Fake News (SaferInternet4Kids- Ελληνικό Κέντ. Ασφαλ. Διαδικτ., 2019)
: FAKE NEWS Παρακαλώ, Παρακαλώ, Παρακαλώ, Παρακαλώ... Παρακαλώ, Παρακαλώ, Παρακαλώ... Παρακαλώ, Παρακαλώ, Παρακαλώ, Παρακαλώ... Παρακαλώ, Παρακαλώ, Παρακαλώ... FAKE NEWS, τι είναι αυτό... Τα FAKE NEWS είναι ιστορίες οι οποίες παρουσιάζονται ως δημοσιογραφικές. Είναι όμως κατασκευασμένοι συσκεμμένα για να εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό. Ο σκοπός των ψετών ειδήσων είναι είτε εμπορικός, όπως για παράδειγμα η προώθηση ενός προϊόντος, είτε η δημιουργία κοινής προσμίας σε σελίδα, είτε πολιτικός διότι διαμορφωθεί της κοινής σκέψης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατραματίζουν άλλο ένα και αυξανόμενο παρεμβατικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Κατά συνέπεια, η αξιολόγηση των ειδήσων που προβάλλουν αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Αν το κείμενο μας προτρέπει να το αναπαράγουμε, αυτό θα πρέπει να μας υποψιάσει. Υπερβολικοί τίτλοι ή τίτλοι που δεν έχουν σχέση με το κείμενο της ανάρτησης είναι σοβαρή ένδειξη. Αν το κείμενο είναι προϊόν αυτόματις μετάφρασης ή αν δεν υπάρχει συντάκτης. Αν αντί για τη νομινομηνία υπάρχουν λέξεις όπως χθες προχθές. Αν στο κείμενο υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, αυτό είναι ακόμα μια ένδειξη. Αν το κείμενο συνοδεύεται από φωτογραφίες άσχετες με το θέμα ή η φωτογραφία είναι κακής ποιότητας, είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν έχει μη ενεργά ή μη λειτουργικά links. Αναπτύξτε κριτική σκέψη και εμπιστευτείτε το έστικτο και τη λογική σας. Αν κάτι σας φαίνεται απίστευτο, πολύ πιθανό να είναι ψέμα ή να περιέχει μεγάλες ανακρίβειες.