Διάλεξη 5 / Διάλεξη 5 - Τσινίκας Νικόλαος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
Διάλεξη 5: Είμαι η Μιλία, διδακτορική του κυρίου Τσινίκα, ουσιαστικά εγώ ασχολούμαι κυρίως με τα ηχοτοπία και την ακουστική οικολογία και πιστεύουμε ότι είναι ενδιαφέρον να σας πούμε κάποια πράγματα κυρίως για τον ήχο και τον οχητικό περιβάλλον, που θα σας αποσχολήσουν λογικά και θα σας φανεί χρήσιμο στα ντοκιμαντέρ σας. Αυτά που θα σας δείξω τα έχω πάρει κυρίως από δύο online courses που έκανα από το Wesleyan και το Emory University και επίσης από τα δύο βιβλία του κυρίου Τσινίκα, το Ακουστικό Σχεδιασμός Χώρων και την Αρχιτεκτονική και Μουσική και το ομώνυμο The Soundscape βιβλίο του Σάφερ, το οποίο εισαγάει την έναι του ηχοτοποιού οπότε αν θέλετε κάτι επιπλέον αυτά τα βιβλία θα σας βοηθήσουν και οι σημειώσεις, άμα θέλετε από τις διαλέξεις θα σας δώσουν κάποια έξτρα πληροφορία. Τώρα τα είδη του ήχου για μια ταινία, αυτά που χρησιμοποιούνται για μια ταινία μπορεί να τα ξεχωρίσουμε σε τέσσερις μεγάλες περιπτώσεις. Ουσιαστικά πρώτα είναι το σενάριο, ο διάλογος μεταξύ των ηθοποιών, ο οποίος μπορεί να εχωγραφηθεί είτε τη στιγμή που γίνεται η ταινία είτε και μετά. Είναι τα εφέ που είναι η πιο μεγάλη κατηγορία, ηχητική κατηγορία μπορούμε να πούμε, που συνήθως εμφανίζονται και σαν τα γράφουν οι ειδικοί sound effects από το effects στην τομογραφία και αν δεν ξέρω αν έχετε ακούσει και τη λέξη foley, και τα foley είναι, θα σας εξηγήσω μετά τι εννοώ. Στα εφέ μπορούμε να χωρίσουμε και μια υποκατηγορία, την ατμόσφαιρα, το background, που συνήθως είναι όλοι οι ήχοι οι οποίοι δεν δημιουργούνται από τους ηθοποιούς και δεν αποτελούν την κυρία, μάλλον δεν επικεντρωνόμαστε κυρίως αυτούς τους ήχους, αλλά αποτελούν κυρίως το υπόβαθρο, το background. Και στο τέλος η μουσική. Η μουσική είναι μια ταινία. Αυτές είναι τις μεγάλες κατηγορίες και φυσικά χρειάζονται οι ειδικοί επαγγελματίες για την κάθε κατηγορία. Ένα πολύ διάσημο πρόγραμμα για το sound editing ονομάζεται αυτό, για το μοντάστο ηχητικό, είναι το Pro Tools, δεν ξέρω αν το έχετε ακούσει. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ ευρέως και από μεγάλα συγκροτήματα, μουσικά συγκροτήματα, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ πέρα το user interface. Βλέπετε τις κυματομορφές, αυτές εδώ είναι οι κυματομορφές, δηλαδή ο ήχος με τη γυματική μορφή του. Βλέπετε από εδώ πάνω στα διάφορα στιγμιότυπα της ταινίας και πως ουσιαστικά κάθε κανάλι είναι σαν τα layers που χρησιμοποιούμε με τα διαφορετικά χρώματα. Το ποθητή του είναι πάνω στο άλλο και κάθε χρωματά και βλέπετε κάθε κανάλι αποτελεί ένα άλλο, μπορεί να είναι background effect, μπορεί να είναι ένα άλλο effect, να είναι κλίνει μια πόρτα, να είναι ο διάλογος, όλα τα λεπικαλύπτονται και βλέπετε και δουλεύονται με αυτόν τον τρόπο. Εδώ είναι νομίζω για ηχογραφήσεις, έτσι δεν είναι που κάνουν το μιξάρισμα, δηλαδή έχει πολλά στάδια. Avid είναι η εταιρεία, είναι pro tools. Από το 10 και μετά νομίζω είναι το πιο ευρέως δεδομένο και να φανταστείς βγάζουν και ειδικό hardware για το συγκεκριμένο software. Αυτό είναι περισσότερο να το ξέρετε σαν γνώση. Δεν αγοράζεις δηλαδή το software μόνο, αγοράζεις και διάφορα εξαπτήματα που υποστηρίζουν το software. Για παράδειγμα θέλεις να κάνεις μοντάζ από 10 βιοράσεις για να τις συνδέσεις, θέλεις συγκεκριμένα κουτιά συνδέσεις, θέλεις συγκεκριμένα joysticks, θέλεις συγκεκριμένα πράγματα που να περνάς από τη μία εικόνα στην άλλη. Οπότε δεν είναι μόνο ένα, ας το πούμε, software, είναι και ειδικά πληκτρολόγια με ειδικά χρώματα για κάθε δουλειά που κάνεις, είναι πολύ ενδιαφέρον. Και το πρώτο σημασί με τις εταιρείες της Avid, Avid είναι και το πρόγραμμα για μοντάζ το επαγγελματικό, δηλαδή όταν κάνεις ταινία μεγάλου μήκου θα κάνεις με Avid. Είναι σαν την Autodesk ας πούμε ή σαν την Adobe. Υπάρχουν εντάξει πολύ αναλλακτικά και ελεύθερα, θα σας κατημάσω μια λίστα και θα σας τη φέρω την επόμενη φορά, τα οποία μπορείτε να παίξετε κι εσείς. Τώρα μια κατηγοροποίηση η βασική που χρησιμοποιούν και οι ειδικοί των ταινιών είναι το diegetic και non diegetic sound. Δηλαδή ήχοι που ανήκουν στον κόσμο της ταινίας, της αφήγησης, διήγησης που το χρησιμοποιούν και έξω και ήχοι που δεν ανήκουν σε αυτήν την αφήγηση. Ας πούμε η ηθοποίηση και ο βασικός διάλογος ανήκει στον κόσμο της ταινίας, όμως αν ακούγεται κάποιος αφηγητής δεν ανήκει. Είναι έξω από τον κόσμο, από το φιλμικό κόσμο. Δεν ξέρω αν έχετε δει τώρα τελευταία μέρα, σε παράδειγμα το House of Cards. Έδειξε φιλμ νουάρ, κάποια φιλμ νουάρ που συνήθως αναπολεί τον παρελθόν ή διηγείται κάποιο μέρος της ζωής του. Που μπορεί να είναι πρωταγωνιστής, αλλά αφηγείται σαν να μιλάει σε εμάς. Επίσης να διαχωρήσω και όλα στην μουσική που ακούμε που μπορεί να έχουμε που είναι ηθοποίη, μουσική από ραδιόφωνο ή ίδια οι μουσικοί που παίζουν στο μέσο του φιλμικού κόσμου και η μουσική, η μουσική επένδυση είναι διαφορετικά, σε διαφορετική κατηγορία και αυτό έχω βάλει να την παραθέτονται. Επίσης ένας καθηγητής στο σχολείο κινηματογράφου, ο κύριος Γουζικούς που μου είχε πει, ότι αν τα εφέ χάσουν την, καταλάβουμε μέσα σε μια ταινία που παρακολουθούμε, ότι ακούμε κάποιο ειδικό εφέ, δηλαδή το πιάσουμε, μας ξενίσει, σημαίνει ότι αυτά τα εφέ ή το soundtrack ή ο αφηγητής έχει αποτύχει στη λειτουργία του. Δηλαδή πρέπει να είναι όλα τόσο πολυενοποιημένα και τόσο καλά προσεγμένα ώστε να μην τα καταλαβαίνουμε σαν κάτι διαφορετικό. Επίσης εδώ αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι ο ήχος χρησιμοποιείται και η μουσική μαζί και τα εφέ και το background για να ενοποιήσει ουσιαστικά τα οπτικά διαλύματα που έχουμε από διάφορα πλάνα. Αυτό είναι η πολύ βασική του λειτουργία, η ενοποιήσει. Δηλαδή και εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν κάνετε το ντοκιμαντέρ, έτσι, τη μουσική με αυτή τη λειτουργία. Όπως σας είπε η μουσική υπηρετεί ουσιαστικά τη διήγηση, μας δείχνει βασικά συναισθήματα, παίζει πολύ με το συναισθηματικό φόρτο. Γι' αυτό πιστεύω έχετε παρατηρήσει στις ταινίες ότι είναι πολύ δραματικές, συνήθως δίνεται με την αντίστοιχη δραματική μουσική. Και επίσης αυτή η μουσική επαναλαμβάνεται και αποτελεί και γίνεται σαν ένα... Να πάρω ένα παράδειγμα, το Requiem for a Dream ας πούμε, έχει ένα πολύ χαρακτηριστικό μουσικό, μουσικά κομμάτια και συνήθως υπάρχει ένα μικρό διήμετρο που επαναλαμβάνεται όλη την ώρα σε όλη τη μουσική. Οπότε καταλαβαίνεις ότι είσαι στην ίδια μουσική, μπορεί να περνάει η διήγηση αλλά υπάρχει το μοτίβο που θα ακουστεί με διάφορες μικρές παραλλαγές και θα αναοποιήσει όλη την ταινία έξτρα. Τώρα για τα εφαίες, βλέπετε εδώ είναι ο Φόλι, αυτός είναι ο άνθρωπος που... ο ειδικός μάνας τα εφαί. Βλέπετε και όλες με τη χτενούλα, άμα την... πάμε πάνω κάτω τα... πώς λέγατε... Ουσιαστικά κάνουμε το τζιτζίκι μπορούμε με αυτόν τον τρόπο. Τα Φόλι είναι τα ηχητικά εφαί τα οποία συνήθως κάνουμε Φόλι όταν έχουμε μεγάλη δυσκολία να τεχογραφήσουμε κάποια πράγματα. Βλέπετε και εδώ πέρα ο τύπος είναι Φόλι Άρτιστ. Ο άνθρωπος φοράει τα κούνια γιατί είναι δύσκολο να χογραφήσεις την ηθοποιό που φοράει τα τα κούνια εκείνη την ώρα. Οπότε χρειάζεται να ενισχυθεί αυτό το εφαί ή να ηχογραφηθεί με τέτοιο τρόπο που είναι λίγο δύσκολο σημεία την ώρα που τη γυρίζεται η ταινία. Οπότε κάνεις ένα δάμπλιγγ μετά. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ουσιαστικά αυτά τα Φόλι ηχητικά εφαί είναι ξεχωριστά συνήθως σε κάθε ταινία. Και αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της μετέπειτα επεξεργασίας. Δηλαδή φανταστείτε το σαλακόμα του χαρτιού ή οι ήχοι που μπορεί να κάνουν τα ρούχα και το οποίο παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο σε μια ταινία. Γίνεται σίγουρα post processing μετά και μπλουτιζονται. Γιατί αυτό είναι πολύ δύσκολο να χογραφηθούν βασικά. Και κυρίως να πούμε ότι ξεκίνησε αυτό στις ταινίες της Φόλις. Α με το Disney. Γιατί όταν κάνεις κινούμενα σκίτσα δεν έχουν ήχους τα κινούμενα σκίτσα. Αλλά όταν δείχνεις ένα κινούμενο σκίτσο να πένει τη στροφή και να τσιρίζουν τα λάστιχα πρέπει να χογραφήσεις τσιρίγμα τα λάστιχα. Οπότε έτσι ξεκίνησαν οι Φόλιοι άρχες της ιωπή επίσης για να μην πηγαίνουν σε πραγματικά περιβάλλοντα να κάνουν τις χογραφήσεις. Σκαρφιζόν τους όπως να τα κάνουν αυτά σε ένα στούντιο ή σε ένα εργαστήριο εσωτερικό. Ναι βλέπετε εδώ. Και με διάφορους τρόπους έτσι ώστε να μπορούν να αποδείχουν περισσότερο. Ένα τέτοιο εργαστήριο ας πούμε τι έχει. Ναι. Ο Φόλιος ήταν τραμεράς. Ναι ήταν πολύ έξω. Πάντως αυτό ότι εγώ νομίζω ότι υπάρχουν κυρίως βιβλιοθήκες και χρησιμοποιείς τα ίδια αλλά δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Κάθε φορά τυχογραφούν τα βήματα να είναι διαφορετικά για να συμπίπτουν με το ρυθμό και είναι αρκετά δύσκολο. Ομοι σωρί. Τώρα δημιουργώ πάλι με το πώς βάζει τον ήχο. Όταν έχουμε έναν εφηγητή ο οποίος αφηγείται και δεν είναι στον διηγηματικό κόσμο της ταινίας είναι εύκολο να το κάνουμε. Λέγεται voice over αυτό. Μετά έχουμε τρεις κατηγορίες. Το συγχρονισμένο ήχο το χρησιμοποιεί κυρίως το Hollywood όταν δεν έχουμε το doubling. Εκείνη την ώρα που μιλάνε οι ηθοποιοί τους συγχρογραφούμε. Υχρογραφούμε συνήθως και το περιβάλλον όλα και μετά ενισχύουμε κάποια κομμάτι. Κάνουμε ένα post. Συγχρονισμό με τα έκστρα. Το αναπευθείας ήχο indirect sound. Χρησιμοποιούμε πάλι μικρόφωνα. Να είναι παρόμοιο με το προηγούμενο αλλά κυρίως νέοι ρεαλιστικοί κινηματογράφοι όπως το Iraq. Δεν χρησιμοποιούμε πως είναι post processing. Είναι μόνο το direct sound. Ό,τι πιάσει εκείνη την ώρα. Και επίσης όσο είναι βρώμικο ας πούμε ή καθαρό προσπαθούμε να κίνει τη στιγμή. Αν θυμάστε ο κυρίος Στυνίκας που είχε πει για το δόγμα. Ήταν ο... Πείτε το σχεδιαφέρον. Ο Lars von Trier. Ο Trier ήταν υπέρ αυτής της διαδικασίας του direct sound. Και έχουμε και το post synchronization που κυρίως είναι αυτό. Ιταλία, Ινδία, Ιαπωνία. Με αυτόν τον τρόπο βάζανε τον ήχο. Βλέπετε και εδώ ένα, λέγεται cue sheet, ένα ηχητικό χάρτη για το πως περίπου θα μπούνε τα sound effects. Εδώ είναι για τα foley συγκεκριμένα. Βλέπετε με 10 του δευτερολέπτου λέει τι ακριβώς χρειάζεται. Συνήθως υπάρχουν και άλλες τύλες που έχουν και το διάλογο. Που θα ακουστεί ο διάλογος. Που θα ακουστεί αυτόν τον background. Αλλά υπάρχει πολύ λεπτομερής και ακριβή ακριβώς σχεδιασμός. Δηλαδή θα μπορούσατε να κάνετε και εσείς κάτι παρόμοιο στο documentaire. Να ορίσετε κάπως και να κατηγοριοποιήσετε το τι θα ακούγεται σε κάθε σκηνή. Να το κόψετε κάπως, να το ορίσετε σε μερικά μέρη. Και τώρα για τα ηχοτοπία. Επειδή ουσιαστικά έβαλα τον τύλο πως μπορεί το ηχοτοπίο να γίνει μουσική. Γιατί στο documentaire δεν θα έχετε δυνατότητα φυσικά να κάνετε τα δικά σας δημιουργικά μουσική. Να κάνετε δικές σας συγκρογραφήσεις. Οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό που ήδη υπάρχει στο περιβάλλον. Και θα προσπαθήσετε να δώσετε μέσω του documentaire. Να το εμπλουτίσετε περισσότερο και να το σχεδιάσετε. Τι είναι τώρα η οικουστική οικολογία. Το ηχοτοπίο που λέμε. Η οικουστική οικολογία είναι μια οικολογική προσέγγιση της μουσικής αντίληψης. Οπου ουσιαστικά το ηχητικό περιβάλλον είναι αυτό που μελετάμε. Συνδυάζει οποιοδήποτε ηχητικό περιβάλλον δηλαδή μπορεί να μελετηθεί σε κάποια συγκεκριμένα πλαίσια που αποτελεί ένα ηχοτοπίο. Φαίνεται λίγο πολύ φλού αυτό αλλά δεν είναι τόσο όσο το καταλαβαίνετε. Αυτή είναι η αναλλακτική άποψη ότι δηλαδή τα πάντα, το κόντεξτ είναι ουσιαστικά, που λέμε κάθε εργοτέχνης, παίζει πολύ μεγάλη σημασία το περιβάλλον, το κόντεξτ, ουσιαστικά αυτό είναι. Δηλαδή, ένα οποιοδήποτε ηχητικό κομμάτι, ας πούμε του Μότσαρτ, του Μπετόβεν, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το που θα ακουστεί. Γιατί έχει πάρα πολλές περιεκτάσεις τελικά αυτό το πράγμα. Οπότε, για την ακουστική οικολογία, αυτή είναι μια πιο περιβαλλοντική, μπορούμε να πούμε, αναλλακτική άποψη για τη μουσική, η οποία υποστηρίζει ότι το ηχητικό περιβάλλον, μάλλον είναι λίγο δύσκολο τελικά για το ηχοτοπείο. Σε ένα ηχοτοπείο παίζει ρόλο το πού βρίσκεται αυτό, η τοπογραφία που λέμε, ποιοι ήχοι, οι φυσικές πηγές των ήχων, από πού παράγονται οι βασικοί ήχοι. Και επίσης, αυτά όλα βουλεύουν σε πολλά επίπεδα, δηλαδή παίζει ρόλο και το πουλιστικό υπόβαθρο της περιοχής. Δηλαδή αν είμαστε Ευρώπη ή αν είμαστε Αφρική. Ο τρόπος δηλαδή ο δέκτης που ακούει και μεταφράζεται οι αρχητικά σήματα είναι πολύ διαφορετικό. Επίσης, πάμε και σε ιδεολογικά με τα ακόμα παραπέρα. Δηλαδή, αν ηχογραφήσεις κάτι που είναι μια διαδήλωση, αν ηχογραφήσεις μια λειτουργία, ένα εκκλησιαστικό γεγονός, όλα αυτά μπορεί να τα μπλέξεις, να τα μελετήσεις και να τα συνδυάσεις με τέτοιο τρόπο που να δώσεις απίστευτα πολλαπλά πράγματα και σου δίνει πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες. Δηλαδή, ουσιαστικό τεχοτοπία και οικοστική οικολογία είναι μια οικολογική αντίληψη, τα πάντα παίζουν ρόλο. Τώρα, για να καταλάβετε, σας έχω βάλει ένα βίντεο της Westerkam, μαθήτριας του SAFIR. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπίο. Σας το έχω βάλει και με φωτογραφίες, γιατί ουσιαστικά αυτό δεν μπορεί να αποσχηστεί από το κόντεξτο, οπότε είναι καλό να ξέρετε πού βρίσκεται και πού απευθύνεται. Κάτσε να ακούστη κάτι θα έπρεπε. Βήματα ακούγονται, περπατάει. Ναι, αυτό είναι το θάρυβος. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπίο. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπίο. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπίο. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπίο. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία. Αυτό λέγεται η μουσική που έχει σχέση με ηχοτοπία.