13η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στις 14 Οκτωβρίου 2020 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Πα. Ραδάφηλε, καλώς ήρθατε. Ας την πολυλογία ρε, προχώρα να δούμε εδώ πέρα τι κάνουμε. Λοιπόν, συνάδελφοι, έχουμε απαρτία. Ξεκινάει η 13η Τακτική Συνεδρία, σήμερα 14 Οκτωβρίου του 20. Ξεκινάμε με ερωτήσεις. Όλοι ξέρουμε τους χρόνους, σας παρακαλώ να είμαστε τυπικοί. Ερωτήσεις. Ο κύριος Κάτσαρης. Στο μικρόφωνο. Λοιπόν. Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς να σας ευχαριστήσω που βάλατε συνεδρία στη Τετάρτη και κατάφερα μετά από αρκετό καιρό να μπορέσω να παραβληθώ σε συνεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η ερώτηση είναι σε σχέση με το έτοιμα που έχω καταθέσει, αν δεν κάνω λάθος πρώτος και μετά ακολουθήσαν και άλλοι συνάδελφοι, για την αποπομπή του μέλους της Χρυσής Αυγής κατά δηλωσή του υπερήφανο μέλος της Χρυσής Αυγής και στηριζόμενο από τη Χρυσή Αυγή και τα λοιπά, από το Περιφερειακό Συμβούλιο ως μέλος καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης. Έχω καταθέσει έγγραφο έτοιμα, μετά ακολουθήσαν και άλλοι συνάδελφοι, περιμένω την απάντηση από την Περιφερειακή Αρχή και για τις ενέργειες που έχουν γίνει από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ανημερώσα γιατί το ξέχασα. Ο κ. Τζεμπετζής μας έχει στείλει ένα email με το οποίο λέει ότι λόγω σημαντικής επαγγελματικής υποχρέωσης, την οποία δεν δίναμε να αναβάλλω, δεν θα μπορέσω να συμμετέχω στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο της 4ης, 14ης, 14ης του 2020. Όσον αφορά το έτοιμά σας κ. Κάτσαρη, λοιπόν, θεωρώ ότι εδώ πέρα εγκαλείται εμένα να πάρω, να αφαιρέσω από την κατάσταση των μελών ένα πράγμα να φέρω μόνο για να είμαστε ξεκάθαροι. Να αφαιρέσω από την κατάσταση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Δημήτριο Τζεμπετζή. Σας παρακαλώ, εγώ εδώ πέρα δεν είμαι, δηλαδή ο ρόλος μου δεν είναι ούτε να φερώ ούτε να φέρνω κάποιον εδώ, εντάξει. Όποιος έρχεται εδώ ακούστε με, ακούστε με, καλά τι θα πω. Οι παρευρισκόμενοι όλοι εδώ έχουν εκλεγεί πέρσι στις εκλογές, όλοι. Ωραία, εγώ ούτε έχω δικαίωμα να αφαιρέσω κάποιον ή να προσθέσω κάποιον άλλον. Για αυτά υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, υπάρχει νόμος που ορίζει τα πάντα. Για να είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά εμένα ως Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, έτσι, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο αυτό να αφαιρέσω εγώ από οποιοδήποτε από εσάς. Το δικαίωμα να είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να είμαι ξεκάθαρος. Κάποιος πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες με βάση τον νόμο, για να αποπενθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Εγώ είμαι αυτός. Μην μου απαντάτε τώρα, πετάτε την πάλα στην Κερκίδα. Εσείς θα είστε Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και υπάρχει και η Περιφερειακή Αρχή. Κάποιος πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες που περιγράφει ο νόμος συγκεκριμένα για την αποπομπή μέλους εγκληματικής οργάνωσης καταδικασμένης από δικαστήριο και μην μου πετάτε την πάλα στην Κερκίδα. Πείτε, αν έχετε κάνει κάποιες ενέργειες, εγώ δεν μπορώ να τις κάνω αυτές τις ενέργειες, δεν μπορώ να συστήσω Επιτροπή με Εφέτη κτλ κτλ. Αυτό είναι δική σας αρμοδιότητα. Κάνατε κάτι, έχω κάνει το έτοιμα μια εβδομάδα τώρα. Η δική μου αρμοδιότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση. Αν διαβάσατε τον νόμο, εγώ δεν έχω αρμοδιότητα τέτοια που δεν είναι, εγώ, ως Πρόεδρος. Όταν λέτε κάτι όμως και μου στέλνετε ένα έγγραφο, με καλείτε με αυτό, καλούμε τον Πρόεδρο να αφαιρέσει. Έτσι λέτε επιλέξει από την κατάσταση των μελών του Περιβεριακού Συμβουλίου. Ο νόμος λέει συστήμεται Επιτροπή. Ποιος καλεί την Επιτροπή να συσταθεί για να αποπενθεί από όργανο. Εσείς δεν είστε Πρόεδρος αυτόν τον όργανο. Ποιος θα την καλέσετε εδώ πέρα. Πουθενά δεν λέτε εδώ πέρα, δεν λέτε για κάποια διαδικασία. Λέω να κυριθούν οι διαδικασίες που περιγράφει ο νόμος ως συγκεκριμένος και τον αναφέρω. Κύριε Κάτσαρη θα συνεχίσουμε, εδώ τώρα έχει ο κ. Πετράκος το λόγο. Να συνεχίσουμε, αλλά δεν μου είπατε κινήσατε ή δεν κινήσατε διαδικασίες. Μα δεν προβλέπεται από πουθενά να κινήσω εγώ. Ποιος θα τις κινήσει. Κύριε Κάτσαρη δεν κάνουμε εντυπώσεις εδώ τώρα. Τι ποιος. Αφήστε, θα το δούμε τώρα. Έχουμε θέμα, το βάλατε ένα θέμα. Θα το δούμε, το βλέπουμε μία εβδομάδα όμως κύριε Πρόεδρο. Θα ακολουθεί η προσήχουσα διαδικασία τέλος. Άμα είναι να φάμε πέντε χρόνια που φάγαμε για να καταδικαστούν οι φωνιάδες, να μας το πείτε. Άμα είναι να φάμε πέντε χρόνια να βρούμε πώς θα τους διώξουμε από τα όργανα τα αιρετά, οι φωνιάδες που φάγαμε πέντε χρόνια στα δικαστήρια, να μας το πείτε. Γιατί όταν κάποιοι φωνάζανε, λέγαμε ότι αυτοί είναι φωνιάδες, είναι εδωλωφονική οργάνωση. Κύριε Κάτσαρη, πες ότι θέλετε εδώ. Μην κατηγορείτε. Ακούστε, ακούστε. Σας κατηγορώ πολιτικά. Λοιπόν, άμα θέλετε πολιτική μπορείτε να κάνουμε όλοι. Να δημαγωγήσουμε όλοι, κύριε Κάτσαρη. Όλοι. Και αυτό που κάνετε τώρα δεν σέβεστε εμάς τους. Όχι, όχι. Δεν είναι έτσι. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας είπε και είπε ότι είναι εγκληματική οργάνωση. Δεν είναι έτσι και υπάρχουν διαδικασίες για όλα. Έχουμε δημοκρατία. Όλα προβλέπονται και υπάρχουν σε νόμους. Όποιος έρχεται εδώ οφείλει να σέβεται αυτό που βρίσκει τους νόμους. Ωραία. Και ρωτάω, λοιπόν, ποιος κίνησε τις διαδικασίες. Κινήθηκαν. Ε, μα σας λέω, δεν προβλέπετε αυτό. Να το κουβεντιάσουμε. Τώρα είναι θέμα συζήτησης να κάνουμε. Αν το επιμένετε, λοιπόν, σε αυτό, καθίστε να μιλήσει ο κύριος Πετράκος. Παρακαλώ, κύριε Πετράκο, έχετε το λόγο. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Για να μην παίρνω το λόγο, πάλι θα ταθέσω όλα τα ζητήματα, τα οποία και ερώτηση, και τι πρέπει να συζητήσει προ ημιρισίας. Μη πρώτον ξεκινάω από μια απλή ερώτηση που είδα στα μέσα ενημέρωσης και μου έκανε εντύπωση και θα παρακαλούσα τον κύριο Περιφεριάρχη να απαντήσει γιατί νομίζω ότι είναι μίζον. Υπάρχει μια μεγάλη έκφραση παραπώνου, από ότι είδα, από τον καθηγητή τον κύριο Θέμελη, γιατί, για ποιον λόγο ότι δεν έχει η Περιφέρεια υλοποιήσει την δέσμευσή της να βοηθήσει και να χρηματοδοτηθούν περιτέρου οι ανασκαφές. Τι έχει γίνει με αυτό, θα ήθελα σε αυτό. Το δεύτερο θέμα που θέλω να θέσω είναι το θέμα της Επροσώπου της Χρυσής Αυγής. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, αυτό που θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να κάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι ότι πρέπει σήμερα να λάβει μια πολιτική απόφαση, η οποία να λέει ότι δεν έχει θέση, το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί ότι δεν έχει πολιτική απόφαση, όχι νομική απόφαση, ότι δεν έχει θέση εκ πρόσωπος του συνδυασμού Ελληνική Αυγή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της Επιτροπές και Στραστηριότητά του. Και να τον καλούμε να παρατηθεί και να παραδώσει την έδρα του και να μην έρθει κάποιος άλλος. Παράλληλα, θέλω να εξετάσετε, νομίζω ότι μπορεί να το συζητήσουμε, να εξετάσουμε νομικά, δεν είμαι εγώ νομικός, αν εμπίπτει στην περίπτωση του άθρο 257 του νόμου 3852 του ΔΕΚΟ, όπως τροποποιήθηκε με το άθρο 130 του 45 του 55 του 18, για τη διαδικασία της πάψης. Εμείς δεν θεωρούμε ότι εσείς μπορείτε να κάνετε, να πείτε ότι δεν, προφανώς, αλλά εμείς πολιτικά το θέτουμε ότι πρέπει το περιφερειακό συμβουλιοπολιτικά, έχουμε εδώ πέρα μία δίκη και ένα μέλος έχει ισχυρισθεί ότι είναι μιας εγκληματικής οργάνωσης, η οποία έχει μία καταδίκη όλα τα γετικά της τελέχει για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κλπ. Συνεπώς πολιτικά πρέπει να αποφασίσουμε. Λοιπόν, το δεύτερο, το τρίτο ζήτημα που θέλω να σας ρωτήσω κύριε Πρόεδρε, είναι γιατί παρότι υπήρχε δέσμευση την προηγούμενη φορά και το είχε δεχτεί ο κ. Περιπεριάρχης, δεν μπήκε στην ημερήσια διάταξη σήμερα η συζήτηση του θέματος των πυραιολογιών. Ξέρετε ότι σε λίγο ξεκινά η ηλιοκομική περίοδο, έχει ξεκινήσει, δηλαδή στη Μεσσινιά, έχει ξεκινήσει με τη Μαυρολιά και στη Λαπωνία, στη περιοχή της Νεάπολης, άρα λοιπόν δεν έχουμε περιθώρια. Παρακαλώ λοιπόν και το θέτω, θέλω να σας παρακαλέσω να τεθεί σε ψηφορία να μπει προημερισίας. Και τέλος, κύριε Πρόεδρε, το θέμα της Πελοπόννησης ΑΕ. Κάθε εβδομάδα που κάνουμε συμβούλιο γίνεται μια αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Περιπεριάρχη και του κ. Π. Περιπεριάρχη για το θέμα της Πελοπόννησης. Ο ένας λέει έχεις έλλειμμα, ο άλλος λέει εγώ δεν έχω έλλειμμα, έχω περίσεκμα. Λοιπόν, και όλο το περιφερειακό συμβούλιο κάθεται και ακούει τι λέει ο κ. Νίκας, τι λέει ο κ. Στατούλιος, τι λέει ο Περιπεριάρχης, τι λέει ο π. Περιπεριάρχης. Εμείς και μια και δινητικά, ας πούμε να το πω έτσι και κατηγορούμενος, εγώ δεν λέω ότι είναι κατηγορούμενος, προς την έννοια ότι τον κατηγορεί ο Περιπεριάρχης, αλλά και το πόρισμα είπε ότι εγώ αποδέχομαι να συζητηθεί στον περιφερειακό συμβούλιο. Θεωρώ ότι είναι λάθος ότι δεν το φέρεται και αν δεν προλαβαίνουμε σήμερα, θα ήθελα όμως να υπάρξει δέσμευση και δεν θα γίνει η Γενική Συνέλευση να συζητήσει στο επόμενο Συμβούλιο, με τη δέσμευση όμως ότι δεν θα προηγηθεί η Γενική Συνέλευση της Πελοπόννησης ΑΕ, δεν θα πάμε στη Γενική Συνέλευση χωρίς να το έχεις συζητήσει στον περιφερειακό συμβούλιο. Αυτό το προτείνω να το λάβουμε ως απόφαση, αν σήμερα εσείς πείτε ότι δεν προλαβαίνουμε κ. Πετράκο, δεν γίνεται γι' αυτό το λόγο. Αυτό σας δίνω, να το πω είμαι με άευ ελειξία, κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να αντιδικήσουμε, αλλά θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας ως Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσουμε ένα θέμα για το οποίο λένε ορκωτοί λογιστές, έχει 1,5 εκατομμύριο έλλειμμα, συνεπώς λέει ή θα τη διαλύσε την εταιρεία ή θα της αυξήσει στο μεταχικό κεφάλαιο. Ποιος θα τα αποφασίσει μόνοι τους, αφού βασικός μέτοχος είναι η Περιφέρεια σε αυτό. Δεν γίνεται. Κύριε Πετράκο, για να συνοψήσουμε, βάλατε τρία θέματα, τρεις προτάσεις για θέματα στην ημερήσια διάταξη. Αυτό βάλατε. Ναι, ναι. Τρία θέματα. Ωραία, το ένα είναι του κυρίου Τζαμπεντζή, το άλλο είναι τα πυρηνεργουργεία και το τρίτο είναι η Πελοπόννηση αεύση. Ωραία. Και μία ερώτηση... Αυτά θα μπουν σε ψυχοφορία. Τι γίνεται με την αρχαία Μεσίνκια, γιατί ο κ. Στέμεζης εκπράζει... Αυτό δεν το βάνετε, θέμα. Αυτό είναι ερώτηση. Όχι, όχι. Ρωτάω τον κύριο Περιβεριάλη. Ναι, κυρία Νικολάκου. Καλησπέρα σε όλους. Θα ακολουθήσω και εγώ την τακτική του κ. Πετράκου, για να συντομεύουμε. Δηλαδή για τα θέματα που θεωρούμε ότι πρέπει να τεθούν εκτός... αλλά και στο θέμα των ερωτήσεων. Θα ξεκινήσω με το θέμα των ερωτήσεων... βάζοντας ως πρώτο και πάρα πολύ σημαντικό... αν έχει ο κ. Περιβεριάλης να μας πει κάτι σχετικά με τις εξελίξεις... από τις συναντήσεις που έκανε για το φυσικό αέριο. Δεύτερο θέμα το οποίο θέτω ως ερώτηση... και ταυτόχρονα θα κάνω και μια πρόταση γι' αυτό. Θα καταθέσω στα πρακτικά ένα έγγραφο το οποίο υπέπεσε στην αντίληψή μου... από τις υπερησίες της περιφέρειας που το υπογράφει ο κ. Περιφεριάρχης... σχετικά με την κατασκευή του δικητήριου στην Ποσειδονία... στην περιφερειακή νότα Κορινθίας. Εκεί εκφράζεται μια άποψη ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου... θεωρεί πολύ σημαντικό να γίνει εκεί το δικητήριο... δεδομένου ότι είναι πολύ λειτουργικό για τους πολίτες... αφού βρίσκεται κοντά σε αυτοκινητόδρομο... και μάλιστα εξυπηρετεί και το Λουτράκι και την Κόρινθο. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει το θέμα να έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο... και να εκφραστεί και η άποψη του περιφερειάρχη του εγγράφου... αλλά και ποια είναι η άποψη του περιφερειακού συμβουλίου που πιθανόν... μπορεί και όχι αλλά είναι πολύ πιθανόν να είναι διαφορετική. Επίσης θέλω να ρωτήσω τον κύριο περιφερειάρχη με αφορμή αυτό... πώς γκρεμίστηκαν τα κτίρια που ήταν μέσα... εφόσον είχε λήξει από ό,τι ακούσαμε το 2014... η διάρκεια παραχώρησης και αν αυτή η διαδικασία έγινε νομίμως... διότι έχω πληροφορίες ότι υπάρχουν αντιδράσεις... οι οποίες έχουν κατατεθεί και στα αρμόδια ελληνικτικά όργανα. Τώρα, έχαμε πει στο προηγούμενο περιφερειακό... να συζητήσουμε το θέμα των πυρηνελουργίων. Όχι μόνο δεν ήρθε σε αυτό το περιφερειακό... αλλά γίνανε και συναντήσεις, γίνανε και συσκέψεις... ακούστηκαν και απόψεις που δεν γνωρίζουμε τι υπόθηκε σε αυτό... γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας... αυτά τα οποία βλέπουμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης... αν δεν είμαστε εκεί να ξέρουμε τι υπόθηκε... γιατί αυτά ξέρουμε όλοι ότι πάντα γίνεται μοντάζ. Άρα, κύριε Περιφεριάρχα, είχατε πει εσείς στην προηγούμενη συνεδρίαση... ότι σε όλες τις συναντήσεις που άπτονται θέματα τέτοια... σημαντικά κοινωνικά για τους αγρόπτες... να καλούνται και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Αυτό, λοιπόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε. Ζητάμε, λοιπόν, να μας πείτε για τα πληνελουργία γιατί δεν ήρθε... και αν ήρθε και αν έχετε πρόθεση να το φέρετε. Ένα άλλο θέμα, το οποίο στείλαμε και επιστολή στο Προεδρείο, αφορά τα πολύ σημαντικά γεγονότα... τα οποία έγιναν στην Πελοπόννησο, ξεκινώντας από τη Μεσσινία και σε όλη την Πελοπόννησο... και αφορούν τις εξελίξεις και τις δράσεις οι οποίες έγιναν... μετά τον θάνατο ενός νέου παιδιού, ενός Ρωμά, στην Μεσσινία. Θέλουμε να συζητήσουμε για τα θέματα παραβατικότητας. Θέλουμε να δούμε τι πρέπει να γίνει. Ξέρετε πολύ καλά και βλέπουμε επώνυμα ανθρώπους... να βγαίνουν και να εκφράζουν την αντίδυσή τους. Βγήκε απόφαση από το Δήμο Μεσσίνης, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Βγήκε απόφαση από την Ένωση των Προέδρων των Κοινοτήτων. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι πρέπει να μπει εκτός ημερήσιας διάθεξης. Μάλιστα, κάνατε και μία συνάντηση από ό,τι είδαμε τον Περιφερειακό Διευθυντή... που πιθανόν να ήταν πολύ χρήσιμη και να είπατε θέματα... τα οποία μπορούν να βοηθήσουν προς κάποια κατεύθυνση. Τώρα, θέλω να κάνω μία αναφορά, κύριε Περιφεριάρχα... για τον τρόπο που διαχειρίζεται η Περιφερειακή Αρχή... την επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας, το peepel.gov.gr. Δεν ξέρω αν την επιμελίστε, δεν ξέρω αν έχετε αναθέσεις σε κάποιον... αλλά σε καμία περίπτωση η επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας... δεν μπορεί να έχει αναφορά μόνος τις συναντήσεις του Περιφεριάρχη... ή μόνος οι αποφάσεις οι οποίες άπτονται ευχαριστηρίων. Είναι πάρα πολλά τα ευχαριστήρια. Μου κάνει εντύπωση τόσο πολλά ευχαριστήρια σε ένα χρόνο. Αλλά τέλος πάντων, θα ήθελα να δείτε λίγο άλλες ιστοσελίδες περιφεριών... και εφόσον σας αρέσει η περιφέρεια Κρήτης... και την αντιγράψατε, όπως είπατε πριν κάποια συμβούλεια... δείτε λίγο την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης... όπου υπάρχει στην επιφάνεια η λειτουργικότητα... τι οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν. Πώς θα αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό, πώς κλείονται τα ραντεβού... ποια είναι τα θέματα που άφθονται των πολιτών. Νομίζω ότι πρέπει να ξαναδείτε την ιστοσελίδα. Δεν αποτελεί θέμα της ιστοσελίδας ούτε εκ του νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών... του πρότυπου νόμου, το να λέτε ότι ο Περιφερειάρχης εκταμείευσε 1,5 εκατομμύριο ευρώ... για να πληρώσει έργα και μελέτες. Σίγουρα αυτό δεν είναι, κατά τη δική μου γνώμη, θέμα που αφορά το peepel.gov... ή αν είναι, είναι τελευταίο, πρώτα, είναι τα χρηστικά στοιχεία που πρέπει να έχουν οι πολίτες. Και θα κλείσω με το εξής. Πριν σήμερα, μου έδωσε ένας ταξιτζής μία επιστολή σας η οποία συνοδεύει τα είδη τα οποία δίνουμε στα ταξί... που από ό,τι πληροφορήθηκα είναι και γάντια και αυτό κ. Περιφερειάρχη να το ξαναδείτε... με τον Διευθυντή Υγείας, γιατί ο ΕΟΒ έχει βγάλει μία ειδική διάταξη για τα γάντια... ότι η μη σωστή χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην μετάδοση. Πέρα απ' αυτό. Σε αυτή την επιστολή, θα ήθελα να σας παρακαλώ πολύ... επειδή πάνω λέει Ελληνική Δημοκρατία Περιφέροι Πελοποννήσου... να σβήσετε τα αποσιωπητικά στο «Σας σκεφτόμαστε». Δεν ξέρω αν το έχετε δει. Φιλόλογος είστε εσείς. Νομίζω ότι σε ένα έγγραφο που υπογράφει ο Περιφεριάρχης, μετά το σκεφτόμαστε, σας σκεφτόμαστε... δεν πρέπει να μπουν αποσιωπητικά. Να είστε πάντοτε υγιείς και δυνατοί. Πολύ σωστά. Σας σκεφτόμαστε με αποσιωπητικά. Είναι εγγραφή που ανατρέχει σε άλλες... υπάρχουν άλλα νοήματα. Σας έβαπα πολύ χρόνο. Νομίζω όμως ότι δεν έχω να πω κάτι άλλο, πέρα απ' αυτά που είπα. Έχω... Ναι, αυτά. Ευχαριστώ πολύ. Ερώτηση. Ο κύριος Γιανακούρας, ο κύριος Δέδερ μετά, ο κύριος Κελάρης και η κυρία Μπουζα. Μη όμως το παρακάνουμε, γιατί θα φάμε τώρα δύο ώρες. Και ο κύριος Τατούλης. Καλησπέρα σε όλους σας. Θα επανερθώ σε ένα θέμα, το οποίο και στο παρελθόν πάλι έχω επανερθεί, αλλά επειδή βλέπω ότι δεν υπάρχει κάποια διόρθωση του προβλήματος, γι' αυτό αναγκάζομαι σήμερα και για το θέμα του επανερθώ. Αφορά το θέμα το φωτισμού των κόμβων στην Αρκαδία. Πώς γνωστόν τα τελευταία χρόνια είχαμε πάρα πολλά φώτα σε πάρα πολλούς επικίνδυνους κόμβους, σε συμβολές των δρόμων στην Αρκαδία. Και επειδή κυκλοφορώ σε όλο τον ομό βλέπω ότι πάρα πολλά φώτα από αυτά δεν καίνε ή είναι καμένα όλα ή απ' τα πέντε και το ένα. Θα παρακαλούσα λοιπόν κάποιο συνεργείο να βγει η νυχτερινή ώρα να ελέγξει τους κεθνικούς τουλάχους των δρόμους και τις συμβολές που έχουν με το υπαρχιακό δίχτυο, πριν θρηνήσουμε κάποιο θύμα εξαιτίας τους κότους που υπάρχει σε πάρα πολλούς κόμβους της Αρκαδίας. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Δέδες. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, επιτροχάδι. Πρώτον, νομίζω το θέμα της παρουσίας του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής κακώς τέχθηκε με τη μορφή ερώτησης από τον συνάδελφο τον κ. Κάτσαρη. Αν το ζητούμενο είναι αυτό που ανέπτυξε στην τοποθέτησή του, θα έπρεπε να μπει ως θέμα προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και μάλλον θεωρώ ότι με πιο σοβαρό τρόπο ο Θανάης ο Πετράκος έβαλε το θέμα προς συζήτηση κάτι με το οποίο συμφωνούμε. Δεύτερον, υπάρχει ένα θέμα σε σχέση με την επιστρεπτέα προκαταβολή για μια ομάδα συμπολιτών μας το οποίο είναι άμεσο και σημαντικό γιατί λύγουν οι προθεσμίες. Αφορά ένα αίτημα το οποίο νομίζω και σε σας έχει υποβληθεί της Ομοσπονδίας των ιδιοχρητών σχολών οδηγών Πελοποννήσου οι οποίοι με τον τρόπο που κινείται σήμερα το πρόγραμμα στην ουσία αποκλείονται από το πρόγραμμα με δεδομένα ότι το δεύτερο τρίμινο του 2019, συγκριτικά στοιχεία με το δεύτερο τρίμινο του 2020 τα εισοδήματα για τις σχολές οδηγών ήταν σχεδόν μηδενικά. Όχι με υπετιότητά τους αλλά επειδή υπήρχε το γνωστό θέμα της μη πραγματοποίησης εξετάσεων από τις υπηρεσίες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Νομίζω ότι και σαν περιφέρεια πρέπει να το δούμε θετικά γιατί το κομμάτι αυτό της αρμουδιότητας μεταφέρθηκε προς τις περιφέρειες αλλά και τα χρόνια θα γίνει σε σχέση με τους ισχύοντες κανόνες θα πρέπει να γίνει μια παρέμβαση και θα πρότεινα γιατί όχι ένα ψήφισμα υποστήριξης από τον Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα για να πεθυθούμε προς τα αρμόδια Υπουργεία με αυτόν τον τρόπο. Το τελευταίο θέμα αφορά κύριε Νίκα ένα πρώτο θέμα που γνωρίζετε καλά είναι στην περιοχή σας για το θέμα της προγραμματικής σύμβασης περιφέρειας με το Δήμο για την κατασκευή του δρόμου στη βρομόβριση. Υπάρχει ένα έτοιμα για την τροποποίηση ενός άρθρου της προγραμματικής σύμβασης το οποίο ως Δήμαρχος το είχατε υποστηρίξει. Νομίζω ότι πρέπει να το δείτε για την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης που είναι έτοιμα της περιοχής πριν προχωρήσει και εξελιχθεί περιετέρου η διαδικασία του έργου. Κυρία Μπούζαν. Ναι, κύριε Πρόεδρε, εγώ θα κάνω δύο ρωτήσεις μεσοινιακού ενδιαφέροντος. Θα ήθελα να ρωτήσω επειδή τώρα έρχεται και ο χειμώνας. Βλέπουμε ότι δεν έχουν γίνει αυτές οι παρεμβάσεις που πρέπει στις ποταμούς και χειμάρους της Μεσσινιάς. Έχω στείγει και σχετικό έγγραφο στον κύριο την περιφερειάρχη να μου απαντήσει. Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με μία παρέμβαση που έγινε στο χειμαρογυγίδι που βρίσκεται στην ΕΒΑ και έγινε μία επιδερμική παρέμβαση χωρίς να είναι το μηχάνημα το κατάλληλο για αυτή την εργασία. Έγινε μία παρέμβαση ενός χιλιομέτρου και μετά, επειδή δεν είχα τίποτα, ενός χιλιομέτρου και μετά επειδή βούλιαξε το μηχάνημα σταμάτησε η παρέμβαση. Υπάρχει κίνδυνος λοιπόν στην περιοχή της ΕΒΑ για πλημμύρα σε περίπτωση που υπάρχει έντονη νεροποντή. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τι ακριβώς συμβαίνει στη διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών αν γνωρίζει ο κ. Περιφεριάρχης. Θεωρώ αδιανόητο κ. Περιφεριάρχη να χάνονται φάκελοι που αφορούν πολλές υποθέσεις επαγγελματιών που μετά έρχονται οι πολίτες και επιβαρύνονται με παράβολα ιατρικές συγγνωματεύσεις, αλλά και κινδυνεύουν και από τις ελεγκτικές αρχές διότι δεν έχουν τα αποδεικτικά στοιχεία μαζί τους όταν κυκλοφορούν. Έχουμε διάφορες τέτοιες καταγγελίες και παρακαλώ να ελεγχθεί αυτό το θέμα και να διορθώσετε άμεσα τα λάθη παρακολουθώντας προσωπικά τις υπηρεσίες. Ευχαριστώ. Δεν νομίζω ότι έχουμε κάποια άλλη ερώτηση. Α, είναι ο κ. Κελάρης πρώτα. Συγγνώμη κ. Τατούλη. Ο κ. Κελάρης και ο κ. Τατούλης. Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθω στο θέμα και θα επιμείνω, που θέσανε οι συνάδελφοι πριν, σε σχέση με την αποπομπή του εκπροσώπου της ελληνικής αυγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κύριε Τελάρη, μην επαναλαμβανόμαστε. Αυτό το θέμα είναι κυμπήρη. Μια στιγμή. Μακρίστε με μισό λεπτάκι. Σας στείλαμε κύριε Πρόεδρε και σε όλο το Προεδρείο την επιστολή και εμείς σχετικά με την αποπομπή του εκπροσώπου της χρυσής αυγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου που είναι ένα γεγονός και είναι δεδομένο και σας ζητήσαμε επίσης, εκτός από το όργανο του Προεδρείου που λέμε να μην τον καλέσετε στα Περιφερειακά Συμβούλια που είναι ζήτημα νομικό που θέσατε εσείς, σας καλέσαμε να απαρθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο από αυτό το όργανο πολιτική απόφαση αποκλεισμού του συγκεκριμένου Περιφερειακού Συμβούλου από τα Περιφερειακά Συμβούλια, από τις Επτροπές, από κάθε εκδήλωση της Περιφέρειας. Αυτό το ζήτημα το βάζουμε επιτακτικά, να συζητηθεί προημερισίας διάταξης και στην αρχή της συνεδρίας εφόσον τα αποφασίσει το σώμα και σας καλούμε να το βάλετε προημερισίας διάταξης σε ψήφιση στο σώμα για να αποφασίσει γι' αυτό το σημαντικό ζήτημα. Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, επειδή στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε μια τοποθέτηση ότι η Περιφερειακή Αρχή, η Περιφέρεια αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους εργολάβους και με τα αιτήματα των εργολάβων, ιδιαίτερα δε έγινε ονομαστική αναφορά ότι υπάρχει υποχρέωση στο επίπεδο των σταλιών από προηγούμενα έργα, ετούνται οι εταιρείες περίπου στα 25 εκατομμύρια. Και επειδή εμείς δεν έχουμε σε γνώση εάν υπάρχει κάποια τέτοια ιστορία, κάποια τέτοια εκκρεμότητα, γιατί εμείς πληρώσαμε πάρα πολλά σε θέματα σταλιών από αυτά τα έργα που είχαμε παραλάβει από τις τέως νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Θέλω λοιπόν να μας ενημερώσει ο κ. Περιφερειακής για ποιο θέμα αναφέρεται, που είναι τα 25 εκατομμύρια, σε ποια έργα υπάρχουν τα αιτήματα των σταλιών και θέλω να επισημάνω στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι ένα από τα έργα τα οποία παραλάβαμε σε εκκρεμότητα ήταν ο Ρωμανός Γαργαλιάνη όπου το έργο δεν ολοκληρώθηκε, οι απαιτήσεις της τεχνικής εταιρείας υπερέβαιναν τα 69 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες διαδικασίες, κερδίσαμε τις δύο υποθέσεις περίπου στα 40 εκατομμύρια με τους ακριβοπληρωμένους δικηβόλους μας που λέτε και πάνω από όλα έμεινε σε εκκρεμότητα ενώ είχε συζητηθεί το τρίτο έτημα περίπου 30 εκατομμύρια, η καινούργια Περιφερειακή Αρχή εξάρχης έκανε αντικατάσταση του δικηγορικού γραφείου με έναν άλλον δικηγόρο τον κ. Μαρκάκη ο οποίος παρετήθηκε πάρα πολύ γρήγορα ενώ η υπόθεση είχε συζητηθεί. Αυτό μόνο και μόνο σε γνώση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το ένα ερώτημα είναι αυτό, να απαντηθεί το ερώτημά μας που και ποια είναι τα αιτήματα στα 25 εκατομμύρια για τη Σταλίας. Το δεύτερο θέμα που θέλω να θέσω είναι ότι οφείλεται να μας δώσετε όλα τα στοιχεία για το Πελοπόνιστος ΑΕ. Όχι για να συζητήσουμε το τι θα κάνει το Πελοπόνιστος ΑΕ. Το Πελοπόνιστος ΑΕ είναι ανώνυμη εταιρεία. Να σταματήσουμε να παραμυθιαζόμαστε και να λέμε ό,τι θέλουμε. Έχει γενική συνελεύση, έχει νόμο που διέπει τη λειτουργία μιας ανώνυμης εταιρείας. Αλλά οφείλεται να μας δώσετε όλα αυτά τα στοιχεία, καθότι δεν προκύπτει πουθενά έλλειμμα. Τουλάχιστον τα στοιχεία που έχουμε εμείς στα χέρια μας αυτή τη στιγμή. Και επειδή θεωρώ ότι είναι ένα θέμα το οποίο το προβοκάλετε συνεχώς, θα σταθώ στην προηγούμενη κουβέντα σας, στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα στο ταμείο. Για να σταματήσει αυτό το μεγάλο παραμύθιο, ο μεγάλος λαϊκισμός, η μεγάλη ξεφτήλα που είχε γίνει για όλα αυτά τα χρόνια σαν συζήτηση στον πελοπονησιακό λαό. Και θα τελειώσω κύριε Προέδρε με την εξής αναφορά. Ακούστηκε πριν λίγο το έτημα για την απομάκνηση των εκπροσώπων της ελληνικής αυγής στην Πελοπόννησο. Ασφαλώς και είναι πλέον ένα όριμο έτημα. Γιατί η ελληνική πολιτεία και όλοι εμείς συμπεριφερόμαστε με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Έχουμε καταδικαστική απόφαση. Δεν κάνουμε πολιτικές εκτιμήσεις. Δεν μιλάμε πολιτικά. Και ασφαλώς έχει δίκιο ο κύριος Πρόεδρος, λέγοντας ότι βάσει ποιάς διαδικασίας πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που η δικαιοσύνη αποφάσισε. Γιατί μέλη μια συγκλιματικής οργάνωσης δεν μπορεί ποτέ να συμμετέχουν σε έναν δημοκρατικό όργανο, σε έναν δημοκρατικό θεσμό. Το ένα θέμα λοιπόν είναι να πάρουμε απόφαση. Να ζητήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Να μας πει ή να πάρει πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Και θέλω να τελειώσω με την εξής αναφορά. Ξέρετε εμείς ως πολιτικό όργανο, αποδεχόμενοι υποκριωτικά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η χρυσή αυγή δεν αντιμετωπίζεται μόνο με δικαστικές αποφάσεις, κυρίως με πολιτικές αποφάσεις. Και οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει το περιφερειακό συμβούλιο είναι η συνεχής εκπαίδευση της κοινωνίας, των ίδιων των πολιτών, για να γίνει κατανοητό ότι αυτά τα αμορθώματα δεν μπορούν να υπάρχουν σε μια ευνονούμενη κοινωνία. Πολιτικά, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία, να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες σε αυτή τη λογική. Σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο περιφερειάρχης. Υπάρχει κάποιος αντιπεριφερειάρχης που θέλει να αναφερθεί σε ερωτήματα. Ναι, κύριος Αναστασόπουλος. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να πω δυο λόγια όσον αφορά την διαδικασία των πυρνελουργίων. Εμείς ήμασταν καλεσμένοι όλες τις φορές που έγιναν τέτοιες συναντήσεις. Και μάλιστα, απλά έγινε στο χώρο μας η τελευταία, μετά από έτημα του συνδέσμου με συνείο νελοτριβέων. Όσον αφορά τη διαδικασία, το τι γίνεται από εδώ και πέρα, έχουμε ζητήσει υπομνήματα από όλους τους εμπλεκόμενους, από τους πυρνελουργούς, από τους ελεωτριβείς, για να συναιδριάσει η αρμόδια Επιτροπή Υγείας, μαζί με την διεύθυνση περιβάλλοντος και με την διεύθυνση ανάπτυξης, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, στην Τρίπολη φυσικά, μετά από την εξέταση όλων αυτών των υπομνημάτων, τα οποία έχουμε ζητήσει να καταθέσουν πολύ γρήγορα. Συνεπώς, υπάρχει δυνατότητα οι αποφάσεις να ληφθούν άμεσα, με πρώτη εργάτη την υπηρεσία υγείας, η οποία έχει συγκροτήσει ο Περιφερειάρχης εδώ και αρκετό καιρό. Το δεύτερο που θέλω να αναφέρω είναι σχετικό με το θέμα του καθαρισμού ενός ρέματος, ονόμα τη Λυγίδη, στην περιοχή της Εύας. Πράγματι, ο Ερπιστηροφόρος Φορτωτής καθάρισε περίπου 1 χιλιόμετρο 1200 μέτρα από ανάντη της επαρχειακής οδού της Εβδόμης μέχρι περνώντας το δρόμο την 7η επαρχειακή και το αντίστοιχο γεφύρι που υπάρχει λίγο παρακάτω προς τον Πάμισο. Από εκεί κάτω δεν μπορούσε να πάει ο Ερπιστηροφόρος Φορτωτής μέσα στην κήτη του ρέματος. Είναι μηχάνημα δικό μας αυτό. Εργολαβίας έρχονται και να πω μια κουβέντα όσον αφορά το τρόπο που θα μπορούσε να καθαριστεί, αν ήταν το μηχάνημα που υπήρχε ο λαστιχοφόρος περιστρεφόμενη τσάπα, η λαστιχοφόρος, θα μπορούσε να καθαριστεί. Η κυρία Μπουζά ξέρει πολύ καλά για την ιστορία του μηχανήματος. Το έχουμε εδώ και 5-6 μήνες σε συνεργία και ακόμη δεν έχει επισκεφαστεί, γιατί είχε εγκαταλειφθεί και έχουν ξεραθεί όλες οι πλακέτες και όλα αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι εργολαβίες που έχουν δρομολογηθεί είναι πολλαπλάσιες των ποσών που βρήκαμε όταν ολάβαμε ως περιφερειακή αρχή. Υπάρχουν δύο εργολαβεία σημεία για τα δύο ποτάμια. Ένα 200 η πρώτη και άλλο ένα 200 για τα αποσταγιστικά δίκτυα του ΓΟΕΒ και τα αρδευτικά και τα οδικό δίκτυο. Είναι σε εξέλιξη για να αναδείξουν αναδόχους. Πιο γρήγορα θα έρθουν δύο άλλες εργολαβίες, μια 350.000 που έχει και τεχνικά έργα αλλά και καθαρισμούς και άλλη μια 300.000 που έχει καθαρισμούς. Είμαστε στη διαδικασία να αναδειχθούν οι αναδόχοι και να μπορέσουμε και με εργολαβίες να αντιμετωπίσουμε ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ευχαριστώ πολύ. Υπάρχει άλλος αντιπεριφερειακής που θέλει να πάρει τον λόγο. Ναι, κύριε Μαρτέζος. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ήμουν πολύ σύντομος. Θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της έτησης αποπομπής που έγινε κατά του συναδέλφου περιφερειακού συμβούλου. Η νόμη την οποία υποστηρίζω είναι ότι η δημοκρατία προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό της δεν μπορεί να καταφεύγει σε άλλες λύσεις εκτός από αυτές που είναι πραγματικά δημοκρατικές. Πραγματικά δημοκρατικές, λοιπόν, είναι οι λύσεις στις οποίες προβλέπει ο νόμος. Υπάρχει το άρθρο 127 στο νόμο του Κλεισθένη, ο οποίος έχει τροποποιήσει το άρθρο 235, 238, 52 του 2010 και προβλέπει λοιπόν υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποια έχει έγκυα μπορεί να υπάρχει πάυση ενός περιφερειακού συμβούλου. Αυτό δεν προϋποθέτει κάποια κίνηση από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά του οποίου υπήρξε η αιτίαση ότι δεν έγινε, δεν έκανε κάτι, δεν έπραξε κάτι κλπ. Προβλέπεται λοιπόν ότι ο οποιοσδήποτε έχει την άποψη ότι πρέπει να αποπεμφθεί, πρέπει να υπάρξει πάυση, η ποινή της πάυσης κατά κάποιου. Δεν το κρίνω αυτό, αλλά αυτό πρέπει να κριθεί από τραρμό διόρδενο. Παρακαλώ λοιπόν να μην προσφύγουμε σε οποιαδήποτε άλλη μακριά από την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία και όποιος θέλει να ακολουθήσει αυτήν την διαδικασία στην παρούσα φάση, μπορεί να την ακολουθήσει με τον τρόπο αυτό. Ευχαριστώ. Καλησπέρα αγαπητοί συνάδελφοι. Έχετε κάνει 20 ερωτήσεις. Νομίζω ότι έχει ολοκληρωθεί ήδη ο χρόνος ο προβλεπόμενος από τον νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου. Επομένως πρέπει να μιλήσω όσο πιο σύντομα γίνεται και παρακαλώ για την ανοχή του Πρόεδρο. Λοιπόν, για το πρώτο θέμα το οποίο θέσατε, το οποίο έχει τρεις διαστάσεις, την τυπική, θεσμική, την ουσιαστική και την πολιτική, έχω να σας πω τα εξής, ή μάλλον πρώτα ας πω κάτι άλλο. Όταν πριν από χρόνια, ίσως το θυμάται ο Θανάσης, ο Πετράκος, έγινε μια συγκέντρωση στην Καλαμάτα του Πημοτικού Συμβουλίου και γεμίσει το Αμφιθέατρο. Μια κομμουνίστρια πάνω από 90 χρονών, πρόσωπο γενικά σεβαστό, βγήκε μπροστά και είπε τα εξής. Εμείς με τις διώξεις και με τις φυλακήσεις πήγαμε μπροστά και αναπτυχθήκαμε. Όπως σας λέω, πολεμήστε με τις ιδέες, φροντίστε τα παιδιά μας στο σχολείο, φροντίστε για την παιδεία, φροντίστε για την ουσία του πράγματος, γιατί δεν ξεμπλέκετε με αυτούς τους τρόπους. Θέλω δηλαδή να πω, προφανώς δεν αμφισβητώ απόφαση κανός δικαστηρίου, ότι αν δεν θέλουμε να έχουν ωραίες αυτά τα πράγματα, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παίρνουμε αποφάσεις τέτοιες οι οποίες θα βοηθούν. Και η βοήθεια γίνεται μόνο μέσα από τη μόρφωση και από την ουσιαστική καθοδήγηση για την ουσιαστική δημοκρατική συμπεριφορά. Φανταστείτε στα συλλογικά όργανα να αποφασίζουμε χωρίς θεσμικό πλαίσιο, χωρίς να το επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο. Ποιος θα είναι εδώ και ποιος πρέπει να φύγει. Και σήμερα είναι η α πλειοψηφία, αύριο είναι η β πλειοψηφία. Και απευθύνομαι προς αυτούς που τα έχουν υποστεί όλα αυτά. Λοιπόν, σε θεσμικό επίπεδο δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει ότι εμείς δια τις αποφάσιόν μας μπορεί να εκδιώξουμε από την έθνουσα αυτή των οποιοδήποτε. Αυτό μπορεί να το κάνει ο νόμος με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Όποιος νομίζει μπορεί να κάνει αίτηση στα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα, προφανώς όχι ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, για να λειφθούν τέτοιες αποφάσεις ανάγκη στοιχεία. Το δεύτερο του ουσιαστικό που θέλω να σας πω είναι το εξής. Εγώ με τον κύριο Τζέμπετζι δεν έχω καμία σχέση. Δεν χαιρετιόμαι καν, δεν χαιρετιούμαι καν. Και απορώ ειλικρινά γιατί δεν έχω την παραμικρή επαφή. Βλέπω εδώ σε αυτή την έθνουσα ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων να λέει την άποψή του με λίγα λόγια και να ψηφίζει τις περισσότερες φορές και όχι και στα κρίσιμα θέματα πάντα αποφάσεις οποίες προτείνονται εσείς. Οι περισσότεροι ψήφιτοι πέφτουν σε δικές σας προτάσεις παρά σε δικές μας. Και προβληματιζόμουνα βρε αδερφέ γιατί γίνεται αυτό, γιατί συμβαίνει αυτό. Θέλω δηλαδή να πω το εξής, όταν όλο αυτό το χρόνο πολλές από τις ψήφους που έριχνε έπεφταν σε δικές σας προτάσεις. Ενδεχομένως και κάποιες καθώς είναι και αποτελέσματα. Τότε τι ήταν, δεν μύριζαν οι ψήφοι κάτι τις οποίες έριχνε ο κ. Τσεπεντζής. Και έρχομαι και στο πολιτικό μέρος. Λυπάμαι για το γεγονός ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου έχουμε προφανώς όλα αυτά τα οποία γινόταν, δεν τιμούσαν τη χώρα, έτσι, αυτό είναι αλήθεια. Έχουμε μία σύγκρουση μέχρι εσχάτων στα πλαίσια του πολιτικού συστήματος. Το οποίο προφανώς δεν βοηθάει. Και προφανώς ρίχνει νερό στο μήλο κάποιον. Μίλησα για ουρές προηγουμένως. Να μην συνεχίσω, θέλω να παρακαλέσω ότι η βασική αρχή της στήρισης των νόμων πρέπει να τη ρίδει σε όλες τις αποφάσεις. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και να μην ανοίξω με κάνα δρόμο, να επιτίθεται ο ένας εναντίον του άλλου, φύγε εσύ, δεν κάνεις εσύ για εδώ, πήγαινε παραπέρα. Εγώ δεν ξέρω αν είναι μέλος της κρισής αυγής ο κύριος Τσεπετζής. Όπως δεν ξέρω αν είναι μέλος οι 500.000 που τους ψήφισαν στην κορυφωσή τους. Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι με τη λογική, με τη συνενόηση, ενεχομένως με τους χαμηλούς τόνους, αυτό το κομμάτι της κοινωνίας, αυτό που ήταν στην πάνω πλατεία ενώ το άλλο κομμάτι ήταν στην κάτω πλατεία, τα ζήσαμε όλα αυτά και να μην επαναλάβω τις αλληλοκατηγόριες του πολιτικού συστήματος. Θα βρούμε την καλή θερμή λύση. Λοιπόν, είναι δικό σας θέμα να ψηφίσετε ως περιφερειακό συμβούλιο, ό,τι θέλετε, αν διαμορφωθεί μια ψηφία, και δικό μας θέμα να πορευτούμε σύμφωνα με την νομοθεσία. Και αυτό θα κάνουμε. Λοιπόν, ως προς τις ερωτήσεις οι οποίες υποβάλατε, πρέπει να είμαι γρήγορος γιατί είναι 20, περίπου έχω να σας πω τα εξής. Για τον κ. Πετράκου. Για τον κ. Θέμελη είναι 300.000 ευρώ κρατημένες. Περιμένουμε να εγκρεφεί ο σχεδιασμός του κ. Θέμελη από το Υπουργείο Πολιτισμού για να προχωρήσει η χρηματοδότηση. Έχω κάνει μέχρι τώρα δύο επικοινωνίες. Τις προσεχής ημέρες θα επισκεφτώ την κυρία Μενδώνη για να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση για την πυρόσβεση στις Μικίνες. Αυτό το δράμα το οποίο εξευθέλησε τη χώρα και συνέβη. Θα θέσω πάλι αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Από πλευράς περιφέρειας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Περιμένουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να στείλει τη σχετική έγκριση. Όσον αφορά στα πυρενεργεία, όπου είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα που έρχεται από το παρελθόν, το κοντινό σχετικά, όπου έχουμε αυτή τη στιγμή όπλα στα χέρια μας όπως είναι αποφάσεις πνευμονολογικών και κλινικών ή σχετικά έγγραφα του Κέντρου Υγείας με λιγαλά και λοιπά για το τι προβλήματα δημιουργούνται ιδιαίτερα στα άτομα με προβλήματα στην αναπνοή και με άλλες ασθένειες. Έχουμε όπλα τα οποία συνδέονται με επιστημονικές μελέτες, οι οποίες συμβουλεύουν από πλευρά της περιφέρειας. Αυτό το οποίο είπε ο αντιπεριφερειάχτης θα ισχύσει πρώτα η υγεία των ανθρώπων. Πρώτα απ' όλα αυτό. Από εκεί πέρα πράγματι να κλείσει ένα πυρενεργείο πάντα σύμφωνα με τον νόμο αν δεν διατηρεί τις σχετικές διαδικασίες. Να κλείσει, διότι η ζωή στον κάμπο, το μεσενιακό, είναι ανυπόφορη, όπως με ενημερώνουν και στην περιοχή του Γηθίου και στην περιοχή της Αργολίδος. Λοιπόν, τώρα αν υπάρχει ένα σχεδιασμός, όπως λέει ο κ. Πετράκος, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα μετακίνησης των πυρενεργείων, αυτό είναι κάτι σωστό, πολύ μακριά προφανώς από κατοικημένες περιοχές, αλλά αυτό είναι θέμα του Υπουργείου. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση, όταν η περιφερειακή ενότητα έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία τα οποία θα σας το χορηγήσει και γράφω, να κινηθούμε με βέβαιο σε μια κατεύθυνση πρώτα απ' όλα προστασίας της υγείας. Και με να με ενοχλεί τα διάφορα κόλπα τα οποία γίνονται σε πολιτικό επίπεδο, οι επισκέψεις σε Υπουργούς, οι πιέσεις οι οποίες σας κούνται, εμείς είμαστε όμως σε μια σταθερή γραμμή. Απειλούν την ανθρώπινη υγεία. Ή θα συμμετοχωθούν ή θα κλείσουν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Λοιπόν, για την Πελοπόννηση ΑΕ, μου είπατε κύριε Πετράκου, θα επανέλθω στο θέμα αυτό. Πρώτα πρέπει να γίνει γενική συνέλευση κατά το νόμο. Έτσι μας ενημέρωσαν και οι νομικοί και οι ορκωτοί λογιστές. Η γενική συνέλευση θα αποφασίσει ή το κλείσιμο ή την κάλυψη της διαφοράς του ενός εκατομμυρίου 300.000 ευρώ. Αυτά δεν τα εντόπισα εγώ. Τα εντόπισαν οι ορκωτοί λογιστές. Άλλοι, κατά το νόμο, να βρίσκουν τα ελλείμματα, τα πλεονάσματα, να εγκρίνουν απολογισμούς και ισολογισμούς. Μετά, προφανώς, θα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει. Ή δεν μετέχομαι και κλείνομαι, ή μετέχομαι, όπως είπα και προχθές, κατά το ήμιση του κεφαλαίου, ώστε να μην διαταραχθεί η σχέση 50 προς 50. Αλλά το ότι υπάρχει έλλειμμα, δεν το λέμε εμείς, επαναλαμβάνω, το λένε οι ορκωτοί λογιστές. Ποιοι ορκωτοί λογιστές? Οι ίδιοι που είναι έξι χρόνια, αυτοί το λένε. Πολιτικά, εδώ πέρα, μπορεί να λέμε οτιδήποτε. Το θέμα είναι τι λέει ο ορισμένος από το νόμο, τι λέει ο αρμόριο. Και λένε αυτά, σε επίσημη έκθεση. Εδώ, όμως, θα πούμε πώς θα διεκδικήσει, πώς θα διεκδικήσει η Περιφέρεια, τα χρήματα αυτά τα οποία λείπουν. Λοιπόν, θα επανέλθω στο θέμα αυτό, γιατί ακούστηκαν και κάποια άλλα. Και έρχομαι στο τρίτο κεφάλαιο των ερωτήσεων, η εξελίξη για το φυσικό αέριο. Φέρατε όλα τα θέματα εδώ πέρα. Λοιπόν, την προηγούμενη βδομάδα, επισκέπτηκα τον Πρόεδρο της Ευθυμιστικής Αρχής Ενέργειας. Έχουμε κάνει εμείς όλες τις νομικές ενέργειες. Δεν δεχόμαστε να μην πάει φυσικό αέριο σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου, της περιφέρειάς μας, που να απολαύσουν αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, ούτε και να έρχεται συμπιεσμένο αέριο, δεν ξέρω από πού, όταν η σωλήνα του φυσικού αέριου περνάει έξω από την κόρυφο, έξω από το άργος και έξω από την τρίπολη. Εντάξει. Επισκέπτηκα, λοιπόν, τον Πρόεδρο της ΡΑΕ. Ένσταση έχει κάνει και η ΔΕΔΑ, η επιχείρηση δημόσια των δικτύων. Εχθυμώ ότι τα πράγματα κινούνται σε καλή κατεύθυνση. Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθώ τη ΔΕΣΦΑ. Συνταξιοδοτήθηκε ο προηγούμενος Πρόεδρος, τον νέο Πρόεδρο, για να συζητήσουμε. Υπάρχει πολύ καλή διάθεση και καλό κλίμα για την επέκταση των αγών φυσικού αέριου στην Καλαμάντα και τη Σπάρτη. Ήδη έχει εκρυφθεί επέκταση του φυσικού αέριου μέχρι Μεγαλόπολη, Προσπύργο και Πάτρα. Δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση για το φυσικό αέριο από το επόμενο ΕΣΠΑ. Τα ξέρετε αυτά και θα εκρυφθεί η χρηματοδότηση ειδική μας 20 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχω δεσμευθεί προς τη ΔΕΔΑ και προς τη δημόσια επιχείρηση. Λοιπόν, προφανώς για τα πυρηνεργολογία θα έρθει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο. Εγώ για το θέμα των Αθηκάνων έχω κάνει μια δήλωση, η οποία αναλυτικά αναφέρεται και στις απόψεις μας. Λυπάμαι γι' αυτό το γεγονός, το οποίο συνέβη. Το θάνατο ενός παιδιού 18 χρονών, ό,τι και να έχει κάνει όταν χάνεται ένα παιδί 18 χρονών, είναι κάτι το συντριπτικό. Ενημερώνω για όσους δεν το ξέρουν ότι όταν πέρυσι είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο. Πέρισι, δύο-τρεις μήνες πριν τις εκλογές στον Χιλιομόδη, εγώ πήγα στον Χιλιομόδη της Κορινθίας και μίλησα στον κόσμο εκεί και μίλησα για τις ευθύνες που υπάρχουν γενικότερα. Προφανώς θα ήταν πάρα πολύ καλό να κοβερντιάσουμε κάποτε και γρήγορα, αλλά ας καταλαγιάσει λίγο ο θόρυβος για αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα, για το τι γίνεται, για μια απουσία πολιτικής για 40 ολόκληρα χρόνια από το Κεντρικό Υπουργείο, προφανώς και περιφερειακά, και τι βήματα μπορούμε να κάνουμε στην περιφέρειά μας προς αυτή την κατεύθυνση για να βοηθήσουμε αυτόν τον κόσμο, δηλαδή να βοηθήσουμε την κοινωνία, προφανώς. Λοιπόν, για το ΠΠΕΛ, εμείς όταν γίναμε περιφερειακή αρχή, κυρία Νικολάκου, παραλάβαμε καμιά δεκαπενταριά ιστοσελίδες, οι οποίες δεν λούλευαν. Τις ιστοσελίδες αυτές τις μαζέψαμε, τις κάναμε πολύ λιγότερες, τις κρεμάσαμε όλες στο ΠΠΕΛ, δεν υπάρχει ανεξάρτητη ιστοσελίδα, κρέμεται εκεί, γράφεται από επαγγελματία δημοσιογράφων μέλος της Ένωσης Συντακτών και σας πληροφορώ ότι είναι το πρώτο ιδιωσιογραφικό site στην περιφέρεια Πελοποννιούς. Σε αυτό μπαίνουν όλοι οι δημοσιογράφοι της περιφέρειάς μας για να ακούστε. Από μηδέν παρουσία στα site έχουμε αυτή τη στιγμή σε επικοινωνιακό επίπεδο μια πολύ μεγάλη παρουσία. Και να σας πω, το διαδίκτυο είναι ελεύθερο. Όποιος θέλει φτιάχνει site και γράφει ό,τι θέλει. Εντάξει. Επομένως, επαναλαμβάνω, είναι ανοιχτή η αρένα για όλους. Όποιος θέλει κρεμάει ένα site και γράφει ό,τι νομίζει. Εμείς δεν γράφουμε ό,τι νομίζουμε, εμείς φροντίζουμε και αυτό επιδραβεύεται η αντικειμενικότητα από τον κόσμο των ιδίσεων, τους δημοσιογράφους με την καθημερινή επίσκεψή του στην ιστοσελίδα. Λοιπόν, αυτό το οποίο μου είπατε, ακούστε, ακούστε, κύριε Νικολάκου, μην... νομίζω μιλάμε με χμηλούς τόνους και εσείς ακούστε, θέλω να σας πω γι' αυτό εάν την παρακολουθήσετε την ιστοσελίδα, σήμερα μάλιστα έχω σημειώσει τρία-τέσσερα έγγραφα τα οποία πρέπει να αναρτηθούν. Σε όλα τα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν το σύνολο, αναφερόμαστε. Οι σελίδες οι οποίες έχουμε γράψει μόνο για το κορωνοϊό πρέπει να υπερβαίνουν τις 100 και όλες τις σημειώσεις τις έχει κάνει ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας, τις οποίες τις κρεμά. Λοιπόν, αλλά εν πάση πρωτοσύ, να το δούμε αυτό αν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Για τα ταξί στείλανε κάποια δεματάκια 20-25, δεν ξέρω τι μου λέτε, 20-25, νομίζω 30-25 αξίας ευρώ το καθένα διότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα εκεί, τώρα τελείτησες, εγώ δεν το έχω δει καν ούτε ως κείμενο αυτό τι μου λέτε. Για τον κύριο Καγιανακούρα υπάρχει, πράγματι είχαμε μια καθυστέρηση και στο πρόγραμμα του ηλεκτροφωτισμού. Νομίζω ότι αυτά πάρα πολύ σύντομα θα καλυφθούν και μέχρι το Πάσχα ελπίζω να μην υπάρχει κάποιο ζήτημα. Πάντως, κύριε Λαμπορόπουλε, καταγράψτε το αυτό ως θέμα γιατί πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, ιδιαίτερα στην τομέα του ηλεκτροφωτισμού. Για τον κύριο Δέδε είναι το ξέρω το ερώτημα, το οποίο είναι σωστό το ερώτημα το οποίο έθεσε, για τους οδηγούς σχολών είναι και άλλα επαγγέλματα. Εμείς ακολουθούμε τη φόρμα η οποία μας εστάλλει από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Θα έχω μια επικοινωνία αύριο, διότι πράγματι χωρίς να φταίνει ενδεχομένως εν της πράγμαση να αποκυστούν οι οδηγοί των σχολών. Θα το δω αύριο. Τα χρήματα τα οποία δίνονται είναι 30 εκατομμύρια, έχουν ανέβει στα 35 εκατομμύρια. Στύβω με την πέτρα. Να σας πω όμως επειδή διάβασα κάποιες δηλώσεις νομίζω του Θανάση του Πετράκου, σκεφτείτε αν η περιφέρεια Πελοποννήσου δίνει 35 εκατομμύρια εδρό για τις επιχειρήσεις και η Αττική δίνει 200 εκατομμύρια εδρό, ποιος δίνει περισσότερα, ποιος δίνει περισσότερα, αυτό μόνο να σκεφτείτε. Δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα, στύψα με την πέτρα συν 5 εκατομμύρια να πάει κάτι παραπάνω. Προφανώς θα υπάρχει κόσμος ο οποίος θα αποκλειστεί, αλλά ποιος παίρνει αυτά τα χρήματα, οι επαγίοντες γνωρίζουν ότι πάνε με διαδικασίες και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή περνάνε τα μόρια και προφανώς αν υπάρχει κάποια αδικία υπάρχει και η διαδικασία της ένστασης. Αλλά είναι όλα αυτά αντικειμενικά. Για τα θέματα που μου θέτετε, για τον ορεινό όγκο των Αλφαρών, όπου ζουν εκεί κάποιοι συμπαθείς κτινοτρόφοι για την περιοχή, θα ολοκληρωθούν διαδικασίες για το επαρχιακό και το εθνικό δίκτυο και μετά θα δούμε όλα αυτά. Επαρχιακό, εθνικό δίκτυο, προσβάσεις σε μνημεία. Είναι πολύ μεγάλα κεφάλαια τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Για τα θέματα τα οποία έθιξε η κ. Μπούζαν. Λοιπόν, για τη γεύση μεταφορών και επικοινωνιών, κάτι συμβαίνει εκεί. Οι Φάγγελοι βρέθηκαν, σας ενημερώνω, ενώ λέω ότι κάτι συμβαίνει, μενημερώνω από την Αρκαδία ότι μεταβάσεις αυτοκινήτων γίνονται από την Αρκαδία γιατί δεν μπορούν εκεί, παρότι υπάρχει προσωπικό. Έτσι μενημερώνει εδώ ο διευθυντής. Προσπαθούμε με τον χωρικό αντιπεριφεριάρχη να δώσουμε κάποιες λύσεις και θα δώσουμε και με μετακινήσεις προσωπικού, και το λέω ευθέως, αλλά μην αρχίστε και μας επιτύθεστε, γιατί φεύγει αυτός, γιατί φεύγει ο κύνος. Υπάρχουν και ζητήματα για τα οποία δεν μπορούμε να μιλήσουμε δημόσια. Αλλά υπάρχει ζήτημα και καλώς το θέθητε και θα το αντιμετωπίσουμε. Λοιπόν, δεν υπάρχει όμως απώλεια φάκελων, βρέθηκαν οι φάκελοι. Στη συνέχεια τέθηκαν ζητήματα για τα 24 εκατομμύρια ευρώ. Ζήτησα από τη νομική υπερησία, εδώ είναι η νομική υπερησία, να συλλέξει στοιχεία και από τους πέντε νομούς και από την έδρα, να μου πει πόσες είναι οι οφυλές, σταλίες και λοιπά, κυρίως σταλίες, αλλά και άλλες, που ενδεχομένως, γιατί πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας, μου έδωσαν το νούμερο 24 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε, την τρίτη θα έχω μια σύσκεψη κρίσιμη με τους δικηγόρους, δημοσίους υπαλλήλους που έχουμε. Ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουμε δύο δικηγόρους στην έδρα, ώστε να αντιμετωπίζουμε τα σχετικά προβλήματα. Ξέρετε, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα, ας πούμε στις σταλίες ή σε άλλες διεκδικίες, ξέρετε ποιο είναι? Ότι οι τεχνικοί, οι μηχανικοί, οι δικοί μας, κάποιοι συνταξιούχοι και κάποια ενενεργία, παίρνουν ξεκάθαρα το μέρος των εργολάβων που διεκδικούν επιπλέον χρήματα. Και ένα από τα αντικείμενα της κουβέντας θα είναι «Μπορώ να ανατρέψω εγώ τις εισηγήσεις των μηχανικών περιφερειακών υπαλλήλων, οι οποίες είναι υπέρ των εργολάβων και κατά των συμφερόντων της περιφέρειας και του δημοσίου». Μην το αμφισβητείτε αυτό. Και στη συνέχεια, όσον αφορά στην Πελοπόννησο ΑΕ, επανέρχομαι και σας λέω. Πρώτον, εμείς δεν είμαστε εισαγγελείς. Δεν κατηγορούμε κανέναν. Οι ορκωτοί λογιστές εντόπισαν έλλειμμα ενός εκατομμυρίου 300.000 ευρώ. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή απλήρωτοι εργαζόμενοι. Υπάρχουν προγραμματικές συμβάσεις που δεν εκτελούνται όπως τα μονοπάδια του κυρίου Λαγού. Επειδή δεν έχει πάρει τα χρήματα και δεν υπάρχουν στην προγραμματική τα χρήματα αυτά. Νομίζω 370.000 ευρώ. Λοιπόν, ακούστε. Εντάξει, πολιτικά μπορεί να λέμε ό,τι θέλουμε. Όμως, αυτός από τον οποίον λείπουν τα χρήματα, δηλαδή η περιφέρεια, ενημερώνονται ότι θα τα διεκρυκίσει τα χρήματα αυτά. Εντάξει, βεβαίως. Λοιπόν, ευτυχώς που δεν ξέρω το θέμα, όπως το ξέρετε εσείς. Γι' αυτό και θα το τακτοποιήσω. Λοιπόν, αγαπητοί συνάληθοι, ακούσατε έναν άνθρωπο εδώ. Αφήστε τον περιφερειάρχη. Σεβαστείτε τον περιφερειάρχη. Δεν θέλω να με σέβονται, πρόεδρε. Τι με παρακαλείς, θα κάτσεις ήσυχα εδώ πέρα. Τι το πέρασες, γήπεδο είναι εδώ. Εσάς παρακαλώ, άμα σηκώσεις και τόνο, θονείς δηλαδή. Θα σου λέω να ηρεμήσει. Αλλά δεν πέταγετε κανένας έτσι όπως κάνεις εσύ. Θα μας κάνει και κλέφτες δηλαδή. Τι δουλειά, ποιος σας είπε κλέφτη εδώ. Σας είπε κανένας κλέφτη, κύριε επιστημίστημα. Τι πράγματα είναι αυτά. Λοιπόν, να μην εκνευριζόμαστε γιατί είμαστε και μεγάλοι άνθρωποι να μην πάθουμε και τίποτα. Σας λέω λοιπόν το εξής. Σας λέω το εξής. 1.300.000 ευρώ το εντόπισαν οι ορκωτοί λογιστές που ήσαν έξι χρόνια εκεί. Ένα. Δεύτερο. Δεύτερο. Ακούστε. Το εντόπισαν οι ορκωτοί λογιστές. Το εντόπισαν οι ορκωτοί λογιστές. Δεν είναι πολιτικό το θέμα. Δεν είναι τρόπος πάντως να συνεχίσουμε, Γιώργο. Λοιπόν, εξήγησα ότι εμείς δεν είμαστε ούτε εισαγγελείς ούτε δικαστές. Οι ορκωτοί λογιστές, το καταλάβατε. Οι ορκωτοί λογιστές. Εντάξει, μπορεί να έχετε δίκιο κύριε. Εγώ σας λέω ότι έχουμε αυτό το έλλειμμα αυτή τη στιγμή. Σε όλα μπορεί να έχετε δίκιο. Μπορεί να φταίει, ακούστε. Συμφωνώ, να φταίει ο Χατζιπετρίς. Τι να κάνουμε. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, προχωράμε. Κύριε Ρουμελιώτη, τώρα έχουμε τελειώσει. Όχι, δεν έχεις το δικαίωμα τώρα, Γιώργο μου. Σε παρακαλώ. Ξέρετε όλοι ποια είναι η διαδικασία. Τώρα αφήστε. Λοιπόν, έχει ζητήσει ο κύριος Ιδάρης από την προσωπικού. Πάμε στην... Κύριε Ρουμελιώτη, δεν είναι από τις διαδικασίες. Σταμάτα τώρα. Έχεις δίστενα. Ο άνθρωπος έχει έναν επιπροσωπικού. Εδώ ο κύριος Ιδάρης έχει τον λόγο. Μου ζήτησε έναν επιπροσωπικού άνθρωπο. Τι δικημασιοποιήσασαι, το Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι μέρος της Ενταγωνιστίας. Εδώ και εδώ. Αν δεν έχεις το λογογενικά, αν θύκτηκες. Ωραία. Αν μας έδειξε κάποιος να μας το πείτε. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Ζήτησα επιπροσωπικού. Για δύο λεπτά θα είμαι πολύ γρήγορος. Θέλω να καταγγέλλω ένα γεγονός που συνέβη την προηγούμενη Δευτέρα στο Περιβερειακό Συμβούλιο 610. Και επειδή πιστεύω ότι είναι ομίζωνα σημασία η στάση μας στο Περιβερειακό Συμβούλιο, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι στις συνέδρειες του Περιβερειακού Συμβουλίου, τη Δευτέρα, 6 Οχτωβρίου 2020, και ενώ ο κύριος Περιφερειάρτης ήταν στο βήμα και μιλούσε για τους δρόμους πολιτισμού της Αργολίδας, με προκάλεσε ο Περιβερειακός Σύμβουλος, κύριος Ματζούνης, να βγουν με έξω να με χτυπήσει. Είναι άκουσαν οι συνάδελφοι, Γανώης Αναστάσιος και Τσουκαλάς Ανδρέας, ο οποίος προς τιμή του τους συνέστησε να καθίσει κάτω. Και θέλω να τον συγχαρώ, γιατί εγώ εδώ μέσα έχω 11 χρόνια και αυτός είναι νέος σύμβουλος και πραγματικά τον ευχαριστώ. Το ίδιο έχει κάνει άλλες δύο φορές επαγγελειμμένα σε άλλα Περιβερειακά Συμβούλια. Βρίσκομαι σε αυτή την αίσθηση, όπως είπα, 11 χρόνια, ανελειπώς, με κανένα συνάδελφο δεν έχω έρθει παρά τις πολιτικές διαφωνίες που έχουμε ως παρατάξεις σε τέτοια είδους αντιπαράθεση. Θεώρησα απόψε να ενημερώσω το Περιβερειακό Συμβούλιο, γιατί πιστεύω ότι περισσότερα από εδώ μέσα έχουμε πολιτικό πολιτισμό και βασικός μας σκοπός είναι η επίλυση των προβλημάτων της περιφέρας Πελοποννήσου, γι' αυτό μας έχουν στείλει εδώ οι Πελοποννήσεις συμπολίτες μας. Κύριε Πρόεδρε, σας ζητώ αυτό να καταγραφίσα πρακτικά, γιατί τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταδικάζονται ή να καταγγέλονται. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Δουρμελιώτης, επί προσωπικού, παρακαλώ όμως, επί προσωπικού. Δεν χρειάζεται να αναλύουμε τι σημαίνει επί προσωπικού, το ξέρουμε όλοι. Δίκτηκες ως πρόσωπο. Δίκτηκες ως πρόσωπο, διότι συμμετέχω εκεί με μέλος σε πολλές επιτροπές παραλαμβών σε διάφορα έργα της Πελοποννήσου ΑΕ. Και έχουμε ακούσει εδώ σε σημείο που έχω βαρεθεί να το ακούω, σε σημείο που νομίζω ότι είναι και προκλητικό. Το κ. Περιφεριάρχη να αναφέρετε λείπει ένα τρακόσα και λείπει ένα τρακόσα και ξανά λείπει ένα τρακόσα, θα το έχει πει μέχρι 20 φορές. Και δεν νομίζω να διαφώνει κανένας από τους αδέρφους για αυτό του κ. Περιφεριάρχη, που από ένα σημείο και μετά αφενός προκαλεί, αφενός προκαλεί ότι είναι και στημένο. Δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια δεν έλειπε τίποτα, οι διορκωτοί ήταν. Τον τελευταίο χρόνο λείπει το ένα τρακόσα. Δηλαδή να καταλάβω, τον τελευταίο χρόνο οι διορκωτοί λογιστές βγάλανε ότι λείπει το ένα τρακόσα. Το 2015, το 2016, το 2017 δεν έλειπε τίποτα, ήταν όλα οκ. Άφαινε τις ολογισμούς και τις απολογισμούς. Θέλω να μ' απαντήσεις αυτό κ. Περιφεριάρχη. Γιατί εμένα με προσβάλει, διότι είμαι μέλος στις επιτροπές παραλαμβών και θέλω να έχω... δηλαδή ο κόσμος νομίζει ότι με αυτά που λέει ότι κάτι συμβαίνει. Βαρέθηκα να ακούω, λείπει ένα τρακόσα και ξανά λείπει ένα τρακόσα. Στον Ισαγελέα κ. Περιφεριάρχα, προκαλείτε και εκτίθεστε, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργείται μίζων θέμα. Δεν ξέρω το τι συνέβη. Δεν ξέρω το τι συνέβη μεταξύ των δύο συμπολιτών. Πράγματι υπάρχει μια ένταση, η οποία πρέπει να εκλείψει. Εγώ τον Γιάννη τον Ματζούνι, από ό,τι τον ξέρω, τον θεωρώ ευγενή άνθρωπο σε δουλειά την οποία έχει αναλάβει, αγωνίζεται να τη φέρει σπέρας. Το αυτό εμπιστεύω και για τον κ. Σιδέρη. Να ζητήσω εγώ συγγνώμη για ό,τι έχει γίνει και να παρακαλέσω να μην, γιατί η ένταση υπήρχε και στο προ προηγούμενο Συμβούλιο. Αυτή η κατάσταση, η οποία υπάρχει πράγματι σε ένα συλλογικό όργανο, δημιουργεί δυσδυατουργία. Και κανένας δεν θέλει από εδώ, είτε ως μάθηρας είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, να σένεται στα δικαστήρια και να καταθέτει υπέρ του ενός ή του άλλου. Να κλείσει αυτό το θέμα, το λέω δημόσια, και να πάρει τη συγγνώμη από εμένα ο κ. Σιδέρης και να κλείσει το θέμα εδώ. Λοιπόν, όσον αφορά στο δεύτερο θέμα, επειδή το έχω πάρει πάρα πολλές φορές, εγώ καταλαβαίνω την ευαισθησία σας κ. Ρουμελιώτη. Έχω εξηγήσει, όχι ακούστε με, εγώ δεν είμαι ούτε εισαγγελέας ούτε δικασής, ούτε σας δίκασα. Αναφέρομαι σε ένα γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε, αν θέλετε αφήστε με να το ακούσετε, σε ένα γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε από τους ορκωτούς λογιστές δηλαδή τους υπευθύνωσης κατά τον νόμο. Πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδικασία που προγράφεται από τον νόμο. Πάμε η γενική συνέλευση ή κλείνει, προσέξτε, ή καλύπτομαι το έλλειμμα. Ενδεχομένως δεν υπάρχουν και κάποια ζητήματα τα οποία θα τα κουβεντιάσουμε εδώ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα τα δούμε, το γιατί λέτε ή το άλλο. Επίσης σας ενημερώνω ότι με το συγκεκριμένο θέμα ασχολείται η αρχή διαφάνειας. Δεν ξέρω πότε θα εκδόσει το πορισμά της. Οικάζω ότι ο χρόνος είναι σύντομος. Είναι η αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτή είναι η αρχή διαφάνειας. Επομένως, πρώην αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Είναι η αρχή διαφάνειας, η οποία θα τοποθετηθεί επί του θέματος. Ο Ισαγγελέας δεν είναι θέμα δικό μου. Είναι ζήτημα της αρχής διαφάνειας. Αν, εγώ απέβχομαι να υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Δεν το εύχομαι, εντάξει. Μακάρι, ακούστε, να έχετε δίκιο εσείς και να έχουν άδικο οι ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι ελέγχουν τις εταιρίες. Μακάρι να έχετε δίκιο εσείς. Αγαπητέ, θα έρθουν οι ορκωτοί λογιστές στη συνεδρίαση. Θα έρθουν οι ορκωτοί λογιστές στη συνεδρίαση να σας τα εξηγήσουν αυτά, εντάξει. Εσείς τους τοποθετήσατε τους ορκωτούς λογιστές. Θα έρθουν να σας τα πούνε τι συνέβη. Μην περιμένετε απάντηση από μένα. Δεν θέλεις να στα πούν οι ορκωτοί λογιστές. Όχι, δεν είναι ο αρμόδιος να σας τα πω. Εγώ σας λέω το πόρισμα, εντάξει. Κύριος Ματζόνις από το προσωπικό. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι πολύ σύντομος. Φαίνεται ότι ο αγαπητός συνάδελφος κύριος Σιδέρες έχει εμμονή με το πρόσωπό μου. Έτσι δείχνει. Θα θυμίσω πριν οχτώ μήνες ότι είχε αναφερθεί και τότε και το δημόσια στόλια αγαπητοί συνάδελφοι με φράσεις οι οποίες δεν αρμόζουν και μας είχε πει αγράμματος και αδιάβαστος. Αυτός είναι ο πολιτισμός του κυρίου Σιδέρη. Εγώ αυτό γνωρίζω. Θα κλείσω το θέμα εδώ λέγοντάς του ότι λέει και πάλι ψέματα. Να είστε καλά. Προχωράμε στα θέματα που πρέπει να ψηφίσουμε για να μπουν στην ημερήσια διάταξη. Ο κύριος οικονόμου. Κύριε Πρόεδρε. Δεν άκουσα κύριε οικονόμου. Συγγνώμη. Ποιες θέλετε. Ωραία ελάτε έχετε το λόγο. Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να αναφερθώ στο χειρονομικό κέντρο της Ζύριας. Από ό,τι ξέρουμε όλοι, από τον Οχτώβριο και κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι έκδοση νεότερης συνακοίνωσης, το χειρονομικό κέντρο της Ζύριας και το Σαλέ ανοίγουν τις πύλες τους για να τελειωθούν τη χειμερινή σεζόν του 2020-2021. Το Σαλέ θα τηρίσει όλα τα προβλεπόμενα για τις επιχειρήσεις αισθίας της μέτρα και κατά της εξάπλωσης του προνοϊού. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες και εργασίες συντήρησης του εξοπλισμού και των μηχανημάτων, προκειμένου τα πάντα να είναι έτοιμα για την πρώτη επαρκή χειρόστρωση, να τεθούν σε λειτουργία αναβατήρες και υπίστες για τη χειρονοδρομία. Το ΔΕΣ του χειρονομικού κέντρου της Ζύριας παρακολουθεί τις εξελίξεις διεθνώς γύρω από τα διάφορα πρωτόκολλα ασφαλείας που αναπτύσσονται ανεφορικά με τη λειτουργία αντίσχων εγκαταστάσεων. Και σύντομα θα ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων προστασίας ενάντια τις πανδημίες, εστιασμένη ειδικά στη λειτουργία της χειρονοδρομίας. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως η πρόσβαση από το πάρκιν τόσο προς τους αναβατήρες όσο και προς το σαλέ παραγματοποιείται πεζί, επιτρέπει την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων ασφαλείας και εκμηδενίζει την πιθανότητα του συγνωστισμού. Το χειρονομικό μας κέντρο είναι ένα από τα πλέον κοντινά χειρονομικά κέντρα στην Αθήνα και με την κατάλληλη προβολή και προώθηση μπορεί να γίνει ένας από τους κορφαίους προσβουμούς για ολιγοήμερες αποδράσεις από την Αθήνα. Το χειρονομικό κέντρο λειτουργεί από το 2007 στο ροπέδιο του όρους Ζύρια-Κιλίνη σε υψόμετρο 1.550 μέτρων μόλις 10 χιλιόμετρα από τη ραγδαία αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρατο των τρικάλων Κολυνθίας. Ενώ με την ελευκλήρωση του νέου αυτοκίνητοδρόμου Κολυνθίας Πατρών, η Ζύρια κατέστη με διαφορά το πλησιαστρο χειρονομικό από την Αρτική, από την οποία τη χωρίζουν 156 χιλιόμετρα και κάτι λιγότερο από 2 ώρες ταξιδιού. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα χειρονομικά κέντρα της χώρας και είναι ιδανικό για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά που θέλουν να κάνουν τα πρώτα βήματα στη χειρονοδρομία. Δεν συγχωράσω πολύ. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνω να προχωρήσει η ΠΕ Κολυνθίας και η περιφέρεια Πελοποννήσου στις ενέργειες προβολίες προώθησης. Θεωρώ ότι η διαφημιστική προβολή μέσω Google για την προσέλκυση τουριστών, κυρίως από την Αθήνα, που ψάχνουν για ασφαλείς και μεγνούς προεσμούς. Δεύτερον, τηλεοπτική προβολή σε εκπαιμπές σε ψηλείς τηλεθέασης. Τρίτον, διαφημιστική προώθηση μέσω social media, η οποία είναι και η πιο φθηνή και η περιφερειάρχη. Και αποδοτική διαφήμιση σίγουρα. Η δημιουργία θεματικού βίντεο προβολής του χειρονομικού κέντρου πρέπει να γίνει ένα βίντεο και η καταχωρή σε περιοδικά και εφημερίδες. Η διαφημιστική προβολή του χειρονομικού κέντρου της Ζύριας θα συμβάλει στην αύξηση του χειμελινού τουρισμού στην Κολυνθία και σε ολόκληρη την Πελοποννήσου και θα βοηθήσει σε ένα κλάδο που έχει πωστεί τεράστιες απώλειες από την καδινία του Covid-19. Αυτή είναι μια πρόταση, κύριε Περιφερειφέρα. Θα το ζητήσουμε εδώ, αν δεν βάλουμε σε κάποιο άλλο θέμα. Και θα ήθελα να ρωτήσω και τον κύριο Γιωλί, τι έχει γίνει με τον δρόμο Ξυλόκαστρο Τρίκαλα, κύριε Γιωλί. Κύριε Κονόμο, αυτό είναι ερώτηση. Το τελευταίο, ναι, αλλά το προηγούμενο δεν είναι ερώτηση. Το προηγούμενο το κάνετε ως πρόταση για να συζητηθεί σήμερα. Νομίζω ότι είναι μια εποχή που πρέπει να μιλήσουμε για το Ιδρυθμικό Κεντρού. Πάε πάρα στο Ιοχυμόνας και να το συζητήσουμε. Πρέπει κάτι να γίνει. Θεωρώ, ακούστε, για να βοηθήσω θέλω. Δεν έχω τίποτα με την κορινθέα, Γιώλε. Εγώ νομίζω ότι να το προετοιμάσουμε ως θέμα για το επόμενο, να είμαστε έτοιμοι για να συζητήσουμε. Σε 10-15 μέρες θα κάνουμε. Θεωρώ ότι είναι μια λογική πρόταση αυτή που κάνουν. Κύριε, όχι, είναι ερώτηση, κύριε Γιωλή. Συμφωνούμε, κύριε Εικονόμου. Συμφωνώ για το επόμενο θέμα. Θα μας το πει και ο κύριος Περιφερειάρχης τώρα, για να μην το λέω εγώ, αλλά εγώ βοηθάω τη συζήτηση. Λοιπόν, και να ετοιμαστούμε καλύτερα και με τη διεύθυνση του τουρισμού, γιατί το δεύτερο μέρος αναφέρεται στο τουρισμό. Σε 5-6 μέρες που θα έχουμε το επόμενο συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθεί η συνεμερή σχεδιάταξη και να το εισηγηθείτε σχετικά και να είμαστε και εμείς έτοιμοι να απαντήσουμε για το τι μπορεί να γίνει. Πέρα από το δρόμο που γίνεται, από ότι με πληροφόρησε ο κύριος Περιφερειάρχης. Να πάμε μια απάντηση πιο σίγουρη για το δρόμο. Έγινε, ευχαριστούμε. Πάμε να ψηφίσουμε με τη σειρά τώρα. Το πρώτο θέμα είναι το θέμα του κυρίου Τσεμπεντζή. Συμφωνούμε ποιος το έχει βάλει ο κύριος Πετράκος και ο κύριος Κάτσαρης. Ποιοι είναι οι πέρ να συζητηθεί σήμερα. Δεν έχουμε άλλο. Τώρα, άμα το βάλουμε στο επόμενο, θα είναι στο επόμενο για να περιμένουμε τις εξελίξεις. Παρακαλώ, το επόμενο μπορεί να μαζέψει τα υπογραφές και να τα χτίσει στο επόμενο. Δεν έχουμε αντίρρηση. Με ποια έννοια το λέω, κύριε Τατούλη. Όλα τα περιφερειακά συμβούλια παρακολουθούμε όλοι. Έχουν το ίδιο σχεδόν θέμα. Θα δοθεί μια απάντηση από το Υπουργείο επίσημα, από τον Υπουργό για να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία. Να το περιμένουμε. Αυτό λέω. Δεν έχω έναν βοηθήσο, λέω. Να συζητηθεί σήμερα. Ποιοι είναι οι πέρ να συζητηθεί σήμερα. Παρακαλώ, σηκώνετε τα χέρια. Ποιοι είναι οι πέρ. Ωραία. Άρα το θέμα εγκρίνεται να εισακτεί. Είναι η πλειοψηφία. Είναι αυτονόητο, τώρα είναι πλειοψηφία. Ποιοι είναι κατά να συζητηθεί σήμερα ως θέμα. Με την προϋπόθεση αυτή που έχει πει ο περιφερειάρχης. Να περιμένουμε για να δούμε τις εξελίξεις. Ποιοι είναι κατά. Πείτε κύριε περιφερειάρχα τη διστάση που κρατάει. Ωραία. Άρα εμείς σήμερα στο θέμα είμαστε κατά. Από όλες τις παρατάξεις και από αυτές που βάλαμε το θέμα και από τους υπόλοιπους που τοποθετηθήκανε ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις πολλές φορές και επιφυλασσόμενες σε σχέση με το τι πρέπει να αποφασίσουμε και το τι πρέπει να πράξουμε. Και ο κ. Στατούλης και εγώ και άλλοι που τοποθετηθήκαμε βάλαμε ένα θέμα δειλημάτων που υπάρχουν σε σχέση με αυτή την περίπτωση. Δεν νομίζω ότι είναι παράταξη με την μπορεί να είναι παράταξη κατά σου να συζητηθεί το θέμα για να δούμε τι θα πράξουμε. Δηλαδή κακώς το διαχωρίζετε. Δεν την ξέχασα, ήταν απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση. Λοιπόν, το θέμα εγκρίνεται και εισάγεται στην ημερή σας διάταξη. Συμφωνούμε? Λέω κάτι που είναι στραβό, όχι. Αυτή είναι η απόφαση του Συμβουλίου. Το δεύτερο θέμα ποιος επιμένει. Δεν έχουμε άλλο θέμα. Νομίζω δώθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Πήρε ελλεινουργία, δεν είπατε. Δεν συμφωνείτε με τις απαντήσεις που είπε ο αντιπεριφερειάρχης και ο περιφερειάρχης. Ότι όταν έρθουν τα υπομνήματα να πάμε να το βάλουμε ως θέμα. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη. Επειδή ζητήσαμε να μπει το θέμα. Η άποψη ιδιαίτερα, έτσι όπως διατυπώθηκε από τον κ. Αναστασόπουλε, εκτός να δεν το κατάλαβαμε καλά, ήταν να έρθουν υπομνήματα, λέει, από τους πυρινελλουργούς, από τους ελλειογουγούς και από όλους και βλέπουμε. Εμείς δεν θέλουμε αυτό. Ωραία, κ. Αναστασόπουλε. Εδώ εκφράζονται δύο αντικρουόμενες απόψεις. Λέει ο κ. Περιφεριάρχης και εσείς κάνατε δήλωση, όσοι δεν είναι νόμιμοι πρέπει να κλείσουν. Και αν θέλετε τη δική μου προσωπική άποψη, είμαι απολύτως σύμφωνη. Όσοι δεν είναι νόμιμοι, λοιπόν, να κλείσουν. Όμως αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης, διαλόγου και συναλλαγής. Ξέρουν οι υπηρεσίες, έχετε μετρήσεις και πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Δηλαδή τι να φέρουν, ποιοι να φέρουν υπομνήματα. Ποιοι να φέρουν υπομνήματα. Συγγνώμη, Ανδρέα μου, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν βλέπει ρητά να διατυπώσει άποψη. Πολιτική έτσι κι αλλιώς θα είναι η άποψη, δεν θα είναι η άποψη υπηρεσιακή. Δεν έχουμε τον ίδιο ρόλο με τις υπηρεσίες. Εμείς, λοιπόν, το θέμα που θέλουμε, κι αν νομίζετε ότι το να μην το πούμε σήμερα και να το πούμε σε μια εβδομάδα λάζει, αλλά το να το πούμε όταν και εφόσον γίνουν συναντήσεις και ξανά συναντήσεις, δεν λέμε και τίποτα. Γιατί ξέρετε, κύριε Περιφεριάρχα, στην Οικονομική Επιτροπή βλέπουμε πρόστιμα που επιβλήθηκαν πριν 10 χρόνια και ακόμα υπηρελυνουργείνες στα δικαστήρια και ποτέ δεν τα πληρώνουν και κάνουν και καμιά 20 αιτία σε αυτό το κράτος που ζούμε να δούμε τι γίνεται με τα πρόστιμα. Το πρόστιμο, λοιπόν, δεν είναι λύση επί του προβλήματος. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, το βάζουμε πολιτικά και θέλουμε την άποψη περιφερειακής αρχής. Θα το φέρει το θέμα σε συζήτηση ή θα το κρατάμε, θα το κρατάμε, θα φτάσουμε στο σημείο πάλι να μην μπορεί να αναπνεύσει ο κόσμος. Εγώ δεν λέω ότι είναι κάτι χθεσινό ή σημερινό ή προχθεσινό. Δόξα τω Θεώ, όσοι έχουμε χρόνια στα συμβούλια, τα νομαρχιακά και τα περιφερειακά ξέρουμε πόσα χρόνια είναι. Πρέπει, λοιπόν, επιτέλους να βρούμε κάποια ρυζική λύση. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε. Άρα, λοιπόν, ζητάτε να δεσμευτούμε ότι θα έρθει στο επόμενο συμβούλιο. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα όσον αφορά στη λειτουργία της περιφέρειας που συμβαίνεται με τις αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Όπως πάμε είναι βέβαιο ότι θέματα τα οποία έρχονται για τη λειτουργία μας από πλευράς γραμματείας και περιφερειακής αρχής, σχεδόν δεν θα συζητούνται ποτέ. Εγώ θεωρώ ότι με πολύ καλή διάθεση μπορούν κάποια ζητήματα πολιτικής φύσιος να μπουν ως ψηφίσματα, εφόσον ξέρουμε τις αποψηφιστώρων και να ψηφιστούν με ένα μικρό λόγο από κάθε πλευρά και να κλείνει εκεί το θέμα. Όσον αφορά στα πειραινελεουργία δεν υπάρχει καμία αντίρρηση στο επόμενο ή στο μεθεπόμενο συμβούλιο να κουβεντιαστούν. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Θέλω να παρακαλέσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο, όταν δεν τελειώνει ένα συμβούλιο να γίνεται την επόμενη. Και όταν δεν τελειώνει και την επόμενη να γίνεται τη μεθεπόμενη. Και όταν και τη μεθεπόμενη να γίνεται το Σάββατο και μετά να γίνεται Κυριακή. Να είναι συνεχιζόμενα μέχρι να τελειώνει η ημερή σε διάταξη. Αν θέλουν οι συλλάρρυφοι να κουβεντιάσουμε όλα τα θέματα της παγκόσμιας κοινότητας και του παγκοσμίου γύγνεστε, ας τα φέρνουν εδώ να τα κουβεντιάσουμε. Εγώ θεωρώ ότι μία τέτοια διαδικασία η οποία ουσιαστικά αφαλκυρθέβει την επιθυμία να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες δεν νομίζω ότι είναι για το καλό και του συλλογικού οργάνου. Θέλω λοιπόν να παρακαλέσω σήμερα να τελειώσουμε τα υπηρεσιακά θέματα ημερή σε διάθεξη. Και ό,τι άλλο πολιτικό χωρά να το κουβεντιάσουμε. Όταν μετατραπείς σε ένα όργανο γενικότερων πολιτικών συζητήσεων είναι βέβαιο ότι θα χωριστούμε κατά τις πολιτικές απόψεις του καθενός τουλάχιστον όσοι είναι σταθεροί σε αυτές τις απόψεις και δεν πηγαίνουν από εδώ και από εκεί και αυτό δεν έχει να αποκτήσει κανέναν. Από όργανο σύγκλισης απόψεων θα γίνει ένα όργανο αντιπαράθεσης. Και δεν εξυπηρετεί το σώμα αυτό. Λοιπόν, όσον αφορά στα πυρηνεργεία, την επόμενη ή τη μεθεπόμενη συναδεία που θα είμαστε έτοιμοι, έτσι κι αλλιώς κάθε πέντε μέρες πρέπει να γίνονται πρόεδροι. Όσον αφορά το άλλο θέμα σκεφτείτε το. Μπορεί να φέρνει εδώ πέρα ό,τι θέλει ο καθένας με τη διαμορφωμένη πλειοψηφία λύπω ο κ. Τσεμπεντζής σήμερα που ψήφιζε πάντα της απόψης σας, ή σχεδόν πάντα, απουσιάζει. Εντάξει, λοιπόν, από εκεί πέρα, είμαστε μεγάλοι και θα πάθουμε τίποτα. Έχουμε μια ηλικία, είμαστε μεγάλοι, είμαστε μεγάλοι. Μην ταράζεστε, μην ταράζεστε, μεγαλώσατε πια, μην ταράζεστε έτσι, μην ταράζεστε. Ηρεμία, ηρεμία, ηρεμία, λασπιτζή. Να πάμε στο επόμενο, εντάξει, συμφωνούμε. Μα το είπαμε, συνονοηθήκαμε, το είπα ο περιφερειάρχης μόλις τώρα. Καταγράφηκε στα πρακτικά για το επόμενο συμβούλιο. Για την Πελοπόννησο. Για την Πελοπόννησο είναι το τρίτο και τελευταίο θέμα. Τι θέλετε εσείς, στο επόμενο θα πάμε. Στο επόμενο. Ωραία, ναι, αυτό λέμε, άρα λοιπόν πάμε στο επόμενο. Προχωράμε στην ημερίσα διάταξη. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέχετε υπόψη σας ότι η ώρα είναι ήδη εφτά. Λοιπόν, πρώτο θέμα η ημερίσα διάταξη. Έκριση εκτροπής και τα λοιπά εισηγητής την περιφερειάριση ο κ. Λαμπρόπουλος. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ένα τυπικό θέμα. Εκτελείται το έργο κατασκευή τεχνικών έργων στις συμπολές ποταμών και ιδατορεμάτων στον δικό δίκτυο ερμοδιών της Περιφερειακής Συνόδας Αρκαδίας και ζητάμε την έκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη. Χρήστο μου, μην κατεβαίνεις από την έδα. Δυσμόνισα κάτι να πω που ερώτησε η κυρία Νικολάκου για την Κορυνθία. Μην κατεβαίνεις από την έδα. Αγαπείς να ακούσε κυρία Νικολάκου. Στην Κορυνθία έχει η Περιφερειακή Αυτοδίκηση ένα περιουσιακό στοιχείο αξίας πάνω από 3 εκατομμύρια εδρώ. Έχει δοθεί συνομαρχιακή αυτοδίκηση για τη δημιουργία δικητηριού από το Υπουργείο Εθνικής Αμήνης, που εμείς είμαστε διάδοχο σχήμα. Είναι περιουσιακό μας στοιχείο. Εντάξει, δεν έχουμε κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, εκτός από αυτό, στην περιοχή της Κορυνθίας. Υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία θα λυθούν ή με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Δεν έχουμε άλλη λύση. Και το χτίριο που στεγαζόμαστε δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για τα άτομα με δικές ανάγκες, στην προσβασιμότητα δηλαδή, και επιπλέον το θέλει και η Μητρόπολη. Επομένως, προχωρούμε προς αυτή τη λύση. Έχει εξευρεθεί και η χρηματοδότηση. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Το πρώτο θέμα αφορά σε έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου για την εκτροπή της κυκλοφορίας στην περιοχή της Μαντινίας, της Δημοτικής Συνότητας Μαντινίας του Δήμου Τρίπολης, εξαιτίας του εκτελούμενου έργου κατασκευής τεχνικών έργων στην περιοχή και σε δρόμους της αρμοδιότητας της Περιφερειακής Συνότητας της Αρκαδίας. Έχετε και το σχέδιο και τα μέτρα ασφαλίας πρέπει να λυθούν. Υπάρχουν ερωτήσεις. Εκκρίνεται το θέμα. Εκκρίνεται ομόφωνα. Θέμα δύο, έγκριση τρίτης τροποποίησης τεχνικού προγράμματος συγκυτής ο αντιπεριφερειάτης ο κ. Λαμπρόπουλος. Ναι, στο δεύτερο θέμα ζητάμε μια έγκριση για τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος των ιδίων πόρων της Περιφερειακής Συνότητας της Αρκαδίας. Περιορίζουμε τον προϋπολογισμό του έργου Συντήρηση Βελτίωσης Υπαρχαιικής Οδού Κιβέρια Άστρος στο ύψος της Σύμβασης μετά το διαγωνισμό που έχει γίνει και εντάσσουμε νέο έργο προϋπολογισμού 190.000 ευρώ για τη συντήρηση και επισκευή του κτιρίου του κτινιατρίου στην οδό Ναυπλίου στην Τρίπολη προκειμένου να μπορούν να στεγαστούν οι υπηρεσίες μας. Σύμφωνα με μελέτη της διεύθυνσης τεχνικών έργων της Αρκαδίας. Υπάρχουν ερωτήσεις. Εκκρίνετε ομόφωνα. Θέμα 3. Εκκριστρίτης του τροποποίησης τεχνικού προγράμματος, εισηγητής ο αντιπεριφερός είναι ο κ. Μαλτέζος, αργολίδα. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, ένα τυπικό θέμα είναι και από την δική μας πλευρά. Πρόκειται για τη συγκέντρωση των εκπτώσεων λόγου υπογραφής σύμβασης 290.000 και είναι η ένταξη νέου έργου με τίτλο καθαρισμού πρανών και ρισμάτων στο Εθνικό και Επαρχιακό Δίκτυο της Περιφυριακής Ανότητας Αργολίδας. Η ένταξη ενός νέου έργου διαγράμισης 200.000 ευρώ για το Επαρχιακό Δίκτυο, οδικό δίκτυο και επίσης ένταξη νέου έργου με τίτλο προμήθεια τράκτορα από τον Οδή για κάλυψη αναγκών πιεύσεων αργολίδας με προϋπολογισμό και πίστοση 15.000 ευρώ. Ερωτήσεις εγκρίνεται ομόφωνε. Τέσσερα, έγκριση δέκα της τρίτης τροποποίησης κατανομής πιστώσεων. Ισ Υπόσχεσαι. Στις 24 Σεπτεμβρίου υπάρχει ανάγκη από τεχνικών υπηρεσιών, διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της περιφερειακής ενότησης αργολίδας, που ζητάει την ένταξη ενός νέου υποέργου από δεάθετες πιστώσεις. Και έχουμε μια τροποποίηση κατανομής των πιστώσεων. Το αναφερομένο έργο στους εξειμίους προϋπολογισμού της πίστοσης του 20 υποέργου. Μιλάμε για τον εξοβριό κηρύμι, υπάρχει σύμβαση με τον εργολάβο, το ποσό έχει διαμορφωθεί μετά της εκπτώσης το ποσό των 61-250. Ένταξη νέου υποέργου με θέμα εργασίας καθαρισμού ρεμμάτων ναυπλίας και μιλάμε για τον καθαρισμό Ραμαντάνη Ρωενό Γκλινκιά. Και ένταξη του νέου υποέργου το 24 με τίτλο εργασίας καθαρισμού ρεμμάτων και τάφλου περιοχής σκαφιδακίου με προϋπολογισμό και επίσης 23-560. Συγκεκριμένες παρεμβάσεις της περιφέρειας για να καθαρίσουμε ρέματα εν όψη και ενός δύσκολου χειμώνα πιθανότατα. Έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής έργα απορροές ιδάτων στην περιοχή Συνθυνικής Οδού δεξιά-ριστερά. Υπάρχουν υπόψη καινούργια έργα και αυτό αφορά το συγκεκριμένο 24, Σκαφιδάκη, στην περιοχή Φακλαρέικα, ένα κομμάτι στο σχολείο Σκαφιδάκη. Ερωτήσεις. Ο κ. Σιδέρης. Ναι. Έχετε το λόγο κ. Σιδέρη. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Ο κ. Σιδέρης με το άρθρο 224 του νόμου 4555-218 το ΦΕΚ Α133-1978 έδωσε στις περιφέρειες νέες αρμοδιότητες που έχουν να κάνουμε τον καθαρισμό ρεωμάτων καθώς και τις δράσεις προστασίας από τις πλημμύρες που θα διασφαλίζουν την ομαλή ρόη των ιδάτων και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων ξεκαθαρίζοντας το θωλό τοπίο που υπήρχε έως σήμερα. Ο καθαρισμός των ποταμιών και των χυμάρων ενόψει του επικείμενου χειμώνα για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στις πόλεις, στα χωριά και οι οικισμούς πρέπει να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την πίευση των αργολίδας αλλά και για όλη την Πελοπόννησο. Θα αναφερθώ τώρα σε κάποια ποτάμια χυμάρους που έχω πάει με τον συνάδελφο τον Γανώση και έχουμε κάνει αυτοψία. Και ξεκινώ από την Πάνητσα τον οικισμό στη Νέα Κείο, στις εκβολές της, έχει πληθώρα φάμνων, δέντρων καλαμιών και μεταφορέμενων στερεών υλικών κατά μήκος σχεδόν της εκτάσεως ενός ποταμού εντός του οικισμού με ενδεχόμενη συνέπεια όλα αυτά να αποτελούν βασικό κίνδυνο πλημμύρας των νικιών που βρίσκονται δίπλα. Επιπλέον η κατάσταση αυτή, εκτός το ότι δίνει αντισυντική και απογοητευτική εικόνα εγκατάληψης, αποτελεί αισθία μόλυνσης και πληκαγιών υψηλούν κίνδυνου. Πρόσφατα είχαμε πληκαγιά που καταστράφηκαν, κάηκαν γύρω στα 40 στρέματα στην περιοχή αυτή. Το ίδιο παινόμενο παρατηρείται κατά μήκος της Πάνητσας και του ποταμού Ξεριά με αποτέλεσμα σε μεγάλη πλημμύρα να κινδυνεύσει η πόλη του Άργους και τα γειτονικά χωριά. Θα αναφερθώ σε άλλο ένα σημείο μετά την αυτοψία που κάναμε. Στην περιοχή του Κουσοποδίου, στο Μαλαχιά που λέμε, τον Κόμβο, η Πάνητσα είναι γεμάτη υθάμνους, μπάζα και δέντρα πάνω από 2 και 3 μέτρα. Κάθετα έρχεται ο Μπορσίτης ο οποίος χύνεται στην Πάνητσα. Εάν σε μεγάλη πλημμύρα φράξει ο Μπορσίτης θα πνιγεί το Κουσοποδί. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλα ποτάμια και χημάρους όλων των δήμων της ΠΑ Αργολίδας. Σας αναφέρω επιγραμματικά στο Ράδο, στο Κυρήμι, στο Νερασίνο, στη Γκυσούρα, στο Ραμαντάνι και άλλους μικρότερους χημάρους όπως είναι ο Μαλιαρός που είναι στο Μετόχης στον Άγιο Δημήτριο με τους παράπελευρούτους χήμαρους στο Αρκαδικό και την Καζάρμα και στην Ερμιόνη στο Καταφύκη, στο Ηλιόκαστρο στη Θερμησία και το Ρέμα στο Κρανίδι το βαθύ ποτάμι. Θέλω να ενημερώσω τον κ. Περιφερειάρχη ότι θα πρέπει και οι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι της ΠΑ Αργολίδας και οι υπηρεσίες να κάνουν αυτοψία γιατί μέσα από τα γραφεία δεν γίνεται δουλειά. Ίσως δεν έχουν αντιγηφθεί τι γίνεται σε μεγάλη πλημμύρα. Βιαστείτε γιατί φαινόμενα σαν τον ιανό δεν θα περνούν πάντα δίπλα μας. Ευχαριστώ. Αναγκαστικά νομίζω ότι έτσι όπως ετέθη το ζήτημα από τον κ. Σιδέρη πρέπει να αναφερθώ και να απευθυνθώ στο περιφερειακό συμβούλιο για να πω ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου των πλημμυρικών φαινομένων η αντιμετώπιση μάλλον των πλημμυρικών φαινομένων δεν είναι μια προσπάθεια η οποία είναι στιγμιαία αλλά είναι μια προσπάθεια η οποία πρέπει να είναι συνεχής. Μακάρι να είχαμε 5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να μπορούμε να στέλνουμε τα μηχανήματα και να καθαρίζουμε όλους τους χυμάρους και όλα τα ποτάμια. Αντιθέτως η πόρη είναι συγκεκριμένη, η τρόπη για την αντιμετώπιση είναι συγκεκριμένη και χρειάζεται ένας προγραμματισμός. Προγραμματισμός αυτός υπάρχει, έχει ήδη υπερετηθεί και στο παρελθόν και τώρα. Δηλαδή έγινε, να θυμίσω, οι αργολιδείς θα ξέρουν καλύτερα για την αργολίδα ότι έγινε πέρυσι το Νοέμβρη καθαρισμός στο Ράδο, στα Ήρια. Έγινε αμέσως μετά ένας καθαρισμός στην περιοχή της Βελανιδιάς και στο Σπηλιοτάγη και στις γύρω περιοχές. Έχει γίνει σύμβαση 170.000 ευρώ από την οποία υπογραφή της σύμβασης προήλθαν οι σημερινές παρεμβάσεις για τις οποίες ομιλούμε. Η σύμβαση λοιπόν είναι για τον Ξοβριό και τον Κυρίμη, που αναφέρθηκε νωρίτερα. Είναι να υπογραφεί σύμβαση 290.000 προϋπολογισμού για τον καθαρισμό του Ινάχου και του Ξυριά την εβδομάδα που μας έρχεται και από τις εκπτώσεις της νέας αυτής σύμβασης έχουμε ήρθει συνενοηθεί με τις τεχνικές υπηρεσίες και με τον Δήμο Ερμιονίδας για να υπάρξει παρέμβαση στο ηλιόκαστρο και στην θερμισία που γνωρίζουμε ότι πράγματι χρειάζεται όπως επίσης και για το μετόχι, το μαλλιαρό που αναφέρθηκε πριν ο κ. Ψηδέρης. Να θυμίσω επίσης ότι είχαμε φέρει μεγάλες μπουλντόζες, ρυπιστριωφόρες από τον στρατό και ήταν μία εβδομάδα στα μεγάλα ποτάμια στον Ινάχο και στον Ξυριά και κάναν δουλειά. Επίσης να πω ότι οι δικοί μας εργάτες με τα δικά μας μηχανήματα τον Ξυριά και τον Ινάχο τον έκαναν τζάμι από την προηγούμενη χρονιά όπως και φέτος ο Ξυριάς που πραγματικά είναι ο μεγάλος κίνδυνος για το άργος κάθε χρονιά όλοι μας δίνουν συγχαρητήρια ότι περνώντας από τον Άγιο Βασίλειο σε εκείνο το σημείο που πάντα δίνει πλημμυρικά φαινόμενα φέτος οι δικοί μας εργάτες με τα δικά μας μηχανήματα έχουν ξεπεράσει αυτό. Πιστεύουμε λοιπόν ότι υπάρχει ένας προγραμματισμός ο οποίος τηρείται επακριβώς. Είμαστε συνεχώς τόσο οι τεχνικές υπηρεσίες για τις οποίες είμαστε περήφανοι όσο και σεμίνομαι να πω και εμείς είμαστε πάνω κατά πάνω για να διασφαλίσουμε ότι μέσα στα πλαίσια του ανθρωπίνος δυνατού της πρόβλεψης, γιατί βεβαίως τα καιρικά φαινόμενα πολλές φορές είναι απρόβλεπτα και δεν μπορεί ο άνθρωπος ό,τι και να κάνει να αντιπαλέψει τη φύση αλλά είμαστε υπερήφανοι για το έργο που γίνεται για το καθαρίσμα των χυμάρων. Για το συγκεκριμένο θέμα, εμείς ψηφίζουμε αιχνητικά σε αυτή την πρόταση. Θέλω όμως να θυμίσω στο σώμα το εξής, ότι η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τον καθαρισμό των ραιμάτων μας ήρθε στο καλοκαίρι του 2018. Για να είμαστε ακριβείς σε αυτά που λέμε. Μέχρι τότε δεν υπήρχε ποτέ πουθενά τίποτα για αντιπλημμυρική προστασία. Οι δήμοι δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα. Σε καμία περίπτωση δεν είχε γίνει κανένα έργο. Υπήρχε δήμακος τότε ο οποίος συνεχώς έλεγε ότι η ευθύνη είναι της περιφέρειας. Συνεπικορούμενος αυτός από τα φιλικά του μέσα ενημέρωσης. Υπήρξε λοιπόν μια ολόκληρη παραφυλλολογική κουβέντα ποιος έχει την αρμοδιότητα. Και έρχεται ο νόμος που διαβάστηκε πριν λίγο που λέει ότι το καλοκαίρι του 2018 η αρμοδιότητα μετά από δικό μας έτοιμα για να ξεκαθαρίσει η ιστορία της ΕΜΠΕ ήρθε στις περιφέρειες. Είμαστε υπερήφανοι για το έργο που κάναμε. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάναμε παρεμβάσεις με μεθοδικότητα και με μεγάλη προσοχή σύμφωνα με αυτά που μπορούσαμε. Και ήταν απόλυτα σωστή η άποψη ότι δεν έχουμε και δεν είχαμε του κόσμου τα χρήματα για να μπορούμε ακόμα όμως και αν τα είχαμε θα πρέπει να επιστήσω την προσοχή σας. Ξέρετε πολλές φορές η παρέμβαση που γίνεται σε ένα ρέμα που αυξάνει την ροή και την υδραυλική του ρέματος μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα πλημμυρικά φαινόμενα από ότι εάν δεν έχει γίνει η παρέμβαση. Ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής το καταλαβαίνει αυτό το πράγμα γιατί μας είχε απασχολήσει τότε πάρα πολύ. Δεν μπορεί κανένας να μπαίνει μέσα χωρίς να υπάρχει μελέτη, η υδραυλική μελέτη. Και η υδραυλική μελέτη πρέπει να ξεκινάει από τα κατάντι προς τα ανάντι γιατί άκουσα πριν λίγο μια σωρία έργων τα οποία ναι μεν χρειάζονται αλλά δεν μπορούν να γίνουν μεμονωμένα. Θα πρέπει να ακολουθηθεί ένας κώδικας και μια μεθοδικότητα. Είμαστε λοιπόν αυτοί που πρώτοι εξασφαλίσαμε χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αντιπλημμυρική προστασία. Ο κ. Δρούκας έχει ζητήσει στον λόγο. Δυστυχώς είμαστε στη δυσάρεστη θέση. Αυτά τα οποία συζητάμε πέρσι να τα ξαναλέμε φέτος. Από σπασματικές, μικρούς κόστους, επεμβάσεις σε ρέματα οι οποίες ουσιαστικά δεν επιβιούν κανένα πρόβλημα. Πέρσι από αυτήν την περίοδο είχαμε κάνει την κουβέντα για την ανάγκη ενός πιο ολοκληρωμένου σχεδιασμού σκέψης, αντιμετώπισης και χρηματοδότησης της αντιπλημμυρικής προστασίας. Δυστυχώς φέτος, ξαναίμαστε στο δυσάρεστο σημείο να συζητάμε για 20.000 εκα στο ένα ρέμα, 25.000 εκα στο άλλο ρέμα κλπ. Δεν λέω ότι είναι έργα τα οποία δεν πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν. Αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν επιβιούν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα. Αν βρέξει πολύ ο Αγ. Βασίλης και ο Μαλαχιάς θα πλημμυρίσει. Ας έχει περάσει η μπουλντόζα να τον έχει καθαρίσει το προηγούμενη μέρα. Είναι δεδομένο. Πρέπει κάποια στιγμή να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά σαν περιφερειακό συμβούλιο η χρηματοδότηση, όχι μόνο για την αργολίδα. Η ίδια κατάδια φαντάζομαι είναι σε όλες οι περιφερειακές ενότητες. Πρέπει κάποια στιγμή να μας απασχολήσει σοβαρά το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Και τις παρεμβάσεις στα αρέματα και το τι έργα πρέπει να γίνουν στα αρέματα να μειωθούν οι υδραυλικές ροές, οι γρήγοροι ροοί του νερού, για να μην έχουμε προβλήματα τα οποία δεν επιλύει σε καμία περίπτωση η μπουλντόζα που θα μπει μέσα και θα καθαρίσει τους θάμους και τα κλαδιά. Ευχαριστώ. Υπάρχει άλλη τοποθετησία ή να προχωράμε στην ψηφοβωρία. Υπέρ. Ομόφωνα. Εγκρίνεται ομόφωνα. Πέντε. Έκριση δέκα της έκτης τροποποίησης. Ισ Εδώ πρόκειται ουσιαστικά η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση η απόκτηση