28η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Παράταση ισχύους προσφορών και εγγυητικών επιστολών συμμετοχής οικονομικών φορέων για τη μελέτη «Τοπικό χωρικό σχέδιο Δήμου Καβάλλας». Όπως αναφέρει, λόγω του γεγνώτης ότι ως σήμερα η Επιτροπή Διαγωνισμού δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγηση των προσφορών σύνταξ πρακτικού, σύμφωνα με το άρθρο 4, παρακαλούμε να εγκρίνει τη διαδικασία για παράτηση ισχύους των προσφορών και των εγγυητικών συμμετοχής. Είμαστε σύμφωνοι για το θέμα και για το έκτακτο. Για το έκτακτο, ok. Για το θέμα να το συζητήσουμε. Ευχαρίστως. Είναι εδώ κύριος Γιάννη, σας λύσει κάθε απορία. Διαβάζουμε. Αυτό το οποίο διαβάζω εγώ, συνάδελφοι, και υποθέτω όλοι μας το ίδιο διαβάζουμε, έτσι, κατεμέ δείχνει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Τι διαβάζουμε λοιπόν εδώ? Η ημερομηνία λήξης των προσφορών 7 εβδόμου του 2020, πριν ένα χρόνο, και ακόμη η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης και ζητάται από εμάς να δώσουμε παράταση για ακόμη έναν χρόνο συν, για να μην πω ότι ήδη έχει λήξει και ερχόμαστε εκ των ιστέρων τώρα να πάρουμε την απόφαση, έτσι. Καλό θα ήταν να μας διαφωτίσει λοιπόν ο κύριος Ιακοβίδης, ο οποίος αν κατάλαβα καλά έχει την απάντηση. Ναι, γεια σας κι από μένα. Η απάντηση είναι ότι η Επιτροπή διαγωνισμού δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών. Είναι λυπηρώμεν, αλλά ισχύει. Η διαδικασία αυτή που ζητάμε από τους ΠΕΡΙΚΣ Δήμους, η δυνατότητα να συμμετέχουν... Τώρα δεν ακούμε κανέναν. Δεν ακούσαμε, Γιάννη, καθόλου. Ένα λεπτό. Λοιπόν, όντως έχουμε το εξής πρόβλημα, ότι έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. Λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω, λέει το άρθρο 13 της διακήρυξης, που αναφέρει τα γνωστά της ισχύωση των προσφορών για 13 μήνες από την ημέρα λήξης της προθεσμίας κλπ. Η αναθέτωση αρχή μπορεί πριν τη λήξη του χρόνου ισχύει της προσφοράς να ζητά από τους προσφέροντες να παρατείνουν τη διάρκεια ισχύωση της προσφοράς τους και της εγγύησης συμμετοχής. Αυτό, λοιπόν, ζητάμε σήμερα, με την παρούσα σαν έκτακτο θέμα έτοιμα, να παραταθεί η ισχύς, να ζητήσουμε την παράταση της ισχύωσης των προσφορών των συμμετεχόντων σε αυτή τη δημοπρασία. Το ότι αργεί τόσο πολύ και είναι λυπηρό και το καταλαβαίνω, εξαφτάται από αυτήν τη διαδικασία. Ορίστηκαν η επιτροπή, η οποία δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε ή ο φόρτος, το αντικείμενο, αν θέλετε, που περιλαμβάνει ένα σωρό προϋποθέσεις, τους φέρνει στη δυσάρεστη θέση να ασχολούνται με αυτό όσο μπορούν συχνότερα μέσα στις άλλες τους υποχρεώσεις και πάλι να μην τα καταφέρνουν σε αυτό το χρονικό διάστημα. Είναι εντυπωσιακό, ξεφεύγει λίγο από τα συνήθει, αλλά δεν ξέρω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο γι' αυτό. Ενοχλήσαμε, ξαναενοχλήσαμε, άτυπα βέβαια την επιτροπή να προχωρήσει, παρακαλέσαμε και είμαστε εκεί. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα θέλαμε να έχει τελειώσει αυτή τη διαδικασία. Το τουχουσού είναι, εν πάση περίπτωση, εκ των ουκάνεφ να προχωρήσει για την πόλη μας, για την περιοχή του δήμου. Αυτά. Δηλαδή, δεν αντιλαμβάνομαι με ποιον τρόπο ο δήμος ολιγορεί ως αναφορά την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας. Κύριε Πρόεδρε, έχω τον λόγο. Μετά κι εγώ, Πρόεδρε, για να διευκρινήσω στον κύριο Ιακοβίδη με ποιον τρόπο ολιγορεί. Κατ' αρχάς, θα να ρωτήσω αν τώρα έχουμε τον πληροφορισμό. Ναι, έχουμε. Εντάξει, δεν λύθηκε το πρόβλημα. Λοιπόν, έχετε τον λόγο, κύριε Καλαταρίδη. Παραχωρώ τη σειρά μου στην κυρία Δρακονάκη. Να ακούσω και αυτήν και μετά θα το φιλί να πω. Συνάδελφοι και αγαπητές κύριε Αντιδήμαρχε. Επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά την υπόθεση του τοπικού χωρικού σχεδίου και όσο αφορά το γεγονός ότι είναι μια μελέτη η οποία δεν είναι συνηθισμένη. Δεν έχουμε δηλαδή πολύ υλικό όπως είναι ένα κλασικό δημόσιο έργο που ζητάμε τη δημοπράτησή του και μπερδεύεται την εκτέλεσή του. Μόλα τα αυτά, επειδή κάποιοι από την επιτροπή είναι και συνάδελφοι από τον Δήμα Παγκέου, έχω να επισημάνω το εξής, παρατηρείτε το εξής φαινόμενο πολλές φορές στο Δήμο Καβάλας. Φεύγει η εχθήνη διενέργειας του διαγωνισμού από τον Δήμο Καβάλας βάσει της νομοθεσίας, γίνεται μέσω κλήρων, συσορίζεται μια επιτροπή διαγωνισμού και από εκεί πέρα δυστυχώς εκείνο το οποίο παρατηρείται από τον Δήμο μας είναι ότι από τη στιγμή που έχει άλλο στην εχθήνη στην προκειμένη περίπτωση μια αρχή άλλη επιτροπή που δεν τυχαίνει να είναι και συνάδελφη του Δήμου Καβάλας δεν ασχολείται κανένα στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου με την υπόθεση αυτή. Δεν υπάρχει καμία όχληση, δεν υπάρχει καμία επιμονή στο να τελεσφορήσει όσο γίνεται γρηγορότερη διαδικασία. Και γιατί το λέω αυτό. Ο Δήμος Καβάλας, μέλη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, διετέλεσαν μέλη Επιτροπής Διαγωνισμού του ίδιου έργου, της ίδιας φύσης του έργου, για το τοπικό χωρικό σχέδιο του Δήμο Παγγέου. Πράγμα που σημαίνει ότι έχουν περάσει αυτή τη διαδικασία, έχουν εντοπίσει τα λάθη, τις δυσκολίες, δεν θα έλεγα λάθη, τις δυσκολίες αυτή τη διαδικασία και θα μπορούσαν να μεταφέρουν, αν θέλανε, άτυπα βέβαια, δεν μπορεί να γίνει τυπικά, τη τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους στο να τελεσχωρήσει λίγο πιο γρήγορα η διαδικασία για το Δήμο Καβάλας. Αυτό μόνο ήθελα να πω ότι φεύγει μια διαδικασία από το Δήμο Καβάλας, χρεώνεται σε κάποιον εκτός Δημο Καβάλας και κανένας δεν ασχολείται μέσα από εκεί. Επίσης η πρότασή σας το να δώσουμε εξαρχής μια παράταση ενός έτους, το θεωρώ λίγο υπερβολικό. Από τη στιγμή που προβλέπεται η διαδικασία να δοθούν παρατάσεις βάσει της διακήρυξης, θα να έχουν της διακήρυξης, για ποιο λόγο δηλαδή εμείς τώρα να πούμε πάρτε έναν χρόνο, καθυστερίστε δηλαδή ακόμα έναν χρόνο, μέχρι να τελεσχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης διαγωνιστικής αυτής διαδικασίας. Μήπως θα έπρεπε να σκεφτείτε να δώσουμε ένα μικρότερο χρονικό διάστημα έτσι ώστε και στην Επιτροπή Διαγωνισμού, αλλά και στους συναδέρφους του Δήμου Καβάλας που εχειρίζουν το φάκελο να σκεφτεί η χρονική πλέον πίεση, έτσι ώστε να μπορούν να το δουν λίγο πιο ζεστά το ζήτημα για να μπορέσει να προχωρήσει αυτό το περίφημο τοπικό χωρικό, διότι είναι και χρηματοδοτούμενο σημείωτα, έτσι, το έργο αυτό είναι χρηματοδοτούμενο. Ευχαριστώ πολύ. Γιαγι, ποιοι είναι οι Επιτροπή, ποιοι συνανταλθεί η Επιτροπή? Ένα λεπτό να προσθέσει κάποια στοιχεία η κυρία Ταμπολτζίδου, ένα λεπτό. Καλησπέρα σε όλους. Θέλω λίγο να διευκρινήσω αυτό που είπε η κυρία Δρακονάκη. Είναι γεγονός ότι ο διαγωνισμός για το τούχο σου του Δήμου Παγκέου προχώρησε πάρα πολύ καλά και αυτό οφείλεται κυρίως στην δουλειά της κυρίας Στάλλιας Χορηνού, η οποία ήταν πρόεδρος στην Επιτροπή. Στην ουσία δούλεψε όλο το διαγωνισμό μόνη της. Δεν είναι θέμα πώς οπιέζουμε. Επικοινωνήσαμε, παρακαλέσαμε. Δεν ξέρω τι δυνατότητες μας δίνει όταν ο πρόεδρος μιας Επιτροπής δεν παίρνει την πρωτοβουλία ή δεν ζητάει την αντίστοιχη βοήθεια για να προχωρήσει ένας διαγωνισμός. Είναι γεγονός ότι είναι καινούριο πρόγραμμα, είναι πολύ διόμορφες και ιδιότροπες οι διαδικασίες του. Αλλά δεν νομίζω, κυρία Δρακονάκη, ότι είναι αμέλεια της υπηρεσίας. Όχι, δεν θεωρώ ότι είναι αμέλεια. Σε έναν διαγωνισμό είχαμε... Προσθέω να εμπεριξηγηθώ, δεν θεωρώ ότι είναι υποχρεωμένη στην προκειμένη περίπτωση η κυρία Χορινού, η οποία διετέλεσε πρόεδρος στο τούχο σου, Όμορου Δήμουνα. Απλά θέλω να πω ότι αν θέλουμε και εμείς ως Δήμος Καβάλας να τελεσφορήσουμε, όσο γίνεται γρηγορότερη διαδικασία, ασκούμε μια εντονότερη πίεση και βέβαια δεν λέμε εξ αρχής, ζητάμε παράδεισμα ενός έτους. Ποια είναι η αισθασή μου στην προκειμένη περίπτωση, εξ αρχής δίνουμε ένα πάτημα ξανά στην Επιτροπή ενός έτους να ασχοληθεί. Να ρωτήσω και εγώ κάτι. Καταρχήν, ποιά είναι τα μήνυμα της Επιτροπής, ποιος είναι ο πρόεδρος ή η πρόεδρος και δεύτερον από πού τεκμέρεται αυτή η χρονική παράταση του ενός έτους. Δηλαδή ερωτήσατε την Επιτροπή πώς θέλατε και σας είπε ένα χρόνο, ακόμη ή από μόνη σας το συμπεράνατε, με βάση του ρυθμού της Επιτροπής. Ξέρω μόνο για την πρόεδρο, η οποία είναι μηχανικός από τη Θάσο. Ξέρατε πολύ καλά και η εμπειρία και της προηγούμενης διοίκησης είναι ότι όπου είχαμε συμμετοχές συναδέλφων από τη Θάσο είχαμε μια πολύ μεγάλη δυσκολία στην επικοινωνία. Αυτή η Επιτροπή ποιος την ορίζει? Με κλήρωση. Μακάρι να μπορούσαμε να αλλάξουμε την Επιτροπή και να ορίσουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν και την εμπειρία και τη γνώση. Γιατί καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά ότι ακόμα και ως ορολογία είναι καινούρια. Και έχουμε και το θέμα ότι επειδή ακριβώς είναι συγχρηματοδοτούμενο, άρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31-12 του 2023, δημιουργεί όντως πρόβλημα αυτή η κακή σύνθεση της Επιτροπής. Θέλω να πω, έχει ερωτηθεί η Επιτροπή. Πρόεδρος, αν μπορεί να εκτελέσει το έργο, υπάρχουν ανεπληγματικά μέλη φαντάζομαι στην κύρουση. Μήπως κάποιος δεν μπορεί, δεν θέλει, τι να πούμε. Πρέπει να βρειθεί μια μέθοδος, δεν μπορεί να δίνεται μια παράταση ήδη με παραλθόντα χρόνια ενός έτους καθυστήρισης. Νομίζω ότι, εντάξει. Πρόεδρε, έχω λίγο τον λόγο. Αυτό θα λέγαμε, θέλει να προσθέσει κάποιος κάτι άλλο. Καταρχήν, όσον αφορά τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου, είμαστε πεμπισμένοι συνάδελφοι. Άλλωστε, όταν πήραμε τη χρηματοδότηση, ήταν κάτι το οποίο το κυνηγήσαμε και θυμάμαι χαρακτηριστικά πολλές φορές την κυρία Δρακονάκη ως αντιδήμαρχο. Και πριν από μη έρθει αυτή η χρηματοδότηση, να λέει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ή και στις συζητήσεις κατηδείαν, ότι είναι κάτι από το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσουμε. Είναι δηλαδή, όπως είπε και ο κ. Ιακοβίδης, εκ των νουκ άνεφ. Είναι δηλαδή η βάση των πάντων. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, το χρειαζόμαστε. Πώς να το πούμε, έτσι. Άρα, δεν τίθεται θέμα το ότι ήρθαμε εδώ σήμερα να κατηγορήσουμε τον οποιοδήποτε κ. Ιακοβίδη ή να πούμε ότι δεν κάνετε καλά τη δουλειά σας, αλλά θα σταθώ σε κάτι που άκουσα να λέει προηγουμένως η κ. Δρακονάκη και νομίζω αυτή είναι η ουσία του πράγματος. Απ' τη στιγμή που την χάνει ο δήμος Καβάλλας μέσω των στελεχών του να έχει αποκτήσει κάποια γνώση μέσω της διαδικασίας που ολοκλήρωσε, την οποία μπορεί οι αντίστοιχοι μηχανικοί που είναι στην Επιτροπή αυτή να μην την έχουν και αυτό νομίζω θέλει να μπει η κ. Δρακονάκη. Είσαμε να το πω ένα τηλέφωνο να τους πούμε, ξέρετε συνάδελφοι μήπως χρειάζεστε την οποιαδήποτε βοήθεια γιατί εμείς το έχουμε κάνει αυτό, ξέρουμε πως γίνεται. Να σας βοηθήσουμε να αφιερώσουμε μία-δύο μέρες, να σας κατατουπίσουμε λίγο ή να σας πρόξουμε εκεί που κολλάτε βρε αδερφέ, γιατί πραγματικά δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, αυτό όμως τουλάχιστο θα πρέπει να το κάνουμε, αγαπητή κυρία Κουβίδη. Και εμείς να είστε σίγουροι ότι δεν προέρχεται να βάλουμε καμιά τρικλοποδιά σε αυτή τη διαδικασία. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και το έχουμε αποδείξει, εν πράκτος όλοι οι συνάδελφοι που είμαστε εδώ της αντιπολίτευσης, επανειλημμένοι. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Κάποιος άλλος συνάδελφος να προσθέσει κάτι για να απαντήσει ολοκληρωμένα ο κ. Γιακοβίδης. Λοιπόν, να απαντήσω το εξής. Κατ' αρχήν εμπιστευόμαστε την εμπειρία του κ. Παπαδόπουλου από τον Δήμο Παγκέου, ο οποίος έχει πολλαπλή εμπειρία πάνω στο θέμα. Εξετάστηκαν όλες οι δυσκολίες του παρόντος διαγωνισμού με τις πολλαπλές ενστάσεις. Ο χρόνος αυτός που ζητάμε είναι εντελώς απαραίτητος για να προχωρήσουν όλα αυτά σωστά και δεν έχει νόημα να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις. Και προσπαθήσαμε και συνεργαστήκαμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να διευκρινίζονται όλα όσο των δυνατών ταχύτωρα με την εμπειρία της κάθε πλευράς. Έχω και την κυρία Χοριστίνα Παπαδόπουλου, έχω και την κυρία Χορινού η οποία έχει εμπειρία πάνω σε αυτό και ανταλλάσσουμε τώρα κατά τη διαδικασία της εξέτασης του θέματος απόψης και καταλήγουμε ότι πρέπει να το δούμε μόνο με αυτόν τον τρόπο, προσπαθώντας όλοι μαζί όπως λέει η κυρία Δρακωνάκη. Αλλά δεν το παραλείψαμε αυτό, το εφαρμόζουμε. Δεν έχω αντίρρηση για τη συνεργασία, καθόλου. Ευχαριστώ. Συνάδελφη να ψηφίσουμε. Ό,τι πει η κυρία Δρακωνάκη θα ψηφίσω εγώ. Συμφωνώ με, συμφωνώ με. Κύριε Λαζαρίδη. Ναι, συμφωνώ. Κύριε Κελαϊδάκη. Μίος, θετικός. Άρα ομόφωνα, σας ευχαριστούμε. Να περάσουμε στο πρώτο τακτικό θέμα. Σύνταξη τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων προϋπολογισμού Β' τριμήνου 2021. Δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει τους πίνακες, τα διαγράμματα και έχετε κάποιες απορίες και κάποιες επισημάσεις να σας κάνουμε, συνέβη. Μια ερώτηση έχω εγώ πριν να το αποθετηθώ. Έχω μια ερώτηση, Πρόεδρε. Ναι. Λοιπόν, η ερώτησή μου είναι η εξής. Το κομμάτι που αφορά τις επιχορηγήσεις για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, διαβάζω και το αναφέρει και αναλυτικά ο διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας. Υπάρχει σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο μία υστέρηση, να το πω έτσι, της τάξεως των 444.000 ευρώ. Η ερώτησή μου είναι αν έχει να κάνει με το ότι πέρσι είχαμε αυξημένες ισορροές στο συγκεκριμένο κωδικό λόγο του Covid. Αυτή είναι η ερώτηση που έχω να κάνω. Παρουσιάζουμε μία μείωση 529.263 και είναι ακριβώς αυτό που επιστημάνατε, κύριε Καβανταρίδη. Ακριβώς, εσύ. Συσχετισμός μας κάνει να φαίνεται αυτή η μείωση. Ερώτηση δεν έχω. Άλλη τοποθέτηση όταν έρθει η ώρα, κύριε Πρόεδρε. Σε ευχαριστώ. Κάποιος άλλος συνάδελος να ρωτήσει κάτι. Οπότε, να ξεκινήσουμε τη τοποθετήση. Κύριε Καβανταρίδη, σας ακούμε. Ωραία. Λοιπόν, συνάδελφοι, η αλήθεια είναι ότι αφιέρωσα αρκετό χρόνο να κάτσω να διαβάσω λίγο να δω τι γίνεται. Να ευχαριστήσω που μας στείλατε και αναλυτικά λίγο από το λογιστήριο τους ταμιακούς, όπου μπορεί κάποιος να καταλάβει καλύτερα τι γίνεται. Αυτό το οποίο έχω να πω είναι το εξής. Καταρχήν όσον αφορά τα μισθώματα, η εικόνα η οποία παρουσιάζεται είναι κάτι το οποίο περιμέναμε. Δεν έχει υπάρξει σημαντική διαφορά και δεν μας εκπληγήσει αυτό. Άλλωστε, ξέρουμε για ποιον λόγο συμβαίνει. Αυτό το οποίο θα ήθελα να παρατηρήσω, κύριε Πρόεδρε, είναι το εξής. Τουλάχιστον εκεί που μπορούμε να βεβαιώσουμε έσοδα όσον αφορά τα μισθώματα, να το κάνουμε. Και θα αναφέρω χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα. Κάθισα και διάβασα λίγο τον ταμιακό απολογισμό εσόδων και αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται κάποιος όσον αφορά τα μισθώματα είναι ότι υπάρχουν κωδικοί στους οποίους θα μπορούσαμε να έχουμε βεβαιώσει μισθώματα, αλλά βλέπω ότι υπάρχει υστέρηση. Αναφέρω χαρακτηριστικά ως παράδειγμα τα μισθώματα που έχουν να κάνουν με τη λαχαναγορά. Δεν έκλεισε καθόλου η λαχαναγορά, λειτουργούσαν κανονικά τα καταστήματα. Άρα εκεί τουλάχιστον μπορούμε να βεβαιώσουμε έσοδα. Αυτό έδισα μια μικρή παρατήρηση και επίσης να προσθέσω ότι το ίδιο θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα με τα μισθώματα που έχουμε για την καλλιεργήση μηγή. Και μιλάω τώρα για δουλειά, η οποία δεν είναι κάτι τόσο ιδιαίτερο να γίνει. Άρα από τη στιγμή που γλιτώνουμε δουλειά που έχει να κάνει με μισθώματα που δεν πρόκειται να εισφρασθούν για να κλειστέσουν οι επιχειρήσεις, τουλάχιστον να φροντίσουμε να βεβαιώσουμε αυτά τα οποία απόδεδημένα μπορούμε να εισπράξουμε στη συνέχεια. Να προχωρήσω λίγο στα ανταποδοτικά. Θα σας απαντήσω λίγο για τη λαχανογρά ή θέλετε μετά να σας απαντήσω αυτό. Αν θέλετε όλα μαζί κύριε Πρόεδρε μετά αν δεν σας κάνει κόκο. Εντάξει. Ωραία. Όσον αφορά τα ανταποδοτικά λοιπόν, βλέπουμε ότι κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα και μάλιστα με μια αύξηση, η οποία είναι ιδιαίτερα εμφανής. Στο πρώτο τρίμινο θυμάμαι τον Διευθυντή να λέει ότι οι Συμπεντακόσεις χιλιάδες που είχαν να κάνουν με μια καθυστέρηση στην απόδοση χρημάτων από τους παραχώρους ηλεκτρικής ενέργειας, OK, αλλά τώρα βλέπουμε αυτή την αύξηση συναντάει στη σχέση με πέρσι. Μ' έχει πάει στο 1,600. Νομίζω ότι δεν βιάζουμε ιδιαίτερα, αλλά απ' ό,τι δείχνει η κατάσταση μέχρι αυτή τη στιγμή θα τολμήσω να πω, και ας διαψεφθώ εν συνεχεία, ότι μάλλον ο Κύριος Δήμαρχος διαψεύδεται στο ότι ήρθε η καταστροφή με τις μειώσεις που έγιναν στάντα αποδοτικά. Έτσι. Και όλοι θυμόμαστε από τι τρικημείες πέρασε η συγκεκριμένη διαδικασία. Η κατάσταση λοιπόν φαίνεται να είναι πολύ καλή. Όσον αφορά τώρα το κομμάτι των επενδύσεων. Είχα επισημάνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρώτη τριμμηνία, ότι το 0,7% που είχαμε συνάδελφει απορροφητικό ήταν τραγική. Ο κύριος Ιακοβίδης είχε πει ότι όντως έτσι είναι, ξέρετε φταίει ο κορονοϊός, ή μπήρχαν κάποιες δικαιολογίες. Έγιναν αντιληπτές. Η κατάσταση συνάδελφη δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα. Έτσι αρκεί να δει κάποιος ότι η απορροφητικότητα έχει πάει στο 4%. Που αν είμαστε ευχαριστημένοι στο κομμάτι των επενδύσεων με το 4%, δεν ξέρω τι να πω, χαρακτηριστικά αναφέρω δύο νούμερ. 4,94, 4,94, Ελία. Εντάξει, ο κύριος. Φιλόδημος 2. Στα έσοδα εγγεγραμμένα στο προϋπολογισμό έχουμε 1,700 και, σύμφωνα με το προϋπολογισμό των έργων, απορροφητικότητα 71.000. ΕΣΠΑ. Συνολικά εγγεγραμμένα 12.700 τόσα, απορροφητικότητα 447.000. Θα μου πείτε τα προηγούμενα χρόνια ήταν η κατάσταση καλύτερη ή ήταν καλύτερη από αυτή συνάδελφη, έτσι, αρκετά. Δεν ήτανε καταπληκτική, πάλι δεν ήμασταν ευχαριστημένοι. Με θυμάμαι να το λέω αυτό, ότι δεν είμαι ευχαριστημένος, όχι. Θα έπρεπε να είμαστε πολύ καλύτερα, αλλά εξακολουθούμε τώρα δυστυχώς να είμαστε σε πολύ κακό σημείο και θα πρέπει κύριε Ακοβίδη να, δεν ξέρω τι να κάνετε, τι μπορείτε να κάνετε, αλλά πρέπει να το δούμε εντατικά αυτό το θέμα, διότι δεν γίνεται. Αν δεν έχουμε απορροφητικότητα τώρα που τη χρειαζόμαστε για πολλούς και διάφορους λόγους, τότε πότε θα την έχουμε. Και να κλείσω λέγοντας το εξής, γιατί εγώ, μ' αρέσει να λέω και τα θρητικά, έτσι. Είχε πει ο κύριος Προμούσας τώρα, νομίζω ότι ήταν ο κύριος Προμούσας, ότι γιατί είχαμε παρατηρήσει μια πολύ μεγάλη ιστέρηση γενικά στις βεβαιώσεις στο Τμήμα Εισόδων, οφείλω να πω ότι τουλάχιστον το κομμάτι με τα πρόστιμα του ΚΟΚ έχει βελτιωθεί. Εκεί παρατηρείτε όντως ότι έχει υπάρξει μία αύξηση στις βεβαιώσεις, έχουν βεβαιωθεί πάνω από εκατόν τόσες χιλιάδες, όντως πιθανόν να έπεσε εκεί το βάρος και να ιστερήσαμε αλλού. Τι να πω, μακάρι να είναι έτσι. Και να κλείσω λέγοντας το εξής, γιατί το κομμάτι των εισόδων συνάδελφων είναι πολύ σημαντικό, έτσι, και το έλεγα, το λέω και θα το λέω. Από τη μία λοιπόν βλέπουμε ότι έγινε κάποια δουλειά στα πρόστιμα του ΚΟΚ, από την άλλη βλέπουμε ότι υπάρχει υστέρηση σε ό,τι αφορά πάλι τα καινούργια πρόστιμα και τα παράβολα. Υπάρχει καθυστέρηση στη βεβαίωση. Και αν δει κάποιος αναλυτικά τον ταμιακό απολογισμό που μας έχετε στείλει, είναι εφανής αυτή. Άρα, από τη μία δηλαδή, καταφέρνουμε να κλείσουμε μία τρύπα, από την άλλη ανοίγουν δυο τρεις ακόμη. Το τμήμα των εσόδων θέλει βοήθεια. Κύριε Πρωμούσα, σε εσάς το λέω, γιατί τώρα εσάς έχω μπροστά μου, τα έλεγα εδώ και ενάμιση χρόνο, με θυμάμαι να τα λέω από την αρχή στον Κύριο Δήμαρχο, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ιστοπηλίκο τίποτε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Καλανταρίδη, σε πολλά από αυτά που είπατε θα συμφωνήσουν, ολογώ. Θεωρώ ότι οι πάλιοι δεν είχαν και τα σωστά εργαλεία να δουλέψουν, και όσον αφορά τις βεβαιώσεις, και όσον αφορά και τα μισθόματα, και πραγματικά είμαστε προς αναζήτηση τρόπων να τους βοηθήσουμε να πληρώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία, γιατί το προσωπικό, όπως ξέρετε, δεν αυξάνεται, μειώνεται. Και να τα πάρουμε λίγο ένα με τη σειρά, όσον αφορά τα μισθόματα στη λαχαναγορά, και εκεί υπήρχαν εκτώσεις, δικαιούνταν να πληρώσουν νίωση με 40% του μισθόματος, αυτή τη στιγμή είμαστε μία δικαιοσία να εισπράττουμε οίκοθεν μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει τι θα μπει μέσα και σε εμάς, στα ταμιέ μας, γιατί όπως ξέρετε, όλα τα μισθοτήρια έχουν γίνει ξυθιακά πλέον, όλα έχουν ανεβεί σαν Covid πάνω στο τάξης, βρήκαμε και συμβόλαια τα οποία ήταν ακόμη χειρόγραφα, ομιλογώ ότι έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά από το τύμα εσόδων στο τύμα των μεσοτηριών, έχουν ψηφιοποιηθεί όλα, έχουν γίνει για όλους τους μήνες αιτήσεις και προσδοκούμε κάποια στιγμή να έχουμε έσοδα, επειδή ακόμη λίγο κατάσταση είναι συγκεχημένη, ακόμη μέχρι και τον Ιούνιο υπάρχουν εκτώσεις, σιγά σιγά θα το λύσουμε σε συνδυασμό με αυτό που προανέφερα, έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να γίνει ακόμη καλύτερη δουλειά στα μισθώματα. Με το σκοκ όντως προσπαθήσαμε πολύ για παλιές εκκλήσεις και εδώ είναι ένα θέμα που έχουμε εντοπίσει στην κατηστέρηση που υπάρχει και εδώ πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε μια θετική εξέλιξη και σε αυτό. Τώρα όσον αφορά τη ιδεή, νομίζω ότι θα μπορούσα να σας απαντήσει ο κ. Χατζικωνσταντίνου. Θα καλύτερα να σας δώσει ο κ. Χατζικωνσταντίνου για τα ανταποδοτικά. Ναι καλησπέρα. Όσον αφορά τα ανταποδοτικά τέλει, η διαφορά αυτή η αύξηση που παρατηρείτε, γύρω στο 1,5 είναι? Το 1,600 και οφείλεται στις αυτομοιώσεις που έχουμε σε σχέση με τις εσπράξεις της προηγούμενης χρονιάς. Δηλαδή τώρα αν θυμάμαι καλά τον Απρίλη μήνα Πέρσι είχαμε εσπράξει γύρω στις 90.000 από την ιδεή, μας είχαν αποδοθεί. Φέτος ο Απρίλης είναι διαφορετικός, είμαστε γύρω στις 600.000. Αντίστοιχα παρατηρείτε σε άλλο μήνα ότι Πέρσι είχαμε εσπράξει περισσότερα, φέτος έχουμε εσπράξει λιγότερα. Το ακριβές, το τι γίνεται όσον αφορά την απόδοση των ανταποδοτικών τελών, θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα σε αυτό το τρίμινο τώρα μέχρι το Σεπτέμβριο. Γιατί ήθελα να σας πω ότι εμείς την αλλαγή των τιμών στα τέλη καθαριότητας την είχαμε στείλει στην ΔΕΙ στο τέλος Μαρτίου. Όπως γνωρίζετε εσπράττουμε πάντα δύο μήνες πριν, δηλαδή τις τιμές του Απριλίου της ΔΕΙ τις εσπράττουμε τώρα τέλος Ιουνίου. Καταλαβαίνετε, έχουμε μια καθυστέρηση δύο μήνων, δηλαδή μέχρι και τον Ιουνίο εσπράττουμε με τις παλιές τιμές. Η αλλαγή των νέων συντελεστών στην ΔΕΙ έγινε τον Απρίλη, δηλαδή τώρα σαν τέλος Ιουνίου, το παρατήρησα και στο δικό μου λογαριασμό, τώρα μπήκαν οι καινούργιες τιμές, οι μειωμένες. Άρα θα έχουμε μία εικόνα όσον αφορά την απόδοση των ανταποδοτικών τελών σε αυτό το τρίμινο, όπου πλέον θα είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Πάνω σε αυτό, στην επόμενη τριμινή έκριση θα σας έχω και γράφημα και στοιχεία με τις εισπράξεις των ανταποδοτικών τελών και στα δύο έτη, για να δείτε τις διαφορές που προκύπτουν. Ναι, με κάλυψε ο κ. Χατζικοσταντίνο, για να προσθέσω κάτι άλλο με κάλυψε. Κάποιος άλλος συνάδελφος. Ναι, πρόεδρε. Με κάλυψε κατά το μεγάλο μέρος ο Ιησούς Καλανταρίδης. Απλώς θέλω να προσθέσω ότι επίσης φτωχός δίκτης είναι και στα έξοδες της πρωτοβιτικής δαπάνης, στο κωδικό 7 δηλαδή. Και οι ιδιοδίκτες αυτοί δείχνουν τόσο σημαντικό τομέα των επιδείσσεων πολύ κάτω. Δεν ξέρω αν υπάρχει μια υπαρκής εξήγηση για αυτό το παράγμα. Αλλά όσο υπαρκής κι αν είναι, νομίζω ότι το μονοψήφιο νούμερο κάτω του 5% νομίζω ότι μάλλον δεν θα καλύπτει από καμιά εξήγηση. Και να ψήφισω και όλες, να μην ξαναπένω τον λόγο και να καθυστερούμε, ψήφιζω όχι στο πρώτο θέμα αυτό. Σχετικά με τις δαπάνες, κύριε Λαζαρίδη, να σας αναφέρω ότι υπάρχει μια αύξηση, παρατηρείτε, στη μισθοδοσία, με το πρόγραμμα πασχόλησης μακροχρόνια ανέργων, με έκρακτο προσωπικό καθαριότητας και συγχωρητικών καθαριστριών, όπως επίσης υπάρχει μια αύξηση στις παροχές στρίτων, όπου εκεί έχουμε πολλές τακτοποιήσεις παλαιών οφειλών, τόσο στο ρεύμα όσο και στην ίδρυση παραγωγικής διαδικασίας. Και επίσης θα σημειώσω και μια αύξηση στο ΤΕΒΑ που είναι ένα πρόγραμμα με μια κοινωνική προσφορά, όπου εκεί υπάρχει μια αύξηση δαπανών αναλωσίμων. Κάποιος άνθρωπος συνάδελτος. Θέλετε να ψηφίσουμε. Κύριε Καλανταρίδη. Παρόν θα πούμε σήμερα, κύριε Πρόεδρε, και τα περιτέρω θα τα δούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κύριος Λαζαρίδης είπε όχι. Ομοίως και εγώ, κύριε Πρόεδρε. Παρόν θα ψηφίζω σήμερα και θα το αποθεθούμε εκτενέστερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σας ευχαριστούμε. Άλλα καταπλαιοψηφία. Άλλα καταπλαιοψηφία. Να περάσουμε στο δεύτερο θέμα. Εντέκατη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δημοκαβάλλας οικονομικού έτους 2021. Εντάχει να σας πω ότι ουσιαστικά ενισχύονται κάποιοι κωδικοί μέσω από θεματικού, όπως φαίνεται και στην παράγραφο 3. Μάλλον πιο μπροστά να αναφέρω ότι έχουμε γράψει 885 ευρώ στον κωδικό έσοδα κρατήσεων επί των παραγώνων δασικών προϊόντων και 294.000 ευρώ στον κωδικό για την επιχωρήξη προγράμματος ανέργων μακροπρόνεργο 5567. Στη συνέχεια, μέσω από θεματικού ενισχύισαμε 92.280 κάποιους κωδικούς, μεταξύ αυτών και τακτικές αποδοχές 55.000 και 20.000, τις συσφορές αυτών, όπως και εργοδευτικές συσφορές επικορικών ταμείων. Και επίσης, μέσω της αλλαγής πηγής χρηματοδότησης για το πρόγραμμα 5567, ενισχύτηκαν, αφού τα παίρνουμε τα χρήματα απλώς από το COVID, ενισχύονται κωδικοί όπως αμοιβές νομικών συμβούλων, δικαιώματα παραλχής φιλευτρικής ενέργειας, προμήθεια κλιματιστικών, πλεγμάτων για παράθυρα, δαπάνες καναλάωσης ρεύματος κολυβητηρίου, προμήθεια αυδυθυζόμενων κολονακίων και κλειδωμάτων και τακτικές αποδοχές εκτάκτων πλήρους απασφόλησης σχολικών μονάδων, ουσιαστικά ενταναδρομικά τους, και εργοδοκείες συσφορές αυτών. Τέλος, υπάρχει μια εγγραφή στον κωδικό εσόδων φόρει επί των προημεριών αγαθών και απόδοση κράτης υπέρ αρχής ΑΕΠ, ουσιαστικά είναι φόροι που είναι πάνω στα εντάλματα αυτή. Και τέλος, με μεταφορά χρημάτων από ο ΣΑΤΑ, ενισχύουμε τον κωδικό εργασίας βιο-κλιματικής ενεργειακής αναβάθμισης και το ίδιο μέσο ΣΑΤΑ, ουσιαστικά ενισχύουμε τον κωδικό για την προγραμματική σύμβαση, υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης δημοκαβάλλας με το ποσό των 264.527 ευρώ και 1 λεπτό. Αυτά σε γενικές γραμμές εν συντομία, αν θέλετε κάτι να ρωτήσετε. Ναι, έχω εγώ να ρωτήσω, Πρόεδρε. Λοιπόν, καταρχήν βλέπουμε ότι εγγράφουμε από επιχορήκηση το ποσό των 294.000 κατά το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων, έτσι. Οκ. Εγγράφουμε λοιπόν 294.000 και διαβάζουμε παρακάτω, εκεί που μιλάτε για την εκνέου αλλαγή πηγής χρηματοδότησης, ότι θα καλυφθεί, λέει, η χρηματοδότηση, λέει, θα γίνει από ανταποδοτικά. Άρα η ερώτησή μου είναι ότι εκτός από τα 294 με τα οποία επιδοτηθήκαμε, θα βάλουμε και εμείς κάποια χρήματα δικά μας από ιδίους πόρους που έχουν να κάνουν με ανταποδοτικά. Ένα ερώτημα είναι αυτό. Επίσης, όσον αφορά τα χρήματα τα οποία διαθέτουμε για την προμήθεια κλιματιστικών μονάδων και τοποθέτηση πλεγμάτων σε παράθυρα, έχουν να κάνουν με το καινούργιο κτίριο στο οποίο μεταφέρθηκαν οι υπηρεσίες, γιατί, αν το καταλαβαίνω καλά, αφορά την οικονομική υπηρεσία, η συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Δεύτερο, λοιπόν, αυτό. Τρίτο, ενώ έχουμε για τη διαχείριση των ΑΕΚ, των κλαδιών και των ογκωδών στον προϋπολογισμό μας 44.000 ευρώ, τις οποίες ακόμη δεν τις έχουμε κάνει κάτι, βλέπω τώρα να ενισχύουμε το συγκεκριμένο κωδικό με άλλες 8.000. Μια εξήγηση για αυτό. Συγγνώμη, δεν σας άκουσα ποιο είπατε ενισχύουμε. Ο κωδικός που έχει να κάνει με τη διαχείριση των ΑΕΚ, κλαδιών και ογκωδών, στο γ αναφέρεται ότι πρέπει να ενισχυθεί και τον ενισχύεται με 8.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος κωδικός υπάρχει ήδη στον προϋπολογισμό και έχει μέσα 44.000 ευρώ. Ερχόμαστε τώρα να βάλουμε άλλες 8.000. Για ποιο λόγο, είναι ένα ερώτημα το οποίο υπάρχει, τι ακριβώς αφορά και μάλιστα τα 44.000 δεν τα έχουμε κάνει τίποτε λέω ακόμη. Άρα πρωτισέμεθα να βγάλουμε κάποιο διαγωνισμό μεγαλύτερο. Επίσης βλέπω ότι στην Αμυβίκτη Νιάτρου, για την οποία έχουμε κάνει διαγωνισμό, υπάρχει ανάδοχος κτλ κτλ, έχουμε λεφτά μέσα, είναι δεσμευμένα, τώρα πάμε να βάλουμε άλλα 300 ευρώ. Έχουμε 24.800 στον κωδικό και τώρα βάζουμε άλλα 300, 300 και κάτι. Για ποιό λόγο δεν το καταλαβαίνω, τη στιγμή μάλιστα που έχει γίνει ο διαγωνισμός. Και επίσης οι 36.000 για πιθυζόμενα κολονάκια. Τι αφορούν, αυτές είναι οι ερωτήσεις μου. Λοιπόν, να ξεκινήσω λίγο ανάποδα, με τον Θινίατρο ουσιαστικά, είναι μια συνεχιζόμενη σύμβαση και είναι ένα περσινό υπόλοιπο τα 300 ευρώ, που πρέπει να κοπεί και αυτό η απόδειξη παροχής πλησίων, μολόγιο, για να κλείσει, να πληρωθεί και να κλείσει η σύμβαση. Η περσύνη. Η περσύνη, ναι. Είναι συνεχιζόμενη σύμβαση. Να σας εξηγήσει και η κυρία. Καλησπέρα και χρόνια πολλά και όλα. Η συμβασή πατούσε σε δύο χωέτη. Ήταν από πέρσι που ξεκίνησε και συνεχίζεται και στο 2021. Πέρσι για κάποιο λόγο το ποσό που δεσμεύτηκε δεν κόπηκε ολόκληρο, γιατί δεν είχε τις μέρες να κόπει. Δηλαδή, τελείωνε η χρονιά και έπρεπε να κλείσει και να κοστολογίσαι για τις μέρες που υπόλοιπο ήταν. Οπότε, το ποσό εκείνο τα 300 ευρώ, ας πούμε το κόβει, ενισχύουμε το κωδικό φέτος και θα κοπεί τώρα, ώστε να συμπληρωθεί η σύμβαση. Δηλαδή, το ποσό της σύμβασης θέλει και τα 300 ευρώ για να ολοκληρωθεί. Δεν έγινε αντιληπτή? Εντάξει, θα με συγχωρείς Καλλιόπια, αλλά… Αν ήταν αυτό σημαντικό, αν ήταν να κόψει 1400 ευρώ για τις 30 μέρες, γιατί η σύμβαση υπογράφηκε κάπου προς το τέλος της χρονιάς, οπότε δεν μπορούσε να κόψει όλο το μήνα, γιατί δεν υπήρχε το περιθώριο αυτό. Έκοψε λιγότερα χρήματα, κοστολόγησε λιγότερο, οπότε η σύμβαση, όταν ήταν 24 800, κλείνει με αυτό το 300 τώρα. Και άλλα, δεν παρήχει υπηρεσία λιγότερο από μήνα? Ορίστε. Δεν παρήχει υπηρεσία λιγότερη από μήνα? Λιγότερη από μήνα. Τώρα, όσο έρχεται και κλείνει με αυτό το ποσό η σύμβασή του… Κλείνει κάπως κλείνει. Δηλαδή, λέμε τώρα, αν αντιστοιχούν 1000 ευρωατυχία τα νούμερα στο μήνα. Κλείνει από μία του μήνα μέχρι 30. Αν έχει υπογραφεί η σύμβαση στις 15 του μήνα, θα πάρει το 50% του μήνα. Δεν θα πάρει τα 1000 του ολοκλούδου του ενταήμερου. Ευαγγελία, να σου πω την αλήθεια, δεν το είδα. Ξέρω ότι κλείνει με αυτό το ποσό η σύμβασή του. Και δεν μπορούσε να κόψει αυτός το τιμολόγιο ολόκληρο. Συμφωνώ με αυτό που λες. Δεν το ξέρω να σου απαντήσω πιο αναλυτικά. Όσον αφορά για τα κλαδιά που ρώτησε ο κ. Καλανταρίδης, ουσιαστικά από την υπηρεσία καθαριότητα, ζητήσαμε να μπει και το αυτό το ποσό, γιατί ακριβώς αυτό αναφέρει η σύμβαση. Η μελέτη που έχουμε. Είναι παραπάνω η μελέτη. Και πριν σας δώσει μια εκτενέστερη απάντηση, κυρία Κυριακίδου, για το θέμα του 55-67, πρέπει να πω ότι το πρώτο επάνω στην παράγραφή 1 και 2, τα 294 αναφέρονται στο ήδη ενεργό πρόγραμμα 55-67, στο οποίο είμαστε ήδη. Και είναι τα χρήματα προσδοκούμενα να πάρουμε για το πρόγραμμα αυτό. Το άλλο κάτω, τα 55 και τα 20 χιλιάρικα, ουσιαστικά είναι αυτό το πρόγραμμα στο οποίο προτήθηκε να μπει ο δήμος και υπάρχει η διαπόφαση δημοτικού συμβούλου, αλλά απλά τα χρήματα αυτά τα είχαμε πάρει από τον Covid. Τώρα τα παίρνουμε ουσιαστικά από τον 20 και απελευθερώνουμε τα χρήματα από τον Covid και ενισχύουμε ουσιαστικά τους επόμενους κωδικούς. Αν τα είπα καλά, καλώς αν όχι αν έχει να συγκλώσει κάτι, κυρία Κυριακίδου, από αυτό. Ή αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι άλλο, κύριε Καλανταρετική. Όχι, εντάξει με το θέμα για τους 55-67, αφού αφορούν διαφορετικά προγράμματα τώρα ξεκαθαρίζει, γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνα τι γινόταν. Δεν ξέρω αν ρωτήσατε κάτι άλλο, σας καλύψαμε. Τώρα να πω την αλήθεια, να μην τελειώσω χρόνο και από τους συναδέλφους. Ρωτήσαμε για τα κλιματιστικά. Τα πλέγματα, ρώτησε, είναι για το καινούριο κτίριο όντως και τα κλιματιστικά είναι για κάποιους χώρους που χρειάζονται κλιματισμός στην οικονομική υπηρεσία και στα καταστήματα ένα κλιματιστικό. Και ένα εδώ. Στο ισόγειο, όχι στο καινούριο. Τα ισήτες είναι στο καινούριο επάνω, τα κλιματιστικά είναι… Κλιματιστικά είναι… Μισό λεπτά για να σας εξηγήσει ο κύριος χατζικός. Το ένα κλιματιστικό είναι στο ένα γραφείο κάτω εκεί στη Δημοτική Ασυνομία, στο Εμπορικών Δραστηριοτήτων. Το δεύτερο κλιματιστικό είναι εδώ στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα κλιματιστικό βρένουν στην Ταμιακή Υπηρεσία εκεί στις Χρυνίδες, στον Δήμο Φιλίππο. Και έχει ένα ακόμη. Εντάξει, εντάξει, Γιάννη. Απλώς το μυαλό μου πήγε στο καινούριο κτίριο και λέω, αφού έχει κεντρικό σύστημα, τι γίνεται, κοίτα το χασάλι μου. Το καινούριο είναι μόνο τα πλέγματα. Οκ, οκ. Και τα κολωνάκια, 36.000 βυθιζόμενα κολωνάκια. Μια διευκρινήση για το άλλο θέμα με τα 300 ευρώ, θα βρούμε πλήρη στοιχεία να σας το στείλουμε να είμαστε πιο ακριβείς. Αν μπορώ να πάρω το λόγο, τα βυθιζόμενα κολωνάκια είναι για... Για τα κολωνάκια μας ζητήθηκε από το Τήμα Προμηθειών να ενισχύσουμε τον κωδικό με 36.000. Τώρα δεν είναι η κυρία χεινή σωγλώδε να σε απαντήσουμε. Κέντρο της Πόλης και Πεζόδρομους. Ζητήθηκε από το Τήμα Προμηθειών η ενίσχυση του κωδικού. Ο κύριος Μουμτζάκης προσπαθεί να πει κάτι. Για να μπουν οι βυθιζόμενα κολωνάκια σε τρεις θέσεις... Δεν ακούγεστε κύριε Μουτζάκη λίγο πιο κοντά ή πιο δυνατά. Για να μπουν οι βυθιζόμενα κολωνάκια σε τρεις θέσεις μέσα στον Άγιο Νικόλαο. Γι' αυτό είναι αυτά τα χρήματα. Κάποιος άλλος συνάδελφος θέλει να ρωτήσει. Ωραία, να ψηθήσουμε. Παρόν, κύριε Πρόεδρε, από εμένα. Κύριε Λαζαρίδη. Όχι, κύριε Πρόεδρε, και θα το πω στο δέκατο θέμα. Στο δέκατο θέμα επηρέχει την προοριματική σύμβαση στο δίχτυο βιώσιμου πόλη. Για αυτόν τον λόγο θα πω όχι. Θα τα ξαναπούμε στο δέκατο θέμα. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Ετικός. Σας ευχαριστούμε κατά πλειοψηφία επομένως. Τρίτο θέμα, έκριση γενόμενων δαπανών πληρωθυσών από την Πάγια Προκαταβόλη... και αφορά την κοινότητα κρυονερίου και το ποσό των 395.045 λεπτών. 395 ευρώ και 45 λεπτά. Τι είναι αυτό, ρε. Είμαστε θετικοί? Πρόεδρε, δεν το έχω δει να σου πω. Ταλήθεια, προσπαθώ να ανοίξω λίγο. Έχω μπερδευτεί λίγο κάτι μια στιγμή. Να σας διαβάσω, αν θέλετε. Ποιο θέμα είστε? Στο τρίτο θέμα είμαστε. Αμοχάλη κοτσιμέντα για την κοινότητα κρυονερίου. Υπάρχει και το σχετικό αίτημα μέσα. Συνολικής αξίας προμηθευτής Φωτιάδης Δημήτριος. 395 ευρώ και 45 λεπτά. Ναι, οκ. Επαντούμε ομόχονα. Περνάμε στο τέταρτο θέμα. Πάλι, έκριση γενόμενων δαπανών πληρωθυσών από την Πάγια Προκαταβόλη. Αφορά την κοινότητα Φιλίππον. Αφορά τον καθαρισμό ενός οικοπέδου στην κοινότητα. Η αλήθεια είναι εδώ, κύριε Πρόεδρε. Μπερδεύτηκα στην αρχή. Ψαχνόμουν να καταλάβω τι γίνεται. Μέχρι που στο τέλος βρήκα μια βεβαίωση του τοπικού αντιδημάρχου, ότι πρόκειται για δημοτικό χώρο και μάλιστα για τον χώρο στον οποίο είναι το ΚΠΕ. Ναι, πότε με ενημέρωσε και μένω ο κύριος Κουπαδόβουλος είναι για το ΚΠΕ. Ωραία. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, και από τη στιγμή που δεν υπήρχε δυνατότητα από τον δήμο να γίνει ο καθαρισμός, θα πω ναι εγώ. Είμαστε όλοι σύμφωνοι? Ναι. Ομόφωνα. Να περάσουμε στο πέμπτο θέμα. Έκριση γεννόμενο δαπανό πληρωθήσεων από την ΠΑ για προκαταβολή κοινότητα χαλκιερού προμήθεια χαλικίου από τη βουλιουκλή ΑΕ 398,78 λεπτά. Και ναι. Ομόφωνα, λοιπόν, και το πέμπτο θέμα. Να περάσουμε στο έκτο. Έκριση της ΜΕΡΤΜΟΝΤΑ 2021 απόφαρσης και διοικητικού συμβούλου της Δημοτικής Κοινοφελούς Επιχείρησης Καβάλας Δημοφέλεια που αφορά την ΠΑ για αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021. Είναι εδώ ο κύριος Ρακιτζής. Μισό λεπτάκι να έρθει. Δεν ξέρω αν έχετε κάνει κάποιες ερωτήσεις. Θέλετε να σας κάνει κάποια εισήγηση. Μισό λεπτάκι να ανοίξει το μικρόφωνο. Λοιπόν, η αναμόρφωση όπως βλέπετε, όπως γράφουμε στη θηγητή μας, αφορά κυρίαρχα δαπάνες της τουριστικής προβολής, τήρηση διτουργίας πολιτικού κέντρου και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για το πολιτιστικό κέντρο υποβάλαμε έτοιμα στην πύλη του Υπουργείου Πολιτισμού. Εκρήθηκε, όπως θα δείτε στη δεύτερη σελίδα της θήγησης, επικορίγησης της τάξης του 35.000 ευρώ. Και κρίναμε απαραίτητο να συμπεριλάβουμε στον προϋπολογισμό, όλη την πρόταση όπως υποβλήθηκε στο Υπουργείο. Ήδη, ίσως και αύριο, καταθέσουμε στο Υπουργείο όλα τα δικαιολογητικά, για να εισπραχθεί άμεσα επικορίγηση. Κι όσο από αυτό, θα δείτε ένα κονδύλι στον αναμόρφωση της τάξης το 35.000 ευρώ, που αφορά στη θήριση αρχιακού υλικού. Αφορά δαπάνες, οι οποίες θα γίνουν στο μέλλον, στο πολιτιστικό κέντρο στη Δημοτική Καπναποτήκη. Τι αφορά κύριε Ρακιντζή, συγγνώμη δεν σας άκουσα. Δαπάνες, οι οποίες θα γίνουν για αντιστοίριση του υλικού, που θα εκτεθεί στο Μουσείο και των παρεπιβιτουσσών του δαπανών για αντιστοίριση και τη λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου. Στο τέλος της αναμόρφωσης θα δείτε ότι οι δαπάνες αυτές καλύπτονται από αποθεματικό προηγούμενων ετών. Εδώ να συμπληρώσω βέβαια ότι εκτός από την άξινη σχηματοδότηση του Δήμου, την οποία περιμένουμε στις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να συμπληρώσουμε και να συμπληρώσουμε η χρηματοδότηση του Δήμου, την οποία περιμένουμε στους επόμενους διάστημα να μεταβληθεί και να αυξηθεί η χρηματοδότηση της δημοτικής επιχείρησης. Αναζητούμε και άλλους πόρους για να καλύψουμε όλες αυτές τις δαπάνες με τη μορφή επιχορίγεσης, χορηγίας και τα λοιπά. Κύριε Ραγιτζή, αν κατάλαβα καλά, αυτό για τα λεφτά που πήραμε από το Υπουργείο, είπατε ότι επί του παρόντως έχουμε πάρει 30 κάτι χιλιάδες, αλλά εμείς θα βάλουμε στην αναμόρφωση όλων των χρηματισμών μας... Όπως κατατέθηκε στο Υπουργείο. Δεν ξέρω για αυτό. Όπως κατατέθηκε στο Υπουργείο. Ενώ η έγκριση που έχουμε είναι 30 κάτι χιλιάδες. Ναι, προφανώς το Υπουργείο δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει όλη την πρόταση, ένα μέρος της πρότασης χρηματοδοτεί. Έτσι γίνεται σε όλες τις προηγήσεις που εγκρίνει το Υπουργείο Πολιτισμού, πάντα. Να ρωτήσω λίγο εγώ κάτι? Ναι, αν έχετε να ρωτήσετε κάτι. Το ποσόδο 35.000 ευρώ που έχετε πει για τη συντήρηση του μουσιακού υλικού, έχει δηλαδή καθοριστεί, έχουν εντοπίσει, οι ανάγκες συντήρησης ποιες είναι και έχουν προϋπολογιστεί και έχουν φτάσει σε αυτό το ύψος ή βάζουμε ένα ποσό και βλέπουμε. Ωσιαστικά έχει γίνει ένας προϋπολογισμός αφορά αδαπάνες και τη μετόπιση προσβολών που έχουνε αποξυλωφάγαντι έντομα στις προβλώνες της φύλληνας του Μουσείου, στη Λαϊκή Σταράκη. Μέσα στις αδαπάνες αυτές είναι και αδαπάνες για τα εκθέματα του Μουσείου Καπνού, το οποίο λειτουργεί η επιχείρηση. Τώρα το Μουσείο Καπνού πώς μοτοσυδέεται στον τίτλο της χρηματοδότησης για το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου. Αυτό δεν έχει σχέση με τη χρηματοδότηση. Ένα τριάντα πεντάρι είναι η επιχορίγηση και ένα τριάντα πεντάρι είναι η αντιστοιτήρηση αρχαιακού υλικού του πολιτιστικού κέντρου. Η σύνδεση του πολιτιστικού κέντρου με το Μουσείο Καπνού είναι νομίζω αυτονόητη για το μέλλον, το υγιής ή το απότερο. Αυτονόητη είναι με την ευρύτερη έννοια, όπως το καταλαβαίνουμε εμείς οι καβαλιώτες, αλλά για μια διεκδίκηση χρηματοδότησης αναφέρετε, δηλαδή στα... Και όχι, υπερδέψατε το ένα. Τριάντα πέντε χιλιάδες της ανάμορφωσης που αφορά τις συντήρειες του αρχαιακού υλικού της Καπναποθήκης δεν έχει σχέση με τις τριάντα πέντε χιλιάδες της επιχορίγησης του Υπουργείου. Επίσης, 24 800 για στέγα στον Αψικτηρίου Προυρίου. Μάλιστα. Τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε εκεί? Υπάρχει μια σκέψη... Δεν ακούγεστε, κύριε Ρακιτζή, συγγνώμη. Υπάρχει μια σκέψη και ένα προγραμματισμός να δούμε αν θα μπορέσουμε να τον υλοποιήσουμε, να φτιάξουμε ένα στέγαστρο για την προστασία των επισκεπτών, οι οποίοι επισκέπτονται το Προυρίο και θέλουν να καθίσουν και κάπου, να φτιάξουν με αυτοκαλάδα, ένα νερό, να μη στέκονται στον ήλιο, διότι έτσι υποστόχουμε μέχρι στιγμής ταξιοποιημένο το αναπτυκτήριο, δεν μπορεί να καλυφθούν οι ανάγκες μεγάλου πλήθους των επισκεπτών του Προυρίου. Δεν ενοικιάζεται το αναπτυκτήριο. Ναι, αλλά αυτό για το οποίο μιλάμε είναι εξοπλισμός, πάγιος της επιχείρησης, η οποία διαχειρίζεται το Προυρίο. Είναι ικανότατο μίστομα. Υποθέτω και κατόπιν εγκρίσουν από την αρχαιολογία. Εννοείται. Το 24800 με προβληματίζει πολύ. Το 24800 είναι η τάξη μεγέθους. Και πάνω τη στόρια της ανάθεσης. Ναι, εντάξει. Όσοι είπαν, ξαπανέκαθεν. Κάποιος άλλος συνάδελφος να ρωτήσει, τώρα που είναι ζεστός ο κύριος Ρακιζής. Ωραία, θέλετε να ψηφίσουμε από μένας. Όχι από μένα κύριε Πρόεδρε. Το ίδιο και από εσάς κύριε Δακωνάκη. Ωραία, ο κύριος Λαζαρίδης. Ναι, ψηφίζω ναι. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Παρόν. Άρα καταπλειοψηφία, σας ευχαριστούμε πολύ. Να περάσουμε στο έβδομο θέμα. Να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους από το Λογιστήριο της Δημοφέλεια. Άρα, έγκριση της διακήρυξης των όρων και των τεχών δημοπράτησης του ανοιχτού αρχιτοκοινωνικού διαγωνισμού προσχεδίων της μελέτης με τίδλο Ανάπλαση Πλατείας Λευτερίας. Σας έχουν αποσταλεί τα τέφιδη δημοπράτησης. Έχει γίνει και απαιτούμενη πίστοση για το έτος 2021 του συνολικού ύψους 0,001,42, που γράφουμε την ΑΕ 16.4.17, 5.64.2021. Και κατόπιτον, αυτοί, παρακαλούμε να αποφασίσει για την έγκριση της διακήρυξης των όρων και των τεχών δημοπράτησης. Έχω να ρωτήσω κάτι, σας παρακαλώ, μπορώ? Ναι, ναι. Τώρα στον κύριο Ιακοβίδη υποθέτω. Λέτε, κύριε Ιακοβίδη, ότι στο σκοπό και στο αντικείμενο του διαγωνισμού, αναλαμβάνει, πιο συγκεκριμένα λέμε, περιλαμβάνει την ανάπλωση του κύριου χώρου της Πλαιτίας Ελευθερίας, την πιθανή μεταβολή του χαρακτήρα των περιεχθείς οδών. Δηλαδή, για το αν θα γίνουν πεζόδρομοι ή όχι, αυτό εννοείται? Εγώ, γενικά η διατύπωση αυτή μας δίνει την άνεση να διακυβεριστούμε τους πέριξ δρόμους, της κυκλοφοριακής έντασης, θα έλεγα περισσότερο, παρά να μετατραπούν σε πεζόδρομους. Δηλαδή... Συγγνώμη, Αντιδήμαρχη, έκανε διακοπές και δεν κατάλαβα όλη την πρότασή σας. Δεν την άκουσαμε όλοι. Θέλουμε να έχουμε την δυνατότητα, οι μελετητές να έχουν τη δυνατότητα να μας προτείνουν πιθανή τροποποίηση της έντασης της κυκλοφοριακής έντασης της έντασης της κυκλοφορίας πέριξ δρόμους. Πιθανώς, δηλαδή, να πούμε χαμηλής όχλησης ή όχι, να υπάρχει αυτή η ευχέρεια, γιατί θα τους ενημερώσουμε και για όλα τα στοιχεία που έχουμε τα κυκλοφοριακά γύρω από την πλατεία, πιθανώς να προκύψει κάποια πρόταση που να μας ενδιαφέρει και για τη λειτουργία των δρόμων, για το κυκλοφοριακό πρόβλημα πέριξ πλατείας. Ε, βέβαια, αυτό αφορά ένα άλλο αντικείμενο μελέτης μετά, έτσι? Άσχαλος. Γιατί οι αρχιτέκτονες μπορούν να προτείνουν κάτι, ενάξει. Ναι, ναι, ναι, σωστά. Έχουμε και το SPAC, το οποίο, εν πάση περιπτώσει, και έχει εκσπράζεται και έχει κάνει και μετρήσεις, εν πάση περιπτώσει, για να έχουμε στοιχεία. Θα θέλαμε να τα θέσουμε και αυτά υπόψη των μελετητών, των διαγωνιζόμενων. Μάλιστα. Θέλετε να ψηφίσουμε? Κύριε Καλανταρίδη, κύριε Δρακονάκη, μάλλον. Εμείς είμαστε θετικοί, με την ευχή να πάνε όλα καλά, και να δοθεί το καλύτερο δυνατό παραδοτέο. Σας ευχαριστούμε, κύριε Λαζαρίδη. Ναι, θα ψηφίσω ναι και θα έχω μεγάλη ανυπομνησία για το παραδοτέο που λέει και η ευαγγελία. Κύριε Κελαϊδάκη. Θετικός, θετικός φυσικά. Σας ευχαριστούμε ομόχονα. Να περάσουμε στο όγδο θέμα. Έγκριση της διαδικασίας για παράδοση σχέσης προσφορών και εγγυητικών επιστολών συμμετοχής σε οικονομικών χωρέων και έγκριση πρακτικού 1α για την ανακήρυξη νεοδότη ως προσφαιρινό αναδόχου για το έργο ανανεώσης, αναβαθμίσεις, ειτηρήσεις, χώρο βρασίμου Δήμου Καβάλλας έτους 2021. Θα μου επιτρέψετε. Ζητείτε αφενός να εγκριθεί η διαδικασία παράτασης της σχέσης των προσφορών. Το ελάχιστο με τον προηγούμενο νόμο ήταν οι έξι μήνες, γι' αυτό αναφέρουμε το έξι μήνες. Πρέπει να είναι σε ισχύ οι προσφορές για έξι μήνες τουλάχιστο. Τώρα γίναν δέκα. Και στη συνέχεια να εγκριθεί και το πρακτικό 1, που αφορά όλη τη διαδικασία επιλογής αναδόχου. Ήταν τρεις συμμετέχοντες, αποκλείστηκε σε πρώτη φάση. Ένας στην πορεία αποκλείστηκε δεύτερος και αυτή τη στιγμή έχουμε έναν μόνο. Ο πίνακας συμμετεχόντων κατά σειρά μειοδοσίας είναι μόνο δέλτα καφετζής και εσία μικρονέψιο. Θέλετε να τοποθετείτε να ψηφίσουμε. Έχω λίγο το λόγο Πρόεδρε. Ναι, σας ακούμε. Εδώ αντιδίμαρχε, που δεν έχουμε την δυσκολία και την ιδιομορφία του έργου του δημοπρατούμενου, όπως ήταν το τοπικό χωρικό, βλέπετε ότι ξανά παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα. Της απέτησης, δηλαδή παράτασης εκ νέου της διαδικασίας, της συνέχειας διαδικασίας. Σε ό,τι αφορά το πολυπόθετο αποτέλεσμα, έχουμε έναν ανάδοχο και αυτός ο ανάδοχος να δουλέψει κιόλας. Και βέβαια παρατηρούμε ξανά ότι δύο μέλη από τα τρία είναι από την Θάσο, το ένα μέλος όμως είναι του Δήμου Καβάλλας. Και μάλιστα με πολύ μεγάλη εμπειρία. Θετικοί είμαστε, δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί, αλλά κάτι θεωρώ και επιμένω ότι χωλένει στη λειτουργία της υπηρεσίας, ό,τι αφορά την πίεση στην έκβαση των διαδικασιών. Το ξέρω ότι είναι λίγοι, το ξέρω ότι έχουν και πολλές ευθύνες και αρμοδιότητες, αλλά κάποιος καλύτερος συντονισμός, νομίζω, πρέπει να υπάρχει στην υπηρεσία. Ευχαριστούμε πολύ. Θα ψηθήσετε κιόλας, κύριε Τακωνάκη. Είμαστε θετικοί, Πρόεδρε. Κύριε Λαζαρίδη. Θετικός επίσης. Ομοίως. Ωραία. Λοιπόν, ευχαριστούμε. Να περάσουμε στο ένα το θέμα. Έγκριση, πρακτικού ένα, για ανακήρυξη μειοδότη και την ενάπτυση σύμβασης για το έργο Κατασκευές-Ανακατασκευές Επιτεζοδρόμια, πλήμα και στο Δήμο Καβάλλας. Όπως διαβάζεται κιόλας, κατόπιν των ελέγχων διαπιστώθηκε η εγκυρότητα του συνολου των προβλητήσεων προσφορών και πρώτος του μειοδότης και προσωρινός ανάδομος του διακονισμού είναι η παιδεία Πρασίνης και ΣΕΕ με προσφορά έκτοση 49,22%. Συμφωνούμε εμείς. Ομοίως. Ομόφωνο επομένως, να υποθέσω. Ομοίως. Ωραία. Να περάσουμε στο δέκατο θέμα. Έγκριση πρακτικού 2 για την κατακύρωση της σύμβασης για το έργο εργασίας ολοκλήρωσης βιοκλιματικής αναβάθμισης διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και συγκροτικού συγκροτήματος 12 του Δημοτικού Σχολείου Καβάλλας. Εδώ, όπως αναγράφεται στη τελευταία παράγραφο κάτω, η κατακύρωση του διαγωνισμού για την ανάθεση της σύμβασης κατασκευής του έργου εργασίας ολοκλήρωσης βιοκλιματικής αναβάθμισης του συγκροτήματος 12 του Δημοτικού Σχολείου Καβάλλας με προσφορά δαπάνισης εργασιών 360.093,67 λεπτά πλέον ΦΠΑ και με μείωση μέση έκτοση 45,36% ουσιαστικά κάνει αναφορά σε μια παράγραφο που βρίσκεται στην αρχή του πρακτικού, στην πρώτη σελίδα, στην εταιρεία Fragidis Foutsos Omicron Epsilon, όπου είναι και ομοιοδότης. Τρίτος διαφορετικός θανάδοχος αντιδημαρχιά, αν δεν κάνω λάθος, έτσι δεν είναι? Ναι, ναι. Ναι, ναι. Ωραία. Αποχώρησε ο Έμι. Συμφωνούμε. Ομοίως. Αντιδημαρχία εξαιρετική επιλογή των χρωμάτων στο δεκαεκατο. Επειδή ξέρω ότι συμβάλατε. Έγινε ευχαριστώ πολύ. Εντέκατο θέμα, έγκριση πρακτικού περί αελέγχου δικαιολογητικών και τεχνικών προσφορών β, ανοίγματος οικονομικών προσφορών και κήρυξ προσερνών αναδέχων στο συνοπτικό διαγωνισμό για την προομήθεια οικοδομηκών υλικών εκπομόμενης αξίας 74.397,40 λεπτά συμπεριλαμβανομένου του PDA. Όσον αφορά το σχυρόδεμα, ανάδοχος είναι η βουγικλής αε, για το τσιμέντο και τσιμεντοειδή υλικά ή χρυσαθίδις αε. Για διάφορα οικοδομικά υλικά η εταιρεία του Δημητριάδου Αναστάσιου, αν το διαβάζω σωστά. Αν. Αν. Δημητριάδο Άννας. Συγγνώμη, νόμιζα είχε τελεία, ναι. Δημητριάδο Άννας. Είμαστε σύμφωνοι? Ναι. Ομόφωνο επομένως. Σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Καβάλας και Δικτύου Πόλων Βιώσιμοι Πόλοι για την παροχή υπηρεσίας με τίτλο Τεχνική υποστηρίξης των εκπών συμμελετών για την λοποίηση έργων υποδομής του Δήμου Καβάλας. Είχαμε και σχετικό θέμα στην αναμόρφωση. Η κυρία Ταβουλτζίδου θέλει να προσθέσει κάτι. Πριν λίγο καιρό, καταρχή να ζητήσω συγγνώμη από τον κύριο Καλανταρίδη, ήμουνα γεννής, δεν του ευχήθηκα χρόνια πολλά, πολύ χρόνος. Ευχαριστώ πολύ, δεν είπα και ο Λούκης. Μας δίνει το δικαίωμα πριν περίπου κάποιους μήνες με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γίναμε μέλος του Δικτύου Βιώσιμοι Πόλοι. Κάνοντας χρήση του θεσμικού πλαισίου, προχωράμε στην υπογραφή της προγραμματικής συμβασής για την εκφώνηση κάποιων μελετών, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη οριμότητα για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα Ελλάδα 2000.0, το πρόγραμμα Ανάκαμψης, το οποίο μες τον Αύγουστο θα κάνει τις πρώτες προκηρύξεις του γιατί εγκρίθηκε μετά την απόφαση του ΕΚΟΦΕΙΝ. Και ταυτόχρονα στο ΕΣΠΑ 2021-2027 οι πρώτες προσκλήσεις θα απορρούν ενεργειακή αναβάθμιση. Κάναμε εφαρμογή του θεσμικού πλελεπλεσίου, προτείνουμε την εκφώνηση έξι μελετών, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι τεχνικές, οι δύο αφορούν ενεργειακή κοινότητα και η έκτη αφορά την αξιοποίηση, ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για την αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, παροχή υπηρεσίας. Ο χρόνος εκφώνησης των μελετών είναι μέχρι το τέλος χρονιάς, άσχετα με το ότι προγραμματική είναι για ένα χρόνο, για να έχουμε τη δυνατότητα πολυετούς κατανομής της πίστοσης και με βάση ταπεινάκια αμοιβής για τις τέσσερις τουλάχιστον μελέτες, έχουμε μία προσέγγιση του κόστους με μία έκτοση γύρω στο 68%, δηλαδή η 371.225 που είναι το σύνολο του κόστους της προγραμματικής σύμβασης, προσεγγίζει το 32% του κόστους με βάση τις προεκτιμόμενες αμοιβές. Ό,τι ερώτηση με μεγάλη χαρά να απαντήσω και εγώ και κ. Ψιακοβίδης. Εννοείται δηλαδή αν έβγαινε στη δημοπρασία, αν έβγαιναν στον αέρα οι μελέτες, αυτό εννοείται, η προσέγγιση. Ναι, ναι, ναι. Και ταπεινάκια αμοιβής. Ναι, ναι, εντάξει. Ταπεινάκια είναι εγκεκριμένα του Υπουργείου και θεωρώντας ότι θα παίρνουμε μία έκτοση της τάσης του 70%, είναι γύρω στο 68 με 70% μέσος όρος. Προχωρήσαμε με βάση αυτό στην προγραμματική, η οποία σε αυτό το κόστος έχει το σύνολο της δαπάνης. Και τα διαχειριστικά έξοδα, γιατί ξέρετε καλά ότι μια προγραμματική σύμβαση έχει και κάποια διαχειριστικά έξοδα. Είναι το σύνολο της επιβάρυσης για το δήμο για αυτές τις έξι μελέτες. Που είναι η πλήρης ανακαίνηση και ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού κολυμπητηρίου Αλεξάνδρα Δήμογγλου. Είναι η μελέτη για την οδό Φιλιππόλεως, η κυκλοφοριακή μελέτη του παλιού, η κυκλοφοριακή μελέτη του κεντρικού άξονα του Περιαλίου και τα τέχη δημοπράτησης, η δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας και η δυνατότητα έβρεσης χρηματοδότησης για το κάτω νοσοκομείο. Κυρία Τραγωνάκη, σας έχουμε και σε πρώτο πλάνο, οπότε… Κυρία Τραγωνάκη, αυτό που είπατε τώρα για το παλιό νοσοκομείο, που εντάσσετε στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την αξιοποίηση… Α, μάλιστα. Σε πρώτο επίπεδο αυτό, εάν προκύψει η δυνατότητα χρηματοδότησης και για κάποια ή ενδιαφέρον και για κάποια άλλη από τις περιουσίες, από τα που δήμου εννοείται, αλλά κυρίως πρέπει να διερευνήσουμε τις προαπτικές του χώρου κάτω, στον κάτω νοσοκομείο, γιατί θέλει και μια προετοιμασία, προεργασία για να γίνει ο χώρος ελπιστικός για τους… για επενδυτές. Έχει να συμπληρώσει, συγγνώμη, κάτι και ο κύριος Μιχαηλίδης, διότι βλέπω είναι ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που υπογράφει την εισηγήση… να προσθέσω εγώ κάτι, ο Γιάννης ο Ιακοβίδης είμαι, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να έχουμε και μία προσέγγιση όσον αφορά και τη στατική επάρκεια του συγκροτήματος. Θα έχουμε δηλαδή μια σύνθετη πρόταση που θα μας αρκετήσει να κατευθυθούμε στην καλύτερη δυνατή, πέραν της αξιοποίησης και επίλυσης των προβλημάτων που έχει το αντικτηριακό συγκρότημα. Να ρωτήσω κάτι, πρόεδρε, που μπορούν να προκύψουν. Παρακαλώ. Να ρωτήσω. Δεν ξέρω ποιος θα απαντήσει, ο Γιώργος ή ο Γιάννης ο Ιακοβίδης. Μπήκα στο δίκτυο Πόλεων, στο site που έχουνε, βλέποντας και είδα τα μέγκοι που είναι οι γενικοί συνέλευσες. Νομίζω ότι είμαστε από τους μεγαλύτερους δήμους, αν όχι ο μεγαλύτερος δήμος που συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο. Μου κάνει εντύπωση πώς δεν συμμετέχουν οι δήμοι, τουλάχιστον οι όμοροι δήμοι δεν συμμετέχουν. Οι δήμοι της Θεσσαλίας, ας πούμε, οι περίφημοι δήμοι της Καρδίτσας και λοιπάς δεν συμμετέχουν. Η Αθήνα δεν συμμετέχει, η Θεσσαλονίκη δεν συμμετέχει. Νομίζω ότι είμαστε ο μεγαλύτερος δήμος, πληθυσμιακά, σε αυτό το δίκτυο Πόλεων. Δεν έχω καλό feeling για αυτή την ενέργεια μου, γιατί νιώθω ότι βέβαια είναι εντυπωσιακό το πως που ανακοίνωσε που η ΜΟΙΣΕ μας είπε κυρία ρεταβολιτσίδου του 68%. Αλλά αυτό πώς αποδεικνύεται, όταν δεν έχεις πάρει από κάποιους μελετητές ντόπιους, θα λέγα, εδώ από το δήμο, που νομίζω ότι, ή ξέρω εγώ, από άλλους εξωτρικούς συνεργάτες. Γιατί και αυτό το δίκτυο χρησιμοποιεί εξωτρικούς συνεργάτες. Εντάξει, έχει διαχειριστική υπάρκεια, έχει τα ISO, έχει διάφορα, ας πούμε. Και νομίζω ότι είναι η πρώτη συνεργασία μας. Έχουμε references από αυτή τη δουλειά, ας πούμε, την ποιότητα της εργασίας που προσφέρει αυτό το δίκτυο. Και γνωρίζουμε τους συνεργάτες με τους οποίους συνεργάζεται, γιατί όλοι οι συνεργάτες του δικτύου είναι εξωτρικοί συνεργάτες. Δηλαδή, κάποιοι Αθηναίοι φαντάζουν μεγάλο μηχανική, ας πούμε, ή μυζαλοοικονομολόγοι. Ή εξογωτία, ή ειδικότητα υπάρχει, ας πούμε, να καλεί κάποιος από αυτές τις εξυβελέτες. Πραγματικά, έχω έτσι μια ισθέρεση, δεν ξέρω αν είναι και ιδιανοτική, ας πούμε, ή νοητική, ας πούμε, για να αφομοιώσω αυτή την ιστορία του δικτύου, που λέγεται βιώσιμη πόλη. Νομίζω ότι έτσι αποκλείω με ανθρώπους που δεν μπορούσαν να κάνουν επίσης καλή δουλειά και κάποιος πρέπει να αποδείξει ότι αν αυτή η συμμετοχή μας στο δίκτυο πόλων, βιώσιμε πόλοι, νομίζω ότι αν είναι προς το συμφέρον μας. Δεν ξέρω, έχω μια αφιβολία. Και για να τελειώσω θα ψηφίσω όχι, δυστυχώς ας πούμε, σε αυτό το μεγαλόπλου σχέδιο. Απλώς να πω κάτι, άμα μου επιτρέψεις Πρόεδρε, ότι όταν έχει παρουσιαστεί και η πρόταση για να συμμετέχουμε στο δίκτυο, νομίζω ότι σε αυτό το δίκτυο, δεν μετέχουμε μόνο σε αυτό το δίκτυο έτσι, μετέχουμε και σε άλλα δίκτυα, αλλά προφανώς ενδεχομένως ίσως σε κάποια άλλα δίκτυα να δίνεται μια προτεραιότητα, αν το θέλετε, σε κάποιες πιο μεγάλες πόλεις και αυτό οδηγεί πόλης της δικής μας δυναμικότητας να συμμετέχουν επίσης και σε άλλα δίκτυα όπως αυτό. Γι' αυτό θα δείτε ότι οι περισσότερες πόλεις που συμμετέχουν είναι στο δικό μας μέγεθος ή μικρότερες. Ίσως είναι και λίγο μικρότερες, αλλά νομίζω ότι έχει και άλλες πόλεις που είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος με τη δική μας. Δεν έχουμε ξανασυνεργασθεί με αυτό το δίκτυο, παρ' όλα αυτά από τα έργα που είχε παρουσιάσει και τα είχαν μέσα στην εισήγηση όταν εγκρίναμε τη συμμετοχή, νομίζω ότι το δίκτυο έχει μια εμπειρία πάνω στα έργα στην κατηγορία των έργων που μας ενδιαφέρουν. Και όσον αφορά το, δεν νομίζω ότι η ΚΑΤΑ Βουτζίδου έτσι έχει κάποια μεγάλη εμπειρία, αλλά δεν νομίζω ότι αποκλείουμε κάτι. Νομίζω ότι οι διαδικασίες δεν έχουν μεγάλη διαφορά σε σχέση, απλώς μας βοηθάνε να κάνουμε τις προκήρυξες, αλλά δεν νομίζω ότι διώχνουμε αλλού τις δουλειές με λίγα λόγια. Είναι μονόδομος αυτό το πάστο δίκτυο κατευθείαν και αυτοί οι διαχέων τους εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι είναι άγνωστοι, δεν έχουν όνομα τεπώνυμο, έτσι. Δηλαδή αν μπεις στο site δεν έχουν κάποιους συγκεκριμένους εξωτερικούς συνεργάτες, κάποιον δυναμικό, πώς λένε να έχουν τα πανεπιστήμια, εξωτερικούς συνεργάτες, ή τα μεγάλα κέντρα υγείας, νοσηλευτικά εδρύματα που έχουν επίσης εξωτερικούς συνεργάτες για τους, αυτοί δεν αναφέρουν κανένα όνομα. Θέλω λίγο να πω δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι το δίκτυο ενεργοποιείται, ενεργοποιούνταν μέχρι πρόσφατα στη Νότιο Ελλάδα και στην Κεντρική. Στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας δεν είχε συμμετοχή εκτός από το Δήμο Δηδημοτήχου, ο οποίος όμως μέχρι και πρόσφατα δεν έγινε χρήστης των δυνατοτήτων που δίνει. Το δίκτυο είναι ένας αναπτυξιακός οργανισμός, για να μην το λέμε δίκτυο, δίκτυο είναι ένας αναπτυξιακός οργανισμός. Το μέγεθος των πόλεων που μετέχουν, τουλάχιστον από τη Θεσσαλία, καλύπτει, παράδειγμα, όλη την Πελοπόννησο. Όλη, δεν υπάρχει δίμο στην Πελοπόννησο, ο οποίος να μην μετέχει στο συγκεκριμένο δίκτυο. Η έρευνα που κάναμε σε σχέση με δουλειές που έχει κάνει και συνεργασίες με άλλους, και είναι και συνεργάτης τους και το Μετσόβιο. Η συνεργασία που έχει κάνει η έρευνα που κάναμε με άλλους δήμους, ήταν πάρα πολύ θετική. Το στελεχιακό δυναμικό που θα απασχοληθεί για την εκπόνηση των μελετών θα είναι τοπικά στελέχη. Εκτός ίσως από τη μελέτη του παλιού, γιατί μας ενδιαφέρει και μια διαφορετική προσέγγιση. Θεωρώ ότι θα έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα να εξετάσουμε αν αυτό το δίκτυο... Εμείς έχουμε συνεργασία και με το δίκτυο The PAN, στο οποίο είμαστε και μέλος, ιδρυτικός δημοσκαβάνας. Και αν προκύψει και δυνατότητα συνεργασίας και με άλλα δίκτυα, ίσως και με μεγαλύτερη εξειδίκευση, θα συνεργαστούμε και με αυτό. Άταν κάτι διευκολύνει την παρέμβαση του δήμου, την κάνει πιο εύκολη ως προς τις διαδικασίες και οικονομικά, είμαστε στα δύο, στα ίδια επίπεδα, νομίζω ότι δεν θα είχε κανένας αντίρρηση ο δήμος να είναι έτοιμος από μελέτες για όλα αυτά τα πράγματα που ακούμε, ότι ανοίγουν το επόμενο διάστημα. Κύριε Τραγουτσούν, δεν σας άκουσα καλά, η ανάφθιση, η συνεργασία του δικτύου με τους εξωτερικούς συνεργάτες, αυτή θα πρόχονται από εδώ, αυτό είπατε? Ναι, βέβαια. Σε συνεργασία, η επιλογή των στελεχών, το βάση της μελέτες και τα πτυχία, που λέτε εσείς οι μεχανικοί τάξεις, ποιοί ο κατηγορίες, θα είναι στελεχιακό, δυναμικό, τοπικό. Σε συνεργασία. Ναι, κοιτάξτε τώρα, αν δεν έχουμε μια ιδικότητα, με αυτή την έννοια. Θα είναι κοινή συμφωνία ανάμεσα στο δίκτυο και στο δήμο. Καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά ένα αναπτυξιακός οργανισμός που θέλει να παρέμβει σε μια περιοχή σαν τη Βόρειο Ελλάδα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα διακυνδυνέψει το κύρος. Γιατί οι πληροφορίες είναι πολύ καλές για το δίκτυο. Θα δούμε, θα αποδειχθεί από αυτή τη συνεργασία. Αυτό πώς θα μπορεί να σιγουρευτεί, πώς θα συμφωνηθεί, ας πούμε, ότι το στελεχιακό δυναμικό θα προέχεται από το δήμο μας. Θα παρέμβω κι εγώ ένα λεπτό για να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα. Όπως ξέρετε, μιλάω συντεχνιακά τώρα, έτσι, μάλλον το έχετε καταλάβει. Καλά κάνετε, σας καταλάβαμε. Δύο χαρακτηριστικά υπάρχουν στη συνεργασία με αυτά τα δίκτυα. Ένα είναι ότι προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε οι τιμές που θα πληρώσουμε τις μελέτες να είναι στα πλαίσια και στον ορίζοντα των ανοιχτών δημοπρασιών που γίνονται συνήθως και παίρνουμε αυτές τις εκτώσεις. Ένα είναι αυτό, για να μη θεωρήσουμε ότι βλάπτουμε τα συμφέροντα του Δήμη. Το δεύτερο είναι η χρόνια. Έχουμε συντόμευση πολύ μεγάλη των χρόνων υλοποίησης της διαδικασίας επιλογής και υλοποίησης και της μελέτης. Το τρίτο είναι αυτό που σχολιάσατε, δηλαδή ο τρόπος επιλογής των μελετητών. Εκεί έχουμε κύριο λόγο να πω πρώτο λόγο στην επιλογή των μελετητών. Αν έχουμε εμείς τη δυνατότητα να προτείνουμε τους σωστούς μελετητές με τις ιδιότητες και τα προσόντα που ζητούνται, γίνεται επιλογή. Στην περίπτωση που δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, τότε θα στραπούμε στο δίκτυο ή στην ευρύτερη αγορά. Έχουμε τρεις σοβαρούς λόγους να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο και να συμπληρώσω και εγώ σε όσα είπε η κυρία Ταβουλτζίδου ότι αν δεν πετύχει αυτό το δίκτυο θα επιδιώξουμε κάποιο άλλο. Ο δρόμος φοβάμαι ότι είναι αυτός για να προχωράμε γρήγορα γιατί η απίσχαση του προσωπικού των υπηρεσιών είναι δραματική όχι μόνο για τον Δήμο Καβάλλας, αλλά για τους περισσότερους δήμους. Δηλαδή, αν περάσουμε το σκαλοπάτι της αντιπολιτευτικής διάθεσης, όλοι οι δήμοι, θα ομολογήσουμε όλοι μαζί, έχουν τεράστια προβλήματα προσωπικού. Όλο το δημόσιο, και μπας περίπτωση με την οργάνωση και τις δομές που έχει, αυτό γίνεται πολύ οδυνηρό. Δεν ξέρω αν κατάφερα να σας απαντήσω. Να ρωτήσω κάτι? Κύριε, και εγώ παρέλειψα τις ευχές μου. Έμαθα σήμερα ότι είναι του προφήτη Ήλία. Είναι φιλυβερή μέρα γιατί θεωρώ ότι είναι την έναρξη του φθινόπωρου για μένα. Δεν ξέρω για ποιον λόγο. Καλητήρια και εύχομαι το καλύτερο. Φιλυβερή μέρα γιατί θεωρώ ότι είναι την έναρξη του φθινόπωρου. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Να ρωτήσω κάτι λίγο. Αν δεν κάνω λάθος, είναι η δεύτερη φορά που επιλέγουμε να συνεργαστούμε με αυτό το δίκτυο. Όχι, πρώτη είναι. Είχαμε το προηγούμενο δίκτυο που προσπαθήσαμε και έχουμε κάποια συνεργασία, είναι η ThePan. Αλλά διαπιστώσαμε ότι έχει μια ιστέρηση χρονική στις προσπάθειες που κάνουμε να υλοποιήσουμε τις μελέτες που μας ενδιαφέρουν. Και αποφασίσαμε να κάνουμε και μια δεύτερη προσπάθεια. Η Λία ήταν το που πήγαιναμε τη συμμετοχή, τα 2.000 εβδομάδες, να δεν κάνω λάθος. Ούτως καλώς. Ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες. Είμαστε δημόσια συμμετέχης σε αυτό το δίκτυο, τη ThePan. Είναι ιδρυτικό μέλος. Δεν θυμάμαι πότε. Δηλαδή μαζί τους σύμβαση. Είμαστε ιδρυτικό μέλος της λειτουργίας, της ύπαρξής μας. Δεν είχαμε πάρει μια απόφαση για να τους δώσουμε να κάνουν κάποιες μελέτες. Τους δώσαμε ήδη. Μια μελέτη για την πλατεία Νέα Πόλεως που είχε ξεκινήσει και έγινε προγραμματική, αλλά καθυστερούν αρκετά όσον αφορά τη σύμβαση με τους μελετητές που έχουμε συναποφασίσει. Και το δεύτερο ήταν με τις μελέτες πρώτου και δεύτερου βαθμού αντισυσμικής προστασίας. Ναι, ok. Για να κλείσω λίγο τα ερωτήματα μου, να κάνω λίγο μια παρατήρηση. Σύμφωνα με αυτό που άκουσα προηγουμένως, άκουσα να λέει ο κ. Αποβίδης, αν θυμάμαι καλά, ότι θα έχουμε τη δυνατότητα επιλογής των μελετητών. Καλά δεν το άκουσα κ. Αποβίδη. Ναι, ναι. Ωραία. Συνάδελφοι, επειδή ξέρετε, εγώ δεν ταμάσαω τα λόγια μου και μ' αρέσει να το λέω και να το ξεκαθαρίζω, ακούγοντάς το λοιπόν αυτό κάποιος, ξέρετε τι λέει, πάρα πολύ απλά και όμορφα. Βρήκαν έναν τρόπο να παρακάψουν τις διαδικασίες της ελεύθερης αγοράς και να πάνε να τα δώσουν στους δικούς τους. Προσέξτε λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, να μην συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί το ποιοί θα κάνουν τις μελέτες θα μαθευτεί. Αν λοιπόν πάει σε κάτι τέτοιο, εδώ δεν θα μας ξεπλένει τίποτε. Να απαντήσω σε αυτό, όντως, είναι ένα λεπτό σημείο. Η προσπάθειά μας είναι να διαχυθούν οι μελέτες σ' όλους τους συναδέλφους που έχουν τα αντίστοιχα προσόντα. Και η ποιότητα. Ναι. Και την ποιότητα να την διαπιστώσουμε όταν θα υλοποιήσουν αυτές τις μελέτες και θα δούμε και τα αποτελέσματα. Γιατί φανταστείτε να πάρουμε κάτι κύριε Ακοβήτη στα χέρια μας και να είναι προβληματικό, να μην μπορεί να εφαρμοστεί. Να, να, να. Έτσι. Έχετε δίκιο. Θα γίνει όλοι ασφαλώς και υπάρχει και το φιλτράρισμα της υπηρεσίας. Δεν μπορεί να παραλαμβάνει οτιδήποτε. Αλλά μερικές φορές και στους άλλους διαγωνισμούς που φτάσαμε να παίρνουμε και 80% έκτοση και παραδίδονται το προϊόν της μελέτης δεν είναι εφαρμόσυμο μερικές φορές. Χωρίς να έχει τις προϋποθέσεις τις τυπικές, αλλά ουσιαστικά δεν παραλαμβάνουμε ποιοτική μελέτη. Αυτό τουλάχιστο ελπίζω ότι θα το αποφύγουμε. Και θα έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε δηλαδή όχι με έναν Σπαρτιάτη μελετητή, αλλά με έναν Καβαλιώτη το πιθανότερο ή κάποια περιοχή που είναι πολύ κοντά σε εμάς και θα έχουμε και καλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε πολύ διαφανείς όσον αφορά αυτό το σημείο για να μην υπάρχει και αυτή η επιφύλαξη. Θέλουμε να αποκομίσουμε προσόντα και κέρδια από αυτή την ιστορία όχι να δημιουργήσουμε εντυπώσεις αυτές που θεωρείτε ότι είναι πολύ κακές και συμφωνώ κι εγώ μαζί σας. Συνάδελφοι, νομίζω αναπτύχθηκε πολύ το θέμα. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις, οπότε αν θέλετε να ψηφίσουμε. Κύριε Καλανταρίδη. Κύριε Δρακονάκη έχει τον λόγο. Κύριε Δρακονάκη σας ζητήσουμε. Κύριε Ιακοβίδη, με την μικρή απλά επισήμαστης, ό,τι αφορά την πρώτη μελέτη που έχει να κάνει με την εστατική επάρκεια και την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστούκι μοναστηρίου στην Καλαμίτσα, το το Αλεξάνδρα Δήμογλου. Θα ήθελα απλά εδώ να έχετε στο νου σας την τακτοποίηση οτιδήποτε αυθαίρετου υπάρχει στο κτίριο και σε όλον εκείνον τον χώρο που έχει συνοδές χρήσεις, λίγο πέριξ του κτιρίου, δείτε το λίγο, γιατί και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα αντικείμενο μελέτης και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη διάρκεια της εστατικής μελέτης, της μελέτης εστατικής επάρκειας. Αυτό μόνο δεν ξέρω αν μπορείτε να το αναλάβετε ως υπηρεσία για να φύγετε και να κουμπώσετε με αυτό που θα ζητήσουμε από το πρόγραμμα. Κατάλαβε τις διευθυνήσεις που δόθηκαν και πάντα με την επιφύλαξη αυτών που είπε και ο κύριος Καλανταρίδης, ότι έχει να κάνει με την ανάθεση, γιατί ναι μεν πολλές φορές αργούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μας δώσουν το αποτέλεσμα, αλλά τουλάχιστον κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον άλλον για την διαφάνεια και για την δυνατότητα που κάνει ο δήμος, ο κάθε δήμος, στο να έχει μια διάβοια και μια διαφάνεια στις διαδικασίες που ακολουθεί. Είμαστε θετικοί και πραγματικά ευχόμαστε να αποτελέσει όντως ένα εργαλείο το οποίο θα φύγει και θα κουμπώσει και θα βοηθήσει την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλλας, η οποία δυστυχώς όπως και σε πάρα πολλούς δήμους φαίνεται ότι δυσκολεύεται το να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της τρέχουσες. Δεν θα το κάνουμε κανόνα. Μην γίνει κάποια παρεξήγηση. Θέλουμε κάποιες μελέτες να προχωρήσουν λίγο πιο γρήγορα. Δεν θα θεωρηθεί κανόνας λειτουργίας μέχρι την ώρα που θα αποδειχθεί αυτό ότι δεν κρύβει πτυχές δυσάρεστες όπως σημείωσε και ο κ. Καλανταρίδης. Προσπαθούμε. Κύριε Λαζαρίδη. Και σας έχουμε απέναντι για να μας βοηθήσει. Κοιτάξτε, ήθελα να ψηφίσω όχι. Ξεκίνησα με την άποψη να ψηφίσω όχι. Δώθηκαν κάποιες εξηγήσεις, η αγγεθιά είναι. Διατηρώ μεγάλη συμπεριφυλάξη στο πώς θα αποδείξετε ότι δεν θα δοθούν σε μητέρος οι μελέτες. Για αυτό το θέμα λοιπόν θα επακολουθείτε στενά, ας πούμε, από όλους εμάς τις αντιπολίτευσες. Οπότε πρέπει να το προσέξετε ιδιαίτερα. Οπότε αλλάζω την άποψή μου, την αρχικία, που όχι θα την κάνω ναι. Και ως εκ τούτου αλλάζω και την ψήφω μου στον δεύτερο θέμα που είπα όχι. Για το λόγο αυτό, οπότε ψηφίζω ναι και στον δεύτερο θέμα. Στο σημείο του Λαζαρίδη. Σε ευχαριστούμε. Κάτι τέτοια κάνουμε στην οικονομική και... Μας παρεξηγούν και όλα αυτά. Λένε... Εγκαζόμαστε εξέταση ιατρική. Μετά θα μας ζητήσουν γνωμάτευση. Εντάξει, τον δικολόγησε ο κ. Λαζαρίδης. Μετά από σωστά τον ομόφωνο αποφάσισε... Δικολόγησε, τον δικολόγησε ο κ. Λαζαρίδης και διόρθωσε της αναμόρφωσης. Σωστά, εγώ και εγώ θετικός. Ευχαριστούμε. Ομόφωνο επομένως να περάσουμε στο τελευταίο θέμα. Δεν νομίζω να μας πάρει αυτό τόσο πολύ. Ισήγηση για την αποδοχή δωρέας 100 τσουβαλάκια με πατάτες των 5 κιλών έκαστο... από τον Κοσμίδη Κωνσταντίνο προκειμένου να διανεμηθούν στους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπολίου. 100 τσουβαλακίων είναι η γενική. Τσουβαλακίων, ναι. Αυτό πήγα να πω, αλλά το διάβασα και τελικά ήταν διαφορετικό. Να υποθέσω ομόφωνο, αλλοφάγοντα να είναι. Περιμένουμε τουλουμπάκια κ. Καλανταρίδη. Τουλουμπάκια. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη γιορτή σας. Ναι, πώς λέει, με delivery, παιδιά. Ευκαιροποίητα, να τα κάνεις και να τα στείλεις. Σωστά. Και πάλι πολύ χρονοσάντε, καλή συνέχεια. Σας ευχαριστούμε.