Δημοτικο Συμβουλιο 5/2/2020 (ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Να είστε ενεμερωμένοι. Θέλω επίσης να σας πω ότι θα σας στείλω την επόμενη εβδομάδα τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με την παράκληση αν υπάρχουν παρατηρήσεις από τις παρατάξεις που στοχεύουν στην τροποποίηση του κανονισμού να συγκροτήσουμε μια ομάδα, αφού τον μιλετήσετε, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει λόγος ανανέωσης ή επανασύνταξής του. Το τρίτο που θέλω να σας παρακαλέσω είναι ότι επειδή υπάρχει μεγάλος κόπους των υπαλλήλων και μεγάλη σπατάλη με τη διανομή των γραπτών εισηγήσεων και των γραπτών θεμάτων σε καθέναν από τους Δημοτικού Συμβούλους, με δεδομένα ότι αποστέλονται όλες ηλεκτρονικά, θα παρακαλέσω να συνενέσετε όλες οι παρατάξεις και όλοι οι δημοτικοί συμβούλοι στο να σταματήσουμε την αναπαρογωγή των εντύπων γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο έξοδο, πολύ μεγάλη απασχόρηση του προσωπικού και πολύ μεγάλο και βαρύ οικολογικό αποτύπωμα. Αν θέλετε να δίνουμε μια έντυπη εισηγήσης παρατάξης στην κάθε μηνιά παράταξη, από εκείνα το χρησιμοποιούμε παρατάξεις. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε κάποια πρόταση για την ανασυγκρότηση του συστήματος του μικροφωνικών εγκαταστάσεων στη οποία θα συμπεριλαμβάνει και αυτό που λέει και ο κ. Χρυσούστόμου. Πρόεδρε, εγώ κάτι άλλο θα ήθελα να παρακαλέσω. Τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής ή πείτε μας πού να ανατρέχουμε σε πιο συγκεκριμένο ιστότοπο, να το πω έτσι, σελίδα να ανατρέχουμε για να τις βρίσκουμε ή να μας τις αποστέρουν και αυτές ηλεκτρονικά. Είναι στη Διάβγεια. Ναι, στη Διάβγεια όμως πραγματικά πιστέψτε με, μην μπείτε να τις κουγκλάρετε, είναι αρκετά δύσκολο να τις βρεις. Τώρα είναι πιο εύκολο... Μας δημιουργεί χομουρκ. Άρα λοιπόν επειδή είναι πάρα πολύ πιο εύκολο για σας, επειδή έχετε τις αποφάσεις, η υπηρεσία μπορεί να αποστέλνει με email πολύ πιο εύκολο. Λοιπόν, θέματα εκτός ημέρειας διάταξης δεν υπάρχουν. Εκτός ημέρειας διάταξης δεν υπάρχουν. Αν τώρα θέλει κάποιος το λόγο από τους αρχηγούς των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους, παρακαλώ να το δηλώσετε ποιοι θέλετε, ο κ. Μπέγκας ή η κ. Καλογιάννη. Από την παράταξη σας, κ. Νάτσε, θέλετε το λόγο εκτός ο κ. Νάτσες, ο κ. Μάνη, ο κ. Κατζούρας και δημοτικής σύμβουλος ο κ. Λαδιάς. Ο κ. Κοσμάς και ο κ. Λαδιάς. Άλλος. Λοιπόν, το λόγο έχουν, μισό λεπτό να συμφωνήσουμε, ότι τα θέματα, οι πολιτικές απόψεις των αρχηγών των παρατάξεων να κοιμαίνονται μεταξύ 5 λεπτο και 6 λεπτο, έτσι. Οπότε το λόγο έχει ο κ. Μπέγκας. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Πολλά σημαντικά γεγονότα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα και θα ήθελα στην σημερινή συνεδρίαση, στη διαδικασία προημερήσιας διάταξης να αναφερθώ σε τέσσερα από αυτά. Ξεκινάω με το μίζο θέμα για τον τόπο, το οποίο έχει πάρει και μεγάλη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, τον οδικό άξονα Γιάννενα Καλπάκη Κακαβιά ή ουσιαστικά τον οδικό άξονα Γιάννενα Κακαβιά. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ παίρνοντας το λόγο στην πρώτη-ελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, διότι βρισκόμουν στο χώρο, επειδή είχε προηγηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Απορρημάτων. Και ανέφερα στην τοποθέτησή μου ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η διεκδίκηση αυτή του άξονα και η οποία διεκδίκηση δεν είναι μία διεκδίκηση η οποία περιορίζεται στα όρια των συμφερόντων που νομούει ο Ιωαννίνων ή της Ιππήρου, αλλά είναι μία διεκδίκηση η οποία έχει εθνικό και διευρωπαϊκό χαρακτήρα. Φρόντισα δε να θυμίσω και το επαναλαμβάνω και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι η όνεια οδός και η σύνδεση της με την εγνατία οδό η οποία γίνεται στον κόμβο Ιωαννίνων καθίσταται ένας διεθνής, ένας διευρωπαϊκός άξονας μόνο εάν φτάσει μέχρι τα σύνορα της χώρας, μέχρι την Κακαβιά. Και το δεύτερο πολύ σημαντικό γεγονός είναι ότι στα πλαίσια του σχεδιασμού της μακροπεριφέρειας της Αδριατικής ένας ευρωπαϊκός σχεδιασμός σημαντικός και με υψηλά συμφέροντα και υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής της Αδριατικής εάν αυτός ο άξονας δεν φτάσει μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία στην Κακαβιά δεν θα μπορέσουμε να διασυνδεθούμε με τον άξονα της Αδριατικής που ουσιαστικά είναι αυτός ο άξονας ο οποίος διασχίζει όλα τα παράλια της Αδριατικής και είναι ο άξονας μέσω του οποίου ελουπιούνται διάφορες σχεδιασμοί που έχουν σχέση με τη μακροπεριφέρεια της Αδριατικής. Θέλω να θυμίσω ότι πριν μερικά χρόνια και σε συνεργασία με την περιφέρεια Υπείρου και με την περιφέρεια Υπείρου κυρίως να πρωτοστατεί και με τον Δήμο Ιωαννητών από δίπλα καταφέραμε να διοργανώσουμε στα Γιάννενα το συνέδριο της μακροπεριφέρειας της Αδριατικής όπου πραγματικά όσοι παρεσταθήκαμε σε αυτό το συνέδριο μπορέσαμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικά είναι τα γεγονότα και οι εξελίξεις οι οποίες θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια και να καταλάβουμε και μάλλον καταλάβαμε σε εκείνη τη συνέδριά σας ότι οι γείτονές μας και κυρίως οι Ιταλοί προετοιμάζονται ήδη και είναι ήδη πάρα πολύ προετοιμασμένοι για να εκμεταλλευτούν θα έλεγα αυτές τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα λοιπόν θεωρώ ότι είναι μια διεκδίκηση η οποία είναι σε ευέλια εθνική αλλά βέβαια κυρίως αφορά εμάς την Υπείρο και θεωρώ ότι πρέπει πραγματικά να υπάρξουν πιέσεις ουσιαστικές προς την κυβέρνηση για να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτός ο άξονας με το συγκεκριμένο τρόπο. Θέλω δε να υπενθυμίσω ότι ο Δήμος Ιωαννητών στην περίοδο που διοικήσαμε για να συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτής και σιγά σιγά να μπαίνουμε στο παιχνίδι της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής πρότεινε στο συνέδριο οι πόλεις οι οποίες διοργανώνουν το συνέδριο της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής να αδελφοποιηθούν και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο πόλεων όπου θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε διάφορες καλές πραγματικές και στρατηγικές για την ανάπτυξη των περιοχών μας και επίσης αυτή η ιστορία ξεκίνησε με την προσπάθεια, με το ξεκίνημα της αδελφοποίησής μας με την πόλη του Μπροβνικ που ήταν μια από τις πόλεις που είχαν προηγηθεί και είχαν φιλοξενεί στο συνέδριο της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής άρα θεωρώ ότι θέλει πολύ μεγαλύτερη πυγμή η διεκδίκηση αυτή πρέπει συνεχώς να αναδεικνύουμε όλες αυτές τις διαστάσεις για την ολοκλήρωση αυτού του άξονα και πραγματικά θεωρώ ότι και σημειολογικά και ουσιαστικά έγιναν δύο λάθη πρώτον ότι αποδεχτήκαμε σαν τόπος με τους εκπροσώπους μας αυτή η συνεδρίαση να γίνει στη Βουλή η συνεδρίαση αυτή, αγαπητή συνάδελφη, έπρεπε να γίνει στο αρμόδιο Υπουργείο στο Υπουργείο Υποδομών όπου εκεί πραγματικά υπεύθυνα θα είχαμε και με την παρουσία των υπηρεσιακών συμβούλων του Υπουργείου και του Υπουργού μια πολύ σοβαρή κουβέντα και το δεύτερο λάθος, αγαπητή συνάδελφη, θεωρώ ότι είναι η απουσία του δημάρχου της πρωτεύουσας της Ιππήρο που και σημειολογικά αλλά και ουσιαστικά δεν μπορεί να απουσιάζει από ενός τέτοιου μεγέθους διεκδίκηση Κλείνουν την αναφορά μου στο πρώτο θέμα και περνάω στο δεύτερο θέμα το οποίο έχει σχέση με το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο της πόλης Πραγματικά είναι ένα θέμα το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο της πόλης το οποίο πέραν των διαφόρων εξαγγελιών οι οποίες γίνονται το αν θα είναι ένα μεταφερόμενο γυμναστήριο, αν θα είναι ένα καινούργιο γυμναστήριο φέρνει γύρω γύρω στην πόλη μία χοροδοτήτες στο βοτανικό μία χοροδοτήτες στα μάρμαρα μία χοροδοτήτες στα καρταμίτσα και πραγματικά θα ήθελα κάποια στιγμή να ξέρω την άποψη της δημοτικής αρχής ποια είναι η άποψή της τελικά αν έχει συγκεκριμένη άποψη εμείς σαν δημοτικοί αρχίχαμε συγκεκριμένη άποψη η πόλη αυτή, ο τόπος αυτός μετά από τόσα χρόνια που κάποιοι έχουν ευθύνες που έχουμε μείνει με ένα κλειστό γυμναστήριο σχετικά μεγάλο γιατί το δεύτερο είναι πολύ μικρό και συμπληρωματικά μετά τις πιεστικές ανάγκες που προέκυψαν έγινε το δεύτερο κλειστό αλλά αυτός ο τόπος ο οποίος έχει να δει ένα δεύτερο κλειστό γυμναστήριο που είναι τελείως λογική διεκδίκηση και πιθανά και τρίτο από το 1978 δεν μπορεί μονίμως να βολεύεται με μεταχειρισμένες λύσεις δηλαδή θεωρώ ότι είναι πολύ τοπαθές για τα Γιάννενα να δεχόμαστε μονίμως μεταχειρισμένες λύσεις και εν πάση περιπτώσει εμείς σαν δημοτική αρχή συμφωνήσαμε στη λογική ότι πρέπει το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο να γίνει στο βοτανικό άλλωστε στο βοτανικό το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο δεν το χοροθετήσαμε εμείς το βρήκαμε χοροθετημένο στο δεύτερο κλειστό και σεβαστήκαμε μία λογική η οποία υπήρξε και χοροθέτηση στο δεύτερο κλειστό γυμναστήριο στο βοτανικό και είπαμε να προχωρήσουμε να γίνει και ξεκινήσαμε με την παραχώρηση του χώρου στο βοτανικό προς τη Γενική Γραμματίας Λιτισμού για να γίνει ένα καινούργιο δεύτερο κλειστό γυμναστήριο αυτό που αξίζει ο τόπος Το τρίτο θέμα το οποίο θέλω να αφερθώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι το θέμα πραγματικά ένα θέμα το οποίο του τελευταίο διάστημα έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα, συμμετέχει σε αυτή τη δημοσιότητα η Δημοτική Αρχή και είναι το θέμα της επιπεριβόητης συνεργασίας μεταξύ κάποιων δήμων της Ελλάδας του Υπουργείου Εσωτερικών και της Εταιρείας Ανταποδοτική Ανακύκλωση για την εγκατάσταση κάποιων οικείσκων ανακύκλωσης σε κάποιους δήμους και επειδή γνωρίζω το θέμα πάρα πολύ καλά διότι έχω ασχοληθεί με το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων και της ανακύκλωσης από την περίοδο που ήμουν αντιδήμαρχος επιφορτιμένο με αυτή την αρμοδιότητα πραγματικά θέλω να καταλάβω κάποια στιγμή τι ακριβώς είναι αυτό το πρόγραμμα Γνωρίζουμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμάτων κάτω από τον εθνικό σχεδιασμό υπάρχει ένας περιφερειακός σχεδιασμός που η κυρία Καλογιάννη, η οποία συμμετέχει σήμερα στο Δημοτική μας Συμβούλιο ήταν υπεύθυνη ως αντιπεριφερειάρχης γι' αυτόν τον περιφερειακό σχεδιασμό και κάτω από τον περιφερειακό σχεδιασμό υπάρχει ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων το οποίο εκπονίσαμε σαν δημοτική αρχή, εγκρίναμε και συμφωνήσαμε όλοι ότι στα πλαίσια αυτής της πειραματικής λειτουργίας της διαχείρισης των απορριμάτων εθνικός, περιφερειακός, τοπικός σχεδιασμός αυτό που μέλει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ελπίσουμε αυτό το σχεδιασμό Τελικά προσπαθώ να καταλάβω, αυτή η διαδικασία με τους οικίκους της ανακύλδωσης είναι κομμάτι του τοπικού σχεδίου του Δήμου Ιωαννητών? Έχει γίνει κάποιος ανασχεδιασμός του τοπικού σχεδίου του Δήμου Ιωαννητών και συμπεριλαμβάνει τους οικίσκους της ανακύλδωσης? Ένα επόμενο ερώτημα είναι ποιος επομίζεται το κόστος εγκατάστασης αυτής της ιστορίας? Ποια είναι η ποσοτική συμμετοχή στη διαχείριση των ανακυκλωσίμων αυτής της μεθόδου? Δηλαδή, αυτοί οι οικίσκοι τι θα κάνουν στην πορεία θα υποκαταστήσουν τον Μπλε Κάδο και με τι ποσοστό θα πάρουν από τον Μπλε Κάδο μπορούν σαν σύστημα να εξυπηρετήσουν έναν ολόκληρο δήμο έτσι είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός. Πώς θα συμμετέχουν, με τι ποσοστό θα συμμετέχουν στη συλλογή των ανακυκλώσιμων. Ποια είναι τα ανταποδοτικά τέλη για τους πολίτες και τελικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος έχει αποδεχτεί και έχει εγκρίνει δύο συστήματα διαχείρισης της ανακύκλωσης. Είναι το σύστημα της ελληνικής εταιρείας ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το σύστημα των Μπλε Κάδων, που θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι μέτωχος με 35% είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, δηλαδή το κεντρικό συλλογικό μας όργανο και η ανταποδοτική ανακύκλωση. Ποια είναι η σχέση που θα προκύψει στο επόμενο διάστημα μεταξύ των δύο αυτών εγκεκριμένων από τον επίσημο οργανωμό του κράτους συστημάτων. Είναι κάποια πράγματα τα οποία πρέπει πραγματικά να καταλάβουμε πώς ενσωματώνονται μέσα στον συνολικό επίσημο σχεδιανμό για τη διαχείριση των απορριμάτων. Τέλωστε, ήθελα να κλείσω, αγαπητή, στην άρεφη για να μην σας κουράσω περισσότερο με ένα τελευταίο ζήτημα. Κύριε Δήμαρχε, φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει το τελευταίο διάστημα τις ανακοινώσεις οι οποίες έγιναν από τη ΔΕΔΑ, τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου, έγιναν κάποιες ανακοινώσεις από το Διευθύνοντας Σύνολο της ΔΕΔΑ σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων στη χώρα και η αναφορά που έγινε σε σχέση με τα Γιάννη είναι ότι θα συμπεριληφθούν στη δεύτερη φάση του σχεδιασμού ανάπτυξης, ξεκινώντας από το 2021. Θα ήθελα να ξέρω εάν γνωρίζουμε κάτι παραπάνω, εάν θα ενδιαφερθεί η Δημοτική Αρχή να γνωρίζουμε κάτι παραπάνω και αν έχουμε σκοπό να απευθυνθούμε, καταρχήν να προσπαθήσουμε να διεγδικήσουμε όσο γίνεται περισσότερα δίκτυα που έχουν σχέση και με επαγγελματικούς καταναλωτές αλλά και με ιδιότητες καταναλωτές στον τόπο αυτό και, εν πάσης περιπτώσει, να γίνουμε και εμείς μία πόλη που την επόμενη μέρα θα μπορούμε να μιλάμε για τροφοδοσία, για ενεργειακή τροφοδοσία με φυσικό αέριο σε όσους γίνεται περισσότερους παρόχους. Να μην νιώσουμε για ακόμα μία φορά φτωχοί συγκενείς. Ευχαριστώ κύριε Στέφανος. Ευχαριστούμε κύριε Μπέγκα. Κύριε Καλογιάννη. Ο κύριος Σούτης για τις παρουσίες. Ο κύριος Ζούμπα Στέφανος Παρών, κύριε Κονίδο Ελένη Παρούσα, ο κύριος Φίλιππας Ευαγγέλου Παρών και ο κύριος Νάτης Λάζαρος Παρών. Κύριε Καλογιάννη. Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Κοσμάς, για να μην ξαναπάρει το λόγο μετά, μια συμπληρωματική επί του θέματος, ο Γιάννα Κακαβιά. Κύριε Πρόεδρε, ενημερωθήκαμε από τον τοπικό τύπο ότι οι εκπρόσωποι της Δημοτικής μας Αρχής παρευρέθηκαν στη συνάντηση που έγινε στη Βουλή για το θέμα του Ιωάννη Νακακαβιά. Θέλουμε την ενημέρωση, θέλουμε ποια θέση είχαμε σαν δήμος για το έργο αυτό και αν έχει υποβληθεί υπόμνημα από τους εκπροσώπους και αν έχει υποβληθεί θα θέλαμε το υπόμνημα αυτό. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Κουσμά. Κυρία Καλογιάννα. Για το προκάτ κλειστό γυμναστήριο, που έγινε ολόκληρος τόρυβος εδώ και 3-4 μήνες, έχουμε δηλώσει με δελτίο τύπου τις απόψεις, θέσεις της παράταξής μας. Το ίδιο και για την ανταποδοτική ανακύκλωση ΑΕ με την τροφοδοσία αυτή την αόριστη των σπιτιών ανακύκλωσης. Σε ό,τι αφορά το θέμα όμως των σκουπιδιών και επειδή ενομερωθήκαμε από το τι είπε ο κύριε Δήμαρχε από μια συνέντευξή σας στο Δήμα TV πρέπει να πούμε ότι δεν είμαστε εδώ, κύριε Δήμαρχε, για να κριτικάρουμε πρόσωπα αλλά πολιτικές στρατηγικές. Γιατί όπως αναφέρετε μέσα στις δηλώσεις σας, λέτε ήταν μια σαφή προσπάθεια της αντιπολιτευσής που εκμεταλλευόμενη το στρευλό εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής πήγε να κοντίνει πολιτικά και επικοινωνιακά το Δήμαρχο. Δεν είμαστε εμείς εδώ για να κριτικάρουμε πρόσωπα. Τελικά όμως χαιρόμαστε που κι εσείς σιγά-σιγά αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και όχι μια εισήγηση αναγκαιότητας όπως ο ίδιος δηλώνεται. Ιωθετείτε δηλαδή σιγά-σιγά τη δική μας στρατηγική πολιτική. Σε αυτή παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία. Ένα επόμενο θέμα και με την ευκαιρία θα μεταβείτε στο Tel-Aviv στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού IMT-M και για οικονομία κλίμακος θα ήθελα να κάνω την εξής πρόταση. Τον Οκτώμιου του 2015, κύριε Δήμαρχε, συμμετείχα στις συνεργασίες της 8ης διεθνούς έκθεσης και στο 5ο Σενέδριο Τεχνολογίας Νερού και Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης WOTEC 2015 στο Tel-Aviv. Είχε διοργανωθεί υπό την αιγίδα της Ισραηλινής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών. Κατά την επίσκεψή μου αυτή συναντήθηκα τόσο με υπηρεσιακούς όσο και με αξιωματούχους της πολιτικής ηγεσίας αλλά και με επιχειρηματίες στον κλάδο νερού, αποχέτευσης και σκουπιδιών απορριμάτων. Είναι δεδομένο ότι δημιούργησα τις άριστες εντυπώσεις καθώς η τεχνογνωσία του στο αντικείμενο αυτό είναι πρωτοπόρα. Μάλιστα τότε με την επιστροφή μου με δελτίο τύπου απευθύνθηκα σε κάθε φορέα της περιφέρειάς μας, στους δήμους, στο Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, στις επιχειρήσεις, στις εγκαταστάσεις βιομηχανικές και βιοτεχνικές της ΒΠΕ ώστε να μπορέσουμε ως περιφερειακή αρχή να συνδράμουμε όλους αυτούς για μια περαιτέρω συνεργασία με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις του Ισραήλ με στόχο την περιβαλλοντική υποστασία του τόπου μας. Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω, κύριε Δήμαρχε. Αλλά και τη σύμβαση της DEI, που βρίσκεται σε εξέλιξη με τίτλο Εξειδικευμένες Μελέτες Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Ελεκτρομιχανολογικών Συστημάτων Αντιλιοστασίου Ίδρευσης Κρίας, προτείνουμε στην αποστολή σας αυτή να συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της DEI, ο οποίος έχει και την προσήκουσα υποδομή και την κατάρτιση, ώστε να προβεί σε διερευνητικές συζητήσεις με τους αντίστοιχους φορείς με στόχο να υποφεληθούμε από την εφαρμοσμένη τεχνολογία εχμής που διαθέτει η χώρα αυτή. Και κάποια άλλα θέματα είναι τα εξής Σχετικά με την εξέλιξη των έργων δικτύου, κύριε Πρόεδρε, κύριε Μπατζόκα, και με τη δεύτερη αποχέτευσης, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδιμος 1. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Φιλόδιμου 1 με τίτλο Ολοκληρωμένου Διαχείρισης Αστικών Λιμάτων, είχε ενταχθεί η πράξη Βελτίωση και Ανάπτυξη Βασικών Υφιστάμενων Περιβαλλοντικών Υποδομών για την Προστασία της Λίμνης Παμβότιδας με κύριο του έργου τη DEI και προϋπολογισμό περίπου 5 εκατομμύρια. Θα θέλαμε να μας ενημερώσε πότε έγινε η ένταξη της πράξης αυτής, ποιοι οικισμοί συμπεριλαμβάνονται στην πράξη αυτή, σε ποια φάση βρίσκεται το έργο και τι χρονοδιάγραμμα κατασκευής έχει. Σχετικά με την ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δημοτικής Κοινότητας Περάματος έως την περιοχή Μάτσικας. Τον Απρίλιο του 2019 λήφθηκε η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την υποβολή της πρότασης αυτής στο πλαίσιο της πρόσκλησης 52 του Πεπιπίρου. Θα θέλαμε μια ενημέρωση, καθότι εμείς είμαστε και πιο καινούργοι μες το Δημοτικό Συμβούλιο, εάν έχει υποβληθεί η πρόταση αυτή, αν ναι, πότε υποβληθήκε, αν έχει ενταχθεί και αν όχι, τι προβλήματα παρουσιάζει και αν δεν έχει υποβληθεί θα θέλαμε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα υποβολής της. Άλλο θέμα είναι σχετικά με την ανάπλαση πάρκου κουραμπάλα κομμάτων. Γνωρίζουμε ότι τον Οκτώβριο η Εκονομική Επιτροπή με απόφασή της ενέκρινε τους όρους δημοπράτησης. Στο ψηφισμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο προϋπολογισμό είναι εγγραμμένο ένα ποσό 540 περίπου χιλιάδες. Στα ψηφισμέντα από το Δημοτικό Συμβούλιο και για το έτος, στα ψηφισμέντα είναι 100 μολυς χιλιάδες. Υπάρχει όμως η ανάλυση ότι από το Πράσινο Ταμείο έχουμε συγχρηματοδότηση 100 χιλιάδων και από τους κάπ επενδυτικούς επενδυτικές δαπάνες 0. Τελικά, εγώ θα ήθελα μία διευκρίνηση από πού τραβάει και τι ποσό το έργο αυτό. Ή αν έχει και πότε εντάχθηκε στο Πράσινο Ταμείο, με ποιον τελικά προϋπολογισμό εντάχθηκε, γιατί όλο το ποσό το 540 μετά θα πρέπει να βρεθεί και κάτι από τους κάπ επενδυτικές δαπάνες. Και φυσικά ποιες οι επιλέξιμες δράσεις στο φυσικό αντικείμενο. Τέλος, σχετικά με τα δύο σχέδια, το ένα για τη βιώσιμη ενέργεια και το άλλο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε εάν έχουν παραλυφθεί οι μελέτες αυτές από την αναθέτουσα αρχή, εάν έχουν παραλυφθεί, παρακαλούμε, πολύ όπως αποστήλεται στις παρατάξεις ηλεκτρονικά, τα τεύχη τους ή αν όχι, πότε θα γίνει παραλαβή και τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει. Σας ευχαριστώ πολύ. Και συγγνώμη προς τον κύριο Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, επειδή ενημερωθήκαμε πάλι από τον τύπο, ο εξαίρετος συνάδελφος αρχιτέκτος Ασθανάης Ζιγούρης, ως συγγραφέας πλέον, εξέδωσε με χρηματοδότηση του δήμου μας ένα βιβλίο από τον Πεννασκόνη, τον Embraer. Η δική μας παράταξη, επειδή δεν μπορούμε να το βρούμε και στα βιβλιοπωλεία, και επειδή αποτελεί ένα τεκμήριο για την πολιτιστική και πολυοδομική κληρονομιά της πόλης, δεν το έχετε ούτως εις ακόμη. Ωραία, εμείς πάντως ετούμαστε από τώρα δέκα αντίτυπα για την παράταξή μας. Εντάξει, ευχαριστώ. Κύριε Νάτσε, πρόεδρε, έχουμε πάλι αστοχία. Όσο νούπω θα το λύσουμε το θέμα αυτό. Θα το λύσουμε και αυτό. Όσον αφορά το θέμα του κλειστού, θεωρούμε ότι η απόφαση για το αν θα έρθει ή όχι δεν έχει λυθεί ακόμα και ίσως γι' αυτό και η δημοτική αρχή δεν έχει φέρει το θέμα για το που θα πάει. Θεωρώ ότι ίσως να μην καταλήξει τελικά στα Γιάννενα. Θεωρούμε όμως άτοπο να γίνονται τοποθετήσεις από την περιφέρεια και άκομσε, θα έλεγα, όσον αφορά και για το χώρο τοποθετήσης, εκτός εάν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής και του συμβουλίου και δεν είναι γνωστό. Θα έπρεπε όμως, σε κάθε περίπτωση, ο δήμος είναι αυτός που θα το αποδεχθεί και ο δήμος είναι αυτός ο οποίος θα αποφασίσει για την τοποθέτηση σε ποιο χώρο του κλειστού και τι ανάγκες θα εξυπηρετήσει και αυτός θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο. Ένα θέμα το οποίο επίσης υπάρχει και δεν έχει ανακοινωθεί καθόλου μέχρι τώρα είναι για την απόφαση η οποία υπάρχει επιβολή σκύρωση προσθήμου στο Δήμο Ιωαννητών για την κατασκευή στίβου θαλάσσιου σκύ στον υγρόντοπο του Καλαμώνα στην περιοχή Αμφιθέα του Δήμου Ιωαννητών του Νομού Ιωαννίνων. Ζητήσαμε εδώ και δύο μήνες περίπου να μας ενημερώσει ο Πρόεδρος να μας δώσει τα συγκεκριμένα έγγραφα που αφορούν την αλληλογραφία του δήμου. Σε ένα σύνολο περίπου 70 εγγράφων έχει στηριχτεί η απόφαση αυτή των επιθεωρητών περιβάλλοντος και δυστυχώς δεν έχουμε λάβει ακόμη όπως θα έπρεπε τα έγγραφα αυτά. Θεωρούμε ότι αφορούν την αλληλογραφία του δήμου και είναι εύκολο να βρεθούν. Παρ' όλα αυτά λοιπόν, παρότι ακολουθήσαμε μια διαδικασία και διευκόλνηση μπορούμε να πούμε, θέλουμε να πούμε σήμερα ότι έχει λοιπόν καταλογιστεί ένα πρόστιμο για παράβαση κατασκευής στίβου θαλάσσιου σκύ χωρίς απόφαση έκκριση περιβαλλοντικών όρων. Φυσικά υπάρχει η απόφαση 18.700 ευρώ, δεν είναι κανένα μεγάλο πρόστιμο, έχει όμως μία συμβολική σημασία και θα θέλαμε να γνωρίζουμε πώς θα αντιμετωπίσει το πρόστιμο αυτό και πώς αντιμετωπίσει συνολικά τις εργασίες οι οποίες έγιναν στον χώρο αυτό, όπως επίσης και αν τελικά υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες έχουν εγγράψει το στίβο αυτό στους αθλητικούς χώρους του δήμου και τι σκέφτεται να κάνει ο δήμος για την αξιοποίηση και την υλοποίηση ενός σοβαρού στίβου σκι στην περιοχή. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κύριο Νάτσε. Θα απαντήσει ο δήμαρχος για το θαλάσσιο σκι. Κυρία Τσουμάνε. Ένα από τα θέματα που θέλω να θίξω, έθιξαν και άλλοι συναδελφοί. Αδερφή, αφορά την κατάσταση με τα απορρήματα, είχαμε προειδοποιήσει από το Δεκέμβριο ότι θα έχουμε αύξεις στα ανταποδοτικά. Η συζήτηση που γίνεται στη Συμπέδ, το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύει αυτές τις πλευρές. Την αύξηση του κόστους για την πλειοψηφία του κόσμου, με την ταυτόχρονη μίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρον, εκτιμάμε ότι η Δημοτική Αρχή επιδίδεται σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κοινωνικός αυτοματισμός, ώστε να έρθει και να πέσει σαν όριμο φρούτο η ιδιωτικοποίηση, χωρίς να υπερασπιζόμαστε την υπάρχουσα κατάσταση όσοι έχει. Έχουμε όμως ενημερωθεί ότι ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες να λυπθούν μέτρα, προκειμένου να είναι καλύτερη η κατάσταση, ενώ κατά τη γνώμη μας γίνεται προσπάθεια να επιδιωθεί η κατάσταση για τις γειτονιές, ενώ δηλαδή την καθυστέρηση στα νέα πορηματοφόρα, την καθυστέρηση στον να έρθουν οι οχταμηνίτες, την αλλαγή σε βάρδιες που αλλάζουν γειτονιές εργάτες σε σημείο να μη γνωρίζουν καν τις περιοχές, είναι τη διαμαρτυρία από κοινότητες και προέδρους κοινοτήτων που αν έρθουν εδώ και συζητήσουν θα δουν κατά τη γνώμη μας ότι το πρόβλημα δεν είναι ιδιωτικοποίηση ή όχι, αλλά πόσο η δημοτική αρχή επιδιώκει να λύσει το θέμα σε ρηφιλολαϊκή κατεύθυνση, χωρίς δηλαδή να επιβαρνηθεί κι άλλο κόσμος ή όχι. Δεύτερον, αναπτύξαμε, δημοσιεύσαμε ένα σχόλιο αυτή τη βδομάδα κύριε Δήμαρχε σε σχέση με την κατάσταση με τα σχολεία και σας κάναμε κριτική γιατί καταλαβαίνουμε βέβαια ότι εκεί όπως δημορφώθηκε η κατάσταση έπρεπε κάτι να γίνει, έστω τη νύστατη στιγμή και να κλείσουν έστω για μια-δυο μέρες τα σχολεία. Εγώ να σας πω είναι η πρώτη φορά που τόσος κόσμος είπε δεν μπορούμε άλλο και όχι για σας προσωπικά. Κατά τη γνώμη μας όμως και αυτό διεκδικούμε και θα θέλαμε να μας πείτε όχι δεν καταλάβατε, εκτός αν θέλετε αυτό να καταλάβετε το νερό ή αν υποτιμάτε τη νοημοσύνη μου, τόσο δεν νομίζω, δεν σας έχω για τέτοιον. Λέω λοιπόν ότι στο σημείο που έφτασε η κατάσταση αναγκαστήκατε να κλείσετε για δυο μέρες τα σχολεία. Εμείς λοιπόν προτείναμε σε δημόσιο επίπεδο, νομίζω το ξέρετε και το προτείνουμε και εδώ, μέτρα, στοιχειόδους, πρόληψης, στο βαθμό που αφορά το Δήμο Ιωάννητών, γιατί αυτή η κατάσταση συνεχιστεί. Από αυτή την κατάσταση επιβορύνονται επίσης οι λαϊκές οικογένειες, αυτές που δεν ξέρουν τι να κάνουν το παιδί τους. Τι εννοώ? Εννοώ τον τρόπο και το βαθμό καθαριότητας στα σχολεία και τα σχολικά συγκροτήματα, εννοώ το μπουκωμα των υπιαγωγίων με απεριόριστα παιδιά και την αντικειμενική ανακύκλωση της γρύπης, εννοώ την παροχή μέσων ατομικής προστασίας, εννοώ ότι έξω από μια έθνοια δεν υπάρχει έως το σαπούνι, εννοώ μέτρα πρόληψης. Εμείς αυτά διεκδικούμε και θα θέλαμε να μάθουμε αν προτίθεστε να κάνετε κάτι σε αυτή την κατεύθυνση. Τρίτον, υπάρχει μια ορισμένη... Α, επιτρέψτε μου να πω και το εξής και αν θέλετε απαντήστε σε σχέση με τα σκουπίδια. Εμείς έχουμε την ενημέρωση ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναδιοργανώσει τον εθνικό σχεδιασμό για τα σκουπίδια, συνολικά τη διαχείριση των απεριμάτων, αντίστοιχα τον περιφερειακό, αντίστοιχα και τον δημοτικό σχεδιασμό. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι υπάρχει μια ορισμένη πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω έλλειψης πρώτων υλών, να ριχτεί βάρος στην ανακύκλωση, ώστε να αξιοποιηθεί ανακυκλώσιμο υλικό ως πρώτη υλή. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει δυσκολία και εκεί υπάρχει μεγάλη κερδοφορία. Εάν έχετε πληροφορίες, αν ορίζετε, θα θέλαμε ενημέρωση τρίτων. Υπάρχει επίσης μια ορισμένη συζήτηση για τη δημιουργία νέων δομών κλειστών, κλειστού τύπου φιλοξενίας προσφύγων. Να βρίσκονται στο επίκεντρο, το λέμε με αυτόν τον τρόπο, γιατί θεωρούμε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίο. Αν δείτε τις περιοχές που υπάρχει επικέντρωση στην ενίσχυση των δομών αυτών, είναι δομές με αγροτικό και ακτινοτροφικό τομέα και παραγωγή και με ανάγκη για πολλά φτυνά εργατικά χέρια. Το λέμε αυτό γιατί στη δική μας περιοχή και δεν εννοώ ότι μόνο το δήμο, του νομού, έχουμε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Εγώ σας έχω ξανά την καταγγείλει και δημόσια ότι είναι πάρα πολύς ο κόσμος αυτός παράνομα για να δουλεύει τζάμπα σε μεγάλες μονάδες, ταυτόχρονα δεν υπάρχει κανένα μέτρο πρόληψης και στήριξης και στη διαδικασία ασύλου. Δεν υπάρχει διεκδίκηση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αυτές, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες. Θεωρούμε ότι θα συνδεθεί και με την προσπάθεια καλλιέργησας εθνικιστικών αντανακλαστικών. Και ενώ, αν θέλετε, πείτε μας και τη γνώμη σας. Και ο Περιφερειάρχης, ως τώρα έλεγε, δεν σηκώνουμε άλλο, τώρα άλλαξε τακτική. Εκτιμάμαι, λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα και οικονομικό σχέδιο, που πατάει στα δεδομένα που ανέπτυξα. Και από αυτή τη σκοπιά υπάρχει και αντίστοιχο έτοιμα της ΠΕΔ, που θα θέλαμε να υιοθετηθεί στον βαθμό που δεν υπάρχει και από τον Δήμο και από τον Δήμο Ιωαννητών, διεκδίκηση ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών εγκατάστασης, πρόσβασης σε υγεία, παιδεία και λοιπά. Όλη αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει νέες δυσκολίες. Άρα θα θέλαμε την τοποθέτησή σας και σε αυτό τέλος, χωρίς καμία διάθεση ηρωνίας. Νομίζουμε ότι είναι σκόπιμο τα εισηγήσεις ή προσκλήσεις να είναι στην ελληνική γλώσσα, να μπορούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να διαβάζουν, να ενημερώνονται. Λέω ότι σήμερα στην προσκλήση τα δύο θέματα είναι στα αγγλικά. Δεν είναι σωστό. Τα δύο, λέω, θέματα. Ναι, τα δύο θέματα του δημοτικού συμβουλίου. Μακάρι, κύριε δήμαρχε, αν μας κάνετε και φροντιστήρι εδώ, ξένο γλωσσόν θα ήταν καλύτερο. Λέω όμως ότι, και δεν το λέω ειλικρινά, ειρωνικά, θα ήταν καλό να είναι στα ελληνικά η πρόσκληση του δημοτικού συμβουλίου. Συγγνώμη, εδώ ολόκληρο δημοψήφισμα έχει γίνει με ένα κείμενο ερωτήματος. Δεν είναι μαγιά αυτό. Και δεν είπε κανένας τίποτα. Αυτά. Ο κύριος Γκόντας, Νικόλος Παρών. Κύριε Πατσούρα, ευχαριστούμε, κύριε Ατζουμένη. Θα ήθελα να δείξω αρχικά το ζήτημα όσον αφορά να γίνει μια ουσιαστική ενημέρωση για το βιολογικό καθαρισμό, το τι γίνεται όσον αφορά την εταιρεία που έχει αναλάβει και πού βρίσκεται η διαδικασία για το συγκεκριμένο έργο. Και θα ήθελα να ρωτήσω, όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο, πώς κρίνει, αν έχει γίνει η αξιολόγηση από την ΕΝΔ και από τον Αρμόδια τη Δήμαρχο, όσον αφορά το ζήτημα του εξοπλισμού και του μηχανολογικού εξοπλισμού εν λόγω εταιρείας που είχε προτείνει το 2013 γιατί τότε είχε γίνει ο διαχωρισμός και κατά πόσο αυτός ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι παροχημένος, όσον αφορά στο σήμερα εν έτη 2020. Δεύτερο θέμα σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με το βιολογικό, έχει να κάνει με το θέμα της λιματολάσπης και ποια είναι τα νεότερα όσον αφορά και αυτό το ζήτημα. Τρίτον, πληροφορήθηκα όσον αφορά την προηγούμενη εβδομάδα για μια στάση εργασίας που έγινε και μια συνάντηση που είχε ο Σύλλογος εργαζομένων και γενικότερα εργαζόμενοι με τη Δημοτική Αρχή, με τον Δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και το Γενικό Γραμματείο του Δήμου, όπου ουσιαστικά τέθηκαν κάποια ζητήματα και ένα από αυτά ήταν και η ανέβερση όσων δυνατών τέτοιων λύσεων που να αφορά ουσιαστικά την αποσυμφόρηση των γραφείων που συμβάζονται αρκετοί εργαζόμενοι, προκειμένου και να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να γίνεται απρόσκοπτα και ουσιαστικά η εργασία συγκεκριμένων ανθρώπων. Παρ' όλο την δέσμευση και την απόφαση του Δημάρχου να υλοποιηθούν κάποια τέτοια αιτήματα, αυτό το οποίο συνέβη και θα ήθελα να ανισχύει και κατά πόσο να υπάρχει μια ενημέρωση, ουσιαστικά από δύο γραφεία που υπήρχαν κάποιοι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μετατράπηκε σε ένα, με αποτέλεσμα να στηβάζονται εφτά εργαζόμενοι σε ένα γραφείο που δεν επαρκούν ούτε υποδομή για να τους στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους. Τέτορτο θέμα αφορά, το έθιξε και η συναδελφή σας, η κυρία Τσουμάνη, για το προσφυγικό, ένα τεράστιο θέμα. Πανελειμμένα έχω πει ότι πρέπει κατά κάποιο τρόπο να έρθει και να μην αποτελεί κομμάτι της προημερήσιας διάταξης, ένα τέτοιο σοβαρό όσον αφορά θέμα, αλλά πρέπει να αποτελεί κομμάτι ουσιαστικός συζήτησης της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου και να συζητηθεί εκτενώς, αλλά βλέπετε καθημερινά και από ήσυχοι ούτως ή άλλους συναντήσεις και με την κυβέρνηση και γενικότερα με τους υπόλοιπους θεσμούς, όσον αφορά κάποια άλλα θέματα και όσον αφορά και το συγκεκριμένο θέμα. Γνωρίζετε όλοι πανελλαδικά, έχουν δημιουργηθεί διάφορα γεγονότα και συμβάντα που πρόκειται σε συγκεκριμένα νησιά και σε συγκεκριμένες περιοχές. Κοιτάξτε να δείτε, η άποψη του 2020, ότι μπορούν να λυθούν όλα με ένα στήβαγμα αυτών των ανθρώπων χωρίς ουσιαστική, χωρίς ουσιαστική να υπάρχει κάλυψη των αναγκών τους, σε κλειστά camps μορφής, δηλαδή, ότι να απομονωθούν, κατά κάποιο τρόπο, ξένοι προς την υπόλοιπη κοινωνία, χωρίς ουσιαστικά να καταγράφονται τα ζητήματά τους ή τα προβληματά τους και να προσπαθούν να λυθούν, πλανέστε πλανεκτρά. Εδώ και τώρα θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική διεκδίκηση προς ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας. Θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική συζήτηση και εδώ μέσα, κατά πόσον, γιατί είναι ένα ζήτημα το οποίο καθημερινά απασχολούν αρκετούς ανθρώπους και τους συγκεκριμένους και όπως όλοι οι άνθρωποι είναι και αυτοί, οπόμενως τα προβλήματά τους πρέπει να αποτελούν κομμάτι και συζήτησης και εδώ μέσα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, και διεκδίκησης κάποιων ετοιμάτων τους. Κλείνοντας, θα θέλα να ρωτήσω απλώς προς ενημέρωση, γιατί υπάρχει ένα θέμα που έμαθα, όσον αφορά για τη θέση του Γενικού Διευθυντήτου Δήμου. Θα θέλα να ρωτήσω ποιο είναι το αντικείμενο, ακριβώς, αυτής της θέσης. Ευχαριστούμε τον κ. Πατσούλα. Το λόγο έχει ο κ. Λαδιάς. Καλησπέρα κι από εμένα. Δύο ερωτήσεις προς τον κ. Μπαρτζόκα, τον πρόεδρο της ΔΥΑΙ. Δεν ξέρω αν έχετε ενημερωθεί, κ. Πρόεδρε, ο οικισμός... Δεν γνωρίζω, λέω, αν έχετε ενημερωθεί. Ο κ. Αγίας Μαρίνας, τοπικής κοινόδας κρίας, έχει πρόβλημα με την ύβρευση. Σας έχω ενημερώσει εδώ και τρεις μήνες για το πρόβλημα και σας έχω πει ότι τους επόμενους μήνες θα είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα. Δεν ξέρω αν έχετε δώσει λύση ή αν έχετε ενημερωθεί. Ένα άλλο, θα θέλα να ρωτήσω τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν στις εγκαταστάσεις της ΔΥΑΙ. Το ρίωση και το μηχάνημα για τα μικροβιολογικά φορτία. Έχουν αποκατασταθεί αυτά τα προβλήματα. Και ένα άλλο, δεν ξέρω αν έχετε επισκεφθεί το χώρο των γιοτρίσεων ανάντι του οικισμού. Οι γιοτρίσεοι, οι οποίοι είναι στους πρόποδες του βουνού, ανάντι του οικισμού. Δεν ξέρω αν έχετε επισκεφθεί το χώρο. Υπάρχουν τέσσερις γιοτρίες εκεί. Εκεί υπάρχει μια περιβλαξή, η οποία έχει καταστραφεί σε κάποια σημεία. Και οποιοσδήποτε μπορεί να εισέρχεται στο χώρο, δεν ξέρω τι άλλα προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν. Και κλείνω με το ότι υπάρχουν δεξαμελές, όπως είχα πει και σε προηγούμενο δημιουργικό συγκουλείο, που έχουν να καθαριστούν χρόνια. Κάτι πρέπει να γίνει, γιατί το καλοκαίρι έρχεται και τα προβλήματα θα είναι περισσότερα. Υπάρχουν δεξαμελές συνθήκες, γιατί διαχρονικά υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Ειδικά στην πόλη, δεν ξέρω αν γνωρίζουν οι συνάδελφοι ή εσείς, του 2000 υπήρχε λειψηδρία στον Λικανοπέδιο. Και υπήρχε ποιότητα τότε επί Δημαρχίας του κ. Μπαμπαστάου. Υπήρχε λειψηδρία και υπήρχε πρόβλημα και ποσότητας και ποιότητας. Υπάρχουν δεξαμελές συνθήκες σήμερα που φοβάμαι ότι το καλοκαίρι θα μπορεί να υπάρξει αυτό το πρόβλημα. Δεν ξέρω αν υπάρχει σκέψη, αν υπάρχει αναλακτική όσον αφορά την ίδρυυση της πόλης. Άρχισε να τυχώνει τέτοιο πρόβλημα, υπάρχει μια αναλακτική, υπάρχει ένα σχεδιασμός, γιατί θα πρέπει να προβλέψουμε και όχι να ακολουθούμε τα γεγονότα. Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα και από εμένα. Θα βάλω ένα θέμα που έχει τεθεί πολλές φορές, απλώς θα το βάλω σε πιο συγκεκριμένο πλαίσιο. Επειδή υπάρχουν τις τελευταίες μέρες δύο έκτακτα δεδομένα αφορά το μεταναστευτικό. Επειδή επήκηται την Παρασκευή η επίσκεψη του αρμόδιου Υπουργού στην περιοχή μας και επειδή υπάρχει θυμολογία για τυχόν δημιουργία νέων κέντρων και με δεδομένα ότι με βάση τη χτισίνη συνεδρίας της ΠΕΘ διαμορφώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από όλους τους δημάρχους, θα πρότεινα να σταχειολογήσουμε τα προβλήματα που έχουμε ως δήμος σε σχέση με τους μετανάσεις που έχουμε στην περιοχή μας και να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κ. Βαγγέλου. Κύριε Αλέτο θέλετε να κάνετε... να απαντήσετε... ή ο κ. Πατζόκας πρώτα. Κύριε Πατζόκας. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κυρία Καλογιάννη το ερώτημα σας επιτρέψαμε να σας το απαντήσω στην επόμενη συνεδρίαση. Δεν ξεχνάω διότι χρειάζεται κάποια συμμεριβεμονία να κοιτάξω, να ψάξω. Κατάλαβα κάποιο είναι το θέμα. Θα σας φέρω όλες τις πληροφορίες που ζητήσατε. Τώρα να απαντήσω τον κ. Πατσούρα σχετικά με την επέκτηση του βιολογικού καθαρισμού. Κύριε Πατσούρα, όπως ξέρετε η απόφαση για ανάθεση στο δεύτερο ομοιοδότη ήταν ομόφωνη. Ήδη έχει φύγει η απόφαση αυτή με όλα τα επίσημα έγγραφα προς την αποκεντρωμένη διοίκηση για έλεγχο. Σε σημερινή επικοινωνία που είχαμε με την αποκεντρωμένη διοίκηση που θέλησα να δω κατά πόσον πρέπει να περιμένουμε λίγο ή να το στείλουμε και στο ελεγκτικό συνέδριο συγχρόνως με διαβεβαίωσαν ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την απάντησή τους, οπότε θα περιμένουμε λίγες μέρες πριν φύγουν όλα τα έγγραφα για το ελεγκτικό συνέδριο. Όσον αφορά στην αποκομιδή της λιματολάσπης, της παραγόμενης και της αποδικευμένης. Σας ενημερώνω ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΥΑΕ θα έρθει το θέμα της νέας διακήρυξης για την αποκομιδή της λιματολάσπης. Να δώσω την είδηση εδώ, κύριε Πρόεδρε, ότι η εισήγηση θα είναι μια διαγωνιστική διαδικασία και για την αποδικευμένη και για την παραγόμενη. Πιστεύουμε ότι το κόστος θα είναι λιγότερο από όσο ήταν για την αποδικευμένη το καλοκαίρι. Δώστε μας λίγες μέρες. Το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να γίνει σε 10 μέρες ως εκτιμό. Για τον κύριο Λαδιάτορα. Μάλιστα. Α, ναι. Κοιτάξτε να δείτε. Ακούστε να δείτε. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπήρξε αυτή η μεγάλη καθυστέρηση. Στην παρούσα φάση δεν νομιμοποιούμεθα ως Διοικητικό Συμβούλιο να πούμε στην εταιρεία «έλα, πες μας τι μηχανήματα έχεις, μήπως είναι πεπαλαιωμένα ή δεν είναι». Θεωρούμε ότι αυτό που έχει ψηφιστεί ισχύει. Πάνω από όλα ο νόμος. Και ο νόμος λέει πάνω στη δεύτερη εταιρεία. Δεν έχουμε κάποιες ενδείξεις. Άλλωστε, όπως ξέρετε, η κατάταξη των εταιρειών έγινε από την Επιτροπή Διαγωνισμού. Δεν έχουμε εμείς και η απόφαση ελλειφθεί το καλοκαίρι που μας πέρασε. Δεν έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι κάτι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα. Που προκύπτει αυτό, κύριε... Έχετε πέκα. Δεν είμαι μηχανικός. Σε εσείς είστε μηχανικός. Γιατί λέει πουθενά ότι χρονιάς θα είναι το μηχάνημα. Είναι ένα θέμα αντικειμενικό αυτό τώρα, πως είναι αξιολογισμός και τι είναι αξιολογισμός. Να βοηθήσω λίγο σε αυτή τη διαδικασία. Πραγματικά, ο υπηρεσιακός μηχανημός της DEI, όταν προκήρυξε το έργο, επέλεξε την πιο σύγχρονη τεχνολογία, που είναι η τεχνολογία των μεμβρανών. Το λέω έτσι, τώρα δεν χρειάζεται να μπούμε σε πιο τεχνικές αναλύσεις. Ήταν πρόημα προηγμένη τεχνολογία τότε και μάλιστα μέχρι σήμερα είναι η πιο καλή τεχνολογία. Αυτό είναι το κρίσιμο κριτήρι όσον αφορά την επέκταση του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαριμού και ορθά. Τότε δεν ήμασταν εμείς δημοτικοί αρχοί, επέλεξε την τεχνολογία των μεμβρανών. Ο λιπός μηχανολογικός εξοπλυμός μίας τέτοιας εξατάστασης είναι βαρύς μηχανολογικός εξοπλυμός και δεν απαιτεί τεχνολογία εχμής. Το κύριο στοιχείο είναι η τεχνολογία των μεμβρανών. Επαναλαμβάνω, αυτές οι θέσεις απαιτούν ειδικές γνώσεις. Ειδικές γνώσεις είναι τα μέλη της Επιτροπής Μηχανική, οι οποίοι ασχολήθηκαν. Δεν μπορεί το διοικητικό συμβουλείο να υποκαθιστά την Επιτροπή. Λοιπόν, κύριε Λαδιά, τώρα γνωρίζουμε πράγματι ότι υπάρχει πρόβλημα όχι μόνο στην Αγία Μαρίνα και σε άλλες περιοχές. Σύντομα θα δω τους εκπροσώπους της Αγίας Μαρίνας. Προημερών είχα τους εκπροσώπους της Μανολιάς σας και άλλων περιοχών. Στη Μανολιάς σκεφτόμαστε να ζητήσουμε από τον Δήμο Δοδόνης να μας δώσει την άδεια να κάνουμε μια γεώτρηση μέσα στους δικούς του χώρους. Όλα αυτά συζητώνται. Το γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε μερικές περιπτώσεις το καλοκαίρι υπάρχει πρόβλημα. Λέω, συζητώνται όλα αυτά τα πράγματα για να δούμε πώς θα είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι. Ελπίζουμε να μην έχουμε πρόβλημα. Το θέμα της περίφραξης που μου είπατε ότι έχει πέσει σε συγκεκριμένο σημείο, δεν το είδα. Θα πάω εδώ ευχαρίστως. Και αν χρειάζεται θα αποκατασταθεί. Οι δεξαμενές τώρα, με ξαναρωτήσατε και σας είπα ότι σκοπεύουμε να βγάλουμε μια διακήρυξη για όλες τις δεξαμενές σε εττήσια βάση. Αν δεν γίνεται στην πρώτη συνεδρία θα γίνεται στην δεύτερη συνεδρία ή οπωσδήποτε θα γίνεται αυτό. Είναι μέσα στο πρόγραμμά μας. Η χλωρίωση των δεξαμένων γίνεται κανονικά. Εννοείται για τη χλωρίωση στις πηγές ή στις δεξαμενές. Θυμάμαι εκείνη τη συζήτηση που δεν ήμουνα σίγουρος αν ρωτήσατε για το μηχάνημα των πηγών ή την χλωρίωση των δεξαμενών. Υπάρχει εργαζόμενος ο οποίος ελέγχει την ποσότητα του χλωρίου. Είχε υπάρξει μια παρεξήγη στην περασμένη φορά γιατί εγώ είχα την αίσθηση ότι μιλούσε για τις δεξαμενές. Υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι καθημερινώς κάνουν αυτή τη δουλειά, επιφορτισμένοι με αυτό. Υπάρχει και ο κ. Καλογιάννη για τα θέματα που έφτασε όσον αφορά το ΣΒΑΚ και το ΣΒΑΚ. Το σχέδιο διαχείρισης βιώσιμης ενέργειας έχει παραλυφθεί από την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Όσον αφορά το ΣΒΑΚ έχει παραλυφθεί και αυτό κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Έχει πάει στο Υπουργείο όσον αφορά την τελική του έγκριση και παράλληλα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική του παραλαβή. Αυτή τη στιγμή εκεί υπάρχει ένα κόλλημα όσον αφορά τις προδιαγραφές και όσον αφορά το ΣΒΑΚ του Δημοέννητον, αλλά το ΣΒΑΚ του Συνόλου των Μελετών του Κράτους. Υπάρχει με τις προδιαγραφές. Έχουν αλλάξει κάτι στο νόμο με τις προδιαγραφές που απαιτούνταν τα ΣΒΑΚ. Τώρα εκεί έχει σταματήσει, έχει μπλοκαριστεί στο Υπουργείο όλα τα ΣΒΑΚ. Όσον αφορά τώρα για το πάρκο των Σταλακώματων, είναι το προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, από το οποίο 540.000 ευρώ περίπου αφορά το Πράσινο Ταμείο και οι υπόλοιποι 362.000 περίπου είναι οι ίδιοι οι πόροι. Έχουμε προβλέψει σωστά, είπατε, 100.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για το 2021, με στόχο ότι θα απορροφηθούν αυτά με την έννοια ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης και θα έχουμε μια στοιχειώδια απορροφήση. Αυτή, βέβαια, μπορεί να αυξηθεί, γιατί έχουμε προβλέψει το 21 τα υπόλοιπα από το Πράσινο Ταμείο. Δηλαδή, το 21, τι σημαίνει, δηλαδή, 537.458 που έχουμε του Πράσινου Ταμείου, αν η συμβατική υποχρέωση που θα έχουμε από τον ανάδοχο είναι 550.000, θα απορροφήσουμε πρώτα τις 537 που είναι του Πράσινου Ταμείου και τα υπόλοιπα θα συμπληρωθούν από το Δήμο. Άρα, λοιπόν, η έκπτωση του Πράσινου Ταμείου είναι καθαρά θέμα υποχωρήγησης. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να προφηθούν αυτά πρώτα και να συμπλώσουμε εμείς στα ανεδικά μας χρήματα την υπόλοιπη της συμβατικής μας υποχρέωσης. Δεν χάνονται το Πράσινο Ταμείο. Δεν χάνονται ούτε ένα ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Άλλο θέμα που θέσατε ήταν ο παρελήμινο κομμάτι του ποδηλατόδομου σπαιζόδομου, που μοιάζει καν πέραμα. Αυτό είναι η πρόσκληση 52. Μοναδικός δικαιούχος είναι ο Δήμος Ανητών. Αυτή τη στιγμή σχεδόν λογκυρωμένα τα τεχνικά έργα. Πρώτα, αυτό που εκκρεμεί είναι, ουσιαστικά, η παραχώρηση της έκτασης. Γιατί το έργο γίνεται μεταξύ της όχθης ή παρόχθιας γραμμής. Αυτό έχει προχωρήσει το κυματική υπηρεσία και έχει κάνει την απολοτρίωση. Απλώς αυτή τη στιγμή δεν έχει παραχωρηθεί στο Δήμο, έτσι ώστε το Δήμος να είναι κυρίως της έκτασης αυτής. Ήδη έχει αρχίσει μια διαδικασία η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος με το Υπουργείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να μας παραχωρηθεί. Υπάρχει δέσμευση για χρηματοδότηση των απολοτριώσεων, γιατί είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό. Περνάει τα δυο εκατομμύρια πιθανά. Άρα λοιπόν η απολοτριώση των ιδιωτικών εκτάσεων μέσα σε αυτή τη ζώνη που θα γίνει το έργο θα πρέπει κάποιο τρόπο να χρηματοδοτηθούν και δεν θα πρέπει να πληρωθούν από τους δημότες. Άρα λοιπόν αυτές οι ενέργειες γίνονται. Υπάρχει μια υπόσχεση ότι θα λυθεί πολύ γρήγομα. Διεκραιμή αυτό, δεν είμαστε κύριοι της εκτάσεως. Είναι κλειστή, αλλά εντάξει είναι κύριος δικαιούχος, θα είναι δικιά μας, θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, γιατί έχουμε και τη γλυκειδόν σε αυτό. Αντίμαστε καλά. Λοιπόν, ο κύριος δήμαρχος έχει το λόγο τώρα για να απαντήσει στα θέματα που έθηκαν. Θα προσπαθήσω όσο πιο σύντομα να απαντήσω σε αρκετά και ενδιαφέροντα θέματα. Να ξεκινήσουμε λοιπόν με τον οδικό άξονα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αντίδυση ότι όλοι και έτσι έγινε, όλοι οι παράγοντες της Ιππύρου, αλλά νομίζω ότι όσο σωστά είπε ο κ. Μπένγκας είναι ένα εθνικό πρόβλημα, συμπαρατάσσονται και θα πιέσουν και πιέζουν προς την κατεύθυνση η ολοκλήρουσις του οδικού άξονα, που προφανώς δεν είναι απλώς να συνδεθούμε με την κειτονική Αλβανία, αλλά είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση η πόλη να μπει στους ευρωπαϊκούς οδικούς άξονες. Έτσι έγινε και στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο. Τώρα γιατί έγινε στη Βουλή, δεν έγινε στη Βουλή, αυτή ήταν μια κυβερνητική απόφαση την οποία σεβόμαστε. Ο δήμαρχος δεν μπορούσε να πάει, γιατί την ίδια ημέρα, ξέρετε πολύ καλά, ήταν ο νικός δεσπότης σε μια εκδήλωση, η οποία ήταν η ημέρα μνήμης, είχε ο εξουσιοδοτημένος αντιδήμαρχος και είχε με σαφή θέση, την θέση που τέλος που είναι κοινή θέση όλων μας για μια διεκδίκηση, η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όσον αφορά γιατί, εν τύρι με του λόγου και ο Σμπέγκας, μίλησε και για τις προσπάθειες που γίνονται με αδερφοποίησης πόλεων των Βαλκανίων. Η επικοινωνία με τον Τουμπρόβνικ που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή συνεχίζεται, με μια επίσκεψη που έγινε το Σεπτέμβριο από τον διευθυντή του Δημαρχείου του Τουμπρόβνικ, Σταγιάννα, με την ευκαιρία των κοπηλατικών αγώνων. Έχουμε άλλη λογραφία με την οποία δρομολογούμε ότι την άνοιξη θα συνεχίσουμε αυτή την επικοινωνία στην κατεύθυνση της αδερφοποίησης των Βαλκανίων. Θέλω να σας πω σε αυτό το σημείο ότι σήμερα ήρθε η νομοθετική διάταξη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ακολουθείτε από εδώ και πέρα η σύσφυξη των σχέσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η αδελφοποίηση μεταξύ πόλεων διαφορετικών κρατών με κάποιες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο νομικό καθυστώς. Λοιπόν, όσον αφορά το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο, το οποίο πολλοί συνάδελποι έθεσαν, προφανώς εμείς είμαστε δεσμευμένοι με την απόφασή μας ότι αυτό πρέπει να χωροθετηθεί εκεί που εμείς έχουμε συμφωνήσει στο προηγούμενα δημοτικά συμβούλια γιατί για το βοτανικό. Υποσκέπτεται η μελέτη υπάρχει και έχει και κοστολογηθεί. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι να σκιαμαχούμε, αλλά να προσπαθούμε να βρίσκουμε τις καλύτερες δενατές λύσεις. Το να λέμε ότι εμείς αξίζουμε και κάνουμε είναι ανέξοδο, μπορούμε να το πούμε όλοι και πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τι είναι σε κάθε φορά το εφικτό. Και ήρθε μια πρόταση ότι θα μπορούσε να γίνει με την εγκατάσταση ενός από τα γυμναστήρια τα οποία βρίσκονται παραπεταμένα στο Ελληνικό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε κάποιο χώρο εντός των ορίων του δήμου μας. Δεν έχω καμία διαφωνία με τις προτάσεις που η κυρία Καλογιάννη έθεσε την προηγούμενη φορά. Είπε ένα, δύο, τέτασα ότι για να γίνει αυτό το οποίο δεν το απορρίπτουμε θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Αυτό δεν έχει τελεσιδικήσει. Και όμως μέχρι να τελεσιδικήσει και επειδή δεν είναι πάρα πολύ εύκολο ενώ βρίσκεται αυτός σε έκραιμο αναδεικτικής θερματοδότηση 17 εκατομμυρίων ευρώ που κάπου εκεί είναι το κλειστό γυμναστήριο στο Βοτανικό, περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί. Εν αναμονή είμαστε. Ούτε υποτασσόμαστε ούτε είμαστε υπόγο κάποιου γιατί αν υπάρχουν κάποια καθόρες στα δημοσιεύματα ότι δεν έχουμε τη δική μας φωνή. Περιμένουμε να δούμε ποια εξέλιξη θα πάρουν τα πάντα. Πολύ απλά. Από το να σκιαμαχούμε, περιμένουμε και διεκδικούμε. Τώρα λοιπόν τι γίνεται με την ανταποδοτική ανακύκλωση. Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες ανακύκλωσης και οι συμβάσεις με αυτές τις εταιρείες προέρχονται και από τη δική σας δημοτική περίοδη. Μης βρήκαμε σύμβαση και με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωση και με την Ελληνική Εταιρεία Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Στην οποία συμμετείχα η Δημοτική Αρχή αλλά και οι πόλοι και πήραμε και τον Γκίνες. Όλα αυτά γίνονται με την Ελληνική Εταιρεία Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Και ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει παραχωρημένος χώρος, το χώρο αυτό έγινε το πάρκο και θα γίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και σχολείο περιβαλλοντικής αγωγής το οποίο θα εγγενειαστεί τον Ιούλιο παρουσία και του οικουμενικού πατριάρχη και θα έρθει στα Γιάννα για τα θερανοίξια του Νουναού του Αγίου Παϊσίου. Μα εμείς συμμετείχαμε και εμείς. Πώς δεν συμμετείχαμε, σας παρακαλώ πώς δεν συμμετείχαμε. Όταν βγάζουμε φωτογραφίες και μιλάμε στις κοινές δεν πει ότι δεν συμμετέχουμε. Εγώ δεν είπα ότι είναι σχεδία. Είχατε υπογράψει σύμβαση και με τις δυο ιτερίες ανακύκλωση. Τώρα, κοιτάξτε, αρχίζουμε και κάνουμε ένα μπαλάκι προς τα πίσω. Ο Δήμος, να το πω διαφορετικά αν δεν αρέσει έτσι, έχει σύμβαση και με τις δυο ιτερίες ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση είναι ένα τμήμα του τοπικού σχεδιασμού που υπάρχει στον περιφερειακό σχεδιασμό της ολοκληρωμένης διαχείρισης των επορριμμάτων. Και η ανακύκλωση μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Έχουμε το πρόγραμμα follow green για τα δημοτικά σχολεία, συμμετέχουμε με τους μπουλεκάδους, συμμετέχουμε και με τις δομές της ανταπαδοτικής ανακύκλωσης με αυτόν τον τρόπο, με τα σπιτάκια αυτά που περισσότερο έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρι και δεν νομίζω ότι αποτελούν διαριζική λύση, αλλά συμβάλλουν, γιατί η ανακύκλωση είναι μια διαδικασία και δεν μας τιμάει ότι είμαστε κάτω από το 10% όταν ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 17%. Πρέπει, λοιπόν, να επιταχύρουμε και να κάνουμε όλες τις απαραίτητες εκείνες δράσεις με οποιοδήποτε τρόπο και με όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Ξέρω ότι οι δυο εταιρίες έχουν τους ανταγωνισμούς τους, εμείς περνάμε πάνω από τους ανταγωνισμούς και επιδιώκουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε σε συμπαράσταση και συμμετοχή και της Ιεράς Μητρόπολης και όλων των μετασχολείας και μόλις τους φορείς που μπορούν και συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Ναι, θα σας τα δώσω. Ναι, ναι, θα τα φέρω, ναι. Ναι, ναι, εκπλήσετε και ο σπίχας του ξέρει καλύτερα. Και πιο ακριβή είναι, εγώ λέω, χοντροκομμένα νούμερα. Πες το. Λοιπόν, καλησπέρα και από εμένα. Οι ενημέρους αυτή, κύριε Μπέγκα, ήταν από το Υπουργείο Στουτουρικών στην μία εκ των δύο επισκέψεων που παραβρέθηκα. Στο ΜΕΕΝΚΡΦΟ υπάρχει το 16 που είμαστε στο 4,72. Αυτό βεβαίως, βεβαίως. Το 18% ανακοίνουσε το Υπουργείο ότι είναι ο μέσος όρος στην Ελλάδα, στη χώρα μας. Σε συνενόηση με την προστασία της καθεριότητας, είπα ότι είμαστε κάπου κοντά στο 10. Όχι, όχι, όχι, όχι. Και να σας ενημερώσω και κάτι ακόμα, συγγνώμη κύριε Δήμαρχη, ότι όσον αφορά το Πελοτικό Πρόγραμμα αυτό της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, αυτό θα ελέγχεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολιτεχνείο, το οποίο θα βλέπει και τις ποσότητες και... Γιατί σας μιλήσα εμείς ότι έχει σχέση με το σχεδιασμό, σας είπα εγώ... Εσείς μπορεί να πιστεύετε πως να γίνει, εμείς μας κάλεσε το Υπουργείο Στουτουρικών να μπούμε στο Πελοτικό Πρόγραμμα και δεχτήκαμε. Αν αυτό θεωρείτε ότι είναι κακό, βγείτε και πείτε το στον κόσμο, ότι κάνουμε λάθος με αυτό όταν παλεύουμε για την ανακύκλωση. Να ξαναπώ ότι η ανακύκλωση είναι τμήμα του τοπικού σχεδίου και η ανακύκλωση επιτυγχάνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Δεν λέει το τοπικό σχέδιο αποκλείται να κάνετε σπιτάκια ανακύκλωσης με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αυτό θα το δούμε στην πορεία, το πόσοι θα μπορούν, δεν μπορεί να το ξέρει κανένας εκ των προτέρων. Δεν μπορεί να το ξέρεις γιατί είναι συνάντηση της συμμετοχής, των θέσεων, της διαθεσιμότητας, της προπαγάνδας εισαγωγικά που θα κάνεις. Λοιπόν, μιλάμε για το φυσικό αέριο. Εμείς έχουμε κάνει ήδη τις πρώτες απαραίτητες κινήσεις. Είχαμε μια πρώτη επαφή. Νομίζω ότι αυτή θα ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και με επισκέψη που θα γίνει στα Γιάννενα και με δική μας παρέμβαση στην Αθήνα ώστε όσο τον ανθρώπινο πιο γρήγορα να μπορέσει και η πόλη να ενταχθεί σε αυτό το δίκτυο. Λοιπόν, είπε η κυρία Καλογιάννη ότι εμείς επανήλθαμε στην θέση της παράταξής της και των ολοκληρωμένων σχεδιασμών. Παραβιάζει, όμως, θείρες ανοιχτές, διότι εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι δεν χρειάζεται ολοκληρωμένη διαχείριση των εμποριμάτων. Εμείς το Σεπτέμβριο μήνα είπαμε ότι αντιμετωπίζουμε σήμερα ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να υπηλυθεί άμεσα με διαφορετικότερο τρόπο μέχρι να λειτουργήσουν, είτε αυτό λέγεται αναδιάρθρωση, είτε λέγεται πρόσληψη, ή οτιδήποτε άλλο, χρειαζόταν αυτό που γινόταν στις δημοτικές ανώτες, η παρουσία του ιδιώτη. Λοιπόν, επειδή αυτό συναντά την καθολική αντίδραση των πολιτών, μην προσπαθούμε τώρα να το καλύψουμε με ιδεολογήματα αυτού του τύπου. Εκείνη την στιγμή που επιλέγει ήταν η κατάλληλη λύση, που ομολογείται σχεδόν από τη συντριπτική πλειοψηφία, ότι εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό έπρεπε να γίνει. Θα απέμπλεκε τα πράγματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και θα δινόταν όλη η δυνατότητα με άνεση χρόνου, χωρίς να υποφέρει η πόλη, να προχωρήσουμε σε όλα τα άλλα μέτρα τα οποία έπρεπε να λειφθούν. Μου λέτε, λοιπόν, να έρθει ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ του Τελεβίου είναι καλοδεχούμενος, μόνο ότι πραγματικά και αν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με τους οποίους θα νομίζουμε ότι πρέπει να έρθουμε σε επαφή να το κάνουμε. Εδώ είναι ο κ. Μπατζόκας, θα είναι ιδιαίτερη χαρά να έρθει μαζί μας, αν και αυτό είναι μια αμυγός τουριστική έκθεση και θέλει μια, αυτό που λέτε, να το κάναμε λίγο γρήγορα, θα έρθει μια ιδιαίτερη προετοιμασία και θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Έχω μια δυνατότητα επικοινωνίας με ανθρώπους που έχουν σχέση με τα απορρίμετα στο Ισραήλ, αν μπορέσω να την αξιοποιήσω νερών. Ο καλύτερος του νερού ήταν ο θεός Πρέσβης, ο οποίος ζει στην Ελλάδα σήμερα και μας μπορούμε να έχουμε μια επικοινωνία. Λοιπόν, τώρα πηγαίνουμε για την αποχέτρυψη. Νομίζω ότι απάντησε ο κ. Μπατζόκας, ο κ. Σαρλέτος απάντησε για το πέραμα Μάτσικα. Ήθελα να σας πω ότι εκκρεμεί η έγκριση, όπως είπε ο κ. Σαρλέτος, παραχώρησης χρήσης. Η έκταση είναι κοινόχρηστη και επομένως για να εκτελεστεί το έργο πρέπει να γίνει η έγκριση παραχώρησης, που για κατανόητους λόγους δεν είχε επιχειρηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Την επόμενη Παρασκευή υπάρχει μια συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών. Προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε αυτήν την διαδικασία. Λοιπόν, ο κ. Νάτσης έθεσε το ερώτημα, τι γίνεται με το πρόστιμα το οποίο παίρνουμε. Είναι μια διαδικασία, το θαλάσσιο σκι, ο κ. Μπέγκαστος το ξέρει πολύ καλά, γιατί και καθόλου τη διάρκεια της θητείας το ερχόταν και έφευγαν έγγραφα που έχουν σχέση με το τι γίνεται εκεί με το θαλάσσιο σκι. Πρόστιμα, δικαστήρια, ο δήμος μας έχει επανειλημμένα αθωωθεί για όλη αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει λοιπόν ένα πρόστιμο το οποίο εμείς δεν το δεχόμαστε. Πιστεύουμε ότι όλες οι διαδικασίες είχαν τηρηθεί και υπάρχει η απάντηση που έχει ετοιμάσει η νομική υπηρεσία του δήμου, πάνω στην οποία θα στηρηχθεί η υπεράσπιση του δήμου για το συγκεκριμένο πρόστιμα. Κ. Τσουμάνη νομίζει ότι θα αυξηθούν τα ανταπαγωτικά. Αυτό είναι μια θεότητα της δική της, σεβαστεία, αλλά δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Είπε λοιπόν για τα απορρηματοφόρα. Έχουμε ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία για να δημοπρατήσουμε την αγορά απορρηματοφόρων και να ενισχύσουμε το στόλο. Δηλαδή θα γίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και έχει επίσης ενταχθεί και στην πρόταση που έχουμε υποβάλει στο ΕΣΠΑ. Καθυστερήσαμε τους οχταμηνίτες όταν επιταχύναμε τη διαδικασία με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε χρόνο ρεκόρ έγινε η πρόσληψη των οχταμηνών. Ρεκόρ. Και έχουν ήδη προσληφθεί. Τώρα λοιπόν τι έγινε με τα σχολεία. Διάβασα με έκπληξη την ανακοίνωση ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος γιατί κυκλοφορεί ένας ιός ο οποίος προκαλεί εποχιακές λιμώξεις στα παιδιά. Λοιπόν τώρα κοίταξε. Άκουσα, οφείλετε να μάθετε να ακούτε. Όπως θα μάθετε να ακούτε. Λοιπόν. Θέλω να πω λοιπόν τα μέτρα πρόληψης ιογενών λιμώξεων έχουν σχέση με το να μην εκτιθέμαστε σε χώρους που είναι ασθενείς και γι' αυτό οι γονείς δεν πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο όταν έχουν συμπτώματα δίνοντας έναν τεπόν γιατί αυτό αποτελεί το καλύτερο τρόπο μετάδοσης. Τα μέτρα γενείς έχουν συζητιώντας στα μέσα επικοινωνίας και τα σχολεία, οι δάσκαλοι, η εκπαιδευτική κοινότητα, τα καθηγητές ξέρουν πολύ καλά να ακολουθούν τα μέτρα αυτά πρόληψης τα οποία υπάρχουν. Υπάρχει αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως συμβαίνει κάθε χειμώνα μια λίμωξη των αναπνευστικού. Είναι λίγο μεγαλύτερης μεταδοτικότητας χωρίς να είναι σοβαρή. Δεν υπάρχουν καθόλου σοβαρά κρουσμάτα, δεν έχουμε σχεδόν καμία πνευμονία σε μονάδες της περιοχής μας. Επιμέλως είναι πολύ υπιότερο, όσον αφορά τη βαρύτα σε σχέση με ό,τι γίνεται τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε λιγότερους θανάτους. Οι εμβολιασμοί ήταν πολύ περισσότεροι και δημιούργησαν μια σπίδα προστασίας ατόμων ευπαθών. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εφαρμόσαμε τους νόμους, λέω ότι όταν οι αριθμοί είναι πάρα πολύ μεγάλοι σε ένα σχολείο, άγγιζαν το 60 με 70% και με την εισήγηση του διευθυντή εκπαίδευσης, κλείσαμε για μία μέρα ή το πολύ δύο ορισμένα σχολεία, πράγματα που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Τώρα αν αυτό είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, ο καθένας σβιάζει... Λοιπόν, τώρα πολλοί συνάδελφοι θέτουν θέμα για το προσφυγικό. Πραγματικά είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται σε μια διαρκή εξέλιξη. Δηλαδή δεν είναι κάτι παγιωμένο. Αυτό που θα συζητήσουμε σήμερα σε ένα δημοτικό συμβούλιο, αύριο μπορεί να μην είναι έτσι. Αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση ενός εθνικού ή ευρωπαϊκού, αν θέλετε, ζητήματος, το οποίο υπερβαίνει την πόλη, τη χώρα και ακόμη και την Ευρώπη. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, παγιωμένα πράγματα τα οποία κάποιος θα τα πει σήμερα. Και αυτά θα έχουν τη δέσμευση ότι και την επόμενη μέρα θα είναι ακριβώς τα ίδια. Αυτή τη στιγμή στην Ήπειρο υπάρχουν 3.900 πρόσφυγες. Και μετανάστες, από τους οποίους, εάν θέλει κάποιος να ξέρει, είναι 1.173 στην Κατσικά. Και υπάρχουν περίπου χίλι, να πω έτσι, διαμερίσματα εντός της πόλης των Ιωαννίνων και ορισμένη στο Πέραμα. Λοιπόν, για τα όρια του Δήμο μας, γιατί τα υπόλοιπα είναι Φιλιππιάδα, Αγία Ελένη, κτλ. Είναι όλη η συζήτηση, την επιλογή της Κυβέρνησης, πρώτα να δημιουργήσει Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που σημαίνει ότι είναι πλήρης αλλαγή του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη διαχείριση του προβλημμέτος. Το τι γίνεται στα νησιά, νομίζω το βλέπετε κάθε μέρα και δεν χρειάζεται να πω εγώ περισσότερα. Έχει γίνει πλήρης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα πρέπει να δημιουργηθεί. Θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα λειτουργήσει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Δηλαδή, δημιουργείται η Πυρσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το οποίο είναι μια καινούργια δομή που δημιουργείται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα έχει την ευθύνη ακριβώς αυτής της διακίνησης. Οι αρμοδιώτες που είχε ο κ. Στεφανής, ακριβώς για τη μεταδιακίνηση των προσφύγων από τα νησιά προς την υπηροτική Ελλάδα καταργούνται και μεταφέρονται όλοι στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η επιλογή της κυβέρνησης είναι για δημιουργία κλειστών κέντρων στην υπηροτική Ελλάδα, στην οποία συμπεριλαμβανόμαστε προφανώς και εμείς. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για τα κλειστά κέντρα, αν θέλετε την προσωπική μου άψη δεν έχει και καμία αξία να πω ότι είμαι αντίον των κλειστών κέντρων, αλλά αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική και εγώ είμαι υποχρεωμένος να σεβαστούμαι και ο σώμα την κυβερνητική πολιτική. Δεν χαράζουμε εμείς. Κοίτα κύριε Νάτση, μπορεί σε πολλούς να αρέσουν οι φωνές και οι ψηλοί τόνοι. Εγώ σας είπα την προσωπική μου άψη, δεν δεσμεύει κανέναν. Δεν δεσμεύει, εγώ τι λέω όμως, δεν έχω κάνει. Το έχω πει και δημόσια, δεν κρύβομαι πουθενά. Αλλά λέω όμως ότι, υλοποιούμε όμως, ότι εγώ έχω αυτή την προσωπική άποψη και το σώμα μπορεί να είναι. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε μία πολιτική που η πολιτεία χαράζει, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε. Κύριε Νάτση, σε παρακαλώ. Μην είσαι εσύ υποχρεωμένος, εγώ λέω την άποψή μου. Τοποθετείτε, σας παρακαλώ. Λοιπόν κύριε Νάτση, σας παρακαλώ, άκουσα με πολύ σεβασμό. Εντάξει, εντάξει κύριε Νάτση, βγάλτε μια ανάγκη από το θέμα. Εντάξει, δεν είναι τώρα παρά το λόγο. Κύριε Νάτση, εγώ σε βάστηκα ό,τι είπαν. Λοιπόν, λέω ότι άποψη... Εμείς αυτή τη στιγμή, όταν θέλει ένας δήμος να διαχειριστεί ένα πρόβλημα και τράξη να δει πώς μπορεί να προσφέρει το καλύτερο που μπορεί σε ανθρώπους οι οποίοι έρχονται στην περιοχή, άτομα που έχουν ανάγκη, οι αρχές και οι αξίες μιας δημοκρατικής συντεταγμένης πολιτείας είναι να προσφέρει το καλύτερο που μπορεί. Δεν είναι να κάνει αγώνα-μάχη σε αυτό. Το κάνουν τα πολιτικά κόμματα, το κοινοβούλιο. Υπάρχουν φορήσεις όπου θα υπάρχει πολιτική αντιπαράθηση. Οι δήμοι καλούν να διαχειριστούν τον τρόπο με τον οποίο, εντός του δεδομένου θεσμικού πλαισίου, να κάνουν το καλύτερο. Όπου μπορούν να πούν την άποψή τους, θα την πούν. Ξέρετε ότι την Παρασκευή ειδοποιήθηκαμε πριν από λίγες ώρες ότι ο υπουργός θα έρθει στην περιοχή μας σε συνάντηση της ΠΕΔΑ, αν δεν κάνω λάθος, στην οποία καλούνται και οι δήμαρχοι της περιοχής, προκειμένου να ακούσουμε τις κυβερνητικές αποφάσεις. Στην αρχή η κυβερνητική απόφαση ήταν γενική. Η κυβερνητική απόφαση ήταν για την περιοχή της Άρτας. Τις αντιδράσεις του Δήμου και των αυτοδικητικών παραγόντων τις ξέρετε πολύ καλά. Δεν ξέρω ποια είναι η άποψη η οποία υπάρχει, δηλαδή τι είναι αυτό το καινούργιο που ο υπουργός θέλει να μεταφέρει. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα πρέπει να πούμε την δική μας άποψη. Η δική μας άποψη είναι ότι εμείς πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία το καλύτερο που μπορούμε για να μπορέσουμε ανθρώπους που έρχονται στην περιοχή μας. Πρέπει να γίνουν όλα με τέτοιους ρυθμούς, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία και η κοινωνική συνοχή στους τοπικούς πληθυσμούς. Η άποψη την οποία έχω επανειλημμένα πει σε κυβερνητικούς παράγοντες είναι ότι πάντα πρέπει να ισχύει η αναλογικότητα τόσο σχετικά μεταξύ των περιφεριών, όσο και εντός της περιφέρειάς μας. Το είπε αυτό και το ξέρουν και οι αυτοδικητικοί παράγοντες, δηλαδή είναι αδιανόητα για να έχουν 3.000, η Άρτα να έχει 0 και η Θεσπρωτία 0. Πρέπει να υπάρχει ισοκατανομή, αλλά δεν θέλω να σκιάμαχουμε. Ξέρουμε την πραγματικότητα, η πατρίδα δοκιμάζεται στα νησιά. Οι εικόνες που φεύγουν προς το εξωτερικό δημιουργούν ένα σφιχτικό τοπίο για τα δεδομένα και για τους τοπικούς πληθυσμούς, ιδιαίτερα στη Λέσβο. Οι αποσυμφόρεις των νησιών είναι μονόδρομος. Ο τρόπος που θα ακολουθηθεί και οι διαδικασίες είναι κάτι που περιπλέκονται μέσα στο ασφιχτικό πλαίσιο της ελληνικής γραφειοκρατίας. Είμαστε εδώ και κάθε φορά που έρχεται κάτι καινούργιο θα το συζητήσουμε. Θα δούμε τι θα κομίσει ο υπουργός και ανάλογα θα έχουμε και τις δικές μας ξεκάθαρες απόψεις. Δώσω λεπτά να πω κάτι γιατί δεν θέλω να πω σε θέματα πολιτικής διαφωνίας. Διαφωνούμε και μέσα σε κάποιες απόψεις. Εκείνο όμως το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι αυτό που πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση είναι ότι όταν η πληροφορία για το τι σκοπεύει να κάνει φτάνει στην αυτοδιοίκηση στο παραπέντε δεν μπορεί να βοηθήσει η αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Εμείς ούτως ή άλλως θα είμαστε επικουρικά σε έναν κυβερνητικό σχεδιασμό και θα το κάνουμε για λόγους ανθρωπιστικούς. Θυμάμαι παραδειγματικά την περίπτωση του CAMP της Κατσικάς ότι πραγματικά εκεί υπήρξε μια έγκαιρη ενημέρωση και καταφέραμε σαν δήμους να πάμε την αποχέτευση, να πάμε την ύδρευση, να μπορέσουμε να κάνουμε την αποκομιδή των απορριμάτων. Κάποια πρακτικά ζητήματα σας λέω που οφείλει η κυβέρνηση αν θέλει πραγματικά να συνεργαστεί και να βοηθήσουν οι δήμοι να στέλνει έγκαιρα την πληροφορία στην αυτοδιοίκηση. Αυτό νομίζω ότι το βασικό πρέπει να απαιτήσουμε. Δεν έχω καμία αντίρρηση. Νομίζω ότι σώση επικοινωνήσεις είχαμε με αρμόδιους παράγοντες κυβερνητικούς όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Η μόνη μου υποδόση ήταν έγκαιρη και σωστή ενημέρωση. Αν με ρωτήσετε τι ρήθηκε, η απάντηση είναι όχι. Η απάντηση είναι σε καμία περίπτωση. Και όλες οι μετακινήσεις που έγιναν γεννόταν, μαθαίναμε, δυστυχώς εκ των ιστερουδέν. Δεν ρήθηκε καμία προθεσμία. Προφανώς αυτό το κατάλαβε η κυβέρνηση. Ότι άλλαξε τη σύνθε και δημιουργεί υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής με αρμόδιο για το εσωτερικό μέτωπο και αρμόδιο για το εξωτερικό μέτωπο. Και αλλάζει και τον τρόπο διακίνησης, φτιάχνει αρμόδιες γραμματίες και τα λοιπά. Σημαίνει ότι προφανώς έχει αντιληφθεί ότι διαφορετικός είναι ο τρόπος με τον οποίον πρέπει να διαχειρίζεται το όλο πρόβλημα. Όσον αφορά το άσυλο που λέτε, η πόλη διαθέτει άσυλο. Απλώς βρίσκετε, όπως ξέρετε, στο πέραμα, κατά την υπηρεσία ασύλου δεν είναι επαρκής αυτός ο χώρος. Ο χώρος αυτός ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Ανακαστήκαμε να κάνουμε παρεμβάσεις, είχε λήξει η Σύμβαση, έχει λήξει, για να είμαι ακριβής. Κάναμε παρεμβάσεις με αντλείες και τα λοιπά στο υπόγειο, ώστε να μην μπαίνουν νερά και υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση... έχουμε έγκριση και της στρατικής επάρκειας του κτήριου, έχουμε έγκριση και του υγειονομικού της περιφέρειας και επομένως είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την επόμενη Σύμβαση. Επειδή όμως ζητάν μεγαλύτερο χώρο, ανοιχνεύουν στην ευρύτερη περιοχή, μήπως υπάρχει κάποιος καλύτερος από το δικό μας χώρο, ώστε να υλοποιηθεί η κυβερνητική απόφαση για ταχύτερη λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου, που ξέρετε ότι καθυστερεί περίπου δύο χρόνια πρωτόδυκα και δύο χρόνια μεύρις, δηλαδή περίπου τέσσερα χρόνια. Η απάντηση του Υπουργείου. Μάλιστα. Αυτό λέω ακριβώς. Λέω ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να διπλασιαστεί το χώρο και τα άτομα, τα οποία θα εμπλέκονται στη διαδικασία από 8 σε 15 άτομα. Ο χώρος αυτός που είχε διαθέσει ο Δήμος δεν επαρκεί για τους νέους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και γι' αυτό ζητάν περισσότερο χώρο, τον οποίο ψάχνουν να βρουν. Είμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο γιατί θέσατε το θέμα του ασύλου, για το οποίο κάναμε ό,τι έπρεπε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στο πέραμα, το χώρος του περάματος, ο οποίος ήταν σε ελευνή κατάσταση, να μπορεί πραγματικά να είναι ένας χώρος που θα υπηρετεί αυτόν τον πολύ σημαντικό σκοπό. Κύριος Πατσούρας υπεραμείνεται των συμφερόντων των εργαζομένων. Με ρώτησε από πού προβλέπετε να υπάγει η Γενική Διευθύντρια. Θα του στείλω τον κανονισμό... Όχι, αν προβλέπετε. Ναι, υπάρχει, θα σας στείλω ακριβώς και έχει το αντικείμενο το οποίο... Ναι, θα το δείτε. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τι λέει ο εσωτερικός κανονισμός, αλλά νομίζω... Κύριε Πατσούρα, πρέπει να μάθετε να ακούτε. Είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Οφείλουμε να ακούμε, μιλάμε και μετά να ακούμε. Δημοκρατικός διάλογο σημαίνει μαθαίνω πρώτα από όλα να ακούω. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Θα σας απαντήσω αν θα σας ικανοποιήσει να κάνω. Λέω λοιπόν ότι σε όλα τα όργανα, στους δήμους, στις δημοτικές επιχειρήσεις... προβλέπονται και θέσεις γενικού διευθυντή που έχουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις... που έχουν παντού οι γενικοί διευθυντές. Σε αυτό το μπορείτε λοιπόν να ανατέξετε στον δικό μας οργανισμό λειτουργίας... και να θα δείτε αναλυτικά καθήκοντα και υποχρεώσεις που υπάρχουν. Οι μετακινήσεις οι οποίες έγιναν στο χώρο του Δημαρχείου... έγιναν με την πλήρη συνέναιση όλων των εργαζομένων που βρίσκονται εκεί και είναι προσωρινές... μέχρι σ' ότω να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος που βλέπετε εδώ πέρα... που είναι ένα ανεκμετάρευτος χώρος, θα φύγουν οι φίλοι που βρίσκονται εδώ. Έχουμε ένα διαφορετικό χώρο μόλις ολοκληρωθούν και οι σημερινές... που θα κάνουμε τα ενοικιάσεις γραφείων, ο χώρος αυτός θα απελευθερωθεί και θα είναι χώρος που θα χρησιμοποιηθεί... για να είναι πιο άνετη όσοι εργάζονται στο Κεντρικό Δημαρχείο. Είναι λίγοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά πιέζονται... γιατί οι χώροι που υπάρχουν στο Κεντρικό Δημαρχείο είναι πολύ λίγοι. Θα προσπαθήσουμε να τους αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο άμεσα. Καμία διάθεση δεν έγινε τίποτα χωρίς τη θέληση των εργαζομένων, καλό είναι να δημαγωγούμε... αλλά είναι καλό να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε και πώς το κάνουμε... και γιατί το κάνουμε και για πόσο χρονικό διάστημα. Μιλήσαμε με τους εργαζόμενους όταν ήρθαν στο Δημαρχείο Καντιδιάρκη... και είχαν μιας δύο αριστάσεις εργασίας και ένα από τα παράπονα τους είναι ότι... χρειαζόμαστε περισσότερους εργασιακούς χώρους. Τους είπα ότι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να ξεβρεθούν χώροι που να βοηθήσουν... να έχουν καλύτερους εργασιακούς χώρους. Και γι' αυτό το λόγο συνανφρά τη τεχνική υπηρεσία βρίσκεται σε εξέλιξιο διαγωνισμός... γιατί το να θέλω εγώ δεν μπορώ να πάω απέναντι και να πω να νικιάσω ένα κτίριο... και να πω ελάτε παιδιά μπέστε εδώ πέρα. Πάχουν δυστυχώς πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες. Θα ολοκληρωθεί λοιπόν. Θα δούμε πού θα καταλάξει η τεχνική υπηρεσία. Και τους είπα ότι αν έρθει εκμεριωμένο έτημα ότι οι εργαζόμενοι αυτοίς της υπηρεσίας... χωρίς να διαταράσουν διαμαλή διτουργία... χρειάζεται να πάρουν και ένα γραφείο απέναντι να νικιάσουμε. Ο Δήμοσης είναι ανοιχτός να συζητήσει όλες τις προτάσεις που υπάρχουν. Δεν εκκλείσαμε ποτέ καμία απαντήμα, οπότε δεν χρειάζονται χώροι. Σήμερα συζητάμε για να εγκριθούν οι δημοτικές παρατάξεις που επί 5 μήνες βρίσκονται στον αέρα... και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα και πρέπει άμεσα να επιλυθεί... και είμαστε έτοιμοι να δούμε τι καλύτερους χώρους μπορούμε να βρούμε... για να στεγάσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις δικές μας υπηρεσίες. Πολύ απλά πράγματα. Δεν υπάρχει άλλη συζήτηση τώρα. Δεν υπάρχει δευτερολογία, δεν υπάρχει τίποτα. Σε όλα αυτό, πρόεδρε, δεν μου απαντήσατε και δεν κατάλαβα. Έχω ζητήσει εγγράφος εδώ και δύο μήνες κάποια έγγραφα. Η απάντηση δεν κατάλαβα. Παραπέμπετε στον κ. Μπέγκα να μου τα δώσετε. Θα μου τα δώσετε και σε πόσο χρόνο. Για το ΣΚΙ. Πολύ συγκεκριμένα ήταν το ερώτημα, είναι έγγραφο. Αν πρέπει να απαντώνται σε εύλογο χρόνο τα αιτήματα και αν πρέπει να απαντηθούν, στον πρόεδρο του Συμβουλίου. Αλίμωνο, αν κάνω σε εσάς, δήμαρχε. Έχετε κάνει έγγραφο. Μιλήσαμε και στο τηλέφωνο και μου είπατε το είδατε και δεν μου απαντήσατε. Δεν το θυμάμαι. Τη Δευτέρα θα σας σταλούν. Έγγραφο είτε στο Γραφείο Δημάρχου είτε στο Γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου έγγραφο και άμεσα θα προσταλούν. Εγώ δεν το θυμάμαι να το έχετε ζητήσει. Όταν σας είπα, μου ζητήσατε κάτι και δεν το ξέρω. Μπορείτε να το κάνετε, είτε στο δικό μου γραφείο είτε στο Γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλο σοφά και όλος αύριο το πρωί θα είναι στη διάθεσή σας. Σε κάθε περίπτωση θα σας σταλούν μέχρι τη θέα το πρωί. Να διευκριμίσω με mail, όχι με έγγραφο, με mail. Έτσι λειτουργούμε τώρα. Έχω στείλει προς τον πρόεδρο εδώ και δύο μήνες. Μίλησα και στο τηλέφωνο, μου είπε ναι θα σας τα στείλω και δεν ζητούσα το πάκο προφανώς διότι ξέρω τώρα τα 70 έγγραφα, είπα από τα 70 έγγραφα τα 5 που αφορά την αλληλογραφία που έχει στείλει ο Δήμος. Όλα τα έγγραφα θα σας τα πω αύριο το πρωί. Αυτά τα 5, τα 6, τα 7 τα οποία τα έχω αριθμίσει σύμφωνα με την απόφαση αυτή που μας έχει σταλεί. Δηλαδή και τώρα παραδείγματος χάρη το 25, το 35, το 45. Στείλτε μου 70 έγγραφα, δεν κάνω ασκήσεις. Φυσικά θεωρώ ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό πολύ περισσότερο σε σχέση με τις κορώνες που ακούμε εδώ, περιλήμνης, διαχείρισης κλπ. Δεν είναι ένα νομικό θέμα αν θα αποδεχτούμε ή όχι το συγκεκριμένο πρόστιμο, γι' αυτό θα ήθελε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Διευκρινίσω γι' αυτό το θέμα ότι αύριο έως τη Δευτέρα θα σας τα βρούμε όλα τα έγγραφα που αφορούν τον Θεράσσιο Σκίκ μαζί με την εισήγηση νομικού συμβούλου για τον τρόπο άμυνας του δήμου στο πρόστιμο. Λοιπόν, μπαίνουμε στα θέματα της ημερίσιας διάταξης. Θέμα πρώτο ημερίσιας διάταξη παρουχή εξοδότης για τα εκτουπίσια αυθαιρία του για το κοινόδικο κατάστημα αμφιθέας. Είναι κάποιες αυθαίρετες κατασκευές που έχουν γίνει στο κοινόδικο κατάστημα αμφιθέας από τον χρήστη, τον κ. Μιλιώτη. Είχε εξοδηθεί ο κ. Μπέγκαση, ήταν λάθος όμως αυτή η απόφαση και τώρα πρέπει να παράσχουμε την εξοδότηση στον χρήστη κατασκευαστή και την έγκριση του δημάρχου. Κύριε Πρόεδρε, αν με επιτρέπετε, καλησπέρα. Υπάρχει αίτηση του κ. Μιλιώτη, του Δημητρίου Μισθωτή, του Εν λόγου Ακυνέτου, που είναι στο κοινόδικο κατάστημα αμφιθέας περί νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών. Υπάρχει και η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η απόφαση 154 του 2019, που εξοδοτεί το δήμαρχο προκειμένου να υπογράψει ό,τι απαιτείται και δίνει τη δυνατότητα ο κ. Μιλιώτης να προβεί στην νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών. Υπάρχει σύμφωνη γνώμη της νομικής υπηρεσίας που έχει γίνει αποδεχτή το 2017. Η εισήγηση, λοιπόν, είναι να εξοδοτηθεί ο χρήστης των αυθαίρετων κατασκευών, ο κ. Μιλιώτης, να προχωρήσει κατεφαρμογή των διατάξεων του νόμου 45 του 2017 στην νομιμοποίηση, που αυτό σημαίνει να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες περί αδειοδότησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα πρέπει μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της υπηρεσίας νεοτέρων μνημείων. Θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τους όρους του συμφωνητικού μίστοσης και ταυτόχρονα να εξοδοθηθεί και ο δήμαρχος να υπογράψει στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ό,τι απαιτείται. Είχε έρθει το 3ο του 2019 με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Επ' αυτού του θέματος έχουμε κάτι? Ερωτήσεις, κυριατσήλου, κι όσους εξουσιαστώ. Κυριατή δήμαρχη, γιατί επανήλθε μέτης, αφού είχε εξεταστεί και ήθελε απλώς να αλλάξει το όνομα του δημάρχου. Γιατί επανήλθε? Επανήλθε μέτης ο Μιλιώτης. Ναι, κατάλαβα, το ξέρω αυτό. Και δεύτερον, έχει δεσμευτεί ότι ποτέ δεν θα αναζητήσει τις δαπάνες για να... Και στην έτησή του που έχει κατατεθεί τον 12ο του 2019, ότι οποιαδήποτε οικονομική επιβάνηση θα την αναλάβει ο ίδιος. Γιατί νομίζω ότι υπήρχαν κάποιες διαδικασίες όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις από τις υπεύθυνες, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθυστέρησε και έπρεπε συνέχεια να αλλάξει και η απόφαση του Δημοτικού Μεσόδιου. Γιατί έπρεπε να αλλάξει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν είναι εφικτή στην τακτοποίηση των αθερέτων, να γίνει τακτοποίηση με την προηγούμενη απόφαση. Θέλουμε να πάρουμε αυτή την απόφαση. Άρα, γι' αυτό το θέμα υπάρχει συμφωνία όλων των συναδέλφων. Ψηφίσουμε, λοιπόν, το πρώτο θέμα της ημέρας της διάδεξης. Θέμα δεύτερο, έγκριση ενοικίας της γραφείου για στέγας αντιδημάρχων του Δήμαρχου Ιωαννητών και των γραμματιών τους. Ναι, ναι. Ερωτήσεις. Ο κ. Σπυριδάκης, ο κ. Ζωγράφος. Ο κ. Ζωγράφος. Ερωτήσεις. Έχουμε λήξεις σύμβασης και θέλουμε να ανεώσουμε τη σύμβαση σε κάποια γραφεία. Μια δωδεκάτο έχουν λήξεις σύμβασης αυτές. Οι εισήγησες έχεις ταλεί, υπάρχει ερώτηση? Ακριβώς αυτό είναι, θέλει η διαδικασία και έγκριση δημοτικού συμβουλίου. Το ίδιο είναι και το 3F. Κύριε Ατσουμάνη, θέλετε κάτι? Το 2 αφορά νέους χώρους για τους δύο νέους αντιδημάρχους. Έτσι είναι διατυπωμένο. Το 2 αφορά, όπως είναι γραμμένο, δύο νέους χώρους για τους δύο νέους αντιδημάρχους. Αυτό λέει. Δεν λέει λύση και αναμίσθωση. Μπορούν να πάνε και στο ΤΑΠ πάντως οι αντιδημαρχοί και να φύγουν οι εργαζόμενοι να πάνε και να πάνε σε ανθρώπινο χώρο. Άμα θέλουμε γίνεται γρήγορα, όπου θέλουμε. Έγκριση ενικές γραφείων για στέγαση των γραμματιών των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Είστε νήμεροι γι' αυτό. Ερώτηση. Αφορά την πριστινέα ΛΑΕΚΙΣ. Ανανέωση Σύμβασης. Εκεί πέρα είναι τέσσερα διακονιστικοί. Άρα πάμε σε καινούργιο χώρο, αν μας το δώσει. Εκεί οι παρατάξεις, αν πάμε αναλογικά, είναι γύρω στα 50 τετραγωνικά. Ενώ για τις δύο άλλες παρατάξεις έχετε κάνει διαγωνισμό με λιγότερα τετραγωνικά. Έχετε κάνει με λιγότερα τετραγωνικά. Γιατί, είναι ένα ερώτημα. Τα ποσοστά είναι ανάλογα, αλλά τα ποσοστά είναι κάπως δυσανάλογα. Γαντιστρόφους ανάλογα. Ένα λεπτό, ένα λεπτό. Και σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία για τις δύο παρατάξεις. Θα πείτε λίγο για όλα. Κύριε Βαβά. Καλό κοιτός μικροφώνου για τις διαδικασίες που τρέχουν. Για τις παρατάξεις που ήδη είχε βγει η Δημοπρασία και τα λοιπά. Κατατέθηκαν οικονομικές προσφορές και θα υπάρχει σήγηση στην Οικονομική Επιτροπή της Τρίτης για κατακέρωση στους χώρους της Ενώτητα Πολιτών και στα Ιωάννια 2023. Και για το γραφείο που είχαμε προβλέψει. Άρα την Τρίτη κατακυρώνεται το αποτέλεσμα στους υποψηφίους. Οι άλλες διαδικασίες είναι εξελίξη και για τη τεχνική υπηρεσία είμαστε... έχει υπάρχει το πόρισμα της καταλληλότητας των προσφορών που έχουν κατατεθεί. Έχει να ενημερωθεί όλοι οι συμμετέχοντες και αυτοί που κρίθηκαν κατάλληλα και αυτοί που απορρίφθηκαν, δυο προτάσεις απορρίφθηκαν. Είμαστε σε διαδικασία να κάνουν ενστάσεις και μετά την παρέλεψη του χρονικού διαστήματος των ενστάσεων να ανακατατεθούν οικονομικές προσφορές. Εκτιμούμε σε ένα διάστημα 20 μέρων το πολύ ενός μήνα θα έχει λήξει και η τεχνική υπηρεσία. Πάνω σε αυτό λίγο. Εγώ έβαλα πολλές φορές θέμα ότι αυτός ο χώρος εκεί είναι ακατάλληλος. Είναι ακριβώς, δεν έχει θέρμανση, έχει μία κοινόχρηστη τουαλέτα όλος ο όροφος. Για όλες τις παρατάξεις είναι άθλιος. Ας μη πάμε πουθενά μένει να πάμε τί δηλαδή. Ε, τώρα τι να σας πω, υπάρχουν πιο φτύχοι χώροι και πιο ανθρώπινες συνθήκες. Πάμε σε διαγωνιστική διαδικασία. Μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε άλλη... Παρατάξεις σας ξαναλέχουν μία κοινόχρηστη τουαλέτα και μηδέν θέρμανση. Ακριβώς λίγο συμπλορματικά στην κυρία Τσουμάνη. Αφού θα γίνει διαγωνιστική διαδικασία, εννοείται ότι θα πρέπει να είναι προϋπόθεση... οι χώροι αυτοί να έχουν κλιματισμό, ψήξη, θέρμανση... σοβαρές τουαλέτες, κουζίνα και αίθουσα μετά των εκδηλώσεων, των συνεδριάσεων. Άρα, κύριε Βάβα, στη διαγωνιστική διαδικασία προϋπόθεση... ο κλιματισμός και τα λοιπά, οπότε αν θέλει ο εκμιστωτής... να έχει μια τέτοια ακριβή παροχή από το Δήμο... να παρέχει και τις αντίστοιχες υπηρεσίες για τα λεφτά που πήρε. Γιατί αυτός ο χώρος, τα τελευταία δέκα χρόνια... ο Δήμος τον έχει πληρώσει πάνω από 350.000 ευρώ. Ή όχι. Μισό λεπτό, κύριε Γιοτέτσα, τελειώσατε χρήμα από τον Χρήστο. Να πω σε γενικές γραμμές... Σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Οι όροι της δημοπρασίας θα καθοριστούν στην Οικονομική Επιτροπή. Θα φροντίσουμε και για τη δημοσιότητα της πρόσκλησης... έτσι ώστε να υπάρχει το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον... και να προκύψει ο βέλτιστος χώρος σε σχέση με το οικονομικό αντίτιμο. Κύριε Βάβα, πάντως και Πρόεδρε, πιστεύω μια παρατήρηση. Πιστεύω ότι πραγματικά στα πλαίσια της αξιοπρεπής λειτουργίας των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου... μπορείτε να βάλετε κάποιες προδιαγραφές για τους χώρους... καθορίζοντας αυτά τα χαρακτηστικά που είπε ο κ. Χρήστος ή κάποια άλλα... ώστε, τουλάχιστον με ένα σεβασμό της παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου... να έχουν μια αξιοπρεπή στέγαση. Δηλαδή, έχουμε κάθε δικαίωμα να βάλουμε κάποιες προδιαγραφές... ή υπόθεσεις για τους συμμετέχοντες, για να είναι αξιοπρεπή στη στέγαση των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Επό εδώ και πέρα θα τις βάλουμε, φαντάζω. Όχι, έχουμε βάλει και στην προηγούμενη προκειρήξη... είχαμε βάλει κάποιο κέφερ θέμας ψήξης... να εκτιμότανε τα ιδομένη καλοδίωση, υπήρχαν όροι ποιοτικοί. Λοιπόν, για να κλείσουμε λίγο το θέμα... το θέμα που έχετε σήμερα για συζήτηση είναι ουσιαστικά η αναγκαιότητα της μίστοσης συγκεκριμένων χώρων. Είναι για τις ανάγκες των γραμματιών των παρατάξεων. Από εδώ και πέρα, εξοδοτούμε την Οικονομική Επιτροπή... να συντάξει τα τεύχη δημοπράτης και τους όρους δημοπράτης... καθώς επίσης εξοδοτούμε και τον Δήμαρχο... για τις ανάλογες ενέργειες που απαιτούνται για τις υπογραφές. Άρα, λοιπόν, ως πρόεδρος της Οικονομικής και η σήγηση που θα είναι στην οικονομική που συμμετέχουμε όλοι... να είναι ώστε να γίνει και με κριτήρια που κάναμε και στις προηγούμενους διαγωνισμούς... με δομή, καλοδιούσιμο, κλιματισμό, όλα αυτά θα βαθμολογούνται... καθώς επίσης και η απόσταση από το Δημαρχείο... που ήταν και αυτό ένα σημείο που στις προηγούμενες διαγωνισμούς... και οι θέσεις σταθμεύσης ήταν σημεία τα οποία βαθμολογούνταν... αυτό που κάναμε για τεχνική υπηρεσία και για τα άλλα γραφεία για τις άλλες δύο παρατάξεις. Έγινε σαφές, λοιπόν, ότι τώρα εμείς ψάχνουμε χώρο 200 τραγωνικά... περίπου σε αυτούς τους δρόμους για να είναι κοντά στο Δημαρχείο... και η Οικονομική Επιτροπή θα κάνει τον διαγωνισμό με τους όρους... και τις παρατηρήσεις που είπαν οι συνάδελφοι εδώ πέρα. Ομόφωνα, λοιπόν, το τέταρτο θέμα ψηφίζεται. Το τέταρτο θέμα είναι αποζημίωση λόγους εντεξοδότησης στον Παντέλη Αθανάσιο του Γεωργίου... πρώην υπάλλου του Δήμαρχου Εντών. Ομόφωνα ψηφίζεται το θέμα αυτό. Τέταρτο, πέμπτο, είναι ανάκληση της απόφασης 368 Δημοτικού Συμβουλίου... για το πρωτόκονο διαπίστων βλαβών για ένα έργο στο νησί της Εταιρείας Βλάχαστα Τε. Είναι εδώ, όμως, ένας εκπρόσωπος της Εταιρείας, ο οποίος για ένα λεπτό θέλει να πάρει λίγο το λόγο. Εδώ έχει γνωματεύσει η νομική υπηρεσία ότι δεν συνιστά λόγο να τεράς βίας... κατά τη Σύμβαση και κατά το νόμο βανδαλισμός. Και γι' αυτό ανακαλούμε την απόφαση. Λέγετε το εξής, ότι ο βανδαλισμός δεν περιέχεται μέσα στον ορισμό... Τι λοιπόν το όνομά σας, κυρία? Σπύρος Βλάχος. Και ιδιότητα είστε εκπρόσωπος της Βλάχαστα Τε. Λοιπόν, στη γνωμάτευση αναφέρεται ότι ο βανδαλισμός, όπως είπα εγγράψεις στο πρωτόκουλο ζημιών... δεν περιλαμβάνεται στον ορισμό σανατέρος βίας. Εκεί που λέει ο ορισμός σανατέρος βίας, γράφει το εξής... βία διατάραξη της τάξης από πρόσωπα ξένα στον ανάδοχο... στους επεβολάβους του, στον προσωπικό του και γενικά... Οπότε, εκεί στο νησί εκείνη την περίοδο... υπήρχαν έτουνα φαινόμενα πολυγκανισμού. Νεαροί μαθητές που ήταν εκεί από το νησί, είχαν σε διάφορες ομάδες... είχαν συμπλοκές μεταξύ τους, είχαν κάνει καταστροφές στο σχολείο... σοβαρές ζημιές στο αυτοκίνητο του δήμου... διάφορα σχολεία που ερχόταν στο νησί είχαν συμπλοκές πάλι μεταξύ τους. Μέσα σε αυτό το φαινόμενο έγιναν και αυτές οι ζημιές. Απλώς εμείς, έχοντας μια καλή σχέση, μια εμπιστοσύνη με την υπηρεσία... δεν δώσαμε σημασία πώς θα διατυπωθεί αυτό που μπορούσε... δηλαδή το πρωτόκολλο να διατυπωθεί και ως ενέργειες, βίαιες διατάραξης και τα λοιπά. Και από εκεί και πέρα μπαίνει και το ερώτημα, τι μπορούσαμε να κάνουμε εμείς να προστατεύσουμε... από όλο αυτό το χολυγανισμό και τις ενέργειες που γινόταν εκεί στο νησί... τι μπορούσαμε να κάνουμε, πωλήτως, τίποτα. Εδώ δεν μπορούσε και ο δήμος να περιφορήσει το σχολείο που το κάνουν τεράστιες καταστροφές. Βέβαια, εγώ ήθελα να κάνω την παρέμβαση, όχι για αυτόν τον λόγο... αλλά όσο ότι ήταν ένα ζητήμα που δεν θα έπρεπε καν να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα έπρεπε οι υπηρεσίες να το λύσουν, γιατί ήταν ένα τυπικό θέμα. Μπορούσαμε να αλλάξουμε ακριβώς τη διατύπωση του πρωτοκόλου, γιατί είχαμε δίκιο. Οι ζημιές έγιναν από φαινόμενα ανωτέρας βίας. Έγιναν κάτι που δεν μπορούσαμε εμείς να το λύσουμε και έγιναν από μια συμπλοκή σχολείων... από ομάδα χουλιγανικές εκδηλώσεις που γινόταν στο νησί. Άρα, λοιπόν, αυτό ήθελα να κάνω την παρέμβαση... γιατί δημιουργήθηκε μια αντίληψη, γιατί πίσω από αυτό τι κρύβεται. Κρύβεται ότι ο ανάδοχος, αυτός που κατασκευάζει το έργο, είναι ο αντίπαλός μας, δεν είναι ο συνεργάτης. Εμείς δεν το βλέπαμε έτσι, το βλέπουμε μέχρι τώρα ότι είμαστε συνεργάτες με τις υπηρεσίες. Και γι' αυτό, παρόλο που μας παρακάλεσαν να τελειώσουμε το έργο πριν τις γιορτές του Πάσχα, το τελειώσαμε. Κάναμε αίτηση για παραλαβή. Όπως πάντα καθυστερούν οι υπηρεσίες, δεν ήρθε η υπηρεσία να κάνει την παραλαβή. Έβρεπε, δηλαδή, για αυτό να μας τιμωρήσει που ευθύνη του δήμου ήταν που δεν έγινε η παραλαβή. Γιατί αν γινόταν η παραλαβή, τα φωτιστικά πάλι ο δήμοστα τα πληρώνε. Έτσι, να μας τιμωρήσει και να πιαστεί από μια λέξη που δεν διατυπώθηκε καλά στο πρωτόκολλο και να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο εδώ να γίνει ανάκληση πρωτοκόλου. Αυτά τα θέματα λύνονται πιστεύω πιο συνενετικά. Αυτό, τίποτε άλλο. Δεν έχει σημασία τώρα, δηλαδή, κάπου εκεί ήταν, ούτε το πόσο είναι. Είναι η λογική. Δηλαδή, εγώ έκανα την παρέμβαση για τη λογική. Σας φέρω, κύριε Καλογιάν, για το προπολογισμό. Όχι, εντάξει, είμαστε... Όχι, εντάξει, είμαστε... Κύριε Πρόεδρε... Κύριε Πλάχα, είναι σαφή αυτά τα οποία είπατε. Κύριε Πρόεδρε, πριν μπείτε λίγο στην ουσία... Μισό λεπτό. Ερώτηση. Πριν μπείτε καμία ερώτηση απλώς για τα πρακτικά. Να καταγραφεί ότι εγώ απέχω από τη διαδικασία σε συγκεκριμένο θέμα, γιατί μέλος της παράταξής μας είναι και μέλος της ελόγω εταιρείας. Οπότε... Κύριε Σπυριδάκη. Κύριε Σπυριδάκη. Κύριε Σπυριδάκη. Ναι, όταν ήρθε ο συγκεκριμένος λογαριασμός στην υπηρεσία, μας φάνηκε πολύ παράξενη η ιδιολογία. Ψάξαμε τον νόμο. Δεν θέλαμε να πάρουμε την ευθύνη για αν συντρέχουν όλοι οι λόγοι του αντίστοιχου άρθρου 157 του 4412 του 16. Γι' αυτό ζητήσαμε την γνωμοδότηση της συνομικής υπηρεσίας, η νομική υπηρεσία εκτιμώντας τόσο το άρθρο 157 όσο και το άρθρο 36.1 που ορίζει την ανωτέρα βία της ειδικής συγγραφής υποχρεώσεων της διακήρυξης, μας γνωμοδότησε ότι όντως δεν συντρέχουν οι λόγια θρηστικά που αναφέρονται εκεί πέρα. Άρα δεν είναι ανωτέρα βία ο βανδαλισμός, εδώ αναφέρονται αναλυτικά. Εκτός από ο βανδαλισμός εντάσσεται στις τρομοκρατικές πράκτες. Τότε, ναι. Αν ο κ. Βλάχας συγκριμά ότι είναι τρομοκρατική πράξη ο βανδαλισμός, τότε μόνο καλύπτειται από το συγκεκριμένο άρθρο της διακήρυξης. Με συγχωρείτε. Συγγνώμη λίγο, θέλει κάποιος άλλος το λόγο για αυτό? Ποιος θέλει? Ο κ. Μπέγας, ερωτήστε κ. Σούτη. Ήθελα να ρωτήσω, ο Πρόεδρος Κοινότητας Νίσου, τι θα πρέπει να είναι εδώ πέρα να έχει φέρει άποψη. Ένα αυτό. Γιατί κατέδισε κάτι ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Εντάξει. Αν διαπίστωσες αυτούς τους βανδαλισμούς που ανέφερε ο κύριος. Και δεύτερον, αν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία γι' αυτό που είπα. Έγιναν διαπιστωθήκαν. Το θέμα είναι αν είναι βανδαλισμός ή είναι ανοτεραβία. Λοιπόν, το λόγο ο κ. Μπέγας, η κ. Καλογιάννε και τέλος. Εγώ, κ. Πρόεδρε, θέλω να καταθέσω στο σώμα ότι, επί της ουσίας, θεωρώ ότι ο κ. Βλάκας έχει δίκιο. Επί της ουσίας, έχει δίκιο ο κ. Βλάκας. Το ξεκαθαρίζουμε αυτό το πράγμα. Τώρα, το πώς αυτό το πράγμα στοιχειοθετείται νομικά και τα λοιπά, δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω. Και, προφανώς, ένας σώμας Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους και τις νομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια διαφορετική ψήφιση κάθε διάρκεια αυτής της διάρκειας. Αλλά θέλω πραγματικά να δηλώσω ότι, επί της ουσίας, φαίνεται ότι ο κ. Βλάκας να έχει δίκιο. Επειδή ακούσαμε πολύ προσοχή τον κ. Βλάχα, έχει απόλυτο δίκιο, συμφωνούμε μαζί του. Μάλιστα, θα προσθέσω και κάτι άλλο σε αυτά που είπε ο κ. Μπέγκας, ότι επεξήγησε ότι θα ήταν σκόπιμο, με την υπηρεσία, να υπάρχει μια συνεργασία για να δει πώς θα τεκμηριωθεί λεκτικά, για να στηριχθεί και νομικά. Μην φέρουμε ένα τέτοιο ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οπότε, τι προτείνετε? Κοιτάξτε, εγώ δεν προτείνω να βολές. Εγώ προτείνω να συνενοηθεί ο κατασκευαστής ανάδοκος. Πολύ το θέμα σου. Να μην ψηφιστείς σήμερα, δηλαδή, αυτό. Ανάκληση δεν θα γίνει. Και θα μας ξανάρθει μετά. Γιατί να έρθει πάλι, ξανά... Κυρία Καλογιάννη, να πω κάτι. Αυτό το θέμα γιατί ήρθε... Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Βάβα, το λόγο. Κυρία Καλογιάννη, αυτό το θέμα έρχεται γιατί έχουμε μια γνωμοδότηση νομική... που δεσμεύει την οικονομική υπηρεσία. Δεν μπορεί να πληρωθεί αυτό, όταν η γνωμοδότηση είναι αντίθετη. Πάμε, λοιπόν, τι λέω. Ζητήθηκε από την οικονομική υπηρεσία. Περιμένετε λίγο. Κύριε Πρόεδρε, θα συμφωνήσω να το αναβάλουμε να εξαντλήψουμε τα περιθώρια μαζί με τον Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας τον Ανάδοχο και τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας το πώς θα διατυπωθεί. Αν υπάρχει 100% νομότυπο, δεν θα ξανάρθει. Αν όμως δούμε, θα δούμε τι μπορεί να κάνει. Γιατί αυτή τη στιγμή η οικονομική υπηρεσία δεν μπορεί γιατί υπάρχει κίνδυνος καταλογισμού σε μελλοντικό έλεγχο είτε στον Ταμεία είτε στον ΠΟΙ. Ωραία, λοιπόν, με τη Σύμφωνη Γνώμη του Σώματος θα αναβάλει το θέμα αλλά να προσέχουμε λίγο και ο Δήμος αλλά και οι εταιρείς που συμμετέχουν στη Σύμβαση να διατυπώνουμε αυτούς τους όρους με σαφήνια. Αφού τα προβλέπουν όμως που πηγαίνουν από τη Τεραβία. Δεν λέει τρομοκρατική. Όχι να προβλέπει και τη Συμβάση σε αυτό το πράγμα γιατί αυτό προβλέπτει και τη Σύμβαση τώρα αυτή. Αναβάλει το θέμα με αριθμό 5. Πάμε στο θέμα με αριθμό 6 της σημερινής η έγκριση του πρωτοκόλου προσωρινής και οριστικής παραγωγής του έργου για την Όαση. Είναι εδώ ο κ. Μπρίκος. Θα μας κάνει την εισήγηση την οποία έχει μεράσει και η υπηρεσία στους συμβούλους. Είχαμε πάρει μια απόφαση εδώ πέρα, να γνωματεύσει τεχνική υπηρεσία σαν πραγματογνώμονος. Ποιος έχει την ευθύνη, Διαλέτο. Μετά από την έτηση όχρηση του αναδόχου του έργου με την έννοια της εξώδικης δήλος για την επιστροφή των εγκυητικών, είχαμε πάρει απόφαση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο τελευταίος 15 με 15 ημερών, μετά από γνωμοδότηση εμπειρογνωμονικής επιτροπής της τεχνικής υπηρεσίας και την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας να ξαναέρθει το θέμα. Έχουμε και τις δύο πλέον απόψεις. Υπάρχουν ερωτήσεις. Εγώ θέλω να κάνω μια μικρή τοποθέτηση, παύλα ερώτηση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε σχέση με την προστασία του σώματος και ήταν και μία λογική, πραγματικά, που κυριαρχούσε και στην περίοδο που συζητούσαμε, ενώ όσο ήμασταν εμείς δημοτική αρχή, αυτό το θέμα στην ολομέλεια του σώματός μας. Και θα βασιστώ πάνω στην γνωμοδότηση, την οποία είχε κάνει ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, ο κ. Κάτζος, στις 27 Εβδόμου 2019, με ρυθμό πρωτοκόλου 43.023-3550. Και θέλω πραγματικά να ρωτήσω και το ξαναλέω και το επαναλαμβάνω, γιατί με ενδιαφέρει η προστασία του σώματος. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που καταθέτει σε εκείνη τη γνωμοδότηση ο κ. Κάτζος, και είναι και άλλη έγκριτη νομική εδώ πέρα, και μπορούν να μας πω και την άποψή τους, λέει ότι οι νόμοι οι οποίοι φίστανται η περιεκτέλεσης δημοσίων έργων και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σαφώς ορίζουν ότι ανεξαρτήτως ποιος είναι ο υπέτειος της βλάβης ή της κακοτεχνίας, απ' τη στιγμή που η υπηρεσία τη διαπιστώσει, πρέπει να δώσει εντολή στον ανάδοχο, αφού δεν έχει συντελιστεί η οργανιστική παραλαβή, να διορθώσει την κακοτεχνία ή την βλάβη, εις βάρος των πιστώσεων του έργου πιθανά, εις βάρος της εγκυνητικής του ανάδοχου πιθανά, εις βάρος του χρήστη πιθανά. Αλλά επί της ουσίας είναι ευθύνη της υπηρεσίας να δώσει εντολή στον ανάδοχο του έργου, να εκτιλέσει τις κακοτεχνίες έτσι ώστε σε εμάς την προεσταμένη αρχή το σώμα όταν έρθει το πρωτόκολλο να μην έχει παρατηρήσεις και πλέον τότε η προεσταμένη αρχή να παραλάβει το έργο. Αυτό του λέω για την προστασία του σώματος διότι το σώμα δεν μπορεί να ψηφίσει την παραλαβή ενός έργου με ένα πρωτόκολλο με παρατηρήσεις. Και επαναλαμβάνω είναι υποχρέωση της υπηρεσίας να δώσει εντολή στον ανάδοχο αφού δεν έχει συντελεστεί η οριστική παραλαβή, να αποκαταστήσει τις ζημίες ή τις βλάβες και στη συνέχεια αξιολογείται και γίνεται ο καταλογισμός ποιος είναι υπεύθυνος. Είναι ο κύριος, είναι ο ανάδοχος, είναι ο χρήστης. Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι δεν μπορούμε για μία ακόμη φορά, σαν σώμα, να παραλάβουμε ένα έργο με πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής από την Επιτροπή με παρατηρήσεις. Ακούμε, ωραία. Γι' αυτό επιμένουμε στην πρότερη πρότασή μας να γίνει πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕ για να καταλήξει, διότι θεωρούμε ότι την ημερομηνία, ότι αποδόθηκε, να το πω έτσι, στη Διανετάη, στις 29 Ιανουαρίου του 2016, την γνωρίζαμε και πριν δύο μήνες όταν ξαναφέρεται το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν άλλαξε, δηλαδή, τίποτα. Να ρωτήσω και εγώ πριν τη σέρα μου η πραγματογνώμη του ΤΕ, τι αντικείμενο θα έχει. Θα λέει, όχι ποιος ευθύνεται. Στην εισήγησή μου, όλα. Αυτό που κατέλεγε η νομική γνωμοδότηση του νομικού Συμβούλου, ότι πρέπει να γίνει πλήρης ανάλυση για το τι φταίει, ποιο είναι το εσφαλμένο φυσικό αντικείμενο αυτή τη στιγμή και πού πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες. Αυτά τα πράγματα που σήμερα ξαναφαίνεται είναι δεδομένο, ότι τα γνωρίζαμε και στις 4 Δεκεμβρίου του 2019, μέσα από το ιστορικό που μας είχατε καταγράψει. Κύριε Αλέτο. Το θέμα αυτό έχει αποσχολήσει κατά κόρο το σώμα. Το νάθος ξεκίνησε ότι πριν παραγγευθεί το έργο, έγινε διαδικασία εκμίστωσης της όασης. Από εκεί και πέρα τα προβλήματα είναι σημαντικά, είναι σοβαρά και βεβαίως απαιτούν προσέγγιση πολύ σωστή σε πολλά πράγματα και από τις παρατηρήσεις και του κ. Μπέγκα και της κ. Καλογιάννη. Είμαι σύμφωνος. Θέλει πολύ σωστή αντιμετώπιση, οτωσ πρέπει να έχει τις κατάλληλες εισηγήσεις. Να ακούσουμε τον κ. Μπρίκο και να πάρουμε θέση. Είναι ένα ολοκληρωμένο έργο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Δαρλέτο. Κύριε Μπρίκο, συγγνώμη που επιμένω κύριε Πρόεδρε. Μου λέτε τώρα ότι παραδόθηκε για χρήση διοικητική παραλαβή έγινε, έτσι. Όχι προσωρινή ή οριστική παραλαβή του έργου, έγινε διοικητική παραλαβή. Και έγινε η διοικητική παραλαβή χωρίς να έχει καμιά εικόνα η τεχνική υπηρεσία, έστω και με τη διοικητική παραλαβή τι έργο είναι αυτό και σε ποιο σημείο έφτασε και με ποιες συνθήκες έφτασε εκεί. Και περιμένατε, σαν υπηρεσία, να ολοκληρώσω την ερώτησή μου. Μετά, αν δηλαδή δεν ερχόταν οποιαδήποτε καταγγελία, θα κάνετε την οριστική παραλαβή το 2018, μετά δύο χρόνια που θα χρησιμοποιούνταν και δεν θα είχε καμιά εικόνα για το πώς εξελίχθηκε αυτό το έργο. Η επιβλέπωσα υπηρεσία δεν κάνει την παραλαβή έργο, την κάνει η επιτροπή παραλαβής και η προσταμένη αρχή. Η τεχνική υπηρεσία ολοκλήρωσε το έργο, έγινε η ολοκλήρωση της πράξης μέσα από τη διαχειριστική αρχή, έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και το έργο δόθηκε σε λειτουργία και σε χρήση από την Διανετάη. Δεν είχε κάποιο λόγο εκτός από την περιοδική εποπτεία που κάνει στα έργα για να επιλευθεί για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Όταν έγινε η όχληση εντός εισαγωγικών από τη Διανετάη ότι υπάρχουν προβλήματα, επελήφθηκε για να μπορεί να δώσει την οποιαδήποτε λύση. Αλλά δεν κάνει παράλληλα η τεχνική υπηρεσία. Πώς έρχεστε ως τεχνική υπηρεσία, πώς έρχεται η τεχνική υπηρεσία σήμερα και διαβεβαιώνει το σώμα, σύμφωνα με την εισήγησή σας, ότι στις 1929 πρώτου του 1916 ήταν εντάξει οι αντλίες και μετά επήλθε η ζημιά. Πώς βεβαιώνεται, ως τεχνική υπηρεσία δεν έχετε ιδιαίτερη αντίληψη, όμως αυτό μου λέτε. Λοιπόν, κυρία Τσίνη, εντάξει το εξαντήστε το θέμα. Δήμαρχε, συγγνώμη, ολοκληρώθηκε ένα έργο, παραδόθηκε μέσω του ΕΣΠΑ στον χρήστη του κτιρίου και δεν είχαμε εικόνα. Δεν νομίζω ότι είναι η ερώτηση, ότι είναι σωστή έτσι όπως έχει τεθεί. Να πω κάτι, κύριε Πρόεδρε, γιατί γίνεται μια σύγχυση. Η τεχνική υπηρεσία κλείθηκε. Απαντάμε, κύριε Μπέγκα, απαντάμε. Τόσα αναδιαπατήσεις δεν είναι τόσο δευκρινιστικές. Λοιπόν, η Επιτροπή Παραλαβής που αφορά τη πράξη είναι με υπαλληλούς, δεν είναι με τεχνική υπηρεσία. Επίσης, υπάρχει και το Προτόκολο Δικητικής Παραλαβής που πάλι υπάρχει από την τεχνική υπηρεσία μέσω της προγραμματικής σύμβασης που ήταν ο εκτελεστής επιβλέπουσα υπηρεσία του έργου, καθώς επίσης και ο κύριος του έργου που ήταν μηδενετάι. Άρα, λοιπόν, εκεί υπάρχουν και πρωτόκολλα. Αυτά, λοιπόν, τα έγγραφα, υπάρχουν στο θάκελο του έργου που λένε ότι όλα είναι εντάξει. Δηλαδή, δεν μπορούμε να αμφισβητούμε. Τεχνική υπηρεσία, τα είπαμε αυτά, είπατε συνησίγηση, κύριε Καλογιάννη, άμα διαβάσετε συνησίγηση. Υπήρχαν συνησίγηση, άλλο αυτό. Επήρχε όμως η τέσσερη, ήταν συνησίγηση, κύριε Καλογιάννη, τα πάντα, τα πάντα. Επίσης, η τεχνική υπηρεσία, δεν έρχεται αυτοβούλου σήμερα. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της τελευταίας, δεν ξέρω αν είναι στα παρόν, κυρία Τσίλη, που αποφάσισε να ορίσει την τεχνική υπηρεσία. Τεχνική υπηρεσία δεν παραλαμβάνε κανένα έργο. Επιτροπές που είναι και η Δημοτική Σύμβουλη και όλα αυτά. Τώρα, αν θέλετε να διαβάσω ακριβώς το άρθρο για την οριστική παραλαμβή, είναι τις συνταθεσίες όπου θέλω να το διαβάσω, είναι ακριβώς ενέργειες πρώτα ή πρώτα να το διαβάσω, για να μην υπάρχουν σύγχυσεις, δεν υπάρχει καμία σύγχυση. Θα θέλω να σας ενημερώσω ότι για αυτή την υπόθεση διεξάγεται έρευνα στο Πτυσματοδικείο Ιωαννίνων Προκριταρτική Εξένταση και εκκλημεί μια απάντηση δικιά μου προς το σώμα των επιθεωρητών της Λάρεσσας για αυτό το θέμα. Επίσης θα λάβετε υπόψη ότι στην προηγούμενη απόφαση για τη συζήτησή σας για τη διδευκόλυνσή σας, στην προηγούμενη απόφαση την 605 της 4 Δεκεμβρίου, ομόφωνο αποφασίσαμε ότι η τεχνική πυρησία πρέπει να υποβάλλει τεχνική έκθεση για αυτά που λέμε σήμερα, η νομική πυρησία θα γνωμοδοτήσει για τις ενέργειες που απαιτούνται. Λοιπόν, εγώ βλέπω, εδώ βλέπω, κατά πλειοψηφία κατά ήταν η κ. Καλογιάννη, κ. Λαδιάς, απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα, λοιπόν, σήμερα ερχόμαστε εδώ να αποφασίσουμε με βάση αυτή την απόφαση στο Δημοτικό Συμβουλείο, στην οποία υλοποιήθηκαν η συγκυριστική τεχνική υπηρεσία και η συγκυριστική νομική υπηρεσία. Και έχουμε ένα θέμα προς συζήτηση. Και το θέμα που έχουμε προς συζήτηση είναι αν θα εγκρίνουμε ή όχι το πρωτόκολλο πρέα. Με αυτά τα δεδομένα θα παρακαλέσω να το αποθετηθείτε ο καθένας, πρώτα η αρχηγή και μετά η Δημοτική Σύμβουλη και να διατυπώσετε και τις προτάσεις σας. Προτείνετε, τι θέλετε. Και η δικογραφία, η ποινική, σε τι οφείλετε, από πού προέρχεται. Μας γνωστοποίησε το Σώμα Επιθερωτών ότι υπάρχει αυτή η προκαταλική εξέτριση και μας έδισε κάποιες ενημερώσεις που περιμένω να τις κάνω μετά την απόφαση στο Δημοτικό Συμβουλείο της ημέρινη. Λοιπόν, κύριε... Καλησπέρα. Από ό,τι κατάλαβα, για μια ακόμα φορά, τίθεται το θέμα της χρήσης. Γιατί εμείς δεν ενημερωθήκαμε για τη γνωμοδότηση, η οποία προφανώς μας καθιστά υπέτειους. Και άκουσα και το εξής παράδοξο, ότι προφανώς εγώ προσωπικά ευθύνομαι για την κατάσταση της ΩΑΣΙΣ, αλλά θα υπηλευτεί, διανετάει τα έξοδα για να αποκατασταθούν τα προβλήματα. Άκουσα για πλημελήματα, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της ΩΑΣΙΣ, δουβαλισπύρος. Είμαι ο ενικαιστής της ΩΑΣΙΣ, ναι. Και άκουσα ότι ενημερώθηκε πάρα πολύ αργά η τεχνική υπηρεσία για τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν. Πριν το να σας πω ότι δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Το έγγραφο που ενημερώσαμε τη διανετάει, γιατί οι ορκλήσεις μας ήταν πολλαπλές προφορικές για τα προβλήματα της ΩΑΣΙΣ, είναι στις 28, 11 του 2017. Τον δεύτερο χειμώνα, λίγο πριν τον δεύτερο χειμώνα, που θα αναγκαζόμασταν να δουλέψουμε χωρίς θέρμανση. Εμείς μπήκαμε πρώτη Απριλίου του 2016. Το ρεύμα μπήκε, το ρεύμα ξεκίνησε τέσσερις μέρες πριν. Πριν από αυτό λειτουργούσε με εργοταξιακό ρεύμα η ΩΑΣΙ. Πράγμα που σημαίνει ότι τα μηχανήματα ήταν αδύνατο να δοκιμαστούν. Όλα μαζί να δούμε αν δουλεύουν. Δεν υπήρχε ρεύμα στο κτίριο. Τέσσερις μέρες μετά, πρώτα Απριλιά, σαν ψέμα, ξεκινήσαμε και κόψαμε την πρώτη μας απόδειξη. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, δεν είχαμε κάνει χρήση των κλιματιστικών, γιατί δεν υπήρχε ανάγκη. Το Σεπτέμβριο του 2016, προσπαθήσαμε και ζητήσαμε να μπουν σε χρήση τα κλιματιστικά. Ο κύριος οικονόμου, που ήταν προειστάμενος στη κοινική υπηρεσίας, προσπαθούσε να βάλει τα κλιματιστικά με τον κύριο Γερογιάννη. Και αυτό δεν κατέστηποτε εφικτό να γίνει ομαλα. Δηλαδή κάθε λίγο και λιγάκι, ενοχλούσαμε τον κύριο οικονόμου για προβλήματα τα οποία είχαν τα κλιματιστικά. Η δε κλιματιστική μονάδα του υπογείου δεν λειτούργησε ποτέ. Το υπόγειο τέσσερα χρόνια, το εργαστήριο, δεν έχει θέρμαση ακόμα και τώρα από την πρώτη Τετάρτο του 2016. Πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά τα οποία δουλεύουν εκεί κάτω, δουλεύουν με τέσσερις και τρεις βαθμούς κελσίου. Όλα αυτά τα χρόνια. Ήρωες, πραγματικοί. Κάποιοι παρετήθηκαν κιόλας, δεν άντεξαν να λειτουργήσουν. Η απάντηση που παίρναμε τότε από τον κύριο Παπαδιώτη και από τον κύριο Εικονόμου είναι ότι να κάνουμε λίγη υπομονή γιατί ο ανάδοχος έχει καρκίνο, είναι άρρωστος, έχει προβλήματα και επειδή έχω μία ευαισθησία γιατί έχασα και τον πατέρα μου από καρκίνο, έδειχνα ανωχή σε όλο αυτό το πράγμα. Περνάει ο πρώτος χειμώνας παίζοντας με τα μηχανήματα. Όντως αν μία η αντλία βρισκόταν κάτω από την εδρυωροΐ, έκλεινε κάθε εβδομάδα της έπευτης ασφάλειας, η άλλη έκλεινε δεν δούλευε ομαλά και με αυτό το κρυφτούλι, το πέξε πέρα δόθε, πέρασε ο πρώτος χειμώνας. Το δεύτερο χειμώνα, βλέποντας αυτή την λειτουργία των αντλειών και των μηχανημάτων, εγώ είπα ότι δεν μπαίνω στην διαδικασία πλέον να ξαναχρησιμοποιούσατε μηχανήματα. Και ενημερώνω γραπτός στην κυρία Γιώτη. Η απάντηση που λαμβάνω είναι η κοινοποίηση της επιστολής από την ανάδοχο, η οποία έγινε λες και η Διανετά ήταν υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας και της ανάδοχου, δηλαδή μου κοινοποίησαν μία τέτοια που μου ζητούσανε τα ημερολόγια συντηρήσεως των μηχανημάτων που δεν δούλεψαν ποτέ ή δεν δούλεψαν ποτέ ομαλά. Εκεί αντιλαμβάνεστε ότι πλέον άρχισαν να χτυπάνε καμπανάκια. Τότε λοιπόν προχωράμε σε μήνυση και αγωγή περισσότερο για να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Η μήνυση δηλαδή και όλα αυτά που έχουν ξεκινήσει με τους επιθεωρητές και αυτά έχουν ξεκινήσει εξαιτίας της μηνύσεως που έχω καταθέσει εγώ. Έτσι διότι προφανώς ο Ισαγγελέας είδε ένα έργο το οποίο δεν είχε παραλυθεί και άρχισε και έστρελνε ραβασάκια. Η μήνυση λοιπόν και η αγωγή για μίωση του ενικίου ως μορφή αποζημίωσης γιατί δεν λειτουργούσαν τα μηχανήματα όπως έγραφε το συμφωνητικό μου. Θεωρούσα ότι θα κινητοποιούσε τότε την τεχνική υπηρεσία και την δημοτική αρχή για να λυθεί το πρόβλημα. Ανταυτού, βρισκόμουν στόχος. Ότι δεν πληρώνω τα ενίκια, ότι είμαι εκβιαστής. Ο κύριος Μπαρτζόκας μπορεί να σας πει ποια γνώμη είχε αποκομίσει από τα λεγόμενα των δημοτικών συμβούλων εδώ μέσα γιατί μου το έξέτασε προφανώς και άλλοι άνθρωποι. Εθίχθηκα λοιπόν όχι μόνο οικονομικά αλλά και προσωπικά και ηθικά και επαγγελματικά. Πέρα από την Όαση έχω και άλλο ένα κατάστημα το οποίο αποτελεί ορόσιμο 10 χρόνια και για τον τουρισμό και για την πόλη εδώ πέρα. Δεν είναι δυνατόν το ένα μου κατάστημα να είναι top στην πόλη προορισμός και στο άλλο κατάστημα να είμαι ο κακός εργοδότης και ο κακός ενικιαστής και ο παταχτσής ή ο εκβιαστής. Αυτή την εικόνα είχαμε λοιπόν εδώ πέρα για τον ενικιαστή της Όασης. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν όλα αυτά τα πράγματα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Και δυστυχώς λυπάμαι όταν ακούω ότι μιλάμε για πληνελήματα διότι με έναρξη του μήνυση και την αγωγή ανακαλύψαμε ότι το βασικό πρόβλημα του κτίριου το οποίο προσπαθούσε να μπει κάτω από το χαλί είναι η ανεπαρκή ρευματοδότηση. Έχω ένα χαρτί το οποίο είναι η υπεύθυνη δήλωση που έχει γίνει για τη ρευματοδότηση του κτιρίου. Αυτό το χαρτί φέρει την υπογραφή του κ. Οικονόμου, την υπογραφή του κ. Λιόντου για το γνήσιο της υπογραφής ως αντιδημάρχου τότε και την υπογραφή του κ. Παπαδιώτη ως χρήστη. Αυτό το έγγραφο ουσιαστικά γράφει τα... είναι κ. Οικονόμου Γιώργιος οδηλόναδιούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης, ο κ. Ιωάννης Λιόντος ο οποίος είναι για το γνήσιο της υπογραφής ως αντιδήμαρχος και ο κ. Παπαδιώτης. Έτσι, με αυτό το έγγραφο από πίσω ακολουθούν οι αναλυτικά τα φορτία και οι πίνακες του κτιρίου. Αυτό το έγγραφο αφορά την έγκριση ρευματοδότησης για το κτίριο. Από αυτό το έγγραφο λείπουνε όλα τα φορτία τα οποία αφορούν την λειτουργία των καταστήματων. Όλα τα φορτία που έβαλα εγώ, που εγκατέστησα εγώ, τα οποία αφενός είχαν εγκατασταθεί ένα μήνα πριν από την δήλωση της συγκεκριμένη. Αφετερό, αυτό είναι το νομικό κομμάτι, δηλαδή ουσιαστικά καθίσταται η δήλωση ψευδής, διότι ήταν άλλα τα φορτία τα οποία ήταν κατατεθυμένα. Στο τεχνικό κομμάτι αυτό το πράγμα σημαίνει ότι εδώ πήραμε άδεια, πήραμε ρεύμα μόνο για τα φορτία τα οποία είχε εγκαταστήσει η τεχνική υπηρεσία και όχι τα δικά μου. Πράγμα που σημαίνει ότι το ρεύμα δεν επαρκούσε. Δεν μου ζητήθηκε. Μου ζητήθηκε. Ναι, ναι, δεν μου ζητήθηκε. Εγώ να ενημερωθώ για τα φορτία. Κοιτάξτε να δείτε, εγώ δεν είμαι μηχανικός. Ακούστε να σας πω. 150 ψυγεία θα βάλω. Έχω άδεια για να σητήσω χίλιους ανθρώπους. Πώς θα με το τζάκι θα τους σητήσω. Η άδεια της Oasis είναι για χίλιους καθίσμενους ανθρώπους. Προβανώς βάλαμε ψυγεία, προβανώς βάλαμε εσπρεσομηχανές, προβανώς βάλαμε τα πάντα. Για να καταλάβετε την επάρκεια του ρεύματος με τα υφιστάμενα φορτία της Oasis, η Oasis σήκωνε μία εσπρεσομηχανή και ένα πλυντήριο πιάτων. Εάν βάζαμε οποιοδήποτε άλλο φορτίο πάνω από μία εσπρεσομηχανή και ένα πλυντήριο πιάτων, δεν θα εγκρινόταν η ρευματοδότηση. Παρακαλώ. Ας μπορέσω να μιλήσω για να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Καταρχήν γίνονται αναφορές σε πρόσωπα τα οποία δεν είναι παρόντα για να μπορέσουν να καταθέσουν την απόψη τους εκτός από τον κύριο Λιόντο. Δεύτερον, να καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή εμείς σαν σώμα δεν μπορούμε να κάνουμε τεχνική αξιολόγηση, οποιοδήποτε στοιχείο. Τρίτον, δεν έχει η τεχνική υπηρεσία και ο ανάδοχος του έργου έχει υποχρέωση να κατασκευάσει αυτό το οποίο περιλαμβάνεται στη σύμβαση του έργου. Δεν έχει καμία υποχρέωση ούτε ο ανάδοχος του έργου, ούτε η τεχνική υπηρεσία να κατασκευάσει αυτά που επιθυμεί ο χρήστης. Ο χρήστης οφείλει να μάθει τι παραλαμβάνει. Αντιλαμβάνεστε ότι ούτε η τεχνική υπηρεσία, ούτε ο ανάδοχος του έργου θα κάνουν αυτά που θέλει ο χρήστης. Θα κάνουν αυτά που λέει η σύμβαση του έργου. Για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα. Εδώ έχουμε τον άνθρωπο, ο οποίος υποτίθεται σε ένα διαγωνισμό του Δήμου, μπήκε μέσα με όποια ρίσκα και έχει φέρει για πρώτη φορά κάποια θέματα, τα οποία πρέπει να τα ακούσουμε. Μπορεί να ενοχλεί τον κ. Μέγκας από αυτά που λέει, αλλά ειλικρινά εγώ πρώτη φορά τον ακούω να τα λέει. Πρέπει να τον αφήσετε να ολοκληρώσει και να τον ακούσουμε. Κύριε Δούβαλη, παρακαλώ να είστε πιο σύντομος και πιο περίπτωσης. Απόλυτα, απόλυτα. Απόλυτα, απόλυτα. Καταρχήν δεν δέχομαι ότι δεν είναι παρόντες οι άνθρωποι για τους οποίους αναφέρομαι, γιατί όποιος ενδιαφέρεται για το θέμα είναι παρόν. Εγώ είμαι παρόν εδώ πέρα. Εν πάση περιπτώσει, οφείλω να αναφέρω τα πράγματα κ. Μέγκα. Ναι, οφείλω να αναφέρω τα πράγματα κ. Μέγκα. Δεν έχω να ειδοποιήσω κανέναν. Δεν έχω να αναφέρω κανέναν. Όχι, όχι, παρακαλώ, παρακαλώ. Από εκεί και ύστερα, απαντώντας το αν ήξερα ή δεν ήξερα, εγώ είχα μια διακήρυξη στα χέρια μου και ένα συμφωνητικό, η οποία γράφει ρητός ότι το κτίριο οφείλει να είναι επαρκές για τη χρήση που προορίζεται. Ότι το κτίριο όφειλε να έχει τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να λειτουργήσει ένα κατάστημα εστίασης, το οποίο θα σητήσει χίλια άτομα. Η άδεια της ΩΑΣΙΣ, βάσει το τετραγωνικό της και βάσει το προδιαγραφό της, και η άδεια λειτουργίας που έχω εγώ, είναι για χίλια άτομα. Για να σητήσουμε λοιπόν χίλια άτομα, οφείλουμε να έχουμε όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις εσπρέσω μηχανές, οι οποίες δεν θα σηκωνόντουσαν με την υπάρχουσα παροχή ρεύματος. Εκεί θορυβηθήκαμε πλέον εμείς. Πηγαίναμε λοιπόν να ρωτήσουμε τον συγχωρεμένο, τον διευθυντήτη της ΔΙΕ, δεν θυμάμαι το όνομά του, ο οποίος μας είπε, ο κύριος Λέκας, ότι εάν γράφαμε τα πραγματικά βορδεία της ΩΑΣΙΣ, το κτίριο δεν θα ρευματοδοτούνταν. Λέω ότι απαιτεί το μέσης τάσης σταθμός, ο οποίος δεν επιτρέπεται μέσα στην πόλη. Εκεί λοιπόν για μας τελειώσανε όλα. Αυτό λοιπόν εδώ, αυτό λοιπόν το πράγμα προσπαθούσε να καλυφθεί όλα αυτά τα χρόνια. Συγγνώμη, συγγνώμη. Προσέξτε να δείτε. Σας είπα ότι θα κάνουμε, δεν θα κάνουμε τώρα διάλογο... Εγώ μπορώ να απαντήσω στον κύριο, δεν είναι θέμα. Η άδεια λειτουργίας, να σας απαντήσω λίγο, η άδεια λειτουργίας, η άδεια λειτουργίας, δεν σχετίζεται με την επάρκεια του ρεύματος. Εμείς τοποθετήσαμε κανονικά τα μηχανήματα, απλά η τεχνική υπηρεσία, έτσι και μένα, δεν συνέδεσε ποτέ την τρίτη κλιματιστική μονάδα. Διότι αν συνέδεσε και την τρίτη κλιματιστική μονάδα και δουλεύαν όλα αυτά μαζί μια κρύα μέρα σαν τη σημερινή, θα έπεφτε το ρεύμα. Γι' αυτό το λόγο το υπόγειο... Σας παρακαλώ, κύριε Λαδιά, σας παρακαλώ. Θα ολοκληρώσετε και εδώ μαζί. Έχετε να πείτε κάτι άλλο. Παρακαλώ. Τελειώσατε την οποθέτησή σας. Εγώ απάντησα, ναι. Όχι απλά να ολοκληρώσω, η δουλειά μου εδώ πέρα με ένα λεπτό. Ο σκοπός μου εδώ δεν είναι να μπλοκάρω την παράδοση, την παράλαβη του έργου όλα αυτά τα χρόνια. Εμένα ο σκοπός μου είναι αφενός να διχαιωθώ ηθικά, γιατί επί τέσσερα χρόνια πραγματικά έχουν υποθεί τέρατα για το πρόσωπό μου και ουδέποτε κλήθηκα στον Δημοτικό Συμβουλή. Έρχομαι μόνος μου, το διαβάζω από τον τύπο και έρχομαι μοναχός μου. Επειδή είπατε να καλούνται ποιοι τέτοιο, αναφέρεστε συνεχώς το όνομά μου και δεν με κάλεσαι ένας άνθρωπος εδώ μέσα. Ποτέ! Έτσι, και από αυτή τη διαδικασία βλέπω συνεχώς ότι κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν πράγματα κάτω από το χαλί, κατηγορώντας με. Εγώ λοιπόν έχω να σας πω το εξής, ότι έχω υποστεί τεράστια οικονομική, ηθική και επαγγελματική καταστροφή από το θέμα της ΣΟΑΣΙΣ και πλέον είμαι στα όρια μου να αποχωρήσω από το κτίριο, να καταγγείλω τη σύμβαση και να σηκωθώ να φύγω. Κάποιοι μου λέγανε να μην αναλάβω την ΩΑΣΙ, γιατί είναι καταραμένο μαγαζί. Δυστυχώς, καταραμένες είναι όλες οι δημοτικές αρχές, οι οποίες αναλάβανε, αφενός να το λειτουργήσουν σαν αναπτυξιστήριο στο παρελθόν, αφετέρων να το κατασκευάσουν, σας παρακαλώ. Τι είναι τελικά, ποιο είναι καταραμένο το κτίριο, είναι? Ποιο είναι, έτσι θα εκφράζουμε, αν δεν θέλετε αναπαντήσετε. Σας παρακαλώ και εγώ, σας παρακαλώ, να σεβαστείτε το θυμό μου τόσα χρόνια εδώ που προσπαθώ να βρω το δικαίωμα. Σας παρακαλώ, δεν σας έβρισα εγώ, δεν σας είπα τίποτα. Πέστε μου τι έχει συμβεί λοιπόν εδώ πέρα, επί τέσσερα χρόνια ζητάω να μάθω τι έχει γίνει. Μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Κύριε Δούβαλη, κύριε Δούβαλη, το σώμα κατανοεί τη θέση σας, έτσι, αλλά και θα πρέπει κι εσείς να καταλάβετε ότι αυτού του είδους χαρατηρισμού δεν είναι προσήκοντες. Σας παρακαλώ, ολοκληρώσετε το ποθέσιο σας. Κύριε Δούβαλη, κύριε Δούβαλη. Έχετε, λοιπόν, συγγνώμη, συγγνώμη, μισό λεπτό. Ε, ναι, δεν γίνεται τώρα. Συγγνώμη τώρα, δεν υπάρχει διαδικασία να κάνετε ερωτήσεις στον άνθρωπο. Κύριε Δούβαλη, πώς λειτουργείτε τώρα? Συγγνώμη, ο κύριος Δούβαλης είναι ο μισθωτής στον οποίο δόθηκε ο λόγος για να διευκολύνει το σώμα στις τοποθεθήσεις του. Για να έχουμε και την άποψή του. Δεν θα κάνουμε ερωτήσεις και απαντήσεις τώρα δικαστήριο με τον κύριο Δούβαλη. Κύριε Δούβαλη, πώς λειτουργείτε τώρα τόσα χρόνια τώρα. Σας παρακαλώ. Δεν γίνεται, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση όμως, δεν γίνεται εδώ πέρα. Ο άνθρωπος εδώ πέρα έρχεται και δηλώνει ότι ουσιαστικά το έργο το οποίο έχει πραγματοποιηθεί, δεν πρόκειται να σηκώσει ουδέποτε το ρεύμα αυτό το οποίο είναι αποδεχτωμένο. Να το λάβετε. Δεν είναι θέμα του κύριου Δούβαλη. Οποιοςδήποτε άλλος το χρησιμοποιήσει για αυτή την χρήση, δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Αυτό μας λέει ο κύριος Δούβαλης. Σας παρακαλώ. Κύριε Δούβαλη λέει ολόθως. Κύριε Πατσούλα, δεν έχετε το λόγο, μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Κυρίως σήμερα, αν ζεσταίνεστε μέσα, αν ζεσταίνεστε. Πρόεδρε, συγγνώμη, συγγνώμη. Καταρχάς, έχετε λάθος αυτό που λέτε. Εντελώς λάθος. Όταν δίνουμε το βήμα σε κάποιον ιδιότη, φορέα, οτιδήποτε, σαφώς και μπορεί να του απευθύνουμε ερωτήσεις. Και θέλω πραγματικά να κάνω μια κέρια ερώτηση, γιατί απαντώντας στον χρήστη της ΩΑΣΙΣ, η παράταξή μας πρέπει να πει ότι ενέπλεξε την προηγούμενη φορά και τον ενεκιαστή λειτουργό. Δεν θέλαμε να απεμπλακεί διακριτά ο κατασκευαστής ανάδοχος με τον λειτουργό ενεκιαστή. Η ερώτηση είναι εξής. Εάν αποκατασταθούνε όλες οι βλάβες, γιατί επιτρέψτε μου, δεν ξέρω τι σας είπε η Δεδιαίαι, όμως υποσταθμοί, όπως είχα πει και στην προηγούμενη εισήγησή μου 4-12, υπάρχουν στο κέντρο των Ιωαννίνων. Υπάρχουν χωροθετημένες στην περιφέρεια, στο κτήριο της περιφέρειας, αλλά και στο ξενία. Εάν, λοιπόν, αποκατασταθούν όλες οι ζημιές, οι εκκρεμότητες, οι κακές κατοικοτεχνίες, πώς λέγονται, τα πλημελήματα, εσείς που έχετε προσφύγει, γιατί τώρα μας ενημέρωσε ο πρόεδρος ότι υπάρχουν από το σώμα επιθεωρητών λάρισσας ή από το πθεσματοδικείο και λοιπά, θα παραμείνετε ικανοποιημένοι ή θα προχωρήσετε πάλι σε προσφυγές, γιατί το θέμα είχε εμπλακεί πλέον και με δικαστικά μέσα. Τι θα σας πει από τώρα, όταν δεν ξέρει ακριβώς το επόμενο μέρος. Τι θα κάνουμε σήμερα, άνθρωποι, για το τι θα κάνουμε, το ερώτημα είναι εμείς τι θα κάνουμε, όχι το τι ρωτούμε. Το τι ρωτούμε, θα είναι αυτό το συμφέρον, θα το επεκτείνουμε εμείς. Αυτό το ερώτημα είναι άλλο. Κύριε Πρόεδρε. Εγώ προτείνω οι ερωτήσεις να απευθυνθούν στην τεχνική υπηρεσία. Κύριε Λαδιάν, να πω λίγο κάτι σε αυτά που ακούστηκαν. Όχι σε αυτά που ακούστηκαν, είναι σημαντικά γιατί θα διευκολύνουν το σώμα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, ακούσαμε τον κ. Δούβαλη με μεγάλη ευλάβεια, τον είχαμε ακούσει και πολύ πριν για όλα αυτά που πραγματικά είπε, και θεωρώ ότι αυτά πρέπει να τα απαντήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, η προηγούμενη μάλλον δημοτική αρχή, και θεωρώ ο κ. Λιόντος έχει εκφραστεί και άλλες φορές για αυτό το πράγμα. Μάλλον στις εισαγωγικά κατηγορίες που εκατέθεσε ο κ. Δούβαλης όσον αφορά για το κτίριο, αν μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει όλα αυτά τα πράγματα, απευθύθηκα πριν κάποιο καιρό στην τεχνική υπηρεσία, και διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η μελέτη δεν προέβλεπε ηλεκτροδότηση του υπογείου με την έννοια των χρήσεων, απλώς το μηχανολογικό εξοπλισμό του εργαστηρίου, του εργαστηρίου, δεν ξέρω πώς θα το πω, παρασκευαστηρίου, δεν ξέρω αν είναι σωστό, γιατί άλλη λειτουργία ήταν για φυσικό έριο. Άρα λοιπόν η παροχή 6 που είχε προβληφθεί τότε, ήταν αυτή που προέβλεπε η μελέτη για τις ανάγκες του κτιρίου, τις κύριες ανάγκες. Τώρα, αν μπορούσε να έχει υπόσχευμα τεσπρισέρα ή κάποιο άλλο ψυγείο, αυτό δεν το γνωρίζω. Αλλά όταν μιλήσαμε με τον κ. Δούβαλη κάποια στιγμή, αρχές του καλοκαιριού, για τα προβλήματα που είχε συνώσει, μας είπε αυτό το πράγμα. Μεθύθηκα λοιπόν στη τεχνική υπηρεσία και μου είπε ότι το παρασκευαστήριο, το υπόγειο, ήταν στη μελέτη του για υγραέριο, για εξοπλισμό, να έχει χρήση υγραέριο. Δεν προέβλεπε ρεύμα. Τώρα, λοιπόν, υπολογισμός που έκανε η τεχνική υπηρεσία, και να σκάνουμε διευκολίες κ. Δούβαλη, προστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας είναι ο κ. Μπρύκος. Εσείς θα αναφέρετε άλλα ονόματα. Όχι, όχι. Σας παρακαλώ, κ. Δούβαλη. Σας άκουσα μεγάλη προσοχή από το σώμα. Προφασίζαμε άλλο πράγμα σήμερα. Ο δικαστήριο δεν κάνει ούτε κακοί, ούτε προθέσεις. Υπάρχουν γεγονότα. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Γι' αυτό είπε και η Δενετάη, που πραγματικά έτσι, κάνει έναν αγώνα σήμερα ο κ. Συρόκας και το διοικητικό του συμβούλιο, για να μπορέσει αυτό το πράγμα να λειτουργήσει σε βριθμό. Κάνει έναν αγώνα. Παράλληλα, το σώμα πρέπει να αποφασίζει αν το έργο το παραλαμβάνει ή όχι. Δεν κάνουμε δικαστήριο εδώ πέρα, αν ο τάδη υπάλληλος που ήρθε με άλλη ιδιότητα εκεί, υπέγραψε με άλλη ιδιότητα παραπέρα, έκανε εκείνο ή δεν έκανε το άλλο. Υπάρχει μια μελέτη. Υπήρχαν όρες διακήρυξη. Εφαρμόστηκαν ή δεν εφαρμόστηκαν. Απεχθύνω εγώ το ερώτημα, τώρα, από το προηγούμενο Δημοτική Αρχή. Αν εφαρμόστηκαν, κάτι είχε γίνει λάθος. Δεν μπορεί να εφαρμόζεται η όρη διακήρυξης να υπάρχει μια μελέτη και να είναι λάθος. Πρέπει να παραδεχτούμε, λοιπόν, ότι η ηλεκτροδότηση ήταν λάθος, γιατί δεν υπήρχε. Πρέπει να παραδεχτούμε, λοιπόν, ότι η ηλεκτροδότηση ήταν λάθος, γιατί δεν υπήρχε υπολόγης ασοστάτας στον φορτία. Όχι ότι δεν είχε αέριο. Ήταν αέριο. Ήταν μελέτη με αέριο, μικρά αέριο. Δεν ήταν με ηλεκτρικό φορτίο το παρασκευαστήριο στο υπόγειο. Τώρα, αν χρειάζεται από τη χρήση του να έχει αυτή την παροχή, να τη δούμε. Αν χρειάζεται υποσταθμός και έχει 100, 150 χιλιάδων ευρώ, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι τάει, θα πρέπει να βρει τα λεφτά. Πρέπει να βρει τα χρήματα. Όχι η τυχιαστοχία η μελέτη, λοιπόν. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Ή είναι η κακοτεχνία του αναδόχου, που κάποιοι που μπορεί να πάλευαν να πατάνε την αντίλια θερμότητας χωρίς να έχει παροχή ρεύματος, την κάψαν. Και βεβαίως την κάψαν. Αν πάμε... Αν πάμε όμως επί της ουσίας, γιατί άκουσα για ημερομηνίες εδώ και δεν θέλω να... Πρέπει να είμαστε λίγο σε αυτά που διαβάζουμε να έχουμε τα έγγραφα μπροστά μας. Εσείς είπατε κύριε Δούβαλλη ότι πήγατε μία τετάρτου και κόψα την πρώτη απόδειξη. Η Διανετά υπαρέλαβε για δικητική παραλαβή οριστικά το 29 Ιωναριού. Τρεις μήνες πριν το παραλάβετε εσείς. Άρα λοιπόν ο κύριος του έργου, ορθώς λοιπόν, παρέλαβε το έργο και έκανε τις ανάλογες ενέργειες που έκανε. Αν υπήρξαν τότε πράξη θα έπρεπε να γραφούν στον πρωτόκολλο. Εννοείται λοιπόν ότι αυτά δεν δούλευαν και κάποιοι παρέλαβαν το έργο για χρήση χωρίς να λειτουργεί αυτό που καταγγέλατε σήμερα. Γιατί αν συμβαίνει αυτό, πρέπει να κάνουμε άλλες ενέργειες. Αν σήμερα εσείς ως μισθωτής καταγγέλλετε ότι το κτίριο παρελήφθη χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, γιατί αυτό καταλαβαίνω εγώ, θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτά. Σας παρακαλώ δηλαδή, γιατί θέλω να ακούσω τον κύριο Λιόντο έτσι. Δεν παίρνει τον λόγο που θέλει. Θα του δώσω εγώ τον λόγο, τον εμπισόν ευτόν. Ο κατασκευαστής και η επιβλέπουσα υπηρεσία, και καλά ήταν έτσι, για να πάρει να προχωρήσει τις διαδικασίες μίσθωσης. Για να μπορεί να ενεργήσει ως κύριος του έργου, για τη χρήση του έργου. Δεν παρέλαβε ποτέ τεχνικά η διανετάει το έργο. Δεν υπάρχει μηχανικούς η διανετάει. Διοικητικό συμβούλιο εκεί, που το παρέλαβε κατά τρόπο ώστε να γίνει ο κύριος του έργου, για να μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες μίσθωσης. Θυμίζω ότι ψηφίζουμε, έχουμε θέμα για την έκρηση του πορτοκόλου. Επό αυτό του θέματος, λοιπόν, ποιοι θέλουν να πάρουν το λόγο να το αποθετηθούν. Λοιπόν, ο κύριος Μέγκας θέλει τον λόγο για αυτό το θέμα. Ωραία. Άλλος, από τους επεκεφαλείς καταρχήτ, η κυρία Καλογιάννη, ο κύριος Νάτσες, Τσουμάνη, Πατσούρας, Μπαρτζόκας, Δημοτικές Σύμβολες, ο κύριος Γκόντας, ο κύριος Πιόντος. Όχι, όχι, όχι, ο κύριος Χριστός θέλει τον λόγο. Άλλος δημοτικός σύμβολος τον λόγο. Λοιπόν, Μέγκας, Καλογιάννη, Νάτσες, Τσουμάνη, Πατσούρας, Μπαρτζόκας, Γκόντας, Λιόντος, Χρυσοστόμου, Ζούμπας. Κύριε Μπέγκα. Λοιπόν, καταρχήν θα πω ότι θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι αφήνετε και εξελίσσετε μια συζήτηση, κύριε Πρόεδρε, με αναφορές σε πρόσωπα, τα οποία δεν και μάλιστα πολιτικά πρόσωπα συνεργάτες μου, τους οποίους εγώ τιμώ και θεωρώ ότι είναι αξιολογότατοι συνεργάτες, οι οποίοι και έκαναν εξαιρετικά τη δουλειά τους, οι οποίοι δεν παρέσανται στην αίθουσα. Και γίνεται αναφορά σε αυτά τα πρόσωπα μέσω μιας ανάλυσης του μισθωτή, που θέλει να μας κάνει κοινωνούς τεχνικών ζητημάτων, σαν ένα πολιτικό όργανο. Εμείς εδώ πέρα είμαστε ένα πολιτικό όργανο. Αν θέλετε να μιλήσουμε ως μηχανικός για τεχνικά ζητήματα, να συζητήσουμε για πολλά τεχνικά ζητήματα. Έβαλε το θέμα προηγουμένως ο κύριος Σαρλέτος, το πώς ήταν μελετημένο το έργο για να λειτουργήσει η κουζίνα του καταστήματος με υγραέριο και τελικά λειτούργησε από το χρήστη με ρεύμα. Είναι πολλά αυτά τα ζητήματα, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι η δουλειά μας εδώ πέρα. Εγώ λοιπόν εδώ πέρα δεν ήρθα να κάνω μια τεχνική οξεολόγηση. Ήρθα, το είπα και από την αρχή, να προστατέψω το σώμα του από τις αποφάσεις που θα πάρει και τις ευθύνσεις που έχει βάσει των αποφάσεων που θα πάρει και ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνσεις του. Το δημοτικό συμβούλιο της ευθύνσεις του, η διανετάη της ευθύνσεις της, η τεχνική υπηρεσία της ευθύνσεις της. Και το τελευταίο που θέλω να πω ως εισαγωγικό σημείο, με επιδέξει τον κύριο Αρλέτο να αναφέρεται πολύ συχνά γιατί εμείς να απαντήσουμε γιατί συμβαίνει και γιατί συνέβη στην Όαση μετά την 1η Σεπτεμβρίου, εγώ λοιπόν αλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για ότι συνέβη στην Όαση μέχρι τις 31 Αυγούστου και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι η δική μας δημοτική αρχή παρέδωσε στους πολίτες σε μια άρτια και άριστη κατάσταση ένα νεότερο μνημείο της πόλης το οποίο στα προηγούμενα χρόνια είχε κυριολογικά βανδαλιστεί. Και μας τιμά ιδιαίτερα αυτό το πράγμα ότι παραδώσαμε την Όαση πάλι στους πολίτες. Μπαίνω στην ουσία της σημερινής συζήτησης. Άκουσαμε πολύ προσοχή και τον κύριο Αρλέτο και τον διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας. Έχουμε δύο διακριτές καταστάσεις αγαπητοί συνάριφοι. Την κατάσταση της κατασκευής ενός έργου και την κατάσταση της χρήσης ενός έργου. Εμείς σήμερα συζητάμε ότι ως προσταμένη αρχή δημοτικό συμβουλείο πρέπει να παραλάβουμε την κατάσταση της κατασκευής ενός έργου. Το οποίο καταρχήν από μια επιτροπή οριστικής παραλαβής. Για το οποίο μάλλον από μια επιτροπή οριστικής παραλαβής καταγράφησαν ορισμένες παρατηρήσεις. Χωρίς να ξέρουμε σε εκείνο το χρόνο γιατί δεν είμαστε τεχνικοί αν αυτές οι παρατηρήσεις είναι κακοτεχνίες. Δηλαδή ευθύνη του ανοδόχου ή είναι κακή χρήση. Σήμερα λοιπόν έρχεται μετά από τόσο καιρό, παρότι και εμείς το είχαμε επιδιώξει αυτό, η τεχνική μας υπηρεσία με μια γνωμοδότησή της, με μια διερεύνηση που έκανε, να μας πει στο σώμα ότι οι ευθύνες οι οποίες υπάρχουν γιατί κάτι δεν πάει καλά στις μηχανολογικές εγκατοστάσεις της ΩΑΣΙΣ είναι από τη χρήση. Παίρνοντας λοιπόν εμείς, όπως είπα, ως τη ακριτή διαδικασία, τη διαδικασία της κατασκευής, πιστεύω ότι οφείλει η τεχνική υπηρεσία πλέον να συνομιλήσει με την Επιτροπή Παραλαβής του έργου, να εξηγήσει στην Επιτροπή Παραλαβής του έργου ότι σε επίπεδο κατασκευής δεν υπάρχει καμία πλημέλεια, γιατί εμείς που επιβλέψαμε το έργο κάναμε αυτή την αξιολόγηση που μας φέρει πλέον η Επιτροπή Οριστικής Παραλαβής στο σώμα ένα πρωτόκολλο χωρίς παρατηρήσεις και να παραλάβουμε το έργο σε επίπεδο κατασκευής, όπως ξαναλέω. Εγώ προσωπικά και το συνισθώ σε όλο το σώμα, να παραλάβω έργο με παρατηρήσεις δεν το παραλαμβάνω. Σαφές, ο κύριος Καλογιάννε. Θα ρωτήσω λίγο, γιατί δεν μ' αφήσατε πριν. Το πρωτόκολλο, κύριε Μπρίκο, παραμένει να έχει μέσα αυτούς τους όρους, τις παρατηρήσεις. Το πρωτόκολλο δεν έχει αλλάξει. Η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητάει για την τεχνική υπηρεσία και την ομιλία. Διερευνήθηκαν και έρχονται εδώ. Το πρωτόκολλο δεν έχει αλλάξει και δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να αλλάξει το πρωτόκολλο. Για να αλλάξει πρέπει να αλλάξουν κάποια δεδομένα. Δεν έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα. Το πρωτόκολλο καταγράφει προβλήματα που υπάρχουν στο έργο. Θα πω λίγο κάτι διαδιευκριστική για το πρωτόκολλο. Η ερώτηση για την κατασκευή. Μιλάω για την κατασκευή. Δεν υπάρχει πρόεδρε η διαδικασία συγκεκριμένη. Το πρωτόκολλο ορίζεται μια επιτροπή για την παραλαβή του έργου. Συντάσεις ένα πρωτόκολλο και κλείνει και η διαδικασία. Δεν υπάρχει κάποια αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσίας. Ότι επειδή κρίνει η υπηρεσία και η νομική και η τεχνική υπηρεσία, ότι αυτά τα προβλήματα δεν είναι αρκετές. Δεν υπάρχει κάποια αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσίας. Ότι επειδή κρίνει η υπηρεσία και η νομική και η τεχνική υπηρεσία, ότι αυτά τα προβλήματα ανάγονται μετά την παράδοση προς χρήση του κτήριου να αλλάχθει το πρωτόκολλο. Το πρωτόκολλο καταγράφει προβλήματα που υπάρχουν στο έργο. Δεν καταγράφει ούτε χρονική στιγμή. Δεν μπορεί να κάνει ούτε διαρρέμισης χρονικής στιγμής. Το πρωτόκολλο έχει συνταχθεί... Συγγνώμη, να σας πω ακριβώς, μισό λεπτό. Όχι, όχι, το πρωτόκολλο... Το πρωτόκολλο εννοείται προσωρινής χορηστικής παραλαβής. 20 Δεκεμβρίου του 2018. Το πρωτόκολλο παρακαλώ. Το πρωτόκολλο είναι μια διοικητική πράξη, σας είπα και πριν. Δεν είναι ένα έγγραφο το οποίο κάτω του δοκούν μπορεί να αλλάξει. Καταγράφει μία άποψη μιας επιτροπής που είναι ανάλογα... Είναι και η Δημοτική Σύμβουλη, η οποία αυτή τη στιγμή μπορεί να μην είναι παρόντες. Έτσι. Χρήση του καταστήματος σε επιλετουργία. Απώ όμως κάτι για να μην πλανάτε στο σώμα διαφορετικές απόψεις. Να σας διαβάσω το 175 άρθρο που είναι το 3669 του 2008, που αφορά την οριστική παραλαβή των έργων. Η οριστική παραλαβή εφαρμόζει διατάξεις από την ΕΕ. Η οριστική παραλαβή γίνεται μετά την προσορρυνή ταυτόχρονα, 15 μήνες μετά την βεβαίωση περαίωση. Πρέπει να διανεργηθεί μέσα σε 2 μήνες από τότε που λύγει ο χρόνος εγγύησης. Άρα λοιπόν, 15 μήνες μετά την βεβαίωση περαίωσης και την έκκληση των τελικών επιμετρήσεων, 2 μήνες μετά είναι υποχρεωμένο να έχει γίνει η οριστική παραλαβή των έργων. Αν η οριστική παραλαβή δεν διανεργηθεί μέσα σε αυτή την προθεσμία, θεωρείται ότι έχει συντελεστεί αυτοδίκια 30 ημέρες μετά την υποβολία από τον ανάδοχο σχετικής όχλησης για την ενέργειά της και επιβάλλονται στα υπέτεια όργανα για τη δενέργειά της του Φορέα Κατασκευής του έργου, οι προβλεπόμενοι σαν την παράγραφοτεία του Άθος Αράδου, το παρόντος πειθαρχικές πεινές. Αν η προσωρινή παραλαβή δεν έχει δενεργηθεί μέχρι την οριστική παραλαβή, δεν δίνεται ταυτόχρονα όπως στην προκειμένη περίπτωση. Κατά την οριστική παραλαβή, ελέγχεται πάλι η καλή κατάσταση των εργασιών. Μετά την οριστική παραλαβή του έργου, ο ανάδοχος ευθύνεται κατά τις ατάξεις του αστικού κόδικου. Ο ανάδοχος έχει υποχρεώσει να επιστρέψει το εργατικό αντάλλαγμα. Αυτά, λοιπόν, αναφέρεται στο άρθρο που είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε. Σήμερα, εξετάζουμε την οριστική ή την παραλαβή. Δεν εξετάζουμε κάτι διαφορετικό. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο που έχει κάποιες παρατηρήσεις. Από εκεί και πέρα, εμείς αποφασίζουμε. Δεν αποφασίζει η Επιτροπή Παραλαβής ούτε καμιά τεχνική περισσέντου, ούτε κάποιους προγεστάμενους. Το πρωτόκολλο έρχεται με τις παρατηρήσεις. Θα μπορούσε να γράφει, βέβαια, το πρωτόκολλο, αν είναι πλημέλια, αν πρέπει να γίνει περικοπή της δαπάνης. Είναι υποχρεωμένο, κατά τη σύνταξη του πρωτοκόλου της οριστικής παραλαβής και της προσωρινής, να αναφέρεται πάνω αν είναι, καταρχήν, πράξη που πρέπει να έχει περικοπή. Εδώ το πρωτόκολλο δεν έχει. Μια παρατηρήσεις έχει. Δεν έχει περικοπή να λέει ότι θα πρέπει να περικοπεί με εργολαδικό αντάλλαγμα. Δεν θα πρέπει... Θα πρέπει να είμαστε... Πραγματικά, απορώ με τον κύριο Ρουμπέγα και τα λέει όλα αυτά. Απορώ. Δεν μπορεί ένα πρωτόκολλο το οποίο έχει σαφής σύνταξη, σαφής οδηγίες, μιλάει για παρατηρήσεις, δεν μιλάει για περικοπή εργολαδικών ανταλλάγματος, δεν μιλάει για ανεπανόλουσες βλάβες, δεν μιλάει για τίποτα από όλα αυτά που θα ήταν υποχρεωμένο να γράφει εφόσον είχαν διαπιστωθεί αυτά. Συζητάμε σήμερα ένα πράγμα το οποίο πρέπει να το είχε κλείσει η προηγούμενη δημοτική περίοδο εδώ και ένα μήνα χρόνο. Υπάρχει ξόδικο του αναδόχου για οριστική αυτοδίκεια παραλαβή με πιθανά υπέτειες πιθαρικές ευθύνσεις του προηγούμενου δημοτικού συμβούλου που δεν παράλαβε το έργο. Όχι τεχνική υπηρεσία, το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Αυτά είχα να πω, κύριε Πρόεδρε. Θα το ξαναπώ, θα γίνουν κουραστικές αυτό. Είχαμε απόλυτο δίκιο που επιμέναμε για την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ. Κάτι που θα ζητηθεί, όχι, όχι, δεν είναι αυτό. Σαφώς και πιστεύω, όλες τις υπηρεσίες πιστεύω. Αλλά θα ζητηθεί ούτως ή άλλως μετά την παρέμβαση του λειτουργού μέσω προθεσματοδικίου ή επιθυρωτιών κλπ. Κύριε Πρόεδρε, εμείς ψηφίζουμε υπέδ της επιστροφής της εγγυητικής και της παραλαβής του έργου. Και θα τεκμηριώσω το λόγο κιόλας. Πρέπει να κλείνει το κεφάλαιο αυτό. Μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ για να προχωρήσει μετά η καταγγελία που έχει κάνει και το εξώδικο λειτουργός να δούμε πώς θα διεκπεραιώσουμε και το θέμα αυτό, που θα καταλήξουμε, γιατί το μίζον είναι να λειτουργεί η ΩΑΣΙ και να είναι για το συμφέρον του συνδημοτό μας, αλλά και ταυτόχρονα να δούμε και την πλατεία Πύρου, το δεύτερο κόσμιμα δίπλα από εκεί, για το πώς θα συνεχίσει η μελέτη της ή όχι. Και ξέχασα να πω σε αυτό και εμπλέκεται δυστυχώς και η συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που είναι πολύ επικίνδυνο. Έχουμε κάποια χρόνια που το συζητάμε και πρέπει να δώσουμε τη διέξοδο που απαιτεί ο ρόλος μας. Υπάρχει βέβαια μια αναφορά η οποία λέει ότι υπάρχουν παρατηρήσεις από την Επιτροπή. Κάτι το οποίο εγώ θυμάμαι από την προηγούμενη θητεία μου, το ζητούσαμε γιατί υπήρχε άρνηση από κάποιους και του ζητάγαμε κάντε παραλαβή του έργου και γράψτε τις παρατηρήσεις σας. Πολλοί περισσότερο που τώρα αναφέρετε ότι αφορούν τη χρήση και όχι την καθεαυτό κατασκευή του έργου. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε να το παραλάβουμε το έργο και αν χρειάζεται να το διευκρινίσουμε και αυτό. Ότι οποιασδήποτε παρατηρήσεις που είναι στο πρωτόκολλο αφορούν τη χρήση, συνεπώς δεν έχουν να κάνουν με την απόφασή μας ως προς το μέρος αυτό. Και δυστυχώς ανησχούμε κιόλας διότι και με όλη τη συζήτηση που έγινε υπάρχουν και δυνατότητες να ανοιχτούν άλλα κεφάλαια όσον αφορά συνολικά την λειτουργία της ΣΟΑΣ στο επόμενο διάστημα, το οποίο θα μας βάλει σε άλλες περιπέτειες και αυτό θα είναι αρνητικό να προκύπτει από την ευθύνη μας. Διότι μπορεί να υπάρξει, αλλά να μην έχουμε την ευθύνη εμείς. Ευχαριστώ. Μου επιτρέπετε κ. Πρόεδρε, μου επιτρέπετε μια πρώτη απαρέμβαση. Μου επιτρέπετε. Απλώς αυτό που είπε η κ. Καλογιάννη. Ήδη έχουμε πάρει σαν δενετά η απόφαση της τεχνικής συμβουλίας να ορίσουμε τεχνικό σύμβουλο να καταγράψει τα προβλήματα και να μας φέρει κοστολογημένη πρόταση αποκατάστασης του κτίριου στη λογική αυτή που ακριβώς είπατε. Κυρία Τσουμάνε. Αυτά δυστυχώς... Αυτά, κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, κ. Συνάδελφοι, είναι δυστυχώς οι συνέπειες αυτού του τύπου διαχείρισης. Θέλουμε δε θέλουμε. Αυτά, κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, κ. Συνάδελφοι, είναι δυστυχώς οι συνέπειες αυτού του τύπου διαχείρισης. Θέλουμε δε θέλουμε. Αυτά, κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, κ. Συνάδελφοι, είναι δυστυχώς οι συνέπειες αυτού του τύπου διαχείρισης. Θέλουμε. Κάθε τρεις και λίγο, και σε αυτό το δήμο και πανελλαδικά, θα έχουμε και ένα μικρό σκάνδαλο, μια κακοδιαχείριση, ένα μπέρδεμα. Τι να κάνουμε, εσείς είστε ευτυχείς, εγώ δεν είμαι, δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε. Τι να κάνουμε, χαίρομαι που είστε ευτυχείς, εγώ δεν είμαι. Αυτές οι συνέπειες λοιπόν του που πάν τα λεφτά τα έσπα του Γιαννιώτη και της Γιαννιώτης σας. Εδώ όμως γίνεται προσπάθεια να συζητηθούν άλλα πράγματα. Γιατί αν υπήρχε μια, εγώ λέω ότι εξής, εγώ λευκό θα ψηφίσω, γιατί ο χυμισόρ θα είναι καθαρή. Γιατί το Κουκουέ είχε πει ότι αυτοί οι χώροι πρέπει να έχουν άλλη χρήση, να κατασκευαστούν αλλιώς, να χρησιμοποιηθούν αλλιώς και να αξιοποιηθούν αλλιώς. Αυτές είναι οι συνέπειες αυτής της εμπορευματικής χρήσης της δημόσιας περιουσίας. Όμως δεν έχει καμία σχέση το αν μια υπηρεσία έκανε ένα διαγωνισμό και ένας δήμος, έβγαλε μια μελέτη, αν το έργο φτιάχτηκε με βάση τη μελέτη, αν εκτελέστηκε με βάση τη μελέτη, και να έχει περιθώριο να μην παραλάβει τεχνικά, αφού δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει. Η άλλη συζήτηση υπό η πια φορά άλλα, τα οποία δεν αφορούν τη συζήτηση αν θα παραλυπθεί ή όχι. Ούτε θα λυθεί κατά τη γνώμη τους όπως εξελίσετε, να μην παραλυπθεί ένα συμβιβασμός όπως βρέθηκε με την κατασκευή τελικά. Γιατί πολιτικά αυτό συμβαίνει, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά μας, τους και να μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλό μας. Ένα συμβιβασμός ήταν η όραση, ένα συμβιβασμός ήταν και αυτά φαίνονται. Όλη η συζήτηση δηλαδή αυτή, συζητάμε δυο ώρες, καλά κάνουμε αν βγάζουμε βγάλα, βγάζα, μάκρη, που δεν βγάζουμε. Αλλά για άλλα θέματα δεν παιδευόμαστε τόσο πολύ. Αυτά λευκό επομένως, αλλά όχι ότι το πρόβλημα είναι αυτά που συζητάμε δυο ώρες για το αν αντιστοιχεί η μελέτη και το έργο με την παραλαβή. Αλλά κανείς δεν απαντάει γιατί τόσο πολύ συζήτηση τελικά. Ευχαριστώ. Θα συμφωνήσω αρχικά όσον αφορά το κομμάτι, δηλαδή το τι σημαίνει δημόσιο χώρος και πανελειμμένα με έχουμε μετοποθετηθεί, γενικότερα διαχρονικά και όλα τα προηγούμενα χρόνια στο πώς αξιοποιείται ένα κόσμιμα του δήμου γενικότερα και αν παραδίδεται ή όχι σε ιδιωτικά χέρια και πώς συμπεριφορματοποιείται και στην τελική πώς αυτό αξιοποιείται από τους ίδιους τους δημότες και τους ίδιους τους πολίτες. Προφανώς αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα όλο αυτό το ζήτημα το οποίο έρχεται και ξαναέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ θα ψηφίσω όπως ψήφισα και την προηγούμενη φορά. Προφανώς απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα η μελέτη τα έλεγε. Αυτά τα πράγματα, απ' ό,τι φαίνεται, όταν παραλύθη, υλοποιήθηκαν. Το θέμα είναι ότι πώς και ανακύπτουν άλλα ερωτήματα. Πρώτον, το κτίριο το συγκεκριμένο πώς θερμένεται και αυτό έχω απορία πραγματικά. Δηλαδή, ενέτη 2020, αυτήν την ώρα που μιλάμε, ή ενέτη 2019 θερμένεται ο χώρος αυτός. Το γεγονός ότι η μελέτη προέβλεπε για το υπόγειο για χρήση γραερίου έγινε γνώστης αυτός που το εκμίστωνε. Δηλαδή, και τι μέτρα πάρθηκαν γι' αυτό. Εγώ δεν μπορώ να αντιληφθώ, πραγματικά εννοώ, μιλάμε για απλά πράγματα. Απλώς καταλαβαίνω ότι πρέπει αυτές οι απαντήσεις, αντί να δοθούνε άμεσα και σε 10-15 λεπτά συζήτηση, διονοίζεται η κατάσταση και δεν καταλαβαίνει ακριβώς κάποιος και πολίτες η δημότητα το τι ακριβώς συμβαίνει. Προφανώς και είναι συνέπεια και προφανώς της κακοδιαχείρισης και γενικότερα της αντίληψης των δημόσια χώρων ότι παραδίδονται ανεφόρων σε ιδιώτες και σε διαφορούν τύπο επιχειρηματικών συμφέροντα. Το ζήτημα είναι ουσιαστικός έλεγχος και ποιος είναι αυτός ο οποίος γίνεται και απ' ό,τι καταλαβαίνω η μελέτη ενός έργου που έβλεπε κάποιες συγκεκριμένα πράγματα και απ' ό,τι καταλαβαίνω δεν υλοποιήθηκαν αυτά τα πράγματα. Κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε για ένα θέμα το οποίο έχει κατά κόρων να προσχολήσει το σώμα και βεβαίως και την τοπική κοινωνία. Ξεκινώ από δύο δεδομένα. Πρώτα απ' όλα συζητάμε για ένα θέμα μάλλον ανεφαντικημένο. Υπό την εξής έννοια, έχει ήδη συντελεστεί η αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου. Και κλείνω μέχρι εδώ, ως αναφορά δηλαδή το αν πρέπει ή όχι να ψηφιστούν. Δεύτερον, η απελθούσα δημοτική αρχή δύο φορές έφερε το θέμα για οριστική παραλαβή στο σώμα. Αυτό όμως που είναι αδιανόητο είναι το εξής. Πρώτη Απριλίου του 2016 υπογράφεται το μισθωτήριο με τον μισθωτή χωρίς να έχει γίνει ούτε καν προσωρινή παραλαβή του έργου. Αυτό είναι αδιανόητο. Τον άνθρωπο αυτόν, ο οποίος σήμερα ακούστηκε στο σώμα τον μισθωτή, ούτε κατόψη δεν τον εγνώριζα, πρώτη φορά τον βλέπω. Βλέπω όμως ότι σε αυτά που έφερε στο σώμα, εκτός κάποιες ακρίες εκφράσεις, δικαιολογημένες ίσως από την αγανάκτησή του, είναι, χωρίς αμφιβολία, κοινός τόπος ότι υπάρχουν σοβαρά και σημαντικά προβλήματα στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου. Και αυτά τα προβλήματα, εκ μέρους της παράταξής μας από τον τότε εκπρόσωπό μας, τον μηχανικό τον Σπύρο και τον Κωνσταντόπουλο, έχουν καταγραφεί με λεπτομέρειες. Το έργο αυτό είναι έργο έσπα. Και πολύ φοβούμαι ότι θα έχουμε και άλλου είδους προβλήματα. Αυτό όμως που είναι αδιανόητο είναι ότι η πρεμούρα να δείξουμε ότι τελειώνουμε γρήγορα ένα έργο, πιο γρήγορα είχαμε μείνει με την αίσθηση ότι ήδη από το 2011 θα είναι έτοιμο το έργο και το έργο αυτό ετοιμάστηκε μετά από χίλες δυο παλινωδίες. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, και αναφερόμαστε σε ό,τι έχει καταγραφεί από τον τότε εκπρόσωπο της παράταξής μας, η αυτοδύκεια και η παραλαβή είναι βέβαια ότι έχει συντελεστεί. Δεν υπάρχει κανένα θέμα, δηλαδή και η απόφαση να μην πάρουμε έχει γίνει η παραλαβή. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα, έτσι δεν είναι, κύριε Φιντά. Έχει γίνει, έχει συντελεστεί αυτή η παραλαβή. Συνεπώς, η τεχνική υπηρεσία αυτό που ήταν να κάνει το έκανε από τη δική της πλευρά. Από εδώ και πέρα, καλό είναι να υπάρξει, ανεξάρτητα από το ένα ή το άλλο θέμα, το τυπικό της διαδικασίας, μια καλή κουβέντα από τον κύριο Σερόκια, νομίζω είναι ο πρόεδρος στην ΕΝΤΑΙ, το συνάδελφο και τον μιστοτή, για να δοθούν διέξοδη και λύσεις, γιατί τα δικαστήρια θα τραβήξουν πάρα πολύ. Ιθανότατα ο άνθρωπος αυτός που είναι ο μιστοτής, ο οποίος ανέφερε στο σώμα ότι καταστρέφεται και δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορο σε ένα τέτοιο θέμα, θα πρέπει να έλθει σε επαφή με αυτούς που έχουν το χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος, προκειμένου ή δυνατόν να δοθεί μια λύση στα όποια προβλήματα, που όλοι μας συμφωνούμε ότι υπάρχουν και να λειτουργήσει πραγματικά ένας χώρος, που είναι πράγματι ιστορικός και σημείο αναφοράς όλης της πόλησης. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, στην περασμένη Δημοτική Αρχή επενδύωξα προσωπικά να έχω πολλές συναντήσεις με τον νοικιαστή, αλλά και με πολλούς μηχανικούς της πόλης μας, για να μπορέσω να καταλάβω τι κρύβεται πίσω από αυτές τις συνεχής διαμαρτήριες από τη μία και την άλλη πλευρά. Νομίζω ότι κατάλαβα που ήταν το πρόβλημα. Απλώς, μερικά στοιχεία ποτέ δεν ανεφέρονται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχουν για μένα μόνο δύο μικρά κομμάτια που λείπουν από το πάζλ, τα οποία δεν μπόρεσα ποτέ να τα καταλάβω. Τόσα χρόνια ο ανάδογος δεν ζητούσε πίσω την αγγιητική επιστολή. Πώς δηλαδή πορευόμαστε και φτάσαμε μέχρι το 2020, και να μην έχουμε επισήμως παραλάβει το έργο. Και δεύτερον, μας είπατε, κύριε Δούβαλη, για χίλια άτομα, άλλο χίλια άτομα σε πινακοθήκη, άλλο χίλια άτομα σε παραδοσιακό καφενείο και άλλο χίλια άτομα σε ψυσταριά. Ούδης ποτέ ανέφερε εδώ τον τίτλο του καταστήματος. Δηλαδή εσείς έπρεπε να προσφέρετε ελληνικό καφέ και τσάι ή μπριζόλες, για να το πω έτσι απλά, ή κάτι το ενδιάμεσο. Ωραία. Έπρεπε να το πείτε... Η σημερινή πρότες του κυρίου Αρλέτου με βρίσκει σύμφωνο, διότι κλείνουμε επιτέλους αυτό, από μιας πλευράς τουλάχιστον, κλείνουμε επιτέλους αυτό το εκκρεμούν θέμα. Και επίσης, πολύ καλή είναι η τοποθέτηση του κυρίου Σωρόκα, ότι διανετάει ή έχει τη διάθεση να το λύσει. Θα ήθελα όμως να πω, πριν κλείσω εγώ, να καλέσω τον κύριο Λιόντο, με τον οποίο είχαμε τόσο καλή σχέση στην περασμένη δημοτική θητεία, να μας εξηγήσει να αλλαγεί τις τάσεις της παράταξης και της δικής του, από το ελάτε να το σηφίσουμε τότε, με το όχι σήμερα. Τι άλλαξε, κύριε Λιόντο, αυτό θα περιμένω να ακούσω την τοποθέτησή σας. Το λόγο είχε, κύριε Λιόντο. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Λιόντο. Ευχαριστώ, κύριε Λιόντο. Ευχαριστώ, κύριε Λιόντο. Να ανακοινώσουμε ότι πέταξες και το φλούρικιόλος, έτσι? Αυτό είπαμε... Οπότε δικαιούσε, έχεις και τον πόνος και θα δικαιούσε και... Πέντε λεπτά ακόμη. Θα ξεκινήσω, λοιπόν, αν μου επιτρέπετε, διευκρινίζοντας αυτό που τόνισε ο κύριος Μπέγκας, που ήταν μια απίστευτα καλοπροέρετη προσέγγιση, που ήταν μια απίστευτα καλοπροέρετη προσέγγιση του θέματος. Ένα ερώτημα, πραγματικά καλοπροέρετο, που αφορά το εξής και ένα θέμα. Εάν εμείς ως σώμα, αυτή τη στιγμή, το να πάρουμε θέση και να παραλάβουμε αυτό το έργο, και θα σας πω αμέσως και αυτό που είπε ο κύριος Μάντζιος, τι έγινε τον Ιούλιο του 2019, όταν ήμουν αντιδήμαρχος, αν μπορούμε, νομικά, να είμαστε καλυμμένοι, αν όποια εξέλιξη θα φέρει αυτή η απόφασή μας, και θα ρθώ και σε αυτό, σαν σώμα. Το λάθος που έγινε σήμερα εδώ, αν μου επιτρέπετε, γιατί εγώ το έζησα, δεν το λέω ως πιο έξυπνος, απλά το έζησα τον Ιούλιο του 2019, είναι ότι προσπαθήσαμε να μπούμε στην ουσία, αν μπορεί να φταίει, παράδειγμα, ο κύριος Δούβαλης, ή η περίγραμμα, ή ο κύριος Οικονόμου, ή ο κύριος Λιόντος, ή οποιοςδήποτε. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας σήμερα εδώ. Ο δικός μας λοιπόν ο ρόλος σήμερα ήταν, ότι ερχόμαστε να παραλάβουμε ένα έργο, όπως τόλμησα να κάνω εγώ, τον Ιούλιο του 2019, γιατί μιλώντας τότε με την υπηρεσία μου, υπηρεσία την οποία την είχε ο κύριος Μασαλάς, γιατί αυτό το ρόλο ξεκίνησε από τη Δημαρχία του κυρίου Φίλιου, εγώ απλά λίγο πολύ παρέλαβα ένα κόσμιμα, και εκεί θέλω να σταθώ επί της ουσίας, και όχι σε μία ή δυο χαλασμένες αντλίες, που σίγουρα είναι σημαντικές να φτιαχτούν, πλακέτες αντλίας, λοιπόν και το παραλάβαμε, άρα κανονικά αυτό το πράγμα των δημοτικών αρχών, έρχεται στην ουσία από την εισήγηση της υπηρεσίας, να πάρει θέση και να προβεί στην παραλαβή ή όχι. Ήρθα λοιπόν τον Ιούλιο και λέω να παραλάβουμε το έργο, γιατί η υπηρεσιακή μου εισήγηση που είχα, αλλά και η νομική, ήταν ότι το να παραλάβεις ένα έργο. Έχοντας κάποιες παρατηρήσεις, μπορεί να συμβεί. Μπορεί ένας δημοτικός σύμβολος να πάει και να πει, εμένα δεν μου αρέσει το χρώμα του σχολείου, παράδειγμα. Αυτό παραλαμβάνω. Δεν μπορείς να το απαγορεύσεις, να μην το γράψεις. Αλλά ποσοτικά, ή αυτά που είχε η μελέτη μέσα στα δυο εκατομμύρια, από όταν ο πολιπολογισμός στην αρχή, αν θυμάμαι καλά κύριε Μπρίκο, έχει κατασκευαστεί. Αν αφήσουμε αυτό το πράγμα να διαιωνίζεται, τρία χρόνια μέχρι να καταλήξουν τα δικαστήρια και κάψουμε και τις υπόλοιπες αντιλίες, κάψουμε και τα υπόλοιπα μέσα, να μην πω σε λεπτομέρειες, γιατί η ζημιά γίνει από α ευρώ, δέκα α ευρώ και εμείς θα ψάχνουμε να βρούμε ποιος στέει στα δικαστήρια και το έργο θα καταστρέφεται. Ήρθα λοιπόν τον Ιούλιο και λέω να παραλάβουμε το έργο με παρατηρήσεις, να ρωθούμε όπως λέτε τώρα και τον κύριο Σωρόκα, να βάλουμε τα πράγματα κάτω, να το φτιάξουμε ακόμα και με την Διανετάη και μετά ας πάμε στα δικαστήρια και αναστήσουμε και εν τόκος ποιος στέει, ποιος δεν φταίει, να πάρουμε και εγγυητικές και ό,τι χρειαστεί. Αλλά όχι εμείς να σακοδομούνται με τον κύριο Δούβο, λέτε με κανέναν, δεν είναι ο ρόλος μας αυτός. Και θέλω να πιαστώ αυτό που είπε η κυρία Καλογιάννη, να αλλάξουμε λοιπόν τον πραγματογνώμονα, να βάλουμε το τέ, να βάλουμε το ίδιο το υπουργείο και να καταλήξει, παράδειγμα, ότι τελικά φταίει ο ανάδρομος ερμής. Συγγνώμη για την έκφραση. Εμείς εδώ έχουμε εγγυμονείο κίνδυνος, όποιον και να δικαιώσουμε, αν μπούμε σε αυτόν τον λόγο και αυτόν τον ρόλο, να έρθει την επόμενη μέρα ο BC Περίγραμμα, όπως λέγεται, ο κύριος Δούβαλης ή οποιοσδήποτε άλλος και να πει, γιατί εμείς είμαστε πάντα στα σκηνιά αυτή τη στιγμή, ότι ως σώμα φταίμε, γιατί παραλάβαμε κάτι το οποίο νομικά υπάρχει ένα θέμα. Αυτό είπε ο κύριος Μπέγκας και αυτό πότε προέκυψε, εμένα δεν το παραλάβαμε από το έργο τον Ιούλιο, με μαλώσατε όλοι και αυτοί που είστε εδώ πέρα και αυτοί όσοι δεν είστε. Μάλιστα ακούστηκαν και πολλά πράγματα και για το όνομά μου, που στην ουσία, γι' αυτό αν θέλει ο κύριος Δούβαλης να το διαψεύσει, είμαι ο μοναδικός που μπορεί να έχω και την πιο μεγάλη αρμοδιότητα, ούτε ενοχλήθηκα ποτέ για το θέμα της ΣΟΑΣΙΣ. Και αυτό που είπαμε ότι εγώ μπορεί να στέλνω τα χαρτιά στη ΔΕΙ, είναι αρμοδιότητα του αντιδημάρχου να βάζει μια υπογραφή για να φύγει το γράμμα να πάει στη ΔΕΙ. Ούτε έκραινα φορτία, ούτε ξέρω τι κουβέντες μπορεί να έχει οποιοςδήποτε κύριος οικονόμου με τον οποιοδήποτε άλλο κύριο. Λοιπόν, γιατί το παραλαμβάνουμε το έργο λοιπόν, όταν είπα εγώ κύριε Μάντζ, όπως είπατε σωστά, για να δώσουμε λύση να τελειώνουμε, για να μην καταστραφεί το κτίριο. Έρχεται όμως και μπαίνει μια γνωμοδότηση νομική, η οποία σου λέει δημοτικό συμβούλιο, μη παραλαμβάνεις έρχομαι παρατηρήσεις. Και τώρα αυτό είπα κύριε Ρουςμπέγκας, εμείς έχουμε τη διάθεση να το κάνουμε γιατί η ΩΑΣ είναι ένα κόσμιμα. Τη ζημιά να σου το πω γοχήμα, να τη βρούμε. Για όποιος θέλει να τη βρουν τα δικαστήρια. Νομικά όμως είμαστε καλυμμένοι, αν κάποια στιγμή, όποιος θα δικηθεί από το ΤΕΕ, από τη τεχνική υπηρεσία, από το Υπουργείο, δεν ξέρω και εγώ τι, εμείς τι θα κάνουμε σε εκείνη την περίπτωση. Τα τρέχουμε όλοι ένας-ένας στα δικαστήρια γιατί πήγαμε να παραλάβουμε ένα έργο και όποιος έκανε τη ζημιά ρε αδερφέ να την πληρώσει. Αυτό είπε ο κύριος Μπέγκας. Ούτε ότι δεν παραλαμβάνουμε το έργο, ούτε ότι η ΩΑΣ είναι μόνο δικιά μας. Εγώ το έχω πει και εφταρθώς το 2015, ότι έχω ακούσει για την ΩΑΣ από τον κύριο Μασαλά και το λέω όχι είμαστε στο μικρόφουρο. Δεν είναι δικό μου έργο. Και κάποια στιγμή κλήθηκα κι εγώ να απαντήσω αυτά που είπε ο κύριος Αρνέπτος τώρα. Πότε όμως, είπε ο κύριος Μπρύκος, πρωτόκονο Δεκέμβρη του 2018. Κάποια στιγμή νομίζω ενδιάμεσα ήρθε να το παραλάβουμε αλλά κάτι έλειπε από τα χαρτιά, είπε ο κύριος Φαπαδιώτης να μην το φέρομαι και το φέρομαι τον Ιούλιο. Και πέσα να με φάνε. Είπαν να λύσουμε την υπόθεση. Μετά προκύπτει λοιπόν το ιστορικό του κύριου Κάτζιου και τώρα ερχόμαστε και λέμε εμείς να το παραλάβουμε το έργο. Καμία αντίρρηση. Και να το διορθώσουμε και όποιος θέλει να πληρώσει ότι πρέπει να πληρώσει γιατί η ΩΑΣ είναι όλων μας. Και αν προκύψει μεγαλύτερη ζημιά το πρόβλημα θα είναι πάλι όλων μας. Νομικά όμως ρωτάμε. Να το παραλάβουμε. Θα φταίνει κάποιοι άνθρωποι που ήταν φέτος στο Δημοτικό Συμβούλιο που δεν ήταν όταν ήμουν εγώ ή ο κύριος Μασαλάς και να κυνηγηθούν νομικά γιατί κάποιος ή κάποιοι μετά μπορεί να κυνηγήσουν εμάς πόσο όμα πάμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτό είπε ο κύριος Πέγκας. Εμείς λοιπόν παραλαμβάνουμε το έργο, αναλαμβάνουμε ό,τι μπορεί να μας αναλογεί, ό,τι βρείτε δεν έχω πρόβλημα κανένα όταν τραβήξει στη γραμμή και τα καλά και τα κακά. Πολιτικά και τεχνικά. Αλλά πάζουμε τη διευκρίνηση ότι νομικά τουλάχιστον γιατί υπάρχει αυτό του κυρίου Κάτζιου δεν βάζουμε το σώμα σε μια διαδικασία να κυνηγηθεί ενδεχομένως σε μια μετεξέληξη νομική ή διελκυσία μεταξύ πιθανώς των όποιων μπορεί να αισθανθούν ότι είναι αδικημένοι. Και ο κύριος Ζούμπασης τελευταίος για το λόγο και κλείνουμε ο κύριος Δημαντός. Επειδή τεάθηκαν πάρα πολλά ζητήματα και μπήκαν και πολιτικά ζητήματα αν και πως ήταν η ΩΑΣΙ, να θυμηθούμε καταρχή να ξεκινήσουμε με αυτό λίγα χρόνια πίσω που ανάβαν τέτοια περίοδο φωτιές έξω από την ΩΑΣΙ. Το τι έχουμε σήμερα και το πως ήταν χρόνια πίσω. Και δεν θα πω στη λογική μόνο για αν ήταν του Βασίλειου του Μάσα αλλά ήταν έργο όπως τους πολίτες τους θα το έβαλες σε όλες τις πόλεις. Να θυμηθούμε το τι συνέβαινε παλιότερα αν έδινε νίκια ο κύριος Καρούζος που έφερε για Βασίλη Κουσμά που σε βλέπω δεξιά μου και ποιοι πλήρωναν την ΩΑΣΙ τότε. Το πρώτο είναι αυτό. Και είχε γίνει και αύτερ μετά τις 12 η ΩΑΣΙ. Αυτό ήταν η ΩΑΣΙ λίγο χρόνια πίσω. Το δεύτερο είναι το πως θέλουμε να τη λειτουργήσουμε. Τέθηκε το θέμα από τον πρόεδρο της ΕΝΕΤΑΙ μιας και είναι μεμέλωστη η ΕΝΕΤΑΙ. Πάρθηκε μια απόφαση και ορθώς πάρθηκε αυτή η απόφαση. Να είναι ένας επιστήμονας να πληρεί κάποιους όρους που θέσαμε εμείς στην ΕΝΕΤΑΙ να μπορέσει να δει τι ακριβώς στέκει και τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε στην ΩΑΣΙ για να πάμε την επόμενη μέρα το πως θέλουμε να λειτουργήσουμε την ΩΑΣΙ και το πως πρέπει να δουλέψει και ο ενοικιαστής που έχουμε εκεί. Γιατί? Γιατί έχει και αυτός ισορρευμένα ανίκια να πληρώνεται αυτή την περίοδο, μιας και περνάει εκτός από την κρίση που πέρασε το επάγγελμα, θεωρώ ότι υπάρχει και κρίση με το πως είναι η ΩΑΣΙ σήμερα. Εμείς θέλουμε βοηθητικά, επικουρικά να το κάνουμε στην ΕΝΕΤΑΙ. Προκαταλάβαμε το Δημοτικό Συμβούλιο και πήγαμε και ένα βήμα μπροστά. Και πρέπει να είναι αυτή. Σαφώς και πρέπει να είναι και το τε μέσα σε αυτή τη διαδικασία. Πρώτε το είχα θέσει και στο Διοικητικό Συμβούλιο και το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του τε. Πάμε στην επόμενη γιατί ο κ. Μπαρζόκας το έκανε και ο δήμαρχος. Έχετε σύμπνη να βλέπω και τις αποφάσεις που παίρνει η αντιπολίτευση. Και μεταλάβατε το τι θα ψηφίσουμε μετέπειτα εμείς. Και είναι σημαντικό ότι είχατε σύμπνη. Όπως είπε και ο δήμαρχος στην αρχή, άρα είχατε συνονοηθεί εκ προημείου για την απόφαση που θα πάρει η αντιπολίτευση. Μπράβο κ. Μπαρζόκας και χαίρομαι γι' αυτό. Αφού ξέρετε το τι θα ψηφίσουμε. Θα σας διαψεύσουμε. Και θα διαψεύσουμε για ένα λόγο. Γιατί πρέπει να προχωρήσει το έργο. Με όποιος ή μεν παρατηρήσεις, θα το δείτε και θα απαντήσει ο Θωμάς Μπέντιας αργότερα το τι ακριβώς πριν την πλησμοφορία. Επίθεται να πάρει το λόγο. Και δεν ξέρω ο Γιώργος αν θέλει το λόγο. Αλλά σας είπα και πάλι ότι και θα πρέπει να δουλέψει με τη στήριξη όλων. Τώρα, αν υπάρχουν παρατήρησεις, τι είπε ο νομικός σύμβουλος κ. Γκάτσος παλιότερα. Αυτά θα πρέπει να κοιταχθούν πρόεδρε. Είναι σημαντικό. Θα πρέπει να έχουμε και την απόφαση του νομικού σύμβουλου. Το τι απάντησε ακριβώς. Και είναι σημαντικό να τεθεί στο σώμα. Βάλατε νέα ζητήματα σήμερα. Το θέμα ήρθε λειψό και πάλι. Ο κ. Καλογιάννης και είπανε ακριβώς το πώς ήρθαν, το αν διενηγείται προανάκληση του πρωτοβικίου, αν υπάρχει μια απόφαση ορκωτών στη Λάρισα. Αυτά έπρεπε να τεθούν στο σώμα, να ξέρει το σώμα και να γνωρίζει και τι απόφαση θα πάει. Εγώ έχω προτείνει και έχει πρώτα εις κατερθύνη παράτεξη. Θα προτείνω κ. Μπέγκας και είπα κ. Πρόεδρε, πρόεδρε, συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη. Προκαταλαμβάνετε κάτι. Είπα ότι προφανώς δεν ακούτε. Ως μέλος διενετάει κ. Δήμαρχη, γιατί ακούω, ως μέλος διενετάει έχω πάρει ήδη μια απόφαση. Έχουμε προκαταλάβει το Δημοτικό Συμβούλιο και προχωρήσαμε ένα βήμα μπροστά. Συνάδελφοι, προσπαθώντας κάποιες ανόητες προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων, υπενθυμίζω ότι ξεκίνησα την τοποθέτησή μου με αναφορά η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Δήμου και είπα ότι το κάνω πάνω από όλα για να προστατέψω το σώμα. Διατηρώτησες επιφυλάξεις μου και πραγματικά θα το διατυπώσω αυτό στην θετική ψήφο που θα δώσει η παράταξή μας για την παραλαβή του έργου. Και δεν διατηρώτησες επιφυλάξεις μου από γυνάτι, ούτε διαφερότησες επιφυλάξεις μου για να δημιουργήσουμε καμία αντιπαράδεισή εδώ πέρα, σαφέστατα διατηρώτησες επιφυλάξεις μου βασιζόμενος στο κείμενο του Νομικού Συμβούλου. Παρ' όλα αυτά η παράταξή μας με τις επιφυλάξεις αυτές θα ψηφίσει στην παραλαβή του έργου για να μπορέσει να προχωρήσει την επόμενη μέρα και επί της τεχνικής ουσίας να ισχύσει αυτό που λέει ο κ. Λιόντος. Η ζημιά την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι πολύ μικρή και σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει την ποιότητα του συγκεκριμένου έργου. Εάν το αφήσουμε για ξεχειλώσει μπορεί να προκύψει μεγαλύτερη ζημιά. Λοιπόν, το λόγο για να κλείσει τη συζήτηση του θέμα έχει ο κ. Δήμαρχος. Όταν συζητήσαμε να έρθει το θέμα αυτό επιτακτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο και είναι το οποίο είχαμε στο μυαλό μας είναι η επόμενη μέρα. Εκ των πραγμάτων μετά από πολύ ωραίες συζητήσεις και μελέτη του φακέλου της υπόθεσης το οποίο είναι ένα ατελείωτο χαρτομάνι συμπερινείς ότι εάν αφήσεις τα πράγματα έτσι όπως εξελίσσονταν και εδώ υπάρχει μια ευθύνη κόλληση εργίας μεγάλο χρονικό διαστήματος κείνο το οποίο θα γινόταν είναι ότι ο κ. Δούβαλης θα φύγει και αυτό θα μείνει ένα κουφάρι στο κέντρο της πόλης. Πρώτα θα ήθελα να πω κάτι για τον κ. Δούβαλη με απεριόριστη εκτίμηση ότι είναι ένας πολύ καλός επαγγελματίας και δεν έχει δημιουργήσει κανένα θέμα μέσα σε αυτή την πόλη και οφείλουμε να το επισημάνουμε και να πούμε ότι εμείς ενδιαφερόμαστε να διατηρούμε πάντα καλές σχέσεις με αυτούς που είναι συνεπίστες υποχρεώσεως. Εδώ λοιπόν έχει προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα. Εγώ αν θέλετε να σας πω από μέσα μόνο μου πείτε τι ακριβώς έχει συμβεί, σαφή απάντηση εγώ δεν μπορώ να σας δώσω. Γενικά υπάρχει μια σύγχυση υπηρεσιών, διανετάει, μισθωτή και αναδόχου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κανένας δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στο Ευαγγέλιο και να πει κοιτάξτε να δείτε εγώ ξέρω την πάσα αλήθεια και αυτός έχει την ευθύνη και ο άλλος είναι αθός. Σε αυτές τις περιπτώσεις αθός και έναχος δεν υπάρχουν. Να πούμε την αλήθεια και δεν έχει και κανένα νόημα. Αν υπάρχουν δικαστικές, ας αποφασίσει η δικαιοσύνη όποτε νομίζει. Δηλαδή, εμείς θα έχουμε φύγει, όχι από την αίθουσα αυτή, αλλά πιθανόν και από αλλού και δεν θα τελειώνουν αυτές οι διαδικασίες, γιατί ήδη πέρασαν 4-5 χρόνια και το θέμα παίζει και ζημιώνει η πόλη από όλη αυτή τη διαδικασία. Ο τρόπος ο οποίος χερίστηκε η Δημοτική Αρχή, νομίζω ότι είναι η αβάστακτη ελαφρώτητα άσκησης της εξουσίας. Πετούσαμε στα Δημοτικά Συβούλια, την πάλα στο επόμενο Δημοτικό Συβούλιο, στο επόμενο και έφτασε κάποτε μια βράδυ φλεγγής, βόμβα να καθίσει και πρέπει να καθίσει σε αυτό το Δημοτικό Συβούλιο και να πάρει μια οριστική απόφαση, η οποία έχει δύο σκέλη. Τι λέει, παραλαμβάνουμε να τελειώνει αυτή η ιστορία, να πάρει και αυτός τα λεφτά του και να τελειώνουμε. Αν που να μας τα πάρει δικαστικά, θα τα δώσουμε μόνοι μας, γιατί θα τα πάρει δικαστικά, αφού έγινε η οριστική παραλαβή αυτοδικαίως. Και επομένως θα σκιαμαχούμε με φαντάσματα. Η Διανετά πήρε την απόφαση, όχι να ψάξει να βρει τις 22 Αυγούστου του 2016, αν έγινε, μπήκε, δεν μπήκε, έκανε, που δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα, αλλά να πει τι κάνουμε από εδώ και πέρα, ώστε αυτό το κτίριο να θερμένεται και να κλιματίζεται. Και ο εμπειρογνώμονας του τεχνικού θα πει ένα, δύο, τρία μέτρα. Αυτό είναι το κόστος αυτών των ενεργειών και η Διανετά. Σε συνεργασία και με το Μιστοτή, θα αποφασίσουμε για την επόμενη μέρα. Η απάντηση είναι ότι θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη σχέση μας με το Μιστοτή. Δεν είναι εχθρός μας και αντίδικός μας. Πρέπει να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο αντιπαλότητας και δικασταριούν και να πάμε στην επόμενη μέρα, κάνοντας όλοι μια υπέρβαση. Καμία απόφαση δεν είναι άμυρη οποιονδήποτε κίνδυνο γιατί και να το αφήσουμε έτσι και να πούμε αφού υπάρχουν παρατηρήσεις εμείς, δεν το παίρνουμε και το πάμε σε άλλα. Κάποιος θα σε ανακαλέσει στην τάξη και θα σου πει κύριε γιατί δεν του δίνεις του ανθρώπου τα λεφτά αφού έχει παραλυφθεί ουσιαστικά το έργο. Δεν υπάρχει καμία απόφαση που μας βγάζει εκτός οποιοδήποτε ρίσκο. Τέλος πάντων, η άσκηση της εξουσίας έχει και το ρίσκο και οφείλουμε να το αναλάβουμε. Γιατί? Για το όφελος της πόλης. Και το όφελος της πόλης είναι ότι είναι ένα σημείο αναφοράς αυτή την πόλη και πρέπει να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η απόφαση λοιπόν που παίρνουμε δεν είναι υπέρ κατά κάποιου. Είναι μόνο απόφαση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πόλης. Και ως τέτοια πρέπει να τη δούμε και αυτή είναι η δική μου απόψη. Και νομίζω ότι συναντάει και την καθολική αποδοχή να πάμε στην επόμενη μέρα. Λοιπόν, τι ήθετης εμπισοφορία το θέμα αυτό όπως θα το διατυπώσω τώρα συμπληρώνοντάς το με ένα κομμάτι της συσήγησης του νομικού συμβούλου. Καλύτερο το σώμα να εγκρίνει το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου από κατάσταση διατηρητέου κτιρίου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρων ΩΑΣΙΣ. Και μετά την έγκριση του τελικού λογαριασμού, έτσι είναι κύριε Μπρίκο, η Διευθύνουσα Υπηρεσία, η Διεύθυνση Τεχνών Εκπηρεσιών, να επιστρέψει την εγγυητική πιστολή της ανώνυμης εταιρείας με την υπονομία ΤΑΔΕΠΕΡΙΓΡΑΜΑ ΑΕΤΕΚΝΙΚΙΑΝΕΠΕΡΙΚΣΙΑΚΙ ΑΝΟΝΙΜΑ ΕΕΤΕΡΙΑ. Έτσι. Ποιοι ψηφίζουν την εισήγηση έτσι όπως τη διατύπωσα εγώ τώρα, με τις επιφυλάξεις ο κ. Μπέγκας όπως τη διατύπωσε, η κ. Καλογιάννη ψηφίζει, εσείς ψηφίζετε, η κ. Τσουμάνε, λευκό. Θέλω να πω κάτι πρόεδρε, πρέπει στην απόφαση να λέγεται και η επιστροφή της εγγυητικής. Παραλαβαίνει το θέμα, η επιστροφή της εγγυητικής, αλλά να μην λέγεται στην απόφαση, η επιστροφή της εγγυητικής δεν είναι θέμα του Δημιουργικού Συμβουλίου. Θέρετε λοιπόν να τροποποιήσουμε την απόφαση και να πούμε την εισήγηση και να πούμε η οριστική... Άρα λοιπόν, το ξαναλέω, λοιπόν, έγκριση του πρωτοκόρου... Θα διορθώσω λίγο την εισήγηση. Συγγνώμη, θα διορθώσω λίγο. Το εισηγούμαστε ότι εγκρίνουμε το πρωτόκολο προσωρινής και οριστικής παραλαβής και η τεχνική υπηρεσία ως αρμόδιο όργανο ξεδοθεί για τις περιτέλους ενέργειες. Αυτό. Λοιπόν, ψηφίζετε λοιπόν με τη λευκή ψήφο της κ. Τσουμάνε. Στο επόμενο θέμα είναι το έβδομο. Είναι έγκριση υψομετρικής μελίδας πεντέλης στο ρημοτομικό σχέδιο περιοχών δροσιά πεντέλης ζευγάριας στο οικοδομικά τετράγωνα γ' 4,45-4,46 και 4,69 και 4,70. Λοιπόν, είναι εδώ η κυρία... Ψηφίζει το όμοφωνο. Ποια είναι αυτά, λέει, στην οδό Πεντέλης. Ψηφίζει το όμοφωνο το θέμα με αριθμό 7. Ψηφίζει το όμοφωνο το θέμα με αριθμό 8. Παράταση μίστοσης του ακυνήτου ιδιοκτησίας στο ιδίωμα της Ρυζάριος Ακκλησιαστικής Σχολής όπου στεγάζει το Πέμπτο Κοινικό Λύκιο Ιωάννινων. Ομόφωνα. Θέμα 9. Αποδοχή της απόφασης ένταξης της πράξης μετατροπή διατηρητέου κτιρίου Παλιού Δημοτικού Σχολείου Κουτσελιού σε εκθεσιακό χώρο στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 1420. Τι θα φτιάξετε, για πείτε μας, γιατί κάτι πληροφορίες έχουμε. Ναι. Για πείτε μας τι θα φτιάξετε εκεί τώρα, τι σκόπο έχετε. Ποιος θα μας πει, η Δημοτική Αρχή. Θα φτιάξουμε εκθεσιακό χώρο λέει το πρόγραμμα. Τι θα εκθέσετε, τι σκόπο έχει. Λοιπόν, είναι η ερώτηση κυρία Τσουμάνη, κύριε Κουσμά. Κύριε Βάβα, γιατί σε σας αφορά. Στην εισήγηση μέσα, υπάρχει το τρίτο σημείο που λέει. Απόφαση Δημοτικού Συμβολίου περικάλυψης της ιδίας συμμετοχής για την υλοποίηση του έργου. Ωραία. Έχουμε εγγράψει στον προϋπολογισμό 178.000. Η ίδια συμμετοχή, όμως, είναι 291.000. Πώς θα δώσουμε βεβαίωση. Και δύο ερωτήσεις, τρεις για τον κύριο Ραλέτο. Αλλά πρώτα η οικονομική ερώτηση. Την ιδια συμμετοχή την έχουμε κατανοίμη στο 2021. Και, ναι, έχει προγραμματιστεί. Έχουμε κάνει... Έχει προϋπολογιστεί στην κατανομή και στην πράξη ανάληψης δαπάνης. Που είναι δεσμευτική, θα υπάρχει αναλυτικά τι θα δεσμεύσουμε το 2020 ή το 2021. Ίσως κάτι ακόμα. Τρεις ερωτήσεις. Εάν η κατασκευή και ο εκτισιακός χώρος, δεν ξέρω αν ο κύριος Ραλέτος μπορεί να απαντήσει, θα είναι βιώσιμος. Διότι θα έχει λειτουργικά έξοδα. Σε ποιον θα πάνε τα λειτουργικά έξοδα. Ο λειτουργός θα είναι ο δήμος, θα είναι η τοπική κοινότητα Κουτσελίου. Ποιος θα είναι ο λειτουργός. Και αν έχει κατατεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος κάποιο business plan για τη βιωσιμότητα. Και η κυρία Τσουμάνη έκανε μια ερώτηση να απαντήσει. Άλλες δύο. Από ποιον κριτηρίων επιλέξατε. Κυρία Τσουμάνη. Κύριε Κοσμά. Στο πρόγραμμα που τον έργουν και στον προϋπολογισμό αναγράφεται 178.000. Αυτές 100.000 θα είναι από τους ΚΑΠ και 78.000 από τον ΛΙΔΑΡ. Ακούστε με λίγο. Στο τεκμηριωμένο έτημα που θα υποβληθεί, θα αναγράφονται οι δαπάνες σε βάθος χρόνου για να βγει η συνολική επροκήρξη η δημοπρασία του έργου. Και θα αναγράφονται 100.000 για το 2020, 100.000 για το 2021 και 91.000 για το 2022. Το έργο το έχουμε κατανοίμη σε τριετή βάθος. Τριετές βάθους. Λοιπόν, μια ερώτηση, κύριε Τσουμάνε. Υπίσω λίγο ακόμη. Βάσει ποιον κριτηρίων επιλέξατε το κουτσελιό. Τι προδιαγραφές έχει το κτίριο αυτό. Εσείς. Ωραία. Τι προδιαγραφές έχει για να καλύψει τι ανάγκες, τα προς το παρόν. Το υποθέτεις. Όχι, όχι, μετά. Ναι, βεβαίως. Το υποθέτεις ο κ. Μπέκας και μετά ο κ. Σαλιλέτος. Ναι, ρώτησε ο κ. Κουσμάς. Ναι, θα απαντήσω. Να απαντήσω. Είναι ένα έργο, κ. Κουσμά, το οποίο η μελέτη του έχει εκρυφθεί από το 11-12, αν θυμάμαι καλά. Ήταν έτοιμο από τότε η σκοπιμότητα και ουσιαστικά το να μετατραπεί αυτό το παραδοσιακό οίκημα αυτό, που στεχάζονται το σχολείο, σε ένα πολυχώρο, εκτισιακό πολυχώρο. Στο Ισσόγειο, θα πω, υπάρχει έκθεση των φυτών. Υπάρχει και παραχώρηση ενός συντοπίτη, ενός συμπολίτη μας μάλλον από το κουτσελιό, ο οποίος έχει παραχωρήσει τα φυτά για αυτόν τον λόγο. Ο πάνω όροφος έχει εκθεσιακή δραστηριότητα μάλλον, έκθεση φυτών, το Ισσόγειο. Ο πάνω όροφος έχει πολυπολιτισμική δραστηριότητα. Δεν προκύπτουν έσοδα. Από την έκθεση και από το αρχείο που βλέπω, νομίζω ο κ. Μέγας, που η προηγούμενη δημοτική περίοδο έκανε την πρόταση στο Λίντερ πλέον. Από την έκθεση δεν υπάρχουν έσοδα, οπότε δεν τίθεται θέμα εσόδων και λειτουργίας. Όσο περιουσιακό στοιχείο του δήμου, φορέας λειτουργίας θα είναι ο δήμος. Του πραγμάτων θα είναι ο δήμος. Δήμους θα είναι, δεν μπορεί να είναι άλλο νομικό πρόσωπο. Δικό μας είναι το ακίνητο. Αν τώρα, από τη χρήση του, αυτό χρειαστεί να πάει σε κάποιο νομικό πρόσωπο, που θα μπορούσε να έχει τη λειτουργία του, θεωρώ ότι είναι το πνευματικό κέντρο, αυτό θα το δούμε στο μέλλον, αλλά προς το παρόν, έτσι όπως έχει ενταχθεί, και να δεν κάνω λάθος κύριε Μπέκα, είναι ότι είναι στο δήμου και δεν έχει έσοδα. Καταρχήν, κυρία Σουμάνη, ήταν έργο το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Λίντερ. Το πρόγραμμα Λίντερ ουσιαστικά έχει κάποιες προδιαγραφές και όταν εντάχθηκε υπήρξαν κάποια συγκριτικές προτάσεις και συγκριτικά επιλέχθηκε αυτό. Είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνιμα, σαν κτήριο, ένα πολύ ωραίο κτήριο, ο κ. Πατσούρας μπορεί να έχει άποψη γι' αυτό, λοιπόν θέλαμε να το συντηρήσουμε και να το σώσουμε και πραγματικά αυτή η συγκεκριμένη συλλογή του συντοπίτη μας σχετικά με μια συλλογή από άνθη είναι εξαιρετική και πραγματικά πιστεύω να είναι ένα σημείο από όλους οι έλξεις πολύ σημαντικός. Είναι γεωργοαγροκτινοτροφία ακριβίας, νέο σχέδιο τώρα αυτό έρχεται. Δηλαδή ευκρινίζουμε ότι η κυρία Τσουμάνι μόνο είναι κατά από τον Δημοδικό Συμβούλιο και όλοι οι άλλοι κατά από την ψηφία υπέρ. Κύριε Αλέτο. Υπάρχουν τρία θέματα. Ένα είναι αφορά ουσιαστικά τη τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου της ενταγμένης πράξης Πυλωτικές Ψηφιακές Υφαρμογές Έξυπνης Πόλης για τον Δήμο Ανητών. Έχετε κάποιες ερωτήσεις, είναι και υπερησιακοί παράγοντες εδώ. Πολύ ευχαριστού, κυρία Γιακυλάζου. Κυρία Καλογιάννη, ερώτηση. Συγγνώμη, για το δέκα το θέμα. Ναι, δέκα. Ένα από τα φυσικά αντικείμενα της πράξης είναι και η εφαρμογή τηλεπαρακολούθησης και τηλεδιαχείριση ηλεκτροφωτισμού. Πώς προβλέπετε να συνδυαστεί με το αντίστοιχο σύστημα εφαρμογής που θα προκύψει από τον ηλεκτροφωτισμό μελέτη του Δήμου Ανητών, γιατί μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλες τέτοιες παρεμβάσεις, όπως, επί παραδείγματι, στο έργο για την αναμόρφωση τμήματος του κάστρου, γλυκυδών κλπ. Δεύτερον, πότε προβλέπετε, εάν γνωρίζετε, επειδή αναφέρετε μέσα, ότι θα υλοποιηθεί οριζόντια δράση, εθνικό σύστημα διαχείρισης, σταθμευσής από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Επικοινωνιών και Ενημέρωσης. Τρίτον, μετά την ψηφιοποίηση των αρχείων της πολυοδομίας, πού θα αποθηκευτούν όλες αυτές οι ψηφιοποιημένες πληροφορίες, θα είναι ασφαλής γιατί πρόκειται για προσωπικά δεδομένα. Ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά, προβλέπεται διασύνηση με το κτηματολόγιο ΑΕ. Και πάλι δεν υπάρχει λίγο ολοκληρωμένη εισήγηση για να μην κάνω και τις ερωτήσεις, δηλαδή, όχι τίποτα άλλο. Καθίστε κύριε Άρντετ. Το πρώτο έχει να κάνει με τα LED, επειδή έχουμε τηλεδιαχείριση και τηλεπαροκολούδηση του ηλεκτροφωτισμού μέσα από αυτό το πρόγραμμα που ψηφίζουμε τώρα. Και επειδή ταυτόχρονος έχουμε ψηφίσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα έρθει μια ολοκληρωμένη πρόταση, σε μία πάση περίπτωση, για αυτοκίνητα, για αυτοκίνητα, για αυτοκίνητα, για αυτοκίνητα, για αυτοκίνητα, για αυτοκίνητα, για αυτοκίνητα, για αυτοκίνητα. Ταυτόχρονος υπάρχουν και άλλες προτάσεις, όπως αυτή της ανάπλασης στιγμήματος του κάστρου, που εμπεριέχει πάλι οδοφωτισμό. Πώς όλα αυτά τα συστήματα τελικά θα μπορέσετε να είναι συμβατά, να το πω μεταξύ τους. Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση. Ουσιαστικά, θα υπάρχει μια πλατφόρμα που θα παίρνει με αισθητήρες την πληροφορία από τον ηλεκτροφωτισμό, έχουν επιλεγεί συγκεκριμένιο αυδί που θα είναι στους πεζοδρόμους και η πληροφορία θα πέφτει σε μια υποεφαρμογή της πλατφόρμας έξιπης πόλης. Ίσως είναι πιο πολιτική η ερώτηση, αν και δεν μου αρέσουν οι πολιτικές ερωτήσεις. Τελικά, από ποιο από όλα τα προγράμματα θα χρησιμοποιήσετε κονδύλια για να κάνετε τη τηλεδιαχείρηση, για να κάνετε τη τηλεδιαχείρηση, για να κάνετε τη τηλεδιαχείρηση, για να κάνετε τη τηλεδιαχείρηση και τηλεπαρακολούθηση των LED, του οδοφωτισμού. Αυτή είναι η ερώτηση. Στο γενικό σχεδιασμό... Κυρία Καλογιάννη, στο γενικό σχεδιασμό για την οδοφωτισμό και τα LED σε όλη την δημοτική ενότητα Ιωαννίνων, θα υπάρχει η πρόβλεψη ενσωμάτωσης του λογισμικού και διασύνδεσης της πλατφόρμας με κατατόπους όπως θα είναι και στο Open Mall, συμπληρωματικά σε αυτά τα δύο που αναφέρατε. Γιατί και στο Open Mall προβλέπετε μια δράση με 176 λαμτήρες, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν και θα είναι στο ιστορικό κέντρο. Αν γνωρίζετε οριζώται αυτή η δράση από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε αυτό το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Στάθμευσης, αν ξέρετε κάτι γι' αυτό. Ακόμη δεν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα γι' αυτό. Είναι υποσχεδιασμό. Ουσιαστικά είναι περίπου στα 3,5 εκατομμύρια και μελετάτε στο πώς το εφαρμοστεί. Να δώσω μια συμπληρωματική απάντηση. Πέρα από το χρηματοδοτικό εργαλείο που θεωρούμε ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη συγκεκριμένη τροποποίηση που κάνουμε, υπάρχει πρόθεση της Δημοτικής Αρχής πολύ σύντομα να φέρουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ελεγχόμενη στάθμιψη στο κέντρο της πόλης. Άρα λοιπόν θα εφαρμοστεί ένα καινούριο μοντέλο και ενδεχομένως να έχουμε την τύχη να έχουμε και αυτή τη χρηματοδότηση ώστε να μην βαρύνουμε το Δήμο με τα πάνηση για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμιψης. Μισό λεπτό θα απαντήσω στον κύριο τη δήμαρχο. Γράφει μέσα όμως η εισήγηση. Οι στόχοι της πιλοτικής αυτής δράσης επιτυγχάνονται επαρκώς από το Motivate. Με υπάρχουσα υποδομή και δεν προκύπτει η ανάγκη διεύρυσης αυτής με προσθήκη και νέων θέσεων. Αυτό είναι η επισήμασή που αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα και το συγκεκριμένο αριθμό θέσεων. Δεν μιλάμε για εκατό θέσεις, μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θέλουμε πραγματικά να είναι πολύ μεγάλες θέσεις, έτσι ώστε και έσωτα να προκύπτουν για το Δήμο με στόχο να συντηρεί όλο αυτό το δικό δίκτυο του Κέντρου και να είναι η πιο καλύτερη εικόνα αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Οι επόμενοι ερώτησες δεν τελειώσαμε ακόμα εμείς, Πρόεδρε. Ψηφιοποίηση αρχείων πολοδομίας. Πολύ ωραία γίνεται και λοιπά. Ορίστε. Ναι. Τα δεδομένα από τη ψηφιοποίηση του αρχείου της πολοδομίας θα φιλοξενηθούν στο G-Cloud. Ναι, βεβαίως. Μπορούμε να εκτιθούμε όσο χώρο θα έβρουμε και από εκεί και πέρα. Την ασφάλεια των δεδομένων την αγγιάται η κοινωνία της πληροφορίας στα πλαίσια του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Οι υπάλληλοι της πολοδομίας σε πρώτη φάση και νομίζω, όχι νομίζω, σε επόμενη φάση θα έχουν και οι μηχανικοί. Η εφαρμογή θα έχει επίπεδα χρηστών. Ανάλογα με τον ορισμό των χρηστών θα υπάρχει και διαφορετικό επίπεδο στην πληροφορία. Όχι, προς το παρόν δεν υπάρχει. Όχι, όχι. Λοιπόν, μετά τον διάλογο μπαίνει σε ψηφορία το θέμα αυτό και ψήφιζουν υπέρ όλοι. Ομόφωνα λοιπόν το δέκατο θέμα. Τώρα στο ενδέκατο θέμα, το οποίο τώρα έφυγε η κυρία Τσουμάνη για να το μεταφράσει ο κ. Σαριλέτος, οπότε δεν χρειάζεται να το μεταφράσετε, οπότε θα το πούμε έτσι αυτό το θέμα. Αλήθεια, πραγματικά στο δημοψήφισμα μετάφραση κανένας και με το ψηφοδέλητε. Κύριε Αρλέτο, ερωτήσεις. Η κυρία Καλογιάννη. Θα τα πάω μαζί το 11 και 12. Πότε είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων. Ναι, καλύτερα, για να ξεπερδεύουμε. Έτσι, κανονικά έπρεπε να καταψηφίσουμε τώρα όμως, γιατί προσχηματικά μας το φέρνεται... Ιδιωτικά προγράμματα χορηγίας, ΜΚΟ ή και επιχειρήσεις. Ποιο είναι το target group, οι εποφελουμενοί. Αν έχουν δηλαδή καμία προδιαγραφή. Καλά, συνεχίζω στην επόμενη μήπως είναι. Και αν υπάρχει σχετική απόφαση του συμβουλίου ένταξης μεταναστών δημογενητών. Καλά, σχετική απόφαση του συμβουλίου ένταξης μεταναστών δημογενητών. Να κάνει και ο κύριος Πατσούρας για να απαντήσει, κυριαδρός. Να μου πείτε λίγο από τους εταίρους, ένα προς ένα, τι ακριβώς είναι, τι αφορά. Δηλαδή, τι αφορά η σύνθεση στην Κύπρο, Second Tree, Ελλάδα, τι είναι αυτές οι τρεις. Τι σημαίνει ιδιωτικές χορηγίες ακριβώς, το ρώτησε και η κυρία Καλογιάννη, νομίζω. Και για τι προπολογισμό μιλάμε για κάθε έργο. Λέει για συμπετοχή 90%, 100%, 100%, δημοσιανοτήρια. Τι ποσόσινο λίγα μιλάμε. Πρόσφυγες που έχουν ήδη λάβει άσυνο, ή όχι. Δεν το ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε. Ο προπολογισμός του σύνολου της πρότασης. Ο προπολογισμός για το δήμο είναι 56.378. Η ίδια συμμετοχή του δήμου είναι 10%, δηλαδή είναι 5.637,83. Και ο λόγος που έρχεται, γιατί δεν απαιτεί του σαστικά απόφαση Δημοτικού Συμβούλου για την κατάθεση της πρότασης, έρχεται για ενημέρωση και για να λάβει γνώση το σώμα ότι έχει και ένα ποσοστό, πολύ μικρό βέβαια, σε χρηματικό ποσόλα, είναι 10%, η ίδια συμμετοχή για την υλοποιήσωση του προγράμματος. Όσον αφορά το 11, που είναι το Re-Ace CIP. Στο δεύτερο, που είναι το Senior Uniform, έχει συνολικό προπολογισμό, πρώτα, σε 772.518, με προπολογισμό για το δήμο 29.371, άρα, λοιπόν, η ίδια συμμετοχή 2.937. Αυτά είναι τα οικονομικά δεδομένα για τα δύο προγραμμάτια. Κάποιος θα ρωτήσει. Συγνώμη, κύριε Πατσούρα, θέλετε τον λόγο. Χωρίστε, απαντήστε. Κυρία Δρόσου. Να πω λίγο για τις πρόσφυγες. Η ιετέρνη είναι στις συγκύσεις. Οι ενημέρους που έχω είναι ότι είναι μόνο για πρόσφυγες, χωρίς προϋποθέσεις. Αφορά όλους τους πρόσφυγες, χωρίς προϋποθέσεις. Αυτό είναι... Ναι, πρόσφυγες με τανάση το ίδιο είναι. Χωρίς προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα ήλιος, κύριε Δημαρχέ, διακρίνει. Και έχει πιστοποιημένους με άσυλο μετανάστες. Εν πάση περιπτώσει... Τέτοια προγράμματα θέλουμε, κύριε Δημαρχέ. Κάτι άλλο, όμως, για το συμβούλιο ένταξης που συγκροτήσατε. Καλό είναι σαφές τις αποφάσεις, κύριε Δημαρχέ, να αναφέρετε και τους στόχους, τις αρμοδιότητες, δηλαδή, της επιτροπής του συμβουλίου αυτού, γιατί μέσα δεν αναφέρετε τίποτα. Για το 12ο θέμα, ήθελα να ρωτήσω το εξής. Πώς αντιλαμβάνεστε τη συμμετοχή της τρίτης ηλικίας ως εθελοντές για την ενσωμάτωση και ένταξη των προσφύγων. Εσύ και εγώ δεν πρέπει να λέμε πολλά πράγματα εδώ πέρα. Λοιπόν, εντός των δομών ΚΑΠΙ της τρίτης ηλικίας, η ενσωμάτωση ηλικιωμένων μεταναστών ή η χρησιμοποίηση σε καλής κατάσταση ηλικιωμένων ατόμων ως εκπαιδευτών, ως δασκάλων, έτσι, ώστε... Θα σας πω, όλα αυτά είναι πράγματα που δοκιμάζονται για πρώτη φορά. Για να σας πω ότι γίνεται, πρέπει να το έχω κάνει στη ζωή μου και εγώ δεν το έχω κάνει, πως ψέματα δεν γίνεται. Μπαρζόκας, θα πεις σχόλιο, θα είναι καλό φαντάζομαι. Γίνεται, κύριε Πρόεδρε, αυτό στο εξωτερικό. Υπάρχουν δραστήριοι άνθρωποι τρίτης ηλικίας, οι οποίοι αισθάνονται την ανάγκη ότι θέλουν να προσφέρουν και με αυτό το πρόγραμμα τους δίνουμε την ευκαιρία. Οπότε, τελείωσαν τα σχόλια οι ερωτήσεις και... Ωραία. Ψηφίζετε και το 11 και το 12, έτσι? Μισό λεπτό. Μισό λεπτό αν είναι να ψηφίσουμε, η παράταξή μας ψηφίζει ναι με τους εξής όρους. Τη μία θα την προσπεράσω, γιατί ήταν η καταληκτική ημερομηνία. Οι εποφελούμενοι της πρότασης, κατά τη δική μας θέση, να είναι πρόσφυγες που έχουν λάβει νομίμως το άσυλο. Και παρακαλώ πολύ αυτό να καταγραφεί και στα πρακτικά. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Δηλαδή, ο αρμόδιος επικεφαλής αντιδήμαρχος να αποστέλει αιτήματα σε όλα τους φορείς, τους συλλόγους που θέλουν να ζητήσουν παραχώρηση, γιατί βαρεθήκαμε κάθε φορά στο δημοτικό συμβούλιο να έχουμε τέσσερα και πέντε θέματα τέτοιου τύπου. Δηλαδή, μια οργάνωση, ένας προγραμματισμός, γιατί μόνο έτσι θα ξέρουμε τελικά και ποιο το οικονομικό όφελος. Επειδή έχουμε ξανατοποθετηθεί για το θέμα και βλέπουμε ότι συνεχίζεται αυτό, η αθλητική πολιτική στο δήμο μας δεν είναι ούτε σε εμβριακό στάδιο, σε σχέση με όχι δεκάδες, με κατοντάδες δήμους στη χώρα. Και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση βελτίωσης. Σε άλλους δήμους, οι οργανισμοί νεολείας και άθλησης, όπως και οι αδερφές, όπως και οι αδερφές, οι αντίστοιχοι δηλαδή που υπάρχουν στο πνευματικό κέντρο εδώ σε εμάς, συνεργάζονται και με την Γενική Κρεματική Αθλητισμού και τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού τρέχουν και οι γυμναστές προσλαμβάνουν, όπως προσλαμβάνει το Πνευματικό Κέντρο Μουσικούς, προσλαμβάνουν και οι γυμναστές. Οι αντίστοιχοι οργανισμοί σε δεκάδες δήμους ανά τη χώρα τρέχουν προγράμματα και στα σχολικά γυμναστήρια και στους δημοτικούς αθλητικούς χώρους κλπ. Υπάρχει δηλαδή παρουσία του δήμου, σχεδιασμός του δήμου. Στην απόφαση εδώ βλέπουμε ότι λέει ο έλεγχος θα σκίτταν τους διευθύντους των σχολείων, κυρά Ιβατίδη, πλιν λέει του Γενικού Λυκείου Ανατολής και του Πρώτου Γυμνασίου Ωανίνων. Δεν λέει εκεί πέρα ποιος θα σκίτει τον έλεγχο. Επίσης, επειδή υπάρχει απόφαση εδώ και καλείται και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει, σε όλα αυτά τα αθλητικά σωματεία τα οποία αναφέρει η απόφαση εδώ του δήμου, δεν είναι σχεδόν κανένας ο νόμιμος εκπρόσωπος του σωματείου. Στα οριζόμενα ως υπεύθυνα πρόσωπα δεν είναι σχεδόν κανένας ο νόμιμος εκπρόσωπος του σωματείου. Σας έχει φέρει προσκόμηση από το Ίκα, κανονικά υπάρχει... Όχι, όχι, άλλο σας ερώτησα. Είναι εργαζόμενοι στα σωματεία, δεν το γνωρίζετε. Αν είναι προπονητές, αν έχουν άδεια ασκήσιος επαγγέλματος, ορίστε, δεν το εξετάσαμε. Αυτή τη στιγμή το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να παραχωρήσει σε αθλητικά σωματεία που ορίζουν υπεύθυνους οι οποίοι κατά το νόμο δεν είναι υπεύθυνοι για να σκηθούν η νεολαία της πόλης. Και αυτό έρχεται έτσι τώρα και πάλι το συζητάμε αλαφρά τη καρδία. Δεν είναι. Είναι πολύ σοβαρό πράγμα. Εάν παραχωρούμε ένα αθλητικό χώρο και ο δήμος δεν ελέγχει αν το χώρο που παραχωρείται, υπάρχει κυμναστής ο οποίος έχει τελειώσει τεφά, έχει άδεια ασκήσιος επαγγέλματος και είναι και δηλωμένο στο Ίκα από το σωματείο. Γιατί εκεί πέρα δραστηρουποιείται μάλλον έχουμε μια διαδικασία που το κάθε παιδί πληρώνει 40 ευρώ το μήνα, μπορεί να έχουν 50 παιδιά και πληρώνει 1 ευρώ για την ώρα του σωματείου. Και αυτός ο χώρος πραγματικά είναι άθλιος. Πώς θα βελτιωθεί αυτός ο χώρος με το 1 ευρώ που θα πληρώνει το σωματείο και θα εσπράτει ξέρω εγώ χίλια και δύο χιλιάδες και δεν θα ξέρουμε αν είναι ο υπεύθυνος ο νόμος εκπρόσωπος και και και. Καταρχήν αυτός που θα υπογράψει το παραχωρητήρι πρέπει να είναι ο νόμος εκπρόσωπος. Καταρχήν αν δηλωθεί κάποιος άλλος υπεύθυνος, ποια είναι η έννομη σχέση του με το σωματείο. Υπεύθυνος δηλώνεται εδώ στην απόφαση, υπεύθυνος λέει. Έχει έννομη σχέση με το σωματείο, εσείς θα πάρετε απόφαση τώρα. Απάντησε ο κ. Αιβατίδης. Θα απαντήσει ο κ. Αιβατίδης συνολικά. Όχι, ξέρω εγώ ότι δεν είναι και να απαντήστε εσείς. Του ξέρω τους πρόεδρους όλους. Λοιπόν κ. Αιβατίδη απαντήστε συνολικά. Τέλος πάντων αυτή είναι η διαδικασία, είναι χαώδης, είναι προβληματική και συνεχίζει να είναι. Και δεν έχετε κανένα σχεδιασμός επί αυτού για να είμαστε ξεκάθαροι στο τι λέμε εδώ μέσα, έτσι αυτό. Δηλαδή εσείς προτείνετε να υπάρχει αύξηση του τιμήματος πρώτων και δεύτερον να υπάρχει και ολόκληρο σχεδιασμός για την αθλητική πολιτική. Κύριε Παπαγιουργέου, κύριε Πρόεδρε, εδώ πέρα το έχουμε πει όχι δύο και τρεις φορές. Αυτή μπορεί να είναι η 13η, 14η. Σχεδόν σε κάθε Συμβούλιο προκύπτει αυτό το ζήτημα. Και το λέμε ότι ο νομικό πρόσωπο για την αθλητική πολιτική στο Δήμο είναι ένα και συγκεκριμένο και πρέπει να έχει και την ευθύνη των αθλητικών χώρων και τον σχεδιασμό της αθλητικής πολιτικής. Δεν υπάρχει τίποτα από αυτά στη δική σας Δημοτική Αρχή. Θα πρέπει, φαντάζομαι, να υπάρχει και μια αντίστοιχη ευθύνη από τα σωματεία να προτείνουν ως υπεύθυνος αυτούς που πληρώνουν τις προϋποθέσεις. Και εμείς θα το ελέγχουμε φυσικά, αλλά και τα σωματεία να προτείνουν. Κύριε Αιβατίδη, συνολικά. Λοιπόν, στο πρώτο ερώτημα, όσον αφορά ο πραγματισμός, έχουμε εμερώσει όλους τους αθλητικούς πολιτικούς φορείς ότι μέχρι της 31 Μαΐου του έτους θα υποβάλλουν τα αιτήματα να εξατάζονται και δεν θα φτάνουμε να μπαίνουν στα γυμναστήρια και να κάνουν τα παραχωρητήρια αργότερα. Δεύτερον, όσον αφορά το αντίτιμο που το έθεσαν οι συνάδελφοι, του είχα απαντήσει η προηγούμενη τοποθέτησή μου ότι το Άρθο 2 του κανονισμού που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, την προηγούμενη δημοτική αρχή και συμπληρώθηκε με εισήγησή μας ότι είναι υπεύθυνοι διευθυντές των σχολείων, δεν είναι real estate ο δήμος μας. Ο δήμος μας το Άρθο 2 προβλέπει ότι τα σχολικά γυμναστήρα πρέπει να είναι ανοιχτά, να λυπηδρούν με την κοινωνία. Δεν είναι θέμα εμπορικότητας. Έχω απαντήσει ο συνάδελφος για το αντίτιμο. Την άλλη ερώτηση απαντάω. Όσον αφορά για τους αθλητικούς συλλόγους είναι αυτό που είπατε εσείς κύριε Πρόεδρε. Τα αιτήματα υποβάλλεται από τους συλλόγους που είναι έρας τεχνική και ορίζουν ένα υπεύθυνο. Αρμόδιος για την τήρηση ή για οτυχών φθορές που υπογράφουν στο συμφωνητικό είναι και ο σύλλογος. Δεν επίπτουν των ευθυνών τους. Αυτά. Υπογράφει συμφωνητικό ο σύλλογος. Είναι οι ίδιοι στο συμφωνητικό που γράφουν είναι οι ίδιοι. Δεν έχει καμία ευθύνη ο δήμος. Αναφέρετε και αυτό συμφωνητικό. Τα δυο γυμναστήρια αυτό είναι η εισηγήση της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής που μετά έρχεται στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Απλώς δυο διευθυντές αρνούνται να υπογράφουν τα συμφωνητικά. Στο προηγούμενο καταστατικό που περάσαμε την τροποίηση του κανονισμού, συμπληρώσαμε ότι οι διευθυντές θα είναι υπεύθυνοι. Οπότε οι διευθυντές αυτοί, εάν δεν θα υπογράψουν τα συμφωνητικά που αρνούνται, θα κάνουν κοινοποίηση στη διεύθυνση εκπαίδευσης να αναλάβουν τις ευθύνσεις τους. Είναι η εισηγήση στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή που υπέβαλαν το αίτημα. Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας το παραχωρεί. Αναλαβαίνετε, αλλά πρέπει να αποτυπωθεί η άποψή τους. Οπότε περνάμε στη ψηφορία γι' αυτό το θέμα. Τι ψηφίζουμε λοιπόν, κύριε Αλέθο. Πραγματικά άκουσα με μεγάλη προσοχή τον κύριο Παπαχρήστο, αλλά νομίζω για πολλοστι φορά θα ξαναπώ τουλάχιστον τα ίδια πράγματα που έχουμε πει ο κύριος Παπαχρήστο και τις προηγούμενες φορές. Ότι τουλάχιστον έχουμε εντάξει και στον προπορισμό και στον τεχνικό προγραμματίστηχα έργα για τις βελτιώσεις των αθλητικών χώρων. Γιατί όταν μιλάμε για ένα προγραμματισμό αθλητικής δράσης δεν φαντάζουμε εννοείται μόνο τα σωματεία που είναι η μπάσκετβολή και τέτοια. Μιλάμε για όλο το σύνολο του αθλητισμού, όλο το δραστηριοτήτειο, καθώς επίσης και μήματα του μαζικού αθλητισμού που αφορά τους πολίτες. Άρα λοιπόν στη συνεργασία με το Προβληματικό Κέντρο έχει κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά. Έχει γίνει καταγραφή των αθλητικών χώρων, των εκπαιδών και των αναγκών που χρειάζεται, ήδη έχει προχωρήσει το Προβληματικό Κέντρο στην διαδικασία των ενέργειών που απαιτούνται για να νομιμοποιηθούν πολλά από τις εγκαταστάσεις αυτές, οι οποίες δεν είναι νόμιμες, δεν έχουν άδειες, τους θα γνωρίζετε άλλωστε, καθώς επίσης και ανάλογα έρχονται αυτά να μπορούν να είναι λειτουργικά και νόμιμα. Λοιπόν, θεωρώ ότι μέχρι τέλος του 2020 θα έχουν πει σε ένα πολύ καλό δρόμο όλα αυτά που αφορούν τους αθλητικούς χώρους. Επό εκεί πέρα θα υπήσουν και θα υπάρξουν και τα ανάλογα προγράμματα, ώστε και μαζικά να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αυτοί χώροι προσόφουλους και των δημοτών πέρα από τις ομάδες. Η κυρία Τσίλι θέλει λίγο το λόγο γι' αυτό το θέμα. Δύο λόγια μόνο. Θέλω κατ' αρχή να πω ότι τα κλειστά σχολικά γυμναστήρια ανήκουν στην αρμοδιότητα των σχολικών επιτροπών και αυτές τα διαχειρίζονται, που με εισηγήσεις τους προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Βέβαια μια συνολικό σχολικό σχολικό σχολικό σχολικό σχολικό σχολικό σχολικό σχολικό σχολικό σχολικό σχολικό σχολικό σχολικό σχολικό σχολικό σχολικό Βέβαια, μία συνολικότερη, ένα συνολικότερο σχεδιασμός όσον αφορά τον αθλητισμό στην πόλη μας αυτό δεν αποτρέπεται από την λειτουργία των κλειστών σχολικών γυμναστήρια από τη σχολική επιτροπή. Ένα δεύτερο είναι ότι η σχολική επιτροπή από την προηγούμενη θητία εισηγήθηκε προς την Επιτροπή Παιδείας και μετά από διαβούλευση ήρθε στο Δημοτικό Συμβουλιο και έχουμε μια κανονιστική πράξη που λύνει όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα. Τρίτον, η Σχολική Επιτροπή πάντα, κατά το καλοκαίρι, βγάζει δημόσια ανακοίνωση και πρόσκληση τόσο προς όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση, είτε των σχολικών γυμναστηρίων, είτε των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Άρα, όλη η τοπική κοινωνία λαβαίνει γνώση αυτή, έχει συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής των αιτημάτων που έχουν την θέληση να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους χώρους με συγκεκριμένα δικαιολογετικά που πρέπει να προσκομίσουν προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα τόσο των πολιτιστικών συλλόγων, όσο και των αθλητικών σωματίων. Στη συνέχεια, αφού έγκριθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως σήμερα, καλούνται και υπογράφονται συμφωνητικά παραχώρησης με πολύ συγκεκριμένους όρους για τη λειτουργία της υποχρεώσης και τα δικαιώματα που έχουν και βεβαίως τα συμφωνητικά υπογράφονται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του συλλόγου ή του σωματίου. Από εκεί και πέρα, ούτε η Σχολική Επιτροπή, ούτε η Επιτροπή Παιδείας, αλλά ούτε ο Δήμος έχει την δυνατότητα, την αρμοδιότητα για έλεγχο προς οποιαδήποτε άλλη μορφή που αφορά τους συλλόγους ή τα σωματεία. Δηλαδή, όσον αφορά την τήρηση των βιβλίων εσόδων και εξόδων, όσον αφορά τα χρήματα που ζητούν από τα μέλη τους ή από όσους συμμετέχουν στα σωματεία αυτά, πολύ δε περισσότερο δεν έχει τη δυνατότητα να κάνουν οποιοδήποτε έλεγχο για το αν οι απασχολούμενοι στα σωματεία ή στους συλλόγους πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Αν είναι ασφαλισμένοι, αν δεν είναι ασφαλισμένοι, δεν έχουμε καμιά αρμοδιότητα να ελέγξουμε ούτε μπορούμε να το κάνουμε αυτό το ζήτημα. Η πρόταση της εισήγησης να είναι υπεύθυνη, η υπεύθυνη αυτή δεν είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του σωματείου, γιατί αφορά την ώρα χρήσης του κάθε γυμναστηρίου και εκεί καταλαβαίνετε ότι αυτή την ευθύνη δεν μπορεί να την έχει ο νόμιμος εκπρόσωπος, ο πρόεδρος να είναι εκεί 10 ώρες που λειτουργεί το σωματείο. Εκεί αυτή την ευθύνη για την καλή λειτουργία, για την καλή χρήση του χώρου που τους παραχωρείται, την έχει ο προπονητής που είναι εκεί. Αν ο προπονητής αυτός είναι νόμιμα ή όχι, δεν το ελέγχουμε εμείς. Υπάρχουν οι ελεγχτικοί μηχανισμοί από την εφορία, από το ΕΕΚΑ, να πάνε να κάνω τους ελεγχούς. Οι ελεγχτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι θα πρέπει να... αυτό το παθογενείο στοιχείο των σωματείων, όπως αναφέρατε, το πώς λειτουργούν και αν υποκρύπτονται άλλες συναλλαγές, κλπ., που παίρνουν μηνιαίως ποσά, θα πρέπει αυτήν την αρμόδη, καθήλην αρμόδη, να ελέγξουν. Οπότε, από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα όλα ως προς τη χρήση, πολύ σωστά είπε και η κυρία Τσίλη, αυτή είναι η διαδικασία και αυτή πρέπει να ακολουθείται. Αλλά ως προς το τι καταβάλλουν τα παιδιά προς τους προπονητές και προς τα σωματεία, είναι μία άλλη παθογενέστατη ιστορία, έτσι. Πληρώσω για λίγο και να κλείσω το θέμα. Κι είναι ότι ο κάθε γονιός είναι υπεύθυνος να ρωτήσει το σωματείο που πάει και να ελέγξει, με τι ακριβώς πληρώνει και σε τι συνθήκες εργάζεται. Όσον αφορά το τίμημα, θεωρώ και εγώ ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξαναδούμε το τίμημα αυτό του ενός ευρού αναόρα για κάθε σωματείο και για αντίστοιχο που είναι για τους πολιτιστικούς συλλόγους, γιατί συνεχώς γίνονται παρεμβάσεις στα αθλητικά σωματεία, στα γυμναστήρια, στα σχολικά γυμναστήρια και έχουν ένα επίπεδο καλύτερο από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Άρα και εγώ συμφωνώ ότι θα πρέπει το τίμημα κάθε φορά, αλλά εδώ υπάρχει σχολική κοινότητα. Ποιοι ελέγχουν και ποιοι κάνουν τις προτάσεις. Η σχολική κοινότητα μετά πάει στη Σχολική Επιτροπή, στη ΔΕΠ και εν τέλειε έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λοιπόν, ψηφίζουμε λοιπόν αυτό το θέμα όλοι. Κατά, κατά. Κατά ο κ. Πατσούρας, κύριος... Στο θέμα 15, κατά. Κύριε Παπαχριστό, υπέρ, λευκό. Άρα λοιπόν, με την αντίθετη ψήφωση του κ. Πατσούρα και τη λευκή ψήφωση της παράταξης του κ. Νάτση, κατά φιλοσοφία, εγκρίνεται το 16ο θέμα, είναι η παραχώρηση τώρα σε πολιτιστικούς συλλόγους. Απλώς να επισημάνω, δεν είναι μόνο σε πολιτιστικούς συλλόγους, είναι και σε σωματεία. Εμπλέκεται πάλι κάποια αθλητικά σωματεία, γιατί μιλάει για χρήση χώρων, όχι γυμναστηρίων. Πάλι, η τοποθέτησή μου είναι κοινή με το 15, δηλαδή ψηφίζω εδώ πέρα, στο 16 ψηφίζω προς πολιτιστικούς λόγους και γενικότερα σωματεία και αυτό που λέτε κοινωνικούς φορείς. Αλλά, εκείνα τα σωματεία που λαμβάνουν είναι ένα σεβαστό ποσό, καθημερινά για τη χρήση από... Το είπαμε αυτό, ναι. Θα πρέπει να είναι διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την τιμή την οποία δίνει προς το δήμο. Επομένως, δεν μπορούμε να τα βλέπουμε όλα οριζόντια, δηλαδή όλοι είναι το ίδιο, το ίδιο πολιτιστική σύλλογη, το ίδιο κάποια άλλα σωματεία και το ίδιο αθλητικά σωματεία, τα οποία παίρνουν από κάθε παιδί 50 και 40 ευρώ το μήνα. Τα είπαμε αυτά, ναι. Είναι ίδια του παιδί του π.Χ. Επομένως, δεν μπορώ να ψηφίσω ότι οριζόντια σε όλους 1 ευρώ. Για τα αθλητικά σωματεία. Για τα αθλητικά δεν ψηφίζετε. Ναι, ακριβώς. Γι' αυτό πρέπει να, που είστε δημοτικοί αρχοί, να αξιολογήσετε όλες αυτές τις προτάσεις και να δείτε ακριβώς το τι πληρώνουνε και αν είναι μόνο ένα σωματείο να πληρώνει για τον καθηγητή, για αυτόν που κάνει, δηλαδή, τη διαδικασία του χορού κτλ. Ή αν, προφανώς, όταν παραχωρούμε δημοτική υποδομή, δημόσια υποδομή και σε αυτόν που παραχωρούμε, δεν πρέπει να αξιολογήσουμε, σε αυτόν που παραχωρούμε, τι παραχωρούμε ακριβώς και τι πρέπει να λάβουμε από αυτόν. Κύριε Καλογιάννη, στο χορευτικό μου λόγο χωλιαράδων τι πληρώνετε? Λοιπόν, για το 16ο θέμα, την λευκή ψήφο του κυρίου Συμπάδηση, του κύριου Νάτσι, λευκή, και την υπέρ, εκτός από τα θελετικά σωματεία. Λοιπόν, στο 17ο θέμα, παραχώρηση χρήσης χωλιών χώρων στο 8ο ηλίκειο, στο σώμα Ελλήνων προσκόπων. Ερώτηση. Εγώ θέλω να ρωτήσω, ξέρουμε τον αριθμό των προσκόπων που θα κοιμηθούν στο σχολείο, γιατί φαντάζομαι για ύπνο το συζητάμε, και αυτό έτσι δεν είναι, για να κοιμηθούν στον... Έχουν διέσβολα. Δεν είναι λόγια σφάλια σκεφτά που θα μείνουν τα παιδιά. Λοιπόν, στο δέκατο... Ο προσκόπος, δευτεριανταπέντε, εφτά ενήλικες και οι υπόλοιποι είναι μικρά παιδιά. Λοιπόν, στο ψηφίες, το μόφωνο ανθροσκόπους ή έχουμε αντιρίστημα. Μόφωνο. Λοιπόν, μόφωνο. Δέκατο, όγκοδο θέμα, παραχώρηση χρήσης το ένα το διαπολιτισμικό και δεύτερο ειδικό δημοτικό σχολείο στον πολιτιστικό σύγκλωτο Κάστρο για τις Τζαμάλες. Μόφωνο. Μόφωνο. Όχι, να βάλουν πράγματα εκεί μέσα και ρεύμα και να πάρουν... Είναι ο μακρύς. Είναι ο μακρύς. Αρχή ρεύματος είναι μόνος. Λοιπόν, θέμα δέκατο, ένα το. Ένατο. Να πω γρήγορα. Η τιμολογιακή πολιτική του διπεθεί. Ναι. Έχετε την εισήγηση, ερωτήσεις, τοποθετήσεις. Καταψηφίζω γιατί όσον αφορά τα σχολεία και για τους μαθητές έπρεπε να είναι δωρεάν. Όπως καταψήφισα και την προηγούμενη φορά για το σητήριο 10 ευρώ είναι αρκετά ακριβό. Θα έπρεπε να διαμορφωθεί στις τάξες, άμα θέλετε και πρόταση, 5 ευρώ. Και τα 7 ευρώ που είναι το εκτωτικό, εκτός από τους μαθητές που έπρεπε να είναι δωρεάν, στους φοιτητές, στρατευμένους και τα λοιπού έπρεπε να είναι 3 ευρώ. Το 20, 21 και 22 είναι μόνο υπό την αιγίδα ή συνεισφέρουμε? Όχι, το πρώτο έχει συνεισφέρουμε. Στην ξεφασκία θα συνεισφέρουμε. Δεν έχει κριθεί οριστικά από τη νομοσπονδία ότι θα γίνει το Πανελλήνιο Πρωτάστημα εδώ. Χρειάζονται την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Συνδιοργάνωσης και θα καλύψει τη διαμονή, αν και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να παραμείνει στην Αθήνα. Δεν διαφωνούμε απλά, οι εισηγήσεις είναι και ανυπόγραφες και δεν αναφέρονται και αυτά μας. Όχι, όχι. Είναι το έγγραφό τους. Είναι συνειμένο το έγγραφό. Ας την έτσις, ωραία, ωραία. Και τα άλλα είναι αιγίδες. Είναι μόνο υπό την αιγίδα τα άλλα δύο. Χωρίς κόστος για μας. Άρα 20, 21, 22... Ποιος? Αγ. Παπαχρήστης. Όχι στο 22. Στο 20 το ψηφίζουμε καταρχήν. Και το 21. Στο 22 το καταψηφίζουμε αλλά θέλουμε λίγο να είναι σαφές και για το σώμα. Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία είναι καθαρά εταιρικού σκοπού. Εταιρικού σκοπού. Είναι μια εκδήλωση η οποία μπορεί να φέρεται ως μηχανοκίνητο αθλητισμού. Παρ' όλα αυτά δεν στηρίζεται ούτε από την ΟΜΑΕ, που είναι η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητο Αθλητισμού Ελλάδος, ούτε από το τοπικό σωματίο την ΕΛΕΤΑ. Γιατί σας το λέω λόγω της εμπειρίας μου στη δίκη του ΠΑΚΙ τα δύο τελευταία χρόνια που είχε ξανάρθει με την Επονεμία Φεστιβάλ, είναι μια γεραστηριότητα, θέαμα, γιορτοσκοπικού χαρακτήρα, επειδή όμως ο δήμος πρέπει να είναι προσεκτικός πού βάζει τη σφραγίδα του υπό την αιγίδα, είναι μια εκδήλωση που κατά τη γνώμη μας δεν είναι για να είναι υπό την αιγίδα του δήμου, είναι μια εκδήλωση θεαματική, με γυρουθανάτου, με drift, με, με, με, αλλά δεν είναι για να είναι υπό την αιγίδα του δήμου. Και επιμένω, είναι μια εκδήλωση που δεν έχει τη στήριξη της Ομοσπονδίας Μεχανοκίνου του Αθλητισμού. Όχι, επιμένω όμως ότι είναι ένα ζήτημα, όταν μπαίνει η σφραγίδα του δήμου υπό την αιγίδα, δεν έχει τη στήριξη της Ομοσπονδίας Μεχανοκίνου του Αθλητισμού, ούτε τη σελέτα του τοπικού σωματείου. Αυτό είναι ένα κριτήριο για εμάς να μην υπάρχει το σήμα και το έμβλημα του δήμου ή αεντών από κάτω από αυτή την εκδήλωση. Είναι αντιθέση, ας πούμε, για το πρωτάλλημα ξυφασκίας, που το στηρίζει η Ομοσπονδία του Αθληματος. Έτσι, δεν μπορεί να μπαίνει άκρητα το υπό την αιγίδα του δήμου, μπραντ μας, δεν το δίνουμε όπου να είναι. Αυτή είναι δικιά μας θέση. Για να μην είναι, για να μην είναι καταψηφίζεται από εμάς. Ο κύριος Σούτης. Έχω εμπλοκίσει σαν ένας ξενοδόγος το συγκεκριμένο concept. Γνωρίζω ότι η ΕΛΕΤΑ το στηρίζει. Όσον αφορά την ΟΜΑΕ που λέτε, είναι σωτερικά δικά τους θέματα, οι οποίοι δεν θέλουν να στρίξουν συγκεκριμένη εκδήλωση. Και από ό,τι γνωρίζω και την προηγούμενη φορά που έγινε πριν δυο χρόνια, έφερε πάρα πολύ κόσμο, όχι μόνο από όλη την πολιτική Ελλάδα, αλλά... Ναι, το ξέρω. Αλλά εμείς δεν παίρνουμε πιστωπιτικά τον Ομοσπονδιό, παιδιά. Δεν είναι σαν πιστωπιτικό χρονικό χρόνιμα του. Τι με διαφέρει να την κάνει ο Ομοσπονδιάς. Είναι μια διοργάνωση, η οποία είναι σημαντική... Και κρίνω. Δήμοσες πρέπει να... Λοιπόν, κατάπληκο ψήφιο με την αρνητική ψήφο του κ. Νάτση και τη λευκή του κ. Πατσούρα. Στο θέμα 24, το οποίο είναι και λίγο σοβαρό, στο 23 έχουμε την Επιτροπή για την Ενδημιουργία των Νεκροταφείων. Πού πήγε... Ποιο είχε το εισήγησε από εδώ. ...και ο κ. Μπέγκας πρότεινε τον κ. Λιόντο και η κ. Καλογιάννη να προτείνει ένα δημοτικό σύμβουλο. Και δε θα πω, πώς είναι το δημοτικό σύμβουλο. Πώς είναι το δημοτικό σύμβουλο. Πώς είναι το δημοτικό σύμβουλο. Πώς είναι το δημοτικό σύμβουλο. Πώς είναι το δημοτικό σύμβουλο. Πώς είναι το δημοτικό σύμβουλο. Πώς είναι το δημοτικό σύμβουλο. Πώς είναι το δημοτικό σύμβουλο. Και δε θα προτείνουμε, γιατί θεωρούμε ότι η επιτροπή αυτή πρέπει να συγκροτηθεί από αμυγός υπηρεσιακά άτομα. ...ο δημοτικός σύμβουλος θα είναι... Η δημοτική σύμβουλ, πραγματικά, τι θα κάνουν εδώ τώρα. ...δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια επιτροπή εκεί στο όμορφο... ...και ο κ. Κοσμάς Βασίλης... Ο κ. Κοσμάς Βασίλης, λοιπόν, αν προβλέπετε από τον όμο. Συφίζει αυτό το θέμα και το τελευταίο θέμα του 24... ...είναι η τροπή της απόφασης του 52 του 19... ...για την απευθεία συγκρήση από το δήμο του ακυνήτου γκαστή. Στην Κάνιγκουση. Ερωτήσεις. ...παραμείνει στο δήμο γιατί αλλάζει ο αρχικός σκοπός... ...στο δήμο θα παραμείνει γενικός για κάποιες δομές που θα χρειαστούν... ...χωρίς να μπορούμε σήμερα να τις κατανομάσουμε. Όχι. Αλλά στην πορεία θα... Θα παραμείνει συχρήση στο δήμο. Για προσενημέρωσή σας θα γίνει δημοτικό συμβούλιο... ...στις 19 του μηνός με τον Συνήγορο του Δημότη... ...και θα δούμε αν θα μπουν και κάποια άλλα λίγα υπηρεσιακά θέματα. Ναι, όχι, δεν είναι χωριστή. Ναι, εντάξει. Η 19 Συνήγορο του 26... ...και θα βάλουμε μέριμνα και τα λοιπά θέματα... ...και με έρευνουν. Θα έπρεπε, ειδικά σε τέτοια θέματα... ...που είναι επιλογή προσώπου, να υπάρχει δενατότητα. ...για αυτό το θέμα.