Τμήμα Θεολογίας- ΕΚΠΑ (Unique Minds GR, 2018)
: Θεολογία. Γεια σας, είμαι ο Θανάσης, είμαι φοιτητή στο τμήμα Θεολογίας και σήμερα θα σας προσουσιάσω το τμήμα μου. Το τμήμα Θεολογίας, με έτος ίδρυσης το 1737, είναι ένα από τα τέσσερα πρώτα τμήματα του Οθονίου Πανεπιστημίου, το οποίο είναι πρόδρομος του σημερινού ΕΚΠΑ. Σε αυτό, την πρώτη χρονιά, σπούδαζαν 8 από τους 52 πρώτους φοιτητές του Πανεπιστημίου, ενώ ένας από τους αποφίτους του ήταν και ο Άγιος Νεκτάριος. Στη Θεολογία, όπως λέει και η ονομασία της, γίνεται λόγος παιδιθέου. Δηλαδή, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες γνωρίζουν και ερευνούν την εξέλιξη και τις μορφές συνάντησης του ανθρώπινου λόγου με τον χριστιανισμό, μέσα από ιστορικά, κοινωνιολογικά, πολιτιστικά, φιλοσοφικά, θεολογικά και επιστημονικά κριτήρια, τη σχέση με τις άλλες θρησκείες και ομάδες, καθώς και με το διάλογο με τις φυσικές επιστήμες. Για τη λήψη φτυχίου, απαιτούνται 4 αίτη φυτίσεως, τα οποία διαθρόνονται σε 8 ακαδημαϊκά εξάμινα. Για τη λήψη φτυχίου, πρέπει ο φοιτητής και η φοιτήτρια να έχουν συμπληρώσει 56 μαθήματα, εκ των οποίων τα 36 είναι υποχρεωτικά, τα 12 είναι υποχρεωτικά κατεπιλογή και τα 8 προαιρετικά. Η ιδιαίτερη μνία πρέπει να γίνει στα υποχρεωτικά κατεπιλογή, στα οποία υπάρχει ο επεριορισμός, ώστε να υπάρχουν 3 από κάθε επιστημονικό τομέα του τμήματος, δηλαδή τον ιστορικό, ερμηνευτικό, συστηματικό και πατερικό τομέα. Δεν εκπονεί τυχιακή εργασία στο τμήμα, ενώ τα μαθήματα διαρθρώνται σε διαλέξεις των 13 εβδομάδων και σε φροντιστήρια σε ορισμένο απός μαθήματα. Από το 2016 ισχύει στο τμήμα η διδακτική επάρκεια, δηλαδή εντός των 56 μαθημάτων ο φοιτητής για να αποκτήσει αυτή την επάρκεια χρειάζεται να πάρει 8 μαθήματα παιδαγωγικής επάρκειας, 2 υποχρεωτικά, 4 υποχρεωτικά κατεπιλογή και 2 προαιρετικά. Αυτό οδηγεί σε πιστυπητικό παιδαγωγικής επάρκειας ξεχωριστό από το πτυχίο, ενώ δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Οι ιδιότητα που αποκομίζουν οι απόφοιτοι στο τμήμα θεολογίας είναι οι εξής, ως καθηγητής δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατ' οπιντιορισμού, ως υφάλληλης σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς και δημόσιας υπηρεσίας, ως σύμβουλης σε θέματα αθεσκευτικού περιεχομένου σε μη μι έψιλον υπουργία και άλλους φορείς, ως διαμεσολαβητής με επιπλέον κατάρτισης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ οι άλλες υποψήφοι ιδιαίτερα χειροτονούνται κατά τάσσονται στην πρώτη μυσολογική κλίμακα και είναι επίσης υποψήφοι για το βαθμό του επισκόπου. Άλλες προεδρικές αθερειότητες του τμήματος είναι η τρίμηνη πρακτική άσπηση σε φορείς και επιχειρήσεις, κυρίως στη σκεφτικού περιεχομένου, η ενταλλαγή φυλτών εράσμους, το εργαστήριο γεωγραφίας με τμήματα με αρχαρίους και προφολημένους και άλλες κοινωνικές αθερειότητες. Συνοψίζοντας, το τμήμα θεολογίας έχει μακραίον ιστορία προσφοράς στα θεολογία και στην κοινωνία. Ο απόφητος αποκτά σφαιρική και επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για το θρησκευτικό φαινόμενο, αντιλαμβάνεται πως αυτό επηρεάζει την ανθρωπότητα και είναι σε θέση να προσφέρει τη γνώση που αποκόμισε ενάντια σε κάθε λαθασμένη αντίληψη και επικίνδυνη αξινάμα περί Θεού. Οι χρήσιμοι σύνδεσμοι, στους οποίους μπορείτε να βρείτε λεωφορίες περισσότερες για το τμήμα, βρίσκονται δίπλα μου. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Για ό,τι απορίες υπάρχουν, γράφτε μας στα σχόλια και εμείς θα σας απαντήσουμε αναλυτικά.