Αγρίνιο Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Mέρος 1ο (ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, 2018)
: Καλησπέρα σας, για άλλη μία χρονιά συναδιώμαστε για να γιορτάσουμε τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Η μεγαλύτερη μέρα με φως, με ήλιο. Δεν θα μπορούσε αυτή τη μέρα να είναι μία μέρα ξεχωριστή και για τη μουσική, η οποία η μουσική είναι αυτή η οποία επικοινωνεί μέσα στις ψυχές μας και μέσα στη λογική μας και κυρίως στο συνέστημά μας. Η Φιλαρμονική του Δήμα Γριμιού για 12 συνεχή χρονιά συμμετέχει και διοργανώνει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Πραγματικά είναι μία γιορτή γιατί η φιλοσοφία αυτής της γιορτής είναι να πάει η μουσική στον κόσμο. Και γι' αυτό όλες οι εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο σήμερα, αύριο και μεθαύριο, θα γίνουν σε πεζοδρόμους, σε πλατείες, με ελεύθερη πρόσβαση για τους συνδημότης μας. Και οφείλω να αμολογήσω ότι νιώθω πολύ περήφανη γιατί προτοστατούμε σε αυτό το θεσμό. Αρκεί να σας θυμίσω ότι το 2012 επιλεγήκαμε από το Γαλλικό Φορέα για να κάνουμε και την έναρξη της Ευρωπαϊκής Μουσικής για την Ελλάδα στην Πλατεία Συντάγματος. Έχουμε πολλά να πούμε. Παρ' όλα αυτά όμως θα ακούσουμε περισσότερο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καλέσω, αφού πρώτα όμως ευχαριστήσω το Δήμο Αγρνίου για τη στήριξη, γιατί χωρίς το Δήμο Αγρνίου δεν θα μπορούσαμε να το πραγματοποιήσουμε όλο αυτό, για τη στήριξη που μας παρέχει για τη γιορτή της μουσικής και μας κάνει να ακουγόμαστε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και λίγο παραπέρα. Να ευχαριστήσω την τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας, η οποία οι άνθρωποι με πολύ ζήλο κατασκευάζουν αυτές τις επέραχες εξέδρες, να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του Δήμου Αγρνίου που στήριξε αυτή τη διορρυνόση και κυρίως να ευχαριστήσω τους μουσικούς μας, που είναι τα δικά σας παιδιά, είναι τα δικά μας παιδιά, που αν θέλετε κατεμένα είναι η έννοια του λέξη ερασιτέχνες. Αγαπούν, λατρεύουν αυτό που κάνουν. Σε επαγγελματικό επίπεδο, πιστέψτε με. Στο σημείο αυτό, για να μην μακρηγορούμε και να τραγουδήσουμε, θα ήθελα να καλέσω την Πρόεδρο της Σκεδά και την Δήμαρχο Πολιτισμού, την κυρία Παπαγεωργίου, να μας απευθύνει ένα χαιρετισμό. Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα και από μένα. 21 Ιουνίου, Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής. Για το ιστορικό μόνο δυο λόγια, γιατί ήδη ο μαέστρος μας έχει πει αρκετά. Καθιερώθηκε το 1982 στο Παρίσι, στη Γαλλία, από τον Υπουργό Πολιτισμού, τον Ζακ Λανκ. Πρώτη φορά πέρασε τα όρια της χώρας και πραγματοποιήθηκε η γιορτή αυτή στην Αθήνα το 1985, που η Αθήνα ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έκτοτε η γιορτή αυτή έχει γίνει θεσμός, ένας θεσμός που γιορτάζεται κάθε χρόνο, την 21η του Ιουνίου, την πρώτη μέρα του Θερινού Ηλιοστασίου. Την πραγματικότητα δεν είναι μία μέρα, συνήθως οι εκδηλώσεις είναι τρία ημέρες, εξαπλώνονται απ' άκρων σάκρων της Ευρώπης και πραγματικά σε όλη την Ευρώπη, σε πάρα πολλές πόλεις, πραγματοποιούνται σε δημοτικούς χώρους, σε πλατείες, σε σταθμού, σε λιμάνια, σε πάρκα, σε πολλά σημεία εκδηλώσεις, όπου μουσικοί και επαγγελματίες και αιρασιτέχνες, που καλύπτουν όλο το φάσμα της μουσικής, κάνουν συναυλίες για μικρούς και μεγάλους. Στο Αγρίνιο οι εκδηλώσεις αυτές θα κρατήσουν τρεις μέρες, πρώτη μέρα η σημερινή, όπου πραγματικά ξεκίνησε με μία εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου και τώρα είναι η μεγάλη εναρκτήρια εκδήλωση, αυτή που θα παρακολουθήσουμε τώρα. Θα ακούσετε εξαιρετικές φωνές, θα ακούσετε υπέροχη μουσική, εύχομαι σε όλους να περάσετε μία μαγική βραδιά, να μας ταξιδέψει ο Μαέστρος και όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης. Να είστε όλοι καλά, σας ευχαριστώ. Ο Μαέστρος δεν μπορεί να σας ταξιδέψει πουθενά, η μουσική θα μας ταξιδέψει όλους. Θα ήθελα όμως να αναφέρω ότι σε αυτό το τριλημέρο θα γίνουν και άλλες εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία. Έγινε η εκδήλωση προηγουμένως υπαρουσία των δύο Μουσικών Συνόλων του Μουσικού Σχολείου Αγγρινίου στον Παζόδομο Παπαστράτο. Αύριο στην οδό Καραπαπά θα υπάρχει το απόγευμα προς βραδάκι, εννιά η ώρα, άλλη μία ορχήστρα George & Friends, που θα δώσει και αυτή το στίγμα της στη γιορτή της μουσικής. Το Σάββατο θα γίνει στον Παζόδομο Ηλία Ρυού, οι Blues Diaries θα εμφανιστούν το απόγευμα βράδυ, στο Μικρό Καφέ και στον Τρυποκάριντο και το πρωί θα βρίσκεται η ομάδα DRO στο Μουσείο, στο προαύλιο χώρο του Μουσείου, που θα δώσει και εκεί μία ξεχωριστή παράσταση, που την ονομάζει στροματογραφία αν θυμάμαι απ' έξω καλά, είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επίσης, στον Πεζόδομο Καραπαπά, στο Πρέγκο Καφέ, η ορχήστρα George & Friends, πάλι δωρεάν για το κοινό, όλα αυτά που σας λέω, θα γιορτάσουμε τη μουσική. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον Δήμαρχο Αγρινίου, τον κ. Παπαναστασίου, να μας απεθύνει ένα μικρό χαιρετισμόνο μας. Δώστε τις ευλογίες του για όλο αυτό και αφού τον ευχαριστήσουμε και για την στήριξη που μας έδωσε μέχρι σήμερα, να απονείμουμε και στους συμμετέχοντες όλοι σε αυτή τη γιορτή, ένα αναμνιστικό δίπλωμα. Αν έχετε την εγκαλωσσύνη, Δήμαρχε, ελάτε να μας πείτε δύο κουβέντες και να... Καλησπέρα. Και από μένα. Αυτή είναι μια εξαιρετική γιορτή. Και είναι μια εξαιρετική γιορτή που την έχει αγκαλιάσει όλη η πόλη, όλα τα τελευταία χρόνια. Γιατί οι Αγρινιώτες αγαπάμε την τέχνη, αγαπάμε τον πολιτισμό, αγαπάμε τη μουσική. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντηλεστές. Και οι συντηλεστές είναι πρώτα τα παιδιά της Φιλαρμονικής, του Μουσικού Συμπλίου Κουβέντες, πριν και όλα τα υπόλοιπα παιδιά που θα κάνουν όλες αυτές τις εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες. Ένα μπράβο λοιπόν στα παιδιά μας και μαέστρο και όλοι όσοι καθοδηγείτε αυτή την πορεία για τη Δήμαρχη. Προχωρήστε ακόμα περισσότερο, θα συμπεραστακόμαστε, γιατί τα παιδιά το αξίζουν, γιατί όλα για τα παιδιά γίνονται. Καλή συνέχεια και κάθε χρόνο να είμαστε εδώ θα δώσατε. Έχουμε ένα μικρόφωνο, θα το μοιραστούμε. Θα ήθελα να καλέσω στη σκηνή το συγκρότημα του Μουσικού Σύνολου George & Friends που παρουσιάζονται δυό φορές στη γιορτή της Μουσικής. Τους ευχαριστούμε και ελπίζουμε του χρόνου να παρουσιαστούν περισσότερες μέρες. Δήμαρχε για συγγνώμη σας. Καλούμε τους Blues Diaries, και αυτό είναι ένα συγκρότημα ντόπιο που θα συμμετέχει στη γιορτή της Μουσικής. Επίσης, στους συμπαραστάτες μας, το μικρό καφέ συνδιοργανώνει και συμμετέχει σε αυτή τη γιορτή, διοργανώνοντας συναυλία του στο πεζόδρομο της Ηλίας του Λιελίου, καθώς και το καφέ τρυποκάριδος που και αυτοί συμμετέχουν στη γιορτή της Μουσικής, διοργανώνοντας και αυτοί το δικό τους event έξω στο πεζόδρομο που έχετε την ευκαιρία να τους παρακολουθήσετε. Στην ομάδα DRO, οι οποίοι θα παίξουν, θα διοργανώσουν στο Αρχηλογικό Μουσείο μια εκπαιδευτική δράση. Καθώς και στο Μουσικό Σχολείο Αγριμίου, στο Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και στην Ορχή Στραδωματίου, που παίξαν λίγο πριν. Είναι κάποιος εκπρόσωπος εδώ? Αν δεν είναι, ας το πάρει ο κύριος Τσιάντας που είναι εδώ, πρόχειρος, δικός μας. Α, είναι ο κύριος Φουλίδης. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ. Σε αυτό το σημείο να σας ναυρωδεύσουμε και τους συμμετέχοντες στην δικιά μας συναυλία. Τη Γεωργία Τσιμάνη, η οποία θα μας τραγουδήσει. Πού είναι η Ζέτα? Πού είσαι Ζέτα από εδώ? Θα μας τραγουδήσει στη συναυλία μας απόψε. Το κύριο Χρήστο Παντούλα, ο οποίος είναι γνωστός και μη εξαρεταίος. Θα μιλήσω για αυτόν στη συνέχεια, πριν τραγουδήσει. Γιατί άμα τραγουδήσει ο Χρήστος, δεν κάνει τώρα από εκεί έρχεται. Καθώς και την κυρία Άννα Παπαδοκούλου, που και γι' αυτή θα σας μιλήσω μετά. Είναι μια εξαίρετη σοπράνο, που μας κάνει την τιμή να μιλήσουμε. Είναι μια εξαίρετη σοπράνο, που μας κάνει την τιμή να μιλήσουμε. Είναι μια εξαίρετη σοπράνο, που μας κάνει την τιμή να μιλήσουμε. Είναι μια εξαίρετη σοπράνο, που μας κάνει την τιμή να μιλήσουμε. Είναι μια εξαίρετη σοπράνο, που μας κάνει την τιμή να μιλήσουμε. Τα παιδιά έχουν ανάγκη, πρέπει να βοηθάμε συνέχιες από τα παιδιά μας. Και φυσικά, δήμαρχε, θα μου απονείμεις και εμένα ένα βραβείο στην Αγρύνιο Μπάν. Τα τάξεως. Τα τάξεως. Και εσείς να καθοδηγείτε τα παιδιά, γι' αυτό το πρόβλημα. Όλοι. Ο πολιτισμός έχει ανάγκη. Τα παιδιά έχουν ανάγκη, πρέπει να βοηθάμε συνέχιες από τα παιδιά μας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, δήμαρχε. Λοιπόν, από εδώ και πέρα τέρμα τα λόγια. Σας απεμπλέκω. Μπορείτε, εντός γιατί θέλετε να μας τραγουδήσει κάτι. Χωρίς πρόβλημα δεν σε βγάζω. Το ξέρω. Πολύ ωραία. Καλή ακροάση. Θα καλέσουμε την Ζέτα τη Τζιμάνη να μας ξεκινήσει τη συνεργασία μας. Όχι αμέσως όμως. Πού είναι η Ζέτα? Λάμπις, εκεί είσαι. Σε βλέπω. Τώρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Απ' τα χνάρια μου άφησες Δεν καλύπτωθεις Αν γυρίζεις στα λιμάνια της πληγής Τα ντουμάτια μου Στου τρελού τις γραμμές Σου δείχνω να το πες Δεν στεχές Στα λιμάνια μου Τον φάρο μου λιμπέσες Αναψάδε κονχές Αν χαθείς ξανά Στους καρδιάς το μάχαλα Κάπου είναι κοντά Μεθυσμένοι περιμένουν ασχεία Βάσα μου όλοι εγώ Θα με δίπλα σου εγώ Χάρτις που μην πιστώ Το μελάνι της πορείας σου να πιώ Τα ντουμάτια μου Στου τρελού τις γραμμές Σου δείχνω να το πες Δεν στεχές Στα λιμάνια μου Τον φάρο μου λιμπέσες Αναψάδε κονχές Αναψάδε κονχές Αναψάδε κονχές Εγώ να μείνεις Να με κρατήσεις αγκαλιά Να μ' αγοθείνεις Της καληνύχτα στα φιλιά Τι μου τα δίνεις Δεν φεύγω που σε κατάμαξη δεν θα βγω Αν έχεις τίποτα μαζί μου να συγκρίνεις Εδώ να μείνεις Να το μάθουμε κι οι δυο Εγώ να μείνεις Της καληνύχτα στα φιλιά Τι μου τα δίνεις Εγώ να μείνεις Της καληνύχτα στα φιλιά Τι μου τα δίνεις Εδώ και τώρα Γιατί είναι ο δρόμος μας παλιός τέκατη φορά Της καληνύχτα στα φιλιά δεν είναι τώρα Δεν φεύγω που σε κι αυτή τη ζωή σου δεν θα πω Κι αν είναι η σχέση μας νιμήσει τα λόγια φορά Εδώ και τώρα στις αγάπης το θυμά Εδώ να μείνεις Της καληνύχτα στα φιλιά Τι μου τα δίνεις Εδώ να μείνεις Της καληνύχτα στα φιλιά Τι μου τα δίνεις Εδώ να μείνεις Της καληνύχτα στα φιλιά Τι μου τα δίνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Της καληνύχτα στα φιλιά Τι μου τα δίνεις Της καληνύχτα στα φιλιά Εδώ να μείνεις Της καληνύχτα στα φιλιά Τι μου τα δίνεις Εδώ να μείνεις Της καληνύχτα στα φιλιά Τι μου τα δίνεις Εδώ να μείνεις Της καληνύχτα στα φιλιά Τι μου τα δίνεις Εδώ να μείνεις Τι μου τα δίνεις Εδώ να μείνεις Τι μου τα δίνεις Εδώ να μείνεις Τι μου τα δίνεις Εδώ να μείνεις Τι μου τα δίνεις Εδώ να μείνεις Τι μου τα δίνεις Εδώ να μείνεις Τι μου τα δίνεις Εδώ να μείνεις Τι μου τα δίνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις Εδώ να μείνεις