4ο μάθημα Ψηφιακής Σχεδίασης / Διάλεξη 4 / Ψηφιακή σχεδίαση στο πρόγραμμα AutoCAD. Πλήρης κάτοψη. - Ανδρουλιδάκη Μαρία (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2020)
Ψηφιακή σχεδίαση στο πρόγραμμα AutoCAD. Πλήρης κάτοψη.: Έχουμε δει τις βασικές σχεδιαστικές εντολές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ξεκινήσουμε να κάνουμε κάποιο σχέδιο. Ένα πολύ βασικό πλανέκτμα που έχουν τα σχεδιαστικά προγράμματα για γραμμικό σχέδιο δύο διαστάσεις ή τρία διαστάσεις, όπως είναι και αυτό που μαθαίνουμε εμείς, είναι ότι η σχέδια σχεδιαστικά προγράμματα πρέπει να είναι σχεδιαστικά. Τα δύο διαστάσεις ή τρία διαστάσεις, όπως είναι και αυτό που μαθαίνουμε εμείς, είναι ότι μπορούμε να σχεδιάζουμε σε διαφορετικά επίπεδα τα στοιχεία του σχεδίου μας. Τι σημαίνει αυτό? Κατακάστε, στη γλώσσα των σχεδιαστικών πακέτων αυτό λέγεται layer. Το κάθε, λοιπόν, ένα από αυτά τα επίπεδα μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να έχουμε, σαν να έχουμε διαφάνειες σε φυσικό χαρτί και να μπορούμε να τοποθετούμε τη μία διαφάνεια πάνω από την άλλη, με αποτέλεσμα το τελικό σχέδιο που θα δούμε είναι ο συνδυασμός αυτών των διαφάνειών. Για παράδειγμα, μπορείς ένα χάρτι να έχουμε σε ένα επίπεδο την λειροφορία του υπομνήματος. Σε ένα άλλο να έχουμε τα υπόλοιπα κείμενα. Σε ένα να έχουμε τις σχεδιαστικές γραμμές, τις βασικές. Σε ένα να έχουμε τα στοιχεία, τα επιπλέον, που μπορούμε να προσθέσουμε όπως οι διαστάσεις ή άλλες πληροφορίες και όλο αυτό το σύνολο να αποτελεί το τελικό μας σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση μπορώ, κατά επιλογή, να απομονώσω κάποια από αυτά και να δω δύο, τρία και όχι όλα μαζί. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέτημα, είτε στην τελική παρουσίαση, στον ίδιο χάρτη να περιέχουμε πάρα πολλά μεταξύ τους διαφορετικά στοιχεία, αλλά να είναι όλα πάνω στο ίδιο υπόβαθο, είτε πέρα από αυτό, όταν θέλουμε να κάνουμε κάποιες ερθώσεις. Γιατί φανταστείτε να θέλουμε να αλλάξουμε το χρώμα όλων ο τεκστ και τα υπόλοιπα να μην τα περάξουμε τα στοιχεία. Μπορούμε πολύ απλά να απομονώσουμε όλα τα υπόλοιπα και τελικά πάνω στο τεκστ να δουλέψουμε κάνοντας μια πολύ εύκολη επιλογή ώστε να γίνει αυτοματοποιημένα και γρήγορα η αλλαγή που θέλουμε. Μια ακόμα περίπτωση που θα εξετάσουμε σήμερα είναι η δημιουργία των blocks. Τα blocks είναι κάποιες βιβλιοθήκες, υπάρχουν και κάποια που είναι έτοιμα, μπορούμε να κάνουμε και δικά μας, τα οποία είναι στοιχεία τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε πάνω σε ένα σχέδιο. Για παράδειγμα, σε μια κάτοψη μπορεί τα blocks να είναι τα ίδια υγιεινής, οι δουλάπες, οι κουζίνες σε μία όψη ενός κτυρίου, να είναι τα παράθυρα, οι πόρτες, χαρικτεριστικά του κτυρίου, επιφάνειες. Αυτά είναι τα δύο βασικά σκέλη λοιπόν με τα οποία θα ασχοληθούμε σήμερα. Ας πάμε παρακάτω να παίρνουμε και στην πράξη. Έχουμε το σχέδιο που είχαμε δουλέψει στο τρίτο μάθημα. Σε αυτό το σχέδιο έχουμε βάλει στοιχεία τα οποία είναι όλα σε ένα layout, σε ένα επίπεδο. Γιατί έτσι μπαίνουν ως default. Αυτά λοιπόν τα στοιχεία τα οποία θα είχε νόημα να τα δούμε σε διαφορετικά επίπεδα, θα ήταν τα κείμενα, διαστάσεις και το patch. Και φυσικά ένα επίπεδο το οποίο θα ήταν οι βασικές γραμμές σχεδίασης οι οποίες είναι απαραίτητες για να μπορέσουμε να επιφανίσουμε το πόρτες. Για να δούμε λοιπόν από πού μπορούμε να πάμε και να κανούμε και να κάνουμε αυτές τις αδογές που θέλουμε, να προσθέσουμε δηλαδή layers. Το μενού για τα layers είναι αυτό εδώ. Αυτό λοιπόν λέγεται layer for drone και μπορώ να πάω να το επιλέξω, να το ανοίξω, σε περίπτωση που δεν είναι ήδη ανοιχτό στο σχέδιό μου, από το toolbars, autohot, εδώ. Έχοντας λοιπόν αυτό τσεκαρισμένο θα μου εμφανίσει το μενού αυτό, το οποίο μπορώ να το χρησιμοποιήσω και να πάω να δω τι layers έχω καταθέτως. Αυτό μπορώ να το δω εδώ στην αρχή με το layer properties manager, το οποίο όταν το επιλέξω θα μου δείξει ότι από default υπάρχουνε αυτά εδώ τα proper layers. Είναι αυτές οι οριζόντιας γραμμές. Εμείς σχεδιάζουμε στο layer το τσεκαρισμένο. Αυτό το layer λέγεται current layer και είναι κάτι το οποίο μπορώ να το επιλέξω από αυτό εδώ το P. Ας πάμε να προσθέσουμε καινούργια επίπεδα. Επομένως λοιπόν θα πάω και θέλω να κάνω reset new layer. Μπορούμε να του δώσουμε όνομα, να του πούμε για παράδειγμα κείμενα. Αν έχουμε μητά αλλιώς μπορούμε να το αλλάξουμε και να γράψουμε κείμενα. Θα προσθέσουμε ένα ακόμα layer το οποίο να το πούμε διαστάσεις. Έχουμε ένα ακόμα το οποίο θα το ονομάσουμε current. Ας ξεκινήσουμε να δουλεύουμε με αυτά. Για να προσθέσω και άλλες διαστάσεις θα πάω στο layer διαστάσεις και θα το κάνω current. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Αυτό είναι να πάω να πατήσω αυτό το check. Άλλος τρόπος είναι να πάω να πατήσω διπλό κλικ πάνω στην επιλογή. Ομένως και με αυτόν τον τρόπο μπορώ να κάνω current το layer. Δηλαδή ποιο είναι το layer που σχεδιάζω. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι κάτι που πολλές φορές στην ώρα που βουλεύουμε μπορεί να μπερδευτούμε. Και να νομίζουμε ότι σχεδιάζουμε σε ένα layer και είμαστε σε κάποιο άλλο. Την ώρα που γίνονται αυτά όλα, προτιμούμε να δεν έχουμε σε όλα τα ίδια χρώματα. Έτσι ώστε να αντιληφθούμε έγκαιρα ότι είμαστε στο σωστό και έχουμε κάποιο διαφορετικό layer. Αυτό το πράγμα μπορώ να το κάνω μέσα από εδώ που λέει color. Αντί λοιπόν λευκό. Εγώ να μου το κάνει με κίτρινο το παράδειγμα στις διαστάσεις. Τα κείμενα μπορώ να πάω και να τους δώσω αντί λευκά να είναι ένα διαφορετικό οθόμα. Θα βάλουμε κάποια ανοχή για να φτιάχνει πιο καλά. Είμαστε εδώ δύο επιλογές. Τα άλλα πράγματα που μπορώ να πάω να αλλάξω είναι το line type, το τύπο της γραμμής. Και το line weight. Το τύπο της γραμμής έχει να κάνουμε το αν η γραμμή είναι συνεχόμενη όπως είναι το default. Ή μπορώ να βάλω και κομμένες ή ακόμα και από μια επιλογή από μενού που υπάρχουν να προσθέσουμε οι δικές γραμμές όπως είναι ένα συρματόπλεγμα για παράδειγμα όταν θέλουμε να δείξουμε την περίφαξη ενός υποπέδου. Το line weight αντίστοιχα δίνει τη δυνατότητα να εμφανίζουν διαφορετικά πάχη γραμμών. Αυτό καλό είναι να μην το πειράξεις από την αρχή, να το αφήσεις δηλαδή στην τέλεπτη γραμμή και όταν έφτει η ώρα να πάμε να εκτυπώσουμε κάτι μπορούμε τότε να επέμπουμε και να αλλάξουμε το line weight είναι πιο ευκαιρινές με αυτό το drop. Άλλα χαρακτηριστικά που έχουν τα layers, ας πήγουμε λίγο από αυτό το μενού, ας πάμε στο layer που θέλουμε να δουλέψουμε στους διαστάσεις τα υπόλοιπα λοιπόν στοιχεία που βλέπουμε εδώ είναι κάποιες εικόνες. Είναι αυτό, αυτή η λυχνία που είναι σαν ένα φωτάκι είναι αυτή που μας επιτρέπει να δείξουμε ή όχι κάποια layer, δηλαδή να το κάνω, να φαίνεται ή όχι. Θα πείτε μα πιλέπω να μη φαίνονται τα κείμενα, γιατί φαίνονται, γιατί αν θυμάστε, τα κείμενα, το layer κείμενα το έφτιαξα τώρα για να προσθέσω το layer κείμενα. Αυτά εδώ που ήδη υπάρχουν, είχαμε σχεδιάσει όλο το αρχικό layer, που υπήρχε στο σχέδιό μας από default, στην 0. Επομένως αυτή τη στιγμή μπορεί εγώ να θέλω να τα περάσουμε αυτόν τον τρόπο, όπου το layer 0 είναι τα πάντα. Επομένως, αν εγώ το επινευρωτήσω, δεν θα βλέπω τίποτα από το σχέδιο. Για να δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να πάμε και να τα αλλάξουμε αυτά. Για να μη γίνουν λάθος επιλογές και αλλαγές, να σβήσουν αντικείμενα που θα θέλουμε, όταν δώσουμε κάπου άλλο το σχέδιο και θέλουμε να προστατέσουμε τα layer από τέτοιες αντικείσεις, υπάρχουν δυνατότητες να κλειδώσουμε ένα layer, οπότε το βλέπουμε μεν, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια αλλαγή πάνω σε αυτό, όταν είναι τσεπεριφάνω αυτό το λουκέτο. Αντίστοιχα μπορούμε να πάμε και να κάνουμε freeze ένα layer. Θα τα δούμε αυτά λοιπόν στη βοήθεια. Ας ξεκινήσουμε εμείς τώρα να περάσουμε νέες διαστάσεις στο καινούργιο layer. Έβγω λοιπόν από αυτό το μενού και πάω εδώ, που είναι η διαδικασία της σχεδίασης. Εγώ τι θέλω να κάνω, διαστάσεις. Επομένως πρέπει να πάω να επιλέξω το εργαλείδι της διαστάσης. Θυμίζω ότι είναι αυτό το πρώτο και το δεύτερο. Το δεύτερο με επιτρέπει πιο ευρύ τρόπο για να περάσουμε διαστάσεις. Ας κάνω αυτή την επιλογή. Και να βάλω άλλη μια διασταση εδώ. Και να κάτσουμε λοιπόν να σκεφτούμε τι έχει γίνει. Να ένα σκέπτουμε από την εντολή. Κατά φάση, εγώ να κοστολέιω διαστάσεις, επιλέξω να έχουν κίτρινο χρώμα. Εδώ όμως που το εμφανίζουν είναι κόκκινο. Για ποιον λόγο έχει γίνει αυτό? Αν θυμάστε, μέσα από το μενού Dimension Style, είχαμε φτάλλει να έχουνε κόκκινο χρώμα διαστάσεις. Και πώς το βάλαμε αυτό, μέσα στο μενού εδώ, επιλέξαμε και χρώμα. Άμα η γενική λύση, που είναι και γενικά πιο αποδεκτή, είναι να χρησιμοποιώ το By Layer και το βάλω. Πατήσω OK, θα δω ότι αυτές οι διαστάσεις πλέον θα είναι κίτρινες. Δηλαδή μπει και το χρώμα που είναι ορισμένο από το Layer. Γιατί οι υπόλοιπες διαστάσεις παρέμειναν λευκές? Γιατί στο Layer 0, που τις είχαμε σχεδιάσει, ήταν το λευκό χρώμα. Άρα, αυτή τη στιγμή, μπορώ άμεσα, με την βοήθεια των χρωμάτων, να καταλάβω ποια είναι στον χώρο των διαστάσεων, ποια από αυτά είναι στο επιθυμητό Layer και ποια θέλουν άλλαγμα. Άρα θα μπορούσα να τα αλλάξω. Αν πάω εδώ, πάω σε κάθε μια από αυτές τις διαστάσεις και πατήσω δεξί clip, υπάρχει επιλογή Properties και Quick Properties. Να κάνω το Properties και εδώ να δω πλέον ότι είναι στο Layer 0 με αυτά τα χαριτιριστικά. Το Layer 0, λοιπόν, από εδώ, είναι εύκολο, να πάω να το αλλάξω, να πάω σε διαστάσεις και βλέπετε ότι έχει γίνει η αλλαγή κατευθείαν. Σ' αυτό το επέλεξα. Άρα, εμείς για να μπορέσουμε να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε σε όλα, θα πρέπει να πάω να κάνω αυτή την επιλογή. Ένα, δύο, τρία, πέντε στοιχεία. Δεξί clip, Properties και να πάω να το έξω από εδώ επομένως. Θα μεταφερθώ σε αυτό που θα επιθυμούσα, Escape και βλέπετε και από το χρώμα ότι έχουν πάει στο Layer διαστάσεις και έχουν χρωμαριστεί πλέον με το χρώμα που είναι επιλεγμένο στο Layer. Επίσης μπορώ να πάω να αλλάξω τα line type, line weight και να δώσω διαφορετικές πραγματικές. Δεν θα έτσι κάνω αυτή τη στιγμή κάποια φορτές. Να πάω να κάνω πρόκειται για το Layer που έχουμε τα κείμενα. Επομένως, θέλω εδώ να είναι το current Layer μου αυτό. Επομένως, να είναι το Layer στο οποίο σχεδιάζω. Θα βάλω ένα καινούριο κείμενο. Θα γράψουμε τη λέξη Test. Είναι μεγαλάζιο χρώμα, άρα καταλαβαίνω ότι έχει χρησιμοποιηθεί το επιθυμικό Layer, το οποίο ήταν μεγαλάζιο χρώμα εφαρμούσα από τα κείμενα. Όπως το βλέπω και εδώ. Θα το βάλω και στην άκρη για να μην κάνω πολύ χώρο. Να συνεχίσω να δουλεύω αλλάζοντας και αυτά τα δύο. Να πάω να γίνουν από εδώ στο κείμενα. Να γίνουν και αυτά γαλάζια και να έχει γίνει αλλαγή. Όταν λοιπόν πάω να σχεδιάσω ένα νέο αρχείο, να μπορέσω να βάλω να χρησιμοποιήσω τα Layer που θα αποφασίσω από την αρχή. Επομένως, να διαλέξω για παράδειγμα πέντε Layer, να τα δημιουργήσω από την αρχή και μετά να πάω και να προσθέτω στοιχεία στο καθένα από αυτά ξεχωριστά. Δηλαδή, στην αρχή θα ξεκινήσω με ένα Layer από το οποίο θα βάλω τα γενικά γραμμικά στοιχεία, σε ένα δεύτερο τα υπόλοιπα, τα κείμενα, το has και το καθεξής. Αυτό, όσον αφορά τα Layer, ενώ είναι κάτι που είναι πολύ απλό να το κάνω, είναι κάτι που θέλει πείρα για να μηθώ να το χρησιμοποιώ και πιστέψτε με είναι κάτι πάρα πολύ κρίσιμο. Έστωχο ότι θέλω από εδώ να σβήσω όλες τις γεστάσεις. Απλώς χειροκίνητος τρόπος θα ήταν να πάω να τα επιλέξω, ένα ένα και φανταστείτε να έχω κατοντάδες γεστάσεις για να μπορέσω να τα διαγράψω. Να πατήσω, δηλαδή, delete και να φύγουν. Απλώς δεν θέλω να φαίνονται, και μάλιστα με το πλεονέκτημα, ότι αυτό μπορεί να είναι μια προστορινή επιλογή, μπορώ πολύ απλά να πάω από εδώ, να σβήσω αυτό το φωτάκι και να δουλέψω σαν να μην υπάρχει αυτό το στοιχείο. Καταλαβαίνετε τις δυνατότητες που μου δίνει. Επομένως, θυμόμαστε από την αρχή να δημιουργήσουμε τα layers, να ονομάζουμε έτσι ώστε να θυμόμαστε και τι είναι το καθένα, τους δίνουμε διαφορετικά χρώματα, ακόμα και στο τελικό σχέδιο, θέλω να τα κάνω όλα με ένα ίδιο χρώμα ή ένα σπίρο μαύρο το σχέδιό μου. Και δεν θα χρησιμοποιηθούν πολλά εναλλαχτικά χρώματα. Στη σχεδίαση καλό είναι να τα έχετε ξεχωριστά για να έχετε αναπάσει στιγμή έλεγχο πού δουλεύετε. Αυτά λοιπόν ως προς αυτό το μενού. Θα θέλαμε να περάσουμε να δούμε κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό για το σημερινό μάθημα. Το μενού block, δηλαδή το block είναι μία εντολή, μπορούμε είτε να την πληκτρολογίσουμε από εδώ κάτω, είτε να την πάρουμε από το βασικό μενού εντολών σχεδιασίας, δηλαδή από την Grow καλέτα, αν θυμάστε. Θα πάω εδώ πάνω, το insert block και το make block. Τι είναι όμως αυτά? Οι βιβλιοθήκες είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν τα ηλεκτρονικοί τρόποι σχεδίασης. Παράλληλα, υπάρχουν πάρα πολλές έτοιμες βιβλιοθήκες, στις οποίες μπορώ να ψάξω και να φορτώσω ανάλογο με το τι είναι αυτό που σχεδιάζω. Για παράδειγμα, άλλη βιβλιοθήκη θα χρειαστώ για ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο, άλλη θα χρειαστώ για ένα σχέδιο το οποίο αφορά μηχανολογικό περιεχόμενο και όλα αυτά θα μπορέσω να τα επιλέξω μέσα από πολλά βιβλιοθήκια που υπάρχουν. Πάντα όμως, όταν θέλω να βάλω κάποια λίγα στοιχεία και δεν υπάρχει λόγος να ψάξω σε όλα αυτά τα αρχεία, μπορώ να φτιάξω ένα δικό μου blog, δηλαδή μια δική μου βιβλιοθήκη με σχεδιασμένα στοιχεία. Έστω εγώ, σε αυτό το σχέδιο της κάτωψης, θέλω να επιλέξω το make blog για να φτιάξω κάποια στοιχεία του κτιρίου. Τι θα μπορούσα να αναφθάω για κουζίνα. Τι παραμέτρους πρέπει να δώσω ότι παντικήμενο θέλω να το δείξω ποιο θα είναι στην οθόνη μου για να του δείξω και ένα βασικό σημείο για να μπορώ να το κουσκετώ. Για να καταφέρω όλα αυτά πρέπει να του δώσω σε τι μονάδες θα είναι σχεδιασμένο και να πατήσω ok για να μπορώ σε διαδικασία να το φτιάξω. Μου ζητά λοιπόν να του δώσω στοιχεία, καταρχάς για το base point, το βασικό σημείο λοιπόν ελέγχου, blog. Πρέπει να του δοκιμαχίσω το blog όμως. Ας δω την εντολή για να πάω να φτιάξω με απλές γραμμές πώς θα φαινόταν σε μία κάτοψη μία κουζίνα. Όσοι έχει τύχει να έχετε δει τέτοια σχέδια στους σπιτιούς σας, κάποιον από τους παρατήγματος, θα δείτε ότι με πολύ απλά σύμβολα μπορώ να δείξω το αντικείμενό μου. Την στιγμή θα θέλω να σχεδιάσω κάτι. Βλέπετε που έχει γαλάζια γραμμή. Γιατί είμαστε στο layer που είναι τα κείμενα. Βλέπω κατευθείαν ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αλλάξω. Γιατί δεν είναι σωστό να το έχω σε αυτό το διαφορετικό από το αντικείμενο layer. Ας φύγω από την εντολή, με escape, να προσθέσω έναν νέο layer, ο οποίος θα το πω blog. Εδώ μπορώ να πάω να σχεδιάσω. Ας το κάνουμε αυτό να είναι μελευκό και να ξεκινήσουμε με την κουζίνα. Η κουζίνα θα είναι κάτι το οποίο θα χρειαστεί να είναι με κάθε της γραμμής. Ας ανοιεργοποιήσω επομένως και το orthomode. Και να κάνω εδώ στο πλάι μια προσωρινή σχεδίαση μιας τυπικής κουζίνας. Και να βάλουμε εδώ ότι αφού είμαστε τις διαστάσεις μιας οικιακής κουζίνας είναι 60 εκατοστά επί 60 περίπου, επομένως θα χρειαστεί να βάλω 0,6. Και εδώ να κλείσω. Για να φαίνεται, να θυμίζει η κουζίνα, καλό είναι να βάλω και μερικά κυκλάκια. Θα τα βάλω σε τυχαίες θέσεις από την επιλογή μου, τα οποία μου μοιάζουν τα μάτια της κουζίνας, οπότε προσθέτω και τρεις κύκλους. Εννοείται ότι αυτό για να το κάνετε στη βιβλιοθήκη θα κοιτάξετε να είναι όσο το δυνατό πιο ωραίο γίνεται και ότι έχει νόημα να το κρατήσετε στη βιβλιοθήκη σας. Λοιπόν, τελειώσαμε τη σχεδίαση αυτή και πάμε να δημιουργήσουμε τον block με τον τρόπο που είδαμε πριν λίγο. Εκομμένως, βρίσκω το εργαλείο, make block, να του δώσω και το όνομα που θέλω, και μου λέει κάτω, specify the base point, θα του πω κάποια από τις γωνίες του, δηλαδή είναι το σημείο το οποίο θα επιλέγω όταν θέλω να το κάνω επικόλυση πάνω στη βασική κάτωψη. Ας δώσουμε λοιπόν ένα base point, εδώ, και μου λέει μετά, select objects, διάλεξε λοιπόν με τον τρόπο που ξέρουμε, αντικείμενα, εχω σωτελή ουσία επιλογή, πατάω ένα enter, για σήμερα, δεν ξέρω, έκανε κάτι, δεν έκανε, για να το δούμε, όταν πάω επάνω σε αυτό, θα δείτε ότι πλέον δεν είναι ακομόνομένης κάθε γραμμή από την άλλη, είμαι όλο μαζί έναν δικαίωμα, δηλαδή μπορώ να το πάρω να το τραβήξω όλο μαζί, αν θέλω να σβήσω ένα από αυτά τα κυκλάκια, δεν μπορώ να το κάνω, γιατί είναι πια ένα block, για να το δούμε υπάρχει στο μενού το block, στο μενού λοιπόν με τα διάφορο block που έχω φτιάξει, το είναι το πρώτο μου, είναι το insert block, το πάω από εδώ, βλέπω ότι όντως υπάρχει η επιλογή που ζήναν, αν είχα πανεπάνω επιλογές θα μου έκαζε εδώ στη λίστα κι άλλα, το επιλέπω, του λέω ότι θέλω να το αποθετήσω, όχι με Macri και HipsyZ, όχι γιατί ήταν μια επιλογή, αλλά να του δείξω στην οθόνη που θα μπει, ok, βλέπετε το έχω πιάσει από το σημείο που είναι το base point, είναι η επιλογή που θα δώσει, πιέστο λοιπόν ότι αυτό το σπίτι, σε αυτή τη γωνία, έχει, που ζήνα, το προθέτησα. Αντίστοιτα λοιπόν μπορώ να πάω να κάνω νέα block τα οποία να δείχνουν δουλάπες, να δείχνουν ψυγεία, να δείχνουν άλλες συσκευές, την τουαλέτα, κάτι που είναι πολύ χαρτεριστικό, την μουσικέρα, δηλαδή αυτά που μπορούν να πούνε ώστε να χαιρετηρήσουν κάποιους χώρους. Δημιουργώντας λοιπόν πέντε-δέκα τέτοια διαφορετικά block μπορώ να σχεδιάσω μια κάτοψη και να τα έχω και διαθέσιμα για κρίση σε οποιοδήποτε νέο σχέδιο θα κάνω. Όταν έχω κάνει κάποιο λάθος, ας πούμε ότι δεν ήθελα τελικά σε αυτό το block να φέρονται οι τέσσερις αυτοί κύκλοι, αυτός ο κύκλος δεν θα ήθελα να ακουμπάει με το εξωτερικό σχέδιο του σχεδίου. Αυτό για να το κάνω, δεν πω ότι έχω να πάω να κάνω κάποια διόρθωση, πρέπει να κάνω explode, δηλαδή να πάω να βρω το block μου, να του πω ότι ήθελα το block κουζίνα και να το κάνει explode, δηλαδή να το σπάσει, να το σπάσει τα αρχικά του συστατικά. Έχουμε φτιάξει λοιπόν μια νέα κουζίνα, θα την ονομάσουμε κουζίνα 1, κάνουμε οπομένως ένα ακόμα block, block, θα δώσουμε το νέο όνομα, ok, του δείχνουμε το σημείο με το οποίο θέλουμε να την τοποθετούμε, τελεύουμε τα διχείμενα, enter και πλέον αυτό εδώ είναι έτοιμο νέο block. Όταν πάω τώρα να τοποθετήσω με το insert block θα δω ότι στο μενού μου υπάρχουν και τα δύο, και το κουζίνα και το κουζίνα 1. Οπομένως αντίστοιχα μπορεί κάποιος να πάει να επιλέξει, να επιλέξει ένα από αυτά όποιο θέλει, ok, με βάση στο νέο σημείο που μπορώ να τοποθετήσω, θα πω να πω υποθέτησέ μου στο νέο μου block. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν φτιάχνω τη βιβλιοθήκη, για παράδειγμα σε μία ώψε ενός κτίριου θα χρειαστεί να κάνουμε αν έχει τρεις τύπους παραθύρων, μία μπαλκονόπορτα, ένα είδος μπαλκονόπορτας και μία εξωτερική πόρτα, θα φτιάξω τα αντίστοιχα block για να μπορώ μετά να επαναλαμβάνω και να τα φτιάχνω, να το τοποθετώ. Αυτά λοιπόν και ως προς το block. Για να κλείσουμε σε αυτά που θα πούμε σήμερα θα δούμε την εντολή plot που έχει να κάνει με τον τρόπο που μπορώ να σχεδιάσω κάτι. Για να σχεδιάσω κάτι είναι πολύ μασικό να έχω ολοκληρώσει το σχέδιο, να έχω αποφασίσει ποια είναι τα χρώματα, ποια είναι η κλίμακα που θέλω να επτυπώσω και να πάω να δω πως θα δώσω αυτές τις παραμέρειες από εδώ. Πρώτα αρχάς με ρωτάει τι πλότερ έχω. Αν έχω κάποιο συγκεκριμένο πλότερ μοντέλο θα το βάλω εδώ, θα το επιλέξω. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω ένα printer δεν έχω μεγάλο σχεδιαστεί την α4, θα τον επιλέξω από εδώ. Τα πλότερ δέχονται ακόμα και μέγεθος χαρτιού α0, δηλαδή μπορεί να είναι μέχρι καιστάσεις α0. Το α0 είναι πολύ μεγάλο χαρτί και μάλιστα διατύφεται και σε ρολό. Επομένως μπορεί το σχέδιό μου να έχει μήκος ακόμα και μέτρα. Συνηθισμένες βέβαια σε περίπτωση κάτω όξων όξων καιστάσεις είναι το α1, το α2, δηλαδή μικρότερα σχέδια. Το οποίο όμως πάλι είναι με εξειδικημένους εκτυπωτές που λέγονται πλότερ. Δηλαδή, στην ουσία, ένας πλότερ και αφορά το με έναν printer είναι ότι αναφερόμαστε σε ένα μηχάνο εκτυπώνει σε πιο μεγάλες θεστάσεις χαρτιών. Που μένω, του δώσαμε τον εκτυπωτή. Από εδώ μπορώ να πάω να βρω τα προπερτίστου, οπότε να κάνω κάποιες άλλα ιδέες να χρειάζονται. Το βασικό μετά είναι να δώσω ποιο θα είναι το μέγεθος του χαρτιού α3, α4, αν θα είναι κάποια εξειδικευμένη μικρότερη κι άσταση. Ή φυσικά, όπως είπαμε, στους πλότερ θα εμφανιστούν οι αντίστατες τα πιο μεγάλες γιαστάσεις που έχουν να κάνουν με μέγεθος μήτρη και α0. Θα πω ποιος θα είναι ο ρυθμός των αντιγράφων που θα κάνει. Και το βασικό τώρα, ποια περιοχή θα εκτυπώσει. Επίσης βασικό, εφόσον μιλάμε για δουλειά μηχανικό, σε τι κλίματα θα θα τυπώσει. Ο Μένος, μεταρχάς, τι θα τυπώσει, το ερωτάει. Ό,τι φαίνεται στην οθόνη, ότι υπάρχει μες στα όρια ή ένα παράθυρο συγκεκριμένο, θα σου δώσω εγώ ένα window, που είναι κάτι εύκολο, γιατί μπορώ να του πω καταρχάς ότι το window να είναι όλο το σχέδιο, αλλά να μην περιλαμβάνει, για παράδειγμα, αυτό το μπλοκ που δεν το θέλω, να είναι έως εδώ. Ο Μένος, αυτό το window, αν το βάλω fit to paper, ας κάνουμε τη δοκιμή με αυτή την επιλογή, θα μου κάνει και μεγαλύτερη δυνατή εκτύπωση, έτσι ώστε να χορευάει στο χαρτί μου. Αυτό, όμως, τι σημαίνει, ότι δεν έχω συγκεκριμένη κλίματα. Δεν μπορώ να μετρήσω με ένα κλιμακόμετρο, με ένα χάρεκα, πάνω σε αυτό το σχέδιο. Ας το βάλουμε να το βάλει και στο κέντρο του σχεδίου. Εδώ έχει ένα preview, που μου δείχνει που θα το τοποθετήσει στο χαρτί, αν έχω πατήσει send to the floor, δηλαδή ότι θα το κεντράει, θα το βάλει στο κέντρο του χαρτίου. Επειδή μπορεί να είναι μακρός το σχέδιο, ίσως έχει νόημα να το κάνω landscape, για να καταλευτώ πιο καλά το χαρτί μου. Επάνω μπορώ να κάνω ένα preview, για να δω τι είναι αυτό που θα πάει να σχεδιάσει. Βλέπετε το σχέδιο. Αν συμφωνώ με αυτό που θέλω να εκτυπώσω, πατάω την εκτύπωση και πηγαίνει το σχέδιο στο preview. Αλλιώς το κλείνω το preview και πάω να κάνω τις αλλαγές που πιστεύω θα χρειαστούν. Για παράδειγμα, αν θέλω να είναι ασπρό-μαύρη εκτύπωση και όχι ένδρομο, θα πάω να το δώσω την αντίστοιχη επιλογή. Το άλλο που θέλω να δούμε, που είναι πολύ σημαντικό, είναι οι συγκεκριμένοι κλίματα. Καταρχάς, εδώ μπορώ να επιλέξω κάποια από αυτές τις κλίμακες. Μπορώ να του δώσω ποιες είναι οι μονάδες. Αν θέλω να είναι σε χιλιωστά ή σε ίνσες, οι ίνσες χρησιμοποιούν σε άλλες χώρες, εμείς είμαστε καλυμμένοι με το χιλιωστά. Και εδώ να του πω πόσες φορές η πρώτα λοιπόν θα είναι του σχέδιόν. Αν του πω εδώ 1000, εδώ 50. Βλέπετε ότι το σχέδιο πλέον εμφανίστηκε, είναι σε κλίματα συγκεκριμένοι. Ας κάνουμε και το preview, το μήνυμα πάλι για το κείμενο, αλλά είναι γενικά αποδεχτό. Επομένως σε αυτή την κλίμακα μπορεί να εμφανιστεί το καλή απόθεση σε ένα χαρτί α4. Εννοείται ότι αν εδώ είχα α3, είναι πιο μεγάλο το χαρτί, επομένως έχω τη δυνατότητα να κάνω ακόμα πιο μεγάλο το σχέδιο. Δηλαδή να του βάλω το παράδειγμα σε κάποια διαφορετική κλίμακα. Το 21 φορά βλέπετε που βγάζει κόκκινο σημαίνει ότι κόβεται από τα όρια. Επομένως δεν οκαλείται. Για να δούμε μια διαφορετική. Και σε αυτή την επιλογή θα κάνει ένα preview file. Για να μου δείξει λοιπόν ποιο θα πάω να εκτυπώσω. Αν θέλω εδώ να πω να βγάλει αυτό το μενού διαφοροποιείται ανάλογα με το printer, το plotter που θα χρησιμοποιώ. Αν θα κάνω οικονομία με λανίσαν θα είναι ασπρόμοδρο, τι ρυθμίσεις λοιπόν θα έχω. Εφόσον συμφωνώ με την επιλική επιλογή είναι ο print και το εκτυπώνω. Αυτά λοιπόν και με το menu plot. Άρα συνοψίζοντας ένα σχέδιο. Όταν το τελειώσω φραντίζω πάντα να το κάνω save. Για να παραμείνει στο αρχείο μου. Αυτά εδώ δεν χρειάζονται. Μπορώ να τα τιώξω. Γιατί είναι πλέον μέσα στο menu με τα block. Δηλαδή ήταν βοηθητικές εκείνες τις σχεδιάσεις. Εδώ βλέπετε ότι υπάρχουν και τα δύο που έχω δημιουργήσει. Υπάρχει επομένως οποθυκευμένο. Οπότε είμαστε εντάξει. Αν θέλω να κάνω κάποιες αλλαγές να πάω να ελέγξω ποια είναι τα επίπεδα που θέλω να εκτυπώσω. Έστω λοιπόν ότι εγώ θέλω να κάνω μια εκτύπωση να μην περιέχει διαστάσεις. Ή μάλλον να περιέχει διαστάσεις, βλέπετε εδώ δεν τις είχαμε να περιέχει τις διαστάσεις. Επομένως θα πάω να το κάνω αυτό ενεργό και να μην περιέχει και παράδειγμα τα block. Προσοχή εδώ, είναι ένα σημείο που δεν το είπαμε, ότι όταν πάω να σβήσω αυτό εδώ το level, το layer, θα δείτε ότι δεν θα με αφήσει, θα μου δάβει ένα μήνυμα γιατί λέει ότι το current layer, δηλαδή το ενεργό layer, δεν μπορεί να γίνει off. Τι θέλετε να κάνω, να το αφήσω ανοιχτό ή να αλλάξω το current layer? Γιατί το κάνει αυτό, γιατί σου λέει, θες να σχεδιάσεις. Αυτό που θες εσύ να σχεδιάσεις, δεν μπορεί να είναι σβησμένο, να μη φαίνεται. Επομένως, αν θέλω εγώ όντως να σβήσω αυτό, θα πάω να κάνω επιλογή να κάνω current κάποιο άλλο και τώρα πλέον το block να είναι σβησμένο, να έχουμε φύγει από εδώ. Αυτός είναι, να χρησιμοποιήσω κάποια στοιχεία και να επιλέξω τώρα πλέον να σώσω ή να εκτυπώσω αυτό το σχέδιο. Θα το δώσω κατά το τρόπο που είδα με πριν τις νέες δεθάσεις. Να κάνω ένα preview, continue και να συνεχίσω με την εκτύπωση. Ας κλείσουμε και αυτό. Αυτά λοιπόν ήρθαμε για να ολοκληρώσουμε το σημερινό μάθημα. Αν κάνουμε μια ανακεφαλαίωση, είδαμε πώς κάνουμε το βασικό σχέδιο, πώς κάνουμε text, πώς κάνουμε διαστάσεις, block, πώς μπορούμε να τα διαφοροποιήσουμε αυτά, να τους βάλουμε να έχουν διαφορετικά χρώματα, να τα εκτυπώσουμε, να τα σώσουμε, ώστε να τα δώσουμε και σε κάποιον άλλο. Και όλα αυτά να τα σχεδιάζουμε και σε διαφορετικά επίπεδα λοιποφορίας. Νομίζω αυτό είναι ένα πολύ καλό επίπεδο για να ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας με τα σχεδιαστικά πακέτα και έτσι μπορείτε λοιπόν να συνεχίσετε και στα επόμενα έτη, που θα σας χρειαστούν σίγουρα στα μαθήματα που θα κάνετε. Ευχαριστούμε για την παρακολούθηση που κάνατε. Στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και το μάθημα την τελευταία άσκηση που θα παραδώσετε, η οποία θα κάνει κρίση όλων των ειδολών που έχετε διδαχτεί ως τώρα. Έτσι τελειώνουμε με το μάθημα. Ευχαριστούμε πολύ.