Επιχειρηματικότητα και Οικονομική Ανάπτυξη - μέρος Β / διάλεξη - Κροκιδά Στυλιανή (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
διάλεξη: Εδώ τώρα πριν πάμε στην πρόταση τρεις θα ήθελα να σταθούμε λίγο στην αρχαία ρώμη όπου εκεί βλέπουμε ότι είχε επιχειρηθεί είναι ένα δίοδος για την απόκτηση πλούτου αλλά δεν είναι ένα δύο δόση για να αποκτήσεις στάτους στις οι ίσα ίσα από επιχειρηματίας να κάνουν σαφή τη δράση χάνει status στην κοινωνία επίσης στην αρχαία ρώμη αρκετούς σας έχω αναφέρει μιλώντας για την αρχαία αθήνα είχε απειλήσει με ποιά ήταν συγνώμη δεν αναφέρεται ποτέ υπήρχε μια επιχειρηματικότητας έρχεται να επαναφέρει κάτι θυμάμαι να μου αναφέρει θυμάται κανείς κάτι γιατί έχω ξανακάνει την ιστορική αναδρομή έζησα στην περιφρονητικά όχι μέσω των όλα μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο λοιπόν αναφερόμενη στις αρχές ναό που υπήρχε φυσικά γεννιέται η επιχειρηματικότητα στη δύση βλέπουμε ότι υπήρχε ένα προστασία του κράτους απέναντι στις τέχνες ήδη με τις τέχνες ενώ τέχνες όχι καλλιτέχνες αλλά εννοώ ότι κατασκευή εγγυώνται κατασκευή προϊόντα και το κράτος υποχρεώνεται Χρυσή εποχή στις αρχές του μήνας κατά τον 5ο αιώνα τους πατέρες να μαθαίνουν τέχνη στα αγόρια τους αυτό ήταν κάτι πολύ περίεργο για τον αρχαίο κόσμο διότι βασικά είπε με περιφρόνηση προς αυτό οι αρχαίος κόσμος είναι πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην επιστήμη φτύνουν στις εφευρέσεις και οι καινοτομίες στην άμεσα τώρα στην άλλη αίθουσα σας μίλησα για την αεροπορική στείλει στους ελληνιστικούς χρόνους στην αίγυπτο γίνουν κάποιες εφευρέσεις και Ροδόπης αναμένουν στο χώρο των δημοσίων ο των δημοσίων έργων όχι το χώρο της παραγωγής και την κατανάλωση των ιδιωτών λοιπόν υπάρχει μ αντιμετώπισε ότι επιστήμη και τεχνολογία δεν συνδέονται τεχνολογία τι είναι οι εφαρμογές στιγμής στην παραγωγή φαινόταν αυτό το και επίσης τρόπος να πλουτίσει κανείς θα χαίρομαι είχαν μέσα από τις θέσεις στο δημόσιο την εύνοια του αυτοκράτορα άρα εδώ έχουμε πολιτικά money με εκείνη και όχι μαζί με εκείνους μέσα αποχή σημαντικές δράσεις η διαφορά μεταξύ της επί των εμπορικών των εμπόρων και αυτών που καν χρήματα μέσα στο πολιτικό μαζί με εκείνη διότι η δεύτερη αρχή είναι εξουσία πολιτική και σταύρος καταλαβαίνει μιλάνε λοιπόν ακόμα και αυτό που θα έχει υπόψη του εδώ μου είναι από το εξωτερικό κράτη ως τι είναι το πρώτο θετικό χαρά σας είναι ένα κράτος το οποίο μοιράζει πρόωρους άποψη πολιούχος μέσω φορολογίας μέσω ληστρικής ας πούμε δραστήριο κώδικας παίρνει το οικονομικό πλεόνασμα λόγω το εκεί οι οποίοι και το μοιράζει σε μια κλειστή κάστα ανθρώπων και στον αρχαίο κόσμο μεγάλος πότης αποκτιέται μέσω των στρατιωτικών επιδρομών μεταξύ μας μέσω της νηστείας μέσω ανώμαλων καταστάσεων και όχι μέσω της σκληρής εργασίας επιχειρηματία για να πάμε στην αυτοκρατορική κίνα έχει σημασία αυτό γιατί ελπίζω στη ζωή σας να έρθετε σε επαφή με αρκετούς Κινέζος καθώς εκείνα επεκτείνει την οικονομική της δράσης στην Ευρώπη και καθώς μεταχειρίζεται την Ελλάδα ως πύλη για την Ευρώπη εδώ ας σκεφτούμε λοιπόν της αυτοκρατορική κίνα έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη γραφειοκρατία υπάρχει αυθαιρεσία του κράτους τι σημαίνει αυθαιρεσία του κράτους και οποιαδήποτε στιγμή μπορούσε το κράτος να ιδιοποίηση ιδιωτική περιουσία και όλα αυτά μπορείς να την επιχειρηματική δράση και όταν δεν έχεις ασφαλή ιδιωτικά δικαιώματα δεν έχεις ιδιοκτησιακά δικαιώματα των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων σπάνια φέρεις και μητέρα να ασχοληθείς με την αύξηση της περιουσίας σου και επιχειρηματική δράση λοιπόν της στην κίνα στην οι πιο προσιτών της τους σύριων συνήθως ζητάνε οι ανώτατοι υπάλληλοι της γραφειοκρατίας και περιέχει ένα σύστημα διαγωνισμού πάρα πολύ δύσκολο κάθε τρεις χρόνια όπου διαγωνίζονταν 1000 είναι Κινέζοι για να πάρουνε ένα θέση στην αυτοκρατορική αυλή μετά από πάρα πολύ σκληρή είμαι κι και πάρα πολύ λίγοι πετυχαίνουν αυτοί οι οποίοι πετυχαίνουν αν είναι αυτοί στους οποίους δίνονται σαν εισοδήματα των στο κράτος γινόντουσαν προνόμια μεγάλες ως όμως η έκθεση στο γραφειοκρατικό μηχανισμό δεν είχε κληρονομικό δικαίωμα και απ τη στιγμή που κάποιος ανέβαινε και παίρνει μια τέτοια θέση η πρώτη του δουλειά ήταν να κάνει χορηγία και δεύτερη δουλειά έκανε να σᾶς επικεντρωθεί στη μόρφωση των αγοριών τόσο ώστε οι απόγονοι του να έχουν κι αυτοί παραγωγή πλούτου έλεγαν λοιπόν το μυαλό Γιαννάκης στραμμένο είχε θέμα είναι και βέβαια δεν πετύχαιναν όλοι απόγονοι και άρα δεν υπήρχε με κληρονομική αριστοκρατία όπως στην δύση αλλά όταν έχεις μια συνέχεια στη συσσώρευση του πλούτου αυτό δεν βοηθάει στην δημιουργία κεφαλαίου για την επιχειρηματική δράση τώρα εδώ θέλω να μου κάνετε κριτική περιμένουν να κάνετε κάποιο σχολείο μίλησα για κεφάλαιο και υπονόησε ότι οι επιχειρηματίες και αν μη πρέπει να είναι και έτσι θα λέω ας έτσι δεν είναι να πούμε ότι βασικά ο όρος κεφαλαιούχους επιχειρηματίες ΦΠΑ της κάνουν βαθύ πέτυχε παρελθόν οι περισσότεροι επιχειρηματίες ήταν ήδη και κεφαλαιούχοι αλλά όπως έχουμε κάνει στην ιστορίες σαλάτας έχουμε δείξει ότι μπορεί ένα μπορούσε ένα δουλειάς να απελευθερωθεί και να γίνει επιχειρηματίες δηλαδή υπήρχαν και άτομα χωρίς υλικά άμεσα κάποια μπορούσαν να προχωρήσουν στα πια με τη κανέναν όλοι έτσι αραιά εάν ουσιαστικά λόγω των παρεμβάσεων πάνω στο εμπόριο δέστε οι άνθρωποι πήραν πάρα πολύ φιλόδοξη κι αν γίνουν πολύ προσιτή νεαρής στρεφόντουσαν εμπόριο στρεφόντουσαν στην γραφειοκρατία μπορείτε να σκεφθείτε ένα αντίστοιχη περίπτωση παρακαλώ εσείς τους στον 20ο και 21ο εάν έτσι πολύ μακρινό παράδειγμα ούτε αυτοκρατορία μην είναι μιλάμε και για κάτι κοντινό μας σκεφθείτε λοιπόν μετά τη μεταπολίτευση το δημόσιο όλο και μεγαλώνει και όπου το δημόσιο προσφέρει ήσυχο ιωάννου προσέφερε και άλλα προνόμια μηχανικά αν να μην κάνουμε πίσω πιο πολύ και το δημιουργικό ταλέντο των πήγαινε προς το δημόσιο το δημόσιο εκτοπίζει κρατείται αλλοδαπούς δεν στη διεθνή αγορά φιλία είναι εν γένει φύση του Έλληνα στο επιχειρείν ή φόβος μην ξεχνάτε ότι στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο υπήρξαν πάρα πολλά μαθήματα στην Ελλάδα και ακολούθησαν ιδίως ακόμα περισσότερα θύματα έλληνες λοιπόν μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είναι πληγωμένος έχει πολλά θέματα διχασμός συνεχίζει μέχρι το 84 η υστερία το κλώνους σαν από τις δραστηριότητες και τις θέσεις του δημοσίου άλλα 104 που ανοίγει το δημόσιο αυτό μοιάζει Πανταζή σαν όαση δίκαιο τότε μια ωραία κατευθύνεται προς τα εκεί με την προτροπή βεβαίως των γονέων επίγονοι συνέδεσε κριτική για τη μνήμη του πολέμου είναι πολύ κοντά τους και αυτό κατέστρεψε κατά κάποιο τρόπο την επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα βεβαίωση υπήρχε κίτρινη και boy έχει κλιματική δράση θα σας μιλήσουν πολλοί παλαίμαχοι μηχανικοί έμποροι και η ενορία που το ίδιο το κράτος βάζει στη δημιουργικότητα θα επανέλθουμε σε αυτό θα μιλήσουν γι' αυτό ενδεχομένως και διάφοροι ομιλητές θα ναι οι απόψεις της κυρίας είναι οι πιθανοί εχθροί καμιά φορά δεν είχαν επιλογή τα παιδιά δεν ήταν μόνο ένα σερί είτε ομάδες συμφερόντων από γονιό σελίδα εγώ έχω υπάρχει εκεί ήταν η δημιουργία ένα πελατειακού συστήματος που δεν βασιζόταν τόσα άτομα όμως ως παρατάξεις και ομάδες συμφερόντων αλλά είναι πολύ σύνθετο το θέμα και δεν είναι μόνο αυτό οι ίδιοι επιχειρηματίες προσπαθούσαν να έχουνε μη παραγωγική δραστηριότητα κλείνουν δουλειές με το Δημόσιο όχι με βάση την ανταγωνιστικότητα τους αλλά τις επαφές τους ρητά και το δημόσιο το ίδιο καλλιέργησε ένα προστατευμένη επιχειρηματική τάξη δεν έχει καμία σχέση με επιχειρηματική τάξη που βλέπετε εδώ και μιλάει στο βήμα κανείς από αυτούς δεν είναι προϊόν αυτής της επιχειρηματικής τανκς και Peter πάρα πολύ κακομαθημένοι παιδιά παραγωγή ζούσαν σε ένα προστατευτικό καθεστώς μέχρι το είναι ένα τεχνολογικό και μετά το μπιγκ μπεν εντάξει αυτό άρχισε λοιπόν να ξεφεύγει αλλά μετά από πολιτική προστασία παρακαλώ νέα το κομμάτι των νόμων δεν αναφέρεται στο κομμάτι που μπορεί εμπόριο αναφέρεται ότι υπάρχει ας πούμε υπάρχει κάποιος μεγάλος κατοικήσιμο δηλαδή έλεγχος του κράτους αλλά να σας πω ότι στην κίνα άρχισε να δημιουργείται ένα αστική τάξη αλλά ήταν πάρα πολύ μικρή και η αστική τάξη θα δώσει γεωργία που διενεργήθηκε αλλά ήτανε δεν είχε ούτε το πώς δεν πρέπει πάρα πολλά παιδιά είχε μια υπογεννητικότητα και αυτό δεν βοήθησε στην εξάπλωση τον τις σκοτούρες των αστών που όπως ξέρουμε και επιχειρηματικότητα ιστορικά βασίζεται στην αστική τάξη τώρα για τη γεωργία δεν αναφέρει απολύτως τίποτα ήθελε κάτι να προσθέσεις πάνω σε αυτό εσωτερικά χαράν μεγάλην γεωργία ναι εννοείται όλοι οι ίδιοι το κομμάτι αυτό της Ασίας βασίζεται στην καλλιέργεια το ετήσιο τεστ εμπόριο τουρισμό όμως φεουδαρχική σχέσεις εμφανίζονται μόνο στην ιαπωνία αυτό θα το γράψετε η ιαπωνία είναι η μόνη χώρα της Ασίας η οποία μοιάζει με τη δύση και αυτό διότι δημιουργείται κάπως ένα φεουδαρχικό καθεστώς τώρα τον πόνο των δομών αναφέρει το εξήγησαν κοιτάξτε ξύλα πάνω αναφέρει κάτι για το οποίο μιλώντας στην για το βυζάντιο και την οθωμανική αυτοκρατορίες εν κρυπτώ και αυτοκράτορες έχει την πλήρη κατοχή η κυριαρχία πάνω στα νεύρα αυτός συνδέεται με αυτό που είπα πριν την έλλειψη δημιουργίας φεουδαρχίας εκεί ακριβώς και στο Δωδώνη Γρανάδα Διαβάστε πώς δημιουργείται στη μεσαιωνική Ευρώπη αυτό που λέμε στρατιωτική επιχείρηση ειδικότητα αρκετές εφευρέσεις γύρω από τη ένα δίδυμοι Pepsi γύρω από τη βελτίωση της που με τις ταχύτητες των ανάλογων του δελτίου ελέγχου τους ανθρώπους πάνω στο άλογο ηχεία εφεύρεση των ΑΒΕΤΕ αναβάτη να και άλλες εφευρέσεις το μεσαίωνα που έχουν να κάνουν με τείνουν μετάβαση από το πεζικό στο ιππικό στρατός όλα αυτά μετά θα διαχέονται και βοηθούν λίγο την επιχειρηματικότητα εδώ πρέπει να σκεφτούμε ότι οι σταυροφορίες και άλλες στερητικές δράσεις στη δύση είχαν και επιχειρηματικό πνεύμα μέσα τους δηλαδή ο τρόπος κάποιες ομάδες ατόμων που βρίσκονταν σε μια να αποκτήσουν ένα κεφάλαιο για να μπορέσουν να κάνουνε επιχειρηματική δράση αλλά ακόμα αυτό το επιδρομές είχαν στοιχείο επιχειρηματικότητας μέσα τους εδώ λοιπόν αρχίζει και μας μιλάει για τη μη παραγωγική δραστηριότητα και μπαίνει μέσα στον όρο της σωθεί βίας μόνο κάνει κριτική και στις πολυεθνικές ετοιμάζει νέο και ένταξη δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τις χώρες και της ΠΕΔ της χώρας που δεν ανεπτυγμένες αφορά τις χώρες πριν τη βιομηχανική επανάσταση λοιπόν μιλάει για την πρόσοδο θηρία σε πρώιμες εποχές και δίνει παραδείγματα ας πούμε ένα ποταμού κάπου στη μεσαιωνική Ευρώπη όπου υπήρχαν δύο μέλη και από ένα μύλος έκανε συνέχεια μηνύσεις των άλλων μηνών στη μήλο πάνω στην στα δικαιώματα χρήσης των υδάτων του ποταμού και αυτή η διαδικασία των μηνύσεων ένα στον άλλον κλπ κράτησε πάνω από 200 χρόνια και στο τέλος ποιος νίκησε ποιος Μύλος νίκη Σερέτη ποιος από τους δύο αυτός που είχε δίκιο αυτός που είχε τα περισσότερα χρήματα να πληρώνει τα δικαστήρια ουσιαστικά ο μύλος που είχε τα περισσότερα χρήματα να πληρώνονται δικαστήρια στη διάρκεια του χρόνου έβγαλε από την εκτός υπηρεσίας τον άλλο μήνα που κάποια στιγμή πάλι σε λόγω των πολλών εξόδων λοιπόν τέτοια παραδείγματα υπάρχουν και στην αμερική όπου πολλές φορές οι δύο προσφορές δηλαδή σε πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις υπάρχουν ειδικές νομικές υπηρεσίες μέσα στην επιχείρηση οι οποίες ψάχνουν να βρουν κάτι στον μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους κάποια κάποιον από νομικό ατόπημα όσον αφορά τον ανταγωνισμό κάτι άλλο για να τον βγάλουν εκτός αγοράς είναι ένα μέθοδος εκτοπίσεις ανταγωνιστή λοιπόν και λέω έντονος σκεφτείτε αν όλα αυτά τα χρήματα για τους δικηγόρους και δικαστές που έριχναν μέσα Nikki me σήμερα οι πολυεθνικές στην νέα υόρκη πηγαίνανε για Βρύσσες αντιδρά για καινοτομία για βελτίωση των προϊόντων ΠΑΣΟΚ καλύτερα την επιχειρήσεις το ΠΑΣΟΚ πιο πολύ θα βοηθούσαμε πολλαπλασιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη ακόμα στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοια παραδείγματα ανταγωνισμού και αν αυτός πρόσεξε γιατί μέσα στην ιστορική εξέλιξη όταν σταματάει αυτό που λέμε η θετική π.χ. ειδικότητα έχουμε την επέκταση της πρόσοδο φιλικής επιχειρηματικότητας τη στιγμή που εδώ με καταιγιστικά θράκη αυτοκρατορίες παίρνουμε ένα σχήμα μια αναμμένη για τους και δεν μπορώ να κάνω αλλιώς πολεμούν συνέχεια μόνος τρόπος να βγάλει χρήματα η ελίτ είναι μέσα απ' αυτό ώστε από τέτοιου είδους δραστηριότητες άρα πρόσοδο θηρία δεν αφορά μόνο το το κράτος ευνοεί ένα κοινωνική ομάδα αφορά και μέσα στην οικονομία ομάδες επίσης κατορθώνει να όρους αν πλεόνασμα από άλλες ομάδες έχει επιχειρηματίες τους σιγή για να μπορέσουμε να ρωτήσουμε ώστε να αποκτήσουμε μια μονοπωλιακή η ολιγοπωλιακή θέσεις στην αγορά κεντρική υπόθεση τρεις η κατανομή της επιχειρηματικότητας μεταξύ παραγωγικής και μη παραγωγής π.χ. επί επιχειρηματικότητας ουσιαστικά επηρεάζει άμεσα το επίπεδο και να παραγωγής καινοτομίας μιας χώρας δηλαδή κατανομή μεταξύ παραγωγικών δραστηριοτήτων και μη παραγωγικών μέσα στην επιχει στο επιχειρείν καθορίζει και το επίπεδο της τεχνολογικής προόδου για την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσει τεχνολογική πρόοδος στην τον ν είναι διάφορες τρόικα μηχανήματα και δίνει παραδείγματα στο τέλος για μη παραγωγικά μη παραγωγική π.χ. ειδικότητα δίνει κάποια παραδείγματα και για πράγματα δύο γειτονικά φράγματα συνέχεια είχαν δικαστικές διαμάχες τελικά καταστράφηκαν και τα δύο πράγματα το ένα πράγμα έχει σημασία λοιπόν όλα αυτά οδηγούν σε μια άλλη θεώρηση επιχειρεί και για ένα οικονομία η οποία δεν έχει αναπτυγμένο καπιταλισμό έχει Αντώνη φράσεων θηρία στο κράτος νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό γη η ανάγνωση αυτού είμαι πάμε τώρα στον λευκό όλα μιλάει για κάτι άλλο τέλος μιλάει για τον μιλάει επίσης οι αναπτυσσόμενες χώρες πιεσμένος και θέτει το εξής ερώτημα επιχειρεί στις αναπτυσσόμενες χώρες της ανεπτυγμένης είναι το ίδιο παρά συνοχή εν κατακλείδι αυτό που παρατηρεί στην Σαμψών χώρες είναι ότι υπάρχει έλλειμμα επιχειρηματικής προς παρά τις και επειδή υπάρχει έλλειμμα κεφαλαίου μου αντί να έχουμε ατομική επιχειρηματικότητα αυτό που ονομάζεται αυτό που δημιουργείται είναι υποκατάστατα των ατόμων επιχειρηματιών ποια είναι τα υποκατάστατα των ατόμων επιχείρημα επιχειρηματιών είναι το κράτος οι τράπεζες δεν θυμάστε τη γενική οικονομική ιστορία που είχαμε πει πόσοι χωρέσει αργοπορημένη κατόρθωσαν να εκμηδενιστούν στα τέλη του δέκατου ένατου οι αρχές 20 του είχαν μεγαλύτερο ρόλο του κράτους στη βιομηχανική επανάσταση από τη συναυλία και μεγαλύτερο ρόλο των τραπεζών η πρώτη περίπτωση μεγάλο ρόλο τραπεζών το βέλγιο μετά πάμε στη Γερμανία που είναι και το κράτος και οι τράπεζες στη Ρωσία που είναι το κράτος ακόμα πιο ισχυρό μιλάει για πείνα χημικός 17 λοιπόν αλλάζεις κρατάς στις στις χώρες αυτές έχουμε το κράτος που είναι πολύ σημαντικό έχουμε τις οικογενειακές επιχειρήσεις όπου στις οικογενειακές επιχειρήσεις υπάρχει μια τεράστια συνέχεια την επόμενη φορά θα βρεθούν δέσμιοι γάζωσαν άρθρο είχε για την περίπτωση μιας εμπορικής εταιρείας τη νωπή αν έμαθα για την ύπαρξη της απ'ότι κα 48 που θα σας δείξω και ένα βίντεο με τη κυρία σάρα τότε για την εξαιρετική όπως εξηγεί την τόπος εικονικές επιχειρήσεις είναι ένα στοιχείο ασφαλείας σε μια ταραγμένη οικονομία και κοινωνία οικογένεια έχει πιο μακροχρόνιο ορίζοντα ότι οι τοπικοί επιχειρηματίες και επίσης υπάρχει ένα τέτοιος φορέας επιχειρηματικής δράσης που οι επιχειρηματικοί όμιλοι όπου ετών μιλάμε όπου ηχεία επιχειρήσεις τεράστιες οι οποίες υπερβαίνουν το μέγεθος της οικογένειας και οι οποίες αναλάμβανε έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες είπε σημαντική όμιλοι δεν έχουν ερευνηθεί πάρα πολύ και από ουσιαστικά τόσο απλά τόσο ποιος ξεκίνησε αυτή την έρευνα και καθαρά απών αυτό που ουσιαστικά δομές σκιαγραφεί είναι ότι προέρχονται από πολλές οικογένειες τα κεφάλαια δεν θα μπω σε αυτό θα διαβαστεί στο κεφάλαιο και ότι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν μια μεγάλη καθετοποίηση και προς τα πάνω και προς τα εμπρός και προς τα πίσω δηλαδή ξεκινούν τον φτιαγμένος με μπύρες λάδωνα παράρτημα ιαπωνική εμπειρία πάρε μετά και φτιάχνουν το γυαλί που το χρειάζεσαι για να αποθηκεύσει την μπύρα πάνε ένα βήμα πιο πίσω δύο μέλη και πέρναγε θυσίες και καλλιεργούν τα Στύρα το ρύζι το ρύζι εποπτεία μπύρα και συνέχεια μπορεί μετά αυτών καθετοποίηση προς τα πίσω και μπροστά προς μπορεί να πάρουνε τις εταιρείες ας πούμε που διαχειρίζονται διακίνηση του προϊόντος μπορεί να πάρουνε εταιρείες φορτηγό μπορεί μετά να πάρουν τη διαφήμιση θήκες κλπ κλπ και όλα αυτά να ενοποιηθούν αυτό όμιλος κάνει εξοικονόμηση επιχειρηματικού ταλέντου που είναι σπάνιο στις χώρες αυτές και κεφαλαίου ουσιαστικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι κάνουν εξοικονόμηση συντελεστών παραγωγής γιατί επιχειρηματικότητα και το κεφάλαιο και η εργασία είναι βασικοί συντελεστές παραγωγής και αυτά που κατάφεραν οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι να εξοικονομήσουν πόρους και να κάνουνε ουσιαστικά πιο κοντά πιο ανταγωνιστική γι την πιο υψηλής απόδοσης την αγορά όσον αφορά τους πόρους παραγωγής αλλά μετέφεραν τώρα την έλλειψη ανταγωνισμού στα τελικά προϊόντα Δείτε τη στιγμή που δημιουργούνται μεγάλοι όμιλοι ολιγοπώλια τα προϊόντα οι τιμές τους ανεβαίνουν και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν υποανάπτυκτες χώρες άξονες σας θυμίζει κάτι αυτό να έρθουμε πάλι στην Ελλάδα κατε καρτέλ γάλακτος ολιγοπωλίων στα πετρέλαια λίγο-πολύ πετρελαίων και ξένων όλο απορία στα σουπερμάρκετ λέω τώρα και ποτέ μη λόγω μικρού μεγέθους αγοράς και ατελούς λειτουργίας της αγοράς στους συντελεστές παραγωγής αυτό ξεπερνιέται μέσα τους μηνός αλλά μεταφέρεται το κόστος σε υψηλές τιμές για τους κ άλλοτε ασκητικά αυτό είναι πάρα πολύ εύκολο να γυρίσει μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα και αυτό το κάτι που πρέπει να διορθωθεί εδώ λοιπόν να πούμε ότι ωραία φέτα λίγο-πολύ είναι μόνο για τα τρεις με τα μονοπώλια και όχι αυτό που κάνει επιχειρηματίας αναπτυσσόμενες χώρες είναι ότι λόγω υπανάπτυξης του κράτους και λόγω διαφθοράς πρέπει να δίνω γεύση το ίδιο υποδομές πρέπει να δημιουργήσει τρόμος πρέπει να δημιουργήσει τραπεζικά προϊόντα πρέπει να δημιουργήσει ένταση κές υποδομές που λείπουν είναι και άρα ο επιχειρηματίας στις αναπτυσσόμενες χώρες ακόμα και αν κάνει μια δράση που δεν νοιάζει ότι προσφέρει καινοτομία έναν κα αναγκάζεται να είναι καινοτόμος και έχει πολλά περισσότερα μπορεί πρέπει να χτίσει τις υποδομές δεν τις βρίσκει έτοιμες πιο δύσκολος ρόλος του από ότι στις αναπτυγμένες οικονομίες ωστόσο είναι πολύ μεγαλύτερα τα οφέλη λόγω των ολιγοπωλίων και των μονοπωλίων αγορά κεφαλαίου είναι πολύ υπό ανάπτυξη τις αναπτυσσόμενες χώρες μια περίπτωση μια Ελλάδα που ξέρουν την αγορά κεφαλαίου είναι πάρα πολύ πίσω τον και υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο και βεβαιότητα συνήθως λόγω πολιτικής αστάθειας εδώ να πούμε ότι οι όμιλοι δεν είναι δημιούργημα μόνο της αριστοκρατίας της τοπικής αλλά υπάρχουν και επιχειρηματίες οι οποίοι ξεκίνησαν από τίποτα και πολλές φορές συνεργάζονται με πρώην αριστοκράτες και ένα του μονέ αυτά που ξέρουμε εδώ να πούμε ότι σε Ελλάδα πιο το πιο καινούργιο κομμάτι της π.χ. με ειδικότητες πίνει πάρα πολύ καινοτόμο πιο είναι στην στην Ελλάδα του 2015 πιο δραστήριο και πράσινη επιχειρηματικότητα η κοινωνική επιχειρηματικότητα εφαρμογές και προγράμματα αυτά που λέμε στα κοινωνικά προϊόντα αν πάρετε την καταγωγή των ατόμων που ασχολούνται με αυτά μέρκελ αυτός είναι άγονη οικογενειών που ήταν με τον παλαιό τρόπο το επιχειρείν στην Ελλάδα υπάρχει και ένα συνέρχεται ενώ όλοι αυτό δημιουργεί τη αλλά νομίζω ότι το ποσοστό των αυτοδημιούργητων σε αυτή τη φάση μεγαλώνει λοιπόν τώρα να έρθω να σας ρωτήσω στα στην ώρα που μαζί με μη και γράψατε 100 τα σκέφθηκαν και του επιχειρηματία συναντήσαμε τη χώρα έτσι δύο τρεις άτομα δεν πιάσει το ελλήνων πούνε πίσω κάποιοι λέει πίσω πιστέψτε λίγο αδρανείς σήμερα για πείτε μου τι γράψατε έπαθαν παρακαλώ μόνο πρώτη σειρά λειτουργεί ελάτε να γιώργο μάχη σε διαφορετικό κοινό λιγότερο οικείο εξοικειωμένο με την οικονομία της αγοράς πιο χαριτωμένες στην παράταση πολύ ωραία άλλος σχολείο ναι ίσως δηλαδή εδώ πέρα δεν μας παρουσιάζει μια περίπτωση όπου δεν είναι κοινωνικές τάξεις αυστηρά διαχωρισμένες όπως αλλού εκεί όπου πρέπει να πιάσεις όλη την αγορά και λογοδοτεί είναι μικρή οικονομία της αγοράς και λόγω του οτι είμαι και μεγαλύτερη φτώχεια κτλ και αυτό μπορεί να υπάρξει νέα τρίτο και τελευταίο δεν μάλιστα έχει δοθεί θέτω θέματα αναλφαβητισμού ουσιαστικά αυτό που βλέπουμε σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες το σκέφτομαι από εκεί είναι ότι περνάει πρώτη πρωτοβουλίες τώρα η ενίσχυση πρωτοβουλιών από τη βάση της κοινωνίας για τη βάση της κοινωνίας δηλαδή κάτι που έρχεται από πάνω και βλέπουμε είναι μεγάλη βοήθεια μέσω του Michael farrell Νάνσυς σε γυναίκες επιχειρηματίες σε μικρές κοινότητες κλπ δεν αλλά προϊόν λοιπόν εδώ μάλιστα ακούσαμε περιμένει πεσμένη φορά πώς πήγε κάποιος νέος προηγούμενος ομιλητής έναν στάβλο είστε επιχειρηματία και ζήτησε συμβουλές και τον πήγε σε άλλη κατεύθυνση εδώ θέλω να πω ότι είναι και το κατεστημένο το οποίο δεν μπορεί να καταλάβει το καινούργιο και καμία φορά δεν το θέλει και το καινούργιο δηλαδή σκόπιμα το καταλαβαίνει γιατί τον φοβάται λοιπόν εδώ θα ναι μια που μιλάμε για καινοτομία Καθένα έριξε μια ιδέα σε αυτό το κομμάτι του Ροντήρη φοβάμαι Data Innovation State θα ουσιαστικά επιχειρηματολογία ότι μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η μεγάλη επανάσταση στη δύση στην δημιουργία του του κράτους πρόνοιας εδώ είναι που μιλήσαμε λίγο για το κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα που ουσιαστικά έγινε ο δανειστής της έσχατης όχι δανειστές της έσχατης προσφυγής έγινε το προς το κόμμα και πιο ο κατεξοχήν φορέας απασχόλησης εκείνων που είχαν ανάγκη για οποιοδήποτε λόγο είτε γιατί ήταν πολύ νέοι και δεν ήξερα αποφασίστηκαν και θα ακολουθήσουν και άλλα έκανε των τριών πιο Ιερά ο εργοδότης εμφύλιο έρευνας στη ζωή ο εργοδότης της έσχατης προσφυγής και ταλαιπωρεί τις εσχατιές της πρώτης προσφυγής λιπαρό και μας λέει τι ωραίο τότε αλλά κράτος πρόνοιας κάθε στιγμή καταρρέει μετά τις πετρελαϊκές κρίσεις όχι μόνο λόγω των πετρελαίων και για άλλους λόγους και αυτό που δημιουργεί που πρέπει να δημιουργηθεί και να ισχυροποιηθεί είναι το καινοτόμο γραπτώς όχι το κράτος που αφήνει το χρηματοοικονομικό τομέα να φουντώσει κυβέρνηση γης εκτός ορίων αλλά το κράτος το καινοτόμο πότε θα στηρίξει πάλι την επαύριο της λοιπόν γράφει τις σκέψεις σας ευθύνες σχετικά ότι περνάμε την ερχόμενη εβδομάδα