VTS 01 2 (Eastern Macedonia and Thrace Institute of Technology, 2014)
: Αγαπητοί απόφυτοι, εγώ αρχίζω από εσάς γιατί η μέρα και η στιγμή ανήκει σε εσάς μόνο και αγαπητοί συνάδελοι, κύριε Δήμαρχε, κύριε Βελευτά, γονείς, σύζυγοι, παιδιά που όλοι συμβάλατε για αυτή την επιτυχία. Η μεγάλη μου χαρά που σας βλέπω και αναγνωρίζω μερικά πρόσωπα, έστω από τις λίγες ώρες που κατάφερα να είμαι κι εγώ στην τάξη σας και τα δυό λεφτά που έχω στη διάθεσή μου σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα γιατί επειδή είστε οι πρώτοι δεν υπάρχει ιστορία πανάληψης του τι πρέπει να πει κάποιος. Θα σας πω λοιπόν ο ρόλος του ομιλιτήπους απόφυτος είναι να σας δώσω συμβουλές, οι οποίες θα δεχτείτε χωρίς δυσταγμό γιατί είμαι μεγαλύτερος στην ηλικία. Θα σας πω τρία πράγματα πρώτον γιατί είναι τόσο σημαντικό ότι πήρατε αυτό το μεταπτυχιακό πτυχίο. Εγώ πιστεύω χωρίς καμιά αμφιβολία και το λέω αυτό μετά από 40 χρόνια πήρα στη διδασκαλία ότι τη στιγμή που παίρνετε μεταπτυχιακό πτυχίο μεταπηδάτε σε μία άλλη τάξη της κοινωνίας. Αυτό που σας λέω είναι πολύ σημαντικό. Μεταπηδάτε από αυτούς οι οποίοι δέχονται τις γνώσεις από τους δασκάλους τους να τις εφαρμόσουν και περνάτε στην τάξη από αυτούς που φτιάχνουν γνώση στη δημιουργία. Αυτό αν το σκεφτείτε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν είναι μόνο η επαγγελματική του απήχηση, είναι η υποχρέωση που έχετε στην κοινωνία να δημιουργήσετε νέα γνώση και να συμβάλλετε να το σώσετε από τις δικές σας ενέργειες να πετύχουν άλλοι. Αυτό είναι και υποχρέωση αλλά και μεγάλη σας τιμή. Και σύμφωνα με όλους τις ιστορικές γνώσεις της κοινωνίας αυτό συμβάλλει στην βελτίωση του DNA που το σώσετε οι επόμενες γενιές να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Άσχετο αν είναι στο νερό ή αν είναι στο πετρέλαιο ή είναι στον αέρα. Αυτό δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Αυτή τη στιγμή έχετε στα χέρια στο κλειδί για να παράγετε καινούργια γνώση, δημιουργία. Τα άλλα δύο πράγματα που θέλω να σας αναφέρω καθώς αρχίζεται τώρα μια καινούργια καριέρα, ένα καινούργιο κομμάτι της ζωής σας είναι κάτι που ξεχάστηκε τελευταία στην Ελλάδα πολύ παρόλο που εμείς το δημιουργήσαμε. Το ένα είναι ο συναγωνισμός ή ευγενής άμυλλα δηλαδή και ταυτόχρονα η ομαδική δουλειά. Και φαίνεται ότι τα δύο αυτά αντικρούν το ένα το άλλο, αλλά ευτυχώς μας δίνουν μια τρομακτική ευκαιρία. Ίσως διαρωτάστε και από μέσα στην εποχή σήμερα που όλοι τα μαθαίνουν όλα από το ίντερνετ, γιατί εγώ να θυσιάσω χρόνο, χρήμα και την προσωπική μου ζωή και να πάω κάπου να πάρω ένα μετατυχητικό χαρτί. Γιατί να χρειάζεται αυτό. Λέγαν λοιπόν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες και είναι γραμμένο κάπου στον Πλούταρχο ότι μαζεύονταν να μάθουν μαζί και όχι να έχουν έναν προς έναν δάσκαλο, γιατί μαθαίνανε από τη μάθηση των συμμαθητών τους. Αυτό έχει περάσει στην εποχή μας, δεν ξέρω αν έχετε υπόψη, αυτό κυρίως το λέει η Εκκλησία. Σε αυτούς που αντιδρούν και λένε γιατί να μην προσεύχομαι μόνος μου. Λέει λοιπόν η Εκκλησία ότι αν μαζί, μαζευτείτε όλοι μαζί, δυναμώνει η προσευχή του διπλανού σου, δική σου προσευχή. Και δεν ξέρω αν το πιστεύετε, αλλά η μαθηματική απόδειξη είναι στη γνώση. Ότι μαθαίνεις πιο πολλά από τους συμμαθητές σου, από ότι μαθαίνεις από τους δάσκαλους σου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και εκεί έρχεται η ομαδική γνώση και η ευγενής άμυλα. Λέγαν πάλι λοιπόν οι Σπαρτιάτες να είσαι πρώτος στην ομάδα σου κρατώντας τα χέρια των άλλων. Αυτό σκεφτείτε το σαν συμβουλή για την καριέρα σας που έχετε μπροστά σας. Δηλαδή να φτιάξετε ομάδες εργασίας, ομάδες σκέψεις που να θέλετε να είστε ο πρώτος ή πρώτη, αλλά ποτέ μην ξεχνάτε ότι μόνοι σας δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Αυτά τα δύο, αν τα θυμόσαστε, θα μπορέσετε να επιτύχετε σε αυτό που λέω δημιουργία, τη δημιουργία της σκέψης. Και με αυτό θα κλείσω. Θέλω να σας συγχαρώ περισσότερο γιατί στην εποχή αυτή που δοκιμάζονται τα πάντα στην Ελλάδα, και οι ιδέες και οι ανθρώπινες σχέσεις, εσείς τολμήσατε. Και δεν θέλω ούτε καν να συζητήσω ποιες δυσκολίες μπορεί να είχατε, αλλά τολμήσατε πιο πολύ πνευματικά να πείτε ότι εγώ θα προσπαθήσω να γίνω καλύτερος. Και αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό. Και αυτό, αν το κρατήσετε, δεν υπάρχει καμιά αφιβολία για την επιτυχία σας στη ζωή την υπόλοιπη. Θα συγχαίρω και πάλι και χαίρομαι που μπορέσα, έστω και για λίγες ώρες, να είμαι κι εγώ μαζί σας στην τάξη. Παρακαλώ τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, ο κ. Βαντέκα, να πεθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό. Κύριε Βουλευτά, κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί απόφητοι, σήμερα είναι μια γιορτή, γιορτή για εσάς, τους απόφητους, αλλά είναι και γιορτή για το Ίδρυμα. Είναι μια ημέρα που την περιμέναμε όλοι οι καθηγητές, η διοίκηση και οι καθηγητές του Ίδρύματος, όλων των ποιμάτων, διότι το Ίδρυμα, πριν μερικά χρόνια, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, μπορούσε να απονείμει μόνο πρώτο κύκλος σπουδών πτυχία. Ήταν ένα όνειρο για μας να απονείμουμε και δεύτερο κύκλος σπουδών πτυχίας, επί πεδού Master, και αυτό έγινε πραγματικότητα. Και όχι μόνο έγινε πραγματικότητα, το τεΐ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πρώην τεΐ Καβάλας, έχει έξι αυτοδύναμα μεταπτυχιακά. Δεν ξέρω αν όλοι σας το γνωρίζετε, μάλλον όχι, ότι είναι το μοναδικό τεΐ στην Ελλάδα, που έχει έξι αυτοδύναμα μεταπτυχιακά. Για παράδειγμα το τεΐ Αθήνας, δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις, αλλά έχει δύο αυτοδύναμα μεταπτυχιακά. Γιατί πάρα πολύ τα τεΐ φοβόντουσαν τα αυτοδύναμα μεταπτυχιακά και μάλιστα τα χρηματοδοτούμενα. Και τα έξι είναι επιτυχημένα. Αυτό λοιπόν μας δίνει το δικαίωμα να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα. Και το επόμενο βήμα είναι να δικδικήσουμε τον τρίτο κύκλο σπουδών, τα διδακτορικά. Και θα έρθει η ώρα που θα το πετύχουμε. Και θα το πετύχουμε, δεν ξέρω αν θα το πετύχουμε όλα τα τεΐ μαζί, αλλά το τεΐ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα το πετύχει. Και θα το πετύχει γιατί έχει και όραμα, έχει και πολύ καλούς απόβητους πρώτου και δεύτρου κύκλου σπουδών και έχει τη δύναμη να δουλεύει συστηματικά. Πριν μια βδομάδα, για το λόγο του αληθές, βρέθηκα στην Ελβετία στο Σέρν. Το γνωρίζετε όλοι σας, είναι εκεί όπου γίνεται το πείραμα το αιώνα, όπου βρέθηκε το Σωματίδιο του Θεού, το Σωματίδιο Χινγκς. Ένιωσα μεγάλη περηφάνεια όταν ξένοι επιστήμονες υψηλού επίπεδου γνώριζαν το τεΐ Καβάλας, το τεΐ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διότι έχουμε υπογράψει σύμβαση με το Σέρν μέσω του κόμβου του Γκριτ που γίνεται στο τεΐ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είναι στην ουσία παράρτημα του Σέρν, το οποίο θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο. Και τον επόμενο Σεπτέμβριο το Σέρν φέρνει στο τεΐ της Καβάλας το summer school, το σχολείο του Σέρν. Θα έρθουν 60 μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλο τον κόσμο και 10 με 15 καθηγητές ξένοι και να διδάξουν στο τεΐ Καβάλας. Εσείς θα είστε η εικόνα μας, εσείς είστε αυτό που έχουμε προς τα έξω. Πάντοτε, όπου και να βρεθείτε, να έχετε στο νου σας ότι έχετε και ένα βάρος, έχετε ένα βάρος ενός ιδρύματος. Το πτυχίο δεν είναι μόνο για να αυξήσω τις γνώσεις μου. Το πτυχίο, όπως πάντοτε λέγονται και στους δικούς μεταπτυχιακούς φοιτητές, το μεταπτυχιακό μάλλον, δεν είναι τόσο οι γνώσεις που αποκτάς. Είναι να μάθεις να σκέφτεσαι, είναι πώς θα ερευνάς, πώς θα σκέφτεσαι και όταν μαθαίνεις πώς σκέφτεσαι και να ξέρετε πάντοτε ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα, είτε αυτό είναι μαθηματικό, είτε είναι κοινωνικό, είτε είναι συναισθηματικό, είτε είναι οτιδήποτε πρόβλημα, υπάρχει τουλάχιστον μία λύση. Και εσείς εδώ μαθαίνετε πώς θα βρείτε τη μία τουλάχιστον λύση, όχι περισσότερες. Αυτό θα βοηθήσει και στη ζωή σας. Μάθατε να σκέφτεστε, βγείτε έξω και κατακτήστε το μέλλον σας. Σας ευχαριστώ. Παρακαλώ τον Πρόεδρο του Τμήματος Δασσοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό, κ. Καζιώλας. Κύριε Βουλευτά, κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, κύριε Αναρτηδής Πρόεδρο, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί απόφητοι, κυρίες και κύριοι. Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, τόσο για το τμήμα μας, όσο και για τους αποφύτους μας. Οι απόφητοί μας, μετά την επιτυχή περάτωση των μαθημάτων τους και της μεταπτυχιακής τους γιατριβής, θα ανακηρυχθούν τυχιούχη το μεταπτυχιακό πρόγραμμα των σπουδών για χείριση τάντων πόρων στη Μεσόγειο. Και το τμήμα μας είναι σημαντική μέρα, γιατί έχουμε τη χαρά και την ικανοποίηση, για πρώτη φορά, να απονείμουμε τυχία δευτέρου κύκλου σπουδών. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες τέτοιες στιγμές στο μέλλον, για όλους μας, και ελπίζω να δοθεί η δυνατότητα, στο τελειάειο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να απονείμει και τυχία τρίτου κύκλου σπουδών, αναλαμβάνοντας δηλαδή αυτοδύναμα προγράμματα, τα οποία θα οδηγήσουν στη λήψη διδακτορικών τίτλων. Θερμάστε χαριτήρια σας απόφυτοί μας και πάλι, και εύχομαι υγεία και πάντα πολλές επιτυχίες στη ζωή σας, ό,τι μπορείτε να κάνετε. Ευχαριστώ πολύ. Παρακαλώ τον Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο, κ. Ζαΐμπέ, να απευθύνει ένα συντόγο χαιρετίσμα. Καλησπέρα, Σώβη. Θα μιλήσω και εγώ λίγο σαν τον Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο. Θα ξεκινήσω με το εξής. Σήμερα εγώ, προσωπικά, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Πριν από κάποια χρόνια, κ. Σεμανουλούδης και εγώ ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια. Τότε ήταν ένα μεγάλο στήχημα, γιατί δεν υπήρχε άλλο μεταπτυχιακό σε ταιίδας οπανίας. Δεν είναι συνηθισμένο να έχεις μεταπτυχιακό σε παράρτημα και επίσης να έχεις σε μια πόλη που δεν είναι πολύ μεγάλη σαν τη τράμα. Βέβαια, η σημερινή τελετή αποδεικνύει ότι πετύχαμε και είναι μια μεγάλη επιτυχία την οποία πρέπει να αγκαλιάζει το τμήμα, η σχολή, το ταιί και, ειδικά, η πόλη της τράμας. Είναι πολύ σημαντικό για την πόλη της τράμας να έχει ένα μεταπτυχιακό. Ας πάμε τώρα λίγο και στους απόφητους, στους οποίους η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη. Θα έχετε ένα τίτλο και θα χρησιμοποιήσω αγγλική όρο ηγεία, μεταπτυχιακό, ή ήταν αγγλόφωνο, first ever. Θα το πούμε και στα ελληνικά. Είστε οι πρώτοι όλοι που έχουν βγει από αυτό το μεταπτυχιακό. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όταν σας δίνουν ένα τίτλο, σημαίνει ότι έχετε και κάποιες ευθύνες. Πάλι αγγρική ορολογία. Εσείς αυτή τη στιγμή είστε the face of the franchise. Τι θα πει αυτό? Αν είχαμε εταιρεία, θα πει είστε το πρόσωπο της εταιρείας. Ουσιαστικά εσείς είστε οι εκπρόσωποι του μεταπτυχιακού. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η επιτυχία, η βιωσιμότητα του μεταπτυχιακού εξαρτάται πολύ περισσότερο από εσάς εδώ παρά από εμένα, τον κ. Μανουλούδη και τους άλλους καθηγητές. Άρα έχετε μια πολύ μεγάλη ευθύνη, την οποία πρέπει να αντιποκριθείτε. Νομίζω ότι για να πετύχετε πρέπει να έχετε τέσσερα χαρακτηριστικά. Σοβαρότητα. Ό,τι κάνετε να γίνεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Εργατικότητα. Δυστυχώς χωρίς πολλή δουλειά δεν μπορούμε να πετύχουμε. Επιστημονικότητα. Ό,τι κάνετε να έχει μια επιστημονική βάση. Επίσης και ταπεινότητα. Ναι, είναι μεγάλο κατόρθωμα αυτό που πήρα του, που πήρα τένα μεταπτυχιακό, αλλά το μέλλον θα δείξει πραγματικά την αξία σας. Θα συνεχίσω με μια ευχή που θέλω να κάνω. Ήδη αναφέρθηκε τον κ. Μπαντρέκα από τον κ. Γκαζιόλα. Αλλά επειδή η δική μου θέση είναι λίγο διαφορετική, η ευχή μου είναι εξής. Εγώ τελείωσα τον πτυχιακότητας οπωνίας πριν από χρόνια. Με προσέραυαν σαν καθηγητή εδώ. Και έχω τη χαρά να είμαι ακαδημαϊκός υπεύθυνος. Όμως, όμως, τι θέλω εγώ να συνεχίσετε και να γίνετε εσείς καθηγητές ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι σε διδακτορικό. Και τώρα καλώ τον Πρωτεύστατα Φοιτητή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, Ιωάννη Δημητριάδη, να έρθει στο βήμα για την καθομολόγηση. Του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ιδίκευσης, περί της επιστήμης της ιδρυολογίας αξιωθής, θα υπηρετήσω εις την ζωή μου την επιστήμη Ταύτην, με κοσμιότητα ειθών και σεμνότητα τρόπων και με όσοι μη είναι δυνατόν εν θερμοτέρ αναφοσίωσιν. Θα την προάγω επί το τελειότερον και θα την αναδείξω επί το λαμπρότερον, διά την ολονέν επί περισσοτέρους αξάπλωσιν του θείου φωτός της αληθίας και θα αποφύγω να επιδεικνύω καινόσοφων προπαίτειων, αντιστρατευόμενος εις αυσταθάς διδασκαλίας των άλλων και να διδάσκω αντίθετα των όσων ο ίδιος καλώς πιστεύω, καπηλεύουν την επιστήμη ή κατεσχύνουν το επιστήμονο στο υψηλό λειτούργιμα, εις την επίσημον της ώρας ταύτης υπόσχευσή μου, ειναι ο Θεός άρρωγος καθόλου μου τη ζωή. Παρακαλώ τον καθηγητή κύριο Κατωπόδη, Πρόεδρο του Συμβουλίου του ΤΕΙ, θα απονείμει το ευγραφείο στον πρώτο πτυχιούχο, κύριο Δημητριάδη Ιωάννη. Καλησπέρα. Παρακαλώ τον καθηγητή Δημήτριο Μανιρούδη, Διευθυντή του Μετατυσιακού Προγεωμάτου, θα απονείμει το ευγραφείο στον κύριο Παπαλάσκα Δηθαμάκου. Καλησπέρα. Παρακαλώ τον καθηγητή κύριο Μανιρούδη, Διευθυντή του Μετατυσιακού Προγεωμάτου, θα απονείμει το ευγραφείο στον κύριο Παπαλάσκα Δηθαμάκου. Καλησπέρα. Παρακαλώ τον κύριο Παντέκα Ναπληρωτή Προγεωμάτου του ΤΕΙ να απονείμει το πτυχίο στον κύριο Κουταλάκι Πασχάλη. Παρακαλώ τον κύριο Παντέκα Ναπληρωτή Προγεωμάτου του ΤΕΙ να απονείμει το πτυχίο στον κύριο Κουταλάκι Πασχάλη. Παρακαλώ τον κύριο Παντέκα Ναπληρωτή Προγεωμάτου του ΤΕΙ να απονείμει το πτυχίο στον κύριο Κουταλάκι Πασχάλη. Παρακαλώ τον κύριο Παντέκα Ναπληρωτή Προγεωμάτου του ΤΕΙ να απονείμει το πτυχίο στον κύριο Κουταλάκι Πασχάλη. Ευχαριστούμε! Παρακαλώ τον κύριο Παντέκα Ναπληρωτή Προγεωμάτου του ΤΕΙ να απονείμει το πτυχίο στον κύριο Κουταλάκι Πασχάλη. Ευχαριστούμε! Παρακαλώ τον κύριο Παντέκα Ναπληρωτή Προγεωμάτου του ΤΕΙ να απονείμει το πτυχίο στον κύριο Κουταλάκι Πασχάλη. Παρακαλώ τον κύριο Παντέκα Ναπληρωτή Προγεωμάτου του ΤΕΙ να απονείμει το πτυχίο στον κύριο Κουταλάκι Πασχάλη.