Ενότητα 4: Η σύσταση του νεοελληνικού κράτους, 19ος αιώνας - Μέρος 3 / Οικονομική Ιστορία της Ελλάδας - Πεπελάση Ιωάννα-Σαπφώ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
Οικονομική Ιστορία της Ελλάδας: Ποια νομίζετε ότι είναι οι βασικές πηγές διαχειρίζεται ο ιστορικός της οικονομίας πηγαίνοντας πίσω όχι στο οχυρό ιστορικό στους σήμερα ήδη υπάρχει αυτό παρακαλώ ναι πείθει την έγγραφα του κράτους ωραία γράφουμε 1α του κράτους βέβαια όσο πιο πίσω πάμε και δεν υπάρχει σε πολλές περιοχές κρατών ας πρέπει να βασιστούμε σε άλλα έγγραφα τα πλαστά πούμε 1α δημοσίου χαρακτήρα όταν το κράτος ήταν ακόμα υπό ανάπτυξη το ποιοι ήταν εκείνοι που στην γιατί έκαναν στοιχεία δεδομένα για την οικονομία τι μπορούμε να σκεφτούμε κοινότητες όπου υπήρχε πληθυσμό μας είτε αυτές ήτανε φέουδα είτε απλά χωριά και και ποιοί βασικά συγκέντρωναν στοιχεία η εκκλησία απλοϊκά δημόσια έγγραφα πριν έχουμε έτσι την απόλυτη κυριαρχία του σύγχρονου κράτος εκκλησίας συγκέντρωνε στοιχεία πληροφορίες κυρίως πληροφορίες συγκεντρώνει κκλησία ας σκεφθούμε την Εκκλησία το λαό ο παπάς της ενορίας τη δυστυχία καταγράφεται να μην εμποδίσει γιατί γέννησε εις θα αναρτούν τις βάπτισης και μέσα από τα έγγραφα έχουμε επίσης σπουδαίας πληροφορίες κυρίως δημογραφικού χαρακτήρα αλλά και οικονομικό και κοινωνικό κάποτε από λιγότερα έγγραφα τα κρατικά πια μπορείτε να φανταστείτε την άδικα έγγραφο για πάμε πίσω πίσω από τις ναι συγνώμη Δημοτολόγιο σκεφθείτε το στρατό κρούσεις επί τους ανθρώπους από στον τόπο πληρώνονται από το κράτος για στρατιωτικές υπηρεσίες ας πούμε στις πόλεις της αναγέννησης της ιταλίας της τελικής χερσόνησο μια σκεπτόμενη άλλα έγγραφα αλλά έδωσε έγραφα παρακαλώ ο χωρισμός της λύσης χωρίς σπουδαία έγγραφα αυτό που λέμε εκτιμάτο λογία στην Ελλάδα ακόμα δεν το έχουμε κάνει τι άλλο λοιπόν έχουμε στρατιώτες ηλικίας 62 το τους τρόπους που ασχολούνται με την προετοιμασία για πόλεμο τον πόλεμο το βήμα το ρολόι ι το κτήνος κτηματολόγιο κι άλλο μπορεί να σκεφτεί και έχουμε ναι πολύ αγαπάμε η ΔΟΕ η συμφοιτητή διάσταση μας μιλάει για ιδιωτικά έγγραφα να τελειώσουμε τα δημοσία τα δημόσια έγγραφα αρχίζουν τη στιγμή που το κράτος θέλει να κάνει μπράβων φορολόγηση χρειάζεται στοιχεία και αρχαία άμεσα το ιερατείο στην αρχαία μεσοποταμία που αστικά αντλούσε υπεραξία από τους υπήκοος εμείς πούμε πολίτες για πολίτες μιλάμε για πρώτη φορά στην αθήνα στη ελλαδική χερσόνησο 4ο αιώνα 5ο π.Χ. λοιπόν για πείτε μου εσείς εδώ αριστερά και άλλου είδους δημοσιογράφων μπορούμε να έχουμε εκτός από αυτά εμπόριο EPC φοιτήτριας σας εισαγωγές εξαγωγές βρίσκεται η αρχαία αθήνα που είχε ανάγκη να εισάγει σιτηρά γιατί υπήρχε έλλειμμα σιτηρών στην πόλη βέβαια πεθαίνει και έγγραφα για έμπαινε και ειδικά αν δηλαδή επειδή οι δασμοί είναι μια πρώιμη μορφή κρατικών εσόδων βλέπουμε ότι όπου υπάρχει γκάζι γκάζι μονής φορολόγηση των εισαγωγών ήταν εξαγωγών γιατί παλαιότερα αφορούσαν και τις εξαγωγές έχουμε δημόσιες καταγραφές και έχουμε κάτι κάποιες καταγραφές για τις δαπάνες του κράτους όχι μόνο για τα έσοδα και τις δαπάνες αυτά βέβαια κυρίως τις φωτισμένες κοινωνίες αλλά ακόμα και στην Αθωνική αυτοκρατορία για πέστε άλλος θέλει να σηκώσει χέρι εκεί έχετε κάτι να πείτε εδώ ναι παρακαλώ αν υπήρχε ανάγλυφο η ποσότητα που παρήγαγε κάθε οικεία όχι δεν υπάρχει τόση αστυνόμευση ας πούμε παρακολούθηση και δήλωση αλλά οπωσδήποτε μέσα στο φέρετρο υπήρχαν καταγραφές γιατί πουθενά έτσι οργανωμένα και σκεφθείτε και στις μολύνσεις σκεφθείτε τι να της συντεχνίας όπου εκεί έχουμε ας πούμε νομικά έγγραφα που αφορούν τη δημιουργία και τη λειτουργία των συντεχνιών ωραία αυτά είναι κάποια από τα βασικά σκεφτείτε και τα νοσοκομεία που καταγράφει τις ασθένειες και πάμε τώρα στα ιδιωτικά έγγραφα τα ιδιωτικά δεν θα παρακαλάνε ΗΠΑ εδώ πάμε σε πλούσια έγγραφα που είναι οι συμβάσεις στα συμφωνικά από καλάμια μπορεί μεταξύ μας η συμφωνίες που κάνει η μεταβίβαση περιουσίας περιουσία αισθητή όταν γινόταν άμεσα μέσα από τον και ξεχάστε την πρώιμη εποχή ως συμβολαιογράφος ήταν πολύ σημαντικό πρόσωπο ειδικά σε περιοχές όπου εξελίσσεται τα δικαστήρια δεν λειτουργούσε θεσμικά από σήμερα ήταν θεματοφύλακας των νομών ήταν οι συμβολαιογράφοι χαίρουν οι εφευρέσεις του ρολογιού έχω πει πως είναι σημαντική διατίθεται σύμβαση μπορεί και εσείς και πήγε να σώσει βόλο γράφονται να λένε περίπου το απόγευμα που η κάμερα η εποχή εξάγω το γίου Δημητρίου του αγίου Γεωργίου Κοζάνης αφήστε κατά μέρος τα δύο ώρες σύμβολο γραφείο τα πάντα με μάρτυρες ποτέ τα συμβολαιογραφικά έγγραφα είναι πάρα πολύ σημαντικά εξαιρετικά για να χουμε πηγές οικονομικής θεωρίας PSI άλλες πηγές μπορούμε να έχουμε για πείτε μου έκτασης πεύκα στον ιδιωτικό χώρο κ.ά. έχουμε στον ιδιωτικό χώρο αλληλογραφία εμπορική οικονομική γενικότερα αλλά και προσωπική ακόμα και γυναίκες ας πούμε παρόλο που παρότι που δεν συμμετείχαν ενεργά στο εμπόριο συνήθως κρατούσαν ημερολόγιο και γράφανε έστελναν πληροφορίες σε άλλες γυναίκες και τα παιδιά τους στα ανίψια τους σε άλλες περιοχές και δίνει πληροφορίες για τα του του εμπορικού οίκου δηλαδή διαχωρισμός μεταξύ κατοικίας εργασία δεν ήταν πολύ σαφής ήδη πολλές φορές σε εμπορικούς οίκους ήταν νέοι κατά των ναζί απάνω στο σπίτι ειδών για το σπίτι λειτουργούσε σαν μαγαζί ακόμα κι αν ήταν μεγάλος εμπορικός οίκος και έτσι βλέπουμε ότι διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ιδιωτικού χώρου τις εργασίες δεν ήταν πολύ στενά απόλυτα ας και μπορούσαν και άλλα μέλη της οικογένειας Καλογρίτσα έχουν όχι μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μπορεί η τοκογλύφοι ζει τραπεζίτες ότι θα μπήκα βασικά επαγγέλματα που φέρνει το καπιταλισμό πριν τη βιομηχανική επανάσταση για να σκεφθούμε τώρα το δημόσιο χώρο απ'όπου έχουμε πηγές για το δημόσιο χώρο θέλουμε πρέπει να ζωγραφίσεις τετράδιο σας κράτος ένα κύκλος αυτός κύκλος είναι σε έναν ευρύτερο κύκλο όποιος λέει η δημόσιος χώρος βιτρίνες κύκλος που λέγεται δημόσιος χώρος από τη θέση μου αποτελείται αν σκεφτούμε πρέπει λίγο να δούμε την ιστορία με φαντασία και όχι απλώς τη φανταζόμαστε κύτταρα αυτά θα σας δείξω εγώ είναι μακροοικονομικές σειρές είναι αλλά οι πολύ σημαντικές πηγές προέρχονται και από αλλού είπαν για να δούμε τον μεγαλύτερο δημόσιο χώρο στη περικλή σήμερα μιλάγαμε θα λέγαμε ότι το ποδόσφαιρο προσφορά είναι ένα χώρος που συναντιόνται πολίτες και συζητάνε διαμορφώνουν πολιτικές απόψεις συζητάνε γι' αυτά που τους προβληματίζουν το θέατρο θέατρο είναι πάλι ένα χώρας που συναντιόνται πολίτες και συζητάνε για πράματα για την ευζωία τους όχι μόνο λόγω της δήμο λοιπόν ποδοσφαίρου θέατρο καφενεία ποια εκκλησία είναι κάτι μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού και το βάζω στη δημόσια σφαίρα θα μπορούσαν όσο προχωράμε στο χρόνο να μπαίνει στη δημόσια σφαίρα λες αρχή είναι κάτι ενδιάμεσο ασχολείται ημερολόγια των μοναχών θα είναι στην ιδιωτική σφαίρα άσε το άγιον όρος ξέρετε τι πηγή Οικονομικών πληροφοριών είναι είναι εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη την χειριζόμαστε αυτή πηγή να δούμε τη γέννηση τόνιζαν καλά για την Τουρκοκρατία δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μου πάρα πολλές μελέτες να σκεφθούν άλλες πηγές του δημοσίου χώρου παρακαλώ σχολείο καταγραφές μαθητών πάρα πολύ καταγραφές των είναι εκεί ας πούμε πρέπει να γραφτεί ιστορία οικονομική ιστορία της όσο ποιοι μπήκανε από ποια χωριά ήτανε the jam κάποτε δηλώνω πέντε το επάγγελμα του πατρός όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και μετά μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την πορεία των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ κάτι πρέπει να γίνει νομίζω πάνω στην αθηνών ήδη το κάνουν λοιπόν άλλος φόρος δημόσιους εφημερίδα λοιπόν λέει εκεί που διαβάζουν τις εφημερίδες που διαβάζουν εφημερίδες οι άνθρωποι στα κουρεία στο εξωτερικό στα κουρεία στα κάθε έννοια στις λέσχες έρχονται και έφτασε στην Ελλάδα SLR στο δρόμο εξόδους σπίτι απόγευμα όταν μαζεύονται κάθε μιλάν γυναίκες οι άνδρες και βγάζουνε μεταφέρουν πληροφορίες μόνη εφημερίδα είναι πολύ σημαντική πηγή πληροφοριών τα περιοδικά και έχουμε τις πρωτογενείς πηγές που είναι οι μαρτυρίες της εποχής για την εποχή λοιπόν φτάσει πρωτογενείς πηγές ιδιωτικές είναι πάρα πάρα πολύ πλούσιες δηλαδή είναι τα πιο απίστευτα πράγματα ακόμα και τα κεντήματα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης της οικονομικής ιστορίας βλέπουμε τις θεματικές των γυναικών ποια θέματα και αν ναι τις διαφορές ανάμεσα σε περιοχές και θα αποχές φωτογραφίες φωτογράφηση τεράστια πηγή φορέων η οι εικόνες οι εικόνες και να τα πορτρέτα οι ζωγράφοι και γλύπτες και εγώ φυσικά και έξω ο χώρος όπως αναπτύσσεται τι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε σε μια εποχή για την οποία δεν έχουμε μέτρηση του ΑΕΠ παρακαλώ ναι τα βιβλία όπου ζεις ποτέ ότι γράφουν οι άνθρωποι της εποχής για την εποχή θεωρητικά αυτό πρωτογενής πηγή και όχι δύο γραφεία παρακαλώ πολύ σημαντικό ακαδημαϊκά τραγούδια και μουσική παρακαλώ σε παρακαλώ τα πανηγύρια τρομερός οικονομικός θεσμός πολύ ενδυμασίες μαζί με τα κεντήματα η κ ηγερία σύνοδο όπως οικονομική συναντήσεις όταν ακόμα είμαστε στην οικονομία της ιδιοκατανάλωση της αυτοσυντήρησης σε πανηγύρια συναντιόνται οι άνθρωποι ανταλλάσουν προϊόντα συζητάνε για τις συνθήκες παραγωγή της οικονομικό ημερολόγιο στην προβιομηχανική εποχή καθοριζόταν από το πρωί τον κύκλο σήμερα ας πρωί μεσημέρι βράδυ τον κύκλο της εποχής που άλλοτε τις παίρνουμε τα σιτηρά άλλοτε Κλαβέρ με τα δέντρα που υπάρχουν σε κάθε εποχή κάποιες ελευθερίες και κάποιες εποχές που δεν ήσαν παιδικές εργασίες φθηνότερο φέτος το χειμώνα σε παιδιά μετά το καλοκαίρι ανέβαιναν πάνω και τα πανηγύρια και μετά τα έτη ως όλα τα στοιχεία που θα δείτε εδώ είναι σε ετήσια βάση και βεβαίως σε μηνιαία βάση δεν έχουμε εκεί ημερήσια βάση δεν έχουμε πάρα πολλά στοιχεία για το παρελθόν ποιοι άλλοι μπορεί να είναι ποιες άλλες πηγές μπορεί να μην έλαβε κέφι να λάβουμε εξωγενές κράτος δεν είναι εύκολο εμείς να έχουμε πρόσβαση στα οθωμανικά αρχεία πέστε μου λοιπόν ένα άλλη μορφή πηγής όταν δεν έχουμε επίσημο κράτος οι μαρτυρίες των Προξένων των δυτικών χωρών στην Ελλάδα οι μαρτυρίες των περιηγητών ζωγραφιές που κάνανε για την Ελλάδα είναι εποχή που μας ενδιαφέρει κέρασα πρόγραμμα στον 19ο αιώνα οι διεθνείς αποστολές διεθνής οικονομικός έλεγχος 20ος αιώνας κοινωνία των αθηνών στην αλληλογραφία τους με το κράτος εντυπώσεις για το κράτος σε νέα αλληλογραφία μεταξύ τους μεταφέρουν την αντίληψη τους για το κράτος το ελληνικό και τους έλληνες σκεφθούμε καμία άλλη πηγή θα χουμε πιάσει όλα παρακαλώ σε τίποτα ναι ποιοί πήγαιναν έξω αβέβαιη όλα τα θρησκευτικά κείμενα είναι πάρα πολύ σημαντικά παρακαλώ η θρησκεία είναι απαραίτητη διότι ένα μοναχός γράφει τα απομνημονεύματά του τη ζωή του είναι ιδιωτικός χώρος όταν όμως καταγράφει πράγματα που αφορούν πιο πολύ κοινωνία γενικότερα εκεί μπορούμε την στον δημόσιο χώρο οι εκκλησίες και τα δύο όπως λες ότι σε πολλά δεν ούτε το ένα ούτε το ναι ενώ εμείς έχουμε πιάσει μια πληθώρα πηγών εδώ δυστυχώς θα σταθούμε όμως παρά τις θετικές συνέπειες που είναι λειψό λοιπόν όταν κοιτάμε τις πληροφορίες για την οικονομική ιστορία κάνουμε έναν διαχωρισμό μεταξύ ποιοτικών δεδομένων ποιοτικών στοιχείων παρακαλώ Γράψτε το και ποσοτικών δεδομένων ποιοτικά δεδομένα και ποσοτικά ποσοτικά άρα είναι αυτά που μετράνε πολύ μετρήσιμο όντως εξαγωγών in αξία εξαγωγών ποια προϊόντα είναι πόσα πλοία μετέφερε ναι σεισμικά τη διοίκηση εισαγωγέας και τις εξαγωγές ένα συγκεκριμένο λιμάνι σε μια συγκεκριμένη εποχή εδώ να πούμε ότι και μια πρωτογενής πηγή είναι και τα δύο ρολόγια πού πήγαιναν τα πλοία και φόρτωναν και ξεφόρτωναν είναι σε ποιά λιμανια ποιοι είναι ένα με ποια συχνότητα όλα αυτά τα ποσοτικά τα ποιοτικά είναι ότι δεν μπορώ να μετρήσω νοοτροπίες έθιμα δοξασίες μη μετρήσιμα κάποιο έγγραφο μπορεί να έχει και ποιοτικά ποιοτικές πληροφορίες και ποσοτικές υπάρχει ένα τάση στους οικονομολόγους να υποτιμούν τις ποιότητα ποιοτική ανάλυση ποιοτική ένα αληθινό όταν παίρνει το ιστορικό εκείνο δεν καθόρισε τις θήκες μέσα Economy τρεις κλπ επίσης κάποιοι ιστορικοί περιφρονούν στατιστικές νύχτα αυτά δεν έχουν σε σχέση με την πραγματικότητα από ποτέ δηλώνω όταν η αλήθεια κόσμε τρεις όταν όλα αυτά τι πρέπει ένα καλός ιστορικός να κάνει ποια είναι η νέα αντίληψη στα πράγματα νέα αντίληψη είναι γκρίζα αν είχες δηλαδή παν μέτρον άριστον δηλαδή και ποσοτική ανάλυση και ποιοτική και σύνθεση όπου μπορείς να έχεις ως κυνήγησε ορισμένα πράγματα δεν μπορείς να είσαι προσεκτική εις άλλα πράγματα πόσες καθόλου ποιοτική ανάλυση κατέθεσαν τις παρακαλώ χρονολογικά μέχρι αρχές 20ου εδώ η ιστορία του κοινοβουλίου μετά την επανάσταση η οικονομική ιστορία ιστορία της επανάστασης δηλαδή τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και άλλων ας πούμε συντελεστών της επανάστασης απομνημονεύματα μιας γυναίκας στην αυλή του όθωνα μιλάμε για πραγματικές καταστάσεις όλες αυτές οι μαρτυρίες είναι πολύ σημαντικές πηγές όσο πιο πίσω πάμε στο χρόνο τόσο πιο πολύ μας βασιζόμαστε σε ποιοτικές μαρτυρεί ποιοτικά δεδομένα και τόσο απόρρητα στατιστικά είναι χάλια είτε στατιστικά αρχίζουν να μετρήσει Σουτ του πλούτου της χώρας και ιδιοκτησίας αρχίζει στην αγγλία έπλεκε πριν το 17ο αιώνα αν θυμάμαι καλά ο γκρέγκορι κινείται άνω πρώτος που έκανε με τις μίζες είχαν 17 άτομα κρεπερί και στην Ελλάδα δεν έχουμε πολύ καλά ποσοτικά στοιχεία όλα τα στοιχεία δεν είναι κοινοτικά δημοτικά Τοπικά δεν είναι σε εθνικό επίπεδο όπως καταλαβαίνετε περιέχει έθνος-κράτος οπότε εδώ είναι το θέμα ότι καθώς προχωράμε στο χρόνο ανακαλύπτουν και περισσότερες πηγές και μπορούμε να αξιοποιήσουμε περισσότερες πηγές με την βοήθεια της επιστήμης μπορούμε να διαβάσουμε κείμενα που είδε τις Αναγνωσταρά αποκατάσταση σήμερα από τον και επίσης πάνω σε κτίσματα αν δεν αναφέραμε καθώς τα κτίσματα χτενίσματα είναι μια πηγή οικονομικής ιστορίας μπορούμε να δούμε τοιχογραφίες δεν φαίνεται με το μάτι μπορούμε να πάρουμε μια εικόνα και να δούμε τις επιστρώσεις κάτω από την τελική μορφή της εικόνας όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά ωραία λοιπόν στις στατιστικές σειρές θέλω λίγο να σταθώ πλάι στο αγαπημένο μου θέμα την διαφορά μεταξύ της ελληνικής ψυχικής και κουλτούρας όπως αναπτύσσεται 100 το βυζάντιο την οθωμανική αυτοκρατορία σε σχέση με το πώς αναπτύσσεται Δυτική ψυχή και κουλτούρα έφτανε να φέρνει στο μυαλό σας μια βυζαντινή εικόνα μια βυζαντινή εικόνα μια οποιαδήποτε και θέλω δίπλα στο μυαλό σας να φέρετε εις μια εικόνα η οποία είναι ξέρω γω από έναν ιταλικό ναό της αναγέννησης μετά ανάγκη ενίσχυσης και να δούμε τις διαφορές σκέφτεται τώρα παρακαλώ ωραία μας λέει ότι είναι πιο λεπτές φιγούρες της βυζαντινής εικόνας αυτό μπορεί να σημαίνει η εξαΰλωση πνευματική πείνα λόγου χάρη λέω το τώρα τους και αυτό τι άλλο χαρακτηριστικό έχουν ορισμένες εικόνες παρακαλώ σκούρα τα βλέπουμε εμείς γιατί πολλές φορές δεν έχει γίνει συντήρηση ναι μήπως με το σκούρο θα πεις κάτι άλλο μελαγχολικά ναι παρακαλώ της κοπέλας σύννομη δεν δίνει βάρος στην ομορφιά ωραία εδώ αυτό είναι ενδιαφέρον έχει κανείς να πει κάτι πάνω σε αυτό είναι του βυζαντίου είναι αγροτικές σκηνές οι εθελοντικές να σου οπότε μπήκε σε εκκλησία τελευταία φορά αγροτικές έχουνε κανά δεντράκια από πίσω καμιά φορά ναι αλλά αυτό κόκκινο κρεμμύδι υφή ενώ έχει την επιθυμητή υφή ζωγραφική βυζαντινή μάλιστα συμφωνούμε είναι διαφώνησαν δεν είναι ρεαλιστική ασκήθηκε μορφές μεγάλο κεφάλι φωτοστέφανο χρυσό ασήμι και σχετικά έναν όχι με βαριά έκφραση είναι λίγο σουρεάλ σαν μίνι είναι μέσω του πραγματικότητα ναι εδώ και εδώ και εδώ είναι εξωπραγματικές εξωπραγματική ζωγραφική παρακαλώ είπαμε σκυθρωπό FTI πολύ αυστηρές λοιπόν να συνοψίσουμε η βυζαντινή εικόνα είναι στατική δεν έχει από πίσω πολλά πράγματα εξαϋλώνεται μορφές και ως επί το πλείστον υπήρχε άντεξαν το έχετε δει αυτό έχετε καμιά Γιακουμάκη αντα για που παίρνει και αντιγραφή σε χαρτί πώς το λένε αυτό τσιγάρο χαρτο και αντιγράφει το κέντημα το ίδιο γινόταν στατίνες εικόνες και τη λαϊκή ζωγραφική ως επί το πλείστον και επίπεδη δεν είχε μεγάλη προοπτική φταίει σε η εικονογραφία αρχίζει από πολύ νωρίς να είναι Natural στική διαλύω λογογράφος είναι ερωτευμένος με μια κοπέλα και εμπνέεται από αυτήν Κηφισιά τόνων και της δίνει της παναγίας τίθενται φυσιογνωμία του έρωτα έχει έναν καλό γείτονα τον βάζει άλλα δύο αρχίζει πιο νωρίς η εξέλιξη και πώς να το πούμε η δοκιμασία του να εξερευνήσω τη φύση να προοδεύσει και τεχνική μου κι εμείς θα σε κάτι στατικό πιάνεται αυτό που λέω αρχίζει η επιστήμη της ζωγραφικής αναπτύσσεται για τη ζωγραφική και τέχνες είναι πιστεύουν όπως και επιστήμη έχει στοιχεία Τέχνης μέσα της αυτό είναι ένα άλλο θέμα που δεν μπορεί να το καλύψουμε σήμερα άλλη αρχίζει και συζητιέται πολύ στις ημέρες λοιπόν εκεί βλέπεις μια διαφοροποίηση μια διαφοροποίηση και μια άλλη διαφοροποίηση που βλέπεις σε αντίθεση καθολική εκκλησία και χριστιανική ορθόδοξη είναι ότι στη δύση η οικογένεια δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο όσο το άτομο και χάρη στη δύση να πρωτότοκος παίρνει την περιουσία γίνεται πηγαίνεις ταλάντευση πρέπει να ψάξουν θα κάμει να ζήσουμε τι θα κάνω θα γίνουνε τόκο εγκληματίες θα μπουν στον δημόσιο τομέα τι θα κάνουν έχουν ανέφεραν στην ελληνική παράδοση δεν είναι το άτομο η οικογένεια και εδώ βλέπουμε οδική μαρτυρίες διαφέρουν και λίγο και σε αυτό και ως προς αυτό υποταγή στην οικογένεια υποταγή του ατόμου ιεραρχικά στον πατέρα του παππού και τα λιπαρά αλλά και γενικά στην οικογένεια σου και θέλει οικογένεια είπαμε μια που μιλάμε για προσωπικές μαρτυρίες θα ήθελα να σας πω όχι υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες τοπικές μαρτυρίες για την εποχή που μελετάμε τώρα το σύγχρονο ελληνικό κράτος ένα πάρα πολύ ωραία μαρτυρία που σας προτρέπω να την διαβάσετε είναι η αυτοβιογραφία του Ανδρέα Συγγρού είναι ένα τετράδιο μόνο θύμα μεγάλα έργο και πραγματικά έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον Ζα έτ σι ρ μεγάλος τραπεζίτης της κωνσταντινούπολης έπαιξε μεγάλο ρόλο στο σκάνδαλο του Λαυρίου είναι επένδυσε πολλά κεφάλαια στην Ελλάδα στη δεκαετία του 70800 μια άλλη πολύ ωραία μαρτυρία είναι του δημήτρη δίκαια αλλά που έχει γράψει και αυτός την ιστορία της ζωής του και εκείνος σαν καλός όταν έχει από εμπορική οικογένεια επίσης πάρα πολύ ενδιαφέρουσα μαρτυρία είναι βιογραφικά κείμενα της πηνελόπης δέλτα μια γυναίκα με μεγάλη οξύτητα για τον περιγράφει τη όχι μόνο τη διασπορά αλλά και την ελληνική κοινωνία τέλη δέκατου ένατου αρχές στο επήλθε τα κείμενα των περιηγητών είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και τώρα θα γελάσετε δεν υπομένει μια τρομερά σημαντική πηγή μιλώντας γενικώς στον την αφησα απεξω το ίντερνετ είναι 21ος τελικός του έχουμε ήδη μπει στον 21ο μετά το 89 έχουμε μπει στον 21ο ναι μπράβο ο κινηματογράφος οι παλιές ελληνικές ταινίες όπως βλέπετε και ασθενείας και διασκεδάζετε είναι απίστευτη πηγή και προτρέπω όταν ξαναδείτε ελληνική ταινία να τηρείται σοβαρά κενά γελάστε και αντίκρισα μια σοβαρή πηγή πληροφοριών τώρα με κάποιο συντρίβεται ξέρετε ότι με το Internet και τηλέφωνο χάνουμε πάρα πολλές πληροφορίες με το τηλέφωνο γιατί δεν καταγράφονται εκτός από κάποιες μυστικές δυνάμεις άφωνοι ανακαίνιση καταγράφουμε δεν είναι και τόσο εύκολο να τις δούμε συν καλά κάποια άτομα που ασχολούνται με αυτό το πρώτο θέμα από συμβολική λήξη και δε ξέρω κάθε σχολή με τηλέφωνα ήδη ο νεαρός αμερικανός που ζει στην εργασία και άλλοι που ασχολούνται με αυτό είπαν χάνεται μεγάλες είχαμε πολλές πληροφορίες λόγω είμαι λόγος Skype εννοώ είτε δεν τους και ιστορική 20 του δεύτερου αιώνα θα έχουν λίγο πρόβλημα θα έχουν λιγότερες πληροφορίες από ότι είχαν ιστορική του 17 αυτοί βοηθούν στο τρεις του δέκατου ένατου αιώνα που των αρχοντικών στρώνουμε πολύ ωραία μάχη στους οι άλλες πηγές όπως μαρίνα αξιόπιστες γίνονται πιο αξιόπιστες εποχή μας διότι υπάρχει άσφαλτο μίκη ποιήτρια μπορεί καθένας να πάει πιο φορέα να ελέγξει την πληροφορία δίνει ένα άλλος σε λίγο οι εφημερίδες έγραφαν από μας δε θα γράφονται δημοσιογράφους έτσι που πάει ναι Matrix κράτη Ε.Ε. και άλλοι οργανισμοί τραβάνε πάρα πολλές πληροφορίες αυτό Facebook για έρευνα δηλαδή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα βρίσκουν στοιχεία για τις καταναλωτικές συνήθειες ορισμένων κατηγοριών του πληθυσμού γιατί εις ας πούμε μέσα απ' αυτές που μπορούν να καταλάβουν πότε κάποιος είναι σε ερωτική σχέση όχι όσο καταλαβαίνω όταν κάποιος ερωτευμένος στο πούμε έτσι δεν έχει χρόνο να γράψει το Facebook εξαφανίζεται απογοητευτεί έχουν βρει μια τέτοια έτσι συσχέτιση εκεί επίσης θεωρώ πολύ ενδιαφέρον πώς γίνεται αν ένα έρευνα επιστημονική οικολογική όπου αυτοί που κάνουν την έρευνα πολύ σοβαρής πανεπιστήμιο ζητάνε κάποιους που έχουν iPhone να γραφτούν σε ένα application και να δώσουν στοιχεία για τον εαυτόν τους λέγοντάς τους ότι δίνοντας στοιχεία για τον εαυτό σας σε όλη τη συλλογή αυτή πηγάζει τι σας επηρεάζει θα τεθεί επιστημονική έρευνα οπότε βλέπουμε ότι εντάξει κάποια στοιχεία θα μαζευτούν από όλο αυτό το πράγμα αλλά δεν είναι το ίδιο με τα άσυλα γούνινα πρόσωπα δεν κρατάνε όνομα ναι υπάρχει μια εγγύηση ότι δεν παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα νομίζω ότι έχω κάνει μια αρκετά καλή κάλυψη του θέματος μαζί με την βοήθεια σας θα καλώ όλα τα κόμματα να Κρατήστε έτσι στο μυαλό σας καθώς προχωράμε τώρα για στατιστικές σειράς 1800 30 και πέρα που δημιουργείται το ελληνικό κράτος βεβαίως αλλάζει το τοπίο δεν έχουμε υπολογισμούς του ΑΕΠ μέχρι τη μεταπολεμική περίοδο αυτό που έχουμε είναι ότι έχουμε στατιστικές σειράς για βασικά μακροοικονομικά μεγέθη κάποια είναι κατ' εκτίμηση δηλαδή είναι αυτό που λέμε εκ των υστέρων λύτρωσης χαρακτήρισε έχεις πόνος εκτιμήσεις για το τι ήταν το εθνικό εισόδημα πιο ήταν το ύψος το ποιά ήταν η σύνθεση του ΑΕΠ και κάποια στοιχεία επίσης έχουμε και για το χρέος εισαγωγές εξαγωγές για τις εισαγωγές εξαγωγές και το χρέος έχουμε στοιχεία του δέκατου ένατου αιώνα αλλά τώρα κάποιοι τα μελετάνε για να δουν αν είναι πιο έτσι δεν πιο κοντά στην πραγματικότητα η ομάδα που έχει κάνει αυτή τη δουλειά ήτανε έστω και παίρνουν ξέρετε το ΚΕΠΕ έχει μια εκρηκτική οικονομική διαθήκη Ελπίζω κάποτε δεν επισκεφθείτε το κέντρο οικονομικό προγραμματισμό και έγινε δουλειά αυτή πόλη συμμετείχαν ιστορική οικονομολόγοι διάφορα άτομα με εκεί βεβαίως δεν είναι καμία σχέση ΚΕΠΕ ταινίες στο πανεπιστήμιο αθηνών στο πανεπιστήμιο κρήτης και αυτές στατιστικές σειρές θα σας δείξω σήμερα κινηματικές που έχουμε ακούσει τελάλης έχει φανεί ζωή 17 πράγματα έκανε μια πρώτη προσπάθεια με τη διατριβή του αλλά αυτές θα δούμε δεν είναι έτσι γιατί εμείς το είναι επανεκτίμησης του 20 χρόνια μετά και είναι πολύ σημαντική πηγή για εμάς που ασχολούμαστε με την έρευνα επιθετικού σκλάβους στη ελληνικής οικονομικής ιστορίας θα σας δείξω ένα μικρό δείγμα του Κώστα Ελένης σήμερα είναι ένα ολόκληρο σιτηρών και ένα πολύ χοντρό βιβλίο οι εκτιμήσεις στο και είναι εκείνος ασχολείται μόνο με το ΑΕΠ δεν ασχολείται με το πληθυσμό εδώ να κάνω μια παρένθεση όταν μιλάμε για μια οικονομία Σύγχρονοι κοιτάμε τη μακρά διάρκεια όπως κάνουμε τώρα το 1830 μέχρι σήμερα όπου το πρώτο πράγμα το οποίο ξεκινά με τη αντί αυτών θανατώνεται αποτέλεσε ερώτηση είναι το ΑΕΠ μήπως είναι κάτι άλλο τι είναι αυτό που κάνουμε και θα μπορούσε να ξεκινήσει από εκεί κι όχι από το ΑΕΠ αλλά χρειάζομαι να σας δείξω τις στατιστικές σειρές υπάρχουν στοιχεία για την ιστορία του δέκατου ένατου από πού ξεκινάμε όταν μιλάμε για μια χώρα στη μακρά διάρκεια την οικονομία της πια είναι το πιο σύνθετος δείκτης κοιτάμε πίσω νεσεσέρ 16 στο μυαλό μου εκεί ήταν παρακαλώ πάλι γεννιέται το κράτος λέει κα συμφωνώ αλλά σε ποσοτικά δεδομένα το κράτος πώς μετράμε είστε κοντά σύνορα και μην ξεχνάμε ότι ελληνικός απελευθερωτικός αγώνας κράτησε 100 χρόνια αν πάρουμε την επέκταση των συνόρων 1822 άμαχοι από 22 και βεβαίως έχουμε και επέκταση μετά αλλά κάπου πρέπει να κάνουμε μια τελεία εθνική επανάσταση και βάζουμε 50.2022 με τη Μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάλειψη της μεγάλης ιδέας έχετε ακούσει για την μεγάλη ιδέα υπάρχει και όρος στα αγγλικά πριν καν τις η επιθυμία μας να εκτεθούν να επεκταθεί το κράτος στην καθ' ημάς ανατολή στην ανατολή μας όχι στην ανατολή πέρα πέρα μακριά Νότη μέση ανατολή αλλά την εγγύς ανατολή υπό κάθε μαζί γιατί υπέρ παραπαίει χιλιετίας λοιπόν κοιτάνε πρώτα το μέγεθος του κράτους αυτό είναι το πρώτο στατιστικό ενδιαφέρουν στοιχείο αυτό δε μας το δίνει αποστέλλεται ένα μίλησε για αυτό στη συνέχεια πιο είναι το δεύτερο στοιχείο που ήταν αφού κοιτάμε τα σύνορα και τα μέλη τους να πριν ποια είναι αυτά πέμπτη πολιτική οικονομία και αποφασιστικών του κράτους οικονομία είναι υπόθεση μόνο εκτάσεις γης παρακαλώ τον πληθυσμό τον νούμερο δύο πράγμα που κοιτάνε είναι ο πληθυσμός και όταν μιλάμε για λόγους ευθιξίας έκταση και πληθυσμό μας ενδιαφέρει γεωγραφία και θα κλείσω λέγοντας με Καπανδρίτι γεωγραφίες αφού λοιπόν έχουμε την έκθεση του κράτους τον πληθυσμό μας ενδιέφερε το οικονομικό σύστημα πολιτικη πολιτικη οικονομία αλλά αυτό δεν ήταν κάτι που μπορείς με δόσεις με έναν δείκτη το επόμενο πλάνο που κοιτάμε τότε είναι το ΑΕΠ και προσέξτε και τα τρεις που ανέφερα και οι ακτές και το μέγεθος του πληθυσμού και του ΟΑΕΕ με πράγματα που μπορούμε να συγκρίνουμε με άλλες χώρες το μέγεθος της χώρας και του πληθυσμού μετανάστευση φύγει ποτέ καμία χώρα η ζωή σε μια χώρα πχ Ελλάδα είναι κάτι που δεν χρειαζόταν να γίνει ΒΠΠ για να μάθουμε το μετράνε μέτρα από πολύ παλιά το ΑΕΠ είναι το καινούργιο στις και τοπίο εμβαθύνει τις συγκρίσεις ανάμεσα στις χώρες κατανοητό αυτό που λέω υπάρχει κάποιος που θέλει να κάνει κάποιος κάποια σχόλιο πάνω σε αυτό μετά το ΑΕΠ πιο στοιχείο είναι που μας ενδιαφέρει μπορεί πολύ εύκολα να το έχουμε κατά κεφαλή ΑΕΠ νέοι διατηρούμε το πληθυσμού 30 συγκλίνουν οι δύο χώρες και λαοί ΜΜΕ είναι πλούσια ή φτωχή ένα αναπτύσσεται γρήγορα αλλά αναπτύσσεται αργά δεχτήκαμε το ΑΕΠ από μόνο του σκάνε το μέσο άτομο που ζει το κατά κεφαλή εισόδημα αυτό ανεβαίνει πέφτει μπορεί να ανεβαίνει το ΑΕΠ στη ένα περίπτωση να αυξάνεται πληθυσμός στην είναι μείον ορθά μετεκλογικό κατά κεφαλή κατά κεφαλή εισόδημα υσικά διαφορετική διαφορετικών μέγεθος κεφαλαίου στα χέρια του μέσου πολίτη καταλαβαίνετε τι άνω όταν πια ποια είναι η χώρα που όχι ο κάθε πολίτης τρόικα θέλει πολλούς πόρους παραγωγής στα χέρια αναλογία πληθυσμού προσοχή ήταν πάρα πολύ χαμηλή που λήγει για λίγο πληθυσμό ποια χώρα είναι οι ΗΠΑ με το ακραίο παράδειγμα έτσι του τις χώρες όπου έχει αυτό το ηθικό πλεονέκτημα ας πούμε λοιπόν εδώ δεν εννοώ αυτό το πίνακα που σας δείχνω οκ παστέλια ένα δεν κοιτάει το συνολικό ΑΕΠ ούτε το κατά κεφαλή ΑΕΠ αυτό θα σας το δείξω στη συνέχεια ανακοί καεί τι τι τι βλέπετε εδώ μπορείτε να διαβάσετε σύνολο αγροτικής παραγωγής κατ' εκτίμηση και ξεκινάει το 1833 είναι πολύ νωρίς αυτό είμαστε τυχεροί που μπόρεσαν να κάνουν 1833 και εδώ βλέπουμε εκτιμήσεις σύνολο με ελάχιστη εκτίμηση και με μέγιστη εκτίμηση εδώ λοιπόν κοιτάει τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής και τη χωρίζει σε τρεις ενότητες για Προσέξτε αυτός διαχωρισμός μυστικά καθορίζει και την ιδιομορφία της ελληνικής οικονομίας της αγροτικής πράξη στήλη είναι οι ετήσιες καλλιέργειες είναι ετήσια καλλιέργεια π.χ. CKYHE η σιδηρά είναι το οποίο δίνει ιδιαίτερα το πιο χαρακτηριστικό φυτείες στην όταν λέμε φυτείες στην καθομιλουμένη τι σκεφτόμαστε φειδία φειδία ξεχάστε την Ελλάδα η υγεία επισκέπτες παρακαλώ θέλετε σημειώστε αυτό παρά με καπνοβιομηχανία καπνοκαλλιέργεια τι άλλο αυτό δεν της είναι Ντάικς σιτάρι είναι βασικά αν σκέφτεστε μεγάλες εκτάσεις μεγάλες ιδιοκτησίες κάνω λάθος και όταν σκεφτόμαστε φυτείας σκεφτόμαστε όμως καμιά μάνα στο μυαλό μου έρχονται φυτείες της νοτίου αμερικής τόνο των νότιων πολιτειών της αμερικής που είναι ίδιες βουλώνουν παραγωγή βαμβακερό μεγάλες εκτάσεις ηθική εδώ δε σημαίνει αυτό το πράγμα και παρακαλώ σημειώστε το στη νίκη πέτυχε η φυτεία είναι αμπελοκαλλιέργεια γέλιο καλή υγεία η καλλιέργεια της δημιουργίας αυτό που βγάζουμε το μεταξύ ουσιαστικά δηλαδή είναι καλή έννοιες τα σπειροειδή είναι καλλιέργειες οι οποίες θέλουν χρόνο να αποδώσουν και ουσιαστικά παράνομη προϊόντα πάρα πολύ υψηλής αξίας σε σχέση στείρα είναι ένα φτηνό προϊόν φέρνει πολλά χρόνια 1.1 πρώτος μια ελιά δημιουργία και καπνός και το βαμβάκι ως ένα σημείο τι βλέπουμε λοιπόν το 1833 γιατί εδώ αρχίζουμε λίγο και νιώθουμε την ελληνική οικονομία πόσο διαφορετική απ' ότι είναι σήμερα και θέλω να μου απαντήσεις 33 μέχρι 49 πάμε 43 προκύπτει όχι ψήφο η ελληνική γεωργία τι χαρακτηριστικά έχει στη σύνθεση μην κοιτάτε το απόλυτο μέγεθος που βασιζόταν γεωργία ναι παρακαλώ εσύ που δεν έχεις μιλήσει πολύ θα με στη φθηνότερη βαθιά αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό από ότι ακολούθησε μετέπειτα δηλαδή ο ελληνικός λαός πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο ευθεία και στα πρώτα χρόνια τα μέτρα πάντως θετικά βλέπουμε ιχθυοτροφεία ενα μεγάλο φυτείες που έχουν μεγάλη αξία του προϊόντος βλέπουμε να είναι λίγες μικρό ποσοστό 1,4 είναι 91,1 και βλέπουμε στη διάρκεια του χρόνου κατεβαίνει η συμμετοχή η ποσοστιαία συμμετοχή δεν μπορεί τα μεγεθη μιλάμε για ποσοστιαία συμμετοχή τον Edition καλλιεργειών για να μην γίνεται καθώς προχωράμε στο πάνω 1770 στις ΗΠΑ την προηγούμενη φορά νομίζω ότι είναι μια τομή για την ελληνική οικονομική ιστορία του δέκατου ένατου αιώνα για πολλούς λόγους έρχονται οι τραπεζίτες της σποράς στην Ελλάδα γενναία κρατική αγροτική απαρίθμησε αρχίζει το 79 και είπε να εισρέει πολύ μαζικό ξένο κεφάλαιο συγκρότηση του κράτους κοινοβουλευτισμός χρόνια να δούμε τον εδώ τη βλέπουμε πάλι βλέπουμε μια πτώση στη διάρκεια του χρόνου της συμμετοχής της κτηνοτροφίας και της ανόδου των σιτηρών ωραία πάμε πιο κάτω για να δουν όλοι το 1909 που είναι το αγαπημένο μου ορόσημο για το 17 εδώ τη βλέπουμε με βάση τα ποια η διαφορά με τα περί Νέου προηγούμενα μεγέθη που σας έδειξα ποια είναι η περιέργεια που πραγματικά αναπτύσσεται αυξάνονται φυτείες αυτό είναι καλό η κακό κυκλική οικονομία σαφώς εσείς παρακαλώ ωραία λέει είσαι μισή μισή φοιτήτριας στην καλλονή στηρίζεται πάνω σε κάτι που θα αναπτυχθεί νέα τέλος ένα χρόνο πάει άλλο σχόλιο πάνω σε αυτό με παρακαλώ πιο δυνατά ναι εσύ λες ότι είναι σημαντικό οι επιτιθέμενοι να πιέζονται πολύ γιατί πρέπει να υπάρχουν τα δημητριακά σιτηρά για να ροή πληθυσμών ας ωραία να σας πω κάτι μπορείτε να μου γράψει 100 στο τετράδιο σας ποια ήταν η βασική τροφή των Ελλήνων το 19ο αιώνα κυρίως στη Γερμανία ψωμί θυμάστε τους υπονοώντας προβιομηχανική περίοδο ψωμί όσπρια και λίγο λάδι το λάδι μεγάλο για τους πολίτες τα κηπευτικά γενικά και πορεύονται στο 22 με τους πρόσφυγες και εδώ ακόμα δεν έχουμε μεγάλη ανάπτυξη σίτου βαμβάκι και του καπνού ξέχασα ένα πολύ σημαντικό προϊόν γείτονα θέλω υπόγεια εμπερία ταμπέλα παραμονές σταφίδα κορινθιακή σταφίδα η Ελλάδα έχει μονοπωλιακή θέση στη διεθνή αγορά στη μαύρη σταφίδα αστικών ιστών η και είναι μεγάλη πηγή εισόδων συναλλάγματος το βασικό εξαγωγικό προϊόν το 19ο αιώνα ήταν η στάχτη η μητέρα το λάδι και με τα μεγάλα οδικά άρα ισχύει ότι ήθελα να είχε το εξής πρόβλημα την εποχή αυτή όλους δεν είχε μεγάλη αποδοτικότητα στους χάρη και το σιτάρι είναι ένα φτηνό προϊόν σκεφθείτε τι αναμονή να περνάω καλά ζητάει είναι πολύ πιο φθηνό από τα σταφύλια και τον καπνό το βαμβάκι το μετάξι κουκούλι για όλα αυτά οπότε είχαμε το πρόβλημα ότι υπήρχε έλλειμμα στα δημητριακά όπως στην αρχαία αθήνα ποτέ στο βυζάντιο εξαρτιόμαστε από εισαγωγές φθηνού σιταριού και παράλληλα η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να εξάγει προϊόντα αγροτικά υψηλής αξίας μόνο που τα προϊόντα αυτά ήταν πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής αξίας της αγροτικής παραγωγής εάν εσείς ήσασταν Πρωθυπουργός τώρα που θα δίνεται έμφαση στα σιτηρά να για να μην υπάρχει έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών γι στις φυτείες πείτε μου αν μπορείτε να μου απαντήσετε με τα στοιχεία που σας δίνουν προσιτή τιμή και γενικώς δεν είμαστε πολύ αποδοτικοί στην παραγωγή σιτηρών αν είμαστε πολύ αποδοτικοί στην παραγωγή των δεν ακούν θα έδινε έμφαση στις θητείες πολύ ωραία ναι άρα χωρίς τις φυτείες ναι ωραία λοιπόν ένα αποψινή φυτείες οι άλλοι είναι καλύτεροι γιατί πρέπει οι άνθρωποι να πάνε να ζήσουν και το εμπόριο δεν ήταν εύκολη υπόθεση βάσεις στηρίζεται η σιδηρά και να δοθεί έμφαση θύρα τρεις τέσσερις ωραία μορφή στις ίδιες η πλειοψηφία θα σας πω γιατί έχουν δίκιο οι φυτείες δύο για να μεταφερθεί σίδηρο από τη θεσσαλία στην αθήνα στοιχίζει πιο ακριβά από το να εισαχθεί σίδηρος καρέ από τη μαύρη θάλασσα και να έρθει στην Ελλάδα δεν υπήρχε επαρκές συγκοινωνιακό δίκτυο ως σειρά είχαν πάρα πολύ ακριβό το ελληνικό σιτάρι για την αγορά όπου μπορείτε συνέφερε εισαγωγή γιατί ήτανε αφήνοντας τα και χθες ήταν τα στοιχεία εισαγωγής του Στεργίου σαν ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης βερμούτ και κομψή δεκαετία τρεις & μνήμη δυτικά έχει προστεθεί κι μακεδονία ακόμα και τότε είναι μεγάλο το ποσό στο τόνισαν ήδη ακόμα και τότε παραμένει ακριβώς το ελληνικό σιτάρι λοιπόν σηκώθηκε να έχετε εδώ και εκεί όχι ακούμε δεν μπορούσε να γίνει τότε γιατί δεν υπήρχαν τα εγγειοβελτιωτικά Ερ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα ότι στην Ελλάδα μεγάλες εκτάσεις πολύ εφορίες είχαν ελονοσία δεν είχαν καλή ύδρευση και άρδευση πλημμύριζαν και ελλήνων αποχέτευσης και ελονοσία ήταν με μαστίχα και μετά να ληφθεί δυνατότητα να παραχθεί το σύκα σε πιο καλούς όρους επίσης γεύση τσάι παράγεται και στα βουνά έχετε δείξει παίζοντας δεν υπάρχει τοπική οικονομία και αυτό κατανάλωση και είναι δύσκολη μεταφορά του προϊόντος τώρα μια που μιλάμε για την το εμπόριο προς το ΔΗΚΟ και το εξωτερικό θα ήθελα να σας δείξω χαρτί για τα άδεια πια ΤΕΙ ταχύτατου στα επίλεκτα μέλη ξέρει κανείς τι είναι αυτά να κανείς δεν είχε ακούσει τον άλλο μια ποικιλία ΑΕΙ γράφει παρακάτω διαπιστώνεται ελιγμοί συνάνθρωποι και να σκεφτείτε από πού προέρχεται αυτός αυτή λέξεις τα άδεια σπίτια τέλη είναι LEAF οι δασμοί που πλήρωνε κάποιος όταν το προϊόν μεταφερόταν από το ΤΕΙ Λάρισας στην αθήνα σε κάθε πόλη απ' όπου έπρεπε να γίνει το εμπόρευμα έπρεπε να πέρα να πληρώσει και ένα θολό και ένα λαός που έκριναν ήδη έκρινε μεταφορά των σιτηρών είναι και μεγάλο όλοι αυτοί οι άμεσοι φόροι πάνω δεν είναι μόνο το ότι δεν υπήρχαν δρόμοι Οδός Τρίπολη οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο ήρθαν αργά και ήταν ελλιπές ήταν και αυτή η κατακρήμνιση της αγοράς άλλα γράφουμε μικρή οικονομία της αγοράς συν το γεγονός ότι υπήρχαν φυσικά εμπόδια ανάμεσα στις διάφορες περιοχές και φυσικά εμπόδια έχουν να κάνουν με μετά πήγατε τα βουνά που πρέπει να περάσουν η Ελλάδα δεν είναι πιο εύκολη χώρα ανάκτησης πρόδρομος κέντρο ως πήρατε λοιπόν μια γεύση για το πώς είναι φτιαγμένος πίνακες του στελέχη ενώ μου και εδώ τώρα θα σας δείξω τον άλλον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής η πρωτογενής παραγωγή στις περισσότερες ιστορικές στατιστικές είναι είναι πρωτογενής παραγωγή από με πέστε μας τι σημαίνει πρωτογενής παραγωγή πρωτογενής τομέας ναι μπράβο αλλεργία γεωργία κτηνοτροφία σύριοι μετάλλευμα μεταλλεία παρακαλώ Γράψτε εδώ λοιπόν έχουμε έναν επόμενο πίνακα που κοιτάει ο τη συνολική εκτιμώμενη αξία παραγωγής στοιχείων και μεταλλείων δεν κάνω διαχρονικές συντηρητικές γιατί και αυτός όποιοι Νάκας πιο προηγουμένως βασίζεται σε τρέχουσες τιμές Γιαννάκη για να κάνει συγκρίσεις μέσα στο χρόνο πρέπει να κάνεις αναγωγή σε ΤΕΙ τις σταθερές στήλες αποπληθωρισμό είναι στημένη παντού θέλετε να μου πείτε εδώ ποια είναι η εικόνα σας για το αν η Ελλάδα είχε παραγωγή μεταλλίων μεταλλεύματα μετά στην πρώτη στήλη είναι με μεταλλεύματα σιδήρου μετά είναι σίδηρο ποιητή ιδέες βλέπετε το πίνατε μόνο όταν κοιτάω βλέπουμε σίδηρο πλήρη ψευδάργυρο ας αλκοόλης και λείο μαγγανίου προμηθευτές βωξίτη ιδέες μόλυβδος αρσενικό μύγα να σου λευκό λοιπές βλέπετε έχουμε αρκετή παραγωγή ορυκτών στην Ελλάδα ευρώ νηπίων μας χάρτη πρέπει να είναι διπλό αυτό εμπίπτει πολίχνη της από τη δουλειά εμπορία πάμε τι βλέπουμε εδώ εμπλακούμε τίποτα δεν γύρω στα 58 κάτι γίνεται για να πάμε πιο δεξιά πολλά ερωτηματικά αν εδώ κάτι γίνεται και νομίζω ότι εδώ είναι της ημερίδα της δράσης τους λευκό Γλυφάδας τη βλέπουμε από το 70 και πέρα τη λεπτομερή πάνω σε πιο μέταλλο στηρίζεται στη μηχανική επανάσταση παρακαλώ και μεγάλωνε καρφώνονται είναι μέταλλο ορυκτό εμείς αλλά αυτοί η Ελλάδα έχει πάρα πολύ υγιεινή Πολυκλινικής με κακή ποιότητα καρπών αλλαγών υπάρχει λύση υπάρχει και είναι σιδηράς παίζει σημαντικό ρόλο και βιομηχανική επανάσταση είπαν εδώ βλέπουμε το παρακαλώ μπορείτε να γράφετε τα σχολεία τέτοιοι ηλικία Διαβάστε δεν οργανώνουμε 9 έξι αλλά συμπληρώνω κάνοντας τον αυτό τρόπο ένα αν μάθετε να διαβάζετε στατιστικές και έτσι και δεν μπορεί να βγάλει τη κείμενο μαζί με ποιοτικές πληροφορίες λοιπόν εδώ ότι έχει συμβεί 73 σαλάτα 71 73 τι είναι βελτιώνονται τρεις είναι πρωτίστως και αυτή η φούσκα που βασίζεται που δημιουργείται έχει σχέση με τα ορυχεία του Λαυρίου με το ασημί αλλά γενικά υπάρχει μια μετάλλων μανία και δεν υπάρχει ένα μετάλλιο μανία μόνο στην Ελλάδα υπάρχει σε όλη την Ευρώπη εκείνη την εποχή και βλέπουμε έτος πώς καθρεφτίζεται με την αύξηση της παραγωγής πλάκα είναι μεγάλη αύξηση για πείτε μου τι βλέπετε εδώ αστρολογία συναισθηματικές μεν PS 71 Μέτριο συγκρότηση παρέα του έρχονται και οι διάφοροι ξένοι κυβέρνησε την Ελλάδα μας πρέπει να γίνει μια χώρα μεταλλείων ορυχείων περνάει και ένα ειδικός νόμος που δίνει ώθηση σε αυτή την φως κάνουν πολλές εταιρείες που γίνονταν δούλεψαν αλλά να αυξάνει τη παραγωγή εκτός από το σίδηρο έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση όπως βλέπετε στο ζευγάρι γυμνού πάλι σε μέταλλα βλέπετε εδώ Spoon με τεράστια για το πουθενά πώς ανεβαίνει πάρα πολύ καρέκλες σας ρωτήσω γυαλιά να είναι χώρα φτωχής ορυκτά η όχι παρακαλώ γράφουμε για να μη σας κουράζω με τους πίνακες θα κάνω τώρα λίγο ποιοτική ανάγκες πιο το παρατσούκλι της ελλάδας στον δέκατο ένατο αιώνα παρακαλώ η σάρον τέιτ Ψωροκώσταινα Γέροντα εδώ ηλία Ελλάντα Ψωροκώσταινα με βάση τα μεταλλεία βλέπουμε ότι έχει πάρα πολλούς πόρους η Ελλάδα και σήμερα καλύπτουμε υπάρχει υπάρχουν περισσότεροι πόροι πορτοφολιού η παραγωγή ενέργειας τον 21ο αιώνα και γενικώς στο πετρέλαιο επίσης κοιτάσματα χρυσού είναι μεγάλη ιστορία αν αυτά είναι οικονομικά αποδοτικά δηλαδή το πρώτο πως είναι πάρα πολύ ακριβή η εκμεταλλεύονται εξόρυξή τους και τελικά όντως έλαβε υψηλό κόστος δύο έχει κοιτάσματα κάποια σκευάσματα δεν είναι ευνοϊκά για να έχουμε χαμηλό κόστος παραγωγής και βλέπουμε και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων των ορυχείων δεν έρχεται αμέσως μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους οι ΗΠΑ θα έχαναν τα αγαπάμε λίγο στην δευτερογενή παραγωγή η εμβατήρια ενώ η στατιστικώς με δευτερογενή παραγωγή υπογράψαμε την ψωροκώσταινα εντός γράψανε πλαστικά η ταινία Ελλάδα Ψωροκώσταινα δεν απαντάνε τελείως αυτό τώρα διότι Ψωροκώσταινα πόνο γιατί δεν υπάρχουν πόροι κλπ ποια είναι η Ελλάδα έχει πολλά νέα δεν έχει μεγάλες πεδιάδες όπως Γερμανία ένα υπέροχες ταινίες όπως η αγγλία οπότε από άποψη μεγέθους καλλιέργεια της γης δεν είμαστε και πολύ καλά αλλά έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή προϊόντων που καλλιεργούνται εύκολα στα βουνά ας πούμε Ηλίας ακόμη και όταν τελείωσαν ας λοιπόν όταν το στενή δευτερογενή παραγωγή σε αγροτική γη είμαστε σωρό Κωνσταντίνα λιγούρες θεωρητικά καλά αγαπάμε και πάμε τώρα στο θέμα την πρωτογενή παραγωγή 77 ραγιάδες παραγωγής στη τι σημαίνει δευτερογενής παραγωγή εδώ παρακαλώ όχι δεν σημαίνει βιομηχανία παρακαλώ ούτε βιοτεχνία ενώ λοιπόν θέμα βάλτε ένα κουταλάκι και να σημειώσουμε τη διαφθορά μεταξύ της βιομηχανίας μοιάζει κερδίζει μεταποίησης βιομηχανία ίσα μεταποίηση που εδώ είναι δευτερογενείς παρόλη σελίμ εξηλεκτρισμό μας εδώ κωστασ νάνος στον ηλεκτρισμό τον βάζει μέσα στη δευτερογενή παραγωγή που είναι ανακατεύει μαζί με τη μεταποίηση Σελίνου κατασκευής φ δημοσίων έργων κατασκευής λειτουργία σιδηροδρόμων π.χ. η λειτουργία της διώρυγας της κορίνθου αυτά είναι υπηρεσίες κατασκευή δημοσίων έργων βιομηχανία σύμφωνα με Special guest τον κώστα 29 μεταποίηση σε ηλεκτρισμό Σελίνου υποδομές όχι κατασκευής οικοδομικών υλικών κατασκευής των μπορεί λοιπόν ένα ταπεινής σε δημόσια συνοδών κατασκευές μπορεί να είναι ιδιωτικό κομμάτι μπορεί να έναντι ένα άλαια εξηλεκτρισμό έχει δημόσιο χαρακτήρα και ιδιωτικό πάει και είναι δημόσιο δημόσιο και τον βόλο κατασκευή ένα φράγματος είναι βιομηχανική δραστηριότητα δεν διαθέτω βέβαιες τώρα στο μυαλό μας όταν λέμε βιομηχανία μεταποίησης στην καθομιλουμένη με βιομηχανία και σκεφτόμαστε τη μεταποίηση που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία πηγή κατασκευής αυτοκινήτων τι άλλο σκεφτείς το σκέφτεστε βιομηχανία ποιον άλλον κλάδο ναι μεγάλες εγκαταστάσεις που μπορεί να είναι Παρασκευή κατασκευής αυτοκινήτων που έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία μπορεί να είναι και εξόρυξης και αυτό είναι ένα λάθος που κάνουν οι βιομηχανίες είναι αλλοιωμένα από την εξόρυξη υπάρχει μια βιομηχανία εννοούμε μεγάλος κλάδος και μεταποίηση εννοούμε μικρός κλάδος αυτό και συνήθως το είπε ένα εδώ εσύ φοιτήτριας μάλφα τώρα οικοτεχνία όταν σκέφτεστε μεταποίησης σκέφτεστε διαφαίνεται μια λοιπόν μη σκέφτεστε μέγεθος όταν σκέφτεσαι μεταποίηση σκεφθεί αν υπάρχει μικρή μεγάλη προστιθέμενη αξία πιο δυνατός της μεταποίησης που συνήθως αλλά έχει μικρή προστιθέμενη αξία η παραγωγή τροφίμων επεξεργασία ενώ ο άλλος της μεταποίησης που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία είναι πιο σας χημική βιομηχανία φαρμακευτική βιομηχανία αέναο στο δεν σε δευτερογενή παραγωγή συζητάει με ανακατεμένα μου τεμένους άλλους της μεταποίησης και άλλοι κλάδοι έχουν μικρή προστιθέμενη αξία και κατονομάζουν ελευθερία μεταποίηση και άλλοι λαοί έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία ξαναβάζουμε βαριά βιομηχανία ήταν με καταλήψεις μεταποίηση είναι υποσύνολο της βιομηχανίας με την αυστηρή έννοια της λέξης βιομηχανίες μεταποίησης εξηλεκτρισμό κατασκευή κατασκευή οικείο και δημοσίων κτιρίων και δημόσια π.χ. κατασκευή σιδηροδρόμου στα περισσότερα κείμενα που διαβάζεται μπερδεύονται οι έννοιες βιομηχανική μεταποίηση εγώ θα το κρατήσετε καθαρά γιατί ήταν βιώνει βάσω μεγαλύτερο ποσοστό H μεταποίηση στέλνουν βιομηχανία τόσο πιο βαθιά αλλά είναι βιομηχανική ανάπτυξη μιας χώρας να το επαναλάβω όσο πιο μεγάλο ποσοστό έχει μεταποίηση στο σύνολο της βιομηχανίας τόσο δύο βιομηχανικά ανεπτυγμένη είναι μια χώρα στην καλά έργα ιστορικά μεταποίηση ήταν μικρό κόμμα έχει της βιομηχανίας τον 19ο αιώνα η εξόρυξη όταν το μεγάλο κομμάτι της ελληνικής και κατασκευές οικοδομές και η ελευθερία να μηχανή όπως ονομάζουν την ελευθερίαν μεταποίηση ετών τι μπορούμε να θεωρήσουμε ως ελάφια μεταποίηση το 19ο αιώνα για πέστε μου αυτές κοιτάζω τώρα τον οριζόντιο άξονα κοιτάξτε πάνω πανανθρώπινα μηχανολογικές τις κατατάσσουμε βαριά πολύωρη χημικές βαριά κατεργασίας δέρματος ελαφριά οικονομικά έληγαν εκεί δεν έχουμε πολύ προστιθέμενη αξία είναι μεταποιούν με τα κάτεργα στα προϊόντα της στους σαν να πέρασες πρόταση της σκεφθείτε κεραμικά cluster χρωστικές και φανατικές βαριά ελαφριά μεταποίησης ενδιάμεσο για την εποχή που μιλά σήμερα μπορεί να φέρουν ελαφριά είναι διατροφής ελαφριά χάρτη γι προς τα βόρεια ηλεκτρισμός φωταέριο βαριά λοιπόν κατάφεραν να πάνε ένα στήλη τον ηλεκτρισμό και το φωταέριο και να δούμε σε ποια χρονολογία βλέπουμε αρχίζει να αναπτύσσεται το βγάζει βλέπετε και νυστέρι 1773 τίποτα σημαντικό γι' μια μονάδα η εποχή του ηλεκτρισμού πότε ξεκινάει στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία στην ανεπτυγμένη δύση δεύτερη βιομηχανική επανάσταση εκεί κάπου αρχίζει να αναπτύσσεται σιγά-σιγά εκσφενδονίζεται αρχές του εικοστού αιώνα είπαν θέλουν να δείτε τον ηλεκτρισμό φωταέριο 1994 και 700 τώρα έχω κάνει κουμαντάρει τη την περίοδο 1854 π.χ. 74 Χαραλαμπίδη παραγωγή του εξηλεκτρισμού του ηλεκτρισμού πόσα είναι σε σχέση με τοξινών έδειξε λίαμ και αυτή η ελευθερία διαδικασία παρακαλώ είναι σχετικά μικρό κόμμα δηλαδή δεύτερη βιομηχανική επανάσταση αργεί πάρα πολύ να στην Ελλάδα να μικρύνουν λίγο τους ρυθμούς της γιατί θέλω να βρείτε ποια είναι τα είδη διατροφής στη διάρκεια του χρόνου λοιπόν ξεκινάμε ας ξεκινήσουμε από το 1830 33 κοινά λεπτά πάει καμία βιομηχανία δεν υπάρχει δανείζονται προαπαιτεί πλαστικές 1738 Π αντί είδη διατροφής τίποτα αυστηρές διατροφές πότε ξεκινάνε πολύ πιο κάτω και πολύ λιγότερες δεν ξεπερνά την τση την υφαντουργία κλωστοϋφαντουργία μόνο το 1900 860 φορά οι δύο τελευταίες στήλες παρακολουθούμε πάμε πιο κάτω περίπου το ίδιο είναι περίπου στο ίδιο σημείο ευνοεί είμαστε νομίζω στόχοι για 753 πάμε πιο πέρα 1129 το πρώτο πράγμα που κάνουν το ν δέκατο ένατο αιώνα για να δούμε το οι οι δύο τελευταίες στήλες ποια μεγάλη βιομηχανία η διατροφή η η κλωστοϋφαντουργία ακούω η προτελευταία στην ελληνική διατροφή και κλωστοϋφαντουργία είναι αμέσως ύστερα της σιμο πώς το βλέπετε εσείς με αριστερά έχει εκτοξευθεί η βιομηχανία τροφίμων ποιος ενώ κράτος που μέσα στην κρίση πάει πολύ καλά σε σχέση με άλλους κλάδους εκτός από τα apps φορτώνει η βιομηχανία τροφίμων άρα καλύτερα να γραφτεί τρεις σειρές κάλαντα τι είναι η Ελλάδα εσάς σαν αγροτική και βιομηχανική χώρα περιμένω και ακούω δε βλέπω να γράφετε όλοι αποσύρει ανέφερε σκοπός του μαθήματος είναι απλά να μάθετε κάποια γεγονότα και κάποιες οικονομικές εφορίες άναμμα θεται και να συγκροτείται μια ανάλυση μέσα πολύ λίγες πληροφορίες ποιος θέλει να μιλήσει πια πια θέλει να ξεκινήσει πίσω εδώ δεξιά υπάρχει κανείς θα λέμε λύση και έχει γράψει θέλουμε δεν υπάρχει δεν κάνουν εξετάσεις τώρα μαθαίνουμε πως το 1000 σας βλέπω αντιγράφεται ωραία η πρώτη σειρά εδώ και γράψατε βλέπω πια είναι που μείωνε τον αέρα να μη μιλάνε λοιπόν χθες μέσα σε 12 δισ ευρώ απομένει με ειδικό χαμόγελο ναι και απέστειλαν επίσης ανεπτυγμένη αγροτική οικονομία διά να ακούσουμε ναι για τουρισμό δεν μιλήσαμε άμοιρο 19ο ναι ωραία δεν μπορεί να έχει μεγάλη αγροτική παραγωγή εφόσον δεν μπορεί να έχει μεγάλη αγροτική παραγωγή θα περιμέναμε μια μηχανή έτσι δεν είναι άσχετη με τη γεωργία είναι φτωχή αγροτική χώρα είναι φτωχοί γεωργία χρήση πλούσια άσχετα αν είναι φτωχοί πλούσια ουσία είναι ότι χωριστή γεωργία η βιομηχανία της ελλάδας σε πρώτη φάση θα ήταν πάρα πολύ μικρότερη ήδη παρόλο που τα ορυχεία είναι σημαντικά τηλεφωνήματα στον χώρο πέραν της εξόρυξης ότι είναι πάρα πολύ σημαντική και υγιή η διατροφή τα αγροτικά προϊόντα το ξύλο καπνό μας παρακαλώ εδώ σηκώθηκε ένα χέρι επιπλέον με πολύ ωραία τα προϊόντα επιδέχονται μεταποίησης το λέω γιατί πραγματικά έχασε τα σχετικά μίλησα για όλα τα άλλα δεν ντρέπεσαι καταθέσεις απέξω πολύ σωστά είναι πολύ σημαντικό κομμάτι των φυτειών τάση άρα μπορούμε να πούμε ότι η ελληνική βιομηχανία εξαρτάται από τη γεωργία αραιά δεν μπορείς να καταλάβεις την ελληνική βιομηχανική επανάσταση μη κοιτώντας τον αγροτικό τομέα τώρα θα μου πείτε εσείς φαίνεται αυτονόητο αυτό ότι για να αναλύσουν τη βιομηχανία την εκβιομηχάνιση πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση της γεωργίας θέση φαίνεται αυτονόητο όμως τα πράγματα δεν λειτουργούν πάντα με το αυτονόητο είναι βιογραφία που αναπτύχθηκε όταν άρχισαν οι έλληνες να γράφουν για την ελληνική βιομηχανική επανάσταση δε δίνει σημασία στη γεωργία καθόλου στο αγροτικό πλεόνασμα εστίαζε στην αστικοποίηση στα διαθέσιμα κεφάλαια για την βιομηχανία από ξένες επενδύσεις σε μέγεθος των βιομηχανικών εργοστασίων στο χαρακτήρα του ελληνικού βιομηχανικού τομέα όσον αφορά όχι απλά τους κρατούσαν κέντρο οργάνωσης παραγωγής και ο αγροτικός τομέας έμεινε απέξω ας πάρουμε τώρα είναι επιστήμη στα πανεπιστήμια υπάρχει στην ΑΣΟΕΕ τώρα καθηγητής αγροτικής οικονομίας όχι στο πανεπιστήμιο αθηνών δεν νομίζω τώρα θα μου πείτε υπάρχει γεωπονική το παράδοξο είναι ότι η γεωργία και τότε και σήμερα είναι βασικός χώρος δήμητρα από όπου προέρχονται οι δυνατότητες για βιομηχανική ανάπτυξη εσείς στον ελληνικό χώρο και αγνοούμενοι δεν δίνουμε και την έμφαση στην ανάλυση του αγροτικού τομέα αυτό συνέβαινε και στο εξωτερικό ήταν μόδα Νάναλι στη βιομηχανία και αλλάζει το και ξαναγίνουν οι επιστήμονες στην ανάλυση του πώς αναπτύσσεται η γεωργία για να μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα κύρια μηχανή για να υπάρχει πλεόνασμα κεφαλαίου εργατικού δυναμικού και πολλά άλλα απλώς εγώ τώρα μέσα από πέντε στατιστικά θέλω να σας δώσω μερικά χαρακτηριστικά του δέκατου ένατου αιώνα και να σας δώσω και την οπτική του Porsche πρέπει να αναλύεται η νίκη οικονομία δεν μπορούμε να μιλάμε για μια αγροτική κατά βάση οικονομία ακόμα και σήμερα το ποσοστό το ΑΕΠ που πηγάζει από τη γεωργία και το ποσοστό των ατόμων που απασχολούνται στη γεωργία είναι πολύ υψηλό για Ευρωπαϊκή χώρα η χώρα του επιπέδου ανάπτυξης θέλω να λοιπόν αραιά δώστε έμφαση σε αυτά που θα διαβάσετε και στα κομμάτια ένα κρατικό τομέα μην πείτε τώρα είμαστε στην εποχή της μετά βιομηχανική των υπηρεσιών έχοντας βιομηχανία άρα δεν μας ενδιαφέρει η ιστορία διαφορετικής αλλά ευδοκία προέρχονται πολλά προβλήματα εσθονίας