The power of decisions | Dionisis Ammolochitis | TEDxChania (TEDxChania, 2019)
: [♪ Μουσικήrit -♪ Στα δεκαοχτώ μου πήρα την απόφαση να μη σπουδάσω διότι δεν ήξερα τι θέλω να κάνω και να σας πω την αλήθεια, ήμουν και τελείωστον κόσμο μου. Αυτό που έκανα είναι ότι ανέπτυξα την δική μου φιλοσοφία και χωρίς τη βοήθεια μέσω της εκπαίδευσης από ένα μπανεπιστήμιο, κατάφερα τελικά να γίνω ένας αυτοδημιούργητος και πετυχημένος επιχειρηματίας. Από το μηδέν, με μοναδική βοήθεια από την αγαπημένη μου μητέρα, ιδρύσαμε μια εταιρεία όπου στην αρχή ήμασταν οι ιδρυτές, οι διευθυντές, τα στελέχη, οι εργάτες, είχαμε 15 πόστα ο καθένας. Θυμάμαι ακόμα κάποιες σκηνές που γίναγε ο πελάτης στο κεφάλι του και έβγαζα το σακάκι, φόραγα τη φόρμα, έπρεπε στα γόνατα και βοηθούσα στις συνεργαίες να τελειώσουν τη δουλειά τους. Η αλήθεια είναι ότι όμως τα καταφέραμε και τα καταφέραμε παίρνοντας σωστές αποφάσεις. Καλησπέρα σας, είμαι ο Διονύσης, χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι σήμερα εδώ μαζί σας. Πιστεύω ότι είστε άτομα που αναζητάτε τη γνώση, τη νέα γνώση, θέλετε να βελτιώνεστε και εγώ είμαι ένας από εσάς και εγώ τέτοια πράγματα να ζητώ, θέλω συνεχώς να βελτιώνομαι και να γίνομαι καλύτερος. Είμαι σήμερα εδώ για να μοιραστώ μαζί σας τη σχέση που θεωρώ εγώ μέσα από τα δικά μου βιώματα που έχει η απόφαση με την επιτυχία, όπως και αν ορίζει κανείς την έννοια της λέξης επιτυχία. Ξεκινώντας από τα basics, γυρνώντας πίσω θα ήθελα να αναρωτηθούμε γιατί παίρνουμε μια απόφαση, ποιος είναι ο απότερος στόχος από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπου και γιατί οι άνθρωποι τελικά λαμβάνουν αποφάσεις. Αυτό που εγώ θεωρώ είναι ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις έχοντας αστόχο να επιβιώνουν καλύτερα. Και εγώ όταν ξεκινούσα τότε αυτό ήθελα, ήθελα για τη μητέρα μου και για μένα ένα καλύτερο μέλλον, ένα καλύτερο αύριο. Και είναι αλήθεια ότι για να το πετύχω έπρεπε να πάρω και μεγάλες και σκληρές αποφάσεις και τις πήρα. Και ξέρετε τι με βοήθησε να τις πάρω, το να ασχοληθώ σε βάθος με μένα, με μένα τον ίδιο. Ήθελα να καταλάβω τους ανθρώπους, ήξερα ότι έπρεπε να τους καταλάβω τους ανθρώπους, αλλά για να γίνει αυτό έπρεπε πρώτα να μάθω εμένα. Και αυτό έκανα. Έψαξα και βρήκα πολλά για τον εαυτό μου και πέρασα διαμέσου δύσκολων καταστάσεων και αυτοκριτικής κληρής. Και όποιος έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία γνωρίζει πολύ καλά πώς νιώθει κάποιος όταν κάνει αυτοκριτική στον ίδιο τον εαυτό. Είναι ένα επίπονο εκεί θέμα γενικότερα και γνωρίζω βεβαίως ότι έχω πολλά ακόμα να μάθω και συνεχώς θέλω να μαθαίνω, όμως μέχρι στιγμή από όλο αυτό το δικό μου ταξίδι έχω μάθει ότι πρέπει να ξεπερνώ, πρέπει να ξεπερνώ γρήγορα τα εμπόδια και τους αρνητικούς ανθρώπους. Σύντομα, πρόσφατα θέλω να πω ότι κατάλαβα ότι αυτά τα δύο συνήθως πάνε πακέτο. Τα εμπόδια συνήθως τα βάζουν τα αρνητικοί άνθρωποι, όμως πριν πολλά χρόνια είχα μία συνειδητοποίηση που τότε άλλαξε την πορεία της ζωής μου, θα σας πω ποια ήταν αυτή. Καταλάβαινα ότι όταν είχα ένα μεγάλο στόχο εκεί να ξεπεράσω, από πίσω πριν για να πετύχω αυτό το στόχο υπήρχε ένα μεγάλο εμπόδιο για τον μεγάλο στόχο. Ενώ όταν υπήρχε ένας μικρός στόχος τα εμπόδια που μου ερχόντουσαν ήταν επίσης μικρά. Κατάλαβα ότι αυτά τα δύο πάνε πακέτο και εκεί συνειδητοποίησα ότι αν θες να πετυχαίνεις μεγάλα πράγματα θα σου έρχονται μεγάλα εμπόδια. Το πήρα απόφαση ότι έτσι είναι, αυτή είναι η κατάσταση και το δέχτηκα. Όταν το δέχτηκα αυτό που έγινε είναι ότι αλλάξαμε κάπως θέσεις με τα εμπόδια. Εγώ ήθελα ήμουνα εκεί να τα καλοδεχθώ και να τους πω δεν τα φοβάμαι να τα ξεπεράσω και τα εμπόδια σιγά σιγά την έκανα. Αρχίζαν αυτά να με φοβούνται αντί να τα φοβούμαι εγώ. Και αυτό που πέτυχα μέσα από αυτό είναι να πετυχαίνω πιο γρήγορα τους στόχους που ήθελα να κάνω. Ξεπερνώντας πιο γρήγορα τα εμπόδια. Όσον αφορά τους ανοιχτικούς ανθρώπους είναι τα όντα αυτά τα οποία υπάρχουν, έρχονται συνήθως στη ζωή των περισσότερων από εμάς και στόχο έχουν να σταματήσουν τους ανθρώπους που έχουν στόχους να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον αμφιβολίας και γενικότερα μέσα από το άγχος τους να μην γίνουν οι άλλοι καλύτεροι από αυτούς στόχο έχουν μόνο να κάνουν κακό. Αυτά τα άτομα εννοείται ότι πρέπει να τα ξεπερνάμε και βεβαίως πρέπει να δεν τα θέλουμε στη ζωή μας, πραγματικά δεν έχουν να κάνουν κανένα καλό. Ταυτόχρονα και αρκετά πάλι χρόνια πριν έμαθα ότι πρέπει να πιστεύω βέβαια και στους ανθρώπους, κατάλαβα από νωρίς ότι μόνος μου σίγουρα μπορούσα να πάω γρήγορα και είχα τις ικανόδες και μπορούσα να κάνω πράγματα, αλλά αν ήθελα να πάω μαγριά χρειαζόμουν μια ομάδα, μια ομάδα από ανθρώπους και οι ομάδες χτίζονται από την πίστη και η σωστή ροή, η πίστη ξεκινάει όταν εσύ αρχίζεις να πιστεύεις, δεν σε πιστεύει κάποιος αν εσύ δεν έχεις αρχίσει να τον πιστεύεις, οπότε και αυτό είναι μια γνώση που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Έμαθα ότι δεν πρέπει να επαναπάβομαι, ξέρετε όσες φορές έμαθα αυτό το έπαιρνα αυτό το μάθημα πάντα το έπαιρνα με το σκληρό τρόπο, δηλαδή όταν πετύχεν ένα μεγάλο στόχο και έλεγα παλιότερα ωραία, μπράβο Διονύση, τα κατάφερες, το πέντηκες για αυτό, άραξε τώρα λίγο. Το σύμπαν εκείνη την ώρα δημιουργούσε μία παλάμη και μου έδινε μία έτσι για να ξυπνήσω. Κατάλαβα αγαπητοί μου φίλοι ότι όποιος έχει στόχους, όποιος θέλει να πετύχει πράγματα, πρέπει να είναι συνεχώς επαγρύπνηση. Δεν υπάρχει επανάπαυση, δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η έννοια, αυτή η λέξη που θέλεις στη ζωή. Κυνηγάς ένα στόχο, το πιάνεις, το καλό που σου θέλω φίλε αν δεν θες μπελάδες, εκείνη την ώρα, εκείνη την μονάδα χρόνου, βάλε ένα ακόμα μεγαλύτερο στόχο. Ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα που έμαθα είναι το να αγαπώ. Ξέρετε ότι κάποιοι πέρασαν μία περίοδο που δεν αγαπούσα πραγματικά τον εαυτό μου και αυτή είναι η βάση για να μπορείς να αγαπάς τους άλλους. Όταν αυτό το πράγμα το άλλαξα και άρχισα να ενδιαφέρομαι πραγματικά για μένα, άρχισα να δημιουργώ μεγαλύτερη πνευματικότητα για τον εαυτό μου, να προσέχω το σώμα μου, να προσέχω το τι τρώω, αλλά πάνω από όλα να προσέχω το τι σκέφτομαι για μένα και τότε αισθάνομαι ότι αγάπησα τον εαυτό μου, αυτό που τελικά κατάφερα είναι να αποκτήσω την ικανότητα να μπορώ να αγαπώ σε άλλη διάσταση και τους υπόλοιπους ανθρώπους. Και λέω ότι αυτό είναι από τα πιο σημαντικά, διότι αυτό είναι μια γνώση που προσφέρει πληρότητα, έχει πολλά μεγάλα κέρδικη στη ζωή, σου προσφέρει πάρα πάρα πολλές στιγμές ευτυχίας το να μπορείς πραγματικά να αγαπάς. Και βεβαίως έμαθα ότι πρέπει συνεχώς να μαθαίνω και για όλα τα παραπάνω που σας είπα, αλλά και γενικότερα ότι πρέπει να γίνομαι καλύτερος με ό,τι κι αν καταπιάνομαι. Όσο περισσότερη γνώση παίρνω, και ειλικρινά φροντίζω να παίρνω συνεχώς γνώση, τόσο περισσότερο γνωρίζω και τον εαυτό μου και τους άλλους ανθρώπους. Και να σας πω ότι έχω συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα ότι είμαστε ανίκητοι. Ειλικρινά αυτές οι δύο λέξεις, έτσι όπως σας είπα, είμαστε ανίκητοι και ο καθένας από εσάς είναι ανίκητοι. Είναι ανίκητος αγάπητοι μου φίλοι και είστε ανίκητοι στο βαθμό που εσείς θα πιστέψετε ότι είστε. Γιατί έτσι δουλεύουν τα πράγματα. Όταν εσείς το πιστέψετε, τότε το περιβάλλον σας θα το καταλάβει και θα το πιστέψει και αυτό στον ίδιο ακριβώς βαθμό. Και οι ανίκητοι άνθρωποι που πιστεύουν στον εαυτό τους, παίρνουν αποφάσεις. Οι υπόλοιποι επιλέγουν. Θα σας πω το δικό μου ορισμό μεταξύ επιλογής και απόφασης. Επιλογή για μένα είναι κάποιος να διαλέγει από ένα σύνολο εύκολων λύσεων. Από ένα οριοθετημένο σύνολο που συνήθως δεν είναι δικό του. Η απόφαση δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Απόφαση είναι το να χαράζει ο καθένας τον δρόμο μόνος του. Το να ανοίγει αυτός το μονοπάτι. Το να ακούει την ψυχή του και να βγαίνει εκεί και να κάνει ότι γουστάρει πραγματικά αυτό που του αρέσει. Αυτό είναι η απόφαση. Αυτό που πραγματικά θέλει κάποιος και προς Θεού, δεν θέλω να πω ότι να παίρνει κάποιες αποφάσεις είναι κάτι εύκολο, προφανώς χρειάζεται πολύ μεγάλη ψυχική δύναμη και επίσης λόγω της πίεσης του περιβάλλοντος που ζούμε, αναγκαζόμαστε πολλές φορές να κάνουμε εκπτώσεις στις αποφάσεις μας και αυτές να καταλήγουν σε επιλογές που δεν είναι δικές μας. Να σας πω όμως τα ευχάριστα νέα εδώ πια είναι, ότι δεν είμαστε δέντρα, είμαστε άνθρωποι, μπορούμε να κινηθούμε, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, μπορούμε να μπούμε σε δράση και όταν κάποιος παίρνει μια απόφαση αυτό κάνει, μπαίνει σε δράση και κατά τη δική μου γνώμη μόνο έτσι έρχονται τα καλά αποτελέσματα. Απόφαση σημαίνει να μην έχεις καμία αμφιβολία για την ικανότητά σου να πετύχεις και αυτό είναι η δύναμη της απόφασης. Και δυστυχώς μεγαλώσαμε με την απειλή της επιλογής. Έπρεπε να διαλέξουμε στα 17 ή στα 18 μας να κάνουμε το ένα ή να κάνουμε το άλλο. Όχι ρε παιδιά, εγώ δεν ήμουν έτοιμος, δεν ήθελα να διαλέξω, δεν ήθελα να διαλέξω τότε και ήθελα να διαλέξω όταν εγώ ένιωθα ότι είναι σωστή ώρα να διαλέξω. Και το να μπορεί κάποιος να αποφασίσει για τον εαυτό του όταν πραγματικά το θέλει είναι ξεκάθαρα μια ηγετική ικανότητα. Και εγώ αποφάσισα να μη γέτησω εαυτού μου. Ο καθένας μπορεί να γίνει γέτης του εαυτού του να ξέρετε εάν αποβάλει τα πρέπει των άλλων. Η απόφαση είναι καθαρά δική σας. Και εγώ με αγάπη σας λέω να ακούσετε την ψυχή σας, να ακούσετε τι λέει η καρδιά σας, να μην μετράτε τα συν και τα πλήν και απλώς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε και να κάνετε ακριβώς αυτό. Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν οι αποφάσεις είναι ευθυγραμμισμένες με την ψυχή σας? Όταν θα νιώθετε σιγουριά για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας. Έτσι απλά, να νιώθετε σιγουριά. Όταν κανείς δεν θα μπορεί να σας κάνει να αμφιβάλετε για τους στόχους σας. Ξέρετε πόσοι έχουν προσπαθεί σε εμένα να με κάνουν να αμφιβάλλω? Ειδικά στην αρχή, σίγουρα κατά τη διάρκεια, αλλά ακόμα και τώρα που έχω καταφέρει όλα αυτά που έχω καταφέρει. Πάλι έρχονται και να μην χαρακτηρίσω αυτό που προσπαθούν είναι αυτό κάποιοι άνθρωποι. Δεν τους χρειαζόμαστε και εγώ τα κατάφερα. Και πιστέψτε με, αφού τα κατάφερα εγώ χωρίς πόρους, χωρίς πουδές, μπορείτε να τα καταφέρετε κι εσείς και μπορούν όλοι οι άνθρωποι να τα καταφέρουν. Αυτό που χρειάζεται είναι να το πάρετε απόφαση, να βγείτε εκεί έξω και απλώς να κάνετε τα πράγματα να συμβούν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, εύχομαι ότι καλύτερο.