2018-01-24 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2018)
: Σπίτι-σπίτα, συνεδρίας και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, συνεδρία και όλα αυτά. Σπίτι-σπίτα, σπίτι και όλα αυτά. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Ένα λεπτό να πω ότι η τυχερή είναι η κυρία Καρυπίδου κυρία Καρυπίδου σας παρακαλώ ελάτε ένα μικρό δώρο συμβολικό για την τύχη σας και εύχομαι να είστε τυχεροί πάντα στη ζωή σας είναι μια κορνίζα είναι συμβολικό το δώρο να είστε καλά να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά με υγεία να είμαστε γεροί δυνατοί και να αντέχουμε ευχαριστώ με την κυρία Καρυπίδου κυρία Καραθανάση αγαπητοί συνάδελφοι καθίστε σας παρακαλώ αρχίζει η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου κυρία Μαρκοπούλου περάστε λίγο και αρχίζει η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλου ό,τι ο καθένας θέλει με το μικρό το κουτί ναι, εντάξει κυρίες συνάδελφοι να πω ότι έχουμε ένα θέμα εκτός σημερίσης διάταξης είναι τροποποίηση πρωτολογισμού, έχουμε και στα θέματα της σημερίσης διάταξης θα παρακαλέσω για την έγκριση του σώματος να πάρουμε την έγκριση κύριε Δακή ότι θα συζητηθεί αυτό το θέμα εκτός σημερίσης διάταξης. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα προχωρούμε ένα λεπτό, ένα λεπτό προχωρούμε κύριοι συνάδελφοι κατατέθηκε στην γραμματεία του περιφερειακού συμβουλίου ένα ψήφισμα από τον κύριο Κουρκούτα και μου ήρθε και ένα ψήφισμα από τους πέντε σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Δυτικής Μακεδονίας Είναι ψήφισμα Μητροπολιτών Δυτικής Μακεδονίας Έχω την υποχρέωση για τα ψηφίσματα γιατί μπορεί να κατεδηθούν και άλλα ψηφίσματα Να καλωσορίσουμε και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Γρεβενών τον κύριο Κουρέλα Να βάλω τα γελά μου να δω λίγο μακριά Κύριε Μπογιωτόπουλε καλώς ήρθατε στον περιφερειακό συμβούλιο Κύριε Οικονομήδη, δεν σας είδα χίλια συγγνώμη, δώστε το δικό μου στον κύριο Οικονομήδη Είναι ο γενικός διευθύντης Ναι, είναι ο κύριος Οικονομήδης είναι ο γενικός διευθύντης Κύριοι συναδελφοί ο κύριος Περιφερειάρχης θα κάνει και μια ενημέρωση για το ειδικό τιμολόγιο Θα μου επιτρέψετε να διαβάσω το ψήφισμα των Ιεραρχών να διαβάσω το ψήφισμα από... Ναι, κύριε Αδάκη Ως επικεφαλής παρατάξεως Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη θέλω να καταθέσω ένα ψήφισμα με την πρόταση να πάρουμε μια απόφαση ως Περιφεριακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για το θέμα της ενεξελίξης συζήτησης που υπάρχει μεταξύ Αθήνα Σκοπίων σε σχέση με την ονοματοδοσία και όλα τα θέματα του γειτονικού κράτους Επίσης, και γι' αυτό ζητώ, κύριε Πρόεδρε θα σας καταθέσω αμέσως στο ψήφισμα και αμέσως θα το δώσω και στα μέσα ενημέρωσης Θέλω επίσης... γι' αυτό ζητώ να πάρουμε μια απόφαση του Περιφεριακού Συμβουλίου που να εκφράζει τα αισθήματα όλων των Δυτικομακεδόνων Θέλω επίσης να θέσω υπόψιν σας και του κυρίου Περιφερειάρχη, φαντάζομαι είναι σε γνώση και να πάρουμε μια απόφαση για την κατάργηση τριών δομών στη Δυτική Πτολεμαϊδα στη Δυτική Μακεδονία, μια στη Πτολεμαϊδα και δύο στο Κίτ Καρδιάς του ΑΔΜΙΕ και τη μεταφορά τους στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη το οποίο θύγει ζωτικά συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας Και θέλω επίσης... να μιλήσω στον κύριο Περιφερειάρχη και θέλω επίσης, γιατί έλαβα όπως και όλοι οι επικεφαλείς των Παρατάξεων κ. Περιφεριάρχης ένα έγγραφο από τον δήμαρχο Σερβίου Βαλβενδού τον κ. Κοσματόπουλο το οποίο κοινοποιεί και στον Ισαγγελέα και θέτει μια σειρά ζητήματα τα οποία τουλάχιστον προκαλούν ερωτήματα σε σχέση με το θέμα της διαχείρισης του τοπικού πόρου και επειδή θεωρώ όταν με επίσημο τρόπο το στέλνει στον κύριο Περιφερειάρχη στον επικεφαλείς των Παρατάξεων στον Ισαγγελέα ο κύριος δήμαρχος, ο οποίος είναι και εδώ παρόν θεωρώ ότι θα ήθελα μια ενημέρωση και από πλευρά σας ώστε αν υπάρχει κάποιο θέμα να λυθεί η παρεξήγηση αν υπάρχει να δούμε πώς θα το λύσουμε Θέλω λοιπόν πριν να σας δώσω... Καταθέστε λίγο το ψήφισμα Ναι, θέλω να δώσω και στον κύριο Περιφερειάρχη και μια απόφαση που θέλω να πάρουμε για τις κατά... Αυτό είναι το ψήφισμα κύριε Δέκη? Ναι, για την απόφαση του Περιφερειακού Τύπου για να σταλεί στην κυβέρνηση, σ' όλα τα πολιτικά κόμματα και η κατάργηση των δομών του Αθήνα, το οποίο έχει σκοφαρά κυβρικά συμφέροντα της δυτικής Μακεδονίας... Λοιπόν... Ναι, κυρία Ζιμπελιάδο? Θα ήθελα να πω και εγώ εισαγωγικά ότι έτοιμα του δικού μας συνδυασμού είναι στο μίζων θέμα που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη και αφορά την διαπραγμάτευση για το θέμα το Σκοπιανό ως Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουμε θέση για αυτό το ζήτημα συζητώντας το εδώ και βέβαια καταλήγοντας σε ένα ψήφισμα. Νομίζω ότι αυτό βάζουμε να λάβουμε υπόψη τα ψηφίσματα που έχουν κατατεθεί. Δεν ξέρουμε αν και η Περιφερειακή Αρχή καταθέσει ένα ψήφισμα και σε αυτό θα συμβάλουμε και εμείς από την πλευρά μας. Σίγουρα δεν πρέπει να φύγουμε σήμερα από εδώ αν δεν υπάρξει ένα ψήφισμα που να διασφαλίζει ότι εμείς ως Περιφερειακό Συμβούλιο παίρνουμε θέση για ένα μίζον εθνικό ζήτημα. Ευχαριστούμε κυρία Ζεβελιάδο. Θα κατατεθεί και από το συνδυασμό Ανατροπή Δημιουργία Ψήφισμα. Πριν προχωρήσω, Ελευθερία, έλα λίγο σε παρακαλώ. Είναι η απάντηση από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάκου Εικονομικών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Είναι η απάντηση του κύριου Κάτανα προς τον κύριο Βόσδου. Είχαμε συμφωνήσει, κύριε Βόσδου, ότι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κύριος Κάτανας θα σας απαντήσει στην ερώτηση που θέσατε. Έλα λίγο, Ελευθερία. Δώσε στον κύριο Βόσδου και μαζί με την κυρία Παναγιωτίδου ήταν η ερώτηση. Όπως επίσης απαντά και στην κυρία Ζεμπελιάδου ο κύριος Αδαμόπουλος στην ερώτηση που κάνατε για το πολυμηχάνημα της Καστοριάς. Ορίστε. Πρόεδρε, δεν κατάλαβα για ποιο λόγο αναφέρατε ότι μου είπε ο κύριος Κάτανας στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι ερωτήσεις δεν απαντώνται στα Περιφερειακά Συμβούλια. Ό,τι θα σας... Δεν είναι επερώτηση, είναι ερώτηση. Αυτό ακριβώς εννοούσα κύριε Βόσδου. Είπαμε εδώ ότι θα σας δοθεί γραπτή απάντηση από τον κύριο Κάτανα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τώρα, εσείς βέβαια βγήκατε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και είπατε ότι δεν απαντάμε. Βεβαίως, γιατί είχαν περάσει δύο μήνες από την ημέρα που κάνατε και τέτοια. Εντάξει, νόμιζα ότι συμφωνήσαμε. Κοιτάξτε, κύριε Πρόεδρε, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι οι ερωτήσεις δεν απαντούνται στα Περιφερειακά Συμβούλια. Κι άλλες φορές ερωτήσεις μου έχετε απαντήσει. Και, καταρχήν, το έγγραφο το οποίο μου δίνετε είναι του κύριου Κάτανα. Πρέπει να υπάρχει ένα διαβιβαστικό από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η ερώτηση είναι προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν είναι προς τον αντιπεριφερειακό. Δέστε λίγο πώς έχετε απαντήσει και σε προηγούμενα. Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει την υποχρεώση να ενημερώσει τους Περιφερειακού Συμβούλους για την απάντηση που έχει δοθεί. Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία. Σας ευχαριστώ. Κύριε Αδαμόπουλε, θέλατε να πείτε κάτι επ' αυτού. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ, αλλά εφόσον δόθηκε η απάντηση τώρα και για το χρόνο, γιατί θα πρέπει να ζητήσουν πολύ σοβαρότερα θέματα, όπως είναι το Σκοπιανό, νομίζω ότι να μην καθυστερούμε γι' αυτό. Άμα θέλετε, κυρία Ζυμπληριάδου, διευκολυνήσεις άλλη φορά. Ευχαριστώ, κύριε Αδαμόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, θα δούμε τις απαντήσεις και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε. Ωραία, βέβαια. Μπορείτε να επανέρετε ή με άλλη ερώτηση ή με άλλη ερώτηση. Να πληροφορήσω ακόμη ότι 31 του μηνός σας έχει σταλεί η πρόσκληση, θα γίνει περιφερειακό συμβούλιο με μοναδικό θέμα τον απολογισμό της περιφερειακής αρχής. 31 του μηνός επομένως, την άλλη Τετάρτη. Έχει σταλεί, κύριε Δακί, η πρόσκληση. Αυτό δεν γίνεται, γιατί έχει σταλεί η πρόσκληση. Άμα δεν είχε σταλεί η πρόσκληση, θα κάνουμε μια ανοχή, θα ξεκινήσουμε λίγο παραπίσω. Αυτό μόνο έτσι μπορεί να λυθεί. Δεν ξεκινάμε πάντα στην ώρα μας. Λοιπόν, θα μου επιτρέψετε εδώ με βάση στον κανονισμό, επειδή το θέμα του οργανισμού και τα θέματα της ημερίσιας διάταξης είναι, θεωρώ, πολύ σοβαρά και έχουμε τους εργαζόμενους εδώ να τοποθετηθούν και τους γενικούς διευθυντές. Να προχωρήσω στο εκτός ημερίσιας διάταξης με τον κύριο μου, να προχωρήσω στο εκτός ημερίσιας διάταξης με τη τροποποίηση του προπολογισμού, που νομίζω ομόφωνα ψηφίζεται. Ομόφωνα η τροποποίηση εκτός ημερίσιας διάταξης. Ναι, κύριε Β, λίγο σας παρακαλώ. Αυτό το έχουμε πει δεκάδες φορές, κύριε Β, όταν βγουν οι αποφάσεις θα βγει πρώτα η απόφαση του θέματος ημερίσιας. Ωραία. Να προχωρήσουμε, αγαπητοί συνάδελφοι. Έχω δικαίωμα εκ του κανονισμού να πάω τα ψηφίσματα μετά την ημερίσια διάταξη. Θεωρώ ότι πρέπει να τα συζητήσουμε αμέσως μετά την ημερίσια διάταξη, γιατί είναι ο κόσμος εδώ που περιμένει για τον οργανισμό και το θέμα του οργανισμού είναι κέραιο θέμα για την περιφερειακή αρχή. Ροδρέ, αν με επιτρέπεις σοβαρότερο θέμα από το εθνικό θέμα για εμάς τους δυτικομακεδόνες, δεν υπάρχει. Ο Μένος, είμαι σίγουρος ότι όλοι οι παρόντες, οι πάλληλοι, στελέχοι της περιφέρειας συμμερίζουν την άποψή μας ότι τομίζουν την οντότητά μας και την υπόστασή μας είναι το θέμα της Μακεδονίας και ο οργανισμός έπεται πολύ μετά. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς εδώ μέσα που να θεωρεί ότι υπάρχει σοβαρότερο θέμα από το θέμα της Μακεδονίας για να συζητήσουμε. Γι' αυτό και θέλω αυτονόητο να προταχθεί. Καθαρά, πατριωτικά, εθνικά, κοινωνικά. Έγινε σαφέστατο αυτό που λέτε κύριε Δακή. Θέλετε να πείτε κάτι, κύριε Σώμα? Αν υπάρχει κάποιος συνάδελπος που έχει διαφορετική άποψη να σας το πει, δεν νομίζω να υπάρχει κανείς. Κύριε Περιφεριάρχα, συμφωνείτε? Δεν έχει αντίρρηση ο Περιφεριάρχης. Επομένως, απλά για τον κόσμο, θα φροντίσουμε τα ψηφίσματα να ψηφιστούν νωρίς για να προχωρήσουμε και στα άλλα θέματα της σημερίς σας διάταξης. Κύριοι συνάδελφοι, η παράταξη του κ. Δακή, Συμμαχείο των Πολιτών για τη Δυτική Μακεδονία, έφερε ψήφισμα για το Σκοπιανό και λέει, «Οι Δυτικομακεδόνες υπήρξαν πάντοτε φύλακες του ελλαδικού χώρου. Ως φυσική διάδοχη του ιστορικού βασιλείου της Άνω Μακεδονίας και ως συνεχιστές της παρακαταθήκης του νεοελληνικού διαφωτισμού, στηρίξαμε ενεργά τους ανοιχτούς ορίζοντες με εκαθαρή θέση υπέρ της καλής γειτονίας και διεύρυσης της συνεργασίας με τους όμορους λαούς». Η βούληση ένταξης του γειτονικού κράτους των Σκοπιών, στους διεθνείς οργανισμούς, που συμμετέχει η πατρίδα μας, επιβάλλεται να γίνει με όρους σεβασμού και της δικής μας οντότητας. Η καλή διάθεση για επίλυση των θεμάτων δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία της Ελλάδος. Απετούμε από την ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αρνηθούν οποιασμούς δημιουργών, και τα πολιτικά κόμματα να αρνηθούν οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονίας ως παράγοντα διαρκούς αλλητρωτισμού και διαστρεύλωσης ιστορικής υπόστασης στον Δυτικό Μακεδόνο. Προχωρώ στο ψήφισμα που έφερε ο κ. Κουρκούτας. Ψήφισμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή τις εξαγόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με το Σκοπιανό ζήτημα και τη φιμολογούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων εις βάρος των εθνικών μας δικαίων έχοντας δε την πεποίθηση ότι εκφράζει την βούληση του συνόλου όχι μόνο των κατοίκων της Μακεδονίας αλλά και ολόκληρο του ελληνικού λαού. Ως Έλληνες δεν πρόκειται πουδενή να δεχθούμε να χρησιμοποιεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Ως Έλληνες Μακεδόνες αισθανόμαστε την τιμή και την ευθύνη να μην επιτρέψουμε την εξαφάνιση κάτω από πολιτικές σκοπιμότητες της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αδιαμαρτήρητα το σφεντερισμό της δικής μας ιστορικής και εθνικής ταυτότητας εν ονόματι κάποιας πολιτικής σκοπιμότητας. Οι λαοί που αναζητούν κάποια εθνική ονομασία για να αυτοπροσδιοριστούν δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν σε βάρος άλλων λαών. Ζητάμε δε να δοθεί ο λόγος τον ελληνικό λαό για να αποφασίσει γι' αυτό το μίζων εθνικό θέμα με την υπέρτατη μορφή άμεσης δημοκρατίας που είναι το δημοψήφισμα. Νικόλαος Κουρκούτας Περιφερειακός Σύμπουλος. Προχωρώ στο ψήφισμα που έστειλαν στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου οι πέντε Μητροπολίτες Δυτικής Μακεδονίας. Πρώτον, το όνομα Μακεδονία στις κρίσιμες αυτές ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας θα πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτο. Υπάρχουν τόσα άλλα λόγματα που μπορούν οι γείτονές μας εφόσον επιθυμούν την καλή γειτονία να δεχθούν. Δεύτερον, δεν είναι θέμα μόνο πολιτικό αλλά κυρίαρχα εθνικό. Για τα εθνικά θέματα η εκάστατη πολιτική εξουσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ιδιολογική άποψη και θέση που να διαφοροποιείται από τη θέριση του λαού ιδιαίτερα σε θέματα που κρίνονται τελεσίδικα. Τρίτον, η ονομασία της γείτονος χώρας αποτελεί και εκκλησιαστικό θέμα διότι συμπαρασύρει και το θέμα της ονομασίας της σχισματικής εκκλησίας του κράτους αυτού. Συντασσόμαστε λοιπόν πλήρως με το κείμενο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και του Μακαριωτά του Αρχιπισκόπου μας κυρίου Ιερονίμου. Για όσους έχουν η επιλεκτική μνήμη οι ΒΙΙ και ένοπλοι βουργαρικοί ισδύζητοι κατά τη διάρκεια του μακεδονικού αγώνα στον προηγούμενο αιώνα, δεν θα είχε καμία δυναμική και προοπτική αν δεν συνδέονταν με το εκκλησιαστικό θέμα της βουλγαρικής εξαρχίας. Η ίδια ιστορία πρόκειται να επαναληφθεί αν την αφήσουμε να εξελιχθεί και αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη εκκλησιαστική προσέγγιση Βουλγαρίας και Σκοπίων. Τέταρτον, ο γεωγραφικός χώρος των Σκοπίων όντως ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάτοικοι της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Η βασικότερη αντίδραση των Ελλήνων έγκριται στην αξίωση των Σκοπιανών να προσιάζονται ως απόγονοι εκείνων, εγείροντας μάλιστα και θέματα αλλητρωτισμού των υποτιθέμενων υπόδουλων Μακεδόνων στην Ελλάδα. Μόνο Έλληνες μπορούν να είναι απόγονοι των Μακεδόνων εφόσον και οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Οι ιστορικές αποδείξεις ελληνικότητας των αρχαίων Μακεδόνων είναι πολυπληθείς, ανδιαφισβήτητες και γνωστές ιδιαίτερα στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό κόσμο. Πέμπτον, αυτό το όνομα ανήκει μόνο στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και σ'αυτούς που κατοικούν σ'αυτόν, δεν προσδιορίζει όμως εθνικότητα. Όπως οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, που ονομάζονται Θεσσαλή, είναι όμως Έλληνες. Οι κάτοικοι της Υπείρου ονομάζονται Υπηρότες και είναι Έλληνες. Έτσι και οι κάτοικοι της Μακεδονίας ονομάζονται Μακεδόνες και είναι Έλληνες. Οι Σλάβοι Μακεδόνες είναι κάτοικοι του κράτους των Σκοπίων. Έκτον, αν αυτή την ώρα η εκκλησία σιωπίσει, τότε θα μιλήσουν οι πέτρες και οι μάρτυρες και οι ήρωες που πότισαν με το αίμα τους τον τόπο αυτών. Ως Μητροπολίτης της Δικής Μακεδονίας, την οποία πότισαν με το αίμα τους ο Παύλος Μελάς και άλλοι Μακεδονομάχοι κληρικοί και λαϊκοί, ως γνήσιοι διάδοχοι όλων των μεγάλων μορφών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία αυτού του τόπου, επαναλαμβάνουμε τα λόγια του Δυτικομακεδόνους Ίωνος Δραγούμη. Βοηθήστε τη Μακεδονία την ώρα αυτή, όλοι οι πανέλληνες, όπου κι αν βρίσκεστε και η Μακεδονία θα σας βοηθήσει. Η ιστορία της Μακεδονίας γράφτηκε με το αίμα ιρώων, ελλήνων και ως εκ τούτου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους ελληνες απογόνους τους. Ο κατακτητής και ο έπικος μιας έδοξης χώρας, όχι μόνο δεν μπορεί να κατακτήσει την ιστορία της χώρας αυτής, αλλά αντιθέτως πάντοτε θα στοιχειώνεται από αυτή. Η ιστορία της Μακεδονίας είναι πολύ βαριά για να τη διεκδικήσει ο καθένας. Ας μην ξεχνούν οι αγαπητοί μας γείτονες ότι ενώ αυτοί δεν έχουν ιστορικά δικαιώματα πουθενά στην περιοχή, εμείς έχουμε παντού. Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελλάς. Οι Μητροπολίτες Δυτικής Μακεδονίας, ο Καστορίας Σεραφείμ, ο Φλωρίνης Πρεσπών και ο Ορδέας Θεόκλητος, ο Σερβίων και ο Κοζάνης Παύλος, ο Συσανίου και σε αυτής της Παύλος, ο Γρεβερόν Δαβίδ. Το ψήφισμα της περιφερειακής αρχής. Τις στιγμές αυτές που προσβάλλεται ιστορική μνήμη από κάποιους που στοχεύουν στη δημιουργία ενός ανήπαρκτου έθνους, σας παρακαλώ, η Δυτική Μακεδονία έχοντας πλήρη ιστορική και πατριωτική συνείδηση αντιτίθεται στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, ή παραγωγότης από τους γείτονές μας της περιοχής των σκοπίων στην ονομασία τους. Ζητάμε από όλον τον πολιτικό κόσμο το σεβασμό στην ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, δηλώνοντας ότι η ονομασία δεν είναι ένα θέμα ταμπού αλλά μια ιστορική αλήθεια που προέρχεται και αποδεικνύεται από τα βάθη της ιστορίας. Την κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης, με ενότητα, ομοψυχία και πίστη θα φτάσουμε στο αποθητό αποτέλεσμα. Εμπιστευόμαστε και ενισχύουμε την εθνική προσπάθεια και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και δηλώνουμε ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Κύριοι συνάδελφοι, είναι ένα, δύο, τρία, τέσσερα ψηφίσματα. Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ σε όλα τα ψηφίσματα εκτός με την παρατήρηση του Υπουργού του Κυρίου Κοτζιά, ο οποίος λέει ότι όποιος λέει το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια είναι εθνικιστής, ακροδεξιός και τα παράγωγα αυτού. Συνεπώς, ο κύριος Κοτζιάς δεν πρέπει να συμπεριλευτεί μέσα στο ψήφισμα, διότι τέτοιες λέξεις υποβαθμίζουν τη Μακεδονία μας. Και αυτός ο Υπουργός πρέπει να καθαιρεθεί αυτή τη στιγμή, εδώ και τώρα. Με προσφέρει, σαν Περιφυριακό Σύμβουλιο, σαν Μακεδονία. Και είναι ανήκωστο, μετά το Περιφυριακό Συμβούλιο, όταν αυτός ο άνθρωπος λέει όποιοι πήγαν στο συλλαλυτήριο είναι... Κύριε Σβόλη, σας παρακαλώ. Κύριε Σβόλη, κάνετε υπέρβαση του κανονισμού. Κάνετε υπέρβαση του κανονισμού. Δεν τοποθετηθήκαμε, κύριε Σβόλη. Δεν τοποθετηθήκαμε με βάση τον κανονισμό. Κύριε Σβόλη, θα σας αποβάλλω από την έδωση, κύριε Σβόλη. Σας παρακαλώ πολύ, κάνετε υπέρβαση κανονισμού. Δεν αρχίσαμε... Νομίζετε ότι με το να φωνασκείτε έχετε δίκιο. Σας επαναλαμβάνω. Δεν τοποθετηθήκαμε ούτε κάνει παρατάξεις επί των ψηφισμάτων. Παίρνετε αφαίρετα το λόγο. Παίρνετε αφαίρετα το λόγο. Έτσι μάθατε στη ζωή σας, κύριε Σβόλη, να παίρνετε όποτε θέλετε. Στα χέρια σας το δίκιο. Ποτέ δεν βγήκατε πρώτος, κύριε Σβόλη. Εδώ είναι ο κύριος Δακίς να σας πει ποιος βγήκε πρώτος επί κυρίου Δακί. Ποιος βγήκε πρώτος δίκιο. Αν το επικαλείστε. Γελάνε όλοι. Γελάνε όλοι. Γελάνε όλοι. Λοιπόν, είναι η συνάδελση. Κύριε Σβόλη, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ πολύ. Επικαλούμε. Επικαλούμε. Πρέπει άλλο ποιος είναι περισσότερο. Πρέπει άλλο ποιος είναι περισσότερο. Επικαλούμε. Επικαλούμε. Είστε τα πιο πάνω από τον κύριο Πλάκου. Λοιπόν, προχωρούμε στη διαδικασία, κύριοι συνάδελφοι. Κύριε Σβόλη, θα σας παρακαλέσω και επικαλούμε τον κανονισμό. Θέλω να γίνει μια τοποθέτηση επί των ψηφισμάτων ή επικεφαλής. Να κάνουν μια τοποθέτηση για να μπορέσουμε να πάμε να ψηφίσουμε, να ξεπλοκαριστούμε. Γιατί αλλιώς μπορούμε να συζητάμε επί μέρες, γιατί το θέμα το Σκοπιανό είναι και πολύ σοβαρό και τρέχει αυτές τις μέρες και δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε λάθος δρόμο και μάλιστα να κάνουμε κακό και στην διαπραγματική διαδικασία που συνεχίζεται και σήμερα ακόμη. Κύριε Δακύ, έχετε το λόγο. Νομίζω πρώτα πρέπει να το δει ο κ. Περιφερειάκης. Ο κ. Περιφερειάκης δεν θέλει να κάνει τοποθέτηση. Κύριε Δακύ. Θεωρώ ως εξαιρετικά σοβαρό το θέμα της επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί μετά τη δεκαετία του 1940 από τον Τίτο και τις κοπημότητες που υπήρχαν ιστορικά. Πιστεύω ότι από όλο τον ελληνισμό η πρώτη κοινωνία η οποία έχουμε βιωματική σχέση και ζωτικά συμφέροντα σε σχέση με το επίμαχο θέμα είμαστε η Δυτική Μακεδονία. Για αυτό το λόγο στο ψήφισμά μου που καταθέσαμε με πολύ καθαρό τρόπο αναφέρω ότι πάντα ήμασταν ιστορικά αλλά και σήμερα όλη η κοινωνία υπέρ της καλής γειτονίας, της συνεργασίας και της ελλοκατανόησης, υπέρ των ανοιχτών οριζόντων. Όταν λοιπόν η γειτονική μας χώρα θέλει να γίνει μέλος διεθνών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Νάτο οργανισμοί οι οποίοι στηρίζουν τους ανοιχτείς ορίζοντες και την ασφάλεια και τη σταθερότητα πιστεύω ότι το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να υποδεχθεί τις βασικές αρχές και τη θεσμική μας λειτουργία. Είναι σαφέστατο ότι οι επιμέρους κοινωνικές ομάδες του κράτους των σκοπίων έχουν και συμφέροντα και υπόσταση και την ιστορική τους διαδρομή. Αυτή όμως δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ιστορία του μακεδονικού γένους όπως είναι καταγεγραμμένη από τους αρχαίους χρόνους. Θέλω να τονίσω επίσης ότι σήμερα δύο από τις μητροπόλητες της Δυτικής Μακεδονίας φέρουν εδώ και αιώνες τον επίσημο πατριαρχικό εκκλησιαστικό τίτλο προσφώνησης ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπόν και Ορδέας και ο Μητροπολίτης Καστορίας υπέρτιμοι και έξαρχοι άνω Μακεδονίας. Και αυτό έχει πολλούς αιώνες. Δεν έγινε σήμερα ούτε μετά τους 44. Θέλω να τονίσω επίσης ότι δύο από τα πλέον χρησιμοποιούμενα σε όλη την Εφήλειο ανεξαρτήτως δόγματος χριστιανικού ονόματα, το Αλέξανδρος και το Φίλιππος είναι καθαρά μακεδονικά ονόματα τα οποία έγιναν αποδεκτά από τον χριστιανισμό και χρησιμοποιούνται από τη Λατινική Αμερική μέχρι τη Ρωσία. Τα δύο αυτά ονόματα εξήγηση εννοιολογική δεν έχουν παρά μόνο στην ελληνική γλώσσα. Ο Αλέξανδρος είναι συνθετικό του ρήματος αλέξο που σημαίνει αποκρού προφυλάσσο. Για αυτό και σήμερα στην ελληνική γλώσσα έχουμε σωρή αλέξεων που έχουν συνθετικό το αλέξο, αλεξίσφαιρο, αλεξικέραπνο, αλεξίλιο και και. Και το όνομα ανήρ στον πληθυντικό είναι αυτός που προφυλάσσει τους άντρες. Αυτή η εξήγηση δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα του κόσμου. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με το όνομα του Φίλιπου που σημαίνει φιλό, δηλαδή αγαπώ τους ίππους. Ακόμη και σήμερα τόσους αιώνες μετά, πέραν τις διεθνούς χρήσεις του ονόματος, ακόμη και στους ιππικούς αγώνες οι αναβάτες ονομάζονται Φίλιποι. Θέλω να τονίσω επίσης ότι τα δυο σημαντικότερα στοιχεία της πίστης των αρχαίων Ελλήνων, οι δώδεκα θεοί και οι Μούσες, ανεξαρτή τους σημείους στο οποίο ευρίσκονται οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν έδρα τον Όλυμπο και τα πιέρια όρη, δυο καθαρά από αρχαίους χρόνους και σήμερα μακεδονικές περιοχές. Η συζήτηση για την εναρμόνιση και τη σταθερότητα του συγκεκριμένου κράτους είναι πολύ σημαντική. Και οι πρώτοι οι οποίοι έχουμε να ωφεληθούμε είμαστε οι δυτικομακεδόνες. Την ίδια στιγμή όμως οι πρώτοι οι οποίοι εφιστάμεθα εξανδραποδεσμό της οντότητάς μας και της συνείδησής μας με την οποιαδήποτε χρήση του ονόματος Μακεδονία είτε στο συνταγματικό τους όνομα είτε στις διεθνείς τους ονομασίες είτε στα παραγόμενα προϊόντα τους είμαστε εμείς εδώ οι δυτικομακεδόνες. Η θέση μου λοιπόν είναι πολύ καθαρή και καταγράφεται στο ψήφισμα και η θέση όλων μας, όλου του συνδυασμού μας ότι είμαστε υπέρ των ανοιχτών οριζόντων της καλής γειτονίας της συνεργασίας των ειλικρινών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και των εθνοτήτων και το λέω εθνοτήτων διότι όπως ξέρετε το κράτος των σκοπίων έχει και την αλβανική εθνότητα αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των ζωτικών συμφερόντων του ελληνικού γένους του ελληνικού γένους και ειδικότερα των δυτικομακεδόνων. Η φυσική διάδοχη του ιστορικού βασιλείου της άνομακεδονίας είναι η δυτική Μακεδονία όπως είναι σήμερα και κάποια άλλα κομμάτια μικρά τα οποία είναι εκτός ελληνικής κυραρχίας μετά τους βαλκανικούς πολέμους. Το σύνολο του κράτους των σκοπίων ουδέποτε ήτανε μακεδονικός χώρος εν συνόλο παρά μόνο ένα τμήμα του όμως η θέση μας για αυτό το ζήτημα είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ποιπήλα ότι δήθεν σωρεία κρατών έχουν αναγνωρίσει τα σκόπια με το συνταγματικό όνομα το οποίο όλοι ξέρουμε πως έγινε δεν σημαίνει τίποτα διότι δεν έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τελική ανάλυση η χώρα η οποία μπορεί να δώσει λύση ή να δημιουργήσει ιστοδυνικές προβλήματα είναι μόνο η Ελλάδα και σε τελική ανάλυση εμείς μια ράτσα με μακραίων ιστορία είμαστε οι τελευταίοι που θα μπορούσαμε να έχουμε την άποψη ότι ο ιστορικός ρούς και κύκλος ολοκληρώνται σε 20, 30 ή 50 χρόνια. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ναι για την καλή συνεργασία με το γειτονικό κράτος, τους ανοιχτούς ορίζοντες, την εισδοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ χωρίς όμως την παραμικρή χρήση του όρου Μακεδονία. Και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να πάει στην ελληνική κυβέρνηση, στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, στο ΝΑΤΟ, στην κυβέρνηση των σκοπίων και βέβαια και στον διαπραγματευτή που έχει οριστεί από τον ΝΑΤΟ. Ευχαριστώ κύριε Δαγκή, είναι ο κύριος Χατζίδης εδώ, όχι, κυρία Ζεμπεριάνδου. Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το θέμα του ονόματος, ξεπάγωσε αυτό που ίσχυε αυτήν την ενδιάμεση συμφωνία για το όνομα, που κρατάει ως προσωρινή λύση εδώ και 20 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, αναγνώρισαν τα σκόπια ως Μακεδονία 140 χώρες, έτσι, ναι τα σκέτα. Το σκεπτικό που αυτές τις μέρες ακούγεται από μια μερίδα συμπατριωτών μας, ότι δηλαδή δεν πειράζει, αρκεί που δεν τους αναγνωρίσαμε εμείς, η Ελλάδα ως Μακεδόνες, είναι έολο. Και είναι έολο, γιατί κάθε μέρα, κάθε χρόνο, και είναι έολο, γιατί κάθε τί με το οποίο παγιώνεται μία ιστορική πλάνη, δημιουργεί νέες καταστάσεις και κεκτημένα και δημιουργεί μία πλάνη στην παγκόσμια κοινή συνείδηση. Και είναι επικίνδυνο. Άρα το θέμα πρέπει να λυθεί και πρέπει να λυθεί με συνενόηση και με συνένεση. Και με βασική προϋπόθεση να τυρούνται οι κανόνες, να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες για το δίκιο και για την αλήθεια. Και επειδή η συζήτηση για το όνομα δεν είναι σίγουρα απλά μία συζήτηση μόνο για το όνομα, προσωπικά δεν μπορώ ως Ελληνίδα και ως γέννημα και θρέμα της Μακεδονίας, να δεχθώ ότι οι γείτονές μας οι Σκοπιανοί μιλάνε για μακεδονική γλώσσα και για μακεδονική εθνότητα. Γιατί αυτό αυτόματα γεννά ζητήματα λιτρωτισμού, ότι υπάρχει ένα υπόδουλο έθνος που έχει ένα όνομα, κοινό όνομα, κοινή εθνότητα και κοινή γλώσσα. Και αυτό φυσικά δεν μπορούμε να το δεχτούμε, γιατί αυτόματα βάζει θέματα ότι αυτό το έθνος πρέπει κάποτε να ελευθερωθεί. Και είναι επικίνδυνο. Αυτό φυσικά το ξέρουν και οι ίδιοι οι γείτονές μας εκτός από τους φανατικούς, οι οποίοι έχουν από την εσωτερική προπαγάνδα από τη ΣΤΜΕΚΤΟ ΜΕΔΩΛΗ. Γιατί οι περισσότεροι ξέρουν ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν τεκμηριώνεται από κανένα ιστορικό στοιχείο και αντί να οδηγεί σε κάποια προσέγγιση για να βρούμε μία κοινή μεταξύ μας λύση, αυτό δυναμητίζει το κλίμα και μας οδηγεί να πάρουμε θέση απέναντι σε όλες αυτές τις λογικές για να υπερασπιστούμε αυτό που είναι η ιστορική αλήθεια και το δίκιο. Το θέμα βέβαια είναι τι κάνουμε τώρα που το θέμα ξαναείρθε στην επικαιρότητα. Καταρχήν θα ήθελα και ως περιφερειακής σύμβουλος αλλά και ως πολίτης αυτής της περιοχής της Μακεδονίας να ξέρω τι επιδιώκει η κυβέρνησή μας. Γιατί ό,τι ξέρουμε για το θέμα το μαθαίνουμε είτε από τις δηλώσεις των Σκοπιανών, του αρχηγού τους, είτε από τον διαμεσολαβητή, είτε από άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες που παίρνουν μέρος στις συζητήσεις. Αν είχε διαμορφωθεί μία εθνική γραμμή, την οποία εκ των πραγμάτων τη βάζει η εκάστοτε κυβέρνηση και υπήρχε ένα αραγές εθνικό μέτωπο, προφανώς τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Την δυνατότητα να το κάνει αυτό την έχει η ίδια η κυβέρνηση. Δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα και γι' αυτό δεν ξέρω αν πρέπει να αναφερθεί, κάνουν ποιαδήποτε αναφορά στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό πριν πει ποια είναι η θέση της χώρας μας. Τι συζητάνε. Από την ώρα λοιπόν που δεν συνέβη αυτό και δεν ξέρουμε ποια είναι η εθνική μας γραμμή, πραγματικά βάζουμε και δεύτερες σκέψεις, εγώ τουλάχιστον και ο συνδυασμός, ότι μήπως όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για να στραφεί αλλού η συζήτηση της κοινής γνώμης πέρα από τα πολυνομοσχέδια και τα μνημόνια και εδώ στην περιοχή μας μήπως να στραφεί αλλού από το ξεπούλημα που επιχειρείται αυτή τη στιγμή στον τομέα της ΔΕΙ και της ενέργειας. Και έτσι να περάσουν όλα αυτά χωρίς να ανοίξει μύτη και να μην γίνει και τίποτε φυσικά και στο θέμα του ονόματος. Ευχαριστούμε κύριε Ζηφάνο. Όχι, όχι. Εδώ λοιπόν κλείνοντας λοιπόν θέλω να πω ότι είναι προφανές ότι στο θέμα του ονόματος εδώ και δεκαετίες όλες οι ελληνικές κυβερνήτησες έχουν ολιγορήσει. Το θέμα έπρεπε να λυθεί και αντί για λύση το σπρώχναμε κάτω από το χαλί. Και βέβαια αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αυτό δημιουργεί χειρότερες καταστάσεις συνέχεια και είναι ένα θέμα που το βρίσκουμε πάντα μπροστά μας. Σίγουρα υπάρχουν τα λάθη του παρελθόντος πολύ λέω ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να στραφεί και ότι είναι άδικος σκόπος. Εγώ λέω εμείς λέμε ότι κανένας αγώνας δεν χάνεται αν δεν δοθεί. Άρα πρέπει να δοθεί ένας αγώνας γιατί μόνο ο αγώνας που δεν δίνεται είναι χαμένος. Αρκεί να πιστεύουμε ότι πρέπει να τον δώσουμε με τα μέσα που διαθέτουμε. Αυτές τις ώρες και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό δεν είναι καθόλου καλή η σκηνή που είδαμε πριν. Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή η χώρα και αυτός ο τόπος είναι ένας νέος διχασμός. Ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που έχει ο καθένας αυτό το θέμα, το πιο σημαντικό είναι να δούμε τι ωφελεί την πατρίδα αυτή τη στιγμή. Και την πατρίδα θα την βοηθήσει να δώσουμε αυτόν τον αγώνα ενωμένοι. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε επιχειρήματα, μπορούμε να πείσουμε τους άλλους να δεχθούν την ιστορική αλήθεια αρκεί να είμαστε ενωμένοι. Συνεπώς πρέπει να τους πείσουμε ότι δεν αρκεί να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ένα όνομα που είναι δικό μας, αλλά θεωρώ εξίσου σημαντικό να πάψουν να θέτουν ζήτημα γλώσσας και εθνότητας. Έτσι θα αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας και έτσι θα δούμε καλύτερες μέρες με τους γείτονές μας. Ευχαριστώ. Ο κύριος Βήτας. Είναι σίγουρα ένα θέμα το οποίο έχει πολλούς παράγοντες, είναι σύνθετο, είναι δύσκολο, είναι πρόβλημα δεκαετιών και όπως συνήθως λέγεται δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δεν προσφέρεται για να ανθίζει ο λαϊκισμός. Και αυτό που βλέπω σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να πάει να γίνεται όπως εξελίσσεται η κουβέντα είναι ακριβώς η άθληση του λαϊκισμού γιατί αν δεν υπήρχε το συλλαλυτήριο, αυτό το τεράστιο συλλαλυτήριο, πολύ ενδεχομένως, για αρκετοί εν πάση περιπτώσει, να μην συνηγορούσαν σε αυτά τα ψηφίσματα που διαβάστηκαν. Από τα ψηφίσματα που διαβάστηκαν δεν έχουν, αλλά είναι πολλοί οι οποίοι, κατά καιρούσεως, έχουν πει διαφορετική θέση. Και είναι θέμα στο οποίο διαχρονικά έχει ασκηθεί μπόλικη υποκρισία. Μπόλικη υποκρισία. Γιατί δεν μπορεί να μην ξέρει κανένας σωστά, τα κόμματα όλα τα οποία πλέον, Πασόκ, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, έχουνε κυβερνήσει. Έχουνε αλλάξει τη θέση τους, όπως εκφράστηκε το 1992, κι αν δεν είχαν αυτή τη θέση, ήδη το 1993, όταν μπήκανε τα σκόπια στον ΟΟΕ με το προσωρινό όνομα. Έχουν αποδεχθεί όλα τα κόμματα το προσωρινό όνομα. Και έχουν αποδεχθεί όλα τα κόμματα ότι η Μακεδονία είναι γεωγραφικός χώρος, ο οποίος γεωγραφικός χώρος δεν καλύπτει μόνο τον ελλαδικό χώρο. Αλλά πιάνει και ένα μέρος της Βουδαρίας, πιάνει και ένα μέρος του γειτονικού κράτους. Και ένα πάρα πολύ μικρό μέρος της Σαλβανίας. Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, ήσουσαν κυβερνήσεις, ήσουσαν κυβερνήσεις, ήσουσαν κυβερνήσεις. Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, ιδιαίτερα από το 2000 και μετά, έχουν θέση, τουλάχιστον επίσημη, για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Όποιος διαβάζει τη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών αυτό λέει. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Από το 2008, από το Βουκουρέστι του Καραμαλί. Και πέρασε μετά ΠΑΣΟΚ, μετά πέρασε συγκυβέρνηση, μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν έχει αλλάξει, σαν θέση. Αλλά μόλις έγινε το συλλαλυτήριο, ξαφνικά πάντα αυτό έλεγε, το κόμμα του δεν έλεγε πάντα αυτό, γιατί το κόμμα του αυτή τη στιγμή έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση, όπως και το κόμμα της κυρίας Ζεμπιλιάδ. Επίσης δεν λέει αυτό, για γεωγραφική θέση. Άρα λοιπόν, και χωρίς τώρα να μπαίνω στη συζήτηση, τώρα ότως ή άλλως είναι λίγο αστεία, τώρα ποιος ήταν, αν είναι εθνικιστές, ή αυτοί που συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, αν είναι πατρίες, προφανώς δεν είναι όλοι εθνικιστές, όλοι εκεί πέρα. Άσχετα αν έγινε προσπάθεια να καλυθεί αυτό το τέτοιο εθνικιστικό πέπλο, και με βέβαια με την ανεκδίγητη κεντρική ομιλία του στρατηγού. Αν εκδίγητη ομιλία. Ανησυχία για την ομιλία του στρατηγού. Ποιον ευνοεί δηλαδή τώρα στη δεδομένη συγκυρία αυτή η ομιλία. Και πώς με αυτά τα ψηφίσματα, η Μακεδονία είναι Ελλάδα βοηθάτες εσείς, το λαό ας πούμε να μη βλέπει φαντάσματα μπροστά και να δει τα πραγματικά προβλήματα και πώς θα υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονιάς με τους απέναντι. Οι οποίοι απέναντι βεβαίως δεν είναι αθοοί. Αλλά οι απέναντι είναι ένα μικρό κράτος. Εμείς γιατί τους φοβούμαστε, γιατί ξέρουμε ότι τα μικρά κράτη μπορούνε να γίνουν ένα συγκεκριμένο, ο οποίον είναι σε μια ευρύτερη σκακέρα, με βάση το ότι θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις. Γιατί ήρθε τώρα το μακεδονικό στην επιφάνεια? Δεν έχει σχέση με την αλλαγή κυβέρνησης των Σκοπιών. Έχει σχέση με την αλλαγή κυβέρνησης των Σκοπιών. Ποιος στήριξε την αλλαγή της κυβέρνησης των Σκοπιών σε σχέση και με την προηγούμενη και ποιος παίζει εκεί πέρα με την αλβανική μειονότητα, με την Αλβανία, τη γενικότερη πολιτική της με τη Μεγάλη Αλβανία, αλλά και το πώς θέλουν να πατήσει καλύτερα το πόδι του το ΝΑΤΟ στην περιοχή, γιατί παρόλο ότι βγαίνεται και κυρίως σε κεντρικό επίπεδο σαν αντίθετη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΑΔΙΜΚΡΑΤΙΑ, σε ένα πράγμα συμφωνείται απόλυτα. Στο ότι πρέπει να μπει το γειτονικό κράτος στο ΝΑΤΟ πρώτα απ' όλα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τεθωρείται αυτό παράγοντα εξασφάλισης της ευημερίας και ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Ούτε 20 χρόνια δεν πέρασαν, λιγότερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που το ΝΑΤΟ διέλυσε την περιοχή. Λιγότερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που έχει κατασκευαστεί η μεγαλύτερη βάση της Ευρώπης, για να μην πω παγκόσμια, στο Κόσοβο, δίπλα δηλαδή στο γειτονικό κράτος. Και θέλετε να πείτε τώρα ότι είναι θέμα μόνο ο όνοματος, αλλά δεν είναι θέμα συνολικότερα, πως διαμορφώνονται οι συσκετισμοί. Γιατί ανταγωνίζεται εκεί πέρα η Αμερική, συνολικά η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Γιατί τα επεισόδια που έγιναν πριν αλλάξει η Κυβέρνηση, θυμάστε. Ποιος έλεγε ανακοινώσεις Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσίας, αλλά για ανακοινώσεις Υπουργείου Εξωτερικών Αμερικής, ποιος αναμυγνείται ή όχι στις υποθέσεις. Και ήρθε στην επιφάνεια τώρα που άλλαξε η Κυβέρνηση, που δεν είναι η εθνικιστική του Γκρουεύσκι και η οποία είναι πιο διαλακτική γιατί άλλαξε ή μάλλον τι επήγη τώρα τον Ιούνιο. Είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Και να πούμε τώρα δηλαδή ότι είναι μόνο το ονοματολογικό. Βεβαίως είναι ένα κομμάτι του προβλήματος. Αλλά είναι και τα υπόλοιπα και είναι κυρίως οι ευρύτερες εξελίξεις και τα παιχνίδια που θέλουν να παίξουν και οι μεγάλοι με την εκάσωτε συμμετοχή με το βάρος που τους αναλογεί των μικρότερων παιχτών. Άρα λοιπόν, γιατί εμείς έτσι κι αλλιώς σταθερή θέση είχαμε για τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, με το να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια στο να ξεριζωθεί κάθε αλλητροτισμός, τουλάχιστον στα επίσημα κείμενα σαν μια βάση. Γιατί ο αλλητροτισμός από μόνος του δεν ξεριζώνεται ιστορικά. Αλλά εν πάση περιπτώσει σαν βάση από αυτά που λέει το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας κτλ. Εμείς την είχαμε αυτήν τη θέση και ούτε θα την αλλάξουμε τώρα επειδή έγινε ένα μεγάλο συλλαλτήριο και επειδή βγαίνουν δημοσκοπήσεις που λένε ότι το 70-80% των Ελλήνων δεν θέλουν τη χρήση του όρου Μακεδονία. Αλλά είναι γελοίο πρώτον από την κυβέρνηση να λέει ότι έχουμε μια γραμμή όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση. Είναι ακόμα πιο γελοίο από την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί θέλει να ψαρέσει στα νερά εκεί πέρα της ακροδεξιάς, να λέει ότι δεν παίρνουμε θέση και να λέει σήμερα ο Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή ότι δεν είναι η ώρα να λυθεί το πρόβλημα, πότε είναι η ώρα να λυθεί το πρόβλημα δηλαδή. Πρέπει να περάσουν άλλα 30 χρόνια για να έχουν οι γείτονες εμπεδώσει πλέον ότι είναι Μακεδόνες ανέδωστο, το οποίο το αρνούμαστε προφανώς, αλλά να λυθεί αργότερα. Ολοκληρώνω λέγοντας ότι ούτε είναι ζητήματα τα οποία χρειάζεται πρέπει μάλλον να τα εκμεταλλεύονται οι πολιτικές δυνάμεις με τον εφήμερο στόχο του εισεκάλπης της Αβριανής ή της Μεθαβριανής. Ούτε γίνεται άλλα να λέμε εδώ πέρα, άλλα να λέμε όταν πάμε και ψηφίζουμε κτλ κτλ. Αν και η κυβέρνηση τα ξέρε αυτά, είχε πει ο Καμένος ότι σαν βέτο δυο πράγματα έχει πει, το ένα ήταν το μακεδονικό. Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα γιατί δημιουργούνται πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Ευχαριστώ κύριε Βίντα. Κύριε Κουρκουτά. Παρακολουθήσαμε όλοι και με χαρά μου είδα στο συγκεκριμένο συλλαγητήριο, το οποίο έλαβε χώρα πρωί ο ημερών και κάποια μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, να λαμβάνουν μέρος και να διαδηλώνουν περί του ονόματος Μακεδονίας. Παρουσιάζεται ο κύριος Βίντα. Παρακολουθήσαμε όλοι και με χαρά μου είδα στο συγκεκριμένο συλλαγητήριο, να λαμβάνουν μέρος και να διαδηλώνουν περί του ονόματος Μακεδονίας. Παρουσιάσαμε αυτό το ψήφισμα, το οποίο έχει μοιραστεί και το έχετε όλη στα χέρια σας. Διαφωνώ όσον αφορά με το ψήφισμα, το οποίο υπεύαλαν οι Μητροπολίτες στην πέμπτη παράγραφο, οι Μητροπολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, στην πέμπτη παράγραφο, αναφέρει η Σλάβη Μακεδόν. Άρτσι, Μπούτσι και Λουλάς. Τι να λέμε. Άρα, εγώ δεν θα πιαστώ καν από τη ρύση κανενός Έλληνα πολιτικός. Θα πιαστώ από τη ρύση του Γκλιγκόροφ, του πρώην Προέδρου της διπλανής του διπλανού κρατηδίου. Ο οποίος γύρισε και είπε, δεν έχουμε καμία σχέση με τη Μακεδονία, είμαστε Σλάβοι. Κανένας δεν τους αρνείται τον όρο του Σλάβου. Η γλώσσα είναι όντως λαβική. Τυχαίνει να ξέρω αρκετά στοιχεία αυτής της γλώσσας. Τα συνέπεια, σε συγκεκριμένη περίπτωση, θα μπορούσε να ονομαστεί με οποιοδήποτε όρο. Όχι όμως με τον όρο Μακεδονία. Ούτε για τη γεωγραφική, για τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Ο μόνος γεωγραφικός προσδιορισμός, ο οποίος θα μπορούσε να είναι, σε συγκεκριμένη περίπτωση, θα ήταν δίπλα στη Μακεδονία. Δίπλα στη Μακεδονία. Το κράτος που βρίσκεται δίπλα στη Μακεδονία. Εάν όμως τώρα θέλει να μας πει κάποιος από το συγκεκριμένο κράτος, ή ο οποιοδήποτε άλλος, ο οποίος θα φιλολογεί επί του θέματος, για το εάν αποτελεί ή δεν αποτελεί, αυτό είναι δουλειά ιστορικών. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον η δική μου η θέση είναι, και σαν όμορφη περιοχή που είμαστε εδώ πέρα, ότι δεν πρέπει να δώσουμε καμία μορφή ενδοτικότητας. Μία απολύτως μορφή ενδοτικότητας. Πρέπει να βγάλουμε ένα ψήφισμα, το οποίο θα είναι κάθετο. Παρουσιάζουμε εμείς αυτό το ψήφισμα, αν θέλει να το κάνει δεκτό. Δεν έχει, πιστεύω, καμία κορώνα. Δεν μιλάω ούτε για πατριωτική, ούτε για τίποτα άλλο. Δεν έχει καμία κορώνα, δεν έχει καμία εξαλωσύνη. Και το μόνο που λέω, ότι δεν διαπραγματευόμαστε κάτι, δεν ανήκει στους άλλους και δεν το παραχωρούμε. Θα μπορούσα να μιλάω για πολύ ώρα. Δεν θέλω, όμως, να κουράσω παραπάνω. Έτσι, καλύτερα, στις 4 του μήνα έχουμε και το άλλο το συλλαλυτήριο, το οποίο, αν αυτό μάζεψε ένα εκατομμύριο κόσμο εκεί, να πω ότι προβλέπετε, θα μάζεψε τουλάχιστον ενάμισε. Και αυτό και εμένως αυτή είναι ακριβώς εδώ την πρόταση, την οποία και εισάγω και παρακαλώ, να ζητώ να γίνει δεκτή και να αποτελέσει αν μήτι άλλο το ίδιο το αυτό, να αποτελέσει βάσει ψηφίσματος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε κύριε Κουρκούντα. Ο κύριος Περιφεριάρχης και κλείνουμε τον κύριο Περιφεριάρχη για τα ψηφίσματα, για τις τοποθετήσεις. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ. Πρεσθείτε κύριε Κουτσίδη. Στα ψηφίσματα, οι επικεφαλείς των παρατάξων, νομίζω, εκφράζονται τα ψηφίσματα, δεν είναι θέμα ημερίσιας διάταξης ή εκτός ημερίσιας διάταξης, είναι κατάθεση ψηφίσματος. Κύριε Κουτσίδη, πάρετε το λόγο. Η τακτική αποπηγή συζήτησης ενός θέματος, δεν νομίζω ότι συνάνδη με τα χαρακτηριστικά της δημοκρατίας. Σαν Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, δήλασα ότι θα αγωνιστώ επικαλούμενος στη ρήση του βορτέρου, ο οποίος δεν είπε τη φράση αυτή, αλλά η βιογράφος του, μέχρι θανάτου για το δικαίωμά σου να λες ελεύθερα τις σκέψεις σου. Κάπως έτσι. Σήμερα, σαν Περιφερειακός Σύμβουλος, έρχομαι να υπερασπιστώ το δικαίωμά μου, να λέω και να συμπεριφέρομαι ελεύθερα και να απολογούμε, αν θέλετε, στον ιστορικό του μέλλοντος. Και βεβαίως έλαβα μέρος στο Συλλαλυτήριο της Θεσσαλονίκης, και βεβαίως δεν είμαι φασίστας και πολύ περισσότερο δεν είμαι ηλίθιος. Κατηγορίες οι οποίες απευθύθηκαν στο κομμάτι αυτού του λαού, που δέχθηκε τόση μεγάλη, θα έλεγα, σπέκουλα, μέχρι και τα μέτρα πήγαν της περιοχής να μετρήσουν, για να υποτιμήσουν το πλήθος. Δεν θα μείνω στο κομμάτι όμως αυτό. Ο κόσμος εκεί που βρέθηκε, δεν πήγε για να κατακτήσει τη διπλανή χώρα. Πήγε να διαδηλώσει την ύπαρξή του, την ύπαρξη αυτής της χώρας, την ύπαρξη αυτού του έθνους. Άλλο να τρέξουμε στην ιστορία, πολύ επιγραμματικά γιατί δεν είναι ώρα για μάθημα ιστορίας, αλλά είναι μάθημα πολιτικής ιστορίας. Ο Αλέξανδρος ο Πρώτος συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες γιατί ήταν μέλη μας, με καταγωγή αργή από τους αργίους. Ο Στράβων δήλωσε ότι έστιμουν Ελλάς και η Μακεδονία. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Μακεδόνες βασιλείς συμμετείχαν στην αφικτριονία των Δελφών, ως Έλληνες. Ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία ως αρχιστράτηγος όλων των Ελλήνων. Οι διάδοχοι του βασίλευσαν ως Έλληνες βασιλείς. Η περίοδος μετά τον Μέγα Αλέξανδρο των διαδόχων ονομάστηκε Ελληνιστική. Τα νομίσματα είχαν ελληνική γραφή με θεματολογία ελληνική το δωδεκάθιο του Ολύμπου δεν το συζητάω και βέβαια θέατρο με ελληνικές τραγωδίες, παιδεία ελληνική Αριστοτέλης, βλέπει Αριστοτέλης και πάει λέγοντας. Δεν θα πούμε περισσότερα για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Σίγουρα μας τιμά να δηλώνει κανείς Έλληνας ή να αγγίζει αυτόν τον τόπο. Σίγουρα μας τιμά να θαυμάζει τα χαρακτηριστικά αυτού του λαού. Όμως, μέχρι εκεί, το να υπάρχουν αλητρωτικές βλέψεις, οι οποίες σε περιέχονται μέσα στο Σύνταγμα, δείτε λίγο το προήμιο του Συντάγματος, δείτε το άρθρο 3, δείτε το άρθρο 49, για να δείτε αν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του 1995 που προέβλεπε η ενδιάμεση συμφωνία έγιναν πράξη. Απεναντίας έχουμε ένα αεροδρόμιο Αλέξανδρος-Ομέγας, παίρνουμε μια λεωφόρο Μέγας-Αλέξανδρος, καταλήγουμε σε ένα ξενοδοχείο Μέγας-Αλέξανδρος και έχουμε πέρα εναντί μας την κλονοποίηση των αγαλμάτων, του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτές είναι ενέργειες οι οποίες προβληματίζουν ένα λαό. Είμαι υπέρ προσωπικά της αυτοδιάθεσης των λαών, υπέρ της καλής γειτονίας, όμως πρέπει να προστατεύσω και αυτό που είμαι, ως προς αυτά που χρησιμοποιούνται για δημοψηφίσματα, για συλλαλυτήρια που αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον αρχικοσκοπό. Είμαι υπέρ ο λαός να είναι ενημερωμένος, ο λαός να είναι συμμέτοχος στην όλη διαδικασία, όμως όχι κάτω από το δίλημα «Οι εμείς ή τα τάγκς», «Οι εμείς ή εσείς» ή, εν πάση περιπτώσει, πάντοτε μη απειλήσεις αυτόν τον τόπο για τα σοβαρά θέματα για να καταλήξουμε κάπου. Όχι, ο ελληνικός λαός και τη φιλία του την απέδειξε με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γείτονα χώρα και, εν πάση περιπτώσει, τις επισκέψεις του τις κάνει στα σύνορα καθημερινά, αφήνοντας σε δύσκολες εποχές σημαντικά οικονομικά ωφέλη και δεν νομίζω να κυριαρχεί στο μυαλό ή γενικότερα σε αυτόν τον τόπο η εντύπωση «Πάμε, τι είναι, μια θράκα ανθρώπων, πάμε να τους αλλώσουμε». Τα όποια συθήματα έχουν υπεριαλιστικές τάσεις, δεν νομίζω ότι αντιαποκρίνονται θα έλεγα στα μύχια της ψυχής του ελληνικού λαού είναι συθήματα τα οποία δεν γράφουν ιστορία αλλά θέλουν να κερδίσουν εντυπώσεις. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι σήμερα ασχολούμαστε κυρίως με το δέντρο. Το δάσος είναι ο αλιτροτισμός, το δάσος είναι η συνταγματική ονομασία, το δάσος είναι η εθνότητα η μακεδονική και βέβαια αυτά εάν δεν μπούν στο τραπέζι και εκποιηθεί το πλεονέκτημά μας ότι είμαστε στο Νάτο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε δεν ξέρω πώς θα είναι το μέλλον. Εμπιστεύομαι την κυβέρνηση, θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά πέφτουν στο τραπέζι, όμως δεν μπορούμε να μην εκφράζουμε τον προβληματισμό μας. Θεωρώ ότι ο λαός είναι το εργαλείο εκείνο το οποίο θα στηρίξει και πριν και μετά το όποιο αποτέλεσμα. Όποιο αποτέλεσμα βγει χωρίς τη συμμετοχή του λαού, νομίζω θα δημιουργήσει εντάσεις και δεν θα είναι προς όφελός μας. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε κύριε Κωτσίδη. Σας παρακαλώ κύριε Σβόλη. Νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε μια διαδικασία. Νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε μια διαδικασία. Κύριε Κεσέ, λίγο σας παρακαλώ σύντομα γιατί τοποθετηθεί και ο κύριος Δακής. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για το χρόνο. Θα είμαι σύντομος γιατί νομίζω όλοι οι προλαλλήσαντες καλύψανε το θέμα από πολλές πτυχές σε όλες τις διαστάσεις του και σε όλο το φάσμα. Θα συνεχίσω από εκεί που σταμάτησε ο συνάδελφος Περιφεριακός Σύμβουλος ο κύριος Κωτσίδης και με την ιδιαίτερη επισήμασή και συνάδελφος εκ των εστώλων προερχόμενος. Το θέμα δεν είναι τόσο η έξαρση ή η τάση αυτή να παρουσιάσουμε ο καθένας στις δικές του θέσεις και απόψεις. Η ουσία νομίζω κύριε Πρόεδρε του θέματος και γι' αυτό ζητήσα το λόγο να επισημάνω είναι η συνταγματική ονομασία και ο αλλητρωτισμός που προβλέπεται δίνοντας δυο παραμέτρους. Πρώτον, ότι από πλευράς ΝΑΤΟ διότι ασφαλώς η σημερινή κυβέρνηση δεν ξύπνησε μια πρωία και σκέφτηκε ότι πρέπει να δοθεί η λύση ή ότι ήρθε ο κατάλληλος χρόνος. Ο κατάλληλος χρόνος κρίθηκε από τον ΝΑΤΟ και τους λυπούς εταίρους που είναι τώρα να δοθεί διότι μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που είναι τον Ιούνιο του 2018 προγραμματισμένοι θέλουν να εντάξουν τα σκόπια στον Ατλαντικό Σύμφωνο όπως το σωστά τοποθετήθηκε και συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Β. Ένα ζητούμενο λοιπόν είναι αυτό, ο χρόνος πιέζει. Δεύτερο ζητούμενο, επιγραμματικά το έθεσε ο κ. Κοτσίδης, το άρθρο 4 του συντάγματος του γείτονος χώρας αναφέρεται στο θέμα της Ιθαγένιας, ονομάζονται Μακεδόνες. Το άρθρο 7 το θέμα της γλώσσας, επίσημη γλώσσα η μακεδονική. Το άρθρο 49 κ. Πρόεδρε, αναφέρεται στο ενδιαφέρον της γείτονος χώρας για όσους οι Μακεδόνες ζουν σε άλλες χώρες. Προσέξτε το, το ενδιαφέρον τους για Μακεδόνες που ζουν σε άλλες χώρες. Το άρθρο 119 λέει ότι η αλλαγή των συνώρων της γείτονος χώρας θα πρέπει να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και του συντάγματος τους δικού τους. Τέλος είναι και το θέμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως σωστά μας το έδεσαν στο ψήφισμά τους οι πέντε Μητροπολίτες της Ιδικής Μακεδονίας. Για να πούμε εδώ ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπιών είναι σχισματική, δεν ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και είναι η συνέχεια της βουλγαρικής εξαρχίας που βίωσαν οι παππούδες και οι πρόγονοί μας σε αυτά τα ιερά χώματα. Ένα τελευταίο στοιχείο κύριε Πρόεδρε Κεκλίνο, να μην καταγραφώ το χρόνο και την Ευγένια σας να μου δώσετε τη δυνατότητα να τοποθετηθώ, είναι η αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος. Η αναθεώρηση του συντάγματος βάσει του άρθρου 130 και 131 απαιτεί την πλειοψηφία των 2 τρίτων, όπως και εδώ στη δική μας χώρα. Έχοντας σε 120 βουλευτές το Κοινοβούλιο της γείτονος χώρας, προϋποθέτει 81 ψήφους για να αλλάξουν όλα αυτά τα άρθρα που αναφέραμε. Γιατί νομίζω η ουσία είναι αυτό. Διότι αν αλλάξουν όλα τα άρθρα, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα στιμπούν και Βόρειο Ελλάδα, θα στιμπούν και Νέα Ελλάδα όπως θέλουν να στιμπούν. Δεν είναι εκεί το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ότι η βάση του άρθρου 130 και 131 απαιτούν το 81 ψήφινο αλλάξει. Ο Μέν Ζάιφ έχει λοιπόν μια ισχνή πλειοψηφία των 52 Εδρών, ο Δέ Κρουεύσκι ο μέχρι πρότεινος οραματιστής, εθνικιστής που θα πάνει σε 1 δις για να δημιουργήσει όλα αυτά που σήμερα ερχόμαστε εμείς να αντιπαρατεθούμε, έχει 48. Δεν βγαίνουν μαθηματικά. Η τροποποίηση λοιπόν του συντάγματος της γείτονος δεν βγαίνει με τίποτε κύριε Πρόεδρε και μάλιστα με την πίεση, ξυγνώμη, του χρόνου μέχρι τον Ιούνιο. Και ένα τελευταίο, μια επισήμαση για να κλείσω και σας ευχαριστώ. Στο συγκεκριμένο συλλαλιτήριο στο οποίο πήγα και εγώ, δεν ξέρω αν κάποιοι το κρίναν επιτυχημένο ή αποτυχημένο ή ο καθένας έχει το δικαίωμα να το δει μέσα από τη δική του σκοπιά και από τη δική του θέση. Θα πρέπει όμως ο καθένας κρίνοντάς το να λάβει υπόψη το ότι κανένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα πριν της Χρυσής Αυγής επίσημα δεν στηρίζει τη συγκεκριμένη συγκέντρωση. Οι θέσεις βέβαια των ανεξαρτήτων Ελλήνων ήταν οι θέσεις που ακούστηκαν και στο συλλαλιτήριο, για να μην παρεξηγηθούν από κάποιους. Δεν είπαν όμως ότι επίσημα ή μάθα το στηρίζουμε. Υπήρξαν βουλευτές και έγιναν και κάποιες σχοινές ασχήμιας εις βάρος κάποιου κυρίου πρωίου Φυπουργού να μην μπούμε σε αυτές τις λεπτομέρειες. Δεν τη στηρίζαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα και δηλαδή τα μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Δεν τη στηρίζει η επίσημη εκκλησία. Δεν το στηρίζει ο δήμος της Θεσσαλονίκης. Εδώ να καταθέσω κύριε Πρόεδρε ότι όταν πηγαίναμε στη Θεσσαλονίκη τα διώδια εξόδου των μαλγάρων από Θεσσαλονίκη προς Πιερία εξόδου ήταν τέσσερα ανοιχτά κύριοι και τα εισόδου που μπαίναμε στη Θεσσαλονίκη ήταν τρία και αναγκάστηκαν να κατεύουν οι μεταβαίνοντες στη Θεσσαλονίκη να ανοίξουν τις μπάρες. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης που διέθεσε, οι προσωπικές απόψεις του καθενός είναι σεβαστές, διέθεσε το δήμο, διέθεσε ηλικά και μέσα του δήμου για ποικίλες εκδηλώσεις πορείες ομοφυλοφύλων, άλλες είδους εκδηλώσεις και καλά έκανε. Άλλωστε ο δήμαρχος έχει δικαίωμα να έχει τις ιδέες του, αλλά ο δήμος ανήκει έστω και στον τελευταίο πολίτη. Δεν διέθεσε μεγαφονική συσκευή. 100.000 θέλετε, 90.000, 500.000 δεν άκουγε κανείς τους ομιλητές πλέον αυτών που ήταν σε μια ομίγυρη 100 μέτρων. Με αυτά τα δεδομένα κύριε έγινε το συλλαλυτήριο. Ευχαριστώ. Ο κύριος Περιφερειάρχης. Σας παρακαλώ κύριε Δασκαλόπουλε, έχω δώσει τον λόγο τον κύριο Περιφερειάρχη. Είστε ο τελευταίος ομιλητής κύριε Περιφερειάρχη. Ζητήσατε τον λόγο κύριε Δασκαλόπουλε για να δικαιολογήσετε την ψήφο σας, εκτός και αν δεν άκουγα καλά. Αυτό είπατε και σας είπα κύριε Δασκαλόπουλε ότι ο ψήφος δικαιολογείται μετά την ψηφοβορία. Κύριε Περιφερειάρχη, έχετε τον λόγο. Κύριε Δασκαλόπουλε, τηρώ τον κανονισμό. Περιφερειάρχη, έχετε τον λόγο. Δυστυχώς, αλλά δεν τον ταιρείτε. Για ακόμη μια φορά. Θέλετε να μιλάτε ακόμη, κύριε Δασκαλόπουλε. Κύριε Περιφερειάρχη, έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θεωρώ ότι η συζήτηση που γίνεται απόψε έχει την αξία της, αλλά οι έχοντες την ευθύνη να ασχολούνται ιδιαίτερα με την εξωτερική πολιτική, αλλά και γενικότερα. Όταν πάτε σε μια διαπραγμάτευση, πάμε σε μια διαπραγμάτευση, δεν πάμε με τα χαρτιά όλα ανοιχτά, διότι η οποιαδήποτε τοποθέπιση σε τέτοιου είδους ζητήματα μας ακολουθεί και στη διαπραγματευτική ικανότητα, αλλά και στις πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν. Το Σκοπιανό δεν πρέπει να το δούμε μεμονωμένα, αν θέλουμε να είμαστε στο φέλημα στην πατρίδα, αφού το ζητούμε και ο Ελληδόνιαζόμαστε για την πατρίδα. Πρέπει να δούμε το Σκοπιανό με τι άλλα ζητήματα στην Βαλγανική Συνδέητα και όχι μόνο. Άρα, ο υπουργός εξωτερικών, ο πρωθυπουργός έχοντας την ευθύνη διπλωμάτητας, που συζητάνε, δεν σημαίνει μόνο για αυτό το θέμα, συζητάνε για ευρύτερα ζητήματα, σε μια βέστητη περιοχή που είναι η γειτονιά μας και είναι τα Βαλκάνια. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε στην Ανδυτική Μακεδονία, και το κάνουμε, πράξη. Να δομούμε σχέσεις καλής γειτονίας, σχέσεις εμπιστοσύνης και να οικοδομούμε τέτοιους μέτρες, τα οποία δείχνουν την πρόθεση της χώρας μας στο διεθνές θεραίωμα, όπου παίρνονται και οι αποφάσεις, που περιγράφει κανένα εύστοχο από τους προουλαλίσσαντες, ότι δεν είμαστε ιαυδιάλλακτοι. Διότι μέχρι σήμερα στα διεθνή φόρα, φερόνταν η χώρα ότι είναι ιαυδιάλλακτη. Με όποιο κόστος. Να αναγνωριστούν τα σκόπια με το όνομα Μακεδονία από 140 χώρες, που παραβιάζουν ασύστολα τα άρθρα της συμφωνίας του ΟΟΕ με τα αγγάλματα που βάζανε, με τα όνοματα που δίνανε στα αεροδρόμια, και από την πλευρά μας με μια παθητική πολιτική, και εκεί που έπρεπε να παρεβένουμε, αυτοί συνεχώς να εξελίσουν και τις αλλητροτικές τους βλέψεις και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόταν. Αυτό πρέπει να τα αφήσουμε να συνεχίσει, να το πάμε άλλα 30 χρόνια. Η ιστορία δίδαξε ότι αυτό το πράγμα οδήγησε τους μεσκοπιανούς στα διεθνή φόρα με τους τρόπους που παρεβαίνουν να τους αναγνωρίζουν κράτη με το όνομα Μακεδονία και η χώρα να είναι αδιάλλακτη. Ιστορικές ευθύνες υπάρχουν και καταγράφησαν. Το 1991-1992 με υπουργό εξωτερικών το συντοπίτι μας, το Μιχάλη Τόποπο Κωνσταντίνου, πέτυχε τότε μια συμφωνία με τον Κλιγκόροφ μέχρι να φτάσει στην Αθήνα, του είπε ο πρωθυπουργός τότε και είναι καταγεγραμμένα αυτά, ότι συ Μιχάλη συμφώνησε, αλλά μέχρι να έρθει στην Αθήνα μέχρι να με ρίξουν. Συμφώνησε τότε το όνομα Σλάβο Μακεδονία και από αυτό το όνομα τους υπήρξαν αντιδράσεις. Και οι αντιδράσεις υπήρξαν από ότι φάνηκε στο πολιτικό πεδίο, όχι στην εθνική δράση. Και είμαστε στο σήμερα. Με τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα, με τις δυο πολιτικές ανακατατάξεις που έχουμε στη Μέση Ανατολή, το τι επιχειρείται στα Βαλκάνια, με τις θέσεις που εκφράζουν οι Αλβανοί. Έχουμε ένα κράτος από εκεί μέσα είναι οι Αλβανοί, είναι Έλληνες, μην το ξεχνάτε, είναι Βούλγαροι και είναι Σλάβοι. Θέλουμε όπως είμαστε η ιέτη δα δύναμη, γιατί είμαστε στα Βαλκάνια, παρόλο την οικονομική κρύψηση που έχουμε, να διαδραματίσουμε ένα ρόλο ειρήνης συνεργασιές και προοπτικής των Βαλκάνιων με σταθερότητα. Εάν το θέλουμε πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά και το όνομα είναι στο τέλος της διαδρομής. Πρέπει νωρίτερα όπως είπε ο κύριος και ο Σέσ εύστοχα να αλλάξουν από μία σειρά πράγματα, τα οποία είναι προσβολή και για την ιστορική μνήμη αλλά και για την ίδια την ύπαρξη αυτού του κρατηδίου, που ζει σε ένα ψέμα, σε μια πλάνη. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να ξαληφθούν οι ελκυρωτικές βλέψεις, να διορθωθεί το σύνταγμά τους και πάνω σε αυτό δουλεύει και το Υπουργείο Εξωτερικών. Υπάρχει επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών, επειδή ακούστηκε ότι δεν υπάρχει θέση. Σας την καταθέτω κύριε Πρόεδρε, αν μπείτε στο site του Υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει συγκεκριμένη θέση, όπου κάνει και ιστορική αναδρομή και φαίνεται πως γίνονται εχειρισμούς και σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών, αλλά και των διπλωματών μας. Και για να είμαστε συγκεκριμένοι, επειδή τοποθετήθηκα και στους δημοσιογράφους και έτυχε να ενημερωθώ, δεν έχω κάνει δήλωση και απευθύνομαι σε δημοσιογράφου που το έχει γράψει ότι είναι αποδεκτή από μέρους μου η ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Είπα ότι το θέμα έπρεπε να κλείσει τότε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δεν έκλεισε, εξελίχθηκε και σήμερα μας έχει φέρει εδώ που μας έφερε. Νομίζω ότι από εδώ θα πρέπει να βγει ένα ψήφισμα το οποίο να εκφράζει την εμπιστοσύνη στους χειρισμούς που γίνονται, διότι αυτό σημαίνει φορά μόλις την εθνική φανέλα. Θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξανακαλέσει η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και ελπίζω ότι θα το κάνει άμεσα μετά και τις επαφές που έχει αυτήν την ώρα ο Πρωθυπουργός με τον ομολογό του στον Ταφός και να βγούμε με μια κοινή γραμμή. Σε αυτό το θέμα δεν χωράνε ούτε διαφορετικές απόψεις ούτε διχαστικές τάσεις. Και αυτό τον Υπουργό Εξωτερικών που πριν κάποιοι τον προσβάλλανε, τον αφησβητήσανε είναι αυτός που χειρίστηκε το Κυπριακό. Μην το ξεχνάτε. Με σημαντικά αποτελέσματα. Είναι αυτός που χειρίζεται τα ζητήματα με την Τουρκία. Είναι αυτός που χειρίζεται τα ζητήματα με την Αλβανία. Κοιτάξτε. Κύριε Πρόεδρε, έχει εξαλληλυθεί η υπομονή μου. Δεν διέκοψα κανέναν ποτέ. Θα μ' αφήσουν να ολοκληρώσω. Διέκοψε ο κληρός, ο περιφερειάρχης διών. Διέκοψε κάποιον. Πέστε ό,τι θέλετε. Γιατί? Πέστε ό,τι θέλετε. Είμαι εκπρόσωπος του κυρίου Κοντζιά. Πέστε το. Κυρία Παναγιωτήλου, γιατί δεν σέβεστε το Προεδρείο. Κύριε Πρόεδρε, δεν χρειάζεται άλλο. Φτάνει. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, θα ήθελα να είμαστε όλοι πάρα πολύ σοβαροί. Είμαστε η Δυτική Μακεδονία, όπως είπε και ο κ. Δακης. Δεν είμαστε η Στερεά Υπελοπόννησο. Εμείς συνηπάρχουμε και πρέπει να συνηπάρξουμε με τους γείτονές μας. Το τι λέμε εμείς εδώ έχει αξία, το τι εκπέμπουμε έχει αξία, το αν εμείς είμαστε αυτοί που είναι αδιάλλακτοι έχει αξία, διότι αυτή τη στιγμή η μπάλα είναι στο γήπεδο των σκοπίων. Αυτοί εκπέμπουν αδιαλλαξία, αυτοί παραποιούν την ιστορία και πρέπει να είμαστε πολυσεκτικοί πώς το προσεγγίζουμε. Σε ό,τι μας αφορά το ψήφισμα είναι συγκεκριμένο, σας το καταθέτουμε. Αν και ο κ. Κοντζιάς λέει ότι δεν είναι αποδεκτός όρος της Μακεδόνιας, τότε είμαι εκπρόσωπος του κ. Κοντζιά, κ. Πρόεδρε. Δεν σας έδωσα το λόγο κ. Σβόλη. Δεν σας έδωσα το λόγο κ. Σβόλη. Εδώ δεν είναι λαϊκή αγορά, ούτε πουλάτε παπούτσια. Εδώ δεν είναι ούτε λαϊκή αγορά, ούτε πουλάτε παπούτσια. Έλεος! Έλεος! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Κυρίες συναδελφοί, επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, κ. Σβόλη... Έλεος! Έλεος κ. Σβόλη! Άλλο είπα! Καταλάβετε τι είπα και τότε θα καταλάβετε! Σας παρακαλώ! Κύριε Πρόεδρε! Κυρίε Πρόεδρε! Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Κύριε Πρόεδρε! Κύριε Πρόεδρε! Κύριε Πρόεδρε! Εδώ, από τη γνήτη σοβαρότητα, του θέματος κ. Σβόλη... Κύριε Πρόεδρε! Σας παρακαλώ! Κύριε Προεδρε! Αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου εδώ... Όχι χαρακτηρισμούς, όχι χαρακτηρισμούς όμως, στους συναδέλφους, έτσι! Ανακαλέστε το ότι κ. Σβόλη πουλάει παπούτσια! Αν πετιέται κάθε λίγο και λιγάκι ο κ. Σβόλης, όπως τον βολεύει, θα υπάρξουν χειρότεροι χαρακτηρισμοί, κ. Περιφυριάρχα. Κύριοι συνάδελφοι, κύριες συνάδελφοι, για τη σοβαρότητα του θέματος, κλείνοντας τη διαδικασία... Κλείνοντας τη διαδικασία... Κλείνοντας... Σας θυμάει κύριε Δακί αυτό? Κ. Κώστα, όταν μιλούσε ο κ. Δασκαλόπουλος με τον Πρόεδρο, δεν σε είδα να έδειξεις την ίδια ευδιαισθησία για τον συνάδελφό σου της ίδιες παράταξεις. Τώρα σας έπιασε η ευδιαισθησία. Απευθυθείτε στον Πρόεδρο. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Σας παρακαλώ! Τήθεντε σε ψηφοφορία τα ψηφίσματα του κ. Δακί το ψήφισμα, του κ. Κουρκούτα το ψήφισμα και της παράταξης ανατροπής δημιουργίας του κ. Καρυπίνη το ψήφισμα. Κύριε Πρόεδρε να παρακαλέσω επειδή είναι τρία τα ψηφίσματα. Επειδή κύριε Δακί έχουμε ξεπεράσει μια ώρα κατά πολύ όπως ορίζει ο Καρανισμός. Η Μακεδονία μας και η ψυχή μας αξίζει να ξεπεράσουμε μέρες καθήμενη στη ζέστη της άνετης καρέκλας μας. Αυτό φαντάζομαι συμφωνείτε κι εσείς. Εγώ θέλω να σας παρακαλέσω επειδή είναι πέρα του ενός τα ψηφίσματα να κάνετε ονομαστική ψηφοφορία και να έχουμε σύγχυση όσον αφορά το αποτέλεσμα. Κύριε Πρόεδρε επειδή η ιστορία θα μας γράψει και η θέση μας είναι καθαρή όχι στο χρήση του ονόματος Μακεδονία. Κάτι που δεν λέει το ψηφισμά σας παρακαλώ για ονομαστική ψηφοφορία. Αυτό έχουμε ερωτηθεί κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ κύριε Δακή. Σας παρακαλώ. Ξαναδιαβάζω για δυο λεπτά για να γίνει αντιληπτό και από τους παρόντες όλους τα ψηφίσματα ξανά. Ψήφισμα της περιφερειακής παράταξης ανατροπή δημιουργία. Τις στιγμές αυτές που προσβάλλεται ιστορική μνήμη από κάποιους που στοχεύουν τη δημιουργία ενός ανήπαρκτου έθνους. Η Δυτική Μακεδονία έχοντας πλήρη ιστορική και πατριωτική συνείδηση αντετίθεται στη χρήση του ονόματος Μακεδονία ή παράγογό της από τους γείτονές μας της περιοχής των Σκοπίων. Από όλον τον πολιτικό κόσμο τον σεβασμό στην ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, δηλώνοντας ότι ονομασία δεν είναι ένα θέμα ταμπού αλλά μια ιστορική αλήθεια που προέρχεται και αποδεικνύεται από τα βάθη της ιστορίας. Την κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης με ενότητα, ομοψυχία και πίστη θα φτάσουμε στο αποδειτό αποτέλεσμα. Εμπιστευόμαστε και ενισχύουμε την εθνική προσπάθεια υπό τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοζιά και δηλώνουμε ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Ψήφισμα της Συμμαχίας Πολιτών της παράταξης του κ. Δακή. Κυρία Εναξανδρή, μπορείτε να συμβουλεύσετε. Συμμαχία των Πολιτών για τη Δυτική Μακεδονία. Οι Δυτικομακεδόνες, σας παρακαλώ, υπήρξαμε πάντοτε. Μπορείτε να ησυχάσετε, σας παρακαλώ. Άση το ψήφισμα της Περιφερειακής Αρχής. Στο τέλος θα συγκροτηθεί μια Επίτροπη να το διανθίσουμε προσθέτοντας κάτι και από τα άλλα ψηφίσματα. Να διαβάσω λίγο, γιατί άρχισα να διάβασω το ένα. Οι Δυτικομακεδόνες, υπήρξαμε πάντοτε φύλακες του ελλαδικού χώρου. Σας παρακαλώ. Ως φυσική διάδοχη του ιστορικού βασιλείου της Άνω Μακεδονίας και ως συνεχιστές της παρακαταθήκης του νεολεωνικού διαφωτισμού, υπήρξαμε ενεργά τους ανοιχτούς ορίζοντες με καθαρή θέση υπέρ της καλής γειτονίας και διεύρεσης συνεργασίας με τους όμορους λαούς. Η βούληση ένταξης του γειτονικού κράτους των σκοπίων στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει η πατρίδα μας επιβάλλεται να γίνει με όρους της σεβασμού και της δικής μας οντότητος. Η καλή διάδυση για επίλυση των θεμάτων δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία της Ελλάδας. Απετούμε από την ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αρνηθούν οποιοδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία ως παράγοντα διαρκούς αλλητροτισμού και διαστρεύλωσης της ιστορικής υπόστασης των δυτικών Μακεδόνων. Ψήφισμα του κ. Κουρκούτα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, με αρφορμή τις διαξαγόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με το σκοπιανό ζήτημα και τη συμολογούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας των σκοπίων εις βάρος των εθνικών μας δικαίων έχοντας δε την πεποίθηση ότι εκφράζει τη βούληση του συνόλου όχι μόνο των κατοίκων της Μακεδονίας αλλά και ολόκληρο του ελληνικού λαού. Ως Έλληνες δεν πρόκειται πουδενή να δεχτούμε να χρησιμοποιεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας στην ονομασία του κράτους των σκοπίων. Ως Έλληνες-Μακεδόνες αισθανόμαστε την τιμή και την ευθύνη να μην επιτρέψουμε την εξαφάνιση κάτω από πολιτικές σκοπιμότητες της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αδιαμαρτήρητα το σφετερισμό της δικής μας ιστορικής και εθνικής ταυτότητας εν ονόματι κάποιας πολιτικής σκοπιμότητας. Οι λαοί που αναζητούν κάποια εθνική ονομασία για να αυτό προσδιοριστούν δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν σε βάρος άλλων λαών. Ζητάμε δε να δοθεί ο λόγος στον ελληνικό λαό για να αποφασίσει γι' αυτό το μίζων εθνικό θέμα με την υπέρδοτη τη μορφή άμεσης δημοκρατίας που είναι το δημοψήφισμα. Νικόλαος Κουρκούτας Περιφερειακός Σύμβουλος. Κυρίες συνάδελφοι, γιατί γελάτε κυρίες φόλοι, σας φέρονται για γέλλαιο αυτά που διαβάζω. Σας παρακαλώ. Μήπως κύριε Δακή, επειδή ουσιαστικά επί της ουσίας τα τρία ψηφίσματα είναι στην ίδια κατεύθυση και μάλιστα η Περιφερειακή Αρχή λέει όχι το όνομα Μακεδονία ούτε και παράγωγο, μήπως θα πρέπει να κάνουμε μία τριμελή επιτροπή με τρία άτομα γιατί επί της ουσίας είναι το ίδιο. Ναι, κύριε Δακή. Για μισό δευτερόλεπτο, κύριε Δακή. Σας παρακαλώ. Ναι, κύριε Ζεμπηλιάδου. Στο ψήφισμα, κύριε Πρόεδρε, στο ψήφισμα που φέρνει η Περιφερειακή Αρχή, υπάρχει δύο πράγματα μία ανακολουδία που δεν δένει και αυτό είναι παραπλανητικό για τους συναδέλφους. Ενώ λοιπόν στην εισαγωγή λέει, δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία, παραπέμπει μετά στον Υπουργό Εξωτερικών και θέλω να διαβάσω… Δεν θέλω να κάνετε κρίση επί των ψηφισμάτων. Όχι, λέει ότι… Μα λέει άλλο πράγμα το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλο λέει η ανατροπή δημιουργία. Ο Υπουργός λέει ότι δεχόμαστε, θα σας διαβάσω επ' ακριβώς. Η θέση μας είναι σαφής λέει. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη Μακεδονία. Εδώ λέει ότι δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία. Τα δύο μαζί δεν μπορεί να είναι ένα ψήφισμα. Έγινε κατανοητό, κύριε Ζεμπηλιάδου. Κύριε Δακή, κύριε Δακή, άμα πετυχέστε συνέχεια έτσι, κύριε Σβόλη, άμα πετυχέσαι έτσι για ένα σοβαρό τέτοιο θέμα… Κύριε Δακή, σας παρακαλώ, θα τελειώσετε κύριε Σβόλη. Άιντε κύριε Σβόλη στον εαυτό σας. Και μόνο στον εαυτό σας. Η εμπιστοσύνη στον κύριο Κωτζιά δεν σημαίνει ότι… Ναι κύριε Δακή, σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δακή, κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, ο αρχηγός σας της παράταξης εκτός, και αν δεν σας εκφράζει, κατέθεσε ένα ψήφισμα. Κύριε Πρόεδρε, ο οποιοδήποτε άλλος μπορεί να καταθέσει ο οποιοδήποτε ψήφισμα. Κύριε Πρόεδρε, ούτε αυτό δεν καταλαβαίνετε. Ούτε αυτό, θα περάσει χρόνος να το καταλαβαίνετε. Κύριε Πρόεδρε, αφήστε το κύριο Δακή να πει αυτό που θέλει. Αποστολή. Κύριε Δακή, κύριε Δακή, σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, η δική μου και η δική μας ως παράταξη θέση για το ψήφισμα, δεν έχει να κάνει με την έννοια ούτε να υποκαταστήσουμε τον Υπουργό Εξωτερικών και την Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε να προτείνουμε. Η δική μου θέση είναι σαφής. Απετούμε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας να υπάρχει άρνηση, να μην υπάρχει η παραμικρή χρήση του όρου Μακεδονία. Θέλω να τον ίσου στο ψήφισμα που κατετέθε από την παράταξη ανατροπή δημιουργία του κ. Καρυπίδη. Πρώτον, πιστεύω ότι υπάρχει έναν κενό ασυνταξίας που δεν βγαίνει συμπερασμένο, να το διαβάσετε κι εσείς. Και το δεύτερο και σημαντικότερο, θεωρώ ότι δεν αποτελεί θεσμικό ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας να δώσει εμπιστοσύνη ή να άρει την εμπιστοσύνη στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, όταν μας επεσκέφτη με ομιλία που είχε εδώ, στην Κοζάνη, εγώ προσωπικά και εμείς, ως παράταξη, τον τιμήσαμε δια τις παρουσίες του. Όμως, θεωρώ ότι σε ένα ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, δεν έχει να κάνει ούτε με την αποδοχή ή την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις προσπάθειές του. Αυτές θα κριθούν ιστορικά και εκτός αποτελέσματος. Και επειδή δεν ξέρουμε ποια είναι η συζήτηση, εγώ δεν θέλω να μπω σε αυτή την ιστορία, και για θεσμικούς και για ουσιαστικούς λόγους. Θεωρώ, λοιπόν, ότι μπορούμε να συζητήσουμε σε ένα κοινό ψήφισμα, μη την προϋπόθεση, ότι θα απαληφθεί ο όρος της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Κυρίου Υπουργού, όχι γιατί έχουμε κάποιο πρόβλημα, θεωρούμε ότι δεν είναι αυτή η αρμηδιότητά μας και ότι το θέμα της μη χρήσης του όρου, δεν θα είναι ούτε προτροπή, θα είναι ομόφωνη απέτηση όλων των Δυτικών Μακεδόνων και κυρίως του Περιφερειακού Συμβουλίου. Διότι εσείς στο ψήφισμα που φέρατε, καταθέτετε την πρόταση, λέτε, η Δυτική Μακεδονία έχοντας πλήρη ευθύνη και λοιπά, εγώ λοιπόν λέμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει την απόφαση αυτή, σε αυτό συμφωνούμε. Αν συμφωνείτε σε αυτή τη βάση, είμαστε σύμφωνοι να θέσουμε έναν εκπρόσωπό μας, να βγάλουμε από κοινού, όσοι καταθέσαμε ψήφισμα, ένα κοινό ψήφισμα, αλλά χωρίς αυτές τις διαδικασίες και με ξεκάθαρη θέση, όχι στη χρήση του όρου Μακεδονίας. Έγινε ξεκάθαρη και κατανοητή θέση σας, κύριε Δάκη. Αν ο κύριος Περιφερειάρχης θέλει να το αποδεχθεί αυτό, εμείς είμαστε σύμφωνοι στην πρότασή σας. Αν ο κύριος Περιφερειάρχης ή και ο κύριος Κουρκούτας που κατέφισε το άλλο ψήφισμα, δεν θέλουν και θέλουν κάτι άλλο, να αποφασίσουμε όμως αυτή την περίπτωση, θα παρακαλέσω, κάνοντας χρήση του άρθρου 17 του Κανονισμού, να κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία. Το άρθρο 17 στην Άδηφη απαιτεί το 1 τέταρτον των μελών του Περιφερειακού Συβουλίου να έχει θέση για ονομαστική ψηφοφορία και προφανώς εκ της δυνάμιος των παρατάξεων όμως το έχουμε. Γι' αυτό παρακάλεσα τον κύριο πρόεδρο Περιφερειάρχης να κάνει ονομαστική ψηφοφορία. Κύριε Δακή, όταν κάποιοι σηκώνουν το χέρι, καταγράφονται οι ψήφοι. Εγώ παρακάλεσα, γιατί είναι ένα μίζο μέρος... Τον έχουμε ερωτηθεί και άλλη φορά, κύριε Κηχαγιά. Έχουμε ερωτηθεί και άλλες φορές στο παρελθόν. Κύριε Γιάτσου, συγγνώμη λίγο. Εάν συμφωνεί ο κύριος Περιφερειάρχης και ο κύριος Κουρκούτας με την πρότασή σας, με την προϋπόθεση απάληψη στο κομμάτι της αναφοράς στην κυβέρνηση και στον κύριο υπουργό εξωτερικών, είμαστε σύμφωνοι να το συζητήσουμε. Σ' άλλη περίπτωση, παρακαλώ, κάνοντας χρήση του άρχου 17, αιτούμε ονομαστική ψηφοφορία. Απλώς να τονίσω, το είπε ο κύριος Δακής, είναι πολύ σημαντικό για εμάς και για το ψήφισμα το ίδιο να είναι ομόφωνο. Να είναι όλον τον Περιφερειακό Συμβούλου της Εθικής Μακεδονίας. Είναι πολύ σημαντικό και προς τα κύνα κατευθύνεται τη συζήτηση. Και λίγο πολύ όλοι μας να συνενέσουμε, γιατί αποτελεί ένα εργαλείο σημαντικό. Ναι, κύριε Δασκαλόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, μία ερώτηση επί της διαδικασίας για να καταλάβω. Κατατέθηκαν τρία ψηφίσματα. Το ένα ψήφισμα είναι από τον κύριο Κουρκούτα, όλα σεβαστώ και φίλο, της Χρυσής Αυγής. Η πρότασή σας είναι να ενωποιήσετε το δικό σας ψήφισμα με το ψήφισμα της Χρυσής Αυγής και να κατεβάσετε ένα κοινό ψήφισμα. Πείτε να μου απαντήσετε σε αυτό που σας ρώτησα. Να σας απαντήσω, κύριε Δασκαλόπουλε. Έκανα μια διερευνητική στους περιφερειακούς συμβούλους, για να αν μπορεί να κατατεθεί ένα ενιαίο ψήφισμα. Από εκεί και πέρα, βλέποντας ότι δεν συμφωνούν οι παρατάξεις, θέτω σε ψηφοφορία τα τρία ψηφίσματα. Κύριε Πρόεδρε, δεν μου απαντήσετε. Ναι, κύριε Κωτσίδη. Θα συγχωνέψετε το δικό σας ψήφισμα με το ψήφισμα της Χρυσής Αυγής. Απείτησα, κύριε Δασκαλόπουλε. Είναι ξεχωριστά. Απείτησα, νομίζω. Παίρνετε, δεν άκουσατε. Με όλο το σεβασμό, με την όποια εμπειρία διαθέτω, το να έρχονται διαφορετικά ψηφίσματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να αποφασίζουμε είναι μια κίνηση διχαστική. Είναι η πρότεση του καθενός ότι θέλουμε να εκδοθεί ψήφισμα, αποφασίζει στο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθεί και εκδίδαται ένα ψήφισμα. Το να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με το τι λέει το ένα ή το άλλο, δεν θα οδηγηθούμε πουθενά και δεν συμπεριλαμβάνει... Επιτρέψτε μου, και δεν συμπεριλαμβάνει το κάθε ψήφισμα ό,τι προηγήθηκε προηγουμένους. Η πρότασή μου είναι να γίνει μια επεξεργασία και στη συνέχεια να αποφασίσουμε η επόμενη εβδομάδα. Δεν συμφωνώ, δεν συμφωνώ κ. Εποτσύρι και η Παραστάση. Επιτρέψτε μου, αν θέλετε, επιτρέψτε μου, κ. Αδαμόπουλε, επιτρέψτε μου λίγο. Κύριε Αδαμόπουλε, πήρατε απάντηση εσείς για ποιο λόγο είσασταν στα ίνια. Πήρατε απάντηση, εάν χρειάζεται να θυσιάζεται κανείς ή να στρογγυλεύει τις γωνίες. Κύριε Εκοτσύδη, δεν βοηθάμε τώρα. Ευχαριστού. Πάμε, αγαπητοί συνάδελφοι. Συγγνώμη να μας πει ο κ. Καρυπίδης τη θέση του στην πρότασή σας. Κύριε Δασκαλόπουλο, ο κ. Περιφερειάκης δεν συμφωνεί. Ο κ. Κουρκούτας συμφωνεί, δεν τον ρωτήσατε. Θα μπορούσα και εγώ να πω για τον κ. Δακή το ψήφισμα. Αφαίρεστε αυτό, αυτό, αυτό και να μην μείνει μία σειρά. Σας παρακαλώ. Έχουμε νοημοσύνη και όλοι καταλαβαίνουμε. Πάμε. Ναι, κ. Συμμαδράκο. Κι εγώ θεωρώ ότι, ειδικά για το θέμα του Σκοπιανού, ότι πρέπει να μην υπάρχουν δικαστικές απόψεις περί επισκυφισμάτων, αν θα είναι ένα, δύο ή τρία ή τέσσερα. Εάν αυτό το πράγμα αντικρούει περί τα κόμματα, εάν θεωρούμε από το μέσο ότι κάποιο ψήφισμα μιας παράταξης από πίσω ελοχεύει και μία κομματική γραμμή, εγώ θα έχω να κάνω την εξής πρόταση. Να ξεχάσουμε και όλα τα ψηφίσματα, να γίνει η ομάδα από τις παρατάξεις και να βγει με ηρεμία ένα κοινό ψηφισμά από την αρχή. Δεν πρέπει από εδώ, από το Περιφοριακό Συμβούλο της Δυτικής Μακεδονίας, να βγει ψήφισμα για το Σκοπιανό με ψηφοφορία, με ψήφους που να είναι οριακοί. Νομίζω πρέπει να είναι συμπαγής η άποψή μας με κάποιες αποκλήσεις οι οποίοι κάποιοι μπορεί να μην θέλουν να τα ψηφίσουν. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Κύριε Συμπαδράκο, προχωρούμε αγαπητοί συνάδελφοι στη ψηφοφορία, όπως κατατέθηκα στο προεδρείο. Κύριε Πρόεδρε, παρακάλεσα για ονομαστική ψηφοφορία. Είστε υποχρεωμένος, αν δεν το αποδέχεστε, σύμφωνα με το άρθρο 17, να ρωτήσετε αν υπάρχουν 10 συμβουλή, που είναι υπέρ της ονομαστικής ψηφοφορίας, οπότε είστε υποχρεωμένος να την εφαρμόσετε. Αν δεν υπάρχουν, μπορείτε να κάνετε ανατάσεις σύρος. Είναι 41 οι σύμβουλοι, κύριε Δακή. 1 τέταρτο είναι 10-25. Μαθηματικά ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα. Ωραία. Πάμε, κύριε Δακή, ποιοι θέλουν ονομαστική ψηφοφορία. 2, 4, 6, 8, 10. Συγχώρεστε κι εσείς, κύριε Πιάτσο, σας καλωσορίζουμε. Α, είναι το κινητό σας. Ονομαστική ψηφοφορία επομένως. Ονομαστική ψηφοφορία. Κύριε Φρόιδρε, αν μου επιτρέπετε, άσχητε με την ομοινική ψηφοφορία. Κύριε Δακή, ζητήσατε ονομαστική ψηφοφορία. Δεν έχει σχέση με αυτό που θέλω να πω. Έχει σχέση με την ιστορικότητα του τόπου. Αν θέλετε να σας καταθέσω και το ψήφισμα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, να το διαβάσετε προσενημένος του Συμβουλίου, γιατί θεωρώ ότι έχει μείγον αξία και για τα πρακτικά σου. Ζητήσατε ονομαστική ψηφοφορία, φέρτε το και τα πρακτικά. Αλλά δεν πρόκειται να το διαβάσω. Πάρετε το στα πρακτικά. Κύριε Δακή. Λοιπόν, προχωρούμε στην ονομαστική ψηφορία. Ποιοι ψηφίζουν το ψήφισμα που έφερε ο... Ωραία. Ελευθερίας σημείωσε ένα ένα τα ονόματα. Απ' την πρόσχεση. Καρυπίδου Μαρία. Ψηφίζεις το ψήφισμα της περιφερειακής αρχής. Καρακασίδης Δημήτριος. Ναι. Το ψήφισμα της περιφερειακής αρχής. Σας παρακαλώ να λέτε εφόσον είναι τρία ψηφίσματα και ποιο ψήφισμα. Γιανακίδη Σταύρος. Ανατροπή Δημιουργία το ψήφισμα. Ιωαννίδης Κυριάκος. Το ψήφισμα Ανατροπή Δημιουργία. Καλαϊτσόπουλος Μαθθέος. Ανατροπή Δημιουργία. Στεριούλης Παναγιώτης. Ανατροπή Δημιουργία. Κάτανας Ηλίας. Ανατροπή Δημιουργία. Κοτσίδης Γιώριος. Λευκό. Χρυστοφορίδης Γιώριος. Ανατροπή Δημιουργία. Καναβός Κωνσταντίνος. Κύριε Πρόεδρε θα ψήφιζα το ψήφισμα της παράταξής μου, αλλά μέχρι εκεί που σταματάει η φράση Μακεδονία και κάθε παράγωγό τους. Όχι αυτά από εκεί και κάτω. Λευκό τότε. Λευκό ο κύριος Καναβός. Ο κύριος Δασκαλόπουλος. Όχι. Ο κύριος Αντονιάδης. Λευκό. Η κυρία Κούσκουρα. Ναι. Ο κύριος Κώτας. Δεν μπορείτε να το πείτε αυτό. Ή λευκό θα πείτε, ή ναι, ή πιο άλλο ψήφισμα. Ναι. Πιο ψηφίσεις το ψήφισμα ανατροπή. Κύριε να δικαιολογήσω λίγο την ψήφι μου. Μετά. Δεν δικαιολογείται η ψήφωση κύριε Κώτας. Λευκό ο κύριος Κώτας. Ο κύριος Βάσος. Ο κύριος Βάσος. Λευκό. Ο κύριος Γιαννόπουλος. Ο κύριος Αλεξανδρίς. Ο κύριος Μαρκόπουλος. Όχι. Ο κύριος Μαρκόπουλος. Εγώ, ναι, το ανατροπή δημιουργία. Γιατί εδώ στην κατάσταση, κύριε Δακή, είμαι κάτω, δεν είμαι εδώ. Κύριε Δακή. Ψήφισμα της Συμμαχίας των Πολιτών. Δακή, ψήφισμα Συμμαχίας Πολιτών. Κύριε Σόκουντι. Συμμαχίας Πολιτών. Κύριε Σαβόπουλε. Συμμαχίας Πολιτών. Κύριε Βόσδο. Κύριε Γιάτσο. Κύριε Σβόλη. Κύριε Μαργαρίτη. Άρα όχι λες. Του Δακή δεν υπάρχει ψήφισμα. Δεν υπάρχει του Δακή. Συμμαχία Πολιτών. Κύριε Κεσέ. Κύριε Ζίδρο. Σαπαλίδες δεν είναι, χατζίδες δεν είναι. Κύριε Ζεμπελιάδου. Κύριε Κανδίλη δεν είναι. Κύριε Βήτα. Όχι. Κύριε Καρατζίδη. Όχι. Κύριε Κουρκούτα. Το δικό σας. Κύριε Παναγιωτίδου. Το ψήφισμα της περιφερειακής αρχής. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, εφτά, οχτώ, εννιά. Δέκα, έντεκα. Το ψήφισμα του κυρίου Δακή. Δυο, τέσσερα, έξι, οχτώ, δέκα, έντεκα. Και το ψήφισμα του κυρίου Κουρκούτα, ένα. Λευκά. Λευκά. Ένα. Τι? Δεν μέτρησες στο δικό μου το ψήφο, κύριε Κιωσέ. Δεν μέτρησες στο δικό μου το ψήφο. Και βέβαια, η ψήφος του προέδρου, όταν είναι στο ψηφία, το ξέρετε όλοι, νομίζω, ότι μετράει διπλή. Πρόεδρε, τα λευκά πόσα είναι, τα λευκά? Τα λευκά, κυρίες συνάδελφοι, τα λευκά είναι ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι λευκά. Τα όχι είναι ένα, δύο, τρία, τέσσερα, και για τον κύριο Κουρκούτα που είναι ένα. Άρα είναι 11-11, υπηρεσκεί το ψήφισμα της περιφερειακής αρχής με την ψήφο του προέδρου. Όχι, πρόεδρε! Όχι, πρόεδρε! Όχι, πρόεδρε! Ψήφισμα χωρίς να έχει το 50% δεν υπάρχει. Ψήφισμα χωρίς να έχει το 50% δεν υπάρχει. Άρα, άρα, άρα δεν περνάει κανένα. Δεν περνάει κανένα. Ωραία, τα καταφέραμε. Προχωρούμε, κυρίες συνάδελφοι, προχωρούμε στα θέματα ημερήσεας διάταξης. Λοιπόν, αυτά είναι τα καλά της ονομαστικής ψηφοβόρειας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας δεν καταθέτει ψήφισμα. Προχωρούμε στο πρώτο θέμα ημερήσεας διάταξης. Πρόεδρε, όχι! Πρόεδρε, συγγνώμη! Βαγγέλη! Βαγγέλη! Πρόεδρε! Κύριε! Πρόεδρε! Προέδρε! Προέδρε! Ο φτελεστικός γραμμός μου, που είναι ο φτελεστικός γραμματέας, έχει τελειώσει, κύριε Αδαμόπουλε. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που το αναλογούν. Σας παρακαλώ, έχει τελειώσει, κύριε Βαγγέλη. Πρόεδρε, αυτό έκλεισε. Πρόεδρε, κατέθεσα, ως εκ του κανονισμού προβλέπετε, και ένα δεύτερο ψήφισμα για την κατάργηση των δομών του Αδμίες Δυτικής Μακεδονίας να στείλουμε στην κυβέρνηση, στον κύριο Σταθάκη και στη διοίκηση του Αδμιέ. Είναι διανόητο εδώ που είναι οι δομές του Αδμιέ να καταργούν τρεις περιπτώσεις. Κύριε Δακή, θα το συζητήσουμε σε επόμενο περιβερειακό συμβούλιο. Όχι, όχι, όχι, τώρα, κύριε Πρόεδρε, τώρα. Έχει ξεπεράσει κατά πολύ ο χρόνος. Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Νομίζω, κύριε Δακή, ότι το θέμα του οργανισμού... Όχι, έχω θέσει, είναι μίζον θέμα για τη Δυτική Μακεδονία, θα το θέσει, θα είστε υποχρεωμένος. Κύριε Πρόεδρε, τώρα, θα το συζητήσουμε σε επόμενο περιβερειακό συμβούλιο. Όχι, όχι, τώρα, κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Νομίζω, κύριε Δακή, ότι το θέμα του οργανισμού... Όχι, όχι, τώρα, κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι το θέμα του οργανισμού... Όχι, όχι, τώρα, κύριε Πρόεδρε... Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι το θέμα του οργανισμού... Όχι, όχι... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Αργυριάδη, επειδή θα ξεκινήσουμε με το δικό σας θέμα σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Πρόεδρε, έχω εκ του νόμου... Κύριε Αργυριάδη, επειδή θα ξεκινήσουμε με το δικό σας θέμα σας παρακαλώ. Κύριε Αργυριάδη, επειδή θα ξεκινήσουμε με το δικό σας θέμα σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ... Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ... Κύριε Πρόεδρε, σας είπα, κύριε Δακί, θα συζητηθεί σε ένα επόμενο περιβερειακό σημείο. Όχι, δεν προβλέπετε από τον κανονισμό και είναι επίγον. Τώρα εθίγονται τα συμφέροντα της Δυτικής Πακεδονίας. Δεν θα βάλετε εσείς τα επίγοντα... Όχι, το δικαιούμαι από τον κανονισμό. Φέρετε την πρόταση με υπογραφές. Κύριε Αργυριάδη, σας παρακαλώ να περάσετε στο αναλόγιο. Ακούστε, κύριε Πρόεδρε... Φέρετε σήμερα, κύριε Δακί, θέλετε ούτε ψήφισμα να περάσει, ούτε να παρακολούσετε... Σας παρακαλώ, καθίστε κάτω. Κύριε Προεδρε, δείχονται τα ζωτικά συμφέροντα της Δυτικής Πακεδονίας. Με κατάληξη των δομών του ΑΦΕΕΡΟ, πάνε στη ΛΑΡΙΚΑ, στη ΛΕΒΑΙΤΑ και στη Θεσσαλονίκη. Ο Κανονισμός δίνει το δικαίωμα να φέρνει. Έχει μάθει σε μια πρόταση να συμφέρονται τα συμφέροντα της Δυτικής Πακεδονίας, να ζητήσει από τον Υπουργό Ενέργειας και Αυτορασίας να ανακαλέσει αυτές τις αποφάσεις. Είναι υποχρεωμένος ο Πρόεδρος, δεν είναι στη διακριτική του ευκαιρία. Είναι υποχρεωμένος να το πέσει. Αν το σώμα δεν θέλει να συμφέρονται τα συμφέροντα της Δυτικής Πακεδονίας, μπορεί να τα καταψηθεί. Και δεύτερον, έφτασα μια ερώτηση όπως μου δείτε, στο Δικαίωμα Κανονισμών. Ρόι Μεριστέ Διατάξος, το κύριο Περιφεριαντι για το θέμα που έφτασε ο κύριος Κωσπαρδόπουλος, συνοποιώντας τον Χριστό Νησακελέα. Επειδή θεωρώ ότι δεν είμαστε υποοργανώ αυτά εκ των κανονισμούς προϊούντες. Παρακαλώ, κύριε Κεχαλιά, να εφαρμόσετε τον Κανονισμό. Να μη με παρακαλείτε κύριε Δακί. Εφαρμόζω πιστά τον Κανονισμό. Παρακαλώ τους Περιφεριακούς Συμβούλους να περάσουν μέσα. Θα θέσετε, και παρακαλώ και τον κύριο Καρυπίδη, και παρακαλώ και τον κύριο Καρυπίδη, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που θύγει τα ζωτικά συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας, να αρθεί και να εγκαλέσει τον Πρόεδρο του Περιφεριακού Συμβουλίου για τη μη σύνομη λειτουργία του. Ας κάνετε και λίγο τα, κύριε Δακί. Αυτά θα τα πείτε στο σπίτι σας. Και τα θα σκόγελα μπορείτε να τα πείτε σε ανθρώπους που συνάδουν το επίπεδο σας. Επαναλαμβάνω προς το σώμα. Επαναλαμβάνω προς το σώμα. Ο κύριος Δακής, εκτός διαδικασίας, γιατί τα θέματα εκτός ημερήσεας διάταξης, ο Πρόεδρος τα έθεσε από την αρχή. Εκτός ημερήσεας διατάξεις, κύριε Πρόεδρε, είναι θέμα… Δεν σας έδωσα το λόγο, κύριε Δακί. Σεβαστείτε το Προεδρείο. Σεβαστείτε το Προεδρείο. Θέλετε να μη συζητηθεί ο οργανισμός εκεί που τα κάνατε στραμπάτσου. Σας παρακολουθώ τα παραμυθάκια σε μικρά παιδάκια, όχι εδώ. Κύριε Αργυριάδη, ξεκίνησε η ημερήσεα διάταξη. Παρακαλώ, έρθείτε. Κύριε Καρυπίδη, κύριε Περιφερειάρχη, παρακαλώ πολύ, εμένα θα ακούστε. Σας τόφισα και σε εσάς πριν ξεκινήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Προβλέπετε από τον κανονισμό, οι επικεφαλείς των παρατάξεων να θέτουν θέματα για να πάρουν απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όπως γνωρίζετε, με απόφαση του ΑΔΜΙΕ καταργώνεται τρεις ζωτικές δομές διοίκησης της Δυτικής Μακεδονίας, το Λεμαΐδα και στο Κίτ Καρδιάς. Και ζητώ το αυτονόητο να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση, να σταλεί στο Υπουργό Ενέργειας και στον ΑΔΜΙΕ, που να ζητάμε να ανακαλέσουν την απόφαση. Δεν μπορεί οι δομές του ΑΔΜΙΕ να είναι στην Πιτολεμαΐδα και στην Καρδιά και η Διοίκηση στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα. Φαντάζομαι ότι συμφωνείτε. Δυό λεπτά λέξη, συμφωνούμε όλοι ομόφωνα και παίρνουμε μια απόφαση στα Ελικαία Δεύτερον. Σας στέλνω ένα θέμα που το θεωρώ πολύ σοβαρό, γιατί πιστεύω ότι δεν πρέπει αυτά να λύνονται στα δικαστήρια. Ο κύριος Κοσματόπουλος έστειλε και σε εσάς και σε εμένα και σε όλους οι επικεφαλείς των παρατάξεων, με κοινοποίηση του Εισαγγελέα, ένα θέμα με τον τοπικό πόρο. Θεωρώ ότι είναι μίζο θέμα του ήθους και της λειτουργίας μας. Και δεν έχετε ούτε εσείς πρωτίστως, ούτε κανείς εξημών, τη διάθεση να αφήνουμε να ρίξετε. Εμένα θα σας παρακαλώ πολύ, πριν ξεκινήσουμε τα συμμερισιακά διατάξεις, που είναι σημαντικά, δώστε μια απάντηση, είναι και ο κύριος Δήμαρχος εδώ πέρα, αν ξέρετε, ή αν είναι κάτι άλλο, να το δούμε. Σας παρακαλώ πολύ. Και παρακάλεσα τον κύριο Πρόεδρο, απλώς να τηρεί τη διαδικασία. Κύριε Δακή, την ατζέντα της συζήτησης δεν τη βάζει ο Περιφερειάρχης μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εγώ και αυτό δεν ξέρω. Είναι υποχρεωμένος να θέσετε σε ψηφοφορία αυτό που σας είπα για την κατάργηση. Και επίσης ο κύριος, ακούστε λίγο. Σας παρακαλώ, δεν θα μιλάτε με αυτόν τον τρόπο σ' εμένα. Να τελειώνετε, κύριε Δακή. Πόση συνάδελφη έχει τελειώσει εδώ και 20 λεπτά, κύριε Δακή. Πόση συνάδελφη θέλετε να συζητηθεί το θέμα που θέτει ο κύριος Δακής. Σηκώστε τα χέρια σας, παρακαλώ. Ένας, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, εφτά, οκτώ, εννιά, δέκα, έντεκα, δώδεκα, δεκατρεις. Δεκατέσσερις, δεκαπέντε. Έλα λοιπόν, για το θέμα του ΑΔΜΙΕΦ. Συμφωνώ να βγει ένα ψήφισμα. Ανοίξε τον. Συμφωνώ, συμφωνώ, συμφωνώ. Ωραία. Πολλοί σχεδιασμοί γίνονται, κατά των δοκών κάποιων. Σχεδιασμοί πάντα γίνονται κατά των δοκών. Συμφωνώ ότι αδικεί την περιοχή μας αυτό. Θα παρέπουμε. Θεωρώ ότι να υπάρξει ένα ψήφισμα του περιφερειακού συμβλοκιάνια και ο μόφωνος θα είναι και πιο ενισχυτικό και δεύτερα θα έχουμε και τον κ. Σταθάκη στην Καστουρια. Θα τα πούμε και από κοντά για μια ακόμη φορά που θα έχει παραλάβει και το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου. Εμείς θα δώσουμε αναγώνα να μην συμβεί αυτό το πράγμα, γιατί θεωρούμε ότι είναι μια αδικία στις τόσες αδικές που έχουν επέλθει στην περιοχή μας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για το θέμα που αναφέρατε, που έχει να κάνει με τη δημοτική επιχείρηση του Δήμου Σερβιών, δημιουργήθηκα από τον Δήμαρχο προσφάτως σε μια συνεδρία που είχαμε στην Άγκω, αμέσως έδωσε εντολή στον κ. Χαραλαμπίδη ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου να απαρεύει και να ελέξει τα όσα αναφέρει ο κ. Δήμαρχος. Είναι μια υπόθεση που χωράτει τον Δήμο και μόνο. Υπάρχει μια απόφαση του 15, νομίζω είναι για κατανομή ενός συγκεκριμένου πορσού. Αλλά όπως ξέρω ο κ. Δήμαρχος, ήδη έχω δώσει εντολή και ο κ. Χαραλαμπίδης διερευνεί το θέμα και δεν ξέρω αν σας είχε αποστελεί και απάντησε αυτό που είχε διερευνήσει. Από την πλευρά της περιφερειακής αρχής και της ενότητας που διαχειρίζει το κομμάτι του πόρου, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Ο κ. Δήμαρχος δεν λέει ότι δόθηκε ευρώ. Άλλο θέμα, ας μας εξηγήσει. Ελέωσατε κ. Περιφεράκα, κ. Δήμαρχε, ελάτε σας παρακαλώ, όσο πιο σύντομος, γιατί έχουμε το θέμα του οργανισμού που όλοι που παραμένουν σε αυτή την αίθουσα, γι' αυτό το θέμα ενδιαφέρονται. Λοιπόν, χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε, για ένα θέμα που το θεωρώ υψής της σημασίας. Εγώ άμα την αναλύψω του καθηκόντων μου, επειδή διοικώ ένα δήμο σχεδόν αποκλειστικά αγροτικό, θέλησα να αναβιώσω ένα κουφάρι εργαστηρίου εδαφολοϊκού που είχε γίνει πριν από πάρα πολλά χρόνια. Έφερα το μυγκύρα του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το επιτελείο του. Το συμμαζέψαμε, το οργανώσαμε, το οργανώσαμε ακόμα και με αντιδραστήρια και ήταν έτοιμο να λειτουργήσει. Περιμέναμε να πάρουμε τα λεφτά του πόρου του Μανίκουν στο Δήμο για να κάνουμε μια σύμβαση. Είχαμε κάνει και το οργανόγραμμα δύο εδαφολόγους Γεωπόνους που θα τους έστελνε το Πανεπιστημίο των Αθηνών. Έναν κτηνίατρο, έναν ιχτιολόγο και έναν παρασκευαστή. Και περιμένουμε από την περιφέρεια να μας κάνουν μια σύμβαση, να μπορέσουμε να αντεπιξέλθουμε στα έξοδα αυτών των συμβάσεων. Αυτά πριν τρία χρόνια ακόμα. Το εργαστήριο θα χρειαστεί πάλι ανακέννηση, πάλι διόρθωση και ακόμα δεν έγινε η σύμβαση. Βλέπουμε αναρτημένως στον τοπικό τύπο ότι γίναν κάτι περίεργες συμβάσεις μέσω της κοινοφιλούς, γιατί μόνο με την κοινοφιλή θα μπορούσε να λειτουργεί στο εργαστήριο. Δηλαδή, λεφτά του πόρου που ανήκουν στο δήμο γίναν συμβάσεις με κάποιες εταιρίες δημοσιογραφικές, δημοσιογραφικές που δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο, διωριστήκαν άτομα τα οποία ήδη εργάζονται τώρα και με αντικείμενα εντελώς άσχετο με το τοπικό εργαστήριο, τίθεν για καταγραφία γροτών κτλ. Ζήτησα έγγραφη ενημέρωση από την κοινοφιλή, ο πρόεδρος μου στείλε μια απάντηση η οποία δεν άγγιζε καθόλου το θέμα και αναγκάστηκα να ενημερώσω τις Επιτροπές για εχείρηση του πόρου, την περιφέρεια και την εισαγγελία γιατί νομίζω το θέμα είναι ακριά σοβαρό. Λοιπόν, από εδώ και πέρα είναι στην κρίση σας και επαφήεται στην περιφερειακή αρχή να δώσει μια λύση σε ένα τόσο φλέγον και πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε. Κάνετε γνωστό το θέμα. Προχωρούμε κύριε Συνάδη στην ημερή σε διάταξη. Κύριε Πρόεδρε, ποιοι θα κάνουν το ψήφισμα που συμφωνήσαμε ομόφωνα για τον κύριο Σταθάκη και τον Αδμία προηγούμενους, να οδηγήσει ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη. Από την παράταξη, ο κύριος Στεργιούλης. Κύριε Στεργιούλη, από την παράταξη σας, κύριε Δακή. Ο κύριος Βόσδου. Ο κύριος Βόσδου. Κύριε Β, κύριε Ζεμπελιάδου. Ιδιό σας, κύριε Στεργιούλη, με τον κύριο Βόσδου, φτιάξτε αυτό το ψήφισμα. Ο κύριος Βόσδου, επειδή έχει απουσία και δεν θα είναι εδώ πέρα τις επόμενες μέρες μου, θα προτείνουμε κάποιον άλλο συνάδελμα. Άμεσα, γιατί ο κύριος Περιφερειάλτης είπε ότι τη Δευτέρα που είναι ο κύριος Σταθάκη στην Καστουριά, πρέπει να δοθεί... Και ο κύριος Χριστοφορίδης. Ωραία. Κύριε Δακύ, κάντε γνωστό τώρα... Τον κύριο Κιωσέ θα βάλουμε. Τον κύριο Κιωσέ. Γιατί ο κύριος Βόσδου... Ο κύριος Κιωσέ και ο κύριος Στεργιούλης. Ωραία. Προχωρούμε στα θέματα της σημερινής σας διάταξης. Λοιπόν, κύριε Δακύ, το θέμα, να σας ρωτήσω λίγο, κυρία Ζεμπελιάδου, έχουμε ακόμα μια τροποποίηση προπολογισμού, να μην κρατάμε την κυρία Καλπάκη εδώ. Είναι το τρίτο θέμα. Περνάει ομόφωνα, κύριε... Κύριε Δακύ. Έχετε ρωτήσει. Εμείς και στο θέμα που είναι τακτικό και στα δύο εκτός ημερισίας διατάξεως που έρχονται, ψηφίζουμε σύμφωνα με την ψήφο των εκπροσώπων μας στην Οικονομική Επιτροπή. Ωραία, ωραία, ωραία. Πρόεδρε. Κύριε Βήτα. Πρόεδρε. Ένα λεπτό, ένα λεπτό. Κύριε Βήτα. Επειδή ουσιαστικά δεν είναι απλή τροποποίηση μιλάμε. Για τις δύο τροποποίηση. Επειδή ουσιαστικά δεν είναι τροποποίηση, είναι καινούργιοι προϋπολογισμοί για τους λόγους που έχουμε αναφέρει. Είναι ουσιαστικά διπλασισμός και πάνω και για τους λόγους που αναφέραμε στον προϋπολογισμό ψηφίζουμε κατά. Σέντρο. Άρα η παράταξη του κύριου Βήτα δεν το ψηφίζει. Ωραία, προχωρούμε στο πρώτο θέμα. Νέος οργανισμός Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εισηγητής ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κύριος Παντελής Αργυριάντης. Κύριε Πρόεδρε, εμείς ορίζουμε εκ μέρους του συνδυασμού μας τη συζήτηση που θα επακολουθήσει ως ειδικό αγορετή τον κύριο Γιώργο Μαργαρίτη. Ο κύριος Μαργαρίτης. Ωραία. Κύριε Αργυριάντη, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι περιφερειακές σύμβουλοι, είμαι στην ευχάριστη θέση. Ήρθα από μια διαδικασία κοπειώδη αλλά και πολύ ουσιαστική που αισίως έφτασε και συμπλήρωσε τα δύο χρόνια, να βρίσκομαι ενώπιον σας για να παρουσιάσω το πόνιμα και το αποτέλεσμα της δουλειάς της ομάδας εργασίας που είχα την μεγάλη ευθύνη και την μεγάλη τιμή να διευθύνω. Ξέρετε όλοι ότι η ερετή περιφέρεια από τον Ιανουάριο του 2011 λειτούργησε με βάση ένα ενιαίο οργανισμό, είτε συζητούαμε για την Δυτική Μακεδονία, είτε για την Κρήτη, είτε για την περιφέρεια του Νοτιού Αιγαίου. Είναι προφανές ότι οι ανάγκες της κοινωνίας, οι ανάγκες του δημοσίου, η ίδια η εξέλιξη απαιτεί την ρυζική αναθεώρηση και αναδιοργάνωση των δομών αυτών με πολύ συγκεκριμένους στόχους. Στόχους που για εμάς ιεραρχούνται με την εξής έννοια. Εξυπηρέτηση των πολιτών, αποτελεσματικότητα της διοίκησης, αξιοκρατία, διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών. Όλα αυτά μαζί και ταυτόχρονα για να μπορέσει πραγματικά το κάθε υπηρεσιακό στέλεχος αλλά και η πολιτική ηγεσία να παρουσιάσουν και να προσφέρουν αυτό που είναι το λειτούργιμά μας τις καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και φυσικά να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία χωρίς να ξεχνάμε το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Δεν θα μείνω σε μια τυπική εισήγηση την οποία σας έχω έγκαιρα αποστείλει ακριβώς για να έχετε την δυνατότητα με άνεση να κάνετε παρατηρήσεις και κριτικοί. Θέλω όμως με την ευκαιρία αυτής της δημόσιας παρουσίας να εξηγήσω ένα ολόκληρο σκεπτικό το οποίο χαρακτηρίζει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Ήμασταν μπροστά στο πρώτο ερώτημα. Πώς θα προχωρήσουμε την υπόθεση αυτή και δεν εννοώ μεθοδολογικά. Ενώ ποιοι άνθρωποι θα σκεφτούν ποιο θα είναι το κέντρο λήψης των αποφάσεων για ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα. Θα είναι δυο, τρεις, πέντε, δέκα τεχνοκράτες που υπάρχουν, είναι δεδομένο, οι οποίοι θα κλειστούν σε ένα γραφείο και θα παρουσιάσουν ένα απορίσμα. Ή θα ακολουθήσουμε μία άλλη διαδικασία συμμετοχική, συναπόφασης, διαφάνειας, διαβούλευσης. Μία εργόδη, επίπονη και επιτρέψτε μου να πω και πολιτικά εντός πολλών ισαγωγικών αλλά το μήνυμα είναι αυτό, πολιτικά επικίνδυνη ίσως διαδικασία. Η οποία όμως θα έφερνε ένα νομίζω πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Με εισήγηση όχι μόνο της Εκτελεστικής Επιτροπής, όχι μόνο του Περιφερειάρχη, αλλά και πολλών στελεχών της Δημόσιας Δίκησης και ίσως αυτό αποτελεί έκπληξη για τους ανθρώπους που μας ακούνε και δεν έχουν εμπειρία ή εμπλοκές στη Δημόσια Δίκηση. Ομόφωνα αποφασίσαμε αυτό το επίπονο έργο να αντεθεί σε μια ομάδα εργασίας, την οποία και συγκροτήσαμε. Η ομάδα εργασίας αποφάσισε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία για να φτάσουμε να βάλουμε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων. Στο σκοπό αυτό συγκροτήθηκε το πρώτο ερωτηματολόγιο. Δεν ήταν κάτι έτοιμο, δεν το δανειστήκαμε από κάπου, αλλά συγκροτήσαμε το ερωτηματολόγιο στη βάση εμπειρίας και του Ινστιτούτου Δημόσιας Δίκησης και με μεγάλες και πολλές συζητήσεις με στελέχη του Υπουργείου Δικητικής Μεταρρύθμισης και το Γενικό Διευθυντή Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής πολλές διαξωδικές συζητήσεις με τον Σύλλογο και με στελέχη της Δίκησης. Αυτό το ερωτηματολόγιο και γι' αυτό πραγματικά υπερηφανεύομαι και υπαρηφανευόμαστε είναι μια διαδικασία που νομίζω δεν έχει γίνει αλλού. Έφτασε στον κάθε υπάλλον της περιφέρειας. Και μάλιστα και με ερμηνευτικό σημείωμα που εξηγούσαμε πώς θα πρέπει να απαντηθεί κυρίως για να μπορεί όλο αυτό το υλικό να μπορεί να κωδικοποιηθεί εκ των ιστέρων εύκολα αναλυτικά. Και αφού ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος αυτών των απαντήσεων και αρχίσαμε πια να έχουμε μία σοβαρή βάση συζήτησης επί τη βάση των προτάσεων των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη των διαδικασιών, η ομάδα εργασίας άρχισε να διαμορφώνει σε πρώτο επίπεδο το νέο οργανισμό. Όταν έγινε ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να απαντηθούν μερικά ακόμη ζητήματα αποφασίσαμε να απευθύνουμε ένα δεύτερο ρυθματολόγιο που προέκυπτε από την επεξεργασία του πρώτου ήταν μικρότερο, πιο στοχευμένο, είχε επιτελικότερο χαρακτήρα και αυτή τη φορά απευθυνόταν στους διευθυντές με μεγάλη υποσημείωση ότι θα έπρεπε να γίνει και πάλι κουβέντα σε κάθε διεύθυνση με τη συμμετοχή του συνολού των στελεχών κάθε διεύθυνσης προκειμένου να καταλήξουμε σε κάποιες αποφάσεις. Ακολουθήθηκε και ανταποκρίθηκαν χωρίς να καταφεύγωσε ποσοστά η συντριτυπική πλειοψηφία των διευθυντών και των τιματαρχών και έτσι φτάσαμε περίπου στο τέλος του 2016. Από εκεί και μετά έγινε μια εξαιρετικά επίπονη δουλειά μέχρι το καλοκαίρι για να μπορέσει όλο αυτό το πράγμα να συντεθεί και γιατί είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, είμαστε εξικοιωμένοι με αυτό, σοβαρές απόψεις αλλά αντικρουόμενες απόψεις και όποιος, καταλαβαίνετε, έχει την ευθύνη της διοίκησης, την ευθύνη της περιφερειακής αρχής, την ευθύνη της λήψης μιας απόφασης, πρέπει όχι μόνο συνθέτοντας για να εξασφαλίσετε ένα απαραίτητη συνένεση να εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου, αλλά στο τέλος θα πρέπει να λυθούν και κάποιες αποφάσεις, οι οποίες θα εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα. Και αύριο το πρωί θα πρέπει η δίκηση να συνεχίσει να λειτουργεί και γιατί μια κουβέντα και μια αρχή στην οποία θεμελιακά πιστεύουμε όλοι μας ήταν ότι η νέα περιφερειακή αρχή ενώ η ανατροπή δημιουργία θα αποτελούσε η διοικητική συνέχεια της προηγούμενης αρχής κι άρα όλα αυτά οι ζητήματα της αποτελεσματικότητας θα πρέπει να είναι δεδομένα. Παρουσιάσω και λοιπόν το σχέδιο αυτό στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία σε τρεις διαδοχικές συναιδριάσεις εξέτασε σε λεπτομέρεια το πράγμα. Ένα πρώτο αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων ήταν και της διαβούλευσης που πραγματικά έγινε και μέσα στην Εκτελεστική Επιτροπή και θέλω να σας πω και το λέω δημόσια, όχι ομόφωνα ούτε εύκολα, αλλά και εκεί με αντίθετες απόψεις και εκεί με ισχυρή επιχειρηματολογία και εκεί με ζητήματα που προέκυπταν και θα έπρεπε να γεφυρωθούνε. Η πρώτη απόφαση μεγάλη, έχουμε φτάσει πια Μάιο του 2017, ήταν να συμτηχθούν οι τρεις, οι έξι γενικές διευθύνσεις σε τρεις. Έτσι λοιπόν και είναι αποτυπωμένο, γιατί και στη μετέπειτα διαδικασία της διαβούλευσης αυτό το στοιχείο επικράτησε και σας το παρουσιάζω. Η Γενική Διεύθυνση του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών και Μεταφορών είναι η διεύθυνση που προκύπτει από τη συγχωνεύση της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών με τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η Δεύτερη Γενική Διεύθυνση είναι η Γενική Διεύθυνση Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η οποία προκύπτει από τη συγχωνεύση της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτινιατρικής με την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης. Και η Τρίτη Γενική Διεύθυνση που προκύπτει είναι η Διεύθυνση Οικονομικών Εσωτερικής Λειτουργίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από τη συγχωνεύση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας, που σημαίνει Διεύθυνση Οικονομικών και Δίκησης, με την Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να σημειώσω μερικές θεωρώ μικρές αλλά πάντα τομέες που η υπόθεση του νέου οργανισμού μας έδωσε την ευκαιρία. Στον τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, προχωράμε στην σύσταση τεσσάρων τμήματων που θα ασχοληθούν με τις έγγιες βελτιώσεις. Και δεν ξέρω πόσο πολιτικά προκλητικό μπορεί να είναι αυτό ενώ ενδιαφέρον. Σας λέω όμως ότι είναι ένα κορυφαίο ζητημά για την ανασυγκρότηση και την αγροτική οικονομία. Έτσι λοιπόν στις έδρες των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων υπάρχει μέσα στην αγροτική οικονομία ένα τμήμα εγγύων βελτιώσεων που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα αυτά και θα συτελεχωθεί με γνώμονα αυτόν και μόνο. Μία δεύτερη μικρή τομή είναι η διεύθυνση αναπτυξιακού προγραμματισμού στην οποία εντάσσονται τα καινούργια τα νέα τμήματα αναπτυξιακού προγραμματισμού γιατί μέχρι τώρα ξέρετε ότι ο προγραμματισμός στις παλιές νομαρχίες και συνεχώς στις περιφερειακές ενότητες ενώ είναι μια εξαιρετικά σοβαρή και περίπλοκη δουλειά που έχει και τεχνικό και επιχειρησιακό εξαιρετικά περίπλοκο σκέλος αλλά και μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον γιατί εκεί διασταυρώνονται και συμπυκνώνονται δύο τέτοιες σοβαρές λειτουργίες ήτανε κάτι που κινούνταν μεταξύ του αορίστου, του κρίζου και των διπλανών γραφείων του κάθε νομάρχιου και του κάθε αντιπεριφερειάρχη. Νομίζω ότι το πράγμα αυτό παίρνει σάρκα και ωστά με τον πλέον σοβαρό τρόπο. Και έχει και μία άλλη διάσταση. Η άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, του ξέρετε καλύτερα από εμένα. Γίνεται με τέτοιες μικρές εργόδες και επίπονες προσπάθειες για να μπορέσει η αντιπεριφέρεια της Κοζάνης, με την αντιπεριφέρεια της Καστοριάς, με την αντιπεριφέρεια της Φλόρινας και με την αντιπερίφερεια των Γρεβενών να αποκτήσουν ένα συντονισμένο, δεν θα έλεγα το εξαιρετικά φιλόδοξο, τον ίδιο βυματισμό, αλλά σίγουρα έναν συντονισμένο βυματισμό και μία κοινή γνώση. Ποια είναι η κοινή γνώση? Είναι ο διευθυντής της Διεύθυνση Ανατοιχτικού Προγραμματισμού, ο οποίος συντονίζει αυτά τα τέσσερα τμήματα στις τέσσερες περιφερειακές ενώτες. Και έτσι, λοιπόν, κάτι που πολλά χρόνια, νομίζω, μας απασχολεί ως περιφέρεια, το λέω, με την γιογραφική της αναφορά και, εν συνεχεία, με την διοικητική της αναφορά και πολύ περισσότερο τώρα στην ερετή περιφέρεια. Και πάντως αυτό, των πολλών ταχυτήτων ζήτημα του προγραμματισμού, νομίζω ότι με τη ρύθμιση αυτή μπαίνει σε μία άλλη διάσταση. Φεύγω γρήγορα γιατί είχαμε την συγκυρία να πέσουμε πάνω στο κορυφείο θέμα. Λίγο πιο σύντομα, κύριε Αργυριάλη. Ναι, πρόεδρε, αμέσως συμμορφώνομαι. Στο μεγάλο ζήτημα του εθνικό μας και δεν έχουμε την άνεση του χρόνου, όμως θέλω να σας πω και μερικές ακόμα μικρές στομες. Εδώ, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς εξοικονομούμε πόρους, ανθρώπινους αλλά και οικονομικούς και πώς συμμορφωνόμαστε σε μια μεγάλη γενικότερη προσπάθεια για τον δημοσιονομικό εξορθολογισμό. Υπήρχαν στον οργανισμό και υπάρχουν στο τρέχοντο οργανισμό, τα εργαστήρια στις διεθύσεις του τεχνικών έργων. Εργαστήρια τα οποία ήταν ποιοτικού ελέγχου και που κατά την άποψή μας δεν έπαιξαν ποτέ κανένα ρόλο. Τα εργαστήρια αυτά με αποφασιστικότητα και με μεγάλη συμφωνία, σχεδόν ομόφωνα τα καταργούμε και προχωράμε στην ίδρυση ενός εργαστηρίου στην έδρα που θα είναι και στελεχωμένο και εξοπλισμένο και θα λειτουργήσει σαν μια μεγάλη ασφαλιστική δικλίδα διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος γιατί ακριβώς θα μπορεί να επεμβαίνει αποτελεσματικά και να προφυλάσει από αστοχίες, κακοτεχνίες και ζητήματα που συχνά πυκνά αποσχολούν τις διευθύνσεις των τεχνικών έργων. Στην ίδια λογική προχωράμε στη δημιουργία τμήματος λειτουργίας εθνικού οδικού δικτύου και μηχανολογικού εξοπλισμού για να μπορέσουμε να έχουμε μια ενιαίδια αχείριση ζητημάτων που πολλές φορές μας έχουν αποσχολήσει και μέχρι τώρα απόσπασματικά και με υπερπροσπάθεια και πολύ φιλότιμο από τα στελέχη που έχουν την διοικητική ευθύνη τρέξανε αλλά νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ανταποκριθεί πολύ ικανοποιητικότερα σε ένα διαρκές και μεγάλο ζήτημα. Μία ακόμη μικρή τομή αλλά πολύ ουσιαστική είναι η ίδρυση γραφείων κίνησης γιατί αφορά τη διαχείριση του στόλου των αχειμάτων αλλά ταυτόχρονα και ένα αντίστοιχο οικονομικό ζήτημα τις δαπάνες για τα κάψιμα και νομίζω ότι θα είναι ένα απτό μικρό πολύ ουσιαστικό δήμα για την εξοικονόμηση και τον εξορθολογισμό εξόδων που γίνονται για τις μετακινήσεις. Στην διεύθυνση του αναπτυξιακού προγραμματισμού προχωράμε επειδή ένας νόμος που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο στην Ελληνική Βουλή ουσιαστικά μας υποχρεώνει στη δημιουργία διεύθυνσης δομημένου περιβάλλοντος που θα λειτουργεί στην έδρα της περιφέρειας με τμήματα δομημένου περιβάλλοντος στις 4 ΠΕ και αυτό αποτελεί ένα νέο στοιχείο συνολικά στα ζητήματα διοίκησης της χώρας γιατί όπως ξέρετε μέχρι τώρα η αρμοδιότητα αφορούσε αποκλειστικά τους δήμους οι πολεοδομίες παλιά ήταν αρμοδιότητα των ομαρχιών, εν συνεχεία πήγε αρμοδιότητα στους δήμους μέχρι σήμερα τρέχει αρμοδιότητα στους δήμους και σήμερα με τον νόμο αυτό πρώτα απ' όλα καλούμαστε να στελεχώσουμε θα σας πω γι' αυτό σύντομα ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις, αλλά καλούμαστε να στελεχώσουμε αυτή την υπηρεσία διεύθυνσης και τέσσερα τμήματα η οποία θα έχει και hard rock αντικείμενα δηλαδή κατεδαφίσεις μετά από τις επιβολές των προστήμων και κατεδαφίσεις αφτερέτων όσων δηλαδή δεν πληρούν τις πολεοδομικές προϋποθέσεις για το ζήτημα αυτό πρόεδρε είναι κεφαλόδους όμως σημασίας εντάξει πρέπει να υπογραμμίσω κάτι από τα πράγματα να πω όμως λίγο το σκεπτικό μας και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος αποφασίζει και αναθέτει τους εκτελεστικούς δραματίες να γίνει μια πολύ συγκεκριμένη συνάντηση με το Υπουργείο Υποδομών για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στη στελέχωση και να υπάρχει μια ενιαία λογική προκειμένου να διατρέξει οριζόντια το σύνολο των 13 περιφεριών για τη διεύθυνση δομημένου περιβάλλοντος υπακούγοντας τώρα στα κελεύθυνματα του προέδρου προχωρώ όσο ταχύτερα γίνεται Υπήρξε ένα ζήτημα κάποια στιγμή στη διαβούλευση για τον τρόπο με τον οποίο θα αποτυπωθούνε δομές που η φύσταντο αλλά δεν είχαν αποτυπωθεί και κάποιες άλλες δομές οι οποίες δεν είχαν λειτουργήσει Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι τα κτηνιατρικά γραφεία Ας πούμε στη Καστοριά, ξέρετε ότι εκεί υπάρχει το κτηνιατρικό κέντρο της Καστοριάς, στην Κολοκυνθού σε απίλαιο ελάχιστη απόσταση από Μεσοποταμία και το Αργοσωριστικό Υπήρξε μια κινητικότητα κατά την άποψη μου δυσανάλογη με το ζήτημα Παρ' όλα αυτά στην Επιτροπή συζητήσαμε και δεχθήκαμε και τώρα το βλέπετε Αποτυπώνεται ως γραφείο κτηνιατρικό Μεσοποταμία, το Άργος Ορεστικό και ενούργιο γραφείο τον Εστώριο γιατί θα πρέπει να βλέπουμε και το πραγματικό πρόβλημα και τον Εστώριο για τους λόγους που φαντάζομαι γνωρίζετε έξι μήνες το χρόνο έχει υπερδεκαπλάσιο πληθυσμό και άλλα θα πρέπει να ανταποκριθούμε και είμαστε έτοιμοι να το στελεχώσουμε αλλά και να το στεγάσουμε εκεί στο κτήριο σε συνενόηση με τον Δήμαρχο του Νεστορίου στο κτήριο του Δήμου Νεστορίου και δεν είναι η μόνη παρέμβασή μας όπως είναι επίσης η ίδρυση των γραφείων κληδιατρικής και στην Εορδέα και στα Σέρβια έχει αποσχολήσει και άλλες φορές το Περφιακό Συμβούλιο το ζήτημα νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο το αντιμετωπίζουμε πολύ ουσιαστικά. Θέλω να σας πω και για ένα άλλο ζήτημα όσοι έχουν εμπλακεί με τη δίκηση το ξέρουν. Στην διέθυνση ανάπτυξης συγχωνεύουμε δύο διευθύνσεις τη διέθυνση βιομηχανίας ενέργειας και φυσικών πόρων και τη διέθυνση διαβίου μάθησης και δημιουργούμε μια επιτελική διεύθυνση την διεύθυνση ανάπτυξης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και επίσης δημιουργούμε το τμήμα τουριστικής ανάπτυξης πολιτισμού και αθλητισμού στη διεύθυνση ανάπτυξης της έδρας και τμήματον αντίστοιχα τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, απασχόλησης και εκπαίδευσης στις περιφερειακές ενότητες πραγματικά εξορθολογίζοντας και συντονίζοντας ασύντακτες μέχρι τώρα δράσεις, τουλάχιστον αυτή είναι η άποψή μου και η άποψη της Επιτροπής αλλά και της Εκτελεστικής Επιτροπής που το επεξεργάστηκε και έτσι οι τομείς τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού διασυνδέονται προκειμένου να συνδιαμορφώσουν ένα βιώσιμο τρίπτυχο ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία. Κάνουμε το ΜΕΣ στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ξέρετε το πόσο σκόπος όλοι πια είναι ενήμεροι για την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στο τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το θεωρούμε και το θεωρώ ένα πολύ μεγάλο βήμα και στη διαφάνεια και στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στο συντονισμό των υπηρεσιών και σε μια πάρα πολύ σημαντική, πάρα πολύ σημαντική εξοικονόμηση πόρων γιατί θέλω να πω και αυτός είναι ένας έπαινος στα στελέχη της περιφέρειας, έχουμε ηλεκτρονική υπογραφή, θα σας τα παρουσιάσουμε και στην απολογισμό αλλά σας το λέω επευκαιρία ηλεκτρονική υπογραφή το σύνολο των στελεχών, έχουν μείνει απέξω μόνο κάποιοι άνθρωποι που έχουν αμυγός τεχνικό έργο και τελείως τριτεύουσα σημασίας όπως επίσης μέσα από αυτή τη διαδικασία και τη τεράστια δουλειά που έχει γίνει στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στη διέθυνση διαφάνειας, η ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων. Πριν τελειώσω θέλω να κάνω μια πολύ συγκεκριμένη αναφορά στους ανθρώπους οι οποίοι δούλεψαν πολλές ώρες, χιλιάδες ώρες, χωρίς ούτε ένα ευρώ υπερορίας, κάνοντας πάμπολες μετακινήσεις μέσα στο καθεστώς των 60 ημερών των εκτός ένδρας μετακινήσων, πράγμα το οποίο υπέγραψα με πολύ χαρά την απόφασή μας και του Περιφερειάρχη και των αντιπεριφερεχών και όλων μας για να μην ξοδέψουμε ούτε μισό ευρώ. Αυτό ήταν η πρώτη μας απόφαση και θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω ότι έπρεπε να ξεπεράσουμε και έναν ακόμη σκόπελο. Ποιος είναι ο σκόπελος αυτός? Κουβέντες του τύπου, προτάσεις, δεν της δαιμονοποιώ, αλλά μόνο τις εκθέτω πια στη δημόσια κρίση. Να ανατεθεί σε κάποιο γραφείο εκτός επαμβηβή, η εκπώνηση ενός σχεδίου. Ξαναλέω, είτε πολιτική ηγεσία, είτε το στελεχιακό δυναμικό, όλοι μαζί πάμε όχι. Και συμπυκνώθηκε αυτό το πράγμα στην ομάδα εργασίας. Θέλω να στη διαβάσω και να την καταθέσω στα πρακτικά για την πραγματικότητα. Θέλω να στη διαβάσω και να την καταθέσω στα πρακτικά, γιατί πραγματικά είναι ένα σοβαρό βήμα. Η ομάδα εργασίας που είχα την μεγάλη τιμή και την μεγάλη ευθύνη να την διευθύνω και γι' αυτό το πράγμα θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερία Καρυπίδη για την αρχή άνδρα δείκνυση και γιατί αυτό ήταν τόσο σοβαρή και άλλο τόσο υπεύθυνο. Και άλλο τόσο πολιτικά επικίνδυνο, όπως σας είπα. Θέλω να ευχαριστήσω ότι σήμερα είναι μια πολύ ευτυχή συγκυρία που φτάσαμε έτσι και φτάσαμε καλά. Πρώτα λοιπόν, του λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ εγώ, που μου έδωσε αυτόν τον σταυρό, να τον... Είναι ο κ. Κατζιαποστόλου, τον ξέρετε όλοι, γενικός διευθυντής μεταφορών και επικοινωνιών, που κατάφερε και είχε και πολύ μεγάλες συνενέσεις στον τομέα και δούλεψε και σε μια σειρά άλλα ζητήματα που μόνο τομέα συγκοινωνιών δεν ήτανε την κ. Ιωάννα Κοντογούνη, η γενική διευθύντρια της αγροτικής οικονομίας, που μαζί με όλα τα άλλα τρέχει και το ΠΑΑ και μια σειρά από ζητήματα, κεντρικής λογικής, τα οποία εξειδικεύονται εδώ και τα οποία πάνω πολλές ώρες πέραν του ουραρίου έτρεξε. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω και τους άλλους δύο γενικούς διευθυντές, τον Χάρη τον Κοβεδάρο και τον Πασχάλι τον Οικονομίδη, που όσες φορές του ζητήθηκε για δικότερα ζητήματα, έδωσαν τη συμβολή τους. Θέλω να ευχαριστήσω τον Ζίνο Ντοπιτσέλη γιατί η διεύθυνση του αναπτυξιακού προγραμματισμού ήτανε και στελέχη της και ο ίδιος, αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά αυτού του πράγματος και παρουσίασαν όλο αυτό το πόνυμα. Σας δείχνω μόνο ως όγκο και το πρώτο στοιχείο που καταθέτω στον Πρόεδρο και τα πρακτικά. Ένα πάρα πολύ σπουδαίο πράγμα η μελέτη. 400 σελίδες, ούτε μια γραμμή αντιγραφή από κάπου. Πρωτόλια δουλειά των δικών μας τελεχών. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους, ότι θα πρέπει να είναι πολύ ζυγισμένες και πολύ σωροπημένες οι κουβέντες, είτε αφορούν τη κριτική για τους δημοσιούς παλήλους, αλλά πολλές φορές θα πρέπει να αφορούν και τον έπαινο. Γιατί αυτά τα πονήματα θα στήχιζαν δεκάδες χιλιάδων ευρώ. Δεν θέλω να ρίξω λάδι, ούτε να ανάψω καμία φωτιά, ούτε να κάνω καμία αντιπολιτευτική κριτική, κάθε άλλο, αλλά οφείλω να επερασφιστώ μία βασική άποψη, μία βασική αντίληψη για ένα πολύ μεγάλο και σπουδαίο έργο που κάναμε μαζί. Αντάμα, πολλοί άνθρωποι. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διευθύντρια Διοίκηση, στην Άννα Καρακούλα, την Ανίτα. Δεν τη βλέπω. Εκεί. Πάντα είναι κάπως. Για τις ατέλειωτες ώρες, τις χιλιάδες των παρατηρήσεων, την ομολογία. Εγώ, όπως ξέρετε, είμαι γιατρός, είμαι πολύ εξικειωμένος με νόμους και εγγυκλίους. Ήταν πάντα μια ασφαλιστική δικλείδα, για να μπορέσουμε να φτάσουμε εδώ νομιμά. Τον Αλέξανδρο τον Μάνγκο, ο οποίος έδωσε πάρα πολλές ώρες δουλειάς, μαζί με πολλές διαφοροποιήσεις. Νομίζω ότι υπήρξε σύζευξη σε πολλά ζητήματα. Παραμονή αντιθέσεων σε κάποια άλλα. Όμως εγώ, δημόσια, οφείλω να τον ευχαριστήσω, γιατί ήτανε μεγάλη η συμβολή του και γιατί πάντα μέσα από την αντίθεση γινόμαστε καλύτεροι και ορθολογικότεροι στην παρουσίαση και στην τελική μας ευθύνη. Τον Κώστο Τωράλι, που είναι ο Διευθυντής Ανάπτυξης στη ΠΕ Κοζάνης. Γιατί με τη δική του προσπάθεια έγιναν οι συγχωνεύσεις στη Διεύθυνη Ανάπτυξης. Την Άνσι Τηλακίτα, που έκανε πάρα πολύ δουλειά στο να σας παρουσιάσουμε και σε πρακτικό επίπεδο πια όλο αυτό ζήτημα. Τον Δημήτρη Τζολώτα, που η εμπειρία του στη δίκηση είναι σπουδαία και βοήθησε πάρα πολύ, γιατί είναι μέλος και του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων αλλά και ο επικεφαλής της δίκησης στην αντιπεριφερία των Γρεβενών. Το Βασίλειο Κοτούλα, που είναι ο προϊστάμενος της οικονομικής μας υπηρεσίας. Και τον Σπύρο τον Παλατσούκα, που εθελοντικά συμμετέχει στην όλη προσπάθεια εξηγώντας μας και αυτός με τη σειρά του και προφυλάσσοντάς μας από πάρα πολλές κακοτοπιές. Δεν νομίζω ότι έχω ξεχάσει κανέναν. Σπάνια καταφεύγω σε κείμενα. Το κάνω πάντα για να εξασφαλίσω αυτή την ασφάλεια της πληρότητας και ότι δεν έχουμε ξεχάσει κάποιον που λόγω έτσι της στιγμής θα συνέβαινε. Όχι. Κύριε Πρόεδρε, σας καταθέτω και το σώμα του νέου οργανισμού με τη φιλοδοξία ότι αυτό θα είναι ένα φεκ στις αμπέσσους επόμενες μέρες αφού θα περάσει τη διαδικασία που ξέρετε κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι, δηλαδή τον έλεγχο από τον ελεγχτή νομιμότητας της αποκυδρομένης και τελικώς αυτό αποτυπωθεί σαν ένα φεκ που θέλω να ευελπιστώ ότι θα διέπει τη λειτουργία αλλά και την πρόοδο των ανθρώπων που και τα πολλά επόμενα χρόνια θα βρίσκονται στην περιφέρεια της Μακεδονίας. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, κύριε Αριεριάδη. Ξέρω όλη τη δουλειά που έγινε. Ξέρω ότι η διαβούλευση κάτισε μήνες, έγινε ένα έργο πολύ σημαντικό για την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και βέβαια εργατόωρες πολλές και από τους υπαλλήλους και από σένα και γι' αυτό σε ευχαριστούμε. Κύριε Μαργαρίτη. Κύριε Πρόεδρε, δεν θα κακίσω τον εκτελιστικό. Δεν ανέφερε καθόλου για τη συνεργασία που είχαμε με τους εποκεφαλείς ή με τους παρατάξεων. Συγγνώμη λίγο. Εγώ όφειλο όμως να πω ένα μπράβο. Γιώργο, να σε διακόψω. Χίλια, συγγνώμη, δώστε μου ένα δεύτερο λεπτό. Είναι λάθος, με συγχωρείτε πάρα πολύ, με βίας ο Πρόεδρος. Σε διόρθωση, εγώ δεν πήγα. Με βίας ο Πρόεδρος. Όχι, όχι, είναι μεγάλη παράλυψη. Εγώ θα πω ένα μπράβο. Με πίεσε εκείνη τη στιγμή και ήταν κάτι. Λοιπόν, έγιναν δύο κύκλοι επαφών και διαβουλεύσεως με τους επικεφαλείς των παρατάξεων. Θέλω να υπογραμμίσω με τον πιο κατηγορηματικό και χειρό τρόπο, το πόσο σοβαρά και υπεύθυνα είδε η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και προσωπικά ο ίδιος επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Γιώργος Δάκης. Πρώτα απ' όλα, σας ζητώ συγγνώμη που μου διέφυγε. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη. Είναι ο δαίμον της ταχύτητας του Κιχαγιά. Αναφέρω πρώτα την πρώτη μας συνάντηση, η οποία δίρκει σε τρεις ώρες με το σύνολο της παρατάξεως Συμμαχίας των Πολιτών και με μια μεγάλη σειρά παρατηρήσων, τις οποίες, σας διαβεβαίω, λάβαμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη. Και αμέσως μετά, την παρουσία της κ. Ζημπηλιάδου, την οποία επίσης θερμά και δημόσια ευχαριστώ, η οποία ήρθε σε μια τρίωρη συνάντηση παρουσία των στελεχών προκειμένου να διεξαχθεί ένας τέτοιος ενημερωτικός διάλογος και που σε τέσσερες ημέρες ή πέντε ημέρες μας κατέθεσε ένα πόνυμα 30 σελίδων. Σειρά σειρά συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που έθεσε είτε ο κ. Δακής και η παράταξή του, είτε η κ. Ζημπηλιάδου. Και αμέσως μετά, και ενώ ήμασταν έτοιμοι και θέλω να το πω δημόσια, να παρουσιάσουμε τον νέο οργανισμό κάθε υπόδειξη και ξαναλώ, σας ευχαριστώ θερμά, του κ. Δακή και προκειμένου να υπάρξει έτσι μια αρτιότητα στο ζήτημα. Είχαμε πει στην εκκίνηση, εμένα είχε διαφύγει, να συγκροτήσουμε ένα λιγομελές σχήμα από περιφερειακούς συμβούλους προκειμένου να τους παρουσιάσουμε την κατάληξη του πράγματος αυτού. Εκεί έρχεται η σειρά του αγαπητού μου φίλου του Γιώργου του Μαργαρίτη. Ξαναέρχεται η κ. Ζημπηλιάδου και έρχεται σήμερα εν παρόν, τον ευχαριστώ γιατί συμμετείχε και ο κ. Χατσίδης σε μια δεύτερη σύσκεψη, τριόρι, πετρά ορίσως, νομίζω τόσο δίρκησε, στο τέλος της οποίας ήρθε και για μία ολόκληρη ώρα και ο περιφερειάκος του Θωρήσου Καρυπίδης προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνέναιση. Έγινε μια διοικητική συζήτηση, συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα, συνεχίζουμε να έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις σε κάποια ζητήματα με κυρίαρχο τον αριθμό των γενικών διευθύσεων και κάποια άλλα μικρότερης σημασίας κατά την άποψη μου ζητήματα. Τώρα κλείνω το λόγο, ξαναζητώ συγγνώμη, Γιώργο, σε ευχαριστώ πολύ που μου το υπενθύμησες, θα ήταν ατελής η εισηγησή μου. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κ. Μαργαρίτη. Να μιλήσει καλύτερα άμα είναι να μιλήσουν οι διευθυντές και ο σύλλογος εν υπαλλή να μιλήσουν πρώτα. Εγώ δεν έχω ατήρηση, αλλά επειδή ο κ. Μαργαρίτης άρχισε... Ε, τάξει, δεν είπα ακόμα τίποτα. Λέω άμα είναι για να κουστούνε... Ήταν και στην ομάδα. Κύριε Μαργαρίτη, δεν ξέρω αν είναι μακροσκελίση η τοποθέτησή σας. Ωραία, αρχίστε. Μπορείτε να δώσετε τον λόγο... Μην με κόβετε στη μέση τώρα. Κύριε εκτελεστικέ, δεν ήθελα να... με χαρά το είπα, γιατί εγώ θα σας ευχαριστούσα για όλο τον κόπο που κάνατε, για όλη τη δουλειά που κάνατε, για τη συνεργασία που είχαμε, ό,τι ζητήσαμε πάντα και το τηλέφωνο μας έδωσες και οτιδήποτε. Εγώ ήθελα να ευχαριστήσω και την ομάδα εργασίας, αλλά προπάντων τα δύο τα παιδιά που είχα συνεργασία, τη Λακίτα, την Αθανασία και τον Θεοδωρή, τον Θεοδωρόπολο, που ήταν πάντα μαζί μας, ό,τι τους ζήτησα τηλεφωνικός μου τα έφεραν και μου τα έδωσαν και με έδωσαν ευκρινήσεις. Λοιπόν, πιστεύουμε ότι ο νέος οργανισμός θα πρέπει να αναδιοργανώνει και να ανασυγκροτήσει το οδηγητικό σύστημα, ούτως ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά πρώτον, ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών μας, την αξιοποίηση επιχειρηματικών προγραμμάτων, να βάντουν σε υπόψη τα συγκριτικά πλέον εκτίματα της περιφέρειάς μας και γάμα να λειτουργεί με βάση της αρχές της αξιοκρατίας, διαφάνειας και δικαιμονικότητας. Ο νέος οργανισμός, γενικά, εκτελεστικαί, θα πρέπει να έχει βασική προοδεραιότητα την αύξηση του βαθμού συνεργασίας των υπηρεσιών μεταξύ τους με τα πολιτικά όργανα και με άλλους δημόσιας και ιδιωτικούς φορείς. Όπως και στις συναντήσεις που κάναμε, θέσαμε μερικές παρατηρήσεις, οι οποίες είναι βασικές για μας. Έχουμε και σε όλο το στιγμό, οι γενικές διευθύσεις. Μένουμε στους έξι και εξηγούμε. Ας πάρουμε, παράδειγμα, τη δεύτερη. Γενική διεύθυνση παραγωγικής ανασυγκρότητας είναι διεύθυνση αγροτικής οικονομίας, διεύθυνσης κυνηγεντρικής, πολιτικής γης, τουρισμός, βιομηχανία και τα λοιπά. Δεν είναι καμιά σχέση. Στη διεύθυνση αγροτικής οικονομίας, το νέο του 2021, θα θέτω στα πρακτικά τι ακριβώς αναφέρονται οι αρμοδιότητες της αγροτικής οικονομίας. Δεν μπορεί να μπει ή στην τρίτη γενική διεύθυνση, γενική διεύθυνση οικονομικών εσωτερικής διοργίας και κοινωνικών υποθέσεων, και αναφέρει εδώ πέρα, που έχουν ένα φόρτο μεγάλο τα οικονομικά, βάζεται και μέσα και το υγείας, βάζεται και κοινωνική μέρημα κλπ. Κάθε τη αντίδητη πρέπει να παραμείνουν έξι, όπως είπαμε, οι γενικές διευθύσεις. Ένα άλλο, μια άλλη έσταση έχουμε. Διευθύσεις περιβάλλοντος θέλουμε σε όλες τις ΠΕΠΣΛΟΝ και όχι τμήματα. Οι μόνοι οι υπηρεσίες στις ΠΕΠΣΛΟΝ που δεν υπάρχουν διευθύσεις είναι η πληροφορική και η περιβάλλοντος. Και τώρα ένας λόγος που ψηφίστηκε τώρα τελευταία ο φορέας δομμένος περιβάλλοντος, είναι που πρέπει να είναι διευθύσεις σε κάθε ΠΕΠΣΛΟΝ. Έχουμε, δεν είναι μόνο επειδή έχουμε ψηφίστηκε ή θα γίνει ο φορέας διαχείρισης των λιμνών, η Φλόρινα έχει λιγλητοργία. Η Καστοριά έχει λαττομία, έχει μονάδες λιμμάτων, τα Μίνξ και τα λοιπά. Το ίδιο και τα Γρεβενά, ποιος δεν τα ελέγχει. Γι' αυτό πρέπει να γίνουν διευθύσεις περιβάλλοντος σε όλες τις ΠΕΠΣΛΟΝ και όχι τμήματα. Δεν, το είχαμε τονίσει στη συσκευή, αν θυμάστε, δεν λήφθηκε καθόλου υπόψεν ότι οι ενότητες είναι φορτωμένοι σε όλα τα αντικείμενα. Εναντεθέσιμο της έδρας, προσωπικό δεν μπορεί προς το παρόν να έρθει, γιατί το ξέρετε ότι υπάρχουν, ότι θέλουν από τους δήμους να έρθουν, αλλά θέλουν να έρθουν στην έδρα, όχι στην ΠΕΠΣΛΟΝ, στις ενότητες, διότι έχουν πολύ δουλειά. Και έχουμε και μια μείωση, το προσωπικό το γνωρίζετε πολύ καλά, ένα 40% περίπου, απ' ό,τι προβλέπτω τέτοιο. Οπότε, κάτι πρέπει να γίνει, κάτι πρέπει να κάνουμε, όλα τα αντικείμενα πέφτουν στις ενότητες, γενικά. Δεν μπαίνουν ως επιμέρους προβλήματα, ανατμήματα, όπως μερικά θέλουμε να το δούμε αύριο, μεθαύριο, τέτοιο, να μην πούμε, όπως πιχεί τώρα έχουμε ένα τμήμα εγγίων βελτιώσεων πολύ, καλά κάνετε διότι οι έγγιες βελτιώσεις πρώτα τα πήγα στους δήμους και τώρα με τα ξαναφέρουν, αλλά έχουν τους στοεύουν με τα χίλια προβλήματα, επειδή υπήρξε και προστάμινος τέτοια δμήματα. Με τα χίλια προβλήματα. Εδώ βάζουμε εγγίες βελτιώσεων, ας χωριστεί το τμήμα με γεωργικά μηχανήματα και εξελιχτρισμός. Είναι μεγάλο ο όγκος του αντικειμένου. Μεγάλος ο όγκος του αντικειμένου. Και να προσέξουμε εκεί, ποιοι κάτι λεπτομέρειες τώρα είναι αυτές, αναφέρει Διοπόνους ή ΤΑΦΕ με την ίδια ειδικότητα. Επειδή καταρκήθηκε αυτή την ειδικότητα των ΤΑΦΕ, να βγει παράγραφος εκεί και να πει το ί. Αυτά είναι λεπτομέρειες πιστεύω, ας πούμε, μπορούμε να διορθώσουμε. Υπάρχει, δεν δώσατε πολύ μεγάλη στο τμήμα αλλιές, συγχωνεύτηκε μαζί με τους ζωικούς παραγωγείς. Έχουμε τόσες λίμνες. Δουλεύουν τόσοι άτομα αλλιές. Συγχωνεύτηκε μαζί με τους ζωικούς. Αυτά είναι λεπτομέρειες, έχω να πω. Και πάλι να ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία. Πρέπει, τουλάχιστον, να τα δούμε αυτά τα δύο, τα πρώτα τα θέματα, για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε κι εμείς, τελικά. Ευχαριστούμε, κύριε Μαργαρίτη, κύριε Ζιμπλιάδο. Ευχαριστώ, κύριε Προεδρεύοντα. Εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω, καταρχήν να συγχαρώ πραγματικά την ομάδα, τον κύριο Αργυριάδη προσωπικά, αλλά και όλα τα άτομα της ομάδας, γιατί υπήρξε μια υποδειγματική διαδικασία, δεν νομίζω να έχει υπάρξει άλλη το προηγούμενο διάστημα τέτοια, όπου, ως αντιπολίτευση, είχαμε μια έγκαιρη, πλήρη ενημέρωση, με κείμενα που έρχονταν στην ώρα τους, έτσι ώστε οι συναντήσεις που γίνονταν να είναι ουσιαστικές, αφού πια είχαμε ενημερωθεί. Και βεβαίως να ευχαριστήσουμε και για κάθε ερώτηση που θέσαμε, κάθε διευκρίνηση που απαντήθηκαν άμεσα. Μπαίνω τώρα στην ουσία, άρα ως πως αυτό πραγματικά ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, θα έλεγα, γιατί δεν είχαμε ξαναδει τέτοια διαδικασία από την περιφερειακή αρχή. Μακάρι να ακολουθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Οι παρατηρήσεις όμως που έχουμε, έχουν να κάνουν με δύο βασικά θέματα. Το πρώτο είναι οι θεμελιώδεις αρχές, που πρέπει να διέπουν την αναδιάρθρωση του αυτοδιοικητικού συστήματος στη χώρα. Η περιφερειακή αυτοδιοίξη έχει να κάνει ένα πολύ σοβαρό έργο, βασικά το αναπτυξιακό έργο της περιφέρειας και το πώς θα διαρθρωθούν οι υπηρεσίστης είναι μέγιστης σημασίας. Άρα υπάρχει ένα θέμα της διάρθρωσης της περιφέρειας για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές υποχρεώσεις και υπάρχει και μια διάσταση για το πώς θα λειτουργήσουν οι αποκεντρωμένες περιφερειακές ενώτες για να είναι αποτελεσματικές. Το δεύτερο έχει να κάνει με κάποιες αρχές, τυπικές θα έλεγα, αλλά πολύ σημαντικές για το σχεδιασμό ενός οργανογράμματος, οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται. Θα τις πω γρήγορα γιατί δεν θέλω να μείνουν σ' αυτές. Οι αρχές αυτές τι λένε, ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια γενική διεύθυνση χωρίς τουλάχιστον τρεις διευθύνσεις, δεν μπορεί να υπάρχει διεύθυνση χωρίς τουλάχιστον τρία τμήματα και δεν μπορεί να υπάρχει διεύθυνση με τμήματα σε άλλες περιοχές. Να μην είναι μαζί η διεύθυνση με τα τμήματά της. Γιατί αυτό δημιουργεί γραφειοκρατία και πολλές μετακινήσεις. Αν πάμε λοιπόν τώρα στη συγκεκριμένη πρόταση αυτά που επισημάναμε στις συναντήσεις που είχαμε, ως προς το τυπικό επισημάναμε ότι υπάρχουν τέσσερες διευθύνσεις με δύο τμήματα, προτείνουμε λοιπόν κάποιες συμπτήξεις και επίσης επιστήσαμε την προσοχή για τα αυτοτελή γραφεία που φαίνονται μέσα στο οργανόγραμμα. Προφανώς είναι χρήσιμα και εξυπηρετούν καταστάσεις, ενέχουν όμως ένα κίνδυνο, διότι η έννοια του αυτοτελούς γραφείου δεν υπάρχει σε ένα οργανόγραμμα και κινδυνεύουν με μία άμεση κατάργηση, το έχω ζήσει στο Υπουργείο ως γραμματέας, μία περίοδο που καταργούνταν διευθύνσεις και τμήματα, η πρώτη κατάργηση άρχισε από τα αυτοτελή γραφεία μπαίνοντας σε ένα θέμα για απόλυση και των υπαλλήλων τους. Είναι λοιπόν ένας επικίνδυνος σχεδιασμός και εγώ θα προτιμούσα για λόγους ασφαλείας και των ανθρώπων, των υπαλλήλων δηλαδή, των στελεχών, να συμπτυχθούν στα τμήματα άσχετα αν λειτουργούν σαν γραφεία. Αυτό το βάζω για το τυπικό. Η βασική μας διαφοροποίηση, η οποία και στην ουσία μπαίνει και αυτή μας εμποδίζει να ψηφίσουν αυτό το οργανόγραμμα τελικά, έχει να κάνει με το γεγονός ότι πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο πώς αυτή η περιφέρεια θα υλοποιήσει την αναπτυξιακή της αρμοδιότητα. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο γενικές διευθύνσεις οι οποίες να έχουν το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή την ανάπτυξη της περιφέρειας. Εδώ υπάρχει μια γενική διεύθυνση αναπτυξιακού προγραμματισμού και υπάρχει η γενική διεύθυνση παραγωγικής ανασυγκρότησης, η οποία έχει τον πρωτογενή τομέα. Ναι, αλλά η ανάπτυξη συναδελφή είναι ένα πράγμα. Δεν είναι άλλο η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και άλλο όλα τα άλλα. Με την έννοια αυτή, ναι, να υπάρχουν χωριστές διευθύνσεις αγροτικής παραγωγής και λοιπά όλα όσο υπάρχουν, αλλά ανακρέμονται κάτω από μια γενική διεύθυνση, η οποία θα είναι η γενική διεύθυνση παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ένας γενικός διευθυντής στην περιφέρεια πρέπει να έχει στο μυαλό του το σύνολο της αναπτυξιακής προοπτικής της περιφέρειας. Είτε είναι από τον πρωτογενείο τομέα, είτε είναι από τον δευτερογενείο τομέα, είτε είναι από τις υπηρεσίες. Όταν συσκέπτεται να μαζεύει τους διευθυντές του και να έχει στο κεφάλι του μια συνολική πληροφορία την οποία θα δίνει στους πολιτικούς του προϊσταμένους. Με την έννοια αυτή, εμείς προτείνουμε τη σύμπτυξη αυτής της γενικής διεύθυνσης. Και παρόλα αυτά να μείνουν οι διευθύνσεις. Και αυτό το βλέπουμε και στη συνέχεια, δηλαδή η ύπαρξη των δύο αυτών γενικών διευθύνσεων προκαλεί στρεύλωση και στη συνέχεια. Δηλαδή υπάρχουν δύο διευθύνσεις που έχουν αντικείμενο την ανάπτυξη. Δηλαδή υπάρχει η διεύθυνση αναπτυξιακού προγραμματισμού και η διεύθυνση ανάπτυξης. Τι διαφορά έχει η διεύθυνση αναπτυξιακού προγραμματισμού με τη διεύθυνση ανάπτυξης. Και οι δυο την ανάπτυξη προγραμματίζουν. Και αυτό δημιουργεί άλλη στρεύλωση. Γιατί μετά στο οργανόγραμμα προτείνεται ανα ΠΕ μια διεύθυνση ανάπτυξης. Αλλά προσέξτε, τα τμήματα προγραμματισμού, τα τμήματα διαχείρισης αναπτυξιακών δράσεων, το ΠΕ δεν ανήκουν σε αυτή τη διεύθυνση ανάπτυξης, αλλά ανήκουν στη διεύθυνση προγραμματισμού της έδρας. Και αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, πιστεύουμε, θα δημιουργήσει και δημιουργεί για τις ΠΕ. Γίνεται δηλαδή ένα ανάκατο πράγμα. Και η διεύθυνση αναπτυξιακού προγραμματισμού της έδρας έχει εννέα τμήματα, εκτός οποίου τα τέσσερα είναι τις ΠΕ. Είναι αδύνατον πρακτικά να μπορέσει να λειτουργήσει όσο καλός και να είναι ο διευθυντής, με αυτή τη διασπορά, αλλά ακόμη χειρότερα θα υπάρχει σύγκρουση με τη διεύθυνση ανάπτυξης των ΠΕ. Άρα λοιπόν, πιστεύουμε ότι γενικά υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα στο οργανόγραμμα, που δεν είναι υπηρεσιακό, δεν έχει να κάνει με αυτό που έκανε η Επιτροπή. Έχει να κάνει κυρίως, είναι πολιτικό το θέμα. Αν δηλαδή είμαστε αποφασισμένοι και υπάρχει πολιτική βούληση να αποκεντρωθούν αρμοδιώτες της Έδρας, έτσι ώστε η λειτουργία των ΠΕ να είναι πιο ολοκληρωμένη. Γι' αυτό λοιπόν κάνουμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για τις ΠΕ. Εμείς προτείνουμε ότι οι γενικές διευθύσεις πρέπει να είναι έξι, εκ των οποίων οι δύο στην Έδρα, με αυτή τη σύμπτυξη που σας είπα, και οι υπόλοιπες θέσεις να υπάρχει μια γενική διεύθυνση ανα ΠΕ. Αυτή τη στιγμή το ρόλο του γενικού διευθυντής της ΠΕ τον παίζει ο αντιπεριφερειάρχης. Και αυτό δεν είναι σωστό, διότι τον φέρνεις σε σύγκρουση με τους υπαλλήλους, του προσδίδει μέγιστο διοικητικό βάρος, που δεν πρέπει να το έχει. Άλλος είναι ο ρόλος του πολιτικού προϊσταμένου εμίας ΠΕ και όχι να λειτουργεί ως γενικός διευθυντής ελείψη γενικού διευθυντή. Άρα λοιπόν προτείνουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια γενική διεύθυνση στις ΠΕ, έτσι ώστε να μην ακυρώνεται η διοικητική πυραμίδα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή ένας που είναι διευθυντής σε μία ΠΕ δεν μπορεί ποτέ στη ζωή του να γίνει γενικός διευθυντής, με αποτέλεσμα όλα τα αστελόγια να θέλουν να έρθουν στην Έδρα, στη διοικητική. Αλλά αυτό είναι το δεύτερο, το πιο σημαντικό είναι η ίδια λειτουργία της ΠΕ. Αλλά και αυτό καταργεί και δυο δεμελιώδες αρχές, ότι δηλαδή και οι πολίτες πρέπει να εξυπηρετούνται στην Έδρα της ΠΕ, αλλά και οι πυρησίες να μην μετακινούνται άσκοπα. Δεν μπορεί εύκολα να αποκεντρωθούν, παραδείγματος χάρη, υπογραφή επιταγών και όλα αυτά από τον περιφεριάρι, αν δεν υπάρχει γενικός διευθυντής. Για να μπορεί να υπογράφει πριν τον αντιπεριφεριάρχει. Έτσι λοιπόν η βασική μας διαφορά είναι στο θέμα λοιπόν της λειτουργίας. Μετά το πρώτο που είπα για την αναπτυξιακή, αυτό το πέρδεμα που υπάρχει με τις γενικές διευθύσεις, το δεύτερο είναι η αποκέντρωση και η λειτουργική αναδόμηση των ΠΕ. Εμείς προτείνουμε ότι πρέπει να γίνει στις ΠΕ μία γενική διεύθυνση που θα έχει τίτλο παραγωγικής ανασυγκρότησης και διοικητικών οικονομικών υποθέσεων και κάτω από αυτήν να υπάρχουν οι πέντε διευθύνσεις. Ήδη υπάρχουν και ονοματίζονται οι διευθύνσεις που λίγο πολύ προτείνουμε και εμείς με εξαίρεση την διεύθυνση περιβάλλοντος που εδώ πρέπει όντως να γίνει μία σοβαρή κουβέντα διότι είναι θετικό ότι έγιναν μεν οι φορείς διαχείρισης και χαιρετίζουμε γιατί και μία πρόταση που την είχαμε κάνει και εμείς διορθώνει μία δικία που πήγε να γίνει για την περιφέρεια αλλά αυτή η φορείς διαχείρισης και θα αργήσουν να λειτουργήσουν αλλά και θα έχουν ένα τεράστιο αντικείμενο. Πρέπει η περιφέρειά μας είναι πρυκισμένη με τέτοιο φυσικό περιβαλλοντικό πλούτο δεν έχουμε και άλλο πλούτο. Το περιβάλλον μας και το φυσικό μας περιβάλλον είναι αυτό που δίνει μία δυναμική και θα δώσει περιετέρως την περιφέρεια. Άρα έχει τεράστια προβλήματα για διάφορους λόγους που δεν θέλω να τα πω και το να θωρακίσουμε τις διευθύσεις περιβάλλοντος, τις 4ΠΕ για να διαχειριστούν νερά και δάση που είναι πάνω από 70% είναι τεράστια σημασίας. Στην ουσία ακόμη και αν λειτουργήσει ο φορέας που στελεχωθεί θα πάρει χρόνο η εμπειρία αυτό λέει και μπορεί να μην στελεχωθεί και ποτέ ναι αλλά από την άλλη μεριά το ΕΣΠΑ τρέχει, οι υποχρεώσεις τρέχουν, τα έργα πρέπει να γίνουν και άρα πρέπει να δομίσουμε πολύ σύντομα και με πολύ μεγάλη προσοχή τις διευθύσεις περιβάλλοντος. Άρα λοιπόν για να μην αυξηθεί ο αριθμός γιατί καταλαβαίνω ότι υπάρχει και μία τέτοια αγωνία εγώ θα πρότεινα η διεύθυση τεχνικών έργων, η διεύθυση τεχνικών υπηρεσιών και η διεύθυση μεταφορών και επικοινωνιών της ΠΕ να συνενωθεί έτσι ώστε να υπάρξει η διεύθυση περιβάλλοντος για να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Αυτές είναι οι σεγενικές γραμμές. Να κλείσω λοιπόν να πω ότι επειδή αυτά βέβαιος τα είπαμε και στις προσυνεδριάσεις δεν έγιναν αποδεκτά, αυτός είναι ο λόγος που εμείς δεν θα ψηφίσουμε το οργανόγραμμα. Κύριε Βήτα. Να ξεκινήσω καταρχήν σε σχέση με τη διαδικασία. Νομίζω έγινε μια σημαντική διαβούλευση, να απολογηθώ γιατί εγώ δεν μπόρεσα για αντικειμένικους λόγους αδυναμία μου. Οπότε σε αυτό υπάρχει μια ισθέρηση και εν πάση περίπτωση δεν είναι κάτι το οποίο ούτως ή άλλως γνωρίζω καλά, οπότε θέλω να μπω και σε μια διαδικασία γιατί δεν πάει αυτό εκεί και γιατί δεν πάει το άλλο εκεί. Ήθελα και αυτό είπα να ακούσω και πρώτα τους γενικούς διευθυντές. Αν και διάβασα το σχέδιο είδα όχι όλοι οι συζήτησες, ένα μέρος συζήτησης που έγινε και μέσα από το διαδίκτυο, είδα την ανακοίνωση του συλλόγου υπαλλήλων και νομίζω ότι από αυτά που διάβασα και με βάση αυτά που είπανε κάποιοι εκλεγμένοι των εργαζομένων, αν θέλαμε να κωδικοποιήσουμε τα προβλήματα είναι η υποστελέχωση, είναι η επικάλυψη αρμοδιωτήτων, είναι η συγχύση, είναι όσον αφορά σαν αποτέλεσμα, όχι σαν αιτία, είναι η γραφειοκρατία, είναι κάπου αναφέρεται μέσα η ευθυνοφοβία των υπαλλήλων και πώς θα αντιμετωπιστεί και τα λοιπά και τα λοιπά και επειδή υπάρχει ένα ορισμένο πλαίσιο όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση και εκτός από αυτό το πλαίσιο υπάρχει και μια ολόκληρη στόχεση όπως αποτυπώνεται κεντρικά όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο με βάση κατευθύσεις που δίνονται και από διεθνείς οργανισμούς και με τις εργαλειοθήκες και τα λοιπά οι οποίες κατευθύσεις συγκλίνουν στο εξής, λιγότερο κράτος, λιγότερο δημόσιο άρα και η αποκέντρωση να έχει μικρότερο κομμάτι από αυτό και άρα οι υπηρεσίες που υπάρχουν συνέχως να αποψηλώνονται όσον αφορά να βγαίνουν από τις ίδιες οι υπηρεσίες στο ένα κομμάτι δουλειάς και να περνάει αυτό στον ιδιωτικό τομέα. Και λέγοντας αυτό νομίζω ότι όντως είναι πολύ σημαντικό ότι το σχέδιο εκπονήθηκε από τις δυνάμεις της περιφέρειας το λέω αυτό γιατί έχω υπόψη ότι αρκετές περιφέρειες την ανέθεσαν σε ιδιώτες να κάνουν την αντίστοιχη δουλειά με τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας, αλλά η τάση είναι αυτή. Επίσης, στο θέμα της υποστελέχωσης δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Και δεν νομίζω τώρα, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν, μου φαίνεται ότι ισχύουν. Ο οργανισμός έτσι όπως δίνεται δεν μπορεί να υλοποιηθεί ενώ με βάση τα αποτελέσματα. Είναι και ένα ζήτημα στο αν συμφωνούμε όλοι στις στοχεύσεις. Γιατί κοιτάξτε υπάρχουν οι κυβερνητικές στοχεύσεις πάνω στις οποίες πρέπει να κουμπώσουν οι περιφερειακές στοχεύσεις με τις οποίες για να μην υπολληλωγώ τώρα έχουμε τοποθετηθεί αναπτυξιακές στοχεύσεις και τα λοιπά το αν συμφωνούμε ή όχι και το αν υποδεχόμαστε αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης. Είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των εργαζομένων και δεν φαίνεται να αλλάζει αυτό το πράγμα. Δεν είναι σωστό να λέμε ότι θα το ψηφίσουμε για να δούμε στην πράξη ότι δεν προχωράει γιατί εκ προημείου φαίνεται ότι δεν προχωράει και νομίζω ότι αναγνωρίζεται και από το κείμενο αυτό. Δηλαδή αναγνωρίζεται από το κείμενο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 600 εργαζόμενοι στην περιφέρεια ότι για να λειτουργούσει σωστά αυτό το πράγμα χρειαζόμαστε 1200 και 1200 δεν θα γίνουν ποτέ αν δεν αλλάξει κάτι εργαζόμενοι. Άρα εκ προημείου για τα αποτελέσματα αυτά είναι αν είναι δαφικός ο οργανισμός αυτός. Και από εκεί και πέρα ξαναλέω χωρίς να θέλω τώρα να πω έτσι έπρεπε να γίνει ή όχι και εξάλλου μερικά πράγματα λύνονται και με τη ζωή δεν νομίζω ας πούμε ότι ήταν και πριν θέσφατο ότι πρέπει να υπάρχουν έξι γενικές διευθύσεις και τώρα πρέπει να υπάρχουν τρεις γενικές διευθύσεις αλλά το θέμα είναι ότι τουλάχιστον στο κομμάτι που ενώνεται για παράδειγμα ο τομέας της δημόσιας υγείας με το εσωτερικό και τα λοιπά φαίνεται ότι πάνε σε ενιαίες διευθύσεις πράγματα που δεν κολλάνε κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον. Και ενδεχομένως θα μπορούσε αυτό τουλάχιστον να ρυθμιστεί και αλλιώς με την έννοια ότι οι γενικές διευθύσεις δίνουν ένα τόνο όσον αφορά το πώς στελεχώνεται και η διαδικασία προς τα κάτω. Και ούτως ή άλλως στη κατάρτιση του οργανισμού της υπηρεσίας υπάρχει ούτως ή άλλως και κυβερνική παρέβαση. Δηλαδή παίρνεις υπόψη καταρχήν ότι έχει γίνει ήδη μια παρέβαση σε σχέση με τις είδε και τις αρμοδιώτες η οποία διαφωνήσαμε ή να εξελίξει ας πούμε τις αλλαγές του οργανισμού με το να δημιουργηθεί μήμα κοινωνικής ένταξης. Όσον αφορά δηλαδή και μπορεί να προκύψουν και άλλες παρεμβάσεις. Και είναι και θέματα που αφορούν όχι μόνο αλλοεπικάλυψη αρμοδιωτήτων εντός της υπηρεσίας αλλά και αυτό μεταξύ περιφέρειας και αποκεντρωμένης διοίκησης. Δεν είμαστε αισιοόδοξοι ότι θα λυθούν έστω με τις όποιες βελτιώσεις στα προβλήματα μιας και το βασικό αυτό της υποστελέχωσης και η γενική κατέστησης της ιδιωτικοποίησης παραμένουν. Οπότε με αυτό το σκεπτικό εμείς θα το καταψηφίσουμε τον οργανισμό. Κυρίες συνάδελφοι, θα έλεγα να προηγηθούν οι τοποθετήσεις του συλλόγου των εργαζομένων και μετά να ανοίξουμε ένα κατάλογο μιλτών από τους περιφερειακούς συμβούλους. Θα βάλουμε όμως χρόνο ποιοι από τους περιφερειακούς συμβούλους θέλουν να τοποθετηθούν. Από τώρα γράφω. Πρόεδρε, συγγνώμη, θα μπορούσα... έχω ένα λεπτό τοποθέτηση επειδή πρέπει να φύγω... Να προηγηθείς? Ναι, ένα λεπτό. Ωραία. Είναι άλλος περιφερειακός συμβούλος που θέλει να τοποθεθεί. Όχι. Ναι, κύριε Παναγιωτίδου, για να πάμε στο... Ναι, και ο κύριος Πλακεντάς. Τελευταία, θα μιλήσω ο κύριος Πλακεντάς και ο κύριος Σημανδράκος. Ναι, κύριε Παναγιωτίδου, και πάω στους εργαζόμενους. Ωραία, ευχαριστώ πολύ καταρχή για την εξέρεση. Θα ήθελα και εγώ προσωπικά πρώτον να συγχαρώ τους υπαλλαίδους της ολικής ομάδας και φυσικά τον εκτελεστικό που εγείδηκε αυτές τις προσπάθειες για το αποτέλεσμα. Να τον ευχαριστήσω προσωπικά και για ένα άλλο λόγο, διότι αν και είναι λίγο περίεργη συνήθως η θέση απέναντι στους ερεξάρπτους υβούλους, παρόλα αυτά, μας αντιμετώπισε όπως τους επικεφαλείς των παρατάξεων, μας ενημέρωσε και ήταν στη διάθεση τη δική μας το ίδιο και περισσότερο για κάθε διευκρίνηση. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι αυτό που είπε και ο συνάδελφος ο κύριος Μαργαρίτης, ένα το θέμα των γενικών διευθυντών που πιστεύω ότι θα καλύτερο να ήταν έξι από τρεις και ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα το οποίο πιστεύω ότι θα μας δημιουργήσει και στο μέλλον ζητήματα εν όψη και του νέου νομοσχεδίου για τις προστατευόμενες περιοχές, είναι ότι ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε την θέση στο οργανόγραμμα σχετικά με τις διευθύσεις όσο αφορά το περιβάλλον, επειδή ακριβώς ήδη η Καστοριά έχει επισκεφθεί υπερησίες της με τις αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης και αυτό θα γίνει και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες. Νομίζω ότι θα είναι καλό αυτές τις δύο παραδοσίες να διλάβετε υπόψη, σε κάθε περίπτωση όμως θα ψηφίσω αφεντικά, διότι το οργανόγραμμα είναι η βασική δομή για να λειτουργεί η περιφέρεια. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Παναγιωτίδο, κύριε Καραθανάση έχει το λόγο. Θα παρακαλέσω, θα δώσω το λόγο στους εργαζόμενους. Ποιος, ναι κύριε Γενικέ. Είπα θα δώσω το λόγο. Θα παρακαλέσω μόνο να είστε σύντομοι, γιατί έχουμε και άλλα θέματα. Έτσι. Ναι, κύριε. Όχι, όχι, εντάξει. Εντάξει, κύριε Μαργαρίτη, δεν είπα τίποτα. Αρχίστε, κύριε Καραθανάση, να ρωτήσω λίγο εκ μέρους. Ένα λεπτό, κύριε Καραθανάση. Είναι από την Εμιδάς. Πόσοι, για να κατανύμω το χρόνο. Ένας, σηκώστε λίγο τα χέρια σας, παρακαλώ. Ένας, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε. Κύριε Εικονομή, θα μιλήσετε. Έξι, σηκώστε το χέρι. Εφτά. Οχτώ. Άρα, δεν χρειάζεται. Συγχωρώ. Τα πλαίσια του πλωραλισμού, ας δώσουμε και από ένα, δύο λεπτά, και θα ακουστούν οι απόψεις. Ναι, κύριε Καραθανάση, αρχίστε. Λίγο σύντομα, σας παρακαλώ, μόνο. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ως Σύλλογος Υπαλλήλων, ξεκινάμε με ένα ερώτημα. Ποιος είναι ο ρόλος υπαρξής μας ως υπάλληλοι. Οι υπηρεσίες που παρέχαμε όλα αυτά τα χρόνια και που συνεχίζουμε να παρέχουμε, αυτός είναι ο λόγος υπαρξής μας. Αν οι υπηρεσίες που παρέχαμε πάψουν να παρέχονται από το δημόσιο, απλά είμαστε περιττό βάρος όπου και αν υπηρετούμε. Ο αγώνας μας, λοιπόν, καταρχήν, είναι να υπάρχουν παρεχόμενες υπηρεσίες ποιότητας στον πολίτη και κατόπιν επικοιροποιημένες δομές για να τις υποστηρίξουν με τους αντίστοιχους, φυσικά, αναγκαίους πόρους. Για να εκπληρώσει περιφέρεια τις θεσμικές αρμοδιότητες και τις ηθικές υποχρεώσεις στους πολίτες, οφείλει να δομήσει ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας, το οποίο θα δίνει να την υποστηρίξει στην ανάπτυξη με στοχευμένες πολιτικές και δράσεις, σχεδιάζοντας ευέλικτα και αποδοτικά επιχειρησιακά προγράμματα, που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Όσοι εργαζόμαστε τις περιφέρειες, επιζητάμε την ανάληψη των ευθυνών που μας αναλογούν. Επιδιώκουμε τη σύγκρουση με την αδράνεια και την αναπαραγωγή αδιάξοδων πολιτικών, στοχεύοντας σε μια βαθιά αλλαγή και στάση στις συμπεριφορές όλων των παραγώντων του συστήματος της περιφερειακής διοίκησης. Στόχος είναι να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για την κοινωνία και τους πολίτες. Αυτό είναι το στόχο. Στόχος είναι να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για την κοινωνία και τους πολίτες. Ένας νέος οργανισμός πρέπει να στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, στην αναβάθμιση της λειτουργίας των πολιτικών οργάνων διοίκησης και των υπηρεσιών μας. Και δεύτερον, στη βελτίωση του βαθμού εξυπηρέτησης των πολιτών, της ποιότητας, της αποδοτικότητας. Να σταματήσω να μιλάω πολύ φασαριακό. Άμα δεν χρειάζεται, κρίνεται να φύγουμε. Στη βελτίωση του βαθμού εξυπηρέτησης των πολιτών, κάποιες από αυτές δεν εισακούστηκαν. Κάποιες αυτές εισακούστηκαν. Ο σύλλογος, από την αρχή, είμασταν της θέσης ότι θα παλέψουμε και θα μπούμε μέσα σε ένα τέτοιο όργανο. Όπως είχαμε αποφασίσει μέσω Γενικής Συνέλευσης το 2012, ο κ. Δακής είχε αναλάβει τότε την υποχρέωση να κάνει πιλοτικά αξιολόγηση των δομών. Μια ενέργεια από την οποία ξεκινά η σύσταση του διοικητικού συστήματος, οι αξιολόγες των δομών. Δεν φοβηθήκαμε να αντιπαλέψουμε. Όπου χρειάστηκε καταγγείλαμε, όπου χρειάστηκε ομονόήσαμε, όπου χρειάστηκε διορθώσαμε. Η διαμόρφωση του νέου οργανισμού μετά από πολλές διαβουλεύσεις, πλέον έλαβε σάρκα και ωστά. Ο νέος οργανισμός της περιφέρειας κατατίθεσε σε μια χρονική συγκυρία και σε ένα κύμα μεταρρυθμίσεων, που κατακλείζει τη δημόσια διοίκηση, με τη συνδρομή της Tax Force της Γαλλίας. Νέοι οργανισμοί προκήρξη θέσεων, ευθύνης, στοχοθεσίες, αξιολόγησης δομών. Μέσα σε αυτό το κύμα προσπαθούμε όμως να αξιολογήσουμε δομές του νέου οργανισμού, κάτω από συνθήκες μη ευείωνες. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η οποία νομή τι άλλο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την αξιοποίηση των δομών μας. Η ένταση της γραφειοκρατίας, ιδιαίτερα στις οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες, η οποία εξαντλεί τα αποθέματα αντοχής του προσωπικού. Η μη ανανέωση του στελεχειακού, ζήτημα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει την πολιτική γεσσία αλλά και την κεντρική διοίκηση. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι 7 συνάδελφοί μας δεν είναι πια μαζί μας, έχουν αποχωρήσει από το Φορέα. Ήμασταν 606, τώρα πάμε 600. Μόνο την τελευταία εβδομάδα. Και επειδή έκλεισε ο χρόνος, τώρα θα έρθουν και άλλοι, μέχρι το Μάρτιο δηλαδή, θα έχουμε κι άλλη αιμορραγία από στελεχειακό δυναμικό. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων τοποθετήθηκε από καιρό σχετικά με το γενικό πλαίσιο που θα πρέπει να διέπει τον οργανισμό. Η θέση του Συλλόγου αναλειόταν σε έξι άξονες πολιτικούς, τεχνοκρατικούς, οικονομικούς, εθνικούς, γιατί είμαστε περιφέρεια που συνορεύει με δυο χώρες, στήριξη του πρωτογενούς τομέα της συντητικής Μακεδονίας και την τήρηση της διοικητικής ιεραρχίας. Σειρά προβλημάτων όπως υποστελέχωση, συνταξιοδότηση, ανάθεση παράλληλων καθηκόντων, δημιουργία νέων δομών, υπηρεσίες δόμησης, τομείς εγγύων βελτιώσεων, παρατηρητήρια φτώχιας, το δεύτερο παρατηρητήριο που θα έρθει ως ο νούπου, φορείς διαχείρισης, όλα αυτά πρέπει να στελεχωθούν. Έχουν αρμοδιότητες οι οποίες δεν περνάνε στις είδη υπάρχουσες διευθύνσεις, δημιουργούνται νέες δομές στην ουσία, αλλά θα πρέπει να στελεχωθούν από πιο προσωπικό πάλι από το υπάρχον. Μειονεκτήματα του οργανισμού όπως εμείς θεωρούμε είναι ότι ο οργανισμός παρά την οριοθέτηση και καταγραφή αρμοδιωτήτων δεν συντάχτηκε με τη σύμφωνα με τις αρχές της διοικητικής επιστήμης, όπου πρώτα γίνονται η αξιολόγηση των δομών, μετά ορίζονται οι αρμοδιότητες και τα περιγράμματα θέσεις για αυτές τις δομές και μετά συντάστηται ο οργανισμός. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του Άρθρο 54 του νόμου 4178, έτσι γίνεται η δομή που πρέπει να έχει. Παρ' όλα αυτά έγινε προεργασία με την υιοθέτηση στο νέο ΟΥ των πραγματικών αναγκών. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε ξεκινήσει σαν σύλλογος έναν μεγάλο αγώνα για να αποδείξουμε ότι πραγματικά τα 600 άτομα δεν φτάνουν για να εξυπηρετήσουν την περιφέρειά μας. Όταν οι δεύτεροι αμέσως αντίστοιχο μεγέδος περιφέρειά έχει τουλάχιστον 800 άτομα και τουλάχιστον 400 θέσεις οργανικά κενά. Εμείς είμαστε 600 άτομα χωρίς κανένα κενό και αυτό προσπαθήσαμε και αποδέχτηκε η διοίκηση σε αυτό το οργανισμό να ενταχθούν μέσα οι πραγματικές και αιτιολογημένες ανάγκες αναδιεύθυνση, κλάδο, υπάλληλο και ειδικότητα. Κάπως έτσι φτάσαμε σε ένα νούμερο της τάξης των 1.172, αν δεν κάνω λάθος κυλαιστικές, οργανικών θέσεων, από τις οποίες είναι καλυμμένες προς το παρόν οι 600 και βαδίζουμε προς μίωση. Στη δομή του οργανισμού, πάγια θέση του συλλόγου αποτελεί υπάρξει έξι γενικών διευθύνσεων, οι οποίες αποτελούν τη μόνη κανεία αναγκαία συνθήκη και ορθολογική εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της περιφέρειας με πλήρη γνώση αυτού που προίσταται ως γενικόδης διευθυντής όλο και έλεγχο των αντικειμένων που θα έχει, οι οποίοι θα δικαιολογούν πλήρως το ρόλό τους και δεν θα αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία διοίκησης. Όταν θα μπαίνει κάποιος προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης ο οποίος θα έχει σχέση μόνο με το αντικείμενο ο οικονομολόγος δυστυχώς δεν μπορεί να αποφανθεί για θέματα υγείας, ούτε ο υγειονομικός για θέματα οικονομικά. Δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει. Αυτή τη στιγμή, ειδικά με τον οικονομικό, δύο περιφέρειες προχώρησαν στη σύσταση νέας γενικής διεύθυνσης, η οποία ασχολείται μόνο με τα οικονομικά, ο POI δηλαδή. Η συγκεντρωτική αντίληψη της διοίκησης που χαρακτηρίζει τον προσψήφιση ΟΥ με τη συρρήκνωση των γενικών διευθύνσεων, πιστεύουμε ότι η συρρήκνωση αυτή θα οδηγήσει στον αποσυντονισμό των υπηρεσιών, στην αδυναμία συντονισμού δράσεων και ελέγχου της λειτουργίας των υπηρεσιών και στην αδυναμία κατανόησης του ρόλου μίας εκάσης των διευθύνσεων. Θετικά χαρακτηριστικά του οργανισμού, η συνδιαμόρφωση φυσικά από τη βάση, τρεις λύσεις υπάρχουν για να φτιάξεις ένα οργανισμό, ήταν άρθεια απευθείας από το Υπουργείο, από κάποιους πεφωτισμένους, είτε να το αναθέσουμε σε μια εταιρεία, η οποία πάλι θα χρησιμοποιήσει το συλλογιακό δυναμικό της υπηρεσίας αλλά θα πληρωθεί, και η τρίτη είναι αυτό που έγινε που όντως ήτανε μεγάλη δοκιμή και μεγάλο πείραμα, στέφθηκε με επιτυχία όσον αφορά την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Λάθη θα τα εντοπίζουμε και θα τα εντοπίσουμε και στο μέλλον για αυτόν τον οργανισμό και πιστεύουμε ότι η διοίκηση θα ανταποκριθεί σε δυσλειτουργίες να γίνει με νέα τροποποίηση. Όχι, ναι. Έτσι. Κατά τη γνώμη μας, εν κατακλείδια από τα παραπάνω και με βάση όλα αυτά που είχαμε ζητήσει ως γενικές αρχές μας, ο οργανισμός ολοκληρώθηκε τελικά, τελικά την Παρασκευή. Έτσι. Ούτε. Ούτε σήμερα το μεσημέρι. Την Παρασκευή. Τη Δευτέρα εμείς εκδόσαμε μια γνώμη. Εντοπίσαμε κάποιες ελλείψεις και παραλλείψεις για τις οποίες συνεμερώσαμε κύριε Γενικέ. Θέλω να μπουν στα πρακτικά. Όσον αφορά κάποια πράγματα που πρέπει να εδοθούν, δεν είναι μίζο νοσημασίας όσον αφορά αυτά, αλλά είναι καθαρά γραφειοκρατικά ζητήματα, τα οποία πρέπει όμως να διορθωθούν, γιατί δεν θα συνάδουν με τις Γενικές Αρχές για τις θέσεις και σε όλες τις διευθύνσεις. Ζητήσαμε, ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα μέλη του Περιφερειακού, να εισομοτοθούν στον υποψήφιση οργανισμό ως οικοόμνημα, παράρτημα, αλλά και ως Γενικές Αρχές τα παρακάτω. Σας τα έχουμε κοινοποιήσει κιόλας. Ό,τι αφορά τις θέσεις ευθύνης, αυτό που πάντα μας ενδιέφερε ήταν η αξιογρατία και συνάφεια των αντικειμένων. Και το κυριότερο, να μην παρατηρούμε φαινόμενα που παρατηρώνταν παλιά χρόνια, παλαιοδημοσιοπαλληλικά, αλληλεξεπτοριστές να πετάνε από τη μία αντιέφευση στην άλλη, μόνο και μόνο για να αναλάβουν μια θέση ευθύνης, χωρίς να έχουν καμία συνάφεια και εμπειρία από το αντικείμενο της νέας δομής που πάνε να αναλάβουν. Δεν αμφιβάλλω ότι κάποιος τέλεγος μπορεί να προσπαθήσει να ανταπεξέλθει και στη νέα δομή, κάποιος πεπειραμένος τέλεγος, αλλά δυστυχώς ο χρόνος που θα χάσει είναι μεγάλη υπόθεση για την ηγεσία της δομής. Οπότε, γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις τμήματα, να προείστανται οι πάλληλοι των κλάδων που προβλέπονται, είτε ή οτιδήποτε σύμφωνα με την ισχύοσα νομοθυσία πάντα και τα περιγράμματα θέσεις, τα οποία όσο νούπω εκτελεστικές, πότε προγραμματίζεται ότι θα είμαστε έτοιμοι. Ολοκλήρωση, σε παρακαλώ. Τελειώνω, πρόεδρε. Γιατί είναι άλλοι 10 ομιλητές. Τελειώνω, τελειώνω. Και, εν ελύψη αυτής της προϋπόθεσης, υιοθέτηση της πράγμαση εμπειρίας όλων των ειδικοτήτων ΠΕΙΤΕ, ώστε να λυθεί και το πρόβλημα που σε μήματα και διευθύνσεις που έχουμε έλειψη, απασχολούνται άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι όμως ποτέ δεν έχουν το δικαίωμα να προκριθούν να εξέλιψεις. Περιγράμματα θέσεις. Η κατάτρεψη περιγραμμάτων θέσεων βασικά ουσιαστικά και δευτερέμοντα αντικείμενα κάθε οργανικής μονάδας, σε επίπεδο τμήματος και εισαφής αποτύπωσης των αναγκαίων και των επιθυμητών προσόντων που θα περιλαμβάνει την εντισπράγμαση εμπειρίας οπωσδήποτε, με βάση τα οποία θα εκδίδονται προσκλήσεις για την κάλυψη της αντίστοιχης θέσης ευθύνης. Μετατροπή των γραφείων σε τμήματα. Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα περιφερειακά γραφεία τα οποία πριν έξι χρόνια επτά, πριν τον Καλλικράτη ήταν τμήματα, λειτουργούσαν. Είχαν και αρμοδιότητες, τμήματα αγροτικής ανάπτυξης, Γιώργο, θυμάσαι, και τμήματα εκτινιατρικής. Ο γεωτεχνικός, την ιατροσγεωπόνος, ο οποίος αγωνιζόταν κάθε μέρα σε εκείνη την περιοχή, στα Σέρβια, στην Εάπολη, στο Τίλι, και όπου αλλού σε όλη την περιφέρεια, θα ήταν όλη μέρα μέσα στις Λάσπες και μέσα στα Μαντρεία. Θα ήταν τμήμα τάρχης, θα αποζημιώνονταν για αυτήν την εξαιρετική δουλειά. Πέρα το, δεν είναι το επίδομα που θα πάρει, είναι και η εξέλιξή του. Αυτός ο άνθρωπος, ο Μάχημος, πλέον, υπηρετώντας ένα γραφείο και κάνοντας τον κλητήρα του, κάνοντας τον μεταφορέα, κάνοντας και τον γεωτεχνικό και τα πάντα όλα, είναι υπάλληλος γραφείου. Και μόνο, αν θέλεις να εκδικηθείς κάποιον, τον στείλεις υπάλληλο γραφείου και όχι τμήματος στην Ιάπολη. Αυτό ζητάμε να το προσέξετε και να διορθωθεί αυτό το πράγμα. Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε πραγματικά πρωτογενή τομέα. Κάποιος ανέφερε σήμερα ότι πλέον τα Γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν αρμοδιότητες. Ποια είναι η περιφερειακή αρχή που θα μπορέσει να υποστηρίξει τον πρωτογενή τομέα, όταν τα κτηνιατρικά της Γραφείας πια δεν έχουν αρμοδιότητες. Τι θα πει δεν έχουν αρμοδιότητες. Εγώ θυμάμαι πέρσι σε περιφερειακό συμβούλιο εδώ, που ήρθαν από το βόιο οι κτηνοτρόφοι. Οι κόντεψα να κάνουν επανάσταση εδώ πέρα, γιατί δεν έχουν οι άνθρωποι κάποιον δίπλα τους να τους στηρίζει. Να βρούμε. Αυτά τα θέτω ως γενικές αρχές, για να τα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε. Δέσμευση. Το πρώτο, τελευταίο, γι' άμεση ολοκλήρους των περιγραμμάτων, όπως υποσχέθηκε και ο εκτελεστικός. Και τέλος, το κυριότερο, συγκρότηση. Συζητάμε ενός διαπαραταξιωκού οργάνου επιτροπής, όπως θέλετε, πέστε το, το οποίο θα αναλάβει την πρόθεση του ετοίματος κάλυψης των γενών θέσεων, απευθείας με τα Υπουργία και τον Κράτος. Πρέπει να γίνει πανστρατιά αυτή τη στιγμή. Η περιφέροντι δικής Μακεδονίας, από ανθρώπινους πόρους, πεθαίνει. Πεθαίνει. Το 2021-2022 δεν ξέρω τι θα υπάρχει σαν υπηρεσία εδώ πέρα. Καλές ειδομέες να τις φτιάξουμε όλες, καλά να αναλάβουμε και τις ευθύνες που μας αναλογούν, αλλά δεν θα υπάρχει έτσι όπως την ξέρουμε. Αυτά ήθελα να πω. Ευχαριστούμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε. Και ζητάω να αποδεχτείτε και να ψηφιστούν και αυτά τα τελευταία που ζήτησα από το σώμα. Ο Πρόεδρος μίλησε αρκετά 15 λεπτά. Θα παρακαλέσω, οι επόμενοι ομιλητές θα τους διακόπτω. Έχουν από ένα διλεπτό, νομίζω ότι ο Πρόεδρος των Εργαζομένων εκφράζει όλους. Κυρία Ναζλή, ελάτε. Ένας ένας. Ελάτε, κυρία Ναζλή, αυστηρά, δύο λεπτά, γιατί άμα μιλάει ο κάθε εργαζόμενος, νομίζω ο Πρόεδρος εκφράζει όλους. Θα ακουστεί, κυρία Ζίδρου, θα ακουστεί. Θα σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρο, για το λόγο που μου είπα. Ορίστε, κυρία Ναζλή. Έβαλε μέσο, κυρία Ζίδρου. Αρχίστε, κυρία Ζίδρου. Είμαι τεχνολόγος γεωπόνος, για όσους δεν με γνωρίζουν. Είμαι υπάλληλος στη διένδυση γεωργίας και είναι γενική διένδυση αγροτικής οικονομίας και φτινιατρικής εδώ και 20 έτη. Και θα ήθελα να αναφερθώ σε μια μεγάλη αδικία που γίνεται στις συναδέλφους των τεχνολόγων γεωπόνων. Προσωπώς τον Σύλλογο Τεχνολόγων Γεωπόνων Δυτικής Μακεδονίας. Συνολικά, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εργάζονται 39 τεχνολόγοι γεωπόνοι. Επισκεφτήκαμε τον κύριο Ακτελεστικό και τον κύριο Καρυπίδη. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Μας διαβεβαίωσαν ότι σε όλα τα τμήματα θα είναι τεχνολόγοι γεωπόνος στις θέσεις ευθύνης. Και μάλιστα ΠΕ γεωπόνος ή ΤΕ γεωπόνος. Εδώ είναι και ο κύριος Καρυπίδης. Μπορεί να με διαψέψει αν λέω ψέματα. Όχι, όχι. Παρ' όλα αυτά, στη διεύθυνση στο Τμήμα Φιτιογενομικού Ελέγχου, Διωτικού και Φιτιογενομικού Ελέγχου των Περιφερειακών Ενωτήτων, δεν υπάρχουν καθόλου τεχνολόγοι γεωπόνοι. Αυτή τη στιγμή, σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, στο Τμήμα αυτό, υπάρχουν τεχνολόγοι γεωπόνοι. Παντού είναι ΠΕ ή ΤΕ τεχνολόγοι γεωπόνοι. Θέλω να πιστεύω ότι είναι συντακτικό λάθος. Για του λόγου του Αληθέ, Για του λόγου του Αληθέ, Θα ήταν και, να σας πω κάτι. Ναι. Λέτε αυτό που είναι αληθές απόλυτα. Για τον λόγο του Αληθέ. Δεχθήκαμε, δεχθήκαμε και πολύ καλά το λέτε. Αυτή είναι η αλήθεια. Και ο Περιφερειάκης και εγώ ομόφωνα, στη συντηρητική πληψηφία των θέσεων που μας ζητήσατε, γιατί κρίναμε πραγματικά ότι αυτό ήταν καλό. Θα ήταν απαξιωτικό να σας πω, ότι επειδή τώρα επιμένετε, ναι, κάναμε έναν ορθογραφικό λάθος, δεν κάναμε έναν ορθογραφικό λάθος, είναι εδώ και η κυρία Κοντογούνη. Νομίζω ότι ξέρουμε όλοι και για την ποιότητά της. Είχε την ευθύνη της εισήγησης και της τεκμηρίωσης. Ό,τι. Ο ίδιος ο κύριος Πλακεντάς, επίσης. Συμφωνώ. Συμφωνήσαμε το θέμα και σας είπαμε ότι δεν έχουμε καμία αρνητική, απολύτως καμία. Το δεχθήκαμε στις 39 περιπτώσεις, στις 400. Θα κολλήσουμε. Αλλά υπάρχει πολύ συγκεκριμένος... Υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος, για την αρτιότητα της διαδικασίας του ελέγχου του φυτογυρομικού στις εξαγωγές, όπου θα υπάρξει μια φοβερή ανακολουθία. Και αυτός είναι ο λόγος και τίποτε πέραν αυτός. Δηλαδή, αυτό θα ισχύσει μόνο για την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, για τις άλλες περιφέρειες θα ισχύει αυτός ο κανονισμός, αυτή η ιδιαιτερότητα. Μην κάνετε διάλογο, κύριε Αργυριάδη. Λοιπόν, στην περιφέρεια Αττικής, που έχει βγάλει και τα οργανογράμματα, προειστάμενος τμήματος Ποιοτικού και Φυτογεονομικού Ελέγχου, έχει όλες τις αρμοδιότητες, τα απαιτούμενα προσόντα. Στο τμήμα προείσταται υπάλληλος της κατηγορίας ΠΕΓΓΙΟΤΕΧΝΙΚΟΝ, ή ΠΕΓΓΙΟΤΕΧΝΙΚΟΝ κλάδους συναφούς, με το αντικείμενο της συγκεκριμένης οργανικής μονάδας, ή ΠΕΓΓΙΟΤΕΧΝΙΚΟΝ, ή ΠΕΓΓΙΟΤΕΧΝΙΚΟΝ τεχνολόγων γεωπώνων, ή ΠΕΓΓΙΟΤΕΧΝΙΚΟΝ συναφούς με το αντικείμενο της συγκεκριμένης οργανικής θέσης. Φτυχείο ή δίπλωμα ή αταιεί. Πλέον είμαστε ανώτατα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και δεν θέλουμε να μας υποτιμάει κανείς, να μας αποκλεί κανείς. Μα αυτό που κάνετε βάζετε διχόνιο μεταξύ των συναδέλφων. Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Ευχαριστούμε κυρία Πατσίδου. Όχι, δεν έχω τελειώσει. Σας είπα δύο λεπτά κυρία Πατσίδου. Ο ίδιος έχει γίνει... Μην με αναγκάζετε να σας διάβω. Σας δίνω ακόμη ένα λεπτό. Η ίδια δικία έχει γίνει και στο Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων. Αυτές οι αρμοδιότητες είναι πάρα πολλές. Συγκεκριμένα για το Τμήμα είναι 6 σελίδες. Οι συναδέλφοι που θα τοποθετηθούν σε αυτό το Τμήμα, όχι θα καταπονηθούν, θα τα δουνε όλα. Λαϊκά θα τα δουνε όλα. Υπάρχει τομέας γεωργικών μηχανημάτων. Αυτή τη στιγμή ο συναδελφός που ασκεί το αντικείμενο αυτό είναι τεχνολόγος θρητικής παραγωγής. Τον αποκλείεται αμέσως στο ίδιο οργανισμό αττικής. Είναι ΠΕ γεωπώνων ή ΤΕ γεωπώνων. Γιατί βάζει ειδικότητα μόνο γεωργικών μηχανημάτων και αρδευσεών. Αυτό το Τμήμα ήταν, last year να το πω λαϊκά, πριν 30 χρόνια στη Λάρισα, το οποίο δεν υφίσταται και το έχει ένας συναδελφός από τους 39. Δηλαδή, οι 38, όταν θα γίνουν οι κρίσεις, θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στις κρίσεις. Εσείς, αγαπητοί περιφερειακοί σύμβουλοι, το θεωρείτε δικαίο αυτό? Το θεωρείτε δικαίο να μπει δικώνια μεταξύ των συναδελφών, αντί να κοιτάμε τις δουλειές μας. Ευχαριστούμε, κυρία Μαζίδου. Τελευταία σήμερα, αυτό αφορά όλους τους ΠΕΕ ή ΤΑΦΕ, ήρθε ένα email από συναδελφό μηχανικό της Φλόρινα, σχετικά με το προβάδισμα των ΠΕΕ ή ΤΑΦΕ. Και μου σήλαν μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατίας. Θα σας το καταθέσω και αυτό στα πρακτικά. Κυρία Τσακαρίδου, σας παρακαλώ. Ένα λεπτό. Κυριόσατε, κυρία Μαζιδού. Όχι. Σας παρακαλώ, καθίστε. Οι προσφυγοί, οι προσφυγοί. Σας παρακαλώ, καθίστε. Σας έδωσα απεραιόριστο χρόνο. Υπάρχει λόγο στο λεπτό. Ένα λεπτό συνεχεία λέτε. Με τι να κάνουμε, λεπτό. Είναι ο λεπτόμιλητές. Εγώ φάλα 10 θέματα, κυρία Μαζιδού. Έχω άλλα 10 θέματα στο Περιβριακό Συμβουλείο. Μισό λεπτό. Μισό λεπτό είναι το λεπτέο. Σας παρακαλώ, πολύ. Θέλει λεπτέο. Όριστε. Λοιπόν, η συνενδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν στις 24 Νοευρίου του 2016. Η διάσκεψη, η απόφαση βγήκε στις 14 Δεκεμβρίου του 2016 για το προβάδισμα. Τέσσερις Τετάρτου βγήκε το ΦΕΚ, που στις θέσεις ευθύνης, ναι, στις θέσεις ευθύνης, έχει ΠΕΕΠΣΛΟΝ ή ΤΑΦΕΠΣΛΟΝ σε κάθε κατηγορία. Αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πάβει πλέον να έχει σχή. Βάση του Υπουργείου. Σας τα καταθέτω στα πρακτικά. Ευχαριστούμε. Ελάτε, κυρία Τσαγκαρίδου, και μετά αμέσως πετάω ο κύριος Οικονομίδης. Εσείς να μην παρακαλέτε, καθίστε να σας παρακαλώ, θα σας φωνάξω εγώ. Σας παρακαλώ, καθίστε, εγώ θα σας φωνάξω. Πότε θα έρθείτε. Κυρία Τσαγκαρίδου, έχει τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, γεισπί, κύριε Συμβουλί. Και θα σας παρακαλέσω, εδώ είναι η περιφερειακό Συμβούλιο. Η συμπεριφορά σας θα είναι κόσμια. Ούτε θα επιβάλλετε την ατζέντα, ούτε πότε θα μιλήσετε. Αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό, σας παρακαλώ να περάσετε έξω. Κυρία Τσαγκαρίδου. Εγώ θα μιλήσω, θα κάνω μια τοποθέση. Θα σας παρακαλέσω, δύο λεπτά αυστηρά. Ένα λεπτό, να δω να το κρατήσετε. Εγώ την κάνω την τοποθέση... Α, ωραία, συγγνώμη. Εγώ την κάνω την τοποθέση με την ιδιότητα της Προέδρου της Εμδιδάς Δυτικής Μακεδονίας. Καταρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο που μας έδωσε το βήμα και τον κ. Αργυριάδη, τον εκτελιστικό γραμματέα για τις δημοκρατικές διαδικασίες που τηρήθηκαν στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης. Εμείς, σαν Εμδιδάς Δυτικής Μακεδονίας, καταθέσαμε τις απόψεις μας στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας. Δυστυχώς, δεν λήφθηκαν υπόψη από όλες τις παρατηρήσεις. Δεν ξέρω τι γίνεται. Είμαι και χοντή. Από τις παρατηρήσεις που καταθέσαμε εμείς, δεν λήφθηκαν υπόψη κανένα εκτός από το τελευταίο. Εγώ δεν θα αναφερθώ σε αυτά, γιατί καταθέσαμε και το έγγραφό μας στην ομάδα εργασίας, την καταθέσαμε και στον Περιφερειάρχη. Θα την καταθέσω και στον Περιφεριακό Συμβούλιο, το μόνο καινούργιο στοιχείο, στο οποίο θα αναφερθώ και το οποίο θα παραθέσουμε τώρα, είναι ότι 2 Νοεμβρίου 2007, σε δημόσια συνεδρία, στο Συμβούλιο της Υπεκρατίας, το Συμβούλιο της Υπεκρατίας ακύρωσε τον οργανισμό, της Περιφέρειας Κρήτης, μετά από την έτηση ακύρωσης της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εμβιδάς. Κυρία Τσακαριντό, συγγνώμη που σας διακόπτω. Δεν ακύρωσε τον οργανισμό, κάποια άρθρα ακύρωσε. Αν το διαβάσετε μεκτοθέως, θα δείτε. Ναι, συγγνώμη, όχι, δεν ακύρωσε. Ακύρωσε καταμέρως και αυτό το μέρος, αυτό που μας απασχολεί. Δηλαδή, ακύρωσε το σημείο που είναι, ακύρωσε το σημείο που ανερεί το προβάδισμα από τις έψιλων μηχανικών, έναντι άλλων κατηγοριών. Αυτά. Ευχαριστούμε, κυρία Τσακαριντό. Κυρία Εικονομίδη, επειδή βιάζεστε, καθίστε κάτω, σας παρακαλώ. Καθίστε κάτω, σας παρακαλώ. Ελάτε, κυρία Εικονομίδη. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριάργη, πρέπει να τα πω αυτά και θα φάω το χρόνο. Οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι. Συμμετείχα σε αυτή τη διαδικασία. Για αυτό και δεν μπορώ βέβαια να πάρω, να πω άλλη άποψη ως συμμετέχον, με αυτοί που δημοκρατικά, βέβαια, είχαμε όλες τις αντιρίσεις μας. Αλλά δημοκρατικά, σας την παραθέσαμε στην Εκτερεστική Επιτροπή. Ο κύριος Αργυριάδης ήταν ο επικεφαλής. Το ότι έγινε μια πολύ καλή δουλειά, δεν χρειάζεται να το πω, το είπαν τόσοι και τόσοι. Αυτό που έχω να πω, ότι αυτή τη στιγμή εδώ μιλάω σαν γενικός διευθυντής, ή αν θέλετε καλύτερα, σαν ένα υπηρεσιακό στέλεχος με 34 χρόνια υπηρεσίας, στα τελειώματα είναι, εκ των οποίων τα 29, όχι σακτινίατρος που είναι η δική μου, πέντε χρόνια μόνο δουλειός σακτινίατρος, αλλά τα 29 ήταν στα αναπτυξιακά θέματα. Θέματα δηλαδή αναπτυξιακού προγραμματισμού, των έργων, όλα αυτά, οι παλιοί ξέρουν και η κυρία Ζυμπηλιάγου μάλιστα, έχουμε συνεργαστεί πάρα πολλές φορές, ως εκτιστέστης τότε. Εμπάνι, αυτό που έχω να πω, ως τέτοιος στέλεχος, είναι ότι είχα κάποιες διαφοροποίσεις. Μάλιστα, στην Εκτεριαστική Επιτροπή, στείλαμε από τη δική μου την πλευρά, αλλά και ως αποδοχή, όλης της ομάδος που δούλεψε, για τις τεχνικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενωτήτων, 4 τμήματα. Μιλάμε για 30 και πλέον υπαλλήλους σε κάθε τέτοια διεύθυνση. Και υπάρχουν διευθύνσεις, εκεί διαφοροποιούμε, οι οποίες με 7-8 υπαλλήλους, έχουν 5 τμήματα. Δηλαδή, 30 υπάλλει 2 τμήματα, τέλος πάντων. Δεν δεχτήκατε τα τέσσερα, δεν ξέρω αν πρέπει να το ξαναδείτε το θέμα, δεδομένου ότι όλοι ξέρετε τη σημασία των τεχνικών υπηρεσιών και ότι τελικά αποκλείομαι και την άμυλα έτσι. Δηλαδή, άλλωνα 30 άτομα να θέλουν να γίνουν αθληματάρχες και διευθυντές, μιλάω για άτομα που θέλουν να κάνουν καριέρα, και άλλωνα να έχουν 2 και άλλωνα να έχουν 4. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο, τώρα βεβαίως είμαι γενικός διευθυντής, δεν μου άρεσε από την αρχή, τότε που αρχίσαμε να μιλάμε, να μιλάω για τις γενικές διευθύσεις, γιατί κάποιος μπορεί να πει, ε, τώρα ευλογεί τα γένια του αυτός, είναι γενικός διευθυντής και είναι και εν δυνάμη, αν θα είναι βέβαια. Θέλω να πω όμως ότι όταν έγιναν οι οργανισμοί, υπήρχαν 6 γενικοί διευθυντές. Όχι ότι συμφωνώ απόλυτα με αυτό, έτσι, κι ας είμαι γενικός διευθυντής. Και θα σας πω τι νομίζω ότι πρέπει να γίνει. Λοιπόν, ολοκληρώνω. Οι 6 γενικές διευθύσεις ήταν από την αρχή. Οι αντιπεριφερειάρχες δεν ήταν από την αρχή 6, ήταν 3. Και αν γίνανε 3, 6 ο κύριος λόγος ήτανε, γιατί ήταν 6 γενικές διευθύσεις. Για να υπάρχει μια οριζόντια πολιτική κάλυψη των γενικών διευθύσεων. Αυτό ήταν, το ξέρω πολύ καλά, και λόγω μιας άλλης σχέσης που έχω με την πολιτική. Πάρα πολύ καλά. Σήμερα γίνονται 3. Εν πάση περιπτώσει, να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση να μειωθούν. Αλλά η πολιτική βούληση να φτάσει στη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης, που είναι ένας τομέας ξεχωριστός και από μόνος του την εποχή που όλοι οι άλλοι δοκιμάζονται και πρέπει να ρίξουμε βαρύτα εκεί, να βάζουμε τι, να βάζουμε και το εμπόριο, να βάζουμε και τον τουρισμό και τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και την βιομηχανία. Γιατί, αγαπητή Γεωργία, το ανάπτυξης είναι λάθος. Ο αναπτυξιακός σου προγραμματισμός είναι όντως αναπτυξιακός σου προγραμματισμός. Αλλά ανάπτυξη δεν κάνει το εμπόριο, ούτε η βιομηχανία, δεν έχουν τέτοιες αρμοδιώτες. Έχουν αρμοδιώτες παροχής υπρησιών. Άρα κακώς λέγεται ανάπτυξης. Δηλαδή παροχή υπρησιών κάνουν. Μετά, αν θέλετε, να τελειώνω, γιατί θα μη φωνάξει ο πρόεδρος. Τώρα να πω και μια προσωπική άψη, ούτε σαν διευθύνσου, αλλά σαν οικονομίδις πασχάλις της κοινωνίας των πολιτών. Πραγματικά, από την αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω ποτέ, γιατί η διεύθυνση μεταφορών με 40-45 υπαλλήλους και αυτό έχει σημασία… Αυτές τις προτάσεις καταθέσατε στην Επιτροπή, διαβούλευση στον κύριο εκφαιριστικό, όλα αυτά. Μιλάω τώρα σαν γενικός διευθυντής. Συμφωνώ με αυτά που έγινε Επιτροπή. Δεν μπορώ να κάνω. Πρέπει να καταλάβετε ότι εδώ είναι περιφερειακό συμβούλιο. Περιφερειακό, βεβαίως. Αλλά δεν έχω τη δυνατότητα να πω. Σε μισό λεπτό ολοκληρώσω. Θα ήθελα να ολοκληρώσω τότε γενική διεύθυνση μεταφορών και ανάπτυξης μία διεύθυνση. Δηλαδή, αν θέλετε πράγματι να μειώσετε τις γενικές διευθύσεις σε αναδυστυχία με τους αντιπεριφεάχες, τους θεματικούς, το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι τέσσερις. Το ελάχιστο. Δηλαδή, αφήνουμε όπως είναι ο αναπτυξιακός προγραμματισμός, όπως είναι η γεωργία. Μπορεί να είναι και το υγείας, αλλά μία διεύθυνση, ανάπτυξης και μεταφορών. Γιατί έτσι έγινε. Είναι απλό. Έτσι έγινε. Όχι, έτσι έγινε. Και δεν μιλάω σαν ότι έχω προσωπικό θέμα τις γενικές διευθύσεις. Αυτό το ξέρετε πολύ καλύτερα, έτσι. Αλλά και εσείς ξέρετε ότι θα είναι μία εξήγηση. Ευχαριστούμε, κυρία οικονομή. Ευχαριστούμε. Έλα λοιπόν, ελάτε κυρία και πείτε το όνομά σας και τι εκπροσωπείτε. Λέγομαι Τζιόμπρας Γεώργιος, είμαι Πρόεδρος του Σουλόγου Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της Δημοσίων Υπαλείων Δυτικής Μακεδονίας. Κύριε Περιφεράρχα, κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι και αξιότιμοι Περιφερικοί Σύμβουλοι. Μήμερα κλειθήκατε στις συνεδρίες του Περιφερικού Συμβουλίου να επικυρώσετε με την ψήφωσή σας το νέο οργανισμό ιστορικής υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το σχέδιο του νέου οργανισμού στο τμήμα με τίτλο «Πορριστάμενοι οργανικών μονάδων» έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του πλέον πρόσφατου νόμου 4369 του 2016 με τίτλο «Εθνικό Μητρό επιτελικών στελεχών δημόσιας διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προσταμένων». Ο γνωστός νόμος Βερναδάκη. Ήδη με το από 25 δεκάτου 2017 εγγραφό μας είχαμε εκφράσει την ικανοποίησή μας για την τήρηση της νομιμότητας κατά τη διαδικασία σύνταξη του νέου ΟΕΥ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην κατηδύν συνάντηση που είχαμε με τον κ. Περιφερειάρχη, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, η οποία διεξήχθη 30 δεκάτου σε πάρα πολύ καλό, να μην πω, άριστο κλίμα. Θεωρούμε ότι σε ένα σύγχρονο ΟΕΥ είναι τραγικό να αποκλείονται από τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων η οποία είναι απόφυτη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τετραετή κύκλο σπουδών. Το παρόν σχέδιο του ΟΕΥ, το οποίο καλείστε να ψηφίστε, έρει αυτήν την αδικία, τυρεί πλήρως την νομιμότητα και κινείται στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού και της ευγενούς άμυλας μεταξύ των υπαλλήλων, αφού για τις θέσεις ευθύνης δίνανται να συμμετάσουν όλοι οι πάλληλοι αποφύτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας, τόσο πανεπιστημιακής, όσο και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Και φυσικά, οι ικανότεροι βάσοι της συμμοραιοδιώτησής τους, όπως αυτή ορίζεται από την κύμηνη νομοθεσία, βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακή, τίτλοι σπουδών, συμμετοχή σε σεμινάρια, γνώσεις ξένων γλωσσών και φυσικά βαθμολόγηση βάση αξιολόγησης, θα κλειθούν να επανδρώσουν τις θέσεις ευθύνης στις οργανικές μονάδες. Τις τελευταίες μέρες σίγουρα σας έχουν γνωστοποιηθεί δύο αποφάσεις του τρίτου τμήματος Συμβούλου της Επικρατίας, παρουσιάστηκαν και τώρα πριν από λίγο, η 28-16 και η 28-17 του 2017 των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των περιφερειών Πελοποννήσου και Κρήτης μόνο όσον αφορά τα άρθρα που αφορούν τους υπαλλήλους, οι οποίοι δίνονται να συμμετάσουν στις διαδικασίες κρίσεων των θέσεων ευθύνης, κρίνοντας ότι το διαζευτικό ή μεταξύ των υπαλλήλων κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ να αναρρί το προβάσμα των κατηγοριών, όπως αυτό αποτυπώνεται στο άρθρο 97 του Δημοσυμπαλικού Κόδικα. Είναι πραγματικά απορία σάξεων πώς είναι δυνατόν το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας μας να αγνοεί όλη τη μεταγενέστερη κείμενη νομοθεσία η οποία διέπει τη δημόσια διοίκηση και τον σαφή τρόπο των διαδικασιών επιλογής προσταμένων θέσεων ευθύνης, όπως αυτό σωρίζεται από τους νόμους 38-39 του 10, 40-24 του 11, 42-75 του 14 και 43-69 του 16, οι οποίοι όλοι ανεξαιρέτως αναφέρουν το διαζευτικό ή μεταξύ των υπαλλήλων ΠΕ και ΤΕ στη διαδικασία επιλογής προσταμένων θέσεων ευθύνης. Και τελειώνω. Κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι, προχωρήστε στην ψήφιση του παρόν του σχεδίου του ΟΥ χωρίς την παραμικρή αλλαγή στο τμήμα που έχει να κάνει με τον τρόπο επιλογής προσταμένων και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Το σχέδιο του ΟΥ είναι απολύτως σύνομο και φέρει ισότημα στην αφητερία του ανταγωνισμού τους υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ για την πλήρωση των θέσεων προσταμένων ευθύνης. Ο καλύτερος σίγουρα θα επιβραβευθεί και σίγουρα δεν έχουμε τίποτα να αντιπαραθέσουμε με τους συναδέλφους ΠΕ όλων των κλάδων, καθώς ως μηχανική ΤΕ το μόνο που ζητούμε είναι να μπορούμε να κρινόμαστε και ας μη λάβουμε ποτέ θέσεις ευθύνης. Αλλά το αναφέρον το δικαίωμα να μπορούμε να κρινόμαστε εξασφαλίζεται μόνο με το διαζευκτικό ί, όπως ορίζει νομοθεσία, ενώ η πιθανή εισδοχή του όρου είναι ελλείψη αποτελεί ξεκάθαρο αποκλεισμό όλων των κλάδων υπαλλήλων κατηγορίας ΤΕ. Υπηρό ενέτη 2018 ασχολούμαστε με ένα ζήτημα το οποίο σε όλη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λυθεί άπαξη και διαπαντός διότι στην ΕΕ τέσσερα έτη σπουδών οδηγούν σε απρόσκοπτη και αελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και φυσικά η σοβαρή εξεολόγηση δομών και στελεχών είναι το πρωταρχικό στοιχείο για την απόδοση της δημόσιας διοίκησης και όχι ευκαιριακές αποφάσεις της δικαιοσύνης. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ το καταφέρο. Καταφέρος του ΤΕ θα σας μιλήσω, Δυτικής Μακεδονίας. Καταφέρος του ΤΕ, κυρία κυρία κυρία. Θα θέλω μόνο να σας παρακαλώ αυστηρά στον χρόνο. Θα είμαι πιο σύντομα και από όλοι οι σύντομοι ήθελα να είμαι. Αχώρηστε. Λοιπόν, το ΤΕ όποτε μας ζητήθηκε συνεργαστήκαμε με την περιφέρεια. Έχουμε να πούμε καταρχήν συγχαρητήρια για την καλή δουλειά. Έχουμε βρεθεί σε σύσκεψη μαζί με την ομάδα εργασίας. Έχουμε καταθέσει και εμείς τις απόψεις μας και οι τοποθετήσεις μας. Ακόμα και γραπτός στη διαβούλευση. Με χαρά βλέπουμε ότι αρκετές θέσεις λήφθησαν υπόψη. Ωστόσο, θα αναφερθώ επιγραμματικά σε κάποια θέματα που ίσως να τα ξανακοιτάξετε. Λοιπόν, πολύ σωστά. Οι νομικές υπηρεσίες... Να σας πω κάτι. Δεν έχουμε περιπτώσια για διαβουλεύσια. Καλώς. Ποια σημεία θεωρούμε... Μπορείτε να κάνετε τις παρατηρήσεις σας, αλλά για να μην αφήνουμε τώρα αξιευθείας την υπόθεση. Πολύ σωστά. Εξαντλίσαμε το θέμα επί εξάμινο. Κύριε Αργυριά, έχετε δίκιο. Ευχαριστώ πολύ. Κάποτε που ψηφίζουμε σήμερα και το χρόνο του νομογραμματικού... Καλώς. Λοιπόν, έχουμε προτείνει να γίνει η τμήμα μελετών στην έδρα, ίσως της περιφέρειας, όπου θα στελεχονότανε με όλες τις ειδικότητες, τις απαιτούμενες, για να μπορούμε να έχουμε παραγωγή μελετών και μέσα από τις υπηρεσίες, αξιόπιστες και να υπάρχει μια εξασφάλιση, ξεκονόμηση πόρων. Τα λόπι γραμματικά. Αν θέλετε κάτι να αναλύσουμε, θα μου πείτε. Επίσης, πάγια θέση του τε, είναι το προβάδισμα της κατηγορίας ΠΕ, καθώς είναι ανώτερη γνωστικά η κατηγορία, όπως το επιτάσιο κώδικας κατάσεις... δημοσιών, πολιτικών, διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων νυπίδι δέλτα δέλτα. Και εν ελλείψει αυτών, να ακολουθούν οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΤΕ, τεχνολογικές επέδοσεις. Αναφορικά τώρα, με τις γενικές διευθύνσεις. Θέση μας είναι να διατηρηθούν οι έξι γενικές διευθύνσεις, καθώς η δομή της περιφέρειας έχει οργανωθεί πολύ σωστά, κατά την άποψη μας, σε έξι άξονες, με τις υπηρεσίες να αναφέρονται υπηρεσιακά στους γενικούς διευθυντές και να συντονίζονται πολιτικά από τους θεματικούς αντιπεριφεριάρχες. Μια άλλη δομή τώρα των τριών γενικών διευθύσεων, ίσως προκαλέσει σύγχυση και προβλήματα. Θα το δείξει βέβαια η πορεία. Όσον αφορά το περιβάλλον, επειδή είναι ένα μίζο θέμα, η πρότασή μας ήταν ακόμα και για μια γενική διεύθυνση περιβάλλοντος και ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιφέρειά μας έχει μεγάλη ένταση στην παραγωγή ενέργειας, όπως επίσης έχει και μεγάλη ένταση στα περιβαλλοντικά θέματα, είτε από άποψη εκμετάλλευσης του λιγνίτη, είτε από άποψη Νατούρας, πολλά από θέματα σε γλυκά νερά του 70% της Ελλάδας, ακόμα και να δημιουργούνταν και μια δομή γενικής διεύθυνσης και διευθύσεων και στις περιφερειακές ενότητες. Κατά τα άλλα, πολύ σωστά αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία με τη δομή της ποιότητας και αποδοτικότητας, ίσως να ήταν και σε μορφή διεύθυνσης. Και όντως βλέπουμε και εμείς ότι όσον αφορά τη γενική διεύθυνση παραγωγικής ανασυγκρότησης, θα έπρεπε ίσως να δοθεί μεγαλύτερη ένταση να παραμείνει μόνο η αγροτική ανάπτυξη και να διαχωριστεί από το εμπόριο, τον τουρισμό και όλα τα σχετικά με το ανάπτυξης. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κύριε Κυριακίδου. Κύριε Σιλήρη, αυστηρά για δύο λεπτά. Ναι, κύριε Σιλήρη, ελάτε στον λόγο. Σιλήρης Νίκος λέγουμε. Είμαι ο οργανισμός... Είμαι στο πρωτόθηκε στην Εμβιδάς και από τον εκκλησίστικο γραμματέα η δυνατότητα διαβούλευσης με τους φορείς. Πραγματικά αυτό γίνεται για πρώτη φορά τόσο δύσκολα, η δυνατότητα διαβούλευσης με τους φορείς. Πραγματικά αυτό γίνεται για πρώτη φορά τόσο δημοκρατικά. Σε ένα βαθμό έχουμε εισακουστήσει τις προτάσεις μας. Συμφωνούμε σε πολλά σημεία. Συμφωνούμε βέβαια και με την αντιπολίτευση για το θέμα των γενικών διευθύσεων. Διαφωνώνουμε βασικά με την περιφερειακή αρχή. Αλλά δεν θα εστιάσω σε αυτό το ζήτημα. Θεωρώ μίζονος σημασίας γιατί ενδεχομένως να παραπλανήθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για το θέμα της εξίσωσης των υπαλλήλων κατηγορίας πανεπιστυμιακής εκπαίδευσης με τεχνολογική εκπαίδευση. Έχει βγει προχθές αυτό και δεν το ήξερε και η συγχαρητήρα και η συνομάδα εργασίας. Αλλά δεν το ήξερε αυτή την απόφαση που ακυρώνει τον οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας της περιφέρειας Κρήτης το Συμβούλιο της Επικρατίας. Δηλαδή δεν είναι θέμα ερμηνιών ή κάποιου δικηγόρου. Είναι το Συμβούλιο της Επικρατίας. Και τι λέει αυτό. Επειδή σύμφωνα με τα πρώνα επιφέντα ο προσβαλόμενος οργανισμός παρανόμως προβλέπει την επιλογή διαζευτικών υπαλλήλων που βλέπουν διαφορετικές κατηγορίες ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Επιτρέψτε, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Δεν απαγόρευσε όλος διόλου, ιστορικά το αναφέρω και μόνο, την τοποθέτηση ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Δεν απαγόρευσε όλους διόλου, ιστορικά το αναφέρω και μόνο, την τοποθέτηση ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Δεν απαγόρευσε όλους διόλου, ιστορικά το αναφέρω και μόνο, την τοποθέτηση ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Δεν υπήρχε συζήτημα και εσείς, ζητήθηκε το θέμα αυτό, να σας πω, ότι κάποιος μπορεί αύριο το πρωί να πάει να κάνει μια προσφυγή κατά του οργανισμού, θεωρώντας ότι το άρθρο 84, όπως αυτό τροποποιήθηκε, είναι αντισταγματικό. Αν βγει αντισταγματικό το άρθρο 84, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο του 16, σαφέσταται θα βγουν αντισταγματικοί, παράνομοι και όλοι οι πόλοι οργανισμοί που συμπορφώθηκαν με αυτό. Για να διορθώσω λοιπόν και κάτι που ακούστηκε, δεν υπάρχει θέμα συμμόρφωσης ή όχι στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατίας, υπάρχει θέμα συμμόρφωσης με το νόμο. Όταν ο νόμος ορίζει ειδικότερα για το θέμα του υποθέτηση προσταταμένων, ότι μπορούν να υποθεθούν πιέψινο τα αφέψιον, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατίας που αφορά προγενέστερο νομοθετικό καθεστώς, που δεν ισχύει σήμερα, δεν επηρεάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση της ψήφισης του συγκεκριμένου οργανισμού. Άρα, κατά τη δική μας νομική άποψη τουλάχιστον, δεν υφίσταται νομικό κόλλημα για τον οργανισμό όπως έχει σήμερα. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Παναστούκα, κύριε Πατζίδου, ούτε προβλέπετε δευτερολογία, ούτε τίποτα. Σας παρακαλώ, να μην απαντήσετε. Ζητήσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι να πατήσετε. Κύριε Πλακετά, έχετε το λόγο. Είστε, κύριε Δασκαλόπουλε, αλλά να είστε μέσα όταν λέμε υπάρχουν άλλοι ομιλητές και κανένας δεν σήκωσε το χέρι του. Κύριε Αξανδρή, δεν αφήνετε τον κύριο Δασκαλόπουλο να αρχίσει. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ που μου δίνετε το λόγο. Στο τέλος θα πρέπει να αισθάνομαι και προχωριωμένος όταν παίρνω το λόγο. Παρ' όλα αυτά θα πρέπει να είμαι επί του θέματος. Πιστεύω ότι το πιο σοβαρό ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να πάρουμε θέση είναι το θέμα του προϊσταμένου και το κατά πόσον δικαιούνται όλοι να έχουν μια θέση στον ήλιο. Θα μου επιτρέψετε να πάρω συγκεκριμένη θέση, δυσαρεστώντας κάποιον, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν γίνεται να είμαστε πάντα με όλους. Εάν δικαιούνται οι τάφ ε, να είναι ισόβαθμοι και ισάξιοι με κάποιον ο οποίος είναι πιεψιλό. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει πάρα πολλούς κλάδους του δημοσίου εδώ και πάρα πολύ καιρό. Θα πω το εξής. Δύο κλάδοι δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Ποιοι αυτοί οι οποίοι διοίκησαν το ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του. Ένα είναι οι δικηγόροι και ένα δεύτερο είναι οι γιατροί. Υπάρχει δικηγόρος που μπαίνει αυτό το πρόβλημα. Δηλαδή αντικαθίσταται ο δικηγόρος ο οποίος τέλειωσε πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από έναν άλλο δικηγόρο ο οποίος είναι ενός ιδρύματος υποδιέστερου. Μπορούμε να εξησώσουμε ποτέ έναν γιατρό με έναν νοσηλευτή. Λοιπόν αυτό είναι ένα ενδεικτικό της κατάστασης και του λαϊκισμού που επικρατεί στην διοίκηση. Όλοι είναι ίσοι γιατί όλοι ψηθίζουν. Εγώ μου επιτρέπεται να διαφωνήσω σε αυτό. Όταν δίνουμε εξετάσεις στο πανεπιστήμιο οι γονείς χαίρονται γιατί τα παιδιά τους πέρασαν στο πανεπιστήμιο. Υπάρχει μια διαφορά πιστεύω ανάμεσα στην εκπαίδευση, στην παιδεία, στον κόπο και αν θέλετε στην αξιολόγηση και στις γνώσεις που έχει ένας πιέψυρο. Σε γενικές πάνταγραμμές. Άρα λοιπόν πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι και σαφείς. Άλλο ο ταφ έψιλον, άλλο ο πι έψιλον. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει. Την άποψή μου έχω το δικαίωμα. Ό,τι θέλετε, ό,τι θέλετε, ό,τι θέλετε. Πιστεύω λοιπόν ότι στις θέσεις προϊσταμένων θα πρέπει να προηγούνται οι πι έψιλον και να μην υπάρχει το διαζευτικό, να υπάρχει το ελλείψι. Στην αρχή εγώ κατάλαβα άλλα κύριε Τασκαλόπου. Δεν ξέρω, εντάξει. Δεν ξέρω αν εγώ κάνω λάδος αλλά στην αρχή κατάλαβα ότι μπαίνω στην ίδια αφετηρία. Ο καθένας Πρόεδρε μπορεί να καταλαβαίνει ό,τι θέλει και ό,τι το συμφέρει. Θα μου επιτρέψει όμως εγώ να λέω ευθαρσώς στην άποψή μου, άσχετα αν δυσαρεστούνται κάποιοι, γιατί είναι η λογική μου ότι δεν μπορούμε να είμαστε με όλους να τα έχουμε καλά γιατί όλοι ψηθίζουν. Λοιπόν, συγκεκριμένως και σαφής όσον αφορά τον διαχωρισμό των Τ' και των Πι. Εκείνοι οι οποίοι έχουν τα προσώδα θα είναι πριν και είναι οι Πι έψιλον και ελλείψει… Δεν μπορώ να κρίνω δύο οι οποίοι δεν είναι του ίδιου επίπεδου. Να τους κρίνω για την ίδια θέση. Κύριε δασκαλόπλε, διορθώστε το αυτό. Φυσικά, φυσικά, δεν προσβάλλω, η πρόθεσή μου… Ολοκληρώστε, κύριε δασκαλόπλε, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, καθίστε κάτω. Η πρόθεσή μου, η πρόθεσή μου, ακούστε να δείτε, η πρόθεσή μου δεν είναι αν προσβάλλω κανέναν, απλά παίρνω… Κύριε Πρόεδρε, εδώ δεν μιλάμε για ανθρώπους. Υπάρχει μία παρανόηση. Δεν κρίνει κανένας ανθρώπους. Να συνεχίσω, να συνεχίσω. Ολοκληρώστε, κύριε δασκαλόπλε, εγώ δεν κρίνω ανθρώπους. Εγώ κρίνω τις ικανότητες που έχουν τα στελέχη τα οποία θα κριθούν να διοικήσουν. Θέλω λοιπόν… Λοιπόν, θα περίμενα από υπαλλήλους, οι οποίοι πάνω απ' όλα εκείνο που προτάσσουν, να μη κρίνουν τα ικανότητες που έχουν τα στελέχη τα οποία θα κριθούν να διοικήσουν. Θα περίμενα από υπαλλήλους, οι οποίοι πάνω απ' όλα εκείνο που προτάσσουν, είναι η γνώση τους, η παιδεία, έτσι να σέβονται και μία διαφορετική άποψη. Μάλιστα, όταν είναι στον περιφερειακό συμβού, προσόντα. Δεν έχω προσωπικά με κανέναν και απλά λέω το εξής. Για παράδειγμα, θέλω ένα άλλο παράδειγμα. Τις στρατιωτικές ακαδημίες έχουν εκείνους οι οποίοι είναι τους ευέλπηδες και έχουν και αυτούς που περνάνε από τα σμή. Έτσι και λέει, ο ευέλπης είναι ο διοικητής, εκείνος που είναι στην εξουσία και αυτός που είναι από το σμή έχει διαφορετικές αρμοδιώτες. Δεν σημαίνει ότι δεν είναι. Ευχαριστούμε κύριε Δασκαλόπουλε. Συγνώμη λίγο, να τελειώσω. Ωραία, η νομοθεσία είναι νομοθεσία. Έτσι όποιος... άρα λοιπόν, άρα λοιπόν... Συγνώμη, συγνώμη λίγο. Άρα λοιπόν, γιατί όλη αυτή είναι συζήτηση, κύριε Μαρκόπουλε, και δεν επενδένατε από την αρχή να πείτε, αφού υπάρχει νομοθεσία και να μην δώσετε το λόγο σε κανέναν, γιατί το δώσατε, γιατί ανεχθήκατε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τοποθέτηση και συζήτηση μία ώρα για ένα θέμα που υπάρχει νομοθεσία. Άρα λοιπόν, ετεροχρονισμένα κάνετε την παρέμβασή σας και λυπάμαι γι' αυτό. Έχω λοιπόν τη δυνατότητα και παλεύω γι' αυτό να λέω την άποψή μου, όσο κι αν φονασκείτε, όσο κι αν θέλετε να μην διακόψετε. Την κατέθεσα την άποψή μου, είναι μία αυτή και συγκεκριμένη. Κρίνουμε γι' αυτήν. Ευχαριστούμε, κύριε Δασκαλόπουλε. Κύριε Δασκαλόπουλε, ευχαριστούμε. Σας έδωσα, κατάξερεις, το λόγο. Έχετε μιλάτε 7 λεπτά τώρα, δεν θα προλάβουμε όλα τα άλλα θέματα. Εσείς θα απολογηθείτε. Είμαι πολύ σύντομος, κύριε Πρόεδρε. Συνένεσα στο να πάρετε τη μία ώρα παράταση, έτσι, η οποία την παίρνουμε κάθε φορά. Δεν μου δώσατε το λόγο προηγουμένως, το δέχτηκα. Να πω και για το νέο τμήμα των εγγύων βελτιώσεων που γίνεται στη Σταόπ. Εκεί πιστεύω ότι όσον αφορά την θέση των προϊσταμένων, ο αποκλεισμός των πι έψιλων των τεχνικών είναι άδικος. Και θα πρέπει και η πι έψιλων, η τεχνική, η μηχανική δηλαδή, να έχουν τη δυνατότητα να γίνουνε προϊστάμενοι στα νέα αυτά τμήματα των εγγύων βελτιώσεων. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κορίστε κύριε Απαζίου, τι θέλετε. Να μην απαντήστε, εδώ είναι περιφερειακό συμβούλιο. Αν δεν έχετε καταλάβει τόσες φορές που έχετε έρθει ποιος είναι ο ρόλος του περιφερειακού συμβουλίου, δεν απαντάτε σε άλλον. Κυρία Καλπάκη, πολύ σύντομα. Και μην εκλαμβάνετε τη δημοκρατικότητα του προϊσταμένου. Βασικά αυτό που γίνεται σήμερα, επειδή είμαι και στο Σύλλογο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και το ξέρετε, πιστεύω ότι χωρίζει τους συναδέλφους. Αυτό που γίνεται με το Ταφ έψιλον και πι έψιλον, όλοι εδώ διοριστήκαμε για να δουλεύουμε. Εγώ αυτή την ερώτηση θέλω να κάνω. Γιατί να κάνουν αυτές τις δουλειές. Δηλαδή... Ή Ταφ έψιλον. Ναι, πι έψιλον ή Ταφ έψιλον. Αυτό. Εγώ υποστηρίζω τους Ταφ έψιλον ως προς τη δουλειά. Όχι, όχι, συγγνώμη, αυτό θέλω να πω. Είναι η θέση μας από τη Βαϊτσά να τελειώσουμε. Επειδή είπε ο κύριος Νασκαλόπουλος... Εντάξει, τώρα μίλησα κύριε Κυριε Κυριστικέ. Εγώ πιστεύω ότι... Αυτό, και η ΔΕ, και υπάρχουν ΔΕ με 30 και 35 χρόνια υπηρεσία που είναι καλύτερη από τους πι έψιλον. Ο σκοπός μας είναι να δουλεύουμε. Κυρία Καλπάκη, τους διαχωρείτε εσείς τους υπαλληλούς τώρα. Όταν λέτε, η ΔΕ είναι καλύτερη από τους πι έψιλον. Εντάξει, σας ευχαριστούμε. Προχωρούμε. Αγαπητοί συνάδελοι, νομίζω εξαντλήθηκε τόσο πολύ το θέμα. Προχωρούμε, κύριε Δακή, στη ψήφιση του οργανισμού. Κύριε Περιφερειάρχα. Δεν θα προλάβουμε τίποτα, Παναγιώτη. Ναι. Ο κύριος Πλάκετας. Κύριε Περιφερειάρχα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πραγματικά με την ευκαιρία που μου δίδεται να συγχαρώ όλη την ομάδα εργασίας, τον Παντελή, τα στελέχη της Περιφερειάς μας, την αντιπολίτευση που συνέδραμε και αυτή με τις προτάσεις της δημιουργικά της, ώστε να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Κοιτάξτε πότε δεν έχει γίνει κάτι που μπορεί να είναι τέλειο. Σίγουρα θα υπάρχουν και λήψεις, σίγουρα θα υπάρχουν και προβλήματα. Ποτέ κανείς δεν μπορεί να αποδώσει 100% δικαιοσύνη. Να απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, δηλαδή αν τα απαντήσουμε σε όλα τα ζητήματα εν συνόλου, δεν θα υπήρχαν και τα προβλήματα. Αυτός ο οργανισμός δεν γίνεται ούτε για το πολιτικό προσωπικό, δεν γίνεται αυτός ο οργανισμός ούτε για τους εργαζόμενους. Γίνεται πρωτίστως για τους πολίτες. Άρα, λοιπόν, θα έπρεπε εδώ η συζήτηση να περιστραφεί έτσι όπως γίνεται αυτή η πρόταση, αν αυτό που είναι το ζητούμενο θα εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Θα έχουμε καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των πολιτών για το κόστος λειτουργίας αυτού του οργανισμού και θα υπάρχει καλύτερη συνενόηση και σε υπηρεσιακό και σε πολιτικό αλλά και σε επίπεδο διαβούλευση με την κοινωνία. Και νομίζω ότι τα τρία ζητούμενα της εποχής μας είναι συγκεκριμένα. Τι θέλει η χώρα μας, πρωτίστως να διασφαλίσει την οικονομική της αφτάρκεια και την κοινωνία όρθεια μέσα από τα ζητήματα της υγείας και της πρόνοιας, το απαντάει ο οργανισμός με μια γενική διεύθυνση, το ζητούμενο είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και στην παραγωγική ανασυγκρότηση δεν λείπει κανείς. Η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι μόνο θέμα ενός τομέα ούτε του πρωτογενούς, ούτε του δευτερογενούς, ούτε του τρογενούς. Είναι υπόθεση όλης της δυνατότητας της παραγωγικής που διαθέτει η περιφερειά μας. Περιγράφει και από όλους και τα νερά μας και η ενέργειά μας και όλα τα άλλα. Άρα αυτά τα πράγματα πρέπει να είναι σε έναν κοινό σχεδιασμό με ένα συντονιστή που πρέπει να είναι γενικός διευθυντής και το άλλο ζητούμενο είναι τα έργα. Έργα τα οποία να σχεδιάζονται, να συναντιώνται και να έρχονται να απαντήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και στην άλλη γενική διεύθυνση της διαχείρισης των πόρων και μιλάω των οικονομικών πόρων. Νομίζω ότι είναι ένας οργανισμός καινοτόμος, είναι ένας οργανισμός ο οποίος απονέμει δίκιο προς όλους τους εργαζόμενους για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πολίτες, προβάλλονται στο μέλλον τα ζητήματα γιατί αυτός οργανισμός δεν γίνεται για έναν χρόνο. Η συζήτηση έχει ανοίξει και ολοκληρώνεται ότι πρώτα μιλάμε για μια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με ΤΕΙ και πανεπιστήμια μαζί. Άρα λοιπόν, εσείς τι θέλετε να κάνουμε τώρα εδώ σήμερα, να μείνουμε στη δεκαετία του 80, του 90 και να λέμε πι έψιλον και λήψη πι έψιλον τα φ έψιλον όταν ήδη είναι λυμμένες οι αποφάσεις να πάμε σε μια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Τι απαντάμε στους ανθρώπους οι οποίοι τελειώνουν τα ΤΕΙ που εδώ στην περιοχή μας θεωρούνται από τα καλύτερα στη χώρα ότι αυτοί οι άνθρωποι που οφειντούν από εκεί θα είναι δεύτερης διαλογής και δεύτερης κατηγορίας. Εμείς εργαζόμαστε για μια κοινωνία αδικαίου ισότητας όλοι να είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων και να καταστήσουμε την περιφέρειά μας και τους πολίτες πρώτη περιφέρεια μεταξύ των πρώτων περιφεριών και οι πολίτες πρώτοι πολίτες μεταξύ των πρώτων. Συγχαρητήρια στην ομάδα και ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε κύριε Περιφερειάρχα. Πάμε σε ψήφιση, εξαντλήθηκε το... Ναι κύριε Δάκη, δεν θα προλάβουμε, η αγωνία μου ξέρετε ποια είναι. Λοιπόν, όσο μπορείτε κύριε Δάκη, σας παρακαλώ γρήγορα. Βεβαίως, γι' αυτό δεν θέλεις να ανακουράσω και προηγουμένως. Κατ' αρχήν, αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να τονίσω ότι το θέμα του οργανισμού της περιφέρειας είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα συνεχούς και εύκολης επικαιροποιήσεις και πρέπει να λαμβάνει και τα δεδομένα τα μέχρι σήμερα, αλλά και τις προοπτικές και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Θέλω λοιπόν να θεωρήσω ότι έγινε μια σημαντική εργασία με επικεφαλή στον κύριο Ργυριάδη και όλους τους όσους ανεπλάκισαν. Σίγουρα είναι πάντα θα υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες είναι σεβαστές. Εκείνο που κρίνω σκόπι μου να υπενθυμίσω είναι ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός που έχουμε τις περιφέρειες έγινε το 2010 δεκέμβρη από το υπογείο εσωτερικών με τη θέσπιση του Καλλικράτη, χωρίς να υπάρξει εξειδίκευση το χαρακτηριστικό κάθε περιφέρειας, αλλά είχε οριζόντια χαρακτηριστικά. Ήταν μια αναγκαιότητα στην πίεση του χρόνου, αλλά υπήρχαν και σοβαρά προβλήματα. Θα αναφέρω ενδεικτικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι δεν προέβλεπε οργανικές θέσεις για την ενσωμάτουση του προσωπικού, το οποίο μετά τον 1η Ιουλίου του 2011 μετακινήθηκε από τις αποκεντρωμένες βιοικήσεις μετά από ένα εξάμενο μεταβατικό σε ρετές περιφέρειες. Πραγματικά ο αγώνας που δώσαμε για εντροπή στον οργανισμό για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε οργανικές θέσεις αυτών των υπαλλήλων, σε μια περίοδο που κοβόταν με το παραμικρό οι θέσεις των οργανισμών όλης της ελληνικής διοίκησης, ήταν εξαιρετικά επίπονο και δύσκολο. Και ένα δεύτερο πρόβλημα το οποίο υπήρχε με αυτούς τους οργανισμούς, ήταν ότι ουσιαστικά ανεφέροντο στις έδρες των περιφερειακών ενωτήτων, των πρωενομαρχιακών αυτοδιοικίσεων και οι αποκεντρωμένες εντός κάθε περιφερειακής ενότητας υπηρεσίες, ήταν όσοι να μην υπάρχουν. Παραδείγμα, τους χάρη, οι υπηρεσίες της Τολεμαϊδας. Λέω της Τολεμαϊδας γιατί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Και υπήρχαν υπηρεσίες. Επομένως σωστά γίνεται τώρα που έχουν ηρεμήσει κάπως τα πράγματα η επικαιροποίηση και αναθεώρηση του οργανισμού. Εμείς με πολύ συνειδητό τρόπο συμμετείχαμε και καταθέσαμε τις θέσεις μας σε όλα τα ζητήματα. Υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά προβλήματα για εμάς. Το ένα έχει να κάνει με το θέμα των γενικών διευθυντών. Θέλω να ενημερώσω στο σώμα γιατί δεν το ξέρουν όλοι αυτό. Όταν το 2014 αυξήθηκε ο ρυθμός των θεματικών αντιπεριφεραιαρχών από 3 σε 6, εγώ ήμουν αυτός ο οποίος έκανα τη διαπραγμάτευση και τη συζήτηση με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Γιάννη Μιχελάκη εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Η θέση των 6 θεματικών αντιπεριφεραιαρχών δεν προέκυψε γιατί είχαμε 3 και το βάλαμε στα ζάρια να πάνε 6, αλλά μέσα από ένα σκεπτικό ότι καμιά περιφέρεια από τις 13 δεν μείωσε τον αριθμό των γενικών διευθυντών γιατί πρέπει να υπάρχει και η φυσική ηγεσία του υπαλληλικού δυναμικού αλλά και η δυνατότητα εξέλιξης και ο ρυθμός των 6 θεματικών αντιπεριφεραιαρχών έγινε για να υπάρχει σύνδεση της πολιτικής ηγεσίας με την φυσική ηγεσία. Θεωρώ λοιπόν κύριε Αργυριάδη και κύριε Περιφερειάρχη ότι η πρότασή σας είναι λαθεμένη γιατί δεν λαμβάνει υπόψη και το μέλλον. Πολύ περισσότερο όταν στην πρότασή σας πολύ σωστά αυξάνεται τον αριθμό των θέσεων σε άνοτου χιλίου που αντιλαμβάνεστε αν σήμερα με τέτοια υποστελέχωση που έχουμε υπάρχει πρόβλημα πόσο μεγάλο θα δημιουργηθεί στο μέλλον. Επίσης θέλω να τονίσω ότι στους σχεδιασμούς της Κεντρικής Κυβέρνησης ανεξαρτήτως κόμματος υπάρχει στη μετεξέληξη του θεσμού της Ερετής Περιφέρειας η κατάργηση των τοπικών αντιπεριφερειαρχών. Ολοκλήρωστε κύριε Δακή. Άσχετα αν σας παρακαλώ πολύ. Εγώ θα σας παρακαλέσω για το λόγο ότι σε περάσατε τα πέντε λεπτά της τρολογίας. Όσο επικεφαλείς για ένα τόσο σοβαρό θέμα παρακαλώ να με σεβαστείτε. Θα σας διαβάσω το κανονισμό κύριε Δακή. Σας παρακαλώ πολύ. Τις τρολογίας. Αφήστε λίγο να πω δύο σοβαρά θέματα, γιατί ακούσαμε πολλά. Μήπως δεν προλάβουμε ούτε να ψηφίσουμε το θέμα αυτό. Θα τα ψηφίσουμε όλα, μη στενοχωριέστε. Θα καθίσετε και μετά. Βεβαίως. Ωραία. Όπως πάντα. Πριν από λίγες μέρες, ακούστε συνάδελφοι, ακούστε στελέχη της περιφέρειας, πριν από λίγες μέρες στο συνέδριο της ΕΜΠΕ στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, ο υπουργός σας ουτερικών, χωρίς κανείς να ξέρει πού θα καταλήξει, μας είπε ότι ενώ τελικά εξαγγείλαμε την κατάργηση των τοπικών αντιπεριφεριαρχών, τώρα λέμε να μην τους καταργήσουμε. Αυτό το λέω με την έννοια ότι ο οργανισμός πρέπει να δει και το μέλλον. Και πιστεύω ότι ο αριθμός των 6 είναι απαραίτητος. Γιατί? Διότι ουσιαστικά δίνουμε τη δυνατότητα σε στελέχη υπαλλήλους των περιφεριών, της περιφέρειας Δικής Μακεδονίας, εν προκειμένου να εξελιχθούν και να εξελιχθούν σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στην ανώτατη βαθμίδα και στη παρακάτω. Και θεωρώ ότι δεν πρέπει να λειτουργήσουμε τιμωρητικά σε όσους επέλεξαν να υπηρετήσουν την περιφέρεια Δικής Μακεδονίας και αν είναι στα Γρεβενά, στην Καστουριά, στην Φλόρντα, στην Πτολεμαϊδά ή στην Κοζάνη. Σε σχέση με κάποιους άλλους συναδέλφους με τα ίδια προσόντα, ανεξαρτήτως αν είναι ΤΕΠΣΡΟΝ ή ΠΕΠΣΡΟΝ, που πήγαν σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας ή που πήγαν σε άλλες δομές της κεντρικής διοίκησης. Παραδείγμα, τους χάρη η Υπουργία. Θεωρώ ότι είναι τελείως λαθεμένο και εξαιρετικά τιμωρητικό για όλους τους υπαλλήλους που μπορούν να πάρουν τις θέσεις ευθύνης και παρακάτω και πιο ψηλά στη περιφέρεια Δικής Μακεδονίας. Μάλιστα αυτό το θέμα θα επιδινώσει και την ελκυστικότητα της Δυτικής Μακεδονίας με το νέο σύστημα κινητικότητας που θέλει να βάλει του Υπουργείου Εσωτερικών. Διότι δεν θα έρθονται εδώ πέρα θα προτιμούσαν να πάνε στη Θεσσαλία ή στην Ήπειρο ή κάπου αλλού. Επομένως, κύριε εκτελεστικέ, κύριε Περιφεριάρχη, η θέση μας είναι πριν προχωρήσουμε στη ψήφιση του οργανισμού να αλλάξουμε και να έχουμε έξι γενικούς διευθυντές. Φυσική ηγεσία, πολιτική ηγεσία. Ένα δεύτερο θέμα, το οποίο το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό, είναι το θέμα του περιβάλλοντος. Η Βυθική Μακεδονία έχει τα πλέον οξημένα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας και ένα από τα σοβαρότερα της Ευρώπης. Αμίαντος, ορυχία, δαιοί, νερά, ενταφιασμοί τοξικών ουσιών, λίμνες, το 67% του γλυκού νερού της Ελλάδας, διασυνοριακή συνεργασία, ορεινός όγκος, περιοχές, νατούρα. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι σε βάρος των συμφερόντων των δυτικομακεδόνων το να μην υπάρχει διεύθυνση περιβάλλοντος, κάτι το οποίο επικαιροποιείται με τις ρυθμίσεις που έγιναν τον όμο πριν λίγες μέρες για το δομμένο περιβάλλον, να μην υπάρχει διεύθυνση περιβάλλοντος σε κάθε περιφερειακή ενότητα και στην έδρα. Η προσχηματική προσέγγιση ότι, ξέρετε, δεν έχουμε προσωπικό, ισχύει για όλες τις θέσεις, γιατί και όλες αυτές τις θέσεις άνω των 1.100 που σε στείλονται, δεν μπορούν να καλυφθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να έχουμε τις θέσεις. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι μια ευκαιρία, γιατί κάθε μέρα δεν επικαιροποιούμε τον οργανισμό, να συστήσουμε τέσσερις διευθύνσεις αναπεριφερειακή ενότητα. Η Φλόρινα με τόσα προβλήματα που έχει με τα λιτουργία, είναι αδιανόητο να μην δεν έχει διεύθυνση περιβάλλοντος, π.χ. Επομένως, εμείς, και το είπα και στον κύριο Περιφερειάρχη ο οποίος δεν είναι παρόν τώρα. Συγγνώμη, τώρα δεν σε βλέπω. Για να ψηφίσουμε υπέρ του οργανισμού, τιμώντας όλη αυτή την εργασία που έγινε και την ανάγκη επικαιροποιήσεις, φέτομαι δυο ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ζωτικά συμφέροντα του τόπου και της κοινωνίας όπως τα προανέφερα. Πρώτον, διατήρηση των γενικών διευθύνσεων σε έξι. Και δεύτερον, ψήφιση τεσσάρων αναπή έψιλων στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας διευθύνσεων περιβάλλοντος. Εάν ο κύριος Περιφερειάρχης το αποδεχτεί τώρα, εμείς ψηφίζουμε υπέρ. Αν δεν το αποδεχτεί, καταψηφίζουμε εν συνόλου την τροποποίηση του οργανισμού. Ευχαριστούμε κύριε Δακή. Είναι κάποιος άλλος να δευτερολογήσει. Πολύ σύντομα, νομίζω ότι όντως το θέμα της διεύθυνσης περιβάλλοντος πρέπει να το βάλουμε πολύ εμφανικά. Πέρα από το θέμα, η επιλογή αυτή που θα κάνει η Περιφερειακή Αρχή, όσο στο θέμα των γενικών διευθύνσεων, είναι και η πολιτική ευθύνη η οποία αφέρει, γιατί το αποτέλεσμα των όποιων δυσλειτουργιών θα το υποστεί καταρχήν η ίδια. Και θα κλειθεί η επόμενη Περιφερειακή Αρχή, πιθανόν να τα αλλάξει. Το θέμα, όμως, των διευθύνσεων περιβάλλοντος, έχει να κάνει, και με τη δυνατότητα διαχείρισης των θεμάτων μέχρι την ίδρυση του Φορέα, βάζει σε κίνδυνο έργα που είναι σε εξέλιξη και βέβαια δυναμητίζει και κάθε προσπάθεια για να προχωρήσουν έργα στις άλλους φορείς διαχείρισης. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό και νομίζω ότι τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να το δεχτείτε. Και απορώ πώς οι περιφερειακές ενότητες δεν το βάζουν. Οι αντιπεριφεριάρχες πώς δεν το βάζουν. Ευχαριστούμε, κυρία Ζημπηλιάδου. Έχει εξατληθεί, νομίζω, το θέμα. Πάμε σε ψηφοφορία. Κύριε Πρόεδρε, λίγο θα ήθελα την απάντηση στην πρώτη στιγμή του κ. Περιάρχη. Ο κύριος Αργυριάδης μπορεί να σας απαντήσει. Ναι, κύριε Περιάρχη. Να ρωτήσω λίγο ένα λεπτό πιο μπροστά. Κύριε Αργυριάδη, για να γίνει κατανοητός όλους εδώ μέσα στον οργανισμό που φέρνεται, είναι η ορολογία ΠΕ ή ΤΦΕ, έτσι δεν είναι? Ε, θα ξεχάσουμε και τα ελληνικά μας. Είναι ΠΕ, είναι συγκεκριμένη η ερώτηση. Ανακεφαλαιώνω. Ανακεφαλαιώνω για να γίνει πολύ σαφές. Πρώτα απ' όλα να συμπληρώσω ότι θέλω να ευχαριστήσω και τον Θοδωρή τον Θοδωρόπουλο, τον ξέχασα, είναι από αυτά που συμβαίνουν, σας το είχα πει και όλας ξεκινώντας. Κάνω μια μικρή ανακεφαλέωση. Έγινε λεπτομερέστατη κουβέντα. Οι παρατηρήσεις της εξωματικής αντιπολίτευσης, οι παρατηρήσεις του συνδυασμού Ελπίδα, συζητήθηκαν αναλυτικά στην Εκτελεστική Επιτροπή. Τι συσήγαγα με όλο το σκεπτικό σας και με όλη τη λεπτομέρεια που θα έπρεπε για να μην αδικηθούν. Δεν είναι η ώρα να διαχωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις. Θα μπορούσα εύκολα να σας πω, αλλά δεν υποκύπτω στον πειρασμό, ότι μπορεί και κάποιες από αυτές να αποτελούν και δικές μου θέσεις. Δεν υποκύπτω σε αυτόν τον πειρασμό. Γιατί η συλλογική έκφραση, η δημοκρατική έκφραση δεν το επιτρέπει. Άρα λοιπόν, καταλαβαίνω και καταλαβαίνουμε πραγματικά αυτή την πολύ φιλότιμη δική σας προσπάθεια. Δεν είναι καθόλου πρόχειρη θέση. Δεν είναι καθόλου επιπόλαια άποψη. Δεν είναι καθόλου αβασάνιστο ζήτημα. Αυτή είναι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Αρχής. Πραγματικά, δεν μπορεί να είναι η Σολομών διαλύση. Είναι μια άποψη που έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και την άποψή μας πια για τη διοίκηση. Γιατί και εμείς πια μπορούμε να έχουμε μία άποψη συγκροτημένη μετά από 3,5 χρόνια άσκησης της Περιφερειακής Αρχής, συμφωνώντας ή διαφωνώντας με κάποια πράγματα. Στο θέμα που με ρωτάει ο Πρόεδρος και ο φίλος να απαντήσω, λέμε πρώτον, αποτυπώνει μία γενικότερη αντίληψη. Και δέστε πόσο ζωντανό είναι, όταν εισηγούμαστε αυτόν τον οργανισμό και λέμε ΠΕΠΣΛΟΝ ή ΤΑΦΕΠΣΛΟΝ ΙΣΩΤΗΜΩΣ και ακόμα και ένας καλός φίλος και μέτοχος και σύμβουλος της Πριοψηφίας, ακούσα τον Αντών Δασκαλόπουλο ακόμα και σήμερα και αυτή είναι η δύναμη, πιστεύω, του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Εκτοπικής Αυτοδίκησης. Δεν ελεγχόμαστε με διαγραφές από κομματικούς φορείς. Είμαστε ένας σχήμα δυναμικός. Υπάρχει η ελευθερία των απόψεων, όχι η ανοχή, είναι κοσμοθεωρία, είναι αντίληψη, ότι είναι πλούτος για τη Δημοκρατία οι διαφορετικές ιδέες, είναι ευθύνη για την Περιφερειακή Αρχή στο τέλος ενώπιον των πολιτών και στο όνομα του λαού της Δυτικής Μακεδονίας να ασκήσει αυτήν την δίκηση με όλες τις δημοκρατικές αρχές συμπυκνωμένες. Υπάρχει αγαπητική, κύριε Περιφερειακή Σύμβουλ και κυρίες, η ψηφοφορία για να καταδείξει αυτό το αποτέλεσμα. Δεν θα ναιρεθεί. Σας λέω, λοιπόν, ότι ο οργανισμός αποτυπώνει και αυτήν τη βασική μας αντίληψη ότι τα στελέχη είτε πιέψιλων είτε αφέψιλων θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες στην κατάληψη θέσεων γενικού διευθυντού, διευθυντού τμήματάρχη, διευθυντού αυτοτελούς διεύθυνσης, διευθυντού αυτοτελούς τιμάτος. Δεν μου είναι ευχάριστο να αντιπανατίθεμαι. Η νόμο συστατικό της Δημοκρατίας νικάει το επιχείρημα και νικάει και η νομιμότητα γιατί ξαναλέω για ένα νόμο το 43-69 για τον οποίο προσωπικά και σαν Περιφερειακή Αρχή έχουμε ουσιαστικά συμβάλει σε αυτό το εδώ το έδρανο ήλθο Βερναρδάκης δεν πολιτικολογό, δεν κομματικολογό. Ξέρετε άλλωστε ότι δεν συμπεί το γενικός με τα ζητήματα αυτά και εδώ σε Δημόσια Διαβούλευση κουβεντιάσαμε και ήταν ένα μεγάλο ζήτημα για την ανέληξη και την αποκομματικοποίηση των στελεχών της Δημοσιαστικής Δίκησης και νομίζω ότι 43-69 είναι ένα καλό νομοθέτημα. Αυτό το νομοθέτημα λέει, το έδωσα και στο κύριο Δακή ο οποίος έχει μακρά εμπειρία δίκησης και ερμηνείας των νόμων για να έχει πρώτη άποψη ότι στις θέσεις ευθύνης είτε ΠΕ ή ΤΕ έχουνε ισως καιλώς το δικαίωμα στην πρόσβαση. Νομίζω ότι μετά από όλα αυτά είναι κατανοητό, έχουν απομείνει ακόμη λίγη νομική, αν κάνω κάποιο λάθος θα με διορθώσουν, αλλά αυτό είναι το πνεύμα όπως αποτυπώνεται στο οργανισμό. Ευχαριστώ που απαντήσατε, για να καταλάβουν κάποιοι τον οργανισμό τι λέει, ΤΕ ή ΤΕ. Κύριε Περιφερό Αρχάς, να κλείσετε, σας παρακαλώ. Λοιπόν, άκουσα με ενδιαφέρον την άποψη του κύριου Δακή για 6 παλιγενικές διεθύσεις και 4 διεθύσεις περιβάλλοντος αναϊνότητας. Συμπληρώνοντας τόσα υπροπατελής, νομίζω ότι είναι και η απόφαση και της Εκτελεστικής Επιτροπής και μέσα από μακράνο διαβούλιοση αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεχτό συναιπώς. Θα προχωρήσουμε, κύριε Πρόεδρε, στην ψηφοφορία, έτσι όπως υπάρχει η εισήγηση από τον κύριο Περιφερό Αρχάς. Κύριοι συνάδελφοι, προχωρούμε στην ψηφοφορία. Ποιοι ψηφίζουν τον οργανισμό την εισήγηση του κύριου Αργυριάδη όπως την έχει δώσει από την αρχή. Σας παρακαλώ. Κυρία Παναγιωτίδου. Αυτό είπε και ο κύριος Νακίσ. Αυτό είπε και ο κύριος Νακίσ. Αυτό είπε και ο κύριος Νακίσ. Ποιοι δεν ψηφίζουν... Άρα δεν ψηφίζεις τον οργανισμό, κύριε Δασκαλόπουλε. Δεν ψηφίζεις τον οργανισμό, κύριε Δασκαλόπουλε. Συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη. Η εισήγηση, κύριε Δασκαλόπουλε, συγγνώμη. Η εισήγηση, όπως είπε ο κύριος Περιφεριάκης, είναι πακέτο. Είσαι ναι ή όχι. Ή ψηφίζετε ναι, ή ψηφίζετε όχι. Επίσης, θέλω να τονίσω, κύριε Πρόεδρε, αυτό που είπε ο κύριος Σαργυριάδης, ότι για την κυρία Παναγιωτίδου, όσο να αφαιχόρησε, δεν μπορεί να λάβει μέρος στην ψηφοφορία. Έτσι είναι, ακριβώς. Όφυλα όμως να το πω, γιατί, το είπε η κυρία... Δεν με τράει ψήφος, δεν με τράει. Δεν μπορεί να... Δεν μπορεί σε αυτό το θέμα. Ποιοι καταψηφίζουν τον οργανισμό, όπως κατέβηκε. Ένας, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, εφτά, οχτώ. Και η κυρία Ζήδρου, εννιά. Και ο κύριος Δασκαλόπουλος, δέκα. Θα με τρελάνετε. Θα με τρελάνετε, κύριε Αργυριάδη. Κύριε, να κάνω ξανά την ερώτηση, κύριε Δασκαλόπουλε. Ψηφίζετε την εισήγηση του κυρίου Αργυριάδη, ναι ή όχι. Είπατε ναι τώρα. Άρα, ψηφίζετε ως έχει. Ως έχει. Επομένως, κύριε Πρόεδρε, δεν περνάει οργανισμός. Κύριε Πρόεδρε, ακούσατε... Δεν περνάει οργανισμός με αυτές τις ψήφους. Δεν περνάει με αυτές τις ψήφους. Ο κύριος Αργυριάδης θα σας αφήσει που ζήτησε συνέναιση. Και εγώ ζήτησα συνέναιση, ο οργανισμός δεν περνάει. Κυρία Ελευθερία, σε παρακαλώ. Σηκώστε, παρακαλώ, ξανά. Δεκατέσσερις και μία ο κύριος... Όχι, δυό φορές ψηφοφορία δεν γίνεται. Δεν πέρασε οργανισμός. Τέσσερις, έξι, οχτώ... Ακούστε με λίγο, πριν έχουμε... Δώδεκα, δεκατρία, δεκατέσσερα, δεκαέντε, δεκαέξι. Να μην έχουμε... Καθίστε κάτω, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ, καθίστε κάτω. Έχει και άλλα θέματα έγινε. Από εγώ να σηκώσω... Θα σηκώσω, θα σηκώσω, θα σηκώσω. Δεν καταλάβω. Δεν καταλάβω. Δεν καταλάβω. Δεν καταλάβω. Δεν καταλάβω. Δεν με πλήρωσε ο έλεγγαςIG. Δεν με πλήρωσε ο έλεγγαςIG. Δεν με πλήρωσε Bite, δεν με πλήρωσε… Δεν με πλήρωσε. Δεν με πλήρωσε ο έλεγγας知道. Δεν με πλήρωσε, δε με πλήρωσε, εκείνος. Δεν πέρασε το οργανισμό, άλλο θέμα έχει πέρασε το οργανισμό. Εσείς πείτε ότι δεν πέρασε ο οργανισμός. Κάντε την αστασία σας επί της αποφάσεως, κάντε την αστασία σας κύριε Δακή. Σας παρακαλώ, προχωρούμε στο επόμενο, προχωρούμε κύριε Δακή. Σας παρακαλώ, προχωρούμε στο επόμενο, προχωρούμε κύριε Δακή. Προχωρούμε κύριοι συνάδελφοι. 2 λεπτά τώρα, πώς θα πάτε παρακάτω, 2 λεπτά έχω τώρα, εδώ έχουμε εξεφύγειες. Πώς σας παρακαλώ. Επί των παρόντων, στο τέλος, αν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, περνάει η ψηφοφορία. Επί των παρόντων, επί των παρόντων. Διαβάστε το 3852 για την αλλαγή του οργανισμού, το νόμο του Καλλικράτη. Ωραία, απόψη σας είναι αυτή. 2 λεπτά, 2 λεπτά, 2 λεπτά, 2 λεπτά. 2 λεπτά λίγο, Γιώργο. 2 λεπτά λίγο, Πρόεδρε. Στο επόμενο θέμα, άλλο. 2 λεπτά. Λοιπόν, απευθυνόμαστε στην Γραμματεία. 2 λεπτά λίγο, Γιώργο. 2 λεπτά ρε Γιώργο. Τι έχετε καταγράψει, 16 υπέρ και 7 κατά. 16 υπέρ και 7 κατά είναι. Ok, δέστε τον κανονισμό, προχωρήστε και εδώ πάνω. Εντάξει, θα το δουνε ρε, θα το δουνε. Εντάξει, θα το δουνε. Θα σας διαβάσουμε τον 3852. Και αν δεν υπάρχει θα τον επαναφέρουμε, εντάξει, κανένα πρόβλημα. Πάντως θέλει τα 2 τρίτα ο ιτροποποίης του οργανισμού. Θέλει αυξημένη πλειοψηφία, 2 τρίτα. Αν το 10 είναι 2 τρίτα... 2 τρίτα. Να σας πω για το δεύτερο θέμα. Να σας πω για το δεύτερο θέμα, γιατί... Να προχωρήσουμε το δεύτερο θέμα της μυρίσσας διάταξης. Τώρα αυτό θα το ψηφίστε για να ξεπληρώσετε το... Πρόσληψη προσωπικού μεσότητας εργασίας ιδιωτικού ειδικαίου οργανισμού χρόνου, έτους 2018. Κυρία Λευκηριάδη. Ναι. Έχουμε θέμα πλειοψηφίας. Ας μάθει ο πλειοψηφίας θέμα. Ανίτα, ανίτα, ανίτα, ανίτα, ανίτα, μόνο όταν είναι στο ίδιο έτος. Το πρώτο χρόνο. Το πρώτο χρόνο. Και για τροποποίηση. Ο ανωτέρο οργανισμός, διαβάζω... Ευχαριστούμε για... Διαβάζω το 241. Σε ευχαριστούμε. Διαβάζω το 241. Σε ευχαριστούμε. Διαβάζω το 241. Σωτήρι. Άκου λίγο το... Ναι. Διαβάζω λίγο... Γιώργο. Διαβάζω λίγο το 241. Ο ανωτέρο οργανισμός, ο ανωτέρο οργανισμός, δεν επιτρέπεται να τροποποιηθεί πριν παρέλθει έτος από την εγκατάσταση των ελευτών οργάνων των περιφεριών. Τελεία. Ο ΠΚΝ επιτρέπεται τροποποιήσει του εντός του ανωτέρου έτους εφόσον τούτο κριθεί αναγγείο από το περιφερειακό συμβούλιο με πλειοψηφία των 2 τρίτων του συνολ Δεν μας αφορά η περίπτωση, επουδενή. Είναι... Εγώ μπορούμε... Πάμε λίγο... Δεν θέλω να χάσεις τώρα έτσι. Μη με... Δεν θέλω έτσι να χάσεις. Δε θέλω έτσι να χάσεις! Τώρα σε προφυλάσω! Δεν θέλω έτσι να χάσεις! Με χάσεις, με συγχωρείς πολύ τώρα. Όχι, όχι, εντάξει, δεν θέλω τώρα αυτό. Όχι, δεν υπάρχει θέμα, πρέπει να δεχθείτε το αποτέλεσμα της συμφωνίας και... Κύριε Αργυριάδη, προχωρήστε. Ένα λεπτό ρε τώρα. Εντάξει, δεν υπάρχει ζήτημα ερμηνείας μιας τέτοιας απλής διάταξης. Ελευθερία, σε παρακαλώ, πράξτε τους παρόντες, ένας-ένας, ποιος είναι. Περνάει, αλλά να περνάει με το αντίστοιχο κλίμα που είχαμε μέχρι τώρα. Δεν χρειάζεται να περάσει με... Όχι, όχι, δεν το λέω εγώ αυτό. Δεν λέω παραπλάνιση, όχι, όχι. Όχι, όχι, δεν το λέω, δεν το λέω, δεν το λέω αυτό, δεν το λέω. Κύριε Πρόεδρε! Κύριε Κεχαλιά! Αυτή όμως η δήλωση ότι δεν είσαι δικός μας Πρόεδρος... Κύριε Κεχαλιά, είσαι Πρόεδρος όλου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κύριε Κεχαλιά, είσαι Πρόεδρος όλου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αν δεν νιώθεις έτσι, άκουσέ με λίγο. Αν δεν νιώθεις Πρόεδρος όλου του Περιφερειακού Συμβουλίου... Κύριε Σβόλη, Κύριε Κεχαλιά, είσαι Πρόεδρος όλου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Άκουσέ λίγο. Φαντάζουμε να ανακαλέσεις αυτό που είπες προηγουμένως. Ότι δεν είσαι Πρόεδρος, γιατί δεν σε ψήφισε ο Σβόλης. Όχι, όχι. Είπες ότι δεν με ψήψεις, δεν είσαι Πρόεδρος. Άκουσέ λίγο. Δεν υπάρχει χάρη το λογώντας σε μια θεσμική λειτουργία. Δεν είμαστε παιδική χαρά. Ευχαριστώ. Κυριαντακή, ευχαριστώ για τις παραιτέσεις. Αν νιώθεις έτσι, να υποβάλεις την παρέτησή σου τώρα. Ευχαριστώ, Κυριαντακή. Σας ευχαριστώ πολύ, Κυριαντακή. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, καπνίστε. Επιπροσωπικού άπος, λέω, Κυριαντακή. Θα αναγκαλέσεις αυτό που είπες για