Δημοτικό συμβούλιο 14-1-2016 (Cityofathens, 2016)
: Είμαστε υγείας και προσωπικές επιτυχίες. Συλλογικές δεν μπορώ να ευχηθώ γιατί είναι διαφορετικές. Λοιπόν, είπαμε να κόψουμε την πίτα μας του Δημοτικού Συμβουλίου για το καλό της χρονιάς. Όποιος κερδίσει το... η γαλαρία, παρακαλώ, λίγο ησυχία. Η γαλαρία, λέω, όποιος κερδίσει το φλουρί θα έχει και ένα δώρο επιπλέον προσφορά του οργανισμού... Δεν μπορώ να φωνάζω. Κυρία Γαβριλή. Κυρία Γαβριλή, λέω. Λοιπόν, τρία βιβλία, τρίτο, τρίτο μοέργο τα οδονημικά της Αθήνας προσφορά όπως πάντα του οργανισμού πολιτισμού, αθλητισμού και νεολέως του Δήμου μας. Ξεκινάμε το κόψιμο της πίτας. Καλή χρονιά και πάλι σε όλους. Το πρώτο κομμάτι είναι του φτωχού, το δεύτερο που θα κόψω είναι του πρόσφυγα, γιατί η χρονιά φέτος ήταν πολύ δύσκολη για όλους. Το τρίτο είναι για την πόλτσα της, θα το πάρει ο κύριος δημαρχός. Το δεύτερο είναι για την πόλτσα της, θα το πάρει ο κύριος δημαρχός. Το επόμενο είναι για τον κύριο Ξελό που το παίρνει για λογαριασμό της ανοιχτής πόλης. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Κασσιδιάρη για την παράταξη του κύριου Σπηλιοτόπουλου. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Σοφιανό, ο κύριος Κωνσταντίνου, ο κύριος Καπερνάρος, το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την παράταξη του κύριου Κακλαμάνη. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Μοραϊτάκη για την τρίτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Μανολιουδάκη για την δεύτερη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Δαμόπουλο για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Το δεύτερο είναι για τον κύριο Βραμίδη για την πέμπτη κοινότητα. Θα μιλήσω για την Πλατεία Βικτορίας, αφού πρώτα απ' όλα πω δύο κουβέντες για το προσφυγικό και τις πρόσφατες εξελίξεις. Τους τελευταίους πέντε μήνες βρίσκομαι σχεδόν σε καθημερινή επαφή με τους καθήλυνα αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο Δήμος Αθηναίων είναι ο δήμος που έχει υποστεί, εκτός από τους νησιωτικούς δήμους, τους συγκεκριμένους, το μεγαλύτερο βάρος σε όλη τη χώρα. Όταν ξέσπασε για πρώτη φορά ανοιχτά το πρόβλημα στο πεδίο του Άραιος, αυτό που κάναμε ήταν αμέσως παραχωρήσαμε στην αρχή δώδεκα στρέματα με τις χορείτες των Ελεώνα, τα επεκτείναμε αργότερα, πρόσφατα, σε είκοσι στρέματα. Καταστικαμβάστηκε σε χρόνο ρεκόρ ένας καταβλησμός ο οποίος λειτουργεί υποδείγματικά. Έρχονται και φεύγουν άνθρωποι, 700 μέχρι τώρα πήγε στους 1200. Και αυτό προκειμένου να σταματήσουν περιοχές ιστορικές και μέσα στον αστικό ιστό, στη καρδιά του αστικού ιστού, όπως είναι το πεδίο του Άερος και Πλατεία Δικτωρίας, να δοκιμάζονται με έναν τρόπο που δεν ταιριάζει σε μια σύγχρονη πόλη. Το κάναμε αυτό γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να λειτουργούμε. Πρέπει να κοιτάμε, να δίνουμε λύσεις. Και οι πολίτες πρέπει να έχουν κάθε δικαίωμα να ζουν σε μια πόλη σε συνθήκες αξιοπρέπειες. Για να μην το επομισθεί το βάρος όλο αυτό ο δήμος, αλλά προκειμένου να κατανεμηθεί ισομερός ή έστω με δικαιοσύνη σε όλη τη χώρα, εγώ ίδιος το πολέμισα και έφερα στο ίδιο τραπέζι την Κυβέρνηση με την Κέδρ. Πριν από λίγες μέρες είχαμε την πρώτη κοινή συνεδρίαση μεταξύ της Κυβέρνησης και των Δημάρκων. Από εκεί προέκυψε ότι θα ξανασυναντηθούμε σε 15 μέρες, το κυριότερο όμως είναι ότι μπήκαν τα θεμέλια για ένα σχέδιο για την χώρα. Γιατί μιλάμε για ένα πρόβλημα προφανώς εθνικής εμβέλειας. Είναι κάτι που υπερβαίνει την Αθήνα, είναι κάτι που υπερβαίνει κάθε μεμονωμένη πόλη, υπερβαίνει βέβαια έως και την χώρα, αλλά η χώρα πρέπει να κοιτάξει στο εσωτερικό της να δράσει συντονισμένου, με μέθοδο και προγραμματισμό. Πριν από τρεις εβδομάδες περίπου ήμουνα στον Ελεώνα όπου υποδέχθηκα εκεί την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία Γεωργίευα. Της είπα πως έχει κατάσταση και εκεί συζητήθητο εξής. Η χώρα μπορεί να αντλήσει πόρους ευρωπαϊκούς από τριών ειδών διαφορετικά ταμεία. Τα γνωστά διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το κοινωνικό ταμείο και από το ειδικό ταμείο που έχει δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες. Προκειμένουμε αυτά να μπορεί να πηγαίνει σε περιοχές χώρας και όχι απλώς να φτιάχνει καταβλησμούς αλλά να μπορεί να δημιουργεί συνθήκες τέτοιες που θα προσφέρει και κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες για να υποδεχθούν πρόσφυγες. Είναι αυτό που προσπαθήσαμε εμείς πριν και θα το καταφέρουμε, να γίνει στην περιοχή του Ελεώνα η αποχέτευση. Όπου έχει δεσμευθεί η πολιτεία ότι θα κάνει την αποχέτευση και τη διάνοξη της οδού Αγίας Άννης. Γιατί, εάν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, εάν δεν πιστεύουμε ότι ξαφνικά το πρόβλημα θα εκλείψει γιατί οι άνθρωποι αυτοί θα εξαερωθούν, να πιστεύσουμε ότι ξαφνικά θα επέλθει απόλυτη ηρήνευση στη γειτονιά μας, θα σταματήσουν οι πόλεμοι, θα σταματήσουν οι εξεγέρσεις, θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες και ότι θα ζούμε χωρίς πρόσφυγες, όποιος το λέει αυτό είναι γελασμένος. Υπάρχει φυσικά η λύση να τους πνίγουμε όλους, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό, νομίζω, δεν το συζητάει κανείς, τουλάχιστον ανοιχτά. Επομένως, όταν έχουμε ένα πρόβλημα, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε από πίσω, ούτε να κοιτάμε πώς θα το πετάξουμε στην αυλή του διπλανού. Επιπλέον, όταν είναι ένα πρόβλημα τέτοιας εμβέλειας που δεν θα μπορείς πια να το πετάξει στην αυλή κανενός, θα είναι στις αυλές όλων μας, με έναν τρόπο άναρχο. Επομένως, το επόμενο βήμα είναι ότι επιτέλους θα αξιοποιηθεί αυτή η προοπτική των ευρωπαϊκών προγραμμάτων προκειμένου να δοθούν και κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει και οι δήμοι να συμμετάσουν στον εθνικό σχεδιασμό. Είναι ένα πρόβλημα τεράστιο, είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολεί τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, ο Δήμος συνεργάζεται με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε εκπονίσει πρόταση. Συμμετέχουμε στο σχέδιο για τη στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Εκεί θα συμμετάσχει και ο Δήμος Αθηνέων. Θυμίζω ότι η χώρα έχει δεσμευθεί, ότι 20.000 πρόσφυγες με πρόγραμμα μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ζουν σε κανονικές κατοικίες. Η Αθήνα έχει σχέδιο. Θα συνεχίσει να εκπονεί, να το ανανεώνει, να το επεκτείνει, να το εμβαθύνει όπως έχει την υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους της και αυτό το εθνικό καθήκον και σε αυτό θα συνεργαζόμαστε με τον κάθε διεθνή ιερχόριο, αξιόπιστο συνομιλητή και συνεργάτη. Φυσικά, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό με αυτόν τον απαράδεκτο για τους κατοικούς τρόπους στη πλατεία Βικτορίες. Εγώ μπορώ να πω στους κατοίκους το εξής. Δεν μπορεί ο Δήμος μόνος του να λύσει το πρόβλημα. Αυτό που μπορεί ο Δήμος είναι να παίρνει πρωτοβουλία, να προτείνει λύσεις στο μέτρο που έχει ο ίδιος τη δυνατότητα να τις προχωράει και συνεχώς να πιέζει και τους άλλους να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Το πρώτο που είχαμε πει ήταν να εκλείψουν οι σκηνές. Ας πούμε ότι εκλείψαν οι σκηνές εκτός από κάποιες ποραδικές περιπτώσεις που στινόντουσαν τα βράδια που έρχονταν τα πλοία. Τώρα το επόμενο στίχημα είναι πρώτο, σε ό,τι αφορά τον Δήμο και το τι μπορεί ο Δήμος να κάνει και το πού μπορεί να σπρώξει και πού μπορεί να έχει εγγυήσεις και από τη Κεντρική Εξουσία ότι θα κάνει αυτό που της αναλογεί. Πρώτο, να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα κοιμάται πάνω στη πλατεία ή στη γύρω περιοχή σε πεζοδρόμια. Δεύτερον, ότι οι ΜΚΕΙΟ δεν θα μοιράζουν εκεί ούτε φαγητά ούτε ρούχα ούτε τίποτα, αλλά σε χώρους που θα εξασφαλίσουμε εμείς. Είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία ούτως ώστε σε ό,τι μας αφορά και εγώ μπορώ να δεσμεύομαι και να μιλάω καθαρά στους κατοικούς σε αυτά που πρώτα απέλα εμείς μπορούμε να κάνουμε. Είμαστε λοιπόν στο δρόμο να βρούμε έναν χώρο όπου θα μπορούν να κοιμούνται το βράδυ να διανοικτερεύουν οι άνθρωποι και να μην διανοικτερεύουν στο δρόμο ή πάνω στη πλατεία να μην μοιράζονται ή διαγαθά ή υπηρεσίες να παρέχονται στην πλατεία. Αυτό ο Δήμος δεσμεύεται, το παλεύει και πιστεύω ότι θα το πετύχει. Γιατί έχω και τις διαβεβαιώσει από τη στιγμή που θα βρούμε εμείς τον χώρο να γίνονται αυτά τα πράγματα η αστυνομία θα κάνει και αυτή τη δουλειά της. Το υπόλοιπο, το αν θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα κυκλοφορούν στην περιοχή χωρίς αντικείμενο και τα λοιπά δεν μπορώ να το λύσω εγώ. Αλλά θα είμαι σε διαρκή επαφή να πιέζω. Θυμίζω ότι σε αντίστοιχα θέματα όταν η πλατεία είχε πάλι πρόβλημα το 2011-2012 με το μεταναστευτικό κάναμε την κίνηση ότι πήγαμε κάναμε έργα πάνω στη πλατεία και δώσαμε τιμές συμβολικές 5 ευρώ τον χρόνο με το τετραγωνικό μέτρο στις καταστηματάρχες να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους. Η πλατεία ανάσανε για δύο χρόνια. Τώρα έχουμε τη καινούργια δοκιμασία. Εγώ μιλώντας ευθέως και έντιμα λέω ότι αυτό μπορώ να το διασφαλίσω. Το υπόλοιπο με τη βοήθεια των κατοίκων και με πίεση θα προσπαθήσουμε επίσης να το διασφαλίσουμε. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι να κάνουμε το γύρω-γύρω όλοι να πάρουμε το πρόβλημα από μια περιοχή να το πάμε στην άλλη όπως γίνεται αυτή τη στιγμή με τους τοξικοεξαρτημένους και πρέπει να έρθει μια στιγμή να μιλήσουμε και γι' αυτό το θέμα. Τι πρέπει να κάνουμε. Ο δήμος πια είναι έτοιμος να μιλήσει γι' αυτό. Όχι το γύρω-γύρω όλοι. Να ξέρουμε τι μπορούμε να ζητάμε συγκεκριμένα από τον δήμο υπεύθυνα. Τι μπορεί να κάνει. Εγώ αυτό θα παλέψω να το κάνω. Και θέλω να με βοηθήσετε. Αλλά προσοχή. Όταν θα πάμε να βρούμε έναν χώρο όπου θα γίνονται αυτά τα πράγματα όπως επιβάλλει η λογική και η εφταξία στην πόλη δεν θα πάμε να καλλιεργούμε φοβίες στους κατοικούς ότι εδώ θα γίνει το ΑΛΑΝΑΔΙΣ και τα λοιπά και να τους ξεσηκώνουμε και μετά να τους παίρνουμε αγκαζέ και να αρχόμαστε εδώ ότι δύθεν υπάρχει πρόβλημα είμαστε για όλη την πόλη. Το βάρος εδώ πρέπει να το επομισθεί μόνο η Αθήνα αλλά ένα βάρος θα το επομισθεί και η Αθήνα και θα το κατανοούμε δίκαια στην πόλη. Επομένως να σταματήσουν εκ προημείου το λέω αυτό γιατί το είδαμε και με τον προαναχωρησιακό ξενώνα που φτιάχτηκε στο έβδομο δημοτικό διαμέρισμα δεν θα παίρνουν εδώ διάφοροι τους κατοίκους αγκαλιά να αρχόνται. Τελείωσαμε έφθυνα. Έτσι να λέμε και να διαμαρτύρονται χωρίς να προτείνουν λύση και περισσότερο ως ερετή και υπεύθυνη να μελαμβάνουν και την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος. Την ευθύνη που τους αναλογεί. Την βασική ευθύνη την έχει πλειοψηφία. Αλλά μία ηθική και πολιτική ευθύνη την έχουν. Το μένος αυτή ανευθυνότητα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και το περιφέρουμε διαρκώς διαμαρτυρώμενοι αυτό πρέπει να σταματήσεις. Αυτή λοιπόν τη διαβεβαίωση μπορούμε να δώσουμε στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες. Και όλο το υπόλοιπο θα το παλέψουμε μαζί για να μιλάμε έντιμα, καθαρά ότι ο δήμος υπερβαίνει τον ρόλο του που είναι ένας ρόλος κανονικά απλά διαχειριστικός. Δεν μιλάω για την ιστορία έτσι της δυνάμισης που αφιερώνει η Περεσία Καθαριότητας διαρκώς να είναι εκεί και να καθαρίζει. Και από εκεί και πέρα θα παλέψουμε μαζί. Αλλά, δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη χώρα. Είναι πολλοί φορείς και πρέπει ο καθένας, όπως λέω, να κάνει τη δουλειά του. Το λέω από την πρώτη στιγμή που έγινε δήμαρχος. Το καταλαβαίνω, ο κόσμος πάρα πολύ συχνά ζητάει από τον δήμαρχο να μπει μπροστά, να μπαίνουμε μπροστά, αλλά προτείνοντας και λύσεις. Με ευθύνη. Δεν υπάρχει εξουσία χωρίς ευθύνη. Όπως και δεν μπορείς να αναζητάς ευθύνες χωρίς εξουσία. Όπως έχω πει επανειλημμένα, δεν μπορούμε να αναζητάμε ευθύνες εκεί που δεν έχουμε αρμοδιότητα. Αυτό είναι σε μια δημοκρατία. Η εξουσία μοιράζεται, αλλά πάντοτε υπάρχει ευθύνη. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Ο κ. Σαξελός. Κ. Πρόεδρε, αυτά που είπε ο κ. Δήμαρχος, πολλά από αυτά έχουμε και συμφωνήσει και θεωρούμε ότι είναι και σε μια σωστή κατεύθυνση. Απλώς θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η άποψή μας είναι, που είναι επανειλημμένα, ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια κέντρα ημέρα σε συνεργασία με την περιφέρεια για να υπάρξει μια καθαριότητα αυτών των ανθρώπων. Θα μπορούσαμε επίσης να βρούμε και άλλους χώρους. Σωστά επισημάνθηκε από τον κ. Δήμαρχο ότι υπήρχε μια αντίδραση για τον ξενώναστο έβδομο και αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί σε καμιά περίπτωση. Θα μου επιτρέψει να σας πω ότι τις τρεις πρώτες μέρες του καινούριου χρόνου, βρισκόμουν σε μια μεγάλη πρωτεύουσα, είδα εξαιρετικά προβληματικές καταστάσεις. Εξαιρετικά προβληματικές καταστάσεις. Δεν είναι της Αθήνας το πρόβλημα, δεν είναι της Ελλάδας το πρόβλημα. Αρχίζει να γίνεται ένα πρόβλημα της Ευρώπης και αν δεν το καταλάβουμε και δεν το αντιμετωπίσουμε συνολικά και με μια τέτοια λογική και κοιτάμε πάντα τον μικρό κοσμό μας, νομίζω λύση δεν θα βρούμε εύκολα. Θέλω να επισημάνω ότι υπάρχουν αέναες προσπάθειες από τον Υπουργό Μετανάστευσης περισσότερο από ως άνθρωπος και παρά ως Υπουργός πασχίζει αυτός ο άνθρωπος, εγώ τον έχω θαυμάσει, που μετακινείται από το ένα νησί στο άλλο συνεχώς, άλλες φορές με επιτυχία, άλλες φορές όχι αλλά που δεν φταίει πάντα αυτός γιατί υπάρχουν αντιδράσεις και τοπικές και αυτό το καταλαβαίνω. Και εκεί που δεν συμφωνώ είναι ότι, που είπε ο κύριος δήμαρχος, ότι δεν είναι πρόβλημα των σειράξεων πέριξ της Ελλάδος, είναι πρόβλημα των σειράξεων πέριξ του κόσμου. Δυστυχώς, γιατί κανείς δεν ήθελε να ξεκινήσει να φύγει απ' το σπίτι του, παρά τη λογική ότι μεταναστεύει η Ευρώπη, όντως θα αλλάξει σε λίγο φυσιογνωμία η Ευρώπη, αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα. Και αν δεν σταματήσουν οι σειράξεις, τουλάχιστον οι άμεσες, τα πράγματα δεν θα διορθωθούν. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι κάτοικοι της πλατείας Βικτωρίας έχουν τα δίκαια τους, έχουν απόλυτο δίκιο, αν και σε μερικές διατυπώσεις τους διακρίνω μερικές επερβολές. Δεν είναι το ζήτημα των τοξικοεξαρτημένων. Έχουμε ζητήσει και εμείς να γίνει μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σε σχέση με όλο το ζήτημα της Αθήνας, και όχι μόνο εκεί της περιοχής. Και αυτό το ζήτημα της περιοχής για τους τοξικοεξαρτημένους δεν έχει σχέση με τον προσφυγηγό, καμία. Και στην Οδό Φιλής, και στην Οδό Αχανών, και στην Οδό Αγισιλάου, και πιο κάτω από τα Αλκαμένους και όλα αυτά υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι γροστά. Επίσης θέλω να επισημάνω ότι δεν μπορούμε να λέμε έτσι αβασάνιστα ότι η περιοχή αποτελεί υγειονομική βόμβα, εντάξει, μη θεωρούμε όλους τους άλλους εξαντικημένους και ασθενείς και μεταφορήσιον και όλα αυτά. Και να τελειώσω με τη διατύπωση του Σταθμού Μονάχου, νομίζω ότι είναι η πιο ατυχής διατύπωση της επιστολής, ο Σταθμός του Μονάχου ακόμα φιλοξενεί τα δάκρυα χιλιάδων Ελλήνων και Ιταλών μεταναστών που πήγανε αναζητώντας την τύχη τους στη Γερμανία, στα εργοστάσια, στα ορυχεία και σε όλα αυτά. Ο Σταθμός Μονάχου θα πρέπει οι Έλληνες να τον αναφέρουν ως μία σελίδα εντελώς διαφορετική από αυτή και με τον τρόπο τον οποίο διατυπώνουν οι κάτοικοι της πλατείας Βικτωρίας εκτός αν πραγματικά δεν ξέρουν τι συνέβαινε στο Σταθμό Μονάχου. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Ο κ. Φιλοτόπουλος. Ευχαριστώ πολύ. Άκουσα με πολύ προσοχή την τοποθέτηση και η ανάλυση που έκανε ο δήμοργος Αθήνας. Οφείλε να ομολογήσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα ζητήματα αυτά έχουν αποσχολήσει τον ίδιο και έχουν αποσχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο. Οφείλε όμως να ομολογήσω, σε αντίθεση με τον κ. Αξελώ, ότι όποιες εντός υπολογικών υπερβολές διακρίνει από τη δική του πλευρά στις τοποθετήσεις των πολιτών της πλατείας Βυκτορίας, θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες λόγω της αισθητής κόπωσης που υπάρχει στους κατοίκους, στους καταστηματάρχες, στο κέντρο της Αθήνας, σε όλους τους δημότητες Αθήνας, γιατί οι αναλύσεις είναι σωστές, αλλά το δυστυχήμα είναι ότι το πρόβλημα πια χρονίζει. Και οφείλεμε να ομολογήσουμε, γιατί θα το βρούμε μπροστά μας και στο αμέσως προσεχές μέλλον, ότι το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να επιλυθεί ούτε άμεσα ούτε αποτελεσματικά. Και αυτό γιατί μέσα στο 2016 όλοι γνωρίζουμε ότι τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ισροή προσφύγων θα ενταθούν. Οι αισθείες και διενέξεις είναι τέτοιες που δείχνουν ότι τουλάχιστον η χώρα μας θα είναι μια χώρα σημαντικής υποδοχής προσφύγων και αυτό με τη σειρά της θα δημιουργήσει μια σειρά σημαντικότητα των προβλημάτων της χώρας μας και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προφανώς και σε επίπεδο γεωπολιτικό θα υπάρχουν και ζητήματα που να έχουν να κάνουν και με την Τουρκία η οποία φαίνεται σε αντίθεση με εμάς ότι εκμεταλλεύτηκε πολύ καλύτερα το πρόβλημα της μετανάστευσης και του προσφυγικού και άντλησε πολύ σημαντικότερους οικονομικούς πόρους από μια χώρα όπως η δική μας που θα έπρεπε να έχει την προνομία αυτής της εκμετάλλευσης μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αν είμαστε ακόμα πιο ειλικρινείς θα διαπιστώσουμε ότι είναι και πολύ εύκολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιρρύπτει ευθύνες στην ελληνική ή ελλαδική πλευρά για τη μη τήρηση των όρων της ηθήκης του Σέγγεν ή πολλές φορές να μας απειλούν και με έκπτωση από τη συθήκη του Σέγγεν, την ίδια στιγμή που ίδια, επί της ουσίας, πέρα από τις μεγαλόστομιες διακηρύξεις ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν φαίνεται να είναι άρρωγος και συμπαραστάτης στην πιο αποτελεσματική προστασία από το πρόβλημα αυτό. Και βεβαίως, εάν αναζητήσουμε τις αιτίες, ορθώς λέει ο Δήμαρχος οι αιτίες αυτές έχουν να κάνουμε το γεγονός ότι καθένας δεν θέλει να έχει το πρόβλημα στο δικό του κήπο. Όμως, κύριε Δήμαρχε, επειδή ο χρόνος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε στην Αθήνα αυτός είναι ο εχθρός του προβλήματος και όσο αφήνουμε το ζήτημα, τόσο θα παιδώνεται, θα χρονίζει και θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και όσο ζητούμε το αυτονόητο που είναι η συνεργασία μεταξύ κέδκε και πολιτείας τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων της πολιτείας τόσο θα διαπιστώνουμε ότι το μπαλάκι της ευθύνης θα επιρρύπτεται με τα ευκολίας από τον έναν στον άλλον πολύ περισσότερο να μην περιμένετε τους υπόλοιπους δημάρχους να συνεργαστούν που μπορεί να είναι όμοροι με την Αθήνα παρόλα αυτά, κοιτούν να προστατεύσουν τη δική τους γειτονιά, τη δική τους περιοχή και το δικό τους εαυτό για να μην πάρουν το πολιτικό κόστος που τους αναλογεί και εμείς βεβαίως μπορεί να μιλάμε για την ευθύνη που θα έπρεπε όλοι να έχουν, η οποία είναι συλλογική όμως δυστυχώς κανένας δεν θα μπει σε αυτήν την επιτυχησούσια συνεργασίας και να μόνο θα αρκεστεί σε διακηρύξεις για αυτό που μόλι να γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα η δική μου εκτίμηση κύριε Δήμαρχε είναι ότι η αποτελεσματικότητα εδώ δεν είναι μόνο μέσα από τη συνεργασία αλλά πρέπει και ο δήμος της Αθήνας να λειτουργήσει δυστυχώς όπως λειτουργούν και οι όμοροι Δήμοι δηλαδή να περιφρουρήσει και αυτός με τη σειρά του τους πολίτες, την περιοχή του, τις γειτονιές της, την ευτακτία και κυρίως όλο τον τρόπο λειτουργίας που οφείλουμε ως Δήμους να εγγυηθούμε ως ποιότητα ζωής στο μέσο Αθηναίο που εμπιστεύτηκε είτε τις δημοτικές μας παρατάξεις είτε το Σύνοδο της Δημοτικής Αρχής Αυτό κύριε Δήμαρχε σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεράσουμε πολλές φορές και τα όρια των αρμοδιωτήτων μας να μη στεκόμαστε μόνο σε αυτό που ο νόμος λέγει αναβλέπουμε και το πνεύμα, την φιλοσοφία και την ουσία της σκέψεως του νομοθέτη Αρκεί εδώ να θυμίσω κύριε Δήμαρχε ότι αν σήμερα είστε και εσείς περήφανος και πολύ εξημών γιατί υπάρχει δημοτική ραδιοφωνία και υπάρχει 984 κάποιος δήμαρχος τότε, ο ΑΕΝΙΣΤΟΣ ΜΙΤΙΑΔΙΣ ΕΒΕΡΤ ξεπέρασε τον τύπο της νομιμότητος προκειμένου να προστατεύσει το ελεύθερο αγαθό της ελεύθερης ενημέρωσης προς τους πολίτες της Αθήνας Ίσως είμαστε σε μια ακόμη ιστορική στιγμή και στην ιστορική αυτή στιγμή που έχουμε μπροστά μας δεν θα έχουμε σε λίγο τη δικαιολογία ότι ο νόμος με τη στενή έννοια του όρου η πολιτεία δεν προέβλεπε ουσιαστικότερες αρμοδιότητες να αναλάβουμε για να προστατεύσουμε την πλατεία Βικτωρίας ή τους πολίτες της Αθήνας Εάν δεν δεχτούν σε ευνογοχρονικό διάστημα τη συνεργασία οι όμοροι δίνει ή δεν ευοδοθεί όπως δεν ευοδόθη το 2015 η συνεργασία μεταξύ κέρκη και πολιτείας πρέπει να κοιτάξουμε πως εμείς θα προστατεύσουμε το δικό μας χώρο με ό,τι αυτό σημαίνει και βεβαίως επειδή η ευθύνη αυτή υπερβαίνει τα όρια της σημερινής δημοτικής αρχής σας το είχα πει και την προηγούμενη φορά το λέω για μία ακόμα φορά ας φτιαχτεί μια διαδημοτική επιτροπή η οποία να εξετάσει στο βάθος το πρόβλημα και να πάρει την ευθύνη για να προχωρήσει σε άμεσες δραστικές και αποτελεσματικές λύσεις διότι το 2016 εάν περάσει με την ίδια κατάσταση δυστυχώς μετά αυτή δεν θα είναι αναστρέψινη και βεβαίως θα έχουμε τον κ. Αξελό να μας λέει για τις υπερβολές των κατοίκων και θα έχει δίκιο από τη δική του πλευρά αλλά πολύ περισσότερο δίκιο θα έχουν οι ίδιοι οι κάτοικοι οι οποίοι έχουν λυγίσει και οικονομικά και όσον αφορά την ποιότητα της ζωής τους η οποία καταστρέφεται κάθε μέρα και περισσότερο και έχουν να ακούνε εμάς κάθε φορά να λέμε ότι δυστυχώς δεν έχουμε την αρμοδιότητα να δώσουμε λύσεις Ε κάποια στιγμή αυτό που ο νόμος δεν μας δείχνει πρέπει να το πάρουμε μόνοι μας Ευχαριστώ Κ. Κασδιάρης, τι θέλετε κ. Αντιπρόεδη Το πρόβλημα των κατοίκων της πλατείας Βικτορίας μπορεί να επιλυθεί άμεσα Δεν χρειάζεται περισσότερα από μία ώρα Με λεπτό, με λεπτό Μάλιστα Προσωπικού το θέτετε κυρία Μάλιστα, μάλιστα Εάν είναι προσωπικό θα σας δώσω, συγγνώμη κ. Κασδιάρη 30 λεπτρόλεπτα Θέλω να πω ότι δεν είπα αυτό είπα ότι οι κάτοικοι έχουν απόλυτο δίκιο αλλά θεωρώ ότι μερικές από τις διατυπώσεις τους δεν είναι σωστές Αυτό είπα και τις είπα κιόλας Ο κ. Φιλιοτόπουλος θα παρακαλούσα να ακούει καλά τι λένε οι άλλοι Όχι, είσαι εσύ που συμφωνήσαμε εσύ απλώς είπα γιατί έχουν δίκιο όταν χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις Ελάτε κ. Κασδιάρη Λοιπόν οι διατυπώσεις των κατοίκων και οι εκφράσεις τους είναι απολύτως ορθές οι άνθρωποι αυτοί έχουν δίκιο στο πρόβλημα και πράγματι όταν έρχεται ο άλλος και αφοδεύει έξω από την πόρτα σου έχεις δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις ακόμα και πιο ακραίες εκφράσεις Το πρόβλημα αυτό όμως, το έχουμε τονίσει επανειλημμένος θα μπορούσε να είχε λυθεί σε μια ώρα όση ώρα καθόμαστε εδώ και συζητάμε ανεφουσίας και αναλύουμε τον πόλεμο στη Συρία θα μπορούσε να είχε γίνει μια οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και να είχε επιβληθεί η νομιμότητα διότι τι συμβαίνει στην πλατεία Δικτωρίας δεν είναι θέμα αισθητικής τον έχει γίνει μια πλατεία δημόσιο ουρητήριο δεν είναι θέμα αισθητικής αν μας αρέσει ή όχι αν συμφωνούμε ή όχι οι πράξεις αυτές που τελούνται πάνω στην πλατεία είναι παράνομες δεν αφοδεύει δημόσια πηγαίνει στον Ισαγγελέα σε μια ευνομούμενη πολιτεία μέσα σε μια ώρα λοιπόν θα μπορούσε να έχει οργανωθεί μια συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση οι άνθρωποι αυτοί να είχαν προσαχθεί και όσοι βρίσκονται στη χώρα μας παράνομα δηλαδή όλοι, γιατί πλέον στην Ελλάδα δεν έχουνε μείνει πρόσφυγες αυτοί που έχουνε μείνει στην Ελλάδα είναι όλοι λαθρομετανάστες από χώρες που δεν είναι μπόλεμεζόνες όλοι λοιπόν θα έπρεπε με βάση την κείμενη νομοθεσία να απελαθούν αν ερωτούν οι κάτοικοι γιατί δεν γίνεται η απάντηση είναι πολύ απλή ούτε γίνεται ούτε και πρόκειται να γίνει δεν υπάρχει πολιτική βούληση δεν μπορεί ο δήμαρχος να πάει στη Γαδρά και να απαιτήσει από την αστυνομία να πράξει τα νόμινα και τα δέοντα δεν πρόκειται να το κάνει πολύ σωστά λέτε εδώ στα αιτήματά σας να πάψει ο δήμαρχος να δίνει συνεντεύξεις ο δήμαρχος Αθηναίων είναι μόνο για να εμφανίζεται δημόσια στα κανάλια με κάτι συτεμένε στάρ του Hollywood να τις περιφέρει στον Ελεώνα και σε διάφορα άλλα σημεία των Αθηναίων και να λένε ότι κάτι κάνουν για το πρόβλημα και να μην κάνουν απολύτως τίποτα στην ουσία θα μπορούσε να είχε λυθεί το πρόβλημα λοιπόν εάν υπήρχε πολιτική βούληση να επιβληθεί η νομιμότητα ασφαλώς να πω ότι δεν είναι μόνο θέμα δημοτικής αρχής η δημοτική αρχή κατά το παρελθόν τα έχει κάνει αυτά τα πράγματα που λέω όταν έχουν γίνει άντρο παρανομίας και δουλεμπόρων πλατείες των Αθηναίων όπως η πλατεία Βικτωρίας από κει και πέρα όμως βεβαίως το πρόβλημα είναι γενικότερο βεβαίως και η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να λυθεί το πρόβλημα εγώ σας ομιλώ και ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ελληνική αυγή για την Αθήνα και ως βουλευτής του κοινοβουλίου έχω θέση επανειλημμένο στο ζήτημα και στο κοινοβούλιο και ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει ότι δεν μου απαντά διότι είμαι ρατσιστής έχει καταλυφθεί κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας στην Ελλάδα λοιπόν δεν θέλω να χρονοτριβήσω τι μέλη γενέστε από εδώ και πέρα τι μπορούν να κάνουν οι κάδικοι οι οποίοι παρελπιπτόντας να πω ότι δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξή μας, δεν ανήκουν στη Χρυσή Αυγή, και έχουν τρομοκρατηθεί στην κυριολεξία από διάφορες περιφερόμενες και μισοδοτούμενες συμμορίες κρανοφόρων και ροπαλοφόρων που εμφανίζονται κάθε τόσο στην πλατεία και όποιον τολμάνε να αντιδράσει σε αυτό το όριο παρανομίας το ραποκαλούν χρυσαυγίτη οι κάτοικοι πρέπει να κινητοποιηθούν η παράταξή μας θα σταθεί στο πλευρό τους πρέπει να κινητοποιηθούν με κάθε νόμιμο μέσο και όταν μιλάω για κινητοποιήσεις δεν μιλώ για το να κατατεθούν μηνύσεις και αυτό πρέπει να γίνει βεβαίως εμείς έχουμε κάνει μηνύσεις στο δήμαρχο Αθηναίων για το όριο παρανομίας του Ελεώνα μου είπαν μάλιστα ότι εμφανίστηκε ο δήμαρχος σε κάποιο κανάλι και είπε ότι τι να κάναμε στον Ελεώνα ήταν καλοκαίρι δεν έγινε δημοτικό συμβούλιο, προχωρήσαμε στην ανέγερση καταβλισμού έτσι έτσι δυστυχώς λειτουργεί το κράτος δεν τηρείται κανένας νόμος, έχουμε μινήσει το δήμαρχο για αυτό, για όλες τις παρανομίες που γίνονται σε βάρος των Αθηναίων πολιτών και μάλιστα φαίνεται πως προχωράει η διαδικασία, ήδη μας κάλεσε τις μαντοδίκες καταθέσαμε φαίνεται ότι θα υπάρχει πρόοδος το θέμα αυτό, αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα μόνο με την κατάθεση μηνύσεων πρέπει να υπάρξουν και κινητοποιήσεις οργανωμένες από τους κατοίκους, έχουν κατανοήσει οι κάτοικοι ότι εδώ ερχόμαστε για μήνες και λέμε όλα τα ίδια και τα ίδια, αναλύουμε το Συριακό πρόβλημα για να λύσουμε αυτό που βιώνουν καθημερινά στην πλατεία Βικτορίας επειδή ακριβώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην αληθή, το πρόβλημα της πλατείας Βικτορίας και άλλων περιοχών των Αθηναίων κινητοποιηθείτε λοιπόν, παλαιότερα υπήρχε αντίστοιχο πρόβλημα στον Άγιο Παντελεήμονα, εκεί σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά εκεί βεβαίως για να φτάσουμε στο σημείο να δοθεί λύση στο πρόβλημα, δυστυχώς έγιναν σημεία και τέρατα, θα θυμάστε πολύ καλά ότι είχαμε ακόμα και εισβολή αστυνομικών δυνάμεων μέσα σε εκκλησία μέσα σε Ιερό Ναό όταν οι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και με την παράταξή μας στο πλευρό τους αντιμετώπισαν δυναμικά αυτή την κατάσταση η οποία κυριολεπτικά έχει κάνει τον βίο σας αβίωτο, θα μπορούσε να κάνει πολλά ο δήμος, θα μπορούσε ακόμα και να κλείσει το κέντρο με απορριμπατοφόρα εμείς αυτό θα κάναμε εάν ήμασταν δημοτικοί αρχοί και βλέπαμε ότι η κεντρική εξουσία, το κράτος δεν έχει βούληση να λύσει το πρόβλημα αλλά δυστυχώς μην περιμένετε σε καμία περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να κινητοποιηθείτε ίδιοι παραλαμβάνω είμαστε στο πλευρό σας πρέπει να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις να μην φοβάστε προσπαθούν να σας τρομοκρατήσουν να μην φοβάστε και για να ξανακερδίσετε πίσω τη ζωή που είχατε παλαιότερα ασφαλώς και πρέπει να αντιδράσετε ακόμα και με δυναμικότερο τρόπο θέλω να κλείσω λέγοντας, λέγονται πάρα πολλά εδώ σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο θα ήθελα να ζητήσω επειδή αναφέρθηκε κάτι για το σταθμό του Μονάχου και για τους Έλληνες οι οποίοι πήγαν μετανάστες σε ξένα κράτη να μην ταυτίζουμε τους παππούδες μας και τους πατέρες μας που πήγαν σε ξένα κράτη απολύτως νόμιμα και προσκεκλημένοι από νόμιμες κυβερνήσεις με αυτό το έσχος που γίνεται σήμερα στην πατρίδα μας και γίνεται και η δίκη για τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη που οι πολλοί παθησινικείες των Αθηνών θυμούνται πολύ καλά τι είχε συμβεί στην περίπτωση εκείνη, άλλο ένα δράμαζε μια ελληνική οικογένεια μην ταυτίζουμε δηλαδή τους Έλληνες οι οποίοι νόμιμα μετανάστευσαν σε ξένα κράτη με αυτό το έσχος το οποίο βιώνει σήμερα ο Αθηναίος πολίτης και όχι μόνο. Ναι, κατά σειρά εκλογής. Να ρωτήσω, μπορούμε να βάλουμε και άλλα θέματα κυρία Πρόεδρε, έτσι? Τελειώσουμε με αυτό που είναι και τα υπόλοιπα μετά. Λοιπόν, νομίζουμε ότι για άλλη μια φορά συζητάμε ένα θέμα με λόγια και την ίδια ώρα δεν αναδείχνονται οι ευθύνες, γιατί υπάρχουν ευθύνες. Και όσο δεν τις βλέπουμε, ανοίγουμε κερκόπορτες. Για παράδειγμα, είναι εικόνα ανθρωπισμού, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης αυτό που γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας? Είναι εικόνα που σέβεται έναν άνθρωπο, ανθρώπους, μικρά παιδιά, το γεγονός ότι τις δύσκολες μέρες των Χριστουγέννων με βροχές και με θερμοκρασίες στο Μηδρόν υπήρχαν άνθρωποι εκεί. Τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση? Τίποτα δεν κάνει. Και εδώ έχει ευθύνες ο δήμος. Για παράδειγμα, ποιος αποφάσισε ότι η πλατεία Βικτωρίας θα είναι κέντρο εδώ και έξι μήνες, το έχουμε καταγγείλει από το Μάιο, θα είναι κέντρο μετακίνησης ανθρώπων. Ποιος το έχει αποφασίσει? Το αποφάσισε η κυβέρνηση, το αποφάσισε ο δήμος, ποιος το αποφάσισε? Και γιατί γίνεται ανεκτή αυτή η κατάσταση, γίνεται ανεκτώ δηλαδή το δουλεμπόριο, γίνεται ανεκτή η διακίνηση εγγράφων, γίνεται ανεκτή δηλαδή μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να παραλυλίζεται από την κυβέρνηση, από τον Υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής με σταθμό Μονάχου. Ο σταθμός του Μονάχου ήταν και το χώρος στον οποίο έφταναν οι πρόσφυγες στη Γερμανία. Δεν ήταν ο χώρος που επέλεγαν τα κυκλώματα να διακοινούν ανθρώπους. Οι πρόσφυγες που έρχονται στην Αθήνα στο Λεκανοπέδιο έρχονται στο λιμάνι του Πειραιά κατά χιλιάδες. Υπάρχει πολιτεία εκεί, υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει μέριμνα φροντίδα, ποιος θα πάει, ποιος θέλει να φύγει για ευζώνους για την έξοδο από τη χώρα, ποιος έχει ένα μήνα χαρτί και πρέπει να εγκατασταθεί προσωρινά, ποιος τι, κανένα, τίποτα. Μήπως υπάρχει αυτό στη Λέσβο, στα άλλα νησιά, εδώ υπάρχουν πρέπει να ανοιχτές καταγγελίες ότι γίνονται συνενοήσεις από τη Μικειό, από τα Τουρκικά παράλια με τη Λέσβο για το πού θα φτάσουν, για το ποιος θα τους παραλάβει, πόσα κεφάλια θα μετρήσει κάθε Μικειό κλπ κλπ. Άρα λοιπόν το θέμα μας δεν είναι να ξαναπούμε μία από τα ίδια αλλά να απαιτήσουμε. Έχω μιλήσει για 20.000 διαμερίσματα, εδώ και πέντε μήνες, τα 4 μήνες πόσο, έχει νοικιαστεί κανένα, κανένα, έχει διαμορφωθεί κανένας χώρος προσωρινής φιλοξενίας πέρα από το Χόκεϊ για ελάχιστες οικογένειες και από τον Ελεώνα. Άρα λοιπόν σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί ο δήμαρχος να στηρίζει κυριολεκτικά την πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα το πούμε για άλλη μια φορά, μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμένου κόσμου. Επειδή ακόμα τα σύνορα δεν έχουν κλείσει, το πρόβλημα ακόμα δεν φαίνεται στις εκτάσεις που θα πάρει. Γιατί ο κόσμος αυτός φεύγει που έχει τη δυνατότητα του πρόσφυγα από έξι χώρες. Και έχει τη δυνατότητα να φύγει. Όταν θα κλείσουν τα σύνορα τι θα γίνει, αυτά δεν τα λέει ο δήμαρχος με την ευρωενωσίτικη πολιτική την οποία διαφημίζει, μιλά για κονδύλια αυτό είναι το θέμα. Αυτός ο κόσμος θέλει να φύγει, εμείς θα του πούμε κονδύλια κάτσε εδώ, αυτό είναι το ερώτημα, αυτό είναι η θετική πλευρά, η προοδευτική ματιά. Λοιπόν σε αυτές συνθήκες θεωρούμε ότι ο δήμαρχος πρέπει να απαιτήσει. Κανένα κέντρο παράνομο διακίνησης ανθρώπων δεν μπορεί να γίνει ανεκτός στην πόλη. Πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση να φτιαχτούν οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας. Να απαιτηθεί η οργανωμένη μετακίνηση αυτού του κόσμου από το λιμάνι του Πειραιά ή και το λιμάνι του Λαβρίου γιατί πρέπει να δένουν τα πλοία όλα στον Πειραιά. Υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένα μέτρα που μπορείς να διαχειριστείς με ανθρώπινο πρόσημο αυτή την κατάσταση και να χτυπήσεις τα οργανωμένα πλέον κυκλώματα τα οποία δισωδομούν. Και πότε για παράδειγμα επειδή λέει ο δήμαρχος ότι έχουμε πάρει ανταποδοτικά. Υπάρχει μήπως για την Αγία Σάνη και για τα αντιπλημμυρικά κανένα σχέδιο, υπάρχει ένα πρόγραμμα, έχει γίνει διαγωνισμός, έχει προκηρυχθεί κάτι, έχουν δεσμευτεί κονδυλιά, λόγια, λόγια του αέρα. Τέτοια λόγια με τέτοια λόγια θα χορτάσουμε το επόμενο διάστημα. Και επειδή ανοίξει ένα θέμα εναρκουεξάρτησης, τι σημαίνει αυτά τα υπονοούμενα τα οποία δεν προσδιορίζονται κάποιοι εκείνο το άλλο. Θα μιλάμε με ονόματα εδώ, το έχω ξαναβάλει δηλαδή, θα μιλάμε με ονόματα ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι παρακινούν, κάνουν, κάνουν. Όσον αφορά όμως την αρκουεξάρτηση, μήπως έχετε κατα νου να φτιάξετε χώρο υγειονομικής χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή της Αθήνας, γιατί κάτι τέτοιο πριν από δύο χρόνια το έχατε αναγγείλει. Εννοείται ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Εννοείται ότι πρέπει να αντιδράσει ο κόσμος σε μια άμεση νομιμοποίηση της χρήσης ουσιών και όχι αντιμετώπιση του προβλήματος. Τώρα, όσον αφορά το που τους πάμε τους ναρκωμανείς, θυμηθείτε τα μεγάλα λόγια σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι με τα προγράμματα μεθαδώνης θα αντιμετωπίζαμε τη χρήση, θα αντιμετωπίζαμε την πιάτσα και όλα αυτά τα παραμύθια. Άρα λοιπόν σε αυτές συνθήκες καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί, να είναι και καθαρό το πολιτικό κόστος και η πολιτική θέση που παίρνει ο καθένας. Ο κ. Βαφιάδης Δεν θα μακρηγορήσω, ευχαριστώ πολύ. Ήθελα να πω γιατί αναφέρθηκε το όνομα μιας πόλης στην Γερμανία, το Μόναχο. Στο Μόναχο λοιπόν επειδή βρισκόταν και ο πατέρας μου και η μάνα μου, είναι αλήθεια ότι τότε, πρωτού πάνε εκεί, πηγαίνανε, τους καλούσε το επίσημο κράτος, περνούσανε από υγειονομικές εξετάσεις και μετά παρευρίσκονταν στο Μόναχο. Αυτό για να το ξέρετε. Και γνωρίζανε συγκεκριμένα και σε ποια εργοστάσια θα εργάζονται. Αφού πρώτα ήρθαν επιτροπές στα χωριά και ψάχνανε να βρουν παντρεμένα ζευγάρια, ελεύθερα, χωρίς παιδιά. Αυτή ήταν η ουσία του Μονάχου. Το δεύτερο, μη κοιώ. Σήμερα συμφωνώ με τον κ. Σοφιανό, όπως ακριβώς το είπε, γιατί πριν καμιά δεκαδιά χρόνια δεν πίστευα ότι θα συμφωνώ με τον κ. Κουκουέ. Και όμως συμφωνώ, έχει απόλυτο δίκιο. Μη κοιώ. Σήμερα, λοιπόν, στο Έθνος, δήλωνε κάποιος εθελοντής μη κοιώ, που γράφει σήμερα στην εφημερίδα, και όπως αναφέρει λοιπόν η εφημερίδα στο Facebook, διελαλούσε ότι είναι το πρώτο τζαμί στη Λέζο. Είχαν ανοίξει, λένε, ένα τζαμί μέσα στη σκηνή, και είχαν, μάλλον, εθισκεύοντο όλοι αυτοί οι Μουσουλμάνοι εκεί, παρόλο που ξέρετε ότι στη Μητυλίνη υπάρχουν και τζαμιά. Σε όλα τα νησιά εκεί, είναι γεμάτο τζαμιά. Μάλιστα, όταν του ζητήθηκε από την αστυνομία και τον κάλεσαν, δήλωσε ο ίδιος ότι η μεγάλη σκηνή, λέει, ειστεί δίκαιη σε ένα ιδιόκτητο οικόπεδο, σε απόσταση μόλις 5 μέτρων, λέει, από το κέντρο της καταγραφής των προσφύγων. Σας έχω πει επανειλημμένως εδώ, γιατί έχω γίνει γραφικός ότι εκεί υπάρχουν 3.000 ΜΚΟ, και το μόνο που σκέπτονται είναι πώς θα καταγράψουνε μετανάστες ή λαθρομετανάστες, ή πρόσφυγες για να πάρουν το αντίτιμο. Και για να τελειώσω, είχαμε δώσει εδώ μια άδεια στο 7ο διαμέρισμα, κύριε Δήμαρχη, και πρέπει να το ψάξουμε, γιατί αν δεν έχει γίνει αυτό, αυτός ο χώρος, εάν δεν φιλοξενεί άτομα, να ξέρουμε τουλάχιστον να υποβάλλουμε μήνυση, αν επιτρέπεται, που είμαι κατά των μήνυσεων εγώ. Του δώσαμε, λοιπόν, του κυρίου Εσδράπος, λέγεται αυτός, που είναι υπεύθυνος από την ύπατη αρμοστία του ΟΗΕ, του χορηγήσαμε άδεια, άλλαξε, λοιπόν, ολόκληρο κτίριο, 4 ορόφους, και εγώ, επειδή την χάνω από εκεί να περνάω σχεδόν κάθε μέρα, δεν βλέπω μέσα μετανάστες, δεν βλέπω μέσα πρόσφυγες, δεν βλέπω. Κάποιοι, λοιπόν, αυτόν τον άνθρωπο, του δώσανε χρήματα για να κάνει μια εγκατάσταση, να εγκατασταθούν εκεί οι πρόσφυγες. Να πάμε, λοιπόν, κάποια επιτροπή να ρωτήσει. Σου δώσαμε αδειοδότηση. Έγινε ολόκληρη φασαρία εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα. Πού είναι αυτοί οι μετανάστες, τέλος πάντων. Αν είναι εμείς ως αντιπολίτευση να τα λάβουμε, να πάμε να κάνουμε μία μήνυση στον κύριο το συγκεκριμένο του Λάγιστον, ίσως και ενδιαφερθεί να βάλει κανέναν μετανάστη μέσα και κανέναν πρόσφυγα, για να εξυπηρετήσει του Λάγιστον τον... Σας ευχαριστώ. Κύριε Βαφιάδη, να σας απαντήσω. Εδώ, πρωτακόλα, δεν μιλάμε για καμία μικειό. Μιλάμε για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευση. Διεθνής οργανισμός, στενά συνεργαζόμενος με τον ΟΗΕ, χωρίς να εντάσσει οργανικά σε αυτόν. Τι είναι αυτή η δομή για την οποία έχει δημιουργηθεί ο φοβερός πανικός? Είναι ένα προαναχωρησιακό κέντρο. Όποτε, δηλαδή, μαζεύεται κάποιος αριθμός μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα παράνομα, και δέχονται την πρόταση να επαναπατρισθούν, έρχονται, μένουν μία-δύο μέρες εκεί, μπαίνουν στο αεροπλάνο τους πάνε και πάνε στη πατρίδα τους. Δυστυχώς, ακόμα... Πώς? Και βέβαια, όλοι αυτοί έχουν περάσει από τις πρεσβείες τους ιστορίες, καταλάβατε. Πώς? Βεβαίως και έχω γνώση. Πώς το λέω, ότι αυτό συμβαίνει. Και απλώς, επειδή ακόμη δεν έχει επιτευχθεί, στο βαθμό που θα έπρεπε ή θα θέλαμε, ο οικιοθελής επαναπατρισμός, γι' αυτό ακριβώς βλέπετε να υπάρχουνε μέρες που δεν έχει ανθρώπους. Σας λέω όμως, επί τη ευκαιρία, ότι θα αρχίσουν να λειτουργεί κανονικά ο ξενώνας με κόσμο, γιατί όλο και αυξάνονται ιετίς και επαναπατρισμό. Έτσι. Κατάλαβα, σας το εξηγώ. Ο κ. Καπερνάρος. Καταρχήν, κ. Δήμαρχε, επευκαιρία, αυτού του γεγονότος να πούμε ότι όταν περνάει αποτιμωτικό συμβούλιο και αποφαίνονται υπογράφοντες, ο συνηπρεύθυνοι δημοτικοί συμβούλοι για να γίνει μια πράξη και δεν γίνεται, και πίσω από αυτές τις πράξεις ή τις ενέργειες κρύβονται χρήματα, κάποια στιγμή πιθανόν να κατηγορηθούν οι δημοτικοί συμβούλοι. Άρα λοιπόν, προληπτικά, καλό είναι να γίνεται μια έρευνα σε τέτοιες περιπτώσεις για να δούμε όταν αρχίζει η πραγμάτωση του σκοπού της ΜΚΟ, οι οποίοι έρχονται εδώ και ζητούν άδεια από τους δημοτικούς συμβούλους, και κάποια στιγμή κάποιοι συνάδελφοι να μην βρεθούν εκτεθειμένοι. Αυτό είναι μέσα στις δικές σας αρμουριότητες και στα κατήκοντα. Δεν αδειοδοτήσαμε εμείς, το μόνο που έγινε είναι δόθηκε οικοδομική άδεια για να τίποτα άλλο δεν έρθει. Έτσι, ναι, 1% δόθηκε οικοδομική άδεια. Νομίζω ότι έγινε αντιτυπτώσεις. Να προσέχουμε λοιπόν. Επιδή πρέπει να απαντήσουμε σ' αυτούς τους ανθρώπους, γιατί εγώ άκουσα ότι έχουν ξανάρθει και τα έχουν εκθέσει τα θέματά τους και επειδή μάλιστα την προηγούμενη φορά που ήρθαν τους είπαμε ότι ξέρετε, τα έχετε δίκιο, αυτοί οι άνθρωποι ξανά ήρθαν εδώ όχι για να τους ξανά πούμε ότι έχετε δίκιο, αλλά για να τους πούμε τι θα κάνουμε εμείς. Αλλιώς δεν έχει νόημα η ύπαρξη της ειδικής μας παρουσίας σήμερα. Και εγώ ερωτώ, κύριε Δήμαρχε, βρεθήκατε με την κυρία Γεωργίεφ. Κυρία Γεωργίεφ είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τι στέσατε το θέμα, το συγκεκριμένο της συγκεκριμένης Πλατείας Βικτωρίας, την πήγατε εκεί, της δώσετε μια φωτογραφία να έχει για τα Χριστούγεννα αντίκαρτ Ποστάλ και να βλέπει πώς έχει γίνει η πάλι ποτέ Πλατεία Κυριακού που παίζαμε μικρά στη συνέχεια Πλατεία Βικτωρίας όπως την ξέραμε και στη συνέχεια στη σημερινή της κατάδια. Εδώ σας παρακαλώ πολύ, θέλω μια απάντηση για το αν θύξατε το θέμα της Πλατείας Βικτωρίας στην κυρία Γεωργίεφ και τι σας είπε η κυρία Γεωργίεφ επ' αυτού για να απαντήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Και κάτι άλλο, επειδή πραγματικά είναι δεδομένη η αποτυχία της κυβέρνησης σε αυτό το τομέα και είναι αποτυχημένη ως δεδομένη, διότι δεν υπάρχει πιο καταφατική και πιο εγωτική κυβέρνηση για αυτή τη σημερινή κατάδια, γιατί εμείς, όχι μόνο γενικά, στο δικό μας, στη δική μας, στην Αθήνα το σπίτι μας, πιστεύουμε τι, ότι αυτό θα ερχόταν ως αιτιατό από το αίτιο που η κυρία Χριστοδουλοπούλου, όταν άρχισε αυτό να γίνεται θεσμός, τους έδινε εξάμινες άδειες με τουπεργότουσαν στην Ελλάδα. Γι' αυτό αποκριστικά υπεύθυνη και υπολογή και υπέτεια, απόλυτα, αν ήταν ποινικό αδίκημα, έπρεπε να είναι κατηγορούμενη η κυβέρνηση. Όταν λοιπόν δίνουμε τέτοια ενθαλιντικά στοιχεία, κατά αυτήν την έννοια γενικά, δεν μπορούμε να λέμε γενικά πρόσφυγες, διότι ως δήμος έπρεπε να βγούμε και να πούμε, ότι πρόσφυγες, προβλέπεται από τον τουβλίνο 2, είναι αυτοί οι οποίοι αλλάζουν χώρα λόγω κινδύνου, λόγω επηγενωμένου επερχομένου θανάτου, λόγω πολεμικών συντικών. Αυτοί είναι οι πρόσφυγες, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τη διεθνή νομοθεσία και τον ΟΗΕ. Οι ΣΥΡΙ είναι πρόσφυγες. Οι ΙΡΑΚΙΝΙ, αν και ο πόλεμος στο ΙΡΑΚ ήταν το 2002, έστω είναι πρόσφυγες συγκεκριμένοι. Λέει το τουβλίνο 2, ότι από το πλησιαίστερο αεροδρόμιο, οι πρόσφυγες παίρνουν, αν εξασφαλίσουν τα εισιτήριά τους και έχουν δικαίωμα να πάνε στους τόπους επιλογής. Γιατί να είναι ο χώρος συγκέντρωσης όλων αυτών η Ελλάδα. Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς από την αποτυχημένη κυβέρνηση, διότι το τελευταίο χρόνο έγινε αυτή η έξαρση. Εμείς είμαστε απλή συνεργή, διότι το αφήνουμε είτε αφοριστικά, είτε αδιάφορα, είτε με κάποια αοριστολογικά στερεοτύπα, ότι ξέρετε, σημείωσα εδώ, έχουμε δεσμευτεί και το παλεύουμε. Δηλαδή, τι θα πει το παλεύουμε, αυτή η πάλη πότε θα τελειώσει και μέχρι τώρα τι έχουμε καταφέρει. Να πούμε ξέρετε κύριοι, μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει αυτό. Σαν δήμος κάναμε αυτό, σας παρουσιάζουμε αυτό, διότι μέχρι τώρα αυτό μπορέσαμε. Συγκεκριμένα όμως, για την πλατεία Βικτορίας, για τους συμπολίτες μας Αθηνέους της περιοχής αυτής. Και ερχόμαστε λοιπόν και λέμε ότι αυτά τα πράγματα έχουνε προβλεφθεί. Όσο αδιαφορούμε και όσο πιούμε τη νίσαν, όλοι το εκμεταλλεύονται. Ήδη η Σουηδία και η Ιδανία λέει καταργούμε το σαγγιν. Δηλαδή για να έρθείτε τελετεβίζα. Οι άλλοι σηκώσανε φράκτες. Η Ευρώπη εδώ βλέπετε ότι το κάθε κράτος έθνος αφυπνίστηκε, ξύπνησε και λέει εμείς κουμάντος στο χωριό μας κάνουμε και λέμε δεν θέλουμε. Φτάστα να μας βρίζουν. Έχουμε γίνει περίγελους και σε αυτό. Μας κατηγορούν και γι' αυτό. Και είμαστε και υπόλογοι. Γιατί λέει ευθυνόμαστε εμείς γι' αυτό το πλήτος που περνάει στην Ελλάδα. Και τι κάνουμε? Απολύτως τίποτε. Κύριε Δήμαρχε, εάν θέλετε να προκαλέσουμε, όλοι είμαστε εδώ υποχρομένοι για να σας βοηθήσουμε. Γι' αυτό είμαστε εδώ δημοτικοί σύμβουλοι. Είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν κουβαλάμε τουλάχιστον εμείς από την πλευρά μας καμία κατάρα αναπαραγωγικής κομματικής κληρονομικότητας. Δεν κουβαλάμε κανένα κόμμα. Δεν μας καπελώνει κανείς. Είμαστε όλοι και πιστεύω πως όλοι εδώ, ένας ένας και όλοι εδώ είμαστε ως δημοτικοί σύμβουλοι. Και αν θέλετε εμείς από την πλευρά μας είμαστε δίπλα σας. Με όχι έντονες διαμαρτυρίες πήγαμε και φύγαμε. Θα πάμε στη Βουλή να κάνουμε θέμα, να περάσουμε νόμους για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα και τον επαγγελματισμό αυτών των ανθρώπων οι οποίοι εξαιτίας αυτών των γεγονότων, των απροβλέπτων γεγονότων έχουν στερηθεί αυτά που στερούνται. Και είναι κρίμα και είναι προς ντροπή όλων μας να ανεχόμαστε να ακούμε να μας λένε ότι είναι φυσιολογικά αυτά που είπανε έστω και καθηκόρευασιν της συνήθως εννοιολογίας των εκφράσεών τους τι σημαίνει είναι φυσιολογικό να αφοδεύει κάποιος μπροστά στο σπίτι τους και μπροστά στο μαγαζί τους. Τα ανεχόμαστε αυτά. Είμαστε δίπλα σας να αποφασίσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να νομοθετηθεί. Αλλιώς θα είμαστε στο θα δούμε. Το παλεύουμε, αισιορροξούμε, πρέπει να γίνει και θα είμαστε στο θα. Το θα το αντικατέστησε το πρέπει να. Κάτι άλλο για να ολοκληρώσω. Να ξεχωρίσουμε επιτέλους τους λαθρομετανάστες από τους πρόσφυγες. Οι λαθρομετανάστες και οι μετανάστες και οι οικονομικοί μετανάστες είναι αυτοί που έφυγαν από εκεί για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Οι πρόσφυγες επαναλαμβάνω έφυγαν, σύμφωνα με τις διεθνικές συμβάσεις γι' αυτό και έχουν αυτές τις προνομίες για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Ο σταθμός του Μονάχου, κύριε Αξελέ, έγινε γνωστό από το τραγούδι του Ακυπάνου που τραγουδούσε ο Στράτος Διονυσιού. Εγώ θα σας πω ένα άλλο στίχο από ένα άλλο τραγούδι που αφορούσε τις φάμπρικες της Γερμανίας και του Βελγίου, της ΣΤΟΕΣ που το έλεγε ο Καζατζίδης και στο ρεφρέν έλεγε κακούργα μετανάστευση, κακούργα ξενιτιά, μας πήρες από τον τόπο μας τα πιο καλά παιδιά. Και είχε δει και ο Καζατζίδης. Ξέρετε γιατί? Διότι όταν έφευγαν με διακρατικές συμφωνίες οι Έλληνες μετανάστες, το έχουμε ξαναπεί αυτό, της δεκαετίας του 50 και του 60, πήγαιναν σε συγκεκριμένους χώρους με προσκλήσεις και τους περίμεναν στη Στουνκάρδη και όπου ήταν οι Όπελοι Μερσεντές και η BMW και όλα τα μεγάλα εργοστάσια, με διακρατικές συμφωνίες επαναλαμβάνω, όπου μέσα στις υποχρεωτικότητές τους ήταν να έχουνε λευκό ποινικό μητρό, το οποίο απόσπασμα του ποινικού μητρόου, του αποσπάσματος έγραφε 0 και ήταν μέσα στα διαβαθήριά τους. Αυτούς τους μετανάστες θα τους συγκρίνομαι με τους Μαροκινούς. Έχετε στατιστικές του Κοριδαλού να δείτε τον βαθμό εγκληματικότητος των κρατουμένων στον Κοριδαλό? Έχει καμία σχέση ο Σύρος πρόσφυγας, ο οικογενειάρχης που έρχεται τώρα ως πρόσφυγας πραγματικός από τον πόλεμο στη χώρα του με τον τυχολιώκτη Μαροκινό και αυτοί είναι πρόσφυγες οι Μαροκινοί και οι Αλγερινοί όταν έφυγαν με το τελευταίο νόμο του Παρασκευόπουλου με το 1 τρίτον της εκτίσσεως των ποινών βαριά εκκληματίες και τους λέμε πρόσφυγες. Εάν δεν διαχωρήσουμε τις έννοιες και εάν μέσα μας δεν κατοχυρώσουμε αυτά που πρέπει να προστατεύσουμε τότε θα είμαστε σε μια διαρκή σύγχυση και θα είμαστε σε μια ευχολογία ότι το παλεύουμε και θα γίνει. Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω το εξής γιατί λέει ο κ. Σοφιανός θα πρέπει τα πλοία να δένουν στον Πειραιά αν τολμάμε ας κάνουμε διαφορετικά κ. Σοφιανέ αν τολμάει η Ελλάδα ας κάνει διαφορετικά και τα πλοία ας μην έρθουν στον Πειραιά για να βγάλουν τους μετανάστες αν τολμούν το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση ας τα πάει σε ένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος της Ευρωζώνης Στη Θεσσαλονίκη για να είμαστε πιο κοντά οι Ιδωμένοι Για αυτό λοιπόν σας λέω πήγα πήγανε στην Ιδωμένη τους ξαναφορτώσανε και τους φέρανε στον Πειραιά κ. Σοφιανέ έγινε και αυτό και τους πήγανε στη Θεσσαλονίκη τους πήγανε στην Ιδωμένη τους πήραν από την Ιδωμένη και τους έβγαλαν στον Πειραιά αν τολμάμε γενικά μιλάω ας πάρουμε αυτούς και αν μην τους βγάλουμε στον Πειραιά να τους πάμε σε μια άλλη χώρα παραλαμβάνω ας τους πάμε στη Νάπολη ας τους πάμε στον Πάρι και εκεί θα σας πω εγώ τι θα γίνει λοιπόν ή γινόμαστε πραγματικοί πατριώτες με την έννοια του αγαπάμε την πατρίδα μας την πόλη μας και το μέλλον των παιδιών μας να σκύψουμε όλοι να δούμε τι γίνεται πέρα από πολιτικοκομματικές σκοπημότητες εάν δεν γίνει έτσι κύριε Δήμαρχε τότε δεν πρόκειται να καταφέρομαι τίποτα εμείς δηλώνουμε από τώρα για να μην είμαστε στο ευκολόγιο ότι εάν προτείνετε σε όποιες προτάσεις σας με παραγωγικά αποτελέσματα να πιέσουμε την κυβέρνηση να νομοθετήσουμε νομοθετήματα τα οποία θα είναι πέρα των ανθρώπων γιατί αλλιώς θα είμαστε συνέχεια σε αυτή την κουβέντα εμείς από τώρα θα σώμαστε δίπλα σας. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε παρακαλώ κύριος Αβραμίδης, όχι ο κύριος Κωνσταντίνου Δεν νομίζω ότι ζούμε σε κάποιο παράδεισο σε αυτή τη χώρα όπου αυτό το οποίο μπαίνει σε κίνδυνο είναι οι πολλές δουλειές που έχουμε τα πολλά μαγαζιά τα οποία δουλεύουν τα παιδιά τα οποία σπουδάζουν και πάνε στα τελειώνουν παίρνουν το πτυχίο τους και πηγαίνουνε στις δουλειές Θα θυμίσω ότι ζούμε σε μια κυριαρχτικά κόλαση όπου χιλιάδες νέοι επιστήμονες και μετανάστες έχουν φύγει μετανάστες, οι γιατροί είναι η κύρια κατηγορία και αυτό συμβαίνει τα τελευταία 4-5 χρόνια με ιδιαίτερη ένταση Είναι μια χώρα που έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, μια χώρα αυτοχοποιημένη και μάλιστα αυτές τις μέρες παίζεται για το αν γέροντες και γερόντισσες θα έχουν σύνταξη Σε αυτή λοιπόν τη χώρα εφανίσω ότι κάποιοι και λένε ότι θα πρέπει να πάρουν νόμπελ Ιρήνης οι γερόντισσες της λασβού, την ίδια ώρα που τους παίρνουν τη σύνταξη τους τάζουν και νόμπελ Ιρήνης Τόσο μεγάλη είναι η υποκρισία και από δίπλα τα κυβερνητικά επιτελεία και ο κύριος Μουζάλλας προσωπικά που πολύ τον αγιοποιούν αλλά είναι συνένωχος σε όλη αυτή τη διαχείριση που κίνεται των προσφύγων και των μεταναστών τρέχουν να φωτογραφηθούν μαζί με λαμπερούς αστέρες και πάει λεγόντες Αυτό είναι μια πολιτική αυτή τη στιγμή διαχείρισης του συγκεκριμένου προβλήματος που δεν καταλαβαίνει κάποια πολύ αυτονόητα Ένα ότι ο πόλεμος συνεχίζονται, τα καλαβάνια έρχονται και μέσα στο χειμώνα και κάποιοι επιμένουνε ότι τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να είναι τόσο κλειστά ή αν είναι ανοιχτά θα ανοίξουνε χάριν των διακινητών Αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα νησιά με την Ελλάδα Πέρασε ένα εκατομμύριο μέσα από τα νησιά για να έρθει στον Πειραιά στην πλατεία Βικτώρια στην Ιδωμένη και πάει λεγόντες Αυτή είναι η επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα Και το σχέδιο με την κατάσταση των 120.000 προσφύγων που τάχα διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πραγματικότητα δεν το έχει αυτό το σχέδιο Είναι ψηφισμένο, αλλά είναι τόσο μεγάλης η προϋποθέση η οποία έχει για να εφαρμοστεί ώστε μπορεί ακόμα και ο κύριος ο ίδιος Μουζάλας που είχε εξαγγείλει τις 20.000 θέσεις στην Αθήνα να λέει ότι αυτό το σχέδιο δεν προχωράει Και οι ίδιοι οι Ευρωπαϊκένους και κύκλοιδες δεν θέλουν να προχωρήσει αυτό το σχέδιο διότι έχουν πάει σε ένα επόμενο σχέδιο Αυτό το οποίο λέει συνεργασία μαζί με τον Ερντογάν πιο ασφιχτικό κλείσιμο των συνόρων με την Νέα Φρόντεξ Τι θα συμβεί με αυτό το σχέδιο Ήδη οι ακίνητές θα κάνουν χρυσές δουλειές Θα πνίξουν πολύ περισσότερο κόσμο από τα παιδιά που είδα με τα μάτια τους να βγαίνουν έξω από την πείνα στην μαντάγια και από τα άλλα τα παιδιά που πεινάνε και όποιος έχει την άποψη εδώ που λέει ότι ξέρετε αν κινδυνεύει η ζωή σου από τη βόμβα, να έρθεις αν κινδυνεύουν από την πείνα, να μην έρθεις Αν νομίζουν ότι αυτό είναι πολιτική, ας το πουν Για μας δεν είναι πολιτική αυτό Η ίδια η Ευρωπαϊκένωση είναι αυτή που βάζει τους φράκτες και ενισχύει τους διακίνητές Αν όποιος θέλει πόλεμο με τους διακίνητές θα πρέπει να μιλήσει το ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να έρχονται με ασφάλεια και να μετακινούνται με καράβια τα οποία μπαίνουν στα σύνορα της Τουρκίας και με σύνορα ανοιχτά στο Νεύρο όπου διασφαλίζεται η ελεύθερη και ασφαλής μετακίνηση αυτών των προσφύγων και των μεταναστών και δεν μεσολαβούν τα κυκλώματα Για μας αυτή είναι η αντιμετώπιση και γι' αυτό υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση την επόμενη εβδομάδα Εδώ είναι η δεύτερη υποκρισία Είναι η υποκρισία ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα είτε με τα ευρωπαϊκά αταμία, είτε με τα ευρωπαϊκά κοντήλια είτε με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Πραγματικά οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, αρκετές από αυτές και μάλιστα διεθνείς, έχουν κάνει την απόβασή τους στην Μητυλίνη έχουν επικοιοποιήσει παραλίες για να παίρνουν τα λεφτά Αυτό το έχει καταγγέλει πάρα πολύς κόσμος Λοιπόν, στο όνομα της λειτουργίας αυτών των μη κυβερνητικών είναι παράδεκτο το ίδιο το κράτος, η ίδια η κυβερνητική ο Μουζάλας να τους θεωρεί σαν τους βασικούς συνεπέρους με τους οποίους πάει να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα Και από αυτήν την άποψη και για την πλατεία Βιχτωρίας και να θυμίσω εδώ ότι χειροτέρευσε το τι συμβαίνει εκεί όταν έκλεισε το Παλέ διότι όταν έκλεισε το Παλέ στο οποίο λειτουργούσε πάρα πολύ καλά και το Συμβουλείο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου της Αθήνας και η Αλληλεγγύη και ένας ολόκληρος κόσμος που πραγματικά ήταν πολύ προσωρινή αυτή η στάση πηγαίνανε βασικά στο Παλέ Λοιπόν, μετά το κλείσιμο του Παλέ υπάρχουν πολύ πιο μεγάλες ζητήματα Και νομίζω ότι η λύση στο συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να είναι παρά μια πολιτική υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών ξέρουν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ότι εμείς έχουμε επικοινωνήσει και δεν θα διαφημίσουμε τίποτα το τι γίνεται με τις διακρίσεις μετανάστες και πρόσφυγες και αν υπάρχουν οικογένειες με μικρά παιδιά αυτή τη στιγμή που θα μπορούσαν να ήταν στον δρόμο και δεν είναι, γιατί υπάρχει ένα κίνημα αλληλεγγύησης αυτή την πόλη που φροντίζει γι' αυτόν τον κόσμο δεν ζητάει βραβεία νόμπελ, δεν ζητάει αναγνωρίσεις, το θεωρεί προσβολή ότι κάποιοι, και ειδικά το MEGA που μας βγήκε τελευταία, αμάν δηλαδή ακούμε την υποστήριξη αυτής της καμπάγκιας και οτι κάθε μέρα μου σχώνεται η τρύχα ας πούμε και μετά από λίγο είναι όλη η ρατσιστική πολιτική και η ρατσιστική χωλή που βγαίνει από το ίδιο κανάλι αρκετά με αυτά θέλουμε χώρους, θέλουμε ανοιχτούς χώρους στους οποίους να μπορεί να ζει ανθρώπινο αυτός ο κόσμος, τα λεφτά που να βρεθούν φρήτετα υπάρχουν πολλά λεφτά, τα οποία σπαταλιούνται εδώ εμείς σαν Δήμος της Αθήνας δώσαμε 200.000 ευρώ και να ρίξουμε πυροτεχνίματα στην πόλη την πρωτοχρονιά και κάποια άλλη στην ανεκαζάνια στην πλατεία Βικτορίας και εμείς ήδη μπορούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις κι άρα εγώ πιστεύω ότι εδώ στο όνομα της νομιμότητας έχουμε χώρους που θα μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα και να τους ακουμπάει κανένας το Γυροκομείο της Αθήνας θα κλείσει εντελώς, ρωτάω εγώ, θα κλείσει εντελώς για να ασχοληθεί κάποιος αν ο κύριος Μπούμπας ο οποίος είναι και ιερέας δεν ανοίγει μια πόρτα σε οχτώ χτίρια τα οποία είναι κλειστά και χωράνε εκατοντάδες κοσμό, ας τις ανοίξει επιτέλους είναι μια συγκεκριμένη λύση να την ζητήσουμε από τη δική μας τιμή όμως οι χώροι στους οποίους πρέπει να κλείσει ο Δήμος της Αθήνας για μένα δεν περνάει μέσα από τις διαπραγματεύσεις τις οποίες κάνει, δεν ξέρω τι συζητάνε, δεν ενημερωνόμαστε για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων αυτών φυσικά για μας αυτή είναι η λύση, ότι υπάρχουν χώροι φιλοψενίας διαγράψτε το χρέος, κόψτε το λαιμό σας αν θέλουμε αυτή η κοινωνία να είναι κοινωνία ανθρωπισμού και αλληλεγγύης και όχι ο καθένας να χρησιμοποιεί τα ζητήματα αυτά ως ίδιον πολιτικό όφελος, είτε μιλάμε για τους Ναζιστές είτε μιλάμε για τους Δεξιούς που τώρα βρήκαν και αρχικά το Μιτσοδάκι και έχουν αρχίσει και Λαϊβάνε υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και για μας το νούμερο 1 που πρέπει να πούμε εγώ ζητάω από τον κ. Καμίνιν απαντήσει, είπε χώρος, χρονοδιάγραμμα υπάρχει διότι αν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα δεν είναι συγκεκριμένη η λύση που βάζει ο κ. Γούδης, ο κ. Παπαγιαννάκης, ο κ. Πλεύρης και η κ. Δούκα κλείνει ο κατάλογος για αυτό το θέμα Καλησπέρα, καλή χρονιά, εύχομαι σε όλους. Πολύ γρήγορα τηλεγραφικά θα έλεγα να πω τι έχει γίνει μέχρι τώρα και απευθύναμαι κυρίως στους κατοίκους γιατί δεν έχουν σχέση πολύ με πολιτικές και ιδέες αυτά που θα πω αλλά με πρακτικά πράγματα. Αυτό που έκανε ο Δήμος αγαπητοί φίλοι είναι ότι βρεθήκαμε και το ξέρετε πολύ καλά από πολύ νωρίς εκεί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι δυο αντιδήμαρχοι και οι πρόεδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Από την πρώτη μέρα με δική μας πρωτοβουλία ζητήσαμε πληροφορίες από τα νησιά από τα σημεία εισόδου δηλαδή και πάρα πολύ γρήγορα από τις αρχές του καλοκαιρινού είχαμε μια εικόνα της κατάστασης. Μπορούσαμε έτσι να προβλόψουμε τότε ότι η κατάσταση ήταν πρωτοφανής. Ιεραρχίσαμε, σας θυμίζω ότι τότε υπήρχε ένα άλλο κρίσιμο σημείο συγκέντρωση στο πεδίο του Άριος, το ιεραρχίσαμε ως πάρα πολύ σοβαρό και υγειονομικά ακόμα πιο επικίνδυνοι και προσπαθήσαμε να προκαλώσουμε στις σκέψεις θεωρώντας ότι η περιφέρεια είναι καθήλη μ' αρμόδια. Γίναν αυτές οι σκέψεις αλλά η περιφέρεια πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ότι ήταν ανυπαρκής και κατώτερη των περιστάσεων και αποσύρθηκε. Καταλάβαμε επίσης πάρα πολύ γρήγορα στο Δήμο ότι η δικτόρια είναι επιλογή των ενδιαφερόμενων και όταν λέω ενδιαφερόμενων εννοώ καταρχήν τους ανθρώπους που έχουν άριστη επικοινωνία μεταξύ τους, που έρχονται από το υψητερικό και τους διακινητές οι οποίοι βγάζουν χρήματα από αυτήν την ιστορία. Άρα ήταν ένα πράγμα το οποίο δεν χωρούς και πολύ συζήτησε αν πρόκειται για καμιά συνομοσία ή κάποιος κατευθύνει. Δεν τους κατεύθυνε κανένας, έτσι είναι η ζωή. Οι ροές αποφασίζουν εμένας τους για τα σημεία που αλλημνάζουν ή στα οποία θα συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες των αραιωμένων πραγμάτων είτε αυτά είναι άνθρωποι, είτε είναι νερό, είτε είναι οτιδήποτε άλλο περνάει από ορισμένα διαστραμμένα κεφάλια. Προτείνανε ως δείμος από την πρώτη στιγμή τις εγκαταστάσεις, αυτού δηλαδή που αργότερα επιλέχτηκαν σε αλύση ανάγκης να αξιοποιηθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην παραλία. Ακούγαμε τότε αντιπροτάσεις για κάτι πολυκατοικίες και κάτι κτίρια οδό στην Πειραιώς, λίγο πιο κάτω, ένα του ΕΚΑ που μπορείς να φιλοξενήσει 70 ανθρώπους και τέτοιοι. Πράγμα που έδειχνε ότι η κεντρική γυβέρνηση δεν είχε πάρει είδηση πριν τινώς πρόκειται. Προτείνανε ακόμα με επιτάσεως από την πρώτη στιγμή να πηγαίνουν οργανωμένα οι άνθρωποι από τον Πληραιά στα σημεία εξόμου της χώρας. Να μην υπάρχει, να στερίσουμε το οξυγόνα από τους διακινητές, να απελευθερώσουμε την πλατεία Δικτωρίας και άλλα σημεία Συγκέντρωσης στην Αθήνα. Πάλι δεν ισακουρθήκαμε από αυτούς που είχαμε τον έλεγχο και την καθοδήγηση των πραγμάτων. Προτείνουμε να δώσουμε χώρο και δώσαμε με πρωτοβουλειό του Δημάρχου. Φροντίζουμε αυτό το χώρο ακόμα, έχουμε καθημερινή παρουσία στο Μελεώνα. Έχουμε πρόβλεψη για παρακάτω ενέργειες, φυσικά πόρους δεν έχουμε και το ξέρουν όλοι αυτό. Και τώρα, σήμερα, για να ολοκληρώσω, εξακονθούμε να πηγαίνουμε στην πλατεία Δικτωρίας, προσπαθούμε να μιλήσουμε με τις ΜΚΙΟ και να τους εξηγήσουμε ότι δεν μπορούν σε δημόσιο χώρο να στείλουν αυτοσχέδια ιατρία ή αυτοσχέδια συσσήτια. Σε κάποιες φορές βρίσκουμε δικό νου, σε κάποιες όχι. Μιλάμε με τους ίδιους τους ανθρώπους, ενώ τους μετακινούμενους πληθυσμούς. Και τέλος, να απευθυνθώ στον πρώτο κύριο από τους κατοίκους που μίλησε, μην πιστεύετε ότι είναι αρμοδιότητα κάποιου άλλου τα ζητήματα τάξης. Είναι 100% αρμοδιότητα της Ελλάς. Η Δημοτική Αστυνομία σε ζητήματα τάξης είναι τόσο χρήσιμη, ώστε να καλέσω εγώ τώρα τον κύριο Σπηλιοτόπουλο ή τον κύριο Καπρενάριο ή τον κύριο Κωνσταντίνου να μου αλλάξει λάβο στο αυτοκίνητό μου. Είναι ανοησία. Δεν μπορεί η Δημοτική Αστυνομία να τα κάνει αυτά. Η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να επικοινωνεί και μπορεί να είναι παρούσα σας. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Κύριος Γωδής. Αντιεμβάνομαι την απογοήτευση των κατοίκων της πλατείας Βικτωρίας, οι οποίοι έρχονται εδώ για πολλοστή φορά, μονοταγίσοντες, αναμέναντες κάτι συγκεκριμένο και μέναντες μάρτυρες μιας γενικότερης συζήτησης για τον μεταναστευτικού και αντιλαμβανόμενοι ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε που θα τους βοηθούσε να επιλυθεί το πρόβλημά τους. Όντως, σκέφτομαι τι είδους λύση θα μπορούσε να υπάρξει και αυτό που σκέφτομαι είναι αν είμαι νεοδίμαχος τι θα έκανα. Όχι, κρεματόρια δεν νομίζω, δεν ξέρω από πού το συνάγεται αυτό. Εγώ έχω έναν πρότερο βίο, ο οποίος είναι γνωστός, έχω δημόσιο βίο και ο δέποτες έχω ασχοληθεί με κρεματόρια, φούρμους και τα συναφεί. Εκείνο ένας το οποίο θα έκανα ήταν να ζητήσω τη συμπαράσταση του λαού της Αθήνας να βοηθήσει έναν μεγάλο συσσίτειο για αυτούς τους ανθρώπους, όχι όμως στην πλατεία Βικτωρίας, αλλά στην πλατεία μπροστά από τον άγνωστο στρατιώτη όπου θα έβαζα ως δήμος και αντίσκηνα για να φιλοξενηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι έτσι ώστε να ευαισθητοποιήσω αυτούς την ευαισθησία αυτών οι οποίοι δια της πολιτικής τους των ανοιχτών συνόρων δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα, ετώντας να μας δοθεί το κτίριο πάνω από τον άγνωστο στρατιώτη για να φιλοξενηθούν όλοι αυτοί της πλατείας Βικτωρίας και οι διακυλητές τους έτσι ώστε να μπορούν να διακυληθούν. Θα μου πείτε να εκεί φιλοξενείται και η βουλή των Ολλήνων. Εκεί και εκεί θα πρότεινε να μεταβούν και να φιλοξενηθούν οι δουλευτές στη Γερμανική Πρεσβεία η οποία ενδεχομένως θα βοηθούσε και την ταχύτητα του μονυσδετικού τους έργου. Αυτά ως προς το παρόν πρόβλημα και ένα δεύτερο που άπτεται αυτόν που λέμε και αφορά του παρόν δημιουργικό κατάστημα. Από την προσωπική μου εμπειρία βλέπω ότι εδώ μέσα διακινούνται χωρίς κανέναν δαλόγχο όποιος θέλει. Στο Ελληξιαρχείο, στο Δημοκρατήριο, περνάει να δεν υπάρχει μια πέλη ασφαλείας μια που υποτίθεται είναι μαγνητική και υπάρχει, όλοι την παρακάντουν, κανείς δεν σου λέει τίποτα. Εάν κάτι συμβεί αυτό ο δήμαρχος θα είναι υπεύθυνος. Γνωρίζουμε τι γίνεται αυτή τη στιγμή σε όλους τους χώρους. Οφείλει να διαφυλάξει τους νονοταγής πολίτες που μπάνουν σε αυτό το δημοτικό κατάστημα και τους υπαλλήλους. Εάν κάτι συμβεί και δεν λάβει απαραίτητα μέτρα, από αύριο θα πρέπει να λάβει, να λύχονται όσοι μπάνουν από μέσα και δημιουργηθεί κάποιο γεγονός το οποίο θα είναι φοβολά δυσάριστο να γνωρίζει ότι θα έχει τη νομική ευθύνη. Αυτό. Να διευκρινίσω ότι ηλεκτρονικές πύλες είχαν μπει ακριβώς γιατί έμπαιναν διάφοροι οπλοφόροι της Χρυσής Αυγής μέσα στο κτίριο. Αυτή τη στιγμή, δόξα το Θεό, μια και υπάρχει η δίκη, δεν υπάρχει το φαινόμενο οπότε δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμε τον κόσμο. Δηλαδή, ο θεωρείται ότι μπορούν να μπάνουν χωρίς έλεγχο μέσα ο κόσμος. Αυτό λέτε. Ο κ. Παπαγιαννάκης έχει αυτό. Αυτό λέτε, συγγνώμη. Είπα αυτό που λέω. Είπατε αυτό που λέω, δεν λέγετε κανείς. Κ. Παπαγιαννάκη. Κανείς δεν ελέγχεται. Ευχαριστώ κ. Παπαγιαννάκη, δεν θα πω στη συζήτηση που μισή αφορά, τουλάχιστον, όχι το Δηματικό Συμβούλιο, αλλά μάλλον τη Βουλή και ούτε αυτή ίσως. Να ενημερώσω τον κ. Βαφιάδη ότι στη Βωνή έχουν περάσει 46 άτομα μέχρι στιγμής και οι 15 έχουν επιστρέψει. Και 400 έχουν επιστρέψει, 406 για την ακρίβεια, έχουν επιστρέψει με το πρόγραμμα επιστροφών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ξεκίνησε ξανά τις χρηματοδοτήσεις, μετά πάρε ένα μεγάλο διάστημα και περιμένουμε και τα υπόλοιπα χρήματα για τη κανονική διαδικασία. Αυτά για τη δομή. Δεν έχει σημασία. Όχι, δεν έχει σημασία, γιατί ασχολούμαι, άρα να μη σας απαντήσω. Δεν πειράζει, να ξέρετε να έχετε και τα στοιχεία. Είπατε ότι δεν ξέρετε, σας ενημερώνω. Εσείς να κερδίσετε, δεν ξέρω. Δεν πειράζει, εντάξει, ας συνεχίσουμε. Αφού δεν ξέρετε, αυτό θα σας ενημερώσω. Κύριε Παππαγιαννάκη, εγώ με τον κύριο Παππαγιαννάκη μοσοκοπικά είμαι. Αλλά δεν γνωρίζω ότι εσείς είστε μέλος εκεί, είστε. Πρόεδρος Συμπλιοέταξη μεταναστώνει, κύριε Παππαγιαννάκη. Για λογαλιασμό, πείστε μας. Ελάτε, κύριε Παππαγιαννάκη, μην απαντάτε και συνεχίστε. Λοιπόν, δεν απαντά, δεν απαντά. Λοιπόν, και δεύτερο σημείο, θα παρακαλούσα οι κάτοικοι να μην ακούσουν τη συμβουλή ανθρώπων που βρίσκονται σε δίκη για τη σύσταση και διεύθυνση κλιματικής οργάνωσης κατογορούμενη για φόνο, ώστε να πάρουν το νέο τους στα χέρια τους και να μιλάμε για νομιμότητα, όταν τους ζητάνε να προβούν σε παράνομους πράξεις όπως η αυτοδικία. Οι κάτοικοι πρέπει να διατηρήσουν την ψυχεμία τους, καταλαβαίνουν την αντίστοιξη τους, τα έχουν κοφαντιάσει και μαζί με τους καταστηματάρκες. Δυστυχώς δεν έχω να πω τίποτα περισσότερα από αυτά που είπα ο δήμαρχος, αλλά θα τους παρακαλούσα να μην ακούνε συμβουλές από ανθρώπους που βρίσκονται σε δίκη για φόνο. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κυρία, ο κ. Βλεύρες. Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να συζητάμε, πρέπει να είναι η πέμπη έκτη φορά που συζητάμε και εδώ πέρα κάνουμε επανάληψη ο καθένας στων ιδιολογικών του θέσεων που έχουν για το μεταναστευτικό ζήτημα. Και κάτι και εδώ πέρα προφανώς έχουν τις δικές... Εσείς, κ. Καθατζόπουλο, εδώ κάνατε. Έχετε πει και εσείς κατά και όλους οι ιδιολογικές σας. Εσείς έχετε συγκεκριμένες, δεν είναι πρόβλημα αυτό. Αυτή τη στιγμή τι γίνεται, κάτι και εδώ πέρα, έχουν τις δικές τους θέσεις, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τι κάνει ο βήμος στα πλαίσια των αρμοδιωτήτων τους. Τώρα από εκεί πέρα το να έχεις μια άχρηστη κυβέρνηση που παρέλαβε μια κατάσταση η οποία ήταν πολύ καλύτερη από αυτή η οποία υπήρχε, γιατί η μόνη μεταβλητή που έχει αλλάξει το μεταναστευτικό όλοι οι άλλοι είναι οι ίδιοι, είναι ο Τσίπρας. Ο πόλεμος της Συρίας υπήρχε, υπάρχει, οι ίδιες κυβερνήσεις είναι παντού. Ευτυχώς το μεταναστευτικό φαίνεται ότι θα το λύσει η Ευρώπη που σιγά σιγά, γιατί εδώ πέρα ζούμε στο σινεφάκι της αριστερής διακυβέρνησης και βλέπετε ότι υπάρχουν και δεξιές πολιτικές στην Ευρώπη. Και η λογική ότι η Ευρώπη προστατεύει τα σύνορα της, αυτό που μας ενοχλεί που κάνουν οι άλλες χώρες, που είναι ευρωπαϊκές χώρες με κυρίαρχους εκλεγμένους λαούς, ίσως να είναι και το σωτήριο στην Ελλάδα γιατί αυτό που θα ακουστεί είναι τι να πούμε στην Ελλάδα αφού τα άλλα κράτη είναι σοβαρά και έχουν ρυθμούς πώς θα μας απορροφούν. Εμείς όμως κύριε δήμαρχε εδώ, γιατί το τι θα πει ο καθένας για το μεταναστευτικό είναι δικό του θέμα, πρέπει να απαντήσουμε σε αυτά που μας λένε οι κάτοικοι. Η ευθύνη του δήμου είναι συγκεκριμένη, σας παρέσυρε η κυβέρνηση και η κυρία Δούρου οι περιφεριάρχοις ότι θα υπάρχει μια αλληλεγγύη από τους δήμους. Η κυρία Δούρου δεν έχει κάνει τίποτα, εμείς εδώ είμαστε οι απάνθρωποι που πρέπει να βιώνουμε το πρόβλημα, η κυρία Δούρου είναι αριστερή, φιλάνθρωπος αλλά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Γιατί παρέσυραν το δήμαθνεο, διότι τον Αύγουστο όταν κάνατε τον καταβλησμό, τον συγκεκριμένο τον χώρο φιλοξενίας στον Βοτανικό, η δέσμευση που είχατε πάρει από την κεντρική διοίκηση και η δέσμευση που είχατε πάρει από την περιφεριάρχη ήταν ότι όλοι οι δήμοι θα αναλάβουν το κόστος που τους αναλογεί. Αυτή τη στιγμή λοιπόν τι κάνουν όλοι οι δήμοι κύριε Δήμαρχε, έχουν βρει το θύμα την Αθήνα και σου λέει εκεί είναι το πρόβλημα, ας πάνε όλοι εκεί. Τι κάνουν όλοι οι δήμοι και με ειλικρίνεια αναφέρομαι στους δημάρχους της αριστεράς. Πείτε εσείς εδώ πέρα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ της ανοιχτής πόλης που θέλετε και ανοιχτή την πόλη. Δεν καταφέρατε να εκλέξετε δήμαρχος στην Αθήνα. Έχετε εκλέξει σε πολλούς δήμους το λεκανοπέδιο. Με χαρά αυτοί οι δήμοι προσφέρονται να πάρουνε κομμάτι φιλοξενίας. Και αυτό μπορεί να έχει μια σκοπτικότητα την οποία λέω κύριε Δήμαρχε, αλλά είναι και πραγματικότητα. Επειδή μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και μέχρι να υλοποιηθούν σοβαρές πολιτικές επαναπρόθεσης και αποτροπής εισόδου κάτι πρέπει να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους, προφανώς αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάνε κάπου. Αλλά εκεί θα πάνε συντεταγμένα και θα πάνε και παντού. Το παντού σημαίνει πόσους δήμους έχει το λεκανοπέδιο, θα πάρει ο κάθε δήμος το κομμάτι που το αναλογεί. Και κατά προτίμηση οι χώροι θα πρέπει να είναι κλειστή. Για να είναι αποτρεπτικό το μέσο μέχρι να ελεγχθείς αν είσαι πρόσφυγας, θα είναι κλειστός ο χώρος φιλοξενίας. Αν είσαι πρόσφυγας ακολουθείται η διαδικασία. Αν δεν είσαι επαναπρόθεση. Εκεί πέρα λοιπόν κύριε Δήμαρχε ελέγχεστε γιατί σας παρέσει η κεντρική διοίκηση και παρακαλώ πολύ να μας ενημερώσετε τι ενέργειες έχει κάνει ο δήμος Αθηνέων προκειμένου να αναλάβουν κόστος οι άλλοι δήμοι. Και μέσα και στο δικό μας δήμο τι ενέργειες προτιθέμεθα να κάνουμε γιατί και το μοίρασμα στο δήμο μας πάλι θα πρέπει να γίνει αναλογικά παντού. Δεν υπάρχουν τα εύκολα σημεία του έκτου διαμερίσματος. Έχει και άλλα διαμερίσματα η Αθήνα. Τα άλλα διαμερίσματα δεν πρέπει να σηκώσουν και αυτά βάρος αναλογικά για να έχουμε την απέτηση. Ειδικά όμως και κλείνω για να μην κάνω κατάχρηση του χρόνου. Παρακαλώ να ενημερωθούμε τι ενέργειες έχει κάνει ο δήμος για να πάρουν και άλλοι δήμοι το κομμάτι που τους αναλογεί σε αυτό το πρόβλημα. Τα άλλα όλα είναι θέματα της κεντρικής διοίκησης. Τα λέμε σε άλλο επίπεδο. Εδώ πέρα στο χώρο που μας αφορά του δήμου τι ενέργειες έχουμε προβή προκειμένου να γίνει αναλογικό το πρόβλημα και στους άλλους δήμους της αθήτησης του Λεκανοπαιδίου. Τώρα τι να πω κι εγώ, μέχρι που να έρθει η σειρά μου το ψιλοξέχασα και στέλνω και λίγο ότι θα είναι και χαζομάρα αυτό που θα πω εν πάση περιπτώσει επειδή δεν είναι μόνο το πρόβλημα της πλατείας Βικτορίες είναι όλο το κέντρο της Αθήνας που υποφέρει κυρίως από τις αφοδεύσεις όχι μεταναστών ή προσφύγων αλλά κυρίως αστέγων. Είναι τραγικό να βλέπουμε την οδό Σταδίου, την Ακαδημία, στην Σόλονος, τη νύχτα, στις εισόδους των πολυκατοικιών έχουν στήσει κοντά στον Ιανώ ας πούμε στο βιβλιοπωλείο στις Σταδίου έχει στυθεί κανονικό Νικοκυριό εκεί πέρα. Λοιπόν το θέμα για μένα αυτό που σκέφτομαι είναι μια πρότεση που έρχεται από το παρελθόν για να εξυπηρετήσει το μέλλον μας επειδή οι μέρες που μας περιμένουν είναι δύσκολες και ειδικά στην Αθήνα στο δήμο της Αθήνας δημοθηναίων για την υγιεινή και την καθαριότητα της πόλης μήπως θα έπρεπε να ξανασκεφτούμε κύριε Δήμαρχη αυτό που υπήρχε παλιά στην Αθήνα δημοτικά ουρητήρια και δημοτικά λουτρά ίσως διότι πάνω απ' όλα εκτός από την αστεγία που αυξάνει εκτός από το μεταναστευτικό, το προσφυγικό κτλ το θέμα της καθαριότητας της πόλης συνδέεται άμεσα από τη δυνατότητα των άστεγων και των απόκληρων έτσι να το κάνω και λίγο μελαδραματικά έχει τη δυνατότητα κάπου να αφοδεύει και κάπου να πλήμεται παλιά υπήρχαν τα δημοτικά ουρητήρια όταν έχουν την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να λειτουργήσουν ανακουφιστικά όπως επίσης και ένα δυο δημόσια λουτρά όλες οι μεγαλοπόλες έχουν ο δήμος Αθηναίων δικαιούται να προσβλέπουμε σε ένα μητροπολιτικό δήμο αυτός ο δήμος δεν θα όφειλε να έχει ένα δυο δημοτικά λουτρά να μπορεί ο καθένας να πάει να πληθεί και να μην επιβαρύνει την πόλη και τους ανοιχτούς χώρους κύριε Βαρελά να μην χρειαζόμαστε με υδροφόρες μετά να καθαρίζουμε τα πεζοδρόμε και την άλλη μέρα και αν βρέχει να αχνίζουν οι αφοδεύσεις αυτό ήθελα να πω Ευχαριστούμε κ. Δόκο ο κ. Δήμαρχος Κ. Πρόεδρε το καταλαβαίνω ότι όταν κανείς δεν έχει την άμεση ευθύνη και είναι στην αντιπολίτευση μπορεί και να υπερβάλλει αλλά από την υπερβολή μέχρι του να λέμε ότι μας κατεβαίνει στο κεφάλι λιγάκι και να μην έχουμε πληροφόρηση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι πρόβλημα Υπάρχει φυσικά η καθαρή θέση που καλούμε τους κατοίκους να πάρουν τη τίχη τους στα χέρια τους, υποτίθητε να κατεύουν και να συγκρουστούν και να μην αφήνουν πρόσφυγα και μετανάστες να πλησιάσουν στη πλατεία Δικτωρίας και όταν θα το λύσουμε το πρόβλημα στη πλατεία Δικτωρίας θα πάμε στη πλατεία Κυριακού ή δεν ξέρω που αλλού Υπάρχει λοιπόν η λύση και αυτό θέλουν πάρα πολύ να προκαλέσουμε να πάμε να προκαλέσουμε εμφύλιο Αυτό το θέλουν πολύ, το επιδιώχουν στη χώρα Εμείς όμως έχουμε απέναντί μας τους κατοίκους έχουμε υποχρέωση να μιλάμε υπεύθυνα και να αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις και τις δεσμεύσεις να τις τηρούμε Μπορεί να λέμε να ανοίξουν ή να κλείσουν τα σύνορα δεν εξαρτάται από εμάς και πρέπει εμείς να βλέπουμε κάθε μέρα τι κάνουμε και πως θα δίνουμε λύση στα προβλήματα και δεν είναι αυτό καμία μηρολατρική στάση αρμοδιωτήτων καμία αρμοδιώτητα δεν είχε ο Δήμος να πηγαίνει να κάνει καταβλησμούς καμία σε ό,τι αφορά ειδικότερα το κοινωνικό έργο δεν υπάρχει καμία υποχρέωση του Δήμου να κάνει πράγματα μόνος του έχει βγει μπροστά και τα κάνει αλλά από το να οθούμε τους κατοίκους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην αυτοδικία υπάρχει τεράστια διαφορά και εδώ όπως το είπα πρέπει να μιλάμε με αίσθημα ευθύνης που έχουμε απέναντι με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες είπα λοιπόν τι θα παλέψει ο Δήμος να κάνει και αυτό δεν σημαίνει ότι θα παρετηθεί ουδέποτε θα παρετηθεί από την προσπάθεια και η πλατεία Βικτόριας όπως κάθε πλατεία να ζει μέσα σε συνθήκες κανονικότητας και αξιοπρέπειας και ούτε είναι πρόβλημα νονοθεσίας τι νονοθεσίας εδώ σε αυτή τη χώρα αυτό ξέρουμε πια το έχουμε μάθει όλοι απέξω το πρόβλημα είναι ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται ποιος καινούριος μόνος είναι που θα μπορούσε να γίνει να μας λύσει το πρόβλημα δηλαδή αφού οι νόμοι δεν εφαρμόζονται λοιπόν θέλει πρόγραμμα, θέλει σχέδιο θέλει να βάλουμε τους δήμους ακριβώς ούδης μας εξαπάτησε ούτε η κυρία Δούρου ούτε η κυβέρνηση ήταν μια συνηθή απόφαση ότι έπρεπε να γίνει αυτός ο καταβλησμός και το πρόβλημα δεν αρχίζει σήμερα ούτε το πρόβλημα αρχίζει από πέρσι στα Χριστούγεννα που είχαμε 600 σύνταγμα και δεν μπορούσαμε να τους μετακινήσουμε και πρέπει πάλι ο δήμος να βγει μπροστά το πρόβλημα αρχίζει τουλάχιστον 20 χρόνια πριν αλλά αν και τότε από άλλη θέση που ήμουν σύγχρονος του πολίτη με ακούγανε και άκουγαν το θεσμό που εκπροσωπούσα δεν θα το είχαμε το πρόβλημα σήμερα δεν θα έκαναν απόλυτη υποκρισία έτσι να μπαίνουν από όλη τη χώρα μετανάστες χωρίς χαρτιά να τους καθοδηγούν ουσιαστικά να στήσουν άσυλο να έχουν συσσορευθεί 40 χιλιάδες εκκρεμούσες πάνω από 10 χρόνια οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου έτσι που δεν εξετάζονταν γιατί γιατί έκριναν τότε κάποιοι έτσι ότι δεν έπρεπε να χωριγούμε κανονικά άσυλο γιατί δεν έπρεπε να γίνουμε πόλος έλξεις προσφύγων και λυσμονούσαν και με αυτή τη κοντόθορη ματιά ότι όταν δίνεις άσυλο η συντριπτική πλειονότητα θα πάνε σε άλλες χώρες που έχουν συγγενείς γιατί οι περισσότεροι δεν θέλαν να μείνουν στην Ελλάδα θέλουν να πάνουν Γερμανία, Σουηδία αυτή η κοντόθορη λοιπόν πολιτική το όχι στην αυλή μου αλλά στην αυλή του διπλανού τότε λεγόταν Ιταλία η Τουρκία έτσι ή Ιορδανία σήμερα εδώ που το φτάσαμε ο διπλανός λέγεται ξέρω εγώ ο Δήμος Καλιθέας Δήμος Κεσσαριανής ή Δήμος Νεασμίνης ή δεν ξέρω τι έτσι στη Λοϊκή όχι στην αυλή μου στην αυλή του διπλανού εδώ καταντήσαμε λοιπόν αν θέλουμε να μιλάνε σοβαρά και υπεύθυνα και να μας ακούν και οι κάτοικοι θα πρέπει να λέμε τι κάνει ο Δήμος ο Δήμος λειτουργεί με σοβαρότητα ο Δήμος βάζει στο τραπέζι και τους άλλους δήμους δεν πήρε παινίδα μετανάστα να τους βάλει σε ένα λεωφόρο να τους αδειάσει κάπου λες και θα λύσουμε το πρόβλημα και πάει με μέθοδο να λύσει σε ό,τι αφορά την πόλη και να συμβάλει και στην εθνική υπόθεση ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα χωρίς ούτε κραυγές ούτε να καλούμε σε ένοπλες αντιπαραθέσεις ούτε να πάμε να τα πετάμε έτσι στην αυλή του διπλάνιου τα προβλήματα τα οποία είδαμε που μας οδήγησαν και πράγματι με το ζήτημα των αστέγων που έχουν εγκατασταθεί στις τα δύο αυτές συνθήκες ο Δήμος πρέπει να το λύσει και πρέπει να κάνουμε τα πάντα γι' αυτό το πράγμα είναι παράδεκτη κατάσταση αυτή και ως προς τα λουτρά και τα λοιπά τουλάχιστον στις τουαλέτες θα πάνε πολύ πιο συστηματικά έτσι δεν είναι θα ήθελα να μιλήσει και ο κ. Βαρελάς να τον ακούσουμε σ' αυτό αυτό έχω να πω εγώ κ. Πρόεδρε χωρίς ούτε να μην καταδημαγωγούμε τον κόσμο έτσι Ευχαριστούμε κ. Βαρελάς και κ. Κατσούλη για λίγο συμπλερωματικά φαντάζομαι κ. Κατσούλη για το θέμα Αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας αντιμετωπίζουμε έντονο πρόβλημα με συνεχή παρουσία αστέγων κυρίως στη Σταδίου, σε τρία σημεία της Σταδίου στο πρώην, μάλλον όχι στο πρώην, στο ξενοδοχείο Εσπέρια στη Στοά στην Εδουάρδου Λό έχω έρθει σε επαφή με τη διοίκηση του ταμείου σαν πρώτο μέτρο που μάλλον θα προχωρήσουν άμεσα θα είναι να κλείσει η Στοά με μία ελαφρά περιφράξη και η φύλαξη που έχουν για το ξενοδοχείο να έχει και τον έλεγχο της εξωτερικής διαδικασίας του Εσπέρια ανήκει στο ταμείο νομικών για να είναι κατανοητό Το δεύτερο είναι ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν οι άστεγοι αν δεν υπάρχει ή έκθεση του υγειονομικού ή εντολή του εισαγγελέα είναι δεδομένο αυτό και πρέπει να το ξέρουμε και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα Θα θυμάστε το 2013 την περίπτωση του αστέγου που ήταν στη Μοβόαιόλου στα Χαυτία με την αναπηρική καρέκλα, δεν ξέρω ποιοι την θυμούνται που είχε στήσει πραγματικά μία διαδικασία Θα πάνε οι υπηρεσίες να δουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους και στον Ιανόβου δίπλα αλλά και στην πλατεία Κλαθμώνω στην κάτω μεριά που έχουμε παρουσία και εκεί αστέγων ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση Τοποθετήσαμε το τελευταίο τρίμινο 10 χημικές τουαλέτες σε διάφορα σημεία της πόλης, κοντά στον Κιάδα στην οδό Σατοβριάνδου από την πίσω μεριά της πλατείας ο Μόνιας στην Μαυροματέων για να ανακουφήσουμε και ένα κομμάτι που έχει σχέση με το πεδίο του Άραιος Η ανταπόκριση ήταν πάρα πολύ μεγάλη ειδικά στην Σατοβριάνδου υπήρξε μια βελτίωση της εικόνας σε πολύ μεγάλο βαθμό, δηλαδή κατά 90% μειώθηκε το πρόβλημα Δείγνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη, εκτός από τις κτιστές τουαλέτες να τοποθετήσουμε και άλλες χημικές Η Διεύθυνση έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα θα βγει απλά, περιμέναμε τον προϋπολογισμό για τη μίστοση χημικών τουαλετών για το Θείο 2016-2017 σε πάρα πολλά σημεία συμπληρωματικά αυτών που υπάρχουν Το ΔΕΤΑΜΙΟ των υπαλλήνων της τραπέζης που μας έκανε την δωρεά αυτών των τουαλετών παρέτηνε την δωρεά για άλλον ένα μήνα μέχρι το τέλος του μήνα αυτού που διανύουν Το πρόβλημα με την ημερήσια φροντίδα, με τα λουτρά δηλαδή που έρθεση η κυρία Δούκα είναι ένα δεύτερο που πρέπει να καθίσουμε να το δούμε Στη δεκαετία του 50 υπήρχαν 70 χώροι στην Αθήνα που λειτουργούσαν δημόσια λουτρά τα περισσότερα από αυτά έχουν κλείσει είτε λειτουργούν σήμερα ως αποθήκες του διαφόρων διευθύνσεων του Δήμου ή έχουν παραχωρηθεί σε κάποιους φορείς Είναι πολύ πιο δύσκολο αυτό ως κομμάτι η ημερήσια φροντίδα με το λουτρό από ότι είναι οι τουαλέτες και νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να το δούμε γενικότερα Και κλείνοντας να πω ότι σχετικά με την πλατεία Βικτωρίας η ενημέρωση που έχουν είναι καθημερινή δηλαδή επτά η ώρα κάθε πρωί παίρνω και φωτογραφικό υλικό της εικόνας της οποίας επικρατεί στο ξημερωμά της η πλατεία Θέλω να πω το εξής ότι πέρα από αυτά τα οποία λένε οι καταστηματάρχες και τα όρια αντοχής της υπηρεσίας έχει φτάσει στο ανώτατο βαθμό γιατί εκεί δεν υπήρχε ούτε Χριστούγεννα, ούτε Πρωτοχρονιά ούτε μια μέρα που μπορεί να πεις ότι δεν πάω γιατί είναι πιο ήρεμα τα πράγματα Ευχαριστώ κύριε Πόεδρε Θα ήθελα να πω ότι τα σημεία που αναφέρω τα σημεία που αναφέρονται από τους δημιουργικούς συμβούλους για άστεγους είναι γνωστά Έχουν γίνει πάρα πολλές παρεμβάσεις σε όλα τα γνωστά σημεία της πόλης οι άνθρωποι πραγματικά δεν θέλουν πάρα πολύ είναι δύσκολα περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια απλή παρέμβαση της κοινωνικής υπηρεσίας είναι άνθρωποι αλκοολικοί είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν θέλουν να φύγουν, θέλουν να μείνουν εδώ όσο βέβαια δεν υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας δεν μπορείς να κάνεις κάτι πράγματι και προχθές μου είχε πάρει και ο κ. Μαφιάδης μου είπε για ένα θέμα στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτη ... όχι, εμείς κάναμε την παρέμβαση μας κ. Καπρενάρω πήγαμε στη Λακκλημάκιο πήγε πράγματι τον ίδιο έναν άνθρωπο ο οποίος ζει στο αυτοκίνητό του ήταν μια πραγματικά δύσκολη περίπτωση και έγινε σήμερα η εισαγγελική παραγγελία ξέρετε και οι δυνατότητες των υπηρεσιών δεν είναι απειώνιστες νομίζω το αντιλαμβάνεστε κάνουμε ό,τι μπορούμε και σε ό,τι περιστατικό μας τύχει κάνουμε αμέσως παρέμβαση αλλά τα θέματα και οι οδοί και τα σημεία που είπατε είναι γνωστά και έχουν γίνει πάρα πολλές παρεμβάσεις ευχαριστώ κ. Σαξελός να πω κάτι ή να μπω και στα άλλα θέματα θα ήθελα να πείτε και στις οδομία τα εκτός αν έχετε έχω και εκτός να συνεχίσω γιατί έχουμε περάσει πολύ την ώρα τρέχω κ. Πρόεδρε εγώ απλώς δεν έχω συνηθίσει ποτέ να κάνω αντιπαραθέσεις πολιτικές όταν υπάρχουν σημεία εχμής με τον ανθρώπινο πόρο και την ανθρώπινη δυστυχία ή θα προσπαθήσω να το κρατήσω αλλά επειδή ακούστηκαν εδώ διάφορα για την Τουρκία ακούσαμε για την Ιταλία ακούσαμε φοβάμαι πως δεν έχουμε επίγνωση τι γίνεται στην Τουρκία αυτή τη στιγμή και δεν εννοώ μόνο τις επιθέσεις με θύματα εννοώ ότι τη σφαγή γίνεται κυριολεκτικά στην Νότια Τουρκία σφαγή όμως πρωτοφανή σφαγή ανθρώπων και φοβάμαι ότι δεν ξέρουμε τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο στασιό Νετέρμινη μπροστά στην πλατεία στον τεράστιο καταβλησμό που έχει στηθεί επειδή λέμε εδώ για καταβλησμούς όταν είπα ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα αρχίσαμε πάλι να το περιορίζουμε σας λέω λοιπόν ότι υπάρχει ένας τεράστιος καταβλησμός τον οποίο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και οι Ιταλικές Αρχές και δεν είναι πολύ εύκολο να το αντιμετωπίσουν θέλετε να συνεχίσω οριστέ στη Ρώμη στη Ρώμη θέλετε να συνεχίσω λοιπόν, κυρία Πρόεδρε έχουμε εδώ μια ανακοίνωση του πολιτιστικού συλλόγου Ανά ο Μπελοκύππον που ζητάει μια αίθουσα του ΚΑΠΑΠΣ για πολιτιστικές χρήσεις και αυτά θα την καταθέσουμε στα πρακτικά εμείς συμμεριζόμαστε το έτημα ζητάμε να το εξετάσουμε υπάρχουν προβλήματα, τα ξέρω ότι έχει σταλεί σε όλους τους συμβούλους ή τι ναι το ξέρω εμείς απλώς ήθελα να δηλώσω ότι συμμεριζόμαστε το έτημα αλλά η αίθουσα παραχωρείται σχεδόν καθημερινά έχει χρήσει από το Σύλλογο επειδή πριν πω στο κυρίως θέμα που θέλω να πω επειδή δεχθήκαμε μια επίσκεψη από τους τυφλούς ανάπιρους μικροπολιτές έχουν μερικά ετοίματα, δεν θέλω να σας κουράσω αλλά απλώς θέλω να ζητήσω από την Πρόεδρο επειδή υπήρχε μια δέσμευση να υπάρξει μια διαπαραταξία και να υπάρξει μια διαπαραταξιακή επιτροπή για να αντιμετωπίσει γενικά τα προβλήματα θέσεων, απόψεων και όλα αυτά, τώρα να μην φάμε το χρόνο μας κύριε Μπρούλη ακούτε Ναι, θα παρακαλούσαμε και θα ζητούσαμε να ενεργοποιηθεί αυτή η διαπαραταξιακή επιτροπή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δεν είναι θέμα που θα αντιμετωπίσει το Δημοτικό Συμβούλιας συζητάει τώρα που θα πάει η θέση α, β, γ νομίζω ότι μια διαπαραταξιακή επιτροπή μπορεί να βρει λύση σε αυτό το ζήτημα Το θέμα που θέλω να βάλω είναι το εξής Γίνεται ένας διαγωνισμός δήμως Αθηνέων αναρτηταίος στο Μητρώο για την ασφάλιση των αυτοκινήτων Είναι σε εξέλιξη με ημερομηνία έναξη υποβολής προσφορών διεθνής ανοιχτός μειοδοτικός διαγωνισμός για την ασφάλιση των οχημάτων Συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων 723.000 ευρώ για τα επόμενα τρία έτη Διαβάζοντας το τεύχος της προκήρυξης κομμάτια του μπορώ αν θέλετε να καταθέσω και στα πρακτικά τα έχω μαζί που αφορά την ασφάλιση των οχημάτων μας κάνει εντύπωση για τα πόσα οχήματα ζητείται αυτή δηλαδή αθρίζοντας τους πίνακες διαπιστώσουν ότι ζητείται ασφάλιση για 493 οχήματα ενώ εμείς αν δεν κάνουμε λάθος γνωρίζουμε ότι διαθέτουμε περίπου 900.000 Έχουν πουληθεί μερικά, έχουν δορηθεί, έχουν παραχωρηθεί ο στόλος οχημάτων πρόκειται να κινητοποιήσουμε μέρος του στόλου αυτού Τι συμβαίνει? Επίσης εξετάζοντας επιμελέστατα την προκήρυξη μας δημιουργήθηκαν και άλλα ερωτήματα Στη σελίδα 1, σελίδα 11, σελίδα 15 γίνεται παντού αναφορά σε F.P.A ενώ είναι γνωστό ότι τα ασφάλιστρα δεν υπόκεινται σε F.P.A Στη σελίδα 16 παράγραμμα 2 μιλάει για βασικό παράγοντα κρίσης φερεγγιότητας θα είναι η απαιτούμενη από τον νόμο το 470 κάλυψη τουλάχιστον του 100% του αποθωματικού προσκομίζοντας σχετικό πιστοποιητικό εκδηδόμενα την αρμάνδια επηρεσία Δεν υπάρχει υπηρεσία που να εκδίδεται ως συγκεκριμένο πιστοποιητικό είναι γνωστό από τη στιγμή που μια ασφαλιστική εταιρεία λειτουργεί και παίρνει από το Υπουργείο Εμπορίου άδεια θεωρείται φερεγγια και καλύπτει το 100% της φερεγγιότητας Τρίτο, η τεχνική μελέτης της σελίδα 6 για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οραγών της αναθέτωσης αρχής θα οριστεί ασφαλιστικός διαμεσολαβητής σύμφωνα και με την παράγκονα 13 του 2623 του 1998 Με συγχωρείτε που θα διακόψω, οι όροι δεν έχουν εγκριθεί από την Εκονομική Επιτροπή? Ναι, τι σημασία έχει αυτό Ε, δεν έχει μία σημασία, είσαι μέλος Εμείς το βάζαμε και λοιπόν Πάξε, έχει τεθεί υπόψη κάποιου οργάνου, αυτού λέω Έχω συμφωνήσει Αυτό λέω Λοιπόν, αυτό τι πάει να πει, ότι δηλαδή εγκρίνει, έχει μια συγκεκριμένη πλειοψηφία η Εκονομική Επιτροπή Τι σχέση Δεν έχει ερμοδιότητα ο Δημοτικός Συμβουλίος να αλλάξει όρους διαγωνισμού Καλώς, να τελειώσω Είναι ερμοδιότητα, συνεχίστε πάντως Λοιπόν Ο οποίος θα συνεπικουρεί το Γραφείο Διαχείρισης Τροχαίου Υλικού και Διάθεσης Εξοπλισμού της Διεύθερης Καθαριότητας, Ανακύκλησης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού Τι ακριβώς εννοείται δηλαδή, ότι ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα υποδειχθεί από τον ανάδοχο Αυτό όταν μιλώνουμε για τους όρους Τεχνική Μελέτη, σελίδα 10 Στην προκήρυξη συζητείτε ασφαλιστική κάλυψη για οδική βοήθεια βαραίων οχημάτων, η οποία θα αφορά αριθμητικά το ανώτερο 50 οχήματα Ποια είναι αυτά τα οχήματα? Η ασφαλιστική κάλυψη παρέχεται αναόχημα και γενικά και όχι αόριστα Εάν ο Συντάξας εννοεί οδική βοήθεια για μεταφορά 50 οχημάτων, τότε πρόκειται για παροχή υπηρεσίας και όχι ασφαλιστική κάλυψη Και δεν θα έπρεπε καν να συμπεριλαμβάνετε σε αυτό το διαγωνισμό ή τέλος πάντων να συμπεριλαμβάνετε για συγκεκριμένα οχήματα Γιατί προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα? Γιατί δεν διασφαλίζεται για ένα διαγωνισμό τέτοιου μεγέθους, τρία έτη, τρία εκατομμύρια, το ποιοτικό μέγεθος του αναδόχου, τη στιγμή μάλιστα που το κάνουν και άλλοι ρωτά Σαφώς για μικρότερα μεγέθη Είναι δυνατό να μην λαμβάτε υπόψη η εμπειρία σε ασφαλή ισοτά, το περιθώριο φεριγκιότητες, ποιες φορές αυτό καλύπτεται ή και το σύλλονο των ιδίων κεφαλαίων Ο δήμος της Θεσσαλονίκης έκανε αντίστοιχο δανεισμό και έβαλε ως αναγκαία προϋπόθεση κεφάλαιο πάνω από πενήντα εκατομμύρια ίδια κεφάλαια Τώρα πρόσφατα, υπάρχει μια δημοτική επιχείρηση την οποία με κάποιο ασαφή τρόπο την έχουμε περιγράψει Σας ρωτάμε, διασφαλίζεται η ασφαλιστική διαμεσολάβησή της, είναι δυνατό λόγω στη διαμεσολάβηση να έχει μόνο ο ανάδοχος και όχι ο δήμος με την υπηρεσία του οποίου θα συνεργαστεί Ρωτήθηκε αυτή η εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση η δημοτική μας επιχείρηση, στην οποία μετέχουμε με 90% και η οποία επί 33 χρόνια διασφαλίζει τα συμφέροντα του δήμου, έχει ρωτηθεί και έχει διατυπώσει εγγράφωσης απόψης επί του κειμένου Εκτός εάν η δημοτική αρχή θεωρεί ότι τα 33 χρόνια δεν προσέφερε τίποτα επί του δήμου, ενώ εμείς θυμόμαστε την κυρία Κατσούλη κάθε χρόνο να μας λέει για την ετήσια μείωση των ασφαλίστρων του δήμου αλλά και την προσφορά της σε δικαστικές διαφορές μεταξύ του δήμου και των παθόντων Επιβάλλεται η ακύρωση του διαγωνισμού για την επενεξέταση των όρων και την τοποθέτηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣΙ επ' αυτόν, υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν έχει γίνει διαγωνισμός με τις υποδείξεις της ΕΑΣΙ, πρόσθετα είναι επιβεβλημένη η ακύρωση του διαγωνισμού προκειμένου αυτός να συμπεριλάβει και την ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να επιτευχθεί και μίους των ασφαλίστρων και υγιής ανταγωνισμός από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες που μπορούν φαιρέγγια να καλύψουν το σύνολο της περιουσίας του δήμου, δηλαδή και τα αυτοκίνητα και τα ακίνητα και τέλος πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αντεθεί στην νεασή η σύνταξη των όρων ενός νέου διαγωνισμού που θα αφορά αυτοκίνητα και ακίνητα με ένα συμβολικό κόστος οι όροι του οποίου αφού θα ελεγχθούν από την Οικονομική Επιτροπή θα έρθουν προσέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επισημαίνουμε ότι δεν αντισβητούμε τις υπηρεσίες μας αλλά το ειδικό θέμα των ασφαλίσεων που αφορά την περιουσία του δήμου. Αυτό. Θα με συγχωρήσετε αλλά αν μου επιτρέπετε να πω σε αυτή τη φάση που είναι ο διαγωνισμός δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Μπορούσαν να έχουν ζητήσει την ακύρωση της έγκρισης των όρων του διαγωνισμού οποιος δίποτε έχει έννομο συμφέρον σε ορισμένοι προθεσμοί. Αυτή έχει παρέλθει. Τώρα πείτε κύριε Βαρελά αλλά μην μπούμε στην ουσία. Ωραία δείτε το κύριε Βαρελά και απαντάτε. Προχωράμε εκτός ημερισίας. Παρακαλώ πάρα πολύ παρακαλώ. Κύριε Κύριε Σοφιανέ έχετε το λόγο. Βοηθήστε κύριε Αντιπρόεδρε παρακαλώ κύριε Μπέι έλεος κύριε Σοφιανέ έχετε το λόγο. Λοιπόν το πρώτο θέμα που θέλουμε να βάλουμε είναι το απαράδεκτο γεγονός ότι με υπηρεσιακό σημείωμα κλείσατε τα ιατρία τα δημοτικά στον Παγκράτη. Με υπηρεσιακό σημείωμα. Σας ενημερώνουμε 14 Γενάρη σταματάει η λειτουργία δημοτικού ιατρίου Παγκρατίου το προσωπικό πάει στο πέμπτο διαμέρισμα έτσι θα καλύψουμε τα κενά και δυό φορές το διαμερισματικό συμβούλιο έχει απορρίψει το κλείσιμο των δημοτικών ιατρίων. Λοιπόν αυτό τι είναι τώρα. Την ίδια ώρα έρχεται εκτός συμμερισίας διάταξη γιατί ο δήμαρχος με τις δημαγωγίες και τα μεγάλα λόγια μας λέει πολλά και διάφορα εκτός συμμερισίας έρχεται λειτουργία κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης φτώχια στο δήμο Αθημαίων. Συνεχίζουμε να παραχωρούμε σε μήκιο χώρους δημοτικούς και κλείνουμε τα δημοτικά ιατρία. Τα οποία όπως καταγγέλλει η λαϊκή επιτροπή του δεύτερου διαμερίσματος εξυπηρετούν τους ανασφάλιχους τους του Παγκρατίου της Γούβας παρότι είναι υποστελεχωμένα με λιγοστούς γιατρούς χωρίς νοσηλευτικό με τραγική έλλειψη αναλώσιμων και λοιπά και λοιπά και λοιπά. Λοιπόν αυτό είναι σκάνδαλο. Θεωρούμε ότι πρέπει να αποτραπεί. Θεωρούμε ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα δημοτικά ιατρία. Ήταν δίσμευσή σας ότι τα δημοτικά ιατρία θα λειτουργήσουν και γινόταν υποσπάθεια να ανοίξει το Πέμπτο. Άνοιξε, μάλιστα, να αστελεχωθεί. Να διεκδικήσουμε διορισμούς, να προχωρήσουμε έστως σε διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ, εντεκάμινων, συμβάσεων και λοιπά. Αλλά όχι αυτό. Θεωρούμε ότι πρέπει να μιλήσει η Πρόεδρος του Δευτέρου Διαμερίσματος και εκπρόσωποι των κατοίκων. Δεύτερο θέμα, έχουμε πολλές φορές θέση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστρες και οι καθαριστές στα δημόσια σχολεία της Αθήνας. Το καινούριο που έρχεται είναι ο αγώνας που γίνεται από αυτές και από τους εργαζόμενους ώστε οι συμβάσεις τους, αξιοποιώντας και δυνατότητες που μπορούν να δημιουργηθούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Φυσικά αυτό δεν αφορά το Δήμο, ούτε ο Δήμος μπορεί να το κάνει. Όμως υπάρχουν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων του Δήμου της Πάτρας, του Δήμου Περιστερίου σε αυτή την κατεύθυνση σαν μέσο πίεσης στην κυβέρνηση της Δεύτερης Φοράς Αριστεράς. Ταυτόχρονα όμως το θέμα της έγκαιρης καταβολής των πληρωμών αυτών των εργαζομένων είναι θέμα που αφορά τις σχολικές επιτροπές του Δήμου και πρέπει να λυθεί όπως και πρέπει να λυθεί και το θέμα της υπογραφής των συμβάσεων. Ακόμα υπάρχουν συμβάσεις που δεν έχουν υπογραφεί. Θεωρούμε ότι είναι και αυτό επίσης σημαντικό θέμα αφορά εννοείται το δικαίωμα στη σταθερή, στη μόνιμη δουλειά 200 τόσων εργαζομένων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους αλλά και την καθαριότητα των παιδιών μας που πάνε στα δημοτικά και στα δημόσια σχολεία της Αθήνας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Είθερα να πω το εξής, κατ' αρχάς εγώ θεωρώ ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει να είναι ιδιακοσμητικός στις αγαπητοί συνάρφοι και το λέω δεν έχω τίποτα προσωπικά ας πούμε, απούστατα εμείς πρέπει να είμαστε επικριτικοί απέναντι στη δημοτική αρχή πρέπει η αντιπολίτευση να ελέγχει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να στηρίζει τη δημοτική αρχηενείοτε, έτσι. Αν οι προτάσεις είναι σωστές, σύνομες για το συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών της Αθήνας να το κάνουμε όλοι μαζί, δεν έχουμε τίποτα με κανένα προσωπικά απούστατα έχουμε κάποιες διαφωνίες ως προς το θέμα τον Μικιώ και τα λοιπά εγώ δεν ήθελα προηγουμένως ο κ. Πουπαγιανάκης να απαντήσει δεν ήξερα πραγματικά ότι έχετε κάποια συγκεκριμένη θέση, μάς περίπτωση. Και πάντως εμείς εδώ στη αντιπολίτευση, είμαστε εδώ για να αποδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία ότι είμαστε αντιπολίτευση, τι να κάνουμε, αυτός είναι ο ρόλος μας. Λοιπόν, το πρώτο θέμα εκτός συμμερισίας κ. Πρόεδρε που θέλω να θέσω είναι έχουμε μία επιτροπή κατοίκων από 87 επιτροπές από το έκτο διαμέρισμα από την οδό Ιεροσολήμων στην πλατεία Αμερικής και θα ήθελα αν είναι γνωστό να τους δοθεί ο λόγος, το ένα. Το δεύτερο εκτός συμμερισίας που θέλω να πω είναι το εξής. Στις 3 Δεκεμβρίου του προηγουμένου μήνα στη συνεδρία της Οικονομικής Επιτροπής στο θέμα 39 η νομική υπηρεσία έφερε προσέγγιση άσκησης ή μη αίτησης ανάκλησης κατά της με αριθμή 19 του 2015 πράξης της επιτρόπος του ελεγκτικού συνεδρίου του Δήμου Αθηναίων με την οποία κρύθηκε ότι κολλείται η υπογραφή του υποβληθέντου σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΔΑΕΜ για την υποστήριξη της λειτουργικής μηχανογραφικής και ψηφιακής ανασυγκρότησης της επανασυσταθής διεύδησης δημοτικής αστυνομίας 608.850 ευρώ. Αν θυμόσαστε, εγώ πήρα και τα πρακτικά, εκείνη την ημέρα λοιπόν ο κύριος Βέρας ο οποίος είναι ο διευθύνων σύμβουλος καταρχήν μας είχε πίστα πρακτικά είναι γραμμένο ότι διαχωρίζει τη θέση της ΔΑΕΜ από τις υπηρεσίες του Δήμου. Ο κύριος Καφεντζόπουλος μας είχε πει γιατί εγώ είμαι ένας εκ των 34 που ψήφισα μαζί σας ότι είναι απαραίτητο λέει στα πρακτικά γραμμένο για μια σύγχρονη δημοτική αστυνομία όλο αυτό που σας περιγράφω συν να προσθέσω ότι η ΔΑΕΜ θα μας βοηθήσει να πάρουμε και ένα μέρος εξοπρισμού που αλλιώς θα ήταν θα ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε με τρομερά χρονοβόρες διαδικασίες που ισχύουν στο Δήμο τις διαδικασίες δηλαδή των προμηθειών. Εγώ τότε είχα ζητήσει να το πάμε πίσω μαζί με τον κύριο Αξελό και ο κύριος Αξελός μας εδώ το γράφει αν δεν είναι επίγον να το αφήσουμε να το δούμε την επόμενη φορά και τα λοιπά. Ο κύριος Καφετσόπουλος επόμενε όχι δεν υπάρχει θέμα. Και ο κύριος Μπέις επειδή γράφει εδώ πέρα αναφέρει το συγκεκριμένο το ίδιο ότι λέει εγώ λόγω επειδή είναι χρονοβόρα η διαδικασία να κάνουμε δημοπρασία για να αγοράσουμε τα καινούργια μηχανήματα όχι μέσω ΔΑΕΜ αλλά μέσω του Δήμου. Έρχεται λοιπόν προχθές το ελεγκτικό συνέδριο και τι λέει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα υπογραφής άρα πάμε πίσω κάνα δυο μήνες ακόμη. Το ζητήσαμε εμείς εδώ, δεν το δεχθήκατε εσείς. Η απόφαση λοιπόν της περιφέρειας λέει προχωρήστε. Το ελεγκτικό συνέδριο λέει να μην προχωρήσουμε, η περιφέρεια λέει προχωρήστε. Ποιο είναι το ερώτημά μου? Το ερώτημά μου αγαπητή συνάλεφη των 34 είναι το εξής. Αν λοιπόν εγώ επειδή ψήφισα γιατί παραπλανήθηκα και επικοινώνησα να μάθω για το συγκεκριμένο διαγωνισμό αν λοιπόν ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει εκταμιεύσει χρήματα χωρίς τη συγκατάθεση του ελεγκτικού συνέδριου. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για εμάς τους 34? Καταλογισμό. Εγώ δεν έχω χρήματα, ούτε κέρδησα στο λαχείο. Καταλογισμό και ποινικές ευθύνες. Αν λοιπόν έγινε αυτό, εγώ αποσύρω τη δική μου εμπιστοσύνη για τη συγκεκριμένη εκείνη την ημέρα απόφαση που πήραμε για να στηρίξω για την εύρυθμη και καλή λειτουργία του Δήμου. Γι' αυτό ψήφισα εγώ. Θέλω λοιπόν να ενημερώσω τη νομική υπηρεσία, να μας ενημερώσει. Αν η απόφαση 923 που αφορά την προγραμματική σύμβαση του Δήμου της Αθήνας, εκταμιεύθηκαν χρήματα αφενός και αφετέρων αν είναι σύνομοι. Σας ευχαριστώ. Καταρχάς είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν έχετε να κινδυνεύσετε από κανένα καταλογισμό, κύριε Παφιάδη. Θα κινδυνεύατε από καταλογισμό, αν χωρίς να έχουμε την έκρηση του ελευθερικού συνέδρου θα πήγαμε στην υπογραφή της σύμβασης και σε θα πάνε. Όχι, δεν έχει γίνει. Οι δε Επίτροπους όπως όλοι οι Επίτροποι σε όλη την Ελλάδα εξέφρασε μια άποψη η οποία και αυτή, αυτή τη στιγμή, η Επίτροπος, εξέφρασε μια άποψη η οποία έχει προσβληθεί από τον Δήμο, έχει προσβληθεί από τον Δήμο, έχει πάει στο ανώτερο κλιμάκιο και περιμένουμε να δούμε τα αποτέλεσμα. Θα ήθελα να θέσω τρία ερωτήματα, κυρία Πρόεδρε. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι μετά από τις εορτές εφαρμούστη καδική μου εχθήμηση η ΑΛΑΚΑΡΤ γιατί δεν έχει εφαρμοστεί σε όλο το κέντρο της Αθήνας η απόφαση 1391 του 2013 την οποία τότε την είχαμε αναστείλει, αν θυμίστε το Μάιο, την εφαρμογή της είχαμε αναστείλει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάιο και είχαμε δώσει μια παράταση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2015 μετά την παράσταση που είχαν κάνει οι καταστηματάρχες στην οδό Τσακάλοφ και Μιλιόνιο. Πράγματι τελείωσε η παράταση που είχαμε δώσει και πριν περάσουν ελάχιστες μέρες του καινούργιου έτους του 2016 εφαρμούστη η απόφαση αυτή στην Τσακάλοφ με αποτέλεσμα όμως να υπάρχουν και κοινωνικές συνέπειες από αυτή την απόφαση. Κοινωνικές συνέπειες οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με εργαζόμενα παιδιά τα οποία μέσα σε κάποια ελάχιστε 24 ώρα είδανε το μεροκάμματο ξαφνικά να πέφτει, αναγκαστικά γιατί όταν μειώνουν τραπεζοκαθίσματα προφανώς οι καταστηματάρχες χρησιμοποιούν ο λιγότερος και άρα για να μην τους απολύσουν αρχικώς τους μειώσανε το μεροκάμματο και αμέσως μετά, επειδή αυτή η απόφαση ήταν τελεσίδικη, όπως εμφανίστη από την πλευρά προχώρησαν σε απολύσεις αρκετών εργαζομένων. Το ερώτημα λοιπόν έχει να κάνει με το εξής γιατί αυτή τη φορά επιμένουμε στην εφαρμογή μιας απόφασης ιδιαίτερα σε μια χρονιά κρίσης η οποία έχει σημαντικά προβλήματα κοινωνικά που άπτονται της νέας γενιάς που έχουν να κάνουν δηλαδή με ζητήματα εργασίας, ανεργίας κλκ και δεν προχωρήσαμε αμέσως στην αναστολή αυτής της απόφασης. Δεύτερον, γιατί αυτή η απόφαση αφορά μόνος συγκεκριμένους δρόμους και όχι την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας αρκεί βεβαίως λίγο πιο πάνω αν προχωρήσει κανείς που το άρχουν βλέπουμε ότι αυτή η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί. Ποιος είναι αυτός που ζήτησε την εφαρμογή της απόφασης αυτής και δηλαδή, για να μην αδικούμε την κυρία Γκούμα που πρώτος εγώ την έχω δικήσει αρκετές φορές να μάθουμε επιτέλους ποιος είναι αυτός ο οποίος τόσο πολύ διαφέρθηκε να εφαρμοστεί άμεσα αυτή η απόφαση σε μια στιγμή δηλαδή που τα νέα παιδιά ψάχνουν να βρουν εργασία και δυστυχώς έχουμε τεράστια προβλήματα. Επίσης το δεύτερο έχει να κάνει με τα δημοτικά ιατρία η κατάσταση όπως ξέρετε είναι αρκετά προβληματική όλες οι διευθύσεις στηρίζουν τη λειτουργία κυρίως στις τσέπες και το φιλότιμο των χαμηλόμιστον πια υπαλλήνων για την εξεπερέτηση των δημοτικών ιατρίων αρκεί βέβαια στον ξένον τον γνωρίζετε πιστεύω πως εσάς θα το ξέρετε οι χαμηλόμιστοι αυτοί οι υπάλληλοι προημιεθούν πια τα δημοτικά ιατρία όχι απλά με αναλώσιμα, λιόδιο, μπαμπάκι αλλά ακόμα και τα καθημερινά ήδη γίνεις χαρτιά υγείας και το ρότιμα είναι αν αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί επίσης αν έχουμε υπόψη μας πόση είναι η απώλεια των χρημάτων από το ΕΣΠΑ τα οποία αρχικώς είχαν διαθετηθεί στα χαρτιά για τη βελτίωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού ο οποίος όμως δυστυχώς επειδή κόλλησαν τα πράγματα στην γραφειοκρατία οι πόροι αυτοί χάθησαν με αποτέλεσμα φυσικά αυτό να μην έχει προχωρήσει ένα χαρτιστικό παράδειγμα παράδειγμα είναι το Δημοτικό γιατρύο στο 5ο διαμέρισμα αλλά και στην οδό Χανίων ένα άλλο χαρτιστικό παράδειγμα απώλειας σημαντικών πόρων από το ΕΣΠΑ που θα μπορούσαν να πάνε για την ανανέωση του εξοπλισμού και τρίτον, εάν γνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει γιατροί και αν, επειδή έχουν φύγει οι εποχειακοί υπάρχει η πρόβλεψη, η δυνατότητα να προχωρήσουμε στη συμπλήρωση του απαιτούμενου επιστημονικού δυναμικού γιατί σε πολλές γειτονιές της Αθήνας η εντός αγωνικών δωρεάν ιατροφαρμακευτική υπερήθροψη πια είναι κάτω από ένα πολύ μεγάλο ρετυματικό δημοτικά ιατρία τουλάχιστον δεν μπορούν να ανταπεξέχον ελλείψη επιστημονικού φυσοπικού ειδικά μετά την αποχώρηση του εποχειακού προσωπικού που συνέβη το προηγούμενο διάστημα Και τέλος επειδή δεν ξέρω τη διαδικασία διορθώστε με κ. Πρόεδρος στην Βουλή λέμε έτηση κατάθεσης εγγράφων δεν ξέρω αν αυτό προβλέπεται από το οικονομισμό του Δημοτικού Συμβουλίου θα ζητήσω συγγνώμη γιατί είναι κάτι που δεν γνωρίζω αλλά αν δεν προβλέπεται καλό θα ήταν να ενημερωθούμε αν την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στα δημοτικά ιατρία τι προϋπολογισμό είχαμε για τον εορτασμό των Χριστουγέννων πόσα δηλαδή χρήματα δαπανήθησαν για τις εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για να δούμε αν πράγματι άξιζαν αυτές οι εκδηλώσεις οι οποίες σε ορισμένες αρκετές θα έλεγα περιπτώσεις πιστεύω δεν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα ή με το αισθητικό ύφος της δημοτικής αρχής περισσότερο θύμιζαν βλαχοπαρόκ εκδηλώσεις σε μεμονωμένες πλατείες με τη συμμετοχή ελαχής των ηλικιωμένων κυριών που θύμιζαν περίπου εκδηλώσεις της επταετίας 67-74 και όχι βεβαίως εορτασμό Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σε μεγαλοπόλης όπως του 2015 αλλά πάντως με τόση με το γεγονός ότι το βλαχοπαρόκ μπορεί να δικαιολογηθεί από την αισθητική των αρμοδίων να θέλω να ξέρω εάν επειδή δεν είχαμε τους πόρους προφανώς για αυτό και για το στολισμό της πόλης χρησιμοποιήθησαν παλά στολίδια αρκετά λαμπάκια δεν λειτουργούσαν καν ή εν πάση περίπτωση σε ορισμένες πλατείες ενεφάνισαν το κομικοτραγικό φαινόμενο που πρέπει να σχάρει να έχει μια τούφα με λαμπάκια και γύρω γύρω όλη η πόλη πλατεία απόλυτα σκοτεινή που θύμιζε περισσότερο εγκατάληψη παρά φροντίδα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και την υποδοχή του νέου έτους αν παρόλα αυτά λοιπόν αυτό το φτωχό εξοπλισμό που τον πήραμε από τις παλιές αποθήκες γιατί δεν είχαμε τους οικονομικούς πόρους θεωρώ θέλω να πιστεύω για αυτούς τους εκπληκτικούς εορτασμούς με τη συμμετοχή των ηλικιωμένων κυριών στις διάφορες πλατείες με βλαχομπαρόκ μουσική και διάφορα συγκροτήματα αφιβόλου ποιότητας αλλά εν πάση περιπτώση ας δούμε λίγο τους προϋπολεγισμούς για να διαπιστώσουμε αν πράγματι αυτή η δαπάνη ή όποια δαπάνη ήταν αντίστοιχα φτωχική ανάλογα των ημερών και γι' αυτό ακριβώς δεν είχαμε τη δυνατότητα για την πρωτεύουσα της χώρας, ευχαριστώ. Όλα αυτά τα περι βλαχομπαρόκ τώρα το ποιος είναι βλαχομπαρόκ και ποιος δεν είναι ας τα αφήσουμε καλύτερα έτσι. Διευκλήσα κυρίως, δεν ταιριάζουν με την αισθητική σας πάντως. Λοιπόν, τώρα είναι καλό για τη λήψη του εξωτερικού ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού όταν θα έρθει θα κάτσουν και θα τα μιλήσουμε γιατί είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα εντάξει οι απόψεις περί αισθητικής πικίλουν το πάντοτε θα υπάρχουν διαφωνίες αλλά στο οικονομικό ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ήδαν το φως της δημοσιότητας κάποια άρθρα αρθρογραφία στον τύπο, θα το συζητήσουμε διεξοδικά γιατί αυτό είναι το σοβαρό. Τώρα από κει και πέρα ότι η πόλη φυσικά δεν έχει τη δυνατότητα να στολίζεται όπως θα το θέλαμε, αυτό είναι γεγονός κάθε χρόνο κάνουμε τα δύνατα δυνατά και εν πάση περιπτώσει κάνουμε χριστουγεννιάτικες εορτές με υποπαλαπλάσιο κόστος από τα προηγούμενα χρόνια. Θα ήθελα όμως να ακούσω και για τα θέματα των ιατρίων κτλ. Κύριε Καπερνάρω έχετε ένα θέμα εκτός. Κύριε Βαφιάδη, κύριε Βαφιάδη, τι είναι αυτό το πράγμα. Κύριε Βαφιάδη, παρακαλώ πολύ. Παρακαλώ, ναι αλλά μας ταλαιπωρείτε. Ο κύριος Καπερνάρως έχει ένα θέμα εκτός ημερσίας, το εις τίλι. Δεν σας κουράσω, έφαγα αρκετό χρόνο νωρίτερα για τα άλλα θέματα τα οποία πιστεύω ότι ήταν εμείς τα νοσημασία σας. Κύριε Πρόεδρο, σας ευχαριστώ που μην είναι το λόγο. Για μας οι οποίοι έχουμε περάσει προ πολλού τα 40, όταν ήμασταν νέοι, πριν χάσουμε την αθωότητά μας, συχνάζαμε να έχετε κατοσύνη, κύριε Βαφιάδη. Συχνάζαμε στην γειτονιά των θεών που τη λένε Πλάκα και ήτανε στην οδό Θόλου η θρυλική Μπουάτες Περίδες. Όσοι περάσαν από εκεί θυμόμαστε μια μορφή ιστορική, πολιτισμική, το Γιάννη τον Αργύρη, όπου από εκεί πέρασαν ουσιαστικά από εκείνη την Μπουάτε πέρασαν όλοι οι μετέπειτα αξιόλογοι καλλιτέχνες. Ο Γιάννης Αργύρης υπήρξε ένας λαϊκός ποιητής, στυχουργός, συνθέτης, τραγουδιστής και ψατειρικός στοποιός. Πέθανε την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Έχει αφήσει ανεξίτιλα σημάδια στην εφηβία μας και στην μετεφηβία μας. Θέλω το θέμα αυτό υπό την μορφή και ακόμα αν αποφασίσουμε να γίνουν διαδικασίες, όχι για να αλλάξει η οδός Θόλου, δηλαδή και αυτή είναι ο ιστορικός δρόμος και αυτό είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, κάτω από την οδό Θόλου να γίνει και Γιάννη Αργύρη οδός Θόλου όπως ακριβώς στην πλατεία προσκόπων στο Άγαλμα Τρούμαν είναι η πλατεία προσκόπων Μάνου Χατζιδάκη. Νομίζω πως μας τιμά. Και πρέπει κάποιες φορές, κάποιες στιγμές, και έτσι ακόμα και στη σημερινή κατάσταση που διάβουμε να θυμόμαστε τέτοιες μορφές που έμειναν στη ζωή μας στο κάτω κάτω η ζωή μας είναι το παρελθόν. Το μέλλον είναι ανυποσχόμενο και άγνωστο. Προτείνω λοιπόν να γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες που πρέπει, οι τυπικές διαδικασίες, έτσι ώστε να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο πλέον αφού περάσει από το διαμέρισμα, να συμφωνήσουμε για να γίνουν αυτά και να επιστρέψει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσουμε για αυτή την προστήκη στην οδόθολου, συμβολικά, τιμητικά, για να θυμόμαστε ότι η ζωή είναι ωραία όταν θυμόμαστε ωραίες στιγμές. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε και εμείς, μόνος προστήκη πάντως, διότι έψαξα τα οδονημικά που χαρίσαμε, που πήρε λόγω του Φλωριού η Ελθίνα η Αγγελοπούλου και υπήρχε στην περιοχή, και αυτό είναι και ο δοστόλου, έτσι για να μαθαίνουμε, πληνθόκτιστο κυκλικό κτίριο με διάμετρο 18 και 32 και μεγαλοπρεπή, λέει, εικονική στέγη, χτισμένο το 470 έως 460 π.Χ., στο οποίο, παρακαλώ, οι άρχοντες της πόλης πήγαιναν και συνέτρωγαν. Λοιπόν, αυτός. Λοιπόν, ο κ. Κωνσταντίνου. Ωραία. Θέλω να βάλω το θέμα του κλεισίματος του Δημοτικού Ιατρίου στο Β'. Νομίζω ότι πραγματικά είναι απαράδεκτο, την ώρα που μιλάμε για την ανθρωπιστική κλείση του Δήμου της Αθήνας και τις ανάγκες φτωχών ανθρώπων και βάλλοντων ομάδων να υπάρχουν συγχονεύσεις με τον τρόπο των οποίων έγινε. Περιμένουμε να πούμε πραγματικά το τι ήτανε τα κίνητρα αυτής της διαδικασίας, όταν πραγματικά δίνουμε λεφτά, συνεργαζόμαστε με ΜΜΚΙΩ, δίνουμε χώρους, βρίσκουμε λύσεις προς άλλη κατεύθυνση. Το πρώτο θέμα είναι αυτό. Το δεύτερο έχει να κάνει με τον αγώνα των καθαριστριών. Το έχουμε ξαναβάλει και από τη δικιά μας τη μεριά. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ότι υπήρξε σπάση με τον συλλογικό συμβάσιο και το είχα βάλει και την άλλη φορά ότι δεν μπορεί να υπάρχει κατεύθυνση στις σχολικές επιτροπές διότι μας αφορά αυτό και μειώσει τους μισθούς τους κατά 10%. Εδώ όμως έχουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν και με το πότε πληρώνονται και βέβαια το να ανατραβεί αυτό το καθεστώς είναι εκ των νου ΚΑΝΕΦ. Δεν κάνουν καμία προσωρινή εργασία, είναι διαρκής η απασχολιστή τους και θα πρέπει πραγματικά να υπάρχει πολιτική πρωτοβουλία που να αναγνωρίζει το δικαίωμά τους να μετατραπούν αυτές τις συμβάσεις σε όρης του. Το τρίτο που πάει μαζί με αυτό, έκανα και μια ρώτηση στην κυρία Λιοπούλου. Θέλουμε να δούμε και να εξετάσουμε το ζήτημα της εκταμίευσης των χρημάτων για τις σχολικές επιτροπές. Καταλαβαίνω από την απάντηση που μου δόθηκε ότι έχουν δοθεί τα χρήματα. Όμως το θέμα του τι ακριβώς προσάπη γίνει σχολικές επιτροπές και αν αυτά καταλήγουνε πραγματικά στα σχολεία, αυτό είναι που χρειάζεται να το δούμε. Διότι υπάρχουνε πάρα πολλά ερωτηματικά, πάρα πολλά ζητήματα που για την ώρα λύνονται με τον Φιλότιμο, εκπαιδευτικών, γονέων και πάει λέγοντας. Νομίζω να δώσουμε μια εικόνα γι' αυτό σε ποιο σημείο... Και λέει και ο καλός συναρφός δίπλα ότι ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα πρέπει να μπούν τα βίβακτρα για να βγάλουνε λεφτά με αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα παράδεκτο. Το τέταρτο ζήτημα, επειδή ήμουν και εγώ στο επόψι μου ο πίτας του Συλλόγου Άννα Μπελοκύπων, να σας ενημερώσω ότι ήταν από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις που έχουνε κάνει, πολύ δημερατήριο από όλα τα προηγούμενα χρόνια, με 150 με 200 άτομα. Πιστεύω ότι δεν είναι δίκαιο το έτοιμά του για την παραχώρησή της αίθουσας, όμως, πολύ πιο σημαντικό είναι αυτό το οποίο αναφέρθηκε στην διαδικασία που έγινε εκεί των χαιρετισμών, τι θα γίνει με την απαλλοτρίωση του οικοπέδου για το σχολείο, που μας αντιστοιχεί. Κάτι το οποίο δεν έχει προχωρήσει, ενώ αντίθετα έχει προχωρήσει από τη μεριά του ΩΣΚ. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα κέραιο και σημαντικό ζήτημα. Το πέμπτο που το έβαλα και στην αρχή σε σχέση με τις εκδηλώσεις της πρώτος χρονιάς, νομίζω ότι υπάρχει μια τάση να υπάρχει ευθυμία στο ζήτημα, παράλλη που πιστεύω ότι πραγματικά ο κ. Καμίνης δεν έχει πετύχει ποτέ το timing του ανάποδο και αυτό είναι κάτι που το βλέπει όλος ο κόσμος σε ζωντανό χρόνο. Κάντε του λίγο προπόνηση. Καρυπτωμένο δεν είναι πάντα. Καρυπτωμένο δεν είναι πάντα. Καρυπτωμένο δεν είναι πάντα. Καρυπτωμένο δεν είναι πάντα. Δηλαδή με, στην Ιωπανδάμια ολόκληρη εκδήλωση, και ο δήμαρχος στα πέντε τελευταία χρόνια δεν έχει πετύχει ποτέ το ανάποδο timing. Όλη η Αθήνα σκάει με βυρωδεχνήματα, όμως αυτό είναι το Καλαμβούρι της υπόθεσις. Μπορεί και να το μάθει κάποτε, πως να μην το μάθει. Όμως, τα 200.000 τα οποία δοθήκανε, Θέλουμε να γίνει συζήτηση εδώ, τι ακριβώς ήτανε, δεν πρόκειται να υιοθετήσω κριτικές περί Βλάχο Μπαρόκ, οι Βλάχοι χρειάζονται σεβασμό και όχι να χρησιμοποιούνται και ως τρόπος να κατηγορήσουμε κάποια πράγματα. Έτσι, άμα θέλει να κάνει κριτικές κάποιος για την μουσική να χρησιμοποιήσει άλλα πράγματα και όχι... Λοιπόν, και τέλος, για το θέμα των αστέγων, που είναι πολύ σημαντικό, νομίζω ότι δεν είναι θέμα η εκκαθάριση, να πάνει υπηρεσίες καθαριότητας του κ. Βαρελά, είναι ένα θέμα που το έβαλε η κ. Κατσούλη, ποιά είναι η διάστασή του, αλλά πρέπει να δούμε και το ποιά είναι και η λύση. Δεν είναι μόνο το θέμα της φιλοξενειάς των αστέγων και πού, είναι ότι πάρα πολύ από αυτούς τους ανθρώπους, και το έχουμε βάλει από τη δικιά μας νοεριά, σαν εμπαρσία της κοινωνίας της Αρθήνας, προέρχονται από τις διαλυμένες δομές για αυτούς τους ανθρώπους, ανθρώπους που έχουν και νοητικά ζητήματα και ζητήματα εξάρτησης, έχουν διαλυθεί αυτές τις δομές και η πρώτη φορά η κυβέρνηση της Αριστάρας θέλει να διαλύσει και την κοινωνική ασφάλιση, δεν θέλει να λύσει τέτοιου τύπου ζητήματα, θα πάει ακόμα χειρότερα προς τα Κύη. Άρα, να το δούμε με την απαραίτητη ευαισθησία και με την πολιτική παρέμβαση που του αρμόζει και που για μας έχει αυτή τη διάσταση. Παρακαλώ, επειδή έχουμε περάσει πάρα πολύ, έχει περάσει η ώρα, προτείνω να ακούσουμε τους πολίτες, η κυρία Μελά πρέπει να μιλήσει από τη δεύτερη κοινότητα, τους πολίτες για τα δημοτικά ιατρία, για τη σκαθαρή στρισμία εκ πρόσωπο και την κυρία από την Ιεροσολύμον που είπε ο κύριος Βαπιάδης... Νόμι να διευκρινήσω... Κι αμέσως μετά θα απαντήσετε. Λέξτε, αλλά υπάρχει λάθος πληροφόρης, οπότε άμα διευκρινήσω, λύνουμε τώρα για το ιατρίο στην... Μήπως είναι λάθος η πληροφόρηση. Βέβαια, φυσικά, οι πληροφόρους του κυρίου Σαφιανού είναι λάθος. Τίποτα επεισδιαδικασίας ήθελα, νομίζω ότι μπορεί να συνεχίσουμε με τους συμβούλους, να τελειώσουμε, γιατί και άλλοι σύμβουλοι έχουν να βάλουν και να ξαναγυρνάμε μετά πίσω είναι λάθος. Ένα λεπτό επεισδιαδικασίας μιλάω, καταλαβαίνω γιατί το λέτε και έχετε δίκιο... Έχει περάσει όχι μία ώρα, έχουμε... Ναι, αλλά κυρία Πρόεδρε, ένα λεπτό, τα θέματα, τα εκτός ημερισίες διατάξεως, να κρίνονται από τη στιγμή που μπαίνουν τα θέματα. Το προσφυγικό που βγήκε, το που μπήκε, το που είπε ο κύριος δημαρχός, το έβαλε, είπαμε εντάξει, το συζητήσαμε όλοι, δεν μπορεί να χρεώνεται τόσες ώρες που μιλάμε με το προσφυγικό στη μιάμιση ώρα, δεν χρεώνεται στη μιάμιση ώρα, αυτό εννοώ. Υποσυγκάνω για τη συντομία ώρα. Όχι, έχετε απόλυτο δίκιο, τη συμμεριζόμεθα, αλλά νομίζω ότι αν περάσουμε γρήγορα τους στιγμούρους, θα τελειώσουμε. Και μετά θα απαντήσει και η αντιδήμαρχη. Κυρία Μίνηση. Ωραία, θα δώσω το λόγο. Κυρία Στρατηγάκη για τα ιατρία, αν είναι κατάλογος ομιλητών, σύντομα και τελειώνουμε. Στρατηγάκη, γρογώσεις, μισό λεπτό. Αγγελοπούλου, άλλος. Και μετά η κυρία Αγγελοπούλου θα απαντήσει, ο κύριος Μπρούι, από εσείς απαντάτε. Ωραία, και έχετε και κάποια εκτός συμμερσίας. Και κλείνει ο κατάλογος. Λοιπόν, κυρία Στρατηγάκη. Να διευκρινήσω, γιατί νομίζω ότι υπάρχει λάθος πληροφόρηση και ερμηνεία του υπηρεσιακού σημειώματος του εσωτερικού, υπηρεσιακού σημειώματος το οποίο δόθηκε σε εσάς, κυρία Σοφιανένα. Θα σας εξηγήσω ποια είναι η κατάσταση. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να μην υπάρχει ιατρίο στο Παγκράτη, παρόλο που είναι το δεύτερο στην κοινότητα αυτή. Και όπως ξέρετε, έχουμε ένα ιατρίο σε κάθε κοινότητα και σε μία δεν έχουμε. Αλλά παρόλα αυτά, παρόλο που είναι και δεύτερο το Παγκράτη εκτός από τον νεοκόσμο στην ίδια κοινότητα, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κλείσει. Αυτό που κλείνει αυτή τη στιγμή είναι το κτίριο το συγκεκριμένο. Γιατί κλείνει πρώτον, διότι είναι ένα κτίριο με μίστομα 4.200 ευρώ το μήνα, χρησιμοποιείται το μισό, πρόσφατα έπεσε η οροφή και βάζει νερό μέσα στους χώρους και δεν το ανακαινίζει ο ιδιοκτήτης. Έχει η θέρμανση, δεν ξέρω να σας πω αυτή τη στιγμή τραγωνικά, να σας πω και ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, να σας το πω αν θέλετε. Μπορώ να τελειώσω να σας πω τι κλείνει. Να σας πω πίσω, σας βλέπω, θα έχετε το λόγο όταν τελειώσουν αυτές που μιλάνε. Να εξηγήσω ότι αυτό που κλείνει είναι το συγκεκριμένο κτίριο, αναζητούμε για τους διάφορους λόγους που λέω και επίσης δεν είναι σε σωστό σημείο μέσα στον Παγκράτη, αν ξέρετε η Πρωταγόρα δεν είναι καθόλου κεντρικό σημείο. Εδώ και πάρα πολύ καιρό αναζητούμε καινούριο κτίριο, κατά προτίμηση προφανώς σε χώρους του δήμου για να μην έχουμε ενίκιο, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, δεν έχουμε καταλήξει γιατί υπάρχουν και κάποιες άλλες μετακινήσεις που είναι στους δημοτικούς χώρους του διαμερίσματος και επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί αυτό παρόλα αυτά αναγκαζόμαστε να αναστείλουμε προσωρινά τη λειτουργία αυτού του πράγματος, του κτιρίου. Ταυτόχρονα η συγκυρία είναι και η άλλη ότι δεν μας δόθηκε δυνατότητα από το Υπουργείο, δεν εγκρίθηκαν θέσεις ιατρών ούτε καν ορισμένου χρόνου, όπως είχαν εκκριθεί πέρυσι και λειτούργησε η Σαρανταπόρου. Η Σαρανταπόρου αυτή τη στιγμή λειτούργησε με προσωρινό, με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που έλειξε η συμβασία τους σήμερα. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τη Σαρανταπόρου και να θέλουμε διότι είναι έργο, έσπα και πρέπει να είναι ανοιχτό. Και αυτή η συγκυρία αυτή τη στιγμή είναι αυτή η συγκυρία, γι' αυτό υπάρχει αυτή η κατάσταση. Αυτό όμως είναι, σας είπα, από τη μια μεριά προσπαθούμε να έχουμε την έγκριση για πρόσλεψη γιατρών. Έχετε δίκιο που λέτε ότι μειώνεται το ιατρικό προσωπικό προφανώς γιατί οι άνθρωποι φεύγουν και δεν μπορούμε να πάρουμε καινούριους. Είναι πολύ απλό. Άρα, από τη μια μεριά λοιπόν η έννοια των γιατρών και πώς μπορούμε να προσλάβουμε γιατρούς. Να βρεθεί κατάλληλος σωστό κτίριο στο Παγκράτη και θα λειτουργήσει ταυτόχρονα αυτές οι δύο προϋποθέσεις είναι απαραίτητες. Δεν μπορεί να λειτουργήσεις ούτε χωρίς γιατρούς ούτε χωρίς κτίριο. Έχω και στοιχεία αν θέλετε πόσο σκόρβος πηγαίνει. Υπήρχαν και προβλήματα στο μηχανήματος και τα λοιπά και έτσι η επισκεψιμότητα είναι πάρα πολύ χαμηλή σε αυτό το γιατρίο. Για λόγους λοιπόν εξορθολογισμού της χρήσης των πόρων που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτό το πράγμα και αυτό είναι επηρεσιακό σημείωμα το οποίο αφορά το συγκεκριμένο κτίριο και όχι την έννοια δημοτικό γιατρίο στο Παγκράτη, η οποία προφανώς παραμένει, έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα κλείσουμε δομές, δεν θα κλείσουμε δομές προσωρινά λοιπόν μέχρι να βρεθεί ο χώρος και το προσωπικό. Αυτή τη στιγμή αναγκαζόμαστε να φύγουμε από αυτό το κτίριο. Δεν ξέρω αν χρειάζεται κάτι άλλο να πω, νομίζω ότι είναι όλα αυτά τα στοιχεία. Μας οδήγησαν σε μια τελείως ορθολογική απόφαση αυτή τη στιγμή να αναστείλει τις λειτουργίες του αυτό το κτίριο. Κυρία Πρόεδρε, συγγνώμη, δεν θα ρωτήσω τίποτα, επειδή πένει κάτι στον αέρα είναι, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, ρωτώ ο επισήμος και δεν ήθελα απάντηση. Εύκολο κυρία στρατηγάκι, το ξέρετε, τον έχετε εύκολο, άμα τότε δεν είναι μυστικό, συγγνώμη. Δεν είναι μυστικό, παιδιά. Δεν με ενδιαφέρει, δεν ξέρω, δεν έχω ιδέα, αλλά δημόσια, σε μια δημόσια συνεδρία να αναφέρουν, δεν ξέρω αν μπορούμε, πραγματικά. Ποιος είναι μύστος, η δημόσια είναι, τι λέτε τώρα. Λοιπόν, σκεφτείτε το δύο λεπτά, κυρία Μελά, έχετε τον όνομα παρόλο αυτά. Συγγνώμη, συγγνώμη, εάν δεν ξέρετε αν μπορείτε, ας ρωτηθεί ο νομικός σύμβουλος. Κυρία Μελά, έχετε τον όνομα... Δεν είναι λόγος αυτούς να μην έχουν απαντήσει, γι' αυτό οι νομικοί σύμβουλοι να ρωτήσουν αν μπορείτε. Επιμένει. Κυρία Μελά, έχετε τον όνομα παρόλο αυτά. Παρακαλώ, ως κοινότητα, ως δεύτερη κοινότητα, δεν συμπονούμαι... Η Πρόεδρος Κοινότητας γι' αυτό το θέμα μιλάει, κύριε Σπηλιακόπου, εάν θέλει το λόγο, θα το πάρετε μετά. Πότε ξεκίνησε το μίστο, δεν ξέρω αν με τα θυμάται στους Γεωργαράκους μπορούμε να σας δώσουμε αντίγραφο της μίστος σας, δεν είναι πρόβλημα αυτό. Λοιπόν, παρακαλώ, κυρία Μελά. Ως δεύτερη κοινότητα να πω ότι θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο να λειτουργούν δημοτικά ιατρία στην περιοχή του Παγκρατιού και της Γούβας. Είναι από τις πιο πυκνωτοκατοικημένες της Αθήνας. Τα δημοτικά ιατρία του νέου κόσμου δεν έχουν σχέση γεωγραφικά με αυτή την περιοχή, δεν εξυπηρετούν καθόλου. Το 7ο διαμέριζαμε το οποίο είναι το γειτονικό που συνορεύει, δεν έχει δημοτικά ιατρία επειδή υπάρχει παρουσία πολλών νοσοκομείων. Και αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δεν το γνωρίζαμε ότι έγινε η διακοπή αυτή. Όπως είπε και τη δήμαρχος είναι προσωρινή, μέχρι να γίνουν αυτές οι αλλαγές που χρειάζονται. Η κοινότητα έχει πάρει απόφαση για μετεγκατάσταση της έδρας μας σε κοντινό σημείο και από μία πρώτη διερεύνηση, δεν υπάρχει δυνατότητα σε κτήριο, σε κοντινό σημείο στην οδό ημιτού για μετακίνηση και των δημοτικών ιατρίων μαζί με τη δική μας έδρα, οπότε νομίζω ότι το κτηριακό μπορεί να λυθεί εύκολα και να βοηθήσουν και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, των οποίων οι διευθύνσεις εμπλέκονται στη διαδικασία ώστε να γίνει γρήγορα. Και για τον λόγο της χαμηλής επισκεψιμότητας μπορούμε να τον αναζητήσουμε, αλλά σίγουρα ο λόγος δεν μπορεί να προκύπτει από ότι οι κοινωνικές ανάγκες της περιοχής δεν επιβάλλουν τη λειτουργία δημοτικών ιατρίων. Το ακριβώς αντίθετο είναι απόλυτα απαραίτητη η λειτουργία ιατρίων στην περιοχή αυτή. Ευχαριστούμε. Κύριε Δρογώση. Ευχαριστώ, κύριε Απόδε, θα προσπαθώ να μην πω πολύ σύντομως. Αναφερθήκανε δυο-τρεις δημοτικοί συμμετείκες για την Πρωτοποννιάτικη Συναβλία. Θέλω να αναφερθώ κι εγώ. Οι γιορτές γίνανε, πεντακόσεις χιλιάδες ήταν ο προβληθμός όλων των γιορτών. Δεν θα κάνω συνολική κριτική. Κάποιες ήταν πετυχημένες, κάποιες δεν ήταν. Και στον Οπανδά που είμαι με στον Δημοτικό Συμβούλιο, σε κάποιες συμφωνήσαμε, σε κάποιες διαφωνήσαμε. Η ίδια, όμως, η Πρωτοποννιάτικη Συναβλία έχει πάρα πολλά προβλήματα. Ξεκινάω με τη σειρά. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς δεν έγινε συζήτηση για το ισχυγητικό αυτής της Συναβλίας, διότι ήταν σε έκτακτη συνεδρία. Δεν μπορούνε τέτοια ζητήματα να συζητούνται σε έκτακτες συνεδρίας. Συζήτημα, μάλιστα, αποφορά 200.000 ευρώ. Εγώ θα τα πω αυτά, γιατί πρέπει να γραφτούν και στα πρακτικά. Θα πεις στο επόμενο, έχει δίκιο ο κ. Μπρούλιας, να πει εντός ημερισίας. Ο κ. Τεντόμες λείπει για δουλειά του οργανισμού για τα International Children's Games. Να ενημερώσω μόνος και τους συμβούλους και τους πρώτους. Θα είμαι σύντομος, θα είμαι σύντος, θα σας πω. Το πρώτο πρόβλημα ήταν αυτό. Το δεύτερο είναι ότι το ποσό ήταν τερατόδες. Ήταν 184.000 το πρώτο ισχυγητικό και μας είχαν πει ότι θα είναι λύση πακέτο. Τελικά σε νέα συνεδρίαση προσθέθηκαν άλλα 15.000 ρικά μέσα σε αυτά τα λεφτά. Ήταν και τα λεφτά της ΑΕΠ για τα πνευματικά δικαιωμάτα τα οποία συνήθως τα πληρώνει ο διοργανωτής. Να πρέπει να τα πληρώσει η εταιρεία, όχι ο δήμος της Αθήνας. Αυτό πραγματικά είναι πρωτόγνωρο. Δεύτερον, συνεχίζουμε. Πάρα πολύ ψηλό κόστος. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια. Διαλέξαμε αυτούς τους καλλιτέχνες και αυτήν την εταιρεία, διότι τους έχει σε αποκλειστικότητα αυτή η εταιρεία. Αυτή η εταιρεία δεν είναι εταιρεία μουσικών διοργανώσεων, είναι εταιρεία οπτικοακουστικών μεταδόσεων. Και οι καλλιτέχνες, επειδή τεχαίνουν να τους ξέρω και μπεσοφικά, αλλά το λένε και οι ίδιοι, έχουν άλλους μάνατζερ, έχουν άλλα γραφεία. Η αποκλειστικότητα ήταν κάτι φωτογραφικό για εκείνη τη μέρα. Και συνεχίζω και επιταχύνου. Άμα δείτε τα εισηγητικά, πρέπει να τα καταθέσουμε στο Δημοτικό Συμβουλή. Τα είναι στον Πανδέλ, αλλά να τα καταθέσουμε και εδώ σήμερα μέσα, θα αναφερθώ έτσι πολύ γενικά. Λέει τεχνική υποστήριξη προδών Φίλιμπου Πιάτσικα, τεχνική υποστήριξη. Αυτές οι πρόβες δεν γίνανε και τις έχει χραιώσει με ανάμεσα μέσα σε όλα 34.000. Είναι ένα εισηγητικό, το οποίο πραγματικά εγώ το χαρακτηρίζω ως κουρερόχαρτο. Και επειδή αναγνωρίζω στη διοίκηση Καμίνη, ότι όντως 500.000 σε σχέση με την διοίκηση του κ. Κακλαμάνη, που ήταν 2,5 εκατομμύρια, όντως υπήρξε εξορθολογισμός και δεν είμαστε παράλογοι, δεν μπορούμε να λέμε σε όλους ότι είστε οι πιο κακοί και οι πιο διφθανοί. Εγώ συμφωνώ και εμείς συμφωνούμε ότι έχει γίνει εξορθολογισμός στο γιορτών, αλλά δεν αρκεί αυτό. Πρέπει κάθε εκδήλωση, μα κάθε εκδήλωση να τιμάει τα λεφτά του Δημότη Αθηναίων. Οπότε, εμείς έχουμε ζητήσει απολογισμό, δηλαδή τι από αυτά έχει εκτελεστεί και κάνω και ένα μικρό σχόλιο. Θα έπρεπε, επειδή λόγω της κρίσης ο Δήμος της Αθήνας πρωτοχρονιά παράγει πια πρωτογενές υλικοί για όλη τη χώρα, δηλαδή όλοι οι Έλληνες που κάθονται στη τηλεόραση βλέπουν πια μόνο από το Δήμος της Αθήνας το τι αλλάζει ο χρόνος, δεν έχει υπερωταστικά προγράμματα στην ιδιωτική τηλεόραση, θα έπρεπε και οι καλλιτέχνες που έρχονται αλλά και ο Δήμος να καταλάβουν ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και να δώσουν μέρος τους αμοιβήσεις τους στον Κιάδα, γιατί τους δίνουμε τεράστια προ στις 200.000, για να κλείσω, οι καλλιτέχνες επισήμως γράφει εδώ ότι πήραν τις 30, που είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό, και έχοντας ρωτήσει και κλείνω το μικρόφωνο πάλι Οπότε κλείνοντας, ζητάμε περισσότερο διαφάνεια, ζητάμε τον απολογισμό αυτού των εκδηλειώσεων και περισσότερη προσοχή για να υπάρχει εμπιστοσύνη του από τους δημότες στον Οπανδά και στο Δήμος της Αθήνας, ευχαριστούμε πολύ Κυρία Πρόεδρε, πιθόμεθα στα λόγια σας, ότι θα μπει θέμα στην Μέσσια Διάταξη Θα μπει θέμα στην Μέσσια Διάταξη Ευχαριστούμε Κυρία Αγγελοφούλου, αυτό όλα, θα πρέπει να έρθουν όλα τα εισηγητικά και θα γίνει, κάνουν εκείνη μέρος Κυρία Αγγελοφούλου, και μετά μιλήσουν δημότες για λίγο, συντόμως μάλλον Επειδή πολύ συχνά συζητάμε από τι πλήτεται ο τουρισμός, έχουμε ακούσει και διάφορα εδώ πέρα Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι για το ότι είναι πάρα πολύ άσχημη η εικόνα Ο κ. Καφεντζόπουλος ίσως να μην έχει ενημερωθεί Όταν μετατρέπεται ο μεγαλύτερος πεζόδρομος Παύλα, αρχαιολογικός χώρος της Αθήνας και όλης της Ελλάδας Σε οργανωμένο πάρκινγ από ιδιώτη Μιλάμε για το κομμάτι, όχι για την κοριατική αγορά, που εκεί δεν είναι οργανωμένο τέλος πάντων Με παρκαδόρους και κουτιά με κλειδιά Αλλά για το πεζόδρομο ανάμεσα στην κοριατική και στο σταθμό του θυσίου Εκεί πρόσφατα άλλαξε επωνυμία και ιδιοκτήτια ένα κατάστημα υγειονομικών ενδιαφέροντων Στο οποίο από τις 11 Δεκεμβρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο τραγουδάει μια πάρα πολύ γνωστή τραγουδίστρια Άρα μιλάμε για κέντρο διασκέδασης Όμως το κατάστημα αυτό λειτουργεί με άδεια αναψυκτηρίου Άρα δεν χρειάζεται να δηλώσει πάρκιν και να έχει πάρκιν ξεχωριστό Και σίγουρα είναι και φοβερά επικίνδυνη η λειτουργία του Γιατί όταν ένα τέτοιο κατάστημα δεν έχει πάρει άδεια, δεν έχει εξόδους κινδύνου και όλα όσα πρέπει Όλες τις προϋποθέσεις είναι τρομερά επικίνδυνο Ελπίζουμε ότι αυτή την Παρασκευή ο κ. Καφεντζόπουλος θα στείλει εκεί την Δημοτική Αστυνομία Να μην αφήσουν να δημιουργηθεί αυτό το παράνομο οργανωμένο πάρκιν Το προηγούμενο Σάββατο η Τροχεία μάζεψε τις πινακίδες Αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει καν να ξαναυπάρξει αυτό το πάρκιν εκεί Και η κ. Γκούμα να στείλει το Γεωνομικό και όσες υπηρεσίες πρέπει Το ανακοινώνουμε εδώ, το λέμε εδώ γιατί δεν πρέπει δύο μόνο αντιδήμα Αρχίμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη, είναι ένα σοβαρό θέμα Είναι μεγάλα τα συμφέροντα και πρέπει να ενημερωνόμαστε όλοι Κύριε Σπηλιοτόπουλε θέλετε κάτι να συμπληρώσετε ή όχι Σ' αυτό όχι, απλώς στα προηγούμενα αν θα υπάρξουν επαντήσεις Ωραία Δηλαδή ίσως το τελευταίο με τα προηγούμενα ερωτήματα Για να μην αδικούμε την κυρία Γκούμα ποιος ευθυνείται για την εντός εγωγικών εφαρμογή Τον αποφάσουν και τώρα έτρεφται το θέμα είναι η κυρία Γκούμα, είναι ο κύριος Μπρούλας Κάπου τον καταλάβει εκεί Λοιπόν έχουμε να ακούσουμε τους δημότητες και μετά να απαντήσετε αντίμαρχοι Η κυρία από την Ιεροσολίμων που ετοιμάζεται να φύγει Ελάτε σε ένα μικρόφωνο, καθίστε Εδώ έρχεται μπροστά Καλησπέρα, είμαστε αρκετές ώρες εδώ Αναφερθήκαμε στο Μίζον θέμα της πλατείας Βικτωρίας Αλλά λίγο πιο πάνω υπάρχει και η πλατεία Αμερικής Φαίνεται λοιπόν ότι αυτές οι δύο πλατείες Αφού καθάρισε κατά κάποιο τρόπο στον Άγιο Πενταλεήμονα η πλατεία Έχουν επιλεγεί, ποιος ξέρει, η ΜΕΝ πλατεία Βικτωρίας Για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι το Μίζον και εθνικό θέμα Δεν μας απασχολεί, μας απασχολεί πάρα πολύ Η πλατεία Αμερικής όμως έχει δύο θέματα Το ένα θέμα είναι τα μαγαζιά των Αλλοδαπών Νόμιμα, νομότυπα ή παράνομα τα οποία μας έχουν γίνει βραχνάς Και το δεύτερο και μεγάλο θέμα είναι η μεταστέγαση από την Δοσίτσα και της Τουρνάρη Των αρχομανών στην Λευκωσίας λίγο πέρα από την πλατεία Αμερικής Η Ευρωσολύμων είναι ένας παράδρομος, παράλληλος δρόμος της πλατείας Αμερικής Έχουμε αζευτεί πάρα πάρα πολλά μαγαζιά με άδειες Που βεβαίως παίρνουν για ένα ψυκτήριο και είναι οτιδήποτε άλλο Μεταξύ αυτών είναι δύο μαγαζιά, το ένα είναι στην Ευρωσολύμων 22 Και το άλλο είναι στην Ευρωσολύμων 57-59 Τα οποία έχουν γίνει βραχνάς για την περιοχή και για τους κατοίκους της Το ΜΕΝ η Ευρωσολύμων 22 έχει γίνει τεκές με ναργηλέδες Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρά μας, μαστουρώνουμε κανονικά, κανονικότατα Διαπληκτισμοί, φασαρίες, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε Και ένα μίνι μάρκετ, το οποίο και αυτό στην ίδια κατάσταση δεν έχει ναργηλέδες Αλλά γίνεται η διακίνηση άλλων ειδών Έχουμε κάνει τα δύνατα δυνατά, έχουμε πάει στην εισαγγελία στην κυρία Ράϊκου Έχουμε πάει στη γαδά, έχουμε πάει όλο το φάκελος ας τον έχουμε δώσει Έχουν κλείσει δύο φορές τα μαγαζιά αυτά Όμως ανοίγουν και από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το βράδυ Ούτε μπορούμε να κοιμηθούμε με τη μουσική, με τους ναργηλέδες Γίνεται της τρελής με άλλα λόγια Δεν μπορείτε να φανταστείτε, πρέπει να το ζήσετε για να καταλάβετε τι γίνεται εκεί Εμείς σας παρακαλούμε σαν δημοτικό συμβούλιο να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν Να ανακληθώνει άδειες Δεν γίνεται, γιατί δεν είναι μόνο η πλατεία, η Φάτσα αν θέλετε, στην πλατεία Αμερικής που μιλάμε Αλλά και κάτω έχουμε και μια ζωή, έχουμε σπίτια, έχουμε παιδιά Είναι σχολείο δίπλα, δίπλα είναι σχολείο Τώρα έδωσαν άδεια και εκεί πάλι Ευρωσολίμων και Μιθύμνης ανοίγουν εκκλησία σε ένα υπόγειο κάτω Και δόθηκε άδεια Δηλαδή γίνεται άλλου είδους τρέλα από την πλατεία Βικτωρίας Παρακαλούμε πάρα πολύ, αν μπορείτε, δείτε τι μπορείτε να κάνετε να ανακληθούν οι άδειες αυτών των μαγαζιών Να τελειώσει τουλάχιστον αυτό το πράγμα Και λίγο προσοχή στις άδειες που γίνονται, που δίνονται στα μαγαζιά Πάρα πολλές παράνομε παράτυπες αν θέλετε Γιατί έρχεται ένας και λέει θέλω να ανοίξω αναψυκτήριο, καφέ και ανοίγει οτιδήποτε άλλο Μια ακόμα, ευχαριστώ που ακούσατε Κύριε Σπυριοτόμουλε θέλετε τώρα ή γιατί να μιλήσει μια κυρία τα δημοτικά Απλώς να διευκρινίσω κάτι γιατί ίσως δεν ακούστηκε όπως θα έπρεπε από αυτά που είπε η κυρία πριν Ότι αν υπάρχει παρατυπία προφανώς είναι άλλο θέμα Και πρέπει η άδεια να επαναπροσδιοριστεί του οποιοδήποτε μαγαζιού Προφανώς αν υπάρχει όχληση που παραβιάζει την κοιμή νοημοθεσία για την ένταση της μουσικής Έχει πάρει η κυρία δίκιο Αλλά δεν μπορεί να φερεθεί άδεια σε καμία περίπτωση Γιατί κάποιοι συμπολίτες μας καπνίζουν σίσα ή να ργελέω όπως το λέμε στην Ελλάδα Αυτό συμβαίνει σε όλες τις πόλεις του κόσμου Στο κέντρο της οποιασδήποτε ευρωπαϊκής πρωτεύουσας όλα τα καφέ απ' έξω έχουν σίσα Προφανώς δεν μπορεί ο Δήμος της Αθήνας να επιτρέπει το τσιγάρο το απλό Και να απογορεύει, ξέρω εγώ, το σίσα ή τον αργυλέ Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη διατύπωση Κάποιος κύριος θέλει να μιλήσει για τα δημοτικά ιατρία Είστε? Παρακαλώ πηγαίνετε σε ένα μικρόφωνο κοντά Σας ευχαριστώ πολύ Ορίστε, το όνομά σας μόνο αν θέλετε Ευχαριστώ Ονομάζομαι Γιάννης Κωνστόπουτος και εκδοσσοπώ τη Λεϊκή Επιτροπή του Δεύτερου Διαμερίσματος Ακούσατε και νωρίτερα ότι από χθες είχε κλείσει το Δημοτικό Ιατρίο του Παγκρατίου Στην κουβέντα που έγινε δεν είναι λιφή υπόψη Είναι ότι το Δημοτικό Ιατρίο έκλεισε με ένα σημείωμα εσωτερικό της Διεύθυνης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγίας του Δήμου το οποίο έχει ημερομηνία 13 πρώτου και το Ιατρίο έκλεισε 14 πρώτου Ακούστηκε ότι το Ιατρίο έκλεισε λόγω του ότι αναζητάται νέος χώρος Αυτό αποφασίστηκε πότε, την καρδομή το βράδυ? Στις δεκατές για δεκατέσσερις Επίσης ακούστηκε ότι είναι χαμηλή επισκεψημότητα Κάτι που η κυρία Μελά που είναι η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου φάνηκε να μην δέχεται Με βάση εντός στιγμών δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι είναι χαμηλή Δεν μας παρουσιάσε κανένα στοιχείο ότι είναι χαμηλή Συνεχίστε από το τι θέλετε να πείτε τώρα Τα λέτε πως πραγματικά και πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακριβώς τι θέλετε να πείτε Πείτε σας παρακαλώ Πρώτα απ' όλα θέλω να πω ότι έκλεισε σε μια νύχτα. Εγώ προσωπικά μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία ή χαραντεβού για σήμερα και μπήκα σήμερα και δεν με στείλαν στο νέο κόσμο όπως ακούστηκε Με στείλαν στα πατήσια και εκεί στείλαν τον κόσμο σήμερα Λοιπόν, από εκεί και πέρα, επειδή βλέπω ότι αυτή την επιλογή την υπεραστούνται εδώ πέρα κάποιοι δημοτικοί συμβούλοι Εμείς καταλαβαίνουμε ότι αυτό το κενό που θα μείνει θα καλυφθεί όπως καλύπτει συνήθως με ΜΕΚΙΟ ή με διάφορες άλλες ιδιωτικές παιδοβουλίες κατά το γνωστό τρόπο Θα τις σκυλίγουμε γιατί ήταν υπέρα απαραίτητα για το διαμέρισμά μας Έστω και έτσι όπως λειτουργούσαν με λίγους διάτερους με τις ελλείψεις που είχαν Παρήχαν εξετάσεις όπως οματολογικές εξετάσεις που είναι ακριβές σήμερα για τον κόσμο Για μένα προσωπικά που είναι άνεργος για να τις πληρώσω είχαν έναν παφολόγο, είχαν μια παιδοβάθμια περίφαλψη η οποία ήταν απαραίτητη Και είναι απαραίτητη Και εμείς ελληνική επιτροπή θα αγωνιστούμε για να μην περάσει αυτό το πράγμα Και απαιτούμε να ξενανοίξουν τα βουμωτικά γιατρία εκεί πέρα στο Παγκράτι Υπραγματικά όπως είπε και οι παιδοσυμβουλίοι εξυπηρετούν και έχουν λόγο να υπάρχουν Λοιπόν, και απαιτούμε όχι μόνο να μην κλείσουν, απαιτούμε να βάσει ο Δήμος σύμφωνα με τις δύο ομούφαλες αποφάσεις που υπάρχουν από το δημοτικό διαμέρισμα Και να τα αναβαθμίσει και θα συνεχίσει να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες ιατρικές και φάρμακα Σας ευχαριστώ πολύ Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ Υπήρχε μια κυρία από τις καθαρίστριες που θέλει να μιλήσει Πηγαίνετε εκεί στο μικρόφωνο που είναι ο κύριος Σας ευχαριστώ Ονομάζομαι Αστασία Μπλάνη, μιλώ εκ μέρους της επιτροπής των καθαριστριών των δημόσων σχολείων Αθηνών Μετά από πολύμινο αγώνα που δώσαμε τον προηγούμενο χρόνο, καταφέραμε να υπογράψουμε και πάλι την ανανέωση των συμβάσεών μας Για το σχολικό έτος 2015-2016 Συμβάσεις που όμως είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες μας Που παρατείνουν την ονειρία μας Δεν μας δίνουν τα βαρέα και ανθυγίνα που δικαιούμαστε Μας ανήβουν με ψυχουλά που μας εντατικοποιούν ακόμα περισσότερο στην εργασία μας Τώρα πάνω στις αποδοχές του έσχους των 200 έως 500 ευρώ Οι συμβάσεις που υπογραφήκαν με τις σχολικές επιτροπές είναι μειωμένες ακόμα περισσότερο κατά 10% Οι πρόεδοι των σχολικών επιτροπών Ενώ μας καλούσαν στη δουλειά μας την έναρξη του σχολικού έτους 2015-2016 Δηλαδή την 1η 9 του 2015 Και απαιτούσαν από μας να καθαρίσουμε κανονικά τα σχολεία Στις περισσότερες δημοτικές κοινότητες Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν είναι μικρότερες κατά ένα μήνα Κατά παράβαση ακόμα και των σχετικών νόμων και οδηγιών Ακόμα και αυτών των άθλων αποδοχών Γίνεται με καθυστέρηση πολλών μηνών Συνάδελφοι μας πληρώθηκαν δεδουλευμένα τους σχολικού έτους 2014-2015 μόλις πριν από ένα μήνα Και μετά από συνεχίες κινητοποιήσεις Υπάρχει δημοτική κοινότητα, η Τρίτη, που ακόμα δεν έχει υπογράψει συμβάσεις Δουλεύουν έτσι δηλαδή Ζητάμε να καταβληθεί άμεσα το 10% που παρακρατήθηκε Το οποίο σε πολλούς δήμους έχει ήδη καταβληθεί Η πληρωμή μας να γίνεται κάθε μήνα και όχι αφαίρετα από την κάθε σχολική επιτροπή Η καθαρίστασσα δημοτικά σχολεία με συμβάσεις σε έργου ακόμα και 13 χρόνια Με μισθούς πίνας είναι εκείνο το απαραίτητο προσωπικό Το οποίο παρά τις άθληες συνθήκες εργασίας Κρατάμε τα σχολεία καθαρά, τους χώρους που παίζουν και μορφώνονται τα παιδιά μας Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας να αποφασίσει άμεσα Τη μετατροπή των συμβάσεων μας σε αορίες του χρόνου και να προωθηθεί η απόφασή σας στο αρμόδιο Υπουργείο Ευχαριστώ με κύριε Έλλη ο Πόλο Κύριε Έλλη ο Πόλο Κάντε εντάξει Ήθελα να ερωτήσω αν Ευχαριστώ και με συγχωρείτε που διακόπτω την έκκαση αλλά δεν κατάλαβα Είναι από το Σύλλογο που υπάρχει το ψηφισμένο όργανο των καθαριστριών Επισημβάση η κυρία αυτό δεν κατάλαβα και με συγχωρείτε Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Εντάξει αυτό ήθελα γιατί υπάρχει ο συνδικαλιστικό όργανο επίσημο συνδικαλιστικό όργανο Ευχαριστώ Κύριε Έλλη ο Πόλο Δεν κατάλαβα Κάτσε λίγο Το θέμα του εισκαθαριότητας τα σχολεία και το τρόπος με τον οποίο αυτή εξασφαλίζεται Εδώ και χρόνια είναι ένα πρόβλημα που έχει χρονήσει, έχει περάσει κάθε όριο Οι γυναίκες, οι άνθρωποι που εξασφαλίζουν την καθαριότητα των σχολείων έχουν πραγματικά πάρα πολλά προβλήματα Σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αυτός με τον οποίο προσλαμβάνονται πάντα καθυστερημένα Πληρώνονται πάντα καθυστερημένα Και όλα αυτά που αναφέρθηκαν δεν είναι ανάγκη να τα επαναλάβω εγώ Λίγο ησυχία γιατί δεν μπορώ να συγκεντρωθώ Αυτό που ωστόσο πρέπει να ξεκαθαριστεί και να γίνει σαφές σε όλους Είναι ότι το προσωπικό καθαριότητας που προσλαμβάνεται ουσιαστικά μέσω του Υπουργείου Παιδείας Δεν μπορεί γι' αυτό ο Δήμος να πάρει μια άλλη απόφαση Δηλαδή ξαφνικά να καταστήσει αυτό το προσωπικό μόνιμο προσωπικό ή προσωπικό αορίς του χώρου του Δήμου Εθνέων Του κάθε Δήμου Και εμείς και ο Δήμος και εγώ προσωπικά μιλώντας με το Υπουργείο Παιδείας έχουμε θέσει το θέμα Και η Επιτροπή Παιδείας της ΚΕΔΕ έχουμε θέσει το θέμα γιατί είναι θέμα που αφορά όλους μας Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους Αφορά όλη την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων Αυτό που η ενημέρωση που είχα στην τελευταία επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας Ήταν ότι έχει γίνει ήδη κάποια ρύθμιση του θέματος Ίσως θα μπορούσε ο κύριος Αλεξίου όταν σύμβολος του Υπουργείου να μας ενημέρωσει αν υπάρχει κάτι πιο καινούργιο και πιο συγκεκριμένο Ευχαριστώ Να πω λίγο Τέλος πάντων επειδή είναι γνωστό το πρόβλημα Έχουν γίνει παρεμβάσεις και από τα κεντρικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης Έχουν δίκιο και οι άνθρωποι που φωνάζουν Το Υπουργείο Παιδείας το είδε το θέμα και νομίζω ότι τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά Αυτά τα οποία προωθούνται και θα λυθούν τις επόμενες μέρες Τουλάχιστον ως προς τα δύο βασικά αιτήματα της υπογραφής των συμβάσεων Με νέα υπουργική απόφαση Η οποία θα αναβαθμίζει και το πρόβλημα των ανθρωποωρών Που θα φέρει ως αποτέλεσμα την επαναφορά της περικοπής του 10% Οπότε οι φετινές συμβάσεις θα γίνουν όπως ήταν και οι περσινές Μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους και θα επανέρθει το 10% Με 2 εκατομμύρια που θα διαθέσει το Υπουργείο Παιδείας Και 1,5 εκατομμύρια το πρώην Υπουργείο Εσωτερικών Κατά συνέπεια στην επόμενη εβδομάδα που θα βγει η νέα ΚΙΑ Θα πρέπει να υπογραφούν νέες συμβάσεις με βάση την νέα ΚΙΑ Και όχι αυτήν του 8 που φαντάζομαι ότι υπογράφησαν Άρα λοιπόν με βάση αυτό θα επανέρθει και το 10% Και θα πάρουν τουλάχιστον το μισθό που πέρνανε για το προηγούμενο Άρα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι για τη φετινή χρονιά Κάπως ικανοποιείται το έτημα Για τα υπόλοιπα αιτήματα είναι δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν Και καλό θα είναι να συνεχίσουν τον αγώνα τους Για περισσότερα να εξασφαλίσουν περισσότερα αδικαιώματα Αυτά Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση ο κ. Σοφιανός Εμείς ζητήσαμε και πιστεύω και οι εργαζόμενες Γνωρίζουν ότι ο δήμος της Αθήνας δεν μπορεί να μετατρέψει τις συμβάσεις τους Ζητάμε λοιπόν από το δήμο της Αθήνας από το δημοτικό συμβουλείο Να απαιτήσει από την κυβέρνηση όπως κάνουν και άλλοι δήμοι Τη μετατροπή αυτών των συμβάσεων σε αωρίς του χρόνου Και επειδή δεν υπάρχουν πολλών ειδών καθαρίστριες δικά μας παιδιά και δικά τους παιδιά Αυτή η κυβέρνηση προσέλαβε και καλά έκανε τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών Οι καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία γιατί δεν έχουν αυτό το δικαιώμα Το έτημά μας δεν είναι λοιπόν το αυτονόητο ότι πρέπει να συνεχίσουν να υπογραφτούν αυτές τις συμβάσεις Γιατί μπήκαμε στο 16 Και να πληρώνονται σαν μερικός και εποχικός απασχολούμενοι Αυτό είναι το καθεστώς Εμείς λέμε ότι πρέπει να ζητήσουμε από την κυβέρνηση Και εφόσον συμφωνάει και κυρία Ελαιοπούλου αυτό κατάλαβα από την τοποθέτησή της Σαν δημοτικό συμβούλιο να ζητήσουμε αυτό, τη μετατροπή σε αωρίς του Τα άλλα εννοούνται Κυρία Ελαιοπούλου Δεν έχει κανείς καμία αντίρρηση και καμία διαφωνία Ότι το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων πρέπει να έχει μια σταθερή βάση Όπως επίσης πρέπει να πω, υπάρχει και άλλο θέμα το οποίο δεν έχει τεθεί σε όλη του ίσως την έκταση Ξέρετε ο δήμος διαθέτει έναν αριθμό προσωπικού καθαριότητας των σχολείων Που είναι αωρίς του χρόνου εργαζόμενες Οι οποίες το μεταξύ αρρωσταίνουν, συνταξιοδοτούνται Υπάρχουν δηλαδή κενά πέρα από τα συγκεκριμένα Είναι μια τρέλα η κατάσταση καθαριότητας στα σχολεία Δύο-τρεις ταχύτητες, άλλοι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου Άλλοι εργαζόμενοι αωρίς του που όμως δεν μπορούν να ανανεωθούν, αν θέλετε, ως προσωπικό Είναι μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη Σαφώς και ως δήμος, τουλάχιστον εγώ εκπροσωπώντας το δήμο μας και το δημοτικό μας συμβούλιο Έχω μιλήσει σε αυτό το επίπεδο με το Υπουργείο Αλλά και μέσω της ΚΕΔΕ, με την Επιτροπή Παιδείας Δεν βλέπω, προσωπικά αυτό που δεν μπορώ να αντιληφθώ, αν θέλετε Είναι τι νόημα έχει αυτό που εσείς ονομάζετε ψήφισμα Εμείς εδώ αυτή τη στιγμή μιλάμε και ουδής διαφωνή Ότι θέλουμε να λυθεί το θέμα του καθαρισμού, της καθαριότητας στα σχολεία Συνολικά από την κυβέρνηση, η οποία είναι η καθήλην αρμόδια Και αυτό ζητάμε όλοι, δεν αντιλαμβάνουμε τι άλλο πρέπει να κάνουμε ως συμβούλιο Κωνσταντίνο Κοιτάξτε όμως, εδώ πριν από δύο μήνες ένα αντίστοιχο θέμα θα συζητούσαμε Κύριε ο κύριος Βαρελάς και ο κύριος δήμαρχος Είπανε ότι ο δήμος της Αθήνας πρέπει να ζητήσει προσλήψεις Συζητάμε το θέμα των προσλήψεων Άρα, ναι, αλλά όχι, δεν είναι κάποιο άλλο, αυτό είναι το θέμα Και το αναφέρατε κι εσείς ίδια κύριε Ολιοπούλου Με το ότι συνταξιολογουτούνται προσωπικό του δήμου με συμβάσεις μόνιμες Και αυτές οι θέσεις μένουν στο νεέρα Ότι εμείς, ως δημοτικός συμβούλου, μπορούμε να εξοδοδίσουμε την κυρία Ολιοπούλου Σε αυτές τις προσπάθειες της οποίας κάνει Και τις θέσεις τις οποίες ανέφερε ο κύριος Αλεξίου, που δεν ξέρω που ακριβώς γίνονται Γίνονται σε επίπεδο υπουργών Ωραία, εμείς δεν μπορούμε να έχουμε την τοποθέτηση αυτή που ξυπονοούσανε Και ο κύριος Χαμίνης και ο κύριος Βαρελάς Ότι διχδικούμε προσλήψεις Τώρα, μην το πάμε ότι το ακούσαμε στο παράλληλο πρόγραμμα, μπήκε λίγο, βγήκε λίγο, αλλά εμείς το ξεχάσαμε, δηλαδή αυτό πάνε να γίνει εδώ Εμείς διεκδικούμε προσλήψεις και να λιωπίσουμε όλο αυτό το κόσμο Είναι άλλο πράγμα, κύριε Πωνσταντίνου, άλλο πράγμα διεκδικούμε προσλήψεις Που συμφωνούμε όλοι και άλλο να γίνουν οι συμβάσεις των ανθρώπων αυτών Μετατροπή των συμβάσεων σε ορίστου Δεν είναι το ίδιο Προσλήψεις μπορεί να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και προσλήψεις θέλουμε και μετατροπή Μιλάμε, κυρία Πρόεδρε, μιλάμε για εργαζόμενες 10 και 12 χρόνια, οι οποίες δουλεύουν συνεχώς όλο αυτό το διάστημα Και αυτό το προσωπικό, το είπα συγκεκριμένα, ζητάμε να μετατραπούρει συμβάσεις σε ορίστου Από την κυβέρνηση το ζητάμε Καταρχήν το θέμα μου σε σχέση με προσλήψεις προσωπικού για το δήμο δεν έχει τελειώσει Και είναι άσχετο με το παράλληλο, το μη παράλληλο, το τρίγωνο ή το τετάγωνο πρόγραμμα Για να είμαστε καθαροί Λείπουνε πάρα πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί Τα πέντε τελευταία χρόνια ή έχουν αποχωρήσει Αυτό δεν θα πρέπει και θα είναι η ώρα που θα το συζητήσουμε Το θέμα το συγκεκριμένο όμως, εντάξει για να είμαστε ξεκάθαροι τώρα σε αυτά τα πράγματα Δέκα δώδεκα χρόνια και με συνθήκες πολύ χειρότερες σε σχέση Δεν έχουν καλό δικηγόρο τώρα, τι να κάνουν Δεν είναι κατανοητό ότι αν υπήρχανε κάποιες αποφάσεις θα είχε κλείσει το θέμα Δεν το ξέρουμε Όπως έκλεισε το Υπουργείο Οικονομικών, δεν έκλεισε το Υπουργείο Οικονομικών Και όχι απλά έκλεισε, αλλά γίνονται και όλες οι μετακινήσεις Που έπρεπε να γίνουνε Εντάξει γιατί σε αυτή τη χώρα ζούμε όλοι Δεν ζούμε κάποιοι σε αυτή τη χώρα και κάποιοι κάπου αλλού Τελειώσαμε τα πρωιμερισίας Τελειώσαμε τα πρωιμερισίας Τελειώσαμε έτσι κύριε Μπροουλιά Κύριε Λάμπρο Κύριε Λάμπρο Κοιτάξτε θα πω και για τα δύο θέματα Κοιτάξτε εδώ ο Δήμος και κλείνω το μικρόφωνο Και τώρα υπάρχει πράξη νομοθετικού περιοχωμένων που δίνει παράταση Και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πατήσετε και να κάνετε και άλλες ενέργειες 30 Δεκεμβρί Έτσι γενικά για το χώρο της καθαριότητας παντού Αυτά λέει για όλους Για όλα οι νομικά πρόσωπα, δημοσίου δικαίου, ιδιωτικού δικαίου Λοιπόν για όλο το 16 Υπάρχουν λοιπόν τρόποι Και εδώ ο Δήμος είναι πώς βοηθάει τον εργαζόμενο Και όχι να περιμένει ο εργαζόμενος να κινήσει γη και ύδωραι Να πάει να του πάρουν όλα τα λεφτά στα διάφορα γραφεία για να μπορέσει να βρει τη δουλειά του Την οποίαν εδώ εσείς με αυτόν τον τρόπο και το 10% να δώσετε Τους μήνες που δεν έχουν υπογράψει σύμβαση τους έχουν χάσει Θα χάσουν και τα ένσημα Τι προτιμάτε δηλαδή να πάνε στο ΕΚΑ να κάνουν καταγγελία Να πληρώσει διπλά και τριπλά ο Δήμος Αυτή είναι η ιστορία που γίνεται Πολεύουν χωρίς σύμβαση, ανασφάλιστη και μαύρα Λοιπόν και έχετε ευθύνη γι' αυτό Τώρα όσον αφορά τα γιατρεία κυρία Στρατηγάκη Εμείς δεν έχουμε έρθει από τον Άρη Μην μας λέτε δεν είμαστε ενημερωμένοι Να προσέχετε σ' αυτά που λέτε Εμείς είμαστε πολύ καλά ενημερωμένοι Όπως έκλεισε το 5ο και το 6ο δύθεν για να ανακατασκευαστούν Και κάνανα 5 χρόνια να ξανανοίξουν Εκεί την πάτε τη δουλειά Αν θέλετε να λειτουργήσουν νικιάστε πρώτα το χτίριο και μετά μετακινήσετε το γιατρείο Δεν το κλείνουν Ή αν δεν υπάρχει τρόπος άλλος Πάντε στο δικαστήριο πάρτε παράταση Και χρεώστε του αυτονού τις εργασίες Και θα τα βρείτε στο δικαστήριο νομική υπηρεσία Υπάρχει να πληρώσει αυτός και τις εργασίες που θα γίνουν Και να λειτουργεί το γιατρείο Αυτά είναι παραμύθια που μας λέτε Καθαρά πράγματα Δεν θα αφήσει την περιοχή χωρίς γιατρείο και να το ξέρετε αυτό και θα έχετε όλες τις επιπτώσεις Κύριε Σκαφεντζόπουλος Κύριε Άγγελε Πούλου ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε Θα ήθελα λιγάκι να με ακούσουν και ιδιαίτερα οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στα διαμερίσματα Είτε είναι ρετή είτε όχι και φυσικά και οι πρόεδροι των διαμερισμάτων Τώρα μετά από τρεις μήνες μπορώ να σας πω να σιγουριάω πια ότι η δημοτική αστυνομία από εμένα δυναμικό που είχε περίπου 1.050 τόμων Με παρόντα προσωπικό 390 ακριβώς Δεν είναι απλώς στο 30% της δυναμικότητάς της Γιατί στην πραγματικότητα οι εντός γραφείου δουλειές, λειτουργία τηλεφωνικών κέντρων, CB Όλη η λειτουργία που χρειάζεται των εστάσεων δεν μειώθηκε, μάλλον είναι η ίδια ή πιθανόν και να αυξήθηκε Με αποτέλεσμα το ενεργό προσωπικό μπορεί να βγαίνει στους δρόμους να είναι περίπου το 18% με 20% του προσωπικού που είχαμε πριν από δύο χρόνια Αυτή είναι η αντικειμενική κατάσταση, προσδοκούμε ότι θα έρθουν άλλοι 100 άνθρωποι που αυτή τη στιγμή είναι στις δικαστικές φυλακές και έχουμε πληροφορίες ότι 100 από αυτούς θα ή θέλαμε να επιστρέψουν στο δήμο θα ήταν πολύ μεγάλη βοήθεια Στο μεταξύ και μέχρι να λυθεί το ζήτημα των προσλήψεων όπως είπε και ο κ. Βαρελάς που δεν είναι ένα θέμα που έχει λήξει Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν δημοτική αστυνομία είναι να ακολουθήσουμε μια εντελώς άλλη στρατηγική από αυτήν που ακολουθούσε στο παρελθόν η δημοτική αστυνομία δηλαδή καθημερινή τακτική καταβάρδιας αστυνόμευση Θα δίνουμε έμφαση σε ορισμένες περιοχές τις οποίες δεν θα αποκαλύπτουμε σε κανέναν, θα πηγαίνουμε με μαζικό τρόπο θα επιχειρούμε να επιβάλλουμε κάθε είδους τάξη που πρέπει να επιβηθεί για κάθε είδους παραβατικότητα με μηδενική ανοχή και μηδενική ανοχή στη συνέχεια δηλαδή στη συνστάση και στο σβήσιμο των κλήσεων Αυτή η φάση ξεκίνησε μόλις σήμερα Πολύ σήμερα λοιπόν επειδή το πρόβλημα των παρκαδόρων και των μπάρκιν είναι κάτι που το ξέρω φυσικά φαντάζομαι ότι ήταν ρητορικό αυτό που είπατε ότι δεν είμαι πληροφορημένος, όλοι ο Αθήνα το ξέρει Το σχέδιό μας είναι να ξεκινήσουμε από το κέντρο της Αθήνας, δηλαδή από το δημοτικό αστυνομικό τμήμα που ελέγχει το πρώτο και το τρίτο διαμέρισμα που έχει και τη μεγαλύτερη ποικιλία παραβατικότητας, μεγαλύτερη ποικιλία προβλημάτων, μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού αλλά και βαριά εγκληματικότητα για την οποία δεν είμαστε με εναρμόδιο αλλά επηρεάζει τη συνολική κατάσταση παραβατικότητας Ως εκτός του πολύ σύντομα θα οπηλευθούμε και των παρκαρισμένων, υπάρχουν τέτοια και στο Κολονάκι Το λεπτό σημείο εδώ βρίσκεται ότι ο Δήμας πρέπει να κάνει τον κακό με την έννοια ότι δεν μπορεί να συλλάβει τους παρανομούντες παρκαδόρους Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να φερεί τις πινακίδες ή να γράφει τα θύματα των παρανομούντων παρκαδόρων Και είναι μια λεπτή κατάσταση, δύσκολη, θέλει ψυχολογική προετοιμασία, θέλει ιδεολογική θοράκιση Αλλά νομίζω ότι τα παιδιά που προετούν αυτή τη στιγμή στη δημοτική αστυνομία, μετά από τρεις μήνες που το συζητάνε Και αισθάνονται ότι έχουν πια μια αποστολή, την αποκατάσταση του δονώσιου χώρου και την απόδοση του πίσω στους πολίτες Και έχουν την πεποίθηση ότι όλα θα βένουν κάθε μέρα και καλύτερα Ευχαριστούμε, υπάρχει άλλος, τελειώσαμε τα εκτός, τα προ... Κύριε Μπρούλια, σας έχω δικήσει Ευχαριστώ, τελειώνοντας και να συνεχίσω να απαντήσω για τα θέματα που τέθηκαν σε αυτά που είπε ο κ. Καφεντζόπουλος Απλά να το φιστήσω την προσοχή ότι σε πεζοδρόμους καλό θα είναι να αφαιρούμε τις πινακίδες Και όχι να βάζουμε κλήσεις, γιατί πολλές φορές οι παρκαδόροι μετά τις πετάνε τις κλήσεις Ο κόσμος βγαίνει από τα μαγαζιά, δεν βρίσκει την κλήση, έρχεται μετά από ένα χρόνο ή δύο στην διέφυνση προσόδων Γιαμαρτήρητο ότι ποτέ δεν έφαγε κλήση και γιατί αυτή τη στιγμή είναι χρεωμένος και και και τελ. Οπότε καλό είναι, αν θέλουμε να λυφεί το θέμα, να παίρνουμε τις πινακίδες, οπότε να είμαστε σίγουροι ότι ενημερώνονται και ο πολίτης Υπάρχουν σκέψεις. Κάποια πράγματα τα οποία ακούστηκαν για την Τσακάλωφ, νομίζω πολλές φορές το συζητήσαμε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο Η μη εφαρμογή της 1391 με προγενέστερη απόφαση, την οποία πήραμε πέρυσι, δεν αφορούσε, αν δεν κάνω λάθος, την πλήρη κατάληψη της οδού Τσακάλωφ Με κατασκευές και τραπεζοκαθίσματα. Θυμάμαι πολλές φορές που κουβεντιάσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ότι αν υπάρχει μια μητέρα με ένα παιδί με ένα καρότσι δεν μπορεί να περάσει. Έλειξε αυτό, 31 Δεκαετού Έφυγε μια επιστολή ενημέρωσης για να συμμορφωθούν εκεί τα καταστήματα, αναφορικά με την παράταση που δώθηκε πέρυσι Έλειξε, έλειξε. Δεν είναι ίδιο. Αν μπορούμε να περάσουμε μαζί, βεβαίως, με χαρά Να δείτε, τώρα σήμερα, να δείτε στην Τσακάλωφ ότι δεν είναι πια ίδιο το καθεστώς Έχει βελτιωθεί αρκετά η κατάσταση τελευταίες δύο ή τρεις μέρες Προφανώς δεν είναι ευχάριστο αυτό που γίνεται ότι αναγκάζονται ο μέλος του και να μη βιώξουν κόσμο και και και Βέβαια ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει μια υπουργική απόφαση του 2009 Η οποία υπάρχει στην κανονιστική τη 1391 και αν όσο αυτό παραμένει ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τηρεί τον νόμο Αν αφορικά τώρα είναι κάποια θέματα τα οποία ακούστηκαν για τις προμήθειες Εγώ να πω ότι η Διεύθυνση το 2015 υλοποίησε το σύνολο των ετοιμάτων τα οποία έφτασαν στη Διεύθυνση μας για πρώτη φορά Δηλαδή ξεπεράσαμε τους 110 διαγωνισμούς, κάποια στιγμή μπορείτε να ενημερωθείτε για το σύνολο Τα υλικά καθαριότητας έφτασαν και έχουν παραλυθεί από τις αντίστοιχες διευθύνσεις Το φαρμακευτικό υλικό είναι στη διαδικασία αυτή τη στιγμή αξιολόγησης των δικαιολογητικών Δεν υπήρξε κάποιο έτημα από την αντίστοιχη υπηρεσία αυτό το μεσοβιάστημα ή κάποια άλλη ανάγκη η οποία να προέκυψε και να μας την τεκμηριώνει γράφος Και να πω ότι και το συγκεκριμένο διαγωνισμό η υπηρεσία έκανε πάλι τρεις ή τέσσερις μήνες να στείλει τα παραμετροπημένα και να στείλει και ορθό στο πρωτογενές έτημα Δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό πρόβλημα του Δήμου για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου των διευθύνσεων Αυτό να είναι απόλυτα κατανοητό άρα το ότι αν κάποια διεύθυνση δεν έχει τα απαιτούμενα τα οποία χρειάζονται για την ορθή λειτουργία της είναι ο κακός προγραμματισμός πια της διεύθυνσης Απλά βλέπετε όλοι μπροστά μια διεύθυνση προοριθείων και νομίζω ότι έχει το σύνολο της ευθύνης Έχω τρία εκτός ημιρυσίας και νομίζω έχουν εσταλεί σε όλους σας είναι η έγκριση διενέργειας προόρθυρων διαγωνισμών μέχρι να ελοποιηθούν οι τακτικοί, οι ανοιχτοί διαγωνισμοί οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία άλλων ανοίγματος προσφορών, δικαιολογητικών άλλων και θεωρούμε στο επόμενο Δήμινο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και θα ζητούσα από το σώμα την έγκριση της διενέργειας αυτών των τριών προόρθυρων διαγωνισμών Μιλάτε για την καθαριότητα έτσι Μιλάτε για την καθαριότητα, ναι, για να μην τα λέει ο κύριος Βαρελάστον Λοιπόν είναι προμήθεια συμπιεσμένου φυσικού αερίου 60.000 προμήθεια ανταλλακτικόπλεση από ρηματοφόρων 59901 και ελαστικά για τα φορτηγά 60.000 Έχω την έστηση κύριε Βαρελάστον 1 Είχατε ψηνάψει, όχι εσείς, η υπηρεσία λάθος σύμβαση Ωραία, ένα ένα λοιπόν Ήταν άλλη σύμβαση για άλλο πράγμα Η σύμβαση είναι για άλλο πράγμα από πίσω Κυρία Πρόεδρε δεν μ' έχω καταλάβει Τη μία είναι πρόχειρο διαγωνισμού για την προμήθεια ανταλλακτικών πλεσίων από ρηματοφόρων Λοιπόν να τα πάμε ένα ένα παρακαλώ Τα πάμε ένα ένα για να δούμε Λοιπόν διενέργεια διαγωνισμού προμήθεια συμπιεσμένου φυσικού αερίου Πρόχειρος είναι έτσι 60.000, κύριε Βαρελά Έχει γίνει ο τακτικός διαγωνισμός Ανοίξανε προσφορές αν δεν κάνω λάθος Μάλλον υποβολή προσφορών ήταν 8 δευτερό Όχι τώρα δεν είναι 8 δευτερό Προτείνουμε για να καλύψουμε την ανάγκη Εγκρίνεται το κατεπίγον ομόφωνα Εγκρίνεται το κατεπίγον και το θέμα μας έτσι ομόφωνα Το δεύτερο Ανταλλακτικά πλεσίων από ρηματοφόρων Στην ίδια διαδικασία έχει γίνει ο διαγωνισμός Έχουμε τρεις συμμετέχοντες στο διαγωνισμό Αλλά ουσιαστικά επειδή είναι διεθνής ο διαγωνισμός Πρέπει να προχωρήσουμε Είναι με συμφωνία πλέση ο διαγωνισμός Κυρίε Πρόεδρε, εμείς το προηγούμενο βέβαια Παρόλο που θεωρούμε ότι υπάρχει πρόβλημα Ότι έπρεπε οι υπηρεσίες και η δημοτική αρχή Να τα αντιμετωπίσει η έγκαιρα Και να μην ακινητοποιήσει τα 30 αυτοκινήτα Ψηφίσαμε υπέρ γιατί πραγματικά πρέπει να λειτουργήσει Επίσης θεωρούμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα Καταρχήν πιστεύουμε ή φοβόμαστε Ότι το ελεγκτικό συνέδριο μπορεί να τα θεωρήσει ίδιο ακριβώς αντικείμενο Τα ανταλλακτικά πλαισίων απορρηματοφόρων αχημάτων Προϋπολογισμού 59.000 και τα ελαστικά για τα φορτηγά Προϋπολογισμού 60.000 Και για αυτό και θα κάνουμε αποχή Ότι μπορεί να τα θεωρήσει η ίδια πράγμα Και ότι αυτό γίνεται μόνο και μόνο για κατάτμιση του διαγωνισμού Και για να μην γίνει ένας διαγωνισμός πολύ μεγάλος Και μπαίνει σε άλλες διαδικασίες μετά Κατεπέκταση εμείς δεν μπορούμε να τις ψηφίσουμε αυτές τις δύο συμβατοίες Διευκρίνησα ότι οι δύο διαγωνισμοί Οι μεγάλοι είναι σε εξέλιξη Και είναι διαφορετικοί διαγωνισμοί Διαγωνισμούς για τα ελαστικά Και διαγωνισμούς για τα ανταλλακτικά Δεν υπάρχει θέμα κατάτμισης Απλά επειδή οι διεθνείς διαγωνισμοί μέχρι να ολοκληρωθούν Εντάξει Πρόεδρε Καταλαβαίνουμε ότι είναι διαφορετικοί διαγωνισμοί Άλλο είπα όμως Ότι εμείς εκφράζουμε την άποψη Μπορεί το ελεγκτικό συνέδριο Μπορεί να τις θεωρήσει Υπέχει τέτοια διαδικασία Αυτοί οι δύο διαγωνισμοί Που μπορεί να τις θεωρήσει ίδιο αντικείμενο Και κατεπέκταση να υπάρχει ζήτημα Να θεωρήσει δηλαδή ότι αυτός Γίναν δύο διαγωνισμοί μόνο και μόνο Πάντως είναι άλλο τα ανταλλεκτικά πλαισίων Για απορρηματοφόρα και άλλο τα ελαστικά για φωτιγάν Είναι κατανοητό αυτό που λέει ο κ. Σαξελός Έχει ξαναεγκριθεί από το ελεγκτικό Αντίστοιχη διαδικασία Και για να μην μένουν εντυπώσεις Εγώ απλά να πω για το φυσικό αέριο Ότι έγινε ο διαγωνισμός και εγκαίρως Δεν ήρθε κανείς να υποβάλλει προσφορά Ήταν σε αυτό που είπατε Στην καθυστέρηση με τις υπηρεσίες Άκουσα τον κ. Μπρούλια Απλώς κυρίως για αναγνώση Των υπολοίπων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέπει να πούμε ότι η κανονιστική 1391 Κυρίως βασίστηκε στο γεγονός Ότι θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη διαίρεση Συγγνώμη με συγχωρείτε Έχουμε φύγει από αυτό και συζητάμε Εκτός ημερισίας συγκεκριμένα θέματα Μιλάμε για διαγωνισμούς Πριν τους διαγωνισμούς δεν μιλούσε ο κ. Μπρούλιας Δεν απαντούσε ο κ. Μπρούλιας Δεν ακούσατε τι είπε Αν ο κ. Μπρούλιας έβαζε άλλο θέμα αμέσως μετά Τι θα κάνουμε γι' αυτό να μην απαντήσω το Συγγνώμη συγκεκριμένα εισηγητικά Αμέσως μετά σας δώσω τα λόγω να το πείτε κ. Λάμπρου Λοιπόν για τα ελαστικά θα ψηφίσουμε Ναι και για το κατεπίκον και για το Θέλω όμως για το άλλο να κάνω μια ερώτηση Τα πλαίσια που θα παραλάβουμε Ποιος θα τα καταστήσει στα φορτηγά Εντάξει γι' αυτό να καταγραφείς τα πλακτικά Και το ψηφίζουμε Εγκρίνεται το κατεπίκον ομοφωνα και το θέμα Και για τα δύο έτσι και για τα ελαστικά και τα φορτηγά Εσείς για ανοιχτή πόλη αποχή πέντε αποχές Εγκρίνεται και τα πλειοψηφία λοιπόν Κυρία Στρατηγάκη έχετε επίσης ένα εκτός Είναι τρίτη φορά που γίνεται Η παράταση αυτή Είναι η δομή του Σαλικαρνασσού Πρόκειται για την δομή του Σαλικαρνασσού Το υπουργείο επειδή έχει καθυστερήσει πάρα πολύ Τις προκηρύξεις για το νέο ΕΣΠΑ Καλύπτει αυτή την ανάγκη με το που βουέ Και γι' αυτό χρειάζονται Επίσημες παρατάσεις ώστε να μπορέσει Να καλύψει τη χρηματοδότηση αυτής της δομής Μέχρι μια καινούργια ημερομηνία Η οποία αναφέρεται στο... Είναι η ημερομηνία μέχρι τις 36 Ακριβώς Είναι η τρίτη επέκταση Ο δήμος δεν μπλέκεται οικονομικά Σε αυτή τη δομή Απλώς πρέπει να δώσει τη συγκατάβασή του Και την έγκριση του για να μπορέσει να συνεχίσει Η δομή αυτή μέχρι την ημερομηνία Πρέπει πάντα το Υπουργείο Ως προς το κατεπίγον νομοφωνό? Το κατεπίγον έχει σχέση μόνο με τις ημερομηνίες Που έχει πάρει την απόφαση στο Υπουργείο Για την επέκταση Η οποία έφτασε στις δομές της 8-1 Είναι η ημερομηνία της Υπουργού 7-1 Και μας ενημέρωσαν Δεν υπήρχε επιδυνατότητα έτσι κι αλλιώς Μέσα στην ημερήσια διάταξη Λειτουργεί πάντως η δομή αυτές τις μέρες έτσι κύριε Αξέλε? Για πόσα λεφτά πρόκειται κύριε Πρόεδρε θέλω να ρωτήσω Δεν είναι στον προϋπολογισμό του Δήμο αυτό Είναι το πρώο που θυματοδοτεί Το Υπουργείο για τις δομές Και δεν ξέρω να σας πω ακριβώς Κάθε μήνα πόσο δίνει το Υπουργείο Το ρωτώ αυτό κύριε Πρόεδρε γιατί λέει Πέντε μετά πάει τριάντα μία δώδεκά του δεκαπέντε Τώρα πάει τριάντα έκτου δεκαπέντε Μισθόμουν το κτίριο μόνο δεν είναι κυρία Το κατάλαβα εμείς είμαστε κατά πάντως Κυρία Γιαννοπούλου αν θυμάστε Επειδή το έχατε κάνει το κτίριο έτσι Ναι μόνο εμείς έχουμε μικιάσαμε το κτίριο Και πληρώνουμε το εμίκιο και τις δέκο Και τις δέκο Λοιπόν κύριε Λαμπρού Κοιτάξτε επειδή εμείς δεν έχουμε ψηφίσει Την εμπλοκή των μικιών σε δομές του δήμου Αλλά θα σας διαβάσω όμως Ένα έγγραφο μιας αντίστοιχης μικιών Στο δήμο Γαλατσίου Εκεί ο διευθυντής αυτής της μικιών Έστειλε μια επιστολή στο δήμο Και λέει ότι για διαφόρους λόγους τώρα που Έχει σχέση με το πώς λειτουργούν όλα αυτά τα προγράμματα Δεν μπορούν, σας παρακαλούμε να κινήσετε Ακέρως όλες τις απαραίτητες ενέργειες Ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος Είτε απευθείας μέσω του δήμου Είτε μέσω μιας άλλης μικιωμικελδοσκοπικής οργάνωσης Πέραν του ΕΔΥΠΙ Που σημαίνει ότι επειδή αυτοί ξέρουν καλά τα πράγματα Θα μπορούσε ο δήμος να την έχει κάνει αυτή τη δράση Χωρίς την εμπλοκημικιό παρόλα όσα λέτε εσείς κατά καιρούς Αυτό είναι και μια επιβεβαίωση των όσων λέμε κάθε φορά Αυτό θα ψηφίσουμε κατά και στα δύο Δεν έγκλεινε από μέτρια το θέμα Για το θέμα Π preço Δεν εγκρέν dose Ε Δεν εγκρέν 보통 attending VIN Λέω, η οποία προσφέρει έργο, ακόμα κι αν δεν μας αρέσει ο τρόπος. Κυρία Πρόεδρε, ένα λεπτό. Ένα λεπτό. Έπειδη, ένα λεπτό. Ένα λεπτό, κυρία Στρατηγάκη, δε θα τα φέρνετε έτσι τα θέματα. Έτσι δε θα τα φέρνετε. Ένα λεπτό. Το λόγο, κυρία Πρόεδρε. Κύριε Αξελέα, Παρακαλώ πάρα πολύ για άλλη μια φορά να μην έρχονται έτσι τα θέματα και δει τόσο σοβαρά θέματα. Τα θέματα δεν θα μπορούσε να έρθει αλλιώς, είπε αντιδήμαρχος ότι το Υπουργείο καθυστέρησε και το έφερε μετά την 31η. Για όλα αυτά, η κυρία Πρόεδρε, σε αυτό το συμβούλιο. Για όλα αυτά. Το Υπουργείο, η κυβέρνηση, τα παρα... όλα. Εδώ πέρα δεν φταίει κανείς τίποτα. Πολένει ημερουμινίες. Δεν είναι... Εδώ δεν φταίει κανείς τίποτα. Ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε. Έχω το λόγο. Έχω... Έχω το λόγο, κυρία Πρόεδρε. Παρακαλώ πολύ, ελάτε. Ελάτε. Μας βλέπει δυστυχώς και κάποιος λίγος κόσμος. Σοβαρευτείτε. Κύριε Αξελέ, ελάτε. Έχετε το λόγο. Προσπαθώ. Επειδή όλα τα δεινά εδώ προέρχονται από αλλού και εδώ δεν γεννάται τίποτα και επειδή πραγματικά εμείς θεωρούμε ότι ο τρόπος που εισάγονται μερικά θέματα δεν είναι ο ενδεδειγμένος και δεν είναι ο πιο σωστός, εν πάση περιπτώση, επειδή τώρα μπαίνουν και άλλα ζητήματα θα κλείσει η δομή, δεν θα κλείσει η δομή και επειδή θα μπερδευτούμε στο μέτρημα το ψηφίζουμε κι εμείς για να μην μπερδευτείτε στο μέτρημα και πάμε παρακάτω. Λοιπόν, κύριε Αξελέ... Τι κάνετε, τη διευκλήνηση... Τι κάνω τη διευκλήνηση, γιατί με κατηγορείτε για τον τρόπο που εισάγω το θέμα... Λοιπόν, ο ένας είναι 30 υπέρ... Όχι, εγώ θα... Συγνώμη, να κάνω μια διευκλήνηση, γιατί εδώ δέχομαι κατηγορία ότι εισήγα το θέμα μόνο αντικειμενικά στοιχεία είπα. Η απόφαση της υπουργού της κυρίας Θερανός Φωτίου έχει ημερομηνία 7 πρώτου, τα χαρτιά τα πήρανε Παρασκευή 8 πρώτου οι οργανωτές της δομής αυτής... Και σήμερα είναι 14. Και στη Δευτέρα, 11 πρώτου, μας ζήτησαν να κάνουμε αυτό. Ειδητικά και ημερήσια διάρταξη έκλειπε την Παρασκευή, κυρία στρατηγά, και αυτό λέω. Μα η Δευτέρα είναι μετά την Παρασκευή. Τι να κάνουμε? Μεγάλη Παρασκευή... Το ένα είναι αυτό, το άλλο... Κυρία Πρόεδρε, ένα λεπτό, γιατί κάνουμε την αβαριαλέμη να το ψηφίσουμε και θα βρίσκουμε να ακούμε και από πάνω. Ένα λεπτό, ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε. Καταρχήν μην εξάπτεστε. Όλα τα θέματα που φέρνετε, κυρία στρατηγά, τα φέρνετε την τελευταία στιγμή και στην Οικονομική Επιτροπή από το παράθυρο. Και κάνει ευφυλότιμες προσπάθειες ο κ. Βανελάς να λύσουν τα θέματα. Όλα είστε η πιο πρόχειρη υπηρεσία που υπάρχει, της οποίας υγιείστε. Καταρχήν δε... Όλα, εγώ σας το λέω, όλα... Παρακαλώ πολύ... Είστε παρούσα στην Οικονομική Επιτροπή. Παρακαλώ, σας ανακαλώ. Από το παράθυρο έρχονται όλα. Σας ανακαλώ στη τάξη. Καταρχήν πρόχειρη υπηρεσία δεν είναι ο διδήμαρχος. Της οποίας υγιείστε είπα. Λοιπόν, να τελειώνουμε αυτή την ιστορία. Η κυρία που φωνάζει είναι στην Οικονομική Επιτροπή. Δεύτερον παρακαλώ, δεν ξέρω τι. Ελάτε παρακαλώ, παρακαλώ, ηρεμήστε. Είναι μια δομή που πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Λοιπόν, 30 υπέρ είμαστε επομένως, σωστά. Λοιπόν, 2 κατά. Κύριε Βαφιάδη, πώς ψηφίζετε. Αν είναι για τους γιατρούς του κόσμου, ψηφίζω. Για την πράξη δεν ψηφίζω, ούτε για την... Ωραία, άρα είστε κατά. Τέλος, κατά. Ωραία. Κατά, 4 κατά λοιπόν. 30 υπέρ 4 κατά. Ποιοι είναι τα 5. 4 κατά. Με τρελάνετε. Λοιπόν, δεν έχουμε άλλο. Εγκρίνετε. Καταπληοψηφία. Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Πρέπει να συμπληρωθεί κάτι από τον κ. Γεώργο Καράκο, από την οικονομική υπηρεσία. Από την υπηρεσία μάλλον. Ελάτε οι προησταμένοι. Υπάρχει επίσης από το Σύλλογο Κέντρο Αμπελοκύπων. Ο κ. Γεωργόπουλος θα μιλήσει αμέσως μετά. Για τα πρακτικά του όνομά σας, αμέσως μετά την προησταμένη. Καλησπέρα σε όλους. Είμαι η κ. Κονιρή. Είμαι προσταμμένη στο Τμήμα Δημοτικές Περουσίας του Δημοθυμίου. Θα ήθελα να αφερθώ στο θέμα της δωρεάς από το Σύλλογο προς διάδοση βιβλίων. Σε συνέχεια, με αριθμού 1740 του 2015, από αφήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοθυμίων, η οποία λήφθηκε στη συνεδρία της 29 Δεκάτου του 2015, με την οποία αποφασίστηκε η ανάκληση της δωρεάς του Δημοθυμίου προς το Σύλλογο προς διάδοση ωφελήμων βιβλίων για την ίδρυση της Σεβαστοπούλου Εργατικής Σχολής, η οποία συστήθηκε με το από 6 Δευτάρου του 1908 Συμβόλαιο Δωράς του Συμβολογράφου Αθηνών κ. Κορίτσα και στο οποίο ο Δήμος Αθηνών δώρεσε στο Σύλλογο προς διάδοση ωφελήμων βιβλίων έκταση 3,5 χιλιάδες περίπου τετραγωνικών μέτρων, προκειμένου να ιδρυθεί η Σεβαστοπούλος Εργατικής Σχολή. Στο ανωτέρο δορυτήριο ορίστηκε ότι εάν ποτέ πάψει η λειτουργία αυτής της σχολής, της Σεβαστοπούλου δηλαδή Εργατικής Σχολής, η παρούσα δωρά, αυτοβή και απάβη θεωρείται ανυπαρκτή και το δωρούμενο λιγίπεδο, επανέρχεται ως έχει και βρίσκεται στην κυριότητα του Δήμου Αθηνών, απροφασής τους. Ήρθε λοιπόν ως αρμόδια υπηρεσία να ενημερώσω το σώμα και να καταχωρθεί στα πρακτικά το εξής. Με τον αριθμό 29645 από 6 Δευτέρο του 1908 συμβόλαιο δωράς του συμβουλογράφου Αθηνών, Ευθυνείου Κουρίτσα, ο Δήμος Αθηνών δώρησε στο Σύλλογο προς διάγωση εφελήμων βιβλίων, έκταση 3,5 χιλιάδες περίπου τετραγωνικών μέτρων, προκειμένου να ιδρυθεί η Σεβαστοπούλιο Σεργατική Σχολή. Καθώς στο ανωτέρο δωρετήριο ορίστηκε ότι, εάν οποτεδήποτε ή θελεπάδι λειτουργούσα η Σεβαστοπούλιο Σεργατική Σχολή, η παρούσα δωρεά θέλει θεωρίστε αυτό δικαιώς ανυπαρκτός και το δωρούμενο γήπεδο επανέρχεται έως έχει και βρίσκεται στην κυριότητα του Δήμου Αθηνέων, απροφασής τους. Η Σεβαστοπούλιο Σεργατική Σχολή λειτούργησε από το 1909 μέχρι το 1982, οπότε και σταμάτησε να λειτουργεί. Ωστόσο, επί σειρά ετών στα κτίρια της λειτούργησαν το έκτο και όρδο με ο ΕΠΑΛ, όπως και το πρώτο ΣΕΚ των Αθηνών, μέχρι και το ότος 2009 έως 2010. Οπότε τα προναφερόμενα ΕΠΑΛ και ΣΕΚ μεταγκατάσταθηκαν σε νέο κτίριο, ένα ο κτίριος του Νεοξενίας. Η Σεβαστοπούλιο Σχολή εκμίσθωνε προς τα Άνω Σχολεία ως μία όφυλα, καθώς η λειτουργία της σχολής είχε ήδη σταματήσει από το 1982 και τα ακίνητα, παν λόγω ακίνητα, έπρεπε σύμφωνα με το δορυτήρια συμβόλε, να επανερθούν στο Δήμου Αθηνέων. Όπως άλλος το προκύπτει, πρώτον, από τις απόψεις του Τμήματος Προστασίας και Παραχείρισης Νεοτέρων και Σύγχρονων Μιλμίων και Μιλμίων Τεχνικού Πολιτισμού προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μιλμίων. Και δεύτερον, από το 1913 έτηση του Συλλόγου Προσδιάδοσης Οφελήμων Βιβλίων προς το Τμήμα Έκδοσης Αδειών Δόμησης της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης, με αντικείμενο την προσθήκη νέου πενταόροφου κτίριου εκπαίδευσης με τέσσερα υπόγεια και δώμα. Με την προτεινόμενη μελέτη που κατατέθηκε από το Σύλλογο Προσδιάδοσης Οφελήμων Βιβλίων σκοπείται, είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει σκοπός, η ανέγερση εκπαιδευτικού, να ανέγερθει εκπαιδευτικό συγκρότημα με τέσσερα υπόγεια γκαράζ και δώμα, του οποίου ο ιδιωτικός χαρακτήρας αποδεικνύεται, κατά την άποψή μας, από τις ακόλουθες διάταξες. Πρώτον, από τον νόμο 4093 του 2012, σύμφωνα με την οποίαν διάταξη, άδεια ιδιωτικού σχολείου πρωτοβάθμας και δευτεροβάθμας εκπαίδευσης και κολεγίου χωρηγείται σε φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και ενώσεις προσώπων και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με απόφαση μόνο του Υπουργού Παιδείας και Αθλησκευμάτων, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερία της κυβερνήσεως. Δεύτερον, άδεια ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης και σχολείς επαγγελματικής κατάρτισης, χωρηγείται σε φυσικά πρόσωπα, νομικά, ενώσεις προσώπων και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα και Διαβίου Μάθησης, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερία της κυβερνήσεως. Δεύτερον, σύμφωνο με τον νόμο 4186 του 2013, η Ανώνυμη Εταιρεία Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, με το διακριτικό τίτλο OSC, συγχωνεύεται σε νέα εταιρεία που συνστάται με τον παρόνταν νόμο και ονομάζεται Κτηριακές Υποδομές Ανώνυμη Εταιρείας και διακριτικό τίτλο Κτηριακές Υποδομές. Είναι εταιρεία κοινής οφελίας, ΔΕΚΟ, λειτουργεί σύμφωνα με τις δετάξεις ΠΕΡΙΔΑΚΟ, όπως έχει εξάλλου τροποποιηθεί τον νόμο 2005 του 3429 και σκοπός της εταιρείας είναι η μελέτη απόκτηση γης, κατασκευή, επέκταση, ανακένιση, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός κτιριακών εγκαταστάσεων και ενγέν υποδομών δημοσίου διαφέροντος, κυρίως κτιριακών εγκαταστάσεων και ενγέν υποδομών, δεύτερον, των φορέων και των δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης και των φορέων διοίκησης τους καθώς και κάθε άλλης υπηρεσίας ή νομικού προσώπου που υποπτεύεται από το Υπουργείο Επιπαιδείας και Θρησκευμάτων ή υπάρχει της εαυτόν. Δεύτερον, οσιλευτικών και υγειονομικών μηνάδων να εγκαταστάσουν το μημά του νοιατρικής των ενωτάνων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και κάθε άλλης υπηρεσίας ή νομικού προσώπου που υπαπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας ή υπάρχει της εαυτόν. Από όλα λοιπόν τα ανωτέρω, συνάγεται ότι ο Σύλλογος προς διάδοση αφιελήμων βιβλίων επιχειρεί να κατασκευάσει και να ιδρύσει ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Η κατασκευή και η ίδρυση του οποίου δε συνάνδει με το σκοπό του προαναφερόμενου από 6 Δευτερού του 1908 συμβολέου δωρεάς του συμβολογράφου Αθηνών Ευθυμίου Γκορίτζα. Σε κάθε δε περίπτωση, δε δομένου του δημόσιο χαρακτήρα της Ευαστοπούλης Σχολής και τη διατήρησή του, η επανέδρυσή της και η κατασκευή της όμως και στο Υπουργείο Διαβίου Μάθησης μέσω της Εταιρείας Κτιριακές Υποδομές και όχι σε ιδιώτη φυσικό πρόσωπο ή σωματίο όπως είναι ο εν λόγος σύλλογος, σύλλογος προς διάδοση αφιελήμων βιβλίων. Ιδιώτης, φυσικό πρόσωπο, εταιρεία ή σωματίο μπορεί να ιδρύσει ή να κατασκευάσει μόνο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η Ανοτέρου Βρεά ανακλήθηκε με την 1740 του 2015 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Με τη νέη λοιπόν εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβουλείο προτείνεται η ανάκληση του 31.062 από 22.1 του 1909 Συμβουλέου Βορεάς το οποίο έχει μεταγραφεί στα βιβλία μεταγραφών του υποθυκοφυλακίου με τόμο 7α με αύξον αριθμό 49 και σύμφωνο με το οποίο αναφέρεται ότι ο Δήμος Αθηναίων με την από 30.10 του 1908 πράξη Δημοτικού Συμβουλίου και δυνάμιτης υπάρρυθμις 11.1 του 1909 εγκριτικής διαταγής του Νομάρχου Αθηνών δορείται διαδορειάς εν ζωή προς το ρηφέντα σύλλογο προς διάδοση αφηλείμων βιβλίων ένατε μάχιον. Οι Κοπαβού συνεχόμενο 313 τετραγωνικών μέτρων περίπου για να χρησιμεύσει στη Ιρθή Σαστεβαστοπούλιο σχολή για την ανέγερση γυμναστηρίου και λουτρών. Το συμβόλιο αυτό είναι συμβουρωματικό του πρώτου και ισχύουν και γι' αυτό οι ίδιοι οι λόγοι που αναφέρθηκαν αντέρον. Για αυτό η πρώτη απόφαση 17 δηλαδή 40 του 2015 πρέπει να εισομονωτοθεί στην απόφαση που θα λάβετε σήμερα και να αποτελέσει ένα ενιαίο κείμενο. Το παρόν σημειώμα το οποίο έχω αναγνώσει θα κατατηθεί στα πρακτικά. Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Απλώς ανακαλύτε η δωρεά και όχι το συμβόλιο, η δωρεά που περιγράφεται στο συμβόλιο. Εγκρίνει το μόφωνο όπως και το η προηγούμενη, αλλά θέλετε να μιλήσετε, να πείτε δυο κουβέντες επιβοηθητικά γιατί... Στο σύλλογο παρακαλώ, το λόγο, αν μπορείτε. Ναι, γι' αυτό ρωτάω. Πώς θα ψηφίστηκε αυτό. Τελείωσε. Εάν θέλετε να θέλετε να θέλετε... Ωραία, ωραία. Εντάξει, δεν είχατε να προσθέσετε κάτι, καλώς, γι' αυτό ρωτάω. Ο κύριος Αγγελόπουλος θέλει κάτι να καταθέσει στα πρακτικά, πείτε μας σύντομα. Ναι, εγώ θα είμαι σύντομος, κυρία Πρόεδρε, δεν θα σας απασχολήσω πολύ. Θέλω να καταθέσω στα πρακτικά η συγγυητική έκθεση της διεύθυνσης κατασκευών και εκτεριακών έργων του Δήμου της Αθήνα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Δεν θέλω να σας κουράσω πιο πολύ, είναι μια έκθεση... Το καταθέτετε, λοιπόν, εγκρίνετε ομόφωνα το θέμα. Ναι, κύριε Λάμπρο. Έχετε σκεφτεί πώς θα το αξιοποιήσετε, έχετε καμία ιδέα. Εντάξει, λέω αν έχετε κάποια σκέψη. Τώρα μην το πούμε, όμως. Συμμήκιο. Λοιπόν, εγκρίθηκε το θέμα ομόφωνα. Το θέμα 2, για την διατήρηση των τελών και λοιπά, καταρκείται μια κατηγορία. Εγκρίνεται ομόφωνα? Εγκρίνεται ομόφωνα. Το 3, τροποποίηση της 1521 πράξεις μας για τα τέλη. Εγκρίνεται ομόφωνα, καταπλαιοψηφία με αποχή, ή τι? Το 3. Κυρία Πρόεδρε, εμείς το 3 είμαστε... Τι το πείτε. Εμείς... Όχι. Πες το. Όχι, ο κύριος... Εμείς το 3 είμαστε αποχή, διότι εδώ λέει τροποποίηση, ψάχνουμε να βρούμε... Τι είχατε κανέναν τροποποίηση. Ψάχνουμε να βρούμε τους κωδικούς, λέει τροποποίηση, αλλά τροποποίηση αλλάζει τρεις. Μπορώ να μιλήσω, κύριε. Ναι, κυρία Σαφυροπούλου. Εντάξει, αυτό είπα αποχή τώρα για να μη σας τρώω το χρόνο. Αυτό, κύριε Αξαλέ, είναι στις ετήσεις αποφάσεις θελών και αδικαιωμάτων για τα κημητήρια. Υπήρχαν στους προηγούμενους προϋπολογισμούς τρεις κωδικοί, ένας για το κάθε κημητήριο, που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Μέτος, λοιπόν, για πρώτη φορά η αποκεντρωμένη διοικησία ζήτησε την τακτοποίηση, γι' αυτό ζητάμε τη διαγραφή τους. Δεν αλλάζει, λοιπόν, τίποτα στα τέλη και δικαιώματα, τα οποία παραμένουν όλα στις περίσινες τιμές, όπως είχαμε αποφασίσει και πέρυσι. Είναι σύμφωνο με τις οδηγίες της αποκεντρωμένης, του γενικού γραμματέτης αποκεντρωμένης. Εντάξει, αυτό είναι που δίνεται. Πόσες αποχές, μία, δύο και πέντε, εφτά αποχές, εγκραίνεται καταπληροψηφία. Το τέσσερα συζήτηση, το σεράφυρο, το έχουμε αδικήσει γιατί είναι πολύ σοβαρό θέμα. Θέλετε πρώτα να πείτε εσείς, κύριε Αξελέ, ή να ενημερώσει ο αντιδήμαρκος και να απαντήσει. Ωραία. Θα βοηθήσετε λίγο γιατί θα έχουμε προβολή. Έρχεστε λίγο για τον προτζέκτορα. Κρατάμε το τέσσερα μέχρι να οργανωθούμε. Το πέντε, παραχώρηση κοινων χρήσης των χώρων για το περιοδικό σχεδία. Εγκραίνεται καταπληροψηφία κύριε Βαφιάδη. Κατά ο κύριος Βαφιάδης. Ο κύριος Ρογώσης. Ναι, φυσικά το ψηφίζουμε για ανοιχτή πόλη λόγω της σχεδίας. Απλώς θέλω να πω κάτι ότι μέσα με αυτό το θέμα, η παραχώρηση κοινων χρήσης των χώρων, έχει ψηφίσει με μεγάλη συνέναιση, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, για κανονιστική πράξη που λέγει για τους καλλιτέχνες δρόμου. Δυστυχώς, το πρόβλημα παραμένει παρόλο που όλοι οι αιρετοί, όλες οι παρατάξεις, με ομοφωνία σχεδόν λύσαμε το θέμα, ψηφίσαμε κάτι, η αστυνομία δεν ακούει, οι μουσικοί έχουν παράπονα συλλαμβάνονται, η αστυνομία μαζί στα λαζονικά δεν δέχεται ότι υπάρχει αυτή η άδεια από το Δήμο και οι υπηρεσίες του Δήμου δυστυχώς δεν έχουν βγάλει μια πρακτική οδηγία για το πώς μπορεί ένας καλλιτέχνης δρόμου να πάρει αυτή την άδεια. Πότε θα παρακαλούσα, και δεν το λέω για αντιπολίτες, επειδή είχαμε συμφωνήσει σε αυτό το θέμα, ο κύριος Μπουλιάση, να το δούμε λίγο ξανά και άμεσα να το λύσουμε. Και να μας αγνοεί η αστυνομία, να αγνοεί ο δημοτικός συμβουλίου. Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι για την παρουσίαση ή προχωράω. Το 6, απόφαση, αποδοχή, υπεύθυνον δηλώσεων, εμφερομένων δικαιούχων για διατήρηση απαλλοτρίωσης δουλειωσίων 301 κλπ. Κρίν το μόφωνα, κρίν το μόφωνα. Λοιπόν, επιστρέφουμε στο... Είστε κατά, καταπλαιοψηφία λοιπόν. Ένα ή δύο, κύριε Κωνσταντίνου, κατά και εσείς, με δύο κατά. Λοιπόν, κύριε Αγγελόπουλη, είχε το λόγο για το 4, με τους συνεργάτες σας. Ξεκινάμε, κυρία Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα, χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Άκριβος, επίσης. Ξεκινάμε σήμερα την ενημέρωση σχετικά με το έργο, πραγματικά ένα μεγάλο έργο, το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή, υλοποιείται στο 3ο διαμέρισμα του Δήμου της Αθήνας και συγκεκριμένα στους δρόμους Πειραιώς και Χελιδών. Και είναι ένα έργο το οποίο πραγματικά λίγο έλειψε να γίνει το γεφύρι της Άρτας. Το έργο αυτό κανονικά ξεκινήσε από το 2001. Ότι αυτή την πρώτη-πρώτη φάση, προλόγου θα την έλεγα εγώ, δεν την αναφέρω μέσα στο χρονοδιάγραμμα το οποίο σας έχω δώσει. Και ξεκινάμε, λοιπόν, από την πρώτη περίοδο που είναι η προετοιμασία του έργου. Δηλαδή, από τις 13 του 2005, όταν πάρθηκε για πρώτη φορά η απόφαση, που βλέπετε από εκεί στον προτζέκτορα, όταν πάρτηκε και η απόφαση η λοποίηση του έργου, ανακατασκευή του Σεραφείου Κολυμβητηρίου και Αθλητικού Κέντρου από τον ΩΝΑ τότε, και είναι πράξη του 98.13 του 2005. Στην πρώτη περίοδο, ουσιαστικά αυτό το οποίο ξεκινάει το 2006-2009, είναι η περίοδο που είναι ουσιαστικά η έγκρισης και η προώθησης των δικαιολογητικών. Θέλω να τονιώσω ότι εκείνη την εποχή, με τον όμο Σουφλιά, όλα τα έργα, τα μεγάλα, τα δημόσια έργα, γινόντουσαν με διαγωνιμό μελετοκατασκευή. Δηλαδή, μελέτη και κατασκευή από τον ίδιο ανάδοχο. Η δεύτερη περίοδος του έργου είναι από το 2006 μέχρι το 2009. Είναι η χρονική περίοδο κατά την οποία γίνεται η διενέργεια του διαγωνισμού. Γίνεται δηλαδή το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών το 2009, γίνεται η κατακύρωση του έργου Σεράφιο Κολυμβητήριο Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο στην εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ, και παίρνεται και απόφαση από το Ελεκτικό Συνέδριο για την έκριση της υπογραφής σύμβασης του έργου με το Σεράφιο Κολυμβητήριο. Έτσι, λοιπόν, ξεκινάμε την περίοδο του διαγωνισμού. Δηλαδή, κατατέθηκαν με λίγα λόγια πολλές προσφορές, έγινε το άνοιγμα, μελέτη κατασκευή και κατοχυρώθηκε στο συγκεκριμένο ανάδοχο. Η τρίτη περίοδος αφορά το διάστημα 10 με 12. Πριν πάω στην περίοδο 10 με 12, θα ήθελα να σας θυμίσω, θα σας το πω και μετά, ότι κατά την προηγούμενη περίοδο και ενώ η διαδικασία είχε ξεκινήσει για τη δημοπράτηση του έργου και την κατοχύρωση στον ανάδοχο, συνέβη κάτι το οποίο το ξέρετε όλοι στο συγκεκριμένο χώρο. Έγινε μια παιδική χαρά, εγγενιάστηκε με τη μαγνοκρουσίας και φυσικά με 100 γύρω στους 800.000 ευρώ. Ενώ παράλληλα είχε ήδη εκπονηθεί η μελέτη, ήδη είχε εκκριθεί η μελέτη, αυτή που έχουμε και σήμερα δηλαδή, και ήδη είχαν προχωρήσει ή όλες οι διαδικασίες για να γίνει το Σεράφιο Κολυμπητήριο όπως ακριβώς γίνεται σήμερα. Η τρίτη περίοδος αφορά είπαμε το 2010 με το 2012, είναι υπογραφή σύμβασης του έργου με το Σεράφιο μεταξύ ΟΝΑ και ΕΡΕΤΒΟ, σύνταξη της 7 πρώτου του 2011, σύνταξη μελέτη εφαρμογής, δηλαδή αφού εγκρίθηκε η αρχική μελέτη, έγινε σύνταξη μελέτης εφαρμογής, έκδοση οικοδομικής άδειας, σύμφωνα με την εκπονηθής από τον ανάδοχο, του έργου με αριθμό αδείας 6 του 2011. 15 του 2011, απόφαση για παράταση της πρωτεσμίας εκτέλεσης του έργου Σεράφιο Κολυμπητήριο, μέχρι 14-11 του 2013. Το επόμενο χρονικό διάστημα έγινε διακοπή εργασιών, όπως βλέπετε, από την ανάδοχο εταιρεία, λόγω μη εξόβησης του πρώτου ΑΠΕ, της πρώτης δηλαδή πιστοποίησης εργασιών. Ο λόγος φυσικά ήτανε ότι ο ΝΑ τότε λόγω κρίσης και τα λοιπά και επειδή δεν είχε αντέλετε και την αμαγία τεχνική υποστήριξη, δεν μπορούσε να συνεχίσει το έργο. Στη συνέχεια, το έργο αυτό, το Σεράφιο Κολυμπητήριο, το ανέλαβε ο Δήμος της Αθήνας. Στις 20 δωδεκάτου του 2012, δηλαδή το τέλος του 2012, γίνεται η ανάληψη και εκτέλεση της σύμβασης του έργου Σεράφιο Κολυμπητήριο Αθλητικό και Μπολιστικό Κεντρώ από το Δήμο της Αθήνας. Πράξη δημοτικού συμβουλίου, 1073 του 2012. 5 Δευτέρου του 2013 είναι η ημερομηνία που γίνεται η παραλαβή φαγκέλων του έργου από τη διέθυνση που βρίσκεται σήμερα, από τη διέθυνση που παρακολουθεί σήμερα το έργο, δηλαδή από τη διέθυνση κτιριακών έργων του Δήμου της Αθήνας. Υπογραφεί πάλι 21 Δευτέρου του 2013 και για να μη σας κουράζω πάρα πολύ σε αυτή την 4η περίοδο, καταλήγουμε σήμερα που έχουμε δώσει, πάμε στο τελευταίο βήμα που είναι η έγκριση της συμβατικής παράτασης και ολοκληρωσίας του έργου. Κάποια στοιχεία τώρα για το έργο. Το νέο οκτυριακό συγκρότημα λοιπόν αναγείρεται σε οικόπεδο του Δήμου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πυραιός και Χελιδών όπως σας είπα στην αρχή, στη θέση του προϋπάρχοντος κατεναφισμένους σήμερα σε ραφείου δημοτικού κολυμπητηρίου. Η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου είναι 18,5 χιλιάδες τετραγωνικά στρέματα, ή δηλαδή 18,5 στρέματα. 18,5 στρέματα, 18,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, ήμουνα να σας αφήσω. Α, το έκανα λάθος στην αρχή, ωραία. Το εν λόγω λοιπόν οικοπεδό βρίσκεται, βρίσκεται λοιπόν στο εν λόγω οικοπεδό κτίριο πληστού γεμναστηρίου επιφανίας 18,5 τετραγωνικά μέτρα και τρία ανοιχτά γήπεδα καβαθοφυσφαίρησης και ένας θεσμοθετημένος και ένα πετροσφαίρησης. Ο μόνος χώρος που καταλαμβάνει το υπόλοιπο τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου είναι θεσμοθετημένος, χώρος πρασίνου και έχει επιφάνεια 14.321 τετραγωνικά μέτρα. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι, να γίνει κατανοητό. Ο χώρος του κολυμβητηρίου και των κτιριακών συγκροτημάτων καθώς επίσης και ο χώρος που θα διαμορφωθεί για το υπόλοιπο parking είναι ένας ενιαίος χώρος που είναι οικοπεδό. Ο υπόλοιπος χώρος πίσω από αυτόν τον χώρο, νοτιοδυτικά και δυτικά, όπως βλέπετε εκεί στο σχεδιάγραμμα της Μελέτης, είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου. Η κατασκευή λοιπόν του έργου προέκυψε ανάγκη από μάκρηση της παιδικής χαράς που λειτουργούσε στον υπέθριο χώρο, η οποία ούτως ή άλλως θα έπρεπε να μετακινηθεί επειδή ο συγκεκριμένος χώρος πρώτα-πρώτα δεν λειτήτης προϋποθέτης που θέτει το ΦΕΚ 1690 τόμος β κάθετος 17-18 του 2009. Πιστεύω να το βρήκατε. Οι περιεσσείες του Δήμου Αθηναιών διερεύτησαν τη δυνατότητα μεταφοράς της παιδικής χαράς σε γείτονα περιοχή και υπέδειξαν ως καλύτερο το δημοτικό χώρο που βρίσκεται στο περίγραμμα που βλέπετε το κόκκινο. Πρέπει να δείτε και την αεροφωτογραφία στο επόμενο, να το ζουμάρουμε πιο κοντά. Οι περιεσσείες λοιπόν του Δήμου Αθηναιών διερεύτησαν τη δυνατότητα μεταφοράς στη γείτονα περιοχή και υπέδειξαν ως καταλληλότερο το χώρο που βρίσκεται δυτικά του οικοδομικού τετραγώνου και σε όμορο χώρο με αυτών των αθλητικών εγκαταστάσεων, ο οποίος πυρεί τους όρους καταλληλότητας που είναι υποχρεωτική για την πιστοποίηση πλέον της παιδικής χαράς. Από ό,τι γνωρίζετε, μέχρι τώρα 100 και πλέον παιδικές χαρές στο Δήμο της Αθήνας δεν μπορούν να πάρουν επιστοπίσεις. Αυτός ο συγκεκριμένος χώρος που ψάξαμε, βρήκανε, γιατί εκεί και θέλω εδώ να κάνω μία μικρή παρένθεση στο χώρο αυτό στον ευρύτερο γυρνάστο, το ρίγραμα το κίτρινο, να δούμε ένα στιγμό. Αυτό λοιπόν, σε αυτό το οικοδομικό τετράγωνο που βλέπετε εκεί, είναι όλος ο χώρος και του Σεραφείου, πιστού κολυβητηρίου, και ο χώρος που υπήρχε η παιδική χαρά, και ο χώρος, ο κόκκινος κύκλος, που είναι η πρότασή μας για την κατάσταση καινούργιας παιδικής χαράς, και τα ανοιχτά αγύπεδα. Και προσέξτε, στο νοτιοδυτικό αυτό έχει προσανατολισμό, δυτικά, ανατολικά, βόρεια. Στο ακριβώς το κομμάτι αυτό που είναι νότια από το προτεινόμενο χώρο της παιδικής χαράς, αυτός διεκδικείται από το ΝΟΣΕ. Εμείς όμως, ωστόσο, όλο αυτό το χρονικό διάστημα περίπου 16 μήνες, το τελευταίο 16 μήνες, εντοπίσαμε, καταφέραμε, και εντοπίσαμε ότι όλος αυτός ο χώρος, που περιγράφαμε προηγουμένως, ανήκει σε εμάς, ανήκει στο Δήμο της Αθήνας, είναι μια περιοσία του Δήμου, όπως ακούσαμε το προηγούμενο της Εμπαστοπούλιο, που χαμπάρι δεν είχαμε πάρει, ότι είναι δικός μας ο χώρος, και είναι όντως δικό μας ο χώρος, το περίγραμμα, το κίτημα που περιγράφει το οικοδομηκό τετράγωνο, είναι δύο οικοδομηκά τετράγωνα, 26-58, είναι του Δήμου της Αθήνας. Σ' αυτόν, λοιπόν, το χώρο, οι υπερεσίες μας προτείνανε να μεταφερθεί η παιδική χαρά. Στο οικόπεδο, λοιπόν, τώρα επαναρχόμαστε στην αρχική κατάσταση στο οικόπεδο. Υφίσταται χώρος πρασίνοντος, στο οποίο θα δημιουργηθεί υπαίτριος χώρος σταθμεύσης 99 θέσεων. Για τη δημιουργία του χώρου σταθμεύσης θα απομακρυθούν προς μεταφύτευση 13 δέντρα. Και θα προστεθούν συνολικά, σύμφωνα με την κυποτεχνική μελέτη, 232 νέα δέντρα. Όπως αυτό αναλυτικά είχα καταθέσει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το είχα καταθέσει στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, την κυποτεχνική μελέτη για το είδος και την ποικιλία των δέντρων που είναι υποχρεωμένος ο εργολάβος ή ανάδοκος εταιρείας να το αποθετήσει σε αυτό το χώρο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το διπλασιασμό και τον εμπλουτισμό του πρασίνου, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, δηλαδή καινούργια είδη τα οποία θα μπορούν να αντέχουν στο ξυροθυρμικό κλίμα της Μεσογείου. Η μελέτη του έργου Σεράφιο Κολυμπητήριο Αθλητικό και Πολιτιστικός Κέντρο συντάχτηκε το 2006 για το δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό που διενεργήθηκε στις 15 έκτου του 2006 σε ανοιχτή δημοπρασία με το Σύστημα Μελέτη-Κατασκευή. Η εκτελεστική επιτροπή του ΩΝΑ, σε συνεδρία σήτης στις 16 έκτου του 2009 για την υπαρθμόν 402 κάτω στις 2009 πράξεις της κατοχύρωσε την ανάθεση του έργου στην ΕΡΕΤΜΟ ΑΕ. Έως τις 4 Δευτερού του 2010 ο ΑΟΝΑΜΑΧΟΧΟΣ ολοκλήρωσε το σύνολο των μελετών εφαρμογής καθώς και των απαιτουμένων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων. Και έτσι λοιπόν αρχές του 2011 εκδόθηκε η πρώτη οικοδομική άδεια από την υπηρεσία μας. Η μελέτη συντάχτηκε για να περιλάβει τις οικοδομικές και μηχαλολογικές εργασίες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή του συγκρουτήματος που συνίσταται από κέντρο επιχειρηματικότητας και πολιτισμού, τα κτίρια Β1 και Β2, συνολικού εμβαδού 5.666 τετραγωνικά μέτρα, το Σεράθιο κολυμπητήριο, τους βοηθητικούς χώρους καθώς και τον υπέθριο σταθμού αυτοκινήτων συλλογικής χωρητικότητας σε 97 θέσεων που μαζί με το χώρο σταθμεύσης που βρίσκεται στο υπόγειο του πολιτιστικού κέντρου που περιλαμβάνει 44 θέσεις, καλύπτουν το σύνολο 141 απαιτουμένων θέσεων, σύμφωνα με τον νόμο, 111 του 2004 και τα εκτελεστικά διατάγματα αυτού του νόμου. Το κτίριο Α ευαδών 2.873 τετραγωνικά μέτρα στεγάζει την κολυμπητική δεξαμενή διαστάσεων 33,5 επί 25 μέτρα, την δεξαμενή εκμάθησης διαστάσεων 12,5 επί 10, τους χώρους των αποδειτηρίων και διαθέτει και επίδες θεατών κορητικότητας 370 θέσεων. Συνδέεται άμεσα με το χώρο του καφέ, εν βαδόν 295 τετραγωνικών μέτρων, που αποτελεί συγχρόνως και την αίθουσα αναμονής των συνοδών και αθλουμένων παιδιών και στο υπόγειο λειτουργούν όλοι οι χώροι ηλεκτρομιχανολογικών εγκαταστάσεων. Ο προφάλαμος εισόδου του καφέ έχει άμεση επικοινωνία με ένα από τα δύο κλιμακοστάσια εισόδους που εξυπηρετούν τους ορόφους του κτήριου Β, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται και οι ανάγκες του κτήριου. Το κτήριο Β συγκροτείται από μια εισόγια πτέρυχα Β1 και περιλαμβάνει χώρους εκθεμάτων με τους σχετικούς και χώρους υποστήριξης από το τριόροφο κτήριο Β2 στο οποίο θα λειτουργήσει κέντρο επιχειρηματικότητας και πολιτισμού. Στο υπόγειο θα λειτουργήσει σταθμός 43 θέσεων. Το κτήριο Β2 τα τμήματα 4 και 5 που αποτελούνται από το Ισόγιο και 3 ορόφους. Στο Ισόγιο προβλέπεται καφέ και στους ορόφους στεγάζονται πολιτιστικοί χώροι. 3 επιμέρους κτήρια περικλείουν ακάλυπτο χώρο, ανοιχτό προς το νότιο προς ανατολισμό, προσπελάσιμο από διάφορες θέσεις του οικοπέδου. Το κεντροβαρικό σημείο σε άμεση σχέση τόσο με το κολυμπητήριο όσο και με το ανακάλυπτο αυτό χώρο προβλέπεται η χωροθέτηση του Ισογίου καφέ για εξυπηρέτηση χρηστών και καταστάσεων. Πάμε στο κείμενο. Για τη διάταξη λοιπόν θέσεων της στάθνευσης και των διαδρόμων κυκλοφορίας ελείφθησαν υπόψη οι πολεοδομικές διατάξεις προεδρικό διάταγμα 326 του 91 και περιλαμβάνεται στο τεύχος κυκλοφοριακής θεώρησης και μελέτης του διαγωνισμού που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2006 και το οποίο δεν φέρει καμία τροποποίηση έως σήμερα. Και με αυτή τη μελέτη έγινε η ανάθεση του έργου. Οι μόνες κυρίες τροποποιήσεις της σαρκής μελέτης που τις περιμένουμε τώρα αυτές τις μέρες γιατί ξέρετε κάθε έργο προς το τέλος δηλαδή της εκτέλεσης κάθε έργου γίνεται και η αναθεώρηση της άδειας γιατί κατά τη διάρκεια του έργου μπορεί να προκύψουν κάποιες εργασίες πρόσθετες. Και λοιπόν, σε αυτή την τροποποιημένη, σε αυτή την τελική αναθεώρηση του έργου σίγουρα περιγράφονται οι εργασίες και αναδεικνύονται οι αρχαιότητες σύμφωνα με αυτό την γνωμοδότηση που έγινε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο περιγράφεται η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που δεν προβλέπεται ως την αρχική μελέτη που είναι υποχρεωτική και φυσικά όλα τα άλλα παραμένουν όπως είναι στην αρχική μελέτη του διαγωνισμού του 2006. Θέλω δύο λόγια για να τελειώσω. Να σας πω ότι στο χώρο αυτόν τον οποίον προτείνουμε που είναι όμορος, που είναι χαρακτηρισμένος πράσινος και το 5% που μας δίνει ο νόμος να τον πάρουμε για παιδική χαρά πληρεί τις προϋποθέσεις είναι περίπου αυχόρος που βλέπετε αυτό στο περίγραμμα είναι περίπου 800 ετετραγωνικά μέτρα θα συνοδευτεί με τη γενικότερη ανάπλαση όλης της περιοχής που βλέπετε σε αυτό εδώ το σχέδιο. Δηλαδή θα γίνει διάνοιξη ενός πεζόδρομου που θα ενώνει το σταθμό του ρούφ με την Πειραιώς ο οποίος θα είναι δρόμος προφανώς ήπιας κυκλοφορίας θα γίνει μονοπάτι από την παιδική χαρά πίσω από το κλειστό μονοπάτι το οποίο θα ενώνει την παιδική χαρά απευθείας με το Σεράφιο Πολιβιτήριο έτσι να μπορεί να υπάρχει μια ενιοποίηση του χώρου και φυσικά όλη αυτή η αναβαθμμένη περιοχή όλη την περιοχή αυτή που αυτή τη στιγμή είναι υποβαθμισμένη πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν είναι λόγια αυτό που θα σας πω συνάδελφοι αλλά είναι μια πραγματικότητα που θα δειτε το αργότερο σε 6 με 8 μήνες να υλοποιείται πραγματικά θα αναπλάσει την περιοχή την υποβαθμισμένη που αυτή τη στιγμή για να περάσεις εκεί έχω επισκεφθεί την περιοχή και έχω καθίσει δεκάδες ώρες και όλες τις ώρες του 24 ώρου τη νύχτα από αυτό το σημείο δεν μπορεί να περάσει κάτοικος δεν μπορεί να περάσει κανένας σε αυτές λοιπόν τις προτάσεις μας που θα σας δεσμεύομαι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα σύντομα το αργότερο μέσα σε μήνα με 45 μέρες με 1,5 μήνα να σας καταθέσω πλέον και ολοκληρωμένη μελέτη για το πώς θα γίνει το υπόλοιπο κομμάτι αυτής της περιοχής αυτό που βλέπετε τώρα στο projectora είναι οι εργασίες που έχουνε και σε ποιο σημείο έχουνε φτάσει δηλαδή το έργο έχει τελειώσει κατά 80% περίπου σε αυτό έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο εκτέλεσης του έργου πιστεύουμε λοιπόν έχοντας όλα αυτά υπόψη μας ότι η θέση που προτείνουμε να δημιουργηθεί νέα παιδική χαρά και γενικότερη αναμόρφωση δηλαδή πεζοδρομήσεις και ειδική μελέτη που έχει γίνει το ξέχασα να το πω αυτό για τη θέση parking με οικολογικά υλικά το γεγονός ότι μέσα στο υπέτριο parking θα υπάρχει την πλασιασμός του πρασίνου και θα μπορεί πλέον ο χώρος αυτός ο οποίος σας δείξαμε ο οποίος μέχρι τώρα δεν ήταν χώρος να επισκέψουμε δεν ήταν δηλαδή ένας χώρος που εκεί δεν μπορούσε να περάσει άνθρωπος θα μας δοθεί η ευκαιρία να τον αναδείξουμε το επόμενο χρονικό διάστημα όταν τελειώνουν και οι εργασίες του σεραφείου. Τέλος όπως έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια και εδώ φυσικά θέλουμε και την βοήθεια και την αρρογή του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι ένα τέτοιο έργο όπως πολύ καλά και πολύ σωστά επισημαίνουν οι κάτοικοι και έχουν απόλυτο δίκιο δεν θα είναι βιώσιμο εάν δεν καταφέρουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε να φτιάξουμε μία πεζογέφυρα να ενώνει δηλαδή το τρίτο διαμέρισμα με το συγκεκριμένο αυτό έργο. Τελειώντας θέλω να σας πω ότι το έργο αυτό αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο έργο που εκτελείται που γίνεται σε όλους τους δήμους της χώρας. Είναι ένα έργο πνοής, είναι ένα εμβληματικό έργο, είναι ένα έργο που πραγματικά θα προσφέρει στην ανάπτυξη, στην ψυχαγωγία και γενικά θα αναπαθμίσει την ποιότητα ζωής του τρίτου διαμερίσματος και όχι μόνο. Είναι ένα έργο το οποίο είναι υπερτοπικού χαρακτήρα, είναι ένα έργο το οποίο πραγματικά εμείς θα το φέρουμε εις πέρας. Ευχαριστώ και τώρα νομίζω μετά την παρουσίαση δέχομαι ερωτήσεις και να σας δώσω τις απαντήσεις. Θα ήθελα όμως να παρακαλούσα την κυρία Πρόεδρο ότι θα ήθελα να απαντώ λόγω του περασμένου της ώρας και επειδή θα τα μπορώ να συγκρατώ όλες τις ερωτήσεις που θα μου κάνουν οι συνάδελφοι να απαντώ σε έναν ένα ξεχωριστά. Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρο. Να παρακαλέσω μόνο επειδή πήρε πάρα πολύ ώρα η εισήγηση του αντιδημάρκου, η ενημέρωση. Σβήστε το. Δεν πειράζει. Και εμείς πώς θα βλέπουμε να διαβάσουμε. Πώς θα βλέπουμε εμείς εδώ. Πάω ότι ήθελα να μην μετυφλώνει το φως. Δεν θέλετε να μαζέψετε τις ερωτήσεις γιατί δεν θα τελειώσουμε. Μισό λεπτό κυρία Ξελέ θα σας δώσω μέσα το λόγο. Σημειώνετε τις ερωτήσεις, αν δεν είναι και να τα απαντήσετε συνολικά γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Φοβάμαι μήπως ξεχάσω κάποια. Άψε κάποια θα σας το θυμίσουν αυτοί που ρωτάνε. Κύριε Ξελέ. Κυρία Πρόεδρε, εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε ερωτήσεις. Θα κάνουμε τις τοποθετήσεις μας. Έχουμε υπογράψει το έτοιμα και οι πέντε. Θα τοποθετηθούμε και οι πέντε σε ορισμένα διαφορετικά στοιχεία. Ή τέσσερις, όποια από εμάς. Λοιπόν, παρακαλώ κ. Λάμπρου βεβαίως από εμένα. Η μεταφορά της παιδικής χαράς στο σημείο που δείχνεται στο χάρτη έτσι όπως μας το δώσατε. Πάει σε σημείο που υπάρχει το βοηθητικό γήπεδο του ρούφ. Όχι. Τι όχι. Πίσω σας είναι. Εδώ είναι το γήπεδο. Δεν είναι το μεγάλο αυτό. Και εδώ κάτω είναι το πέντε επί πέντε. Αυτό. Η παιδική χαρά πάει στο πέντε επί πέντε. Υπάρχει. Και από τον ο Πανδάφτη χοροθέτηση είχε προταθεί πάντως που το είχα κοιτάξει. Αυτή είναι μάντρα, δεν είναι χώμα. Χώμα είναι χώμα, χώμα, χώμα. Καλά. Να κάνω εγώ μία ερώτηση, κύριε Πρόερ. Λοιπόν. Το εμβαδόν μετρήθηκε από τις υπερεσίες του Δήμου. Τις τεχνικές υπερεσίες του Δήμου είναι στη διάθεσή σας. Είναι 780 τετραγωνικά μέτρα. Έτσι, όλο αυτό το σε σχήμα τραπεζίου φαίνεται. Έτσι, όλος αυτός ο χώρος είναι 780 περίπου τετραγωνικά μέτρα. Και προσέξτε. Αποτελεί το πέντε της εκατό που πρέπει να είμαστε σύνομοι, το πέντε της εκατό της συνολικής έκτασης του πρασίλου. Γιατί αυτός ο χώρος που προτείνουμε, έτσι να το ξηγούμε αυτό, βρίσκεται μέσα στο χώρο που έχει χαρακτηριστεί κοινό χρυστοπράσινο. Και σύμφωνα με τον νόμο των τελευταίων περιπαιδικών χαρών, έχουμε δικαίωμα μόνο το πέντε της εκατό. Άρα στα 14.000 τόσα τετραγωνικά μέτρα που είναι ο υπόλοιπος χώρος πρασίλου, αυτός είναι ο ικανός χώρος που θα πάρουμε και την πιστωπή σας, το λέω ειρικρινά, χίλια της εκατό. Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Το έχουμε μελετήσει προς κάθε κατεύθυνση στο θέμα. Αγαπητές συνάδραφε, δεν θέλω και να αντιδικήσω, αλλά επειδή τυχαίνει να ήμουνα τότε στον ΩΝΑ, στο διοικητικό συμβούλιο του ΩΝΑ, που κατατέθηκε το αρχικό σχέδιο και θυμάμαι πάρα πολύ καλά και τι είχα πει εκεί, αλλά και πολύ περισσότερο τι είχε κατατεθεί, θέλω να σε ξαναρωτήσω να το επαναλάβεις, αν έχει γίνει τροποποίηση του σχεδίου σε σχέση με αυτό που ανατέθηκε αρχικά, που κατατέθηκε αρχικά, διότι είπες ότι δεν έχει γίνει καμία, είπες στην ομιλία σου, ότι δεν έχει γίνει καμία τροποποίηση, είναι το αρχικό σχέδιο. Και εγώ επειδή έχω και μπροστά μου το αρχικό σχέδιο που κατατέθηκε τότε, σε ξαναρωτάω. Το αρχικό σχέδιο που κατατέθηκε στο Νονά το 2005, έχει τροποποιηθεί, είναι απολύτως βέβαιο, αν αυτό είναι το πρόγραμμα, το σχέδιο το οποίο μας καταθέτεται. Είπατε όμως ότι δεν έχει γίνει καμία τροποποίηση. Εγώ σας ξαναρωτάω, προβλέπονταν και πάρκινγκ και αυτό και εκείνο, όλα αυτά τα οποία είπατε στο αρχικό σχέδιο. Από την αρχή, από το 2006, αυτά τα στοιχεία που έχουμε εμείς στους φακέλους της υπηρεσίας, δεν έχει γίνει καμία τροποποίηση. Δηλαδή για το έργο, από το 2006, όπως αυτά, όταν έγινε η έκδοση αδείας, παραμένουν ακριβώς τα ίδια. Κύριε Σαξελός. Κυρία Πρόεδρε, κύριοι σύμβουλοι, το 2009, 8 προς 9, ο κύριος Κικίλιας, σε μπάση περιπτώσει, και μας κάλεσε την κυρία Αγγελοπούλου και εμένα, εις τα γραφεία του ΩΝΑ. Και μας παρουσίασε το σχέδιο. Αυτό. Αυτό το σχέδιο μας παρουσίασε. Βεβαίως εντόχετα, έχετε εδώ δικά σας σχέδια σας. Λοιπόν, εγώ δεν σας διακόψα, δεν σας διακόψα καθόλου, γιατί έχουμε πολύ μέλλον ακόμα, με διακόπτω από τώρα, γιατί θα κρατήσεις πολύ ώρα. Το μισό σχέδιο είναι αυτό. Αυτό δεν υπήρξε ποτέ για μας. Υπήρξε όμως για αυτούς που ξέρανε. Και αυτοί που ξέρανε αποκαλύπτουν εδώ από τα πρακτικά. Αρχίζουμε λοιπόν και λέμε, γιατί το δικό μας πρόβλημα, κυρία Πρόεδρε, είναι το πάρκινγκ. Και μόνο το πάρκινγκ. Ότι με το πάρκινγκ διαλύθηκε και η παιδική χαρά, διαλύεται το πράσινο διότι δεν θα υπάρχει μη προσβάσιμο πράσινο. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το πράσινο που κάνει βόλτα ο καθένας. Και το πράσινο που δεν μπορεί να πάει ο καθένας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Και βεβαίως δεν θα υπάρχει και η παιδική χαρά. Λέει λοιπόν, τον 5ο του 11 η κυρία Ψαράκη, ότι υπογράφτηκε η σύμβαση κατασκευής μεταξύ του ο ΝΑ και της Αλαδόχου Εταιρίας ΡΕΚΦΟ. Και στα συμβατικά τέχνη της Αλαδόχου Εταιρίας προβέλετε, ότι όλο συγκρότημα αποτελείται από δύο ενώτες. Κλειστό κολυμπητήριο με καφέ, κυλικείο και εστιατόριο. Και πολιτιστικό κέντρο με εκθεσιακούς χώρους και χώρους γραφείων. Πάρκινγκ δεν ακούω. Μετά, λέτε και εσείς πολλά. Λοιπόν, πάμε. Τα πρακτικά της 16ης 5ου του 2011. Βεβαίως το Δημοτικό Συμβούλιο. Μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο διαβάζω εγώ. Στην δεκάτη του δευτέρου μηνός 2014, λέει η κυρία Σπυροπούλου, καταφέραμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ και το μεγάλο έργο, βέβαια, είναι του Σεράφιου. Θεωρώ ότι από μάνη μας... Λάθος λέω. Λάθος που διαβάζω και λάθος. Δεν πρέπει να το αμφουζητούμε. Αυτό υπάρχει περίπτωση να απενταχθεί, γιατί το μόνο που θα γίνει θα πληρωθεί από το Δήμο, όπως ήταν και παλιότερα. Το Συμβούλιο της Πέμπτης, 20 Δωδεκάτου του 2012, παίρνει απόφαση το Συμβούλιο την ανάληψη εκτέλεσης σύμβασης κατασκευής του έργου Σεράφιου και πολιτιστικό κέντρο από το Δήμο. Πουθενά ακόμα δεν ακούγεται η λέξη parking. Στη συνεδρίαση, λοιπόν, της 20 Δοκεμβρίου του 2012, ο κύριος Δημόπουλος της Παράταξης, τον κύριο Βαφιάδη, ο οποίος απουσιάζει, είπε τι κτίριο θα κατασκευαστεί, εκτός από το κολυμβητήριο, τι κτίριο θα κατασκευαστεί. Είναι μέσα στο έργο, εγώ πρώτη φορά το ακούω, το 2012. Θα έπρεπε, λοιπόν, λέει, εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω αν δεν ξέρω τι θα κατασκευαστεί. Απαντάει η κυρία Σπυροπούλου, ότι τέτοιο έργο δεν έχει ξαναγίνει στον κόσμο, είναι μια πρωτοφανής ιστορία, σήμερα αποφασίζουν να γίνει η μεταφορά, προκειμένου να μπορεί να χρηματοδοτηθεί το βασικό έργο, που είναι το κολυμβητήριο. Και λέει, κυρία Πορτάληου, είχαμε και έχουμε την άποψη ότι πρέπει να γίνει μόνο το κολυμβητήριο, και αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, δεν έχουμε τα σχέδια. Τώρα, η κυρία Σπυροπούλου μας διαβεβαιώνει ότι αυτή η υπόθεση που συζητάμε σήμερα αφορά το κολυμβητήριο, και αν, μάλιστα, γίνει και διαπαραταξιακή, για να δούμε τις λεπτομέρειες, η θέση μας μπορεί να είναι και θετική. Λέει ο κύριος Λάμπρου, ο μόνος φαρόν. Κυρία Σπυροπούλου, εμείς δεν έχουμε αντίδραση να ειδεφορέας ο Δήμος, αλλά στο ισχυγητικό λέει ότι δεν είναι αντιπλησίες του πρώην ΟΝΑ να κάνουν αυτό το έργο. Και λέει ο κύριος Δημόπουλος, εμείς απέχουμε γιατί θεωρούμε ότι το έργο έπρεπε να γίνει όπως το είχαμε προγραμματίσει εμείς, μαζί με τα συνοδά έργα και το κτίριο και αφού υπάρχουν εκκρεμούσες τεχνικές λεπτομέρειες, απέχουμε και δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτό το πράγμα. Προχωρούμε. Στις 28-8 του 2014, 15 μέρες πριν έρθει το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο εδώ, 15 μέρες πριν ακριβώς, παίρνει μια απόφαση με διαφωνία του κ. Λάμπρου, το Δημοτικό Συμβούλιο και η συζήτηση λέει τα εξής, πηδάω πάρα πολλά, για να μη σας κουράζω κ. Πρόεδρε. Κοιτάξτε, το Σεράφειο ξεκίνησε με πρώτο προϋπολογισμό 11 εκατομμύρια και έχουμε φτάσει στα 18. Είναι μια ιστορία η οποία ενώ καθεστέθησε 10 χρόνια εντάχθηκε τελικά σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βλέπουμε ότι από τα 11 στα 18 έχουμε φτάσει γιατί ο τελευταίος ανακεφαλαιοτικός έχει 2 εκατομμύρια επάνω. Η κ. Σπυροπούλ απαντά ότι αυτά οφείλονται στην αρχαιολογία, στις ανασκαφές και όλα αυτά. Και ανταπαντά η κ. Πορτάλιου ότι πήγαν στον κ. Θέμελη με την κ. Μαρία Κανελοπούλου και με την κ. Ελθήνα Αγγελοπούλου, στην κ. Βλαζάκη τότε υπεύθυνη των ανασκαφών του Υπουργείου και λέει πως εδώ και κυρίως να ενημερώσω ότι ο ακάλυτος χώρος αυτού του πολύ πυκνοδομημένου κομματιού που είναι οι πισίνες, που είναι το κτίριο, που είναι οι πισίνες, που είναι τα πολιτιστικά, που είναι ένα μεγάλο κτίριο, ο ακάλυτος χώρος είναι η παιδική χαρά και ο πράσινος χώρος. Και αυτός ο ακάλυτος χώρος με την παιδική χαρά και τα πράσινα θα το κάνετε parking. Εγώ θεωρώ αδιανόητο για το μετρό δίπλα με τις συγκοινωνίες δίπλα να υπάρχει parking και αυτός ο χώρος του πρασίνου να καταστραφεί. Λέει κ. Σπυροπούλου, θα προσπαθήσουμε να βρούμε σε άλλο χώρο να καλύψουμε το parking και να παραμείνει αυτός ο χώρος ελεύθερος, σε άλλο χώρο να πάει το parking, 15 μέρες πριν έρθουμε. Αλλά δυστυχώς, όταν κάνεις κολυμβιτήρια πρέπει να έχεις μια αναλογία θέσεων. Παρεμβαίνει όμως ο κ. Δραγούμις, ο οποίος λέει ότι το parking πρέπει να επαναξανταστεί, διότι αν υπάρχει κάτι άλλο, έχω δει πολλά κολυμβιτήρια σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις που δεν έχουν parking γύρω. Δεν είναι απαραίτητο. Καλύτερα να έχουμε ελεύθερο χώρο πράσινο παρά parking. Και ο κ. Λαμπρου τελειώνει ότι αυτό το επιχείρημα είναι λεφτά του ΕΣΠΑ, δεν με ενδιαφέρει. Τα συγκεκριμένα λεφτά είναι 15 δις τα οποία αν το έργο διπλασιαστεί η τινή του και αφαιρεθούν από άλλο έργο που επρόχειτο να γίνει και δεν θα γίνει. Δηλαδή, είναι σαν δικαιολογία αφού είναι ΕΣΠΑ, άντε και καθαρίσαμε. Και συνεχίζει, το σύνολο του ποσού ξεκίνησε από 10 600 και έφτασε τα 18. Και βέβαια, έχει πάρει ανεξέλεγτες καταστάσεις διότι έτσι γίνεται η καταστροφή. Μία το ένα, μία το άλλο, στο τέλος θα περικόπτουμε από βρεφογνιπιακούς σταθμούς, από πολιτισμό, από πεδία, από παντού. Και παρεμβαίνει ο πρόεδρος ο κ. Προβατάς λέγοντας, έχετε δίκιο, υπάρχουν ήδη παρεμβάσεις από την πλευρά του δήμου, παρότι είναι πολύ ευαίσθητο το ζήτημα να ζητήσουμε να σταματήσουν οι έρευνες για να μην πληρώνεις από την άλλη μεριά, λες δεν αντέχουμε άλλο. Έχουμε να κάνουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που έχουμε δεσμευτεί, έχουμε τα προβλήματα με την αρχαιολογία και όλα αυτά. Που λοιπόν ανεφύθει το θέμα parking, αυτό είναι το ερώτημα. Που βγήκε το θέμα σας ότι ξαφνικά από εκεί που δεν θα υπήρχε parking, από εκεί που όλοι λέγατε να μην υπάρχει parking, από εκεί που όλοι λέγατε να υπάρχει το πράσινο το ελεύθερο, ξαφνικά parking βρέθηκε, η παιδική χαρά δε δουλεύει, καταστράφηκε, πού είναι όλα αυτά, πώς προκύπτουν με τα σχέδια. Εδώ, τα πρακτικά που λέγατε εσείς οι ίδιοι, ούτε ήμουνα, τα δικά σας λόγια επαναλαμβάνω και θα ήθελα πραγματικά να μιλήσουν και ο κ. Προβατάς ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος και ο οποίος δεσμεύτηκε στη συνάντηση που είχε με τον διαμερισματικό, τότε σύμβουλε ο κ. Μουμούρη ότι ήταν στην πολεοδομία, τότε ο κ. Προβατάς ήταν εύθυνος και πραγματικά είχε μια άποψη την οποία την εξέθεσε με στεναρότητα και με συγκεκριμένικα πράγματα. Ο κ. Δημόμουλος ότι την παράταξη του κ. Βαφιάδη δεν το ψηφίζει, ο κ. Λάμπρου λέει αυτά που λέει, η κ. Πορτάλιου λέει αυτά που λέει, ο κ. Δραγούμις λέει αυτά που λέει, όλοι αυτοί οι άνθρωποι συνολικά έχουν τόσο άδικο και έχετε μόνο εσείς δίκιο με τα σχέδια που είναι για τον υπιαγωγείο, άμα τα δείξετε αυτά, εντάξει. Ευχαριστώ πολύ, θα συνεχίσει κ. Αγγελοπούλου τώρα που τα λέει και καλύτερα. Αυτά θέλω να ρωτήσω λίγο πράγματα. Ο κ. Αγγελόπουλος, κ. Σαριδίμαχος, είπε ότι από το 2060 δεν έχει γίνει καμία αλλαγή, καμία τροποποίηση, σωστά? Ωραία. Ρωτάω λοιπόν εγώ, στα σχέδια του 6 υπήρχε υπόγειο πάρκινγκ, υπόγειες θέσεις πάρκινγκ. Υπήρχε? Ένα, μία ερώτηση, ρωτάω. Το κ. Αγγελόπουλο ρωτάω. Το ένα ερώτημα. Ωραία. Και αν δεν υπήρχε και υπάρχει, πόσα θέσεις περίπου θα είναι υπόγειες θέσεις να ρωτήσω. Αυτό ρωτάω. Πάτε στο μικρόφωνο με ηρεμία, παρακαλώ, δεν έχουμε κανένα λόγο. Υπήρχαν στα αρχικά σχέδια μία ερώτηση και πώς θέσεις πάρκινγκ. Λοιπόν, πρώτα πρώτα, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι στο σώμα. Όλα τα στοιχεία που καταθέτω σήμερα και είναι στη διάθεσή σας και στα στάσλαση όλους της παρατάξης σας, είναι τα επίσημα στοιχεία και δεν είναι στοιχεία νηπιαγωγείου ούτε δημοτικού, ούτε παιδικού σταθμού. Είναι στοιχεία που υπάρχουν στη διευθύνηση του Δήμου Αθηνέων, που έχει τίτλο. Διεύθυνση κατασκευών, στην οποία υπηρετούν καταξιωμένοι πολιτικοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ηλεκτρομηχανολόγοι, που έχουν αναπτυχεί 8 στρέματα ο καθένας. Επομένως, τα σχέδια αυτά που βλέπετε κύριε Βαφιάδη και κύριε Αξελέστο Βίνακα, δεν είναι σχέδια πρόχειρα. Είναι τα σχέδια που έχουν μελετήσει υπερεσιακή με 8 στρέματα απτυχείο ο καθένας. Ένα, όλα τα νούμερα λοιπόν, και τόσο το υπόγειο πάρκιν, τόσο και το υπέθριο πάρκιν, από το 2011, αλλά κυρίως από το 2006, αναφέρονται στην έκδοση αδείας. Από το 1991, σας είπα προηγουμένως, ότι υπάρχει κείμενη νομοθεσία, πολεοδομική νομοθεσία, η οποία ρίπτα και κριματικά αναφέρει ότι δεν μπορεί να διοδοτηθεί, να λειτουργήσει ένα κτίριο, πόσο μάλλον να εκδοθεί οικοδομική άδεια, εάν δεν υπάρχουν χώροι σταθμεύσεις. Είναι η κυρία του Ριεδό και μας ακούει και θα χρειαστώ ίσως την βοηθιά της, η διευθύντρια της πολεοδομίας, να μας πει ακριβώς αν χρειάζονται ή δεν χρειάζονται. Ήτανε βασική προϋπόθεση. Πού χοροδοτιούνται τώρα αυτές οι θεστάδες. Ψάξαμε, σας λέω, κάναμε μια τιτάνια και μεγάλη προσπάθεια, 16 μήνες, αλλά όχι μόνον εγώ, αλλά προηγουμένως και η κυρία Σπυροπούλου. Δεν καταφέραμε να βρούμε άλλο τρόπο. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να βρούμε άλλο χώρο και άλλο τρόπο να αποφύγουμε την βασική προϋπόθεση να λειτουργήσει το Σεράδιο Κολυμπητήριο με λιγότερες θέσεις ή αν θέλετε ακόμη και να εξαγοράσουμε άλλες θέσεις από κάπου αλλού. Δεν μπορέσαμε. Πιστέψτε με, δεν μπορέσαμε. Εγώ λυπάμαι λίγο που τώρα ο κ. Αγγελόπουλος πρέπει να βγάλει το φίδι από την τρύπα γιατί άλλοι σχεδίασαν, άλλοι υποσχόντουσαν και τα λοιπά την προηγούμενη περίοδο και τώρα πέφτει επάνω του όλο αυτό το βάρος. Εμείς πραγματικά, από την αρχή, είχαμε πει και επί δημαρχίας Κακλαμάν, γιατί τότε σχεδιάστηκε, ότι είναι κρίμα δίπλα στο Μπενάκι στο Μουσείο να πάμε να φτιάξουμε πάλι άλλο ένα τεράστιο κτίριο, όλοι πειραιώσιμοι. Κτίρια είναι παλαιαργοστάσια, έτσι ακριβώς είναι και αυτό το κτίριο, ένα πανάσχημο κτίριο, κατά τη γνώμη μου. Και να οικοδομήσουμε όλα αυτά τα στρέματα που θα μπορούσαν να γίνουν ενός ωραιότητος πράσινος χώρος. Αντί αυτού, τώρα, και πραγματικά, και να σας πω και λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί με την κυρία Πορτάλη πηγαίνοντας στο Υπουργείο Πολιτισμού, εκείνο το καλοκαίρι, λόγω των αρχαίων πήραμε χαμπάρι, ότι επεκτείνεται όλο αυτό το σχέδιο στο διπλανό χώρο πρασίνο, ας πούμε, το οποίο το θεωρούμε αδιανόητο. Λόγω των πιέσεων, αυτή τη στιγμή ξαφνικά χαιρόμαστε, ας πούμε, που ανακαλύπτει ένας δημόσιος χώρος και υπότιθα πάει η παιδική χαρά. Γιατί όμως, να μην πάνε οι θέσεις πάρκινγ που υποτίθεται, λέτε, ότι είναι αναγκαστικά. Γιατί δεν πάνε οι θέσεις πάρκινγ πίσω, να παραμείνει η παιδική χαρά μπροστά και ο χώρος πρασίνο όπως ήταν. Βέβαια, τώρα έχει καταστραφεί μάλλον, είναι πάρα πολύ αργά. Δεν ξέρω. Ελάτε κύριε Βαρελά. Υπάρχουν και καλή άνθρωποι σε αυτό το συμβουλείο. Υπάρχουν και καλή άνθρωποι σε αυτό το συμβουλείο. Συγγνώμη. Συγγνώμη. Συγγνώμη, ξεχάστηκα, επειδή είναι μπροστά. Ωραία. Κάτω λοιπόν από τα δέντρα είναι το τόλτο σε. Στο κίπρινο όμως τα δέντρα και το τόλτο σε περιλαμβάνουν στο δικό μας χώρο. Είναι δικό μας. Άρα λοιπόν ο σε έχει πάει και έχει βάλει τα τόλτου σε χώρο του δήμου. Μπράβο. Να ξαναπάμε, όχι να σας πω γιατί. Εδώ τώρα λοιπόν εκεί που υπάρχει το διαχωριστικό, που υπάρχει ένα κενό και φαίνεται σαν κάτι να υπάρχει μια γραμμή. Έτσι είναι σήμερα στην πραγματικότητα. Στην αρχική σύμβαση με την ΕΡΕΤΒΟ προβλεπότανε μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών του ΩΝΑ στο χώρο του Γιώλη Βητηρίου. Το πού βρίσκεις εγώ, όταν αυγά. Δεν βοηθάτε. Ο κύριος Δρογώσης. Κύριε Πρόεδρε να απαντήσεις στον κύριο Βαρελά. Όχι, να κάνουμε λίγο πιο συγκροτημένα τη συζήτηση κύριε Βαφιάδη. Κύριε Αγγελόπουλε, κάτσε να απαντήσει. Κύριε Αγγελόπουλε, για αυτό που ρωτάει ο κύριος Βαρελάς. Κυρίες συνάδελφοι, απαντάω στο ερώτημα του κυρίου Βαρελά. Παρακαλώ πολύ με, γίνεται πολύ φασαρία, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Δεν θα τελειώσουμε. Κύριε Αγγελή, με την εκτίμησή μου. Κύριε Δρογώση. Εγώ θα είμαι πολύ σύντομος. Είναι μπαθά τα θέματα που πραγματικά ένας νέος δημοτικός σύμβουλος, είναι ένας που δεν κλείται από οδηγίκηση, παθαίνει η τρέλα. Γιατί έχουν ένα χώρο οι κάτοικοι, τον χρησιμοποιούν. Πηγαίνο