2017-01-31 Περιφερειακό Συμβούλιο live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρακαλώ Παρακαλώ Παρακαλώ να πάρουμε τις θέσεις μας Παρακαλώ να πάρουμε τις θέσεις μας ... Κάποιος τους ενοχλεί η αναφορά του ΣΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ Αυτό είναι σήμερα, Burada, και είναι η ομάδα του ΑΓΡΟΙΚΟΙΚΟΥΣΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝΤΕΝ Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρακαλώ να περάσουμε στις θέσεις μας. Καλησπέρα, Γιώργο! Παρακαλώ, πάρτε ένα γλυκάκι, πάρτε ένα γλυκάκι. Θα βγάλουμε την πιο βελή να πάρουμε. Βρήκαμε κανέναν, Μαρία, να κανονίσει. Άνοιξε εκείνη την πόρτα λίγο και την άλλη την πόρτα. Άνοιξε εκείνη την πόρτα και την άλλη. Παρακαλώ να πάρουμε τις θέσεις μας. Παρακαλώ να πάρουμε τις θέσεις μας. Καλησπέρα, Γιώργο! Παρακαλώ να πάρουμε τις θέσεις μας. Καλησπέρα, Γιώργο! Καλησπέρα, Γιώργο! Καλησπέρα, Γιώργο! Καλησπέρα, Γιώργο! Καλησπέρα, Γιώργο! Παρακαλώ, παρακαλώ. Καλησπέρα, Γιώργο! Καλησπέρα, Γιώργο! Καλησπέρα, Γιώργο! Κύριε Περιφερειάρχα, παρακαλώ να κάνουμε ησυχία. Κύριε Περιφερειάρχα, αξιότιμες συναδέλφης σας και συνάδελφοι του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητές φίλες και φίλοι. Μετά τη διαπίστωση απαρτίας από τελείων, μετά τη διαπίστωση απαρτίας από τον Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον κύριο Χριστοφορίδη, κυρίσω την έναρξη της συνεδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να χαιρετήσω τους κυρίους δημάρχους, οι οποίοι τιμούν σήμερα με την παρουσία τους το Περιφερειακό μας Συμβούλιο. Μαζί μας έχουμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε τον κύριο Αγγελή, δήμαρχο Καστοριάς, τον κύριο Γκέσιο, δήμαρχο Νεστορίου, τον κύριο Δασταμάνη, δήμαρχο Γρεβενών, τον κύριο Κεπαπτσόγλου, δήμαρχο του Άργου Σορεστικού, τον κύριο Λαμπρόπουλο, δήμαρχο Βωΐου, τον κύριο Λισαρίδη, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βωΐου, την κυρία Ορφανίδου, πρώην δήμαρχο Βωΐου και δημοτική Σύμβουλο, τον κύριο Νάκο, πρώην δήμαρχος γιατίστης και Σύμβουλο, καθώς και τον κύριο Πολίζο Γιάννη, Σύμβουλο, και τον κύριο Καραμπάτσιο Μιχαήλ, Σύμβουλο. Επίσης θέλω να χαιρετήσω τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που για μια ακόμη φορά είναι ανάμεσά μας και καλύπτουν την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ως προς τα αγγλικά για ενημέρωσή σας, ο κύριος Γιαννόπουλος θα προσφέρει για τη γιορτή του. Σας ξέχασες και μια κοζανίτικη γιορτή, κύριε Πρόεδρο. Ζήσεις, εμείς γιορτάζουμε οι κοζανίτες και χθες ήταν και παρόν ο κύριος Ζήσις Πιτσέλης, να τον πείτε χρόνια πολλά. Ευχαριστώ πολύ. Χρόνια πολλά, κύριε Ζήσι. Και σας ευχαριστώ, κύριε Σβόλη, για την παρέμβαση και την βοήθεια. Κύριε Δακί, δεν χρειάζεται. Ο αντιπρόεδρος δεν αντικαθίσταται, οι γραμματές αντικαθίσταται. Και αν φύγω εγώ, δεν μπορεί να προεδρέψει ο κύριος Κιωσές. Για να ομορφύνει όμως το Προεδρείο, κύριε Κιωσέ, ελάτε, ελάτε, σας παρακαλώ. Άλλωστε ξέρετε ότι σας εκτιμώ και δεν το σύστημα. Ωραία, ωραία. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ, κύριε Γιάτσιο, για το συμπληρώρωμα. Ζητώ συγγνώμη γιατί, ειδικά με τα ονόματα και με τις φυσιογνωμίες, δεν τα πω τόσο καλά. Παρακαλώ. Ωραία, σας ευχαριστώ, κύριε Σβόλη, για την παρέμβασή σας, η οποία πράγματι ομορφή με λίγο την ατμόσφαιρα, την χαλάρωσε και πιστεύω ότι η συνέχεια θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Επιτρέψτε μου να θέσω τη συνέχεια της συνεδρίας, η οποία θα έχει κάποιες μικροανατροπές, για να εξυπηρετήσουμε τους κυρίους δημάρχους, οι οποίοι και πολλοί είναι σε αριθμό και οι υποχρεώσεις τους είναι πολλές και μάλιστα είναι και ταλαιπωρημένοι, γιατί ο κ. Λαμπρόπουλος ήρθε ασθημένοντας από τη Θεσσαλονίκη και ζήτησαν να προηγηθούν το θέμα που ενδιαφέρει στη συζήτηση. Στη συνέχεια, αφού περάσουμε στο θέμα στην επερώτηση της κ. Ζεμπηλιάδου, θα γίνουν οι ανακοινώσεις τα εκτός ημερίσιας και τα υπόλοιπα ημερίσια. Συμφωνούμε? Συμφωνεί το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Σήμερα, αγαπητές φίλες και φίλοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, είναι 31 Ιανουαρίου 2017. Πριν από 21 χρόνια συνέβη ένα γεγονός γνωστό σε όλους μας. Φέτος, εγώ δεν θα βάλω λεζάντα, απλώς μια φωτογραφία χίλιες λέξεις. Ας βάλει ο καθένας τη λεζάντα και ας σκεφτεί τη σημερινή επικαιρότητα να δει πώς επαναλαμβάνεται η ιστορία και πώς κάποιοι λαοί την ξαναζούν όταν την ξεχνάνε. Σας ευχαριστώ. Περνάμε, λοιπόν, στο πρώτο θέμα της ημερίσιας διάταξης, που αναφέρεται στα διώδια που σχεδιάζεται να μπούν στην Εγνατία Οδό. Εισηγητής θα είναι ο κύριος Αδαμόπουλος. Κύριε Αδαμόπουλε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Περφυριάρχα, κύριοι συνάδελφοι, κύριοι δήμαρχοι. Σας ευχαριστώ καταρχήν, ευχαριστώ τους δημάρχους που έχουν έρθει για να υποστηρίξουν την εισήγησή μας αυτή και θεωρώ ότι έχουν κάνει αντίστοιχες παρεμβάσεις τοπικά ο καθένας τους. Έχουμε υπόψη όλοι την Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργού Οικονομικών και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η οποία έδινε την αρμοδιότητα λειτουργίας συντήρησης και εκμετάλλευσης των κάθετων αξώνων της Εγνατίας Οδού στην Εγνατία Οδός ΑΕ. Και επίσης χωροθετούσε στον κάθετο άξονα ασχεάτηστας Κρισταλλοπηγής, αυτό για το οποίο αναφερόμαστε τώρα, δύο σταθμούς δυο-δύο, σε απόσταση 36 χιλιόμετρο μεταξύ τους, το σταθμό της Ιεροπηγής και το σταθμό στον Αλιάκμονα. Της 18 πρώτου 2017, ξαφνικά προκηρήσετε διαγωνισμός για την κατασκευή του σταθμού δυο-δύων στη θέση Αλιάκμονας, με προϋπολογισμό 1.950 με TPA, χρηματοδοτούμενου από το Πουδουέ 0715, με κωδικό έργο, χρηματοδοτούμενο από το Πουδουέ 0715, με κωδικό έργο, ένα κωδικό, να μην το διαβάζω. Η δημιουργία του εν λόγω σταθμού δυο-δύων, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει στην περιοχή μας. Μια περιοχή που πλήδεται από το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, με επτώση των δικτών επιχειρηματικότητος, με μειωμένη τουριστική επισκεψιότητα, με το χαμηλότερο αέμπτη της Ευρώπης. Μια περιοχή στην οποία θα διακοπεί η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων της, με δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους και τους εργαζομένους της, όπως επίσης για τους όσους τουριστικούς επισκέπτες της. Έτσι θα εκτοξευθεί το κόστος μετακίνησης τους, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι μετακίνησεις. Θα αυξηθεί το κόστος των εμπορυβμάτων που μεταφέρονται και καταναλώνονται στην περιοχή και θα επιβαρυθούν τα παλαιά εθνικά και παρχαιακά δίκτυα, με επτώση της οδικής ασφάλειας. Μην ξεχνάμε ότι στον κάθετο άξονα σχέσης κρυσταλλοπηγής, χοροθετούνται δύο σταθμίδιο δύων, ενώ αντίθετα, στον κάθετο άξονα χαλάστρας ευζώνων, τοποθετείται μόνο ένας. Παρότι έχουμε πολύ μικρότερη κίνηση στην περιοχή, με αποτέλεσμα την άνηση μεταχείριση των δύο περιοχών και των κατοίκων τους. Θέλω να πω ότι κλείθηκαν όλοι οι θεσμοί και ορισμένοι φορείς και συνέχεια θα κλειθούν και οι υπόλοιποι φορείς, για να υποστηρίξουν την προσπάθειά μας αυτή στο ζήτημα αυτό. Έχω μιλήσει με την κυρία Τελεγιορίδου και την κυρία Αντωνίου, οι οποίες δεν μπορούν σήμερα να παρευρίσκονται λόγω υποχρεώσεων στη Βουλή. Και οι δύο υποστηρίζουν την αντίδρασή μας κατά της εγκατάστασης του Σταθμού Διοδίων στον Αλιάκονα. Η κυρία Τελεγιορίδου, μάλιστα, θεωρώ ότι έκανε και κάνει μεγάλη προσπάθεια από πλευρά της κυβέρνησης για να σταματήσει αυτό το πράγμα. Ο Περιφερειάρχης, όπως ξέρετε, έχει κάνει τρία χαρτιά μέχρι τώρα για να σταματήσει η εγκατάστασης διοδίων στον Αλιάκονα και μάλιστα, στα μέσα του 2016, είχε πετύχει ο κ. Πίρτσις να ακυρώσει τον Σταθμό του Αλιάκονα. Όμως, ξαφνικά, ήρθε ο καινούργος διαγωνισμός. Οι δήμαρχοι τάχθηκαν και αυτοί στο πλευρό μας και είναι έτοιμοι εδώ που είναι, θεωρώ, να υποστηρίξουν την πρότασή μας. Μάλιστα, έχουμε και ψηφίσματα από τα δημοτικά συμβούλια. Θεωρώ ότι πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει μια απόφαση για την ανάληψη όλων των απαιτούμενων εργειών για την ανάσχεση της κατασκευής Σταθμού Διοδίων στον Αλιάκονα καθετουάξονα. Θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις και στη συνέχεια να πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο μία απόφαση, την οποία θα τη συντάξουμε στο τέλος. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κ. Αδαμόπουλε. Στη συνέχεια, απευθυνόμενους προς τους κυρίους και την κυρία Επικεφαλής, θα ζητήσω να προηγηθούν οι κύριοι δήμαρχοι και μετά εσείς. Θα ξεκινήσω κατά αλφαβητική σειρά με πρώτο τον κ. Αγγελή. Εδώ μπορείτε να, κ. Αγγελή. Ευχαριστώ. Λοιπόν, είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στον Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυχηθούμε χρόνια, απ' όλα, για τη Νέα Χρονιά. Το θέμα που μας φέρνει, βέβαια, το ανέκλεισε ο κ. Αντιπερφεριαρχής. Δεν χρειάζεται να κάνω κατάχρηση του χρόνου, απλώς να πω μία κουβέτα μόνο. Η προοπτική του κάθε το άξιον της Εγκνατίας είναι, θεωρήθηκε και είναι, ευλογία. Αλλά ξαφνικά μια ευλογία γίνεται αγχώνη. Αγχώνη στη καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας. Πλήτη, βέβαιος, κυρίαρχα του νομού Καστοριάς, τους τρεις δήμους, και ήδη έχουν πάρθει αποφάσεις, τόσο σε επίπεδο αντιπεριφερίας, όσο και έχει εκβραστή και η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, να μην συμβεί αυτό. Κατά συνέπεια, επεξήγησε τους λόγους, βέβαιος, ο κύριος αντιπεριφερειάδης, θεωρώ όμως ότι είναι καιρός η δυτικομακεδονική συνείδηση να εκβραστεί με τη δυναμική που της πρέπει. Και αυτό το θέμα, αυτή η αγχώνη, να μετατραπεί σε ένα αγωνιστικό, αν θέλετε, παρόν, που δώσει ώστε να μην συμβεί αυτό, ειδικότερα σε μια ακριτική περιοχή, και αναφέρομαι στο νομό Καστοριάς, ειδικότερα, που πλήτεται τα τελευταία χρόνια. Σας θυμίζω ότι η προοπτική της αρχιτεκτονικής που ετοιμάζαν, δεν έγινε. Σας συνημερώνω ότι τα τελευταία υποβαθμίστηκα. Προσθέτω ότι η γονοπία δεν έχει τις καλύτερες μέρες. Και βεβαίως, κυρίαρχο είναι ότι είναι ακριτική περιοχή. Κατά συνέπεια, χωρίς να πολυλογώ, θα πρέπει το περιφερειακό συμβούλιο, να σταθεί στο ύψον στο περιστάσιο και σε μια συνεργατικού χαρακτήρα επίλυση προβλημάτων, να μην δημιουργηθούν τα δυόδια στη θέση αλιάκμωνα. Αυτά. Ευχαριστούμε, κυρία δήμαρχε. Το λόγο έχει ο κύριος Γέτσιος Πασχάλης. Την καλησπέρα σε όλους. Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου, χίλια ευχαριστώ που μας αποδέχεστε εδώ. Χάνατε από τον χρόνο σας για να ακούσετε τις θέσεις μας. Κύριε Περιφερειακή Συμβουλή, δεν βρίσκομαι εδώ για να σας κάνω γνωστή την οικονομική κατάσταση του νομού Καστοριάς. Τη γνωρίζετε πιστεύω όλοι σας. Ο νομός Καστοριάς εδώ και 30 χρόνια διόρχθηκε μια κρίση λόγω γούνας. Τη κρίση αυτή εμείς τη βιώνουμε στον πετσί μας. Και δεν βρίσκομαι εδώ σήμερα ούτε να παρακαλέσω, ούτε να ηκετεύσω, ούτε να ζητήσω ελεημοσύνη από εσάς Περιφερειακού Συμβούλους, να πείτε όχι στο σαθμό δύο δύο. Έχω την άποψη και την εντύπωση ότι η καθήκον και η υποχρέωσή σας είναι να στηρίξετε τα δίκαια αιτήματα των καθήκων του νομού Καστοριάς. Τίποτα άλλο, χίλια ευχαριστώ, είμαι βέβαιος, την άποψη που θα πάρατε θα συγκλίνει με τη λογική. Θα συγκλίνει, διότι δεν μπορούμε ούτε εσείς ούτε εμείς να βάλουμε όπως είπε ο αγαπητός Ανέστης, φυλλά στο λαιμό μας. Η κατάσταση οικονομική του νομού είναι αθλιωτάτη. Αν αυτή τη στιγμή πιστεύετε ότι ένα χαστούκι αντέχει ο νομός Καστοριάς, ρίξτε τον. Χίλια ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Δήμαρχε, απαντώντας την ταπεινότητά σας. Θα πω ότι είναι ιδιαίτερη χαρά που είστε σήμερα, το είπα και στην αρχή και θα θέλαμε να παραβρίσκεστε στην αίθουσα αυτή, κάθε φορά που συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο. Στη συνέχεια ο κύριος Δασταμάνης, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι αντιπεριφερειάρχες, αγαπητοί περιφερειακοί σύμβουλοι. Θα παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, για δευτερόλεπτα να μου δώσετε τη στιγμή. Θα παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, για δευτερόλεπτα να μου δώσετε τον λόγο του προσωπικού. Παρακαλώ. Πριν σε αυτή την αίθουσα δέχτηκα μια ανέτια επίθεση και δεν καταλαβαίνω τον λόγο και θα σας παρακαλώ, πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, σε ένα από τα επόμενα περιφερειακά συμβούλια να κληθώ και να απαντήσω σ' όλες τις ανακρίβειες που υπόθηκαν σε αυτή την αίθουσα. Σταναχωράθηκα πάρα πολύ και λυπάμαι πάρα πολύ. Πόσα φορά τα δυόδια? Όχι, συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δασταμάνη, πες μας τι είναι ούτε γιατί μάλλον κάποιοι κακώς σας μετέφεραν κάτι. Να το ξεκαθαρίσουμε. Παραλαμβάνω, κύριε Πρόεδρε, για εισηκούς λόγους και μόνο θα παρακαλώσα πάρα πολύ όταν και όπου αποκολουθείτε να μου καλέσετε... Να μου καλέσετε... Ευχαριστούμε, ας μην δώσουμε συνέχεια. Θα ενημερωθεί ο Πρόεδρος και θα ενημερωθεί τους αποτέκτες. Να προσκληθεί εδώ πέρα ο κύριος. Βεβαίως. Δεσμευόμαστε, κύριε Δήμαρχε, να σας... Θα περίμενα σήμερα από τον κύριο εισηγητή να τεθεί και το θέμα των δυο δύο στο Δενέτικο. Γιατί πιστεύω ότι εάν είναι ο φτωχότερος τόπος αυτή την ώρα σε όλη την Δυτική Μακεδονία, ο πιο φτωχός είναι τα Γρεβενά. Και τα Γρεβενά έχουν τεράστιτο πρόβλημα με την έλευση των δυο δύων, τα οποία προβλέπονται και ψηφίστικα δεν λέω από προηγούμενη κυβέρνηση και προβλέπονται στη θέση στην περιοχή του χωριού στο Κοσμάτσι. Καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά ότι οι λόγοι που ανέφεραν οι προαλλήσαντες υφίστανται και εδώ πέρα. Είτε λέγονται οικονομικοί είτε διάφοροι άλλοι. Είτε εργαζόμενοι οι οποίοι μετακινώνται καθημερινά για να πάνε στις δουλειές τους. Άρα θα παρακαλούσα πάρα πολύ το τεριφερειακό συμβούλιο εκτός του καθέτου που είμαστε σαν δημοτικό συμβούλιο και έχουμε πάρει ομόχονο ψήφισμα στο παραδόσεις στο τέλος κύριε Πρόεδρε, είμαστε ενάντια και στον κάθετο άξονο και στον Δενέτικο. Ήταν πάγη αρχή της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και γενικότερα δηλαδή στις συζητήσεις που κάναμε ότι ναι, αλλά ένα διόδιο σε κάθε περιφέρεια. Ήδη υπάρχουν στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ήδη υπάρχουν διόδια στη Δυτική Μακεδονία. Άρα είμαστε αντίθετοι στην γέννηση ή στην έλευση διόδιων και στην περιοχή των Γραβενών. Το ίδιο καθώς στηρίζουμε και την απόφαση των δημάρχων Καστοριά, Σάργους και λοιπόν, οι οποίοι έχουν απόλυτο δίκιο. Δηλαδή ήθελα να σας παρακαλέσω να σας παραδώσω το ομόχανο ψήφισμα, το οποίο θα σας πείτε εξήμως. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ κύριε Δήμαρχε. Ακολουθεί ο κύριος Καϊπαπτσόγλου, ο δήμαρχος Αργουσαριστικό. Καλησπέρα και από μένα. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί περιφερειακοί σύμβουλοι. Σαφώς και δεν θέλω να κουράσω να πω τα ίδια πράγματα που είπαν και οι συνάδελφοι πριν. Το να αρνούμαστε όμως απλά και μόνο ότι δεν θέλουμε διόδια, κατά την άποψή μου δεν τεκμέρεται απόλυτα. Ειδικά στις εποχές που ζούμε και βιώνοντας καθημερινά τις περικοπές και τους επιπλέον φόρους που δέχονται οι πάντες. Για το θέμα αυτό, ασχολούμενος λίγο παραπάνω, διαπιστώνω ότι υπάρχει τελικά μια κοινή υπουργική απόφαση από τις 17 Νοημβρίου του 2014, που μιλάει αναλυτικά για το ποιο είναι η σταθμή διωδίων σε όλη τη διαδρομή της Εγνατίας Οδού από την Ιγουμενίτσα μέχρι τους κήπους του Εύρου και στους τρεις καθέτους. Άρα λοιπόν, α, συγγνώμη, επίσης να πούμε εδώ ότι υπάρχουν τμήματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο ως δικαιούχους στην Εγνατία Οδό ΑΕ, αλλά υπάρχουν και τμήματα που υπάρχουν και οι παροχωρησιούχοι. Γι' αυτό εκεί υπάρχει και διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, η οποία απόλυτα και εντελώς αναλυτικά αναφέρεται σε αυτό το ΦΕΚ. Και δεν ξέρω αν κουράζω, αλλά αξίζει τον κόπο να δούμε και ποια είναι αυτές οι διαφορές. Για τα μεν τμήματα που εκμεταλλεύεται σε εισαγωγικά, γιατί εγώ θεωρώ ότι είναι ανταποδοτικά αυτά τα χρήματα, η Εγνατία Οδός είναι τρία λεπτά χονδρικά του χιλιόμετρο, ενώ στους παραχωρησιούχους είναι εφτά λεπτά του χιλιόμετρο, είναι διπλάσιο και κάτι. Και δίνει με αυτό το ΦΕΚ τη δυνατότητα στην Εγνατία Οδό να φτάσει λέει το ποσό στις τιμές των παραχωρησιούχων. Σαφώς όπως αντιλαμβάνεστε είναι μνημονιακές υποχρεώσεις, έτσι. Άρα λοιπόν του να πούμε απλά και μόνο δεν θέλουμε ιδιόδυμα και εγώ συμφωνώ απόλυτα για όλους τους λόγους που ακούστηκαν εδώ σε αυτή την αίθουσα, γιατί πραγματικά πλήτεται, ειδικά η Δυτική Μακεδονία, αλλά ιδιαίτερα ο νομός Καστοριάς και ο νομός Γρεβενών από την ανεργία. Άρα κάποιος ο οποίος χαρακτηριστικά θα θέλει να πάει από τη Σιάτιστα να πάει σε ένα εργοτάξιο το οποίο είναι λίγο πιο πέρα από τον Αλιάκμονα θα πρέπει να κάνει δύο διελέυσεις όταν πάει να πάρει 400 ευρώ το μήνα και να δίνει 2 ευρώ γιατί χονδρικά εκεί οριοθετείται το τέλος, τα 90 λεπτά με 1 ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα ουσιαστικό κόστος. Βέβαια το ίδιο ΦΕΚ λέει ότι αυτά θα έπρεπε να λειτουργήσουν όχι πέραν της πρώτης πρώτου του 2016 και όχι πέραν το αργότερο στις δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2016, όπως και μια άλλη σειρά, άλλων σταθμών για τα οποία δεν έχουν γίνει. Το επίσης σημαντικό και ιδιαίτερο είναι ότι τα έσοδα από τους τρεις καθέτους αξώνους πηγαίνουν, δεν πηγαίνουν ανταποδοτικά για να συντηρήσουμε την εγνατία, αλλά πηγαίνουν στην απομείηση του ελληνικού χρέους. Συζητώντας και παίρνοντας ακόμη πιο αναλυτικά στοιχεία φόρτου των δρόμων αυτών των καθέτων αξώνων και των τριών, διαπιστώνουμε ότι ο κάθετος άξονας που αφορά την σιάτη στα κρυσταλλοπηγή έχει ελάχιστο φόρτου. Και να σας πω και νούμερα, κατά μέσο όρο έχει γύρω στα 1200 με 1500 αυτοκίνητα του 24ο και στα δύο ρεύματα, ενώ ο αντίστοιχος άξονας προμαχώνα ευζώνων έχει πάνω από 15.500.000 την ημέρα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το 2016 με έναν σταθμό διωδίων που λειτουργεί ήδη εκεί από το 2016, το σταθμό του προμαχώνα που εκεί προτείνεται να λειτουργήσει άμεσα και ο επόμενος σταθμός του στριμονικού, απέδωσε για το δημόσιο χρέος 4,4 εκατομμύρια ευρώ, εκείνος από τα διώδια από τον κάθετο άξονα του προμαχώνα. Άρα λοιπόν και να κλείνω, σαφώς και είμαστε κατά της κατασκευής αυτόν των διωδίων και μπορεί κάλλιστα αυτό να είναι μαχητό με ισοδύναμα μέτρα όπως έχουμε μάθει μέχρι τώρα και νομίζω ότι όπου θέλουμε τα βρίσκουμε. Γιατί από τη στιγμή που δεν έχετε υλικά και ενδιαφέρον ούτε η Εγνατία οδός, ούτε το ίδιο το κράτος για την απομείωση μια και το ποσό είναι λάχιστο, γιατί αν μιλάμε για 1.200 με 1.500 maximum αυτοκίνητα διελεύση του 24ο με 90 λεπτά, αντιλαμβάνεστε τι ποσό είναι. Είναι ανεφουσίας. Ας πάμε να βάλουμε διπλάση στο τέλος την κρυσταλλοπηγή για αυτούς που είτε εισέρχονται είτε που εξέρχονται και έχουν εκείνη το εμπορικό ή να πάμε να εισοσταθμίσουμε αυτό το έσοδο από κάπου αλλού. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κ. Δημαρχε. Το λόγο έχει ο κ. Λαμπρόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, αντιπεριφεράρχες, περιεφερειακοί σύμβουλοι, αγαπητοί, συνάδελφοι στον πρώτο βαθμό. Βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε για ένα πράγμα, για τα διόδια που θα μπουν στον Αλιάκμουνα. Δηλαδή κόβουν το Δήμο μας στα δύο. Ξέρετε τι θα πει αυτό. Δηλαδή όλοι οι πάλληλοι, όλοι του Δήμου Βοΐου πρέπει να περάνε το πρωί και το μεσημέρι να πλώνουν διόδια. Πρώτοι, το είδαμε αυτό, ήρθαμε σε επαφή με την Εγνατία Οδότη, τη διοίκηση της Εγνατίας Οδού. Δυστυχώς δεν πήραμε απάντηση, είχαμε όμως τη συμπαράσταση και της περιφέρειας. Διότι στις 6 Οκτωβρίου του 2015, η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με υπαριθμών 66 απόφαση, κρομοδότησε αρνητικά για το εν λόγω έργο. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δυστυχώς, και το λέω και πάλι, ο δήμο μας, ο μόνος δήμος ο οποίος πλήτεται κέρια και είναι ένας από τους φθοχότερους δήμους και ο μεγαλύτερος σε έκταση, κόβεται στα δύο. Δυστυχώς, πολλοί από τους υπαλλήλους, οι οποίοι δουλεύουν στην Καστοριά, πρέπει να μετακινούνται κάθε μέρα, εκτός από τους ανθρώπους τους δικούς μας, οι οποίοι έρχονται από τον Μπεντάλφο μέχρι τη Σιάντιστα και παρακάτω. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση, και δεν λέω αυτή η κυβέρνηση, διότι αυτό είναι από το 2014. Εμείς στην πρώτη φορά πήγαμε το Σεπτέμβριο του 2015, διότι τότε το μάθαμε και πήγαμε στην Εγκατία Οδό. Κατεβήκαμε τώρα το Νοέμβριο πάλι, διότι μας παρέπαιμψαν από το ένα γραφείο, δηλαδή Εγκατία Οδός, μας παρέπαιμψε στο ΤΑΙΠΕΡ. Πήγαμε με τον Αντιδήμαρχο κάτω, τον κ. Κερεχτέ, πήγαμε στην Αθήνα, βρήκαμε τους υπεύθυνους εκεί, αλλά και από εκεί δεν πήραμε καμία θετική απάντηση. Εμείς ζητάμε και είμαι σίγουρος ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι κάθετα αντίθετη, όλοι να μπουν διότι στο σημείο του Αλιάκμουνα. Θα παρακαλέσω όσους θέλουν να δουν και τα οικονομικά του Δήμαρχου και όλα για να δουν τι συμβαίνει. Εγώ σημερίζομαι και όλους τους Δημάρχους, οι οποίοι θέλουν να μην βγουν τα διόδια στην Καστεριά, στα Γρεβενά. Ο δικός μας όμως, ο Δήμος, και το λέω πάλι, θα κοπείς τα δύο. Σας παρακαλώ, ζητάμε τη βοήθειά σας, να ξέρετε ότι εμείς σαν Δήμος Βοήλ, δεν θα καθίσουμε σταυρωμένα τα χέρια. Θα κάνουμε και δυναμικές κινητοποιήσεις, διότι δεν θα αφήσουμε κανένα να μας αφήσει στο έλλειος του Θεού. Σας ευχαριστώ, σας εύχομαι καλή δύναμη σε όλους, γιατί το έχουμε ανάγκη όλοι, το έχει ανάγκη η Ελλάδα. Ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε. Από τους παρευρισκομένους επιθυμεί κάποιος... Ελάτε κύριε Μαυροματίδη. Ο κύριος Μαυροματίδης... Δεν είναι ο κύριος Μαυροματίδης, επειδή είχε τις αυτοδέκεις, είναι ο κύριος Καραμπατσιάς. Κύριος... Καραμπατσιάς είναι... Μισό λεπτό. Εντάξει, στη συνέχεια να μιλήσουν οι αυτοδιοικητικοί. Παρακαλώ. Η κυρία είναι... Η κυρία Ορφανίδου, πρωιν δήμαρχος και ο κύριος Καραμπατσιάς. Ο λόγος είναι στην κυρία Ορφανίδου, πρωιν δήμαρχο και είναι δημοτική σύμβουλο σχέση. Καλησπέρα σας και καλή χρονιά. Εγώ εκείνος το οποίο θέλω να πω είναι ότι πρέπει να το δούμε το θέμα και νομικά, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ το 2014, ένα ανεπίτρεπτο νόμο, μία μάλλον ανεπίτρεπτη διηπουργική απόφαση, κατασκευής διοδίων σε ό,τι είπαν όλοι οι προλαλήσαντες για μία περιοχή φτωχή, η οποία μπορεί να βρει η κυβέρνηση συγκεκριμένη ισοδύναμα και ότι δεν έχει να εισπράξει τίποτε από έναν λαό τον οποίον τον φτωχοποίησε και δει τον λαό του βοήου. Εκείνο που θέλω να αναφέρω όμως, κύριε Περιφεριάρχη, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, αντιπεριφεριάρχες και δημοτικοί άρχοντες, είναι το εξής, το οποίο με θλίβει βαθύτατα. Έχουμε αυτή τη στιγμή μία κυβέρνηση Συριζανέλ, η οποία ήταν κάθετη στην πληρωμή των διοδίων. Έλεγαν δεν πληρώνω, δεν πληρώνω, το είχαν κάνει σημαία τους. Ήταν ένα τελείως χωρίς επιχείρημα ούτε νομικό, ούτε ουσιαστικό, νόμο και ουσιαστικά αβάσιμα που λέμε εμείς, το οποίο το είχαν περπατήσει δημαγωγικά και έρχονται τώρα αυτοί το 2014 με μία διυπουργική απόφαση να την εφαρμόσουν και να κατασκευάσουν διώδια στην περιοχή του βοείου που θα αυτοχοποιήσουν ακόμη περισσότερο το λόο. Επομένως εμείς όλοι από εδώ μέσα πρέπει να βγάλουμε μία απόφαση με τους τοπικούς άρχοντες πρώτου βαθμού και με το περιφερειακό συμβούλιο αυτή η απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε από τη διυπουργική στο ΦΕΚ το οποίο είναι γνωστό σε όλους μας να ανακληθεί πάραυτα και να μην επιτρέψουμε να κατασκευαστεί ακόμη σε μία άλλη περιοχή διώδια, είτε είναι στην Καστοριά είτε είναι στο βόιο που θα αυτοχοποιήσουν ακόμη περισσότερο το λόο μας. Σας ευχαριστούμε κυρία Ορφανίδου. Ο λόγος στον κ. Καραπατζία. Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ πολύ για την δυνατότητα που μου δίνετε να παρέμβω στο περιφερειακό συμβούλιο από την Ελλάσσονα αντιπολίτευση του Δήμου Βοΐου. Σε συνέχεια των όσων υπόθηκαν εδώ θέλω να συμπληρώσω ότι είναι μια πολιτική απόφαση, μια πολιτική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης την οποία έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να υλοποιήσει. Οι πολιτικές αποφάσεις αντιμετωπίζονται με πολιτικές αποφάσεις και με πολιτική στάση, που σημαίνει δηλαδή ότι το περιφερειακό συμβούλιο έχει όλη τη δυνατότητα με την απόφασή του, με τη δράση του, με τη λειτουργία του από εδώ και πέρα να φτάσει στο σημείο να ακυρώσει αυτήν την πρόθεση της κυβέρνησης. Να συμπληρώσω στα όσα είπα πριν, στα όσα υπόθηκαν πριν, ότι έχουμε και μια άλλη πλευρά που κανένας δεν την έθιξε, τη δράση και τη λειτουργία στο χώρο αυτό των ιδιωτών. Οι ιδιωτίον με κυβερνητικές και πολιτικές αποφάσεις όπως είπα και πριν, δίνονται στους ιδιώτες και λοιμένονται και κερδοσκοπούν και κερδοφορούν. Με την έννοια λοιπόν αυτή, μην ψάχνουμε να βρούμε ποιος φταίει, είπα και πριν πολιτικά αντιμετωπίζονται τα ζητήματα. Λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση θα δούμε τη δράση ιδιωτών και εμείς πρέπει να σκεφτούμε ποιοι είναι αυτοί που δίνουν αυτές, που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις και έχουν αυτές τις συνέπειες στο λαό. Είμαστε σε μια περιοχή πολύ δύσκολη, η ανεργία είναι σε ύψη που πραγματικά δεν τα προσεγγίζουν τα στοιχεία που δίνει ο ΑΕΔ, επειδή εγώ προέρχομαι και σαν εργαζόμενος στον κράδο της Γούνας και ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή και οι παραγωγίγουν οδερμάτον είναι σε κρίση, εκατοντάδες μετακινούνται από την Καστοριά στη Σιάτιστα, από τη Σιάτιστα στην Καστοριά για 20 ευρώ μεροκάματο. Εγώ θα σας βάλω αυτό και μόνο το απλό, απλό, απλό στοιχείο. Ένας εργαζόμενος θα χρειάζεται 3 έως 4 ευρώ από τα 20 που παίρνει μεροκάματο και αν βάλουμε ότι χρειάζεται κι άλλα τόσα για να μετακινηθεί, τι θα πάει στο σπίτι του, τι θα φάνε τα παιδιά του. Και δεν είναι λαϊκισμός αυτό, είναι μια πραγματικότητα. Με αυτήν την έννοια λοιπόν, καμιά λειτουργία διωδίων σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, πολύ περισσότερο, καμιά κίνηση παράδοσης στους ιδιώτες των οδικών αξώνων, των υποδομών που ανήκουν στο λαό και πρέπει να τα απολαμβάνει ο λαός. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε κι εμείς. Θέλει κάποιος άλλος να τοποθετηθεί, παρακαλώ. Είστε έτοιμοι κύριε Μαυροματίδη? Είστε έτοιμοι, παρακαλώ. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα και από το ΤΕ. Να σας πω, ήδη έχουμε και εμείς καταθέσει την άποψή μας για την κατασκευή διωδίων σε δελτίο τύπου. Σας έχει κοινοποιηθεί, δεν ξέρω αν το έχετε λάβει, μπορώ να σας το επιδώσω και τώρα φανά. Δεν θέλω να μακρηγορήσω, ήδη έχει αναλυθεί το θέμα και από τον κύριο αντιπεριφερειάρχη, από τους κυρίους δημάρκους και από όλες οι απόψεις που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα. Δεν θέλω να μακρηγορήσω, θα τονίσω δύο-τρία σημεία ακόμα. Να πούμε σαν ΤΕ ότι δρόμοι ακριβείς στη χρήση τους, σίγουρα μειώνουν τις ροές επισκεψιμότητας και επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη. Και δεδομένου ότι σε έναν κάθετο άξονα μόλις 72 χιλιομέτρων, ήδη προβλέπεται και ήδη δρομολογούνται μάλλον να κατασκευάσουν δύο σταθμοί δυο-δύο. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κοιτάξουμε λιγάκι αν έχει γίνει κάποια μελέτη. Προφανώς δεν πρέπει να έχει γίνει. Αυτό που ζητάμε είναι να δούμε μια μελέτη κόστος οφέλους. Από πού προκύπτει δηλαδή το να έχουμε δύο σταθμούς δυο-δύων και ποιο θα είναι το τέλος. Και μετά σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναλογιστούμε δεύτερη σημείωση. Θα δούμε το φαινόμενο να πηγαίνουν ακόμα και βαραία οχήματα να επιλέγουν τις παράπλευρες οδούς με άμεσο αποτέλεσμα να έχουμε επιβάρυνση του επαρχαιακού παλιού οδικού δικτύου με αυξημένα έξοδα συντήρησης που θα τα επιβαρυνθεί η περιφερειά μας. Αυτά είχαμε σαν τέ. Έχουν κατατεθεί οι απόψεις μας αναλυτικά στο δελτίο τύπου. Μπορείτε να το δείτε επίσης και πιστεύω να βοηθάμε και εμείς με αυτή την τοποθέτηση. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κυρία-κυρία. Κύριε Δωκέι έχετε το λόγο. Το πρόβλημα της συνεχούς υπερφορολόγησης της καθημερινής λειτουργίας της κοινωνίας καθίσταται πλέον εξοντοτικό και έχει να κάνει με τα αθροιστικά συνεχή φαινόμενα υπερφορολόγησης τα οποία δημιουργούν δυοδομικά προβλήματα. Το πρώτο με διοικητικά μέσα οδηγούν σε καθημερινή δυσλειτουργία την κοινωνία και τα δυόδια είναι ένας τέτοιος τρόπος. Και το δεύτερο και πολύ σημαντικό ότι μια στιγμή που η κοινωνία πιέζεται ισοδηματικά και η αγορά έχει ανάγκη να τζιράρει εμείς, ενώ ως χώρα εμείς ως πρακτική λειτουργίας αφαιρούμε πόρους από ζωτικές ανάγκες. Και αυτό επιβραδίνει ακόμη παραπάνω την ύφεση. Πολύ περισσότερο σε εμάς, σε μια περιοχή με δεδομένα προβλήματα μικρού εισοδήματος και μεγάλης ανεργίας, που υπάρχουν δυόδια στον άξονα και στους καθέτους της Εγνατίας και στην είσοδο από την πλευρά της Υπείρου, υπάρχουν τώρα, και στην είσοδο από την πλευρά, ή στην έξοδο αντίστροφα από την πλευρά της Κεντρικής Μακεδονίας και είναι λογικό να υπάρξει σταθμός δυοδίων στην είσοδο από τις δύο επίσημες πύλες εισόδου, μια είναι κρυσταλλοπηγή και μια αργότερα όταν ολοκληρωθεί ο κάθετος της νίκης. Το να γίνουν και άλλα δυόδια μέσα στην περιφέρεια, είτε αυτό που ανέφερε ο κ. Δασταμάνης και πθίγε άμεσα τα Γρεβενά, είτε αυτό που είναι το επίσημο θέμα συζήτησης σήμερα, που εκτός από το ενδοπεριφερειακό σοβαρό πρόβλημα, κυρολεκτικά ένα δήμο τον κόβει στη μέση, είναι αδιανόητο. Οι λαθεμένες αποφάσεις πρέπει να αναστέλονται. Και πιστεύω ότι εκτός από τις οικονομικές παραμέτρους, στο κέντρο ενός δήμου θα δημιουργήσει και πολλά προβλήματα καθημερινής της λειτουργίας όλων των κατοίκων και όλων των δραστηριοτήτων οικονομικών και κοινωνικών. Πιστεύω ότι στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι διόδια αυτή τη στιγμή που συζητάμε υπάρχουν και μάλιστα τα πρώτα διόδια της Εγνατίας έγιναν στη Δυτική Μακεδονία στον Πολύμιλο. Υπάρχουν λοιπόν και στην είσοδο από τη μια πλευρά και στην έξοδο από την άλλη και αντίστροφα η ήπειρο-κεντρική Μακεδονία της Δυτικής Μακεδονίας άρα όχι άλλα διόδια ενδιάμεσα. Και βεβαίως σε καμιά περίπτωση διόδια μέσα στην Περιφέρεια. Είναι πρωτάκουστο και πέραν το ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει κάποιο σοβαρό εισόδημα για τον τόπο ουσιαστικά είναι αυτό το οποίο περνάει την άποψη ότι ο πολίτης που πληρώνει τέλη κυκλοφορίας για το αυτοκίνητό του θα πληρώνει και διόδια για να κινηθεί σε ένα δρόμο που έγινε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση άρα με δημόσιο χρήμα. Και βεβαιότατα οι επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι έχουν και το μεγαλύτερο κόστος των διωδίων γιατί το μεγάλο κόστος των διωδίων δεν είναι τα ιόταχοι είναι τα επαγγελματικά αυτοκίνητα είτε λέγονται λεωφορία είτε οχήματα μεταφορών τα λίκες και λοιπά θα δημιουργήσουν προβλήματα ανάλογα με αυτά που βλέπουμε ήδη σε δίκτυα της εθνικής οδού προς την Αθήνα και όχι μόνο όπου επιλέγονται πολλές φορές παράπλευροι δρόμοι για να κινούνται τεράστιο μεγέθους αυτοκίνητα χωρίς να υπάρχει καμία τέτοια προδιαγραφή. Και βέβαια θεωρώ ότι αν η πολιτική συζήτηση και διαπραγμάτευση κύριε Περιφερειάρχη καταλήγει σε αδιέξοδο και δεν πείθουμε για το αυτονόητο και το λογικό είμαστε όλοι παρόντες να παρέμβουμε όχι με κινητοποιήσεις μονοτοπικά αλλά με κάθε άλλο είδους δράσεις που μπορούμε να προτείνουμε και να εξειδικεύσουμε. Ξεκάθαρο όχι και για το θέμα των διωδίων του Βοΐου και για το θέμα των διωδίων των Γρεβενών αλλά και για οποιαδήποτε σε ζήτηστε θεί να μπουν διώδια μέσα στη Δυτική Μακεδονία. Και να θυμίσω ότι τα διώδια τα οποία υπάρχουν στην περιοχή της Λαμίας και τα οποία πληρώνουμε όλοι μας όταν κινούμε στην Αθήνα έχουν χρηματοδοτήσει και χρηματοδοτούν την Ιωνία-οδό. Αυτά τα διώδια εκτός από αφέμαξη δεν θα χρηματοδοτήσουν το παραμικρό για τη Δυτική Μακεδονία. Ευχαριστώ κ. Δημακέ, ο κ. Σιαβαλλήντες. Εγώ θα συμφωνήσω με την εξήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Καστογιάς. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία σταθμών διωδίων θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών. Όπως ξέρουμε η Καστογιά έχει να κάνει με τον τουρισμό. Θα είναι ένας σταλτικός παράγοντας, επιχειρηματικότητα, θα ανέβει το κόστος των μεταφορών και γενικά γένει η ανάπτυξη της περιοχής. Σε μια περιοχή όπου έχει ανωδικές τάσεις ανεργίας, όπως είναι η Καστογιά αλλά και η Δυτική Μακεδονία, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να μπουν άλλα διώδια, πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης και αυτού του είδους στα μέτρα δεν προσφέρουν τέτοιου είδους προϋποθέσεις ανάπτυξης, ακριτικές περιοχές. Πιστεύουμε, για να μην μακρυγορώ, ότι είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία καλύτερα διωδίων στην περιοχή και γενικά στη Δυτική Μακεδονία. Σε ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κυρία Ζαμπηλιάδη. Ήδη ακούστηκαν τα περισσότερα. Αυτό που εμείς θέλουμε να πούμε είναι ότι όντως είναι μία πολιτική απόφαση που αδικεί κατάφορα μία συγκεκριμένη περιοχή. Σε μία περιφέρεια, η οποία ήδη έχει επιβαρυνθεί με διώδια πολλαπλάσια και μεγαλύτερα από άλλες περιοχές, συνεχίζεται αυτή η ετεροβαρής επιβάρινση. Και επειδή βλέπουμε ότι μία λάθος απόφαση τώρα έρχεται και εφαρμόζεται, πιστεύουμε ότι πέρα από το όποιο ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο πρέπει να είναι και δυνατό και συμφωνούμε και θα συμφωνήσουμε σε αυτό, πρέπει να στοιχειοθετήσουμε και κάποια πράγματα. Όπως είπε και η εκπρόσωπος του ΤΕ, πιστεύουμε ότι πρέπει να καταδείξουμε, κύριε Αδαμόπουλε, αυτήν την ετεροβαρή μεταχείριση που έχει και η Δυτική Μακεδονία συνολικά, αλλά τώρα αυτό έρχεται να επιβαρύνει μία περιοχή που με όποιο κριτήριο και αν το δει κανείς θα έπρεπε να υποστηριχθεί και όχι να επιβαρυνθεί. Αυτό που μας ανησυχεί πολύ περισσότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους μόνιμους κατοίκους και αυτό πρέπει να φαίνεται σε αυτή την απόφαση σε κάθε περίπτωση, ότι πρέπει να απαλάσσονται εκ των πραγμάτων. Αυτοί που καθημερινά διέρχονται, γιατί ακριβώς όπως είπε και ο κύριος Δακής, εδώ κόβεται ένας δήμος στη μέση και κόβεται και μία περιφέρεια στη μέση με διπλά διόδια. Άρα μπαίνουν θέματα και τεχνικής υποστήριξης του ψηφίσματος, το οποίο θα έχει μια πολιτική διάσταση, τα οποία πρέπει να δουν πάρα πολύ προσεκτικά, πολύ περισσότερο αν αυτή όλη η ιστορία έχει περάσει στο υπερταμείο, έχει περάσει η Εγνατία στο μνημόνιο και αυτά τα χρήματα πάνε για το χρέος. Είναι πολύ σωστό αυτό που ακούστηκε ότι είναι ελάχιστο το ποσό αυτό που θα χρειαστεί να καλυφθεί με οποιοδήποτε ισοδύναμο. Άρα στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και πρέπει όσο μπορούμε να την τεχμιριώσουμε καλύτερα για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε κυρία Ζημιλιάδη, ο κ. Καρατζίδης. Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάντητες, θα συμφωνήσω και εγώ με όσα αναφέθηκαν από κάποιους ομιλητές, ότι πρώτα από όλα πρόκειται για μια πολιτική απόφαση και τοποθέτηση. Και αν θέλουμε όμως να τη δούμε στην ουσία της, πρέπει να γυρίσουμε και λίγο πίσω και να δούμε όλο αυτό το φαινόμενο συνολικά. Γιατί ξεκινά από μια κυβερνητική επιλογή τορινά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η οποία παίρνει τις κυτάλαια από τις προηγούμενες, από εκεί που ήταν τις θέσεις περικατάργησης της διοδίων πήγε στην επαναδιαπραγμάτευση, υπόσχονταν δύθεν μειώσης στιγμές των διοδίων και μη δημιουργία νέων σταθμών διοδίων για να καταλήξει και νέα διόδια να δημιουργεί και να συνεχίζει και την πολιτική των αυξήσεων των τιμών των διοδίων. Και κυρίως συνεχίζει και την πολιτική των προηγούμενων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, πιθανών και μέσω καινούργιων μηχανισμών, προσπαθώ να δούμε τι θα γίνει και με το θέμα του υπερταμίου, προκειμένου και αυτό το κομμάτι που αφορά ένα κέρια σημασία σωτικό ζήτημα υποδομών για τη χώρα, να εχωρηθεί σε ιδιώτες. Από όταν ακόμα έγινε, πήρε τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας, της ΑΕΠΣΛΟΝ, εγώ το θυμάμαι από τις εκλογές συνομαρχιακές του 2006 να γίνεται αυτή η κουβέντα. Δεν ξέραμε ότι θα λειτουργήσει με αμυγή ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δεν ξέραμε ότι αν δεν σπάσει αυτή η πολιτική, η κριτίο, δεν θα είναι η εξυπηρέτηση του κόσμου, αλλά η κερδοφορία αυτών που δικατασκευάζουν και πιθανών και μερικών μεγάλων μεταφορέων. Όταν μιλούσαμε για το αν θα γίνει και πού θα γίνουν οι κάθετοι άξονες ή το παράπονο της Φλόρινας, δεν ξέραμε ότι οι κάθετοι άξονες, οι οποίοι δεν θα αποδίδουν σε χρήμα, δεν πρόκειται ποτέ να κατασκευαστούν. Από τη στιγμή που τα ξέρουμε όλα αυτά, δεν μπορεί η δική μας αντίδραση να περιορίζεται στο αφού έχουμε εμείς δύο και η άλλη έναν μη γίνει καινούργιος σταθμός ή αν εμείς πληρώνουμε δύο δέκα, κάνω μας έναν σαράντα γιατί στη πλανή περιοχή είναι ένα εβδομήντα ή οτιδήποτε τέτοιο. Μια τέτοια θέση και αδυνατίζει τις θέσεις μας και κυρίως δεν έχει να εξυπηρεθεί ούτε την ουσία του προβλήματος ούτε το πραγματικό συμφέρον του λαού μας. Ο ελληνικός λαός τριπλοπληρώνει αυτούς τους δρόμους. Τους πλήρωσε μία φορά με τη φορολογία, τους πληρώνει με τη χρήση τους, με τα τέλη κυκλοφορίας που υποτίθεται ότι γι' αυτό δίνονται και το πληρώνει και με τα διόδια που πηγαίνουν είτε στη χρηματοδότηση του χρέου σε ένα κομμάτι, είτε στη τσέβη των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρίων στην κερδοφορία τους. Δεν μιλάμε για μία ανάθεση κατοικείου, η οποία έγινε πληρώνονται για δουλειά που κάνουν και φεύγουν, που και αυτό θα ήταν προβληματικό. Υπάρχουν και έχουν κατεθεί τροπολογίες στην Βουλή και είναι και μία ακόμα σεκρεμότητα του ΚΚΕ για την κατάργηση όλων των δύο δύων. Ακριβώς με αυτό το σκεπτικό, ότι αυτά είναι πολυπληρωμένα. Μπορούμε, λοιπόν, να μείνουμε, αφού τίεθηκε αυτό το θέμα πλέον και στη δική μας πόρτα, να μείνουμε χωρίς να πάρουμε θέση στο κοινωνό ζήτημα σαν περιφερειακό συμβούλιο. Για εμάς, αν δεν πάμε στην ουσία του προβλήματος, οποιοδήποτε άλλης μορφής ψήφισμα, απλά θα είναι μία έκφραση ευχών και κυρίως ακόμα και αν φέρει ένα πρόσκαιρο αποτέλεσμα, αφήνει ορθάνιστη την πόρτα και για επιβολή νέων δύο δύων και για επιβολή τιμών, ακριβώς αποδεχόμαστε τη λογική ενός ιδιωτικού δρόμου, που στη καλύτερη περίπτωση θα παραχωρηθεί σε ιδιώτηση 35 χρόνια στη χειρότερη θα χωρηθεί πλήρως. Γιατί θα την πάρει οχι ο ψήφιό της επενδυτής στην ΑΕΕ, για να εξυπηρετεί στον λαό της περιοχής. Για αυτό, λοιπόν, εμείς θεωρούμε ότι, ναι, να αντιδράσουμε, να δούμε πώς μπορούμε και μέσω ψηφισμούς και με κυνητοποίηση και με οτιδήποτε άλλο, αλλά προτάσσοντας και στην κατεύθυνση της κατάργησης των βιωδίων, της αφαίρεσης της αγνατίας ΑΕΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, την αλλαγή της συγκεκριμένης μορφής, προχειμένου πραγματικά να μπορέσει να επιστρέψει ένας πολύ βασικός τομέας υποδομών στα χέρια του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν να μπούμε σε μια κουβέντα και σήμερα, που με τέτοια κριτήρια λειτουργεί και αύριο, και η πρόθεση και της τωρινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΑΛΗ είναι να χωρίσει τη συγκεκριμένη εταιρεία, το πώς θα διαπραγματευόμαστε μια ιδιωτική εταιρεία, το πώς αυτή θα κερδοφορεί σε σχέση με τις ανάγκες του κόσμου μας. Γι' αυτό και λοιπόν θεωρούμε ότι σίγουρα η σήγηση του κ. Περιφεριάχη χρήζει συμπλήωσης και εμβάθησης. Και να πάρουμε θέση όλοι, πρόσωπα και παρατάξεις, για το θέμα αυτό το συγκεκριμένο. ΕΓΝΑΤΙΑΛΠΑΕΠΣΥΝΟΔΙΚΙ ΕΠΙΧΕΡΙΣΕΙ ΓΙΑΤΗ ΚΙΟΡΔΟΦΟΡΙΑ ΚΑΠΙΩΝ Ή ΔΡΟΜΙ ΕΛΕΘΡΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ. Αυτό πρέπει να απαντηθεί και σήμερα από εμάς. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κ. Καρατζήδη. Ο κ. Σχουρκούντας έχει το λόγο. Πρέπει, εκτός των ψηφισμάτων, να σταθούμε αλληλέγγυα απέναντι στους δήμους και όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος, σαν μία γροθιά, σαν μία θέση, να σταθούμε ενάντια σε τέτοιες πρακτικές. Αυτό, κ. Καρατζήδη. Ευχαριστούμε, κ. Κουρκούντα. Παρακαλώ, παρακαλώ. Η κ. Αντιπεριφέρειάρχηση. Κύριος Πλακεντάση έχει το λόγο. Παρακαλώ. Η ανεξάρτητη, κανονικά όχι, όχι. Η ανεξάρτητη, μόνο εφόσον... Κύριος Πλακεντάση. Ναι, παιδί, έχω ένα πρόβλημα. Μπορώ να φύγω να κάνω μια τοποθέτηση για δυο λεπτά μετά. Όχι, έχουμε άλλο πρόβλημα. Παρακαλώ, κ. Σβόλη, έχετε το λόγο. Παρακαλώ. Ναι, κ. Πρόεδρε. Οφείλω να πω... Δεν είναι τίποτα σημαντικό απλώς από ένα τσεκάπου, κ. Αντιπεριφέρειάρχη. Και μακάρι να έχουν όλη την υγεία όλους ο κόσμος. Κάποτε είχα πει μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να κάνει τη σωστή πολιτική έναντι της Ευρώπης. Όταν ζήτησα μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για κλειστά σύνορα και όταν έλεγα οι κυβερνήσεις να μιλούν για τους δικούς τους ανθρώπους, μου έλεγαν, τι λες, αν είχαμε κλειστά τα σύνορα, δεν θα έρχονταν οι Γερμανοί να μας πάρουν τα αεροδρόμια, δεν θα έρχονταν οι Ιταλοί να μας πάρουν τα τρένα, δεν θα έρχονταν ακόμα και οι Κινέζοι να μας πάρουν την Κόσκο. Και όταν έλεγα εγώ που είμαι κεντροδεξιός, στην Ευρώπη των εθνών και όχι στην Ευρώπη των υποτακτικών, μου έλεγαν, τι λέει αυτός ο άνθρωπος. Τι μου έλεγαν αυτός εδώ πέρα. Και τα από μέσα στα Περιφερειακά Συμβούλια εδώ πέρα. Και όταν έλεγα, δεν θα κάνουμε κουμάντο εμείς, όταν για τα προϋπετούμενα 17 μέσα και η Γνατία και το 17% της ΔΕΕ, θα το κάνουν έλεγχο οι άλλοι. Και το μεγαλύτερο έγκλημα, όχι μόνο με την έδειση του ΤΑΙΠΕΡ, το μεγαλύτερο έγκλημα ήταν αυτή, 153 βουλευτές, που ύδρεσαν και ψήφισαν το υπερταμείο, όπου οι Γερμανοί και οι άλλοι θα έκανε το μεγαλύτερο πλάτσικο της δημόσιας περιοσίας, με κοιτούσαν όλες τα μάτια. Πλάτσικο κάνουν και αυτή τη στιγμή. Και δεν ρωτάν, εάν πραγματικά αυτή τη στιγμή θα κάνουν τα δυόδια στο βο ή όχι. Παίρνουν ένα κοντιλοφόρο, ζωγραφίζουν, φτιάχνουν, ράνουν, ρωτούν, βρήκαν και φτιάχνουν. Γιατί οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, δεν είχαν το πολιτικό ανάστημα να πούν ένα όχι σε αυτή την Ευρώπη των υποτακτικών. Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα τι να πάρουμε μίας απόφασης. Βεβαίως να κάνουμε όλη τη σκηνοτομή. Εγώ δεν θα κρίνω και το ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε δεν πληρώνω, δεν κάνω αυτά τώρα, εντάξει, τα έκανε. Έτσι έπρεπε να κάνει την πολίτηση. Μπορεί και έχει τη δύναμή της αυτήν εδώ πέρα να πάρει πρωτοβουλία. Θα απαντήσω στα κοζανίτικα. Μαλή έχει. Μαλή έχει. Άλλοι κάνουν κουμάντο. Άλλοι τραβούν τα φτάκια. Αυτή είναι η Ευρώπη των υποτακτικών και όχι των εθνών. Καλά θα κάνει ο κύριος Τραμπ να βάλει χέρια στην παγκοσμιοποίηση και πρώτα το χέρια στον όπιστο μέρος της Γερμανίας. Καλά θα κάνει, γιατί ξέρα μοιάζει αυτό το σύστημα, να το είχα μοιάζει η παγκοσμιοποίηση μια χαρά. Μακάρι να τους κάνει ο κύριος Τραμπ γιατί κι αυτός ήταν καρχαρίες και ξέρει πολύ καλά τι κάνουν οι άλλοι οι καρχαρίες. Αυτή είναι η αλήθεια. Σας ευχαριστώ κύριε Σβόλη. Ως παλιός αυτοδιοικητικός, πιάσετε τον μπαλμό της αίθουσας με την υψηλή θερμοκρασία και λίγο μας ξεσηκώσετε. Ο κύριος Πλακεντάς έχει το λόγο. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Ο κύριος Πλακεντάς έχει το λόγο. Παρακαλώ, ο κύριος Πλακεντάς έχει το λόγο. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ κύριε Σβόλη. Ο κύριος Πλακεντάς έχει το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Είναι δύσκολο μετά την ανάλυση του κυρίου Σβόλη περί παγκοσμιοποίησης και τραμπ. Παρακαλώ κύριε Σβόλη. Είναι δεδομένο αυτό. Να είστε καλά στην υγεία σας. Μετά την ανάλυση λοιπόν του κυρίου Σβόλη περί παγκοσμιοποίησης και τραμπ επιτρέψτε με εμένα να σας προσγειώσω στην ταπεινή δυτική Μακεδονία και να σας καλέσω όλους όταν μιλάμε για τα βιώδια να μην προτάσουμε το τοπονίμιο της Κοζάνης, Παύλα βλέπε βόιο της Καστοριάς των Γρεβενών. Το πρόβλημα είναι συνολικό και αφορά ολόκληρη την περιφέρεια. Εάν χαθούμε στο αν πρέπει να έχει να μην έχει βιώδια μάλλον στην Καστοριά και να έχει στα Γρεβενά ή να μην έχει στα Γρεβενά και να έχει στο βόιο νομίζω ότι θα έχουμε υποστεί μια πρώτη ηττα. Άρα λοιπόν απέτυχση μας θα πρέπει να είναι ότι η δική Μακεδονία έχει ήδη βιώδια στον πολίμυλο όπως πολύ σωστά υπόθηκε νωρίτερα και άρα δεν νομίζω ότι χρειάζεται πουθενά αλλού. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με τον τρόπο που πρέπει, την ώρα που πρέπει και όταν πρέπει. Δυστυχώς φαίνεται ότι κάποιοι έχουν επιλεκτική μνήμη. Φαίνεται από τις τοποθετήσεις ότι σήμερα ανακάλυψαν το πρόβλημα των δύο-δύων όταν αυτό προϋπάρχει από το 2014 επί Υπουργίας Μιχάλη Χρυσουχόηδης. Δεν το λέω γιατί οι άλλοι ήταν οι κακοί και αυτοί είναι καλοί. Έχει ο καθένας τις διαφορές του. Θέλω να πω όμως ότι δεν μπορεί σήμερα να επερακοτίζουμε όταν πιούσαμε τη νύσσα νωρίτερα. Με εξέφρασε απόλυτα και συμφωνώ απόλυτα και νομίζω ότι πρέπει να αποτελέσει και κομμάτι της διαδικασίας του ψηφίσματος. Η τοποθέτηση του κ. Καραμπατιά πραγματικά πιστεύω ότι είναι πολιτική λύση. Οι πολιτικές λύσεις δίνονται με πιέσεις, δίνονται με αγώνες, δίνονται με παραστάσεις, δίνονται με καλιά πόρτα σπασμένη και ένα χερούλι που ξεκολλάει αλλά έτσι δίνονται. Δίνονται με αγώνες. Συμφωνώ απόλυτα, καλύπτομαι απόλυτα από την τοποθέτηση του κ. Καραμπατιά. Θέλω να πω μόνο όσα την περιφερειάρχης της Κοζάνης ότι πραγματικά το βόιο, δεν θέλω να ξεχωρίσω, μιλάω συνολικά για όλη τη Δυτική Μακεδονία, όπως είπα στην αρχή, αλλά πραγματικά η ιδιαιτερότητα του βόιου είναι ότι το κόβει ουσιαστικά στη μέση. Ένα δήμο που ουσιαστικά τον αφήνει στο άνω και στο κάτω βόιο. Και εκεί είναι ένα πρόσωπο επιχείρημα, ακόμα πρέπει να δούμε. Συνολικά όμως, όλοι μαζί στη Δυτική Μακεδονία, όχι ξεχωριστά η Καστοριά, ξεχωριστά τα Γρεβαινά, ξεχωριστά η Κοζάνη, ακόμα και η Φλόρινα, όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα σας. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κ. Πλακετά. Άλλος περιφερειάρχης ο κ. Συμανδράκος. Καλησπέρα κ. Ατμάνα. Όπως υπόθεκε και προηγουμένως, οι νέοι σταθμί των διωδίων είχαν αποφασθεί από νοέμβρη του 2014 με την 6686 υπουρική απόφαση περιχωροθέτησης σταθμών διωδίων και καθορισμό τελών διωδίων. Συγκεκριμένα, οι δύο νέοι σταθμί, που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν τους επόμενους διωδίους, πρόκειται για τη Σιάτη στα Κρυσταλοπηγή, στο έψι του Αλιάκμονα, και ο άλλος, Παναγιά Κοζάνης, στο έψι του Βενέτικου. Σε μία δηλαδή πολύ μικρή περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με πολλές διάσπαρτες κοινότητες και οικισμούς, που έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνει δυσανάλογα το κόστος χρήσης του αυτοκινητόδρομου σε σχέση με τη Σιάτη. Βέβαια, πρέπει να θυμηθούμε όλοι ότι για να φτάσουμε στο σημείο η Εγνατία Οδός να προκειρήσει την διπομπράτηση του έργου, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο Εγνατία Οδός Κατασκευής Σταθμού Διωδίου Βενέτικου, επί Εγνατίας Οδού Προεπολογισμού, δύο εκατομμυρίων διωδιών, επί Εγνατίας Οδού Προεπολογισμού, δύο εκατομμυρίων πενήντα χιλιάδων ευρώ με FBI, σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αδειοδιοτήσεις, με τις χρήσεις και γενικότερα έχει δουλευτεί εδώ και πάρα πολύ χρονικό διάστημα για να φτάσουμε στην δημοπράτηση του έργου. Θα δημοπρατηθούν τρεις σταθμοί. Βέβαια αυτό είχε ξεκινήσει από το 2012, αν θυμάμαι καλά, όταν είχε τεθεί και τότε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η πρόθεση για την κατασκευή διωδίων στην Δυτική Μακεδονία. Βέβαια τότε ήταν με αΚ χιλομετρικές αποστάσεις και δεν ήταν τόσο σαφής που ακριβώς θα γινόταν. Αν θυμάμαι καλά, τότε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η τότε Περιφερειακή Αρχή μας είχε κάθει σιχάσει λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι αυτή η απόφαση επιβαρύνει οικονομικά εκτός από τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους κυρίως του Δήμου Βοΐου. Ουσιαστικά κόβει το Δήμο στη μέση και κόβει μια περιφέρεια στη μέση. Δηλαδή δεν μπορεί να επικοινωνήσει χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα η Κοζάνη με την Καστοριά. Όμως δεν πρέπει να βγαίνει από το τραπέζι των συζητήσεων και τα διώδια στο ύψο του Βενέτικου. Και αυτό διότι θα επιβαρύνει επιπλέον τις μετακινήσεις των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας προς τα Δυτικά, που είναι πιο έντονη το καλοκαίρι λόγω θάλασσας, αλλά και λόγω των εμπορικών πλέον συναλλαγών που έχουν ξεκινήσει μετά την κατασκευή της Εγνατίας Οδού με τα Γιάννινα. Επίσης, είναι κάτι το οποίο μελλοντικά θα δημιουργήσει πρόβλημα, είναι ότι εκεί όπου γίνονται τα διώδια, κάποιος, αν με το καλό κατασκευαστεί η Εγνατία Οδός, ή ο Έψιον 65, δυσκολύντε, όταν κατασκευηστεί ο Έψιον 65, κάποιος πολίτης θα πρέπει να πληρώνει διώδια στο ύψος του Βενέτου και μετά να μπαίνει για τον Έψιον 65. Άρα, άλλο ένα επιπλέον λόγος για την μη κατασκευή και λειτουργία των διωδιών. Αυτό όμως που πρέπει να πω είναι ότι το περασμένο καλοκαίρι, σε μία προσπάθεια τροποποίησης της κυβερνητικής απόφασης, που επιβάλλει την λειτουργία των σταθμών διωδιών, στο πλαίσιο των συμβάσεων με το ΤΑΙΠΕΔ, εισήγθη μία διάταξη εκ μέρους του Υπουργού Μεταφορών, με σχέδιο νόμου, τον 43-88 του 2016, όπου εξερούσε τις παραπάνω περιοχές από την λειτουργία των διωδιών. Ωστόσο, μετά από τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η διάταξη αυτή απεσήθη με αποτέλεσμα πλέον να μιλάμε για τις διατάξεις της κυβερνητικής υπουρικής απόφασης του 2014. Αυτό που πρέπει εμείς να δούμε ως περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και ως πολίτες αυτής της περιοχής, είναι το γεγονός ότι η Εγνατία Οδός είναι μία επιχείρηση, η οποία έχει έναν κύκλο εργασιών μεγαλύτερα από 50 εκατομμύρια ευρώ το έτος και συνεπώς τέτοιες κινήσεις ή τέτοιες ενέργειες με τη θέσπιση νέων διωδιών αντιβαίνει στο νόημα της παρεχόμενης υπηρεσίας στο αυτοκίνητόδρομο, που δεν είναι άλλος από την απρόσκοπτη ελευθερία μετακίνησης με ένα συμβολικό κόστος. Δηλαδή, πλέον θα υπάρχει η μετακίνηση εντός της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με δύο συμβολικά κόστι. Στο πλαίσιο αυτό που, από ό,τι γνωρίζω, υπάρχει ο διαγωνισμός που έχει ξεκινήσει από το Type-Ed, έχει πάρει μία αναβολή, μία επέκταση. Ξέρω ότι η συζήτηση που γίνεται γίνεται σε χρόνο που μπορούμε να κάνουμε μία παρέμβαση. Και η δική μου η θέση είναι όχι στη λειτουργία και των δύο διωδίων και του Βενέτικου, αλλά και του Αλιάκμονα στην περιοχή μας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Σημαδράκο. Ωραία. Ξεχάσαμε κάποιον αυτοδικητικό από το ακροατήριο. Όχι. Παρακαλώ, ανοίγει η λίστα. Κύριος Τσότσος. Ο κύριος Δασκαλόπουλος. Ο κύριος Σαββούπουλος. Ο κύριος Βόσδου. Ο κύριος Αντονιάδης. Ο κύριος Γιάτσιος. Κάποιος άλλος. Διαβάζω τη λίστα. Ο κύριος Τσότσος. Ο κύριος Δασκαλόπουλος. Ο κύριος Σαββούπουλος. Ο κύριος Βόσδου. Ο κύριος Αντονιάδης και ο κύριος Γιάτσιος. Ο λόγος στον κύριο Τσότσο και θα ακολουθήσει ο κύριος Δασκαλόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριάρχα, αγαπητοί συνάδελφοι. Σήμερα είμαστε εδώ, νομίζω όλοι συμφωνεί με μία γνώμη. Όλοι συμφωνούμε να μη γίνουν τα διώδια και στο βοείο και στα κρεβενά. Άρα, ο σκοπός δεν είναι το τι. Το τι θέλουμε είναι γνωστό. Το θέμα είναι πώς θα το πετύχουμε. Και η δυσκολία είναι εκεί, νομίζω. Βρισκόμαστε στα πρόθερα ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού. Και αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η δυσκολία είναι πάρα πολύ μεγάλη να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Ένα ψήφισμα που θα βγάλουμε σήμερα, το οποίο πιστεύω ότι θα είναι δυναμικό, θα συνταχθεί όπως πρέπει να συνταχθεί, δεν νομίζω ότι θα είναι αρκετό για να πετύχουμε το σκοπό μας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν δεν πετύχουμε το στόχο μας, θα υπάρχουν και κινητοποιήσεις και δεν θα σταματήσουμε πουθενά. Γιατί πράγματι είναι η απόφαση πολιτική και μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει. Όλοι μαζί λοιπόν για έναν αγώνα δυναμικό που θα χρειαστεί από εδώ και πέρα, για να πετύχουμε το στόχο να μη γίνουν τα διώδια. Ευχαριστώ κύριε Τσότσο, κύριος Δασκαλόπουλος και θα ακολουθήσει ο κύριος Σεβόπουλος. Σαν γνήσιο σελινάρας είναι αδύνατον να δεχτώ να φορολογηθώ. Δεν θυμάμαι και παρακαλώ να με υπενθυμίσετε, εάν διαχρονικά στην Ελλάδα υπήρξε κοινωνική ομάδα, σωματίο, σύλλογος, γεωγραφική περιοχή εκφράζοντας τα άτομα να έχουν δεχτεί να φορολογηθούν. Πρόσφαται συγκινητοποιήσεις των αγροτών. Λίγο πιο πριν ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά. Οι δικηγόροι πέρεση όλοι λένε να μην φορολογηθούμε εμείς, να αντλήσουμε τα χρήματα τα οποία χρειάζεται όμως το κράτος για τη λειτουργία από κάποιους άλλους. Τώρα ποιοι είναι οι άλλοι, δεν το γνωρίζω. Τι είναι τα διώδια. Είναι μια έμμεση φορολογία. Είναι ένας τρόπος να αντλήσει το κράτος κάποια χρήματα τα οποία χρειάζεται. Είτε για την απόσβηση του κρέους είτε για τη λειτουργία του. Μας φταίει κάποιος άλλος που εμείς φτάσαμε το κράτος εδώ που το φτάσαμε. Εμείς ήμασταν στα κόμματα. Τα κόμματα τα δικά μας ήταν εκείνα τα οποία διακυβέρνησαν αυτή τη χώρα. Έτσι όλοι εμείς με το μερίδιο της ευθύνης ο καθένας φτάσαμε το κράτος εδώ που φτάσαμε. Και τώρα τι λέμε. Δεν θέλουμε να φορολογηθούμε. Δεχτώ λοιπόν και εγώ συγχωρώ σε αυτό. Έτσι θα κάνουμε και τη μικρή μας επανάσταση έτσι ώστε να μην γίνουν τα διώδια στην περιοχή μας. Έτσι κανένας μέχρι στιγμής να το υπενθυμίσουμε αυτό. Δεν βγήκε δήμαρχος ή πολίτης ή σύμβουλος που να πει ότι θέλω τα διώδια στη δική μου περιοχή. Θα σας υπενθυμίσω τον αγώνα το οποίο έδωσε ένας καθόλα προβεβλημένος δήμαρχος ο Γκλέτσος. Έτσι ανέβηκε στο τρακτέρ πήρε και σβάρνα τις μπάρες και είπε να πούμε εγώ προτάσω τα στήθη μου δεν θέλω διώδια. Διώδια όμως έγιναν και θα γίνουν και στην περιοχή μας. Έτσι αυτό είναι σίγουρο. Οι τοπαθείς δεν είμαστε, θα διεκδικήσουμε και θα βγάλουμε και ένα ψήφισμα. Από εκεί και πέρα μπορούμε να δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα. Έχουμε τη δυνατότητα γιατί υπόθηκε εδώ προηγουμένως ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τα ψήφισε, η Τωρινή θα τα υλοποιήσει και ίσως κάποια άλλη αύριο με μια διαφορετική θυσίδεση θα τα επιβάλλει και θα τα νομιμοποιήσει. Μπορούμε εμείς να αντιδράσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα. Βλέπετε από τα μεγάλα λόγια τα επαναστατικά. Εγώ πιστεύω ότι δεν έχουμε καμία. Θα βγάλουμε το επαναστατικό μας έτσι, θα κάνουμε το επαναστατικό μας καθήκον σήμερα, αλλά αύριο τα διόδια θα έρθουν. Θα επιβληθούν. Το θέμα είναι, μπορούμε με κάποιο τρόπο να αντιδράσουμε. Είναι πολιτική υπόθηκε να πούμε έτσι, η απόφαση και η αντίδραση θα πρέπει να είναι ανάλογοι. Όποιος όμως μπορεί να παρεμβαίνει, για παράδειγμα, ποια κοινωνική ομάδα είναι αυτήν η οποία μπορεί να αποτρέψει φόρους. Για παράδειγμα, οι βουλευτές, οι οποίοι έχουν την εκτελεστική εξουσία, φροντίζουν και έχουν ένα μεγάλο αφορολόγητο. Εμείς μπορούμε να τα επιβάλλουμε, εγώ πιστεύω πως όχι. Μπορούμε να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα. Μπορούμε να δείξουμε ότι μας χωρίζει την περιοχή ή ότι είμαστε... Θα έχουμε ελάχιστες δυνατότητες όσον αφορά το θεμητό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι. Να τα πληρώσουμε. Ευχαριστώ, κύριε δασκάλα. Ναι, κύριε Πρόεδρε, κι εγώ θα είμαι σύντομος. Συμφωνώ ασφαλώς με το ψήφισμα που κατέθεσε σήμερα ο αντιπεριφυριάς της Καστρογιάς, ο κύριος Αδαμόβλος, να συμπεριλαμβάνεται ασφαλώς και η περιοχή των Γρεβενών. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι και επί δικής μας περιφυριακής αρχής, το είχε πει κάποιος από την παράταξη του Παπερδανίδη. Για μια ακόμη φορά σήμερα εκ των Ιστέρων, το Περιφυριακό Συβούλιο εκδίδει ένα καθυστερημένο ψήφισμα σε κάτι που φαίνεται ότι δύσκολα θα αποφευθεί και μας θα το χαρακτήρισε σαν ψήφισμα μνημόσυνο. Δηλαδή, αισθάνομαι άσχημα, γιατί και επιθητίας μας είχανε γίνει κατά καιρούς τέτοια ψηφίσματα, τα οποία δυστυχώς δεν έχουνε επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να είμαστε πιο άμεση, να μην έχουμε αργά ανταναγλαστικά και θα ήθελα να δείξω... Δεν θυμάμαι ακριβώς, επειδή δεν έχω μπροστά μου το ψήφισμα. Το ψήφισμα αναφένεται ότι το περιφερειακό συμβούλιο εξιοδοτή, δεν ξέρω ποιον, ασφαλώς θα είναι προστάριστο περιφερειάρχης, ίσως κάποιοι δήμαρχοι, κάποια την περιφερειάρχης και να έχει ένα χρονοδιάγραμμα, δηλαδή, αν είναι να κάνουμε ένα ψήφισμα σήμερα, να το στείλουμε με αλληλογραφία κάτω στον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος θα το διαβάσει μετά από τρεις μήνες αφού θα έχουνε δημοπρατηθεί τα διόδια, δηλαδή, στο δημοψήφισμα θα ήθελαν να υπάρχει η εξιοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου σε κάποια συγκεκριμένα άτομα, οι οποίοι θα κλείσουν ένα ραντεβού με τον αρμόδιο Υπουργό και να έρθουνε μετά από δεκα μέρες και να μας πούνε, ξέρετε, αυτό και αυτό, όχι ένα ψήφισμα και κλείσαμε, δηλαδή, πήγαμε από την υποχρέωση για τα μάτια του κόσμου να πούμε ότι ξέρετε, εμείς είμαστε καλοί, δεν, και τα λοιπά. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κ. Σαββόπουλε, ο κ. Βόσδου και στη συνέχεια ο κ. Αντονιάδης. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Οποιονδήποτε οδικό έργο, για να μιλήσουμε μόνο για το οδικά, κατασκευάζεται, γιατί αναμένεται να φέρει ένα όφελος γενικότερα στη κοινωνία και στις περιοχές τις οποίες έχει να εξυπηρετήσει. Είναι προφανές ότι έχει προηγηθεί για τη κατασκευή, για το σχεδιασμό και γενικά την υλοποίηση αυτού του έργου, μια μελέτη, από την οποία προφανώς βγαίνει ότι υπάρχει ένα κέρδος. Ένα κέρδος για τη κοινωνία και ένα κέρδος οικονομικό, το οποίο βεβαίως αυτό θα διακηθεί στη κοινωνία. Εγώ θα σταθώ στις τοποθετές και τις παρατηρήσεις τις οποίες έγιναν από το Τεχνικό Επιμελητηρίο. Είναι προφανές ότι διεθνώς η κατασκευή τέτοιων μεγάλων έργων επιφέρνουν και σταθμούς δυο-δυο. Όπως μας ανέφερε η εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, δημιουργούνται σε ένα μήκος οδικού άξονα 72 χιλιομέτρων δύο σταθμοί. Ταυτόχρονα, απ' ό,τι τουλάχιστον ξέρω, αναζήτησα το Τεχνικό Επιμελητηρίο να βρει τη μελέτη κόστος αφέλους. Ποιο είναι το κόστος και ποιο είναι και το όφελος. Και όταν λέμε κόστος, να βάλουμε μέσα και την κατασκευή των δυο-δυο, την μισθοδοσία των υπαλλήλων, αν και κάποιοι θα λένε ότι αφού θα κάνουμε εκεί δυόδια σε 24 ώρες βάση, από τρεις βάρτιες θα είναι τόσα άτομα, τόσο, τόσο, μπορεί να μπει το παιδί μου, μπορεί να μπει ο ξάδροφος, μπορεί να βάλω εγώ. Για πολιτικούς μιλάμε. Μην το βγάζετε κι αυτό από το μυαλό. Από τη στιγμή που είναι διαθέσιμη, τουλάχιστον, αυτή τη στιγμή, μια τέτοια μελέτη κόστος αφέλους, προφανώς και δεν μπορεί να στηριχθεί η επιβολή των δυο-δυών. Γιατί, αν είχαμε και στη διάθεσή μας αυτά τα στοιχεία, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για αυτά τα οποία αναφέρθησαν από άλλους συναδέλφους και νομίζω ο κ. Σκεβαψόγλου τα είπε, όσα αναφορά τα πόσα αυτοκίνητα διέρχονται και ποιο είναι και το όφελος, κατά πόσα θα μπορούσαν να αποκύψουν από κάπου αλλού αυτά εδώ τα οφέλη. Παραδείγματος χάρη, αν κατασκευαστεί ο σταθμός δυο-δύων κοντά στα σύνορα που προβλέπετε, με ποια αύξηση του ανταποδοτικού θα μπορούσε περίπου να εξισορροπηθεί η μη κατασκευή του δεύτερου σταθμού. Αυτά είναι κύρια ερωτήματα κύριε Πρόεδρε, τα οποία δεν τα άδεισε καθόλου η Εγνατία. Δεν ξέρω και πολύ φοβάμαι ότι πολύ μα πολύ πρόχειρα κάνανε το σχεδιασμό των δυο-δύων, όπως επίσης και κάνανε και την εκτίμηση του κόστους που πρέπει να καταβάλει κάθε όχημα το οποίο θα διέρχεται από εκεί. Είναι προφανές ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να πάρει μια απόφαση, στην οποία δεν θα αποδέχεται την επιβολή νέων δυο-δύων, γιατί, όπως είπα και στην αρχή, τα έργα αυτά κατασκευάζονται για να βοηθήσουν την κοινωνία και όχι για να επιφέρουν περισσότερα προβλήματα στα είδη υφιστάμενα. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κ. Βόσδου. Ακολουθεί ο κ. Αντωνιάδης και θα κλείσουμε με τον κ. Γιάτσκο. Στη σημερινή Συνέντρηση του Περιφερεικού Συμβουλίου, τουλάχιστον μέχρι τώρα, αισθάνομαι σήμερα λίγο διαφορετικά. Ευχάριστα θα έλεγα, γιατί μου θυμίζει ή μια συνάντηση του κινήματος «δεν πληρώνω», ή, αν θέλετε, μια περιφερειακή συνδιάσκεψη του «πάμε». Βλέπω μια ομοφωνία, η οποία όμως δημιουργεί και κάποιες αντιφάσεις και κάποιες περίεργες, περίεργα σημεία, τα οποία θα έλεγα. Πραγματικά, μιλάμε για μια πραγματικότητα που ζει η Ελλάδα. Είπε λίγο, βέβαια, ο Ξημένος Αντώνης για την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Να τα πάρουμε ένα-ένα. Είναι σε όλους γνωστό ότι ο στόχος, ο σχεδιασμός που υπάρχει για τους δρόμους στη χώρα μας, είναι η ιδιοτικοποίηση. Είναι σε όλους γνωστό ότι το 2014 αποφασίστηκε ότι η ΕΓΝΤΙΟΔΩΣ θα ιδιοτικοποιηθεί. Είναι σε όλους γνωστό ότι αποφασίστηκε – είναι δηλώσεις του Πρόεδρου της ΕΓΝΤΙΑΣ, εδώ διαβάζω αυτή τη στιγμή – ότι μέχρι τέλος του 2018 θα πρέπει να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν 10 διόδια. Επίσης είναι επιπλέον. Είναι επίσης όλους γνωστό ότι δεν υπάρχει καλό και κακό διόδιο, ότι όλα τα διόδια είναι ίδια. Επομένως, αν θέλουμε να είμαστε σε ένα πλαίσιο ομοφωνίας, ομοθημίας και πραγματικής αντίδρασης και αντιμετώπισης της κατάστασης που έρχεται, θα πρέπει στο ψήφισμα του Αντιμεριάρχη Καστοριάς – με το οποίο συμφωνούμε γιατί δεν υπάρχει άλλη αυτή τη στιγμή λύση – να προσθεθεί και να δοθεί η πραγματική διάσταση στο στόχο ότι πραγματικά οι δρόμοι είναι ελεύθεροι. Οι δρόμοι δεν μπορούν να αποτελούν ένα σημείο εκμετάλλευσης από οποιοδήποτε ιδιότη. Δεν μπορούν να εναχαριστούν οι δρόμοι στο κέρδος. Και θα πρέπει να το νηστεί αυτό μέσα στο ψήφισμα, νομίζω. Δηλαδή, να το πω και λίγο έτσι, εσύ εγώ όμως, δεν μπορώ να θεωρώ τον εαυτό μου στη Φλόρη να τυχερώ, γιατί δεν έχουμε κάθε το άξον, επομένως δεν θα έχουμε και διόδια. Ευχαριστώ κ. Αντονιάδη. Ο κ. Γιάτσιος έχει το λόγο. Ναι κ. Πρόεδρε. Συμφωνούμε στο ψήφισμα, στο να βγει ένα ψήφισμα σήμερα από αυτήν την αίθουσα. Δεν θα σας καθυστερήσω πολύ. Εγώ ήθελα να πω ότι πρόσεξα ότι σήμερα έπρεπε να υπάρχει εισήγηση σαν θέμα Βαγγέλε και από την Περιφερειακή Νότα Αγρεβενών. Δεν αρκεί μόνο η εισήγηση σαν παρατήρηση στο λόγο. Δεν ξέρω για ποιον λόγο δεν τα έθηκε και δεν μπήκε σαν θέμα, αλλά θεωρώ ότι έπρεπε να μπει θέμα και η ειδική σου εισήγηση στο ψήφισμα να υπάρχει ξεχωριστό θέμα για την Περιφερειακή Νότα Αγρεβενών. Δεν έχει σημασία τι θα άλλαζε. Άμα είναι όταν πληρώνουμε τα χιόνια και κάνει ο κ. Αδαμόπουλος η εισήγηση να πληρωθούν τα χιόνια, να πούμε εντάξει κοντά στον Αδαμόπουλο να τους πληρώσουμε όλους τους άλλους. Τι θα αλλάξει. Γιατί να σπαταλάμε όλους τους άλλους. Έχεις δίκιο. Συμφωνώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρο. Εγώ θα ήθελα να πω ότι συμφωνώ σίγουρα με όλους τους προλαλήσατες. Όλοι αποφασίσαμε και λέμε εδώ πέρα ότι δεν δεχόμαστε τα δύο δύο. Ποιες θα είναι οι κινητοποιήσεις, να πάμε άμεσα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί, να αποτρέψουμε αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι σήμερα πρέπει να καταλήξουμε σε κάποια μέτρα που πρέπει να πάρουμε. Αν συμφωνούμε όλοι και πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό το πράγμα. Αυτό. Σας ευχαριστώ κ. Καμπουρίδη. Κύριε Περφυριάρχη. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Να καλωσορίσουμε τους συναδέλφους του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης. Κοιτάξτε, με το που καθίσαμε και αναλάβαμε καθήκοντα, δεν προλάβαμε να καθίσουμε στην καρέκλα, το 2014, με δύο δωράκια μας υποδέχτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ένα ήταν το Δεκεύρι με τα τοξικά απόβλητα. Και ένα ήταν αυτό, με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου του 2014. Ήταν άμεσες οι αντιδράσεις μας και σε αυτό και στο δεύτερο. Το δεύτερο το καταφέραμε και το αποτρέψαμε. Δεν πρόκειται να έρθουν τοξικά στη Δυτική Μακεδονία. Με ημερομηνία 3 Δωδεκάτου του 2014, υπάρχει επιστολή προς τον κ. Χρυσοχοείδη, που εκφράζει τη φοδότατη αντίθεσή μας και επειδή επιτρέψτε μου να διαβάσω λίγο από το κείμενο, λέω το εξής, ότι στην περιφέρειά μας όπου λειτουργεί ήδη ένα σταθμό στον Πολύμηλο, προσθήθεται ένα σταθμό σε επί της Εγνατίας οδός στο τμήμα Παναγιάς Βενέτικου στο Βενέτικο και δύο σταθμί στον κάθετο άξονα σχέτηστας Κρυσταλοπηγή στη Νεοπηγή και μεταξύ Μικροκάστρου και άλλα άκμονα. Η περιφέρειά Δυτικής Μακεδονίας είναι κατεξοχή νορινή, με αποτέλεσμα το κόστος διαβίωσης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες να είναι πολύ μεγαλύτερο από άλλες περιοχές της χώρας. Η υπάρξη περισσότερων σταθμών διωδίων θα λειτουργείς ανασταλτικά στο τουριστικό ρεύμα παρά τα συγκριτικά πλαιονεκτήματα της περιοχής. Όπως είναι γνωστό, η περιφέρειά μας έχει τον υψηλότερο δίκτυο ανεργίας σπανελλαδικά. Στα είδη λειτουργούν τα διώδια, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Υποστηρίζοντας την ιεροπηγή, θα μπορούσαν να προσθεθούν μόνο τα διώδια στην ιεροπηγή. Παρακαλώ, παρακαλώ. Παρακαλώ, μπορούμε να σταματήσουμε. Θα κάνω διακοπή της συνεδρίας σας. Έκριση της πρόσβληψης μαθητών μεταλικαιακού έτους επαγγελματικών λυκείων για πρακτική άσκηση. Χθες, παρόμοιο θέμα, συμφωνήσαμε και το ψηφίσαμε να το ψηφίσουμε. Ομόφωνα, ομόφωνα. Έχουμε μια ερώτηση σε αυτό το συγκεκριμένο, γιατί χθες το πήγαμε διευκολιστικοί. Αναφέρει για το σχολικό έτους 16-17. Αυτό ήδη έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα των μαθητών των επαλληλοποιείτε, κύριε Αντιπερφεριάργα, ή από τούδη και στο εξάσχετα να αναφέρει τους εννιά μήνες που έχει σχολική διάρκεια. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί τώρα να τρέξει και να πιάσει και τους μαθητές και αυτήν την περίοδο, να πάρει άτομα, τα οποία είναι στο ΙΕΚ, και να έρθουν άμεσα μέσα στο Μάρτι, το Φεβρουάριο. 15 βάζουμε, αλλά δεν σημαίνει ότι θα καλευθούν και οι 15 θέσεις. Ανάλογα τώρα θα βγει μια προκύψη. Ναι, θα ανάλογα τις ειδικότες που υπάρχουν. Αυτό εμάς μας επιβαρύνει περίπου σαν περιφερειακή ενόητα λιγότερο από 3.5-4.000 ευρώ. Και είναι, γιατί είναι σε χρηματοδομένο και βοηθάει τους μαθητές αυτούς, κυρίως από τα ΙΕΚ, να αρθούν να κάνουν την εκπαίδευση. Και θα έχουν ειδικότες κυρίως τεχνολόγοι υπολογιστών, δομικών, κάτι με φυτική παραγωγή, υγείας, περίπου 5-6 ειδικότες. Η Φλόρινα το έχει κάνει παλιότερα. Παρακαλώ, περνάμε στο τρίτο. Παρακαλώ, περνάμε στο τρίτο. Έγκριση τρόπου δημοπράτησης... Παρακαλώ. Το τρίτο θέμα, κύριε Βόσδου. Έγκριση τρόπου δημοπράτησης του έργου αποκατάσταση ηοδοστρόματος δικτύου ύδρευσης στο νοικισμό Βαθυλάκου με εισηγητή τον κύριο αναγνώστου. Εδώ είμαι, Πρόεδρε. Ναι, ναι. Υπήρχε στο ΕΣΠΑ η πράξη υδροδότησης εσωτερικά-εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Σερβίων. Ένα υποέργο είναι η ύδρευση, το εσωτερικό δίκτυο του Βαθυλάκου. Ολοκληρώθηκε το έργο. Είναι όμως, επειδή είχαν γίνει υπερξικάφες, δεν μπόρεσε από τα χρήματα του ΕΣΠΑ να κλειφθεί αυτό το ποσό μέσα στα όρια της σύμβασης. Ως εκ τούτου, έχει γίνει ένας προϋπολογισμός, μια μικρή μελέτη εκ μέλους από την υπηρεσία μας. Θα το δημοπρατήσουμε με ένα συνοπτικό διαγωνισμό, αν και έχουμε δικαίωμα, σύμφωνο με το 4412 του 2016 για πευθείας ανάθεση. Θα κάνουμε προκήρυξη και θα καλέσουμε κάποιους εργολάμβους αυτού του μαγεία τους, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το μέσο, οι οποίες έχουν προξενηθεί σε μεγαλύτερο έμβρος από ό,τι προέβλεψε ο μελετητής του έργου. Ευχαριστώ. Ομόφωνο λοιπόν. Και περνάμε στα θέματα ημερήσιας διάταξης. Το πρώτο θέμα είναι η έγκριση τρόπου δημοπράτησης στο έργο επισκευής συντηρίας εκτιριακών και ηλεκτρομιχανολογικών εγκαταστάσεων στο κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας Δετικής Μακεδονίας, στη Ζεπκοζάνης, με εισηγητή τον κ. Αναγνώστου. Στο κτίριο της Περιφέρειας Δετικής Μακεδονίας, έχουμε συντάξει μια μελέτη ως επιδυσσία, ύψους προϋπολογισμού 300.000 ευρώ με F.P.A. Το αυτό το έργο χρηματοδοτείται στα πλαίσια του ΕΠΑΔΙΜ με ένα ποσό 170.000 και με ένα ποσό 150.000 περίπου από την ΣΑΕ 541. Οι εργασίες οι οποίες προβλέπονται να γίνουν συμπεριλαμβάνονται στην συνημένη τεχνική περιγραφή και είναι τόσο οικοδομικές όσο και ηλεκτρομιχανολογικές εργασίες στο κτίριο. Ο τρόπος δημοπράτησης είναι ο κλασικός, είναι η ανοιχτή δημοπρασία. Ομόφωνα. Παρακαλώ, ομόφωνα. Ομόφωνα, κ. Ζεμπελιάδο. Ομόφωνα. Περινάμε στο τρίτο. Προσφυγή διαδικασίας για δημοπράτηση ανάθεσης και τα λοιπά. Το είπαμε χθες. Είναι ομόφωνα. Ωραία. Και το τέσσερα. Ομόφωνα. Το πέμπτο είναι σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΥ Δυτικής Μακεδονίας για μελέτη εφαρμογής έργου ηλεκτρονικοποίησης των υπηρεσιών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με εισηγήτη τον κ. Εκτελεστικό. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι, θα είμαι εντελώς συντομός, γιατί αφορά ένα εκπαραδρομής τυπογραφικό λάθος. Ο δαίμονος του τυπογραφείου επισήλθε και η διεύθυνση αναπτυξιακού προγραμματισμού την ώρα που έπρεπε να το δώσει, έτσι όπως σας το λέμε, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ισχύστης, έγραψε 31-12. Για λόγους αρτιότητας της όλης διαδικασίας και για να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις, σας παρακαλούμε να δεχτείτε ακριβώς ως απολύτως αληθές αυτό και να προχωρήσουμε χωρίς ομόφωνα. Ευχαριστούμε κύριε εκτελεστή. Το επόμενο αποσύρετε, ναι. Το εφτά είναι έγκριση του τρόπου δημοπράτησης για το έργο ανακέννησης συντήρησης αστυνομικού μεγάρου του ανεμαϊδας προϋπολογισμού 333.000 ευρώ με εισηγητή τον κ. Πλακεντά. Κύριε Πρόεδρε, είναι ανοιχτή διαδικασία ο τρόπος ο οποίος προτείνεται. Μετά από αίτημα της αστυνομικής διεύθυνσης Κοζάνης από τον κ. Χαράλαμπο Θεοχάρη και μετά από μια διαδικασία που ακολουθήσαμε δέθηκαν χρήματα ώστε να μπορέσει να γίνει η ανακέννηση και συντήρηση του αστυνομικού μεγάρου το οποίο βρίσκεται σε κάγκιστη κατάσταση και για τους υπηρετούντες εκεί αλλά και για όσους φιλοξενεί εκεί εντός σαγωγικών. Είναι λοιπόν ανοιχτή διαδικασία σε όσες επιχειρήσεις είναι σύμφωνα με το άρθρο 27 του νέου νόμου 4412 του 2016 προπολεγισμός είναι 333.000 ευρώ. Η αστυνομία έχει κάνει αίτημα, καλυπτόμαστε από αυτό το αδειμά της όπως έχει γίνει θα γίνει ο διαγωνισμός, θα βρει ο ανάδογος και θα εγκατασταθεί. Υπήρξε αίτημα του αστυνομικού διευθυντή προς τον κύριο Περιφερειάρχη και της ξεκίνησε η διαδικασία. Υπήρξε αίτημα του αστυνομικού διευθυντή προς τον κύριο Περιφερειάρχη και της ξεκίνησε η διαδικασία. Παρακαλώ, κύριε Κεχαλία! Παρακαλώ! Κύριος, ποιος σας έχει μια ερώτηση? Στην τελευταία συνεδρία Συμβάλλον, την 4η του 2017, είχαν περάσει ένα ποσόν 150.000 ευρώ, κύριε Περιφερειάρχη. Είναι από αυτά τα 300.000 ευρώ. Είναι αυτό, λέω, είναι από αυτά. Αυτό ρωτάω, αυτό ρωτάω. Το περάσαμε από την Επιτροπικό Νομικόνο. Είναι από αυτό το ποσόν. Ομόφωνα περνάμε στο 8ο θέμα διόρθωση της με αριθμό 88-12 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με εισηγητή τον κύριο Αδαμόπουλο. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Είναι τυπικό για το 12, σε μια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που αποφασίστηκε η λύση της Anetak. Είχε αναφερθεί σαν εκαθαριστής ο κύριος Τσανγκάλης Αναστάσιος. Το όνομά του όμως κανονικά είναι Τσανγκάλης Αθανάσιος, με ρυθμόμετρο 36-31 και με την βεβαίωση που πήραμε και από την εταιρεία οργοτών λογιστών S.O.L. καλούμαστε να διορθώσουμε την απόφαση εκείνου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ομόφωνα και αυτό. Το τελευταίο ομόφωνα εκτιμώ, γιατί ομόφωνα πέρασε από την Εικονομική Επιτροπή. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό βράδυ. Τι είπατε? Ναι, ναι. Το ψηφίζεις ή δεν το ψηφίζεις. Άρα, Γεωργία, καταπληροψηφία. Δώσε μου τις παρατηρήσεις για να τα περάσουμε, εντάξει. Αγνή, θέλω την βοήθειά σου. Όχι, να σου πω κάτι. Η ελευθαρία, έλα εδώ. Η ελευθαρία, έλα λοιπόν. Η ελευθαρία, έλα εδώ. Η ελευθαρία, έλα εδώ. Η ελευθαρία, έλα εδώ.