Ενότητα 4: Η σύσταση του νεοελληνικού κράτους, 19ος αιώνας - Μέρος 1 / Οικονομική Ιστορία της Ελλάδας - Πεπελάση Ιωάννα-Σαπφώ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
Οικονομική Ιστορία της Ελλάδας: Λοιπόν τώρα που μπαίνουμε στην δεύτερη μεγάλη ενότητα του μαθήματος που αφορά την ύλη την Ελλάδα σαν σύγχρονη οικονομία ουσιαστικά θα κοιτάξουμε θα μελετήσουμε την πολιτική οικονομία της χώρες από το 30 μέχρι σήμερα επάνω στο PowerPoint έχω βάλει τα βασικά ερωτήματα και τα βασικά θέματα που απασχολούν την έρευνα όσον αφορά την ελληνική οικονομική ιστορία στην περίοδο μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτος είχε εδώ θα ήθελα να σας πω ότι αυτά τα ερωτήματα αλλάζουνε καθώς περνά ο χρόνος διάλεγαν τα ερωτήματα που έθεταν οικονομικοί ιστορικοί πριν από 50 χρόνια άλλο πριν από 30 αλλιώς σήμερα και μάλιστα έντονα από τη οικονομική ιστορία σαν επιστημονικός κλάδος στην γάλα αυγά ουσιαστικά γεννήθηκες στο 8 , και γι' αυτό υπάρχει κι αυτή παραδόσεις στην οικονομική ιστορία στο περιστύλιο μειώνουν τις θα ήθελα να σας τονίσω ότι η συνδέσεις όσο μπορώ το παρελθόν τώρα και πέθανε σας ρωτήσω να μπείτε ποιο είναι το σημαντικότερο ζήτημα σήμερα που αφορά την Ελλάδα και είναι παγκόσμιο πρόβλημα μανίας στο που με προβληματίζει δεν είναι απλά πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας οικονομική κρίση ωραία φάση θεωρείται ότι είναι οικονομική κρίση συμφωνείτε ζούμε σε μια εποχή που ελληνική οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της δύσης και όχι μόνο να να δούμε τώρα πιο είναι το δεύτερο θέμα που όπως σχολή παραχωρεί Φιλ Νέβιλ σε και πάλι Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο παρά καλόν είναι ανεργία ναι αλλά υπάρχει και αλλού ανεργία κάτι τοπικό μου γιατί η κρίση για την ελληνική κρίση αφορά τόσο από την παγκόσμια οικονομία για την ελληνική κρίση είναι μεγαλύτερη που βίωσε χωριά τον 20ο αιώνα αν εξαιρέσουμε τους δύο κόσμους τον οι παγκόσμιοι πόλεμοι κράτησαν τέσσερις χρόνια ούτε το κραχ του 29 και μεγάλη κρίση τους πολέμου δεν ήταν τόσο μεγάλη όχι και τόσο βαριά όσο είναι η σημερινή κρίση Γλυκιά οικονομία άρα είμαστε στο επίκεντρο διάλειμμα σε μια κρίση εγώ όταν δίδασκα το μάθημα αυτό πριν από την κρίση μιλούσε για τη μεγάλη πρόοδο της ελλάδας και την οικονομική ανάπτυξη εντάξει είχαμε και το μάθημα διαθρησκειακό έτσι τις οικονομίες ειδικά πουλάγαμε θέση καλώς το πείραμα όλο το διώχνει μεσάνυχτα για πιο μακριά Διβάνη κρίση επιβεβαιώνει αυτό που ξέρουμε σαν ιστορική ότι καπιταλισμό ως ευλογία ένα γιαννάκη Plus κλειστό κύκλο δεν έχουμε μόνο την άνοδο έχουμε ήδη καθώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα πότε και πώς θα ξαναμπεί σε τροχιά μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης λοιπόν επίσης ελληνική κρίση γιατί ενδιαφέρεται παγκόσμια οικονομία γιατί τίθεται το ζήτημα του ευρώ το αν θα μείνει η Ελλάδα στο ευρώ θα κλονίσει το ευρώ αν φύγει η Ελλάδα φυσικά αν με αφορμή αυτό που γίνεται στη μικρή μας χώρα ξαναμπαίνουν ερωτήματα για την αρχιτεκτονική του ευρώ του ευρωπαϊκού χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης και και μπαίνει και το ερώτημα του κατά πόσο τα οφέλη για την ένωση μοιράζονται δίκαια ανάμεσα στις χώρες ανάμεσα στις περιοχές κατά πόσο δηλαδή η ενοποίηση θέτει ζητήματα άνισης ανάπτυξης λοιπόν πιο είναι το άλλο μεγάλο πρόβλημα προσφορά δώρου τυχόν το χώρο μας μια κοπέλα της είχε σηκώσει το χέρι είναι τοπικό ναι μπράβο είναι μετανάστες δηλαδή μεγαλύτερη γενοκτονία μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ίσως αποβεί και με μεγαλύτερη απ' αυτή δευτέρου παγκοσμίου πολέμου είναι γενοκτονία που γίνεται στη μεσόγειο και η Ελλάδα είναι δέκτης των των θυμάτων που φέρνουν τις χώρες τους για τη δύση και πάλι η Ελλάδα και οι θεσμοί της αποκτούν ένα κεντρικό ρόλο άρα μπορεί η Ελλάδα σήμερα να αποβεί κεντρικός χώρο ας ρέπουν καταστάσεις οι οποίες επίσης άμεσα αυτές οι εξωγενείς μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο για νέος θεσμός σε διεθνές επίπεδο δεν ουσιαστικά να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης και επιπλέον θα τεθεί το ζήτημα της ξένης βοήθειας και σε τρίτο κόσμο δηλαδή το θέμα του πως πρέπει να μοιραστούν τα οφέλη της ανάπτυξης και σε τρίτο κόσμο υπάρχει αυτής συρροή προς τη δύση και τον ανεπτυγμένο κόσμο υπάρχει κάποιο σχόλιο εδώ θα μου πείτε τώρα τι σχέση έχει αυτό με τη σύγχρονη οικονομική ιστορία έχει μεγάλη διατηρεί ένα θέμα που μας απασχολεί είναι κατά πόσο η ελιά λόγω του παρελθόντος πριν το 1830 αν θέλετε κρατάτε σημειώσεις παρακαλώ κατάποση Ελλάδα πριν η ιστορία έτσι πριν τα 30 δημιούργησε θεσμικές καταβολές και νοοτροπίες που είναι ζωντανές και σήμερα εδώ λοιπόν στα ερωτήματα που θέτουμε προσπαθώ να βάλω τον με σειρά προτεραιότητας αν δεν υπάρξει κάποιου είδους κατά βάση το πρώτο ερώτημα είναι κατά πόσο υπάρχει ρήξη με το παρελθόν δει κατά πόσο οξυγόνο μου με πράγματα από την αρχαιότητα από το Βυζάντιο από την Οθωμανική περίοδο το εξοικονομούμε θεσμό συνάνθρωποι ες που ουσιαστικά συνεχίζουν να υπάρχουν και μετά από τρεις και εδώ θέλουμε το ερώτημα η ρήξη με το παρελθόν είναι μεγάλη είναι μικρή και κατά πόσο δηλαδή αυτή η ρήξη μας κάνει να είμαστε ένα δίκαιη στον προσανατολισμό μας κατά πόσο η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση θα ήθελα να δω απλά να σημειώσω ένα μεγάλη συνέχεια με το παρελθόν και ίσως αυτή η συνέχεια δεν μας έρχεται κατευθείαν στο μυαλό και γι' αυτό και θέλω να τονίσω είναι ότι η Ελλάδα η σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί δε αποτελεί ένα έθνος το οποίο είναι παραμένει διαμέσου των χιλιετιών έθνος διασποράς δεμένα αποκτούμε την ανεξαρτησία μας αλλά η διασπορά ελληνικής συνεχίζει να είναι πάρα πολύ μα είναι κάπου νομίζω εκ 8000000 έλληνες ζούνε εκτός των συνόρων σήμερα θέτει σχεδόν ο μισός ελληνικός πληθυσμός υγιή πληθυσμό με ελληνική καταγωγή ζει εκτός των συνόρων αυτό έχει επηρεάσει πάρα πολύ τη σύγχρονη ιστορία θα ήθελα να σας ρωτήσω έτσι να μου πείτε και εσείς ποια νομίζετε ότι είναι μια άλλη μεγάλη ένα ρήξη με το παρελθόν παρακαλώ ήμασταν υπόδουλοι πριν τα 30 δεν είμαστε υπόδουλοι σήμερα πολύ ωραία αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εμφανίζεται σε κάπου έχω στο PowerPoint δομής εσάς θα ήθελα κάποιος άλλος ομαδικά και κάποια άλλη παρακαλώ ωραίο και οι Ελληνες ασχολούνται με το εμπόριο και τη ναυτιλία ότι είμαστε χώρα δεν μπορούν θα έλεγα μια συνέχεια το παρελθόν είναι αυτό συν το ότι για το επίπεδο του εθνικού εισοδήματος μας και του κατά κεφαλήν εισοδήματος είμαστε νέοι ιδιαίτερα ερωτικός λαός οι δεσμοί με τον αγροτικό τομέα είναι αρκετά ισχυρή λοιπόν είναι εμπόριο είμαστε μεταπράτες είμαστε η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη σωστά από και μια άλλη ένα άλλο στοιχείο είναι η καχυποψία προς το κράτος οφθαλμός για το απέναντι στο κρέατος για έλλειψη εμπιστοσύνης αυτό είναι αιτία είναι διάφανο στην οθωμανική περίοδο και ακόμα και στο Βυζάντιο υπάρχει το θέμα της αυθαιρεσίας τρεις ισχυρές κεντρικές Σίας και της αυθαιρεσίας τοπίο είναι κάτι που χαρακτηρίζει ακόμα και την σχεδόν χαρακτηρίζει ακόμα και στη σημερινή οικονομία γιατί αυτή η μιας η ανασφάλεια που νιώθει πολίτης απέναντι στο κράτος και στο ποιοι είναι οι νόμοι του κράτους γιατί σε περίπτωση κατά 30 είπα έχουμε συχνές αλλαγές ειδικά στον 20ο αιώνα ωραία λοιπόν αλλά αυτό θα απαντήσω είναι ότι υπάρχει σημαντική ρήξη με το παρελθόν αλλά υπάρχει και συνέχεια η βασική διοίκηση με το πρόσφατο παρελθόν το οθωμανικό και το βυζαντινό πιο υγιεινή ποιο είναι το βασικό σημείο ρήξης είναι ιδεολογική θεμελίωση του ελληνικού κράτος πάνω στις αρχές της δύσης τις δεήσεις του δυτικό πολιτισμό και θα μπορούμε να μιλήσουμε για τη μεγάλη επιρροή που έχει στη δημιουργία του ελληνικού κράτους η αμερικανική επανάσταση κινεζική επανάσταση ελληνική επανάσταση είναι παιδί της κρίσης μιλάμε για τον ισότητα μεταξύ των πολιτών για Δημοκρατία και ουσιαστικά είναι ένα ρήξη αποδομεί με τον τρόπο διακυβέρνησης που υπήρχε στη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής και επιπλέον και της βυζαντινής Καστοριάς ως ένα βαθμό είπα αυτό είναι το το ιδεολογικό θεμέλιο του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι κατοίκων 100 μείωση της δύσης πιασμένη εσείς της δύσης που εμπνέεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό τώρα η οικονομική το πιο είναι το οικονομικό θεμέλιο του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι η ιδέα της δημιουργίας εννοώντας σύγχρονου κράτους που είναι συγκεντρωτικό σε αντιπαράθεση με τη μεγάλη ανάπτυξη του κοινοτισμού που παρατηρείται στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας λοιπόν άρα μιλάμε για ένα δυτικό κράτος το οποίο εμφυτεύεται στην Ελλάδα με τη μορφή της μοναρχίας αρχικά και το οποίο έχει σύνταγμα πολύ νωρίς αποκτάει Ελλάδα σύνταγμα και όταν ένα κράτος είναι σύγχρονο δυτικό ευρωπαϊκό με σύνταγμα εννοείται ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι προς τον νόμο αυτό κάνει το Σύνταγμα ακόμα και όταν η συνταγματική μοναρχία υπάρχει ισοπολιτεία αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μετον κοινοτισμού μόνο με τους προύχοντες στις διάφορες περιοχές της χώρας όπου οι προύχοντες όπως σε ένα βαθμό οι φεουδάρχες στη δύση δεν είχανε ίση μεταχείριση απέναντι στον νόμο ιδέα είναι λοιπόν αδειάζει και από οικονομική κατάσταση άσχετα από κοινωνική τάξη όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο αυτή λοιπόν είναι μια δυτική ιδεολογία μια έννοια του δυτικού συγκεντρωτικού κράτους που εμφυτεύεται στην Ελλάδα το 1830 αυτό είναι πολύ διαφορετικό το συγκεντρωτικό κράτος του βυζαντίου και φαινομενικής αυτοκρατορίας όπου υπάρχει απολυταρχισμού ως άρα εδώ έχουμε το εξής θέμα έχουμε τιμής τη στιγμή της απελευθέρωσής είναι κράτος ένα οικονομία που μοιάζει με τη γη σύμφωνα με αυτά που σας έχω πει μαζί μοιάζει οικονομία είπαμε ότι υπάρχει ένα φύλακας εμπορίου στον καναδά μπορεί βασικά οικονομία τι είναι ποια είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων ποια είναι βασική δραστηριότητα παρακαλώ γεωργία και κτηνοτροφία ωραία να ρωτήσω κάτι γεωργία και κτηνοτροφία είναι μια γεωργία και κτηνοτροφία εμπορευματική ήδη οι ναι κλειδωμένοι μέσα στην οικονομία της αυτό CDS φτάσει Davis της ένα μικρό κομμάτι την αγορά και το υπόλοιπο είναι ιδιοκατανάλωση βέβαιη έχουμε ένα προβιομηχανική οικονομία ένα παραδοσιακή οικονομία με παραδοσιακούς θεσμούς όπου το 1730 και έχει γίνει στην είδηση που δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα καλό είναι έχει γίνει βιομηχανική επανάσταση και άλλα έχει γίνει το 1703 διαφωτισμό μας έχει γεννηθεί και έχει ολοκληρωθεί σαλάτα διαφωτισμός εμφανίζεται λίγο πριν τα τρεις και ιδιόμορφος αφορά πολύ το θέμα της εθνικής παλιγγενεσίας της απόκτησης ελευθερίας του έθνους αναφορά τόσο πολύ κεντρικά ζητήματα τη δική διαφωτισμό αφού είναι τα στοιχεία της απελευθέρωσης του ανθρώπου σε ανθρώπινη σκέψη στην καθημερινή ζωή και στην επίσημη από τα δεσμά της θρησκείας ελευθερία της σκέψης σας έτσι για αγάπη για την έρευνα χωρίς να υπάρχει θρησκευτική παρέμβαση λοιπόν άρα μιλάμε για μια πρώτη μηχανική οικονομία δεν έχει βιώσει βιομηχανική επανάσταση που ήταν υποτελείς τους οθωμανούς που ήτανε ένα μια μικρή περιφέρεια και φτωχή Περιφέρεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας λίγο πριν την επανάσταση η οποία τώρα εμφυτεύεται Δευτέρα γίνεται εμφύτευση του σύγχρονου θεσμού της μοναρχίας της δυτικής μοναρχίας σύγχρονους εισαγωγικά πολύ γρήγορα έρχεται το σύνταγμα και μετά έρχεται και έχω κοινοβουλευτισμός με μεταφορές με ένα χρόνιο άρα έχουμε ένα δυτικό τρόπο σύστημα πολιτικό που εμφυτεύεται μέσα σ'αυτό το απαραίτητο το συριακό λαό μόρφωμα Αλέκου οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων τον του λαού και των πολιτικών είναι σχέσεις προστασίας πελατείας κέντρα αυτό το πελατειακό σύστημα δεν είναι κάτι σύγχρονο μπορούμε να πούμε ότι ένα κατάλοιπο που συνδέεται με την οθωμανική περίοδο όπου τα άτομα έπρεπε να χουν προστασία πολιτικοί από το κράτος από την Οθωμανική εξουσία είχανε μάθει στον πάρη διαμεσολάβηση μεταξύ των ατόμων και του κράτους αυτό σύστημα της διαμεσολάβησης μεταξύ του ατόμου και του κράτους συνεχίζει εδώ μέσα το πελατειακό σύστημα που βεβαίως δεν είναι αυτό που οραματίζεται δυτικός κοινοβουλευτισμός υπάρχουν απορίες μέχρι τη στιγμή Νέναντ ότι δεν αφορά τη γεωργία είναι κυρίως εμπόριο ναυτιλία κοινές τα περιθώρια της οικονομίας είναι θύλακες μισητές βασικά οικονομία ελληνική είναι ένα διεφθαρμένο πράμα κοινότητες που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους και οι οποίες δεν μπαίνουν σ' αυτό που λέμε η οικονομία της αγοράς λοιπόν σκεφθείτε ότι στη δύση οι η οικονομική ανάπτυξη η ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού της Δημοκρατίας ήρθανε χέρι-χέρι συνέλαβε δεν ουσιαστικά φυτεύουμε το πολιτικό κομμάτι της ανάπτυξης χωρίς να φυτεύεται οικονομική ανάπτυξη από μόνη της λοιπόν αυτό δημιουργεί ένα τόσο το άνισο μεριά μέσα στο ευρώ μέσα στην οικονομία και την κοινωνία και εδώ τίθεται το ερώτημα σε ένα θέμα το οποίο θα εξετάσουμε είναι κατά πάσα φορέων οι θεσμοί οι δυτικοί να μεταφύτευση τους στην Ελλάδα με επιτυχία τι σημαίνει επιτυχής μεταφύτευση για πείτε μου εσείς καταλαβαίνετε με τον όρο μεταφύτευση ένα θεσμού έχει smooth κοινοβουλευτικός θεσμός στην Ελλάδα και σημαίνει επιτυχής μεταφύτευση με να το πιστέψει Έλληνας λοιπόν το θέμα τώρα είναι δε πολύ πίστεψε αυτό επίσκεψη μόνο το κομμάτι από το συμφέρον και εδώ τίθεται ένα θέμα τέτοια αραβική άνοιξη που βλέπουμε στις μέρες μας είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχώς μεταφύτευση εις διοικητικών θεσμών στον αραβικό χώρο και έχει να κάνει και με τον καταμερισμό του πλούτου διεθνώς λοιπόν η μεταφύτευση για να πετύχει πρέπει να την κάνουμε δίκη αν άλλα πέντε κάνουμε δίκη άμεσα όχι στο βαθμό του Αντιστράτηγου λήξουν και την αλλοίωση με τότε πια δεν είναι μεταφύτευση είναι τυπικά μόνο μεταφύτευση πρέπει να την κάνουμε και να δουλέψει και για να δουλέψει πρέπει να γίνει μια διάγνωση με την τοπική παράδοση αυτό το πρόβλημα των θεσμικών εμφυτεύεται μεταφύτευση αν στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο το πολιτικό σκηνικό αφορά και το οικονομικό σκηνικό στο οικονομικό σκηνικό όλων γι φύτευσης νέων θετικών θεσμών κυρίως γίνανε μέσω της βίας όχι της βίας στα όπου 0 έννομη βία όπλα ενώ και την απειλή των όπλων την οικονομική εξάρτηση εξωτερικό λοιπόν τα οικονομικά θεμέλια του ελληνικού κράτους είναι ότι δανειζόμαστε από ότι τότε το δυτικό κόσμο πράγματα και στον πολιτικό χώρο και στον οικονομικό και επιπλέον ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν δέχεται αυτό το δανεισμό και υπάρχει ένα διχασμός στην Ελλάδα μεταξύ των εκσυγχρονιστών και των παραδοσιακών ο διχασμός αυτός ας ουσιαστικά διαμορφώνει τα θεμέλια του ελληνικού κράτους Ηλιάδη διασπασμένο θέλουμε και εδώ θέλω να σκεφτείτε το εξής μικρό διαγράμματα και αρχαία Ελλάδα Αρχέλαο Γρανά για αρχαία αθήνα σκεφτεί είναι φθηνά το 5ο αιώνα για την οποία μίλησαν η αθήνα η αθηναϊκή Δημοκρατία με ταχύτερο και στοίχισε τη και μετά μέσω της θέλησής σου ξανά έρχεται στην Ελλάδα ξανάρχεται στην ελλαδική χερσόνησο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την ελλαδική είχε σώας τώρα ένα κομμάτι ιδεολογικό επηρεάζει τους ελληνες άσχετα από τους δυτικούς αλλά είναι μέσω της όλης διαδικασίας ελληνικής επανάστασης και της προστασίας που δώσανε οι δυτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και η μετουσίωση των θεσμών αυτών από τη δύση που έχετε και φυτεύεται 42 το ρωμαϊκό δίκαιο το οποίο η ελληνική οικονομία το ασπάζεται μετά την οθωμανική περίοδο ουσιαστικά έχει τις ρίζες του στο δίκαιο της αρχαίας αθήνας άρα είναι μια μετάγγιση αυτό που θέλω να σημειώσουμε πλόες είναι να σκεφτούμε ότι μέχρι 31 η Ελλάδα ανήκει η ελληνική οικονομική ιστορία ανήκει στην οικονομική ιστορία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της βυζαντινής ενώ μετά τα 30 οικονομική ιστορία μας ανήκει στις αυτό βέβαια δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο και θα το εξηγήσω γιατί σε επόμενες διάλεξη της φορέα κάτι θέλεις να πεις πάρα ένει η αθηναϊκή Δημοκρατία Δημοκρατίας θητείες 1000 η οποία συνδυάζεται με τη βιομηχανική επανάσταση και έρχεται και φυτεύεται στην Ελλάδα χωρίς να έχει υπάρξει βιομηχανική επανάσταση μια ερώτηση στο σκαμνί πόσοι από σας σημειώνεται ευρωπαίοι πολίτες ν πόσοι από εσάς δεν νιώθετε ευρωπαίοι πολίτες και αποφάσισα στα ουδέτερη ούτε το ένα ούτε το δύο είναι ασήμαντη διαφορά δεν το σκέφτεστε ημέρα με επτά που σας εξέτασε δείχνουν τώρα θέλουμε δε θέλουμε είμαστε όλοι ευρωπαίοι πολίτες και δεν πρέπει να συγχέουμε την αντιπαράθεση που υπάρχει με τους θεσμούς ας πούμε σήμερα με το αν είμαστε ευρωπαίοι πολίτες όχι έχουμε κοινές ρίζες με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και δεν μπορούμε να τις συζητήσουμε τις ρίζες επτά σημείων τρεις ποια είναι η θέση της ελλάδας στην παγκόσμια οικονομία τεράστιο ερώτημα και αυτός συνδέεται άμεσα και με την ερώτηση που σας έκανα απλή για το αν αισθανόμαστε ευρωπαίοι πολίτες και όχι καταρχάς να ρωτήσω κάτι η Ελλάδα γεωγραφικά που ανήκει παρακαλώ ανήκει στην Ευρώπη σε ποιο κομμάτι της Ευρώπης Βαλκάνια ανατολική ευρώ υπονοούμενα εύα Νάθενα σημειώστε που μας κατέπεσαν η παγκόσμια ιστορική στην ανάλυσή τους τον δέκατο ένατο μετά την επανάσταση που κατέπεσαν το ελληνικό κράτος κατέπεσαν το ελληνικό κράτος σαν ένα βαλκανική χώρα πόσοι από σας διαθέτει βαλκάνιοι πολίτες πάση πως τα δύο αυτά μέσα μας ετοιμάζεται να κάνει είμαστε στη βαλκανική χερσόνησο από την παράδοση πολύ περαιτέρω νιώθεις το κάνεις πάρε λοιπόν μας κατατάσσεται στα Βαλκάνια που κάνουμε σκατά πέσουν τότε δεν υπήρχε όρος ανατολική Ευρώπη μιλάμε το 19ο ευρώ on του άλλου μας κατέθεσαν για μαντέψτε αυτά φοβάμαι το μάντεψε παρακαλώ όχι όχι που μας κατέθεσαν 1830 δεν είμαστε πια απομένει και αυτοκρατορική Γκούμας κατέτασσε οι χάρτες οι οδηγοί οικονομική πολιτισμική γράψτε αιγύπτιοι ανατολή ήμασταν κομμάτι του ένα τρεις εγγυήσεις ανατολή latte ανατολική μεσόγειο μας αραβικό κόσμο RS αφρική εγγύς ανατολή μετά το 1950 κανείς δε μιλούσε για την Ελλάδα μας βαλκανική χώρα και ως εγγύς ανατολή μπορείτε να μαντέψετε γιατί για τα Βαλκάνια πέφτουνε καρτών οίνου το κομμουνιστικό μπλοκ μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και Ελλάδα είναι το προπύργιο της Δύσης στα Βαλκάνια αλλά ξαφνικά η Ελλάδα από κει που ονομαζόταν βαλκανική χώρα και χώρα της εγγύς ανατολής ονόματι ZTE της νέο κινητό της νότιας ευρώ στη νοτιοανατολική το ταιπεδ βρίσκεται ο χώρος νοτιοανατολικοί ευρώ μετά το 81 η Ελλάδα που ανήκει σε Ευρωπαϊκή κοινότητα εκείνη εποχή Ευρωπαϊκή κοινότητα είναι μικρή σε μέγεθος μέσα στην Ευρωπαϊκή κοινότητα υπάρχει δώρας του ονόματος όπως διαμορφώνεται καθώς περνάει χρόνος νότος ισπανία πορτογαλία Ελλάδα άντε και καλή είμαι στον στην καρδιά της Ευρώπης είμαστε Ευρωπαϊκή στην Ευρωπαϊκή κοινότητα και αργότερα στη εκεί ένα και αργότερα σε Ευρωπαϊκή κι αν τα περισσότερα βιβλία ιστορίας της Ευρώπης αναφέρεται στη δυτική Ευρώπη και το βυζάντιο υπάρχει υποσημείωση όπως σας έχω πει πολύ λίγο τώρα γίνεται η αποκατάσταση της φήμης και της μελέτης του βυζαντίου εμβλήματα τεράστια αυτοκρατορία μιας χιλιετίας τώρα με την Ευρωπαϊκή κοινότητα όσο κι αν σας φανεί περίεργο χρηματοδοτούνται μελέτες ευρωπαϊκές και πάντα θέλουμε να έχουμε τερος και τις χώρες του νότου της και τη νοτιανατολική Ευρώπη αρχίζει προκύψουν γράφει την ιστορία της ύφεση στην παγκόσμια οικονομία αλλάζει με το χρόνο συνέχεια αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ. είμαστε η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας δεν υπήρχε παγκόσμιο οικονομία τότε υπήρχε η λεκάνη της μεσογείου που λειτουργούσε σαν μια λίμνη υπήρχαν σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και η αρχαία αθήνα ήταν η κορωνίδα αυτής της λίμνης πάνε στο βυζάντιο που και ελλαδικής χερσονήσου σαν κομμάτι του δελτίου είναι ένα πολύ ισχυρό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας για παιδιά 1000 χρόνια όταν διαλύεται οι ίδιοι συμμετείχαν τα αρχεία το Βυζάντιο είναι το μέγα άλλο κεντρικό κράτος στην παγκόσμια οικονομική ισχυρή μικραίνει γρήγορα ενισχυτή είναι μόνο ενοποιημένη δύναμη η διάδοχος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας 1500 και πέρα οικονομική ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο μεταθέτει το επίκεντρο της από τη μεσογείων έχασα την Αττικό η Ελλάδα μπαίνει στο περιθώριο της παγκόσμιας οικονομίας και μιλάω για άλλα αγαπητό χημικός 31 ελλαδική χερσόνησος τον 21ο αιώνα το ερώτημα είναι η Ελλάδα θα είναι στην περιφέρεια της παγκόσμιας οικονομίας τον 21ο αιώνα που θα είναι το κέντρο βάρους που είναι το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά είναι διάσπαρτο μπαίνεις ανάμεσά μας οι δύο μεγάλη πόλη νότια αδίκως και άνοδος πιο ειρηνικός και εδώ τίθεται το θέμα του πώς θα διαμορφωθεί η σχέση της ελλάδας με τι κοινό του πολλές θα επιβιώσει Ευρώπη μια Ευρώπη θα συνεχίζει να παρακμάζει της σε σε εισαγωγικά μέσα από την κρίση που υπάρχει σήμερα θα βγει πιο δυνατή πιο ενοποιημένη λοιπόν άρα και η θέση της ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη αλλάζει το καταλαβαίνουν αυτό έχετε κρατήσει σημειώσεις και αυτά θα τα βρείτε παρ κάποια πορεία αλλά και οι σχέσεις της ελλάδας με την παγκόσμια οικονομία αλλά παράδεισο μετά το 1830 η Ελλάδα είναι ανοικτή και κλειστή οικονομία για πείτε μου μήπως μπορείς να βοηθήσεις να καταλάβει σήμερα δηλαδή για να καταλάβω είναι ανοικτή κρίση στη ελληνική οικονομία τι πρέπει να κοιτάξω της σε σχέση με τις υπόλοιπες φωνές μπράβο εισαγωγές εξαγωγές και πιο είναι το κλάσμα που σας σου έχω αναφέρει αξία εξαγωγών γράφουμε συνα αξία εισαγωγών διά του ΑΕΠ όσο πιο μεγάλος είναι ονομαστή σε σχέση με τα παράνομα στη τόσο πιο ανοιχτή είναι μια οικονομία λένε λοιπόν ότι μια οικονομία ανοιχτή όταν εισαγωγές εξαγωγές με πάνω από 3% του ΑΕΠ σύννομη κλαίμε την ανοιχτή οικονομία όταν η αξία των εξαγωγών και των εισαγωγών της προσθέσουμε και είναι μεγαλύτερες απ' την αξία του ΑΕΠ υπάρχουν παρένθεση οι μικρές χώρες γενικά είναι ανοιχτές οικονομίες κλειστές ναι κατ'ανάγκη ανοιχτές ας πούμε ποια μεγάλη οικονομία αναπτύχθηκε έχοντας κλειστεί σε πρώτα στάδιά δε χρειαζόταν τον υπόλοιπο κόσμο και πολύ χρειαζόταν κάποια κεφάλαια από την Ευρώπη με πια ιαπωνία ναι αλλά είναι μεγάλη η χαρά ΗΠΑ λοιπόν μια πολύ μεγάλη χώρα σε πρώτη φάση το πιάστε μια μικρή χώρα χρειάζεται λοιπόν εσείς τι νομίζετε η Ελλάδα ήταν ανοιχτή οικονομία είπαμε είχε bullet αρχαιότητα είχε ναυτιλία ανοικτή κρίση ναι για το μέγεθος της κρίσης στη σχετικά κλειστή όχι ιδιαίτερα ανοιχτή και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που θα συζητήσουμε συν χαίρουν και δεν είναι το ίδιο σε όλη τη διάρκεια του 1830 μέχρι σήμερα λοιπόν σχετικά με το μέγεθος της συνετιστεί οικονομία παράδειγμα αυτή λεία έντονα από τη ναυτιλία ελληνική είναι κάτι που αφορά την παγκόσμια οικονομία αν και δεν αφορά δηλαδή το εμπόριο το δικό τους ήταν πολύ μικρά κομμάτια τεχνικών μπορεί πατάκη ήταν μια οικονομική ύφεση έχει μπει οικονομιών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα εκτός από το εμπόριο και άλλα επτά για πείτε μου λίγο πολύ το προηγούμενο μάθημα κακή θα έχετε μαζί για βοηθήστε με κ.ά. εκτός από το εμπόριο πιο το κοινό θεσμικό σύστημα το θέμα είναι το κοινό θεσμικό σύστημα λέει συμφοιτητής σας άλλες χώρες νέα ανοιχτή στις νοοτροπίες και στον πολιτισμό με την έννοια ότι υιοθετούμε κοινά θεσμικά σύστημα αυτό είναι ένα κριτήριο πολύ σωστά άλλο κριτήριο παρακαλώ και εγώ λέω τόσο σημαντική η Ελλάδα για το παγκόσμιο ΑΕΠ πρώτα όμως ποια είναι η θέση της στο παγκόσμιο σύστημα δηλαδή η σχέση της με το παγκόσμιο σύστημα αυτό που λες έχεις δίκιο ύφεση είναι ΑΕΠ της ελλάδας προς τον κόσμο αλλά και εκεί βλέπουμε για μια μικρή οικονομία η σχέση με το παγκόσμιο εσείς στη μαρίνα κύριοι κλείστε λοιπόν για ημίχρονο μπορούμε κάθισε είπα πριν γελάω διασποράς οι έλληνες με εξαίρεση τη δεκαετία του 90 και2 1000 που γίναμε δεκτές προσφύγων από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες η Ελλάδα στη μακρά διάρκεια είναι μια χώρα μεταναστών τρελαίνει κόσμο στην παγκόσμια οικονομία όταν στέλνεις κόσμο στην παγκόσμια οικονομία τι κάνει αυτό το κόσμο σε διαγράφει την Ελλάδα όταν φεύγει ο προ προπάππους που πήγε στο σικάγο διέγραψε την Ελλάδα έστελνε χρήματα πίσω εμβάσματα έχουμε εισροές κεφαλαίων και κάποια στιγμή μπορεί και να γυρίσει στην πατρίδα γύρισαν τα εγγόνια μετά γυρίζουν τι γίνεται έρχεται άλλη νοοτροπία στην Ελλάδα έγινε μεταφύτευση μπορεί και τεχνολογίας μπορεί να γίνουν και επενδύσεις αρένα είναι ανοιχτοί όσον αφορά την κίνηση του πληθυσμού αλλά ανοιχτή στο να διώχνουν τους στη μακρά διάρκεια η Ελλάδα ήταν τόπος επιδρομών από το βορρά αυτόν ότι πρώτο λικά που θέλει σταυροδρόμι πολιτισμών ω η 32χρονη κόσμο με εξαίρεση τη δεκαετία του 90 και του 2000 που άλλη Ελλάδα δεν έχει αυτό σήμαινε ανοιχτή οικονομίας προς μετακίνηση πληθυσμού έχασα τον πληθυσμό και την εργασία και άλλος συντελεστής παραγωγής έχουμε μετακινεί τα κεφάλια κι εδώ μπαίνει το θέμα δεν τότε η Ελλάδα από την ημέρα έμεινα και πριν ανοίξει πίνει καφέ τηρηθεί σαν χώρα είναι δέκτης σαν κεφάλαιο θα μιλήσουμε γι αυτό με πολλές μορφές έχετε ξανά και σήμερα ελληνική οικονομία είναι πιο ανοιχτή βία παρά ποτέ σχολιάστε νέα Κρήτη κουβέντα σε email και ανοικτή οικονομία είναι πιο ανοιχτή από οτιδήποτε άλλο ναι πρώτον μεγάλες εισαγωγές δεύτερον μέλος Ε.Ε. ένα κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας όσον αφορά την οικονομική πολιτική είχε φύγει εκτός συνόρων πολύ ωραία και νομισματική ένωση δύο φυσικά δεν έχουμε εθνικό νόμισμα δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ πιο ανοιχτή ελληνική οικονομία όχι και αυτό είναι καλό πάντα πάμε στο επόμενο σημείο σταθερές ευνοεί πάρα πολλές σταθερές τα πράγματα που δεν αλλάζουν και αφορούν το κράτος της σφαίρας του δημοσίου και της παρασιτικής ζωής αφορούν κατανάλωση αφορούν την παραγωγή ΝΑΤΟ μιας σταθεράς ελληνική οικονομία τι είναι αυτό που δεν έχει αλλάξει οικογένεια οικογένεια το κύτταρο της ελληνικής οικονομίας θα πάει πίσω τις δανία οθωμανική αυτοκρατορία και πέρα πια παράταση αυτό για τη μεγάλη αφοσίωση στην παράδοση και εδώ θα έρθει σε μια σταθερά ανέφερε και λέει κυνικά και σχέση με το κράτος κακή σχέση του πολίτη με το κράτος και του κράτους προς το πολύ αμοιβαία δυσπιστία και φοβίας θα επανέλθω σταθερές πιο κάτω με ερώτησή σας ένα σχόλιο πάσα αλλάζουν οι εποχές 1000 νέοι ίλοι μου πεζοπόρο κάποτε εθεωρείτο μου προνόμιο να μπορεί κανείς να λέει είμαι ευρωπαίος κυμαίνονται στις αισθάνεσθε καθόλου έτσι απλώς σας καλώ να πάρετε μια μακροσκοπική οπτική και να διαφοροποιείται μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών τον πυρήνα της κυβέρνησης ψηφίζουν μιλάει αλλά προσπαθείτε να βρείτε τα κοινά σημεία αυτό που μας ενώνει και όχι αυτό που μας χωρίζει και η συγκυρία είναι πάρα πολύ δύσκολη αυτή στιγμή καταλαβαίνω γιατί μπορεί να αισθάνεστε έτσι λοιπόν ερωτήσεις αποτίει κρίσιμη κανείς άλλος δεν έχει κερδίσει τις ωραία να ξεκινήσουμε με αυτές τις ερωτήσεις ωραία η ερώτηση είναι όταν έχεις μια πολιτική επαναστάτες μια απότομη ρήξη έγινε ένα τη ιστός στο πεδίο το οικονομικό η ρήξη είναι τόσο βαθιά όσο το πολιτικό εδώ να πούμε το εξής ότι πολιτικές επανάσταση είναι αστραπιαίες οι οικονομικές επαναστάσεις μπορεί να είναι βραχυχρόνιες αλλά μπορεί να υπάρχουν και πάρα πολλά χρόνια για να ξετυλιχθεί δούναι π.χ. βιομηχανική επανάσταση στην αγγλία ήξερα εγώ η βιομηχανική επανάσταση στη σοβιετική ένωση που χρονικά είναι πιο συμπυκνωμένη έχουμε δύο αντίθετων τι έγινε στην Ελλάδα αυτό προσπαθούσα να αναδείξω πλέει νέος κα θεται μια πολιτική επανάσταση πάνω σε ένα οικονομικό οικοδόμημα που είναι πρώτο βιομηχανικό προ της οικονομίας της αγοράς πριν τις οικονομίες οικονομία της αγοράς είναι περιορισμένη είναι σε φυλακές τάξη αυτό δημιουργεί μια ένταση μια ένταση και μια τρίτη και μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη όπως θα δούμε η οικονομία της αγοράς όπως έχω ήδη πει απ το μάθημα γενικής οικονομικής ιστορίας και παρακαλώ σημειώστε δεν έρχεται ως μάννα εξ ουρανού την οικονομία της αγοράς παντού και δημιούργησα το αστικό κράτος δείτε τι εννοώ με αστικό κράτος ενώ το σύγχρονο κρατάς το οποίο στηρίζεται στην αστική τάξη ήλεγξε κόστος στην Ελλάδα είναι βρισιά ίνες αντήλλαξαν ευρωπαίος σήμερα από ότι κατάλαβα δηλαδή δεν αισθάνεστε φιλικά προς την Ευρώπη άρα υπάρχει κι αυτό ότι οι έλληνες δεν τα έχουν καλά με τον όρο ασυστόλως και αστική τάξη όμως η αλήθεια είναι και αστική τάξη έφεση Δημοκρατίας στη Δύση επικρατεί βιομηχανική επανάσταση σε Ελλάδα όταν δημιουργείται η Ελλάδα δεν υπάρχει αστική τάξη αυτό είναι μια συνέχεια με το παρελθόν αρχίζει και χτίζει ποιοι αποτελούν την κορωνίδα των αστών οι Έλληνες της διασποράς που επιστράφηκε συναλλαγών λοιπόν μια πρώτη καπιταλιστική οικονομία δεν υπάρχει οικονομία της αγοράς δεν υπήρχε κράτος το θωμά νίκο κρατώντας έχει μεγάλες διεθνείς οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη κάνει τεράστιες εξαγωγές στην Ευρώπη και μάλιστα είχε και μπόλικο χρόνο στον έβρο το 18ο αιώνα ξέρω καλά αυτή όμως η οικονομία της αγοράς δεν χτίζεται στο θυμικό κράτους όπως στην Βίσση κλπ η αστική τάξη υπάρχει εμπορευματοποίησης δεν μέσω της εκμετάλλευσης των αγροτών και του πληθυσμού δεν ξέρω δεν απαντώ η οικονομία της αγοράς έρχεται με επτά την εμφύτευση του σύγχρονου κράτους ωραία ένα λεπτό λοιπόν οικονομία της αγοράς χτίζει είτε από το κράτος πώς χτίζεται το κράτος το κράτος δημιουργεί νόμους χωρίς νόμους χωρίς κανόνες χωρίς κοινά μέτρα και σταθμά δεν μπορείς να έχεις οικονομία της αγοράς χωρίς συμβόλαια συμβόλαιο χωρίς κράτος μπορείς να εξάπτει και ένα πράγμα που κληρονομούν από την οθωμανική περίοδο είναι το προφορικό συμβόλαιο το άτυπο που στη δύση είναι όλα αυτά λοιπόν αραιά επανάσταση οικονομική είναι πιο αργή και δύσκολη ώρα αυτοί που είχαν την πολιτική και οικονομική εξουσία την πολιτική και οικονομική εξουσία την μηχανή τοπικοί άρχοντες προύχοντες κάποιοι από αυτούς δέχονται τη κεντρική εξουσία εκσυγχρονισμού κάποιοι την πολεμάει και υπάρχει και τρίτη αντίστασης ναι θέλανε να κρατήσουμε αυτό που είχαν τα οικονομικά οφέλη γιατί κάποιοι που κάποια τάξη ελλήνων οι προύχοντες στη μάνη αυτό ακριβώς σκεφτόμουν είχαν μεγάλη μεγάλα οικονομικά αυτοί λοιπόν μεταλλάσσονται και κάποιοι μόνοι τους μπαίνουν στο πολιτικό σύστημα λιτό πολιτικό σύστημα το καινούριο είναι συγκεντροποίησης αλλά συνεχίζουν να έχουν ψηλά μέσα το πελατειακό σύστημα Καποδίστριας οι Μανιάτες διαφέρει τοπική ξέρετε έχω πει κάτι το οποίον δεν στόχο ολοκλήρωση αν κανείς δεν ξέρει τι τοπική ιστορία του δέκατου ένατου αιώνα δεν ξέρει την ελληνική οικονομική ιστορία του δέκατου ένατου αιώνα ερωτήσεις εσύ ξέρεις τι τοπική ιστορία του δέκατου ένατου αιώνα όχι είναι άγνωστης αυτό που έκαναν και μερικά χρόνια το πρώτο έκανε το μάθημα ήταν ότι έβαζαν τα παιδιά να βρουν περιοδικά τοπικής ιστορίας μεταξύ Φίλη σου ναι ανθούν ποιά άρθρα θεωρούν κόκκινη αφορούν την την οικονομική ανάπτυξη την οικονομική παράδοση και μέσα από αυτό να δούμε και να διαβάσουν και να μάθουν για το αυτό όμως για να το κάνω έπρεπε να έχω τρεις τέσσερις άτομα με βοηθάνε γιατί γίνονται σε ομάδες προσωπικό δεν υπήρχε ποτέ καθηγητές που βοηθά με δεν ήταν κάτι που μπορούσα να κάνω πολλά χρόνια συν το ότι δεν μπορούσαν να συγκεντρωθώ στο σήμερα εγώ θέλω να διαβάσουμε την οικονομική ιστορία της ελλάδας με κριτήριο πώς θα αλλάξουμε την Ελλάδα σήμερα παροχές βρίσκουν τοπική ιστορία δεν βγαίνει θέμα ήμασταν πάρα πολύ ενδιαφέρον μη καταρχάς αυτό που διαπίστωσα είναι ότι το λάτρευαν τα παιδιά δηλαδή πόσοι από εσάς αισθάνεστε δεσμούς με κάποιο τρόπο με το τόπο που έχετε γεννηθεί μεγάλος πολύ ζωντανός στην Ελλάδα αυτό υπομονή οικονομολόγοι και επιστήμονες δεν έχουν γράψει τοπική ιστορία Μακάρι από σας κάποιοι γράψτε επιστημονική τοπική ιστορία αίγυπτος αστικά τοπική ιστορία γράφεται από άτομα τα οποία δεν είναι ιστορική εκπαιδευμένοι ιστορική οικονομία αλλαγή λοιπόν να άρα αυτό που θέλω να καταλήξω είναι τοπικής Δήμος να πεθαίνει τη ένα μέρα στην Ελλάδα ούτε ως προς την τοπική εξουσία ούτε και ως προς τις νοοτροπίες υπάρχει πρόβλημα συγκρότησης και αστάθεια Μανιάτης πάνω απ'όλα πατριώτης μετά μανίας ακόμα και σήμερα δηλαδή διάθεση περιοχές ποτέ εποικισμός είναι πολύ έντονος επομένως το δεύτερο ερώτημά σου ωραία οι έλληνες της διασποράς επηρέασαν η ερώτηση 9 αν δημιουργούσαν ισχυρά λόμπι που δημιουργούσαν τα ξέρουμε και αναβάλλονται επηρεάζουν την ελληνική πολιτική ζωή πάντα σήμαινε απ'τον ανδρέα συγκροτούν μέχρι και σήμερα το βλέπουμε αυτό και γι' αυτό θέλω να τους το διάβασμα στην ανάγνωση είμαστε ελληνικής οικονομικής ιστορίας να δώσουμε αν χάσεις τον εξελληνισμένο και πιάνει σημασία του έξω Ελληνισμού σε κάθε φάση αλλάζει ρόλος ΔΕΗ σήμερα πιο Λαμπρινή ισχυρό πιο της αμερικής οι εφοπλιστές που με το ένα πόδι στην Ελλάδα με το άλλο εκτός και αυτοί έχουνε πολλοί από αυτούς έχουν προγόνους που ήταν κομμάτι της εισφοράς και ας έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και στο ένα δισ Ελλάδα στο Πειραιά στο Μαρούσι άτυπες βεβαίωση είναι καινούρια διασπορά που έρχεται στην Ελλάδα πια είναι που είναι πολύ συγκρατημένοι είναι Κινέζοι και και τόσον έχει πολύ ενδιαφέρον το θέμα της σποράς προτιμά φθάνουμε λοιπόν στο επόμενο θυμηθείτε κάτι το λέτε αργότερα πάνες στο πέντε κάτω μείωση με τη ΔΕΗ σε είπαμε σε πολιτικό επίπεδο η διαιώνιση του πελατειακού συστήματος σημαίνει ότι δε λειτουργεί κάτω μείωση της δύσης το ελληνικό πολιτικό σύστημα η συνταγματική η μοναρχία μετά συνταγματική μοναρχία μετακινούμε λευκή μοναρχία μετά Δημοκρατία δε λειτουργούν όπως ακριβώς στη δύση και εδώ έρχεται το ερώτημα τι είδους καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα για πιο για πιο ένοικο του καπιταλισμού μιλήσαμε στη γενική οικονομική ιστορία είμαστε καθόλου νομιμοποιείται παρακαλώ παρακαλώ τον το διευθυντικό καπιταλισμό πολύ ωραία για τον 20ο και 21ο αιώνα διευθυντικών καπιταλισμός γράψτε τους τετράδιο σας τι άλλο καπιταλισμό για ποιον άλλον καπιταλισμό είχαμε μιλήσει πιο εμπορικός καπιταλισμός γράφει θυμάστε κανένα άλλο είδος καπιταλισμού είναι χρηματοοικονομικό καπιταλισμό βιομηχανικό καπιταλισμό άλλο καπιταλισμού παρακαλώ και 1ης με κεφαλαιουχικό καπιταλισμό γνωρίζει μήπως το χρηματοοικονομικό αυτοί που έχουν πάει και η συγκέντρωση κεφαλαίου τάξη κακομεταχειρίζονται σε πόλεις άνω όροφο ναι αλλά κατάλαβε τι θες να πεις ναι παρακαλώ ποιος κρατικό κράτη όσο ίσχυε μιλάς για την Ασία τώρα ναι υπάρχει λεγόμενος κρατικός καπιταλισμός που είναι ώρες που δίνει το Economist στην κίνα σήμερα οι Κινέζοι όμως δεν το δέχονται κρατικός καπιταλισμός μπορεί συμβαίνει να σημαίνει πολλά πράγματα Άκτωρα κου μάλιστα και έχουμε και τον άναρχο καπιταλισμό όπου δεν υπάρχουν κανόνες όπου υπάρχουν ολιγάρχες αυτό ήταν πολύ εκτεταμένο όταν πίσω κομμουνισμός σαν μερικές χώρες ολιγάρχες μπορεί να υπάρχουν και αλλού δεν είναι μόνο στον έναν καπιταλισμό όπου δεν υπάρχει αίσθημα δικαίωσης δικαίωση δικαίωση της όπου πρωτοπορεί και λαός δεν έχουμε τόσο πολύ παραγωγική επιχειρηματικότητα πανόραμα παραγωγική επιχειρηματικότητα το γνωρίζετε και μη παραγωγική θα πούμε παρακάτω νομίζω δεν τον έχουν φέρει σε αυτή την αίθουσα λοιπόν υπάρχει και ένα άλλος καπιταλισμός λέγεται πολιτικός που σημαίνει ότι της αιρετής οικονομικής ζωής και σφαίρα της πολιτικής ζωής κάπου Ίμια μπαίνει μέσα στην άλλη δεν υπάρχουνε σαφείς διαχωρισμοί επιχειρηματίας θα έλυναν και πολιτικός για να έχει οφέλη πρόσβαση σε αποφάσεις πολιτικές πολιτικών ας πάει να γίνει και επιχειρηματίες για να έχει χρήματα για να αγοράζει ψήφους εισαγωγικά και πολιτικός καπιταλισμός κάτι πολύ ανεπτυγμένος φόρεσε Ιταλία υπάρχει κάτι άλλο που μέχρι σήμερα δεν ακούω να μου το λέτε για σκεφτειτε λίγο παραπάνω και αφορά πάρα πολύ την Ελλάδα ο οικογενειακός καπιταλισμός είναι αντίποδας το διευθυντικό καπιταλισμού μεγεθυντικό καπιταλισμό ας υποτίθεται ότι αφορά τις μεγάλες εταιρείες οικογενειακώς πίτες εταιρείας ο οικογενειακός μπορεί να μαζί και προσωπικός καπιταλισμός το διευθυντικό καπιταλισμός συνδέεται με την ανώνυμη εταιρεία οικογενειακός και προσωπικός συνδέεται κυρίως με τις ετερόρρυθμες τις ομόρρυθμες τις μικρές συνεργασίες Τρόικας η Ελλάδα τι είδους καπιταλισμό έτσι σκεφτείτε καλά απάντηση σκεφτόμαστε λίγο την ερώτηση τώρα να σας πω ότι αυτή ερώτηση ελαφρώς διότι στις περισσότερες χώρες δεν κυριαρχεί ένα είδος καπιταλισμού έχουμε καμιά φορά συνδυασμός καπιταλισμό επίσης θέλω να σκέφτεστε ότι υπάρχει ένα θεωρητικό μοντέλο τοπίο και η πράξη αποδεικνύει σε γενικές γραμμές για τη δύση απολύεται μια μετάβαση στη διάρκεια του χρόνου από τον προσωπικό καπιταλισμός το διευθυντικό μετρήσιμος προσωπικότητα ειδικός αφορά την ιδιοκτησία υπάρχει μια μετάβαση από τον εμπορικό στο βιομηχανικό στο χρηματοοικονομικό το άλλοθι τώρα το δεύτερο τη δραστηριότητα το παίζουν τον χαρακτηρίζουν ανάλογα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς 100 ενάλιων δραστηριότητα καταλαβαίνετε σας έχω μπερδέψει και σήμερα έχουμε χρήματα οικονομικό καπιταλισμό ή άμεσα έναν καπιταλισμό πέραν του χρηματοοικονομικού βασίζεται στα δίκτυα της γνώσης παράγκα ακτή αυτή ορολογία αρχίζουν και διαβάσει Thanks for the Best Economy βέβαια έχει γνώση ενώ και δεύτερον πολλές φορές σας οδηγεί εποχής πιέζει την πολύ κακή αλλά και πάρα πολύ καλή τιμές φωτιά το μυαλό σας αιτητών σας μπορείτε να δημιουργήσετε όσο κακές και να ενισχυθεί λοιπόν επανέρχονται ξαναφτιάξουμε την ερώτηση είδος καπιταλισμού χαρακτηρίζουν αλλά Κανάκη η ΑΞΤΕ σκεφθείτε και αρχίζουμε να σηκώνουμε τα χέρια σε απ' όλους αυτούς καπιταλισμού σούπερ περιμένουμε λίγο να σκεφτώ και οι άλλοι πολύ ωραία ένα νέο πρόσωπο σήμερα τραβάνε άλλο νέο πρόσωπο θέλω να ακούσω τη φωνή κάποιος που δεν έχει μιλήσει ποτέ πολύ ωραία όλους όλοι εσείς τώρα να σε δέσει πολύ ξεκινά σαν πολύ ωραία πολιτικός καπιταλισμός υπογραμμίζουν ναι ναι πράο συνδυασμός πολιτικού και οικογενειακό και μοιάζουμε πάρα πολύ με την Ιταλία όρο διευθυντικών κατέλυσε όμως υπάρχει στο Ελλάντα περιορισμένα και κυρίως αφορά τον χώρο της κοινής ωφελείας και άλλο ξένες εταιρείες στην Ελλάδα τράπεζες υπόνοια λαμπρά δεν ολοκληρωμένη μετάβαση προς διευθυντικό καπιταλισμό γράφουν από την αρχή είναι οικογενειακός και πολιτικός Κάτσαρης μας στο θέμα της παραγωγής τι παράγει καπιταλισμός σε ποιον κλάδο της οικονομίας η εκείνος καπιταλισμό έχουμε εμπορικό βάζουν διαλόγου κάποιο άλλο σημείο S καπιταλισμός επιχειρούν κάτι CapitalMobile είναι συνήθειά σας είναι πάντα επιχειρηματικός μπορεί το κράτος σαν επιχειρηματίες ιδιώτες καπιταλισμός χωρίς επιχειρείν δεν υπάρχει και το επιχειρείν χωρίς καπιταλισμό δύσκολα φουντώνουν παρακαλώ κ ναι αυτό είναι σωστό ιδιοκτησία οικογενειακώς πολιτικός ποσοστό επιρροή το πολιτικό σύστημα δεν ανάγκην έχει ιδιοκτησία επιχείρησαν να μπορεί να επηρεάζει παροχή οι πολιτικοί να γίνονται συνεργάτες επιχειρεί όχι βιομηχανικό καπιταλισμό δεν έχουμε αυτό σίγουρα δεν το είχαμε και δεν case καπιταλισμού ναι πράγμα χρηματοοικονομικών η αρχαιότερη εταιρία στην Ελλάδα που υπάρχει σήμερα κίνημα αναλύεται ποιά είναι δεν θέλω πέρα από την εθνική τράπεζα της αλλά της οι τράπεζες είναι οι κυρίαρχοι της ελληνικής οικονομίας παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο σύγχρονο κομμάτι της ελληνικής είμαστε λίγο πιο σύγχρονο από το προηγούμενο μάθημα πουλί γιατί όσο πιο αργά μια χώρα μπει στη βιομηχανική επανάσταση τόσο πιο απότομοι ψηλοί και είπε πως δεν ήταν απότομοι άρα τόσο πιο μεγάλο ρόλο παίζουν τραπεζικών άδειο τραπέζι έχουμε ένα είδος χρηματοοικονομικό οικογενειακού πολιτικού καπιταλισμού από την ημέρα ένα σήμερα μπορώ τραπέζι ο πολιτικός δεν λέω χρηματοοικονομικό ηγέτιδα ελέω χρηματοοικονομικό για πέστε μου εξειδικεύουν κεφαλαιαγοράς στενά είναι πάρα πολύ μικρή και όταν μιλάμε για χρήμα το οικονομικό εννοούμε και έχουμε μεγάλη και θα λάβει χώρα και βέβαια ασκεί διευθυντικό καπιταλισμό μέτοχος κάτι που δεν υπάρχει στα λοιπόν καπιταλισμός συναίνεση ιδιόμορφος καπιταλισμός στο γραφείο ιδιόμορφος εδώ λοιπόν θέλω να έρθω σε μια σταθερά Ελλάδα γεννιέται χρεών υπερ οι χρεωμένοι ποτέ δεν ξεχρεώσει Ελλάδα απέναντι στη δύση τα χρέη δημιουργών με δημοσιονομικές κρίσεις οι δημοσιονομικές κρίσεις οδηγούν στην επιβολή διεθνούς ελέγχου η Ελλάδα δεν έχει μπορέσει να ξεφύγει από την διεθνή οικονομική εποπτεία η οποία κλιμακώνει το 1000 898924 δύο επεισόδια κυνικός 24 και μετά 27 με το σχέδιο μάρσαλ αυτό 2010 και επτά τώρα με την τρόικα και τους θεσμούς πρέπει λοιπόν εξετάζοντας ελληνική οικονομική ιστορία να σκεφθούμε ότι υπάρχουν πολλά να πολλές αφηγήσεις μπορεί κανείς να επικεντρωθεί στα μακροοικονομικά μεγέθη κάτι θα κάνω στο επόμενο μάθημα και να κοιτάει το ΑΕΠ της σύνθεσης του ΑΕΠ εισαγωγές εξαγωγές κλπ μπορεί κάποιος να κοιτάει τη σχέση της ελλάδας με τις άλλες χώρες τη θέση της στην παγκόσμια οικονομία το βαθμό ανεξαρτησίας στις διάφορες φάσεις τον βαθμό της εθνικής κυριαρχίας συγκράτησης και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικών άρα έχει μια πολύ σημαντική αφήγηση που έως η Ελλάδα μπήκε κάτω από αυτό το φαύλο κύκλο της εξάρτησης και της χρεοκοπίας και πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να ξεφύγει από παρακαλώ αυτών δημοσιονομική κρίση δανεισμός ενεργή δημοσιονομική κρίση δημοσι εκεί κρίση δηλαδή το έλλειμμα οδηγεί σε μεγαλύτερο δανεισμό ναι να το δούμε αυτό γιατί αλλάζει από εποχή σε εποχή αλλά εδώ θέλω απλά να σημειώσω ότι σήμερα οι δαπάνες του ελληνικού κράτους είναι περίπου στο μέσο όρο της Ευρώπης εκεί που χάνει η Ελλάδα είτε είναι τόσος της το μέγεθος των δαπανών είναι τόπος διαθέτει τις δαπάνες και στο ότι δεν έχει επαρκή έσοδα για να καλύψει τις κ προβληματικό φορολογικό σύστημα την ημέρα ανισότητα δώρο ένα ΔΟΥ ανισότητα παιχνίδια διαστάσεις ανισότητα της ελλάδας απέναντι στη δύση και ανισότητα μεταξύ των ελλήνων εδώ η οικονομική ιστορία της ελλάδας χωλαίνει έχει δοθεί κάποια έμφαση στο πρώτο και καμιά έμφαση στο δεύτερο ίδια τον 19ο αιώνα δεν μπορείς με τίποτα να γεννήσω τώρα ελπίζω να αλλάξει αυτή η εικόνα τα επόμενα χρόνια και το τελευταίο είναι το επιχειρεί το μεγάλο ζήτημα είναι το ελληνικό επιχειρείν είναι παραγωγικό το στον κύριο όγκο του οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη οφέλη στην οικονομία και το κοινωνικό σύνολο μήπως οι έλληνες έχουμε ιστορικά επικεντρωθεί βασικά σε μη παραγωγική με ειδικό εδώ μπαίνει το θέμα της προσόντων θητείας γράφουμε πρόσοδο θηρία και έχουμε την πρόσοδο θηρία του κράτος που είναι μια σταθερά Μπενίσης σταθερές που ανέβασαν πάνω που είπαμε πιο αναφέραμε πιο πάνω και υπάρχει κύπρος εδόθη η άδεια των επιχειρηματικών ηγετών το θέμα είναι μη παραγωγικοί δεν θα επιχειρηματολογήσουν ότι έχει υπάρξει και παραγωγική και μη παραγωγική και πρέπει να δούμε πως θα αυξηθεί το κομμάτι της παραγωγικής αυτά είναι τα βασικά μεγάλα ζητήματα και ίσως σαν τελικό ζήτημα θα έβαζα η Ελλάδα είναι μια χώρα τόσο ιδιόμορφη που δεν μπορούμε να καταλάβουμε με εργαλεία οικονομικής ανάλυσης υπογράφουν ελληνική οικονομική ιστορία μπορεί να αναλυθεί με όρους σύγχρονης οικονομικής ανάλυσης τη στιγμή που η οικονομία της αγοράς οι μικροί δεν θα σου είναι πολύ χρήσιμη όροι συχνά νιώθεις σαν να τη στιγμή που εισπράττονται φυτεία άλλη οικονομική ανάλυση σε όλα και τη στιγμή που τα κίνητρα των ελλήνων δεν είναι μόνο το κέρδος αλλά η οικογένεια και οικογένεια δεν είναι μόνο οι γονείς και τα παιδιά είναι και ποια είναι η έννοια της οικογένειας για παραμονή στο στο ΑΤΜ εκεί βλέπουμε ότι δυσκολεύει οικονομική ανάλυση να μας δώσει εργαλεία και τώρα ακούμε είναι τι μπορεί να προσφέρει το διάβασμα για ανάγνωση της ελληνικής οικονομικής ιστορίας στην οικονομική ανάλυση την κάνει πιο ρεαλιστική υπέρ περιμένω σε αυτό το τελευταίο κομμάτι να δραστηριοποιηθείτε λίγο καθώς διαβάζεται τουριστικός υπάρχει κάποια πορεία ναι ηγεσίας της επιχειρηματικής ηγεσίας λοιπόν είναι 100 μείωση με τη δύση η Ελλάδα θάνος σκεφθείτε λίγο μέσα σας τον ρόλο και τη σημασία της αστικής τάξης δέχεστε κοίταξε ένα δόθηκε στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που ανδρώθηκε στην αύριο θα κοιτάξουμε τα μακροοικονομικά για μεγέθη της ελληνικής οικονομίας στο μακρύ 19ο αιώνα μιας