15η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE ... ... ... ... ... ... ... Κυρίες συνάδελφοι, καλησπέρα. Ξεκινάει η 15η συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλα, σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουλίου του 2017. Ενημερώνω το σώμα ότι έχουν ειδοποιήσει οι συνάδελφοι κύριοι Αγανικόλας Παράσχος, Λεωνίδας Παπάς και Μπαλτζίδου Βαρβάρα, ότι θα απουσιάσουν από τη σημερινή συνεδρίαση και είναι δικαιολογημένοι. Πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε μερικές ανακοινώσεις προς το σώμα, περιήλθε στο Προεδρείο, το Ιουλίδας Παπάς και Μπαλτζίδου Βαρβάρα, ότι θα απουσιάσουν από τη σημερινή συνεδρίαση και είναι δικαιολογημένοι. Υπάρχει λόγος να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό. Ο κ. Ποτόλιας με άλλη επιστολή αναφέρεται στους κινδύνους από την έλλειψη έργων αντισυσμικής προστασίας και με μια άλλη επιστολή παίρνει θέση σχετικά με το πρόβλημα των συμβασιούχων. Νομίζω ότι στην πρωιμημερισίας διατάξη ως συζήτηση ο κ. Ποτόλιας θα αναφερθεί διεξοδικά στα αιτήματα αυτά. Επίσης, στο Προεδρείο περιήλθε επιστολή του κ. Παπαδόπουλου Μάκη, Χρυσόστομου, από τον τόπο της ζωής μας, με την οποία ζητά να λάβει πλήρη γραπτή ενημέρωση για τους συμβασιούχους που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο δήμο Καβάλας, τον αριθμό της θέσης εργασίας για τις οποίες προσληφθήκαν και τις θέσεις εργασίας τις οποίες τοποθετήθηκαν μετά την προσληψή τους. Διαβιβάστηκε αρμοδίως η επιστολή και θα απαντηθεί. Επίσης, ανακοινώνω προς το σώμα ότι σας έχει έλθει με mail της μηχανόγραφησης μια επιστολή που αφορά την αποστολή βιογραφικών σημειωμάτων και φωτογραφιών όλων των δημοτικών συμβούλων για τη νέα διαδικτυακή πύλη του δήμου. Παρακαλώ, δείτε το email και τις προθεσμίες που έχουν μπει να φροντίσουμε να τακτοποιήσουμε αυτή την υποχρέωση. Ποθενέσχες, ελπίζω να το έχετε υποβάλει 30 του μηνός στην καταληκτική ημερομηνία και υπάρχει και ένας μήνας για διορθώσεις πάνω στο υποβληθέν μέχρι 36 του Ποθενέσχες. Και τέλος, έχω μια επιστολή από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με την οποία ζητείται ο δήμος να συμπαρασταθεί και να ενισχύσει την προσπάθεια του δήμου Μήλου για τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών με στόχο τον επαναπατρισμό του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου. Αναμένει σχετική απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου. Στην επόμενη συνενδρίαση θα του δούμε να του φέρουμε θέμα, κυρία Πρόεδρε. Τώρα η κυρία Δήμαρχος ζήτησε τον λόγο και θα σας το δώσω μετά. Γιατί πρέπει να μιλήσει ο δήμαρχος. Για ποιον λόγο. Παρακαλώ, όχι, όχι, κύριε Παπαδόπου, ακόμα δεν ξεκινήσαμε. Παρακαλώ, παρακαλώ. Είναι επί του προσωπικού για την διαδικασία της προηγούμενης συνενδρίας. Εδώ, πρόεδρε, δώσατε τον λόγο, κυρία Δήμαρχη. Δώσατε, πρόεδρε, τον λόγο. Όχι, όχι, σας παρακαλώ πολύ, θα τοποθετηθείτε όταν σας δώσω τον λόγο στη σειρά σας. Η κυρία Δήμαρχος ζήτησε τον λόγο και μετά κατά σειρά θα πάρετε όλοι τον λόγο. Παρακαλώ, κυρία Δήμαρχη, έχετε τον λόγο. Προεδρε, μετά την Δήμαρχο θα μου δώσετε το δικαίωμα. Θα σας δώσω τον λόγο μετά την κυρία Δήμαρχο. Ευχαριστώ. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Ξεκινώ με τα συγχαρητήρια με τον απόηχο του Air Show σε όλους αυτούς που το οργάνωσαν, σε όλους τους εθελοντές και προς αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μεγάλο μπράβο σε όλο το προσωπικό της αεροπορίας, το οποίο για δύο μέρες στο αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος και στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, μέσα στον ήλιο, έκανε τα πάντα για να πετύχει η διοργάνωση, χωρίς φυσικά να τους βλέπουμε εμείς και γι' αυτό τους κεγάσαμε να τους ευχαριστήσουμε. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, πρέπει να πω στο σώμα ότι την πέμπτη γίνεται μια ημερίδα με συμμετοχή του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία γίνεται στην καβάλα αφορά των σχεδιασμών, των περιφερειακών της περιφέρειάς μας, σε ό,τι αφορά τα απορρίματα, είναι καλεσμένοι όλοι οι δήμαρχοι για να ενημερώσουν το Υπουργείο σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα των απορριμάτων, γιατί ο χρόνος μετράει αντίστροφα και σε λίγο θα αρχίσουν να πέφτουν τα πρόστιμα. Δε θα πω τίποτα άλλο, θα τα άλλα τα κρατάω για απαντήσεις σε ό,τι αφορά την πρωιμηρισίας συζήτηση. Θέλω μόνο να ξέρετε ότι σήμερα το πρωί στο γραφείο μου είχαμε συζήτηση με τους διευθυντές προσωπικού και οικονομικών, τον νομικό σύμβολο του Δήμου και την προεισταμένη του τμήματος προσωπικού, σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για μετά τον τελευταίο νόμο και την εγκύκλειο τη διευκρινιστική για τους συμβασιούχους, τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και πώς θα το προχωρήσουμε. Από τώρα σας λέω ότι η διαδικασία προβλέπει αλλαγή του οργανισμού για την οποία θα είστε έτοιμοι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Θα σας ενημερώσω εγκαίρως και θα ξεκινήσουμε από αυτό. Θέλω επίσης, κύριε Πρόεδρε, να ζητήσω συγνώμην από το σώμα, γιατί δεν τους έστειλα από την Παρασκευή την εισήγηση για την μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων από κάποιο λάθος που έγινε στα θέματα του προσωπικού. Δεν υπήρχε κανένα στο δικό σας το γραφείο, στο γραφείο του δημοτικού συμβουλίου, είχαν φύγει όλοι με άδεια, όπως και ο μισός δήμος, θα έλεγα, την Παρασκευή, όπως δικαιούνται βέβαια, αλλά ελείφθησαν σήμερα το πρωί και ορισμένες αποφάσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Λοιπόν, αυτά, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, πάμε σε... Επιπροσωπικού ζητήσατε τον λόγο. Δεν έγινε καμιά αναφορά επιπροσωπικού μέχρι τώρα, απ' ό,τι εξ' όσον έχω αντιληφθεί, εκτός αν κάτι... Θα σας δώσω τον λόγο να τοποθετηθείτε στα προημοιρισίας. Γιατί όχι, όχι. Τι μ' αφήσατε, ευχαριστώ πολύ που μ' αφήσατε. Κύριε Πρόεδρε, στα πλαίσια... Κύριε Παπαδόπουλε, θα σας δώσω τον λόγο να τοποθετηθείτε... Κύριε Πρόεδρε, όχι, δεν πρέπει να με δώσετε τον λόγο. Δώσατε τον λόγο, κύριε Πρόεδρε, σε δημοτικό υπάλληλο, δώσατε τον λόγο με δικιά σας μεθόδευση και τώρα αφαιρείτε τον λόγο. Τι εννοείτε με δικιά μας μεθόδευση. Θα δώσετε μου τον λόγο για να μπορέσω να μιλήσω και να τοποθετηθώ. Αποσίαζα εδώ από τον προηγούμενο Δημοτικό Συμβουλό. Και τι θα κάνετε, επειδή αποσιάζετε θα κάνετε διπλή... Πρόεδρε, έχουν περάσει τρία χρόνια και δεν έχετε μάθει τον ρόλο σας. Εγώ τον ρόλο μου τον έχω μάθει πολύ καλά. Προέδρε, μπορείτε να αποκλείτε παράταξη. Θα σας δώσω τον λόγο σε λίγο. Όχι, πρόεδρε. Όχι, πρόεδρε, δεν έχεις σε λίγο. Αποσίαζα, έγινε συζήτηση... Επιτου προσωπικού έγινε συζήτηση. Όχι, πρόεδρε, έγινε συζήτηση. Όχι, πρόεδρε, έγινε συζήτηση. Έγινε επί του προσωπικού. Όχι, πρόεδρε. Εδώ, εδώ, δεχτήκατε τη μεθοδευτησία. Θα κάνεις το δίκιο σου. Πρόεδρε, θα με κάνετε, θα με αναγκάσετε να αποχωρήσω από τον Δημοτικό Συμβουλό. Δώστε μου το δικαίωμα να μιλήσω. Πρόεδρε, να μιλήσω, δώστε μου το δικαίωμα. Θα μιλήσετε σε λίγο, κύριε Μάλλο Πουλεμάτη, σας παρακαλώ τώρα. Ναι, παρακαλώ. Επί της διαδικασίας. Κοιτάξτε, πρόεδρε, να μην το παρακάνουμε. Εντάξει, οι επικεφαλείς των παρατάξεων έχουν 7 λεπτά για να τοποθετηθούν στα πρωιμερισίας επίγοντα ζητήματα για τα οποία απευθύνουν ερώτηση στη διοίκηση. Άρα, δεν πρέπει να στερηθεί αυτός ο πολίτημος χρόνος από τον κύριο Παπαδόβουλο και καλό είναι να του δώσετε τον λόγο να μας δεί. Το παραχωρείτε τη σειρά σας? Όχι, το παραχωρώ τη σειρά μου, αλλά είναι προφανές ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχόλησε. Σας είχα πει ότι δεν θα έπρεπε να το ζητήσουμε την περασμένη βδομάδα γιατί είχαμε πει ότι δεν πρέπει να ζητάμε για κάποιον εν τη απουσία του. Ας το ακούσουμε, πρόεδρε, τώρα να μην μάλλουμε για αυτό το θέμα. Εκτός του επταλέπτου, εννοείτε? Ναι, εκτός του επταλέπτου τώρα μπροστά. Εγώ δεν θα ασχολιάσω τίποτα άλλο, γιατί τα είπα αυτά τα οποία είπε ο κύριος Παπαδόβουλος σε βάρος μου για τα παντελόνια, νομίζω ότι καταγράφηκαν και ότι είμαστε κολοτούμες. Πολιτικά είναι και αυτά. Δεν θέλω εγώ να στήσω διάλογο με τον κύριο Παπαδόβουλο. Παρ' όλα αυτά, ο κύριος Παπαδόβουλος καλό είναι να μας πει τη δικιά του άποψη γύρω από τα γεγονότα και εκεί να τελειώσει το θέμα. Τι λέτε οι υπόλοιποι συνάδελφοι, παρακαλώ. Εκτός του χρόνου. Κύριε Βέρο, παρακαλώ εσείς. Κύριε Πρόεδρε, εμείς τα είπαμε στο Υπουργούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και παρακαλέσαμε και εσάς και τον Πρόεδρο των Εργαζομένων να μην γίνει συζήτηση μια και απουσίαζε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ο κύριος Μάκης Παπαδόβουλος και καλό ήτανε μια και ξέραμε ότι δευτέρα, δηλαδή σε τέσσερις μέρες θα είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρξει όποια καταγγελία, συζήτηση, ενημέρωση, όπως θέλετε πείτε το σ' αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα λογικό είναι... Δηλαδή για να καταλάβω τώρα εσείς προτιμούσατε τώρα να έχουμε σόου εδώ με το Συμβούλιο των Εργαζομένων και τον κύριο Παπαδόπλου και να μην έχουμε άλλο θέμα να συζητήσουμε σήμερα και να πιάσουμε δύο η ώρα. Πώς το βλέπετε δηλαδή τώρα, ήταν καλύτερα... Συγγνώμη, το σόου και ποιοι κάνουν σόου το ξέρουμε εδώ και τρία χρόνια, το ζούμε. Δεν χρειάζεται τώρα όποιος συμμετέχει... Είπαμε να κλείσει το θέμα εδώ να τελειώνει... Όχι κύριε Πρόεδρε, κοιτάξτε να δείτε τώρα, δεν μπορεί εν απ' ουσία ενός δημοτικού Συμβούλου, δεν έχει σημασία αν είναι επικεφαλής ή όχι, να υπάρχουν καταγγελίες και να μην μπορεί... Τι να κάνουμε δηλαδή, δεν θα πρέπει να υπερασπιστεί... Ποιος λέει όχι... Αυτό είπαμε... Λοιπόν, ωραία, ωραία... Έχετε λοιπόν επομένως έχουμε τρία λεπτά... Έχουμε τρία λεπτά για να προχωρήσουμε, για να πάρετε τον λόγο προ τα πρωί μηρυσίες... Ξανατονίζω Πρόεδρε, είμαι επικεφαλής παράταξης και πρέπει να γνωρίζετε ότι έχω το δικαίωμα εδώ μέσα... Άρχισε να μετράει το χρόνο... Πρέπει επιτέλους να μάθετε μετά από τρία χρόνια τον ρόλο σας, δυστυχώς δεν τον έχετε μάθει... Σας έχω καλομάθει, μη συνεχίζετε έτσι, γιατί δεν θα τα πάμε καθόλου καλά... Σας παρακαλώ πολύ, έτσι αφήστε τώρα... Εδώ μας έχει κατηγορήσει η Δήμαρχος ότι σας έχουμε δαντέψει... Σήκω πάνω, κάτσε κάτω τώρα... Άνα λεπτό το φάγατε εσείς Πρόεδρε... Θέλω να κάνω μια δήλωση και δεν θέλω να με διακόψει κανείς... Στην προηγούμενη συνεδρίαση, κύριε Πρόεδρε, προκαλέσατε ολόκληρη συζήτηση για ένα θέμα... που κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως σας επισήμαναν και οι συνάδελφοι και όπως γιατί επειδή έλειπα... και δεν δέχτηκαν να γίνει συζήτηση ενώ απουσίαζα και εγώ και όλη μου η παράταξη. Εσείς δώσατε τον λόγο στον Πρόεδρο των Οργανιζωμένων, κύριε Πρόεδρε, του Σωματίου για να επαναλάβει... τις συγκοφαντικές δηλώσεις που ήταν η αιτία για τη δική μου συμπεριφορά. Έχω παραδεχθεί και δημόσια, κύριε Πρόεδρε, ότι παραφέρθηκα, ωστόσο καταδικάζω την προσωπική επίθεση που δέχθηκα... και την συγκοφαντική επίθεση από τον Πρόεδρο των Οργανιζωμένων και εγώ και η παράταξή μου και τα στελέχη της. Επίσης καταδικάζω τη δική σας μεθόδευση εναντίον μου, αφού δεν αναφερθήκατε και δεν καταδικάσατε εσείς από την πλευρά σας... τις προσβολές εναντίον σε μια δημοτική παράταξη. Δεν άκουσα κανέναν να καταδικάζει τον κύριο Χατζηκοσταντίνου για τις προσβολές περισυφερώντων και συμβούλων που πληρώνονται αδρά. Όπως έχω το δικαίωμα και να σκέφτομαι ότι όλα έγιναν από πολιτική σκοπιμότητα κύριε Πρόεδρε. Αν θέλατε να είστε δίκαιος, έπρεπε να το αφήσετε για την επόμενη συνειδρίαση και να μπορέσω να μιλήσω και εγώ και ο κύριος Χατζηκοσταντίνου. Εσείς όμως κάνατε προβοκάτσια. Ανακαλέστε αμέσως τη λέξη αμέσως γιατί θα σας αφαιρέσω τον λόγο. Να μην γράφονται τίποτα στα πρακτικά από αυτά παρακαλώ πολύ. Να μην γράφονται τίποτα από αυτά στα πρακτικά. Και αν ξανά επαναληφθεί ο οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός εναντίον του Προεδρύου θα σας αφαιρέσω τον λόγο άμεσα. Αρκετά έως εδώ. Αρκετά. Αρκετά. Ακούσατε. Ότι αποσύρουμε την όποια εμπιστοσύνη που είχαμε ως παράταξη στο πρόσωπό σας ως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Θα κλάψω. Θα κλάψω. Με μαύρο δάκρυ. Και θα ήθελα και ζητώ, αν θέλουν οι επεκεφαλείς των παρατάξεων να τα αποθετηθούν, αν αποδεχτώ να συκοφαντούνται δημοτικές παρατάξεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα εν απόσία τους. Ενημερώνω επίσης στο Σώμα ότι σήμερα πήγα και βρέθηκα στο Σωματίο των εργαζομένων του Δήμου Καβάλλας. Εκείνο που αξίζει να σας πω είναι ότι, γιατί ήθελα να γίνει μια συζήτηση, εκείνο που αξίζει να σας πω είναι ότι με ενημέρωσαν, ότι γύρισαν οχτώ εργαζόμενοι στην καθαριότητα σήμερα το πρωί με εντολή δικιά σας κύριε Δήμαρχε. Και επίσης θέλω να πω ότι αυτό για μένα είναι η ομολογία σας για τις πελατιακές εξυπηρήτησες που κάνετε εσείς κύριε Δήμαρχε. Λοιπόν, αρκετά έλειξε ο χρόνος. Έλειξε ο χρόνος. Έλειξε ο χρόνος σας. Έλειξε ο χρόνος σας. Παρακαλώ. Παρακαλώ πολύ. Είστε αγενέστατος και δρασίτατος απέναντι στο Προεδρείο. Το Προεδρείο δεν προκαλεί καμία συζήτηση. Το Προεδρείο δεν παίρνει καμία απολύτως θέση. Θέσεις τους παίρνουν οι παρατάξεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και τα προβοκάτσια σας τα επιστρέφω. Λοιπόν, αφήστε. Αφήστε. Δεν σας συμφέρει. Αφήστε. Αφήστε. Παρακαλώ κύριε Δήμαρχε. Παρακαλώ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι. Ζητώ από τον κύριο Παπαδόπουλο να αναγαλέσει αμέσως την έκφραση ταλαβέρια με τη διοικησία. Γιατί εδώ δεν ήρθε να τα πει, αλλά βγήκε συνηθισμένη τακτική. Συνηθισμένη τακτική. Δεν ασχολούμαι με ταλαβέρια με το προσωπικό σε καμία περίπτωση. Το δηλώνω ευθαρσώς. Και εκείνο που δεν καταλαβαίνει φυσικά ο κύριος Παπαδόπουλος και μόνον έτσι τα βλέπει, είναι ότι ο δήμος Καβάλας είναι ένας. Είναι ένας οργανισμός μεγάλος, υποστελεχωμένος, μεγάλο πρόβλημα με το προσωπικό. Και γι' αυτό συμφωνήσαμε εξ αρχής να κρατήσουμε τους συμβασιούχους. Γιατί τέτοια ευκαιρία για προσλήψη προσωπικού που θα βρούμε, σας παρακαλώ. Και επειδή είναι υποστελεχωμένος, κάθε φορά φροντίζουμε να στέλνουμε σε διάφορα μέρη του δήμου διάφορους από αυτούς που προσλαμβάνουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Ο κύριος Παπαδόπουλος, σας παρακαλώ, πάρα πολύ κύριε Παπαδόπουλε, βρίζετε τους πάντες εδώ μέσα, ιδίως εμένα. Δεν προστατεύετε σε τίποτε το θεσμό ή την πόλη σας και όταν σας λένε μια κουβέντα μιλάτε, λέτε ότι τα λέτε πολιτικά. Πολιτικά τα λέω λοιπόν και εγώ. Είστε θρασίτατος κύριε Παπαδόπουλε, είστε ψεύτης. Πολιτικά μιλάω. Ψέματα λένε. Δεν είστε ψεύτης. Είστε απλώς συκοφάντες. Κάντε συκοφαντίες. Πολιτικά μιλάω. Να βριζόμαστε δηλαδή και να λένε πολιτικά μιλά. Λοιπόν θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ. Ούτε τα λαβέρια, ούτε ξενταλαβέρια. Το λέω ως όλους και να το ξέρετε. Η περιβόητη πρόσληψη της συζύγου του Προέδρου έγινε με έσπα. Οχτάμινο ΑΣΕΤ. Το είπα και προχθές, το λέω συνέχεια. Δεν πιστεύω ότι ο κύριος Παπαδόπουλος... Παρακαλώ τώρα κύριε Παπά, εσείς τώρα γιατί επεμβαίνετε. Εσείς γιατί επεμβαίνετε τώρα. Σας παρακαλώ. Παρακαλώ. Κύριε Παπά. Σας παρακαλώ κύριε Παπά. Αφήστε με λίγο. Προσωπικό καθαριότητας χρειάζονται και τα δημοτικά κτίρια, πρέπει να ξέρετε. Και μάλιστα ο νόμος, σήμερα που τους διαβάζαμε, μιλάει και για δημοτικά κτίρια. Να το ξέρετε αυτό το πράγμα. Και επιπλέον θέλω να σας πω ότι... Αυτό είναι, με σταματήσανε τελείως. Αν το ξαναθυμηθώ θα με επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε. Σε καμία περίπτωση, σε καμία περίπτωση, και σας καλώ κύριε Παπαδόπουλε, αυτό με τα πολιτικά ταλαβέρδια να το πάρετε πίσω. Αλλιώς, αν θέλετε να βρυζόμαστε κατ' αυτόν τον τρόπο και να ρίχνουμε το επίπεδο, εγώ δεν πρόκειται να σας συγχωρείς. Λοιπόν, παρακαλώ, όχι, δεν έχετε τον λόγο, δεν έχετε τον λόγο. Κύριε Σιμητζή, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Για πρωιμερησίας ξεκινάμε. Ναι, όπως δήλωσα, δεν θα συνεχίσω αυτό το καυγαδάκι, ούτε θα παρασχηθώ από αυτή τη στρεβλή αντιπολιτευτική πολιτική του, τακτική του κυρίου Παπαδόπουλου. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, εδώ έχουμε ορισμένα ζητήματα, τα οποία παραμένουν άλλητα, αλλά πριν πάμε στα θέματα τα άλλητα, θα ήθελα να κάνω με την ευκαιρία που κάνατε αυτό το σχόλιο το πολύ θετικό για το airshow, για το οποίο συμφωνούμε. Φυσικά και εμείς. Θα περιοριστώ σε δύο σχόλια δικά μου. Ότι δεν είναι ακόμα η ώρα της αποτίμησης του φετινού airshow. Θα έρθει η ώρα της. Θα θυμίσω όμως ότι η παράταξη Καλλιοντζή, της οποίας ήσασταν προβλημμένος τέλεχος, δεν το ψήφιζε τότε επικαλούμενη διάφορα. Χαίρομαι που εν πάση με τούση αντιληφθήκατε την αξία και τη σημασία αυτής της πολύ μεγάλης εκδήλωσης και τη συνεχίζετε και μακάρι να βελτιωθεί στο μέλλον. Τώρα, χαίρομαι επίσης γιατί πριν από ένα μήνα κάναμε μια συνέντευση τύπου ως παράταξη και εκεί θήξαμε ορισμένα ζητήματα για τα οποία προχωράται στην επίλυσή τους. Το ένα είναι τα διώδια. Η διοίκηση ήταν ενυπνώσει στο θέμα των διωδίων και εμείς το αναδείξαμε και καλά κάνει η διοίκηση και το προχωράει με τη συνεργασία φυσικά των φορέων της πόλης. Ένα άλλο θέμα όμως που επίσης σήμερα βλέπω ότι προχωράει στα θέματα της σημερίς αις διάταξης η έγκριση για τη χοροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμάτων. Πολύ σημαντικό αυτό. Είχατε προχωρήσει σε αιτήσεις προς το Υπουργείο χωρίς να γίνει αυτή η θεμελιώδης προηγούμενη πράξη. Το προαπετούμενο αυτό πριν από κάθε έτοιμα προς το Υπουργείο για χρηματοδότηση της Μονάδας αυτής. Βάζω λοιπόν ένα άλλο θέμα. Δεν χρειάζεται να πάμε στις συνεντεύσεις. Βάζω ένα άλλο θέμα το οποίο είναι πολύ παλιό και για το οποίο δεν βλέπω να υπάρχει κάποια κινητοποίηση από την πλευρά του δήμου, από την πλευρά της διοίκησης. Θυμίζω ότι η Νομαρχία Καβάλαση είχε μαζέψει χρήματα από τα αυθαίρετα σύμφωνα με τον νόμο που ίσχεε μέχρι το 2010 και τώρα είμαστε ακόμα στο περίμενε. Τι γίνεται άραγε, δεν μας ενημερώσετε. Θα ήθελα μια ενημέρωση για αυτά τα πρόστιμα. Ένα μέρος των οποίων, ένα ποσό, εγώ είχα ακούσει ότι είναι 2,5 εκατομμύρια, κάποια στιγμή είχατε πει ότι είναι πολύ περισσότερα, θα ήθελα να ακούσω πόσα είναι αυτά τα πολύ περισσότερα και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αξιοποίηση αυτού του μεγάλου χρηματικού ποσού, είτε είναι 2,5 εκατομμύρια, είτε είναι περισσότερα, θα ήθελα να ακούσω... Χαίρομαι που βάζετε. Βεβαίως. Βάζω θέματα που σας κάνουν χαρούμενοι, αλλά περισσότερο χαρούμενοι θα είμαστε εμείς αν μάθουμε τι γίνεται με την αξιοποίηση αυτού του χρημάτων. Ένα μικρότερο ποσό ήταν οι λαϊκοί. Εγώ θυμάμαι ότι ήταν 90.000 αυτά που χρωστούσαν από την Ομαρχία και μετέπει τα περιφέρεια. Δεν γίνεται. Νομίζω γύρω στα αύριο θα σας χαιρέω. Ευχαριστώ που ήσασταν σύντομοι. Ο κύριος Μπέμος. Τους χαιρετισμούς μου στο σταύρο. Ήρθαμε μήνυστα χρήματα και το φέρετε. Ακούω ότι το αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα, σύμφωνα με τον καινούριο τρόπο διαγωνισμού και παραχώρησης στρατιωτικών ακινήτων, είναι πολύ κοντά στο να παραχωρηθεί σε εκείνη την επιχείρηση που αρχικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον. Εγώ προσωπικά δεν διαφωνώ. Ωστόσο πρέπει να το δούμε πολιτικά το ζήτημα. Αν αμοιχθήκαμε καθόλου σε αυτήν την ιστορία, τι θα γίνει. Έχουμε κάποιο σχέδιο αξιοποίησης του στρατοπέδου, του αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα. Υπάρχει κάποια συμμετοχή του δήμου στο όλο πρότζεκτο ώστε να κερδίσει αρκετά περισσότερα από μια τυπική ανάπτυξη μιας επιχείρησης την οποία θέλουμε. Κι εγώ θα το ήθελα να αναπληθεί αυτή η επιχείρηση, αλλά όχι ερήνη του δήμου. Αυτό θα θέλα να απασχολήσει τη διοίκηση. Τι γίνεται και με τις άλλες παραχωρήσεις, οι οποίες σε κρεμούν εδώ και πολύ καιρό. Ήρθε εδώ ο κύριος Κουρουμπλής εδώ και μισό χρόνο με τραβαΐων και κλάδων ανακοίνωσε την παραχώρηση του Καρνάγιου και κάποιων άλλων υποδεέστερων χώρων. Ορίστε. Τρεις μήνες. Μισό στους μισού λοιπόν. Λιμάνι, Καλαμίτσα, τα κτίρια που μας απασχολούν, νοσοκομείο, δικαστήριο και στρατόπεδα Συμμακοπούλου. Θα ήθελα ο κύριος Ανθόπουλος να χορεύει. Θα έρθει μόλις τελειώσει το χορό. Θα του μεταφέρω τότε το ερώτημα ή εσείς. Ενώ υπήρχε μελέτη και διαγωνισμός και ανάδοχος για το έργο της ίδρευσης της Κυπούπολης. Αυτό δεν το ενέκρινε η διαχειριστική αρχή τώρα. Το απένταξε. Είναι λυπηρό για την ίδρευση της Κυπούπολης, για το έργο της ίδρευσης της Κυπούπολης που απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ. Εάν υπάρχει κάτι νεότερο, δηλαδή αν επανυποβλήθηκε το έτημα διορθωμένο γιατί υπήρχε ένα μικρό ελαττωματάκι στην νεότερη έτηση. Θέλω πολύ σύντομα να σας ενημερώσω ότι η υπηρεσία της πολοδομίας εδώ η δικιά μας έχει μια άποψη για το περιγιάλι που θα δυσκολέψει το δήμο όσον αφορά το δικαίωμα που έχουνε οι πολίτες αντί για εισφορά σε χρήμα να καταβάλουν το αντίστοιχο σε γη. Δεν το δέχεται η πολοδομία. Ζητάει τοπική πράξη εφαρμογής, πράγμα το οποίο είναι υπερβολικό και παράλογο, ενώ εδώ πρόκειται για μια απλή ανταλλαγή οικοπέδων που θα μπορούσε κάλλιστα να μεγαλώσει την περιουσία του δήμου και να έχει έτσι τράπεζα γης. Εκεί πέρα θα έχουμε περίπου 20 οικόπεδα από ό,τι θυμάμαι. Αν πάρουμε και άλλα 20 οικόπεδα των 30 ή των 40 στρεμάτων, δεν θα μας πείραζε καθόλου εκτιμό. Και τέλος θα ήθελα, μια που το έθιξε το θέμα ο Χρήσος Ποτόλιας για την αντισυσμική προστασία των κτίριων στην Καβάλα, παραχωρήθηκαν χώροι στο κτίριο στον παιδικό σταθμό των πρώην της Οδού Τσολάκη, που ξέρουμε όλοι ότι έχει κάποια σοβαρά προβλήματα στατικότητας, τα οποία δεν έχουν ελειθεί φυσικά και καλώς έγινε που δεν έχουν ελειθεί, διότι αυτό το κτίριο, κατά την άποψη μας, πρέπει να κρυμισθεί. Μου δίνει όμως την ευκαιρία αυτή η παραχώρηση να ρωτήσω τι γίνεται με τις παραχωρήσεις χώρων στις δημοτικές παρατάξεις. Τελειώνει η θητεία σας, δήμαρχε, και τελειώνει. Σε δύο χρόνια θα τελειώσει. Οι εκλογές θεωρητικά θα γίνουν το Μάγιο του 2019. Και μετά, ο Μητσοτάγκης Λί θα τα αλλάξει. Ό,τι θα αλλάξει ο Τσίμπρας. Λοιπόν, εδώ τελειώνω, δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Σας ευχαριστώ. Λοιπόν, κυρία δήμαρχε, σας ενημερώνω και σας ότι για σας ασχεί το 10 λεπτό, οπότε 3D. Και πιο σύντομη θα είμαι. Σε ό,τι αφορά τα βιώδια, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχουν παραχωρηθεί τα απορίσματα της Επιτροπής, όπως και το πόρισμα του κυρίου Ραψωμανίκη, έχουν δοθεί στον δικηγόρο και προχωρούμε. Όταν έχω κάτι νεότερο θα σας ενημερώσω. Φυσικά, μένει το θέμα να οργανωθούμε σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις μας. Δεν το έφερα σήμερα σαν θέμα, γιατί έχουμε πάρα πολύ σοβαρά θέματα σήμερα. Όμως θα κάνουμε άλλα πάλι δημοτικά συμβούλια πριν κλείσουμε τον και τον Αύγουστο. Επομένως, σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο να είστε σίγουρος ότι θα υπάρχει. Το θέμα της χωροθέτησης. Θα μπορούσα και να μην κάνω τίποτα. Θα μπορούσα να μην έχω ανακοινώσει τίποτα. Θα μπορούσα να μην το έχω φέρει καν στο δημοτικό συμβούλιο και να το έχουμε αποφασισμένο. Όμως ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι πριν από δύο μήνες περίπου ανακοίνωσα πού σκέφτεται τη χωροθέτηση η δημοτική αρχή και μάλιστα για πρώτη φορά μέσα στη συνάντηση που είχαμε τον επικεφαλής των παρατάξεων. Τα έχω πει στα ραδιόφωνα, τα γράψαμε στις εφημερίδες, τα είπαμε εδώ μέσα. Έφερα κι άλλη φορά τον κ. Λιόγκα, έφερα τον κ. Βοιατζή πάρα πολλές φορές. Και σήμερα θα ισχύσει το ίδιο. Το θέμα της χωροθέτησης είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά και πιο σημαντικό από όλα είναι να μην χάσουμε τη θέση μας στο ημιπερά και να μην χάσουμε τη χρηματοδότηση για το έργο. Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση μετά. Τα χρήματα από τα αφαίρετα, εγώ το έβγαλα στη φορά, παρόλο που εσείς σαν πρώην δήμαρχος το γνωρίζατε βεβαίως, αφορά ένα ποσό γύρω στα έξι εκατομμύρια, τα βεβαιωθέντα, τα εισπραχθέντα, είναι πολύ λιγότερο, είναι γύρω στα δυόμεση. Έχω βάλει το θέμα στην αντιπεριφέρεια πάρα πολλές φορές. Πήγα και στον κ. Παυλίδη το συγχωρεμένο για να συζητήσω γι' αυτό το θέμα και ενημέρωσα τον καινούριο περιφεριάχητον κ. Μέτσιο από την πρώτη στιγμή που τον είδα. Είπα ο κ. Μαρκόπουλος, με ενημέρωση, τα χρήματα αυτά βρίσκονται στον προϋπολογισμό, στον τεχνικό πρόγραμμα της αντιπεριφέρειας. Εγώ δεν ξέρω τίποτε, εγώ ξέρω, σας παρακαλώ, εγώ ξέρω ότι είναι χρήματα του Δήμου Καβάλλας και αν δεν μπορείτε να μας τα δώσετε, παρακαλώ έργο και μάλιστα τους έβαλα το θέμα της Πλατείας Ελευθερίας. Σας ευχαριστώ που βάζετε το θέμα σήμερα, κατά κάποιον τρόπο βοηθάτε στην δημοσιοποίησή του και στην ανακίνηση του θέματος, να το ξαναδούμε και να είστε σίγουροι ότι δεν το έχω ξεχάσει και δεν το έχω αφήσει γιατί με τι χρήματα θα κάνουμε, ας πούμε, την Πλατεία Ελευθερίας. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα νέα προγράμματα δεν έχουν μέσα ούτε δρόμους, ούτε πλατείες, ούτε τίποτε. Λοιπόν, οι υπόλοιπες παραχωρήσεις σε τι στάδιο βρίσκονται, πάρα πολύ γρήγορα. Συνεννοήθηκα με τους βουλευτές για το θέμα της Καλαμίτσας, πρέπει να πάω στο υπερταμείο, έχω πρόταση νομική να τους κάνω και νομίζω, αλλά δεν την ανακοινώνω για να μην έχουμε άσχημα αποτελέσματα μετά. Θα σας ενημερώσω μόλις χρειαστεί και μόλις κλείσω το ραντεβού. Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να ξέρετε κύριε Σιμιτζή. Για όλα αυτά τα θέματα η δικαιολογία η μόνιμη από την Αθήνα ήταν ας κλείσουμε την αξιολόγηση πρώτα. Ωραία, έκλεισε η αξιολόγηση ή μήπως κάνω λάθος και δεν έκλεισε. Λοιπόν, τώρα ξανά με την κυρία Αυτσιόγλου για το νοσοκομείο και για όλες τις παραχωρήσεις, γιατί οτιδήποτε ανήκε στον οργανισμό Λιμένα και παραχωρείται στο Δήμο Καβάλα σε ισαγωγικά παραχωρείται, περνάει από το Υπουργείο Οικονομικών και την κυρία Αυτσιόγλου. Δεύτερον, πρέπει να ξέρετε ότι εκεί ο οργανισμός Λιμένα έχει κάνει διοικητικό συμβούλιο στο οποίο συνεγωρεί για την παραχώρηση αυτών των χώρων. Περιμένει τώρα την γενική συνέλευση του μετόχου του ΤΑΙΠΕΔ. Από εκεί και πέρα θα πάρει το OK του Κουρουμπλή και θα πάρει στο Υπουργείο Οικονομικών. Του ΤΕΣΤΙΝ έχουμε μέλλον μπροστά μας, αλλά δεν τα αφήνουμε. Σε ό,τι αφορά το θέμα των στρατοπέδων Ασημακοπούλου, θα σας έχω ενημερώσει και την προηγούμενη φορά ότι παρακάλεσα τον κ. Δέμπα να κάνει αυτή την περιβόητη οικονομοτεχνική μελέτη, με την οποία υποτίθεται ότι θα γίνονταν, θα παίρναν όλα μπρος. Εγώ δεν βλέπω να παίρνει μπρος τίποτε. Την κατέβασα, βέβαιος, στην κατέβασα στους στρατηγούς. Την κατέβασα στους στρατηγούς. Είναι η αρχή. Έχει και άλλα πράγματα να γράψει. Την κατέβασα στους στρατηγούς και ξαφνικά αντιλαμβάνομαι ότι έχει αλλάξει ο τρόπος διεκδίκησης. Ο κ. Ζησιμάτος μου πρότεινε την συνεκμετάλευση. Ο καινούργιος όρος τον οποίον πρώτοι εμείς θέσαμε και αφορούσε το παλιό νοσοκομείο, η συνεκμετάλευση. Τώρα ακούω και στους στρατηγούς να το ξανασυζητούν. Κάθε φορά που κατεβαίνω στην Αθήνα περνάω και από εκεί να είστε σίγουροι, γι' αυτό δεν το έχω εγκαταλείψει το θέμα, γιατί αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι για το τι θα γίνει με τους πρόσφυγες αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος. Για την ευκαιρία θέλω να σας ενημερώσω ότι πάρα πολύ σύντομα θα ασχοληθούμε ξανά με τους πρόσφυγες και αυτή τη φορά θα κλείσω ραντεβού και με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, γιατί πρέπει να συζητήσουμε το θέμα πολύ σοβαρά. Το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα όπως είπατε όχι η ρήμη του δήμου συμφωνώ και θα δω αν μπορούμε να πάρουμε έστω ένα κομμάτι να είμαστε στη δημοπρασία και να μπορέσουμε να συνενοηθούμε με την εγνατία αβιαίσον που θέλει να το πάρει. Εγώ πιστεύω στους ιδιώτες. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Δήμος Καβάλλας θα μπορούσε να τα κάνει καλύτερα από έναν ιδιώτη εκεί. Είναι στο στοιχείο τους οι άνθρωποι και ξέρουν τι κάνουν. Αλλά να μη γίνεται αυτή η εκμετάλλευση ερήμην του δήμου συμφωνώ απολύτως. Το έργο ίδρευσης της Κυμπούπολης θα μας ενημερώσει ο Πόντιος μόλις έρθει. Στην πολεοδομία για το Περιγιάλη δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν δέχονται την ανταλλαγή των οικοπέδων γιατί η απάντηση του κυρίου Φλώρου όποτε το δέχθηκαν, όποτε ζήτησα να συζητήσουμε για το θέμα ήταν ότι καλούνται οι δημότες να πληρώσουν ή με απλή ανταλλαγή οικοπέδου ή με χρήματα. Αλλά θα το ξαναδώ, λείπει με άδεια, θα το ξαναδώ μόλις επιστρέψει. Σ' ό,τι αφορά την αντισυσμική προστασία. Σας είπα ότι τελευταία υπάρχει πολύ μεγάλη κινητοποίηση στην πολιτική προστασία. Δεν είναι ότι εμείς βέβαια ο καημός μας είναι οι φωτιές, αλλά αυτοί φοβούνται σεισμούς. Και δεν διαψεύστηκαν προχθές στη Λίμνο, τον προηγούμενο μήνα στην Λέσβο. Είμαστε πάνω στο τόξο της Ανατολίας, το οποίο προφανώς έρχεται να ενεργοποιηθεί. Και είμαστε στο χρόνο επάνω που περιμένουν σεισμούς. Ο κ. Τζατζάρης, που είναι υπεύθυνος για την πολιτική προστασία, σας διαβεβαιώνω, έχει κάνει όλα όσα τους ζητήσανε και φυσικά δεν έχει τελειώσει ακόμη. Αλλά ασχολείται με το θέμα μαζί με τα αρμόδια όργανα του Δήμου Καβάλαση. Ευχαριστώ, κ. Δήμαρχο. Δεν εξαντλήσατε τον χρόνο. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει το λόγο. Ευχαριστώ, πρόεδρε. Σχοινήσω, δήμαρχε, λίγο γιατί αφήσαμε κάποια κενά. Θέλω να σας πω, είπατε ότι σήμερα είδατε τον νόμο και μας είπατε εδώ στο δημοτικό συμβούλιο ότι έχει δικαίωμα να πάτε καθαρίστριες και στα δημοτικά κτίρια. Ναι, κ. Δήμαρχη. Αλλά δεν είπατε όλη την αλήθεια. Είπατε τη μισή αλήθεια. Ναι, σήμερα μπορεί να έχετε δει τον νόμο εσείς. Εμείς, όμως, το γνωρίζουμε τον νόμο πολύ από παλιότερα. Με κύκλιο είδαμε που ήρθε την παρασχολή. Ωραία, ωραία. Όμως, δεν είπατε στο σώμα ότι η πρόσληψη της γυναίκας του Προέδρου είναι στην καθαριότητα και εσείς την πήγατε σε δημοτικό κτίριο. Δεν την είπατε όλη την αλήθεια. Δεύτερον, απαντώσου όλοι τι μου θέσετε. Δεύτερον, δεν είναι στην καθαριότητα. Είναι στη δημοτική βιβλιοθήκη. Δεύτερον, μιλήσατε για τα λαβέρια. Δε φταίω, κ. Δήμαρχε. Εγώ, όταν είπα τον Πρόεδρο των εργαζομένων, η γυναίκα σας είχε πρόσληψη στην καθαριότητα αλλά μετακινήθηκε στη δημοτική βιβλιοθήκη. Μιλάτε με τον Πρόεδρο, όχι μαζί μου, κ. Δήμαρχε. Μιλήστε και εξηγήστε με τον Πρόεδρο για τα λαβέρια που είπατε. Τρίτον, ο κ. Σιμιτζής μπορεί να μην θέλει να δώσει συνέχεια ίσως γιατί να μην τον συμφέρει, δεν τον βολεύει οτιδήποτε αλλά τουλάχιστον θα ήθελα να τον ακούσω γιατί ήταν πρώην δήμαρχος αν συμφωνεί με αυτό το συμβάν που έγινε και ενώ έλειπε δημοτική παράταξη μέσα από το δημοτικό συμβούλιο ήρθε εδώ δημοτικός υπάλληλος και στράφηκε εναντίον μου μιλώντας για συμφέροντα και για ανθρώπους που πληρώνουν ο ανδράς. Παρακαλώ να πω... Άντε πάλι το ίδιο τροπάριο να πούμε. Ποιος δημοτικός υπάλληλος κ. Παπαδόπουλε? Ήρθε το δημοτικό συμβούλιο ΣΥΣΟΜΟ του Σωματίου των Εργαζομένων του Δήμου. Αφήστε τα δημοτική υπάλληλες και μπουρδες. Αφήστε να υποβαθμίζετε. Ήρθε ΣΥΣΟΜΟ, ΣΥΣΟΜΟ, το δημοτικό συμβούλιο. Χάνω χρόνο. Αναπληρώσετε το χρόνο μου. Εσείς δεν είστε εκεί για να κάνετε κριτική σε εμένα. Είστε πρόεδρος και δικός μου. Σας λέω ποιος ήρθε εδώ και τι έγινε. Αφήστε τα αυτά. Ανανεώστε το χρόνο μου. Δεν έχει κανένα δικαίωμα σε δημοτική παράταξη. Κι ειδικά τον απουσιάζει να έρχεται εδώ μέσα και να λέει για σκοτεινούς μεθόδους και διάφορα. Και εσείς να συντάσεστε μαζί του, κύριε Πρόεδρε. Αυτό κάνατε. Καθόλου δεν συνταχτήκαμε. Λάθος κάνετε. Ρωτώ θα μ' αφήσετε. Ανανεώστε το χρόνο μου. Με το φάγατε. Ρωτώ την κυρία Δήμαρχο. Πόσο καιρό, γιατί ρωτάνε οι πολίτες, όχι εγώ κυρία Δήμαρχε. Σε εμένα, αν απαντήσετε στους πολίτες, στους δημότητες Καβάλλας. Πόσα χρόνια ήταν η γυναίκα του Προέδρου των εργαζομένων στην καθαριότητα και από πότε. Θέλουν να ξέρουν οι καβαλιώτες. Δούλεψε στην καθαριότητα μία μέρα. Θέλω να τα ακούσουν οι καβαλιώτες. Μήπως θέλετε να τα κοκολώσω ή να συνεχίσω. Λέω γιατί κοιτάτε λίγο παράξενα και με φωνάζουν απέναντι. Δεν μου λέτε... Θέλω να ρωτήσω... Παρακαλώ μη χαλάτε το χρόνο. Ξέρουν οι δημοτικοί πάλι λοιπόν τι γίνεται. Ξέρουν γιατί δεν θα δουλεύουν οι υπηρεσίες του δήμου, τα γνωρίζουν όλα. Καλά τώρα, θα αναλάβει τις ευθύνες του. Παρακαλώ μη διακόπτετε. Ανανεώστε το χρόνο μου κύριε Πρόεδρο. Ανανεώστε το χρόνο μου κύριε Πρόεδρο. Ανανεώστε το χρόνο μου. Ένα λεπτό ακόμη θα σας δώσω. Ποιος κύριε Πρόεδρε τοποθέτησε τον κύριο Χατζη Κωνσταντίνου στη διεύθυνση οικονομικών. Θέλω να ακούσω την κυρία Δήμαρκο. Αυτό είναι το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας τώρα. Και θέλατε να είναι εδώ και το σωματίο των εργαζομένων. Για να έχουμε σόβο εδώ πέρα. Αυτά είναι τα γράμματα. Μου τρώτε το χρόνο κύριε Πρόεδρο. Απαντήστε κυρία Δήμαρκης Καβαλιώδες. Πώς είναι οι ανταποκριτές του ΟΓΑ του Δήμου Καβάλας. Θέλω να ακούσω τα ανώματα τους κυρία Πρόεδρε. Να δούμε ποιοι είναι οι ανταποκριτές του ΟΓΑ του Δήμου Καβάλας. Και αν πληρώνονται να παίρνουν το επίδομα του ανταποκριτή. Θέλω να ανημερώσετε τα ανώματα. Και επίσης θέλω να μου πείτε η διαδικασία που λέτε και καφιέστε. Η διαδικασία. Η διαδικασία που καφιέστε ότι είναι ΑΣΕΠ είναι ΑΣΕΠ. Είναι έλεγχος από ΑΣΕΠ. Μπορείτε να πείτε στο σώμα και στους καβαλιώδες. Ποια είναι η διαδικασία που επικαλείστε. Να ξέρουμε τη διαδικασία. Δεν ξέρετε πώς έρχονται τα ανώματα τους κυνοφελούς κύριε Παπαδότηλε. Σας παρακαλώ μη διαστρεβλώνετε τα πράγματα. Δεν ξέρετε ότι οι καταστάσεις έρχονται στο δήμο με τα ονόματα από τον ΑΕΔ. Δεν τρέπεστε να λέτε ψέματα παρουσιάτα. Σας παρακαλώ πολύ. Παρακαλώ. Τη διαδικασία θέλω να μου πείτε αν είναι ΑΣΕΠ ή αν είναι έλεγχος από ΑΣΕΠ. Αφού τα ονόματα έρχονται ξέρετε πώς έρχονται τώρα. Τι λέτε τώρα. Τι να ξέρω. Οι καταστάσεις έρχονται έτοιμοι στο δήμο. Πού δεν μας ενημερώνετε κύριε Πρόεδρε. Δεν ξέρετε τίποτε. Αν δεν ξέρετε μη λάβετε. Μιλήστε. Δεν μας ενημερώνετε. Συνεχίστε. Μιλήστε. Συνεχίστε. Απαντήστε κυρία Δήμαρχη σ' αρατήματα των καβαλιωτών όχι σε εμένα. Αυτός θα μας ορίσει καβαλιώτης από το πράγμα. Λοιπόν αυτά ήταν τα πρωημερισίας. Ευχαριστούμε. Άρα δεν εξαντλήσαμε τέτοιο χρόνο. Λοιπόν μπορώ να απαντήσω. Παρακαλώ κυρία Δήμαρχη. Για τα παντελόνια σας. Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα πια γιατί τα είπαμε την περασμένη φορά. Εκείνο όμως το οποίο δεν μπορώ εγώ να κατανοήσω είναι πώς αισθάνεται ανυπεράσπιστος ο κύριος Παπαδόκλος όταν αναμειγνύει το δικό μου όνομα, τη δική μου συμπεριφορά και πρακτική ως δημάρχου ή ως αντιπολιτευόμενος σήμερα συγγούλου στην όποια καλώς ή κακώς νοούμενη αντιδικία του με τον κ. Χατζικοσαντίνου προσωπικά ή με το Σωματείο των Εργαζομένων Πολιτικά. Εγώ αυτό μονάχα θέλω να πω ότι αυτός πρώτος άρχισε, πώς το λένε, ήρξα το χειρό να δείκον και αναγκαστικά στην συζήτηση που έγινε με ένα πολύ μικρό, λιγόλεπτο σχόλειό μου αναφέρθηκα στα παντελόνια, τίποτα άλλο. Δεν δεχτήκατε καμία πρόκληση, εγώ δέχτηκα απρόκλητα την πρόκληση από τη δική σας... Παρακαλώ, παρακαλώ, ευχαριστώ τον κ. Συμηντζή, κ. Δήμαρχε, κ. Τσουρουκίδη, παρακαλώ. Καλά έκανε και δεν ήρθε, γιατί ήταν η θέση του δύσκολη. Δεν το καταλαβαίνετε. Λοιπόν, αφήστε τώρα τα υπόλοιπα και να μην επικραθούμε. Κ. Δήμαρχε, παρακαλώ. Λοιπόν, για τον κ. Παπαδόπουλο, πώς έγινε, θα απαντήσω σε εσάς και δεν νομίζω ότι ο καβαλιώτικος λαός ενδιαφέρεται για το πιο άδεια δικασία, διόρισα, διοικητή, διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας, του κ. Χατζη Κωνσταντίνου. Ποιος το έκανε? Εγώ το έκανα. Εγώ, δική μου. Όταν ήρθα, αγαπητέ φίλε, και παλιότερο ήταν και του δήμουνα και του κ. Σιμητσή, αλλά ξέρεις, είναι γνωστό ότι και οι δυο μας δεν φοράμε παντελόνια. Λοιπόν, ασχολείται με τα παντελόνια ο κ. Παπαδόπουλος. Κύριε Παπαδόπουλο, πρέπει να ξέρετε ότι εγώ έχω άρεστη σχέση συνεργασίας με τον κ. Βρεττό, ο οποίος ήταν διευθυντής στο τμήμα στο οικονομικό, όταν ήρθα. Έχετε υπόψας ότι δεν είμαι εγώ αυτή που επιλέγω ποιοι είναι οι διευθυντές και ποιοι δεν είναι οι διευθυντές στο Δήμο Καβάλλας. Ούτε είμαι εγώ αυτή που τους είχα διορίσει πριν αρθώ ή μόλις ήρθα. Από τις λίγες αλλαγές που αναγκάστηκα να κάνω και ο λόγος για τον οποίο αναγκάστηκα να κάνω, ήταν ότι μου ζητήθηκε μέσα σε τρεις μήνες να κάνω τρία εντέλεστ. Τρία εντέλεστ για την οικονομική υπηρεσία. Η μία αφορούσε την ασφάλιση των αυτοκινήτων. Το θεωρώ απαράδειγμα. Εγώ μέχρι στιγμής θεωρώ ότι κανένα εντέλεστ δεν έχω δώσει την οικονομική υπηρεσία, διότι θεωρώ ότι ο υπάλληλος προστατεύει πρώτα τον εαυτό του και μετά το Δήμο Καβάλλας, όχι τη Δημοτική Ερχή, το Δήμο Καβάλλας και το ίδιο γίνεται και με τον διευθυντή. Εν πάση περιπτώση, οι αλλαγές είναι μέσα στη δικαιοδοσία μου και δικαιούμαι να κάνω ό,τι αλλαγή χρειαστεί. Δεύτερον, όπως σας είπε ο κ. Πρόεδρος, ο διορισμός της κοινοφελούς εργασίας καμία σχέση δεν έχει η Δημοτική Αρχή με την επιλογή των ονομάτων. Ίσα-ίσα, και επικαλούμε παρακαλώ, αν κάποιος από εσάς ξέρει κάτι παραπάνω, ήσα-ίσα όποιος ερχόταν να ζητήσει δουλειά και είχε μεγάλη ανεργία, τους παραπέμπαμε, θα πάρουμε κοινοφελή, κάνετε το έτοιμά σας για κοινοφελή, μη χάνετε τη θέση, άλλο να δουλεύεις για δύο μήνες και άλλο να δουλεύεις για οχτώ μήνες. Καμία, μα καμία, μα καμία σχέση δεν έχω με τα ονόματα που έρχονται απευθείας από τον ΟΑΕΘ. Τίποτα άλλο δεν κάνετε, κατά το άλλο ήταν όλα δύο όχι. Εντάξει, ευχαριστούμε την κ. Δήμαρχο. Ο κ. Παπάς, παρακαλώ, έχει τα λόγω να… Κύριε Πρόεδρε, κι εγώ χαιρετίζω σαν γεγονός τη θεσμοθέτηση του Έρση Σοου. Θεωρώ ότι είναι κάτι που προσθέτει στην Καβάλα, κάτι το οποίο ανεβάζει την πόλη, αλλά δεν είμαι μίζερος και δεν θέλω να πω ότι δεν πρέπει να γίνεται. Θέλω όμως να βάλω τη διάσταση του κινδύνου. Θεωρώ ότι, κι ας γω ψεύτης, ότι αυτά τα κροβατικά πάνω από κατοικημένη περιοχή πολλές φορές βλέπουμε ανά τον κόσμο να συμβαίνουν και ατυχήματα. Το επόμενο σχεδιασμό με τον ιδιότη που λέτε ότι κάνει καλά τη δουλειά του, αλλά εγώ έχω ένα θέμα με τους ιδιότες που βλέπουν τους εργαζόμενους σαν εργαζόμενους σε γαλέρα, εδώ βέβαια δεν έχουμε αυτή την περίπτωση, γενικά μιλάω για ιδιότες. Λέω λοιπόν ότι να κάνετε ένα σχεδιασμό μέσα στο θαλάσσιο ορίζοντα, που μπορεί να είναι πάλι φαντασμαγορικό, αλλά θα έχουμε ελαχιστοποίηση τους κινδύνους, γιατί αζητικό ψεύτης, πολύ φοβάμαι με αυτά που βλέπω κάθε χρονιά. Πάω στο δεύτερο θέμα που πέρασε έτσι πολύ γρήγορα ο Πρόεδρος και τον επαναφέρω. Το θέμα που έβαλε ο κ. Ποτόλιας. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό 180 οικογένειες μέσα σε μια πόλη μικρή να ταλαιπωρούνται και να ζουν στην παραφροσύνη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Θεωρώ λοιπόν ότι ένας χρόνος φτάνει πια. Φτάνει πια. Έχουν βγει πρώτες δικαστικές αποφάσεις και λένε ότι ο λόγος που επικαλείται ο υγιής επιχειρηματίας είναι καθαρά προσχηματικός. Βγάλατε μια ανακοίνωση και χαιρετήσατε. Τι χαιρετήσατε? Χαιρετήσατε δηλαδή 180 οικογένειες που ζουν εδώ και ένα χρόνο χωρίς αποσμίωση, χωρίς δουλειά, μέσα στην ανέχεια και μέσα, σας λέω, σε καταστάσεις τραγικές. Αφού δεν μπορείτε πολιτικά να κάνετε κάτι άλλο, τουλάχιστον αφήστε το Δημοτικό Συμβούλιο να βγάλει προς τα έξω την έντονη διαμαρτυρία του. Και γι' αυτό επαναφέρω αυτό το λεξίο που είναι η πρόταση του κυρίου Ποντόλια να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και πάω στο θέμα των συμβασιούχων. Δηλαδή, όχι με το μάτι που το βλέπει ο κύριος Παπαδόπουλος, αλλά πρέπει να είμαστε εξηγημένοι εδώ πέρα. Ναι, έχετε δίκιο, κυρία δήμαρχη, όπως και όλοι οι δήμαρχοι, ότι η Δήμη είναι υποστελαχωμένη και ότι κάνετε το ΠΑΝ με ημήμετρα να ανταποκριθείτε τις απεντήσεις των πολιτών. Του κάνουν όλοι αυτά. Εκείνο όμως που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι το εξής. Ότι η διαδικασία αυτή που επικαλέσετε είναι διαδικασία σε παρά δεν είναι καθαρά. Δεν έχετε καμία σχέση εσείς. Η σχέση σας όμως αρχίζει από το ότι δεν προστατεύσατε τον ίδιο σας τον εαυτό. Σε αυτό που άκουσα και συντάχτηκα με τον Παπαδόπουλο, που δεν το έχω κάνει ποτέ άλλοντε, άλλωστε διαφωνώσε όχι σε πολλά, σχεδόν σε όλα, από αυτά που λέει. Όταν άκουσα ανεριθρία στον πρόεδρο του Σωματίου, δεν λέει ότι η γυναίκα μου είναι στην καθαριότητα της βιβλιοθήκης, λέει δουλεύεις στη βιβλιοθήκη. Αυτό έχει μια μεγάλη διαφορά και είναι μεγάλη απαξίωση σε αυτούς που σπουδάζουν και περιμένουν στη μεγάλη ανεργία της Ελλάδας να βρουν μια θέση. Έστω, δίμηνο, έστω, πεντάμινο. Πρέπει να μας ξεκαθαρίστε. Είναι καθαρίστρια η κυρία ή είναι στη βιβλιοθήκης άλλη θέση. Αυτό είναι το θέμα, αυτό είναι το ηθικό θέμα. Εάν μας ξεκαθαρίστε αυτό, παρακαλώ, η γυναίκα του προέδρου δεν πρέπει να φαίνεται τίμια, πρέπει να είναι και τίμια. Να απομακρυνθεί και να πει μια άλλη γυναίκα, αφού θα καθαρίσει για να λήξει μια για πέρα αυτή η διαφωνία. Για να τελειώνουμε δηλαδή με αυτή την ιστορία των συμβασιούχων. Θεωρώ ότι με καταλαβαίνετε πλήρως. Το είπα με δυνατή φωνή, είπα ξεκάθαρα, είπα ότι έχετε δίκιο, ότι δεν έχετε εργαλεία να δουλέψετε. Ναι, σε τέτοιες μεθόδους προφανώς κατέφεργε και ο κύριος Σιμπιτζής. Δεν με ψημιρώ, δεν έρχομαι να πω να περάσω ακτινογραφία, αλλά εδώ έχουμε ένα θέμα που ο Παπαδόπλος γένει έξω στα κανάλια και λέει ότι ο κύριος Χατζικαουσταντίνου έχει κάνει μια βιομηχανία. Δηλαδή με τη διαδικασία αυτή έχουμε αλλόντριους σκοπούς. Ξεκινάμε σαν εργάτης καθαριότητας και καταλήγουμε αλλού, σχολικός φύλακας και και και και. Βέβαια, εγώ είμαι με τους εργαζόμενους. Δεν είμαι με αυτούς που έρχονται να κοροϊδέψουν στο Δήμο. Είμαι με αυτούς που έρχονται να δουλέψουν και να προσφέρουν στο Δήμο και να τους περασπιστούμε αυτούς μέχρι τέρμα. Όχι με αυτούς που έρχονται να κοροϊδέψουν στο Δήμο. Δεν είμαι ποτέ με αυτούς. Και σας είχα πάρει τηλέφωνο μια φορά να σας πω ότι από αυτούς τους δημινήτες που φέρετε λιάζονται σαν τα σαλιγκάρια στο γρασίδι. Δηλαδή τρεις ώρες παρακολουθούσα, έρχονται εδώ σας παρακαλάνε να τους βάλετε ένα δήμυνο και καλά κάνετε για να βγούνε στη σύνταξη αλλά ασχελγούν, ασχελγούν επάνω στις δικές μας ευαισθησίες. Δεν προσφέρουν τίποτα. Δεν είμαι εγώ με αυτούς τους εργαζόμενους. Να ξεκαθαρίσουν μια για πάντα. Και κλείνω το θέμα μου με τη ΔΕΙΑΚ. Έχω τρομάξει. Άκουσα τον πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ να δηλώνει ότι κάποιοι επιτύθονται λέει από την παλιά καβάλα στο να μην έχουν νερό στις κορυφές και βάζουν ξύλα σικιάς μέσα στο νερό. Αυτά είναι τρομερά πράγματα. Αυτά είναι φοβερά πράγματα. Αυτά δεν μπορούν να γίνονται στα ραδιόφωνα. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα συζητήσουμε εδώ και να πάρουμε αποφάσεις για να τελειώνουμε μια για πάντα. Το νερό είναι για όλους. Δεν είναι ούτε της παλιάς της καβάλας ούτε των κορυφών. Είναι για κάθε πολίτη. Για αυτό είπαμε προχθές ότι το νερό είναι αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Παπά. Ναι κυρία Δήμαρχε παρακαλώ. Πάρα πολύ γρήγορα κύριε Παπά. Προφανώς λείπατε από το airshow. Φέτος το airshow ελαφρώς έχασε από θέαμα γιατί τα ελικόπτερα δεν βγαίναν πια πάνω από την Παναγία και από το Προύριο. Σας λέω σας παρακαλώ. Είναι ο σχεδιασμός καθαρά μέσα στη θάλασσα. Με τα ελικόπτερα. Για τα ελικόπτερα σας μιλώ. Αυτά είναι που πετούν χαμηλά και προκαλούν το πρόβλημα. Μήπως είναι παλιές. Εγώ ξέρω ότι ο σχεδιασμός έγινε πάνω στην θάλασσα. Μακριά, πολύ ψηλά αν πέρασαν πάνω από την Παναγία και γι' αυτό δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Το νερό. Θα πάω κατευθείαν στο νερό. Κοινωνικό αγαθό που δεν ανήκει ούτε στην παλιά καβάλα ούτε στις κορυφές. Ούτε στον αμυγδαλεώνα ούτε στις κρινίδες. Είναι γεγονός ότι από πέρσι από το Νοέμβριο ο κ. Ξανθόπουλος προειδοποίησε τους πάντες ότι περνάμε η εποχή μεγάλης ανομβρίας και ότι έχουν ελατωθεί πάρα πολύ τα αποθέματα του νερού. Γι' αυτό και προσπάθησε να κάνει και γεωτρήσεις εκεί που το υποδείκνυαν και οι αγρότες και οι επιστήμονες για να μπορέσει να βρει καινούργιες πηγές, αλλά πόσο γνωρίζω δεν είχε κανένα καλό αποτέλεσμα συμφέρον. Λοιπόν, ναι, γίνονται τέτοια στα χωριά. Ναι, μπαίνουν, βάλαν κλαδιά σικιάς μέσα στα τουμπόραμα για να κλείσουν το γεγονός ότι στέλναμε νερό προς την Δεξαμενή για να πάρουν νερό οι κορυφές. Γίναν πολλά αυτές τις μέρες. Θα έρθει και θα μας τα πει, εγώ, εφόσον του είπα πάρε φωτογραφίες, σε παρακαλώ, και θα προσφύγεις στον Ισαγγελέα. Δεν είναι αστεία αυτά τα πράγματα. Δεν μπορεί μ' αυτόν τον τρόπο να αποκλείς ποιοι είναι αυτοί που το κάνουν αυτό το πράγμα. Το νερό είναι κοινωνικό αγάθο, όπως το λέτε. Δεν ανήκει σε κανέναν. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει μεγάλα προβλήματα από το νερό και πιστεύω ότι κάθε χρόνο τα πράγματα θα πηγαίνουν και χειρότερα. Και θα μου επιτρέψετε, σας παρακαλώ, να διαβάσω από το γραφείο προσωπικού κατόπιν της αρίθμης 155-2015. Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου προγραμματισμός προσχλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του Τμήματος Καθαριότητας για υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα έτος 2015 και ύστερα από διαδικασία ΑΣΕΠ, προσέξτε τι λέω, ύστερα από διαδικασία ΑΣΕΠ εντός παρενθέσεως σίγμα όμικρο χ δεύτερος κάθετος 2015, προσελήφθησαν στο Τμήμα Καθαριότητος και Διέθυσης Ποιότητας Ζωής και εργάζονται ως σήμερα ή σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία ανήκει και το συγγενικό πρόσωπο του προέδου. Φυσικά δεν χρειάζεται να σας πω ότι εγώ δεν είχα ιδέα ούτε ποιοι είναι όλοι αυτοί. Δεν είναι η δουλειά μου να έχω, δεν κάνω πελατιακές σχέσεις εγώ με τους εργαζόμενους. Ιδέα δεν έχω ποιοι είναι αυτοί. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται από το ΑΣΕΠ άτομα που να τους ξέρω εγώ. Εδώ δεν ξέρω ούτε και τα δήμηνα. Όποιος έρχεται και ζητήσει δουλειά, παίρνει στην κατάσταση και μόλις ανοίξει δουλειά του τι δίνουμε. Είναι αυτό το πράγμα πελατιακής σχέσης. Σας παρακαλώ. Ευχαριστώ, κύριε Δήμαρχο. Παρακαλώ, ο κύριος Βέρος έχει το λόγο. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, δεν θα ήθελα από τη μεριά μας να δώσω συνέχεια σε αυτό που ζούμε εδώ και μια εβδομάδα. Γιατί στην ουσία και η Διοίκηση και η κυρία Δήμαρχος, αλλά και ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης, ο κύριος Μάκης Παπαδόπουλος, ουσιαστικά αυτό που κατάφεραν ήταν να ακυρώσουν ένα ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου από τη μία η Διοίκηση και η κυρία Δήμαρχος, με το να προτείνει και να αποφασίσει να αναθέσει σε ιδιώτη εργολάβον την αποκομιδή των απορριμάτων, αλλά και από την άλλη ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Μάκης Παπαδόπουλος να προτρέπει μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη διοίκηση, να κατεβάσει τα κοντέινερ για να μπορέσει να δώσει λύση στο κέντρο της πόλης με τα απορρίματα λόγω της κατάληψης και της απελευθέρωσης. Ουσιαστικά πετύχατε να στρέψετε την προσοχή και ούτε λίγοτε πολύ, θα χρησιμοποιήσω και έναν ποδοσφαιρικό όρο, να πετάξετε την μπάλα στην Κερκίδα και ειδιώσας. Άρα είμαστε πολύ προβληματισμένοι εμείς, αν από εδώ και πέρα θα πρέπει να αποδεχόμαστε τέτοιούδες ψηφίσματα. Δεν μας τιμά, δεν την Βουλίου, όλους εμάς προσωπικά και τους 41 Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά και την κυρία Δήμαρτου. Και βέβαια δεν μπορούσα να διανοηθώ ποτέ να ακούω στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημόσια, στελέχη της διοίκησης, αντιδημάρχους, όπως την αντιδήμαρχο διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, την αντιδήμαρχο ποιότας ζωής, στο ερώτημα εάν και φόσον υπάρχουν μετακινήσεις εργαζομένων, να λένε ότι εμείς δεν ξέρουμε τίποτα, δεν γνωρίζουμε τίποτα. Όταν όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν μετακινήσεις, καλώς ή κακώς, αυτό θα κριθεί. Και οι διοίκες αναλαμβάνε και την ευθύνη. Και τέλος πάντων, ποιος κάνει τις μετακινήσεις. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι εργαζόμενοι ξυπνάνε ένα πρωινό και λένε ότι σήμερα δεν θα πάω στο γκαράζ, δεν θα πάω στα απορηματοφόρα, δεν θα πάω οπουδήποτε αλλού, αλλά θα πάω σε άλλη δημοτική πυρσία. Δηλαδή από μόνοι τους επιλέγω. Άρα, για να πούμε στην ουσία, να σας θυμίσω ότι εδώ και ένα χρόνο η δημοτική μας παράταξη, και εγώ προσωπικά, προσπαθούμε να σας πείσουμε, να φέρετε στο δημοτικό συμβούλιο και να εγκρίνουμε την πρόσληψη μόνη μου προσωπικού, δηλαδή εργαζόμενος με συνεχή και σταθερή εργασία, κυρίως στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και κυρίως το τμήμα καθαριώτος, όπου όλοι ξέρουμε ότι οι πολίτες πληρώνουν για αυτές τις υπηρεσίες και όλοι ξέρουμε ότι έχουμε έλλειψη προσωπικού, μια έλλειψη προσωπικού που οφείλεται σε αυτές τις πολιτικές που δυστυχώς βιώνουμε από το 2010 μέχρι και σήμερα. Και βέβαια, όταν σας λέγαμε, φέρτε να εγκρίνουμε και να ζητήσετε από το υπηρεσί προσληψη μόνη μου προσωπικού, μας λέγατε, μα τι είναι αυτά που λέτε κύριε Ευαίρο, μα τι λέτε τη συμπαράταξη πολιτών, εδώ δεν φέραμε για έγκριση και δεν ζητήσαμε διάφορες ειδικότητες και δυστυχώς ζητάμε 20 και μας έρχονται 2, ζητάμε 10 ή μας λένε ότι απαγορεύεται. Ναι βέβαια, δεν λέγατε όμως ότι ζητούσατε προσωπικό για άλλες υπηρεσίες όπως για τη διεύθυνση τεχνικής υπηρεσίας, για τη διεύθυνση παιδείας, για τη διεύθυνση αθλητισμού, για την πολοδομία, όχι όμως για τα ταποδοτικά. Λοιπόν σήμερα αγαπητέ Πρόεδρε και Κύριε Δήμαρχο, επειδή πλέον δεν μπορούμε άλλο και μάλλον το ψέμα είναι κοντό, το ψέμα είναι κοντό, θα δούμε ποιος λέει ψέμα, θα δούμε ποιος λέει ψέμα. Κι εγώ θα σας καταθέσω την εφημερίδα της κυβέρνησης με αριθμό 21 που δημοσιεύτηκε τον Φεβουράριο του 2016 στις 21 Φεβουραρίου και τον όμως 4368, όπου αν θα πάτε στο άρθρο 7 ουσιαστικά λέει ότι από την αναστολή των προσλήψεων και των διορισμών τακτικού προσωπικού κατηγοριών ΥΕΔΑΕ όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων των ΟΤΑ, εξερούνται οι διορισμοί προσωπικού των ανωτέρων κατηγοριών σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Εγώ σας το καταθέτω και αν οι υπηρεσίες αν δεν γνωρίζουνε και αν εσείς δεν γνωρίζετε, ποιο να πω εγώ τώρα, τι άλλο, δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο, ποιοι είσαι, πράξτε ό,τι νομίζετε. Εντάξει, ναι, θα αυξήσουμε τα τέλη για να πάρουμε καμιά εκατό άτομα μια χαρά και μετά να μας λέτε εδώ πέρα στα συμβούλια ότι αυξάνεται τα δημοτικά τέλη. Άντε τώρα πάλι, άντε τώρα πάλι, όλα ανέξοδα το κράτος δεν πληρώνει, όλα καλά είναι το κράτος δεν πληρώνει. Λοιπόν, επειδή είπατε ότι θα αυξήσουμε τα τέλη και χρειάζονται χρήματα, θα σας πληροφορήσω ότι οι 70 περίπου συμβασιούχοι που σήμερα έχουμε είτε με 8 μήνες ή είτε με 2 μήνες πληρώνονται αυτά τα αποδετικά, κύριε Πρόεδρε. Δεν τους πληρώνει κανένα κράτος, δεν πληρώνονται από πουθενά αλλού. Άρα και μάλιστα πληρώνονται, σύμφωνα όλοι αυτοί, σύμφωνα, οι αποδοχές τους είναι σύμφωνα με το μόνιμο προσωπικό. Δεν πληρώνονται λιγότερο, ούτε περισσότερο. Άρα όσο και οι μόνιμοι εργαζόμενοι. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω, αλλά θεωρώ ότι κάποια στιγμή, δεν ξέρω, αλλά πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας για όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Δήμο Καβάλλας και κυρίως στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες όπου εδώ και πολύ καιρό σας λέμε και για εθελοντές εργαζόμενους και για εθελοντές συνεργάτες. Σας τα έχουμε καταγγείλει όλα αυτά. Δεν θα κρυμάσουμε όμως ποτέ κανέναν στα μανταλάκια. Ευχαριστούμε πολύ. Τι προσωπικό. Κάθε φορά που ακούγεται το όνομά σας είναι επί προσωπικό. Δεν σας κατηγόρησε για κάτι. Μα δεν σας έθιξε σε κάτι. Γιατί? Ωραία. Παρακαλώ, έχετε λόγο. Καλησπέρα. Καταρχήν θέλω να ανημερώσω τον κύριο Βέρο ότι σήμερα στο μεσημέρι που είχα την επίσκεψη στο Σωματείο των Εργαζομένων, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διαψεύδουν αυτό που λέτε κύριε Βέρο, γιατί μάλλον θα ήθελα να είστε πιο προσεκτικός στην ανάγνωση που κάνετε για αυτά που ακούτε. Γιατί οι εργαζόμενοι σήμερα είπαν ότι δεν παρουσίασαν, τα λεγόμενά μου και το δελτίο τύπου μου, δεν παρουσίασαν κανένα πρόβλημα στους εργαζόμενους. Ρωτήστε για να πάθετε σε στολός αντιευκρινήση. Διαστήκατε και εσείς κύριε Βέρο. Και θέλω να ακούσω επίσης, εάν καταδικάζετε την προσωπική επίδυση που δέχτηκα από εργαζόμενο, και δημόσια και στα ράδια και στη συνεδρία στο μέσο του Δημοτικού Συμβούλου, αν καταδικάζετε την πρόκληση που δέχτηκα για να φτάσω στο σημείο να ξεπεράσω λίγο τα όρια. Ήθελα να ξέρω την απόψη σας. Ευχαριστώ. Δεν πιστεύω να θέλετε τώρα να απαντήσετε. Παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Ο κύριος Παπαδόπουλος έχει μπερδέψει εδώ κάποια πράγματα. Κύριε Παπαδόπουλε, ακούστε κάτι. Σαν Πρόεδρος, τώρα, απευθύνομαι σε εσάς. Εάν έχετε οποιοδήποτε προσωπικό πρόβλημα και θυχτήκατε από τα λεγόμενα στιγμή, πρέπει να πείτε μας, πώς είναι το πρόβλημα. Κύριε Παπαδόπουλε, ακούστε κάτι. Σαν Πρόεδρος, τώρα, απευθύνομαι σε εσάς. Εάν έχετε οποιοδήποτε προσωπικό πρόβλημα και θυχτήκατε από τα λεγόμενα σε ραδιόφωνο ή εφημιρίδα του Προέδρου του Σωματίου, έπρεπε να του τα πείτε κατηδύαν. Εμείς τη λιτεύσαμε ότι εν ώρα συνέντευξης του Σωματίου μέσα σε αυτή την αίθουσα, έγινε αυτό το περιστατικό. Δεν σας απαγόρευσε κανείς στον κ. Χατζηκωνσταντίνο να απαντήσετε προσωπικά εκτός της Εθούσης ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό στη λιτεύσαμε. Το αν έχει δίκιο ο κ. Χατζηκωνσταντίνο ή όχι, ή αν έχετε δίκιο εσείς ή όχι, δεν θα το κρίνουμε εμείς. Εμείς αυτό, παρόντες είναι η Σύμβουλη εδώ πέρα, αυτό το πράγμα είπαμε ότι δεν ήταν ο τόπος και ο χρόνος κατάλληλος για να γίνει αυτό που έγινε μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέντευξη του Σωματίου. Εσείς μπορείτε να πιάσε τον κ. Χατζηκωνσταντίνο και να τον πλακώσετε και στο ξύλο αν έχετε κάποιο θέμα να πούμε. Σας παρακαλώ. Αυτό είπαμε. Αυτό συζητήσαμε. Λοιπόν, παρακαλέω κ. Ποτόλη, έχετε τον λόγο. Παρακαλούσα από το Προεδρείο να προσωπώ και αναφέρομαι στο γεγονός ότι στο ξεκίνημα της συζήτησης, ενώ ρωτήσατε από όλες τις παρατάξεις αν δέχονται να πάρει τον λόγο ο κ. Ποππατόπολος, μόλις φτάσατε σε εμένα σταματήσατε. Και ήθελα να πω σχετικά με αυτό ότι... Να μη σε αφέρασε δύσκολη θέση κ. Ποππατόλη. Ή εμείς μιλάμε κινέζικα εδώ και δεν καταλαβαίνετε εσείς, ή μιλάτε κινέζικα εσείς και δεν καταλαβαίνει η δική μου παράταξη. Για το συγκεκριμένο θέμα, εμείς τοποθετηθήκαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο εδώ την προηγούμενη φορά και γραπτά, αλλά φυσικά ήταν κινέζικα κ. Πρόεδρε. Αποχωρήσατε κ. Ποππατόλη. Ναι, ναι, πριν αποχωρήσω όμως, πριν αποχωρήσω όμως, ακριβώς πριν αποχωρήσω είπα τα εξής τα οποία γράψαμε και σε δελτίο τύπου. Και είπαμε λοιπόν ότι τα κινέζικά μας είχαν σχέση με αγώνες, με απεργία, με μονημοποίηση των συμβασιούχων, με πληρωμές τους και ότι η συζήτηση που έγινε εκείνη τη μέρα στα ραδιόφωνα και σήμερα, ήταν μια συζήτηση που γινόταν έξω από αυτά τα προβλήματα και για αυτόν τον λόγο εμείς πέρα από τις προσωπικές αντιδικίες που υπήρξαν και τις καταδικάζουμε, καταδικάζουμε όμως κυρίως τις συμπεριφορές που έχουν σχέση με τον αγώνα των οργαζομένων στην καθαριότητα. Κύριε Παπαδόπουλο ήθελα να σε ακούεις, άκουτα τώρα για την ώψη σου ότι θα ζήσει που στηρίξευου. Άρπα την ένα τώρα, συνεχίστη κ. Ποππατόλη. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ πολύ, για το airshow. Καλά όσο το κάνετε, ωραία και λοιπά, αλλά ας σταματήσουν οι υπερβολές, κύριε Πρόεδρε. Πολλά ακούμε τώρα για ένα γεγονός, το οποίο δεν είναι των λόγων που επικαλείστε. Να πω επίσης ότι υπάρχει ζήτημα και για την ασφάλεια που έβρεπε ο κ. Παπάς, αλλά και κάτι άλλο, αγαπητοί συνάδελφοι. Φανταστείτε πώς νιώθουν, και το νιώσανε νομίζω και το νιώσαμε όλοι αυτό, πώς νιώθουν εκεί που πέφτουν πάνω από τα αεροπλάνα που περνάνε πάνω από το κεφάλι τους, υπάρχουν και βόμβες. Και αναγκάζονται αυτοί οι άνθρωποι και φεύγουν και έρχονται εδώ, και το λέω εδώ για τη γαλαρία, που πολλές φορές καταφέρονται κατά αυτών των ανθρώπων που αναγκάζονται και φεύγουν από τις αισθείες τους, γιατί αυτοί οι θόρυβοι εκεί συνοδεύονται και από βόμβες. Και να πω ένα περιστατικό από μια γειτόνισσα η οποία φυσικά είναι και λίγο, πώς το λέμε, εμείς οι ηλικιωμένοι τα χάνουμε, όταν περνούσαν τα αεροπλάνα καθόταν στην καρέκρα σφιγόταν και έλεγε πόλεμος, πόλεμος. Για το ζήτημα κ. Πρόεδρε, έζησε τον πόλεμο το πραγματικό και ήξερε λοιπόν. Για το ζήτημα της βιομηχανίας φοσφορικών λιπασμάτων. Πολύ εύκολα το ξεπετάξατε, αλλά όμως εγώ επιμένω κ. Πρόεδρε και παρακαλώ και από τη βιοίκηση και από τις υπόλοιπες παραπτάξεις να πάρουν θέση, όπως πήρε και ο κ. Παπάς, γιατί το ζήτημα αυτό. Εδώ σαν δημοτικό συμβούλιο λέμε σε κάθε ευκαιρία και λέτε ότι η βιομηχανία είναι η μεγάλη υπόθεση της Καβάλλας και αν εκλείψει και λοιπά τι θα γίνει. Εδώ υπάρχει και για την ίδια τη βιομηχανία ζήτημα μεγάλο με το κλείσιμό της, γιατί υπάρχουν προβλήματα με την αδειοδότηση κλπ. Αλλά κυρίως όμως το ζήτημα και το μεγάλο το πρόβλημα που υπάρχει είναι με τους 180 απολυμένους οι οποίοι βρίσκονται στο Ρώμο. Εμείς είμαστε πολιτικό όργανο, τα δικαστήρια κάνουν αυτό που κάνουν, θεωρώ ότι πρέπει το δημοτικό συμβούλιο, όλες οι παρατάξεις να πάρουν θέση και στο τέλος της συνδρίας σας παρακαλώ κύριε Πρόεδρε να θέσετε το ερώτημα και στη διοίκηση και στις υπόλοιπες παρατάξεις. Για το ζήτημα των συμβασιούκων στην Καθαριόη, θα καταρχή να εκφράσω με σαν λαϊκή συσπήρωση της συμπαράστασή μας και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια της εργαζόμενης που πέθανε πρόσφατα πίσω από το περιματοφόρο δουλεύοντας υπό κάψωνα σε διπλή βάρδια μέσα στο 24. Δηλαδή οι εργαζόμενοι στην Καθαριόη αυτή την περίοδο με τους αγώνες που δώσαν, που δίνουν και θα συνειδητοποιούν... Πριν ξεκινήσει η βάρδια είχε το πρόβλημα, δεν τα λέτε καλά. Πριν ξεκινήσει η βάρδια έγινε ευθεσία, δεν είχε βγει για βάρδια, ήταν ακόμη στο αμαξοστάσιο. Πριν ξεκινήσει η βάρδια στην οποία μπήκε στη βάρδια για να κάνει δεύτερη βάρδια στο 24. Καλά το λέτε, απλά για την διευκρινή, γιατί για κάψωνα είπατε. Σχετικά και κάψωνας ήταν και δεύτερη βάρδια στο 24. Και εμείς συμπαραχτεκόμαστε και στέλνουμε τις συλλυπητήρια στην οικογένειά της, η οποία υπόψεων είχε και τέσσερα παιδιά μεταξύ αυτών και ένα αμέα. Σχετικά τώρα με τους συμβασιούχους. Η καλή μας κυβέρνηση που λέτε, κύριε Πρόεδρε, αφού έκανε τα πάντα για τη μονημοποίηση των συμβασιούχων, αφού έκανε τα πάντα για να μην περάσουν στους ιδιώτες ή διαχείριση των απορριμάτων, αφού έκανε τα πάντα για την πληρωμή των εργαζομένων και απορώ εδώ πέρα πώς η κυρία Τσανάκα, παρόλο που είναι Νέα Δημοκρατία, στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, ήταν αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες και τις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το σταμάτημα της απεργίας. Νύχη χρέας ήταν στην πολιτική αυτή και η κυβέρνηση και η διοίκηση του Δήμου, προκειμένου να σταματήσει η απεργία. Να είσαι καλά Χρήστο, μόνο μας λες και κανέο και μαθαίνουμε. Μέχρι κόκαλο σύριζα η Τσανάκα σε αυτήν την περίοδο, κύριε Πρόεδρε. Μην ξίνεις πληγές τώρα, σταμάτα. Γιατί, πώς αλλιώς να αρμηνευθεί το γεγονός ότι αυτό που έκανε και η κυβέρνηση, σταματήστε τις απεργίες για να έχουμε καθαρές πόλεις, το άρπαξε η Δήμαρχος, άρπαξε την πρωτοβουλία του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης και έβαλε στο προσκήνιο... Δεν τον έχω. Ίσως θα απαντήσετε τώρα, κύριε Δήμαρχο. ...τους ιδιώτες. Λοιπόν, σχετικά με τους συμβασιούχους, έχουμε κάνει μια ερώτηση και θέλουμε να ξέρουμε αν υπάρχουν διαδικασίες αυτές με τις οποίες θα προχωρήσει η Διοίκηση σε ό,τι αφορά την παράταση των συμβάσεων μέχρι τον 3ο του 2018 και για τη διαδικασία της μονημοποίησης τους. Σχετικά με την αντισυσμική προστασία και θωράκιση, στο έγγραμμα που σας στείλαμε, κύριε Πρόεδρε, λέμε και ρωτάμε τη Διοίκηση να μας πει ποια έργα έχει προγραμματίσει σε ό,τι αφορά την αντισυσμική προστασία των δημόσια κτήριων... Ξέρουμε, βέβαια, Πρόεδρε, ότι αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξημα γιατί δεν έχουν κέρδι. Τέλος, να ρωτήσω τι γίνεται και τι πρόβλημα υπάρχει με τους παιδικούς σταθμούς στην πόλη μας. Ξέρουμε ότι με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ότι 50.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών. Θέλω να ξέρω τι συμβαίνει εδώ για την πόλη μας. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Ποτόλια, η κυρία εκπρόσωπος σας και η κυρία δήμαρχος σας να έχει το λόγο. Ακούστε, κύριε Ποτόλια. Αγαπητέ κύριε Ποτόλια, μόνος ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι. Οφείλω από τη θέση που είμαι να είμαι με όλα τα κόμματα. Και νομίζω ότι το έχετε διαπιστώσει οι δύο εις όμως. Δεν υπήρξε ο κομματικός εκπρόσωπος που να μην τον καλοδέχτηκα στην πόλη και στο δημαρχείο. Οφείλω να είμαι ακομάτιστη. Οφείλω να είμαι, φυσικά όλοι μας έχουμε μια κομματική ταυτότητα. Δεν την αρνούμαστε. Οφείλω να φροντίζω το καλό του δήμου. Άμα είναι εγώ να περιμένω. Πότε θα έρθει το δικό μου το κόμμα στην εξουσία, για να γίνουν οι δουλειές του δήμου. Χαιρέτα μας στον πλάτανο, κύριε Ποτόλια. Με όλα τα κόμματα στην εξουσία, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε για το καλό της πόλης. Για τον ίδιο λόγο και με τα υπόλοιπα κόμματα. Και με το ΚΚΕ. Μήπως το ΚΚΕ πόσες φορές δεν μου πρότεινε, θέλεις δήμαρχε να το βάλουμε θέμα επερώτησης στη Βουλή. Έχετε την εντύπωση ότι θα διστάσω καθόλου να σας μεταχειριστώ σε ισαγωγικά, εάν πρόκειται για το καλό του δήμου. Δεν έχω κομματική ταυτότητα. Οφείλω να την αφήνω έξω από την πόρτα μου, όταν έρχομαι σε αυτή τη θέση. Πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει κόμμα που να συγκεντρώνει πάνω από 50%. Και εγώ βγήκα δεύτερη Κυριακή με πάνω από 50%. Τα συμφέροντα του δήμου Καβάλας προηγούνται όλων των υπολίπων. Και βέβαια τα συμφέροντα των δημοτών προηγούνται όλων των υπολίπων. Και μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνω το θέμα της καθαριότητας και της δημόσιας υγείας. Καθόλου δεν με νοιάζει τι κάνει ο Μπουτάρης. Ούτε καν τα παρακολουθώ. Και αν θέλετε να ξέρετε εγώ αυτές τις μέρες δεν προλάβαινα ούτε φημερίδες να διαβάσω. Τη ΒΕ τηλεόραση έχω να την ανοίξω ένα μήνα. Βαρέθηκα να ακούω διάφορα. Προσωπική επιλογή. Τι ήταν αυτό που με έσπρωξε κύριε Ποτόλια. Το χαρτί από τον ομίατρο. Ο οποίος μου υπαγορεύει βήμα προς βήμα. Τι πρέπει να κάνω για να προστατεύσω την πόλη, την δημόσια υγεία της πόλης. Και τα ακολουθώ βήμα προς βήμα. Και το πλήσιμο των κάδων. Και τους ψεκασμούς. Και την προστασία των ίδιων των εργαζομένων. Τα πάντα κύριε Ποτόλια. Να έχετε υπόψασο ότι έχουνε γίνει σε διάφορες πόλεις ήδη εισαγγελικές παρεμβάσεις. Γιατί να πάμε στις εισαγγελικές παρεμβάσεις. Ίσα ίσα που ο κόσμος με χαρά άκουγε τα απορρηματοφόρα το βράδυ. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε αυτό το προσωπικό. Συγχαρητήρια σε αυτό το προσωπικό. Το οποίο μέσα σε δύο μέρες έλαμψε την πόλη. Πού περνάς και βρωμάει όπως γινόταν πριν. Λοιπόν, ούτε εκβιασμούς έκανα. Ούτε κανέναν Μπουτάρι μιμούμε. Δεν με ενδιαφέρει ο Μπουτάρις. Κανένας τους δεν με ενδιαφέρει. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι ο Δήμος Καβάλλας και οι δημότες του. Τίποτα άλλο. Επίσης, το λόγο ζήτησαν τώρα, παρακαλώ, ο κύριος Μουριάδης, ο κύριος Τσοχαταρίδης, ο κύριος Μουριάδης. Ο κύριος Τσοχαταρίδης, ο κύριος Κελαϊδάκης, ο κύριος Τζαντζάρης, ο κύριος Τσουρουκίδης και η κυρία Φραντισκάκη. Αν είναι για τον Νίκο, να περιμένουμε. Αν υπάρχει πρόβλημα με τους παιδικούς, ρώτησε ο κύριος Ποτόριος ό,τι αφορά τη ΜΕΤΑΑΕ. Έχουμε πρόβλημα για την ώρα. Ξέρουμε τι θα γίνει με την καινούργια σχολική χρονιά. Για την καινούργια σχολική χρονιά έχουν κατεθεί οι διετίς από τους γονείς. Έχουν αρχίσει να δίνονται τα βάουτζερ στους γονείς, οι οποίοι είναι αφελούμενοι του προγράμματος. Και προσέρχονται σιγά σιγά στα γραφεία για να δηλώσουν τη δομή που θέλουν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, μπορώ να πω ότι έχει ελαφρός ομολοποιηθεί η χρηματοδότηση από τα κεντρικά και από το ΕΣΠΑ, δηλαδή τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και από τους εθνικούς πόρους. Οπότε η αμοιβή των εργαζομένων καταβάλλεται καθ' μήνα στις 10. Βέβαια πάντοτε με την πρόνοια ότι αν δεν προλαβαίνουμε τις ημερομηνίες, κατατίθεται από το νομικό πρόσωπο τα χρήματα και όταν έρχονται από το Υπουργείο γίνεται αποδοχή για να ξαναγυρίσουν το ταμείο. Ευχαριστούμε ο κ. Σιμουριάδης που παρακαλώ έχει το λόγο για τρία λεπτά. Πολύ σύντομα. Θα ήθελα να ρωτήσω για τη Μεγάλη Λέσκη τι γίνεται, τι γίνονται οι εργασίες της Μεγάλης Λέσκης, διότι βλέπω ότι δεν γίνεται τίποτε και ο χρόνος που έχει πάρει για την παράταση ολοκληριώνει. Ευχαριστώ πολύ. Αμάν πιο πολύ έκανα να απαντήσω τα κουμπιάρα από αυτά. Καθ' αυτοία σας απαντώ. Έχει πάρα πολύ το θέμα της Μεγάλης Λέσκης και ελπίζω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να το φέρουμε και να το συζητήσουμε. Κύριε Τσοχαταρίδης παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε τρία ερωτήματα. Κύριε Δήμαρχε, πώς είναι οι εργαζόμενοι στο πρώην Δημοτικό Κατάστημα Φιλίππον και πού απασχολούνται αυτοί. Ποια είναι η υπηρεσία που... Αν μπορεί ο κ. Μπονιας ή διεύδει διοικητικών υπηρεσιών. Το δεύτερο ερώτημα είναι όσον τη τεχνική υπηρεσία, τα μηχανήματα του Δήμου. Και αναφέρομαι στο Γκρέιντερ, στο Φουξ και το φορτηγό. Που απασχολούνται, ποιος δίνει την ημερήσια κατεύθυνση για το που θα δουλεύσουν και αν υπάρχει ημερολόγιο κίνησης αυτών εδώ πέρα. Εάν καταγράφεται εδώ πέρα. Θα το θέλαμε πολύ κύριε Αντιδήμαρχε αυτό, να το δούμε. Και το τρίτο ερώτημα στην κυρία Δρακονάκη. Εάν προσληφθήκαν πόσοι στον αριθμό ή πρόκειται να προσληφθούν συμβασιούχοι στους παιδικούς ταθμούς. Πόσοι στον αριθμό κυρία Δρακονάκη. Συμβασιούχοι, με οποιαδήποτε σχέση, εργασία. Ευχαριστούμε τον κ. Τσουχαταρίδη. Κύριε Αντιδήμαρχε, κύριε Μπόνια. Στη δημοτική ενότητα, λοιπόν, ασχολούνται, αν θυμάμαι καλά, γύρω στα 18 ή 19 άτομα στο διοικητικό. Αυτό εννοείται. Λοιπόν, σημειώστε, κύριε Μπόνια, κύριε Μπόνια, παρακαλώ, σημειώστε και στο επόμενο θα απαντήσετε. Το δεύτερο, ποιο ήτανε, το δεύτερο ποιο ήτανε. Πάμε στο δεύτερο. Τι είπατε για το δεύτερο, τα μηχανήματα. Κύριε Καλανταρίδη, αφήστε τώρα, σας παρακαλώ, κύριε Μπόνια, για τα μηχανήματα. Θα σας απαντήσω. Σημειώστε τα ερωτήματα, παρακαλώ, και να απαντηθούν άμεσα την επόμενη φορά. Και κυρία Δραγωνάκη για τους συμβασιούχους. Ναι. Φέτος, αν εννοείται αυτό, δεν ξέρω, μήπως καταλαβαίνω κάτι λάθος για τους συμβασιούχους του ΕΣΠΑ, τους λεγόμενους συμβασιούχους του ΕΣΠΑ, φέτος δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να είναι αποκλειστικά επιλογή του εκάσουτε προέδρου του νομικού προσώπου να υπογράψει την ανέωση των συμβάσεων ή όχι, κρίνοντας βέβαια ανάλογα με τα ομαλή ισροή χρημάτων για τις μισοδοσίες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τουλάχιστον προσωπικά δεν θα μπορούσα κάποιος να επιλέξω ή κάποιος να μην επιλέξω από τη στιγμή που υπάρχει αναγκαιότητα πασχόληση του προσωπικού. Οπότε ήταν 73 συμβασιούχοι του ΕΣΠΑ, θα είναι φέτος 72, γιατί μία η κοπέλα διορίστηκε σε κάποιο παιδικό σαθμό μόνη μας στην Αθήνα. Έχουμε δηλώσει ο νομικός πρόσωπος να κάνουμε πρόσληψη προσωπικού 8 μήνες διάρκειας. Ο νομικός πρόσωπος εξαιρείται από το 8 μήνο διάρκεια μέχρι 31-7 του επόμενου σχολικού έτους και προσωπικό 20 περίπου ατόμων με αντίτιμο, με καταβολή αντιτίμου, λόγω του αντιτίμου που παίρνουμε, των τροφίων δηλαδή, και περίπου άλλα 15 άτομα μέσω ΚΑΠ, μέσω Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Η πρώτη έγκριση έχει έρθει, αφορά πάντοτε διαδικασίες που είναι μέσω ΑΣΕΠΙ. Έχει έρθει και ασιοδοξούμε τέλος Αυγούστου με αρχαία Σεπτεμβρίου να βγάλουμε την προκήρυξη. Κάποιες άλλες συμβάσεις αυτή τη στιγμή στο νομικό πρόσωπο σπαιδικούς δεν τρέχουν. Καλύπτουμε τις ανάγκες μας αυτή τη στιγμή με το άτομα της κοινοφελούς εργασίας. Παρά μόνο τρέχουν ιδίμενες συμβάσεις της καλοκαιρινής φύλαξης που αφορά δασκάλους, γυμναστές, εικαστικούς και μουσικού, για να καλύψει τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που φέτος ξεπέρασε κάθε ρεκόρα από άλλες χρονιές. Έχουμε φτάσει στον αριθμό των 165 ετήσεων, οι οποίες θα ικανοποιηθούν όλες. Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω τους προβληματισμούς μου πάνω σε αυτό. Και θα το κάνω με κλειστό το μικρόφωνο. Όταν ελατωθήκαν τα χρήματα που έρχονται από το ΕΣΠΑ, κανονικά θα έπρεπε να απολυθούν οι παλήλους. Δεν απολύσαμε. Πώς επιλέγεις δηλαδή οι παλήλους για να απολύσεις, για πείτε μου. Αυτός δεν μου κάνει δουλειά μου. Δεν μιλούμε για μόνιμο προσωπικό, προσέξτε. Για το ΕΣΠΑ μιλούμε. Ελατώθηκε 10%, ελατώθηκε το χρηματική επιχωρίγηση και στο τηλέφωνο μας είπαν πρέπει να απολύσετε προσωπικό. Δεν το κάνεις αυτό. Δεν χρειαζόμαστε να το κάνουμε. Λοιπόν. Λοιπόν, εντάξει, τώρα... Μην παραστάσεις του παπαδόπουλο, Σιλιτζή. Μην παραστάσεις του παπαδόπουλο. Λοιπόν. Για αυτό φέτος δίνει δικαίωμα στον Πρόεδρο να ανανεώσει τις συμβάσεις και να κάνει μόνος του τις επιλογές. Γιατί μπορεί να μας το ξανακόψουν κι άλλο. Ξέρουμε πώς θα δει η επιχωρίγηση. Ευχαριστώ. Προτιμήσαμε να κρατήσουμε προσωπικό, γιατί δεν υπάρχουν μόνο τα παιδιά του ΕΣΠΑ, υπάρχουν και παιδιά εκτός ΕΣΠΑ. Αντί να πάρουμε καινούριο προσωπικό για αυτά, προτιμήσαμε να κρατήσουμε από αυτά το προσωπικό, για να μην έχουμε απολύσεις. Ο κύριος Κελαϊδάκης, παρακαλώ, έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχη, γεια σας. Σήμερα το πρωί κοινοπραξία του ΤΑΠ και παρόλο που το τελευταίο διάστημα είχε σταματήσει τις εργασίες στο μέρος από το Ζυγός μέχρι και τα όρια του Δήμου Καβάλας με τη Δράμα, σήμερα το πρωί από την πλευρά της Δράμας και Εφνιδίως ξεκίνησε να προχωρήσει το έργο προς την πλευρά της Καβάλας. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο κόσμος τον Φιλίπ πονώντας στα χωράφια το αντιλήφθηκε και η Συντονιστική Επιτροπή μαζί με τον Αγωρτικό Σύλλογο μαζευτήκαν τάχιστα και αποτρέψαν την όποια πρόθεση της εταιρείας να συνεχίσει τις εργασίες της. Πρώτον θα ήθελα να ρωτήσω εσάς, αν γνωρίζετε κάτι στις τελευταίες συναντήσεις που είχατε για το θέμα αυτό, με άλλους δημάρχους, με την εταιρεία, με εκπροσώπους, αν ισχύει αυτό που παλιότερα είχε δεσμευθεί η εταιρεία ότι για όσο διάστημα η κρεμή, η προσφυγή στο ΣΤΕ, δεν θα προχωρήσει τις εργασίες. Έχει διάφοροι εκπρόσωποι της εταιρείας, είχα τύχει εγώ στο Ζυγός. Τυχεία δηλαδή έχουν σταματήσει οι συνεργασίες όλο αυτό το διάστημα στην περιοχή αυτή. Μπράβο. Αν γνωρίζατε τέλος πάντων αν ισχύει αυτό, γιατί σας λέω εγώ έτυχα μια φορά στο Ζυγός και ο εκπρόσωπος εκεί ασφαλείας του ΤΑΠ, έλεγε ότι θα σεβαστούμε την προσφυγή των αγροτών και του δήμου στο ΣΤΕ και θα περιμένουμε την απόφαση. Βέβαια μετά από εκεί ακολούθησαν δύο αναβολές της απόφασης και προφανώς οι χρόνοι πιέζουν. Και δεύτερον αν προτείνεται ο δήμος να βοηθήσει σε αυτή την φάση, τα όποια προβλήματα θα έρθουν από εδώ και πέρα σε περίπτωση που η κοινοπραξία προχωρεί σε εργασίες, είναι αποφασμένη και το δείξαν και σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή με τους πολίτες της περιοχής, να μπαίνουν μπροστά στα μηχανήματα και να αποτρέπουν την όποια προεξόφλυση του έργου ας πούμε πριν την απόφαση του ΣΤΕ. Θεωρώ ότι θα ήταν σκόπιμα από την πλευρά του δήμου να δοθεί και μία συμπαράσταση πιο θεσμική προς τη Συντονιστική Επιτροπή και τους αγρότες, δεδομένο ότι είναι και θέση του δήμου ότι θα πρέπει να λυθεί αυτό μετά την προσφυγή το θέμα. Και αύριο θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο πιστεύω και ξέρω ότι υπάρχει μια κινητοποίηση από τη Συντονιστική Επιτροπή για 9 η ώρα στο φράγμα της Λιδίας, να προφυλάξουν, να διαφυλάξουν ας πούμε την πρόθεση αυτή του δήμου και των αγροτών. Ευχαριστούμε τον κ. Κελαϊδάκη. Ναι, κ. Δήμαρχε, παρακαλώ. Πρέπει να σας πω πρώτον ότι εμένα δεν με ειδοποίησαν καθόλου. Εξάλλου, εξ αρχής το θέσανε ότι θα μας βρείτε στα χωράφια, το είχαν πει από την πρώτη στιγμή. Ο δήμος Καβάλας έχει εκδώσει πολλά ψηφίσματα και έχει πάρει απόφαση για νομική προσφυγή και εκεί επιμένει. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να σας πω ότι τελευταία έστειλα επιστολή σε ό,τι αφορά το θέμα ότι αφήσαμε μία συζήτηση στη μέση. Αν θυμάστε, αποχώρησαν από τη συζήτηση τα μέλη των αγροτών και αν θα έπρεπε να συνεχιστεί, να την ξανακάνουμε για να συνεχιστεί, μου απάντησαν επίσημα ότι δεν προτίθεται να μπουν σε συζήτηση με την εταιρεία, γιατί τους θεωρούν αναξιόπιστος. Εγώ αναγκάστηκα να στείλω φυσικά σαν μεσολαβίτρια την επιστολή και να μάλιστα μου λέγαν μέσα, να ενημερώσω και τους άλλους θεσμούς και θα το πράξω. Έστειλα την απάντησή τους και θα πράξω και για τους άλλους φορείς. Από κει και έπειτα οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που εκτελώ εγώ αφορούν τη νομική προσφυγή. Μην νομίζετε ότι δεν έχει αξία και σημασία το γεγονός ότι δεν δέχονται να μπουν στη συζήτηση. Έχει την αξία του και αυτή. Ο κ. Τζαντζάρης έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, επειδή αναφέρθηκα ο κ. Ποτώληας και άλλοι συνάδελφοι εδώ σχετικά με την αντισυσμική προστασία, θα ήθελα να γνωρίσω εδώ στο σώμα ότι το 2015 είχε συναφθεί μία προγραμματική σύμβαση με το τεχνικό επιμελητήριο εδώ της πόλης μας για τον έλεγχο αντισυσμικότητας των δημοτικών κτιρίων. Ένας έλεγχος ποσοστό 75% περίπου. Αναζήτησα τα δελτεία επιθεωρήσεως στο κτιρίο τα οποία τα βρήκα στην τεχνική υπηρεσία και τα οποία απεστάλησαν στον οργανισμό αντισυσμικού σχεδιασμού και προστασίας, ο ΑΣΠ. Επίσης, έγινε μία σύσκεψη μεταξύ του προησταμένου της πολιτικής προστασίας της αντιπεριφέρειας μου και του υπαλιούλου του αρμοδίου του Δήμου, όπου συζητήσαμε για τους χώρους συγκέντρωσης και καταβλησμού του Δήμου και καθώς επίσης και για τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνουμε και ενημερώνονται σχετικά συνεχώς στο Μνημόνιο Ενεργειών του Δήμου. Ο κ. Κυβράκης είπε ότι για τον σκοπό αυτό θα συγκληθεί ειδικό συντονιστικό συμβούλιο μετά τη σύσταση του οποίου θα κάνουμε ανάλογο και εμείς στο Δήμο μας. Και ένα ακόμα ερώτημα ήθελα να φθέσω εγώ κ. Πρόεδρε σχετικά με το RC Show. Εάν είναι δυνατόν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να έχουμε τον απολογισμό πόσο κόστισε το RC Show και καθώς επίσης και το ύψος των χωριγιών που πήρε ο Δήμος. Ευχαριστούμε τον κ. Τζαντζάρη. Ο κ. Τσουρουκίδης έχει το λόγο. Ναι κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχη, εγώ θα ήθελα να αναφερθώ. Μπορείτε να μη μιλάτε μεταξύ σας, παρακαλώ πάρα πολύ. Και σήμερα για τους απολυμένους της διομηγανίας λιπασμάτων της Βούφουλου. Για μένα δεν είναι απολυμένοι, για μένα είναι άνθρωποι εργαζόμενοι οι οποίοι διάλεξαν τον δρόμο τους να κάνουν τον αγώνα μη συμφωνώντας σε κάποιες αποφάσεις της διοίκησης. Κάποιοι, οι περισσότεροι υπόγραψαν, κάποιοι διάλεξαν τον δρόμο ότι αδικούνται και προσπάθησαν και έχουν φύγει στη δικαιοσύνη, έχουν κατεφύγει στη δικαιοσύνη για να δικαιωθούν. Μέσα όμως, από το δικό τους προπορματισμό και από το δικό τους τον αγώνα, δεν σταμάτησαν στον αγώνα. Σενήχισαν από εκεί πέρα, αν θα πάτε τώρα στην είσοδο του εργοστασίου, θα δείτε το τι γίνεται, το τι που γίνεται ακόμη και τώρα με συθήματα τα οποία υπάρχουν στην είσοδο του εργοστασίου και για όλους αυτούς οι οποίοι εισέρχονται μέσα στο χώρο αυτό. Μη μπούμε σε αυτό το θέμα, σας παρακαλώ πολύ τώρα. Είναι κάτι για να πάρουμε τη θέση. Μέσα υπάρχουν εργαζόμενοι, έξω υπάρχουν οι αγωνιζόμενοι. Άρα ας αφήσουμε τον καθένα να κάνει τον αγώνα τους, ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη, ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη. Κύριε Σιμητσή, αν θα πάτε στην είσοδο του εργοστασίου... όχι, ας πάτε στην είσοδο αυτή τη στιγμή. Μέχρι χθες κρεμάλες υπήρχαν. Κρεμάλες, σας παρακαλώ πολύ. Και εμείς που μπαίνουμε μέσα και δουλεύουμε και νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τον αγώνα του, κάνει τον αγώνα του, εύκολα να φύγει στα δικαστήρια, κάνει τον αγώνα του να κλείσει το εργοστάσιο ή να μην είναι ανοιχτό. Εμείς που ζούμε από έξω και αυτοί που είναι από μέσα, γιατί είναι πάρα πολλοί αυτοί που ζουν από έξω, θέλουμε αυτή τη βιομηχανία να υπάρχει. Σίγουρα πρέπει να γίνει ότι έλεγχει και να υπάρχει μέσα στη νοημότητα. Δεν θέλουμε την παρανομία, τη νοημότητα. Αλλά τέλος πάντων όμως, πρέπει να ηρεμήσει και η πόλη, να παρθούν αποφάσεις να τελειώνουν όλα αυτά και συνέχεια ας αφήσουμε τα δικαστήρια και ας αφήσουμε και τους αγωνιζόμενους και αυτοί που δουλεύουν μέσα να κάνουν τη δουλειά τους ήρεμα ήσυχα. Και αυτή τη στιγμή η βιομηχανία, σας πληροφορώ, δουλεύει στο full και εμείς μεταφέρουμε και οι εργαζόμενοι, αυτοί οι οποίοι αποφάσισαν να δουλέψουν μέσα, απολαμβάνουν τα εισοδήματα τα οποία έχουν συμφωνήσει και μάλιστα κανονικά πληρώνονται με το εργοστάσιο. Καλησπέρα κύριε Σημιτσή, μην πούμε σε αυτή τη διαδικασία, σας παρακαλώ πάρα πολύ, σας παρακαλώ πολύ τώρα. Καλά, τι πρόεδρος είμαι, γι' αυτό είμαι πρόεδρος, αλλιώς δεν θα ήμουν πρόεδρος, τώρα μην τα ιστοπεδώνουμε όλα, μην μου αφαιρείς το πρόβλημα, εντάξει, εντάξει. Ναι, είναι παράπονα των εργαζομένων. Να διορθώσω λιγάκι, να διορθώσω λιγάκι, δεν θέλω να παρέχω, έχουμε βγάλει ένα ψήφισμα, έχουμε τις απόψεις μας. Ναι, μην πούμε σε αυτό. Η λέξη bullying όμως πρέπει να μην μπει στα πρακτικά, διότι είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε από κάποιους και καταρρίφθηκε στο δικαστήριο. Άξι, συμφωνώ με, συμφωνώ με, αυτό θα διαγραφεί. Η κυρία Φραντισκάκη έχει το λόγο και ο κύριος Μουρτασάγας θα μιλήσει τελευταίο, τι άλλο θέσετε, το καλύτερο. Καλησπέρα και από εμένα. Εγώ θα ήθελα να πω κάτι. Σήμερα μαζί μας έχουμε τέσσερα παιδιά που κανένας δεν ρώτησε ποια είναι αυτά τα παιδιά που παρακολουθούν το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτά τα παιδιά λοιπόν είναι τέσσερις φοιτητές οι οποίοι έχουν κάνει ομάδες προς τιμή τους και θα κάνουν την ερχόμενη εβδομάδα σε αυτή την αίθουσα εδώ μια προσωμίωση Δημοτικού Συμβουλίου. Και σήμερα λοιπόν βρέθηκαν εδώ για να δουν πώς γίνεται ένα Δημοτικό Συμβούλιο. Και εδώ και δύο ώρες περίπου αυτό που γίνεται είναι να προσπαθούμε μια αντιπαράθεση ενός Δημοτικού Συμβούλου να τη λύσουμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα παιδιά δεν έχουν δει πώς θέτουμε εκτός ημιρισίας διάταξης τα προβλήματα που απασχολούν την πόλη μας. Εγώ αυτό ήθελα να πω να δώσω συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά για αυτό που οργανώνουν για την άλλη εβδομάδα και θα είμαστε συμπαραστάτες σας παιδιά και μην απογοητευτείτε από αυτό που είδατε σήμερα. Τα πράγματα δεν είναι έτσι κάθε φορά. Ευχαριστώ. Καλά τώρα μισό λεπτο μην το κάνουμε τώρα και μην το ευτελίσουμε τώρα και το στο πράγμα. Εντάξει τώρα μισό λεπτο μπήκαν προβλήματα για τα διώδια δεν άκουσα τίποτε. Περίμενα. Κύριε Πρόεδρε αυτό ακριβώς. Να δούμε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Εγώ ακριβώς αυτό είπα ότι σήμερα αναλώσαμε αρκετό χρόνο να ασχολούμαστε με κάτι προσωπικό. Αναμενόμενο. Εντάξει. Και δεν να μιλήσαμε καθόλου και τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Ευχαριστώ. Αναμενόμενο. Λοιπόν ο κύριος Μουρτασάχας και κλείνουμε παρακαλώ. Ο κύριος Μαυρίδες με συγχωρείτε Πρόεδρε με συγχωρείς. Κύριε Πρόεδρε για τα διώδια υπάρχει τρακτικό θέμα μέσα. Θα τους συζητήσουμε. Εντάξει δεν υπάρχει θέμα. Θα το πούμε. Εγώ έλαβα το λόγο εξαιτίας των λεγωμένων του κ. Τσουρουκίδη. Έτσι. Υπήρχε η άποψη του κ. Τσουρουκίδη. Δεν θα την, προφανώς και δεν θα την κρίνω, σεβαστή, σεβαστότατη από και εγώ τη δικιά μου πλευρά. Ή τουλάχιστον αυτά που ακούμε και βλέπουμε. Πρώτα απ' όλα οι απολύσεις γίνανε και κρίθηκαν ως καταχρηστικές και σκόπιμες. Με ψεύτικα στοιχεία κατήγγειλαν η διοίκηση, κατήγγειλει η διοίκηση αυτούς τους ανθρώπους, εργαζόμενους, ως τραμπούκους, ότι βάλανε φωτιές και δεν σε μαζεύεται. Δηλαδή, τι χειρότερο απ' αυτό τον εκφοβισμό θα μπορούσαμε να περιμένουμε από μια διοίκηση, την οποία καθόμαστε και την λιβανίζουμε και η δικιά μου η κυβέρνηση την λιβανίζει ακόμα. Τι θα περιμέναμε λαδί λιγότερο ή περισσότερο από έναν τέτοιο άνθρωπο. Και καθόμαστε και τον κοιτάμε. Και ευτυχώς τα δικαστήρια είπαν ότι αυτές οι απολύσεις είναι και καταχρηστικές και παράνομες. Ένα άλλο, γιατί ακούστηκε για τραμπουκισμούς. Όταν δικαιώθηκαν δέκα εκ των εργαζομένων και μπήκαν στο εργοστάσιο, τους κλείσαν σε ένα δωμάτιο δέκα τετραγωνικών με τραμπούκους απ' έξω και για κατούριμα τους πήγαινε ο τραμπούκος. Αυτά, έτσι, για να ξέρουμε και τι μας γίνεται. Έχουνε καταγγελθεί δημοσίως απ' το σωματίο, αλλά ποιος θα τα γράψει και ποιος θα τα πει δημοσίως. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι σίγουρα η αντιπαράθεση δεν είναι απέναντι στους ανθρώπους που είναι μέσα. Θα έπρεπε ίσως κάποια στιγμή και αυτοί που είναι μέσα να καταλάβουν τι γίνεται και να πάνε να συντακθούν με τους συναδέλφους τους που είναι απ' έξω, γιατί απλά οι συναδελφοί τους είναι απ' έξω, είναι υποομυρία, αλλά με ψηλά το κεφάλι. Αυτοί που είναι μέσα είναι με υποομυρία, αλλά με χαμηλά το κεφάλι. Ευχαριστούμε τον κ. Μορτασάγα. Ο κ. Μαυρίδης παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, στο προηγούμενο συμβούλιο, αν θυμάστε, είχα προσπαθήσει να κλείσει το θέμα όσο μπορούν πιο μαλά με τον κ. Παπαδόπλου. Δεν εισακούστηκα και είδατε τι εξέλιξη πήρε το θέμα. Σε αυτό το σημείο έχω μια επιφυλάξη ότι δεν το χειριστήκαμε καλά σαν δημοτικό συμβούλιο και εν την ημέρα ο κ. Παπαδόπλος έχει δίκιο. Ένα άλλο θέμα είναι αυτό που είπε τώρα ο κ. Μορτασάγας απέναντί μου. Καλά είναι, ας αφήσουμε την εξέλιξη των δικαστικών υποθέσεων, διότι νομίζω ότι και η κυρία δήμαρχος κάπου εκεί δεν το αντιμετώπισε σωστά. Σήμερα υπάρχει μια πρωτόδικος απόφαση, αύριο θα υπάρχει μια εφητειακή απόφαση, παρακαλώ, και μεθαύριο... Παρακαλώ, μην διακόπτωτε. Και μεθαύριο δεν ξέρω μας να πάμε και σε ακυρωτικά και τα λοιπά. Μην λοιπόν, αφήστε το να εξελιχθεί, θα δούμε ποιος έχει δίκιο και τα λοιπά. Όσο για το ΑΣΕΠ, να μου επιτρέψετε... Κύριε Τσουρουκύρη, μην, σας παρακαλώ, μην διακόπτετε. Εγώ τον ακούω τον κ. Τσουρουκύρη, τον φίλο μου, με πολύ έτσι... Συνεχίστε κύριε Πρόεδρε. Όσο για τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ακούγονται πολλές φορές σε αυτήν την νέα θουσά. Και καταρχήν να πω ότι, ως προς τους συμβασιούχους, έχουν μια δεδυλωμένη θέση 20 χρόνια. Και η κυρία Δήμαρχος το γνωρίζει. Όποιος μπαίνει συμβασιούχος για 8 μήνες, για 5 μήνες, θα πάει στο σπίτι του μετά. Άλλος, θα έχουμε αυτά τα αφαιρόμενα που έχουμε. Και απορώ πως ο κ. Λαμπάκης, στον Δήμο Αλεξανδρουπόλεως, δεν είχε ούτε έναν συμβασιούχο. Ούτε έναν! Μισό λεπτό. Δεν μπορεί να μην είχε καμία ανάγκη αυτός και εμείς έχουμε 70. Και επαναλαμβάνω, με αυτά που είπε ο κ. Παπάς, σε προσέλαβα στην καθαριότητα, σκούπα και φαράσει. Αλλιώς, στο σπίτι. Επειδή είπα για το ΑΣΕ, κύριε Πρόεδρε, μου κάνει εντύπωση καμιά φορά και από παλαιότερα, σε μια επιχείρηση δουλεύουν τρία αδέρφια. Πώς γίνεται αυτό? Σε μια άλλη, άλλα τρία αδέρφια. Εδώ δουλεύουν άλλοι τέσσερις. Πώς γίνεται με αυτή τη διαδικασία του ΑΣΕ που λέμε εδώ, όπως το συντάσουμε εμείς. Λέω ότι, άμα θέλετε να σας συντάξω αύριο, μια προκήρυξη για να προσλάβω δικά μου άτομα, είναι το πιο εύκολο. Και το έχω πει από την αρχή, σε μια επελπτωση για τη δημοφαίλεια. Όταν κρατάς έναν 10 χρόνια στη δημοφαίλεια, με σύμβαση-σύμβαση και αποκτά εμπειρία, και του λες, θέλω να έχω εμπειρία, επί ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ποιος έχει την καβάλα? Ένας. Αυτός που είναι στη δημοφαίλεια 10 χρόνια. Δεν τον διώχνουμε να έχει κι άλλος. Να λοιπόν μια φωτογραφική διάταξη. Δεν μας αρέσει να τα λέμε. Σας τα λέει ένας που δεν έχω ζητήσει ποτέ ούτε τρία μήνα. Ένα δίμηνο ζήτησα από την κυρία δήμαρχο, το ξέρει πολύ καλά και δεν μου ικανοποίησε. Δεν μπορούσε η γυναίκα. Δεν μου πειράζει και δεν ήταν καν δικό μου πρόσωπο. Όχι καθόλου παραπονιάρηση. Καθαρά πράγματα. Κυρία δήμαρχε, πληροφορούμεθα ότι ο ΤΑΠ προσφέρει σε υλικό από ρηματοφόρα και λοιπά τροχοφόρα στους δήμους εκείνους, πως το οποίο κοιμένεται αυτή η προσφάρα είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ερωτώ, ο δήμος έχει κάνει κάποια αίτηση που να διεκδικεί κάτι από αυτό το μέλλειο. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Κουφατζέ, θα το χαλάσετε το μικρόφωνο. Κύριε Κενούργι ακόμα. Λοιπόν, θα απαντήσετε σε ποιο θέμα. Παρακαλώ. Το ένα, οι συμβασιούχοι, αγαπητέ κύριε Μαυρίδη, οι παρατασιούχοι, όπως λέγονται τελευταία, δεν αφορούν ένα δήμηνο, ούτε αφορούν ένα οχτάμηνα. Είναι αλεπάλληλα δήμηνα και αλεπάλληλα οχτάμηνα που συνέβησαν και της εποχής του κυρίου Κατρούγκαλου και μετά του κυρίου Κουρουβλί και Σκουρλέτη, πρώτο. Δεύτερο, θέλω να σας πω για το τελευταίο θέμα που είπατε αν κάναμε πρόταση σαν δήμο. Δικαιούμαστε γύρω στις 930.000, ούτε καν εκατομμύριο και όχι απλώς ετοιμάσαμε πρόταση. Ετοιμάσαμε πρόταση που να αφορά οχήματα για το δήμο και όχι οχήματα για σαλτανάτι για να κάνουμε βόλτες. Μιλάμε για ένα ούνιμο το λεγόμενο πολυμηχάνημα που το χειμώνα γίνεται κοινωνιστικό και το καλοκαίρι κόβει χόρτα και διάφορα τέτοια τέτοιου είδους μηχανήματα και μάλιστα η τεχνική έκθεση που κατεβάσαμε ήταν τόσο πλήρης και ενημερωμένη που την υιοθέτησαν σε όλους τους δήμους της δικής μας περιφέρειας και ειλικρινά δεν γνωρίζω αν τελικά την υιοθέτησαν και σε όλο αυτό το πρόγραμμα υποτίθεται της κοινωνικής πώς λέγεται εταιρική κοινωνική ευφύνη. Τόσο εμπεριστατωμένη ήταν η πρόταση που κατεβάσαμε μέχρι και φωτογραφίες των μηχανημάτων είχε, τεχνικές προδιαγραφές και τα πάντα. Αυτά είχα να σας πω κύριε Μαυρίδη. Λοιπόν, ευχαριστούμε την κυρία Δήμαρχο. Θεωρείται περιωμένη η προημερισία για τάξιο συζήτηση. Έχουμε ένα έκτακτο θέμα, συνάδελφοι, πριν μπούμε στην ημερήσια διάταξη. Το ψήφισμα του κ. Ποτώλια δεν θα το συζητήσουμε, κ. Πρόεδρε. Όχι, δεν το έφερα για συζήτηση. Είπα ότι δεν συντρέχει λόγος. Γιατί. Τι γιατί. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει κάνει ψήφισμα σχετικό με αυτό. Τι θέλετε, τι διαφορά υπάρχει εδώ. Του κ. Ποτώλια. Του κ. Ποτώλια. Να το μελετήσουμε, κ. Πρόεδρε. Ναι, θέλει να το μελετήσει η κ. Δήμαρχος. Παρακαλώ, κ. Μαυρίδη. Κλείστε λίγο τα μικρόφωνα. Σωτήρ, λίγο τα μικρόφωνα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρατηρεί το εξής φαινόμενο. Από την αρχή, ειδικά αυτής της δημοτικής περίοδος, εδώ και τρία χρόνια, δεν υπάρχει Συμβούλιο που δεν έχουμε ψήφισμα. Για οτιδήποτε. Και έχω πει ότι. Το λέω με πολύ σοβαρότητα, όσο κι αν φαίνεται άσχητο. Αυτά, με το που φτάνουν στο Υπουργείο, ή στη Γενική Γραμμάτρια όπου πάνε, παλαιά πηγαίνανε στη Θερμά της Αρκαψοεξήλων και τώρα πάνε στον Κράτος Απολυμάτων. Έχετε πάρει ποτέ, κ. Δήμαρχε, απάντηση επί ενός ψηφίσματος? Ποτέ δεν πήρατε. Πέραν του το όμως, έχουμε τώρα... Πώς, για τα διώδια πήραμε μασίλ. Τώρα έρχομαι στο Πρακτικό. Στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχουν όλες οι εισηγήσεις, κατά πλήρη, όπως σημαίνει και στο Κοινοβούλιο, που έρχονται από την πλευρά της διοίκησης. Προς τα εκεί να υποβάλλεται το έτοιμα και η διοίκηση να το εισηγείται. Τώρα, η κάθε παράταξη, βλέπω εδώ μία αντίληψη, ότι καταθέτω λέει αυτό να το ψηφίσετε. Εφνιδιάζεται η πλήρη ψηφία, η οποία προφανώς θα πρέπει να έχει αυτή την κυριερχή θέση. Έχω μία αμφισβήτηση για αυτό το θέμα. Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να το χειριστείτε εσείς. Κύριε Δήμαρχο και με τους επικεφαλείς των παρατάξων. Μισό λεπτό, να τελειώσω, μισό λεπτό. Αυτό το πράγμα, είπα, πολύ σωστά επισημαίνεται. Ο κ. Ποτόλιας κατέθεσε το ψήφισμα, το οποίο και εγώ σήμερα το πρόγειδα στις εφημερίδες δημοσιευμένο. Σήμερα ήρθε στη Γραμματεία του Προεδρίου και ζητάει το περιοχόμενο το οποίο έχει. Τι να πούμε δηλαδή τώρα, να ψηφίσουμε κάτι για το οποίο δεν είναι ενημερωμένη καν η πλειοψηφία, τι να συζητήσουμε. Παρακαλώ κ. Παπα. Επ' της διαδικασίας, εμείς βάλαμε σαν πρόταση το ψήφισμα που βάζει ο κ. Ποτόλιας. Το βάζουμε σαν πρόταση. Δεν πάει να πει ότι θα περάσουμε αν δεν έχει την πλειοψηφία και λέμε. Βάλτε το σε ψηφοφορία και εσείς δηλώσετε ότι δεν είσαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ψήφισμα. Να δούμε. Αυτό που λέει ο κ. Μαυρίδης δεν έχει καμιά σχέση με τη διαδικασία που θέλουμε εμείς να γίνει. Εμείς λέμε ότι συνταυτηζόμαστε με το ψήφισμα που βάζει ο κ. Ποτόλιας για την Ποπουλού. Εσείς το ελέγχετε αυτό αν γίνεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλώστε εκεί πέρα ότι θέλετε κι άλλο χρόνο και γι' αυτό δεν το ψηφίζετε. Αλλά να τεθείς στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου αυτό θέλουμε. Και να τύχει οποιασδήποτε τύχεις. Είχετε δίκα αλλά δεν είναι πιο φρόνιμο αφού γίνει... Όχι, όχι, όχι, να τελειώσω. Αφού γίνει επικοινωνική ανεχρεστή. Μα υπάρχει μεγάλη διαδρομή από αυτό που λέω εγώ, που λέει ο Ποτόλιας, που λέει ο Βέρος, που λέει οι άλλοι της αντιπολίτες. Από αυτό που τοποθετήθηκε ο κ. Τσουρουκίδης. Μα είναι φοβερή η απόσταση που έχουμε. Είναι δυνατόν δηλαδή να ψηφίσει κάτι τέτοιο ο Τσουρουκίδης μετά τα όσα είπε, δεν μπορεί να το κάνει. Αλλά εγώ δεν με ενδιαφέρει ο Τσουρουκίδης, σε μένα με ενδιαφέρει η διοίκηση τη λέει. Πώς τοποθετείται, τοποθετείται ότι θέλει χρόνο. Να τελειώσουμε όμως. Πάλι την διαδικασία σας παρακαλώ. Θέλει χρόνο. Τελειώσαμε. Πάμε σε άλλο δρόμο. Αυτό είπε η κυρία δήμαρχος ότι... Θα το μη το σώμα, δεν το πείτε εσείς. Όχι, όχι, η κυρία δήμαρχος. Μεταφέρω αυτό που η κυρία δήμαρχος είπε. Δεν λέω προσωπική μου άποψη, μη συγχωρείτε. Όχι, εγώ δεν θέλω, δεν το εισάγω το θέμα, αλλά εν πάση περιπτώσει η φώσον είναι ένα ζήτημα το οποίο τήθεται για να πάρει θέση... Δεν πρέπει να το μελετήσετε. Ναι, αυτό είπε η κυρία δήμαρχος, ακριβώς. Περδεύτηκα. Περδεύτηκα γιατί η δάσκη διοίκηση στον Δήμο να κερδίσει τις αποφάσεις του Ζούχουλου και ακόμη άλλη τοποθέτησε εδώ που είναι τελώς διαφορετική. Εντάξει, και εγώ διαφοροποιήθηκα. Τι πρέπει να πω αυτό. Η ομάδα αποφασίζει και η πλειοψηφία της ομάδας εκφράζει τη διοίκηση. Πρόεδρε, υπάρχει ένα απλό ερώτημα, υιοθετείται αυτά που λέει ο κύριος Τσουρουκίδης αδιοίκηση ή όχι. Αυτό είναι το τέλος. Τώρα θέλετε να κάνουμε συνεδρίαση για αν υιοθετεί η ομάδα αυτά που είπε ο κύριος Τσουρουκίδης. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ, το θέμα έχει λήξει. Πάμε, πάμε, κύριε Τσουρουκίδη μην απαντάτε, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Τσουρουκίδη παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, σας παρακαλώ πολύ τώρα. Κύριε Τσουρουκίδη, σας παρακαλώ πολύ, κύριε Τσουρουκίδη, σας παρακαλώ, δεν υπάρχει... Εντάξει, εντάξει, εντάξει κύριε Τσουρουκίδη, σας παρακαλώ πολύ, μην μπαίνουμε τώρα στην ουσία του θέματος. Τίποτα δεν είναι άσπρο και τίποτα δεν είναι μαύρο, σας παρακαλώ πολύ, αφήστε τώρα. Κύριε Τσουρουκίδη, κύριε Κελαϊδάκη, σας παρακαλώ, μην τον... Κύριε Τσουρουκίδη, δεν θα λύσουμε το θέμα, δεν θα το λύσουμε το θέμα εδώ. Παρακαλώ, σας παρακαλώ πολύ, κύριε Τσουρουκίδη, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Κελαϊδάκη, σας παρακαλώ, κύριε Κελαϊδάκη, παρακαλώ, παρακαλώ είπα. Λοιπόν, παρακαλώ πολύ, παρακαλώ, μην δίνετε εξετάσεις, εδώ μέσα δεν δίνουμε εξετάσεις. Δεν δίνουμε εξετάσεις εδώ μέσα κανένας, σας παρακαλώ πολύ. Προς όλους απευθύνεται αυτό, σας παρακαλώ πολύ τώρα. Είναι κατανοητό, μην το πλατιάζουμε, είναι κατανοητό, σας παρακαλώ πολύ. Πάμε λοιπόν στο πρώτο έκτακτο και μοναδικό. Έγκριση χωρίγησης άδειας λειτουργίας επιχείρησης παροχής υπηρεσιών διαδικτύου. Ιδιοκτησίας του Σιδηρόπουλου Βασιλείου που βρίσκεται επί της Οδού Μητροπόλεως 14-16 στο Δήμο Καβάλας. Εγκρίνεται. Ναι κύριε Βέρο. Θα παρακαλούσα τη διοίκηση να μας εξηγήσει σε τι συνίσταται το έκτακτο. Και θέλω να μου πούνε πότε έγινε η έτηση από τον συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο. Ποιος το σηγείται αυτό. Λοιπόν όχι ποιος το σηγείται αυτό. Κύριε Φραντισικάκη παρακαλώ. Εγώ σήμερα υπέγραψα κάτι για αυτό το θέμα. Δεν γνώριζα όμως τι θα το φέρουν σήμερα στο Δημοτικό Συμβουλό. Λοιπόν έλα πάρ' το και να μην το ξανά. Αποσύρετε το θέμα τέρμα τέλος. Αποσύρετε. Πάμε στην ημερήσια διάταξη τακτικά. Ξεκινάμε με το νούμερο έξι να πούμε λίγο. Ναι το ξέρω κύριε Βερό. Ξεκινάμε με το νούμερο έξι γιατί είναι εδώ κάποιοι ενδιαφερόμενοι και θέλω να το έχουμε πιο μπροστά και το θέμα της μία να μην κατεστηρίσουμε. Το υπαριθμό έξι λοιπόν κύριε Γραμματέα αφορά εισήγηση για εξέταση απόρριψης σημεία ένστασης κατά το υπαριθμό 22, 3, 12, 17 πανδυτικού εγγράφου της διάθεσης τεχνικών υπηρεσιών του έργου κατασκευή τυχείου στήριξης οδού στον οικισμό Κρυονερίου. Ο κύριος Τουλκίδης παρακαλώ. Να περιμένουμε να μην ακούσουμε τον πολίτη πρώτα. Πείτε τι αφορά το θέμα για να γνωρίσουμε. Ενημερώστε το σώμα παρακαλώ. Ωραία, ξανανημέρω. Δεν το θυμάμαι. Ακριβώς, ακριβώς. Οπότε κάλεσα την εταιρεία να εκπροσωπηθεί. Το θέμα είχε ως εξής, υπήρχε μια κατά τη διάρκεια και πρώτη προσωρινή παραλαβή του έργου, υπήρχε μια καθίζηση του δοστρόματος του συγκεκριμένου έργου. Η καθίζηση αυτή, καταλαβαίνετε, πρέπει να ελεγχθεί ως πως στη βλάβη, δηλαδή να διαπιστωθεί μια βλάβη από κάποιον υπηλέποντα ότι φταίει ο εργολάβος ή δεν φταίει ο εργολάβος και φταίει κάποιο δίκτυο το οποίο έκανε ο Δήμος ή η ΔΕΙΑΚ. Και άρα, εφόσον διαπιστωθεί αυτό, προφανώς να αποζημιωθεί ο εργολάβος για τη δουλειά που έκανε για να υποπτεύσει την βλάβη, να αποζημιωθεί την αποκατάσταση. Εάν φταίει ο εργολάβος θα ξαναφτιάξει το έργο. Η διαμάχη τώρα των ΔΕΙΑΚ έχει να κάνει με το ότι ο εργολάβος ισχυρίζεται ότι η βλάβη προέρχεται από δίκτυο της ΔΕΙΑΚ, κάτι το οποίο όμως ποτέ δεν ελεγχθεί ούτε από τη ΔΕΙΑΚ ούτε από τον Δήμο. Ο εργολάβος προέβη στην αποκατάσταση της διάνοξης που έκανε για να δει από πού προέρχεται η βλάβη, χωρίς εντέλειο δήμος ποτέ να δει από πού προέρχεται η βλάβη. Αυτό λοιπόν που λέμε εμείς στην έσταση του, ο εργολάβος στην έσταση του λέει να πληρωθεί, εμείς οφείλουμε να του πούμε ότι πρέπει να διαπιστωθεί μια βλάβη, άρα να σκάνει μια τομή να δούμε ότι φταίει ή δεν φταίει ο εργολάβος ή η ΔΕΙΑΚ και αναλόγως να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως και να έχει αυτή τη στιγμή αυτό που η υπηρεσία λέει και νομίζω και εγώ ότι έχει δίκιο, είναι ότι εφόσον κανένας, καμία υπηρεσία δεν παρέλαβε, δεν διαπίστωσε τι φταίει για αυτόν τον δρόμο, είναι αδύνατον να πληρώσει και να αποζημιώσει γι' αυτό τον εργολάβο, χωρίς να έχει καμία υποπτεία ότι φταίει η ΔΕΙΑΚ. Δηλαδή θα μπορούσε να μη φταίει η ΔΕΙΑΚ και να αποζημιώσει τον εργολάβο για δικό του σφάλμα. Πώς θα γίνει αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει. Ποιος είναι εκπρόσωπος από την εργολάβο. Αυτό λέμε, αυτό λέμε. Ναι κύριε Βέρο παρακαλώ. Να κάνω μια ερώτηση κύριε Αντιδήμαρχη. Να πω λίγο έτσι και την ένσταση μου στην ένσταση της εταιρείας. Η εταιρεία λέει ότι κλείθηκε η ΔΕΙΑΚ να πάει και δεν πήγε. Μιλάμε τώρα όμως για ένα απόγευμα μέχρι το άλλο απόγευμα. Όταν ελέγχεις από κάποιον, του δίνεις ένα ραντεβού και λες έλα θα το ανοίξω, έλεγξέ το να το κλείσω. Δεν το ανοίγεις και λες έλα δεν ήρθες το κλείσα. Εκεί νομίζω ότι χάσαμε την συνενόηση. Οφείλουμε να πούμε ότι μιλάμε για μια εταιρεία που δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα, τώρα δεν είναι εκεί το ζήτημα. Είναι ένα θέμα καθαρά τυπικό και ουσιαστικό όμως παράλληλα ότι καμία υπηρεσία δεν έχει διαπιστώσει ότι η ΒΛΑΒΙΔΕΙΑΚ. Τι εισηγείται η υπηρεσία κ. Τρουγίδη. Τι εισηγείται στον εργολάβο. Καταρχάς εισηγείται την απόρριψη της ένστασης του εργολάβου και συνιστά να γίνει μία ατομή δοκιμαστική ώστε να δούμε να διαπιστωθεί πως προέκυψε η ΒΛΑΒΙΔΕΙΑΚ και καθίδιζε ο δωτός θρόματος. Εφόσον υπάρχει η πετιότητα της υπηρεσίας ή της ΔΕΙΑΚ, προφανώς ο εργολάβος θα αποσυμμιωθεί. Εφόσον δεν διαπιστωθεί ότι φταίει η υπηρεσία. Παρακαλώ ας ακούσουμε και την εταιρεία. Ναι με συγχωρείτε με συγχωρείτε ο κ. Βέρος και ο κ. Παπαδόπλος. Λοιπόν θέλω ουσιαστικά και ο ερωτής να κάνω στον κ. Αντιδήμαρχο. Βέβαια ο κ. Αντιδήμαρχος είναι πρόσφατα στην τεχνική πυρησία αλλά ο κ. Φιλιππίδης Λύπη είναι εδώ ο κ. Μουριάδης γιατί θεωρώ ότι είναι σημαντική αυτή η ερώτηση. Στον συγκεκριμένο ανάδοχο της συγκεκριμένη εταιρείας ως δήμος Καβάλας ξανασυνεργαστήκαμε και αν συνεργαστήκαμε είχαμε προβλήματα το πρώτο. Είχαμε ποτέ δηλαδή μας δημιούργησε πρόβλημα και τα λοιπά. Σε όλα αυτά τα χρόνια σε όποιες συνεργασίες είχαμε. Και το δεύτερο γιατί πόσο μιλάμε αν θυμάμαι καλά γιατί το είχαμε αποστήριξει την περασμένη φορά μιλάμε για 6.500-6.000 δεν θυμάμαι κιόλας το πόσο. Κάπου εκεί είναι η αποζημίωση. Δηλαδή είναι οι επιπλέον εργασίες. Δεν θυμάμαι τώρα. Μπορεί να... Άρα ουσιαστικά το σημαντικό όμως για μας, το σημαντικό δεν είναι το θέμα τόσο της τιμής, είναι όμως και αυτό, αλλά το ουσιαστικό είναι αν με τη συγκεκριμένη εταιρεία είχαμε συνεργασία και αν ποτέ υπήρξε πρόβλημα, όποιοδήποτε πρόβλημα, όπως αντιμετωπίζουμε με πάρα πολλούς για πολλά χρόνια. Και ο κ. Παπαδόπουλος έχει μια ερώτηση. Νομίζω το απάντησα ήδη ότι δεν υπάρχει θέμα διένεξη με την εταιρεία εδώ. Είναι θέμα διαδικαστικό όμως. Ποτέ δεν είχε ο δ. Καβάδας πρόβλημα συνεργασίας με το συγκεκριμένο. Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Αντιδίμαρχε, μια ερώτηση έχω να κάνω με την καλή πρόθεση που έχετε. Θέλω να ξέρω, γνωρίζατε εάν η ενημέρωση που έκανε ο συγκεκριμένος εργολάβος, το συγκεκριμένο συνεργείο, που λέτε ότι δεν έδωσε ποτέ δικαιώμα, γιατί γνωρίζουμε όλοι ποια οικογένεια είναι και ποιος συνεργείο είναι, που το παραδέχεστε και είναι προς τιμή σας, γνωρίζατε, πιστεύω ότι δεν υπήρχε λόγος να πει κάτι, γιατί το νούμερο είναι τόσο μικρό, που δεν είναι δυνατόν... Θέλω να σας πω το εξής, γνωρίζατε εάν, ή αξιολογήσατε, εάν αυτό που σας είπε η εταιρεία ότι το ανοίγω τώρα, αλλά υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να το κλείσουμε γρήγορα, γι' αυτό πρέπει να αρθείτε να μας ελέξετε, γνωρίζετε αν υπήρχε αυτό το πρόβλημα, για να μπορέσουμε να ατειολογήσουμε και την παρέβαση που έκανε για να ξανακλείσει το πρόβλημα, ώστε να μην δημιουργήσει πρόβλημα στους κατοίκους. Αυτό ήθελα να πω. Να σας πω λίγο... Ναι κύριε Παπα, παρακαλώ. Λοιπόν, συνεχίζω από εκεί που σταμάτησε ο κύριος Παπαδόπουλος και λέω ότι εγώ τώρα, σαν δημοκρατικός σύμβουλος, έρχεται ο αντιδήμαρχος και μου λέει ότι με τον Εργολάου αυτό δεν είχα ποτέ θέμα. Και γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, γιατί δηλαδή δεν τα βρήκατε με έναν τρόπο έτσι για να λυθεί η διαφορά, να πάρετε και το μέτρα, έπρεπε να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρετε την άρεια για να κάνετε το ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Μετά θα περάσουμε εσάς και να ψηφίσουμε διαφορετικά ή αποσύρδετο και βρέσετε μια συνενόηση. Είναι πολύ, θα έλεγα, ακούγεται πολύ βαρύγδουπα ή περίεργα το να λες ότι με αυτόν τον άνθρωπο εγώ δεν είχα ποτέ προβλήμα, που τον θέλεις να συνεργαστείς για να σου λύνει τα διάφορα προβλήματα και να το φέρνεις εδώ από ασυνονοησία και μόνο. Εγώ θα έλεγα, πάντε να συνονοηθείτε και λάτε διαφορετικά. Να ακούσουμε πρώτα την έσταση των εργολάτων. Η αλήθεια είναι ναι, δεν τον ακούω, τον άνθρωπο το φέραμε για να ακούσουμε και θα απαντήσω και στα υπόλοιπα. Σε σχέση με την υπηρεσία, σε σχέση με την υπηρεσία, η υπηρεσία ειδοποιήθηκε έγκαιρα, σε σχέση με την υπηρεσία, η υπηρεσία ειδοποιήθηκε έγκαιρα, όσο φύλαμε. Στήλαμε κιόλας άνθρωπο να παραλάβει τον επιβλέποντα. Πότε έγινε αυτό? Δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία. Περίπου. Έχει γύρω στο 1,5 μήνα περίπου, 2 μήνα. 1,5 μήνα. Ειδοποιήσαμε την υπηρεσία και είπαμε, ερχόμαστε να σας πάρουμε, λάτε να δείτε την Βλάβη. Την ώρα που πλησίαζε ο υπάλληλος μας ενωπέρα για να πάρει την επιβλέποσα να τη θέει να δει την Βλάβη, μας είπε η επιβλέποσα, δεν είναι δικό μας θέμα αυτό, είναι θέμα τη ΔΕΙΑΚ. Να ειδοποιήσει τη ΔΕΙΑΚ. Ειδοποιήσει και η ΔΕΙΑΚ. Δεν ήρθε από τη ΔΕΙΑΚ κανένας. Περιμέναμε και την επόμενη μέρα και πλύσαμε το χαντάκι. Και πάνω σε αυτό εδώ ήρθανε και μας είπανε, ελάτε να ξανακάνουμε το Μη να δούμε αν ήρθε η Βλάβη ή όχι. Μπορούμε να υποδείξουμε τη θέση, ακριβώς, να πάτε να κάνετε το Μη ο Δήμος η ΔΕΙΑΚ, όποιος αμφιβάλλει για αυτό που λέμε. Εμείς δεν αμφιβάλλουμε για αυτό που κάναμε. Εσείς μας αφισβητείτε κακώς. Αν μας αφισβητείτε, να σας υποδείξουμε τη θέση που είναι η Βλάβη, να πάτε να σκάψει ο Δήμος η ΔΕΙΑΚ και να τη δείτε. Αφισβητηθήκαμε δίχως λόγο. Ενώ ήρθαμε στην υπηρεσία και ζητήσαμε από την υπηρεσία να έρθει, τελευταία στιγμή, στην ώρα που έφτασε ο υπάλληλος εδώ… Μισό λεπτό να πούμε κάτι, δηλαδή, μισό λεπτό. Η ένσταση είναι το τυπικό της υπόθεσης. Εάν, κύριε εκπρόσωπο της εταιρείας, σε συνενόηση πάντα με την υπηρεσία, τη ΔΕΙΑΚ, γίνει από κοινού αυτή η τομή, η οποία λέτε, από την ώρα που δηλώνει ο αντιδήμαρχος ότι εφόσον πράγματι είναι τα πράγματα όπως εσείς, τα περιγράφετε, έγινε, δεν έγινε έσταση, θα πάρετε τα χρήματα και θα τελειώνει η ιστορία. Δεν βλέπουμε, δηλαδή, πού έχουμε τη διαφορά σε αυτήν εδώ τη διαδικασία. Δεν βλέπουμε κάτι που μας κολλεί. Δεν αρνείται η υπηρεσία να καταβάλλει, δηλαδή, το τιμήμα, από ό,τι κατάλαβα. Να ξεκαθάρει. Εσείς γιατί κλείσατε, δηλαδή, στις 24 ώρες το χαντάκι, ας πούμε. Γιατί θα πήγαινε κάποιοι, θα πήγαινε μέσα. Ε, πώς τώρα, άμα θέλουμε να λάβουμε μέτρα προστασίας, λαμβάνουμε μέτρα προστασίας, πώς θα πέφτει μέσα. Δεν μας είπε κανένας θα το βασίξουμε ανοιχτό και θα ακούμε μεθάβλαιο. Επειδή είναι... Υπάρχει αλληλογραφία με συνεκοπλέπουσα. Όχι, σε αυτό το θέμα, η αλληλογραφία που υπάρχει είναι ότι... Πω, ρε, τι ασχολόμαστε, ρε, κοίτα να δεις εδώ, ρε. Ναι, κύριε Τσαναξί, παρακαλώ. Ήθελα να ρωτήσω εγώ τον εργολάβο. Το κλείσανε, λέει, για να μην πέσει κανείς μέσα. Όταν το κατασκεύαζανε το έργο αυτό και ήταν ένα μήνα, δύο μήνες ανοιχτό, δεν φοβηθήκανε να μην πέσει κανένας μέσα. Αυτά. Λοιπόν, εντάξει, τώρα... Επειδή γνωρίζω το έργο, γι' αυτό το λέω. Ήταν δύο μήνες, τι να σας πω. Δεν φοβότανε τότε μην πέσει κάποιος μέσα. Πήγανε σε 24 ώρες και κλείσανε το... Εντάξει, να μην πάμε σε μια διαμάχη τώρα που δεν έχει λόγο και αιτία, αφού από την ώρα και η υπηρεσία συμφωνεί, φως τον διαπιστωθεί, ας γίνει μια επιτόπου αυτοψύου, να τελειώνουμε. Εμείς είμαστε υποχρωμένοι για το τυπικό να ακολουθήσουμε τη διαδικασία της... την σήγηση της υπηρεσίας. Από εκεί και πέρα κάνετε την τομή να τελειώνουμε, ρε παιδιά. Τι χρειάζεστε για αυτή την τομή. Μισό λεπτάκι, να απαντηθούν πράγματα, όμως. Πρόεδρε, εντάξει, να αποδεχτούμε και έτσι όπως αποδεχόμαστε συνήθως τις εισηγήσεις της υπηρεσίας. Αλλά ας το δουν και άμεσα. Τώρα δεν αξίζει τον κόπο, δηλαδή, να ταλαιπωρείται και η εταιρεία να ταλαιπωρούμαστε και εμείς. Ας λήξει το θέμα και νομίζω και αυτό που είπε ο Βαγίλης ο Παπάς, ας υπάρξει μια συνενόηση. Αυτό, αφού βλέπω ότι υπάρχει διάθεση από τις τεχνικές υπηρεσίες για να τελειώσουμε. Μισό λεπτάκι, όμως. Δεν μπορούμε να φύγουμε χωρίς να ακυρώσουμε την ένσταση από εδώ, διότι θα πάμε πληρώσουμε αύριο το πρωί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ένσταση, την οποία αν δεν την ακούγουμε... Δεν υπάρχει λόγος, Δήμαρχε. Να σας πω γιατί δεν πήγε, δεν έχω μιλήσει, όμως. Ναι, κύριε Τουλκύδη, να απαντήστε στα ερωτήματα, παρακαλώ. Λοιπόν, δύο είναι τα θέματα εδώ. Υπάρχει μια ουσία και υπάρχει και μια τυπικότητα. Εγώ τι θα έκανα και νομίζω ότι είναι το λογικό. Έχω μια καθίσταση σε ένα έργο μου και θέλω εγώ να αποδείξω στη ΔΕΙΑΚ ότι φταίει. Ωραία, την καλό τη ΔΕΙΑΚ μεθαύριο που μπορώ και μπορεί το συνεργείο, λέμε τώρα ρε παιδί μου, λέω την διαδικασία, έτσι. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο, κανένα μα κανένα λόγο να βεσβητήσω ότι μπορεί να υπήρχε διαρροή της ΔΕΙΑΚ ή όχι. Δεν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Στη διαδικασία μπαίνουμε ως εξής. Αυτό κάποιος πρέπει να υπογράψει ότι το είδα ότι φταίει η ΔΕΙΑΚ, ποιος θα το κάνει ρε παιδιά αυτό. Που αφού δεν το είδε. Παίρνεις τη ΔΕΙΑΚ, της λες αύριο θα σκάψω για να δω τι βλάβει. Μπορείς? Δεν μπορώ. Υπάρχει ένα τεράστιο διαγωνισμό όπως γράφηκε στην εισήγηση και η ΔΕΙΑΚ καλέστηκε και μπορεί να μην μπορέσε αύριο να είναι απίκο να δει το έργο. Μπορείς? Δεν μπορώ. Μεθαύριο. Μεθαύριο. Μία μέρα τα ανοίξαν, μία μέρα το κλείσαν. Δεν ήταν κανένα θέμα φοβερό. Επειτό που θα το βλέπαν και θα τελειώνουν. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πραγματικότητα που λέει. Άνοιξε μία τρύπα. Ή προκολάβωσε ότι φταίει η ΔΕΙΑΚ. Έκλεισε την τρύπα. Δεν είναι τόσο τυπικό ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια ένσταση. Ωραία. Άμα την δεχτούμε θα πρέπει να πληρώσουμε το έργο. Ωραία. Εμείς δεν μπορούμε να αντιετύχει διαφορετικά το θέμα. Να αποσυρθεί η ένσταση δηλαδή. Όχι. Να το συνεδηθούμε με αυτήν την ενέα. Να το κάνουμε. Δεν διαφωνώ. Δεν προχωρούσε στη λύση του θέματος. Δεν μπορώ να το πούμε αυτό. Δεν μπορώ να το λύσεις. Δεν νομίζω ότι και ο άνθρωπος λέει ότι τον ενέπεσε η επιχείρηση. Μια μέρα κράτησε όλο αυτό. Εγώ θεωρώ ότι αν είχαν συνεδηθεί πιο πριν με την επιβλέποσα, θα είχε πάρα πολλά. Κανένας του πράσινος δεν υπογράψει. Δεν μπορούμε. Να αποσύρουν την ένσταση. Τι να κάνουμε. Τι θέλετε. Να αποσύρουν την ένσταση καλοπροέλευτα. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ένσταση. Για πού το λέω. Θέλετε να πάρουμε την απόφαση να αποσύρουμε και να μη κάνουμε δεκτή την ένσταση και να περάσουμε σε μια διαδικασία. Ποιος θα το σκάψει να το δει. Ποιος θα το σκάψει. Κύριε Τουλκίδη. Κύριε Τουλκίδη. Κύριε Τουλκίδη. Αυτό λέω. Κύριε Τουλκίδη. Μισό λεπτό. Κύριε Τουλκίδη. Ερώτηση. Εάν αποσύρουμε το θέμα μέχρι την επόμενη συνεδρία και εντωμεταξύ κάνετε τη διαδικασία που απαιτείτε και ξέρουμε την άλλη φορά ποιος φταίει, ποιος δεν φταίει, οπότε κάνουμε δεκτή απορρίπτωμα ανάλογα την ένσταση και πληρώνετε ή δεν πληρώνεται ο άνθρωπος. Νομίζω ότι... Τι λες Αντιδήμαρχε. Ωραία άρα με εξειοδοχεί το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεργασθώ με τον Γολάβο να αποσύρει την ένσταση σε πρώτη φάση διότι ξαναλέω ότι αν παραμείνει η ένσταση πάμε να πληρώσουμε. Κύριε Αντιδήμαρχε δεν κατάλαβες. Αποσύρουμε το θέμα και βλέπετε ποιος ευθύνεται. Εάν ευθύνεται ο Δήμος γίνεται δεκτή η ένσταση. Εάν ευθύνεται ο εργολάβος απορρίπτουμε την ένσταση. Και ανάλογα πληρώνουμε ή δεν πληρώνουμε. Παρ' όλα αυτά για να αποδειθεί αυτό θα πρέπει να γίνει μια τομή. Είπαμε αυτό λένε. Αφού δέχεται ο εργολάβος να συνεργαστεί με την υπηρεσία και να το λύσουμε. Θα ξανακάνουμε την τομή. Ευχαριστούμε πολύ. Λοιπόν. Συνεχίζουμε, συνεχίζουμε. Θέλετε να κάνουμε να προχωρήσουμε να ξεκινήσουμε κυρία Δήμαρχη ή να πάμε στο έκδοσης. Θέλετε να πάμε με σειρά τώρα ή να πάμε στη Μέα. Πάμε στη Μέα. Αλλά είναι γρήγορα θέματα. Γιατί, ας κάνουμε ένα αυτό. Λοιπόν. Πάμε, πάμε, πάμε. Το υπαρρυθμό είναι ένα. Είμαι δημοκράτης. Δεν με αναγνωρίζουν. Το υπαρρυθμό ένα θέμα. Δέκατη, τέταρτη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας οικονομικού έτους 2017. Ο κ. Καλανταρίδης που σήμερα δεν είχαμε τη χαρά να τον ακούσουμε. Εάν υπάρχει κάποια ερώτηση ή ευχαριστούμε να απαντήσουμε κάποια διαφύγιση. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Λοιπόν. Το πρώτο που θέλω να ρωτήσω είναι βλέπω ότι βάζεται για μελέτη ανάπλαση πλατείας ελευθερίας 125.000 και κάτι. Θέλω να ρωτήσω γιατί τόσο μεγάλο το ποσό. Δηλαδή πόσα θα είναι το συνολικό κόστος αυτής της ανάπλασης που θα γίνει και... Είναι μεγάλο το ποσό. Ναι, το δεύτερο. Όχι, όχι, όχι. Λοιπόν. Το δεύτερο αναφέρεται στον κωδικό. Όπου έχετε 4.500 συντήρηση για αυτόν τον περίφημο ρομποτικό κάδο. Θέλω να ρωτήσω. Έχετε συμβολευθεί κάποιον συγκεκριμένο την εταιρεία ή οτιδήποτε και ότι αν το φτιάξουμε από εκεί και πέρα δεν θα έχουμε προβλήματα. Διότι αν θυμάμαι καλά από τότε που τοποθετήθηκε πάρα πολλές φορές και πάρα πολλά χρήματα έχουμε ξοδέψει για το συγκεκριμένο. Τώρα, μάλλον φταίνουν οι πολίτες, λέω εγώ που ρίχνουν διάφορα αντικείμενα. Δεν το ξέρω κιόλας να μου πείτε. Και ένα ακόμα κωδικό που αναφέρεστε για 5.000. Για προμήθεια λέει αλουμινοκατασκευής αναπαράστασης παλαιού ητραγουγίου Καβάλα. Εξηγήστε μου λίγο. Κύριε Καλανταρίδη παρακαλώ. Λοιπόν, θα πάρουμε με τη σειρά. Καταρχήν όσον αφορά τα χρήματα τα οποία βλέπετε στον κωδικό και τη μελέτη της ανάπλυας πλατείας ελευθερίας. Από την οικονομική υπηρεσία διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στο αποθεματικό ένα ποσό το οποίο αφορά την ΣΑΤΑ και ζητήθηκε από την τεχνική υπηρεσία να τοποθετηθεί σε κωδικό που να έχει σχέση με το τεχνικό της πρόγραμμα γιατί δεν πρέπει να παραμένει στο αποθεματικό. Όπως και το έκανε η τεχνική υπηρεσία και θεώρησε ότι μπορεί αυτά τα χρήματα να τα τοποθετήσει στο συγκεκριμένο κωδικό δεν αφορούν το ποσό της μελέτης της συγκεκριμένης σύμφωνα και με όσα μπορεί να μας πει ο κύριος Τουλκίδης. Έτσι, τοποθετήθηκε το ποσό εκεί έτσι ώστε να βρίσκεται σε κωδικό της τεχνικής υπηρεσίας. Ένα αυτό. Δεύτερον, όσον αφορά τον κάδο, τον ρομποτικό. Η υπηρεσία Καθαριώτης αποφάσισε να τον συντηρήσει, να τον επισκευάσει. Μπορεί να μας τα πει περαιτέρω η κυρία Πρασά Χιότι. Το αν θα χαλάσει ή όχι, νομίζω ούτε η κυρία Πρασά το ξέρει ούτε εγώ μελλοντικά το τι πρόκειται να γίνει. Και τέλος, όσον αφορά τον τελευταίο κωδικό στον οποίο αναφέρεστε, είναι ένα ποσό το οποίο αφορά, όπως είπε και η κυρία δήμαρχος, το τέντεξ το οποίο θα διοργανωθεί για δεύτερη φορά στην πόλη μας και αφού γνωρίζω αφορά το σκηνικό το οποίο θα τεθεί πίσω ακριβώς από τον χώρο στον οποίο θα γίνει αυτή εδώ η διοργάνωση στον φάρο, όπως γνωρίζω. Και ακριβώς θα μείνει μετά στον δήμο αυτή η κατασκευή. Αυτά, αν θέλετε κάτι άλλο από τους εναδέλφους. Κύριε Σιμητζή, παρακαλώ. Πρόεδρε, πρόεδρε, συγγνώμη λίγο γιατί κάποια πράγματα δεν τα γνωρίζουμε, δεν είμαστε και διοίκηση, αλλά για να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς δηλαδή θα κάνετε και τι είναι ακριβώς αυτή η εκδήλωση. Έχουμε υποχρέωση εμείς. Ναι, ναι, πέστε μας λίγο, εξηγήστε μας. Καλά, συγγνώμη, αλλά έχετε κάνει τόσες πολλές εκδηλώσεις που δεν μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε. Επίσημη αναγνώριση, μπράβο κύριε Βέρο. Λοιπόν, το Τέντεξ απευθύνεται σε πάρα πολλούς νέους ανθρώπους. Έχει να κάνει με τα ενδιαφέροντα ακριβώς των νέων εξειτημόνων. Αυτό μας το φέρανε έτοιμο το σχέδιο, τη μελέτη. Πραγματικά είναι ωραίο σχέδιο, αφορά τις καμάρες της καβάλας. Και αποφασίσαμε να το κάνουμε και να το κρατήσουμε για να το μεταχειριστούμε και σε άλλες εκδηλώσεις. Γιατί δεν είναι κάτι που εύκολα... δεν είναι μιας χρήσιος, πώς να το πω έτσι. Είναι γερή κατασκευή και μπορεί να μείνει. Αυτά είχαν... πες και για το Τέντεξ τα υπόλοιπα. Όσον αφορά το Τέντεξ, οποιοσδήποτε μπορεί να ενημερωθεί περίτι όσο πρόκειται, πολύ απλά να το κουγκλάρει. Πάρα τα αυτά, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι μια διοργάνωση η οποία λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πόλη της Καβάλλας με κάποιους ανθρώπους νέους από την πόλη μας μπήκε για πρώτη φορά στο σχετικό χάρτη πέρσι, με την πρώτη διοργάνωση. Έχει να κάνει με μια διοργάνωση, στην οποία προσκαλούνται άτομα επιτυχημένα στον χώρο τους, με νέες ιδέες και νοτόμες, τις οποίες τις εφαρμόσανε και είχαν ως αποτέλεσμα κάτι επιτυχημένο, είτε στον επιχειρηματικό τομέα, είτε στον πολιτισμό, είτε στον τουρισμό, είτε, για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε και η κυρία δήμαρχος, άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στον εκπαιδευτικό χώρο σε υψηλό επίπεδο, σε ΑΕ. Έτσι, πέρσι, υπήρξαν πολύ ενδιαφέροντες ομιλητές, είχε διοργανωθεί στο χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης και φέτος, από όσο γνωρίζω, θα διοργανωθεί στο χώρο του Φάρου και αυτό, όπως είπα, αποτελεί το σκηνικό αυτής της διοργάνωσης και ο Δήμος έχει αποφασίσει να την ενισχύσει. Κύριε Σιμιτσί, παρακαλώ. Συγγνώμη, η κυρία Παρασάκα, θέλετε να ρωτήσει κάτι και στους... Εγώ σε θέλαμε μια ερώτηση. Έχουμε περισσότερα, απευθύνεται όχι στον κύριο Καλανταρίδη, αλλά στον κύριο Τουλκίδη. Όταν λέμε μελέτη, πώς ακριβώς σχεδιάζουμε να τη γιάνουμε. Να διευκρινήσω και εγώ ότι τα χρήματα τα συγκεκριμένα έχουν πιο πολύ λογιστικό χαρακτήρα σε αυτήν την ανάμορφωση και όχι ουσιαστικό. Ίσως αργότερα θα μπορούσαν. Η διαδικασία με την οποία θα γίνει η μελέτη έχει ξεκινήσει ήδη. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διμερείς επαφές. Κάναμε μία με το τεχνικό επιμελητήριο και το σύλλογο εκτυκτώνων. Μία με τον οργανισμό λιμμένα Καβάλας με την αίσθηση και προοπτική ότι όλο αυτό θα πρέπει να κολλήσει και με το παραλείο μέτωπο. Μία με τον εμπορικό κόσμο της Καβάλας όσο έχει σχέση με την γύρω περιοχή, οι οποίοι αναλάβαν να κάνουν και μια δικιά τους διαβούλευση με τα δικά τους μέλη στο δικό τους χώρο. Θα γίνει και αυτή πιστεύω σύντομα. Αν τους πιάσαν λίγο οι εκλογές τώρα, η εκλογική τους διαδικασία, αλλά θα πάρουν, θα ξαναμπούν στο παιχνίδι. Μισό λεπτά. Ναι, φυσικά, φυσικά. Θα ξεκινήσει, εκεί θα φτάσουμε. Και έχουμε ακόμα μία διμερή διαβούλευση να κάνουμε με ταξιτζίδες και ταστικά. Αυτές οι διαβουλεύσεις θα διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δώσουν τις βασικές κατευθύνσεις, πολύ βασικές όμως, πάνω στις οποίες θα στηριχτεί η κεντρική διαβούλευση. Η κεντρική διαβούλευση θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, την υπολογίζουμε, όπου και ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα διαβούλευση του Δήμου και στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και στο Urban Center, το σχέδιο πόλης, τη δομή που έχουμε δημιουργήσει μετά από το πρόγραμμα που τελειώσαμε και πάει πολύ καλά και έχει δώσει τα αποτελέσματα της ήδη. Θα υπάρξει μια συγκεκριμένη σε συγκεκριμένο χώρο, χρόνο και συγκεκριμένο θέμα διαβούλευση με τους πάντες πια, με όλους τους ενδιαφερόμενους. Πλατιάζουμε τώρα, πλατιάζουμε. Αυτό είναι, είπαμε, τυπικό λογιστικό και τώρα μπήκαμε το πώς θα γίνει η διαβούλευση για την πλατεία. Αυτό θα καταλήξει, εν πάση περιπτώσει, σε δύο μήνες περίπου το Σεπτέμβριο, τέλει, Οκτώβριο, σε έναν ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδέων, ο οποίος θα προκηρυχθεί και τότε πια θα δούμε λίγο και τις τιμές και τις αμοιβές και τα ποσάτα πραγματικά. Κυρία Πρασά, παρακαλώ. Κύριε Βέρο, αυτό το κάδο, η προηγούμενη δίκηση, τον πλήρωσε 65.000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ. Από ό,τι έχω μάθει από το ιστορικό, έχει γίνει κακή χρήση. Όντως, έχει επισκευαστεί μία ή δύο φορές από την εταιρεία που το είχαμε αγοράσει και προσπάθησαν και οι εργαζόμενοι του Δήμου στον Καράζ να τον επισκευάσουν. Έχουμε υποχρέωση να τον επισκευάσουμε. Δεν μπορούμε να τον πετάξουμε 65.000 ευρώ κάδο χωρίς το ΦΠΑ, να πάει στην ανακύκλωση και στους ιδεράδες. Λοιπόν, θα κάνουμε μία προσπάθεια. Εγώ προσωπικά θα βγω έξω να μιλήσω με τον κόσμο, να τους δώσω να καταλάβουν τα οφέλη του κάδου αυτού. Δεν είχε γίνει σωστή εκπαίδευση στους δημότες, να μπορέσουν να καταλάβουν. Θα φυλάσσεται ο κάδος, έχω συζητήσει με την κυρία Δήμαρχο, και θα απαλλαγούμε από τις οσμές και τα λάδια που βγάζουν οι άλλοι κάδοι, οι απλοί, οι πράσινοι, οι συμβατικοί. Θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να επισκευαστεί ο κάδος και από εκεί και πέρα. Εγώ δεν μπορώ φυσικά να εγγυηθώ ότι δεν θα ξαναπάθει βλάβη ή ότι δεν θα έχει πάλι κακή χρήση από τους δημότες. Αλλά είναι αδύνατον για μένα να δώσω εντολή να πεταχτεί στα σκουπίδια ο κάδος. Ευχαριστούμε την κυρία Δήμαρχο. Κύριε Σιμιτζή, ποιοι τοποθετηθείτε. Κοιτάξτε τώρα, με μπέρδευσε λίγο η κυρία Πρασάν, διότι το ότι δεν έγινε καλή εκπαίδευση λέει των δημοτών. Προσέξτε λιγάκι, αγαπητοί συνάδελφοι. Εκεί κάποιοι έριχναν οικοδομικά υλικά. Τα κόκαλά μας είναι από κρεοπόλες επίσης. Επίσης είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το δει η σημερινή διοίκηση. Προσπαθήσαμε να το λύσουμε εμείς με το να τα πηγαίνουμε, να τα συλλέβουμε και να τα στέλνουμε κάτω στην κρέκα που έχει την μονάδα αδρανοποίησης αυτών των παραπροϊόντων, των υποπροϊόντων, των υπολοιμάτων. Και, εν πάση περιπτώσει, αυτός ο κάδος ήταν κάτι το οποίο ήταν χρήσιμο, καλό και αγοράστηκε και από άλλους δήμους. Δυστυχώς, και η επιχείρηση αυτή έχει προβλήματα, απ' ό,τι ξέρω. Πάντως, είναι βέβαιο ότι καλό είναι να επισκευαστεί. Εμείς ψηφίζουμε την αναμόρφωση μετά από τις εγγυήσεις και τις ευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Τουλκίδης, γιατί δεν μας είχε δώσει η διοίκηση μέχρι τώρα τέτοια ενημέρωση. Θα θυμίσω ότι κάποτε ο δήμαρχος είχε αναφερθεί σε μία Μαροκινή αρχιτεκτόνηση που θα έρχονταν από τη Νέα Υόρκη για να κάνει το σχέδιο της Πλατείας Ελευθερίας. Δεν ξέρω αν το θυμάστε συνάδελφοι, είναι αυτά τα γνωστά παρορμητικά σχόλια της δημάρχου, μπορεί να μας έκανε και πλάκα, δεν ξέρω. Λοιπόν, το βέβαιο είναι ότι εκεί πρέπει να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Δεν υπάρχει άλλη νομική αντιμετώπιση του ζητήματος μόνο με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Μόνο με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μπορεί να γίνει η ανάπλαση αυτού του χώρου και εμείς συμφωνούμε. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμιτζή. Ο κ. Παπαδόκο, κ. Ιωαννίδου. Παρόν. Ο κ. Παπάς, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, εγώ τις αναμορφώσεις ξέρετε ότι τις αντιμετωπίζω σαν πράξη διαχείρισης, σαν κάποια υπόθεση που όποιος και να ήταν στη θέση του αντιδημάρχου ή της δημάρχου θα, λόγω διαδικασικών θεμάτων, θα έκανε κάτι τέτοιες κινήσεις για να μπορέσει να μεταφέρει ποσά και να λειτουργήσει ο Δήμος. Εδώ, όμως, έχω ένα πολιτικό θέμα, αυτό έχω πει και άλλη φορά. Διαφωνώ με το έργο της πλατείας, γιατί δεν έχετε εξασφαλίσει στην Καβάλα, μέσα στο κέντρο, τι ακριβώς θα γίνει στην πλατεία. Δεν πάνε να γίνει ο καλύτερος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Θα βάλουμε τους γύρθους ή τους δουρομάπους, τους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί πέρα και του ΡΑΝΑ, δηλαδή. Είναι ένα θέμα. Διαφωνώ. Δηλαδή, έχουμε φτάσει μέσα στην πλατεία, να περνάς 12 η ώρα το χειμώνα και να λες, θα πάω από τον Ανανιάδη και δεν μπορώ να διασχίσω την πλατεία. Σας είπα ότι δεν θα ψηφίσω κανένα τέτοιο θέμα, αν δεν διασφαλίσετε πιο μπροστά, να φτιάξουμε μια πλατεία που να αντισσεύονται οι καβαλιότες. Όχι, γιατί τσατίζω αυτό το διπλανό μου, ας πούμε, γιατί έχουμε μπερδευτεί τώρα. Έχετε περάσει ποτέ χειμώνα να δείτε τι γίνεται εκεί πέρα και τώρα. Παρκάρω καμιά φορά και βλέπεις μέσα θα ξεπετάγονται μέσα από τα φυτά εκεί πέρα, τι στο διάλο γίνεται. Σας παρακαλώ, λοιπόν. Θα δώσουμε δηλαδή 125 για να κάνουμε τους γύρους αρχιτεπτωτικό διαγωγισμό και να κατουράνε. Διασφαλίστε πρώτα όταν είναι πλατεία. Μην με αναγκάζετε να μην ψηφίσω, εγώ ξέρετε ότι ψηφίσω όλα αυτά της δίκησης για να της δώσω τη δυνατότητα να φτιάξει πέντε πράγματα για την πόλη. Το ίδιο έκανα και με το ΣΥΜΙΤΖΗ και με κατηγορούσαν τότε οι άλλοι. Αλλά δεν μπορώ να το ανοίχτω αυτό. Δεν μπορώ! Άρα τι λέτε, όχι είπατε. Ναι στην αναμόρφωση, όχι ότι θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλιστεί. Κύριε Βέρο παρακαλώ. Μετά της διευκρινής κύριε Πρόεδρε που δοθήκαν στα ερωτήματα, και γιατί σήμερα δεν συζητάμε για το τι προβλέπει η μελέτη και τι θα θέλαμε και πώς θα θέλαμε να γίνει το έργο, εμείς λέμε ναι τα υπόλοιπα όταν θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ως έγκριση έργου και μελέτης. Ευχαριστούμε, κύριε Βέρο. Κύριος Ποτόλιας παρακαλώ. Δεν ξέρω τι είπε ο κύριος Παπάς αν είπε όχι ή ήμουν λίγο έξω τώρα. Ωστόσο το δικό μας όχι δεν έχει σχέση με αν είπε όχι λέω με αυτά που είπε και με αυτά που άκουσα αλλά έχει σχέση με το ότι είναι μια αναμόρφωση στα πλαίσια ενός αντιλαϊκού προϋπολογισμού, ενός προϋπολογισμού εικονικού και γι' αυτό είμαστε κατά. Ευχαριστούμε επομένως. Κατά πλειοψηφία εγκρίνεται η 14η αναμόρφωση. Ρευθμό 2. Ισήγηση για ορισμό πληρεξουσιών δικηγόρων για την παροχή νομικής συμβουλής κατάθεσης της ακύρωσης και της εναστολής ενώπιον το ανοτά του ακυρωτικού κατά τις απόφασεις οικονομικού και λοιπά με θέμα έγκριση περιβαλλοντολικών όρων τμήματος παράκαψης καβάλας και του σταθμού διωδίων της Εγνατίας Οδού το αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας. Παρακαλώ κ. Σιμιτσί. Εννοείται ότι έχουμε διαβάσει την Ισήγηση έτσι και συμφωνούμε. Εγώ θα θέλα να προτείνω στους αγαπητούς συναδέλφους της αντιπολίτευσης αλλά και στην κυρία Τσανάκα ως επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης να συνυπογράψουμε και εμείς την έτηση εφόσον το δέχεται φυσικά ο Δήμος και να ζητήσουμε, δηλαδή όταν λέω εμείς εννοώ οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων. Έχω διαβάσει, έχω βρει νομολογία που επιτρέπει να υπογράφουν, να καταθέτουν αιτήσεις ακύρωσης της Βουλή Επικρατίας και οι δημοτικές παρατάξεις όχι επειδή έχουν νομική προσωπικότητα, δεν έχουν τέτοια, έχουμε πάντως μια νομική οντότητα αναγνωρισμένη από το νόμο της τοπικής αυτοκόδικας δήμων και κοινοτήτων. Επίσης θα ζητήσω, Πρόεδρε, από τη διοίκηση να απευθυνθεί και προς τον Άγιο Νικόλαο, προς την ιερά ενωρία του Αγίου Νικόλαο. Αν έχετε διαβάσει το σχέδιο της αίθησης για το οποίο έχω συζητήσει με τον Οδυσσέα Καραγιανακίδη και τον Δημήτρη τον Μέλησα που αναφέρατε ότι αυτοί έχουν οριστεί, συμφωνούν περίπου με το κείμενο αυτό το οποίο είχαμε υποβάλει εμείς και το οποίο, εν πάση πλήτως, θα το βελτιώσουν και θα το επαξίσουν. Ένα από τα βασικά στοιχεία της αίθησης, κύριε, είναι ότι φύγεται η προστασία του μνημείου του Αγίου Νικολάου και της Καμάρας. Άρα θα πρέπει και η Μητρόπολη να συμμετάσχει. Και αν δεν μπορεί η Μητρόπολη, επειδή ενδεχομένως να μην ασχολείται με τα εγκόσμια, πάντως ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, που είναι ένα μνημείο που αξίζει να προστατεύεται, θα πρέπει να συμμετάσχει και αυτό στην αίθηση ακύρωση που θα κάνουμε ως Δήμος. Εκούσατε, κύριε Δήμαρχε, την πρόταση του κ. Σιμιτζής. Συμφωνείτε. Έχετε συζητήσει με τον κ. Καραγιανακίδη. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Ναι, σωστό. Αφού επιτρέπεται να υπογραφεί το δικό γραφό, δεν υπάρχει καν ζήτημα. Εάν συμφωνούν όλες οι παρατάξευα. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Τέλος πάντων, δεν ξέρω εγώ που προβλέπω όλα αυτά, ούτως ή άλλως να ξεκινήσω πέρα από την πρόταση του κ. Πρόεδρου Δημαρχού. Κοιτάξτε να δείτε. Έχουμε κάποια τοποθέτηση, από νομικής απόψης βέβαια αναφέρομαι, γιατί θέλω να αιτιολογήσω την τοποθέτησή μου, παλαιότερα του κ. Σιμιτζή για τον περιμετρική, και ο οποίος είπε ότι μπορεί να περνάει δρόμος μέσα από αισθητικό δάσος. Μετά άκουσα ότι για τον ε61, ας πούμε, δεν μπορεί να περάσει. Τώρα τελευταία άκουσα ότι, να ξέρετε, μπορεί να περάσει. Θέλω να πω και να καταλήξω ότι η νομική του επιχειρηματολογία, εμένα, δεν με πείθει, γι' αυτό δεν συμφωνώ και δεν ξέρω αν προβλέπεται οπουθενά. Τώρα, να μπω στην ουσία του θέματος. Η ουσία του θέματος είναι εξής, ήρθε και στην Οικονομική Επιτροπή, βέβαια… Τώρα γιατί σχολιάζετε, σας παρακαλώ, τώρα θα έχει δίκιο, δηλαδή, ο κ. Παπαδόπουλος να διαμαρτυρηθεί. Παρακαλώ, συνεχίστε κ. Παπαδόπουλε. Παρακαλώ, συνεχίστε κ. Παπαδόπουλε. Συνεχίστε, παρακαλώ. Τώρα για την ουσία κ. Πρόεδρε. Πρέπει να τελειώσουμε κ. Βέρο, με τον κ. Παπά δεν έχει τίποτα να πούμε. Τώρα, ήρθε το θέμα και στην Οικονομική Επιτροπή, τοποθετήθηκα και εκεί μέσα. Είπα και συνεχίζω να πιστεύω ότι εμείς κ. Δήμαρχε θα χρειαστούμε μια γνωμοδότηση που να τεκμηριώνει αν όντως οι δήμοι πρέπει να προσφύγουν ξεχωριστά. Και το θέλω αυτή από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλα. Γιατί πιστεύω ότι κ. Δήμαρχε είναι φρονιμότερο ένα ανώτατο έργο, όπως υπέδ, όλοι οι δήμοι που έχουν σχέση με την Εγνατία Οδό, να γίνουν συλλογικά νομικές ενέργειες, αλλά όχι ο δ. Καβάλας ξεχωριστά. Και το λέω αυτό κ. Δήμαρχε, γιατί εμάς δεν είναι το θέμα αν θα γίνει λίγο παρακάτω ή παραπίσω. Για εμάς είναι το θέμα ένα και ξεκάθαρο. Εμείς θέλουμε αναλογικά διώδια, δίκαια διώδια σε όλη την Εγνατία Οδός. Δεν θέλουμε εμείς με τοπικά διώδια ούτε στην Καβάλα, ούτε στην Ασπροβάλντα, ούτε στην Αλεξανδρούπολη, ούτε πουθενά. Μα αυτή την έννοια θέλουμε και εμείς να μας φέρετε την ισήγηση από... Εντάξει, παρακαλώ μην διακόπτετε, μην διακόπτετε σας παρακαλώ. Μα αυτή την έννοια θέλουμε τις νομικές ενέργειες, αλλά δεν συμφωνούμε το να κάνουμε νομικές ενέργειες μόνοι μας σαν Καβάλα. Φέρτε μας την ισήγηση από τη νομική υπηρεσία, για να μας απείσει ότι έχει το δικαίωμα ο Δήμος Καβάλας ξεχωριστά να κάνει νομικές ενέργειες και τότε θα το ξανασυζητήσουμε. Προς το παρόν ψηφίζω παρόν. Να διευκρινίσουμε προς το σώμα, μισό λεπτό συναδέλφι, να μην γίνει κάποια παρεξήγηση, ότι η αίτηση ακύρωσης και η αίτηση αναστολής αφορά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν το συγκεκριμένο σημείο χωροθέτησης του Σταθμού 22. Με πώς είναι οι περιβαλλοντικοί όροι προσβάλλονται έτσι, δεν προσβάλλεται η απόφαση για τη χωροθέτηση. Δεν μπορεί να γίνει συλλογικά από άλλους Δήμους, επειδή έχει να κάνει με τους περιβαλλοντικούς όρους τις συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες επιράζει εμάς και έχει να κάνει με τον Δήμο Καβάλας. Σωστά το διευκρινίζεται Πρόεδρε, αλλά παίρνω όμως και την άποψη της νομικής υπηρεσίας που έχουμε στα χέρια μας, η οποία, κύριε Πρόεδρε, στην εισήγησή της γι' αυτό που θέτετε ακριβώς, λέει ότι παρά της εμφανής πλημελιές της, επισημαίνεται η δυσχέρεια του εχειρήματος προσβολής της εν θέμα της υπουργικής απόφασης. Άρα, δηλαδή, από μόνη τη συνομική υπηρεσία παραδέχεται, ότι παρόλο που υπάρχουν, ας πούμε, κάποια πλημελήματα, είναι δύσκολο να κερδηθεί ατομικά. Άρα, λέω και το εξής, όπως λέει επίσης, η παράβαση της αρχής της βιώσιμης ανάπτυξης, μπορεί να ελεχθεί ευθέως από τον ακυρωτικό δικαστή μόνον, κύριε Πρόεδρε, εάν προκύπτει ότι η προκαλούμενη από το έργο, η βλάβη για το περιβάλλον είναι μια επανορθώσιμη, ή είναι προφανώς δυσανάλογη με το προσδοκόμενο όφελος. Δηλαδή, κύριε Πρόεδρε, παίρνω τα λόγια σας και λέω το εξής, ότι δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί ότι για περιβαλλοντικούς είναι τόσο τεράστιο το πρόβλημα του περιβαλλοντικού από τα διόδια, για να κερδίσουμε εμείς την υπόλοιψη. Άρα, θέλω καλύτερη διαχείριση, δεν θέλω σπατάλες. Υπάρχουν παραδείγματα, Πρόεδρε, που κάναμε νομικές ενέργειες, όπως θυμάστε καλά, για την Καλαμίτσα, αποτύχαμε, για το Ναυτικό Μουσείο, κύριε Δήμαρχε, αποτύχατε. Κάναμε νομικές ενέργειες, κύριε Δήμαρχε. Κάναμε νομικές ενέργειες για τον ΤΑΠ. Μας κορεδέψατε, δηλαδή, θέλουμε να διαχειριστείτε τα χρήματα. Γιατί είναι σε εξέλιξη διαδικασία. Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε με ποιά είναι να το λέω. Κάλαμε νομικές ενέργειες για τον ΤΑΠ και από πίσω πήραμε χορηγίες. Με αυτήν την έννοια το λέω, Πρόεδρε. Για αυτό και το λόγο, είμαι δυσπιστός, θέλω νομική εισήγηση, να μας πει ξεκάθαρα τη θέση της, αν μπορούμε, ξεχωριστάω, ότι η Μ. Καβάλα θα κάνει. Έγινε κατανοητή η θέση. Ο κύριος Παπάς, παρακαλώ. Από τους δύο προηγούμενους καταλαβαίνετε ότι φύγαμε με μια ισοδοξία από τον πρώτο, πήγαμε στο δεύτερο και ομοφωνία δεν υπάρχει. Άρα, κύριε Σιπιτζή, αυτό που λέτε δεν μπορεί να γίνει γιατί αν υπογράψουμε οι υπόλοιποι θα δείξουμε ότι λίγως πολύ εδώ πέρα δεν είμαστε ενωμένοι. Όχι, γιατί κάποιος κόσμος είναι ανοιγμένος των κρατειών, πρέπει να γίνει. Εντάξει. Και εγώ, πραγματικά, ενώ κατά τα άλλα ο Μάγκης είναι πολύ επιθετικός στη Τζανάκα για τις οποίεςδήποτε αδράνειες αμέλειες που έχει, όταν φτάνουμε σε ένα θέμα που είναι η Τζανάκα απέναντι σε μια εταιρεία, ή παρών λέει ή τη στρίβει από εκεί, μπερδεύει τον έψιλον 61. Τι να πούμε για... Άμα θέλει να συζνήσουμε για τον έψιλον 61, εκεί πρέπει να τον δέρνει ο Αμυγδαλεόνας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Λοιπόν, πάμε εδώ και λέμε, ναι, σε αυτά που λέει, που είπε και η Δήμαρχος και η Σύγκυση και ο κύριος Σιπιτζής, ναι. Αυτό όμως είναι ένα μέρος του αγώνα. Δεν είναι ο αγώνας. Ο αγώνας είναι αυτό που είπε ο Γραμμένος. Να το ξαναθυμίσω. Εγώ δεν είμαι εδώ πέρα κοντιλόφόρος. Εγώ είμαι για να παίξουμε και καμιά μπουνιά, να παίξουμε και κανένα ξύλο και υπερεβαλλοντικοί όροι και όλα αυτά είναι να τα κάνουν οι δικηγόροι, είναι μια δουλειά που θα πληρωθούν οι άνθρωποι. Από εκεί πέρα πολιτικά εμείς θα στείλουμε προς τα έξω ότι οι καβάλα δεν θα ανεχθεί διόδια στην πόρτα τους. Ούτε αναλογικά, ούτε μετοπικά, ούτε τίποτα. Ούτε τίποτα. Αυτή η λογική του αναλογικού, δηλαδή τι θα μας βάλουν στον Άγιο Σύλλα και θα μας βάλουν στα νεκροταφεία εκεί μετρητοί που να λένε εγώ που θέλω να πάω στη δουλειά να πληρώνω διόδια. Είμαστε σοβαρές. Εγώ δουλεύω μέσα στην πόλη. Στην Καρβάλι δουλεύω. Η Καρβάλι είναι ή δεν είναι πόλη. Μέσα στην πόλη να πληρώνω διόδια. Το καταλαβαίνετε αυτό τι θα γίνει. Όσο και να είναι αυτό. Πες ότι είναι 5 λεπτά, 10 λεπτά. Δεν καταλαβαίνω. Εγώ θα να πω γρήγορα στη δουλειά μου. Θα σταματάω δηλαδή μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσω τους κουλτουριάρτες που λένε ότι εγώ θα είναι αναλογικά και δίκαια. Τίποτα δεν είναι δίκιο. Το δίκιο είναι αυτό που απαιτεί η τοπική κοινωνία και λέει όχι διόδια στην καβάλα. Και συμφωνώ σε αυτά με τον πρόεδρο τον Γιώργο Τογραμμένο ότι πρέπει να κάνουμε και κάμια μάχη. Καλές είναι οι γραφειοκρατίες, καλές είναι οι μάχες οι δικαστικές. Είδα και τον Σιπιτζίκ εκεί πέρα στο ΤΕΙΜΟ άρεσε και αυτό δηλαδή αυτό είναι επιχειρηματολογία. Είναι όπλα στη φαρέτρα μας, ναι. Αλλά και τσαπουκά θα το κάνουμε. Θα βάλεις τα μηχανήματα να βάλω τον κόσμο να δουν τι είναι στην καβάλα. Κάντε, κάντε. Όχι μόνο δικαστήρια. Απάντηση και στον φίλο του Τζουρκίδη. Έτσι αγωνίζει το λαός, όχι με τα δικαστήρια εκεί. Λοιπόν, έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε κύριε Παπά γιατί ήδη σήμερα σε τοπική εφημερίδα δημοσιεύτηκε η διακήρυξη της Εγνατίας Οδού για το συγκεκριμένο σταθμό. Πρέπει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να είστε έτοιμοι. Θα μπει θέμα το πώς θα αντιδράσουμε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Κύριος Βέρος, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε πει ότι προκειμένου να αποτρέψουμε την κατασκευή των νέων διωδίων θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όποιους τρόπους μπορούμε. Άρα ένας τρόπος είναι να απευθυθούμε και στη δικαιοσύνη και στη χειρότερη περίπτωση εάν και φόστον δεν δικαιωθούμε, αυτό που μπορούμε να καταφέρουμε είναι να κερδίσουμε χρόνο. Και επειδή ζούμε σε εποχές εδώ και οχτώ χρόνια που κανείς δεν γνωρίζει δεν ξημερώνει, δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Όμως, κοιτάξτε λίγο τώρα, η έτηση ακύρωσης γίνεται για ένα συγκεκριμένο σταθμό διωδίων και εμείς ξεκάθαρα έχουμε πει ότι όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί δεν είναι καλοί και αυτός είναι ο κακός. Ή αυτός είναι ο συγκεκριμένος σταθμός που προτείνεται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει. Δεν είναι αυτός που δημιουργεί πρόβλημα και οι υπόλοιποι δεν δημιουργούν πρόβλημα. Και γι' αυτό από την πρώτη στιγμή εδώ και χρόνια, αν θυμάμαι από το 2011, λέμε όχι στα διώδια, στα μετοπικά, συνολικά και λέμε ότι αν και φόσον θεωρούν κάποιοι ότι θα πρέπει να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν διώδια, θα έπρεπε να το έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια στις σώδους της χώρας. Ανατολικά, δυτικά και βέβαια και στις καθέτους πάλι στις σώδους της χώρας που συνδέουν την Εγνατία. Διότι πολύ απλά το συγκεκριμένο δικό άξονα τον έχουμε πληρώσει πολλές φορές ως Έλληνες και συνεχίζουμε να τον πληρώνουμε και σήμερα, έτσι με τα τέλη κυκλοφορίας. Και έχουμε πει, και το ξαναλέμε για μια ακόμη φορά, ότι πολύ απλά η απόφαση αυτή και της προηγούμενης, και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής είναι πολύ απλά διότι είναι μέσ' τις υποχρεώσεις, βάρτε το εισαγωγικά όπως θέλετε, κάντε το, απέναντι στους δανειστές, όπου πρέπει να γίνει πιο ελκυστικό το πακέτο, για να αποδοθεί, να παραχωρηθεί, να ξεπουληθεί, ό,τι θέλετε πείτε εσείς, σε ιδιωτικά χεφέροντα. Μην ξεφεύγουμε τώρα. Όχι, δεν ξεφεύγουμε, διωτική τάξη, τι θέλω να πω, εμείς ως δημοτική παράταξη, ναι, θα πούμε ναι στο να προσφύγουμε και δεν έχουμε και κανένα πρόβλημα να υπογράψουμε και ως δημοτική παράταξη. Αλλά, δεν θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι είμαστε αντίθετοι στο συγκεκριμένο. Έτσι, θα το κάνουμε εμείς. Που κανονικά, κυρία Δήμαρχε, μια και ξεκινήσατε αυτή την προσπάθεια, μια και ξεκινήσατε αυτή την προσπάθεια, πριν από λίγο χρονικό διάστημα, δηλαδή της συνεργασίας με όλους τους δήμους και τους δημάρχους που φύγονται από τα διώδια. Θα περιμέναμε να προσφύγουμε στα δικαστήρια με μια κοινή από όλους αυτούς τους δημάρχους, τους δήμους. Τώρα, το δεν γίνεται, εντάξει, θα το δείτε νομικά, θα το δείτε, το ξέρω. Όμως, για μια ακόμη φορά λέω ότι ακόμα και αν πετύχουμε το καλύτερο, που το καλύτερο για μας και το θεμητό είναι… Να κυρωθεί η μελέτη και να ξανακάνουν και τώρα η μελέτη. Δεν λύνονται τα προβλήματά μας με το που δεν θα δημιουργηθεί και θα πάει 3 χιλιόμετρα παρακάτω, 5 χιλιόμετρα παραπάνω. Δεν είναι το θέμα τώρα αυτό. Εντάξει, λοιπόν, παρόλα αυτά εμείς λέμε ναι, διότι έστω και με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε την αντίδρασή μας. Ευχαριστούμε, κύριο Βέρο. Ο κύριος Ποτόλιας παρακαλώ. Δεν πηγαίνετε στο Νότο Δικαστήριο για να χάσετε. Εκείνο όμως που κυρίως θέλουμε να πούμε, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι βρισκόμαστε η παράταξη που εκπροσωπώ λαϊκή συσπείρουση και η παρατάξη που εκπροσωπείτε όλοι εσείς οι υπόλοιποι σε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο. Και παρόλο που μιλάμε για σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, ο δρόμος ο δικός σας, η πολιτική η δική σας, και των κομμάτων που σας υποστηρίζουν και υποστηρίζετε, είναι ένας δρόμος στον οποίο θέλετε τους καβαλιώτες, συνολικά τους εργαζόμενους, να πηγαίνουν με αραμπά. Είναι ένας δρόμος που φέρνει πίσω στο Μεσαίωνα, γιατί μη μου πείτε ότι σήμερα ένας εργαζόμενος που δεν παντρεύεται, που μένει με τη μάνα του και τον πατέρα του, που παίρνει χαρτσιλίκι όταν είναι άνεργος από τους παππούδες του, ή όταν εργάζεται εποχιακά και παίρνει τους μισθούς των 200 και των 300 ευρώ, πώς αυτός ο άνθρωπος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν τέτοιο σύγχρονο δρόμο, εκτός κι αν χρησιμοποιήσει αραμπά σε έναν χωματόδρομο, από τη στιγμή που όλοι σας, μα όλοι σας λέτε, ναι, πρέπει να υπάρχουν διώδια. Ναι, πρέπει να υπάρχει ιδιώτης. Ναι, πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη. Ναι, πρέπει να υπάρχουν κέρδοι. Με μια τέτοια λογική όταν πας, πας για να χάσεις. Ενώ ο δικός μας δρόμος, κύριε Πρόεδρε, είναι ένας δρόμος που δείχνει το μέλλον, δείχνει την ανάπτυξη, δείχνει τις δυνατότητες όπου μπορούν να κινηθούν οι νέοι σε λεωφόρους ακόμα μεγαλύτερες από αυτές που κατασκευάζονται. Το ζήτημα τώρα που μπαίνει πλέον των δικαστικών παρεμβάσεων, να κάνουμε δηλαδή αγωνιστικές κινητοποιήσεις, είναι το εξής. Μπορείτε να κινητοποιήσετε τους καβαλιώτες. Κατά την άποψή μου όχι. Και γιατί δεν μπορείτε. Μα όταν ο καβαλιώτης βλέπει ότι έχει ισοπεδωθεί η ζωή του τα τελευταία 10 χρόνια για να μην πω παλαιότερα. Και δεν έχει κάνει τίποτε ο δήμος για όλα αυτά που έχουμε πάθει. Συνταξιούχοι, νέοι, νέες κλπ που παίρνουν με τα μάτια μας τα παιδιά μας και φεύγουν στο εξωτερικό. Πώς μπορεί ξαφνικά να συρθεί σε έναν αγώνα που τον καλείται, που βλέπει ακόμα και σε αυτόν τον αγώνα γιατί έχει κριτήρια ο κόσμος. Μπορεί να του λέμε ότι δεν καταλαβαίνει αλλά καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά. Όταν του λες έλα να κινητοποιηθείς για να μην κάνουμε διώδια στην καβάλα λέτε να μην αντιλαμβάνετε την αντίφαση που υπάρχει σε αυτό που του λέτε. Αγωνήσου να μην μπει σταθμός διωδίων στην καβάλα αλλά να γίνουν αναλογικά. Δεν καταλαβαίνει δηλαδή ότι είναι το ίδιο πράγμα. Δεν καταλαβαίνει ότι αυτό που θα γίνει στην καβάλα και αυτό που προτείνεται από τη μελέτη τα παράπλευρα διώδια αυτά που θα γίνουν τα έντακα στην καβάλα είναι τα αναλογικά. Λέτε να μην το καταλαβαίνει. Σε αυτή τη λογική λοιπόν γι' αυτό δεν έρχεται. Και λέμε ότι αυτός που μπορεί να κινητοποιήσει τον λαό της καβάλα είναι όταν οι οργανώσεις του λαού της καβάλα, των εργαζομένων, τα σωματεία, οι σύλλογοι μπουν μπροστά και οργανώσουν μια τέτοια αντίσταση. Εδώ λοιπόν καλείται ο Δήμος να συμπαρασταθεί αυτόν τον αγώνα γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Γιατί πάτε για να χάσετε, δέχεστε τη λογική των διωδίων και σε αυτή τη λογική επειδή ακριβώς είμαστε σε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο το δρόμο του αραμπάτο δικό σας όπως σας είπα και το δρόμο της λεωφόρου που προτείνουμε εμείς, είμαστε κατά στην εισήγηση. Και επιπλέον, ξαναλέω και τονίζω ότι αν μας δώσετε ένα νομικό επιχείρημα που πραγματικά μπορεί να ανατρέψει το ζήτημα αυτό, τότε να το συνυπογράψουμε. Αλλά τίποτε το καινούργιο δεν μας λέτε. Το ότι λέτε ότι θα κατασκευάσουν στο στιτικό δάσος, σας το έχουμε πει εδώ και 15 χρόνια εμείς. Τότε που κατασκευαζόταν η Εγνατία, είπαμε αυτά που είπαμε, κανενός το αυτί δεν ίδρωσε. Αν υπάρξουν λοιπόν νομικά επιχειρήματα τα οποία πραγματικά μπορούν να βάλουν ένα φρένο, τότε το ξανασυζητάμε. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλη. Επομένως, κατά πλειοψηφία, γκρίνεται η εισήγηση. Ένα λεπτόι παραπάνω. Το ψηφίζω θετικά. Παρότι πιστεύω απόλυτα ότι αυτό το έργο θα γίνει. Αφού είναι βούλης της κυβερνήσεως και αφού πάνε να το δώσουνε σε ιδιότη, όπως είπα, ο κλάδος των δικηγόρων και ο κλάδος κυρία δήμαρχη των πολιτικών μηχανικών, σήμερα βογγά από έλλειψη εργασίας. Και όταν λέμε έλλειψη εργασίας, μια ανάθεση των 12.000 ευρώ που θα τους αποφέρει κάποιο κέρδος προφανώς των 12.000, δεν υπάρχει. Εδώ θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Θα πρέπει να εξετάζουμε πάρα πολλά πράγματα. Δεν θα και μόνο να λέμε, βάζουμε τον τάδελ. Προσέξτε, έχω λιό δικηγόρο, δεν αφορά το λιό μου. Έχει πάρει εντολή από μένα και να το ανατεθεί, όχι θα πει στο Δήμο Καβάλαση. Αλλά μιλάω για τον Συνόδο των δικηγόρων, οι οποίοι ρίχνουν μια σφαίρα στη δεκάρα για να βρουν μια δουλίτσα, παράστασης, για να δικαιολογήσουν και όλα την υπαρξή τους. Εδώ βλέπω πολλές φορές, έχω μια έτσι αίσθηση, ότι δεν τελείται ένας κανόνας που πάντα υπήρχε. Και από τον πρώην δήμαρχο, τον κύριο Έλλη Κηλίδη, και από τον τεός δήμαρχο, τον κύριο Σιμιτσί, ότι έχουμε μια σειρά και αναθέτουμε, γίνεται αυτό το πράγμα. Θέλω να ξέρω, να πάρω μια απάντηση, το ψηφίζω, το λέω, ευτέως, αλίμονο. Γιατί δεν θα βγει τίποτε από αυτό. Το έργο θα γίνει. Απλισμή που η κυβερνητική βούληση είναι αυτή. Ευχαριστώ πολύ. Τέτοιους αγώρες να κάνουμε για τον αέρα. Τέτοιους αγώρες να κάνουμε για τον αέρα. Σε ποιον τα λες αυτά, σε εμένα? Σε εσένα τα λέω. Σε εσένα τα λέω. Σε μεγαλύτερο σκέφτομαι. Όσον αφορά τον ορισμό των δικηγόρων, έχει υποπέσει στην αντίληψή μου. Και από τα θέματα που περνάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο, σε επίπεδο τοπικών συναδέλφων, έχουμε δοθεί σε διάφορους κάποιες δουλειές και ποτέ δεν γίνεται ιδιαίτερη προτίμηση. Πάντα μιλάμε σε τοπικό επίπεδο εδώ. Έχουμε μια περίπτωση, η οποία απαιτεί άκρως εξειδικευμένες γνώσεις και πείρα. Οπότε εκ των πραγμάτων προτιμώνται, ας πούμε, συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με αυτά τα αντικείμενα και είναι και στην Αθήνα, έξω όσον ξέρω ο κύριος Μέλης, σας εδρεύει εκεί και είναι το αντικείμενό τους και γι' αυτό αποφασίστηκε έτσι. Αλλά σε τοπικό επίπεδο πάντοτε διάφοροι συνάδελφοι αναλαμβάνουν αυτό υποθέσεις κυκλικά και ποτέ δεν γίνεται έτσι χρησιμοποίηση ίδιων δικηγόρων σε συνεχής και διαφορετικές υποθέσεις. Με ψημιρίες πάντως εισπράτεται από την κοινωνία έξω. Μη μου πείτε ότι είστε δικηγόρος. Καθαρά πράγματα τόπρα. Δεν είναι ο όγκος των υποθέσεων τέτοιος που να ικανοποιεί το σύνολο των συναδέλφων σου. Υπόσχεσαι τελείως τα πέντε κερδίσεις. Μάζουμε όλες τα όκαλα. Δεν υπάρχει δικηγόρος για κερδίσεις. Εσείς θέλεις πράγματα που έχεις. Πάρ' για έκανες. Λοιπόν, να προχωρήσουμε τώρα. Αφού υπάρχει εισήγηση. Θεωρείτε ότι η εισήγηση κυκλικονομική φέρνει από πανέστα να κορά την εισήγηση της ειδωλικής. Το ποσάμπρα είναι το μοναστικό σου κουλίο. Να οριστεί η εικόνα της τρισίγησης για άμεση ευρώ έγραφε. Όπως είναι και η εισήγηση. Εδώ δεν είναι βαρδιά από μας. Ε, αυτό λοιπόν, σύμφωνα με την εισήγηση. Ε, αυτό λοιπόν, σύμφωνα με την εισήγηση. Ε, αυτό λοιπόν, σύμφωνα με την εισήγηση. Ε, αυτό λοιπόν, σύμφωνα με την εισήγηση. Όχι, όχι. Συμφωνώ. Συμφωνώ. Όχι, όποιος επιθυμεί να υπογράψει είναι δικαίωμά του και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί να υπογράψει. Όχι, όχι, όχι. Τι όχι, άμα θέλει. Θα το απαγορέψεις του κ. Σιμιτζή να υπογράψει. Θα το απαγορέψεις του κ. Σιμιτζή να υπογράψει. Να πω γι' αυτό το θέμα. Βαγγέλη, με συγχωρείς λιγάκι. Και κάποια στιγμή να πω κάτι. Επειδή είδα ότι υπάρχει μια μικρή επιφυλακτικότητα, ιδίως από τον Πρόεδρο, πολύ πρόεδρο, εδώ, λοιπόν, τον κ. Μαυρίδη και άλλους συναδέλφους. Πρέπει να πω το εξής. Καταρχάς, να μην εμψημιρούμε για τους δικαστές. Υπάρχουν δικαστές στον Βερολίνο, που λέει η παλιά ιστορία και το αποδείξανε στις σημερινές συνθήκες με υποθέεις όπως αυτή για τις άδειες τηλεοπτικές. Πόσο μάλλον τώρα και μια μικρότερη σημασίας υπόθεση όπως είναι ο κακοβαλμένος σταθμός διοδίων. Όσον αφορά την υποτιθέμενη επιφυλακτικότητα της εισήγησης της νομικής υπηρεσίας, εγώ δεν βλέπω καμία επιφυλακτικότητα. Ίσα ίσα βάζει κατευθύνσεις, λέει ότι για να έχουμε επιτυχία πρέπει να κάνουμε ένα, δύο, τρία. Δεν λέει ότι δεν υπάρχουν αυτά τα ένα, δύο, τρία και κατά συνέπεια μάλλον δεν θα έχουμε επιτυχία. Πολύ σωστά, απ' ό,τι κατάλαβα από τη φρασολογία είναι του Απόστολου το γελαράκι, λοιπόν, το βάζει πάρα πολύ σωστά και είναι μια κατευθυντήρια οδηγία προς τους εξωτερικούς συνεργάτες, που κι αυτοί έχουν βεβαίως τις δικές τους εμπειρίες και γνώσεις για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα το έχουμε το αποτέλεσμα, απλώς θα πρέπει να σκεφτόμαστε και το χρόνο. Ο χρόνος επίγει μέχρι τις 12 του μηνός, χωρίς αυτό να σημαίνει τότε να εξαντλείται η προθεσμία, αλλά έτσι και από άποψη ηθική θα πρέπει να το τελειώσουμε. Γιατί και ο δικαστής θέλει να αισθάνεται ότι εμείς ενδιαφερόμαστε και ότι υπάρχει ο λαός, και εδώ έρχομαι στα λόγια του Βαγγέλη του Παπά, ότι πρέπει να κάνουμε ξανά μια κινητοποίηση και δεύτερη, για να καταλάβουν και οι δικαστές ότι εδώ είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Δεν είναι μόνο ένα τυχαίο περιβαλλοντικό, αλλά ένα ζήτημα που αφορά την οικονομία της πόλης. Πάμε λοιπόν στο υπαριθμό 3, θέμα της εμμερίστας διάταξης, έγκριση της με αριθμό 199 του 2017, πόφαση ΤΣΔ, που αφορά την 7η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικών του 2017. Θέλετε κάτι να ρωτήσει την κ. Πρόεδρο, ο κ. Ποτόλιας παρακαλώ. Αυτό που λέει στην εισήγηση κ. Πρόεδρε, της αναβάθμισης και συντήρησης του λογισμικού, την παρακολούθηση των δεσμεύσεων και των δαπανών μετά και την ένταξη της επιχείρησης στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, κλπ, κλπ, τι είναι? Είναι το σχετικό μηχάνημα που έχει η οικονομική υπηρεσία, διότι και εμείς ως νομικό πρόσωπο ενταχθήκαμε στους φορείς, όπως το λέει και η εισήγηση, στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Κύριος Βέρος, παρακαλώ. Ναι, δύο ερωτήματα θέλω να κάνω. Στον κωδικό που αναφέρεστε για τις αμοιβές των ιατρών, που αυξάνεται κατά χίλια ευρώ και κάτι οχτώ χιλιάδες, πώς είναι η ιατρική και με ποιον τρόπο θα ήθελα να ξέρω, με ποιον τρόπο κάνετε τη διαδικασία επιλογής. Και το δεύτερο έχει σχέση με το Φεστιβάλ Φιλίππον. Αυξάνεται κατά 37.400 για να πάει συνολό το ποσό 122.000, τόσο δηλαδή όσο στοιχίζει συνολικά το Φεστιβάλ Φιλίππον. Όμως εδώ βλέπω, 85.000 είναι 37.000, αυτά είναι χρήματα της δημοφέλης, τα 85.000. Βάζετε τα δικά σας, τι ακριβώς, 37.400 τη συμμετοχή σας. Αν θυμάστε, σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαμε περάσει τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης του Φεστιβάλ Φιλίππον, που το ποσό ο συνολικός προϋπολογισμός ανέβηκε στα 146.000 ευρώ. Επί αυτού του ποσού τα 108.800 τα βάζει ο Δήμος Καβάλας, εκ των οποίων τα 94.800 στη Δημοφέλη και τα 14.000 στο ΔΥΠΕΦΕ. Επιπλέον, για την κάλυψη του συνολου του προϋπολογισμού εξόδων συνολογίζονται χορηγίες 8.000, έσοδα παραστάσων 3.600, έσοδα παραστάσων 15.000, διάφορα έσοδα πόλης προγραμμάτων 1.000 ευρώ. Όλα αυτά από εσάς την υπολογίζονται και από εκεί και πέρα η οικονομική υπηρεσία κάνει την ανάλογη αναμόρφωση προϋπολογισμού. Δεν βάζει κάτι επιπλέον στη Δημοφέλη. Δεν λέω κάτι επιπλέον, αλλά αυτή τη στιγμή με την αναμόρφωση φαίνεται ότι η Δημοφέλη αποδίδει για την εκδήλωση 122.000 ευρώ. Υπόσχεσθαι, κύριέ μου, πώς βρήκες τα λεπτά της Δημοφέλης, που βρήκες τα λεπτά της Δημοφέλης. Κύριε Σιμιτζή, παρακαλώ για την αναμόρφωση. Τους γιατρούς. Οι γιατροί είναι δύο. Σας πληροφορώ ότι πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε γιατρούς να έρθουν στο Πυλοθαραπευτήριο, διότι όπως καταλαβαίνετε όλοι οι γιατροί είναι και ελεύθεροι επαγγελματίες και γίνονται μετά από διάφορες συντεύξεις που παίρνουμε στις Ελληνόηση βέβαια και με τη Δήμαρχο που έχει και τις διάφορες γνώσεις. Είναι για το χρονικό διάστημα λειτουργίας του Πυλοθαραπευτήριου, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι τον 15 Οκτωβρίου. Κύριε Σιμιτζή, παρακαλώ. Πρόεδρε, μας μπερδεύουν αυτές οι αυξήσεις και μάλιστα το έξοδο του Φεστιβάλ Φιλίππον έχει εκτοξευτεί. Εν πάση περίπτωση θα συμφωνήσουμε και θα το ψηφίσουμε εκφράζοντας τις επιφυλάξεις μας βέβαιος για την διόγκωση αυτού των εξόδων. Θα σας εξηγήσω για ποιο λόγο υπάρχει διόγκωση. Το έχουμε πει αλλά προφανώς δεν έγινε κατανοητό. Φέτος γιορτάζουμε 60 χρόνια Φεστιβάλ. Ο τρόπος που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, μαζί μου όμως, όχι μοναχός του, ήταν και μαζί με τον κ. Πετρόπουλο, ήταν να ξαναζήσουμε το Φεστιβάλ όπως στις αρχές, σε συνεργασία δηλαδή με το κρατικό θεατροφορείο Ελλάδος, όπως σας είπαμε, θα μείνουν για τρεις μήνες σχεδόν, δύο σίγουρα, στην δημοτική ενότητα των Κρινίδων. Θα μείνουν καλλιτέχνες από το κρατικό θεατρο, σκηνοθέτες και από το εξωτερικό και από παντού και θα ξαναδιδάξουν το αρχαίο δράμα όπως γινότανε στην αρχή όταν δημιουργήθηκε το Φεστιβάλ Φιλίπον. Αυτό είναι και ένας τρόπος για να βοηθήσουμε και την περιοχή, αλλά και είναι ο τρόπος που επιλέξαμε να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια. Του χρόνου δεν θα έχουμε 60 χρόνια, θα έχουμε 61 π.Χ. και όπως καταλαβαίνετε δεν θα έχουμε και λόγο να γιορτάζουμε με τόσα πολλά έξοδο. Ο κ. Παπαδόπουλος παρακαλώ, παρόν ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Παπάς, κ. Βέρο παρακαλώ. Πρόεδρε, όταν συζητούσαμε την προγραμματική σύμβαση για το Φεστιβάλ είχαμε ξεκαθαρίσει και είχαμε πει ότι δεν είμαστε αντίθετοι, αν είναι δυνατό, αλλά δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά αν θυμάστε όταν συζητούσαμε στο κομμάτι του προϋπολογισμού είχαμε πολλές αισθήσεις και προβληματισμό όσο αφορά με την ανάλυση του προϋπολογισμού και με τα χρήματα που δίνονται για κάποια συγκεκριμένα έξοδα. Λοιπόν, για να μην είμαστε ανακόλουθοι δηλώνουμε παρόν, γιατί έχει άμεση σχέση με τα χρήματα και με το προϋπολογισμό του Φεστιβάλου. Ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο, ο κύριος Ποτόλιας παρακαλώ. Όχι. Το υπαρρυθμό, τέσσερα θέμα, έγκριση της υπαρρυθμόν 130 του 17, πόφαση δικητικού συμβουλίου, του νομικού προσώπου δημοτική κοινωνική αλληλεγγύη προσχολική αγωγή, δέκατη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικό του 2010. Έχει κάποια ερώτηση. Ένα μικρό ποσό το οποίο χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε το ταμείο του νομικού προσώπου για να συμπειρωθεί η χρηματοδότηση για το προσωπικό του βοήθεια στο σπίτι που είναι συμβασιούχη και είχαν αργήσει να έρθουν τα χρήματα. Εντάξει, συμφωνώ με. Εγκρίνετε μου όχι μόνο λοιπόν. Του υπαρρυθμόν 5 θέμα χωροθέτηση και χρησιμοποιούμενη τεχνολογία. Πρόεδρο για διαδικασία. Ναι, κύριε Ιπποτόλη, παρακαλώ. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Θα μου πείτε ότι το συζητήσαμε πολλές φορές, αλλά για πρώτη φορά έρχεται συγκεκριμένα ήχοροθέτηση και αν θέλετε εξηγώ γιατί έρχεται για πρώτη φορά και επίσης έρχεται και το ζήτημα της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας. Η εισήγηση λοιπόν που πήραμε για αυτά τα δύο βασικά ζητήματα ήταν σήμερα. Θεωρώ πως ένα τέτοιο πολύ σοβαρό θέμα αδικείται και η απόφαση που θα πάρει σήμερα όποιος δεχθεί να συζητηθεί ή και να το ψηφίσει από εκεί και πέρα, νομίζω πως θα τον βαρύνει για πάρα πολλά χρόνια γιατί η απόφαση που θα ληφθεί για αυτό το θέμα θα στιγματίσει, θα φανεί για τα επόμενα πολλά χρόνια. Η πρότασή μου λοιπόν είναι να αποσφυρθεί και να έρθει όπως στην προηγούμενη συνεδρίαση μας είπατε ότι θα συνεδριάσουμε τη Δευτέρα με μοναδικό θέμα τη χοροθέτηση και τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία. Πράγμα που δεν έγινε και ήρθε μέσα σε αυτά τα θέματα και θα συζητηθεί εν συντομία και η άποψή μας είναι να αποσφυρθεί και να έρθει με αυτόν τον τρόπο που και εσείς μας είπατε σε προηγούμενη συνεδρίαση. Κύριε Ποτόλια, είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό για λόγους υγείας απουσιάσατε πολλές φορές. Όπως είναι γεγονός ότι και πάρα πολλές φορές αποχωρήσατε διαμαρτυρώμενος για τα θέματα που βάζαμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα ανεπίσημα και ενημερωτικά το έχουμε συζητήσει άπειρες φορές, ήρθε η ώρα του να το ψηφίσουμε και ο λόγος που λέω ότι ήρθε η ώρα του να το ψηφίσουμε είναι η χρηματοδότηση. Και επειδή ο Πέζδα που έχει ψηφιστεί πρέπει να υλοποιηθεί γιατί έρχονται πρόστιμα για τους δήμους και δεν σκοπεύω σε καμία περίπτωση να βάλω το Δήμο Καβάλα σε περιπέτειες του στυλ 30.000 ευρώ πρόστιμο ημερισίως παρακαλώ. Λοιπόν, θα σας παρακαλέσω, συμμερίζομαι πάρα πολλά από τους, πολλούς από τους προβληματισμούς σας. Σήμερα μη φύγετε κύριε Ποτόλια, καθίστε, ακούστε, συζητήστε μαζί μας, δώστε μας την άποψή σας, αλλά το να φιγομαχεί κανείς δεν φέρνει αποτελέσματα. Θα σας παρακαλέσω ιδιαιτέρως, σας εκτιμώ πάρα πολύ και σας και τη γνώμη σας, για μένα έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Πρόεδρε Επιπροσωπικού. Ναι, κύριε Ποτόλια. Λοιπόν, δεν έχουμε φιγομαχήσει ποτέ και αν ανατρέξετε κυρία Δήμαρχε... Το παίρνω πίσω. Όχι, επί της ουσίας να μιλήσουμε. Αν ανατρέξετε στο αρχείο σας θα δείτε ότι έχουμε υποβάλει επανειλημμένα ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα ζητήματα και ποτέ δεν πήραμε απάντηση συγκεκριμένη. Ισα ίσα πολλές φορές πήραμε απαντήσεις του στυλ, μα ποτέ εμείς δεν είπαμε ότι θα κάνουμε ΤΙΜΕΑ πάνω στο ΧΙΤΑ. Μα ποτέ εμείς δεν είπαμε ότι θα το κάνουμε στον Ποντολίπαδο. Ποτέ δεν είπαμε ότι θα το κάνουμε στο ΒΙΟΠΑ. Δηλαδή, γίνανε συζητήσεις στις οποίες παρακολουθούσαμε κάθε φορά και αυτή τη στιγμή, ενώ μέχρι τώρα αιωρείται μία κατάσταση, το που θα γίνει και ποια μέθοδο θα χρησιμοποιηθεί, και έρχεται το θέμα με μία εισήγηση επάνω και πάλι μία σελίδας, τη στιγμή που ο Πέσδα, που συζητήθηκε στην περιφέρεια, είναι δεκάδες σελίδες και μία φορά δεν το φέρατε εδώ πέρα να το συζητήσουμε. Παρ' όλο που εγγράφως πολλές φορές το κάναμε ζήτημα. Το Πέσδα δεν το ζητήσαμε. Δεν θυμάστε καλά κύριε Ποτόλια, φυσικά το φέραμε και το ζητήσαμε. Η τελευταία αναθεώρηση του Πέσδα που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έγινε συζήτηση και επανειλημμένα εμείς γραφτά το ζητήσαμε να γίνει. Λοιπόν, επί της διαδικασίας θέλετε κάτι, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να μου πείτε πόσο σοβαρό μπορεί να είναι αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, σε ένα τέτοιο θέμα, κύριε Δήμαρχε, και με μία σελίδα εισήγηση το μεσημέρι, σήμερα να αποφασίσουμε εμείς, έχουμε και σύμβολο του Υπουργείου, έχουμε σύμβολο του Υπουργού. Πόσο σοβαροί μπορεί να είστε, πόσο σοβαροί μπορεί να είστε εδώ μέσα. Λοιπόν παρακαλώ, μην κάνετε χαρακτηρισμούς τώρα, σας παρακαλώ. Φυσικά όμως σέβομαι την αναγκαιότητα αλλά την ανεληξία και τη δικιά σας προσωπικά, όμως υπάρχει αναγκαιότητα γιατί όντως εκραιμούν πρόστιμα και έχετε δίκιο σε αυτό, αλλά από την άλλη δεν είναι δυνατόν κύριε Δήμαρχε, να μας καλείτε για τόσο σοβαρό θέμα, να πούμε τι τώρα, χωρίς μελέτη, χωρίς σχεδιασμό, να ακούσουμε και... Κι άλλη φορά έχει έρθει η αρκείδωση. Κι άλλη φορά, κύριε Δήμαρχε, έχετε πει, εδώ είναι το τελευταίο δίμηνο, λέτε προσωπικά, θα έρθει στο επόμενο Δημοτικό Συβούλιο, μοναδικό το θέμα αυτό να το σητήσουμε, με εισήγηση. Πού είναι αυτή η εισήγηση, πότε γινόταν... Κύριε Παπά, παρακαλώ. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Τώρα είναι προσβολή για το Δημοτικό Συβούλιο Καβάλλας. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Θα σου θυμίσω κάτι, γιατί πρέπει να είμαστε εδώ πέρα δίκαιοι, να είμαστε δίκοι. Σου θυμίζω, λοιπόν, κατά την ενημέρωση που έκανε η Δήμαρχος στους επικεφαλείς των παρατάξεων, στο θέμα της ΔΕΠΟΣ. Στο τέλος αυτής της σύσκεψης είπε, έχουμε μπροστά μας να απαντήσουμε σε ένα πολύ σοβαρό θέμα... Χωροθέτηση. Ναι, στη χωροθέτηση αυτό. Και παρακαλώ να μου πείτε διάφορες προτάσεις, ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε την πιο κατάλληλη θέση προς όφελος της πόλης. Εγώ το έκανα, εγώ της είπα την πρότασή μου. Πατευθείαν. Εσείς κύριε Παπαδόπουλε, εφόσον όλοι ενδιαφερόμαστε για το καλό της καβάλας, γιατί μένετε στο πολύ στενό όριο να λέτε όχι, παρόν, όχι, παρόν και να μην... Πείτε και εσείς τι δικιά σας θες. Πείτε μου. Πείτε μου επιτέλους, εδώ κάνουμε γόνιμη αντιπολίτευση ή στυρα αντιπολίτευση, να καταλάβω. Παρακαλώ, παρακαλώ. Να σας πω... Ένα λεπτό κύριε Λιόγκα, θα σας πω... Δεν έχω να σας πω κύριε Παπα, γιατί συνέχεια, δεν ξέρω γιατί του κάνει, αλλά δικιό μας δεν με ενδιαφέρει ούτως ή άλλως. Θα σας εξηγήσω, θα σας εξηγήσω. Δεν είμαι εγώ ούτε επιστήμονας, ούτε μελετητής, ούτε χοροθέτης για μια τέτοια μονάδα, που θέλω να ρωτήσω πόσες υπάρχουν στη χώρα αυτή. Ξέρετε κύριε Παπα, πόσες υπάρχουν. Πόσες υπάρχουν. Πόσες υπάρχουν, πόσες υπάρχουν. Εμείς έχουμε παράταξη και στελέχη. Παράταξη είναι, δεν έχω να σας πω κύριε Παπα, η παράταξη. Και στελέχη. Στο απαντώτιο της ουσίας, εκείνη τη μέρα που πήρε τίποτα ούτως, να επιλέξουμε να βοηθήσετε να βρώτε ποιο κανένα άλλη θέση για το συνδέωτο της Καβάτας. Σας ενημερώνω γιατί ξεχνάτε. Έκανα και είπα δημόσια ότι ενδεχομένως μία πρόταση στο βιαιτεχνικό πάρκο, το οποίο είναι περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Καβάλας, ενδεχομένως, αλλά δεν είμαι εγώ αρμόδιος, θα μπορέσει να γίνει στο βιαιτεχνικό πάρκο Καβάλας. Το έβγαλα σε δελτίο τύπου. Αυτό είναι να δεν έχουμε συστηθεί εδώ και ένα μήνα και να προεδευαστούμε. Πάνω σε ποια μελέτη και συζήτηση μπορώ να μάθω. Ποια μελέτη, θα ακούσουμε, θα ακούσουμε. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει, ξεφύγαμε λίγο επί της διαδικασίας. Κύριε Βέρο, θέλετε κάτι? Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, και για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις από αυτά που θα πω εκ μέρους της δημοτικής μας παράταξης, αυτό που πρέπει να πω πρώτα απ' όλα είναι ότι εμείς είμαστε υπέρ της εφεξεργασίας των απορριμάτων, βέβαια προς όφελους των πολιτών. Όμως, κύριε Πρόεδρε, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της θυτείας της διοίκησης με δήμαρχο την κυρία Τσανάκα. Εξίσου σημαντικό όσο και το θέμα πριν από πολλά χρόνια της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού. Το λέω αυτός παράδειγμα για να δώσω έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο θέμα της κατασκευής δηλαδή και λειτουργίας της μονάδας εφεξεργασίας απορριμάτων. Και μια μονάδα εφεξεργασίας απορριμάτων δεν γίνεται ούτε για έναν, ούτε για δύο, ούτε για τρία χρόνια. Δεν αποφασίσαμε σωστά αντιγιά. Συγγνώμη για την έκφραση αλλά τα λέω απλά για να καταλαβαίνουμε. Βέβαια η διοίκηση έχει εδώ και περίπου 20 μέρες μας ενημέρωση και μας είπε ότι στην πρόθεσή μου είναι να φέρω κάποια στιγμή το θέμα προς συζήτηση και απόφαση. Αλλά να πω το εξής. Γιατί είπε και ο συνάδελφος ο Βαγγέλιος ο παπάς ότι ξέρεις, η κυρία δήμαρχος είπε να υποδείξουμε στους επικεφαλείς το χώρο που θα μπορούσε και θα θεωρούσαμε τον καλύτερο για να εγκατασταθεί. Να θυμίσω εδώ και να πω ότι για να ορίσεις χώρο πρέπει πρώτα απ' όλα να γνωρίζεις την τεχνολογία με την οποία θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί. Διότι ανάλογα με την τεχνολογία επιλέγεις και το χώρο. Και θα πω πολύ απλά το παράδειγμα. Εάν επιλέξουμε τεχνολογία όπου θα δημιουργεί ως ΜΕΣ και οτιδήποτε άλλο, δεν μπορείς να επιλέξεις χώρο και να πείσεις ενδεχομένως και τοπική κοινωνιαθήσεμη λίγο να τελειώσω για να καταλαβαίνουμε. Άρα η λογική λέει, και δεν θα ξεχάσουμε και κάποια πράγματα μετά από 14 χρόνια, η διοίκηση οφείλει και έχει υποχρέωση όχι γιατί απλώς είναι η διοίκηση αλλά γιατί αυτή διοικεί το δήμο, αυτή έχει τις υπηρεσίες, αυτή μπορεί να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα κατεβάσει μια εισήγηση και τι είδους εισήγηση θα είναι. Θα είναι επιστημονικά τεχμεριωμένη, θα αρκεστεί μόνο στην άποψη της υπηρεσίας που σεβόμαστε τους υπηρεσιακούς παράγοντες και λέμε ότι είναι καλύτερη, για θα χρειαστεί και τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων και κάποιων γραφείων που να μας προτείνουν την καλύτερη λύση. Άρα η λογική λέει πολύ απλά ότι εμείς περιμένουμε την εισήγηση και βάσει αυτής της εισήγησης θα πρέπει και εμείς να τοποθετηθούμε να πούμε το ναι το όχι να πούμε μια άλλη πρόταση λέω εγώ και οτιδήποτε άλλο. Όμως αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα, ξέρετε γιατί. Προσωπικά να σας πω κάτι εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το κάνω και τώρα. Όμως η λογική λέει αν πραγματικά πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε την καλύτερη επιλογή διότι τι να κάνουμε. Εμείς είμαστε πολιτικά πρόσωπα το έχουμε πει και όλη η Δημοτική Σύμβουλη γιατί εδώ δεν επέφτουσες μόνο πει και παλείς ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος σήμερα θα πάρει μια σοβαρή απόφαση. Άρα όλοι χρειαζόμαστε να ψακτούμε με τους συνεργάτες μας, με αυτούς τους ανθρώπους που έχουν την εξειδίκευση. Δεν είμαστε μπιμπαντός επίστη του. Τώρα, όταν βλέπω εγώ να μου έρχεται στο email αυτό το θέμα το οποίο το βάζετε τακτικό στις 11.36 σήμερα και μάλιστα βλέπω πραγματικά δύο σελίδες για ένα τόσο σοβαρό θέμα, κοιτάξτε να δείτε, δεν αφήνω... Με ήρθε ένα τοπογραφικό το οποίο τι μου δείχνει, που είναι το σκίκα που και που είναι οχιτά. Σε εμένα, σε εμάς... Συγγνώμη δηλαδή τώρα, μην κορεδευόμαστε, τι θέλετε να πείτε. Λοιπόν, για όλους αυτούς τους λόγους, σας είπα εμείς ως δημοτική παράταξη δεν έχουμε πρόβλημα να το συζητήσουμε και τώρα. Όμως, δεν αφορά εμάς, αφορά και τους 41 δημοτικούς συμβούλους. Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς λέμε ότι έχει δίκαιο να διαμαρτύρεται και ο κύριος Ποτόλιας και ο κύριος Παπαδό, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, έχουν δίκαιο όμως, έτσι. Ακόμα και ο Βαγγέλης ο Παπάς, έχει το δίκαιό του. Άρα, δήμαρχε, δεν μπορεί τρία χρόνια να γνωρίζεις ότι θα πρέπει να προλάβεις ημερομενίες και να μας το φέρνεις στον Παραπέντε. Γιατί αυτό είπες πριγουμένως, ότι μας κυνηγάνε ημερομενίες και τα πρόστιμα. Το ήξερες εδώ και τρία χρόνια. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει, παρακαλώ, φτάνει, φτάνει. Ο κύριος Λιόκα ζήτησε να το υποθετηθεί λίγο για ένα λεπτό. Με συγχωρείτε που παρεμβαίνω στο διαδικαστικό θέμα. Δεν παίρνω στην ουσία των επιχειρημάτων, των διαφωνούντων με τη σημερινή συζήτηση. Δεν παίρνω στην ουσία. Αν δηλαδή εξαντλήθηκε η συζήτηση, αν έγινε σε άλλα στάδια κτλ. Άλλωστε, δεν ξέρω κιόλας τι ακριβώς ενέργειες έχουν γίνει. Εδώ και πολύ καιρό, από τον ξεριά ακόμα, αν θυμάστε, συζητιέται στην τοπική μας κοινωνία το θέμα του εργοστασίου των απορριμάτων. Εγώ θέλω όμως να καλέσω όλους τους δημοτικούς συμβούλους χωρίς να είναι υποχρεωτικό βάση του νόμου το να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο κάτι τέτοιο σήμερα. Αυτό θα ξέρετε ότι είναι αρμοδιότητα των φορέων διαχείρισης θεραίων αποβλήτων, των φόδσα, δηλαδή της διαμάθεν προκειμένου. Η διαμάθ που αποτελεί την ένωση των δήμων είναι αυτή που τυπικά, βάσει του νόμου, έχει το θεσμικό ρόλο να σχεδιάσει και να υλοποιήσει και να παρακολουθήσει και να λειτουργήσει αύριο αυτά τα έργα. Όμως, έχει πολύ μεγάλη σημασία πολιτική να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο του μεγαλύτερου παραγωγού αποβλήτων για αυτή τη μονάδα που είναι ο Δήμος Καβάλλας και που στα διοικητικά του όρια θα χωροθετηθεί αυτή η μονάδα. Έχει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία. Ξέρετε, ο εθνικός σχεδιασμός έχει αναγορεύσει την τοπική αυτοδιοίκηση αδιαμφισβήτητα σαν το βασικό μοχλό αυτής της υλοποίησης, της διαχείρισης θεραίων αποβλήτων. Και είναι ένδειξη πολιτικής βαρύτητας και αποφασιστικότητας το να τοποθετηθεί ένα δημοτικό συμβούλιο πάνω σε αυτό το θέμα. Το έργο πρέπει να σας πω ότι σε άλλες περιοχές αυτά τα έργα ήδη προχωράνε πολύ πιο μπροστά. Η Κοζάνια εγγενιάζεται για όλη τη Δυτική Μακεδονία, εγγενιάζεται την Δετάρτη. Η Σέρες υπογράφτηκε σύμβαση ήδη. Η Θήβα υπογράφεται σύμβαση αυτές τις μέρες. Η Ήπειρος υπογράφεται σύμβαση αυτές τις μέρες. Εμείς δεν έχουμε εξασφαλίσει για την Καβάλα, δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ακόμα, παρόλο που υπάρχει ένα κονδήλι, που εδώ και δύο χρόνια έχει ξεχωριστεί για την Καβάλα, για το εργοστάσιο της Καβάλα. Κι άλλα τόσα, 20 εκατομμύρια, είναι για το εργοστάσιο της Αλεξανδρούπολης, η οποία Αλεξανδρούπολη παρεπιπτόντος εντάσσεται στο ΕΜΕΠΕΡΑ, στο αρμόδιο πρόγραμμα δηλαδή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε δύο μέρες. Θα ακούσετε την ανακείρωση ότι εντάχθηκε η Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει και περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αυτά τα λέω γιατί υπάρχει κίνδυνος, όχι προς τίμον αυτή τη στιγμή, κυρία Δήμαρχε. Πρόστιμα πληρώνει η χώρα για τη διαχείριση των αποβλήτων και προσπαθεί από ο ουραγός που είναι της Ευρώπης να κάνει ένα άλμα αυτή τη στιγμή. Και αυτός που είναι ο βασικός μοχλός για αυτό το άλμα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση λοιπόν έχει αυτή τη στιγμή μια μεγάλη ευθύνη. Μπορεί η υπόθεση να προχωρήσει και χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλα. Σας είπα θεσμικά και με το γράμμα του νόμου. Πολιτικά όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία και ειδικά αυτή τη στιγμή για να μην χαθεί η χρηματοδότηση. Σας το λέω ξεκάθαρα, το έχω πει και προσωπικά στη Δήμαρχο, την πέμπτη επίτηδες θα γίνει στην Καβάλα και όχι στην Κωμοτινή. Θα γίνει μια μεγάλη συζήτηση με όλους τους δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ξεχωριστά με τον καθένα για το πώς θα υλοποιηθούν τα έργα. Γιατί δεν είναι μόνο τα εργοστάσια. Το εργοστάσιο αφορά μόνο το 50% των απορριμάτων. Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης. Όλα αυτά, τα καινούργια πράγματα που πρέπει να βάλουμε μπροστά στο πρόγραμμά μας. Η ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις για το πόσο βαθιά συζητήθηκε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, όντως και δεδομένου ότι η απόφαση είναι πολιτική περισσότερο και λιγότερο τεχνοκρατική, άλλωστε το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο, εγώ κάνω έκκληση σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους σαν καβαλιώτης και όχι σαν Υπουργείο, άλλωστε εγώ είμαι ένας τεχνοκράτης που δουλεύει στο Υπουργείο. Ξέροντας τα πράγματα και βλέποντας τις κινήσεις που γίνονται, κάνω έκκληση στο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα να πάρει απόφαση. Τις λεπτομέρειες, τις τεχνικές, το αν θα γίνει κάτι έτσι ή αλλιώς ή καλύτερα, μπορούμε να τις δούμε και στην πορεία. Πριν από τρεις μέρες κατατέθηκε στο Υπουργείο ο φάκελος η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για αυτή την μονάδα. Αυτό θα συζητηθεί, θα γίνει δημόσια διαβούλευση, θα παρθεί, θα εγκριθεί με απόφαση υπουργική, θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι της μονάδας. Έχουμε όλο το περιθώριο να συζητήσουμε λεπτομέρειες τεχνικές και στην πορεία. Αλλά η πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει σχέση με τη μη απώλεια ή τουλάχιστον με τη μη αναβολή και παραπομπή στις καλένδες, της χρηματοδότησης των 20 εκατομμυρίων που αυτή τη στιγμή είναι εξασφαλισμένη. Αυτό ήθελα να πω. Ευχαριστούμε τον κ. Λόκα, κ. Δήμαρχε, παρακαλώ να εισηγηθείτε το θέμα. Καταλάβατε πόσο σοβαρό είναι το θέμα. Τι χτυπάει εκεί, κ. Πηδιάνα. Φυσάει. Λοιπόν, ακούστε τι θα σας πω. Όταν παρέλαβα τη Δημοτική Αρχή, βρήκα μια ανεφελώδη κατάσταση σε αυτό το θέμα, που αφορούσε όχι θα πάμε στον ξεριά, όχι θα πάμε στο βιομηχανικό πάρκο ή οτιδήποτε άλλο. Έγινε συζήτηση για τον Πέσδα στην ΠΕΔ, γιατί βάσει της συζήτησης μετά πήγε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ψηφίστηκε και μετά έγινε ο εθνικός σχεδιασμός βάσει των αποφάσεων των δικών μας. Δεν χωροθετούσε ο Πέσδα που ακριβώς θα μπει. Λέγαν ανατολικό τομέα και δυτικό τομέα. Γιατί η μορφή της περιφέρειάς μας είναι τέτοια που δεν είναι κυκλική ούτως ώστε όλοι οι δήμοι περιφερειακοί να πηγαίνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Είναι πολύ μακριά να έρθουν εδώ από την Οριστιάδα. Είναι πολύ μακριά από εδώ να πάμε προς τα Κ. Αποφασίσαμε λοιπόν να υπάρχουν δύο μονάδες. Ωραία. Πού θα τοποθετηθεί αυτή η μονάδα. Η πρώτη μου σκέψη πρέπει να σας πω ήταν η πιο εύκολη απάντηση. Στο χυτά. Δίπλα στο χυτά. Τόσα χρόνια λειτουργούμε ένα χυτά που δεν έχει προκαλέσει προβλήματα στην κοινωνία. Κανένας δεν λέει τίποτα γι' αυτό. Έχουμε δικά μας σκόπεδα. Το ψάξαμε. Όχι δεν έχουμε. Λείπε ο Φιλιππίδης σήμερα. Προχωρήσαμε. Βιομηχανικό πάρκο και βιοτεχνική περιοχή. Τα λέω καλά. Βιπέ. Βιομηχανική περιοχή και το βιοτεχνικό πάρκο. Η βιομηχανική περιοχή είναι εκτός των ορίων του Δήμου Καβάλλας. Είναι δήμος Νέστου. Και πρέπει να σας πω ότι όλη εκείνη η περιοχή ανήκει στην τράπεζα Πειραιώς. Με την πρώτη ανήκει από κατασχέσεις. Με τις πρώτες ενέργειες που κάναμε, φάνηκε η αρνητικότητα της τράπεζας Πειραιώς να λειτουργήσει μια τέτοια μονάδα μέσα στην περιοχή της. Βιοτεχνικό πάρκο. Μη ξεχνάτε, αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλο, ότι το βιοτεχνικό πάρκο είναι κολλητά στη Νέα Καρβάλη. Η οποία έχοντας ήδη δύο μεγάλες μονάδες βιομηχανικές βρίσκεται ήδη σε φάση σοβέζω δύο, καλά το λέω. Δεν δέχεται ούτε κουνούπι πια να την προσεγγίσει. Πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε υπόψη μας τη γνώμη των κατοίκων. Έστω και λανθασμένη. Δεν έχει σημασία. Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πάρα πολύ μεγάλος. Λοιπόν, ψάχνοντας ακόμη για να βρούμε τα οικόπεδα του Χιτά, θέλω να σας πω ότι μια μέρα έρχεται μπροστά στα μάτια μου το τοπογραφικό από την περιοχή αυτή στο Εσκή Καπού. Ο τοπογράφος του Δήμου Καβάλλας τελείωσε τα περιβαλλοντικά του κόμβου του συγκοινωνιακού. Ετοίμασε τον συγκοινωνιακό κόμβο για να μπαίνει κανείς σε αυτή την περιοχή. Και τι θα κάνουμε εδώ, του λέω, σμά μου λέει. Έχουμε έτοιμα χαρτιά, έχουμε πάρει εγκρίσεις από την αρχαιολογική υπηρεσία και από το δασσαρχείο για να κάνουμε ΣΜΑ. Βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και μεγάλων αποφάσεων. Πρώτον, για ποιους θα δουλέψει το ΣΜΑ Μυγδαλεώνα, που έχει χωρητικότητα μόνον 20 τόνους, φυσικά μόνο για την πρώην δημοτική κοινότητα Φιλίππον, δεν μπορεί να πάει καβάλα εκεί. Δεύτερον, το ΣΜΑ το οποίο σε εισαγωγικά μεταχειριζόμαστε τόσα χρόνια στο Εσκήκα που μετά στην ΠΑΜ, στην περιβόητη ΠΑΜ, έρχεται μια εντολή από το δασσαρχείο, εγκαταλείψτε το αισθητικό δάσος, πασχίζουμε να βρούμε τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι το στρατόπεδο Μάρκο Γλου υπήρχε εκεί πριν από την κήρυξη της περιοχής σε αισθητικό δάσος από το δασσαρχείο και τη βρήκαμε. Τρίτον, πού μπαίνει η μονάδα. Αντί να πάμε λοιπόν το ΣΜΑ στην περιοχή εκεί, παίρνω τηλέφωνο και συνενούμαι πριν και πάνω απ' όλα με τον κ. Βογιατζή, ο οποίος είναι ο διευθυντής της Διαμάθ, που κάνει την χωροθέτηση πάνω στο οικόπεδο του Εσκύ Καπού. Τι μεγάλο πλέον έκτημα έχει το οικόπεδο του Εσκύ Καπού? Δήμος Καβάλλας. Μπορεί να είναι Δημοφέλεια, αλλά Δημοφέλεια ίσως Δήμος Καβάλλας. Πολύ μεγάλη υπόθεση. Δεν έχουμε δηλαδή καθόλου καθυστερήσεις σ' ό,τι αφορά τα ιδιοκτησιακά. Χωράει να μπει η μονάδα εκεί. Ίσως χρειαστεί να κάνουμε και λίγους εκβραχισμούς προς τη δυτική πλευρά, ίσως. Έχει μεγάλη σημασία, γιατί απαιτούνται 45 στρέματα για μια τέτοια μονάδα. Μας παίρνει. Στη περιοχή στοχητά που βρήκαμε, φτάνει το χώρος, δεν φτάνει. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα έχει η περιοχή στοχητά. Τα απορρηματοφόρα του Δήμου Καβάλλας και των υπολύπων δήμων που θα έρχονται σ' αυτή τη μονάδα, θα περνούν όλα μέσα απ' το Περιγιάλη. Για σκουπιδότοπο το προορίζουμε το Περιγιάλη. Όχι βέβαια. Υποτίθεται ότι θα έχει ανάπτυξη. Υποτίθεται ότι θέλουμε να το προωθήσουμε. Η περιοχή εκείνη που μιλούμε σήμερα, το Εσκήκαπου, δεν ενοχλεί κανέναν. Ούτε Καρβάλη, ούτε κανέναν άλλο. Η μέθοδος που επιλέξαμε κάνει το χώρο μικρότερο. Δεν χρειαζόμαστε μεγάλες εκτάσεις για να εκτίθεται τα σκουπίδια, για να ξεραθούν. Επιπλέον, με τον τρόπο που επιλέξαμε, δεν έχουμε μυρωδιές. Και επιπλέον, δεν χρειαζόμαστε σμα. Τα απορρηματοφόρα αδιάζουν κατευθείαν μέσα στη μονάδα. Η απόσταση είναι απόσταση αναπνοής. Από το άλλο που υπολογίζαμε, έχουμε πομένως, εξοικονομούμε μια μονάδα. Νομίζω να σας πω, τι έγινε όμως το Δασσαρχείο και η Αρχαιολογική Πυρησία. Το Δασσαρχείο και η Αρχαιολογική Πυρησία το 2011 και το 2012 είχαν δώσει την έγκριση τους γεσμά. Πρέπει να το επικυροποιήσουμε για μονάδα. Το Δασσαρχείο έστειλε το OK σε μια μέρα. Σε μια μέρα. Το θέμα είναι να στείλει το OK και η Αρχαιολογική Πυρησία και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε και με τον κ. Βογιατζή και με άλλους. Σ' ό,τι αφορά τη μέθοδο που επιλέξαμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα πιέναμε σε μέθοδο κάφσης των απορριμάτων. Οι διοξύνες και όλα τα σχετικά ανήκουν σε άλλη εποχή. Από την άλλη, ό,τι κάνουμε πρέπει να έχει μέλλον. Η ανοικτή μέθοδος είναι πολύ καλή πριν 10 χρόνια, νομίζω. Δεν είμαι περιβαλλοντολόγος, δεν είμαι μηχανικός εξειδικευμένος σε αυτά τα θέματα. Ξέρω πως ό,τι επιλέξουμε πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά. Γιατί μέχρι να γίνει θα έχουμε φύγει ήδη πίσω. Αγαπητοί συνάδελφοι, ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε. Για το μέλλον του Δήμου μας, για το μέλλον των παιδιών μας, δεν είναι αστεία εδώ. Εάν χάσουμε τη χρηματοδότηση από το ημεπεράτη, βάψαμε. Θα πρέπει αυτού και από την αρχή να αρχίσουμε να ψάχνουμε για λεφτά. Γιατί το σημαντικό σε οποιοδήποτε έργο είναι τα λεφτά βέβαια, αλλά και να μην ενοχλεί στην κοινωνία εξίσου. Νομίζω ότι αυτό το σημείο είναι εξαιρετικό και θα σας καλέσω να το ψηφίσετε απόψε. Θα παρακαλέσω τον κ. Βοιατζή να μας πει δυο κουβέντες παραπάνω για τη μονάδα, για να ξέρουμε τι ψηφίζουμε και θα πάμε με αποφασιστικότητα μεθαύριο στην ημερίδα. Έχουμε κάνει και αλλού βήματα προέδρου και στο σημείο κομποστοποίησης. Έχουμε κάνει βήματα προέδρου και προς το σμα του αμυγδαλεώνα. Μείναμε πίσω στο Μάρκογλου γιατί αν επιλέξουμε αυτή τη μονάδα, νομίζω ότι έχει μόνο δύο χιλιόμετρα πιο μακριά από το σημείο, δεν έχει νόημα να κυνηγάμε χρηματοδοτήσεις που δεν χρειάζονται. Λοιπόν, είναι πολύ σημαντική η απόφασή σας σήμερα και φτάνει τόσο. Τόσα χρόνια μιλάμε, μιλάμε, μιλάμε, μιλάμε. Κάποτε πρέπει να παίρνουμε και αποφάσεις. Μια χαρά θα μπορούσα να το πάω το θέμα χωρίς να το φέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άσε μας κύριε Παπαδόπουλε. Άσε κύριε Παπαδόπουλε που το παίζεις μαζά σας με παντελόνια. Δεν έχετε τον λόγο, δεν θα πετάγεστε, σας παρακαλώ. Άσε μας κύριε Παπαδόπουλε. Εγώ ολοκλήρωσα, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, δώσε τον λόγο στον κύριο Ποιατζή να μας εξηγήσει ορισμένα πράγματα. Πρόεδρε για τη διαδικασία να πω, δεν έχω καμία αντίρρηση να το συζητήσουμε. Παρακαλώ κύριε Παπαδόπουλε. Δεν έχω καμία αντίρρηση να το συζητήσουμε. Οι αντιρρήσεις ήταν σχετικά με τη σοβαρότητα του θέματος να αναβληθεί για αύριο για να το συζητήσουμε. Δεν θα το ξεπετάξουμε τώρα. Θα μείνουμε εδώ πέρα όσο χρειαστεί για να το συζητήσουμε αυτό το σοβαρό θέμα. Μέχρι το πρωί δεν θα είναι εδώ. Δήμαρχε, λέω, να το συζητήσουμε όμως. Δεν θα το ξεπετάξουμε. Δεν θα ξεπετάξουμε τίποτε. Κύριε Βοιατζή. Κύριε Βοιατζή, παρακαλώ. Καλησπέρα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Δυνατά και καθαρά, κύριε Ποκετή, γιατί τα λέξεις έχουμε σκουτό. Η διαμάθηση συνεργασίας με τον Δήμο Καβάλας και στα πλαίσια της σχετικής προγραμματικής σύμβασης που έχει συναφθεί, ξεκίνησε να βλέπει σοβαρά το θέμα της υλοποίησης της Μονάτας Επεξεργασίας. Η αναγκαιότητα για την κατασκευή της Μονάτας Επεξεργασίας περιάζει καταρχήν από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98-2008, η οποία έχει έρθει στην ελληνική νομοθεσία με τον νόμο 40-42 του 2012 και βάζει στο οποίο απαιτείται να γίνεται πορεπηξιαργασία στα απορρήματα. Μέχρι σήμερα, εδώ και 4 χρόνια, έχει παραταθεί η έναρξη του άρθρου 43 του συγκεκριμένου νόμου, το οποίο προβλέπει την επιβολή δικού τέλους σταφής 35 ευρώ ένα τόνο, στα απορήματα τα οποία θα οδηγούνται στην ταφή ανεπιξέργαστα. Οι ίδιοι σήμερα στη χώρα έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν Μονάτας Επεξεργασίας και σύμφωνα με αυτά τα οποία γνωρίζουμε από το Υπουργείο, ο κ. Γλιόγκας θα μας το επιβεβαιώσει περιτέρου, η διοίκηση του Υπουργείου το Υπουργείο σκέφτεται να θέσει σε εφαρμογή την επιβολή του ειδικού τέλους σταφής διότι αυτή τη στιγμή στις περιοχές όπου υπάρχει επεξεργασία απορυμάτων, οι δημότες πληρώνουν αυτό το κόστος επεξεργασίας και φαίνεται να είναι άδικος σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν αντίστοιχα κόστι και με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνητρο για τις περιοχές αυτές να ξεκινήσουν τις επεξεργασίες. Άρα είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας σε όλη την περιφέρεια και στα πλαίσια αυτά ξεκινήσαμε το Δήμο Καβάλλας και βλέπουμε, είδαμε το θέμα της κατασκευής της μονάδας. Ήταν ένα θέμα το οποίο μας απασχόλησε πάρα πολύ, επισκεφτήκαμε αρκετά εργοστάσια, αρκετές μονάδες επεξεργασίας στο εξωτερικό, ενημερωθήκαμε για τις τεχνολογίες και φυσικά ασχοληθήκαμε πάρα πολύ και με το θέμα της χωροθέτησης. Εξετάστηκαν αρκετές θέσεις, καταλήξαμε κάποια στιγμή ως διαμάθ να προτείνουμε την κατασκευή της μονάδας στην βιομηχανική περιοχή διότι με αυτόν τον τρόπο θα εξεπερνούσαμε αρκετά προβλήματα. Αυτό φάνηκε ότι είχε κάποια θέματα, εκεί στη φάση αυτή σκεφτόμασαν άλλες τεχνολογίες επεξεργασίας. Όταν έπιασαν στο τραπέζι ο συγκεκριμένος χώρος, εξετάστηκε ένα διάλογο που είχαν προταθεί και με βάση τόσο την αρχή της εγκύτητας, όσο και τα στοιχεία της οικονομοτεχνικής ανάλυσης που είχαμε, προέκυψε ότι πρόκειται πραγματικά για την βέλτιστη λύση. Συγχρόνως κλείδωσα και το θέμα της τεχνολογίας, διότι σε συγκεκριμένη χωροθέτηση, οπότε άλλη τεχνολογία δεν θα ήταν απαγορευτική, αλλά θα ήταν σίγουρα υποδιέστερη από τη τεχνολογία η οποία επιλέγει και είναι αυτή της αναερόβιας χόνευσης, δηλαδή μια επεξεργασία, η οποία δίνει ως τελικό προϊόν βιοαέριο, το οποίο σε μονάδες επεξεργασίας δίνει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικά είναι μια λύση τεχνικά η οποία είναι επεκτάσιμη, μπορούμε να περάσουμε σε επόμενη φάση σε περαιτέρω επεξεργασία του υπολήμματος με στόχο και να μειωθεί ακόμα περισσότερο το υπόλοιμα το οποίο θα οδηγείται τελικά σε ταφή, αλλά θα δίνει και οι προϊόντα, θα δίνει πιθανά κάποια προϊόντα τα οποία θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να καταστούν χρήσιμα, αυτό βέβαια φορά επόμενη φάση. Έχουμε ολοκληρώσει το κομμάτι της, έχουμε ξεκινήσει την προμελέτη, παρόλο που η χωροθέτηση, όπως είπε και η δήμαρχος, δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει θελεισιδικήσει. Εκραιμεί στις 7 του μηνός η συζήτηση του θέματος στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Ανατολικής Μαγεδονίας-Τράκης που θα προκύψει με ασφάλεια συμπέρασμα σχετικά με το κατά πόσο τελικά θα υπάρξει έγκριση από την Αρχαιολογική Πυρησία για την Κατασκευή της Μονάδας σε συγκεκριμένη θέση. Παρ' όλα αυτά, για να μην χάνουμε χρόνο και πριν ολοκληρωθεί η χωροθέτηση, έχουμε ολοκληρώσει τη Σύνταξη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την οποία υποβάλαμε στη Διέθυση Περιβαλλοντικών Αδιδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Είναι α1 κατηγορία από Περιβαλλοντική Σάβοψη Μελέτη. Και περιμένουμε να χρωθεί σε υπάλληλο, προκειμένου να ξεκινήσουμε να παραλάβουμε τις πρώτες παρατηρήσεις και να προχωρήσουμε σε όποιες διευκρινήσεις χρειάζονται. Πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθούμε στο γεγονός ότι η μονάδα όπως αυτή κατέληξε στα πλαίσια του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης, της περιφέρειάς μας, δεν έχει καμία σχέση με τη φαραιονική μονάδα, η οποία έχει αδιοδοτηθεί περιβαλλοντικά το 2012. Μιλάμε για το 1 τρίτο της ποσότητας, η οποία τελικά θα επεξεργάζεται. Δηλαδή, είναι μια μονάδα η οποία θα παραναμβάνει 40.000 τόνους συμμύκτων απολυμάτων αιτισίως και 5.000 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά. Τα προδιαλεγμένα οργανικά είναι τα περίφημα διοαποδομίσιμα απόβλητα, τα οποία θα συλλέγονται στον καφέ Κάδο, ο οποίος θα αναπτυχθεί στον δυτικό τομέα της περιφέρειας μας. Μιλάμε λοιπόν για 45.000 τόνους, ενώ αντίστοιχα η μονάδα η οποία αδιοδοτήθηκε το 2012, είχε τριπλάσια σχεδόν δυναμικότητα, είναι μια μονάδα πολύ πιο φιλική για το περιβάλλον, πολύ χαμηλότερη σώχλησης και φυσικά η τεχνολογία που επιλέγει αποκλεί την δημιουργία σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή εγκατάστασης. Αυτό είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο δουλεύουμε και θα μπορούσαμε ίσως να συζητήσουμε, να μπορούμε να μπούμε σε περισσότερο συζήτηση για απορίες που πιθανόν να υπάρχουν. Στις αίρες η τεχνολογία είναι διαφορετική, στις αίρες έχουμε αερόβια κομποστοποιήσει, είναι δηλαδή μια διαδικασία η οποία δίνει κομπόστ Εδώ έχουμε αερόβια χόνευση, θα τολμήσω να πω είναι πιο αναβαθμισμένη η τεχνολογία που υιοθετείται και από άποψη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι σαφώς καλύτερη, είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Να πω λίγο συμπληρωματικά, η απόφαση για χωροθέτηση για τεχνολογία και για οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα είναι υπόθεση της τοπικής διοίκησης, δεν είναι υπόθεση του Υπουργείου. Εγώ θέλω όμως για την ενημέρωσή σας να σας πω συμπληρωματικά το εξής ζήτημα επειδή κατατίθεται στη Βουλή αύριο ο νέος νόμος για την ανακύκλωση που δίνει πολύ μεγάλες αρμοδιότητες στους δήμους που μέχρι τώρα δεν είχαν. Πιο πολύ το λέω για να ανοίξουμε λίγο τους ορίζοντες και τη φαντασία μας. Δηλαδή, θα θεσπιστεί το δικαίωμα των δήμων να εμπορεύονται τα ανακυκλώσιμα υλικά οι ίδιοι και όχι οι εταιρίες των συστημάτων που ξέρετε που έχουν μέχρι σήμερα και την ενέργεια. Ένας δήμος δηλαδή θα μπορεί να πουλάει τα ανακυκλώσιμα που μαζεύει ο ίδιος στα πράσινα σημεία ή την ενέργεια που θα παράγει πίχη από ένα τέτοιο εργοστάσιο ή τα υλικά, το compost ή οτιδήποτε. Θα μπορεί να το εκμεταλλεύεται. Επίσης, θα καθιερωθούν μια σειρά αποκίνητρα ώστε να μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση στη χώρα μας. Σήμερα είμαστε στο 16%, δηλαδή το 80% και των απορριμάτων θάβεται σήμερα. Και δεν μιλάω αν θάβεται σε κάποιες χωματερές ανεξέλεγκτες όπως το παρελθόν ή σε κάποιους χυτά που δεν λειτουργούν σωστά όπως είναι και ο χυτά της Καβάλλας. Και άλλοι, πολλοί, που αυτά ανήκουν είναι προβλήματα του προηγούμενου αιώνα. Δηλαδή εμείς προσπαθούμε τώρα να βγάλουμε άδεια για το σμα, για το χυτά, για να λειτουργήσει. Ενώ αυτά είναι προβλήματα που είναι του προηγούμενου αιώνα, της προηγούμενης τεχνολογίας και σήμερα και οι κανόνες οι ευρωπαϊκοί. Αλλά δεν το λέω γι' αυτό. Η ίδια η ανάγκη, η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και η ανάγκη εκμετάλλευσης των πόρων που βρίσκονται μέσα στα σκουπίδια. Εκμετάλλευσης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Αυτό είναι το ζητούμενο, κατά τη δική μου άποψη. Γι' αυτό και επειδή έχει πολύ μεγάλη σημασία, και το όφελος στο περιβαλλοντικό αλλά και το όφελος για την τοπική οικονομία με την εκμετάλλευση αυτών των πόρων, γι' αυτό και είναι αδιαμφισβήτητος ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμάτων. Και αυτό είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για να εξασφαλίσουμε με 100% δημόσια χρηματοδότηση την όποια μονάδα επεξεργασίας γίνει και τα όποια έργα και υποδομές γίνουν. Και από κει και πέρα ο δήμος καβάζει τον τρόπο λειτουργίας, εκμετάλλευσης και ούτω καθεξής. Τα κίνητρα λοιπόν που καθιερώνονται από τον νόμο είναι η σύνδεση των επιδώσεων της ανακύκλωσης ενός δήμου με την τιμολογιακή πολιτική των ΦΟΔΣΑ. Δηλαδή η διαμάθ, όταν θα λειτουργεί αυτό το εργοστάσιο και κάθε δήμος θα πρέπει να πληρώσει κάτι, ένα τέλος εισόδου για τα σκουπίδια που διαχειρίζεται, θα πρέπει να παίρνει υπόψη της με βάση το νόμο το πόσο προχωρημένος είναι ένας δήμος στην ανακύκλωση ώστε να μειώνεται αυτό το τέλος που θα πληρώνει. Αυτό θα γίνεται προσπάθεια να περάσει και στους δημότες να υπάρχουν δηλαδή κίνητρα για τους πολίτες για την ανακύκλωση των προϊόντων και για την επαναχρησιμοποίηση που ακόμα δεν έχει μπει στο τραπέζι αλλά φανταστείτε ότι αυτή είναι η έννοια της κυκλικής οικονομίας για την οποία συζητήσαμε και την άλλη φορά και είναι το νέο πρόγραμμα το οποίο έχει θεσμοθετηθεί σε επίπεδο Ευρώπης και στις 9 Μαΐου θεσμοθετήθηκε και από το κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στο ΚυΣΠ στην Ελλάδα και σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο για τη μικρή επιχειρηματικότητα και για νέες θέσεις εργασίας όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση των υλικών πριν καταστούν απόβλητα. Αλλά τώρα δεν επεκτείνουμε σε αυτό γιατί είναι μια άλλη είδους συζήτηση που πρέπει να γίνει κάποια άλλη στιγμή. Μένω λίγο στο τελευταίο θέμα ότι το εργοστάσιο είτε παράγει ενέργεια είτε παράγει κόμποστ είτε παράγει ανακυκλώσιμα υλικά αφορά το 50% των απορριμάτων βάσει του εθνικού σχεδιασμού. Το άλλο 50% πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον κάθε δήμο ξεχωριστά με όλα αυτά τα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία που περιλαμβάνονται ήδη στον εθνικό σχεδιασμό και στο νόμο της ανακύκλωσης που φτιάχνεται, που κατατίθεται στη Βουλή. Δηλαδή την οποιαδήποτε εκμετάλλευση των υλικών από την πηγή ώστε να πέσει το κόστος διαχείρισης. Γιατί θα ήταν πολύ εύκολο να πούμε πάμε με τα προηγούμενα φαραωνικά εργοστάσια, είναι αποτελεσματικά, πηγαίνουμε όλα τα σκουπίδια εκεί, τα εκμεταλλεύονται κάποιοι που δουλεύουν τα εργοστάσια και γλιτώσαμε το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αυτό όμως θα είχε ένα μεγάλο κόστος για τους πολίτες. Για να πέσει το κόστος και για να μειωθεί το κόστος στα ανταποδοτικά τέλη, πρέπει να δουλέψουμε, να δουλέψουμε πολύ, να υδρώσουμε, να μοχθήσουμε σε επίπεδο δήμου και τοπικού σχεδίου. Το Υπουργείο χρηματοδοτεί τις αμέσως επόμενες μέρες με 10 εκατομμύρια όλους τους δήμους για την επικαιροποίηση των τοπικών τους σχεδίων. Αν δηλαδή τα τοπικά σχέδια έγιναν βιαστικά ή αν πρέπει σήμερα να σχεδιάσουμε τον καφέ κάδο, την ανακύκλωση, τα πράσινα σημεία, τη μικρή δημοτική κομποστοποίηση, τις μονάδες πρασίμων όπως τις Κρινίδες και το τι θα κάνουμε στη λαϊκή αγορά, στη Λαχαναγορά, στη Νιχδιόσκαλα, στα μεγάλα ξενοδοχεία, στο ΤΕΙ, στους μεγάλους παραγωγούς αποβλήτων, το πώς θα τα σχεδιάσουμε όλα αυτά, υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί ξεχωριστά όπως και με ξεχωριστό κονδήλι θα χρηματοδοτηθεί η ορίμανση αυτών των έργων για τα οποία συζητάμε, ας πούμε το εργοστάσιο της Καβάλλας. Δηλαδή, αν υπάρχει αδυναμία στη τεχνική υπηρεσία, στη διαμάθ, επειδή είναι υποστελεχωμένη, γιατί δυστυχώς αυτό είναι το εργασιακό αποτύπωμα των μνημονιακών πολιτικών, ότι σήμερα είναι υποστελεχωμένες δυστυχώς οι υπηρεσίες, όχι μόνο οι τοπικές, σκεφτείτε ότι το Υπουργείο για την επιθεώρηση περιβάλλοντος, ξέρετε πόσα άτομα διαθέτει αυτή τη στιγμή επιθεωρητές περιβάλλοντος, 13 για όλη την Ελλάδα. Ξέρετε πόσους διαθέτει για τη βιοπικιλότητα, τη φύση, τους φορείς διαχείρισης και όλα αυτά, της Νατούρα, τις προστατευόμενες περιοχές, η υπηρεσία, η αρμόδια, 7. Έτσι, δεν μπορεί να γίνει μια ουσιαστική αλλαγή στην διαχείριση του περιβάλλοντος, όπως είναι αυτό, και πολύ περισσότερο στο να προχωρήσουμε σε αναπτυξιακές δράσεις που έχουν σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων. Με αυτή την έννοια, θα έλεγα ότι το θέμα αυτό πρέπει, έκλειση είναι, εγώ δεν θέλω να κάνω νουθεσία, ξέρω πολύ καλά το συγκεκριμένο όργανο, τις δυνατότητές του, ξέρω τις υπηρεσίες που έχουμε στα χέρια μας, τη στελέχωση που υπάρχει κλπ, αλλά σας καλώ, όπως θα έκανα κι εγώ αν ήμουν ένας από εσάς, να βάλουμε μπροστά πολύ σοβαρά και με μεγάλο κόπο την υλοποίηση μιας νέας σελίδας στη διαχείριση των αποβλήτων που θα αφήσει, εκτός από τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, θα δώσει τη δυνατότητα οφέλους και θέσεων εργασίας για την τοπική οικονομία. Υπάρχουν τα θεσμικά εργαλεία αυτή τη στιγμή, ολοκληρώνονται αυτά που δεν υπάρχουν, και υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε και να τα αξιοποιήσουμε. Αυτά ήθελα να πω και είμαι στη διάθεση σας έχω πει και στη θήμαρχο και στους επικεφαλείς των παρατάξεων, σε οποιαδήποτε περίπτωση να βοηθήσω με τη γνώση την οποιαδήποτε έχω και την εμπειρία, στη διευκόλυνση, στις λύσεις που μπορεί να υιοθετηθούν και στη βοήθεια για την υλοποίηση οποιονδήποτε έργο, εσείς αποφασίσετε. Ωραία, προς το παρόμοιο μισό λεπτό, επειδή έχουμε φτάσει τις τέσσερις ώρες παρατείνουμε τώρα κατά μία ώρα τη συνενδρίαση. Παρακαλώ, πείτε. Έχω να κάνω ερωτήσεις, αλλά τώρα μια που πήρε τον λόγο ο κ. Λιόγκας, έχω να κάνω μια ερώτηση μόνο στον κ. Λιόγκα και μετά θα συνεχίσω αν θέλετε ή θα συνεχίσουμε με τη σειρά. Μένω στο εξής, κ. Λιόγκα, καταρχήν εκτιμούμε την προσπάθεια και την αγωνία, γιατί όλοι εδώ μέσα έχουμε αυτή την αγωνία. Να βρεθεί αυτή η χρηματοδότηση και να ολοκληρωθεί αυτή η μονάδα επικεφασίας απορριμάτων, γιατί όπως είπατε έχει βασικά στοιχεία περιβαλλοντικά και θα βοηθεί τρομερά και ο δήμος μας. Όμως, ρωτώ το εξής κ. Λιόγκα, είπατε ότι εξαρτάται από την διαχείριση του δήμου εάν θα πετύχει το στίχημα για να μπορέσει να απαλλαχθεί ο δημότης της Καβάλλας από μια αύξηση στα αντοποδοτικά του ή από μια αύξηση στο τέλος που θέλετε τώρα να είναι ένα μικρό τέλος, γιατί θα πηγαίνουμε για να υποστηρίζουμε τη μονάδα. Και ρωτώ, εάν δεν τα καταφέρει ο δήμος και υπάρχει μια δυσλειτουργία και δεν μπορούμε να τα επεξέλθουμε στα έξοδα αυτής της λειτουργίας μονάδος, υπάρχει περίπτωση κ. Λιόγκα, με το χέρι στην καρδιά, οι δημότες να επιβαρυθούν με μια έξτρα φορολογία από το δήμο Καβάλλας. Καταρχήν όσον αφορά τη χρηματοδότηση των έργων, υπήρξε πρόσκληση, το καλοκαίρι ανακοινώθηκε από το σκετικό πρόγραμμα του Υπουργείου, 273 εκατομμυρίων για όλη την Ελλάδα, ώστε να υποβληθούν προτάσεις. Μέχρι το τέλος του χρόνου ήταν ανοιχτή, υποβλήθηκαν προτάσεις, ανάμεσα σ' αυτές υποβλήθηκε πρόταση, όχι μόνο για την Καβάλλα, από τη Διαμάθ του Φορέα, υποβλήθηκαν τέσσερις προτάσεις, μία για τη Αλεξανδρούπολης, μία της Καβάλλας, μία στο Παρανέστη και μία στο Παγκέο. Λοιπόν, της Καβάλλας πάντως ήταν από αυτές που υποβλήθηκαν. Επειδή οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ήταν 160 και τα ποσά τα οποία ζητούσαν οι δήμοι ξεπερνούσαν το ένα δις, η πρόσκληση ήταν για 273 εκατομμύρια, ξεπερνούσαν το ένα δις οι προτάσεις. Βέβαια πολλές από αυτές ήταν φουσκωμένες, ήταν σχετικά ανώριμες, ήταν αρκετά αδούλευτες. Πάντως η σειρά της Καβάλλας δεν ήταν, δηλαδή δεν φτάνουν τα λεφτά για να καλυφθούν οι 160 προτάσεις, φτάνουν για να καλυφθούν οι 50. Η σειρά της Καβάλλας δεν ήταν μέσα στους 50. Επιπλέον δεν υπήρχε καμιά απόφαση από ένα πολιτικό όργανο όπως αυτό για το πού θα γίνει, το πού θα γίνει, το στοιχειώδες και δεν ήταν λυμμένο και το ιδιοκτησιακό. Αυτό συνέβαινε και με άλλες προτάσεις. Ειδικά ξεχωρίσαμε ορισμένες προτάσεις που έχει πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσουν τα έργα γιατί είναι αστικά κέντρα, γιατί καλύπτουν ένα μεγάλο πληθυσμιακό κομμάτι της χώρας, γιατί πρέπει να εφαρμοστεί η επεξεργασία όχι μόνο στις μονάδες που ήδη υπάρχουν. Υπάρχει στα Χανιά, υπάρχει στο Ιράκλειο, υπάρχει και στα Λιώσια, στην Αττική, υπάρχει στην Κεφαλονιά. Γίνονται αυτές που σας είπα. Υπάρχει ανάγκη όμως να γίνουν κι αλλού. Ξεχωρίσαμε, μέσα σ' αυτές που ξεχωρίσαμε είναι η Καβάλα και, με αυτή την έννοια, δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το πλεονέκτημα και να κινδυνέψουμε να θεωρηθεί ανώριμο το έργο. Και όταν είναι ανώριμα τα έργα, δεν μπορεί το Υπουργείο Ανάπτυξης να δεσμεύει 20 και 30 εκατομμύρια στην άκρη, τα οποία δεν ξέρει αν θα χρησιμοποιήσει. Εδώ επισημαίνω και ένα άλλο μεγάλο κίνδυνο που από εκεί υπάρχει η πίεση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όταν εντάσσεται ένα έργο για χρηματοδότηση, τέτοιο, υπάρχει από τον κανονισμό του ΕΣΠΑ το περιθώριο μόνο των 18 μηνών για να συμβασιοποιηθεί, να γίνει δηλαδή σύμβαση. Δεκαοχτώ μήνες, μη σας φαίνεται πολύ, από τη στιγμή που θα ενταχθεί, μέσα στους δεκαοχτώ μήνες πρέπει να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις, να γίνουν τα τέχη δημοπράτησης, να γίνουν οι διαγωνισμοί, να επιλεγεί ο ανάδοχος με όλες τις ενστάσεις που σημαίνει αυτό, και αυτά είναι μεγάλα έργα και πολλά τα λεφτά και πολλοί μου σερίδες. Λοιπόν, και αν δεν γίνει σε δεκαοχτώ μήνες, λέει ο κανονισμός του ΕΣΠΑ, χάνεται η χρηματοδότηση. Πρέπει και αυτό να το πάρετε υπόψη σας. Δηλαδή, η ορίμανση, έχει μεγάλη σημασία η ορίμανση, έτσι την ονομάζουμε, του έργου και γι' αυτό υπάρχει ξεχωριστή χρηματοδότηση, το ξαναλέω. Αν δηλαδή οι υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν, δεν μπορούν, πρέπει να ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες, σε μελετητές, υπάρχει δυνατότητα ξεχωριστής χρηματοδότησης, ανεξάρτητα από το έργο. Όπως και είναι επιλέξιμες και οι δαπάνες για την αρχαιολογία. Θα μπορούσατε στην αρχαιολογία να προτείνετε τον αρχαιολόγο που θα επιβλέπει, καθόλου τη διάρκεια του έργου, αν θα βρεθούν αρχαία, ώστε να δώσει οδηγίες ή οτιδήποτε, να τον πληρώνει το πρόγραμμα. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Και άλλες αδαπάνες είναι επιλέξιμες. Κατά τη γνώμη μου, στο συγκεκριμένο έργο, ενδεχομένως θα χρειαστείτε 10-15 στρέματα ακόμα. Προσωπική άποψη λέω. Ο Βοιατζής λέει ότι δεν θα χρειαστεί. Αλλά αυτό είναι θέμα τεχνικό. Και από ό,τι είπατε υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, συνδυάστε το με όλα αυτά που σας είπα και εκμεταλλευτείτε, κύριε Παπαδόπουλε, εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες εσόδων που μπορεί να υπάρχουν από την αξιοποίηση των πόρων υπέρ της τοπικής κοινωνίας και τότε είναι η απάντηση στο ερώτημά σας ότι μπορεί αυτό να σημαίνει 30.000 κατοίκων της Αττικής. Δεν είναι μεγαλύτερο από εμάς, αλλά είναι ένας από τους δήμους τους καλούς, ας πούμε, της Αθήνας. Στα προάστια τα καλά. Λοιπόν, στο Δήμο Βρυλισίων, που ήμουνα προχθές σε μια ημερίδα, παρουσίασε δημόσια ο αντιδήμαρχος το εξής στοιχείο που έχει σχέση με αυτό που ρωτάτε. Αυτοί εφαρμόζουν καφέ-κάδο από μόνοι τους. Αγοράσανε καφέ-κάδους, προσπαθήσαν να πείσουν τον κόσμο να ξεχωρίζει δηλαδή τα οργανικά, τα υπολήματα τροφίμων και τα ανακυκλώσιμα ξεχωριστά. Και πήγαιναν, έστελναν το περιεχόμενο του καφέ-κάδου για κομποστοποίηση στη μονάδα των λιωσιών που έχει αυτή τη δυνατότητα. Σε αυτή την περίπτωση δεν πληρώνουνε το τέλος ταφής στη φυλλή, στο χυτά της φυλλής, που είναι 45 ευρώ τον τόνο για να θάψεις. Δηλαδή, τόσο πληρώνουν εκεί. Απαλλάσσονται από αυτό γιατί δίνουν για κομποστοποίηση και δεν πηγαίνει για θάψιμο. Γιατί δεν σας έχω πει ότι ο στόχος της ταφής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι 20%. Δηλαδή, εμείς σήμερα είμαστε 80%. Το εθνικό σχεδιασμός λέει 30, να το πάμε το 2020. Και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και νουρούργοι μιλάνε για 20 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε 10% προχθές, στις 11 Απριλίου. Η ταφή φεύγει. Λοιπόν, γιατί πρέπει να πάμε στην επεξεργασία. Εδώ υπάρχει και η πίεση από τους βόρειους Γερμανούς, Δανούς, Καντιναβούς και Σία, οι οποίοι θέλουν κάψη, έτσι μπορούν να πετύχουν τους στόχους. Και ζητάνε και εισαγωγή. Λοιπόν... Θέλω να πω, κύριε Παπαδόπουλο, ότι είναι στο χέρι, σε αυτό το δίσκο, με τη μείωση των οργανικών που πηγαίνανε για θάψιμο, 150 χιλιάδες κάτω, στην ισφορά που πληρώνονται στον έδισνα για τα απορρήματα. Δηλαδή, μείωση στο κόστος διαχείρισης, κατά 30%. Μόνο με την εφαρμογή της χωριστής διαλογής των οργανικών. Άρα, είναι στο χέρι του δήμου να εφαρμόσει σωστά τις πολιτικές του και τα ανταποδοτικά τέλη, αν όχι να τα αφήσει σταθερά, να τα μειώσει, λύνοντας και το θέμα του περιβάλλοντος και δίνοντας και δουλειά σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους που θα δουλεύουν σε αυτές όλες τις διαδικτώσεις. Κάποια άλλη ερώτηση, ο κύριος Ποτόλιας. Πρόεδρε, δεν καλύπτωσαν, ναι, το κύριο Λιόγκα. Κύριε Λιόγκα, πρόεδρε, δεν φταίμε εμείς που ήρθε 12 η ώρα το θέμα με μια σελίδα. Εσύ είσαι πρέπει να έχουμε ερωτήσεις. Κύριε Λιόγκα, ξαναρωτάω, μήπως δεν έγινε κατανοητός. Επειδή τρομάζω λίγο με τα νούμερα που λέτε και ότι το 80% σήμερα πετιούνται τα σκουπίδια στους χιτά, ρωτώ πάλι ξεκάθαρα. Εάν ο δήμος Καβάλας δεν καταφέρει, κύριε Λιόγκα, να κάνει την διαχείριση όπως πρέπει, υπάρχει περίπτωση με το χέρι στην καρδιά να μπει άξι στο τέλος, στο τέλος στο οποίο και να υπάρχει λειτουργία... Προφανώς και υπάρχει. Όπως και κάθε φορά που ένας δήμος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, τελικά την πληρώνουν οι δημότες. Δηλαδή ακόμα και το πρόστιμο για τις χωματερές που είναι στην Πελοπόννησο σήμερα, 20 χωματερές ανεξέλεγχτες και πληρώνει η χώρα, ως τώρα έχει πληρώσει 40 εκατομμύρια, το μισό οφείλεται στην Πελοπόννησο. Δηλαδή όταν δεν κάνει σωστά κάποιος τη δουλειά του, τελικά αυτός που την πληρώνει είναι ο λαός. Αυτός την πληρώνει, οι πολίτες. Κύριος Ποτόλιας, παρακαλώ. Πρόεδρε να με συμπαθάτε, αλλά έχω πολλές ερωτήσεις. Αν όμως πείτε ότι δεν θα γίνει συζήτηση, να σταματήσω από τώρα. Όχι, όχι. Πάμε, πάμε. Πρώτη ερώτηση και όλες αφορούν, είναι πάνω στην εισήγη που μας δώσετε. Η πρώτη ερώτηση αφορά αν η μέα αυτή που εισηγήσετε είναι η ΟΕΔΑ δυτικού τομέα, ένα από τα τρία δηλαδή εργοστάσια που θα γίνουν, με τον καινούργιο περιφερειακό σχεδιασμό. Αν δηλαδή είναι η ΟΕΔΑ που είχε σχεδιαστεί καταρχήν στο Ξεριά και σταμάτησε εκεί η διαδικασία λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων, με τις προσφυγιές που κάνασταν σε ανώτερα δικαστήρια και λοιπά. Και επίσης, ότι αν είναι η ΟΕΔΑ αυτή που θα δέχεται, στη δεύτερη εφάση ολοκλήρωσης του περιφερειακού σχεδιασμού, τα απορρίματα καβάλας γράμμα Στάσου, Παγγεού και Ξάνφης. Δεύτερη ερώτηση. Στην επάρκεια χώρου, μας λέτε ότι σε αντίθεση με τον ΧΙΤΑ, ο χώρος αυτός επαρχεί, τα 45 στρέματα δηλαδή, επαρχούν σε σχέση με τα 300 της επέκτασης του ΧΙΤΑ. Πώς γίνεται δηλαδή τα 300 να είναι μικρότερα από τα 45. Δεν μιλάμε για την επέκταση του ΧΙΤΑ. Δεν μιλάμε για την επέκταση του ΧΙΤΑ, για άλλο το θεμάτιο μιλάμε. Μα κάνετε μία μονάδα εδώ και επικαλίστε την έκταστη, ότι είναι στα υπέρ από τη στιγμή συγκρινόμενη με τον ΧΙΤΑ, όπου εκεί έχετε 400 στρέματα. Δεν έχουμε το ΧΙΤΑ. Τρίτη ερώτηση. Να το πείτε μετά. Λέει ο ΕΖΔΑ στο κεφάλαιο 1, μέθοδοι θερμικής ανάκτησης ενέργειας δευτερογενών στερεών καψίμων, όπως η κάψη, η αεροποίηση, η πυροόληση, η αεροποίηση πλάσμα κλπ. θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όκλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνεται από τον παρόνταστο σχεδιασμό. Θέλω να μας πείτε τι σημαίνει δεν ενδείκνεται από τον παρόντα σχεδιασμό. Δηλαδή με έναν μελλοντικό σχεδιασμό μπορεί να έχουμε και αυτές τις μεθόδους. Από τη στιγμή βέβαια που δεν απαγορεύεται η κάψη από την οδηγία που ενσωματώθηκε στο ΕΖΔΑ της χώρας μας και στο καινούριο. Τέταρτη ερώτηση. Δηλαδή με την αναερώβη αχώνεψη που μας λέτε θα γίνεται σε κλειστούς αντιδραστήρες σε πόση θερμοκρασία θα γίνεται αυτή η επεξαργασία για την παραγωγή βιοαέριο το οποίο φυσικά όταν λέτε βιοαέριο φαντάζομαι να εννοείτε το μεθάνιο. Πέμπτη ερώτηση. Ποιο άλλο αέριο θα παράγεται από αυτή την αναερώβη αχώνεψη που θα γίνεται στους κλειστούς αυτούς αντιδραστήρες. Μήπως θα παράγεται και διοξείδιο του άνθρακα. Έκτη ερώτηση. Ο Δήμος και οι Δήμοι πολύ σοφά αυτά που μας είπε ο κ. Λιόγκας αλλά έχουν και την ανάποδη ανάγνωση. Οι Δήμοι λοιπόν θα μπουν μπροστά για να διαχειριστούν την ιστορία αυτήν στον καινούργιο σχεδιασμό. Δηλαδή στην ουσία να κάνουν τη βρώμικη δουλειά γιατί όπως μας είπε ο Φώσδα είναι αυτός που θα αποφασίζει και ο Φώσδα θα είναι αυτός που θα ορίζει και τι θα πληρώνουν οι Δήμοι και πώς θα επιμερίζεται το κόστος λειτουργίας το οποίο υπόψεν θα είναι αυξημένο σύμφωνα με την μελέτη που ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πώς λοιπόν οι Δήμοι θα μπορέσουν να παίξουν ένα τέτοιο ρόλο με αποδεκατισμένο προσωπικό, υποστελεχωμένο όπως ακριβώς χαρακτηριστικά είπε. Άρα και από τη στιγμή που υπάρχει ένα τέτοιο φαινόμενο του προσωπικού και στους Δήμους αλλά και στον Φορέα, καταλαβαίνετε ότι αυτός που θα αναλάβει τελικά τη διαχείριση των απορριμάτων είναι ο γνωστός άγνωστος, οι ιδιώτες που θα εσχροκερδίσουν, θα κερδίσουν πάνω στο ζήτημα των σκοπιδιών. Αυτά προς το παρόν και θα τοποθετούμε στη συνέχεια για τα υπόλοιπα. Η μονάδα συγκεκριμένη είναι η μονάδα του δυτικού τομέα. Όταν μιλάμε για ο ΕΔΑ, μιλάμε για ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων. Αυτή συμπεριλαμβάνει ΜΜΕΑ, Μονάδα Εξεργασίας Απορριμάτων και Κόρο Γεωνομικής Σταφής. Άρα συζητάμε για ένα τμήμα της ΟΕΔΑ. Δεν θα είναι μια εγκατάσταση που θα έχει ΜΜΕΑ και ΧΤΑ μαζί. Θα είναι η ΜΜΕΑ του δυτικού τομέα, ΜΜΕΑ ΔΙΚΑΒΑΛΑ, στην οποία θα γίνεται η παράδοση και η διαχείριση των αποβλήτων και στη συνέχεια στο ΧΤΙ θα πηγαίνουν τα υπολήματα, δηλαδή θα πηγαίνει το 35% περίπου της συνολικά παραγωγμένης προσότητας. Όσο αφορά την έκταση, τα 300 στρέμματα αφορούν την επέκταση του ΧΤΑ της ΚΑΒΑΛΑΣ, το χώρο κατασκευής του ΧΤΙ. Εκεί υπήρχε ένας χώρος στο οποίο θα μπορούσε να κατασκευαστεί η μονάδα, αλλά αυτός ο χώρος δεν έχει καμία σχέση ούτε από μορφολογία, ούτε από προσβασιμότητα και από τις απαραίτητες υποδομές που χρειάζεται ρεύμα κλπ. σε σχέση με το χώρο στο ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΟ που προτείνεται η συγκεκριμένη χωροθέτηση. Τώρα, όσο αφορά το ΕΣΔΑ, δεν ενδείκνονται οι τεχνολογίες συγκεκριμένες. Χωρίς να απαγορεύονται, απλά συγκαταλέγονται για τη μέτρηση των στόχων με την τελική διάθεση, με την ταφή. Εδώ βέβαια δεν συζητάμε για κάτι τέτοιο, εμείς στη δική μας περιφήρα δεν έχουμε ενεργειακή αξιοποίηση μαζάς, έχουμε ενεργειακή αξιοποίηση του παραγωμένου, δηλαδή παράγουμε ενέργεια από την καύση του αερίου. Η ανοιερώνια χώρευση λαμβάνει χώρο στους 85-50 βαθμούς Κελσίου. Αυτές είναι οι βέλτες της θερμοκρασίας για τον αντιδραστηρά. Το αέριο, ναι, περιλαμβάνει και διοξίδιο, αλλά το μεθάνιο είναι 25 φορές πιο επιπλαβές από το διοξίδιο. Το διαξίδιο έχει τη διαχείριση που πρέπει να έχει. Για το ρόλο των δήμων, εντάξει, σύμφωνα και με τον Καλλικράτη, αρμόδι για τη διαχείριση των απορριμάτων είναι η πρωτοβάθμια αυτοδίκηση, πρώτος βαθμός αυτοδίκηση. Αλλά η διαμάθα αυτό είναι. Είναι πρώτος βαθμός αυτοδίκηση, είναι δήμη. Δεν είναι κάτι άλλο. Και φυσικά η τιμολογιακή πολιτική, η οποία ακολουθείτε, είναι αντικείμενο, το οποίο συζητεί τόσο στο εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο, όσο και στη γενική συνέλευση, όπου όλοι οι δήμοι παρίσταται και προσωπούνται. Αλλά δεν είναι κάτι διαφορετικό, για αυτός ο διαχωρισμός δεν θα πρέπει να γίνεται. Ξενίζει πιθανά η νομική μορφή της διαμάθας. Είναι μια εταιρεία εξειδικευμένη στο κομμάτι της διαχείρισης. Ναι, υπάρχει προστελέγωση, δεν έχουμε πολλά στελέχη αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχει προσωπικό, το οποίο πραγματικά εργάζεται σκληρά και συνεργάζεται αυτή τη στιγμή πάρα πολύ καλά με το Δημοκαβάλλας. Πάντα υπήρχε καλή συνεργασία, συνεργαζόμαστε με τις υπηρεσίες του Δήμου και προσπαθούμε από κοινού να φέρουμε σπέρα σε ένα δύσκολο εγχείρημα που είναι αυτό της ένταξης και της κατασκευής της Μονάδας και τελικά της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμάτων της ευρύτερης περιοχής. Να πω κάτι για το ρόλο των δήμων. Το θεσμικό πλαίσιο, το υπάρχον, δίνει αυτή την αρμοδιότητα στους Φόδσα που σας είπα προηγουμένως. Το θεσμικό πλαίσιο που φτιάχνει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει νέες δυνατότητες στους Δήμους τις οποίες σήμερα δεν έχουν και αλλάζει και την κοινή υπουργική απόφαση της τιμολογιακής πολιτικής υπέρ των δήμων, υπέρ της ανακύκλωσης και υπέρ των κινήτρων των δημοτών. Επιπλέον, και στο τέλος τα φείς που αναβάλλεται συνεχώς ενώ προβλέπεται από το νόμο και θα εφαρμοστεί από τη μία πρώτου του 2018 για τα ανεπεξέργαστα απόβλητα που θαύονται, θα αλλάξει η συγκεκριμένη πρόβλεψη και θα συνδεθεί και με τα έργα υποδομής που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν σε κάποιες περιοχές και με την ανακύκλωση στην κατεύθυνση της προώθησης, της επεξεργασίας αντί της ταφής και της μίωσης των εκπομπών άνθρακα που από εκεί ξεκινάνε όλα. Ευχαριστούμε. Πάμε στις τοποθετήσεις και άλλες ερωτήσεις. Δεν φταίμε εμείς, κύριε Παππά. Συντομεύουμε, συντομεύουμε. Φταίμε εμείς. Τι να πω τώρα, ρε παιδιά, τι να πω τώρα. Μετά έχεις και παράπονα το γραμμένο. Κάθομαι, ωραία. Κάθομαι, εγώ έχω και αναπτέλους. Γι' αυτό η Καβάλα είναι στα αυτά τα χάλια, γι' αυτό, δυστυχώς. Α, τώρα, τώρα σε εφορά. Λοιπόν. Λοιπόν. Κάντε τις ερωτήσεις να τελειώνουμε. Λοιπόν, γιατί δεν μου λέτε αυτή, δηλαδή, απ' ό,τι μας λέτε, είναι μια ηλειμμένη απόφαση με αυτά που άκουσα. Δηλαδή, η χωροθέτηση συγκεκριμένη είναι μια ηλειμμένη απόφαση. Ορίστε. Μα εδώ καταθέσατε στο Υπουργείο Μελέτη. Για ποιο χώρο? Για αυτόν τον χώρο. Αλλά είναι μια ηλειμμένη απόφαση. Μιλάτε στο Δημοτικό Συβούλιο Καβάλας. Δεν μιλάτε εσύ θα γεννήσει, κύριε Βογιατζή. Καταθέσατε μελέτη. Μην προσβάλλετε τον κύριο Βογιατζή τώρα. Όχι, όχι, περιμένετε. Έχει ο άνθρωπος επανειλημμένα τώρα, δεν είναι. Το ξέρει το θέμα του κύριου Βογιατζή. Μα να είμαστε σοβαροί τώρα. Καταθέσατε μελέτη και αν αλλάξουμε εμείς απόφαση... Ερώτηση, λειτουργεί άλλη τέτοια μονάδα στην Ελλάδα, νέος προς την τεχνολογία και τη συγκεκριμένη κατασκευή. Λειτουργεί άλλη τέτοια μονάδα. Στη χώρα μας ρωτώ. Όχι, όχι. Ποιος έκανε τη μελέτη αυτή, ποιοι έκαναν αυτή τη μελέτη από τη στιγμή που δεν υπάρχει τεχνογνωσία. Δεν λειτουργούν για αστικά απόφαση, αλλά λειτουργούν για γεωργικά, φιλοτροπία. Καλό είναι να με απαντάει ο διαχειριστής της ιστορίας όλες. Λοιπόν, να τελειώνουμε, να τελειώνουμε. Ακούω, ακούω, όχι απλώς, δεν ξέρουμε για ποια μονάδα μιλάτε. Δεν ξέρουμε για ποια μονάδα μιλάτε. Κύριε Βογιατζή, είναι πολύ σοβαρά αυτά που πρέπει να θέσω, κύριε Δήμαρχε. Τώρα σε ήρθαν αυτά. Καθίστε εδώ, εσύ εσύ δεν μας δώσατε. Αυτή που μας δώσατε, βγάζαμε ερωτήσεις. Πού να είστε, σαν και προετοιμασμένοι δηλαδή. Κύριε Βογιατζή, η χοροθέτηση που επιλέξατε και προτείνατε είναι σε επίπεδα ή είναι ενια? Έχει επίπεδα. Ορίστε, δεν σας έχω ανοίξει το μικρόφωνο. Η φιστάμινη διαμόρφωση έχει πέντε ταμπάνια, με υψομετρική διαφορά της τάξος των 9 μέτρων. Η τελική διαμόρφωση θα είναι ένα ή δύο διαμορφωμένες επιφάνειες στο μέσο όρο. Δεν θα υπάρχει. Το ισοσύγιο των χορματισμών θα είναι μηδενικό. Άρα θα γίνουνε εργασίες για να μπορέσετε να φέρετε και έξοδα από τον προϋπολογισμό πολλά για να κάνετε εκφραχισμούς για να το φέρετε σε ένα ή δύο επίπεδα. Ένα άλλο θέλω να πω. Με το συγκεκριμένο χώρο, έχει προβλεφθεί χωροθέτηση ανάπτυξης μετά από τρία, πέντε, δέκα χρόνια. Έχετε προβλέψει τη μελέτη σας για την ανάπτυξη της μονάδας αυτής. Μπορεί να επεκταθεί δυτικά με μεγαλύτερη ευκολία, διότι η δεξιά είναι αρχαιολογία. Είπατε ότι αυτή η μονάδα θα παράγει ενέργεια. Μες στην εισήγηση δεν αναφέρει αυτό το πράγμα. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα στηθεί η μονάδα και κατευθείαν θα παράγει ενέργεια. Η μονάδα θα δημιουργηθεί και μεταχρονολογημένα. Θα γίνει διαδικασία από τη μέθοδο που προτείνει την αναερώβεια και θα παράγει ρεύμα κατευθείαν. Τώρα αυτές είναι κρίσιμες ερωτήσεις για να αποφασίσουμε για τη χοροθέτηση της μονάδας. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα παράγει ενέργεια. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα παράγει ενέργεια. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα παράγει ενέργεια. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα παράγει ενέργεια. Θέλω να μας εξηγήσετε. Υπάρχει περίπτωση όλα αυτά τα στοιχεία τα τοξικά να διανέμονται ελεύθερα στο περιβάλλον. Και τελειώνω ότι από πού θα προκύπτουν τα έσοδα της μονάδας. Θα έχει έσοδα από την αξιοποίηση των προϊόντων που θα παράγονται. Παραδείγματος χάρη θα έλεγα η ενέργεια ή δεν ξέρω αργότερα η κομποστοποίηση. Ο δήμος υπάρχει περίπτωση να επιβαρυθεί τη λειτουργία της μονάδας αργότερα. Εντάξει, εντάξει, το έχουμε παραξευθυλίσει το πράγμα τώρα. Εντάξει, έλα πες χαιρετίσματα στο Μιχάλη εκεί πέρα τώρα να κάνει και καμιά άλλη δουλειά. Πέρασε η ώρα. Δεν θα κάνουμε τέτοια δουλειά. Κύριε Ευογιατζή, σας παρακαλώ πολύ τώρα. Εντάξει τώρα, να σοβαρευτούμε και λίγο. Αυτή είναι η σοβαρότητα που θέλω να συμβαραθούμε. Μάχη, μιλάμε για τη χοροθέτηση τώρα. Και μου λες τώρα... Ποια χοροθέτηση, δεν πρέπει να ξέρω. Μιλάμε και τη μέθοδο που επέγραφε. Και για τη μέθοδο μιλάμε. Δεν πρέπει να γνωρίσουμε. Έχει αυτό σχέση με το δήμο θα αναλάβει το κόσο σε μάχη τώρα δηλαδή. Αυτό που συζητάμε τώρα... Λοιπόν, 100 φορές θα θύγια συζήτη στο θέμα. Μελέτες, περιβαλλοντολογικές, το ένα, το άλλο κλπ. Κύριε Βογιατζή, συντομίες αυτά που ερώτησε ο κ. Παπαδόπουλος. Το μεθάνιο διηγείται σε μηχανή καύσης. Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από την καύση του μεθανίου. Η μονάδα έχει υπολογιστή, θα έχει εγκατεστημένη ισχύη 0,6 ΜΒ. Υπάρχει η αντιρρυπαντική τεχνολογία. Θα γίνεται αποφλωρήωση, αποθύωση. Θα συζητήσουμε πολλές φορές ακόμα. Τα έσοδα της μονάδας προέρχονται κυρίως από την πόληση της ηλεκτρικής ενέργειας. Από το τέλος χρήσης της μονάδας και από την πόληση ανακυκλώσιμων υλικών και παραγωγόμενου κομπόστ. Η λειτουργία της μονάδας θα επιβαρύνει τους χρήστες της. Και η χρέωση θα γίνεται. Θα είναι δημόσια χρηματοδότηση. Δεν υπάρχουν δεσμευμένες ποσότητες. Η λειτουργία θα βαρύνει αυτούς που θα τη χρησιμοποιούν. Αυτούς που θα διαθέτουν απορρίματα προσωπικής εργασίας. Η δήμη κατά κύριο Ρόγου. Η δήμη. Κύριε Βέρο παρακαλώ για να τελειώνουμε. Λοιπόν θέλω να ρωτήσω λίγο τον κ. Λιόγκα. Είπατε προηγουμένως ότι μέσα σε 18 μήνες θα πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες ώστε να υπάρξει η σύμβαση με τον όποιο ανάδοχο μέσα από τη διαδικασία προκύψει για να ξεκινήσει η κατασκευή. Εάν και φόσο δεν προλάβουμε αυτό το χρονικό περιθώριο των 18 μηνών ποια θα είναι η εξέλιξη μετά από εκεί και πέρα και τι ακριβώς θα συμβεί. Το δεύτερο είναι ότι είπατε ότι έχει δεσμευτεί από το Υπουργείο ένα ποσό περίπου 20 εκατομμυρίων για την κατασκευή της μονάδας εξεργασίας του Δήμου Καβάλλας. Εάν και φόσο, πάνω κάτω νομίζω ότι το Υπουργείο έκανε, έτσι θέλω να πιστεύω, έχει μια εικόνα και περίπου προϋπολόγησε. Αν και φόσο η επιλογή είναι αυτή που ενδεχομένως ανεβεί το κόστος από που θα καλυφθεί αυτό το κόστος, εάν υπάρχουν δηλαδή χρήματα, γιατί δεν σας το κρύβουμε ότι εμάς ως Δημοτική Παράταξη μας ενδιαφέρει η κατασκευή να γίνει από δημόσιο χρήμα. Δεν θέλουμε καμία σύμπραξη και καμία υποχρεώση σε κανέναν διότι. Και το τελευταίο που θέλω να ρωτήσω, δεν ξέρω μάλλον ο κ. Βογιατζής ίσως θα με απαντήσει σε αυτό, είναι ότι το Νοέμβριο του 2016, το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Επικαιροποίηση που έκανε του Περιφερειακού Σκεδιασμού, αποφάσισε μέσα σε αυτήν την Επικαιροποίηση, αναφερόταν ότι εκτός από αυτές τις τρεις μονάδες, όπου ουσιαστικά με την ολοκλήρωσή τους θα ξεκινήσει η κατασκευή, η διαχείριση των απορριμάτων περιφερειακά, προβλέπεται όμως και μονάδα στη δράμα, που συγκεκριμένα η εισήγηση έλεγε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί για την επεξεργασία του Συνόλου των ΑΣΑ μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του ΜΕΑ Καβάλας και συνέχεια θα επεξεργάζεται μόνο τα προδιαλεγμένα οργανικά του Δήμων Δράμας και του ΞΑΤου, όπως και η μονάδα ΞΑΝΘΙΣ, που θα επεξεργάζεται το Συνόλου των Αποβλήτων της Περιφερειακής Ενώτας της ΞΑΝΘΙΣ. Το ερώτημα είναι το εξής. Λέμε υποθετικά, αλλά που μπορεί να συμβεί όμως, έτσι, εάν για πολλούς και διάφορους λόγους δεν κατασκευαστεί κάποιες από αυτές τις μονάδες επεξεργαστής απορρυμάτων. Τα απορρύματα αυτά που θα επεξεργάζονται και θα υπάρχει δυνατότητα, γιατί εννοείται ότι βάσει αυτό το προγραμματισμού αποφασίζονται και γίνονται μονάδες τέτοιες που να επεξεργάζονται συγκεκριμένη ποσότητα, βλέποντας βέβαια μακριά σε μία αύξηση, που ουσιαστικά δεν θέλουμε αύξηση, θέλουμε μίωση λόγου τον ανακυκλώσιμο... Συντομεύετε λίγο την ερώτηση, κύριε Βερόδο. Άρα, είχα 3 ερωτήσεις, είχα άλλη 23 ερωτήσεις. Ναι, αλλά... Ναι, τώρα σε εμένα βάζεις χρόνο τώρα. Όχι, την ερώτηση... Ε, ναι, τώρα γιατί θα στυπώ τώρα, πρόεδρε. Εγώ φταίω από μία ή άλλη ώρα να το συζητάμε, φέρ' το μοναδικό θέμα, τόσο σοβαρό θέμα... Λοιπόν, κύριε Βουλιατζή, καταλαβαίνετε τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση, διότι πρέπει να ξέρουμε, διότι η μονάδα, εννοείται, του Δήμου Καβάλλας θα επεξεργάζεται τις Περιφερειακές Ενώτες Καβάλλας και νομίζω τις Προτέχουσες της Δράμας, αν θυμάμαι καλά δεν ορθώστε. Και το τελευταίο πάνω σε αυτό προβλέπονται και δύο μονάδες σε νησιά, δάσο και σαμοδράκι. Και εκεί αν κάτι δεν πάει καλά, διότι ο χώρος δεν υπάρχει, οτιδήποτε άλλο. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση. Ναι, κύριε Λεόκα, όσο αυτό γίνεται πιο σύντομα. Σύντομα, ναι. Λοιπόν, αν παρέλθει το 18μήνο, βάσει του κανονισμού του ΕΣΠΑ, χάνεται η χρηματοδότηση. Τώρα, το τι θα κάνει η κυβέρνηση τότε, μια εναλλακτική είναι να πάει στο άλλο ΕΣΠΑ, στις καλέντες, δεν ξέρω. Άλλη εναλλακτική είναι να πάει από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων χρήματα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης, μη το υποτιμάτε, διότι για το χυτά της Καβάλλας, 150.000 έβαλε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Υπάρχουν δυνατότητες σε όλα να επεξεργαστούν. Όλα επεξεργάζονται. Για το αν θα βγει πιο ακριβή Άρη, το 20 εκατομμύρια, που είναι ενδεικτική, υπάρχουν και άλλα 43 εκατομμύρια που έχουν δοθεί στο ΠΕΠ, έχουν εκχωρηθεί στο ΠΕΠ για να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι. Υπάρχει η δυνατότητα, φυσικά είναι ακριβότερη αυτή η τεχνολογία που προτείνεται από την Ισήγηση να ξέρει τι είναι ακριβότερη από την αερόβια. Αυτό δηλαδή που υπάρχει σήμερα στα Χανιά, στα Λιώσια, στην Κοζάνη, είναι αερόβια κομποστοποίηση. Φτιάχνει κόμπος και μάλιστα κακής ποιότητας που δεν κάνει για καλλιέργεια. Αυτή είναι πιο ακριβή μέθοδος και έχει τα πλονεκτήματα που περιγράφει εκεί. Παρ' όλα αυτά, εμάς η διάθεση και η πρόθεση είναι να χρηματοδοτηθεί 100% και όχι με διαδικασία ιδιωτικής, δηλαδή ιδιώτη που να συμμετάς. Ευχαριστούμε. Κάτι άλλο θέλετε να απαντήσει, κύριε Βαλιατζή? Θέλω να κάνω μια συμπλήρωση στο θέμα της χρηματοδότησης. Το υπεράχρημα δοτή, το έλλειμμα χρηματοδότησης. Δηλαδή σίγουρα θα χρειαστεί ένα ποσοστό, μάλλον χρηματοδοτή, το μικρότερο. Ας το, Γιώργο, ας το, γιατί δεν είναι σήμερα. Κύριε Κοφαντζή, παρακαλώ. Να πω αυτό, να σε απαντήσω αυτό. Λοιπόν, όσο αφορά τη δράμα, προβλέπεται η διατάσταση τώρα μιας μονάδας μηχανικής διαλογής. Σε περίπτωση ότι μια από αυτές οι μονάδες, που προβλέπτουν τη δεύτερη, δεν θα οδηγούν. Κοιτάξτε, δεν είναι βέβαιο. Θα πρέπει τα απορίματα να οδηγηθούν προσωπικής εργασίας. Θα πάνε σε κάθε περίπτωση. Γιατί δεν μπορώ να μιλήσω γενικά, να μιλήσω συγκεκριμένα. Όσο αφορά τη δράμα, έχει δείξει ήδη ενδιαφέρον η μονάδα της το σερών, η οποία θεμελιώνεται, ξεκινάει, επειδή τώρα οδηγούνται προσωπικής συγκοινωνικής αφής της ΕΡΕΣ, θέλουν να συζητήσουν το δεχόμενο, η δράμα να παραδείδει απορίματα για να φτιάξουν τα χρηματοοκονομικά τους, στη μονάδα επεξεργασίας το σερών. Αυτό φυσικά αντίκηται στον περιφερειακό σχεσμό, αν όμως παρελπίδα κατιστερήσει και η κατασκευή της μονάδας, της καβάλας, και η μονάδα της δράμας, η οποία έχει αυτόν τον ρόλο, αν κατιστερήσει η καβάλα που είναι μια μεγαλύτερη μονάδα να μπορεί να λειτουργήσει, ή θα παραμείνουν σε επεξεργασία στη μονάδα της δράμας, ή αν δεν καταφέρνουμε να κατασκευάσουμε κ