Βιβλιογραφική Αναζήτηση: αναλυτική παρουσίαση και εφαρμογή OPAC (Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ας συνεχίσω μία παράκληση όσοι είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο μέσω κινητού να αποσυνδεθούν για να μην έχουμε πρόβλημα στη ροή του ίντερνετ κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Σας παρακαλώ θα μπορεί να αποσυνδεθεί το σύστημα συνδεδεμένοι από το κινητό. Οπότε, λοιπόν, κύριος κατάλογος βιβλιοθήκης. Καθυστερή λίγο, έτσι, το περιμένουμε. Ελεκτρολογούμε κύριος κατάλογος για να μπούμε στην βάση του ηλεκτρονικού καταλόγου όπου μπορεί να γίνει η αναζήτηση της συλλογής. Λοιπόν, δεύτερη φορά κύριος κατάλογος πάνω στο σύνδεσμο. Και αυτή είναι η βάση του ηλεκτρονικού καταλόγου OPAC. Στον ηλεκτρονικό κατάλογο μπορεί να γίνει η απλή και η σύνθετη αναζήτηση της βιβλιογραφίας. Η απλή αναζήτηση μπορεί να γίνει με την εισαγωγή μιας λέξης ή φράσης είτε με το επίθετο του συγγραφέως είτε με το ISBN του βιβλίου. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα κριτήρια με τα οποία μπορεί να γίνει μια αναζήτηση. Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε. Είναι αυτή ακριβώς η λίστα την οποία σας ανοίγω. Είναι αυτή η λίστα των κριτηριών αναζήτησης. Αναλόγως με το τι διαθέτουμε κάθε φορά ή με το πώς θέλουμε να κάνουμε την αναζήτηση επιλέγουμε το κριτήριο και αντιστοίχως γράφουμε στο δεξί πλαίσιο, στο πρώτο πλαίσιο της βάσης του πίνακα αν υπάρχει αντιστοίχηση του κριτηρίου που είναι επιλεγμένο με αυτό το οποίο γράφουμε δεξιά. Ας δούμε ένα παράδειγμα απλής αναζήτησης για να το δούμε και σε πρακτικό επίπεδο. Οπότε μπορούμε να εφαρμόσουμε λοιπόν σε όλα τα ευρετήρια. Δηλαδή μπορούμε να επιλέξουμε το ευρετήριο οπουδήποτε αυτό σημαίνει σε όλα τα ευρετήρια δηλαδή οπουδήποτε εμφανιστεί όρο στον οποίο θα εισάγουμε. Επιλέγουμε λοιπόν το κριτήριο οπουδήποτε και μπορούμε να αναζητήσουμε τον όρο ιστορία. Πικτρολογούμε λοιπόν όλοι μαζί τον όρο ιστορία στο πρώτο πλαίσιο του πίνακα και πατάμε αναζήτηση. Ωραία έχουμε λοιπόν τα αποτελέσματα. Εμφανίζονται οι εγγραφές όλες οι οποίες είτε στο τίτλο είτε στο θέμα τους έχουν τη λέξη ιστορία. Ο κατάλογος εμφανίζει τις εγγραφές ανα 10. Το σύνολο των εγγραφών όπως μπορείτε να δείτε είναι 3.084 σύμφωνα με το κριτήριο το οποίο έχουμε εισάγει στην αναζήτηση. Οι εγγραφές όμως εμφανίζονται σταδιακά ανα 10 κάθε φορά. Οπότε πηγαίνουμε στις επόμενες εγγραφές πατώντας επόμενες εγγραφές. Δηλαδή επόμενες εγγραφές σας μετακινείς στις επόμενες 10 και ούτω καθεξής. Πηγαίνω ξανά πίσω στα πρώτα αποτελέσματα και κλικάρω το αποτέλεσμα νούμερο 1 History of the theater Κάνουμε κλικ πάνω στο αποτέλεσμα έστω ότι είναι αυτό το τεκμήριο το οποίο μας ενδιαφέρει. Να δούμε λιγάκι κάνοντας κλικ πάνω στο αποτέλεσμα τι μας εμφανίζει ο κατάλογος. Να αναλύσουμε λιγάκι τι είναι αυτά που βλέπουμε ούτω ώστε να καταλαβαίνουμε πάνω στην αναζήτηση. Εμφανίζονται λοιπόν σε αυτό τον δεύτερο πίνακα εμφανίζονται όλα τα βιβλιογραφικά στοιχεία της εγγραφής. Τα βιβλιογραφικές λεπτομέρειες δηλαδή συγκεκριμένα με τη σειρά βλέπουμε το συγγραφέα, τον τίτλο, την έκδοση όταν αυτή αναφέρεται, την δημοσίευση, τόπο, εκδότη, έτος δημοσίευσης ή κοπιράιτ, τη φυσική περιγραφή του τεκμήριου, το ISBN που είναι ο μοναδικός πρώτυπος αριθμός που έχει το κάθε τεκμήριο, το βιβλίο συγκεκριμένα στην προκειμένη περίπτωση, τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο το κείμενο, κάποιες σημειώσεις που αφορούν αν υπάρχει βιβλιογραφία, βιβλιογραφικές αναφορές, ευρετήριο, παράρτημα, τέτοιου τύπου σημειώσεις. Ο αριθμός 2, για τον οποίο θα μιλήσουμε λίγο αναλυτικότερα παρακάτω, όχι πολύ εκτενώς, αλλά τόσο ώστε να πάρετε μια ιδέα περί τινός πρόκειται, ουσιαστικά είναι ο αριθμός που αποδίδει το θέμα του τεκμήριου, ο αριθμός 2 η τοπική ταξινόμηση, εν προκειμένου η θεματική ενότητα στην οποία έχει ενταχθεί το τεκμήριο, θεματική ενότητα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, η ονομασία της ενότητας παρακάτω και στο τέλος τα θέματα τα οποία αποδίδει ο βιβλιοθυκονόμος κατά τη διαδικασία της εισαγωγής της εγγραφής στο σύστημα. Κάτω από το πίνακα βλέπουμε τη θέση του τεκμήριου, ότι είναι η κεντρική βιβλιοθήκη του ΕΑΠ, το πρόγραμμα σπουδών, το ταξιθετικό αριθμό, που είναι ο αριθμός που σας προέφερα, μαζί με πιπλέον έναν τριγράμματο κωδικό, σύμφωνα με αυτό που βλέπετε γραμμένο ως ταξιθετικό αριθμό, αναζητούμε το τεκμήριο στο ράφι της βιβλιοθήκης. Άρα αυτός ο κωδικός, ο αριθμός dewey, μαζί με τον τριγράμματο κωδικό, μας χρειάζεται προκειμένου να εντοπίσουμε το υλικό στο ράφι της βιβλιοθήκης. Και η κατάσταση του τεκμήριου, αν δηλαδή το τεκμήριο είναι στο ράφι, άρα είναι διαθέσιμο προς δανεισμό, αν είναι δανεισμένο, υπάρχει μια ημερομενή επιστροφή που δηλώνει πότε επιστρέφει το τεκμήριο στο ράφι και κάποιες άλλες ενδείξεις που δηλώνουν μη διαθεσιμότητα του υλικού. Άρα ουσιαστικά η ένδειξη που δίνει τη διαθεσιμότητα του υλικού είναι στο ράφι. Αυτά λοιπόν είναι τα βιβλιογραφικά στοιχεία της εγγραφής και αυτά όσον αφορά την απλή αναζήτηση στον κατάλογο. Υπάρχει όμως και η σύνθετη αναζήτηση όπου ουσιαστικά μπορούμε να εμπλουτίσουμε την αναζήτηση ψάχνοντας όρους ταυτόχρονα, όρους ή λέξεις. Μπορούμε να δούμε ένα παράδειγμα πάνω στη σύνθετη αναζήτηση για να το καταλάβουμε καλύτερα. Πηγαίνουμε λοιπόν στην αρχή του καταλόγου και μπορούμε να αναζητήσουμε, το βλέπουμε παράλληλα, ως θέμα έχοντας επιλέτηση θέμα Ευρώπη, end δεξιά στον κατάλογο, μπορείτε να δείτε υπάρχει το end το οποίο μένει ως έχει, θα αναφερθούμε και σε αυτό, end θέμα στο δεύτερο πλαίσιο ιστορία και πατάμε αναζήτηση. Στην αναζήτηση λοιπόν προκύπτουν αποτελέσματα που συνδυάζουν ως θέμα και τους δύο όρους Ευρώπη και ιστορία. Μπορείτε μπαίνοντας σε μια οποιαδήποτε εγγραφή μπαίνω στο αποτέλεσμα νούμερο 1 πρακτικά να δείτε τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι αν δείτε στα θέματα στο κάτω μέρος του πίνακα που αναφέρει τα βιβλιογραφικά στοιχεία της εγγραφής, υπάρχει, συνδυάζεται το θέμα Ευρώπη και ιστορία. Αυτό θα το δείτε σε όλα αυτά τα αποτελέσματα σύμφωνα με την αναζήτηση που κάναμε. Η αναζήτηση λοιπόν αφορά και τα δύο θέματα αυτά που αναζητήσαμε. Μιας και αναφέραμε ήδη το end, να σας μιλήσω λίγο για τους τελεστές boolean. Ανοίγοντας το βελάκι βλέπετε ότι αυτοί είναι τρεις. Είναι το end, το or και το end not. Σε τι χρησιμεύουν. Χρησιμεύουν στο να περιορίσουμε ή να διευρύνουμε την αναζήτησή μας. Δηλαδή συγκεκριμένα ο όρος end τον οποίο ήδη χρησιμοποιήσαμε συνδέει δύο λέξεις ή δύο φράσεις. Και έτσι στα αποτελέσματα ανακτώνται εγγραφές οι οποίες περιέχουν και τις δύο λέξεις. Για παράδειγμα με το end λοιπόν και με κριτήριο οπουδήποτε. Πραγματοποιούμε την αναζήτηση με κριτήριο οπουδήποτε. Μπορούμε να εφαρμόσουμε το παράδειγμα εκπαίδευση, end, κοινωνία και αναζήτηση. Τα 57 αποτελέσματα είναι εγγραφές οι οποίες αναφέρονται και στους δύο θεματικούς όρους. Το end συνδέει και τους δύο θεματικούς όρους. Να πάμε πίσω να δούμε ένα παράδειγμα με το τελεστή or. Προσπαθούμε για εμφάνιση στα αποτελέσματα ενός τουλάχιστον όρου αναζήτησης αν έχουμε τους όρους εκπαίδευση, κοινωνία, σημαίνει ότι κάνοντας την αναζήτηση εκπαίδευση or κοινωνία, πατήστε αναζήτηση. Βρετηριάζονται οι όροι είτε μεμονωμένοι ή μαζί. Αυτή είναι η έννοια του or. Μαζί είναι αποτελέσματα ή για τον ένα όρο ή για τον άλλο ή και για τους δυο μαζί. Και μας έχει απομείνει να δούμε λίγο τη χρήση του τελεστή end not. Πηγαίνουμε και πάλι πίσω στη βάση. Επιλέγουμε από τους τελεστές boolean end not να δούμε πάλι με αυτούς τους όρους εκπαίδευση κοινωνία, εκπαίδευση end κοινωνία, end not ιστορία και αναζήτηση. Το end not το χρησιμοποιούμε προκειμένου να αποκλείσουμε από τις εγγραφές μας κάποια αποτελέσματα που αφορούν σε συγκεκριμένο όρο, λέξη ή φράση. Άρα αυτή η αναζήτηση μας επιστρέφει αποτελέσματα τα οποία αναφέρονται στην εκπαίδευση και στην κοινωνία, αλλά αποκλείεται όρος ιστορία από τα αποτελέσματα αυτά, ο οποίος σχετίζεται με τους παραπάνω όρους, αλλά εμείς έχουμε επιλέξει να τον αποκλείσουμε από την αναζήτησή μας. Αυτή είναι η χρήση του end not. Επιπλέον, πηγαίνοντας πίσω στην αρχική μορφή του καταλόγου, θα δείτε εδώ ακριβώς που σας δείχνω τη σάρωση. Είναι ένα κομμάτι του καταλόγου το οποίο έχει μία άλλη λειτουργία. Πατώντας τη σάρωση μεταφερόμαστε σε ένα μικρότερο κομμάτι του OPAC, στο οποίο μπορούμε να εισάγουμε το αρχικό κομμάτι μίας λέξης και να μας δώσει αποτελέσματα ουσιαστικά αλφαβητικό ευρετήριο σύμφωνα με το κομμάτι της λέξης που έχουμε εισάγει. Θα δείτε πρακτικά τι σημαίνει αυτό. Στη σάρωση, λοιπόν, μπορούμε να γράψουμε εκπαιδ κόβοντας τη λέξη και πατάμε σάρωση. Αυτά τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη σάρωση είναι ένα αλφαβητικό ευρετήριο με παράγωγα της λέξης εκπαίδευση. Ξεκινάει εκπαιδευόμενοι στα σχολεία, εκπαιδεύοντας εκπαίδευση ως θέμα στο κάτω μέρος. Δίνει τα πάντα αλφαβητικά ως αλφαβητικό ευρετήριο και δεξιά ο αριθμός των εγγραφών που αντιστοιχούν στο κάθε αποτέλεσμα. Μια άλλη πολύ χρήσιμη λειτουργία του καταλόγου έγινε στην αναζήτηση των διπλωματικών εργασιών του ΕΑΠ. Πώς μπορεί να γίνει η αναζήτηση των διπλωματικών εργασιών του ΕΑΠ μέσω του καταλόγου της βιβλιοθήκης. Βλέπουμε λίγο τα παραδείγματα τα προηγούμενα και οι τελεστές μένουν πάντα στο end σε μόνιμη βάση. Να ξέρετε εκτός αν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση όσο στην αναζητήσή μας. Επομένως ουσιαστικά αναζητούμε τις διπλωματικές μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου και υπάρχει διαθεσιμότητά τους μέσω του καταλόγου. Υπάρχει ηλεκτρονική διέθεση η οποία μας παραπέμπει στο ακαδημαϊκό αποθετήριο του ΕΑΠ όπου υπάρχει το πλήρες κείμενο της εργασίας. Άρα λοιπόν όταν αναζητούμε τις διπλωματικές εργασίες επιλέγουμε το κριτήριο θεματική ενότητα. Προσοχή στην επιλογή του συγκεκριμένου κριτηρίου για τις διπλωματικές εργασίες. Στην διπλωματική ενότητα στο δεξί πλαίσιο του καταλόγου γράφουμε διπλωματικές, αφήνουμε διάστημα και τον κωδικό του προγράμματος του οποίου τις διπλωματικές θέλουμε να αναζητήσουμε. Παράδειγμα το σπουδές την εκπαίδευση, ο κωδικός είναι ΕΚΠ, άρα διπλωματικές ΕΚΠ. Μία προσθήκη που θα κάνω εγώ πρακτική καθαρά, θα προσθέσω το έτος 2014 να δούμε τις τελευταίες, τις οποίες μπορείτε να βρείτε και στο αποθετήριο του ΕΑΠ, έτος έκδοσης 2014, δεν είναι υποχρεωτικό να περιορίσετε την αναζήτηση σε έτος, σας δείχνω μία επιλογή εγώ αυτή τη στιγμή. Μας δείχνει ότι διπλωματικές εργασίες του προγράμματος σπουδές την εκπαίδευση για το έτος 2014 είναι 248, βλέπετε τις 10 πρώτες και πατώντας στο πρώτο αποτέλεσμα, ενδεικτικά πάντα, βλέπετε τα βιβλιογραφικά στοιχεία της εργασίας, βλέπετε το μέγεθος της εργασίας, σημειώσεις, λίγο πολύ τα στοιχεία τα οποία θα βρείτε και για τα βιβλία, υπάρχουν κάποια επιπρόσθετα που αφορούν τις διπλωματικές καθώς είναι διαφορετική κατηγορία έλικου, υπάρχουν τα θέματα που αποδίδονται στην εργασία, στο κάτω μέρος η διαθεσιμότητά της και το πιο βασικό, η ηλεκτρονική πρόσβαση στο πλήρες κείμενο περίπου στο κέντρο του πίνακα, ηλεκτρονική πρόσβαση στο πλήρες κείμενο υπάρχει ηλεκτρονική διέθυνση στα δεξιά, πατώντας πάνω στην οποία, πατάμε, μεταφέρεστε στο ιδρυματικό πρωθετήριο του ΕΑΠ, απευθείας μέσω της διέθυνσης αυτής, στην οποία ο εξουσιοδοτημένος χρήστης του ΕΑΠ, φοιτητής, καθηγητής, σύμβουλος κλπ, ο οποίος διαθέτει κωδικούς του ΕΑΠ, τους εισάγει και μπορεί να δει το πλήρες κείμενο της εργασίας. Προσπαθεί να συνδεθεί... Βρισκόμαστε στο ιδρυματικό πρωθετήριο αυτή τη στιγμή του ΕΑΠ. Μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης και η εργασία, το αρχείο της εργασίας βρίσκεται εδώ ακριβώς. Δείτε και ανοίξτε, πατήστε, θα δείτε το pdf. Προηγουμένως σας ζητάει αυτό που σας εξήγησα, τους κωδικούς πιστοποίησης, σύνδεση με πιστοποίηση ΕΑΠ, όσοι διαθέτουν κωδικούς του ΕΑΠ τους εισάγουν και απευθείας βλέπουν το pdf αρχείο της εργασίας. Αυτός είναι ο τρόπος μέσω του ηλεκτρονικού κατάλογου OPAC για αναζήτηση του κείμενου της διπλωματικής εργασίας. Τελειώνοντας, είναι το σημείο που ζητάει τους κωδικούς, όσοι διαθέτουν μπορούν να τους εισάγουν, κάνουν σύνδεση και μεταβαίνουν στο κείμενο, στο pdf αρχείο. Τελειώνοντας, πολύ σύντομα να σας πω δύο πράγματα για το ταξιδομικό σύστημα DUI, σύστημα δεκαδικής ταξινόμησης που χρησιμοποιούμε στη βιβλιοθήκη. Λίγο πολύ τι αφορά. Μπορούμε λοιπόν στον OPAC να πραγματοποιήσουμε αναζήτηση σύμφωνα με τον αριθμό DUI. Προηγουμένως, δηλαδή στα κριτήρια, στη λίστα των κριτηρίων του OPAC, θα δείτε ότι υπάρχει αναζήτηση σύμφωνα με τον αριθμό DUI. Να το δούμε πάλι άλλη μία φορά, μιας και το αναλύουμε. Ανοίγουμε λοιπόν τη λίστα των κριτηρίων. Και υπάρχει η επιλογή ταξινόμηση DUI. Επιλέγουμε ταξινόμηση DUI. Να δούμε πρώτα τι είναι, ούτως ώστε να δούμε και το παράδειγμα. Οπότε, επιλέγουμε το ευρετήριο ταξινόμηση DUI και εισάγουμε τον αριθμό, έτσι εφόσον τον γνωρίζουμε. Αναφέραμε ότι βάσει αυτού του αριθμού η επιτόπη οι χρήστες ουσιαστικά μπορούν να εντοπίσουν τα βιβλία στο ράφι. Και τι είναι το DUI. Το δηλώνουμε λοιπόν έτσι από τον Αμερικανό Βλεφκονόμο DUI και χωρίζει τη γνώση σε δέκα κύριες τάξεις. Οι βασικές γενικές κατηγορίες του DUI είναι δέκα. Τα γενικά έργα. Στο 100 η Φιλοσοφιακή Ψυχολογία. Στο 200 η Θρησκεία. Στο 300 οι Κοινωνικές Επιστήμες. Στο 400 είναι οι Γλώσσες, όλες. Στο 500 οι Φυσικές Επιστήμες και Μαθηματικά. Στο 600 είναι εφαρμοσμένες επιστήμες Τεχνολογία. Στο 700 αφορά τις Τέχνες. Στο 800 τη Λογοτεχνία. Και το 900 Γεωγραφία και Στόρια. Είναι γενικές κατηγορίες του DUI. Οι οποίες, κάθε μία από αυτές, χωρίζονται σε δέκα διαιρέσεις. Στο 500 η γενική κατηγορία έχει 510, τα Μαθηματικά 520, 530, τη Φυσική και ούτω καθεξής. Και υπάρχουν και υποδιαιρέσεις τις υποδιαιρέσεις. Το 530, 531, 532 και ούτω καθεξής ακόμα μεγαλύτερη υποδιαιρέση. Και χρησιμοποιούνται και οι δεκαδικοί αριθμοί. Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο της υποδιαιρέσης. Οι δεκαδικοί αριθμοί. Αυτό είναι το DUI. Ουσιαστικά, χοντρικά, αυτό που χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι αφορά τα θέματα που πραγματεύεται. Το τεκμήριο το οποίο εντοπίζεται στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης. Αυτά από μένα. Να συνεχίσουμε λιγάκι με το κομμάτι της υπηρεσίας διαδανεισμού. Θα έρθει η κυρία Λεξοπούλου. Πού είναι? Να το δείτε μαζί. Ευχαριστώ πολύ.