Δήλωση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού από τις Σέρρες για αντιϊκά φάρμακα και εμβόλια (Υπουργείο Υγείας Κεντρική Υπηρεσία, 2018)
: Για αναφορικά με τα εμβόλια και το θέμα με τα αντικά φάρμακα, τι γίνεται του θέμαρ και της Τυπουλίας. Κοιτάξτε, όπως ξέρετε πολύ καλά, είμαστε σε μία περίοδο μιας μεγάλης διερεύνησης γνωστών παθογενειών και στρεβλώσεων και αιστιών ανομίας και διαφθοράς που υπήρχαν για χρόνια στο σύστημα Υγείας. Είναι σαφές ότι ποτέ δεν υπήρξε πολιτική βούληση αυτό το πάρτι να ελεγχθεί. Τώρα για πρώτη φορά έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία θεσμικής διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών και μέσα από τη Βουλή αλλά και μέσα από τη Δικαιοσύνη και τους ελεγχτικούς μηχανισμούς του κράτους. Εμείς εννοείται ότι στηρίζουμε και συνισφέρουμε με στοιχεία από το Υπουργείο και τις εποπτευόμενες υπηρεσίες σε αυτή την προσπάθεια. Νομίζουμε ότι το χρειάζεται αυτό σήμερα το πολιτικό σύστημα. Χρειάζεται δηλαδή να υπάρξει μια κάθαρση, να υπάρξει μια αίσθηση στους πολίτες ότι δεν υπάρχει ατιμορυσία, ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη και ασυλία σε τέτοιες συμπεριφορές και κυρίως αυτό που χρειαζόμαστε είναι να δώσουμε έμφαση στις θεσμικές αλλαγές, στις δικίδες ασφαλείας που πρέπει να μπουν έτσι ώστε να μην διαιωνίζονται αυτά τα φαινόμενα στο μέλλον, να μην αναπαράγεται αυτή η φαυλότητα η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια στο σύστημα υγείας. Υπήρχε και προκλητή ζήτηση και σπατάλι και επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων και διαφθορά και δυστυχώς και εκμετάλλευση του αρρώστου. Αυτά είναι φαινόμενα εγγενεί και διαχρονικά στο σύστημα υγείας της χώρας μας, τώρα για πρώτη φορά γίνεται μια προσπάθεια να ελεγχθεί αυτό το τοπίο και κυρίως να θωρακιστεί θεσμικά το σύστημα έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια και με ισοτιμία και χωρίς οικονομική επιβάρυνση την ώρα της ανάγκης όταν προσφεύγουν στις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Θα πληρώσουν και οι γιατροί για το συγκεκριμένο σκάνδαλο ή μόνο τα πολιτικά πρόσωπα? Κοιτάξτε, το Πάρτι είχε πολλούς συμμετέχοντες αλλά είχε λίγους οργανωτές. Καταρχήν, λοιπόν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην διερεύνηση των ευθυνών αυτών που οργάνωσαν έχοντας είτε πολιτικό ρόλο είτε υπηρεσιακό ρόλο και δικητικό ρόλο στο σύστημα υγείας. Αυτοί λοιπόν οι οποίοι διαμόρφωσαν το πλαίσιο για να υπάρξει αυτή η εκτεταμένη διαφθορά. Η δικαιοσύνη διερευνά προφανώς σε όλο το φάσμα των εμπλεκομένων. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη. Δεν ευθύνονται για το πάρτι αυτό ούτε όλοι οι γιατροί, ούτε όλη η πολιτική, ούτε όλα τα υπηρεσιακά στελέχη. Εμείς θέλουμε, λοιπόν, χωρίς κοινήγη μαγισσών, χωρίς προσπάθεια γενικευμένης ποινικοποίησης είτε του γιατρικού έργου, είτε της πολιτικής ενγένη, προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που σας είπα πριν. Από τη μια διερεύνηση του παρελθόντος και από την άλλη θωράκιση του συστήματος για το μέλλον.