Ιστορία Αρχαία Αθήνα Γ.Κ. Μπήτρος 2 - μέρος Α / η επιχειρηματικότητα στην αρχαία Αθήνα - Κροκιδά Στυλιανή (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
η επιχειρηματικότητα στην αρχαία Αθήνα: Πολύ από τη βιβλιογραφία που διαβάζουμε τη σημερινή βασίζεται στον ισχυρισμό ότι ήδη ο πλούτος των αρχαίων αθηνών Air βασίστηκε στοιχεία στην ιμπεριαλιστική χρήση της δύναμης της αθήνας και στην εκμετάλλευση τον σκλάβο πόσοι θα διαβάσετε αργότερα στις σπουδές σας κείμενα που θα ασχολούνται με νέα με αυτούς τους προβληματισμούς αυτοί είναι οι δύο παράγοντες που εξειδικεύονται για να ερμηνεύσουν αυτό το φαινόμενο της αρχαίας αθήνας διότι είναι ένα πραγματικά μεγάλο φαινόμενο πρέπει να σας πω το εξής ότι υπάρχει ένα βιβλίο το οποίο διδάσκεται στο χάρβαρντ στο Business School του χάρβαρντ και των οποίων εξηγεί την ανακάλυψη από τους αρχαίους αθηναίους της φήμες και πως ένα τόσο μεγάλο σύνολο ανθρώπων έφταναν σε ένα απόφαση και κατά τεκμήριο μάλλον εκ του αποτελέσματος ξέρουμε ότι τις πιο πολλές φορές που πήραν σημαντικές αποφάσεις φίνεϊ τους βγήκαν στους γίγαντες με πολύ μεγάλη επιτυχία είτε αυτή ήταν η άμυνα κατά των περσών στο μαραθώνα και στη σαλαμίνα είτε ήταν οι συντηρητικοί οι πολιτισμική υπεροχή των Αθηνών έναντι της σπάρτης έτσι γιατί και τα δύο καθεστώτα και το καθεστώς της σπάρτης και το καθεστώς των αθηνών έφτασαν σε ένα στην αποκορύφωση των δυνάμεών τους δυνάμεις τους ήταν δύο τελείως διαφορετικά συστήματα και ξέρουμε από τότε ότι υπάρχουν διάφορα συστήματα αξιών με τα οποία ένα πολιτεία ένα έθνος μπορεί να διαπρέψει μπορεί να διακριθεί και αυτό το πέτυχαν οι Αθηναίοι να με το δικό τους σύστημα το ανοικτό για το οποίο θα σας μιλήσω και οι σπαρτιάτες με το κλειστό σύστημα του αμυντικό σύστημα που είχαν χτίσει την αρχαία σπάρτη λοιπόν σε αυτό του σ'αυτή την εργασία αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να εξηγήσουμε γατί δεν είναι κυρίως αυτοί οι λόγοι που λέει η βιβλιογραφία στους οποίους πρέπει να αποδοθεί πλούτος και πολιτισμός φτιάχτηκε στην αρχαία αθήνα για να θεμελιώσουμε αυτή την αντιπρόταση κάνουμε τα εξής πράγματα δε με μερικά πράγματα για το περιβάλλον το την οικονομία τη φύση της οικονομίας μέσα στην οποία δούλευαν οι επιχειρηματίες κίνητρα είχαν η πολιτεία πως τους αντιμετώπιζε πιο ήταν το πλαίσιο των δικαιωμάτων που χάνει με θετική και όλοι οι άλλοι οι οποίοι δεν είχαν είναι δεν ήταν Αθηναίοι αλλά ήταν επισκέπτες εν τούτοις ιδανικά σκλάβοι είτε με τείχη παιδική ήταν ας πούμε να εξειδικευμένη άνθρωποι τεχνών επιστημών που ερχόντουσαν από άλλα μέρη και κατοικούσαν στην αθήνα και εργάζονται στην αθήνα και συνέβαλαν στην να στον πλούτο και στον πολιτισμό της αθήνας θα μιλήσουμε λοιπόν λίγο για την οικονομία το περιβάλλον μετά θα εξηγήσω γιατί οι Αθηναίοι σε αντίθεση με τους πάρτι άτες επέλεξαν το μοντέλο του προτύπου το υπόδειγμα της ανοιχτής κοινωνίας η οποία κοιτούσε με προς τα έξω και όχι προς τα μέσα που είναι κάτι το οποίο σήμερα εμείς εδώ κάνουμε το αντίστροφο εμείς κοιτάμε μπροστά μέσα επί 50 χρόνια κοιτούσαμε προς τα μέσα και όχι πώς θα εξο δε υπάρχει ένα εξήγηση σε όλα τα πράγματα σημερινή έκτη η πολιτεία μετά τον πόλεμο η ελληνική πολιτεία μετά τον πόλεμο προσπάθησε να χτίσει τις τριγύρω της έχει βαθμολογία κάθε τύχη αμυντικά έχει να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι η καλύτερη άμυνα είναι οι εξαγωγές είναι η κατάκτηση του κόσμου και εμείς το είχαμε το μάθημα αυτό από τους αρχαίους αθηναίους αυτό είναι που θα σας πω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό που Αθήνα 20 πολίτες μόνος του πέμπτου του χρυσού αιώνα οφειλόταν στην επιλογή του υποδείγματος ότι Αθηναίοι επέλεξαν να βλέπουν προς τα έξω γιατί είχα συγκεκριμένους λόγους είχαν συγκεκριμένες ανάγκες θα τεκμηριώσουν αυτό που λέω αφού κάνω αυτά στη συνέχεια να μιλήσω λίγο για το μοντέλο του Ξενοφώντα πόσοι από σας διαβάσατε στο Γυμνάσιο για τον Ξενοφώντα τον οικονομικό του Ξενοφώντα πως κανένας αυτό συμβαίνει αυτό συμβαίνει ειδικά όταν τα παιδιά δεν σχεδιάζεται από τους γονείς αλλά από τους γραφειοκράτες δεν έπαιξε δεν σχεδιάζεται η παιδεία από τους ενδιαφερόμενους αλλά κάποιους από κάποιους απόμακρος οι οποίοι λένε αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τα ελληνόπουλα και αφήσαμε τα ελληνόπουλα χωρίς γνώση του Ξενοφώντα χωρίς γνώση των ηθικών του αριστοτέλη χωρίς γνώση γνώση γνώση και πορευόμαστε γυμνή σάρα καινούργιο κόσμο ο οποίος είναι πολύ προκλητικός και πολύ απαιτητικό και θα σας πω μερικά πράγματα για τις σκέψεις του Ξενοφώντα που είναι τόσο φρέσκες όσο αυτές που σας λέμε εδώ μέσα στο πανεπιστήμιο θα έμπαιναν στη διοίκηση στο Business Administration σας μιλάνε ακόμα για το Μάνεση δεν και ο Ξενοφώντας είχε βάλει τις πρώτες αρχές του Μάνεση γράφει στο βιβλίο ο οικονομικός και άλλα λοιπόν στο τέλος θα κλείσω με ένα σύνοψη των θεσμών των θεσμών που είχαν φτιάξει οι αρχαίοι Αθηναίοι και που χθες μ αντίθετα νέους θα μάθετε μέσα εδώ θα μάθετε άσου μαθηματικά οικονομικά θα μάθετε μικρή οικονομική θεωρία με μαθηματικά αλλά δε θα μάθετε πως αυτά τα οικονομικά που πασάς συνταξιούχοι στέκονται μέσα σε ένα πλαίσιο θεσμών πολιτικό όλοι σήκωναν καλό γι αυτό επειδή δεν διδάσκουμε κανόνες στα πανεπιστήμια η συμπεριφορά των ελλήνων δεν είναι κανονική είναι μη κανονική διέλευσης δεν υπάγονται σε κάνοντας σε αντίθεση με όλους τους ευρωπαίους κι αυτή είναι η μεγαλύτερη στρέβλωση η τρόικα δεν θα διορθώσει τιμή κανονικότητα των ελλήνων όσον αφορά τους κανόνες την τήρηση των κανόνων και των νόμων θα διορθώσει κάποια οικονομικά κάποιες αγορές κλπ το θέμα της τήρησης των κανόνων της διόρθωσης των αξιών των ελλήνων είναι υπόθεση δική μας είναι υπόθεση δική σας λοιπόν