Παρουσίαση Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας #2 (andritsaina library, 2017)
: Εξελιγμένο σύστημα πυροπροστασίας και κλιματισμούς προφυλάσσουν τα πολύτιμα βιβλία της συλλογής Νικολόπουλου. Η βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης εργαστήριο συντήρησης παλαιών βιβλίων ειδικά εξοπλισμένο, το οποίο και βρίσκεται σε λειτουργία και χρήση ώστε τα θαυμαστά κειμήλια της γνώσης να την χάνουν της φροντίδας και της περιποίησης που τους πρέπει. Λειτουργεί επίσης αναγνωστήριο και τμήμα δανεισμού που αφορά στην πλειοψηφία των τίτλων, με εξαίρεση, βιβλία ή έγγραφα χαρακτηρισμένα ως ιστορικά κειμήλια προκειμένου να αποτραπεί περιτέρω φθορά. Η ευγενική προσφορά του Νικολόπουλου δημιούργησε μια ευλογημένη παράδοση στην Ανδρίτσαινα και το παράδειγμα του έτυχε πολλές φορές μίμησης τα νεότερα χρόνια. Σημαντικός δωρητής υπήρξε επίσης κι ο μεγαλοκτηματίας Εβάγγελος Καλιανιώτης, γεννημένος στις 4 Αυγούστου του 1888 στη Στεμνίτσα Αρκαδίας, Μανιώδης βιβλιοφύλος και βιβλιοσυλέκτης. Μεγάλο μέρος της ζωής του το πέρασε στην Αμερική, όπου διακρίθηκε για την ενεργητικότητά του ως μέλος της ελληνικής ομογένειας. Η ιδιωτική αυτή συλλογή ανέρχεται σε 4.500 τόμους βιβλία και εκτίθεται σε αυτόνομη αίθουσα που φέρει το όνομα του δωρητή. Ακολουθήτρια της Εβάγγελος Καλιανιώτης Ετία από την ανακάλυψη της τυπογραφίας Θαυμάζουμε από κοντά βιβλία χαρτόδετα, δερματόδετα, χριστοδερματόδετα, περγαμινόδετα, βιβλία με μικρογλυπτική και μικροχαρακτική στα εξώφυλα, τόμους με χρυσά πικίλματα και αχειροποίητες ζωγραφιές-απικονίσεις, καθώς και πλήθος τεχνικών βιβλιοδεσίας και μικροδιακοσμητικής που έχουν από καιρό εκκλείψει. Σε πολλά βιβλία απαντώνται χειρόγραφες αφιερώσεις και υπογραφές διασύμων συγγραφέων, σχόλια, υπομνήσεις και ιδιόχειρες σημειώσεις κατόχων και συγγραφέων, βιβλιώσιμα, οικώσιμα μονών, βαρωνιών και δουκάτων, αποτυπώματα σπανίων ή χαμένων ιδιωτικών σφραγίδων και πλήθος άλλων διακριτικών που ανήκαν στους πρώτους ιδιοκτήρους. Το ιστορικό αρχείο παρέχει ασφαλή τεκμήρια για τα χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα. Στην προεπαναστατική φάση εντάσσονται τα εφοδιαστικά κομμάτια, τα οποία δημιουργούνται στους δημιουργούντες, τα οποία δημιουργούνται στους δημιουργούντες, τα οποία δημιουργούνται στους δημιουργούντες, τα οποία δημιουργούνται στους δημιουργούντες, τα οποία δημιουργούνται στους δημιουργούντες, τα οποία δημιουργούνται στους δημιουργούντες, τα οποία δημιουργούνται στους δημιουργούντες, τα οποία δημιουργούνται στους δημιουργούντες, σαν χιλιάδες αναστάσιμες λαμπάδες θα κουβαλήσουν το θεώστατο φως της γνώσης στο άνδρο του Προμηθέα. Και η Ελλάδα θα συνεχίζει το ταξίδι της στο φως, στη μουσική και στον χρόνο. Ευχαριστούμε.