Ο Φιλόλογος και Ζωγράφος Παναγιώτης Χαλούλος μοιράζεται τις σκέψεις του με το UP Web TV. (University Of Patras, 2018)
: Το AppWebTV διαδικτυακό κανάλι του Πανεπιστημίου Πατρών βρέθηκε σε μια ξεχωριστή έκθεση του πατρινού ζωγράφου, παύλοφιλολόγου, κ. Παναγιώτη Χαλουλού, στην οικολογική κίνηση Πατρών. Κύριε Χαλούλο, καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Καλησπέρα σας. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που βρέθηκαμε στην συγκεκριμένη έκθεση με τίτλο «Η πολλαπλές μεταμορφώσεις της νεροκολοκήθας». Είμαστε πάρα πολύ που βρεθήκαμε στην συγκεκριμένη έκθεση με τίτλο «Οι πολλαπλές μεταμορφώσεις της νεροκολοκύθας». Είναι πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, μιας και έχετε την δυνατότητα να μεταμορφώνετε φυσικά υλικά με την τέχνη της ζωγραφικής. Ευχαριστώ πολύ. Ναι, πράγματι ασχολούμαι με αυτά τα φυσικά υλικά, τα οποία τα παράγω κιόλας. Και όταν, πριν από τρία χρόνια περίπου, μου χάρισαν μια νεροκολοκύθα και σπόρους, θέλησα να ασχοληθώ, να τα φυτέψω, να έχω παραγωγή. Διαπίστωσα, κυρίως μέσα από το ίντερνετ, ότι πολλοί ζωγραφίζουν, αλλά και άλλες χρήσεις έχουν για τις νεροκολοκύθες. Πολλαπλές χρήσεις. Εγώ, μια και ζωγράφιζα από παλιά, σκέφτηκα να τις ζωγραφίσω. Πριν από δύο χρόνια παρουσίασα εδώ, στην οικολογική κίνηση, που είναι ένας χώρος που έχει σχέση με το περιβάλλον, τις πρώτες ζωγραφιστές νεροκολοκύθες μου. Φέτος, μετά από δύο χρόνια, παρουσιάζω κάτι λίγο διαφορετικό, και κατασκευές και ζωγραφικοί, πλαστικοί δηλαδή, πάνω στις νεροκολοκύθες. Και συνέχεια, όλο και εξελίσσεται, τη συγκεκριμένη τεχνοτροπία, να το λυμίσω να πω. Είναι μια συγκεκριμένη τεχνοτροπία? Οι ζωγραφιστές νεροκολοκύθες, ίσως, είναι ξεχωριστή τεχνοτροπία. Πολύ ωραία. Κύριε Παναγιώτη, να σας κάνω την ερώτηση, πώς ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε, όσο στεκά είστε φιλόλογος, αλλά πώς και έχετε αυτές τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ανησυχίες. Από μικρό παιδί, μου άρεσε να ασχολούμαι με τη ζωγραφία, αντέγραφα ζωγραφιές, καταρχήν, όταν ήμουν στο δημοτικό. Μάλιστα με καταπληκτικό τρόπο, από τι έλεγαν και οι δασκάλες μου, οι δάσκαλοι μου, έκανα κάποια μαθήματα ως έφηβος με αλληλογραφία στη ζωγραφική και στη συνέχεια γιατί ασχολήθηκα με τη ζωγραφική. Μια εξήγηση από μένα τον ίδιο, είναι ότι ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερα κοινωνικό άτομο, οπότε η ζωγραφική ήταν μια απασχόληση που μου τέριαζε, γιατί ήμουνα μόνος μου στο εργαστήριο μου και ζωγράφιζα. Και επικοινωνώ περισσότερο μέσω της ζωγραφικής μου. Μέσω της τέχνης σας, ουσιαστικά είναι η διέξοδός σας. Ακριβώς. Και αν θέλαμε να πούμε για το είδος της περιβαλλοντικής τέχνης, γιατί επειδή είναι φυσικά υλικά τα οποία μεταμορφώνονται στα χέρια σας, η περιβαλλοντική τέχνη, είμαστε και στην οικολογική κίνηση Πάτρας, και φιλοξενή άρτη για την συγκεκριμένη έκθεση. Τι έχετε να πείτε για αυτόν το κλάδο της ζωγραφικής. Η τέχνη του περιβάλλοντος έχει διάφορες μορφές από όσο ξέρω. Είναι και η τέχνη της γης. Κάποιοι ζωγραφίζουν, ας το πούμε, παρουσιάζουν ένα εικαστικό έργο επάνω στο έδαφος πολλές φορές με διάφορα φυσικά υλικά, φύλλα, δέντρων, λουλούδια, χαλίκια κλπ. Άλλοι χρησιμοποιούν υλικά φυσικά όπως εγώ για να ζωγραφίσουν επάνω σε αυτά. Είναι κάτι που αναδειχνύει τη φύση, η οποία, πρέπει να ομολογήσουμε, η ίδια είναι ένας μεγάλος καλλιτέχνης. Ίσως είναι μεγαλύτερος καλλιτέχνης από εμάς, τους εικαστικούς. Για παράδειγμα, η εικόνα που παρουσιάζει η φύση ανθυσμένη με όλα τα χρώματα. Ή τα σύννεφα που κάποιες φορές γίνονται ένα υπερθέαμα εικαστικό, χωρίς την παρέμβαση δική μας. Γι' αυτό όλα σε κιόλας η περιβαλλοντική τέχνη, η δημιουργία της δημιουργίας ουσιαστικά, είναι και κρύβει πάρα πολλές ευχάρισσες, εκπλήξεις και πραγματικά είναι ένα είδος τέχνης που πραγματικά συναρπάζει. Όσους κιόλας επιστήμενος ασχολούνται και με το περιβάλλον. Σύμφωνο. Κύριε Χαλούλο, και ως φιλόλογος πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την φιλολογία με την τέχνη της ζωγραφικής. Νομίζω ότι συνδυάζεται πάρα πολύ καλά. Ως εκπαιδευτικός και φιλόλογος, τι έκανα, διδάσκα ας πούμε λογοτεχνία. Ανέλια την ομορφιά ενός λογοτεχνικού κειμένου, αναδείχνια την ομορφιά ενός πηγήματος ή πεζογραφήματος. Διδάσκονται ιστορία και πάλι έδινα ιδιαίτερη σημασία στα μαθήματα ιστορίας της τέχνης. Τα δίδασκα με κάθε λεπτομέρεια. Άρα την τέχνη που ομορφένει τη ζωή μας ως φιλόλογος την αναδείχνει μέσα και από την ιστορία. Στη ζωγραφική αυτό κάνω. Αναδείχνω την ομορφιά της ζωής και πολλές φορές τα έργα μου έχουν έμπνευση από τη φύση που είναι πανέμορφη. Να συμπληρώσω διδάσκοντες στην ιστορία. Δίδαξα και τα άσχημα αυτά που ασχημίζουν τη ζωή μας. Για παράδειγμα, ο πόλεμος, τα κοινωνικά προβλήματα, η πείνα, η φτώχεια. Επομένως, και αυτό μπορώ να πω ότι συνδυάζεται με την τέχνη μου, γιατί καταγγέλουμε μέσα από την ιστορία τα άσχημα της ζωής και προτείνουμε και μέσα από την τέχνη να ασχολούμαστε με την ομορφιά της ζωής, να ομορφαίνουμε τη ζωή μας όσο μπορούμε. Κάτι που το κάνω και με την ενασχόλησή μου με τη φύση, γιατί ασχολούμαι και με τη φύση, και με τον κήπο μου. Τι ωραία, πραγματικά νομίζω ότι αυτό θα κρατήσουμε από την συνέντευξη αυτή για την ομορφιά και την επικοινωνία, πώς ουσιαστικά η τέχνη της ζωγραφικής μπορεί να αγγίξει τις ύψυχες κάθε ανθρώπου με ιδιαίτερες έτσι καλλιτεχνικές ανησυχίες. Να σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας στο AppWebTV, στο διαδικτυακό κανάλι του Πανεπιστήμιου Πατρών και να σας ευχηθούμε ολόθερμα καλή συνέχεια στο έργο σας. Ευχαριστώ πολύ και εγώ για την παρουσία σας. Σας ευχαριστώ. Στο Reportage είμαι η Λιόκα Τσφάρα και ο Σπύρος Λόλος.