ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΣΕ 8-6-2023, ΩΡΑ 11.00πμ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2023)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρακαλώ καθίστε. Έχουμε ήδη αργήσει. Περάστε τις θέσεις, παρακαλώ. Κυρίες και κύριοι, είμαστε εντάξει, έχουμε απαρτία. Κύριε Περιφεριάρχα, κυρίες και κύριοι επικεφαλής παρατάξων, αντιπεριφεριάρχες, περιφερειακής συμβούλη, καλημέρα σας. Έχουμε σήμερα δύο συναιδριάσεις, την ενάτη ειδική και την δεκάτη τακτική. Και ξεκινάμε με την ενάτη ειδική, ήδη έχουμε καθυστερήσει κατά μισή ώρα, περάσαμε το τέταρτο το προβλεπόμενο. Και το θέμα μας είναι η εκλογή τακτικού μέλους για την κάλυψη και ενωθήσας θέσης της Περιφερειακής Παράταξης Λαϊκής Ισπύρος της Θερράς Ελλάδας στην Οικονομική Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 175 του νόμου 3852, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Λίγα πράγματα για το διαδικαστικό, θα πω σας παρακαλώ την άνοχή σας. Σας καλώ λοιπόν σήμερα για να προβούμε στην εκλογή τακτικού μέλους και αναπληρωματικού στην Οικονομική Επιτροπή από την Περιφερειακή Παράταξη Λαϊκής Ισπύρος, με θητεία έως 31-12-2023, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου, όπως ανέφερα προηγουμένως, 175 του νόμου 3852, όπως ισχύει. Και αυτό λόγω της παρέτησης που υπέβαλε η κυρία Καραβαλία. Η οποία είχε τη θέση του αναπληρωματικού μέλους. Η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Οικονομική Επιτροπής, όπως όλοι γνωρίζετε, είναι μυστική. Τόσο για τα τακτικά, όσο και για τα αναπληρωματικά μέλη της Οικονομική Επιτροπής, οι οποίοι αναδεικνύονται από την ίδια ψηφοφορία, δηλαδή και τον αναπληρωματικό μέλος. Για το θέμα, το συγκεκριμένο της σημερινής συνεδρίας, έχει κατατιστεί ψηφοδέρτιο με υποψηφίους από τους Περβεριακούς Συμβούλους που ανήκουν στην ενλόγω παράταξη, δηλαδή στη λαϊκή συσπήρωση. Τα μέλη του Περβεριακού Συμβουλίου ψηφίζουν στον ψηφοδέρτιο τον υποψήφιο της προτίμησής τους έως τον προβλημπρόεδρο αριθμό των τακτικών μελών στην Οικονομική Επιτροπή από την ενλόγω παράταξη, δηλαδή έναν υποψήφιο. Ψηφοδέρτιο με μεγαλύτερο αριθμό από του ενός επιτροπωμένου σταυρού δεν λαμβάνεται υπόψη. Έτσι εκλέγεται ως τακτικό μέλος της Επιτροπής ο Περβεριακός Σύμβουλος από την ενλόγω παράταξη που θα συγκεντρώσει στη Μητσυχή Προφορία τους περισσότερους ψήφους. Και ο δεύτερος, ο επόμενός, θα αποτελέσει αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή. Για τη διαδικασία θα συγκροτήσουμε Εφορευτική Επιτροπή και παρακαλώ ως Πρόεδρο τον κύριο Βούλγαρη να έρθει στη θέση του εδώ και τα δύο μέλη, τον κύριο Σχούρα τον Γιώργο και την κυρία Αργυροπούλου. Προτείνω στα μέλη στο σώμα να εγκρίνουμε την Επιτροπή. Εγκρίνεται ομόφωνα. Από εδώ και πέρα τη διαδικασία θα την εκτελέσει ο κύριος Πρόεδρος. Να αναφέρω μόνο ότι θα πρέπει με βάση της καταστάσεις, Αντώνη, να καλέσεις όλους έναν-έναν για να πάρουν ψήφο δέλτιο και μετά έναν-έναν για να ψηφίσουν. Καλημέρα από εμένα, για να κάνουμε και πιο γρήγορα, για να κρατήσουμε το τυπικό. Διαβάζω από την κατάσταση τα ονόματα. Καλό είναι να έρθουν όλοι όσοι είναι παρόντες να πάρουν τα ψηφοδέλτιά τους, ένα λευκό και ένα ψηφοδέλτιο. Και αφού γίνει το μοίρασμα των ψηφοδελτιών, μετά αμέσως μου έχουν πει ότι υπάρχει και η Κάλπη, είναι εδώ μπροστά, πάλι θα κληθούν ένας-ένας για να ρίξουν το ψηφοδέλτιο στην Κάλπη. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια παρατήρηση, κάποιος θέλει κάτι να πει πάνω σε αυτό, για να ξεκινήσουμε. Λοιπόν, μισό λεπτό να μου δώσουν την κατάσταση. Δώστε μας λίγο ένα στραγίδι με τα ψηφοδέλτια, ένα λεπτό και μετά αρχίζουμε να λέμε τα ονόματα. Η κυρία Μαρία Αναγνώστου να προσέλθει. Ο κύριος Μακομέτρου παρακάλετε να κάνει το exit poll. Λοιπόν, ο κύριος Βαρδακώσας Κωνσταντίνος να προσέλθει. Τώρα μόνο δίνουμε ψηφοδέλτια και φακέλους. Ο επόμενος ο κύριος Δημήτρος Βουρδάνος. Ο κύριος Κωνσταντίνος Γαλάνης. Πρώτα θα ολοκληρώσουμε το μοίρασμα των φακέλων και των ψηφοδελτίων και μετά θα ξαναπούμε τα ονόματα για να γίνει ψηφοφορία. Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε λίγο να ανακοινώσω ότι η ειδική συνέντευση είναι διαζώσης, επομένως δεν συμμετέχει κανείς από τους συναδέλφους και τους οποίους καλωσορίζω στην τηλεδιάσκεψη στην παρέα μας. Η κυρία Καταούλη Καλατζή, ο κύριος Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο κύριος Γιώργος Κελαηδίτης, ο κύριος Εβάγγελος Κόπουζας. Ο κύριος Γιώργος Καραγιάννης, ο κύριος Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο κύριος Γιώργος Καραγιάννης, ο κύριος Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο κύριος Εβάγγελος Κόπουζας. Ο κύριος Σιλίας Μπουρμάς, ο κύριος Νικολάος Πηρίδεν, ο κύριος Φανίου Παπαθωμά. Ο κύριος Ιωάννης Περκαντάς, ο κύριος Ηλίας Ανίδας, ο κύριος Αλεσίτης Στασιός, ο κύριος Ανδρέας Τουλιάς, η κυρία Γελοπούλη Παπανικολάο Σοφία, ο κύριος Θαμάτιος Γκάβαλης, ο κύριος Γλώτσος Απόστολος, ο κύριος Ανδρέας Δαύρης. Θα σας φωνάξουμε πάλι από την αρχή για να ψηφίσετε ονομαστικά. Ο κύριος Δημήτρος Αναγνωστάκης. Τώρα παίρνετε μόνο το ψηφοδόλητα και το φάκελο. Για τον κύριο Αναγνωστάκη δίνουμε τώρα. Για τον κύριο Σπυρίδων Λάβου. Παρασκευάς Δρόσος. Γεώργιος Κούρας. Εμμανουήλ Γέμελος. Ο κύριος Νικόλος Μπέτσιος. Κωνσταντίνος Ατουρόπουλος. Χαράλαδος Φάκος. Ιουλία Καραβασίλη. Ο κύριος Κωνσταντίνος Βαζδόκης. Ο κύριος Αντώνιος Αλεξός. Ο κύριος Χαράλαμπος Γιώτης. Ο κύριος Αντώνιος Βούργαρης. Η κυρία Πελζόη Νίκη. Η κυρία Άννα Καρύκα. Ο κύριος Εναστάσος Βελισσάριου. Ο κύριος Οτήριος Γκρένιος. Ο κύριος Γιώργιος Πατσιούρας. Ο κύριος Βασίδιος Σιαλμάς. Ο κύριος Δούρος Χρήστος. Ο κύριος Σαχοινιώτης Χριστόφορος. Και ο κύριος Αντωνού Λάμπρος. Λοιπόν, να ξεκινήσουμε. Ξεκινάμε για να κάνουμε γρήγορα τώρα τη διαδικασία. Ένα-ένα τα ονόματα. Ρίχνετε το φάκελο και υπογράφετε στην κατάσταση. Κυρία Αναγνώστου Μαρία. Ρίχνετε το φάκελο και υπογράφετε. Ο κύριος Κασταδίνος Αποστολόγλος. Ο κύριος Κωνσταντίνος Βαρδακώστας. Ο κύριος Βουρδάνης Δημήτριος. Ο κύριος Κωνσταντίνος Καραγιάνης. Ο κύριος Κωνσταντίνος Γαλάνης. Δεν είναι εδώ. Ο κύριος Δελμούζο Σιναπών. Ο κύριος Κωνσταντίνος Καραγιάνης. Ο κύριος Γιώργιος Κελαϊδίτης. Ο κύριος Εβάγγελος Κούπουζας. Ο κύριος Κυρμανίδης Σιναπών. Ο κύριος Κύριος Βαρδάκωστας. Ο κύριος Βαρδάκωστας. Ο κύριος Κυρμανίδης Σιναπών. Ο κύριος Κωνσταντίνος Βακωνίτρος. Ο κύριος Βουρμάς Ήλια Σιναπών. Ο κύριος Νικολάος Πυρίδων. Ο κύριος Βουρμάς Ήλια Σιναπών. Ο κύριος Βουρμάς Ήλια Σιναπών. Ο κύριος Ιωάννης Παρκαντάς. Ο κύριος Ηλίας Ανίδας. Ο κύριος Ταριστίδης Τασιός. Ο κυρίος Ταριστίδης Τασιός. Ο κύριος Ταριστίδης Τασιός. το ουλιάς Ανδρέας Σιναπών, η κυρία Αγγελοπούλου Παπανικολάου, Σοφία. Εδώ. Ωραία. Περικαλούμε. Ο κύριος Γκάβαλς Σταμάτιος, ο κύριος Γκλέτσος Απόστολος, ο κύριος Δαύρης Ανδρέας και η κυρία Κοροπούλου Κετσινίχα Βασιλική είναι απ' όντες. Η κυρία Θεοδόρα... Οι θερμοκρατοί είναι επί της οθόνης. Είμαστε και εμείς συμμετέχουμε, απλώς δεν ψηφίζουμε. Καλημέρα, καλησπέρα σε όλους σας. Είμαστε και εμείς συμμετέχουμε, απλώς δεν ψηφίζουμε. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. Καλημέρα. ların Ο κύριος Μερμπερίσμα, ο εσείς. Ο κύριος Μερμπερίσμα, ο εσείς. Ο κύριος Μερμπερίσμα, ο εσείς. Ο κύριος Δρόσος Παρασκευάς. Ο κύριος Κούρας Γεώργιος. Ο κύριος Γέμιλος Αμανιέλη. Ο κύριος Κατερίνα Μπατζελίνα Πούσα. Ο κύριος Νικόρος Μπέτιος. Ο κύριος Επιτρόπολος Κωνσταντίνος και ο κύριος Χαράλαμπος Φάγκος είναι απόδες. Η κυρία Ιουλία Καραβασίλη. Ο κύριος Κωνσταντίνος Βαζδέκης. Ο κύριος Ελεξούς Αντώνιος. Ο κύριος Γιώτης Χαράλαμπος είναι απόν. Ο κύριος Αντώνιος Βούλγαρης. Η κυρία Νίκη Πολυζίου. Ο κύριος Νίκη Πολυζόη. Η κυρία Άννα Καρύκα. Ο κύριος Αναστάσος Βελισσάριου. Ο κύριος Αθούδιος Δρέλνιος. Ο κύριος Γεώργιος Πατσιούρας είναι απόδες. Ο κύριος Σαλμάς Βασίλειος. Ο κύριος Χρήστος Δούρος είναι απόδες. Ο κύριος Αντώνιος Βούλγαρης. Ο κύριος Χρήστος Δούρος είναι απόν. Ο κύριος Αχινιώτης Χριστόφορος. Και ο κύριος Αντώνιος Λάμπρος είναι απόν. Είναι κάποιος που δεν έχει ακούσει το όνομά του. Είναι κάποιος που προσήλθε μετά το ξεκίνημα. Όχι. Τελειώνει εδώ η ψηφοφορία. Και αρχίζει η καταμέτρηση. Ο κύριος Σαλμάς Βούλγαρης Βούλγαρης. Ο κύριος Χρήστος Δούρος είναι απόν. Ο κύριος Αντώνιος Βούλγαρης είναι απόν. Ο κύριος Χρήστος Δούρος είναι απόν. Ο κύριος Χρήστος Δούρος είναι απόν. Ο κύριος Χρήστος Δούρος είναι απόν. Ο κύριος Χρήστος Δούρος είναι απόν. Βρέθηκαν 31 περιφερειακοί σύμβουλοι. Βρέθηκαν 31 φάκελοι. Ξεκινάμε την καταμέτρηση. Ένα λευκό. Δύο λευκά. Τρία λευκό. Τέσσερα λευκό. Πέντε σταυρός Αλεξός Αντώνιος. Το δεύτερο έγκυρο Αλεξός Αντώνιος. Πέντο λευκό ψηφοδελτίο. Τρίτο ψηφοδελτίο με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Τέταρτο με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Πέμπτο με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Έκτο με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Έβδομο με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Όγδο με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Ένατο με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Πέμπτο λευκό. Δέκατο με σταυρό Βασδέκης Κωνσταντίνος. Εντέκατο με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Δέκατο με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Δέκατο τρίτο με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Δέκατο τέταρτο με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Δέκατο πέμπτο με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Δέκατο έκτο με σταυρό Βασδέκης Κωνσταντίνος. Δέκατο έβδομο με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Δέκατο όγδο με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Δέκατο ένα το με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Εικοστό με σταυρό Αλεξός Αντώνιος. Εικοστό πρώτο με σταυρό Βασδέκης Κωνσταντίνος. Εβδομό λευκό ψηφοδέλτιο. Εικοστό δεύτερο ψηφοδέλτιο με σταυρό με δύο σταυρούς. Είναι άκυρο όταν έχει δύο σταυρούς. Είναι άκυρο όταν έχει δύο σταυρούς. Είναι άκυρο όταν έχει δύο σταυρούς. Και εικοστό τρίτο ψηφοδέλτιο με σταυρό Βασδέκης Κωνσταντίνος. Ευρέθηκαν λοιπόν 31 ψηφοδέλτια ψηφίσαντες. Ένα άκυρο, 7 λευκά, 23 ψηφοδέλτια έγκυρα. Έλαβαν ο κύριος Αντώνιος Αλεξός 19 σταυρούς, ο κύριος Βασδέκης 19 ψήφους, ο κύριος Κωνσταντίνος 4 σταυρούς, 4 ψήφους. Εκλέγονται τακτικό μέλος ο κύριος Αλεξός και αναπληρωματικό μέλος ο κύριος Βασδέκης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους για τη συνεργασία. Ευχαριστούμε την Επιτροπή, ευχαριστούμε για την διαδικασία άψεγη, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Παρακαλώ να καθίσουμε. Παρακαλώ να καθίσουμε. Παρακαλώ να καθίσουμε. Περάστε για να κάνουμε την ανακοίνωση και να κλείσουμε την ειδική συνεργασία σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία της ειδικής συνεδρίας και πάμε στην τακτική. Να ανακοινώσω πρώτα, θα το κλείσω εγώ τώρα και αμέσως μετά. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά την ανακοίνωση της αφορευτικής Επιτροπής από τον Πρόεδρο των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, ως τακτικό μέλος στην Οικονομική Επιτροπή ορίζεται με 19 ψήφους ο κύριος Αδεξός και με 4 ψήφους αναπληρωματικό μέλος ο κύριος Μπαζδέκης. Συγχαρητήρια, να είστε καλά, καλή επιτυχία στο έργο σας, καλή συνέχεια να έχουμε. Ο κύριος Αδεγονωστάκης έχει το λόγο. Να ευχηθούμε και εμείς ως παράταξη στον συνάδελφο, καλή δύναμη, καλή θητεία. Και βεβαίως να πούμε ότι έχει και ένα ιδιαίτερο φορτίο, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, πέρα από τη διαδρομή της Ιουλίας στην Οικονομική Επιτροπή το προηγούμενο διάστημα, να υποστηρίξει στην παρουσία του αήμιστου του τάση του χρονά. Το κάνω αυτό στη μνήμη του, έτσι για να μην ξεχνάμε το πόσα πολύ σημαντική ήταν και καταλυτική η παρουσία του τάση, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή, όσο και στο Περιφερειακό Συμβουλείο. Καλή δύναμη, καλή θητεία. Κύριε Αναγωνωστάκη, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Ο κύριος Δέχιος. Συμφωνώντας με τον συνάδελφο τον Αναγωνωστάκη να ευχηθούμε και εμείς τον κ. Αλεξό καλή επιτυχία. Απομένει ακόμα ένα εξάμενο περίπου μέχρι τη λήξη της θητείας αυτής της αυτοδικητικής περιόδου και να έχουμε μια καλή συνεργασία στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής και να επισημάνω κι εγώ το πολύ μεγάλο φορτίο που θα φέρετε, αντικαθιστώντας τον τάσο χρονά αυτή την εμβληματική φυσιογνωμία στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Κυρίες συνάδελφοι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Πέτσιο. Κάποιος άλλος. Ο κ. Περιέρχης. Να σας χαρώ και εγώ φυσικά τον νέο εκλεγέντας συνάδελφο και να τον καλωσορίσω και με την ιδιότητα του Πρόεδρου της Οικονομικής Επιτροπής σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό συλλογικό μας όργανο και δεν θα μπορούσα, όπως έκαναν και οι συνάδελφοι ήδη, να αναφερθώ και εγώ και στην εξαιρετικά ευδόκημη θητεία της κ. Καραβασίλη, της αγαπημένης μας Ιουλίας, όσο και στου αρεμνήσου και εξαιρετικά αγαπημένου μας τάσου χρονά. Καλή θητεία, συνάδελφε, με αγαπημένη θητεία. Κύριε Περιέρχη, σας ευχαριστώ πολύ. Η λαϊκή συσπηρούση τοποθετείται πάντοτε από θέσης αρχής στην Οικονομική Επιτροπή, το ίδιο θα πράξει και το επόμενο διάστημα. Κατά τα άλλα, να είστε καλά για τα καλά σας λόγια και σας ευχαριστώ. Και πάλι συγχαρητήρια, καλή συνέχεια να έχετε, καλή επιτυχία στο έργο σας. Ήδη είμαστε και στο ωράριο κανονικά, 12 η ώρα που ήταν η δεύτερη συνεδρίαση, η επόμενη για πρώτη φορά. Πεντά λεπτο, στο πεντά λεπτο. Η τακτική συνεδρία αυτή είναι η 10η του 2023. Και θα πω λίγο, όπως κάθε φορά κάνουμε, το πλάνο που έχουμε, το οποίο δεν έχουμε καμία συζήτηση κάποιου θέματος. Έχουμε όμως δύο ερωτήσεις από τον Πατρίδα μας Στερεά, με εισηγητή τον κύριο Γέμελο Τωμάνο. Έχουμε δύο από τη Διαϊκή Συσπήρωση και μία από τον Ελεύθερη Στερεά, από τον κύριο Βούλγαρη. Σύμφωνα με όσα έχουμε συμφωνήσει. Θα ήθελα όμως πριν να το επαναλάβω πάλι και να καλωσορίσω όσους συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη που δεν είναι παρόντες ή παρούσες. Και θα ήθελα, αν θέλει κάτι ο κύριος Περιφεριάρχης, κάποια ανακοίνωση. Όχι, μόνο να ευχηθώ καλή και παραγωγική συνεδρίαση. Καθώς βρισκόμαστε στην απόλυξη μιας Εθνικής Εκλογικής Αναμέτρησης, να συγχαρώ τους εκλεγέντες βουλευτές και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όσους, ιδίως από τα μέλη μας, εκνεουτήθηται στην κρίση του ελληνικού λαού, στη προσοχή. Κύριε Περιφεριάρχη. Δεν το τελείωσα. Να τελειώσω και αμέσως μετά. Το πλάνο, λοιπόν, είναι εκτός από τις ερωτήσεις-επερωτήσεις, έχουμε ένα θέμα το οποίο αναβάλαμε, που ήταν προ ημερισίας διάταξης και αφορά τις εκθέσεις που είναι ο κύριος Κούκουδας που είχε το ατύχημα την ημέρα εκείνη. Είναι αμέσως μετά. Αμέσως μετά έχουμε δύο έκτακτα, θα πάρουμε μία ψηφοφορία και για τα δύο και για το καθένα απόφαση ξεχωριστά και μπαίνουμε στην ημερισία διάταξη. Αυτό είναι το πλάνο. Κύριε Σαραγωνοστάγης. Κύριε Πρόεδρε, εμείς ως παράταξη, και θέλω να ενημερώσω το σώμα γι' αυτό, σε έντυξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση των απαντήσεων από την περιφερειακή πλειοψηφία σε προηγούμενες επίκαιρες και μη ερωτήσεις που καταθέσαμε. Είναι μία σωρία τέτοιων αναπάντητων ερωτήσεων, όπως είναι ο Παστέ, όπως είναι για τα φωτοβουλτάκια στο κοπαϊδικό πεδίο, όπως είναι για την μονάδα που ψάχνουμε να την βρούμε και δεν την έχουμε βρει στη Βιωτεία, και μία σειρά τέτοιων αναπάντητων ερωτήσεων. Δεν καταθέσαμε σήμερα ερώτηση για να πιέσουμε με αυτόν τον τρόπο να ολοκληρωθεί ο κύκλος των απαντήσεων, που έχει ηθική αλλά και πολιτική υποχρέωση η πλειοψηφία απέναντί μας, και ως εκτός του θέλουμε για άλλη μια φορά να ζητήσουμε διεκδικότες μαχητικά το δικαίωμά μας στην πληροφόρηση, την απάντηση στις ερωτήσεις που έχουμε υποβάλλει. Θα έχετε πλήρη λίστα με όλες τις ερωτήσεις αναθέμα, όπως είναι του κυρίου Δρώσου Παρασκευά, όπως είναι του κυρίου Γεωργίου Σκούρα, όπως είναι οι ειδικές μου ερωτήσεις στην π.Ε. Βιωτίας, όπως είναι του κυρίου Μελισσάρη, όπως είναι και της κυρίας Ακριώτη και του κυρίου Λάμπου. Όλοι έχουμε αναπάντητες ερωτήσεις. Δεσμεύομαι όμως στο επόμενο χρονικό διάστημα και πριν την επόμενη συνεδρίαση, να σας έχω ολοκληρωμένη λίστα με τις αναπάντητες ερωτήσεις μας. Ευχαριστώ πολύ. Αυτό ισχύει και για τις πόλυπες παρατάξεις, εάν υπάρχει κάτι. Πρόεδρε, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Η λίστα δεν χρειάζεται. Οι ερωτήσεις έχουν κατατεθεί με ένα ερωτήσινο από το Φεβρουάριο. Έχουν απασχολήσει δημοσιεύματα, κόσμο, γνωρίζουν οι πάντες. Δηλαδή, την έχω επαναφέρει και δύο φορές, τα ίδια και οι υπόλοιποι. Έχουμε γραμματική υποστήριξη και πάρα πολύ καλή. Να τις ξαναστήρουμε, να τις ξαναστήρουμε. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να απαντηθούν και λεπτομερώς, γιατί στην ουσία δεν παίρνουμε και τις απαντήσεις που πρέπει. Δεν αφορά το Προϊδρύο, αφορά τους εμπλεκόμενους αυτό. Αλλά εντάξει, θα κάνουμε πάλι το μικρότερο και το ξαναστέλουμε. Ευχαριστώ κύριε Παρασχηβά. Απλούσατα το θέλω για δική μου, προσωπική, αν θέλετε. Είστε εντάξει. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε να πούμε εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι βρισκόμαστε, όπως είπε και ο κ. Περιφεριακής, σε μια περίοδο που είναι προ-εκλογική και είναι έντονης οι διαργασίες οι οποίες υπάρχουν αυτό το χρονικό διάστημα και οι κομματικές διαργασίες, όπως φαίνεται. Εμείς, ανεξαρτήτως της θελήσεώς μας, δεν θα μπορέσουμε να παρεβρεθούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που είναι σε εξέλιξη και αντικειμενικά πρέπει να φύγουμε. Έχουμε καταθέσει δύο ερωτήσεις. Κυρίως θεωρούμε ότι να μην απαντηθούν σήμερα. Ας μην απαντηθούν σήμερα. Όμως, νομίζω ότι χρειάζεται να ληφθούν υπόψεις από τους αντιπεριφερειάρχες, τέλος πάντων, για την κρισιμότητα του ζητήματος που θα έττουμε και στις δύο ερωτήσεις. Αφού και οι δύο περιπτώσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και είναι κρίσιμες και κυρίως να ενεργήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ας μας απαντήσουν στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αν έχουν ενεργήσει θα είναι ακόμα καλύτερα. Και δευτερευόντως θέλω να πω το εξής, ότι εμείς επειδή θα λείπαμε και δεν μπορούσαμε να αναβάλουμε αυτή τη δουλειά που είχαμε σήμερα την κομματική έχουμε καταγράψει τις απαντήσεις μας πάνω σε κάθε ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Χωρίς την συμμετοχή μας στην ψηφοφορία θέλουμε να συμπεριληφθούν οι απόψεις μας στα πρακτικά της συνεδρίας της αυτής. Και θα μας επιτρέψετε, ζητώντας συγνώμη προφανώς από το σώμα, να αποχωρήσουμε. Εντάξει κύριε Πασδέκη, αν κατάλαβα καλά, θέλετε να συζητηθούν αφού πάρουν οι υπηρεσίες και οι αντιπεριφερειάρχες ενδεχομένους στου κόμπορα να απαντηθούν σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και ακόμα καλύτερα θα ήταν αν έχουν ενεργήσει ήδη οι περιφερειάρχες και οι αντιπεριφερειάρχες στην κατεύθυνση που θέτω με το ερώτημα. Κύριε Πασδέκη, να κάνω μια απάντηση γρήγορη στην ερώτηση που αφορά την ΠΕ Φθιώτιδος. Σε ό,τι αφορά το εν λόγου θέμα που έχετε βάδαν λίγη για τον Λιονουκλάδ. Έχει η απάντηση από τον κ. Παπαναστασίου που θα σας διαβιβαστεί από τη Γραμματεία σε λίγα λεπτά. Εντάχει σας λέω ότι αυτό είναι ένα έργο του Υπουργείου Υποδομών με σύμβαση παρακόρησης. Και θα σας έχω υπεύθυνες απαντήσεις στο επόμενο Περιφερειακό ή όποτε θέλετε κατηδύα, αφού διαβάσετε την επιστολή μας, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες μας και σήμερα το πρωί βρεθήκαν στην περιοχή. Τα υπόλοιπα τα βλέπετε στο έγγραφο που θα σας διαβιβαστεί και μιλάμε για ότι θέλετε για περιττά διευκρινήση. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους. Ευχαριστώ κ. Σενιέρα για τη διευκρινήση. Ευχαριστώ για την παρουσία σας. Να είστε καλά. Κάτι συνέχεια να έχετε. Πρέπει να ακουστεί. Κύριε Πρόεδρε, παρέμβαση σχετικά με την ερώτηση που έχει κάνει η Λαϊκή Συσπήρωση για τον Λιονουκλάδη. Πρέπει να κάνω οπωσδήποτε παρέμβαση εδώ. Εντάξει σίγουρο θα απαντηθεί. Επειδή δεν θα συζητηθεί. Δεν θα συζητηθεί. Πρέπει να το αφέσουμε για το επόμενο. Σήμερα υπάρχει μια συγκέντρωση των κατοίκων του Λιονουκλαδίου στο κοριό. Υπάρχει συνέλευση στις 8 η ώρα. Πρέπει να έχουμε κάποιες απαντήσεις. Πρέπει λοιπόν να διαβάσω κάποια πράγματα γιατί είναι σημαντικά. Δεν θα κατεστηρίσω πολύ το Συμβούλιο. Αν μου επιτρέπετε να μιλήσω. Λέει να την απαντήσουμε γραπτός και η απάντηση είναι έτοιμη. Θα σας διαβιβαστεί για οτιδήποτε άλλο. Ξαναμιλάμε πρωτεστώς αύριο το πρωί στο γραφείο μου και δευτερεβόντως στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να έχουμε πρωτά να ενημερωθούμε όλοι. Δεν διαφωνώ. Απλά θέλω να ενημερώσω στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι κατάγομαι το Λιονουκλάδι. Και αυτές οι εργασίες από κατάσταση που γίνονται σε συγκεκριμένο χώρο είναι πολύ σημαντικές και θα επηρεάσουν τη ζωή και τις καλλιέργειες των κατοίκων του Λιονουκλαδίου. Άρα πρέπει λοιπόν να μιλήσω. Δεν γίνεται διαφορετικά. Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, νομίζω ότι οτοποθετήθηκε κύριος Αντιπεριφερειάρχης. Αυτά που θέλετε να ανακοινώσετε να τα πείτε κανονικά αυτή τη στιγμή εδώ. Αν πρέπει να δοθεί καμία άμεση απάντηση επειδή το απόγευμα κάτι έχετε και θέλετε κάτι να ενημερώσετε. Να πω. Να μην καθυστερούμε μόνο... Κύριε Σκούρα, επιτρέψτε μόνο μισό λεπτό να πω τη γνώμη μου. Επειδή εμείς καταθέσαμε την ερώτηση, βεβαίως λαμβάνοντας υπόψη και την ευαισθησία του κύριου Σκούρα θα έλεγα το εξής. Παρά την απουσία μας να συζητηθεί και να πάει το λόγο ο κύριος Σκούρας και να τοποθετηθεί. Ναι, γι' αυτό και του δίνουμε το λόγο τώρα. Φεύγουμε απ' την πρώτη τοποθετησία μας που λέμε κυρίως εμείς είπαμε να ενεργήσει η περιφέρεια. Αυτό μας ενδιέφερε περισσότερο, όχι τόσο να μας απαντήσει σήμερα, αλλά να ενεργήσει η περιφέρεια στην κατεύθυνση που πρέπει. Ωστόσο όμως θέτουμε το ερώτημα και ο κύριος Σκούρας σας πάρει το λόγο και ας τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το θέμα. Συμφωνώ απόλυτο με τον κύριο Πασδάκη. Κύριε Σκούρα έχετε το λόγο. Πρόεδρε, πριν μιλήσει ο κύριος Σκούρας τα έργα, οι εργολαδίες και που γίνονται στα πλαίσια του ΕΑΝΟ, δεν αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα. Κύριε Πρόεδρε μπορώ ένα λεπτό. Ναι κυρία την Πρόεδρε. Θα σας ζητούσα να τηρηθεί αυστηρά η διαδικασία. Δεν μπορεί ο ένας, τώρα ζητάμε 10 διαφορετικά πράγματα, έχουμε βγει εκτός διαδικασίας, εκτός προγράμματος. Κι εγώ κάτι έχω μια αίσθηση και θέλω να μιλήσω για κάτι. Επειδή είπαμε στα πλαίσια της χαρτίσης και αγαστής συνεργασίας, δεν νομίζω ότι είναι κάτι που δεν μπορώ να το κάνουμε. Έτσι νομίζω. Εγώ νομίζω ότι είναι κάτι που δεν πρέπει να το κάνουμε, γιατί είναι εκτός διαδικασίας. Ας τοποθετηθεί απλώς ο κύριος Σκούρας να τοποθετηθεί και από εκεί και πέρα να συμφωνήσουν τα θέματα αυτά, εφόσον θα γίνει και συζήτηση στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Κύριε Σκούρα, απλώς ανακοινώστε αυτό που έχετε. Το θέμα, κύριε Πρόεδρε, και ενημερώνω το περιφερειακό συμβούλιο... Παρακαλώ να κάνετε δύο εισιχεία. Είναι η εκχέθαση της τμήματος στην περιοχή Βαλόγουρνα του Δενοκλαδίου. Παρακαλώ εισιχεία. Είμαστε στο σημείο εισιωρήσεως του κτηματολογίου και το δημόσιο δεν έχει ξεκαθαρίσει τι του ανήκει, τι είναι δάσος, τι είναι δασική έκθεση και κυρίως τι θεωρεί και ποιες είναι οι ιδιωτικές εκτάσεις. Τα δασαρχεία επεμβαίνουν παράνομα σε εκτάσεις που δεν ανήκουν στο δημόσιο με την πρόφαση της αποκατάστασης, παύλα ανάπλασης περιβορταλογικά υποβαθμισμένων περιοχών τις οποίες θεωρούν δημόσια δασική εκτάσεις. Με την παραπάνω λιτεολογία του δασαρχείου λαμίας σε συνεργασία με την ΕΕ-ΚΣΕΣΠ, Υδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Κοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης, ο οποίος είναι ο φορέας του έργου, στις 30 Μαΐου προχώρησης, εκχέρσωση, ισοπαίδωση τμήματος μιας έκτασης 112 περίπου στρεμάτων στην περιοχή Βαλόγορνα της Δημοτικής Κοινότητας Νέου Κλαδίου. Σύμφωνα με απαντητικό έγγραφο του δασαρχείου λαμίας, στις διαματηρίες των κατοίκων, η έκταση θεωρείται δημόσια δασική, εφόσον δεν έχει αναγνωριστεί με έναν από τους τρόπους που αναφέρονται στο άρθρο 10 του νόμου 3208 του 2003. Η έκταση όμως ανήκει στον Αγωρτικό Συνετειρισμό Λιανού Κλαδίου, με συμβόλαιο από το 1925. Η εχέρσωση εκτελείται από την Εταιρία Τέρνα και οι εργασίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα κανονικά. Οι παραπάνεργασίες έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργίας από τις 12 Τετάρτου του 23. Φαίνεται όμως ότι υπήρχε μεγάλη βιασύνη, αλλιώς δεν εξηγείται η άμεση επέμβαση εντός ολίγων ημερών από την απόφαση του δασαρχείου, η οποία λήφθηκε στις 18 Πέμπτου του 23. Απότερο στόχος η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αδιαφορώντας για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Με πρόφαση με την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο νόμο για την απολυγνητοποίηση, επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε δασικές εκτάσεις που εχερσώθηκαν ή παραχωρήθηκαν για γεωργική ή λεντροδοκομική καλλιέργεια. Επιπλέον, με τον νόμο 4859 του 2021, με θέμα μέτρα διευκολύνσης και εξοχρονισμού ίδρυσης και λειτουργίας κτινετροφικών εγκαταστάσεων, προσθέθηκε διάταξη με την οποία επιτρέπει την επέμβαση σε δάση και δασικές εκτάσεις, ως και σε δημόσιους χορτολιβαδικές και βραχόλιες εκτάσεις μετά από έγκριση του συντονιστή της οικίας αποκεντρωμένης διοίκησης και μετά από εισήγηση της οικίας δασικής αρχής. Ειδικότερα εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε δάση και αναδοσοτέες εκτάσεις απαγορεύονται. Κατεξέρηση, οι εγκαταστάσεις αυτές σε υπετρέπονται σε δασικές εκτάσεις που εχερσώθηκαν. Η ίδια διαδικασία χρόνδης για τον δασαρχείο Λαμίας που θεωρεί ότι η έκταση στη θέση Βαλόγουρνα είναι περιβολογικά υπαβαθμισμένη και θα πρέπει να γίνει μορφολογική και αισθητική αποκατάσταση και ανάπλασση αυτής. Έτσι προχώρησαν σε έκδοση πράξεις πληροφοριακού χαρακτήρα στην οποία συγκεκριμενοποιούνται οι όροι της επέμβασης δίνοντας την δυνατότητα στον φορέα του έργου, στην ειδική υπηρεσία δημοσίων έργων, κατασκευής και συντήρησης κοινωνιακών υποδομών με σύμβαση παραχώρησης, να επέμβει σε λιμμώσια δασική έκταση 112 στρεμάτων εφόσον αυτή εμπίπτει στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Το δασαρχείο Λαμίας φαίνεται να γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία αποτελεί για αιώνες το φυσικό αντιπλημμυρικό ανάγκωμα του παρακείμενου ρέματος, καθώς και ότι η αντιπλημμυρική προστασία μπορεί να λειτουργεί μόνο ως σύνολο που θα παίρνει υπόψη της στηρουή του νερού από το βουνό μέχρι το σπορχειό ποταμό. Επιπλέον δεν λαμβάνει υπόψη ότι τα δύο σημαντικά έργα, οι μεγάλοι μεταφορικοί άξομες, η διπλή συνδρομική γραμμή και ο έρψον 65, διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας και τα μπαζωμένα ρέματα, καθώς και ένα πικρό δίκτυο χυμάρων και μικρότερων ρεμμάτων που πηγάζουν με το όρος Όθρης απλώς σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης των καταστροφικών πλημμυρών. Επειδή οι εργασίες αποκατάστασης και ανάπλασης δημιουργούν κινδύνους εμφάνισης καταστροφικών πλημμυρών, επειδή η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων είναι η καθυστέρηση της ροής των νερών από το βουνό, στο οποίο αναπτύσσονται αρκετά ρέματα με μικρές λεκάνες απορροής, με απότομες πλαγιές, οι οποίες συντελούν στη γρήγορη αποστράγηση τους και όχι η ισοπαίδωση και η ανάπλαση του λόγου χώρου. Βάσιντα παραπάνω, ως περιβερειακός ίμπρος της παράταξης ΣΤΕΡΑ επηρεχώς ζητώ ένα, να σταματήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης και ανάπλασης της συγκεκριμένη περιοδοσία, εφόσον η περιφέρεια ΣΤΕΡΑ είναι η καθήλην αρμόλια για την αντιπλημμυρική προστασία στη συγκεκριμένη περιοχή. Δύο, να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες του Δεσαρχείου Λαμίας, το οποίο προχώρησε στην έκδοση της συγκεκριμένης πράξης και της Εταιρείας ΣΤΕΡΝΑ. Και τρία, να απαγορευτεί η εγκατάσταση φωτοπολταϊκών συστημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή. Ευχαριστούμε κύριε Σκούρα. Αναφέρθηκε προτιμμένως ο κύριος αντιπεριφεράχης, ο κύριος Σαννίδας και επειδή όπως είπαμε θα συζητηθεί το θέμα σε επόμενο, αν θέλετε να δώσετε και αυτό και στη Γραμματεία εδώ, αλλά και στον κύριο Σαννίδα, την τοποθέτηση που κάνατε, αυτό που διαβάσατε, για να ληφθεί υπόψη στην απάντηση η οποία θα δοθεί στο επόμενο Περιφεράκο Συγούλιου. Ευχαριστώ κύριε Σκούρα. Νομίζω ότι έχει διαβιβαστεί απάντηση ήδη, οτιδήποτε είναι με την εξέλιξη από σήμερα και μετά, το κουβεντιάζουμε και το βλέπουμε όλοι μαζί. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Περιφερειάρχα. Πάμε στις ερωτήσεις πατρίδα μας στερεά. Όπως ανέφερα προηγουμένως έχουν στραλεί δύο υπερωτήσεις από τον κύριο Γιέμελο Τομάνο. Μια αφορά για το στρατηγικό, στρατηγική της βιώσιμης αστικής αναπλαστής στο ΣΒΑΑ, ερωτήματα, και άλλο είναι ο εγγονιμός και ενατομίας. Όπως έχουμε συμφωνήσει και η Γιέμελε, στον Περιφερειάκου Ασυμβούλιο, θα διαβαστούν και οι δύο, αλλά η μία θα γίνει η ανάλυση από εσάς. Επιλέγετε ποια θέλετε γραπτός και ποια θα συζητήσουμε εδώ. Εκτιμώ ότι επειδή σήμερα δεν έχουμε πολλές ερωτήσεις, τόσο η παράταξη του κ. Ναγνωστάκη, όσο και ο κ. Μπασδέκης που αποχώρησε και απέσσερε τις ερωτήσεις του, έχουμε χρόνο να μπορέσω να καταθέσω και να πάρω απαντήσεις προφορικά και από τους δύο τους ανθρώπους και τον Περιφερειάρχη. Εκτιμώ ότι πρέπει και οι δύο να απαντηθούν σήμερα και προφορικά. Εξάλλου, η μία ερώτηση μου την οφείλει ο Περιφερειάρχης από την προηγούμενη περιφερειακή συνέδριας που δεν ήταν έτοιμος και ήθελε χρόνο για να ενημερωθεί. Άρα, λοιπόν, ισοσιαστικά η ερώτησή μου είναι μία που απευθύνται στον κ. Περιφερειάρχη. Η άλλη όφειλε να μου την απαντήσει, γραπτός ο Περιφερειάρχης δεν την έχει στείλει ακόμα, οπότε οφείλει μια απάντηση σήμερα. Αλλά, όπως και να έχει, επειδή δεν έχουμε χρόνο, δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις, νομίζω ότι θα μου δώσει τη δυνατότητα γιατί είναι σημαντικές ερωτήσεις και οι δύο αφορούν τη νέα γενιά και την επιχειρηματικότητα. Σε ευχαριστώ. Η μία από τις δύο, όντως, είναι και σας είχε πει ο κ. Περιφερειάρχης ότι θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Τη θεωρείτε ότι τη χρωστάμε, δηλαδή, άρα λοιπόν είναι μία μόνο. Για την πρώτη επίκαιρη, σας παρακαλώ, επαναλάβετε αυτά που είχατε πει για να απαντήσει ο κ. Περιφερειάρχης. Έχει να κάνει με την συμβασιοποίηση που έκανε ο Περιφερειάρχης με τον δήμαρχο Λαμίων. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, ύστερα από σχετικές προτάσεις του δ. Λαμίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, υπέγραψε την απόφαση ένταξης των ακόλουθων πράξεων του επιχειρησιακού προγράμματος Στερεά Ελλάδα 1420, που έχει να κάνει με ένα ολοκληρωμένο πρότονο, ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης και φωτεινή σηματοδότησης για τη βελτιστοποίηση, ελέγχου κυκλοφορίας και μείωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο δ. Λαμίας, η συνολική δαπάνι είναι 650.000 ευρώ και δεύτερον για τη διαχείριση τουριστικών και πολιτιστικών ρόων στο αστικό κέντρο. Οι ερωτήσεις, για να μην πλατεάσω, έχουν να κάνουν ως εξής. Δικαιώχους των πράξεων νέων αναπτυξιακών εργανοσόπων, αμφιχτυονίες ΑΕ, και η ερώτηση έχει να κάνει με τα εξής δύο σημεία. Πρώτον, στο δελτίο τύπου που έχει στείλει η περιφερία, αρχίζει να δίνει ανάλογες επεξηγήσεις και ζητάμε μια αναλυτικότερη ενημέρωση για τις συγκεκριμένες έξυπνες εφαρμογές και για την ειδική πλατφόρμα διαχείριση τουριστικών ρόων που κοστίζουν 900.000 ευρώ. Και δεύτερον, το ερώτημα που έχει να κάνει, από ό,τι έχω αντιληφθεί, έχει να κάνει με το κυκλοφοριακό πρόβλημα και με τις φωτεινές πινακίδες που ουσιαστικά θα ενημερώνουν ένα σύστημα εφαρμογής που θα ενημερώνει τους ανθρώπους που μπαίνουν στο κέντρο της πόλης αν έχει πρόβλημα η κυκλοφορία και τα σχετικά. Είναι ένα σύστημα το οποίο εγκαθίσταται σε πόλεις με πληθυσμό άνω του ένας εκατομμυρίου ευρώ. Άρα λοιπόν, αν έχει διαπιστώσει ότι ο Ευρύδρος Δημοσλαμίας έχει κυκλοφοριακό πρόβλημα και αν είναι η πόλη από το 2ο από τα 250.000 που είναι η τουριστική πλαθφόρμα, εκτιμάω ότι θα έχει τόσο μεγάλο αριθμό τουριστών που θα δημιουργηθεί η ανάγκη για ένα ακόμα τουριστικό επικοινωνιακό προϊόν. Σας δώσω εγώ την απάντηση έτσι όπως την εκτιμώ. Η συγκεκριμένη συμβασιοποίηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό όφελος για το Δημό της Λαμίας, η εκτίμησή μου είναι αυτή. Νομίζω ότι υπάρχει μια κοροδία κατάμουτρα στον πολίτη του Δημού Λαμίας και έχει ένα και μοναδικό σκοπό. Να μπορεί να υπάρχει λόγος ύπαρξης και να αναδειχτεί ως χρήσιμο εργαλείο ο οργανισμός αμφικτειονίες. Ο οποίος ο οργανισμός αυτός είναι στην πραγματικότητα ένα ρουσφετολογικό εργαλείο προσλήψεων προσωπικά του δημάρχου. Τη θυμόσαση τη θεωτική αναπτυξιακή, κρατήστε το αυτό, σε λίγα χρόνια θα αναφέρουμε τις αμφικτειονίες, κυρίες συνάδελφοι. Και κάτι ακόμα που θα θέλαμε να απαντήσει ο κ. Περιφεριάρχης, γιατί εδώ το πάρτι των αναθέσεων κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Και σε αυτό το πάρτι πρέπει κ. Περιφεριάρχη κάποια στιγμή να κρατήσετε κάποιες αποστάσεις, γιατί αρχίζετε να εκτίθεστε κι εσείς. Στις 9 Τρίτου του 2022 υπογράψατε άλλη μία παρομία απόφαση ενός πάλι προηγμένου συστήματος, το e-tourism. Αξία 350.000 ευρώ. Σας είχα ρωτήσει και στα προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια, δεν μου είχα τα απαντήσει, ακόμα περιμένω να πάρω την απάντηση. Ενειμενάστε μας, σας παρακαλώ, πού είναι αυτή η πλατφόρμα και πού έχουν πάει τα 450.000 ευρώ. Και τέλος, έχατε ανακοινώσει με τον Δήμαρχο Λαμίας πριν ένα άμυσι χρόνο, τη δημιουργία της ηλεκτρονικής κάρτας του πολίτη. Άλλο αναπτυξιακό. Ποιος φορέας έχει επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο πρότζεκτ και αν έχει υλοποιηθεί και αυτό το πρότζεκτ. Γιατί αν μιλήσουμε για την αποδοτικότητα του Δήμου Λαμίας θα γελάνε απέραντι σε αυτά τα προϊόντα, θα νομίζω ότι θα γελάνε και τα τσιμέντα. Και θα ήθελα να υπάρξει και ένας πολιτικός και φυσικός καταλογισμός ευθυνών για τις συγκεκριμένες δαπάνες. Αυτά και σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κύριε Γέμελλο. Ο κ. Καριάρχης έχει το λόγο. Ευχαριστώ, πρόεδρε. Παρότι θα δώσουμε και εξειδικευμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε ο συναδελφός Γέμελλος, θα ήθελα πρώτα ένα σχόλιο πλαισίου σύμφωνα με συνολικά τη λειτουργία του ΕΣΠ, αλλά και ειδικότερα με τη στρατηγική δυοσιμησαστική ανάπτυξη. Οι δημοτικές αρχές, προκειμένου των μεγάλων πόλεων της περιφερειάς μας, δίνουν ένα σέντ προτάσεων πάνω σε αντίστοιχα έργα και δράσεις, υλικές και άειλες, στις οποίες θέλουν να υλοποιήσουν και, έτσι να πω, έχουν αποφασίσει με τα δικά τους συλλογικά όργανα. Αυτές μπορούν να είναι κάποιοι δρόμοι, μπορούν να είναι στιγμές αναπλάσεις, μπορούν να είναι ενεργικές αναβαθμίσεις, μπορούν να είναι ψηφιακά εργαλεία για διάφορες χρήσεις. Η διαχειριστική αρχή της περιφερειάς της Ελλάδας εξετάζει την πληρότητα, την τυπική και τον βαθμό στον οποίο οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον Δικαιούχο πληρούν και τα επιθυμητά μόρια της συγκίνησης προσλήσης που είναι ανταγωνιστικές. Ειδικότερα στη ΣΒΑΑ, για την οποία μιλούμε στις δύο θέματι εντάξει μας, υπάρχει μια διαδικασία που είναι ακόμη πιο bottom-up, με ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία στον Δικαιούχο και αυτός είναι και ο λόγος υπάρξης τους. Η ΣΒΑΑ δηλαδή δεν μπαίνει στην γενικότερη λογική του ΕΣΠΑ που σου λέει ότι βγάζω για παράδειγμα πρόσκληση σχολικής στέγης και έρχονται ο Δήμος Καμένον Βούρλων και ο Δήμος Θηβαίων και βάζουν δύο προτάσεις και όποιος έχει εκτός από την τυπική πληρότητα τα περισσότερα μόρια, κατά προτεραιότητα εντάσσεται. Εδώ πέρα στη ΣΒΑΑ είναι προεξοφλιμμένο το σύνολο του ποσού που προορίζεται για κάθε ένα εκ των Δικαιούχων Δήμων, εν προκειμένου 10 εκατομμύρια ευρώ είναι η ΣΒΑΑ του Δήμου Λαμιαίων και μέσα σε αυτό έδωσε πάντα των επιλέξιμων δράσεων με μη ανταγωνιστικό τρόπο προτείνονται και εντάσσεται υπημέρους δράσεις. Οπότε, εδώ πέρα δεν μπαίνουμε σε μια διαδικασία μωρίων άρα και προσεκτικά μετρούμενης σκοπιμότητας. Το λέω αυτό για να έχουμε μία συναντήληψη του πώς ακριβώς λειτουργεί. Μπαίνοντας πιο εξειδικευμένας σε ερωτήματα, ξεκινώ από το τέταρτο που δεν είναι γραμμένο. Η ψηφιακή κάρτα, εξόσον θυμάμαι, δεν είναι μέρος της ΣΒΑΑ. Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη γιατί δεν το είχαμε πριν σαν ερώτημα γραπτό. Συνεπώς, νομίζω πως δεν έχει και οι περιφέρες της Ελλάδας κάποια εμπλοκή, άρα δεν είχε συμμετέχει και σε κάποια ανεκκίνωση και καταλεικτικά εξ'αυτού δεν είμαστε και σε θέση να δώσουμε κάποιο σχόλιο. Πάω στο τρίτο ερώτημα από αυτά που ήρθανε γραπτός. Ο δικαιούργος κάθε πράξης, με βάση τα συλλογικά του όργανα, επιλέγει ποιες θα είναι οφορές υλοποίησης. Και σε αυτό δίνεται, επιτρέπεται να είναι ένας αναπτυξιακός οργάνωμος όπως η Ανφικτειονίας, οπότε η Δημοτική Αρχή, με τα αποφασιστικά της όργανα, το κάνει με τις Ανφικτειονίες. Τώρα, στην ουσία, στα δύο ερωτήματα που αφορούν το τι ακριβώς κάνουν οι συγκεκριμένες δράσεις. Το μεν ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης και φωτνήσημα τοδότησης για βελτιστοποίηση λεού κυκλοφορίας και μίσους περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κυκλοφορία στους δημολαμίων, σωστικά, αφορά στην προμήθεια και κατάσταση ενός συστήματος έξυπνης κυκλοφορίας και διαχείρισης πληροφόρησης σε σηματοδοτούμενους κόμους και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, παρέχει δυνατότητα παρακολούθησης της κυκλοφορίας και διαχείρισης του τηλεόγηγη των μεγαδεδομένων, ώστε να χρησιμοποιείται αυτός ο πρώτη ύλης για να διαμορφώνεται κυκλοφορική ρεθμίσεις, είτε γενικής φύσιος, είτε έκτακτης φύσιος, οι οποίες θα ελαχιστοποιούν τις ουρές, τις αναμονές, άρα και την κυκλοφοριακή όχληση και φόρτιση. Και, βέβαια, το όφελος, εφόσον αυτό λειτουργήσει, είναι, νομίζω, προφανές, παρότι όλα αυτά είναι ερωτήματα, που με πληρέστερο τρόπο μπορούν να απαντηθούν από το δικαιούχο και επισκέπτοντα της πράξης των δημολαιμίων, αλλά μέσα από την εχειριστική μας αρχή έχουμε αυτά τα στοιχεία τα οποία μπορούμε να τα μοιραστούμε. Το όφελος, λοιπόν, είναι αυτό που μόλις είπα, εφόσον το σύστημα λειτουργήσει, να έχει μια βελτιστοποιημένη κυκλοφοριακή διαχείριση μέσα από τις κατάλληλες ρυθμίσεις, με όφελος και στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και στην οδικιά ασφάλεια και στην πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο πολιτών οδηγών που μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό διαδρομό από δουλειμάντων καταστάσεων. Άρα, λοιπόν, αν θα μπορούσα και αυτό είναι η δική μου, δεν προέρχεται από την Γραφή Ενημέρωση, αλλά είναι μια δική μου σύνοψη πάνω στην πρόταση, είναι ένα ψηφιακά υποστηριζόμενο κυκλοφοριακό νοικοκύρεμα της πόλης. Αυτή είναι η φιλοδοξία του προγράμματος. Το έτερο, που αφορά στην πλατφόρμα διαχείριση τουριστικών και πολιτιστικών ρόλους στο Αστικό Κέντρο, είναι μια δράση με επίκεντρο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τουριστικής ζήτης, που θα επιτρέψει στρατηγικές και παρεμβάσεις, διαφοροποίηση, προσαναμογής, προσαναποίηση του τουριστικού πολιτιστικού προϊόντος, για να είναι ολοκληρωμένη ολυστική και συνεκτική η ανάδειξη της λαμίας και των τοπόσεων που την περιβάλλουν ως διεθνή συμβελία σε προορισμό. Έχει ειδικές, τις λογόμενες ευθύες λειτουργικότητες, διαχείριση μεγάλων δεδομένων, που σχετίζονται προφανώς και με την προτίμηση του κοινού και με τις ώρες και τους τρόπους επιλογής. Παρακαλώ λίγο, εισηχία και τα κινητά, το οποίο συνεπιφέρει την κινητοποίηση του τοπικού οικοσυστήματος και επιτρέπει ή ενθαρρύνει και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών ασθιασμένων σε διαιτρά χαρακτηριστικά του προϊόντος και των καταναλωτών του, εντός ο οικών λέξης, δηλαδή των ροών των επισκεπτών. Και το όφειλος, βέβαια, πάλι νομίζω ήδη το περιέγραψα, ένα πάλι ψηφιακά υποστηριζόμενο πάντρεμα προϊόντος, τοριστικού προϊόντος, απόκριση του κοινού σε αυτό και παρέμβασης της Πολιτείας ΕΕ προκειμένου να το δημιουργηθεί και συνακόλουθα δινητικός άλλων φορέων, όπως η Περιφέρεια, όπως τα Περιμελητήρια, όπως άλλοι φορείς, για τη βελτιστοποίηση αυτής της παρεχόμενης υπηρεσίας και εν τέλει της εμπειρίας. Αυτό είναι σαν διαγραμμές και, λυπηρώ, όσο πιο παραστατικά και μισάφιναι μπορούσα, το περιγράμμα των δύο δράσεων που εντάχθηκαν. Κύριε Περιφέρεια, δεν απαντήσατε για το e-tourism 350 χιλιάρικα που έχετε υπογράψει από το 9 Τρίτου του 2022, που βρίσκεται αυτή η πλατφόρμα και που έχουν πάει τα λεφτά. Δεν απαντήσατε για αυτό. Δεν είναι γραμμένο αυτό στην ερώτηση. Το είπατε εσείς. Όχι, πρόεδρε, και στην ερώτηση ήταν και στην απάντηση ήταν. Δεν με πρόσεχες. Το είπα. Τώρα στα πρακτικά. Δεν απάντησε για το σε τι στα δηλωπίσεις βρίσκεται. Το μηδέν, απαντάω εγώ. Γιατί δεν υπάρχει στο Google. Γιατί είπατε ότι είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που δεν έχετε κοινωποιήσει στο Google. Εδώ έψαξα να την βρω. Την χτύπησα, δεν υπάρχει. Γι' αυτό λέω στο μηδέν. Και εγώ σας είπα κάτι στο μπροστιλ. Γιατί τώρα αρχίζω και λελικά και αν είναι απαντήσεις, κύριε Βορφιάρκα, να είναι σε αυτό το στυλ, να μην ξανακάνω ερώτηση εγώ προσωπικά. Γιατί σας είπα και στο πρόλογό μου, τουλάχιστον κρατήστε μια απόσταση από αυτές τις συμπασιοποιήσεις γιατί εκτίθεστε. Δεν το ακούτε. Εγώ το ξαναλέω. Κρατήστε μια απόσταση γιατί εκτίθεσες. Θα έρθουν και άλλες αυτές τις ερωτήσεις. Φίλε μου, μάνα, έχεις όλη την ελευθερία και τον δημοκρατικό δικαίωμα. Είναι δικαίωμα να ρωτάς. Θα μου επιτρέπει να κρατήσω και εγώ το δικαίωμά μου να απαντάω. Ναι, αλλά να απαντάτε ελεκτροσίας. Όχι να μας διαβάζετε ένα πράγμα από αυτό που έχετε συμβασιοποιηθεί. Υπάρχει κυκλοφορικό πρόβλημα στην πόλη για να βάζετε ταμπέλες ενός εκατομμυρίου ευρώ που να λέει ότι στην πλατεία Πάροκο αυτή τη στιγμή υπάρχει κυκλοφορικό πρόβλημα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή τουρισμό στην πόλη που να εξηγεί ότι είναι αναγκαίο αυτό το εργαλείο το ψηφιακό και να δώσουμε 350 χιλιάρικα ώστε να ενημερώνει το πολίτης. Και έχετε κάνει άλλα 10 τέτοια και από την επιχειρηματικότητα και από τον τουρισμό και η περιφέρεια και ο δημοσλαμίας. Εδώ υπάρχει κατασπατάληση χρημάτων για να μην πω άλλα πράγματα. Μάνα μου, δεν ήθελα να το πω. Δεν εννοώ προς θεού γιατί στα συμβασιοποιείς το καταλαβαίνω την αρχική σου την εισήγηση κύριε Περιφερειάρχα. Έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά μην καλύπτεις πράγματα τα οποία, να πω ότι είναι σε λαντασμένη κατεύθυνση, να μην πω μια πιο βαριά λέξη. Και αντιλαμβάνεσαι πλήρως θέλω να πω. Αντιλαμβάνομαι πλήρως και με λυπή που το αντιλαμβάνομαι. Γιατί πραγματικά στο κομμάτι της βιβλιαγμός της περιφέρειας της Ελλάδας και ειδικότερος διαχειριστική, γιατί η διαχειριστική έχει και την δική της αυτοτέλευση. Σε όλες τις περιπτώσεις, θα σκέφτομαι απλά από την Περιφέρεια, προφανώς. Και η Περιφερειάρχη πάντοτε είναι και Προδόση Ποιτροπής Παρακολούδησης, άρα δεν απεκδίω με την σχέση με τη διαχειριστική προστέου. Κάνει τη δουλειά της ακριβώς όπως την περιέχεψα στο πρώτο σκέλο της εισης και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σαφής. Από εκεί πέρα το αν εκτιθέμεθα, αν δεν εκτιθέμεθα, αν συντρέχεται τίποτα άλλο, τα απευθύνεται εκεί που οφείλει να τα απευθύνεται. Όταν τα απευθύνεται σε εμάς, δίνουμε τις απαντήσεις μας κατά την κρίση μας. Κρίνονται οι απαντήσεις, κρίνονται και οι ερωτήσεις. Δεν υπάρχει λόγος ούτε να συγχειζόμαστε, ούτε να κάνουμε δεύτερο επίπεδο κριτική ο ένας τον άλλον. Θα μπορούσα και εγώ να πω ότι μη το κάνουμε Δημοτικό Συμβούλιο. Σε λίγο καιρό πιθανόταν να είσαι και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και να το απολαύσεις εξ ολοκληρού. Λένε τα θέματά μας και καθώς βάζεις τα συμπεράσματά του, γι' αυτό είναι δημόσια συνεδριάς. Για να πάρω τη μπάσα που μου δίνεις για το Δημοτικό Συμβούλιο, ευχαριστώ για την ευχή καταρχάς. Θα πω ότι έρχομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν παραλάβουμε τον Δήμο λαμίας, να βρούμε και τα μία. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσαμε να τοποθετηθώ. Πιθανόταν να είσαι και στο εύχομαι. Παρ' όλα αυτά, στο εύχομαι. Κυρία Γέλλα πρώτα, έχετε λόγο. Ναι, να τοποθετηθώ. Υπάρχει μια ευκαιρία, δυο λεπτάκια. Θεωρώ, καταρχάς, νιώθω ότι αυτό που ακούω σήμερα σαν άνθρωπο που ζω στη λαμία με προσβάλλει. Πραγματικά με προσβάλλει. Είναι εκατομμύριο ευρώ για φωτεινές πινακίδες που θα γράφουν τι. Το μόνο που θα μπορούσαν να γράφουν είναι κατά μέτρηση. Δεν θα ήθελα να πω κάτι άσχημο. Τον πόσο ατυχημάτων έχουμε στα σχολεία μας, τα πόσα παιδιά τραυματίζονται από στέγες που πέφτουν στα σχολεία μέσα, το πόσο άτομα με παραβατική συμπεριφορά να τους μετράμε. Με αυτή τη στιγμή στην πλατεία Πάρκου βρίσκονται 40 άτομα με παραβατική συμπεριφορά. Δεν θα μπορούσε να γραφτεί κάτι άλλο για αυτή την πόλη έτσι όπως την έχουμε καταδίσει. Αυτό το 1 εκατομμύριο ευρώ θα μπορούσε να δοθεί κάπου αλλού. Να γίνει κάτι πιο χρήσιμο ή να δοθεί κάπου γιατί με σίγουρο δεν θα δοθεί πουθενά. Πραγματικά νιώθω ότι με προσβάλλει αυτό το πράγμα. Σαν άνθρωπο που ζω στη Λαμία και βλέπω τις καθημερινές ανάγκες. Πόσοι άνθρωποι σκοτώνονται στα πεζοδρόμια. Κάθε μέρα γεμίζει το νοσοκομείο με ανθρώπους με ατυχήματα. Και μιλάμε για φωτεινές καμπέλες. Δεν ξέρω τι να σας πω. Παιδιά νιώθω άσχημα. Δεν γεμίζει το νοσοκομείο. Δεν υπάρχει κανένα στο νοσοκομείο να το ζεχτεί. Πρέπει να κρατήσουμε λίγο τη διαδικασία. Όλοι στη Λαμία, όλοι το παρακολουθούν. Δεν άφησε στο σκουρό να πει δύο κουβέντες. Προκειμένως το έκανε το λαιμό και τώρα ανοίγουμε το διάλογο. Λοιπόν, δε μιλήσαμε. Δύο λεπτά κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ. Δεν μιλήσαμε τα λεπτά τώρα. Δεν έβαλα χρόνο. Κύριε Περιάρχα έχετε να απαντήσετε κάτι. Όχι, απάντησα. Εντάξει, έγινε. Ευχαριστούμε πολύ. Πάμε στη δεύτερη ερώτηση του κυρίου Γιέμμελου. Θεωρώ ότι αν τη ρίσουμε αυτό που έχουμε αποφασίσει να απαντηθεί γραπτός. Όχι, αυτή είναι η πρώτη. Δεν είναι η δεύτερη πρώτη. Αυτή ήταν η πρώτη. Α, ήταν το χρέος. Ήταν το χρέος. Λοιπόν, είναι για το διαγωνισμό καινοτομίας. Ναι, ναι. Λοιπόν, διαβάστε την ερώτηση σας παρακαλώ. Θα το διαβάσω πολύ αργά και καθαρά γιατί είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Με τεκπρίξεις πληροφορθήκαμε την προηγούμενη βδομάδα μέσω συνεντεύξεων που παρέθεσαν στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond 2023 από την περιφερειάρχηση καινοτομίας κ. Κωνσταντίνος Βαρδακώστας, την πραγματοποίηση Μαραθώνιου καινοτομίας στη Στερεά Ελλάδα με το διακριτικό τίτλο Στερεάν Hackathon 2023, στις ημερομηνίες 36 έως 27. Η καινοτομία εναιοφυής επιχειρηματικότητα, οι εταιρείες συντάσεις τεχνολογίας και φυσικά η προσέλκυση νέου ταλέντου είναι το μισό κορυφαίων ενδιαφέροντων για την περιφερειά μας. Κάποιοι εκ των στόχων του Στερεά 2023 Hackathon διαγωνισμού, έτσι όπως είναι αναρτημένοι στο site της διοργάνωσης, αναφέρονται πρώτον στη στήριξη της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ευκαιρίες στους νέους καταπολέμης ανεργίας και στη δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο. Στην έντευξη την οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, μαζί με τον κύριο την Περιφερειάρχη, εμφανίζεται και ο διευθύνος σύμβουλος της εταιρείας CrowdPolicy, η οποία έχει αναλάβει τη διοργάνωση του διαγωνισμού. Η συγκεκριμένη εταιρεία με έδρα στην Αθήνα είναι, για όσους γνωρίζουν, μια εταιρεία η οποία κάνει τέτοιους διαγωνισμούς από την Ελλάδα, αλλά με μια συγκεκριμένη πρακτική, την πρακτική κατά την έκφραση του φασόν. Ρωτιέστε τώρα πού είναι το μεμπτώσο όλο αυτό που λέω. Διαγωνισμό καινοτομίας, κυρίες συνάδελφοι, είχε κάνει και η περιφέρειά μας, στην προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, με τον Μπακογιάννη, τον Κώστα Περιφερειάρχη, στο βιοκληματικό κτίριο της ΔΙΑΛ, το 2018, πάλι προεκλογικά, έξι μήνες πριν τις εκλογές. Τότε το λέγανε Central Hackathon. Και τότε, όπως τώρα, ήταν οι θεματικές παρόμοιες με τη θετηνή εκδήλωση. Δηλαδή, αφορούσε το e-Gov, τις έξι μήνες πόλεις, το μοτονισμό, το περιβάλλον, την αγροδιατροφή. Τότε ο διαγωνισμός είχε 17 ομάδες, 51 συμμετοχές, από όλη την Ελλάδα και η ηλικία ήταν από 19-26 ετών. Ήταν, δηλαδή, to the point σε σχέση με το project που έβγαζε η Περιφερεια τότε. Πόσες ιδέες από αυτές τις 51 αξιοποιήθηκαν? Καμία. Η τότε Περιφερειακή Αρχή, είχε την έμπνευση και ο Θεός, η Περιφερειακή Αρχή, είχε την έμπνευση και ορθά έπραξε, και εμείς επικρατήσαμε τότε το Περιφερειακό Συμβούλιο, να αναθέσει τη διοργάνωση του διαγωνισμού σε μια νεανική ομάδα της Περιφερίας με έδρα τηλαμία. Ήταν η ομάδα του Τέντεξ, αν ξέρετε, που έχουν οργανώσει και πολλές εκδηλώσεις πανελληνίως και παγκοσμίως. Και όπως κρύθηκε και από το αποτέλεσμα, και εδώ έχω τα αποτελέσματα χρήσης σε αναλυτική έκθεση αποτελεσμάτων που θα την καταθέσω στο Προεδρύο και στις κεφαλές των παρατάξεων, ήταν μια άψογη διοργάνωση με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και με ελάχιστο χρηματικό κόστος. Σήμερα η επιλογή της Περιφερίας ποια είναι να πάρει από εκείνη την πετυχημένη ομάδα τη διοργάνωση της εκδήλωσης και να τη δώσει σε ένα γραφείο των Αθηνών. Και σε ποιο γραφείο, σε αυτό που λειτουργεί το ίδιο πράγμα σε όλη την Ελλάδα και κάνει με την ίδια λογική ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ. Έτσι όμως δεν δημιουργείται κουλτούρα συνεργασίας, ούτε κουλτούρα εμπιστοσύνης με τους νέους και τις νέες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Για το να πλούσα το λόγο και το νόουχαο και η δικτύωση και η εμπειρία και η έκθεση σε ρεθίσματα και σε διδάγματα όπως θα έρθει έτσι να φύγει με την εταιρεία η οποία πήρε το έργο. Λοιπόν ρωτάμε την Περιφερειακή Αρχή. Ποια είναι η υποστήριξη και η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της Περιφέρειας για το οποίο διατείνεστε και μιλάω για τους νέους και τις νέες της περιοχής μας. Με την απογραφή φύγανε 10.000 κόσμους από το Δημολαμίας. Εκτός κι αν σκοπηρά παραδέχεστε ότι ταλέντα δεν υπάρχουν στην Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Ποια είναι η κουλτούρα της συνέχειας, της οικοδόμησης σχέσεων και της δημιουργίας της οικοσυστήματος, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με την Περιφέρεια. Ποια είναι η στήριξη στους νέους που δοκιμάζουν και δοκιμάζονται στην Περιφέρειά μας και πώς καταπολεμόμαμε την αυνεργία με τέτοιου ίδιους παρεμβάσεις. Στο website του διαγωνισμού διαβάσαμε ότι θα είναι τρεις νικήτριες ομάδες και θα υπάρχει πρόγραμμα εξέλιξης διάρκειας τριών μηνών. Ρωτάμε την Περιφερειακή Αρχή με ποια τεχνογνωσία και με ποιες υποδομές θα γίνει αυτή η υποστήριξη εκτός αν πάει και όλο αυτό το project στην ίδια ιτερία στην Αθήνα. Φαντάζουμε ότι οι περισσότεροι από εσάς δεν γνωρίζετε ότι στο Πανεπιστήμιο Στερεάς με έδρα τη Λαμία λειτουργεί η ειδική δομή της Μονάδας Επιχειρηματικότητας και Κενοτομίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας προσφέροντας ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες σε νοφιείες επιχειρήσεις της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στη Λαμία και ευρύτερα στην Περιφερία Ελλάδος αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ήδη κάνουν project αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη ομάδα του Πανεπιστήμιου βρίσκεται στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Αλλά εσείς επιλέξετε μια εταιρεία των Αθηνών. Η νοφιείς επιχειρηματικότητα και η Κενοτομία δεν είναι ούτε πυροτέχνημα κυρίες και κύριοι ούτε εποχειακό χομπι να το θυμόμαστε μόνο παρεμονές εκλογών. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και όραμα. Και κυρίως χρειάζεται και ανθρώπους για να τη συλλάβουν, να την εφαρμόσουν και να τη διδάξουν. Και λυπάμαι πάρα πολύ, κλείνοντας, γιατί οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν δίπλα στον κ. Μπακογιάννη και τρέχαν το project αυτό, βρίσκονται τώρα και δίπλα στον Περιφερειάρχη και είχαν γνώση και επίγνωση της όλης κατάστασης. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννελο. Ο κ. Βαρδάκος σας έχει το λόγο. Ευχαριστώ. Λοιπόν, αρχικά ως μέλος της Εικονομικής Επιτροπής, θα ήθελα κι εγώ να ευχηθώ μια αγώνιμη και παραγωγική θητεία στον κ. Αλεξό και να πω ότι προσωπικά θα θυμάμαι κι εγώ πάντα τον κ. Χρονά, θα μου λείψουν πολύ και οι συμβουλές του και οι τοποθετήσεις του. Λοιπόν, στο ερώτημα που έχω παραλάβει βλέπω τέσσερα αριθμένα ερωτήματα του κ. Γιέμελου. Λοιπόν, στα πρώτα τρία φαντάζομαι ότι μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση πολύωρη. Απεχθύνεται στην ευρύτερη στρατηγική της περιφέρειας, για την οποία μπορούμε να συζητάμε ώρες. Επίσης, μιλάμε για εργασιακά θέματα και επιχειρησιακά, τα οποία φαντάζομαι μπορούμε να τα αναλύσουμε και όποτε θέλετε είμαι διαθέσιμος να τα συζητήσουμε. Ο Μαραθώνιος Κοινοτομίας στη Ρέα Χαρακαθών είναι μια δράση με ανοιχτό χαρακτήρα, όπως το γνωρίζουμε όλοι. Απεχθύνεται σε πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς και ομάδες, σταρτ-άπς, νέους και νέες που έχουν καινοτόμες ιδέες και θέλουν να προσφέρουν στην πλησιακή μετάβαση και την κενοδομία της περιφερειάς μας. Εμείς έχουμε επευθύν ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις κατευθύνσεις, συνεπώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που έχετε αναφέρει και στο Συγκρότημα Ευρύπου ΕΚΠΑ και λοιπά. Λοιπόν, ανοιχτό κάλεσμα, πρόσκληση. Σχετικά με το τρίμινο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, είναι η τέτατη ερώτηση που αναφέρετε μέσα. Ειδικά εδώ θα πει να δείτε ότι το τρίμινο διάστημα υποστήριξης των ομάδων που θα συμμετέχουν θα είναι μια προσπάθεια για να στηρίξει την κατεύθυνση ώστε να μην περιοριστούμε στα καινοτόμενα αποτελέσματα ενός τριημέρου μόνο, αλλά να δημιουργήσουμε και περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης μετά. Αυτό θα διασφαλιστεί από τη συμμετοχή στελεχών από όλη την αγορά στη Στεραελλάδα. Την Ελληνική και Ακαδημαϊκή Κοινότητα επίσης θα έχουμε συμμετοχές και από τον τόπο μας, φυσικά τους φορείς που έχουμε αναφέρει. Από ελληνικές startup επιχειρήσεις που έχουν διαπέψει στο εξωτερικό και μπορούν να συμμετέχουν και να αποκομίσουν εμπειρίες. Οποιαδήποτε νέα ιδέα ή πρακτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι πρόσδεκτη φυσικά. Ασφαλέσουμε πολύ χαρά να παρακολουθήσετε ενεργά όλες τις διαδικασίες και φυσικά θα ενημερωθείτε και για το πρόγραμμα. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε διασφαλίσει ότι η τεχνογνωσία θα μείνει στην περιφέρειά μας. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας που θα παράξει η Εταιρεία Διοργάνωσης θα είναι ανοιχτά και αξιοποιήσιμα από την περιφέρεια. Οπότε να ενισχυθεί σταδιακά η συνολική επιχειρησιακή δυνατότητα του οργανισμού μας σε τέτοιες οργανώσεις και στο μέλλον. Οπότε μπορούμε κύριε Γιέμμελλο να μπορούμε να ανοίξουμε μια συζήτηση περί αυτού. Το στεράχα καθόν μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα. Είχα κάποιες ιδέες που όμως μπορεί να είναι και μια επιχειρηματική ευκαιρία επίσης. Μπορείτε να ενημερωθείτε περισσότερα και από το δελτιοτύπου που είχε ανακοινώσει και ο Περιφερειάρχης μας. Που αναφέρονται συνοπτικά κάποιες λεπτομέρειες. Όπως επίσης και από το σέντι στεράχα καθόν. Και τέλος θα θέλω να επιθύνω και εγώ ανοιχτό κάλεσμα προς όλους σας στο στεράχα καθόν για τη συμμετοχή. Και πιστεύω πως μπορούν να αποκύψουν καινοτόμες ιδέες. Και οποιαδήποτε δράση μπορούμε να τρέξουμε από κοινού και προσωπικά με συντιάδεσή σας. Το τηλέφωνο μου είναι ανοιχτό, μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι μαζί σε όλο αυτό. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Βαρδακώστα. Κύριο Γιάννελος για λίγο, δυο λεπτά. Δεν κάνω σωστά τις ερωτήσεις, δεν μιλάω σωστά ελληνικά. Δηλαδή αρχίζω και αμφιβάλλω για τον εαυτό μου πλέον. Αυτά ρώτησα εγώ. Ποιο είναι το πρότζεκτ του συγκεκριμένου... Αυτό το ξέρω και το έχω παρακολουθήσει μόνο από παρόν και στο προηγούμενο. Και εδώ σας είπα ότι υπάρχει μια αναλυτική έκρυση αποτελεσμάτων. Και στην αναλυτική έκρυση αποτελεσμάτων, ο ίδιος ο περιφερειάρχης ο πρώην ο κ. Μπακογιάννης... είπε ότι ήταν μια άψογη διοργάνωση με φοβερή ομαδικότητα με όλα αυτά που αναφέρετε εσείς... και θα το συνεχίσουμε γιατί ήταν άκρως επιτυχημένο. Και λέω, η ερώτησή μου ήταν λοιπόν... Γιατί δεν συνεχίζετε με το Πανεπιστήμιο Στερεάς όπως το έχατε ξεκινήσει... και βάλατε μια εταιρεία από την Αθήνα. Η ερώτησή μου πρώτον και δεύτερον, πώς θα μπορέσει αυτό το πράγμα το οποίο εσείς ορωματίζεστε και είναι σωστό... στο σκεπτικό, πώς θα μπορέσει αυτή τη στιγμή να προσεγγίσει τους νέους και τις νέες... τους εθελοντές από τη λαμία, τις εθελόντριας, ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο αντικείμενο... ποιος θα τους προσεγγίσει, ο κ. Καραμανώλης από την Αθήνα. Αρχικά η εταιρεία ιδιογανότρια δεν θα προσεγγίσει κανέναν, εμείς θα προσεγγίσουμε. Η εταιρεία τρέχει τα διαδικαστικά του ΧΑΚΑΘΩΝ. Και επίσης δεν μπορώ να σχολιάσω έργα που έχουμε από την Περιφερειακή Αρχή. Είμαστε Περιφερειακή Αρχή, θα κριθούμε από το αποτέλεσμα, όπως είπατε. Ήδη έχουμε εγγραφές και στο τέλος θα έχουμε και τα αποτελέσματα. Θα ανακενθούν σε όλους, εφόσον τα ζητήσετε. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Κλείσαμε και με το δεύτερο ερώτημα της πατρίδρα μας της ΤΡΑ. Και μας μπαίνει η τελευταία ερώτηση του κ. Βούλδερη, που είναι σχετική με τα περιβαλλοντικά προβλήματα στερά Ελλάδα και τη λιτουργία της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Κ. Βούλδερη έχει το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Έχουμε παρέμβει πολλές φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Επιτροπή Περιβάλλοντος. Όμως είναι κάποια πράγματα που έχουν γίνει πρόσφατα και επανερχόμαστε. Το ένα είναι ότι υπάρχουν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα που παίρνουν εκκρεκτικό χαρακτήρα στην περιφέρεια, τα αναφέρουμε στην ερώτησή μας. Το ένα είναι η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων ανέμογεννητριών σε όλα τα βουνά της Τερεάς. Συνεχίζεται η επέλασση στην Εύβοια, αλλά και στη Βιοτεία, σε όλα τα βουνά της Βιοτείας και βέβαια στην ίδιο που υπάρχει μια πολύ δυναμική ομάδα ανθρώπων οι οποίοι αντιστέκονται, πολυπληθείς και μακάρι να καταφέρουν να αποτρέψουν την καταστροφή που γίνεται εκεί. Σημειώνω ιδιαίτερα ότι μετά από τις πρώτες φάσεις που ήμασταν προσεκτικοί με τα δέντρα, όλοι αυτοί που κάνουν τα σχέδια για τις ανεμογενήτριες δεν διστάζουν να κόβουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό δέντρων, ακόμη και σπάνιο ειδών ή ειδών που πολύ δύσκολα καταφέρουν να μεγαλώσουν εάν πάθουν κάποια καταστροφή, είτε από πυρκαγιά, είτε από φωτιά, είτε από κόψιμο. Το δεύτερο είναι η συνεχής επέκταση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Η περιοχή του Δομοκού είναι δεκάδες χιλιάδες στα στρέματα σε μια περιοχή που δεν έχει ιδιαίτερα παραγωγική γη και είναι γεμάτη, όμως πρέπει να δούμε εκεί τι θα γίνει και από την άλλη μεριά το έχουμε ξαναπεί ότι ακόμα και στο κοπαϊδικό πεδίο συνεχώς υποχωρεί η αγροτική γη υψηλής, πολύ υψηλής παραγωγικότητας εκεί σε βάρος των φωτοβολταϊκών. Και έχουμε και το καινούριο ζήτημα των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργιών, που υπάρχει ένα πλάνο για να αυξηθούν σε έκταση θαλάσσια 20 με 25 φορές, να εικοσαπλασιαστούν δηλαδή. Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε, περιμέναμε να μας έχετε σαν θέμα στη σημερινή συνεδρίαση το θέμα της Στρατηγικής Μελέσης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ΠΟΑΕΙ ΑΤΑΛΑ της Λάριμνας, η οποία είναι από τις 18 Μαΐου στη διαβούλευση. Μια περιοχή επιβεβαρημένη, ένα θαλάσσιο τοπίο επιβεβαρημένο από την λειτουργία της Λάρκο εκεί στην περιοχή στη Λάριμνα, σε μια περιοχή κλειστή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, περιμέναμε να γίνει συζήτηση σήμερα για να είμαστε και μέσα στα πλαίσια της διαβούλευσης. Από τις 18 Μαΐου είναι ανοιχτή, περιμένουμε στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, το λέω σε εσάς γιατί, αν δεν κάνω κάποιο σοβαρό λάθος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι υπεύθυνος γι' αυτές τις στρατηγικές μελέτες. Και τέλος έχουμε και το θέμα των μικρών υδροελεκτρικών, ιδιαίτερα στην Ευρυτανία και τη Φωκίδα. Εδώ πρέπει να πω το εξής. Σήμερα το πρωί 8.30 είχα κάνει μια επερώτηση για τα υδροελεκτρικά, ειδικά στην περιοχή της Ευρυτανίας. Σήμερα 8.30 ήρθε μια απάντηση από την κυρία Καλατζή. Θα σας διαβάσω μόνο, θα μου δώσετε ένα λεπτό, θα σας διαβάσω τις απαντήσεις. Δεν ξέρω αν το έχουν λάβει όλοι οι περιφερειακοί Συμβουλίοι, αλλά οι απαντήσεις είναι χαρακτηριστικές, διότι η κυρία Καλατζή... Ρωτάω για τα μικρά υδροελεκτρικά, εάν γίνονται τα προβλεπόμενα από την περιβαλλοντική αδειοδότηση, αν γίνονται οι μετρήσεις στα νερά, στην ποιότητα των νερών, στην παροχή, ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές. Και μου απαντάει η κυρία Καλατζή, στο ερώτημα αν υπάρχουν μετρήσεις και αν δεν υπάρχουν, αν υπάρχουν κυρώσεις. Προβλέπεται κάθε χρόνο μέχρι το Νοέμβριο να δίνεται μια συνοπτική μέτρηση στους αρμόδιους φορείς από τους επενδυτές. Μου απαντάει, η απάντηση της κυρίας Καλατζή, με βάση το τηρούμενο πρωτόκολο της υπηρεσίας, υποβάλλονται αιτήσια στοιχεία μετρήσων των υδραμπλικών παροχών των υδροελεκτρικών. Τη ρωτάω ποια είναι δηλαδή και μου λέει υποβάλλονται. Ποιοι όλοι, οι μισοί, κανείς, ένας από αυτούς, τίποτα. Άλλο, ρωτάω στο τέλος, για να μη σας κουράζω αυτού του τύπου είναι οι απαντήσεις. Και όταν τη ρωτάω στην τελευταία ερώτηση, ζητάω στοιχεία συγκεκριμένα για χρονικές περιόδους του 18, 19, 19, 20, 21, για τους δεκατέστερους εγκατεστημένους μικρούς υδροελεκτρικούς σταθμούς στην Ευρυτανία και μου απαντάει, τα παραπάνω στοιχεία αποζητούν, δεν μπορούν να αναζητηθούν από την αρμόδια υπηρεσία που τηρούνται αρχεία. Δηλαδή, μου λέει ότι δεν μου απαντάει. Ζητάω από την κυρία Καλλαντζή που είναι αρμόδια την περιφερειαρχή, να μου δώσει αυτά τα στοιχεία από τις υπηρεσίες και μου απαντάει τα έχουν οι υπηρεσίες. Τι ακριβώς απάντηση είναι αυτή. Δεν το καταλαβαίνω. Θα μου απαντήσετε μετά. Εν πάση περιπτώσει, εμείς στην απάντησή σας θα τη στείλουμε στους ανθρώπους της Ευρυτανίας να ξέρουν τις απαντήσεις της περιφερειακής αρχής. Συνεχίζω στην επερώτησή μου τώρα. Είπα ότι κάποια πράγματα μας έκαναν να κάνουμε αυτή την επερώτηση. Το ένα είναι ότι δεν τηρείται ο κανονισμός ο οποίος έχει ψηφιστεί από το περιφερειακό συμβούλιο. Δηλαδή, ενώ έπρεπε να γίνεται τουλάχιστον μια συνεδρία στο μήνα, η δεύτερη έγινε τέλος Μαΐου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Ένα το κρατούμε. Δεύτερον, υπάρχει υποχρέωση, το οποίο είχε ψηφιστεί μετά από συνενόηση των παρατάξεων στις συνεδριάσεις που είχαμε κάνει τον κανονισμό, που έλεγε να τηρούνται μαγνητοφωνημένα αρχεία, αριθμημένα, όπως γίνεται στην Οικονομική Επιτροπή. Και στην Οικονομική Επιτροπή έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε και ζωντανή μετάδοση. Δεν τηρείται τίποτα απ' όλα αυτά. Αναφέρω τα συγκεκριμένα άρθρα. Όχι μόνο αυτό. Δεν είναι τυπικό το να γίνεται κάθε μήνα συναιδρίαση. Υπάρχουν γνωμοδοτήσεις, οι οποίες δεν τις κάνει η περιφέρεια, διότι περνάει ο χρόνος, δεν πηγαίνει στην αρμόδια Επιτροπή η γνωμοδότηση, με αποτέλεσμα να βγαίνουν μετά στη συνέχεια, να προχωράει η διαδικασία, να βγαίνουν από φάση έγκριση περιβαλλοντικών όρων και να μπαίνει κάτι το οποίο είναι κατά τη γνώμη μου προσβλητικό για την περιφέρεια, να μπαίνει από σημείωση έχοντας υπόψη των εγγράφων. Δεν έδωσε γνωμοδότηση η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Και αναφέρω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Στη τελευταία συναιδρίαση είχε ήδη μπει θέμα, ενώ η ΑΕΠΟ, δηλαδή ενώ είμαστε στο στάδιο της γνωμοδότησης, έφερε για γνωμοδότηση στην ημερήσια διάταξη ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αφορούσε μάλιστα ΠΟΑΕ, όχι ΠΟΑΕ, αφορούσε συγκεκριμένα ηχθιοκαλλιέργειες που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Και η ΑΕΠΟ είχε ήδη δυο εβδομάδες νωρίτερα αναρτηθεί. Δηλαδή υπάρχει μια πλήρης διαφορία από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, παρά τα σοβαρά προβλήματα τα περιβαλλοντικά, υπάρχει μια διαφορία για τη λειτουργία της Επιτροπής. Και σε αυτό είναι υπεύθυνη και ο πρώην Πρόεδρος, και είναι ειδικός, δεν έχω καταλάβει ακριβώς, δίνει και κάποιες απαντήσεις ο κ. Κερμανίσης, ο οποίος δεν είναι παρόν, και η κ. Καλατζή που μου έδωσε αυτή την απαράδεκτη απάντηση, και είναι σήμερα εδώ και θα απαντήσει, αλλά και ο ίδιος ο κ. Περιφερειάρχης, γιατί τα έχουμε πει και τα έχουμε ξαναπεί. Τελειώνω λέγοντας το εξής, όταν κάνουμε εδώ για κάποια μεγάλα έργα, στις στρατηγικές μελέτες, ή σε έργα ΑΕ, γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως και σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια της Ελλάδας, στη διάβοια ανεβαίνουν οι αποφάσεις. Επίσης οι αποφάσεις ανεβαίνουν και από επιτροπές, αντίστοιες με τη δική μας Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, ανεβαίνουν στη διάβοια οι γνωμοδοτήσεις. Εδώ δεν ανεβαίνει τίποτα στη διάβοια. Εγώ ξέρω ότι μπορεί να υπάρχει μια τυπική απάντηση που να λέει ότι δεν είναι αποφασιστικό, αλλά είναι γνωμοδοτικό το αποφασιστικό, επομένως δεν υποχρεούστηται από τη διάβοια. Ρωτάω όμως γιατί το Περιφερειακό Συμβούλιο το ανεβάζει, γιατί σε όλη την Ελλάδα οι αντίστοιες επιτροπές, είτε τα Περιφερειακά Συμβούλια, είτε οι επιτροπές, ανεβάζουν τις γνωμοδοτήσεις, γιατί πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για τα περιβαλλοντικά ζητήματα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Εσείς τα κρύβετε, τα πρακτικά δεν αναρτώνται ποτέ στη διάβοια. Πείτε μου ένα που έχει αναρτηθεί. Και περιμένουμε να δούμε, ζητάμε από τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες των Εντεταλμένων Σύμβουλων, να μας πού πότε θα τηρηθεί η νομιμότητα με βάση αυτά που είπαμε. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη, επειδή είμαι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρέμβαση, επιπρόσθετα σε αυτά που είπε ο κύριος Βούλγαρης και να ενισχύσω κάποια από αυτά. Δηλαδή, στο ίδιο θέμα, να απαντήσει η κυρία Καλατζή. Για λίγο χρόνο, Γιάννη, εντάξει. Στην αφορά για το θέμα των αδειοδοτήσεων, πράγματι, έχει δίκιο ο κύριος Βούλγαρης. Δηλαδή, υπάρχουν καθυστερημένες θέματα τα οποία έχουν έρθει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και κάποια, λίγα βέβαια, αλλά δεν έχει σημασία, κάποια από αυτά έχουν εγκριθεί. Δηλαδή, ουσιαστικά, πήραμε απόφαση ενώ έχει γίνει έγκριση. Δεν έχουμε οδότηση Επιτροπή Περιβάλλοντος γιατί εξέπνευσε ο χρόνος που έπρεπε να δοθούν. Σε αυτό έχει επισημαρθεί πάρα πολλές φορές. Και η κυρία Καλατζή, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, δεσμεύθηκε, τουλάχιστον, ότι θα έρχονται έγκυρα τα θέματα ώστε να μην υπάρχει αυτός ο κύριος. Τώρα, σε όλα τα άλλα, έχει δίκιο, έχουν επισημανθεί και για την μεγάλη εξάπλωση χωτοβολταϊκών, κυρίως στην περιοχή Δωμακού, και όλα τα άλλα θέματα συμφωνώ με όσα είπε ο κύριος Βούλγαρης. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Μαλισσάρι, η κυρία Καλατζή, η κυρία την Περιφερειάρχηση έχει το λόγο. Ευχαριστώ. Καλησπέρα και από μένα. Θα ξεκινήσω, κύριε Βούλγαρη, από την απάντηση. Η ερώτησή σας είχε γίνει σχεδόν πριν αναλάβω καθήκοντα. Η απάντηση ήταν συνανόηση με την υπηρεσία και δεν μπορώ να είμαι ακριβής, γιατί δεν έχω πλήρει ενημέρους ακόμα και τα καθήκοντα μου το ανέλαβα 9 Μαΐου. Συγγνώμη, επειδή υπογράφατε απευθύντικα σε εσάς, αντίστοιχες μου έχει δώσει αρκετές φορές ο κ. Κερπανίνος. Έτσι έπρεπε να γίνει, έπρεπε να υπογράψω εγώ για περισσότερα στοιχεία. Πράγματι κάποια από αυτά τα θέματα είναι καθαρά υπηρεσιακά και πρέπει να απαντήσουν οι υπηρεσίες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω εμμού στην υπηρεσία. Αυτό το θέμα θεωρώ ότι ήταν λίγο άδικο προς το πρόσωπό μου τη στιγμή που ανέλαβα 9 Μαΐου και δεν είχα όλη την ενημέρωση. Δεύτερο τώρα, σε ό,τι αφορά την επερώτησή σας και σε ό,τι αφορά τους χρόνους επαναλαμβάνω. Ο ορισμός μου ως πρόεδρος της Επιτροπής έγινε 9 Μαΐου. Γνωρίζετε ότι θέλει μια διαδικασία μέχρι να μπουν τα θέματα και να οριστεί η μερομηνία για την Επιτροπή Περιβάλλοντος, από την Γραμματή και από τις υπηρεσίες είναι περίπου 15 ημέρες. Χρειώνουμε αυτή τη μετάβαση στο θέμα που είπατε προς το τέλος ότι χάθηκε μια προθεσμία για τη γνωμοδότηση είναι γεγονός. Ήταν στο διάστημα που μεσολάβησε από την Επιτροπή από την προηγούμενη μέχρι αυτή που έγινε που ήμουνα εγώ πρόεδρος. Στόχος είναι και εγώ το έχω πει και με την Επιτροπή το συζήτησα και με την υπηρεσία ότι πρέπει να γίνονται οπωσδήποτε κάθε μήνα να ορίζεται Επιτροπή. Και μάλιστα είπαμε αν είναι δυνατόν και δύο φορές το μήνα για να είναι λιγότερα θέματα διευκολύνει και εμάς και τις υπηρεσίες. Όμως υπάρχει και ένα ζήτημα που το γνωρίζετε ότι δυσκολευόμαστε πολλές φορές επειδή είναι υποχρεωτικά η συναιδεία στις διασώσεις δυσκολευόμαστε να έχουμε και απαρτία. Ο στόχος είναι να γίνεται τις τρίτες με την Οικονομική Επιτροπή την ίδια μέρα για να μπορούν να έρθουν τουλάχιστον όσα κοινά άτομα είναι και στις δύο Επιτροπές. Αυτό έχουμε στόχο και νομίζω θα το καταφέρουμε γιατί όλους μας ενδιαφέρει αυτό και θα είναι πιο αποτελεσματικό. Σε ό,τι αφορά όλα τα θέματα περιβαλλοντικά που βάζετε είναι τεράστια θέματα γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά περίπτωση η κάθε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων λαμβάνοντας υπόψη και τη γνωμοδότηση των υπηρεσιών που στηρίζεται κυρίως τη νομοδοτησία καθώς και τη δεσμεσή μας στις απόψεις και στις γνωμοδοτήσεις των δήμων και των φορέων. Σε ό,τι αφορά το θέμα της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για υδατοκαλλιέργειες επειδή πήρα να βολεί το θέμα την προηγούμενη βδομάδα γιατί μας ενημέρωσε ο Δήμος Λοκρόν ότι έχει ορίσει δημοτικό συμβούλιο για να πάρουν απόφαση και γι' αυτό το αναβάλαμε και θεωρώ ότι ήταν σωστό γιατί χωρίς τη γνώμη του Δήμου όπως έχουμε δεσμε αυτή δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. Αυτά γενικά τώρα τα θέματα θα τα δούμε ειδικά κατά περίπτωση του καθένα όπως σε κάθε Επιτροπή Περιβάλλοντος. Ευχαριστούμε την κυρία την Περιφερειάρχη. Είναι σαφές, εγώ γι' αυτό απευθύνω το ερώτημα και στους τρεις και στον κύριο Περιφερειάρχη και στην κυρία Καλατζή και στον κύριο Κυρμανίδη είναι σαφές ότι μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η κυρία Καλατζή την ευθύνη για όλα αυτά τα οποία αναφέρω την έχει δηλαδή για τους 4 πρώτους μήνες ότι έγινε μια συνεδρία και η ευθύνη είναι στον προηγούμενο Πρόεδρο, στον κύριο Κυρμανίδη, ο οποίος δεν είναι και σήμερα κοντά μας από ό,τι βλέπω. Και τα περισσότερα από αυτές τις παρατηρήσεις νομίζω ότι αφορούν περισσότερο τη θητεία μέχρι τις αρχές Σμαΐου παρά τη συνέχεια. Ευχαριστώ την κυρία Καλατζή για την απάντηση και εδώ είμαστε και τα παρακολουθούμε όπως γνωρίζετε τα ζητήματα που είναι πολύ σοβαρά. Και περιμένουμε απλώς την ανάρτηση. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια ανάρτηση για τις ΜΠΕ. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια ανάρτηση από την Περιφέρεια, κύριε Πρόεδρε, αν δεν είμαι σίγουρος, αν δεν κάνω λάθος. Πρέπει να αναρτηθεί δηλαδή στην ιστοσελίδα μας. Υπάρχει στο Υπουργείο, εμείς τα έχουμε τα αρχεία, δείτε το είναι διαδικαστικό. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Βούλγαρη. Συνεχίζουμε. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, σύμφωνα με το πλάνο που έχουμε, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας ο κύριος Κούκουζας θα μας αναφέρει το θέμα που έχει σχέση με τις εκθέσεις. Ο κύριος Κούκουζας έχει το λόγο. Ξεκινώντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους πέντε συναδέλφους περιφερειακούς συμβούλους, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους στα εθνικά ψηφοδέντια σχεδόν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, δίνοντας ένα σκληρό και δύσκολο αγώνα. Την κυρία Κριότου, την κυρία Μπατσερή, τον κύριο Μπερμπερί, τον κύριο Μπέτσο και τον κύριο Μπασδέκη. Και τους εύχομαι ό,τι καλύτερο για τη συνέχεια και τις επόμενες εκλογές. Είναι πραγματική τιμή για μας που πέντε συναδέλφοι από το Περιφερειακό Συμβούλιο συμμετείχαν στα εθνικά ψηφοδέντια των ευγουλευτικών εκλογών. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος σε επιχειρηματικές εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού παραγματοποιείται σύμφωνα με το ετήσιο εκθεσιακό πρόγραμμα του έτους 2022, όπως αυτό εγκρίθηκε κατά την 13η Τακτική Συνεδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, 15 Δεκεύριου του 2021. Η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος ενίσχυσε οικονομικά τη συμμετοχή επιχειρήσεων που εδράζονται εντός των δικητικών τους ορίων σε 25 εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ σε τρεις εξαυτών συμμετείχε με δικό της περίπτωρο, φιλοξενώντας προϊόντα επιχειρήσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης και της περαιτέρωσης οι πληγίσες επιχειρήσεις από τους πυρικαγιές της Βορειά-Εββίας τον Αύγουστο του 2021 συμμετείχαν στις εκθέσεις του εσωτερικού με μηδενικό κόστος. Στον πίνακα 1 σας παραθέτουμε όλα τα εκθεσιακά γεγονότα εσωτερικού και εξωτερικού που συμμετείχε η περιφέρειά μας και στον πίνακα 2 μπορείτε να δείτε τον αρθυμό συμμετοχών αναέκθεση. Συμπερασματικά για το έτος 2022 από τους πίνακες 1 και 2 προκύπτει ότι στις 15 εκθέσεις εσωτερικού συμμετείχαν 277 εκθέτες ενώ πραγματοποιήθηκαν 10 εκθέσεις εσωτερικού με συμμετοχή 74 εκθετών. Στον πίνακα 3 έχουμε τα ποσοστά των προϊόντων όπου προηγείται σημαντικά το μέλι και τα παράγωγα και τα υποπροϊάντα με 18%. Ακολουθούν ο Ίνος με 11,82%. Στην 3η θέση είναι η καρπή και η ξηρή καρπή με 8,95%. Στην 4η θέση το ελαιόλαδο και τα παράγαγγα του και υποπροϊόντα με 8,30%. Στην 6η θέση τα ΣΥΚΑ και τα παράγαγγα τους με 6,39%. Για πρώτη φορά δημιουργήσαμε το πρώτο φόρουμ προώθησης τελολαδίτικων πρίμιου προϊόντων στην αραβική Χερσόνησο και παράλληλα η προβολή του τρυπτίχου τουρισμός πολιτισμός γαστρονομία. Μια προσπάθεια την οποίαν στήριξε και το Επιμελητήριο Εύβοιας και στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Υποστηρίξαμε και εκπαιδεύσαμε επιχειρήσεις για την καλύτερη προετοιμασία των εταιρεών που συμμετείχαν στις εκθέσεις του εξωτερικού και που αφορούσαν σε αγορές στόχους στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμηράτα. Πραγματοποιήσαμε διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια από εξειδικευμένους επαγγελματίες για την εκάστοτε αγορά στόχο. Από το feedback που πήραμε από όλους τους συμμετέχοντες, το 90% των συμμετοχόντων δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους στις εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού και κατά μέσο όρο το 1 πέμπτο των ραντεβού, των B2B συναντήσεων που παραματοποιήθηκαν σε κάθε εκκλησιακό γεγονός καταλήγουν σε σύναψη εμπορικής ευγονίας. Στις εκθέσεις συμμετέχουν πλέον και νέες επιχειρήσεις πέρα από αυτών που συμμετείχαν συστηματικά. Συνοψίζοντας θέλω να αναφέρω ότι στην περιφέρεια αστεράς Ελλάδος θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε μέσω των εκθέσεων κάθε επιχείρηση που διαβλέπει όφελος από τη συμμετοχή της σε εκθεσιακά γεγονότα υψηλής εμπορικής απήχησης και επισκεψιμότητας, συμβάλλοντας έτσι εμμέσως στην ενίσχυτη θερευτότητά τους από υποφελείες εμπορικές συμφωνίες, στη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη εξωστρεφούς τρόπους, σκέψεις μέσω του σύγχρονου επιχειρήν. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας δώσαμε παρατάσεις λειτουργίας καταστημάτων σε αρκετές πόλεις, στο δήμο Κίμισα Λιβερίου για την εκδήλωση της γιορτής της Αγίας Μαρίνας, στη Λαμία στο δήμο Λαμιέων για τις εκδηλώσεις και τις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν εντός του εμπορικού τριγόνου Πλατεία Πάρκου, Πλατεία Διάκου και Ελευθερίας και Λαού. Δώσαμε παρατάσεις επίσης πάλι στο δήμο Κίμισα Λιβερίου για τη Λευκή Νύχτα, στη Θήβα την Παρασκευή 9 Δεκεύρι, με αφορμή τις Χρουσενιάτιες γιορτές παρατάθηκε το ωράριο λειτουργίας, στη Λιβαδιά και στο δήμο Λαμιέων επίσης για τη Λευκή Νύχτα και όπου αλλού ζητηθεί από την περιφέρεια βοηθάμε προς αυτή την κατεύθυνση πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας. Στο πλανόδιο εμπόριο ανανεώσαμε 46 άδειες και 7 επαγγελματικές, σε όλο 53. Προηγήσαμε τρεις άδειες, οι οποίες δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Επίσης, ανανεώσαμε ως προς τη δραστηριοποίηση τους 16 άδειες παραγωγικές και 6 επαγγελματικές για επιχειρήσεις που είναι έξω από την περιφέρεια αστεράς Ελλάδος. Επίσης, αφού πήραμε τις ανάλογες εκκρίσεις από την Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από την Οικονομική Επιτροπή και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είμαστε έτοιμοι να ανεβάσουμε την καινούργια προκήρυξη για την επόμενη πενταετία για το πλανόδιο εμπόριο, πάντα σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες κατόπιν εκκρεταμένων διαβουλεύσεων και με ομοφωνία φτάσαμε στο τελικό αποτέλεσμα να είμαστε έτοιμοι, με την υπογραφή του κυρίου Περιφερειάρχη, να λεγούν οι προκηρύξεις για τους παραγορούς πολιτές, οι οποίες ανέρχονται στις 50 νέες άδειες και 10 άδειες για δικαίωμα δραστηροποίησης πλανόδιου εμπορίου στην περιφέρειά μας, οι οποίοι έχουν καταγωγή και έδρα εκτός Περιφέρειας Τεράς Ελλάδος. Αυτά είναι προϊόντα εδάφους, είναι προϊόντα κτυνοτροφίας, κτυνοτροφίας, μελισοκομίας, αλληλείας, ιδιωτοκαλλιέργειας, δασσοπονίας και λοιπά γροντικά προϊόντα. Και στις επαγγελματικές άδειες συμφωνήσαμε να εκδώσουμε 75 νέες άδειες υπερθρίου πλανόδιου εμπορίου και 16 άδειες οι οποίες είναι εκτός Περιφέρειας για δραστηροποίηση. Από αυτές είναι για τα ρούχα, για οι αλληκά, για παπούτσα, 10 άδειες κινητής καντίνας και ό,τι άλλο έχει να κάνει με τους επαγγελματίες. Λέγοντας, θέλω να πω ότι η Στερεά Ελλάδα είναι μια περιφέρεια που χαρακτηρίζεται από την δυναμική της σε πολλούς τομείς. Μια περιφέρεια που έχει κάνει πολλά βήματα για την οξυστρέφειά της, που αναπτύσσεται στον πρωτογενείο τομέα, τον τουρισμό, την βιομηχανία. Για εμάς υπάρχει ένας κεντρικός στόχος. Να είναι μια Στερεά Ελλάδα που να δίνει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους. Να έχουμε μια παραγωγική περιφέρεια με κοινωνική ευημερία και αγγλική. Να ζούμε καλύτερα σήμερα, αλλά να χτίσουμε συνεχώς για το μέλλον, για τις νέες γενιές. Αυτός ο απολογισμός δεν είναι απλά άθλισμα έργων και δράσεων, αλλά οδικός χάρτης για ένα τελικό στόχο που είναι μια νέα Στερεά Ελλάδα για την επόμενη πενταετία. Επιδιώκουμε τη ζητούμενη αλλαγή ταχυτήτων και του προσήμου με πολλή δουλειά. Μετατρέφουμε την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος σε ένα μεγάλο σπίτι για όλες τις επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα των πολιτικών της περιφερειακής αρχής αποτυπώνεται στη σημερινή εικόνα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Και κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους υπερεσιακούς παράγοντες με τους οποίους έχουμε άριστη συνεργασία και καλό αποτέλεσμα, αλλά και τα παιδιά τα οποία εργάζονται στα ΚΙΕ, στα Κέντρα Προσθήριξης Επιχειρήσεων, τα οποία με πολλή δουλειά έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε αντιπεριφερειάρχαν. Νομίζω ότι αυτά τα οποία μας ανακοινώσατε, επειδή εγώ τα έχω ήδη παραλάβει, όλοι οι περιφερειακοί συμβούλοι έχουν σταλεί και νομίζω ότι μπορούν να δουν και τις λεπτομέρειες που αναφέρατε. Ο κ. Μπέτσιος όχι τον λόγο. Ερώτησε. Μια παρατήρηση ή μια ερώτηση προς τον κ. Κούκουζα. Η παρατήρηση είναι ότι θα μπορούσατε την επόμενη φορά μας να παραστούν εδώ δυο-τρεις επιχειρηματίες από αυτούς που συμμετείχαν έτσι, από πρώτο χέρι να ακούσουμε κάποιες παρατηρήσεις δικές τους και την ερώτηση έχει να κάνει το εξής. Αναφέρθηκε στην εισήγηση ότι συμμετείχαμε σε 25 εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Στις ΜΕΝ εκθέσεις του εσωτερικού συμμετείχαν 277 επιχειρήσεις, στις ΔΕ εκθέσεις του εξωτερικού 74 επιχειρήσεις. Το ερώτημα έχει να κάνει είναι το εξής. Πόσοι τελικά επιχειρηματίες συμμετείχαν, γιατί κάποιοι μπορεί να πήγαν σε δύο, σε τρεις, σε τέσσερις εκθέσεις. Το έχουμε το στοιχείο αυτό, εκτός αν το αναφέρατε και δεν το αντελήφτηκα εγώ. Δηλαδή είναι κάποιοι που συμμετείχαν σε πέντε εκθέσεις, σε εφτά. Ανέφερα στην τοποθετησία μου ότι μπήκαν και καινούργιες επιχειρήσεις, οι οποίες μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια και αυτά, αν θέλετε, είναι και ο στόχος μας. Μπήκα λοιπόν καινούργιες επιχειρήσεις σε εκθέσεις του εξωτερικού. Την προηγούμενη χρονιά ήταν γύρω στις 36-37 επιχειρήσεις που έκανε σε μετέχει στο εξωτερικό. Και τώρα φτάσαμε με τον αριθμό 74. Ευλπιστούμε και στο μέλλον να πάμε ακόμα καλύτερα. Για το εξωτερικό δεν χρειάζεται να απαντήσω. Σας αναφέρω ένα γεγονός αυτό που με ρωτήσατε. Στην τελευταία έκθεση που κάναμε στην Ιαπωνία και εκεί ίσως γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς φορολόγησης. Υπάρχει μια διμερές με τη χώρα μας με πολύ χαμηλό φορολογικό συτελεστή. Μια επιχείρηση από κρασά έκλεισε 42 κοντέινερ παραγγελία. Αν θέλετε στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, πολύ ευχαριστώ να τον εφέρομαι εδώ να σας πει και τις ευχαριστίες και την απόψη του για το τι δουλειά σοβαρή γίνεται και πώς πάμε σε κάθε χώρα του εξωτερικού εμπεριστατομένα που σχεδόν προσπαθούμε να ακουμπήσουμε το τέλειο. Λάθηκαμε και όλες οι άνθρωποι είμαστε, αλλά θεωρώ ότι καταβάλλουμε μια σωστή προσπάθεια και θα πάμε ακόμα καλύτερα. Ευχαριστούμε τον κύριο την περιφερειαρχή. Κλείνουμε και το θέμα και συνεχίζουμε με τα... Συγγνώμη. Επειδή σήκωσε το χέρι ο κ. Μέτσος, νόμιζα ότι δεν ήθελε κάποιος άλλος. Ο κ. Αναγνωστάκης. Έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, ποιοι ήταν οι ερωτήσεις, προηγούνται οι ερωτήσεις των τοποθετήσεων. Γι' αυτό και άφησα να εξελιχθεί. Κοιτάξτε. Νομίζω ότι έχουμε μπροστά μας μια εισήγηση γραπτή που δίνει κάποια στατιστικά στοιχεία, κάποιες χρήσιμες πληροφορίες και βεβαίως να τονίσουμε ότι ο συγκεκριμένος θεματικός αντιπεριφεριάρχης έχει κάνει μια δουλειά η οποία μπορεί να αξιολογηθεί, να κριθεί και να επιδοκιμαστεί ή αποδοκιμαστεί με βάση ένα κείμενο το οποίο έχουμε στα χέρια μας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για όποιον θέλει να παρακολουθήσει τα πεπραγμένα της συγκεκριμένης αντιπεριφέρειας. Θα θυμάστε ότι η δική μας περιφερειακή παράταξη στέκεται θετικά σε αυτές τις προσπάθειες εξωστρέφειας, της προβουλής των τουριστικών προϊόντων της στερεάς Ελλάδας, της ενίσκυσης που κάνουμε στην προσπάθεια των εφημελητηρίων συμβάλλοντας με όλες μας τις δυνάμεις. Θεωρώ όμως, αγαπητή κυρία την περιφερειάρχη, ότι υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία θα πρέπει να τα δούμε. Προφανώς στον απολογισμό υπάρχει και το υπηρεσιακό στοιχείο των αδειοδοτήσων σε πλανόδιους είτε σε επέκταση οραρίων για την υλοποίηση της λευκής νύκτας. Αυτά τα προσπερνώ γιατί θεωρώ ότι είναι καθαρά τυπικά ζητήματα και άρα δεν ενέχεται το στοιχείο της πολιτικής, κριτικής και αξιολόγησης. Εκεί που στέκομαι όμως και θέλω να κάνω την παρέμβασή μου, αγαπητή κυρία την περιφερειάρχη, αγαπητές και αγαπητοί κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, είναι στην προσπάθεια την ολοκληρωμένη που χρειάζεται για να έχει μια συγκεκριμένη ανταποδοτικότητα όλος αυτός ο σχεδιασμός. Και εξηγούμε κύριε Κούκους. Προφανώς κυρίαρχο έργο είναι των εκμελητηρίων, η συμμετοχή στις εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Εμείς ερχόμαστε επικορικά να συνδράβουμε οικονομικά εκείνες τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να διαδραματίσουν ένα ρόλο, έτσι ώστε να αυξήσουν το τζίρε τους και κατεπέκτευση να δώσουν τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων που αυτό είναι που εμάς μας απασχολεί και όχι αν μια εταιρεία διπλασιάσει τα εισοδά της που και αυτό θεμητό, αλλά δεν είναι το ποταρχικό. Ποταρχικό είναι να πέσει το χρήμα στην αγορά, να δημιουργουθεί με θέση εργασίας, γι' αυτό και ο νόμος, ο εδρυτικός νόμος των περιφεριών, είχε ως τόχο μια τέτοιου είδους αναπτυξιακή λογική και διαδικασία και όχι να πάμε σε κατακερματισμό των πόρων δημιουργώντας πελατιακά δίκτυα. Το πρώτο λοιπόν που θέλω να πω, πρέπει να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια σχεδιασμού σε συνεργασία και με τα πέντα επιμελητήρια. Θεωρώ, επειδή έχετε και την ιδιότητα του επιμελητριακού συμβούλου, θα βοηθήσει αυτό και πρέπει να γίνει, γιατί δεν ξέρω, κατά το παρελθόν, εάν υπήρξαν καταπερίπτωση συνεργασίες με το επιμελητήριο της θεότητας, με το επιμελητήριο της βιωτίας, της έμβειας, μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο. Εγώ θα ήθελα όμως μια διαδικασία πιο διαφάνη, πιο ανοιχτή, πιο δημοκρατική, να έχουμε τη δυνατότητα και η Περιφερειακή Σύμβολη, εάν μας καλέσετε, εάν δεν μας καλέσετε μέσα από τα Δελτύα, τί που να μάθουμε τι ακριβώς σχεδιάστηκε, γιατί τώρα εδώ τι γίνεται, εδώ υπάρχει η εμπλοκή των επιμελητηρίων, αλλά χωρίς να έχουμε ένα συγκεκριμένο ψηφισμένο πλάνο, δεν μιλώ για τις εκθέσεις μόνο κυριακού κούσα, μιλώ για τη συνολική προσπάθεια, γιατί χωρίς να ξέρουμε ότι ακόμα και το να ξοδέψουμε ένα ευρώ, θα μας έρθει κάποια στιγμή η ανταπόδοση αυτής της δαπάνης, η ανταποδοτικότητα αυτής της δαπάνης. Το δεύτερο, είχα την τιμή να εκπροσωπίζω τη Στερεά σε δύο εκθέσεις, η μία ήταν στο Βερολίνο, που εκεί λειτούργησε το B2C, που για όσους δεν το ξέρουν σημαίνει ότι σε αυτές τις εκθέσεις μπορούν οι εταιρείες που συμμετέχουν να κάνουν για λεμπόριο, δηλαδή να περνάει το αγορητικό κοινό και απευθείας. Αυτού του είδους οι εκθέσεις, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ πιο αποτελεσματικές και πολύ πιο ανταποδοτικές σε ό,τι αφορά και την συγκεκριμένη παρούσα χρονική στιγμή που συμμετέχει μια εταιρεία, δίνοντας αυτή τη δυνατότητα, αντελαμβάνεστε ότι μπορεί να αναπτυχθεί και ένα δίκτυο πελατών. Νομίζω ότι είναι θετικό συνεπάγεια για την εταιρεία και για την περιφερειά μας, της Στερεά Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τις εκθέσεις που δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο, αλλά γίνονται B2B συναντήσεις, θεωρώ ότι χρειάζεται μεγαλύτερη οργάνωση. Είναι σημαντικό που τα υπηρεσιακά στελέχη, προφανώς με τη δική σας καρθοδήγηση, έχουν εμπιέξει τις πρεσβείες. Είναι πολύ σημαντικό, το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Δεν ξέρω κατά πόσο, όμως, είναι αποτελεσματικό. Γιατί? Γιατί στον απολογισμό, στη λογοδοσία που μας δώσατε και που επιχειρήσατε προηγούμενα να την αναπτύξετε, δεν έχουμε τέτοιου είδους στοιχεία για να μπορέσουμε και εμείς να είμαστε πολύ πιο συγκεκριμένοι. Είπατε ότι έγιναν αυτά, αλλά χωρίς να έχουμε, τι απέδωσε αυτή η λογική του B2B, παράδειγμα, στο Μόναχο ή σε κάποια άλλη έκθεση. Θα έπρεπε να υπάρχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Το τρίτο, θα πρέπει να το ανοίξουμε. Θα πρέπει να το ανοίξουμε με την έννοια ότι ο αριθμός των συμμετοχόντων πρέπει κάθε φορά να αυξάνεται, να διευρύνεται. Τα 30 γίναν 70, πρέπει να γίνουν 100, πρέπει να γίνουν 200. Έτσι ώστε όποιες εταιρείες θέλουν να μην νιώθουν ότι αποκλείονται από μια τέτοιου είδους δυνατότητα και ευκαιρία αγοράς. Τέταρτο και τελευταίο. Προφανώς δεν τίθεται ζήτημα από την πλευρά μας για το αν θα ψηφίσουμε ή όχι, μια που δεν απαιτείται κάτι τέτοιο, όμως με όλες αυτές τις παρατηρήσεις θα θέλαμε να σταθούμε θετικά στην προσπάθεια που γίνεται από το αστελέγητα ή πληροσιακά που πραγματικά όσοι δεν έχουν την εμπειρία μπορεί να μην κατανοήσουν εύκολα τη δουλειά που ρίχνουν, τη δουλειά που τραβούν. Αυτή, όμως, επαναλαμβάνω, η δουλειά θα πρέπει να καλυφθεί μέσα από μια πολιτική που θα έχει το καλύτερο, το μέγιστο αποτέλεσμα για την οικονομία της περιφέρειάς μας. Εάν ήμουν εγώ στη θέση σας ή αν είχα την ευθύνη της περιφερειακής διοίκησης θα άνοιγα το παιχνίδι. Και όπως, παράδειγμα, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει η επιτροπή διαβούλευσης η οποία στις μέρες σας δεν λειτούργησε ποτέ, συστήθηκε, συστάθηκε, είναι το σωστότερο, το ορθό, και δεν λειτούργησε ποτέ. Εγώ θα ήθελα, ας πούμε, ένα παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας, κύριε Συνάδρυφ. Θα ήθελα μια ανοιχτή διαδικασία που θα συμμετέχουν σε πρώτο χρόνο οι εμπορικοί σύλλογοι και σε δεύτερο χρόνο τα δευτεροβάθμια που είναι τα επιμελητήρια, έτσι ώστε να αφουγκραστούμε ακόμα και τον εμπορικό σύλλογο του Αλυβερίου, ή τον εμπορικό σύλλογο της Μακρακόμης ή της Λαμίας. Συντήχητα, έτσι, μην παραξηγηθώ, θα είχε νόημα. Θα είχε τη δυνατότητα να υπάρξει ένας δημοκρατικός σχεδιασμός με την καλύτερη οργάνωση που μπορεί να εξασφαλίσει μια τέτοιου είδους ανεκτή και διάφανη διαδικασία, για να ξέρουν οι στερεολαδίτες ότι δεν γίνεται μια προσπάθεια τουρισμού τουριστικών ταξιδιών με τη συμμετοχή σε αυτές τις εκθέσεις, αλλά γίνεται μια πολύ σοβαρή και επίπονη προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντσας της Τερίας Ελλάδας. Αυτά, κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ και συγνώμαν σας κούραση. Και εμείς ευχαριστούμε. Κύριε Πρόεδρε, θέλει να μιλήσει και ο κύριος Γέμιλος, όπως είναι μαζί. Να απαντήσει ταμέσως μετά. Ο κύριος Γέμιλος έχει το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα μιλήσω λίγο πιο συνοπτικά από τον κύριο Αναγνωστάκη αλλά λίγο πιο εξειδικευμένα. Η περιφερειακή αρχή στο πρόγραμμα επιχειρηματικής προβολής είχε βάλει τέσσερις στόχους σε προτεραιότητα. Την αύξηση της αναγνωρισημότητας των προϊόντων της περιφερειάς, την αύξηση των πολύσεων και των εξαγωγών των επιχειρήσεων της περιφερειάς, την καλλιέργεια της εξαγωγικής κουλτούρας μεταξύ των επιχειρήσεων και την αύξηση του αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων αλλά και των ενδυνάμειων εξαγωγικών επιχειρήσεων. Σήμερα μας παρουσιάζεται τον απολογισμό σας, κύριε Κούκουζα. Και πέρσι που είχατε παρουσιάσει τον απολογισμό και έχει επισημανθεί από όλες τις παρατάξεις, το επισημαίνω εγώ και σήμερα. Συγκεκριμένα στοιχεία και χρήση αποτελεσμάτων από εκθέσεις και από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν δεν έχουμε. Αποτελέσματα χρήσης από συγκεκριμένες δράσεις και εμπορικές συμφωνίες δεν έχουμε. Δεν ξέρουμε αν έχουμε αύξηση πολίσεων, αν έχουμε αύξηση θέσεων εργασίας από τις εκθέσεις που συμμετείχαν και είχαν θετικό αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις. Δεν ξέρουμε τελικά αν το αποτέλεσμα των επιχειρήσεων προσδίδει μια ανταποθετικότητα στην περιφερειακή υποστήριξη. Δεν έχουμε κανένα συγκριτικό οικονομικό στοιχείο που να εξάγει συμπεράσματα το θέμα που πρέπει να αποσαφηνιστεί και στις επιχειρήσεις, θα έλεγα εγώ, που συμμετέχουν στις εκθέσεις. Χωρίς αποτελέσματα χρήσης δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε τις επόμενες χρονιές, ούτε τις δράσεις μας. Αναφέρεσες στο Συγκειτικό ότι αναέκθεση έχουμε περίπου 150 B2B ραντεβού και το NPM των ραντεβού καταλήγουν σε εμπορική συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι το 2022 στο σύνολο των 13 εκθέσεων είχαμε περίπου 400 εμπορικές συμφωνίες. Επιβεβαιώνεται αυτός ο αριθμός και πώς επιβεβαιώνεται. Και από αυτές 490 εμπορικές συμφωνίες ποιά είναι τα αποτελέσματα τα οποία πρέπει να έχουμε στα χέρια μας ώστε να συντονίσουμε τις επόμενες δράσεις της επόμενης χρονιάς. Θέσαμε στόχο την αύξηση των συμμετοχών των επιχειρήσεων. Το 2018, γιατί τα επόμενα χρονιά ήταν ο κορονοϊός, είχαμε συμμετοχή σε 431 επιχειρήσεις βάσει του συγκεκτικού που μας έχετε δώσει, το 2022 σε 451. Σύνολο 15 επιχειρήσεις το 22, ουσιαστική αύξηση δηλαδή δεν υπήρχε πάνω κάτω ήταν το ίδιο νούμερο. Και επίσης ένα σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί ποιες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πρωτοεμφανιζόμενες. Ποιο είναι το εύρος σε σχέση με τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν συνολικά. Γιατί ούτε αριθμό έχουμε, ούτε ονόματα, άρα ούτε και συμπεράσματα. Στο παράρτημα 4 στα δομικά υλικά μας παρουσιάζεται τρεις εικόνες στα αραβικά, άμα το δείτε, και στη συνέχεια αναφέρεται την ελληνική συμμετοχή κατασκευαστών στο εξοδοχείο All Khalifa και σε κάποιες πολυτελείς κατοικίες στα Εμηράτα. Μα οι εταιρείς που πραγματοποιήσαν τις συγκεκριμένες κατασκευές, ξέρετε ποιες είναι? Είναι η Τέρνα, ο Άκτορας και η GNP. Που δεν μία σχέση έχουν με την περιφέρεια στερεάς Ελλάδος. Υπάρχουν δηλαδή τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν σε αυτά τα project. Αυτό είναι το ερώτημά μου. Τέλος, μας είχατε αναφέρει ότι πέρα από τις εκθέσεις, υπάρχουν και κάποιες άλλες δράσεις σημαντικές, εξωστρέφειας, είχαμε ψηφίσει στον προϋπολογισμό και δεν έχετε κάνει μια αναφορά. Ποιες είναι αυτές? Είναι οι επαφές με τις πρεσβείες ξένων χωρών που λειτουργούν στη χώρα μας, ώστε να τους προβάλλουμε την επενδυτική μας πρόταση. Πήγαμε σε αυτές τις πρεσβείες. Σε ποιες πήγαμε και ποιες... Δεν σταματάς, ρε φίλε. Να κάνουμε ένα διάλειμμα. Κλείσε, Μάνο. Συνεχίζω. Αναφερθήκατε σε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου για την προσέλληξη επενδύσεων και την προοδότηση εξαγωγών. Το έχουμε αυτό το πρωτόκολλο. Πού είναι? Ποια είναι τα συμπεράσματά του? Αναφερθήκατε σε πρωτόκολλο συνεργασίας με Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημοκριτός που έχει ως στόχο την υποστήριξη υποτροφιών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχουμε τέτοιο πρωτόκολλο. Υπήρξαν υποτροφίες. Πού είναι τα ονόματα? Αναφερθήκατε σε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Enterprise Europe Network του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδος για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών. Έχουμε τέτοια πράγματα. Έχουμε τέτοια στοιχεία. Δεν τα αναφέρετε. Είναι σημαντικά στοιχεία που πρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα και να δούμε αν βοηθούν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δράσεων των οποίων θα έχουμε την επόμενη χρονιά. Θέλω να κλείσω με το εξής, για να μην κάνω μόνο κρίτικη. Θεωρώ ότι έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά και από τον Αντιπεριφερειάρχη και από το επιτελείο του. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θεωρώ λοιπόν ότι έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά, τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κούκουζα, από τους υπερησιακούς παράγοντες και από την κ. Τσαγκαράκη, η οποία θέλω να αναγνωρίσω σε δυο-τρεις εκθέσεις που είχα πάει εγώ και συμμετείχα. Κατέθεται ψυχή. Και ο απολογισμός που έχει γίνει, αν και είναι γενικόλογος και όχι αναλυτικός, δείχνει πρωτίστως ένα σεβασμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και στους πολίτες αυτής της περιφέρειας, μόνο και μόνο που κάνετε αυτό τον απολογισμό και τον αναφέρετε, είναι θετικό στοιχείο. Με όλες τις παραλήψεις, λοιπόν, θεωρώ ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο, που όμως θέλει, όπως είπε και ο κ. Αναγνωστάκης, μεγαλύτερη συλλογικότητα και συμμετοχή που δεν υπάρχει. Πρέπει να ανοίξει αυτό το πράγμα. Και στο πλαίσιο αυτό, γιατί πάντα η κριτική πρέπει να συνοδεύεται, εκτιμώ, για να έχει και υπόσταση από προτάσεις, εγώ θα καταθέσω και στο Προεδρείο και στους αρχηγούς των περιφερειακών παρατάξεων, την πρόταση του συνδυασμού σχετικά με το πώς πρέπει να κινηθεί την επόμενη χρονιά η περιφερειακή αρχή, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο πλαίσιο δράσης της επιχειρηματικότητας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Γέμελο. Ο κ. Κούγκουδας έχει το λόγο. Ναι, να δώσω κάποιες απαντήσεις. Να ξεκινήσω από τον κ. Ανδροστάκη. Ό,τι έχει να κάνει με τα επιμελητήρια. Πρωτού συμπληρώσουμε το εκδυσιακό πλάνο, ήρθαμε σε επαφή με τα επιμελητήρια και ζητήσαμε την άποψή τους, και ευθιότητα και βιωτία και έβοια. Επίσης, εάν ψάξετε το αρχείο σας στα mail, σας έχω στείλει σε όλους τους επικεφαλείς ένα email που σας λέω, προκειμένου να συντάξουμε το εκδυσιακό πλάνο κατά θέσταμα στις απόψεις σας. Αυτό θα σας παρακαλώ να το βρείτε, γιατί μου το χρειώσατε, ότι έκανα διαβούλευση. Η διαβούλευση έγινε, σας έχω στείλει mail και ζητάω τους απόψεις σας. Εντάξει, μπορεί να έρθει και στον Περαιφεράκου, σήμερα. Δεν ξέρω αν είναι εφικτό αυτό και στα πλαίσια. Όταν λέμε ότι θέλεις πραγματικά να κάνεις μια τέτοια διαδικασία, έναν εκπρόσωπο σε κάθε παράταξη. Εκεί είναι το μονοκακικό σχεδιασμός, εδώ είναι διαβάλλειας, εδώ είναι συμμετοχή στον παράταξη του. Προκάτοχος ο κ. Καραγιάννης, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι πριν διοργανωθεί ο σχεδιασμός για την επιχειρηματικότητα, καλούσε τις παρατάξεις με τους επικεφαλείς και με τους αρμόδιους στο κομμάτι που είχαν χρεωμένο το συγκεκριμένο θέμα, στο γραφείο του, εμένα με είχε καλέσει με την κ. Μπαντζελή τουλάχιστον τρεις φορές, για κάθε χρόνο εννοώ έτσι, για να γίνει διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων, το οποίο αυτό το πράγμα σε δικιά σας θητεία δεν υπάρχει και καλό θα είναι να γίνει, γιατί βγαίνανε χρήσιμα συμπεράσματα από εκεί και μέσα από τη διαβούλευση καταλήγαμε και σε μια κοινή δράση. Και γι' αυτό εξάλλου οι παρατάξεις μετά συμμετείχαν και το ψηφίζανε τον Προϋπολογισμό. Εντάξει και το δικό μου το ψηφίζω, δεν έχω παραμόνο. Ήταν θετικό και το προτείνω να το κάνεις κι εσύ αυτό. Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε κ. Γιάννεδη και έχουμε να συνεχίσετε, να το κλείσουμε. Με τα επιμελητήρια λοιπόν τα οποία θεωρούν ότι είμαστε κατά κάποιο τρόπο συνεργάτες, έχουμε επαφή και πάντα παίρνουμε την άποψή τους για να συντάξουμε το εκκλησιακό πλάνο. Για τα B2C που αναφέρατε όντως είναι καλά. Είναι λίγες όμως. Είναι λέξητες στην Ευρώπη. Οι περισσότερες είναι B2B. Αν διαβάσατε στην συγκρήση μου σας είπα ότι το 90% δηλώνουν να είναι κανοποιημένοι και ότι το 1.5% έχει αποτέλεσμα οικονομικό. Τώρα οικονομικά στοιχεία δεν δίνει καμία επιχείρηση. Θα μην κολλεδευόμαστε μεταξύ μας. Ποτέ δεν θα σας δώσει μία στο feedback που κάνουμε. Ποτέ καμία επιχείρηση. Δεν λέει ότι έκανα συγκρονία 200.000 ή 300.000. Κατανοητό. Μας λένε όμως ότι ναι πήγα καλά. Ναι έκλεισα συγκρονίας. Αυτό που ζητάμε. Τώρα να του πω στοιχεία οικονομικά δεν δίνει κανένας. Προφανώς είναι και στο στόχο μας να αυξήσουμε τις συμμετοχές στις εκθέσεις. Βέβαια αυτό ξαρτάται και από τον budget που θα ακριθεί δεν ακριθεί. Γιατί για να συμμετέχεις σε περισσότερες εκθέσεις και πιο μεγάλες έχεις και μεγαλύτερο budget. Η επιχειρηματική αποστολή στον Καναδά είναι έτοιμη. Θα πάνε γύρω σε 30 επιχειρήσεις. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επιχειρηματική αποστολή από την Περιφέρεια Στρατιώδας, οργανωμένα σε μία χώρα στόχο που το έχουν ζητήσει όλοι. Στη διαβούλευση επίσης να πω ότι συμμετέχουμε με σημαντικούς φορές όπως είναι ΕΝΟΑ και Ποτακρασσά που παίρνουμε την άποψή τους. Θέλουμε αυτό, αυτό και αυτό. Πάντα ρωτάμε τους παραγωγούς, πάντα ρωτάμε τα συνδικαλιστικά όργανα. Πάντα παίρνουμε την άποψή τους, η οποία καταγράφεται. Δεν κάνουμε κάτι άλλο. Εμπάσουμε τόσο ιδένιμο ότι καλύτερο έχουμε. Ευχαριστώ για τη στηρίξή σας. Μακάρι να πάμε και καλύτερα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Κούκουζα. Να συνεχίσουμε. Όπως ανέφερα σύμφωνα με το πλάνο μας, έχουμε δύο έκτακτα. Πρέπει να πάρουμε μία αποφασή για εισαγωγή των δύο εκτάκτων θεμάτων. Έχει κάποια παράταξη αντίληση? Όχι, όχι. Ομόφωνα λοιπόν. Πάμε στο πρώτο έκτακτο. Λείψει αποφασή για τη μεταβολή του τόπου διεξαγωγής. Το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Και σύγχωνα με την εισήγηση του Προέδρου, καθορίσαμε να είναι η Χαλκίδα. Συμφωνούμε. Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένες λόγους ή λίγο? Όχι, όχι. Ναι, τα τσίπουρα στο τέλος, αλλιώς δεν πάμε πριν. Όχι, δεν υπάρχει ιδιαίτερος. Γιατί δεν έχουμε πάει παράδειγμα στο νησί μας, δεν έχουμε πάει στη Σκήρο. Α, έτσι, μπράβο. Λίγο πριν τις εκλογές. Έχουμε πει για τη Σκήρο να κάνουμε κάτι διαφορετικό αργότερα. Άρα Χαλκίδα το επόμενο. Άρα Χαλκίδα. Πρόεδρε, θέλω να κάνω μια παράδειγμα. Ως τώρα δεν έχει γίνει περιφερειακό συμβούλιο στη Χαλκίδα. Όχι στην Εύβοια. Έγινε στη Χαλκίδα. Έγινε. Με τις πλημμύρες. Στα ψαχνά. Με τις πλημμύρες, όχι στα ψαχνά. Για τις καταστροφές. Ναι, ναι. Έγινε στη Χαλκίδα, μετά έγινε στη Εύβοια. Και μετά στην Αριστο. Ήταν όμως μια συνεδρία σε λόγο των πλημμυρών, έτσι δεν ήταν. Ακριβώς. Εγώ θέλω να κάνω μια επισήμανση. Αν παρουσιάζεται το φαινόμενο των διαζώσης περιφερειακών συμβουλεών παρουσιών, όπως είναι σε άλλες περιοχές, όπως είμαστε πρόσβατα στην Βρυτανία, που ήμασταν πέντε όλοι κι όλοι, εγώ είμαι αρνητικός. Θα πρέπει να κατοχυρώσετε, δεν ξέρω με ποιον τρόπο, αλλά κοιτάξτε το ποιον αυτή τη στιγμή. Είναι όλοι συνδεδεμένοι και μόνο δύο παρακολουθούν. Αυτό το πράγμα το πρώτο δεχτώ. Κύριε Γέμενε, δυστυχώς είναι θέμα νόμου, όπως θυμάστε, ήρθε αποφάσιστη αρχικά να είναι μόνο διαζώσης. Μετά από παρόμβαση, τους έλπαι, έγινε μόνο για τα περιφερειακά συμβούλια, να είναι και μικτοί. Όλα στραβάτα έκανε οι κλιφαίδες οι διευθυνωκρατιές και παρ' όλα αυτά επιβραβεύεται για την οικονομική κάποια στιγμή. Μη λέτε άλλα θα πάει στο 45%. Μη λέτε άλλα θα πάει στο 45%. Συνεχίζουμε για το πρώτο έκτακτο. Έχει κάποια παράταξια δίδυση από τους ανεξάρτητους κάποιους. Ομόθονα λοιπόν. Πάμε στο δεύτερο. Έγκριση επειδή όπως μας ήρθε σήμερα το πρωί, το θεωρείται εξαιρετικά επίγον λόγω προθεσμίας και αφορά έγκριση επτά θέσεων πρακτικής άσχησης για την υποστήριξη προγράμματος πρακτικής άσχησης μαθητών ΕΠΑΛ. Έχουμε μέσα στην ημέρια διάταξη για τις πόλυπες περιφερειακές ενότητες, έλειπε της φρειότητας, μας ήρθε το πρωί. Έχει κάποιες ερωτήσεις... Συμφωνούμε εμείς. Ευχαριστούμε πολύ. Ομόθονα λοιπόν και το δεύτερο... Έχω εγώ ερώτηση. Συγγνώμη. Έχω ερώτηση γιατί δεν καταλαβαίνω κάτι εδώ στην εγγραφή όπως είναι. Ερώτηση. Ο κύριος Ανμάς έχει το λόγο για ερώτηση. Μας λέτε εδώ ότι στο τέλος που υπολογίζονται τα ποσά στο δεύτερο αν μετρήσει κανείς, αν κάνει κανείς τον υπολογισμό, δεν βγαίνουν τα νούμερα. Γι' αυτό λέω, δεν βγαίνουν τα νούμερα στο τέλος, στη δαπάνη. Είναι 5,63% σε 0,50% από 156% και μας λέει 3.352% που θα βαρύνουμε τον κωδικό. Αν υπολογίσεις κανείς το ποσό είναι λιγότερο αλλά και επί εφτά να το κάνεις γίνεται πάλι διαφορετικό, διπλάσιο. Δεν ξέρω πώς το έχουν υπολογίσει. Κάτι άλλο. Όλα δεν βγαίνουν τα νούμερα, ναι. Κάποιος άλλος θα ρώτησει. Ο κύριος Ζαλίδας έχει το λόγο. Από την ημερώνομαι κι εγώ η δέσμευση πάντα είναι παραπάνω από το ποσό το οποίο είναι να πληρώσουμε. Αυτό είναι και το ποσό το οποίο εμφανίζεται εδώ και σωστή η παρατήρηση του κυρίου Σαλμά τώρα την είδα κι εγώ. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Οδόχονο. Παρακαλώ κύριε Βούλβερη. Εγώ κατά γιατί θεωρώ ότι είναι ένας αποτυχημένος θεσμός και συμβάλει στην αύξηση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο. Και γι' αυτό λέω κατά. Ευχαριστούμε κύριε Βούλβερη. Ευχαριστούμε κύριε Βούλβερη στη Γραμματεία. Τελειώσαμε λοιπόν όλα τα πρωειμερισίας διάταξης και μπαίνουμε στην δέκατη τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συγβουλίου. Και μπαίνουμε στα θέματα ημερισίας διάταξης. Πρώτον, επικύρωση πρακτικών της πέμπτης ειδικής που έγινε στις 4-4-23 και της έκτης που έγινε ομοίως στις 4-4-23. Από μας είναι όπως η εισήγηση που σας έχω στείλει. Υπάρχει κάποιος που θέλει ερώτηση, τοποθέτηση, ψηφογορία, ομόφωνα. Επειδή αυτή τη στιγμή έχουμε εδώ τους ορκωτούς λογιστές, θα παρακαλέσω το σώμα να εγκρίνει, να προτάξουμε δύο θέματα, το 11ο και το 12ο που είναι οι ορκωτοί λογιστές εδώ για να τους αποδεσμεύσουμε. Συμφωνείτε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Πάμε λοιπόν στο 11ο θέμα. Έγκριση ισολογισμού σ' 31-12-2017 της περιφέρειας Θερές Ελλάδος. Ο κ. Στασιός έχει το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Αναφέρομαι στην εισήγηση για τις λεπτομέρειες. Να πω καταρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στους υπηρεσιακούς παράγοντες για τη συνεργασία τους, για τη σύνταξη, τον ισολογισμό και την παροχή των στοιχείων, όπως την ομάδα των λογιστών, αλλά και των εκαθαριστών που έχουν αυτή την εικόνα σήμερα. Όσον αφορά την εισήγηση, απλώς θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα σημεία τα οποία έχουν εκστρετικό ενδιαφέρον. Καταρχήν, τη δυνατότητα της περιφέρειας όσον αφορά τις σχέσεις κυκλοφορού με συνολικό ενεργητικό, που δείχνει και την οικονομική μας κατάσταση, δείχνοντας και την οικονομική εφτάρκεια, επάρκει η ασυνομία, αλλά και την οικονομική μας αφτάρκεια, ο δείκτης των ιδίων κεφαλαίων προσοσίων του ενεργητικού. Επίσης, παρά τους δανεισμούς που υπάρχει, η χαμηλή μας δανειακή εξάρτηση από μακροχρόνια δάνεια σε σχέση με τη δυνατότητα που έχουν όσους περιφέρειας, καθώς επίσης και οι μικρές δαπάνες που έχουμε σε βραχυπρόθεσιμες υποχρεώσεις σε σχέση με την κυκλοφορού ενεργητικό, δίχως ότι μπορούμε εύκολα να δεπεξεύθουμε στις υποχρεώσεις μας. Αναλυτικά, λοιπόν, στην εισήγηση και να πω προλαμβάνοντας στοιχόν ερωτήσεις και διευκολίες, ό,τι θέλετε βέβαια, εννοείται και ειρικοτείνες στη διάθεσή σας, όσον αφορά τις επόμενες χρήσεις με τους υπολογιστές που έχουμε συμβασιωποιήσει, να πω ότι οι επόμενες τέσσερις χρήσεις έχουν εκλείσει όσον αφορά τα στοιχεία, η καταχωρήση και η έκδοση του ισολογισμού, αναμένετε να προχωρήσουμε σε έλεγχο. Ο προγραμματισμός μας είναι μέχρι τέλος του 2023 να έχουνε ελεγχθεί και οι επόμενες δύο χρήσεις, δηλαδή να έχουμε τα στοιχεία μέχρι το 2019, έχοντας περάσει και το σύνολο, όπως είπα, των επόμενων τεσσάνων χρήσεων στα λογιστικά μας βιβλία. Από ή για πέρα, είμαστε στην διάθεσή σας για οποιοδήποτε ερώτηση. Ευχαριστώ. Έχουμε αρχίσει με τον Γιώργι Περιφερειάρχη. Ερωτήσεις. Να ρωτήσω κάτι, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα μιλήσουν οι ορκωτοί να κάνουν κάποια εισήγηση με τις ερωτήσεις μας, θα προχωρήσουμε το διαδικαστικό, δηλαδή, ή περιμένουν ότι ερωτήσεις κάνουμε. Θα περιμένουμε ότι οι ερωτήσεις γίνουν ή και τοποθετήσεις που θα κάνουμε μετά, ή μετά τις ερωτήσεις, να μιλήσουν και οι ορκωτοί. Αν μου επιτρέπετε, κύριε ορκωτοί, μόνο επί των ρωτήσεων. Επί τοποθετήσεων υπάρχει περιφερειακή πλειοψηφία, περιφερειακή αρχινά απαντήσεων. Δεν θα απαντήσουν οι ορκωτοί. Ωραία. Ορίστε. Ο κύριος... Παράταξε τον κύριο Γκλέτσο και την Αγγελοπούλου. Όχι, δεν πιστευθύζουμε. Αν έχουμε ερωτήσεις, τοποθέτεις. Άρα τοποθέτεις. Ο κύριος θέλει να γνωστάει. Κύριε Άσκης. Τι είπατε? Ερωτήσεις θα κάνουμε πριν τις τοποθετήσεις ή να το κάνουμε... Είπα ερωτήσεις και είπετε κάτι και ερωτήσατε. Ωραία. Είπα. Ωραία. Κάντε την ερώτησή σας. Η ερώτηση είναι η εξής. Σύμφωνα με τη γνώμη των... Σας καλωσορίζουμε τους κυρίους ελεγκτές. Έχετε την εξής παρατήρηση. Ότι μέχρι την ημερομηνία σύνταξης της έκθεσης... δεν υπήρχαν επιστολές από το σύνολο των νομικών συμβούλων της περιφέρειας... για τις αγωγές τρίτων καταυτής. Και έτσι υπάρχει μια επιφύλαξη για το ποσό των 27,6 εκατομμυρίων... που απεικολύνεται στο λογαριασμό λοιπές προβλέψεις. Ήθελα να σας ρωτήσω... Η ερώτηση είναι εάν τα στοιχεία των υπηρεσιών είναι αρκετά οργανωμένα... ώστε να πείτε, πέρα από την υποχρέωση που έχετε να κάνετε αυτή την παρατήρηση... και να διασταυρώσετε με τους νομικούς... εάν ήταν επαρκεί τα στοιχεία από την πλευρά των υπηρεσιών... για να πείτε ότι πραγματικά αυτό είναι ένα κονδήλι, εν πάση περιπτώσει... που λογιστικά δικαιολογείται να μπει αυτό το ποσό. Τα άλλα δεν ξέρω αν θα πρέπει να τις κάνω τώρα τις ερωτήσεις. Μια ερώτηση είναι... αν είχατε πλήρη στοιχεία για την ακίνητη περιουσία της περιφέρειας... και αυτό είναι και προς τους υπηρεσιακούς... όταν έχει ξεκαθαρίσει ιδιοκτησιακά αν έχουμε πλήρη εικόνα... του επιστον εννιά που λέμε της περιφέρειας... γιατί υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις στην προηγούμενη χρήση... και από εκεί πέρα έχω ερωτήσει για τους υπηρεσιακούς... που νομίζω θα τις πω μάλλον στην τοποθέτησή μου. Όμως, έχουμε στις συμμετοχές μια εικόνα... η οποία λέει Βαεπαεβιωτίας... η οποία από 726.387 ευρώ είναι υπόλοιπο ένα... υπάρχει δηλαδή ένας πίνακας ο οποίος είναι υπηρεσιακός... και τον οποίο με επιφύλαξη τον αποδέχονται οι ορκωτοί... για τις συμμετοχές της περιφέρειας. Βλέπω, ας πούμε, ότι η Βαεπαεβιωτίας... είχε 762.000, όλα έχουν γίνει προβλέψεις υποτίμησης. Το ΚΕΚΝΟ Μαρκιακής Αυτοδίκησης Βιωτίας... το οποίο είχα ρωτήσει κάποια στιγμή τον κ. Τασιό... και μου είχε πει ότι δεν υπάρχει πια... βλέπω εδώ μια υποτίμηση 33.000 και ποσό υπολύπου. Για τη Σκύρω επίσης βλέπω μια τραγική υποτίμηση. Θα ήθελα από την υπηρεσία έτσι μια εικόνα... της Βαεπαεβιωτίας για τα ΚΕΚΝΟ Μαρκιακής Αυτοδίκησης Βιωτίας... για τη Ναυτική Υιατερία της Σκύρου... που βλέπω μια υποτίμηση μέσα στη χρήση 228.000... από 250.000 πάμε στις 21.000 χοντρικά. Για τη Φθεωτική Αναπτυξιακή... που από 258.000 μέσα στη χρήση αυτή... κάνουμε προβλέψεις υποτίμησης και πέφτουμε στις 27.000. Και έχουμε βέβαια και το θέμα της Ευρυτανίας... που θα τοποθετήσω στη συνέχεια. Μάλλον, θα ήθελα από την υπηρεσία να μας πει... αν θεωρεί ότι αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα... για τις συγκεκριμένες εταιρίες Βαεπαεβιωτίας και Βιωτίας... Σκύρος Φθεωτική Αναπτυξιακή... και για την Ευρυτανία θα πούμε αργότερα. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση. Θα απαντήσετε, κύριε Τασιέ. Καλησπέρα σας, όπως γράφουμε και στην παρατήρηση... στο κομμάτι των απεικονήσεων, των προβλέψεων... που είναι 27.000 μέσα στη χρήση αυτής... στο κομμάτι των απεικονήσεων, των προβλέψεων... που είναι 27,6 εκατομμύρια... όπως δεν ξέρετε, αλλά σας το λέω προφορικά εγώ... ότι πάντα με τη συντηρητική μέθοδο αξιολόγησης κάποιων κονδυλίων... σημαίνει ότι το 27,6 εκατομμύρια είναι το ανώτατο ποσό που μπορεί να εγγραφεί... πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχόμενη ανάποδη έκβαση της υπόθεσης... αυτό θα θεωρηθεί θετικό στοιχείο του ισολογισμού. Άρα σημαίνει ότι το ανώτατο σημείο προβλέψεων... που μπορεί να είναι 27,6 εκατομμύρια... ως προς το κομμάτι της μη λήψης της επιστολής από τον νομικό σύμβολο... είναι τυπικό το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί... η επιστολή του νομικού σύμβολου από ό,τι καταλαβαίνω... μέχρι την ημερομηνία που εμείς δώσαμε την έκθεση. Και για αυτό το λόγο, επειδή την ευθύνη τη νομική δεν την έχουμε και εμείς ως προς αυτό το κομμάτι... αναγκαζόμαστε και εμείς εντός ή εκτός ζωοδικών... να γράψουμε τυποποιημένα αυτό το οποίο γράφουμε. Στο δεύτερο κομμάτι, όσον αφορά τα πάγια... οφείλω να ομολογήσω εμπειρικά κιόλας... και από άλλους συναδερφούς και από μένα... ότι το σύνολο των παγίων είναι ένα γενικό κακό... το οποίο ισχύει σε όλους τους δήμους κοινώντες η περιφέρειση... ακόμα και η νοσοκομεία, για να σας δώσω να καταλάβετε. Είναι μια μεγάλη παθογένεια της ελληνικής λογιστικής οικογένειας ως προς αυτό το κομμάτι. Δηλαδή, δεν μπορούμε εύκολα να επιβεβαιώσουμε ορισμένα κονδύλια πάγιων στοιχείων του ενεργητικού... και γι' αυτό ακολουθούμε και αυτήν την λογική ως προς την παρατήρησή μας. Το τρίτο κομμάτι, το οποίο αναφέρατε, ως προς τις προβλέψεις υποτίμησης των συμμετοχών... όλες αυτές οι εταιρίες έρχονται με το μεγαλύτερο κονδύλι να δεσπόζει... που είναι η ΒΑΕΕ βιοτίας από τις προηγούμενες χρήσεις, οι οποίες είναι ανενεργές. Δηλαδή, για τη χρήση του 2017 δεν έχει γίνει κάποια πρόβλεψη υποτίμησης. Όλο αυτό το κομμάτι που βλέπετε, το μίον 762, ενδεικτικά αναφέρω, έρχεται από τις προηγούμενες χρήσεις. Δηλαδή, αυτές οι εταιρίες έχουν τεθεί σε καθάριση, απλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τους. Δεν ήταν για εσάς, συγγνώμη, δεν ήταν για εσάς η ερώτηση. Ήταν για τους υπηρεσιακούς. Αναφέρω δύο πραγματάκια για το λογιστικό χειρισμό. Ό,τι άλλο θέλετε, εδώ πέρα είμαστε. Αρκεί να αναφέρω, και νιώθω έτσι την ηθική υποχρέωση, να αναφέρω στο κομμάτι, έτσι αναφέρω την κυρία Τόλη Λιβάγια, με κολοβού ζωή, όλη η οικονομική υπηρεσία και τη διοίκηση και το προσωπικό του δήμο, η οποία με τη βοήθειά τους μας παρήρχε όλη τη βοήθεια που πρέπει να μας παρέχει κατά τη διάρκεια του ελέγχου μας, ο οποίος υπήρξε και μία δυσχέρια ως προς την εκτέλεση του έργου, γιατί υπήρξε και η αλλαγή της διοίκησης και του οικονομικού επιτελείου. Με αποτέλεσμα, όλο αυτό, καλώς ευχόντων των πραγμάτων, διήρκησε μόνο εννέα μήνες, από τη στιγμή που υπογράφηκε η σύμφαση δικιά μας, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου μας, που είναι το 2000 για την χρήση και τον ισολογισμό του 2017. Και, εν σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδες, βλέπω ότι έχουμε μία βελτίωση στην εκτέλεση του έργου. Αυτή είναι η δική μου παρέμβαση ως προς το κομμάτι της εκτέλεσης, για το που βρισκόμαστε χρονικά και γιατί συζητάμε για το 2017. Ευχαριστώ. Για μισό λεπτάκι, αν και απαιτήθηκα, νομίζω το περισσότερο. Απλώς να πω το εξής για τις προβλέψεις. Υπάρχει αυτή η ασφάλεια σε αυτό το νούμερο ότι οτιδήποτε θα χρειαστεί θα καλυφθεί. Για τα πάγια, είναι κάτι που πρέπει συνεχώς να παρακολουθούμε, παρόλο που έχει πολύ καλή δουλειά, τουλάχιστον στην καταγραφή της περιοσίας της περιφέρειας, ειδικά με το κτηματολόγιο και στις δηλώσεις της ΔΑΟΚ. Είναι πιθανό να προκύψουν κάποια πράγματα, άρα πρέπει κάτι συνεχώς να το παρακολουθούμε. Για τις συμμετοχές εξηγήθηκε, είναι κυρίως τις τιμές κτίσεις. Και πάλι, όμως, είναι κάτι που πρέπει να διαλάθει, προσοχίζοντας και στις επόμενες χρήσεις. Για την Βρυτανία ΑΕ, όταν τελειώσει η διαδικασία της εκκαθάρισης, θα αποτελέσει και αυτό μέρος των προβλέψεων που αναγράφονται. Για τα ΚΕΚ, δηλαδή τα ΚΕΚ δεν υπάρχουν. Σας χαρά ρωτήσω μια φορά και μου είπατε δεν υπάρχουν. Εδώ βλέπω ότι από τις 100.000 κάνουμε προβλέψεις υποτίμησης, τις 33 κρατάμε το 66. Για τη Βιωτή δεν το ξέρω. Και επειδή για τη Σκύρο, από όσο ξέρω, δεν ξέρω ότι υπάρχει τόσο υποτίμηση. Αυτό, αν θέλετε, γιατί είναι τόσο μεγάλη η υποτίμηση της από όσο ξέρω. Η Ναυτική Εταιρεία είναι και μονοπολιακή κατά κάποιο τρόπο και δεν ξέρω τόσο πολύ έχει υποτιμηθεί η συμμετοχή. Δεν ξέρω, δηλαδή, αν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει το λόγο. Τα ΚΕΚ βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Η ΒΑΕΠΑΕ έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή της το 2022. Το ΚΕΚ είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης, όμως. Για τη Σκύρο, γιατί τόσο υποτίμηση έχει την εικόνα. Λοιπόν, αν έχουμε τελειώσει να περάσουμε σε τοποθετήσεις. Κύριε Αναγνωστάκη, είχατε ζητήσει τοποθετήσεις. Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω πολλά να πω. Ως παράταξη, αντιλαμβανόμαστε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αναφέρεται σε προηγούμενη περιφερειακή περίοδο. Μιλάμε για τον ισολογισμό του 2017. Εάν τυχόν ακολουθήσουμε την πεπατημένη, όπως είχαμε κάνει και σε άλλες τέτοιου είδους εγκρίσεις ισολογισμών άλλων περασμένων ετών, θα απέχουμε από τη διαδικασία. Άρα η παράταξή μας θα μείνει στην άρνηση ψήφου. Κάποια άλλη τοποθέτηση, κύριε Μπατσιού. Ναι, και εμείς θα απέχουμε λόγω του ότι αναφέρεται εδώ η έγκριση του ισολογισμού στην περίοδο του 2017. Απέχουμε λοιπόν και εμείς από τη διαδικασία ως παράταξη. Κάποια άλλη τοποθέτηση να περάσουμε στη ψηφοφάση. Α, κύριε Βούλγαρη, συγγνώμη δεν σας είδα. Η διαδικασία του ισολογισμού. Ξέρω όλα τα προβλήματα, γιατί ήμουνα και σε δήμο προστασμένος οικονομικής υπηρεσίας και έχω όλη την εικόνα, την ισολογισμή και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην κατάρτιση των ισολογισμών και στα προβλήματα με τα πάγια, που είπε ο Ορκωτός. Και αυτό υπάρχει και όταν περάσαμε και το 2016, παρότι είχαμε ακόμα περισσότερες παρατηρήσεις. Τότε είχαμε δείξει μια ανοχή. Θα θέλα όμως να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις, ειδικά για την Ευρυτανία ΑΕ. Όπως λέει και η έκθεση των ορκωτών στο 3, υπάρχει ένα ποσό 3,7 εκατομμυρίων περίπου, στους χρόστες διάφοροι, για το οποίο δεν έχει σχηματιστεί ισόπως η πρόβλεψη. Πρόκειται στην πραγματικότητα για την Ευρυτανία ΑΕ, που ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτά τα χρήματα δεν θα τα πάρουμε ποτέ. Άρα, νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει, όσο το δυνατό, νωρίτερα το κάνετε στους υσολογισμούς. Δεν θα σας πει κανείς γιατί βγήκαν ζημιωγόνοι, γιατί θα μπορούσε κανείς να αρχίσει να λέει ότι είχαμε ζημιά 575.000 το 2016 και πλέον ας μαχρύσεις 5,2 εκατομμύρια το 2017 και να πανηγυρίζουμε. Ξέρω ότι είστε πολύ σοβαροί και σαν διοίκης και σαν ορκωτοί και δεν κάνατε κάτι τέτοιο. Όμως νομίζω ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι από την υποτίμηση των αξιών, η Ευρυτανία ΑΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ λέτε αξία κτίσεως 882.000 και κάνετε μια πρόβλεψη υποτίμησης περίπου 100.000 και μένουν 782.000 υπόλοιπο. Ξέρουμε πολύ καλά κύριε Τασχέ ότι ούτε αυτά τα χρήματα είναι πραγματική περιουσία της περιφέρειας. Άρα αν βάλουμε 800.000 και 3,7 εκατομμύρια από τους χρόνους, μιλάμε για μια χασόρα 4,5 εκατομμυρίων από την Ευρυτανία ΑΕ Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό έχει πολιτικές προεκτάσεις, τις είπαμε λίγο πολύ και στην Ευρυτανία. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει να αποτυπωθούν, εφόσον κατανοούμε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ισολογισμοί, νομίζω ότι θα πρέπει να καταγραφούν. Να ξεμπερδεύουμε μια και καλή, να έχουμε μια πραγματική εικόνα, εφόσον κάνουμε ισολογισμούς, εφόσον χρησιμοποιούμε αυτό το σύστημα του διπλογραφικού, να έχουμε τουλάχιστον μια καθαρή εικόνα. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα αυτά τα χρήματα. Είναι αλήθεια ότι χάνεται λίγο το νόημα, όπως είπαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, όταν έχουμε φτάσει το 2023 και περνάμε τον ισολογισμό του 2017 και διάμεσα έχουν περάσει έξι χρόνια, άλλη διοίκηση, άλλη υπηρεσιακή, κάποιοι μπορεί να έχουν πάρει σύνταξη. Όλα αυτά είναι λιγάκι, δεν είναι ευχάριστο να κάθεσαι να κοιτάς και να σκέφτεσαι τι είχε γίνει το 2017, οπότε δεν έχει και πολύ μεγάλο νόημα. Θα κρατήσω αυτή την παρατήρηση για την Βρετανή ΑΕΠΣΟ, νομίζω ότι πρέπει να εξηγιανθεί, να αποτυπώσουμε την πραγματική κατάσταση και σε αυτό και σε όλα τα υπόλοιπα. Ευχαριστούμε τον κ. Γούργαρη. Τελειώσαμε και τις τοποθετήσεις, υπάρχει κάποιος άλλος συνάδελφος, πάνω της φωτερίας. Η παράταξη του κ. Γιούργου Σπανί είναι... Η παράταξη του κ. Γκλέτσου... Λευκό. Λευκό. Η παράταξη του κ. Αναγνωστάκη... Αποχή. Η παράταξη της κ. Ματζελή... Αποχή. Αποχή. Η παράταξη του κ. Μπαζδέκη δεν συμμετέχει. Ο κ. Γιώτης. Λευκό, λευκό. Λευκό ο κ. Γιώτης. Ο κ. Βούλγαρης. Εγώ θα καταψηφίσω. Κατά ο κ. Βούλγαρης. Η κ. Πονηζόη έχει συνδεθεί. Η κ. Καρύκα. Ο κ. Βεντισαρίου. Η Πέρα. Ναι. Ο κ. Βεντισαρίου. Ο κ. Δρένιος. Ο κ. Ιαλμάς. Ο κ. Ιαλμάς. Πού πήγε. Ο κ. Δούρος. Ο κ. Δούρος. Κύριε Δούρο μας ακούτε. Δεν σας ακούμε Πρόεδρε. Εγώ σας άκουσα. Μα ακούτε εσείς. Τώρα σας ακούω. Ωραία έχουμε την ψηφοφερία στο ενδέκα του θέμα. Για τον ισολογισμό. Ο Δούρος είναι λευκό. Λευκό. Ναι. Ο κ. Δούρος. Ο κ. Πατσιούρας. Ο κ. Αχιλιώτης. Ναι. Ναι ο κ. Αχιλιώτης. Ο κ. Αντωνίου. Ναι. Ναι ο κ. Αντωνίου. Πάμε στο δωδέκατο θέμα. Παρακαλώ. Το δωδέκατο. Συναμιακού απολογισμού οικονομικού έτους 2022 της περιφέρειας της Ελλάδας ο κ. Στασιώς έχει το λόγο. Το δωδέκατο. Όπως διατάξαμε να φέρουμε στην εισήγηση. Όπως η εισήγηση. Ερωτήσεις. Τοποθετήσεις. Ο εισήγητής ο κ. Σκούρας έχει το λόγο. Θα ήθελα να ξεκινήσω με δύο παρατηρήσεις. Οι πρώτοι παρατηρήσεις. Σύμφωνα με τις διατάξεις του παραγράφου 1β του άρτρου 176 του νόμου 3852 του 10, όπως αντικαταστάθηκαν με αυτές του άρτρου 5 του νόμου 4071 του 12, η Οικονομική Επιτροπή είναι αρμόδια για την κατάρτιση, επεξεργασία, προέλεγχο του απολογισμού και την υποβολή σχετικής έκθεσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όμως, από τα επισκεκριμένα έγγραφα τα οποία μας έχουν δοθεί, δεν υπάρχει έκθεση απολογισμού για την Περιφέρεια, αλλά και επιμέρους εκθέσεις σε αναπεριφερειακή ενότητα. Επιπλέον, δεν υπάρχουν τα πρωτόκολλα κλεισίματος αναειδικό φορέα της κάθε περιφερειακής ενότητας. Δεύτερη παρατηρήσεις. Περιφερειακό ταμείο. Τα έσοδα και έξοδα του Περιφερειακού Ταμείου ανήλθαν για το έτος 2022 στο ποσό των 55.721.000 ευρώ, όταν τα συνολικά έξοδα της Περιφέρειας είναι 112.094.000, συμπεριλαμβανομένου και των εξόδων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης. Στον προϋπολογισμό, όμως, της Περιφέρειας, όπως και στον υποψήφιση απολογισμό, η μοναδική εγγραφή είναι το παραπάνω ποσό τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα, χωρίς άλλα στοιχεία και χωρίς να αναφέρονται τα έργα και οι πιστώσεις των συλλογικών αποφάσεων ΣΑΕΠ, ΣΑΕΣ, ΣΑΠ και λοιπά. Δηλαδή, ο μισός σχεδόν απολογισμός της Περιφέρειας δεν εμφανίζεται στον απολογισμό που μας έχει δοθεί. Καλό είμαστε, λοιπόν, σήμερα να ψηφίσουμε έναν απολογισμό που στην ουσία είναι μισός, εφόσον δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτόν ο απολογισμός και η ταμιακή διαχείριση του Περιφερειακού Ταμείου. Αποσιάζει, δηλαδή, το πρόγραμμα δημορουστίων επενδύσεων, οι χρηματοδοτήσεις αλλά και οι δαπάνες των μεγάλων έργων της Περιφέρειας, όμως, σύμφωνα με την αριθμή 23.9.1999, άρθρο 8ΦΕΚΒΔΕΚΤΡΙΑΧΙΚΤΑ απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας υποδομών, μεταφορών και δικτύων για όλα τα έργα Περιφερειακού Επιπέδου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που υλοποιούνται από την Περιφέρεια τους, δήμους ή άλλους φορείς και πληρώνεται μέσω Περιφερειακού Ταμείου, θα πρέπει να τηρείται βιβλίο Μητρό Δασμεύσεων. Τα αναγκαία στοιχεία που καταγράφονται σε αυτό, αναλήψεις, δασμεύσεις, τιμολόγια ή ισοδύναμα έγγραφα, παραστατικά πληρωμής, θα πρέπει να αποστέλονται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης στην αρμόδια υπηρεσία του Φορέα Ειλοποίησης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Διέθρηση Οικονομικού της ΠΕΠΣΙΝΟΥΤΙΘΑΣ. Για τα παραπάνω έργα θα πρέπει να διενεργούνται και συμβιεστικές εγγραφές από τους εν λόγου φορείς Περιφέρειες σύμφωνα με το άρθρο 7. Στο συγκεκριμένο απολογισμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι συμβιεστικές εγγραφές του λογιστικού σύστημα της Περιφέρειας των εσόδων και εξόδων του Περιφερειακού Ταμείου. Το Περιφερειακό Ταμείο ως υπόλογος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, Εθνικός Σκέλος και ΕΣΠΑ, προέβησε στις διαδικασίες ελέγχου της κανονικότητας και ανομιμότητας και διενέργησε πυρωμές συνολικού ύψους 55 εκατομμυρίων περίπου ευρώ. Για τις πυρωμές αυτές δεν μας δίνεται κανένα στοιχείο ούτε αναλύονται τα διαχειριζόμενα κεφάλαια ANASAET και SAM. Θα έπρεπε δηλαδή το Περιφερειακό Ταμείο να έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικό στην επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της Περιφέρειας και ιδίως στο τομέα της εκπόνησης μελετών και ερευνών, αλλά και της εφαρμογής και διαχείρισης εθνικών και ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων που το αναθέτει η Περιφέρεια αλλά και άλλοι φορείς. Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσο ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά καθώς και εθνικά περιφερειακά προγράμματα και δράσεις διαχειρίζεται το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Με βάση τα παραπάνω τίθονται πολλά ερωτήματα και χρήζουν απάντησες και συγκεκριμένα. Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος και γιατί δεν γίνονται συψηφιστικές εγγραφές των εσόδων και εξόδων του Περιφερειακού Ταμείου. Ποιος είναι ο αναλυτικός προϋπολογισμός των εσόδων και εξόδων του, ποια έργα διαχειρίζεται το Περιφερειακό Ταμείο, σε ποιες περιφερειακές ενότητες υλοποιούνται, ποιος είναι ο προϋπολογισμός αυτών των έργων, ποια έργα είναι συνεχιζόμενα, ποιες είναι οφειλές αυτών των έργων, ποιες προμήθειες έκαιναν για το 2022, ποιες είναι οι χρηματοδοτήσεις του Προγράμματος Κοινωνικής Παρέμβασης της Δομής Γέφυρια αλλά και του Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων, πολλές φορές τόσο οι παράταξοι μας όσο και άλλες παράταξες ζητήσαμε να μας ενημερώσουμε, τόσο για τη διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όσο και άλλων πραγματών. Καρακτηριστικό της έλλειψης ενημέρωσης είναι ότι τόσο στον προϋπολογισμό του 2023 και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όσο και στο σημερινό απολογισμό της Περιφέρειας εμφανίζεται το Πρεφυριακό Ταμείο Ανάπτυξης με συγκεκριμένο ποσό στα έσοδα και το ίδιο ποσό στα έξοδα. Απολογισμός εσόδων. Θα ξεκινήσω με την άρνηση Κοπαΐδας. Έχω κατά τη δύση σχεδόν γραφικώσει εδώ και δύο χρόνια ζητώντας από την κυρία Παπαθωμά να μας πει ποια είναι τα έσοδα και έξοδα του πρώην οργανισμού Κοπαΐδας. Είκατε δεσμευτεί, κυρία αντιπεριφερειάρχη, στο πιο προηγούμενο συμβούλιο που έγινε εδώ στη Λαμία, ότι θα μας αποστήλετε τα έσοδα και τα έξοδα. Δυστυχώς όμως εδώ και δύο χρόνια αυτά δεν τα έχουμε. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν τα έχουμε. Έχουμε πει ότι στις ΥΠΑ βιοτιές έχει δημιουργηθεί μια ανταποθετική υπηρεσία άρνδρευσης. Όπου τα έσοδα και τα έξοδα θα πρέπει να είναι ίσα. Θα πρέπει, λοιπόν, σαν περιφυριακό συμβούλιο να γνωρίζουμε ποια είναι τα έσοδα του πρώην οργανισμού Κοπαΐδας και ποια είναι τα έξοδά του. Γιατί λοιπόν δεν μας τα δίνετε. Νομίζουμε ότι θα τέλει υπόλοιπα απαιτήσεων από την άρνδρευση της Κοπαΐδας στις 31 Δωδικάτο του 2022. Σήμερα με τα στοιχεία τα οποία μας έχετε δώσει ανέρχονται σε 3.918.000. Με την επισήμανση ότι για τις εν λόγου απαιτήσεις η περιφέρεια προδέγνει σε δέσμευση της φορολογικής συνημερώτητας των συγκεκριμένων αφημείων. Τα συγκεκριμένα τέλει όμως είναι τα αποθετικά. Δηλαδή τα έσοδα θα πρέπει να είναι ίσα με τα έξοδα. Θα γίνω πιο αναλυτικός στο επόμενο θέμα που είναι για την ιμπιωτία. Απολογισμός εξόδων. Επειδή η σύνταξη του απολογισμού όπως και του προϋπολογισμού αποτελεί το μέσο για την ορθή οικονομική διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Επειδή αποσιάζει η επιμέρους αναλυτική κατάσταση εσόδων και εξόδων του περιφερειακού ταμείου και δεν γίνεται διαεξοδική και λεπτομυρή σκαταγραφή του συνόλου των εσόδων και εξόδων της συγκεκριμένης διαχειριστικής περιόδου της περιφέρειας θα προχωρήσει στις παρακάτω παρατηρήσεις μόνο για το τμήμα του απολογισμού που αφορά τη διαχείριση από τις υπηρεσίες της περιφέρειας και τους λογοριασμούς που μας έχουν δοθεί. Δηλαδή πρώτον ΚΑΠ έτους 2022 για λειτουργικές δαπάνες, αδημιστή αερετών και επιδητητικά έργα, β' εξόβληση οφειλών δανείων, γ' ενοίκια κτιρίων και δ' οι επενδύσεις οι οποίες εκτελούνται από τα έσοδο της περιφέρειας σχετικά με την παρακράτηση του 20%. Ο οικονομικός οπολογισμός είναι στοιχεία και αριθμοί. Ας δούμε ορισμένως από αυτούς που αποτυπώνονται ανάγκληφα στην οικονομική διαχείριση του 2022. 1. Η περιφέρεια εισέπραξε και το έτους 2022 επιχειρή, επιχωρή γριζικά διακάλυψη λειτουργικών δαπανών μισθοδοσίας, ποσό 25.878.000. Μειωμένη σε σχέση με το έτους 2021 κατά 1 εκατομμύριο. Δηλαδή, πέρσι είχαμε 26 εκατομμύρια περίπου. Λόγω ύπαρσης ταμμιακών υπολείπων, δηλαδή όπου υπάρχουν ταμμιακά υπόλοιπα, το Υπουργείο δεν στέλνει την ίδια ακριβώς κάπου. 2. Τα υπόλοιπα των δανείων των 4 περιφερειακών ενοτήτων πλιν της περιφερειακής ενότητας διότητας είναι 14.405.000 ευρώ. Οι πληρωμένες σε δάνεια ανέρχονται σε 1.060.000, δηλαδή η περιφέρεια πληρώνει περίπου 1 εκατομμύριο το χρόνο σε δάνεια. Δάνεια τα οποία έχει πάρει κυρίως για ανέγκαιση διοικητικών κτήριων. 3. Μισθόματα κτήριων σε θειότητα. Ένα μεγάλο πρόβλημα που εμφανίζει η περιφερειακή ενότητα θειότητας είναι το ζήτημα της στέγασης όλων των περισσών σε ένα κτήριο. Οι υπηρεσίες της είναι διασκοπισμένες σε δεκάδες εγγυγιαζόμενα κτήρια. Αυτό έχει στο αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και ένα μεγάλο οικονομικό κόστος για τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Η έλλειψη διοικητηρίου και η διασπόρα των υπηρεσιών σε μισθωμένα και τις περισσότερες φορές ακατάλληλα κτήρια φτάνει σε ετήσιο μίσθομα 207.000. Πρόταση της παράδαξης, η κατασκευή ένας σύγχρον και λειτουργικού διοικητηρίου στη θειότητα το οποίο αποτελεί πάγιο έτοιμα των τελευταίων ετών όλων των φορεών και των κατοίκων. Άλλωστε είναι από τις ελάχιστοις περιφερειακές ενότητες στη χώρα που δεν διαθέτει διοικητήριο. Και τέσσερα, οι επενδύσεις οι οποίες εκτελούνται από τεράστατα της περιφέρειας και συγκεκριμένα από την παρακράτηση του 20% με συνολικό ποσό 3,5 εκατομμύρια ευρώ, δυστυχώς ως Περιφοριακό Συμβούλιο δεν έχουμε καμία ενημέρωση για αυτά τα έργα. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Σκούρα. Κάποιος άλλος συνάνομος στην υποθέτηση. Δικαιολόγηση με την ψήφο. Θέλετε κάτι γύρω την περιφερειάρχα. Έχετε κάτι. Όχι. Ψηφοφορία. Η παράταξη του κ. Σπανού, ναι. Παράταξη του κ. Γκλέτσου. Λευκό. Λευκό η παράταξη του κ. Γκλέτσου. Παράταξη του κ. Αναγνωστάκη. Μετά από όλα όσα κατατέθηκαν από τον ισυγητή της παράταξής μας θα καταψηφίσουμε. Κατά η παράταξη του κ. Αναγνωστάκη. Η παράταξη κ. Βαντελή. Ναι κύριε Πρόεδρε και εμείς θα καταψηφίσουμε με το αιτιολογικό ότι απουσιάζουν τα θέματα του περιφερειακού ταμείου έτσι όπως αναπτύχθηκαν από τον προηγούμενο ομιγητή. Απουσιάζει επίσης ο απολογισμός σε μια σειρά φορείς και οργανισμούς που βρίσκονται υπό την εποπτεία ή λειτουργούν στα πλαίσια της περιφέρειας όπως είναι ο Παστέ, όπως είναι η Γέφυρα και άλλοι οργανισμοί. Συνεπώς γι' αυτό το λόγο θα είμαστε κατά. Κατά η παράταξη της κ. Βαντελή. Ο κ. Γιώτης. Για να μην έχουμε χρονοδημίσιο για τους ίδιους λόγους κατά. Κατά και ο κ. Γιώτης. Ο κ. Γούργαρης. Εγώ επειδή έχω ξαναπεί πάντα τους απολογισμούς τους ψηφίζω γιατί είναι κάτι το οποίο αφορά τη λειτουργία της υπηρεσίας και ξέρω το πόσο δύσκολη είναι η προσπάθεια που κάνουν και το πόσο αποδοτική είναι της περιφέρειας μας και γι' αυτό πάντα ψηφίζω για τη δουλειά που κάνει. Γιατί είναι ένα λογιστικό μέγεθος το οποίο πρέπει να αποτυπωθεί με ένα τρόπο ο απολογισμός αφορά τον απολογισμό κυρίως της υπηρεσίας και της ταμιακής υπηρεσίας. Και γι' αυτό πάντα ποτέ δεν καταψηφίζω. Είμαι υπέρ. Υπέρ. Κυρία Πολυζόη μήπως συνδρέθηκε. Ήτανε στις παραινίδιες εξετάσεις. Πέρα επειδή δεν μπορούσε να συνδρεθεί γιατί μου είπε ότι θα είναι μετά τις εξετάσεις. Η κυρία Καρύκα. Ο κύριος Βαλισαρίου. Υπέρ. Υπέρ. Ο κύριος Δρένιος μήπως συνδρέθηκε. Υπέρ. Υπέρ ο κύριος Δρένιος. Ο κύριος Σαρμάς. Υπέρ. Υπέρ ο κύριος Σαρμάς. Ο κύριος Δούρος. Λευκό. Λευκό ο κύριος Δούρος. Ο κύριος Πατσιούρας δεν συνδεμεύει. Ο κύριος Αχινιώτης. Ναι. Ναι. Ο κύριος Αντωνίου. Τελειώσαμε με το δωδέκατο θέμα και πάμε από την αρχή τα θέματα. Πάμε στο δεύτερο. Είναι πρώτα τα τρέσσερα θέματα είναι ομοειδή. Μήπως θα βάλουμε... Ναι. Από ότι έχεις δει, Γιάννη, είναι ομαδοποιημένα. Είναι στη σειρά τους. Λοιπόν, πάμε με το δεύτερο θέμα που είναι παιδικές κατασκηνώσεις. Τρίτο θέμα παιδικές κατασκηνώσεις. Τέταρτο θέμα παιδικές κατασκηνώσεις, αλλά περιφερειακή ενότητα. Και πέμπτο θέμα που είναι ευθιότητα τελευταία, παιδικές κατασκηνώσεις. Μία μόνο διευκλήνη... Ερωτήσεις. Όχι τελευταία ευθιότητα, κύριε Πρόεδρε. Όχι, πέμπτη είναι εδώ στο πέμπτο θέμα, είπα. Και οι τελευταίοι έσανται πρώτοι, κύριε Άρχα. Ναι, είναι και αυτό. Μία διευκλήνηση, κύριε Πρόεδρε, για να τα ψηφίσουμε και τα όλα. Εκτός από την Εύβοια που έχει μόνο το ποσό και όχι τον αρτουμό των ωφελουμένων, η Βρετανία είναι για πέντε άτομα 3.000 ευρώ, η Φωκίδα 10.024 άτομα, η Φτιώτιδα είναι 7.040 για 15 άτομα. Στην Εύβοια έχουμε τον προϋπολογισμό που είναι 10.000, αλλά χωρίς να έχουμε έναν πιθανό αριθμό συμμετοχών. Έχει κάποια εξήγηση? Υπάρχει μια αρκεπαθημένη, ο προϋπολογισμός καλείται και στο έγγραφο, της σημείς της ανάγκης στις οποίες προέρχονται... Που είναι σε ποιο άρθμο πάνω, κατά αυτό λέει. Ότι δεν καταγράφεται στο έγγραφο. Δεν καταγράφεται, ωραία. Δεν έχει έρθει παράπονο από κάποιον υπερβάλειο ότι δεν καλείται και μέσα στο πρωτό. Κυρία, την περιφερειακή δεν το λέω σε επίπεδο παραπώνων και προφανώς δεν υπονόω κάτι. Αν ήταν κάτι θα το έλεγα ευθέως και με παρουσία. Επειδή οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες και οι τέσσερις έχουν μια συγκεκριμένη, ευθυγραμμισμένη... Πατέται. Πατέται. Όχι, περιγραφή. Πατέται. Ακολουθήσει. Αυτό λέω. Εν πάση περίπτωση, κύριε Πρόεδρε, μη σας κουράζει. Είμαστε και στα τέσσερα θέματα θετικοί. Είναι γιος τα 500 ευρώ οι 15 ημέρες. Αν το διαιρέσουν με τα 10.000 ευρώ, είναι σε 15-20 παιδιά. Αλλά πραγματικά στοιχεία... Το φων της προηγούμενη σε μια δυστυχη ερώτηση είπε ότι περιγράφεται με ταλύτερο ποσό από αυτό που συμβεί. Γιατί το έλεγα, μήπως... Είχαν αλλάγει πολύ με λίγο ρόδο... Ευχαριστούμε πολύ. Κάποιος άλλος συνάδελφος. Είμαστε σε ερωτήσεις ακόμα. Πεποθετήσεις. Ο κύριος Αναγνωστάκης. Ψηφοφορία, συγγνώμη. Πάμε στη ψηφοφορία. Η παράταξη του κυρίου Σπανού να ξεκινήσουμε από την αρχή και για τα τέσσερα θέματα. Ναι. Του κυρίου Γκλέτσου. Ναι. Του κυρίου Αναγνωστάκη. Τη κυρίως Μπαζελή. Ναι. Πάμε στο... Ο κύριος Μπαζδέκης Λύπη. Πάμε στον κύριο Γιώτι. Ναι. Ναι, ο κύριος Γιώτις. Ο κύριος Βούλγαρης. Ναι, κι εγώ. Ναι, ο κύριος Βούλγαρης. Η κυρία Πολυζόη δεν έχει συνδεθεί. Η κυρία Καρύκα δεν έχει συνδεθεί. Ο κύριος Μπελισσαρίου. Ναι. Ναι. Ο κύριος Δρένιος. Ναι. Ναι. Ο κύριος Χιανμάς. Ναι. Ο κύριος Δούρος. Ναι, και τα τέσσερα. Ναι. Ο κύριος Πατσιούρας δεν έχει συνδεθεί. Ο κύριος Αχινιώτης. Ναι, ο κύριος Αντωνίου δεν έχει συνδεθεί. Πάμε. Δημακουή. Ο κύριος Αντωνίου είναι. Ο κύριος Αντωνίου Μακουή. Συνεχίζουμε. Έκτο. Έβδομο. Είναι τα δύο ομοειδί. Είναι για πρώτης πληγμασοποιικού με σύμβουλες εργασίας στην ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειρας 4 μηνών για τη μετόπιση κατεπληγουσών εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών στην Φθιότιδα και στην Ευρυτανία. Ερωτήσεις. Τοποθετήσεις. Ψηφοφορία. Η παράταξη του κυρίου Σπανού, ναι. Η παράταξη του κυρίου Γκλέτσου. Ναι. Ναι. Η παράταξη του κυρίου Αναγνωστάκη. Ναι. Με μία μόνο παρατήρηση μιλάμε για τέσσερα τετρά μηνά στην Ευρυτανία που είναι η κατηκάλυψη τεσσάρων θέσεων χειριστών και είναι και τέσσερις, πάλι τετρά μηνά, έξι χειριστές στη Φθιότιδα. Ναι. Είναι έξι τετρά μηνά. Έξι και τέσσερις. Έξι και τέσσερα με την παράκληση να καταβληθεί από την περιφερειακή διοίκηση, περιφερειακή αρχή κάθε προσπάθεια έτσι ώστε αυτές οι συγκεκριμένες θέσεις των χειριστών να καλυφθούν άμεσα από μόνιμο προσωπικό που θα υπηρετούν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της περιφέρειάς μας και έχοντας ως στόχο αυτή η προσπάθεια να δώσει τη δυνατότητα σε όλη την περιφέρεια της ταιρείας να στελεχωθεί από γυναίκες και άντρες που έχουμε αναειδικότητα ανάγκη θα είμαστε θετικοί. Δεν υπάρχει όμως απεμπολή και αποποίηση των εθνών για το μεγάλο στόχο που είναι η κάλυψη των κενών θέσεων. Ναι, η παράταξη του κ. Αναγνωστάκη με τις παρατηρήσεις που θα γραφτούσαν πρακτικά. Η παράταξη της κ. Ματζελή. Ναι, και από μας. Ναι, η παράταξη της κ. Ματζελή. Η παράταξη του κ. Ματζελή, ο κ. Γιώτης. Ο κ. Βούλγαρης. Ναι. Ο κ. Βούλγαρης. Εγώ κ. Πρόεδρε, θα πάω σε άρνηση ψήφω, όχι γιατί αμφισβητώ τις ανάγκες και μάλιστα η σύγκριση της σηφαιότητας είναι εξαιρετικά καλογραμμένη και έχει την ανάλυση όλων τι μηχανήματα είναι. Όμως επειδή με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούμε συνεχώς τον κατακερματισμό των διαφόρων ειδών εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο και βοηθάμε τις επιλογές που υπάρχουν να μην παίρνουμε μόνιμους υπαλλήλους και γι' αυτόν τον λόγο θα πάω σε άρνηση ψήφω για αυτά τα δυο θέματα. Άρνηση ψήφω ο κ. Βούλγαρης. Η κ. Πολυζόη δεν έχει συνδεθεί, η κ. Καραϊκάν δεν έχει συνδεθεί, ο κ. Βελσαρίου. Ναι. Ναι ο κ. Βελσαρίου. Ο κ. Δρένιος. Ο κ. Δρένιος. Ο κ. Σανμάς. Ναι ο κ. Σανμάς. Ο κ. Δούρος. Ναι και στα δύο. Ναι και στα δύο. Ναι και ο κ. Δούρος. Ο κ. Πατσιούρας δεν έχει συνδεθεί, ο κ. Σαχοινιώτης. Ναι. Ο κ. Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου. Τελειώσαμε και με τα έκτο και έβδομο θέματα και πάμε όγδο καθορισμός αριθμού ματιτευωμένων στα ΕΠΑΛ και είναι οχτώ, εννέα, δέκα. Ο Μωυδή. Και αφορά καθορισμού αριθμού ματιτευωμένων με τα ηλικιακό έτος Παύλα τάξη θητίας ΕΠΑΛ στην περιφερειακή νοταβιωτίας τέσσερα άτομα, στην Εύβοια τρία άτομα και στην Βρυτανία εννέα άτομα. Ερώτηση, τοποθέτηση, ψηφοφορία, η παράταξη του κ. Σπανού, ναι. Η παράταξη του κ. Γκλάτσου, ναι. Η παράταξη του κ. Βανευρωστάκη, ναι. Η παράταξη της κ. Μαντζελή, ναι. Ο κ. Γιώτης, ναι. Ο κ. Γιώτης. Ο κ. Βούλγαρης, ναι. Εγώ κατά με το σκεπτικό που είπα και στο έκτακτο, που ήταν παρόμοιο. Κατά ο κ. Βούλγαρης. Ο κ. Μελισσαρίου, ναι. Ο κ. Δρένιος, ναι. Ο κ. Ιανομάς, ναι. Ο κ. Δούρους, ναι. Ο κ. Αχιλιώτης, ναι. Ο κ. Αντωνίου, ναι. Συνδεθήκατε. Ο κ. Πατσιούρας, όχι. Τελειώσαμε και με τα τρία θέματα για τους μαθητευόμενους στα ΕΠΑΛ. Το 11-12 το έχουμε ήδη τελειώσει. Πάμε στο 13. Τροποποίηση προαπολογισμού οικονομικών του 2023 της περιφέρας της Ελλάδας. Ο κ. Τασιός έχει το λόγο. Αναφέρομαι στην εισήγηση συμπληρώνοντάς την με τη σχετική εισήγηση που έγινε και απόφως σήμερα στην οικονομική επιτροπή για τη συμπεριβατική τροποποίηση με το 119773 έγγραφο της υπερησίας. Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Αντικύρου αντιπεριφερειάρχη και με όσα υπόθεκαν από τον ίδιο συμπληρωματικά. Ερωτήσεις, τοποθετήσεις, ψηφοφορία. Η πράταξη του κ. Σπανού, ναι. Η πράταξη του κ. Γκλέσου, ναι. Του κ. Αναγωνωστάκη. Έχοντας καταψηφίσει τον προϊπολογισμό έχουμε πάει για θέση να καταψηφίσουμε και τις τροποποιήσεις παρόλο που κάποιες από αυτές είναι καθαρά διαχειριστικού και λογιστικού χαρακτήρα. Όμως παραμένοντας συνεπείς στην αρχική τοποθέτηση περί καταψήσης του προϊπολογισμού καταψηφίζουμε και την τροποποίηση. Κατά. Η πράταξη του κ. Αναγωνωστάκη. Ακριβώς και εμείς, κ. Πρόεδρε, για τον ίδιο λόγο έχουμε καταψηφίσει τον προϊπολογισμό. Όταν συζητικήθηκε το Δεκέμβριο αναλύσσανε εκεί και αναπτύξαμε τα επιχείρηματά μας σε σχέση με τις διαφωνίες μας. Συνεπώς καταψηφίσαμε όλες τις μέχρι τώρα τροποποιήσεις και τις προηγούμενες, δηλαδή τις τέσσερις. Είμαστε αρνητικοί και σήμερα. Κατά. Ο κ. Μαζδέχης λείπει. Ο κ. Γιώτης. Ο κ. Γιώτης. Κατά. Κατά. Ο κ. Νούργαρης. Κατά. Κατά. Κατά. Ο κ. Πολυζόημ. Ο κ. Πολυζόημ που συνδέθηκε. Όχι. Ο κ. Καρίκα. Όχι. Ο κ. Βελισσαρίου. Ναι. Ναι. Ο κ. Δρένιος. Ναι. Ναι ο κ. Δρένιος. Ο κ. Χιανμάς. Ναι. Ναι ο κ. Χιανμάς. Ο κ. Δούρος. Ναι. Ναι ο κ. Δούρος. Ο κ. Πατσιούρας. Ο κ. Αχινιώτης. Ναι. Ο κ. Αντωνίου. Ναι. Ναι. Προχωράμε. Πάμε στο δέκατο τέταρτο θέμα. Έγκριση πέμπτης τροποποίησης τεχνικού προβλήματος. Κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε. Ναι κύριε Κοροπούλη. Παρακαλώ. Θα μου δώσετε ένα λεπτάκι γιατί είμαι σε κηδεία και πρέπει να φύγω. Ξέρετε έχουμε μπει στην ημερήσια διάταξη. Αν είναι κάτι σοβαρό ή κάτι που πρέπει να ενημερωθεί το περιφερειακό συμβούλιο να σας δώσω το λόγο. Αλλά πέστε μου γιατί έχουμε μπει στην ημερήσια διάταξη. Είμαστε στο δέκατο τέταρτο θέμα. Τι θέλετε ακριβώς. Ναι το γνωρίζω. Παρακολουθώ. Δεν σας άκουσα. Παρακολουθώ από την αρχή γνωρίζω σε ποιο θέμα είναι. Ναι είναι κάτι που είναι σοβαρό πέστε μου ή να το αφήσουμε στο επόμενο. Είναι σοβαρό θέλω να φύγω είμαι σε κηδεία. Ναι πέστε μου το θέμα που έχετε. Και έπηχε με αυτό το κακό συμβάν που συνέβησε ένα 38χρονο παλικάρι να βρίσκομαι στο νοστοκομείο της Τίβας. Από τροχαίο δεν είναι τροχαίο. Ναι το θέμα μας πέστε μου λίγο. Ορίστε. Το θέμα πέστε μου τι ακριβώς θέλετε πέστε μου. Ναι αυτό που είδα γιατί δεν είχε τύχει να πάω τώρα τελευταία στο νοσοκομείο της Τίβας νύχτα. Ο φωτισμός εκτός από την είσοδο από εκεί και πάνω στο νοσοκομείο είναι σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο βουνό ακατοίκητο. Εκεί θα γίνει ζημιά δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει. Έχετε δίκιο. Κυρία Πακοροπούλια άν μου επιτρέπετε επειδή γνωρίζω το θέμα ήδη η περιφέρεια μαζί με το δήμο έχουν ξεκινήσει και θα γίνει ο φωτισμός από τον κόμβο του νοσοκομείου μέχρι και το νοσοκομείο. Δεν σας άκουσα κύριε Πρόεδρε. Λέω ότι και η περιφέρεια μαζί με το δήμο έχουν καρωνήσει χρηματοδότηση η υλοποίηση του έργου που ξεκινάει φωτισμός από τον κόμβο του νοσοκομείου μέχρι το νοσοκομείο. Οπότε θα καλυφθεί οπωσδήποτε. Πολύ ωραία. Ευχαριστώ πολύ. Πάμε στο επόμενο θέμα. Έγκριση 5ης τρομοποίησης τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας Στεράς Ελλάδος. Ο κ. Περιφεριάρχης έχει το λόγο. Ποια είναι η διάθεση της εισηγής κ. Πρόεδρε, εγώ και η αντιπροεφερειάρχη είμαι στη διάθεση του σώματος για ερωτήσεις και διευκρινήσεις. Όπως η εισηγήση, πάμε σε ερωτήσεις. Μηχαρική ερώτηση. Ναι, ναι. Υπάρχει από την κυρία Αγγελοπούλου, έχετε κάτι. Όχι. Ο κ. Λάμπου. Να μας πείτε για τον Οπαστέ, τίποτα άλλο. Τα λέει όλα αυτά που λέω. Άλλη ερώτηση. Εγώ. Ο κ. Παρασκευάς. Να μας πείτε για τον Οπαστέ. Το ίδιο παραμάντι που είπε ο κ. Λάμπου. Λοιπόν, ο κ. Περιφεριάρχης έχει το λόγο. Αυτές οι εισφορές τώρα για τον Οπαστέ είναι πέρα από τις αρχικές, επιπλέον, καινούργιες είναι. Αυτό είναι το ερώτημα. Άλλο, αν έχει ερώτηση παρακαλώ. Ο κ. Περιφεριάρχης έχει το λόγο. Ναι, προτείνεται για εκάση των περιφεραικών ενοτήτων μια νέα ισχωρά στον Οπαστέ, επισορρευόμενη στην αρχική του έτους του 2023, όταν πήγαμε στη ρήξη, και η οποία οφείλεται στον πολύ μεγάλο όγκο πολιτιστικών εντιστοινή ή ελαφρώς ευρύτερα ενία δράσεων, τις οποίες η Περιφερία Στ. Ελλάδας είτε διοργανώνει αφεαυτήσεις, είτε στηρίζει υπό τη μορφή και το αντίποτο της συντηρογάνωσης, με τρόπο που επιλέγεται φυσικά από τα συλλογικά όργανα του Οπαστέ, το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική της Επιτροπή. Ευχαριστούμε τον κ. Περιφεριάρχη. Τοποθετήσεις. Ψηφοφορία, παρακαλώ. Νέο κ. Αναγνωστάκης, παρακαλώ. 230-270. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο και συνάμα προκλητικό να μην υπάρχει ένας απολογισμός συγκεκριμένος του Οπαστέ, του Αργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στ. Ελλάδας. Και μάλιστα υπάρχει από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, θα έλεγα περίσσια, περίσσοθρασος θα έλεγα, που δεν δικαιολογείται και έτσι πολύ, θα το πω απαξιοτικά, στην απέτηση για ενημέρους και πληροφόρης του Περιφερειακού Συμβουλίου απαντέει με ένα τυπική και χωρίς στοιχεία απάντηση και έρχεται σήμερα διεκδικώντας από την πέμπτη τροποποίηση, σας θυμίζω ότι διανύουμε τον έκτο μήνα, κάθε μήνα και μία τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και ενώ μέσα σε αυτά υπάρχουν και κάποιες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν, ή τουλάχιστον εμείς θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, ενδετσωματώνεται η επιχορήγηση του οπαστέ με τη δικαιολογία, όπως αναφέρθηκε από την πλευρά του κυρίου Περιφεριάκη, για το γκόδες πολιτιστικό έργο που παράγεται. Και αναρωτιέμαι εγώ ζω σε άλλη περιφέρεια, εμείς ζούμε σε άλλη περιφέρεια, ή η Περιφερειακή Πλειοψηφιακή, η Περιφερειακή Αρχή. Έτσι, ειλικρινά, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαίσιο προγραμματικών, συγγνώμη, προγραμματισμένων πολιτιστικών παρεμβάσεων ανα Περιφερειακή Ενότητα, και να γνωρίζει το μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου, το κάθε μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου, τις όπκες παράταξης. Πώς δαπανώνται, πού δαπανώνται αυτά τα χρήματα, ποια είναι η στόχευση της κάθε δαπάνης. Αλλά, επαναλαμβάνω, αυτό που είχαμε εντοπίσει ως παφογένεια αυτής της περιφερειακής περιόδου, δηλαδή να δημιουργούνται πελατιακά δίκτυα για να πάτε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις σε προχωρές εκλογές του 8ου του 2023, αυτό κάνετε και με τον ΑΠΑΣΤΕ. Δεν θέλω να μιλήσω για αμφιβόλου αξίας πολιτιστικές βλάσεις και πάυλα δραστηριότητες. Αλλά, εν πάσης περιπτώσει, φέρτε μας έναν απολογισμό. Αναπεριφερειακή ενότητα. Το έχουμε ζητήσει μέσω της ερώτησης του συναδέλφου του κυρίου Παρασκευά και δεν έχουμε μία απάντηση. Και ξέρετε, δεν έχει γίνει χθες ή ποχθές η συγκεκριμένη ερώτηση. Έχει υποβληθεί εδώ και τέσσερις μήνες. Και δεν υπάρχει μία ουσιαστική απάντηση. Με αυτά τα λίγα, κύριε Πρόεδρε, και έχοντας μία διαφορετική αντίληψη για τη λειτουργία του πολιτικού οργάνου, του συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας, που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο, εμείς θα καταψεφίσουμε. Ευχαριστούμε τον κύριο Άννα Γνωστάκη. Να τελειώσουμε τις τοποθετήσεις. Ο κύριος Μέτσιος έχει τον λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Βλέπουμε εδώ το τεχνικό πρόγραμμα και το μεγαλύτερο έργο εντός του τεχνικού προγράμματος είναι οι εισφορές προς τον Οπαστέ. Ο τελευταίος απολογισμός που έγινε, αν κάνω λάθος διορθώστε με, από τον κύριο Κυρμανίδη, ήταν στη συνειδρίαση του Απριλίου του 2022, στη Λιβαδιά, όταν συζητούταν και το μεγάλο θέμα τότε της Κοπαϊδας. Και εκεί θυμάμαι ότι έγινε ο τελευταίος απολογισμός, αλλά έχουμε 15 μήνες περίπου, χωρίς, αν εξάλλεται αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί με τον απολογισμό, όντως τότε έγινε ο απολογισμός. Πραγματικά είναι πολύ μεγάλα τα ποσά τα οποία διέθυνται στον Οπαστέ. Υπάρχουν δράσεις οι οποίες είναι αξιόλογες, όντως. Ποτέ όμως, κατά την άποψή μου, επειδή τέτοιον οργανισμό είχαμε και ποινομαρχιακής αυτοδιοίκησης στην φθιότητα με ένα προοριπολογισμό τότε 150.000 κατέτος. Επαναλαμβάνω κάτι το οποίο πιστεύω και το οποίο νομίζω ότι πρέπει να το δούμε κι εμείς. Δεν γίνεται μια ουσιαστική αξιολόγηση, κύριε Περιφυριάρχη. Υπάρχουν δράσεις οι οποίες είναι όντως σοβαρές, που θα έλεγα ότι μπορεί να απαιτείται και διπλά σε επιχορηγήση. Υπάρχουν όμως κάποιες δράσεις οι οποίες είναι της πλάκας, θα μου επιτρέψετε. Αυτό λέγα τότε και την είχαμε διατυπώσει την πρόταση και από τότε και την οποίαν υποστηρίζω. Ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες μεγάλες δράσεις στην περιφέρεια πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας. Θα πω για τη θερμοπύλια, για τις θερμοπύλες. Έγινε μια ταινία που αν γινόταν σε άλλη χώρα για τις θερμοπύλες θα είχε εισθρέψει εδώ, θα είχαν πλήθους τουριστών. Εμείς αυτό το αφήσαμε να αξιοποιείται. Θα έλεγα λοιπόν να βλέπαμε τρεις-τέσσερις μεγάλες δράσεις με πολύ μεγαλύτερους προορισμούς και εκατό χιλιάδες θα λέγα εγώ ακόμα να διατεθούν για δράσεις τέτοιες που να δείξουν τις θερμοπύλες έτσι σε έναν προορισμό, να μην πω τώρα για τα έργα εκεί της Εθνικής Οδόκησης και τι έχει γίνει, σε έναν προορισμό για τη φθιότητα, για τη λαμία, για την περιφέρα ολόκληρα. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για τους διερφούς. Δηλαδή να δούμε και τέτοιες διαστάσεις, αφού διαθέτουμε και διαθέτουμε χρήματα, να είναι πολύ μεγαλύτερες οι δράσεις αυτές τις οποίες θα προβάλλουμε, για να προβάλλουν πολύ περισσότερη την περιφερειά μας. Δεν διατυπώνεται πρώτη φορά αυτό από τούτο εδώ το μικρόφωνο σε αυτή την αίθουσα, έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν, όχι επί περιφερειακής αρχής. Μα αυτό λοιπόν το σκεπτικό και εμείς έχουμε τις συνστάσεις μας για τις εισφορές αυτές προς τον Οπαστέ από τις περιφερειακές ενότητες και θα καταψηφίσουμε την εισήγηση. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ τον κ. Μπέτσιο, ο κ. Βουλγαρίς. Δεν θα μακρηγορήσω ότι για τον Οπαστέ τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές και είναι έτσι τα πράγματα όπως αναφέρθηκαν. Θέλω να πω ότι όταν ψηφίσαμε την αλλαγή του κανονισμού του Οπαστέ, που άλλαξαν τα ποσά προς τα πάνω τότε της υποχρεωτικής εισφοράς, κάποιοι ήθελαν να κατέβουν τα ποσά, είπα ενάν αυτή η υποχρεωτική να μην έχουμε τις έκτακτες και μάλιστα κατά τη γνώμη μου δεν επιτρέπονται κιόλας όλες αυτές οι έκτακτες. Παρ' όλα αυτά συνεχίζεται αυτό το βιολί. Το δεύτερο είναι, όπως είπαν οι προηγούμενοι, ότι δεν έχουμε καμία εικόνα. Να θυμίσω ότι τότε για την κοπαϊδα που είχαμε της συνεδρίας στη Λιβαδιά, που μας σχεδόν στον κατάλογο ο κ. Κυρμανίδης, είχαμε κάτι περίεργες δράσεις, όπως ήταν επιπλέον ποσό για το ράλι Ακρόπολης και είχα ρωτήσει τότε γιατί χρειάζονται παραπάνω χρήματα. Τέλος να πω ότι υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα, γιατί ο κ. Κυρμανίδης ήταν υπεύθυνος για τον Οπαστέ το 2022, δεν είχε έρθει καν στη συνεδρίαση, είχε πει ότι σ' απαντήσει όταν γίνει ο απολογισμός δεν έρχεται και νομίζω ότι κάτι πρέπει να κάνει και η Περιφερειακή Αρχή. Ήταν υπεύθυνος του Οπαστέ και Αντιπεριφερειάρχης όλο το 2022 και νομίζω ότι θα πρέπει να έρθει εδώ, στην επόμενη συνεδρία, το αργότερο, να μας φέρει τον απολογισμό. Ευχαριστούμε τον κ. Βούλβερη. Κάποιος από τους ανεξάρτητους, τοποθέτηση. Ο κ. Παρασκευάς. Λοιπόν, είναι θέμα χρόνου να με φωνάζουν στα καφενεία ο Δρόσος ο Παστέ. Έχω εδώ πόσα χρόνια και δεν είναι φαινόμενο της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, το πανηγυράκι έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Και εκεί ήταν άκρα του Τάφο Σιωπή. Και εκεί είχε χρηματοδοτηθεί ομάδα πολιτιστικές δράσεις, έτσι. Και είχε πάρει τέσσερα χιλιάρικα. Και από ό,τι θυμάμαι η ομάδα εκείνη τη χρονιά δεν συμμετείχε στο πρωτάθλημα. Το σύστημα, αγαπητά κύριε Πρόεδρε, είναι ιδιάτρητο. Και να πούμε τώρα τα 50 χιλιάρικα, τα 60, θα πάνε στους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών. Άμα δω εγώ όλες τις ορχίστες από τα πανηγύρια να έχουν πάρει από 5-10 χιλιάρικα, εγώ πάω στα πανηγύρια και πληρώνω από την τσέπη μου. Και έχουμε καθίσει και με τον κύριο αντιπεριφερειάρχηση στο ίδιο τραπέζι, μαζί πληρώσαμε. Άμα δω εγώ τις ορχίστες πληρωμένες, με 5-10 χιλιάρικα, για να τραγουδάνε και ένα τον ερωτά μας. Είναι πολιτιστική δράση αυτή ή κοιτάμα να έχει το χωριό 2-3.000 κατοίκους και έχουμε χρηματοδοτήσεις στο πανηγύρι. Λοιπόν αυτό πρέπει να τελειώνει, είναι τελείως ιδιάτρητο το σύστημα, πρέπει να αλλάξει, πρέπει θεσμικά να κατοχυρωθεί και πρέπει να μπουν και στεγανά. Δηλαδή έρχεται ο δικός μας παίρνει, έρχεται ο άλλος δεν παίρνει. Και πρέπει να πάρουμε και τα στοιχεία. Πρέπει να πάρουμε τα στοιχεία και η ερώτηση είναι συγκεκριμένη. Υπάρχει, ρε παιδιά, περιοδικό που κυκλοφορεί στη Φωκίδα, τα αντίτυπα είναι τεράστια. Και μονίμως έχει έναν πολιτικό της Νέας Δημοκρατίας Πρωτοσέλλη δω και 4-5 χρόνια. Και χρηματοδοτείται και από εμάς. Τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτό το περιοδικό. Την επόμενη φορά θα σας το φέρω. Αυτά ήθελα να πω και θέλουμε τα στοιχεία για να μην χαλάμε τις καρδιές μας εδώ μέσα. Δεν μ' αρέσει να υπάρχουν σκοιές και να αναγκαζόμαστε να μιλάμε έτσι. Πρέπει να τελειώσει αυτό το παραμύθ. Ευχαριστούμε τον κ. Παρασχεβά. Κάτι θέλετε κ. Κινταγίτη. Σεβόμενος απόλυτα την ανάγκη έλεγχο όλο αυτό το προϋπολογισμό που έχει κάθε περιφερειακή ενότητα. Και εννοείται συμφωνούμε και να μπορέσουμε σε κάποια αναλυτική συνενδρία να πούμε τι κάναμε για να μην αδικαίσουμε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται. Εγώ αυτό που θέλω να πω σε όλους εναδέλφους είναι ότι ο παστέ απευθύνται στην κοινωνία. Οι χωρικοί αντιπεριφεριάρχοι σε ένα βαθμό, ο περιφεριάρχης, η συνάδελφη περιφερειακής σύμβουλη. Κάποια φορά και από εσάς τους ίδιους μπορεί να έρθει κάποιος και να πει ότι εδώ υπάρχει μία πολιτιστική δράση που πρέπει να τύχει τη στήριξη περιφέρειας. Έρχεται να βοηθήσει πραγματικά μια τεράστια ζήτηση ετοιμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε αστει και κάνουμε την αύξηση του προϋπολογισμού. Διότι ακριβώς δεν κάνουμε διαχωρισμούς. Θέλουμε με ένα μέτρο να βοθήσουμε όλον τον κόσμο. Ναι, υπάρχουν ταχύτητες πολιτιστικών δράσεων. Υπάρχει το Dogfest. Υπάρχει και η στήριξη ενός μικρού συλλόγου που θα κάνει το πανηγύριο του. Προσπαθούμε αναλογικά σε επίπεδο προϋπολογισμών να απονείουμε το μέτρο και τη δικαιοσύνη. Αλλά σε καμία περίπτωση από τη δική μας την πλευρά δεν υπάρχει μελογληπτική διαχείριση ούτε πελατιακή σχέση με τον οποιοδήποτε. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία και επειδή είμαι ένας από αυτούς που εισηγήθηκα στον Περιφερειάρχη ότι ναι χρειαζόμαστε αυτό το προϋπολογισμό, οφείλω να το καταθέσω με ειλικρή νέα απέναντί σας. Διότι κατανοώ τον προβληματισμό αλλά δεν υπάρχει φωτιά εκεί που ίσως βλέπετε καπνό. Αυτό, ευχαριστώ πολύ. Προφανώς έχουμε άλλη προσέγγιση για το πολιτισμό, οι παρατάξεις μειοψηφίας από την περιφερειακή πλειοψηφία. Γιατί θα μπορούσαμε κάλλιστα να μιλήσουμε κι εμείς ως αντιεπιχείρημα εννοώ σε αυτά που υπόδειξαν από την πλευρά του κυρίου Αντιπεριφερειάρχη και ζητώ συγγνώμη για το αφθέρετο και το βίαιο. Παρακαλώ για λίγο. Τέλειος αμέσως, αλλά η περιφέρεια, ξέρετε, έχει άλλα χαρακτηριστικά κατά τη δική μας πολιτική αντίληψη, κυρίε Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕΕΒΙΑΣ. Δεν έχει να κάνει με την ικανοποίηση του όποιου μικρού, μεσαίου, μεγάλου αιτήματος. Έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας κουλτούρας, μιας παιδείας. Και εκεί βεβαίως θα έχουν ρόλο και συμμετοχή άπαντες. Αλλά αυτό που γίνεται, πέρα από τις προθώσεις, εγώ δεν σας λέω ότι έχετε αυτή την πρόθεση. Ίσως και εγώ να ήμουν στη θέση σας, εμείς να ήμουν στη θέση σας, ίσως να κάναμε τέτοιοι. Λέω όχι, δεν θα τα κάναμε. Αλλά σε καμία περίπτωση, πέρα από τα μεγάλα που μπορούμε, πείτε μου σας παρακαλώ αυτό που κάνατε, μια πολύ σπουδαία πολιτική παρέμβαση που πήγε στις περιφερειακές ενότητες το καλοκαίρι που μας πέρασε για τα 200 χρόνια. Δεν θυμάμαι το τίτλο ακριβώς. Αυτό να το στηρίξουμε, αυτό είναι πραγματικά ουσιαστική πολιτική παρέμβαση. Γι' αυτό κοιτάτε όλοι μας με χέρι και με πούδια το στηρίξαν. Αλλά το να δημιουργείς αναπεριφερειακή ενότητα, την προσδοκία φτιάξε και εσύ κάτι και κάτι θα σου δώσουμε. Φτιάξε και εσύ κάτι άλλο και κάτι θα τσιμπήσεις. Συγχωρέστε με για τον εχθυνταϊσμό, αλλά θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει. Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το στηρίξουμε, δεν μπορούμε να το επιδοκιμάσουμε. Αυτό ήθελε, Λέατσι, να απαντήσω σε αυτά που είπαν. Να συμπληρώσω κάτι, κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Πέτσιχο. Ευχαριστώ. Αν δείτε τον Καλλικράτη, το κείμενο, το αρχικό, απαγόρευε να γίνουν τέτοιοι είδους επιχορηγήσεις. Τι προέβλεπε τότε, γιατί το ζήσαμε στην αρχή. Έτσι, εγώ τότε ήμουν θεματικός στ' αντιπεριφερειάρχες. Προέβλεπε και επιχορηγούσε ευρύτερες εμβέλειας εκδηλώσεις. Και μάλιστα τότε, επειδή δεν το γνωρίζαμε, έτσι στην αρχή, τα εντελόμενα, δυο-τρεις τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, πανηγύρια και οτιδήποτε άλλα, τα είχαν γυρίσει πίσω και επιχορηγήσεις δεν γίναν. Θυμάμαι την πρώτη διαιτία τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά τη φθιότητα για να μην επεκτείνουμε. Το μόνο τότε που μπορέσαμε και κάναμε, ήταν δυο-τρεις εκδηλώσεις. Για να πω ένα παράδειγμα, ότι επιχορηγήθηκε τότε με τρεις χιλιάδες ο πολιτιστικός σύλλογος του Νέου Μοναστηρίου, όπου είχε φέρει αρχαίο θέατρο από την Αθήνα. Και μάλιστα ήταν το μοναδικό, ίσως, που ενέκρινε τα εντελόμενα. Δηλαδή ήταν μια παράσταση, η οποία μάζιψε τρεις χιλιάδες κόσμο εκεί, ήταν πραγματικά πολιτιστική. Δεν θυμάμαι ποιοι ήταν τότε οι ηθοποιοί που συμμετείχαν. Λοιπόν, κι αν θυμάμαι και κάποιοι άλλοι. Δηλαδή, ο ιδρυτικός νόμος του καλλικράτη, απαγόρευε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις. Μετά βρήκαμε την παρακαπτήρια έξω από το λογιστικό της περιφέρειας και φτάσαμε εδώ το οποίο φτάσαμε. Ο νομοθέτης, λοιπόν, σωστά θα προβλέψει τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που να έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Έτσι για την ιστορία, να λέμε εκεί προέβλεπε ο καλλικράτης. Κύριε Πρόεδρε, και εγώ ένα δευτερόλεπτο να καταχαρακτηθώ. Λέω εγώ ιδιότητας. Νομίζω ότι κατά συγχείο με τον πολιτισμό, με την ψυχαγωγία. Νομίζω ότι είναι με μεγέθη άλλα και πρέπει να μιλήσουμε για τον πολιτισμό. Ας πούμε, αν θέλαμε να κόπτουμε θα πάει τόσο πολύ, ούτε μη τρώω ο καλλιτέχνων. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στη στερή Ελλάδα, ποιοι είναι οι καλλιτέχνες, ποιοι είναι οι φορείς, ποιες είναι οι προτεραιότητες. Είναι η ψυχαγωγία, ας το απαραδειχτούμε. Μπορεί να είναι και μικρά δωράκια, ας το απαραδειχτούμε. Κι αυτό δεν λέει, δεν τρέχει τίποτα. Προκλογικά είμαστε, αλλά ξάλλου. Ευχαριστούμε πολύ. Θα κάνω και λεπτορόλεπτα. Ναι, κύριε Γιάννελε. Ορμόμονος από τα λόγια του αντιπεριφερειάρχη. Βλέπουμε τώρα για ποιους λόγους γίνονται αυτά, ας μην κρυβόμαστε να υπάρχει μια σοβαρότητα στο σώμα. Τουλάχιστον ας υπάρχει, κύριε αντιπεριφερειάρχη, μία αξιολόγηση και μία, θα έλεγα, μία διαβάθμιση χρημάτου. Δηλαδή, όταν είναι μία δράση η οποία είναι σαν αυτές που ανέφερε ο κύριος Μπέτσιος ή ο κύριος Σαλαγνωστάκης ή τη δράση που μαρτωθήσατε με το ΤΕΝΤΕΚΣ στη Φθιότητα, θα υπάρχει ένα ποσό το οποίο είναι ασυμβαστό γιατί αξίζει τον κόπο να γίνεται. Όταν είναι οι δράσεις οι οποίες θα έχουν να κάνουν με πανηγύρια και με κλαρίνα, ας είναι ένα συμβολικό ποσό, ώστε να απευθυνόμαστε όλη την κοινωνία στο πλαίσιο αυτού που είπατε, αλλά να υπάρχει και μία αξιολόγηση του κάθε πολιτιστικού γεγονότος. Νομίζω ότι... Πώς γίνεται αυτό, όταν εγώ γνωρίζω ότι για συγκεκριμένη δράση του ΤΕΝΤΕΚΣ δώσατε 5.000 και για πολιτιστικού συλλόγου 5.000 πάλι. Πώς γίνεται αυτό, άρα αξιολογείται σε ίδια κατηγορία τις δυο αυτές εκδηλώσεις. Εγώ μιλάω με συγκεκριμένα παραδείγματα, γι' αυτό σας τα αναφέρω. Πρόεδρε, να μιλήσω λίγο. Τον ο ΠΑΣΤΕΝ, μιλάω κι εγώ. Α, ωραία. Πρόεδρε. Εντάξει, ευχαριστώ, νομίζω ότι καταλάβατε. Τι λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Σας άκουσα, κύριε, σας άκουσα. Μισό λεπτό, λίγο, παιδιά. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Ο κύριος Μαγκανίτρος. Από ό,τι βλέπω, όλοι έχετε εστιάσει σε κάποιες εκδηλώσεις του είδους που λέτε. Όμως εδώ, παιδιά, υπάρχουν και άνθρωποι, σύλλογοι, οι οποίοι προσφέρουν κοινωνικό έργο και το κάθε χωριό περιμένει τον χρόνο μια εκδήλωση για να γλεντίζει, να διασκεδάσει, να ζωντανέψει το χωριό. Νομίζω ότι είναι λάβτος η λογική του ότι πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες εκδηλώσεις και όχι αυτές. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο σημαντικές από όλα αυτά που λέτε. Ένα χωριό φτωχό που, κύριε Ναγωνστάγη, δεν δίνουν ιδέμι. Εγώ δεν έχω δει ένα πληματοδύναμο. Όμως είναι το χωριό μου που είναι ένα χωριό που κάνει τον χρόνο ένα γλέντι. Ε, θεωρώ, τον δικαιούνται. Το χωριό που δεν έχει πάρει φράγμα στα πληροφορώ, κύριε Μετσάριε, το κάθε χωριό είναι άδρου προσφέρου κοινωνικό έργο και πραγματικά προσφέρουν στον τόπο τους. Δηλαδή μια εκδήλωση, μια ορχήστρα, να ζωντανέψει το χωριό διασκεδάζει ο κόσμος. Στόχια έχουμε έτσι, δεν νομίζω ότι είμαστε σε περίοδο. Είναι οργανισμός πολιτιστικής ανάπτυξης. Δεν λέει πολιτιστικής ψυχαγωγικής και διασκέδασης. Οργανισμός όχι. Αυτό εξήγησε η κυρία. Αν εμείς ως Περιφέρεια δίνουμε έγκριση σε τέτοια λογική που αναφέρεται κ. Μπακομήτρο, νομίζω ότι κάπως λάθος αρμενίσουμε. Δεν είναι ο ρόλος στις Περιφέρειες. Να το κλείσουμε το θέμα. Νομίζω ότι δώθηκαν οι διαστάσεις που χρειάζονται. Ο κύριος δούλεως έχει το λόγο. Πρόεδρε, πρόεδρε, το λόγο μπορεί να... Έχετε λόγο, έχετε λόγο. Έχετε λόγο, πρόεδρε. Κρύσε, μ' ακούσες. Έχεις το λόγο. Έχεις το λόγο, Κρύστε. Γιατί είναι αυτό η μικρόφαινός σου. Κύριε Δούρο, μ' ακούσες. Δεν πειράζει, θα πει μετά. Κύριε Δούρο, μ' ακούσες. Μ' ακούτε. Κύριε Δούρο, μ' ακούτε. Όχι. Ναι, με ακούτε. Σε ακούμε. Εσύ μας ακούς. Μπορώ να μιλήσω. Να μιλήσετε, ναι. Εγώ ήθελα να πω ότι από το 2019 με το που βγήκα Περιφερειακός Σύμβουλος, είχα ζητήσει να γίνει μια χάρτα ιστορικών και πολιτιστικών γεγονότων για όλη τη στερεά Ελλάδα. Αυτός θα ήταν ένας μεγάλος μούσουλας για όλες τις χρηματοδοτήσεις. Εγώ μέσα σε αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που είμαι Περιφερειακός Σύμβουλος στη Φωκίδα, βλέπω τρεις πρώην δήμους όπως είναι Καλλιέων, Γραβιάς και Παρνασσού, ποτέ με τόσα ιστορικά μέρη, με τόσα πολιτιστικά γεγονότα, ποτέ να μην έχει χρηματοδοτηθεί τίποτε, ποτέ να μην έχει γίνει μια αναφορά και όλα να πηγαίνουν κάπου συγκεκριμένα. Αυτό το θέμα, λοιπόν, πρέπει να το δούμε. Δεν είναι θέμα ούτε εγκρίνιας, ούτε θέμα συμφερόντων κάποιων εναντίων κάποιων άλλων. Αλλά όταν απλώνουμε την ομπρέλα της περιφέρειας, πρέπει η ομπρέλα να είναι προς όλους και όχι προς συγκεκριμένους. Αυτό θα ήθελε, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κύριε Δούρο, το ανοίξαμε, όμως, το θέμα είναι τα προοδετήσεις. Λοιπόν, ο κύριος θα την περιφέρει, ο Φωκίδας, για ένα λεπτό. Κύριε Δούρο, σας ενημερώνω ότι δώσαμε πτάε χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να γίνει η αναπαράσταση της Γραβιάς και όλες αυτές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που συγκέντρωσαν πάνω από χιλιάδες άτομα κόσμο και ήταν πολλά λεωφορία απολαμία. Ευχαριστώ. Εντάξει, κύριε Δούρο, ευχαριστούμε πολύ. Με χαρά. Ευχαριστούμε πολύ. Πάμε ψηφοφορία. Η παράταξη του κύριου Σπάνου είναι η παράταξη του κύριου Γκλατσού. Λοιπόν, αν και μέλος της τελεστικής τιάς, δυστυχώς θα ψηφίσω λευκό. Η παράταξη του κύριου Γκλατσού είναι η παράταξη του κύριου Βουλγαρη. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Βακάδα. Εντάξει, η κυρία Πολυζέου μήπως συνδέθηκε. Κυρία Καρύκα, όχι. Κύριε Δενησαρίου. Υπέρα. Δεν σας άκουσα. Υπέρα. Ναι. Ο κύριος Δρένιος. Ναι. Ναι ο κύριος Δρένιος. Ο κύριος Ανμάς. Υπέρα. Ναι ο κύριος Ανμάς. Ο κύριος Δούρος. Δεν θα παξιώνω όλα και θα είμαι στο λευκό. Λευκό ο κύριος Δούρος. Ο κύριος Πατσούρας. Ο κύριος Αχινιώτης. Υπέρα. Ναι. Ο κύριος Αχινιώτης. Ναι. Ο κύριος Αντωνίου. Φίλε Αντωνίου. Εγώ υπέρα, δεν ξέρω αν ακούγουμε. Ποιος είναι. Ο Αντωνίου. Ο κύριος Αντωνίου. Κύριε Αντωνίου, ευχαριστώ. Ναι. Ναι ο κύριος Αντωνίου. Πάμε στο 15ο θέμα. Ένδειση κυκλοβραιακών ειρημίσεων. Συμπεριβεργείς ευρώτητας σέβειας. Το λόγο έχει ο κύριος Χελαϊδίτης. Στην εισήγηση κύριε Πρόεδρε. Στην εισήγηση ο κύριος Χελαϊδίτης. Ερωτήσεις. Προσέχουμε με την εισήγηση. Ερωτήσεις. Τοποθετήσεις. Ψηφοφορία. Η παράταξη του κυρίου Σπανού, ναι. Η παράταξη του κυρίου Γκλάτσου, Σοφία, ναι. Η παράταξη του κυρίου Αναγωνωστάκη, ναι. Ναι η παράταξη του κυρίου Αναγωνωστάκη. Η παράταξη της κυρίας Ματζελή, ναι. Ο κύριος Γιώτης. Ο κύριος Γιώτης. Παράταξη του κύριου Βούλγαρης. Ναι. Ναι ο κύριος Βούλγαρης. Κυρία Πολυζόη δεν έχει συνδεθεί. Κυρία Καρύκα. Ο κύριος Βελισσαρίου. Ναι. Ναι. Ο κύριος Δρένιος. Ναι. Ναι ο κύριος Δρένιος. Ο κύριος Αρμάς. Ναι ο κύριος Αρμάς. Ο κύριος Δούρος. Ναι. Ναι ο κύριος Δούρος. Ο κύριος Πατσούλος Βετλήπ. Ο κύριος Αχινιώτης. Ναι. Ναι ο κύριος Αχινιώτης. Ο κύριος Αντωνίου. Ναι ο κύριος Αντωνίου. Συνεχίζουμε. Πάμε στο δέκατο έκτο. Νομίζω ότι μπορούμε να τομαδοποιήσουμε μαζί με το δέκατο έβδομο και το δέκατο όγδο. Αφορά έκριση πρωτοκόλων παραλαβής παροχής υπηρεσιών. Στα πρωτόκολλα παραλαβής συνήθως έχουμε επαγγεωμένοι. Επειδή αφορούν τα πρωτόκολλα τρεις περιφερειακές ενότητες έχετε τις εισηγήσεις. Εάν έχουμε ερωτήσεις. Όχι. Τοποθετήσεις. Ψηφοφορία. Δέκατο έκτο. Δέκατο έβδομο. Δέκατο όγδο. Να το ξανά πούμε, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι πρωτόκολλα παραλαβής. Πρωτόκολλα παραλαβής. Πρωτόκολλα παραλαβής. Πάμε ψηφοφορία. Η παράταξη του κ. Σφανού, ναι. Η παράταξη του κ. Γλέτσου, ναι. Η παράταξη του κ. Αναγνωστάκη, αποχεί. Αποχεί. Η παράταξη του κ. Αναγνωστάκη, αποχεί. Η παράταξη της κ. Ματζελή. Αποχεί. Η παράταξη της κ. Σφανού, απόχει. Ο κ. Γιώτης. Ναι. Ο κ. Γιώτης. Ο κ. Βούλγαρης. Αποχεί και εγώ, όπως ήρθαμε. Αποχεί και ο κ. Βούλγαρης. Η κ. Πολυζόη δεν έχει στην εθή, η κ. Καρύκα δεν έχει στην εθή. Ο κ. Μελισαρίου. Ναι. Ναι. Ο κ. Δρένιος. Ναι. Ο κ. Αρμάς. Ναι. Ναι ο κ. Αρμάς. Ο κ. Δούρος. Ναι και στα τρία. Ναι ο κ. Δούρος. Ο κ. Πατσούλας δεν έχει συνδεθεί. Ο κ. Αχιλιώτης. Ναι. Ναι. Ο κ. Αντωνίου. Ναι και στα τρία. Ναι και στα τρία. Πάμε στο επόμενο που είναι το 19ο θέμα. Τροποποίηση δρομολογή μεταφοράς μαθητών. Αφορά την Πυραθήκη Εργασίας για τα Σχολογικά για την 2020-2021, 2021-2022 και 2022-2023. Είναι για την πρωτοβάδημα και δευθοβάδημα εκπαίδευση. Ο κ. Κελαϊδίτης έχει το λόγο. Στην εισήγηση κ. Πρόεδρε. Στην εισήγηση ο κ. Κελαϊδίτης. Ερωτήσεις. Τοποθετήσεις. Ψηφοβορία. Η παράταξη του κ. Ισπανού. Ναι. Του κ. Γκλέτσου. Ναι. Του κ. Εραγνωστάκη. Ναι. Της κ. Μπατζελή. Ναι. Ο κ. Διώτης. Ναι. Ναι ο κ. Διώτης. Ο κ. Βούλγαρης. Ναι. Ναι ο κ. Βούλγαρης. Ο κ. Πολυζόη. Ο κ. Καρίκα. Ο κ. Βελισσαρίου. Ναι. Ναι ο κ. Βελισσαρίου. Ο κ. Δρένιος. Ναι. Ναι ο κ. Δρένιος. Ο κ. Σερμάς. Ναι. Ναι. Ο κ. Δούρος. Ναι. Ναι. Ο κ. Πατσιούρας. Ναι. Ο κ. Αχινιώτης. Ναι. Ο κ. Αντωνίου. Ναι. Ναι. Δέκα το ένα το θέμα ομόφωνα. Πάμε στο εικοστό. Έκριση παράτασης πρώτου παραδοτέου της σύμβασης, εκπόνηση διαγωνιστικής μελέτης για την Πυλωτική Αφαρμογή Εναπτυξιακής Παρέβασης στον κλάδο της θρηνοτροφίας στην Περιφερειακή Ενότητα Διοτίας με το Ιγεοπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να αλλοιώνονται οι λυπή όροι της σύμβασης. Κυρία Παπαθωμά έχει το λόγο. Αναφέραμε στην εισήγηση. Στην εισήγηση κυρία Παπαθωμά. Ερωτήσεις. Τοποθετήσεις. Ψηφοφορία. Μισό λεπτό πρόεδρε. Παρακαλώ. Ναι ο κύριος Μπέτσο έχει το λόγο. Ερώτηση ή τοποθέτηση. Τοποθέτηση είναι σχετική βέβαια επειδή αναφέρεται στο Ιγεοπονικό Πανεπιστήμιο. Δεν είναι αυτή καθ' αυτή η τοποθέτηση σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά είναι λίγο ευρύτερη. Είχα πει και στη Διοτία τότε. Παίρνω την αφορμή από το Ιγεοπονικό Πανεπιστήμιο και το επαναφέρω. Και δέστε το και καινούργια περιφερειακή αρχή μετά τις εκλογές και έχει σχέση με την πρώτη ερώτηση του κ. Γιέμιλου. Τη δεύτερη μάλλον ερώτηση. Είχα πει τότε ότι πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τα τρία πανεπιστήμια που έχουν τμήματα στην περιφέρειά μας και επειδή ο τίτλος δεν αναφέρεται σε πανεπιστήμιο στερεάς Ελλάδας έτοιμα και το οποίο υποστηρίζουμε όλοι. Δεν μπορεί να κάνουμε εδώ πέρα στην περιφέρεια ότι δεν υπάρχουν τα τμήματα αυτά εδώ. Επειδή λέγεται ή πανεπιστήμιο έκπα ή αναφέρεται θεσσαλικό πανεπιστήμιο, οτιδήποτε άλλο. Και τα τμήματα τα οποία τουλάχιστον υπηρετούν στη Λαμία, εγώ είχα επαφεί μαζί τους τώρα στα πλαίσια της περιοδικής περιόδου, εκπονούνται προγράμματα και ερευνητικά και άλλου είδους προγράμματα. Να αναφέρω απλά ότι ετοιμάζεται ο ηλεκτρονικός φάκελος, ο ιατρικός φάκελος. Ονορίζει κανείς από εμάς εδώ ότι ο Πρόεδρος αυτής της Επιτροπής είναι καθηγητής εδώ στο Τμήμα Πληροφορικής με κατεύθυνση την Βιοιατρική. Πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τα πανεπιστήμια, σε μια ειδική συνεδρία, έτσι και να μας ενημερώσουν για όλα τα προγράμματα τα οποία εκπονούν, τα οποία τη σύνδεση έχουν με τις επιχειρήσεις της περιοχής μας για να γνωρίζουμε. Δεν μπορεί να είναι αόρατα τα τμήματα που λειτουργούν στη Λαμία, στη Χαλκίδα και όπου αλλού στην περιφέρεια. Και να πω με αφορμή αυτό, δεν ξέρω αν έχει συνάθεια, με αφορμή την ερώτηση του Μάνου στην αρχή για τις επιχειρήσεις, ότι στο βόλο, του οποίου η έδρα είναι το Πανεπιστήμιο της Αλλίας, δεν είναι η έδρα η Λάρισα, ο βόλος είναι η έδρα και έχει τμήματα και στις υπόλοιπες, όπως είναι η ιατρική και η βιοτεχνολογία στη Λάρισα ή την ιατρική στην Καρδίτσα και τα ΤΕΦΑ στα Τρίκαλα και τα τμήματα τα δικά μας στη Λαμία. Με πανερήνια εμβέλεια γινόταν τουλάχιστον την πρωγούμενη δεκαετία στο βόλο ένα τριήμερος διαγωνισμός για νεοφυείς επιχειρήσεις νεανοικότητας που από εκεί υπήρχαν αρκετές προτάσεις νεολαίων φοιτητών. Δεν ξέρω αν έχει σχέση αυτό με το οποίο αναφέρθηκε πριν. Δεν μπορεί να γίνονται τέτοιες δράσεις στην περιφέρεια χωρίς να ρωτάμε τα καθήλια εναρμόδια τμήματα, τα δημόσια πανεπιστήμια. Το λέω αυτό και κάνω έκκληση να έρθουμε σε επαφή με τα τμήματα, με τον Πανεπιστήμη Θεσσαλίας, με το ΕΕΚΠΑ και με τον Βιοπονικό και να ενημερωθούμε για τις δράσεις τους στην περιφέρεια και στην περιφερειά, θα κάνω έκκληση στην περιφέρειά μας. Δεν μπορούμε να αγνοούμε βασικά πράγματα, ερευνητικά. Έτσι το ξανά είχα πει, δέστε το, εγώ νομίζω και μπορεί να γίνει αυτό, είτε μετά τις εκλογές, είτε οτιδήποτε άλλο, σε αυτή την ευθοδικητική περίοδο. Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη τώρα που ήταν λίγο έξω από το θέμα και η παρέαβασή μου αυτή. Ευχαριστούμε τον κ. Βέτσιο. Κύριε Πρόεδρε, να επιχειρηματίσω και εγώ ένα λεπτό. Παρακαλώ. Αυτά που λέω στην άλυψη του Νίκο Σοπέτσιος είναι έγκλημα, η διαφορία μας που με τα δύο αυτά πρέπει να τα δώσουμε στη Λαμία που έχουμε. Ναυαρχίδα για μένα της ηλετρονικής διακυβέρνησης στην περιοχή μας να μην έχουμε κάνει νίξη και κρούση. Έμαθα και εγώ από τους καθηγητές, τους οικείους εκεί, ότι μπορούμε να φτιάξουμε και πρόγραμμα συνεργασίας με το νοσοκομείο Λαμίας ακόμα και εξετάσεις που γίνονται έξω και είναι πανάκρυβες. Αυτά που έχουμε πλησιάσει, η περιφέρα θα μπορούσε να καλύψει με ένα συμβολικό ποσό των αντιδραστήριων, αυτών των εξετάσεων και να προχωρήσουμε. Δεν έχει πάει κανένας, αλλά δυστυχώς ευθυνόμαστε όλοι μας και πιο πολύ εσείς, βέβαια που είστε τραεδίκης. Ένα δείγμα λοιπόν καλής προγραμματισμού είναι της Περφαρικής Ενώτης Εδιωτίας με το Ιεπωνικό Πανεπιστήμιο που και πρόσφατα είχαμε και κάποια θέματα μαζί του. Έχουν καλή επαφή και νομίζω ότι όλα πάνε καλά. Ένα μονοσχολείο επειδή η παρότρυνση για βάθησης των σχέσεων με τα επανεπιστημιακά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη δορύχη μας μόνο ασθεντική μπορεί να κλειφθεί και να ευχαριστούμε θερμά για αυτό σπυρογμίως. Ωστόσο μόνο εν ιδιτήτλιο να πω δύο-τρεις πολύ χαρακτηριστικές περιτώσεις που τίποτα αυτά τα στηρίζουμε με την έννοια της εξωστρέφειας και της υποστηρίξης της επαφής μας με την κοινωνία. Μέσα στον Κώστα το Γαλάδι κάναμε για τη τρίτη χρονιά το πρόγραμμα επαγγελματικού προσονοτολισμού του Επιξίδα. Μια παράλειψη των δύο πρώτων ετών που νομίζω που καταστήσαμε φέτος ήτανε σε κάθε ενία εκ των ανοιχτών εκδηλώσεων επαγγελματικού προσονοτολισμού στις πέντε περιφερικές ενότητες να έχουμε και το σύνολο των παραπιστημιακών σχολών της ΤΡΕΑΣ, να έχουμε τα περιπτερά τους στους οποίους δεν μπορούν να ενημερώνουν και μάλιστα περισσότερες συμμετείχα και όλους με πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό όσον αφορά την εκπαιδευτική διάσταση. Ταυτόχρονα όσον αφορά την ερευνητική ή την εξωστρεφή τους διάσταση, στο σύνολο των εκθέσεων που έχουν γίνει εντός τερίας Ελλάδας, σε οποία συμμετέχει η περιφέρεια, πάλι έχουν κλειθεί, παρέδρισκονται και προβάλλουν τη δράση τους, φέροντας, σαν παράδειγμα, την έκθεση Λαμίας, φέροντας, σαν παράδειγμα, ακόμη και ένα πιο μικρής κλίμακας φεστιβάλ που έγινε στη Χαλκίδα, στον Αγιο Νικόλαο, πριν από περίπου 8-9 μήνες, φέροντας, σαν παράδειγμα, πολλές ακόμα σχετικές δράσεις. Περφανώς, ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το θέμα είκοσι, στο οποίο συζητούμε για την ιδιωτία, αλλά πάλι το λέω ότι το να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τα πανεπιστήμια είναι προφανώς μία πρόκληση στην οποία έχουμε ακόμη πολύ χώρο. Και σε αυτή την πρόκληση απαντούμε, μεταξύ άλλων, και με αυτό που έχουμε να αποφασίσουμε στο θέμα 34, όπου συγκροτούμε όσο οφείλουμε εκ νέου το Περιφερικός Συμβουλιακός και Κοινοτομίας, υιοθετώντας την εισηγή της σχετικής επιτροπής, για το ερευνητικό κομμάτι να έχουμε σχεδόν αποκλειστικά ακαδημαϊκούς που έρχονται από αυτά τα τεμήματα. Παρ' όλα αυτά, τελεότριτη φορά, όσο περισσότερο το κάνουμε αυτό, τόσο καλύτερη πίεση προσφέρουμε στους συμπολίτες μας. Ευχαριστούμε τον κύριο Περιφεριάρχη. Πάμε του Σφοφορία. Η παράταξη του κυρίου Σπανού, ναι. Του κυρίου Γκλέτσου, ναι. Η παράταξη του κυρίου Αναγνωστάκη, ναι. Της κυρίας Μπατζελή, ναι. Ο κύριος Γιώτης, κύριε Γιώτη, μιλήσατε, κύριε Γιώτη, ο κύριος Βουλγαρίς, ναι. Ο κύριος Βελισσαρίου, ναι. Ο κύριος Δρένιος, ναι. Ο κύριος Χιαλμάς, ναι. Ο κύριος Δούρος, ναι. Ο κύριος Αχινιώτης, ναι. Ο κύριος Αντωνίου, ναι. Ομόφωνα. Θέμα 21. Έγκριση παράτασης του συμβατικού χρόνου σύμβασης παροχήν συνοδευτικών μέτρων δράσεων της κοινωνικής σύμπραξης περιφερειακής ενότητας έβοιας. Ο κύριος Χεραϊδίτης έχει το λόγο. Αφορά την παράταση του προγράμματος ΤΕΒΑ και έχει σχέση με την παράταση προγράμματων υποστήριξης του. Όπως η συζήγηση και όπως αναφέρθηκε ο κύριος Χεραϊδίτης. Ερωτήσεις, τοποθετήσεις, ψηφοφορία. Η παράταση του κυρίου Σπανού, ναι. Του κυρίου Γκλέτσου, ναι. Του κυρίου Αναγνωστάκη, ναι. Τους κυρίες Μπατζελή, ναι. Κύριος Διώτης. Ο κύριος Βουλγαρίς, ναι. Ο κύριος Μπελισσαρίου, ναι. Ο κύριος Βρένιος, ναι. Ο κύριος Χιαρμάς. Ο κύριος Χιαρμάς. Ο κύριος Δούρος, ναι. Ο κύριος Αχιλιώτης, ναι. Ο κύριος Αντωνίου, ναι. Ομόφωνα. Πάμε στο εικοστό δεύτερο θέμα. Έγκριση τροποποίησης της Σύμβασης διαχείρισης άρδευσης και αντιπλημμυρικών προστασίας Κοπαϊδικού Παιδίου 2022-2024 Συγγεντής η κυρία Παπαθωμά. Αναφέρομαι στην εισήγηση. Στην εισήγηση η κυρία Παπαθωμά. Ερωτήσεις. Εγώ. Ένα ερώτημα έχω εγώ. Ο κύριος Σκούρας. Ο κύριος Μελισάρης. Από ό,τι βλέπω εδώ τροποποιείται η Σύμβαση και θα αυξηθεί κατά 14 χιλιάδες, 15 χιλιάδες περίπου ευρώ η Σύμβαση και λέει λόγω των αυξημένων αγκαούν που προκύπτουν από καθαρισμό αρρευτικών και αποστατευτικών καναλιών. Από ό,τι γνωρίζουμε όλοι μας, η φετινή χειμερινή περίοδος ήταν σχεδόν άνομβρη και δεν δικαιολογεί αυτό. Ίσως μήπως ήταν αστοχία της αρχικής μελέτης της Σύμβασης από τις υπηρεσίες. Και ένα δεύτερο ερώτημα έχω να κάνω. Η εταιρία 3K, τεχνική εταιρία που είχε να λάβει τον έλεγχο της διαχείρισης του κοπαϊδικού παιδίου. Πόσα χρόνια έχει πάρει τη Σύμβαση αυτή, αν γνωρίζετε. Αυτά τα δύο ερωτήματα ήθελαν. Ο κ. Σχούρας. Ναι, είναι η ερώτηση που είπα και πριν. Θέλω να ξέρω, θέλω να μου πει η κυρία την Περιφυριάκης ποια είναι τα έξοδα του πρώην οργανισμού κοπαϊδας της προηγούμενης χρονιάς. Τοποθέτηση θα κάνω αμέσως μετά. Ευχαριστούμε τον κ. Σχούρα. Άλλο ερώτηση, η κ. Παπαθωμά, έχετε λόγο. Λοιπόν, να απαντήσω. Ως προς τον κ. Μελισσάρη. Αυτό εδώ μιλάμε για προαιρέσεις. Δεν μιλάμε για κάτι άλλο, κ. Μελισσάρη. Μιλάμε δηλαδή για την ενεργοποίηση του δικαιώματος των προαιρέσεων μέσα στην υπάρχουσα Σύμβαση για την άρδευση. Άρα δεν επιπλέουν χρήματα αυτά. Είναι η ενεργοποίηση, ξαναλέω, των προαιρέσεων. Είναι μέσα στον αρχικό προϋπολογισμό της διαδικασίας της άρδευσης. Ο αρχικός προϋπολογισμός είναι 595.000 και τα χρήματα που αναφέρετε είναι μέσα στις 595.000. Τώρα, για τον καθαρισμό των αρδευτικών καναλιών και γι' αυτό τα ενεργοποιούμε. Τώρα, είναι δεν είναι ο καιρός βροχερός. Το μήκος των καναλιών είναι γύρω στα 800 χιλιόμετρα. Αντιλαμβάνεστε ότι ποτέ δεν τελειώνουν. Αν δε κανείς προσθέσει και τις αφθαίρετες παρεμβάσεις, που δυστυχώς ενδεχόμενα, χωρίς κοπημότητα, δεν θέλουν να... Απλά έχω δει πολλά μέσα στην κοπαϊδα των αγροτών μας. Αντιλαμβάνεστε ότι αφού μπορούμε να το κάνουμε, θα το κάνουμε. Ακριβώς γιατί υπάρχει ανάγκη. Δεν είναι επιπλέον χρήματα. Μιλάμε πάλι, το ξαναλέω και το τονίζω, για προαιρέσεις. Τώρα, κάθε δύο χρόνια βγάζουμε τον διαγωνισμό της άρδευσης. Ακριβώς γιατί και εδώ, οι χρόνοι παίζουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους υπερησιακούς μας, οι οποίοι πραγματικά κουβαλάνε το βάρος της κοπαϊδας, γιατί είναι μεγάλος ο όγκος της ευθύνης, είτε σε τεχνικό επίπεδο, είτε σε οικονομικό, είτε σε αγροτικό επίπεδο. Και γι' αυτό τον λόγο, ο διαγωνισμός γίνεται για δύο χρόνια. Τώρα, σε αναφορά, με ρωτήσατε για την εταιρεία. Τι με ρωτήσατε για την εταιρεία. Ό,τι. Πόσα χρόνια διαχειρίζεται η 3K. Μα είναι διαγωνισμός. Και στο προηγούμενο διαγωνισμό πάλι η 3K νομίζω ήταν. Μα δεν μπορώ να ελέγξω εγώ τον διαγωνισμό. Και να σας πω και στην τελική, θέλω να πω το εξής. Ότι είναι καλό να είναι εξειδικευμένοι οι άνθρωποι, οι οποίοι μπαίνουν μέσα στην κοπαϊδα. Δηλαδή να τη γνωρίζουν. Δεν είναι εύκολη η κοπαϊδα. Είναι και αχανής και δύσκολη. Λοιπόν, τώρα όσα αναφορά τον κύριο Σκούρα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να κάνετε μια αίτηση. Είναι θέμα υπηρεσιακό, καθαρά. Δεν είναι πολιτικό. Δεν το διαχειρίζομαι εγώ. Εγώ το διαχειρίζομαι υπό την έννοια του επικεφαλής της περιφερειακής ενότητας βιοτίας. Είναι ένα θέμα καθαρά, υπηρεσιακό. Υπάρχει το τμήμα ιδέαρτηση διοικητικού οικονομικού όπου μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ζητήσετε τα πάντα. Και το εννοώ αυτό. Τα πάντα. Τώρα έτσι κάνοντας μια διαγώνια ανάγνωση των εσόδων και εξόδων. Αν θυμάμαι καλά, προφορικά σας το λέω αυτό, τα οικονομικά στοιχεία είναι στην διάθεσή σας, το ξαναλέω. Μια διαγώνια, δηλαδή, στη μνήμη μου. Θέλω να θυμίσω το 22, γιατί αυτό κοιτάμε. Τα έσοδα πρέπει να τα γίνουν στις 700.000. Έχουμε και ένα εκατομμύριο από παρελθούσες χρέοι, παρελθούσες οφειλές. Πρέπει να είναι στο 1.700. Αν θυμάμαι καλά, περίπου, εξαρτάται την δυναρδευτική περίοδο. Σκεφτείτε, κάθε δυναρδευτική περίοδο το ρεύμα μόνο είναι 850.900. Κάπου εκεί κοιμένεται. Αλλά τα έξοδα πρέπει να τα έχω μπροστά μου. Μπορείτε, σας λέω, αν πάει σε στιγμή να τα ζητήσετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όχι συνήθως, δεν μας στάνουν ποτέ, ποτέ. Και γι' αυτό βεβαίως βοηθάμε τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας με την κοπαΐδας από οι ίδιες έσοδες. Όπου μπορούμε να προσθέσουμε. Όσον αφορά με έργα κύριε Σκούρα. Αυτό σημαίνει βοηθάμε, με έργα. Και βέβαια από το Πρόσωπο Δημοσίων Επενδύσεων, αν χρειαζούνται μεγάλα και φαραογνικά έργα. Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Η κοπαΐδα είναι ζωντανή. Τι σημαίνει αυτό, και θα βάλω μια τελεία εδώ. Και άλλες περιοχές ζωντανές είναι κυρία Παγκοδημά, δεν είναι μόνο η κοπαΐδα. Είναι ζωντανή. Και η κοιλάδα του Σπερχαιού είναι ζωντανή. Μη με διακόπτετε. Δεν ανακυρώνω τη ζωτική σημασία της κοιλάδας του Σπερχαιού. Τι σημαίνει αυτό. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συγκεκριμένους χρόνους. Και μια καθημερινότητα, η οποία ανήκει στο νιάξιμο και ταιριάζει, προσιδιάζει, προς τις ιδιαιτερότητες των δήμων. Γιατί οι δήμοι διαχειρίζονται την καθημερινότητα. Θέλω να πω λοιπόν ότι η περιφέρεια διαχειρίζεται η καθημερινότητα. Διαχειρίζεται όμως και μεγάλα έργα και μεγάλους στόχους που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του κάπου μας. Είναι δύο πράγματα τα οποία προσπαθούμε να συγκαιράσουμε. Τόσο εγώ προσωπικά, σαν αντιπεριφερειάρχηση της περιφερειακής ενότητας, όσο και η υπερησιακή μας. Γιατί εδώ εμπλέκονται τρεις υπερησίες. Σε κάθε περίπτωση όμως όλη η υπερησιακή μας είναι στη διάθεσή σας. Εγώ σας καλώ προσωπικά και στη βιοτεία να τους καλέσω πάνω να έχετε απευθείας ενημέρωση από τους ίδιους. Αλλά και καλώ και το περιφερειακό συμβούλιο να κάνουμε μια βόλτα μέσα στην Ποπαϊδα και να τη δείτε και να τη γνωρίσετε από κοντά και όχι μόνο μέσα από το χάρτη. Σας ευχαριστώ. Να συνεχίσω κυρία Παπαθουμά. Εγώ δεν θα διαφωνήσω με όλα αυτά που λέει η κυρία Παπαθουμά. Εγώ είχα ζητήσει εδώ και δύο χρόνια τα συγκεκριμένα έξοδα. Μου είχε υποσχεθεί ότι θα μου τα φέρει. Είναι στη διάθεσή σας. Δεν τα έχει δει η κυρία Παπαθουμά. Το είπα τελείωσα. Μπορείτε να τα πάρετε. Ναι κυρία Παπαθουμά. Δεν το κάνω να σας ελέγξω. Αν το κόστος άρντευσης του πρώην οργανισμού Κοπαΐδας είναι το ίδιο με τον άλλο περιοχόν. Μου λέτε ότι η Κοπαΐδρα είναι ζωντανή περιοχή και οι άλλες περιοχές των άλλων περιφερειακών ενωτήτων είναι ζωντανές και εκείνες. Θέλω να δω... Να μην έχουμε διάλογο. Συγγνώμη. Περιμένετε λοιπόν. Θέλω να δω ποιον είναι το κόστος άρντευσης του πρώην οργανισμού Κοπαΐδας και τι τυρώνει από η δία έσοδα η περιφέρεια. Αυτό θέλω να δω κυρία Παπαθωμά. Δεν θέλω να δω τίποτα άλλο. Τελευταστικό δύο χρόνια τώρα δεν γίνεται αυτό. Έτσι μου το είχατε υποσχεδί. Δεν το υποσχέθηκα εγώ. Ευχαριστούμε κύριε Σκούρα. Άλλο στοιποθέτηση. Ο κύριος Παρασκευάς. Νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βγουν τα στοιχεία, όχι για έλεγχο. Μια χαρά τα έπηγε και ο κύριος Σκούρας, μια χαρά τα έπηγε και η κυρία Παπαθωμά, για να δούμε τι γίνεται και με τις υπόλοιπες περιοχές. Μιλήσετε για ζωντανή περιοχή και εγώ σας λέω σε μια περιοχή που δεν έχει καμία βοήθεια από την περιφέρεια, σε αυτό το τομέα, υπάρχουν έσοδα 7, λέω για τον Ελέωνα Άμφησας, στις χειρότερες χρονιές υπάρχουν έσοδα των 7, 8, 10 εκατομμυρίων ευρώ και μπορούμε να φτάσουμε και 30. Εάν λοιπόν εμείς έχουμε το 1, 10 από τα ευεργετήματα που έχει ο οργανισμός Κοπαΐδας, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε την περιοχή και να υπάρχουν πολύ μεγάλα έσοδα για τους αγρότες και νομίζω το ίδιο ισχύει και για τη φτιώτιδα. Οπότε τι να κάνουμε, δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση, απευθύνω στον κύριο Περιφερειάρχη, δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση, απλά λέω, αν είναι τα πράγματα έτσι οδηγώσει Κοπαΐδα και την ίδια αντιμετώπισε να έχει και η φτιώτιδα, η φωκίδα και οι περιοχές αγροτικές σέβειας. Ευχαριστούμε τον κύριο Παρασκευά, η κυρία Παπαθώμα έχει το λόγο. Εγώ θέλω να κλείσω και να σας πω, κύριε Σκούρα, εσείς ήταν και υπάλληλος της περιφέρειας, είστε υπάλληλος της περιφέρειας. Όχι, όχι, όχι, άλλο. Ε, δεν ως το ρετός, δεν ως υπάλληλος. Σας παρακολουθεί η κυρία Περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη. Κάντε μου τη καρίνα, δεν είναι η τελευταία φορά που γίνεται αυτό. Κύριε Ροστακή. Δεν ξέρω από εσάς, από κάποιους άλλους, θυμάμαι συγκεκριμένα μιλήσεις από το προπολεγισμό και το με φθίκει νομίζω ο Κερμανίδης. Και το κάνει τώρα και εσείς. Εδώ ο κύριος Κούρας είναι αιρετός, είναι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος κυρία την περιφερειάρχη. Σας παρακαλώ να συμβείτε με αυτή την ιδιότητα. Ειλικρινά, ειλικρινά, μπορεί το οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να έρθετε να ενημερωθείτε αναλυτικότατα από τους υπηρεσιακούς μας. Και το λέω έχω της απόλυτη επίγνωση του τηλέο. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε κύριε Εδρυπαθμό, πολύ καλώς. Ναι κύριε Ναγμεθάκη, να χαλαρώσουμε λίγο έτσι να... Δεν θα χαλαρώσουμε κύριε Πρόεδρε. Να χαλαρώσουμε. Δεν θα χαλαρώσουμε πότε θέλετε εσείς. Πρώτα απ' όλα δεν ξέρω αν έχουμε απαρτία. Δεν ξέρω αν έχουμε απαρτία. Μόνο εδώ... Αλλού κύριε Αντιπεριφερειαρχητικού Στυχός. Άλλοι προκαλέσανε. Λοιπόν... Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε έρχεται λόγο. Προφανώς εμείς θα ελέγξουμε. Διαφωνώ με τους δυο συναδέλκους που δεν θα ελέγξουν. Προφανώς και θα ελέγξουν. Γι' αυτό είμαστε εδώ εμείς και γι' αυτό είστε από εκεί εσείς. Εσείς θα σκείτε εξουσία και εμείς έλεγχο. Είναι απλά τα πράγματα. Αυτή είναι η θεσμική ρόλη. Εσείς θα σκείτε εξουσία, βηλήκεση και εμείς κάνουμε την κριτική και τον έλεγχο. Και θα κριθούμε γι' αυτό ο καθένας. Αλλά το να αποκαλούμε κάποιον συναδελφό που έχει δυτή ιδιότητα, εσείς είστε και υπάλληλος, δεν κατάλαβα. Τι υπονοούμενο είναι αυτό. Κάτσε καλά να σου τράψουμε το αυτοί. Εγώ έτσι το ερμηνεύσα. Μακριά από μένα, μακριά από μένα. Έτσι ερμηνεύτηκα το λευρά μου. Εάν το εκλάβατε έτσι, εγώ σας ζητώ, συγγνώμη. Συγγνώμη. Το είπα υπό... όχι, όχι, όχι. Είμαι υπάλληλος είμαι. Ξέρω τι σημαίνει. Όχι, εντάξει. Απλά, δηλαδή, ειλικρινά σας το λέω αυτό. Συγγνώμη. Αν το εκλάβατε έτσι. Λοιπόν. Εντάξει, εντάξει, εντάξει. Άλλη τοποθέτηση έχουμε. Κύριε Περιφερία, εξέχει το λόγο. Για να μην δημιουργούνται θέματα, εκ του μειώντος, είναι πάρα πολλές σύνθετες. Σε τοποθετήσεις μας να επικαλούμαστε και τις διπλές δυο τους. Έχω πει πάρα πολλές φορές στον κύριο Μπέσσο, ότι ως εκπαιδευτικός μου, ή και σε σας, ότι μπορεί να έχετε μια άλλη προσοχή των πραγμάτων. Μπορεί να έχω πει στον δημοτών αυτό ότι ως μηχανικός δίνω μια άλλη ανάγνωση. Και βέβαια είναι λογικό να πούμε και σαν υπάλληλος περιφερίας, ότι ως υπάλληλος περιφερίας έχεις και ακόμα πιο εύκολη πρόσβαση, ή πιο ανετή γνώση, ή πολύ πιο καλή κατάρτιση πάνω στη στοιχεία. Νομίζω ότι πρώτον καταδικάζουν μια αδερφή θα πρέπει πρώτα να αφήσουν έναν ολοκληρητήριο. Βέβαια η Περιφερία Αρχή θα είχε απόλυτο... Μα Δημητρή Ταρακή το λέει πολύ το ίδιο. Άστι να το έλεγε και αν έλεγε ότι εσύ που είσαι κυπάλληλος, θα σου δείξω ότι θα δεις τα πάθηση, ούτε δίποτε άλλο παρόμοιο, ή εσύ που είσαι κυπάλληλος δεν πρέπει να μιλήσεις, να το ψέξουμε. Αλλά και μόλις γιατί πως στη λέξη πάλληλος να προτρέξουμε να στηλητεύσουμε μια κατηγορία, ή μια απειλή που θα έρχονταν, νομίζω ήταν λίγο παραπάνω από το καλό. Όχι. Επειδή έχει επαναληφθεί αυτό. Όχι από εσάς. Ακούστε. Το να επικαλεστρεί κάποιος την επιστημονική ιδιότητα του συναδέλφου κυρίου Σκούρα. Την επιστημονική, το ότι έχει σπουδάσει οικονομικά και θα μπορούσε να προσφέρει σε μία τέτοιου είδους συζήτηση, το αντιλαμβάνω. Αλλά να επικαλείται κάποιος την υπαλληλική ιδιότητα και μάλιστα στη λογική του να έχει πρόσβαση σε κάποιο υλικό, θεωρώ ότι αυτό ακυρώνει τη δική σας προσπάθεια που είπατε προηγούμενα, να το έκανε ως επίκληση. Εν πάση περιπτώσει, δώθηκε αρνηβεία εξήγηση από την κυρία την περιπερειάρχη, θεωρώ ότι έλειξαν από την πλευρά μου τέλος. Έγιξε το θέμα. Όχι, δεν είχα την ανάγκη να δικαιολογήσω κανένα. Οι αντιπεριθυρέσεις του το υποθετείται και πάρα πολύ καλά από μόνη της. Απλώς νομίζω ότι οτιμούσα αυτό το πράγμα λίγο προτρέξαμε. Αυτή είναι η δική μου αίσθηση και χωρίς να το... Ευχαριστούμε κύριε Μπερβ. 4,8 ρίχτερ στη Ματαλάντη. Άλλοι κάποιοι συνάδελφοι στη τοποθέτηση. Πάμε στην Πορφορία. Θέμα 22. Η πάνταξη του κυρίου Σπανού, ναι. Του κυρίου Γκλέτσου, ναι. Του κυρίου Αναγνωστάκη, ναι. Τη κυρία Σβαντζελή, ναι. Ο κύριος Γιώτης. Ο κύριος Μιλγαρίς, ναι. Η κυρία Πολυζόη, συνδέθηκε, όχι. Ο κύριος Μπαλισαρίου, ναι. Ο κύριος Δρένιος. Ο κύριος Δρένιος. Ναι, κύριε Πρόεδρε, μ' ακούτε. Ναι. Ναι, ναι. Ο κύριος Αλμάς, ναι. Ο κύριος Γούρος, ναι. Ο κύριος Αχιλιώτης, ναι. Ο κύριος Αντωνίου, ναι. Ομόφωνο, ομόφωνο το θέμα 22. Πάμε στο θέμα 23. Έκριση, σύναυση, σχεδίου, προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και της ΔΥΑ Χαλκίδος για την υλοποίηση της πράξης συμβιωματικά έργα αποχέτευσης ουρειών υδράτωσης τοπική κοινότητα φίλων Δήμου Χαλκιδέων. Και εξοδότησαν στον κύριο Περιφεριάρχη για την υπογραφή και τον ορισμό μελό της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης. Ο κύριος Περιφεριάρχης έχει το λόγο. Στην εισήγηση, Πρόεδρε μου, και θα πούμε κολουβούς για τους... Ερωτήσεις, τοποθετήσεις, ψηφοφορία. Η παράταξη του κ. Σφανού, ναι. Του κ. Γκλέτσου, ναι. Του κ. Ναγνωστάκη, ναι. Του κ. Μπατζελή, ναι. Του κ. Διώτης. Του κ. Βούλγαρης. Εγώ επειδή δεν πιστεύω με τη ΔΕΙΑ της Χαλκίδας, θα πω άρνηση ψήφου. Άρνηση. Κυρία Πολυζόη, δεν έχετε δηλώσει. Κυρία Καλήκα. Κύριος Μπελισσάριο, ναι. Κύριος Βρένιος, ναι. Κύριος Ιαλμάς. Κύριος Ιαλμάς, έφυγε. Κύριος Ιαλμάς, ναι. Κύριος Δούρος, ναι. Ο κύριος Αρχινιώτης, ναι. Ο κύριος Αντωνίου, ναι. Ναι και ο κύριος Αντωνίου. Πάμε στο 24. Έγκληση Σύναψη Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Δελφών για το έργο διαμόρφωση ακάλυπτου χώρου κτιρίου Μακεδών της τοπικής κοινότητας Σκύρας ως δύο μέρους στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούσης και Εξοδότησης του κυρίου Περιφέρειου για την υπογραφή της. Ο κύριος Περιφερίαρχης έχει το λόγο. Στην εισήγηση ο κύριος Περιφερειάρχης. Ερωτήσεις. Ο κύριος Κούρας. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι ότι το συγκεκριμένο κτιρίο Μακεδών πραγματικά το έφτιαξε πάλι η Περιφέρεια με περίπου 290.000 ευρώ προϋπολογισμό. Τώρα ο προϋπολογισμός είναι περίπου 40.000. Ο δήμος δε λοιπόν δεν μπορεί να πληρώσει στη διαμόρφωση του ακάλυπτου χώρου 40.000 ευρώ και αναγκάζεται πάλι η Περιφέρεια να πληρώσει αυτό το ποσό. Ο δήμος δε λοιπόν δεν έχει 35.000 ευρώ να το κάνει. Αυτό θέλω να ρωτήσω. Άλλη ερώτηση. Θα αποτείσετε, κύριε Περιφεράχ, στην ερώτηση. Ο κύριος Δελμούζος να μας αποτείσει. Ο κύριος Δελμούζος. Κύριε Περιφεράχ. Μάλλον ο Ζητορικής. Κοιτάξτε, επειδή σχεδιάστηκε το κτίριο χωρίς το περιβάλλοντα χώρο, αφού φτιάξαμε το κτίριο να φτιάξουμε για το περιβάλλοντα χώρο να το λογκωθήσουμε. Είναι η έννοια που νομίζω θα το φτιάξουν και καλά οι δικοί μας οι μηχανικοί. Άλλη ερώτηση. Τοποθετήσεις. Ψηφοφορία. Η πάνταξη του κυρίου Σπανού, ναι. Του κυρίου Γκλατσού, ναι. Του κυρίου Αναγνωστάκη, ναι. Τη κυρία Δε Μπατζελή, ναι. Του κυρίου Γιώτης, κύριου Βούλγαρης. Επειδή όλα αυτά είναι δωράκια στους δήμους και έχουν και ένα προεκλογικό χαρακτήρα, έχω πει την αντίρρησή μου σ' όλα αυτά τα μικρόέργα που πληρώνουμε που είναι δουλειά των δήμων και είμαι αρνητικός. Κατά. Κυρία Πολυζόιδη, χαρήκα. Κύριος Βελισσαρίου, ναι. Ο κύριος Δρένιος, ναι. Ο κύριος Ιαλμάς, παρακαλώ να μη μιλάμε. Ναι, ο κύριος Ιαλμάς. Να μη μιλάμε. Συγγνώμη. Ο κύριος Δούρος. Ναι. Ναι. Κυρία Παπαθωμά, σας παρακαλώ λίγο. Ο κύριος Αρχινιώτης. Ναι. Ναι. Ο κύριος Αντωνίου. Ναι. Ναι. Το 25ο θέμα. Έγκριση σύναψη σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας και του Δημοτικού Οργανισμού Άρθλησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος Χαρκίδας ΔΟΑΠΕΧ για την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών κερκίδων στο γήπεδο Αφρατίου». Ο κύριος Περιφερειάρχης έχει το λόγο. Στην εισήγηση ο κύριος Περιφερειάρχης. Ερωτήσεις. Τοποθετήσεις. Ψηφοφορία. Πράτταξη του κύριου Σφανού, ναι. Του κύριου Γκλέτσου. Ναι. Του κύριου Αναγνουστάκη. Θα πούμε ναι, αλλά προς επίρεση τον όσο υπόθηκαν προηγούμενα από την πλευρά του κύριου Βούλγαρη τα μικρές παρεμβάσεις έτσι και για τα πρακτικά για να μην νομίζω ότι δεν έχουμε διαβάσει κιόλας και νομίζουν όσοι μας ακούνε μας βλέπουν ότι ψηφίζουμε ελαφρά την καρδία. Στο 23ο θέμα που είναι τα όμβρια της τοπικής κοινότητας φίλων μιλάμε και 120.000. Στο 24ο που είναι δήμος Δελφών είναι 40.100 ευρώ. Στο 25ο που είναι υδοαπέγ γήπεδο αφρατίου είναι 35.960 ευρώ. Απλά αποδεικνύεται από το προϋπολογισμό η έλλειψη ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού και απλά η ικανοποίηση κάποιων μικρών αιτημάτων των δήμων. Αυτά ήθελα να πω. Συμφωνούμε Πρόεδρε. Ναι. Η παράταξη του κύριου Αναγνουστάκη. Η παράταξη του κύριου Βαντζελή. Ναι. Ο κύριος Γιώτης. Ο κύριος Βούλγαρης. Όχι. Κατά. Κατά. Κυρία Πολυζόη. Όχι. Καρίκα. Όχι. Βελζαρίου. Ναι. Ναι, κύριε Βελζαρίου. Ο κύριος Δρένιος. Ναι. Ο κύριος Χιαλμάς. Ναι. Ναι. Ο κύριος Δούρος. Ναι. Ναι. Ο κύριος Αρχινιώτης. Ο κύριος Αρχινιώτης. Ναι. Ο κύριος Αντωνίου. Ο κύριος Αντωνίου. Ναι, ναι. Ναι και ο κύριος Αντωνίου. 26ο θέμα. Ναι, ναι, ναι. Να ζητήσω συγγνώμη από το σώμα. Θα αποχωρήσω να ενημερωθώ. Με παίρνουν και από την Αθήνα. Γιατί έχουμε μεγάλο συγκεκριμένο θελάδι. Και βεβαίως, και αν κάτι χρειαστείτε και θέλει για τη βοήθεια μας. Να είναι όλος ο κόσμος έξω. Ζητώ συγγνώμη. Με όλη μας τη θετική ενέργεια δίπλα σας και μέσα. Σύναψη, έκριση, σύναψη και δύο πραγματικοί σύμβασεις. Με τους Δήμους της Περιφέρειας, με τους Δήμους αλλιάρκτρες ποιών. Διστόμου Αράχουβας, Αντίκηρας, Θηβαίου Λεβαδέων Οφωμενού και Τανάγρας. Με όλους τους Δήμους της Περαδικής Ενότητας Βιοτίας. Τα δύο πραγματικά εμπορικά διάδοματα για στησίγηση μικράς κτήμακας της σχολικής μονάδας της βιοτίας. Ο κ. Περιφεριάρχης. Θα αναφέρω μου στην εισηγή σας αλλά θέλω να επιπλέον σχόλιο. Μισό λεπτό, μη μιλάμε σας παρακαλώ. Μη μιλάτε λίγο σας παρακαλώ. που πρόκειται, νομίζω, για ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα, μια πολύ καλή πρακτική διαχείριση των μικροέργων δήμων, στην οποία, αντί να πάμε κατά περίπτωση και έκλακτα φορτώνοντας τη διαδικασία με πολύ χρόνο κόπο και δημιουργώντας ενδεχομένως και σκέψεις ειδικής μεταχείρισης, πηγαίνουμε κατά οριζόντιο τρόπο και βγάζουμε στην αρχή της χροναινίας ένα κονδήλιο το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε τέτοιες μικροδράσεις που για διάφορους λόγους δεν δίνονται οι δήμοι μας. Και είναι μια πρακτική την οποία θέλουμε σε επόμενο διάστημα και σε επόμενο στάδιο να την επεκτείνουμε και σε περισσότερα παιδιά παρέμβασης. Ευχαριστούμε κύριε Βερντεάρχα. Ερωτήσεις. Εγώ θέλω να κάνω μια μικρή τοποθέτηση, άμα δεν υπάρχει ερώτηση. Μετά, ερώτηση, ερώτηση. Τοποθέτηση, τοποθέτηση, τοποθέτηση. Επειδή είπα αυτό που είπε ο κύριος Περιφερειάρχης. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ένας ανάδοχος. Θα γίνει δηλαδή μία συμβάση. Τοποθετήσεις ο κύριος Βελισσάδης. Προφανώς και είναι χρήσιμο το έργο αυτό, αν και βέβαια αυτό είναι αρμοδιότητα των δήμων και τα κονδύλια αναδείμω είναι μικρά από τις τάξεις των 30-40 χιλιάδων περίπου. Όμως το ρήμα σαν παράταξη έχουμε αναδείξει πάρα πολλές φορές ότι θα πρέπει πρωταρχική ενέργεια της περιφέρειας και προτεραιότητες θα πρέπει να είναι πρώτον. Έργα τα οποία αναφορούν τη συσμική θωράκι, στη μελέτη της συσμικής θωράκις όλων των σχολικών κτιρίων. Ήδη σήμερα έχαμε ένα μεγάλο σεισμό και δεν γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα πως από τα σχολικά κτίρια της περιφέρειας είναι κατάλληλα. Αυτό θα ήταν ένα έργο προτεραιότητας. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι, σε όλη τη περιφέρεια πολλά σχολεία είναι σε ενικιασμένους χώρους και άλλα έχουν έλλειψη χώρων. Σαν παράδειγμα θα σας αναφέρω στην Βιωτία είναι περίπου 15 ενικιασμένους χώρους. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι το μουσικό σχολείο το οποίο δημιουργήθηκε. Ήδη τέθηκε και μία ερώτηση στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο. Δεν έχει χώρους διότι κάθε χρόνο πρέπει να προσθεθούν αίθουσες και είναι ακατάλληλος ο χώρος ουσιαστικά λειτούργησε σε ένα δημοτικό κατάστημα της πρώην κοινότητας Αγίου Γεωργίου και ήδη τώρα δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών. Τέτοια ζητήματα πρέπει να οργανώσει η περιφέρεια και τέτοια έργα τα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν ώστε να γίνει καλύτερες οι ανάγκες των παιδιών που φοιτούν σε όλη την περιφέρεια. Και δεν θεωρώ ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα αλλά ένα μέρος των αιτήματων θα μπορούν να δρομολογηθούν διότι εννέα χρόνια διοικείται την περιφέρεια, αν δεν κάνω λάθος. Κατά τα άλλα συμφωνούμε σε αυτό το έργο. Ναι κύριε Βαρουσάκη, έχει και τον λόγο. Αν γνωρίσουμε τον αρτημό των σχολικών ομάδων θα εμπλακούν σε αυτό το πρόγραμμα. Δεν το είδα και ζητώ, συγγνώμη, οχτώ. Οχτώ, έξι δημοτικά και δύο γυμνέσαι. Εννοώ αυτά τα οχτώ είναι 200 δια οχτώ δηλαδή. Όχι. 25 μέχρι 50 αν δεν κάνω λάθος κυρία Παπαθαμάρκα που είδα και στην εισήγηση. Ωραία, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Αναγνωστάκη, ο κύριος Μπατσιος. Εμείς θα συμφωνήσουμε με την εισήγηση και ότι η περιφέρεια παρεμβαίνει έστω και με μικρότερες σε προοπλογισμό παρεμβάσεις για τα σχολικά κτίρια. Όμως, αγαπητοί φίλοι, πρέπει να πούμε το εξής. Ότι ο καλλικράτης είχε μεταφέρει την αρμοδιότητα για τα σχολικά κτίρια ακόμα και την ανέγερση τους στους δήμους. Άντε να πούμε για την ανέγερση ότι είναι μεγάλο προοπλογισμό. Αλλά εδώ, κύριε Περιφερειάρχα, και επιθύνομαι σε εσάς, εμείς σωστά πράττουμε τώρα για τα σχολικά κτίρια. Πρέπει και οι δήμαρχοι και οι δήμοι να αντιληφθούν ότι πρέπει να αλλάξουν αιεραρχίσεις και προτεραιότητες. Θεωρώ ότι πρώτο λεφτόδεντρο δεν υπάρχει. Υπάρχουν συγκεκριμένα χρήματα που διαχειρίζονται. Αλλά εδώ πρέπει να δούμε τις αιεραρχίσεις. Τι είναι πρώτος η αιεραρχίση και σε αναγκαιότητα. Η ασφάλεια των μαθητών που δεν αφορά μόνο η στατική επάρκεια των κτιρίων, αλλά ένας σοβάς. Έχουν πέσει σοφάδες οι σχολεία. Έχουν πέσει καιραμίδια από κεραμοσκεπές. Δηλαδή, ατύχημα σε περιοχές όπου λειτουργούν και βρίσκονται 200-300-400 παιδιά, είναι πολύ εύκολο να γίνουν. Και λόγω της εμπειρίες τα μεταφέρομαι αυτά. Ακόμα και σε δοκάρια που βρίσκονται μέσα στον άβλιο χώρο κτιρίων. Πρέπει, λοιπόν, να μεταφέρομαι στους δημάρχους και οι περιφερειάρχοι να αλλάξουν τις προτεραιότητες και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί σε ό,τι αφορά τα σχολικά κτιρία. Και δεν αναφέρομαι στις αναγκαίρεις των διδακτηρίων, αναφέρομαι στις συντηρήσεις. Και να τα βάλουν τα σχολικά κτιρία στην πρώτη προτεραιότητα. Προηγείται το σχολικό κτιρίο από την ανακέννηση μιας πλατείας. Θα μου επιτρέψετε να το πω αυτό. Δεν πειράζει να έχουμε κάγγελα παλιότερα, προκειμένου να προσφετεύσουμε χώρους ανθρώπους ενεργισμού, όπως είναι τα σχολικά κτήρια. Άρα γιατί δεν μπορεί να διαμαρτύρονται οι δήμαρχοι ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες στα σχολικά κτήρια, να τα κόψουν απαλού και να τα βάλουν σε πρώτη προτεραιότητα, θα το επαναλαμβάνω τρίτη φορά. Συμφωνώ με την εισαγγέννηση για να την ψηφίσουμε. Ευχαριστούμε τον κ. Πέσχεο και ο κ. Βούλγαρης. Θέλω να πω ότι καταρχήν συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Πέσχεο σε αυτά που είπε. Είναι αρμοδιότητα των δήμων. Υπάρχει ένα κονδήλι που δίνεται στους δήμους στις αρχές της άνοιξης κάθε χρόνο, ειδικό για τη συντηρήση των σχολικών κτιρίων. Κάθε τρίμηνο δίνονται. Ξεκινάν την άνοιξη. Αυτά είναι για τα λειτουργικά. Όχι τα λειτουργικά. Δίνεται ειδικά για τις συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων. Δίνονται ειδικό κονδήλι την άνοιξη, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και το καλοκαίρι που κλείνουν τα σχολεία να γίνουν οι εργασίες. Δίνονται σε όλους τους δήμους. Έχει δίκιο ο κ. Βέτσιος για τις προτεραιότητες. Είναι ακριβώς όπως το λέει. Αυτή θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα. Εγώ θα βάλω και το ζήτημα της πυρασφάλειας, που ελάχιστα κτίρια είναι αρκετά σωστά. Έχουν τις πυροσβεστικές φωλιές και το σχέδιο που θα έπρεπε της πυρασφάλειας. Και έναν σώρο τέτοια. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Εάν θέλει η περιφερειακή διοίκηση να καλέσει όλους τους δήμους μέσω της ΠΕΔ ή ανά περιφερειακή ενότητα. Να πει ποιες είναι οι ανάγκες, τι λεφτά σας δίνει το Υπουργείο, περισσεύει κάτι και να δούμε πως θα μπορέσουμε να το μοιράσουμε. Αυτό είναι μια ορθολογική διαδικασία που θα μπορούσε να γίνει. Αυτό το κάνουμε μικροεξυπηρετήσεις. Μέσα στα έργα εδώ είναι και ένα γήπεδο καλαθοσφαίρησης. Σε ένα πράβληλο χώρο. Εδώ έχουμε όλα τα έργα είναι απαραίτητα και σε κάθε σχολικό συγκρότημα και σε κάθε μικρό ή μεγάλο σχολείο. Αλλά εδώ πέρα έχουμε μικροεργάκια, μπορεί να γίνουν με μία ανάθεση, αλλά έχουμε όμως μικροεργάκια. Ή έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό, ή αλλιώς εξυπηρετούμε τα μικροσυμφέροντα των δήμων που δεν θέλουν να δώσουν τα χρήματα εκεί που πρέπει και τα δίνουν για λόγους εντυπωσιασμού. Ή, εν πάση περιπτώσει, έχουν άλλες τέτοιου είδους, άλλες επιλογές για τον τρόπο που θα διαθέσουν τα χρήματά τους. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Βουλγαρί. Κυρία Ποναθωμά, έχει ζητήσει το λόγο. Όχι, απλά ήθελα να πω ότι... Να, κυρία Ναγνωστάκη, και δεν θέλω να το πάρετε διαφορετικά, να τι σημαίνει επαγγελματική ιδιότητα. Είμαι εκπαιδευτικός, είναι λογικό. Έρχεται αυτό αυτό, όπως βλέπετε. Βέβαια, δεν είναι και πολύ μεγάλο το ποσόν, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι... η αρμοδιότητα των σχολείων δεν ανήκει στην περιφέρα, είναι στους δήμους. Όμως, είναι λογικό, αν μπορούμε να βοηθήσουμε, έτσι ώστε να καλύψουμε ακόμα και το γήπεδο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το γήπεδάκι του μπάσκετ στο προαύλιο ενός σχολείου. Έχει σημασία. Δεν είναι μικρό εργάκι, είναι κάτι ζωτικό για τα παιδιά. Δηλαδή, έρχεται και κουμπώνει σε αυτό που ξέρω πάρα πολύ καλά. Γιατί ήμουνα σε αίθουσες δασκαλίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε... και το νομίζω το κατανοεί και ο Νίκος. Μια προσπάθεια, η οποία έρχεται να ενισχύσει την αρμοδιότητα των δήμων. Και πρόσθεται όταν πρόκειται για σχολεία, ακόμα και προαύλια. Όταν δεν υπάρχει πολιτική, εδώ υπάρχει ανάγκη. Και σε αυτό είσαι εκεί και βοηθάς. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Συμφωνούμε φανή με την ισχύση, δεν έχουμε διαφωνία. Αυτό ακριβώς λέω. Έρχομαι και κουμπώνω αυτό το οποίο αρέσει. Να προχωρήσουμε... Να προχωρήσουμε τοποθετήσεις ψηφοπορία. Παράταξη του κυρίου Σπανού, ναι. Του κυρίου Γκλέτσου, ναι. Του κυρίου Αναγνωστάκη, ναι. Της κυρίας Μπατρελή, ναι. Ο κύριος Διώτης. Ο κύριος Βουλγαρίς, όχι. Ο κύριος Βελισσαρίου, ναι. Ο κύριος Δρένιος. Ο κύριος Δρένιος, ναι. Ο κύριος Χιαλμάς, ναι. Ο κύριος Δούρος, ναι. Ο κύριος Αρχινιώτης, ναι. Ο κύριος Αντωνίου, ναι. Τελειώσαμε με το 26ο. Πάμε 27ο. Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δημοτικού Οργανισμού Συγγνώμη Οργανισμού Άθλησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος Χαρκίδας ΔΟΑΠΕΧ και του Δήμου Χαρκιδιών για την ίδια πράξη με δίνω αντικατάσταση συνθετικού τάπητα γηπέδου στη θέση νομαρχιακά Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αρτάκης. Ο κύριος Περιφεριάρχης έχει το λόγο. Στην εισήγηση. Στην εισήγηση ο κύριος Περιφεριάρχης. Ερωτήσεις. Τοποθετήσεις. Ψηφοφορία. Πάταξη του κ. Σπανού. Ναι. Του κ. Μπλέτσου. Ναι. Του κ. Ναγνωστάκη. Ναι. Του κ. Μπατζελή. Ναι. Ναι. Κύριος Γιώτης. Κύριος Βουλγαρίς. Ναι. Ναι. Κύριος Βελισαρίου. Είναι η Αρτάκη μου ρε που... Είναι η Βελισαρίου. Ναι. Ο κύριος Δρένιος. Ναι. Ο κύριος Χιαλμάς. Ναι. Ο κύριος Δούρος. Ναι. Ο κύριος Αχινιώτης. Ο κύριος Αντωνίου. Ναι. Πρώτη τρομοποίηση ή έκριση πρώτης δρομής προοριματικής σύμβασης. Κατασκευή δύο αγιοπέδρων τένει στην περιοχή ΜΟΜΑ Δημοτικής Ενότητας Αράχοβας. Ο κύριος Περιφερειάρχης. Στην εισήγηση. Στην εισήγηση. Ερωτήσεις, τοποθετήσεις. Ερώτηση ή τοποθέτηση. Τοποθέτηση. Ερώτηση κάποιος, τοποθέτησε ο κύριος Μπέτσιος. Ερώτηση ο κύριος Γέμελος. Ο Δήμος Αράχοβας. Με τέτοιο τουριστικό προϊόν που έχει και με τέτοια ύσπραξη εσόδων, χρειάζεται την επιχωρήγηση της περιφέρειας για να κάνει τα δύο γήπεδα τένεις. Αφού πηγαίνουν οι βίπε κύριε. Τι είναι ερώτημα. Στην απάντηση ο κύριος Περιφερειάρχης. Σε άδειες καρύκλες δεν είναι πάντα όμως, συγνώμη. Κύριε Γέμελε. Στη θέση σας, γιατί πρέπει να είστε στη θέση για να απαντήσει ο κύριος Περιφερειάρχης. Δεν πρόσεξα ότι φοράγεις ακουστικά, συγνώμη. Λέω, ο Δήμος... Είμαστε στο θέμα για τα δύο γήπεδα τένεις. Ο κύριος Παρασκευάς ερώτηση. Δευτερόλεπτα πριν μιλάγαμε ότι δεν δίνουμε τα στοιχειώδη στα σχολεία. Δευτερόλεπτα. Ήτανε ρούμιτς σε αυτούς μας. Τι είναι αυτό, ρε παιδιά. Καθίστε τώρα, λίγο είμαστε μεγάλοι άνθρωποι. Να φτιάξουμε δύο γήπεδα τένεις στην Αράχωβα. Και επειδή λείπουν και τα συντρόφια της λαϊκής ευσπήρειας, να πω στην πλωτοκρατία. Και δεν ξέρω και τι κόμμα είναι εκεί ο Δήμαρχος. Μου διαφεύγει. Και τώρα εμείς δηλαδή θα πρέπει να φτιάξουμε αυτά τα δύο. Ο Δήμαρχος είναι τουρλούτρουρλούτρος. Τι είναι αυτά τα πράγματα τώρα. Δηλαδή θα χρηματοδοτήσουμε αυτό το πράγμα ελαφρά την καρδιά. Και έχουμε και άλλα θέματα εκεί. Γιατί πάμε να τους κάνουμε και τον ταμιευτήρα. Να δούμε πού θα φτάσουμε. Άλλη ερώτηση. Άλλη ερώτηση. Μπορεί να απαντήσετε, κύριε Περιφέργα, στις ερωτήσεις μόνο και μετά να κάνουμε τοποθέτηση ή μαζί. Άλλα έχουν τελείωσε οι ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις έχουν τελειώσει. Τοποθέτηση έχουνε μετά. Τοποθέτηση θέλω να κάνω. Να κάνω να απάντησες οι ερωτήσεις. Ναι, να απαντήστε. Λοιπόν. Επειδή αυτές οι συζητήσεις... Επειδή αυτές οι συζητήσεις που γίνονται με πάρα πολύ καλή προέρευση και διάθεση από όλους, είναι εύκολο όμως να διελειστήσουν σε επιχειρήματα όπως αυτά που στην κεντρική πολιτική σκηνή συγκρίνουνε μαχητικά αεροπλάνα με νοσοκομεία ή άλλα επανεφεροί. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει η έννοια που λέγεται προϋπολογισμός, που λέει και η έννοια που λέγεται πολιτική απόφαση, που μιλάει και προκρίνει μια ισορροπημένη διαχείριση. Προφανώς ένα μέρος ενός προπολογισμών, ενός τεχνικού προγράμματος, μιας οικονομικής δυνατότητας πηγαίνει σε εκπαιδευτικές ανάγκες, άλλο πηγαίνει σε αθλητικές ανάγκες, άλλο πηγαίνει σε ανάγκες κοινωνικής μέρη μας, άλλος ανάγκες υποστήριξης πραγματικότητας και όλο αυτό είναι ένα πλέγμα που αφορά το πάντρεμα των ανάγκων με τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το μέγεθος καθενός. Και αυτή, αν θέλετε, είναι ταπεινή μου άποψη και υπέρ τουσία ενός αυτοδικητικού πολιτικού προγραμματισμού το πόσο σωστά θα συνθέσει αυτό το πάντρεμα ανάγκων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Το να πάμε στο αν η Αράχωβα είναι πλουτοκρατία και δεν είναι υφτοχολογιά όπως είναι το δίστωμο, πραγματικά νομίζω ότι δεν βοηθάει τη συζήτησή μας, ενώ τη στιγμή που τα πράγματα είναι πολύ απλούσταρα. Έχουμε ένα δήμο, ο οποίος είναι διστώμο Αράχωβας αντίκυρος, με ενία οικονομική διαχείριση και από τις τρεις τουδημοτικές ενότητες με τα ιδιαίτερα χαρακτηρίες της καθεμιάς το οποίο μας υπέβαλε ένα αίτημα, κρίνεται από την περιφερειακή πλειοψηφία που το εισηγείτε ότι αυτό είναι ένα αίτημα προς τη σωστή κατεύθυνση, εξάλλου την ένταξή του την έχουμε αποφασίσει σε πολύ προγενέστερο χρόνο, τώρα κάνουμε μια τροποποίηση προγραμματικής, ενδεχομένως το συζητούμε και λίγο ώψιμα και καλό μας να αποφασίσουμε πάνω σε αυτό το πεδίο. Αν δεν το κάνουμε μπορούμε εύκολα να πάμε, μπορούμε να διαγράψουμε τα μισέ έργα του εγκλήματος προγράμματος για να πούμε ότι κάνουμε μόνο με απόλυτη πρωτεραιότητα σχολεία ή με απόλυτη πρωτεραιότητα νοσοκομεία ή με απόλυτη πρωτεραιότητα κάτι που καθένας εξημός μπορεί να το κρίνει. Άρα λοιπόν, ας εξολογήσουμε, αφενώσουμε το θέμα, όχι θέμα σκέτο, προτείνω, αφετέρου δε, τη συνολική διαχείριση των χρηματοδοτικών οδηγίων της περιφέρειας, αν και κατά πόσο πατάνε όσον αφορά τις ποσοστώσεις τους ή τις προτεραιότητές τους στις προτεραιότητες που έχει η ιδιαικη κοινωνία. Πράγματι εδώ έρχεται να επιβεβαιώσει σε όλη του τη διάσταση αυτό που λέγαμε πριν για τα σχολικά κτίρια και να ενημερώσω ότι οι ανθρώπινες ανάγκες διαβαθμίζονται σε πέντε κατηγορίες. Οι ανάγκες, κύριε Αναγωνιστάκη, της ασφάλειας είναι στη δεύτερη κατηγορία. Έτσι, να μην χρησιμοποιήσω το όνομα αυτό που διαβαθμίζει τις ανθρώπινες ανάγκες. Οι ανάγκες για την αθλητική εργαστηριότητα, πολύ σημαντική ανθρώπινη ανάγκη, είναι στην πέμπτη κατηγορία. Ποίηστε. Ναι. Λοιπόν, είναι στην πέμπτη κατηγορία. Άραγε, λοιπόν, όταν λέμε για ιεράρχηση και πρωτοβουλιοποίηση, αυτό εννοούμε. Σαφώς είναι η ανθρώπινη ανάγκη, η άθληση του οτιδήποτε άλλο. Αλλά πρέπει να τα δούμε με την ανάλογη σοβαρότητα και έτσι όπως ιεραρχούνται οι ανθρώπινες ανάγκες. Αυτό βάλαμε. Δεν λέμε ότι κάποιο έργο είναι πλαιονασμός ή ότι δεν χρειάζεται. Πρώτα η κανοποίηση της ανάγκας, πρώτη, δεύτερη, τρίτη στην κατηγοριοποίηση όπως τις βάζουμε και μετά την πέμπτη. Αυτό αναφέραμε. Και εκεί θέλουμε περισσότερο. Δεν έχουμε κάτι με την περιφέρεια. Αλλά ο δήμος εδώ η συμμετοχή του είναι 50.000. Δεν είναι το τέταρτο των δαπανών που είχαμε για τα σχολεία. Το ένα τέταρτο του προοπλισμού των σχολειών που αναφέραμε πριν. Γι' αυτό λέμε, σαφώς και όλα τα έργα χρειάζονται. Δεν χρειάζεται κανείς. Ευχαριστώ πολύ. Να περάσουμε στη ψυχοφορία... Μάλλον, κυρία Κηλοπούλ, μια... Κυρία Πρόεδρε. Κυρία Προθέτη. Ναι, μισό λεπτό, Βασίλη. Επειδή είναι μια πολύ, κατά την γνώμη μου, πολιτική κουβέντα και είχαμε καιρό να μπούμε σε αυτό το είδους τις αναζητήσεις. Θα ήθελα πάρα πολύ, κυρία Περιφερία, κυρίες και κύριες συμμετοχές, να δούμε την θεσμική αντίδραση σε αυτό που υπόθηκε σήμερα ότι οι καρκινοπαθείς, στο τρίτο στάδιο, θα πρέπει να αφήνονται να πεθάνουν γιατί δημιουργεί υψηλότερο κόστος στο σύστημα υγείας. Και δεν ξέρω κατά πόσο κυβερνητικός βουλευτής το είπε, κυρία Κηλοπούλ, γιατί σας βλέπω ότι είστε... Δεν έχω ενημερωθεί. Σας παρακαλώ, δεν είναι και το πρόβλημά μου, δεν θέλω να ασχοληθώ με το πρόσωπο, θέλω να ασχοληθώ με τη φιλιοσοφία, με την πολιτική προσέγγιση. Προσέξτε, οι καρκινοπαθείς να αφήνονται... Γιατί προφανώς είναι περητό έξοδο πόσο κινισμός, παρόλο που κάποιοι λένε ότι δεν είναι κινικό, είναι αλήθεια. Να έχεις τον άνθρωπό σου να παλεύει όσο μπορεί να παλεύσει και να κερδίσει, αν όχι, ώρες λεπτά, και από την άλλη να μιλάμε για λαθαιμένες ιεραρχήσεις. Γι' αυτό, κύριε Περιφερειάρχη, με ειλικρίνεια και με εντιμότητα απέναντι σε σας και στους συνεργάτες σας, εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα άλλο είδους προγραμματισμός και μία άλλη είδους ιεραρχικής. Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Και εγώ ευχαριστώ, κύριε Αναγνωστάκη. Ναι, κύριε Σαρμά. Το έργο αυτό έρχεται να δείξει ότι στη χώρα μας πλέον έχουν πάψει να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. Έχουμε πρώτη φορά έναν κομμουνιστή δημαρχό που μας ζητάει διόχι παιδατένιση. Εγώ τέτοια ευκαιρία δεν θα την ξαναβρέπω και δεν θα τους ψηφρήσω. Δεν είναι και κομμουνιστής. Εντάξει, κύριέ. Ταξικοποιήσαμε την αράχουβα να ταξικοποιήσουμε και το άθλημα. Λοιπόν, να περάσουμε σε ψηφοφορία. Ο συνδυασμός του κ. Σπανούν, του κ. Γκλέτσου Λευκό, του κ. Αναγνωστάκη. Ναι. Της κ. Πατζελή. Λευκό από μας. Δεν το είχαμε ψηφίσει και στην αρχική του έγκριση. Λευκό και ο κ. Αναγνωστάκης. Του κ. Μπαζδάκη, όχι. Ο κ. Ζιώτης. Είναι ο κ. Ζιώτης συνδεδεμένος. Όχι. Ο κ. Βούλγαρη. Κατά, κατά. Ο κ. Καρίκα, δεν είναι συνδεδεμένος. Ο κ. Βαλισσαρίου. Ο κ. Δρένιος. Ο κ. Σαλμά. Ψηφίσει. Ο κ. Δούρος. Εγώ ήθελα να πω κάτι, ότι η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, μετά από αυτά που έχουμε πει όλα για νοσοκομεία, για δυστυχία... Λίγο πιο δυνατά, κ. Δούρος. ...σοφή λαϊκή έκφραση, τρία πουλάκια κάθονταν. Κατόπιν τούτου ψηφίζω Λευκό. Λευκό ο κ. Δούρος, ο κ. Αρχινιώτης και ο κ. Αντωνίου. Ναι. Ωραία. Προχωράμε στο θέμα 21. Δεν το διαβάζω, δεν είναι απαραίτητο. Ο Περιφερειάρχης. Στην εισηγήση, κυρία Πρόεδρε, θα παρακαλώ με την παράταξη να υποδείξει το πρόσωπό του. Πρέπει να οριστούν μέλλον. Εδώ, όπου βλέπουν, είναι το θέμα 29. Έκρυση, ανάκληστης, υπερβολιμάνταδα και τα λοιπά για τον ηλεκτροφωτισμό στο γήπεδο σκηπαστής στο Δήμο Μαντουδίου, εξουσιοδότης του Περιφερειάρχη, υπάρχει και ορισμός μελών στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης. Χρήστον. Ορισμός μελών στο 29. Υπηρεσιακή πρέπει. Τον αναφέρει στην εισήγηση υπηρεσιακότητα. Ωραία, αναφέρεται στην εισήγηση. Δεν το έχω δει. Να ψηφίσουμε. Να μας πουν ο κύριος Κηλίψη πόσες επτρόπες παρακολούθησης είναι. Χακομύρισε. Μια ερώτηση από τον κύριο Σκούρα. Έχει παρατηρηθεί στα τελευταία συμβούλια συνεχώς να έχουμε προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ περιφέρειας και δήμους κυρίως για συντηρήσεις και κατασκευές σε γήπεδα. Κυρίως περισσότερο της περιφερειακής ενότητας έβοιας αλλά και βιωτίας. Η αρμοδιότητα σίγουρα ανοίγει και στους δήμους. Το ξέρουμε. Όμως θα ήθελα να ρωτήσω γιατί η περιφερειακή αρχηδέ δείχνει την ίδια ευαισθησία και για τα γήπεδα της ΠΦΤ. Το έχουμε ξαναπεί και εγώ και ο κύριος Γέμμελος και ο κύριος Λάμπου παράδειγμα στα δύο σημαντικά γήπεδα το γήπεδο της Λαμίας όπου η ομάδα της Λαμίας είναι στην πρώτη εθνική αλλά και στο γήπεδο του 1912 που είναι και τα δύο γήπεδα σε πλήρια εγκατάληψη. Το γήπεδο της Λαμίας έχει κατασκευαστεί το 1952. Αν εξαιρέσουμε δύο συντηρήσεις που έγιναν το 2004 και το 2008 και την αλλαγή στους προβολείς του 2017 δεν έχει γίνει καμία άλλη συντήρηση. Σίγουρα η αρμοδιότητα, ξαναλέω Αγία και στους δήμους, το ένδειο συνέβη και με το γήπεδο 1902 το οποίο καταστράφηκε από τον Ιανό. Είναι εντροπή πραγματικά όποιος περνάει από εκεί και βλέπει ένα γήπεδο που μέσα δώσκουν πρόβατα πραγματικά λοιπόν και δυστυχώς δεν βλέπω κανένα έργο εδώ από το 2020 στο γήπεδο 1912. Αυτό θέλω να ρωτήσω. Κύριε Σκούρα γίνεται κατανοητός. Θα συμπληρώσω και εγώ πάνω σε αυτό. Ερώτηση. Πάνω σε αυτό. Σύντομα. Σύντομα όσο πρέπει. Όσο πρέπει. Όσο πρέπει. Κύριε Πρόεδρος. Όσο πρέπει. Δεν είναι μόνο το γήπεδο του Κανούλαδιου συνάδελφε και η ομάδα του Σαβρού που ανοίξε ο Δήμου Λαμίας ανέβη η κατηγορία φέτος. Εδώ μιλάμε για σκεπαστή που δεν μπαίνει στην α κατηγορία. Με το πάω μικρά θετικά δηλαδή από πέρυσα πότε ξέρω τελείωσε δηλαδή υπάρχει μια τι να πω δεν είναι πρόθυμη η δίμηδική μας μην μου πείτε πάλι ότι είναι αρμόδιος ο Δήμος Λαμίας αν το ξέρω αυτό. Εμείς τι κάνουμε σαν περιφέρεια εμείς εσείς δεν περνάτε να πάτε στο Καλπαινίση ή λέει να δούμε να περνάτε και να βλέπετε αριστερά αυτό το γήπεδο του Κανούλαδιου έτσι παρατημένο κύριε Περιφυριάρχα. Ένα ταστολίο για τη φιλότητα είναι παρατημένο. Παρατημένο τελείως να μην πω εγώ το κύριο Λαμίας φυσικά που καλό είναι το να ανεβαίνει η ομάδα να αρχόμαστε να είναι κοντά με όλα τα μετά κάνουμε ό,τι βλέπουμε. Εγώ θα συμφωνήσω με τον Περιφυριάρχη σου ότι πει. Ευχαριστούμε τον κύριο Γιάννελο. Ο κύριος Περιφυριάρχης έχει τον λόγο. Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην απαντήσω για 23η φορά στο ίδιο ρέπμα με ακριβώς την διαπάντηση. Οπότε λιγάκι θα την διαφοροποιήσω και θα σκουλιώσω μόνο ότι πριν λίγα δευτερόλεπτα, που λέει και ο Παρασκευάς, πριν λίγα δευτερόλεπτα μάλλον αν με δώσα λοιπόν την Περιφυριακή Αρχή για την επιλογή να κάνει αθλητικά έργα αδιασχολικά, επιτωνύοντας μάλιστα και τον γεγονός ότι δεν έχει αρμοδιότητα. Και τώρα έρχομαι σε αυτό το θέμα και φτάμαι στο ακριβώς αντίθετο άκρο, στην απόλυτος απάντια όχθη, που μάλλον είναι η Περιφυριακή Αρχή που δεν έχει πάρει και την πρωτοβουλία να κάνει αθλητικά έργα σε συγκεκριμένες περιοχές. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι πάρα πολύ συμμετρικό. Μπας πωλτούση, ο δήμος Μαντοδύλη Μυζαγιάσκης σκεπαστεί ένα χωριό Πυροπληγέν και πάρα πολύ βαριά ήταν στην καρδιά της, τέτοια, της καταστροφής. Και είναι ένα από τα πόλα μικρές κλεμάκες, σαν να έχουμε μια συμβολική αξίας έργο, που και αυτό το κουρτήριο δε λάβαμε υπόψιν για να συγκεφθεί με τη χρηματοδότησή του. Ευχαριστούμε τον κύριο Περιφερία. Άρχη ψηφοφορία. Η παράταξη του κυρίου Σπανού, ναι. Του κυρίου Γκλέτσου, ναι. Του κυρίου Ναγνωστάκη, ναι. Της κυρίας Μπατζελή, ναι. Ο κύριος Γιώτης. Ο κύριος Βουλγαρίς. Ε, όχι. Όχι. Η κυρία Πολυζόη δεν έχει καλά καλά. Ο κύριος Μπελισσαρίου, ναι. Ο κύριος Δρένιος, ναι. Ο κύριος Ελμάς, ναι. Ο κύριος Δούρος, ναι. Ο κύριος Αχινιώτης, ο κύριος Αντωνίου, ναι. Πάμε στο 30. Έχουμε το θέμα 30, 31 και 32 που αφορά αντικατάστασης στις μέλους συντονιστικού οργάνου στο ΣΟΠ των περιφερειακών ενωτήτων Ευρυτανίας, Θεότηδας και Εύβοιας. Είναι τρία άτομα τα οποία πρέπει να αλλάξουμε σύμφωνα με την ενωτική περιφερειακή κίνηση του κυρίου Γκ