Σχέδιο έρευνας / Διάλεξη 5 / Η ψηφιακή τεχνολογία στην ερευνητική δραστηριότητα - Βαβούρας Θεόδωρος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Η ψηφιακή τεχνολογία στην ερευνητική δραστηριότητα: Συνεχίζουμε τις παρατώσεις στο μάθημά μας. Η συνευρία ενότητα έχει ξεφύγει κάπως σε σχέση με το προηγούμενο μάθημα που είχαμε να κάνουμε με το SPSS και τα σταθεστικά παμάτια που είχαμε αναλύσει αρκετά αναλυτικά στα προηγούμενα μάθημα. Αυτή η συνευρία ενότητα έχει ξεφύγει κάπως σε σχέση με το προηγούμενο μάθημα που είχαμε να κάνουμε με το SPSS και τα σταθεστικά παμάτια που είχαμε αναλύσει αρκετά αναλυτικά στα προηγούμενα μάθηματα. Είχαμε κάνει αρκετές ασκήσεις μία άσκηση μάλλον που είχε όλους τους σταθεστικούς δείκτες από περιγραφική στατιστική μέχρι και την ανάγκη του δοκιμάσου, το ANOVA που θα θυμώσεστε. Στο σημερινό μάθημα θα πάμε λίγο παραπέρα και θα δούμε ερευνητικά πλέον το μάθημά μας τι μπορεί να καλύψει. Αυτό που υπάρχει ένα έλλειμμα γενικότερα στους μετατριακούς παιδιτές είναι το πώς θα γράψουμε ένα σχέδιο έρευνας και πώς θα το αποτυπώσουμε σε χαρτί έτσι ώστε να καταφέρουν στο τρίτο ή το τελευταίο ξάμινο των μετατριακών σπουδών να γράψουμε μία δικλωματική ερεασία. Αδικά αυτό που θέλει είναι να αποτυπώσουμε τις σκέψεις μας και να τις δώσουμε μία μορφή έτσι ώστε να πάμε μετά και να λιωθήσουμε την έρευνό μας και να κάνουμε τη δικλωματική μας ερεασία. Γενικότερα στη βιβλιογραφία δεν υπάρχουν πολλά βιβλία τα οποία αναλύμουν το τι είναι ένα σχέδιο έρευνας. Πρόσφατα οι κυρίες στο δουλό εδώ με τον κ. Νασκινίδη έχουν συγγράψει ένα βιβλίο για την ερευνητική πρόταση στη μετατυχική και ερευνηματικική έρευνα. Είναι αυτό εδώ το οποίο σε κάποια άλλα μαθήματα ίσως ασχοληθείτε αποκλειστικά με αυτό το βιβλίο. Και έτσι σήμερα θα δούμε κάποιες σημειώσεις, κάποια πράγματα από τι αποτελείται ένα σχέδιο έρευνας, τι έχει μέσα ένα σχέδιο έρευνας, από τι αποτελείται και στη συνέχεια θα σας δώσω ένα σχέδιο έρευνας πραγματικό το οποίο μετά θα θέλα να το κοιτάξουμε μαζί σύμφωνα με αυτά που θα σας πω κάποια στοιχεία έτσι ώστε να δούμε εδώ πέρα μέσα στο κείμενο τι ακριβώς διαφραγματεύεται, θέμενε να πραγματευτεί ο ερευνητής και τι θα κάνει. Ας δούμε λοιπόν τι είναι ένα σχέδιο έρευνας. Μα μη λοιπόν σχέδιο έρευνας. Αρχικά το πρώτο κομμάτι περιέχει την εισαγωγή. Στην εισαγωγή λέει ο ερευνητής τι θα κάνει και γιατί θα το κάνει. Εδώ θα παρουσιάσει ο ερευνητής το δρόμιμά του και πώς ξεκίνησε. Θα διατυπώσει τις υποθέσεις που έχει να κάνει και έχει να διαρρευνήσει. Τις υποθέσεις έρευνας όπως λέγονται. Και συνέχεια θα πρέπει να κάνει την διευκρίληση των υποθέσεων. Έτσι ώστε κάποιος ο οποίος δεν είναι πολύ σχετικός με ένα θέμα. Να ξέρει τι ακριβώς ο ερευνητής θα πάει να ερευνήσει. Όπως θα δείτε και στο κείμενο που θα σας δώσω. Είναι ένα κείμενο στο οποίο δεν ξέρω αν έχει τασχοληθεί με το είδος της έρευνας που πάει να κάνει ο συγκεκριμένος ερευνητής. Είναι λίγο ακαταλαβίστηκε τουλάχιστον και για μένα αυτά που πάει να κάνει. Ωστόσο ο τρόπος που τα εξηγεί είναι αρκετά ικανοποιητικός και έχω καταλάβει τι θέλει να κάνει. Εγώ που είμαι ασάγητος με τη λογοτεχνία θα καταλάβω τι ακριβώς θέλει να κάνει ο συγκεκριμένος ερευνητής. Αφού λοιπόν έχει κάνει και τις υποθέσεις και έχει κάνει και τη διεθύνηση με τους τέτοιους υποθέσεις, θα πρέπει να μιλήσουμε για τη σημασία της έρευνας. Για τη σημασία ή ακόμα και τη χρησιμότητα της έρευνας. Έτσι λοιπόν αυτό είναι το πρώτο κομμάτι στο οποίο θα πρέπει να μιλήσει ο ερευνητής για αυτό που πάει να κάνει. Γενικά ένα σχέδιο έρευνας δεν είναι μια πολύ μεγάλη εργασία. Μπορεί να είναι από δύο σελίδες μέχρι πέντε σελίδες. Δεν είναι ένα πολύ μεγάλο κείμενο. Δεν βάζουμε κάποια περιεχόμενα να πούμε τι ακριβώς έχει το κάθε τι και το κομμάτι. Σαν δομή μπορεί να είναι ένα στρωτό κείμενο. Σπάνια τα εθνούμε σε παραγράφους και κεφάλαιο και θα δείτε και από το σχέδιο έρευνας, όπως είπα και, ότι είναι σχετικά ένα απλό κείμενο στην εμφάνιση του όσον αφορά την παραγραφοποίηση του και το πώς είναι γενικά στιγμένο. Αυτές είναι τα πρώτα κομμάτια που βλέπετε. Πάμε στην επόμενη, στο επόμενο κομμάτι, όπου θα βάλουμε το σχέδιο έρευνας. Δεύτερο μέρος. Δεύτερο μέρος είναι η μέχρος. Εδώ πέρα θα πρέπει ο ερευνητής να εξηγήσει τι ακριβώς θέλει να κάνει και πώς θα το κάνει ο ερευνητής. Δηλαδή, θα πρέπει να δούμε τα υποκείμενα της έρευνας, από το σχέδιο έρευνας. Από ποιους θα πάρει δεδομένα και τι ακριβώς είναι αυτά εδώ πέρα τα δεδομένα που θα βρει. Κάτσε, έχουμε το δείγμα. Ο πληθυσμός είναι εδώ πέρα. Είχαμε πει και στο πρώτο βάθμι για το SPSS ότι ο πληθυσμός είναι εδώ πέρα. Είχαμε πει και στο πρώτο βάθμι για το SPSS ότι ο πληθυσμός είναι το μεγαλύτερο κομμάτι, ενώ το δείγμα είναι το κομμάτι αυτό που θα αναλύσουμε, θα μελετήσουμε. Συνήθως αυτό που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να πάρουμε ανιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, έτσι ώστε η έρευνά μας να είναι έγκυρη και να μπορούμε να κάνουμε αναγωγή των αποτελεσμάτων μας. Είπαμε το δείγμα. Το πώς πρέπει να πάρουμε, τι δείγμα πρέπει να πάρω εγώ από έναν δείγμα. Για παράδειγμα λέω ότι θα μελετήσω τις γυναίκες σύμφωνα με κάποιο κριτήριο που θέλω εγώ. Τώρα οι γυναίκες στη γη είναι δυσκολογήρια και θα πρέπει να πάρω έναν ανιπροσωπευτικό δείγμα για αυτό που θέλω να κάνω εγώ. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που είναι φιντήτριες στο Αριστοτέλειο, θέλω αυτές να μελετήσω. Κόβω δηλαδή όλα από τον πληθυσμό και κατεβαίνω σε υποσύνολα του πληθυσμού. Στο τέλος θα φτάσω και θα μελετήσω από τις γυναίκες, θα πάρω τις γυναίκες. Θα πάω στις ελληνίδες γυναίκες και θα πάω στις ελληνίδες γυναίκες της Θεσσαλονίκης που σκοτάζω. Θα φτάσω σε ένα κομμάτι του μεγαλύτερου του πληθυσμού και θα χωράω ένα δείγμα. Αυτό το δείγμα, βέβαια, μετά θα κάνω την τελευταία μου και θα μπορέσω να το γενικέψω, αν όχι σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις που ήταν ενδιάμεσα σκαλοπάτια. Δηλαδή, ο πληθυσμός είναι το γενικότερο και πάω στο ειδικότερο, που είναι το δείγμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει να πάρουμε, ώστε να δούμε το αντιπροσωπευτικότερο, δηλαδή, ή εντελώς τυχαία να βρω τις γυναίκες, για παράδειγμα, που είναι φοιτήτριες εδώ στη Θεσσαλονίκη, ή εντελώς τυχαία να διαλέγω κάθε πέντε να πιάνω μια γυναίκα και να την κάνω στην έλπιξη, να γίνω ένα λόγιο, ή από ένα πάλι άλλο χαρακτηριστικό που θα ορίσω, να ξαναορίσω πάλι ένα άλλο δείγμα από εκεί πέρα μέσα στον κοινό του πληθυσμού. Ούτε τρόπος δεν έχει για να πάρεις δείγμα. Ναι. Είναι οι τυχαίες γυναίκες με τραπένακες. Είναι οι τυχαίες γυναίκες με τραπένακες. Είναι οι τυχαίες γυναίκες με τραπένακες. Είναι οι τυχαίες γυναίκες με τραπένακες. Είναι οι τυχαίες γυναίκες με τραπένακες. Είναι οι τυχαίες γυναίκες με τραπένακες. Είναι οι τυχαίες γυναίκες με τραπένακες. να πούμε ότι εγώ θα μελετήσω αυτό. Αυτά τώρα μπορεί να είναι ποιοτικές ή προσωτικές έρευνας και μπορεί το δήμα μας, εγώ είπα τώρα μην είσαι για ανθρώπους, μπορεί το δήμα μας να είναι κάτι διαφορετικό, να είναι βιβλία, να είναι εικόνες, εκφράσεις, ναι, ή μπορεί να είναι κάτι άλλο. Δεν απαραίτητα άνθρωποι το δήμα μας, εμείς λέμε συνήθως δήμα, έχουμε στο μυαλό μας την ποστική έρευνα με τα ερωτηματολόγια και τους μέσους όρους, τις είκες και τα γραφμού, μπορώ όμως να πάρω ένα κείμενο, ένα βιβλίο και να πω ότι θα μελετήσω τις εικόνες που έχουν οι γενεογραφίες θελωσπάντων που έχει το συγκεκριμένο βιβλίο. Ή μπορώ να δω πώς συμπεριφέρεται κάποιος όταν βλέπει φωτογραφίες αστείς του ίδρου, κάτι που μπορεί να συμβήσει κάτι. Αυτό ήταν το δήμα. Ακριβώς αυτό που είπαμε τώρα θα πρέπει να είναι και η δηματολυψία να εμπιβάλλεται. Αυτό που είπαμε τώρα πρέπει να το αναλύσουμε. Πώς θα κάνω δηματολυψία. Θα πάρω τυχαία, θα πάρω έναν πίνακα που έχει τυχαίος αριθμός και θα δω ποιος έχει τον αριθμό 3 στον αριθμό γέννησης, στην ημερομηνία γέννησης του μπορεί να έρθει σε εμένα ή παίρνω τον κάθε 10 το ίδρυζο του τρόπου δηματολυψίας, το οποίο θα πρέπει να το γράψω. Στη συνέχεια πρέπει να δούμε από το δείγμα τη συλλογή των δεδομένων. Η συλλογή των δεδομένων πώς θα γίνει. Είπαμε και στα μαθηματικά, γενικότερα στις φυσικές επιστήμες, οι δεδομένες είναι οι πληροφορίες εκείνες οι οποίες δεν επιδεύονται επιπλέον ανάλυση, δηλαδή είναι αυτά που βρίσκουμε αυτούς και στη φύση, δεδομένα. Τα δεδομένα τα πεξεργαζόμαστε και βάζουμε πληροφορίες, έτσι συνήθως αυτή η μία ακολουθία. Δεδομένα όταν βλέπουμε, δηλαδή άλλη φορά θα θυμόσουμε ότι είναι η πρωτόρροπη πληροφορία. Ας το πω, μπορώ να συμβουλήσω τη λέξη, για να συνδέσω τη λέξη δεδομένα με πληροφορία. Βέβαια για άλλες δεδομένα είναι κάτι το οποίο έχει ήδη αναλυθεί και είναι η πληροφορία του άλλου, για μένα μπορεί να είναι δεδομένα άλλα, αλλά για αυτό που θέλω να βρω είναι τα δεδομένα. Αυτά θα συλλέξω. Έτσι λοιπόν, αφού μιλήσαμε και για τα δεδομένα, θα πρέπει να μιλήσω και για το όργανο, το συλλογίδε δεδομένα όργανο ή εργαλείο συλλογής περιοχημένου. Θα πρέπει να μιλήσουμε εδώ πέρα, αυτό όπως τα έχετε δει δηλαδή, το εργαλείο στο δεδομένο θα είναι αυτό που είπα πριν, ένα ρατυματολόγιο, θα πρέπει να είναι κάποια παρατήρηση, θα πρέπει να είναι κάποια συνέντευξη και αυτό βέβαια πρέπει εδώ πέρα να το αναφέρουμε και να ακούμε πώς αυτό θα δουλεύει. Εδώ πέρα θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αξιοπιστία αυτού του εργαλείου ή του οργάνου, έτσι ώστε να ξέρω ότι αυτό το εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιήσω να ανοιχνεύσει αυτά τα δεδομένα που θέλω να ψάξω. Πολύ χοντρικά, δεν θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρατυματολόγιο το οποίο ρωτάει πώς σε λένε για να ανοιχνεύσουμε την ηλικία κάποιου, καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει αντιστοιχεία σε αυτό. Θα πρέπει να αναλύσουμε και την αξιοπιστία, πώς ακριβώς θα θεωρηθεί αξιόπιστο αυτό το εργαλείο για την έρευνη να της ώστε να ψάξει και να αναζητήσει αυτά τα δεδομένα, έτσι. Και γι' αυτό λοιπόν, ναι. Ας πούμε, να ζητήσεις την αξιοπιστία. Ναι. Δηλαδή να θέλεις με τους λόγους που σου χρειάζεσαν στιγμές ειδομίες που έχουμε στο εργαλείο μας. Ναι, τώρα μεγάλη ανάλυση, στο σχέδιο έρευντας αυτό δεν γίνεται συνήθως. Δηλαδή δεν θα κατήσουμε να πούμε ότι έχω κάνει ένα ερευνηματολόγιο, πιλοτικάτοχο, καναφέρι, κλπ. Αυτό δεν θα το αναφέρει στο σχέδιο έρευντας, μέσα στην ίδια την έρευντα. Θα πεις ότι εγώ θα καταστήσω το εργαλείο έρευντας αξιόπιστο και θα αναφέρω τους τρόπους. Θα αναφέρει μια πληθοδρογία του νοσφόνα να πεις ότι έτσι θα γίνει και θα φέρνει και η αξιοπιστία του. Η αξιοπιστία θα ζει και η αγγυρότητα του. Και η αγγυρότητα του. Εδώ θα μπορούσαμε να δούμε και εμείς ότι είναι αξιόπιστο, όχι ότι... Ναι, μέσα στη διατριβή θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και χρόνο, στο οποίο θα λες γιατί είναι αγγυρό και αξιόπιστο το εργαλείο της συνολικής δομέρας. Έτσι λοιπόν προλάβατε και είπαμε αξιοπιστία και αγγυρότητα. Το οποίο θα το αναφέρω φυσικά και αυτά εδώ πέρα. Και τέλος θα πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουμε και για την επεξεργασία της πληροφορίας. Η επεξεργασία της πληροφορίας που θα αποκύψει. Της πληροφορίας ή και των νευρωμένων. Ας το κάψουμε. Της επεξεργασίας και των νευρωμένων. Αυτά λοιπόν είναι τα κομμάτια που πρέπει να δούμε για την επεξεργασία. Το σχέδιο έρευνας. Δεν μπορώ να το καθορίσω αυτό είναι αλήθεια ότι δεν μπορώ να πει κάποιος. Αλλά 3-4 σελίδες πρέπει να υπάρχουν για να δικαιολογήσουν την έρευνα και τι θα κάνουμε. 1000 λέξεις νομίζω. Πόσο είναι 1000 λέξεις πόσο είναι. Πέριπου 3 σελίδες είναι. Αν θεωρούσουμε ότι είναι 300. Θεωρείται βέβαια ότι είναι ένα επιστημονικό κείμενο το σχέδιο έρευνας γιατί ακριβώς θα μιλήσουμε επιστημονικά. Δεν θα μπορούμε να περιγράψουμε κάτι να το περιγράψουμε μεν. Ωστόσο δεν είναι απλή αυτή η περιγραφή. Θα πρέπει κάποιος ο οποίος είναι άσχετος με το αντικείμενο να μπορεί να καταλάβει τι γίνεται. Εντάξει. Και το μιλάμε λίγο σε πιο γενικό σε πιο σφαιρικό κομμάτι. Αυτό είναι το δεύτερο πράγμα που πρέπει να έχει μέσα η έρευνα. Και το τρίτο κομμάτι το οποίο το σχέδιο έρευνες. Ψάχνουμε τις βίστρα, αλλά γι' αυτό με γίνεται να ψάχνουμε τα βίστρα. Αλλά δεν κατεβαίνουμε τα μεγουλέφωνα. Σχέδιο έρευνες βίστρο, και το τρίτο κομμάτι λοιπόν έχει να κάνει με τα μέσα. Αμέσα λοιπόν είναι, τι χρειάζομαι. Πέρα από τα χάπη επισκύψες του ψυχαίτρου θα πρέπει οπωσδήποτε να δούμε κάποιους ψινεκάτες. Μπορούμε να τους ονομάσουμε κιόλες. Δηλαδή σε μια προσωτική έρευνα που θέλουμε να το λόγιω, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αν κάποια πράγματα θέλουμε πολλά να το λόγιω, για παράδειγμα, θα αποστείλουμε ένα email στο dadhe.sindesmo, στο dadhe.sindogo, στο dadhe.forrea και εκεί θα μπορέσουμε να μοιράσουμε δοκιμοκολόγια. Κάτι πάρα πολύ απλό εδώ που σας λέω. Κάποιους ψινεκάτες επίσης μπορεί να με βοηθήσουν στο να κάνω την έρευνά μου, να την λειτουργήσω, ό,τι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας. Ακόμα και έναν δημιουργικονόμο, ο οποίος θα με βοηθήσει να βρω κάποια συγκεκριμένα δημιουργία μέσα σε μια πληροθήκη και αυτός ο συστοκευτής συνεργάτες μου. Κάτω να υπάρχει η πρόβλεψη για το τι εφηβώς προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω ως συνεργάτες που θα με βοηθήσουν για την έρευνα. Επίσης, το επόμενο κομμάτι που είναι πολύ βασικό είναι ο χρόνος. Ένα χρονοδιάλαβο δηλαδή, το πότε πιστεύω, το πότε αναμένω, όπως λέμε συνήθως, οι εξπέκτες της Ατλικά, να τελειώσει αυτή εδώ πέρα η πορεία. Ξεκινώντας δηλαδή με το κομμάτι της δημονομιλουψίας, πηγαίνοντας στο κομμάτι της ανάλυσης των δεδομένων, στη συνέχεια να πω ότι θα αναλύσσω, θα πάρω τα εδομένια και εδώ πέρα θα κάνω κάποια συζήτηση. Αφού φτάσω σε αυτά τα στάδια, μετά στο τέλος θα μπορέσω να γράψω και την εργασία μου. Αυτά όλα μπορεί κάποιος να τα αντιπαραβάλλει χρονικά. Λοιπόν, και έτσι κάνουμε ένα φτωχικό διάγραμμα, και λέμε ότι ξεκινάμε, είμαστε εδώ, όπως λένε στα Σούπερ Μαρτι δυο αρχεία, βρισκόμαστε εδώ πέρα, αναμένουμε στον πρώτο μήνα να έρθω εδώ, σε έναν ημερολογικό μήνα μάλλον να έχω αυτή την απόσταση, και στο τέλος να πω ότι το 2016 θα έχω δημιουργώσει την εργασία μου. Αυτό ακριβώς τα αναφέρουμε και στη συνέχεια. Κάποια απρόβλεπτα και κάποια απρόβλεπτα, αλλά και κυρίως δεν υπάρχει και κόστος. Γιατί τώρα φανταστείτε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσω, αν πάρει χρονικά κάποιο χρόνο, αν εγώ ασχολούμαι μόνο με αυτό, θα πρέπει να λύσω και το κόστος. Για παράδειγμα, για εσάς που είστε στο ίδιωμα Ιταλικής, ίσως θα πρέπει να αντέξετε σε κάποιες δημιουργήσεις της Ιταλίας ακόμα. Αν δεν βρίσκουμε ηλεκτρονικά τα κείμενα όμως που θέλουμε να μελετήσουμε, θα πρέπει και να αναλύσω ότι εγώ θα μεταβώ στη Ρώμη ή σε κάποια άλλη πόλη. Το οποίο έχει και κάποιο κόστος για τη συγγραφή αυτής της Ρωμαντικής, της έρευνας. Και αυτά όλα, σύντα απρόβλεπτα, θα πρέπει να τα συμπεριλάβουμε εδώ μέσα όταν θα λάβουμε το σχέδιο έρευνας. Και με αυτόν τον τρόπο θα κάνουμε μια δουλειά η οποία θα είναι κλήρης και θα έχει μέσα όλα τα χαρακτηριστικά. Αυτό που είπα ήταν το πρώτο κομμάτι εισαγωγή, το δεύτερο κομμάτι μέθοδος και το τρίτο κομμάτι είναι τα διάφορα μέσα τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για την έρευνά μας. Τώρα, αυτό που θα σας δώσω εδώ πέρα είναι ένα κείμενο το οποίο θα το διαβάσετε για την ίδια ώρα. Και θέλω, σύμφωνα με αυτά εδώ τα τρία κομμάτια που σας είπα της το σχεδίου έρευνας, να κοιτάσετε μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο, ας πούμε 20 λεπτά νομίζω ότι μας φτάνει για να το διαβάσουμε. Και σιγά σιγά θα προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε και να δούμε τι ακριβώς έχει να γίνει. Λοιπόν, αυτό που θέλω να δούμε τώρα είναι τι ακριβώς θέλει να κάνει ο συγγνώστης ελευθείας. Λέει για μία, όπως θα καταλάβατε, μετατυριακή διατρεφή, η οποία θέλει να κάνει κάποια πράγματα. Θα θέλαμε να πείτε αν έχετε απομονώσει το κείμενο που λέει τι ακριβώς θέλει να κάνει. Δηλαδή, ο τίτλος της πρότασης αυτό που προτείνει στον επιβλέποντα ή στη γενική συνέρευση ενός σημείματος, τι ακριβώς θέλει να κάνει. Αν μπορούμε να το φτιάσουμε, Τερέζα, κάτι μπορείς να πεις. Μάλλον, είναι τα τοπίδια που λένε όλη η ασκουδία του Ελεύθερα και πρακτική συνεισφορά της ελεύθερας. Ναι, το τίτλο, σαν τίτλο. Α, σαν τίτλο. Τι θέλει αυτό να μελετήσει πάντως. Παραγγελιανικές στρατηγικές του ορτισισμού και στον φωτορισμό. Η περίπτωση των περιοδικών, βίνταμ λέψεις και των world paper books δώσαν χαραστό. Εδώ δηλαδή, τα πρώτα κομμάτια τώρα είναι σκανερισμένα το κείμενο εδώ. Δεν φαίνεται πολύ καλά, αλλά αυτό που έχει μπροστά σας πιστεύω το καταλαβαίνετε. Και έχουμε να κάνουμε δηλαδή τις παραγγελιανικές στρατηγικές για το ορτισισμό και το φωτορισμό. Όπως σας είπα, είμαι άσχετος με τη λογοτεχνία μου, αλλά καταλαβαίνετε κάποιος όταν θέλει, όταν θα ανοίξει και διαβάζει αυτό το σχεδιόραμι, τι ακριβώς θέλει να κάνει ο συγκεκριμένος ερευνητής. Στο πρώτο μέρος δηλαδή μας εξηγεί τι ακριβώς θέλει να κάνει. Και μας λέει λοιπόν πώς θα τα χειριστεί και τα λεφτά εδώ πέρα. Σε αυτό το κομμάτι, τι ακριβώς θέλει να κάνει. Και τα λεφτία που οι ρώσες και οι τουριστές τύπωσαν έις την πίσω ώψη, κατά τη φύση τα πετσαρίες μπορούν να έχουν πόξο δηλαδή. Σαν λέξη χειριδιά, ποια θα διαβέλατε? Παραδειγμανικές, στρατηγικές, βορφυσισμός, τουρισμός. Πιάσω τα πετσαρίες. Για αυτή, ρε, θα βάλω για την πετσαρίες. Το βορφυσισμό είναι η ουρολογία η αγγλική. Παραδειγμανικές εδώ. Βορφυσισμός, τουρισμός. Είναι εδώ το θετριμένο. Έτσι, λοιπόν, μπορώ να πω ότι ο τίτλος είναι αυτός. Αν μπορώ να πω ότι είναι υπότιτλος το δεύτερο κομμάτι, η δεύτερη περίοδος του κειμένου, όπου λέμε στη Λομανική, θα διαρευνήσω ότι συγκεκριμένα θα ασχοληθώ με τα περιοδικά αυτά εδώ. Έτσι, έχουμε το κομμάτι αυτό του τίτλου της διατρεπής, της έρευνας. Δεξιφυγιά, παραγγελικές αγγλικές, τουρισμός, βορφυσισμός. Και wallpaper, τα οποία είναι αυτά εδώ, που συνήθως θα ψάχνει κάποιος, δηλαδή να πάει να αναζητήσει τη βιογραφία, ως εκείνος ο ερωτής, αυτά θα αναζητήσει για να πάει να τα ψάξει στις βουλειοθήκες και τα σχετικά. Τώρα, σε αντικείμενο πεδίο έρευνας, τι θα έλεγες για Περσυρίνη, τι μπορεί να δεις εδώ? Το διστήμερο της έρευνας είναι παραγγελικές αγγλικές, συγκεκριμένα έζαση, δηλαδή πραγματικό, στον πλαίσιο ενός κοινωνικού ιστορικού πλαισίου. Το ιστορικό πλαίσιο είναι τι κείμενα κάποιας συγκεκριμένης εποχής, τα οποία είχαν ένα συγκεκριμένο καιρό. Να το βρω λίγο εδώ πέρα τώρα. Να δεις τη δεύτερη παραγωγή στον πλαίσιο ενός κοινωνικού ιστορικού πλαισίου. Να δεις τη δεύτερη παραγωγή στον πλαίσιο ενός κοινωνικού ιστορικού πλαισίου. Να το και η ευχαριστία προζυοριστία. Είμαστε και ευλικοί. Ποιο όχι, ποιο? Κάποτε αναφέρει ότι μπορεί να λειτουργήσει μια ευχαριστία προζυοριστία. Α, δημιουργική ασάθεια. Α, δημιουργική ασάθεια. Ωραία. Λοιπόν, μιλάει τώρα το ιστορικό πλαισίου, δηλαδή πώς ακριβώς... Μιλάει ακριβώς για τους θεματικούς άξοδες. Η ελευτική μου διατύπωση, δηλαδή, είναι... τι θα κάνει. Θα κάνει ένα, όπως μπορώ να το πω, αναγνωστικό ταξίδι... με την βοήθεια των παρακυβερικών στοιχείων. Και εδώ πέρα κυρίως μιλάει για τους μοντερνεστές τι είχε γίνει. Δηλαδή το ιστορικό πλαισίο, μπορώ να πω τι ακριβώς λέει εδώ πέρα. Οι μελέτες του ΤΑΤΕ, τι υποστήριξε, τι ήταν υπά. Και έτσι αρχίζει σιγά σιγά και φαίνεται το πρόβλημα... με το οποίο υπάρχει στη βιδεογραφία και δεν έχει αναλυθεί. Είναι το πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθεί ο ίδιος ο ερευνητής... στο συγκεκριμένο μέρος της έρευνας. Πάτα λεπτά και τουλάχιστος είναι για πρόβλημα. Κάτι που δεν έχει αναλυθεί. Συγκεκριμένως, ναι. Κάτι που δεν μπορείς να πνιγραφεί. Ναι, δηλαδή ψάχνουμε... Μπορεί να είναι κάποιο πρόβλημα... ακόμα και για ιατρικές φύσες, για έλληνες ιατρικές... αλλά είναι σίγουρα κάποιο πρόβλημα το οποίο... Κάποια θέμα στη μουσική... Ναι. Αυτά δανείζονται και ολογία της ιατρικής... γι' αυτό και πολλές φορές θα ακούσατε ότι... θεραπεύουν τις εξής επιστήμες. Αυτό και εκείνο. Και έτσι έχει προκύψει η θεραπεία των επιστήμων... στα νοστικά δικαιώματα και στα νοστικά παιδεία... που έχουμε να κάνουμε. Ο ερευνητής μας εδώ πέρα... από όσον αφορά τα ερωτήματα και τις υποθέσεις... δεν έχει διατυπώσει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ωστόσο διαβάζοντας κάποιος αυτήν εδώ την παράδοχο... θα μπορούσε να καταλάβει ότι αυτό που κάναν κάποιοι... ίσως δεν το έχουν κάνει κάποιοι άλλοι... και έτσι θα αφήσει να μελετάει ακριβώς σιγά σιγά... και πώς θα προχωρήσει παραπέρα. Δηλαδή μιλάει για κάποιους συγκεκριμένους ερευνητές. Ακόμα πιο πάνω μιλούσε για τάσεις στην λογοτεχνία. Εδώ έχει κάποια ονόματα. Οπότε η βορτιστική λογοτεχνή... και πώς ακριβώς θα κανείψει κάποια προβλήματα... τα οποία θα μπορούσαν να υπάρξουν με κάποια συγγραμμάνα. Τα ιθεωρίες που υπάρχουν στην ερώτηση... δηλαδή ακόμα είμαστε στο πρώτο κομμάτι από τα τρία... το θεωρητικό βλασιο το οποίο θα διέπει... μάλλον το έργο του ερευνητή... είναι κυρίως αυτό που γράφει... και τα λογοτεχνικά ρεύματα του βορτισμού και του τουρτισμού. Δηλαδή πάλι εδώ καταλύγουμε... σε αυτό το κομμάτι του σχεδίου ερεύνησης... που μας λέει ακριβώς ότι θα σχοριθώ με αυτό... αλλά ξέρουμε εμείς ότι το θεωρητικό πλαίσιο... το οποίο θα αναλύσει και θα κάνει τη διατριβή που μας ερευνηθεί... είναι αυτό εδώ πέρα. Λοιπόν, ίσως θα μπορούσε να το αναλύσει λίγο περισσότερο... και εδώ πέρα προσμέθει να μας αρχίσει αυτήν την περίπτωση. Τώρα, σαν πρακτική συνιστορά... ας φέρνει και μια δική μας κρίση από αυτά που διαβάζουμε... τι θα μπορούσε να μας... Σαν πρακτική συνιστορά κάπου αναφέρει ότι... με την βαλώσα έμπαιρνα επιθυρώ να χαράξω ένα νέο δρόμο... που βλέπει το γραμμό των βοηθισμών... και τα μετά και τα μετά. Λίγο πιο κάτω, στην τρίτη παράγραμμα, στο τέλος. Που είμαστε εδώ πέρα... μετά από το πλάσιο, λίγο πιο κάτω. Εδώ που τελειώνει αυτή η παραγράμμαση, κοίτα να δει... πέρα σημαντική... Αυτό δάγεται για να μην τυνδικοκλάτσουμε. Έπαιρε πάνω εδώ. Λοιπόν... Λοιπόν, το βράδυ είπαμε εδώ πέρα, σε αυτή την περιερχή... εδώ σε αυτό εδώ πέρα... πέρα σε αυτή την περιερχή. Και έτσι βλέπετε ότι υπάρχει και το πρακτικό μέρος... το που θα συνεισφέρει η συγκεκριμένη έρευνα... στο πεδίο της γνώσης... στο οποίο έχει ακολουθήσει να μελετήσει. Τώρα, από αυτά που λέει, δεν γράφει... πώς ακριβώς θα γίνει η ποσοτική ποιοτική... αλλά καταλαβαίνουμε ότι είναι ποιοτική η έρευνα. Ποιοτική είναι η ερευνατολόγια που καταλάβατε. Όπως θα διαβάσατε, λέει για διάφορα κείμενα. Άρα, θα κάνει ανάλυση των κειμένων... των παρακειμενικών στοιχείων στην συγκεκριμένη περίπτωση. Επομένως, θα έχουμε να κάνουμε... κυρίως ποιοτική ανάλυση. Ίσως θα μπορούσε να πει επιπλέον... το θεωρητικό πλαίσιο της ανάλυσης των κειμένων... που θα χρησιμοποιήσει. Ωστόσο και αυτό για τη συγκεκριμένη... φάση του σχεδίου έρευνας αρκεί έτσι πώς το λέει. Η μέθοδος, δηλαδή, το δεύτερο κομμάτι... που είπαμε για το σχέδιο έρευνας είναι ο τρόπος που θα κάνει. Η συλλογή στο δείγμα μας... εδώ πέρα έχει να κάνει με βιβλία. Είναι αυτό που σας είπα πριν, δεν έχει να κάνει με ανθρώπους... αλλά έχει να κάνει με βιβλία. Άρα, ο χώρος και τα άλλα τα οποία... χρειάζεται εδώ πέρα. Να πω γιατί μέχρι το πρώτο. Τα αποκείμενα της έρευνας είναι τα βιβλία. Ο προορισμός μέχρι αυτό το παρατήρησης είναι... η συλλογή των πληροφοριών, η οποία θα γίνει... επί τόπου σε βιβλιοθήκες προχωράνως. Στις βιβλιοθήκες το μεγάλο πρόβλημα είναι... ο οθανισμός των βιβλίων και μερικά βιβλία... που είναι εισεύρετα, δεν τα λύζονται πιο όλες... και έτσι πρέπει να επισκεφθούμε τις ίδιες βιβλιοθήκες... στο χώρο της βιβλιοθήκας που υπάρχει. Κάποια βιβλία μέσα είναι σίγουρα ότι δεν σας αφήνουν... να τα λυστείτε. Και για αυτό τον τρόπο θα πρέπει... να μην πάμε και στις βιβλιοθήκες. Αυτό έχει όσο περισσότερο χώρο. Λοιπόν... έτσι λοιπόν... ο χώρος είναι αυτός εδώ πέρα. Συνεδράδες που οθανώς δεν ελέγγεται... αλλά θα είναι διάφορα βιβλιοθήκο νόμιοι... οι οποίοι θα βοηθήσουν να βρουν... κάποια επιπλέον κομμάτια. Κάποια κομμάτια και κάποια κείμενα... τα οποία τον ενδιαφέρονται. Και από εδώ πέρα μπορούμε να καταλάβουμε... ότι για το χρονικό πλαίσιο... Αυτό το πλαίσιο κάπου μήκανε... Κάπου θυμάμαι ότι το Έλλη, για αυτό το ψάχνουμε... Το χώρο του κέντρων ειχόν... και το Κέντριτς. Α, το Κέντριτς, ναι. Μιλάει για εκείνη τη βιβλιοθήκη... και οπότε είναι εκείνο το χώρο. Εκείνο το χώρο... και για χρόνο... Δεν μπορώ να πω... Δεν λέει για χρόνο... Δεν λέει για χρόνο... Λέει για χρονικά όρια. Λέει ότι μέσω της εγκληματικής της... κοπέ πολλά διεθύνων... διεθύνων... και ο χρονοβόρος... θα εξαρτηθεί από τη συλλογή των στοιχείων που θα βρει... οπότε αυτό μπορεί να το κάνει και χρονοβόρο... και χρονοβόρα. Βέβαια αυτό που δεν έχει γράψει... είναι το ποια έρευνα θα μελετήσει. Συνήθως σε μια ποιοτική έρευνα... δεν μπορεί κάποιος να μελετήσει τόμους βιβλίων... θα μπορούσαν να επιτυπωθεί... σε κάτι συγκεκριμένα έρευνα... να δώσουν περισσότερο νομικό... και καλό στήμα. Λέει για να φέρει έτσι ποιοί γραμματικά. Κάποιοι λέει... Λέει για αναμενόμενα προβλήματα... και το τελευταίο κομμάτι. Λέει ότι θα μελετήσει... και την φωτογραφία και την τέχνη... στο ενυμβολικό τοπίο υπάρχει. Και πηγές έρνευσης... σχετική ακρίβεια υπάρχει... αλλά όχι ακριβώς... το τι συγκεκριμένο θα μελετήσει... σε αυτό το σχέδιο έρευνες. Έτσι μπορούμε να κλείσουμε αυτό το κομμάτι... και να πούμε ότι... ένα σχέδιο έρευνες γράφεται... κάπως σαν αυτό το αρχείο... το οποίο έχουμε εδώ προς τα μας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε... για να πάρετε και ιδέες. Αυτό θα το βρείτε και μέσα στο φάγγελο του μαθήματος... που παίρνουν και τα άλλα στοιχεία... στα προηγούμενα μαθήματα. Αυτά με το κομμάτι... του σχεδίου έρευνες. Το σχέδιο έρευνες όπως είπαμε... είναι έναν κομμάτι σημαντικό... γιατί είναι το πρώτο βήμα... για την επιπλέον διαδρομή μας. Θα κάνουμε ένα μικρό διαδρομήμα... και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε... με τη διάρθωση ενός επιστημονικού κείμενου... που πρέπει να έχει ένα επιστημονικό κείμενο... και θα δούμε τον ίδιο τρόπο πάλι ένα κείμενο... το οποίο σας έχω φέρει μέσα από αυτό το πολυφύλλο... που ήταν το έντυπο... το εργατικό του κείμεντος. Μετά για το διάλειμμα να συνεχίσουμε... στο επόμενο κομμάτι του μαθήματος. Θα μιλήσουμε σχετικά με τη διάρθωση... ενός επιστημονικού κείμενου. Πώς γράφουμε έναν επιστημονικό κείμενο... ένα πέντρο όπως πάει για δημοσίευση... ή μία ανακοίνωση σε κάποιο συνέδριο... ή στη διπλωματική σας εργασία... ή σε μια δευτερική διατρεβή. Θα πρέπει να δούμε τα κομμάτια... με τα οποία θα πρέπει να αποτελείται ένα κείμενο... και περισσότερα να υπάρχουν μέσα εδώ. Επιστημονικό κείμενο, λοιπόν. Πώς γράφουμε έναν επιστημονικό κείμενο. Αρχικά, όταν έχουμε ένα κείμενο... το οποίο είναι κάποια ανακοίνωση... ή κάτι το οποίο δεν έχει μεγάλη έκταση... ο πρόλογος δεν χρειάζεται. Ο πρόλογος μπορεί να χρειαστεί σε κάποιο κομμάτι... το οποίο υπεβαίνει κάποιες σελίδες... και έτσι αυτό θα μας χρειαστεί. Επίσης μπορούμε να βάλουμε για τα καλύτερα κείμενα... και τα περιεχόμενα. Τώρα, σε μια εργασία 4-5 σελίδων... το να γράψεις κάποιες περιεχόμενα... και το πώς αυτά εδώ πέρα θα πούν... δεν έχει και τόσο δόημα. Όταν θα πούμε στη σελίδα 3 θα πέσει εκείνο... ο αναγνώστης μπορεί πιο εύκολα να το δει κιόλας. Στις μέρες δώσει κιόλας τα περισσότερα κείμενα... είναι ηλεκτρονικά οπότε... δεν έχει και τόσο άμεση χρησιμογραφία. Καλά είναι, όσο μεγαλύνει η συνέχεια... να αρχίσουμε και να έχουμε περισσότερα κομμάτια. Έτσι λοιπόν... στην εισαγωγή του πρώτου κομμάτου... στην εισαγωγή του πρώτου κομμάτου εδώ πέρα... είναι η αφετερία μπορούμε να πούμε... και είναι ακριβώς το τι έχουμε να δούμε... ως πρόβλημα το τι θα αναλύσει ο ερευνητής. Αυτό που είδαμε πριν, δηλαδή, στο σχέδιο έρευνας... μπορεί να μπει εδώ πέρα και να πούμε... η αναφορά στο πρόβλημα... η αναφορά στο πρόβλημα... και το τι ακριβώς έχει σκεφτεί... ο φιλητητής, ο ερευνητής να κάνει. Έτσι βλέπετε ότι αρχίζουν να ελεύθετα... τα δύο διαφορετικά κομμάτια, το σχέδιο έρευνας... να συνδέεται πρέπει με το επιστημονικό κείμενο... αν σκεφτούμε ότι αυτό θα προκύψει τελικά... μια δημονατική διατριβή... όπου κάποια κομμάτια και από το σχέδιο έρευνας... τα οποία είχαμε βάλει... μπορούν πλέον και να μπουν εδώ πέρα μέσα κανονικά... στο κείμενό μας. Στη συνέχεια, εφόσον αναφέραμε το πρόβλημά μας... έχουμε μία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας... η οποία ανάλογα πάλι το μέγεθος του κειμένου... μπορεί να διηγείται από κάποιες παραγράφους... μέχρι κάποιες σελίδες ομάνιστα αρκετές. Συνήθως αυτό αψάνει σε ένα paper που υπάρχει... και θα δημοσιευτεί κάπου. Η βιβλιογραφία μπορεί να είναι ένα και μικρό κεφάλαιο. Σε μία διατριβή θα πρέπει να είναι αρκετές σελίδες το κεφάλαιο. Κυρίως αυτό που σας είπα και πριν είναι... για να μπορούμε να θέσουμε, εφόσον έχει πεθεί το λογικό πρόβλημα... να μπορέσουμε να πείσουμε τον ανώστο... ότι εμείς έχουμε κάνει τη διατριβή μας πάνω σε αυτό το θέμα... έχουμε τριφτεί το θέμα, έχουμε διαβάσει αρκετά γι' αυτό... και μπορούμε πλέον να το υποστηρίξουμε... για να χρήσουμε να βρίσκουμε τις λύσεις στα προβλήματα... αυτό που είπα και πριν, να θεραπεύσουμε τα προβλήματα... τα οποία έχουν προκύψει στην βιβλιογραφία. Με βαρβεία ερώτηση. Έχουμε τη βιβλιογραφία την οποία βάζουμε στο τέλος της ερευασίας... και η οποία είναι αυτή η βιβλιογραφία που όλοι ξέρουμε. Πολλές φορές έχω δει εγώ σε τέτοια προτυπά... να αναφέρω και τη βιβλιογραφία στην αρχή της εικασίας. Άλλογα με το στήλ της βιβλιογραφίας και το πώς την γράφουν πολλές φορές μπορεί να θεραστεί. Αυτό είναι θέμα του φορέα που θα δεχτεί την βιβλιογραφία. Δεν είναι αυτόν τον τρόπο που γράφουν τη βιβλιογραφία στο τέλος. Ενώ ό,τι εγώ ας πούμε στον πρώτο υπνάγος... τώρα γράφουμε τη βιβλιογραφία, δεν είναι στο τέλος η βιβλιογραφία. Αυτό τι είναι η βιβλιογραφία αυτή, δηλαδή. Ανασκόπισης της βιβλιογραφίας. Αυτό θέλω να πω. Δεν θέλω να γράφω τα βιβλία. Να γράφω τι διάβασα. Εδώ τώρα πρέπει να καταφερθούν όλα τα βιβλία... Όλα τα βιβλία. Εδώ συνήθως... Εδώ συνήθως... Εδώ συνήθως... Εδώ συνήθως... Εδώ συνήθως... Εδώ συνήθως... Εδώ συνήθως... Εδώ συνήθως... Εδώ συνήθως... Εδώ συνήθως... Εδώ συνήθως... Εδώ συνήθως... Εδώ συνήθως... Π الج commenta Συνήθως, στην βιβλιογραφία, δεν είναι δικό μας ο λόγος. Στη βιβλιογραφία είναι η κριτική ανασκόπιση της βιβλιογραφίας. Δεν διαβάσα τριrahainto βιβλία, και λέω... Ο Γιώργος είπε αυτό... Να πιέ ο Γιώργος έφiamota ο Μανιώτης, ο Ρογώτης, τάβε, τάβε, τάβε, το τάλευο τελείωχο. Από τα 30 βιβλία, αυτά τα 30, πώς θα τα αναφέρω εδώ, πρέπει να τα αναφέρω πίσω. Τώρα όμως, αν για τον τρόπο της μεθοδολογίας ακολουθήσω βιβλιογραφία που ακολουθείτε για τη μεθοδολογία έρευνας για παράλληλα, εκεί είναι άλλη βιβλιογραφία. Βέβαια πρέπει να αναφερθεί και αυτό πίσω. Πίσω. Αλλά δεν. Και προς τα πρέπει να αναφερθεί, δεν πρέπει να αναφερθεί και προς άλλα. Επιπέρας, τι, μπορείς να κάνεις μια αμπερίδειξη και να πεις ότι χρησιμοποιείς τη μεθοδολογία του τάβε. Ναι, αν κάνεις, όπως έκανε ο προηγούμενος με τον, δεν ξέρω, ακολουθήσεις κάποιο πρότυπο, παράλληλα ως χάρη τον κεϊμάς ας πούμε, για μια ανάλυση, το μοντέλο των ισοδρατηνών κεϊμάς ή κάποιο άλλο. Αυτό είναι το που σου έχεις γνωρίσει με ερευνάσεις όλων. Δεν έχει να κάνει, νομίζω, σύμφωνα. Εντάξει, δεν το πεις από την αρχή ότι εδώ έχουμε να κάνουμε το ερευνητικό πρόβλημα. Εδώ επικεντρονόμαστε και λέμε τι διάβασες στη βιογραφία και τα λοιπά. Στην βιογραφία τι διάβασες εδώ για το πρόβλημά σου, το πώς θα το μελετήσεις, αυτό είναι θέμα του πώς θα γίνει η έρευνα μετά. Δηλαδή, στα επόμενα κεφαλαία, η μεθοδολογία της έρευνας. Βάζουμε πίσω όλα τα εβδομάδια που θα αναφέρεις πλεισοδογικά, πρέπει με κάποιο τρόπο να αναφέρονται για κάτι ενδιαφέρον για τις εργασίες. Εδώ δεν πρέπει να βάλουμε την βιογραφία που χρησιμοποιούμε μέχρι τη στιγμή. Ενώ οι φωτουριστές είχαν εμπνεύσει αυτό το θέμα με αυτόν τον τρόπο, εγώ νομίζω ότι δικιά μου... Και εκεί που γράφεις για τους φωτουριστές, γράφεις από πού το διάβασες. Αυτά είναι εκείνο που χρησιμοποιήσεις για να υποστηρίζεις την δικιά σου υπόθεση. Ναι, όλα αυτά όμως εγώ η ερώτηση είναι αυτή. Αυτά τα πηγεία όλα που θα γράψουν πίσω πρέπει να αναφέρουν κάποια συνεργασία. Δεν αναφέρεται η γενική πληρογραφία και η ειδική πληρογραφία. Στη γενική είναι όλα αυτά που έχω διαβάσει. Και στην ειδική είναι εκείνο που αναφέρομαι. Κάποια συνεργασία όταν την θα δείτε και στα αφεντικά παντού, ό,τι αναφέρεται πίσω, ό,τι αναφέρεται για παράδειγμα εδώ πέρα, πρέπει να είναι μέσα στο κείμενο. Ναι, γιατί συμβολικά στέλνω εγώ ότι διάβασα 200 βιβλία. Αυτό λοιπόν. Κάποιοι έχουν 50 βιβλία. Δηλαδή τα 50 βιβλία έχουν μέσα, αλλά έχεις 50 αναφορές σε 50 βιβλία. Από 10 σειρές να είναι το καθένα. Δηλαδή πως μπορεί να μην παρασκευάσεις. Εντάξει, αλλά δεν θα πάρω για παράδειγμα τη βιβλιογραφία αυτού του paper, τη βιβλιογραφία αυτήν και μετά θα τα βάλω στη βιβλιογραφία τη δικιά μου. Γιατί όλες θα με ρωτήσει τον Benjamin Walter πού τον έχεις μέσα στο κείμενο που διαβάζω αυτό. Αυτό λοιπόν. Ναι, πρέπει να υπάρχει κάποια στοιχεία, ναι. Ποιοι είναι οι που τα ψάχνουν, δεν ξέρω. Τώρα πρέπει να πάρουν υπολογιστές που τα ψάχνουν, οπότε υπάρχει για παράδειγμα για παράδειγμα ο εφόρους, το σύστημα εφόρους, που κοιτάει τη λογοδροπή για παράδειγμα. Το πιο σοβαρό, παράδειγμα, δεν είναι σοβαρό παράπτωμα στον επιστημονικό κείμενο, το παράπτωμα είναι να μην αναφέρεις την πηγή σου. Γιατί εκεί δεν μπορώ να πω εγώ να αναφέρω εδώ ένα πρόβλημα χωρίς να λέω χωρίς να αναφέρω πού το διάβασα. Δεν είναι η δική μου κρίση το τι θα γράψω εδώ πέρα. Η δική μου γνώμη θα μεταφερθεί πιο μετά στο επόμενο κεφάλαιο, δηλαδή στο εύρωμο κεφάλαιο της εργασίας. Εδώ εδώ πέρα πρέπει να πω από πού το βρήκα το κάθε πίγμα που διάβασα. Εδώ πέρα όμως 30 με 50 βιβλία μπορεί να χρειαστεί. Δεν είναι υπερβολικό. Ωραία λοιπόν, σύμφωνα με ευθορία του, σκουβίστου δύο οδάνδες. Υπάρχει και αυτή η προκλήψη για να πούμε ότι σύμφωνα με τον Γιώργο όπως αναφέρθηκε στο δημήριο της Ειρήνης. Έτσι ώστε να έχουμε μία παραπομπή θα έχουμε στο τέλος. Αλλά τουλάχιστον θα λέμε ότι διάβασα την Ειρήνη που είχε διαβάσει τον Γιώργο. Ένας μπάρος διότι οικογένει. Και έτσι δηλαδή η φιλογραφία είπαμε κυρίως να ανασκόπεις τις φιλογραφίες. Είναι αυτό το γράφο η φιλογραφία, δεν είναι οι φιλογραφικές πηγές. Και μπορούμε να το πούμε και ρέφερες, όπως το λέμε, οι πηγές στο τέλος του... Λοιπόν, το πρώτο κομμάτι, είπαμε, είναι η φιλογραφία. Και για να σκόπεις τις φιλογραφίες θα το γράψω και παιδί τώρα να σκόπεις τις φιλογραφίες. Το οποίο όσο είπαμε μία μεγαλύτερη έκθεση έχει συσκεφθεί με το, όσο μεγαλύτερο χώρο θα φτιάσει η φιλογραφία, έτσι. Ολόκληρα και πάλι θα μπορούμε να φτιάξουμε σε λεπριβέρς. Σε κάποιο paper μπορούμε να φτιάσουμε μία συλλήδα αυτό. Κάθε paper τώρα... Θα δούμε στα συνέχεια πώς σας έχω φέρει και θα το δούμε και πώς... Κάποια πράγματα πρέπει να αναφέραμε, εντάξει. Όταν είναι έναν κείμενο γύρω στις 10-15 ελίφθες, κάποια πράγματα πρέπει να πούμε τελικά. Εδώ πέρα, λοιπόν, έχουμε μετά τη φιλογραφία, το τρίτο κομμάτι μπορούμε να δούμε ότι είναι οι υποθέσεις, οι οποίες θέλουμε να δούμε αν θα επαρρεφευθούν ή όχι στις ερευνάσεις μας. Κάνουμε και διευκριμμίσεις των υποθέσεων εδώ πέρα. Δηλαδή, ασχολούμαστε με το κομμάτι ότι βρήκαμε το πρόβλημα, είδαμε στη φιλογραφία τι ακριβώς είχε γίνει. Πάμε να δούμε αν αυτές οι υποθέσεις που σκεφτήκαμε ως ερευνητές, εμείς, δυσχύουν και δεν δυσχύουν. Αυτή είναι η συμπερίπτωση που θα κάνουμε ερευνά πεδίου. Και στη συνέχεια, εφόσον θα δουλήσουμε για τις υποθέσεις, εδώ πέρα μπορούμε να δούμε για τις μεταβλητές μας και για τα δείγματα και τα σχετικά. Μεταβλητές, όπως είπαμε, και να γράψουμε εδώ πέρα πιο κάτω. Μεταβλητές. Αν, για παράδειγμα, η ηλικία του φύλου επηρεάζει κάποιους παράδομους και όλα τα σχετικά. Και εδώ πέρα μπορούμε να βάλουμε σαν πλέον δηλαδή ο κομμάτι, την χρησιμότητα της έρευνας. Αυτό το είδαμε πάλι ως το σχέδιο έρευνας, τη χρησιμότητα της έρευνας, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούς και το κομμάτι εδώ πέρα να το γράψετε. Τώρα μιλάω πάλι για την πρωματική. Βέβαια, όταν γράφουμε, είχαμε πει το σχέδιο έρευνας, 2-3 σελήνες είναι κοινών το κείμενο. Η χρησιμότητα της έρευνας, εμείς την είχαμε αρχικά ως πρώτη σκέψη ποια θα ήταν. Έχοντας κάνει μια διατριβή στην πληρογραφία, έχουμε δει την πληρογραφία, μπορεί αυτό εδώ πέρα κάπως να αλλάξει και να το εμβλητήσουμε με περισσότερα δομένα. Είναι το 4 ή το 3. Όλα αυτά μαζί δεν τα βάζουμε, σαν κομμάτια δηλαδή, όλα τα βάζουμε μαζί. Και αυτό είναι το πρώτο κομμάτι το οποίο έχουμε εδώ, δηλαδή με το δίκλωμο της εισαγωγής. Καλέχτουμε αυτά εδώ πέρα τα θέματα. Σε συνέχεια, επιστημονικό βγήμα. Το δεύτερο κομμάτι είναι το πιο σοβαρό και αφορά την δικιά μας παιδιά πλέον. Έχει να κάνει με τη μεθαλολογία, με τη δικιά μας παιδιά πλέον. Το πιο σοβαρό και αφορά την δικιά μας παιδιά πλέον, έχει να κάνει με τη μεθαλολογία της δικιάς μας έρευνας, είναι το πώς δούλεψε ο αερομετρητής, τι έχει κάνει αυτή η μεθαλολογία. Είναι πώς δούλεψε ο αερομετρητής, πώς δουλέψαμε. Πώς ήμουν. Πώς δουλεύει. Το πιο κοντρικό είναι το τι και το γιατί. Τι γιατί. Στη συνέχεια, έχουμε να κάνουμε το πώς. Θα ήθελα να σας δώσω ένα παράδειγμα. Θα ήθελα να σας δώσω ένα παράδειγμα. Θα ήθελα να σας δώσω ένα παράδειγμα. Θα ήθελα να σας δώσω ένα παράδειγμα. Γιατί εδώ πέρα πλέον ξεκινάμε και λέμε τη δικιά μας δουλειά, τι κάνουμε και πώς εργαστήκαμε. Εδώ ήδη έχει γίνει όλη η δουλειά και λέμε τι έχω κάνει. Αρχικά πώς τη διάβασα, τι έκανα και τι βρήκα. Τρία μεγάλα κομμάτια είναι και αρχίζουμε να τα σπάμε μετά σε κομμάτια και κομμάτια και κομμάτια. Δεν μπορούμε δηλαδή στο... ας πούμε γιατί έχω στη δικιά μου εργασία σχετικά με να το κάνω. Ισχυρίζομαι και μετά στο κείμενο, δηλαδή στο δεύτερο μέρος που θέλω το κείμενο, δηλαδή ας πούμε από πρώτο μέρος μιλάω για το τάρτε. Τι θα κάνεις με το τάρτε, δηλαδή κάνεις το βιλοκρατικό πλαίσιο και μετά σε δεύτερο μέρος είναι η κειμένη και η αναλύση. Για αναλύσεις κειμένων, για ποιοτικές έρευνες μπορεί να ενδιαφέρεται, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά σε αυτό πρέπει να συμπτήσουμε με τον επιβλέποντα της διακοπής, ο οποίος μπορεί να συγκρατηγήσει και ο καθένας, δηλαδή για κάθε θέμα. Έχει μια δικά του άποψη για το πώς πρέπει να γίνει η έρευνα ο κάθε ρευνητής, δηλαδή το παιδί του. Τώρα, αυτό είναι σε πολύ γενικό πλαίσιο, ότι βάζουμε ό,τι συμφωνήσουν οι περισσότεροι, ότι να έτσι πρέπει να γίνει. Τώρα, για κάθε ένα, είτε μεταφραστικό, είτε λογοτεχνικό πεδίο, μπορεί να είναι και διαφορετικό. Δηλαδή αυτό που λέγαμε δεδομένου φορά για τη μετάφραση, έκανα μια μετάφραση. Εδώ πέρα, εφόσον έχουμε κάνει μετάφραση, η αθοδομία είναι διαφορετική. Και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εδώ πέρα πλέον βιβλιογραφία και να πούμε ότι σύμφωνα με το τάδε έκανα τη δικιά μου μετάφραση ή το πώς έκανα την ανάληψη του κειμένου. Αυτό έχει κάποια διαφορά. Αλλά είναι και θέμα επιβλέποντα, ο οποίος θα δώσει και το στίγμα της διαδρομής που θα συνεχίσει. Έτσι, λοιπόν, έχουμε την πεζαντολογία. Έχουμε το δείγμα, αυτό που είπαμε και πριν περιληπτικά στο σχέδιο έρευνας. Τώρα πλέον αρχίζουμε και να αναλύουμε το δείγμα και λέμε, σε σχέση με τον πληθυμό, τι έχει γίνει, πώς έχω κάνει μετάφρασία μου. Και στη συνέχεια έχω να κάνω με την παρατήρηση. Η παρατήρηση, λοιπόν, των εποκειμένων, πώς έγινε η συλλογή της πληροφορίας και πώς έγινε το όραμα, το εργαλείο της συλλογής της πληροφορίας. Δηλαδή, ας πούμε, η ίδιον είναι το κομμάτι που περιγράψουμε στο σχέδιο έρευνας πολύ περιττικά. Αυτό το κομμάτι το αναλύσαμε και πριν στο σχέδιο έρευνας. Εδώ πέρα, στο σχέδιο έρευνας, πολλές φορές από το σχέδιο έρευνας μέχρι να φτάσουμε να γράψουμε επικεντριβή. Συνήθως έχει περάσει πολλές καιρός και έχουμε αλλάξει και τα δομένα και για την δική μας την έρευνα. Εδώ πέρα βρισκόμαστε εκ των ιστέρων, ενώ στο σχέδιο έρευνας είμαστε στη σκέψη. Και έτσι πολλές φορές το σχέδιο έρευνας μπορεί να διαφέρει και με αυτό που θα γράψουμε στο τέλος. Βέβαια αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Σημασία έχει ότι θα παρουσιάσουμε. Εδώ μιλάμε για μεράνες και μαχασέρα, οπότε γι' αυτό και χρειάζεται να αναφερθεί και αυτό εδώ πέρα. Άσχατο που είχαμε πίστευε στο σχέδιο έρευνας. Και είπαμε, εδώ δεν μας πειράζουν, υπάρχει και η καθεία διαφωνία και χοροποίηση σχέση με το προηγούμενο. Στη συνέχεια έχουμε βέβαια την επεξεργασία. Πώς ακριβώς το επεξεργαστήκαμε. Αυτό που κάναμε μαζί στα προηγούμενα μαθήματα ήταν με το SPSS. Οπότε αν κάποιος θέλει να παρουσιάσει μια προσωτική για παράδειγμα έρευνα, θα πρέπει να πει το λογισμικό με το οποίο έχει κάνει την επεξεργασία. Μάλιστα θα παρατηρήσετε και αυτό που σας φέρνω σήμερα, ότι λέει ακόμα και την έκδοση του λογισμικού για τα πιάρα βοήντος επί πλασπόρματο μελέτησε. Έτσι ώστε να είναι πολύ αναλυτικός και να γράψει ακόμα το τι έκδοση έχει κάνει για την επεξεργασία των καθομένων. Εντάξει. Είπαμε οι λέξεις. Στο τέλος θα χρειαστεί να κάνετε περιλέψεις. Μην φοβώσετε αυτές τις λέξεις. Οι λέξεις πάντα τελειώνουν πολύ περισσότερες και στο τέλος θα είναι συμπίχνωση των παραγράφων σε νοήλυτα. Δεν γίνεται αυτό. Εγώ το ξέρω από την άλλη φορά. Εξαέρωτας. Προσπαθώ να το μεγαλώσω παιδιά μου. Να το συμβάλλει και εγώ. Είχε σκεφτεί να γράψεις στην αλληλεγγύη σου και στην αλληλεγγύη σου. Φυσικά. Ακόμα, μιας και χρησιμοποίησης και υπουργηλιστές. Τα Screenshots είναι πολύ χρήσιμα να υπάρχουν. Οι εικόνες. Εγώ τα ομολογίσα από αυτά όλα. Να γράψεις στην αλληλεγγύη σου. Μπορείς απαρακτήματα. Αν ξεφεύγονται οι λέξεις, θα τα πας στα απαρακτήματα. Να μην ανοίξεις και το σκέφτεσαι. Λοιπόν, για τη μεθοδογία, δείχμα παρατήρηση εργαλείο. Είμαστε και πριν ότι το εργαλείο σου το έχεις δομένον θα πρέπει να ορίσουμε την αξιοπιστία του. Θα πρέπει να πούμε αν ήταν έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο. Αν μάζεψε τα δεδομένα τα οποία εμείς είχαμε κατα νου να μαζέψουμε. Και στη συνέχεια πάμε στην επόμενη φάση που είναι τα δεδομένα τι βρήκε ο ερευνητής. Συγκεκριμένα. Συνοδεύοντα. Αποτελέσματα. Ναι, τα δεδομένα, το τι βρήκαμε. Όχι τα αποτελέσματα που θα τα συζητήσουμε. Είναι τα αποτελέσματα που βρέθηκαν. Βρέθηκαν, ας πούμε, 48% γυναίκες, 52% άντρες. Αυτή είναι η τάδη ελεγχίας. Δηλαδή αναφέρουμε, σε συνέχεια κάνουμε την κριτική αποτίμηση για το τι θα πούμε. Τα συμπεράζουμε τα δεδομένα. Αν βρήκαν ελεγχία. Ναι, πρέπει να πούμε τι βρήκαμε. Πρέπει να αναλύσουμε το δείχνο μας. Πρέπει να πούμε ότι τι βρήκα, βρήκα αυτά. Και έτσι έχω... Εδώ πολλά ειπηρεσίστικοι. Ναι, εδώ πολλά ειπηρεσίστικοι. Εδώ είναι τα δεδομένα τι βρήκαμε. Τι βρήκαμε. Εδώ υπάρχει αυτό που σας είπα πριν. Η σύγχυση είναι δεδομένα για την πληροφορία. Δεδομένα συνήθως είναι η πρωτογενής πληροφόρηση που για κάποιος δεν επιτέχεται περισσότερη ανάλυση. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία σήμερα είναι δεδομένα. Δεν μπορούμε να έχουμε κάτι παραπάνω. Αλλά το τι κάνει η ζέστη, επειδή έχουμε 23 ραθμούς, είναι πληροφορία για μένα. Για άλλα, όμως, η πληροφορία της ζέστης μπορεί να είναι δεδομένα. Υπάρχει μια σύγχυση ποιο είναι ποιο. Εδώ πέρα, χρησιμοποιούμε τη λέξη δεδομένα. Πάντοτε, τι βρέθηκε, τι βρήκε της. Είπαμε εμείς, το μοναδικό κίνδυνο. Εδώ είναι πριν γίνησε η σχέση στους πλησίες. Εδώ ακριβώς επαρουσιάζονται οι σπιεσές. Ας το πούμε, οι σπιεσές. Για τα μοσοδικά εδώ. Με την έννοια που δεν θα κάνεις ικαντικό σχολιασμό, δεν είναι. Στη συνέχεια, όμως, το επόμενο κομμάτι, εδώ πέρα είναι τα δεδομένα, το επόμενο κομμάτι είναι τα συμβεράσματα. Συμβεράσματα, συζήτηση λοιπόν. Συζήτηση. Αυτά εδώ πέρα θα προσπερνάω λίγο γρήγορα. Αστόσο, αυτή εδώ πέρα είναι η δουλειά μας. Δεν γράφω πολλά πράγματα, όπως έρωσα πριν. Ωστόσο, η βασική μας δουλειά είναι αυτό εδώ πέρα. Μπορεί να είπαμε για τη βιβλιογραφία, να μου δείξαμε ότι διαβάσαμε, να μου δείξαμε ότι κάποια πράγματα να μου δείξαμε ότι διαβάσαμε, να μου δείξαμε ότι κάναμε έρευνα. Ωστόσο, εδώ πέρα γράφουμε τα περισσότερα ως πιο ορσιώτη. Είναι αυτά που συνήθως ο επόμενος ερευνητής παίρνει ως δεδομένα και κοιτάει και λέει ότι πιάνω την Ερήνη τώρα που είναι εδώ μπροστά, η Ερήνη ανέλησε αυτό εδώ πέρα, βρήκε αυτό και τη χρησιμοποιώ ως βιογραφική παρακοπή πλέον την ερευνητή της Ερήνης. Λοιπόν, γράφουμε τα πράγματα τα οποία έχουμε καταλήψει. Για παράδειγμα, εδώ πέρα μπορούμε να πούμε για τις υποθέσεις, αν έχουμε επαλευθευθεί ή όχι. Υποθέσεις κλπ. Για τις ποιοτικές έρευντες μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό ανάλογο με το τι ψάχνουμε ή τι δεν ψάχνουμε. Και μπορούμε εδώ πέρα να δείστε συζήτηση, να πούμε τι ακριβώς έχει γίνει, να δώσουμε ενάζματα, γιατί πλέον έρευνα σε όλο τον κόσμο σε αυτούς που θα το διαβάσουν το κείμενο. Στο τέλος, αν πω πάλι 3-4 σελίδες θα πρέπει να υπάρχουν ένα κείμενο, δηλαδή θα πρέπει να έχει. Ανάλογα ότι θα έχετε πιο πριν. Ανάλογα και την έρευνα. Στις θεωρητικές είναι μεγαλύτερες τις σελίδες. Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι οι παρουσίες των δεδομένων είναι μέρος της μεθοδολογίας. Μπορεί να. Εντάξει, μετά τα συνεδράσματα, πέρα από βιβλιογραφία, συνεδράσματα και παράδειγμα, μετά τα συνεδράσματα πρέπει να πάει και επίλογο, ή δεν υποχρεωτικό. Δεν υποχρεωτικό. Η συζήτηση, ας το ορίσουμε ως επίπεδο. Σε κάποιον κάτι σαν γέφυρα. Με τα επόμενα βιβλιογραφία. Ετείνονται συζήτησες. Είναι σαν γέφυρα με την επόμενη έρευνα. Ετείνονται συζήτησες. Διάβασα εδώ, είπα τα συνεδράσματα μου, ότι υπαριθέθηκαν υποθέσεις μου, είπα ότι... Μελλοντική έρευνα. Κάποια μελλοντική έρευνα. Και εδώ αρχίσουμε και σκεφτόμαστε κάποια άλλα πράγματα, τα οποία μπορεί να προκύψουν στο μυαλό μας, δηλαδή εδώ πέρα που... Τα πάει, ας τα μείνουμε. Τα πάει, ας τα μείνουμε. Μια ελεύθερη παράγραφη, δηλαδή κάτι σαν επίλογος. Τα προβλήματα τα έκαναμε στη μεθοδολογία. Τα είπαμε ή δεν τα είχαμε. Προβλήματα κυρίως για τη δημοδιπσία κτλ. Εδώ δεν αναφέρουμε χρόνους κτλ. Ένα πρώο επίλογο, ας πούμε, εμείς είσαι λίγο του καθένα. Μείνει το πρώτο, δεν θα έχουμε τελείωσα. Και στη μεθοδολογία μέσα, ίσως, εκεί μπορεί να το αναφέρετε, αν είναι αξιοσημείο, δηλαδή. Στη μεθοδολογία και στη δημοδιπσία, εκεί μπορεί να αναφέρετε. Η έρευνα έγινε τον Μάρτιο του 2015. Κράτησε τρεις μήνες. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση, στην βιβλιοθήκη της του Τωρίνο, έγινε εκείνο το μήνα. Και τα λοιπά, όσο αυτά μπορεί να τα αναφέρετε. Εδώ πέρα στη συνέχεια, γράφουμε τη βιβλιογραφία. Και είπαμε, υπάρχουν διάφορα, για διάφορες τρόποι, για να γράψουμε τη βιβλιογραφία μας. Και στο τέλος βάζουμε τα παραθήματα, για να γράψουμε τη βιβλιογραφία μας. Τα παραθήματα, τώρα επειδή, τα σύγχρονα προγράμματα, τα εξεργασία στιγμένου, είναι αρκετά βολικά, ειδικά οι δώσεις του Word του 2010, είναι αρκετά εύκολοι στο χειρισμό. Μπορείτε να βεβαιάζετε αρκετά πράγματα μέσα. Και όντως. Είναι μόνο το εικόνας παράδειγμα. Όχι, όχι. Δεν είναι υποχρετικό. Αν έχετε, συνήθως, το κόλμα στο πό, είναι ότι, όταν μας περισσέγουν λεγκές από πάνω, κάποια πράγματα μπορείτε να βάσετε εδώ πέρα κάτω, έτσι ώστε να μην μας βαρένουν και το κείμενο. Το αντίστοφό. Ε, πίνακες, έσπισης δεν μπορούμε. Πίνακες συνήθως μπαίνουν εδώ πίνακες, γραφήματα, και όλα τα σχετικά, αλλά συνήθως μπαίνουν εδώ πέρα κάτω. Βάζουμε πληχή. Σύμφωνα με το πίνακα, λένε παράδειγμα, πίνακες, ροβάλκα. Και έτσι μπορεί να γίνεται. Και ελπινή να βρίσκεται στο κείμενο. Αυτό που έλεγα ήταν ότι, οι δώσεις του Office, η Office του 2010, η καινούργια, μπορεί να μας παρέχει αυθόματη αρρύθμιση σε λεζάντες, αυθόματη αρρύθμιση σε πίνακες, τα παλιότερα καινούργια, αλλά τώρα κάνει λίγο πιο αυθόματα. Μάλιστα, μπορούμε να ζητήσουμε και το στυλ της βιωγραφίας, και βάζοντας τα δεδομένα να μας κάνει και την βιωγραφία, βέβαια, οι πολύ αυτοματισμοί, όπως καταλαβαίνετε, δεν βλάχνουν, βέβαια. Κάποια πράγματα τα οποία μπορούν να μας χανούν θύσημα και να μας κάνουν τη ζωή λίγο πιο εύκολη, μπορεί να τα χρησιμοποιήσετε. Μπορούμε να κάνουμε πίνακες και εικόνες που είναι δυσκολές. Μπορούν να πουν λεζάντες κάτω από κάθε πίνακα και κάτω από κάθε φωτογραφία, και για να μην καθόμαστε και να λέμε η φωτογραφία 1, 2, 3, να μας το βγάλει από εδώ πέρα αυτοματά, όπως επίσης τα περιοχόμενα της εργασίας μας, μπορούμε να ζητήσουμε να έχουν και την λίστα με το σπίνακες, έτσι όπως έχουμε δώσει τις λεζάντες, που βρίσκονται μέσα στο κείμενο μας. Αυτά είναι θέμα, όμως, της εμπειριασίας κειμένου, όταν θα γράψουμε τελείως το κείμενό μας και θα είμαστε και πιο χαλαροί. Θα το ευχαριστηθούμε, ας το πω έτσι, γιατί θα έχουμε τελειώσει την εργασία. Αν δε θα μπορούμε πίντες και διαγράμματα, που δεν είναι πίνακες, ας πούμε... Εξατάται αν κρίνεις ότι πρέπει να μπει μέσα στο κείμενο. Ναι, τώρα, για παράδειγμα, αυτό τώρα που ρωτάς είναι ακριβώς αυτό εδώ το κείμενο, το οποίο σας έχω φέρει. Αυτό εδώ το κείμενο, το οποίο σας το έχω βάλει και μέσα στο eClass, για να το δείτε, το έχω φέρει και μέσα εδώ στα εργασία. Η εργασία υπάρχει, θα πάρετε από ένα... Ανοίξτε σελίδα 85. Αυτό εδώ πέρα είναι το έντυπο του τρίματός μας, το οποίο σας δείχνει είναι ηλεκτρονικό. Και έτσι, σαν περιοδικό, μπορείτε να το βρείτε κατά της βιβλιοθήκης του oristo.com και είχε ερκεί το πρώτο τέχρο σε αυτό την 2010. Θα πάμε τώρα, θα δούμε το συγκεκριμένο, τη συγκεκριμένη δημοσίευση στη σελίδα 75 και αυτό που θέλουμε να δείτε είναι ακριβώς τα στοιχεία, τα οποία έχουμε χρησιμοποιήσει, έχει χρησιμοποιήσει οι δύο συγγραφές μάλλον, έχει χρησιμοποιήσει ώστε να κάνει το επιστημονικό εχείρημα για δημοσίευση και αναλυτικό. Είναι αρκετές σελίδες. Από την 75 εχθύνεται μέχρι την 90 και την 91. Αυτό είναι το σχέδιο ερευνάστος? Όχι, αυτό είναι το ρόλο καθώς είναι η παρουσίαση, δεν είναι σχέδιο ερευνάστος. Α, αλλά είναι paper, είναι αυτό. Είναι ένα paper το οποίο, δεν ξέρω το έχω παρουσιάσει και πουθενά, είναι από αυτά εδώ πέρα μπήτη σε δημοσίευση. Θα παρατηρήσετε ότι τα κεφάλαια υπάρχουν ακριβώς έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος να καταλάβει και τέτοιου πώς δουλεύει. Γιατί δεν σας το έδωσα. Αυτό που δεν έχω πει είναι το abstract που συνήθως σε λασσές υπάρχει. Συνήθως βάζουμε και μια περίπτυψη στα αγγλικά, το abstract το γεμόμενο, το οποίο το χρησιμοποιούν οι βιβλιοδικονόμοι για να μπορέσουν να ταξινομίσουν τα κείμενα, είτε είναι λειτουρνικά είτε είναι έντυπα, και έτσι ώστε στις αναζητήσεις να μπορέσει κάποιος να τα βρει πιο εύκολα. Και συνήθως βγαίνει και η λέξη πυργιά κάτω από το abstract, δηλαδή στις διπλωματικές περισσότερες δομάζοντα. Τώρα εδώ πέρα είναι μικρό το κείμενο. Δεν είχε τόσο νόημα να δούμε λέξεις πυργιά. Μπορεί να βάλει κάποιος λέξεις πυργιά. Αυτά βαίνουν στη βάση των δεδομένων. Τα αναζητούμε, βρίσκουμε το κείμενο που μας αρέσει, για να δούμε στο abstract τι λέει, αξίζει να το δούμε, διαφέρται με διαφέρει, το προσπερνάω ή όχι. Και σε αυτήν την πολύ μικρή περίπτυψη των 3,5 γραμμών μπορώ να καταλάβω εγώ εδώ πέρα παιρτίνως πρόκειται το συγκεκριμένο άρθρο. Και αν θα το διαβάσω ή όχι. Αν έχουμε κάποιον να σχοληθεί με κάτι άλλο, προφανώς δεν δείτε το κείμενό του και το προσπερνάει. Για να δούμε λοιπόν εδώ πέρα, τι έχουν κάνει οι δύο συγγραφείς, Βασιλεκέλη Δεοδούλου και Πινελότικα Βάκη Βουλκλή, μιλάνε για τις συστατηγικές δεχμάσεις της χρήνης βιλώστας από Έλληνες και Ελληνίδες ενήλικες, σύμφωνα με το ρυθματοδόγιο SIL. SIL είναι ένα ακρογνήμιο, το οποίο το γράφει μέσα στην τρίτη σελίδα της δεύτερη, Strategy Inventory for Language Learning. Από το τίτλο και μόνο μπορεί να καταλάβει κάποιος, τι επιβόσεις ο διαχαρματέρας αυτό. Έχει να κάνει με στρατηγικές εκμάθεις της χρήνης βιλώστας, άρα αυτό θα μελετήσει. Από Ελληνίδες, Έλληνες, Ελληνίδικες, άρα εδώ πέρα έχουμε και το δείγμα, ας το πω έτσι, από τον μυριτισμό που θα μελετήσει. Και το εργαλείο με το οποίο θα κάνει την έρευνα είναι το ρυθματοδόγιο SIL. Έτσι σε συγκεκριμένες λέξεις μας έχει πει τι ακριβώς πρόκειται να δούμε. Το abstract αναλύει λίγο παραπάνω από αυτό το τίτλο, η τρισήμιση τρεις γραμμέρες και λέμε να το διαβάσουμε ή όχι. Στη συνέχεια έχω την εισαγωγή, όπου η εισαγωγή εδώ πέρα έχει να κάνει με το θεωρητικό κλαίσιο, αυτό ακριβώς που σας διάβασα πριν, όπου παρουσιάζει το συγκεκριμένο πρόβλημα, η παρουσιακή αντίρρριψη της παιδείας σε έναν ένδυνο να μεταβεβάζει τη διογνώση από τον εκπαιδευτικός του μαθητή. Εδώ υπάρχουν και ντόγες θεωρίας μάθησης, όπως το paper, και εδώ πέρα έχουμε την ενεργή εμπλοκή του μαθητή στη μαθητιακή διαδικασία. Αρχίζει να μιλάει εδώ πέρα για κάποια πράγματα τα οποία έχει. Βλέπετε ότι υπάρχουν και υπαρκοπές σε άλλα θέματα βιογραφίας. Αυτό είναι το βιογραφία που λένε οι Βαλλοί. Εδώ έχουμε να κάνουμε μία σβήξια στον προεργασίας, αλλά εδώ πέρα έχουμε να κάνουμε το χρονικό πρόβλημα. Εδώ που γράφαμε το δύο βιογραφίας, είναι αυτό. Είναι αυτό. Έχει και ένα κομμάτι, όχι το τέμος, έχει εδώ το ερευνικό υπόμαθρο, πάλι εδώ, αναλύει πιο περιστατομένα από αυτά που είπα και πιο πάνω. Εδώ πλέον γίνονται οι περισσότερες βιογραφικές αναφορές, γι' αυτό και θα δείτε ότι στο κεφάλαιο δύο, εδώ, μιλάει... Πήρε πορτοφύλλο. Πικρόφυλλο. Μιλάει για το ερευνικό υπόμαθρο. Για τους άξονες της μελέτης μιλάει, δηλαδή, στην παράγραφο 2.1 για την στρατηγική ικανότητα, στην παράγραφο 1.1 για τις στρατηγικές μάθησες, στην παράγραφο 2.1.2 μιλάει για το φύλλο, και στη 2.3 η χρήση της ράβο, αυτό εδώ πέρα που το έχετε ξανά δείχνει, η ράβο δηλαδή, η δύο μακαλίκες, και στη συνέχεια πάμε στο τρίτο κομμάτι. Άρα αυτό εδώ πέρα που έχουμε να κάνουμε με το βασικό μας πρόβλημα και το ερευνικό υπόμαθρο από την βιογραφική επισκόπηση, την βαθιά, τελείως πάντων, είναι το κεφάλαιο δύο. Κάνουμε μια εισαγωγή στο κομμάτι αυτό εδώ πέρα, γι' αυτό και το ονομάζουμε εισαγωγή, όπου είναι μικρότερο για να το δώσουμε σε δύο σελίδες. Ωραία, πάρω το χαρτί και γράφω. Λοιπόν, είμαστε σελίδα 1, σελίδα 2, λοιπόν και εδώ έχουμε σελίδα 1 και σελίδα 2, όπου έχουμε την εισαγωγή, το πρώτο κομμάτι από αυτά που σας είχα γράψει, ενώ στο κεφάλαιο δύο μπαίνει το ερευντικό υπόβασμα, το οποίο το κεφάλαιο το αναλύει αρκετά διασοδικά και παίρνει η στρατηγική ικανότητα και οι στρατηγικές μάθησες. Σε συνέχεια, ξανααναλύει τα θέματα των στρατηγικών, της στρατηγικής ικανότητας, αλλά καταφύλων. Είναι το 2.1.2, το παράγωτο 2.1.2 μιλάει για το φύλλο. Ουσιαστικά, αναλύει μία-μία τις λέξεις του κεφάλαιου. Ναι. Αυτό ακριβώς γίνεται στα επισκεφαλικά κείμενα, όπου αρχίζουμε, αυτό ακριβώς όπως το είπες, δηλαδή με τις λέξεις αυτές πήγαμε στη φράση εδώ, με αυτές τις λέξεις πήγαμε στις τελευταίες βαρμές, το κάνουμε μια εισαβογή και καταλαβαίνουμε που γίνεται και στη συνέχεια αρχίσουμε και παίρνουμε μέσα στο ερευνητικό υπόμαδρο, το ερευνητικό κομμάτι. Παίρνουμε μετά, αφού αναλύσανε και όλα αυτά, εδώ πέρα βλέπετε ότι συνεχώς όταν έχει κυρίως τις ημερομνίες, καταλαβαίνουμε ότι εδώ πέρα θα υπάρχει αντίστοιχη παρακομπή κάτω από τις ημερομνίες, δηλαδή μέσα στις παρεθέσεις, όπου συνήθως υπάρχει και ο ερευνητής, η Ρουμπίν, η Ρουμπίν του 1985, πάμε παρακάτω να δούμε κάποιον άλλο, η δημοσίαση της Oxford, «What every teacher should know» του 1990 και όλα τα υπόλοιπα που έφτασαν και δεν μπορούν να διαβάζουν μικρά, και εδώ πέρα βλέπετε τα περισσότερα από όλα, που είναι ο ονόμας των ερευνητών, αλλά ο ανάλογος παραπέμπτου, έτσι. Και βλέπω ότι εδώ πέρα θέλει να μας δείξει, ότι διάβασε όλους αυτούς εδώ πέρα τους ερευνητές, είπανε οι ερευνητές εδώ πέρα το κομμάτι, κάναμε μία σύνθεση κριτική της βιβλιογραφίας, τα μαζέψαμε όλα αυτά και αρχίσαμε να βρίσκουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θέλουμε να το αναλύσουμε, έτσι ώστε φτάσαμε στο σκοπό πλέον της έρευνα, δηλαδή στο επόμενο κομμάτι της πρώτης μας διαφάνειας από χούψο σύνθετά, όπου είναι ποιος είναι ο σκοπός της έρευντάς μας. Και εδώ πέρα υπάρχουν τα ερωτήματα, τα οποία, μάλιστα εδώ πέρα, τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα γραμμένα, δηλαδή να μην, για να μην παραγορευούμε και τα βρίσκουμε, τα ψάχνουμε ερώτημα 1, ερώτημα 2 και ερώτημα 3. Είναι ξεκάθαρα τα πόσα, το τι θα ψάξουμε. Αυτό με τα ερωτήματα βεβαίως, όταν γράφουμε μία δυνοματική επιβεί, συνήθως έχουμε στο μυαλό μας να γράψουμε για εκείνο, να γράψουμε για τέτοια, κλπ. Συνήθως, όταν σχεδιάζουμε την έρευνα, γεννίζουμε ερωτήματα. Αυτό θα πρέπει να προσέξετε λίγο, ότι να γράψουμε πολλά ερωτήματα, θα μας οδηγήσει να συνανοίσουμε πάρα πολύ την έρευντά μας και να χάσουμε τον αρχικό μας σκοπό. Έτσι συνήθως τα ερωτήματα, αρχίζουμε να τα συμπυκνώνουμε και κόβουμε κάποια, τα οποία ίσως να μην μπορέσουν να δούμε τώρα κάποια στοιχεία. Και γι' αυτό τρία ερωτήματα σε ένα paper, νομίζω ότι είναι και αρκετά. Δηλαδή, μπορούσε να μήθη και μόνο στο ένα. Βέβαια, όταν θα το διαβάσουμε όλα, θα δείτε ότι χρειάζονται και τα τρία ερωτήματα. Αλλά σε κάποιες έρευντες θα μπορούσε να μήθη και μόνο σε ένα ερώτημα. Δηλαδή, ισχύει αυτό, αποδεικνύεται αυτό. Εδώ το ερώτημα είναι, το πρώτο, πώς επηρεάζει το φύλλο, η χρήση στρατηγικών μάθητων μαθήσεων, στην περίπτωση των Ελλήνων μαθητών ξένης γλώσσας. Με βάση στις προηγούμενες έρευντες, η πόλη που κάνουμε είναι ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούνται. Άρα, εδώ έχουμε και την αρχική υπόθεση. Είναι αυτό που θα ψάξουμε να δούμε αν επαληθέρεται ή όχι. Πόσο επηρεάζει η κατέσταση σπουδών τη χρήση στρατηγικών μεταξύ των Ελλήνων μαθητών ξένης γλώσσας, στην περίπτωση υποθέτουμε ότι όσα υποκείμενα έχουν ακολουθήσει στην κατέσταση των θεωρητικών σπουδών, θα κάνουν μεγαλύτερη χρήση των στρατηγικών. Άρα, εδώ έχουμε μια υπόθεση, η οποία θα ψάξουμε αν επαληθέρεται ή όχι. Εδώ θέλουμε ένα ερώτημα που λέει, δεν έχει αρχική υπόθεση, αλλά ρωτάμε πόσο επηρεάζει η γνώση περισσότερων από μιας ξένης γλώσσας στη χρήση στρατηγικών μάθησης. Εδώ πέρα είναι διαφορετικό το ερώτημα. Από πού βγαίνει αυτό το ερώτημα εκεί, κόπτες, και πού δηλαδή σε βάζει. Το λέει κιόλας, δηλαδή με βάση προηγούμενες έρευνες στην τηλεογραφία, υποθέτουμε ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο πόσοτο τις στρατηγικές σχέσεις με τους άντρες. Και εδώ πρέπει να δούμε, είσαι τα ισχύς ή όχι. Δηλαδή, αυτό που λέει ερώτημα, είναι να έχει μάλιστα μικρότητα. Τα έχουν, εδώ δηλαδή δεν ξεκάφνει, τα έχει τόσο ελπωμένα. Ωραία. Σε αυτά μπορεί να μπερδεμένα, δηλαδή τα ερωτήματα φυσικά είναι και υποθέσεις. Ναι, καλά είναι, αν μπορέσετε στις δικές εργασίες να τα διεκκρινίσετε και να πείτε, εγώ υπέθεσα ότι κάνει ό,τι το κάνει εδώ πέρα. Είναι καλαιτέρα, γιατί ακριβώς, πρώτα θα κάνουμε μία ανάλυση, κάτω θα πούμε, ναι, η υπαρχή υπόθεση επαληθεύτηκε. Θα δούμε τελικά αν έχουν επαληθευτεί οι δύο πρώτες υποθέσεις ή όχι το δηλαδή ερωτήματα. Εδώ πάμε στο επόμενο κομμάτι που έχουμε την μεθοδολογία. Εδώ πάμε στην δεύτερη σελίδα από αυτές που είχαμε πει πριν. Και μιλάει εδώ πέρα με κεχαλιά και όλες για την διαδικασία που έχει ακολουθηθεί. Ένα είναι τα αποκείμενα, σε συνέχεια είναι συλλογή δεδομένων και εργαλείων, σε συνέχεια είναι ο σχεδιασμός και εδώ πέρα είναι η διαδικασία. Στη συνέχεια έχουμε τη συστατεστική ανάλυση όπου απλά αναλύουμε εδώ πέρα, δεν λέμε τι έγινε, πώς θα γίνει. Και όπως είπετε γράφει, γι' αυτό το έφερα εδώ πέρα. Για τη συστατεστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε ο πατρίδος ΠΣΣ μέσω του καφιτάγια Μουλίντος. Υπολογίστηκε ο μέσος όρος. Επίσης ο μέσος όρος των αρθατήσεων με σχόλες του μανελόγια. Έγινε περιγραφική ανάλυση. Στη συνέχεια ελέγχτηκαν οι μεσόροι, ως προς το φύλλο, ως προς την διατρέφηση, ως προς τον αριθμό. Για τις παραπάνω συγκρίνησες χρησιμοποιήθηκε το ΤΑΦ ΤΕΣΤ και έγινε και το δικαίωμα ΑΝΟΒΑ. Τέλος για τη διαφύλλεξη από τις επιτροπιστές των απαντήσεων. Υπολογίστηκε και ως συνδυαστής ΚΡΟΜΑΚΑΛΠΑ για την κατηγορία απαντήσεων ξεχωριστά για κάθε κατηγορία. Όπως και το σύνολο αυτόν που υπολογίστηκε στις ουτερικές συσκετήσεις όλων των κατηγοριών. Υπάρχει το PSS και ένας δίκτης δεν το είχαμε κάνει αυτόν. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μετά για την Intercorrelation, όπως λέει εδώ πέρα, για να δούμε αν τυχόν αυτά που μελετήσαμε όντως είναι σωστά. Δεν το χρησιμοποιήσεις, εντάξει. Λοιπόν, αυτή είναι η τέταρτη, ας την πούμε, παράγραφος, η τέταρτο κομμάτι. Και σε σχέση με τις διαφάνειες που σας είχα δώσει, είναι η δεύτερη διαφάνεια, αυτό που έλαψα, δηλαδή το τι είναι το επιστημονικό κείμα. Εδώ, αν με επιτρέπετε μία παρατήρηση μπορώ να κάνω σε ένα paper που ήδη είναι δουλευτή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι εφόσον δεν έχουμε 4.3.2, το 4.3.1 δεν είναι χρειάζεται και θα μπορούσε απλά να γίνει 4.3. Συνήθως αυτό που λέμε ότι θέλω να το χωρίσω στα 2, δεν υπάρχει το δεύτερο κομμάτι. Ίσως στην εργασία του editing αφαιρέθηκε το δεύτερο ή δεν γράφτηκε. Ή μπορεί να είναι. Θα μπορούσε να είχε πάει το έντερα από κάτω και δεν ξέρω τι, αλλά θα μπορούσε και αυτό να αποσέψει. Αυτό είναι για την καλύτερη αποκόντυση στο τέλος, τα περιοχόμενα δηλαδή, γιατί και αυτά θέλουν κάποια προσοχή. Από το 4.1, από το 4.4, εφόσον έχουμε 4.3.2, ίσως αυτό να ήταν να μη χρειαζόταν. Πάμε τώρα στην τρίτη διαφάνεια, από αυτά που σας είχα πριν, πρέπει να έχει ένα paper. Και ξεκινάμε με τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα, εδώ δεν κάνει κάποια κρίση. Λέει, ο συντεπεστής βρέθηκε τόσο τάτα, άρα είναι ψηλός και συγκρίσιμος με τις προγούμενες μελέτες. Οι συντεπεστές των πημέν πατηγοριών βρέθηκαν τόσο, οριακά αποδείκτες κλπ. Εδώ έχουμε τους διάφορους δείκτες, πίσω αυτά που έχουμε δει, και εδώ μας παραπέμπει στα παρατήματα που είναι καστριακά. Έλεγχο στρατηγικών ως προς το φύλλο, μιλάμε πάλι για τα αποτελέσματα. Έλεγχο στρατηγικών ως προς την κατεύθεση σπουδών. Και εδώ πέρα, εφόσον έχουμε τελειώσει το κομμάτι των αποτελεσμάτων, ερχόμαστε στο επόμενο κομμάτι που έχουμε να κάνουμε τη συζήτηση. Και εδώ πέρα αρχίζουμε και να λύουμε περισσότερο το τι βρήκαμε, δηλαδή εδώ κάνουμε τη διετική αποτελεσμή, όπως βλέπετε, η οποία σηζήτησε, όπως βλέπετε, δεν έχει μεγάλη έκταση, και εδώ αναλύουμε τα αποτελέσματα τα οποία βρήκαμε. Λοιπόν, από τα αποτελέσματα της ανάλυσης μπορούμε να εξάγουμε το συνδέσμα ότι η πρώτη μας ερευνητική υπόθεση δεν ισχύει. Εντάξει με. Πρώτη υπόθεση δεν ισχύει. Χωρίς όμως την υπάρξη στατιστικής σημαντικότητας. Ελέγξαμε, όπως είπαμε, τους δείκτες στατιστικής σημαντικότητας, τα επίπεδα σημαντικότητας. Δεν ισχύει, αλλά δεν υπάρχει στατιστική σημαντικότητα. Εν μέρει καταρρίφεται και η δεύτερη στατιστική ερευνητική υπόθεση, αποπρέπει από τις ερευμένες κατηγορίες στατιγικών, η οποία είναι τεχρή σήμερα από τα επικείμενα της θετικής κατεύθυσης. Πιθανό αυτό να οφείλεται. Εδώ κάνουμε και τη δική μας κρίση, που μπορεί να οφείλεται αυτό που αναλύσαμε ή δεν υπάρχει. Άλλη μηχανή εξήγηση είναι ότι τα επικείμενα της θετικής κατεύθυσης έχουν επηρευθεί στη θέση πρακτικών και αυτός βοηθά να κάνουμε μπλα μπλα. Σημαντική αδυναμία, δεν το μιλάμε για αδυναμία της παρούσας ερώτησης, δηλαδή κάποια προβλήματα, γι' αυτό μιλάμε λίγο πιο ελεύθερα σε σχέση με τα προηγούμενα. Μικρός αδύναμος αυτούς του δείγματος είναι οι επιφυλάξεις που βάζουμε στο τέλος. Όταν έχουμε κάποια τα οποία βλέπουμε είτε οι ερευνητές υποθέσεις ισχύουν ή δεν ισχύουν, αρχίζουμε να βλέπουμε τους στατιστικούς δείκτες, οι οποίοι είναι οριακά κλπ. Μπορώ να αναφέρουμε κάποιες επιφυλάξεις και να πούμε ότι ο αδύναμος του δείγματος είναι μικρός. Μπορώ να πει έρα 60 άτομα όταν έχω να μελετήσω όλους τους μαθητές της Ελλάδας. Επίσης, δεν έγινε τυχεοποίηση κατά τη σελογή του μίγματος, όπως θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει. Αυτό μιλάει για εκμάθηση χεντισβλώσεων, να πήγαινε σε 10 φωτιστήρια σε 10 περιοχές της Ελλάδας να πάρει ΛΕΟΝΤΑ, ή σε 10 σχολές εκμάθησης. Επίσης, αφήνει εδώ ένα κομμάτι που λέει ότι αυτό που μπορεί να παταθεί μέσω αυτής της έρευνας είναι να προοδηθεί η εκμάθηση και εξάσκηση των στρατηρικών, τόσο συγκνήτης όσο και σε άτομα που ακολουθούν της σπουδαίας θεωτικής κατεύθεσης. Περαιτέρω ελεύθερο να απεσκείται για την επιβεβαίωση των παραπάντων εκπλημάτων σε μεγαλύτερο δύναμο. Εδώ λέμε τις επιφυλάξεις. Να το βλέπετε. Αυτό. Καλά, προοδηθεί είναι η προοδηθή. Ναι, είναι να προοδηθεί. Να προοδηθεί η εκμάθηση. Λοιπόν, το διευθώσαμε. Όπως και εδώ έχει ένα έψινο. Λοιπόν, έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημείο που αναλύσαμε όλη την εργασία. Ποιος δεν βλέπετε είναι η βιογραφή. Εδώ τώρα, αν θα ψάξω φάνο θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρεται αυτά που έχω. Τι βιογραφή έχει. Για να δούμε πόσες παρακοπές έχει. Πόσες δεν έχει. Δηλαδή όλους αυτούς τους έχει σαναφέρει πάνω. Ναι. Εντοχικά πρέπει να τους σαναφέρει πάνω. Ναι, αλλά όλοι αυτοί είπαν αυτό. Οπότε... Δεν κάθεσαν να δούμε. Δεν κάθεσαν να δω να κάνω την παρακοπή. Αλλά για να ράψουμε μία εργασία θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε μία εργασία. Μπορούμε να βάλουμε μία εργασία στο πρόγραμμα του κοσμπέφτου. Ναι, κάνει. Έβαλε πάνω τώρα τη συλλέξη και ξεκίνησε το κύριο. Μάλλον, ναι. Τώρα, πιστεύω ότι το έχει τυρίσει η συλλέξη. Ναι, οτι σού κάνει. Με τα τυχεική εργασίες μπορούμε να βάλουμε στην ηλιοθεία μας. Βέβαια, ναι. Από όλα μπορούμε να βάλουμε. Και είναι σωστό ότι με τα τυχεική εργασία δεν θεωρείται πρωτά το κυριερινό και δεν μπορούμε να βάλουμε στο πρόγραμμα του κοσμπέφτου. Αυτό βέβαια είναι υποκρίση, αλλά όταν έχεις να κάνεις μία έρευνα και την έχεις διαβάσει και θέλεις να τη αναφέρεις. Αφού λέει ότι πρέπει να πούμε τι έχει συμβεί, τι έχουν κάνει άλλοι για αυτό το θέμα. Ναι, ας είναι και με τα τυχιακή. Δηλαδή, αυτό που βέβαια κυρίως στις βιογραφικές παρακοπές, καλά είναι να δείτε και εδώ πέρα. Πρώτα έχουμε τα βιβλία και στη συνέχεια από τα βιβλία, στις δημοσιεύσεις, τα συνέδρια. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά από όλα. Και τα περιοδικά, τα οποία έχουν φρέσκια γνώση, ας το πω έτσι, γιατί τα περιοδικά ανανεώνονται. Το βιβλίο, επόσης να δω, υπάρχει βιβλίο του 1991, για παράδειγμα, εδώ πέρα. Όχι ότι αυτό έχει κάποιο πρόβλημα. Αν έχετε τζέμνο με τη δημιουργία σας. Όχι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα του 1991. Απλά σε σχέση με τον ίδιο συγγραφέα που έχει από το 2006, υπάρχουν αρκετά χρόνια διαφορά. Δηλαδή, ο ίδιος συγγραφέας εδώ πέρα, που χρησιμοποιείται από το 1975 μέχρι το 2006. Ίσως και πιάνουμε, δεν ξέρω, μπορεί να είναι και πιο όμορφη. Ξυμμούζω ότι ήταν το 10 Καρπίν, το 2008 ή το 2010. Το 2009, όχι ότι υπάρχει πρόβλημα και θέμα αξιοπιστίας, εφόσον είναι το 1991. Αλλά, η φρέστι εγώ θα το βάλουμε και αυτό για να δείξουμε τη διαβάση μας σε βάθος χρόνου. Άλλα και στη σημερινή φραγματικότητα. Σε μια δικαιοματική βέβαια, καλέν να μην έχετε κάποια σύγχρονη βιογραφία, να μην πάτε 10 χρόνια πίσω, ξεκινάμε τώρα, είμαστε 2015 και ανοιχίσουμε το 2010 και πριν διένεγμα πρόσμους, αυτά τα πέντε χρόνια είναι αρκετά. Σαν πρόδεσμα, πέρα-πέρα. Ανάλογα βέβαια με το τι διαβάζετε και το τι θα έχετε να δοσχοληθείτε. Έτσι λοιπόν, αυτό είναι το κομμάτι του πώς γράφουμε ένα σημαντικό κείμενο εδώ. Το κείμενο ηλεκτρονικά, είπατε, το βρείτε μέσα στο iClass, στον εφάρματο του μαθήματο.