Συνέντευξη Τύπου Υπουργού, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (Datascouting Lists, 2018)
: Εγώ, ναι, είχα τη μεγάλη χαρά σήμερα να συναντήσω όλα τα μέλη της συγκλήτου σε μια έκτακτη συνεδρία στη συγκλήτου του ΤΕΙ Κρήτης αποδεχόμενος την πρόσκληση του Πρήτανη για να συζητήσουμε διάφορες προτάσεις και ιδέες που υπάρχουν για την περιτέρω αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης Όπως γνωρίζετε σήμερα το πρωί υπογράφτηκε ανάμεσα στο ΤΕΙ Κρήτης και το ΊΤΕ ένα μνημόνιο συνεργασίας σε δύο επίπεδα Το πρώτο είναι η συνεργασία ανάμεσα στο ΊΤΕ και το ΤΕΙ Κρήτης για την εκπόνηση διδακτορικών και το δεύτερο είναι για μια πολύ μεγάλη πρωτοβουλία γύρω από το Αγροτοδιατροφικό Πάρκο που έχει μία εκπαιδευτική διάσταση αλλά και μία ερευνητική διάσταση Θέλω να σας πω δύο κουβέντες για το συνολικό εγχείρημα που έχουμε για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στον τόπο μας Αρχίσαμε πριν ένα χρόνο τη συζήτηση με όλα τα πανεπιστήμια και όλα τα ΤΕΙ του τόπου μας για να δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα και με όρους ανώτατης εκπαίδευσης επόμενη μέρα σημαίνει τα επόμενα 15 χρόνια, τα επόμενα 20 χρόνια Έχουν γίνει πολύ σοβαρές συζητήσεις σε πολλά μέρη του τόπου μας Ορισμένες συνεχίζονται, ορισμένες έχουν ολοκληρωθεί Πάντως για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολύ καιρό γίνεται αυτή η συζήτηση Και γίνεται αυτή η συζήτηση και αυτός ήταν ο προγραμματισμός μας και είναι πολύ ευχάριστο ότι εμποδόθηκε αυτή η διάσταση η οποία είναι ότι η ολοκλήρωση, η αρχή της ολοκλήρωσης αυτών των συζητήσεων συμπίπτει και με το τέλος του μνημονίου, συμπίπτει με μια καινούρια μέρα για τον τόπο μας Μια μέρα με τα οικονομικά να βελτιώνονται και άρα οι δυνατότητες και θεσμικών παρεμβάσεων να είναι ακόμη πιο ρεαλιστικές Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε με τα υπόλοιπα ιδρύματα και έχει πετύχει πάρα πολύ, είναι να ζητήσουμε από τα ίδια τα ιδρύματα την συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα προτείνουν στο Υπουργείο προτάσεις για το μέλλον των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης στις συγκεκριμένες περιφέρειες, γιατί για μας η ανώτατη εκπαίδευση είναι το Πανεπιστήμιο αλλά και το ΤΕΙ μας έχουν έρθει προτάσεις από το Ιόνιο και από τα Γιάννενα μαζί με το ΤΕΙ Πύρου αυτές κωδικοποιήθηκαν σε νομοσχέδιο και το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή σήμερα αναμένουμε το πόρισμα του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους και άρα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια έχει πάλι σημασία να τονιστεί ότι όλα αυτά γίνονται με ιδιαίτερα ευρύες συνενέσεις διότι αυτή η συζήτηση για τον μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτές τις συνενέσεις ας έρθουμε στο ΤΕΙ Κρήτης το ΤΕΙ Κρήτης χωρίς κανέναν απολύτως αστερίσχο είναι σήμερα το καλύτερο ΤΕΙ στον τόπο μας το οφείλουμε αυτό όχι στη φροντίδα της πολιτείας χρόνια εγκαταλελειμμένα τα ΤΕΙ αλλά στο γεγονός ότι τα άτομα πήραν πάνω τους τα μέλη του διδακτικού προσωπικού πήραν πάνω τους την ευθύνη του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος και όπως έχετε δει και από όλοι οι πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα το ΤΕΙ Κρήτης έρχεται πρώτο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αυτό δεν σημαίνει ότι στα υπόλοιπα ΤΕΙ έχουμε μόνο προβλήματα το ακριβώς αντίθετο, γιατί αν ήταν μόνο προβλήματα δεν θα προχωρούσαμε στις διαδικασίες που σας περιέγραψα ακριβώς επειδή σε πολλά ΤΕΙ έχουμε πολλά τμήματα που είναι de facto πανεπιστημιακά και αυτό σεβόμενοι, αυτό εμείς προχωρήσαμε στη συζήτηση αυτών των ΤΕΙ με τα πανεπιστημία και μάλιστα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι πολλά πανεπιστημία έχουν αγκαλιάσει αυτήν την προοπτική συνεύρεσης με τα ΤΕΙ συνεργειών με τα ΤΕΙ κτλ όπως αυτό εκφράζεται και με τα νομοσχέδια που έχουμε καταθέσει ένα από τα πράγματα που ενδεχομένως να μην είναι πολύ γνωστό στην κοινωνία είναι ότι η ιστορία του κάθε ιδρύματος έχει σημαδέψει το παρόν του και ως εκτού του το καθένα είναι και διαφορετικό γι' αυτό και εμείς λέμε έχει πολύ μεγάλη σημασία οι συζητήσεις που γίνονται σε αυτές τις ομάδες εργασίας των ιδικών, των ακαδημαϊκών με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια ώστε να μπορέσει η πολιτεία να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που μπορεί μέσα σε ένα ρεαλισμό και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει για να μπορέσουν να πάμε στο επόμενο βήμα. Στη συζήτηση λοιπόν που είχαμε σήμερα στη σύγκλιτο του ΤΕΙ Κρήτης αναπτύχθηκαν με μεγάλη σαφήνια οι προτάσεις πολλών συναδέλφων οι προβληματισμοί πολλών συναδέλφων ως προς το μέλλον με την έννοια ότι έχει πολλά να προσφέρει το ΤΕΙ και θα πρέπει το θεσμικό του πλαίσιο να το επανεξετάσουμε και η απόφαση του Υπουργείου και μετά από τις συζητήσεις που κάναμε σήμερα είναι να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας όπου θα συμμετέχουν σε αυτήν την ομάδα εργασίας οι πριτανικές αρχές και όσοι άλλοι μας υποδειχθούν αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα συμμετέχουν σε αυτήν την ομάδα εργασίας ακαδημαϊκή από όλη την Ελλάδα για να συζητήσουν μεταξύ τους προτάσεις για την επόμενη μέρα του ΤΕΙ Κρήτης μπορούμε να βάλουμε ρεαλιστικά ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να μας παραδοθεί η έκθεση και στη συνέχεια η πολιτεία να δει τι θα κάνει αποδεκτό με ποιους τρόπους και με ποιο χρονοδιάγραμμα επόμενης φάσης θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Αυτά είχα να σας πω. Με μεγάλη χαρά να σας απαντήσω στις ερωτήσεις. Δηλαδή συζητάμε για ισαγωτικά πανεκιστημοποίηση από το ΤΕΙ Κρήτης. Εγώ θα έλεγα να πούμε ότι έχει σημασία η συγκρότηση της ομάδας εργασίας για να πούν με ακαδημαϊκά κριτήρια ποιες είναι οι δυνατότητες που μπορεί το ΤΕΙ δυναμικά να εμπλακεί για την επόμενη 20ετία. Τα υπόλοιπα νομίζω θα είναι πολύ απλά να λυθούν γιατί αυτό σημαίνει τι είδους νέα προγράμματα σπουδών θα υπάρχουν, τι είδους νέα τμήματα θα υπάρχουν. Γιατί αυτή η συζήτηση γίνεται επίσης σε όλη την Ελλάδα. Τι είδους προϋποθέσεις υπάρχουν για την αναβάθμιση των υπαρχόντων. Υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που είναι εντελώς καινούργια. Αυτό που υπογράφτηκε με το ΊΤΕ σήμερα, ενώ είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι και ένα πράγμα πειραματικό. Ο χρόνος θα δείξει αντίχον θα λειτουργήσουν θετικά όλα αυτά. Μετά, εμείς είμαστε στην διαδικασία ως Υπουργείο έγκρισης του κέντρου επαγγελματικής εκπαίδευσης που τώρα έχει τη δυνατότητα να έχει κάθε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και το οποίο θα είναι αυτό που θα οργανώσει τα διετή προγράμματα σπουδών επαγγελματικού προσανατολισμού που θα παίρνουν επαγγελματικά, πιστοποιητικά τα παιδιά που έρχονται από τα ΤΕΙ. Βλέπετε, λοιπόν, ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ίδρυματά μας δεν θα είναι μόνο τμήμα, πτυχίο, το πιο παραδοσιακό, αλλά θα είναι αυτά τα πιο παραδοσιακά συν έναν σύνολο άλλων δραστηριοτήτων που συνδυάζει το εκπαιδευτικό ερευνητικό όπως είναι το Πάρκο ή το εκπαιδευτικό επαγγελματικό όπως είναι τα διετή. Άρα απλώνονται οι δικαιοδοσίες των ανωτάτων εκπαιδευτικών ίδρυματων. Θα πάρει λοιπόν η ομάδα εργασίας και θα πει αυτό το ίδρυμα έχει προτείνει τόσα με τα πτυχιάκα έχουν εγκριθεί, αυτά έχουν κάνει τόσα, τόσα, τόσα και άρα για το μέλλον του προτείνουμε αυτά. Γι' αυτό δεν θα ήθελα να απαντήσω άμεσα το ερώτημά σας γιατί δεν θέλω να προκαταλάβω πίσω τα οποία πορίσματα θα μας φέρει η Επιτροπή. Επειδή αναπτυρθήκατε και είχατε έμπαση στο θέμα των συνεργειών, πιάνω στον κύριο πια, και αναπτυρθήκατε στην δυναμική που έχει το ΥΗΚΡΙΚΙΣ. Εξής όμως πολύ δυναμικά είναι το Πανεπιστήμιο με το Πολυπαιχήνι, τα οποία ήδη έχουν εγκαταστεί στο Πανεπιστήμιο ΧΡΙΚΙΣ επίσημα με εκείνους ήτους σε αυτήν την ενδεδεγόμενη συνέντεια. Και το Πολυπαιχήνιο, βλέπετε με δηλώσεις στον εκπροσώπο του, εσείς πώς βλέπετε τον δυναμισμό αυτού των τριών και πώς αυτός θα μπορούσε να καταλήξει σε μια συνέντεια. Ξέρετε τις απαντήσεις των δύο ιδρυμάτων, έτσι δεν είναι... Δηλαδή υπήρξε μια πρόσκληση του ΤΕΙ να καθίσουν στο τραπέζι σε μηδενική βάση. Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλά ιδρύματα που έχουν κάνει προτάσεις για να αρχίσει μία συζήτηση με μηδενική βάση. Με ένα σκεπτικό που κανείς πρέπει να το σεβαστεί, τα δύο ιδρύματα δεν θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση. Αυτό κανείς πρέπει, όπως είπα, να το σεβαστεί και να πάνε παρακάτω. Άρα τη στιγμή που τα δύο ιδρύματα δεν θέλουν να συζητήσουν αυτήν την... αυτήν την προοπτική, η πολιτεία νομίζω έχει κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση δημοκρατική να βρει τρόπους να συζητηθεί το μέλλον του ΤΕΙ Κρήτης. Ο τρόπος λοιπόν αυτός είναι ομάδα εργασίας με άτομα του ΤΕΙ Κρήτης και με ακαδημαϊκούς αδιαφυσβήτητους κύρους από την υπόλοιπη Ελλάδα. Νομίζω ότι είναι μια πολύ απλή λύση, πολύ δημοκρατική λύση για αυτή τη διαδικασία. Την ερχόμενη εβδομάδα θα τις ανακοινώσουμε και θα είναι όλες πολύ υπέρ των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών μας, των γονιών μας και τα λοιπά. Η δουλειά του είναι μία μόνο. Μία μόνο. Πολλές εργασίες έχω αναφέρει ως πάντων για αυτή τη διαδικασία τώρα. Έχει κοιτάσεις από το Υπουργείο κάποια πρόοδοση από το Μανεπιστήμιο και το Πολιτεχνείο για συνέδρια δικηλούς. Των δύο ιδρυμάτων, εννοείται. Εγώ δεν την έχω υπόψη. Αυτό είναι ένα πράγμα που, εντάξει, αν συζητούσαν μεταξύ τους θα είχε ένα ενδιαφέρον. Δεν θέλουμε να εμπλακούμε εμείς καθόλου σε μία πρωτοβουλία που θα πρέπει, αν είναι, να έρθει από τα κάτω, δηλαδή από τα δύο αυτά ιδρύματα. Δεν υπάρχει κάτι διατυπωμένο. Στην περίπτωση που δεν δέχονται να ξεκινήσουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, το διάλογο με τον ΤΥ, οι ίδιοι, μεταξύ τους, δεν έχουν αναδείξει κάποιο διάλογο με την αντίστοιχη δυναμική για να συνεχίσουν με το Υπουργείο. Ναι, κοιτάξτε. Γιατί σε κάποιο τελευταίο χεωρίο, δεν θέλεις να συνεχίσεις καλά. Κοιτάξτε, να πούμε ότι στην Κρήτη, και δεν το λέω επειδή τυχαία να βρίσκομαι στην Κρήτη, αλλά είναι γνωστό σε όλη τη χώρα, στην Κρήτη έχουμε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για να μην αρχίσουμε να μπαίνουμε σε μία διέξοδη λογική. Υδρύματα υψηλωτά του επίπεδου, όπως είναι το Πανεπιστήμιο, όπως είναι το Πολιτεχνείο και όπως είναι το ΤΕΙ Κρήτης, αποκτούν και μία ακαδημαϊκή προσωπικότητα που έχει μόνη της μία δυναμική. Εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε κανένα απολύτως εμπόδιο σε οτιδήποτε έχει μία δυναμική. Πολλές φορές, ξέρετε, στην αρχή ξενίζουν κάποιες προτάσεις για συνέργειες, το ζήσαμε σε άλλα μέρη της Ελλάδος, μετά από συζητήσεις φεύγει όλη η μεταφυσική, αν θέλετε, της αμηχανίας και του φόβου. Ελπίζουμε να γίνει το ίδιο και στην Κρήτη, αλλά το να έχεις και τρία εξαιρετικά υψηλού επίπεδου ιδρύματα και το καθένα να αναζητά την επόμενη μέρα με δικές του διεργασίες, ενδεχομένως και αυτό να είναι ένας νέος τρόπος για την επόμενη μέρα. Σας έχουν ζητήσει συνάντηση για το θέμα αυτό? Τα άλλα ιδρύματα? Όχι, δεν μου έχουν ζητήσει συνάντηση για το θέμα αυτό. Έχω την ευκαιρία να κάνω συζητήσεις. Στη Σύνοδο Πρυτάνιο ήταν το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Άκουσα τον προβληματισμό τους, άκουσα τον δικό μου προβληματισμό. Τι το καλύτερο σε μια δημοκρατική χώρα να συνηπάρχουμε με τις διαφορές μας. Κύριε Υπουργή, οι οποίες αλλαγές υπάρχουν στον ΤΥ, φαντάζομαι ότι θα γίνουν μεγνώμονα να έχουν θεσμοθετηθεί πριν την δημοσιολογήση των νέων μηχανογραφικών. Θα σας πω. Γιατί υπάρχει ένας κίνδυνος στον ΤΥ Κρήτης. Να μείνει εκτός. Να είναι το μοναδικό ΤΥ στον μηχανογραφικό. Και αυτό θεωρείται ως και έχει δύο όψεις. Κοιτάξτε, είναι η πρώτη ερώτηση με τα εισαγωγικά που μου τη ρωτάτε με διαφορετικό τρόπο. Πάλι δεν θα σας απαντήσω. Θα σας πω όμως ένα χρονοδιάγραμμα που μάλλον θα σας ικανοποιήσει. Εμείς αυτό που λέμε είναι να ολοκληρωθεί η νομοθέτηση όλων αυτών εκεί που καταλήγουν όλοι τα απορίσματα όπως τώρα έχουμε καταθέσει για το Ιόνιο και τα Γιάννα μέχρι το τέλος του χρόνου. Γι' αυτό σας λέω, τέλος Σεπτεμβρίου η ομάδα εργασίας να συζητηθεί και μέσα στις συγκλήτους και να προχωρήσουμε άμεσα. Αυτό σημαίνει το εξής, η επόμενη μέρα, όποια κι αν είναι αυτή, η επόμενη μέρα θα έχει αναβάθμιση των υπαρχών των τμήματων και πρόταση για δημιουργία νέων τμήματων. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι η πρώτη κατηγορία τμήματων θα αρχίσει να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2019 και η δεύτερη από το Σεπτέμβριο του 2020. Γιατί θα δοθούν και υποδομές, θα δοθούν νέες θέσεις ώστε να γίνουν οι εκλογές και τα λοιπά. Νομίζουμε ότι αυτό είναι ένα χρονοδιάγραμμα. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό διότι από τον Ιούνιο του 2020 θα είναι η διαδικασία, το νέο τρόπο να μπαίνουν τα παιδιά. Άρα, όταν είναι να μπουν το Σεπτέμβριο του 2020 πια, θα έχει ολοκληρωθεί και αυτό το σχέδιο. Για αυτό λέμε ότι όλα αυτά συγκλίνουν, ας πούμε, από διαφορετικές πλευρές, θα υπάρχει μια συνολικότερη σύγκληση. Πραγματοποιήθηκε σήμερα μία έκτακτη σύγκλητος του ΤΕΙ Κρήτης παρουσία του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκεπμάτων, του καθηγητή κ. Κώστα Λαβρόγλου, εδώ στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Κρήτης στη Σχολή Επανγγελμάτων Υγείας και Πρόνειας. Συζητήσαμε αναλυτικά για την προοπτική του ΤΕΙ Κρήτης, για το μέλλον του ΤΕΙ Κρήτης στον καινούργιο χάρτη της Ανώτα της Εκπαίδευσης στη χώρα και στην Κρήτη. Θα ήθελα εδώ να τονίσω, να αναφέρω κάποια στοιχεία για το ΤΕΙ Κρήτης, κάποια σημαντικά στοιχεία που φαίνεται ότι διαφεύγουν σε ορισμένους. Το ΤΕΙ Κρήτης βρίσκεται στην Ανώτα της Εκπαίδευσης εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια. Αποτελείται σήμερα από 5 σχολές και 13 εκμήματα και θεραπεύει αντικείμενα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την επιστήμη, όπως για παράδειγμα η γεωκονία και η αδροδιατροφή, όπως είναι οι επιστήμες της μηχανικής, ηλεκτρολόγος μηχανικός, μηχανολόγος μηχανικός, μηχανικός πληροφορικής. Επίσης επιστήμες που έχουν να κάνουν με την υγεία και την πρόνοια, κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτής, καθώς και στη Σχολή Διοίκηση Εικονομίας επιστήμες που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση επιχειρήσεων και τον τουρισμό, καθώς επίσης και με τη λογιστική χρηματοεκονομική. Θεραπεύει λοιπόν το ΤΥ Κρήτη σε προπτυχιακό επίπεδο μια σειρά από γνωστικά επιστημονικά αντικείμενα για πάρα πολλά χρόνια και έχει καταξιωθεί για το επίπεδο των αποφύτων του και για τις σπουδές τις οποίες παρέχει. Επίσης εδώ και πάρα πολλά χρόνια το ΤΥ Κρήτης προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και είμαστε στην ευχάριστη θέση να τονίσουμε ότι από το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν 15 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, 10 εκ των οποίων είναι χωρίς θέλη φύτησης. Είναι πολύ σημαντικό να το τονίσουμε αυτό. Το ΤΥ Κρήτης, νομίζω, εάν έχω αναγνώσει σωστά τις στατιστικές από το Υπουργείο Παιδείας, ότι είναι το πρώτο ΤΥ της χώρας όσον αφορά τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών χωρίς θέλη φύτησης. Είναι πολύ σημαντικό να παρέχουμε στους φοιτητές από κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες και στους άκορους φοιτητές να παρέχουμε τη δυνατότητα να μπορούν να σπουδάσουν και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Επίσης το ΤΥ Κρήτης πληρεί σε ένα σημαντικό βαθμό, αρκετά τμήματα του ΤΥ Κρήτης, έξι τμήματα του ΤΥ Κρήτης πληρούν τα αυστηρά κριτήρια, ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, τα οποία έχει θέση το Υπουργείο Παιδείας και ο νόμος 4485 του 2017 για τη διοργάνωση διδακτορικών σπουδών από τμήματα των ΤΥ. Έχουμε υποβάλει έξι φακέλους στο Υπουργείο Παιδείας, οι επιτροπές έχουν θεσπιστεί και περιμένουμε τη συζήτηση αυτών των φακέλων έχοντας την αισιοδοξία, επειδή πραγματικά νιώθουμε δυνατοί στο αντικείμενο αυτό, ότι θα μπορούμε να υλοποιούμε διδακτορικές σπουδές. Στα πλαίσια αυτά, άλλωστε, έχει γίνει και η συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, που όπως γνωρίζετε ανακοινώθηκε το πρωί, για την αποκοινούδη οργάνωση διδακτορικών σπουδών, τα οποία διπλώματα όμως θα απονέμει το ΤΥ Κρήτης. Επίσης, τα τελευταία χρόνια το ΤΥ Κρήτης έχει μια διαρκώς ανωδική πορεία όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, είτε αυτές είναι εθνικές, είτε είναι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, συμμετέχει σε εθνικές υποδομές και έχει πολύ μεγάλη επιτυχία σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα ήθελα να αναφέρω ότι από την πρόσφυση για τα προγράμματα ερευνό και νοτομό δημιουργώ, το ΤΥ Κρήτης έχει ήδη 17 ενγκεκριμένα έργα, τα οποία έχουν ενταχθεί και τον οποίο η χρηματοδότηση θα γίνει το αμέσως προσεχώς διάστημα, θα ξεκινήσει το αμέσως προσεχώς διάστημα. Τα προγράμματα αυτά έχουν να κάνουμε συνέργειες με τον παραγωγικό ισθό της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, με παραγωγικές επιχειρήσεις τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Νομίζω λοιπόν ότι είναι σαφές μέσα από όλο αυτό το πλαίσιο ότι το ΤΥ Κρήτης έχει τα τελευταία χρόνια μία σταθερά ανωδική πορεία και νομίζουμε ότι πραγματικά το ΤΥ Κρήτης πρέπει να αναβαθμιστεί, πρέπει να δει, να εξετάσει την προοπτική του, πρέπει να γυρίσει σελίδα. Όπως γνωρίζετε το ΤΥ Κρήτης εδώ και δύο μήνες έχει υποβάλλει πρόταση συνεργασίας συνεργειών στα δύο άλλα αεεί της Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολιτεχνείο Κρήτης, δύο ξεχωριστά υψηλού επίπεδου ακαδημαϊκά ιδρύματα ολόκληρης της χώρας. Δυστυχώς η απάντηση των Βρυτανικών Αρχών για ένα διάλογο, ο οποίος θα μπορούσε να ξεκινήσει για την επόμενη μέρα της Ανότατης Εκπαίδευσης στην Κρήτη, ήταν αγνητική. Δεν καταφέραμε να πείσουμε τους συναδέλφους να προσέλθουν να συζητήσουμε για το μέλλον της Ανότατης Εκπαίδευσης στην Κρήτη. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ισχυρών πανεπιστημίων στην υπόλοιπη Ελλάδα θα δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά την Ανότατη Εκπαίδευση στην Κρήτη. Τα επιχειρήματά μας αυτά τα έχουμε τονίσει επανειλημμένα σε συναντήσεις που έχουμε με Μέλι ΔΕΠ των άλλων δύο πανεπιστημίων της Κρήτης, αλλά και με τις Βρυτανικές Αρχές. Αναμβάνεστε λοιπόν ότι το ΤΕΙ Κρήτης μετά από τα δεδομένα αυτά είναι πολύ σημαντικό να συζητήσει για την επόμενη μέρα του. Ήταν πολύ κρίσιμη η σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, με τον κ. Γαδρόγουλ και η ανακοίνωση που έγινε στη Σύγκλητο και τώρα σε εσάς ότι θα συσταθεί από το Υπουργείο ομάδα εργασίας, η οποία θα αποτελείται από Μέλι ΔΕΠ, από την Βρυτανική Αρχή του ΤΕΙ Κρήτης, αλλά και από ακαδημαϊκούς από ολόκληρη την Ελλάδα, που θα συζητήσουν την προοπτική και την επόμενη μέρα του ΤΕΙ Κρήτης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ Κρήτης, αλλά και για την ανώτατη εκπαίδευση σε ολόκληρη την Κρήτη, η οποία δεν μπορεί να μείνει πίσω σε σχέση με τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ευχαριστούμε.