφορά θα διατηθεί εξολοκλήρου για τη δημιουργία ενός ενιαίου κοινόχρηστον χώρου πράσινου και του απαραίτου οδικού δικτύου και πεζοδρόμων. Προτείνει τη δημιουργία δικτύου δευτερευών των κοινόχρηστον χώρων, κάτι που το επιτρέπει ο NOC, δίχως όμως να δίνεται επιπλέον δικαίωμα προς αυτή την τελεστή δόμηση στον ιδιοκτήτη του ακυνήτου. Η πολοδομική ρύθμιση προτείνεται να γίνει με μια πολοδομική μελέτη επέκτασης και τρογοποίησης του ημωτομικού σχεδίου στα πλαίσια ενός διεθνείου αρχιτεκτονικού και πολοδομικού διαγωνισμού, ο οποίος θα πρέπει να εξασφαλίσει τη δημιουργία της περιπαθητικής διαδρομής ως πορεία μνήμης, που θα συνδέει το Μουσείο Λογκαυτώματος με την περιοχή της Πλατείας Ελευθερίας, τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου με εσωματωμένους υπέθρους εκθεσιακούς χώρους ως Μουσείο του εαυτού τους με εκθέματα που υπεθυμίζουν τη συνδροδρομική ιστορία της πόλης και όχι μόνο, την ανάδειξη της ιστορικότητας των διατηρητέων κτισμάτων που υπάρχουν μέσα στον χώρο αυτόν, την χωροθέτηση συνοδών εγκαταστάσεων αναψυχής και αισθίασης για την εξυπηρέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου και την χωροθέτηση εγκαταστάσεων με χρήση κεντρικών λειτουργιών στο τμήμα του Ακυνήτου που θα απομείνει στον αρχικό ιδιοκτήτη στη Γεωσέν προκειμένου μετά την απόδοση της υποχρωτικής εισφοράς σε γη. Για τη διαδρομή σύνδεσης της Πλατείας Ελευθερίας με τον Λευκό Πύργο, ως συνέχεια αυτής από τον πρώτο προβλήτα, προτείνεται η επέκτεση του κρυπηδόματος με κατασκευές αναστρέψιμες, χωρίς εμπλισμό, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ασφαλούς περίπατους σε συνέχεια του σημερινού κρυπηδόματος με παράλληλη ζώνη ποδηλάτου παρά το κρυπήδομα της Λεωφόρου Νίκης, όπως δηλαδή το έχετε υλοποιήσει σήμερα στην πράξη. Μιλώ για το ποδηλατόδρομο. Βλέπουμε, όμως, τις προβολές των γάθατων αξώνων ροών από την πλατεία Αριστοτέλους, της Αγίας Σοφίας, της Γούναρη και της Στρατηγού Καλάρη. Οι ρυθμίσεις στη Νέα Παραλία περιορίζονται στην απομάκρυση της παράτιπης στάθμιου εξοχημάτων από τον αναπλασμένο πρόσφατα χώρο, στη δημιουργία νέων υπόγειων χώρων, στην απέναντι πλευρά της Λεωφόρου Μεγάλο Αλεξάνδρου, καθώς και στη δημιουργία ποδηλατόδρομου εκτός της αναπλασμένης περιοχής, σε λωρίδα παρά τη Λεωφόρο Μεγάλο Αλεξάνδρου προς τη θάλασσα, ώστε να παραμείνει εντός της αναπλασμένης ζώνης, ώστε η κίνηση του ποδηλάτου μόνο ως αναψυχή και όχι ως ποδηλατόδρομος θεσμοθετημένος. Η περιοχή προσδιορίζεται στη Μελέτη ως οικιστική περιοχή Βιο για την εντός σχεδίου περιοχή, γι' αυτό την ονομάζουμε έτσι. Και λέμε ότι αφορά την εντός εγκεκριμένου σχεδίου περιοχή της Νέας Παραλίας, αυτή που ρυθμίστηκε δηλαδή με την αναθεώρηση ρημοτομία του 12 έως την περιοχή του Μέγαρου Μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της Χερσέας Ζώνης που θα προκύψει μετά τον εμπλισμό έμπροθεν των αυταθλητικών εγκαταστάσεων των ομύλων φύλων θαλάσσης και του ιστιοπλοϊκού ομύλου Θεσσαλονίκης. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις για όλες αυτές τις περιοχές είναι ακριβώς αυτές και οι ρυθμίσεις που προτείνονται από το όρημο έτοιμο προσέγγριση γενικό πολοδομικό σας. Δώσαμε μεγάλη σπουδή και προσοχή έτσι και αυτό το συζητήσαμε και με το τμήμα του μετροπολιτικού σχεδιασμού, ώστε οι προτάσεις οι οποίες έχουνε σωματωθεί και είναι προτάσεις του γενικού πολοδομικού σας ακριβώς αυτές με την ίδια διαδίπωση να συμπεριλευθούν και στη δική μας μελέτη έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιο conflict που λέμε στη γλώσσα την ελληνική. Η διαφοροποίηση που υπάρχει όμως είναι μοναδικά στο τμήμα που δεν το καλύπτει το γενικό πολοδομικό, είναι η περιοχή ΤαφΑΤΕΣΡΑ, τουρισμός αναψυχή 4η περιοχή, που είναι αυτή των ναυτικών ομήλων για την χερσαία ζώνη που θα δημιουργηθεί μετά την έγκριση αυτού του σχεδίου και την κατασκευή των αυτομηχανικών παρεμβάσεων που προτείνουν. Σε αυτή τη χερσαία ζώνη εξυπηρετούνται εγκαταστάσεις που έχουν ζητηθεί από τους δύο ομήλους και περιλαμβάνονται μέσα σε αυτήν την τεχνική μελέτη την αυτομηχανική και είναι μικρές και ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, εξυπηρέτησης των αθλημάτων τους όμως, γραφία, εστίαση, αναψυκτήρια, αναψυχή. Και λέμε αυτό που σας είπα και προηγουμένως, ότι στην απέναντι πλευρά στα οικοδομικά τετράγωνα που ήδη από το εγκεκριμένο σχέδιο προτείνονται ως κοινό χρηστηχόρη προτείνουμε να επιτρέπεται η υπόγεια κατασκευή όρων σταθμίσεις. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προτείνονται είναι ως την επώνυση μιας συνολικής κυκλοφοριακής μελέτης, προτείνει τη διατήρηση του υφιστά με ανουμή θεσμοθετημένου πεζόδρομου μέσα στην αναπλασμένη περιοχή της Νέας Παραλίας και η διερεύνηση στα πλαίσια αυτής της θεσμοθέτησης και κατασκευής ποδηλατόδρομου παρά την οδό Μεγάλο Αλεξάνδρου, στα πλαίσια της κυκλοφοριακής μελέτης λέω. Απαγορεύεται η δημιουργία νέων χωροστάθμισης στο σύνολο της περιοχής εκτός των προτινόμενων στα οικοδομικά τετράγων με χρήση ελεύθερη χωριαστικό πράσινο και το αντίστοιχο σύμβολο που και περιλαμβάνονται στη δική μας μελέτη αλλά και στο γενικό πολοδομικό σας και επίσης για την εξυπηρέτηση της θαλάσσιας συγκοινωνίας προτείνεται διαμόρφωση νησίδας επιφάνιας 700 τετραγωνικών μέτρων για την παραβολή των σκαφών και επιβίβευσης από βίβευες των επιπληβατών καθώς και ένα γεφύρωμα πρόσβασης για τη σύνδεση της νησίδας με το παραλιακό μέτωπο. Στα πλαίσια αυτής της ρύθμισης παρήλειψα να σας πω επίτηδες προηγουμένως ότι προτείνεται και μια πρόσθετη δόμηση στον παραλιακό χώρο 150 τετραγωνικών μέτρων για να είναι το κτίριο που θα εξυπηρετεί τη στάση της θαλάσσιας συγκοινωνίας. Αυτά προέρχονται όλα από τις όριμες μελέτες των στάσεων θαλάσσιας συγκοινωνίας. Τα μεγέθη αυτά εννοώ. Και οι θέσεις βέβαια. Συνεχίζοντας παρακάτω φτάνουμε στη νοικιστική περιοχή 3 η οποία περιλαμβάνει την εντός εγκεκριμένου σχεδίου τμήμα των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντα χώρου των Μέγαρων Μουσικής, τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ποσειδώνιο και την έκθεση των μήλων Αλατίνη. Καθώς και τις αδόμητες εκτός σχεδίου εκτάσεις που προτείνονται να εντατούν σε σχέδιο πόλης. Να σας το πω με λίγα λόγια. Έχουμε ένα τμήμα σχεδίου πόλης από το σχέδιο πόλης της Θεσσαλονίκης στο οποίο υπάρχουν οι μήλοι του Αλατίνη. Έχουμε ένα τοπικό ρημοτονικό το οποίο περιλαμβάνει τις δύο πυριακές εγκαταστάσεις των Μέγαρων Μουσικής. Και έχουμε επίσης ένα άλλο τοπικό ρημοτονικό τις δεκατοίες του 70 το οποίο περιλαμβάνει την έκταση και τις εγκαταστάσεις του Ποσειδώνιου. Αυτό είναι το θεσμικό καθεστώς, το υφιστάμενο στην περιοχή αυτή. Καθώς επίσης και μια έκταση 25 έως 30 στρεμάτων η οποία είναι εκτός σχεδίου, ιδιοκτησιακά είναι του ΤΑΙΠΕΔ και είναι αρρύθμιστη και από το προηγούμενο Γενικό Πολυοδομικό Θεσσαλονίκης αλλά είναι ουσιαστικά του κυριότητου είναι μια εκτός σχεδίου περιοχή η οποία είναι όμως ένα τεράστιο αστικό κενό που συμπληρώνει το υπόλοιπο αστικό κενό που δημιουργούν η εγκαταλελειμμένη μίλια λατίνη. Προτείνεται λοιπόν να διαμορφωθεί ως μια νέα πολιοδομική ενότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού μητροπολιτικού πόλου αθλητισμού, ναυταθλητισμού και πολιτισμού με τη δημιουργία εκτεταμένων ελεύθερων κοινόχρηστον χώρων, την αναδιοργάνωση του αστικού ιστού και των κοινόχρηστον χώρων με παράλληλη ένταξη των Μέγαρων Μουσικής σε αυτών, την ανάπτυξη κοινοφελών δραστηριοτήτων υπερτοπικού χαρακτήρα, την επανάχρηση από κατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών διατηρητέων κτιρίων των Μίλων λατίνη και την άμεση προβολή του στο παραθαλάσσιο μέτωπο. Στο νότιο τμήμα της περιοχής αυτής, σε τμήμα του Κελάριου Κόλπου, προτείνεται η σημιακή εκτροπή της οδού Μαρία Κάλλας με σκοπό και δημιουργεί ενός ενειόκοινων χρυστοκόλου στην προβολή του ακυνή του Αλατίνη έως το παράκτιο μέτωπο, καθώς και η σύνδεσή της με την οδό Γόνι ή η μερική υπογιοποιησή της για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με κατασκευή ενός τεχνικού έργου, το οποίο θα είναι ενσωματωμένο σε εμπλισμό, μπροστά από την προβολή της Γόνι, η οποία όπως ξέρετε καταλήγει στο κενό. Ο παραπάνω εμπλισμός προφανώς θα προκύψει μετά από μια αυτομηχανική μελέτη και προφανέστατα μετά την έγκριση της εφορίας ενάλλειων αρχαιοτήτων. Αυτά είναι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει να προσδιοριστεί αυτός και να υλοποιηθεί αυτός ο εμπλισμός. Οι κεντρικές λειτουργίες είναι η προτυνόμενη χρήση για όλο αυτόν εδώ το χώρο, ο οποίος χωρίζεται σε τρεις τομείς. Φαντάζομαι να σας το δείχνω και να το βλέπετε και εσείς στην οθόνη σας. Στον τομέα ένα, προτείνεται η θεσμοθετημένη δόμηση. Είναι ο τομέας ο οποίος περιλαμβάνει τα δύο μέγαρα μουσικής. Το πρώτο είναι σε αυτήν τη θέση και το άλλο είναι σε αυτήν εδώ τη θέση. Ο δεύτερος τομέας, ο οποίος για την κατασκευή των συνοδών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στα πλαίσια της αποκατάστασης και επανάκτησης των διατηρητέων κτισμάτων, με επιπλέον δόμηση 300 μέτρων, ο δεύτερος τομέας είναι εδώ, ο οποίος περιλαμβάνει τα διατηρητέα κτίσματα, τα βιομηχανικά του ελληνικού δημοσίου από τα όρια των διατηρητέων του Αλατίνη. Εκεί λοιπόν προτείνεται η επανάχρηση των κτιρίων και η χρήση του ως χώρος εκπαίδευση. Στον τρίτο τομέα επιτρέπεται η κατασκευή συνοδών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στα πλαίσια της αποκατάστασης και επανάχρησης των διατηρητέων κτισμάτων και των βιομηχανικών αποθηκών, είναι αυτό που σας έλεγα πριν, σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον δόμιση 150 μέτρων για την κατασκευή ισόγειου κτίσματος για την εξυπηρέτηση της θαλάσσιας συγκοινωνίας, προβλέπεται σε αυτή την περιοχή μια στάση της θαλάσσιας συγκοινωνίας, και μέγιστη δόμιση 36.000 μέτρα στο υπόλοιπο του τομέα 3, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η αντίστοιχη απαιτούμενη δόμιση για την εκπαίδευση, σε περίπτωση που δεν θα είναι δυνατή ή αποδεκτή από την πλευρά του αρμόδιου φορέα, η επανάχρηση των διατηρητέων με χρήση εκπαίδευσης. Στο σύνολο της περιοχής αυτής, προτείνεται το ύψος των πτηρίων, το οποίο μπορεί να είναι και ένα αντικείμενο μεγάλης συζήτησης και θα σας το εξηγήσω, προτείνεται σύμφωνα με το συντελεστή δόμισης που θα οριστεί με δικαίωμα παρέκλησης έξω από το συντελεστή δόμισης και σε κάθε περίπτωση να μην ξεπερνά τα 21 μέτρα. Επίσης κατά παρέκληση, αυτά είναι ως δυνατότητες του διατάγματος και δεν είναι ως επιβολές. Η κατά παρέκληση και με σκοπό στη δημιουργία ενός κτιρίου τοπόσιμου με υψηλό αρχιτεκτονικό πρόσιμο, το μέγιστο ύψος των κτιριακών εγκαταστάσεων ενδεχομένως του ενιδρίου ή οποιο άλλο τέτοιο κτιρίο γίνει στην περιοχή, επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 21 μέτρα έως το ύψος των 26 μέτρων που είναι το αντίστοιχο υφιστάμενο ύψος των κτιρίων του ΩΜΦ. Για το σύνολο το κτιρίο επιτρέπεται η εφαρμογή της παρέκλησης του άρθρου 3 του άρθρου 13 του ΝΟΚ, δηλαδή ως προς το συντελεστή ΩΜΚ. Επιβάλλεται οι δικοί όροι και περιορισμοί που επιβάλλονται είναι στην ιδιοκτησία της εταιρείας Δημητριακών Βορειού-Ελλάδος Millia Latini, προτείνεται η εφαρμογή του άρθρου 10 δηλαδή να αποδώσουν σε κοινή χρήση τον περιβάλλοντα χώρο του ακυνήτου χωρίς δικαίωμα επιπλέον προσάφτησης συντελεστής δόμησης, με μοναδικό μπόνους την χρήση κεντρικών λειτουργιών που δίνεται στα διατηρηταία κτίρια ώστε να μπορέσουν να επαναχρησιμοποιηθούν. Επιβάλλεται η αναδιάταξη των υφιστάμεων ή χωροθετημέων υπηστιοπλοϊκών ομήλων με ενιαίο σχεδιασμό της περιοχής για τη δημιουργία υπερτοπικού πόλου αθλητισμού και αναφταθλητισμού και η πολεοδομική ρύθμιση της πολεοδομικής ενότητας αυτής να γίνει με την εκπόνηση μελέτης αναθεώρησης και επέκτασης ρημοτομικού σχεδίου στα πλαίσια ενός διεθνή αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού διαγωνισμού στον οποίο μια σειρά από ρυθμίσεις που ως μέγιστη δυνατότητα προσδιορίζονται να δείξουν κατά πολύ πιο ήπιες. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι αυτές που σας είπα η υπογειοποίηση ή η εκτροπή της Μαρίας Κάλλας ώστε να συνδεθεί με την καπεταγώνη. Αυτή ήταν η περιοχή παρέμβασης και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ευχαριστώ από τη δική μου πλευρά και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία, ερώτηση ή οτιδήποτε άλλο θέλετε. Ευχαριστούμε κύριε Δούμα. Περνάμε στους επικεφαλείς των παρατάξεων. Ο κύριος Γκάκης έχει το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Γκάκη πριν ξεκινήστε παρακαλώ όσους συναδέλφους πλην από εσάς τους επικεφαλείς θέλει να τοποθετηθεί να μου στείλει στο τσάτ. Ελάτε κύριε Γκάκη έχετε το λόγο. Ευχαριστώ. Κατ' αρχήν θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα ρητό το οποίο το έχω πει πολλές φορές στο Δηματικό Συμβούλιο. Το ήμουνα, νιώσα και γέρασα. Εντός εγωικών το γέρασα για να μην το πάρετε και δεδομένο όλοι σας. Και το χρησιμοποιείτε αργότερα. Και το λέω αυτό γιατί είχα τη μεγάλη τιμή να με εμπιστευτούν με την ψήφορτους υποβαώσης της Σαλονίκης από πολύ μικρή ηλικία και είχα την τύχη και την τιμή να συμμετέχω στα κοινά από την ηλικία των 21 ετών. Αρχικά ως Πρόεδρος του Πρώτου Δημοτικού Διαμερίσμου το ΣΥΤΑΡ με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου είχα την τύχη και την τιμή να συμμετέχω σε συζητήσεις οι οποίες αφορούσαν την αξιοποίηση του παραλιακού μετόπου και ιδιαίτερα στην περίπτωση της ανάπλασης της παραλίας αυτό το τεράστιο έργο το οποίο πραγματικά είχα τη μεγάλη χαρά ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου να ψηφίσω και που σήμερα λαμβάνουνε όχι μόνο οι Θεσσαλονικοί αλλά και οι επισκέπτες. Ανατρέχω λοιπόν σε αυτό το που είπε και ο Δήμαρχος για το παράδειγμα της Βαρκελώνης. Το 1992 ήμουνα εξαιρετός και πραγματικά είχα τύχη και είχα την τύχη να επισκεφτώ και την Βαρκελώνη και να δω πραγματικά και να συγκρίνω σε μία έκθεση που είχα επισκεφθεί το πώς ήταν το παραλιακό μέτωπο της πόλης και πώς εξελίχθηκε και βέβαια τώρα στην εποχή μας σήμερα είναι και πολύ πιο διαφορετικό ακόμα πολύ σύγχρονο. Έτσι λοιπόν με αυτές εδώ τις σκέψεις θα ήθελα πραγματικά να συγχαρώ τον Απόσολο Δοντζηκό σε τον Περιφερειάρχη για αυτήν την πραγματικά πολύ σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε. Κάτι το οποίο ήταν αναγκαίο και δυστυχώς πολύ καθυστερημένα ήρθε για την πόλη της Θεσσαλονίκης και όταν λέω πόλη της Θεσσαλονίκης δεν εννοώ μόνο το Δήμα της Θεσσαλονίκης αλλά όλους τους δήμους που έχουνε μέτωπο στο θερμαϊκό κόλπο. Είναι πραγματικά μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία καθοριστική για την ανάπτυξη της πόλης όχι μόνο την οικονομική της αλλά και την κοινωνική της. Και γι' αυτό ακριβώς θα ήθελα να συγχαρώ και τον ίδιο αλλά και όλα τα μέλη του Περιφερειακτή Συμβουλίου για αυτήν την πρωτοβουλία. Τώρα πιο συγκεκριμένα άκουσα με πάρα πολύ προσοχή τον κ. Δούμα ο οποίος είναι πραγματικά αξιόλογος μελετητής και είχα την δύχη να τον ακούσω πολλές φορές και για μια άλλη πολύ σημαντική ένα από άλλο πολύ σημαντικό έργο. Το έργο της ανάπτυξης της κούμπας που αφορά πλέον την δημιουργία του γηπαίδου του ΠΑΟΚ που ελπίζω και αυτό να προχωρήσει και να υποδόσει. Όσον αφορά για το συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις δεν με βρίσκουν αντίθετο. Αντιθέτως θα έλεγα ότι είναι προς την θετική κατεύθυνση και πιστεύω ότι βάζουν σε μια μεγάλη τάξη και λύνουνε πρόνοια προβλήματα τα οποία υπάρχουν όσον αφορά το παραλιακό μέτωπο. Και θα σας πω ένα μικρό παράδειγμα. Μιλήσατε πριν από λίγο για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η ανέβηση το 4993, το ΜΗ1 το μεγάλο, το Γιεν όπως το λέμε εμείς του μεγάρου και το 2005-2004 ξεκίνησε ένα άλλο μεγάλο έργο το 2005, το μικρό κτίριο το λευκό, το Γιάν όπως λέμε, το ΜΗ2. Ξέρετε, ο περιβάλλοντας χώρος όμως, κάποιοι οφείλοι να μην το γνωρίζουν οι πολίτες, δεν ανήκει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το πράσινο που είναι γύρω γύρω, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης, ξεστιπής παρέμβασης και εξοποιήσεις, ούτε και από εμάς για χώρους πολιτισμού, όχι για χώρους ανέγευσης ή οικοδόμησης κάτι, αλλά ούτε νομίζω και από το Δήμο της Θεσσαλονίκης. Ακόμα και η πρόσβαση από τη Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο, είναι μια ευγενική παρακόρηση του πρώην ΤΑΙΠΕΔ, μην ΕΤΑ νομίζω, προς το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με μια προγραμματική σύμβαση με το Δήμο της Θεσσαλονίκης για την αρχική ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της πρόσβασης, κλπ. Επιτρέψω, όμως, εδώ να μην μιλήσω τώρα και με την ιδιότητά μου του Προέδρου της Μεγάλης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Περιπεριάρχης μας έστειλε σχετική πρόσκληση για να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο για την υποβολή των προτάσεων. Επιτρέψω, όμως, ως άνθρωπος της πόλης και ως άνθρωπος που υπηρέτησα και ως Δημοτικός Σύμβουλος αλλά και ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και ατρηπισμού, κάποιες δικές μου, αν θέλετε, παρατηρήσεις, με την καλή έννοια, ερωτήσεις. Για παράδειγμα, με δοδομένες της ελλείψης θα μπορούσε κάλλιστα και χωρίς να παρεμβαίνει οικιστικά, κατασκευαστικά, αν θέλετε, κτιριακά, στην περιοχή του Μεγάρου Μοσικής Θεσσαλονίκης ή χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα και την πιλοσοφία και των αθλητικών εγκαταστάσεων και τις αξιοποίησεις εν γέννη για τα ναυτικεία που υπάρχουν, οι αυταθληκά σωματεία. Ακόμα και έρχεται σε αντίθεση με πρόταση του Δήματος Θεσσαλονίκης για την ανέργειαση ενιδριού, θα μπορούσε κάλλιστα χωρίς να στερίσει καθόλου αποθλητικές εγκαταστάσεις. Αντιθέτως, θα μπορούσαν κάλλιστα να αναπτυχθούν. Η δημιουργία ή επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Μεγάρου Μοσικής Θεσσαλονίκης, αποφυλεί από τη Μεγάρου Μοσικής Θεσσαλονίκης, αλλά άλλο από τη Μουσικής του Ψαλονίκης, που έτσι τη στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγης. Ο κύριος δού μας το σχέδιο το οποίο μας υπέριξε πριν από λίγο. Το ΜΜΤ κάνει ένα γάμα προς την πλευρά της θάλασσας. Εάν αυτό το γάμα το τετραγωνίσετε, νομίζω θα μπορούσε να εξοπηθεί ένας χώρος προς την κατέθυση αυτή την οποία σας είπα. Με ένα συμπληρωματικό κτίσμα με χαμηλό συντελεστή των 21 μέτρων όπως είναι το ΜΜΤ, το λευκό κτίριο, όχι το μεγάλο, το πρώτο κτίριο, όπου θα μπορούσε να στεγάσει, ας πούμε, ένα μέρος από τις δραστηριότητες του κρατικού οδίου, που απεί στη στιγμή ασφιχτειά το κέντρο της πόλης, καθώς επίσης και της κρατικής ορχήστριας. Διαμορφώνοντας ένα υπέρ ενισχυμένο πολιτισμικό τοπόσιμο, μουσικής γωνιάς, Music Corner City, κάτι το οποίο νομίζω ότι θα ήτανε εποφελία και του πολιτισμού, αλλά και της ανάπτυξης οικονομικής και κοινωνικής, μπορεί να δώσει μια τέτοια δραστηριότητα. Χωρίς να επιβαρύνουμε, χωρίς να παίρνουμε καθόλου, και το επιμένω αυτό, καθόλου, γιατί υπάρχει μεγάλη αισθέριση αθλητικών εγκαταστάσεων, δεδομένου ότι, για να δώσουν να καταλάβουν συνάδρες και δημοτικοί σύμβολοι, εννοούμε εκεί που είναι ένα μέρος του υπέθρυου πάρκτη, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα, όπως και το Nini parking του Μεγάρου, να υπογιοποιηθεί, χωρίς να στερίσει θέση στάθμισης στους πολίτες, αλλά και δίνοντας μια άλλη δυνατότητα και μια άλλη φνοή στην πόλη. Και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, τις ανοιχτές, αλλά και τις άλλες δραστηριότητες, που θέλει να αναπτύξει ο δήμος, που είναι και πολιτισμικές, και ανεπτυασιακές, και ανεπτυασιακές πολιτισμικές. Κύριε Γάκη, σας χάσαμε. Επανήλθαμε, πάμε. Τώρα σας ακούμε. Πού μ' αφήσατε, κύριε Λεκάκη, να πω πού μ' αφήσατε, συγγνώμη, διότι χρειάζεται να επαναλάβω κάτι. Όχι, όχι, τα λέτε πάρα πολύ ωραία, συνεχίστε να ολοκληρώσετε κιόλας. Δεν τα ακούτε εσείς και εσύ, ναι αδερφή μου, και δεκομένως ο μεληδητής ο κ. Δούμας, που αυτή τη στιγμή με διαφέρει να τα ακούσει. Μήνατε στο σημείο, αν επιτρέπετε κ. Πρόεδρε, μήνατε στο σημείο για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις. Είστε, κύριε Γάκη, με αυτό το σημείο. Κωρίς να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις σε αυτές τις θέσεις, ο οποίος είναι ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος που αφορά πολιτιστικές υποδονές, να είναι εις βάρος των υπολοίπων αθλητικών εγκαταστάσεων, δεδομένου ότι ο χώρος αυτού του τραγωνισμού, αν δείτε, στην ουσία παίρνει χώρο από τα ανοιχτά πάρκινγκ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δηλαδή από έναν χώρο αναξιοπίητο, και που ενδοχομένως νομίζω ανήκει και στο Ταϊπέδ, στο παλιό Ταϊπέδ, δεν ξέρω πώς θα μπορέσει να διεθυτηθεί αυτό το θέμα. Αυτό είναι όσον αφορά την ανατολική γωνιά. Όσον αφορά την δυτική γωνιά, πράγματι η ανάπτυξη ενός πάρκου είναι πάρα πολύ σημαντική δραστηριότητα, είναι πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Η εξοπίηση και των παλιών και διατηρητέων κτιρίων που υπάρχουν σε πάρα πολλά στην Δυτική Θεσσαλονίκη, όπως το συγκρότημα φίξ, και όχι μόνο, και αρκετά αγκατελημένα σφαγεία, και δεχομένως και μέχρι το Γαλλικό Ποταμό, όπως είπατε. Πρόσφατα είχα την χαρά, πριν από λίγους μήνες, να επισκεφτώ μια έκθεση με προτάσεις αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο, από γνωστή εταιρεία, δεν είναι κακό να πω, την Allumil, που πραγματικά ήταν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, και πράγματι δίνουν μια άλλη διάσταση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που έχω την αίσθηση ότι εκείνη πλευρά, η δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, ήταν εκεί στο Δήμο, ήταν εκεί, Θεσσαλονίκη στο Δήμο με νεμένη σαν Μπελοκύβ, που είναι το σε οποιαδήποτε άλλο Δήμο, δίνει μια άλλη προοπτική. Εκεί πιστεύω θα μπορούσε να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί μια σύγχρονη, η σύγχρονη Θεσσαλονίκη, η μοντέρνα Θεσσαλονίκη, όπου δίνονται οι δυνατότητες και ανάπτυξης της αρχιτεκτονικής δημιουργικότητας, αλλά και να δημιουργηθεί ένα νέο, αν θέλετε, τοπόσιμο, αναπτυξιακό, έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία από τις δύο όψεις του Δήμου Θεσσαλονίκης. Δεν θα ήθελα να κοράσω περισσότερο τους συναδέλφους, απλά θα ήθελα να κλείσω με τη συμβαρή σχεάς μου για αυτή την πρωτοβουλία, που είναι έτσι ετών οικονομική και τιμή, δηλαδή πάνω απ' όλα κοινωνική. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Γάκη, ο κύριος Ορφανός. Απλά κάθε στιγμή ο κύριος Δούμας, αν θέλετε, ή ο κύριος Περιπεριάρχης, ο κύριος Υπεριπεριάρχης, επί των ιδεών που υπέβαλα ως Δημοτικού Συμβούλου, αν θα μπορούσε να εκφράσει… Ναι, δεν θα πάρουν, κύριε Γάκη, κρατούν τις σημειώσεις τους, θα μιλήσουν στο τέλος, αφού ακούσαν όλους τους συναδέλφους. Κύριε Ορφανέ. Ναι, κύριε Ευρωέδρε, ευχαριστώ. Καταρχήν να ξεκινήσω με μια γενικότερη προσέγγιση. Έρχεται σε συνέχεια αυτό που είπε ο Βασίλης Ογάκης, ήταν ενιός και γέρασε, ακούγοντας όλα αυτά τα χρόνια προθέσεις, σκέψεις, με αποτέλεσμα το οποίο να μην αντικατοπτρίζει αυτό το οποίο είχε ακούσει ως νιός. Αλλά θα πω και το εξής, άμα δεν είσαι ενιός, δεν φτάνεις να γίνεις γέρος, δεν γερνάς. Και αν δεν σχεδιάσεις, δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις. Άρα λοιπόν περνάμε αυτό το στάδιο υποχρεωτικά, Βασίλη, ψάχνοντας να βρούμε τη διέξοδο. Και η διέξοδος έχει ένα καλό αποτύπωμα. Ένα καλό αποτύπωμα που σημαίνει έναν καλό σχεδιασμό. Αποφασίσαμε, βάζω το ΜΕ Πληθυντικός Ευγενίας, μπροστά μπήκε η Περιφέρα Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος ο Τζιτζικώστας ως επικεφαλής αυτών των δράσεων, ο Πάρης ο Μπίλιας ως έχοντας μια εξειδίκευση στο θέμα, έχοντας διατελέσεις και πρόεδρος του τεχνικού εμμελητηρίου του Τμακεντρικής Μακεδονίας, ο κύριος Δούμας και η ομάδα του, ως έχοντας το γνωστικό αντικείμενο, εξέφεραν μια πρόταση, η οποία αφορά 40 χιλιόμετρα. Είχα την ευτυχή συγκυρία πριν από μερικά χρόνια να επισκεφθώ τη Μασαλία. Από ό,τι λένε οι πληροφορίες μου η Μασαλία είναι η άλλη πόλη, τουλάχιστον της Μεσογείου έτσι για να μην ψάχνουμε μακρύτερα, που έχει ένα εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο και τότε σε διάφορες φάσεις το περπάτησα όλο. Εξαιρετική δουλειά, θα σας πω όμως κάτι. Δεν έχει τα πλεονεκτήματα που έχει το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, διότι το ανάγλυφο του χώρου δεν βοηθάει στο να αξιοποιηθούν όλα τα σημεία ή η πλειοψηφία του, οπότε υπάρχουν κομμάτια που είναι για περίπατο, άλλα που δεν είναι και δεν έχουν συνοχή μεταξύ τους. Λέω λοιπόν ότι είναι μια καλή ευκαιρία η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει και να λέω Θεσσαλονίκη εννοώ την ευρύτερη περιοχή, αυτήν η οποία περιλαμβάνεται μέσω των 7 δήμων στο συγκεκριμένο σχέδιο. Και εγώ θυμάμαι το 1989-1990 όταν ήμουνα από τις πρώτες μου φορές ως υποψήφιος για την Ελληνική Μουλή, ότι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είχαμε τον τρίτο προβλήτα. Λοιπόν σήμερα είναι το 2021, είναι 31 χρόνια μετά, ο τρίτος προβλήτας ακόμη είναι στη μέση του, θα πραγματοποιηθεί, θα γίνει, ελπίζουμε να γίνει, θέλουμε να γίνει, γιατί δίνει μια άλλη δυνατότητα να έρχονται μεγαλύτερα πλοία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, να αξιοποιείται ο ρόλος της ευρύτερα, καθώς η θέση είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετική, το έχει αναδείξει η ιστορία, το ξέρουμε όλοι ότι ο κυρίαρχος ρόλος της Αλλουίχης έχει να κάνει με το που την διάλεξαν εκείνοι οι οποίοι έβαλαν το πρώτο λιθαράκι και στη συνέχεια όλοι αυτοί οι οποίοι ακολούθησαν. Θα πω λοιπόν συγχαρητήρια σ' αυτούς οι οποίοι ξεκίνησαν την δράση. Πρέπει να στρατευτούμε πολύ και πραγματικά θα ήμουν ευτυχής αν η Θεσσαλονίκη του 2030 περιέχει αυτά τα οποία θα συζητηθούν σήμερα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα νομοθετηθούν, θα περάσουν ως διατάγματα και κυριότερα θα πραγματοποιηθούν στην πράξη. Θα πω λοιπόν ότι η προσέγγιση, ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας, δεν ήταν χρόνος για μελέτη ενός τέτοιου εκτεταμένου σχεδίου. Ήταν χρόνος για να προσεγγίσουμε τη γενική σκέψη των μελετητών και την προσέγγιση που έχει η Περιφέρα Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα. Η γενική προσέγγιση με ικανοποίη, περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που της θεωρώ ότι θα δώσουν μια διαφορετική οντότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Θα ενωποιήσουν τις δράσεις έτσι ώστε ένα κομμάτι, το οποίο σήμερα δεν φαίνεται να λειτουργεί ως ενιαίο, αυτό των 40 χιλιομέτρων, να αποκτήσει αυτόν τον κυρίαργο στόχο και με τις δράσεις οι οποίες αποτυπώνονται στο σχέδιο το οποίο σήμερα συζητάμε, θα μπορέσει να δώσει μια τεράστια όθυση. Θα πω ότι, δεν θα μπω μία μήκος λεπτομέρεις όπως τις αποτιμήσανε, θα πω ότι εκτιμώ θετικά το γεγονός ότι στην Μεγάλο Αλεξάνδρου αριστερά θέλουμε να κάνουμε χώρους στάθμιψης στο υπόγειο, είναι μία εξαιρετική λύση για να λύσει ένα πρόβλημα χωρίς να δημιουργήσει παρενέργειες ούτε στον πολεδομικό ιστό, ούτε στο κομμάτι που αφορά το πράσινο που όλοι ξέρουμε, το έχουμε πει πολλές φορές, η Θεσσαλονίκη είναι πίσω και θα έλεγα ότι εκείνο το οποίο χρειάζεται να προσέξουμε, στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι οι χώροι που θα δώσουμε στον πολίτη της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να αποκτήσει την δυνατότητα αυτό που είναι δικό του να μπορεί να το χρησιμοποιεί, όσο περισσότερα δώσουμε σε αυτοκίνητο και σε άλλες τέτοιου είδους δράσεις, νομίζω θα μας πάει προς την αποτυχία παρά προς την επιτυχία. Για ένα δεύτερο σημείο συζητήσαμε για το Ενιδρύο, έγινε μια αναφορά, δεν ξέρω αν τελικά να φέρετε μέσα στο σχέδιο ότι η πρόταση περιέχει Ενιδρύο, η άποψή μου είναι ότι πρόκειται για μια οπιστοχώρηση, η ζωολογική και τα Ενιδρύα τελειώσανε. Αν το έχουμε αντιληφθεί, έχει καλώς, αν θέλουμε να το κάνουμε να θυμηθούμε το 50 που έκανε το Μονακό, ένα ωραίο τέτοιο με την Grace Kelly και τους υπόλοιπους να επισκέφτονται για το χώρο του θεάματος, ήταν άλλες εποχές και τα έργα που σήμερα βλέπω στον κινηματογράφο δεν έχουν καμία σχέση με τα έργα του 50 και του 60, όλα έχουν μεταβλήθη άρα λοιπόν και εμείς να ακολουθήσουμε την εποχή μας και να μην θέλουμε κάτι. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να εντυπωσιάσουν, θα μου άρεσε να βρεθεί μια λύση να κάνουμε ένα το πόσυμο στον Κελάριο Κόλπο γιατί εκεί γίνεται η συζήτηση, αλλά εδώ έχουμε ένα πρόβλημα το οποίο το βάζουν γενικότερα. Στα βασικά σημεία του σχεδίου, πλάζα Ρεντσούς, ο Κελάριος Κόλπος και άλλα 4-5 σημεία, έχουμε ιδιοκτήτες. Δεν έχουμε ιδιοκτήτες τους πολίτες, έχουμε ιδιοκτήτες το πρώην Ταϊπέδ, το ΕΤΑΔ, το οποίο δεν λειτουργεί ως ιδιοκτήτης, λειτουργεί ως αρχηγός. Θέλει να επιβάλλει τις απόψεις του για το πώς οι κάτοικοι μιας περιοχής θα αξιοποιήσουν τους δικούς τους χώρους. Λοιπόν, είδα το σχέδιο το οποίο κατέθεσαν στην πλάζη της Καλαμαριάς. Οικιστική αξιοποίηση, αυτό που δεν ξέρω, δεν φαίνεται στην μελέτη, εμείς το έχουμε να κάνουμε μία πλάζη με κάποιες μετρημένες δράσεις για τους πολίτες και αν χρειάζεται κάτι να γίνει ένα κτιριά για να εξυπηρεθεί, αλλά κάνουμε κατοικίες, για ποιους, ποιο είναι αυτό το πρόγραμμα το οποίο θα το φέρουμε την καλύτερη παραλία σε όλα τα σημεία της να διχτίσουμε. Και αυτό που είπαμε τους πολίτες, πότε θα το κάνουν και πού θα, όταν χαθεί αυτή η ευκαιρία, τέτοιοι δεν θα υπάρχουν. Λοιπόν, επισημένω και στους μελετητές και στην Περιφέρα Κεντρικής Δημιουργίας και στους συναδέλφους μου στην τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και στους άλλους δήμους, ότι με τίποτε δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επιβολή λύσεων οι οποίες θα προέρχονται από αλλού. Λύσεις οι οποίες θα προκύψουν μέσα από τη συζήτηση στο δήμο, αυτό που κάνετε σήμερα ακόμη τις προτάσεις όλων και καταλήγουμε σε κάποιες λύσεις, είναι αποδεκτές, αλλά το να θελήσουν να αξιοποιήσουν οικονομίστηκες λύσεις και σας τα λέει ένας που πιστεύει στην ελεύθερη αγορά, δεν είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση το ενδεδειγμένο εργαλείο. Πρέπει να βρούμε χρήματα τα οποία θα προέρχονται από προγράμματα στην Ευρώπη και να πω και κάτι ακόμη. Θα μου επιτρέπουν όσοι που πουν, δεν θα μιλήσω ονομαστικά, ο όρος Ριβιέρα είναι απερχιωμένος. Αφορά μια περιοχή, η οποία είναι εξαιρετική, έτσι για να ξεκαταρρίζω την απόψή μου, το χρησιμοποιούν στην Αθήνα, θα το κάνουμε και εμείς, λοιπόν, τόσο πολύ τους ζηλέψαμε και θέλουμε τον ίδιο, θα βρούμε έναν τρόπο να εκφράσουμε αυτήν την παραλία και θα είναι πρωτογενής. Θα κάνουμε κάτι το οποίο είναι η Θεσσαλονίκη. Αν, λοιπόν, το θέλουμε, έτσι θα δράσουμε και έτσι θα προχωρήσουμε. Θα πω και κάτι ακόμη το οποίο δεν είδα, η πρώτη προσέγγιση, έτσι, όταν λέω δεν είδα, δεν θα πάρει κανείς ότι είναι κατηγοριά, ποιες κινήσεις θέλουμε να κάνουμε σε αυτό το μέτωπο, που να αναδεικνύουν την έξυπη πόλη. Ποιες κινήσεις θέλουμε να κάνουμε για το κομμάτι που αφορά την ενεργειακή της ανεξαρτησία. Ποιες κινήσεις θέλουμε να κάνουμε για να είναι το πράσινο κυριαρχοστηχείο. Ποιες κινήσεις θέλουμε να κάνουμε για να είναι ανθρώπιοι στα λόγια. Το είπαμε, αλλά να μπούμε λίγο στην δράση πιο κοντά. Η εκτίμησή μου είναι ότι η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι ικανοποιητική. Έτσι, έχουν βρεθεί προτάσεις. Η δυτική πλευρά θα αποκτήσει τον δικό της χαρακτήρα. Θα ενοποιηθεί με την πόλη, στο λιμάνι, στα βυρσοδεψία, στα τέως βυρσοδεψία. Και αυτή η ενοποίηση θα βοηθήσει κοινωνικά. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο πολίτης της δυτικής Θεσσαλονίκης να αισθάνεται πολίτης πρώτης κατηγορίας. Όπως ο πολίτης του Κέντρου, όπως ο πολίτης της Καλαμαριάς και όπως ο πολίτης της Περαίας, του Μπαξέ, της Αγίας Τριάδας και του Αγγελοχωρίου. Λοιπόν, η άποψή μου είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία, ένα εξαιρετικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να ξεκινήσει. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι θα χρειαστεί να βάλουμε όλοι πλάτες και εύχομαι τα εννιά χρόνια που μπήκανε σαν στόχος με τον χαρακτηρισμό το 2030 να είναι αρκετά. Να έχουμε φτάσει στο σημείο εκείνο που θα είμαστε ικανοποιημένοι σε μια δεκαετία ότι αλλάξαμε την εικόνα της Θεσσαλονίκης. Εύχομαι το εγχείρημα να έχει καλή επιτυχία. Θα το στηρίξω με όλες τις δυνάμεις. Όπου νιώθω ότι αδικούμε την πόλη θα το λέω. Όπου νιώθω ότι της δίνουμε παραπάνω πόντους θα είμαι διαπρίσιος κήρικας. Χωράμε λοιπόν και όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Ευχαριστούμε κ. Ορφανέ. Εγώ απλά προς ενημέρωση του σώματος να πω ότι το θέμα θα έρθει κανονικά στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Και από εκεί πέρα θα έρθει πάλι προς ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο επίσημα πλέον για απόφαση από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ξέρετε, για να πω λίγο και την ροή του θέματος, ότι σήμερα είναι μια πρώτη ενημέρωση από την περιφέρεια. Κύριε Βούγια, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Είναι, ύστερα από καιρό, μια σουρραλιστικά ευχάριστη συγκυρία να βρισκόμαστε όλοι μαζί. Σε μια ζωντανή στην ουσία διαβουλεύσης. Οι διαβουλεύσεις είναι απόμακρες και περιλαμβάνουν μηνύματα, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν γίνονται, δεν εισακούγονται. Πουλάχιστον ξέρουμε ότι ακουγόμαστε σήμερα ο ένας από τον άλλον. Και μας βγάζει από το κουτί της δύσκολης καθημερινότητας και μας βοηθάει να ονειρευτούμε έναν πόλιο, για το οποίο μάθαμε να αγωνιζόμαστε χρόνια και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Και αν δεν προλάβουμε εμείς να το ζήσουμε, θέλουμε να το ζήσουν τα παιδιά μας. Και στη δική μου περίπτωση, επειδή είμαι μεγαλύτερος ίσως ηλικιακά όλων και τα εγγόνια μου, άρα αγωνίζομαι και για το μέλλον αυτής της πόλης, όσο μακριά κι αν φτάσει. Ξέρω τις δυσκολίες, τις καταλαβαίνουμε όλοι. Νομίζω πως δεν ξεγελιάται κανείς να παραστήρεται ότι αύριο θα συγγούν όλα αυτά. Αλλά ξέρω επίσης ότι και στην πολοδομική ιστορία όπως και στην πολιτική, τα πράγματα δεν πάνε γραμμικά. Μπορεί ένα διάστημα να πηγαίνει γρήγορα, μετά επί χρόνια να μην γίνεται τίποτα και μετά ξαφνικά πάλι να προχωράει κάτι μέσα από μια συγκυρία, μια αφορμής, μια υποχρέωση στεσμικής της πόλης ή μια συνεύρεσης χρονικής ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν να συνενοηθούν με τα θέματα. Νομίζω πως αυτό. Κύριε Βούλια, λίγο δεν σας ακούμε, τώρα σας ακούμε. Είναι ευνοϊκή η χρονική συγκυρία σε σχέση με τα πρόσωπα. Βλέπω, ας πούμε, με τη Ρία ως καθηγητές δυο φοιτητές μας σε θέσεις και αίρειες, δημάρχου και αντιπεριφεριάρχη τεχνικών έργων. Παίρνουμε πίλους στο Δημοτικό Συμβούλιο και περιφεριάρχη, η οποία αναλαμβάνει στην ουσία να υποκαταστήσει ένα πράγμα που συμφωνούμε όλοι ότι λείπει και είναι ο Μητροπολιτικός Δήμος. Αν το πολυοδομικό μας συγκρότημα ήταν Μητροπολιτικό, όπως και της Αθήνας, κάτι που θεσμικά καθυστερεί πάρα πολλά χρόνια, όλα αυτά ήταν υποχρεωμένα να τα φτιάξει η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση. Ο Μητροπολιτικός Δήμαρχος αναλαμβάνει μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων υποχρεώσεών του για όλη την περιφέροια περιφεριάρχης, να φέρει σπέρα σε αυτό το σχέδιο, που το θυμάμαι εδώ και χρόνια να το συζητάει το Τεχνικό Μημελητήριο και εδώ ίσως η παρουσία του πάρει εκεί να ήταν καθοριστική. Και βέβαια και σε καλά μελετικά χέρια σε όλα τα μεγάλα θέματα που συζητούμε τελευταία, βλέπω τον φίλο μου και παλιό συνεργάτη τον Ντάκη το δούμε να ασχολείται με την ανάπλαση της ΤΟΥΜΑΣ, με την ανάπλαση της ΔΕΘ, θέλω να πω ότι μοιάζει και αυτός θεσμικά να παρακολουθεί οριζόντια τα θέματα, ώστε να υπάρχει μια συνέχεια και μια συνοχή σε αυτά τα οποία αποφασίζουμε. Δεν θα επιμείνω λοιπόν στα προβλήματα, στις δυσκολίες, στον κατακερματισμό των χώρων, στις ασυνέχειες και στις θεσμικές διαφορές αλλά μέσα σε ανθρώπους που θα αποφασίζουν και σε θεσμούς από το ΕΤΑΔΩ, όπως είπε πριν ο Βασίλης, μέχρι οι ιδιότες οι οποίοι έχουν η κόπαιδα, όταν βγούμε από την πόλη και περπατήσουμε όλα τα 40 χιλιόμετρα θα βρούμε πάρα πολλά εμπόδια μπροστά μας που πρέπει να ξεπεραστούν. Ας μείνουμε στη Γενική Αρχική Συμφωνία με το ενιαίο πολεοδομικό σχέδιο και στην επόμενη φάση να πάμε σε λεπτομέρειες, μια έτσι εμπειρική, όχι συμβουλή, αλλά παρατήρηση είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε προς το παρόν τώρα στην αρχή της συγκεκριμενοποιήσεις μεγάλων έργων, την αποφυγή μεγάλων και ακριβών έργων, να μην βάζουμε απαιτήσεις υψηλές για την υλοποίηση, γιατί θα σκοντάφτουμε, η εμπειρία μας λέει ότι ενώ δυσκολευόμαστε να κάνουμε τα μικρά έργα, δεν πρέπει να βάζουμε πολλά μεγάλα. Όταν ακούω υπογιοποιήσεις δρόμων, για παράδειγμα, οδών, καταλαβαίνω πόση δυσκολία κρύβεται στην υλοποίηση ενός τέτοιου έργου που μάλιστα προβλέπεται να γίνει κοντά στη θάλασσα με όλες τις επιπτώσεις που ξέρουμε και ζούμε όλοι καθημερινά σε αυτή τη δύσκολη και σύνθετη πόλη, με τις ψηλές απαιτήσεις στη μεγάλη ιστορία που βάζει εμπόδια που και εμείς καμιά φορά δυσκολευόμαστε να ξεπεράσουμε. Τώρα, για τις αντιθέσεις και την υπέρβασή τους για τα αστικά και ανά που υπάρχουν στο λιμάνι, στο δομημένο μας κομμάτι, στα στρατόπεδα, στο δυτικό μέτωπο με το αεροδρόμιο κύριος και σε άλλα στα σφαγεία, στα βιτσοδεψία και αλλού, πρέπει να ξεπεραστούν με δύο τρόπους, η μία είναι η παράκαμψη με την παράλληλη μετατόπιση, μια παράκαμψη των χώρων αυτών και η άλλη με μια προσπάθεια να μπούμε μέσα και να συζητήσουμε με τους φορείς μήπως μπορούμε να έχουμε μια συνέχεια τουλάχιστον της ποδηλατικής και πεζοδρομικής διαδρομής, του πεζόδρομου δηλαδή, χωρίς να απομακρυνθούμε πολύ από το παραλιακό μέτωπο. Νομίζω ότι στο λιμάνι σε μεγάλο βαθμό μπορεί να συμβεί αυτό εκτός από ορισμένα σημεία και μπορεί να γίνει και μετά σε άλλες περιοχές, σίγουρα στο αγρόκτημα του πανεπιστημίου, αλλά και φυσικά δεν μπορεί να γίνει στο αεροδρόμιο. Για τα δίκτυα επίσης πρέπει να σκεφτούμε τις κάθετες συνδέσεις. Το παραλιακό μέτωπο δεν μπορεί να είναι σε μια γραμμική ανάπτυξη ξεκομένο από την ενδοχώρα του, έτσι δεν είναι κάθε τόσο. Πρέπει να σκεφτούμε πώς συνδέεται κάθετα με τους οικισμούς, με τις χωροθετήσεις συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, βιομηχανικών, εμπορικών, ρεϊκιστικών ή άλλων. Άρα θέλουμε κάθετες και οριζόνιες διασυνδέσεις, οι οποίες είναι βεβαίως οδικές. Υπάρχει ένα οδικό δίκτυο, το οποίο δεν είναι ισορροπημένο. Έχουμε πολύ καλά σημεία, αλλά και πολύ προβληματικά σημεία. Αυγούμε από τη Θεσσαλονίκη και μετά το αεροδρόμιο. Έχουμε ένα πολύ δύσκολο κομμάτι προς την Περαία και την Αγία Τριάδα, τους νέους επιβάτες και το αγελοχώρι με στροφές και απομάκρυση από τη θάλασσα. Θέλουμε βελτίωση εκεί του ειδικού δικτύου. Θέλουμε στο ιδεοδρομικό δίκτυο. Ακούστηκε πολλές φορές η επέκταση προς το αεροδρόμιο του μετρό που είναι αυτονόητη, αλλά θα έλεγα πως αν θέλουμε να είμαστε, αφού το δυτικό κομμάτι θα έχει έστω το μετρό, νομίζω πως δεν είναι κακή ιδέα. Θα θέλουμε να υποστηρίξουμε συγκοινωνιακά το παρελιακό μέτωπο από την πλάτη του, που πλάτη για εμένα είναι η Ενδοχώρα, η Χερσαία περιοχή και όχι η θάλασσα όπως λειτουργεί σήμερα, όπως η περιφερειαρχή στην αρχή, είναι και η επέκταση με επιφανειακό ισοσύστημα, γιατί θα το ζητήσει η περιοχή. Ένα παρελιακό μέτωπο που φτάνει ως το αεροδρόμιο, σημαίνει ότι εξυπηρετείται μόνο στη μέση με ένα πολύ υψηλό επίπεδο συγκοινωνιακό μέσο έργο, όπως είναι το Μετρό και στη συνέχεια παραμένει έρμιο της ιδιωτικής μόνο αυτοκίνησης και μάλιστα σε δύσκολο και υποβαθμισμένο δικό δίκτυο. Πρέπει να σκεφτούμε λοιπόν την επιφανειακή και όχι βέβαια την υπόγεια, γιατί κοστίζει και δεν χρειάζεται, και ακριβή κατασκευή ενός επιφανειακού συστήματος σταθερής τροχιάς μέχρι το Αγγελοχώρι. Και βέβαια, και εδώ θέλω λίγο να τοποθετηθώ και να κλείσω, δεν είναι δυνατό να γίνει ένα θαλάσσιο μέτωπο και να μην έχει υποστήριξη από πλευρά της θάλασσας. Και αυτή είναι μια ανάπτυξη για τη θάλασσα που λέγεται θαλάσσια, θαλάσσιο μέτωπο χωρίς θαλάσσια αστική συγκοινωνία. Προφητικά σχεδόν επί 35 χρόνια είχαμε τονίσει ότι επειδή ο συγκοινωνιολόγος είναι μια βασική αρχή που υποστηρίζουμε, είναι ότι οι χρήσεις γης χρειάζονται μεταφορική υποδομή, αλλά και η μεταφορική υποδομή μπορεί να δημιουργήσει με τη σειρά της χρήσης γης. Έλεγα και υποστήριζα πως η θαλάσσια αστική συγκοινωνία δεν είναι ένα τουριστική μόνο έκτασης μεταφορικό έργο για βόλτες στο θερμαϊκό. Άλλωστε μικρές και ευχάρισες βόλτες έχουμε μετά αυτά τα μικρά γραφικά καράδια τα οποία κάνουν τις διαδρομές. Όλοι μας έχουμε πάει μερικές φορές. Μιλούμε για ένα έργο υποδομής που στην ουσία είναι ένας θαλάσσιος δρόμος που έχουμε δει σε μεγάλες αστικές πόλεις που δεν έχουν το μπλούτο και την έκταση της Θεσσαλονίκης. Η Κωνσταντινούπολη βρήθη θαλάσσιων μέσω που συνδέει τις δύο περιοχές, η Βενετία βέβαια, και άλλες μεγάλες πόλεις στην Ανατολική Ασία, η Σιγκαπούρη και άλλες με αυτές που είναι χτισμένες πάνω στη θάλασσα. Και ειλικρινά, αγαπητοί φίλοι και σαν άλλη, το ξέρουμε καλύτερα από όλους πως δεν υπάρχει άλλος τόπος σαν τη Θεσσαλονίκη που έχει τόσο μεγάλο, τόσο πυκνό και σε τόσο μεγάλη γυθνίες θαλάσσιο μέτωπο. Όταν ήρθε ο Μάριο Μπότα το 97 για την πολιτιστική πρωτέουσα, έμεινα έκπληκτος για τη γυθνίαση αυτή που κυρίως το κομμάτι της παλιάς παραλίας και δημιουργεί ένα σκληρό μέτωπο επταόρφων και οκταόρφων πολυκατοικιών στα 20 μέτρα από το θαλάσσιο μέτωπο. Δεν υπάρχει αυτό το παράδειγμα πουθενά και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στην περίπτωσή μας μεγάλη αξία όπως βλέπουμε από τα ενίκια και τις αξίες των κατοικιών αυτών στην αγορά των ακυνήτων και στην ενοικίαση της πόλης. Αλλά ταυτόχρονα παρατήρησε αυτό που όλοι μας λέμε πως ο Θερμαϊκός είναι, μοιάζει με νεκρή θάλασσα σε σχέση με την κίνηση, σε σχέση με την παλιά ιστορία της πόλης, γιατί οι παλιές γραβούρες, οι εικόνες, την καρτποστάλ μέχρι τη δεκαετία του 70, που κάποιοι από εμάς προλάβανε παιδιά, ήταν γεμάτοι καήκια, γεμάτοι καράβια, γεμάτοι στιοφόρα τότε και γεμάτοι καραβάκια μέχρι τη δεκαετία του 70, που μας πήγαν για μπάνιο στην ανάπτυπλευρα και η σύγκριση με τη Βαρκελόνη, θέλω να πω που πραγματικά είναι ένας μεγάλος στόχος για την πόλη μας συνολικά. Στο μέτωπο της παραλίας η πόλη μας υπερέχει, γιατί η Βαρκελόνη εντυπωσίασε το 92 με τους Ολυμπιακούς αγώνες και την ανάπτυξή της. Εμείς όμως μέχρι τα τελευταία χρόνια αναπτυχθήκαμε εξίσου όμορφα τη δική μας νέα παραλία που έχει μια πολύ πιο φυσική και ήπια κατασκευή και ιστερούμε στο κομμάτι της επαφής με τη θάλασσα και της καθημερινότητας που στη Βαρκελόνη είναι μαγική, όπου ένας πολίτης μιας μεγαλούπολης κατεβαίνει με την πετσέτα και το μαγιό του στην παραλία και κολυμπάει στη θάλασσα. Εκεί είναι Ατλαντικός και δεν είναι τόσο ήπια η πρόσβαση, εδώ όμως απαγορεύεται η πρόσβαση, η μάνα μου μου θύμιζε ιστορίες που κολυμπούσανε στα μπλόκια όπως τα έλεγε της παλιάς της παραλίας, πρόλαβα το κολύμπι στο Καραμπουρνάκι, το οποίο σε ένα βαθμό από ό,τι μερικές φορές επισκέπτομαι υπάρχει και σήμερα κάτω από τη Σοφούλη τα καλοκαίρια, αυτοσχέδιες, κατασκευές μικρές και μπάνια γρήγορα και σύντομα με προσοχή πολύ γίνονται από τους συμπολίτες μας που ζουν στην περιοχή της Καλαμαριάς κυρίως και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε ούτε καν στην ΠΡΕΑ για το μπάνιο τους ή στη Χαλκιδική. Θέλω να πω πως είναι ένα ονειρικό σχέδιο, το οποίο προφανώς το στηρίζουμε όλοι, θέλουμε να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα, θέλουμε να αποφύγουμε λάθη, διχασγούς, άσκοπους πάνω σε ζητήματα και λεπτομέρειες, ας συζητούμε κάθε πράγμα στον καιρό του και ας αποφύγουμε τα μεγάλα λάθη των υπέρονκων κατασκευών, για παράδειγμα μόνο αυτό θα πω, ότι το ενιδρύω ας πούμε μια κατασκευή υψηλού κτιρίου που φτάνει τα 26 μέτρα όπως άκουσα σήμερα στη συνέχεια ενός πάρκου σαν της Νέας Παραλίας που διακόπτεται από το Μέγαρο. Εντάξει αυτό είναι ένα γεγονός και θέλει να συνεχίσει μετά στο ωραιότερο κομμάτι ίσως του κελάριου κόλπου μέχρι να βρει τη Σοφούλη, μπορεί να κοροθετηθεί κάπου αλλού σε όλο αυτό το μέτωπο των 40 χιλιομέτρων ή στο δήμο μας ή σε άλλο δήμο αλλά πάντως όχι στη φυσική συνέχεια του πάρκου που αναμείνει εκεί την ολοκλήρωσή του με τέρμα της Σοφούλη. Αυτά με αυτές οι παρατηρήσεις, θα τα πούμε και από κοντά. Ζήτησα να ενημερώσω εδώ δημόσια για να δεσμεύσω ένα ραντεβού από τον φίλο Περιφερειάρχη Απόστολο Τζι Κώστα για να συζητήσουμε την υποστήριξη από τη θάλασσα με τη θελάσσια συγκοινωνία, η οποία έχει φτάσει χάρηκα που άκουσα τον Τάκη Δούμα να αναφέρεται σε στάσεις. Φαντάζομαι αναφέρεται στις θεσμοθετημένες και μελετημένες ήδη. Οι μελέτες της θελάσσιαστης συγκοινωνίας συνάδελφοι έχουν προχωρήσει με τεκνικής εφαρμογής. Μελέτες εφαρμογής και είναι κρίμα που πριν από 10 χρόνια της παρουσιάσαμε μαζί με τον Απόστολο Τζι Κώστα, το δήμαρχο τότε μπουτάει στο κτήριο του Μέγαλου Σπηραιός και πέρασαν 10 χρόνια χωρίς αισθητή πρόοδο. Είναι μια ευκαιρία τώρα με το θαλάσσιο μέτωπο που συζητούμε σήμερα σε πρώτο δήμαρχο του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης να προχωρήσουμε αυτήν την ιδέα και αισιόδοξος πάντοτε είσαι και υπερεσιόδοξος ελπίζω και όσο μπορεί και να το προλάβω. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Βούγια. Ο κύριος Αναστασάκης έχει το λόγο ο οποίος μετά από έτοιμα της παράταξης του κ. Ψωμιάδη εκπροσωπεί και μιλάει για λογαρισμό του κ. Ψωμιάδη. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Θα θέλα να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Δούμα για την παρουσίαση όλου αυτού του μεγαλόπνοου σκεδίου. Το 1993 περίπου, όταν ήμουνα τότε 19 χρονών, είχαμε παρουσιάσει περίπου το ίδιο πρόβλημα. Το πρόβλημα με την παρουσία του τότε ο Σάπρος Διπουργός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε έρθει το 1993 στο Σάμπιτς εκεί στην Αγία Τριάδα και ρωτάω τον κ. Σουφλιά. Λέω κ. Σουφλιά τι θα γίνει με την υποθαλάσσια αρτηρία. Πότε θα γίνει, πότε θα πραγματοποιηθεί. Και μου λέει στο πολύ σε 5 με 8 χρόνια η υποθαλάσσια αρτηρία θα είναι έτοιμη. Ακόμα περιμένω την υποθαλάσσια αρτηρία να δούμε στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερον, δεν μας δώσατε ποιο χρονικό περιθώριο θα είναι έτοιμο όλο αυτό το έργο. Σε πόσα και πόσα καιρό αυτό το μέτωπο, το 40 χιλιόμετρο. Είναι ευκαιρία το τέλος Κιτεύριου να επισκεφθεί ένας μεγαλοπαράγοντας του Έλληνας του εξωτερικού, τη Θεσσαλονίκη. Κατά τελευταία Σαπτεοβρίου επειδή συνδεόμαστε μια οικογενειακή φιλία. Και τον πήγα σε και μου είπε πού μπορώ να επενδύσω αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Σε ποιες περιοχές. Το πήγα στο Καλοχώρι. Μια περιοχή εντερός ανεκμετάλευτη. Στη δεύτερη περιοχή, φυσικά δεν του άρεσε γιατί ήταν η περιοχή παρατημένη. Την δεύτερη περιοχή που τον πήγα ήταν στο ΠΚΠΑ στην Αγιατριάδα. Εκεί που τελειώνουν τα βράχια της περιοχής, το ξέρει και ο κ. Π. έρχεται σε αυτό. Στο κομμάτι ανάμεσα Αγιατριάδα και Αγγελοχώριου. Και του είπε για φαντάσου, όλο αυτό το κομμάτι από την Αγιατριάδα από το ΠΚΠΑ μέχρι το Αγγελοχώρι. Του είπε για φαντάσου, μια μήνη σαν το ρίνι, το λέω πως μπορεί να εκμεταλλευτεί και να γίνει. Μια μήνη σαν το ρίνι. Όλο αυτό το κομμάτι. Εγώ έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Περιφερειάρχη τον κ. Π. Κώστα. Ξέρω τη δυναμικότητα και τις αξίες του, όπως και στο δήμαρχό μας. Μου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Και θα ήθελα κάποτε να κάνουμε μια συζήτηση από κοινού το Δημοτικό Συμβούλιο και η Περιφέρεια. Διεκδικώντας περισσότερες αρμοδιότητες για τον Περιφερειάρχη μας και για τον δήμαρχό μας. Από το κράτος των Αθηνών, περισσότερες αρμοδιότητες. Όταν είχα επισκεφθεί την Πρατσισλάβου, από τούγινη πρωτεύουσα της Σλοβακίας, ήταν μια εγκαταλειμμένη πόλη. Και όταν της επισκέφτηκα, σαν πρωτεύουσα πλέον της Σλοβακίας, έπαθα την πλάκα μου. Ήταν εντελώς άλλη. Λοιπόν, ας μην χρειάσει η Θεσσαλονίκη μας να γίνει πρωτεύουσα κάποιου άλλου κράτους, για να δει προκοπή. Υπάρχουν οι άνθρωποι οι δικοί μας, υπάρχει ο Τζιτζι Κώστας, υπάρχει ο δήμαρχός μας. Όταν έχουμε εμπιστοσύνη, προβλέπουμε σε καλύτερες μέρες και δεν υπάρχει άλλο περιθώριο από αξίες της Θεσσαλονίκης. Σε ευχαριστώ. Να ευχαριστούμε πολύ κύριε Αναστασάκη. Ο κύριος Ζαριανόπουλες έχει το λόγο. Κύριε Ζαριανόπουλε. Ναι, ναι σας ακούω, ευχαριστώ πρόεδρε. Καταρχήν δύο επισημάσεις. Ακούγω με πρόεδρε. Κούγεστε πολύ καλά, ναι. Δύο επισημάσεις για τη διαδικασία. Θεωρούμε ότι καλώς συζητάμε το θέμα. Αλλά επειδή κάθε διοίκηση και πολιτική εξουσία κρίνεται ως προθεραιότητας, θα λέγαμε ότι προέρχονται και άλλα ζητήματα που θα έπρεπε να συζητήσουμε σε αυτό το επίπεδο και αφορούν όλη τη μικρόπολιτικη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το πιο επίγον και ζωτικό θέμα αυτή της υγείας που έχει καταρρέψει μέσω πανδημίας. Εδώ η οπωσία της τοιμικής ζήτησης είναι... Έντεση. Έχουμε σημασία. Έχουμε σημασία. Έχουμε σημασία. Σε σχέση, είτε με βάση όσο είπε ο κ. Ζέρβας για τη διαδικασία από εδώ και πέρα, είτε όσο είπε ο κ. Τσιτώστας, γιατί έχουμε μια χρονική διαφορά, πότε φεύγει το προεδρικό διάταγμα, θεωρούμε ότι η συζήτηση γίνεται λίγο αργά. Όχι, λίγο αρκετά αργά. Και δεν υπάρχει κατάλληλος χρόνος μελέτης. Πολύ φοβόμαστε ότι αυτή η διαβούλωση έχει έναν κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήραν, έτσι και αλλιώς οι αποφάσεις της κυβέρνησης, των δήμων και βεβαίως όσο οι σχεδιασμοί, όσο ενδιαφέρονται να εμπλακούν επιχειρηματικά, προχωράνε. Τώρα, από τις ουσίες. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν πρέπει να αλλάξουν πράγματα, ότι υπάρχουν κατάσεις του κοραλιακό μέτρο που είναι καλύτερο. Προφανώς, λέει ο κ. Παρεβάσις, με κυρία ερχοστησία, ότι τι χρειάζεται ένα εκατομμύριο των καταίκτων της κόρης και ποιες ανάγκες τους πρέπει να ξεπεριδηθούν από αυτές οι αναπλάσεις. Και όχι, βεβαίως, τι θέλουν και σε τι προσβλέπουν επενδυτικά συμφέροντα από την εκμεταγωγή ενός ιδιαίτερα προνομιακού πεδίου, όπως είναι το παραλιακό μέτρο, που και μάλιστα μεγάλης έκτασης. Γιατί πέρα από επιμέρους παρατηρίες, συμφωνίες ή διαφωνίες στα επιμέρους, η κυριακή εικόνα που δίνεται από το προτιμώμενο σχέδιο είναι αυτή η τελευταία, το προνομιακό πεδί των επενδυτικών συμφερόντων, όπως την όρτα βλέπετε και από την πρώτη μελέτη, επειδή χρησιμοποιούν την εταιρεία Deloitte, δηλαδή ένα παραλιακό μέτρο που ουσιαστικά θέλει ένας χώρος κερδοφόρων επενδύσεων, έγιναν ήδη πολλές συναφορές με επιχειρηματικότητα από τις συστηγήσεις, όπου η πρόσβαση των κατήκων θα αντιμετωπίζει περιορισμούς με χρήσης μακριά από όσο πραγματικά χρειάζονται, όπου οι ανάγκες για δημόσιο χώρο των κατήκων δεν θεωρώνται υποχρέωσης του κράδους, το οποίο συμμετέχουν ο χρηματοδοτήτες φόρους των κατήκων, όλα όσους και οι γυναίκοι που μετατρέπεται σε κέρδος, σαν εμπλακή διεκτική οικονομία, επιχειρήσεις ή επενδύσεις κλπ. Το οποίο βέβαια θα τα πειρώσουν οι κάτοικοι με τη μορφή της κρατικής επιδότησης των ειδικών επενδύσεων, είτε μεσδίδου του άλλο τρόπου. Η περιεκτώση της αθηναϊκής περιβιέρας, στο πρώινα ελληνικό, με ευθύνη και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, η παραλία της Καλαμαριάς, που αψησικώνουν τους κατήκους, είναι χαρακτηριστική. Το ίδιο και η υπόθεση της τριχνούς έκτησης αθηναϊκής με την παράδοση του επιχειρηματικού κέντρου, με της ίδιης πολιτικής αθηναϊκής της Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, που αποκλείωσε αυσιαστικά τους κατήκους που την διεκδικώσαν για δεκαετίες. Γιατί δηλαδή το παραλιακό μέτωπο να αποτελεί μια εξέρεση από αυτή την πολιτική. Εδώ δηλαδή αντιπαρατήθητο δικαίωμα του κόσμου για ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση, με υποδομές πρασίνου, στην πόλη με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη, με λιγότερη δόμηση, με χώρους δωρεάν αντιδυσμούς, διδυσμούς ψυχαγωγιές, και αυτά δεν αφορούμε όλη την παραλία, αλλά όλη την περιοχή της Αισαλονίκης και όλους τους δίνους. Δεν λένε όχι σε όλα και σε κάθε παρέμβαση. Παραδείγματος χάρη, πραγματικά πρέπει να αποδοθεί ουσιαστικά στους κατοίκους υποδομμένες στην Δυτική Αισαλονίκη, στο χώρο στο δυτικό παραλιακό μέτωπο, σαν πάρκο. Κάτι το οποίο προβλεπόταν. Αλλά εδώ βλέπουμε ότι ανοίγει ο σκοστυγών, με επενδύσεις και δόμηση ακόμα και σε αυτό το τομέα. Να συζητήσουμε τη μετακατάσταση του ποσοδόνιου, αλλά να μην πειραχτεί το υπάρχουν πριν ολοκληρωθεί η υποδομή του νέου χώρου, με διευκολιμένες εγκαταστάσεις για διδυσμό χωρίς απορροματοποίηση. Και η σημερινή έκθεση να αποδοθεί, όχι σε τουριστικές επενδύσεις, και για δύο και άλλα που προβλέπονται, αλλά στους κατοίκους χώρους πλασίνων. Να αξιοποιηθεί το ακίνητο αλατίν, όχι όμως από συμφέροντα από τσεκοφθαλμιών, θυμάμαι ακόμα από τις αιτίες Μπουτάρη, εδώ και χρόνια με πολλές προσπάθειές τους, αλλά να παλωτριωθεί, αν όχι δωρεάνε, αλλά σε τιμή που αρμόζει σε ένα χώρο εγκατελειμμένο εδώ και δεκαετίες από τους ιδιοκτήτες τους, για να γίνει πολληχώρος Μουσείο Εποβιτιτισμού, Μουσείο Μηχανικής Κληρονομίας και Τεχνολογίας, με αναφορές του εργαδιού κίνηματος χ και πιο επιμέρους μικρή βελτίωση, θα προκύψει σε ένα μικρό μέρος αυτού του συνολικού σχεδίου που περιπερρητεί το, ένα βασικό στόχο επιχειρηματικής ανάτεξης στην πόλη, υπαγωρεμένο από μεγάλα συμφέροντα, δίνω αρσμένα παραδείγματα, το γενικό σχέδιο είναι λίγοι πεζόδρομοι που μπορεί να δοθούν υποδηλαθόδρομοι, ελεύθερη χώρα και πράσινο, πολυδόμηση, στον ευαρρυματικό για παράδειγμα σταθμό του ΟΣΕ προβλέπονται κτήρια με ύ 4 κτίριο, με εμπορικά καταστήματα, με γραφεία και αισθέσεις, στο Μέγαρο Μουσικής προβλέπονται τουριστικά καταλήμματα, θερμοκητήδες επιχειρήσων, ακόμα και καζίνο αν είναι δυνατό, με 36.000 ετραγωνικά μέτρα δόμιση και κτίρια από 20 μέτρα μέτρα, ο βασικός σχεδιασμός και δεν φαίνεται μόνο από αυτό που συζητάμε σήμερα αλλά και τα τεχνικά προγράμματα του Δήμου και τα λοιπά είναι η τουριστικοποίηση της πόλης για να γίνει του χαρακτήρα και τις διοπροσωπίες της πόλης για ένας εκατομμυρίου κατοίκων ή τον άδοσή του σε χειρόντα. Με αυτή την έννοια, εμείς λέμε ότι προφανώς, όχι σε επιμέρους που μπορεί να υπάρχουν ορισμένες συμφωνίες, αλλά στο γενικό DNA αυτού του σχέδιου, εμείς είναι αφραντήθη και πιστεύουμε ότι θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο η πόλη από τους κατοίκους και από τις ανάγκες της, οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτοί κι άνθρωποι πρέπει να προβάλλουν τις δικές τους τεχνικήσεις για το δημόσιο, για το δικό τους χώρο, με βάση τις δικές τους ανάγκες, κατανοώντας βέβαια ότι τέτοια σέκδεση παρεμβάσης απαιτούν όχι μόνο επιμέρους σχεδιασμούς, αλλά ρεζικά διαφορετικό σχεδιασμό ολόκληρης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής λειτουργίας του κράτους που ζούμε. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Ζαριαννόπουλε. Ο κύριος Τρεμόπουλος έχει το λόγο. Δεν θα ήθελα προς το παρόν, λίγο αργότερα. Όχι. Ο κύριος Κουριαννίδης, γιατί δεν τον βλέπω. Παρόν κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Κουριαννίδη έχετε το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δημάρχη, κύριες και κύριοι συνάδελφοι. Η εποχή που διανύουμε σίγουρα χαρατηρίζεται από μεγάλες και ραγδές, θα λέγαμε, οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η αναβάθμιση της κοινωνίας είναι άμεσα συνειφασμένη και με την βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία είναι, θα λέγαμε, ένας θεμελιώδης πυλώνας της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή, λοιπόν, την ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή, συγκυρία, η τοπική αυτοδίκηση καλείται να λάβει πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, την εξασφάλιση θέσεων εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Αν θέλετε, μάλιστα, συμβάλλοντας αποφασιστικά με τον τρόπο αυτό και τις επιλογές της στην επίτευξη και των εθνικών μας στόχων, που καθορίζονται και από διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις. Θα περίμενα, λοιπόν, ένας τέτοιος σχεδιασμός για ένα τέτοιο φαραονικό, θα λέγαμε, μεγάλο, μεγάλων ελληνικούς έργων, να ανταλαμβάνει αυτά οι υπόψη. Εγώ δεν είδα κάτι τέτοιο, τουλάχιστον αναφορικά με τα σημεία του σχεδιασμού, που αφορούν τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ξέρετε, μου έχει μείνει ακόμα στο μυαλό μου, πολύ βαθιά εντυπωμένη, η εικόνα, η απάντηση, μάλλον, που είχα λάβει από τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον κ. Παγιωργόπουλο, πριν αρκετά χρόνια, όταν παρουσιάστηκε το σχέδιο για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας. Και όταν είχα ρωτήσει, μεταξύ άλλων, τι σας φταίνουν τα καημένα τα θαμνάκια και τα ξεριζώνετε, η απάντηση που πήρα ήταν απίστευτη. Μου είχαν πει τότε ότι θα τα ξεριζώνουμε για να υπάρχει μια οπτική επαφή του πολίτη με τη θάλασσα. Και στη θέση των θαμνών που ξεριζώδεκα, πήγαν αυτά τα απίστευτα λοφώδη σύρματοκιγότια, εκεί στο Μακεδονία Παλάση και πιο κάτω, τα οποία απλά δεν επιτρέπουν καμία θέαση στη θάλασσα, αλλά είναι και τρομακτικά και απίστευτα κακής αισθητικής. Βλέπω δυστυχώς ότι αυτό συνεχίζεται, αυτή η αποκοπή της θάλασσας από τον αστικό ιστό, από τον πολίτη που μένει πιο μέσα λιγάκι, με τη δημιουργία κτιρίων, ακόμη και με μπαζόματα σε κάποιες περιοχές, όπως οι ναθηκούς ομίλους. Μιλάμε για περίπου, αν συγκράτησα καλά, χίλια τετραγωνικά, ένα στρέμα περίπου κτισμένα. Δεν ξέρω αν είδα καλά, ίσως και παραπάνω να είναι. Απορώ πραγματικά πιο κάτω ελέγχθει ότι θα υπάρχει και μια προβολή του συγκροτήματος Αλατίνη, αν σημείωσα καλά μέχρι το ύψος του παρακτήου με τόπου. Πώς θα γίνει αυτό, αλήθεια, όταν παρεμβάλλεται ανάμεσά τους ένα 26 μέτρων ύψους ενιδρείο. Αυτά ξέρετε, πώς είναι ενάντια σε όλα αυτά. Θέλω να καταλάβω ακριβώς τι θέλουν να μας πούν αυτοί που έχουν συντάξει αυτό το σχέδιο και πώς ακριβώς, πέρα από τις ορές λέξεις, στην πράξη, τι ακριβώς ετοιμάζουν. Γιατί αυτό που νιώθω να ετοιμάζουν κάθε άλλο παράκαλο μου φαίνεται και αισθητικά όμορφο και χρήσιμο και βεβαίως και αναταποκρίνεται σε αυτά που είχα αναφέρει στην αρχή. Επίσης, αν κατάλαβα καλά, οι λαχανόκυποι είναι και πάλι εκτός αυτού του σχεδιασμού. Αν κατάλαβα καλά και ας συγκράτησε, γιατί ξέρετε πραγματικά ο χρόνος για να μελετήσουμε κάποια πράγματα που μας δόθηκαν τελευταία στιγμή ήταν πάρα πολύ λίγος. Γι' αυτό σταματώ εδώ και επιφυλάσσομαι για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Κουριανίδη, η κυρία Χρυσίδου έχει το λόγο. Ευχαριστώ πολύ. Είναι ένα κορυφαίο θέμα βέβαια και πραγματικά η ανάπτυξη και η διαχείριση όλου του παραλιακού μετόπου και βέβαια στη Θεσσαλονίκη με το μεγαλύτερο μέρος νομίζω ότι απαιτείται πάρα πολύ δουλειά και να συναντηθούν όλοι για να όλοι οι φορείς, πολίτες και λοιπά για να μπορέσουν να σχεδιάσουν οτιδήποτε παρεβάσεις μπορούν να γίνουν μέσα την ανάπτυξη καταρχή, το σχεδιασμό και τις παρεβάσεις οι οποίες θα γίνουν μέσα σε αυτόν τον παραλιακό άξονα. Από το 2018 το σχέδιο που είχε συνταχθεί για τη στρατηγική αστικής ανθεκτικότητας της Θεσσαλονίκης 2030 είχε επίσης ένα κεφάλαιο μέσα για το παραλιακό μέτωπο, για το θερμαϊκό κόλπο επαναπροσδορίζοντας τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα. Σε ένα σχέδιο που θα ανταποκρινώντας την ολοκληρωμένη οικονομική και αστική ανάπτυξη του κόλπου στην παρακολούθηση της περιβαλλοντικής ανθεκτικότητάς του, την αποκατάσταση του οικοσυστήματος του θερμαϊκού, την βελτίωση του συστήματος διαχείρισης του και την εκμετάλλευση του πολιτιστικού και ανθρώπινου κεφαλαίου για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της αστικής ζωής του κόλπου. Ο θερμαϊκός κόλπος είναι αλήθεια ότι αποτελεί και αποτελεί ένα πόσο αστομέρος της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες χρόνια η Θεσσαλονίκη ήταν, υπήρξε εμπορικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο και όπως πριν από λίγο άκουσα και από τον Σπύρο τον Βούγια και από τον Κυριογάκη, ότι έχουμε όλη αυτή την εικόνα του ζωντανού θερμαϊκού κόλπου μέχρι κάποια χρόνια. Ο παραλιακός άξονας είναι, όπως είπατε, ένα εκτεταμένο σύστημα, 7 δήμων, με ιδιαίτερα οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία που τον καθιστούν μία περιοχή με μοναδικές ευκαιρίες για βιώσιμη αστική ανάπτυξη, με μια αναδημιουργία έντονης οικονομικής περιοχής για το τοπικό εμπόριο, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και γενικότερα για τον τρόπο ζωής της πόλης. Είναι ένα όραμα για το θερμαϊκό, να το δούμε, ως ένα ζωντανό και ακμαίω φυσικό και κοινωνικό οικοσύστημα με σεβασμό στους φυσικούς πόρους και διαφορετική κοινωνική διαστρομάτωση της πόλης που θα προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυνομικού για τον πολιτισμό της, για τον τουρισμό της. Ωστόσο για το πρόγραμμα σήμερα που αυτό μιλάμε, για το πρόγραμμα που προτείνετε σήμερα που βέβαια εγώ δεν θα μπορούσα να σχολιάσω ούτε τα κυκλοφοριακά θέματα που μπαίνουν, ούτε το χωροταξιακό σχεδιασμό που κάνετε και λοιπά. Αυτό που θα μπορούσα να πω είναι ότι απαιτείται ένας χρόνος μεγάλος ορίμασης και απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων σαφώς, αλλά κυρίως για μένα οποιαδήποτε ανάπτυξη και οποιαδήποτε παρέμβαση κάνεις σε μία είδη υπάρχουσα πόλη απαιτεί αν θέλετε την συμμετοχή των κυρίως των πολιτών, αυτών δηλαδή οι οποίοι είναι οι μελλοντικοί χρήστες αυτού του έργου που προτείνεται. Άρα θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στο πώς ο πολίτης αυτής της πόλης θα δει αυτό το σχέδιο που προτείνεται. Και για μένα αυτό το σχέδιο έχει τρία σημεία. Το ένα σημείο είναι το πώς τοποθετούνται, ότι υπάρχουν τρεις περιοχές. Η μία, όπως πολύ σωστά, έτσι κι αλλιώς το βάλετε κι εσείς, η περιοχή δυτική με τα χαρακτηριστικά που έχει, της πόλης της Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και η περιοχή στα Νατολικά. Σε όλο αυτό το σχεδιασμό που θα έπρεπε να κάνουμε για το πώς θα αναπτυχθεί η περιοχή, θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας τα κτηριακά αποθέματα των περιοχών, την ιστορική και την μνήμη αυτών των περιοχών και βέβαια και την προοπτική, την δυνατότητα ανάπτυξης νέων δράσεων. Στην δυτική περιοχή θεωρώ ότι όλο είναι ιστορική μνήμη της πόλης, άρα σωστά που θετούμε το Μουσείο Λοκαυτόμετρο στο Μητροπολιτικό Πάρκο κλπ, αλλά έχουμε και ένα μεγάλο κτηριακό απόθεμα βιομηχανικής περιοχής, όπου μπορεί να φτάσει μέχρι και το λιμάνι. Άρα αυτή η περιοχή θα έπρεπε να δώσουμε μια προοπτική στην πόλη, την ανάπτυξη μιας περιοχής της νέας Θεσσαλονίκης, της νέας δημιουργικής Θεσσαλονίκης. Δηλαδή η κοινότητα η δημιουργική θα πρέπει να αναπτυχθεί σε αυτό το κομμάτι, σε αυτή την περιοχή, άρα οποιασδήποτε παρεμβάσεις θα κάνουμε θα πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση, να δώσουμε δηλαδή την ανάπτυξη της ιστορικής μνήμης και της νέας δημιουργικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Με αυτό το σκεφτικό θα έπρεπε να δούμε όλα τα κτηριακά απόθέματα, να δούμε τους ανοιχτούς χώρους, να δούμε τις παρεμβάσεις στους ελεύθερους δημόσια χώρους με παρεμβάσεις μικρής κλίμακας αλλά τέτοιες ώστε να δημιουργούν καινοτόμες προτάσεις για το σχεδιασμό της ώστε να υπάρξει και ένας χαρακτήρας στις περιοχές. Στο κομμάτι που έχει να κάνει με τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν δυνατότητες πάρα πολύ μεγάλης ανάπτυξης γιατί υπάρχει η ίδια η Νέα Παραλία, υπάρχει η Παλιά Παραλία, το ΔΕΚ και λοιπά όλα αυτά, η Ποδηλατώδρομη που είναι ένα σημαντικό πράγμα το οποίο θα συνδέσει αν θέλετε και όλο αυτό το μεγάλο μέτωπο είναι ο μόνος τρόπος για να συνδεθεί σε μία διαδρομή περπατητική ή διαδρομή ποδηλατική είναι αυτό που θα μπορέσει να συνδέσει όλο αυτό το μέτωπο. Βέβαια σε αυτό το κομμάτι του κέντρου της πόλης ας πούμε από το λιμάνι και μέχρι το Μέγαρο Μουσικής για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν το άκουσα, ομολογώ, για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό το πώς καθορίζεται όλο αυτό σε σχέση με τη σύνδεση με την εσωτερική πόλη γιατί η πόλη αν θέλουμε πραγματικά να την κάνουμε την πόλη να μιλήσει με τη θάλασσα, να υπάρξει με το κομμάτι της θάλασσας θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο σύνδεσης και η Θεσσαλονίκη έτσι πώς διαγράφεται με την Αριστοτέλους, με την Αγία Σοφίας, με τη Δημητριούργουρα και με όλο το κτιριακό απόδεμα δυναμικό που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές καθορίζει αν θέλετε και το πώς θα παρέμβουμε στη σχέση, πώς θα δημιουργήσουμε σύνδεση με το παραλιακό μέτωπο αυτό του συγκεκριμένου της εσωτερικής πόλης και του πολίτη. Από εκεί και ύστερα πάμε μετά στην Ανατολική πλευρά όπου εκεί τα πράγματα είναι επίσης ξεκάθαρα. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι το οποίο είναι με το κέντρο το Μέγαρο Μουσικής όπου θεωρώ ότι σωστά έβαλε ο Βασίλης Σογάκης το ότι θα μπορούσε να γίνει εκεί και το 2 θα μπορούσε να γίνουν άλλα μικρότερα οι μεγαλύτεροι χώροι για να δημιουργηθεί ένα κέντρο που θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο στο κομμάτι της μουσικής και του πολιτισμού γενικότερα. Θα μπορούσαν να γίνουν διάφορες τέτοια σημεία αλλά και κυρίως για μένα αυτό που απαιτείται γιατί είναι και στο σημείο που συνδέει Καλαμαριά, Πειλαία και λοιπά θα μπορούσε να γίνει ένα σημείο πραγματικά αναψυχής με ανάπτυξη όλων αυτών των αθλητικών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Άρα αυτό το κομμάτι ας μείνει έτσι. Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος βέβαια εσείς δεν έχετε καμία σχέση προφανώς εμείς προτείνουμε το ενιδρείο ή οτιδήποτε εσείς απλώς δέχεστε αυτές προτάσεις. Θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος τη δημιουργία σε εκείνο το σημείο που προτείνεται το ενιδρείο. Εμένα γενικώς τα ενιδρία δεν με ενδιαφέρουν αλλά κάποιον άλλο ενδιαφέρουν. Προφανώς η άποψή μου είναι μία από τις πολλές που υπάρχουν οπότε δεν έχει σημασία τόσο. Αυτό που όμως θεωρώ είναι ότι είναι ένα λάθος. Αν θέλουμε πραγματικά να αναδείξουμε την σχέση πιο δυναμικά μέσα από τον αθλητισμό, μέσα από όλες αυτές τις δράσεις με τη θάλασσα νομίζω ότι το ενιδρείο θα δημιουργούσε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα παρά θα έλληνε κάποια θέματα. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία σε εκείνο το κομμάτι σε ναυτοαθλητικές δράσεις, εγκαταστάσεις, σύνδεση του πολίτη ενεργά πλέον με τη θάλασσα και να κρατήσουμε αυτό το κομμάτι με το κομμάτι της αναψυχής. Αυτά από μένα θεωρώ ότι θα πρέπει να λάβετε και νομίζω ότι, βέβαια δεν ξέρω αν ο χρόνος πλέον το επιτρέπει, γιατί και εγώ άκουσα κάποιους χρόνους οι οποίοι είναι πάρα πολύ κοντά. Θεωρώ όμως ότι οφείλει στον επιμέρου σχεδιασμό, σε αυτό το σχεδιασμό, τον παρεβάσιο που θέλει να κάνει ο δήμος να ανοίξει ένα διάλογο με τον πολίτη. Με το χρήστη δηλαδή αυτού του έργου που πάμε να δημιουργήσουμε σήμερα, που έχει κατατεθεί τουλάχιστον, έχει σχεδιαστεί από εσάς και θεωρώ ότι είναι σημαντικό αν θέλουμε πραγματικά, γιατί η βιωσιμότητα ενός πράγματος δεν γίνεται μόνο από το πόσο μπορείς να προβλέψεις κάποια πράγματα, είναι πόσο μπορεί αυτός που θα το ζήσει να το ικοποιηθεί πριν ακόμα φτάσουμε να το σχεδιάσουμε. Δηλαδή αυτός που θα το χρησιμοποιήσει να είναι και αυτός ο οποίος θα το σχεδιάσει. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε κυρία Χρησίδου. Κυρία Κριτίδου. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σχεδιασμό αυτού του τόσο σημαντικού έργου και πραγματικά θεωρώ ότι είναι ένα οραματικό έργο, που θα αλλάξει την κοινωνική, την πολιτιστική ζωή και την επιχειρηματική, όχι μόνο των κατοίκων των παράκτυων περιοχών, όπως και της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλων των επισκεφτών της πόλης μας. Το σχέδιο που μας ανέλησε ο κύριος Ντούμας δίνει πολλές διαξόδους σε δραστηριότητες αθλητικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές. Σημαντική είναι και η διαβούλευση που ξεκίνησε, και βεβαίως ευχαριστούμε τον Περιφεριάρχη τον κύριο Απόστολο Τζιτζι Κώστα για την εκτουσύνηγκης ανάλυση του συγκεκριμένου πολιοδομικού σχεδίου. Θεωρώ πολύ σημαντικά, αρκετά σημεία τα οποία αναλύθηκαν, σημαντικά παράδειγμα τος χάρη τα πάρκα στα συγκεκριμένα σημεία που υποδεικνύονται. Αν και δεν είμαι ειδικός σε θέματα κατασκευών, σχεδιασμού, αρχιτεκτονικής ή κυκλοφοριακού, όμως ως δημοτικής σύμβουλος και ως άνθρωπος που έχω ταξιδέψει πολύ ως στη Σαλονικιά, θεωρώ πολύ μεγάλο το έργο του σχεδιασμού αυτού, της ορίμασης της γενικής ιδέας της ανακατασκευής και των παρεμβάσεων σε αυτή τη μεγάλη έκταση των 40 χιλιομέτρων του παραλιακού μετόπου, του θερμαϊκού κόλπου. Είμαι, λοιπόν, πολύ θετική στο σχεδιασμό και, βεβαίως, οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα γίνουν αντικείμενος συζήτησης και πιθανόν να υπάρξουν ανασχεδιασμοί, όπου αυτοί θα κρίνονται ωθέλιμοι. Βλέπω, παραδείγματος χάρη, ένα ακόμη σημείο, οι χώροι στον σχεδιασμό, να υπάρχει αρκετός χώρος, πρασίνου για τον πολίτη, να υπάρχει η ήπια επιχειρηματική ενάπτυξη και να υπάρχουν και δυνατότητες πολιτιστικών παρεμβάσεων. Γενικώς θα πω, γιατί αυτή είναι μια πρώτη ανάγνωση και όταν θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πούμε και άλλα. Καταρχήν να πω, επειδή αναφέρθηκε πολύ το θέμα των ενιδρύων στο παραλιακό μέτωπο και αναφέρθηκαν και παραδείγματα από την Ευρώπη και το ενιδρύο στη Βαρκελώνη, αλλά και το ενιδρύο στη Λισαβώνα, βρίσκονται ακριβώς πάνω στο παραλιακό μέτωπο, πολύ κοντά, πάρα πολύ δίπλα στη θάλασσα. Γενικά, λοιπόν, θα πω συγχαρητήρια για το σχεδιασμό, για την πρωτοβουλία της παρουσίασης, που σε πρώτη ανάγνωση είναι πάρα πολύ καλός για μένα και εύχομαι να υπάρξει μία χωρίς καθυστερήσεις υλοποίηση του έργου. Ευελπιστώ δηλαδή να μην υπάρξουν οι γνωστές προσφυγές στη δικαιοσύνη και να κολυσιαργήσει αυτός ο μεγάλος οραματικός σχεδιασμός. Όσοι με ακούν, αντιλαμβάνονται τι λέω. Περισσότερη εξειδίκευση θα κάνω στην τοποθετήση, όταν θα έρθει το θέμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλή επιτυχία, λοιπόν, στο εγχείρημα και βεβαίως στήθαμε απολύτως θετικά σε αυτό. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε, κυρία Κριτίδου και κυρία Καλφακάκου. Καλησπέρα σε όλους και όλες. Φυσικά κάποιες πρώτες παρατηρήσεις. Ελπίζω ότι όταν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είμαι και εγώ πιο έτοιμη και η παράταξη για πιο συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Γιατί βέβαια με όλο αυτό το νόγκο των πληροφοριών που έχουμε, αν δίναμε πανελληνίες, θα χρειαζόμασταν ένα εξάμινο να διαβάζουμε για να περάσουμε το μάθημα. Γιατί το λέω αυτό, έστω και χαριτολογώντας, γιατί για ένα τόσο σοβαρό και μεγάλο μεγέθους έργο χρειάζεται να υπάρξει λεπτομερής ανάλυση και γνώση όλων όσων θα συμμετέχουν σε οποιαδήποτε απόφαση. Οι γενικές παρατηρήσεις που έχω να κάνω. Αναφέρθηκε η κυρία Χρυσίδου και ο κύριος Βούγιας, αν θυμάμαι καλά, για τη σύνδεση του παραλιακού μετόπου με την ενδοχώρα. Με την υπόλοιπη, δηλαδή, πόλη. Για να γίνει αυτό, όπως και όλα αυτά τα χωρικά σχέδια, αν θυμάμαι καλά, τρέχουν αυτή τη στιγμή στην πόλη μας, χρειαζόταν να υπάρχει ένα γενικότερο ρυθμιστικό σχέδιο. Το οποίο καταργήθηκε το 14, αν θυμόμαστε όλοι καλά. Το ρυθμιστικό σχέδιο σε τι βοηθάει, στο ότι επιμέρους προτάσεις ή συζητήσεις για επιμέρους αναπλάσεις περιοχών πρέπει να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής. Και αυτός ο ευρύτερος σχεδιασμός θα επέτρεπε να δούμε καλύτερα και το πώς όλος ο συνολικός σχεδιασμός βοηθάει την πόλη σε αυτό που έχει ανάγκη κυρίως, που είναι για τους κατοίκους δηλαδή πρώτα απ' όλα, ελεύθερος χώρος και πράσινο. Αναφέρθηκε από τον κ. Ζαριανόπουλο και έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στον Δημοτικό Συμβούλιο ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το μικρότερο πράσινο στην Ευρώπη, ανακάτικο. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και με άλλη στιγμή, σε μια περίοδο που η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη είναι πρόταγμα για όλο τον πλανήτη και φυσικά και για τη χώρα μας. Άρα η έλλειψη ρυθμιστικού δίνει πάρα πολλές δυσκολίες στο να εντάξεις ένα συγκεκριμένο σχέδιο με όλη την υπόλοιπη πόλη και αυτό ισκύει και για το γήπεδο του ΠΑΟΚ και για την έκθεση για όλα τα χωρικά σχέδια που τρέχουν. Για το συγκεκριμένο, για το παραλιακό μέτωπο, θα έλεγα ότι είναι τόσο μεγάλο, που είναι πολύ έξω από την έννοια ενός ειδικού πολοδομικού ή χωρικού σχεδίου. Δηλαδή καταχρηστικά ονομάζεται έτσι. Επίσης, η έλλειψη, αυτό και αυτό αναφέρθηκε κάποια στιγμή, γιατί ενός η Θεσσαλονίκη έχει την έλλειψη, δεν την έχει η Αθήνα, ότι δεν υπάρχει ο μητροπολιτικός δήμος που να μπορεί να συνθέτει τις διαφορετικές ανάγκες όλων των περιοχών, γιατί λίγο πολύ οι κάτοικοι των διαφορετικών δήμων έχουν πολλά κοινά προβλήματα. Το πρώτο είναι το συγκοινωνιακό, φυσικά το ξέρουμε όλοι, αλλά και πάρα πολλά, αλλά ακόμα και ο αέρας που αναπνέουμε είναι ο ίδιος. Είτε ζει κάποιος στη Σταυρούπολη, είτε ζει στο Πανόραμα, επηρεάζει το ένα, το άλλο. Έχουμε λοιπόν διάφορες ενγενείς ελλείψεις, οι οποίοι δεν βοηθάνε στο να γίνουν σωστά και τα επιμέρους χωρικά σχέδια. Τώρα, άλλες παρατηρήσεις επί του συγκεκριμένου σχεδίου και επιφυλάξεις σε σχέση και με την εμπειρία και με τα άλλα χωρικά σχέδια που τρέχουν. Ο κ. Δούμας έκανε μια πολύ ωραία μελέτη και για την ανάπλαση του ΠΑΟΚ. Και εκεί στις ερωτήσεις μου τι θα γίνουν οι υποδομές του Δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα της Τούμπας, οι απαντήσεις ήταν αόριστες. Θα γίνουν, θα τις ξαναφτιάξουμε, δεν θα χαθούν τα σχολεία, ούτε το πολιτικό κέντρο ή οτιδήποτε. Όμως τώρα βλέπουμε, ακούμε τουλάχιστον σαν δημοσιεύματα, ότι εκεί που η διοίκηση του ΠΑΟΚ έλεγε θα τα κάνω όλα, και το γήπεδο και τις υποδομές της πόλης, σήμερα μάλλον ζητάει λεφτά για όλα, κυρίως βέβαια και για το ίδιο την ανάπλαση του γηπεδού. Άρα ένα σχέδιο που έρχεται, έστω και αν μελετητικά είναι άρθιο, πρέπει να απαντάει και σε τέτοια ερωτήματα, δηλαδή πώς θα γίνει, θα υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, από ποιον θα υλοποιηθεί και με τι είδους χρηματοδότηση. Επίσης έχουμε το παράδειγμα της γνωστής Μαρίνας Σαρετζούς, που είχε πολύ μεγάλη αντίδραση από την κοινωνία των πολιτών. Κάτι που παρενθετικά να το πω, το ανέφερε με άλλα λόγια η κυρία Χρησίδου, ότι η διαβούλευση καλό είναι να γίνεται με τους δήμους, τα δημοτικά συμβούλια, τους φορείς της πόλης, τα τεχνικό επιμελητήριο και τους άλλους φορείς που ενδιαφέρονται, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται να διαβουλευτούν και οι πολίτες, που πραγματικά είναι αυτοί στους οποίους, οποιοδήποτε σχέδιο και οποιαδήποτε παρέμβαση στην πόλη, θα έχει επίπτωση θετική ή αρνητική με διάφορους τρόπους. Στο να έχουνε περισσότερο, ξαναλέω, ελεύθερο χώρο και φυσικά να βάλουμε εδώ και τις οικονομικές δραστηριότητες, γιατί το μεγάλο επιχείρημα πάντα είναι ότι όλα αυτά θα φέρουνε δουλειές. Ναι, αλλά οι δουλειές θα μπορούσαν να έρθουνε ακόμα και με διαφορετικά σχέδια. Δηλαδή, αν η έκθεση γινόταν κάπου αλλού, το να χτιστεί η έκθεση κάπου αλλού και όχι στο σημείο που βρίσκεται, πάλι δουλειές θα έφερνε. Για να μην λέμε ότι είμαστε εναντίον της οποιασδήποτε επένδυσης, η οποία θα φέρει οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, ξαναγυρίζω στη Μαρίνα της Αρετσούς, εκεί η πρόταση που είχε έρθει και που είχε όλες αυτές τις μεγάλες αντιδράσεις, ήτανε γιατί στην ουσία απαγόρευε στους πολίτες να οικιοποιηθούν αυτό το χώρο, που είναι μοναδικός για περίπατο, για αναψυχή, ακόμα και για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και στην ουσία πρότεινε να χτιστούν εκτίρια για ποιους, για αυτούς που έχουν μεγάλο εισόδημα, να το πούμε έτσι. Έτσι, πολυτελή κτιρία τα οποία θα απαγόρευαν την πρόσβαση των πολιτών και επίσης θα κόβανε την σχέση της πόλης, της καλαμαριάς της περιοχής, εκείνη με τη θάλασσα. Τις ίδιες επιφυλάξεις και τα ίδια προβλήματα, μπορούμε να πούμε και για το σημερινό προτείνωμενο σχέδιο. Μια ακόμα παρατήρηση γενική και αυτή είναι ότι έτσι όπως το είδα, όσο το είδα και από αυτά που μας στείλατε αλλά και από την παρουσίαση, την καλή παρουσίαση που έγινε σήμερα και εκτεταμένη, είδα ότι κυρίως το βάρος πέφτει στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα γίνουν ανατολικά. Για τα δυτικά αναφέρουμε αυτά που ήδη υπάρχουν και καλώς υπάρχουν δηλαδή το Μουσείο Ελοκαυτόματος και το Μητροπολιτικό Πάρκο. Αλλά στην περιοχή του Δήμουκου Θεσσαλονίκης υπάρχει η Παλιά και η Νέα Παραλία λίγο πολύ, οι παρεμβάσεις είναι πιο ήπιες που προτείνονται εδώ. Αλλά ανατολικά γίνονται τα επιχειρηματικά σχέδια, δηλαδή παρουσιάζεται ένα τέτοιο μεγάλο σχέδιο και πίσω από αυτό υπάρχει η επιθυμία να δώσουμε πάλι στο επιχειρήν τη δυνατότητα να μπορέσει να κάνει επενδύσεις κερδοφόρες. Δεν λέω όχι σε κάθε επένδυση ή σε οποιοδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα. Όχι, και το έχω πει πολλές φορές ξεκάθαρα. Λέω όμως όχι όταν αυτό είναι εναντίον της δυνατότητας των πολιτών να κερδίσουν αυτό που δικαιούνται στην καθημερινότητά τους. Και όταν αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες τους παίρνουν είτε το Μητροπολιτικό Πάρκο στην έκθεση, είτε το πολιτιστικό κέντρο και το κολυμβητήριο στη Δούμπα και στο Μπαοκ, είτε και τα σχολεία και το νηπιαγωγείο στην ανάπλαση του Μπαοκ, είτε τη Μαρίνα της Αρετσούς, είτε το χώρο που θα γίνουνε οι Μαρίνες και οι Ισπιοπλιοικοιόμενοι. Επίσης το ύψος των κτιρίων πρέπει να το δούμε, διότι ας πούμε το επίσης αυτό υπόθηκε με ένα άλλο τρόπο. Στην παλιά παραλία γρεμίσαμε κάποτε τα ατύχη. Γρεμίσανε, δεν ζούσαμε κανείς από εμάς τότε. Ήχοι στην παραλία, νομίζω, όσο πάλι οι νεότεροι κι αν είναι. Για να μπορέσει να υπάρξει, του λέγανε τότε, να μπορεί η αύρα της θάλασσας να μπει στην πόλη και να καθαρίσει ο αέρας ομολυσμένος της πόλης. Και στη θέση των τυχών υψώσαμε αυτές τις τεράστιες πολυκατοικίες, τις πανάκριβες σήμερα, που υπάρχουν στην παραλία, που στην ουσία ξανακόβουν αυτόν τον αέρα στην πόλη. Αυτό φοβάμαι ότι μπορεί να γίνει και σε αυτά τα σημεία που θα γίνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε αυτό το σχέδιο, τέλος πάντων, για το παραλιακό μέτωπο. Ένα τελευταίο και τα περισσότερα, και πιστεύω πιο αναλυτικά και πιο συγκροτημένα, θα τα πούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τη θαλασσιαστική συγκοινωνία είχαμε παλέψει πάρα πολύ στο να προχωρήσουν οι στάσεις και οι μελέτη, και με πολλές δυσκολίες, όταν ήμουνα διευθύνουσα σύμβουλος στην Εγνατία οδός ΑΕ. Πίστευα και πιστεύω σε αυτό το σχέδιο, γιατί δεν είναι ένα σχέδιο απλώς για τους τουρίστες, ούτε κυρίως για τους τουρίστες. Είναι ένα σχέδιο η θαλασσιαστική συγκοινωνία, για τους πολίτες και τους εργαζόμενους της πόλης. Δηλαδή, γιατί να παίρνουν το λεωφορείο, να παίρνουν το καραβάκι για να πάνε στη δουλειά τους, όχι μόνο για να πάνε μια βόλτα στην παραλία και να δουν από μακριά τη Θεσσαλονίκη. Και γι' αυτό και ήμουνα υπέρμαχος και γι' αυτό και το προχωρήσαμε και νομίζω ότι αυτές οι μελέτες που υπάρχουν, επί της τότε διοικίσεως, μάλλον η ολοκλήρωση των μελετών, στην τότε διοίκηση οφείλονται. Αυτά και περισσότερα στο... Καλβακάκου, μην το ξαναπείτε το περισσότερο στην τρακτική συνειδρίαση. Τρομάζουμε άμα μελετήσετε πόση ώρα θα χρειαστείτε. Κύριε Ελεκάκη, όταν έχει γίνει το γενιονικό πολεδομικό σχέδιο στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα μία από τους μελετές... Μην το αναλύσουμε τώρα. Όχι, λέω απλώς ότι είχα αφιερώσει, είχα μετρήσει τις ώρες, 12 ώρες για να μιλήσουν 10 λεπτά στο δημοτικό συμβούλιο. Κύριε Καλβακάκου, θα έχετε όλο τον χρόνο, θα έχετε όση ώρα χρειάζεστε. Η κυρία Σπανού μία ερώτηση και η κυρία Κοσμοπούλου έχει ζητήσει το λόγο και περνάμε μετά στο να απαντήσουν οι προσκεκλημένοι μας. Ελάτε κυρία Σπανού. Καλησπέρα σε όλους. Καταλαβαίνω το σκοπό και το λόγο αυτού του σχεδιασμού. Θέλω να κάνω μία ερώτηση. Σε ό,τι εμφουνά, όλος αυτός ο σχεδιασμός έχει σχέση με το πλωτό διάδρομο από το Αιγαίο προς τον Δούναβη. Γι' αυτό και θέλουμε δυτικά την αξιοποίηση αυτήν. Αυτό και μόνο. Αν μπορεί κάποιος να μιλήσει. Ευχαριστούμε κυρία Σπανού και κυρία Κοσμοπούλου. Καλησπέρα σε όλους. Χαίρομαι πολύ που έχουμε σήμερα μαζί μας και άλλους καλεσμένους προεξάρχωντας τον περιφερειάρχη μας και που μας τιμώνει με την παρουσία τους. Εγώ θα πω δυο λόγια μόνο, γιατί πραγματικά για να το μελετήσει κανείς όλο αυτό το σχέδιο, κυρία Γαλφακάκου, όχι πανελλήνη να δώσεις, αλλά και εγώ δεν ξέρω πόσο καιρό πρέπει να το μελετήσουμε. Εγώ χαίρομαι καταρχήν που βλέπω εδώ μια συνολική προσπάθεια, που υπό την αιγίδα και το συντονισμό του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και το πόστολο του Τζιδικόστα συμπράττουν εφτά δήμη και βρίσκουμε ένα κοινό σημείο συζήτησης και έχουμε όλοι έναν κοινό στόχο. Αυτό θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο βήμα καταρχήν. Και το δεύτερο βέβαια και πιο σημαντικό είναι ότι εκμεταλλευόμαστε πραγματικά το παραλιακό μας μέτωπο, γιατί λίγες πόλεις είναι σαν τη Θεσσαλονίκη που έχουν τόσο μεγάλο, τόσο εκτεταμένο θαλάσσιο μέτωπο και εδώ δεν θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κύριο Τζιδικόστα ότι η πόλη έχει στραμμένη την πλάτη στη θάλασσα. Εγώ νομίζω ότι η πόλη μας κοιτάει τη θάλασσα, αλλά ακόμη και αν αυτό συνέβαινε πόλεις όπως η Μαρκελώνη πραγματικά έχουν στραμμένη την πλάτη στη θάλασσα, αναμορφώθηκαν με την ανάπλαση του παραλιακού τους μέτωπου, δηλαδή η Μπαρσελονέτα θεωρείται η καλύτερη αστική παραλία στον κόσμο σήμερα. Έχουμε ανάλογα παραδείγματα στη Βαλτιμόρη με την ανάπλαση του Inner Harbor που και εκεί βοήθησε εκτός που απέκτησε ένα νέο ζωτικό χώρο η πόλη και αναβαθμίστηκε τουριστικά, μειώθηκε πάρα πολύ και η αγκληματικότητα και είναι και αυτό κάτι που πρέπει να το δούμε γιατί στις πόλεις, λιμάνια υπάρχει αγκληματικότητα και παραβατικότητα. Το είδαμε και στη Μασαλία όταν το make-over της παλιάς συνοικίας της λαζολιέτ πόσο έδωσε μία πνοή στην πόλη. Άρα κάτι τέτοιο θα ήθελα και περιμένω να δώσει την πόλη μας με μεγάλη χαρά και με μεγάλη προσμονή να πω. Δεν ξέρουμε βέβαια πόσο θα διαρκέσουν όλα αυτά, αλλά ελπίζω ότι έχουμε την ευκαιρία να τα, οι παρόντες φλάχες να τα δούμε και να τα απολαύσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κυρία Κοσμοπούλου. Κύριε Πρόεδρε, δυο λόγια και εγώ να πω. Ναι κύριε Τρεμοπούλου, ελάτε. Λοιπόν, φυσικά δεν βιαζόμαστε να τοποθετηθούμε ούτε να καταχαριστούμε το χρόνο που μας δίνεται. Είναι μια διαβούλευση απολύτως απαραίτητη, η οποία όμως εδώ δεν μπορεί παρά με τίτλους να γίνεται, αν θέλουμε να σεβαστούμε τη δουλειά που έχει προηγηθεί. Δυο μερικά στοιχεία μόνο και μιλάμε για μια δουλειά και προτάσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούνται ήδη από τη δεκαετία του 60. Δηλαδή η μελέτη Τριανταφυλίδη ασχολιόταν με το παραλιακό μέτωπο και αυτή η παρέμβαση που συζητάμε είναι η πέμπτη στη σειρά, ποιούτε πρόκειται να τελειώσει. Δηλαδή η συζήτηση αυτή θα κρατήσει και την επόμενη δεκαετία. Τώρα πότε θα υλοποιηθούν όλα αυτά που συζητάμε, εντάξει είναι ένα ζήτημα. Μπορούμε να πούμε μόνο μερικές ιδέες γιατί στο παρελθόν έχουμε κάνει το 2019 μια ειδική εκδήλωση ενώ ως παράταξη ως οικολογία ελληνική που είχαμε δώσει τη δυνατότητα στον αντιπεριοδεφερειάχη τον κ. Γιουτίκα να το υποθετηθεί, στον κοσμί τότε τον κ. Καλογύρου, άλλους ειδικούς, επιστήμονες και τα λοιπά και έχουμε μια συνολική άποψη την οποία θα δικίσουμε αν μιλήσουμε τώρα για ένα σχέδιο το οποίο συζητηθεί σοβαρά εδώ και χρόνια και τώρα απλώς είναι χρήσιμη η ενημέρωση που έγινε και αφορά το σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι σκέψεις για τις παρεμβάσεις. Εμείς βλέπουμε μια πόλη που φυσικά η ποιότητα ζωής είναι στο κέντρο των δραστηριτών, η ποιότητα ζωής σε όλων των κατοίκων και προφανώς το πώς κυκλοφορεί κανείς είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Κάναμε μια ειδική συζήτηση, τώρα το πόσο παίρνονται υπόψη είναι αυτά, ένα μόνο στοιχείο θα κρατήσω από εκείνη την συζήτηση. Ναι, πρέπει να υπάρξει παράλληλα με την ολοκλήρωση του μετρό και μια γραμμή τουλάχιστον στο κέντρο επιφανειακού τραμ. Να μετατραπεί η νίκη σε πεζοτραμμοποδηλατόδρομο, ούτως ώστε να πιάνει και τον κόσμο που θέλει να κινηθεί στο κάτω μέρος της πόλης και να ενώνει την ρατουλική με τη δυτική δησαονίκη. Και τα λέω αυτά γιατί τώρα μιλάμε για παραλία, δεν μιλάμε μόνο για το θραμαϊκό και τη ρύπανση που και εκεί υστερούμε. Έχουμε ζήσει καταστάσεις όπου η ποιότητα των νερών ήταν απολύτως απαράδεκτη. Δεκάδες αγωγή πέφτανε μπροστά στην παραλία, η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Αλλά παρ' όλα αυτά τα επιπλέοντα θα μπορούσαν να είναι μια παρέμβαση, να ζητούν μια παρέμβαση, αλλά ακόμη και το σκάφος που είχε ο δήμος παλιότερα στη χρήση του δεν εφίσταται. Ποιος και τι κατά καιρούς ξέρουμε τι συμβαίνει ή ακόμη ξέρουμε τα φαινόμενα που τρεις φορές τουλάχιστον μέσα στη χρονιά κατακλείζουν το θερμαϊκό, τα φαινόμενα της πράσινης παλήρειας. Χρειάζεται ένας φορέας για τη θάλασσα, δεν είναι τις στιγμές. Το παραλιακό μέτωπο θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις αρχές της οικολογικής προσέγγισης και της κυκλοφοριακής, όπως συμφόρησε στη λογική που αναφέραμε πριν παραδειγματικά. Χρόνια μιλάμε για να μετατραπεί η νίκη σε υπόγεια και ταυτόχρονα παραδοθεί επάνω στις χρήσεις τις οποίες πριν περιέγραψα, αλλά το όραμα μιας βιώσιμης προοπτικής της πόλης παραμένει ζωντανό. Και θα πρέπει να εξετάσουμε την αναμόρφωση όλων των δυνατοτήτων για αύξηση και αναβάθμιση των πράσινων χώρων από την ακτή της Σοφούλη, περνώντας από το πάρκο της Χάμφτου, Λευκού Πύργου, την Πλατεία Ελευθερίας, όλα αυτά συνδέονται. Και οι ελεύθεροι χώροι θα πρέπει να περάσουν και δυτικά, να εντάξουμε μέσα στο όλο αυτό το σχεδιασμό το Μουσείο Ολοκαυτόματος, το Συνδροδρομικό Μουσείο, το οποίο υποτίθεται παλιότερα είχε δοθεί, είχε χαρακτηριστεί ότι θα γίνει εκεί κοντά που προγραμματίζεται το Μουσείο του Ολοκαυτόματος, αλλά δεν το συζητάμε. Είχαμε καταθέσει ακόμη και γι' αυτό διαφορετικές προτάσεις αποσπασματικά και κατά περίπτωση με το θέμα περκόντας στην δημοσιότητα. Ο κ. Τζικώστας θα θυμάται μέσα στο Νομαρχιακό και στο Περιφοριακό Συμβούλιο θέσαμε το ζήτημα να μην κατασκευαζόταν το Μουσείο Ολοκαυτόματος με έναν τρόπο, με έναν φερτό κτίριο, το οποίο θα μπορούσε να είναι σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη του κόσμου, από τη Βραζιλία μέχρι τη Γερμανία, αλλά να μπορούσε να ανακατασκευαστεί το αρχικό κτίριο. Υπάρχουν τα σχέδια του Αριγκόνη, το αρχικό σχέδιο λοιπόν, τους παλιούς ηρεοδρομικούς σταθμού, το οποίο και να έχει υπόγεια, να μην δεσπόζει τόσο σαν ορανοξύστης στο χώρο, αλλά με υπόγειες ρυθμίσεις και κατασκευές επιτρέπει εκεί το έδαφος να σκάψει κανείς χωρίς να πέσει πάνω σε αρχαία, να μπορούσε να κρατηθεί σε άλλα μεγέθη. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα του ποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν, διαφορετική αντίληψη ενωπίησης του χαρακτήρα της περιοχής των λαχανόκυπων στις εκβολές Ουδεροποτάμου, που η μια πλευρά προς τη μεριά της Θεσσαλονίκης ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης, η άλλη πάει από το καλοχώρι πάει σε άλλο δήμο. Εμπάσιο τόσο χρειάζεται μια υπερτοπική αντιμετώπιση, γιατί η Θεσσαλονίκη πιάνε και την περιοχή και το καλοχώρι και μέχρι τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού. Η θαλάσσαια συγκοινωνία ενώνει όλα αυτά, αλλά πραγματικά ήμουν γέρασα από τη δεκαετία του 80, τις αρχές που το βάζαμε έντονα το ζήτημα αυτό, και το οποίο είναι και αυτό μια επιστροφή στο μέλλον, όπως ακριβώς είναι και το τραμ. Η Πολύχα τραμ μέχρι το 57 είχε και θαλάσσαια συγκοινωνία στην αρχή του 20ου αιώνα από το 1906 και μετά. Τακτική θαλάσσαια συγκοινωνία. Και αυτά, παρόλο που η πολιτιστική πρωτεύουσα έδωσε τη δυνατότητα με διεθνή διαγωνισμό, πολύ υψηλής ποιότητας να ιωθετηθούν, μάλλον να κατατεθούν προτάσεις για τις στάσεις που θα γινόνισαν και όλα αυτά έχουν φρακάρει. Φαίνονται να είμαστε πολύ λίγοι ως πόλε. Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και τις καλές ιδέες, να αντισταθούμε στις κακές και να συνθέσουμε τις διαφορετικές ευαισθησίες σε μια ανώτερη ποιότητα, ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, που το πράσινο, η ανάσα, η αντιμετώπιση της αγμοσφαιρικής ρύπασης, της θαλάσσιας ρύπασης, των προβλημάτων μέσα στη πόλη, θα πρέπει ταυτόχρονα με τους σχεδιασμούς να φθέτουν σε ειδρύγωση και την κοινωνία των πολιτών, αλλά θα πρέπει και οι τοπικοί και οι κεντρικοί άρχοντες να ακούνε την αγωνία των πολιτών για μια διαφορετική πόλη. Όλα αυτά μόνο ως σημεία μιας άλλης λογικής θα μπορούσαμε να θύξουμε σήμερα. Ελπίζουμε να γίνει μια πραγματική διαβούλευση. Δεν νομίζω ότι θα γίνει καμιά φοβερή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά θα επανάληθουμε με πιο αναλυτικό τρόπο, γιατί όλα αυτά αφορούν το μέλλον των επόμενων γενιών και στο οποίο θα θέλαμε να έχουν μια οικολογική σφραγίδα. Ευχαριστούμε κύριε Τρεμόπουλε. Θα ξεκινήσω αντίστροφα τώρα. Ο κύριος Δούμας, ο κύριος Μπίλιας και κλείνουμε τον κύριο Τζηκώστα. Κύριε Δούμα, έχετε το λόγο. Θα αναφερθώ σε ορισμένα ζητήματα, εξάρτα ποιος θα έχει θύξει, τα οποία προσδιορίζουν και κάποια πράγματα που ενδεχομένως δεν έγιναν κατανοητά. Μπορεί να είναι λίγο ανακατεμένο, έχω κρατήσει αρκετές σημειώσεις. Θεωρούμε, ξεκινάμε με ένα δεδομένο, ότι το τμήμα στο οποίο αναπτύσσεται το παραλιακό μέρος, αυτή η μελέτη, προφανώς έχει ένα κειμενόμενο πλάτος και δεν μπορεί να έχει ένα περιόριστο πλάτος. Θέλω να πω δηλαδή ότι στο κομμάτι Φερυπίν από την περιοχή του Δεδροπόταμπου έως το λιμάνι, η μελέτη έρχεται και συνδέει με μία αστική ανάπλαση που γίνεται από τις 26 Ακτομβρίου την περιοχή του Διετικού Μητροπολιτικού Πάρκου με την πίσω πλευρά του Όλθ. Εννοείται ότι υπάρχει πρόταση στη μελέτη μέσα, η οποία προτείνει να διαπεράσει διαμέσως του Όλθ, αντιλαμβάνεστε όμως ότι το εκφράζει και αναλακτικά, διότι είναι μία από τις επιθυμίες της μελέτης. Δεν μπορεί να προταθεί, γνωρίζετε όλοι πάρα πολύ καλά και ειδικά όσοι από σας ήταν και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο όταν συζητιόταν το Master Plan του λιμάνιου, ότι έχει ένα δικό του νομικό καθεστώς, έχει ένα δικό του θεσμικό καθεστώς, στο οποίο δεν έχει αναφορές και δυνατότητες παρέβασης, κανένας βαθμός αυτοδιοίκησης. Άρα, λοιπόν, από κει και πέρα, προτείνεται εναλλακτικά η δυνατότητα διαμέσου της πορείας μνήμης και διαμέσου της αναπλασμένης με τέτοιο τρόπο περιοχής της 26ης Οκτωμρίου, να αναδειχθούν όλες οι προϋποθέσεις ανάπτυξης στα πλαίσια ενός άλλου σχεδιασμού, ο οποίος μια χαρά αντιμετωπίζει αυτή την περιοχή, θεριπήν το γουπουσού σας, το οποίο κάποια στιγμή θα εγκριθεί, την περιοχή δηλαδή του επιχειρηματικού κέντρου, την περιοχή που έγινε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που ανέφερε ο κύριος Γάκης πριν 2-3 μήνες που παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματά του στην έκθεση της Αλουμήλ, με την περιοχή τόσο του Δυτικού Μητροπολιτικού Πάρκου όσο και της Πλατείας Ελευθερίας με την πορεία μνήμης. Από την άλλη πλευρά, προφανώς πολοδομικές ρυθμίσεις και ροές έχουν ληφθεί υπόψιν σε όλη την προβολή τους στον σχεδιασμό της ζώνης της παραλίας, της παράκτυας αυτής της ζώνης, είτε αφορά την παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης είτε και την νέα παραλία και ειδικότερα στην περιοχή των Μέγαρων Μουσικής. Από τις κάθετες ροές, λέει, είπα στη μελέτη, ότι ακόμη και αυτό το τεκ που προτείνεται να θεσμοθετηθεί θα έχει ένα κειμενόμενο πλάτος, του οποίου θα ρυθμιστεί το πλάτος από την τεχνική μελέτη αξιολογώντας τις κάθετες ροές όλων των δρόμων που κατεβαίνουν προς αυτό. Επίσης, πηγαίνοντας και επικεντρώνοντας στην άλλη περιοχή για την οποία έγινε αρκετή συζήτηση στην περιοχή των Μήλων Αλατίνη και των Μέγαρων Μουσικής, προφανέστατα πάρα πολύ σωστά ανέδειξε ο κ. Γάκης ότι τα Μέγαρα Μουσικής με το τοπικό ρημοτομικό τους δεν έχουν πρόσβαση και δεν έχουν σχέση με τον αστικό ιστό. Αυτό προτείνει η μελέτη, να ενταχθούν τα Μέγαρα Μουσικής με τον αναδιοργανωμένο νέο αστικό ιστό. Και μάλιστα, μέσα στις σκέψεις που γράφονται αναλυτικά μέσα στο κείμενο, είναι η δημιουργία μιας πλατείας η οποία είναι στην προβολή της 26 Μαρτίου και ουσιαστικά είναι ο συνδετήριος ιστός του αστικού πλέον αναπλασμένου ιστού τόσο της Νέας Παραλίας όσο και της υπόλοιπης συνέχειας η οποία θα φτάσει μέχρι τα όρια του Δήμου Καλαμαριάς. Αυτή η πλατεία, που αν θέλετε δεν είναι τίποτα άλλο, είναι το σχολείο το οποίο βρίσκεται σε χώρο κοινόχρηστο και όχι σε χώρο εκπαίδευσης, το λιώμενο που είναι μπροστά του, το οποίο προφανώς πρέπει να απομακρυθεί και να διατηρηθεί το διάταγμα με τη χρήση υγείας στην προβλεπόμενη. Δηλαδή κοινόχρηστος χώρος ο οποίος θα πρέπει να μετεξελίχθη σε πλατεία. Αυτό που προτείνει η μελέτη επίσης είναι η δυνατότητα να υπάρξει ενήδριο. Δεν υποχρεωτικά προσδιορίζει ότι θα υπάρξει ενήδριο. Μπορεί να υπάρξει εάν δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις στα πλαίσια ενός σχεδιασμού να είναι αποδεκτό από έναν σχεδιασμό υποκείμενο στο ειδικό πολοδομικό σχέδιο ο οποίος θα προκύψει ως αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού και για τα ύψη του. Ό,τι προτείνει η μελέτη είναι δυνατότητες, δεν είναι υποχρεωτικότητα. Επίσης προτείνει η μελέτη την μεταφορά του Ποσειδώνιου γιατί για να δημιουργήσει ένα καινούριο ναυταθλητικό κέντρο πραγματικά με όρους σύγχρονου ναυταθλητικού κέντρου τόσο για τα αθλήματα της κολύβισης όσο και για τα αθλήματα του ναυταθλητισμού και αν θέλετε στην θέση του Ποσειδώνιου ενδεχομένως ή στο πάρκινό όπως είπε ο κύριος Γάκης να μπορεί να γίνει ένα κτίριο ή το ενιδριό ή κάποιο κτίριο πολιτισμού υπερτοπικής εμβαίλειας όμως το οποίο στην θέση αυτή ειδικά ό,τι ύψος κι αν έχει μην ξεπερνώντας τα ύψη των μεγάλων μουσικής δεν θα ενοχλήσει ως ύψος τις απέναντι κατοικίες διότι θα ενσωματωθεί στο Γ που είπε ο κύριος Γάκης ενδεχομένως που θα γίνει ένα τετράγωνο Η προβολή που ανέφερα εγώ του Ακίνη του Αλατίνη τον Μίλον αντί στη θάλασσα σημαίνει ανοιχτός ελεύθερος χώρος να μην χτιστεί τίποτα μπροστά έτσι ώστε η υπογιοποιημένη Μαρία Κάλλας να επιτρέψει τη δημιουργία ένας μεγάλου πραγματικού κοινόχρης του χώρου ο οποίος θα είναι ο κόμβος αναφοράς για το ξεκίνημα ή για τον τερματισμό της ανάπλασης της Νέας Παραλίας Αυτές λοιπόν είναι οι βασικές παρεμβάσεις και προτάσεις που κάνει αυτή η μελέτη και βέβαια Σπυρό το βουλιανό τον καλό μου φίλο ενσωματώνεται μες τον σχεδιασμό αυτό όλη η προεργασία και όλο το αποτέλεσμα των μελετών για τη θαλάσσια συγκοινωνία προτείνεται η ενσωμάτωση στο όλο κυκλοφοριακό δίκτυο και συνώνει η εξυπηρέτηση της πρότασης του παραλιακού μετώπου και αν θέλετε ο μοναδικός τρόπος που σήμερα μπορεί να παρακάμψει κανείς το αεροδρόμιο την ασυνέχεια του αεροδρομιού είναι διαμέσο των δύο στάσεων θαλάσσια συγκοινωνίας μια που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα όρια του αεροδρόμιο μετά από αυτό και η προηγούμενη η οποία βρίσκεται αμφιγματικά στον παξέ άρα λοιπόν προφανέστατα και περιλαμβάνει τη θαλάσσια συγκοινωνία και μάλιστα προτείνεται και επέκταση της ακόμη μιας τάσης μετά το λιμάνι που είναι η τελευταία από αυτή τη μελέτη της θαλάσσιας συγκοινωνίας που έχει μελετηθεί η οποία θα είναι στο αλειευτικό καταφύγιο που σας είπα προηγουμένως που βρίσκεται ακριβώς στα όρια της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου ακριβώς μπροστά από τον παλιό χαβά ο οποίος ήδη αναπλάθεται με παρεμβάσεις της περιφέρειας και με χρηματοδότηση στα πλαίσια ενός άλλου αυτοτελού σχεδιασμού ως ένας χώρος σε 120 στραμάτων πράσων. Θεωρώ ότι αυτή η μελέτη όλη την παθογένεια της ρυθμίσης και τις εμπλοκές του θεσμικού σχεδιασμού των δήμων, των επιμέρους δήμων που τώρα έχουν εντοπιστεί, τις επιλύει, τις βάζει σε μια συνολική μελέτη η οποία θα παρέχει μεγάλη ασφάλεια, απόλυτη ασφάλεια δικαίου διότι θα εγκριθεί με προεδρικό διάταγμα, θα παρέχει ασφάλεια δικαίου στην υλοποίησή της. Προφανέστατα μέχρι εκείνη τη στιγμή ο διάλογος είναι σοβαρός, προφανέστατα ο διάλογος πρέπει να είναι πλατής και όσο το δυνατόν πιο πλήρης και αυτή η δυνατότητα δίνεται διπλά, δηλαδή η περιφέρεια έχει κοινοποιήσει τον φάκελο του έργου σε 118 φορείς, πέρα των 48 φορέων, στους οποίους προφανώς συμπεριλαμβάνονται και οι 7 δήμοι του πολοδομικού συγκροτήματος που έχουν εμπλοκεί, στους οποίους έχει κοινοποιηθεί διαμέσου της ΔΥΠΑ, δηλαδή της αρμόδιας διεύθυνσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΙΠΕΝ, η οποία θα εγκρίνει και την περιβαλλοντική μελέτη και επίσης ως αρχή διαβούλευσης η περιφέρεια, ως αρχή σχεδιασμού η περιφέρεια έχει ανοίξει και έχει δώσει την δυνατότητα, αυτό το προβλέπει ο νόμος άλλωστε, σε οποιοδήποτε πολίτη να μετάσχει ασχέτως αν εκπροσωπεί φορέα ή τον εαυτό του. Άρα στα πλαίσια προφανώς ενός πολύ συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, όποιος ενδιαφέρεται είτε τα καταφέρνει, είτε κάνει φροντιστήριο αγαπητήρια, είτε στα νιάτα του μετέ περνάει στις πανελλαδικές ή στα γεράματα, ξαναεπαναλαμβάνεται του χρόνου, δεν χάλασε ο κόσμος, μετέχει σε αυτόν τον διάλογο σε αυτήν τη διαβούλευση. Μέχρι εκεί. Και για να μην στοχοποιηθώ και εντοπισθώ ότι άλλα έλαγα και για τον ΠΑΟΚ ή για την έκθεση, κάπως έτσι πώς πήγες να το πεις, εγώ δεν έχω δει πουθενά στο προεδρικό διάταγμα της έκθεσης του ΠΑΟΚ που θα βγει, δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο ΠΑΟΚ ή οτιδήποτε άλλο, να υπάρχει κάτι το οποίο υφαρπάζει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκη στο κολυμπητήριο ή τα πολιτιστικά ή οτιδήποτε άλλο και τα κάνει κάτι άλλο διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. Δεν υπάρχει πουθενά σε καμία τέτοια πρόταση και βεβαίως για να είμαστε και ακριβείς και σωστοί, που δεν έχω ακούσει ποτέ και από κάποιον παράγοντα του ΠΑΟΚ να το λέει ως μια προοπτική του, άρα οι εξαγγελίες, είτε οι εννιά προτάσεις έχουν να κάνουνε με τη νέα Θεσσαλονίκη η ελλείψη ρυθμιστικού. Αυτό πραγματικά θα έπρεπε να απασχολήσει κάποιος, γιατί εγώ ως οριζόντιος μελετητής ή οριζόντιος εμπλεκόμενος, όπως είπε ο Πύρος Βούγιας, σχεδόν σε όλα αυτά τα πράγματα, είτε ως τεχνικό επιμελητήριο είτε ως αυτόνομος πολίτης, ως μελετητής και πολίτης αυτής της πόλης, ξέρω ότι επί 5 χρόνια, από την ημέρα που καταργήθηκε το ρυθμιστικό, υπήρχαν μπόλικες ευκαιρίες και δυνατότητες να ξαναγίνει ένα ρυθμιστικό. Ενδεχομένως όχι ο φορέας, δεν πειράζει, αλλά ένα ρυθμιστικό σχέδιο. Τουλάχιστον μέχρι το 19, αλλά ακόμη και σήμερα δεν το έχουμε δει. Αυτά. Νομίζω ότι απάντησα σε όλα... Ευχαριστούμε κύριε Δούμα. Πήρχε ερώτηση, νομίζω. Αν όχι, πειραδότημα. Ο κύριος Μπίλιας έχει το λόγο. Ναι, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό, το έξω του μας κάλυψε τις ερωτήσεις και τις απορίες των συναδελφών στον Δημοτικό Συμβούλιο. Να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί σήμερα ήταν μια πολύ υγόνιμη, κατά την άποψή μου, συζήτηση. Να διευκρινίσω κάτι για το τι έχουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα. Από εδώ και πέρα έχουμε να κάνουμε πάρα, πάρα πολύ δουλειά. Το πρώτο βήμα κάναμε σήμερα σε μια μακρά περίοδο που θα ξεπεράσει κατά πάσα πιθανότητα τα 8-9 χρόνια. Ο στόχος, ο φιλόδοξος είναι το 2030 να έχει ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το παραλιακό μέτωπο. Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο προφανώς δεν μπορεί να εμβαθύνει και δεν είναι και σκοπός ενός ειδικού πολεοδομικού σχεδίου να εμβαθύνει στο σχεδιασμό. Είναι η βάση του σχεδιασμού που θα πατήσουν όλες οι μελέτες που θα γίνουν είτε με αρχιτεκτονικούς διακονισμούς είτε με αναθέσεις για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το παραλιακό μας μέτωπο. Ο στόχος μας είναι να το ολοκληρώσουμε με τη μέγιστη συνέντηση και νομίζω ότι από όσα ανηλήθηκα και από τη σημερινή συζήτηση πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό. Το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε το είπα και την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου με τους 7 δημάρχους είναι και νομίζω ότι εντόπισε ο Γιώργος Ορφανός είναι οι φορείς του δημοσίου οι οποίοι έχουν ένα σχεδιασμό για την πόλη χωρίς να έχουν ερωτήσει ποτέ την πόλη και πολύ πιθανόν να αντιστρατευτούν σε κάποιες από τις προβλέπεις του Εντικού Πολεοδομικού Σχεδίου και είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι σε όλη αυτή τη διαδικασία να αντιεκδικήσουμε από αυτούς τους φορείς του δημοσίου όχι το τι θέλουν αυτοί να κάνουν για την πόλη αλλά τι θέλει να κάνει η πόλη για τον εαυτό της. Και αυτό είναι και το μεγάλο μας στίχημα. Από εκεί και πέρα σε σχέση με κάποιες άλλες αναφορές νομίζω ότι με την ολοκλήρωση του Εντικού Πολεοδομικού Σχεδίου και με την αρχή των μελετών που θα ακολουθήσουν θα αναδειχθούν κι άλλα ζητήματα και θα επιλυθούν κι άλλα ζητήματα. Είναι και μια αφορμή για ευρύτερες δημόσια υποδομές. Προφανώς όταν θα έχουμε ένα παραλιακό μέτωπο είναι πολύ πιο εύκολο να απαιτήσουμε και να αντιεκδικήσουμε και να βάλουμε σε λειτουργία τη θελασιαστική συγκοινωνία. Φανταστείτε αυτή τη στιγμή να ξεκινήσει η θελασιαστική συγκοινωνία και να πάει στην περιοχή του αεροδρομίου, ξέρετε που είναι χοροθετημένη, σε μια περιοχή που αυτή τη στιγμή είναι βάλτως, που δεν μπορεί να την προσεπηγήσει κανένας με κανένα τρόπο. Άρα είναι πολύ πιο εύκολο όταν έχει αναπτυχθεί το παραλιακό μας μέτωπο να λειτουργήσει, να χοροθετηθεί, να λειτουργήσει η συγκεκριμένη στάση. Επίσης είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να πάμε παντού με το μετρό και εγώ συμφωνώ, νομίζω, με τον καθηγητή μου τον Σπίρ του Βούγια ότι θα χρειαστεί και ένα ακόμα μέσο μαζικής μεταφοράς, πιο ελαφρύ όπως το τραν, που θα εξυπηρετεί τις περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού και κάποιες άλλες που πιθανότατα θα αναδειχτούν και μέσα από τη λυκλοφοριακή μελέτη που αυτή την περίοδο εκπονείται από την Αττικό Μετρό. Έχουμε αρκετά πράγματα να κάνουμε από εδώ και πέρα. Ας ολοκληρωθεί ο δημόσιος διάλογος, εμείς προσπαθούμε να το επικοινωνήσουμε αυτό με όλους τους φορείς της πόλης, όπως είπε και ο Τέξις ο Ρούμας, παρόλο που δεν ήταν υποχρεωστός, έχουμε στείλει 118 φορείς και συλλογικότες και περιμένουμε πραγματικά με αγωνία να ακούσουμε τις απόψεις τους για να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένος ο σχεριασμός που θα κάνουμε και να έχει τη μέγιστη συνέναιση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή συζήτηση και περιμένω της αποφάσης επισήμως πλέον μια παράκληση αν μπορούμε μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε γνωμοδότηση. Θα είναι πολύ σημαντικό για την πορεία της διαβούλευσης και την ολοκλήρωσή της. Κύριε Μπίλια, με την ευχή να προλάβουμε μέχρι τέλος του χρόνου, γιατί είναι δύσκολο να περάσει τα δύο, πρέπει να περάσει Επιτροπή Ποιότητα Ζωής και μετά να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταλαβαίνω ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος. Κύριε Τζιτζί Κώστα. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι για τη Δήμαρχη. Πραγματικά χαίρομαι γιατί έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση σήμερα και δικαιώθηκε αυτό που είπα στην αρχή ότι έχω την εικόνα ενός ιδιαίτερα ποιοτικού Δημοτικού Συμβουλίου για το Δημοτικό Σύμβουλιο του Δήμαρχη Θεσσαλονίκης και θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω γιατί δεν σας κρύβω ότι φύγαμε και φεύγουμε σαφότεροι από αυτή τη συζήτηση, από τις προτάσεις που ακούστηκαν, τις επισημάνσεις, τις σκέψεις, τις κριτικές σκέψεις που ακούστηκαν. Νομίζω ότι βγαίνουμε όλοι σαφότεροι. Δεν σας κρύβω ότι κάποιες από αυτές τις ιδέες τις οποίες άκουσα θα τις συζητήσω με τον κ. Βρούμα και τον αντιπεριφερειάρχη για να δούμε πώς μπορούμε και να τις εντάξουμε. Και βέβαια να πω ότι πραγματικά θα περιμένω και εγώ με μεγάλο ενδιαφέρον τις οριστικές σας προτάσεις, τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, γιατί είναι και το Δημοτικό Συμβούλιο εκείνο του Δήμου που καταλαμβάνει άνω του ενός τετάρτου του συνολικού αυτού έργου. Άρα λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι έχει πραγματικά πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει και έχετε ουσιαστικά. Θέλω να ξέρετε ότι παίρνω πάρα πάρα πολύ σοβαρά τις προτάσεις σας και προφανώς και αυτές που θα καταλήξετε αφού περάσει από την ποιότητα ζωής και ξανάρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα όλο αυτό το χρονικό διάστημα εμείς θα συνεχίσουμε την ενημέρωση των Δημοτικά Συμβούλια των Επτά Δήμων, από μένουν άλλοι δύο. Και βέβαια με τα επιμελητήρια της περιοχής, μαθαύριο θα είναι και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ενημέρωση, θα κάνουμε και στη Μητροπολιτική Επιτροπή στην Περιφέρεια μια ενημέρωση και ταυτόχρονα είναι προφανές ότι είμαστε απολύτως ανοιχτοί και στις προτάσεις συλλογικοτήτων, κοινωνίας πολιτών και πολιτών μεμονωμένων. Ανοίγω σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ενεργοί. Και ναι, ασφαλώς η Δημοκρατία στηρίζεται στον πυλώνα της αντιπροσωπευτικότητας, προφανώς, και το στηρίζουμε όλοι, αυτό το υπήρε το μέλος. Αλλά θεωρώ ότι σε τέτοιου είδους μίζωνα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα όλων μας, είναι καλό και είναι σημαντικό η Φορή, η Πολιτεία να ακούει μεμονωμένα και πολίτες. Λοιπόν, εμείς η πλατφόρνο αυτή είναι ενεχτήκη για τους πολίτες, θέλουμε τη γνώμη τους, θέλουμε τη στήριξη και, αν θέλετε, το αγκάλιασμα αυτού του σημαντικού έργου που θα αλλάξει τις ζωές όλων μας από όλους. Το επαναλάβω, όπως το είπα και στην αρχή. Φιλοδοξώ πραγματικά, όταν έρθει η ώρα να στείλουμε αυτή τη μελέτη κάτω για προεδρικό διάταγμα, να είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, να είμαστε από την ίδια όχθη του ποταρμού, και πραγματικά πιστεύω ότι μιλάμε για ένα έργο που, όταν ξεκινήσει να υλοποιείται, θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα που ξέραμε μέχρι στιγμής για την πόλη μας. Και βέβαια εμείς, δεν σας κρύβω ότι ως περιφέρεια, και αυτό δεν το ανέφερα στην αρχική μου τοποθετησία, έχουμε ήδη ξεκινήσει. Δεν περιμένουμε δηλαδή όλες αυτές τις θρονογόρες διαδικασίες για να βάλουμε σε έναν δρόμο το έργο αυτό. Και ξεκινήσαμε από κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται να γίνει κανένας διάλογος, γιατί νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε, που δεν είναι άλλο από το έργο που πριν από μερικούς μήνες ξεκινήσαμε στο δυτικό παραθαλάσσιο μέτρο, δηλαδή δυτικά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των Περνών Βιστουδευσίων και μέχρι τη λίμνη, την αντιπνοθάλασσα του Καλοχωρίου. Προχωρούμε ταχύτατα κιόλας, δηλαδή σε ένα χρόνο θα τελειώσει το έργο αυτό, στη ρυζική απορρύπανση και περιβαλλοντική αναβάθμιση όλης της περιοχής εκείνης, την οποίαν όποιος είχε επισκεφθεί από εσάς, εγώ προσωπικά τουλάχιστον, ντρεπόμουν να είμαι θεσσαλονικιός και να υπάρχει στην πόλη μου, ένα τέτοιο άσλιο μέρος που θυμίζει μποκοτά στην καλύτερη, ενδεχομένως και ακόμα χειρότερα, με φαβέλες, με δισοσμία, με υποβάθμιση υγείας και περιβάλλοντος, μια κατάσταση τραγική, την οποίαν έχουμε δεσμευτεί και θα γίνει αυτό πράξη και θέλω να το κρατήσετε αυτό που σας λέω, σε ένα, ένα μισό χρόνο περίπου θα τελειώσουν οι εργασίες απορρύπανσης που γίνονται και επιφανειακά και κάτω από το έδαφος, αλλά και στη θάλασσα, θα παραδώσουμε ένα δυτικό παράκτυο μέτωπο και θα είναι και, αν θέλετε, και το πρώτο έργο αυτής της προσπάθειας ανάπλασης και αναβάθμισης που κάνουμε, μπροσχρήσης στους πολίτες. Δηλαδή εμείς όλοι οι Θεσσαλονικοί, οι επισκέπτες της περιοχής μας, θα μπορούν να επισκέπτονται αυτή την περιοχή, που είναι ένα πραγματικό διαμάντη, ο οποίος δεν τον έχει επισκεφτεί, αξίζει να το κάνει, αλλά που φυσικά δεν έχει αναπτυχθεί και δεν την ξέρει και ο κόσμος, γιατί δεν πλησιάζεται σήμερα. Λοιπόν, αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, υλοποιείται, τα μηχανήματα βρίσκονται εκεί, καθώς μιλάμε για την απορρίπανση αυτής της περιοχής. Και βέβαια αυτό, όταν ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες και βγει και το προεδρικό διάταγμα, θα κουμπώσει, γιατί είναι κομμάτι αυτών των 40 χιλιόμετρων που θέλουμε να παραδώσουμε στις πολίτες προς χρήση, ενοποιημένο, αναβαθμισμένο, με αναπλάσεις, με ποδηλαντικές και περιπατικές διαδρομές και φυσικά με τη θαλάσσια συγκοινωνία, η οποία παίζει πραγματικά πρωταγωνιστικό ρόλο και οφείλω να υπογραμμίσω στο σημείο αυτό, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε σε αυτή την πόλη κάποια πράγματα. Το έργο αυτό φέρει το όνομα του Σπύρου Βούγιαν, είναι δική του έμπνευση, δική του επιμονή, δική του προσπάθεια και μάλιστα από την εποχή της Υπουργίας του και αυτό οφείλουμε να το θυμόμαστε όλοι, γιατί ξέρετε σε αυτήν την πόλη εύκολα ξεχνάμε και εύκολα οικιοποιούμαστε πράγματα. Λοιπόν, και ασφαλώς κρατώ τις επισημάνσεις που κάνανε οι επικεφαλείς των παρατάξεων, σας ευχαριστώ πάρα πολύ, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Περιμένω, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, τις οριστικές σας σκέψεις και προτάσεις και κλείνω πάλι λέγοντας ότι πραγματικά σας ευχαριστώ. Δεν αισθάνομαι καθόλου ότι πέρασα τρεις ώρες χαμένες, αντιθέτως αισθάνομαι πολύ κερδισμένος από αυτή τη συζήτηση. Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω σύντομα και πάλι να μας δοθεί ευκαιρία για άλλα θέματα ανεχομένους, να συζητήσουμε και πάλι και διαζώσεις, τορονοϊού επιτρέποντος. Ευχαριστούμε κύριε Τζιτζικώστα. Εγώ να ευχαριστήσω και τον κύριο Τζιτζικώστα, τον Περιφερειάρχη και τον κύριο Μπίλια, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον κύριο Δούμα για την παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και για την παρουσία στην οποία έκαναν. Να παρακαλέσω τις υπηρεσίες το συντομότερο δυνατό να έρθει το θέμα και στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να διευκολύνουμε ένα τόσο μεγάλο έργο. Να ενημερώσω το σώμα ότι η επόμενη συνεδρία θα είναι στις 27 Δεκεμβρίου, την άλλη Δευτέρα. Να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και να σας ευχηθώ σε όλους καλό βράδυ. Καλή βράδυ. Καλές γιορτές. Καλές γιορτές. Καλές γιορτές. Καλές γιορτές. Θα τα δούμε γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο θα τα δούμε πολλές φορές μαχαίρι το τέλος του χρόνου. Θέλεις φωτιστήριο εγώ διατίθεται. Βεβαίως θέλω. Από την προηγούμενη φορά είχα πάει, είχα δει και τους μελετητές και την υπηρεσία. Από τις 12 ώρες που λέω, οι 5 ήτανε συζήτηση με αυτούς τους που είχαν φτιάξει το Γενικό Πολεοδομικό. Ρία, με τον Τάκη Πίτα τα από κοντά γιατί το κλείνω εγώ, να ξέρετε το. Ναι, ναι, ναι, ναι, εντάξει, εντάξει. Καλό βράδυ, γεια σας. Καλό βράδυ, καλό βράδυ.