«Mail art» για παιδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, 2014)
: Και τι κάνουν οι καλλιτέχνες, στέλνουν ο ένας τον άλλον έργα, εντάξει. Αντί να στέλνουν γράμματα και να γίνονται φίλοι με κάποιους, προτιμούν το μήνυμά τους, αντί να είναι με γράμματα, να είναι με εικόνες. Οπότε, στέλνουν με κάποιους σε άλλες χώρες, οι οποίοι, αντί για ένα απάντηση «Ευχαριστώ πολύ», στέλνουν με ένα δικό τους έργο. Μπορεί να είναι από ένα κολάσμα, έρχεται μια φωτογραφία, ένα κέντρο, και έρχεται ένα καθένα, και έρχεται σε φάκελο, όταν μας το έστειλε, και κάνουν έτσι συλλογές. Οπότε, δηλαδή, έτσι μπορείς να κάνεις τη δική σου συλλογή, πως να πληρώσεις το πρώτο πλήμα από το τεχυδρομείο, έτσι αν είσαι ο ζωγράφος. Και μπορεί να μην είσαι ο παρέλαιο ζωγράφος, απλώς να είσαι κάποιος που σου αρέσει να φτιάχνεις τους πίετους σου γράμματα. Μπορούμε να δείξουμε κάποια παρήματα, για να καταλάβετε περθύνως πρόθυται, διάφορα ζωγράφια να αντιμετωπίζουν διαπληκτικό τρόπο. Εδώ αυτή η κυρία, απλά έκτισε αυτό με μπελάνι. Εντάξει, είναι μια ζωγραφιά. Και επειδή συνήθως στο Mail Art, ζητάμε, λυκούμε και αυτούς έργα, αυτή τη φορά, οι γνέσεις που θέλουμε να κάνουμε, ζητήσαμε λίγο πιο μεγαλύτερα, και εδώ η Σύρφα από την Ελληνικασία, μας έστειλε αυτό το έργο. Λοιπόν, ένας χέρις από την Ισπανία, ζητάει μέσω του ΕΕ, να μας ζητάει και άνθρωποι, να τους στείλουν κάποιο ήχο ή φωνή, και να λένε κάποιες έργες στη γλώσσα του. Και μας μας έστειλε ένα συστημί, το οποίο μόνο είναι η τέξω ίδιος, είναι παλιά πτήχη, αλλά μέσα στην τέτοια πτήχη, έχει κάτι που έχει πτήχη με την εικόνη. Μου νοιάζει με συστημί, δεν ξέρω αν παίζει, θα νομίζω. Και ζητάει επίσης, έχει τη διευθυνσή του, και όπως μας στέλνει εμάς, στη δικαιοδικιά μας διευθυνσή κάτι, ζητάει και από άλλους, έχει τη διευθυνσή του που σε ενδιαφέρεται, να του στείλει κάποιο ήχο. Νομίζω ζητάει για ένα λεπτό να του πεις κάποια πράγματα, κάποιες λέξεις, κάτι στη γλώσσα της δικιάς σου. Κύριε Γελοφόλου, αυτό είναι πολύ ωραίο να το κάνουμε, έτσι, ενώ βρισκεί από την Ιταλία, ένα ζευγάρι, αυτοί ασχολούνται πάρα πολύ με την πλησία, αυτό είναι της κυρίας της Λίδης και αυτό είναι του Τζαμπιερώ, από πίσω γράφουν εδώ σε αυτή τη φύγη και το επόμενο τη φύγη, δηλαδή πολλές φορές στο ζωγράφι πλέον βάζουν ένα αποτύπωμα, ότι είναι το πρωτότυπο έργο. Εντάξει, αυτό σημαίνει. Σταστατείδουμε αυτά για να πάρτε ιδέες, έτσι, εδώ πέρα έχουμε τύπο και ζωγραφική με διαφορετικά υλικά. Κάποιος μας έχει στείλει τις κάρτες που κάνει και μας κλέμει ρέγγε. Είναι πολύ χαρακάστηκο. Ο ρουφίξτες, designer production, ρουφίξτες και άλλα. Μια πίτρια μαζί με μήνυμα. Εντάξει. Κάποιος άλλος μας έχει στείλει το δικαστικό του δίνωμα με μήνυμα σε μικρά χαρτάκια, το οποίο είναι για να το μοιράσουμε αν αυτος ενδιαφέρεται να συμμετέχει. Θα το αφήσουμε εδώ. Δηλαδή εσείς μόνοι σας, ό,τι δημιουργήσετε, πρέπει να το σκόρτεσετε στον κάτω. Αυτός ζητάει, λέει, έχει λίξη νεροδρομία, γιατί το σπάτηθα κάτω. Δεν πειράζει να το πάρει μετά. Έχει τις διαστάσεις του έργου που θέλει. Λέει, δεν θα το επιστρέψει και δεν θα το τρυφουλήσει, δεν θα το παρατήσει στη συλλογή του. Είναι φέτος ο Black May, είμαι το Βέλγιο και σου λέει ότι παίρνει το μπουστήρι σου. Να εξηγήσω κάποιο. Όλα αυτά τα έργα κάναμε εμείς μία έκθεση μάθης στο Τζαστακί, που είναι εδώ στην Βιβλιοτήκη. Λοιπόν, τα έργα που μαζέψαμε ο Πέση και τα έργα αυτά, και κάποια άλλα ζητές που έκανε τη Ρέγρου Μοριά, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη συλλογή πλέον με έργα από όλο το κόσμο, τα οποία είναι δικά μας. Δεν θα μας τα πάρουν πίσω. Ένα μικρό κύκλωμα από τα πόλη σου πρέπει να είναι αυτό. Μπορεί να είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Εδώ είναι και πάρα πολύ τσιγγούν αυτό το εργαλείο, ότι βρίσκω σε χαρτοί και χαρτόνι που ξέρετε στις μεγαλύτεροι, χρησιμοποίησα δηλαδή την κάρτα από την έκθεση του κ. Κούναρη και πρόσθεσα δικαίες δημορφές. Δηλαδή σαν δίδωμε ιδέες για το πώς θα τη μεταφύσουμε. Λοιπόν, αυτό με ευκεί. Βλέπετε ότι οι καρτέκτες δεν περίεργονται να ζωγραφίζουν μόνο την καρτούλα. Ζωγραφίζουν και πάνω στον φάκελο. Να το σκεφάει λίγο. Αυτή είναι η Αυστρία. Αυτή η κυρία εδώ κάνει μια ολόκληρη σειρά έργων. Με αυτή την τεχνική. Και τέλος πρώτος συνεχίσεις, ό,τι θες κάνουμε υποστηρίζει πάρα πολύ. Δεν χρειάζεται να κάνετε με ένα πολύ περιγρήφτα, ρουμαλία. Το πολλάς μπορεί να έχει πολύ διαφορετικές εφράσεις. Εντάξει. Μπορεί να είναι ακόμα σε μία φωτοτυπία. Μπορεί να είναι ακόμα σε μία φωτοτυπία. Φυσικά. Έχει φωτοτυπήσει, που το φωτοτυπηθεί πολλές φορές. Και μετά απλά σε κάθε φημία πάει και φωτογραφίζει. Υπερβένει. Ναι. Λοιπόν, αυτός ο κύριος όπου τον ολόκληρη φωτογραφίζει κάποτε, μας έχει βομβαρδίσει με κείμενα. Και κάνει πολύ μεγάλη εργασία έτσι που είναι ένας λόγος, μάλλον ένας αγχώδης λόγος και δουλεύει πάρα πολύ έντονα για τα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο γενικά. Μάλλον με το κοινικό. Μάλλον παραπονεμένος. Παραμύτρισμα. Μπορεί να κάνουν και οι ζωγράφοι και οι καλλιτέθνες και οι μη καλλιτέθνες. Και είναι απλά η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Εντάξει. Είναι ένας τρόπος για να περνάς την ώρα σου, για να περιμένεις όταν έρχονται στον ταχυδρομείο τα πράγματα και να τρέχεις και να ανοίγεις το φάκελο. Δεν ξέρω αν έχετε βιώσει έτσι την αίσθηση. Αυτά είναι πάρα πολύ ωραία. Μας έχει στείλει φωτογραφίες. Τα έχει όλα με γραμματόσονα με ταχυδρομεία. Τα έχει στείλει έτσι. Δηλαδή δεν χρειάζεται καν φάκελο να βάρετε. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο. Φυσικά. Έχει φωτογραφίες σημαντικές από βιτρίνες. Αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θέλω να το προσέξετε. Αυτός είναι ένας Ιαπωνέζος, ο οποίος ζητάει από τους φίλους του, δηλαδή από τον κόσμο, να τους στείλει μια στάμπα, οτιδήποτε. Και αυτός τα μαζεύει, κάνει ένα κολάζ. Αυτό που βλέπετε είναι κολάζ. Έχει είτε αυτοκόλλητα, είτε σπραγίδιδες, είτε σπραγίδες πάνω σε αυτοκόλλητα, το τυγγόνι, το αριθμί. Και μετά μαζί με αυτό, στέλνει και έναν φάκελο, με τα ονόματα και τις διευθύσεις. Το καλυπτρινό και μπορείς να στείλεις και εσύ. Δηλαδή μπορεί να το τυπώσει αυτός, το αριθμί είναι το νούμερο 850. Έχει φτάσει 900 κάτι. Και το στέλνει σε διάφορους, ανεξάδικα αν είναι αυτοί που του στείλανε. Είναι και άλλες, εγώ το έχω στείλει μια φορά και είναι με 15 τέτοια. Πολύ γενναιόδορος, έτσι. Οι συνήθατοι, οι ζωγράφοι, δεν χαρίζουν εύκολα τα έργα τους. Και τώρα εδώ υπάρχει μια ένωση, η National Union of Male Artists, οι οποίοι προσπαθούν να μαζέψουν τα πρωτόκυπα, το νούμερο 820, να μαζέψουν όλη τη σειρά με αυτά τα χαρτιά, γιατί είναι όλα διαφορετικά. Έχει φτάνει πάρα πολύ από όσα και προς τότε ο καθένας δηλώνει ποιο νούμερο έχει για να μαζέψουν τη συλλογή, για να δούμε πότε μαζεύουν. Οπότε μπαίνει ο καθένας, βάζοντας το όνομά του, μπαίνει και δηλώνει και λέει, εγώ έχω το νούμερο 352, ας πούμε το 300 που θέλω να συλληλώσουμε από τη λίστα, για να δούμε πόσοι έχουν έργα του Κόχιν. Αυτά είναι η χειροποίη, ναι? Ναι, είναι η χειροποίη του χαρτί. Είναι η χειροποίη του χαρτί, εντάξει. Ναι, λοιπόν, με πολύ αφαιρετικά έργα, έτσι, εδώ έχουμε ενδιαφέρει περισσότερο η υφή, η μαχαίρα στο έργο. Ναι, είναι πιο ζωγραφικά έργα απ' τα άλλα. Συνήθως οι Μέιλ Άρτης κάνουν κολάζ. Ναι, ναι. Εδώ θα δείξουμε μια κυρία από την Θεσσαλονίκη, η οποία τι έχει κάνει. Έχει κάνει κάτι πολύ ωραίο, μικροτσικά. Έχει τυπώσει κρεμμύδια. Έχει τυπώσει το κρεμμύδι στη μέση, το έχει βάλει στο μελάνι, στο ταπόν που βάζουμε εδώ. Την απλή της φραγίδα. Και έχει τυπώσει. Ναι, μυρίζει κρεμμυδίλα. Μυρίστε τα κρεμμυδίλα. Δεν χρειάζεται. Εσείς δεν μας στέλνουν μόνο αυτά, αλλά μας στέλνουν και μουσική. Η μουσική που ακούγαμε ήταν ένας συντήνος αλλού καλλιτέχνης που μας έστειλε τη κιθάρα. Και μια κυρία από την Αλλανδία μας έχει στείλει αυτό εδώ το πτή. Κάτι έχει μέσα. Το έχει ζωγραφίσει απ' έξω και μας έχει ένα δώρο μέσα. Ναι, η κυρία αυτή, η Διάνκα, κατάγεται από την Ταϊλάνδη, αλλά έστειλε στην Αλλανδία. Εκεί έχει μεγαλώσει. Και αυτοί οι καλλιτέχνητοι που στέλνουν δεν είναι μόνο Μειλάρ, έτσι, ασχολούνται με διάφορες φόρνες και παράλληλα κάνουν και αυτό. Εδώ έχει και οδηγίες, επίσης έχει και εδώ οδηγίες, που λέει τι πρέπει να κάνουμε. Α, κι εσείς θα γραφέσεις τη μουσική. Να μάμω ρικούνια σε ψηλό. Μας έχει στείλει ένα καπέλο. Κυρία, έχει ένα καρδικό πάλκο. Ναι, είναι το site. Αν θέλετε να έχετε κινητώσεις μπορείτε να το δείτε. Μπορείτε με το... Κάτσε, να μιλήσουμε. Φορέσετε, αλλά είναι πια όρο. Ναι, πρέπει κάπως. Μου αρέσει πάρα πολύ να δω, όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που μπορούν να φορέψουν, να πούν ένα μπίμα, να πούν μια ιστορία, με αυτό το καπέλο. Και δείξτε τάμω, παίρνετε αυτό το καπέλο. Πρέπει να φορέσεις αυτό το καπέλο και να μιλήσεις για να πεις την ιστορία της ζωής σου. Αν είσαι γυναίκα... Αν είσαι γυναίκα, πρέπει να πεις μια ιστορία που μια άλλη γυναίκα μπορεί να καταλάβει. Και έτσι οι δυο γυναίκες μπορούν να φορέψουν μαζί με αυτό το καπέλο. Και αν δεν φορέσεις το καπέλο, μπορείς να βάζεις το μικρό σου. Αν δεν φορέσεις το καπέλο, μπορείς να βάλεις το μικρό σου. Αν δεν φορέσεις το καπέλο, μπορείς να βάλεις το μικρό σου. Υπόσχεσαι να βάλεις έναν δικό σου. Λοιπόν, μας δίνει και πάρα πολύ ωραία χρόνο τα κλωστές για να φτιάξουμε κάτι δικό μας. Έχουμε έναν ήδη... Μπορείς να μας λύσεις μια ιστορία, ένα μπλίσμα. Μα πρέπει να το σκεφτείς δίκιο από το που φορέσεις. Κάποιος άλλος να πει, κάνουν και μετά να σκεφτείς. Όχι εσύ. Λοιπόν, γιαλάτε τώρα κυρίες. Εμείς ήδη έχουμε ετοιμάσει μια μικρή ιστορία. Εμείς που δεν έχουμε ετοιμάσει... Θα σας πείτε κάτι. Μπορείτε να φορέσετε ό,τι θέλετε να φοράει. Λοιπόν, για να φοροβάζουμε... Τι κάνεις αυτό εσύ, που ξέρεις... Θα δούμε λιγάκι τι... Πώς θα φορέσεις... Κυρία δουλεύει με τις παραδόσεις της χώρας της, εντάξει, και κρατάει αυτά τα πράγματα περισσότερο στο έργο της. Και βλέπετε δεν τρέχονται να φορούν και οι άνθρωποι που συμμετέχουν εκεί γύρω και φορεύουν. Και είναι σημαντικά... Πολλές φορές, στις δύο, πάνω στην τρίτη μέρος... Και τώρα δε θα φορέσουμε να φορέσουμε... Πώς θα φορέσουμε... Πώς θα φορέσουμε... Πώς θα φορέσουμε... Πώς θα φορέσουμε... Πώς θα φορέσουμε... Πώς θα φορέσουμε... Πώς θα φορέσουμε... Πώς θα φορέσουμε... Πώς θα φορέσουμε... Πώς θα φορέσουμε... Πώς θα φορέσουμε... Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Προσέξτε τι ωραία μου κινεί τα δάχτυλά της, πρέπει να γνωρίζει να φορέψει κινείε πάρα πολύ καλά, γράψει, επαναλαμβάνει και μάλλον έχουν και συμβολική σημασία έτσι οι κινήσεις αυτές. Σας ευχαριστούμε πολύ.