04c Βιβλιογραφική Αναζήτηση (Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Να σας καλωσορίσω. Μαζί θα δούμε τη βιβλιογραφική βάση σκόπους. Είναι μια υπηρεσία πολύ σημαντική, καθώς αναζητά βιβλιογραφία και αναφορές, τις λεγόμενες citations, μέσω της υπηρεσίας του Elsevier. Οι αναφορές citations είναι πολύ σημαντικός δίκτης για τη συχνότητα της χρήσης κάθε περιοδικού από τους ερευνητές και αποτελούν μέθοδο αναγνώρισης της συνησφοράς μιας επιστημονικής εργασίας σε κάποιο άλλο ερευνητικό έργο. Θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο βάση δεδομένων, αναφορών και περιλήψεων από έγκυρη διεθνή βιβλιογραφία, με έξυπνα εργαλεία, τα οποία θα δούμε παρακάτω, που μας βοηθούν να αναζητήσουμε, ανακτήσουμε, αναλύσσουμε αλλά και οπτικοποιήσουμε τμήματα της πληροφορίας που μας ενδιαφέρει. Περιλαμβάνει πάνω από 20.500 τίτλους, από 5.000 εκδότες σε όλο τον κόσμο, 49 εκατομμύρια εγγραφές, το 78% με περιλήψεις, πάνω από 5,3 εκατομμύρια έγγραφα συνεδρίων και το 100% κάλυψη της βάσης MEDLINE. Καλύπτει όλους τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ παρέχει δυνατότητα αυτόματης σύνδεσης με το πλήρες κείμενο του άρθρου, αν αυτό αποτελεί συνδρομή της HeiaLink. Η πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά περιλαμβάνει περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης, πρακτικά συνεδρίων, εμπορικές δημοσιεύσεις, σειρές βιβλίων. Τα δύο πράγματα που θα δούμε σήμερα είναι τα citation indices, δηλαδή τις αναφορές των άρθρων των επιστημονικών περιοδικών και το Analyzer Metric Tool, που είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται μόνο για περιοδικά δημοσιεύματα και αποτιμά την αξία των επιστημονικών περιοδικών. Θα επιχειρήσω να δω αν μπορούμε να μπούμε online για να τα βλέπετε. Ας συγχωρείτε. Λοιπόν, θα πάτε στο ηλεκτρονικές πηγές. Θα ήθελα να κάνουμε μαζί τα βήματα. Ηλεκτρονικές πηγές, αν αυτό είναι εφικτό, δεν ξέρω. Ηλεκτρονικές πηγές Healink. Τις σκόπους τη βρίσκουμε μέσα στο σύνδεσμο της Healink. Παρέχεται μέσω Healink. Ελπίζω να τα καταφέρουμε. Όχι. Να επιχειρήσουμε να κλείσουμε τις σελίδες που δεν χρειαζόμαστε όλοι ώστε να αφήσουμε μόνο αυτοί τις σκόπους. Επιχειρώω άλλη μια φορά. Ηλεκτρονικές πηγές μέσα από την ιστοσελίδα μας Healink. Μάλλον δεν θα μας κάνει τη χάρη. Λοιπόν, τρόπι αναζήτησης στη Healink. Document search, αναζήτηση μέσα στο τεκμήριο. Author search, αναζήτηση με συγγραφέα. Affiliation search, αναζήτηση βάση ιδιότητας οργανισμού ή εκπαιδευτικού ιδρύματος στον οποίο ο ερευνητής εργάζεται. Advanced search, σύγθετη αναζήτηση. Δυστυχώς λόγω χρόνου δεν έχουμε την πολυτέλεια να δούμε ένα παράδειγμα από κάθε μία μορφή αναζήτησης. Ο τρόπος είναι ίδιος όμως. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εδώ βλέπετε τους τρόπους αναζήτησης επάνω. Document search, author search, affiliation search, advanced search. Εν προκειμένου επιλέγουμε το document search, μια απλή αναζήτηση εγγράφου και πληκτρολογούμε όσοι από εσάς μπορείτε να επιχειρήσετε. Δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή δυνατότητα. Distance education, σαν παράδειγμα αναζήτησης και πατάτε την αναζήτηση. Ακριβώς από κάτω βλέπουμε κάποια κριτήρια που μπορούμε κάθε φορά να τα παρεμετροποιούμε. Για παράδειγμα, τους ζητάμε να ψάξεις σε έγγραφα που έχουν εκδοθεί. Εδώ ψάχνουμε όλα τα χρόνια μέχρι σήμερα, all years to present. Μπορούμε να περιορίσουμε τις θεματικές περιοχές στις οποίες μπορούμε να ψάξουμε. Εν προκειμένου θα ψάξω και στις τέσσερις θεματικές περιοχές. Και document type επιλέγω να ψάξεις σε όλα τα ίδια εγγράφων. Πατώντας το φακό την αναζήτηση θα μου επιστρέψει αυτήν εδώ την οθόνη. Τα αποτελέσματα είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός, 25.801 document results. Δύσκολο κανείς να ψάξει σε έναν τέτοιο όγκο αποτελεσμάτων. Οι σκόπους το έχει προβλέψει αυτό. Και υπάρχουν οι επιλογές limit to και exclude. Με το limit to μπορείς να περιορίσεις την αναζήτηση στα κριτήρια που εσύ επιθυμείς. Σαν παράδειγμα θα σας έχω επιλέξει να ψάξει στο έτος 15, 14, 13. Να ψάξεις σε δύο συγκεκριμένες θεματικές περιοχές. Και να ψάξεις σε τύπο εγγράφου άρθρο. Που είναι και ο συχνότερος τύπος που αναζητάτε συχνότερα. Τα αποτελέσματα περιορίζονται αισθητά στα 549 document results. Μπορεί κανείς να το εξειδικεύσει ακόμα περισσότερο. Κάνοντας αναζήτηση σε αυτήν εδώ τη μηχανή search within results. Αν πληκτρολογήσει κανείς ένα παράδειγμα distance education in Greece. Τα αποτελέσματα θα μειωθούν στα 20-30. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται με την εξής μορφή. Είναι ο τίτλος του άρθρου. Είναι ο συγγραφέας του ή συγγραφής. Είναι το έτος δημοσίευσης. Είναι το τίτλος του περιοδικού στο οποίο δημοσιεύτηκε. Και είναι και οι αναφορές που έχουν γίνει σε αυτό. Υπάρχουν κάποιες δυνατότητες όπου μπορούμε επιλέγοντας κάποια εγγραφή. Εν προκειμένου εδώ έχουμε επιλέξει μια εγγραφή. Την δικάρουμε μέσα στο κουτάκι κάνοντας κλικ στο κουτάκι. Και προσφέρονται οι εξής δυνατότητες. Θα τις πω λίγο προφορικά. Μπορούμε να τις εξάγουμε σε μία από τις διαθέσιμες μορφές ή τύπους. Αυτό θα το δείτε εδώ στο export. Είναι η πρώτη επιλογή που μας δίδεται. Αν το ανοίξετε υπάρχουν οι διαθέσιμη μορφή ή τύποι που σας λέω. Στη συνέχεια μπορούμε να κατεβάσουμε το πλήρες κείμενο. Να κάνουμε download ανάλογα με τη δυνατότητα αν αυτή μας παρέχεται. Μπορεί να δίδεται μόνο μια απλή περίληψη. Μπορεί να δίδεται το πλήρες κείμενο. Ανάλογα με το τι κάθε φορά μας δίνει. Αυτό το βλέπει κανείς αν κάνει κλικ επάνω στην εγγραφή. Όχι κλικ, αν βάλει τον κέρσορα επάνω στην εγγραφή. Ακριβώς από κάτω αναφέρεται η ένδειξη full text ή abstract αντίστοιχα. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα να δούμε έναν πίνακα ή γράφημα. Είναι το view. Είναι αυτή η δυνατότητα εδώ. Δεν φαίνεται καθόλου όμως. Να δούμε έναν πίνακα ή γράφημα. Είναι η επιλογή view citation overview για την κατανομή των citations. Αυτά φορά την κατανομή των citations. Στη συνέχεια να δούμε τα citations. Δηλαδή τις παραπομπές που έχουν συμπεριλάβει στη βιβλιογραφία τους στο συγκεκριμένο άρθρο από το cited by. Και τέλος υπάρχει επιλογή more όπου μπορεί κανείς να... Υπάρχει επιλογή view references όπου μπορεί κανείς να δει τις βιβλιογραφικές αναφορές που κάνει ο συγγραφέας του άρθρου. Τη βιβλιογραφία έχει χρησιμοποιήσει δηλαδή. Υπάρχει επιλογή add to my list. Δεν το βλέπετε. Add to my list όπου μπορεί να κάνει προσθήκη της επιλεγμένης εγγραφής σε μια λίστα. Create bibliography όπου μπορεί να δημιουργήσει η βιβλιογραφία με βάση κάποια πρότυπα που υπάρχουν όπως είναι η APA, η Chicago, η Harvard και τα λοιπά. Να τη στείλει στο email του. Υπάρχει επιλογή email. Τη στέλνει αυτόματα στο email του. Ή επιλογή print να την τυπώσει. Στη συνέχεια... Υπάρχει η δυνατότητα, τα αποτελέσματα που βρήκαμε να τα αναλύσουμε ακόμα περισσότερο. Είναι αυτό που σας είπα στην αρχή ότι υπάρχει δυνατότητα να οπτικοποιήσουμε τα αποτελέσματα. Αφορά κυρίως ερευνητές που θέλουν να δουν που θα δημοσιεύσουν ένα έργο, μια εργασία τους. Υπάρχει το εργαλείο Analyze results. Analyze results. Αν το επιλέξετε, αν το κλικάρετε μάλλον θα σας δώσει γράφημα της επιλεγμένης εγγραφής. Τι αφορά αυτό το γράφημα. Λοιπόν, το γράφημα σας δίνει γράφημα για το gear, για τα έτη που έχει δημοσιεύσει κάποιος. Δηλαδή, το συγκεκριμένο περιοδικό που επιλέξαμε έχει κάνει 138 δημοσιεύσεις στο έτος 2015, 199 στο 2014, 212 στο 2013. Με την ίδια λογική συνεχίζουμε. Υπάρχει επιλογή source, που δίνει γράφημα για τη θεματική περιοχή αναέτος. Η επιλογή author, γράφημα για τον αριθμό των δημοσιεύσεων αναονοματεπώνυμο συγγραφέα, affiliation, γράφημα για τις δημοσιεύσεις αναοργανισμό. Country territory, γράφημα για τον αριθμό των δημοσιεύσεων αναχώρα εθνικότητα. Document type, γράφημα για το είδος των δημοσιευμάτων. Αν είναι article, αν είναι review. Subject area, γράφημα για τη θεματική περιοχή των δημοσιευμάτων. Τέλος, μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα της σκόπους είναι το κουμπί compare journals. Δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνω περιοδικά μεταξύ τους, να αποτιμήσω την αξία τους και εν τέλει να δω που θα δημοσιεύσω κάτι. Έστω ότι εισάγουμε στη μηχανή με το που κάνει κανείς κλικ στο compare journals, εμφανίζεται αυτή η οθόνη, όπου υπάρχει μια μηχανή αναζήτησης όπου μπορεί κανείς να εισάγει το τίτλο του περιοδικού που γνωρίζει, μπορεί να εισάγει ένα θεματικό όρο, distance education, education, ό,τι τον ενδιαφέρει, να του βγάλει αντίστοιχα στη συνέχεια περιοδικά σχετικά με το ζητούμενο όρο. Και αυτό που κάνει αυτόματα, με το που πατάει κανείς στην αναζήτηση, είναι να δώσει, να υπολογίσει κάποιους δίκτες. Είναι λίγο εξειδικευμένο το συγκεκριμένο, θα σας το αναφέρω έτσι επί τροχάδι, είναι ο δίκτης Simago Journal Rank, υπολογίζεται με βάση το κύρος ενός περιοδικού και υπογρομίζει εκείνες τις πηγές που περιλαμβάνουν κύρος με γόητρο, με φήμη. Είναι ο impact per publication, είναι η αναλογία των παραπομπών ενός έτους προς τις μελέτες που δημοσιεύονται στα τρία προηγούμενα έτη, διά τον αριθμό των μελετών που δημοσιεύονται στα έτη αυτά. Είναι ο SNIP, μετρά τον αντίκτυπο των παραπομπών μιας πηγής, δίνοντας βάρος στις παραπομπές που είναι βασισμένες στο συνολικό αριθμό των παραπομπών ενός συγκεκριμένου θεματικού τομέα και βοηθά στην άμεση σύγκριση των πηγών, με συγχωρείτε, σε διαφορετικά θεματικά πεδία. Συνεχίζουμε, είναι οι citations, source citations by year όμως, σύγκριση των πηγών με κριτήριο τον αριθμό των φορών που μια πηγή έχει αναφερθεί σε παραπομπή σε ένα έτος. Στη συνέχεια, η νεοδίκτη documents συγκρίνει τις πηγές με κριτήριο τον αριθμό των εγγράφων που δημοσιεύονται σε ένα έτος. Είναι ο percent not cited, που συγκρίνει τις πηγές με κριτήριο το ποσοστό των εγγράφων που δημοσιεύονται σε ένα έτος και που δεν έχουν αναφερθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Δηλαδή, πρόκειται για εγγραφές που δεν έχει γίνει κάποια αναφορά πάνω τους. Percent of documents that are reviewed articles by years είναι το percent reviews. Συγκρίνει τις πηγές με κριτήριο το ποσοστό των άρθρων που είναι άρθρα ανασκόπησης. Αυτός ο δίκτης είναι πολύ χρήσιμος γιατί τα άρθρα ανασκόπησης δεν λαμβάνουν περισσότερες παραπομπές. Λαμβάνουν, συγγνώμη, περισσότερες παραπομπές από τα κανονικά άρθρα. Πράγμα το οποίο δημιουργεί ένα πλασματικό δίκτη σχετικά με την προσβασιμότητά τους.