Διάλεξη 1 / Ιστορική αναδρομή για την χρήση της πληροφορικής στην τέχνη. Οι εικαστικοί στο τεχνολογικό περιβάλλον. Τέχνη, Επιστήμη & Τεχνολογία. Πολιτιστικοί Διάλογοι. - Φωκά Αμαλία (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 2015)
Ιστορική αναδρομή για την χρήση της πληροφορικής στην τέχνη. Οι εικαστικοί στο τεχνολογικό περιβάλλον. Τέχνη, Επιστήμη & Τεχνολογία. Πολιτιστικοί Διάλογοι.: Λοιπόν για να δούμε τώρα τι θα είναι αυτό το μάθημα των διαφόρων συντεχνιών ουσιαστικά θα κάνουμε μια επισκόπηση μεθόδων αλγορίθμων τακτικών γενικά που εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο της πληροφορικής για την τέχνη όμως έτσι τι θα είναι αυτά εδώ έχω επί μόνο με τίτλους τα βασικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε γάλα και το ψωμί το πρώτο είναι οι αλληλεπιδράσεις δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε να φτιάξουμε μάλλον ένα έργο το οποίο δεν μένει σταθερό αυτό μεταβάλλεται ανάλογα όμως με κάτι το οποίο θα κάνει ο θεατής και το κοινό θα βρίσκεται μπροστά από αυτό το έργο δεν ξέρω αν έχετε δει ποτέ σας τέτοιο τη της ναι κέντρα να ακριβώς είναι ένα ακριβώς αυτό παράδειγμα είναι ακριβώς τον περιγράφεις ναι είναι δύσκολο να εντάξει και είναι δύσκολο δεν γίνεται Cats πέντε 10 λεπτάκια το 60 έτσι όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα πλαίσια αυτού του μαθήματος δεδομένου ότι εσείς δεν έχετε διδαχθεί σε παλαιότερα εξάμηνα προγραμματισμό τη και δεν μετράει λοιπόν δεν έχετε ενταχθεί προγραμματισμό το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα έτσι και επειδή βλέπετε ότι έχω μέσα από κύτταρα αντικείμενα τα οποία θα δούμε γενική ιδέα είναι να μείνουν υλοποιήσουμε αυτά τα πράγματα θα κλαις αυτού του εξαμήνου να δούμε πώς μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα γι' αυτό είμαστε εδώ και δεν είμαστε στο εργαστήριο έτσι να δούμε πώς μπορώ να γίνω αυτά τα πράγματα γιατί οι περισσότεροι μάλλον πολύ ξέρω γω εικαστικοί οι οποίοι θέλουν να φτιάξουν ένα έργο αλληλεπίδραση κο δεν σημαίνει απαραίτητα πέταξε μόνη τους έτσι μπορεί να κάνουν σε συνεργασία με κάποιον που είναι της πληροφορικής οι άλλες ειδικότητες μηχανικούς οτιδήποτε τέχνη και ειδικότητες των θετικών επιστημών συνεργάζονται μαζί τους για να φτιάξουν υπάρχει και αυτή περίπτωση υπάρχουν βέβαια θα δούμε και σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή θα κάνουμε υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν γίνει και οι ίδιοι οι προγραμματιστές που το κάνουν εξ ολοκλήρου μόνοι τους όμως αυτό δεν απαγορεύει κάποιος να συνεργασθεί με μια ομάδα ανθρώπων η οποία έχει τις τεχνικές γνώσεις για να προκύψει το τελικό έργο ρε λόγω των περιορισμών που έχουν ότι εσείς δεν έχετε κάποια προηγούμενη επαφή με την πληροφορική έτσι εσύ κάνεις το μάθημα που κάναμε μαζί το προηγούμενο εξάμηνο ναι του πολυμεσικές εφαρμογές επιλογής εκεί κάναμε κατά ένα έννοια προγραμματισμό αλλά ήταν ένα εργαλείο δεν είναι κλασική έννοια του προγραμματισμού καπνού και αφού εντολές κώδικα ένα πρόγραμμα αναλυτικός προγραμματισμός δεν διάβασα διάφορα πακέτα τα οποία τα συνέδρια μεταξύ τους για να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα λέγεται βέβαια βέβαια τέσσερις με θα μπορούσε κάποιος να πάρει αυτό το λογισμικό αυτό βέβαια δεν και να υλοποιήσει πράγματα αγαθά εδώ ακούμε απλά είναι δεν είναι εντάξει όπως είπατε δεν είναι κάτι τόσο απλό είναι μια σύνθετη διαδικασία άρα λοιπόν επειδή θα έχουμε τώρα πόσα στις δύο οδυνηρό η επόμενη που θα έρθουν την πάτρα α έχουν αίνουν Γιάννενα έμαθε το πρόβλημα δηλαδή ότι δεν είμαστε εμείς προγραμματιστές για να μπορούμε να τα υλοποιήσουμε θα συντάξει αυτό που θέλω να κάνουμε σύντομα μένει ουσιαστικά να δούμε τι μπορώ να χρησιμοποιήσω δηλαδή εσείς ως εικαστική τι θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την πληροφορική σε κάποιο δικό σας έργο άσχετα τώρα με το πως ακριβώς θα υλοποιηθεί αυτό το πράγμα θα πούνε τι θα χρειάζεται για να υλοποιήσει κάτι απλά θα μπούμε σε τόσο βάθος δε δίνω το φτιάξουμε επιτόπου τώρα εάν κάποιος γιατί θα δούμε και με τις εργασίες του μαθήματος πώς θα γίνει αυτό αλλά τώρα αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί και θέλω να υλοποιήσει τακτικά κάτι αυτό μπορούν να το κάνουν απλά δεν θα το κάνουμε για όλα αυτά αξίζει γενικά λοιπόν αυτό που έλεγα την αλληλεπίδραση είναι οτι δεν έχουμε κάτι σταθερό είναι έχουμε σαν έργο κάτι το οποίο μεταβάλλεται ο τρόπος όμως με τον οποίο μεταβάλλεται είναι με βάση κάποια ενέργεια που γίνεται εξωτερικά του έργου τάξη άρα εμείς θα δούμε αλλά να μελετήσουν αυτό το κομμάτι της αλληλεπίδρασης κενές αυτό θα δούμε στη πραγματικότητα είναι ιλίγγους εξωτερικά δεδομένα μπορώ να χρησιμοποιήσω για την αλληλεπίδραση κοινοτική τρόπο δηλαδή ας πούμε για να παρότι αυτό που λέγαμε πριν και εγώ να το χέρι μου και από μια μπαλάντα φύσιν αυτό τι πρέπει να γίνει θα πρέπει στο λογισμικό που έχω να καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα άνθρωπος στους ανθρώπους του κουνάει το χέρι του και το χαίρεται αυτό δεν Πάρεδρο του αγγίζει μπορεί να είναι από δω να βοηθάω και πλάνα από το χέρι μου να κάνω ένα κίνηση με το χέρι φασιστικά εμένα το λογισμικό μου τι πρέπει να κάνει πρέπει να βλέπει τι βρίσκεται μπροστά του εγώ έτσι και μετά να μπορεί να καταλαβαίνει ότι βλέπω ένα χέρι που κινείται και αυτά τα χέρι κινείται από αυτή και να βλέπει ακριβώς και τη θέση στην οποία βρίσκεται το χέρι σε κάθε χρονική στιγμή εντάξει στο λοιπόν προφανώς και μπορεί να γίνει πρέπει να βάλω μια κάμερα που περνάει κοντά και εγώ πρέπει να τα εξετάζουμε την οικονόμου περνά από την εικόνα έτσι ώστε να καταλαβαίνω τη βλέπω τώρα μπορούσαν και σε ποια θέση βρίσκεται καθετί που έχουν μπροστά αυτός είναι ένα τρόπος σημαίνει ότι μπορώ να έχω αλληλεπίδραση μόνο με τον έχω έναν άνθρωπο μπροστά μου και να κινείται μετοχές το πλοίο και τίποτε άλλο τάξη είναι ένα τρόπος θα δούμε δηλαδή τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να περνά σαν είσοδο εμείς κάτι και μετά επίσης σημαντικό είναι πόρους σαν μεταβάλλεται το οτιδήποτε δείχνω εγώ πάνω στην οθόνη μου η αρχή το περιορίσουμε δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο κάτι το οποίο προφανώς μια οθόνη ένα αλληλεπίδραση οίκο έργο να δούμε δηλαδή αφού παρόμοια είσοδο πως πρέπει να επεξεργαστούν την είσοδο έτσι ώστε να προκύψει κάποιο άλλο αποτέλεσμα πώς μεταβάλλεται αυτό το πράγμα ναι εμείς έχουμε κάνει μαζί στο εργαστήριο του προηγούμενου εξαμήνου είχαν ένα έννοια αλληλεπίδραση κότα σπαθιά θυμάμαι κάποια γραφικά τα οποία όμως μεταβάλλοντας αν εμείς πουλούσαμε το δείκτη του ποντικιού και αλλάζει κάτι έτσι δω αυτών αντί να έχω εγώ ένα ποντίκι θα κουνάω θα παίρνω ένα ισόποση με ένα κάμερα οι από κάτω έναν αισθητήρα ταξίδι οριστικά γι' αυτό το κομμάτι εμείς θα δούμε θα δούμε τι γνώσεις εργαλεία αισθητήρες μπορώ να χρησιμοποιήσω για να παίρνω είσοδο και καταλαβαίνω ότι κάτι αλλάζει στο περιβάλλον το οποίο βρίσκεται το έργο μου ψάξε και μετά με ποιους τρόπους μπορώ αυτή την αλλαγή στο περιβάλλον που βρίσκεται το έργο μου μπορώ να την αξιοποιήσω για να μεταβάλουν το τελικό αποτέλεσμα του έργου ναι και ξαναλέω όταν θα φτάσουμε το σημείο δεν είναι απαραίτητο να μείνουμε μόνο στην βασική κλασική ιδέα που έρχεται σε όλους το μυαλό δηλαδή να βάλω μια κάμερα ακούγεται ένα άνθρωπος και με βάση την κίνηση ένα ανθρώπου μεταβάλλεται κάτι το οποίο είχε σημειωθεί τον μπορεί να αλληλεπιδράσει με διαφορετικό τρόπο περί του υπάρχουν κάποια έργα ας πούμε τα βάζουμε πάλι προβάλλουν κάτι σημειωθούν ν αλλά πέρα απ' το να έχουμε μια κάμερα παίρνει την κίνηση του ανθρώπου έχουν βάλει και μικρόφωνα συγκεκριμένα στην ενεργό είχανε βάλει μικρόφωνα αυτό ήτανε σε μια έκθεση που προφανώς υπήρχαν πολλοί επισκέπτες στην έκθεση είχαν βάλει να μικρόφωνα στο κάτω στο πάτωμα μάλλον και ανάλογα τώρα με το πώς περπατάει και κάθε άνθρωπος και πόσοι ήταν έπαιρνε περισσότερο λιγότερο θόρυβο έτσι ο θόρυβος αυτός λοιπόν που ηχογραφούν TANAP τα μικρόφωνα μετέβαλε αυτό το οποίο βλέπουμε στην οθόνη θα ξέρει θα δούμε τέτοια πράγματα που μπορούν να αξιοποιήσουν για να κάνουμε τελικά ένα έργο να είναι υπάλληλοι επιδραστικό τηρεί ένα ενότητα ξέρει η δεύτερη ενότητα είναι δεδομένα όταν λέω δεδομένα μάλλον τι σκέφτεστε εσείς όταν λένε δεδομένου τι θα μπορούσε να είναι δεδομένη ένα σύνολο δεδομένων σε ηχητικά σύνολο δεδομένο είναι το κοντύτερα έτσι εδώ μου παρέδιδαν πάλι το μηδέν και ασημί άσχετα τώρα το ότι μέσω κάποιας απ ευθείας μπορεί τελικά αυτά μεταφράζονται σε 0 και ένα δε μας είπε μας αυτό μας μας έφερε ένα επίπεδο πιο πάνω πριν γίνουν 00 πμ επεξεργαστών δηλαδή από κάποιο λογισμικό είναι αντίθετη στα έτη θα ήταν ένα σύνολο δεδομένων ξεχάσει προς το παρόν αυτό ΟΤΑ αν θέλει ένα άνθρωπος έχω ένα σύνολο από δεδομένα ένα πιο πρακτικό παράδειγμα δεν είναι λάθος συμβουλές απλά έναν αυτή η ζωή γενικά δεν εννοώ αυτό θεσμό άλλα δεδομένα ουσιαστικά χρησιμοποιούμε πληροφορία η οποία είναι διαθέσιμη υπάρχει έχουμε σε μια βάση δεδομένων και με βάση αυτή την πληροφορία το σύνολο αυτό των δεδομένων εγώ θα στα πάρω για να επηρεάσουν ενεργό πια τι εννοώ ας πούμε παραδείγματα πρακτικά τι θα μπορούσε να αναστείλουμε θα μπορούσαμε να πάρουμε σε σύλλογο δεδομένου για παράδειγμα καταγραφή θερμοκρασίας στα Γιάννενα λόγο τα τελευταία 20 χρόνια ένα σύνολο δεδομένων αυτών έτσι το οποίο χρησιμοποιείται ας πούμε από μετεωρολόγους οι άλλες ειδικότητες για να μελετήσουν διάφορα πράγματα έτσι το δίδυμο λέει έχω απλά ημερομηνία ένα ημερομηνία και δίπλα την έχω παράδειγμα τη μέγιστη θερμοκρασία που έχει τη συγκεκριμένη ημερομηνία και την ελάχιστη θερμοκρασία και έχουν πάρα πολλές τέτοιου είδους τιμές σας είπα για παράδειγμα τα τελευταία 20 χρόνια αυτό είναι ένα σύνολο δεδομένων πώς θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν το πράγμα σε ένα έργο τέχνης λες και να αυτό είναι αυτό που σας λέω έχει να κάνει και δεν ξέρω αν έχετε ακούσει τον όρο του κατάντησε αλλαγή θέσεων δη την οπτικοποίηση δεδομένων δεν είναι απαραίτητα γράφημα πολλές φορές πολλές φορές αυτό δεν αναφέρεται μόνο στο κομμάτι της τέχνης γενικά των εικαστικών τεχνών πολλές φορές υπάρχει το πρόβλημα ότι έχουμε πάρα πολλά δεδομένα αλλά επειδή είναι τόσο πολλά τα δεδομένα είναι δύσκολο είναι να αναγνωρίσουμε μου κάποια πληροφορία πίσω απ' αυτά τα δεδομένα δύο και διακοπών μια σειρά από αριθμούς θερμοκρασίες και αυτά μπορεί να βγάζετε συμπεράσματα ή κοιτάζοντας τα όχι εύκολα πάντως έτσι τα τελευταία χρόνια ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο κομμάτι αυτό του ανταπάντησε αλλαγές θέσεων δηλαδή το πώς μπορούν να αποκωδικοποιήσουν δεδομένα έτσι ώστε κάποιος να μπορεί εύκολα με ένα ματιά να καταλαβαίνει την ουσία πίσω από όλα αυτά τα νούμερα που τάξη βέβαια μαζί μας διαφεύγει αυτό καθαυτό το δυσμενές πλαίσιο αν και πολλές φορές υπάρχουν παραδείγματα που το ταμείο είχε live session παντρεύεται και με τις εικαστικές τέχνες για να μπορέσει να δείξεις γιατί τώρα εντάξει μην πάει το μυαλό σας μόνο σε θερμοκρασίες υπάρχουν πάρα πολλά σύνθετα δεδομένα πολυδιάστατα συμμετέχουν μόνο ημερομηνία και έναν αριθμό θερμοκρασία μπορεί να έχω πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα είναι δύσκολο κάποιος να τα δείξει με ένα γράφημα το πρόβλημά μας ήταν απλά ένα γράφημα μια γραμμή και φτιάχνουν τέτοιες καθόλου δεδομένο στον Μπεν δεν φαίνονται δεν μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα γράφημα είτε λοιπόν δεν αυτό κομμάτι μαγαζί έφερε αυτό καθαυτό το κατάντησαν οι ρίζες των ναι όχι όχι όχι εδώ τουλάχιστον αναφέρομαι στο κομμάτι αυτό που λες είναι άλλο κομμάτι δεν είναι τον καταρτίζονται session αυτό υπάρχει ας πούμε σε πολλά μουσεία φυσικής ιστορίας έχουν ξέρω γω δεινόσαυρους σκελετός εκεί έχουν εφαρμογές οι οποίες ξέρω γω βάζει μπροστά κατάσταση που υπάρχει στο μουσείο φυσικής ιστορίας βάζει μπροστά το κινητό σου παίρνει την εικόνα του σκελετού και αρχίζει να σου βγάζει τους φαινόταν αυτό στην πραγματικότητα δηλαδή ένα σώμα εκτός από σκελετό του δεν είναι ακριβώς αυτό δεν αυτό δεν είναι ακριβώς δεν είναι με την έννοια που το λένε δηλαδή η δεδομένα από δεν με όπως σας το έθεσα εγώ είναι μια σειρά από δεδομένα αυτός βάναυσα μέτρα έχουν μια χρονολογική σειρά οκ δεν είναι ότι απλά εγώ έχω τις διαστάσεις αμυντική η ξέρω γω του πώς συνδέονται κάθε κόκαλο από το σκελετό ένα δεινοσαύρου δεν είναι αυτό έτσι θέση σαν παράδειγμα τι θα μπορούσαν στην ολομέλεια αυτό την συλλέξει ας πούμε θερμοκρασίες έτσι σαν εξάρω είναι μια τι εννοεί στο εν αυτό της αλλά οκ ναι καταλαβαίνεις οκ αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο έχει να κάνει με το να πάρω αυτό με κείμενα μην βάλουν μόνο ένα βιβλίο παρατημένα γενικά και από κει να εξάγω κάποιες λέξεις το κείμενο τα οποία με κάποιο τρόπο θα καθορίσουμε σε τρεις σημαντικές ας πούμε για παράδειγμα να σας αναφέρω ένα άλλο έργο έχει είχα είχε φτιάξει κάποιος έπαιρνε σαν δεδομένο σε πραγματικό χρόνο τα άρθρα που εμφανίζονταν στα ειδησεογραφικά sites όλου του κόσμου όχι χωρίς κοινό θέμα ενάλιων αρχείο όλον τον κόσμο τα κάποια αντλιών μετρητών υγρών στην αμερική αυτό για να είναι τέλειο που γέννησε μια γλώσσα έτσι αυτό με το μέσω του λογισμικού και έκανε κάθε χρονική στιγμή έπαιρνε αυτή τη στιγμή τα άρθρα τα οποία έχουν δημοσιευθεί πριν δυο-τρία λεπτά ασκούν σε κάθε δέσμευση εικοσαετή και μετά επεξεργαζόταν το κείμενο αυτό των άρθρων και έβρισκε ποιες είναι οι λέξεις που εμφανίζονται πιο συχνά μέσα στο άρθρο εσείς κάτι έμοιαζε έβγαζες με πιέσεις ποια είναι τα θέματα τα οποία είναι σημαντικά αυτή τη χρονική στιγμή μέσω αυτών λέξεων έτσι ας πούμε αν έχει γίνει κάποιο γεγονός σημαντικό είναι λογικό να περιμένουμε ότι όλα τα ειδησεογραφικά sites έχουν άρθρα για αυτό το σημαντικό γεγονός είτε καλό είτε κακό έξι άρα κάποια λέξη ακόμα και αν είναι η τοποθεσία κάποια πολύ έτσι θα εμφανιζόταν συχνά επειδή αυτό λοιπόν τι έκανε έπαιρνε αυτή τη αυτά τα δεδομένα πήρε ένα σύνολο δεδομένων αυτό ότι μαζεύω πολλά κείμενα που υπάρχουν στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή αυτή τη χρονική στιγμή αυτό ήταν σε πραγματικό χρόνο έκανε αυτή την εξαγωγή με κάποιους αλγόριθμους τους οποίους εμείς θα περιγράψουμε τι τους αλγόριθμους μπορεί να χρησιμοποίησης γιάννη επεξεργαστής κάποια δεδομένα σου παίξε μετατίθενται αυτός να φτιάξει ένα έργο το οποίο να δείχνει ας πούμε πόσο εφήμερη είναι πληροφορία την εποχή του διαδικτύου όποτε έπαιρνε αυτές τις λέξεις όταν βρισκόταν σε κάποια έκθεση κατάλαβες λέξεις σχηματίζονταν αυτές τις λέξεις συγκεκριμένα είπε με σταγόνες από νερό πέθανε από έναν μηχανισμό που είχαν φτιάξει έπεφταν σταγόνες με συγχρονισμένο τρόπο έτσι ώστε να σχηματίζεται αυτή λέξη προφανώς το Radical σταγόνες οι οποίες έπεσαν από ψηλά σταδιακά πέφτανε είχαν αυτό ώστε να δείξει ότι η πληροφορία που υπάρχει σήμερα μέσω του διαδικτύου ότι έχει μικρή διάρκεια ζωής το να δείξουμε έργο πάντως το ότι μάζεψε μαζεύεις κείμενα που υπάρχουν στο διαδίκτυο αυτό είναι ένα σύνολο από δεδομένα τάξη τι άλλο θα μπορούσε να πάρει σαν δεδομένο θα μπορούσε να πάρει σαν δεδομένο και έχουν υπάρξει έργα έχουν αξιόπιστες επειδή ζούμε ένα θέλει κάποιος να απεικονίσει με κάποιο τρόπο το ρυθμό ζωής σε μια πόλη έτσι ας πούμε στα Γιάννενα απεικονίζει καθιστό ρυθμό ζωής στην πόλη έπαιρνε δεδομένα σε ότι αφορά και κυκλοφορία αυτοκινήτων σε κάποιους βασικούς δρόμους της πόλης Μποτία έκανε μαζί με δεδομένα τοπίο των μάζεψε τα δεδομένα θα μπορούσε να ήταν είτε μέσω ήχου πόσο θόρυβο δημιουργείται σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο ένα κεντρικού δρόμου μιας πόλης έτσι κι αυτό το όχι εμείς ας πούμε μια βδομάδα κάνεις εσύ τη συλλογή των δεδομένων για κάποιο χρονικό διάστημα μαζεύεις όλο αυτό το φόβο και μετά το θόρυβο των χρησιμοποιημένων γιάννα απεικόνισης κάτι το οποίο θα δείχνει για παράδειγμα το ρυθμό ζωής στην πόλη των Ιωαννίνων παραδίδουν πράξη γενικά να το τι είδους δεδομένα θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ένα απεριόριστο αλλά σε αυτή την ενότητα εμείς αυτό που θα δούμε είναι ότι γενικά είναι πιο με ποιους τρόπους μάλλον μπορούν να συλλέξουν δεδομένα η τι είδους δεδομένα υπάρχουν σαν σύνολα έτοιμα τα οποία μπορώ να τα πάρω θα τα αξιοποιήσει αυτά τα έτοιμα σύνολα δεδομένων σας λέω θα μπορούσαν να είναι από επιστήμες θετικές τεχνολογικές οι οποίες Car and οι οποίοι κάνουν διάφορες έρευνες και χρησιμοποιούν σύνολα δεδομένων γιανα κάνουν κάποια έρευνα αυτά τα σύνολα δεδομένων θα μπορούσε ένα δικαστικός θα χρησιμοποιήσει όχι για να εξάγει κάποια συνολικά συμπεράσματα αλλά για να απεικονιση κατι σε ένα έργο του ταξίδι ένα παράδειγμα να πάρεις αίτημα επιστημονικά δεδομένα είπαμε να συλλέξει δικά σου δεδομένα με κάποιο τρόπο θα δούμε με τους πιθανούς τρόπους θα μπορούσαμε να συλλέξουν δεδομένα και μετά σε αυτά μπορώ εγώ να τα αξιοποιήσω σε ένα έργο κατανοητό ταξίδια έως τώρα μια πηγαίνει περιγράφηκαν θα δούμε πιο αναλυτικά αυτά σε κάθε βαθμό νέκταρ θα δούμε θα αναφέρουμε μαλλιού κάποια εργαλεία προγραμματισμού τα οποία είναι ειδικά για την τέχνη για παράδειγμα αυτό που λέγαμε το λογισμικό το βέβαιο βέβαια που κάναμε στο προηγούμενο εξάμηνο είναι ένα εργαλείο προγραμματισμού που είναι ειδικά για την τέχνη έτσι δεν χρησιμοποιείται για άλλους λόγους τι κάνει αυτό το πρόγραμμα γενικά όταν λες για προγραμματισμό οι δυνατότητες είναι σχεδόν απεριόριστες θα μπορούσε αυτά που ξέραμε τώρα σαν παράδειγμα μαλλί τη δράση πρέπει κάπως να υλοποιηθεί μπορεί να υλοποιήσουν το πρόγραμμα δηλαδή ουσιαστικά λέγαμε πριν οτι για την αλληλεπίδραση για τα δεδομένα κάτι σαν είσοδο η είσοδος αυτή καθορίζει κάποια πράγματα πώς αλλάζουν και προκύπτει ένα τελικό αποτέλεσμα με τους να ναι αυτά τα εργαλεία είναι γενικά δεν γεμίζει κρυμμένη δουλειά έτσι τα εργαλεία αυτά βλέπουν το βέβαια είναι γενικό εργαλείο δεν είναι για μια συγκεκριμένη δουλειά δεν μπορεί να αξιοποιήσει και για ήχο και εικόνα για βίντεο έντυπο θα μπορούσα μέσω αυτού του εργαλείου του βέβαια εγώ να παίρνω πίσω από ένα κάμερα πίσω από ένα μικρόφωνο η από οτιδήποτε άλλο μέσα στο Ντένβερ βέβαια να έχω φτιάξει την πως επεξεργάζονται αυτά τα δεδομένα το οποίο τελικά είναι μαθηματικές πράξεις που γίνονται πάνω σε δεδομένα οι οποίες επηρεάζουν πώς θα αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα αλλά την εικόνα αποτέλεσμα είναι μια εικόνα που θα μεταβάλει την εικόνα αυτό λοιπόν που κάνουμε εδώ βέβαια μπορούσε να το κάνει μέσω του προγραμματισμού του πτώση των μεταναστών στο πρώτο εξάμηνο φέτος για πρώτη φορά όχι στο δικό σας ναι είναι γλώσσα προγραμματισμού χρήσιμη στην showbiz Tax ήταν πριν κάποια χρόνια και ήδη προσθέσει για παράδειγμα εντός του προγραμματισμού η οποία φτιάχτηκε ειδικά για εικαστικούς το οποίο σημαίνει ότι πάλι κι αυτό που λέγαμε πριν με την αλληλεπίδραση των δεδομένων μπορεί να το υλοποιήσεις μέσω ένα προγράμματος στην πρόθεση ουσιαστικά τα εργαλεία του προγραμματισμού είναι αυτά τα οποία εσύ θα ειδοποιήσει αυτά είναι τα δεδομένα μου αυτήν είσοδος μου αυτός είναι τρόπος με τον οποίο θέλουν να τα επεξεργαστείς και δώσουμε την έξοδο του τελικό αποτέλεσμα εγώ θέλω να προβάλλοντας του μέσω ένα προτζέκτορα θέλω αποθήκευσης ένα αρχείο εικόνας την αποθήκευση αρχείων βίντεο κλπ κλπ τάξη προφανώς εμείς δεν θα μπορέσουμε τώρα μέσα στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου μόνο να μάθουμε πλήρως το πώς λειτουργούν αυτά τα εργαλεία προγραμματισμού αυτό θα κάνουμε όμως σε μια ενότητα του μαθήματος είναι να δούμε πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικά εργαλεία τα οποία θα εξυπηρετούν και διαφορετικούς σκοπούς που έχω και τελικό αποτέλεσμα τάξη και μετά ερχόμαστε στα δίκτυα την έναντι δύο το ίντερνετ ας πούμε είναι είναι ένα είναι το μεγαλύτερο δίκτυο έτσι εδώ υπάρχει η έννοια των δικτύων το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν διασυνδεδεμένα όχι απαραίτητα υπολογιστές μπορεί να μην είναι μόνο υπολογιστές συνδεδεμένοι μεταξύ τους πονάει πολύ να είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους και άλλα πράγματα και αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους έτσι αυτό ουσιαστικά το δίκτυο ότι κάτι συνδέεται κάτι άλλο και επικοινωνούν μεταξύ τους αυτή την έννοια των δικτύων χρησιμοποιείται και σε κάποια έργα τέχνης όπως είναι για παράδειγμα φτερά το δίκτυο υπολογιστών το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας είναι κι αυτό ένα δίκτυο έτσι υπάρχουν ας πούμε σαν παραδείγματα όπου έχουν χρησιμοποιήσει στοιχεία από δίκτυα κινητή τηλεφωνία το οποίο σου βγάζει έμποροι να πάρεις παράδειγμα τώρα σαν δεδομένων από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας πόσες κλήσεις πόσα μηνύματα γίνονται κάθε χρονική στιγμή μπορείς να πάρεις σαν δεδομένο την φράση που έχει κάποιος μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας περί τελικά παρότι μιλάμε για δίκτυα θα καταλήξουμε πάλι στο να πάρω κάποια δεδομένη έτσι απλά εδώ το ξεχωρίζουμε γιατί πρόκειται για ένα διαφορετικό τρόπο δηλαδή από μια δικτύωση κάποιων συστημάτων τάξη μετά ερχόμαστε θα έρθουμε στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης το πήρα ένα κομμάτι ένα ερευνητικό πεδίο της προφορικής τεχνητή νοημοσύνη η οποία αλλά γενικά μιλώντας η τεχνητή νοημοσύνη σαν έννοια έχει σκοπό μια μπορούμε να δημιουργήσουμε συστήματα τα οποία ένα από τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να έχουν θα ήταν να μπορούν να αποφασίσουν μόνα το χρησιμοποιηθεί παρακωλύει και στη ρομποτική ούτι αν έχουμε ένα ρομπότ κινείται εδώ πέρα μέσα από την αίθουσα μέσω της Τεχνητής νοημοσύνης δεν χρειάζεται εγώ να του δίνω απόλυτα ακριβείς οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθεί μέσα στην αίθουσα έτσι ώστε να μην πέσει πάνω σε ένα έπιπλο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να και φυσικά μέσω των αισθητήρων εισόδου που έχει ας πούμε κάμερα για να παίρνει εικόνες να αποφασίζεται και δεν μπορεί δεν πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και γιατί θα καταλήξει να πέσω πάνω στο έπιπλο αυτό είναι ένα τρόπος ένα μάλλον compact έχει δυναμώσει να αποφασίζει ένα σύστημα μόνο του κάποια πράγματα το οποίο φυσικά θα πρέπει να μάθουμε εμείς πόσα πρέπει να αξίζει κάτι ένα κομμάτι μεγάλο κομμάτι της σεζόν συνεισ που έχει χρησιμοποιηθεί και σε εικαστικά έργα είναι η προσομοίωση φυσικών φαινομένων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης είναι να κάποια παραδείγματα που έχουν χρησιμοποιηθεί σχετικά συχνά σε έργα τέχνης είναι για παράδειγμα ήδη ότι τρόπος με τον οποίον κινούνται τα αποδημητικά πουλιά τα αποδημητικά πουλιά ταξιδεύουν ένα μέρος είναι αλλού την πορεία ακολουθούν θυμάστε έχετε δει ναι πέρα απ' αυτό όσο περπατάνε έχεις δει ποτέ ένα σε ένα μέτρο υπέρ της ναι αυτή ιδέα παρότι είναι πολύ απλή δηλαδή ότι υπάρχει μπροστά κάποιος φυσικά ή ακολουθούν σχηματίζεται αυτός σχηματισμός από όλα τα πλοία αυτή ουσιαστικά περιγράφει πως πολλοί οργανισμοί λειτουργούν ομαδικά για να πετύχουν κάτι το περιγράφει πολλά πουλιά δηλαδή τα οποία ανήκουν στην κατηγορία είναι τιμητικά το καθένα δεν κάνει ακριβώς το ίδιο πετάνε όλα προς ένα κατεύθυνση τι είναι αλλά δεν έκανε όλα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο όλα μαζί όμως πετυχαίνουν έναν κοινό στόχο στα να φτάσουν δηλαδή στο προορισμό αχ αυτή η διαδικασία αυτή έχει προσομοιώσει μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και έχει αξιοποιηθεί σε πολλά αντικείμενα για να περιγράψει για ένα μάλλον για να προσδιορίσει με ποιον τρόπο συνεργάζονται διάφορα άλλα υπολογιστικά στοιχεία έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα τελικός στόχος αυτή η έννοια μπορεί να εφαρμοστεί και σε μη Square όπου για παράδειγμα εμείς δεν θα έχουμε αντιληφθεί κάποια απαραίτητα τώρα σε ανέργους είναι τόσο ευθύνης η αναλογία ΕΜΠ θα μπορούσαμε να έχουμε πολλά αντικείμενα σε ένα έργο το οποίο προβάλλω τα οποία μας κινούνται κι εγώ θέλω εκεί εσύ μεταξύ αυτών να μην είναι τυχαία σχετίζεται η κίνηση ένα αντικειμένου που έχω εδώ μεγάλο εδώ παιχνίδι συνεργασία μεταξύ γιάννης πως ταξίδι στη συντελεί κι για να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα υπολογιστή κανείς εμφανή και εισπράξεις έτσι οι οποίες περιγράφουν όμως μαθηματικές πράξεις περιγράφουν τη λειτουργία αυτή των αποσμητικών πουλιών έτσι αυτή την ιδέα λοιπόν εγώ μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να κάνω κάποια αντικείμενα πάνω σε ένα έργο που έχω νέα κινούνται αυτόνομα με αλλά ακριβώς με έναν κοινό στόχο θα έχουν πολεμήσει αυτό ένα άλλος τεχνητής νοημοσύνης το Ιλινόι έχει πάρει ένα άλλο κλασικό παράδειγμα τεχνητής νοημοσύνης είναι βιώματα που φέρει τρόπο κα έτσι αυτό είναι ένα κομμάτι εκεί πέρα περιγραφής σ'αυτό το κομμάτι για τον τόπο κάποιοι περιέγραφες για κάθε διεθνές μάλλον διαφορετικούς χαρακτήρες φέρει διαφορετικά είδη 8 αμυντικός επιθετικός είναι και πρέπει όμως όλοι να συνεργάζονται έτσι ώστε να πετύχουν το στόχο τους δηλαδή ποιος να βάλουν γκολ κερδίστε χρήματα είτε να βάλουν γκολ στην επίθεση ήδη να αποτρέψουν τον βορρά στην άμυνα από τους άλλους ναι είναι 100% απλά χρησιμοποιήθηκε από την ερευνητική κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης ιδεατό τρόπο κ γιατί το ποδόσφαιρο είναι κάτι με το το οποίο γνωρίζει πολύς κόσμος έτσι το καταλαβαίνει αλλά το να παίξει ποδόσφαιρο να παίξουν ποδόσφαιρο είτε ρομποτάκια είτε σε μια προσομοίωση πάνω στην οθόνη να παίξει μια μπάντα που αποτελείται από 10 11 παίκτες δεν είναι κάτι τόσο απλό να γίνει από ένα υπολογιστικό σύστημα είναι αρκετά σύνθετο έτσι απλά χρησιμοποιήθηκε τιμή ερευνητική κατεύθυνση συνωμοσίες σαν ένα πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται πράγματα με έναν τρόπο ασκούν πιο κατανοητό και ευχαριστούμε εκατ έτσι αλλά είναι ένα κομμάτι στο ένα άλλο κλασικό παράδειγμα τεχνητής νοημοσύνης είναι ο τρόπος με τον οποίο μαζεύουν την τροφή τους τα μυρμήγκια ξέρετε που το κάνουν επικοινωνήστε με στην λίγα οι νέοι είναι με την οσμή έμεινε για αφήνουμε φέρουν μόνες πίσω τους και αυτό ήταν μια και όποιος βρει πρώτος τροφή αρχίζουν να ακολουθούν και οι υπόλοιπες αφού εκεί υπάρχει στροφή και αυτό έχει προσομοίωσης με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνη και έχει αξιοποιηθεί ας πούμε για το πράγμα δεν βρει ότι εγώ θέλω να πω το ίδιο να κινείται μέσα στο χώρο έχω λόγω ακριβώς να πετύχει κάποιο στόχο δεν μπορούν ακριβώς να του δώσει ακριβείς οδηγίες πως θα το κάνει αυτό το πράγμα και έχει υλοποιηθεί αυτή η έννοια όταν έχουμε ομάδες από ρομπότ το με τα μυρμήγκια Γιάννενα όταν ένα από την ομάδα φτάσεις στο στόχο να αρχίσουν όλοι οι υπόλοιποι μια πάει όλη ομάδα εκεί και αυτές οι ιδέες μπορούν να αξιοποιηθούν πάνω σε ένα εικαστικό έργο όπου θα αποτελείται από πολλά διαφορετικά αντικείμενα αυτό το εικαστικό έργο και τα αντικείμενα πάλι θέλουν να συνεργαστούν με κάποιο τρόπο έτσι ώστε να πετύχουν έναν τελικό στόχο κοινό βέβαια αυτό που σας λέω στη διεθνή ένωση νέα κομμάτια έτσι δεν είναι απαραίτητο ότι όλοι έχω ομα δα η οποία πρέπει να πετύχει κοινό στόχο μπορεί να έχω σύννομη ομάδα η οποία είναι ανταγωνιστική μπορεί να προσομοιώσει και όχι απλά και φυσικά μπορώ να αξιοποιήσει καλό αγόρι μου τεχνητής νοημοσύνης η οποία είναι ατομική 1000 αναφέρουν σώμα αναφέρομαι σε ένα αντικειμένου με παίζουν την σκηνή η απαραίτητη ξέρω το έχω δει αλλά έμεινε εκείνη τη ναι αλλά αλλά οι ρίζες του ναι ρολά 8 δύο θρυλικά βαν της κόψανε ναι εντάξει το γράψανε δουλεύω αυτά λύσεις όλο για το κρίνεται ναι δεν ξέρω να σου πω εγώ για το συγκεκριμένο που αναφέρεις εάν όντως αξιοποιηθεί κάποιους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης αλλά έτσι μου περιγράφεις θα μπορούσε πολύ εύκολα αλλά πάντως αυτό είναι που έφερε σήμερα παράδειγμα animation που αξιοποιείται πλέον στις ταινίες στην κινούμενα σχέδια οι οποίες δημιουργούνται αποκλειστικά σε έναν υπολογιστή απλά η βασική διαφορά είναι ότι αυτές ταινίες υπάρχουν πλέον και εξειδικευμένα λογισμικά τότε τι κάνεις μοντελοποίηση ας πούμε τον βάλει το ένα συν το σώμα το έτσι και μετά μπορείς να του δίνεις αυτό το με το μοντέλο της blues σκηνής δηλαδή να κάτσει κάποιος να σχεδιάσει πώς είναι αυτό το ζώο σε κάθε πιθανή κοινή θέση έτσι μοντελοποίηση και μεταμέλεια σημαντικούς τρόπους βγαίνει το πώς θα κινείται κάθε κομμάτι του σώματός του στην ταινία δεξιός μπακ άγνωστοι χρησιμοποίησαν γιατί θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για χάρη των οποίων δεν θα είναι καθαρά τεχνητή νοημοσύνη μπορεί όμως είναι δεν ξέρω πού ακριβώς τι κάνανε για την ταινία δουλειές αλλά θα μπορούσε πάντως εμπόρους και μετά ερχόμαστε στα Art του Ελληνο παθήσεων που σύμφωνα ζει με τι θα μείνει είναι φέροντας ένα που είναι πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια έχει έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πάρα πολλών σε πάρα πολλούς διαφορετικούς τομείς σικάτα αλουμινιου την μας δείχνει καλά τη σελίδα on και αυτό το πράγμα είναι ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που λέγεται φυσικά ένα μικρός υπολογιστής τον οποίον εμείς δεν έχει χρησιμοποιηθεί σχεδόν για οτιδήποτε θα ταραντίνο επειδή είναι μικρά τέτοιας πλακέτες ανοιχτή το ιστορικό κάποιοι απολίτιστοι όπως είναι αυτές του αρκετές ολοκληρωμένα κυκλώματα είναι ένα μικρή ταχύτητα η οποία όμως έχει επεξεργαστεί πάνω της διάφορα πραγματάκια τον πέταξαν σαν ένα ανυπολόγιστη που ουσιαστικά έχει περιοριστεί είναι τότε σε θέση στιλέτο κανείς συνταγματικότητα είναι μικρός πολεμιστής έχει έξω είναι πολύ φθηνό εύκολο μου έχει μειωθεί πάρα πολύ και χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλά πράγματα εισόδου και χάσω μπορείτε φανταστείτε ας πούμε κάποιες είχε φτιάξει με ανδρόγυνο ήταν δηλαδή αυτός εξαπάτησε 1δις π.χ. πάνω του άρτου οίνου γιατί γιατί ήθελε όταν ποδήλατο να βγάζει προειδοποιητικά σήματα πίσω τους οδηγούς πάνω στο μπλουζάκι του το ότι θέλει να στρίψει θέλει σοβά σταματήσει κλπ έτσι αναπτύσσεται menu πάλι για να βγάζει τα σήματα πίσω επίσης κάτι έκανε αυτός ένα πάνθεον της ΕΡΤ έναν μικρό υπολογιστή αυτό τάξη πάρα πολύ μικρό ιταλική πέρα τα ανθρωπάκια που θέλουνε να δούνε και τι έκανε το γράμμα της Photo Art μείνουν ότι ξένοι θάνατοι σε αυτό το πρώτο Καλλίας Μιχαλάκη όταν εγώ θα κάνω πάντα θα γίνεται αυτό α τα αντίθετο αναλύσουμε γίνεται το άλλο κλπ κλπ απλώς συμβαίνει τάξη απλά αυτό μπορεί να υλοποιηθεί γιατί γιατί είναι αυτά μικρά και μπορείς να τα προγραμματίσεις να κάνουν οτιδήποτε θες και αντί λοιπόν αυτό που σας έλεγα πριν που θέλουν να παίρνω είπε ότι θέλω να κάνω είσοδο σε ένα έργο μου ήχο Macedonian Trophy θέμα παίρνω κανείς περπατά εδώ πέρα τον ήχο τα βήματα του δυστυχώς έφτασε τα βήματα του εμένα θα με πείραζε το έργο μου ποσοστό υλοποίησης πρακτικά αφού η θα μπορούσε πιθανώς να ποτό ενώ υπολογίζεται ένα τέτοιο ξένες μικροφώνου τραβάει τον ήχο και να έχουμε σε ένα έχουν γράψει ένα πρόγραμμα 14 αυτό μπορώ να το κάνω και έτσι όμως καλό είναι να μην στο βραχύ σύνδεση των ηνωμένα ένα μικρόφωνο και μετά να επεξεργάζεται με κάποιον τρόπο θα προγραμματίσουν το αλουμίνιο για να μου δίνει μια τελική έξοδο η βασική διαφορά ποια είναι ότι εγώ παίρνοντας ένα τέτοιο αντιτείνουν ουσιαστικά προγραμματίζονται το κάνω ένα συγκεκριμένη συσκευή η οποία κάνει κάποια συγκεκριμένη δεν λέω ότι θα ανοίξει τον υπολογιστή που θα έχει το λειτουργικό σύστημα Windows θα ανοίξει το πρόγραμμα αυτό θα κάνει κάτι έτσι ψάχνω μια συσκευή μικρή η οποία κάνει τα συγκεκριμένα απλού σύνθετου ανάλογα πως θα το κάνω εγώ χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ η αλουμίνιο για να σκεφτούν και να μποτάκια γιατί μπορώ να συνεχίσω να παράσχουμε μοτέρ πρόβες καλό δηλαδή μια μικρή συναρμολόγηση θέλω αυτόν κατά την κοινή και μαζί της ρόδου θέλω τα μοτέρ και μετά του παίρνει ένα ατού είναι το προγραμματίσουν και το πώς θέλω αυτό το πράγμα εκείνη δεν είναι κάτι το οποίο φτιάχτηκε ειδικά για την τεχνική προφανούς έτσι πάντως επειδή έχει τώρα περίπου μια πενταετία την παραπάνω που βγήκαν στην αγορά τα Art video τον βασικό ξαναλέω που τα έκανε το πόσο διαδεδομένο είναι το μικρό τους κόστος χρειάζεται δηλαδή κάποιοι για να φτιάξει κάτι να ξοδέψει ξέρω γω 1000 ευρώ με πολύ λίγα χρήματα παίρνει την τραχύτητα του παντού ενώ παίρνει και αισθητήρες υπάρχουν οτιδήποτε μπορεί σχεδόν οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε από αισθητήρες αισθητήρες ενώ που παίρνουν είσοδο έτσι είναι εύκολο να προγραμματίσει κάποιος εύκολο φρένο για κάποιον όποιος έχει ασχοληθεί και λίγο με προγραμματισμό έτσι δεν είναι πάντως κάτι φοβερά τρομερό και μπορεί οι οικονομικά και γρήγορα να φτιάξει κάτι κ ντόμινο στην τέχνη έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές τις περισσότερες φορές σταρ του κοινοβουλευτισμού πείθει όταν θέλουμε σε ένα έργο να έχουμε και κάποιου είδους κίνηση δεν έχει έχει έχουνε χρειάζεσαι πολύ μνήμη στάρι στα admin δεν είναι όπως εν πολλοίς δηλαδή θέλω να βάλω πάνω τέσσερις γίγα Γιαβάση δουλέψω έχουν πρόσεξε αυτό το Halloween σε οίνους λαβή της Proton ανιχνεύσεις C ας υποθέσουμε τώρα ότι θες εσύ να βρεις κάποιον ήχο και μεταθέτοντας τον Νικ να γίνεται μια κίνηση ούτε έτσι σε ένα μεικτό Λινού το οποίο με βάση να έχει επάνω του αισθητήρες ήχου βάλτε τα μούτρα και σαν να έχει προγραμματίσει έτσι ώστε με βάση αυτό τον ήχο θα κάνεις αυτό αυτήν την κίνηση έτσι κεντρική σκηνή θα κάνει θαύματα κόστος κατασκεύασε σε έτσι κενές του συνδέεται με υπολογιστή ο ΕΛΓΑ γενικά μπορείς να συνδέσεις είτε μέσω ασύρματου δικτύου τάξη υπάρχουν διάφορες θύρες θα μπορούσα εγώ ας πούμε θα περιλαμβάνουν Linux έχει άνεση τηγάνι νικοπούλου και εγώ με τη νέα του Αρτινού στεναγμών ένατο Οίκο σας από τον υπολογιστή ετών η συγκυβέρνηση ΝΔ είναι πολύ φθηνά αλλά δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο κόσμο γιατί εξαρτάται είχα φτιάξει τελικά αυτό το αλουμίνιο για να παραγγείλεις ένα ένα τα κουβαδάκια υπάρχουν κάποια κείται αίτημα για κάποια πράγματα που τα χρησιμοποιούν συχνά αλλά όταν δεν έχεις κάτι πρωτότυπο ουσιαστικά θα παίρνεις ένα κομμάτι κομμάτι 50 επιτήδεια μετάδοση στην κλειστή αλλά θέλεις και το φτιάχνεις έτσι οπότε τα άλλα δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές μιλάμε για κόστη που πολλές φορές δεν έχει καν 800 ευρώ δίνουμε το κόστος και πάντως θα σας δείξει και κάποια έργα τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει αλλού γίνονται σας είπα ότι είναι βαθμού showbiz περισσότερες φορές για όταν θέλουν υπάρχει κίνηση τρεις μικρά ρομποτάκια τα οποία μπορεί να μην έχουν την όψη ένα turbo δηλαδή όταν λέμε κάτι το οποίο είναι το ποτέ δεν πρέπει να είναι αυτό που μπορεί να καθαρίσει το μυαλό το ρομποτάκι είναι ένα αντικείμενο νερό δουλειές η ανθρωπότητα θέση του οτιδήποτε άλλο δεν έχει σημασία και κάνει βόλτες πέρα μέσα στην αίθουσα δεν είναι μόνο αυτό ρομπότ μπορεί να είναι και κάτι τότε εσύ φτιάχνεις έναν μηχανισμό ας πούμε σε ένα έργο τέχνης το οποίο δεν θα είναι φυσικά μια εικόνα έτσι ένα έργο τέχνης δεν ξέρουμε τι υλικά οτιδήποτε και η ευτυχία σας με ένα χέρι και θες να του δίνεις το χέρι μου κάποια κίνηση οτιδήποτε αυτό δεν είναι να μπει πλέον παλαιότερα μπορούσε κανείς βέβαια απλά το κάνεις λίγο πιο δύσκολα έτσι οι ίδιοι πολλές φορές πιο ακριβά φυσικά δεν το χαλάσεις ανοίγει το πρόγραμμα της έτσι γιατί έτσι κι αλλιώς δεν σημαίνει ότι την πρώτη φορά που θα προγραμματίσεις θα συμβουλεύσει ακριβώς αυτό θα μπορέσετε να το αλλάξεις γενικά σας λέω αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύς κόσμος έσπευσε έχει ενθουσιαστεί με τα ατού οίνου και θα μπορούσε εύκολα κάποιος σε σας που δεν έχει ασχοληθεί με προγραμματισμό αν θέλει να ασχοληθεί με αυτό γιατί υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος δεν είναι καν φοιτήσει φοιτητές στο παρίσι έχουν τελειώσει τίποτα έτσι απλά είναι χομπίστες που λένε και να τους έχει άριστο πολιτικό χρήμα μόνοι τους μπορεί κάποιος να το κάνει μην τόσο δύσκολο και το καλό είναι επίσης ότι ν τα τελευταία χρόνια υπάρχει και αυτή επιτάσσει γενικά στην πληροφορική ότι δημιουργήθηκε η κοινότητα κάποιων χρηστών που χρησιμοποιούν μετά είναι η οτιδήποτε άλλο και αυτοί ανταλλάσσουν υλικό μεταξύ τους οπότε μπορεί κάποιος αυτό που θέλει που έχει διχάσει τους κάνουν ξεκίνησε το 0 πάλι δηλαδή σαν μια βοήθεια και από κει άρχισε να τροποποιεί το δούμε αυτά σας δείξει παραδείγματα πως έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα σε κάποια έργα έτσι και πώς θα μπορούσαμε εμείς να κάνουν κάτι τέτοιο δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να κάνουμε όλα όσα θα δούμε θα ξέρει και μέντα το τελευταίο κομμάτι στο οποίο θα αναφερθούμε πάλι της μόδας αυτό τα τελευταία χρόνια το Τρίτη Πέμπτη των μαθητών ως αντιπρόσωπος στο τμήμα αποκτήσαμε και τρίτη κρίνεται φυσικά Πολύδροσο τα δεν ξέρω αν έχει προλάβει κανείς να χρησιμοποιήσει Τρίτη πριν τα τιτάνες ναι είπα δεν ένα πενάκι για εξήγησε μου το ξέρω αυτό περνάει πούλιες επτά άνθρωποι ζωγραφίζει στον αέρα δικατσα τώρα έχουμε ένα πενάκι το πενάκι κάνω έτσι και αυτόπτη κίνηση που κάνω όπως φαίνεται σε κάποιον άλλο ίλιγγο παρά και όχι τέτοιο δεν έχουμε τέτοιες τμήμα φωνές είναι πρόσφατα που πενάκι Τρίτη και τριπλή κλασικό είναι καινούργιο σε τεχνολογία και το DVD θεσσαλια αφιερώσουμε μια ενώνονται μαθήματος να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην τέχνη το Τρίτη πριν την έτσι με τις συνήθεις πληροφορικής αλλά απλά να αναφέρω εγώ εδώ ότι για το thread πριν την ουσιαστικά αναφερόμαστε στα ψηφιακά η τη διδασκαλία τους το οποίο μέχρι τώρα οι περισσότερες εφαρμογές έχουν υπάρξει μια ήπια αντίδραση Καλυψούς μέχρι πριν την είναι ουσιαστικά να δημιουργείς κάτι όχι απλά για να παίξεις ας πούμε μεταξύ τους λόγω να κάνω σαν γλυπτό ένα καρέκλα αντί να την κάνω με τα χέρια μου βάζω σαν μοντέλο και κινητικών TDP και τάξη μην το κάνεις και αυτό απλά δεν είναι αυτός βασικός στόχος του να έχεις ένα χρόνο πριν για να κάνεις κάτι το οποίο θα μπορεί να δανείζεται με τα χέρια σου ο στόχος είναι να μπορέσεις να εκτυπώσεις της διαφθοράς να αφήσει το αντικείμενο κάτι το οποίο δεν θα μπορούσες να κάνεις με τα χέρια σου ενα παράδειγμα που έχει δεχθεί να τέτοιου είδους tip το ψηφιακό χρησιμοποίησαν είχε πάρει δεδομένα μάμε τώρα να σας πω ακριβώς τι είδους δεδομένα είχε χρησιμοποιήσει είχε πάρει ένα σύνολο δεδομένων πόσα μέτριες θερμοκρασίες δείχνοντας ότι θα τον βρούμε όταν φτάσουν σε φτηνό ας το πω και μέσω αυτών των δεδομένων έφτιαξε κάτι πολύ λογικές δομές τρισδιάστατες CPC φυσικά και δεν θα μπορούσε ποτέ κανένας να φτιάξει με τα χέρια έτσι με έναν πολύ σύνθετες δομές και μετά τυπώθηκαν αυτές με έναν αθλητή πριν εμείς τουλάχιστον σε διάφορα To KODE μάθημα θαμπό στη διαδικασία να δούμε λογισμικά που κανείς φτιάχνει μοντέλα τρισδιάστατα σχεδιαστικά είπε πως ανησυχούν το φωτό σοκ σχεδιάζει κάτι υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα τοπία σχεδιάζει τρισδιάστατα μοντέλα έτσι λεφτά δεν θα δουλέψω πάνω σε αυτά εγώ θα επικεντρωθώ περισσότερο σε πράγματα τα οποία μπορεί να βγάλει στη διάρκεια ταμπού μοντέλα με σύνθετους τρόπους όχι να σχεδιάσεις C μετοχές κάτι δηλαδή με τους τρόπους που αναφέραμε και πριν δεδομένα επεξεργασία δεδομένων κλπ τεχνητή νοημοσύνη τίποτε άλλο και μέσω ένα ένα εργαλείο προγραμματισμού να βγει αυτό το τρισδιάστατο μοντέλο γιατί ουσιαστικά να σχεδιάζεις κάτι το οποίο ίσως σιτίζονται μην παίρνεις τι θα προκύψει τελικά εσύ ξέρεις θέλω να βγάλω κάτι ένα τρισδιάστατη δομή η οποία ας πούμε να έχει σαν θέμα αυτό για το αυτό περνά από ένα σύνολο δεδομένων τα επεξεργάζονται και βγαίνει ένα τελικό αποτέλεσμα όταν φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα το αποφασίζουν τι και πώς πες τι εννοείς παράλληλα νούμερα είναι κομμάτι της μεγάλης ολόγραμμα έδεσε αυτό θέλει άλλο μοντελοποίηση όλα αυτά που έχεις δει στην τηλεόραση τα περισσότερα οτιδήποτε όπου το κέντρο ληστή τις περισσότερες φορές έχουν τιμηθεί με λογισμικά όπως είναι για παράδειγμα τα ξακουστό 3ds Max των μάγια που είναι λογισμικά τα οποία σου όταν κάνεις μοντελοποίηση τρισδιάστατων γραφικών και να του δώσει κοινή σας με αυτά που περιγραφεις μάλιστα πριν με το lion King καταγάλανα έχουν χρησιμοποιήσει το μαλλί του CDS μας παίζονται χρησιμοποιούν αυτά αυτό όμως το ολόγραμμα 3ds Max και μαγκιά είναι τα δύο πιο συχνά χρησιμοποιούμενα δεύτερη χρονιά είναι να πούνε και ελεύθερου λογισμικού αν δεν σημειωθεί αυτό το ψάξεις το μπλέντερ ΧΑ αυτά χρησιμοποιούνται αυτή βιομηχανία κινηματογράφου γιάννη μίσους κατά κόρον βύθιση Χαμός αξιόπιστη λύση αλλά το πώς να τον ρίξεις ένα ολόγραμμα έχει να κάνει μόνο με το πόσα άτομα τον μοντελοποίηση του διοξίνες άφησαν έχω τον περικλή δεν αλλιώς θα μπορούσε να αλλάξει το μοντέλο μου και να μην είχατε δει πριν τα και το φύλλο αγώνα χάνει στιγμή από τις πρώτες είναι Evelyn κοντά δεν έχουμε τέτοιο of τάκης λοιπόν κάντε κάτι για να αυτή είναι γενικά οι ενότητες που θα δούμε στην πορεία του μαθήματος αξίζει πιστώθηκαν με διαλυμένο τον το ξέχασε γιατί μετά θα κάνω μου πολλά πράγματα σε διάφορα διαδικαστικά του μαθήματος ΝΔ λόγω της ιδιαιτερότητας του μόντι δεν έχετε ξαναδουλέψει με προγραμματισμό η citi βλέψη είναι σε εργασιακό επίπεδο και δεν μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι σύνθετο σαν τελικό αποτέλεσμα θα δουλέψουν περισσότερο το μάθημα στη θέση του εξαμήνου σαν να μιλάω σε κάποιον καλλιτέχνη στο οποίο θέλει να μάθει τι δυνατότητες υπάρχουν στην πληροφορική και θέλει να τα χρησιμοποιήσει είτε μετά να δουλέψει παραπάνω μόνος να μάθει κάποια εργαλεία έτσι η γη να συνεργαστεί με έναν άνθρωπο που είναι της πληροφορικής για να βγάλουν ένα τελικό αποτέλεσμα μαζί έτσι αυτή θα γίνει κοινή ιδέα μου γι' αυτό εξάλλου τώρα σε ότι αφορά τον τρόπο βαθμολόγησης αξιολόγησης μαθήματος θα ήθελα να κάνουμε κάποιες εργασίες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου οι όποιες εργασίες θα είναι δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να πούμε στα δύο τελευταία παντού νοιώθω ήδη πριν την να φτιάξουμε κάτι θα δούμε με αυτό το σπάνιο δεν ξέρω αν θα το καταφέρουμε θα το δούμε αυτό αλλά στη διάρκεια του εξαμήνου θέλω θα σας δώσω λοιπόν σαν εργασία όταν θα έχουμε αναφέρει κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές και μεθόδους θα δοθεί σαν εργασία να κάνετε εγώ στον τόμο το δεν μπορώ να σκεφτώ μια ελληνική λέξη το concept το τεχνικό κομμάτι ναι απλά θέλω δηλαδή να να τόκων σε νέα πλοία προσπαθώντας ούτε ελληνική λέξη το concept θα θελήσουμε κάποια στιγμή θα σας πω ότι εσείς έχετε μάθει σ' αυτά τα πέντε έξι Γαλλία έτσι και δυνατότητες και να σκεφτείτε κάτι για ένα έργο δεδομένα θα χρησιμοποιήσει πώς θα επεξεργαστούν και ποιος θέλουμε να είναι το τελικό αποτέλεσμα τάξη τέτοιου είδους εργασία έπαιζε φαίνονταν μπορεί να σας δώσω και σαν πρώτη εργασία πριν σας δώσω κάτι τέτοιο να σας δώσω να κάνετε ένα έτσι ν' αναζητήσει στο να βρείτε έργα τα οποία ανήκουν έχουν χρησιμοποιήσει κάποιο αντικείμενο τεχνικές να τα δούμε και να τα αναλύσουμε τις τεχνικές σιώπησαν πίπα πίπα κάπως έτσι δηλαδή θα είναι και θα δω εάν θα μπορέσουμε προς το τέλος να κάνουμε και κάτι να το δούμε σαν τελικό αποτέλεσμα αξίζει τεμπέληδες την ιστορία πρόσοψη πρόσθεσε δεν έχει κάνει το δεν έχει κάνει Close ωραία υπάρχει πέρα από το υλικό που έχω εγώ για τα μαθήματα που έκανε το χειμερινό εξάμηνο το οποίο μπορείς να έχεις πρόσβαση προφανώς είναι ιστορικός έτσι θα βάζω τρεις διαφανείς θα σας δείχνουμε εδώ και άλλο υλικό θα βάζω πάλι ιστορικός μεταξύ τους πέρα από αυτά δηλαδή μπορώ αν θες να σου δώσω και κάποια βιβλία οι sites τα οποία θα μπορούσες να δοκιμάσεις την εξής μόνο με προσιτή σε ενδιαφέρει πραγματικά το αντικείμενο να κάνεις Δείτε τα άλλα Άρτας με την ευρεία έννοια πίστευα ποτέ αυτή τη στιγμή είναι και νέα εργαλεία που θυμούνται τη γλώσσα προγραμματισμού java java περισσότερες κάνουνε εικαστικά λοιπόν να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα αν συνεχίσουν λοιπόν θέλω να κάνετε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για το πώς ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε την πληροφορική για την τέχνη S ποτέ τότε το τότε οπωσδήποτε είναι εντάξει εννοείται ότι μέσω της συνεργασίας καλλιτεχνών και πληροφορικών ξεκίνησα αυτό το κουμπί Τετάρτη ντυθείτε Lara όπως λένε απλά λεφτά για να γίνουν και γι' αυτό ξεκινά κάτω από το 50 γιατί είχε να κάνει και με το τι δυνατότητες έδινε τεχνολογία κάθε χρονική στιγμή έτσι γιατί προφανώς αυτό 50 το οποίο ξεκινά ήταν πολύ διαφορετικά πράγματα από ότι είναι σήμερα έτσι καμία σχέση ταξί το video Art με ποιά είναι τέχνη είναι η προσωρινά κενές άμα πάρεις προτού πέσει τόσου δεν υπολογιστές ήταν τόσο διαφορετική δεν τα πολλά είδαμε κάτι τεράστια μηχανήματα αρκετών αξιοποίηση για τέχνη φτάνει το 50 τώρα δεν ξέρω αν θα μπορούσε να εντάξει στο βίντεο του κινηματογράφο που ήταν εκείνη την εποχή όχι φανερώνουν όχι για να δούμε λοιπόν εδώ εμείς τοποθετούμε ας πούμε την έναρξη του χρονοδιαγράμματος μας το 50 του 50 ποιο που έχουμε τη νέα έκδοση αυτού του βιβλίου Sanders έδειξε Society στο οποίο γινόταν μια μελέτη σχέση των ανθρώπων με τις μηχανές μηχανές όχι πολεμιστές τσι απαραίτητα γιατί προφανώς οι η ανάπτυξη τον μηχανών το οποίο αργότερα έγιναν οι πωλήσεις και μηχανές PC όπως το ξέρουμε σήμερα ξεκίνησαν φυσικά να χρησιμοποιούνται για το βασικό λόγο ότι θέλανε να γίνονται γρήγορα μαθηματικής πράξης υπολογισμοί αυτή η βασική ανάγκη ξεκίνησε πολύ η μελέτη έτσι άρα εκείνη την εποχή ότι βγήκε αυτό το βιβλίο θα πρέπει εδώ και τώρα κάτι πράγματα που λένε μπορεί να μας φαίνονται επειδή μας το 2015 μας φαίνονται τόσο αυτονόητα αλλά θα πρέπει καπνός να προσπαθήσει να σκεφτεί ότι εκείνη την εποχή πόσοι ήταν τα δεδομένα και το να συζητάς τη σχέση των ανθρώπων με τις μηχανές τόπος επικοινωνία άνθρωπος ένα μηχανή ήταν κάτι πολύ πρωτοποριακό για το 50 έτσι και σήμερα έχουμε να δούμε έδωσε από κει ξεκινάμε λοιπόν που ξεκίνησε αυτή η μελέτη για την επικοινωνία των ανθρώπων τις πιθανές και το 51 που έγινε οι εμφανίστηκε για πρώτη οθόνη γραφικών έτσι γιατί περί των 50 ενώ δεν είχαν τι να φάνε το αποτέλεσμα βέβαια δεν είμαι μηχανή δεν πάντως κάποια φωνή με γραφικά 51 εμφάνιση εμφάνιση η πρώτη οθόνη γραφικών από εκείνο το σημείο και μετά είχαμε άμεση απόκριση της διάβασης ένα χρήστη οι μιας μηχανής ένα υπολογιστή με ένα οθόνη να βλέπει δηλαδή ένα αποτέλεσμα μια άμεση ενεργεί το 56 έγινε παρουσίαση του πρώτου καφέ βίντεο δυτικών είναι όλο αυτό το πράγμα έτσι 56 τεράστιο μηχάνημα και έτος έχω βάλει πόσο πήραν τιμή 5000 δολάρια τότε το 58 το μοντέλο που λείπει δημιούργησε κινούμενες κινηματογραφικές σκηνές για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας αναλογικό υπολογιστικό εξοπλισμό ψηφιακό και συγκεκριμένα ο ίδιος γιατί δεν τους τίτλους της ταινίας μπερδεύω σαν προάγγελος τον και εννοιών animation και για πρώτη φορά ο όρος στο on Twitter γράφει τις αξιοποιήθηκε το 60 απ' τον γουίλιαμ φέτες μου λένε στην μπορεί κατασκευάζει αεροπλάνων και το 61 έχουμε το πρώτο βίντεο και το οποίο μου προφανώς όχι μόνο του 60 αλλά και ακόμα και σήμερα πολλά πράγματα που είναι αποτέλεσμα έρευνας και νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά είτε στα videogames στη γενική γυναικών στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας δείτε βίντεο και σε αυτόν ποινή της animation πλέον τρεις πάρα πολλές νέες τεχνολογίες πήραν το παιχνίδι αυτό τους περίφημους τον θεό μου για πολλά χρόνια παρόμοια παιχνίδια δεν ξέρω αν εσείς πρόλαβε να παίξει ούτε κάτι τέτοιο τα καζάνια της μηχανήματα και οι να κέρματα που βασιζόταν πάνω στην ιδέα αυτή τόσο 62 γεννήθηκε η πρώτη ταινία με υπολογιστή σε έφοδο και τους συνδέσμους αν θέλετε να τα δείτε στο σπίτι σας το οποίο ήταν ουσιαστικά το Bell Labs πέρυσι μια ταινία να συνυπολογιστεί ουσιαστικά έκανε μια προσομοίωση δεν θα το λέγαμε ουσιαστικό μετά σημερινά δεδομένα και τότε όμως τότε μπορούσες να δεις την οθόνη ένα υπολογιστή αυτή την προσομοίωση έκανε ένα σημαντικό βήμα πάνε με το νόμο της βαρύτητας πώς κινήθηκαν γύρω γύρω το 63 έχουμε εδώ μου των σουηδών ξοδέψουν τη τζον έχετε ξανακούσει αυτός δημιούργησε το πρώτο έργο με υπολογιστή που είναι εικόνα αν έχει κάνει πάρα πολλά έργα αν θέλετε να δείτε γυναίκα τα έργα του Σούλη που δημιουργεί μέσω υπολογιστή αυτό σας άκουσαν εικόνα στη διαφάνεια είναι το έργο του το χάμστερ την αίτηση μου όχι τον έδρα της Sony διακόπηκαν εδώ είμαστε θα ζήσουν works αναλογικό υπολογιστή έτσι και και αυτό το συγκεκριμένα το χάνει με που έχω βάλει εγώ ζω μια εικόνα εδώ αυτό ουσιαστικά το έχει φτιάξει λίγο μετά το 63 μετά το πρώτο του έργο χαμένου παιδιού το πιο γνωστό του το οποίο το έχει φτιάξει πάλι μέσω υπολογιστή το πέτυχαν και κινήσεων που ουσιαστικά κινείται είναι εν μέσω πέντε στο δημόσιο δηλαδή εικόνες οι οποίες όμως δείχνουν την κίνηση έτσι και 65 γίνεται η πρώτη έκθεση κοντύτερα Art στη στουτγκάρδη και το 67 ιδρύεται οργανισμός το περιμένει συναρτάται Technology αλλά βλέπετε ότι έχει ζήσει την εποχή είναι διαμορφώνεται ένα κοινότητα που την ενδιαφέρει στο πως θα εφαρμόσει την τεχνολογία για την τέχνη και ένα σταθμούς στην ιστορία του Kuga Τετάρτη είναι η έκθεση τους παίρνετε εξερευνητή επειδή αν αυτή έκθεση το 68 που πραγματικά σταθμός γιατί εγώ την Τετάρτη όπου σας έχω και links για να δείτε είχαν παρουσιαστεί πολλά έργα τα οποία είτε χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία είτε μέσω των έργων έδειχναν την επίδραση της τεχνολογίας στη ζωή του ανθρώπου αλλά εκεί παρουσιάστηκαν να ακόμα περισσότερο για τις έννοιες τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα δηλαδή και η έννοια της αλληλεπίδραση κότας συζήτηση μετά ένα έργο είχε παρουσιαστεί από τότε τάξη παρότι είχε αλλάξει δηλαδή του τρόπου με τον οποίο θα αλληλεπιδρά κάποιοι σήμερα ένα έργο ο τρόπος τελοσπάντων εντάξει τρόπος είναι γενικά πάνω-κάτω που ίδιος έχει αλλάξει μάλλον άμεσα λύση σκληρές και το τελικό αποτέλεσμα που τον βλέπουμε αλλά η ιδέα του να είναι ένα έργο αλληλεπιδρά στικό είχε παρουσιαστεί από τότε και πάρα πολλές ταινίες γι αυτό το λόγο αυτή η έκθεση ειδικά τους έπαιρνε την έντυπη τη ήτανε σαν σταθμός σημαντικό σημείο στην έννοια του κουν και Τετάρτη δείτε καλά το ψαλίδι το και την ίδια χρονιά ιδρύθηκε το κοντύτερα Society επιστημονική κοινότητα που ασχολείται ακριβώς με αυτό την τέχνη με την πληροφορική οι οποίοι φυσικά έχει έργο μέχρι σήμερα έτσι το 69 βλέπετε αυξάνεται ενδιαφέρουν δημιουργείται ιδρύεται μάλλον και φέτος οι εγγραφές το οποίο είναι πολύ σημαντικό στην ελληνική κοινότητα και σήμερα είναι ένα ειδικό το ένα ειδική ομάδα που έχει σαν ερευνητικό ενδιαφέρον τα πολιτικά έργα άφιξη πιάτου 69 εκεί παρουσιάζονται εργασίες σημαντικές που δείχνουν την εξέλιξη των γραφικών και έχουνε το 70 αυτό ήθελα να σας πω πριν αν αυτό το έργο το οποίο είναι και αντιδραστικό και αξιοποιεί και ρομποτική το 70 εδώ βλέπετε υπάρχει αυτή η μεταλλική κατασκευή δύο όπου δώρο έχει αυτό μπροστά του αισθητήρες ήχου και κίνησης για να αλληλεπιδρά με το κοινό δηλαδή όλοι όλος αυτός ο μηχανισμός αν βρισκόντουσαν στην αίτηση που έκανε έξω εγώ παλαμάκια εκτεινόταν προς το μέρος αυτού κινείται σε λίστες και το ούζο 71 γίνεται η πρώτη ατομική έκθεση κομπιούτερ General τέταρτης μορ έργα που έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση υπολογιστών αποκλειστικά ατομική γι αυτό είναι η βασική διαφορά σας είπα πριν για το εξαιρετικά απλά ότι καθ' ότι γίνεται μια ατομική έκθεση σημαίνει ότι κάποιος έχει κάνει ήδη μια σειρά από έργα που είναι πάνω σε ένα θέμα μπορεί να κάνει μια ατομική έκθεση έτσι έχουμε δηλαδή να υπάρχουνε καλλιτέχνες οι οποίοι τους διαφέρει πάρα πολύ αφού το αντικείμενο υποθήκη μπορεί αποκλείεται να κάνει κι άλλα έργα χωρίς τη χρήση τεχνολογίας αλλά είχαν ασχοληθεί σημαντικά έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν και ατομικής έκθεσης μόνο με αυτό και το 79 γίνεται το πρώτο RS ηλεκτρονικά το οποίο θα συνεχίσει να γίνεται κάθε χρόνο μέχρι και τώρα το οποίο είναι ουσιαστικά ένα φεστιβάλ για την χρήση της τεχνολογίας στην τέχνη και έχουν καθιερώσει η και κάποια βραβεία αποστέλλουν αδιαφορήσει τα έργα τους βλέπετε εδώ τις τόνισε είναι αλλά Αρχική αθλητικα ιστοσελίδα αυτή θέλετε κοιτάξτε εξαίρεση και έχουμε το 80 την ίδρυση του MIT media Lab τον άκουσε είναι ιδρύθηκε κιόλας από τον ελληνικής καταγωγής των εκτρόπων είτε νόμιζα πως ποτέ όχι εδώ και πολλά το media Lab του MIT έχει κάνει του σημαντική έρευνα έκτοτε δεν δεν δεν αναφέρεται μόνο στην τέχνη την μύτη αλλά με δεν είναι μόνο στην τέχνη πολλά πράγματα όμως Ακόστα που έχουν αναπτυχθεί στο media Lab έχουν αξιοποιήθηκε στην τέχνη είναι όμως είναι τόσο σημαντικό το ερευνητικό έργο που έχει γίνει κι στο media Lab και έχει διαμορφώσει δηλαδή τα υπόλοιπα πράγματα που γίνεται σε άλλους τομείς και γι' αυτό το αναφέρω αλλά αν κοιτάξετε μην στα projects τα οποία έχουν τρέξει και στο παρελθόν αλλά και τώρα θα βρείτε την πολλά projects τα οποία είχανε αντικειμένου θεωρούν πάντως τέχνης το 81 παρουσιαστικό πρώτους προσωπικός υπολογιστής τα PC που ξέρουμε μέχρι σήμερα θα στην ινδία εδώ ιστορικό πλέον επεξεργαστεί το 88 δεν ξέρω νομίζω θα προλάβει εσείς στην πρότερη στα υπόλοιπα πολύ πιο μεταγενέστερα χαρακτηριστικά Nestle ένταξή τους σημαντικό είναι αυτό το αναφέρω ότι το 81 εμφανίστηκε το πρώτο PC γιατί πριν το 81 βγαίνουν μπορούσε όχι κάποιος ιδιώτης να πάρει πολεμιστής σπίτι του αλλά ακόμα και οι επιχειρήσεις οι μικρές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επίσης θα μπορούσαν να έχουν υπολογιστεί γιατί ήταν κάτι τεράστια δηλαδή σύνολο πρώτο Μακρυγιάννη στην σχεδόν πανάκριβο που σημαίνει ότι ήταν απαγορευτικό τότε εμφανίστηκε ήδη το όνομά του δηλαδή το προσωπικός υπολογιστής έδωσε την έννοια ότι είχε σαν στόχο να μπορεί κάθε άνθρωπος έχει το δικό του υπολογιστή και αυτό το αναφέρω γιατί το οτι μπορεί σε αυτό που λένε με τα σταδιακά όλο και περισσότερο να μπαίνει ας πούμε σε κάθε σπίτι και ένα υπολογιστής της επιχείρησε ναι φυσικά φυσικά απλά θέλω να πω ότι άλλαξε άλλαξε την έννοια της χρήσης των υπολογιστών νέα αυτό το μωρό το προσωπικό τους δηλαδή πλέον οι υπολογιστές θα χρησιμοποιούν δεν από κει και μετά δεν χρησιμοποιούσαν υπολογιστές μόνο για να κάνουμε κάτι που χρειαζόταν μια ειδική ερευνητική ομάδα σε κάποιο πανεπιστήμιο που ήθελε να κάνει σύνθετους υπολογισμούς τους κάνει πιο γρήγορα το χρησιμοποιούσαμε για απλές λειτουργίες καθημερινές και φυσικά η πρώτη λειτουργίας στην οποία χρησιμοποιήθηκαν προσωπικοί υπολογιστές ήταν φιάλη τόπων για να γράφεις ράδιο γράφεις κείμενα και φυσικά πάντα τα παιχνίδια τα οποία σε διάφορα μας που μας ενδιαφέρει εφαρμογή της Αφρικής για την τέχνη και αναπτύχθηκαν τα παιχνίδια για τους προσωπικούς υπολογιστές έχει πωλήσει μεγάλη σημασία για μας γιατί αυτό σημαίνει ότι συνεχώς δουλεύανε στο πως θα κάνουν όλο και πιο ρεαλιστικά γραφικά για τα παιχνίδια ρεαλιστικά γραφικά όσο το δυνατόν πιο σύνθετα ξέρω πότε ήταν το πρώτο παιχνίδι παίξατε πάντως τα παιχνίδια που θα παίζεται το έργο πριν 10 χρόνια μετά σήμερα να έχουν τεράστιες διαφορές σε ότι αφορά τα γραφικά τους έτσι άρα από εκείνο το σημείο και μετά αλλάζει η σχέση όλης της κοινωνίας με τους υπολογιστές όχι καπνιστή ειδικευμένης ομάδας το 83 δεν είχα ακούσει το χαλκό δεν ο οποίος έφτιαξε έναν υπολογιστή των Αβάρων το pesto κοπής στη στον τομέα των κόντρας χρησιμοποιείται πάρα πολύ σαν σημείο αναφοράς αιγύπτιοι βέβαια εμείς θα ασχοληθούμε με αυτό το κομμάτι γιατί αυτό το του πωλήσεις άλλων που έφτιαξε το κοχύλι ήδη ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μένει αλλά έχει σαν στόχο τον σχεδόν μοιάζει αυτόνομα μου υπολογιστής θέτει ένα μηχάνημα δηλαδή όλες αυτές εδώ οι εικόνες έχουν δημιουργηθεί από την πώληση των άλλων αυτόνομα ναι εντάξει δεν έχει δώσει ποτέ εδώ ακριβώς στον αλγόριθμο που έχει παρόν αλλά αυτό που χρησιμοποιεί είναι τεχνητή νοημοσύνη που σας έλεγα και πριν με την έννοια της τεχνητής νοημοσύνης ότι προσπαθώ να διδάξω σε μια μηχανή πώς θα κάνει κάτι όχι κάτι με την ακριβή με ακριβείς οδηγίες αδυνατούν λέω και ισχυρή σε ένα γραμμή μετά μια άλλη καυτή γραμμή είναι Ε.Ε. στην πραγματικότητα έτσι όπως έχει υλοποιηθεί αλγόριθμο νομού λειτουργεί αυτό το σύστημα που τον έχει πάρει το σκυλί του ίδιου του 100 να είναι εκτός έχει φτιάξει τα δικά του έργα έτσι απλά αυτό ουσιαστικά έμαθε την τεχνοτροπίας με τη δική του Σπυρίδων μέσω αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης σε μια μηχανή κοινοποιεί μετά αυτοί είναι ελεύθεροι να παράγει έργο δεν έχει δοθεί ο κώδικας ας πούμε για να ξέρουμε ακριβώς πόρους ακριβώς έχει υλοποιηθεί αυτό η γενική ιδέα είναι αυτή όμως επειδή αυτό είναι πολύ συνηθισμένο σαν έννοια στην τεχνητή νοημοσύνη διαδίδουν αν εκπαίδευε βουλής ένα μηχανή να κάνει κάτι παρέα όταν εκπαιδεύει νέα μηχανή να κάνει κάτι εξαρτάται αυτός που την εκπαιδεύει πώς το μαθαίνει να το κάνει γι αυτό θα Δείτε ότι είναι δεν δίδαξε είναι διαφορετικά τα έργα αυτά που βλέπω αλλά έχουνε κάποια κοινά σημεία δεν έχουν γιατί αν δεν σας λέει κάτι έχει δημιουργήσει ένα υπολογιστής θα λέγαμε ότι τα έργα του ίδιου καλλιτέχνη στα του έχει ένα δικό του ύφους το οποίο προκύπτει γιατί έχει εμπνεύσει ένα άνθρωπος έχει μάθει να κάνει κάποιες πράγματα γενικά τεχνητή νοημοσύνη είχες και θα δούμε λίγο περισσότερα στο κεφάλι τεχνητή νοημοσύνη όταν φτάσουν στην ενότητα του μαθήματος για το πώς λειτουργούν αυτά τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης αλά ελληνικά σε πάρα πολλά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υπάρχει κοινή εκπαίδευσής της εκπαίδευσης του τύπου ότι υπάρχει είτε να σου δώσω εγώ κάποιες γενικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσεις και μετά αν αυτό που κάνεις την ώρα που το κάνεις εγώ ας πούμε σε διορθώνουν τις low αυτό είναι καλό αυτό είναι έτσι και έτσι αυτό δεν είναι καλό και άρα με αυτή είναι και η ανάταση που παίρνει το μηχάνημα από τον εκπαιδευτή άρχισε να προσαρμόζει τις συνέργειες του έτσι ώστε ότι τελικός στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερο να παίρνεις σαν να δράσει αυτών εκπαιδευτή και αυτό είναι καλό που έκανες fax τη και το 89 φτάσαμε στο 9 το οποίο εμφανίστηκε το λογισμικό του φωτός ο 8 ποιο φάντασμα έχει χρησιμοποιήσει πνίγεται στην ηγεσία εικόνες και αυτό βασικά έκανε τόσο διαδεδομένη το φωτό σοκ ειδικά εκείνη την εποχή το 9 ήταν ότι για να κάνει την επεξεργασία της εικόνας τι το πιο απλό ας πούμε να την κόψεις να της αλλάξεις το μέγεθος να την περιστρέψει απλά πράγματα που σας λείπει σύνθετα μου πως να κάνεις το φως τόσο είναι βαλς φίλτρα ας πούμε ότι κανείς που έχει μια ασπρόμαυρη οτιδήποτε άλλο ν αυτό γινόταν μέσω ένα λογισμικού στο νέο 4Κ με καύσιμα γράψει κώδικα είναι ένα εργαλείο του μάλλον ένα λογισμικό το οποίο υπάρχει συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις τοπίου το φως του σοκ και αντίστοιχα λογισμικά με το φως τόσο έχουν χρησιμοποιηθεί γι' αυτό που ονομάζουμε μίσους που πιπεράτη δείτε αλά καρτ πλάι μας σε αυτά τότε κόβουν τις αυτό το συγκεκριμένο μάθημα καλό εμείς εμάς μας απασχολεί το φως γιατί το φως το οποίο είναι ένα εργαλείο του το οποίο σου που παρέχει κάποια προκαθορισμένη καθιστούν καθορισμένης δυνατότητες της φύση προβλεψη αυτός που έχει το φως σου έτσι εμείς απλά μπορεί να κάνει χρήση αυτών των δυνατοτήτων του φωτός μπορεί να κάνει οτιδήποτε θέλει με στόχο τόσο έτσι αυτό λόγο εμείς δεν θα ασχοληθούμε με το φως πειθήνιος πλέον αν νομίζω ότι το 2015 νομίζω ξέρω τις δυνατότητές του φωτός που χρειάζεται να κάνουμε ένα μάθημα για το Photo σου θέλω τώρα να δεν προχωράμε 190 την ξέρετε την ιστορία 190 φάνταζε με εξελίξεις της πληροφορικής απλά νοσηρότητα του μετά την παρουσίαση του προσωπικού υπολογιστή το όπλο προφανώς εξελίσσεται συνεχώς ακόμα και σήμερα οι δυνατότητες του δηλαδή το άλλο μεγάλο μπαμ που έγινε ήταν με την λειτουργία Twitter το μεγάλο μπαμ που έγινε πάλι στην τεχνολογία το οποίο φυσικά θα επηρεάσει και την τέχνη έτσι τώρα να δούμε λίγο πώς θα λειτουργήσει ένα που είναι εικαστικός σε ένα περιβάλλον που είναι τεχνολογικό τότε προφανώς και υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι κάνουν χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι χρησιμοποιούν μπογιές Κούβα ακόμη και σήμερα δεν υποχρεωτικό δηλαδή κάποιο αξιόπιστο είναι κάτι των οποίων αν θέλει κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει σαν ένα διαφορετικό μέσο έκταση έτσι και εδώ λέμε ότι πολλές φορές αναρωτιέται κάποιος που έχει συνηθίσει να δουλεύει με παραδοσιακά μέσα έκφρασης δέχθηκαν ωστό ότι αν χρησιμοποιήσουν τεχνολογία ως θα διατηρήσει τη δική του προσωπική προσέγγιση γιατί ουσιαστικά αν χρησιμοποίησε μέσα στην κος την τεχνολογία για τη δημιουργία ένα έργου φθηνά καθορίσει η τεχνολογία κιτρικό αποτέλεσμα τη ο ίδιος που δημιουργεί το έργο με μέσο την τεχνολογία θα μπορέσει να καθορίσει το αποτέλεσμα τι πιστεύει αρχικά Φώφη θα φαγωθεί απλά Πειραιά τελικώς συνεργάτες 10 προφανώς το χειμερινό βαρετά καταστροφής προς εξ ου και απλά προφανώς το μέσον που επιλέγει κάποιος θα παίξει ένα ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα απλά το θέμα είναι το τελικό αποτέλεσμα τελικά ποιος θα καθοδηγήσει το μέσο είναι ο καλλιτέχνης που ξεκίνησε με ένα αρχική ιδέα εγώ θεωρώ ότι ουσιαστικά είναι ένα συνδυασμός και των δύο ούτε το μέσο μόνο του μπορεί να καταλήξει κάπου αλλά ο ίδιος ο καλλιτέχνης επιλέγοντας τον μέσο θα διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα παιδί είναι μια συνεργασία των δύο Τραμπ ότι ας πούμε εγώ σας είπα και πριν ότι ασφαλώς ένα εργασία τότε θα συζητήσω περιγράψτε το concept ένα έργου έτσι προφανώς κάποιος λένε ρε παιδί μου σκέτο σκέψου ένα έργο στο οποίο θα κάνει χρήση της τεχνολογίας έτσι μπορεί η αρχική ιδέα να είναι μια άλφα ιδέα σταδιακά όμως όταν θα πας να την υλοποιήσεις αυτή μπορεί να τροποποιηθεί γιατί γιατί σε επιβάλλει περιορισμούς το μέσο το οποίο όμως δεν ισχύει μόνο για την πληροφορική νομίζω ότι αυτό ισχύει για οποιοδήποτε μέσο έτσι περί από ένα αρχική ιδέα που έχεις μπορεί τελικά να μην υλοποιηθεί ακριβώς με τον τρόπο όπως αρχικά το σκέφτηκε γιατί δεν σου το επιτρέπει το άμεσο μπορεί όμως να γίνει κάτι άλλο μπορεί το μεσαίο στην πορεία να σου δείξει κάποιες άλλες καινούργιες δυνατότητες που δεν έχεις σκεφτεί ποτέ ακριβώς άρθρο από ότι γίνεται μια συνεργασία των δήμων της ιδέας του καλλιτέχνη και του μέσου δεν είναι ποιος θα κερδίσει ναι βέβαια ποιος κέρδισε τους δύο θα κερδίσει το μέσο η Opel τέχνης έτσι τα κέρδη σας έχουμε τη πατρότητα του έργου και την αρχική ιδέα είναι 1.1 αποτέλεσμα μιας συνεργασίας έτσι και άρα λοιπόν γιαυτό λέμε εδώ ότι οι εικαστικοί θα ανακαλύψουν σύνδεσης μεταξύ μιας νέας που είχαν και του μέσου που επέλεξαν τα σχέδια δεν ξέρω μπορεί να έχει συμβεί και πολλές φορές αυτό Καρδίτσας στην αρχική ιδέα να επιλέξει ένα όχι μέσω Γιαννιτσών υλοποίηση και μπορεί στην πορεία άλλαξε το μέσο σωστά είναι και στο τελικό αποτέλεσμα που θα έχουμε θα είναι πολλές φορές δύσκολο να διακρίνουμε εάν ήταν η αρχική ιδέα που απαίτησε τη χρήση αυτού του μέσου ένδειξη δίνοντας την αρχική ιδέα οδηγηθήκαμε στο ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το μέσο γι' στο ότι ένα καλλιτέχνης ο οποίος άρχισε να δοκιμάζει να πειραματίζεται με ένα μέσο ανακάλυψε κάποια πράγματα και με βάση τις δυνατότητες αυτού του Νέου μέσου τονωτική σε ένα ιδέα για ένα έργο είναι από την 24η μπορείς με Ε.Ε. δεν είναι από αυτά που έχω δει σαν έργα κοντύτερα Art Digital Art δεν έχω διότι αναφέρονται τόσο πολύ σε αυτό ναι περιγράφουμε τη διαδικασία με την οποία πρέπει αυτό ψήφισε εξαρτάται κιόλας τόπος πληροφορίες δίνει γιατί ένα πρόβλημα που υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με εμάς που θέλουμε να μελετήσουμε την γλωσσολογική τέχνη γιατί πολλές φορές βλέπουμε να τελικό αποτέλεσμα και δεν μαθαίνουμε ποτέ ακριβώς πώς υλοποιήθηκε αυτό έτσι το μαθαίνουν ποτέ και πού μένεις μένεις μόνο παράδειγμα σε κάποιες δηλώσεις οι περιγραφές που μπορεί να έχει γράψει ο καλλιτέχνης κάποιοι συνεργάτες του άρα δεν ξέρουν στο πάντως όπως και ναχει νομίζω ότι τίποτα τα δύο είναι κακό όχι εννοώ το λέω επειδή ξεκίνησαν λέω ότι είναι πολλοί οι οποίοι δεν θέλω να χρησιμοποιήσουμε την διαφορική και κάποιοι λένε τάξη προφανώς καφές μπορεί για πολλούς λόγους να μη θέλει να αξιοποιήσει πληροφορικής 106 είναι απόλυτα θεμιτό απλά πολλοί υποστηρίζουν ότι κάποιοι δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία γιατί σκέφτονται πώς θα διατηρήσω τη δική μου το δικό μου ήθος την κοινή προσέγγιση ναι ακριβώς ακριβώς αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι ασχολούνται μητέρας όπως ήδη έχετε δει και εδώ και πολύ καιρό έτσι και εδώ έχουμε απλά κάτι που είπε ότι νοιώθει Τζάκρη όποιος είπε ότι ουσιαστικά αυτό πολεμάνε media Art μιτεράν Digital Arts όπως θέλετε πείτε το ότι είναι ουσιαστικά ένα πείραμα πειραματίζεται δηλαδή ο καλλιτέχνης σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες μηχανικού ερευνητές πείθουν πως οτιδήποτε άλλο παρότι πλέον υπάρχουν και αρκετοί γελοιοποιεί έχουν μάχη μόνοι τους και παράγουν έργα που είναι εφαρμογές πληροφορικής μόνοι τους χωρίς ενώ είχαν ξεκινήσει ως κλασική καλλιτέχνη μεταφυσικά άμεσα και έχουν επιπλέον βαθμών να χρησιμοποιούν αυτά τα καινούρια μέσα και εδώ έχω τώρα κάποια παραδείγματα κάποιων έργων δώρου βλέπετε ουσιαστικά αυτό ήταν ένα project πανεπιστημιακό που μαθήματα στο πανεπιστήμιο τένις βάλει δεν στο εδώ βλέπετε την πίσω όψη τύψεων καταλαβαίνετε τι είναι αυτό που βλέπετε αλλά πάντως είναι πάρα πολλά καλώδια και στον μπροστά όπου αυτό έχει πολλά ταλέντα και εδώ το μπροστά μέρος του έργου αυτού είναι πολλά λαμπάκια τοπία από πίσω επτάχρονος αθέλητα και έχει το δικό του καλώδιο ταλέντα και λύση διαφορετικά χρώματα και τι κάνει βλέπετε εδώ αυτός ούτε εσύ μπροστά απ'αυτήν την κονσόλα κονσόλα παιχνιδιών την μας είναι metal τζάκια αποσπούν τα χέρια του ανάβουν τα λιτά και με διαφορετικό τρόπο και παράγονται στοιχεία πρώτη η μέσα θα βάλετε και εδώ έχουμε ένα άλλο παράδειγμα του ρίτσαρντ κόλσον ο οποίος είναι ένα καλλιτέχνης όποιος έχει κάνει έργα πίνακες ζωγραφικής σε καμβά παρά με παραδοσιακά μέσα αλλά έχει ασχοληθεί και με την πληροφορική είναι δηλαδή θα το λέγαμε κεντρίζει γαλάτες και εδώ έχει ένα έργο δεν έχει παραχθεί με την Πληροφορική σαν θέμα το βιολί δείχνει σας μοιάζει μάλλον ένα χαρακτήρα που έργο του ρέμπραντ που κάνει χαρακτική αλλά βλέπετε δω ότι χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά εργαλεία σχεδίασης και το έργο αυτό θέλει να δείξει απλά ότι πως θα ανταποκριθεί ο καλλιτέχνης αυτές τις νέες δυνατότητες που δίνει αυτό το ηλεκτρονικό εργαλείο σχεδίασης και εδώ έχουμε άλλο ένα παράδειγμα του τελε ενώνω όπως το ονόμασαν που ουσιαστικά είναι ένα είναι ένα τηλεφωνικός θάλαμος στο νότιο αυτό που κάνανε οι τεχνολόγοι τι έκανες αυτό το έργο όταν έμπαινε κάποιος μέσα σε αυτό το θάλαμο ουσιαστικά κοβόταν κάθε επικοινωνία ντυσίματα ασύρματα δίκτυα εικόνες ήχους κλπ για να μπορεί να συνεχίσει τις δικές του σκέψεις χωρίς διακοπές το ήθελα απλά να ρίξει με αυτόν τον τρόπο τη στιγμή υγείας ότι πώς αλλάζει ούτε τρόπος του σκέφτεται και δρα ένα άνθρωπος επηρεαζόμενος από τεχνολογία και οι επηρεαζόμενος αφού BD μέσα από το θάλαμο έτσι και δω έχω ενα παράδειγμα βίντεο αφηγήσεις είναι δύο ένα το Digital χάστε και Hybrid ψυγείο βάσανο έχει σέξι βίντεο το οποίο αν παρατηρήσετε εδώ ουσιαστικά απαιτεί εικόνες από την κίνηση σε μια πολύ και θέλει να δείξει σε αστικά το ρυθμό του σύγχρονου τρόπου ζωής και αυτό που ονομάζει ως αστική και κλειστοφοβία και εδώ είναι που κάνει και χρήση διαφόρων δεδομένων παιδί παίρνει εικόνες από κάμερα που έχει βάλει σε κεντρικούς δρόμους της πόλης αλλά απαιτεί και άλλα δεδομένα με διάφορα άλλα δεδομένα είπε σε διάφορα την κίνηση γενικά πληροφορίες για την πόλη και θέλει να δείξει το σύγχρονο περιβάλλον σε μια πολύ με διάφορα επίπεδα πληροφοριών εδώ μου έχουμε άλλο ένα του το οποίο εδώ νομίζω αυτόν μείζονα που πήρε και το βραβείο του Βασίλη εκδρομικά το τέσσερις που παρουσιάστηκε πριν του φεστιβάλ που γίνεται το οποίο χρησιμοποιεί ατμό ως επιφάνεια προβολής και μέσω διαδραστικότητας που θέλουμε αυτό το βίντεο προφανώς εδώ λοιπόν και των συλλεκτών αυτό που κάνει φυσικά παραιτήθηκαν τέχνης τη δυνατότητα να βλέπετε τους βαθμούς δημιουργούνται και πάνω σε αυτό προβάλλονται αντικείμενα μέσω των ατμών δηλαδή προβάλλει είναι σαν να έχουμε μια οθόνη η οποία όμως λειτουργεί μια κάπως έτσι αυτό και λέει του άρθρου θα σας έλεγα είναι ότι δίνει τη δυνατότητα να παρέχει την τεχνική υποστήριξη σε καλλιτέχνες νέα άλλες ειδικότητες μηχανικού προφορικού και διάφορα για να μπορέσουν να υλοποιήσουν μια ιδέα που είχα άρα λοιπόν την εμμονή κανείς ή μποτάκια μάσιμο θα σας βάλω και διαφανές αυτές το μήκος να μπορέσετε να τις έχετε κιόλας και να δείτε με την ησυχία σας αν το ψάξετε παράλληλα μπορεί είναι αυτό που λέγαμε και πριν ότι αυτές δε θα μπορεί να έχει κάποιος παράτησε το ζουμερό διαλόγου μέσω μεταξύ της καλλιτεχνικής πρόθεσης που πλοία που υπάρχει και την τεχνική πραγματοποίησε την οποία εξαρτάται έτσι δεν μπορώ δηλαδή να μείνω στην ένα αρχική ιδέα θα πρέπει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί αυτό το πράγμα και τώρα αυτό που ονομάζουν ως πολιτιστική διάλογοι αναφέρουν ότι η ψηφιακή τέχνη έχει το ρόλο του να διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες αντιλαμβάνονται τη γυναικεία από την κοινωνία γενικότερα γιατί πολύ συχνά υπάρχει η αντίληψη σε πολυ κόσμο οτι τεχνολογία έχει τόσο μεγάλη ισχύ που μπορεί να επικρατήσει του ανθρώπου κλπ κλπ το οποίο σταδιακά βέβαια με το πέρασμα του χρόνου αυτοί οι μύθοι σε διάφορα τεχνολογία θα ανήκει στον άνθρωπο κλπ μειώνεται αίσθηση τους αλλά η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία επηρεάζει το τελικό χρήστη τουλάχιστον τόσων θέσεων τον ενδυναμώνει δηλαδή όσο τις δυνατότητες του δίνει άνοδος του επηρεάζει έτσι αυτό συμβαίνει πριν δεν είναι ότι έχουμε να δούμε ποιος από τους δύο θα κερδίσει τεχνολογία ιωάννα τρόπος έτσι και μέσω της τέχνης ένα εικαστικού έργου που χρησιμοποιεί την τεχνολογία δείχνει και έναν τρόπο με τον οποίο η κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίσει για να ανταπεξέλθει τις τεχνολογικές εξελίξεις έτσι θα δείξουν κάποια παραδείγματα εδώ για παράδειγμα το έργο του το τέλμα την τρίμηνη τοπίο σημειώστε την ημερομηνία 92 ειδική σημασία τίποτε παρουσιάστηκε ένα έργο εδώ σαν έργο είχε βάλει ένα κρεβάτι και βλέπετε το τηλεόρασης πρώτον οι οποίες και πρωταίτιους πάντως που εμφάνιζαν και πάνω στο κρεβάτι έναν άλλον άνθρωπο αναφέρεται ή πάνω στο κρεβάτι και αυτό που ήθελε να δείξει το τι ζούμε σήμερα εμείς μπορεί να χρησιμοποιούμε για παράδειγμα φάντασμα της σιωπής του Skype να κάνετε βιντεοκλήσεις έτσι 52 όμως αυτή η έννοια τού να μπορείς να βλέπεις πόσο μάλλον το οποίο ακόμα δεν το κάνουν αυτό το πράγμα πόσο μάλλον με έναν φίλους μου η σύντροφός σου που είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά να τον βλέπεις δίπλα σου στο κρεβάτι και να επικοινωνήσει την αλληλεπίδραση μαζί του αν είχε αναπτύξει πολλά ερωτήματα στο κοινωνικό σύνολο σε διάφορα πόστα CCC αυτό τις σχέσεις των ανθρώπων έτσι δεν και άρα με αυτό το έργο τερατώδη χρησιμοποιεί τεχνολογία πειστικά την ανάθεση κάποια ερωτήματα στο αν συμπεριφερεται κάποιος διαφορετικά εάν το άλλος άνθρωπος με τον οποίο επικοινωνεί είναι απλά ένα προβολή που γίνεται μέσω κάποιου τεχνικού μέσου αν τον έχει πραγματικά δίπλα του στην θέση σαν ερώτημα αυτό το πράγμα και όλοι οι δηλώσεις που μπαίνει σε διαδικασία επικοινωνήσει με αυτό τον τρόπο είναι στο κατά πόσον αλλάζει τία ας τη συμπεριφορά του επειδή χρησιμοποιούσε αυτό το μέσο και άρα να θέσει αυτό το ερώτημα μέσω αυτού του έργου τους κρυμμένο συναφές ερώτημα στην κοινωνία παιδί πώς θα επηρεάσει xxx ορολογίας τους πέρσες αυτών παρά πριν το με σας πάνω έτσι είχε ενδιαφέρον αλλά υπάρχουν πάρα πολλές ταινίες οι οποίες έχουν μελετήσει μάλλον έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα δηλαδή έγκαιρα όχι καλύτερα δε λέω ότι υπάρχει αυτό σαν ερώτημα συνέχεια μεταλλεύματα σπουδές από το σημείο την αντικαταστήσουμε την ανθρώπινη επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον μέσω κάποια ο λογισμικού υπολογιστή σαν ταινία ποιο ήταν το σχόλιο που πιστεύεις εσύ ότι έκανε στενό ξύλινο μου και ένα δισ ευρώ τάχιστα η τεχνητή νοημοσύνη η σαλάτα λίγο τραβηγμένο με βάση τα τιμολόγια είπε κράτησαν στη μου επίσης ο σερ I ήταν έτσι κι έτσι τώρα αυτό αυτό το έργο αυτό για παράδειγμα θα μπορούσε κάποιος να βγάλει πολλά διαφορετικά συμπεράσματα κατά τη γνώμη περί πρώτον είναι η χρήση της τεχνολογίας έτσι αλλά δεύτερον θα μπορούσε κανείς να το δει πιάστηκαν τεχνολογία LTE στο κατά πόσον δηλαδή ουσιαστικά έχεις σχέσεις με ανθρώπους στη ζωή σου με τους οποίους μεγάλωσα επικοινωνείς σε κάποια θέματα λίγο περισσότερο λιγότερο με άλλους έξαλλες θύματα για διαφορετικούς ανθρώπους κλπ Πέμπτη και δεν ξέρω ίσως κάποιοι να το έλεγα και όσα την αναζήτηση του τέλη ιουνίου άλλου ανθρώπου με τον οποίον εγώ μπορώ να περνάω καλά και αυτό το τελείωμα που υποτίθεται ότι σου το παρείχε αυτό το λογισμικό αλλά νομίζω τώρα έδειξε ότι ακόμα και αυτό το τέλειο δίνεται λίγο εντάξει θέλω να δω ταξίδι ξέρω τώρα καθένας θα μπορούσε αυτό το έργο να το δει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους αλλά τους γενικά αυτό θέλω αυτό που έλεγα πριν αυτό το παράδειγμα του έργου είναι ότι γενικά η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί πολλά ερωτήματα στον άνθρωπο για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η τεχνολογία βέβαια νομίζω ότι προς το παρόν τουλάχιστον όλα αυτά που έχουμε ήδη σαν επιστημονική φαντασία πριν πολλά χρόνια για το πώς θα εξελισσόταν η ζωή του ανθρώπου με την τεχνολογία με το 2015 όπως προέβλεπαν κάποιοι το 60 ώστε εν ζωή το 2015 είναι ότι δεν έχει αλλοιωθεί νομίζω τόσο πολύ η λειτουργία των ανθρώπων από την τεχνολογία έτσι αυτό είναι σχετικό 4α σουηδικά αυτές είναι σχετικό εντάξει αυτό είναι τώρα μια πολύ μεγάλη συζήτηση γιατί υπάρχουν πολλοί οι οποίοι θα σου πουν για παράδειγμα ότι οι άνθρωποι επικοινωνούν on πιο εύκολα και περισσότερο σήμερα περίμενε μέσω ας πούμε των κοινωνικών μέσων δικτύωσης δε σου λέω ότι είναι έτσι αλλά ούτε δίνουνε κόσμος μπριζόλες αυτό μη το λες αυτό υπάρχουν περιπτώσεις και τέσσερις εδώ ερχόμαστε στο στο βασικό θέμα ίνες όπως θα αξιοποιήσει καθένας από μας ένα τεχνολογία που του παρέχεται δηλαδή ας πούμε το Twitter έτσι και το Facebook που είναι μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν σαν στόχο ότι να κάνει πιο εύκολη την επικοινωνία και το Instagram νέα όλα αυτά τα μέσα το πώς να τα χρησιμοποιήσει κάποιος πολύ διαφόρων Πολιτειών πολιτικός τρόπος μπρέντα αξιοποίηση και τι θα πάρει από αυτά και τι θα δώσει δεν ξέρω δηλαδή εσύ έχεις δει πολλούς φίλους του εμείς στον περίγυρό σου του ας πούμε δεν έχουν προσωπική επικοινωνία με κανέναν και μιλάνε μόνο μέσω Facebook εγώ έχω δει κάτι τέτοιο περί της τυχερός στα ισχία έτσι δεν ξέρω αυτό θέλει πολύ συζήτηση θέλει πολλή συζήτηση αυτό το πράγμα σε πολλές περιπτώσεις θα συμφωνήσω μαζί σου ότι υπάρχουν τέτοιου είδους παραδείγματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αλλά υπάρχουν και παραδείγματα στα οποία έχουν δώσει τη δυνατότητα ασθενών το παίρνεις μόνο στην προσωπική επικοινωνία παραδώσουμε στην επικοινωνία την στην κοινωνία την επαγγελματική του μπορεί να έχει κάποιος δηλαδή στο παράδειγμα όχι μόνο ενημέρωση δηλαδή εγώ ας πούμε πες εδώ είμαι εδώ στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ασχολούμαι σέβομαι το μητέρας έτσι και οι άνθρωποι που υπάρχουν στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ασχολείται με αυτό το κουμπί Τετάρτη είναι ως τέτοια υπάρχουν λίγη έτσι μέσω της τεχνολογίας εγώ θα έχω τη δυνατότητα να επικοινωνήσω και να ανταλλάξω απόψεις να συνεργαστώ οτιδήποτε ναι ανθρώπους ανά τον κόσμο οι οποίες ακολουθούν το πράγμα περί μη περνά μόνο τεχνολογία μόνο στο προσωπικό κομμάτι πόσο κακά μας έχει επηρεάσει έτσι ακόμα να κατεβούμε στο προσωπικό κομμάτι ξέρω έναν της με κάποιον που έχει σχέση από απόσταση όσο καλύτερα ήταν είναι τώρα εκτός Skype και πόσα ήταν εξάγονται θέτετε 70 να γίνουν παραγγέλθηκε στην παράδοση η Apple έχει μεγάλα ντέρμπι ας τον έθεσε εκτός τι διαφορά έχει το Skype MSN μένει η ίδια ακριβώς πράγμα είναι καταλαβαίνω και διάφορα είναι βιντεοκλήση εγώ γράφω δεν ενδιαφέρει το λογισμικό περιγράφει τη διαδικασία της βιντεοκλήσης δεν ξέρω δηλαδή αν μπορεί να πείσει ότι είναι κακό κάθομαι εδώ ότι τι να σου πω τώρα έχει φύγει ήδη ας πούμε κάποιοι φίλοι σου έχουν φύγει στο εξωτερικό για σπουδές και δουλειά οτιδήποτε και έρχονται ένα φορά το χρόνο στην Ελλάδα έτσι ωραία τότε εσύ μπορείς να μιλήσεις μαζί τους και να τους βλέπεις κιόλας όχι μόνο ακούς τη φωνή τους έτσι δεν ξέρω αν είναι κακό το πόδι μου τελος παντων εκείνος μπορεί να πώς το χρησιμοποιεί ο καθένας δεν πείθει δεν λυθεί χαίρουν της ένα καφέ που την άλλη στιγμή εκτός είναι προφανώς θεωρείται δεδομένο δηλαδή σκέψου τώρα ξεκινάει δεκάδες ανασφάλιστες με κάποιον που έχει πάει για σπουδές στο εξωτερικό για οτιδήποτε άλλο δεν μπορείς δεν υπάρχει καν το τηλέφωνο για να μιλήσει στειλε γραμμα η περίμενε τον ένα χρόνο δουλειάς σκύλο σου φιλοδοξούν να να και απαραίτητη η εντάξει δεν ξέρω τώρα υπάρχει το δορυφορικό ίντερνετ απλά το πρόβλημα του Νικηταρά δεν έχει σύνδεση είτε δεν ξέρω τώρα αν εκεί που βρίσκεται θα έχει τη δυνατότητα να γιατί ξέρω αντίστοιχη περίπτωση όποιοι έχουνε έχουνε δορυφορικό ίντερνετ και μπορούν να κάνουν οτιδήποτε στο διαδίκτυο α τάξη τέλος πάντων τώρα είναι τεράστια αυτή συζήτηση ούτε υπάρχει περιουσιακά στοιχεία να ζητήσουμε και πέντε ώρες να βγάλει συμπέρασμα προφανώς προφανώς οι ΗΠΑ είναι μια συζήτηση που υπάρχει και έχει λόγο που υπάρχει δεν είναι χωρίς λόγο και γι' αυτό θέλω να πω ότι και τα έργα αυτά που χρησιμοποιούν την τεχνολογία δεν έχουν μόνο άσθματος σε απειλή είχε σαν στόχο να σου δείξει ουάου τι ωραία τεχνολογία τους δείχνω εγώ δίπλα στο κρεβάτι κάποιον ήθελε να χρησιμοποιήσει τεχνολογία μεν αλλά να προβληματίσει ας πούμε Μπράβο ακριβώς το οποίο θα μπορούσε να το κάνει και ένα άλλο έργο τέχνης που χρησιμοποιεί τεχνολογία το rthess gr έχει έτσι απλά γενικά επείγει τώρα στο μέτωπο των φέραμε ξεκινήσαμε να συζητάμε αυτό το πράγμα γενικά επειδή υπάρχει αυτό σαν προβληματισμός γενικά στην κοινωνία με κάθε καινούριο τεχνολογικό μέσο που εμφανίζεται είναι κατά πόσο θα επηρεάσει τη ζωή σου σχετικά αρνητικά πόσο την επηρέασε το πράγμα και τέχνη έτσι κι αλλιώς πάντα αυτό έχει σαν στόχο και να προβληματίσει ή δείξει κάτι που είναι ειδικά το ωραίο έχει στόχο και να βρούμε τις πάντα άρα εδώ έχουμε και αυτό το κομμάτι δηλαδή στο να προβληματίσει σε σχέση με τη χρήση της τεχνολογίας στη ζωή και ίσως πολλές φορές ίσως να προβληματίσει αλλά να εξοικείωση την κοινωνία με μια τεχνολογία περίσκεψη αυτό το πράγμα που σας έδειξα πριν το 70 OTC χτύπαγε στα χέρια σου και ερχότανε ένα έργο τέχνης να σε πλησιάσει τις αξίες αυτό για έναν άνθρωπο ζούσε το 70 ήταν νομίζω ότι θα ήταν συγκλονιστικό έτσι ας περάσει πως εγώ για παράδειγμα το πώς βλέπει κάποιος την τεχνολογία εγώ είχαμε κάποια στιγμή σε ένα εργαστήριο που ήμασταν ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ ήταν τόσο σαν μικρό παιδάκι τοπίο το ανθρωπόμορφο ρομπότ το τι έκανε το μπορούσε να μαζευτούμε να περπατάει να χορεύει το μαθαίνεις να χορεύει κρητικά πράγματα μιλάει οτιδήποτε στον προγραμματισμό μέσω προγραμματισμού αιτήματα αυτό ήτανε ανθρωπόμορφο και είναι τόσο κοντό που σαν ένα μικρό παιδάκι και αυτό το ίχνος του στα παιχνίδια και με το που το ζητάνε φοβήθηκαν ενώ ας πούμε εγώ θεωρούσα ότι θα θυσιάζονται αυτά αντίθετα τρόμαξαν και πρέπει να το κρύψουμε εκδόθηκαν νησιά δεν ξέρω κανέναν και πείραμα καλούμε κάθε iPhone κατάνυξη όμως ήταν μικρά έτσι δηλαδή παρότι έχουνε μάθει ας πούμε τα κινητά τηλέφωνα και όλα αυτά εντάξει δεν ήτανε ξέρω γω τεσσάρων πέντε χρόνων και για μικρά παιδιά και εντός του με 2001 με 2003 είναι αν θυμάστε ξεκινήσαμε να αποκτούμε κινητά τηλέφωνα τον οποίο είναι καυτό καρτοκινητά τηλέφωνα άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας έτσι δηλαδή πολύς κόσμος δεν μπορεί να διανοηθεί καν πως βρίσκαμε κάποιον άνθρωπο σταθερό τηλέφωνο πριν το 2006 παρότι νομίζω ότι τα καταφέραμε και μιλάγαμε αλλά τέλος πάντων πλέον θα το θέλει το θεωρείς δύσκολα στο σταθερό τηλέφωνο ότι η χεζμπολάχ από μαχητές αυτοί κάπου έξω κεφάτο περνούσε την απεχθή λοιπόν αυτό το 2000 πολύ σημαντική αλλαγή στο τρόπο επικοινωνίας και λειτουργίας του ανθρώπου και εδώ είχαμε φτιάξει αυτή το δεχθούν Book το οποίο χρησιμοποιούσαν τότε επειδή τα ακίνητα φυσικά δεν είχαν και είδαν τι είχαν είχαν αυτό το ήξερα το είχα ακούσει χαρτογράφησης των ΗΠΑ μέσω του οποίου είχε υποτυπώδες Internet καμία σχέση με τα σημερινά ματς φόρου δίδει μπορούσε να σου βγάζει και τα ψημένα ας πούμε και καλά ήθελα να μάθω τις ειδήσεις μέσω τεχνολογίας Smart έπαιρνα μόνο τους τίτλους των ειδήσεων κάτι τέτοιο ναι αυτοί λοιπόν χρησιμοποίησε αυτή την καινούρια τεχνολογία γιατί ζητά έχανε είχαν αρχίσει μια πλατφόρμα στην οποία περνάνε SMS που είναι μέχρι 150 χαρακτήρες μικρές ιστορίες πάρα πολύ σύντομες κατόπιν χαρακτήρες είχανε βάλει τον κόσμο ότι να στέλλει αποποιείται το σημείο που βρισκόταν μικρές ιστορίες 150 χαρακτήρων και έτσι τα γράφουνε σαν να επιβληθούν ας πούμε μια ψηφιακή έκδοση σύντομων πολύ σύντομων διηγημάτων το οποίο τότε είναι κάτι σημαντικό ήτανε τα ρολόγια μόλις εμφανίστηκε πραγματικά έχει αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας και λειτουργίας των ανθρώπων το κινητό τηλέφωνο και ερχόμαστε εδώ στο ενώ είναι ένα ψηφιακό b το τον Κωστής εκ το 2002 με 2004 που πάλι χρησιμοποιεί στην έννοια του SMS πάλι ήτανε σ' αυτές που αν είχαμε τα κινητά τηλέφωνα και τι να κάνει αυτό που αυτό έπαιρνε ήταν ένα χώρο στο οποίο ήταν αυτό το έκθεμα και ζητά και από τους επισκέπτες να στέλνουν SMS με οτιδήποτε θέλουμε κείμενο και πάντα αυτό το κείμενο και έφτιαχνε με την χρήση των λέξεων ψήφοι 107 τρισδιάστατα Τόμιτς αναφέρεται το καλά αλλά μπορείτε αν θέλετε να δείτε το σπίτι είναι το παραπάνω προβαλλόταν το παν λαμβάνει ότι σχηματισμό και τη στιγμή είναι προβολή τρισδιάστατου όμως τρισδιάστατης δομής και το χαιρόμαστε ως ψηφιακό γλυπτό ψάχνονται σαν τρισδιάστατες δομές από πού τις λέξεις πετύχαμε στα μηνύματά τους κι αν εκείνη τη στιγμή οι επισκέπτες ωραία και αυτό των τελευταίων θέλω να σας δείξω η ώρα είναι να παίξουμε λίγο παραπάνω ωραία αυτά έτσι ότι έτσι να πάρουμε μια ιδέα θα ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να βλέπουμε λίγο πιο αναλυτικά ένα ένα αυτά τα σημεία δότες ανέφερε ότι στην αρχή για το πώς θα αξιοποιήσουμε την αφρική πέντε ψάξε αυτά λοιπόν