2018-11-30 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2018)
: Αφού αφορά και τις τρεις περιφερειακές ενότητες, θα παρακάλεσω λίγο σύντομα και τον κύριο Βόσδου και τον κύριο Γιάτσο. Ναι, κύριε Σαββόπουλε. Η ευπαιρότητα έχει να κάνει με τη δυνατότητα της δήλωσης των ΨΕΑ. Ακόμη και σήμερα που μιλάμε στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ, είχε βγει ο ΠΙΝΑΚΑΣ όπου φαίνεται σε όλη την Ελλάδα ποιες καλλιέργες αναπεριφερειακή ενότητα υπήρχε η δυνατότητα να γίνονται δηλώσεις μέσω των ΨΕΑ. Η Καστοριά, όπως και άλλες περιφερειακές ενότητες, τα Γρεβενά, η Φλόρινα και οι Κοζάνι, είχαν ζητήσει από πέρσι στην άνοιξη, λόγω καιρικός ηθικών, να ενταχτούν στα ΨΕΑ οι καλλιέργες των Σιτυρών. Στον αρχικό πίνακα, ο οποίος είχε εφανίσει τις καταστάσεις του ΕΛΓΑ, δεν υπήρχε η καλλιέργεια των Σιτυρών και καμία περιφερειακή ενότητα της Δυτικής Μακεδονίας. Το έντυπο, όμως, που έστειλε ο ΕΛΓΑ 15 Νοευρίου, μπήκε η καλλιέργεια των Σιτυρών μόνο για τον νομό Κοζάνι. Το θέμα δεν έχει να κάνει η Κοζάνι, Καστοριά, Γρεβενά, Φλόρινα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι καιρικές συνθήκες είναι οι ίδιες, ή ήταν οι ίδιες, και οι δικαίες συνθήκες, όπως η καλλιέργεια των Σιτυρών, η καλλιέργεια των Σιτυρών, η καλλιέργεια των Σιτυρών, η καλλιέργεια των Σιτυρών, η καλλιέργεια των Σιτυρών, η καλλιέργεια των Σιτυρών, δεν είναι μόνο για τον περιφερειάρχη και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, επειδή οι δηλώσεις πανελαδικά το ΨΕΑ είναι μέχρι 6 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέχρι και την 4η που μας έρχεται, την 5η μάλλον. Σε τι ενέργειες θα προβούμε, γιατί θεωρώ ότι το μπήκε Κοζάνι έστω και των Εξιτέρων είναι προς τη δίκια κατέθεση, αλλά έχουνε μείνει τρεις περιφερειακές ενώτες εκτός των δηλώσεων των ΨΕΑ. Η Καστουριά μόνο που γνωρίζω τα μεγέθη των καλλιεργειών, μιλάμε περίπου για 130-140.000 στρέματα, με μια περίπου 7-8 ευρώ αποζημίωση μέσω του ΒΖΕΑ καταστρέμα, μιλάμε για μια απώλεια για τους ειδοπαραγωγούς της Καστουριάς της τάξος του 1.200.000 ευρώ. Πιστεύω ότι είναι άδικο απέναντι τόσο στην Καστουριά, όσο στη Βλώρινα, όσο και στα Γρεβενά, και πρέπει, έχοντας και υφυπουργό από τη Δυτική Μακεδονία, να γίνουν οι ενέργειες έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και για τις τρεις Περιβερικές Ενώτες της Δυτικής Μακεδονίας. Ευχαριστώ κ. Σαββόπουλε. Κύριε Γιάτσο, αν έχετε να συμπληρώσετε κάτι, πάρετε το λόγο. Εγώ θα συμφωνήσω με τον κ. Σαββόπουλο. Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι, για ακόμα μια φορά δείξαμε ότι δεν έχουμε αντανακλαστικά. Περίμενα να αντιδράσουμε πολύ πιο δυνατά σε αυτό το θέμα. Δεν είναι καιρός και πολύ πιο έγκαιρα, δεν είναι καιρός να χάνονται αποζημιώσεις. Σε μια χρονιά, όπως και η φετινή, η οποία δεν ήταν καλή για τους παραγωγούς σιτυρών, σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δεύτερη χρονιά συνεχόμενη αυτήν, στην προηγούμενη τα Γρεβενά, η Φλόρινα και η Καστοριά τέθηκαν εκτός, έπρεπε να μην επιτρέψουμε να συμβεί αυτό το πράγμα. Και θα ήθελα να προτέψω τον κ. Αντιπεριφερειάρχη να ξεκινήσει τις ενέργειές του και για τη φετινή τη χρονιά, γιατί μία από τα ίδια ήταν, ήταν μια πάρα πολύ κακή χρονιά, τουλάχιστον να είμαστε έτοιμοι για το 2018. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κ. Γιάτσο. Κύριε Βόσδο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Τα έχουν πει όλα οι δύο οι προηγούμενοι συνάδελφοι, δεν έχω να προσθέσω τίποτε επιπλέον. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Κύριε Καρακασίδη, έχετε το λόγο, να απαντήσετε στην επερώτηση. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Καταρχήν να πω στον κ. Γιάτσο όσον αφορά για τα αντανακλαστικά που μας είπατε και τι κάναμε για τις ζημιές για το 2018. Στις 2 εβδόμου έστειλα έγραφο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυκης, στον κ. Αποστόλου, με κοινοποίηση στον περιφερειακή και σε όλους τους χωρικούς αντιπεριφερειάσεις και στους βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας. Με έγραφό μου που αναφέρω τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο της περιφέρειας. Χαρακτηριστικά σημειώνω για τις σημαντικές επιπτώσεις συνεχών βορχοπτώσεων στα σητηρά, στα όσπυρια, αλλά και στα ακτινοτροφικά φυτά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της περιφερειάς μας. Ειδημέρα στην περιφερειακή ενότητα, κύριε... Μα ακολουθείτε? Ειδημέρα στην περιφερειακή ενότητα αγρεβαινών, ο αλλαγονισμός στις περισσότερες περιοχές δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και όπου ξεκίνησε το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Σύμφωνα με προσώπους των αγροτών, η ζημιά σε πολλές περιπτώσεις φτάνει σε ποστό 100%. Ωστόσο, στην περίπτωση στις σητηρών, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές, αυτό το ξέρετε, ενώ η διαδικασία μέσω ψέα είναι χρονοβόρα. Κατόπιν τούτου, πιστεύουμε και εμπελπιστούμε στην αρρωγή σας για τη διευθέτηση του σοβαρού αυτού θέματος, που ανέκπληψε μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις Μενέστατα το φυτικό κεφάλαιο της δικής Μακεδονίας. Αυτό ήταν για τις ζημιές στον Ιούλιο, 27 του 2018. Τώρα, όσον αφορά για τις ζημιές του 2017, ξέρετε ότι ως περιφέρεια εμείς δεν έχουμε πολιτική ευθύνη. Οι ζημιές από ξηρασία δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Αν η ζημιά ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% του μέσοόρου της προηγούμενης τριετίας, αναφερόμαστε τη τριετία 14, 15 και 16, αποζημιώνονται από κρατικές ενισχύσεις μέσω ψέα. Οι ΔΑΟΚ συμμετέχουν σε περιφερειακές επιτροπές του ΕΛΓΑ από δύο εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ και οπορίζονται από σωστά ζημιάς καθώς και οι καλλιέργειες που πλήττονται. Οι αποφάσεις περί κρατικών ενισχύσεων είναι κοινές και υπουρικές αποφάσεις του ΙΠΑΤ και του Υπουργείου Οικονομικών. Η περιφέρεια είναι αναρμόδια για το αντικείμενο των ψέα, αλλά παρόλα αυτά, και σας είπα ότι κάναμε όλες τις αναγκαίες πολιτικές παρεμβάσεις, όπως έκανα στην προκειμένη περίπτωση, τον Ιούλιο του 2018. Συνεπώς, αρμοδιώται ακαθαρά του ΠΑΤ για το ποιες περιοχές δήμη θα οριοθεωθούν από την ξερασία του 2017. Με λίγα λόγια, η ΔΑΟΚ, σε συνεργασία με το ΕΛΓΑ, δίνουν όσον αφορά τα ποσοστά της ζημιάς που έχουν στις καλλιέργειες τους οι αγρότες των περιφερικών ενωτήτων. Ευχαριστώ, κύριε Καρακασίδη. Ναι, κύριε Βόσδο. Κύριε την Περιφερειάρχα, μας είπατε ότι κάνατε ένα έγγραφο τον Ιούλιο, αν θυμάμαι καλά. Υπήρχε κάποια ανταπόκριση, υπάρχει κάποια συνέχεια? Για τις ζημίες του 2018 δεν έχω, αλλά από το κληροφορίσμα, όσον αφορά να ολοκληρώσω για τις ζημίες του 2017, από ότι ενημερώθηκα από τη ΔΑΟΚ, εκτός της Καστοριάς, Γρεβενών και Φλόρινας, θα πάνε σε ορθή επανάληψη των καταστάσεων που έχουν στείλωτος, ώστε αν οι ζημιές κρίνουν ότι είναι πάνω από 30%, να έχουμε τις ανάλογες από τις ζημιώσεις. Θεωρείτε ότι από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα θα έπρεπε να υπάρχει, τουλάχιστον, μία απάντηση, όχι, τουλάχιστον, να το βλέπουνε. Τι να σας πω τώρα. Αυτό που ήταν από δικιά μας, εγώ από δικιά μου, προσέξτε, από δικιά μας, σας είπα και το ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς, αυτό που ήταν να κάνουμε, το κάναμε όσον αφορά, λέτε για πολιτική πανέμβαση. Μίλησε μισό λεπτά και μιλήσατε για τα αντακλαστικά. Τα αντακλαστικά μας λειτούργησαν. Εγώ σας ρώτησα, αν θεωρείτε ότι από τον Ιούλιο που κάνατε το έγγραφο μέχρι σήμερα υπήρξε κάποια απάντηση. Αν τα αντακλαστικά, να το πούμε, του Υπουργείου, απέναντι σε ένα έτημα της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, υπήρξαν. Και από ό,τι τουλάχιστον καταλαβαίνω, δεν έχετε πάρει μία απάντηση. Πέρασαν τόσοι μήνες και δεν υπήρξε από μεριάς του Υπουργείου μία ευαισθητοποίηση να μας πούνε ότι, ρε παιδιά, θα το δούμε. Αυτό θέλω να τονίσω, ότι μας έχουνε γραμμένους. Ωραία. Νομίζω ότι εξαντλήθηκε η επερώτηση. Εδώ να κάνω μία ανακοίνωση, κυρίες συνάδελφοι. Σας έχει μοιραστεί και η πρόσκληση, ο Σύλλογος Γονεών και Δαιμόνων και Φύλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σας προσκαλεί στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2018, και ώρα 17, απόγευματινής, στο ξενοδοχείο Ιωάννου Ριζόρτ. Η παρουσία σας είναι πηγή ζωής για μας και σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας, με τιμή το δικητικό συμβούλιο. Προχωρούμε, κύριοι συνάδελφοι. Θέλω την έγκρισή σας για να συζητήσουμε δύο θέματα εκτός ημερήσεας διάταξης. Το ένα είναι, είναι τυπικά και τα δύο τα θέματα, αλλιώς δεν θα τα έφερνα. Έχει περάσει περιφερειακό συμβούλιο η έγκριση, ένταξης και απένταξης τροποποίησης έργων του ΕΕ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Και επειδή πέρασε στη 16η συνέδριαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, ξαναέρχεται το θέμα για να εγκρίνουμε το πρακτικό. Η συγκεκριτήση είναι ο κύριος Περιφερειάρχης. Και το δεύτερο θέμα, και αυτό είναι τυπικό, έρχεται από την ΠΕ, γραμμένο από τον κύριο Σιμανδράκο. Είναι διερεύνηση βιωσιμότητας, τηλεθέρημασης από βιωμάζα ή συναφήσεις πηγές ενέργειας στον οικισμό δεσκάτης και ανάπτυξη μοντέλου πρότυπης πηλωτικής μονάδας σε δημόσια κτίρια, με σκοπό τη διευρύκηση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και απαρακολούμια για τις διστικές της ενέργειας. Απλά, αφορά έγινε ένα λάθος στην προγραμματική σύμβαση συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και το ορθό είναι ότι ο προϋπολογιστός ανέργειας είναι 150.000 ευρώ από 186 που ήταν με το ΦΠΑ. Είναι μια ορθή επανάληψη, ουσιαστικά. Έχω την έγκριση του σώματος να συζητήσουμε τα δύο θέματα. Ομόφωνα, κυρίες συνάδελφοι, ομόφωνα. Πάμε στο πρώτο θέμα, εκτός ημέρειας σας διάταξης. Δεν μοιραστεί καν αυτά. Ελευθερία, δεν έχεις σταλεί αυτό. Ναι. Αυτό είναι πολύ τυπικό του κ. Σιμανδράκου, είναι πολύ τυπικό. Είναι τυπικό, αλλάζει έκφραση 150.000 ευρώ, αυτό το άλλο έχεις σταλεί για τα έργα του. Δεν το ζητήσει ο κ. Βόσδου. Αυτό που είπα που αφορά την εισηγή του κ. Περιφερειάριου, κ. Βίτα, κ. Βόσδου, είναι ότι έχει περάσει Περιφερειακό Συμβούλιο, Πέρασε Επιτροπή Παρακολούσης, απλά να εγκρίνουμε το πρακτικό. Θα σας τα αναφέρει ο κ. Περιφερειάρις, βγάτε το φωτοτυπία και δώσε το. Κύριε Πρόεδρε, καλό είναι να μοιραστεί. και αν χρειαστεί να επανέλθουμε στη συνέχεια, πάρω όλες τις προεμμυρισίες για να έχουμε μια ενημέριση συμμάτων. Θέλετε να τα συζητήσουμε τα δύο μετά και να μοιραστούν. Ωραία. Ωραία. Αν έχω την έγκριση συζητηθούν, θα συζητηθούν μετά το πέρας των θεμάτων της σημερινής σας διάδαξης. Και διάμεσα. Και διάμεσα. Ωραία. Ωραία. Εντάξει, βγάτε τα λίγο και δώστε τα. Ναι, ναι. Έτσι. Το του κ. Συμμαδράκου δεν χρειάζεται, το άλλο με τα έργα. Προχωρούμε στην ημερή σε διάταξη, κύριοι συνάδελφοι. Του κ. Συμμαδράκου το ψηφίζουμε, κύριοι συνάδελφοι. Όμα αφορά του κ. Συμμαδράκου, που αφορά τις 150.000, απλά ήταν, σας εξήγησε και ο κ. Συμμαδράκος, η ορθία επανάληψη. Ωραία. Ωραία. Πάμε στα θέματα της ημερής σας διάδαξης, κύριοι συνάδελφοι. Το πρώτο θέμα, έγκριση όρων, σχεδίου προγραμματικής συμβασίας μεταξύ της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Νεστορίου, που αφορά την υλοποίηση του έργου συντήρησης και βελτίωση οδικού άξονα, Νεστόριο Χιονάτο, εισηγητής ο αναπληρωτής διφυτής της διέυσης τεχνικών έργων της περιφέρειας, ο κ. Αναγνώστου. Είναι εδώ και ο δήμαρχος. Το καλωσόρισα πιο προστά και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ανοίξτε το μικρόφωνο κ. Κέτσο. Καλησπέρα σε όλες και σε όλους. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Περιφερειακοί Συμβούλοι, κύριε Περιφερειάρχα. Βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μας για την ολοποίηση αυτού του έργου. Βέβαια, ο συνολικός προοπλογισμός του έργου είναι 5.340.000, εκ των οποίων τα 5.000.000 είναι από το Υπουργείο Υποδομών και οι 340.000 είναι από την Περιφερειακή Βακεδονία, την οποία και ευχαριστούμε. Το κυριότερο βέβαια είναι ότι αναλαμβάνει και τη δημοκρατήση και την επίβλευση μέσω των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κύριο αναγνώσου του. Κύριε Πρόεδρε, επειδή η Λατίνη έλεγα στις κρύπτα μάνετ μέσα στη πρόσκλησή σας, αναφέρεται εισηγητής ο κύριος Κωνσταντίνο Αναγνώστου. Παράκληση διαβάσετε, όταν τα στέλνατε. Κωνσταντίνο Αναγνώστου. Ξέρω τι λέω. Κι εγώ το έχω μαζί μου. Μη τώρα, αυτή τη στιγμή. Ο κύριος Κωνσταντίνο Αναγνώστου. Βέβαια, φιλόλογος δεν είστε, αλλά δεν πειράζει, πρέπει να το βλέπετε. Ούτε κι εγώ φιλόλογος είμαι, ένα δεύτερο. Εσείς γράφετε τις προσκλησίες, κύριε Δήμαρχε, όταν κάνετε δημοτικό συμβούλιο. Κύριε Δήμαρχε, κυρία Πρόεδρε, εσείς γράφετε την πρόσκληση, ή η γραμματεία σας. Τα ελέγχουμε. Σκρύπτα μάνετ. Λοιπόν, τέλος πάντων, πρόεδρε, δεν το κάνω για παρατήρηση. Ευχαριστώ για την παρατήρηση, κύριε Δήμαρχε. Εκείνο που θα σας ενημερώσω, πριν από 10 μέρες, κύριε Περιφερειάρχη, από το Δήμο Νοστοριού, μια επιτροπή επτά μελείς, από το Υπουργείο πρώην δημοσίων, είπα εγώ δεν το δημοσίον έρθω σήμερα, για το φράγμα Νοστοριού. Παράκληση, δείτε το λίγο ακόμα, διότι αργεί υπερβολικά. Αυτή τη στιγμή τα χρήματα υπάρχουν, εταιρείες υπάρχουν κατοσκευαστικές. Κάποτε πρέπει να βάλει μπρος αυτό το έργο. Και ένα τέταρτο, πριν να φύγω, διότι σε λίγη ώρα έχουμε και Εικονομική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο, να σας ανακοινώσω επίσημα, με υπευθυνότητα, ότι μια λέξη που σημαίνει επένδυση ή ανάπτυξη, Κάντε λίγο εσυχία σας παρακαλώ. την έχουμε ξεχάσει, σήμερα λαμβάνει σάρκα κι όσα, στο Δήμο Νοστοριού, με μια επένδυση από έναν εφωπληστή της χώρας μας και θα έλεγα είναι έκτος οικονομικών παράγονων της χώρας, μια επένδυση που θα αποσχολήσει το κατώτερο πενήντα άτομα. Ένα από τα θέματα, γι' αυτό έγινε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, το τελευταίο θέμα είναι το δέκατο καλό. Σας ενημερώνω να το μάθετε από άλλους. Χίλια ευχαριστώ, καλή συνέχεια. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Νοστοριού. Ο κύριος αναγνώστου για την εισήγηση. Ναι, κύριε αναγνώστου. Το έργο συντήρηση και βελτίωση ο δικός άξορας Νοστοριού και ο Νάτος Διποταμία είναι μια οδός δημοτική και δεδομένου ότι ο δήμος Νοστοριού δεν είχε την τεχνική στήριξη, την πρέπουσα στις δομές του, όπως και την διαχειριστική επάρκεια. Και κατά πινεπιταγής του Υπουργείου Δημοσίων Έργων του ΥΠΟΜΕ ζητήθηκε εκ μέρους μας, εκ μέρους των διευτεχνικών έργων της Περιφέρειας και προς τον κύριο Περιφεριάρχη να το επιβλέψουμε και να το υλοποιήσουμε εμείς. Σήμερα φέρνουμε το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης και ζητούμε να γίνει η έκκληση των όρων και να οριστούν και οι εκπρόσωποι για την κοινή επιτροπή παραπλούθησης. Όπως προείπεται ο κύριος δήμαρχος, τα 5 εκατομμύρια είναι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η ΑΒΟΤΙΣΑΕΜ 071 και οι 240.000 ΑΒΟΤΙΣΑΕΜ 541. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Αναγνώστου. Ο κύριος Περιφερειάρχης. Δεν χρειάζεται, νομίζω... Κύριε Δακί, θέλετε κάποια τεχνικά στοιχεία, κύριε Ζεμπηλιάδου. Όχι. Κύριε Περιφερειάρχη, το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους και από εμένα. Δεν θα έπαιρνα τον λόγο, αλλά νομίζω ότι οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Σπίτσα και τον κύριο Δέδε, την κυρία Τυλιγιορίο, εδώ που είχαμε μια άψογη συνεργασία, και τον κύριο Δήμαρχο, έτσι ώστε από κεντρικούς πόρους του Υπουργείου, όπως περιγράφηκε, να έχουμε αυτά τα 5 εκατομμύρια για να γίνει αυτός ο δρόμος, που ήταν ένα πάγιο χρόνιο έτοιμο των κατοίκων της περιοχής. Εμείς όσο οφείλαμε, συμπληρώσαμε με το ποσό που υπολείπεται, τις 300, τις 1.000, για να μπορέσουμε να έχουμε το συνολικό πρωτολογισμό, που είναι η μελέτη, την ανάληψη δαπάνης, δηλαδή, για την εκτέλεση αυτού του έργου. Το δεύτερο, που θέλω να πω, είναι για το νεστορίο, το φράγμα νεστορίο, όπως είχαμε πει σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Εμείς από την πρώτη στιγμή, εντοπίθοντας τις αδυναμίες των υπηρεσιών, των μηχανισμών, αλλά και των χωριών, είχαμε επισημάνει το εξής. Να μας δοθεί ευκαιρία ως περιφέρεια να υλοποιούμε έργα, ενώ για αρδευτικά και φράγματα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα υπόλοιπα από πάνω 10 εκατομμύρια να πάει στο Υπουργείο Υπομεδεί. Και είχα ενημερώσει ότι όντως αυτό, μετά από ένα χρονικό διάστημα, ακόμα και τον κ. Αποστόλου Συνένεση, η αρμοδιότητα πλέον στα μεγάλα έργα είναι στο Υπομεδεί. Γι' αυτό, κύριε Δήμαρχε, ήρθαν από το αρμόδιο Υπουργείο για να δουν το φράγμα νεστορίο, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα και τι δείχνει η εμπειρία. Το θυμίζω, ήταν το φράγμα της τριανταφυλλιάς, Στέφανε, που είχε κάνει το Υπεχοδέ, παλιά. Και τρέξαν πιο γρήγορα διευκάσεις. Οι συγκαθιστήρες που παρουσιάζονται είναι ότι είχαμε αλλαγή της ιδιοπτυσίας της αιτήριας που έχει το έργο. Και εκεί είναι κάποια ζητήματα που είναι στις αιτρικά της αιτήριας. Νομίζω, είχα πει και το ΣΟΜΟ την προηγούμενη φορά, ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στο μέλλον. Ευχαριστώ με τον Περιφερειάρχη για να το κλείσουμε το θέμα. Σε σχέση με το θέμα που έθισε ο Περιφερειάρχης, φυσικά για τον δρόμο που τελειώσαμε, είναι ένα έργο που πρέπει να προχωρήσει. Εκφράζουμε όμως την ανησυχία μας, γιατί αυτήν την αλλαγή για το φράγμα νεστορίου και το αρδευτικό νεστορίου που γίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη στο Υπομεδή, τραγματικά δεν καταλαβαίνουμε γιατί γίνεται. Δεν στέκε από το ότι δεν έχει κάνει μεγάλα έργα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχουν κάνει υπηρεσίες του, πολύ μεγάλα έργα και φράγματα και αρδευτικά. Τραγματικά δεν έχουμε καταλάβει ακόμη, γιατί αυτό δημιουργεί μια πρόσθετη καθυστέρηση. Μακάρι τα στοιχεία που έχουμε ζητήσει να τα δούμε και να μην είναι ανησυχητικά. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι δεν στέκει και πολύ αυτό ότι το Υπουργείο δεν ξέρει από μεγάλα έργα. Έχει κάνει φράγματα και αρδευτικά πολύ μεγάλα. Κάτι άλλο συμβαίνει και αυτό θέλουμε πραγματικά να καταλάβουμε τι είναι. Να μην γίνει για λόγους απλής καθυστέρησης, γι' αυτό το λέει ο δήμαρχος. Μην είναι ένα τρίκ καθυστέρησης, θα κερδίγουμε χρόνο. Κύριε Σαβόπουλε. Ναι, ναι. Κύριε Σαβόπουλε, λίγο μονολεκτικά σας παρακαλώ. Πολύ σημαντικό. Και το επιβεβαιώνει και ο κ. Δέμορξ ότι κινούνται διαδικασίες αυτές. Ναι, κύριε Σαβόπουλε. Και εγώ με τη σειρά μου θέλω να συγχαρώ για τη σημερινή προγραμματική σύμβαση που φτάσαμε σε αυτό το σημείο για τη δημοπράτειση του έργου χιονάτου Νεστορίου. Κάτι που η προηγούμενη περιφερειακή αρχή του έφθασε για πολλήκες μέρες λίγο πριν την αναθεώρησε. Αυτό δεν αποτελεί ασφαλώς καμία δικαιολογία. Είναι ένα σημαντικό δρόμο που θα συνδέσει δύο πρώην δήμους. Για αυτό που είπε ο κύριος Καρυπίδης όσον αφορά την εξέλιξη και το φράγμα του Νεστορίου, κύριε Καρυπίδη, 2 Δεκεμβρίου εξαναβολής γίνεται το δεύτερο δικαστήριο για διαφυγόντα κέρδη και το πρώτο έγινε πέρυσι τον Νοέβριο. Και δεν έχει βγει ακόμα η δικαστική απόφαση. Αυτή η ιστορία ότι θα μεταβεί στο Υπεχοδέ το έργο, τέλος πάντων το ακούμε εδώ και 10-12 μήνες, κατά από αυτό δεν ξέρουμε τι γίνεται με τα διοικητικά δικαστήρια στα οποία έχει προσφύγει η ανάδοχος εταιρεία και ρωτάω εγώ. Έχουμε και εδώ πολλούς νομικούς. Είναι δυνατόν μετά από 13 μήνες να έχει γίνει το πρώτο δικαστήριο και να μην ενδιαφέρεται κάποιος για την τελική απόφαση αυτού του δικαστηρίου. Το έργο είναι σταματημένο εδώ και 1,5 χρόνου και δεν βλέπουμε κάποια οσιαστική εξέλιξη παρά το ότι εδώ και 10-12 μήνες μας λέτε τόσο εσείς, όσο και η κυρία Τελεγιορίδου, ότι το έργο θα πάει στο Υπεχοδέ. Τι λέει αυτό, δεν λέει τίποτε. Εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφωνία, δεν έχει πάει κύριε Κέσιο, μη λέτε πράγματα τα οποία δεν έχουν υπογραφεί ακόμα. Έχετε υπογραφεί ότι έχει μεταβεί το έργο στο Υπεχοδέ. Γίνεται προσπάθεια το ότι σας επισκέφτηκε ο Γενικός Δραματέας του Υπουργείου. Έχετε κάποιο έγγραφο που έχει μεταφερθεί το έργο, έτσι εύκολα μεταφέρονται τα έργα. Κύριε Σαβόπουλε. Αν το έχετε να μας το δείξετε. Έχει 10 μήνες που ακούμε ότι μεταφέρετε το έργο στο Υπεχοδέ. Κύριε Σαβόπουλε. Κλείνω, κλείνω. Σε εμάς εγώ, με τον δήμαρχο, μην ανοίγετε διαλογίσεις. Έχει μεταφερθεί το έργο. Πώς έχει μεταφερθεί, χωρίς υπογραφή. Επισηχαζόμαστε με κάποιες δηλώσεις, εδώ και 10-12 μήνες και το έργο είναι σταματημένο εδώ και ένα μισό χρόνο. Γίνεται δεύτερο δικαστήριο. Το πρώτο δεν έχει βγει απόφαση και εμείς εδώ πανικηρίζουμε για το φράγμα του νεστορίου. Παρακαλώ, ο κύριος Σαβόπουλος, κι άλλη φορά εδώ στην αίθουσα, το έθεσε αυτό το θέμα. Δώθηκαν απαντήσεις από τον Περιφερειάρχη. Κύριε Περιφερειάρχα, θέλετε να… Δημαρχές, δεν χρειάζεται να αντιδικείτε. Ναι, κύριε Περιφερειάρχα. Θα θυμάστε πως είχαμε κάνει την ενημέρωση. Τώρα, εντάξει, αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάτης του Ξέχει να υλοποιήσει μεγάλα έργα, θα είχε φτιάξει και τη μελέτη την οποία την περιμένουμε να βγάλει ανάδοχο από το 2013. Δημήτρη, από πότε είναι το 2013-2014 που περιμένουμε να βγάλει ανάδοχο? Από το 2014. Από το 2014. Από το 2014. Από το 2014. Από το 2014. Από το 2014. Από το 2014. Έχει δείξει εμπειρία ότι τα μεγάλα έργα μπορούν να τελωπίσει το επόμενδη. Και από την τεχνογνωσία και από τις δυνατότητες που έχει. Τώρα, οι καθυστρήσεις που παρουσιάζονται, γιατί με τους λογαριασμούς, εμείς είμαστε αντακτοποιημένοι. Οι καθυστρήσεις που υπάρχουν εκεί είναι ότι άλλαξε το διοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας. Ξέρετε, αυτή η εταιρεία πέρασε από μεγάλες περιπέτειες και από τις εταιρείες. Από την πρώτη εταιρεία κηρύχθηκε με προβλήματα ο κύριος Μαρούλης να μιλήσει με τον αρρονόμο, δεν έχει σημασία. Έτσι, ακόμη και η τελευταία, άλλαξε το διοκτησιακό καθεστώς και πέρασε σε άλλη εταιρεία το έργο. Ναι, για τον Μαρούλη λέω εγώ. Όχι, συνέπρεξε, μετά πήγε ο άκτορας στην Πύρε. Ακριβώς. Έτσι είναι, εντάξει, ναι. Έχουν όλα καθυστερήσει στο έργο. Λοιπόν, και τώρα άλλαξε το διοκτησιακό καθεστώς στον ανάδοχο. Έχει μπει άλλος ιδιοκτήτης και μέχρι να δείτε τι γίνεται με την ενημέρωση και τα λοιπά για να τρέξει το έργο. Αυτό είναι. Ναι κύριε Δακή, να το κλείνουμε όμως κύριε Δακή, γιατί είμαστε εκτός θέμαστήρια. Έχουμε κάτι νεότερο με τα διοκτήρια. Επί την ευκαιρία είχαμε... Κύριε Δήμαρχε. Να είστε καλά κύριε Δήμαρχε, εμείς ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ και για τις ευχαριστίες σας. Να είστε καλά. Ναι κύριε Δακή. Εγώ θέλω να ρωτήσω τον κύριο Περιφερειάρχη για το θέμα της διασύνδεσης του υδροελεκτρικού του φράγματος με το δίκτυο της ΔΕΕ, γιατί η προθεσμία εκπνέει σε λίγους μέσους, του είχαμε θέσει και πριν από πολύ καιρό. Έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη αυτή στιγμή, κάτι νεότερο ή είναι παγωμένα τα πράγματα. Είχα ενημερώσει, δεν ξέρω αν ήταν ο Γιώργος, στον Γιώργο Σαββόλπου με αφορμή κάτι που κουβεντιάζαμε εδώ. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην παρούσα φάση, είχαμε πάρει μία εγκαιτήκη, πρέπει να την πάρουμε πίσω και θα φύγει στο Περιφερειακό Συβούλιο, διότι σκοντάφτι στον ανταγωνισμό, αυτές είναι οι διευκρινήσεις που μας δοθήκαν και οι οδηγίες, πρέπει να λειτουργήσει το φράγμα ως φράγμα και το αρταυτικό πέντε χρόνια, έτσι, για να μην σκοντάφτι στον ανταγωνισμό και μετά να παράγει ηλεκτρική ενέργεια την οποία θα εμπορεύει. Το κλείνουμε αυτό. Επανερχόμενοι στο θέμα που έχουμε, θέλω τον ορισμό δύο εκπροσώπων, κύριε Περιφερειάρχα, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, τα όνοματα, κύριε Αναγρόστο, Περιφερειακό Συβούλος, η κυρία Κούσκουρα και από πλευράς δικής μας ο κύριος Σαββόπουλος, η αναπηρωματική κυρία Ζίδρου. Παρακούσκουρα αναπηρωματικός ο κύριος Βάσος, Σαββόπουλος και ποιον είπατε κύριε Ζίδρου. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, το πρώτο θέμα. Ομόφωνα, πάμε στο δεύτερο θέμα, έγκριση του τρόπου δημοπράτης του έργου αποκατάστασης καθυζήσεων οδοστρώματος και προβλημάτων στην οδό Φλόρινα Σβίγκλα Σπισοδερίου, χιονοδρομικό προπολισμό 2.050.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Εισηγητής ο κύριος Αναγρόστο Κασταντίνος. Η υπηρεσία μας έχει προβεί σε μελέτη αποκατάστασης του δρόμου από την Φλόρινα μέχρι την Ελβίδα Φισοδερίου, σε μήκος 18,5 περίπου χιλιομέτρων, για να βελτιωθούν η οδική ασφάλεια και οι συνθήκες κυκλοφορίας και μπαταφορών του δρόμου. Είναι ένα έργο το οποίο έχει πάρει ανάληψη υποχρέωσης από τη ΣΑΕ 041, δεν είναι δηλαδή τακτική συντήρηση. Και προσδοκούμε με το έργο αυτό να αποκαταστήσουμε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που έχει ο άξονας στον οποίο αναφέρεται η μελέτη. Είναι με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό κυρίες συνάδελφοι, ομόφωνα κυρίες συνάδελφοι, ομόφωνα και το δεύτερο θέμα. Ναι, κύριε Κιωσέ. Στην εισήγηση εδώ που βλέπουμε, κύριε αναγνώστη, το έργο αφορά εργασίες συντήρησης με την αποκατάσταση καθυζήσεων του δοστρώματος και άλλων προβλημάτων. Δηλαδή θα γίνουν εργασίες από κατάστασης οδοστρώματος γιατί στη συνέχεια παραπίσω λέτε ασφαλτικά, λέτε κάποια και λίγο... Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω ότι στην τεχνική περιγραφή, αν και στην εισήγηση λέει τεχνική περιγραφή και έκθεσης σκοπιμότητας, έκθεσης σκοπιμότητας δεν πήρα εγώ τουλάχιστο, δεν ξέρω αν εστάλλει. Τώρα σε ό,τι αφορά στην τεχνική περιγραφή, λέτε στην παράγραφο ένα σκοπός, οι εργασίες αφορούν κυρίως την βελτίωση της στρωτότητας του οδικού δικτύου. Ενώ λέτε για ασφαλτικά, εάν θέλετε να ολοκληρώσω τις ερωτήσεις μου και να μου πείτε μετά. Δεύτερον, λέτε από τα προβλήματα παρακάτω στην ίδια παράγραφο, η υπηρεσία για να αντιμετωπίσει άμεσα και δραστικά τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που θα εμφανιστούν. Δηλαδή, γίνεται μια μελέτη, θα δημοπρατηθεί ένα έργο για μη υπαρκτά προβλήματα, για προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν και θα εμφανιστούν. Γιατί παρακάτω πάλι στο χώρο επεμβάσεις, όπως λέτε, επεμβάσεις θα γίνονται όπου κρίνεται σκόπι μου από την υπηρεσία σε όλους τους άξονες του εθνικού δικτύου εντός των ορίων της ΠΕ Φλόρινας. Τελικά είναι σε όλη την ΠΕ Φλόρινας ή στην οδό Φλόρινας, Βίγλας, Πισοδερίου και Χιονοδρομικού. Κελίωσα. Σας ευχαριστώ. Απάντησα κύριε Αγνώνα Γώστου. Ανοίξατε το μικρόφωνο. Όπως πρωί είπα, αυτό το έργο εντάχτηκε στη ΣΑΕ 041, όχι στις επαναλαβαδόμενες δράσεις που αφορούν καθαρά συντήρηση του εθνικού δικτύου της ΠΕ Φλόρινας. Εμείς τα προηγούμενα χρόνια, επειδή αυτός ο άξονας ταυτοβολήθηκε πάρα πολύ από βαριές κυκλοφοριακούς φόρτους, έχουμε αναγκαστεί, αν κοιτάξετε προς τα πίσω, αρκετές φορές να κάνουμε ζαρζανέρια και υποστηρίξεις και αντιστηρίξεις στο δρόμο. Και στο 1ο και πιο πάνω στα διάφορα χιλιόμετρα του άξονα. Είναι γεγονός ότι πολλά τεχνικά έχουν αστοχίσει, πολλά πράγματα παρουσιάζονται αφού αποκαλυφθεί η τάφορος όπου κατεβαίνει και το καλόντιο της άνεμος επάνω από το βουνό. Και συνεπώς πολλά πράγματα θα τα αντιμετωπίσουμε κατά τις εξκαφές και κατά τις αποκαλύψεις των κομματιών τα οποία θα χρειζουν συντήρηση. Γι' αυτό βάζουμε μέλλοντα χρόνια και από αυτά που θα αποκύψουν για να αποκατασταθούν. Μέσα σε αυτή την εργολαδία βάζουμε και κάποια άλλα κομμάτια σποραδικά που ενδεχομένως θα χρειαστεί πυροσβεστικά να τα αντιμετωπίσουμε. Διότι, όπως ξέρετε, αν δεν υπάρχει σύμβαση σε εξέλιξη είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε θέμα. Όπως το Αμυντέου, που ένα μικρό πρόβλημα μας πήρε δύο μήνες για να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε εργολάδο. Γι' αυτό σας είπα, δεν είναι η συντήρηση iSAE 541, η περιφερειακή, η οποία υπεγράφει σήμερα του έτους 2017, επειδή είχαν αλλάξει η ώρα της διακήρυξης. Αυτές οι συντήρησες, οι αιτήσεις γίνονται κάθε χρόνο. Αυτά είναι έξτρα έργα, όπως θα είναι και του Πενταλόφου με το επταχώρι, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα σε άξοντες, οι οποίοι δεν έχουν βέβαια πολύ μεγάλη κυκλοφορία, αλλά αναπτύσσονται σε ολυνό ανάγκηφο και λόγω των καιρικών συνθήκων παρουσιάζουν συνεχή προβλήματα. Κυρία Αναγνώστου, πώς θα κάνετε έναν ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, αν δεν καθορίζετε ότι θα πρέπει να γίνει από εδώ μέχρι εκεί αυτό, από εκεί μέχρι εκεί αυτό, για να μπορέσουν οι ανάδοχοι να έρθουν να κάνουν τα τεύχη δημοπράτηση, τι θα γράφουν, ότι αν προκύψει πρόβλημα στο μέλλον θα το κάνουν. Κοιτάξτε, μία σύμβαση δεν είναι απαραίτητο να εξαντηθεί. Υπάρχει περίπτωση να φτάσει στο 75% και στο 80% χωρίς να απαιτήσει ένας εργολάβος διαφυγότα κέρδη. Όπως και μπορεί να πάρει τα πρόβλημα το 15% για να μπορέσει να αντιμετωπίσει άδρες εργασίες, οι οποίες δεν προδιαγράφονται. Οι εργασίες όμως και η φύση τους δεν μπορεί να αλλάξει. Η φύση του έργου δεν μπορεί κατοδοδοκούν να αλλάξει από τη δημιουργία. Οι ποσότητες μπορούν να αυξομοιωθούν κατά 20%. Αλλά στη δημοπρασία, επαναλαμβάνω, πρέπει να προσδιορίζεται από ακριβώς τα τεύχη δημοπράτηση τι πρέπει να γίνει. Προσδιορίζονται. Υπάρχουν αναλυτικές επιμετρήσεις, αλλά μπορεί να πάνε 50 μέτρα παραπάνω τον 20 ή λιγότερο κατά 50 μέτρα. Δεν είναι κίνδυνη η όλη διαδικασία. Είναι συγκεκριμενοποιημένα τα πράγματα. Υπάρχει άλλη ερώτηση, κύριοι συνάδελφοι? Ψηφίζουμε, κύριοι συνάδελφοι! Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι! Ομόφωνα! Πάμε στο τρίτο θέμα. Έγκριση του τρόπου δημοπράτηση του έργου ολοκλήρωσης της Συμμητελής Σχολής Αστιφυλάκων Γρεβενών προϋπολογισμού 3,5 εκατομμύρια με FBI 24%. Με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, η συγγενής ο κύριος Αναγνώστο. Ναι, κύριε Αναγνώστο. Το κτήριο της Σχολής Αστιφυλάκων Γρεβενών είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 2000 και κάποια στιγμή λόγω έλλειψης πιστώσεων προχώρησε η ανάπτυξη τη διάλειψη της ύβασης. Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη στη ΣΑΕΜ 050 ενέγραψε το υπολογισμό και τις πιστώσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του κτήριου και έχει υπογραφεί η προγραμματική ύβαση. Και εμείς ερχόμαστε σήμερα και συγκούμαστε την έκριση του τρόπου δημοπράτσισης που είναι ο ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός. Το έργο το ξέρετε κυριαδάκι φαντάζομαι από την προηγούμενη φορά. Σκοπός της ολοκλήρωσης του έργου είναι να στεγάσει τις δομές της αστυνομίας των Γρεβενών και λαβάνει μέρημνα και να μην χαθεί ο χαρακτήρας του κτήριου που είναι σχολή αστιπλάκων Γρεβενών. Δηλαδή ο επάνω όροφος ο οποίος αφορά κοιτώνες των σπουδαστών όπως και ο υπόλοιος χώρος που βλέπετε και είχε στο κτριολογικό πρόγραμμα χωροθετηθεί σκοπευτήριο. Αυτά παραμένουν. Απλά γίνονται κάποιες μετασκευές για να μπορέσει το κτήριο να πάρει σάκα και ωστά και να μην μείνει έτσι όπως έχει μείνει από τον 2008. Ευχαριστώ. Ερωτήσεις κύριε συνάδελφη. Ναι κυρία Ζεπηλιάδου. Αν με επιτρέπετε εμείς και από εισταμένη αρχή είναι το Υπουργείο. Υπουργείο δημόσιας τάξης. Ναι. Αυτό που είναι το γιαπί με τα τούβλα πίσω από το νοσοκομείο ένα γιαπί με τούβλα. Αυτό που θα μετατραπεί που ήταν να γίνουν οι αισθεία του εις σχολής αστιφυλάκων και θα εγκατασταθεί τώρα η αστυνομία. Αυτό το κτήριο λέμε τώρα. Αυτό το κτήριο τώρα με τα αλλαγές που θα γίνουν από ότι κατάλαβα το έλεγε ο κύριος Δασκαλόπουλος την προηγούμενη φορά. Από ό,τι καταλαβαίνουμε αυτό που είναι με τα τούβλα το κτήριο είναι δομημένο επάνω για αισθεία, έτσι δεν είναι. Είναι σχολία αστιφυλάκων. Έχει κοινώνες για τους βουλαστές. Στο υπόγειο έχει σκοπευτήριο και γενικά χώρο για να εκπαιδεύονται οι σπουδαστές. Και οι διάμεσιόροφοι ήταν για τη διοικητική υποστήριξη της όλης του τομείς. Ψεύδεστε κύριε αναγνώστο και λυπάμαι. Σας παρακαλώ κύριε Δασκαλόπουλε. Να μην ακούγονται ανακρίβειες σε αυτήν την αίθουσα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε είστε υπεύθυνος για τη διαδικασία. Ψεύδετε όμως. Ψεύδετε ασίστολα. Και λυπάμαι. Σας παρακαλώ κύριε Δασκαλόπουλε ζητήστε το λόγο. Σας παρακαλώ ζητήστε το λόγο. Κύριε Περιφυριάρχα τι είναι αυτά. Σας παρακαλώ. Κυρία Ζεμπελιάδο ρωτήσατε κάτι. Κυρία αναγνώστο ολοκληρώσεις σας παρακαλώ. Εγώ δεν θέλω να αντιδικήσω με τον κύριο Δασκαλόπουλο. Εγώ με τη βιορροφόρηση και με αυτά που έχω διαβάσει και έχω ενημερωθεί. Εμείς σαν φορά συλλοπίσεις θα εκτελέσουμε ένα έργο το οποίο έχει περάσει σαν κτιριολογικό πρόγραμμα στο Λειτουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη. Εμείς δεν έχουμε αποφασιστικό ρόλο πάνω στο πώς θα λειτουργήσει. Απλά σας λέω ότι ο επάνω ο όροφος επειδή ήταν οι κυτόνες παραμένουν ως έχουν γίνει με τα σκευές κάτω που ήταν σας λέω το σκοπευτήριο και οι άλλες ειδομέες. Τώρα εάν ήταν ακριβώς αιστεία σχολή, η σχολή έχει και άλλα πράγματα. Δεν νομίζω ότι είναι μόνο αιστεία. Αυτή την πληροφόρηση έχω. Μπορεί να έχω ελπίπη πληροφόρηση, αλλά η ελπίπη πληροφόρηση, αν είναι αναγκαία, αν έπρεπε να είναι αναγκαία και δεν την έχω, δεν σημαίνει ότι ας εις τόλος ψεύθωνα. Έχετε ερώτηση, κύριε Δασκαλόπουλε. Ερώτηση, κύριε Δασκαλόπουλε. Να κάνω μια ερώτηση. Ποια ήταν η μορφή, η δομή των τριών ορόφων του καινούργιου κτιρίου. Αυτό το οποίο έγινε το 2000... Είναι σημαντικό να ξέρουμε, επειδή το έργο αυτό κοστίζει τρία εκατομμύρια, πόσο λέει, γιατί δεν έχουμε τη μισή. 3,5 εκατομμύρια. Είναι σημαντικό να ξέρουμε αν αυτά 3,5 εκατομμύρια αφορούν την καθέρεση του προηγούμενου έργου, των εργασιών που έγιναν από το προηγούμενο έργο, γιατί μιλάμε για ένα ημιτελές έργο, και την ανακατασκευή, ή είναι ένα κουφάρι στο οποίο τώρα ερχόμαστε και κατασκευάζουμε. Αυτό. Αν έχουμε μία ενημέρωση για αυτό το πράγμα, αυτό ρωτάμε. Πρόκειται, κύριε Αναγρόστου, για να πάρει τον λόγο ο κύριος Περιφερειάρης. Το πώς θα γίνει η μετασκευή του κτιρίου, του υφιστάμενου, είναι απόφαση του Υπουργείου. Το Υπουργείο, λοιπόν, εκτιμώντας τα καινούργια δεδομένα, ζήτησε να μην μείνει έτσι στο κτίριο. Η ΣΑΕ, την 050, είναι προϋπολογισμός του Υπουργείου, όπως σας είπα. Εμείς είμαστε φορέα συλλοποίησης, είμαστε διευθύνους σε υπηρεσία. Όλοι οι λογαριασμοί θα πηγαίνουν κάτω. Επειδή επάνω υπάρχουν πολλοί κοιτώνες, και όπως ξέρετε, ο κάθε κοιτώνας επειδή έχει ξεχωριστά μπάνια και λοιπά, έχει τις κατεβασιές και δημιουργεί διάφορα προβλήματα, και θελήσαμε αυτή η χώρα από κάτω να μην επηρεάζονται από αυτά τα πράγματα, γίνονται κάποιες μετασκευές με ελαφρίας μορφής διαφορηστικά διαφράγματα, χωρίσματα, για να μπορέσει να λειτουργήσει και να στεγάσει τις δομές. Για να μην χάσει, όμως, και το χαρακτήρα, ζητήθηκε, κατά την εκπόνηση της μελέτης, να κρατήσει το χαρακτήρα, ο επάνω όροφος των κοιτώνων, να μπορέσουν να πάσουν στη στιγμή να γίνουν έτσι όπως θα γίνουν, και κάποια πράγματα, τα οποία ήταν ορατά, να μπορέσουν να καλυφθούν με κάποιες υψηλόσανιδες και κάποιες ψευδολοφές. Αυτά τα θέματα είχαν τη σέγκριση του Υπουργείου. Εμείς, που εμπλακήκαμε στη μελέτη και στις συζητήσεις, είχαμε, ουσιαστικά, έναν χαρακτήρα εισηγήσεων. Θα εφαρμόσουμε τη μελέτη, η οποία έχει εγκληθεί από το Υπουργείο. Και όλοι οι λογαριασμοί θα πηγαίνουν στο Υπουργείο. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Ευχαριστούμε, κυρία Ναγρόστο, ένα λεπτό. Έχετε ερώτηση, κύριε Φόστου? Όχι ερώτηση, όχι τοποθέτηση, ερώτηση. Παρέβαση είναι τοποθέτηση. Παρέβαση είναι τοποθέτηση, κύριε Περφυριάρχα. Δεν είναι τοποθέτηση. Εγώ θα παρακαλούσα, επειδή έχουμε δει ότι ενδιαφέρει αρκετά τον κόσμο των ρεβενών. Αν ήταν εύκολο η υπηρεσία να μας κάνει ένα σημείωμα, το πώς θα διαμορφωθεί το κτίριο. Δηλαδή, πώς θα διαμορφωθεί. Υπάρχει μελέτη, ναι. Την οποία δεν την κάνετε εσείς, δεν έχετε καμία ευθύνη, απλώς μόνο και μόνο για ενημέρωση, να ξέρουμε τι θα γίνει αυτό το κτίριο. Αν είναι εύκολο, αν δεν είναι, μην το κάνετε. Ναι. Νομίζω ότι το περιέγραψε κύριε Βόστου, τι ακριβώς περίπου θα γίνει. Συμμετείχαμε και εμείς στη μελέτη, από την άποψη ότι αυτή η εργολαβία διαλύθηκε το 2008. Αυτό επιβλεπόταν επί των ενημερών του κ. Λέουδη και σταμάτησε το έργο λόγω διαρρυστησίας και λόγου έλλειψης πιστώσεων. Συνεπώς, τα τέτα κατασκευαστή, το ξέραμε σαν υπηρεσία. Και τώρα μπορούμε να σας δώσουμε εκατόψεις. Κύριε Βόστου, θα τα πει ο περιφερειάρχης τώρα. Κύριε περιφερειάρχη, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καταλήγη θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα. Τι περιγράφει αυτή η διαδρομή. Έχουμε ένα κτίριο που ξεκινά το 2008, έχει μια χρηματοδότηση, έχει εγκατάσεις ενός εργολάβου. Από το 2006 έχει ξεκίνησε, από το 2008 έχουμε τις διαδικασίες. Και ξαφνικά σταματάει το έργο. Γιατί δεν υπήρχε ροή χρηματοδότησης. Μένει έναν γιαπί με τα τούβλα. Όπως γίνεται και άλλα πολλά, τα οποία δαπανήθηκαν πανελλαδικά, χρήματα του ελληνικού λόγου και μένουν ενεργά. Και προς ατυχία μας, πέρα από το ότι το βλέπουμε προκλητικά να παραμένει τόσα χρόνια εκεί πέρα, πάει εκεί στο Ταϊπέδε. Για να το πάρουμε από το Ταϊπέδε αυτό το γιαπί, έγινε τιτάνιος αγώνας. Το πήραμε από το Ταϊπέδε από την ΕΤΑΔ. Το πέρι το Υπουργείο Δημοσιογραφίας Τάξο που ήταν δικό του, διοκτησία του για να το κάνει ξενώνες, έχει δει και ο Αντώνης που λέει, ήταν για να είναι ξενώνες της σχολής αστυφυλάκων. Η σχολία αστυφυλάκων έχει κλείσει μέσα από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, όχι μόνο σε εμάς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Και το εξερρούμε από την ΕΤΑΔ. Τεκμηριώνουμε ότι θα πετύχουμε δημοσιονομικούς στόφους, όφελος δηλαδή ότι θα γλιτώνει ενίκια η αστυνομική διέφυση των γρευρών, που είναι σε ένα ιδιωτικό χώρο και πληρώνει ενίκια. Ψάχνουμε να βρούμε τους πόρους από χρήματα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξος. Όταν υπήρχε προγραμματισμός και ρούχη χρηματοδότησης για κτυριακές εγκαταστάσεις προς την Κρήτη, προϋπολογισμού 10 εκατομμύρων ευρώ και από αυτούς τους προϋπολογισμούς κόβουμε 3,5 εκατομμύρια με παρεβάσεις και με πιέσεις να έρθουν να ολοκληρωθεί αυτό το κτίριο. Σήμερα γίνεται ένα βήμα προς την ολοκληρωσή του. Τι περιγράφει αυτό? Ότι θα στεγάσουμε στον πρώτο και στον δεύτερο όροπο, στο ισόγειο και στον πρώτο όροπο, υπηρεσίες της αστυνομίας, οι οποίες είναι απαραίτητες αν λειτουργήσει και η σχολή αστυφυλάκων να είναι εκεί γιατί εκπαιδεύονται οι αστυφύλακες στις υπηρεσίες της αστυνομίας, στον τρίτο όροφο είναι ξενώνες και στο ισόγειο είναι σκοπευτήριο. Δηλαδή η μόνη παρέβαση είναι στο μεσαίο χώρο να γίνουν υπηρεσίες και να γλιτώσουμε ενίκια από που λειρώνει η αστυνομία και να έχουμε ένα κτίριο το οποίο θα κρατήσει το χαρακτήριο του ότι είναι σχολή αστυφυλάκων και ταυτόχρονα με τεκμηρίωση, που το ξέρει ο κύριος δασκαλόπιζος γιατί και αυτός ενεργεί, να δημιουργήσουμε σχολείς σοφρονιστικών υπαλληλών αφού δεν υπάρχει βούληση αυτή το διάστημα και ούτε η ζήτηση για να υπάρξουν επιπρόσθετε σχολές αστυνομίας, στα γραβενά λόγο και τις φυλακές που έχουμε εκεί και το τμήμα τους μεταγωγών που δημιουργείται εκεί και όλα αυτά είναι σε ένα σχεδιασμό και σε ένα πλαίσιο. Κρατήστε ότι πήραμε ένα κτίριο από το ΤΑΙΠΕΔ, ξανά πίσω στο δημόσιο, στην αστυνομία μας, γλιτώνουμε η νίκαια, 3,5 εκατομμύρια ολοκληρώνται το κτίριο επαιδείονται στα γραβενά και νομίζω ότι θα υπάρχει ένας χώρος αξιοπρεπής και για τα στελέχη της αστυνομίας, αλλά και για τους πολίτες, ακόμα θέλετε και για τους παραβατικούς, οι οποίοι θα πρέπει να κρατούνται σαν έναν ανθρώπινο χώρο. Αυτή είναι η οργιτερική αστυνομία και αυτή η άλλη ιστορία. Και θα εκπαιδεύονται και σωφρονιστική υπάλεια, αν υπάρχει η εξέλιξη που ελπίζουμε να υπάρξει. Τοποθετής, οριστές. Κύριε Δαγκή, έχετε τοποθετήσεις. Κύριε Ζεμπελιάδου, σας παρακαλώ μόνο γρήγορα γιατί το έχουμε ξαγλήσει το θέμα και στα γραβενά. Αυτό το έργο, όταν εγώ ανέλαβα τη θέση του περιφερειάρχη, ήταν σταματημένο λόγω έλλειψης πιστώσεων. Και υπάλληστα, όχι μόνο αυτό, αλλά υπήρχε και ένα σημαντικό χρέος, το οποίο ήταν γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ, στον τότε ανάδοχο. Κάναμε διαδικασίες, δόθηκα τα χρήματα, πληρώθηκε ο ανάδοχος μέχρι τις εργασίες που είχαν επιστοποιηθεί από τις υπηρεσίες. Αν θυμάμαι καλά, γύρω στα 2 εκατομμύρια και. 2 εκατομμύρια και κάτι. Και στη συνέχεια υπήρχε η διάθεση από πλευρά στο Υπουργείο να χρηματοδοτηθεί το έργο για να ολοκληρωθεί. Πλην όμως ο ανάδοχος μας είπε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει τη διαδικασία να είναι αυτός ο οποίος θα προχωρεί στην ολοκλήρωση του έργου. Και παρά τις προσπάθειες να το μεταπείσουμε, ήταν ανέμδοτος και ζήτησε να έκανε έτοιμα καταγγελίας της σύμβασης και έτσι σταμάτησε τη διαδικασία. Πλην όμως μέχρι τότε ό,τι οι εκκρεμότητες υπήρχαν όσον αφορά από τα προηγούμενα χρόνια, είχαν εξοφληθεί. Και εκείνο που κρίνω σκόπι μου να επαναλάβω είναι ότι αυτό είναι ένα κτίριο ιδιοκτησίας του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σήμερα. Και ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Έδρας Περιφέρειας ήταν ο φορέας ο οποίος επέβληπε την κατασκευή και τον έλεγχο και την πιστοποίηση των εργασιών του έργου. Ευχαριστούμε για το κύριο Δακί. Κυρία Ζαμπελιάδη. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε επιτυχία το γεγονός ότι τα Γρεβενά χάνουν τη σχολεία στη Τυλάκη. Σε μια φάση που είχαν ξεκινήσει να γίνεται η εστία για τη σχολή. Αντί λοιπόν μια υποδομή να γίνει μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί ως εστία όπως είχε ξεκινήσει. Για να είναι ένα πρόσθετο κίνητρο, για να μπορέσουμε ως περιφέρεια να διεκδικήσουμε να έρθει ξανά και να ξαναλειτουργήσει η σχολεία της Τυλάκης. Εμείς διευκολύνουμε το Υπουργείο, το οποίο θα μπορούσε εφόσον ήθελε να κάνει το κτήριο διοίκησης της αστυνομίας, νομίζω υπήρχε οικόπεδο. Θα μπορούσε λοιπόν να διεκδικήσουμε να γίνει το κτήριο της αστυνομίας, το οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί και να ολοκληρωθεί και η σχολεία στη Φυλάκη. Με κατάλαβα γιατί πρέπει να είμαστε τόσο υποχωρητικοί και να μην μπορούν να γίνουν και τα δύο. Από τη στιγμή που το έργο ήταν ξεκινημένο για να γίνει μια αισθία για τη σχολή των αστυφυλάκων. Και εφόσον κάποια στιγμή δεν πετυχέναμε να λειτουργήσει η σχολή αστυφυλάκων, η αισθία δεν θα πήγαινε χαμένη. Θα ήταν μια αισθία για τότε ή θα ήταν μια αισθία για οποιοδήποτε άλλη δομή θέλαμε να κάνουμε. Γιατί πρέπει τώρα να τροποποιήσουμε μια μελέτη, να τροποποιήσουμε μια υποδομή, να δώσουμε μια διέξοδο στο Υπουργείο, το οποίο ήδη είχε βέβαια τα πάνη στα δύο εκατομμύρια όπως λέει ο κύριος Δαχείς. Αυτό. Έπρεπε να είμαστε διεκδικητικοί. Δεν το κρίνουμε σκόπιμο να παρεμβαίνουμε σε ένα κτίριο που για άλλο σκόπο έγινε. Επειδή δεν διασφαλίζαμε τα κοδήλια για να γίνει αυτό για το οποίο ξεκίνησε. Ο κ. Π. άρχισε. Και φυσικά δεν συμφωνούμε. Ο κ. Π. άρχισε. Κοιτάξτε τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Δεν μπορούμε να μιλάμε με υποθέσεις. Μιλάμε με δεδομένα. Έχουμε μια σχολή αισθητηλάκων, όπως και τις ΝΑΣΟΣ και άλλες πολλές, που έχουν κλείσει. Από πότε κλείσανε, κ. Δασκαλόπουλε? Πολλά χρόνια. Αφήστε λίγο να ολοκληρώσω. Πολλά χρόνια. Και στα πολλά χρόνια λοιπόν που έκλεισε αυτή η σχολή, την έχουμε μίσα κάθε την εκεί πέρα ένα κτίριο για ποι. Περιέγραψε αυτό. Αυτά είναι τα γεγονότα που θα εξελιχθούν. Δεν θα μπορούσα να πω αυτό μέσα και ο κ. Δακής, που άσχησε τη διοίκηση. Και εμείς, ανενεργοί, να βλέπουμε έναν Αγιά Ποι να προκαλεί την κοινωνία των γραφέων και όλους μας. Και να είναι και στο Ταϊπέδ. Κτίριο για να φύγει από το Ταϊπέδ, πρέπει να πετυχαίνει στις δημοσιονομικούς στόχους. Εντάξει. Τόσο απλά. Και παίρνουμε 3,5 εκατομμύρια πόρους κεντρικούς από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξος που υπήρχε άλλος προγραμματισμός για να ολοκληρωθεί αυτή η υποδομή. Που δεν το αποτρέπει από το να γίνει και στο μέλλον να χρειαστεί και αν υπάρξει δυνατότητα σχολείας στη φυλάκο. Δεν αλλάζει ο χαρακτήρας. Αξιοποιεί ένα τμήμα του κτιρίου για να κάνει υπηρεσίες. Για να μην πληρώνουμε ενίκαια. Υπάρχει άλλη τοποθέτηση από επικεφαλείς παρατάξων. Έναν εδώ κύριε Δασκαλόπουλε. Θα πάρετε και τη σειρά από τους επικεφαλείς. Κύριε Βήτα, κύριε Σαπαλίδη, κύριε Κουρκούτα, κύριε Δασκαλόπουλε. Υπάρχει άλλη τοποθέτηση από άλλο συνάδελφο. Εγώ πραγματικά, σαν γρεβενιώτης, θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Ζιμπελιάδου, η οποία έβαλε το ζήτημα στη σωστή βάση. Για πολλοστι φορά, θα πω ότι στα Γρεβενά είχαμε μία δομή πανεπιστημιακού επιπέδου, όπου λειτουργούσε η σχολή αστυφυλάκων. Και απεμπολούμε αυτό το δικαίωμα, για ποιο λόγο, για να κάνουμε εκεί ένα αστυνομικό τμήμα. Το αστυνομικό τμήμα, όμως, υπάρχει, οι συνθήκες δεν είναι οι πλέον κατάλληλες, αλλά οι 100 αστυνομικοί έχουν το μισθό και αυτό το μισθό θα παίρνουν κι αύριο. Αυτό που προέχει για την κοινωνία είναι να δώσουμε υπεραξία στις δομές τις οποίες έχουμε. Μιλάμε για την καλύτερη περιοχή της πόλης των Γρεβενών, εκεί όπου υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο κτίρια, συνολικής έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Παλιά λειτουργούσε η σχολή αστυφυλάκων στο παλιό κτίριο και ο κύριος Φόλιας, ο υπουργός τότε οικονομικών που ήταν ευβουλευτής στα Γρεβενά, διαπίστωσε ότι έπρεπε να γίνει μια καινούργια δομή. Ξεκίνησε λοιπόν το καινούργιο κτίριο, 5.000 περίπου τετραγωνικών μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει πράγματι υπόγειο με το πρόεδρο που ήταν για σκοπευτήριο και τρεις όροφοι δομημένες από την αρχή από τα σχέδια, τρεις όροφοι επαναλαμβάνω, δωμάτια, φοιτητική αισθία, δωμάτιο και τουαλέτα, δωμάτιο και τουαλέτα. Και ερχόμαστε εμείς εκ των ιστέρων, αφού έχουν δαπανηθεί μια σειρά από χρήματα, να πούμε τι θα χαλάσουμε τις φοιτητικές αισθίες τις οποίες έχουμε, τις οποίες μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε επικύλου τρόπος, είτε στο ΤΕΙ, έτσι που υπάρχουν σήμερα ανάγκες και πολλοί φοιτητές δεν σπουδάζουν και θα μπορούσαν να στεγαστούν εκεί, είτε να γίνει η σχολή ισοφρονιστικών υπαλλήλων και λέμε τι να χαλάσουμε, να δώσουμε τόσα χρήματα για να κάνουμε ένα αστυνομικό τμήμα που υπάρχει στο κέντρο της πόλης, οικόπεδο της αστυνομίας όπου από τα σχέδια όπως κάνατε εδώ στην Κοζάνη και πολύ καλά κάνατε ένα αστυνομικό τμήμα από τα σχέδια σε ένα οικόπεδο από την αρχή. Εμείς ανακαλύπτουμε τον τροχό στα γκρεβενά, κάνουμε αστυνομικό τμήμα χαλώντας τις φοιτητικές αισθείες τις οποίες έχουμε. Πραγματικά, έστω και την τελευταία στιγμή, εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και σκεφτόμαστε τον κράτος και την οικονομία και τον προϋπολογισμό, αυτό το έγκλημα, έστω και την τελευταία στιγμή, πραγματικά, γιατί πραγματικά είναι για έγκλημα, θα πρέπει να το σταματήσουμε. Κάτι άλλο, το δικαίωμα για τη σχολή από τις θηφυλάκων το έχουμε απεμπολίσει τις 2 Οκτωβρίου του 2016, όπου το τελευταίο έγγραφο, επίσημο έγγραφο κρατικό, σας το έχω κοινοποιήσει επανειλημμένος και το ξέρετε, λέει ότι αλλάζει πλέον η χρήση της σχολής και από σχολή γίνεται πλέον αστυνομικό τμήμα. Δεν υπάρχει σχολή, δεν υπάρχει δικαίωμα ότι ξέρετε στον τρίτο όροφο θα λειτουργήσει η σχολή, αυτό δεν υπάρχει. Εάν έχετε κάποιο επίσημο έγγραφο θα σας παρακαλούσα να το προσκομίσετε, να το δείξετε στο σώμα και στην κοινωνία. Δεν υπάρχει άλλο έγγραφο πέρα από αυτό που υπάρχει τον Οκτώμβριο του 2016 που λέει τέρμα η σχολή. Επίσης, δεν μπορεί στον ένα όροφο να έχουμε τον κρατούμενο και στον από πάνω όροφο να έχουμε τον εκπαιδευόμενο. Δεν υπάρχει αυτό πουθενά. Εγώ για ακόμη μια φορά πραγματικά σας εκκληπαρώ να σταματήσετε αυτό το έγκλημα το οποίο δεν έγινε πουθενά αλλού. Και αναφέρομαι και μπράβο στην Κοζάνη. Τι έγινε στην Πτολεμαϊδα? Στα κτήρια δεν πήγαμε μια άλλη υπηρεσία, δεν πήγαμε την εφορία στα κτήρια, ιδρύσαμε σχολή τηροσβεστών. Στη Κοζάνη τι κάναμε, θέλαμε αστυνομικό τμήμα, κάναμε σχολή από τα θεμέλια. Κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Εδώ δηλαδή δεν εξοικονομήσατε λεφτά και βρήκατε τα γρεβενά τα πιο ταλέπωρα επειδή δεν διαμαρτήρεται κανένας και επειδή αυτοί που έμειναν είναι πάνω από 60 όλοι και είναι yes men. Ο εγωρισμός... Ολοκληρώστε σας παρακαλώ. Ναι, ολοκληρώσω. Έχετε 5 λεπτά, έχετε 3 λεπτά να κάνετε την τοποθέτησή σας. Σας ευχαριστώ για την υπέρβαση κύριε Πρόεδρε. Ολοκληρώστε εσείς παρακαλώ, ολοκληρώστε. Να κάνω ένα παραλυλισμό, έτσι για αυτό αναφέρθηκα στην Κοζάνη, είπα και μπράβο που έγιναν αυτά στην Κοζάνη. Εμείς δεν θέλουμε να ανακαλύψουμε τον τροχό, απλά ό,τι έγινε στην Κοζάνη να γίνει και στα γρεβενά. Γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Εγώ για ακόμα μια φορά σας είπα, εάν υπάρχει έγγραφο που να λέει ότι έστω υπάρχει σχολή, δείξε το. Δεν υπάρχει σχολή. Από το 2016 έγινε αστυνομικό τμήμα, δηλαδή έχουμε μια δομή πανεπιστημιακού επιπέδου, την κάνουμε αστυνομικό τμήμα το οποίο ήδη υπάρχει, δεν θα αυξηθούν οι μιστοί για την κοινωνία, οι ίδιοι θα παραμείνουν και θα πρέπει να επιχαίρουμε και γι' αυτό. Και να λέμε ότι ναι και επειδή έκανα την παρέμβαση στον κύριο αναγνώστο προηγουμένους, επαναλαμβάνω. Οι δύο πρώτοι όροφοι δεν ήταν αστυνομικές. Επανελαμβάνω, οι δύο πρώτοι όροφοι δεν ήταν τα σχέδια, ήταν και δωμάτια. Δωμάτια είναι, όποιος επισκεφτεί θα δει. Δωμάτια, δωμάτια και τουαλέτα και ο πρώτος και δεύτερος όροφος. Και ενώ γίνανε αυτές οι δομές, ξοδεύτηκαν τα λεφτά, ερχόμαστε εκ των ιστέρων να τα χαλάσουμε για να τα κάνουμε διοίκηση. Για να κερδίσει τι η πόλη, τίποτα πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Σιμανδράκο. Και ολοκληρώνομαι με τον κύριο Σιμανδράκο, της τοποθετής. Να κάνω και εγώ μια τοποθέτηση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ναι, να κάνω και εγώ μια τοποθέτηση πάνω σε αυτό το ζήτημα, όσον αφορά στη μετεκατάσταση της αστυνομικής διεύθυνσης, που θα γίνει μετά από την αποπεράτωση του ημητελούς κτιρίου, της σχολής αστιφυλάκων. Ας πούμε λίγο το εξής. Σχεδόν κανένας από μας δεν θυμάται πότε τελευταία φορά έγινε η πρόσληψη, όχι η πρόσληψη, η εκπαίδευση των αστιφυλάκων στα Γρεβενά, με την έννοια ότι περίπου 55.000 αστιφύλακες αστυνομικοί είναι στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης. Σχολές οι οποίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θεσμοθετούνταν, θεωρώ κακώς με τον προγραμματισμό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, πριν από 10-15 χρόνια. Και με τις σχολές οι οποίες αυτές είχαν επικυρωθεί με τα αντίστοιχα ΧΦΕΚ, σημαίνει ότι έπρεπε κάθε χρόνο για να λειτουργούν όλες αυτές τις σχολές να εκπαιδεύονται, δηλαδή κάθε χρονιά να προσλαμβάνουμε 7.000 αστιφύλακες. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτή η αριθμή και μετά τα μέτρα τα οποία έχουν λειφθεί, είναι απίθανο να γίνεται. Τα βλέπουμε εντελώς ψυχρά και λογικά. Άρα, τι έπρεπε να γίνει, έπρεπε να αφήσουμε ένα ημιτελές σκτήριο σε αυτή την κατάσταση που συμβαίνει να έχουμε τον τίτλο, δηλαδή να είμαστε όπως είναι οι κάποιοι, οι έκπτοτοι βασιλείς, που έχουν τον τίτλο και λέμε ότι υπάρχει σχολεία στις φυλάκων στα Γρεβενά. Παρακαλώ, σας παρακαλώ. Εγώ θεωρώ πραγματικά περήφανο τόσο όσους ψηφίσανε από την αρχή και αντιλήφθηκαν το ζήτημα το οποίο είχε γίνει. Έπρεπε επιτέλους τις τίσματα και η περιουσία του δημοσίου, τα οποία είναι αξιοποιείται να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. Και πραγματικά είμαι περήφανος και για τη μετεγκατάσταση της ΔΟΥ που έγινε στο κτίριο της περιφέρειας των Γρεβενών, όπου εκεί πλέον στεγάζονται άλλοι περίπου 35-40 εφοριακοί, σε ένα χώρο που εννοείται ότι έχει πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά από αυτά που ήταν προηγουμένως. Και εκεί υπήρχαν αντιδράσεις και εκεί υπήρχε το ζήτημα ότι χάνονται ενίκια από την τοπική κοινωνία. Όμως εκεί ήρθαν και η εφορία και η εκτιματική υπηρεσία και κάποιες άλλες υπηρεσίες και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να φέρουμε και το ΕΙΚΑ και το ΤΕΒΕ. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλύτερο αν όλες οι υπηρεσίες των Γρεβενών στεγαζόταν στο κτίριο της περιφερειακής ενός των Γρεβενών. Βάση περιπτώσει αυτό που καταφέραμε, καλώς το καταφέραμε και νομίζω ότι εμένα με ικανοποιεί. Τώρα, όλα ξεκινήσαν πριν από δύο χρόνια όπως το Περιφεριακό Σύμβουλιο που έγινε στα Γρεβενά είχε αποφασιστεί ότι θα λήφθηκε μια απόφαση για χρηματοδότηση των μελετών για την όλη διαδικασία. Εκεί αποφάσισε το σύνολο του Περιφεριακού Συμβουλίου, ακούσαμε τους φορείς και λήφθηκε μια απόφαση. Δεν ξέρω τότε, κυρία Ζημπηλιάδου, ποια ήταν η θέση σας. Δεν θυμάμαι. Ψηφίσατε κατά ή υπέρ? Υπέρ. Τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα και δεν ενημερώσατε στο προηγούμενο Περιφεριακό Συμβουλίο ή στο προηγούμενο, όταν εγκρινήναμε τα τεύχη δημοπράτηση που έχετε αυτές τις ενστάσεις τις οποίες είπατε προηγουμένως. Της ακούσαμε τις ενστάσεις από τους κατοίκους της περιοχής και εγώ έγινα λήπτης αυτών των ενστάσεων, όμως δεν διατυπώσατε δημόσια την άποψή σας ότι υπάρχει ένα κίνητο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Προλαβαίναμε τότε να κάνουμε κάτι. Μπορεί να είμαστε εμείς να είχαμε άστοχο σχεδιασμό. Αν και δεν νομίζω, γιατί θεωρώ ότι σήμερα και πρώτη φορά ακούω από την πλευρά σας ότι έχετε αυτές τις επιφυλάξεις. Υπόσχομαι. Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης ενέκρινε έναν προϋπολογισμό και γι' αυτό εργάστηκαν κάποιοι άνθρωποι και βοηθήσαν κάποιοι να γίνει πίστοση σε συγκεκριμένο κωδικό και ήρθαν 3.5 εκατομμύρια ευρώ. Τι να πούμε ότι θα πρέπει να μην γίνει αποπεράτωση του κτιρίου. Να γίνει αποπεράτωση του κτιρίου, να μεταφερθεί η διεύθυνση της αστυνομίας που πλέον εδραιώνεται σαν διεύθυνση. Γιατί κανένας μετά δεν θα ξαναμφισβητήσει το αν μπορεί να λειτουργήσει αυτή η διεύθυνση ή όχι, όπως αμφισβητήθηκαν και άλλες υπηρεσίες στα Γρεβενά, όπως η τράπεζα της Ελλάδος, που γι' αυτό το λόγο υποτίθεται ότι μεταφέρθηκε σε άλλη περιοχή, γιατί ήταν σε νικαιζόμενο χώρο και δεν εξυπηρετούσε. Εσείς θεωρείτε ότι υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί η δόη των Γρεβενών μετά από αυτή τη μετακίνηση που έγινε στο κτίριο της Πυρυφυριακής Ενότητας. Σας πληροφορώ ούτε μία στο εκατομμύριο. Παρακαλώ. Αυτή δεν την είχε από παλιά. Δεν έγινε μετά τη μετεκατάσταση. Υπόσχεσαι, κύριε Περιάρχα. Άρα θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο, εδραιώνεται πλήρως η Γενική Διεύθυνση Αστιφυλάκων στα Γρεβενά. Υπάρχει η συμφωνία της Διεύθυνσης Αστυνομίας στα Γρεβενά, αστυνομική διεύθυνση. Η Δριέτη Τορμή μεταογών που θα είναι στο κτίριο το συγκεκριμένο. Και είχαμε πει και το άλλο, δεν ξέρω αν το θυμάστε, ότι θα είναι στο γενικότερο σύνολο της πολιτικής προστασίας που θα γίνεται και εκπαίδευση των αστυνομικών. Και εκεί βέβαια, πάλι, είχε ξανασυστηθεί εδώ το θέμα και από διαφόρους περιφριακούς συμβούλους, που λέγαμε ότι μπορεί να γίνει και μία... να ενισχυθεί η εκπαίδευση των σοφρονιστικών υπαλλήλων. Απορώ τώρα για ποιο λόγο ανακοινείται ένα τέτοιο ζήτημα, ενώ είναι στην τελική φάση. Δηλαδή, έχουν πει υπογραφές, έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση. Σε λίγο θα έχουμε και ανάδοχο. Ελπίζω να μην έχουμε τέτοιες συνστάσεις όταν φτάσουμε και στην παραλαμβή του έργου. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Σιμπαδράκο. Να πω λίγο κάτι εδώ, κύριοι συνάδελφοι. Σήμερα το θέμα είναι η έγκριση του τρόπου δημοπράτησης αυτού του έργου. Έχει εξαντληθεί και σε προηγούμενα συμβούλια περιφερειακά, η πολιτική διάσταση του θέματος έχουν εξαντληθεί τα πάντα. Ναι, κύριε Περιφερειάρχα, για να ολοκληρώσουμε. Κύριε Ζημπλιάδο. Ναι, κύριε Ζημπλιάδο, σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, θα ψάξω τώρα, δεν έχω τον χρόνο να δω την τοποθέτηση που έκανα και στο περιφερειακό συμβούλιο, η οποία ήταν σίγουρα η ίδια, έβαλα τον ίδιο προβληματισμό, είπα ότι, και το θυμάμαι πάρα πολύ καλά, ότι το μεγάλο όφελος για τα κρενά θα ήταν να λειτουργήσει η σχολεία στις φυλάκων, έτσι. Άρα, λοιπόν, έπρεπε να γίνει προσπάθεια για αυτό. Κυρία Ζημπλιάδο, κανένας δεν το αφησβήτησε και τότε αυτό. Άρα, το ίδιο σκεπτικό που είπα και τότε, το ίδιο λέω και τώρα. Πιστεύω ότι έγινε ανακατανοητός. Αυτό που ψηφίστηκε, απ' ό,τι καταλαβαίνουμε τώρα, ήταν η επικαιροποίηση των μελετών, κάτι τέτοιο. Δεν ήταν ακριβώς το ότι διαφωνούσαμε με αυτή τη λύση, το είχαμε πει. Κύριε Περβεράρκα, για να ολοκληρώσουμε, σας παρακαλώ. Τι προσπαθούμε να πούμε, τι. Αν θα λαμβάνατε υπόψου το τι είπαμε εμείς και χωράσατε άποψη. Σας παρακαλώ. Τα ίδια που είπα τώρα, τα ίδια είπα και τότε. Δεν υπάρχει θέμα, δηλαδή. Ναι, μονολεκτικά σας παρακαλώ, κύριε Συμπανδράκο. Πραγματικά, και εγώ έτσι, στο ίδιο μήκος κύματος, με τη δική σου σκέψη με, Γιουργία. Δηλαδή, απορώ τώρα, για ποιο λόγο γίνεται αυτή η κουβέντα. Κύριε Περβεράρκα. Αυτό που λες και εσύ, αυτό που αναρωτάς και εσύ. Προχωράει αυτό το θέμα, γι' αυτό γίνεται αυτή η κουβέντα. Ναι, αλλά έχει κλείσει το θέμα αυτό. Και, εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν και δημοκρατικές διαδικασίες στα συλλογικά όργανα της περιφέρειας, που έχουν πάρει τις αποφάσεις της συγκεκριμένης. Τώρα μιλάμε για ένα συγκεκριμένο απλό θέμα. Κύριε Περβεράρκα και κύριε Συμπανδράκο, το είπαμε και τοποθετηθήκαμε για να καταγραφεί η άποψή μας, γιατί το θέμα είναι σοβαρό. Κύριε Περβεράρκα, για να ολοκληρώσουμε σας, παρακαλώ. Δεν θα πρέπει να ξανά το λόγο, κύριε Πρόεδρε, αλλά νομίζω ότι η τοποθέτηση του κύριου δασκαλόπουλου με προβλημάτησε ιδιαίτερα. Δεν θέλω να μείνω σε αυτό, δεν θέλω να απαντήσω τα όσα ανέφερε ο κύριος δασκαλόπουλος, γιατί θέλω, όταν τοποθετούμε, να είμαι μόνο οφέλημος. Κοιτάξτε, εδώ τώρα μιλάμε για να ξαναχειρώνω. Διότι το θέμα της σχολής σας στη φυλάκο γραβαινών έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια, όπως έχει κλείσει και σε άλλες περιοχές. Συμφωνούμε να υπάρχει ένα πλαίσιο διεκδίκησης. Βάσει των αναγκών που έχει η ελληνική αστυνομία, των δομών που διαθέτει και το πώς πρέπει να εκπαιδεύει τον προσωπικό της και πού πρέπει να είναι αυτές οι σχολές. Αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Εδώ έχουμε ένα κτίριο που ξεκίνησε από το 6 το 8, σταμάτησε, τα είπε και ο Γιώργος πριν, ο κύριος Δακης, συγγνώμη, και έμεινε έτσι. Και πέρασε στην ΕΤΑΘ, στο ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή, αν αυτό πήγαινε προσεκποίηση, αξιοποίηση και το έπαιρνε ένας ιδιώτης και το έκανε, ξέρω εγώ, ένα ξεοδοχείο ή αν το έκανε, ξέρω εγώ, μια άλλη επιχείρηση, θα ήμασταν ικανοποιημένοι, κύριε Δασκαλόπουλε. Πρέπει να τα απαντήσουμε αυτό. Ναι, αν μου δώσετε λόγο, Γιώργο Πρόεδρε. Πρέπει να τα απαντήσουμε. Ρητορικά σε απευθύνω μέσα σας. Δεύτερον, επί του χώρου και επί του κτιρίου, η ιδιοκτήτης είναι το Υπουργείο Δημοσιασμός Τάξεως. Τα χρήματα τα βάζει το Υπουργείο Δημοσιασμός Τάξεως και εμείς ερχόμαστε ως αποκεντρωμένη υπηρεσία μέσα από την περιφέρεια, να ελλοποιήσουμε το έργο, όπως το είχαμε και τότε. Άρα λοιπόν, για ποιο πράγμα συζητάμε και ο τίτλος του έργου, για να σταματήσει η αμπελοφιλοσοφία του 16 πανεύρου κ. Δασκαλόπουλος. Λέει, ολοκλήρωση της ημιτελούς σχολής αστιφυλάκων γρεβενών. Δεν λέει, κατασκευή αστυνομικής διεύθυσης γρεβενών. Επιμένετε κ. Π. Υφεριάρχα, σε ένα σέμα που ξέρετε, λοιπάμαι, σε αυτό το έργο. Ξέρετε εσείς να βγαίνει κανένας τίτλος έργου, πατιζώνωνα διαφορετικά, με εγκρίσεις, με εγκρίσεις. Η κτηματική υπηρεσία σήμερα, τι έγραφο διαθέτει, άλλο εκτός από αυτό του 16, το οποίο λέει, μετατροπή της χρήσης, γιατί ποτέ δεν ήταν ιδιοκτήτης το Υπουργείο Δημοσίας Τάξιος. Ποτέ. Παραχώρηση είχε γίνει παλιά, γιατί το παλιό λειτουργούσε σαν οικοτροφείο. Υπήρχε μια παραχώρηση για την χρήση και άλλαξε η χρήση του 16 Στο παλιό. Και από σχολεία στις φυλάκων έγινε, έγινε, όχι, έγινε στέγαση της αστυνομικής διέθυσης συγκρεβαινών. Εάν υπάρχει άλλο δημόσιο έγγραφο, θα πρέπει να το εμφανίσετε. Ωραία. Λοιπόν, το έργο είναι αυτό που περιγράφουμε. Επειδή το ξαναείπαμε να το ξαναπώ και να το τονίσουμε. Παραμένει το σκοπευτήριο στο υπόγειο, ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος αξιοποιείται για υπηρεσίες και ο τρίτος ξενώνες. Διεκδικούμε σε πρώτη φάση, και το έχουμε κουβεντιάσει και με τις δυο υπουργοί, στην Αθήνα που είμαστε, για έγιναν και δηλώσεις και από μέρους τους, εάν δεν μπορεί να παναλειτουργήσει η σχολή, άμεσα να μετεκπαιδεύονται οι αξιωματικοί της αστυνομίας και συζητάμε και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μπορέσουμε να κάνουμε τη σχολή σωφρονιστικών υπαλλήλων, που στερείται σήμερα η χώρα. Ευχαριστώ κύριε Περφερειάρχα. Κύριε Μαργαρίτη, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ κύριε Δασκαλόπουλε. Συγγνώμη, με τον Περφερειάρχη απεθύνω το λόγο. Δεν μπορείτε να απεθύνετε στον Περφερειάρχη. Ναι, κύριε Μαργαρίτη. Ειλικρινά, τόσα χρόνια ο πιο παλιός είμαι εδώ μέσα, ντρέπομαι που δεν συμμαζεύεται αυτόν τον κύριο Δασκαλόπουλο, να τον έψεχνει μπροστά τον κύριο Περφερειάρχη του, να τον ψεύδεται και να κάνει. Πρώτη φορά εγώ το είδα αυτό. Συμμάζεξέ τον λίγο. Κύριε Μαργαρίτη, σας παρακαλώ. Όσο δίκιο γεννάκι. Συμμαδέψτε τον λίγο. Κυρίες συνάδελοι, σας παρακαλώ. Κύριε Μαργαρίτη, έλεξε τον δάσκαλόπουλο. Πού πάτε κύριε Δασκαλόπουλε, κύριε Δασκαλόπουλε, πού πάτε. Σας παρακαλώ, καθίστε εκεί. Σας παρακαλώ, καθίστε εκεί. Σας παρακαλώ, καθίστε στη θέση σας. Κύριε Μαργαρίτη, σας παρακαλώ λίγο. Κύριε Μαργαρίτη, κύριε Δασκαλόπουλε, σας παρακαλώ, καθίστε. Σας παρακαλώ, καθίστε. Σας παρακαλώ, καθίστε. Κύριε Μαργαρίτη, σας παρακαλώ. Κύριοι συνάδελφοί, για ένα λεπτό ακριβώς, ελάτε. Λοιπόν, θα ήθελα κατ' αρχήν, κύριε Μαργαρίτη, να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Αλλά ξέρετε πάντα υπάρχει μια πρώτη φορά που μπορεί να συναντήσετε στη ζωή σας κάποια άλλα πράγματα ή κάποιους ανθρώπους που δεν λειτουργούν με τη δική σας λογική. Λοιπόν, από εκεί, όχι, το συναντήσετε τώρα με τη δική μου συμπεριφορά. Εγώ έχω μάθει να μη ψεύδομαι, να υπηρετώ την αλήθεια, το δίκιο. Δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο. Εσείς με κατηγορίσετε, εσείς... Λοιπόν, λοιπόν, αυτό λέω, επιπροσωπικού απαντάω. Κάνετε διάλογο, σας παρακαλώ. Ό,τι θέλετε κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, έχω μάθει να υπηρετώ την αλήθεια, αυτήν λέω, και είπα το εξής. Ό,τι το κτίριο έχει αλλάξει, έχει αλλάξει η χρήση. Δημόσια, είπα, όποιον θέλει και έχει άλλο έγγραφο, να το εμφανίσει, γιατί μόνο τα έγγραφα είναι αυτά που μένουν. Έτσι, δεν είπα τίποτα, διεκδικώ το δίκιο. Παρακαλώ, κύριε Μαργαρίτη. Παρακαλώ, κύριε Δασκαλωβουλεύτη. Το προσωπικό. Κύριε Μαργαρίτη, δεν θέλω, δεν χρειάζομαι μαθήματα. Δεν χρειάζομαι μαθήματα. Παρακαλώ πάρα πολύ, θα λάβω υπόψη μου τις παρατηρήσεις σας, από εκεί και πέρα, και να σας πω, δεν ασχολούμαι εγώ με τα προσωπικά σας, ούτε με την προσωπικότητά σας, δεν με ενδιαφέρει. Εγώ θεωρώ ότι το δίκιο και το σωστό για την πόλη μου είναι αυτό, και αυτό υπερασπίζουμε. Σας ευχαριστώ, κύριε Δασκαλωβουλεύτη. Ο κύριος περιφερειάρχει και κλείνουμε. Σας παρακαλώ. Επειδή έχουμε εστιάσει στο αν έχει αλλάξει η χρήση, έτσι και επειδή εδώ υπάρχουν και μπειρότεροι ημών, για να μπορέσει να αλλάξει η χρήση το κτίριο αυτό και να μην είναι σχολή αστυφυλάκων, θα πρέπει να αλλάξει το τοπικό ρημοτομικό των Γραβαινών. Κύριε Δασκαλωβουλεύτη, η οποία είναι από το 2004 και προσδιορίζει εκεί σχολή αστυφυλάκων. Αν μου φέρετε αλλαγή του ρημοτομικού που είναι λεξιονοδοχείο, ή οτιδήποτε άλλο εσείς λέτε και φαντάζεστε, τότε θα το κάνω δεχτό. Ευχαριστούμε. Κύριοι συνάδελφοι, το τόνισα και πιο μπροστά. Σήμερα το θέμα μας είναι έγκριση του τρόπου δημοπράτησης με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Σας παρακαλώ, ψηφίζουμε. Η κυρία Ζεμπηλιάδου, κατά. Ο κύριος Δασκαλώπουλος, κατά. Και η κυρία Κανδίλη. Κυρία Κανδίλη. Κατά ψηφίζετε? Ο κύριος Κιωσές Λευκό. Αλλά πήγατε στην ψηφοφορία ενώ μας γεννώνται και άλλα ερωτήματα από την κουβέντα, αλλά αφήστε το να τελειώνουμε κύριε Πούλη. Κύριε Κιωσέ, εξήγησα, εξήγησα, εξήγησα. Μα ο κύριος Περιφερειάρχης ήθελε να γίνει ξενοδοχείο. Εάν πήγαινε στο Ταϊπέδ με το ρημοτομικό, ο ιδιώτης θα το έκανε ξενοδοχείο. Κύριε Κιωσέ, είστε έμπειρος. Έχουμε σήμερα, συζητούμε τον τρόπο δημοπράτησης. Λευκό, λευκό. Σήμερα συζητούμε τον τρόπο δημοπράτησης. Είπα λευκό. Πας ακούει και ο κόσμος. Τον τρόπο δημοπράτησης, που είναι ανοιχτός, ηλεκτρονικός, διαγωνισμός σύμφωνα με το νόμο. Κατέγραψες, ωραία. Σε αυτό το σημείο, προχωρώντας στο άλλο θέμα, να ευχαριστήσω για την παρουσία του στον κύριο Σαμπακίδη, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Πύργων και τον κύριο Φωτιάδη, που είναι ο πρώτος συλλόγου ολοκαυτόματος των Πύργων. Προχωρούμε στο τέταρτο θέμα. Προσφυγείς στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευσης, διακήρυξης, διαγωνισμού, για την ανάθεση αδιάθετων τμήματων σύμβασης, ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός, προμήδειας υλικών ανταλλακτικών, αναλωσίμων και εργασιών επισκευής και συντήρησης των επιβατικών οχημάτων και των μηχανημάτων έργων, της διεύθυνσης τεχνικών έργων, της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έδρας. Προϋπολογισμός του διαγωνισμού, 39.733,57 ευρώ με VPA. Προϋπολογισμός αδιάθετων τμήματων, 9.208 ευρώ και 24 ευρώ με VPA. Εισηγητήσω ο κύριος Κουτούλας. Ελάτε κύριε Κουτούλα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Επειδή και το επόμενο θέμα είναι παρεμφερές, είναι της πιέψης των Κοζάνης, ο κύριος και η εγγυγερία έκανε έναν οικοκλήμα, όχι μόνο πάλι για να δώσουμε και για να δώσουμε και για να δώσουμε. Ωσιαστικά μιλάμε για δύο διαγωνισμούs. 39.000 για την έδρα και 74.000 για την πιέψη, και για την μεν πρώτη περίπτωση, 9.000 έμειναν αδιάθετα και 12.000 για τη δεύτερη. Ζητάμε την έγκριση του περιβριακού συμβουλίου, για να πάμε σε διαπραγμάτευση, Είναι το τέταρτο και το πέμπτο θέμα είναι τυπικό, ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα! Και το τέταρτο και το πέμπτο θέμα. Προχωρούμε στο έκτο θέμα. Είναι η Σήγηση του κυρίου Πιτσέλη, Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακαιαδονίας, το έργο είναι το Life, με κωδικό ονομασία life17.net και τα λοιπά. 0-0-0-4-64. Κύριε Πιτσέλη, ελάτε, σας παρακαλώ. Ξέρω το μικρόφωνο, κύριε Πιτσέλη. Η Σήγηση αναφέρεται στην Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακαιαδονίας, στο έργο με ακρονίμιο Life Safe Crossing. Μεταφράζοντας το λίτλο, είναι «Αποφεύγοντας τη σύγκρουση ζώνων οχημάτων, επίδειξης καλών πρακτικών στοχευμένων σε είδη προτεραιότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Για να μην αναφέρω όλα όσα και σας ρωτώ το χρόνο, αναφέρω ότι οι δράσεις του έργου στην Ελλάδα και ο ρόλος της Περιφέρειας είναι ότι συγκεκριμένα η Περιφέρειας Δυτικής Μακαιαδονίας καλείται να συμβάλει, ή μάλλον θα ήθελα πριν να αναφέρω, ότι η δικαιούχηση αυτό το πρόγραμμα, οι εταίροι είναι διάφοροι εταίροι από την Ιταλία, από την Ισπανία, η Ρουμανία και η Ελλάδα. Από την Ελλάδα οι εταίροι είναι οι Περιφέρειες Δυτικές Μακαιαδονίας, η Εγνατία Οδός, η Καλιστόκη, η Κοσμοτέ. Αυτά θέλα να αναφέρω ότι η Περιφέρειας Δυτικής Μακαιαδονίας καλείται να συμβάλει στην υλοποίηση της δράσης ΕΕΝΑ, που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση έκκλησης, σε ένα, που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση έξυκενοτόμου συστημάτων συστηχιών συσκευών για την πρόληψη των τροχιών αντιχειμάτων με την άγρια πανίδα που περιγράφεται ανωτέρο. Η εγκατάσταση των συστημάτων έχει προτερθεί να γίνει σε δύο τμήματα το οδικού δικτύου της Περιφερικής Ανόητας Φλόρινα, συγκεκριμένα στην εθνική οδό ξενού νερού κλεισγού Βεύης και στην παλιά εθνική οδό αμυνδέου κλεισγού Βεύης, καθώς και σε ένα τμήμα του οδικού δικτύου της Περιφερικής Ανόητας Καστοριάς και ειδικότερα σε άδειστα Καστοριά μεταξύ των Κόμβων, Νέα Απόλαιος και Βοκατσικού. Επιπλέον, η Περιφερική Δικτύου της Μακεδονίας στο πλαίσιο της συλλοποίησης της δράσης σε τρία εγκατάσταση σχεδιασμένων πινακίδων πληροφόρησης σχετικά με τον κίνδυνο τροχιών ατοικημάτων με άγρια ζώα και αναφερόμαστε βέβαια στην καφέ Αρκούδα, θα αναλάβει την προμήθεια εγκατάστασης και συντήρηση 8 μεγάλων οδικών πινακίδων και 30 μικρότερων της εισόδου σε εξόδου σε οικισμό στην περιοχή του έργου. Η σύμφαση χρηματοδότησης του έργου είναι από το πρόγραμμα LIFE. Υπογράφτηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του εξοδοτηθέντους από όλους τους εταίρους το έργο Συντονιστή Δικαιούχου ο οποίος είναι ο επικεφαλής εταίρους από την Ιταλία, Αγκριστούντιο. Θα ακολουθήσει η διαδικασία υπογραφών της εταιρικής συμφωνής μεταξύ των εταίρων και του συντονιστή. Ο συνολικός συγκεκριμένος προπογραφησμός του έργου ανέρχεται στα 4.222.170 ευρώ από τα οποία αντιστοιχούν στην περιφέρειο της Δυτικής Μακεδονίας 108.715 ευρώ. Από αυτά τα 119.229 ευρώ θα καλυφθούν από την εισφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα υπόλοιπα 79.476 ευρώ θα καλυφθούν και αυτό θα το δούμε το επόμενο διάστημα, ή από το Πράσινο Ταμείο, ή από τη ΣΑΕΠ 0052 που καλύπτει τις εθνικές συμμετοχές. Η διάρκεια του έργου είναι πέντε έτη, από πρώτη Ανά το 18 έως 38 του 23. Με την παρούσα εισήγηση, ζητείται από το Περιφερειακό Συμβούλιο η υλοποίηση του έργου αυτού, όπως ανέφερε με τη σύντομη ονομασία Life Safe Crossing και κωδικό, να μην τον αναγράφετε, με την Περιφερειακή Δυτικής Μακεδονίας ως ΕΤΕΡΟ και η εξουσιοδότηση του Περιφερειακής Δυτικής Μακεδονίας, κύριο Θόδωρο Καρυπίδη, να προβήσει όλες τις νόμιμες ενέργειες για την υπογραφή των απαραίτητων εγγράφων μεταξύ των ΕΤΕΡΟΝ του έργου. Οποιαδήποτε άλλες ειδικότερες προφορίες είναι εδώ το στέλεγος της Δέφυσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, ο κ. Θοδωρόπολος, που μπορεί να σας δώσει λεπτομέρειες, τι περιλαμβάνει ειδικότερα αυτό το έργο. Ευχαριστώ, κ. Πιτσέλη. Να πω, κ. Συνάδελφοι, ότι το συνολικό είναι 4.222.000, στην περιφέρεια αντιστοιχούν 198.715 ευρώ, τα 119 ευρώ θα καλυφθούν από εσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα υπόλοιπα από οι δυσπόρους. Ναι, κ. Πιτσέλη. Αυτό ενδιαφέρει το περιφερειακό συμβούλιο για να ξέρουμε και τι εφτά βάζουμε. Ναι, τα οποία θα είναι σε ένα βάσος χρόνου πέντε χρόνια που είναι πολύ μικρό το ποσό. Ναι, κ. Ζεμπηλιάδο, ερωτήσεις, κ. Ζεμπηλιάδο, ο κ. Βόσδου, ο κύριος και ο ΣΕΣ, όχι. Η κ. Ζεμπηλιάδο και ο κύριος Βόσδου. Κύριε Βόσδου, ερώτηση στοποθέτηση. Εγώ απλώς ήθελα να πω ότι με έχετε ακούσει πολλές φορές στην αίσθηση, να κάνω έτσι κριτική για διάφορα έργα indirect. Νομίζω ότι αυτό είναι από τα πιο χρήσιμα και από τα πιο ενδιαφέροντα. Είναι πάρα πολύ καλή πρόταση, την είδα και νομίζω ότι και θα έχει, αν υλοποιηθεί σωστά, νομίζω ότι πραγματικά θα έχει ένα πολύ ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σας χαρακτήρια. Ευχαριστούμε. Κ. Βόσδου. Διαβάζοντας την εισήγηση, είδα ότι στην Ισπανία το έργο αφορά τον Ιβηρικό Λίνγκα. Επειδή στην περιοχή της Φλόρινας υπήρχαν λίνγκες και μάλιστα έχουν τελευταία ενδείξεις ότι υπάρχουν, δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα το να ενταχθεί αυτή τη στιγμή μία διαερεύνηση και για την περιοχή της Φλόρινας ως θένα. Αυτό είναι σαν πρόταση. Ευχαριστούμε προς τον κ. Θεοδορόπουλο γιατί ο κ. Πιτσέλης θα φύγει στη σύνταξη. Ο κ. Θεοδορόπουλος. Ξέρω κ. Δακίκη και του εύχομαι ολόψυχα στη σύνταξή του να περάσει τα καλύτερα χρόνια με τη σύνταξή του. Ευχαριστώ. Γιατί ξέρω ότι τη Δευτέρα υποβάλλει την έντιση. Ναι, ναι. Όπως βλέπετε στις επάλτξεις μου έρχεται η τελευταία στιγμή. Ευχαριστούμε κ. Πιτσέλη μέχρι και τη τελευταία στιγμή που προσφέρετε της υπηρεσίας σας. Ωραία. Κύριε συνάδελφη. Κύριε Θεοδορόπουλο έχετε... Ναι, κύριε... Ήρθε με μαύρα μαλλιά στην υπηρεσία και βλέπετε ότι φεύγει κατασπρός. Ναι, κύριε Δακή. Περιμένετε λίγο κύριε Θεοδορόπουλε. Ναι, κύριε Δακή. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να τονίσω ότι είναι σημαντικά αυτά τα έργα γιατί ενισχύουν τη λειτουργία και την συνεργασία μεταξύ περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την ευκαιρία της εισήγησης για την απόφαση συμμετοχής στο συγκεκριμένο έργο που υλοποιεί η Καλιστό, θέλω να θυμίσω για όσους ενδεχομένως δεν το γνωρίζουν ότι η επιθητίας μας από το 2010 και τελοποιώθηκε το 2015 έγινε το έργο Άρκτος Life στην Περιφερειακή Ενότητα Καστογιάς με σημαντικές παρεμβάσεις, το οποίο βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα από τα best of the best έργα του Life σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε ένα από τα τρία σημαντικότερα έργα και μάλιστα είχε πάει ο κύριος Ψαρούδας με τον κύριο αντιπεριφεριάρχη και παρέλαβαν το έργο. Εγώ θα περίμενα κύριε αντιπεριφεριάρχη να καλούσατε και τον κύριο Σαβόπουλο στην παραλαβή του έργου γιατί αυτός ήταν που είχε την κύρια ευθύνη, δυστυχώς όμως δεν υπήρξε αυτή η αυροφροσύνη, όπως επίσης θα περίμενα να κάνετε και μια ενημέρωση για αυτό το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλ Ιδυτικής Μακεδονίας διότι είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα έργα που βραβέθηκαν στο Life. Και το λέω αυτό γιατί θεωρώ ότι οι διαδρομές και ο αγώνας που έγινε για να κατακτήσουμε τα δικασίες πρέπει να την χάνουν της ανάλογης απόδοσης τιμής και αξιολόγησης. Ελπίζω για άλλα θέματα στο μέλλον να μην υπάρχει τέτοια λαθαιμένη συμπεριφορά και δεν το λέω προσωπικά για τον κύριο Αδαμόπουλο αλλά θεωρώ ότι υπήρχε ένα μέγιστο θεσμικό έλλειμμα. Ναι, κύριε Θεοδορόπουλη θέλετε να πείτε κάτι? Ομόφωνα θα το ψηφίσουμε, οπότε... Θέλετε να κάνετε κάποια ενημέρωση για τη Λυγκ... Ναι. Απλά να το έχετε στο προγραμματισμό, κύριε Θεοδορόπουλη. Ναι, όχι, απλά να διευκρινήσω ότι το συγκεκριμένο έργο αναφέρεται για την περιφέρον εθνικής Μακεδίνας μόνο στην Αρκούδα. Αμως επειδή μέσα στο έργο έχουμε την καταγραφή των αναγκών των περιφερών δεν έχετε να προκύψει άλλο δρόμα live που να μελετήσουμε. Ευχαριστούμε κύριε Θεοδορόπουλη. Επιβορρώτησα αν υπήρχε δυνατότητα τροποποίησης τώρα. Όχι, όχι. Όχι, γιατί η καλή πρακτική είναι για την Αρκούδα. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Άρα ομόφωνο το έκτο θέμα. Πάμε στο έβδομο θέμα. Αποστολή της 23ης Τροποποίησης Προπολογισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Πέρασε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα και το έβδομο. Πάμε στο όγδο θέμα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ορισμός από το Περιφερειακό Συμβούλιο των Μελών του Εδικητικού Συμβουλίου του Οδύου Φλόρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι η εισήγηση από τον κ. Πύρο για να βάλουμε στο Οδύο της Φλόρινας το Δικητικό Συμβούλιο. Κύριε Πύρο, προτείντε τα ονόματα, σας παρακαλώ. Προτείνω τη συνέχιση του υπάρχοντος Δικητικού Συμβουλίου και τον ορισμό από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως ορίζεται και από το κορανονισμό του Οδύου, το καταστατικό του, εμένα, ως Πρόεδρο του Οδύου της Φλόρινας, τον κ. Γιώργο Αντονιάδη, τον κ. Σάβασα Παλίδη και τις μουσικές προσωπικά της κ. Μουίσου Οδημοσένη και την Χριστίνα Βακάλη. Όπως έρετε, ολοκληρώνεται η θητεία της παρούσας Περιφερειακής Αρχής και θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεχίσει το ίδιο το Δικητικό Συμβούλιο μέχρι πέρας της θητείας. Άρα η θητεία θα είναι μέχρι το πέρας της θητείας της Περιφερειακής Αρχής. Μέχρι το Λάγωστο. Ναι, κ. Δαγκή. Κύριε Περιφερειάρχα, αποτείνομαι σε εσάς. Και πριν από ένα χρονικό διάστημα που είχε ξαναοριστεί το Οδύο, είπαμε ότι ένα εκ των δύο μελών του Περιφερειακού Συμβούλιο πλήτη του Προέδρου, που είναι της πλειοψηφίας, πρέπει να είναι από την παράταξή μας, δεδομένου ότι ήμασταν και η πρώτη παράταξη στις Περιφερειακές εκλογές του 2014 στη Φλόρινα. Επελέγει από τον κύριο Μπύρο η πρόταση για τον κύριο Σαπαλίδη. Δεν είναι προσωπικό. Θεωρώ ότι ένας εκ των δύο πρέπει να εκείνη ο κύριος Βόσδου. Γι' αυτό και παρακαλώ, δεν έχει να κάνει κάποια αμφισβήτηση με το πρόσωπο και τις ικανότητες του κυρίου Σαπαλίδη. Θεωρώ όμως, για λόγους στοιχειώδους δεοντωλογίας της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, ο ένας εκ των δύο μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΔΙΙΟ, πρέπει να ανοίξει τη δική μας παράταξη, κάτι το οποίο δεν έγινε την προηγούμενη φορά. Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε ο ένας εκ των δύο να είναι ο κύριος Βόσδου. Κύριε Περιφερειάρκα. Επειδή τώρα ρώτησα τον κύριο Μπύρο, δεν ξέρω τι λέει το καταστατικό. Λέει, ορίζονται δύο μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πήλε. Κύριε Δακί, εγώ καταλαβαίνω και να ξέρετε... Και ο Πρόεδρος που είναι ο κύριος Αντουνιάντης, αν δεν κάνω λάθος. Ναι, υπάρχει ένα θέμα, τουλάχιστον νομίζω ότι είναι και ηθικό το θέμα πλέον τώρα, ούτως ή άλλως η θητεία είναι για εφτά μήνες. Νομίζω ότι ο κύριος Βόσδου, ούτως ο κύριος και ο ΣΕΣ... Εγώ ενδιαφέρομαι να μετέχω στον Δικητικό Συμβούλιο. Είναι ηθικό το θέμα για εμάς και θεωρώ ότι έγινε μια φορά το λάθος, το δίσεξα αμαρτίν ούκανδρος σοφού. Κύριε Δακί, αν θυμάμαι καλά και εσείς δεν είχατε κάποιο μέρος του Δικητικού Συμβουλίου, υπήρχε, αν θα σας θυμίσω, ο κύριος... Λυπάμαι πολύ. Ξεχνάτε πάρα πολύ εύκολα. Κύριε Αντιπρισπεριάρτα, επιτρέψατε μου λίγο. Αν ρωτήστε τον κύριο Πλακεντάχου, που ήταν τότε πρόεδρο στον Περιφερειακό Συμβούλιο, και τον κύριο αντιπεριφέροχη της Κρεβενών, ο οποίος συμμετείχε στην παράταξη του κ. Π. Ροδανίδη, υπήρχε άρνηση συμμετοχής στον Δικητικό Συμβούλιο. Δεν το γνωρίζω εγώ. Επειδή δεν το γνωρίζετε, θέλω να σας παρακαλέσω, επειδή είναι σαφές ότι δεν γνωρίζετε ούτε αυτό, μην εκφράζετε θέσεις και απόψε όταν δεν γνωρίζετε. Εγώ, κύριε Περιφερειάρχα, παρακαλώ για το αυτονόητο. Ναι, κύριε Περιφερειάρχα. Έχω ένα μέλι για το Δικητικό Συμβούλιο. Από εκεί και πέρα ας κρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχω κάτι να προσθέσω. Άρα ο κύριος αντιπεριφεράγησε μένει στην απόφασή του. Μέχρι τώρα πόσα ώρα λειτουργείς αυτή η δίκηση. Προχωρούμε στη ψηφοφορία όπως είναι η εισηγή του κύριου Μπύρου με τον κύριο Σαπανίδη και τον κύριο Αντωνιάδη. Κύριε Πρόεδρε, και την προηγούμενη φορά είχαμε προχωρήσεις στη ψηφοφορία. Εγώ θέτω την υποψηφιότητα για τη θέση. Και παρακαλώ να προχωρήσουμε σε ψηφοφορία. Οι οποίοι θέλουν να είναι και ονομαστικοί. Άρα υπάρχει και μια δεύτερη εισήγηση, μια δεύτερη πρόταση. Πώς τα προβλέπετε, προβλέπετε κύριε Τσότσο. Προβλέπετε. Θα μπούν τρία άτομα, θα γίνουν ψηφοδέλτες και θα ψηφίσουν. Να γίνουν ψηφοδέλτες με τρία άτομα για τη θέση του Προέδρου. Κύριε Περιέρχα, θα παρακαλούσα, επειδή θα πάει ομόφωνο, αν ο κύριος Μπύρος δέχεται να αλλάξει και ας πει ο κύριος Βόστου. Δεν νομίζω για εφτά μήνες ότι... Για να μην προχωρήσουμε σε δυο ψηφοφόρειες. Εντάξει, κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά η εισήγηση είναι συγκεκριμένη, δεν μπορούσα να μας. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας πω ότι από πλευράς μας... Όχι, μισό λεπτό, δεν είναι θέμα δυο προτάσεις, μία είναι η ψηφοφορία. Εγώ θέλω να πω ότι όσον αφορά τον Πρόεδρο του Οδίου, που είναι ο κύριος Αντουνιάδης, από ό,τι θυμάμαι και... Ο κύριος Μπύρος. Ο κύριος Μπύρος, συγγνώμη. Ο Στέφαλος δεν μπαίνει καμιά συζήτηση. Επομένως, να γίνει ψηφοφορία με τους τρεις υποψηφίους για τις δύο θέσεις. Στην πρώτα, υπάρχει η εισήγηση του κυρίου Μπύρου, που λέει για τα δύο μέλη, υπάρχει και μια δεύτερη πρόταση να μπει στο διοικητικό συμβούλιο ο κύριος Βόσδου. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι διαφορετική πρόταση. Είναι τρεις υποψήφοι για δύο θέσεις. Θα τυπωθούν ένα ψηφοδέντο και τρία δώματα και θα ψηφίσουν. Όχι, κύριε Δακή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Όχι, συγγνώμη, η εισήγηση είναι σεβαστή και θυμητή. Προβλέπεται κανονικότατα. Μιλάμε για τις υποψηφιότητες των μελών του διοικητικού συμβούλιο. Είναι ατομικές. Δεν πάει πακέτο. Δεν σημαίνει ότι καταψηφίζουμε τον κύριο Σαπαλίδη για να ψηφίσουμε τον κύριο Αντωνιάδη ανάποδα. Κύριε Δακή. Είναι σαφήση, παρακαλώ, να γίνει διαδικασία ψηφοφορίας όπως προβλέπετε. Κύριε Δακή, σύμφωνα με τον κανονισμό, ένα λεπτό, κύριε Περιφερειάρχα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο προτάσεις. Η μία είναι η ισήγηση πρόταση του κυρίου Μπύρου που λέει σαπαλίδης και Αντωνιάδης πύρος πρόεδρος και υπάρχει και η δική σας πρόταση που λέτε θέλουμε η αντιπολίτευση να εκπροσωπηθεί από τον κύριο Βόσδου στο διοικητικό συμβούλιο, να μην είναι ο κύριος Σαπαλίδης είπατε. Όχι, όχι. Δεν είπα να μην είναι ο κύριος Σαπαλίδης. Είπα ότι θέλουμε να είναι ο κύριος Βόσδου, δεν είπα να μην είναι ο κύριος Σαπαλίδης. Δεν υπάρχει σε αντιπαλότητα με τον κύριο Σαπαλίδη, όμως είναι τρεις υποψήφιοι για δύο θέσεις, δεν έχει καμιά ισήγηση, δεν σημαίνει ότι η ψηφοφορία είναι ατομική για το κάθε ένα μέλος του περιφερειακού συμβουλίου, όπως προβλέπετε σε όλες τις διαδικασίες που προτείνεται για μία θέση την οποία εκπροσωπεί την περιφέρεια. Η διαδικασία είναι σαφής νομικά. Πρέπει να γίνει ψηφοδέλτιο, να έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε δύο εκ των τριών. Ναι, κύριε Παναγιετίδο. Σας παρακαλώ λίγο. Κύριε Πρόεδρε, επειδή νομίζω ότι συνηθίζετε και σε άλλα θέματα, πλάχιστον και είναι και το ηθικά όρθο, όταν υπάρχει διορισμός μελών περιφερειακού συμβουλίου, χωρίς να υπάρχει περιορισμός αν θα είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση, να ερωτάτε κατά την εκλογική της δύναμη κάθε παράταξη. Επομένως, νομίζω ότι ο κύριος Ζακής ορθά το θέτει, εκτός αν υπάρχει κάποιος πολυματισμός εκτός περιφερειακής ενότητας Φλόρινας, για ποιον λόγο δεν πρέπει να είναι ένα μέλος αντιπολίτευσης, το οποίο, αν μας το εξηγήσει, είμαστε σε θέση να το κατανοήσουμε. Αλλά αυτό το πλαίσιο που έχει συμβεί και με εμένα, ως ανεξάρτητοι, ότι αποκλειώμαστε, όχι σε προγραμματικές συμβάσεις, εκτός νόμου, δεν μπορώ και ηθικά να συμμετείχα. Από κάθε δραστηριότητα που γίνεται στην περιφερειακή ενότητα, από κάθε εκδήλωση, έως να μην υπάρχουμε εκλεγμένοι με τους ψήφους των πολιτών της περιφερειακής ενότητας Φλόρινας, νομίζω πρέπει να λάβει τέλος. Εγώ συμφωνώ και θεωρώ ότι πρέπει να αντεθεί το θέμα σε ψηφοφορία. Ναι, κυρία Κανδίλη. Όταν ο νόμος δεν ορίζει αν θα πρέπει να είναι από τη συμπολίτευση ή από την αντιπολίτευση, τότε η εισήγηση αφορά μόνο την τοποθέτηση συμβούλων στις θέσεις, όχι και ποιοι θα είναι αυτοί. Γι' αυτό και δεν ορίζεται, για να μπορεί να υπάρχει δυνατότητα, που λέει ο κύριος Δακής, για να μπορεί να... Μα τα ονόματα, τι θέτε, τι λες, το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει. Δεν αποφασίζει λοιπόν... Αυτό λέμε. Υποθήτως, κυρία Κανδίλη και κύριε Δακή, έχει δικαίωμα ο κύριος αντιπεριφεριάρχης να προτείνει... Δική του εισήγηση είναι να προτείνει συμβούλους. Φοβάστε τη δημοκρατική διαδικασία! Φοβάστε τη δημοκρατική διαδικασία σας! Τι είναι, κύριος Δακής! Τι διαδικασία της δημοκρατίας των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, φοβάστε! Σας παρακαλώ πολύ, το αυτονόητο! Έρετε το μπιλώνα της δημοκρατίας, που είναι η διαδικασία της δημοκρατίας! Ο κύριος Δακής έχει το δικαίωμα να προτείνει κάποιον άλλο Περιφερειακό Σύμβουλο! Έχει το δικαίωμα να το βάλει και να λέει, εγώ θέλω να προτείνω και έναν τρίτο! Έχει το δικαίωμα να κάνει πρόταση! Η εισήγηση είναι η εισήγηση! Ο κύριος Μπύρος λέει, εγώ προτείνω τους δυο! Ο κύριος Δακής λέει, εγώ προτείνω και τον κύριο Βόζου! Και αποφασίζει! Ονομαστική ψηφοφορία! Ποιους ψηφίζουμε, ονομαστικά! Όχι! Γιατί φοβάστε την δημοκρατική λειτουργία! Δηλαδή, τέτοιο έλλειμμα δημοκρατίας έχουμε πλέον από τον Περιφερειακό Συμβουλείο! Θα το λύσω εγώ! Κύριε Γιώργο, θα το λύσω εγώ! Κύριε Δακή, θα το λύσω εγώ! Γιατί φοβάστε ο κανονικότατας! Φοβάστε κάποιον! Θα το λύσω εγώ, κύριε Δακή! Φοβάστε την δημοκρατική διαδικασία! Τι να φοβηθούμε τώρα! Δημοκρατική διαδικασία δια της ψηφοφορίας! Είναι τρεις υποψήφια, ψηφίζουμε τους δύο, δύο τον έναν ή κανέναν! Κύριε Δακή, συγγνώμη, η ονομαστική ψηφοφορία γιατί σας προβληματίζει? Ποια είναι η διαφορά της από το ψηφοφορέτο? Δεν μπορεί να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για δύο υποψηφίους από τους τρεις! Θεάζεται ψήφος να καταγραφεί και να υπάρσουν τα πρακτικά! Δεν μπορεί να γίνει ψηφοφορία! Θα την είχαμε κάνει ήδη! Όχι γιατί έχουμε τρεις υποψηφίους για δύο θέσεις! Είναι απλή δημοκρατική! Πραγματικά, τέτοιος φόβος της περιφερειακής αρχής για τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι πρωτοφανής! Είναι πρωτοφανής! Είναι πρωτοφανής ο φόβος! Σας παρακαλώ κύριε Δακί! Υπάρχουν δύο προτάσεις! Δεν υπάρχουν προτάσεις! Υπάρχουν υποψηφιότητες για το διοικητικό συμβούλιο του Οδύου! Δεν υπάρχουν προτάσεις! Πρέπει να γίνει διαδικασία ψηφοφορίας! Είναι πολύ απλά δημοκρατικά! Ναι κύριε Φόζου! Κύριε Δακί, το καταστατικό του Οδύου ορίζει ποιοι είναι οι εκπρόσωποι. Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να προτείνει εκπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο. Άρα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των μελών του. Όσον αφορά τα μέλη του Οδύου που δεν είναι μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκεί πηγαίνει με πρόταση το αντιπεριφερειαρχείο. Άρα το Περιφερειακό Συμβούλιο θα αποφασίσει το ίδιο ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι του στο Διοικητικό Συμβούλιο. Απλά είναι τα πράγματα! Ναι κύριε Κοιωσέ! Θέμα εισηγήσεων! Δεν είναι θέμα εισηγήσεων, είναι θέμα επιλογής και πηγαίνει με ψηφοφορία. Και μάλιστα να σας θυμίσω ότι αυτή τη διαδικασία είχαμε κάνει και την προηγούμενη φορά. Πήγαμε σε ψηφοφορία. Κύριε Κοιωσέ! Δεν είναι ότι θα πάμε σε ψηφοφορία. Με ψηφοδέλτιο θα πάμε σε ψηφοφορία. Είναι τρεις υποψήφοι για δύο θέσεις. Δεν μπορεί να γίνει χωρίς ψηφοδέλτιο. Δεν είναι δύο για δύο. Είναι πολύ καθαρό. Έδωσα τον λόγο στον κύριε Κοιωσέ! Κύριε Δακί! Έδωσα τον λόγο στον κύριε Κοιωσέ! Έδωσα τον λόγο στον κύριε Παναγιωτίδο! Ναι, κύριε Κοιωσέ! Κύριε Πρόεδρε! Διαβάζοντας την εισήγηση, καταρχάς να δηλώσω ότι δεν ενδιαφέρομαι για τη θέση. Διαβάζοντας την εισήγηση λέει, κύριε Μπύρο, πήρα το λόγο. Έχει την καλούσινη. Κοιτάξτε, κύριε... Ορίστε, κύριε Πρόεδρε. Έκανα ο κύριος Μπύρος μία πρόταση. Ορίστε, αποδεχτείτε την και τελειώσαμε. Να τελειώσω, κύριε Πρόεδρε. Ένα λεπτό, κύριε Κοιωσέ. Αν δώσατε το λόγο, δεν διέκοψα εγώ κανέναν. Διαβάζω την εισήγηση. Λέει, θέμα ορισμός από το Περιφερειακό Συμβούλιο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οδίου Φλόρινας, του Αντιπεριφέρειας Δικής Μακεδονίας. Αυτό λέει το θέμα. Δεν λέει από τον αντιπεριφερειάρχη. Ένα δεύτερον, επειδή εγώ ήμουνα και στην προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή παρόν ως μέλος της ΠΕ Φλόρινας, ανέφερε ο κύριος Μπύρος ότι δεν ορίστηκε τότε. Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, όλα έχουν τη σημασία τους. Ο τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Οδίου Φλόρινας δεν θέλησε. Του προτάθηκε από τον κύριο Ιλιάδη και αρνήθηκε, δεν θέλησε και δεν μπήκε. Ο δε κύριος Μπύρος ανέφερε σήμερα ότι και τότε δεν μπήκε. Εάν αυτά ήταν τα προτάγματα της κοινωνίας, κύριε Μπύρο, δεν σας διέκοψα. Τα προτάγματα δεν ήταν να κάνετε ό,τι κάνανε οι κακοί ή οι προηγούμενοι. Εσείς ήρθατε για ανατροπή και για δημιουργία. Δεν βλέπω ότι κάνατε δημιουργία. Στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο ζητούσατε τη συνέναιση για τους μετανάστες, για τους χώρους φύλαξης, με ομοψυχία να πορευτούμε. Η συνέναιση δεν είναι όποτε θέλετε και όπου θέλετε. Ή θα την έχουμε σε όλα ή σε τίποτε. Όχι κατατοδοκούν και όπου σας συμφέρει ως παράταξη. Ευχαριστώ. Έχω δώσει το λόγο στην κυρία Παναγιωτίδου. Ναι, κύριε Παναγιωτίδου. Και στον κύριο Κιοσήδη. Κύριε Κοτσίδη, λίγο σε διακόπτω, ο κύριος Μπύρος έκανε μια πρόταση. Δεν θα είμαι εγώ να μπει ο κύριος Βόστου. Δηλαδή, τι περισσότερο, κύριε Κιοσήδη, απευθύνομαι σε εσάς. Συμφωνώ αφού απευθύνομαι. Γιατί το καταστατικό του οδείου ορίζει ότι είναι ο αντιπεριφερειάρχης. Αν θέλει ο κύριος Μπύρος να μην είναι πρόεδρος, να απαρρετηθεί στον διοικητικό συμβούλιο, να τρομποποιήσουν το καταστατικό και μετά να έρθουμε εδώ για να ορίσουμε. Αυτή είναι η σωστή διαδικασία. Μην την αποδέχεστε και μην τη θέτετε, κύριε Προεδρε. Γιατί και σε αυτό φέρετε ευθύνη εσείς. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, θεμητό να χαρητολογούμε, αλλά δεν μπορεί να ισχύει σε αυτό τώρα. Η χάρη είναι η έκφραση του κύριου Μπύρου να είναι ο κύριος Βόζος Γιάννη και ο κύριος Μπύρος. Από το νόμο, από το καταστατικό, πρόεδρος ή κύριος Μπύρος. Τελεία και παύλα. Ο κύριος Κωτσίδης θέλει. Ο κύριος Κωτσίδης. Πολλές φορές ο τύπος... Το έχουμε αναγκάγει σε μίζο θέμα. Εγώ δεν το καταλαβαίνω. Πολλές φορές ο τύπος κατηγορήθηκε ότι είναι ανεδαφικός για να δώσει λύσεις. Είναι απλά τα πράγματα. Αν από την αρχή, με πρόταση του ενός τετάρτου, ζητεί το... ή ονομαστική ψηφοφορία, θα μπαίνουνε τα ονόματα και εφόσον είναι ονομαστική, τι ψηφοφορή να είναι να μας μοιραστούν εψηφοδέλητε, αφού είναι ονομαστική. Θα πρέπει να ρωτήθουν τον κ. Σαμπαλίδη Βόσδου και τον ψηφίζουνε. Να σηκώσουν τα χέρια και να καταγραφούν τα ονόματά μας. Έτσι με πολύ απλό τρόπο θα έκλεινε και θα προχωρούσαμε. Μην δημιουργούμε θέματα που δεν μπορεί να υπάρχει λόγο. Έτσι ακριβώς πρέπει να γίνει. Κύριε Συνάδη, προχωρούμε στην ψηφοφορία. Ναι, κάποιος συζήτησε το λόγο. Προχωρούμε στην ψηφοφορία των μελών. Ναι, κύριε Κουρκούτα. Τη βάζω εγώ, κύριε Κουρκούτα. Πρέπει να δεχόμαστε. Ναι, το δεχόμαστε. Κύριε Συνάδη, σας παρακαλώ. Δεχόμαστε την ονομαστική ψηφοφορία. Σηκώστε τα χέρια σας παρακαλώ. Σηκώστε τα χέρια σας παρακαλώ. Σηκώστε τα χέρια. Ωραία, περνάει η ονομαστική ψηφοφορία. Ναι, κύριε Παναγιωτίδου, μην γυρίζουμε τώρα πίσω. Όχι, ένα λεπτό μόνο, γιατί εγώ θεωρώ και την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας δεν έχει νόημα. Νομίζω, κύριε Περιφεριάρχα, θα έπρεπε από μόνο σας, εφόσον το ζητάει... Αποφασίσαμε, κύριε Παναγιωτίδου. Είναι σοβαρό το θέμα. Αποφασίσαμε, αποφασίσαμε ονομαστική ψηφοφορία. Γιατί νομίζω και σε άλλους εδώ μέσα δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς. Ποιο είναι το πρόβλημα να είναι ένα μέλος αντιπολίτες... Νομίζω ότι ήθηκα. Αποφασίσαμε ονομαστική ψηφοφορία. Αποφασίσαμε ονομαστική ψηφοφορία. Αποφασίσαμε ονομαστική ψηφοφορία. Εκτείθεστε ηθικά που δεν έχετε την πρωτοβουλία μόνος σας να αλλάξετε. Δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς και στον Περιφερειακό Συμβούλιο και στους πολίτες που παρακολουθούν τη συναιδρία. Ποιος είναι ο λόγος, εξηγήστε μας. Μην φοβάστε αυτούς που δεν είναι δικοί σας. Δεν έχουμε τίποτα. Η ανάτροπή του κ. Σμινίδα είναι πρώτα από όλους. Είστε εκτός της εμπόδας τώρα. Σε μένα μην τα λέτε, τα ξέρω πολύ καλά. Εγώ το λέω επειδή εσείς εκτείθεστε. Η άποψη του Προεδρύου είναι ότι δεν είναι το σπουδαίο αυτό θέμα που θα μας κάνει να μας ταλαιπωρήσει όλο το σώμα εδώ του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κύριοι συνάδελφοι, ο κύριος Μπύρος εκ του Κανταστατικού είναι Πρόεδρος. Προχωρούμε! Τον κύριο Αντωνιάδη, σας παρακαλώ! Ονομαστική ψηφοφορία. Ποιοι το ψηφίζουν? Σηκώσα σας παρακαλώ τα χέρια για να μετρήσουμε. Δυο. Καταγράφει η κυρία. Να πούμε τα ονόματα. Κύριε Πρόεδρε, εκφωνήστε τα ονόματα και να τα καταγραφούν. Τυπικό είναι νομίζω κύριε Δακίτωρα. Είναι ουσιαστικό, καθόλου απλώς τυπικό. Δυο λεπτά λίγο για να βοηθήσουμε. Κύριε Πρόεδρε να με επιτρέπετε, για να μην κάνετε τρεις φορές το γύρο, θα εκφωνείτε και ανομαστικά τον πρώτο περιφερειακό σύμβουλο και θα ρωτάτε και τα τρία ονόματα και θα τσεκάρετε ναι, ναι, όχι. Ας πούμε, καταλάβατε, για να μην κάνουμε τρεις φορές το δύο φορές. Και αυτό γίνεται. Συμφώνουμε σε αυτό, Γιώργο. Και αυτό γίνεται. Δεν νομίζω να είναι καλύτερα. Νομίζω είναι καλύτερα. Θα κάνουμε τρεις φορές τη γύρα. Ας κάνουμε τρεις φορές στη περιφερειακά. Συγγνώμη λίγο, η διαδικασία, η ορθή είναι αυτή που εκφώνησε ο Κύριος Κιχαγιάς. Και παρακαλώ να γίνει έτσι. Για τον πρώτο που προτείνεται, τον κύριο Αντωνιάδη. Σημειώνω εδώ. Κυρία Καρυπίδω. Ναι. Κύριε Τσότσο. Ναι. Κύριε Καρακασίδη. Ναι. Κύριε Χαγιάς. Ναι. Κύριε Γιαννακίδη. Ναι. Κύριε Ιωαννίδη. Ναι. Σωτήρη, σας παρακαλώ. Καλαετσόπουλος. Καλαετσόπουλος. Κυρία Καλαετσόπουλε. Σας παρακαλώ. Ρε Σωτήρη, είμαστε στη μέση τώρα. Λοιπόν, συμφώνησε ο κύριος Δακείς. Μα το είπε ο περιφερειάρχος και λέει ο κύριος Δακείς όχι. Προχωρούμε. Κυρία Καλαετσόπουλε. Για τον κύριο Αντωνιάδη. Ναι. Κύριε Στεργιούλη. Ναι. Κύριε Κωτσίδη. Για τον κύριο Αντωνιάδη λέμε. Ναι. Κύριε Χριστοφορίδη. Ναι. Κύριε Ζυπίδη. Ναι. Ο κύριος Δασκαλώπος είναι εδώ. Όχι. Η κυρία Κούσκουρα. Ναι. Ο κύριος Θεοδόρου δεν είναι. Ο κύριος Κώτας. Ναι. Ο κύριος Βάσος. Δεν είναι εδώ. Ο κύριος Σπαρκόπλος. Ναι. Κύριε Δακεί. Όχι. Όχι. Το είναι αυτό μου. Ψήφισε, ψήφισε. Κύριε Σόκοτη. Όχι. Κύριε Σαβόπουλε. Δεν είναι ο κύριος Σαβόπουλος. Κύριε Βόσδου. Ναι. Κύριε Γιάτσο. Ο Γιάτσος δεν είναι. Ο κύριος Μαργαρίτης. Κύριε Μαργαρίτη. Όχι. Κύριε Κεσέ. Ναι. Κύριε Αζίδρο. Όχι. Κύριε Κωσμίδη. Σε παρακαλώ. Δημητράκη. Δημήτρη. Ό,τι... Ναι. Ναι. Ο κύριος Σαπαλίδης. Ναι. Κύριε και όχι. Κύριε Ζεμπηλιάδο. Λευκό. Κύριε Καδίλη. Όχι. Κύριε Β. Λευκό. Ο κύριος Καρατζίδης δεν είναι. Κύριε Κουρκούτα. Όχι. Κύριε Παναγιετίδο. Όχι. Όχι. Ο κύριος Καμπουρίδης δεν είναι. Ο κύριος Γιαννόπουλος. Άρα... 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18. Με 18 ψήφους ο κύριος Αντουνιάδης είναι. Είναι στο δικητικό σημείο. Α, εντάξει, εντάξει. Συγγνώμη. Λοιπόν, πάμε στον κύριο Σαπαλίδη. Σαπαλίδης. Επαναλαμβάνω. Κυρία Καρυπίδο. Ναι. Κύριε Τσότσο. Ναι. Κύριε Καρακασίδη. Ναι. Κεχαγιάς. Ναι. Γιανακίδης. Ναι. Ιωαννίδης. Ναι. Καλαϊτζόπουλος. Ναι. Στεριούλης. Ναι. Κωτσίδης. Για τον κύριο Σαπαλίδη. Όχι. Χριστοφορίδης. Ναι. Συμπίδης. Ναι. Κυρία Κούσκουρα. Ναι. Κύριε Κώτα. Ναι. Κύριε Μαρκόπουλε. Μαρκόπουλος. Δεν είναι. Κύριε Πόσδου. Κύριε Πόσδου. Κύριε Πόσδου. Κύριε Πόσδου. Κύριε Πόσδου. Κύριε Πόσδου. Κύριε Πόσδου. Κύριε Πόσδου. Κύριε Πόσδου. Κύριε Μαρκόπουλε. Μαρκόπουλος. Δεν είναι. Κύριε Πόσδου. Όχι. Κύριε Μαργαρίτη. Όχι. Κύριε Δακίκη. Κύριε Σόκουτι. Όχι. Κύριε Αζίδρου. Όχι. Κύριε Κοσμίδη. Κύριε Κοσμίδη. Όχι. Κύριε Κοσμίδη. Κύριε Κοσμίδη. Όχι. Κύριε Κοσμίδη. Κύριε Κοσμίδη. Όχι. Κύριε Κοσμίδη. Κύριε Κοσμίδη. Όχι. Κύριε Κοσμίδη. Κύριε Κοσμίδη. Μαρκόπουλος. Όχι. Κύριε Βήτα. Κύριε Βήτα. Μαρκόπουλος. Μαρκόπουλος. Δεν είπα το κύριο Κουσέ. Λευκό, κύριε Κουσέ. Ωραία. Κύριε Σαπαλίδη. Ναι. Κύριε Ζεμπηλιάδο. Λευκό. Κύριε Κανδίλη. Κύριε Βήτα, λευκό είπε ο κύριος Βήτας, θα επαναλάβω εσύ, εντάξει, κύριε Κουρκούτα, ναι, ναι ο κύριος Κουρκούτας, κύριε Παναγιωτίδου, κύριε Παναγιωτίδου, κύριε Μαρκόπουλε, όχι είπατε κύριε Παναγιωτίδου, όχι, κύριε Μαρκόπουλε, ναι, ναι, πάμε στο κύριο Βόσδου. Κύριε Καρυπίδο, όχι, κύριε Τσότσο, όχι, κύριε Καρακασίδη, κύριε Καρακασίδη, για τον κύριο Βόσδου, όχι, για Χαγιάς Φώτης, ναι, για Νακίδης, όχι, για Ιωαννίδης. Ναι, είπε ο Ιωαννίδης, ναι είπες κύριε Ιωαννίδη, ναι, ναι είπες, ναι, ωραία, δεν λέει ο παγωρεύτες, κύριε Καλαϊτζόπουλε, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, δυσκολιακή, δυσκολιακή, δυσκολιακή, δυσκολιακή, δυσκολιακή και δυσκολιακή... Η ψηφοφορία είναι για τον κύριο Βόρστου τώρα, δεν είναι για τους άλλους! Κύριε Στεργιούλη, κύριε Στεργιούλη! Όχι! Κύριε Κωτσίδη, κύριε Κωτσίδη! Να ακούσω, παρακαλώ! Όχι! Αν γινόταν διαδικασία με ψηφοδέλτιο που αρνηθήκατε, θα συνέβαινε αυτό που λένε. Τώρα είναι ατομική για τον καθένα! Κύριε Χριστοφορίδη! Όχι! Κύριε Ζημπίδη! Ποιος επιλέξατε αυτή τη διαδικασία ψηφοφορίας, κύριε Ζημπίδη, όχι! Κύριε Ακούσκουρα, κύριε Ακούσκουρα! Λέτε να είναι ή να μην είναι, είναι απλό! Κύριε Ακούσκουρα! Αν δεν μπορούμε να ψηφίσουμε, ναι! Μπορείτε να ψηφίσετε ενατομική ψηφοφορία! Όχι! Αρνηθήκατε την ψηφοφορία με ψηφοδέλτιο! Κύριε Μαρκόπουλε! Είναι ή όχι, δεν έχει ενδιαφέρονση! Είναι ή όχι, όχι! Κύριε Δακί! Μισό λεπτό, κύριε Δακί! Συγγνώμη, ο κύριος Μαρκόπουλος τι ψήφισε? Λευκό! Αρνείται! Αποχή! Αποχή! Αποχή! Τρία προηγούμενες φορές όταν ψήφισε, σημαίνει ότι συμπετέχει στη ψηφοφορία! Κύριε Μαρκόπουλε, λευκό! Τρία ψηφούς έχει τρία άτομα! Λευκό ο κύριος Μαρκόπουλος! Κύριε Δακί! Ναι! Ναι! Κύριε Σόκουντε! Κύριε Σόκουντε! Ναι! Δεν δεχθήκατε αυτό που σας είπαμε! Πολύ αργά το θυμάστε το λάθος! Κύριε Μαργαρίτη! Ναι! Κύριε Κιωσέ! Ναι! Κύριε Αζίνδρο! Ναι! Είναι σαφής η διαδικασία! Σας παρακαλώ! Ναι! Να προχωρήσει η ψηφοφορία, κύριε Πάρε! Κύριε Σαπαλίδη! Όχι! Κύριε Ζεμπελιάδου! Λευκό είπατε! Ναι είπατε τώρα! Κύριε Κανδίλη! Ναι! Ο κύριος Βήτας είπε λευκό! Κύριε Κουρκούτα! Ναι! Κύριε Παναγιωτίδου! Μετράμε! Τον είπα! Κύριε Κιωσέ είπε ναι! Προχωρούμε! Ο κύριος Αντωνιάδης λαμβάνει! 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 18 ψήφους! Μετράω μόνο τα ναι! Ο κύριος Σαπαλίδης! 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15! Ο κύριος Βόσδου! 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12! Άρα σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο κύριος Αντωνιάδης 18, ο κύριος Σαπαλίδης 15, ο κύριος Βόσδου 12! Άρα εκλέγονται ή μάλλον είναι στο διοικητικό, ο κύριος Αντωνιάδης και ο κύριος Σαπαλίδης. Προχωρούμε, κύριοι συνδάδελφοι, στο επόμενο θέμα. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, κυρία Καδίλη. Πάμε στο ένα το θέμα, κύριοι συνδάδελφοι. Και κύριε Πρόεδρε, αυτή δεν ήταν δικιά σας δουλειά, της κυρίας Αλίκης ήταν, της Γραμματέως. Μην επανεριστούμε. Λοιπόν, προς τον κύριο Πρόεδρε, δεν αναφέρθηκες, κυρία Καδίλη. Ωραία, ευχαριστώ. Πάμε στο ένα το θέμα, ένταξη τροποποίηση έργων του ΕΕΠ, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, 2012-2016, της ΠΕΠΣΝΟ Κοζάνης, η συγκυτής ο κύριος Πλακετάς. Ε, κύριε Πλακετά. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ, κάντε λίγο εσυχία. Προτείνω να ενταχθούν στο ΕΕΠ του 2012-2016 τρία καινούργια έργα. Το ένα ουσιαστικά είναι τροποποίηση. Το πρώτο προτείνω με κωδικό 1-1-11. Η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης της διεύθυνσης τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης από τη φάση δημοπράτηση μέχρι την ολοκλήρωση και δοκιμαστική λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λειμμάτων των γνωστών βιολογικών καθαρισμών της ΠΕΚΟΖΑΝΙΣ. Είχαμε περάσει μία πρόταση σε προηγούμενο Περιφερειακό Συβούλιο για 270.000 ευρώ. Φορέας της πρότασης ήταν η ΠΕΚΟΖΑΝΙΣ και φορέας υλοποίησης η ΆΚΟΑΕΠΣΛΟΝ. Από τον έλεγχο που έκαναν οι υπηρεσίες μας, ο προϋπολογισμός ήταν εξαιρετικά πολύ μεγαλύτερος από αυτό που χρειαζόμαστε και τροποποιούμε τον προϋπολογισμό σε 161.520 ευρώ, μειώνουμε δηλαδή περίπου κατά 110.000 ευρώ τον προϋπολογισμό. Το δεύτερο έργο το οποίο προτείνω είναι η υλοποίηση δράσεων στο μέτρο 4.1, η υλοποίηση δράσεων κοινοφελούς χαρακτήρα κοινωνικής πρόνοιας τουρισμού και αθλητισμού στην ΠΕΚΟΖΑΝΙΣ 2017-2019 και αποπληρωμή οφειλόμενων δράσεων προηγούμενων ετών. Είναι φορά συλλοποίησης περιφερειακή νοτακοζάνης και φορά συλλοποίησης η Εταιρεία Πολιτισμού, Τυρισμού Αθλητισμού και Κοινωνικής Μέριμνας Κοζάνης με ένα ποσό 390.329,80, το οποίο στο τεχνικό δελτίο σας αναλύεται τι αφορά τις δαπάνες των δύο ετών 17-18, αλλά και τις εισοδοσίες της εκείνης εταιρείας. Το επόμενο έργο, για το οποίο θέλω να δώσω και κάποιες διευκρινήσεις και σε ένα ερώτημα που μου είχε θέσει η κυρία Ζιμπηλιάδου, αφορά τη στήριξη πληγένου της περιφερειακής νοτακοζάνης με τη χορήγηση χρηματικού βοηθήματος, νόμος 3463 του 2006, άρθρο 202, παράγραφος 2. Το νόμο σας τον έχω επισυνάψει στα χαρτιά που ήταν μαζί με την πρόσκληση για το συγκεκριμένο θέμα. Οραία συλλοπή πρότασης είναι η ΠΕΠΣΙΝΟΚΟΖΑΝΙΣ και η φορείς συλλοποίησης θα είναι ο Δήμος ΖΒΟΥΙΟ, ο Δήμος ΕΟΡΔΕΙΑΣ, ο Δήμος ΧΟΖΑΝΙΣ και ο Δήμος ΣΕΡΒΙΟΝΙΔΟΥ, έκαστος με 10.000 ευρώ. Συνολικά ο προπολογισμός είναι 50, θα υπάρχει δηλαδή και 10.000 ευρώ από θεματικό για τη συγκεκριμένη δράση. Τι σημαίνει αυτό, επειδή υπάρχουν διάφορα αιτήματα καθόλου τη διάκαια της θητείας μας από τους Δήμους για ενίσχυση στις περιπτώσεις που υπάρχουν πυρκαγιές σε σπίτια ή έχουν πληγεί από κάποια καταστροφή, κυρίως όμως από πυρκαγιές σε σπίτια και τον τελευταίο καιρό είχαμε αρκετές μετσάκια και τα λοιπά. Ειδικά είχαμε δία τελευταία στον Αβγερινό στην Κοζάνη με πολύ έτσι έντονο χαρακτήρα με συνενόηση με τον κύριο Επίτροπο και μετά από ερώτημα που του κάναμε με βάση τον νόμο τον οποίο έχετε στα χέρια σας δεν μπορεί αυτή η χρηματοδότηση να γίνει μέσω της περιφερειακής ενότητας. Μπορεί όμως να γίνει με επιτροπικό ένταλμα και με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που θα είναι απαραίτητες προκειμένου να τραβούν χρήματα από την κάβα των προϋπολογισμών που θα έχει η έκα στους δήμους. Άρα λοιπόν προτείνω και αυτή τη δράση. Κυρία Ζεμπηλιάδου, αυτό που είπαμε, θα γίνεται με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων, θα έρθει τα χρήματα στο ταμείο μέσα και θα τραβάει το κάθε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου και επιτροπικό ένταλμα, ξαναλέω, το ποσό που θα αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχουν ερωτήσεις, κυρία Ζεμπηλιάδου. Εμείς δεν το έχουμε συζητήσει, κυρία Ζεμπηλιάδου, αν είναι επιλέξημη αυτή ως δράση από τους φόρους του ΕΑΠ. Είναι επιλέξημη δράση, το ψάξαμε και είναι επιλέξημη. Είναι επιλέξημη δράση, κυρία Ζεμπηλιάδου, ως διαδικασία. Κολλούμαι με τη διαδικασία, όπως την είπαμε. Παρακαλώ λοιπόν για την έκριση των τριών αυτών θεμάτων. Παρακαλώ, κύριε Μαργαριτή. Ομόφωνο, κύριοι συνάδελφοί. Ναι, κύριε Κιωσέ. Παρακαλώ, κύριε Κιωσέ. Λέτε για το μέτρο 2.1 υποδομές και οδομές... Όχι, δεν ισχύει, κύριε Κιωσέ. Δεν το απέσειρα. Δεν το απέσειρα, θα σας πω. Για το 1 εκατομμύριο αυτό θέλω. Ναι, θα σας πω. Επειδή ήθελα να το φέρω, αλλά δεν πρόλαβε το επιμελητήριο να μου φέρει τις προτάσεις σου, το απέσειρα και να έρθει σε νέο με τις προτάσεις του επιμελητήριου. Εντάξει. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση, το παθέτησης. Όχι. Ναι, κύριε Κοτσίδη. Θα κάνω το ποδέτηση σχόλιο με κάτι που ανέφερε ο κύριος Πλακεντάς. Και είναι και επίκαιρο, ως προς τις αυταναφλέξεις των καμινάδων. Το πρόβλημα των καυσόξυλων είναι χρόνιο τα τελευταία χρόνια και δημιουργεί παρόμοια προβλήματα, επειδή τα καυσόξυλα παραδίδονται ακόμη και Δεκεύριο, ακόμη και Ιανουάριο ή και την επόμενη χρονιά για την προηγούμενη. Θα πρέπει να μας απασχολήσει το συγκεκριμένο θέμα, γιατί μας βάζει σε περιπέτειες, σε έξοδα και νομίζω θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε πόρους για άλλες δραστηριότητες. Σε ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κύριε Κοτσίδη. Υπάρχει άλλη ερώτηση στο ποδέτησης. Όχι. Ομόφωνα, κύριε συνάδελφη. Ομόφωνα, ομόφωνα. Προχωρούμε στο επόμενο θέμα, που είναι το δέκατο θέμα, έγκριση του τρόπου δημοφάντησης για το έργο συντήρηση οδοστόματος και κλειδωμάτων και αντικατάσεις του Θεού Γέφτερα Σερμιού, προϋπολογισμού 480.000 ευρώ με VPA. Κύριε Πλακετά. Καταρχήν να πω ότι... Σας παρακαλώ, κύριε Μαργαρίτη, αφήστε τον κυρό αντιπεριφερειάρι. Καταρχήν να πω ότι γίνεται με ανοιχτή δημοπρασία και αυτή είναι η πρόταση, όπως το βλέπετε από το νόμο. Θέλω να πω ότι είναι ένα πάγιο έτοιμα της τοπικής κοινωνίας και της κοινότητας του δημίου. Τι θα γίνει σε αυτή τη διαδικασία, να πω. Ανακατασκευή των αρμών της γέφυρας, οι οποίοι απαιτούν άμεση συντήρηση. Αντικατάσταση του ασφαλτοτάπιτα με νέο αντιολυστηρό σε όλο το μήκος της γέφυρας, καθώς και διαγράμεις του νέου οδοστρώματος με ανακλαστική βαφή. Αντικατάσταση των σκηθέων με νέα σε όλο το μήκος της γέφυρας και προσαμωγή στους τα εφιστάμενα κάγκελα της γέφυρας, καθώς και σε μήκος 500 μέτρων εκτός της γέφυρας, εκατέροφεν της σωδού. Και αντικατάσταση των σκηθέων και κάγγελων με νέα που τοποθετούνται με έμπιξη. Να θυμίσω ότι τα κάγγελα αυτά υπάρχουν από την εποχή του σεισμού και όσοι έχετε περάσει από εκεί βλέπετε ακόμη το περάσμα του σεισμού και τα γνωρίζετε. Επίσης θα γίνει αμμωβολή των κάγγελων της γέφυρας και ελλοχρωματισμός των συγκεκριμένων. Παρακαλώ για την έκριση του τρόπου δημιουπράτησης ανέφερα τι θα γίνει για να έχετε μία εικόνα. Προϋπολογισμός είναι 480.000 ευρώ με V.P.A. Υπάρχει ερώτηση ή τοποθέτηση. Ναι κ. Κοτσίδη. Μια ερώτηση. Ζητώ συγγνώμη κ. Πλακεντά. Δεν είναι άμεση για το θέμα που συζητάμε. Παρακαλώ. Έχει σχέση όμως με τη γέφυρα του ρημίου και ειδικότατα με τον θα έλεγα αισιοδοξό έργο του φωτισμού. Που λέγαμε ότι θα μπορούσατε να μας δείτε πού βρίσκεται η δράση αυτήν. Η παράδοση της μελέτης σε σχέση με την υψηλή γέφυρα των Σερβίων έχει ολοκληρωθεί. Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώνεται για να ξεκινήσεις την υψηλή γέφυρα. Γιατί δέχεται η γέφυρα του ρημίου. Έχει ολοκληρωθεί από την έφυρο ενημερώσια από το τερίδι της Μακεδονίας. Στον οποίο αν θυμάστε είχαμε συνάψει προγραμματική σύμβαση για αυτό. Αυτό θα παραδοθεί τις επόμενες μέρες. Θα τις φέρω για να σας ενημερώσω και να σας ενημερώσω και προσωπικά μόλις είναι ολοκληρωμένες για να δημοπρατηθούν μετά και να ξεκινήσουν τώρα. Εγώ να πω δύο κουβέντες, κύριοι συνάδελφοι. Αυτή η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1971-70-71. Από τότε... Σας παρακαλώ. Δεν σηκώθηκα τρεις ύπνεις τώρα ώρες. Δεν χρειάζεται να σηκωθώ. Είναι ασυντήρητη η γέφυρα. Από τότε τα κυγκλιδόματα δεν βάφτηκαν ποτέ. Βάφτηκαν, βάφτηκαν. Η γέφυρα συντηρήθηκε και τα κυγκλιδόματα βάφτηκαν πολλά. Να σας πω κύριε Δακί, ότι συγκεκριμένα αυτοκίνητα, και έχω πει καλό με τη μαρτυρία του κυρίου Μαργαρίτη, έπισα στα κυγκλιδόματα και είναι πέντε χρόνια, έξι τώρα, έξι, γκρεμισμένο το κυγκλιδόμα σε δυό μεργές. Και βέβαια, από το σεισμό... Έπρεπε να πει του κύριου Πλακεντά να του κάνει αφού πέντε χρόνια. Κοιτάξτε κύριε Δακί, από το σεισμό και επικαλούν πάλι τη μαρτυρία του κυρίου Μαργαρίτη. Λοιπόν, θα σας δώσουν οι τεχνικές υπηρεσίες συντηρήσεις και το ασφαλτοτάπητα και όλα. Προφανώς έχετε άγνοια. Εγώ πρέπει να ευχαριστήσω από το σεισμό του 1995. Κύριε Φώτη, να σ' απαντήσω. Σας παρακαλώ, πρώτα θα σας δώσω το λόγο. Ο Περιφερειάρχης και ο Πλακεντάς ξέρουν ότι Ρημιάρχης είναι ο Μαργαρίτης, γι' αυτό τους υπέφτει λόγος. Λοιπόν, να ενημερώσω λίγο κύριε Συνάρεφη, ότι είναι ένα έργο που έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει. Από το σεισμό του 1995 και ο κύριος Βίτας το ξέρει που περνάει από εκεί, τα κυκλυδόματα του αναχώματος είναι έτσι. Εγώ το 2007, κύριε Δακή, μαζί ήμασταν, είχαμε ένα μέρος τα κυκλυδόματα του αναχώματος, τα είχαμε φτιάξει. Μετά σταμάτησαν και έκτοτε είναι στραβά τα υπόλοιπα. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΕΨΚ, τον κύριο Γρύβα. Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Περιφερειακή Αρχή, γιατί αυτή η γέφυρα είναι η μόνη γέφυρα, κύριοι συνάδελποι, που δεν ηλεκτροδοτείται, δεν έχει ηλεκτροφωτισμό, και βέβαια το δόστρωμα, κύριε Δακή, σε πολλά σημεία έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και το έχουν κάνει κατεπανάληψη με αιτήματα στις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΕΨΚ, να γίνει το δόστρωμα και τα συνδετήρια. Θερμές ευχαριστίες, κύριε Πλακετά, θερμές ευχαριστίες στην τεχνική σας υπηρεσία και σας ευχαριστούμε θερμά, όχι εμείς της κοινότητας Ρεμνίου, όλος ο κόσμος που περνάει και μεταφέρεται από αυτόν τον δρόμο προς την Αθήνα, Φλόρινα, Κοζάνη, τα χωριά εδώ, τα πάνω των χωριά Λιβαδερώ μεταξάς και τα Καβούνια που έρχονται στην Κοζάνη. Θερμές ευχαριστίες! Ομόφωνα, κύριοι συνάδελποι! Κύριε Πρόεδρε, μήπως τώρα με τις αλλαγές που είπηκε ο κ. Καρυπίδης για τον Βελβεντό θα γίνει και καμιάς δήμος με έδρα δημοτικής δήμου, με έδρα του Ρεμνιού, θα γίνει και θα πιάσει όλα τα κομμάτια και θα γίνει και έναν Ρεμνιο. Εκεί κάνουμε αρρύρια, δηλαδή ξέρετε το πάρκο Νατούρα, κάνουμε το πάρκο Νατούρα, το Ρεμνιο σε λίγο, όπως λέει ο κ. Ρεμνιάκης, το Ρεμνιο είναι μικρό Παρίσι. Ευχαριστούμε, κύριοι συνάδελποι. Ο Γιώργος χρημάτισε Πρόεδρος, οπότε έκανε εκεί πέρα την υποχρέωση του προς την κοινωνία, την τοπική. Άρα, ομόφωνα, κύριοι συνάδελποι, ομόφωνα, πάμε στο επόμενο θέμα. Έγκριση, τρίτης τροποποιήσεις προγράμματος σκεντρικών αυτοτελών πόρων 2018 της ΠΕΠΣΡΟ Κοζάνης, ο κ. Πλακεντάς. Κύριε Πρόεδρε, τροποποιούμε τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, σύμφωνα με τον αλλητικό πίνακα που σας έχει δοθεί. Στην πρώτη σελίδα, στην κατηγορία τομέα Αθλητισμός, Πολιτισμός, Τουρισμός και Μνημία, σας θυμίζω ότι υπήρχε ένα συγκεκριμένος προϋπολογισμός 80.000 ευρώ, τον οποίον τον εξειδικεύουμε στην παρούσα φάση. Θυμίζω ότι σε προηγούμενη συνεδρία είχαμε εγκρίνει 15.000 ευρώ για την αποπεράδευση του μνημείου εκτελεστέτον των Μακετών από τους Γερμανούς το 1944 στην Ερμακιά. Τώρα λοιπόν εντάσσουμε 20.000 ευρώ, είναι η πρόταση για επισκευή, ανακαίνηση και νέα διαρρύθμιση εις ογείου κτιρίου Συλλόγου Θυμάτων Ολοκαυτώματος Πύργων Εορδέας Ιερή Μνήμη της Μαρτυρικής Κοινότητας των Πύργων, δεύτερον, αποπεράδευση μνημείου Πεσόντων Τοπικής Κοινότητας Μηλοχωρίου του Δήμου Εορδέας με ένα ποσό 12.500 ευρώ και τρίτον, τη δημιουργία μνημείου Μικρασιατικού Ελληνισμού του Συλλόγου Μικρασιατών της Περιφερειακής Κοινότητας Κοζάνης με ένα ποσό 25.000 ευρώ. Έτσι, απομένουν περίπου και 10.000 ευρώ στο συγκεκριμένο κοντικό, όπως βλέπετε στο νησινημένο πίνακα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για άλλες τέτοιου είδους δράσεις κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης θετίας. Παρακαλώ για την έγκριση του συγκεκριμένης ένταξης του θροποποίησης των έργων, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι υπηρεσίες μετά να προχωρήσουν στις διαδικασίες που χρειάζονται για την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων. Θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία τους εδώ σήμερα, την κυρία Καμήτα και τον Διοικητικό Συγβούλιο του Συλλόγου των Μικρασιατών της ΠΚ Κοζάνης και να τους ευχαριστήσω διαχρονικά για τη συνεργασία που έχουμε ως σήμερα, επίσης να ευχαριστήσω για την παρουσία τους, τον Πρόεδρο της Ματυρικής Κοινότητας Πύργων και καλό φίλο τον Τάκη τον Σαμπακίδη, αλλά και τον Μπαμπι τον Φωτιάη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ολοκαυτόματος, οι οποίοι και οι δύο έχουν δώσει ένα τεράστιο αγώνα προκειμένου να αποκτήσεις τη συνείδηση όχι μόνο της περιοχής ΑΡΩΚΡΙ της Ελλάδας, η θυσία που υπήρξε στους πύργους της Εορδέας, αυτό το οποίο πρέπει, με την ευκαιρία να πω ότι ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες η εκτύπωση των πρακτικών του Πρώτου Συνεδρίου πετά από διαγωνισμούς που έγιναν και υπήρξε ανάδοχος, τυπώνει αυτή τη στιγμή τα πρακτικά του Πρώτου Συνεδρίου ανάδεικης των μαρτυρικών κοινωνιτών που κάναμε στην έδωση του Μικρασέτη του Ποντιακού Συλλόγου, έτσι ώστε να συνησφέρομαι και με αυτόν τον τρόπο θα διανεμηθεί σε όλους στο Περιφερειακό Συγγούλα και σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες για να αποτελεί σημείο αναφοράς για αυτά τα οποία είπαμε εκείνη την ημέρα, το διήμερο μάλλον εκεί. Παρακαλώ λοιπόν για την έκριση των παραπάνω έργων. Να ευχαριστήσουμε την Πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου, την κυρία Καμίτα. Θέλετε να αρθείτε, ελάτε λίγο και μετά να φωνάξουμε και τον κύριο Σαπακή, τον εξαίρετο φίλο. Ελάτε κυρία Πρόεδρε. Αργήσαμε λίγο αλλά κυρία Πρόεδρε το καταφέραμε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε για το λόγο που μου δίνετε. Νομίζω ότι είναι σαφές ότι και συγκινημένη είμαι και χαρούμενη είμαι και ικανοποιημένη και από όλα. Θερμές ευχαριστίες, θερμότατες, στον Περιφεριάρχη, στον κύριο Καρυπίδη, στον κύριο Πλακεντάτο να την περιφεριάρχει, αλλά και σε όλους εσάς, γιατί θεωρώ ότι είναι ένα θέμα στο οποίο δεν χωρούν αντιδικίες και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ξέρετε κάπου διάβασα ότι τα έθνη λέει όλα για να προοδεύουν, πρέπει να κοιτάνε μπροστά. Η Ελλάδα πρέπει να κοιτάει πίσω. Είμαστε το μόνο έθνιος. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και ο σύλλογός μας, ο οποίος συνδρύθηκε εδώ και έξι-εφτά χρόνια, ένας από τους βασικούς του στόχους και σκοπούς ήταν η ανέγευση αυτού του μνημείου. Ξέρετε, όχι μόνο σαν υποχρέωση για να θυμόμαστε τους νεκρούς μας, αλλά σαν για να θυμόμαστε τη ζωντανή ψυχή του ελληνισμού που είχε τις ρίζες στη Μικρά Ασία. Θεωρώ ότι ξέρω ότι περνάμε μια περίοδο κρίσης και όχι μόνο οικονομική και είναι πολύ σημαντικό με μια συμβολική κίνηση να ανάβουμε έναν φάρο ελπίδας. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι εδώ όπως είμαστε τώρα, πολύ σύντομα θα κάνουμε τα εγγένεια αυτού του μνημείου. Αυτό θα μας ικανοποιήσει όλους μας. Σας ευχαριστώ θερμά για μια ακόμη φορά και ελπίζω πάντα να υπηρετούμε τον πολιτισμό και την ιστορία μας με συνέπεια και συνέχεια. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευχαριστούμε, κυρία Πρόεδρε. Να πω ότι μου είπαν ότι το μέρος είναι τα παλιά πρακτορία της Κοσάνης, της Πτορμαϊδας. Είναι ένα πολύ καλό σημείο. Ίσως είναι παράλειψη να μην αναφέρω, επειδή έχω δει και την κόπωση τώρα του σώματος και όλα αυτά, ότι από την αρχή και είναι μια επίσηση ικανοποίηση αυτή για το Μικρασιατικό Σύλλογο, για τον ιδρυτή μας, δεν πρέπει να παραλείψω τις ευχαριστίες στον Γιάννη Τωμανέ που είναι διακριτικά πάντα δίπλα μας. Έχει ξεκινήσει αυτόν τον σύλλογο. Είναι μια ικανοποίηση λοιπόν για όλους εμάς, γιατί ποτέ δεν βρήκαμε το παραμικρό εμπόδιο από την ώρα που ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα. Θέλω να πω ότι και από την Επιτροπή του Δήμου που πέρασε και από το Δήμο είχαμε θετικές εξελίξεις και αμέσως μας παραχωρήθηκε ο χώρος, ο οποίος είναι η Μικρή Πλατεία στα Παλιά Κτέλ Πτορμαϊδας. Δεν έχει ονομασία. Πρόσφατα έμαθα ότι είναι του Διονυσιού Ψαριανού, αλλά έχουμε κάνει ένα έτοιμα έτσι να υπάρχει μια συνολική ενότητα προς το Δήμο Κοζάνης, να ονομαστεί Μικράς Ασίας και να υπάρξει και το μνημείο εκεί. Αυτό όμως είναι σε επόμενη συνεδρίαση και γι' αυτό ευχαρίστησα όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλο τον κόσμο και την κοινωνία, γιατί πραγματικά το έχει δεχτεί σαν κάτι που έλειπε από την πόλη της Κοζάνης. Ευχαριστώ και πάλι. Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Ναι, θα έρθεις από εδώ. Ο κύριος Σαμπαγκίδης. Είναι ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας των πύργων, Εορδέας. Ναι, κύριε Σαμπαγκίδη. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου τον κύριο Καρυπίδη, τον κύριο Πλακεντά και όλους εσάς που συνδράμετε με την έγκληση του ποσού που προηγούμεναν έφερε ο κύριος Πλακεντάς, για να ξεκινήσουμε και εμείς τους πύργους επιτέλους την δημιουργία ενός μουσείου το οποίο ήταν διαχρονικό έτημα των κατοίκων της μαρτυρικής μας κοινότητας. Σήμερα γίνεται με την έγκληση του ποσού ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα για τη δημιουργία αυτού του μουσείου. Γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, ότι οι πύργοι, στον κατάλογο των μαρτυρικών κοινοτήτων και πόλεων της Ελλάδος, κατέχουν μια περίοπτη θέση για πολλούς λόγους. Δεχόμαστε καθημερινά σχολεία, λίκια, περιηγητικούς συλλόγους, οι οποίοι έρχονται να μάθουν από κοντά και να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία και το ολοκάφτωμα των πύργων. Και ήμασταν φτωχοί στο να δείξουμε αυτό που χαρακτήρησε ιστορικά το χωριό μας. Για αυτό λοιπόν και σήμερα στάνουμε ιδιαίτερα περήφανος, που το Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίνει και ξεκινούμε επιτέλους και εμείς στο Μουσείο, όπου ερχόμενοι όλοι αυτοί που σέβονται και τιμούν την ιστορία, θα μπορούν και μέσα από το χώρο του Μουσείου να μάθουν και να γνωρίσουν, και συμφωνώ με την προλαλήσατε κυρία, τα γεγονότα που χαρακτήρησαν το χθες και είναι η αναγκαία προϋπόθεση να πάμε στο αύριο. Χωρίς το χθες δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα μπροστά. Και πάλι σας ευχαριστώ. Να είστε καλά. Μπράβο. Μας συγκίνησαν, Πρόεδρε. Κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα. Ομόφωνα. Ναι, κύριε Κωτσίδη. Τα θέματα αυτά των μαρτυρικών πόλεων και γενικότερα της θυσίας γυναικόπαιδων, νομίζω ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε κατά καιρό ή σχερόν να τα αναδεικνύουμε με δράσεις που να θυμίζουν σε όλους το τι έχει γίνει. Τρέπομαι να πω ότι πολύ αργά ανακάλυψα ότι το Μεσόγουνο και η Πύργη είναι μαρτυρικές περιοχές με τεράστιες θυσίες. Όταν μελέτησα όλο αυτό το ιστορικό εκείνες της περιόδου, αντιλήφθηκα πώς γράφονται η ιστορία και πώς μπορεί κανείς να παραπλανηθεί και να ξαναζήσει παρόμοιες σελίδες και γεγονότα. Νομίζω ότι οι θυσίες και όλα όσα προηγηθήκαν είναι ιστορία την οποία όχι μόνο δεν πρέπει να την ψελίζουμε αλλά να την βροντοφωνάμε και να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Επισκεπτόμενος την Κύπρο και το χώρο ειδικότερα του Αχειρώνα που κάψανε οι Άγγλοι τέσσερις αγωνιστές, έφυγα αναβαπτισμένος, έφυγα προβληματισμένος και χειροκρότησα την πρωτοβουλία της κυβεριακής κυβέρνησης που είχε τις πρωτομές, που είχε το ιστορικό, που έχτισε πάλι τον Αχειρώνα και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να θυμούνται τα γεγονότα, να αγαπούν την πατρίδα, να θυσιάζονται και την πατρίδα αλλά και να μην ξαναεπαναλαμβάνονται παρόμοια γεγονότα. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε κύριε Κωτσίδη. Μπαμπι, θέλεις να πεις δυο κουβέντες, κύριε Φωτιάδη. Να είστε καλά. Όλο το περιφερειακό συμβούλιο. Όλο το περιφερειακό συμβούλιο. Να είστε καλά. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο δωδέκατο θέμα. Προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση για την ανάθεση της σύμβασης παροχής εργασιών από χιονισμού και αλατοδιανομής κατά την περίοδο 18-19 για τις ανάγκες πιεύσης των Καστοριάς συνολικού προπολογισμού 50.000 ευρώ συμπεριβαλλονόμενου του ΦυΠΑ. Να ενημερώσω ο κύριε Αντιπεριφερειάρχα, ότι έγιναν δύο διαγωνισμοί, οι οποίοι έγιναν άγωνιοι και ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης της Καστοριάς, ο κύριος Αδαμόπλος, προτείνει να γίνει με διαπραγμάτευση. Θέλετε να πείτε κάτι παραπάνω, κύριε Αδαμόπλος? Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Απλά είναι αναγκαία η διαδικασία να περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από δύο άγωνους διαγωνισμούς, να φτάσουμε στη διαδικασία αυτής της διαπραγμάτευσης. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Πάμε στο δέκατο, τρίτο θέμα. Έγκριση αναθεωρημένου σχεδίου και σύναπτους προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακής Ενότητας της Καστοριάς για τη Σύνταξη Μελέτης, Γεωλογική και Γεωτεχνική Μελέτη για την Ευστάθεια, Βραχομάζας του ιστορικού χώρου της ΕΡΑΣ Μονής Τσούκας. Είναι ένας προϋπολογισμός 15.000 ευρώ με ΦΠΑ. Εισηγείται ο κ. Αντιπεριφέρος στην έγκριση σύναψης σχεδίου προγραμματικής σύμβασης. Ναι, κ. Αδαμόπουλε. Ναι, πρέπει να γίνει αυτή η γεωλογική μελέτη για την Ευστάθεια της Βραχομάζας στα πλαίσια τώρα της ένταξης της Μονής Τσούκας στο ΕΕΣΠΑ. Το ζήτησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η προγραμματική που γίνεται τώρα με το Υπουργείο, πρέπει να πούμε ότι έχει και μια Επιτροπή Παλακολούθησης. Να πούμε τα ονόματα με τον κ. Κώτα και τον κ. Βάσο αναπληρωματικό από την Περιφέρεια. Και τον κ. Βεκιάρη και με αναπληρωτή τον κ. Κοτσάκο από την Διέυση Τεχνικών Έργων και από το Υπουργείο Πολιτισμού ή Προϊσταμένης Φορείας Αρχαιοτήτων. Κύριε Αδαμόπουλο, ο κ. Κώτας με αναπληρωματικό, τον κ. Βάσο Πασκάλι και... Και ο κ. Βεκιάρης, Προϊσταμένης Διέυση Τεχνικών Έργων. Δεν υπάρχει από την Αντιπολίτευση. Με τον κ. Κοτσάκο. Ένα μέλος. Ωραία. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο δέκατο, τέταρτο θέμα. Έγκριση, σύναμψη και σχέδιου προγραμματικής συμβάσης μεταξύ της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, του δ. Καστοριάς σημαντικήμενο, τη συνεργασία των δύο φορέων για την πραγματοποίηση παραδοσιακών εκδηλώσεων στο πλαίσιο ορθαστικού δεδοδεκαημέρου 18-19 του δ. Καστοριάς. Είναι για το καρναβάλι, κύριε Αδαμόπουλη. Πόσα λεφτά είναι? Δίνουμε 5.000 ευρώ για να γίνουν τα ρακουτσάρια. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα και το δεκατέσσερα. Πάμε στο δέκατο, πέμπτο θέμα. Έχουμε εδώ τον πρόεδρο που περιμένει. Έφυγε ο κύριος Σαμαράς. Έφυγε γιατί πρέπει να ανέβει στο χωριό. Είναι ακύρωση της υπαρρύθμα 120-16-5 του 2016. Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου και έγκλωση νέας απόφασης για την έκκριση Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την εκτέλεση του έργου Αποκατάσταση Ιερού Ναού και Μίσους Θεοτόκου Δηλώφου. Κύριε Πλακεντά. Ναι, να εξηγήσω γιατί ακυρώνουμε την προηγούμενη απόφαση και παίρνουμε καινούργια. Θα στημίζω την απόφαση την προηγούμενη την πήραμε το Μάιο του 2016. Έπρεπε να πάρει την έκκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δυστυχώς προέκυψε τον Αύγουστο του 2016, 44-12, που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τον προηγούμενο Νόμο Περιέργων και Συμβάσεων. Στο διάστημα αυτό άλλαξε υπουργός, άλλαξε γενικός γραμματέας στο Υπουργείο, άρα λοιπόν και περιμέναμε και την έκκριση πάντα από το ΚΑΣ. Πριν από περίπου 20 μέρες ήρθε η έκκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά από μεγάλη καριστέρηση, πολλές προσπάθειες και έντονη πίεση προς το Υπουργείο για να την πάρουμε. Έτσι, λοιπόν, με την έκκριτική του Υπουργείου Πολιτισμού, χρειάζεται να πάμε σε τη νέα προγραμματική σύμβαση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το έργο και με το καλό, γιατί τώρα αυτή η περίοδο είναι αδύνατο να ξεκρύσουν εργασίες, με την άναξη του καλού καιρού την άνοιξη να ξεκινήσω και η διαδικασία της αποκατάστασης στον Ιερό Ναό και η μίσος του Θεοτόκου του Δηλώφου. Άρα, λοιπόν, προτείνω την έκριση της προγραμματικής σύμβασης στην εξοδότηση του κυρίου Περιφερειάρχη για τις υπογραφές που χρειάζονται και για την κοινή επιτροπή παρακολούθηση υπάρχει ένας εκπρόσωπος της Εφορίας Αρχιολόγου των Κοζάνης, ένας εκπρόσωπος του Δήμου Βοΐου και ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας μαζί με τον αναπληρωτή του. Προτείνω ως τακτικό μέλος της προγραμματικής σύμβασης τον κύριο Σταύρο Γιανακίβη και παρακαλώ εγώ το δοδισμό ως ένα πληρωματικό απομεργάτη της αντιπολίτευσης. Τον κύριο Κοσμίδη Δημήτριου. Ο κύριος Πρόεδρος της κοινότητας μου με παρακάλεσε να εκφράσω τις ευχαριστίες του και την παράκλησή του να εκρυφεί από όλους η προγραμματική σύμβαση γιατί έπρεπε να φύγει νωρίς λόγω του και ήθελε να ανέβει νωρίς πάνω στο δήλο. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο 16ο θέμα. Απόφαση παράταση οραρίου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων Κοζάνης είναι η απόφαση αυτή για τη Λευκή Νύχτα. Ναι. Είναι τυπικό το θέμα η παράταση του οραρίου των καταστημάτων την 3η. Ναι. Από 21 έως 24 ώρα βραδινής και το Λεμαΐδα από 21 μέχρι 24 στην Παρασκευή 712. Μισό λεπτό κύριε Πρόεδρο να διαφωνήσουμε. Ευχαριστούμε και ο κύριος Ζορμπαντζίδης εδώ και ευχαριστώ για την παρουσία του τώρα εδώ. Η ημερομηνία της 4ης-12ης που αναφέρατε αφορά τον δήμο Κοζάνης και είναι η παράταση οραρίου μέχρι τις 12 το βράδυ. Καθίστε λίγο γιατί έχουμε ακόμα ένα θέμα εκτός συμμερίσσες. Η ημερομηνία της 7ης του μηνός αφορά την Λευκή Νύχτα που θα κάνει ο εμπορικός σύλλογος στην Πτωλεμαΐδα με αυτό που θα γίνει στην Κοζάνη στις 4 το βράδυ. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι. Κατά ο κύριος Βήτας. Προχωρούμε και στο θέμα που συζητήσαμε στην αρχή εκτός συμμερίσσες διάταξης. Έγκριση, ένταξη, σαπένταξη, στροποποίηση έργων του ΕΕ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 12-16 μετά τη 16η συνέδρια της Επιτροπής Παρακούλησης του Τοπικού Πόρου. Είναι τυπικό το θέμα, το πρακτικό εγκρίνουμε ουσιαστικά μετά την Επιτροπή Παρακούλησης του Τοπικού Πόρου κ. Δακύ. Ναι κ. Επιερφυριάρχα. Είναι τυπικό νομίζω το θέμα. Ομόφωνα πέρασε πρώτα, πήγε στην Επιτροπή και τώρα εγκρίνουμε το πρακτικό της Επιτροπής Παρακούλησης. Ομόφωνα κ. Συνάδελφοι. Ομόφωνα, σας ευχαριστώ λίγη εδώ η συνέδριαση. Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας. Τη Δευτέρα έχουμε το προϋπολογισμό. Θα σας παρακαλέσω να είστε όλοι παρόντες στη Δευτέρα στο προϋπολογισμό.