Τμήμα Πληροφορικής - ΟΠΑ(πρώην ΑΣΟΕΕ) (Unique Minds GR, 2017)
: Είμαι ο Ανδρόνικος και θα σας μιλήσω για το τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρώτο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για το τμήμα μας είναι ότι αφορά σχεδόν αποκλειστικά το λογισμικό, δηλαδή τον κώδικα ή κάποια μαθηματικά από πίσω. Ενώ τμήματα όπως μηχανολόγων και μηχανικών αφορούν πολύ περισσότερο το υλισμικό, δηλαδή τα κυκλώματα ή τη φυσική. Ταυτόχρονα πρέπει να πούμε για το τμήμα μας ότι δεν αφορά μόνο τη Πληροφορική, αλλά στα δική μένα της βέλουν και πιο πολλοί επιστημονικοί τομείς, όπως η επιχειρησιακή έρευνα ή τα οικονομικά, στο οποίο θα αναφερθούμε και μετά. Αλλά πρώτα να ξεκαθαρίσουμε μια παρανόηση που βλέπω ότι γίνεται ακόμα και μέσα στο Πανεπιστημίο. Ποια είναι η διαφορά του προγραμματιστή και του επιστήμονα Πληροφορικής. Ο προγραμματιστής μαθαίνει απλώς να χρησιμοποιεί κάποια εργαλεία. Ο επιστήμονας του Πληροφορικής θα μάθει πως να κατασκευάζει αυτά τα ίδια τα εργαλεία. Για να πάρετε μια εικόνα, ένα εργαλείο μπορεί να είναι μια γλώσσα προγραμματισμού. Μπορείτε να γίνετε προγραμματιστής σε IEC ή σε κάποιο TE, αλλά μόνο σε Πανεπιστημίο θα μάθετε πως να γίνετε επιστήμονας λογισμικός. Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι θα πρέπει να μπείτε σε πολύ περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες σε αυτό το τμήμα και θα δείτε αρκετά περισσότερα μαθηματικά, γι' αυτό μπορεί να μην είναι για όλους. Ας μπούμε όμως στο πρόγραμμα σπουδών. Για να πάρετε το πτυχίο σας χρειάζεται 240 ECTS που αντιστοιχούν σε περίπου 37 μαθήματα καθώς δεν έχουν όλα τα μαθήματα τα ίδια ECTS. Στο 6ο εξάμενο γίνονται ενδιαφέροντα τα πράγματα γιατί σου δίνεται η δυνατότητα να πάρεις κύκλους δηλαδή το μίσος ενδιαφέρουν περισσότεροι με ερευνήσεις. Θα τους δούμε σε λίγο. Για να πάρεις το πτυχίο χρειάζεται και πτυχίο S2 σε κάποια ξένη γλώσσα δηλαδή στα αγγλικά λέμε για προφίσεμση. Εναλλακτικά μπορείς να περάσεις κάποια δύστηκα μαθήματα της σχολής. Ας πούμε τώρα να δούμε τους κύκλους αναλυτικά. Πρέπει να έχεις πάρει τουλάχιστον 10 μαθήματα κύκλων για να μπορέσεις να πάρεις το πτυχείο σου. Ο κάθε ένας έχει 3 υποχρεωτικά μαθήματα αλλά και πολλά περισσότερα επιλογίες που αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ κύκλων. Αυτό είναι ωραίο γιατί μπορείς να κάνεις καλούς συνδυασμούς όπως θα δούμε παρακάτω. Ας δούμε λοιπόν το καθένα κύκλο ξεχωριστά. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, δεν θα αναφερθώ στο τι μαθήματα θα κάνεις ακριβώς το καθένα. Θα πω περίπου τι αφορούν και τι επαγγέλματα θα μπορούσες να κάνεις αν τους επέλεγες και συνέχιζες σε ένα σχετικό μεταπτυχιακό. Πρώτος κύκλος είναι η θεωρητική πληροφορική. Ίσως το ξεχωρίζεις τον κύριο χαμηλά, είναι ο Turing και τον έπαιξε ο Cumberbatch στη πρόσφατη ταινία imitation game. Αν δεν την έχεις δεν είναι εξαιρετική να δεις. Ήταν αυτός που έθεσε τα θεμέλια στον κλάδο. Άρα σε αυτόν τον κύκλο θα μπεις περισσότερο σε λεπτομέρειες έρευνας και μελέτης του πώς δουλεύει όλος ο κλάδος της πληροφορικής ή σαν παράδειγμα μπορεί να αξιολογείς την ποιότητα αλγορίθμων. Ο επόμενος κύκλος αφορά τα συστήματα και τα δίχτυα υπολογιστών. Είναι αρκετά σαφές θεωρώ. Φαντάσουσες σε μια μεγάλη επιχείρηση και θες να φτιάξεις έναν τρόπο να μιλάνε όλοι οι υπολογιστές μεταξύ τους. Τα πράγματα ωστόσο γίνονται όλο και πιο ενδιαφέροντα τελευταία, γιατί έχουμε πλέον το ίντερνο των πραγμάτων. Δηλαδή φαντάσουσες σε λίγα χρόνια μπορεί το ψυγείο σου να ξέρει ότι δεν έχεις γάλα και να στείλει αυτόματα μήνυμα σούπερ μ Αυτή τη φορά είμαι βέβαιος ότι ξέρεις το κύριο στα δεξιά. Είναι ο Έλλειο από τη σειρά Mr. Robot. Για μένα μάλλον είναι καλύτεροι όσον αφορά το hacking. Αν θες να γίνεις σαν κι αυτόν, μπορείς να περάσεις από αυτόν τον κύκλο. Πληροφοριακών συστημάτων και ασφάλειας. Και αυτό γιατί για να μάθεις πρώτα να προστατεύεις υπολογιστές, πρέπει να ξέρεις πώς παραβιάζονται. Άρα μιλάμε πια για ηθικό hacking. Ο επόμενος κύκλος αφορά τις βάσεις δεδομένων και τη διαχείριση γνώσης. Το πιο κλασικό κομμάτι είναι ο τρόπος που αποθηκεύεις πληροφορίες, ο τρόπος που κάνεις ερωτήματα για να πάρεις απαντήσεις που σε ενδιαφέρουν. Αλλά τα πράγματα είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα γιατί σε αυτόν τον κύκλο θα ασχοληθείς με την τεχνητή νοημοσύνη που πραγματικά είναι παντού γύρω μας. Ίσως να έχεις ακούσει και για τα driveless cars, δηλαδή σε λίγα χρόνια θα έχουμε αμάξια που δεν θα χρειάζονται οδηγό ή θα μπορεί να προβλέπουν κινδύνους στον δρόμο και να τους αποφεύγουν. Αυτά όλα είναι τεχνητή νοημοσύνη. Ο επόμενος κύκλος είναι επιχειρησιακής έρευνας και οικονομικών πληροφορικής. Επιχειρησιακή έρευνα σκέψω τι είναι η επιστήμη λήψης αποφάσεων. Είναι ο τρόπος που μπορείς να πάρεις τις καλύτερες απαντήσεις σε προβλήματα. Το ωραίο είναι ότι αυτός ο κύκλος είναι διεπιστημονικός πλήρος. Μπορεί να ασχοληθείς με τα πάντα. Ξεκινάς από ανάλυση επενδύσεων, αλλά μπορείς να πας ακόμα και στη κατασκευή κτιρίων. Έχω φιλοπολιτικό μηχανικό που από την Αγγλία του έχουν προσφέρει πολλά χρήματα για να πάρει φθες εκεί. Και ο τελευταίος κύκλος αφορά εφαρμοσμένα μαθηματικά και επιστημονικούς υπολογισμούς. Σε αυτόν τον κύκλο θα έχεις πολλή στατιστική και θα μπορέσεις να γίνεις στο μέλλον Big Data Analyst ή Data Scientist. Πρόκειται για ένα από τα πιο καυτά επαγγέλματα αυτή τη στιγμή στην αγορά. Δηλαδή το Career Cast, μια σελίδα αναζήτησης επαγγελματιών, έβγαλε πέρυσι καλύτερο επάγγελμα αυτό από όλα στον κόσμο, από κάθε άποψη δηλαδή και οικονομική και πιθανότητες εξέλιξης και άγχους. Ξανά είναι πολύ καλό εδώ ότι μπορείς να ασχοληθείς με πάρα πολλές τομείς. Δηλαδή μπορείς να ξεκινήσεις από Marketing καλαπάς σε κάθε είδους επιστημονική μελέτη. Ας πούμε και δύο λόγια για την πτυχιακή. Είναι προοριετική, δεν είναι και να την πάρεις, κρατάει ένα εξάμεινο και είναι υπό την επίβλεψη κάποιου καθηγητή και μπορεί να αφορά οποιοδήποτε θέμα. Είτε σε ενιαφύριο προγραμματισμός, είτε κάποιο επιμέρους θέμα του προηγούμενου κύκλου που αναφέραμε, μπορείς να το διαλέξεις. Όσον αφορά την πρακτική, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα, γιατί παρότι είναι προοριετική, συστήνεται πολύ να την κάνεις, γιατί σε ένα τρίτο των ατόμων που κάνουν πρακτική, μένουνε στις επιχειρήσεις, γιατί αυτές προτιμούν να συνεργάζονται με άτομα που ξέρουν πόσο καλά δουλεύουν παρά με νέους. Ισοδυναμή είναι ένα μάθημα επιλογής που δεν θα χρειαστεί να το δώσεις, δηλαδή, για να πάρεις πτυχίο, για να δε πεις με την επιβιβλέπεις καθηγητή, και ένα σημαντικό σημείο είναι ότι μπορείς να την κάνεις μέσα οράσμος πλάς στο εξωτερικό. Άμα δηλαδή θέλεις εναλλακτικά να δουλέψεις κάποια χρόνια στο εξωτερικό, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία. Το Ρώσον αφορά την ίδια τη δομή των μαθημάτων. Έχουμε τις κλασικές διαλέξεις, που είναι ένας καθηγητής που παρουσιάζει το μάθημά του, έχουμε τα φροντιστήρια όπου οι βοηθοί τους συνήθως κάνουνε κάποια παραδείγματα, ας πούμε λύνουν ασκήσεις, έχουμε τα εργαστήρια όπου καθόμαστε ίδιοι ως υπολογιστές και λύνουμε προβλήματα μαθαίνουμε με περισσότερο προγραμματισμό, και το πιο σημαντικό για μένα είναι οι πρακτικές εργασίες, τα project, όπου σε βάζει να ασχοληθείς ο ίδιος και να εφαρμόσεις τις γνώσεις σου. Κάποιες εργασίες είναι πολύ ψηλό επίπεδο και έχουν και μεγάλη σημασία για το μέλλον, γιατί ένας εργοδότης μπορεί να ζουστήσει εμπειρία σε ένα συγκεκριμένο τομέα και άμα του παρουσιάσεις μια καλωστημένη εργασία από τη σχολή θα τη διδεχθεί χαλαρά. Όσον αφορά τις εξετάσεις, έχουμε και μερικές φορές προόδους, φαντάσου τα σάβα διαγωνίσματα, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, που μετράνε ένα μέρος του βαθμού. Δεν υπάρχει σε όλα τα μαθήματα και μερικές είναι προοριτικές. Να σου πω επίσης για τις αλυσίδες. Πρέπει για να μπορέσεις να πάρεις σε ορισμένα μαθήματα να έχεις περάσει κάποια άλλα προαπαιτούμενα, δηλαδή δομές δεδομένων, για παράδειγμα, χρειάζονται την εισαγωγή στο προγραμματισμό πρώτα. Αυτό άρχισε να ισχύει από τη χρονιά μου και παρότι δεν το προτιμούν πολλά παιδιά, σε βοηθάει να κρατήσεις μια δομή στις σπουδές σου. Να μην αφήνεις μαθήματα χρωστούμενα, να μην τα παίρνεις με παράξενη σειρά. Τώρα όσον αφορά τους χαθηγητές μπορώ να πω από την προσωπική μου εμπειρίου ότι οι περισσότεροι είναι πολύ καλοί και έχουν πραγματικά ενδιαφέρον να σε βοηθήσουν να εσποστηρίξουν, να απαντήσουν ερωτήσεις, να κάνουν διάλογο. Το ένα πέμπτο περίπου έχει διδέξει μάλιστα στο εξωτερικό, ενώ έχουμε τρεις που έχουν κάνει έρευνα στο MIT και δύο στο Stanford. Είναι κάποια από τα καλύτερα πανεκσύμια παγκοσμίως. Η παγκοσμιοπιστημονική κοινότητα έχει κάνει γύρω στις 50.000 αναφορές στην έρευνά τους. Τώρα όσον αφορά τα ίδια εργαστήρια πληροφορικής όπου μαθαίνουμε, σχολόμαστε με προγραμματισμό, έχουν πραγματικά κάποια από τα καλύτερα μηχανήματα που έχω δει. Δηλαδή ένας φίλος πήγε με εράσμος στο UCL της Αγγλίας σαν εξαιρετικό πανεπιστήμιο και αποφάσισε να γυρίζει για έρευνα στην Αθήνα, επειδή έχουμε τόσο γερούς πολυπιστές σε μνήμη και επεξεργαστήριο που εδώ βόλευε να κάνει την έρευνά του. Έχουν προεγκατεστημένο λογισμικό κάθε τύπο για ανάπτυξη εφαρμογών, ανάλυση δικτύων και ταχύτητα μας είναι εξαιρετική. Έχουμε οπτικές σύνδεσεις, δηλαδή κατευθείαν συνδεδεμένες με το πανεπιστήμιο και φτάνουν μέχρι για 100 ΜΠΠ. Τώρα σε αναφέρω διάφορες πρωτοβουλίες μέσα στο πανεπιστήμιο. Η πιο σημαντική που αξίζει να αναφέρω είναι το Venus. Είναι ένα forum που έχουμε φτιάξει οι ίδιοι φοιτητές και το ζητηρούμε καθημερινά. Ο πιο σημαντικός λόγος για να το χρησιμοποιήσεις είναι ότι έχουμε πάρα πολλές σημειώσεις, παλιά θέματα, συμβουλές για διάφορα μαθήματα εκεί μέσα. Αλλά δεν περιοριζόμαστε σε αυτά. Επίσης ζητούνται διάφορα νέα της επικαιρότητας, υπάρχουν πληροφορές για σεμινάρια. Μια άλλη πρωτοβουλία είναι η ομάδα Φως της σχολής, που είναι ανοιχτού λογισμικού, open source. Ασχολείται με πιο εξειδικευμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα Arduino, Raspberry Pi, αν έχεις ακούσει. Πολύ καλή είναι η σχέση μας και με τη Microsoft στο πανεπιστήμιο. Είμαστε και γραμμένοι στο πρόγραμμα Imagine, που σημαίνει ότι ο κάθε φοιτητής δικαιούται πρόσβασης σε δωρεάν λογισμικό τελευταίες τεχνολογίες της Microsoft. Για παράδειγμα το τελευταίο Visual Studio, που είναι μια από τις καλύτερες πλατφόρμες ανάπτυξης λογισμικού που υπάρχουν. Επίσης έχουμε το θεσμό των φίλων Guru στο πανεπιστήμιό μας, που σημαίνει ότι διάφοροι φοιτητές που συνεργάζονται θελοντικά με τη Microsoft μας κάνουν διάφορα σεμινάρια σε τελευταίες τεχνολογίες της, οι οποίες είναι πολύ καλές γιατί συμβουλεύουν τα χέρια και στην αγορά σε διάφορα πρακτικά πρότζεκτ που θα χρειαστεί στο μέλλον. Και μια άλλη πολύ καλή πρωτοβουλία είναι ο διαγωνισμός Imagine Cup, που γίνεται κάθε χρόνο και έχει θέμα ανάπτυξης προγραμματιστικών λύσεων πάνω σε διευθύνες ζητήματα. Θα αναφερθώ και παρακάτω. Εδώ μπορείς να δεις ενδεικτικά τις ερευνητικές ομάδες του πανεπιστήμιού μας. Δεν θα αναφερθώ σε κάθε μία γιατί θα χρειαζόμαι να ξεχωριστώ βίντεο, αλλά μπορείς να καταλάβεις με πόσα πράγματα μπορείς να ασχοληθείς στις σχολεί που μπορεί να σε ενδιαφέρον. Ενδεικτικό του επίπεδο αυτών ομάδων είναι ότι το 2011 μέλη της ομάδας επεξεργασίας φυσικής γλώσσας κερδίσανε παγκοσμίως σε ένα από τους τομείς του Μέκρος του Imagine Cup αναφέρθηκε απορριγουμένως. Ένα άλλο παράδειγμα αδράσεις ομάδων είναι το Theory P, ένας θεσμός στον οποίο μαζευόμαστε κάθε Παρασκευή για κουλουράκια, τσάι και συζητήσεις θεωρητικής πληροφορικής. Τα σπάει! Κάθε τόσο η σχολή μας παρουσιάζει και διάφορες ερευνητικές εργασίες ή σεμινάρια που μπορεί να έχουν επιμεληθεί διδακτορικοί φοιτητές της σχολής μας ή καθηγητές μας ή ακόμα και καθηγητές του εξωτερικού. Γίνονται κάποιες σεμινάρια πάρα πολύ αξιόλογα δηλαδή, παγκοσμίου επιπέδου σε ποιότητα. Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για το τμήμα πληροφορικής μπορείς να μπεις σε ένα από τα παρακάτω link, δηλαδή είτε στο Venus που ανέφερα προηγουμένως είτε στο csaweb.gr που είναι επίσημο συστότοπος. Σε κάθε περίπτωση σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.