Πρακτορεία ειδήσεων – Πλαίσιο λειτουργίας (Μέρος Β') & Παρουσίαση ειδησεογραφικών πρακτορείων / Τι συμβαίνει σήμερα, Το πλαίσιο, λειτουργία, Ειδησεογραφικά Πρακτορεία σε Κρίση, Το νέο πεδίο – εξελίξεις. Ιστορικά στοιχειά, Παρουσίαση των πιο γνωστών ειδησεογραφικών πρακτορείων και τα βασικά χαρακτηριστικά τους. - Παναγιώτου Νικόλαος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Τι συμβαίνει σήμερα, Το πλαίσιο, λειτουργία, Ειδησεογραφικά Πρακτορεία σε Κρίση, Το νέο πεδίο – εξελίξεις. Ιστορικά στοιχειά, Παρουσίαση των πιο γνωστών ειδησεογραφικών πρακτορείων και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.: Ο Ροέτερς είχε ήρθει προσαναδουλυστή, πως την κατεύθυσε αυτή, όπου ουσιαστικά... ο Ροέτερς γύρισε πάλι ξανά στις ρίζες του, δηλαδή από το που είχε ξεκινήσει. Ροέτερς δεν είχε πρόσφατα, δεν είχε πρόσφατα, δεν είχε πρόσφατα, δεν είχε πρόσφατα, δεν είχε πρόσφατα, δεν είχε πρόσφατα, δεν είχε πρόσφατα, δεν είχε πρόσφατα, δεν είχε πρόσφατα, δεν είχε πρόσφατα, δεν είχε ποduino, ником Εν τώρα, γενικών δυσκολογικών πληροφοριών. Στην δεκαετία του 60, τώρα βασιζόμενος στις επενδύσεις που έκανε στην έρευνα για το πού πάει το μέλλον των Ευδύσεων, στην πολιτική πρόταξή του να διαφοροποιηθεί από τους άλλους για να έξεπηκε αυτή, καταλήγει ένα επενδύσεις σημαντικής επιλογής, η οποία δικαιώθηκε, γιατί η σύντιση σ' άλλους, η δεκαετία του 60, ήταν η δεκαετία οικονομικής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Με αποτέλεσμα, όταν αυτό κορυφώθηκε η δεκαετία 90, ήδη το ΡΟΕΤΡΙΣ να έχει μια πολύ σχετική θέση. Το ΡΟΕΤΡΙΣ, λοιπόν, είναι ένα ισχυρό ιδισογρατικό πρακτορίο, το οποίο δημιούργησε, έτσι, η καλύτερη ανέδειξη της σημασίας των οικονομικών ιδύσεων και μετά πουλουθηκε και από άλλα οικονομικά πρακτορία, όπως είναι τον Κλουμπερ και τον Ταουατζόμος και λοιπά. Το παράδειγμα του ΡΟΕΤΕΣ δείχνει, ας πούμε, το πόσο σημαντικό είναι η επέδειση στην έρευνα. Δηλαδή, αυτό που γονομάζουμε για φτάρεση, τα πολλές φορές, απαξιώνουμε ως θεωρία, η οποία δεν έχει σχέση με την πράξη, έπρεπε να αποδείξει το γεγονός ότι μια καλά θεμηλωμένη έρευνα μπορεί να βοηθήσει έναν οργανισμό στην ανάπτυξή του. Και το ΡΟΕΤΕΣ, για να φανταστείτε, εξόδευε 400 εκατομμύρια, σχεδόν διπλασίες 750 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το χρόνο σε επενδύσεις για έρευνα είναι πολύ σημαντικός. Ήδη σε το ΡΟΕΤΕΣ Institute στην Οκσπόλη, δηλαδή ο πράγματα, τα οποία αποτελούν μια βάση, έτσι ώστε το ΡΟΕΤΕΣ να εκμεταλληθεί την κάθε έκδοση καινοτομία, αλλά και να αποτυπώσει τις εξελίξεις. Με τη σημασία, λοιπόν, αυτής της τροφής, ήρθε να επικυρώσει τόσο η ανάπτυξη της δεκαποσημειώθητης δεκαετίας των 50-60, όσο και αυτό που έγινε της δεκαετίας των 90, με την έκρηξη ουσιαστικά της χρηματιστηριακής. Η έκρηξη αυτή και η χρηματιστηριακή προκάλεσε μια αντίστοιχη ζήτηση για οικονομικές χρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι το Μπλούμπερ πέτυχε και πήρε αυτή τη διπλασία στον Αρίδειο του, γιατί ουσιαστικά ακολούθησε μία άλλη τεμολογιακή πολιτική, δηλαδή χρειάζονταν λιγότερο, αλλά επίσης, το Μπλούμπερ πέτυχε και πήρε αυτή τη διπλασία στον Αρίδειο του, γιατί ουσιαστικά ακολούθησε μία άλλη τεμολογιακή πολιτική, δηλαδή χρειάζονταν λιγότερο, αλλά επίσης, το Μπλούμπερ πέτυχε και πήρε αυτή τη διπλασία στον Αρίδειο του, γιατί ουσιαστικά ακολούθησε μία άλλη τεμολογιακή πολιτική, δηλαδή χρειάζονταν λιγότερο, αλλά επίσης, εκμεταλλεύτηκε το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούσαν οι χρηματιστές και ήταν δυτικοί, και δημιουργήθηκε πάνω σε αυτό το περιβάλλον, δημιουργήθηκε το μοντέλο παροχήσης περισσότερων ιδύσεων, δηλαδή προσάρμοσε το πώς μετέδιδε τις ιδήσεις, πάνω στον τρόπο τον οποίο οι χρηματιστές ενημερώνταν για τις μετοχές, για τα παιδητικά, για τα ονομόλογα κλπ. Γιατί αυτή η κίνηση μόνο φαίνεται πολύ απλοϊκή, το δικαιμονός δηλαδή εγώ να επιλέξω το ίδιο φορμάτ και πάνω στο τότο φορμάτ, εγώ να εκτενδύσω και να δημιουργήσω το αντίστοιχο περιεχόμενο, ήταν σημαντικό, γιατί σημαίνει ότι δεν ξεβολεύω το φορμάτ στο οποίο είχε συνεχίσει. Πάνω σε αυτό το περιβάλλον αρντασίες που είσαι, δηλαδή έχεις δύο οθόνες που περνάμε με τη συνέχεια, με το Dow Jones, Newswire κλπ. Έχουμε πάλι σε αυτό να δουλέψω και να σοφωνήσω με τον ίδιο τρόπο και τις ιδήσεις, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να προσάβωσες εκ νέα το να μάθεις κάτι άλλο. Για να δούμε τη σημασία των πρακτορίων παλαικοσκονομικών ιδήσων, οι αριθμοί μη λούν από μόνος, δηλαδή το Reuters έχει 16.000 άτομα, το Bloomberg 8.000 άτομα, ενώ το Reuters παρέχει 1.000 προϊόντων επιρυσής σε διαφορετικές ασφαλές. Όταν μόνο προϊόντων επιρυσής, είναι υπηρεσίες παροχής συνδυσσογραφικής πληροφόρεσης πάντα. Αντίθετα το Bloomberg, αυτό που έκανε, ήταν ότι πουλήσε το ίδιο προϊόν, παροχή οικονομικών ιδήσων, την ίδια τιμή σε απαντώσεις με επίπεδο. Πολύ απλούσιτερα πράγματα, ας πούμε. Γιατί το έκανε αυτό, γιατί σχετίζεται με αυτό που είπαμε πριν, το γεγονός ότι χρησιμοποιείς μια ενιαία πλήτη μονογεϊκή πολιτική για να μπορέσει να βγει και να πάρει έναν μεγαλύτερο ποσοστό από το Reuters, του Μαϊκτοδικού Ιαρχούς, αλλά και κατά αυτό να μπορέσει να δευρύνει την πελατική του μπάση. Και το 1.000 προϊόντων σε διαφορετική τιμή, τι σημαίνει, δηλαδή διαφορετικές συνδύσεις. Ναι, δηλαδή λέει ότι αν πάρεις, παράδειγμα, το ΣΚΑΡΙ, αυτό το είδος, αν πάρεις το πλήρο σπαθείο, τα ενημέρωση, παράδειγμα, το ΣΚΑΡΙ, έχεις αυτό το είδος, να κοστίζει τόσο. Αν πάρεις, σχετίζεται, μπρεγκλιν νιούς, παίρνουν όλοι, ας πούμε. Αλλά σου λέω ότι αν πάρεις το ΣΚΑΡΙ, θελήσεις, εκτός από να πάρεις άμεση πληροφορική κίνηση στην Ελλάδα, αν πάρεις και αναλύεις από ειδικούς, που λένε προβλέπω ότι θα έρθουν σε συμπορία, θα πας σε δημοψήφισμα ή έτσι αλλιώς, οι οποίοι έχουν βαρύνους άποψη και όχι γενικότερα κατημαϊκά, θα είναι πολύ στοχευμένα άρθρα. Τότε, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πλήρεις κάτι άλλο. Μετά, επίσης, είχε ειδοποιήσεις, ξέρω εγώ, για το ποιες είναι οι θανότητες εξέλιβες που υπάρχουν όλους, για ζήτηση χύψη προϊόντων, ας πούμε, θα αυξηθεί η ζήτηση για πετρέλαιο, η οικονομική πληροφορία της οικονομίας συνδροσίας θα χειροτερέψει, θα εκπλανηθεί, δηλαδή, τέτοιου εντός αναλύσεις, έτσι ώστε ο καθένας να μπορούσε να ανταποκριθεί στην αντίστοιχη εξειδίκευση που είχε γίνει σε επίπεδο οικονομικών υπηρεσιών. Δηλαδή, καθώς η παροχή οικονομικών υπηρεσιών έχει με εξειδικευτεί σε σημείο που κάποιοι ασκολούνται με το real estate, δηλαδή με κτήρια και λοιπά, κάποιοι άλλοι ασκολούνται με επενδύσεις ομόλογα κρατών, ξέρω εγώ, θα πρέπει να γνωρίζω για οικονομικές εξελίξεις, κάποιοι άλλοι ασκολούνται, ξέρω εγώ, με παιδί όλες πρώτες ηλίξης. Όλοι αυτοί φαίνουν πιο εξειδικευμένοι μέρος, οπότε δημιούργησε τορόνιτες αντίστοιχου τύπου τέτοιο, αντίστοιχου τύπου προϊόντας, ας το πούμε έτσι, με σκοπό να ανταποκριθεί σε μια έτσι κατάσταση, η οποία συσχυριζόταν με την εξειδικεύση στην παρτοδοσιακή οικονομία. Βλέπεις, ας πούμε, εδώ πέρα, ότι έχει από το βίντεο, ας πούμε, το έχεις δει αυτό, μέχρι μόνο η live, ξέρω εγώ, τα οποία είναι γενικότερα, έτσι, αυτά είναι τα ειδικά. Πάντως και το CNBC που κοιτούσα εγώ για την άσκηση, έχει ίδια πλατφόρμα, δηλαδή δεν φέρεται με το ίδιο. Αυτή είναι η πλατφόρμα που ήταν εδώ πάνω, με το δίκτες, ας πούμε. Αυτό ήταν το που δημιουργήσε τον Μπλουμπερ και λοιπά, το οποίο εξυπηρετεί, ξέρω εγώ, τους κληματιστές και είναι ο δρόμος με τον οποίο αντιλαμβάνω, ξέρω εγώ, βλέπουν και στις οθόνες, βλέπουν ματήρες και λοιπά, τελικώς και ιστορίες και διάφορα. Μετά έχει κάποια εξειδικευμένα, ξέρω εγώ, για κάποιες εξειδικευμένες ενημερώσεις, έχει αεροσπέιξη, αντιλφένση, δηλαδή έχει καλύψει όλες τις πιθανές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον οικονομικό κύκλου, τέλος πάντων. Το ΡΕΤΕΡΣ είναι περισσότερο δισογραφικό, το συγκεκριμένο έχει περισσότερο... τα έχετε κάνει όμως τις εργασίες, δεν είναι? Το δουλεύουν όμως. Το CMB είναι περισσότερο οικονομικό, δηλαδή και περισσότερο πώς το πειράζει τον γεγονός τα έχει, αλλά στην Αμερική και δεν μιλούν έτσι αυτό το κουσμάτι. Γενικότερα το ΤΕΡΤΕΡΣ δεν πρέπει να ξεχνάμε το ΡΟΙΤΕΡΣ, αυτό είπαμε που πρέπει να σας ενδιαφέρει. Αυτή είναι η λύση για τον τρόπο με τον οποίο το Facebook θα επεκτείνεται πάρα πολύ και ψάχνεται πάρα πολύ για να επικταθεί στο τομέα της ιδιωσογραφίας και της ενημέρωσης. Έχει το έχει χάσει. Όχι, έχει πέσει το εκτείνει και ψάχνεται πολύ ότι θα κάνει post-news τον ιδιωσογραφικό πυρεχόμενο μέσα στην application. Αυτό δείχνει ότι οι επιλογές αυτές δεν έρχονται έτσι από τον αέρα, αλλά έρχονται ως αποτέλεσμα του έργου που βλέπουμε ποια είναι η ιδιωσογραφική πυρεχόμενη. Είναι αυτή που ξεκινάει να ρωτήσω την ενδιαφέρονση για ιδιωσογραφικό πυρεχόμενο, για ποιον λόγο επισκεφθεί στις τοσολίδες. Και έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει μια μετακίνηση από τα παραδοσιακά μέσα στα νέα μέσα για αναζήτηση ιδιωσογραφικού περιεκομένου. Άρα το facebook αφού όλες οι επιλογές δηλαδή έχουν αποτέλεσμα θεωρίας. Δεν είναι ότι η δημοσιογραφία είναι πάρε ένα μικρόφινο ποιόποιον παρόχαρος ας πούμε. Δεν είναι τέτοιος. Δηλαδή μπορεί να είναι μια πρακτική την οποία την έμαθες. Αλλά αυτή η πρακτική ας πούμε έκανε και επικυρώνεται, αλλάζει μέσα από έρωμα και εξέλιξε πολύ από τη θεωρία. Τα εκτίθεται. Δεν ξέρω αν θα έχει επιτυχία κάτι τέτοιο το μεγάλο στη ρήτη του Facebook. Δηλαδή το κόσμος για άλλο ξεκλείσαν το χρησιμοποιή, το ποντιμάνιο. Και το twitter. Αυτό είναι προσωπική. Το twitter ξεκλείσαν, πιστεύω πότε ξεκίνησε αυτό. Όχι, το twitter ξεκίνησε με κοινωνικό για το επίστος αναπολισμό, όμως χρησιμοποιήθηκε πολύ για πολιτικά. Που άλλεξε, what is happening. Άλλαξε. Δηλαδή στην αρχή δεν ήταν τόσο βιζογραφικό, αλλά τώρα νομίζω ότι το κάνουμε με μεγάλη πτυχία. Το κάνουμε με μεγάλη πτυχία γιατί εξοποιήθηκε πάρα πολύ ως βιζογραφικό κομμάτι. Δείτε όμως, πάρουν δύο ζητήματα τα οποία αυτή η στροφή του facebook προσταθείς, επανανομάνουν ότι δεν αποτυλίσουμε τι νομίζω. Έχει να κάνει ότι έγινε έρευνα. Όχι, δεν είπα κάτι απλά, εγώ προσωπικά δεν ξαναβρύχηκα. Εγώ θα σου ρωτήσω, ό,τι θες να σου ρωτήσω, θα σου πω το εξής. Από τη δική σου πρακτική, η δίσκο που προστάσεις σε όλο το facebook, σε τι κόστο είναι η δισωγραφική περιεκομένη, η μέρος του προχώρηση, και σε τι είναι καθαρά δικό σου προσωπικό. Είμαι εδώ και εγώ τον Παναγιώτη, είμαι εκεί και πίνω καφέ, αυτό είναι ο προσωπικό. Και το υπόλοιπο που είναι πληροφοριακό, θα δεις ότι αυτό είναι ο 80 και ο 20 είναι η δική σου εργαστηριότητα. Που σημαίνει ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει να συστήσει και λοιπά, να παρακολουθήσει μέσω του περιεκομερικού του facebook. Γι' αυτό και επαναδεικνύει. Και σου λέω ότι το κεφάλαιο προσπαθεί να δημιουργήσει μια πλακφόρμα, στην οποία θα είσαι όσο το δυνατό περισσότερο διασυνδεδεμένος και engaged. Δηλαδή, στο facebook λες ότι μπαίνω για να μάθω τι κάνουν οι φίλοι μου, αλλά τώρα θα μπορώ να μάθω καθόλου τι γίνεται σε επίπεδο δισωγραφίας. Αυτό σημαίνει ότι είμαι μόνο engaged και περνάω περισσότερο χρόνο μέσω του φίλου. Τώρα το ζήτημα δεν είναι απλά η επίσκεψη να βρω και έναν φίλο. Αλλά πόσο χρόνο θα συκρατήσει μέσα. Το στίχημα σχετίζεται και με τα δισωγραφικά. Το στίχημα, για αυτό και να έκπληξαν τις ιστοσελίδες τους, όπως είναι το Reuters και λοιπά. Με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν περισσότερο τον επισκέπτη. Δηλαδή, αν θέλω παραδόν το σχάρι να δω για την Ελλάδα, ξέρεις πάνω και για το τι πιστεύω για τις αναλύσεις, θα βάζω πραγματικά στην πηγή που θα είναι ο CFC, το Reuters, το Bloomberg, για να δω τι πιστεύουν οι οικονομικοί κύκλοι. Πλέον αυτό που κυριαρχεί είναι η οικονομία. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει μια μετακίνηση. Δηλαδή, όταν πρέπει να δημιουργήσω ένα site και να πω ότι υπάρχω, η μετακίνηση τώρα έρχεται και συνητίζεται με το εάν και κατά πόσο, όχι αν, πόσο χρόνο παραμένουν διασυνδεδευμένοι μέσα στο site του CFC, πόσο χρόνο πρέπει να κρατήσουμε. Όχι απλά αν δεν επισκέφτηκα για να δω τα πρώτα σελίδα του, αλλά το περισσότερο είναι το πώς βλέπω τον επισκέφτη μου. Υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα του βασικότερο του στίχημα του μεγάλου της δημοσιογραφίας θα πρέπει να κερδίσει μια ερμηνεία. Το υπόλοιπο στίχημα της ταχύτητας, της αμεσότητας και λοιπά, αυτό ένα μέρος έχει καθεί. Ή σε πολλές περιπτώσεις έχει καθεί της ταχύτητας, του ποιος πρώτος θα μεταδόσει την ένταση. Το ζητούμενο τώρα είναι ποιος θα ερμηνεύσει την ένταση, της σημασίας της. Γι' αυτό πρέπει να ασκηθείτε στο να ερμηνεύετε πράγματα. Στο γιατί είναι έτσι, τι διπλογές δημιουργεί, τι σημαίνει για ένα δημοσιογραφικό επάγγελμα με την εξελίξη. Στο συγκεκριμένο ζήτημα που σας αναφέρω, που λέει ότι το Facebook μετακινείται από, όχι μετακινείται, εμπλουτίζει το περιεκόμενό του με την επένδυση που κάνει σε δημοσιογραφικό περιεκόμενο, ουσιαστικά δείχνει και τις απέδεισες που θα υπάρξουν στους δημοσιογράφους. Το δημοσιογραφικό περιεκόμενο, το οποίο λέει εντάχει και σε τίτλους το τι γίνεται, είναι ένα μοντέλο το οποίο δεν θα δουλέψει τόσο πολύ όσο θα δουλέψει περισσότερο, η ενωμένος η οποία είναι λεπτομερής αλλά και συγκεκριμένη. Όχι φλιαρία στα άρθρα, ούτε όμως και μινιμαλιστικές προσεγγίσεις. Το ιδανικό θα είναι αυτού του είδους το τέτοιο. Αυτό ίσως και ξεφεύγει παραπέρα. Αλλά βλέπετε ότι αυτό το είδους δημοσίες στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ιδανικό για να μας ενημερώσει για το τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή και το ποιες είναι οι επιπτώσεις. Εντάξει, χωρίς όμως να σε κουράζει. Άρα σημαίνει ότι σε αυτό το μοντέλο πρέπει να ασκηθεί η τρέση. Αν κάποιοι θεωρούν ότι τελείωσε το γραπτό το κείμενο, αυτή η εξέλιξη δεν θα μας κοιλωφορείς και θα μας δείξει ότι δεν τελείωσε. Και ότι δεν θα πρέπει να δίνεται έμφαση μόνο στον προφορικό λόγο, στον πώς θα εμφανιστείτε σε κάναρα. Άρα υπάρχει μια απαξίωση, ίθανος, των πανδοσιακών μέσων, η στροφή προς τα τέτοια, προς νέα μέσα. Και εδώ πρέπει να το δείτε οπωσδήποτε το άνθρωπο. Δείτε αυτό ότι 50% από τα έσοδα που έχει από διεθυμίσεις έρχεται μέσω κινητής πρότασης, είτε tablet είτε mobile. Σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα περιεχόμενο, έχουμε δηλαδή αυτόν εδώ τον πίνακα, αλλά θα θέλουμε ποιος θα το γεμίσει. Και γεμίζω σημαίνει γράφω. Και αν εγώ επισκεφθώ και γράφω ουσιαστικά τα ίδια πράγματα που θα τα δώξω εγώ στον Αμαστοντάκη στη Μαρία, σημαίνει ότι δεν προσθέτω κάτι άλλο. Άρα θα πρέπει να προσθέσω περιεχόμενο, το οποίο θα με κάνει περισσότερο ενταγωνιστικό, αλλά προσθέτω περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι έχω μαθαίνει να γράφω και συναντηθώ πίσω με το data channel. Αυτό επίσης είναι σημαίνει ότι να μπορείς να περνάς από αυτό το περίμενο και να με ασφαλάσεις δημοσιογραφή. Δεν πρέπει να μας μάθει άνθρωπος να κρατάει την κάμερα και να μιλάς στο μικρόφωνο, σαν τέτοιο μοντέλο του καλύτερα. Το σημαίνει ότι όπως είπατε και πριν, υπάρχει αρκετά μαγαλό πρόσωπο στο Facebook. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι καταμελωτές, γιατί όλοι είμαστε καταμελωτές, έχουμε μία ερμηνεία. Εάν ο καθένας κάτσει και γράφει, ευγενεύει την κάθε είδηση, και συγγνώμη όλο αυτό μακριού του και τον κοντατού του πάνω, νομίζω ότι όλο αυτό που σου δείστηση δεν είναι ενεργή, τους κουράζει λίγο και σκέφτονται ότι... Έχεις ένα σχόλιο, ναι, να κοίτας λίγο πιο ενεργή. Έχεις δει, κοίταξε όμως τι γίνεται, πώς ξεκινάει με το Facebook. Το γεγονός είναι ότι εγώ, ας πούμε, εκτιλέγω, ακουστάρω, χειψίδισης, λειτουργώ σπιλορώς. Ξέρεις, είναι σαν να λέω, δείτε αυτήν την είδηση. Είναι το πρωτοσέντρο της ελεύθερης ώρας. Αν εγώ και γράψω πράγματα, ας πούμε, το σχολιάσω, τελειμινεύω, ας πούμε, δίνω πράγματα. Αν όμως το παρουσιάζω εκεί πέρα, ξέρεις, το βλέπεις, εσύ σχολιάζεις, λες από κάθε μέρα, είναι σαν μικρό σχολείο, δεν παίρνεις πάνω πολύ, σε αυτήν την ιδιαίτευση. Το ζητούμενο για εμένα, ως μοσογράφο, ο οποίος σχεδεύει να βλέπει μοσογράφο, βλέπω, εγώ, θα έδινα έφαση στο να παράγω κείμενα, τα οποία να τα συνοδεύω με visual περιεχόμενο, οπτικό περιεχόμενο, στις οποίες θα πρέπει να εξασκηθώ, να παράγω, να δείχνω, να ανεβάζω, δηλαδή, να μπορώ να λετουργώ με την ιδιαίτερη λατφόρξη, εντάξει, αλλά και ταυτόχρονα να σκηθώ στο να βγάζω μικρά περιεκτικά κείμενα, όχι μικρά, περιεκτικά και σχετικά σύντομα κείμενα. Αυτό, δηλαδή, σε αυτό θα εξασκηθώ. Δηλαδή, πώς την ίδια εμείς θα μπορούσα να την αποδώσω αλλιώς, και εγώ τι κάνω, δεν θα μπορούσα να πάρω και να πω ότι ο Γαβουφάκης είπε ότι ζητάνε τους μισθούς όλους 700 ευρώ, θα αναδείγουμε κάτι άλλο, ας πούμε, από αυτήν την ιδιωσία, το οποίο ότι είπε ότι ζητάνε όλους τους μισθούς 700 ευρώ, θα το αναδεχόμουν αυτόν τον γαζαλιό, για να μην παίξεις ξανά με την ιδιωτική, θα το έχω κάνει όλοι. Αυτό μας θα σημαίνει ότι εγώ ως δημοσιογραφέτος θα πρέπει να έχω σκηθεί, πρέπει να σκηθεί στον γραφτό κείμενο, δεν θα φτιανόταν ότι πέθανε, γιατί έχουμε την ψευδέση ότι πέθανε, επειδή πεθαίνουν οι εφημεριντές, όμως στην ουσία επαναδημιουργείται και είναι το πιο βεθυντικό, γιατί πρέπει να το γράψεις και πολλές πλατφόρες. Όχι, είναι σίγουρο, νομίζω ότι το έχουμε εκμεταλληθεί και οι μεγαλύτες στο Σέιδετ. Και το θέλεις που θα προχωρήσεις να το γράψεις στο Σέιδετ, όμως είναι ένα δημοσιογραφικό πρόβλημα. Ο Σέιδετ πρέσκει διάρκεια στην Αμερικανική αγορά. Ήρθε αντιμέτωπο με τον ενδυνώμενο ανταγωνισμό από το Ρόιτερς, από το AFP, το Γαλλικό Εδισογραφικό Πρακτορίο στην Ασία, και αντίστοιχα το Ισπανικό Πρακτορίο στην Λατινική Αμερική. Αντιμετωπίθηκε ο ανταγωνισμός της Διεθνής Αγορασίας της Υπηρεσίας Πρακτόρων Συμπεριεκτικών με ένα φημερίδο, με τις New York Times και από τις Los Angeles Times, καθώς και από τηλεοπτικά μέσα. Ποια είναι η διαφορά του Σέιδετ πρέσκης σχέση με τα υπόλοιπα πρακτορία? Είναι το γεγονός ότι λειτουργούσε σε μια όρινη αγορά, ενώ κυριαρχεί και κυριαρχεί ως ενδυνωματικό πρακτορίο. Το Σέιδετ πρέσκης ήρθε και λειτουργεί μέσα σε μια αγορά στην οποία υπάρχει το CNN, το επίσης μεταλλήδι περιεκόμενο, ιδίως αυτό εντάχθηκε τη δεκαετία του 90' και μετά. Οι New York Times, οι Los Angeles Times, που ήτανε πάντοτε μια μεγάλη παράδοση πρακτόρων, δηλαδή τον στέλνουν αντιπροσώβες, ανταποκριτές, στη Μέση Ανατολή παραδείγοντας και σε άλλες χώρες για να καλύψουν τα θέματα. Και ταυτόχρονα ήρθε ανταγωνισμός σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως είναι η Λατινική Αμερική κλπ, από τα αντίστατα πρακτορία, ξέρω, βοή του Εσπατικό ή του Γαλλικού στην Ασία. Το Associated Press, αυτό όμως που το βοήθησε στην ανάπτυξη του ήταν το γεγονός ότι από παλιά έχει, θυμάστε που είχαμε συζητήσει ότι σε σχέση με το United Press ένδειξε ότι το United Press πήγε στην εσωτερική, μετά έδωσε ένδειξη προς όλους στην εσωτερική αγορά της Αμερικής, ενώ το Associated Press έδωσε μεγαλύτερη έμφραση στην πέραση των ευρωπαϊκών ιδρύσεων. Αυτό επίσης ήταν αποτέλεσμα επιλογής, ας πούμε, δεν ήταν τυχαία η εξέλιξη αυτή. Έτσι το γεγονός ότι είχε αυτή του ήχο στην εμπειρία βοήθησε καλύτερα το Associated Press στο να επεκταθεί και να καλύψει και άλλους αγορές. Το βασικό στοιχείο του Associated Press, που ήταν έτσι ιδιαίτερα συμβουλή, ήταν το τρόπο του μοντέλο οργάνωσης που ακολουθούσε, το οποίο ξεβήφθηκε από άλλα αυρακτορία. Αυτό είναι το μοντέλο οργάνωσης, το οποίο είναι καλό να το γνωρίζετε εξαιτίας του ότι αφορά έναν δισκογραφικό οργανισμό και αποτάγει σε έναν ανταγωνιστικό πλανέκτημα. Το Associated Press αντί να πάει σε ένα κεντρικό οργανισμό, δηλαδή να είναι μόνος η Αμερική Ναίφτα πάντα, δημιουργεί σε έναν δίκτυο αποκεντρωμένο, να ανταποκρίσουμε. Σκοπό να είναι πιο ευέλυθρο, γιατί όταν ένας οργανισμός μεγαλών μεγεθύνεται, κορυφεί δύσκολα η κοινωνία, ας πούμε, με τη βάση. Άρα το Associated Press αντί να δημιουργήσει μια μεγάλη μητρική εταιρεία, η οποία ελέγχει τα πάντα, δηλαδή τις ανταποκρίσεις, δημιουργεί σε περιφερειακούς οργανισμούς, περιφερειακό οργανισμό τύπου στην Ευρώπη, στην Ασία κλπ, το οποίο ήταν πιο ευέλικτος το να μεταδώσουν την είδηση. Πιο εύκολα εξελογούσε αυτός ο οποίος είχε έδραση στην Γαλλία ή στο Λονδίνο, το αν όχι πώς έπρεπε να παίξει μία είδηση παρά αυτός ο οποίος ζούσε ξέρω εγώ στην Βαλτιμόρη και έπρεπε να εξελογήσει μία είδηση που του είχε έρθει από τον Μπεσαπάρ, ξέρω, που λέει εκεί εδώ, ένας αγγλυμμένος προτελεφονικός παρκόγος, ή από το Home Contact, δηλαδή γιατί είχε εσείς έναν διαφορετικό πολιτισμικό πλαίσιο. Άρα γιατί κατασυνέται η επιλογή αυτή του Associated Press ευνόησε καλύτερα σε τον τρόπο με τον ευνόηση στην ανάπτυξη, η αποκέντρωση, δηλαδή, από το να γίνει ένας έτσι πολύ μεγάλος και δυσκύνητος γραφειοκρατικός οργανισμός. Αν δείτε τα νόμερα, εξυπηρετεί 5.000 διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην Αμερική και έχει 800 εφημερίδες. Επιπλέον 621 χώρες. Δείχνει μεγέθη τα οποίες καταλαβαίνετε στις εβδομάδες αυτό που είχαμε συζητήσει. Από εκεί που είμασταν 2 εκατομμύρια λέξεις την ημέρα, τώρα έχουμε φτάσει 20 εκατομμύρια λέξεις την ημέρα. Είναι τεράστια η αναγκυτή της οργαχικής μοντέλα. Έτσι λοιπόν, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Associated Press συνισχύθηκε, ενώ το United Press πούλησε την φωτογραφική επιτυπωσία του 80 στο Ritex. Η εκλογή αυτή σχετίζεται με το γεγονός, ας πούμε, ότι η φωτογραφία ήταν το πρώτο θέμα λόγω της ανάπτυξης. Πάρα πολύ κινητόνων τηλεφώνων και λοιπά, δηλαδή που επέτρεψε και τις δημοσιογραφές στους χώρες, στον πολιτόκοπο που επέτρεψε έτσι να διαχειθεί η ενημέρωση και το μοντέλο αυτό. Το United Press Agency έχει μείωσει την διεθνή τουπαρουσία, καθώς αυτό ήταν μια στρατηγική επιλογία από χρόνια σου, όταν να εστιαστεί περισσότερο σε εσωτερική επικαιρότητα και έδωσε έμφαση σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, καθώς και σε πληκτριματικά νέα και αναλύσεις που αφορούν εθνικά και διεθνή θέματα. Γιατί έδωσε έμφαση σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, δηλαδή? Γιατί? Δεν ξέρω κάποιον. Ή μπορεί να είχε δει κάτι. Από ό,τι είπατε το 80 και μεταπούλησε την φωτογραφική και έκανε τη στρατηγική αυτή. Αλλά και γιατί θέλει να έχει μονοπόλη. Δεν νομίζω τότε να υπήρχαν πολλά βαρκτοριά τα οποία θα ασχολούν τέτοια θέματα. Ωραία. Εννοείται ότι είναι εξερικευθή. Εννοείται ότι δεν μπορεί να είναι συνδυαθεί να συμβεί και πήγε σε ένα άλλο πεδίο ενημέρωσης και δεν θα κατακτήσουν αυτό. Πολύ ωραία. Μαρία. Ξέρατε, ίσως γιατί η τεχνολογία είναι και άμεσα συνδεδεμένη την οικονομία και οι τέτοιοι ανεμιδίσεις σε αυτό το κομμάτι, ξέρετε ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα μεγάλα βαρκτοριά. Ναι. Τη δεκαετία το έχω να το παρακολουθώ. Όταν μιλούν για τεχνολογία λέμε για size, high tech, αυτά τα… Ναι. Τα high tech πλέον είναι everyday tech όταν μιλάμε. Γιατί αυτό το οποίο εμφανίζει ως high tech, ας πούμε, παραδείγματος χάρη προχθές ανακοίνωσε η τέσσερα. Εντάξει, η καθημερινή το έκανε ως πρώτο σελίδο, οι άλλοι το παίξανε λίγο αλλά πέρασε λίγο στο τού. Ένα μεγάλο ζητήμα του αιώνα μας είναι ανάμεσα όλοι και η ενέργεια. Αυτό και λέμε και μεριακή επανάσταση. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε μεριακή επανάσταση. Ο ιδρυτής της Τέσσερα, ας πούμε, ενώ είχε φτιάξει αυτοί τα οποία είναι ηλεκτροκοινούμενα κλπ. Προσθέτουν 100.000 ευρώ τώρα, βγήκε και ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει ένα σύστημα… παρουσίασε ένα σύστημα μπαταριό, το οποίο ουσιαστικά θα τροφοδεύει κανόν να τροφοδηθεί και να ανακαλύψει… της ανάγκης του νόσημου κοινιού. Θα φοροπλήξει και θα αποδίδει ρεύμα. Δηλαδή ουσιαστικά θα διχειρίζει ξυπνότερα την ενέργεια. Αυτό ενώ από μία high-tech, το φτιάχνουνε αυτοκίνητα πολύ ακτιβά, ηλεκτροκοινούμενα που ήταν άνετα… που δεν μπορούσαν να φανταστώ πριν, τώρα που ήταν προβλάσμα σε λίγους, τώρα γίνεται σε κάτι every day tech, τεχνολογία… η οποία σωματάει τη συνδεθημερινή μου λειτουργία. Τι σημαίνει αυτό το σύστημα που παρουσιάσει, σημαίνει ότι ουσιαστικά… κατορθώ να δημιουργώ ένα σημείο αποθήκευσης ενέργειας, το οποίο το χρησιμοποιούν καταβουλίες όπου το χρειάζονται… και δεν σπάταλλο ενέργειας. Αυτό έρχεται και ανακρύπτα δεδομένα, ας πούμε, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην τεχνολογία κλπ. Αυτό το οποίο σημειώθηκε στη δεκαετία του 80' ήταν η έκπληξη στην επιστημική και στην τεχνολογία. Γι' αυτό και το UIP έχει στραφεί προς τα θέματα αυτά. Η έκπληξη αυτή χορυφόθηκε τη δεκαετία του 90', με τα λάπτα, με τα κινητά, με τις φωτογραφικές, με την ψηφιακή, με την ψηφιακή, ας πούμε, επανάσταση. Δείτε παρακαλωστάρια τη σημασία η οποία δίνεται στις παρουσιασίες της πανείρου κινητών τηλεφών, όπως το ξεκίνησε πρώτα ο Πέπιος της Apple, ας πούμε. Α, ακριβώς, το πώς το ξεκίνησε που το έκανε ουσιαστικά την παρουσίας ενός προϊόντου από μόνο την είδηση και δείτε ότι αυτό το οργανσάζει να τα ακολουθούν πλέον όλοι. Την επανάσταση που έφερε με τα iPhone, ξέρω εγώ με το ένα με το άλλο, ξέρω εγώ με το iPad, τα tablets, με τα tablets, όλα τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει ο κόσμος ο οποίος ενδιαφέρεται, έχει σκυρό ενδιαφέρον την τεχνολογία. Το γεγονός ότι η τεχνολογία καθορίζει την καθημερινότητά μας, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και έχει δημιουργήσει μια κομμιούντιο, να ξενιχτεί σε έξω πάνω κατάστασην, ας πούμε, κατά χιλιάδες, με σκοπό να πάρει το καινούργιο chipsy, μοντέλο κινητού τηλεφώνου. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με ενδιαφέρον την τεχνολογία. Αν σκεφτούμε ότι βγάζει ένα μοντέλο το οποίο έχει τα σκυφημένα χαρακτηριστικά και μετά από ένα χρόνο βγάζει ένα μοντέλο το οποίο έχει λίγο καλύτερα και ο κόσμος του λένε ότι θέλει να περιμένει να ξενιχτεί. Υπάρχει τέτοια τεχνολογία, κατανάλωσε και μεγάλο ενδιαφέρον για το γεγονός ότι η τεχνολογία αλλάζει την καθημερινότητά μας. Δηλαδή, φάμε, ο Franz, που είχε γίνοντας την κατοσιαστική παραδοσιαστική, πάρει το iPod, ας πούμε. Δεν είχε κι εσύ, να μην είναι παραδοσιαστική με την τεχνολογία. Υπάρχει μια στροφή σε θέματα τεχνολογίας, γιατί η τεχνολογία έχει μπεί στην καθημερινότητά μας, το οποίο είναι σε πολύ μεγάλο καθομό. Υπάρχει και πίσω, λέει, ότι από τη στιγμή που πάρει όλα αυτά τα ενδιαφέροντα για θέματα τεχνολογικής εξέλιξης, για το τι... Έχει την καλύτερη μπωστημιλία σήμερα. Ναι, όχι. Γιατί απλικήσω να κατεβάσω στον ικολογιστή μου, για το τι απλικήσω να κατεβάσω στον mobile, για το τι να κάνω. Πώς καθαρίζω τον ικολογιστή μου, πώς να χρησιμοποιείς καλύτερα το κινητό σου τηλέφωνο. Πώς καθαρίζω την τεχνολογία, τα οποία έχουν δημιουργήσει με τη μεγάλη κοινότητά του Χριστού. Υπάρχει άκραιο, βέβαια. Υπάρχει πρέπει, στη καθημερινή, να ακολουθεί το μοντέλο του UBI. Δηλαδή... Γιατί βλέπω, στη καθημερινή, έχουν πολύ τα πολύ συχνά θέματα τα τεχνολογία. Ναι, θα παίρνεις και εγώ. Για παράδειγμα... Δεν σου οικονομίζει, όμως. Όχι, όχι. Ναι, όχι τη καθημερινή. Και στο site. Το ελιακό αεροπλάνο που είχε πετάξει, το είχαν θέμα και αυτούς όπου φτιάξανε το κουρίζνο, δηλαδή, ήταν το ότι δεύτεροι που τους βρήκανε και τους είχαν εκπληκτικό. Τα θέματα τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μετά, εκεί, στα θέματα επιστήμη. Δηλαδή με τις εξελίξεις, με τις ανακάλυψεις στα φάρμακα. Με θέματα, ας πούμε, για την αποστολή στο ΝΑΡΤ. Μουσουέτα που κέρτησαν, ξέρω εγώ, οι ανακοινώσεις της ΝΑΡΤ. Παλιά δεν γνωρίζαμε τι είναι καν ο ΝΑΡΤ. Και τώρα παρακολουθείς τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης του ΝΑΡΤ. Αυτό που είχε γίνει, ξέρω εγώ, με την ανακοίνωση του, ότι πιθανώς υπάρχει εξωγή, είναι η ζωή, δεν είμαστε σίγουροι, κλπ. Δηλαδή, υπάρχει μια μεγάλη στροφή ως τέτοια θέματα. Το United Press, ενδιαίτερο στην Αμερική, βασίζεται στο γεγονός της δραστηροποίησης σωτερικά. Μια κοινωνία, η οποία επενδύει πάρα πολύ στην τεχνολογική εξέλιξη και έχει ισχυρό ενδιαφέρον για τις τεχνολογικές εξέλιξες και για τις επιστημονικές ανακαλύψεις. Έτσι, λοιπόν, πάει να καλύψει αυτό το κενό, το οποίο σχετίζεται με αποτέλεσμα της στροφής του κοινού, ότι γίνεται περισσότερο εξειδικευμένο, αναπτύσσει ειδικά ενδιαφέροντα. Δείτε, παράδειγμα, ως χάρη, ο Μαραθώνιος της Θεσσαλονίκης, ο Αλεξάνδρου Ρόμος, κλπ. Δηλαδή, οτιδήποτε θρητικό γεγονός ενδιαφέρον ενώ είναι το τέλος που έχει τρέξιμο, συγκεντρώνει πολύ ισχυρό ενδιαφέρον. Και οι ειδικές έχουν αναπτύξει ειδικά, ειδικά όλοι οι περιοδικά, σχετικά με το τρέξιμο, με το τρέξιμο και με την οικογένεια να καλλιέξουν τη στροφή αυτή. Δεν συμβαίνει, όμως, να ξέρετε αυτό που γίνεται στο θέμα της τεχνολογίας, το οποίο δεν υπάρχει τώρα. Νομίζω ότι η σχέση είναι αυτή, δηλαδή, πάντως. Γιατί, δηλαδή, παλιά είπατε και εσείς, δεν ξέραμε τι είναι η Νάσα, γιατί η Νάσα τελείωσε από πόλη του πιστικότητα. Ενώ τώρα και αυτή δηλαδή θα τρέξει σε κάποιο μέσο για να δώσει ανακοίνουση. Βοητερα κάνουν Facebook και υπάρχει ασφαίστατα. Είναι το ένα παρασύρει το άλλο. Και μετά δεν είσαι σίγουρος αν τα βγάλει κανονικό, δηλαδή καταλήγουν πάντως στο ίδιο ερώτημα. Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ένα πολύ υψηλό και μεγάλο διαφράγμα για θέματα τεχνολογίας. Και καθημερινές τρέσεις της τεχνολογίας. Το οποίο έχει δημιουργήσει και την αντίστοιχη ανάγκη που ήθελε να πει για να καλύψει το UAP, γιατί δουλεύει και σε πρωτοχώρονται. Αλλά δείχνει το δευτερό που έχουμε προκαλέσει και το γεγονός για το πόσο είναι αυτό που είχε πει ο Ανισσάιν, ότι πέταχαν μια σπιδαλούδα στο πετίνο, που δημιουργεί τη φωνή στην Αμερική. Έτσι, λοιπόν, τα πολιτικά νέα του Λέονου έχουν σταματήσει να τελούνται. Ναι, είναι σε μια αυτόνομη σφαίρα, όπου απόλυτο διακοπισμούν πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά κλπ. Αλλά έχουμε οδηγηθεί σε ένα άλλο πεδίο, στο οποίο το ένα συνδέεται με το άλλο. Δηλαδή, οι εξελίξεις στην Ελλάδα, οι εξελίξεις στην Βρετανία, το αν δεν είναι δημοψήφισμα, σημαίνονται με το ποια κατεύθυνση θα πάρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν φέσινο. Δείτε, ας πούμε, με το τι γίνεται με το σποδέμος στην Ισπανία, που αυτή τη στιγμή μειώνεται, το δέθηκαν ισχυρό πλήγμα, ξέρω, γιατί για τις εξελίξεις που γίνεται στην Ελλάδα. Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα, τα οποία αναδεικνύουν την αναγκαιότητα μετά τον αναλύσσον, γιατί το U.I.P. έδωσε έμφαση στιγματικά νέα και αναλύσεις που αφορούν εθνικά και διεθνή θέματα. Δηλαδή, αυτό που εμφανίζει ως ένα καθαρό, οικονομικό νέο διέλευση του ΤΑΠΑ στον Ελλάδη, αν θα κατασκευαστεί όχι την Γρήκη, την Τούρκη στιγμή μειών. Συνδέεται πάρα πολύ με τις πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι καθαρά και χειρονομικό θέμα. Σε πολύ μεγάλο αθμό συνδέεται πάρα πολύ με την πολιτική εξέλιξη. Λοιπόν, το U.I.P. έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και έχει καταλάβει την τρίτη θέση. Το A.F.P. έχει αναπτυχθεί σε μία άλλη λογική, όχι τόσο την ιδιωτικού πρακτορία που εκπροσωπούν και την αγγλωσσαθιωτική λογική που εκπροσωπούν τα ασουσίες, οι πιπτές και το Reuters. Αλλά έχει αναπτυχθεί και έχουν επενδυθεί αρκετά πονδύλια στο U.I.P. ως αργαλείο για δημόσια δικτυλωματία της Γαλλίας και προώθηση και ενίσχυση των θέσεων της. Το U.I.P. σε αυτό που έτσι υπερτερεί είναι ότι το αριθμό του χαρόνου το εξυπηρετεί και ιδιαίτερα η σύνδεσή του με τις γαλλόφωνες περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Για να καταλάβουμε το μοντέλο πάνω στο οποίο δουλεύει το U.I.P., θα πρέπει να έχουμε κατανοώ ότι συνασχέθηκε μεγαλική κυβέρνηση στην πρόθεση της γαλλικής κουρτούρσης και του γαλλικού πολιτισμού και της γαλλικής δρόμου. Για να σκεφτείτε, ας πούμε, ότι όταν μετά την αμαχαία του Τεραφάλοντα και της Βάσης συμφωνήθηκαν έφτατοι με την Προεδρική Αυτοκρατορία, είχαν απαιτήσει απλά την ύπαρξη του γαλλικού ιστοτού και ανεμπόδευσαν να άπηξε την ευρωστηριοτή του στις χώρες, της Βορειόφλικης, κάτι το οποίο δείχνει από τότε τη σημασία του δίπλα. Το βασικό που θα πρέπει να γνωρίζουμε για το ΕΕΠΠΕ είναι ότι εξερδέται πάρα πολύ από την κρατική χρηματοδόξη. Έχει μειωθεί βέβαια πάνω από 60% η κρατική χρηματοδόξη. Ωστόσο, εξακολουθεί να διαδραματίζει ένα σχεδόν ρόλο και να ελέγχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την γαλλική κυβέρνηση. Τα στοιχεία αυτά τα οργανωτικά είναι σημαντικά για να ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο εξελωγούν την αίτηση που μας έρχεται από τον πρακτορήμιο. Παραδείγματος χάρη, γνωρίζοντας ότι το ΕΕΠΠΕ δίνει έμφαση στη γαλλοκομία και σε θέματα του Κορών, Μόρει, Αθρική ή Μέσα Ανατολής, ξέρουμε ότι όταν καλεί τη θέματα Λιβάνου και η Γαλλία ευλογεί στα θέματα του Λιβάνου με την υποστήριξη συγκεκριμένων κοινωνιμάτων, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς μεταφέρουμε την αίτηση. Γιατί? Γιατί οι Λιβάνοι είχαν υποστηρίξει παλαιότερους χριστιανούς του Λιβάν ενάντια στον εμφύλιο κόσμο. Το τι σημαίνει ότι όταν καλεί ένα ένα αυτό το δίδο, το δεύτερο δεδομένο που έχουμε στα χέρια μας είναι ότι ο Γαλλικός Πρακτορής ΕΕΠΕ σημαίνει ότι σε τέτοια θέματα που σχετίζονται με ειδικό ενδιαφέροντος ζητήματα της Γαλλικής Εξωτερικής Πολιτικής, το ΕΕΠΕ έχει μια τέτοια πολιτική που να μην είναι τόσο στο που μου δέτε. Όχι ότι τα λένε ουδέτερα πάντα, απλά στην περίπτωση αυτή πρειάζεται περισσότερα. Αυτό είναι από επιλογή. Αυτό το θάνατο είναι από επιλογή δηλαδή να έχει ακόμα τόσο μεγάλη εξάρτηση από όλα. Είναι επιλογή γιατί θεωρείται ως εργαλείο. Θυμάστε που είχαμε πει ότι παλιά τα πρακτορία τα εθνικά είχαν θεωρηθεί ως μοντέλο για την προώθηση των εθνικών συμπερών. Όχι ως μοντέλο, ως εργαλείο για την προώθηση των εθνικών συμπερών. Παρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ίδρυση του μαγετονομικού πρακτορίου μέσα στα πλαίσια της αντιπαράθεσης με τα σκόπια που είχε εμπιστεί. Δηλαδή δεν υδρύσσεται ένα πρακτοριοειδρύσιο γι' αυτό τον λόγο, αλλά δείχνει την αντίληψη όπως πήγε θεατός και την προσέγγιση. Και αυτό είναι κυριαρικό μοντέλο, το οποίο είναι η ελληνική σχολή που δίνει έφωση στον πρακτικό παραματισμό και όλο, την πλωσαξιωνική σχολή, η οποία από το πρίσμα έτσι των νεοφιλελεύθερων συλλυνδευρωγίας ζητάει την υποχώρηση του κρατικίστικου ρόλου, του μεσοχωρητικού ρόλου του κράτους. Καρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι εξελίξεις αποτελέσουν τον εκλογμό στην Κρατανία, όπου εκεί οι ύψευχοί επέλεξαν αυτό το μοντέλο της φιλελεύθερης παράδεισης. Η εξάρκηση ενός αυτής αποτελεί ταυτόχρονα και το ροκοπέδι για την ανάπτυξη του πρακτικωρίου. Αν δεν πάει καλά και οι ώρες νιώθουν υπό ωραία, όταν έχεις συνηθίσει να λειτουργείς περισσότερο σε ένας δημόσιας οργανισμός, παρά ενισχωριστικός αναγνώσης, ότι ασθενείς και εσύ όταν ασθενεί αυτός ο οποίος σε ενισχύει. Θέλω να κάνω 5 λεπτά διάλειμμα και ενισχύει. Είναι αυτό το οποίο θα κάνουμε ως άσκηση και μετά. Είναι το γεγονός να έχετε κατά μου ότι είμαι χωρές στον κόσμο σε ζώνες, έτσι επιρροής, όπως το πούμε έτσι, ανταπόκρισης συντήσεων, το οποίο σχετίζονται σαφέστατα με τις επιρροές που ήταν τις πολιτικές, οικονομικές και δικαιωματικές σχέσεις, που ήταν εξαιτές της Επικοιοκρατίας. Το ισπανικό λόγο Λατινικής, Αμερικής, Ισπανικά, Κυριακά, Κοτωγανικά, που μιλούνται στη Λατινική Αμερική, είναι δροματίζει σε σκηρό ορολογικό, γιατί μέσω από αυτό αποτελούν αυτή την αντιογωνιστικότητα. Ταυτόχρονα, οι χώρες αυτές ενόηθαν να αποκόψουν τους δεσμούς τους από την Επικοιοκρατία. Δηλαδή, το να στέλνουν όλοι στις Ιδίες για να δημοσιευτούν οι Ιδήσεις από την Βραζιγένικο ορολογία, έπρεπε να πάνε στο ισπανικό πρακτοριό Ιδήσων. Έμεσα συνεχιζότανε αυτού του είδους εξάρτηση από τις σχέσεις Απικίας και Κέντρου. Χαρακτηριστικό παράγμα είναι ότι το 30% των διεθνών Ιδήσων που δημοσιεύεται στην Κεντρική και Μακεμαϊκή προέρχεται από το ισπανικό πρακτοριό Ιδήσων, που σημαίνει ότι το έχουν αξιοποιήσει ως μοχλό για εξωτερικές συνδύσεις. Ωστόσο, αυτό το οποίο αποτελεί ως πρόκληση για τα δισογραφικά πρακτορί, είναι το γεγονός του ότι διατήρηση ενός μεγάλου αντακόσμιου δικτύου ενταποκριτών έχει σημαντική οικονομική επιβάριση που ελάχιστα πρακτορίες μπορούν να τα πεξεύουν στην επιβάριση αυτή. Τώρα, η άσκηση που θα πρέπει να κάνετε. Τα δισογραφικά πρακτορί είναι ο γεγονός πολιτιστικής και πολιτικής επιρροής. Θέλω να διτυπώσετε τη θέση σας με βάση στα στοιχεία επιρροής του γεγονού σε περιοχές Μέση Ανατολή, Αυρική, Κεντρική και μόνο την Αμερική, π.χ. όπως ήταν αυτό με το ισπανικό πρακτορί. Αυτό είναι για την επόμενη εβδομάδα. Όχι, όχι, όχι άλλο, γιατί μου νοίζω ότι μετά θα το συζητήσουμε εδώ για τις εμπειρίες μας. Α, θα το συζητήσουμε. Τώρα θα το συζητήσουμε, γιατί είναι καλύτερο που πέρα, ο Μπουχλούρις δημοκρατίας. Πάρα, τη συζητήσουμε αύριο. Θέλετε, λοιπόν, να το ονομάσουμε και στο οχαϊσμού, να τον δει ο κόσμος που το σκεφτεί. Να τον δει ο κόσμος και να μείνει. Να κάνει μια μηνιαίρα. Ότι όσοι ήρθαν σήμερα, παλάσσονται αυτή η ερωτή αργασίας. Τι λένε. Θα το συζητήσουμε αύριο. Θα το συζητήσουμε αύριο. Ναι. Νομίζω ότι είναι και καλύτερη συναδελφική να παλακτεί, λοιπόν, σήμερα σήμερα. Θα δώσουμε τώρα κάποια συγκεκριμένα συναδελφικά πρακτορία, φίλε. Λοιπόν, ιδρύθηκε το ΜΑΕΠΟΣ 48, που με προτοβουλή εξηγημένη της Νέας Υόρκης, για να αντιμετωπιστεί το οικονομικό κόστος του δημοσιογραφικής κάλυψης, σε όλο το κοινωνόμα που συνέβη στο πόλεμο των ΥΠΑΣ των αξιωκών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δέχεται στην κουλτούρα, δηλαδή αυτά που συμβαίνουν πότε πρέπει να προσπαθήσουμε να αναλύνουμε πώς είναι το τέτοιο οικονομικό, πολιτικό, ιδεολογικό εξελίξιο. Γιατί το associated press δημιουργήθηκε ως συναιτεριστικό τέτοιο, γιατί πρέπει από μια κουλτούρα, μια παράδοση, η οποία λέει ότι ξέρεις τι πρέπει να συναιτεριστούμε, να πάμε μαζί όλοι ομαδικά, ο καθένας διατηρώντας το ατομικό του συμφέρον, αυτό είναι το χαρακτηριστικό της αμερικανικής κουλτούρας, και επιδιώκοντας το ατομικό του συμφέρον. Γιατί όμως να μην προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα έξοδα, να δείσουμε μια εποχή το 46 και 48, στην οποία λειτουργείς μέσα σε ένα καπιταλιστικό κλαίσιο, στην οποία θέλεις να μειώσεις τα έξοδα, να αυξήσεις τα κέρδη. Άρα, κατά συνέπεια, αυτός ήταν ο πυρήνας, αυτή ήταν η βάση, η λογική, πάνω στον οποίο δημιουργήθηκε το associated press. Το 93 προχωρήθηκε στη συνεργασία με το Αγγλικό Πρακτορείο Ρόιτες, μια σημαντική εξέλιξη. Γιατί? Γιατί σημαίνεται από εξ αρχή συνδέθηκε με ένα πρακτορείο που λόγω τότε της γεμονικής θέσης της αγγλίας στον κόσμο και της επιρροής που είχε στα πράγματα, συνδέεται το associated press με τον κόσμο και μπορεί να αποτελεί και να συνδυετρώνει, συνδέεται δηλαδή με τον πολιτικό γίδατα ανημέρους της εποχής εκείνης. Κερδίζει σαφέστατα. Γιατί και μπορεί να μεταφέρει ιδέες από την Αμερική και να επίσης μεταφέρει από και προς την Αμερική. Έχει δημοφιλευτό σαφνά από το 82 που δείχνει την επένδυση που κάνει το associated press αφανορείς σε τεχνολογικές εξελίξεις. Έλαβε 31 αερογραφία που λυτζαρέται σχετικά με τη δημοσογραφία και τα 30 των ευλογισμένων είναι δημοσογράφοι. Χαρακτηριστικά στοιχένει πτώση του ΣΑΧΙ που είναι ο τέτοιος πρώτου την ίδιση και όπως ο πραγματικός του Παλκάβου. Γιατί στα νησογραφικά πρακτορία έξυμασε αυτούς μετατηρή πρώτος την ίδιση και δεν το λέμε έτσι στις ευθυμένες της παραγωγής. Τώρα λέμε ότι ήταν το πρώτο που έγινε ο βογραντισμός επίθεσης του Παλκάβου και ο πρώτος που μετέτωσε το πτώση του ΣΑΧΙ στο Ιράδο. Γιατί έξυμασε αυτό για τα νησογραφικά πρακτορία? Ακριβώς, γιατί αυτά ανταγωνίζονται μεταξύ τους δηλαδή τόσο σε λειτουργίες με το ΡΕΤΕΡΙΣ όσο πάντα αυτοί δηλαδή. Ακριβώς, γιατί είχε να κάνει με το θέμα τις τακίδες, γιατί το νησογραφικό πρακτορίο είναι η μύτρα να ανοιωθεί στις ντρωνες της ΙΔΕΡΙΣ και μετά της μεταφραγωγής. Νομίζω πάντα ότι αυτό είναι περισσότερο για το μεταξύ τους δηλαδή τώρα τον αναγνώση δεν ήταν ενδιαφέρει τόσο ποιος το μετέδισε πρώτος, όσο το ποιος το μετέδισε πιο σωστά ή ποιος είχε καλύτερη κάλυψη. Επειδή όμως και τόσο βρίσκεται τώρα τις νησογραφικά πρακτορία για πελάτες που είναι τα μέσα και δεν πήγαιναν ακριβώς στο αρχήν. Άρα σε αυτούς ενδιαφέρει το να πει ότι μετέδισε ο πρώτος. Οι υπηρεσίες του χρησιμοποιούνται από εφημερίδες, τηλεοπτικούς, σταθμούς κλπ. Υπλώς το ρητήσουν όντως στην ισογραφική σελίδα, είναι αντιπληκά και διαθέτει με καλή αναζήτηση. Έχει την κατοικίπτη ραδιοφωνικό κανάλι στο σελίδα και εφημερίδα, όταν λέμε εφημερίδα παιδιά ξέρω ότι ουσιαστικά έχει δημιουργήσει ένα τύπο νιουσλέτερ προς το πελάτες κλπ. Αυτά, να πούμε και για το κοινέζικό μας, καλυθέθηκαν και άλλοι για το κοινέζικό, ενδιαφέρουν.