Διάλεξη 6 / σύντομη περιγραφή - Χατζόπουλος Δημήτριος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2013)
σύντομη περιγραφή: Λοιπόν, να ξεκινήσουμε. Σήμερα έχουμε να ασχοληθούμε με πολύ σημαντικά πράγματα. Το ένα είναι αντιμετώπιση και ανεπτύμηση περιφοράς και το άλλο είναι προκόνηση δύναμης στη φυσική εγωγή με βάρη και χωρίς. Την προηγούμενη φορά ασχοληθήκαμε με σκίτσα μια και θα πρέπει εσείς να μου δίνετε πλάνα στα οποία θα κάνετε σκίτσα. Σας βοηθάει πάρα πολύ όταν έχετε εδώ περίπου αυτές εδώ τις αναλογίες. Τα χέρια περίπου το ίδιο με το σώμα και με τα πόδια. Αν θέλετε να βάλετε κίνηση βάζετε κάτι τέτοιο, αν θέλετε να βάλετε προς τα πού κοιτάζει αυτός δηλαδή πηγαίνει προς τα εκεί και κοιτάζει πίσω για παράδειγμα. Δάσκαλε, εικόνες δέχεστε ή όχι? Ναι. Όπως σας βολεύει εσάς δεν έχω πρόβλημα. Το δικό μου μπορεί να μην το καταλάβετε. Δεν ομιλήσω. Μάλλον είσαι τελειωμανής. Επίσης ασχοληθήκαμε με ένταση μαθήματος και θεωρώ πολύ σημαντικό να έχετε ένταση στο μαθήμά σας. Ιδιαίτερα, μια και μιλάμε για αντιμετώψαμε το θύμι της συμπεριφοράς, ο πιο εύκολος τρόπος αν δείτε ότι χάνετε τα παιδιά και χάνετε τον έλεγχο του κινήματος είναι αμέσως να τους βάλετε να παίξουν ένα παιχνίδι κυνηγητό. Αμέσως με το που θα ανεβάσετε την ένταση του μαθήματός σας θα ηρεμήσουμε. Μιλήσαμε για χρόνο εξάσκησης των μαθητών, προσπαθήστε να μειώσετε όσο περισσότερο γίνεται το χρόνο της αναμονής των μαθητών. Γι' αυτό σας ζητάω να έχετε όσο γίνεται μικρότερες ομάδες, 4-5 περίπου άτομα. Εδώ για διαφοροποίηση διδασκαλίας αυτό είναι πολύ σημαντικό και το θέλω στα πλάνα σας να το υπογραμμίζετε μία άσκηση μόνο με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα μπορείτε να λέτε ότι όποιος βάζει από το μπροστινό κόνο δύο καλάθια αυτός μπορεί να πάει πιο πίσω. Όποιος δεν βάζει από εδώ κανένα καλάθι πηγαίνει έναν κόνο μπροστά. Ένας τρόπος είναι αυτός. Ένας άλλος τρόπος για τη διαφοροποίηση έχει κανείς να μας προτείνει. Είναι το επίπεδο να χωρίσουμε το σούτ στον μπάσκετ. Πώς θα εφαρμόσει τη διαφοροποίηση της διδασκαλίας. Καλό και αυτό. Ένα άλλο. Γιώργος. Μπορούμε να σφάλουμε και το ρολόι γύρω γύρω από την μπασκέτα και ώστε να πάνε πιο κοντά. Σε αυτό όμως το ρολόι δεν μπορεί να πάνε πιο κοντά, μένουν στο ίδιο σημείο. Για μένα όμως πολλές φορές κάτω από την μπασκέτα χάνω ποτέ δεν το βάζω και μου είναι πιο εύκολο ας πούμε με τα μπλό. Θέλω να πω ότι στο ρολόι οι αποστάσεις που έχεις δεν σημαίνει ότι είναι αυξανόμενη δυσκολία ή μειώνει και η βαθμός δυσκολίας σε αυτό το παιχνίδι. Μα φέρνεις το πιο μακριά, ξεκινάει από το... Τότε ξεκινήστε αντί να όχι κάτω από το καλάθι γιατί θα είναι δύσκολο, ξεκινήστε από τα φλάγια. Από εκεί που είναι με τα μπλό. Γιατί από τα φλάγια τελείως φλάγια, όπου δε σου δίνει το τα μπλό, πάλι το ρό δύσκολο. Βέβαια είναι υποκειμενικό αυτό. Ένας άλλος όμως πολύ ωραίος τρόπος για τη διαφοροποίηση, έχει κανείς να προτείνει. Δε σε θυμάμαι, το όνομά σου πώς? Λουκάρ. Γεια σου Λουκάρ. Βάζετε τρεις κόνους και λέτε στα παιδιά επιλέξτε από όπου θέλετε. Αν κάποιος μαθητής σας πει, θέλω κι εγώ να σου τάρω από το τρίποντα για παράδειγμα, κι ας είναι πατάτα, πώς θα το αντιμετωπίσετε, πώς θα το αντιμετωπίσει η Κατερίνα αυτό το παιδάκι που πιστεύει στις ικανοτητές του, βλέπει το καλό παιδί ή τα υπόλοιπα παιδιά που προχωράνε και λέει και εγώ θέλω να σου τάρω από εκεί που στάβουν οι άλλοι, τι θα μπορείς να κάνεις. Εγώ αρχικά έχω δοκιμάσει για να καταλάβει και ο ίδιος ότι ίσως δεν θα καταφέρνει και από μόνος την επόμενη φορά να θέλει να πάει πιο μπροστά για να δειχθεί την ικανοποίηση. Έτσι. Άρα λοιπόν θα του πείτε. Ελένη. Μπορούμε να του πούμε ότι υπάρχει λόγος που σας έχουμε χωρίσει έτσι. Θέλω να τελειώσετε τις προσπάθειές σας κι όσοι θέλετε να προσπαθήσετε στο υψηλότερο επίπεδο να πάτε και εκεί, να κάνετε αποδείχειες προσπάθειες. Καλό είναι να λέμε ποιος είναι ο λόγος αυτός που σας βάζω εκεί πέρα. Μπορείτε να πείτε ότι μπορείς να σου τάρεις από αυτή την απόσταση που θέλεις εσύ. Μέτρα όμως τις έξι προσπάθειες από εκεί που θα σου τάρεις, πόσα καλάθια θα βάλεις. Εάν από αυτή την απόσταση που επέλεξες εσύ βάλεις το 50% τότε σημαίνει ότι είναι κατάλληλη η απόσταση για εσένα. Αν όμως δεν βάλεις το 50% τότε προτείνεται για τους προπονητές να πας σε εκείνη την απόσταση που είναι για το 50%. Ήθελες κάτι να πεις Αλέξανδρε. Πράττως δεν κάνω και προβλήματα για αυτήν την απόσταση που θέλω να πω είναι αυτές. Α, και αυτό ναι. Αυτό είναι όμως άλλο θέμα. Κάναμε τέτοιο σχολείο και αφού λεπιώσουμε το πρώτο μέρος του τέστ, όσο το γιάννελ θα μη βγεί και στους πόντους που έχουμε βάλει εμείς σαν όλοι από το τέστ, πήγαινε ένα μέτρο πριστά και άλλη άσκηση. Τρία κορυφά και αντίο να συνεχίσουν εγώ γιατί να συνεχίσω σε αυτήν την άσκηση θα πω κοντά. Οπότε εκεί, γι' αυτό αναφέρω διάφορους τρόπους, είναι η διπλωματεία του δασκάλου και πόσο θα εμπνεύσει τους μαθητές του ότι ξέρεις, η μέθοδος που ακολουθώ είναι κατάλληλη για σένα για να μπελτιωθείς. Εάν αυτά τα παιδιά, τι τάξη είναι, τρίτη δημοτικού, δευτέρα δημοτικού, έχουνε συνηθίσει απλά μόνο στα παιχνίδια και δεν έχουνε καθόλου συστηματική εξάσκηση για να δουνε ότι ξέρεις με την εξάσκηση μπελτιώνομαι, τότε αυτά τα παιδιά σίγουρα νιώθουνε μειονεκτικά. Αν όμως περάσει ο δάσκαλος τους μαθητές του ότι δεν παίζει ρόλο ποιος είναι πιο μακριά ή ποιος είναι πιο κοντά, διότι πολλές φορές αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει και η δύναμη που έχει κάποιο παιδί. Καθοριστικό ρόλο παίζει πόσες ώρες παίζει έξω αυτό το παιδί, έξω πόσο πολύ έχει εξάσκεθει. Αν μιλήσετε έτσι ειλικρινά και ανοιχτά στα παιδιά, πιστεύω θα τα κερδίσετε. Βέβαια τώρα εσείς θα πάτε λίγες φορές οπότε αυτό θα είναι δύσκολο. Μην επιμένετε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις, μην επιμένετε, άσε το παιδί να πάει από εκεί που θέλει. Στο σύλλογο σας όμως νομίζω ότι μπορεί να το ρυθμίσετε αυτό. Επίσης μιλήσαμε για την προθέρμανση και τις διακάσεις και μάλιστα την σύγχρονη βιβλιογραφία. Το ντονίζω γιατί μπορεί αυτό να αλλάξει μετά από πέντε χρόνια, να εμφανιστεί κάτι άλλο. Για την ώρα πάντως θεωρείται ότι όποιος κάνει στατική διάταση στην προθέρμανση ότι αυτό δεν προστατεύει από τραυματισμούς, ιδιαίτερα στη μικρή ηλικία ένα και δύο μειώνει την επίδοση αντί να την βελτιώνει. Γι' αυτό και είπαμε ότι είναι σημαντικό αν έχετε εσείς να διδάξετε προθέρμανση τα μικρά παιδιά για το πώς να κάνουν προθέρμανση, να τους διδάξετε για το ποδόσφαιρο για παράδειγμα με τη δυναμική προθέρμανση που κάνουν οι ίδιοι οι ομάδες και να τους πείτε αυτό που είπα πριν. Να τους πείτε για παράδειγμα δέστε εδώ ή αν βρείτε το βίντεο της προθέρμανσης κάποιας μεγάλης ομάδας και να τους δείξετε την προθέρμανση που κάνει. Θα ξετρελαθούνε. Επίσης μιλήσαμε για τις διατάσεις ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε άλλο οι διατάσεις στην προθέρμανση, άλλο οι διατάσεις στην προπόνηση που πρέπει να το κάνουν και στο σπίτι τους τρεις φορές την εβδομάδα και να τους δώσετε ασκήσεις όπως σας έχω δείξει εγώ όπου θα κάνουν στατικές διατάσεις. Και τρίτο, άλλο οι διατάσεις όπως εσείς τώρα που κάθεστε μια μισή ώρα στη συνέχεια και έχετε μετά ξανά μάθημα ότι είναι πολύ σημαντικό να τεντωθείτε. Αυτό σας κάνει και να νιώσετε εσάς καλά αλλά και να αποδώσετε στην πορεία ακόμη καλύτερα. Για το άλλο με το οποίο ασχοληθήκαμε και είναι πολύ σημαντικό είναι η προσωπικότητα του εκπαιδευτικού. Μπορεί κάποιος δηλαδή να ακουνθεί όλα αυτά που λέμε να μην έχει χρόνο να μονίσω μαθητής να δίνει έναν τροχοδότης και τα λοιπά αλλά να βγάζει αντίδραση στους μαθητές του. Γιατί? Γιατί είναι αγιανής για παράδειγμα, γιατί είναι αυταρχικός, γιατί δεν λέει ευχαριστώ, γιατί είναι ασυνεπής, γιατί φωνάζει, ουρλιάζει. Όλα αυτά τα ανέφερα γιατί το πρώτο πράγμα που γίνεται όταν έχεις προβλήματα πειθαρχίας θα πρέπει να κοιτάζεις εσύ εάν ακολουθείς τους παράγονες αποτελεσματικής διδασκαλίας. Ένα πράγμα είναι αυτό εδώ. Έχουνε μεγάλη αναμονή, δίνω αναντροποδότηση, δίνω συγκεκριμένο στόχο. Το δεύτερο είναι αν ακολουθείς αυτά εδώ για την προσωπικότητα του εκπαιδευτικού. Μαγικές λέξεις, ενσυνέστηση, που είναι επίσης πολύ σημαντικό, προσδοκίες. Γι' αυτό μίλησα στο προηγούμενο μάθημα για προσδοκίες και θα το δούμε σε λίγο. Και η τρίτη κολόνα είναι αυτή εδώ, το σύστημα διακύρισης της τάξης. Θεωρείται ότι αν εσύ ακολουθήσεις αυτά εδώ τα πράγματα, ότι δεν θα έχεις πρόβλημα με την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Σας έχω εδώ ένα πολύ ωραίο βίντεο για να καταλάβετε τι εννοώ. Βέβαια σε αυτό ο Άκης θα μας κάνει μοντάζ. Είναι μόνο για τους φοιτητές. Να μην πω περισσότερα. Το ένα είναι αυτό εδώ. Πιστεύω ότι θα σας αρέσει πολύ. Το άλλο που σας έχω ετοιμάσει είναι για τον δάσκαλο, ο οποίος βγάζει αντίδραση στους μαθητές. Προσέξτε αυτό είναι το δάσκαλο, μόνο με τον τρόπο που μιλάει και πιστεύω ότι έχετε συναντήσει πάρα πολλούς τέτοιους δασκάλους εδώ πέρα. Είναι αυτός εδώ. Στο πανεπιστήμιο, καθηγητές οι οποίοι έχουν εκατό χιλιάδες δημοσιεύσεις, είναι όλη την ώρα μέσα στο εργαστήριο και σου λένε έχω φοβερές δημοσιεύσεις. Και παίρνει και να κάνει μάθημα και όσο και να προσπαθήσω να τον παρακολουθήσω δεν γίνεται, θα κοιμηθώ. Μιλάνε με έναν τρόπο, αυτό εννοώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό για την προσωπικότητα του εκπαιδευτικού, αυτά εδώ που λέμε για μαγικές λέξεις και τα λοιπά. Γι' αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό και έχω βάλει γλώσσα σώματος για εσάς. Το άλλο τρόπο που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι αντί να προσπαθείς να κάνεις μία παρατήρηση προσπάθησε να τον εντάξει το μάθημα. Και είχαμε πει τις προάλλες ότι αν έχεις ένα μαθητή ο οποίος αντί να κάνει την άσκηση την οποία του είπες εσύ για παράδειγμα κάντε έξι επαναλήψεις στο σούπ στο μπάσκετ ή έξι πάσεις μεταξύ σας. Σε αυτή την περίπτωση αντί να του κάνεις παρατήρηση την ώρα που αυτός κάνει κάτι άλλο τι θα του κάνεις εκεί πέρα, τι θα του πεις εκεί πέρα. Ας υποθέσουμε ότι έχεις ένα μαθητή ο οποίος δεν κάνει τις έξι επαναλήψεις που έχεις πει να κάνει και αντί να κάνει έξι πάσεις στο μπάσκετ παίζει ποδόσφαιρο. Αντί να του κάνεις εσύ παρατήρηση σε αυτή την περίπτωση τι θα πρέπει να του πεις για να τον εντάξεις στο μάθημα. Είμαι σίγουρος θα του κάνεις ένα πολύ ωραίο τρόπο, αυτό είναι θετική προσδοκία, περίμενε λίγο γιατί τον κόβω ότι είμαι σίγουρος ότι στο μάθημά του θα βρει κάτι πολύ εντυπωσιακό και όχι μόνο αυτά τα δασκαλίστικα που λέω εγώ. Έχεις λίγο. Να μπορούσαμε να του δώσεις μια μπάλα ποδοσφαίρου, να εκτελέσει πάσεις στο ποδόσφαιρο. Α, και οι άλλοι να κάνουν πάσεις στον πόλεο που δεν τους αρέσουν και αυτούς να παίξει ποδοσφαιρό. Είναι σαν να τον επιβραβεύεις. Καλό, σκέφτηκες το όνομά σου? Θα του δείξω έναν πιο όμορφο τρόπο να εκτελέσει την μπάσα στον πόλεο και πιο διασκεδαστικό για αυτό. Θα κάνουμε πιο εντυπωσιακή της μπάσας. Θα βάλεις αυτή τη Λάρα Χρόφτ, δηλαδή να κάνει μπάσα δάκρυλα στον πόλεο, να την δείγει για να την κάνει και αυτός, τι εννοείς, πώς θα το κάνεις. Θα του δείξω μια πιο εντυπωσιακή μπάσα, πιο ψηλά ή κάπως. Θα του βοηθήσω να μπορέσεις να κάνεις την ίδια μπάσα. Καλό είναι, χρησιμοποιεί λοιπόν τη μήμηση. Κοίταξε πόσο ωραία είναι η μπάσα. Πολύ ωραία. Θα του δείξω λίγο τη Λάρα Χρόφτ. Είναι σωστό σκεπτικό. Υπάρχει το όνομά σου? Μπορούμε να το βάλουμε. Με λιγότερες επαναλήψεις. Κατά τα παιδιά να τελειώνει, να του πούμε ουσιαστικά. Μπορείς ακόμα. Και αυτό καλό. Να το βάλουμε να έχει κάνει λιγότερες επαναλήψεις. Δηλαδή εσύ μπορείς να κάνεις τρεις ή τέσσερα παιδιά της έξι. Και να πεις, κάνεις τρεις επαναλήψεις, μπράβο. Και αυτός θα σου δείξει ότι μπορεί να κάνει κι άλλες. Έξυπνο. Λοιπόν, ένας δασκαλιστικός τρόπος με τον οποίο σας προτείνω εγώ να χρησιμοποιείτε για ένταξη στο μάθημα. Κι εκείνη. Συνήθως οι ηλικίες που καταλαβαίνουν όταν τους εξηγείς, βοηθάει πάρα πολύ να τους πεις ότι όσο πιο πολλές επαναλήψεις, τόσο πιο καλό θα είναι το αποτέλεσμα. Και θα το καταλάβουν πιστεύω. Στα μικρά παιδιά βοηθάει πάρα πολύ ανταμοιβή. Εμείς δηλαδή στα μυωρά δεν δίνουμε αυτοκολλητάκια. Αυτοκολλητικές αμοιβές θα μιλήσουμε και στα επόμενα μαθήματα. Πολύ ωραία αυτό. Ιωάννα. Μπορούμε να τους πούμε ότι, αν να κάνετε αυτό τώρα και θα παίξουμε ένα οποιδήποτε παιχνίδι, τι θέλετε εσείς. Αυτό είναι ναι. Αυτό είναι εξωτερική παρακίνηση. Καλό όμως και αυτό. Αυτό που έχουμε πει όταν λέμε στα παιδιά, κάντε έξι επαναλήψεις. Και αυτά δεν κάνουν έξι επαναλήψεις. Δεν κάνουν μία, δύο και στη συνέχεια παίζουν ποδόσφαιρο. Τι έχουμε πει σε αυτή την περίπτωση, ότι μπορείτε να πείτε τσακ κατευθείαν. Και το όνομά σου. Άντε. Αυτή με κάνουμε τις έξι επαναλήψεις. Θα τους πεις κάντε τέσσερις και όλα δέξει ποδόσφαιρο. Τα νεύρωμα. Αυτό είναι συναισθητική ακρόαση. Είναι όμως πολύ καλό και αυτό. Μιλάμε έχετε πει ένα σωρό τρόπους, χαίρομαι γι' αυτό. Το όνομά σου. Αλλά δεν έχετε πει αυτό που θέλει ο δάσκαλος. Αλλά είναι ωραία. Θα σας εξηγήσουμε ότι η βασική προϋπόθεση, άμα δεν τους αρέσει αυτή η άσκηση, ότι η βασική προϋπόθεση για να πάμε στην επόμενη άσκηση, είναι να συμπληρώσουμε... Μπράβο. Θα πας εκεί και να του πεις πόσες επαναλήψεις έκανες ευδοξία. Δύο ή τρεις. Έλα κάνε και τις υπόλοιπες τέσσερις. Αυτός είναι ο δικός μου δασκαλίσικος τρόπος, σε σχέση με τα δικά σας, είναι ο ακαδημαϊκός σοβαρετός σας, το πούμε τρόπος. Μα και εγώ δεν μπορούσα να εκλέψεις το κάτω, παιδί. Σε χωρίς το πάντα να έχεις τόσα πολλά άτομα. Ναι, αυτό είναι γεγονός. Σε πάντα, ναι. Ναι. Θα θέλαμε να τους πούμε να κάνουνε και να τους πούμε εμείς πότε να σταματήσουμε. Και αυτό μπορείτε να το δοκιμάσετε. Απλά με βάση τη θεωρία να ξέρετε, που θέλω να καταλήξω, θεωρείται ότι, με βάση τη θεωρία, όσο πιο συγκεκριμένος είναι ο στόγος που θέτεις στα παιδιά, τόσο πιο πολύ αυξάνεις το ενδιαφέρον σου. Εκεί ήθελα να καταλήξω, αλλά εσείς με τους ωραίους τρόπους που μου είπατε, μου χαλάσατε τη θεωρία μου. Ένα άλλο μοντέλο. Ήθελες κάτι να πεις, Γιάννη. Για πες μας, θα το ακούσουμε. Για ένα μαθητήριο. Για ένα μαθητήριο. Μπορούμε να το δείξει για να το δουν και άλλοι μαθητές. Πολύ ωραίο. Για δείξει μας λοιπόν πώς το κάνεις και με αυτόν τον τρόπο τον εντάει στο μάθημα. Λοιπόν, πολλές φορές υπάρχουν μαθητές οι οποίοι μας κάνουν φασαρία και εμείς τους αντιπαθούμε. Τις περισσότερες φορές να ξέρετε ότι οι μαθητές οι οποίοι μας κάνουν φασαρία, έχουμε και κακή σχέση μαζί τους. Εμείς, κάθε φορά που οι μαθητές μας κάνουν κάτι, αντιδρούμε άσχημα. Σας αναφέρω λοιπόν ένα παράδειγμα. Σε υποθέσουμε ότι είναι η μητέρα στη κουζίνα και κάνει δουλές. Και έχει το παιδάκι στο σαλόνι. Το παιδάκι παίζει μόνο του. Κάποια στιγμή βαριέται, όπως σας έδειξε και τον άλλον εκεί και αρχίζει να ουρλιάζει. Η μητέρα ακούει το παιδάκι που ουρλιάζει, πηγαίνει εκεί και παίζει μαζί του. Όχι παπαπχριστίνα, εντάξει. Και παίζει για λίγο μαζί του. Στη συνέχεια, αφού λοιπόν ησυχάζει το παιδάκι, η μητέρα ξαναφεύγει. Το παιδάκι παίζει λίγο μαζί του, μόλις αρχίζει να βαριέται, ξανααρχίζει να ουρλιάζει. Ξαναάχεται η μαμά. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει το παιδί, να ξέρετε ότι η προσοχή του μεγάλου είναι πολύ σημαντική για ένα μικρό παιδί. Είναι αυτό εδώ να το έχετε πάντα σε υπόψη σας. Η μεγαλύτερη τιμωρία είναι για ένα παιδί να μην το προσέξεις. Όχι όμως μόνο και για ένα παιδί, αλλά και για μένα. Εάν εγώ έρχομαι εδώ να κάνω μάθημα και εσείς αντί να με κοιτάτε στα μάτια, κοιτάτε έτσι όπως τα παιδιά που σας έδειξα στο βίντεο και είσαστε έτσι ελδιάφοροι. Δεν θα αντέξω πάνω από 2-3 λεπτά. Αν θέλετε να τιμωρήσετε έναν δάσκαλο, μην μιλήσετε καθόλου μεταξύ σας. Απλά κοιτάξτε κάτω και μην το κοιτάξει κανένας. Κάντε ένα τέτοιο πείραμα και θα με θυμηθείτε. Ξέρετε τι κάνουνε, βλέπουνε κάποιον φοιτητή ο οποίος τους βλέπει και τώρα κοιτάνε εκείνο. Εσείς συνεννοηθείτε με τον φοιτητή, δηλαδή να μην λένε ονόματα. Βλέπετε λοιπόν ότι και εγώ σαν δάσκαλος πόσο σημαντικό. Βλέπετε λοιπόν ότι και εγώ σαν δάσκαλος έχω ανάγκη την ανατροφοδότηση. Γι' αυτό λοιπόν μόλις βλέπω εκεί πέρα την Άρτεμη η οποία όλη την ώρα μου κουνάει το κεφάλι. Βέβαια τώρα δεν μου το κουνούσε αλλά χρησιμοποίησα την τεχνική ότι τον πιάνω με τον άλλο στην καλή στιγμή. Μόλις βλέπω λοιπόν έναν φοιτητή ο οποίος όλη την ώρα μου κουνάει το κεφάλι, μένω εκεί πέρα κι ας μιλάνε οι άλλοι γιατί μου δίνει δύναμη. Μιλάω για εσάς εδώ πέρα κι ας μιλάνε οι άλλοι αλλά δεν άντεξα. Περίμενε. Ας υποθέσουμε λοιπόν και εσείς τώρα ότι έχετε έναν μαθητή ο οποίος κάνει... Άσε να το τελειώσω. Μπορεί να λυθεί το θέμα. Θα πω την τεχνική μου. Μην μου βγάλετε καμιά πιο καλύτερη τεχνική από τη δική μου και μετά άδικα κάθομαι εδώ. Θα το πάρε τη δική μου. Ναι, αλλά μπράβο θα τη γράψω στο επόμενο βιβλίο που θα γράψω. Και εμείς πρώτα πρώτα όχι. Λοιπόν, έχοντας αυτό στο μυαλό σας πόσο σημαντικό είναι να δίνετε την προσοχή σας στους μαθητές σας, διαβάστε αυτό εδώ συμπεριφορά μαθητή. Το παιδί αργεί να μπει στη σειρά του. Τι λέει ο δάσκαλος? Αυτό σημαίνει αρνητικές προσδοκίες. Αυτό ακριβώς σημαίνει αρνητικές προσδοκίες. Το παιδί πετάει μια ανόητη απάντηση. Ο δάσκαλος αυτό. Το παιδί σηκώνει το χέρι του και λέει πάλι μια ανόητη. Σου είπα εγώ να μιλήσεις. Μα ποτέ δεν με ρωτάτε. Προσέξτε. Όταν έχουμε ήσυχα παιδιά ποτέ μα ποτέ δεν ρωτάμε τα ήσυχα παιδιά. Ασχολούμαστε κάθε φορά με αυτόν εδώ πέρα ο οποίος μου κάνει πασαρία. Προσέξτε ότι τους πρώτους μαθητές που μαθαίνουμε τα ομάματά τους είναι αυτοί οι οποίοι μας κάνουν πασαρία. Οι υπόλοιποι που είναι μια χαρά εκεί παιδιά το πιο ήσχο και καταπληκτικό παιδί δεν του δίνουμε ποτέ την προσοχή μας. Άρα λοιπόν εσείς θα θυμηθείτε την επόμενη φορά που θα πάτε να κάνετε μάθημα θα πλησιάσετε το παιδί το οποίο δεν μιλάει ποτέ του δεν σας κάνει ποτέ πασαρία εκτελεί τις ασκήσεις τέλεια θα πλησιάσετε και θα μιλήσετε μαζί του. Προσπαθήστε να αγνοείστε λοιπόν εκείνον εκεί με το σκούθο και έβγαλα τον Θανάση εκεί πέρα αγνοήστε τον και δώστε σημασία στο άλλο το παιδί. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να δείξετε ότι εσείς ασχολείστε με τα παιδιά τα οποία προσπαθούμε. Ναι αλλά βασικά τα παιδιά που δεν προσπαθούν να κάνουν χειρότερη πασαρία. Εδώ είναι η δική σου διπλωματία αλλά το θεωρώ πολύ σημαντικό να μην χάσεις γιατί συνήθως τα παιδιά τα οποία σου κάνουν πασαρία, αν προσέξετε, σε ένα τμήμα 20 ατόμων ζήτημα να είναι 2 ή 3. Αυτά τα 2-3 παιδιά ζήτημα να είναι τόσο. Τα υπόλοιπα παιδιά είναι πολλά και είναι καταπληκτικά. Εσείς εκεί πέρα οι δύο έχετε μια παρατήρηση. Την επόμενη φορά θα σας αλλάξω τέσσερα. Εντάξει Θαμασάκη και στην τρίτη, μπράβο. Τι θέλετε να θεωρούν να μας τσακήσει. Πες το γιατί θα σκάσει. Αυτό που είπατε πριν ότι τα παιδιά που κάνουν πασαρία ή που δεν μας δίνουν σημασία διαφορούμε και ασφαλούμε αυτά που μαζί είναι. Ναι, αλλά καταλήγει στη φάση που να νιώθουν πολλές παρέλθως από τα παιδιά που κάποια στιγμή μπορεί να έρθουν στη φορά τους. Λένε ότι δεν μας κοιτάει ούτως και άλλοι. Τα παιδιά πάντα ρίχνουν από την ευθύνηση κάποιου άλλου. Έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε. Γι' αυτό και εγώ θα σας δώσω πάρα πολλές τεχνικές. Δεν υπάρχει μία τεχνική με την οποία να αντιμετωπίσεις όλα τα προβλήματα σε μία τάση. Γι' αυτό υπάρχει η τεχνική με αμοιβές και πεινές. Υπάρχει η τεχνική να κάνεις καλό μάθημα. Υπάρχουν οι τεχνικές της αυτορρίθμισης. Ο δικός μου ο στόχος είναι να σας δώσω αυτές τις τεχνικές και από εκεί και πέρα εσείς, ανάλογα με την περίπτωση πως είναι τα πράγματα, να χρησιμοποιείτε την κατάλληλη τεχνική. Βλέπετε και εγώ παίζω ανάλογα. Άλλον τον εντάσσω στο μάθημα με μία ερώτηση, άλλον τον απειλώ αφού του κάνω μία παρατήρηση. Βλέπετε, είναι το πλωστάσιο μας. Ρώτα Χριστίνα. Επειδή στο τμήμα που είχα, είχα πολλά παιδάκια, όχι πολλά, είχα δυο-τρεις παιδάκια τα οποία είπα από το ένα το άλλο και γυρνικά υπήρχαν φίλοι σαπατηνάδων. Εκεί τι κάνουν, δηλαδή τους είπα εγώ ότι έχετε, άλλοι δύο φορές το κάνετε, άξισε να γίνει, δηλαδή λέω ότι σας έκανα μία φορά παρατήρηση. Έχει τελείως δύο. Λοιπόν, κοιτάξτε, όταν, να σας πω λίγα, αυτά εδώ τα οποία λέω τώρα είναι για μικροπαραβάσεις, δηλαδή η τεχνική αυτή είναι για μικροπαραβάσεις και για παιδιά στα οποία μπορεί να εφαρμοστεί. Αν έχεις παιδιά τα οποία έχουν ακραία επιθετική συμπεριφορά εκεί πέρα, είναι πολύ σημαντικό να καθίσεις στο τέλος του ματιματός προς το διάλειμμα και να βρεις ποια είναι η αιτία. Γι' αυτό όμως θα μιλήσουμε στο επόμενο μάθημα. Οπότε κάντε και υπομονή. Είναι πολύ σημαντικό πριν πάμε σε αυτό εδώ να πάρετε αυτές τις βάσεις, διότι διαφορετικά θα μιλάω εκεί και θα λείπει η ορολογία από αυτό εδώ. Αυτό είναι το θέμα. Αν υπομονείτε όλο αγγίζω, πες μου. Ακριβώς, ναι. Είναι θέμα πείραση. Να προχωρήσω ευδοξία. Εγώ πιστεύω ότι άμα πεις μέσα ότι κερδίσεις τα παιδιά και τα κερδίσεις τα παιδιά, μετά άμα έχουν μια επιθετική συμπεριφορά μπορείς να τους μιλήσεις προσωπικά και να δει το θέμα. Να πεις ότι κι εγώ όπως συμπεριφέρομαι σωστά και κάνω τη σκηνή που τα παίζουν, τα παιδιά μετά μπορούν και εκεί πέρα να καταλάβουν ότι έχουν ένα άδικο που μιλάνε στο συγκεκριμένο καθητήριο, το οποίο τους παίρνει στη στότσια, ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά τους. Αυτό λοιπόν, αυτό που λέει η ευδοξία... Αυτό σημαίνει να είμαστε σε μεγάλο θεωριά. Έτσι. Να κερδίσουμε. Για αυτό δεν μίλησα... Τα λοιπά! Να σας πω λιγάκι κάτι. Δεν μίλησα για ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Θανάση, αλλάζεις θέση. Είσαι πολύ αντίσυπος. Πας εκεί πέρα. Λοιπόν, γι' αυτό δεν ξεκίνησα το μάθημα αυτό με αντιμετώπιση ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, αλλά το ξεκίνησα με παράγοντες αποτελεσματικής διδασκαλίας. Διότι θεωρώ, Θανάση, ακόμη μιλάς. Μην του δίνετε σημασία. Ναι, είναι ότι δεν δίνετε σημασία στον Θανάση, αλλά μην του δίνετε σημασία. Να συνεχίσουμε. Βλέπετε λοιπόν ότι μπορεί εσύ να αντιμετωπείς όλα τα προβλήματα, αν κάνεις καλό μάθημα, ένα, και δύο, αν έχεις κερδίσει την εκτίμηση του κοινήματος. Διότι τότε τα παιδιά από φιλότιμο θα καθίσουνε χρόνια μας σε σένα. Γι' αυτό, ένας άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσεις περιπτώσεις σαν τη Χριστίνα, που κάνει φασαρία για παράδειγμα, είναι να την πλησιάσεις στο διάλειμμα και να μιλήσεις μαζί της για θέματα άσχετα. Θα διαπιστώσετε ότι για πρώτη φορά πλησιάζει κάποιος ένα τέτοιο μαθητή. Συνήθως αυτό το μαθητή το κάνουν παρατήρηση. Γεια σου Χριστίνα, πώς ήταν η μέρα σου σήμερα, με τι ασχολήθηκες, ένα. Πώς κάνουμε φίλους και γι' αυτό θα είναι σημαντικό. Εκεί είναι ο δάσκαλος. Να προχωρήσω όμως να πω και τα υπόλοιπα. Πώς μπορεί να εφαρμοστεί τώρα αυτή η τεχνική της αγνόησης της επιθυμητής συμπεριφοράς. Το παιδί αργεί να μπει στη ζειρά, ο δάσκαλος το αγνοεί. Έχετε και εσείς με το παρατήρηση. Ο δάσκαλος το παιδί σας έχει βγάλει... Χαίρομαι που έχετε τέτοια παιδιά για να καταλαβαίνετε πώς είναι ο θάνατος εγώ τώρα. Το παιδί μπαίνει μαζί με τους άλλους, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες τεχνικές. Θα πω κάτι τώρα. Το παιδί είναι άδεια ο λάικτος και είναι πολύ κοινωνικό κιόλας, οπότε δεν μπορούμε να το κάνουμε. Είναι και αγαπητός. Γιατί μας μιλάει, δεν μας αφήσει. Και λέει και έξυπνες ατάκες. Ναι. Λοιπόν, το παιδί μπαίνει μαζί με τους άλλους στη σειρά. Και τι γίνεται. Ο δάσκαλος τι του λέει. Γεβάστε το αυτό εδώ. Δείχνει θετική προσδοκία. Δείξτε λοιπόν θετική προσδοκία. Το παιδί σηκώνει το χέρι του. Ο εκπαιδευτικός του δίνει το λόγο και το παιδί δίνει λάθος απάντηση. Σε αυτή την περίπτωση αποφύγεται από τις λέξεις λάθος και τα λοιπά. Αλλά πέστε του αυτό εδώ. Διαβάστε το αυτό εδώ. Για διαβασέ το μας. Αυτό εδώ. Δείξτε πάλι. Αυτό εδώ. Έλα λίγο πιο κοντά. Σήκω. Ναι, σήκω. Έρχοντας. Αυτό εδώ πέρατος είναι ακριβώς. Όχι ακριβώς αυτό που ήθελα. Πουσπάθησε περισσότερο. Ποιος έχει κάποια άλλη ιδέα. Αν μιλάς έτσι κανένα στο τμήμα δεν θα καταλάβει τι λες. Ο δάσκαλος πρέπει να έχει πολύ καλή άρθρωση. Όχι ακριβώς αυτό που ήθελα. Πουσπάθησε περισσότερο. Ποιος έχει κάποια άλλη ιδέα. Έτσι. Εντάξει. Να ξέρετε ότι είναι πολύ σημαντικό όταν μιλάτε στα παιδιά να έχετε ξεκάθαρη άρθρωση. Να έχετε σκεφτεί από πριν αυτά που θέλετε να πείτε. Και να τα έχετε κάνει εξάσκηση. Σίγουρα θα υπάρχουν μαθητές στους οποίους στην αρχή δεν θα πιάσει αυτό εδώ. Μην απογοητευτείτε. Ακόμη και όταν θα δείτε έστω και για λίγο. Μπράβο Θανάση που κάθεσαι έτσι χρόνιμα. Επιβραβεύστε τον ακόμη και όταν το δείτε έστω και για λίγο. Δηλαδή ασχοληθείτε μαζί του όχι τη στιγμή που θα σου κάνει φασαρία αλλά τη στιγμή που θα είναι φρόνοιος. Και δείξτε ότι εκείνη τη στιγμή εγώ θα ασχοληθώ. Μην περιμένετε να κλάψει το παιδί για να πάτε εκεί πέρα. Όχι. Προχωράμε. Μικρή ερώτηση. Μικρή. Με αγνοείτε. Κόφτε όπου σας λέω τα κόλφα μου. Οπότε εσείς διδάσκετε στους μαθητές σας αυτούς εδώ τους κανόνες για παράδειγμα. Και στη συνέχεια για μικροπαραβάσεις. Το ξανατονίζω. Πάμε παρακάτω. Βασικές αρχές. Αυτό είναι κλασικό θέμα που βάζω. Ποιες είναι οι βασικές αρχές για τη διατύπωση των κανόνων συμπεριφοράς. Είναι σημαντικό να κοιμένονται τρεις έως πέντε. Είναι σημαντικό να είναι γενικά διατυπωμένοι. Για παράδειγμα κρατάμε την αυλή καθαρή. Είναι σημαντικό να προσαρμόζονται στην ηλικία και τις δυνατότητες κατανόησης των μαθητών. Και πολύ σημαντικό να είναι σύντομοι και να έχουν θετική διατύπωση. Δηλαδή τι να κάνουμε. Διαφορές μεταξύ κανόνων και πρωτοκόρων συμπεριφοράς θα το διαβάζετε μόνοι σας. Και αυτό είναι άλλη μια ερώτηση που βάζω και θεωρείται από τις δύσκολες ερωτήσεις. Οι κανόνες αναφέρονται γενικά σε κάτι. Είναι γενικά διατυπωμένοι. Τα πρωτόκολλα συμπεριφοράς αναφέρονται σε μία συγκεκριμένη συμπεριφορά. Για παράδειγμα το πρωτόκολλο ακροάσεις. Όταν έχουμε μπάλες τις βάζουμε ανάμεσα στα πότια. Οι κανόνες λοιπόν της συμπεριφοράς έχουν γενική διατύπωση. Τα πρωτόκολλα συμπεριφοράς αναφέρονται σε μία συγκεκριμένη. Δηλαδή ο κανόνας όταν μιλάει η δασκάλα εγώ ακούω. Αυτό είναι ο κανόνας. Το πρωτόκολλο συμπεριφοράς είναι ότι όταν έχουμε μπάλες και μιλάει ο δάσκαλος βάζουμε τις μπάλες ανάμεσα στα πότια. Δείχνει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Τέσσερις βασικές αρχές. Και αυτό είναι σωσάρα θέμα να αναφέρετε τις τέσσερις βασικές αρχές. Πώς ηρεμήσατε αμέσως, ε? Το ξέρω άλλη φορά. Να λοιπόν μια τεχνική. Πάμε την ώρα που μιλάτε. Αυτή η ερώτηση, παιδιά, είναι σωσάρα. Είναι με εφωτογραφή και αποφλέσμα. Το πρώτο. Έχουμε και δυσπιστία. Κατάλαβα, σας έχουνε βασανήσει οι προηγούμενοι. Για να δούμε λοιπόν εάν εγώ θα είμαι συνεπής. Όχι, όχι, ακούστηκε πολύ απειλητικό. Αρχή της ελάχισης παρέμβασης. Προσπαθήστε, όταν κάποιος σας κάνει φασαρία, να ξεκινήσετε, εάν δηλαδή μία παύση είναι αρκετή, κάντε την. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση. Ένα. Δύο. Αρχή της διακριτικής παρέμβασης. Επαιμβαίνεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ενοχλείς όλο το κοιμάτι. Δηλαδή, ένα παιδί εκεί πέρα, σου κάνει φασαρία και όλο το τμήμα σου είναι ήσυχο. Είναι άρδικο εσύ να βγάλεις μία τσελίδα και να πεις, ε, κάτσε εκεί πέρα φρόνιμος. Και να αναστατώσεις το τμήμα σου. Αυτό, ορίστε. Διακριτική παρέμβαση, ένας τρόπος, για παράδειγμα, το συναντάτε το έχετε συναντήσει ίσως πολλές φορές, όταν γράφετε στο Αμπιθέατρο εξετάσεις. Γράφουν όλα τα παιδιά και συνήθως έτσι γίνεται και ξαφνικά ένας εκεί πέρα στην άκρη, με την, μην πεις το όνομά σου, αρετή. Εκεί η αρετή κλέβει με τη διπλανή της. Και τι κάνουμε εμείς συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτό εδώ. Μα όλο το Αμπιθέατρο, δηλαδή έχεις 150 άτομα, είναι μια χαρά τα παιδιά. Για αυτήν εκεί πέρα, αυτό εννοώ διακριτική παρέμβαση. Άρα λοιπόν σε αυτό το περίπτωση προσπαθείς διακριτικά να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Να το έχετε αυτό υπόψας και να μην κάνετε το δικό μας το λάθος. Αυτό προοδευτική παρέμβαση. Είπαμε πριν ότι στην αρχή κάνεις μια πάυση. Δεν το έχει καταλάβει, συνεχίζει να μιλάει. Στη συνέχεια μπορείς να τον πλησιάσεις. Όταν πλησιάζουμε κάποιον, ο οποίος παίζει με το κινητό του, τότε αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς του. Νιώθει ότι απειλείται από εμάς. Οπότε με αυτόν τον τρόπο και ιδιαίτερα αν κάθετε και κάτω είναι και παιχνίδια εξουσίας. Για αυτό είστε εσείς κάτω και εγώ πάνω. Τότε αμέσως ηρεμή. Αυτό ενώ εφαρμόζεται προοδευτική παρέμβαση. Περισσότερα για την προοδευτική παρέμβαση, θεωρώ ότι μπορείτε να τα διαβάσετε και μόνοι σας, να μην ασχοληθώ άλλο. Αυτό εδώ όμως είναι πολύ σημαντικό. Θυμάμαι, είχα ρίξει και μια σφαλιάρα στην Κατερίνα στο πρώτο μάθημα, όλα αυτά που είπαμε... Εντάξει, και ξαφνικά η Κατερίνα ρίχνει μπουνιά στην... Και εσύ πες με το κινητό ρε. Στην Κατερίνα. Στη δεύτερη Κατερίνα, που είναι φυλαράκια. Εσύ τι θα πεις, μια παρατήρηση? Εδώ λοιπόν είναι η αρχή της αντιστοιχίας. Και θυμάστε ότι σε είχα ρίξει σφαλιάρα. Δηλαδή, σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτά που είπαμε, βλέπετε ότι δεν υπάρχει κανόνας φοβερός. Δεν υπάρχει ο φοβερός ο κανόνας. Κάθε φορά επιλέγεις, γι' αυτό σου δίνω αυτές τις τεχνικές και ανάλαβα την εφαρμόζεις. Εδώ λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, δεν θα κάνεις παρατήρηση, αμέσως θα το βγάλεις έξω. Και θα καθίσεις στο τέλος του διαλύματος να κουβεντιάσεις μαζί τις συνέπειες. Αυτό είναι προοδευτική ή... Εδώ είναι η αρχή της αντιστοιχίας. Ανάλογο με τον παράπτωμα, αν όχι, το ένα είναι προοδευτική παρέμβαση, είναι όταν εσύ για παράδειγμα μιλάς εκεί πέρα, εγώ κάνω μια πάψη, εσύ όμως συνεχίζεις. Για να μην διακόψω εγώ το μάθημα, γιατί είπαμε ότι είναι πολύ σημαντικά η διακριτική παρέμβαση, να μην ανοχλήσω όλο το τμήμα, εγώ σε πλησιάζω, άρα λοιπόν αυξάνω την ένταση της παρέμβασης μου. Αυτό εννοώ. Μα χωρίς να κάνετε παρατήρηση... Αυτό είναι μη λεκτική. Έχουμε και τις λεκτικές. Αυτά θα τα διαβάσετε μόνοι σας. Όλοι το βιβλίο είναι στιγμή. Το βιβλίο δεν είναι όλο, είναι πάρα πολύ και εγώ δεν το θυμάμαι. Πολλές φορές το διαβάζω και λέω, ω ρε, άτιμο στιγμό έχω γράψει. Αυτό μοντάζω. Ναι, αλλά αυτό είπατε κοντά στον μικρόφωνο. Είμαι και νάρκισος. Όλοι οι δάσκαλοι. Είστε λίγο σιγάνος. Ε, είμαστε λίγο, ναι. Γιατί θέλουμε να έχουμε την προσοχή. Ήθελα να πω κάτι και το ξέχασα. Για το βιβλίο. Α, ναι, για την ήλια εξέταση. Η ήλια εξέταση είναι οι διαφάνειες και ό,τι λέω στις διαφάνειες, πηγαίνεται στο αντίστοιχο σημείο του βιβλίου. Το βιβλίο είναι οι διαφάνειες. Ναι, ο δηγός για το διάβασμά σας είναι οι διαφάνειες. Δεν θα δώσετε σελίδες λέει και αυτό. Όχι, ποτέ δεν το κάνω αυτό. Γι' αυτό λέω ότι αυτοί που έρχονται στο Αμφιθέατρο, είναι αυτοί οι οποίοι... Εγώ βάζω και πολλά δεκάρια. Εντάξει. Άντε, στουρνάρια. Ενώ ο καλός ο δάσκαλος τι θα πει? Προσδάθησα και εγώ πάνω. Κοντά είστε, κοντά είστε. Αυτό είναι, χαίρομαι πάρα πολύ που αρχίζει και φέρει η φιλοσοφία μου. Τον ομμά σου? Πόλης. Μπράβο, το έχεις πει 100 φορές. Εσύ πιστεύω να θυμάσαι τα ονόματα των παιδιών. Δεν θα είσαι και εμένα στουρνάρης αυτό. Λοιπόν... Ελίζα. Τι είναι η απάντηση? Το γάμα. Για να δούμε. Πάμε παρακάτω. Εδώ, το επόμενο. Και όμως, παιδιά, δεν τα απαντούσανε. Εσάς τώρα σας φαίνονται εύκολα, γιατί βλέπετε... 10. Ο Ιπνερώτης τι ερωτήσα σε 2002. ΑΣΕΠ 2002 γράψει, για να καταλάβουν. Έτσι και λες θα σας πω την απάντηση, πότε αντιγράψετε. Πιο πολύ το κάνω για τις παρουσίες σας. Για πώς αποδεικνύεται, όταν και ποιόν... Α, έχω γράψει, το έχω γράψει λάθος. Δεν ξέρω. Δεν και εμένα δεν μου κολλεύουν κουλίκ φόρτσερ. Σε ποιο είμαστε. Οι προσδιοκτήτες των εκπαιδευτικών, για τις δυνατότητες που έχουν οι μαθητές, αποδεικνύεται... Αποδεικνύει... Οι προσδιοκτήτες των εκπαιδευτικών, για τις δυνατότητες που έχουν οι μαθητές, αποδεικνύεται... Ό,τι. Ό,τι είναι, ό,τι. Κάντε μπέκαλα στην αρχή. Ε, καλά. Πάμε παρακάτω. Αποδεικνύονται. Γιώργο, πες μας την απάντηση κι άσταφτα. Ένα, δύο και μερισσό. Ηλία. Ποια είναι η απάντηση, λοιπόν? Άστο, ρε, το κινητό. Καλά, μιλάμε, όταν ο δάσκαλος κατεβαίνει στην τάξη και βλέπει τον πραγματικό κόσμο... Είναι τελείως διαφορετικά, ξέρεις. Όταν έρχεσαι εδώ και βλέπεις όλοι τα κινητά έξω... Ποια είναι η κυπανιά σου προς δεύτερα. Πω, πω. Κατάλαβα πόσο πολύ με προσέχεται. Όχι, κατάλαβα πόσο πολύ με προσέχεται. Κατάλαβα πόσο πολύ με προσέχεται. Όχι, κακός δάσκαλος αυτός. Αυτό, βλέπετε ότι οι προσδοκίες... βλέπετε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι οι προσδοκίες και όταν εσύ το περνάς έτσι... είναι τελείως διαφορετικό από ό,τι όταν μιλάς θεωρητικά οι προσδοκίες μπλα μπλα μπλα και αυτό. Ποιος θα μας πει, λοιπόν, την απάντηση. Κανένα δεν μου αρέσει. Κανένα δεν μου αρέσει. Το που? Αμπέμπα μπλόμ, του κίσα μπλόμ, αμπέμπα μπλόμ, του κίσα μπλόμ, μπλί μπλόμ. Κι εγώ πιστεύω πως σωστή απάντηση είναι το β. Και μέσω αυτής της διαφοροποίησης... Για να δούμε, λοιπόν. Καλώς, Στυνά. Β λοιπόν. Πάμε στο επόμενο. Αυτό. Άντε και θα δούμε την εθνική σήμερα. Άντε, παλικάρια. Τι ώρα πέσεις? Τι ώρα πέσεις? Ενέα, κάπου εκεί πέρα. Πέντε μέσα στο πλάμα. Συγγνώμη, πες μου πάλι το όνομά σου. Γιώργος, Γιώργος. Δύο Γιώργιες. Βρε, πες την απάντηση. Και ας δούμε ποια πέζει η εθνική. Την πάτησα, βλέπετε. Την πάτησα, την πάτησα. Από εδώ είναι δύσκολο να βλέπετε εσείς μέχρι εκεί πέρα. Βλέπεις. Νομίζω το Γ. Λοιπόν, ποιος θα μας δώσει... Θα μας τυπήσει. Το Γ λέει. Ιστερούν κυρίως τα μέτρα πρόληψης. Για να δούμε. Όχι, ούτε κανένα. Χειροκρότημα. Έτσι, μπράβο. Σε αυτό εδώ. Πάμε παρακάτω. Ας το λένε. Γιατί θέλω να μας κάνει την παρουσίαση του Αλέξανδρος. Και μετά θα έρθει η κυρία Μαμελετζή και θα μου κρινιάζει πάλι. Α, το συζητήσουμε μετά. Διαβάστε το. Επιλέγω αυτές που έχουν σχέση με το σημερινό μου το μάθημα, Γιάννη. Ποια είναι η απάντηση? Δέστε εδώ πέρα. Ο κακός ο δάσκαλος. Ποια είναι η απάντηση ρε. Μιλάμε από τα πιο ήσυχα παιδιά. Για να ακούσουμε. Τι λες. Το γάμα. Το γάμα αναγνωρίζει τη θετική και αγνοεί την αρνητική συμπεριφορά τους. Για να δούμε το γάμα. Καλά, αισθάνομαι σαν αυτόν που ποιος θέλει να γίνει εκατομμυρίουγος. Και η απάντηση είναι... Συγγνώμη. Συγγνώμη. Συγγνώμη. Μπορεί να είναι αλλά προηγείται αυτό εδώ, αναγνωρίζει τη θετική. Προηγείται. Αυτό εδώ. Τελείωσε με το μήνυμα. Με κοιτάς υποκτά. Ναι. Να πάρουμε το 50-50. 50-50, τι λέει. Θα μπορούσε να είναι δύο, ναι. Ένα αυτοκινητάκι, τρέχει, τρέχει και πού θα σταματήσει. Πού θα σταματήσει, Γιώργο. Στο γάμα. Θα μπορούσε να είναι και το α και το β, αλλά θα πω το β γιατί. Το β λέει, Κατερίνα, επιβάλλει κανόνες συμπεριφοράς των μαθητών. Κανόνες συμπεριφοράς των μαθητών. Ή το α ή το β. Ή το α ή το β. Είπα η α ή το β. Ή το α ή το β. Δεν έχει... Έτσι όπως κάνουν το α. Με τη γνώμη λοιπόν του κοινού... Το β. 0.5 λεπτά. Για την επόμενη φορά. Δεν είπαμε πριν ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν. Πρέπει ο δάσκαλος... Ναι, παιδιά. Δεν πρέπει ο δάσκαλος να βάζει κανόνες συμπεριφοράς. Όπως είναι και τα πρωτόκολλα, ότι βάζουμε τις μπάλες ένα μέσα στα πόδια μας. Αυτό δεν είναι πιθαρχία. Ναι, αλλά εγώ πρώτα σας είπα πώς να κάνετε καλό μάθημα. Βάζοντας κανόνες συμπεριφοράς. Εδώ λέγεται πώς θα επιβάλλουμε την πιθαρχία. Ναι, όταν έχουμε προβλήματα πιθαρχίας τι κάνουμε. Όταν έχουμε ήδη τα προβλήματα πιθαρχίας. Αν έχεις ήδη προβλήματα πιθαρχίας, επιβάλλεις κανόνες, άμα δεν έχεις προβλήματα πιθαρχίας. Τα προβλήματα πιθαρχίας της τάξης συχνά προλαμβάνονται, όταν ο εκπαιδευτής προλαμβάνονται. Όταν κάνω καλό μάθημα. Λοιπόν, εσείς η εργασία ειδική σας για την επόμενη φορά βίντεο θα κάνετε, θα γυρίσετε όπου είσαστε δυο-τρία άτομα. Πάτε σε ένα μαθητή εδώ πέρα και του λέτε Ευδοξία πήγαινε σε εκείνη την ομάδα. Και σου λέει Ευδοξία όχι να πάει η Κατερίνα. Τι κάνετε, θα το γυρίσετε σε βίντεο να το παίξετε. Είναι φίλους και δέκα. Είναι φίλους. Λοιπόν, είναι ένα άρθρο το οποίο παρουσιάζει συγκεκριτός ενός προπονητικού προγράμματος στα παιδιά δυναμής. Το οποίο γίνεται συχνότερ δύο φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν πολλά προπονητικά προγράμματα και διάφορες ετομέρειες που έχουν χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσουν οι διάφοροι εργασιστές. Ποια μπορεί να είναι τα πιθανά ωφελή και η κίνδυνη άμα δεν είναι. Και πώς μπορεί να είναι η αρχή του προπονητικού προγράμματος. Έχουν χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσουν οι διάφοροι εργασιστές ποια μπορεί να είναι τα πιθανά ωφελή και η κίνδυνη άμα κάνουν προπόνηση δυναμής στους νέους. Αλλά και να διαρευνήσουν ποιοι είναι οι μηχανισμοί που σχετίζονται με την αύξηση της δύναμης στα νέα άτομα. Οι προηγούμενες μελέτες και οι εκθέσεις που έχουν γίνει, γιατί το άρθρο είναι σχετικά παλιών των 93, αφορούσαν για προγράμματα και διάφορες συχνότερ τρεις φορές την εβδομάδα. Ένα συγκεκριμένο μιλάει για δύο φορές την εβδομάδα και το άρθρο παραθέτει ότι είναι οι συχνότεροι αυτοί συζητάται κυρίως για ενήλικες, γιατί θεωρείται ότι τα παιδιά λόγω της ανατομίας που έχουν στη ανατομία στους σώματός τους, και οι ισολογικές και οι ισχολογικοί παράμετροι που υπάρχουνε, γράφουν και ήδη μιλαμεσμένα για τα παιδιά. Και εις αυτόν τον λόγο, εξετάζουμε και δύο φορές την εβδομάδα. Λοιπόν, οι μέθοδοι για να γίνει το τεστ της συνερεύνης. Πήραμε 25 αγόρια κορίτσι ηλικιές 8 με 12 χρονών, οι οποίοι προσφέρθηκαν θελοντικά να συμμετέχουν σε αυτή την έρευνα. Ενημερώθηκαν και οι γονείς και τα παιδιά σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει σε αυτό το τεστ. Και υπήρχε και η γονική ευαρτή συγκατάθυση από τους γονείς για να υπάρχει πρόβλημα. Τυχαία χωρίστηκαν τα παιδιά σε πειραματική ομάδα, η οποία ήταν 10,8 χρόνων η μέση ηλικία, ήταν 11 αγόρια και 4 κορίτσια, και η ομάδα ελέγχου με μέση ηλικία 9,9, 6 αγόρια και 4 κορίτσια, συμμετέχονταν στο πρόγραμμα για 8 εβδομάδες. Όπως έχουμε μάθει και στο μάθημα του κ. Τζαμανίδη, ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης θέλει 6-8 εβδομάδες για να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε. Αφού έγινε ένα γιατρικό ιστορικό για κάθε παιδί, έγινε μια φυσική εξέταση, μια εξέταση του κάθε παιδιού για να εξεταστεί το μυοσκελετικό του σύστημα, να αποκλειστούν οποιασδήποτε ιατρικές αντεδήξεις, ώστε να μη συμμετέχει, άμα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το παιδί στο συμπληκτήμενο πρόγραμμα. Καθορίζεις και το στάδι σκουσαλικής ορίμανσης του κάθε παιδιού με βάση να είναι κλίμα κατάνερ. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων, όσον αφορά την ηλικία, το ύψος, το βάρος και τις αξιολογίες στην κλίμα κατάνερ. Αποκλείστηκαν όσα παιδιά είχαν χρόνια ιστορικές νόμους στους νορθοπεδικούς προορισμούς και παιδιά που το εξονομήθηκαν στην κλίμα κατάνερ στο στέιτς 3, οι οποίοι δώχνουν τη συγκλίμα κατάνερ 1 και 2. Βέβαια, όλοι οι θελούντες έγιναν δεκτοί, που σημαίνει ότι κανένα από τα παιδιά δεν είχε κάποια παιδιατική κοινόσοη με δικούς νορθοπεδικούς προορισμούς. Αυτά δουλέξαμε. Ποιο? Αυτό. Αυτό. Ωραία. Κανένα από τα παιδιά δεν είχε συμμετάσει και προηγουμένως σε κάποιο παρόμοιο πρωτοβουλικό πρόγραμμα, και προηγουμένως δεν είχαν τοπονοτική υπηρεσία σε κάτι τέτοιο. Αφού έγινε ο ιατρικός έλεγχος, πραγματοποιήθηκαν κάποια τέσεις για να αξιολογηθεί η υγεία και η φυσική κατάσταση του κάθε παιδιού. Αυτά τα τέσεις έγιναν και πριν και μετά το πρόγραμμα. Υπήρχε μια προθέρμαση χαμηλής έντασης σε αερόβια άσκηση και κατά περιπτώσεις υπήρχαν και διάφορες ασκήσεις σε stretching. Όλα τα παιδιά πριν γίνει αυτό το τεστ, συμμετείχαν σε δύο εισαγωγικά μαθήματα προκειμένου να μάθουν τη διαδικασία για να εκτελέσουν το τεστ και τα δύο αυτά μαθήματα έγιναν στη διάρκεια μιας εβδομάδας. Κι άτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί κυρίως οι τροματισμοί που έχουμε στα παιδιά οφείλονται λόγω κακής τεχνικής εκτέλεσης ασκήσων, οικομένως τα παιδιά διδάστηκαν τη σωστή τεχνική της κάθε άσκησης, έκαναν εξάσκηση πάνω σε αυτό, ώστε να μην έχουν προβλήματα μετά και για να μπορέσουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Τώρα εδώ έχουμε τις παραμέτρους που καθορίστηκαν στο τεστ. Έχουμε 10 ειρήνη της δύναμης, που σημαίνει είναι 10 επανειδέκτες επαναλήψεις μπορεί να βγάλει ένα παιδί. Δηλαδή στην τελευταία επανάληψη, μπορεί να κάνει κανένα παιδί. Έχουμε το κλασικό sit and reach τεστ για την ευλικησία. Έχουμε κατακόρυφο άλμα. Έχουμε αυτό το τεστ, το οποίο είναι ένας μαθητής κάθεται, ακριβώς όπως κάθομαι εγώ, η πλάση σε ορθή γωνία με τα πόδια κάτω, και θα σας εξηγήσω μετά ποιά και πώς κάνει. Μέτρησαν την αρτηριακή πίεση ηρεμίας, και στην ουσία εδώ έχουμε και μέτρηση δυνατόπιδερματοπτυχών. Αυτά είναι τα πρώτα από τα λέσματα. Όσον αφορά τώρα τη δύναμη. Στη δύναμη υπήρχαν αυτές εδώ οι πέντε ασκήσεις. Έχουμε τρία set σε κάθε άσκηση. Ένα λεπτό διάλειμμα μεταξύ των ασκησιών. Μεταξύ των ασκησιών. Τα παιδιά εκτελούσαν τις ασκήσεις διάδες. Θα σας εξηγήσω. Τα παιδιά εκτελούσαν τις ασκήσεις διάδες. Κάθε φορά που γινόταν το test, η σειρά των ασκήσεων άλλαζεως τα παιδιά να μην ξέρουν ακριβώς ποια είναι η επόμενη άσκηση. Και έχουμε λεπτό. Η πρώτη άσκηση είναι... Στην ουσία μέτρησαν τους τετρακεφάλους, τους πρόσωπους μηριέως. Η διαφορά που έχουμε στην πειραματική ομάδα, αυτά είναι τα αποτελέσματα της πειραματικής ομάδας, και αυτά είναι τα αποτελέσματα της ομάδας ελέγχου. Οι διαφορές που έχουμε στην πειραματική ομάδα όσον αφορά τους τετρακεφάλους, έχουμε 64% επελτίωση στις πράττα παιδιά, σε αντίθεση με τα παιδιά της ομάδας ελέγχου, όπου έχουμε νέα μενεπελτίωση, αλλά αυτή είναι κοιμένη από 14,1%. Τι διαφορά έχουν οι δύο ομάδες? Αυτή είναι η ομάδα πειραματισμού, με ποια γίνεται το πείραμα, συμμετέχουν στις ασκήσεις, και η ομάδα ελέγχου είναι η ομάδα η οποία την έχουμε πάρει για αυτή, αλλά δεν κάνει και τίποτα. Κοιτάξτε εδώ πέρα, αυτός έγινε μέτρηση στην αρχή, πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα. Έγινε πριν ξεκινήσει, αφού ξεκίνησε... Πάντα πρι τεστ είναι το τεστ, το τεστ είναι το μετά, πάντα αυτή είναι η ουρολογία, και εδώ είναι η ομάδα ελέγχου, πρι τεστ και πώς τεστ, αυτός είναι ο μέσος όρος, αυτή είναι η τυπική απόπληση. Θα το δούμε και εμείς στο δικό μας το τεστ, για την τυπική απόπληση, πώς τη χρησιμοποιούμε και γιατί είναι σημαντική. Γιώργο, να το γραφήσουμε. Είναι η ομάδα ελέγχου, η οποία συμμετέχει, κάνει αυτές τις ασκήσεις. Η ομάδα ελέγχου συμμετέχει στο πείραμα, αλλά δεν κάνει τίποτα. Για να έχουμε τη διαστολή, τα αποτελέσματα της ομάδας πειράματος με την ομάδα ελέγχου. Αλλά αυτό ακόμα δεν είναι το πείραμα. Όχι, αυτά είναι τα αποτελέσματα. Αυτό είναι το πείραμα που έγινε, το άλλο είναι το πείραμα που έφάσαμε. Τα πειράματα έγιναν στην ομάδα εδώ, στην ομάδα πειράματος. Εμείς είμαστε πέντε άτομα, δεν θα καταλάβουμε. Λοιπόν, είμαστε εγώ και εσύ. Θα κάνουμε ένα τεστ, εγώ θα κάνω προπόνηση δυναμής, και θα δούμε μετά τι βελτίωση είχα και εσύ δεν θα κάνεις καθόλου προπόνηση δυναμής και θα δούμε τι βελτίωση έχεις εσύ. Ωραία, έτσι, ναι. Εντάξει. Θα σας εξηγήσω μετά και εδώ γιατί έχουμε βελτίωση και σε αυτούς παρόλο που δεν έχουν κάνει καμία άσκηση. Δεν συμμετέχονται στο πρόγραμμα. Στους δικεφάλους έχουμε βελτίωση 77,6%. Σε σύγκριση με εδώ με την ομάδα, λέω, έχουμε 13,2%. Στις πιέσεις στο στήθος έχουμε 64,1% στην ομάδα πειραματισμού, ενώ εδώ έχουμε 12,5%. Στις πιέσεις στο όνομα, έχουμε 87%, ενώ εδώ έχουμε 13,1%. Και στις κάμψεις του κεφάλου, λέω, έχουμε 78,1% σε σχέση με το 12,2%. Είναι 24, η άσκηση είναι εδώ, αυτό εδώ. Η άλλη άσκηση είναι αυτό εδώ. Εντάξει. Ωραία. Η βελτίωση βήκε συνολικά και στις πέντε ασκήσεις, ο μέσος όρος, στην ομάδα πειραματισμού, ήταν 74,3%, ενώ στην ομάδα ελέγχου ήταν μόνο 13%. Αλλά βελτίωση είναι εκεί, δηλαδή. Ναι, θα εξηγήσουμε στο τέλος γιατί συνέβη αυτό. Αυτά συμβαίνει. Λοιπόν, συνεχίζουμε εδώ πέρα. Έχουμε το κλασικό set and reach test. Εδώ βλέπουμε κάτι, και γι' αυτό είναι και τα χρώματα ίδια. Έχουμε εδώ βελτίωση στην ομάδα πειραματισμού, 14,9%, και εδώ έχουμε 9,9%. Στο άρθρο μέσα αναφέρει ότι αυτή η βελτίωση δεν είναι σημαντική. Δεν θεωρεί δηλαδή ότι επειδή αυτοί κάναν προπόνηση δύναμης, έχουν βελτιώσει αρκετά την ευλυγεσία τους στο set and reach test. Γιατί και αυτοί που δεν έχουν κάνει τίποτα, έχουν βελτιώσει εξίσου πολύ την ευλυγεσία τους στο set and reach test. Έχουμε το κατακόρυφα άλμα που και εδώ έχουμε βελτίωση. Έχουμε αρκετά μεγάλη βελτίωση σε σχέση με πριν και έχουμε και εδώ βελτίωση. Εδώ εξηγεί όμως ότι επειδή τα παιδιά αυτά κατά τη διάρκεια του προγράμματος συμμετείχασταν σε διάφορες προπονητικές... συμμετείχασταν σε διάφορα αθλημά τέτοια, μπασκετ, ποδόσφαιρο, βόλι, εξήγει ότι είναι λογικό το επιτόπι, το κατακόρυφα άλμα, να αυξηθεί και στην ομάδα πειραματισμού, να είναι λογικό να αυξηθεί και στην ομάδα ελέγχου, γιατί αυτά τα παιδιά συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, εκτός του προγράμματος. Στη δύναμη απαγορευότανε τα παιδιά να κάνουν εντυπλέον προπόνηση δύναμης, αλλά ή μπορούσαν να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες ή στο μάθος και σε εισαγωγή τους σχολείου τους. Είχαν τη δυνατότητα και οι δύο ομάδες. Εδώ είναι το τέσφασμα που κάθε το παιδί στη γαρέκλα με την πλάτη της ορθογωνίας, κρατάει μία μπάλα ακριβώς μπρος το στήθος και κάτω του πηγούνι, πετάει την μπάλα μπροστά, πετάει την μπάλα μπροστά. Γιατί έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και νιώθω πολύ άσχημα που δεν μπορεί να πλήξει. Και για να δουλέψουμε. Πετάει την μπάλα έστω και κρατάει την μπάλα εδώ πέρα και κρατάει την μπάλα ψηλά και μπροστά, κάνει αυτό το πράγμα. Και η μέτρηση γίνεται από το σημείο που θα σκάσει η μπάλα σε σχέση με το σημείο που κάθε το παιδί. Εδώ βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως βελτίωση στην ομάδα πειραματισμού σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Δηλαδή είτε κάνουμε προπόνηση δύναμης είτε δεν κάνουμε προπόνηση δύναμης, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο. Εδώ έχουμε το ύψος που είναι πάνω κάτω, αυτό που σας είπα πριν, ότι δεν υπάρχει διαφορά στο ύψος, το βάρο, στην ηλικία των μαθητών. Έχουμε τις 7 δερματοπτυχές, οι οποίες είναι η δερματοπτυχή τρικεφάλου, δεκεφάλου, ογοπλάτης, στήθους, κλειακών, μυρού, και αν θυμάμαι καλά και γάμπας. Εδώ βλέπουμε ότι τα παιδιά είχαν μίωση λύπους, μίον 2,3% σε σχέση με το λύπος που είχαν πριν ξεκινήσουν το τεστ. Ενώ εδώ βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί και αυτό το εξηγεί λίγο περίεργα και μέσα στο άρθρο, γιατί υπάρχουν παλιότερες έρευνες που λένε ότι παρόλο που δεν συμμετέχουν τα παιδιά σε διάφορα τεστ, θάλαπε θεωρητικά και εδώ πέρα έχει μειωθεί το ποσοστό λύπους που έχουν τα παιδιά. Σε αυτή την έρευνα βρήκαν ότι το ποσοστό λύπους όχι απλά μειώθηκε καθόλου, αυξήθηκε μάλιστα, επειδή τα παιδιά δεν έκαναν προβόνηση δύναμους. Μπορεί να αυξήθηκε και το βάρος τους. Το βάρος τους είναι σταθερό. Είναι μεταβλητή η οποία θεωρεί ότι δεν είναι σημαντική να εξεταστεί. Θεωρεί ότι είναι ίδια και για την ομάδα πνευματισμού και για την ομάδα ελεύ. Και εδώ κάτω, στην ουσία μέσα στην περιφέρεια του βραχείωνα, του στήθους, της μέσης και του μυρού. Η διαφορά η οποία αξίζει να μελετηθεί εδώ πέρα, και βλέπουμε αρκετά μεγάλη διαφορά, είναι στο μυρό, όπου εδώ είχαμε δελτίωση 2,4%, μίωση στην ουσία, μίωση η αύξηση. Περισσότερο μικρή σφασία έχει, ενώ εδώ είναι μεγαλύτερη. Εδώ, όπου είστε, δεν θυμάμαι λίγο πως τι γίνεται. Καταλήγοντας, ένα τέτοιο πρόγραμμα, υπό την επιτήρηση όμως ειδικών ερευνητών και ανθρώπων που ξέρουν να χειρίζονται τέτοια τέστα, κι αφού έχουν ακολουθηθεί κατάλληλες εδικίες, βλέπουμε ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να βελτιώσει, γιατί συχνόταν πάντα δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη δύναμη των αγωριών και των κοριτσιών ηλικίας 8-12 που ήταν το τέστο που εξετάζουν αυτή τη στιγμή, και ένα πολύ σημαντικό είναι ότι δεν παρατηρήθηκαν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια του προποντικού πρόγραμματος ενδυνάμωσης, ένα παιδί μόνο της ομάδας πειραματισμού, αν θυμάμαι καλά, είχε έναν μικρό τραυματισμό, ο οποίος όμως έγινε στο μάθημα της γυμναστικής, οπότε δεν θεωρείται τραυματισμός ο οποίος ήταν εκτός του πρόγραμματος ενδυνάμωσης. Και εδώ δεν έχουμε τραυματισμούς γιατί τα παιδιά είχαν διδαχτεί από πριν τη σωστή τεχνική, επομένως δεν υπήρχε λάθος τεχνική για να έχουμε τραυματισμού στα παιδιά, δηλαδή η ένταση δεν είναι αυτή η οποία τραυματίζει τα παιδιά στη μικρή ηλικία. Πάντως αξίζει, ευχαριστούμε πολύ. Λοιπόν, για τη γη τώρα συγκεκριμένα, για να τελειώσουμε με αυτό, πραγματικά νιώθω υπερήφανος που έχω τέτοιους ποιητές, γιατί και τα υπόλοιπα με έστειλε πολλοί κόσμος εργασίες, απλά, εντάξει, ίσως διστάζουνε να βγουν εδώ και να μας το παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους. Λοιπόν, για τη φυσική αγωγή, προτείνεται λοιπόν συχνότητα μία με δύο φορές την εβδομάδα. Αυτά είναι για προπόνηση, έτσι με δύναμη, έξι με οκτώ εβδομάδες περίπου, ασκείς έξι με οκτώ, μία σετ αυτά εδώ, επαναλείψεις δέκα ως δεκαπέντε, και προσέξτε τώρα εδώ, για την αύξηση του βάρος προτείνεται να γίνεται, από συγγραφέα σε συγγραφέα προτείνουν και διαφορετικά πράγματα. Αυτός εδώ λέει, μισό έως ενάμιση κιλό, όταν τα παιδιά μπορούν να κάνουν άνετα δεκαπέντε επαναλείψεις, δηλαδή, δηλαδή εσύ σαν παιδί, κάνεις δεκαπέντε επαναλείψεις άνετα, τότε μπορείς να του βάλεις μισό κιλό παραπάνω, για παράδειγμα, έως ενάμιση. Προσέξτε τώρα αυτός εδώ τι λέει για το ΕΡΕΛ, το μεγαλύτερο μέγιστο βάρος που μπορεί να σηκώσει κάποιος, αυτός εδώ λέει, μέγιστη άρση βάρους επιτρέπεται από την ηλικία των δεκαεφτά και αργότερα, ενώ ο προηγούμενος έκανε προπόνηση δύναμης, αφού πρώτα βρήκε ποιο είναι το μέγιστο που μπορούν να σηκώσουν. Βλέπετε λοιπόν ότι ο ένας λέει ότι δεν επιτρέπεται να βάλεις το παιδί να κάνει μέγιστη δύναμη, ο άλλος όμως το έκανε για να βρει, να καθορίσει την ένταση, την υπομέγιστη συνέχεια. Δεν έχει σχέση, πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, το άλλο τώρα, εάν θέλετε να βρείτε, έχει κάποιος μια τεχνική, πώς βρίσκουμε το μέγιστο, πες ότι έχεις κάποιον ο οποίος είναι μεγαλύτερος από 17, ή πες ότι είσαι της άποψης ότι επιτρέπεται, όπως αυτός που μας παρουσίασε στους συγγραφές, ότι επιτρέπεται και σε παιδιά να κάνουν τη μέγιστη δύναμη. Γνωρίζει κανείς πώς βρίσκουμε το μέγιστο που μπορεί κάποιος να σηκώσει σε ένα βάρος. Έχετε στον κύριο Κοτζαμαλίδε, δεν τα είπατε, εφτά. Τι κάνεις λοιπόν Πόλη, τι θα κάνεις, για να βρεις το μέγιστο έχεις ένα μαθητή, ποια είναι η διαδικασία. Ποια είναι η διαδικασία, σας έχω μια πολύ καλή ερώτηση για τον Κοτζαμαλίδε, να σας πει, έρχεται ένας μεγάλος, δουλεύω σε γυμναστήρια και σου έρχεται ένας και σου λέει, θέλω να μου κάνεις προπόνηση δύναμης. Εμείς δουλεύουμε πάντα με κάποιο ποσοστό, ξέρω εγώ, το 60-70% της μέγιστης δύναμης. Άρα λοιπόν το πρώτο που πρέπει να κάνεις, είναι να βρεις τη μέγιστη του δύναμη. Ποια είναι η διαδικασία για να βρεις το μέγιστο της δύναμης. Ας πούμε στον πάνκο. Στον πάνκο. Λοιπόν, ξεκινάς με λίγα κιλά. Το λιγότερο που έχεις να κάνεις. Την μπάρα μόνο. Αν και η μπάρα είναι 20 κιλά, οπότε αν έχεις ένα μαθητή, την έχεις. Α, έτσι, εξαρτάται λοιπόν. Περιμένετε. Άρα λοιπόν ξεκινάς με πολύ λίγα κιλά και τον βάζεις στην αρχή να κάνει τρία σετ από έξι περίπου μία έως έξι επαναλήψεις. Εδώ πέρα. Εδώ λοιπόν, είναι μία άλλη μέθοδος. Άρα λοιπόν, τρία σετ μία έως έξι επαναλήψεις είναι η λεγόμενη εξειδικευμένη προθέρμανση. Αφού το κάνεις αυτό το πράγμα, στη συνέχεια κάνεις από μία έως οκτώ περίπου επαναλήψεις. Ανεβάζει το βάρος. Αναμισό ή ένα κιλό, ανάλογα πώς τον βλέπεις όταν ζορίζεται στην προσπάθειά του. Το βλέπεις στην πρώτη προσπάθεια που του έχεις βάλει, μία φορά το κάνει άνετα, δύο φορές το κάνει άνετα. Άρα λοιπόν, το ανεβάζει κι άλλο τα κιλά. Συνήθως ένας έμπειρος στις οκτώ επαναλήψεις μπορεί να του βρει ποιο είναι το μέγιστο. Ο ένας ο τρόπος είναι αυτός. Αν όμως τώρα είσαι της άποψης ότι δεν μπορώ εγώ να βάλω κάποιον ο οποίος είναι 12 χρονών να μου κάνει μέγιστη επαναλήψη, γιατί ο άνθρωπος της Γεραφέας λέει ότι δεν επιτρέπεται να βάλουμε τα παιδιά να κάνουμε μέγιστη επαναλήψη, σε αυτή την περίπτωση έχουν βρεθεί και άλλοι τρόποι. Ο ένας τρόπος είναι αυτός εδώ πέρα, να βάλεις δηλαδή κάποιον να κάνει 10 επαναλήψεις, ας πούμε τα 10 κιλά. Μπορεί να κάνει 10 επαναλήψεις τα 10 κιλά. Μπορεί. Άρα λοιπόν, τον αφήνω αυτό να ξεκουραστεί, πάω στα 12 κιλά για παράδειγμα. Αυτός στα 12 κιλά κάνει 6 επαναλήψεις, όχι πάνω από 10. Τότε χρησιμοποιείς τις 6 επαναλήψεις, αυτό εδώ πέρα είναι το βάρος το οποίο χρησιμοποιεί και αυτές εδώ είναι οι επαναλήψεις, και με αυτόν τον τρόπο περίπου υπολογίζεις τη μέγιστη επιβάντηση που μπορεί αυτός να σηκώσει. Άρα λοιπόν, δεν χρειάζεται εσείς να τον βάλετε, εκεί ήθελα να καταλήξω, αν τυχόν, για να είμαστε απόλυτα προσεκτικοί, γιατί δεν ξέρουμε τι γίνεται σε αυτό, δεν χρειάζεται να τον βάλεις να σηκώσει το μέγιστό του, υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι, για τους οποίους μπορείς να υπολογίσεις το περίπου τη μέγιστη του δύναμη. Εκεί ήθελα να καταλήξω. Περίμενε, δέστε το εδώ. Αυτός λοιπόν έκανε με αυτόν τον τρόπο, ξεκινάει έτσι στο άρθρο του, τρία σετ, υπομέγιστα υπολόγησε, υποκειμενικό αυτό, μία ως έξι επαναλήψεις, τρία λοιπόν σετ. Στην αρχή λοιπόν τον βάζει και κάνει τρία σετ, μία ως έξι επαναλήψεις, αυτό εδώ το πράγμα. Τελείωσες λοιπόν με τα τρία τα σετ. Στη συνέχεια, μία προσπάθεια με αύξηση βάρους, μισό έως 2,3 κιλά λέει αυτός. Εντάξει, ο άλλος λέει 1,3. Δεν κολλάμαι εκεί πέρα. Βλέπετε, αν ήμουν εγώ ένας άλλος δάσκαλος, ίσως να σας έλεγα κι άλλα πράγματα. Εντάξει, στη συνέχεια, κάθε φορά, τον βλέπεις, σηκώνει αυτός το βάρος, το σηκώνει, το το αφτσάνεις. Αυτός είναι ο ένας ο τρόπος που ακολούθησε αυτός την έρευνα αυτή. Ο άλλος ο τρόπος είναι αυτός που σας πρότεινα εγώ, μέχρι τις δέκα επαναλήψεις, αν μπορεί να το κάνει. Αν μπορεί να κάνει παραπάνω από τις δέκα επαναλήψεις, τότε πρέπει να το ανεβάσετε. Προσοχή, για να το εφαρμόσεις αυτό, πρέπει να τον αφήσεις, λένε, 5-10 λεπτά διάλειμμα. Για να ξαναρχίσεις μετά τις δέκα επαναλήψεις, όταν φτάνεις στο όριο. Λοιπόν, α, όχι δεν τελειώσαμε. Καλά, τέλος.