Γ. Αγγελοπούλου "Ελλάδα 2021" «Είναι ευκαιρία ο καθένας να βάλει τη σφραγίδα του για το αύριο» (Greece 2021, 2020)
: Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είναι το πρόσωπο το οποίο επιλέγει από την κυβέρνηση να αιγηθεί της Επιτροπής Ελλάδα 2021, που θα συντονήσει δράσεις και εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Η παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας και ο πανεπροσδιορισμός της αυτοτητάς της μετά τα δύσκολα χρόνια που πέρασε, είναι τα βασικά ζητούμενα της Επιτροπής που, όπως λέει η κυρία Αγγελοπούλου, επιδιώκει να συμπεριλάβει στο όλο εγχείρημα, όλες τις πλευρές, χωρίς εξαιρές και διχασμούς. Κυρία Αγγελοπούλου, καλώς ήλθατε στο Euro News. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ένα δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα. Αναλάβατε τα ενία της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Θα έχετε δηλαδή το γενικό πρόσταγμα των εορτασμών και των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πείτε μας πρώτα απ' όλα τι πρέπει να περιμένουμε να δούμε. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου έκανε την τιμή να μου ζητήσει να εγιηθώ. Αυτή είναι μια υπόθεση που δεν είναι υπόθεση μόνη της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Είναι υπόθεση όλης της Ελλάδας, της Ελλάδας που είναι εδώ στην Ελλάδα, των Ελλήνων που η καρδιά τους χτυπάει σε όλο τον κόσμο. Ποιος είναι ο στόχος λοιπόν αυτής της Επιτροπής? Εσείς έχετε δηλώσει ότι ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αφήγημα. Τι σκοπεύετε λοιπόν? Η ιστορία μας είναι μοναδική. Αυτό που θέλουμε είναι να δείξουμε στον κόσμο όλες τις πλευρές της ιστορίας μας. Τις νίκες, τους τριάμπους και τις υποχωρήσεις και τις ήτες. Τα κατορθώματα. Και να δείξουμε στον κόσμο ότι πρέπει να μάθουμε την ιστορία μας, να καταλάβουμε τον εαυτό μας και έτσι να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Αυτή είναι μία μοναδική ευκαιρία. Από πού θα χρηματοδοτηθεί όλο αυτό και να φέρουμε στο κόστος τόσο φυσικά της διεργάνωσης των εκτιλών, όσο και τα έξοδο της Επιτροπής. Ούτε ένα ευρώ δεν θα χρειωθεί το δημόσιο. Δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ, δεν θα χρησιμοποιηθεί καμία κράτος. Γιατί? Γιατί η Επιτροπή θα δουλεύσει με χωριές και με δωρές. Και όταν λέω η Επιτροπή, μιλάμε για όλες τις δράσεις που, ακούστε με, δεν είναι δράσεις που οργανώνει η Επιτροπή. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά από όλες τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες που ακούμε ότι σχεδιάστηκαν και ανακίνουνε και που έχουν γενικά επίκεντρο την Αθήνα. Ο σκοπός της Επιτροπής είναι να περάσει σε όλους μέσα στην κοινωνία. Δηλαδή, ζητάμε από όλους στην ιστοσελίδα μας, που είναι helada2021.gr, greece2021.gr, να μας κάνουν αυτή τις προτάσεις τους. Είναι ευκαιρία ο καθένας να βάλει τη σφραγίδα του για το αύριο. Δηλαδή, τι όνειρο είχε ο καθένας ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι για τη κοινωνιά του, την πόλη του, τον τόπο του, αυτό να είναι η δράση. Και η δράση αυτή, πέρα από τη γιορτή, να έχει μία άλλη διάσταση, τη διάσταση του θρητικού πρόσημου, της κληρονομιάς, να μείνει κάτι, όχι για το 22, για το 30, για το 50. Μπορείτε να μας πείτε κάποια παραδείγματα, ξέρω ότι τώρα ξεκίνησε τη συνεδριάση στην Επιτροπή. Τι ακριβώς, δηλαδή, περιμένουμε να δούμε. Περιμένουμε να δούμε παρελάσεις, περιμένουμε να δούμε θεατικά. Να σας πω παραδείγματα. Να σας πω παραδείγματα. Φυσικά και η Ελλάδα θέλει να γιορτάσει 200 χρόνια από την Επανάσταση. Όμως, δεν είναι μόνο η Επανάσταση που ήταν σημαντική, ηρωική, επιτεύματα, θρίαμβη, αλλά και ήτες και διχασμοί και εμφύλοι. Η Ελλάδα πρέπει να γιορτάσει το ότι είναι εδώ. Είναι όρθια, ένας αξιόπιστος ετέρος της Ευρώπης, είναι μια Ελλάδα που στοχεύει στο μέλλον, να συμμετέχει σε προβλήματα και λύσεις για το μέλλον και να δώσει ευκαιρία στον κόσμο της, να δείξει τα μοναδικά του προσόντα. Παραδείγματος χάρην, πήγαμε στο Νάπλιο, προτείναμε, γιατί είμαστε σε επικοινωνία με 330 δήμους μέσα στην Ελλάδα, σύν τους διάφορους υλόγους των ανθρώπων που ζουν στην Αυστραλία, στην Αμερική και παντού. Τους λέμε, λοιπόν, πώς θα μπορούσε η πόλη σας να γίνει ένα ιστορικό πάρκο, όπου ο καθένας με augmented reality δυνατότητες θα μπορεί να δει την ιστορία σας, τις δυνατότητές σας, πληροφορίες ή μία κοινότητα, όπου υπάρχουν παιδιά που έχουν εξαιρετικές δεξιότητες, το να βοηθήσουμε τις περίφημες startup ή σε μία πόλη όπου ένα ιστορικό κτίριο έχει πόλι μουσείο. Αυτό το ιστορικό κτίριο θα μπορούν να μπουνε μέσα να συνδεθούν με βιβλιοθήκες μεγάλες όλου του κόσμου και να μπορούν κοινή άνθρωποι και μαθητές και φοιτητές και άνθρωποι με την καθημερινή δουλειά να μάθουν πολύ περισσότερα πράγματα. Καταλαβαίνω λοιπόν ότι δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στο μέλλον. Έχετε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες να διατηρήσει αυτήν την υπεραξία που δημιουργήθηκε τη διάρκεια τους. Πώς πιστεύετε ότι θα καταφέρει η Ελλάδα να το πετύχει αυτό αυτή τη φορά? Με το να δείξει στον κόσμο ότι έχουμε τις δυνατότητες, ότι διαθέχουμε τεχνογνωσία, τεχνοτροπία, μια μοναδική ικανότητα να επιλύουμε προβλήματα και όταν είμαστε όλοι μαζί είμαστε πιθαρχημένοι και παραδίδουμε έργο. Αυτό είναι καιρός επευκαιρία των γενεθείων των 200 χρόνων της Ελλάδας να το δείξουμε σε όλο τον κόσμο. Θα ήθελα να μου πείτε, από όλο αυτό καταλαβαίνω ότι για σας το 2021 είναι ακόμα ένα πιο σημαντικό ρώσιμο ενδεχομένος από το 2004. Ασφαλώς. Ασφαλώς. Ασφαλώς, γιατί το 2021 δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ξανασυστεί στον εαυτό της. Hello, this is Greece. This is a new Greece. Είναι μια νέα χώρα που ξέρει τις δυνατότητες που έχει και θέλει να προχωρήσει στο μέλλον με τις δυνατότητες της στηριγμένη στα πόδια της. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Βρισκόμαστε αυτός σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα προσοχήζεται πολύ καλά. Σχετικά πρόσφατα βγήκε από την περίοδο των μνημονίων. Μιλάμε για έναν λαό που είναι κουρασμένος, ενδεχομένος και πολύ απογοητευμένος. Έχει χάσει πολλά κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων. Πιστεύετε ότι θα έχει τη διάθεση να συμμετέχει σε όλο αυτόν. Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά στα 200 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια κρίσης όμως τι έδειξαν. Ότι η Ελλάδα χτυπήθηκε αλλά δεν έπεσε. Οι άνθρωποι είναι όρθοι. Οι άνθρωποι θέλουν όμως να διαχειριστούν το μέλλον τους. Γι' αυτό το λόγο αποφασίσαμε να μην δεχτούμε χρήματα από το δημόσιο και να προχωρήσουμε μόνο με δωρέες και χωριές. Και η Ελλάδα, ειδικά τώρα μετά την κρίση, και αφού έδωσε εξετάσεις και πέρασε, μπορεί να δείξει ότι ετοιμάζει το μέλλον της. Και ξέρετε κάτι, τους θέλουμε όλους. Τους θέλουμε όλους χωρίς διαχωρισμούς. Τους θέλουμε όλους χωρίς διχασμούς. Πρέπει να είμαστε μονιασμένοι. Σεβόμαστε τις απόψεις τις διαφορετικές, αλλά αυτή είναι μια εποχή ο καθένας, ανάλογα και ανεξάρτητα από το φύλο του, την ηλικία του, πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικό προσγεωρισμό, κοινωνική, οικονομική κατάσταση, ακόμα και τη μόρφωση του, να συμμετέχει. Συμμετοχή είναι η λέξη κλειδί που με ρωτήσατε, που χαρακτηρίζει τον εορτασμό του 2021. Συμμετοχή. Όπως και το 2004, οι εθελοντές, επειδή είπατε πριν ότι χάθηκε, χάθηκε αυτό που λέμε το know-how. Χάθηκε ο τρόπος που η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε. Συμπεριφέρθηκε σαν ένας προηγμένος λαός, με ανθρώπους που δεν ζήτησαν τίποτα. Αν με ρωτήσετε τι θέλω πιο πολύ, είναι ότι κάνει ο κόσμος να έχει συνέχεια στο αύριο. Και μια τελευταία ερώτηση. Έχετε πει ότι όλος αυτός ο εορτασμός, αυτό που θα γίνει, θέλετε να είναι εξωσπρεφές. Πώς σκοπεύεται να πείστε την Ευρώπη ότι αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και για την Ευρώπη και να λάβει μέρος. Καίρομαι που την κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί η Ελλάδα είναι ένα φυσικό και αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης. Η Ελλάδα επηρεάστηκε από την Ευρώπη. Η Ελλάδα βοηθήθηκε από την Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές. Η ελληνική επανάσταση επίδρασε και επηρεάστηκε. Και εμείς θα πάμε, και το λέω πρώτη φορά, στον Γιρωνιούς, θα πάμε και στις χώρες που προστάτεψαν και βοήθησαν την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, αλλά και την Αμερική και την Αυστραλία εκτός Ευρώπης. Θα πάμε όμως και πρώτη φορά εκεί που γεννήθηκε ο φιλελληνισμός. Φιλελληνάς. Εσείς μου λέγατε ότι δεν υπάρχει άλλη λέξη για άλλα λαό. Υπάρχουν φιλελλένινες σε όλη την Ευρώπη, που είναι και ένα συστατικό στοιχείο των εθνικών αυτοτήτων στην Ευρώπη. Αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει, πρέπει να συνεχίσει με χώρες που θέμουν στις ίδιες αξίες, και είμαστε μια από αυτές, αλλά και με εταίρους όπως εμάς στην Ελλάδα, που μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και μπορούν να γίνουν ακόμα και ένα πρότυπο κράτος για το μέλλον. Κυρία Αγγελοπούλου, καλή επιτυχία και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή τη συζήτηση. Εγώ ευχαριστώ για την πρόσχηση και καλή επιτυχία στην Ελλάδα, γιατί έχει μία μοναδική ευκαιρία να σχεδιάσει το μέλλον της.