Διάλεξη 2 / ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗ ( ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ ) / BADMINTON - Στεπάν-Σαρκίς Παρτεμιάν (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗ ( ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ ) / BADMINTON: Το σημερινό μας αντικείμενο θα έχει να κάνει με το σερβίς. Τελειώσαμε το προηγούμενο μάθημα με κάποιες προπαρασκευαστικές ασκήσεις για την εκτέλεση του σερβίς το απλού, το ψηλό σερβίς δηλαδή. Και το σημερινό μάθημα θα έχει να κάνει με το σερβίς το απλού. Και το σημερινό μάθημα θα έχει να κάνει με το σερβίς το απλού. Και το σημερινό μάθημα θα έχει να κάνει με την ολοκλήρωση των ασκήσων αυτόν για το σερβίς το απλού και το σερβίς το διπλού. Δηλαδή το ψηλό σερβίς και το χαμηλό σερβίς. Θα δούμε την τεχνική με την οποία θα εκτελέσουμε το σερβίς αυτό. Θα διορθώσουμε κάποια λάθη που ήδη από την προηγούμενη φορά φάνηκαν. Και θα έχουμε λίγο χρόνο για εξάσκηση. Μετά θα έχουμε την διδασκαλία του χαμηλού σερβίς. Το οποίο είναι κυρίως σερβίς διπλού. Και πάλι θα έχουμε χρόνο για εξάσκηση για το σερβίς το διπλού, το χαμηλό. Εντάξει. Όσον αφορά την εκτέλεση του σερβίς το απλού. Να θυμίσουμε κάποια βασικά πράγματα. Έλα μέσα. Έχουμε τη θέση μας μέσα στο γήπεδο, μέσα στο γήπεδο, μέσα στον χώρο του σερβίς. Η θέση μας μέσα στο γήπεδο είναι στους αντίστοιχους χώρους σερβίς. Θυμίζω ότι έχουμε τον δεξί χώρο σερβίς και τον αριστερό χώρο σερβίς. Όπως κοιτάμε το δίχτυ από το γήπεδό μας. Και ο χώρος σερβίς ορίζεται από την πρωστινή γραμμή του σερβίς. Από την κεντρική γραμμή του γηπεδού που χωρίζει το γήπεδο σε δύο κομματιά δεξί και αριστερό. Από τις πλάιες γραμμές του γηπεδού. Είτε μονού οι μέσα πλάιες γραμμές είτε διπλού οι έξω πλάιες γραμμές και από την τελική γραμμή του γηπεδού όταν μιλάμε για σερβίς απλού. Ή την πίσω και μέσα γραμμή όταν μιλάμε για σερβίς διπλού. Καλό είναι για να εκτελέσουμε ένα σερβίς ο χώρος που θα σταθούμε να είναι μπροστά στο χώρο του σερβίς που έχουμε και όχι πίσω. Εντάξει. Στον πρωστινό χώρο λοιπόν του σερβίς ερχόμαστε περίπου ένα βήμα από την πρωστινή γραμμή σερβίς προς τα πίσω και λίγο προς τα μέσα. Περίπου μισό βήμα προς τα μέσα. Αυτή είναι η θέση. Παίρνουμε θέση κατάλληλη για να εκτελέσουμε το σερβίς, για να ξεκινήσουμε το χτύπημά μας και η κατάλληλη θέση αυτή είναι η κατάλληλη θέση των ποδιών όσον αφορά τα χέρια, όσον αφορά τη ρακέτα που κρατάμε. Άρα, εφόσον είναι δεξιόχερας ο αθλητής, το αριστερό χέρι θα έχει μια μικρή προβολή προς τα εμπρός. Η μύτη του ποδιού θα είναι στραμμένη στην κατεύθυνση που θέλουμε να στείλουμε το φτερό. Άρα, κάνε μια μικρή προβολή του ποδιού σου. Μια μικρή προβολή, ναι, ωραία. Σύμφωνα με τη θέση αυτή του ποδιού λοιπόν θα θέλαμε να στείλουμε το φτερό ευθεία. Εμείς θέλουμε να στείλουμε το φτερό διαγώνια, άρα το πόδι μας ακριβώς, πολύ σωστά, θα κάνει μια μικρή κίνηση, θα στραφεί προς τη διαγώνια πλευρά που θέλουμε να χτυπήσουμε, να στείλουμε το φτερό. Προετοιμασία του χεριού με τη ρακέτα. Η ρακέτα θα πάει πίσω, σε λαδί forehand, ανοίγει πίσω. Θυμηθείτε που είπαμε ότι σε κάθε χτύπημα forehand, σε κάθε χτύπημα με πρινισμό, η προετοιμασία μας είναι ο υπτιασμός. Άρα εδώ, όπως κρατάμε υπτιασμός του χεριού μας, πιάσει τη ρακέτα σωστά, ωραία, και πάμε υπτιασμός της ρακέτας, πρινισμός, υπτιασμός. Εντάξει, πρινισμός, υπτιασμός. Άρα με υπτιασμό προετοιμάζουμε τη ρακέτα, πολύ σωστά εδώ, και λίγο στραμμένη προς τα κάτω θα κοιτάει, λίγο, λίγο, χαλαρά, χαλαρά, ωραία. Πιάνουμε το φτερό από τον λαιμό, πιάνουμε το φτερό από τη χρωματισμένη ταινία που υπάρχει και φέρνουμε το φτερό στην τροχεία που θα διαγράψει η ρακέτα μας κατά τη διάρκεια του χτυπήματος, κατά τη διάρκεια της αιώρησης. Λοιπόν, ξεκινάμε με μεταφορά του κέντρου βάρους, του βάρους σώματος μας, από το πίσω πόδι στον μπροστά, τόσο λίγο, τόσο λίγο. Πάμε, μια μικρή μετατόπιση του βάρους από πίσω μπρος, αφήνω το φτερό να πέσει, αφήνω το φτερό να πέσει, θυμηθείτε το φτερό πέφτει πολύ αργά, η ρακέτα κινείται πάρα πολύ γρήγορα, εάν ξεκινήσουμε ταυτόχρονα την αιώρηση της ρακέτας με την απελευθέρωση του φτερού θα χάσουμε το φτερό, είναι το σύνθετο σφάλμα των αρχαρίων αυτό, εντάξει. Αφήνουμε το φτερό να πέσει και όταν το φτερό φτάσει περίπου στο ύψος των γωνάτων, τότε ξεκινάει η αιώρηση της ρακέτας, εντάξει. Έρχεται η ρακέτα, επαθεί με το φτερό, θεύγει το φτερό και συνεχίζει το χέρι μας με τη ρακέτα, follow through, ανεβαίνει μέχρι επάνω. Επειδή όμως στρέφεται και ο όμος για να ακολουθεί στη ρακέτα εδώ πέρα με άντοχο χτύπημα και στρέφει και η λεκάνη, βλέπουμε ότι απελευθερώνεται και η φτέρνα του πίσω ποδιού για να δώσει στο σώμα μια χαλαρότητα και να στρίψει όλο το σώμα, εντάξει. Λοιπόν, για να δούμε την εκτέλεση του service. Προετοιμασία πίσω, υπτιασμός της ρακέτας εκεί, μπροστά το βάρο σώματος, πολύ ωραία. Έλα, φτερό, πάρε φτερό. Θυμηθείτε είχαμε πει και για τον ήχο κάτι, εντάξει. Ο ήχος που ακούστηκε ήταν ένας διστακτικός ήχος, ένας ελαφρής ήχος. Ο ήχος έχει να κάνει με την ορμή κρούσης ρακέτας και φτερό. Η ορμή αυτή όμως παράγεται και δημιουργείται από την ταχύτητα πρινισμού της ρακέτας. Δεν είναι ταχύτητα αιώρηση του χεριού, το χέρι μας κινείται αργά, αλλά στην στιγμή που θα χτυπήσουμε το φτερό, εκείνη τη στιγμή εκτελείται ο πρινισμός του πίχη μας και χτυπάει το φτερό. Ξανά αργά και δώστε σημασία στον ήχο. Αφού χτυπήσαμε το φτερό, πρέπει να ελέγξουμε πού πήγε το φτερό. Σε ένα σωστά εκτελεσμένο σερβίς, ένα ψηλό σερβίς, εντάξει, το οποίο συνήθως κατά 80-85% είναι ένα σερβίς στα απλά παιχνίδια όταν παίζουμε ένας με ένα λοιπόν, πρέπει το φτερό να πάει ψηλά και να περάσει κοντά στην τελική γραμμή του αντίπαλου. Και να φτάσει από τακτικής πλευράς προς το κέντρο του γιπέδου. Εντάξει, στο κέντρο, στη μέση του γιπέδου, εκεί ακριβώς που έχει προσγειωθεί τώρα το φτερό. Είμαι σίγουρος ότι, σχεδόν σίγουρος, ότι αν δώσουμε ακόμα ένα ή δυο φτερά στον αθλητή μας θα κάνει το ίδιο χτύπημα. Παρακολουθήστε αργά την κίνηση και αυτό out. Δεν πειράζει, είναι ότι δεν έχει συνηθίσει τα φτερά αυτά. Λοιπόν, τώρα θα περάσουμε σε εξάσκηση του σερβής σε ζευγάρια. Εντάξει, στο προηγούμενο μάθημα κάναμε τα ζευγάρια μας στην ευθεία στο μισό γίπεδο. Τώρα θα μπείτε διαγώνια στο γίπεδο. Σε κάθε γίπεδο, είτε θα είστε τέσσερα άτομα, είτε δύο άτομα, άμα είστε, διαγώνια θα σερβίρετε ο ένας προς τον άλλον. Ωραία. Θα αφήνετε το φτερό να πέφτει κάτω. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πέφτει το φτερό κάτω για να υπάρχει ανατροφοδότηση, να ξέρει δηλαδή ο αθλητής που χτύπησε το φτερό πού πήγε το φτερό αυτό. Εντάξει, το καταλαβαίνουμε αυτό. Και αφού θα πέσει το φτερό του αντίπαλού σας μέσα στο δικό σας γίπεδο, θα το μαζεύετε, θα έρχεστε μπροστά και χαλαρά συγκεντρωμένοι. Αφού πρώτα καταλάβετε την κίνηση που θα κάνετε και την φανταστείτε μες στο μυαλό σας, τότε θα την εκτελείτε. Δεν θα βιάζεστε. Κάθε σερβίς πρέπει να είναι ένα και μοναδικό. Εντάξει, πάμε. Μισό λεπτό, ερωτήσεις. Το σερβίς είναι σαν το τένις που πάει διαγωνιά. Ναι, σαν το τένις διαγωνιά θα γίνει το σερβίς. Στο παιχνίδι μέσα γίνεται διαγωνιά. Στο προηγούμενο μάθημα κάναμε στην ευθεία για να μην έχουμε κάποια θέματα τακτικής, αν θέλετε, μέσα στην εκτέλεση. Τώρα πάμε διαγωνιά για να έχει πιο πολύ αγωνιστική εφαρμογή. Κάποια άλλη ερώτηση. Θα σου πω. Άλλος. Ωραία, ξεκινάμε. Πάρτε φτερά. Κάθε ζευγάρι να έχει τουλάχιστον ένα φτερό. Να σου πω. Τα κροδόνια σου. Σφίξιμο θέλουμε. Όχι εκεί. Μη μπιραθείς γιατί μη δε βρεθείτε σε άλλα γήπεδα. Και τέσσερις να πείτε σε ένα γήπεδο δεν μπιράζει. Μπροστά το πόδι. Ωραία, εκεί. Άπρος το φτερό μπροστά, μακριά. Προετοιμασία για χτύπημα φόρχαντ με λαβύ μπάκχαντ. Με επτιασμό, σόρι. Άρα αυτό τι είναι ρε παιδιά. Άρα αφήνεις το φτερό μπροστά να πέσει, περιμένεις και όταν φτάσεις κάτω ξεκινάς την εώρηση εδώ. Χτυπάς εδώ, χτυπάς και ολοκληρώνεις εκεί επάνω. Χτυπάς το φτερό, άπλωσε το μπροστά, μακριά. Μπροστά, μεταφορά του σώματος σου μπροστά και έφυγε. Εντάξει. Πάμε ακόμα ένα. Μην σηκώνεις το πίσω πόδι όμως. Πρέπει να έχει σταθερό. Μην σηκώνεις το πίσω πόδι. Μεταφορά του βάρος από πίσω μπρος, από πίσω μπρος, άφησέ το φτερό ή μην την απατάει χτύπημα. Αργά, μην βιάζεις. Θυμίσου ότι είπαμε. Πού είναι το φτερό. Κοίτα που το έχεις. Μακριά άπλωσε το χέρι σου. Φέρε το βάρος μπροστά. Άφησε το φτερό. Μπράβο. Εκεί κάντε διαγωνία σερβίς. Αφήνετε τα φτερά να πέφτουνε για να βλέπετε πού πήγε το φτερό σας. Μην τα χτύπάτε τα φτερά πίσω. Θα τα παζέψουμε μετά. Θα στείλουμε έναν από πέξω. Ναι, δεύτερα. Εκεί που θέλεις να στείνεις το φτερό θα πάει. Αυτή δεν είναι η γραμμή του σερβίς και ο μπροστά. Θα έρθεις εδώ μπροστά, θα έρθεις εδώ μπροστά και από εδώ θα χτυπήσεις το φτερό να πάει πίσω. Χέρι μπροστά. Εδώ. Χαλαρό. Θέση ρακέταση μπροστά. Το βάρος είναι πίσω. Από πίσω όπως είσαι τώρα θα πας μπροστά. Ρίξε το βάρος στο μπροστινό πόδι. Μη σκυβήσω όλοι το σώμα μπροστά. Αφήνω το φτερό να πέσει από εδώ. Αφήνεις το φτερό να πέσει και να φτάσει εδώ. Τότε ξεκινάς. Αφήνεις το φτερό να πέσει και να φτάσει εδώ. Και να φτάσει εδώ. Τότε ξεκινάς. Μη σκύβεις. Σκύβεις και κατεβάζεις τη ρακέτα σου ακόμα πιο χαμηλά. Εντάξει. Από ψηλά μου. Από δεν το φύγεις εκεί. Δεν θα ψάξει η ρακέτα να βρει το φτερό. Η ρακέτα θα κάνει την πορεία της. Εκεί. Αργά. Μπροστά. Μπροστά πήγαινε μπροστά. Το βάρος μπροστά. Όχι σκύψε μπροστά. Από πίσω μπρος. Μπρος. Άσε το φτερό. Και χτύπα το. Ωραία. Προσέξτε λίγο τώρα. Μισό λεπτό. Μισό λεπτό. Στάθη. Όπως είστε στο γήπεδο. Θέλω καθένας να εκτελέσετε. Ανα δύο σερβείς. Δέκα σερβείς συνολικά. Εντάξει. Δύο. Ένας δύο. Ο άλλος δύο. Τέσσερα άτομα σε κάθε γήπεδο. Έχετε από δύο φτερά. Δύο δύο θα εκτελέσετε. Δέκα σερβείς συνολικά. Θέλω το σερβείς. Στο σερβείς αυτό το φτερό να πέφτει. Στην πίσω ζώνη του γηπεδού. Ανάμεσα στην τελική γραμμή του γηπεδού. Και στην πίσω γραμμή σερβείς του διπλού. Έτσι. 75 εκατοστά είναι αυτή η απόσταση. Εδώ πέρα μέσα και στο κέντρο. Θέλω να πέφτει εδώ πέρα μέσα και κοντά στο κέντρο. Να μην πέφτει στην άκρη. Θέλω να μετρήσετε από τα 17 σερβείς πόσα φτάσανε στο σωστό σημείο. Δηλαδή πίσω και κέντρο. Και πόσα βγήκαν έξω από το γήπεδο. Έξω από το γήπεδο είναι είτε στην άλλη πλευρά του γηπεδού μέσα. Ή και έξω από τα όρια του γηπεδού. Εντάξει. Έξω από το χώρο του σερβείς λοιπόν. Τι βγήκε έξω από το χώρο σερβείς. Από τα 10 σερβείς θα κάνετε. Πάμε. Ένα σερβείς. Δύο σερβείς. Τρία σερβείς. Out. Τέσσερα σερβείς. Άλλος. Όχι τρία μέσα, ένα έξω. Λοιπόν. Το καταλάβατε. Τέσσερα σερβείς ένας, τέσσερα ο άλλος. Τέσσερα, τέσσερα. Τα γυρνάει. 10 θέλω να κάνετε. Εάν έχετε παραπάνω φτερά από δύο γηπεδό. Θέλω με τα παραπάνω φτερά ο καθένας να κάνει. Τέσσερα φτερά έχετε. Με τέσσερα φτερά κάνει σερβείς. Με τέσσερα φτερά κάνει σερβείς, κάνει τέσσερα σερβείς εκεί. Μετά θα πάρει ο άλλος τέσσερα φτερά, θα κάνει ο άλλος σερβείς. Πάρε εσύ, τέσσερα εκεί. Τέσσερα, τέσσερα, τέσσερα και τα δύο, δύο, δύο. 10 σερβείς συνολικά να κάνετε. Συνεχίστε. Ένα βήμα πίσω από τη γραμμή, ναι. Άμα είσαι ψηλός θα πας πιο πίσω. Και περίπου μισό εκεί. Τώρα. Όχι. Η θέση σου θα αλλάξει από τη θέση του γηπέδου σου. Λογικό είναι. Όταν βλέπεις, είσαι εδώ και φεύγει το φτερό έξω, γύρνα λίγο το σώμα σου. Δεν χρειάζεται να πας εσύ, Κέρα. Εσύ. Μπορείς. Πρέπει να είσαι στη μέση όμως. Πρέπει, γιατί. Γιατί όταν χτυπήσεις το φτερό, όταν χτυπήσεις το σερβείς, μετά θα έρθεις εδώ, στη μέση. Ενώ αν φύγεις, αν είσαι εδώ και χτυπήσεις το φτερό, έχεις απόσταση. Έχεις αφήσει το γήπεδό σου. Καταλαβαίνεις. Στο μονό, η πίσω γραμμή, η τελική γραμμή του γηπέδου είναι και η πίσω γραμμή του σερβείς. Στο μονό. Ναι. Στο διπλό, η τελική γραμμή είναι αυτή και η πίσω γραμμή του σερβείς είναι εδώ. Όταν κάνουμε στο διπλό σερβείς και το φτερό πέσει πίσω από αυτή τη γραμμή, στο διπλό, όταν πέσει πίσω από αυτή τη γραμμή, είναι out. Αλλά δεν μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή αυτό το πράγμα. Άρα εμείς θέλαμε να στείλουμε το σερβείς... Θέλαμε τόση ώρα να στείλουμε το φτερό σε αυτόν τον χώρο εδώ πέρα. Ανάμεσα στη τελική γραμμή και σε αυτή τη γραμμή και μέσα στο κουτί αυτό. Παρατήρησα ότι αρκετοί από εσάς είχατε δυσκολία στο να χτυπήσει το φτερό. Θέλω να σας πω ότι δεν είσαστε οι πρώτοι που σας συμβαίνει αυτό το πράγμα. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στους αρχάριους και ίσως ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα, αν θέλετε, της τεχνικής του πάντων. Εντάξει, το να χτυπήσεις το φτερό όταν το κρατάς στο χέρι σου και το αφήνεις να πέσει κάτω. Να είστε σίγουροι ότι μετά από 2-3 μαθήματα θα το ξεπεράσετε με υπομονή και χαλαρότητα. Μην ανχώνεστε και μη στεναχωριέστε. Για να κλείσουμε λίγο το κομμάτι του σερβείς απλού και να περάσουμε στο διπλό, να σας αναφέρω και τη σημασία του να στεκόμαστε μέσα στο χώρο του γηπεδού. Δηλαδή σε ποιο σημείο να βρισκόμαστε την ώρα που εκτελούμε το σερβείς και γιατί βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο. Προσθέξτε. Όπως είπαμε, το σερβείς το εκτελούμε διαγώνια. Κράτα τα φτερά στο χέρι σου, κράτα τα όλα. Πάρε, μπορείς. Πάρ' και το άλλο. Λοιπόν, αυτό το μάζεμα θα το κάνετε στο τέλος του εξαμείνου εσείς. Εμένα μου πήρε τρία χρόνια να το μάθω. Κι εάν λοιπόν. Λοιπόν, εκεί που θα στείλω το φτερό, εάν στέλνω το φτερό από το δεξί μου, αν σερβίρω στο δεξί μέρος του γηπεδού μου, έτσι, από τη δεξιά πλευρά, πρέπει να βρεθώ κοντά στην κεντρική γραμμή, την ώρα που εκτελώ το σερβείς. Εάν, αντιθέτως, σερβίρω το φτερό από την αριστερή πλευρά του γηπεδού, η απόστασή μου από την κεντρική γραμμή πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη. Όπως και να έχει το πράγμα, όμως, είμαι κοντά στην προστήνη γραμμή του σερβείς, στο χώρος σερβείς, ωραία. Και μετά από το χτύπημα του σερβείς, μετά από το χτύπημα του φτερού, κάνω μία μικρή μετατόπιση, ένα μικρό πηδηματάκι, εντάξει, προς το κέντρο του γηπεδού, προετοιμαζόμενος να υποδεχτώ το χτύπημα από τον αντίπαλο. Δεν χτυπάω το σερβείς και στέκομαι εκεί, ακίνητος, εκεί που ήμουνα, αλλά χτυπάω το σερβείς, εκτελώ το σερβείς και παίρνω θέση στο κέντρο του γηπεδού μου. Προσέξτε. Πάμε, Πέτρο. Πάμε ξανά. Η αναπίδηση αυτή, λοιπόν, στο κέντρο του γηπεδού, στο κεντρικό σημείο του γηπεδού, χρειάζεται για να μας δώσει το στοιχείο της προετοιμασίας, για να υποδεχτούμε το χτύπημα από τον αντίπαλό μας, που δεν ξέρουμε πού θα είναι. Αν θα είναι πίσω, αν θα είναι πίσω, αν θα είναι δεξιά ή αριστερά. Αντίστοιχα, εάν εκτελέσουμε το σερβείς από την αριστερή πλευρά του γηπεδού, η μετακίνηση, η μετατόπιση αυτή, θα γίνει προς το κέντρο και θα έρθουμε προς τα εδώ. Κατανοητό? Λοιπόν, αυτό, όταν θα πάμε να κάνουμε την εξάσκηση ξανά στο σερβείς, θα το κάνουμε. Να περάσουμε, λοιπόν, τώρα στο δεύτερο σερβείς, που είναι το χαμηλό σερβείς. Εκτέλεση σερβείς χαμηλό και όταν λέμε χαμηλό έχει να κάνει με την τροχιά. Θα περάσουμε τώρα στην εκτέλεση του χαμηλού σερβείς. Η διαφορά στα δύο σερβείς είναι ότι ενώ στο ψηλό σερβείς στείλαμε το φτερό ψηλά πάνω από το ραντίπαλό μας, στο πίσω μέρος του γηπεδού και τον αναγκάσαμε να μετακινηθεί πίσω για να το χτυπήσει, στο χαμηλό σερβείς στέλνω το φτερό στο μπροστά μέρος του γηπεδού το αντίπαλό μου για να τον αναγκάσω να έρθει μπροστά στο γήπεδο, μπροστά στο δίχτυ. Να χτυπήσει το φτερό κάνοντας μετακίνηση μπροστά εμπρός. Αυτό το χτύπημα χρησιμοποιείται και στο απλό και στο διπλό. Στο απλό κυρίως χρησιμοποιούμε το ψηλό σερβείς, κυρίως. Σε μεγάλο επίπεδο, σε ψηλό επίπεδο τύνουνε πλέον όλα τα σερβείς να είναι χαμηλά. Κυρίως για να εκλείψουνε ένα, να εκλείψει το ρίσκο του γηπεδού και δεύτερον για να, επειδή έχουν γιανει πάρα πολύ τεχνική των αθλητών, κάθε ψηλό χτύπημα οδηγεί σε καρφία από τον αντίπαλο. Άρα με το να κάνουνε ψηλό σερβείς, εφόσον τον αντίπαλό του χρειάζεται του δίνω το δικαίωμα να περάσει στην επίθεση κατευθείαν με καρφί. Κι εγώ ξεκινάω με άμυνα. Ενώ εάν κάνω χαμηλό σερβείς, δίνω στον αντίπαλό μου τη δυνατότητα να απαντήσει με χτύπημα ή κοντά στο φιλέ, ή να σηκώσει το φτερό. Εάν σηκώσει το φτερό, περνάω εγώ στην επίθεση. Καθώς αντικειμενικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να αναγκάσεις τον αντίπαλο να σου σηκώσει το φτερό ψηλά για να καρφώσεις. Γι' αυτό κυρίως παίζουμε χαμηλά χτυπήματα, κοντά στο φιλέ, για να το αναγκάσουμε να σηκώνει το φτερό, για να περνάμε εμείς στην επίθεση και να καρφώνουμε. Αλλά αυτά είναι κομμάτια της θεωρίας της τακτικής που θα ακολουθήσει. Στην εκτέλεση του χαμηλού σερβείς, που θα πρέπει να περάσει το φτερό, κοντά σύριζα από το δίχτυ, και να κατευθυνθεί, στην πρωστινή ζώνη του γιπέδου του αντίπαλού μας, του χώρου σερβείς του αντιπαλού μας, όχι να πέσει πίσω από το δίχτυ, αν πέσει το φτερό πίσω από το δίχτυ είναι out. Πρέπει να πέσει διαγώνια και πίσω από την πρωστινή γραμμή σερβείς. Να παραλάβουμε ότι ένα σερβείς είναι σωστά εκτελεσμένο, όταν εκτελείται μέσα από τον χώρο σερβείς το δικό μας, και κατευθύνεται στον διαγώνιο χώρο σερβείς. Οπουδήποτε αλλού να πέσει εκτός του διαγώνιου χώρου σερβείς είναι out. Είτε μπροστά πέσει μέσα στον γιπέδο, είτε στον άλλο χώρο σερβείς, εντάξει τον ευθεία μπροστά, είτε βέβαια και έξω από τα όρια του γιπέδου είναι out το σερβείς. Και έχουμε αυτομάτως αλλαγή και πόνο για τον αντίπαλό μας. Τώρα, υπάρχουν δύο ειδών χτυπήματα για το σερβείς το χαμηλό, το forehand και το backhand. Θα τα κάνουμε και τα δύο. Στο forehand το σερβείς, η προετοιμασία μας είναι όπως είμασταν στην εκτέλεση του ψηλού σερβείς. Πέτρο, πλησίασε λίγο κοντά, βλέπετε ότι έρχόμαστε λίγο πιο κοντά. Γιατί έρχόμαστε πιο κοντά στο φιλέ, γιατί ήρθε λίγο πιο μπροστά, γιατί η εκτέλεση ενός χαμηλού σερβείς απαιτεί την θέση του αθλητή λίγο πιο κοντά στη γραμμή του σερβείς και κατεπέκταση και στο δίχτυ. Για να δούμε, σκεφτόμαστε badminton καθόλου, για να καρφώσουμε πιο γρήγορα. Εάν ο αντίπαλος σηκώσει το φτερό, θα πάει πίσω. Οπότε εμείς θα πρέπει να διανύσουμε μεγαλύτερη απόσταση. Άρα όχι τόσο για να καρφώσουμε, άλλο. Για σκεφτείτε. Ακριβώς, για να προλάβουμε λοιπόν το χτύπημα του αντίπαλού μας, που θα στείλει το φτερό κοντά στο φιλέ. Καθώς το σερβείς μας γίνεται κοντά στο δίχτυ, είναι πιο δύσκολο για εμάς. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πιο πολύ για ένα χτύπημα κοντά στο δίχτυ, παρά για ένα χτύπημα πίσω και ψηλά. Το καταλαβαίνουμε αυτό. Εάν λοιπόν μείνει πίσω και εκτελέσει χαμηλό σερβείς και ο αντίπαλος παίξει το φτερό κοντά στο φιλέ, κοντά στο δίχτυ, θα βρεθεί κάτω από πίεση ο άθλητης για να ρθει να απαντήσει αυτό το χτύπημα. Ήτε να παίξει κοντά, είτε να σηκώσει αυτός με τη σειρά του. Επίσης, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος, ώστε ο αντίπαλός του, όταν στην προσπάθεια να απαντήσει το φτερό, στείλει το φτερό λίγο πιο ψηλά από εκεί που θα το ήθελε, όχι πίσω, θέλοντας να στείλει το φτερό μπροστά, αλλά δεν το στείλει χαμηλά, κοντά στο φιλέ, αλλά το σηκώσει λίγο πιο ψηλά, να είναι έτοιμος με ένα βήμα να κάνει ένα κάρφωμα και να τελειώσει τη φάση εκεί πέρα. Άσχημη απάντηση του αντίπαλου, λίγο ψηλά αλλά μπροστά, καρφεί και τελειώνει ο πόντος. Προετοιμασία της ρακέτας για να εκτελέσουμε το forehand χαμηλό σερβίσ, όπως πριν με την εκτέλεση του ψηλού forehand σερβίσ. Μην γυρνάς πολύ τη ρακέτα γιατί ζαλίζει τη κάμερα. Η προετοιμασία μας είναι η ίδια μεταφορά του βάρος σώματος ίδιο, το μόνο που αλλάζει είναι ότι δεν έχω πρινισμό στην εκτέλεση του σερβίσ, δεν χτυπάω με δύναμη το φτερό να φύγει ψηλά, αλλά κλειδώνω τον πίχη μου και τον καρπό και προχωράω σε σπρώξιμο του φτερού. Θα σπρώξω το φτερό, μια ώθηση θα δώσω το φτερό έτσι ώστε να περάσει σύριζα πάνω από το φιλέ μπροστά μου. Προσοχή τώρα! Θέμα κανονισμών. Σας είχα πει στο προηγούμενο μάθημα ότι ο κανονισμός απαιτεί την ώρα που χτυπάμε το φτερό αυτό να είναι κάτω από τη μέση, πολύ σωστά. Το φτερό την ώρα που το χτυπάμε, την ώρα του σερβίσ και μόνο βέβαια, να είναι κάτω από το έψω της μέσης. Υπάρχουν κι άλλοι όμως περιορισμοί. Για παράδειγμα, ετοιμάζοντας να χτυπήσεις το φτερό, την ώρα που έχουμε επαφή ρακέτας και φτερού, θα πρέπει η κεφαλή της ρακέτας μας να είναι εμφανώς κάτω από το ύψος της λαδής μας. Κάτω από το ύψος της λαδής. Εάν για οποιοδήποτε λόγο η κεφαλή της ρακέτας είναι πιο ψηλά από το ύψος της λαδής εδώ πέρα, τότε κι αυτό είναι σφάλμα. Αυτοί οι περιορισμοί έχουν μπει για να εμποδίσουν κάποιον να καρφώσει, να κάνει καρφί, σερβίζει με καρφί από το γήπεδο μέσα. Άρα σκεφτείτε ότι κάτω το κεφάλι της ρακέτας από τη λαδή μας, συν το ότι θα χτυπήσουμε το φτερό κάτω από το ύψος της μέσης εδώ, δείχνει ακριβώς το πώς θα πάει το φτερό. Συν βέβαια το γεγονός ότι θα πρέπει το φτερό μέχρι να περάσει το δίχτυ υποχρεωτικά να έχει ανωδική πορεία. Μπείτε στην ισοσελίδα, διαβάσετε από το βιβλίο της οδηγίες. Έχει μέσα τους κανονισμούς, θα το διαβάσετε. Πάμε ακόμα ένα σερβίς. Παίρνα στην άλλη πλευρά, πάρε δύο φτερά εκεί και πάμε το ίδιο πράγμα. Προσέξτε καλά την προσπάθεια που κάνει και πού πάει το φτερό, πιο κέντρο και πιο χαμηλά και πιο μπροστά. Ακόμα και ο Πέτρος κάνει σφάλμα τεχνικής, φεύγει πολύ γρήγορα, πιο αργά. Αυτό είναι το σερβίς το forehand. Για να μην σας κουράζω, πάμε κατευθείαν στο backhand σερβίς. Μετά θα κάνουμε την εξάσκηση και ο Πέτρος θα πάρει το ένα γήπεδο και εγώ θα πάρω το άλλο γήπεδο για να σας δούμε. Στην εκτέλεση του σερβίς backhand, πιάνω το φτερό τώρα για να εκτελέσω backhand. Από την άκρη του, με το αντίθετο μου χέρι, από εδώ ψηλά πιάνω το φτερό. Έχουμε διαφορά και στα πόδια. Τα πόδια πάνε παράλληλα, δεν έχουμε το ένα πόδι μπροστά, το άλλο πίσω. Τα πόδια μας είναι παράλληλα και κοιτάνε όμως στην πλευρά που θα σερβίρω. Πιάσιμο του φτερού από την άκρη ώστε να κρέμεται και να είναι ελεύθερη η βάση του. Θέλουμε την βάση να είναι ελεύθερη. Η λαβή της ρακέτας περιστρέφεται λίγο μέσα στο χέρι μας, όπως είμαστε στη λαβή του forehand. Όταν θέλουμε να εκτελέσουμε το σερβίς backhand, σηκώνουμε τον αγγόνα ψηλά, αλλά περιστρέφουμε και λίγο τη ρακέτα με τα δάχτυλά μας. ώστε ο αντίχειράς μας να είναι αυτός που οδηγεί τη ρακέτα. Ψηλά ο αγγόνας και ο αντίχειρας εδώ οδηγεί τη ρακέτα. Θα φέρω πρώτα το φτερό στο ύψος που πρέπει να το φέρω, που είναι από το ύψος της μέσης μου και κάτω. Και μετά θα τοποθετήσω τη ρακέτα ανάμεσα στο φτερό και στο σώμα μου. Το χτύπημα θα είναι μια πάρα πολύ απλή αόριση, ένα πολύ απλό σπρώξιμο της ρακέτας, με ταυτόχρονα βέβαια άφημα του χεριού μου. Άρα θα έρθω εδώ μπροστά και με ένα πάρα πολύ απλό σπρώξιμο θα χτυπήσω το φτερό να φύγει. Μετά βέβαια την απελευθέρωση του φτερού θα πάρω πάλι θέση μπροστά στο φιλέ, μπροστά στο δίχτυ για να ελέγξω την απάντηση του αντίπαλού μου. Αυτό το service κατά 99% γίνεται στα διπλά και κατά 85% γίνεται στα απλά. Στο διπλό πρέπει να έρθουμε πολύ μπροστά γιατί αμέσως μετά το service που θα κάνουμε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χτύπημα στην προστινή ζώνη. Εάν ο αντίπαλος το στείλει το φτερό πίσω υπάρχει συμπαίκτης πίσω, δύο είμαστε στον διπλό. Ο πίσω πέκτης αναλάβει το χτύπημα πίσω στο πίσω μέρος του γηπέδου, ο μπροστά πέκτης αναλάβει το χτύπημα στον μπροστά μέρος του γηπέδου. Άρα εάν και εφόσον χρειαστεί να κάνει κάποιο χτύπημα ο παίκτης που εκτελεί το service αυτό θα είναι με μετακίνηση μπρος. Και πάλι όμως όχι πολύ μπροστά γιατί μην ξεχνάτε ότι όσο πιο μπροστά έρθουμε τόσο πιο ψηλά θα ανεβαίνει το φτερό για να περάσει το δίχτυ. Όσο πιο πίσω ερχόμαστε τόσο πιο χαμηλό χτύπημα θα γίνει και τόσο πιο χαμηλά θα βρει το φτερό ο αντίπαλος μας. Κατανοητό? Όσο πιο μπροστά επαναλαμβάνω, ναι μην είναι εύκολο για μένα για να καλύψω το μπροστά χώρο του γηπέδου μου, αλλά όσο πιο μπροστά τόσο και πιο ανηφορική είναι η πορεία του φτερού κατά την εκτέλεση του service. Αυτό είναι κάτι λοιπόν που ο κάθε αθλητής το διαμορφώνει σύμφωνα με τις δικές του τις προσωπικές δυνατότητες. Λοιπόν πάμε μια εκτελέση, πάμε. Κατέβασε λίγο πιο πολύ το κεφάλι της δρακέτας γιατί κάνεις foul. Θα του δώσει ο κριτής service που υπάρχουν στο γήπεδο ένας διαιτής και ένας κριτής service, foul και μετά διαμαρτύρεται αυτός είναι ο πατέρας του. Βλέπετε αυτή είναι η θέση που πρέπει να έρθει το φτερό, γιατί ο αντίπαλος του είναι εδώ, ο αντίπαλος είναι εδώ μπροστά και περιμένει το φτερό εδώ. Εάν μιλάμε για διπλό, εάν μιλάμε για απλό, εγώ θα έρθω εδώ πίσω. Εάν έχω όλο το γήπεδο δικό μου, εάν μιλάμε για διπλό θα έρθω πιο μπροστά. Γιατί, γιατί αν επιχειρήσει πίσω χτύπημα στο απλό, έχει να έρθει το φτερό μέχρι εδώ πέρα πίσω, ενώ στο διπλό κοντένει το γήπεδο μόνο για το service. Επαναλαμβάνω, άρα με το να είμαι εγώ εδώ και το φτερό να έρθει στην πίσω γραμμή σε αυτό το χώρο εδώ πέρα, προλαβαίνω από αυτό το σημείο να σπρώξω το πόδι μου πίσω για να χτυπήσω το φτερό. Στο διπλό επαναλαμβάνω, εντάξει. Γιατί μην ξεχνάτε στο διπλό που έχουμε δύο παίκτες, ένα σερβίρι, ένας υποδέχεται και μετά ανοίγει το παιχνίδι και ελευθερώνεται για όλους. Δεν μπορώ να πω ότι θα είμαι εγώ μπροστά και ο άλλος πίσω θα καλύψει το πίσω γήπεδο. Όχι, υποκροτικά βάσει κανονισμών. Ένας παίκτης θα σερβίρει, ένας θα υποδεχτεί και αφού χτυπήσει αυτό το φτερό και απαντήσω εγώ δύο, τότε ελευθερώνεται το παιχνίδι και παίζει όποιος θέλει μετά. Δεν υπάρχει περιορισμός. Αλλά μόνο στο σερβίς εκτέλεση και υποδοχή υπάρχει περιορισμός. Εντάξει. Λοιπόν, πάμε εκτέλεση χαμηλού και απάντηση το αντίπαλο στο μπροστά μέρος του γηπεδού. Έλα από εδώ. Άλλαξε πλευρά. Άλλαξε γωνία. Πήγαινε από εκεί. Εκτέλεση. Υποδοχή. Εδώ. Τώρα θα μπορούσε να βγει και έξω αυτό. Ήταν πολύ κοντινό το φτερό. Το χτύπημα. Είδατε μέσα. Λοιπόν, επαναλαμβάνω δύο χτυπήματα. Το ένα forehand, το άλλο backhand. Και ερωτήσατε πολύ στο προηγούμενος πού να επιλέξουμε forehand και πού backhand. Μπορείς πάρα πολύ καλά και πολύ εύκολα στο απλό να προτιμήσεις το forehand. Όπου, ξεκινώντας, μπορείς να ξεκινήσεις για χαμηλό service και να μετατρέψεις σε ψηλό. Κάνε, Πέτρο, ένα. Ξεκίνα. Ψηλό. Ξεκινάς για χαμηλό. Κάνε δύο. Κάνε ένα χαμηλό. Έτσι και με τον ίδιο τρόπο ξεκίνα και κάνε ψηλό μετά. Ένα χαμηλό. Ωραία. Παρατηρήστε ότι η προετοιμασία είναι η ίδια. Η κίνησή του είναι η ίδια. Και ψηλά. Οπότε εγώ σαν αντίπαλος του, εδώ. Πάμε, ξανά. Ό,τι θέλεις. Χαμηλό και ψηλό, μάλλον. Χαμηλό και ψηλό. Πρώτα χαμηλό, ναι. Εδώ περιμένω εγώ το φτερό. Και παίζω. Και περιμένω πάλι ψηλό. Πάλι χαμηλό περιμένω εγώ. Και είμαι εδώ. Περίμενε λίγο, να δω. Σουερ. Και περιμένω εδώ. Out. Εντάξει. Λοιπόν, περάστε τώρα, θα περάσετε για εξάσκηση. Όπου ζευγάρια θα είστε. Διαγώνια, όπως τελειώσατε πριν με το σερβίστου απλού, του ψηλού. Το ψηλό σερβίστου απλού. Διαγώνια. Φτερό. Τα πάντα είναι ίδια. Το βάρος από πίσω μπρος. Το φτερό μπροστά. Η ρακέτα, δηλαδή πίσω. Προετοιμασία με υπτιασμό του πύχη. Μεταφορά του βάρος σώματος από πίσω μπρος. Αφήνω το φτερό. Και επαναλαμβάνω, δεν έχω πρινισμό, αλλά έχω όθηση του φτερού. Έτσι ώστε το φτερό να περάσει πάνω από το δίχτυ. Και να πέσει όσο γίνεται πιο κοντά. Έτσι, στην γραμμή του σερβίστου. Η απελευθέρωσή μου εδώ γίνεται. Το χτύπημα εδώ μπροστά. Και βέβαια δεν έχω follow through. Δεν ανεβάζω τη ρακέτα ψηλά. Μένει εδώ μπροστά το χέρι μου. Εντάξει. Αυτό σωναφορά το forehand. Για αυτό το backhand. Παράλληλα τα πόδια. Πιάνω το φτερό από την άκρη. Στην κοιλιά μπροστά. Βάζω τη ρακέτα. Μια μικρή όθηση της ρακέτας. Άνοιγμα του αγγώνα είναι στην ουσία. Τις γωνίες του αγγώνα. Πάνω από το φιλέ και πάλι προσγιώνεται μπροστά. Εντάξει. Αυτά τα δύο service εξάσεις σε ζευγάρια. Πάμε. Πιο ακρίβεια. Το backhand έχει πολύ λιγότερες κινήσεις. Και όσο πιο λίγες κινήσεις... Γιατί δεν κάνεις αυτό το πράγμα. Λοιπόν, όσο πιο λίγες κινήσεις κάνεις την εκτέλεση ενός service τόσο πιο πολύ μειώνεις ούτες να αστοχήσεις.