Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων 22/12/2020 (Δήμος Χαλκιδέων, 2020)
: Βασίλειος, τώρα δεν το βλέπω από τις συνδέσεις, αν κάποιος άλλος είναι μαζί με κάποιον άλλον, έτσι θα μας το δηλώσει, αν πιθανόν είναι δύο στην ίδια σύνδεση. Λοιπόν, Κουρνίς Βασίλειος, είναι παρόν. Κυρία Κοντρογιάννη Σοφία παρούσα. Κυρία Ψηγογιού, τώρα συνδέεται για να έχει κάποιο πρόβλημα στη σύνδεση. Παλαιδίνη, ο κ. Πανός Θεοφάνης, ο κ. Κώσταρος, ο κ. Σέρας, ο κ. Λιβαδίτης, ο κ. Γεωργόπουλος, ο κ. Ρίγος, ο κ. Νέζης, η κ. Μεγάλο Πίσσα να μην θα συνδεθεί, ο κ. Καρβούνης, η κ. Παλαιολόγουρ είναι μαζί με τον κ. Σέρα, ο κ. Παγώνης, ο κ. Βαβουλιώτης, η κ. Δαρυβέρη είναι συνδεδεμένη, έτσι δεν είναι? Ναι, ναι. Ο κ. Μπάκας, ο κ. Μπαντούνας, ο κ. Γιωγιός, ο κ. Κεράτζας, η κ. Κυριάκου, ο κ. Ζέρβας, ο κ. Κουραντάς, η κ. Τζελά, η κ. Νομαστική της Εορτή. Ο κ. Καθαροσπόρης, η κ. Λακώνη, ο κ. Λακώνη, ο κ. Βαβουλιώτης, ο κ. Καραμούζης, ο κ. Μπαρούτας, ο κ. Τσομόκος, ο κ. Κουτουλής, ο κ. Παναγιωτάκος, η κ. Τσιβίκα, ο κ. Θαματούκος, ο κ. Καλαθέρης, ο κ. Σιώλιας, η κ. Μιττηφύρη. Ο κ. Τρενταφύλης, η κ. Κόντου, ο κ. Γεωργαλάς, ο κ. Πάνος. Λοιπόν, έχουμε απαρτία. Μισό λεπτό αν έχετε την καλωσήν, κ. Καλαθέρη. Πρόεδρε, δεν ακούγεσαι. Καλώς, απλώς επειδή είχε ψάχνει να δω τη σύνδεση της κ. Τσιβίκα, γιατί σας η έστειλε το πρωί, πως είδατε έχει θέσει και ένα θέμα εκτός ημερήσειας, εν πάση περιπτώσει μέχρι να δούμε τη σύνδεσή της. Λοιπόν, θα ξεκινήσουμε. Να πω μια κουβέντα μπορώ, μάλλον δυο κουβέντες. Μισό λεπτό, κ. Καλαθέρη, μισό λεπτό, γιατί έχουμε κάποια αφήματα με τις συνδέσεις. Εντάξει, προχωράμε, ξεκινάμε. Ναι, ναι, εντάξει, λοιπόν. Ας ξεκινήσουμε. Θα ήθελα όποιος μιλάει να έχει ανοιχτό το μικρόφωνο, υπόλοιποι να έχουν κλειστά τα μικροφωνά τους έτσι για να μπορέσουμε και να ακούμε και αυτόν που μιλάει και να μπορέσουμε μετά να απαντήσουμε. Ναι, σας ακούω κ. Καλαθέρη. Έψαξα λοιπόν την πράξη ομοθετικού περιεχομένου που λέει για τον κορονοϊό και πώς θα αντιμετωπίσουμε κλπ. Δεν λέει πουθενά ότι στις τηλεδιεσχέψεις απαγορεύεται η ενημέρωση των μελών της τηλεδιάσχεψης με έντυπα, έγγραφα και όχι, με τα συνοδευτικά των email που μας στέλνετε. Και είναι δύσκολη και δυσχαιρένει και τη δουλειά μας. Να έχουμε ένα καθεβατό από 20 email, 20 συνημένα και να καθίσουμε να τα αναπαράγουμε και αν χρειαστεί να τα αντιπώσουμε κιόλας. Έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει στο επόμενο, εάν δεν αρχίσουμε πάλι τα συμβούλια διαζώσης, να καλυμβάζουν έγκυπα οι θέματα του συμβουλίου που πρόκειται να δημιουργήσουμε. Διευκολύνει και το Προεδρύο, αλλά μπορεί να ανοιγκοκλύνουμε την αντίστοιχη σελίθο της υπολογικής μας για να βρίσκουμε και να φέρουμε στη φανεία ένα θέμα που συζητήσει. Ευχαριστώ για την παρατήρηση. Τώρα, εν πάση περιπτώσει, αν το αντεζητήσει, όποιος το ζητάει, ίσα ίσα είναι υπάρχουν συνάδελφοι που διευκολύνεται και δεν θέλουν και δεν είναι εύκολο να τους βρούμε αυτές τις μέρες. Σας μη ριπτώσει, μην ανησυχείτε την επόμενη φορά, θα το δούμε. Τουλάχιστον, αν εσείς θέλετε, δεν υπάρχει περίπτωση αν δεν σας τα στέλνουμε σε φάκελο, σε φυσική μορφή. Λοιπόν, να προχωρήσουμε, δεν υπάρχει κατεία. Θα βάλω μια ερώτηση. Επειδή έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια και παλιώνει συνεχώς και οκινδυνεύει να υποστεί σημαντικές ζημιές, τι σκοπεύουμε να κάνουμε με την υγεία ρεντήφης. Λοιπόν, καλώς θα τα γράφουμε και αυτό θα το δούμε σε επόμενο συμβούλιο. Η κυρία Τσιβίκα έχει συνδεθεί? Όχι. Λοιπόν, προχωράμε λοιπόν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Κυρία Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε. Ναι, κύριε Παγώνη. Ο Παγώνης. Ναι, ναι, ναι. Επειδή ήδη επιχύνησα το προηγούμενο συμβούλιο να βάλω κάποια θέματα αλλά λόγω του ότι ήταν αποκλειστικά ένα θέμα ενεδρίαση, θα μου επιτρέψετε να θέσω ορισμένα ζητήματα για να πάρουμε απαντήσεις σήμερα. Νομίζω να δίνετε κάποιο θέμα άλλο στις προδειγμάσεις. Θα είχα κάνει αυτό. Λοιπόν, ακούγες τα πώς είπα. Αλλά μην το ζητάτε άλλα. Οκ, εντάξει, ευχαριστώ. Αν το μιλάμε… Κυρία Μεγαλού, κλείστε το μικρόφωνο σας. Είπα, θα κλείσετε τα μικρόφωνα όλοι και θα ακούγετε μόνο ο κόσμος που μιλάει. Κύριε Παγώνη, πέστε. Σας ακούμε. Ελπίζω ότι ο κύριος Σταματούκος ή η κυρία Τζιλίκα θα συνδεθούν για να συζητήσουμε το θέμα γιατί θα το έγινα σκοπό να τρέσω και εγώ το υμερσίας διατάξεως για το ζήτημα της διαλύσης των αποβλήτων, της επεργασίας… Ούτως ή άλλως, κύριε Παγώνη, στο τέλος θα μας απασχολήσει, γι' αυτό το είχαμε κρατήσει. Ωραία, ωραία. Τώρα, το ζήτημά μου είναι το εξής. Υπάρχουν βρισμένα θέματα που θα ήθελα κάποιες απαντήσεις και να συζητήσω. Το πρώτο είναι ότι έγινε πολλής λόγους λόγω των προχωκτώσεων για τα ετοιμόρφα κίνητα σε όλη την Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε, ετοιμόρφα κτήρια έχουμε πολλά στη Χαλκίδα, σε κεντρικούς δρόμους, σε Νεοφίτου, Γαζέπη, στην Αγία Παρασκευή κυρίως και πρωτίστως, που πριν δύο-τρεις μέρες είχαμε επίσης ένα σοβαρό ατύχημα, κατέρευσε άλλο σπίτι και κινδύναυσαν άνθρωποι. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι απίσιμα ζήτημα και έχει από ό,τι γνωρίζω, τουλάχιστον από τις δημοσιεύσεις, σε όλους τους δήμους αποσταλεί έγγραφο να καταγράψουν... Να ακούω το βαγόνι. Κυρίες, θα μ' ακούπω, ακούγεστε. Κλείστε το μικρόφωνο. Να καταγράψουν λοιπόν όλα τα ετοιμόρφα κίνητα. Η κυρία Τζιντικά να το κλείσει. Τι βλέπω τώρα. Είδα ένα δημοσίευμα, στο οποίο είχαν δώσει τα ετοιμόρφα κτήρια τόσο ο δήμος μεσαπείων δηλυφίων και ο δήμος κύριο από τον Ομοεβία. Σε κανένας άλλος νομός. Το ερώτημα είναι, έχουμε καταγράψει όλα αυτά τα ετοιμόρφα και πόσο χρόνος απομένει, ποιες ενέργειες κάνει ο δήμος, ώστε τα επικίνδυνος ετοιμόρφα να κατεδαπιστεύουν, που αποτελούν πολύ μεγάλο κίνδυνο για τους διερχόμενους, ιδίως εδώ στην Αγία Παρασκευή, και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, και κάναμε στο παρελθόν πολλές προσπάθειες και κάποια από αυτά τα καταφέραμε. Είναι το πρώτο δημοτικό σχολείο και καμαρινά 10 μαθητές περνούν από ένα πολύ, μα πολύ επικίνδυνο σημείο λόγω των ετοιμόρφων και κτήριων, τα οποία έχουν κρεφεί και επικίνδυνος ετοιμόρφα. Το δεύτερο θέμα που θέλω να θέσω είναι το εξής. Δημοσιεύτηκε προχθές και το νομίζω το είδαμε όλοι, ότι σε μια άλλη περιοχή κοντινή μας το φαινόμεντο του Ιανού είχε σαν αποτέλεσμα να δοθούν ενισχύσεις οικονομικές, οι άμεσες ενισχύσεις, θέλω να πω, και σε καταλήματα, σε οικοδομές, οι οποίες ήταν αποθηκευτικοί χώροι ή βοηθητικοί χώροι. Κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στο δικό μας τη θάλια στις 9 Αυγούστου του 2020, στην περιοχή του Λιλάντου Παιδίου. Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα. Νομίζω ατιαδική κατάφορα τους κατοίκους της περιοχής του Λιλαντίου και θα παρακαλούσα τη δήμαρχο να μας πει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, έτσι ώστε και οι άνθρωποι που επιεπλήγησαν στους αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους των οικονομικών στο Λιλάντιο Παιδίο, σε ποιες ενέργειες θα πει έτσι να αποζημιωθούν οι κάτοικοι, οι πληγέντες. Αλλά και μια απάντηση από δύο μήνες που έχουμε κάνει, όσον αφορά την ανάρτηση στη διάβγεια, όλων όσον αποζημιώθηκα, να μάθουμε και εμείς και όλος ο κόσμος στο πλαίσιο της διαφάνειας βεβαίως ποιοι έχουν αποζημιωθεί και ποιοι έχουν απορριφθεί για ποιους λόγους, γιατί είναι πολύ σημαντικό, το θεωρώ πολύ σημαντικό ζήτημα. Ένα τρίτο θέμα που θέλω να βάλω είναι ότι σε καιρό πανδημίας, τώρα που συσνεδριάζουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες, χωρίς να γίνεται ουσιαστικά ένας διάλογος με αντιπαραθέσεις και κατάθεση προτάσεων, με τα δημοτικά συμβούλια να γίνονται όπως γίνονται, βγήκε στη διαβούλευση το θέμα του οργανισμού και του επιχειρησιακού σχεδίου, του Master Plan, να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε τις τεχνικές εκθέσεις και συζητήσεις που πρέπει να δημιουργηθούν και έτσι θα περάσει, αύριο χεισποσύν, ένα πολύ σημαντικό θέμα, που όπως και άλλοι συνάδελτοι έχουν τονίσει, θα κρίνει τη διαμόρφωση των χώρων του παραλιακού μετόπου αλλά και δημοτικών εθνών για τα επόμενα 50 με 100 χρόνια. Θα ήθελα λοιπόν να παρακαλέσω τη Δήμαρχο να κάνει όλες τις εγγυές, έτσι ώστε να παραταθεί η διαβούλευση, για να μπορέσουμε διαζώσεις, να κάτσουμε να πάρουμε όλα τα δημιουργία, μια απτομελετή, μια ανάλυση και να μπορέσουμε να το αποθετηθούμε πάνω σε αυτά τα κρίση και πολύ σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουμε με την περιοχή μας. Μερικές μερικές βασίες και χρήσεις γης, που προτείνει αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο του οργανισμού Λιμένα. Τέλος, θέλω να μιλήσω για το Μουσικό Σχολείο. Έχω πει και άλλη φορά και τον υπιαγωγείο που μεταφέρθηκε δίπλα, ότι φαίνεται και έχει δειχθεί ένα σχέδιο το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί. Φαίνεται πως είναι στο σχεδιασμό του, αλλά αυτή τη στιγμή η παρούσα κατάσταση είναι διαφορετική. Δεν έχει εφαρμοστεί το σχέδιο, δεν έχουν ανοίξει πεζόδρομοι και δεν έχουν οι δρόμοι ανοίξει που πρέπει να ανοίξουν. Υπάρχουν έντονες διαμαρτήσεις και είναι ευθεία όποιος είναι να αποζημιωθεί στη συγκεκριμένη περιοχή να αποζημιωθεί για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι και εκεί που είναι τον υπιαγωγείο πραγματικά να εφαρμοστεί το σχέδιο για να γίνει και ο πεζόδρομος όπως ακριβώς λέει το σχέδιο, γιατί αυτή τη στιγμή είναι ψεύτικο ότι υπάρχει αυτό το σχέδιο, έχει υλοποιηθεί το σχέδιο, δεν έχει γίνει εφαρμογή του. Και αυτό είναι ένα θέμα και θα παρακολούσατε, δήμαρχο, να μας πει σε ποιες ενέργειες προτίθετε να ανοίξετε σε χρονικό διάστημα ή να ανοίξει και ο δρόμος και να αποφεκτούν προβλήματα που δημιουργούνται τώρα με την άρξη και της κυκλοβεριακής πόρτας εν ώψη της λειτουργίας του πολίου. Αυτά σε πρώτη φάση και ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Αν μπορούσατε να συνημερώσει, δήμαρχος, για τη μεταγωγή κατάσταση του στο... Ναι. Και ο κύριος Κιόλιας... Λόγια για το σχολείο, για το τι... Ωραία, ευχαριστώ. Και εγώ, κυρία πρόεδρε, θέλω να τοποθετηθώ για να... Λοιπόν... Πάμε στον κύριος Κιόλιας. Κυρία Τσιβίκ, ακλείστε και εσείς το μικρόφωνο, αν θέλετε, για να μπορούσουμε να... Λοιπόν, κύριε Κιόλια. Καταρχήν, το θέμα που έβαλε και ο συνάδελφος ο Χρήστος Οπαγώνης με τα παλιά χτίρια που είναι υπό κατάρευση. Ένα επιπλέον θέμα που υπάρχει είναι ότι πέρα από την Αγία Παρασκευή πάνω και σε κεντρικούς δρόμους της Χαλκίδας, τέτοια χτίρια. Για παράδειγμα, στην Προαστείου, που είναι ένας από τους κεντρικούς δρόμους της Χαλκίδας υπάρχει ένα κομμάτι του πεζοδρομίου πάνω από 10 μέτρα το οποίο έχει αποκλειστεί από τους πεζούς διότι καταραίει ένα κτίριο και μάλιστα πριν λίγες μέρες περνώντας και εγώ, πέφτανε και του κεραμίδια. Θα πρέπει αυτόν να το δούμε. Το είχα ξαναβάλει στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα πρέπει να το δούμε επιγόντως. Γιατί αν συνεχιστεί, τώρα θα περάσουμε βέβαια μια περίοδο καλού καιρού αλλά αν οι βροχές, το Γενάρι και το Φλεβάρι είναι έντονες, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα και δεν μπορούμε να καλύπτουμε συνέχεια τα πεζοδρόμια και να αναγκάζουμε τους πεζούς να βγαίνουν στο δόστρωμα για να γλιτώσουν το κεφάλι τους από τα κεραμίδια και τις τόσεις των τείχων και των οικοδομικών υλικών. Επίσης, ένα δεύτερο θέμα, πέρα από την διαβούλευση που γίνεται για τον Ολνέπ που είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα υπάρχει και η διαβούλευση που γίνεται με τα χτίρια του Δημοκριτού. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα έχει μια άποψη για το τι θα πρέπει να γίνουν αυτά τα χτίρια. Είναι στο κέντρο της πόλης σχεδόν. Και δύο ακόμα θέματα μια και στο προηγούμενο το μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο συζητήσαμε για την ιδιοκτησία του Δήμου. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα. Καταρχήν, ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Αλικών Κοπανά, οι οποίες έχουν κακοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και δεύτερο, ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλιού νοσοκομείου Χαλκίδας. Θα θέλαμε μια απάντηση αν είναι δυνατόν σήμερα, αλλιώς να πάμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ευχαριστώ πολύ. Καλώς. Λοιπόν, και ο κ. Σταματούκος, έχεις δει στον λόγο. Ναι, βασικά, Πρόεδρε αυτό που ήθελα να βάλω εγώ είναι το ζήτημα της δυνατότητας κίνησης των αιρετών. Ωραία. Σε σχέση με τις απαγορεύσεις που μπαίνουν από την Κεντρική Κυβέρνηση με τις απαγορεύσεις στην κίνηση που μπορούμε να έχουμε. Διότι ενώ οι αρχές μπορούν και κινούνται ελεύθερα, κάνουν πράγματα, εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την κίνηση των υπολοίπων που διαχειρίζονται, τέλος πάντων, την εξουσία. Και έχουμε πρόβλημα τόσο στο να μπορέσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις όσο και στο να αντιληφθούμε τι γίνεται λεπτομερειακά πάνω σε ζητήματα που πολλές φορές τα μαθαίνουμε μέσα από η δησογραφία μπορεί πολλές φορές να είναι και παραποιημένες οι πληροφορίες που παίρνουμε και έτσι να μην είναι και αξιόπιστες. Για αυτό θα παρακαλέσω είτε τη Δήμαρχο, είτε μέσω της Πέδη, είτε μέσω της ΚΕΔΕ να διασφαλιστεί η δυνατότητα με κάποιο έγγραφο από τη Δήμαρχο όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν τη δυνατότητα ελεύθερα να κινούνται μέσα στο χώρο της επικράτειας του Δήμου έτσι ώστε να μπορούν να ασκούν ελεύθερα και με κάθε δυνατό τρόπο όταν καθεί κοντά τους. Και αυτό το λέω γιατί από τι φαίνεται παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε σχέση με τους εμβολιασμούς και με την ανωσία αγγέλιστου που περιμένουμε να έχουν στον γενικό πληθυσμό θα πάρει πολύ χρόνο ακόμα και δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε έργο. Και πιστεύω ότι επειδή κάποιοι βολεύονται με το να μην γίνονται παρεμβάσεις από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις μέσα στους χώρους που ασκείται η εξουσία ίσως βολεύονται και δεν κάνουν τίποτε. Όμως αυτό θα δημιουργήσει στο μέλλον πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και έτσι πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση. Ευχαριστώ αυτή την παρέμβαση θέλω να κάνω σε αυτή τη φάση. Λυρώσω τον Μαγγελή ότι στο προηγούμενο lockdown ο δήμος είχε χορηγήσει τέτοιες άδειες ελεύθερης μετακίνησης σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Όχι σε όλους, εγώ δεν είχα πάρει ποτέ. Όχι, δεν νομίζω. Τώρα αυτό, επιτρέψτε μου να νομίζω να νομίζω ότι το τέλος παντού δεν ήταν. Έτσι, όχι. Οι ερεττοί που είχαν και αξιότητα. Ούτε καν όλοι οι ερεττοί που έχουν θέσεις ευθύνης δεν είχαν. Συμφωνούμε με την πρόεδρο. Λοιπόν, να ξεκινήσουμε μισό λεπτό. Υπάρχει κάτι άλλο, ώστε να απαντήσει η δήμαρχος. Δεν σας ακούω ποιος είναι. Ναι, κύριε Καθαροσφόρη. Λοιπόν, για πολλά σε όλους και καλαχριστούγεννα και καλή πρωτογενιά μιας και δε θα βρεθούμε λόγω συνθηκών. Ένα δεύτερο, να πούμε ότι λόγω της διαδικασίας, της συφής διαδικασίας, θα πρέπει να είμαστε, τουλάχιστον στα θέμα της ημερήσιας που είμαστε διαβασμένοι όλοι, να είμαστε λίγο πιο σύντομοι και πιο περιεχτικοί έτσι, ώστε να κλείσουμε πιο γρήγορα. Και το δεύτερο, που θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, είναι για το Master Plan. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να διαφυλάξει τα συμφέροντα της πόλης με τέτοιο τρόπο, ώστε μην πάμε με ένα χαρτί που μας ζητήθηκε να δώσουμε τις θέσεις μας, γιατί εγώ θα πω α, ο Χρήσου Βαγώνης θα πει κάποια άλλη θέση μπορεί και την ίδια, ο Δήμαρχος θα πει κάποια άλλη και την ίδια, ο Βαγγέλης Θεματούκος και όλες οι παρατάξεις θα πουν τα δικά τους. Εκείνο που οφελεί την πόλη είναι να πάμε προς μια κατεύθυνση πόλη, έστω και μέσα από υποχωρήσεις, αλλά με συνέναιση, προκειμένου η πόλη να έχει ωφέλη. Αν πάμε και αύριο το πρωί, η όποια λύση έχει να πολεμηθεί από τις παρατάξεις και από άλλες διαφορετικές ιδέες του καθενός, δεν θα είναι υποφελή για τις πόλεις, αλλά θα είναι προς το κακό και θα συνεχίσουμε, όπως 30 χρόνια κάνουμε τώρα, να μιλάμε για τα λιμάνια, μιλάμε για το Master Plan και τα λοιπά. Άρα πιστεύω ότι είναι σημαντικό, πολύ σημαντικό, να πάμε πάρα πίσω. Δεν μας πειράζουν δύο τρεις μήνες, αλλά και ένα μήνα και δύο ακόμη, προκειμένου, να καταλήξουμε μέσα, όπως σας λέω, από όποιες διαφωνίες, σε ένα κοινό στόχο, σε μια κοινή πρόταση, για να οφεληθεί η πόλη μας. Ωραία, λοιπόν, οπότε, κυρία Δήμαρχε, έρχεται το λόγο να απαντήσετε. Καταρχάς, καλησπέρα σας, χρόνια πολλά από τη συνάδελφη. Να ξεκινήσω να πω ότι όχι μόνο δεν θέλουμε να αποφύγουμε τις παρεμβάσεις αντιπολίτες, ειδικά ο Βαγγέλης Σταματούκου μας έχει λείψει πάρα πολύ, γιατί μας επισκεφτόταν και στο Δημαρχείο και γενικά είναι από τους πιο ενεργούς δημοτικούς συμβούλους που ενδιαφερόταν για τα του Δήμου και ήθελε να ρωτάει, δυστυχώς, υπηρεσίες. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι φιλικό αυτό, θα δούμε αν μπορεί να γίνει και αν μπορεί να γίνει καμία δύρις θα το κάνουμε. Δεν το είχαμε κάνει κατά το προηγούμενο διάστημα των περιορισμών της άνοιξης. Να ξεκινήσω και να πω σχετικά με τους βοηθητικούς χώρους και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Σωτερικών, ότι από τότε που βγήκε συγκληρωματική χρηματοδότηση λόγω του Ιανού, κάναμε καταρχάς μία τηλεφωνική επικοινωνία άμεσα με το Υπουργείο και στη συνέχεια έχω αποστείλει και εγώ χθες συγκεκριμένα και επιστολή. Έχουμε από την πρώτη στιγμή όμως τη διαβεβαίωση ότι πρόκειτο περί μίας παραλήψωση η οποία θα διορθωθεί άμεσα. Αυτή τη διαβεβαίωση είχαμε από τον ίδιο τον Υπουργό, οπότε πιστεύω ότι είναι θέμα ημερών σήμερα-αύριο να αποκατασταθεί αυτό το ζήτημα, άλλωστε θα ήταν πολύ περίεργο και παράλογο να μην αφορά στις πληγήσεις περιοχές των δήμων της Εύβοιας. Σχετικά τώρα με την Αλική Κοπανά, συγγνώμη θα λέω λίγο ανακατεμένα με το ιδιοκτησιακό, η Αλική Κοπανά τι διαχειρίζεται η ΕΤΑ, είναι τελετέρια δηλαδή η ανάπτυξη των ακινήτων του δημοσίου, έχουμε κάνει ήδη κάποιες επαφές οι οποίες έχουν σταματήσει αυτό το διάστημα λόγου κορωνοϊού για πιθανή αξιοποίησή τους. Θα ήθελα κ. Σιώλια να το συζητήσουμε σε ένα επόμενο δημοτικό συμβούλιο αν θέλετε, πολύ ευχαρίστως και ο κ. Σέρας να γνωρίσει το θέμα, θα σας κάνουμε και μια εκτενέστερη ενημέρωση. Το ιδιοκτησιακό του νοσοκομείου της Χαλκίδας έχει οικοδομηθεί σε δύο ακίνητα, σε δύο υπόπεδα, εκ των οποίων το ένα είναι η ιδιοκτησία του Υπουργείου Υγείας, το άλλο είναι η ιδιοκτησία του Δήμου Χαλκιδέων. Βέβαια όλη τη χρήση, την επικαρπία δηλαδή, την έχει το Υπουργείο για το χαρακτήρατο συγκεκριμένο ως νοσηλευτικό ίδρυμα. Σχετικά με το ΕΕΚ να πω ότι εμείς εξετάζοντας και πολλές περιοχές για την προσωρινή άμεση μετεστέγαση του ΕΕΚ, προκρίνουμε τον, όπως ήθελαν άλλωστε και οι καθηγητές και η δευτεροβάθμια και ο σύλλογος των γονέων, ως προσφορότερη τη λύση της μεταστέγασης στον τάγμα, στον χώρο εκεί δηλαδή που είχε μετασταγαστεί και προσωρινά και το 3ο-6ο. Ήδη υπάρχουν βάσεις οι οποίες είναι έτοιμες, τοποθετημένους στον χώρο για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων λιώμενων μεν, αλλά να πληρούν τις διαγραφές προκατασκευασμένων. Έχουμε κάνει μία συζήτηση αρχικά με τη Σχολή Παιζικού, αλλά θα προχωρήσουμε άμεσα, εφόσον έχουμε μία πλήρη πλέον αποτύπωση και πριν βγήκε το έτος για το τι χρειάζεται ένα ειδικό σχολείο, το οποίο είναι και τυπικό σε σχέση με το τι προβλέπει η νομοθεσία, αλλά κυρίως ουσιαστικό με το τι ανάγκες υπάρχουν στο συγκεκριμένο ειδικό εκπαιδευτήριο. Θα γίνει και μία αντίστοιχη επιστολή στο Υπουργείο και πιστεύω ότι από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει δεν θα έχουμε κανένα θέμα για την παραχώρηση. Άλλο για τα διατηρητέα, έχουμε ήδη προβεί σε άρσης επικοινωνιότητα σε τρία κτίρια, φυσικά και κάνουμε καταγραφή, έχουμε κοντήρια στο φετινό προϋπολογισμό που προβλέπετε, θα προβούμε άμεσα σε άλλα δύο στην άρσης επικοινωνιότητα από την Πολοδομία, στο Προσεχές Διάστημα και φυσικά έχουμε την καταγραφή και τηρείται όλη αυτή η διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος σε αυτές οι περιπτώσεις, η οποία είναι μια σύνθετη διαδικασία, την γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Τώρα δεν ξέρω αν έχουν αποστείλει δήμοι διχείων μεσαφίων και σκύρου, αυτά υπάρχουν καταγεγραμμένα, έχουν να κάνουν, όταν ξέρω με τις αιτήσεις που κάνουν και οι ιδιότες στο Υπουργείο Υποδομών, σίγουρα όμως ο Δήμος Καλκιδέων όπως γνωρίζεται είναι ένας πολύ μεγάλος δήμος, ο οποίος έχει περιοχές και παλιές γειτονιές στις οποίες πρέπει να ρίξουμε τον βάρος και να συνεχίσουμε τη δουλειά που ήδη κάνουμε. Για το Μουσικό Σχολείο επειδή δεν έχει πολύ καλή σύνδεση ο κ. Κώσταρος, μου στείλε ένα μήνυμα καλύτερα να το πούμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί θέλει και ο ίδιος να πάρει το λόγο και τώρα δεν μπορεί. Και για το Master Plan, όπως ξέρετε όλοι πάρα πολύ καλά, σας είχε αποσταλεί το Master Plan στους επικεφαλείς με τον ηλεκτρονικό τρόπο γιατί δεν γίνεται διαφορετικά τώρα και ζητήσαμε να εκφράσετε τις απόψεις σας πάντα στο πνεύμα του να εκφραστούν οι απόψεις του 100% των δημοτών της Χαλκίδας, το οποίο αριθμητικά εκπροσωπείται με την παρούσα σύνθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύουμε ότι επειδή τυπικά, γιατί ουσία είναι πολύ σημαντική άποψη του Δήμου Χαλκιδέων, αλλά επειδή τύπηση είναι γνωμοδοτική, πρέπει να ακουστούν χωρίς διαφωνία μεταξύ μας και χωρίς αντιπαραθέσεις όλες οι απόψεις οι οποίες θα πρέπει να λυθούν υπόψα των οργανισμών ολυμμένων Εβίας. Παράλληλα, εμείς ως Δημοτική Αρχή, στείλαμε τις απόψεις μας στον ΟΛΕ, κάναμε συνάντηση με τον ΟΛΕ, εκθέσαμε τις απόψεις μας αυτές και βέβαια, όσον αφορά στο θέμα παράτασης της διαβούλευσης, εγώ πολύ ευχαρίστως να το ετηθώ, αλλά πιστεύω ότι τουλάχιστον το διάστημα ήταν αρκετό για να εκφραστούν έστω και με ηλεκτρονικό τρόπο, είναι μια επίσκεψη εκεί οι απόψεις κάθε παράταξης. Άλλωστε, θα είδατε ότι πρόσφατα και η περιφέρεια έστειλε τις απόψεις της, όπως τις στείλαμε και εμείς. Για το Δημόκριτο, η διαβούλευση ήταν ανοιχτή για το Δημόκριτο, κύριε Σιόλια. Όποιος ήθελε μπορούσε να συμμετέχει, δηλαδή πιστεύω ότι είναι ένα θέμα το οποίο εγώ σε επίσκεψη που είχα από το επιμελητήριο, ήμουν θετική στην αξιοποίηση του Δημόκριτου και είμαστε σε συνανόηση και με τον Πρόεδρο και με τον κύριο Περιφερειάρχη. Από εκεί και πέρα, όταν υπάρχει οποιοδήποτε νέο, όσον αφορά στις εξελίξεις, θα ενημερώσω τον Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτά, λοιπόν, απάντησα για τις αποζημιώσεις. Λοιπόν, να μπορούμε να μπούμε, πιστεύω, στην ημερήσια διάταση. Ευχαριστώ. Κυρία Δημαρχέ, με συγχωρείτε, μήπως μπορούμε να έχουμε μια απάντηση σε σχέση με την ανάρτηση που έχουμε ζητήσει των αποζημιωτών ή των απορριπτών στον λιλάντιο πεδίο σε αυτόν τον απαντήσω. Μια δυσκέτα που έχει κάτι σχέδιο. Δεν υπήρξε τεχνική έκθεση, δεν υπήρξε εισήγηση, δεν υπήρξε μία... Κύριε Παγώνη, κύριε Παγώνη, μου ακούτε, επειδή ακούγεστε με διακοπές. Να απαντήσω, να απαντήσω. Καταρχάς οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί για το λιλάντιο έχουν περάσει όλες από επιτροπές τις οποίες απαρτίζουν οι πάλιοι και όχι οι ερετήσεις. Για το Διάβγια μίλησα. Δεν μίλησα για τις επιτροπές. Η ανάρτηση στο Διάβγια, λέω, δεν έχει. Στο Διάβγια δεν μπορούν να πουν τα ονόματα των αποζημιωθών, κύριε Παγώνη. Όχι. Πώς θα πουνε? Απ' τις ετήσεις μπορούμε να ξέρουμε πόσες ετήσεις ικανοποιήθηκαν. Αν βγάλω το πρωί εγγράφος από την υπηρεσία, όσα στοιχεία θέλετε. Με πάση περίπτωση να το λέξω, νομίζω ότι δεν πρέπει να μπουν στο Διάβγια και να μπουν δεν θα βγάλει κάτι από την ανάρτηση στο Διάβγια. Θα σας απαντήσει εγγράφος από υπηρεσία. Και άμα θέλετε και εγώ τα έχω πρόχεια, αλλά επιστήμος και ο εγγράφος να σας δώσουμε ένα έγραμμα με τη συναγίδα της υπηρεσίας πόσα αποζημιώθους έχουν δοθεί, τι πόσα και όλα. Δεν μπορούν να δοθούν στοιχεία για τις υπογένειες. Με συγχωρείτε το έχουμε αιτηθεί αυτό και για δύο μήνες και δεν το έχουμε πάρει, το έχουμε αιτηθεί. Τι έχετε αιτηθεί, να πάρετε τα στοιχεία πόσα αποζημιώθους έχουν δοθεί. Κύριε Παγώνη, κλείσατε το μικρόφωνο. Ανοίξτε το μικρόφωνο σας, κύριε Παγώνη, τώρα, ναι. Για επαναλάβετε, τι είπατε. Λέω ότι το έχουμε αιτηθεί εγγράφος από αυτό και δεν έχουμε πάρει απάντηση. Να πάρετε, κύριε Παγώνη, τόσο ή άλλος. Προφανώς, όταν το είχατε αιτηθεί δεν είχε ολοκληρωθεί και η διαδικασία. Εγώ δεν θέλω να πάρετε μία απάντηση πριν βγει το 20. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό για αυτό, να το ξέρετε. Όλα είναι πανέρα και στιγμιά. Λοιπόν, συνεχίζουμε. Προχωράμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μπορώ να πω κάτι. Ναι. Εσείς μου είπατε, όμως, στη δική σας συμβούλεια ακολουθών, να προχωρήσουμε στη ημερήσια διάταξη και να τα πούμε λοιπόν. Μης όλο το τι είναι, τι δεν τα θέσαμε, τα ζητήμα, τι άλλο υπάρχει. Λέει ο δήμαρχος ότι είναι θέματα προσωπικών θεωμένων. Δεν νομίζω... Τα ονόματα, τα ονόματα είπε, κύριε Καθαροσπόρη. Κάποιος που αιτείται και λέει πληρώστε μια τυσμία που έπαθα. Τι να κρύψουμε. Δεν τα δώσαμε. Και εμείς δεν λέμε ότι ο δήμος κρύβει κάτι, η δημοτική αρχή κρύβει κάτι. Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι αν 100 άνθρωποι πήραν από ένα ευρώ και έχουμε 100 ευρώ δαπανήσια εκεί, είναι σωστό να βγούμε στα νέα. Δεν είναι καθόλου. Δεν απαγορεύεται καταρχάς. Δεύτερον, εντάρματα έχουν. Όχι, λοιπόν. Λοιπόν, να συνεχίσουμε, να προχωρήσουμε στα θέματα. Είπα ότι θα τα δώσει, λοιπόν, αν θέλετε να τα πάρτε κι εσείς. Εγγράφος, εγγράφος. Νομίζω ότι εξαντλήθηκε, το είπε, απάντησε. Εξαντλήθηκε, τίποτα έκανε. Είπα ότι θα τα δώσει, εγγράφος, οπότε και εσείς έχετε δει δυνατότητα, κύριε Καθαροσπόρη. Από εκεί πέρα, να ελέγξεις οτιδήποτε. Και αν υπάρχει κάτι άλλο, μας αποσχολεί σε επόμενη συνέντρια. Λοιπόν, προχωράμε στα θέματα της σημερίσιας διάταξης. Πρώτο θέμα, συγκρότηση Συμβουλίου Εφίβων του Δήμου Καλκιδέων. Ο κ. Στεφάν Ισπανούς έχει το λόγο. Γεια σας και από μένα. Πρώτα απ' όλα, μ' ακούτε καθαρά. Συνεχίζω. Το Συμβούλιο Εφίβων του Δήμου Καλκιδέων, ας πούμε, είναι μια μίμηση του Δημοτικού Συμβούλιο Νηλίκων, που βρισκόμαστε σήμερα. Και έχει ο σκοπό να βάλει τους νέους πρώτα απ' όλα στα προβλήματα της πόλης, να τα δούνε, αλλά επίσης να βάλει και την πόλη στα προβλήματα των νέων. Θα φέρει τους νέους σε σαπαθή με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον τρόπο της λειτουργίας της, με σκοπό όχι μόνο είναι να εξοκειωθεί με αυτή, αλλά και μέσα από τη σκέψη και γνώμη κριτική των εφίβων, να βελτιωθεί και η ίδια ποιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γενικότερα θα προσπαθήσουμε να προδηθούν μέσω του Συμβουλίου των Εφίβων δράσεις του εθελεπτοισμού, γενικότερα για το κοινό καλό και με μια ματιά μας προσανατολισμένη ειδικότερα σε προβλήματα των νέων και συγκεκριμένα των εφίβων, αφού μιλάμε για τους εφίβους σε αυτό το Συμβούλιο. Τέλειος, ο Δήμας Χαλκιδέν με τη δημιουργία αυτού του οργάνου, προσδοκά να καλλιεργήσει τη σωστή συνείδηση πολίτη και δημότη για τους εφίβους του. Το Συμβούλιο αυτό θα αποτελείται από άτομα από 15 έως 18 ετών, σαν τα πέντε στον αριθμό, τα οποία θα είναι κατανοημένα ανάλογα όπως είναι κατανοημένα από τη δημοτική ενότητα όπως είναι και στο Συμβουλικό Συμβούλιο Μηλήκων. Τα θέματα προς συζήτηση θα ανταθέτουν οι ίδιοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όπως γίνεται και στο... Με είπε κάποιος κάτι. Καλείς πέρα σε όλους. Ναι, κυρία Κυριάκου, ναι, ναι, ναι, σας ακούμε, ναι και το είπαμε ότι θα συνεχίσετε. Καλησπέρα. Λοιπόν, είμαστε στο πρώτο θέμα της συνεδρίας, έτσι λοιπόν. Κυρία Σπανέ, συνεχίστε, ναι, ναι, ναι. Κυρία Κυριάκου, μόνο αν θέλετε κλείστε λίγο το μικρόφωνο για να μπορείτε και εσάς να μιλήσετε άνετα. Λοιπόν, κυρία Σπανέ. Κυρία Σπανέ, γενικότερα εγώ να σας πω πώς το βλέπω. Εγώ το βλέπω αυτό το Συμβούλιο Εφίβολη σαν μια μήτρα γύρω από την οποία θα γεννηθούν και άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν τους αιθούς αλλά και τους νέους. Θα θέλα πολύ να δω νέα παιδιά να συμμετέχουν στον εθελοντισμό, να βοηθάνε την πόλη τους, αλλά επίσης θα ήμουν και πολύ ευχαριστημένος και ευτυχισμένος, αν έστω και μια ιδέα την οποία εμείς οι πιο μεγάλοι ας πούμε δεν την βλέπουμε για την πόλη, γιατί μπορούμε να έχουμε πιο παλιά μυαλά ή να μη συμμετέχουμε στα προβλήματα των νέων, ίσως μια ιδέα που από αυτό το Συμβούλιο Εφίβολη έρισε το Δημοτικό Συμβούλιο το δικό μας να επαγματοποιήσουμε κάτι χρήσιμο για την πόλη. Σας ζητώ συγγνώμη για αυτήν την ισταγωγή μου, μπορεί να μην είναι πολύ καλή, αλλά επειδή δεν έχουμε επαφή αυτή τη στιγμή ο ένας με τον άλλον λόγο του κορωνοϊού, δεν έχω και ανταπόκριση, ας πούμε, για να ξέρω τι γίνεται. Αυτό έχω να πω προς το παρόν. Α, και κάτι άλλο που το ξέχασα, για να μην μου κάνει την παρατήρηση μετέπειτα. Στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων θα κλέψουμε, ας πούμε, τον Προεδρύο, τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τα λοιπά. Εδώ λέμε ότι θα γίνει μυστική ψηφοφορία. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει ο κορωνοϊός ή οτιδήποτε άλλος περιορισμός, προφανώς θα γίνει με κάποιο email κάτι τέτοιο, οπότε κάποιο άτομο, υπάλληλος ή εγώ θα ξέρει τι ψηφίσαμε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι για το Προεδρύο. Η διαδικασία η όλη προβλέπεται γενικότερα στα έγγραφα που έχετε μπροστά σας. Αν έχετε κάποια ερώτηση, ευχαρίστως ρωτήστε με. Υπάρχει κάποια ερώτηση, κάποιες ερωτήσεις? Όχι. Κύριε Καλαθέρη, από τους Καλαθέρης, νομίζω, έτσι καλά βλέπω. Λίγο αν έχετε την καλοσύνη δεν ακούγεστε, στο μικρόφωνο πλησιάστε. Μ' ακούτε τώρα? Ναι, σας ακούμε τώρα, ναι. Λοιπόν, από ό,τι είδα στο χαρτί που μας μοιράσατε, μάλλον στο email που μας μοιράσατε σχετικά με το θέμα αυτό, η διαδικασία της εποχής των νέων συμβούλων, των νεαρών, μάλλον από συμβούλων, είναι όσοι διτύσσουν να πάρουν νεαρός και αν υπερκαλυφθεί ο αριθμός στους 45, οι υπόλοιποι θα είναι αναπληρωματικοί. Και ό,τι οι 45 απλώς έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετέχουν στο συμβούλιο αυτό, θα βγουν με εκλήρωση. Νομίζω ότι η περίοδος αυτή του κορωνοϊού δεν είναι και ό,τι καλύτερο όσον αφορά την πιστότητα και την δημοκρατικότητα της διαδικασίας. Και θα έλεγα, μήπως θα ήταν σκόπιμό να παρακάθει για ένα μήνα η έναρξη αυτής της λειτουργίας των νέων στην πόλη, διότι η λειτουργία αυτού του συμβουλίου δεν θα είναι τυπική, θα αφορά το μέλλον αυτού των παιδιών και θα συναρτά το μέλλον αυτού των παιδιών με το μέλλον της πόλης. Και κατά συνέπεια θα πρέπει να υποθέσουμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα και με τις δέουσες δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτά. Κύριε Καλαθέρι, αυτό που θέλω να πω είναι ότι εννοείται ότι αύριο το πρωί δεν θα λειτουργήσει κάτι. Ας μέχρι να τελειώσουμε να καθαρογράφουμε αποφάσεις, ας ελπίσουμε όλα τα πράγματα τα κάνουμε με την προοπτική ότι θα βγούμε από αυτή τη δυσκολία, θα προχωρήσουμε τις ζωές μας κανονικά, άρα όπως έχουμε την Βουλή των Εφήβων, μια τέτοια είναι αντίστοιχο όργανο και νέο έτσι για την πόλη μας. Οπότε, έχω ελπίδα και ισοδοξία νομίζω μας για εμείς. Τώρα οι συνθήκες της συνεδρίας των συλλογικών οργάνων σαφώς θα ακολουθήσουν, αν δηλαδή χρειαστεί όντως να συγκλειθεί, να συνεδριάσει, ανακαστικά όπως είναι και τα συλλογικά όργανα. Ας ελπίσουμε όμως ότι θα το ξεπεράσουμε σύντομα. Ευχαριστώ για την παρατήρηση λοιπόν. Και εγώ θέλω να μιλήσω πάνω σε αυτό πρόεδρε. Να σταματώ, ναι, ναι, ναι. Σας ακούμε. Θα επισημάνω κι εγώ αυτά που είπε ο Τάσος, δεν διαφωνώ και παρόλοι την προσπάθεια που κάνετε ότι δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να γίνει τώρα σύγκληση ενός τέτοιου οργάνου σε αυτή τη φάση που είμαστε, τη στιγμή που ούτε καν το Δημοτικό Συμβούλιο και οι επιτροπές δεν μπορούν να συνεδριάσουν υποκανονικά συνθήκες για να παρθούν αποφάσεις. Αλλά πέρα από αυτό να σας θυμίσω ότι είναι η πέμπτη δημοτική περίοδος που συμμετέχω και είναι η πέμπτη φορά που καλείται να σχηματιστεί αυτό το Συμβούλιο Νέων ή Εφήβων όπως το λέτε και ποτέ δεν λειτούργησε και ποτέ δεν έδωσε κάποια αποτελέσματα. Αν υπάρχει κάτι καταγεγραμμένο ας μας το παρουσιάσετε να το έχουμε σαν μπούσουλα για να δούμε πώς λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια. Άρα λοιπόν αυτή η πρεμούρα το να γίνει μέσα στη φάση του κορωναϊού αυτό το Συμβούλιο το θεωρώ ως πολύ παρακυνδυνευμένο. Μπορούσα να απαντήσω. Μισό λόγο δεν υπάρχει κάποιος άλλος θέλει να κάνει κάποια ερώτηση κάποια τοποθέτηση. Όχι λοιπόν ο κύριος Σπανός. Κυρία Δήμαρκου θέλει το λόγο. Να πω καταρχάς να διευκρινήσω σε σχέση με την παρατήρηση του Βαγγελίτου Σταματουκού ότι η σύνθεση αυτού του Συμβουλίου Εφήβων δεν είναι σαν αυτό το τοπικό Συμβούλιο Νέων που προβλέπει ο Καλλικράτης και προφανώς και ο Κώδικας Περιδήμων και Κοινοτήτων πρώτου Καλλικράτη. Είναι ένας θεσμός ο οποίος ουσιαστικά δημιουργείται πρώτη φορά από εμάς από αυτή τη σύνθεση δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου. Πάντα με την ελπίδα και την προοπτική και τον σχεδιασμό να φέρει αποτελέσματα. Άλλους το έχει συσταθεί και η Αντιδημαρχία Νέας Γενιάς η οποία θα συνεργάζεται άμεσα και θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του Συμβουλίου αυτού των Εφήβων. Το οποίο περιορίστηκε κιόλας όπου θα δείτε ηλικιακά ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά που είναι έφηβοι κάτι αντίστοιχο με την Βουλή των Εφήβων να μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους. Να πω ότι σίγουρα οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, σίγουρα οι συνθήκες δεν βοητούν, όμως καλό είναι να το ψηφίσουμε σήμερα και αναλόγως με την εξέλιξη της πορείας των περιορισμών από τα οποία ευχόμαστε γρήγορα να απεμπλακούμε, θα γίνουν και οι διαδικασίες. Άλλωστε θέλουμε να γραφτούν οι αποφάσεις, να σταλούν προσέγγριση, όλο αυτό το διαδικαστικό κομμάτι σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να κάνουμε διαδικασίες εσπεσμένες ή μη εύκολες. Αν και οι νεολαίοι είναι απολύτως εξικειωμένοι με την τεχνολογία και τις τηλεβιασκέψεις, αλλά θα δώσουμε τη σοβαρότητα που αρμόζει στο ρόλο ενός τέτοιου συμβουλίου. Σας ευχαριστώ. Λοιπόν, να προχωρήσουμε σε ψυχοδορία έτσι, κύριε Παγώνη. Εγώ με την ελπίδα και την προστορκία ότι θα πετύχει αυτό το συμβούλιο και δεν θα είναι ένα επικοινωνιακό περιοτέχνημα, δεν θα εξελιχθεί σε κάτι τέτοιο, ψηφίζω θετικά. Κύριε Καθαροσπόρη. Το μικρόφωνο σας. Φυσίζουμε γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα κρυφθούμε από τη σημερινή ψηφοφορία που γίνεται μέσω κορωνοϊού ή θα γινόταν κάποιο άλλο περίοδο, αλλά θα κρυφθούμε από το πόσο θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια που εισηγήθηκε ο Θεοφάνης Σουσπανός. Και εγώ πιστεύω ότι ένας άνθρωπος γενιάς του Θεοφάνη θα μπορούσε να το υποστηρίξει πολύ καλύτερα από το παρελθόν κάποιοι άλλοι. Άρα ψηφίζουμε θετικά. Για τη Βίκα. Εμείς θα ψηφίσουμε θετικά με προβληματισμούς με την προϋπόθεση ότι αυτοί οι έφηβοι και οι νεολαίοι θα μπορούσαν να είναι από 15 μελίοι. Δηλαδή να πάει πρόσωπη η επιστολή κατευθείαν από τον Τίμο στα 15 μελίοι έτσι ώστε να εκπροσωπούνται από έφηβους και με προβλήματα συγκεκριμένα στον χώρο του σχολείου αλλά και έξω από αυτό. Υπέρομαι επιφυλάσεις. Καλώς ο κ. Καλαθέρης. Με την επιθυμία αξίου ότι οι διαδικασίες θα γίνουν μέσα στο lockdown ώστε να υπάρξει δυνατότητα και εμείς να παρεμβουρισκόμαστε στις διαδικασίες και οι διαδικασίες να είναι δημοκρατικά κατωφυλωμένα. Ας ευχηθούμε θα γυρίσουμε σε όλα. Λοιπόν κ. Μητζηφύρη. Ψηφίζουμε ναι και ο Θεοφάνος Ισπανός ό,τι θέλετε από πλευρά σχολείων είμαι στη διάθεσή σου Ιθάνη. Λοιπόν ο κ. Τριανταφύλλου. Ναι. Ο κ. Κόντου. Ναι. Λοιπόν ο κ. Γεωργαλάς. Ναι. Και ο κ. Σπάνος. Ναι. Ομόφωνα λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο συγκροτεί το Συμβούλιο Εφήβον του Δήμου Χαλκιδέων. Λοιπόν θέμα δεύτερο. Σύσταση Επιτροπής Εξέντες Αντιρίσεων του νόμου σχετικά με τον νόμο 40-99-2012. Κυρία Δήμαρχος έχει το λόγο. Όπως θα είδατε και στην εισήγηση. Στην εισήγηση πρόκειται για μια επιτροπή που έχουμε την πρώτα σε αποτοδηθεί της γεωτεχνικής υπηρεσίας να συγκροτηθεί. Προκειμένου να εξετάσει τις αντιρίσεις οι οποίες προτείνονται ένα τη προστήμον που υποβάλλονται από τις παραβάσεις του συγκεκριμένου νόμου. Για την σύσταση αυτής της Επιτροπής προτείνω να είναι τριμελής και να απαρτίζεται από τον αρμόδιο εκάστονται αντιδήμαρχο της γεωτεχνικής υπηρεσίας, από τον διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών και από τον διευθυντή της γεωτεχνικής υπηρεσίας. Λοιπόν, έχει κάποιος κάποιο παρατήρηση, φαντάζομαι πως όχι, έτσι. Νομίζω ότι θα έπρεπε να συμμετέχει και ένας κτηνίατρος στην Επιτροπή αυτή. Πώς θα την κάνουμε τετραμέλη, Βεραγγέλη. Κάνει πενταμέλη. Δεν το ξέρει, σου λέει, οι τρεις μας θα κάνουμε την τριανδρεία, αλλά θα τον φάμε εκείνον και μετά θα την κάνουμε η δυό μας την τριανδρεία. Και μετά θα φέω εγώ σε ένα και θα την κάνω μόνος μου την τριανδρεία. Και πήγε ο Παμακούλας ένα καλό. Κύριε Παγώνη. Ναι, συμφωνώ. Ο κύριος Καθαροσπόρης. Συμφωνούμε στην τριμελή Επιτροπή με 4 άτομα. Η κυρία Τσιβίκα. Ναι. Ο κύριος Καλαθέρης. Ναι. Η κυρία Μητζιφύρη. Ναι. Ο κύριος Θενταφύλου. Ναι. Ο κυριακόντου. Ναι. Ο κύριος Παλάς. Ναι. Ο κύριος Πάνος. Ναι. Λοιπόν, ομόφωνα συγκροτείται η συγκεκριμένη Επιτροπή. Λοιπόν, εχωράμε στα οικονομικά θέματα. Θέμα τρίτο, αγορά κοινήτου με δημοκρασία στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου. Το λόγο έχει ο κύριος Παγιεργόπλος. Καλησπέρα, χρόνια πολλά σε όλους. Η εισήγηση αφορά αγορά εκοπέδου στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου για κοινοφελή σκοπό με τη διαδικασία της δημοπρασίας. Ο 3463 του 2006, κύρωση του κώδικα δήμων και κοινοτήτων, εκεί υπάρχει μια μικρή μας ξέφυγε, ορίζει τις διατάξεις που εφαρμόζονται αναλόγως για την αγορά ιδιωτικών ακινήτων εκ μέρους των δήμων και των κοινοτήτων. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, στις 2 Ιουλίου του 2020, πρακτικό νούμερο 6, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, εισηγούμε την αγορά από τον Δήμου χαλκιδέων οικοπέδου επιφάνειας περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων, εντός των ορίων του οικισμού, άρθιο και οικοδομίσιμο, που να εφάπτεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού, στη Λεωφόρο 28 Οκτωβρίου. Το οικοπέδο θα βρίσκεται στο κεντρικό σημείο της κοινότητας και θα αποκτηθεί με γνώμονα την αξιοποίησή του για κοινοφελή σκοπό. Κύριε Παγωνί, επειδή είναι και ο κύριος Λιμπέρης, που είναι ο πρώτης κοινότητας και η κοινότητα ομόφωνα αποφάσισε και συγκρήφτηκε στο Δημοτικό Συμβούλ τη συγκεκριμένη πίσω από την σύγκριση του κ. Παγιωργόβουλα, αν έχετε καλώς ήταν δικό μου, λάθος επειδή αν θέλει να μιλήσει, αν θέλει να πει κάτι πιο συγκεκριμένο και μετά να ακολουθήσει. Κύριε Λιμπέρη μας ακούτε. Είμαι μαζί μου να μιλήσω, Παναγιώτη Φύγου, κύριε Λιμπέρη. Καλησπέρα, ακούγουμε. Καλησπέρα και από εμένα, ακούγουμε. Ακούγεσαι, ακούγεσαι, Παναγιώτη Φύγου. Λοιπόν, να δώσω κάποια στοιχεία για την αγορά του οικοπέδου. Να πω ότι αυτή τη στιγμή ο Άγιος Νικόλαος στερήθηται σε οποιοδήποτε χώρο δημοτικής έκτασης. Δεν μπορεί να ειδοποιηθεί κάποιο έργο από το τεχνικό πρόγραμμα και φαίνεται εξάλλου ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι η μοναδική κοινότητα που δεν έχει έργο στο τεχνικό πρόγραμμα, δεν μπορεί να ειδοποιηθεί τίποτα. Πήραμε μια ομόφωνη απόφαση με το τοπικό μας συμβούλιο για την ακόμη σκοπέδου, όπως είπε ο κ. Ρογερόπλος, με τα χαρακτηριστικά αυτά, το οποίο θα το έχουμε σκοπό να το κάνουμε να κάνουμε ένα έργο ανάπλασης, να φτιάξουμε ένα κοινόχρηστο χώρο, ένα σημείο αναφορά στο χωριό που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Αντακριτικά μπορώ να πω ότι το χρυστογενεύκο έδρα του χωριού αυτή τη στιγμή είναι τοποθετημένο σε ένα πλάτωμα του κεντρικού δρόμου. Δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου ένας κοινόχρηστος χώρος. Ένα σημείο αναφορά στο χωριό που δεν ήταν πάρα πολύ καλό και έγινε έναν άτομο στο χωριό και τέλος πάντων να έρθουν πιο κοντά οι νέοι να βρουν ένα σημείο συνάντησης, έτσι την κοινωνικοποίηση και ό,τι συνεπάγεται αυτό. Καλώς, λοιπόν. Κύριε Παγώνη, τώρα μπορείτε να έχετε το λόγο. Δεν μιλάμε για κοινοφελή να γίνει κάποιο κτίριο εκεί, το οποίο θα στεγνήσει συλλόγους, καπή, οτιδήποτε άλλο. Απλώς μιλάμε για κοινόχρηστο χώρο. Θέλουμε να αποκτήσουμε κοινόχρηστο χώρο. Ναι, όχι κυριακό, όχι κυριακό. Από ό,τι γνωρίζω, η απόκτηση κοινόχρησης του χώρου μπαίνει σε άλλες διαδικτήρια για να γίνει πρατία και τα άλλα. Έχει να κάνει το σχέδιο πόλης. Παρ' όλα αυτά, εφόσον δεν ξέρω πού θα κολλήσει αυτό, δεν έχω αντίρρηση, δεν έχουμε αντίρρηση, να αποκτηθεί ένας χώρος από τη στιγμή που δεν υπάρχει τεχνικό πρόγραμμα που να λέει τι θα γίνει οτιδήποτε, το είπε ο κύριος Λεμπέρης, αλλά πάμε. Ο κυριακός μέσα στον παιχνιτό πρέπει για φωτογραφική διάταξη. Θα ρακαλούσα για να συμμουνήσω. Θα μπούμε στη διαδικασία μετά, της απευθείας ανάσης, μέσα από ορκωτούς και μέρους. Αυτό είναι άλλο θέμα. Το ζήτημα είναι ότι θα έλεγα να γίνει πιο ανοιχτός ο διαγωνισμός με την έννοια ότι ζητείτε να αποκτηθεί κοινόξιτος χώρο στην περιοχή του Αγίου Νικότιου και να δούμε τι προσφορές θα υπάρξουν. Μπορεί να υπάρξουν δύο, τρεις. Σαν χώρο άλλο, να προσφέρει κάποιος άλλος ένα τίμπο. Διατί αυτό είναι φωτογραφικό. Δεν είναι αυτοί, εμείς ψηφίζουμε λευκό. Εκτός αν αλλάξουν οι όροι, έχουν ότι ναι, στην περιοχή θέλουμε ένα κοινόξιτο χώρο, ο οποίος θα γίνει κοινόξιτο. Και στην περιοχή θέλουμε ένα κοινόξιτο χώρο, στο οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για πλατεία. Δεν ξέρω για κάποιο άλλο χώρο συνάντησης. Αλλά αυτό θεωρώ ότι είναι φωτογραφική διάρκεια και περίπου η ίδια το αποκτήση μου θέλει για το επόμενο θέμα για να μιλήσω. Το κύριο Παπαγιώκου, όμως, είχα καταθέσει μια ερώτηση και ρωτήσα για ποιο θέμα στον ισογενικό του 2015, δεν έχω παρουσιάσει. Αυτή η καλοσύνη σήμερα να μου απαντήσει θα ήταν καλό. Στο τέλος, τώρα μέσα στο λίγο να τοποθετηθούν λοιπόν και οι λοιπόλοιποι, ο κ. Καδαροσπόρης και στο τέλος να μιλήσει ο κ. Χοβεργαρκόπλος. Να πω ότι όλοι γνωρίζουμε τι είναι κοινόξιτο και τι είναι κοινοφελές. Κοινόξιτο είναι ένα χώρο, μια πλατεία, έναν δρόμο κ.λ. και κοινοφελές είναι κάτι το οποίο προσφέρει ωφέλους στο δήμο με την έννοια της στέρας κ.λ. Εγώ στη λογική και σε αυτά που ενέττυξε ο Πρόεδρος έχω να πω το εξής, ότι το Μουρτζή, ο Άγιος Νικόλαος στείλεται και κοινοτικό γραφείο, το οποίο είναι δωρεά της οικογένειας τάδε και τα λοιπά. Είναι παλιό, είναι, είναι, είναι. Τέλος πάντων και θα μπορούσαμε εκεί, αν θέλαμε, όπως κάνουμε και σε άλλες κοινότητες και έχουν φτιάξει και αλλού τέτοια πράγματα, να προχωρήσουμε και να πάρουν στον προορισμό φυτοσυναγωρά και του χρόνου του αντίχρονου μέσα στη τριετία του επόμενου ή τα επόμενα χρόνια, να κάνουμε ένα κτίριο που να στεγάσει καπί, πολιτιστικό κέντρο, γραφείο, κλπ. Αυτό είναι στους σχεδιοπόλους και μπορεί να οικοδομηθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα συμφωνούσαμε, όπως επίσης θα ήθελα να ακούσω και το τίμημα εισαγοράς αυτού του οικοπέδου από τον κ. Παγιουργόπουλο. Λοιπόν, η κ. Τσιβίκα. Λοιπόν, ο κ. Καλαθέρης. Λίγο κ. Καλαθέρη, για να κάνετε τίγη. Και να μη μιλάτε οι υπόλοιποι, κλείστε τα μικρόφωνα σας, παρακαλώ. Έτσι δεν είναι, είναι αλήθεια, δεν είναι εύκολα η κοινωνία. Λοιπόν, για πείτε μου, κ. Καλαθέρη, σας ακούμε. Ελπίδες. Ελπίδες. Ελπίδες. Για πείτε μου, κ. Καλαθέρη, σας ακούμε. Ελπίδες. Ελπίδες. Ελπίδες. Ελπίδες. Ελπίδες. Ελπίδες. Ελπίδες. Ελπίδες. Ελπίδες. Ελπίδες. Ελπίδες. Ελπίδες. Ελπίδες. Είναι ηλίου φαϊνότερος θα έπρεπε να γίνει. Δεύτερον, να επαναλάβω και αυτό που είπε ο Χρήστος ο Παγώνης, ότι η διάταξη είναι φωτογραφική. Μόνο η φωτογραφία του ιδιοκτήτη τη λύπη απ' την εισήγηση. Και αυτό είναι πολύ το νότερο, το επόμενο θέμα. Μισό λεπτό. Δεν ισχύει αυτό να μη δημιουργούμε εντυπώσεις. Δεν δήκα διακόπτω κανέναν κεριαδία. Μαρχέ θα σας παρακαλέσω και εσείς θα με διαβήτετε. Λοιπόν, ελοκληρώστε κύριε Καλαφθέρη. Για να μην παίρνω ξανά και ξανά το λόγο. Στην επόμενη διακήρυξη η φωτογραφία είναι ακόμα ευκρινά αιστερή. Εμβαδόν 600 έως 800 τετραγωνικά. Με εντός αυτού ηφηστάμενο κτίριο 60 έως 80 τετραγωνικά. Εφαπτόμενο τουλάχιστον με δύο κοινοτρικούς δρόμους. Φαίνεται ότι το Συμβούλιο θέλει να κατασκευάσει κάτι το οποίο να αερίζεται πολύ εύκολα. Με δύο κοινοτικούς δρόμους και στο κέντρο του χωριού. Είμαστε ούτως. Εάν υπάρχουν δύο τέτοια οικόπεδα στη δροσιά, εγώ θα μείνω έκπληκτος. Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα. Στα Λουκήσια είναι και τόποτε αντιδόνωστα. Στα Λουκήσια είναι και τόποτε αντιδόνωστα. Δεν διακόπτω κανέναν ποτέ. Απλά για αντιεκρίνηση. Στα Λουκήσια, εντάξει. Αντιδόνω. Όταν τελειώσει θα κάνετε ό,τι θέλετε. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να αποφασίζουμε αγορά. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουμε για την αγορά ακυνήτων στη δροσιά και στον Άγιο Νικόλαο. Έχω και μια ιδιαίτερη, πώς θα να το πω, έναν ιδιαίτερο ενδιαφόρον για τον Άγιο Νικόλαο, γιατί είμαι 100% Άγιο Νικολιώτης. Εκείνος ο οποίος ισχυρίζεται ότι θέλουμε μια πλατεία ενός τρέματος στον Άγιο Νικόλαο, δεν ξέρει το χαρακτήρα και το ύφος της κοινότητας του Άγιου Νικολάου. Εν πάση περιπτώση, είναι δυνατόν να ερχόνται να αποφασίσουμε πράγματα που δεν ξέρουμε σε τι θα χρησιμοποιηθούν? Τι σκοπεύει να φτιάξει η δροσιά στον ακύνητο αυτό που θέλει να αγοράσει. Αυτά. Λοιπόν, η κυρία Μτζιφύρη. Έχετε κάτι να συμβεί. Λοιπόν, Πρόεδρε. Τώρα και ο Άγιος Νικόλαος και τα Λουκήσια δεν νομίζω να είναι η εκτάση και των δύο χωριών τόσους μεγάλες που θα μπορούσαμε να βρούμε και τρία και τέσσερα και πέντε οικόπεδα. Από εκεί και επί τα παράταξη ψηφίζει ναι και όχι μόνο για τον Άγιο Νικόλαο και τα Λουκήσια και για περιοχές όπως είναι ο Βατώντας. Αν δεν υπάρχουν χαρακτηρισμένοι από το σχέδιο πόλης να προβούμε και σε άλλες ενότητες τοπικές και τοπικές κοινότητες για να προχωρήσουμε και να αναβαθμίσουμε έτσι και το πολιτιστικό ενδιαφέρον των κατοίκων. Εψηφίζουμε ναι. Ο κ. Σανταφίλου. Ναι, ναι. Προέδρε, αν τελείωσουν, θέλω να πω και εγώ δύο βράδυ. Εντάξει κ. Σταματούκονα, γιατί μου έχει ζητήσει το λόγο και η κ. Δήμαρτος να το αποθετηθεί και μετά να ολοκληρώσουμε. Για πέστε μου κ. Σταματούκονα. Βασικά τα προβλήματα αυτά που έχουν επισημάνει οι συνάδελφοι και οι πρόεδροι των κοινωντήτων που αποφάσισαν να προβούν σε αυτές τις αποφάσεις με τα συμβούλιά τους προκύπτει από την ανυπαρξία σχεδίου πόλης σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου. Άρα αυτό που θα πρέπει να δρομολογηθεί θα πρέπει να είναι η αποκτήση σχεδίου πόλης σε όλα τα επίπεδα. Από εκεί και πέρα, το να αποκτήσει ο Δήμος κάποιες εκτάσεις έστω και του ενός στρέματος που φαίνεται να είναι αυτές οι δύο εκτάσεις μια στα Λουκίσια και άλλη στον Άγιο Νικόλα δεν μας βρίσκει αντίθετους και θα πρέπει να δούμε την αξιοποίησή τους μέσα από διαδικασίες πιο σωστές και το λέω πιο σωστές γιατί ενώ έχω ζητήσει να με καλούν σε όλα τα τοπικά συμβούλια και να παρακολουθώ τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση τώρα του Λιλάδιου στον Άγιο Νικόλα δεν προσκλήθηκα να παρακολουθήσω τη συνεδρίαση με πήρε βέβαια πρόεδρος τηλέφωνο χθες να μου ζητήσει τη συμπαράστασή μου εντάξει θα συμπαρασταθώ στον αγοραστή η έκθεση αυτή αλλά βλέπετε ότι αυτό που είπα στην αρχή λόγω του κοροναϊού δεν μπορούμε να λειτουργούμε όπως θα έπρεπε να λειτουργούμε το βρίσκουμε κάθε στιγμή μπροστά μας δήμαρχε εφόσον το επισήμανες ότι δεν ενοχλεί κανέναν το να λειτουργεί αντιπολίτευση σωστά να το κάνεις πράξη και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ευχαριστώ κυρία δήμαρχου σε έχει το λόγο αυτό που θα ήθελα να πω καταρχάς να πω ότι ο προεπολογισμός είναι 60.000 ευρώ για το συγκεκριμένο Άγινο Νικό αυτό που ήθελα να πω είναι ότι πρέπει να είμαστε κύριοι συνάδελτοι αγαπητοί λίγο προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς μας και ιδιαίτερα ως το φωτογραφικό γιατί το λέω αυτό γιατί όπως προέκυσα από την ίδια τη συζήτηση του τοπικού συμβουλίου του συμβουλίου της κοινότητας που είχε γίνει στην περιοχή του Αγιού Νικολάου υπάρχουν τουλάχιστον τρία κίνητα στην περιοχή του Αγιού Νικολάου που πληρούν ακριβώς αυτές τις προδιαγραφές και αυτή η διαγωνιστική διαδικασία θα σας πω κάτι η αγορά του συγκεκριμένου ακοινήτους το οποίο αναφερόμαστε όπως πολύ σωστά είπε ο Πρόεδρος είναι μίζωνος σημασίας γιατί ο Άγιος Νικόλαος ο οποίος είναι και προσφάτους πληγής από τη Θεομηνία της 9ης Αυγούστου στερείται χώρων οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν και να είναι αδημοτικοί χώροι δεν προτιθέμεθα να προβούμε στην ανέγερση κάτω του κτιρίου η απόφαση όμως πρέπει να γραφτεί με τον τρόπο αυτό για τυπικούς λόγους και να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία η Δημοτική Αρχή δεν αποφάσισε ξαφνικά να αποκτήσει κάποια ακίνητα με δική της πρωτοβουλία εμείς αφού γραστήκαμε τις τοπικές κοινωνίες αυτό πιστεύω ότι το έχουμε δείξει από την πρώτη στιγμή και ουσιαστικά οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές οι οποίες μας οδήγησαν στο να προχωρήσουμε τις δύο αυτές αγορές δεν είναι τυχαίο που και οι δύο αποφάσεις των συμβουλιών των κοινοτήτων επειδή αναφέρομαι και στο επόμενο θέμα επειδή αναφέρθηκε και ο αγαπητός ο κύριος Καλαφέρης και οι δύο αποφάσεις των συμβουλιών είναι ομόφωνες ουσιαστικά δηλαδή ακούμε τις τοπικές κοινωνίες δεν έχουμε σκοπό να λειτουργήσουμε με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο και μακριά από μας οποιασδήποτε υπόνοιες ή σκέψεις για το να ευεργετηθούν κάποιοι άνθρωποι που θα είναι πιθανών οι πουλητές αυτών των ακοινήτων να πω μόνο ότι και για το επόμενο τάσο μου είναι στα Λουκίσια και όχι στη Ρωσιά απλώς για να ακουστεί οπότε σας ζητώ πραγματικά όλοι να ψηφίσετε σε αυτό το πλαίσιο ότι σε αυτή τη λογική δηλαδή να εκφράσω ως δημοτικό συμβούλιο την ομόφωνη βούληση των τοπικών κοινωνιών και για τη δημοτικό συμβουλίου. Για κοινοφελή σκοπό... Γιατί ο κ. Παπαγιωργόπουλος είπε για κοινοφελή σκοπό... Για κοινοφελή σκοπό... Σας το λέω είναι όπως είναι η σήγηση του κ. Παπαγιωργόπουλου. Άρα λοιπόν και απόφαση τοπικοσυμβουλίου αυτή είναι όχι για πλατεία. Όχι πλατεία. Για κοινοφελή σκοπό, λοιπόν, το επαναλαμβάνουμε, έτσι? Άρα καταγράφεται ο κ. Σπαγώνης έχει δηλώσει λευκό κ. Καθαρόσπορη. Λοιπόν, ο κ. Καθαρό... Μίλησε κάποιος? Εγώ, να μιλήσω. Κ. Καθαροσπόρη, την ψήφω σας θέλω, έτσι κι αλλιώς τοποθετηθήκατε. Για κοινοφελή σκοπό ψηφίσουμε ναι. Αν είναι για κοινό, όπως λέει, το ψηφίζουμε. Λοιπόν, έτσι όπως έρχεται η σήγηση, όπως έρχεται. Τα μπερδέψατε γι' αυτό. Δεν τα μπερδέψα εγώ, ο κ. Κεράτσας είπε. Εσύ να λέω δεν τα μπερδέψα με συζήτηση. Άλλα ακούσανε τον Πρότυο, άλλα ακούσανε τον Παγιωργούπουλου. Λοιπόν, τέλος πάντων, εν πάση περιπτώσει, έτσι όπως έρχεται η σήγηση. Η κ. Τσιβίκα έχει ψηφίσει ναι, λοιπόν και όλοι οι υπόλοιποι. Οπότε, εγκρίνεται λοιπόν η αγορά κινήτη με δημοπρασία. Κατά πλειοψηφία. Η αγορά κινήτη με δημοπρασία στην κοινότητα ανθιδόνους, δηλαδή στα Λουκίσια. Υπάρχει κάτι άλλο που εμφέρονται συμπληρωματικά, γιατί στην ουσία είναι τα ίδια στοιχεία. Ο κ. Τσούρτος μόνο, που είναι ο πρόεδρος συγκρότας. Κ. Τσούρτος, με ακούτε. Έχει πρόβλημα με τη σύνδεση. Πρόεδρε, για το θέμα το δεύτερο για τα Λουκίσια, θέλω ο δημοσιοκόρης να κάνει μια τοποθέτηση. Ο κ. Τσούρτος τώρα προφανώς έχει θέμα με τη σύνδεσή του. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Έχει κάτι άλλο συμπληρωματικό. Πρόεδρε, πρόεδρε. Στο πρώτο ψηφίζει και ο κ. Λιμπέρης. Στο προηγούμενο ψηφίζει και ο κ. Λιμπέρης, έτσι. Τον έχουμε καταγράψει στην ψήφωση. Θα ψηφίσει και ο κ. Λιμπέρης. Ναι, γι' αυτό είναι και παράδειγμα. Ο κ. Λιμπέρης και ο κ. Τσούρτος. Ναι, υποχρεωτικά ψηφίζεται αυτό λέω. Ναι, γι' αυτό και έχουν κλειθεί. Και είναι μόνο οι προεδρικηνοτήτες που παρίσταται σήμερα. Λοιπόν, και για το συγκεκριμένο θέμα. Έχετε και να πείτε κάτι συμπληρωματικά κ. Παπογερκόπουλαι. Ε, ψηφίζω ναι. Εντάξει κ. Λιμπέρη, τελειώσαμε. Ναι, ναι, ναι. Κατανοητό. Πείτε στο μικρόφωνο και να προχωρήσουμε κ. Κόρδης λοιπόν για το θέμα το τέταρτο. Καλησπέρα από εμένα και χρόνια πολλά σε όλους και καλές γιορτές να έχουμε. Για το θέμα που αφορά το ακίνητο αυτό αλλά και άλλο ένα ακίνητο, θα ήθελα να ρωτήσω πού βρίσκεται που είναι από δωρεά από τις αναγγενήτρες. Σήμερα που συζητάμε είναι από ανταποδοτικά τέλη, από το έργο που απεντάξαμε, από την είσοδο που λέγαμε βιτρίνα έργο του χωριού και προσπαθήσαμε μετά από πάρα πολύ καιρό, από πολύ κουβέντα και έχω το προθετηθεί πάρα πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο ακίνητο γιατί είναι το μοναδικό στα Λουκίσα το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή προς πόληση. Δεν υπάρχει άλλο. Είναι δίπλα στο κοινωνικό κατάστημα ακριβώς, στο γιατρίο, στο φαρμακείο και φάπτεται όπως είπαν στην περιγραφή σε δύο κεντρικούς δρόμους και είναι πάρα πολύ καλό για τους δημόστες όχι μόνο της δημοτικής κοινότητας Αθηντώνος αλλά και για τους επισκέπτες και για όλους εσάς που ερχόσαστε εκεί. Θα ήθελα να ρωτήσω κυρία Δήμαρχη, εκτός από το ακίνητο αυτό υπήρχε από το έργο που απεντάξαμε και ένα έργο για τον δρόμο του Αγίου Γεωργίου του Μγιμίου που βρίσκεται του 11ου αιώνα και για κάποιες μελέτες στα υπόλοιπα χρήματα για την παραλία. Που βρισκόμαστε και με αυτά. Θα ήθελα να πω και ως προς την εκμετάλλευσή του όλοι μαζί πρέπει να το συζητήσουμε και πρέπει να το εξοποιήσουμε όπως πρέπει. Αλλά το σημαντικό είναι ότι κοινόχρηστος, κοινοθελής όπως θέλετε πρέπει να κινεί το άλλο στην δημοτική κοινότητα ανθιντώνες δεν υπάρχει προσπολίτηση αυτή τη στιγμή. Ευχαριστώ. Αν δεν υπάρχει κάποιος συνάδελφος να απαντήσω στον κύριο Κόρδη. Ναι, ναι, να απαντήσεις δεν βλέπω κάποιον άλλο. Μια ακόμα φορά ακούσαμε ακριβώς... Μισή λεπτά κύριε Δήμαρχη κάποιος άκουσα ποιος καλαθέρις κάτι να συμπληρώσει. Θα θέλα να επισημάνω ότι παρά τις αντιρρήσεις, ο συνάδελφος τους εκ Λουκησίων που μίλησε μίλησε για συγκεκριμένο οικόπεδο. Άρα λοιπόν η ιστορία του διαγωνισμού, του μειοδοτικού διαγωνισμού τι νόημα έχει. Είναι ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον για να μην επιμείνω στον Άγιο Νικόλαο για τα Λουκίσια η ιστορία είναι φωτογραφική, τελεία. Λοιπόν, κυρία Δήμαρχη. Λοιπόν, περισσότερο θα ήθελα έτσι να απευθυνθώ στον κύριο Κόρδη επειδή έχει και την εντοπιότητα και σίγουρα έχει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τόπο του. Να πω ότι για μια ακόμα φορά αυτό πράξαμε, αφού κραστήκαμε την τοπική κοινωνία μέσα από τη συμμετοχή μας στα κοινωνικά συμβούλια από την πρώτη στιγμή ανάληψης των γαθηκόντων μας. Και να σας πω, κύριε Κόρδη, ότι ήδη στο τεχνικό μας πρόγραμμα υπάρχουν 140.000 ευρώ που είναι ο δρόμος για τον Ναϊ-Γιώργη, τα 90.000 ευρώ που αφορά στην αγορά κοινή του τοπίου, το οποίο καλύτερα να ψηφίσουμε σήμερα και 20.000 ευρώ για να συντακθεί μια μελέτη γιατί υπάρχει προεργασία για την ανάπλαση της παραλίας των Λουκισίων. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, είναι και ο κύριος Τσούρτους τώρα επειδή δεν μπορεί να μιλήσει, φιλάνε το στόμα στο λιμίνο. Προφανώς είναι ψήφος θετική. Λοιπόν, πότε προχωράμε σε ψηφοβορία. Κύριε Παγώνη. Τοποθετηθήκαμε και είπαμε αν είναι μοναδικό ακίνητο απευθείας αγορά με ορκωτούς εκτιμητές να εκτιμήσουν αξία. Με διαγωνισμό ένας συγκεκριμένος ακίνητος δεν στέκει. Εγώ την ψήφο σας θέλω να καταγράψω λοιπόν. Λευκό. Για σας είπα για ποιους λόγους. Για διευθύνση. Ψηφίζουμε κύριε Κόρδη, ψηφίζουμε. Τελειώσαμε το έργο. Κύριε Καλαθέρι, στο κέντρο του χωριού δεν υπάρχουν. Στις άρθρες του χωριού υπάρχουν πολλά κύριε Καλαθέρι. Ψηφίζουμε λοιπόν. Ψηφίζουμε κύριε Καθαρόσ Πόρη για πέστε μου την ψήφο σας. Κύριε Καθαρόσ Πόρη. Ψηφίζουμε, ψηφίζουμε. Κύριε Τσιβίκα. Ναι. Ο κ. Καλαθέρις. Κύριε Καλαθέρι, ανοίξτε το μικρόφωνο και πέστε μου την ψήφο σας. Κύριε Καλαθέρι, δε σας απνέ. Για το πρώτο που ζητήθηκε η ψήφο σας λευκό λόγω ελπούς ενημέρωσης και για το τέταρτο επίσης λευκό λόγω ελπούς ενημέρωσης. Λοιπόν, κυρία Μτζιφύρη. Ναι, πρόεδρε, ναι και στα δύο. Λοιπόν, ο κ. Τρανταφύλου. Ναι, ναι και στα δύο. Ο κ. Γεωργαλάς. Ναι και ο κ. Πάνος. Λοιπόν, κύριε Καλαθέρι λευκό, είπατε το επιβεβαιώνουμε έτσι και στην... Μ' ακούτε λευκό. Όχι για την άλλη προσμένηση της ψήφου. Λοιπόν, καλώς ομόφωνα λοιπόν περνάει και το τέταρτο θέμα. Μας το πέμπτο θέμα που είναι η Συγκρότηση Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών Εκποίησης, Εκμίστωσης, Συμίστωσης Πραγμάτων και Ακυνήτων. Προβλέπεται η σύσταση συγκεκριμένης Επιτροπής από τα δίδα του Δήμαρχη και δύο συμβούλους με τους αναπληρωτές και ένα γραμμάτι, κυρία Δήμαρχη. Προτείνω τον κ. Παπαγεωργόπουλο με αναπληρωτή, τον κ. Ορίγο, να μας πει και ο κ. Παγώνης, παρακαλώ, ένα σύμβουλο με τον αναπληρωτή του. Προτείνουμε τον κ. Μπαντούνα με αναπληρωτή τον κ. Κεράτσα. Καλώς, κ. Κεράτσα. Αχ, γιατί σας έχασα, δεν ξέρω. Όχι, έχουν κάνει ποιος, τι είναι αυτό τώρα και εγώ έχω θέμα. Τώρα έχουμε όλοι θέμα. Εντάξει, επανήλθει. Παγούστε, κ. Τσούρδους θα μπει. Κύριε γραμματέας, προχωράμε. Λοιπόν, προχωράμε στο… ναι, λοιπόν, ομόφωνα, έτσι. Πάμε στο έβδομο θέμα. Λοιπόν, είναι συγκρότηση… Συγγνώμη, συγγνώμη, λοιπόν. Ορισμός ορκωτού λογιστή για τον έλικο της χρήσης του 2020. Λοιπόν, έχετε το έγγραφο. Το βλέπετε, λοιπόν, ψηφοφορία. Λοιπόν, ομόφωνα. Τι είπατε κ. Καλαδέρη? Εμείς όχι, λέω. Εσείς όχι, λοιπόν. Καταπλαιοψηφία. Εμείς λευκό. Καταπλαιοψηφία, λοιπόν. Οπότε, προχωράμε. Θέμα έβδομο, τεχνικά θέματα. Συγκρότης τριμελούς Επιτροπής Προσωρνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Ανακατασκευή. Διατηρητές οικίας Μιαούλιστα. Φύλα Εβίας Δημοτικής Ενότητας Λιλαντίων. Λοιπόν, έχουν κληρωθεί ήδη τα μέλη υπάλληλη της ΕΔΩΜ. Και έχουμε, λοιπόν, κ. Δήμαρχε… Πρέπει να προτείνουμε ένα δημοτικό σύμβολο… Προτείνω τον κ. Γιωγιώ με αναπληρωτή τον κ. Βαγγέλη Βαμβιώτη. Έκανες αντίδριση ομόφωνα. Όχι, συμφωνούμε. Μόνο μια απαντήριση σε αυτό. Έχει τελειώσει το κτίριο και είναι απόλυτο σκοτάδι. Λίγες μέρες πριν πέρασα από εκεί και είναι απόλυτο σκοτάδι. Νομίζω ότι πρέπει να φωτιστή. Λοιπόν, ομόφωνα. Προχωράμε στο όγδο θέμα. Είναι επί συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής Προσωρνής και Οριστικής Παραλαβής του έργου Συντήρισης Ευρωτικής Εοδοποιίας της Δημοτικής Ενότητας Λιλανδίων και Δημοτικής Ενότητας Νέας Σαρτάκης στο Δίου Μοχαλκιδίων κατά έργη 2017-2018. Επίσης, Ταμέλ, κυρία δήμαρχε. Αντίστροφα, προτείνω ταχτικό μέλος τον κύριο Μπαμπουλιώτη με αναπληρωτή τον κύριο Γιωγιώτη, τον κύριο Εβάλη του Μπαμπουλιώτη. Λοιπόν, ομόφωνα έτσι. Συγκρότηση του Επιτροπής Προσωρνής και Οριστικής Παραλαβής του Έργου Υποβιβασμός Τάφης Νερού περιοχής Σουβάλα, Δοκού που πλημμυρίζει και βρίσκεται ανατολικά της Καλκίδας με άντληση. Λοιπόν... Συγκρότηση τον κύριο Γιώργο Μπουραντά με αναπληρώτρια την κυρία Κυριακή. Πιστεύω ότι όσο δυνατά που μιλάω πρέπει να με ακούσετε με ευχαριστήσεις για εσάς. Λοιπόν, ομόφωνα. Να μας ενημερώσετε αν έχουν πει ατριοστάσια στους συγκεκριμένους έργους. Ο κύριος Κουρνής... Συγγνώμη, τι? Ναι, ναι, ναι. Ο κύριος Κουρνής μας ακούει. Δεν ξέρω τώρα... Δεν ξέρω. Μη σ' όλες που το να δούμε. Ας προχωρήσουμε και αν είναι στο τέλος να πάμε και στα επόμενα δύο θέματα τα τεχνικά. Θα δούμε τις σύνδεσεις του κ. Κουρνή. Θέμα 10. Έγκριση πρώτης παράτασης προθεσμίας περίοδος του έργου επίγουσα αντιστήριξη για άρση της επικίνδυνότητας τμήματος της οδούς ΤΥΡΟΝ και τμήματος της οδούς Γεωργίου Παπανδρέου. Ναι. Είναι η πρώτη παράταση του έργου, κυρία Πρόεδρε. Έχει αιτηθεί ο εργολάβος παράταση για έκτακτα μέτρα για τον Covid γιατί δεν μπορούσε να δευτεί ηλικά και για δυσμενείς σχετικές συντήκες αλλά κυρίως παρότι έχουν πληρωθεί πρέπει να γίνει μια μετατόπιση τριών υφισταμένων στήλων της ΔΕΙ όπως επίσης είναι και η ανάγκη για νέες τιμές, γιατί από τα πρόβλεπτα θα μπορέσουμε εκεί να κάνουμε και ασφαλτοστροφή. Δηλαδή εκτός από το τυχείο, το κενό από τον δρόμο έως το τυχείο που θα πατσωθεί θα ασφαλτοστροφεί κιόλας. Οπότε, ζητάει μια παράδοση τριών υφισταμένων. Κυρία Πρόεδρε, συγγνώμη. Το έργο αυτό δημοπρατήθηκε με κατεπίγουσιες διαδικασίες, με προσκλησίες σχεδόν με επευθείας ανάθεση, με έκτοση μόνο 3% διότι ήταν κατεπίγοντα εκτελεστή. Και αντί του κατεπίγοντο ζητείτε κι άλλη παράδοση. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό και δεν ψηφίζουμε να δωθεί παράδοση να είναι εισβάρος του έργου, όχι, είπε, εισβάρος του δίπλου. Λοιπόν, ψηφίζει τελικά ο κύριος Καθαροσπόρης. Συμφωνώ με την ισήγη του κυρίου Βαγώνη και να πω το εξής. Όταν έργο ενδύνται με τη διαδικασία, πώς δοθεί. Ε, καλώς δοθεί, λέω εγώ. Είναι δυνατό να μην έχει μεραιτηθεί. Και ποιος έκανε τη μελέτη που επεκτείνει τον δρόμο, κάνει ένα τυχείο και δεν έχει υπολογίσει ότι το κενό μεταξύ ασφάλου και τυχείου θέλει ασφαλτώστρωση και πάμε στη Λουαϊκή να πάρουμε τρεις μήνες παράδοση, να συνεχίσουμε το τυχείο και να κάνουμε ασφαλτικά. Αυτά ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται. Δεν το ψηφίζουμε. Η παράδοση δεν δίνεται για αυτό, κύριε Καθαρόσπορος, σας είπα γιατί δίνεται η παράδοση. Εγώ σας τα είπα όλα για να τα γνωρίζετε, γιατί θα έρχονταν ούτε όπως οι άλλους θα έρχονταν. Το κύριο πρόβλημα είναι η μετατόπιση των στήλων της ΝΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Προφανώς το έχω, ανταποκρίνεται στις τιμές. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι με αυτό. Δεν σου πάντωνε, ευχαριστώ. Λοιπόν, όχι κύριε Καθαροσπόροι, έτσι? Λοιπόν, η κυρία Τσιβίκα. Λευκό. Λευκό. Κύριε Καλαθέρη. Λέω πάνω και για το δέκατο και για το ενδέκατο ότι ύστερα από την επιμονή μας άρχισαν να στέλνονται και οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων συναδέλφων για την παράταση εργομηχανικών, δηλαδή. Τάσο, δεν ακούγεσαι καθόλου, δεν ακούγεσαι. Λέω ότι ύστερα από την επιμονή μας άρχισαν να μας ενημερώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και με τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για παράταση ενός έργου. Τώρα για την ουσία του θέματος και για το δέκατο και για το ενδέκατο, όποιοι από τους συναδέλφους έχουν διαβάσει οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα δουν ότι είναι και εύλογοι και δικαιολογημένο το έτοιμα της παράτασης και εμείς ψηφίζουμε ναι και για το δέκατο και για το ενδέκατο. Στην αφορά για την παρατήρηση που έκανε ο κ. Καθαροσπόρης για τα απρόβλεπτα. Μα τα απρόβλεπτα δεν θα πληρωθούν ως απρόβλεπτα στο πουσόν το χρηματικό που προβλέπει η μελέτη για απρόβλεπτες εργασίες θα μπουν νέες τιμές και θα κοστολογηθούν και θα προϋπολογηθούν οι εργασίες αυτές που είναι να γίνουν. Τα απρόβλεπτα είναι μια ποσότητα, δεν είναι εκτέλεση εργασιών. Ευχαριστώ. Λοιπόν ο κ. Καλαθέρις, κ. Μητζιφύρη, κ. Τρενταφύλλου, κ. Κόντου, κ. Γεωργαλάς και κ. Πάνος. Λοιπόν κατά πλαιοψηφία το δέκατο θέμα. Ενδέκατο έγκριστευτης παρά της υποθεσμίας περιόδου του έργου ασφαλιδοστρώσης οδών Δήμου Χαλκιδέων πρόγραμμα Φιλόδημος 2. Λοιπόν κ. Παγώνη. Ναι. Ναι. Και ο κ. Καθαροσπόρης. Ναι, αλλά μια και είναι και ο βασίλος ο γονείς στο πάνελ να μας πει για τη δηλειοστάσια στο Συσουβάλα στο ΔΟΚΩ. Ναι, ναι στο τέλος το έχω σημειώσει. Να τελειώσουμε τη ψηφοφορία, είμαστε στη μέση της ψηφοφορίας των δέκατος θέματος. Λοιπόν κ. Τσιβίκα. Λευκό. Ο κ. Καλαθέρις έχει ψηβήσει ήδη ναι. Λοιπόν κ. Μητζιφύρη. Ναι, ναι. Λοιπόν ο κ. Θεονταφύλου, κ. Κακόντου, ο κ. Γεωργαλάς. Και ο κ. Πάνος. Να κάνω μια παρατήρηση. Ψηφία. Λοιπόν ομόφωνα το 11ο θέμα. Να κάνω μια παρατήρηση, αν μου επιτρέπετε. Να δώσε την απάντηση, υπάρχει μια απάντηση που εκκρεμεί από τον κ. Γουρνί προς τον κ. Καθαροσπόρη. Έχω μια ερώτηση να μου δώσει, μια απάντηση θέλω. Α, εντάξει, καλώς. Αν είναι στο ίδιο, αφού όντως τα τεχνικά... Θέλω να ρωτήσω αν περίσεψε λίγο άσφαλτο να έρθει εδώ στην περιοχή των δύο δέντρων, όπου οι δρόμοι έχουνε πλήρως καταστραφεί εδώ και αρκετά χρόνια και θα πρέπει κάτι να γίνει και εδώ γιατί έχουμε σπάσει τα αυτοκίνητά μας. Λοιπόν κ. Γουρνί. Ναι. Κύριε Καθαροσπόρη, τι ρωτήσατε ακριβώς? Δεν ακουγήσατε κ. Καθαροσπόρη. Ακούτε. Τώρα δεν επαναλάβετε. Ναι, ναι, ναι. Αν τα τελειοστάσια μπήκαν στη Ισουβάλα στο Δοχό. Ποια τελειοστάσια ακριβώς εννοείτε? Έγινε ένα έργο κ. Γουρνί. Ναι, το γνωρίζω. Ο οποίος τόχο για σκοπό είχε να πάρει τα νερά από τη Λεκάνη στη Ισουβάλα του Δοχού και να τα πάει στον αποδέχτη που είναι η θάλασσα. Αυτά τα νερά μόνα τους δεν πάνε. Είχαμε δείξει ότι τα τελειοστάσια προκειμένουν να πάνε. Πάρχουν τα τελειοστάσια? Βέβαιος. Πώς θα πηγαίναν τα νερά. Έχει γίνει ακριβώς ό,τι προβλέπεται από το έργο. Ό,τι προβλεπόταν στη μελέτη έχει γίνει και λειτουργεί. Αν θυμάστε, συγγνώμη σας. Επιμένω δηλαδή. Είχατε στήσει ατλείες ή πέτριες. Ναι. Αυτό προβλεπόταν στο έργο. Ό,τι προβλεπόταν στη μελέτη είναι από την προηγούμενη δημοτική αρχή το έργο. Δεν σας κατηγορώ. Ρωτάει, ρώτηση κάνω, διευθυνιστική. Αυτά παραμένουν ακόμη ή έχουν γίνει ατλειοστάσια σε άλλη μορφή? Ό,τι παραμένουν. Ακριβώς ό,τι προβλεπόταν στο έργο. Εφόσον δεν έχει γίνει παραλαβή ακόμη του έργου, πώς μπορούσαμε να αλλάξουμε κάτι. Δεν θα τα αλλάξετε εσείς. Καινούργια δημοπρασία θα κάνετε, θα κάνετε καινούργιο έργο. Αυτό δεν λέμε. Το ίδιο λέμε. Από ακόμη τώρα προσδέχεται. Το έργο παραλαμβάνεται λέμε. Δεν θα μπορούσε να έχει τρέξει μια μελέτη που να υπογιοποιήσει τα ατλειοστάσια να τα τρέξει. Αυτό λέμε. Περιμένουμε. Είναι ο χειμώνας αυτός. Να το δούμε κύριε Καθαροσφόρη. Να το δούμε. Δεν είμαι αρνητικός. Να είστε καλά. Τον κύριο Σιόλια τώρα μόνο επειδή δεν το δώσετε. Κύριε Γουρνή. Κύριε Γουρνή με ακούτε. Ναι, ακούω, ακούω. Μια βάση της ιστορίας για την Άσφαλτο. Ναι, για την Άσφαλτο. Φίλε Νίκο, πράγματι στην περιοχή τη δικιά σου υπάρχει έντονο πρόβλημα. Ήδη ασφαλτοστρώσαμε εκεί τουλάχιστον δύο-τρεις δρόμους. Με την νέα αυτεπιστασία πιστεύω και εκεί στα δικά σου τα κομμάτια. Πραγματικά γύρω-γύρω από το σχολείο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Νομίζω ότι και εκεί θα ασφαλτοστρωθεί με την νέα αυτεπιστασία που τώρα τελος πάντων ανοίγουν οι προσφορές και να έχουμε ανάδοχο να δούμε για να ξεκινήσουμε τον νέο έτος. Λοιπόν, προχωράμε λοιπόν στα θέματα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Θέμα 12. Έγκριση μελέτης εργοταξιακής σύμβασης και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για το έργο αντιλεωστάσης ακαθάρτων και αγωγή μεταφοράς προγροστάς επεξεργασίας γλυμμάτων. Κύριε Νέζη. Καλησπέρα κι από εμένα. Το συγκεκριμένο έργο εκτελείται σε τρία στάδια. Αυτή είναι η δεύτερη φάση του έργου. Επιτροσσίας γίνεται μια επικαιροποίηση των εργοταξιακών σημάνσεων και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Κάνουμε λοιπόν μια επικαιροποίηση της απόφασης, η οποία είχαμε πάρει το καλοκαίρι στις 2 Ιουλίου και αφορούσε την πρώτη φάση του έργου. Σε ποια περιοχή πρόκειται να γίνουν αυτά? Κυρία Μακαρόνα, είναι πιο αρμόδια να σε πάντες και δεν μόνο. Σε ό,τι απορίες έχετε πάνω στο έργο. Λοιπόν, κυρία, έχει και πάρει και απόφαση. Μπορώ λίγο να απαντήσω. Είναι η κυρία Μακαρόνα ή να πω εγώ. Ναι, ναι, ναι. Είναι η δεύτερη φάση. Το έργο αυτό γίνεται στην παραλία Αυλίδος, Φάρο και Αυλίδα και Ρουσιά. Είναι η δεύτερη φάση που αφορά αγωγούς καταβληπτικούς και τα αντιοστάσια. Η πρώτη φάση έχει τελειώσει και είμαστε στη δεύτερη φάση πλέον. Το ακούσατε? Ναι, σας ακούσαμε. Ναι, ναι, κύριε Ψυχογινέ. Λοιπόν, να προχωρήσουμε σε προφοβορία, αν δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ευχαριστώ. Λοιπόν, κύριε Παγώνη. Συγγνώμη, το 16 θέμα είναι από το 12, που αφορά πάλι την Αυλίδα. Ναι, είναι η δεύτερη φάση. Συγγνώμη, ερώτηση, κυρία, το 12 και το 16 είναι το ίδιο θέμα. Είναι δύο διαφορετικές αποφάσεις, το βλέπετε έτσι και είναι δύο διαφορετικές αποφάσεις. Και τι αφορούν μπορεί να μας εξηγηθεί λίγο? Κυρία Δήμαρκη, θα πείτε συμπλεματικά κάτι άλλο? Αν επιτρέπετε, βημίκα, αν επιτρέπετε, κυρία Πρόεδρε. Όλοι μαζί, λοιπόν, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Αφορούν και την Αυλίδα και τα δύο. Αν έχετε την καλοσύνη, ακούστε με λίγο. Λοιπόν, κύριε Παγώνη, εσείς διατυπώσετε την ερώτηση σας. Ναι, να μας ακούτε κι εσείς όμως τώρα. Εσείς, περισσότερο από εμάς, δεν οδηγείτε τίποτα. Λοιπόν, είπατε αν είναι το ίδιο θέμα. Λοιπόν, κυρία Πισικογιού. Κυρία Πρόεδρε, επιτρέπετε. Υπάρχουν δύο διαφορετικές αποφάσεις. Ωραία, τέλειο. Κυρία Μακαρόλα λίγο και μετά, κυρία Νέζια. Η μία αφορά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εργοταξιακής σημασίας και η άλλη αφορά αφορομέτηση. Ναι, το καταλαβαίνω αυτό. Κυρία Νέζια, το καταλαβαίνω αυτό. Λέω αφορά και αφορούν και τα δύο θέματα το έργο της Αυλίδας. Σε πρώτη φάση, ναι, είναι το έργο της Αυλίδας. Γίνεται όμως σε δύο ενότητες, η Δημοτική Ενότητα Αυλίδας και η Δημοτική Ενότητα Φιλόνας. Είναι ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αυτή τη στιγμή μιλάμε μόνο για τη Δημοτική Ενότητα Αυλίδας. Λοιπόν, μετά τη διευκρινήση. Τώρα, κύριε Παγών, έχετε κάτι να πω. Ψηφίζω, ναι. Λοιπόν, κύριε Καθαροσπόρη. Ψηφίζουμε ναι μέχρι και το 2016. Και στο 2016 θέλουμε τη διευκρινήση αν έχουν συμφωνήσει κοινότες η χοροθέτηση των αντιληπιστασίων. Λοιπόν, κυρία Τσιβίκα. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κ. Καλαθέρης. Δεν σας ακούμε. Ανοίξτε το μικρόφωνο σας κ. Καλαθέρη. Από το 12 μέχρι το 2016, ναι. Με την επισήμανση που έκανε ο Βασίτης ο Καθαροσπόρης και για τα δύο θέματα έχω την αίσθηση ότι πέρα από την ποιότητα ζωής θα έπρεπε να είχε εισηγηθεί προς την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής την αρμόδια τοπική κοινότητα. Συμφωνώ, ναι σε όλα και θα μου επιτρέψετε να αποχωρήσω ότι έχω μια αναγκυλμένη υποχρεώση. Καλώς, ναι. Αν μου επιτρέπετε να ολοκληρώσουμε λίγο τη ζήφωνα. Κυρία Μητζηφύρη. Ψηφίζω ναι, πρόεδρε. Ο κ. Τρενταφύλου. Ναι. Ο κ. Κόντου. Ο κ. Γεωργαλάς. Ο κ. Πάνος, ναι. Οπότε να κρατήσω το εξής. Μια και όλοι δεσμεύτηκαν από το 12 μέχρι το 16. Και μετά συμβιωματικά θέλετε να πείτε κάτι κ. Δήμαρχε. Κυρία Παγώνη. Κι εγώ θα ήθελα να πω κάτι αν μου επιτρέπετε. Αν μου επιτρέπετε για το 16 ήθελα να πω κάτι. Λοιπόν, λοιπόν. Ας πει λοιπόν ο κ. Κύριος Παγώνη πέστε και να ρουκλώσει κ. Δήμαρχος. Και να τελειώσουμε. Λοιπόν, για το 16 θέλω να πω το εξής. Έρχεται για έγκριση, δεν ξέρω αν προβλέπετε, η χοροφέτηση των αντιδροστιασίων. Αφού αυτά είναι μέσα στη μελέτη. Και όταν κατασκευάστηκαν τα αντοστάσια, η αγωγή, είχανε την κλείση προς τα συγκεκριμένα αντοστάσια. Τι νομίζω ότι πρέπει τώρα να εγκρύνει η χοροφέτησή τους το δημοσχολείο, αυτή εγκρύνει και από τη ΔΕΙΑΚ, πιστεύω, και από τη συγκεκριμένη μελέτη. Διότι δεν μπορούμε να χοροθετήσουμε το άλλο. Είναι λογικό τα αντιδροστάσια, αφού οι κλήσεις είναι συγκεκριμένα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορεί να έρθουν ανάποδα. Αυτό είναι την ύποση πώς έρχεται το 16 να εγκρύνει και από το δήμο. Αν είναι απαραίτητο το αντιριστρά είναι περιτό, νομίζω. Λοιπόν, κυρία Δήμαρχη, ναι, ναι, ναι, έχετε το λόγο. Δεν ξεκαθαρίζουμε. Κυρία Ψυχογιούν, ναι, για πείτε, ναι. Δεν καθάρισα, δεν κατάλαβα τι είπε ο κύριος Παγώνης. Καθόλου δεν καθαρίζει η επουστική. Και δεν ξέρω τι είπε. Κυρία Μακαρονά, όταν υποβλήθηκε η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο, τα αντιλειοστάσια είχαν χωροθετηθεί, σωστόν. Να απαντήσω, γιατί δεν θυμάστε καλά και από την περίοδο ζεβίλινε αυτά οι υποβληθέντα. Σωστό, σωστό. Μπορώ να μιλήσω λίγο για να μη κάνουμε... Ούτως η άλλος δήμαρχος κλίνει, ευχαριστώ. Λοιπόν, ολοκληρώσουμε λοιπόν. Όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά και τα υπενθυμίζω, γιατί παρόμοιες αποφάσεις έχουμε πάρει και για την περιοχή του Λιλαντίου. Αυτές όλες οι μελέτες είχαν υποβληθεί προς χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2011-2014. Υπήρχαν αυτά τα αντιλειοστάσια φυσικά στη μελέτη, πρέπει σήμερα από τη στιγμή που προχωράμε στην κατασκευή πλέον του έργου, τυπικά αυτά δεν είναι αποφάσεις τις οποίες εμείς ερχόμαστε ξαπνικά και τις παίρνουμε το πρώτο, τυπικά σε αυτό το στάδιο στην αξιολόγηση του έργου και για να προχωρήσει και σε όλες τις φάσεις της χρηματοδότησης, απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία τυπικά χωροθετεί τα αντιλειοστάσια. Και για να απαντήσω και σε αυτό που είπα και τους καθαρός χώρος, δεν αποφασίζουμε σήμερα για το που θα μπούν αντιλειοστάσια. Αυτά τα αντιλειοστάσια, οι χώροι αυτοί έχουν επιλεγεί από τις προκαλικράτιοι δημοτικές αρχές, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχής εμπίληση συνέχεια, είναι όροι χώροι συγκεκριμένοι, έχει γίνει η χρηματοδότηση του έργου και συνεχίζεται με τις συγκεκριμένες θέσεις, και ακόμα και αν θέλαμε να αλλάξουμε χώρους για τα αντιλειοστάσια, δεν το μπορούσαμε να το κάνουμε γιατί θα είχαμε θέματα με το ΕΣΠΑ και τη χρηματοδότηση του έργου. Ευχαριστώ. Λοιπόν, κύριε Παγώνη, τώρα επειδή... Μα ακούτε. Λοιπόν, κύριε Παγώνη, επειδή και η κυρία Τσιβίκα όλοι ψήφισαν από το 12 μέχρι το 16... Ναι, ναι, ψηφίζουμε ναι, αλλά είναι ξαναλέπτου περισσού. Λοιπόν, και η κυρία Τσιβίκα, έτσι και εσείς, η ψήφωσή σας είναι η ίδια μέχρι το 16. Το 16 είναι το ίδια, αλλά για τις συλλέγγιες αγορές είναι υπέρ. Άρα λοιπόν, ναι. 13 και 14 είναι υπέρ. Ωραία, καλώς. Λοιπόν, οπότε, να προχωρήσουμε, λοιπόν, αφού ολοκληρώσαμε την ημερή σχεδιάταξη. Προχωρούμε, λοιπόν, στο Φροημερισίας Διάταξης θέμα, που έχει τεθεί υπόψη του Συμβουλίου από τη λαϊκή συσπήρωση. Λοιπόν, σας έχει αποστάλλει, νομίζω, ότι το έχετε λάβει υπόψη, το έχετε δει. Λοιπόν, θα ξεκινήσει την τοποθέτηση εσείς, κυρία Μημαθιέ, μιλήσετε. Φυσικά θα πρέπει να τοποθεθεί η κυρία Τσιβίκα, που η παράταξή της έθεσε το θέμα, απλώς πριν ξεκινήσει η κυρία Τσιβίκα. Η συζήτηση. Θέλω για τη διευκόνιση της κουβέντας, και προφανώς το θυμάστε, να σας πω ότι ήδη υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα την ξέρετε, η 86 του 2020, κατά την οποία ομόφωνα γνωμοδοτούμε αρνητικά για την έκρηση μελέτησης περιβαλλοντικών επιτώσεων, την Μ.Π.Ε., για την Venn Engineering. Έχουμε πάρει δηλαδή ήδη ομόφωνι απόφαση, δημοτικού συμβουλίου, και φυσικά πριν από αυτό προηγήθηκαν αντίστοιχες ομόφωνες απορριπτικές αποφάσεις και της ποιότητας ζωής, στις 15 έκτου του 2020, και φυσικά του τοπικού συμβουλίου, της κοινότητας, δηλαδή του βαθέως αυλίδας, η 13 του 2020 απόφαση. Απλώς θα αναφέρω λίγο να φρεσκάρω, τη μήμη ζητώ συγγνώμη την κυρία Τσιβίκα και θέλουμε να την ακούσουμε. Λοιπόν, κυρία Τσιβίκα, μ' ακούτε? Όντως είναι έτσι. Και βέβαια να πω δύο λόγια λίγο για το ιστορικό, αν θεωρώ ότι θα το ξέρετε οι περισσότεροι. Εκφράζομαι ότι είναι ανησυχία και δικαιολογημένη των καδίκων της περιοχής, γιατί εκεί επιχειρείται να εγκατασταθεί μια μονάδα της εργασίας επικίνδυνα να αποβλήττουν που θα παράγει και κάψιμα, η οποία ήδη έχει αρχίσει και εκμεταλλεύεται κάποιες παδιές αποδίκες και κάνει και κομματοδικές εργασίες στο γύροχώρο. Είναι γνωστό ότι από πρόνια προσπαθή να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο, όμως τώρα κινήθηκαν οι διαδικασίες. Παρά την αρνητική, όπως είπε, η Δήμαρχος γνωμοδότησε και της τοπικής κοινότητας και της Επιτροπής Ποιότητα Ζωής και του Δήμου. Παρ' όλα αυτά, αδιοδοτήθηκε κατευθείας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Πάτησε βέβαια στο τελευταίο, αλλά και στους προηγούμενους περιβαλλοντοκτόνους νόμους που ψηφίσανε οι κυβερνήσεις στις προηγούμενες σκέψεις με δημή, όπου απελευθερώνονται με αυτόν τον τρόπο τέτοιους επενδύσεις, οι οποίες φέρουμε κέρδι σε παρόμοιους επιχειρηματικούς ομίλους, όμως δεν λογαρδιάζουν και τις ειδικτώσεις στο περιβάλλον, ούτε στην υγεία των κατοίκων και στην ασφάλεια της ζωής τους. Εμείς τώρα το ερώτημα που θέτουμε είναι, παρά το ότι ψηφίσαμε ομόφωνα να μην γίνει το έργο, τι διαδικασίες θα κινήσει ο Δήμος, είναι διατεθμένος να κινήσει ποιες διαδικασίες, έτσι ώστε παρά τη θετική απόφαση που έχει πάρθει από το Υπουργείο, εμείς να αποτρέψουμε να λειτουργήσει αυτό το συγκεκριμένο έργο και να μην δοθεί καν άδες λειτουργίας. Αυτό σαν ερώτημα προς τη Συμμοτική Αρχή για το τι ενέργειες θα κάνουν οι υποδοκές του εξής. Συγγνώμη. Μισό λεπτό αποκλειμμένος της Συμμοτικής Αρχής, λοιπόν, ο κ. Λιβαδίτης. Καλησπέρα σε όλους. Πράγματι, όπως είπαν και οι προμιλούντες, παρόλο ότι έχουμε αρνητικές αποφάσεις και από το Κοινοτικό Συμβούλιο και από την Ποιότητα Ζωής και από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και από το Περιφερειακό Συμβούλιο, δυστυχώς υπογράφθηκε από το Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η αλήθεια είναι ότι ήμασταν ευησυχασμένοι, ότι έχει τελειώσει αυτό το θέμα για την περιοχή μας. Δυστυχώς, όταν αναρτήθηκε η άδεια, εμείς κινηθήκαμε άμεσα, σε συνενόηση με τη δήμαρκο, εγώ σαν αντιδίμαρκος Αυλίδας, μαζί με όλους τους Κοινοτικού Συμβούλους, αλλά και ενεργούς πολίτες της περιοχής, απενθυθήκαμε σε νομικό και προσφήραμε κατά της υπογραφής του Γενικού Γραμματέα. Ήταν πολύ περιορισμένη η χρόνη που έπρεπε να κινηθούμε και να καταθέσουμε, διότι έλειγε μέχρι τις 15-12. Σίγουρα αυτή η προσφυγή, ίσως να μην έχει το προσδικόμενο αποτέλεσμα, αλλά μας δίνει το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε ανώτερο δικαστήριο, στο ΣΤΕ, στο Συμβούλιο Επιγραδίας, ώστε να προσβάλλουμε την απόφαση. Το σημείο που πρέπει να κάνουμε είναι ότι, πάει να τοποθετηθεί αυτή η επιχείρηση μέσα σε ένα χώρο, που το Γουπουσσού αυλίδος το εντάσσει σαν περιοχή ΒΤΤΑΦΕΝΑ και την ορίζει ως ζώνη μη οκλουσσών βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων. Άρα η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει καμία θέση στην περιοχή αυτή. Υπάρχουν και άλλα σημεία τα οποία έχει εντοπισμένο. Τα οποία έχει επισημάνει, βέβαια, στους λόγους της προσφυγής και τα έχει καταθέσει. Αν θέλετε, δεν θα σας κουράσω, αλλά είναι κάποια σημεία, όπως προς σας προείπα, η χωροθέτηση της επιχείρησης, όπως υπάρχουν ζητήματα υδροδότησης, η διάρκεια αποθήκευσης και διάθεσης ετρίτους, δηλαδή έχει πολλά κενά ημελέτηστος. Όπως και η παράνιψη γνωμοδότησης από τις αρμόδιες διεύθυσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Υπάρχουν σημεία που μπορούμε να προσβάλλουμε, όπως η ΑΕΠΟΤΙΣ δεν έχει λείψει μέτρο για αντιμετώπιση πυρκαλιάς και το σοβαρότερο είναι ότι δεν έχει κατατεθεί ως προς τη διαχείρηση αεριών εκπομπών της εγκατάστασης. Δηλαδή είναι πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία μπορούμε να πατήσουμε και να επιστραφεί να ακυρωθεί η άδεια τους. Αυτά. Μπορώ να κάνω μια ερώτηση, κύριε Ολυβαδίτη. Ευχαριστούμε. Κυρία Πρεδρέ. Ναι, έχετε κλειστό το μικρόφωνο. Μιχάλη, μίλα. Μια ερώτηση, κύριε Ολυβαδίτη θέλω να κάνω. Ναι, ναι, τώρα συγγνώμη είχα το μικρόφωνο κλειστό. Να ρωτήσω γιατί έχουμε καταθέσει που έχουμε καταθέσει προσφυγή. Η προσφυγή έχει κατατεθεί ένα λεπτό κύριε, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δηλαδή είναι προσφυγή, είναι εξώδικο, τι είναι αυτό. Είναι μια ασκήσαμε ιεραρχική προσφυγή λέγεται για την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Διευθυντήτου Υπουργείου. Γιατί έχω δει μια ανακοίνωση πολιτών που μαζεύαν υπογραφές για να γίνει μια προσφυγή και αν έλαβε ο Δήμος μαζί με αυτούς να κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατίας. Έχει γίνει κάτι τέτοιο. Είναι προϋπόθεση Μιχάλη. Δεν ξέρω το ανανομικά δήμα για αυτό ρωτάω. Μιχάλη είναι προϋπόθεση για να ασκηθεί μετά η αίτηση, εντάξει, για το στέφι. Ο Μιχάλης έχει κάνει αυτή τη στιγμή προσφυγή στον Υπουργό και ζητάμε την ακύρωση, σωστόν. Ναι, αυτό μας βοηθέσει να πάρουν λιθέα. Είναι νομικό στάδιο συγκεκριμένα. Συγγνώμη, δεν έχω καλύφθημα. Καλύφθηκα, καλύφθηκα, εντάξει. Να ρωτήσω και κάτι εγώ που δεν καλύφθηκα. Κύριε Παγωνέκ, έχετε το λόγο. Η ερώτηση είναι η εξής. Η προσφυγή αυτή αναστέλει την πρόοδο των εργασίων της Εταιρείας. Διότι αν δεν την αναστέλει, λογικό είναι ο Υπουργός θα την απορρίψει από ότι φαίνεται, αφού ο ίδιος ή ο Γενικός Γραμματέας κατά εξοδότησή του υπέγραψε την αδειοδότηση. Εάν δεν αναστέλει την αδειοδότηση, δεν κάνουμε τίποτα. Νομίζω και προχωρούν οι εργασίες. Κύριε Παγωνέκ, είναι υποχρεωτικό και η απορριπτική ακόμα απόφαση της προσφυγής είναι αφού δεν καταπροσβήθηκε το ΣΤΕ. Συμφωνώ. Στο ερώτημα είναι να αναστέλει. Είναι υποχρεωτικό το ΣΤΕ. Ενώ μια και είναι νομικό να επιτρέψουμε και εμένα να σας πω ότι ενώπιον του ΣΤΕ τώρα ζητάτε της αναστολής, άρα απαραίτητο υπόθεση είναι να σκηθεί η προσφυγή. Είναι τα διαδικαστικά. Μπορώ να πω για να κλείσω τον θέση μου και να μην ξαναμιλήσω. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια κατάσταση ποιικώς παράδεκτη. Δεν πρέπει η τοπική αφοδίκηση να αγνοείται και μάλιστα ως καρκιδεόντοπολη αφού η περιοχή είναι φορτωμένη και με άλλες βιομηχανίες. Όπως γράφει και ο κύριος Σταματούκος και η κυρία Τζιβίκα στην έκθεση τοποθεσίας τους, όπως γράφουν. Εκεί έχουν γίνει άλλα ατυχήματα, περικαλλιές με κινδύνους διάφορους. Υπάρχουν έφλεκτες ύλες. Υπάρχουν επίμεινες σε άλλες βιομηχανίες. Έχει φορτιστεί και έχω τοθεί η περιοχή τους μεταξύ και δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο. Η άποψή μου είναι ότι ο δήμος, πέρα από αυτά τα τυπικά, θα πρέπει να κάνει κάποια παρέμβαση με μηχανήματα, να αποκλείσει για 2-3 ώρες, για μία εβδομάδα, για 3 μέρες, να κάνει γνωστό το πρόβλημα και να τονίσει στην κεντρική διοίκηση ότι εδώ δεν μπορείτε να παίζετε με την υγεία. Σε άλλες περιόδους, με τα μηχανήματα του δήμου, αποκλείσαμε περιοχές, κερδίσαμε τότε στην υπόθεση, εννοώ με τα βιώδια. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουμε να υιοθετήσει ο υπουργός την ένσταση που έχει υποβληθεί, την προσφυγή που έχει υποβληθεί, να ακυρωθεί απόφαση στη στιγμή που η πολιτική γεσία έχει δώσει την ερώτηση. Τέλος, για αυτό συμφωνώ απολύτως με την τοθέτηση του διού Ταματούγου και της κυρίας Τσβίκας, συμφωνούμε απολύτως και θέλουμε ο δήμος να πάρει πρωτοβουλίες με έμπρακτα μέτρα πια για να αποέψει τη δημιουργία και της μονάδας αυτής της επεξεργασίας των επιχειρήσεων αυτών αποβλήτων. Κ. Καθαροσπόρη. Να πω από χέρι ότι συμφωνώ με την ιραϊκή συμφύρωση του κύριου Ταματούγου και της κυρίας Τσβίκας. Όμως να πω ότι τα όσα είπε ο Λιθαίος Ολυμβαδίτης είναι αλφαβητάρι. Αυτά πρέπει να κάνει κάθε εφορέαση, κάθε άνθρωπος να θέλει να βρει το δίκαιο του σε κάτι για το οποίο αν θέλετε μπαίνει σε μια διαδικασία να του υποστεί. Αλήθεια όμως, ποιο είναι το ερώτημα. Και επειδή θα το αποθετούμε για να βάλω τη θέση μου και θα κριτούμε αύριο και το αύριο είναι ο κριτής μας. Ποιοι έδωσαν το κουράγιο ότι θέλεις, το θάρρος, η βούληση σ' αυτούς τους ανθρώπους να θέλουν να επιλέγουν σαν επένδυση τέτοιου είδους επιχειρήσεων που δεν είναι επιχειρήσεις, είναι χαβούζες στην περιοχή μας. Όλοι έχουν καυτηριάσει και όλοι έχουν καταγγείλει ότι η Ριτσόνα έχει γίνει χαβούζα της Αττικής. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Όμως, στο πρόσφατο παρελθόν συστάθηκε και λειτουργεί από τεφροτήριο. Πώς έγινε αυτό? Από ποιον έγκριθηκαν και από δώθηκαν οι άδειες για τη γη αυτή. Η ευθύνη είναι όλων μας. Ιδιαίτερα οι θετικές νομοδότησεις του παλιού Δήμο Αυλίδας, γιατί από καλλικράτη και μετά δεν έχει νομοδοτήσει ποτέ θετικά ο δήμος Καρκιδέων. Δεν έχει καμία ευθύνη. Αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει, όπως είπε ο Χρήστος Παγώνης, να βγούμε εμείς και η περιφέρεια στα Κάγγελα, να μην λειτουργήσει ούτε μια μέρα. Ούτε μια μέρα. Και βέβαια να γυρίσουμε πίσω και να δούμε ποιοι έχουν ενθαρρύνει, ποιοι πούλησαν γη σε αυτούς, ποιοι υπέγραψαν και ποιοι έχουν κλείσει τα μάτια σε όλες αυτές τις επενδύσεις. Και προτείνω και κάτι άλλο, Δήμαρχε. Και άκουσε με. Είναι πάρα πολύ σοβαρό. Γιατί το συζητάμε εδώ από τα γραφεία του καθένας και από την καρέκλα του. Να βάλουμε ένα πούλμα και να μπούμε μέσα όλη η Δημοτική Σύμβουλη σε ένα πούλμα και να επισκεφθούμε το χώρο πίσω από τη Στάνταρ, πίσω από τα εργοστάσια αυτά. Εάν τα επισκεφτείτε θα τα δραπούμε όλοι που εκπροσωπούμε 100.000 δημότητες και τους 10.000 κατοίκους της αυλίδας. Ευχαριστώ. Ο κ. Καλαθέρης έχει αποχωρήσει. Η κ. Μητζιφύρη. Κυρία Πρόεδρε, εμένουμε στην απόφαση που είχαμε λάβει ούτως ή άλλως. Εννοείται ότι είμαστε υπέρ των καλών των κατοίκων και να μην υποβαθμιστεί και άλλο. Από κει και έπειτα, μακάρι τέτοια ζέση να έδειχναν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι από χρόνια είναι στο Δήμο και για άλλα θέματα της περιοχής εκεί, της Αυλίδας, της Τριτσόνας συγκεκριμένα. Εννοείται ότι είμαστε κατά σε οτιδήποτε υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών σε οποιοδήποτε σημείο του Καλλιτρατικού Δήμου Χαλκιδέων. Και να σας πω ότι παρόλο τώρα τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούμε και όλα τα σχετικά συμφωνώ με το λοφοριάκι να μπούμε μέσα αλλά προτείνω να πάρουμε αυτό που γυρίζει το γύρο της Χαλκίδας που είναι και ανοιχτό και δεν θα έχουμε και θέμα λόγω του Covid. Ακούω ηρωνία. Λοιπόν, γιατί δεν μας λέει ποια δημοτική αρχή Χαλκίδας συνένεσε νομοδοτικά για να γίνει κάτι στη Τριτσόνα. Η Τριτσόνα ήταν ένα φτιαχτή τότε να φέρουν τις σκουριγές και τα απόβλητά τους. Είστε νέοι όμως, κύριε Καθαρόσχορη. Λοιπόν, τελειώνουμε, τελειώνουμε, τελειώνουμε. Αυτά να τα σκέφτετε. Τα τελευταία λεπτά, τα τελευταία στιγμή. Είναι στιστούγεννα, έρχονται γιορτές. Έρχονται γιορτές, κύριε Καθαρόσχορη. Έρχονται γιορτές, αλλιώς... Λοιπόν, να κλείσει... Τα μικρόφωνα σας κλειστά. Κύριε Δήμανθι, ολοκληρώστε... Όχι, και εγώ θέλω να πω κάτι. Λοιπόν, μιλάτε όλοι μαζί. Ο κύριος Σιόλας και ο κύριος Σταματούκος. Υπάρχει κάποιος άλλος για να μην έχει παράπονο μετά, γιατί δεν σας βλέπω όλους όταν ζητάτε το λόγο. Λοιπόν, κύριε Σταματούκο. Αυτή επιλέγει... Εγώ θέλω να αναφέρω ιστορικά ότι στο χώρο αυτό, από το 2000-1999, δύο χιλιάδες ήμουν μέλος της Επιτροπής Νεχόπ τότε, και ζητούσαν να φτιάξουν στην περιοχή κάτι ανάλογο. Δεύτερη φορά που ήρθαν και ζήτησαν την γνώμη από το Δήμο, ήταν στη δεύτερη θητεία του Θανάση του Ζεμπίλη. Και τότε είχε έρθει μία μελέτη, την οποία είχαμε διαβάσει επισταμένως, την έκανα ανάλυση στο Δημοτικό Συμβούλιο, και θυμάμαι χαρακτηριστικά την τοποθέτηση του Θανάση του Ζεμπίλη, που είπε το εξής αξέχαστο, ότι εδώ ο Βαγγέλης Σταματούκος, που δεν είναι ειδικός επιστήμονας πάνω σε αυτό, έκανε φύλλο και φτερό, και απέριψε αυτή τη μελέτη και με βάση την επιχειρηματολογία, που είχα αναπτύξει τότε το Δημοτικό Συμβούλιο, απέριψε αυτή τη θέση. Σήμερα έρχονται ξανά με τα ίδια δεδομένα, να κάνουν πάλι τα ίδια πράγματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο, να προχωρήσει αυτή η υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Και δεν είναι ζήτημα ούτε του Υπουργού, με κάποιο υπόμνημα που θα γίνει, ούτε μόνο με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατίας. Είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα και με πολιτικό τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Άρα οι όποιες προτάσεις υπάρχουν από όλους τους συναδέλφους που άκουσα, για κινητοποιήσεις και να απευθυνθούμε στην κεντρική διοίκηση, για να αποσύρει αυτή την άδεια που έχει δώσει για τη δημιουργία αυτής της δραστηριότητας, θα πρέπει να είναι το άλφα και το ομέγα των προσπαθειών μας σαν δήμος Χαλκιδέων. Ευχαριστώ. Ο κ. Σιώλας έχεις δει στον λόγο. Άσε να ξέρεις ότι έχεις σημαίνει στο δήμο. Νομί, ποιος ακούγεται, ποιος έχει ανοικτό το μικρόφωνο του. Λοιπόν, κ. Σιώλας, σας ακούμε. Είμαι αγνιός και γέρασα. Εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια, πόσο θυμάμαι τον εαυτό μου, η αυλίδα έχει επιλεγεί για να ατάκτοση ρημένα να δημιουργούνται κάποιες βιοτεχνίες, βιομηχανίες, κτλ. Από το παραλιακό μέτωπο μέχρι την εθνική οδό. Και μέσα σε αυτή την περιοχή βρίσκονται όχι μόνο χημικές βιομηχανίες ή βιομηχανίες βαριές ή ακόμα και μεταπλητικές, αλλά και βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που επεξεργάζονται τρόφιμα, όπως η βιομηχανία της μπύρας, συσκευαστήρια λαχανικών κτλ. Όλα αυτά τα πράγματα δεν θα συνέβαιναν σε καμία χώρα προηγμένη που θα έχει μια σοβαρότητα. Θα πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία, να ξαναμπεί εκείνη η πρόταση η ρημάδα που έχει μπει εδώ και 30 χρόνια για να φτιαχτεί μια οργανωμένη βιομηχανική περιοχή. Ήδη γυρνιάζουμε και με το σχηματάρι και τα ενόφυτα και ξέρουμε τι γίνεται εκεί με τα απόβλητα στον ασοκό και ούτω καθεξής. Σίγουρα όμως πέρα από το διαδικαστικό και το νομικό ζήτημα θα πρέπει ο δήμος να είναι και διεκδικητικός με την έννοια ότι θα πρέπει να κινητοποιεί και τους πολίτες για ένα δίκαιο έτοιμα. Αυτό υποφέρει, όντως υποφέρει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θα πρέπει να την υπερασπιστούμε όπως θα υπερασπιζόμασταν την αυλή του σπιτιού μας. Είμαι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να γίνει μια κινητοποιήσει να υπάρχει μια ανακοπή αυτής της διαδικασίας και μπας περιτός να δείξουμε ότι δεν μένουμε μόνο στο τυπικό και στο νομικό ζήτημα αλλά και ο ίδιος ο λαός και το δημοτικό συμβούλιο αυτοί που εκφράζουν το δήμο της Χαλκίδας είναι αντίθετοι σε αυτή τη διαδικασία. Ναι λοιπόν στις κινητοποιήσεις και να ξαναβάλουμε σε εφαρμογή εκείνο το ζήτημα που λέγαμε για τη βιομηχανική περιοχή την οργανωμένη με τους βιολογικούς καθαρισμούς με όλες εκείνες τις διαδικασίες που χρειάζεται ώστε να έχουμε μια περιοχή στην οποία θα πρέπει να υπάρχει μια οργάνωση είναι αδιανόητο αυτό το πράγμα να γίνεται η περιοχή εκεί της Ριτσόνας ή πάνω από το βαθύ αυλίδας να είναι όπως χαρακτηρίστηκε η χαβούζα όχι μόνο της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών και να έρχονται και κάποια πράγματα από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης Ναι λοιπόν στην ποινητοποίηση θα πρέπει ο δήμος να δείξει μια πυγνή να δείξει ότι πραγματικά εκφράζει τον παλμό της κοινωνίας της τοπικής κυρίως αλλά και της ευρύτερης χαλκιδέικης κοινωνίας του δήμου της Χαλκίδας και να λάβει την πρωτοβουλία να οργανώσει έστω και με αυτές τις δύσκολες συνθήκες να οργανώσει την αντίδρασή μας Ευχαριστώ Κυρία Δήμαρχε μια τελική ιταγοθέτηση επί του θέματος για να κλείσουμε Σαφώς και συμφωνούμε με την πρόταση της λαϊκής συσφύρωσης άλλωστε αυτό το αποδείξαμε βράκτος από την πρώτη στιγμή καθώς κινηθήκαμε άμεσα για τη λήψη όλων των απαραίτητων αποφάσεων οι οποίοι ήταν ομόφωνες στον Ίζο ακολουθεί και η διαδικασία που προκλέπει ο νόμος από το τοπικό Συμβούλιο, την Επιτροπή Πλειότητα Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο Λέμε καταφανέστατα ναι στην αντίδραση στην αντίδραση που μπορεί να φέρει και κάποιο αποτέλεσμα χωρίς να απαξιώνω και θα σας πω και για τις κινητοποιήσεις είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη καθώς όπως είπε πολύ σωστά ο αντιδίμαρχος η συγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει πολλά ζητήματα και αυτή είναι και η ελπίδα μας να μπορέσουμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα η προσφυγή στη δικαιοσύνη δυστυχώς κυρίες και κύριοι οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και ως εκ τούτου των τοπικών κοινωνιών δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την αδειοδότηση τέτοιων βιομηχανιών και επιχειρήσεων αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει έχω ξανατοποθετηθεί και παλιά στο Δημοτικό Συμβούλιο ως Δημοτική Σύμβουλους πρέπει αυτό να μας απασχολήσει και να απασχολήσει την πολιτεία γιατί είναι πάρα πολλές αυτές οι περιπτώσεις όχι μόνο τώρα παραδοσιακά που οι τοπικές κοινωνίες έχουν μια αντίθετη γνώμη όλα αυτά η κεντρική διοίκηση αποφασίζει διαφορετικά άρα λοιπόν αυτό που πρέπει να το δούμε σε ένα κεντρικό επίπεδο και σε επίπεδο και δε γιατί έχει ήδη αναφερθεί σε διάφορες συζητήσεις είναι να μπορέσουν οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλιών να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα σε τέτοιου είδους αδειοδοτήσεις λέμε όχι σαφέστατα στην οποιαδήποτε υποβάθμιση περαιτέρω της περιοχής της αμπλίδας και έχουμε κινηθεί όπως προείπα άμεσα θα υποστηρίξουμε νομικά μέχρι σε σχάτων τη διαδικασία αυτή και βέβαια λέμε και ναι σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίηση στην οποία φυσικά και μπορούμε να οργανώσουμε προκειμένου πλέον η φωνή μας να γίνει και πιο δυνατή Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να οργανωθεί πιο πολύ από τις τοπικές κοινωνίες και να αναλάβουν την πρωτοβουλία με τη δική μας στήριξη και βοήθεια Θα τα πούμε και στη συνέχεια Εγώ να κλείσω επειδή είναι και το τελευταίο θέμα δεν θα μου δωθεί πάλι ο λόγος θέλοντας να πω καταρχάς χρόνια πολλά στον κύριο Λιμανδίτη που γιόρταζε το Λευτέρι μιας και συζητάμε στο θέμα του χρόνια πολλά στην κυρία Τζελά που σήμερα έχει την ονομαστική της εορτή την Αναστασία να πω εκ των πρωτένων χρόνια πολλά στον Χρήστο τον Παγώνη να είναι γερός και δυνατός και αγαπητοί συνάδελφοι εύχομαι να έχετε καλά Χριστούγεννα με υγεία την αξία της οποία συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο όλοι μας στις δύσκολες αυτές εποχές που ζούμε και να έχετε πραγματικά όμορφες στιγμές με αυτούς που αγαπάτε και με το καλό να αρθούν γρήγορα αυτά τα μέτρα γιατί όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται μας λείπετε ευχαριστώ πολύ, καλά Χριστούγεννα χρόνια πολλά σε όλους χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα σε όλους καλά Χριστούγεννα καληστρονιά να έχουμε κλείνοντας λοιπόν και το πρωεμερσίας διάταξες θέμα και ολοκληρώνοντας λοιπόν αυτή τη συνεδρίαση που είναι η τελευταία τουλάχιστον με τη διάσκεψη του έτους να είστε καλά και εγώ να σας ευχηθώ να είμαστε γεροί να είμαστε υγιείς, να μπορέσουμε να ξανανταμώσουμε όπως λέει και η δήμαρχος και να κοιτακτούμε ένας με τον άλλο στα μάτια το 2021 να είναι καλύτερο το 2020 να μας φέρει αυτά που μας τέρησε καλά Χριστούγεννα, καλή χρονιά υγεία, αισιοδοξία και δύναμη καλό βράδυ, καληνύχτα Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα.