Διαθεματικό - Μαθαίνουμε για τον κορωνοϊό - Νηπιαγωγείο-Β' Δημοτικού Επ. 130 (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, 2020)
: [♪ Μουσική Γεια σας, παιδιά! Εμείς οι δύο είμαστε εν υπιαγωγή. Εγώ είμαι η Σπυριδούλα και αυτή είναι η Σοφία, και είναι κοφή. Εμείς οι δύο είμαστε πολύ χαρούμενες που είμαστε σήμερα εδώ και μας βλέπετε. Θέλουμε να σας δείξουμε ένα δίγλωσο μάθημα στη νοηματική και στον προφορικό λόγο, όπως δηλαδή το κάνουμε κάθε μέρα μέσα στα νηπιαγωγείο μας. Όλοι λοιπόν έξω δεν μπορούμε να βγούμε να κάνουμε βόλτες, ούτε στο σχολείο πάμε. Είμαστε μέσα στο σπίτι. Για ποιον λόγο? Έχετε καταλάβει? Θέλω λοιπόν όλοι εσείς από το σπίτι να κλείσετε τα μάτια σας και να ονειρευτείτε, να φανταστείτε ότι βρισκόμαστε μέσα στον υπιαγωγείο μας, στο σχολείο όλη η παρεούλα καθυσμένη, και είναι η δεσκάλα μας μαζί που θα μας παρουσιάσει ένα ωραίο παραμύθι στη νοηματική. Όπως συνήθως το κάνουμε κάθε μέρα στο σχολείο μας, σωστά. Ας αρχίσουμε, λοιπόν. Λοιπόν, η μαμά και ο μπαμπάς και η μεγάλη γενικά, αυτή τη στιγμή συζητάνε συνέχεια για κάτι που το λένε κορονοϊό. Τα ταξίδια έχουν ακυρωθεί και όλοι λένε ότι υποχρεωτικά πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας. Μα τι επιτέλους είναι αυτός ο κορονοϊός! Ο κορονοϊός είναι μια καινούρια κατηγορία υιού, πολύ επικίνδυνη που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Είναι ένας υιός σαν το κοινό κρυολόγημα, όχι βέβαια. Μοιάζει, αν το δείτε στο μικροσκόπιο, είναι πολύ πολύ μικρούλης. Και αν το δείτε στο μικροσκόπιο, μοιάζει με κάτι που να έχει αγκάθια. Ο κορονοϊός στην αρχή επιβίωνε μόνο στα ζώα, αλλά μετά πέρασε και στους ανθρώπους. Και μετά οι άνθρωποι άρχισαν ο ένας να μολύνει τον άλλον. Μερικοί που προσβάλλονται από τον κορονοϊό, αρχίζουν να έχουν πειραιτό, ανεβαίνει, έχουν βύχα, πονάει το σώμα τους, έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Και κάποιοι άνθρωποι που θα ρωτήσουν, χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Να τους δώσουν φάρμακα και να τους θεραπεύσουν. Ο νέος αυτός ιός είναι πολύ επικίνδυνος, διασπείρεται εύκολα. Με την καταρροή και το βύχα μπορεί να ακουμπήσουμε στα χέρια μας και από τα χέρια μας, να μολύνουμε επιφάνειες και αν αγγίξουμε το πρόσωπό μας να μολυνθούμε. Είναι πολύ επικίνδυνος. Γι' αυτό το λόγο όλοι πρέπει να μείνουμε για λίγο καιρό στο σπίτι. Να μην αδιαφορούμε κι αν βγαίνουμε έξω να πέσουμε, να συναντάμε φίλους μας. Όχι, δεν είναι ωραίο αυτό. Παρόλο που αυτός ιός φαίνεται να είναι επικίνδυνος. Α, μην πάνε κοβάλες το όμως, παραμείνετε λίγο ψύχραιμοι. Πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αυτή τη στιγμή δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν αρρωστήσει και να τους θεραπεύσουν. Και να διώξουμε με αυτόν τον τρόπο αυτόν τον ιό. Οι επιστήμονες, λοιπόν, που δουλεύουν μέσα στις φαρμακά βιομηχανίες, προσπαθούν να βρουν ένα φάρμακο, ώστε να το δώσουν και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους αρρώστους. Αυτή τη στιγμή στα εργοστάσια δουλεύουν κι αυτοί από το πρωί μέχρι το βράδυ σκληρά, για να προετοιμάσουν τι? Μάσκες και ειδικές στολές που θα προστατεύουν τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό. Όλοι, λοιπόν, μένουμε στο σπίτι μας. Και τα πράγματα που χρειαζόμαστε, τα φρούτα, τα λαχανικά, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι διανομής που μας τα φέρνουν στο σπίτι μας. Παντού, λοιπόν, σε όλους τον κόσμο, οι τοπικές κυβερνήσεις καθαρίζουν όλα τα σχολεία, τους δρόμους, τις επιχειρήσεις, για να είναι όλα καθαρά. Πρέπει, λοιπόν, ενωμένοι να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά. Τι μπορείς, λοιπόν, εσύ να κάνεις με την οικογένειά σου μέσα στο σπίτι. Θα κάτσεις, λοιπόν, στο σπίτι σου και θα προσπαθήσεις να γεμίσεις δημιουργικά το χρόνο σου. Να έχεις ιδέες για κατασκευές και διάφορα άλλα, να είσαι δημιουργικός. Μπορείς να βοηθήσεις με αυτούς τους τρόπους. Εσείς μπορείτε να συμμετέχετε σε μία ομάδα και να διαβάζετε βιβλία. Μπορείς να κάνεις διαδικτυακά μαθήματα με τους συμμαθητές σου. Πώς, λοιπόν, πρέπει να μάθεις να προστατεύεις τον εαυτό σου, αλλά και να προστατεύεις και τους άλλους, πώς υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι κανόνες. Πρώτον, πρέπει να πρέπει να πρένεις πάρα πολύ καλά τα χέρια σου και να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου. Όταν είσαι εκτός του σπιτιού, δεν θα έρχεσαι πολύ κοντά, αλλά θα κρατάς περίπου δύο μέτρα απόσταση από άλλους. Επίσης, όταν είσαι εκτός σπιτιού, παράδειγμα, πάς σε έναν γλυστό χώρο στο σούπερ μάρκετ, πρέπει υποκριτικά να φοράς μία μάσκα. Αλλά κυρίως πρέπει να τρως φρούτα και λαχανικά, να τρέφεσαι υγιεινά δηλαδή και να πίνεις πολύ νερό. Για να είσαι υγιής και με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να διώξουμε μακριά τον κορωνοϊό. Ακολούθησε λοιπόν τους κανόνες και θα τα καταφέρουμε, θα τον διώξουμε τον κορωνοϊό. Και σύντομα τι θα κάνουμε, όλοι θα βγούμε έξω, θα πάμε βόλτα, θα παίξουμε, θα πάμε στα σχολεία μας, θα αγκαλιαστούμε μεταξύ μας ξανά. Και σε αυτόν τον όμορφο κόσμο που ζούμε, είτε είμαστε κοντά είτε είμαστε μακριά, θα συνεχίσουμε ενωμένοι όλοι να ζούμε. Α μάλιστα τώρα καταλαβαίνω, τώρα καταλαβαίνω καθαρά. Η καθημερινότητά μας λοιπόν έχει αλλάξει. Για ποιον λόγο? Εξαιτίας αυτού λοιπόν του κορωνοϊού. Γι' αυτό δεν μπορούμε να πάμε στο σχολείο. Κακαθόμαστε στο σπίτι. Πρέπει όμως και εμείς να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, να ακολουθήσουμε τους κανόνες και να καταφέρουμε να διώξουμε μακριά τον κορωνοϊό. Και όταν γίνει αυτό να θυμόμαστε ότι μπορούμε μετά να βγαίνουμε έξω, να διασκεδάζουμε, να παίζουμε με τους φίλους μας, να συναντάμε, να τους αγκαλιάζουμε. Τώρα το καταλαβαίνω να θυμάστε. Και πρέπει να ακολουθούμε όμως, θυμάστε τι είπε το παραμύθι, κάποιους κανόνες. Σωστά λοιπόν. Μένουμε λοιπόν στο σπίτι. Μένουμε και κάνουμε πράγματα διαφορετικά, δημιουργικά. Δεν τεμπελιάζουμε. Για παράδειγμα, κάνουμε μάθημα στους υπολογιστές μας. Παίζουμε δημιουργικές δραστηριότητες με τους γονείς μας. Διαβάζουμε με τους παραμύθια, ζωγραφίζουμε, παίζουμε διάφορα παιχνίδια. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα, θυμάστε ποιο, πρέπει να προστατεύουμε τον εαυτό μας. Γι' αυτό το λόγο οι γονείς μας μας λένε συνέχεια ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας πάρα πάρα πολύ καλά. Έχω μια ιδέα λοιπόν. Θέλετε να κάνουμε ένα πείραμα για να δείτε εσείς από αυτό το πείραμα, να καταλάβετε και τι είναι τόσο σημαντικό να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας με νερό, σαπούνι ή αντισυπτικό. Και έτσι θα μπορέσουμε τον κορονοϊό να τον διώξουμε μακριά μας. Ωραία, θα κάνουμε το πείραμα λοιπόν. Τι θα χρειαστούμε, κάποια υλικά. Για να πούμε λοιπόν, θα χρειαστούμε ένα μικρό μπόλι, ένα πιάτο, ένα ποτήρι με νερό, πιπέρι και ένα μπουκαλάκι με αντισυπτικό. Γρήγορα λοιπόν, πηγαίνετε να πάρετε, για να ξεκινήσουμε το πείραμά μας. Πάρτε τα υλικά και ελάτε μαζί, να το δοκιμάσουμε. Λοιπόν, σε αυτό λοιπόν εδώ το πιάτο μπολ. Μέσα στο ποτήρι λοιπόν που έχει νερό, θα το αδιάσουμε εδώ. Κοιτάξτε το νεράκι! Πολύ ωραία! Και τώρα λοιπόν, για να δούμε τι θα κάνουμε. Το πιπέρι, πω πω πω, καίει, ε! Θα πούμε τώρα, εμείς ψέματα, ότι είναι ο κορονοϊός. Ρίξε το όλο, Σοφία. Ωχ, το ρίχνει και κοίτα! Το πιπέρι εξαπλώθηκε, όπως και ο κορονοϊός. Ωχ, θα βάλει το δάχτυλό της η Σοφία, για να δούμε. Θα βάλω και εγώ. Α! Κόλλησε πάνω μας. Ο ιός λοιπόν βρίσκεται αυτή τη στιγμή πάνω στο δάχτυλό μας. Ας καθαρίσουμε το δάχτυλό μας καλύτερα. Ορίστε, το πιπέρι έχει κόλλησε πάνω στο χαρτομάντιλο. Για να δούμε τώρα, αν βάλουμε... Να δοκιμάσουμε το αντισυπτικό. Το πιπέρι απόμακρύνθηκε από το δαχτυλό μας. Απίστευτο! Και το χέρι μας είναι άδειο, είναι καθαρό. Άρα, το αντισυπτικό καταφέρνει να διώχνει τον κορωνοϊό μακριά, παιδιά. Και να είμαστε καθαροί! Γι' αυτό το λόγο, λοιπόν, δεν ξεχνάμε ποτέ να πλένουμε πάρα πολύ καλά τα χέρια μας. Να χρησιμοποιούμε το αντισυπτικό και να τα πλένουμε πάρα πολύ καλά. Έχω λοιπόν μια ιδέα. Εμείς οι δύο να μετρήσουμε μέχρι το είκοσι για να πλύνουμε τα χέρια μας. Τι λες, να μετρήσεις εσύ καλύτερα και να παίξουμε μαζί, έτσι? Κάντε το κι εσείς από το σπίτι, μαζί μας. Καλά, καλά θα τα πλύνουμε. Λοιπόν, ξεκινάμε! 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20! Μπράβο! Πολύ ώρα, λοιπόν, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας. Τελείωσε, λοιπόν, το πείραμα. Τώρα θα τα μαζέψουμε τα πράγματά μας. Τέλεια. Και τώρα που τα χέρια μας είναι καθαρά, δεν πειράζει να τα λερώσουμε πάλι. Τι να κάνουμε, μία χειροτεχνία! Τέλεια, ναι! Πάμε! Τι θα χρειαστούμε? Πλαστελίνη. Εάν στο σπίτι δεν έχετε πλαστελίνη δεν πειράζει, μην αγχώνεστε καθόλου. Στο ίντερνετ μπορείτε να βρείτε οδηγίες για το πώς να φτιάξετε δική σας σπιτική πλαστελίνη. Με υλικά αυτινά. Πάρα πολύ εύκολα υλικά. Ναι, εντάξει! Τι άλλο θα χρειαστούμε? Καλαμάκια. Και θα χρειαστούμε και ψαλίδι. Και τώρα, λοιπόν, θα πάρουμε... Τι χρώμα είναι αυτό? Πορτοκαλί. Ό,τι χρώμα θέλετε όμως, το αγαπημένο σας χρώμα μπορεί να διαλέξετε. Κόκκινο, πράσινο, ό,τι θέλετε. Διαλέξαμε εμείς σήμερα πορτοκαλί. Για να δούμε τι θα κάνουμε. Με το ένα μεγάλο κομμάτι που κόψαμε κάνουμε έναν κύκλο, ε? Μια μπάλα. Μια σφαίρα, ναι. Μια μεγάλη μπάλα. Ωραία. Καλά, καλά, καλά, ε? Πολύ ωραία. Πιάξαμε λοιπόν μία μπάλα. Τώρα θα χρειαστεί να κόψουμε τα καλαμάκια μας. Είδατε λοιπόν πώς κόψαμε τα καλαμάκια μας, έτσι? Και τώρα βάζουμε τα καλαμάκια μέσα στην μεγάλη μπάλα. Γύρω γύρω να βάλω και εγώ μερικά. Τι είναι αυτό που φτιάχνουμε... Θέλω να το μαντέψετε. Ω, για να δούμε. Μοιάζει με τον κορονοϊό. Τώρα θα χρειαστούμε πάλι να φτιάξουμε μικρότερες μπαλίτσες. Πολύ μικρότερες, ε? Και τις βάζουμε στην άλλη μεριά από τα καλαμάκια. Ω, παλάκια. Εδώ, εδώ. Και τι κάναμε... Αυτός τι είναι, παιδιά, τι φτιάξαμε, τι φτιάξαμε... Τον κορονοϊό. Για τον οποίον πριν σας είπαμε τόσες πληροφορίες. Νάτος λοιπόν ο κορονοϊός. Αυτός είναι ο κορονοϊός. Αυτός είναι λοιπόν, για να σου πω κάτι. Για να σε μαλώσω λοιπόν. Εσείς αυτός που τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας την έχεις αλλάξει. Για να στα πω ένα χεράκι. Παιδιά, τι λέτε, πώς νιώθουμε εμείς για τον κορονοϊό. Θέλετε να του πούμε κάτι πώς νιώθουμε. Εγώ θέλω να πω ότι νιώθω πάρα πολύ θυμό. Μεγάλο θυμό. Δεν μπορώ να βγω έξω από το σπίτι. Δεν μπορώ να πάω βόλτα, να συναντήσω τους φίλους μου. Αχ, και φταίς για όλα εσύ! Θέλω να σου πω λοιπόν, τώρα που σε βλέπω, ότι είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένη. Για ποιον λόγο, ξέρεις για ποιον λόγο. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που είναι άρρωστοι και υποφέρουν. Και εγώ θέλω να σου πω κάτι ακόμα. Θέλω να σου πω ότι στο σπίτι πια βαρεύθηκα. Θέλω να ξαναπάω στο σχολείο, έξω, να βγω. Θέλω να κάνω δραστηριότητες, να παίξω μπάσκετ, να βγαίνω έξω. Και εγώ θέλω να σου πω και κάτι ακόμα. Μου το σκεφτόμουν και το ένιωθα και με έχει πιάσει μια μελαγχολία. Μου σκέφτομαι ότι δεν μπορώ τους ανθρώπους που αγαπάω τόσο πολύ, για παράδειγμα τον παππού μου και τη γιαγιά μου, δεν μπορώ. Θέλω, δεν μπορώ να τους συναντήσω. Και φταίς εσύ! Παιδιά, εσείς λοιπόν, να πείτε όλα αυτά που νιώθετε. Ακριβώς ό,τι νιώθετε. Βγάλετε τα από μέσα σας. Πείτε τα! Να τα ακούσει αυτός, μήπως και ζαλιστεί και φύγει ο άρτημος. Άντε! Να φύγει! Τώρα όμως ήρθε η ώρα να τελειώσουμε το μαθημά μας. Χαρίκαμε πάλι που συναντηθήκαμε, παιδιά. Και μαζί διασκεδάσαμε και περάσαμε όμορφα. Γεια σας! Και να θυμάστε ότι κι εσείς, λοιπόν, τον κορωνοϊό, μπορείτε να γίνετε μαχητές και να τον διώξετε! Γεια σας!