Kατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ,6 Νοεμβρίου 2020 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE ... Έχουμε αλλά αν δεν είναι κεφαλές εδώ δεν κάνουμε τίποτα. Ε, δεν γίνεται ρε παιδιά μου, γιατί έχουμε τρεις ή μισή ώρα και έχουμε και άλλη δουλειά σήμερα, εγώ δηλαδή προσωπικά. Θα μου πεις εσύ γιατί άργησες, εντάξει. Βάλε λίγο τσαγάκι να πιούμε. Βάλε λίγο τσαγάκι να πιούμε. Βάλε λίγο τσαγάκι να πιούμε. Βάλε λίγο τσαγάκι να πιούμε. Βάλε λίγο τσαγάκι να πιούμε. Βάλε λίγο τσαγάκι να πιούμε. Λοιπόν, πάμε πάνω από το θέμα 2 έγκριση δωδέκα της τροποποίησης τεχνικού προγράμματος καμ' 20%. Συνοπτικά, κύριε Λαμπρόπουλε. Καλησπέρα σας, η τροποποίηση αυτή έχει τρία σκέλη. Με το πρώτο αυξάνεται η πίστοση για το έργο επισκευής στέγιση του Χριστούγη Μεναστερίου, στους Γαργαλιανούς, στο ύψος της μελέτης που έχει εκπονηθεί. Με τη δεύτερη, μαζεύουμε τις πιστώσεις για την προμήθεια ελαστικών για τις ανάγκες των πυροσβεστικών οχημάτων και των πέντε περιφερειακών ενωτήτων για να γίνουν συγκεντρωτικά για όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου. Και με την τρίτη, αυξάνουμε, κατά 400.000 ευρώ, όπως είχαμε πει και στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, τις πιστώσεις για τις προμήθειες ειδών και υπηρεσιών για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για τον Covid. Έχουμε κάποια αντίρρηση, έχουμε ερωτήσεις, κάτι, ερωτήσεις. Εγώ έχω ερωτήσεις. Ναι, κυρία Νικολάκο, ερώτηση. Συμφωνούμε, νοήτες στα δύο, θέλω να ρωτήσω σχετικά με το θέμα των Γαργαλιάνων. Σε ένα προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, είχατε βγάλει το ποσό, είχατε αφήσει χίλια ευρώ. Και τώρα ξαναέρχεται το ποσό και δημιουργείται ένα ποσό σύμφωνα με το οποίο πρέπει να προχωρήσουμε στο έργο. Άλλαξε η μελέτη που υπήρχε? Από όσο με έχει ενημερώσει η Τεχνική Περισία, δεν έχει αλλάξει. Απλώς είναι όρημη για να γίνει αυτήν την περίοδο. Απλώς αρκετήθη ο χρόνος που το εντάσσεται στον προγραμματισμό σας. Μάλιστα. Ερώτηση άλλος. Όχι. Όχι. Έχουμε τοποθετήσεις. Αν συμφωνούμε να μην τρώμε το χρόνο. Κύριε Πρόεδρε. Εγώ. Συμφωνούμε. Συμφωνούμε. Εμείς συμφωνούμε. Ωραία. Ας κάνει τοποθετήση, κύριε Νικολάκου. Κύριε Πρόεδρε, μία λέξη μόνο εγώ. Θα ήθελα να πω ότι ελπίζω αυτή τη φορά να ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες γιατί σε προηγούμενες προσλήψεις δεν τις είχαμε δει. Είναι αβεβιασμένα, αυτό θέλω να πω. Αλλιώς συμφωνούμε. Συζητάμε για την τροποποίηση του ΚΑΠ. Κοιτάξτε, εγώ θέλω να πω δύο λόγια, κύριε Πρόεδρε, τα οποία θα παρακαλούσα τον κύριο Περιφεριάρχη και τους κυρίουσα την Περιφεριάρχη, αλλά βασικά τον κύριο Περιφεριάρχη στο εξής. Κατά τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων του και στα πρώτα περιφερειακά συμβούλια, σχεδόν το σύνολο των έργων, τα οποία είχαν θεωρηθεί μικρά τότε, είχαν φύγει οι πόροι που είχαμε βάλει προκειμένου να γίνουν κάποια άλλα μεγαλύτερα. Να αρχίσουμε πάλι να επαναφέρουμε εκείνα τα έργα, τα οποία έχουν ανάγκη τοπικές κοινωνίες. Θετικό είναι αυτό που γίνεται τώρα με τους Γαργαλιάνους. Η προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες, εάν το έργο είναι δικό μας ή δικός σας, δεν νομίζω ότι φέρνει αποτελέσματα, οι πολίτες ξέρουν, γνωρίζουν, άλλωστε τα έργα δεν είναι κανενός, είναι των πολιτών. Οπότε, να το ξεπεράσουμε αυτό και να προχωρήσουμε με έργα τα οποία τότε, εφόσον μου επιβεβαιώσατε κύριε Λαμπρόπουλε ότι δεν άλλαξε η μελέτη και ότι είναι η ίδια μελέτη, που σημαίνει ότι μπορούσε να γίνει και τότε, το να γίνεται τώρα, γιατί πάει 1,5 χρόνο αργότερα, ώστε να μην ξανασυμβεί με άλλα παρόμοια έργα. Ναι, κύριε Πρόεδρε, αν δει κάποιος ανικειμενικός παρατηρητής το συμβούλιο τότε που κάναμε και απεντάθηκαν κάποια έργα από αυτά που σήμερα ξαναεντάσουμε και το σημερινό, που ξαναεντάσονται, θα καταλήξει αβίαστα και χωρίς προκαταλήψεις ότι ή υπάρχει προχειρότητα, ή υπάρχει άγνοια, ή υπάρχει ασυνονοησία με τις τεχνικές υπηρεσίες, ή δημιουργούνται όλα αυτά για να αντυπωσιάζονται οι πολίτες ότι να ξαναβάλουμε το έργα του Κρακαλιάδωνα, γιατί το είχαν βάλει προηγούμενοι και το βγάλαμε. Νομίζω ότι η καθυστέρηση έφερε αυτό το πράγμα, αυτές οι απεντάξεις των έργων αυτών και σήμερα δημιουργούνται αντυπωσιασμό που ξαναεντάσονται. Εγώ τουλάχιστον καθαρά λέω ότι είναι προχειρότητα, άγνοια, ασυνονοησία με τις τεχνικές υπηρεσίες. Λοιπόν, επαναλαμβάνω αυτά τα οποία έχω πει πολλές φορές. Πρώτον, ότι εμείς δεν υποκαθιστούμε τους δήμους. Οι δήμοι δεν υποκαθιστούν τους δημούς. Οι δημούς δεν υποκαθιστούν τους δημούς. Οι δημούς δεν υποκαθιστούν τους δημούς. Οι δήμοι δεν υποκαθιστούν τους δημούς. Οι δήμοι έχουν μεγάλες δυνατότητες, σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες από εμάς, όπως είναι το πρόγραμμα Φιλόδημος και τελευταία το πρόγραμμα Ήταν και τελευταία είναι το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσις, που περιλαμβάνει σειρά από πολύ σημαντικά έργα. Εγώ ως δήμαρχος δεν είχα λάβει καμία χρηματοδότηση για σειρά θηλυκών έργων τα οποία έκανα. Η εκτίμηση μας είναι ότι πολλά από τα έργα, στα οποία μειώσαμε χωρίς να τα βγάλουμε από το πρόγραμμα, το προϋπολογισμό τους, πολλά από τα έργα συνδέονταν με προεκλογικά ρουσφέτια. Αυτή είναι η προσωπική μας εκτίμηση. Και με αποφάσεις με 14 ψήφους ενός περιφερειακού συμβουλίου, όπου είχατε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Είπαμε ότι εμείς πρώτον δεν θα ακολουθήσουμε αυτή την τρακτική, δηλαδή θα κάνουμε πρώτα τα έργα στα οποία έχουμε αρμοδιότητα, όπως είναι το άθλιο εθνικό δίκτυο σχεδόν σε όλους τους νομούς και το επαρχιακό δίκτυο. Και ακολούθως, δεν τα βγάλαμε τα έργα, πάρα πολλά από αυτά τα έργα θα τα χρηματοδοτήσουμε ώστε να πραγματοποιηθούν. Ιδιαίτερα στο μαθητικό τομέα υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο είναι σε εξέλιξη. Η κινητικότητα του αρμοδίου αντιπεριφεριάρχη είναι δεδομένη. Θα βάζουμε τα έργα αυτά κατά σειρά, παρακολουθούμε την εξέλιξή τους και είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα υπάρχει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα θυμά και εμάς και σας και όλους. Μετά από αυτά η κατεύθυνση είναι να υποστηρίξουμε κεντρικά στάδια και στους έξι μεγάλους δήμους της περιφέρειάς μας, διότι έχουν πολύ ανάγκη και εκεί έχουμε τα χιλιάδες παιδιών τα οποία αφλούνται. Δεν υπάρχει καμία προχειρότητα. Υπάρχει ένας προγραμματισμός, θα το δείτε και στο τεχνικό πρόγραμμα και παρακαλούμε και γιατί βοηθιά σας και τη συντρομή σας για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος βεβαίως με το δικαίωμα που έχετε να κάνετε την κριτική σας. Στο τέλος, που θα ξεριστούμε το γάμπρο, θα δούμε τα αποτελέσματα και θα τα εκτιμήσουμε. Εγκρίνετε μια έρωση, κύριε Πρόεδρε. Από την Κορυμθία. Δεν ήθελε να πάρω το λόγο. Όχι, συγγνώμη. Αν είναι δυνατόν, μιλάει ο Περιφερειάρχης και μετά θέλετε να πάρετε το λόγο. Γιατί δεν το ζητάγατε πριν, σας παρακαλώ. Ψέραμε τι θα πει ο Περιφερειάρχης. Ψέραμε τι θα πει ο Περιφερειάρχης. Αφαιρείτε ο λόγος. Κύριε Πρόεδρε, να πάνω σε αυτό που είπε ο κ. Περιφερειάχης να ρωτήσουμε. Όχι, να μη ρωτήσει κανένας. Τοποθέτηση έγινε, τελείωσε. Κύριε Γιώργο, σας παρακαλώ. Συγγνώμη, να ρωτήσω κάτι. Σας παρακαλώ. Δεν μπορώ να το ρωτήσω κάτι. Εκκρίνετε. Μα πούτε. Ποιος ψηφίσει κατά. Εκκρίνετε ομόφωνα. Πάμε στο τρία θέμα. Έγκριση πρόεδρους πληνειάτρων και τα λοιπά. Ισθηγητής ο κ. Καπέλιος. Μα ακούτε. Είναι οι οχταμηνίτες οι οποίοι προσταμβάνονται κάθε χρόνο με η σύγκριση υπερσίας. Υπάρχει αντίρρηση. Πάμε πρόεδρε. Εκκρίνετε. Εκκρίνετε. Μια ερώτηση. Ποιος νομόφωνα θα ριχτεί. Ποια περιφερειακή ενότητα θα ριχτεί. Γιατί από 7 έχουμε 6 προζήψεις. Ό,τι έχουν πει οι υπερσίες. Ήρθε εδώ πέρα. Κατά την εισήγηση παρακαλούμε να ψηφίσουμε. Εκκρίνετε ομόφωνα. Είναι με διαδικασία σας έπεινα. Εκκρίνετε ομόφωνα το 4ο. Εκκρίση πρόεδρους προσωπικού και τα λοιπά. Εκκρίνετε. Εκκρίνετε ομόφωνα. Πάμε στο πρώτο θέμα. Λοιπόν, εισήγηση από την πλευρά σας. Θα κάνετε ή να κάνουν να προχωρήσουν. Ωραία. Εισήγητής στο πρώτο θέμα. Ο αντιπεριφερειάριξης ο κ. Λαμπρόπουλος. Συγγνώμη. Εμείς, αγαπητοί συνάρεφοι, δεν έχουμε αντιρίσεις και ούτε και τηρούμε τον τύπο πάρα πολλές φορές, όσον αφορά τις εντάξεις θεμάτων στη νοημένη σε διατάξει. Αλλά νομίζω ότι το νόμιμο είναι και το ορθό. Μια παράταξη, η οποία εισήγηται να ενταχθεί με θέμα στην ημερική ρέαταξη και να συμβεί, πρέπει να έχει και τον πρώτο λόγο και να αικιολογήσει γιατί θέλει να συμβεί το συγκεκριμένο θέμα. Σας είχαμε υποσχεφεί από προηγούμενες συνοδιάσεις ότι έτσι κι αλλιώς το θέμα αυτό θα έρθει από το νόμο για συζήτηση του περιφερειακού συμβούλου. Αλλά επειδή υπάρχει μια επίσπευση της σχετικής διαδικασίας, καλό είναι να γίνει από την πλευρά σας η σχετική εισήγηση. Αν δεν θέλετε να την κάνετε, δεν ξέρω ποια τακτική υπηρετεί αυτό, εμείς είμαστε έτοιμοι για του κυρίου Λαμπρόπουλου που εκπροσωπεί τις μετοχές μας στην Πελοπόννηση ΑΕ, να κάνει την εισήγηση. Δεν έχουμε αντίθεση. Αλλά το σωστό είναι αυτό. Δεν έχει σημασία το σωστό ή το λάθος. Σημασία είναι ότι η σημερινή συνάντηση, με κύριο θέμα τη συζήτηση επί της αναπτυξιακής Πελοπόννησης ΑΕ, προέκυψε ως αναγκαιότητα. Είχε αναγγελθεί για τις 5 Νοεμβρίου η γενική συνέλευση των μετόχων της Πελοπόννησης ΑΕ. Ο εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν όφειλε να πάει με μια συγκεκριμένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Έτσι προέκυψε η σημερινή συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα. Και νομίζω ότι οφείλει, αφού είναι και εισηγητής από την πλευρά της πλεψηφίας, να κάνει την εισήγηση. Αυτός είναι ο λόγος. Για να κάνουμε εμείς την εισήγηση δεν έχουμε κανένα λόγο. Αλλά θέλω να φέρω το θέμα στη πραγματική του διάσταση. Άλθωσες τώρα τι έλεγε και ο... Σας παρακαλώ κλείστε τα μικρόφωνα. Λοιπόν, άρα να την κάνουμε εμείς, να προχωρήσει ο κ. Λαμπρόπουλος. Ωραία, κ. Λαμπρόπουλ, έχετε το λόγο. Τι είπε τροποποίηση και για αυθυντικά. Κάποιος να κλείσει το μικρόφωνο. Ποιος είναι? Τσουκαλάς. Τσουκαλάς, έχεις ανοιχτό το μικρόφωνο. Ο Σιδέρρης, ο Σιδέρρης. Τσουκαλάς δεν τον κλειστώ. Εντάξει, εντάξει, εντάξει. Όλο το τσουκαλά τα χόρευε. Εντάξει, κ. Σιδέρρη, να κλείστε το μικρόφωνο. Λοιπόν, ο κ. Λαμπρόπουλος έχει το λόγο. Ενημερώνω καταρχήν ότι η Γενική Συνελεύση ήταν προγραμματισμένη για το τέλος του Οκτωβρίου χθες, σεβόμενη και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και το αντίστοιχο έτοιμα της ΠΕΔ, έχουμε ήδη αναβάλει την Γενική Συνελεύση για την επόμενη εβδομάδα για να προηγηθεί το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο και η συζήτηση στην ΠΕΔ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα. Στην Πελοπόννησο ΑΕ διενεργήθηκε έλεγχος για το έτος 2019, ο οποίος έλεγχος περιέλαβε πράξεις και προγραμματικές συμβάσεις που είχαν συναυθεί και εκπονηθεί από το 2017 έως το 2019 για τρία συνεχόμενα χρόνια. Ο έλεγχος έγινε από τους ίδιους ορκοτούς ελεγχτές οι οποίοι έκαναν ελέγχους στην Αναπτυξιακή Εταιρεία τα τελευταία έξι ή περισσότερα χρόνια και οι οποίοι είχαν οριστεί από την προηγούμενη διοίκηση. Από τον έλεγχο αυτό προέκυψε ένα διαχειριστικό έλλειμμα της τάξης του ενός εκατομμυρίου 300.000 ευρώ, έτσι όπως πιστωποιείται από την έκθεση που έχουν καταθέσει και που προκύπτει από τον έλεγχο των προγραμματικών συμβάσεων που τους παραδόθηκαν και από χρήματα τα οποία κανονικά, είναι εδώ ο ορκοτός ελεγχτής που θα μπορέσει να απαντήσει υποθέτως σε συγκεκριμένα τεχνικά θέματα επί συγκεκριμένων ερωτήσεων, θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί στους χρηματοδότες της περιφέρειας Πελοποννήσου, κυρίως λοιπόν στην περιφέρεια Πελοποννήσου, δεδομένου ότι έκλεισαν φυσικά αντικείμενα με μικρότερο οικονομικό αντικείμενο. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει αποσταλεί από την αρχή κατά πολέμισης της διαφθοράς των εισαγγελά εφετών Αθηνών. Προφανώς η δουλειά της περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν είναι να υποκαταστήσει την πιθανή εισαγγελική έρευνα, αλλά επίσης προφανώς έχει αποσταλεί για συγκεκριμένους λόγους και για έλεγχο στους εισαγγελά εφετών Αθηνών. Μετά από τα συγκεκριμένα ευρήματα, οι επιλογές της αναπτυξιακής εταιρείας είναι δύο. Η μία είναι να κλείσει και να τεθεί σε καθάριση, δεδομένως της ύπαρξης του ελλείμματος που έχει πιστοποιηθεί κατά τον όμο αρμόδιους, ή να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία να της δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει να λειτουργεί και να καλύψει το συγκεκριμένο έλλειμμα. Προφανώς, η πρόθεση της περιφερειακής αρχής είναι να συνεχίσει να παραμένει ενεργή η Πελοπόννηση ΑΕ και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να βρεθεί η λύση για επίδυση του θέματος εντρεπιστότητά της, όπως έχει προκύψει από το διαχειριστικό έλλειμμα, εν όψη της Γενικής Συνέλευσης της επόμενης εβδομάδας. Αυτό μήπως πρέπει να δώσουμε τον λόγο, λέω, αν συμφωνούμε στον Ορκωτό, είναι τώρα η ώρα, το καλύτερο, έτσι. Ωραία, επειδή δεν ξέρω το όνομά σας, ο λόγος δίνεται… Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό. Όχι, μετά προχωράμε, έτσι γίνεται. Όχι, γιατί εδώ θέλω να διευθυνήσει κάτι ο κύριος ο συγγυτής, σας παρακαλώ. Είναι τεχνικό όμως τα θεωρούντα σου σε άλλους όρους. Είναι τεχνικό, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Ο κύριος Λαμπρόπουλος, ως ισυγγυτής της περιφέρειας, έμπλεξε τρία θέματα. Η αρχή διαφάνειας είναι ένα άλλο θέμα. Η έκθεση των ορκωτών της TGS επί των 11 προγραμματικών είναι ένα άλλο θέμα. Και αυτό που εδώ σήμερα θα συζητήσουμε και ευχαριστούμε και την περιφερειακή αρχή και τον κύριο Μάνο που εκπροσωποιεί την εταιρεία ATC είναι οι χρηματοικονομικές καταστάσεις του 19. Αυτές έχουμε να συζητήσουμε γιατί αυτές είναι που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του Πελοπόννησος. Άρα θα παρακαλούσα πάρα πολύ να τα ξεχωρίσουμε αυτά τα τρία. Ο έλεγχος των προγραμματικών έγινε, η αρχή διαφάνειας αποφάσισε, κοινοποιήθηκε στον Ισαγγελέα και οι αρχές που πρέπει θα πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει, γιατί χάρηκα πάρα πολύ. Είδα τον κύριο Περιφεριάρχη και εδώ, αλλά κυρίως στα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου που έχω στα χέρια μου όπου δεν μου τα έδισε, δεν μου τα έδωσε η αναπτυξιακή που τα ζήτησα, όμως μου τα έδωσε η παιδ. Λέει συνεχώς ότι δεν είμαστε εδώ εισαγγελής, άρα, εμείς φέραμε το θέμα για να δούμε, σύμφωνα με τα όσα υπογράφει η εταιρεία που εκπροσωπεί ο κ. Μάνος, την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του έτους 19, όπου παρουσιάζουν το Πελοπόννησος με αρνητική εικόνα αν θα προχωρήσουμε, αν θα πάμε σε αύξηση, αν θα το κλείσουμε κτλ κτλ. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να μιλήσει ο κ. Μάνος, αλλά είναι λογικό να μην μπλέξουμε εδώ τις προγραμματικές, την DGS, την αρχή διαφάνειας κτλ, γιατί τότε, κατά τη δική μου γνώμη, δεν θα εστιάσουμε στο θέμα το πολύ σοβαρό, το οποίο καλούμαστε σήμερα να αποφασίσουμε. Άρα, δεν έχουμε καμία διαφωνία στο να δώσουμε τον λόγο στον νορκωτό. Ό,τι πείω κανένας, δεν θέλουμε να του βάλουμε. Εγώ αυτό που είπα, κύριε Πρόεδρε, για όσοι το κατάλαβαν, είναι πολύ σημαντική παράδοση. Λέω, άρα συμφωνούμε. Δίνουμε τον λόγο και ο καθένας όταν θέλει να του βάλει... Κύριε Πρόεδρε, θέλω τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, θέλω τον λόγο. Και εγώ τον λόγο. Καταρχήν, μην πετάγεστε, σας παρακαλώ, ο καθένας να το ζητάει, έτσι δηλαδή, όχι κάνουμε άκρη. Ζητάμε, ζητάμε, κύριε Πρόεδρε. Τι θέλετε επί της διαδικασίας, γιατί αλλιώς δεν... Ο Γόντικας, μπορώ? Ναι. Συναδεθεί, δέκα χρόνια δεν θα παρέμβαινα τώρα, θα περίμενα τη σειρά μου. Αλλά νομίζω ότι γίνεται μια πολύ εντεχνηκέμεση παρέμβαση για να μην κουβεντιάσουμε στην ουσία το ζήτημα. Το θέμα που έχουμε καταφύγει σήμερα είναι τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου πάνω στα πορίσματα των νορκωτών λογιστών και του πορίσματος της Εθνικής Αρθής Διαφάνειας των Επιθερωτών Ελελτών. Άρα λοιπόν, ενημέρωση, συζήτηση, απόφαση. Βεβαίως δεν θα καταδικάσουμε κανέναν, αλλά θα πάρουμε θέση σε όλα αυτά τα πολύ συγκεκριμένα που μπαίνουν. Γιατί κοιτάξτε κύριε Πρόεδρε, δέκα χρόνια προσπαθώ να έρθει για κουβέντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Υπόθεσης Πελοπόννηση ΑΕ. Και τι ειστεπρατά, υβρεολόγιο και δημοθεσίες... Κύριε Πρόεδρε, δεν νομίζω ότι αφορά το θέμα. Και εδώ είναι ο κύριος Πάνος και δεν είναι η TGS εδώ. Κύριε Νικολάκο, τώρα... Δεν είναι η Διαφάνειας είναι εδώ. Δεν είμαι, δεν είμαι, δεν είμαι... Παρακαλώ να περιφρουρίσετε τη συγκίνηση. Να περιφρουρίσετε τη συγκίνηση. Κύριε Γότικα, δεν είστε εσείς εδώ που κάνετε κουμάντο. Λοιπόν, δεν θέλω να αρχίσω να κλείνω μικρόφωνα. Όμως, μισό λεπτό. Τώρα τελειώνουμε. Λοιπόν, είπαμε ακολουθούμε μια διαδικασία, θα δώσουμε το λόγο στο νορκωτό και μετά ό,τι θέλει ο κανένας θα το πει. Εδώ δεν εντελφιμώνουμε κανέναν. Επί της διαδικασίας κάτι. Να πούμε κάτι επί της διαδικασίας. Δεν μαλώνουμε. Να πούμε κάτι επί της διαδικασίας. Έχετε το λόγο κύριε Εντρούκα, δεν σας το κόψαμε. Ωραία, λέγετε επί της διαδικασίας. Επειδή λοιπόν... Σου τον αφαίρεσαι Μιπονάκου ή εσείς κύριε Πρόεδρε. Επειδή λοιπόν εμείς... Παραταξιακά. Δεν θέλουμε να μαλώνουμε με κανέναν. Και θέλουμε να έχουμε μια πλήρη ενημέρωση και αντιπαράθυση με στοιχεία. Και έχουμε μια παράταξη πίσω μας να ενημερώσουμε. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να λάβουμε απόφαση για οτιδήποτε αφορά την Πελοπόννηση ως αλφαέψιλον με μια έκθεση, η οποία μέχρι πρώτης θα αναπώνει. Δεν μπορεί να αγγιλοποιηθεί πουθενά. Άρα η σημερινή συνέντριαση εμείς προτείνουμε να λάβει χαρακτήρα ενημερωτικό. Και από εκεί και πέρα, αφού ενημερωθούμε πλήρως για το τι ακριβώς συμβαίνει με την Πελοπόννηση και αφού έχουμε δυνατότητα να ενημερώσουμε και τα μέλη μας σαν παρατάξεις για το τι ακριβώς συμβαίνει, να έρθουμε και να κάνουμε μια κουβέντα γνωνοδοτική. Να ξέρουμε το τι θα γίνει με την Πελοπόννηση. Αυτό λέω. Μέχρι πρότεινος και μέχρι τώρα που μιλάμε, οι εκθέσεις που έχετε αποστήριξει στο επικεφαλείς είναι απόρυτα. Στα μέσα δεν μπορούμε να κάνουμε κουβέντα γνωνοδοτική. Ποια συναδελφέ έχουν αποσταλεί? Ποια δεδοσία μπορώ να έχω τον λόγο? Προχωράμε στην διαδικασία. Ούτως ή άλλως πρέπει να δώσουμε τον λόγο στον νορκωτό για να ξεκινήσει η διαδικασία και μετά θα μπούμε στην διαδικασία της συζήτησης. Εδώ ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει την άποψή του όπως αυτός νομίζει. Επ' αυτού δεν υπάρχει συζήτηση καμία. Εγώ θα προστατεύσω το δικαίωμα του καθένα να κάνει την τοποθέτηση όπως αυτός νομίζει. Αυτή είναι η δουλειά μου εδώ. Αυτό θα κάνω. Συμφωνώ. Συμφωνώ. Διαδικαστικά μια παρατήρηση ενός λεπτού. Ενός λεπτού αν μου επιτρέπεις. Ο ίδιος ο τίτλος του θέματος, με βάση του οποίου βγήκε η πρόσκληση της ημερήσιας διάταξης, λύνει τα διαδικαστικά ζητήματα. Τι λέει το θέμα που μας κάλεσες. Ενημέρωση παύλα συζήτηση για το πόνισμα των νορκωτών λογιστών και την έκθεση της αρχής διαφάνειας με την Πελοποννιούς ΑΕΕ, Ανώνιμη Αναπληξιακή Εταιρεία ΟΤΑ. Επ' αυτού είμαστε εδώ σήμερα. Ωραία, προχωράμε, προχωράμε για να συμφωνούμε. Πάμε λοιπόν, το λόγο έχει ο ορκωτός λογιστής. Ο κ. Μάνος, είπαμε, ωραία, ο κ. Μάνος. Λοιπόν, καλησπέρα κι από μένα ο ορκωτής της ο Μάνος. Είμαι ορκωτός ελεκτής και ο πρόσωπος της ATC Ορκωτή Ελεκτές. Είμαστε επί χρόνια, όπως είπατε κι εσείς, ελεκτές της Πελοπόννησος. Επειδή ακούω για Διαχειριστικούς Ελέγχους και Επιτροπή Διαφάνειας, θέλω να σας τονίσω ότι εμείς δεν έχουμε γνώση ούτε του Διαχειριστικού Ελέγχου ούτε της Επιτροπή Διαφάνειας. Δεν έχουμε γνώση και δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Η εργασία μας είναι, όπως και τα προηγούμενα έτη, η ορθή απεικόνιση των συναλλαγών της Πελοπόννησος στα λογιστικά βιβλία και την κατεπέκταση στις οικονομικές καταστάσεις, ο οποίος πιστωποιούμε τις οικονομικές καταστάσεις. Φέτος, το μήνα Νοέμβριο του 2019, μας προσκομίστηκε μια εντολή από την Ιντορινή Διοίκηση, από τον Διευθύνων Σύμβουλο τον κ. Μουρήκη, η οποία αυτή η επιστολή, ανέφερε σε τμήματα της Πελοποννήσου, να διενεργίσουν απολογισμό στους κόστους και των εσόδων αναπρογραμματικής σύμβασης. Ερχόμενη το 2020, εμείς να ανακυρώσουμε τον Νοέμβριο του 2019, με βάση αυτά τα στοιχεία που προσκομίστηκαν, προέκυψε ότι κατά τα προηγούμενα έτη δεν γινόταν διαχωρισμός των εσόδων αναπρογραμματικής σύμβασης, όπως αναφερόταν μέσα στις προγραμματικές συμβάσεις, πώς ήταν το κόστος και το έσοδο που λάβαμε σε πρώτη Πελοπόννησο. Ως εκ τούτου, αφού έχουμε επιπλέον στοιχεία, μας προσκομίζονται επιπλέον της ιστορίας των έλεγχων, είμαστε υποχρεωμένοι να αξιολογήσουμε την ορθότητα αυτών των στοιχειών και να εγκρίνουμε με παρατήρηση ή όχι επί των οικονομικών καταστάσεων, πώς παρουσιάζονται αυτές οι οικονομικές καταστάσεις. Από αυτό το δεδομένο, επειδή τα προηγούμενα έτη δεν τα είχαμε τα στοιχεία αυτά και τα στοιχεία αυτά θα έβρεπε αν θα είχε η διοίκηση, τα τμήματα της Πελοποννήσου και η περιφέρεια από την άλλη πλευρά να ζητούσε τα στοιχεία αυτά. Μπορείτε να κλείσετε τα μικρόφωνα γιατί εδώ δεν ακούγεστε καθόλου ο μιλητής. Παρακαλούμε να επαναλάβει ο μιλητής διότι μιλούσαν συμβουλή με ανοιχτά τα μικρόφωνα και δεν ακουγόταν τίποτα. Ωραία, κλείστε τα μικρόφωνα. Αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε φέτος, εισαγωγικά πρόβλημα οφείλεται γιατί τα προηγούμενα έτη δεν υπήρχαν απολογιστικά δεδομένα από την Πελοπόννησος και η περιφέρεια δεν ζητούσε τα οικονομικά απολογιστικά στοιχεία αλλά λάβανε μόνο το φυσικό αντικείμενο ολοκλήρωσης των έργων. Η διαφορά μας δηλαδή είναι ότι έπαιρνε το φυσικό αντικείμενο ολοκληρώντου σαν τα έργα δεν έπαιρνε το οικονομικό για να δει πόσο ήταν το κόστο για το κάθε έργο. Ως εκ τούτου, επειδή τα περισσότερα έργα ολοκληρώθηκαν εντός του 19 γιατί με την ολοκλήρωση των έργων γίνεται και ο απολογισμός και προέκυψε το μεγαλύτερο έλλειμμα στη χρήση του 19, περίπου 900.000 περίπου ενώ από τη χρήση του 18 ήταν γύρω στις 400.000. Από αυτά τα νέα στοιχεία που μας προσκομίστηκαν, προκύπτει μια υποχρέωση προς την περιφέρεια της τάξεως του ενός εκατομμυρίου 300.000 ευρώ, περίπου. Για το σύνολο των συμβάσεων, το οποίο εμείς ελέγξαμε, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στο σύνολο των συμβάσεων όταν υπάρχει κάποιο έβρημα, επεκτείνουμε το δείγμα μας. Οπότε τώρα υπάρχει εφαρμογή, όπως είπαμε, υπάρχει εφαρμογή του άθρου 119 παράγραφος 4 του νόμου 45-48 περί ανονίμων εταιριών, το οποίο σε περίπτωση που έχουμε τα ίδια κεφάλαια, το σύνολο των δύο κεφαλαίων είναι λιγότερο από το έμιση του καταβηβημένου, θα πρέπει λέει η διοίκηση και κατεπέκτηση γενικής συνέλευση να λάβει τα εύλογα μέτρα ή για τη λύση της εταιρείας ή για τη συνέχιση. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε αυτό και γι' αυτό το λόγο βρισκόμαστε και σήμερα εδώ. Οπότε η λύση σε αυτή την περίπτωση, επειδή με χρόνια αλεκτής το τονίζω αυτό στην Πελοπόννησος, ο σκοπός της Πελοποννήσου δεν είναι ο σκοπός στο κέρδος. Και γιατί το λέει αυτό, γιατί θα μπορούσε να ήταν μια πρόταση ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε κέρδη, οπότε τα κέρδη θα μας αυξήσουν τα δύο κεφάλαια, την περιουσία της εταιρείας. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε εδώ, δεν είναι δηλαδή το αντικείμενο της Πελοποννήσου ο σκοπός αυτός. Οπότε ή υπάρχει η λύση ή υπάρχει η αύξηση του κεφαλαίου. Η αύξηση του κεφαλαίου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Να καταβάλουν τα χρήματα, οι φιστάμενοι μέτοχοι, ή εφόσον το εγκρίνει η περιφέρεια, να μην γίνει η επιστροφή των χρημάτων προς την περιφέρεια, η καθαροποίηση της υποχρέωσης, λέμε. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, άμα γίνει μονομερός, αλλάζουν τα ποσοστά μετοχικής σύμφεσης, εάν καταβάλει και ο άλλος ο μέτοχος εις όπως ο ποσό, θα είναι τα ίδια ποσά ή τα ίδια μετοχική σύμφεση. Αυτό έχω να σας πω, δεν έχω κάτι άλλο. Άμα θέλετε να με ρωτήσει το τίποτε, εμείς είδατε εσείς σας. Ευχαριστώ. Ερωτήσεις με τη σειρά, έτσι? Πρόεδρε, με συγχωρείς, ένα σοβαρό θέμα. Ότι κατάλαβα ο κύριος Μάνος, αν άκουσα καλά το όνομά σας. Ναι, έτσι. Μάνος, δεν έχει κάνει το διαχειριστικό έλεγχο. Εσείς έχετε κάνει, κύριε Μάνο, η εταιρεία δικά σας και εσείς το διαχειριστικό έλεγχο. Όχι, το διευκρίτησα στην αρχή. Εσείς χάσετε τη διαδικασία για τον ισολογισμό. Έγκριση οικονομικών καταστάσεων, εγώ δεν το τόνισα. Εμείς, πρόεδρε, δεν θέλουμε εδώ τον άνθρωπο που κάνει το ισολογισμό του 2019. Εμείς θέλουμε τον άνθρωπο που εκπροσωπεί την εταιρεία που έκανε το διαχειριστικό έλεγχο. Και την Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας, κύριε Δέδρε, θέλουμε εδώ. Η Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας δεν έρχεται στα περιφερειακά συμβούνια, κύριε Πετράκο. Θέλουμε εδώ τον εκπρόσωπο του ελεκτικού μηχανισμού που έκανε τον διαχειριστικό έλεγχο. Δεν είναι τον κύριο Μάνο αυτόν τον απαξιώνο προς Θεού. Αλλά η συζήτηση για τον ισολογισμό έγινε στον Διοικητικό Συμβούλιο της Πελοπόννησης του ΑΕ, ψηφίστηκε ή δεν ψηφίστηκε ο ισολογισμός, δεν θα το δούμε. Εμάς μας ενδιαφέρει ο διαχειριστικός έλεγχος. Επαυτού στηρίχτηκε η Επιτροπή Διαφάνειας. Κύριε Νικολάκου. Να πω μόνο αυτό, κύριε Δέβερ. Η Κυριαρχή Διαφάνειας δεν στερήθηκε σε κανέναν έλεγχο από ό,τι ξέρω. Έκανε η ίδια πρωτογενή έλεγχο. Σύμφωνοι, κύριε Περιφεριάρχα, αλλά τα δοδομένα που έχουμε εμείς στη διάθεσή μας είναι ο διαχειριστικός έλεγχος και με βάση αυτά υπήρξαν τα απορίσματα τα οποία και με το δικό τους έλεγχο που έκανε, αλλά και κάποια στοιχεία που στηρίχτηκαν εκεί πάνω. Κύριε Πρόεδρε. Ζητώ το λόγο και έχω 40 ερωτήσεις που αφορούν το διαχειριστικό έλεγχο. Ζητώ το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν να σας πω το πιο χαρακτηριστικό. Έχει ζητήσει στο λόγο ο κύριος Στατούλης. Όχι όλοι, κύριε Νικολάκου ένας τα μιλάει. Και μετά ζητώ το λόγο και εγώ. Ο κύριος Στατούλης έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε. Στην προχθαριστηνή μας συνεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου είχαμε ένα κέριο θέμα θέση. Πώς θα πάει ο εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου στη γενική συνέλευση χωρίς να έχει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μπορώ λοιπόν ότι το πρώτο μέρος, το πρώτο κομμάτι, το κρίσιμο κομμάτι είναι ακριβώς αυτό που αφορά τη γενική συνέλευση. Γι' αυτό πολύ καλά κάνατε και όπως είχαμε συμφωνήσει να είναι εδώ ο ορκωτός λογιστής. Που επί χρόνια πολλά ελέγχει το πελοπώνιστρο στους ΑΕ. Ασφαλώς και σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε θέμα να μην γίνει συζήτησης επί της ουσίας του ζητήματος. Άλλωστε, είμαστε εμείς οι πρώτοι που είχαμε ζητήσει την συνάντηση στο Περιφερειακό Συμβουλίο, τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για μία εις βάθος συζήτηση. Τώρα που έχουμε και δύο διαχειριστικές εκθέσεις. Έχουμε την πρωτογενή, την πρωτογενή, την πρωτογενή. Αλλά πόσο πρωτογενής είναι από τη στιγμή που όπως μας είχε ενημερώσει ο κ. Περιφεριάρχης, ο φάκελος του ελέγχου είχε ουσιαστικά από την TGS, από την διαχειριστική εταιρεία που έκανε τον έκτακτο έλεγχο που γίνεται κάτω από ειδική διαδικασία, μεταβιβάστηκε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Δηλαδή η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έκανε πρωτογενή έλεγχο, αλλά νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα το πούμε κατά την εξελίξη της συζήτησης. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι από τη στιγμή το μάτιο που αναλαμβάνει τον διαχειριστικό έλεγχο, το πιο θεσμικό, ανεξάρτητο πολιτιακό όργανο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν μπορεί να εμφυλοχωρήσει κανένας άλλος έλεγχος. Αυτό είναι κανόνας, έχει ποινικές ευθύνες, το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Δεν μπορεί ποτέ να εμφυλοχωρήσει κανένας άλλος έλεγχος. Είμαστε εδώ λοιπόν για να καταλήξουμε πρώτα στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ως οδηγία και εντολή στον εκπρόσωπο στην Γενική Συνέλευση γιατί αυτό μας αφορά και να συζητήσουμε επί της ουσίας για όλο το θέμα. Μισό λεπτό, κύριε Μαλτέζο, μισό λεπτό. Θέλω να δευκρινήσω κάτι. Μην μιλάτε όλοι για όνομα του Θεού. Θέλω να δευκρινήσω κάτι ότι από τον έλεγχό μας προέκυψε αυτό το έλλειμμα. Λογιστικό, λογιστική υποχρέωση, λογιστικό έλλειμμα. Δεν είναι ταμιακό. Θα το τονίσω αυτό. Δεν έχει αναφερθεί κανείς το ταμιακό έλλειμμα. Όχι, το δευκρινίζω εγώ ότι είναι λογιστικό. Πώς το αντιλαμβάνεται ο ένας και ο άλλος. Αυτό είπαμε από την αρχή όλοι, αυτό θέλω να πω. Κύριε Πρόεδρε θα κάνουμε ρωτήσεις στον κύριο. Λοιπόν, για να μπούμε στη σωστή διαδικασία. Άρα λοιπόν όλοι είμαστε ενήμεροι. Έχουμε το πρώτο θέμα. Έτσι που είναι το θέμα που βάζει αυτό το αποτέλεσμα το λογιστικό. Τον ορκωτών λογιστών. Το ένα θέμα που αφορά για να πάμε στη γενική συνέλευση. Και συμφωνούμε όλοι εδώ ότι θα συζητήσουμε και επί της ουσίας με το άλλο. Θέλετε να διαχωρίσουμε ή να τα έχουμε μαζί. Εγώ νομίζω ότι το αποτέλεσμα τα αφορά και τα δύο θέματα. Ωραία. Συμφωνήσαμε. Όχι πρόεδρε θέλουμε το λόγο. Θέλουμε το λόγο επί της διαδικασίας καταρχάς και μετά να μπούμε στην ουσία. Κύριε Πετράκο συμφωνούμε σε αυτό που λέμε τώρα ότι θα κάνουμε συνολική συζήτηση. Αυτό λέμε. Συμφωνήσαμε. Εδώ υπάρχει ατήρηση σε αυτό για να καταλάβω. Να θέσω ένα θέμα επί της διαδικασίας. Σας ζητάω πρώτα. Μα δεν υπάρχει άλλη διαδικασία. Μία είναι λοιπόν θα συζητήσουμε όπως έχουμε το δέμα. Πάλε την πρότασή σου κύριε Πρόεδρε σε ψηφοφορία σε παρακαλώ. Επί της διαδικασίας σας ζητώ το λόγο. Ωραία. Πάρτε το λόγο κύριε Πετράκο. Μην όμως ξεφύγετε. Σας διακόπτω αυτονή και παρακρίβα. Κύριε Πρόεδρε, όπως σωστά τον ήσθηκε πριν, που είναι αυτός που έκαρε τον διακυριστικό έλεγχο, να είναι εδώ να του τελειώσει. Κύριε Πετράκο, για όνομα του Θεοματή λέτε εδώ. Εμείς θα καλέσουμε την Αρχή Διαφάνειες να έρθει εδώ στην Πελοπόννησο να μας πει γιατί έφαλε ένα πόρεσμα. Δεν σας ακούω. Μιλάτε σοβαρά τώρα. Δεν ακούγεστε. Ανοίχτε το μικρόφωνο. Μα λέω, κύριε Πετράκο, μπορούμε να συνονοητούμε εάν θέλουμε να συνονοητούμε. Μα τι λέτε εδώ. Θα καλούσαμε εμείς την Αρχή Διαφάνειας. Το σεφέρει σαν τύπα. Το σεφέρει να φέρνατε εδώ. Μα τι λέτε τώρα. Το σεφέρει δεν είναι Αρχή Διαφάνειας. Τώρα ή θέλετε να δημιουργήσουμε θέμα ή να κουβεντιάσουμε. Θέλετε να κουβεντιάσουμε το θέμα. Φυσικά θέλουμε να συζητήσουμε. Αλλά σας ρωτάμε γιατί δεν ήρθε ο σεφέρεις και δεύτερον αν το Δικητικό Συμβούλιο έχει συνεδριάσει και έχει συζητήσει. Ποιος είναι ο σεφέρεις, Θανάση. Κύριε Πετράκο, λοιπόν, για να συνονοηθούμε. Από τη στιγμή που υπάρχει πόρευμα της Αρχής Διαφάνειας το θέμα αυτό λίγει. Αυτό έχουμε να συζητήσουμε. Ωραία. Τέλος. Επό αυτού, λοιπόν, αρχίσει η συζήτηση. Για να μην τώρα καλά κάνουμε χρόνο άδικα. Λοιπόν, άλλη ερώτηση στον νορκοτόλογης. Τι έχει κάποιος να κάνει, η κυρία Νικολάκου. Εγώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν σας κόβουμε τον λόγο. Ξεκινάμε και μετά θα μιλήσετε. Κυρία Νικολάκου, ερώτηση. Κύριε Πρόεδρε, ποιος μιλάει. Όχι, προχώρα σε παρακαλώ. Ωραία, λοιπόν. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θα πω πάλι για τους συναδέλφους που δεν έχουν διαβάσει αυτά που μας έχει στείλει η Περιφερειακή Αρχή στα e-mail μας. Ας αφιέρωναν λίγο χρόνο, ότι αυτό που έχουμε σήμερα... Παρα πολύ καλά. Μπράβο. Άρα έχουμε μπροστά μας τις οικονομικές καταστάσεις. Σε παρακαλώ, Θανάση. Όχι τους τίτλους, όχι τον τίτλο. Όχι τον τίτλο, λοιπόν. Συζητάμε... Τον τίτλο. Όχι τον τίτλο του Περιφερειακού Συμβουρίου. Συζητάμε για ένα θέμα, το οποίο έφερε η παράταξή μας, που ήταν τι θα γίνει με το μέλλον της αναπτυξιακής Πελοπόννησος ΑΕ. Αυτό συζητάμε σήμερα. Τα υπόλοιπα έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε. Και σε άλλες αίθουσες. Λέμε λοιπόν εδώ. Είναι ο ορκωτός λογιστής της εταιρείας, που επί έξι συνεχή χρόνια είχε την ευθύνη του ελέγχου και του ισολογισμού της εταιρείας. Ωραία. Τα ερωτήματα μου, κύριε Μάνο, θα είναι συγκεκριμένα. Το πρώτο που θέλω να σας ρωτήσω και μου προέκυψε χωρίς αυθόρμητα, με την απλή λογική είναι το εξής. Αυτό το έλλειμμα του 1.300.000 ευρώ, το οποίο παρουσιάστηκε στις οικονομικές καταστάσεις του 2019 και αφορά συγκεκριμένες προγραμματικές δύο χρόνων, από ότι είπατε. Και όχι το σύνολο των προγραμματικών. Πώς μπορούμε να το πιστωποιήσουμε και να το νομιμοποιήσουμε ως ποσό ότι είναι το πραγματικό. Αυτό είναι το πρώτο μου ερώτημα. Το δεύτερο ερώτημα μου. Το έλλειμμα που παρουσιάζετε εσείς ταυτίζεται απόλυτα με το ποσό που προέκυψε από τις συγκεκριμένα 11 προγραμματικές του διαχειριστικού ελέγχου που έκανε η άλλη εταιρεία. Συμπήπτη, τυχαία, είναι ακριβώς ο ίδιος υπολογισμός. Τρίτον, επειδή θα έχετε δει ότι αυτό το έλλειμμα, το περιβόητο, γιατί δεν είμαστε ούτε λογιστές, ούτε οικονομολόγοι, ούτε τεχνοκράτες, όταν ακούμε τη λέξη έλλειμμα να λέγεται δημόσια και να σχολιάζεται δημόσια σε καντράν τηλεοράσεων, καταλαβαίνουμε ότι εδώ υπάρχει κατάχρηση. Υπάρχει ταμιακό έλλειμμα, υπάρχει μαύρη τρύπα, υπάρχει κάποιος που βάλε το χέρι του στο μέλι. Κάτι πάντως υπάρχει. Εγώ λοιπόν που διάβασα, έκανα τον κόπο να διαβάσω όλες τις σελίδες εδώ που έχετε, είδα ότι ξεκάθαρα το λέτε ότι δεν είναι αυτό. Όμως θέλω, επειδή τα πρακτικά αυτού του περιφερειακού συμβουλίου πρέπει και είναι σημαντικά, απλά απλοϊκά. Αυτό το περιβόητο ένα τρακόσα είναι έλλειμμα ταμείου. Δεύτερον, είναι κάποιο απέτηση, δηλαδή είναι καταγεγραμμένο σε βιβλία του Πελοπόννησος ως απέτηση. Απλά πράγματα, πού τα χρωστάμε και πού χρωστάμε και τα 2.700, νομίζω, που λέει το σύνολο. Δηλαδή, μια εταιρεία η οποία είχε ένα διοικητικό συμβούλιο συγκεκριμένο επί σειρά ετών δεν είχε παρατηρήσεις από την ίδια εταιρεία που τώρα έρχεται και λέει για αυτό το έλλειμμα και καταλαβαίνω ότι είναι καθαρά λογιστικό. Δεν ξέρω πώς εσείς το εξηγείτε οικονομολόγοι. Σίγουρο πάντως είναι ότι αν σήμερα δεν διευκρινίσουμε πλήρως αυτό το έλλειμμα τι είναι, αν λείπει και αν λείπει από πού λείπει από το Πελοπόννησος αφού κράταγε χρήματα και αφού κάποιος τα απαιτεί, δεν λείπει. Αν λείπει, λείπει από την περιφέρεια. Αυτό λοιπόν πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι δύσκολο να διαβάσουμε όσοι δεν είμαστε εξειδικευμένοι όλα αυτά που λέτε. Όμως, εγώ διάβασα και του κυρίου Περιφεριάρχη την εισήγηση προς το ΔΕΣ όπου βάσει της δικής σας εισήγησης των οικονομικών καταστάσεων εισηγήθηκε στο ΔΕΣ και λέει ότι δεν είναι απάτη, δεν λείπουν λεφτά, δεν υπάρχει ταμμιακό έλλειμμα. Άρα, θέλω πρώτα να λείξω αυτό. Και δεύτερον, η υποχρέωση για να γίνεται, σας παρακαλώ πάρα πολύ αυτό θέλω πολύ να το λύσω, δεν το βρήκα πουθενά παρότι το έψαξα. Είδα λίγο το νόμο 3852 του 10. Είδα το άρθρο 100. Θέλω να σας πω ότι είδα και την αιτιολογική έκθεση, στη Βουλή δηλαδή. Εδώ έχουμε δύο οργανισμούς, την Περιφέρεια και το Πελοπόννησος, που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα με εταίρους τους δήμους και την Περιφέρεια. Υπάρχει ένα πρόσωπο, είχα πάντα αντίδυση να υπάρχει ένα πρόσωπο, δηλαδή να είναι ο ίδιος Περιφεριάρχης και ο ίδιος Πρόεδρος το Πελοπόννησος, το έχω εκφράσει πάρα πολλές φορές. Μισό λεπτό και λέω, μισό λεπτό, από ποιο σημείο του νόμου προκύπτει. Σας παρακαλώ, ότι θα έπρεπε η κάθε προγραμματική ξεχωριστά να κλείνει και το ποσό που περισσεύει ή που πρέπει παραπάνω να δοθεί, έπρεπε να γυρίσει πίσω στην Περιφέρεια ή έπρεπε να πει το Πελοπόννησος ότι δώσε μου και παραπάνω λεφτά. Μπορείτε να μου πείτε αυτό, από ποιο σημείο του νόμου προκύπτει. Να απαντήσω σε όλα, άμα ξεχάσω κάτι να μου το πείτε μόνο. Έναν έναν. Ωραία, απαντάμε τις ερωτήσεις. Άμα ξεχάσω κάτι να μου το πείτε να σας απαντήσω έτσι. Καταρχήν, το έλλειμμα προέκυψε φέτος, το λειτουργικό έλλειμμα προέκυψε φέτος, γιατί, όπως σας τόνισα και στην αρχή, η παρόσα διοίκηση ζήτησα τα τμήματα της Πελοποννήσου να κάνει απολογισμό τι έσοδα είχα, πόσο πήγε το κόστος και άμα έχουμε πλέον ένα πλαιόνασμα ή έλλειμμα. Ο σκοπός της Πελοποννήσου είναι να παίρνει χρήματα από την Περιφέρεια ή από την ΠΕΘ και αν το κόστος των έργων υπερέβαινε τα έσοδα που έπαιρνε, τη ζημιά θα την επιβαρνότανε η Πελοπόννησος. Άρα, επειδή έγινε αυτό φέτος και δεν έγινε τα προηγούμενα έτη, προέκυψε αυτό αφορά το σύνολο των προγραμματικών συμβάσεων, απλώς επειδή τα δύο έτη, 18-19, επειδή ελέγχουμε το 19, βάλουμε και συγκρίσματα του 18. Δεν μπορούσαμε να πάμε τα προηγούμενα έτη. Δημοσιεύουμε 19, συγκρίσματα 18. Και κάναμε και αναμόρφωση στον ισολογισμό του 18. Είναι για το σύνολο των συμβάσεων, αφού πήραμε τα στοιχεία τώρα και έγινε απεικόνιση 19 και 18. Και γι' αυτό δεν αναφερόταν τα προηγούμενα έτη για το λογιστήριο, όπως και εμείς, άμα δεν σου προσκομίσουν τα έγγραφα, δεν μπορείς να αξιολογήσεις και δεν είχαμε και τον τρόπο. Γιατί άμα είχαμε απολογισμό οικονομικό, θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό. Δεν είχαμε οικονομικό, έχουμε μόνο ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου, οπότε πήγε καιρό το κόστις στη χρήση. Σχετικά με το έλλειμμα ταμείου που μου αναφέρατε, εμείς αυτά τα χρήματα δεν λείπουν από το ταμείο, με την έννοια του λείπουν έχουμε κενό στο ταμείο στην Πελοπόννησο. Αυτά τα χρήματα τα δικαιούνται ή περιφέρει και εμφανίζεται στις υποχρεώσεις. Και προκύπτει ότι η κάθε προγραμματική αναφέρει ότι τα χρήματα που δίνω είναι για το συγκεκριμένη προγραμματική. Δεν αναφέρει ότι είναι για άλλη προγραμματική. Τι γινόταν στην ουσία, είχαμε λιγότερο κόστις ενός έργου σε μία προγραμματική, μετέφερε τα χρήματα σε μία άλλη προγραμματική για να καλύψει το κόστις από εκεί. Αυτό έγινε με της ουσίας. Υποχρέωση υπάρχει προς την περιφέρεια. Κάτι άλλο για τα σημείωνα. Μου είπατε ότι έγινε με το διαχειριστικό και συμπίπτει το ποσό. Εγώ το διαχειριστικό σας το είπα και στην αρχή. Δεν έχω το πόρισμα. Δεν το έχω δει. Αυτό που έχω ακούσει είναι ότι ήτανε γύρω στο 1.800. Το έχω ακούσει, το τονίζω. Η διαφορά αφορά το FPI εμείς, το FPI δεν υπολογίζεται. Δεν είναι ένα 300. Αυτό που σας λέμε εμείς είναι. Δεν ξέρω, ξέχασα κάτι. Δεν ξεχάσατε, αλλά θέλω να καταλάβω. Η απέτηση του ενός εκατομμυρίου 300.000. Είναι αυτή τη στιγμή κάπου καταγεγραμμένη ως απέτηση στο Πελοπόννησος. Ναι, είναι ως υποχρέωση της Πελοποννήσου, ως υποχρέωση προς την περιφέρεια. Εσύ δηλαδή λέτε ότι υποχρεούνταν να το δώσει πίσω. Είναι σαν υποχρέωση, ναι. Τώρα το πώς θα γίνει η υποχρέωση είναι άλλο θέμα. Και λέτε επίσης ότι δεν υπάρχει έλλειμμα στο Ταμείο του Πελοπόννησος. Είναι μια υποχρέωση που πρέπει να δώσει τα λεφτά πίσω η Πελοπόννησος. Τώρα άμα τα δώσει ή δεν τα δώσει είναι άλλο θέμα. Είναι σαν υποχρέωση αυτό. Γιατί όντως προκύπτωτη έδωσε παραπάνω χρήματα και μάλλον δεν πήρε πίσω το λιγότερο κόστις των έργων και δεν ζητήθηκε και από την περιφέρεια. Έλλειμμα στο Ταμείο του Πελοπόννησος υπάρχει. Με την έννοια ότι έχουμε στο Ταμείο μας ένα εκατομμύριο και έχουμε χίλια ευρώ δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει. Υπάρχει μια υποχρέωση προς την περιφέρεια. Και μπορεί και προς αλλού. Όχι μόνο προς την περιφέρεια. Και προς το Δήμολο του Τρακίου όπως είδα και καπαλού. Ναι, αυτά προς το Δήμολο του Τρακίου είναι πραγματικά αυτά. Όπως και αυτά είναι πραγματικά. Ποιο? Πραγματικά είναι και της περιφέρειας. Πραγματικά είναι. Τα πήρε δηλαδή από το έργο Α που ήταν και αυτό της περιφέρειας και τα έδωσε στο έργο Β που ήταν και αυτό της περιφέρειας. Ναι, ένα έργο άμα έκανε ένα εκατομμύριο ευρώ. Άμα έδινε περιφέρεια ένα εκατομμύριο ευρώ το έργο πήγε 800.000. Τα 200.000 δεν τα επέστρεψε πίσω αλλά τα έδωσε στο έργο Β που αντί για ένα εκατομμύριο πήγε ένα 200.000. Πολύ σωστά. Κατάλαβα. Κατάλαβα. Ευχαριστώ. Σε άλλο. Ο κύριος για να κούρασε. Ερώτηση παρακαλώ. Όχι το ποτέ. Να σας διακόπτω. Κυρία Πούσα. Θα πετάγεστε όλοι. Ερωτήσεις δεν είπατε. Ερωτήσεις. Τι να κάνουμε. Ερωτήσεις λέω θα κάνουμε. Ερωτήσεις μόνο ερωτήσεις. Ναι θα πάρετε το λόγο κύριε κοντικά μετά. Πότε. Και όταν τελειώσει και ο άλλος. Τι να κάνουμε. Ναι κανένα την τελειωπώνη σαρφαίτσον. Ας κάνει μετά κάποιος. Τι να κάνουμε. Μόνο ο μόνος δικός σας ήταν εκεί. Εμείς τι είμαστε. Δεν είπα. Σε πα. Σας παρακαλώ. Ερωτήσεις. Τι είναι άλλα κουβέντα. Και εμείς δεν έχουμε αρθρώσει λέξεις. Γιατί να αρθρώσεις λέξεις. Είσαι η σειρά σου. Κυρία Νικολάκου. Μα δεν κατάλαβα τι θέλει. Αν είναι δυνατό. Δεν κατάλαβα τι θέλει ο κύριος Κόντου. Θέλω να κάνω ερωτήσεις. Θέλω να κάνω ερωτήσεις. Λοιπόν αν έχετε σκοπό να το διαλύσουμε. Να μην καθίσουμε εδώ. Εγώ δεν έχω καμία όρεξη. Λέμε ερωτήσεις θα πάρετε τη σειρά ο καθένας. Δεν είναι η σειρά μου. Κύριε Νίκο δεν είναι η σειρά σου. Είναι του Γιανακούρα. Τι να κάνουμε. Και μετά θα πάρεις το λόγο. Ερώτηση να κάνεις. Πρόεδρε τη σειρά των ερωτώντων για να μην υπάρχει σύγχυση. Πες τη σειρά που θα κάνουμε ερωτήσεις για να μην υπάρχει σύγχυση. Πρόεδρε και εγώ θέλω μια ερώτηση. Στοπ. Σταματάει η διαδικασία. Εδώ δεν θα παίζουμε σήμερα. Καλύτερα να ξέρουμε όλη τη σειρά των ερωτήσεων. Λοιπόν ερωτήσεις. Ποιο είναι ο κύριος Γιανακούρας. Ένας. Εγώ. Δέδες. Μούζα. Μισό. Τώρα θα με... Δρούκα. Δεν θα με πει. Λίγο να τελειώνουμε. Λοιπόν ο κύριος Δρουμελιώτης. Δύο. Αν... Μπούζα. Τάξη κυρία Μπούζα μη πετάχεσαι σε παρακαλώ. Μας σας λέω ότι θέλω να ρωτήσω. Δεν είπα κάτι άλλο. Ο Γότηχας εις η προηγή μετά τον Γιανακούρα είναι ο Γότηχας για να τελειώνουμε. Άντε μπράβο. Λοιπόν. Δέδες. Άλλος. Δρούκας. Δρούγκας Γανώσης Πώς? Γανώσης Κάτσαρης Κάτσαρης Υπάρχει άλλος Πετράκος Πετράκος Τατούλης Θα είναι ερωτήσεις Ερωτήσεις Γιάννη μου, ερωτήσεις κάνω Ευχαριστούμε Λοιπόν, κύριος Γιανακούρας, θα παρακαλώ ερωτήσεις, έτσι? Εδώ δεν προοριδευόμαστε, σήμερα αν θέλετε να τελειώσουμε και αν θέλετε να καταλάβουμε γιατί συζητάμε Έχετε το λόγο κύριε Γιανακούρα Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος, θέλω απλά να κάνω δύο ερωτήσεις, απλοϊκές όπως θα σκέφτεται ο απλός πολίτης Η πρώτη ερώτηση έχει σχέση και με τον κύριο Γόντικα που ήταν τώρα απέναντί μου και θυμήθηκα και χούν ακόμα στα αυτιά μου τα λόγια του για και τα περιβόητα ζαρζαβατικά που έκανε το Αρκάδια, που κάναμε στα Αρκαδία τις γιορτές Γιάνννα Κούρα, οι ερωτήσεις απευθύνονται εδώ όχι στο Γόντικα Απλώς είπα πήρα ερεύθισμα από τον κύριο Γόντικα που κατά τόσο έλεγε ο κύριος του Γόντικα και τα φιλικά του κανάλια για τα ζαρζαβατικά του Γιάνννα Κούρα και οι εκδηλώσεις και αυτά και τι έκανε με το Αρκάδια ΕΓΟ και λοιπά Ερώτηση λοιπόν, γιατί στον κόσμο έχει περάσει ένα μήνυμα ότι τα λεφτά λείπουν Εμένα με συναντάνε άνθρωποι κάθε μέρα και μου λένε πού πήγαν τα λεφτά αυτά, θέλω λοιπόν ερώτηση συγκεκριμένη Λείπουν χρήματα, ναι ή όχι Και η δεύτερη ερώτηση, είπατε ότι μεταφέρονται από μία πραγματική στην άλλη χρήματα Είχε το δικαίωμα αυτό να το κάνει η Πελοπόννηση ΑΕΨΟ να μεταφέρει χρήματα ή είναι παρανομή αυτό πράγμα, αυτά δύο πράγματα Λοιπόν, μισό λεπτό για να ξεκαθαρίζουμε, ερώτηση που απαντάτε και είναι ξεκάθαρη δεν θα επαναλαμβάνετε Η κυρία Νικολάκου το ερώτησε, ο Ορκωτός το απάντησε σαφώς το πρώτο ερώτημα Κύριε Μάνο, δεν θα επαναλάβετε ερωτήσεις που έχετε απαντήσει Να παρακαλέσω να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις μαζί Όχι, όχι, όχι, όχι, Χρήστο σε παρακαλώ Αυτή τη δουλειά την κάνω εγώ τώρα και ξέρω να την κάνω Ένα ναι, ένα όχι, γύπνουν χρήματα, πρώτη ερώτηση Είπα αυτή την ερώτηση την απάντησε, άμα δεν την άκουγες φύγε, φύγε τέλος Όχι κύριε Ρουμελιώτη, σταμάτα, σταμάτα τώρα Σε παρακαλώ, σταμάτα είπα Έχω βάλει μια διαδικασία, επαναλαμβανόμενη ερώτηση δεν υπάρχει εδώ Δεν είμαστε χαζοί, εδώ είμαστε άνθρωποι μεγάλοι όλοι και ξέρουμε τι κάνουμε Πανεπιστήμια έχουμε τελειώσει πιο πολύ Όχι Γιώργο τέλος, το καταλαβαίνεις, αν θέλεις να δημιουργείς προβλήμα δημιουργείς έτω Κύριε Μάνο, δεν θα απαντάτε σε ερωτήσεις που έχετε απαντήσει Λοιπόν δεν υπάρχει έλλημα ταμιακό, η δεύτερη ερώτηση, η δεύτερη ερώτηση Ήταν νόμιμη μεταφορά χρημάτων προγραμματικής στο προγραμματική εκμέρους πελοπόλησος ή είναι παρανομία Με βάση στη διαδικασία θα έπρεπε να επιστραφούν τα χρήματα στην περιφέρεια Και να τα επιχορηγήσει πάλι η περιφέρεια να είναι πριν απόφαση Ωραία, προχωράμε, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ Διαδικαστικά δεν ήταν σωστό, διαδικαστικά δεν ήταν σωστό Λοιπόν, έχουμε και νομικό εδώ από την εταιρεία Αν νομίζετε ότι χρειάζεται να παρέμβετε κυρία μπορείτε να το κάνετε, εντάξει Ο κύριος Γότικας Αγαπητή συνάδελφη χαίρετε Υπομονετικά μια ώρα παρακολουθώ την προσπάθεια διαδικαστικά Να πάει αλλού το πράγμα και να μην κουβεντιάσουμε την ουσία Είναι πολύ θετικό βέβαια ότι για πρώτη φορά Στα δέκα χρόνια που είμαστε μέλος του Περιφερειακού Συμβούλιου Πριν συνεδριάσσει το δερτασίγμα της Πελοπόννης ΑΕ Έρχεται για κουβέντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ζήτημα Βέβαια έρχεται για κουβέντα μετά από ένα πόρισμα των επιθεωρητών Ελεγκτών Διοίκησης καταπέλτη Καταπέλτη σπόρισμα θα μιλήσω μετά Η ερώτηση τώρα Νίκο σε παρακαλώ Η ερώτηση τώρα την Νικολάκου την άφησε ένα τέταρτο και έκανε σκεφτικό Λέω λοιπόν κύριε Μάνο η ίδια η έκθεση δική σας Που είναι σταντάρτης λένε όλες οι εκθέσεις των εργοτών λογιστών λέει ότι Στο κεφάλαιο ευθύνα εσελεγκτή επί το χρήμα των οικονομικών καταστάσεων Ότι η εύλογη διασφάλιση συνιστά διασφάλιση ψηλού επίπεδου Αλλά δεν είναι εγγύηση ότι ο ενεργός που διενεργείται σήμερα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου Όπως αυτά έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία Θα εντοπίζει πάντα ένα ουσιώδες σφάλμα όταν αυτό υπάρχει Και σφάλματα δύναται να προκύψουν από απάτη ή από λάθος Λέω λοιπόν επειδή δεν κάνετε ουσιαστικό και σε βάθος έλεγχο Γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του ελέγχου των οικονομικιστών Πώς λέτε ότι δεν υπάρχει, με ποια ευθύνη Δεύτερο ερώτημα που θέλω να κάνω Όσον αφορά στο ΑΟΚΙ στο Ταμείο που λέτε αν υπάρχει ή όχι Βγάλετε κύριε Μάνα την προγραμματική σύμβαση με τα μονοπάτια ΑΟΚΙ και Περιφέρεια 101 εκατομμύριο για τα μονοπάτια Ότι υπογράφτηκαν συμβαίνεις με 17 ανάδοχους Ύψους 690.000 ευρώ και από εκεί προκύπτει ένα έλμα Ένα ποσό που έπρεπε να επιστραφεί στην Περιφέρεια από το εκατομμύριο Ή ας βγάλουμε και την αμοιβή της Πελοκόνης ΑΟΚΙ Σε αυτό όμως κύριε Μάνα σας λέω το εξής Τέσσερες συγκεκριμένες συμβάσεις της Πελοκόνησος ΑΕ Με ανάδοχους, νομικά πρόσωπα, θα τις πω μετά στην ομιλία μου Που λένε αυτή η συγκεκριμένη ανάδοχη Δεν πήρα τα 24.800 ευρώ που λέει η σύμβαση που υπέγραψα Αλλά πήρα 14 Πώς το καλύπτεται αυτό το κενό αν είναι πραγματικό γεγονός αυτό που θα πω σε λίγο Με ονόματα ποιας νομικά πρόσωπα λένε Ότι δεν έχουν εισπράξει όλο το ποσό των συμβασιών Και όταν μάλιστα ο συντονιστής των μονοπατιών έχει επισκεφθεί τον κύριο Περιφεριαρχη Και του έχει πει ότι δικαιώται από το 1.370.000 Και θα πάει στα δικαστήρια να τον διεκδικήσει Τρίτο ερώτημα Αυτό που εντοπίσατε το 19 είναι μεγάλο το ποσό Ενώ το έλεγμα κτλ κτλ Το 18 και το 17 ήταν μικρότερο Δεν το είδατε δεν το εντοπίσατε Υπήρξε παρέμβαση και από πού να μην το καταγράψετε Τρίτο ερώτημα Είναι πολύ συγκεκριμένα νομίζω τα ερωτήματα που κάνω Δεν στρέκομαι στα πολιτικά ζητήματα Πιστεύω ότι κύριε Πρόεδρε θα μου δώσετε μετά αυτή τη δυνατότητα Κοιτάξτε πρέπει να επιστρέψει 1.300.000 Πελοκόνους ΑΕ στην Περιφερία Και έχει και εμπορικές υποχρεώσεις σε τρίτους 2,7 εκατομμύρια ευρώ Για να συνοηθούμε τώρα για τα ταμιακά ελλήματα Νέο λοιπόν συγκεκριμένα ερωτήματα Στη σελίδα 32 των χρηματοικονομικών καταστάσεων Στο 3317 αμοιβές και έξοδα προσωπικού Γράφεται το κονδύλι 113.000 ευρώ Τι αμοιβές είναι αυτές και τι έξοδα είναι αυτά Αφού είπε ο Π.Ε. μέσα στην ίδια και στο δικό σας πόρισμα Και στις σημειώσεις της λογίστριας λέει ότι δεν απασχολεί εργασόμενους Άλλο ερώτημα Στο 2317 που αναφέρονται τα έξοδα διοίκησης Το 2018 ήταν 1.355.000 ευρώ Το 2019 είναι 630.000 τα μισά Πού οφείλετε κατά την εκτιμησή σας Είμαι βάσει αυτά που είδατε Άλλο ερώτημα Στο 3317 στο ίδιο κεφάλαιο του ελέγχου Μιλάω των δικών σας ελέγχων Δεν μιλάω για την εκδορυσή τους ελευτές της αρχής διαφάνειας Οι αμοιβές και έξοδα τρίτων Το 2018 ήταν 1.247.000 Το 2019 είναι 524.000 Πάνω στα μισά Πού οφείλετε Αφού το 2019 υπήρχε πολύ περισσότερη δραστηριότητα Από ότι υπήρχε και το 2018 Μιλάω και για τα δυο κεφάλαια Έταρχο ζήτημα που θέλω να μου διευκρινίσετε Δεν έχει γίνει φοραλογικός ένεχος Λέτε στα σημείωματά σας από το 1320 Ούτε από το 2007 Μέχρι το 2013 έχει γίνει Έχουν παραγραφεί αυτά Έτσι δεν είναι Ευχαριστώ Έχετε το λόγο Απλώς στην πρώτη ερώτηση σας Δεν κατάλαβα τι είπατε Τι δεν υπάρχει είπατε Και λέτε μέσα στην έκθεση σας Κύριε Μάνο Ότι ο ένεχος που κάνετε Για διεθνή πρότυπα Στο κεφάλαιο ευθύνες ελεγκτοί Ότι δεν μπορεί να αποκλείσει Ουσιώδες σφάλμα Που μπορεί να προέλθει Είτε από απάτη είτε από σφάλμα Αυτό είναι Να το εντοπίσει ως βάθος έλεγχος Και πολύ πρεύρος έλεγχος Πώς εσείς λοιπόν εύχεστε και λέτε Ότι δεν υπάρχει ταμμιακό πρόβλημα Και δεν υπάρχει έλειμμα Και όταν υπάρχουν και 2,7 εκατομμύρια Υπάρχουν και υποχρεώσεις εμπορικές σε πελάτες Ωραία Ήταν οι ίδιοι έλεγχες λέτε έτσι Και το λένε όλοι με οι ορκοτήλογιστές Σε όλες τις εκθέσεις σελέγχου Σωστά Εμείς δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε Όπως σωστά είπατε Όπως το λέμε η εκθεσή μας Απάτη ή λάθος για το έλειμμα Που απάντησα στην κυρία Τιθάμου το όνομά της Δεν το αποκλείεται όμως Δεν το αποκλείεται Όχι δεν είπα αυτό Είπα δεν υπάρχει ταμιακό έλειμμα Και έδωσα παράδειγμα ότι έλεγαν τα βιβλία Να έλεγαν τα βιβλία ένα εκατομμύριο Και εμείς να καταμετρήσαμε Στους ώψεως ή το ταμιακό υπόλοιπο Να ήταν 1.000 ευρώ Αυτό είπα Αυτό είπα ότι δεν υπάρχει έλειμμα Εμείς στα πλαίσια του ελέγχου Τα ελέγχου τι επιστοποιούμε Πιστοποιούμε τι λένε τα βιβλία Με το φυσικό υπόλοιπο των διαθεσήμων Και ότι είναι στους ώψεως, με επιστολές τραπεζών, με τα έκστρε Αυτό εμείς θεωρούμε σαν τακτικό έλεγχο Ως έλειμμα Άμα υπάρχει άλλου είδους έλειμμα Αυτό δεν είναι συγνώση μας Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε εμείς αυτό Για πάτη ή λάθος Επιβεβαιώνουμε τα έκστρε Ένα αυτό Δεύτερον, συνεχίζω και πάω στην ερώτησή σας Συγχετικά με τις υποχρεώσεις που λέγατε Ότι σαν αθέσεις δεν απαιτούν από τον περιφερειάρχη Κάποια χρήματα από συμβάσεις Ο οποίες δεν τα έχει πληρώσει Πελοπόννησος Εμείς, στα πλαίσια του ελέγχου Πάμε βέβαια σε διαδικαστικά θέματα τώρα Στα πλαίσια του ελέγχου μας Για να επιβεβαιώσουμε τις υποχρεώσεις Μιας εταιρείας προς τρίτους Στέλνουμε επιστολές στους προμηθευτές Όπως και στους πελάτες Και μας απαντούν οι ίδιοι οι προμηθευτές Επιβεβαιώνουμε τα τιμολόγια Που είχε εκδόσει ο προμηθευτής Εάν έχουν λογισκοποιηθεί στα βιβλία της εταιρείας Και αν συμφωνούν με τις υποχρεώσεις Εάν οφείλονται ακόμα στις οικονομικές καταστάσεις Που είναι στους προμηθευτές Στην παράγραφο 3.3.13 Και εάν υπάρχουν αξιώσεις τρίτων Κατά της εταιρείας Παίρνουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε Επιστολή νομικού συμβούλου Δεν μπορούμε να το ξέρουμε εμείς αυτό Η οποία αναφέρει άμα υπάρχουν αξιώσεις τρίτων Προς την εταιρεία Και για αυτή σας τον νιώζω αυτό Γιατί άμα κάποιος έχει μια αξίωση Και δεν έχει εκδόσει τιμολόγιο Δεν μπορώ να το δω εγώ αυτό Οπότε παίρνω απάντηση από το νομικό Και τότε είμαστε υποχρεωμένοι Να τον αφέρουμε μέσα στις οικονομικές καταστάσεις Μετά Τα προηγούμενα αίτη Το έχω απαντήσει αυτό Θα το ξαναπώ Τα προηγούμενα αίτη δεν υπήρχε από λογιστικά Σ' οικονομικού αντικειμένου Φέτος έγινε, το 19 έγινε Ελέξαμε το 19, μας δώσανε τα στοιχεία Και γι'αυτό επικονίζεται Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο, αυτό έγινε Δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο Δεν τα δίνανε τα προηγούμενα, τα προηγούμενα χρόνια Το καταλαβαίνω, συμφωνούμε Με το φορολογικό έλεγχο, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγράφουμε τυχόν υποχρεώσεων που μπορούν να προκύψουν φορολογικό έλεγχο Βάζουμε από το 2013 μέχρι το 2019 Αυτό είναι με την πενταετία τώρα, ή 14-19, ή 13-19 Είναι αδιάφορο αυτό το πρόγραμμα Δεν μας επηρεάζει κάπου Εμείς θα αναφέρουμε άμα προκύψουν τυχόν υποχρεώσεις Στην κάθε ελεγχόμενη εταιρεία Ο φορολογικός ελεγχός είναι ευθύνη της ευφορίας Δεν πάμε εμείς να ζητήσουμε φορολογικό έλεγχο Ή ευφορία Έχουν βγει αποφάσεις του ΣΤΕ για την περαίωση του 2013, η λίστα Lagarde, πενταετία, δεκαετία, τα γνωστά Θα πάμε εμείς να τους πούμε να κάνουμε σελεγχό Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα Ορίστε Και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Μιλήνετε διάλογος παρακαλώ Σχετικά με τις αμοιβές και έξοδα τρίτων Ότι υπάρχει μια μείωση Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος να σας απαντήσω για αυτό Για πού προκύπτει η μείωση Εμείς επιβεβαιώσαμε τα υπόλοιπα και τα έξοδα, τι είναι αυτά Άμα θέλετε από ποιους προμηθευτές οφείλεται η μείωση αυτών των έξοδων Μπορώ να σας δώσω στο λογιστήριο Αυτό Δεν πίστευω να ξέχασα κάτι άλλο Τα έξοδα διοίκησης που είναι μισό εκατομμύριο κάτω Ένα, και οι αμοιβές προσωπικού τη στιγμή που δεν έχει προσωπικό Θέλω να το δω αυτό Μήπως έχει γίνει τυπογραφικό λάθος ότι δεν έχει προσωπικό Θέλω να το δω αυτό, να σας απαντήσω Εντάξει Μπορεί να είναι τυπογραφικό λάθος αυτό Ο κύριος Ρουμελιώτης Εγώ θέλω να ρωτήσω τον κύριο Πώς είναι το όματο Τον κύριο Μάνο Είστε έξι χρόνια ελεγκτήρις στον Πελοπόννησο ΑΕ Συνεχόμενα Και βάσει την γνώση σας αλλά και τις εμπειρίες σας Εσείς τι έχετε διαπιστώσει Έχετε διαπιστώσει κατάχρηση, κατάχρηση Έχετε διαπιστώσει διαχθωρά Έχετε διαπιστώσει κλοπή Από όλο τον έλογο που έχετε πραγματοποιήσει Γιατί στην αρχή, όταν ξεκινήσατε την κουβέντα Σας είπατε ότι υπάρχει λογιστικό και όχι ταμιακό έλλειμμα Το ένα ερώτημα είναι αυτό Και το άλλο δεν ξέρω αν εσείς είστε αυτός που θα μου απαντήσει Μεταφέρατε εσείς αυτό το πόρισμα Στη δημόσια αρχή διαφάνειας και αυτής στον Ισαγγελία Εφετών Εσείς το μεταφέρατε και αν το μεταφέρατε τι είπατε Ότι υπάρχει μόνο ταμιακό Ότι υπάρχει λογιστικό και δεν υπάρχει ταμιακό έλλειμμα Αν το μεταφέρατε εσείς το είπατε αυτό Όχι έτσι Εμείς ό,τι μεταφέραμε ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο την προηγούμενη βδομάδα Και σας τώρα δεν έχουμε μεταφέρει πουθενά και σε έκαναν τίποτα Άρα για το συγγνώμη το δικό σας συμπέρασμα με το δικό σας αποτέρασμα Στη δημόσια αρχή διαφάνειας μεταφέρετε από την περιφέρεια αν δεν κάνω Όχι, όχι, όχι Εγώ δεν έχω μεταφέρει πουθενά τίποτα δεν είναι αυτή η δουλειά μου Σήμερα που μιλάμε εδώ και την προηγούμενη βδομάδα που μιλάγαμε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πελοποννήσου Αυτό που ξέρω να σας πω είναι ότι τα χρήματα από ένα έργο πήγαν σε κάποιο άλλο έργο Και γι' αυτό οφείλωτος είναι Πελοπόννησος Αυτό σας το λέω γιατί βγήκε από τον ελεγχό μου Η κυρία Μπουζαν Κυρία Μπουζαν Ναι κύριε Πρόεδρε Επειδή το θέμα αυτό έχει κακοποιηθεί ιδιαίτερα και επειδή μας ακούει ο κόσμος Εγώ θα ήθελα με πολύ απλά λόγια να μας απαντήσει ο κύριος Μάνος ακριβώς αν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία ή πίνακες που να τεκμηριώνουν αυτό το λογιστικό έλλειμμα Πρώτον, αν μετά τη λήξη της θυστητίας των αυτοδικητικών αρχών της προηγούμενης περιόδου ενημερώθηκε το τότε δικητικό συμβούλιο για αυτό το λογιστικό έλλειμμα και επειδή άκουσα τον κύριο Γόδικα ενήδης αγγελέα να μην του αρέσουν οι απαντήσεις του κυρίου Μάνου αλλά να θέλει να βάλει στο στόμα του ορκωτού λογιστή δίθεν δόλο για το λογιστικό έλλειμμα που ανέφερε ο κύριος Μάνος θα ήθελα να πείτε ξεκάθαρα πιστεύετε ότι υπάρχει κατάχρηση, υπάρχει διασπάθηση δημοσίου χρήματος και όσον αφορά το ύψος των ποσών που ανέφερε ο κύριος Γόδικας για τα έξοδα διοίκησης θα ήθελα να ρωτήσω ποιος αποφασίζει αυτό το ύψος των ποσών η περιφερειακή αρχή ή το δικητικό συμβούλιο της αναπτυξιακής Ευχαριστώ Σχετικά με το πρώτο ερώτημα ναι βέβαιος υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία από εκεί προκύψαν και αυτά ελέξαμε και βγάλαμε το πόρισμα υπάρχουν αναλυτικά ένα προς ένα για τα υπόλοιπα λοιπόν παρακάτω ο κύριος Δέδες Συγγνώμη δεν μου απάντησε κύριε Πρόεδρε Τα άλλα δύο θέματα άμα είχε γίνει γνωστοποίηση στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο δεν είναι αρμοδιδέδες γι' αυτό ούτε το δεύτερο θέμα ούτε το τρίτο Αν το γνωρίζετε κύριε ήρθατε αυτή τη στιγμή εδώ Δεν το γνωρίζω Ότι δεν το γνωρίζετε Ο κύριος Δέδες Κύριε Πρόεδρε σας παρακαλώ είναι πολύ ιδιαίτερο το θέμα Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε μια παράταξη η οποία δεχόμαστε... Κύριε Μπούσα τι δουλειά έχει αυτό τώρα κάνετε ρωτήσεις πήρατε τις απαντήσεις Υπάρχει κατάχρηση, υπάρχει διασπάθειση... Τα αυτή τη δουλειά θα απαντάει ο άνθρωπος συνέχεια Δεν μπορείς να σου πεις Θα ήθελα να το ακούσω ακριβώς και τα έξοδα διοίκησης ποιος θα καθορίσει Συγγνώμη κύριε Πρόεδρε δεν απευθύνουμε σε σας Δεν είναι υποχρωμένος ο καθένας να απαντάει εν ήδη ανακρίσεως σε ό,τι του ζητάμε Ο άνθρωπος απάντησε γίνεται κατανοητό το ότι έχει απαντήσει Λοιπόν προχωράμε στο επόμενο ο κύριος Δέδες Κύριε Πρόεδρε έχω τρεις συγκεκριμένες ερωτήσεις Η μία προς τον Περιφερειάρχη και η άλλη δύο προς τον κύριο Μάνο Επειδή ασκηνοποιηθεί το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου σχέδιο προς εζήτηση Και εγώ είχα υπόψη μου ότι αυτό θα έρθει σήμερα για κουβέντα Κάτι εσείς θα τις ρωτήσω να φέρονται και εκεί αλλά ίσως ο κύριος Μάνος μπορεί να μας διαφωτίσει Η πρώτη ερώτηση αφορά τον Περιφερειάρχη Ο διαχειριστικός έλεγχος είναι για την περίοδο 2017-2019 Και ήθελα να ρωτήσω πώς επελέγχεσαι σε αυτά τα 2-3 χρόνια και δεν επεχτάθηκε και σε προγενέστερα Ναι Δεύτερο, στον κύριο Μάνο Προσδιορίζεται κύριε Μάνο στον ισολογισμό χρήσης 19 ένα έλλειμμα ταμιακό ενός 1.311.689 Στο διαχειριστικό έλεγχο αναφέρεται ως ποσό προς επιτροφή από την εταιρεία προς την Περιφερεια 1.924.653 ευρώ Και με το ΦΠΑ που όπως μας είπατε πριν μπορεί να είναι το δοκίμασα δεν μας γένει Γιατί οι διαφορά ανάμεσα στα δύο ποσά είναι 613.000 περίπου 1.311 εσείς, 1.924.000 ο διαχειριστικός έλεγχος Μπορεί η Περιφέρεια να γνωρίζει ένα συγκεκριμένο νούμερο σε σχέση με την απέντηση που έχει από την Πελοπόννηση ΑΕ Γιατί αυτό θα είναι κρίσιμο και για τα επόμενα βήματα που θα κάνει η πιθανή αύξηση του χειτουγεφαλαίου και ό,τι διαδικασία ακολουθήσει Εμείς πρέπει να ξέρουμε ένα ποσό συγκεκριμένο που να αφορά στο τι απέτηση έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την Πελοπόννηση ΑΕ Και η τελευταία ερώτηση αν έχετε διαπιστώσει ποιος είναι ο μηχανισμός της Περιφέρειας με τον οποίο εκταμιεύονται και καταβάλλονται τα χρήματα προς την Πελοπόννηση ΑΕ Γιατί το ρωτάω αυτό Μια προγραμματική σύμβαση εγκρίνεται το Περιφερειακό Συμβούλιο και ως προς το φυσικό αντικείμενο και τις διαδικασίες υλοποίησης της 1 αλλά και 2 ως προς το ύψος του προϋπολογισμού της Όταν έχουμε λοιπόν μια προγραμματική σύμβαση ένα εκατομμύριο για να φτάσει να γίνει απόφαση εκτελεστή πρέπει να περάσει από ελεκτές αποκεντρωμένοις πρέπει να μπορέσει από τα ελεκτικά όργανα είτε το μπάρευρο είτε το ελεκτικό συνέδριο να δώσουν αυτό το πράσινο φως και συνέχεια να έχει δυνατόντα η Πελοπόννηση να εκταμιεύσει προς την Πελοπόννηση Αυτό γίνεται με εφάπαξη εκταμίευση ή η περιφέρεια πληρώνει τμηματικά παρακολουθώντας την πρόοδο της προγραμματικής σύμβασης που εκτελεί η Πελοπόννηση ΑΕ. Ευχαριστώ. Κύριε Εμάνω. Εμείς από τον έλεγχό μας προσδιορίσαμε ένα 300 για το άλλο σας το έχω ξαναπεί δεν το έχω μπροστά μου έχουμε δίκιο τι να σας πω εγώ τον έλεγχό μου το κάνει αυτό είναι το ποσό αυτό το έχω βεβαιώσει θα σας απαντώ σε αυτό. Σχετικά με το δεύτερο μπορεί ρωτήσατε εάν την ανάλυση βέβαια τη διαφορά μπορεί να στην μπει η Πελοπόννηση σχετικά με το δεύτερο θέμα θα μπορεί να γίνει αύξηση κεφαλαίου οπωσδήποτε με οποιοδήποτε τρόπο είναι αυτό η κεφαλοποίηση υποχρέωση με μετρητά ενόμενο χρήματα και σχετικά με τις πληρωμές από την περιφέρεια συνήθως γινότανε τμηματικά παραλαβή το έλεγχε προγραμματική αλλά συνήθως γίνεται παραλαβή τμήματος παράδοση και πληρώνοσαν τα χρήματα απλώς δεν γινότανε το ποσοστό ολοκλήρωση του έργου να το πω λίγο πιο διαφορετικά. Τι θέλω να διευθυνήσω δηλαδή σε μια προγραμματική σήμα σε 1 εκατομμύριο εκτελέστηκαν και υλοποιήθηκαν οι 800 χιλιάδες πως η Πελοπόννηση ΑΕ εισέπραξε 1 εκατομμύριο ενώ το εκτελεσμένο της προγραμματικής σήμας ήταν 800 χιλιάδες. Ποια διαδικασία? Η διαδικασία ήταν ότι το 30% πήγαινε η περιφέρεια και έδινε το 30% κατά τη διάρκεια του έργου και με την ολοκλήρωση του έργου πήγαν και έδινε το 100%. Δεν έβλεπε πόσο πήγε το έργο. Εκεί έγινε τη διαφορά. Δεν έβλεπε πόσο πήγε το έργο. Άλλο κομμάτι από αυτό, ναι, άλλο κομμάτι από αυτό. Διότι έλεγε η Πελοπόννηση ότι τελείωσε το έργο. Γιατί έλεγε η Πελοπόννηση ότι τελείωσε το έργο και δεν έλεγε η Πελοπόννηση ότι το έργο πήγε 800 χιλιάδες και όχι 1 εκατομμύριο. Και δεν έχει γίνει η τροποποίηση της προγραμματικής και δεν ζήτησε τα χρήματα πίσω η περιφέρεια και γι' αυτό πρόκειται αυτό. Παραλαβείς δεν το έβλεπε αυτό κύριε Μάνο. Οριστε. Η Επιτροπή παραλαβείς δεν το έβλεπε αυτό. Η Επιτροπή παραλαβείς έβλεπε το φυσικό αντικείμενο ότι ολοκληρώταν το έργο. Και όχι το λογιστικό αντικείμενο. Όχι κύριε Βαλτεζο, δεν τα ξέρετε αυτά τα πράγματα ότι η Επιτροπή παραλαβείς βλέπει μόνο το φυσικό αντικείμενο. Ενώ το 19 με εντολή της Δυνδίκησης έγινε αυτός από λογιστικό. Λοιπόν, τελειώσατε κύριε Μάνο, τελείωσε. Ο κύριος Δρούγκας. Κύριε Δρούγκα. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Σε συνέχεια αυτό που ρωτάει ο κύριος Δέδες για να δούμε, γιατί μπορεί να είναι ασυνδέοντα αυτά τα πράγματα. Θα θέλα να ρωτήσω, μπορεί να μας πει πού θεωρεί ότι έχουν πάει αυτό το ένα τρακόσα... Δεν είναι εδώ, περίμενε. Λείπει ορκοτός, περίμενε. Έχει πάει σε άλλες δράσεις αλλά έργα. Κύριε Πρόεδρε, η Νικολάκου θα απαντάει ή να απαντήσω κι εγώ που έχει πάει. Μην ερεθίζεσαι. Δεν απαντάει κανείς, απαντάει ορκοτός. Λείπει ορκοτός και κάνουμε μια διάλογο κύριε Γότικα. Τι συγχύζεσαι τώρα. Είναι για ζαρζαβατικά, Λούκα. Μην τρελένεσαι. Ένα λεπτό υπομονή, ένα λεπτό. Για παρακολούθησε τον Υπουργό τουρισμού σε σχέση με τα προϊόντα. Να δεις τα ζαρζαβατικά τι δυναμική έχουν, γιατί δεν τα ξέρεις φαίνεται. Έχει απαντήσει. Πήγαν σε άλλες δράσεις. Σε άλλες δράσεις, κύριε Λαμπρόπουλε, συμφωνώ. Ποιες είναι αυτές οι άλλες δράσεις και αν αυτές οι άλλες δράσεις είναι σε γνώση του διακυριστικού ελέγχου. Να το δέσουμε με αυτά που λέω δέδες, γιατί τα αποδέδες πριν, να τα δέσουμε αυτά. Ποιες είναι αυτές οι άλλες δράσεις. Αυτά θέλουν να μας πει. Τι σημαίνει άλλες δράσεις. Γιατί εδώ ερχόμαστε σε αυτά που υποδέδες πριν. Κύριε Δρούκα, μισό λεπτό ήρθε ο άνθρωπος, κάνε σωστά την ερώτηση σου τώρα. Ναι. Λέγε. Ερώτηση, κύριε Δρούκα. Η ερώτηση, η ερώτηση. Λοιπόν, μπορεί να μας πει τώρα ο Ορκωτός πού είναι αυτό το 1.300. Που έχει πάει, έτσι. Όπως είπε και ο κ. Λαμπρόπουλος και υπενήθηκε και ο Ορκωτός, έχει πάει σε άλλες δράσεις. Ποιες είναι αυτές οι άλλες δράσεις και αν αυτές οι άλλες δράσεις είναι υπόψη του διακυριστικού ελέγχου. Έτσι, αυτό θέλω να ρωτήσω. Κύριε Μάνο. Τονίζω και πάλι, δεν κάνω διαχειριστικό. Αυτό είναι στο πόλεμο του διαχειριστικού, το οποίο το γνωρίζετε εσείς. Αυτό που θα σας πω είναι ότι τα χρήματα αυτά έχουν πάει σε άλλες προγραμματικές, άλλα έργα. Αυτό είναι δουλειά μου και σας το λέω. Ωραία. Ο κ. Γανώσης. Ναι, καλησπέρα και από εμένα. Καλό χωρίζω τον κύριο Μάνο στο Προηφυράκο Συμβούλιο. Με τη λίγη εμπειρία που έχω, αντιλαμβάνομαι ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει οφείλεται στις θεμελιώδεις διαφορές και τη φιλοσοφία ανάμεσα στον τρόπο που λειτουργεί μια εταιρεία, ας πούμε μια ΑΕ και στον τρόπο που λειτουργεί ο δημόσιο τομέας και τα διάφορα όργανα τοπικής αθροδίκησης όπως η περιφέρεια. Πόσο μάλλον όταν λειτουργούν με συγκρινούν τα δοχεία. Θεωρώ ότι έχει ξεδιαλύνει αρκετά το τοπίο μετά τις διευκρινήσεις για την Πελοπόννησος και το λογιστικό έλλειμμα. Και δεδομένου ότι οι δράσεις της Πελοπόννησος ΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησαν ευεργετικά για την κοινωνία της Πελοποννήσου, θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Μάνο για να μπαίνουμε και στα παπούτσια της περιφερέκης αρχής τώρα και να καταλαβαίνουμε και τις όποιες ανησυχίες έχουν. Ποιοι είναι οι τρόποι για να συνεχίσει να λειτουργεί η Πελοπόννησος ΑΕ. Οι τρόποι οι οποίοι υπάρχουν τώρα λόγω ότι υπάρχει υποχρέωση από το νόμο να γίνει άφησος κεφαλαίου για να συνεχίσει είναι η περιφέρεια να αποφασίσει την απέτησή της να μην την εισπράξει και να γίνει κεφάλαιο και η πέδα από την πλευρά της να εισφέρει χρήματα για να γίνει άφηση μετοχικού κεφαλαίου. Το ποσό της άξισης του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι, επειδή υπάρχουν δύο τρόποι, θα είναι γύρω στο 1.240 με 1.400, γιατί υπάρχουν δύο τρόποι, το οποίο μπορούμε να σας το προτείνουμε. 1.240 ή 1.400 περίπου, για να μπορέσει να συνεχίσει η εταιρεία. Αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι, το οποίο στην πορεία μπορώ να το αποφασίσω και στην έλευση την επόμενη εβδομάδα. Ο κύριος Κάτσαρης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Μάνο, καταρχάς καλήθηκα από αρκετές ερωτήσεις του κύριου Γόδικα, αλλά σε ένα κομμάτι δεν έχω καλυφθεί και ο κόσμος που μας βλέπει, όσοι μας βλέπουν, εάν μας βλέπουν, εν τέλος πάντων, έχουν μια απορία. Είπατε ότι η ΠΕΕ δεν έχει σκοπό το κέρδος. Σωστά, σωστά. Έτσι, δεν μπορεί να βγάζει κέρδος. Να μου απαντάτε μία-μία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Το είπα αυτό. Κύριε Μάνο, ακούτε. Ναι. Οπότε γνωρίζουμε, η Πελοπόννηση δεν έχει σκοπό να βγάζει κέρδος και να παίρνει μετοχημερίσματα. Προχωράμε στην ερώτησή μας, εφόσον ισχύει αυτό. Όταν λοιπόν παίρνει κάποια χρήματα μέσω μιας προγραμματικής και χαλάει λιγότερα, αυτό το υπόλοιπο ποσό που μένει, τι είναι λογιστικά? Δεν είναι κέρδος. Αν έχει όφελος, αυτό το επιστρέφει πίσω σε αυτός που έδωσε τα χρήματα. Ωραία. Εφόσον δεν το επέστρεψε, είναι κάτι σαν κέρδος. Δεν είναι παράνομο αυτό να έχει κέρδος, ενώ δεν πρέπει να έχει κέρδος. Πήγες σε άλλο έργο τα χρήματα. Είναι δικαστικό. Τονίζω και πάλι να το πείσουμε. Το αν πήγες σε άλλο έργο είναι άλλο θέμα. Εγώ διαχειρίζω με ευρωπαϊκά προγράμματα, εδώ και χρόνια, δεκαετίες. Παίρνω κάποια χρήματα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εάν μου περισσέψουν αυτά τα χρήματα, θα παίρνει πίσω η διαχειριστική αρχή. Δεν τα λέω άκρη. Εγώ ρωτάω συγκεκριμένα. Πήρε λεφτά για ένα έργο. Περισσέψανε κάποια λεφτά. Δεν χρησιμοποιήθηκαν όλα. Από το ότι δεν γυρίστηκαν πίσω και πήγανε αλλού, δεν είναι παράνομο. Δεν λειτουργήσανε σαν κέρδος και τα έπηρε και τα έκανε κάτι άλλο. Παίρνω κάποια χρήματα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν λειτουργήσανε σαν κέρδος και τα έπηρε και τα έκανε κάτι άλλο. Αν είναι παράνομο ή όχι, αυτό δεν κάνουμε ιστορικό έλεγχο. Λογιστικά λέω, λογιστικά. Δηλαδή αν έρθει η εφορία και το δει αυτό το πράγμα. Η εφορία καμιά σχέση. Η εφορία δεν έχει καμιά σχέση. Η εφορία κοιτάζει τι κέρδος έχει, έσοδα, μειών, έξοδα. Τα χρήματα έπρεπε να γυρίσουν πίσω ή να γίνει τροποποίηση προγραμματικών. Άρα, δεν έγιναν ούτε τροποποίηση των προγραμματικών να μειωθεί ή να αυξηθεί. Διοικητική παρατυπία είναι. Ούτε γύρισαν πίσω τα χρήματα. Κύριε Νικολάκου, σταματήστε τώρα. Κύριε Νικολάκου, σταματήστε. Μα δεν τον ακούμε. Κύριε Κάτσαρη, δεν σε ακούμε, κατάλαβες. Δεν σε ακούσαμε τι είπες τώρα. Τώρα δεν σας ακούω, αλλά επί μια μισή ώρα σας ακούω υπομονετικά όλους. Θα μου αφήσετε ένα λεπτό να κάνω πέντε ερωτήσεις. Οπότε ρωτάω, στην καλύτερη περίπτωση, κατά την άποψη σας, είναι παρατυπία αυτό το πράγμα, αν όχι παρανομία. Αν ήσασταν σε μια ιδιωτική εταιρεία, να το πω έτσι, δεν θα ήταν κάτι. Είναι παρατυπία ή παρανομία αυτό το πράγμα. Κύριε Κάτσαρη, την απάντη στην έδωσε ο άνθρωπος τώρα, αν σας αρέσει. Όχι, είναι άλλο πράγμα. Προχώρα. Δεν την άκουσα, κύριε Πρόεδρε. Δικητική παρατυπία, κατά την άποψή του. Τι να κάνουμε τώρα. Ευχαριστώ πολύ. Μια τελευταία ερώτηση, συγγνώμη. Για να καταλάβει ο κόσμος, γιατί με τις 500.000 ερωτήσεις δεν έχει καταλάβει ο κόσμος, που ο όποιος μας βλέπει ή θέλει να μάθει. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 2.700 και 1.300, 4 εκατομμύρια στο ταμείο, σταμιακά διαθέσιμα στην Πελοπόννηση ΑΕ. Αφού είναι λογιστικό το έλλημα και όχι ταμιακό. Αυτό το έλλημα, δηλαδή αυτά τα λεφτά υπάρχουν στο ταμείο, να ξέρουν. Οι απαιτήσεις τα 2.700 και το 1.300 το έλλημα. Κύριε Μάνο, θέλετε να απαντήσετε σε αυτό. Δεν υπάρχουν 2.700 απαιτήσεις και 1.300 έλλημα λογιστικό. Οι απαιτήσεις είναι 345.000. Τα διαθέσιμα είναι 913.000. 913.000 είναι τα διαθέσιμα και οι εμπορικές απαιτήσεις είναι 345.000. Το 1.300 που είναι έλλημα δεν καλύπτεται από αυτά που υπάρχουν στο ταμείο. Γενικώς, καθαρό κεφάλαιο κίνησης δεν καλύπτεται. Αν το πάτε έτσι, έχουμε μια διαφορά γύρω στο 1.300. Τόσο 1.300 η διαφορά μας, τόσο είναι. Το σύνολο υποχρεώσεων είναι 3.668 μήλ 2.315. Έτσι συνολικά, ναι, θα συμφωνήσω σε αυτό που συναισία είναι αυτό. Έρχεται και συμπίλητο νούμερο. Ωραία. Πάμε ο κύριος Πετράκος. Ο κύριος Πετράκος. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Έχω δυο ερωτήσεις προς εσάς και στον κύριο Βερυφεριάρχη ή τον κύριο Λαμπρόπλο, όποιος είναι να απαντήσει. Και πέντε ερωτήσεις προς τον κύριο Μάνα. Πιο δυνατά, Θανάση, ή πιο κοντά στο μικρόφωνο. Δεν σε ακούμε στο βάθος, ακούγεσαι. Λοιπόν, λέω έχω δυο ερωτήσεις προς τον κύριο Περυφεριάρχη και πέντε ερωτήσεις προς τον κύριο Μάνου. Γιατί, η πρώτη ερώτηση, γιατί ενώ συζητάμε το διαχειριστικό έλεγχο δεν ήρθε σήμερα εδώ ο διενεργής σας στον διαχειριστικό έλεγχο, δηλαδή η εταιρεία TAFGS, πώς τη λέμε, ο κύριος Σεφέρη. Δεύτερο, δεύτερη ερώτηση. Γιατί, αν έχει το δικητικό συμβούλιο της Πελοπόννησος, λάβει γνώση και συζητήσει το διαχειριστικό έλεγχο της TAFGS, έχει ενημερωθεί από τον κύριο Σεφέρη, έχει πληθεί τουλάχιστον εκεί ο κύριος Σεφέρης και έχει ενημερωθεί και για την έκθεση της Επιτροπής Διαφάνειας. Αυτές είναι οι δύο ερώτητες προς τον κύριο Περυφεριάρχη. Τώρα, προς τον κύριο Μάνου. Κύριε Μάνο, εδώ η εταιρεία που έχει διενεργήσει το διαχειριστικό έλεγχο, μας λέει ότι από τα ευρήματα υπάρχει ουσιαστική αθέτηση των απαιτούμενων διαδικασιών. Εσείς συμφωνείτε με αυτό και αυτές η αθέτηση των απαιτούμενων διαδικασιών είναι σοβαρό ή δευτερεύον για σας θέμα. Δεύτερον, μας λέει επίσης ότι στο τέλος μας λέει ότι από τα ελλείμματα που το προσδιορίζει ότι είναι 1.900, εσείς πάτε ότι είναι 1.300, υπάρχει κάτι που είναι λοιπές δαπάνες και αμοιβές 452.000. Τι είναι αυτό εσείς που διενεργείτε τον έλεγχο, οι λοιπές δαπάνες και αμοιβές. Τρίτον, τονίζει ότι δεν συμμορφώνεται σε συστηματική βάση με τις νομοθετημένες συμβατικές διαδικασίες ελέγχου. Αυτό τι είναι, ουσιαστικό ή λεπτομέρεια για σας. Συγγνώμη να σας διακόψω, δεν θα εκφέρω γνώμη για πόρεσμα το οποίο δεν είναι αδικημένο μου αυτό. Δεν σε θελεπωρώ. Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, εγώ έχω κάνει μια εργασία συγκεκριμένη. Λέτε όμως, είπατε τη γνώμη σας. Θα πείτε, σας ρωτάω κι εγώ, είπατε τη δική σας γνώμη ότι αυτά είναι τυπικά. Εδώ λέμε, όταν δεν τηρείται ο νόμος, σας ρωτάω, είναι τυπικό ή ουσιαστικό. Εγώ δεν μίλησα γανόμο για διαχειριστικό, εγώ μίλησα με τον έλεγχο τον δικό μου, σας εξήμπρωσα μια άποψη και αυτή πολύ προσεκτικά. Περιμένετε κύριε Μάνο, όταν η Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας, επειδή μου είπαν αν έχω διαβάσει και το πόρεσμα, λέει ότι η Πελοπόννηση έχει τα χαρακτηριστικά του δημοσίου οργανισμού, του δημοσίου φορέα και δεν τηρούσε καμία διαδικασία, αλλά έκανε τα δικά της και είχε εσωτερικό κανονισμό και έκανε κατάθμιση, το ότι απευθείας αναθέστηση έκανε από 20.040, αυτά είναι πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα για σας. Άμα θέλετε, άμα δεν θέλετε, μην μου απαντάτε. Έχετε άλλη ερώτηση, κύριε Πετράκο? Όχι, θα πω στην οποθεξή μου ότι θέλω. Ωραία. Αλλά θα ήθελα αν απαντήσεις από τον κύριο Λαμπρόπλο ή από σας ή από τον κύριο Περιπεριάρχη, γιατί είναι ουσιώδηση δύο πρώτους με ερωτήσεις. Κύριε Πετράκο, η απάντηση είναι ότι σήμερα συζητάμε και κατά την πρόσκληση το πόρισμα των νορκωτών λογιστών. Έχετε την πρόσκληση. Βεβαίως. Ναι, κύριε Λαμπρόπλο. Όχι, λοιπόν, το διαχειριστικό έλεγχο που είχε διενεργηθεί από την άλλη εταιρεία. Και αυτό είναι το πόρισμα το οποίο διεπίστωσε το έλλειμμα όπως το χαρακτηρίζουμε του ενός 1.300.000 ευρώ. Επ' αυτού συζητάμε ενώψεις γενικής συνέλευσης. Με όλο το σεβασμό κύριε Λαμπρόπλο. Και αυτό έχει έρθει και ο Αρμόδιος αυτός που συνέταξε το πόρισμα. Μισό λεπτο. Με όλη την εκτίμηση και τον σεβασμό που έδωσα σας. Παρακαλώ, ναι. Εμάς, τουλάχιστον σε μένα, δεν ξέρω για τους υπόλοιους συναδέλφους, έχει έρθει στα χέρια μου διαχειριστικός έλεγχος προγραμματικών συμβάσεων υλοποίησης 14 Αυγούστου 2020. Και επίσης προχθές πριν μία εβδομάδα περίπου, λιγότερο, μου ήρθε και η γνωστοποίηση της έκθεσης επιθεώρησης ελέγχου από τους επιθεωρητές ελεγχτές κ. Βαβαρούτσο και Μαρκάκη. Αυτά μου ήρθαν. Και αυτά διαχειριστικό έλεγχο συζητάμε. Δεν συζητάμε λογιστικά σήμερα. Τέλος πάντων, κ. Πετράκο, συζητάμε και το ένα, συζητάμε και το άλλο. Αυτό είπαμε σήμερα. Ωραία. Η απέτηση που έχετε, σας το είπα και πριν όμως. Η Αρχή Διαφάνειας θα έρθει εδώ. Αυτό μην το ξανακατά. Δεν είπα για την Αρχή Διαφάνειας, κ. Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, μην φράσετε. Είπα για τον κ. Σεφέρη, αν έχει κλειθεί, αν έχει ενημερώσει το Δικητικό Συμβουλίο. Να βοηθήσω λίγο για να τελειώνουμε. Το πόρισμα που είχε βγάλει ο κ. Σεφέρης, να το πω έτσι τόσο απλά. Πήγε και στην Αρχή Διαφάνειας. Η Αρχή Διαφάνειας έκανε και δικό της έλεγχο. Αυτό θα συζητήσουμε. Το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας. Το προηγούμενο έγινε όπως έγινε, πήγε εκεί, αλλά έγινε και πρωτογενής έλεγχος από την Αρχή Διαφάνειας. Δεν την καλούμε εδώ. Αυτό πάντως είναι εκ των Ουκάνεφ, έτσι. Δεν γίνεται αυτό. Η Αρχή Διαφάνειας έχει στείλει το πόρισμα στον Ισαγγελέα. Ξέρουμε όλοι πώς γίνεται αυτή η διαδικασία. Αν ο Ισαγγελέας μπορεί να κρίνει να αντιβάζει το αρχείο, μπορεί να κρίνει να κάνει άλλες ενέργειες. Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Όταν ο κύριος Μάνος λέει ότι το έλλειμμα είναι 300, και ο κύριος Σεφέρης λέει ότι είναι 1,900, είναι σοβαρά... Τώρα πω, κύριε Πετράκο, μη το ξανασυστάμε. Δεν είναι η ουσία όμως του θέματος. Δεν είναι η ουσία. Εσείς θα φέρετε μεθαύριο αν θα κάνουμε εκκαθάριση ή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Πώς αύξηση θα κάνουμε? Αυτό είναι το άλλο θέμα. Αυτό πιστεύω. Θα συζητήσω. Έχουμε ικονομικές καταστάσεις του 19. Τι ονειρεύεσαι, έχουμε ικονομικές καταστάσεις του 19. Έχετε να απαντήσει κάτι άλλο, κύριε Πετράκο. Όχι, δεν έχω απαντήσει κάτι σε αυτό. Θα καθαριστούν τα πράγματα, θέλω. Να τους αφινιστεί. Να ξέρουμε τι προβεδιάζουμε. Χρωστάω μια απάντηση. Μια απάντηση χρωστάω σε ένα προηγούμενο κύριο σχέση με το προσωπικό. Με τις ικονομικές καταστάσεις που είναι 113.000. Αυτό χρωστάω μόνο, γιατί έχω απαντήσει σε αρκετά πιστεύω. Σε όλα μάλλον. Είναι εργοδοτικές συσφορές των αμυμβόμενων με μπλοκάκι, το οποίο από εργατικής νομοθεσίας είναι ο ΕΕΚΑ. Απλώς θα πρέπει να το βάζουμε εργοδοτικές συσφορές. Αυτό είναι. Δεν έχει γίνει κάτι λάθος, γιατί έχουμε προσοχή σε όλα. Ωραία. Ο κ. Στατούλης, ερώτηση. Εγώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα διευκολύνει όλη την κουβέντα, σε βάθος την κουβέντα, γιατί σε βάθος θέλουμε την κουβέντα. Υπάρχει η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τις αναπτυξιακές των ΟΤΑ, που στην ευρύα ερμηνεία που κάνει, που είναι πλέον διρεκτίβα στο δίκιο όλων των ευρωπαϊκών νομοθετικών συστημάτων, που λέει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να ζητηθούν εξηγήσεις, εάν κάποια εκκρεμότητα υπάρχει είτε σε πλεονόζουσα ή σε ελλειματική και υπάρχει κινητικότητα. Δηλαδή αυτό που λέμε εμείς τώρα, έρχεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Κοινοτήτων και το εγκρίνει. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα νομοθετικό κενό και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Σύμφωνα με το νόμο του 2017 η αναπτυξιακή εταιρεία, όπως το γνωρίζετε και θέλω να το επιβεβαιώσετε εάν είναι έτσι, ήταν μια εταιρεία σύμφωνα με το νόμο 2190. Δεν είχε δημόσιο χαρακτήρα. Ήρθε ο ύστερος νόμος τον Οκτώμβριο του 2019 ο οποίος ήρε την απόφαση αυτή και ξαναγύρισε πάλι στο νομοθετικό πλαίσιο του 2016. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι εδώ συζητάμε για μια εταιρεία που είχε τα χαρακτηριστικά του 2190. Εάν θέλουμε να μεταφέρουμε ακριβώς τον τρόπο λειτουργίας ως προς το φυσικό και το οικονομικό αντικείμενο, επειδή υπήρξε ερώτηση κύριε Πρόεδρε πριν λίγο, θέλω να πω ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα εάν δεν τροποποιήσεις την προγραμματική σύμβαση, δεν μπορείς να πάρεις τίποτα, να βγάλεις χρήματα από μια ανώνυμη εταιρεία εάν δεν υπάρχει τροποποίησης της προγραμματικής σύμβασης. Γιατί η αναπτυξιακή εταιρεία είναι εταιρεία η οποία παράγει υπηρεσίες, δεν έχει κανέναν άλλο χαρακτήρα. Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία και θέλω την απάντησή σας, να κάνετε τη διάκριση μεταξύ του λογιστικού ελλείμματος και του ταμμιακού ελλείμματος. Εάν και αυτό θέλω να μου απαντήσετε για να ξεκαθαρίσουμε στα μάτια των πολιτών ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Δεν το έχω αναφέρει αυτό, απλώς σχετικά, επειδή μόνο αναφέρει το 290, όντως ήταν το 290 το οποίο καταργηθεί και ισχύει τώρα ο νόμος 45-48. Ο 45-48 του 19, πες το το θέμα. Που επαναφέρει πάλι στο δημόσιο χαρακτήρα της αναπτυξιακής. Περίπου. Είναι ένα γκρίζο θέμα στη νομοθεσία. Ο 290 του 1920 καταργήθηκε και τώρα οι εταιρείες που δεν είναι καθαρά δημόσιο, δηλαδή έχουν πάρει εξαιρέσεις τα νοσοκομεία, οι δήμοι, όλες οι άλλες εταιρείες καταρτίζουν οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με το νόμο 45-48. Οπότε, με αυτό το νόμο που κατάργησε το 290, είμαστε υποχρεωμένοι να εμφανίσουμε αυτή την υποχρέωση. Τώρα, με την τειρακτήβα που μου λέτε, αυτό είναι ένα άλλο θέμα που είναι διαδικαστικό. Εγώ θα εμείνω σε αυτό που σας λέω που το ξέρω που είναι στο αντικείμενό μου, είναι ότι, όπως το έχω πει πολλές φορές, είναι ένα λογιστικό έλλειμμα, το οποίο είναι μια υποχρέωση προς την περιφέρεια. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν, γιατί βγήκε από τον έλεγχό μου αυτό. Λέω να σβάτει μία, έλλειμμα από την άλλη, δεν έβγαναν τα νούμερα σε ειδικά συμβάσεις και δίναν τα χρήματα στην άλλη σύμβαση. Αυτό το είδα, το κατεγράψαμε και γι' αυτό προέκυψε αυτό που προέκυψε. Και μιλάω για λογιστική υποχρέωση και αυτό που έχω πει, δεν είναι κάτι άλλο. Τώρα, είναι διαδικαστικό το πώς η διοίκηση τότε δεν έκανε τροποποίηση συμβάσεων, τροποποίησης των προγραμματικών και οι περιφέρειες να παίρνουν τα λεφτά πίσω. Το έχω πει έργα το μήρο φορές και έχω καταλήξει. Αυτό είναι δικό μας θέμα. Είναι δικό σας. Είναι δικό μας θέμα. Είναι δικό σας. Λοιπόν, μην γίνεται διαλόγος. Παρότηση, παρότηση, παρότηση. Έχει μια ερώτηση πολύ γρήγορη. Έτσι, εμείς δεν βάλαμε ποτέ στη σκέψη να μην χρηματοδοτήσουμε από το ταμείο του Πελοπόννησος ΑΕ τις εκκρεμότητες που παρουσιάστηκαν σε άλλες προγραμματικές, οι οποίες είχαν έλλειμμα, προκειμένου να ολοκληρωθούν, γιατί τις τρέχανε τα προγράμματα. Αυτό, νομίζω, είναι το σημαντικότερο. Αυτή τη στιγμή, γι' αυτό και πιστεύουμε ότι είναι εικονικό το έλλειμμα. Αυτή είναι η δική μας η άποψη. Δεν υπάρχει απέτησης. Δεν είναι καταγεγραμμένο το 1.330 η επιστροφή, το έτοιμα για επιστροφή από την περιφέρεια Πελοποννήσου. Δεν έχουν γίνει τροποποιήσεις των προγραμματικών συμπάσεων. Γι' αυτό θεωρούμε και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη, γιατί η άποψη μας ως παράταξης είναι να συνεχίσει να λειτουργεί με το ίδιο καταμερισμό του μετοχικού κεφαλαίου το Πελοπόννησο σ' ΑΕ, για να μην υπάξει πρόβλημα. Και αυτός θέλω να σας ρωτήσω ακριβώς, ότι αυτή η εικονικότητα, ζητάμε δηλαδή επιστροφή από μια εταιρεία που δεν είναι κερδοσκοπική, όταν το ταμιακό έλλειμμα είναι μηδέν. Και το συγκεκριμένο θέμα, στα 2.700 που μιλάτε για το εμπορικό κόστος, για το εμπορικό χρέος, δεν υπάρχει κανένας ιδιώτης, ο οποίος είναι προωμηθευτής, που να αιτιάται ότι του χρωστάει ή του γοφίδει κάτι το Πελοπόννησο σ' ΑΕ. Και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Το 2.700 δεν υπάρχει, δεν υφίσταται, γιατί τιμολογήθηκαν όλα και πληρώθηκαν μέχρι την πρώτη πρώτη του 2020. Ευχαριστώ. Να μπορώ να συμπληρώσω κάτι στην ερώτηση του κ. Τατούλη, συμπληρωματικό να απαντήσει μαζί. Αν θέλεις ερώτηση μετά, Χρήστο, όχι τώρα. Όχι, εντάξει, μετά. Δεν πειράζει, πράγμα και άμα θέλει ο κ. Λαμπρόπλος κάνει μετά ερώτηση, όπως είναι και ο κ. Μπουτρούκας μετά. Απαντήστε, κ. Εμάνω. Να πάμε στο εύκολο στο δεύτερο, ότι οι υποχρεώσεις είναι ο ισολογισμός πρώτη πρώτη, ότι με 31-12 είναι υποχρεώσεις που ήτανε την 31-12, τα οποία μετά έχουν εξοφλυθεί το 2020. Αλλά όμως εμείς ελέγχουμε το σποτ, σημείο, 31-12. Στην συγκεκριμένη στιγμή. Στην συγκεκριμένη στιγμή. Τι θα κάνουμε με 15 ολογισμούς. Δεν έχει καμία οφειλή σε κανένα χρόνο. Εμείς εμπιστοποιήσαμε 31-12, άμα υπήρχαν οφειλές θα γράφουμε άλλα θέματα. Με το πρώτο, είναι χρήματα τα οποία όντως πρέπει να επιστραφούν πίσω στην περιφέρεια. Αυτό που θέλω να σας πω εγώ, όπως προκύψαν από εδώ, όμως, γιατί δεν γινάνε τροποποίηση προγραμματικών, να το πω και διαφορετικά, ότι εάν δεν είχε τα χρήματα αυτά η Πελοπόννησος, δεν θα λογεύουν τα έργα άλλων προγραμματικών. Αυτό το κρίνετε πολιτικά εσείς. Το πάω την διαφορετική πλευρά. Αυτά τα χρήματα δοθήκαν για λοκλήρωση άλλων έργων, το οποίο πήγε παραπάνω το κόστος από τις αρχικές προγραμματικές. Εάν τα χρήματα αυτά γινόταν σωστά η διαδικασία και επιστρεφόντουσαν πίσω στην περιφέρεια, δεν θα γινόταν τα έργα, εάν δεν τα χρηματοδοτούσε πάλι η περιφέρεια. Αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα γινόταν, αλλά άμα δεν δίνανε τα χρήματα για άλλα έργα, τα οποία ήταν παραπάνω όμως από τις αρχικές προγραμματικές, τότε δεν θα λογευόταν τα έργα. Αυτό προκύπτει δηλαδή. Ούτε μισό λεπτό. Απλώς θέλω να ξέρουμε ότι πληρώθηκαν από το Ταμείο και από τις προγραμματικές, γιατί οι ΔΥΜΙ δεν είχαν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα χρήματα πλεονάζοντα από τις προγραμματικές να εκπληρώσουν μέσα στην λογική της αλληλεγγύης την αδυναμία των δημοτικών αρχών. Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί εγώ είμαι προγραμματικός και από πέρα είναι το έσοδο. Κάποια ερώτηση. Και μετά ο κ. Δαυρόπουλος και τελειώσαμε. Στα οποίο πολλά έχουμε καλυφθεί στις ερωτήσεις. Παρ' όλα αυτά παραμένει ένα γεγονός ότι ένα εκατομμύριο τρακόσες χιλιάδες ευρώ υπάρχει λογιστικό έλλειμμα. Λογιστικό. Είναι ζήτημα, κατά την άποψή σας, έβριθμις λειτουργίας ή κακοδιαχείρισης της διοίκησης. Ή απάτης ενδεχομένως. Μας έχετε πει σε διάφορους τόνους ότι γίνανε κάποια έργα. Εσείς ασχολείστε με το φυσικό αντικείμενο ή ασχολείστε μόνο με το οικονομικό αντικείμενο. Γιατί πρέπει να δούμε, κ. Τατούλη, πρέπει να δούμε ποια είναι αυτά τα έργα του ενός εκατομμυρίου 300.000 ευρώ και αν πράγματι έγιναν. Υπάρχει ένα ζήτημα ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες και αν δεν έγιναν και τι έγιναν και πού πήγαν. Γιατί το λογιστικό γίνεται και οικονομικό. Σε κάθε περίπτωση μπορεί η περιφέρεια αυτή τη στιγμή. Παρ' ό,τι λέτε ότι από το ένα χέρι πήγανε στο άλλο, ας το πούμε. Το 1300 θα μπορούσε να γίνει, αν είχανε γίνει οι τροποποιήσεις των προγραμματικών. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μπορεί η περιφέρεια να τα χαρίσει. Έτσι μπράβο. Άρα είναι ένα πραγματικό γεγονός που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Και θα ήθελα επισταμένος να μου πείτε για το κομμάτι του φυσικού και του οικονομικού αντικειμένου. Σχετικά, εμείς πιστωποιούμε το φυσικό αντικείμενο, ότι έγινε ολοκλήρωση και παραλαβή του έργου. Γιατί, να σας το πω και λίγο πιο λογιστικά, παίρνουμε ένα έσοδο τη μια χρονιά, πρέπει να υπάρχει ένα αντίστοιχο έξοδο την ίδια χρονιά. Άρα εσείς θα πρέπει να μας περιγράψετε το 1300, πού ακριβώς πήγανε αυτά τα χρήματα, πρέπει να τα δούμε. Υπάρχουν, υπάρχουν, υπάρχουν ακριβώς. Αυτά που άλλο ζητήσατε από το Λογιστήριο, γιατί το Λογιστήριο μας τα προσκόμισε και υπάρχουν αυτά. Από κει κάναμε τον έλεγχο εμείς. Τώρα που η Διοίκηση έβαλε και τις διαδικασίες για το οικονομικό αντικείμενο, τώρα ελέγχουμε και το οικονομικό. Από ό,τι αυτά που ζητήσατε υπάρχουν, γιατί από κει εμείς κάναμε τον έλεγχο μας και έβγαλαμε τα βρήματά μας. Αυτό, τώρα γιατί σκέφτηκα με το πρώτο, σας είπα ότι δεν έχουν τηρηθεί κάποιες διαδικασίες τυπικές για αυτό που το έχω πει. Ο κ. Λαμπρόπουλος και τελειώσαμε το θέμα των ερωτήσεων. Επειδή άκουσα τον κ. Τατούλη να λέει, μάλλον ορθώς, ότι για να επιστραφούν χρήματα χρειάζεται τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης. Για να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα σε μία προγραμματική σύμβαση, δεν χρειάζεται τροποποίησή της. Αυτό είναι το πρώτο μου ερώτημα. Και αν είχε γίνει. Δεύτερο ερώτημα είναι, θεωρείτε επιτρεπτό, χωρίς κανενός είδους απόφαση, να δαπανώνται παραπάνω χρήματα για μία προγραμματική σύμβαση από αυτήν, για την οποίαν η περιφέρεια με συγκεκριμένη απόφασή της τα έχει δώσει και για συγκεκριμένο σκοπό. Και τρίτον, θεωρείτε επιτρεπτό, όταν η Πελοπόννησος σας λέει ότι εγώ έχω ολοκληρώσει ένα φυσικό αντικείμενο, είναι συμβατό αυτό με το να μην έχει ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο και να πληρώνεται για το σύνολό του και μετά τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιούνται για κάτι άλλο, το οποίο πολλές φορές μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από τον λόγο για τον οποίο δαπανήθηκαν τα χρήματα. Ολοκλήρωσε και πήρε τα χρήματα για το σύνολο. Τώρα δεν απαντάτε κ. Τατούλια, απαντάει ο κ. Μάνος. Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα, όταν γίνεται υπέρβαση του κόστους πρέπει να γίνει τροποποίηση της προγραμματικής. Αυτό, συμφωνώ μαζί σας, τροποποίηση της... Αυτό κατάλαβα και εγώ ότι λέγει κ. Τατούλια, αυτό συμφώνησα. Στην άλλη, το λέει η αρχική σύμβαση για την επιστροφή. Σου λέω ότι είναι τα λεφτά αυτά, σου δίνω ένα γαντομμύριο, έγινε το έργο 800. Ζητάς απίσω, το λέει η αρχική. Το λέει η προγραμματική μέσα, ότι το συγκεκριμένα ποσάρι για τη συγκεκριμένη προγραμματική. Απαντήστε στις ερωτήσεις μου, θα παρακαλώ. Το δεύτερο είναι ότι όχι, η απάντησή μου είναι όχι, θα έπρεπε να τηρηθούν κάποιες διαδικασίες για να γίνει η σχέση αυτό που λέγαμε και με την προγραμματική. Και στο τρίτο, είχε ολοκληρωθεί η προγραμματική, αναφερόταν για έργο το οποίο είχε ολοκληρωθεί, όμως είναι αυτό που είχα απαντήσει εκείνη το λεπτοσημείο ότι θα έπρεπε να τηρηθούν κάποιες διαδικασίες για να πάει σε άλλο αντικείμενο που ολοκληρώνει τα χρήματα. Δεν τηρήθηκαν. Δεν τηρήθηκαν, γι' αυτό πρόκειψε και αυτό. Να ρωτήσω και την ομιχτικότητα. Έπαιρνε η Πελοποννούσος 100 για να κάνει ένα έργο, έκανε το 70% και ξανά έπαιρνε 100. Και έπαιρνε το 30% και έκανε ένα άλλο έργο χωρίς να ξέρει η περιφέρεια ότι τα λεφτά που έχω δώσει για να κάνω, ας πούμε, τεχνική βοήθεια γίνονται, ας πούμε, πολύ της σχέσης εκτιρώσεις. Οκριβώς, ευχαριστώ. Κύριε Μάνο, μαγκαθίστε, όχι γιατί η τελευταία ερώτηση του κυρίου Λαμπρόπουλου ανατρέπει όσα λέγαμε μέχρι τώρα. Τι να κάνουμε, Ερεντίνα? Όχι, να δούμε τι σχεδόν τα δύο, κύριε Πρόεδρε. Αφού ο άνθρωπος έδωσε την απαντήσή του. Μισό λεπτό. Κύριε Πρόεδρε, συζητάμε τρεις ώρες. Είπα εγώ αυτό που θέλω εγώ. Εγώ είπα να καταλάβουμε κάτι. Ο κύριος Λαμπρόπουλος έκανε μια ερώτηση. Ο κύριος Λαμπρόπουλος έκανε μια ερώτηση. Το αποτέλεσμα της απάντησης, λέω εγώ, ανατρέπει και θέλω να το λύσω αυτό το ερώτημα. Τι να λύσεις αυτό είναι θέμα. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, εδώ, δεν ήρθαμε για να τσακωθούμε. Ήρθαμε για να καταλάβουμε κάτι. Πρέπει να ρωτήσουμε κάτι, να το καταλάβουμε, ναι ή όχι. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εδώ γίνανε 15 ερωτήσεις. Ο κύριος Μάνος απάντησε σύμφωνα με τις δικές του. Τώρα θα κάνεις το αποτέλεσμα, αφού τα ξέρουμε αυτά. Τα ξέρουμε αυτά και λυπάμαι πάρα πολύ που δεν μπορώ να διελευκάνω ένα σημείο που το θεωρώ σημαντικό. Θα το πεις στην τοποθετσί σου, ρεντινά. Τι μου λες τώρα. Μα πώς θα το πω αν δεν το ξέρω. Θα το δεις τι θα κάνουμε. Καλά, εντάξει. Λοιπόν, πάμε. Τώρα να κάθομαστε εδώ πέρα και να είναι με τρεις ώρες. Αφού τα ξέρουμε όλοι τώρα. Και να ανατρέπουμε αυτό που λέμε τίστα. Πάμε στις τοποθετήσεις, τοποθετσί από εσάς. Τα κάνετε εσείς? Ναι, εγώ τα κάνω εσάς. Ε, πού, πού, αφού... Ισήγηση... Ισήγηση έγινε. Ναι, έλεγαμε πως θέλετε να... Έγινε η εισήγηση. Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν στο τέλος των ερωτήσεων, και από εκεί θα ξεκινήσω, δημιουργήθηκε ξανά θολό τοπίο, ενώ τα πράγματα είχαν ξεκαθαρίσει. Εγώ θα προσπαθήσω πολύ σύντομα να θέσω δύο-τρία ζητήματα και τα οποία παρακαλώ πολύ να λάβουν υπόψη όλοι οι συνάδελφοι. Λείπουν χρήματα από το Πελοπόννησο από το Ταμείο, η απάντηση που δόθηκε σε όλους ήταν όχι. Κάποιοι, χωρίς να το ξέρει κανένας, έπαιρναν τα χρήματα από τη μία προγραμματική και τα πήγαιναν στην άλλη, όχι. Το ήξεραν. Ποιοι το ήξεραν? Αυτοί οι οποίοι συμμετείχαν στο ΔΕΣ του Πελοπόννησος. Έλεγε πουθενά, κάποια προγραμματική, ότι άμα είναι λιγότερο το ποσό θα το επιστρέψουμε πίσω. Εγώ από τα άρθρα των προγραμματικών που ξέρω, δεν υπήρχε πουθενά γραμμένο. Γι' αυτό και ρώτησα πρώτα αν το προβλέπει η νομοθεσία. Γιατί άρθρο στην προγραμματική τέτοιο δεν υπήρχε. Πήραμε μία αναπτυξιακή, το 2011 με κεφάλαιο περίπου δυόμισι χιλιάδες. Με μηδενικά έργα. Και καταφέραμε σε εννέα χρόνια, αυτή η αναπτυξιακή, να γίνει μία από τις πιο δυναμικές αναπτυξιακές της χώρας. Με σημαντικά έργα και πολιτισμού και τουρισμού, και προώθησης προϊόντων και τεχνικών έργων. Και κονοποκτονία και δημοκρατία. Και κονοποκτονία και δημόσιας υγείας. Κάποτε, επειδή τον κ. Νίκα τον ξέρω πολλά χρόνια, ο κ. Νίκας ως αντινομάρχης και εγώ ως μοιοψηφία, δεν της θέλαμε τις αναπτυξιακές. Θεωρούσαμε ότι είναι κάτι περίεργο. Ότι επικρατεί η διαθωρά. Ότι είναι εργαλείο το οποίο δεν μας δίνει τη δυνατότητα να το ελέγχουμε. Όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και βλέπω ότι δεν αλλάξα μόνο ο γνώμης εγώ, αλλάξε και ο κ. Νίκας. Γιατί σε 11 μήνες εμπιστεύτηκε σε αυτή την αναπτυξιακή, την κατάρτιση, έφτασε να έρθει σε σύγκλουση και με τα επιμελητήρια, την κονοποκτονία, τα τεχνικά έργα και τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Που σημαίνει αυτό ότι πλέον αντιλαμβάνεται ότι έχει στα χέρια του ένα χρήσιμο εργαλείο. Υπήρχαν πάρα πολλά έργα στην αναπτυξιακή. Κάποιες συμβάσεις πράγματι ήταν λιγότερα τα χρήματα. Ήταν ένα εκατομμύριο, αλλά δαπανήθηκαν 800 χιλιάρικα. Κάποιες άλλες όμως, ήταν ένα εκατομμύριο και χρειάστηκε ένα 200. Τα 200 λοιπόν αυτά χιλιάρικα δεν τα κλέψε κανείς, δεν τα φάγε κανείς, δεν τα καταχράστηκε κάποιος. Είπε ο κ. Μάνος ότι υπάρχουν στοιχεία για το που βρίσκεται αυτό το ένα τρακόσα. Άρα λοιπόν τελειώσαμε με το θέμα κατάχρησης. Έπρεπε να γίνει έτσι. Είναι ένα ζήτημα αυτό. Ένας από τους πιο έγκριτους ανθρώπους νομικός γύρω από τα θέματα των προγραμματικών, ήταν ο κ. Χλέπας. Λέω το όνομά του γιατί το λέει και το πόρισμα της αρχής διαφάνειας. Σύμφωνα με αυτά που έλεγε ο κ. Χλέπας λοιπόν, λειτουργούσε η αναπτυξιακή βήμα-βήμα. Τώρα μου κάνει εντύπωση μεγάλη, πολύ μεγάλη. Όλα αυτά, για όλα αυτά φταίει ο κ. Τατούλης και ο κ. Διτζής και για όσους ονειρεύονται η κ. Νικολάκου που δεν είχε ποτέ συμμετάσχει στο ΔΕΣ του Πελοπόννησος. Σημαντικά στελέχει της αυτοδιοίκησης με γνώση. Ο σημερινός αντιπεριφεριάρχης μεσοινίας ο κ. Αναστασόπουλος, που ψήφιζε ομόφωνα όλα τα θέματα και όλους τους ισολογισμούς, είχε ποτέ μιλήσει για κάποια διαφθορά ή κατάχρηση. Άρα λοιπόν, επειδή τέλειωσαν οι εκλογές και επειδή το Πελοπόννησος πρέπει να το ενισχύσουμε όλοι να συνεχίσει να έχει ισχυρό προφίλ ακόμα και καλύτερο από αυτό που είχε στη δική μας διοίκηση και εμείς το θέλουμε αυτό, πρέπει να τελειώσει όλη αυτή η μπόχα, η λησοδία, η λάσπη που κάποιοι θεώρησαν ότι θα θυσιάσουν την αναπτυξιακή εταιρία Πελοπόννησος για να περάσει μία πολιτική η οποία δεν αξίζει και δεν αρμόζει σε κανέναν. Θα πούνε τον Τατούλη κλέφτη, την Νικολάκου, τον Γιανακούρα, τον Ρουμελιώτη. Δεν γίνεται να σε πούν κλέφτη, αγαπητοί συνάδελφοι, όταν δεν είσαι. Δεν γίνεται αυτό. Εμείς λοιπόν τι λέμε. Εμείς λέμε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι εδώ χρειάζεται να πάρουμε μία πολιτική απόφαση σημαντική. Θέλουμε να συνεχίσει η Πελοπόννησος, η περιφέρειά μας να έχει αναπτυξιακό εργαλείο. Η απάντησή μας είναι ναι, ξεκάθαρα. Θέλουμε να συμμετέχει η ΠΕΔ. Η απάντησή μας είναι δύο ναι. Γιατί εκεί θα δείξουμε ότι πραγματικά μπορούμε να συνθέσουμε δυνάμεις. Η δήμη και η περιφέρεια. Και υπάρχουν δήμαρχοι που είχαν εμπιστευτεί το Πελοπόννησος, άλλοι βέβαια όχι, και είχαν κάνει σημαντικά έργα με το Πελοπόννησος. Πολύ σημαντικά έργα. Θα φέρω παράδειγμα το Λουτράκι, θα φέρω παράδειγμα το Άργος, για θέματα που είναι σήμερα όριμα έργα προς δημοπράτηση και άλλα έχουν ληλοποιηθεί. Και άλλα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Άρα ναι στη συνέχιση, ναι στην ΠΕΔ. Βλέπουμε με κανένα τρόπο όπως και να το σκεφτούμε ή να το μεθοδεύσουμε να πετάξουμε έξω την ΠΕΔ και τους δημάρχους. Πρέπει να γίνει αναπτυξιακός οργανισμός. Πρέπει να γίνει. Έχουμε περάσει τώρα σε άλλο νόμο. Δεν είμαστε εκεί που είμαστε κάποτε. Μπαίνει ένα ερώτημα. Πρέπει να βάλουμε ένα τρακόσα. Και αφού το έλλειμμα δεν είναι ταμιακό και είναι λογιστικό, πρέπει να μπει ρευστό χρήμα μέσα στην εταιρεία. Επιτρέψτε μου να σας πω. Δεν θα αναφέρω τώρα την ομολογία ούτε τους ανθρώπους με τους οποίους έχω μιλήσει. Κατά τη γνώμη μας, το λογιστικό έλλειμμα που δεν είναι ταμιακό είναι εικονικό. Και θα παρακαλέσω τους συναδέλφους να δουν όλους τους προϋπολογισμούς που γίνονται στους οτά. Και θα δείτε παντού την ένδειξη ταμιακό έλλειμμα το οποίο δεν είναι ταμιακό. Θα δείτε τη λέξη έλλειμμα. Άρα λοιπόν, αποδείχθηκε ότι δεν έχει κάποιος καταχραστεί ούτε ένα ευρώ, αφού υπάρχουν καταστάσεις που πήγαν τα λεφτά. Τώρα, αν η σκοπιμότητα, αν δηλαδή κάποιος διαφωνεί εκεί που πήγαν, αυτό είναι πολιτικό ζήτημα. Εμείς θεωρήσαμε ότι έπρεπε να πάνε σε αυτά τα θέματα. Μάλιστα, εκεί δεχόμαστε κριτική ότι θα έκαναν κάποιοι κάτι άλλο. Όπως εμείς διοικούσαμε και αυτό κρίναμε. Δεν κάναμε διαφθορά, δεν κάναμε κατάχρηση, προσπαθήσαμε να ανεβάσουμε το κεφάλαιο της εταιρείας. Έχουμε τεράστια τεχνογνωσία και θέλουμε αυτή την τεχνογνωσία που παραδίδουμε στη νέα περιφερειακή αρχή, να την πάει ακόμα πιο ψηλά, με νέα στελέχη, με νέα προσπάθεια, με νέα έργα, γιατί σεβόμαστε ότι η κάθε περιφερειακή αρχή έχει δικαίωμα να διοικεί και να επιλέγει πολιτικά αυτό που αυτή θέτει σε πρώτη προτεραιότητα. Ήδη, όμως, η περιφερειακή αρχή του κ. Νίκα έχει δώσει χρήματα στο Πελοπόννησος, κάτι το οποίο το έχουμε επενέσει. Δεν έχουμε εμείς την άποψη που έχουνε οι ακραίοι, οι αριστεροί, οι αριστεροί, κλείστε τις αναπτυξιακές, όχι. Δεν έχουμε την άποψη ότι πρέπει να τα κάνει όλα το δημόσιο, αυτή τη στιγμή όπως είναι τα πράγματα και βλέπουμε ότι οι αναπτυξιακοί οργανισμοί έχουν και άλλες ακόμα αρμοδιότητες. Άρα, λέμε ναι στη λειτουργία, λέμε ναι στη ΜΠΕΔ, λέμε ότι πρέπει να ελεγχθεί, επαναλαμβάνω εγώ και το λέω και παρακαλώ και την κ. Φωτάκου και τον κ. Μάνο και τον κ. Μουρήκη και όλους όσους και βέβαια πρώτα τον πρόεδρο της, να δούμε μήπως, αφού το έλλειμμα είναι απλά λογιστικό, δεν χρειάζεται να γίνει απαιτητό. Και εφόσον δεν είναι αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένο, δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε τέτοια συνθήκη. Γιατί? Ποιος θα μας πιστέψει, αγαπητοί συνάδελφοι, αν πούμε ότι πρέπει να βάλουμε ένα τρακόσα και η ΠΕΔ δεν το έχει και το βάλουμε εμείς, ότι δεν το κάναμε σκεβωρία να πετάξουμε έξω την ΠΕΔ. Ποιος θα μας πιστέψει γι' αυτό? Ή αν θέλετε, εμείς δυστυχώς δεν συμμετέχουμε στο ΔΕΛΤΣ, θεωρούσαμε ότι έπρεπε να συμμετέχουμε και στη νέα δομή ζητάμε και λέμε ότι δεν γίνεται η μίζονα μοιοψηφία να απέχει από το Πελοπόννησο. Όμως, ποιος θα μας πιστέψει ότι εδώ όλο αυτό που κάνουμε δεν γίνεται μόνο και μόνο για να έχουμε την πλειοψηφία εμείς και να κάνουμε ότι θέλουμε, γιατί τώρα στο ΔΕΛΤΣ υπάρχουν μέλη της αντιπολίτευσης δύο από τον κ. Δέδε, τέσσερα από την ΠΕΔ, είναι 11 και είναι 5 της περιφέρειας. Άρα, ο έλεγχος είναι καλός και θεμητός. Δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να λάβουμε απόφαση εμείς ως περιφερειακό συμβούλιο να νομιμοποιήσουμε έλλειμμα, γιατί ταυτόχρονα βάζουμε την υπογραφή μας και λέμε στην ΠΕΔ, εγώ ξεκάθαρα θα το πω, ότι αν δεν βάζεις λεφτά είσαι απέξω, αλλιώς κλείνει η εταιρεία. Έχω στα χέρια μου, και θα κλείσω αμέσως κ. Πρόεδρε, τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΕΛΤΣ του Πελοπόννησος. Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ΔΕΛΤΣ του Πελοπόννησος, έδωσε και νούριο ΔΕΛΤΣ, η απόφαση και το πόρισμα που έκανε ο κ. Μάνος. Έχω δει τι έχει πει ο κ. Καμπόσος. Θεωρώ ότι ως Πρόεδρος εκπροσωπεί τους δημάχους. Θα δούμε τι θα πούνε και τη Δευτέρα. Έχω δει τι έχει πει και ο κ. Περιφεριάρχης. Έχω στραθεί όμως ιδιαίτερα σε έναν εκπρόσωπο του κ. ΔΕΔΕ, ο οποίος μάλλον είναι και λογιστής, όπου βάζει τα ίδια θέματα που θέτω κι εγώ, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε ένα ποσό, το οποίο ξέρουμε που είναι ως έλλειμμα. Ξέρουμε που είναι το ποσό. Έλλειμμα σημαίνει ότι το ποσό λείπει, ότι κάπου κάποιος μας το ζητάει, ότι κάπου είναι γραμμένο. Και βέβαια, η διευκρίνηση ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν απαιτήσεις γιατί πληρώθηκαν το 20 και οι οικονομικές καταστάσεις που έχουμε αποτυπώνουν 31-12 του 19 γιατί τρέχει η εταιρεία, είναι ζωντανή η εταιρεία. Θεωρώ ότι λύνουν κάθε απορία. Εμένα δεν με πειράζει. Δεν με πειράζει, ξέρετε. Έχω μάθει στη Λάσπη. Και σήμερα είναι μια πολύ καλή μέρα για μένα. Γιατί μια κλίση που μου είχε γίνει για μία υπόθεση που την έκαναν φέι βολάν κάποιοι είναι τόσο αθωτική για το πρόσωπό μου που πραγματικά με συγκίνησε όταν διάβασα το πόρισμα. Άρα λοιπόν, έρχεται η στιγμή που όλα αποτυπώνονται έτσι όπως πρέπει, στην αλήθεια. Και το ψέμα δεν περνάει. Εμείς λοιπόν, δεν είναι ούτε του Νίκα ούτε του Τατούλη το Πελοπόνισος, ούτε η περιφέρεια. Θα έρθουν άλλοι, πιθανόν και καλύτεροι. Νιώθουμε ότι παραδώσαμε μία αναπτυξιακή που πιθανόν να είχε θέματα, όπως είπαμε, παράτυπης διοίκηση σε θέματα με τον 2.190, με τον 44.12, με το που αρχίζει και που τελειώνει η διαδικασία. Όμως, ξέρουμε που είναι και το τελευταίο ευρώ. Και είναι λίγες οι αναπτυξιακές στη χώρα, όποια και να μου πείτε, που θα δείτε να έχουν ελέγχους διαφάνειες, ξανά ελέγχους και ξανά ελέγχους και από παντού να μην προκύφτει πραγματικά κάτι, το οποίο θεωρώ εγώ, ότι είναι επιλήψιμο. Τώρα, το ότι πήγε στον Ισαγγελέα, η αρχή διαφάνειας, είπα να επικοινωνήσω και εγώ με την αρχή διαφάνειας να δω μήπως υπάρχει πρόβλημα. Λοιπόν, η αρχή διαφάνειας και τα πορίσματά τους εννοποιούνται στον Ισαγγελέα. Και όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος, το τι θα το κάνει ο Ισαγγελέας, θα το δούμε αυτό. Θα κάνει την ερευνά του, θα φωνάξει, θα κάνει τώρα, θα κάνει τ' άλλο. Μην κατηγορούμε και μη διαστούμε να κατηγορούσουμε κανέναν, γιατί καμιά φορά προσπαθώντας να σκάψουμε το λάκο του άλλου, πέφτουμε εμείς μέσα οι ίδιοι. Η θέση μας παραμένει θέση ευθύνης. Θέλουμε τη συνέχιση. Είμαστε περήφανοι γι' αυτή την εταιρεία. Κάνουμε έργα που εμείς θεωρούσαμε ότι είναι σημαντικά και που ανέβασαν την Πελοπόννησο, της δημιούργησαν ένα προφίλ σημαντικό. Αυτή τη στιγμή η κονοποκτονία, η κατάρτιση, τα τεχνικά έργα, έχει κρίνει και η Νέα Περιφερειακή Αρχή. Όχι ο τουρισμός, τα 200 χρόνια της Επανάστασης. Κυρία Νικολάκου, είμαι ελαστικός. Το ξέρω, το ξέρω. Κλείνω. Σας ευχαριστώ για την ελαστικότητα. Νομίζω ότι έχει να κάνει με την πολύ μεγάλη μου ευθύνη στο να υπερασπίσω τον εαυτό μου σε όλη αυτή τη λάσπη που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Και για μένα και για μέλη της Περιφερειακής Αρχής της Απερχόμενης, που δεν έχουν εκλεγεί. Και είμαι υποχρεωμένη για αυτά τα μέλη που δεν έχουν εκλεγεί, αλλά συμμετείχαν και στις επιτροπές και στα ΔΕΣ, να τα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Δέδες. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Έχετε το λόγο, κύριε Δέδε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι αυτό που έθεσα ως ερώτημα είναι το πρώτο στο οποίο θα πρέπει να καταλύξουμε σύντομα. Και είναι ο ακριβής προς διορισμός του λειμάντος. Και αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο χρειαζόμαστε για να καθοδηγήσει στα επόμενα εργασία μας. Αυτό, όπως είπα και πριν, σε σχέση με τον ισολογισμό και σε σχέση με τον διαχειριστικό έλεγχο, υπάρχει μια διαφορά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Πρέπει αυτό να είναι ένα από τα στοιχεία τα οποία θα τα αυτοποιηθούν γρήγορα για να μπορέσουμε να πάρουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για το πώς προχωράμε από εδώ και πέρα. Σίγουρα κανείς, και τουλάχιστον την δική μας την παράταξη, δεν κατηγόρησε και δεν ακούστηκαν λέξεις τάχρηση, κλοποίη, εξαφάνιση κτημάνων, οτιδήποτε. Ευχαριστώ. Το μιλώ όχι μόνο με βάση στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και γενικό. Σίγουρα όμως, και θα είμαι ευθύς, βλέποντας τα απορίσματα, δεν μπορεί κανείς παρά να μιλήσει ευθέως για κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση και κακούς χειρισμούς σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα και στα δύο θεσμικά επίπεδα και στην περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Πελοποννήσου ΑΕΨ. Τι εννοώ? Έχουμε προγραμματικές συμβάσεις, οι οποίες δεν υλοποιούνται στο σύνολο του οικονομικού τους αντικειμένου και από αυτές, με βάση τα υπόλοιπα της κάθε προγραμματικής σύμβασης, χρηματοδοτούμε άλλες προγραμματικές συμβάσεις και αδοδοχούν. Μια πέρα προγραμματική σύμβαση, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι μία απλή διαδικασία. Υπάρχει απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, υπάρχει έλεγχος από την αποκεντρωμένη, υπάρχει έλεγχος από τους ελεκτές από ελεκτικό συνέδριο ή από τον Πάροδρο του ελεκτικού συνεδρίου σε σχέση με το οικονομικό τους αντικείμενο, εξετάζοντας και αξιολογώντας δύο πράγματα. Και το φυσικό αντικείμενο και τις διαδικασίες που θα υλοποιηθούν για την ολοκληρωσή του, αλλά φυσικά και τον προϋπολογισμό της προγραμματικής σύμβασης. Και δεν καταλαβαίνω εδώ, και αυτό μίλησα για κακοδιοίγηση και κακοδιαχείριση, την ευκολία με την οποία πρώτον, η πελοκόνηση αεύσηλον έχει ένα κανονισμό που δεν συνάδει και είναι καταφανώς σε πάρα πολλά σημεία αντίθετος από όσα θεσμοθετούν η κείμενη νομοθεσία, οι κανονισμοί και οι εγκύκλοι της πολιτείας. Μην ξεχνάμε ότι η πελοκόνηση αεύσηλον παίζει τον ρόλο αναθέτους ασαχής, είναι δημόσιος οργανισμός κατά τον νόμο και άρα ακολουθεί προφανέστατα τους νόμους της πολιτείας. Και μάλιστα πολύ συγκεκριμένους σε σχέση με τη διαχείριση της τατουίκου της ή των προγραμματικών συμβάσεων. Ένα ζήτημα λοιπόν είναι ότι η πελοκόνηση αεύσηλον ως δομή λειτουργούσε και παρίγαγε αυτά τα χρόνια μη νόμιμα, μη σύνομα, έχοντας θεσμοθετήσει μόνο κατ' όντων εαυτότη της δυνατότητα να υπερβαίνει το όριο που ορίζει ο νόμος για τις απευθείας αναθέσεις. Η πελοκόνηση αεύσηλον είχε, δεν ξέρω αν έχει ακόμα κύριε Περιφερειάρχα, τη δυνατότητα να αναθέτει απευθείας 40.000 ευρώ συμφυπεία, έχει έναν ιστορικό κανασμό λειτουργίας ο οποίος δεν συνάδει με τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας μας και με μεγάλη ευκολία οι επιτροπές παρακολούθησης που ορίζονται μέσα στην προγραμματική ή ορίζει πελοκόνηση αεύσηλον υπογράφουν ότι ολοκληρώθηκαν έργα και υλοποιήθηκε το υποδομικό αντικείμενο της σύμβασης ενώ το υποδομικό αντικείμενο δεν έχει υλοποιηθεί. Δεν υπάρχει μοχρονά, γι' αυτό λέω για δύο κακές δομές και κατοποδιακήρια της περιφέρειας, η περιφέρεια Πελοποννήσου δεν ελέγχει τη διαδικασία με βάση στην οποία εκταμιεύει τα χρήματα και τα καταβάλει στην Πελοπόννηση αεύσηλον. Γι' αυτό ρώτησα πριν, με ποια διαδικασία γίνεται η καταβολή των χρημάτων από την περιφέρεια στην ανεπιξιακή μας εταιρεία. Δεν υπάρχει μηχανισμός στην περιφέρεια που να παρακολουθεί το έργο υλοποιήθηκε και σε ποιο βαθμό. Αν το οικονομικό αντικείμενο είναι πλήρες ή υπάρχουν υπόλοιπα άρα ποσό προς επιστροφή στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Η διαδικασία της τροποποίησης των προγραμματικών συμβάσεων που έπρεπε να γίνει δεν υλοποιήθηκε σε κανένα επίπεδο. Αυτό ξέρετε, σημαίνει ότι το καταδοδοκούν και χωρίς καμιά άλλη απόφαση η περιφερειακή ηγεσία παίρνει χρήματα από μία προγραμματική σύμβαση που δημιούργησε υπόλοιπα επειδή το οικονομικό αντικείμενο δεν εκτελέστηκε στο 100% και χρηματοδοτεί διαμέσου του Πελοποννήσου ΑΕ όποια άλλη σύμβαση θέλει και επιθυμεί υπερβάλλοντας σε σχέση με τα εγκεκριμένα από το Ελεκτικό Συνέδριο. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ότι το Ελεκτικό Συνέδριο έχει πλαφονάρει, έχει ορίσει συγκεκριμένη οροφή σε κάθε προγραμματική σύμβαση που ελέγχει και αν για παράδειγμα έχει ορίσει ένα εκατομμύριο εμείς στην πορεία κρίναμε για το καλό εντός εισαγωγικών του έργου ότι πρέπει το ένα εκατομμύριο να το κάνουμε έναν 700, έναν 300, έναν 400. Ποιος και με ποιες αποφάσεις. Δεύτερον υπάρχει μια κακή διαδικάσια στην Πελοπόννηση ΑΕ. Διαρκείς κατατμίσεις, ξέρετε τι λέει το πόρισμα. Σε 10 προγραμματικές, 702 απευθείας αναθέσεις. Σε 10 προγραμματικές, 402 απευθείας αναθέσεις. Και μάλιστα όχι στα 20.000 ελικά σε ΕΠΠΑ. Δεν σε διακόπτει κανένας, Γιώργο. Συνέχισε, παρακαλώ. Και μάλιστα λέω, όχι στα 20.000 ελικά σε ΕΠΠΑ που ορίζει ο νόμος για όλους τους οργανισμούς και τις αναθέτουσες αρχές, αλλά με πλαφώ τα 40.000 ελικά σε ΕΠΠΑ. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Οι συμβάσεις σε αυτές ακριβώς τις απευθείας αναθέσεις δεν αναπτώνται στο Κυμβδίς, στο Εθνικό Μητρό Δημοσίων Συμβάσεων, ούτε υπόκειται στις διαδικασίες και τις διατάξεις του ΕΣΙΔΙΣ. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε αν αυτά είναι σύνομα ή όχι, το αν τηρήθηκε ο νόμος ή όχι. Εμείς όμως επισημαίνουμε μία κακή διαδικασία, κακή δομική λειτουργία, κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση, γιατί νομίζω όλα τα στοιχεία των πορισμάτων συντήνουν σε αυτό το αβίαστο συμπέρασμα. Και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι η απαρχή μιας διαδικασίας εξηγίανσης της Πελοπόννησης ΑΕ, της οποίας σαφώς και θα έμεινε με τη συνέχεια λειτουργίας, αλλά υπό όρους πλέον και προϋποθέσεις. Δεν μπορεί να συνεχιστεί διαδικασία με αυτούς τους δεστρικού οργανισμού. Δεν μπορεί να συνεχιστεί διαδικασία αν δεν υπάρξει το πρόγραμμα μια ανάλογο διάβοια για τις αποφάσεις της Πελοπόννησης ΑΕ. Δεν μπορεί να μην υπάρξει επαρκώς συνεχωμένος και ισχυρός μηχανισμός παρακολούθησης από την περιφέρεια Πελοποννήσου στην υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων. Θεωρώ λοιπόν ότι σήμερα είναι η πρώτη κουβέντα που γίνεται. Νομίζω ότι η κουβέντα αυτή είναι ανάπηρη, γιατί όπως είπα και στην αρχή, εμείς θα θέλαμε να είναι παρόν και ο ορκωτός ελεχτής, ορκωτός ελλογιστής, ο οποίος διενήργησε τον διαχειριστικό έλεγχο και θα ήθελα να μας πει πολύ περισσότερα. Νομίζω ότι θα απαιτηθεί και νέα κουβέντα στο να αναφωτίσουμε και τους όρους της βιοσημότητας Πελοπόννησης ΑΕ αλλά να φωτίσουμε και ευρύτερα τις πτυχές των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ. Ο κ. Μπουτρούκας. Α, ο κύριος Περιφεριάρχης, συγγνώμη. Κύριε Περιφεριάρχη έχει το λόγο, το ξέχασα. Έχουμε μια ηλικία. Στην άλλη φορά, να πω μερικά πράγματα και θα τα πω με απόλυτη ειλικρίνεια μερικά λόγια στον χρονικό διάστημα που ασχολούμε με το συγκεκριμένο θέμα αλλά και με άλλα θέματα. Και δεν είναι κυνήγη μαγισσών σας βεβαιώνω. Είναι μια προσπάθεια να λειτουργήσει αυτή η περιφέρεια καλύτερα διότι δεν καλύπτει στην πραγματικότητα ούτε με ρητορίες ούτε με κούφια λόγια ούτε με μεγάλες κουβέντες ούτε με διαστρεβλώσεις θέσεων. Υπάρχει μια πραγματικότητα η οποία στηρίζεται σε δεδομένα και βεβαίως να ξέρετε για το συγκεκριμένο θέμα και λοιπόν ο δρόμος θα είναι μακρύς και δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Φαντάζομαι κανένας από εσάς δεν θα ήθελε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε την Πελοπόννηση Α' με τον ίδιο τρόπο να συνεχίσουμε την ίδια πορεία να καταγγέλλεται δηλαδή η περιφερειακή αρχή ότι κάνει αναθέσεις και σε 20 μόνο προγραμματικές να έχουμε 400 αναθέσεις. Είναι αλήθεια αυτό το οποίο είπε η κυρία Νικολάκου εγώ ήμουνα αντίθετος με τις αναπτυξιακές και εξακολουθώ να είμαι γιατί πίστευα η πατρίδα μου ότι έπρεπε να ασχοληθεί με την αναβάθμιση του δημόσιο τομέα. Στήθηκαν στη δεκαετία των 90 περί της 3.000 αναπτυξιακές 3.000 στη χώρα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διασπάθησης του δημοσίου χρήματος. Γενικέθηκε η κουβέντα σήμερα. Γίναμε δικαστήριο. Εγώ έχω πει από την αρχή δεν είμαστε ούτε εισαγγελής ούτε δικαστήριο. Σε γεγονότα αναφερόμαστε και τοποθετούμαστε επ' αυτόν. Τι έχουμε αυτή τη στιγμή. Έχουμε την έκθεση των ορκωτών λογιστών και έχουμε και την αρχή διαφάνειας. Όσο και αν προσπαθούμε αυτά τα δύο να τα διαχωρίσουμε αυτά τα δύο συνέχονται, συμπλέκονται. Το τι θα γίνει στο νομικό μέρος με τις διαπιστώσεις που κάνει η αρχή διαφάνειας περί καταθμίσεων, περί υπέρβασης των προγραμματικών περί αναθέσεων και επειδή υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις κατά την εκτίμησή μου δεν στέρνονται όλα στον Ισαγγελέα θα αποφασίσει η Ισαγγελία εφετών Αθηνών. Εγώ εύχομαι και ελπίζω το μόνο που να αποφασίσει είναι μια οδηγία πώς θα λειτουργήσουμε καλύτερα γιατί δεν πήγαμε καλά. Υπάρχει σαφέστατη περιφρόνηση των περιφερειάκων συμβουλίων άλλα να εισηγούνται ως χρήματα για τις προγραμματικές και άλλα να καταναλώνονται. Με αποφάσεις ποιον είναι αλήθεια. Και επειδή υπόθηκε και προηγουμένως όσον αφορά τη συμμετοχή της ΠΕΔ εμείς δεν έχουμε καμία αντίδυση από αυτού να συμμετέχει η ΠΕΔ με το 50%. Λέγεται για να προκληθεί δεν ξέρω εγώ τι είδους αντιπαράθεσης σε μια εποχή όπου με το νέο νόμο για τους αυτοδοκητικούς οργανισμούς ο κάθε δήμος ιδιαίτερο μεγάλος μπορεί να στείσει ένα αυτοδοκητικό οργανισμό δικό του και να προχωρήσει και αυτό γίνεται όπως ξέρετε. Λοιπόν, προφανώς εμείς πιστεύουμε ότι τώρα πρέπει να παρθεί μια απόφαση η οποία απόφαση να συνδέεται με τη συνέχεια λειτουργίας της επιχείρησης αλλά πάνω σε άλλες βάσεις με νομιμότητα, με τις προβλέψεις του νόμου, με τις οδηγίες που έχουμε από την αρχή διαφάνειας και σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν και τα λογιστικά. Τώρα να λειφθεί μια απόφαση και να καλυφθεί το έλλειμμα το οποίο έχει διαπιστωθεί από τους ορκωτούς λογιστές. Επί του ελλείμματος θέλω να σας πω τώρα. Το έλλειμμα το ονομάζουμε διαχειριστικό. Εάν το έλλειμμα από την έρευνα η οποία γίνεται είναι κάτι άλλο θα αποδειχθεί. Προς το παρόν όμως είναι ένα διαχειριστικό έλλειμμα. Επομένως να μην προτρέχουμε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πόσο είναι το έλλειμμα. Σήμερα είχα βάλει τον κ. Διαμαντόπουλο και ασχολιόταν όλη μέρα. Προστίθεται σε αυτό που ξέρετε και 620.000 ευρώ με ενημέρωση πριν από λίγο από την διαχείριση των κουνοποιών που θα κλείσει αυτό ως θέμα σε λίγους μήνες. Προστίθεται στο 1.350. Διαχειριστικό έλλειμμα επαναλαμβάνω. Αν λάβει άλλο επιθυντικό προϊδιωτισμό αυτό θα το αποφασίσουν προφανώς άλλοι. Τα περαιτέρω βέβαιος είναι της αρχής διαφάνειας. Τι πρέπει να γίνει. Τι πρέπει να γίνει. Κοιτάξτε σε αυτό το τόπο πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν είμαστε ούτε ειδικοί σε όλα και κυρίως ούτε εκπρόσωποι σε όλα ούτε αρχές. Υπάρχει μια αρχή σε αυτό το τόπο η οποία μελετάει και αποφασίζει. Και αυτά τα οποία καταγράφει η διαχειριστική αρχή είναι τα αντίθετα από όσα ακούστηκαν από διάφορες αγορεύσεις εδώ με ιδιαίτερη ένταση. Αρκεί να αναγνωστεί. Υπόθηκε ότι είναι εμπιστευτική. Ναι είναι αλλά δεν μπορούσαμε να συνοδιάσουμε χωρίς να έχουν το κείμενο της διαχειριστικής αρχής ή επικεφαλής. Η περιφέρεια προφανώς πρέπει να απαιτήσει τα χρήματά της. Ήδη έχει δοθεί στη διέθυνση οικονομικού μετά την καταγραφή του ελλήματος από τους ορκωτούς λογιστές να προχωρήσει στη διαδικασία απέτυσης των χρημάτων. Το αυτό θα κάνει και το περιφερειακό ταμείο όπου γίνεται έρευνα και στο περιφερειακό ταμείο ιδιαίτερα για τη διαχείριση του 1% Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα γίνει και από το δήμο Ξελοκάστου και από το δήμο Λουτρακίου μετά την κοινοποίηση του φορίσματος των ορκωτών λογιστών. Θα εγγραφεί, είναι βέβαιο και θα απαιτηθεί. Θα απαιτηθούν από όλα τα νομικά πρόσωπα τα συγκεκριμένα χρήματα. Υπάρχουν οφειλές και σε ιδιότητες. Ναι, σας έχω πει τρεις φορές την χαρακτηριστική περίπτωση του κυρίου Λαγού με τα μονοπάτια. Δεν είναι μόνο αυτή. Φοβούμαι. Πρέπει να γίνει μια σε βάθος έρευνα. Κοιτάξτε. Έχουμε λέμε ένα έλλειμμα, ένα 300. Φοβούμαι ότι σήμερα είναι ένα 920 που μιλάμε. Πρέπει να δούμε με ακρίβεια. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα. Ακριβώς. Πού. Σε ποιες προγραμματικές. Πώς χρησιμοποιήθηκαν. Πρέπει να γίνει ένα εντελεχείς διαχείριση. Υπάρχει κατάσχεση. Σε αυτά. Πού και πόσα. Και μιλάμε για 10 προγραμματικές. Για 10. Προσέξτε. Μιλάμε για 10. 11 προγραμματικές. Έτσι. Λοιπόν αυτό το θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει. Λοιπόν. Συμπερασματικά. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε σήμερα. Και γι' αυτό είμαστε εδώ. Και πρέπει να το κάνουμε σήμερα κύριε Δέδε. Διότι υπάρχει ερώτημα νομικό. Δικαιούται να συνεχίζει να λειτουργεί. Να εκταμιεύει χρήματα η Πελοπόννησος ΑΕ. Όταν έχουμε πόρισμα αυτή τη στιγμή. Και από την Αρχή Διαφάνειας και από τους ορκωτούς λογιστές. Δικαιούται να συνεχίσει. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα ακριβώς. Επομένως, λοιπόν. Κοιτάξτε, εγώ δεν κλείνω τίποτα. Εγώ παίρνω τις συμβουλές από τους... Κύριε Περιφερίαρχα, γιατί ο αντιπρόεδρος έχει άλλη γνώμη από σας. Κυρία Νικολάκου. Γιατί ο κ. Καμπόσος λέει ότι δεν υπάρχει έλλειμμα. Μιλήσατε. Θα ξαναμιλήσετε. Θα διακόπτε τον άλλον, τον Περιφερίαρχη. Δεν του μίλησα άσχημα, κύριε Πρόεδρε του Περιφερίαρχη. Δεν τον διακόπτω. Τον ρωτάω πώς έγινε και διαφωνή με τον κ. Καμπόσος. Θα σας πω και γι' αυτό. Νομίζω ότι διακόπτατας ο ένας τον άλλον και με την ένταση φωνής... δεν κερδίζουμε. Δεν κερδίζουμε ούτε σε ακροατήρια... ούτε το δίκιο μας το υποστηρίζουμε περισσότερο. Ακούστε, λοιπόν. Τι πρέπει να κάνουμε σήμερα? Σήμερα πρέπει να κάνουμε αυτά τα οποία επιτάσσει ο νόμος. Τίποτα άλλο. Και πρέπει να τα κάνουμε σήμερα, είπα, γιατί είναι σε μια κατάσταση, ας πούμε, μέσω βασιλείας, η Πελοπόννησος ΑΕ, και πρέπει να δώσουμε συγκεκριμένες κατευθυνήσεις... στον διαχειριστή των μετοχών μας. Εγώ λέω δεν χρειάζονταν, γιατί έτσι κι αλλιώς θα έρχονταν στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά η κατεύθυνση να είναι... να συνεχίσει να πει λειτουργία της επιχείρηση... σε εντελώς προφανώς νέες βάσεις, με απόλυτη πειθαρχία στο νόμο, είναι δημόσιος φορέας, με διάβυα και όλα αυτά τα οποία προβλέπονται, με σεβασμό στις προγραμματικές, με επιστροφή των χρημάτων προς το ταμείο που τους χρηματοδότησε, να συνεχίσει να λειτουργεί με κάλυψη του ελλήματος. Προφανώς η κάλυψη πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τις μετοχές οι οποίες έχουμε, να μην αλλάξει και η ισορροπία η οποία υπάρχει. Ο επόμενος δρόμος είναι να κλείσει. Κραίνει θέμα του περιφερειακού συμβουλίου αυτό. Λοιπόν, 50% οι μετοχές από την περιφέρεια, 50% από τους δήμους. Στην περίπτωση που οι δήμοι δεν δεχτούν να καλύψουν αυτό το ποσοστό, να το καλύψει η περιφέρεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα, σταματούν και υπάρχει σχετική διαδικασία. Υπάρχει έλλειμμα το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Δηλαδή, κύριε Περιφέρη, μα να καταλάβουμε, κύριε Πρόεδρε, να καταλάβουμε. Να καταλάβουμε, κύριε Πρόεδρε, να καταλάβουμε. Κορκοτός λέει, δεν θα κάνουμε σε κανέναν και δεν υπάρχει έλλειμμα. Να καταλάβουμε. Υπάρχει, δεν υπάρχει. Σκούφτε, σκούφτε. Εγώ ρωτάω. Ρωτάω, ο ένας λέει υπάρχει, ο άλλος δεν υπάρχει. Λοιπόν, είναι άλλο πράγμα. Είχατε κάθε... Τι σκούζεις, τρέ, Γιώργο, γιατί σκούζεις. Αυτό έχεις μάθει να κάνεις. Αυτό έχεις μάθει να κάνεις. Να σκούζεις. Να είναι δυνατό. Δεν υπάρχει έλλειμμα. Μα δεν έχετε λίγο σεβαρμόνια. Συγγνώμη να πατήσω. Να πατήσω. Συγγνώμη να πατήσω λίγο, γιατί έχουμε μπερδεχθεί πολύ. Να τελειώσω. Συγγνώμη. Είσαι εσύ, Γιώργο, να μην τελειώσεις, ο περιβερειάρχης. Εσύ θα μας πεις τι θα κάνουμε εδώ. Μα τώρα είσαι στα καλά σου, μωρέ. Είσαι στα καλά σου. Έρθε σε, παρακαλώ. Κάνε λίγο έξω. Κάτσε λίγο έξω. Πάρε αέρα. Λοιπόν, συνάρεφοι, ακούστε. Εμείς δεν κατηγορούμε κανένα. Περιμένετε, περιμένετε. Γιατί η ένταση οφείλεται ενδεχομένως, μην το λαμβάνετε προσωπικά, ότι συμβαίνει κάτι σε προσωπικό επίπεδο. Εμείς πήραμε μία, προσέξτε, μία κατάσταση καταγεγραμμένη, συγκεκριμένη. Η επιχείρηση έχει πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Και αν θέλουμε να συνεχίσουμε με άλλους όρους και με άλλη βάση λειτουργίας της επιχείρησης, προσέξτε, πρέπει αυτό το οποίο καταγράφεται ως έλλειμμα, δέχομαι τον προσδιορισμό τον επιθετικό διαχειριστικό έλλειμμα, πρέπει αυτό να το καλύψουμε. Πρέπει δηλαδή, αυτοί οι οποίοι δικαιούνται τα χρήματα αυτά, πρέπει να τα λάβουν ή να μην τα λάβουν και να καλύψουν το σχετικό έλλειμμα. Προσέξτε, από εκεί και πέρα, από εκεί και πέρα, περιμένετε, περιμένετε. Από εκεί και πέρα, από εκεί και πέρα, επειδή η υπόθεση είναι σε εξέλιξη και θα είναι μακρύς ο δρόμος, μην νομίζετε ότι τελειώνουμε με μια πολιτική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εγώ θέλω ο δρόμος ο μακρύς να είναι διδακτικός, γιατί είμαι βέβαιος ότι ούτε εσείς θέλετε να λειτουργήσουμε, να συνεχίσουμε να λειτουργούμε την Πελοπόννηση ΑΕ, όπως λειτουργούσε μέχρι τώρα, ούτε εσείς το θέλετε. Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, για να διστήσουμε καλά στα πόδια της, είναι να καλύψουμε το κενό. Το κενό είναι ένα 300 και ενδεχομένως να φτάσει το 1920, ενδεχομένως. Αυτό πρέπει να καλυφθεί, εντάξει. Πρέπει να καλυφθεί. Περίμενε. Η όποια απόφασή μας, η όποια απόφασή μας τελεί από την έκκριση της αρχής, η οποία επικυρώνει τα οικονομικά μας. Μη μαλώνουμε. Η όποια απόφαση θα πάει στην αποκεντρωμένη, η οποία θα την εξετάζει, θα κρίνει και θα αποφασίσει επ' αυτού. Εμείς θέλουμε η ΠΕΔ να συμμετέχει με το 50%. Αλλά προσέξτε, έχει η ΠΕΔ δυνατότητες άπειρες να στήσει τους δικούς της αυτοδικητικούς οργανισμούς, μάλιστα έχουμε κάποιους οργανισμούς που νομίζω ότι πρέπει να τους παραχωρήσουμε εξ ολοκλήρουσου δήμους σε κάποιες περιοχές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από αυτού. Εμείς τη θέλουμε την ΠΕΔ. Αλλί μόνο αν βάλουν όλοι δήμοι, κανά δεκάρικο κάθε δήμος είναι για να κλείσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Αλλά προφανώς με τέτοια καυτή πατάτα στα χέρια μας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν σας κατηγορούμε. Γι' αυτό βάζουμε το συγκεκριμένο επιθετικό προσδιορισμό. Δεν ξέρω, όμως, το τι τέξεται η επιούσα και το τι θα γίνει αύριο. Νομίζω ήμουνα απολύτως σαφή σε όλα αυτά. Μπορούμε να ρωτήσουμε κάτι σε αυτά που ακούσαμε. Μετά ρε Τίνα. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Περιφεράργη, γι' αυτό το λέω. Θα τον ακούσουμε, μετά πάει. Τώρα ο κ. Βουντρούκας έχει το λόγο. Ακούσαμε από τον κ. Περιφεριάρχη και από την κ. Νικολάκου ότι οι αναπτυξιακές έχουν προβλήματα. Δεν θα θέλαμε να τις λειτουργήσουμε. Είναι σαν τις επιταγές που λέμε εμείς οι εμποροί. Όλοι δεν τις θέλει κανένας, αλλά είναι απαραίτητες για τη λειτουργία στοιχειοδός να λύσουμε κάποια ζητήματα. Τι σημαίνει αυτό? Οι αναπτυξιακές φτιάχτηκαν σαν εργαλείο για να μπορούν να ξεπερνιώνται διάφορες αγγυλώσεις του δημοσίου. Και να έχει τα χέρια του πιο ελεύθερα αυτός που επιχειρεί από την πλευρά τους περιφέρειες του δημοσίου. Αυτό όμως έδωσε επίσης τη δυνατότητα για να λειτουργήσουν κάποιες φορές με αδιαφάνεια και να κάνουν υπερβάσεις, αναθέσεις, κατατμίσεις. Από τι κατάλαβα, εδώ, στην αναπτυξιακή τη δική μας, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει όλα αυτά τα πράγματα. Εγώ θα ήθελα με μεγάλη περίσκεψη να δούμε αυτά τα χρήματα και αν είναι και ένα 900, μπορεί τώρα να συζητάμε, να κάνουμε την περιφερειάρχα για ένα 300 και μετά από λίγο καιρό να ξανασυζητήσουμε για καινούργια αύξηση κεφαλαίου. Μάλιστα. Ναι, καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω. Το πρόβλημα είναι, το πρόβλημα εγώ κατάλαβα από τον ορκοτόλογηστή, κατάλαβα τα εξής. Η εταιρεία είναι σε αρνητική καθαρή θέση αυτή τη στιγμή, εξαιτίας του διαχειριστικού ελλείμματος του 1.300.000 και οι δρόμοι που ανοίγονται είναι ή κάνει αύξηση κεφαλαίου που θα την προσδιορίσετε πώς είναι αυτή τη στιγμή και ενδεχομένως να ξαναχριαστεί, ή κλείνει. Είπατε κυρία Νικολάκου ότι να το αφήσουμε και να πάει έτσι πλέον δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει. Εγώ αυτό κατάλαβα ότι ας το δούμε έτσι και είπατε ότι μπορεί να γίνει ας πούμε κάποια ερμηνεία με κάποιον δικηγόρο και να κλείσει. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι δεν τίθεται το θέμα αυτό. Τίθεται δεν είναι αλλά όταν υπάρχει έκθεση θα πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία. Είναι αρνητική καθαρή θέση. Είναι ξεκάθαρο δηλαδή. Εγώ οικονομικά έχω σπουδάσει όπως γνωρίζετε πολύ καλά. Από τη στιγμή που λέμε αρνητική καθαρή θέση ή κλείνουμε ή κάνουμε αύξηση κεφαλαίου. Όλα τα άλλα που λέει ο Βαγγέλης και ο Γιώργος δεν ισχύουν για όλες τις εταιρίες. Το λέει ο ορκωτώνης λογιστής. Το ξέρετε και αυτό κυρία Νικολάκου παραπάνω. Μπράβο σας. Συγχαρητήρια αλλά εδώ βλέπουμε κακοδιαχείριση. Κυρία Νικολάκου τώρα γιατί πετάγεστε για αυτό. Γιατί δεν δέχομαι κύριε Πρόεδρε να μην λέγετε η αλήθεια εδώ πέρα. Δεν δέχομαι να μην λέγετε η αλήθεια. Δεν λέω για εσάς. Δεν έχω εγώ κάτι ενάντια. Δεν λέω για εσάς. Λέω γιατί μας είπαν ότι δύναμα απευθείας. Εγώ ερμηνεύω αυτά που ακούσαμε εδώ πέρα. Εγώ δεν μιλάω για κάποια κακοδιαχείριση προς όφελος, κατά την άποψή σας, προς όφελος των Πελοπονησίων για να γίνουν κάποια έργα που δεν κινόντουσαν. Αλλά φυσικά χωρίς την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου. Χωρίς την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου. Σύγγμα του Πελοπόννησος που δεν μιλάει κανείς από το μέλη του ΔΤΣ. Και που ο κ. Δίκας έπαιπε να πει ότι έχουν όλοι οι ευθύνες, όχι ένας. Θα κλείσει την κ. Ελληκολάκου αν πετάει. Εγώ θέλω να καταλήξω και να πω το εξής. Για να περπατήσει η αύξηση κ. Περιφεριάρχα, η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν να βάλουν τα αντίστοιχα χρήματα και ιδήμη. Αν δεν τα βάλουν θα έρθει τότε στην περιφέρεια το 99% με την αύξηση του κεφαλαίου. Κάπως έτσι δεν θα είναι. Άρα δεν έχει κανένα νόημα ας πούμε. Την κλίνουμε τότε. Θέλω να βάλουμε το πλαίσιο της κουβέντας για να ξέρουμε όλοι τι συζητάμε. Αυτό θέλω εγώ να καταλήξω. Αν οι ιδήμοι αποφασίσουν να μπουν στην αύξηση του κεφαλαίου θα συμφωνούσα να προχωρήσουμε. Διαφορετικά δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση από το κλίσιμο. Αγαπητοί συναδελφοί κουβεντιάζουμε σήμερα τη μία πλευρά το τι έβγαλε ο ελέγχος στην Πελοπόννησο ΑΕ για 11 προγραμματικές συμβάσεις μόνο όσον αφορά τη διαδικασία ανάθεσης και παραλαβής των συμβάσεων από το Πελοπόννησο ΑΕ. Δεν κουβεντιάζουμε ούτε το συνολικό έλεγχο στην Πελοπόννησο ΑΕ γιατί τέτοιος δεν έχει γίνει και δεν κουβεντιάζουμε και την άλλη πλευρά. Ποια πλευρά δηλαδή, τι γινόταν από τη μεριά της περιφέρειας, πώς εκταμιευόντουσαν τα ποσά να σας πω το πιο χαρακτηριστικό από όλα. Το 1ο εξάμινο του 2019 με τρεις αποφάσεις του κ. Τατούλη εκταμιεύθηκε το 1 εκατομμύριο στο Πελοπόννησο ΑΕ για τα μονοπάτια. Στο 1ο εξάμινο του 2019 από αυτά είναι συμβασιωποιημένο σύμφωνα με τα πορίσματα και των δυο ελέγχων οι 693.000 και τα υπόλοιπα. Και τα υπόλοιπα που από τους 47, θα τα πω μετά, τους 4 πρώτους ξεκίνησα να ρωτήσω, θέλετε να μάθετε τώρα κάποια πιο συγκεκριμένα. Ο ΣΑΟ, ο οριβατικός σύλλογος της Τρίπολη, έχει υπογράψει σύμβαση 24.800 ευρώ και έχει πάρει 14.000. Ο Σύλλογος του Λάδωνα έχει υπογράψει σύμβαση 24.800 ευρώ και έχει πάρει 15.000. Ο δασικός συνετερισμός Καστάνητσας έχει υπογράψει 24.800 σύμβαση και έχει πάρει 17.000. Και ο δασικός συνετερισμός της Ίτανας έχει υπογράψει 900 και έχει πάρει 7.000. Δεν μπήκα παρακάτω γιατί φαντάστηκα ότι τυχαίο ήταν αυτό που πήρα. Κάπως έτσι θα είναι. Άρα έχουμε κι άλλα. Άρα ο λαγός θα πατήσει σε υπαρκτά ζητήματα αυτά που διεκδικεί και θα πάει στα δικαστήρια και θα φέρει αυτούς τους 47, 27, ΜΚΕ, ΚΙΝΣΕΤ και 25, Θουβό, δεν θυμάμαι ακριβώς τα νούμερα, τα αρχικά εκεί που δεν μας δίνεται και τα ολοκληρωμένα τα ονοματά τους και θα πάει στα δικαστήρια και θα πει ναι, υπάρχουν αυτές τις συμβάσεις, τις διεκδικούμε, έγινε το έργο, φέρτε τα λεφτά. Και θα τα πάρει τα λεφτά, κύριε περιβερειάρχα. Θα τα πάρει τα λεφτά, όπως προχθές στην Οικονομική Επιτροπή, ένας από τους εργολάβους στο αποχαιτευτικό του κηφείου, μία από τις 8 αγωγές που έκανε την κέρδισε, ακούστε γιατί. Γιατί το 2012 ξεκίνησε να εγείρει τις διεκδικήσεις του και το 2017 η περιφέρεια πήγε στο δικαστήριο και είπε ότι τα 550 χιλιάρικα πρέπει να τα πάρει ο ανάδοχος. Ποιος πήγε από την περιφέρεια, κύριε Γώδικα? Ποιος πήγε από την περιφέρεια, κύριε Γώδικα? Θα μ' αφήστε έναν άρθρος, έναν λόγο. Ποιος πήγε από την περιφέρεια το 2017? Λίστα μικρόφαιρας, μήπως σου είπα. Στον Νίκα, στον Νίκα απευθύνομαι. Σας παρακαλώ λοιπόν. Λέω λοιπόν, όπως δικαιώθηκε, μ' ακούτε κύριε Πρόεδρε, Τώρα σε ακούμε, Νίκο. Όπως δικαιώθηκε, αγαπητοί συνάδελφοι, ο Σούχου Σούχ, στο αποχαιτευτικό δίκτυο γηθείου και πήρε 550.000 ευρώ, συν 400.000 ευρώ τόκους, θα δικαιωθεί άνθρωπος και ο λαγός. Αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας. Θα πω μετά ποιά είναι τα μέτρα μας. Και ξέρετε κάτι, αφού τα δικαιούνταν από 12 τα 550, γιατί να του δώσουμε άλλα 400.000 τόκους, γιατί δεν τα πληρώναν από 12. Κοιτάξτε λοιπόν, εγώ κύριε Νίκα, συγχωροχάρτη δεν δείχνω σε κανείς. Πιο κοντά στο μικρόφωνο κύριε Γόντικα, γιατί εδώ δεν μας αφήνουν να μιλήσουν. Τι να κάνουμε να ξεφωνήσουμε. Τι είναι για να ακούρα, τι κάνετε τώρα. Ο άνθρωπος δικαιούτης δεν σέβεστε αυτόν που μιλάει. Δεν τους αρέσουν αυτά τα μαγγελία. Λέω λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, εγώ συγχωροχάρτη, εμείς, σαν ΚΚΕ, θα πω μετά για την βρώμικη προσπάθεια που γίνεται να μη διαχωρίσουμε από το ΚΚΕ. Εμείς συγχωροχάρτη δεν δίνουμε κανένα. Συγχωροχάρτη αδύνουν μόνο οι δεσποτάδες και τα μοναστήρια. Ας πάνε εκεί όσοι θέλουν, συγχωροχάρτη να το πάρουν. Λέγαμε σε όλους τους τόνους, ότι πελοπόννος της ΑΕ είναι ένα πηγάδι. Που η περιφερειακή αρχή παίρνει αποφάσεις με προγραμματικές συμβάσεις και ρίχνει και όποιος προλαβαίνει παίρνει. Έτσι δεν προκύπτει από τα πορίσματα. Εμείς έτσι το καταλαβαίνουμε. Γιατί αν γίνει ένεχος, αγαπητέ Πρόεδρε, κύριε Νίκα, αν γίνει ένεχος στην περιφέρεια, πώς εκταμιευόντουσαν τα λεφτά, ποιος παραλάμβανε. Δηλαδή, εγώ που είμαι οικονομολόγος και δεν έχω ιδέα από τα τεχνικά ζητήματα, πώς παραλάμβανα μια τεχνική μελέτη. Δεν λέω για την Επιτροπή Παρακολούθησης. Δεν ήταν η δουλειά της Επιτροπής Παρακολούθησης να παραλαμβάνει. Ποιος παραλάμβανε, λοιπόν, τη μελέτη για ένα μεγάλο τεχνικό έργο που κόστισε κάποιες χιλιάδες ευρώ ή και κατοντάδες. Τρίτο ζήτημα, αν ελεγχθεί, πού βρίσκονται αυτά τα παραδοτέα. Τα ζητάω δέκα χρόνια και δεν τα βρίσκω. Δώστε, παρακαλώ, κύριε Νίκα, μια εντολή στις υπερεσίες, να μου δώσουν τα παραδοτέα αν υπάρχουν. Πάμε τώρα να κουβεντιάσουμε για την ταπακέρα. Γιατί, ειδικά ο κ. Στατούλης και η κ. Νικολάκου, απέφυγαν σαν τον διάολο τον Λιβάνη να κουβεντιάσουν. Έχω πει το όνομά μου, να μην το χρησιμοποιήσεις. Τι να κάνω, κύριε Πρόεδρε, να συνεχίσω. Δεν σας ακούω, κύριε Πρόεδρε. Δεν ξέρω αν ακούτε εσείς. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να επισκιάζεις τα σχόλια. Τι να κάνω. Τα απορίσματα, κατά τη δικιά μας εκτίμηση, επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο, και θα πω πολύ συγκεκριμένα πράγματα, δεν θα είμαι γενικός, αυτά που χρόνια τώρα λέει το ΚΚΕ και η λαϊκή συσπήρωση, ότι οι αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων και των περιφεριών είναι μηχανισμοί του αστικού κράτους. Κράτος είναι. Γιατί κάποιοι θέλουν να μας πούνε ότι είναι ιδιωτική, ανώνυμη εταιρεία και μάλιστα εμπορική, που διέπεται μόνο από τους νόμους για τις ανώνυμες εταιρείες του 21, 90, του 20. Είναι λοιπόν κράτος οι αναπτυξιακές εταιρείες, που στόχο έχουν και στήθηκαν για να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις υπερεσιών, μελετών και έργων των περιφεριών, για να μοιράζουν δουλειά σε οι μέτερους, δουλειά σε οι μέτερους, για να λειτουργούν οι περιφέρειες και οι δήμοι με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, για να προωθούνται οι ελαστικές εργασακές σχέσεις σε αυτό το χώρο. Κανένας εργαζόμενος λοιπόν μισθωτός στην ΠΑΕ όλοι με μπλοκάκια. Και βεβαίως ένας μηχανισμός εξαγοράς και εκμαυλισμού συνειδεύσεων. Αυτό το τόσο λοιπόν χρήσιμο εργαλείο που όλες οι δυνάμεις και τις ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λέτε ότι είναι οι αναπτυξιακές στα χέρια της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, όπως προκύπτει από τα πορίσματα που έχουμε συγκεκριμένα, εκτός από την προώθηση αυτών των παραπάνων στρατηγικών επιλογών, ήταν ένα θερμοκύπιο για μπουμπούκια. Για διαφάνεια, για παρανομίες, για ρυσφετολογία και για διασπάδιση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πώς θα τεκμηριώνω τώρα αυτά που λέω, γιατί είναι καθαρά βαριές πολιτικές κατηγορίες. Κύριε Πρόεδρε δεν σας ακούω εγώ. Όταν διακόπτει η Νικολάκου δεν ακούμε τίποτα Πρόεδρε, οπότε τζάπα ο κόκκος της. Τίνουν τα μικρόφωνα για να μην ακούγεται γι' αυτό. Πολύ καλά κάνετε. Θα μιλήσουμε. Συνεχίζω Κύριε Πρόεδρε. Δώσε 10 λεπτά μιλάει ο Κύριος Γόντικας Κύριε Πρόεδρε. Κυρία Μπούζα, σε παρακαλώ. Τα λέει ωραία ο Κύριος Γόντικας, είναι αρεστός ο Κύριος Γόντικας. Άκου λοιπόν, μίλησε 15 λεπτά και είναι και παραπονούμενοι. Προεγμένως άλλα έλεγες. Δεν κατάλαβα. Δεν σε κατάλαβα Τίνα. Τι έχεις εσύ παραπάνω δηλαδή. Ναι, ναι για πες. Τι έχεις. Έλα τελείων Ρεντίνα. Εντάξει μην το πας εκεί τώρα και με εκνευρίζεις. Και με εκνευρίζεις. Εντάξει. Ρεντίνα σταμάτα τώρα. Κύριε Γόντικας. Σκεφτείτε αγαπητοί στην άρεφη τι τράβακα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν τρέπεσαι μωρέ. Δεν τρέπεσαι. Κύριε Πρόεδρε προστατεύσα λίγο εδώ πέρα που είμαστε και από μακριά. Συγγνώμη δηλαδή. Κύριε Πρόεδρε να εφαρμοστεί ο κανονισμός. Δεν γίνεται διαφορετικό. Γιώργο, γιώργο πες μου λύση γιατί εγώ εντάξει δεν είμαι ικανός. Επαναφορά στην τάξη. Επαναφορά στην τάξη. Δηλαδή τι να της πω παραπάνω της κυρία Νικολάκη. Να μη μας βρίσκει ο κύριος Γιώργος. Να της κλείσετε το μικρόφωνο Πρόεδρε. Να της κλείσετε το μικρόφωνο Πρόεδρε. Γιώργο, γιώργο πες μου λύση γιατί εγώ εντάξει δεν είμαι ικανός. Γιώργο, γιώργο πες μου λύση γιατί εγώ εντάξει δεν είμαι ικανός. Σεβασμός ο Άλουστινα. Σεβασμός ο Άλουστινα. Ο Γότικας μας σέβεται εμάς. Ο Γότικας μας σέβεται εμάς. Ο Γότικας μας σέβεται εμάς ή μας λέει κλέφτες. Γιατί εμάς δεν μας προστατεύεται. Γιατί εμάς δεν μας προστατεύεται. Γιατί εμάς δεν μας προστατεύεται. Θέλω να πούμε σ' αυτά τα πράγματα που Krentina το Czyliά νομίζει ότι είναι τραγικό altogether. Νομίζει ότι αυτό είναι τραγικό. Κύριε Γότικα συ Humans which is at the microphone. Συμbere Δεν κάνω ποτέ την αθώα, είμαι αθώα, είμαι αθώα, είμαι αθώα. Όπως θέλει να μιλάς, θα μιλάς. Δεν θα με λέει εμένα κλέφτη και απατεώνει ο Γόντικας. Ούτε κλέφτρα σε είπε, ούτε ασπάθηση δημοσίου χρήματος. Δεν σε είπε. Εντάξει, τα έχουμε δει εμείς αυτά στα πρακτικά. Κύριε Γόντικα προχωράτε. Την αρχίζω λοιπόν για να τεκμηριώσω αυτές τις βαριές πολιτικές κατηγορίες. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή σύμπαινα με ταπορίσματα των επιθορητών και των ελεγτών της απείς διαφάνειας. Δεν τα λέω εγώ. Λένε ότι με βάση μια γνωμοδότηση ιδιωτικού δικηγορικού γραφείου, λειτουργούσε την Πελοπόνου ΣΑΕ σαν ανώνυμη εμπορική εταιρεία. Στοπ! Και ρωτάω εγώ. Γιατί λοιπόν? Αφού δεν το είχαν καθαρό. Τι και πως πρέπει να λειτουργεί η Πελοπόνη ΣΑΕ, η αναπτυξιακή των δήμων. Γιατί δεν απευθύνθηκαν στο Υπουργείες Οτερικών. Γιατί δεν απευθύνθηκαν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας που τώρα έχει βγάλει αυτό το πόρισμα. Γιατί δεν απευθύνθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή για τις δημόσες συμβάσεις να τους πούν. Αφού δεν ήξεραν. Γιατί κατά τη γνώμη μου ήξεραν. Αυτό που λέει το πόρισμα, ότι εκτός από ΑΕ είναι αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία, όταν που είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί βεβαίως με βάση των 2190 του 2020 για τις ανώνυμες εταιρείες. Αλλά το διαβάζω από τη σελίδα 8 του πόρισματος. Ωστόσο ταυτόχρονος διέπεται από μια σειρά ρυθμίσεις στον πλαίσιο των οποίων. Είμαι πολύ ελαστικός, με συγχωρείς έχω αφήσει. Αφού δεν μ' αφήσατε να μιλήσω. Εντάξει, έχεις δίκιο σε αυτό. Σε δύο λεπτά όμως να έχεις το λοπηλό. Ότι το είπα το πόρισμα λέει ότι η εκτέλεση των έργων διέπεται από τις νομοθεσίες για τις δημόσες συμβάσεις. Με ένα ιδιωτικό λοιπόν δικηγορικό γραφείο που λειτουργούσαν σαν μαγαζί δικό τους στην Πελοποννήσου ΑΕ. Λες και τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δινόντουσαν από την περιφέρεια στην Πελοποννήσου ΑΕ είναι τα δικά τους λεφτά. Λες και το έργο που γινόταν δεν ήταν δημόσες συμβάσεις. Λες και δεν έπρεπε να δίνουν λογαριασμό. Ούτε ένα παραδοτέο δεν έδωσαν τα προηγούμενα χρονιά στις αντιπολιτεύσεις. Κάποια φορά δεν έφεραν στον Περιφερειακό Συμβούλιο και είχα συζήτηση συμπεράσματα από την υλοποίηση κάποιας προγραμματικής σύμβασης. Τι άλλο λένε οι επιθορητές, τα λέω συνοπτικά δεν τα αναλύω γιατί θα με περιορίσεις, το βλέπω κύριε Πρόεδρε. Οι επιθορητές, ελεγκτές λοιπόν και οι λογιστές λένε εκατοδάδες κατατμίσεις, το 40.000 το πω Γεωργίς ο Δέδες. Έργο προγραμματικό σύμβασης των εκατομμυρίων ευρώ έγιναν κατατμίσεις. Προσέξτε, ανάθεση, απευθείας ανάθεση των συμβάσεων, χωρίς απόφαση οργάνου, χωρίς απόφαση ούτε του ΔΑΣ της Πελοκόνης ΑΕ, με ένα εσωτερικό σημείωμα, το καταλαβαίνετε, το διαβάσατε αγαπητοί συναδελφοί και μάλιστα το εσωτερικό σημείωμα που ανέθεται τη σύμβαση, δεν έγραφε και την αξία, την κουβεριάζαν και τη βγάζανε μετά την αξία. Βεβαίως, χωρίς ανάρτηση στο διάρκεια, απευθείας αναθέση κτλ. Λειτουργούσαν λοιπόν την Πελοκόνης ΑΕ με έναν κανονισμό λειτουργίας που δεν ήταν εγκεκριμένος όπως έχουν υποχρέωση σύμφωνα με τον νόμο 4013 του 2011 από την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων. Γιατί τις φτιάχνονται, αγαπητοί συναδελφοί, όλες αυτές τις εννοίες, τις ανεξάρτητες αρχές, για τα μάτια του κόσμου και να ερωτεύονται αυτά δεν τις φτιάχνεται. Δέστε τώρα άλλο. Τι λένε οι επιθρονιστές, ξαναλέω, ότι τα μέλη των επιτροπών παρακολούθησης και παραλαβής των συμβάσεων της Πελοκόνησος, τα μέλη των επιτροπών παρακολούθησης των επιστημονικών επιτροπών και τα μέλη των επιτροπών παρακολούθησης των προγραμματικών συμβάσεων, ήταν τα ίδια στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Και λένε με βάση αυτό το έβρημα οι επιθρονιστές της αρχής δημόσιας διαφάνειας. Χαρακτηριστικά, με αυτόν τον τρόπο δεν εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η ακαιρεότητα των εργασών των επιτροπών αυτών. Δηλαδή, όταν λέω εγώ, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Δηλαδή, Γιάννης παρακολουθεί, Γιάννης ελέγχει, Γιάννης παραλαμβάνει, αφού αυτό λένε οι επιθρονιστές. Τέλος, και οι επιθρονιστές διαλεγχτές της αρχής διαφάνειας λένε για έλλειμμα ένα τρακόσια. Εμείς σας λέμε ότι αυτά τα εβρίματα, αγαπητές, είναι αποδιαχειριστικό, δείγματοληπτικό έλεγχο. Λέω λοιπόν, συνάδελφοι, από τη 47 ακούγω με κύριε Πρόεδρε. Λέω λοιπόν, συνάδελφοι, από τη 47 ακούγω με κύριε Πρόεδρε. Λέω λοιπόν, συνάδελφοι, από τη 47 ακούγω με κύριε Πρόεδρε. Λέω λοιπόν, συνάδελφοι, από τη 47 ακούγω με κύριε Πρόεδρε. Από τη 47 συμβάσεις που υπογράφτηκαν για τα μονοπάτια, οι 22 είναι ΜΚΙΟ και ΚΙΝΣΕΤ, οι υπόλοιποι 25 είναι Θουβού. Ποιοι είναι αυτοί οι Θουβού, κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν μας τους δίνετε. Δημοσιοχρήμα πήραν και διαχειριστήκαν, γιατί δεν πρέπει να ξέρουμε ποιος πήρε πόσα και για πόσα. Τέλος, τι πρέπει να κάνουμε, η πρόταση δική μας. Πρέπει να γίνει ουσιαστικός, συνολικός και σε βάθος έλεγχος, όχι μόνο στην Πελοπόννηση ΑΕ και στην Περιφερία. Δηλαδή, για να συνονοϊόμαστε, να ελευθεί το σύνολο των προγραμματικών συμβάσεων στην Πελοπόννηση ΑΕ, να ελευθεί σε βάθος και φορολογικός και του ειδικά ασφαλιστικός, δεν κατάλαβα. Μπορεί ο καθένας να... Τις προτάσεις μου, τις προτάσεις λέω. Και να ελεγχθεί, περιμένετε, να ελεγχθεί όμως και η Περιφερία, σε αυτό το κομμάτι των προγραμματικών συμβάσεων. Γιατί κοιτάξτε να δείτε, αν ελεγχθούμε, αν καλέσουμε τον BG, αν καλέσουμε 5-10 από αυτούς που υπογράφανε τις συμβάσεις και τα μονοπάτια, και τους πούμε για λάδο, άνθρωπε μου, να δηλώσατε αυτά. Για κάτσε, κύριε Μπιτζή, που τον βρήκες τον άλλον στην Καστάνιτσα, στο Ίσαρι, και δεν ξέρω σε οποίο χωριό της Κορτινίας, και υπέ ογράψε συμβασί, ποιος τα φέρνε, θα βγουν πράματα και θάματα. Δεύτερο, να καταλογιστούν αυτά τα ποσά. Και πρώτα κυρία, να καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες. Δεν γίνεται, κύριε Νίκα, να υπάρχει ατιμορυσία. Εσείς θέλετε να γίνετε πρόεδρος μιας καπιταλιστικής επιχείρησης, όπως είναι η Πελοπόννης ΑΕ, που διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ. Ναι, γεια σας, με χαρά σας. Εγώ δεν θέλω να γίνω, αλλά δεν γίνεται να υπάρχει ατιμορυσία. Άμα δεν γίνεται σωστή διαχείρηση, δεν γίνεται να υπάρχει ατιμορυσία. Κύριε Βάτικα, τέλος, τελειώσατε, σας παρακαλώ, 20 λεπτά. Ε, τώρα δεν ισχύει ούτε ότι σας κόψανε ούτε τίποτα, τελείωσα, επαναλαμβάνεσαι, Νίκος, σε παρακαλώ. Όχι, να μιλήσει κι άλλο, να μιλήσει κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο. Λοιπόν, μέσα, Βάτικα, κι άλλο. Πρόεδρε, άσ' το Βάτικα να τελειώσει, πρόεδρε, μας ενδιαφέρει το θέμα. Άσ' το Βάτικα να τελειώσει, κι εμένα με ενδιαφέρει. Άσ' το Βάτικα να μιλάει όσο θέλει. Να επιστραφούν στην Πελοπόννησο ΑΕ τα ποσά των προγραμματικών συμπάσεων που δόθηκαν με αποφάση. Λοιπόν, δεν ακούγεσαι, σε παρακαλώ, και κάνε μου τη χάρη τώρα. Δύο προτάσεις είναι και τελειώνω. Μα δεν είναι ρε Νίκο, τελειώνεις μισή ώρα. Με δύο προτάσεις τελειώνω. Δεν άκουσαμε, θα τις κάνεις τέτορα λογία, σε παρακαλώ, δεν είναι κατάσταση αυτή. Δεν επιστραφούν τα ποσά, γιατί κάποιοι λένε να χαριστούν. Και τελευταίο, να κλείσουν οι αναπτυξιακές. Και το έργο και το προσωπικό να μεταφερθεί στην περιφέρεια. Για τα πολιτικά εζητήματα... Νίκο, τελείωσε, σε παρακαλώ. Έχεις τελειώσει. Ο κύριος Πετράκος. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε μου. Κύριε Πρόεδρε μου, κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελτοι. Ήρθαμε σήμερα να συζητήσουμε, γιατί γνώμη μου, ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Το σοβαρό όμως αυτό ζήτημα απαιτούσε, και θα το θέσω πάλι, να είναι εδώ και ο διενεργής σας στον διαχειριστικό έλεγχο και όχι μόνο ο κύριος Μάνος, ο οποίος έκανε τον ισολογισμό. Διότι το πρόβλημα προέκυψε από τον διαχειριστικό έλεγχο. Συνεπώς είναι μεγάλη ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής, προσωπικά εσάς ως Προέδρου και του Περιφερειάρχη δεύτερο, το ότι δεν καλέσατε τον κύριο Σεφέρη. Και δεν μιλώ, και για να μην μου ξαναπεί ο κύριος Πρόεδρος, ότι λέω αρτί αρχεί διαφάνειας, μιλάω για τον κύριο Σεφέρη, τον διενεργήσατα, τον διαχειριστικό έλεγχο. Διότι ο κύριος Μάνους λέει «Τσι είναι αυτό, όταν βρίσκουμε αυτό» και στα δύσκολα εμένα δεν μου απάντησε. Δεύτερο. Άρα λοιπόν έχετε ευθύνη για το ότι δεν γίνεται ολοκληρωμένη και δεν θα λευκανθεί το ζήτημα. Διότι είναι πολύ εύκολο να απαντάει η προηγούμενη περιφερειακή αρχήτας τελέχει της ότι «Μα είμαστε κλέφτες, μα είμαστε καταχραστές». Λοιπόν, και να μεταφέρει τη συζήτηση ότι κάποιοι με είπαν «Κλέφτη, καταχραστή», άρα και να γίνεται όλο αυτό το πανγκύρι. Όχι κύριοι συνάδελφοι, δεν γίνεται έτσι τα πράγματα. Κανένας δεν είπε κανέναν «Κλέφτη, καταχραστή». Όμως, όμως, προσέξτε, είμαστε αιρετοί, έχουμε ορκισθεί να κάνουμε συνετή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και να προσέχουμε το τελευταίο ευρώ. Όταν, μάλιστα, είμαστε εκλεγμένοι σε μια χώρα χρεοκοπημένη, η οποία χρεοκόπησε γιατί ο έκτος, κατά τη γνώμη μου, παράγοντας, που χρεοκόπησε αυτή η χώρα, ήταν γιατί στις συμβάσεις και τα έργα γινόταν μη συνετή διαχείριση του δημοσίου χρήματος τόσα χρόνια. Μπορεί να μην είναι ο πρώτος, ο δεύτερος, ο τρίτος. Είναι ο έκτος παράγοντας, όμως. Και οφείλουμε να είμαστε πολύ σοβαροί, πολύ υπεύθυνοι και να προσέχουμε πάρα πολύ. Και τι μας λέει εδώ πέρα. Δεν τα λέω εγώ. Και μας λέει εδώ, όσοι διενέργησαν τον έλεγχο, και ο κ. Σεφέρης και η Εθνική Επιτροπή Διαφανίας, ότι όλα τα παραπάνω ευρήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι είναι σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της περιπέρειας ως δημοσίου φορέα για τη χρηστή διοίκηση και συνετή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Και γιατί που προέκυψε αυτό. Πρώτο, μας το λέει, διότι, το είπαν και προηγούμενοι συνάδελτοι, διότι η Πελοπόννηση αεύθυνων ενός συγκέντρων τα χαρακτηριστικά οργανισμού δημοσίου δικαίου. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή θεώρησε ότι είναι μια αναπτυξιακή απλά. Και λέει ο κ. Στατούλης, είναι συνεπής από τα που πίστευε, λέει, ότι αυτές οι εταιρείες φτιάχνονται, λέει, για να μάς τα ζαλίζει το δημόσιο λογιστικό, να το πω έτσι λαϊκά και απλά. Και να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ως μαγαζί, θα βγάζουμε, θα βγάζουμε, θα κάνουμε από εδώ, θα κάνουμε από εκεί, λοιπόν, και θα κάνουμε και τα αρουσθέτια μας. Αυτό είναι όλη η ουσία. Λοιπόν, όμως, προσέξτε. Και λέει, μα έκανα κάτι κακό. Βεβαίως έκανες κάτι κακό. Έκανε κάτι κακό η προηγούμενη περιφερειακή, φυσικά έκανε κάτι κακό και πολύ κακό. Γιατί έκανε, δεν το λέω εγώ. Για πεςτε μου, αγαπητοί συνάδελτοι, ότι γίνεται κατάτμιση του φυσικού αντικειμένου σε ομοειδή εργασίες. Και ο ένας παίρνει 10 χιλιάρικα. Ο άλλος παίρνει 14. Και ο τρίτος παίρνει 24. Αυτό τι είναι, είναι συνεπίδι αχείρισης του δημοσίου χρηματος. Τι είναι αυτό το πράγμα. Όταν λέει ότι, εσύ κύριε, όταν λέει ότι πρέπει, αφού είσαι, έχεις χαρακτηριστικά, το είπε και ο Γόντι Καστό, το είπε και ο Δέδες. Λοιπόν, δεν ενημέρωσε την ενία αρχή δημοσιών συμβάσεων, ενώ είχε τα χαρακτηριστικά. Και επειδή δεν ενημέρωσε τον ιστότοπο του Κυμδύς, ο Σώφιλε, όλες αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες. Είναι σοβαρό αυτό. Είναι θέμα, δηλαδή, αν κάποιος είναι κλέφτης ή αν δεν έκανε σωστά τη δουλειά του να υπάρχουν θέματα και προβλήματα. Είναι σοβαρό, εγώ λέω. Πολύ σοβαρό, μάλιστα. Λοιπόν, είναι σοβαρό ότι για 10 έργα γίναν 402 απευθείας αναθέσεις. Σε 10 έργα 402 απευθείας αναθέσεις. Και μάλιστα αναθέσεις, προσέξτε, με δικό της εσωτερικό κανονισμό, με δικό της εσωτερικό κανονισμό, τις 20.000, τις κάναμε 40.000. Και όπου ο προηγούμενος Διευθύνων Σύμβουλος ήταν και στην Επιτροπή Παρακολούθησης, και στην Επιτροπή Παρακολούθησης. Εγώ έχασα ήχο. Εγώ έχασα ήχο. Τι έγινε... Πρέπει να του κόλλησε του Θανασί. Να προχωρήσουμε παρακάτω για να μην χάσουμε χρόνο και θα επανέλθουμε. Λοιπόν, να προχωρήσουμε στην κυρία Λιμπεροπούλου. Μάλιστα. Να αποχωρήσω αλλά θέλω να πω τέσσερα πράγματα γιατί έχει τέσσερα παρακάτω. Συγγνώμη, κυρία Λιμπεροπούλου. Κάτι θέλει ο κύριος ορκωτός λογιστής, ο κύριος Μάνος. Πείτε. Εάν με επιτρέπεται θα αποχωρήσω, αλλά επειδή μάλλον... ίσως να μιλάω κι εγώ, να μην τα λέω τόσο καλά, να μιλάω με διαφορετική γλώσσα. Πρώτον, είπα ότι δεν υπάρχει ταμιακό έλλειμμα με την έννοια ότι τα χρήματα φύγανε από ένα έργο και πήγανε σε ένα άλλο. Πρώτον, ξεκάθαρο αυτό. Από ένα έργο σε ένα άλλο. Τα χρήματα όμως οφείλονται στην περιφέρεια. Στην περιφέρεια. Άρα, εάν τα ζητήσει η περιφέρεια, έχει ταμιακό έλλειμμα. Πάει αυτό. Τρίτον, ούτως ή άλλως τώρα πρέπει να γίνει η λύση ή αύξηση κεφαλαίου. Τέλος, πάει αυτό. Και τέταρτον, τα έξι χρόνια που ήμουνα πριν δεν το είχαμε δει γιατί η διοίκηση και τα τμήματα δεν μας δώσαν τα στοιχεία και δεν μπορούσαμε να το δούμε αυτό. Και γι' αυτό προέκυψε το 2019. Σας τα λέω ξεκάθαρα λιτά για να καταλαβαίνουμε. Εσείς δεν έπρεπε να τα ζητήσετε αφού ξέρατε ότι έχει προγραμματικές στο Πελοφώνημα. Συγγνώμη λίγο, θα σας απαντήσω. Επειδή με παίρνατε τηλέφωνο και χθες και σήμερα και σας τα έχω εξηγήσει και μου το ξαναγράφετε πάλι την ερώτηση. Εμείς περνάμε φυσικό αντικείμενο. Δεν είχαμε στοιχεία οικονομικού περιεχομένου. Εγώ δεν είπα αν είχατε. Λέω αν έπρεπε να τα ζητήσετε κύριε Εμάνω. Ξέρετε ότι έχετε μια εταιρεία που έχει μόνο προγραμματικές. Συγγνώμη, δεν είναι αρμοδιότητά μου αυτή. Είναι υπεύθυνο το Δικητικό Συμβούλιο. Το Δικητικό Συμβούλιο. Σας ευχαριστώ. Εγώ θέλω πριν φύγετε αυτό. Υπάρχουν απαιτήσεις από εταιρεία, από ιδιώτες. Υπάρχουν 2.700, το 1.300 είναι από το 2.900. Το ζητάει κάποιος, το χρωστάμε σε κάποιους ανθρώπους γιατί ο κύριος περιφηράει ότι χρωστάμε σε κάποιους ιδιώτες. Εσείς είπατε δεν χρωστάμε. 2.731, 2.12 τα οποία εξοφλούνται μετά. Τώρα το ακριβώς πάρτε από το λογιστήριο. Δεν λέω κάτι... Εγώ σας είπα και πριν 31, 12 του 19 κάνουμε έλεγχο. Μετά έχουν εξοφλυθεί. Ρωτήστε το λογιστήριο. Εγώ είμαι για... Τώρα δεν απειλούμε κανένα... Είμαι σταθερός και ξεκάθαρος. Τι πράγματα είναι αυτά τώρα. Ευχαριστώ πολύ. Γεια σας. Μην τον αγγιεύετε με αυτή την έννοια. Εντάξει τώρα. Μην τον πιέζουμε αυτό ήθελα να πω. Λοιπόν πάμε κυρία Λιμπεροπούλου. Κύριε Πραδεδρέπη Προσωπικού. Ακούστε. Αυτή τη στιγμή μεταδίδεται ζωντανά το Περιφερειακό Συμβούλιο. Όταν ο κύριος Γόντικας μας βρίζει ακούγεται. Όταν απαντάμε μας κλείνεται τα μικρόφωνα. Το λέω απλά για να υπάρχει αυτό στα πρακτικά. Λοιπόν για να μην ακούω αυτού του είδους την κατηγορία. Όχι θα σας φέρω το βίντεο να το δείτε. Λοιπόν πότε είπα να κλείσει το μικρόφωνο. Έχει δικαίωμα ο καθένας εδώ. Δικαίωμα αναφέρετο. Γι' αυτό βρίσκεται. Οι πολίτες τον έστειλαν εδώ. Δεν τον έστειλε κανένας άλλος. Άρα λοιπόν έχει το ίδιο δικαίωμα να μιλάει. Και όταν μιλάει δεν έχει δικαίωμα να το διακόπτει κανένα. Όπως γίνεται με εσάς κυριανή κοδάξη. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Κι εγώ νόμιζα ότι φταίει η μετάδοση ενώ εσύ δίνετε εντολή. Επίσης εξυπνάδα όχι σε εμένα όμως. Εντάξει εγώ δεν είμαι για τέτοια. Εγώ δεν είμαι τέτοιος. Η μήνυμα σου ήρθε από κάποιον φίλο σου. Τον πείραξε. Τι να κάνουμε. Τι να κάνουμε. Δεν θα θέλατε να σας πω από ποιον μου ήρθε το μήνυμα. Δεν θα θέλατε. Δεν θα θέλω. Μοιάζει. Από όποιον και να είναι. Αυτή είναι η λειτουργία μας και αυτή είναι η δημοκρατία. Λοιπόν η κυρία Λιμπεροπούλου. Και τώρα τελειώσαμε η κυρία Λιμπεροπούλου. Επιτέλους ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Επιτέλους. Δηλαδή έχουμε καταλήξει κάτι. Λοιπόν θα είμαι λακονική. Γιατί δε καταλαβαίνει σημαίνει. Εδώ μέσα, συγγνώμη, αλλά έχω την εντύπωση ότι σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης δουλευόμαστε μεταξύ μας. Το γεγονός ότι δεν καλέσαμε τον κύριο Σεφέρη εδώ πέρα εμένα μου δημιουργεί τρελές απορίες και πάρα πολλές. Διακρίνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια προσπάθεια πολιτικής τρίπλας. Και τι εννοώ. Μέχρι πρόσφατα ο κύριος Περιφεριάρχης διαλαλούσε παντού και σε όλους τους τόνους περί απάτης της προηγούμενης Περιφερικής Αρχής. Σήμερα που φτάσαμε στο Διατάφτα, δηλαδή μιας απόδειξης περί της κακής διαχείρισης της προηγούμενης Περιφερικής Αρχής, αντί να κάνουμε τι, να καλέσουμε τον υπεύθυνο για τον διαχειριστικό έλεγχο, καλέσα τον υπεύθυνο του λογιστικού ελέγχου. Και με συγχωρείτε, αλλά αυτά που μας είπε ο άνθρωπος, ένας ο οποίος έχει στοίχη όδης λογιστική γνώση μπορεί να τα καταλάβει, δεν χρειάζονταν να μας τα πει. Με συγχωρείτε, αλλά εγώ θεωρώ, κι ας μην ακούει ο κύριος Περιφερειάρχης και κανένας, θεωρώ ότι εδώ αυτό που κάνουμε ευγενικά ονομάζεται κυβίσθηση, για να μην το πω αλλιώς. Και οι πιθανή λόγια αυτής της κυβίσθησης, κυρίες και κύριοι Σνάρελφοι, μπορεί να είναι δύο. Ή πρώτον, ότι η Περιφερική Αρχή αποφάσε να καλύψει την προηγούμενη Περιφερική Αρχή, ή ότι η νύνη Περιφερική Αρχή δεν μπορεί να αποδείξει τα όσα υποστηρίζει περί κατοδιοχείρισης της προηγούμενης Περιφερική Αρχής. Δεν εξηγεί το αλλιώς όλο αυτό που ζούμε σήμερα. Δηλαδή ήρθαμε, τι να μας πει, το λογιστικό έλεγχο που δεν χρειάζονταν καν να τα πούμε, επικαθάμαστε μόνοι μας και τα διαβάζουμε ως όλοι καταλαβαίνουμε. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος. Και όλοι ξέρουμε, τουλάχιστον, τι κάνει η Επιτροπή Παραλαβής, τι κάνουν όλοι αυτοί. Βέβαια, εδώ θα πρέπει να πούμε και κάτι άλλο πολιτικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ευθύνη για το σημερινό τραγέλαφο έχουν και τα κόμματα και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, το οποία στήριξαν την τότε Περιφερική Αρχή και η Νέα Δημοκρατία που στήριξε την σημερινή Περιφερική Αρχή. Άρα, όσον αφορά λοιπόν την πρώτη περίπτωση που σας είπα προηγουμένως, αισχύουν τα περιστήριξον. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή αν υπάρχει κακοδιαχείριση ή δεν υπάρχει, να λυθεί επιτέλους με σε άλλες αίθουσες. Εδώ, δεν είμαστε δικαστήριο. Και αν δεν έχουμε στοιχεία αυτά, τι καθόμαστε και συζητάμε. Δεν μας φέρατε αυτά που έπρεπε να έχουμε σήμερα, ούτε τον αρμόδιο άνθρωπο να μας μιλήσει. Γιατί, δηλαδή στα μέσα κάνουμε όλοι δηλώσεις και όταν έρχεται η ώρα στο διατάφτα, δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Σε οποιαδήποτε λοιπόν περίπτωση, είσαστε πολιτικά εκτεθειμένοι. Τουλάχιστον απέναντι στους πολίτες που σας ψήφισα. Αυτά είχα να πω, κύριε Πρόεδρε, και σας ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, θέλω να κάνω εδώ μια διευκρίνηση. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πετράκο, αφήστε με, μιλάω τώρα. Όταν τελειώσω, σεβαστείτε τουλάχιστον κάτι. Επειδή ακούστηκε, δεις και από τον κύριο Πετράκο πριν, και από την κυρία Λιμπεροπούλου τώρα. Τι είναι που δεν καταλαβαίνετε εγώ, προσωπικά δεν μπορώ να το εξηγήσω. Εκτός αν σας αρέσει να διαμαρτήρεστε. Και εξηγούμε. Μα λέτε γιατί δεν φέραμε τον κύριο Σεφέρη. Λοιπόν, το πράγμα είναι τόσο απλό που δεν χρειάζεται καμία επεξήγηση. Ο κύριος Σεφέρης ανέλαβε μια υπηρεσία, την οποία ανέθεσε η περιφέρεια, ο περιφερειάς και η περιφέρεια, για να κάνει μία αρχική, έναν αρχικό έλεγχο. Ο έλεγχος αυτό σε στάλλει στην αρχή διαφάνειας. Έτσι, αυτή είναι η λογική. Εμείς εδώ πράγμα, δεν είμαστε δικαστήριο. Άρα λοιπόν, η αρχή διαφάνειας τι έκανε. Δεν έλαβε αυτόν τον έλεγχο. Ήρθε και έκανε δικό της έλεγχο. Δικό της. Η αρχή διαφάνειας. Και η αρχή διαφάνειας λοιπόν, όπως έχει αρμοδιότητα και καθήκον, αυτόν τον έλεγχο, τον κοινοποίηση, τον εισαγγελία και τα λοιπά, για να γίνουν, αν υπάρχουν, οι υπόλοιπες ενέργειες. Υποχρεωτική διαδικασία είναι, δηλαδή, κύριε Πέτρακο. Άρα λοιπόν, που βλέπετε εσείς, κύριε Πετράκο και κύριε Αλιμπεροπούλου, το λάθος. Τι νόημα θα έχει ο κύριος Σεφέρης. Έχετε πάρει στα χέρια σας και έχετε την έκθεση της αρχής διαφάνειας. Αυτή είναι, αυτός είναι ο νόμος, έτσι προβλέπονται τα πράγματα. Δεν ήρθαμε λοιπόν, ούτε να κρύψουμε, ούτε τίποτα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό λοιπόν, οφείλουμε όλοι να τον σεβαστούμε. Εδώ μπορούμε να πούμε τη γνώμη μας, μπορούμε να πούμε ότι θέλουμε ο καθένας, επί του ελέγχου αυτό που έχετε στα χέρια σας και γνωρίζετε. Αλλά, δεν είμαστε δικαστήριο, δεν είμαστε δικαστές εδώ. Αφήστε εκεί λοιπόν να κάνετε τη δουλειά τους. Αυτό σας είπα κύριε Πρόεδρε. Μετά θα απολυτικολογούμε, εντάξει κύριε κακό αυτό. Μην σας κατηγορείτε για κάτι που δεν υπάρχει κανένας λόγος, κανένας απολύτως. Δεν είμαστε δικαστήριο. Πάμε στον κύριο Κάτσαρι. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Πετράκος δεν θα τελειώσει. Παναγιώτη. Δεν τον ακούμε καλά, κάνει διακοπές, αλλά είχε μείνει στη μέση. Παναγιώτη. Έλα Θανάση, εγώ λέω να τελειώσεις, γιατί είσαι στη μέση εσύ. Να σου πω κάτι γιατί, να πω κάτι στον Πρόεδρο διαδικαστικό και μιλάς ένα λεπτό. Δεν έχω πρόβλημα, μίλα. Κύριε Πρόεδρε. Έχει τακτοποιηθεί η γραμμή, Θανάση. Κάνε υπόμονη. Κύριε Πρόεδρε, η δικοπή και το αιμαγδένθι δεν έχει σύνδεση. Βλέπετε κύριε Κάτσαρι, έχουμε θέμα. Θανάση, σε παρακαλώ, δεν λειτουργεί. Παντάζομαι θέλει να πει να μιλήσει μετά, να του δώσετε μετά το λόγο, θα αποκατασταθεί η σύναιση, έτσι δεν είναι, Θανάση. Όχι τώρα, θα κλείσει το τηλέφωνο. Μόλις μιλήσεις να μου δώσεις αμέσως να ολοκληρώσω. Μίλα τώρα, μίλα τώρα, άμα είναι να σου κλείσει το τηλέφωνο. Ωραία. Ευχαριστώ πολύ και πάλι συγγνώμη, αλλά είναι θέμα το οποίο δεν εξαρτάται από μένα. Έλεγα λοιπόν ότι όταν αυτό προσδιορίζει η Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας, αλλά και η έκθεση της διαχειριστικής ελεύθερης, σημαίνει ότι τα πράγματα εδώ δεν ήταν καθόλου καλά. Και όταν λέει ότι αυτός που ήταν στην Επιτροπή Παρακολούδησης, ήταν και στην Επιτροπή Παραλαβής και ότι γινόταν τόσες αναθέσεις, αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα λοιπόν, υπάρχουν σοβαρότετες ευθύνες. Υπάρχουν σοβαρότετες ευθύνες για όλα αυτά. Και όπως είπε και ο Γώδικας, και εδώ δεν έχουμε το σύνολο. Έχουμε μόνο τις 11 συμβάσεις. Άρα τι θα γίνει το σύνολο. Συνεπώς, για να μην τρώω, γιατί μπορεί να κλείσει το τηλέφωνο, σήμερα δεν είναι σαφές πρώτος πόσο είναι το διαχειριστικό έλλημα. Μπορεί να είναι 1.900, μπορεί μεθαύριο να σου βγει ότι είναι 2.900. Άρα σήμερα δεν μπορεί να λυφθεί απόφαση για αύξηση διάστησης του μετοχικού κεφαλαίου. Αν λάβετε απόφαση τέτοια, επειδή δεν μπορώ και εκείνη την ώρα να ψηθήσω, όταν επιμείνεται να λυφθεί απόφαση σήμερα, εμείς θα ψηθήσουμε να εκαθαριστεί, για να τελειώνουμε. Διότι είναι τόσο χοντρά τα πράγματα, που σημαίνει εκαθάριση. Ότι οφείλει να προχωρήσεις εκαθάριση διότι υπάρχουν σοβαρέτατες παρατυπίες. Και αφού όλες αυτές οι παρατυπίες είναι και παρανομίες με βάση, όχι που τα λέει ο Πετράκος, που τα λέει η Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας, δεν τα λέει αγωνιστική συνεργασία, δεν τα λέει κανένας που θέλει να αντιπολητευτεί κανέναν ή θέλει να εκτεθέσει κανέναν. Τα λένε αυτοί οι οποίοι είναι υπεράνοπάς της υποψίας. Εμείς οφείλουμε να τα σεβαστούμε αυτά τα ζητήματα. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά? Γιατί αυτή είναι η ιστορία των αναπτυξιακών αυτών των εταιριών. Γι' αυτό γίνανε αυτές οι εταιρίες. Για να κάνει ο εκάστρος, δήμαρχος, περιπεριάρχης, οποιοςδήποτε, παιχνίδια εκτός του δημοσίου λογιστικού. Και από αυτή την άποψη ο κύριος Τατούρης είναι υκρινής σε αυτό που λέει. Εγώ δεν θέλω να μου τα ζαλίζει ο δημόσιο λογιστικό και έκανα αυτό που ήθελα. Και έκανα τα παιχνίδια μου. Τα παράκανε χοντρά. Έκανα πολλές φορές θετωλογίες μου. Έκανα πολλές αναθέσεις. Το παράκανε. Όμως αυτή είναι η ιστορία. Γι' αυτό εμείς λέμε ότι αυτοί του είδους οι εταιρίες, αυτή είναι η μοίρα τους. Όμως εδώ δεν μας ενδιαφέρει και δεν θέλω να πάει η συζήτηση εκεί. Αυτό θα συζητήσουμε άλλη ώρα. Εδώ όμως έχουμε ένα πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου και υπάρχουν ευθύνες. Και πρέπει αυτές οι ευθύνες να εξεταστεί και να καταλογιστούν. Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει πάει στο διοικητικό συμβούλιο, ούτε το διοικητικό συμβούλιο να έχει. Έχει το διοικητικό συμβούλιο η συζήτηση να μας πει ποια είναι η γνώμη του. Τι σημαίνει εκκαθάριση και τι σημαίνει αύξηση του μετρικού κεφαλαίου. Αυτοί δεν ξέρουν πόσα λεπτά κορτάμε. Πόσα λεπτά είναι το έλλειμμα. Τώρα περιφερές υπάρχουν 600.000 από 1.900 μέχρι το 1.900. Αύριο θα πάμε στο 2.900, στο 3.900, δεν ξέρω πού θα πάμε. Άρα, λοιπόν, κύριοι, δεν μπορείτε να λάβετε απόφαση αυτή. Σε επαναλαμβάνω, η θέση μας, αν επιμείνετε, θα ψηφίσουμε, γιατί μπορεί να δεν θα είμαι στο κύκλωμα το πιο πιθανό, γιατί θα τελειώσει και η μπαταρία του laptop, άρα και το τηλέφωνο δεν θα έχω. Αλλά να ξέρετε ότι εμείς ψηφίσουμε καθάριση, αν επιμείνετε. Εμείς λέμε, όμως, να μην πάτε σήμερα σε αυτή την απόφαση. Να γίνει δεύτερο συμβούλιο και να έρθουν όλοι, αφού ξεκαθαριστούν όλα τα πράγματα. Ευχαριστώ πολύ, Παναγιώτη και Πρόεδρε, για την ανοχή σας. Ο κύριος Κάτσαρης έχει το λόγο. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας. Υπάρχει μια γενική διάθεση για έλεγχο εις βάθος, για να ψάξουμε τα πάντα, να βρούμε πού υπάρχουν παρατυπείες, παρανομίσεις. Ακόμα και από τον απλό λογιστικό έλεγχο των οργωτών λογιστών, όταν τέθηκε το σοβαρότατο ερώτημα, αν τα ψάξουμε σήμερα αυτά τα λεφτά που λείπουνε, πού θα τα βρούμε, θα τα βρούμε, δεν θα τα βρούμε, πολύ πολύ δυσκολεύτηκε να μου πει αν θα τα βρούμε και δεν απάντησε τελικά ο οργωτός λογιστής αν θα τα βρούμε και που θα τα βρούμε αυτά τα λεφτά που λείπουνε. Πρώτο δεδομένο. Δεύτερο δεδομένο. Μην τρελαθούμε τώρα, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά για ποιο λόγο φτιάχτηκαν οι αναπτυξιακές. Το ότι ο κύριος Περιφεριάρχης και η κυρία Νικολάκου ήταν κατά και τώρα η κυρία Νικολάκου είναι υπέρα, αλλά ο κύριος Περιφεριάρχης πάλι κατά είναι, αλλά τι να κάνει είναι αναγκαίο κακό και πώς θα λειτουργήσουμε και δεν έχουμε προσωπικό. Αυτά τα ακούμε δεκαετίες. Και όλες αυτές τις δεκαετίες ο δημόσιας τομέας φθύνει και συνεχώς δίνονται αρμοδιότητες και αντικείμενα και δουλειές στον ιδιωτικό τομέα όπου εκεί τα πράγματα όπως πολλοί προείπανε για να μην πλατιάζω και επεκτείνομαι λυγίζουνε, στρίβουνε, τα πάμε όπως θέλουμε, κάνουμε και τις απευθείας αναθέσεις μας, δεκάδες και τις κατατμίσεις μας και τα λοιπά. Αυτός είναι ο ρόλος των αναπληξιακών. Τι να κάνουμε. Το θέμα είναι έστω μια φορά, έστω για μια φορά, σαν παράδειγμα θα ψάξουμε να βρούμε και να αποδώσουμε ευθύνες αν υπάρχουν και όπου υπάρχουν. Ή θα ακολουθήσουμε την τακτική που έχουν ακολουθήσει όλες και οι διοικήσεις που έχουν περάσει, κάμια δεκαριά έχουν περάσει οι διοικήσεις από τον Ελγό Δήμητρα από το 2010, που λένε η διοίκηση έχει συνέχεια. Σε κάθε διοίκηση που αλλάζει, ζητάω γιατί είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εκλεγμένος από τους εργαζόμενους και λέω τώρα πηγαίνετε και κάνετε έναν έλεγχο στις αποφάσεις που έχουνε παρθεί, που έχουνε καταγγείλει, που έχουμε καταγγείλει εγώ σαν πρόσωπος των εργαζομένων και ο Σύλλογος των εργαζομένων και καμία διοίκηση δεν ελέγχει την προηγούμενη. Και οι επόμενοι ξανά τα ίδια και τα ίδια και ούτω καθεξής. Αυτό το έργο είναι χειλιοπεγμένο. Το έχουμε δει και το έχουμε ξαναδει. Το θέμα είναι ο λαός να καταλάβει ότι με αυτό το σύστημα και με αυτή την λογική διαχείριση του συστήματος, δεν πρόκειται να δει ασπριμέρα. Κάποιοι οι μέτεροι του ενός ή του άλλου που έρχονται στην κυβέρνηση από τη μία μέρα στην άλλη, ή στην διοίκηση ή στα πράγματα ή στο περιφερειακό ή στο δημοτικό συμβούλιο και τα λοιπά, θα βολεύουν κάποιους δικούς τους με τον ένα με τον άλλο τρόπο, με απευθείας αναθέσεις, με συμβασούλες, με μικρές με μεγαλύτερες. Θα κάνουν λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις. Είναι φυτώριο και αυτό. Πολύ καλά τα είπε ο κύριος Γόντικας. Φυτώριο για να ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις. Και αν θυμάμαι καλά, υπήρχε ένα ζήτημα όταν πρωτοανέλαβε ο κύριος Νίκας, που δεν είναι τώρα να τα ακούσει, γιατί ήθελα να μου απαντήσει και όλα αυτό, που έλεγε και τι να κάνουμε τώρα να την κλείσουμε τις αναψυχιακές και τα λοιπά, γιατί θα γίνει το προσωπικό και οι άνθρωποι. Και τότε είχα πει εγώ, είχα τοποθετεί αν θυμάμαι και άλλοι συνάδελφοι, τώρα κλείστε δες και μεταφέρτε το προσωπικό σε προσωποπαγής θέσης, γίνεται άπειρες φορές έχει γίνει, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όχι με απλές υπουρικές αποφάσεις ή τελος πάντων τροπολογίες, ενόμους και τα λοιπά, σε προσωποπαγής θέσης στην περιφέρεια, στο στενό κράτος, για να μπορεί να λειτουργήσει και να παράγει το έργο με το σωστό τρόπο, κατά την άποψή μας, ελεγχόμενο και τα λοιπά. Και τώρα μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει κανένας, δεν υπάρχει προσωπικό. Τι είναι δηλαδή αυτή η αναπτυξιακή φάντασμα, πώς λειτουργεί. Όποιος έρχεται φέρνει τον καθέναν δικό του για να κάνει τις δουλειές και μετά τον πετάει και έρχεται ο επόμενος και ξανά από την αρχή τα ίδια. Άρα λοιπόν, γενικώς, για να κλείνω, εάν υπάρχει πολιτική βούληση, εγώ πιστεύω ότι πρέπει αυτή τη στιγμή να πάρθει απόφαση, να κλείσει και να εκαθαριστεί η εταιρεία και φυσικά να μπουνε όλα στο μικροσκόπιο, όλες τις συμβάσεις, όλες τις προγραμματικές, τα πάντα, τα οικονομικά στοιχεία και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που ανήκουνε. Και θα σας έλεγα, άμα το θέλετε, επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να τα αλλάξετε, αν έχετε πολιτική βούληση, το λέω έτσι για να σας διευκολύνω, φτιάξτε μια άλλη από την αρχή καθαρή, κλείστε την αυτή και ψάχτε τη μέχρι βάθος, να βρούμε πού είναι οι ευθύνες, ποιος τις έχει, αν τις έχει και να αποδοθούνε και φτιάξτε μια άλλη καθαρή από την αρχή, τα είπε ο κύριος περιφερειά της πριν, δεν υπάρχει δυνατότητα, ο νόμος δίνει άνετα την δυνατότητα να φτιάξουμε ένα σωρό και οι δήμοι και οι περιφέρειες και τα λοιπά. Αυτό είναι εργαλείο του συστήματος και το έχετε στα χεράκια σας. Αλλά δυστυχώς, εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει, και μακάρι να διαψεφθώ, η πολιτική βούληση και δεν θα υπάρξει ποτέ τέτοια πολιτική βούληση από κανέναν να μπει σε βάθος σε τέτοια διαδικασία ψαξίματος σε βάθος και απόδοσης ευθυνών, γιατί όπως είπα και πριν, όπως μας λένε αυτοί που έρχονται στον οργανισμό στον Ελγό Δήμητρα για διοικήσεις, η διοίκηση έχει συνέχεια, το ίδιο συμβαίνει και στις περιφέρειες και στους δήμους και παντού, κανένας δεν θέλει να ψάξει να βγάλει τα άπλη ταστιφόρα των προηγούμενων γιατί μετά μπορεί να έρθει και ο επόμενος να ψάξει να βγάλει τα δικά του άπλη ταστιφόρα και ούτω καθεξής. Και ξαναλέω, μακάρι να διαψεφθώ, κλείνω, εάν υπάρξει θέμα για αύξη μετοχικού κεφαλαίου ή εκκαθάριση κλείσιμο, εγώ προτείνω κλείσιμο εκκαθάριση και εντελεχής έλεγχος σε βάθος όλων των προγραμματικών συμβάσεων και όλων των έργων που έχει αναλάβει η θελοφόνηση του ΣΑΦΑΡΙΠΣΙΝΑ. Ευχαριστώ πολύ. Μαλτέζος, Μαλτέζος, Γιανακούρας, υπάρχει άλλος, όριστε, Αναστασόπουλος Πρόεδρε. Οχτώ Ρουμελιώτης και εννιά σκατζός. Πάμε τώρα για να συνενοηθούμε λίγο, έτσι, επειδή η ώρα είναι ήδη, μη ξεφύγουμε και πάθουμε πάλι. Είναι οχτώ. Είναι οχτώ και τρία λεπτά. Λοιπόν, αυστηρά θα τηρήσουμε τώρα το τρία λεπτό, έτσι, είμαστε γραμμένοι εννιά ομιλητές, είναι μισή ώρα. Το τρία λεπτό, κύριε Πρόεδρε, αυστηρά, στους περιφερειακούς συμβούλους που περιμένετε 4,5 ώρες και αφήσατε 25 λεπτά άλλους να μιλάνε, σας παρακαλώ. Ωραία, έπρεπε την να κόψω την κυρία Νικολάκου, έχετε δίκιο. Η κυρία Νικολάκου πάλι, κύριε Πρόεδρε, είναι δυνατόν. Μίλησε 25 λεπτά ο κύριος Γόντιχας και λέτε κύριε Νικολάκου. Κύριε Νικολάκου, λέτε πάλι, δεν γίνεται αυτό. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη, επειδή δεν άνοιγε το μικρόχονο, Κελάρης, λαϊκής συστήμουση, έχω στέλνει και τέτοιο για ειδικός αγορετής, αν μου επιτρέπετε. Αυτό θα έχει δευτερολογία, κύριε Κελάρης. Δευτερολογία δεν θα έχεις. Και εγώ είμαι ειδικός αγορετής, κύριε Πρόεδρε. Εγώ όχι, κύριε Πρόεδρε, εγώ όχι. Ακούτε στον τρονό, θα μιλήσω τρία, τέσσερα λεπτά. Τι λες μου, ρε Κελάρη Πάσχαλα. Όπως όλοι, κύριε Πρόεδρε, δεν θα υπερβούμε το χρόνο, αλλά δεν μιλήσουμε. Προχωράμε, προχωράμε. Πρόεδρε, πρόεδρε, συγγνώμη, είναι και η Τζέγκη Δημητρακοπούλου, απλά έχει πρόβλημα να φτιάξει το μήνυμα. Βάλε και την Τζέγκη Δημητρακοπούλου στους ομιλητές. Στην τέρμα, οι ειδικοί αγορετές θα είχαν δηλωθεί. Προχωράτε και πάμε στην κουβέντα όπως πρέπει. Κύριε Πρόεδρε, τελειώνουμε. Όχι, κύριε Κελάρη, τέλος. Έχω λόγο, κύριε Πρόεδρε. Γράψε ομιλητής, τι θέλεις. Δεν μπορώ να γραφτώ ομιλητής. Ομιλητής σου είπα να γραφτείς, δεν είπαμε όχι. Δέξε, όχι, δέξε. Δέξε. Διάβασε αν θες, πρόεδρε, τη λίστα των ομιλητών. Να ξέρουμε πόσοι είναι και ποιοι. Ωραία, Δρούγκας, Μπούζα, Πουλοκέφαλος, Μποζίκης, Μαρτέζος, Γιανακούρας, Αναστασσόπουλος, Ρουμελιώτης, Κατζός, Κελάρης. Και Δημητρακοπούλου σου είπα, Δημητρακοπούλου. Ωραία, και Δημητρακοπούλου. Εντάξει, πάμε. Ο κύριος Δρούγκας. Καλησπέρα σας. Έπρεπε να φτάσουμε στον δεύτερο... Κύριε Δρούγκας, συγγνώμη. Είπα αυστηρό τρεις λεπτο, για δεν έχουμε χρόνο άλλο, τέλος. Τον κύριο Δρούγκα μόνο για το χρόνο δεν θα τον εγκαλείτε, κύριε Πρόεδρε, γιατί θέλετε εγκαλέστε με. Μόνο για το χρόνο, μόνο για σπατάληση χρόνου. Έτσι. Λοιπόν, έπρεπε να φτάσουμε στο δεύτερο μέρος της κουβέντας με τις αγορεύσεις των αρχηγών των παρατάξεων, για να καταλάβουμε το τι συζητάμε σήμερα. Ποια είναι η ουσία του προβλήματος που συζητάμε σήμερα. Γιατί στο πρώτο μέρος της κουβέντας μπήκαμε σε μια στήρα αντιπαράθεση αριθμών και δεν πήραμε χαμπάρι, ποια είναι η ουσία του προβλήματος. Και να ξεκινήσουμε από την ουσία του προβλήματος. Λοιπόν, το σκάνδαλο που ακούει στο όνομα αναπτυξιακή Πελοπόννησο, αλλά και γενικότερα αναπτυξιακές, είναι το εξής. Ότι είναι οργανισμοί, είναι εταιρίες, οι οποίες έχουν μετοχούς οργανισμούς, οι οποίοι είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι ίδιες, και αυτό έγινε με την ανωχή, αυτή η αποδοχή έγινε με την ανωχή της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, την εταιρεία που είναι ιδιωτικού δικαίου, έχει καθεστώς λειτουργίας ιδιωτικού δικαίου. Αυτό από το μόνο του είναι σκάνδαλο. Και αυτό ανείει τον ασχό του αιώλου για ό,τι ακολουθεί. Γιατί έγινε αυτό? Για τον απλό στρατολόγο, ότι έπρεπε με κάποιο τρόπο να παρακαλθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του δημοσίου και να μπορούμε να διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα όπως γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε και με όποιο τρόπο γουστάρουμε. Απλά τα πράγματα. Έτσι, λοιπόν, τι συνέβη δηλαδή με την αναπτυξιακή Πελοπόννησο, να μπορούμε να το βάλουμε έτσι, να το κρυσάρουμε. Η αναπτυξιακή Πελοπόννησος έκανε μια αυθαίρετη αύξηση που ορίου τον απευθείας αναθέσων από τις 26.000-40.000 ευρώ. Η αναπτυξιακή Πελοπόννησος δημιούργησε ένα μητρό πελατών, αναδόχων, συνεργατών τους βαφτίζει, έτσι, το οποίο λειτουργεί σε κι αυτό ανεξελεύθερο. Πως να υπάρχει καμία λογοδοσία, ούτε τι κάνουνε, ούτε τι φτιάχνουνε, ούτε τι παραδίδουν, ούτε πότε το παραδίδουν, τίποτα. Μια αυθαίρεσια. Έτσι. Αρκεί να ίσουν αγραμμένος σε αυτό το μητρό, αρκεί να ίσουν οδοτίατρος και δεν πανάκρυπνες να έκανε σύραγκα στο βουνό. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Έτσι. Η Πελοπόννηση καθαρίζεται για σένα. Και το τρίτο, έτσι, ακολουθήθηκαν και αυτούς μέσα στα πλαίσια της νομιμότης. Το νομικό πλαίσιο τους έδινε αυτή τη δυνατότητα. Έτσι. Η τακτική της πόλης διάσπαση. Έτσι. Έτσι. Ένα έργο, το σπάσαμε σε 47 κομμάτια, δεδαλώδεις διαδρομές, απευθείας αναφέσεων. Έτσι. Να χάνεται ο Μούσουλης. Να μην μπορεί να βρεθεί άχρη. Έτσι. Αυτό έκανε. Και αυτό είναι γιατί ακριβώς ο καθυστός δικτουριάς της είναι ιδιωτικού δικαίου. Και αυτό το απαιδεύει και προδουλούμε η περιφερειακή αρχή. Πώς θα το κάνουμε. Αυτή είναι η γενησούρκος. Έτσι. Η γενησούρκος από όλες αυτές είναι η δημιουργία ενός ισχύρου παιναδιακού καθεστότος, το οποίο δεν τελείται τίποτα. Από όσο επιβάλλει ο νόμος, το δημόσιο και τη διαφάνεστη αρχή του δημόσου χρήματος. Έτσι. Δεν αποκλείονταν οι ανάδοχοι έργο από επόμενες αναθέσεις. Έτσι. Και πολλοί από αυτούς είχαν πολλαπλές αναθέσεις. Δεν έπρεπε να έχεις μια ανάθεση. Κανονικά έπρεπε να αποκλειστεί από επόμενη ανάθεση και έπρεπε και άλλοι και άλλοι και άλλοι όσες χρειαζόταν. Έτσι. Ο τρόπος λειτουργίας συνεχώς της Πελοφόλησης οδηγούσε σε παράκαψη κάθε μηχανισμού ελέγχου. Έτσι. Νομότυπα. Νομότυπα. Αυτό είναι το τραγικό. Της έδινε το κράτος τη δυνατότητα να παραγκάψει νομότυπα κάθε διαδικασία ελέγχου. Αυτό είναι για να τραβάς τα μαλλιά σου και γι' αυτό είναι υπεύθυνη και το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθυντός Σύμβουλος της Πελοφόλησης αλλά και η προηγούμενη περιφερειακή ασύ. Έτσι. Τι να πω. Σαν ακραίο παράδειγμα όλων αυτών. Τι να πω. Ότι για το πώς υπήρχε σκεπτικό διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Η σκανδαλότηση, η χρηματοδότηση, συγκεκριμένα με τοπικών μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων και μόλις σε προεκλογική περίοδο με προσχήματα διάφορα επικοινωνιακά. Προβολή του Ironman, προβολή του τουριστικού κτλ. Έτσι 400 χιλιάρια. Δεν ξέρω κάπου και κοντά. Τρελά πράγματα. Και ερχόμαστε τώρα στο ζητούμε. Τι κάνουμε. Λέει η περιφερειάρχης. Α είναι κακιά λέει η Πελοπόννησο θα την κάνουμε μυσκαλή. Θα αλλάξουμε τα πρόσωπα και θα την πάμε έτσι όπως πάει. Θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της. Θα γίνει νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Έτσι να το πούμε. Όχι να το ψηφίσουμε. Θα αλλάξουμε το πέτραχα να το ψηφίσουμε. Ή θα αλλάξουμε αλλιώς τα αφορές στα ρούχα αλλιώς. Θα αλλάξουμε το μουρίκι και θα βάλουμε το δικό μας το παιδί και θα την βάλουμε τη δουλεία όπως θέλουμε εμείς. Δεν γίνεται αυτό το πρόβλημα. Αυτό το πρόβλημα θέλει εκαθάριση. Έτσι. Πρέπει να το βάλουμε απόβαση ότι αυτό το πράγμα παράγει μόνο σκάνδαλα. Σκάνδαλα, πελατιακό κράτος, αδιαφάνεια, διαφθορά. Έτσι. Αυτό παράγει. Γιατί και γι' αυτό φτιάχτηκο. Αυτό είναι το τραγικό. Και γι' αυτό φτιάχτηκο. Και επιτελεί κλειρός το ρόλο για τον οποίο φτιάχτησε. Έτσι. Να ξέρουμε τι λέμε. Αν σκεφτόμαστε εμείς σαν περιφερειακό συμβούλιο να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πούμε ότι αυτό το πράγμα λειτουργεί έτσι παράγει αυτά τα πράγματα εμείς σαν υπηρέτης του δημοσιού συμφέροντος δεν είναι δυνατόν να το αποτεχτούμε αυτό το πράγμα. Ή το ανασκευάζουμε κλειρός ή το λύνουμε, το διαλύνουμε και προχωράμε όπως συμφέρει το λαό και το δημόσιο συμφέρον. Ευχαριστώ. Η κυρία Μπούζαν. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας υποχρεωτικά αποστέλει τα έγγραφα στον Ισαγγελέα. Είτε υπάρχουν βρήματα θετικά ή αρνητικά. Έτσι για να το ξεκαθαρίζουμε αυτό. Επίσης θα ήθελα να απαντήσω στον κύριο Κάτσαρι ότι κανένας δεν έχει αντίρρηση στον έλεγχο κύριε Κάτσαρι. Το ζήτημα όμως αυτό τώρα της Πελοπόννησος ΑΕ είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς ταλανίζει το δημόσιο βίο ακόμα και πριν τις αυτοδικητικές εκλογές. Αφού θεωρήθηκε από κάποιους πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο κατασυκοφάντησης, κυρίως του πρώην περιφερειά του κυρίου Τατούλη, αλλά και μιας ολόκληρης παράταξης που παρακολουθεί άφωνη και περιμένει να δει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν κάποιοι ακόμη και να μη συγχρόνο μετά τις εκλογές. Η Πελοπόννησος ΑΕ απαρτίζεται από ένα δικητικό συμβούλιο που εκτός των στελεχών της παράταξης Τατούλη, και τα υπόλοιπα μέλη της Πελοπόννης ΑΕ ποιούν την ίσα για όσα συγκοφατικά κάποιοι συνεχώς εξτομίζουν. Άκουσα την απέτηδα προσπάθεια, κύριε Πρόεδρε, της Τωρινής Περιφερειακής Αρχής, να παρουσιάσει μια γραφειοκρατική διαδικασία και μια λογιστική υποχρέωση σαν θολότοπιο. Αρνητικό παράδειγμα θα σας πω ότι αποτελεί και ο ίδιος ο κύριος Περιφερειάρχης, που θεώρησε την Πελοπόννης ΑΕ ως πεδίο μέσω του οποίου θα έπηγε τον αντιπαλό του. Όντας Μεσίνια θα ήθελα πραγματικά να σας ενημερώσω πως καθημερινά πειροφορούμε πως όπου ιδιωτικώς κινείται ο κύριος Περιφερειάρχης, είτε στη λαϊκή αγορά Καλαμάτας βρίσκεται, είτε σε καφέ βρίσκεται, είτε συζητάμε γνωστούς, ξέρετε τι αναφέρει, πως θα κλείσει φυλακή τον Πέτρο Τατούλη. Αυτό ακούμε στη Μεσίνια. Ένα μόνο θα σας πω, αλλάξτε συμπεριφορά κύριε Νίκα. Ήδη στην αρχή της συνεδρίας σας με όσα είπατε φάνηκε πραγματικά το τι στοχεύεται. Και ποιος είναι ο στόφος σας να κλείσετε την Πελοπόννης ΑΕ ή να πετάξετε έξω την ΠΕΒ. Μέσω διαφόρων μέσων μαζικής ενημέρωσης αφήνετε να διαφανεί πως έγινε διασπάθειση δημοσίου χρήματος. Ξεχνάτε να μας πείτε πως όσα ανέφεραν οι ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι αναφέρτηκαν σε λογιστικό διαχειριστικό έλλειμμα, πως υπάρχει τεράστια διαφορά διαχειριστικού από οποιοδήποτε άλλο έλλειμμα. Αφήνετε να εννοηθεί. Το Δικητικό Συμβούλιο της Πελοπόννης ΑΕ, άρα γιατί έχει να πει, έτσι αναρωτιέμαι. Ο κ. Αναστοσόπουλος ή άλλα μέλη του Δικητικού Συμβουλίου δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ρώτησαν τόσα χρόνια κάτι. Και πραγματικά η εντύπωση μου προξενεί και η ερώτηση του κ. Λαμπρόπουλου πως δύθεν με εμβόλιμες προγραμματικές, που ίσως δεν ήξερε κανείς, χρηματοδοτούνταν γράσεις. Αλλά είδα επίσης πως και ο κ. Περιφεριάρχης υπερθεμάτισε μιλώντας μάλιστα για απευθείας αναθέσεις. Ειλικρινώς, σήμερα, το να μιλάει ο κ. Περιφεριάρχης για απευθείας αναθέσεις μόνο θυμηδία προκαλεί, διότι ένα χρόνο τώρα μόνο με απευθείας αναθέσεις κινείται για τα πάντα. Αφήστε τώρα που για διάφορα εμπιστευτικά στοιχεία, όπως ήταν το πόρισμα, πρωτού καν ενημερωθούν οι έχοντας άμεση σχέση. Το ακούσαμε στις τηλεοράσεις. Δώθηκαν σε συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρειας και μετά το έμαθαν οι ενδιαφερόμοι. Λάθος λοιπόν δρόμο επέλεξε η Περιφερειακή Αρχή να ακολουθήσει, σπηλώνοντας ανθρώπους. Να ξέρετε ότι αναπτυξιακές εταιρείες, εμείς έτσι τις θεωρούσαμε, ότι είναι ευέλικτα εργαλεία στα χέρια της αυτοδίκησης. Και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν και με την παρουσία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού. Αυτό είναι σημαντικό. Τώρα απόψεις εμμονικών αριστερών, που τις βλέπουν και ως φορέα διαφθοράς, τα βλέπουν τα πάντα αρνητικά, εμάς δεν μας αφορά. Διότι μονίμως βλέπουν σκελετού σε κάθε δράση. Αυτό το έχουμε ακούσει πέντε χρόνια που βρίσκομαι στον Περιφερειακό Θεσμό από την προηγούμενη θητεία, αυτό άκουγα από τον Κυριογότικα. Και δυστυχώς αυτό υπονομεύονται επειδή κατάδυσαν γραφικοί. Με πολλές αναφορές ενίωται, οι οποίες είναι και ποινικά κωλάσιμες. Θα πρέπει να το δούμε και αυτό. Όλα λοιπόν στοχώς, κύριοι συνάδελφοι και κύριε Περιφερειάρχα, θα πρέπει να ειλικρινώς να σκεφτείτε ότι η αναπτυξιακή ΑΕ πρέπει να παραμείνει συνολικά στα χέρια της αυτοδίκησης, δηλαδή και στην Περιφερεια αλλά και στην Πέδο. Αυτό είναι ένα σημαντικό στίχημα το οποίο δεν πρέπει να το χάσει η αυτοδίκηση στην Πελοπόννησο. Ευχαριστώ. Ο κύριος Πουλοκέφαλος. Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, να πω ευθύς εξ αρχής ότι ποτέ δεν θα κατηγορήσω και δεν θα χαρακτηρίσω κλέφτες παλιούς μου γνωριμούς τους οποίους γνωρίζω εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια που ανήκουν στο ίδιο πολιτικό χώρο, βλέπω απέναντί μου τον Γιώργο, τον Βαγγέλη, την Τίνα, όμως συζητάμε για ένα θέμα σήμερα το οποίο χαρακτηρίζεται αρκούντος σοβαρό. Δηλαδή, μια αναπτυξιακή ιτερία η οποία κλείθηκε να λειτουργεί σαν εργαλείο και να λύσει προβλήματα αναπτυξιακά της περιοχής μας, του τόπου μας, δυστυχώς σήμερα έφτασε σε σημείο να παρουσιάζει ένα έλλειμμα το οποίο το λέμε λογιστικό, μόνο από 11 προγραμματικές συμβάσεις οι οποίες έχουν ελευθεί. Και το ζήτημα ποιο είναι. Ότι προηγουμένως ο κ. Μάνος προσπάθησε να ισορροπήσει σε δύο βάρκες. Και το λέμε είναι το ότι λείπουν κάποια χρήματα και έχουν πάει, αντί να επιστρέψουν στην περιφέρεια, πήγαν σε άλλες συμβάσεις και συμφωνώ σε άλλα έλλειμμα. Αυτό είναι σύνομο ή όχι. Εκεί είναι το κρίσιμο απάντημα. Γιατί αν δεν είναι σύνομο, τότε πώς έγραψε ότι υπάρχει έλλειμμα. Άρα υπάρχει ένα θέμα παράβασης του νόμου. Και το θέμα ποιο είναι. Αν προχωρήσουμε παραπέρα και γίνει καταλογισμός ευθυνών. Ποιος θα την πληρώσει στην άδελφη. Τα μέλη των επιτροπών παρακολούδησης και παραλαβής, δηλαδή ο τελευταίος τροφός της άρμαξας, γιατί κάποιοι δεν φρόντισαν αυτούς τους ανθρώπους να τους διασφαλίσουν, ότι αυτό που γίνεται είναι νόμιμο και δεν είναι κάτι παράνα. Θα πω επειδή, ακόμα θα πω κάτι επιπλέον. Ειδικός δεν είμαι, αλλά από τη στιγμή που θεωρείτε και καταλογίζετε μια ευθύνη για μια υπέρβαση προγραμματικής σύμβασης, για μάλλον για ένα περίσσευμα προγραμματικής σύμβασης, το οποίο φεύγει και πάει σε άλλη προγραμματική σύμβαση, δυστυχώς το έλλειμμα είναι επιδύο. Γιατί και η άλλη προγραμματική σύμβαση που θα δεχτεί αυτά τα χρήματα, η ελλειματική, και αυτή είναι παράνομη. Ο προηγουμένος ο κύριος Αντούλης πήρε την πολιτική ευθύνη, λέει θα το δούμε. Δηλαδή τι θα δούμε. Ότι η προγραμματική σύμβαση επί εννέα χρόνια λειτουργούσε με τη νομική ερμηνεία, όπως τον είπε ο κ. Νικολάκο και ο κ. Χλέπα. Ο κ. Χλέπα, δηλαδή, θα πάρει στο λαιμό του σήμερα και αύριο τα πρώην μέλη του περιφερειακού συμβουλίου των εννέα ετών, γιατί θα τους γίνει ο καταλογισμός. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο με το χέρι στην καρδιά θα παρακαλούσα να απαντήσουν τα στελέχη της απερθούσας περιφερειακής αρχής. Και εμείς είμαστε ο στελέχης της περιφερειακής αρχής. Διαχωρήσαμε τη θέση μας, γιατί ακριβώς βλέπαμε αυτά τα πράγματα και βλέπαμε πού ακολουθεί η πολιτική των κλειστόγραφιων και των ψουψού. Να το πω έτσι, να γίνει πιο κατανοητό. Διαφάνεια. Εμείς θέλαμε διαφάνεια. Ο Νίκος Ογόντικας θα είχε σήμερα, θα τους είχε απαλλάξει όλους αυτούς, εάν του δίναν τα στοιχεία αυτά που ζητούσαν από τα εννέα χρόνια. Και άλλα μέλη της, και ο Νίκος Οπατσαρινός, και άλλα μέλη των προηγούμενων περιφερειακών συμβουλίων. Δυστυχώς αυτό που θέλαμε και αυτό που έπρεπε να είναι η διαφάνεια, σε καμία περίπτωση δεν τερείται. Θα κλείσω. Βέβαια ακούστηκαν και άλλες παρατυπίες της ερμηνείας του κυρίου Χλέπο, δεν ξέρω αν είναι, ότι οι απευθείας συμβάσεις δεν είναι 20.000, όπως λέει το ελληνικό δημόσιο, αλλά είναι 40.000. Ότι μπορείς να κάνεις κατατμίσεις έργων όσες θέλεις και όσοι μπορείς. Και το κυριότερο, αυτό που κομμετιάζουμε σήμερα, θεωρείς το περίσσεμμα μιας προγραμματικής σύμβασης, λες και είναι προϊόν διαγωνισμού, ή έκτοσης, να το πας, να το μεταθέσεις εντελώς αφαίρετα και να πάντως προσθέσεις καμπάδι και να κάνεις έργο. Εχαίρω πολύ, αυτοί έχονται μαρμουδιές στην νεοελληνική γλώσσα, πολύ έυστοχα, οι οποίες τουλάχιστον δεν μπορούν να τις ανεχτούμε και δεν μπορούν να περάσουν. Φιλίνοντας, θεωρώ ότι σε πολλές αμαρτίες περιπεσούσα προηγούμενη αναπτυξεκή στην Πελοπόννη Σαββαρίστον, την αναπτυξιακή εταιρεία, εκτός από έλλειμμα πολιτικής ευθύνης, υπήρχε και έλλειμμα δημοκρατικής εμπεριστησίας, υπήρχε και έλλειμμα διαφάνειας και δεν ήταν μόνο λογιστικό το έλλειμμα της. Ευχαριστώ. Ο κύριος Μποζίκης. Γεια σας αγαπητοί συναδεύσεις και συνάδελφοι. Θα σταθώ σε δύο πράγματα και θα είναι σύντομος και κατατοπιστικός. Δεν απαντήθηκε ξεκάθαρα από τον κύριο Μάνο στις αποθητήσεις αρχηγών παρατάξεων του Δέδεδου Πετράκου, του Βόδικα και άλλους, το που πήγαιναν τα αρέστα. Δηλαδή, τι θέλω να πω με αυτό. Μας μίλησε για ισολογισμούς και για λογιστικές υποχρεώσεις. Λοιπόν, έχουμε 100 ευρώ να πάρουμε ένα πακέτο τσιγάρα και κάνει 80 ευρώ. Θα πρέπει να έχουμε ρέστα 20 ευρώ. Κατανοητός μέχρι εδώ. Επιστρέφονται τα 20 ευρώ στο ταμείο που φύγανε τα 100. Λογιστικά είμαστε εντάξει. Κατανοητό αυτό που μας είπε ο κύριος Μάνος. Πήρε κάποιος το εικοσάρικο να το χρησιμοποιήσει για κάτι. Πηχεί για κάποιο έργο, για κάποιο άλλο προγραμματική να συμπληρώσει κάτι της που ήταν κάτι παραπάνω σε κάποια έργα που είχαμε πριν. Όφυλε να αφέρει και τα παραδοτέα από το εικοσάρικο που πήρε. Δεν τα έχουμε αυτά. Και έρχομαστε τώρα και λέμε ότι στο τέλος που έφυγε και εκνευρισμένος ο κύριος Μάνος και μας είπε τελικά ότι το έλλειμμα είναι ταμμιακό. Δηλαδή, αν δεν επιστραφεί το εικοσάρικο αυτό στο ταμείο που το ζητήσω εγώ, ποιο είμαι, η περιφερειακή αρχή αυτή τη στιγμή, το εικοσάρικο, είναι παράδειγμα αυτό, δεν θα έχει κάποιος να μου το δώσει. Πού πήγε το εικοσάρικο αυτό. Εδώ έρχομαστε και λέμε ότι ναι, λογιστικά είμαστε εντάξει. Επέστρεψε το εικοσάρικο στο ταμείο. Το πήρε κάποιος, οπότε λείπε το ταμείο. Έχουμε ταμμιακό έλλειμμα. Δηλαδή, αν ζητήσει αυτή τη στιγμή η περιφερεια, το 1.300 και το 1.900 όπως βλέπω να διαμορφώνεται, δεν υπάρχει να το δώσει. Υπάρχει κάπου, υπάρχει σε κάποιο κουμπαρά, υπάρχουν κάποιες άλλες προγραμματικές που έχουν, μάλλον υπάρχει ένα συμπλήρωμα των χρημάτων σε κάποιες άλλες προγραμματικές. Τότε, αν έχουμε τα παραδοτέα, θα το παραδεχτούμε ότι, ναι, η περασμένη περιφερειακή αρχή έχει πράξεις σωστά. Όπως είπε και ο κ. Πουλογκέμμαλος, δεν είμαστε κάποιον κλέφτη. Και από την άλλη έρχομαι να πω το άλλο. Ότι αυτή τη στιγμή σήμερα εδώ πέρα μπερδευτήκαμε και εμείς, οι καινούργοι που δεν γνωρίζουμε πέρι τίνως πρόκειται όλα αυτά τα ιστορικά. Και λέει ο κ. Νίκας ότι το έλλειμμα είναι διαχειριστικό. Ο κ. Μάνος λέει ότι είναι λογιστικό και μετά ταμμιακό. Γιατί απ' όλα είναι το έλλειμμα. Για να ξέρουμε δηλαδή και εμείς πώς θα πράξουμε. Αυτή τη στιγμή δεν συζητήθηκε καθόλου το διαχειριστικό έλλειμμα, που έπρεπε σήμερα να συζητηθεί. Και ο κ. Περιφερειάρχης, από ό,τι βλέπω, σε όλη τη συζήτηση τις πιο πολλές ώρες έλλειβε. Λοιπόν, αυτή είναι η τοποθετησία μου. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Μαλτέζος. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κύριε συναδελφί, ακούστηκε σήμερα και τονίστηκε ότι πρόκειται για ένα έλλειμμα διαχειριστικό και λογιστικό. Αυτή είναι και η άβοξη δική μας. Ότι πρόκειται πράγματι για ένα έλλειμμα διαχειριστικό-λογιστικό. Όπως όμως καταλαβαίνουμε, όπως υπόθηκε και από τον κ. Μάνο, αυτό το 1.300, αυτό το έλλειμμα, δεν είναι εικονικό. Είναι ένα έλλειμμα το οποίο θα κληθούμε να πληρώσουμε. Είναι ένα έλλειμμα το οποίο θα κληθούμε να αποκαταστήσουμε. Είναι μια απέτηση η οποία υπάρχει εναντίον της Περιφέρειας και ενδεχομένως και εναντίον της ΠΕΔ που πρέπει να αποκατασταθεί. Και όλο αυτό το πράγμα, προφανώς, έχει κάποιες αιτίες. Δηλαδή, από ό,τι καταλάβαμε και από ό,τι προέκυψε από τη συζήτηση, απλά κάνω σταχειολογώ κάποια από αυτά που ακούστηκαν, καταλάβαμε ότι πώς δόθηκε από την νέα διοίκηση της Πελοποννήσου ΑΕ η εντολή να γίνει έλεγχος και στο οικονομικό αντικείμενο των προγραμματικών, ενώ μέχρι τότε δεν εξεταζόταν. Όπως είπε ο κύριος Μάνος, τέτοια εντολή μέχρι εκείνη τη στιγμή, μέχρι την ανάληψη της διοίκησης από τη δική μας Περιφερειακή Αρχή, δεν είχε δοθεί. Γιατί δεν ακολουθήθηκε ο 4412 του 16. Αυτή είναι η νομοθεσία η οποία διέπτει, εν πάση περιπτώσει, την ανάθεστο συμβάσιο. Γιατί δεν έγινε συνεπακόλουθα, δεν γινόταν ανάρτηση στον διαδικτύο. Με άλλα λόγια, γιατί δεν είχε ζητηθεί από την αρχή δημοσίων συμβάσεων να εγκριθεί ένα τέτοιου είδους μόντους οπεράδι της Πελοποννήσου ΑΕ. Γιατί επίσης, τέλος, είχαν οριστεί ως όριο τα 40.000 ευρώ και όχι τα 20.000 ευρώ όπως υπήρχαν από την νομοθεσία. Άρα, υπήρχαν κάποιες αιτίες, τις οποίες όμως, εμείς όπως έχουμε πει και ο Περιφερειάκης ο εχθυλώσει με όλους τους τόνους, εμείς δεν είμαστε εισαγγελείς. Δεν είμαστε εδώ πέρα και δεν είναι δουλειά μας αυτή τη στιγμή ούτε να αναζητήσουμε ευθύνες, ούτε να καταλογίσουμε, ούτε τίποτα. Η δουλειά μας είναι άλλη, πρέπει εν όψη της γενικής συνέλευσης που είναι την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θέλουμε, λοιπόν, να υπάρχει το Πελοποννήσιος ΑΕ, θέλουμε να πληρώσουμε και να έχουμε την δυνατότητα να αποκαταστήσουμε όποιο έλλειμμα υπάρχει νομίζω ότι η θέση η οποία είναι λογική και η οποία ακούστηκε και μέσα στην αίθουσα είναι ότι χρειαζόμαστε την Πελοποννήσιος ΑΕ και πρέπει να πληρώσουμε και να καταβάλουμε το ποσό που θα απαιτηθεί προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί βεβαίως λειτουργώντας όχι με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι τώρα βεβαίως να συνεχίσει ο έλεγχος από αυτούς που είναι αρμόδιοι να τον κάνουν βεβαίως να υπάρξει συζήτηση για τον διαχειριστικό έλεγχο και όχι μόνο τον λογιστικό έλεγχο ο οποίος έχει γινει μέχρι τώρα αν η ΠΕΔ τώρα από την άλλη δεν καταβάλει αυτά που θα κληθεί να καταβάλει και σε αυτή την περίπτωση η γνώμη δική μου είναι ότι πρέπει να αναλάβουμε κάθε κεφάλαιο, την καταβολή κάθε κεφαλαίου που θα απαιτηθεί σύμφωνα με αυτά τα οποία προκύπτουν από τις καταστάσεις και σύμφωνα με αυτά που μας ανέφερε ο λογιστής, ο βορκωτός λογιστής πριν ο κ. Μάνος. Αυτά ήθελα να πω, ολοκλήρωσε αυτήν την πρότασή μου. Κύριε Γιάννακούρας. Ναι κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση πριν να αρχίσω για το θέμα. Αν ήταν κάποιος επισκέπτης στην Πελοπόννησο σήμερα και άκουγε τη συζήτηση αυτή θα νόμιζε ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι του Πέτου Τατούλια ακόμα γιατί απ' ό,τι άκουσα όλοι είχατε πέσει επάνω να φάνε την Περιφερειακή Αρχή. Σίγουρα θα μπερδευόταν. Και ένα δεύτερο που θέλω να πω πριν ξεκινήσω. Δεν άκουσα καμία πρωτασυπέρα από τον κ. Μαλτέζο τώρα την πρόταση που είπα ότι να πληρώσουμε και να συνεχίσουμε. Όλοι οι προηγούμενοι δεν άκουσαν να πούνε κάτι. Τι πρέπει να κάνουμε για την ταπακέρα. Έρχομαι τώρα στο θέμα. Πάνε και ξεκάθαρα λοιπόν σήμερα ότι όταν η δική μας παράταξη ζήτησε να κουβεντιάσουμε το θέμα αυτό γιατί καθαρός ουρανός σας να πες δεν φοβάται. Απεδείχθη σήμερα περίτρανα όλη η σκευωρία η οποία παίχτηκε προεκλογικά. Και συνεχίζει να παίζεται. Έχετε τη δυνατότητα η Περιφερειακή Αρχή μέσα από τα πληρωμένα ΜΜΕ να περνάει τα μηνύματα εκείνα που θέλει και να πείθει τον κόσμο ότι απέναντι εμείς εδώ είμαστε κλέφτες. Απεδείχθαμε σήμερα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Απεδείχθη σήμερα περίτρανα ότι δεν χρωστάει ότι δεν κλέφτηκαν λεφτά. Απεδείχθη περίτρανα ότι δεν χάθηκαν λεφτά. Απεδείχθη περίτρανα ότι δεν χρωστάμε σε κάποιον λεφτά. Απεδείχθη περίτρανα ότι τα λεφτά τα οποία δώσαμε πιάσανε τόπο για κάποιες άλλες προγραμματικές συμβάσεις που ήταν απαραίτητες και έγιναν και υλοποιήθηκαν έργα τα οποία ήταν απαραίτητα. Η πελοπώληση ΑΕΠΣΜΟΝΟΝ, το οποία την έζησα, είναι ένα τρομερό εργαλείο. Ένα εργαλείο απαραίτητο για να προχωρήσει, άμα θέλουμε, και να γίνεται έργο στην Πελοπόννησο. Χωρίς τα αναπτυξιακή, όλες οι άλλες διαδικασίες για τις μελέτες, ειδικά, είναι χρονοβόρες και χρηματοβόρες. Όταν χρησιμοποιήσαμε την Πελοπόννησο, ξεμπλόκαρε το σύστημα και φτιάξαμε τόσες-τόσες μελέτες για να ελοποιήσουμε αρκετά έργα. Και μου κάνει εντύπωση πώς ο κ. Καμπόσος, ο άνθρωπος που σας έβγαλε, κατά κύριο λόγο, μπήκε μπροστά, μπροστάρις, σαν να βγάλει τον κ. Νίκα, ο κ. Καμπόσος λέει ότι δεν υπάρχει έλλειμμα. Δηλαδή, η μισή, το μισό ποσοστό υπέρ, λέει δεν υπάρχει έλλειμμα. Ο κ. Ορκωτός που ήρθε, είπε ότι υπάρχει έλλειμμα, όχι όμως ταμιακό, λογιστικό έλλειμμα. Πώς, λοιπόν, εσείς επιμέτευε ότι υπάρχει έλλειμμα και λέει να δώσουμε τα χρήματα. Γιατί μας τα ζήτησε κανείς τα χρήματα. Έχει ζητήσει κάποιος να δώσουμε χρήματα αυτή τη στιγμή. Να πει, εδώ είναι και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πελοπόννησης ΑΕ. Ζητάτε χρήματα, κ. Διευθύνων Σύμβουλος, να δώσουμε. Δεν υπάρχει κανείς τέτοιου. Δεύτερον, ο κ. Καμπόσος και ο κ. Αναστασόπλος, που ήταν μέλη του συμβουλίου της Πελοπόννησης ΑΕ. Τι έχουν να πούμε, πρέπει να ακούσουν τον κ. Αναστασόπλο τώρα. Υπήρχε κακοδιαχείρηση και έναν Αναστασόπλαι στα χρόνια που ήταν σύμβουλος της Πελοπόννησης ΑΕ. Θέλω να μου απαντήσετε. Υπογράφατε όλες τις προγραμματικές, όλες τις αποφάσεις. Τότε γιατί είχατε αντίληση. Τώρα είδατε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν ξέρετε τι υπογράφεται. Εμπάνιση περιττώση, φάνηκε λοιπόν σήμερα περίτραντα ότι η προηγούμενη πρωταρχική αρχή δούλεψε με διαφάνεια, κι ας δείτε κάποιοι είχε διαφάνεια, με αξιοπρέπεια, με εργατικότητα, απέδωσε, σιγά σιγά ξεσκεπάζεται αυτή η σκεμωρία, το οποία χρησιμοποιήσατε, ειδικά την Πελοπόννηση ΑΕ, τη χρησιμοποιήσατε, ρίξατε τόσο λάσπη, η οποία έπιασε και τόπο, γιατί ο κόσμος ακούει μέσα από τα ΜΜΕ, τα οποία ξέρουν με τη δύναμή τους, είναι αποδεικμένη η δύναμη του ΜΜΕ, και κατορθώσατε να πάρουν επιφερειακή αρχή. Μην σταματήσετε την τουργία όμως της Πελοπόννησος ΑΕ, θα είναι μεγάλη ζημιά για την Πελοπόννησο, θα είναι μεγάλη ζημιά και για τον τόπο μας, να μην υπάρχει αυτή η αναπτυξιακή, η οποία μας βόηθησε και ρίξαμε πάρα πάρα πολλά προβλήματα. Όλα τα άλλα που λέτε ήταν προεκλογικά, πετύχατε το στόχο σας, σταματήστε πλέον. Ο κόσμος κουράστηκε να ακούει για λάσπη, βλέπει το έργο σας, το οποίο μέχρι στιγμής είναι μηδενικό, αυτό βλέπει ο κόσμος, και μη δίνετε άλλη λάσπη, τέλος η λάσπη, δεν κολλάει πλέον. Κοιτάξτε να δουλέψετε, γιατί όπως έκανα και μία ευπαιρώτηση, η οποία κύριε Πρόεδρε δεν τη φέρνετε, έχουν πράσει 15 μέρες και 100 δεν την έχετε φέρει, στην Αρκαδία η χρονιά που πέρασε υλοποιήθηκαν, όχι 4 που γράφω, 5, είναι και το θάνατο Γιώργης, 5 έργα. Και σταματάνε οι εργασίες τώρα, φτάνουμε στο Μάι, θα αρχίσουμε πάλι, που είναι στο κέντρο της θητίας σας, στη Διετία, και έχετε κάνει μόνο 4 έργα, όταν εμείς τα αφήσαμε 600 έργα υλοποιημένα στην Αρκαδία. Κάντε έργο λοιπόν και αφήστε τη λάσπη. Τέλειωσε η λάσπη. Η πελοπόλησή σας αε, πρέπει να διατηρηθεί με τα ποσοστά που είναι σήμερα. 55, 50 η περιφέρεια. Άλλωστε αυτό ζητάνε από ότι φαίνεται και η Δήμη. Ευχαριστώ πολύ. Βαγγέλη, να συμβιωρώσω λίγο το Βαγγέλη, Πρόεδρε. Μην αλλιώνουμε το πράγμα, γιατί όταν έφυγε ο κύριος Μάνος, είπε ταμιακό το έλλειμμα εκνευρισμένος. Μην το αλλιώνουμε. Κύριε Πορτσίκη, μην το αλλιώνουμε. Ίσως δεν είχε σύλβεση. Άκου ψέμα που λέει. Λοιπόν, πάμε ο κύριος Αναστασόπουλος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Βεβαίως, εγώ θέλω να κάνω μια αναδρομή στην πορεία μου σε σχέση με αναπτυξιακές, γιατί συμμετείχα στην αναπτυξιακή Μεσαινίας ΑΕ και είμαι υπερήφανος για την περίοδο που είχα και τον πυρηέλεγχο και την υποχρέωση για να αναλύουμε τα πεπραγμένα και να έχουμε τη διαφάνεια που προβλεπότανε και δεν ακούστηκε καμία κουβέντα, κύριε συνάδελφε, κύριε Γεννακούρα. Δεν το ξέρετε, ήμουν στη Μεσαινία. Θα σας πω και για την Πελοπόννησο, μη βιάζεστε, γιατί και εσείς και η κυρία Νικολάκου και η κυρία Μπουζα Δεν σας κάναμε ελέγχους εμείς κύριε Αναστασόπουλε, ούτε στην αρχή διαφάνεια σας στείλαμε. Κυρία Νικολάκου, γραφίστε κάτω. Λοιπόν, έλεγα λοιπόν κύριοι συνάδελφοι ότι αυτό δεν αποτελεί άλοθι για σας και θα σταματήσετε να το επικαλείστε. Ούτε καν σε κάποια επιτροπή, πώς τις λένε αυτές τις προγραμματικές σύμβασεις, παρακολούθησες. Προγραμματικές σύμβασεις δεν συμμετείχα ποτέ. Δεν ήμουν εγώ ο διαχειριστής. Δεν τα σύγμα είσαστε, δεν τα σύγμα. Αν βρείτε λοιπόν κάποια απόφαση η οποία είναι παράνομη, τότε να με εγκαλέσετε. Μπράβο, δεν υπήρχε παράνομια. Ακούστε. Πείτε τα και στον κύριο Νίκα αυτά. Πείτε τα. Κύριε Αναστασσόπουλε, μην κάνετε διάλογο, μην πείτε την απόψή σας. Με τη δύναμη που βεβαιάζει τώρα. Αυτό είναι η κυρία Νίκολάδη, κύριε Πρόεδρε. Εν πάση περιπτώσει εγώ εξακολουθώ να είμαι υπέρ των εργαλείων αυτών και μάλιστα όπως με το νέο θεσμικό πλαίσιο έχουν μεταεξελειθεί σε αναπτυξιακούς οργανισμούς, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση του έργου της περιφέρειας πολλαπλώς. Αυτό λοιπόν το εργαλείο πρέπει να διατηρηθεί και συμφωνώ με τις διαπιστώσεις για να μην επαλαμβάνω που έκανε και ο συνάδελφος ο κύριος Μαλτέζος. Από εκεί και πέρα, εάν βέβαια υπέρ δεν ξέρω πώς θα χειριστεί το πράγμα, θα δούμε τι θα κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση με ένα τέτοιο φορέα που θα λειτουργεί νόμιμα και όσον αφορά την διαχείριση και με διαφάνεια και με απολογισμούς κάθε φορά ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τι γίνεται, δεν έχω καμία αντίρρηση και ποτέ δεν είχα να υποστηρίζω τέτοια εργαλεία. Σε κάθε περίπτωση θέλω, κύριε Πρόεδρε, να πω ότι μία πελοπόννησης ΑΕ που λειτουργεί με διαφάνεια, τώρα το διαδικαστικό το ενδιάμεσο και τη συνεργασία με την ΠΕΔ, θεωρώ ότι πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση, να υπάρχει και η ΠΕΔ μέσα στην πελοπόννηση της ΑΕ και να προχωρήσει η διαδικασία, να υλοποιηθούν αυτά τα έργα που έχουν τρομολογηθεί, να βοηθηθεί ο τόπος, γιατί αν θέλει ο κύριος Γιωνακούρας να κάνει και μια αποτίμηση έργων στο νομό Μεσσινίας, δεν θα θέλαμε... Εντάξει, εσείς είπατε για ένα μεγάλο αριθμό έργων στην Αρκαδία, εγώ σας λέω για τα μεγάλα έργα εδώ στη Μεσσινία στο επαρχιακό και εθνικό δικοδίκτυο, έχει γίνει μισό από την θητεία των εννέα ετών τη δική σας. Από εκεί πέρα αφήστε τα. Και θα αποδείξουμε τι γίνεται στην πορεία. Ρωτάω εγώ τώρα, όχι ρωτάω γιατί με ρωτάνε και πρέπει να ρωτήσω για να απαντήσω. Γιατί έξω που κυκλοφορώ στην κοινωνία και στην πιάτσα, να το πω λίγο πιο λαϊκά, με ρωτάνε όποιος με βρίσκει και πρέπει να δώσω μια απάντηση. Λείπουνε ή δεν λείπουνε χρήματα. Όχι, μας είπε ο κ. Ορκωτός, ο κ. Μάνος, δεν λείπουνε. Το ακούσαμε όλοι και δεν νομίζω ότι μπορεί να τον φισβητήσει κανένας. Είναι κάποιος που δεν κατάλαβε ότι ο κ. Λογιστής είπε ότι δεν λείπουνε χρήματα. Και όταν το καταλάβαμε όλοι και όταν το ξαναρώτησα πάλι εγώ, μου είπε ότι είναι λογιστικό το έλλειμμα, δεν είναι ταμιακό. Το έπαιξε κάθαρα και το ακούσαμε όλοι. Καμία αμφιβολία. Μετά το ξαναρωτάω πάλι. Υπάρχει κάποιο στοιχείο που μπορεί να αποδειχθεί ότι άφησε κάποιος χρήματα. Όχι, απάντησε πάλι στην επόμενη ερώτηση. Διαπιστώσατε κατάχρηση, διαπιστώσατε διαφθορά, διαπιστώσατε κλοπή στον έργο που κάνατε. Όχι. Πάλι. Και στο τέλος του λέω χρωστάμε πουθενά. Ξέρετε κάπου να χρωστάμε χρήματα. Ήρθε κάποιος χρονοφιλέτης να πει ότι αδερφέ μας έχετε πλήρω τους. Πρέπει να μας πληρώσετε. Κανένας. Ωραία μέχρι εδώ. Ωραία. Ο κύριος ορκωτός λογιστής ο κύριος Μάνος είναι έξι χρόνια ελεκτής στην Πελοπόννηση ΑΕ. Το γνωρίζουμε όλοι και το είπε και ο ίδιος. Λοιπόν, θεωρώ ότι μερικοί κινδυνολογούν. Θέλουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και από την ομιλία και του κυρίου Περιφερειάκη που άκουσα προσπαθεί με κάθε τρόπο να το κάνει τέρμπι. Να το κάνει τέρμπι ενώ δεν γίνεται. Να επιλήψει ευθύνες, να το φορτώσει, το πάει από εδώ, το πάει από εκεί. Εγώ, ρε αδερφέ, δεν θέλω να γίνει τίποτα αλλά επί της ουσίας είναι αυτός που πυροδοτεί την κατάσταση όλοι και έχει φτάσει η υπόθεση. Δηλαδή, έχει δώσει λανθασμένες εντυπώσεις. Αυτό που έχω να πω είναι ότι από το σύνολο της συζήτησης και από όσα άκουσα, διότι επί της ουσίας τι έχει γίνει. Είπε ο κύριος Μποζίκης, ο οποίος τα μπέρδεψε προηγουμένως που τον άκουσα, ναι, ήταν 100 ευρώ το έργο, στήχισε 80, τα άλλα 20 τα δώσαμε και κάναμε ένα άλλο έργο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό είπε και ο λογιστής. Και δεν πήρε τα τσιγάρα και δεν έφερε τα ρέστα ή κάτι τέτοιο. Μπάσο περισσότερο. Προσπάθησαν πολλά πράγματα. 100 ήταν, 80% έκανε το έργο, τα 20 χιλιάρκα πήγαν σε άλλο έργο. Απλά. Από το σύνολο της συζήτησης προέκυψε ξεκάθαρα ότι τελικά δεν έχει προκύψει και δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως απάτη, διαφθορά, κατά σπάτα αντίστοιση δημοσίου χρήματος, αλλά απέναντίας έχουμε διαχειριστεί το δημόσιο χρήμα με απόλυτη φιδό. Ούτε ένα ευρώ δεν υπάρχει ταμιακό έλλειμμα, νόμως. Ούτε ένα ευρώ δεν χρωστάμε πουθενά. Και όπως είπαν εκεί οι λογιστές, το είπε ξεκάθαρα ότι η λειτουργία της Πελοπόννησου ΑΕ επιθητίας μας ήταν αριστερή. Αυτό κατάλαβα εγώ. Ας σταματήσουν τα ψέματα και αυτό που έχω να πω εγώ κύριε είναι ότι νιώθουμε περήφανοι για το έργο που έχουμε κάνει. Λοιπόν, μιλάω εγώ τώρα, έτσι είμαι σαν ο μιλητής. Είπα πήραμε παράταση μισής ώρας γιατί εξαντλήσαμε τον χρόνο. Λοιπόν, εγώ θέλω να πω το εξής. Καταρχήν, ουσιαστικά και συμφωνούμε όλοι. Έναν άνθρωπο ή κλέφτη ή δολοφόνο ή οτιδήποτε παράνομο τον καθορίζει ένα δικαστήριο. Σε αυτή την κοινωνία ζούμε έτσι, σε δημοκρατική κοινωνία. Ούδης άλλος έχει αυτή την αρμοδιότητα. Γιατί μετά πας εσύ στο δικαστήριο. Αν κατηγορείς κάποιον εσύ, πας για το δικαστήριο. Σου κάνει μήνυση και σου λέει για συγκοφατική δισφήμιση. Τα ξέρουμε όλοι αυτά λοιπόν. Άρα, ενοχός είναι μόνο αυτός που κρίνεται από ένα δικαστήριο. Τέλος αυτό. Δεν χρειάζεται να το λέμε ούτε να κάνουμε φανφάρες γύρω από αυτό το θέμα. Δεν είπε κανένας τέτοιο πράγμα να τελειώνουμε. Όμως, πάμε εδώ να δούμε ένα θέμα που το περνάτε όλοι από τη δική σας τη μεριά, το περνάτε πανεύκολα. Που δεν είναι εύκολο, ούτε είναι απλό. Ποιο είναι. Όταν λες, παίρνω χρήματα από μια προγραμματική και τα βάνω σε μία άλλη, εδώ μέσα ξέρετε πόσες παρανομίες υπάρχουν. Πάρα πολλές. Το ξέρετε καλά αυτό. Πάρα πολύ καλά. Πρώτον, κάνεις κάτι χωρίς μία απόφαση του οργάνου. Εδώ όλοι λέμε το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν και είναι και πρέπει να είναι αυτό που θα δίνει τις εντολές, που θα παίρνει τις αποβάσεις. Άρα λοιπόν, είναι παράνομο δικητικά. Αυτό δεν είναι απλό. Μην το κρίνουμε απλό, δεν είναι τόσο απλό. Πάμε παρακάτω. Δεν το έχουμε κάνει λοιπόν. Πήρε κάποιος τα χρήματα, αυτή η διοίκηση που ήταν εκεί στην Πελοπόννηση ΑΕ, τα πήρε με δική της πρωτοβουλία και πάει. Έχει μια άλλη προγραμματική που, ξέρουμε όλες τις προγραμματικές, καθορίζονται σαφώς όλα. Όλα. Αν μιλέμε εδώ πέρα κουταμάρες, ξέρουμε ο καθένας τι είναι. Εμπειρία έχουμε όλοι, δεν είμαστε χτεσινοί. Άρα λοιπόν, είχε ένα αντικείμενο 400.000, λέω, μία προγραμματική και το κάναμε 500. Αυτό είναι απλό. Το θεωρείτε ότι είναι απλό. Δεν είπα κανένας ότι έκλεψε τα λεπτά. Αυτό λέω δεν το λέω εγώ. Δεν μπορεί να το πει κανέναν μας εδώ. Είναι σαφές. Όμως, δεν είναι απλό. Γιατί στην προγραμματική μέσα πάντα το κράτος διασφαλίζεται ως προς την εταιρεία, ως σ' αυτόν που αναθέτει. Γιατί η περιφέρεια κράτος είναι. Διασφαλίζεται λοιπόν μέσα στην προγραμματική. Ερωτάω εγώ πώς χαλαστήκανε τα λεπτά, πώς ξοδεύτηκαν τα 200 αυτά επιπλέον, 1.000 από τα 300 στα 500, σε μια άλλη προγραμματική που δεν προοριζόταν. Πώς? Είναι τόσο απλό. Το θεωρείτε αστείο. Ε, δεν είναι αστείο κύριε Τατούλη. Αστείο. Μόνο αστείο δεν είναι. Γιατί εκεί λοιπόν χωράει νερό. Απλό δεν είναι. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να λειτουργούμε σύμφωνα με διαδικασίες που πρέπει να είναι πάντα νόμιμες. Όταν κάποιος δεν τηρεί την νομιμοτητά εδώ, κάποιο πρόβλημα υπάρχει προφανώς. Αυτό συζητάμε. Αυτό συζητάμε. Εδώ, ξέρετε γιατί, γιατί όταν λέμε πήγε από την αρχή διαφάνεια στον Ισαγγελέα, ο Ισαγγελέας θα το δει αυτό. Αυτό είναι παράνομο. Είναι σαφώς παράνομο. Αυτό λέω, εγώ αν ήμουνα Ισαγγελέας τι θα έκανα. Αν ήμουνα. Αλλά εμπειρία έχουμε όλοι. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε όσοι έχουν πάει πράγματα στα δικαστήρια. Και εκείνα θα αποφασίσουν. Άρα λοιπόν, εγώ θέλω να πω να μην το θεωρούμε κάποια πράγματα να τα προσπερνάμε έτσι. Όχι. Αυτά πρέπει να σταματήσουν ούτως ή άλλως. Σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουν όλοι. Ότι ούτε δεν πρέπει να γίνονται αυτά, πρέπει ό,τι σύμφωνα με τη νομιμότητα να προχωράμε όλοι. Και εδώ έγινε μια παράβαση της νομιμότητας. Τελείωσε. Αυτό δεν μπορεί να τα αφισβητήσει κανένας. Δεν είπαμε όμως ότι κανείς δεν κλέψε κανείς λεφτά από αυτό. Δεν το ξέρει. Ρεντίνα, λέμε δεν το ξέρει. Για τα λεφτά ξοδευτήκανε. Έτσι μπράβο. Έτσι. Υπάρχουν. Έτσι μπράβο. Έτσι. Πόσα κιλιάρικα πήγανε κάπου αλλού που δεν ήτανε με νόμιμο τρόπο. Υπάρχει λίστα με τα έργα που γώτησαν. Λοιπόν, αφήστε τα πράγματα θα τα λέμε όπως είναι. Όπως είναι θα τα λέμε λοιπόν. Άρα για τα λεφτά ξοδευτήκανε, πήγανε και πήγανε με ένα τρόπο που δεν ήτανε διαφανής. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Διαφάνεια σημαίνει απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, απόφαση, απόφαση, απόφαση, απόφαση. Τέλος. Αυτή είναι η αλήθεια. Λοιπόν, ας αφήσουμε λοιπόν τα πράγματα να πάνε. Έχει δρόμο ο περιφερειάρχης όταν λέει μια κουβέντα ότι έχει δρόμο. Έχει δρόμο. Το ξέρετε και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Τι σημαίνει έχει δρόμο. Ότι αυτή η υπόθεση θα έχει δρόμο. Γιατί αν ακούμε, ακούσαμε σήμερα, το λέει ο περιφερειάρχης, δεν το λέει κάποιος. Μέχρι το 24. Ότι υπάρχουν άλλα 600 κιλιάρικα, δεν λέω ότι αυτά κλαπήκανε. Αλλά όμως αν είναι κι άλλα 600, τι γίνεται. Εγώ λοιπόν θα σταθώ και σε μια κουβέντα που είπε ο Γόντικας. Ο Γόντικας είπε το εξής. Ότι υπάρχουν πέντε που γνωρίζει αυτός, ο Ριβατική, ο Όμηλι και τα λοιπά, οι οποίοι είχανε λάβει μέρος σε αυτή την προγραμματική ως εκτελέσανε κάποια έργα. Και οι άνθρωποι λέει δεν έχουνε πάρει τα λεφτά τους. Είναι μια καταγγελία. Για μένα αυτό είναι καταγγελία. Αν λοιπόν η εταιρεία τότε σε αυτή την προγραμματική που ήταν ένα εκατομμύριο κάποιους που έχει υπογράψει σύμβαση, έχει υπογράψει σύμβαση και αντί για 24 του δίνει 12, για παράδειγμα έρχεται ο λαγός, ο οποίος θα ήταν ο υπεργολάβος προφανώς, γιατί έτσι το καταλαβαίνω εγώ, λοιπόν λέω τα πράγματα είναι απλά, δεν είναι δύσκολα, το καταλάβει κανείς και λείπουν άλλα 12 χιλιάρικα. Γιατί λέτε δεν υπάρχουν κάποιοι που τα ζητάνε. Αν στο ζητήσει αύριο, γιατί το λες σήμερα Βαγγέλη. Ο Ορκωτός είπε δεν υπάρχει κάποιος που τα ζητάει. Ο Ορκωτός το είπε. Αν το ζητάνε, ο Ορκωτός δεν είναι δουλειά του να το κάνει αυτό, όχι να το ξέρετε καλά. Το ξέρετε, η απέτηση ξέρουμε όλοι πως έρχεται από έναν εργολάβο και πότε και πως γίνεται. Τα ξέρουμε όλοι. Άρα λοιπόν μην λέμε κουβέντες. Εδώ πρέπει να βρεθεί μία λύση να λύξουμε το θέμα. Εγώ δεν το, ο αλλαγός μόνος του ήρθε και ζήταγε. Σε μας λέει άλλα. Υπάρχουν 5 οργανισμοί, όχι άνθρωποι, όχι εργολάβοι, οργανισμοί, οι οποίοι λένε δεν μας δώσατε τα λεφτά ρε παιδιά που τα ξοδέψαμε για να έργω. Άρα λοιπόν υπάρχουν και εκεί... Να σου πω μια κουβέντα μόνος. Όχι αυτό είναι λάθος. Να σου δώσω τη λύση του προβλήματος. Υπήρξαν δύο φάσεις και μία τρίτη φάση. Υποβάλλανε στην πρώτη φάση πληρώθηκαν. Στην δεύτερη φάση πληρώθηκαν. Στην τρίτη φάση, τον Οκτώβριο του 19, εσείς δεν προχωρήσατε στο να εξυπηρετήσετε τις υποχρεώσεις που είχε το πρόγραμμα. Τα χρήματα αυτά που είναι απέρτηση στον ΚΙΝΣΕΠ είναι υποχρέωση του καινούργιου διοικητικού συμβουλίου του Πελοπέντου Σαρβαέψιλον. Μου λέτε μία ευχή. Δεν έχω κανένα λόγο να μην το δεχθώ. Απλώς επειδή κατάλαβα τη σκέψη αυτού που το είπε, γι' αυτό ήθελα να πω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό το θέμα. Μακάρι να μην υπάρχει πρόβλημα. Δεν δώθηκαν τα 17 χιλιάρικα και τα άλλα 7 τα βαστήξανε κάποιος. Απλώς στην τρίτη φάση δεν πληρώθηκαν. Δεν έχω λόγους εγώ να φοιτάσω περιπτώσει. Λέμε μακάρι αυτά να γυθούνε να τελειώνουν. Άρα λοιπόν, εγώ δεν θέλω να κλέψω άλλο το χρόνο. Ναι, ναι, βεβαίως έγινε κατανοητός. Εγώ δεν είπα κάτι άλλο, ούτε έφερα αντίγια, δεν το ξέρω το θέμα. Αν το ξέρα θα σας απαντούσα, δεν το ξέρω. Ωραία, το άκουσα όμως και ήμουν υποχρεωμένος να το αναφέρω κι εγώ. Λοιπόν, εγώ τελείωσα, δεν έχω κάτι άλλο να πω. Ποιος άλλος είναι ο μιλητής εδώ. Είχα σημειώσει Γιώργο. Μενάλες, πρόεδρε, Μενάλες. Ναι, ποιος μου είχες πει να μιλήσει άλλος. Η Τζένι, η Τζένι, η Δήμητρα Κομπούλου. Η Τζένι έχει το λόγο. Ο Κελάρις και μετά η Τζένι, πώς είναι, δεν την ξέρω. Κελάρις, αν είναι ο Κελάρις, ο Κελάρις. Και κλείσαμε, έτσι, δεν έχουμε άλλο μιλητή. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα σε όλους. Συζητάμε λοιπόν σήμερα για το πώσμα των νορκωτών λογιστών και της έκθεσης αρχής διαφάνειας για την Πελοκόνη ΣΑΝΠΑΕ. Μια αναπτυξιακή εταιρεία για την οποία ο κύριος Στατούλης, η κυρία Νικολάκου και η παραταξή τους, βέβαια, αισθάνονται, όπως λένε, περήφανοι για το έργο της. Και πράγματι λέμε εμείς ότι δίκαια αισθάνονται περήφανοι, γιατί ως νήσοι υπηρέτες αυτού που ονομάζουμε εμείς αστυκό κράτος και της πολιτικής που αυτό υπηρετεί και οι υπηρέτες ευρωστογονιά, οι οποίοι την πολιτική υπηρετούν σήμερα μαζί με την παράταξη του κυρίου Νίκα και μιλάω καθαρά με πολιτικούς χώρους. Γιατί αυτές οι εταιρείες, για να λέμε τα πράγματα όπως πολύ ζωστά, Πρόεδρε, σύμφωνα με το όνομά τους, οι εταιρείες λοιπόν των δήμων, των περιφεριών, όπως είναι και η Πελοκόνη ΣΑΝΠΑΕ, είναι γνήσια η μηχανισμία του κράτους, που πρότεισε τώρα να τις αναπαμπνήσει μιας και μιλάτε αν θα δικαταργήσουμε η Ευρώπη. Το ίδιο το κράτος πρότεισε λοιπόν να τις αναπαμπνήσει σε αναπτυξιακούς οργανισμούς, για ποιο λόγο, για να γίνεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα η δουλειά του, να γίνονται δηλαδή πιο χρήσιμα εργαλεία, να γίνονται πιο αποτελεσματικά παραμάγαζα με ιμετέρους αποσπασμένους μόνιμους υπαλλήλους και με προσωπικό που δεν εντάσσεται στο Μητρό Ανθρώπινο Δημοσίου, προσωπικό για το οποίο δεν έχουμε και πολλά στοιχεία για τις εργασιακές σχέσεις που έχει, για τα δικαιώματά του, τους μισθούς του, γιατί συνήθως σε αυτές τις εταιρίες τις αναπτυξιακές υπάρχει το γνωστό ναύατο και δεν μιλάμε για τα διευθυντικά στελέχη βέβαια που χροσοποιωρώνονται συνήθως για να κάνουν τη δουλειά τους όπως εσείς θέλετε. Γιατί είναι ένας ευέλικτος μηχανισμός προφίμων που δεν αφισβητεί ούτε το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που τίθεται και τις λαϊκές ανάγκες του, ούτε τις διαδικασίες, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα. Δηλαδή, για να μιλήσουμε με απλά λόγια, είναι γνήσια τσιράκια της εκάστοτε περιφερειακής αρχής για να κάνει τη δουλειά της όπως θέλει, να αναθέτει όπου θέλει, να μοιράζει τα λεφτά όπου θέλει. Αφού, και σωστά είπε ο κύριος Δέδες και άλλοι ομιλητές, ούτε διάβοια υπάρχει, ούτε και κινδύσεις. Ήταν πράγματι χρήσιμες κύριε Τατούλη και κυρία Νικολάκου και κύριε Ενίκα με την πολιτική έννοια. Η Πελοκόνησος Α, μιας και εσείς συμπονείτε και θα τις διατηρήσετε αυτές τις εταιρίες. Η Πελοκόνησος ΑΕΨΤΟΝ, η ΑΕΨΤΟΝ κάπως και υπόλοιπες αναπτυξιακές για την ιδιωτικοποίηση των ιστιών και έργων των δήμων της περιφέρειας της Πελοκόνησου τα είπε πριν ο σύντροφος Νίκος να μην τα επαναλάβω. Γι' αυτό λοιπόν έχετε κάθε δίκιο να αισθάνεστε περήφανοι για όλο αυτό το θεάρεστο έργο που περιγράψατε πριν και περιγράψαμε κι εμείς που περνά μέσα από τέτοια χρήσιμα πραγματικά εργαλεία της πολιτικής που πιστά υπηρετήσατε και πιστά υπηρετείτε και σήμερα από οποιαδήποτε θέση είτε από την πλευρά της συμπολίτευσης είτε από της αντιπολίτευσης. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι ούτε οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών της περιφέρειας που υποβαθμίζεται ο ρόλος τους απαξιώνονται με τον χειρότερο τρόπο με την τεράστια υποστελέχωση, την πολυπλοκότητα των αρμουδιωτήτων, την αντιμετώπιση των τεχνικών υπηρεσιών ως αποθετήριο ευθυνών με τις ποινικές και αστικές ευθύνες που τους φορτώνεται κάθε φορά για να απαλλαχτείτε από τις δικές σας ευθύνες. Αλλά ούτε οι περήφανα πρέπει να αισθάνονται τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου που βλέπουν και ακούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να κάνουν βόλτα από αυτές τις αναπτυξιακές, να καταλήγουν σε εργολάδους για συμβουλευτικές, για μονοπάτια, για διάφορα ζαρζαβατικά κυρία Νικολάκου γιατί και αυτά οι χρήσιμα είναι για να γίνουν οι δουλειές, φρουφρού και αρώματα δηλαδή που βλέπουν ακόμα και τα ψύχουλα να μοιράζονται μέσα από αυτές τις αναπτυξιακές για τα κοινωνικά προγράμματα κλπ. Αυτόχρονα να υπάρχει τεράστια έλλειψη για έργα που έχουν ανάγκη, για διπλημμυρικά έργα, για δυσυσμικά, για διπληρικά, για σχολεία που σήμερα στηβάζουν 15-25 μαθητές και 30 στις αίθουσες με τα προβλήματα, για τα νοσοκομεία που σήμερα δεν μπορούν να λύσουν τα ζητήματα υγείας που έχουμε, για παιδικούς σταγμούς κλπ. Και κάτι τελευταίο κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι. Στην τόσο διάφανη διαχείρισή σας κύριε Τατούλη και κυρία Νικολάκου που καφιέστε σήμερα, φροντίσατε εσείς οι ίδιοι να παξιώσετε την Πελοπόννησο ΑΕ στα μάτια και των εργαζομένων της περιφέρειας και του λαού της Πελοκονήσου. Εμείς που τόσα χρόνια φωνάζαμε ως λαϊκή συσπήρωση, ως εργατική λαϊκή αντιπολίτευση μέσα στην περιφέρεια για τα λήματα, τις διάφορες αντασταλίες και λοιπά, δεχόμενοι της ίδρυσας την αντικομινιστική επίθεση που με χιδαίο τρόπο εκτοξεύατε όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζεται και σήμερα χωρίς να απαντάτε σε κανένα διάστητο στοιχείο που καταθέτουμε και καταθέταμε όλα τα χρόνια, απλά σήμερα εμείς επιβεβαιωνόμαστε περίτρενα από το χώρισμα των δικών μας, των δικών σας ελεκτών. Όσες λοιπόν μινήσεις και να κάνετε δεν μπορείτε εννοείτε ούτε να μας φοβήσετε, αλλά θα θέλαμε το ανάστημα να σπηλώσετε και το χώμα μας, το κου-κου-έ. Κυρία Δημητρακοπόλου. Καλησπέρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και από εμένα. Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές τον Περιθεριάχη να λέει, χάσαμε τόσες ώρες εδώ μέσα σε πολύ σοβαρά θέματα για την Περοπόνησο. Η αλήθεια είναι ότι νομίζω ότι αρκετοί από εμάς έχουμε αυτή την αίσθηση σήμερα, τέλος πάντων. Σήμερα σε ένα πολύ σοβαρό θέμα για την Περιφερειακή Αρχή. Είναι κρίμα να νιώθουμε έτσι, για ένα θέμα που ήταν σημαία στην προεκλογική εκστρατεία του Περιφερειάρχημα, του κ. Νίκα. Ένα θέμα που εδώ και ένα χρόνο στοιχιώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Είμαστε θεατές δύο παρατάξεων, δύο αντιπάλων, που και δυο ακόμη και σήμερα, ακόμα και αυτή τη στιγμή, ισχυρίζονται πως έχουν δίκιο. Όσοι είμαστε νέοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, άρα δεν ξέρουμε λεπτομέρειες από το παρελθόν έχοντας ζήσει τα γεγονότα και κανένας δεν φρόντισε να μας ενημερώσει, δεν βρέθηκε να έχει ένας την ευτυχσία να μας στείλετε όλα τα στοιχεία εν γράφος. Να τολμάτε απόψε να μας ζητάτε, να αποφασίσουμε για ένα τόσο σημαντικό θέμα, έχω να σας πω πως δεν υπάρχει καμιά διαφάνεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο αυτή τη στιγμή. Μια υπόθεση που έχει δρόμο και δεν έχει τελειώσει, έτσι είπατε πριν λίγο, δεν είναι δυνατόν να μην την εξετάζουμε με ανοιχτά χαρτιά. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε όλα τα δεδομένα μπροστά μας. Αν δεν έχουμε όλους τους ελέγχους της αναπτυξιακής μπροστά μας, διαχειριστικούς, λογιστικούς, ταμιακούς, με χαρτιά και ντοκουμέντα γίνονται αυτά τα πράγματα, με παρουσία των κατάλληλων ανθρώπων και εσείς σήμερα δεν φέρατε τους κατάλληλους ανθρώπους και δεν φέρατε τους κατάλληλους ελέγχους, έτσι όπως τάζατε ένα χρόνο τώρα. Απόψε μπορείτε να πανηγυρίζετε και οι δύο παρατάξεις, είναι δεδομένο. Λίγο περισσότερο νομίζω ο κ. Στατούλης, γιατί αναδιπλώνεστε, αυτή είναι η γενική εικόνα, είτε σας αρέσει ή όχι. Και παίρνετε πίσω βαρύτα τους ισχυρισμούς και χαρακτηρισμούς που όλοι έχουμε ακούσει εδώ μέσα, έστω στα παρασκήνια ή μπροστά, αλλά και ο κ. Νίκας που διατιμπανίζει ακόμη πως υπάρχει δρόμος μπροστά μας πάρα πολύς. Θα τον διανίσουμε όλοι μαζί αυτός ο δρόμος, να δούμε τι θα κάνουμε. Όχι όμως απόψε. Προχωρήστε σε ολικό έλεγχο, καθολικό και σε βάθος. Φέρτε όλα τα στοιχεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εγώ αυτό έχω να πω. Κάντε καταλογισμό ευθυνών, ναι δεν είμαστε δικαστήριο, αλλά έχετε διοικητική ευθύνη να κάνετε καταλογισμό ευθυνών μαζί με τις αρμόδιες αρχές για οποιοδήποτε παράνομο, ουσιαστικό ή δευτερεύον, είτε είναι πλημέλημα, είτε είναι κούργημα, είτε οτιδήποτε. Κάντε τα στοιχεία εδώ και να πάρξει αυτή η κουβέντα πλέον, με ανοιχτά χαρτιά σε όλο