Παντελάκης / Προσωπική Μαρτυρία - Κροκιδά Στυλιανή (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
Προσωπική Μαρτυρία: Έχουμε για αυτά που θα δίνει το ΙΚΑ ιστορία την ιστορία δύο η σχολή μηχανικών μια τσάντα εξαμήνου θάνο θάνου όριζαν 1000 890009 περίμενε περίμενε να για εμάς οι νικητές των μάθημα αμελείς χάρις στο δικό μέσα από case Studies όχημα στο και του ζητήσαμε να μας πει η ποιο είναι το απόσταγμα της στρατηγικής και την έφεραν από την άλλη οι για κάποιον που ζει το 2015 και βέλη να μελετήσει την επιχειρηματικότητα στην πόλη κι τώρα ακούγονται στο τέλος της προηγούμενης ομιλίας θα πω περίπου τα ανάποδα την μάλλον καταλήγουμε περίπου σε αυτά που ακούσαμε αλλά σίγουρα όταν μιλάμε για επιχειρήσεις από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα και μέταλλα τις αρχές της ελληνικής βιομηχανίας μέχρι το 1140 πράγματι σταδιακά μπορεί να διαμορφώνεται μια κατάσταση όπου όσα έλεγαν οι προηγούμενοι ομιλήτριες να μπορεί κανείς να να καταλήγει εκεί σίγουρα όμως όταν ξεκινάνε οι επιχειρηματίες τουλάχιστον οι επιχειρηματίες που μελέτησαν εγώ και περισσότερο κοινωνιολογικά δε θα μείνουν στα στο καθαρά οικονομικό της στοιχεία οικονομικά σας αναφέρω θα προσπαθήσω να σας δείξω στρατηγική οικογενειακή ανάπτυξης επιχείρημα επιχειρήσεις έτσι οι επιχειρήσεων και πως αυτό γίνεται μέσα από το ένα δίκτυο οικογενειακό το οποίο δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί διότι δεν είναι πάντα εύκολο να ξέρουμε ποια από τα άτομα που συναντάμε μέσα σε διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων συνδέονται μεταξύ τους οικογενειακά συνεπώς να ήτανε και αυτό επειδή τυχαίνει να έχω γεννα λογικά δεν έχετε πάει ήταν πιο εύκολο στην περίπτωση αυτή να ξέρω ότι τα άτομα που χτίζουν την οικογένεια και στη συνέχεια να ψάχνω τα διοικητικά συμβούλια για να βλέπω σε ποιες εταιρείες είχαν εμπλοκή δεν είχαν εμπλοκή είχαν εμπλοκή σε σημαντικές εταιρείες ναι στην αρχή ώρα μόνη οικογένεια αυτή είναι μια οικογένεια που κατάγεται από την Μυτιλήνη προ παππούς παππούς μάλλον ήταν γεννημένος στη Μυτιλήνη στη ματίας ο οποίος απαγχονίστηκε από τους Τούρκους γύρω στο 1820 και βρέθηκε εδώ είναι η γυναίκα του έφυγε με τον μοναχογιό τον ιωάννη και πήγα στην κωνσταντινούπολη εκεί που όπως λένε η οικογένεια αυτή αποκτά τέσσερις αγόρια προδώσει Κωνσταντίνος δεύτερος την κλεάνθη 3ος ενώ Αριστόβουλος και τέταρτος εννοώ Μιλτιάδη ζούνε τα πρώτα χρόνια στην κωνσταντινούπολη αλλά ο πατέρας του ασχολείτο με εμπορία σιτηρών σιτηρών σε μαύρη εμπόριο σιτηρών με τη Ρωσία κυρίως μαύρη θάλασσα δηλαδή κάποια στιγμή λέει οικογένεια διασπάται έτσι πατέρας μένει στην κωνσταντινούπολη συλλογές της επιχείρησης η μάνα με τα τέσσερις παιδιά την αδελφή η δελφών κατεβαίνει στην αθήνα και καθίσταται στην αθήνα αυτό προσωπικός ζώντος όχι όχι εγκαθίσταται ο πατέρας στέλνει πάντα λεφτά να έχουν τη δυνατότητα να δουν μια άνετη ζωή που σημαίνει ότι τα παιδιά καθώς ενηλικιώνονται στεγάζουν και στη συνέχεια ξεκινούν μια επιχειρηματική δραστηριότητα που πρώτος ο Κωνσταντίνος ο οποίος θα εμπλακεί στις εταιρείες είναι δικηγόρος και ως δικηγόρος εμπλέκεται σε εταιρείες για τα συμβόλαια κλπ πουλιά που λέγαμε πριν δηλαδή υπάρχει ένα καταμερισμός εργασίας ο δεύτερος Κλεάνθης ξεκινάει σπουδές μάλλον και αυτός νομικά αλλά τις εγκαταλείπει τη γιατί πρέπει θεωρούμε ότι πρέπει να σπουδάσει σε τρίτους όποιος ενώ Αριστόβουλος ο Μιλτιάδης και συνεπώς εκείνος πολύ νωρίς γύρω στα 21 και 22 του το 1871 τον βρίσκουμε ίσως να είναι ταμίας της ελληνικής μεταλλευτικής εταιρείας δηλαδή μιας εταιρείας που ασχολείται με μεταλλεία που είναι πολύ της μόδας εκείνη τη στήλη την εποχή που όλοι οι έλληνες που προσπαθούν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα προσπαθούν να έχουν παραχωρηθεί να λάβουν παραχώρησης για συγκεκριμένες περιοχές ώστε να εκμεταλλευτούν τα ορυχεία όπου η οικογένεια δονεί τους σημαντικό ανά σχολή το Κλεάνθης με τα ορυχεία είναι ιδιώτης συνδέονται οικογενειακά με έναν μεγάλο καθηγητή χημείας εκείνη την εποχή και μετά λόγου του Έλληνα τον χρήστο μάνο που είναι από παλιά οικογένεια πάλι μεγάλη οικογένεια ο οποίος προφανώς τον βάζει σε αυτή την δουλειά όποιος θα δούμε λίγο την πορεία του μετάνοια θα τον βρούμε με τον ήλιο μετάλλια του αδέλφια ο τελευταίος Αριστόβουλος όποιος σπουδάζει νομικά τέλεια νομικά δεν τον ικανοποιεί καθόλου η ενασχόληση με τα νομικά και θα φύγει θα πάρει μια υποτροφία θα πάει στο μονπελιέ της γαλλίας θα σπουδάσει γεωπόνος αλλά καταλαβαίνετε από νομικά σε γεωπόνος είναι κάτι τελείως διαφορετικό αυτό το συναντάμε και σε άλλες περιπτώσεις τώρα σε έναν άλλο μεγάλο επιχειρηματία τον Χαρίλαο ο οποίος ήδη έχει περίπου την ίδια απορία ως προς τις σπουδές εγκαταλείπει τα νομικά στην Ελλάδα πάει έξω σπουδάζει και γυρίζει ο Αριστόβουλος στη Γαλλία παντρεύεται με έναν με εν την αδελφή ένα συμμαθητή του γυρίζουν όλοι μαζί η μάνα λέει πλέον χωρίς όμως με τη γυναίκα του πιο τροφός στην Ελλάδα όπου εγκαθίστανται και ξεκινάμε επιχείρηση την επιχείρηση οινοποιίας καλλιέργεια αμπελιών και οινοποιεία είναι γεωπόνοι και οι δύο είναι την εποχή που η Γαλλία έχει υπάρχει μεγάλη κρίση στην Ιταλία άτυπα έχει πέσει φιλοξενεί σειρά η αρρώστια και έχουν καταστραφεί τα παιδιά της γαλλίας θεωρούμε ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία και είναι τελικά αποδεικνύεται ότι είναι να ασχοληθούν με με την καλλιέργεια των αμπελιών και να παράγουν κρασί πολύ γρήγορα λοιπόν όμως για να γίνει αυτό ότι η ΟΙΥΕ αυτό εξοργίζονται και το λέω γιατί το συναντάμε και με και όσοι ασχολούνται με μεταλλεία για την εξόρυξη μετάλλων λόγιοι κλπ εξοργίζονται ουσιαστικά σε μέρη τα οποία είναι τελείως απομονωμένοι σε συγκεκριμένη περίπτωση όλη οικογένεια εγκαθίσταται στο ξερονήσια των πεταλούδων που είναι ανάλυση στη έξοδοι με έστειλε στον Ευβοϊκό κόλπο έτσι ένα σύμπλεγμα νησιών είναι νησιά τα οποία τα βασιλικά κτήματα προφανώς νοικιάζουν τα κτήματα έχουν ελάχιστους κατοίκους κυρίως όσοι ασχολούνται με τα αμπέλια θα αναπτύσσουν την αμπελουργία και Γάλλος με την τεχνογνωσία που έχουνε θα βγάλουν το κρασί το οποίο πουλιέται και τοπίων που τους αποφέρει αρκετά χρήματα και έτσι ξεκινάμε σιγά-σιγά και ιδρύουν μια ομόρρυθμη εταιρεία η οποία στη συνέχεια γίνεται ετερόρρυθμη αυτά στο ως προς τα εταιρικά σχήματα και στην εταιρεία αυτή ασχολούνται τελικά και τα τέσσερις αδέλφια δίκαιο Κωνσταντίνος ως νομικός σύμβουλος όπλα στις οποίες έχει ξεκινήσει με τα μεταλλεία ποιός θα ασχοληθεί με τα οικονομικά που Αριστόβουλος γεγονός μου αδελφός της γυναίκας του Χριστόδουλου Γάλλος ασχολούνται οι ίδιοι με την παραγωγή του κρασιού και τη μου Τέρι Μιλτιάδης έχει σπουδάσει μηχανικός και μόνο προς το τέλος όταν καταστρέφεται πάει και συνδέεται και πάει στο βόλο και συνδέεται με το Σταματόπουλου που είναι μια ένα μηχανουργείο ιδρύουν ένα μηχανουργείο στο βόλο δεν τα βρίσκουν κάπου κατά τον Μιλτιάδη το ορυχείο Σταματόπουλος χάνει όλα τελευτα έχει βάλει και Κλεάνθης πολλά λεφτά λειτουργούν οικογενειακά τα λεφτά να πηγαινοέρχονται εκεί που χρειάζονται και δεν καταστρέφεται Κλεάνθης οικονομικά ομιλία της και άρα ομιλήτρια της θα απορροφηθεί στη της εταιρείας παραγωγής οινοποιίας τον άλλον αδελφό αυτό λοιπόν είναι ένα πολύ ισχυρό οικογενειακό που πώς το λένε όλοι με πωλήσεις ισχυρή οικογενειακή ομάδα η οποία από όσο μπορούμε να δούμε δεν γνωρίζει μεταξύ της ουσιαστικά σε καμία φάση έντονες αντιπαραθέσεις δηλαδή μέχρι το τέλος της ζωής τους και τους της ζωής των επιχειρήσεών τους τους βρίσκουμε να λειτουργούν συλλογικά απλώς μπορεί κάποιοι κάποιοι απομακρύνθηκαν κάποια στιγμή αλλά ουσιαστικά ποτέ δεν βλέπουμε διαφοροποιήσεις οι διαμάχες εσωτερικά τώρα το γύρω στο 1893 πού τελειώνει η κρίση στη Γαλλία Ιταλία τέσσερις εξάγει κρασιά που εδώ αρχίζει και υπάρχει ήδη το προβλήματος φυτικό με την υπερπαραγωγή της σταφίδας κλπ η δραστηριότητα αυτή θα γνωρίσει μια κάμψη σε αυτή την περίπτωση όμως αντί να περιοριστεί δραστηριότητάς τους ως επιχειρηματίες αντίθετα προσπαθούν με κάθε τρόπο να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους με πιο τρόπο πρώτον πρέπει να βρουν κεφάλαια του προφανώς είναι μια εποχή κρίσης αρχίζουν και στο κεφάλαιο οπότε συνδέονται πλέον είχαν ήδη δεσμούς αλλά γίνονται ακόμα πιο στενοί δεσμοί με το τραπεζικό ο κεφάλαιο έτσι οι εταιρείες μετατρέπονται η εταιρεία τους μετατρέπεται σε Α.Ε. και εισέρχεται μαζικά το σωστό σχήμα στο μετοχικό κεφάλαιο διάφοροι μέτοχοι που της τράπεζας αθηνών δύο έλεγχος απ την ίδια την τράπεζα η οποία κατέχει ένα μέρος του μετοχικού κεφαλαίου που δίνει δάνειο καθώς και τα άτομα μεμονωμένα συμμετέχουν στο νέο σχήμα της ανώνυμης εταιρείας η όποια προσπάθεια αφενός μεν να συνεχιστεί δραστηριότητα γύρω από την οινοποιία αφετέρου δε ένα λύση να προτείνουν λύσεις για το παθητικό και ξέρουμε ότι εκείνη την εποχή από τον τύπο της εποχής ότι εγώ που αριστεύουν όσους Δανός μαζί με τον elton John κλπ ενώ πρόεδρος της τράπεζας αθηνών θα κάνουν και ταξίδια μαζί στο λονδίνο προτείνοντας άσχετοι σε σχέδια και για να βρουν κεφάλαια για να μπορέσουν να λύσουν το παθητικό και τελικά προστασία δικό το λύνουν δίνεται ουσιαστικά η πρόταση την οποίαν έχει επεξεργαστεί αρχικά ορίσει το gloss αλλά χρειάζεται για να υλοποιηθεί πολύ μεγαλύτερο μεγαλύτερα κεφάλαια και μεγαλύτερο σχήμα επιχειρηματικό θα ιδρυθεί ένα ολιγοπώλιο για να μην πούμε ο ολιγοπώλιο ουσιαστικά τοπίο είναι ότι η εταιρεία τον ζαν θα ενωθεί με την εταιρεία του Χαρίλαου σε ένα νέα εταιρεία που ονομάζεται οίνων και οινοπνευματωδών η οποία μέχρι το 1168 νομίζω η 70 ακόμα υπήρχε εδώ λοιπόν βλέπουμε ένα συνεχή επέκταση των δραστηριοτήτων στην προσπάθεια να φύγουνε από την κάμψη και την κρίση που γνωρίζουν εκείνη την εποχή ταυτόχρονα βλέπουμε ότι πέρα από το που δίκτυο το οικογενειακό συνεταιρισμό του με άλλους σημαντικούς επιχειρηματίες εκείνης της εποχής πρωινό Χαρίλαος που δίνω Κανελλόπουλος που είναι και άλλα πρόσωπα Χαρίλαος και Κανελλόπουλος και αυτοί συνδέονται οικογενειακά έχουν παντρευτεί δύο αδελφές μάλλον όχι όχι όχι όχι όχι συνδέονται μεταξύ τους οι δύο χάρη λαός παίρνει την έθιμα Κανελλοπούλου να με λοιπόν και αυτοί οι υπάλληλοι φαίνεται να είναι μια πολύ ισχυρή σχέση η οποία να διατηρείται του όλη την περίοδο την οποία εξετάζουμε δηλαδή ουσιαστικά μέχρι να σβήσει απ το προσκήνιο η πρώτη γενιά της οικογένειας σαν αυτά ίσως είναι λίγο πολύπλοκα αλλά προσπαθώ να σας δώσω να καταλάβετε ότι υπάρχει αφενός μεν ένα οικογενειακό δίκτυο το οποίο μένει αδιατάρακτο ασχολείται μ' ιδίως με την οινοποιία αλλά όχι μόνο τώρα σας αναφέρω και τις άλλες εταιρείες η οποία συνδέεται στη συνέχεια και με άλλους επιχειρηματίες και δημιουργούν ένα μια ομάδα η οποία είναι πάρα πολύ συγκροτημένη οποία καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα εργασιών λοιπόν αν πούμε τώρα η δεύτερη γενιά δηλαδή τα παιδιά αυτών των τεσσάρων πρώτον μελών είναι χαρακτηριστικό ότι θα εμπλακούν είτε οι ίδιοι είτε καταρχήν τα ίδια τα παιδιά μέσω των γάμων τους θα φροντίσουν να ανοίξουν αυτό το επιχειρηματικό δίκτυο πρώτον είναι η κόρη του κλας χώρο Κλεάνθης ασχολήθηκε με τα μεταλλεία γνωρίστηκε με έναν γερμανό Μεταλλειολόγων όποιος συλληφθεί το 1871 να εργαστεί στα μεταλλεία Λαυρίου ο οποίος γνώρισε τον μέσω του χρήστο μάνου τον κλεάνθη και στη συνέχεια οι δύο γερμανοί φίλοι αναλαμβάνει την διαχείριση ένα ανθρακωρυχείο στην υγιεινή το οποίον είχαν σαν τον πιάσαν μάλλον από την ελληνική μεταλλευτική εταιρεία να το διαχειριστούν και οι ίδιοι το σχέδιο της ελληνικής μεταλλευτικής εταιρείας ήταν τα ανθρακωρυχεία της σκηνής δεν χρησιμοποιηθεί ώστε να γίνει εργοστάσιο να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη ενέργεια καύσιμη ώστε το μετάλλευμα που θα ερχόταν από τις σερί φορά και από αλλού να μπορούσε να γίνεται σίδηρος επιτόπου στην Ελλάδα γιατί διαφορετικά ο το ορυκτό έφευγε κατευθείαν κυρίως για την αγγλία αυτό το σχέδιο δεν ευοδώθηκε δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τη γιατί όλοι είναι έτσι δεν ήταν αρκετά πλούσιος και εκείνη την εποχή δεν είχαν τη δυνατότητα να τον κάψουν αποτέλεσμα η η κόρη του κλεάνθη θα συνδεθεί με το γιο του ρομάν και θα πάει να κατοικήσει εκείνη στη σέριφο δηλαδή αυτό που σας είπα στην αρχή ότι ζούνε απομονωμένοι σε ένα νησί για καμιά δεκαπενταριά να 20 χρόνια έζησαν απομονωμένοι ο Αριστόβουλος με την οικογένειά του παρόλο που ζει στην κωνσταντινούπολη θα ζει στην αθήνα αποφάσισα προκειμένου να κάνουν την επιχείρηση μάμε επιτόπου κλπ ζήτησαν για κάποια χρόνια απομονωμένη σε αυτό το νησί στον Ευβοϊκό κόλπο η κόρη του κλεάνθη μαζί με τον ρομάν είναι ένα γερμανός νέος μεταλλειολόγος ο οποίος όμως είναι ικανότατος και πατέρα πατέρας αρχικά πάει και εγκαθίσταται στη σέριφο και στη συνέχεια γιος του παντρεύεται την μίνι και καθίσταται και αυτή στη σέριφο στο Μέγα Λιβάδι της Σερίφου πάλι ένα απομονωμένο μέρος προκειμένου να ασχοληθούν σοβαρά με την εξόρυξη του του μετάλλου του ορυκτού βλέπουμε λοιπόν ότι αυτοί οι άνθρωποι προκειμένου να ένη να δουλέψουν αποτελεσματικά τις τήρησής τους δεν δειλιάζουν να βρεθούν απομονωμένη σε μέρη που συνέταξε τουριστικά θεωρούμε πολύ και λόγο και μεταφορικών μέσων πολύ προσιτά αλλά στα τέλη του αρχές του εικοστού αιώνα τέλη του δεκάτου ενάτου καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά αυτή λοιπόν είναι που σου για να περάσω με τη σταδιακά εκτός από πού το κρασί προσπάθησαν να κάνουν και κάνανε μια επιχείρηση μεγάλων διαστάσεων για λίγα χρόνια πάνω από τη Στυλίδα όπου νοίκιασαν μια τεράστια έκταση και αποφάσισαν να κάνουν καπνά και τσιγάρα τοπίο νόμος που ήταν στο γύρισμα του αιώνα ήταν ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο τοπίων το χρηματοδότησε η τράπεζα αθηνών αλλά δεν μακροημέρευσε τώρα εκείνο που έχει ένα ενδιαφέρον γι αυτή την πρώτη γενιά και θα κλείσω είναι ότι προσπαθούν με τα πάντα να τα κάνουν ήδη και τι εννοούμε αυτό γιατί πέραν του ότι να έχουν νοικιασμένο υγιεινά έχουν ταμπέλα να ακούνε το εργοστάσιο παραγωγής του κρασιού και τελικά φτάνουν το 1913 σαν οίνων και οινοπνευματωδών μαζί με τον Χαρίλαο να αποφασίσουν να φτιάξουν νέα εταιρεία ξυλείας να παν να νοικιάσουν στο μαυροβούνιο ένα τεράστια έκταση δάσους να φτιάξουν μια σιδηροδρομική γραμμή ώστε να μεταφέρουν παραλιακά τα ξύλα από κείνα τα φορτώνουν σε ιδιόκτητο καράβι καταφθάνουν στην πάτρα Αίγιο ώστε να φτάνουν τα βαρέλια μόνοι τους και να μην εξαρτώνται από άλλους για την ασυλία των βαρελιών και πάνε στο Μαυροβούνιο διότι στην Ελλάδα ούτε τους σιδηροδρομικούς δίκτυό τους επιτρέπει αλλά ούτε εκεί νομοθεσία της επιτρέπει να εκμεταλλευτούν αποτελεσματικά τα δάση στην Πελοπόννησο και πόρων βρίσκουν πιο είναι ασύλληπτο όταν βλέπει κανείς κάποιους τέτοιους σχεδιασμούς δηλαδή βλέπει κανείς ότι πέρα από την φιλοδοξία να έχουν κέρδος να ζήσουμε ένα ζωή ανοικτή έχουν και ένα όραμα να φτιάξουν κάτι και μάλιστα αυτό που φτιάχνουν να μην εξαρτάται από τρίτους παράγοντες αλλά να μπορούν να το κάνουν μόνοι τους μόνοι τους θα το ελέγχει τώρα στη δεύτερη γενιά αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο γιος του Αριστόβουλος γίνεται χημικός μηχανικός που βάζει στη ζυρίχη και θα ασχοληθεί και εκείνος με τη γεωργική βιομηχανία κυρίως με την το ότι το λάδι αλλά και με τυποποιημένη ζει νήμα για την οποίαν θέλουν να εγκαταστήσουν το πρώτο haircut στο το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής τυποποιημένου ζύμης στην Ελλάδα υγή του Κωνσταντίνου είναι πιο που βάζουν κι αυτοί στο εξωτερικό στη ζυρίχη μηχανικοί και για αυτούς ιδρύουν ιδρύεται ένα εργοστάσιο βίο τη γενική βιομηχανική εταιρεία η οποία είναι ουσιαστικά μηχανοποιημένη μηχανουργείο κι άλλα η οποία ασχολείται με ένα ευρύτατο φάσμα εργασιών άρα σταδιακά η πρώτη γενιά προσπαθεί να αποκαταστήσει τη δεύτερη γενιά σε βιομηχανίες που έχουν σχέση με το τι έως έχει σπουδάσει αυτή γενιά και όχι μόνο αυτό αλλά καθώς οι Χριστόδουλος έχει έξι κόρες και έναν γιο τον Μιλτιάδη του υπόπτου η χημικός και υπόγειες στοές της θα αναπτυχθεί η μέσω συνοικεσίων δε φροντίζει πατέρας η Κορρές να προσπαθεί να παντρέψει τις κόρες και τους γαμπρούς να τους αποκαταστήσει δίνοντάς τους τομέα βιομηχανικό επειδή είναι κάποιοι μηχανικοί οι αρχιτέκτονες κλπ φτιάχνουν νέα εταιρεία οικοδομική την έργων η οποία ασχολείται δηλαδή αρχικά αλλά και το δώρο των οδοστρωμάτων που πετάει ναι αλλά δεν είναι αυτή για ένα χρόνο κρατάει αυτό το όνομα και στη συνέχεια έγινε η εταιρεία έργον και ασχολείται με οικοδομικά για αυτό το λόγο η δουλειά μου είναι αυτούς οι πρώτοι οι οποίοι ανακαλύπτουν ένα άσφαλτο πχ εγώ σε κάτω στην κυπαρισσία και αποφασίζουν να παράγουμε με σύγχρονες μέθοδοι μεθόδους που υπήρχαν εκείνη την εποχή στη Γαλλία να παράγουμε άσφαλτο και είναι πρότυπο Ασφαλτόστρωσαν δρόμους στην αθήνα αυτό λοιπόν δείχνει ότι υπάρχει μια διάχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανάλογα με το που κλάδοι με σπουδαίες και το νου που μπορούσαν να δραστηριοποιηθεί καθένας φτάνουμε έτσι είναι να έχουν τα περισσότερα μέλη της πρώτης γενιάς ο Αριστόβουλος ο τρεις δίσκοι κυρίως Αριστόβουλος ο Κλεάνθης όσο ζουν κλπ τους βρίσκουμε σε πλήθος εταιρειών στα διοικητικά συμβούλια που σήμερ όπως και μαζί με τον ρομάν μαζί με τον νέο ηγέτη της γενιάς με ρητό όποιος έχει σχέση με τους άλλους από την γυναίκα του πατέρα τον Ζαρό παιδιών που και αυτός είναι μεταλλειολόγος Βρίσκουμε λοιπόν ένα πλέγμα εταιριών όπου τα ίδια πρόσωπα εμφανίζονται με διαφορετικές συνθέσεις είτε είναι μεταλλεία είτε είναι τεχνικά έργα είτε είναι μεταλλουργία είτε είναι όροι 1000 είτε είναι οινοποιεία δίνουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων τώρα αυτό που θα είχε μια σημασία είναι κανείς να προσπαθήσει να δύει Επιπλέον σχέση μια σχέση αυτών των εταιρειών και πως χρησιμοποιούνται αυτές οι σχέσεις μοσχάρι διαβάζοντας τελευταία αν ήτανε μέσα στην εταιρεία τσιμέντων ΤΙΤΑΝ που είναι ο λόγος η εταιρεία του Κανελλόπουλου κλπ βρίσκουν στο Δ.Σ. και το χρώμα και τον ζαν ήταν συνδέεται με μια μεταλλευτική εταιρεία την ύφεση τόσο η οποία δεν είναι του χρώμα χρώμα για πολλά χρόνια την αφήναμε είχε νοικιάσει τα μεταλλεία αλλά δεν τα εκμεταλλεύονται οι ποινικοί σε κάποια στιγμή στο γύρω στο 27 μας να τα εκμεταλλευτεί ο ίδιος φτιάχνεται μια η ανώνυμη ανασυγκροτείται η ανώνυμη εταιρεία ήφαιστος η οποία όμως δεν έχει ποτέ κέρδη και στην οποίαν βλέπουμε συστηματικά να την ενισχύουν ρόδου τιτάνας τύπου νέοι τούτη η άλλη εταιρεία στην οποία δεν είναι κυρίαρχος ο αλλάξαμε ενισχύει γιατί πληρώνουν τριπλή τιμή για την αγορά του προϊόντος από ότι είναι η τιμή στην αγορά αυτό λοιπόν δείχνει ότι υπάρχει κάποια κάποιου είδους παιχνίδι ας το πούμε έτσι ανάμεσα στις δύο εταιρείες όπου προσπαθειών τιτάνας είτε γιατί δε θέλει να δείχνει τόσα κέρδη να περνά να προσπαθεί να ενισχύει την ύφεση τόσο γιατί θα μπορούσε να αγοράζει από αλλού το ίδιο περίπου ανάλογο μετάλλευμα και να μην έχει ανάγκη από κει αλλά συστηματικά προτιμάει κι αυτό μάλιστα σε έκθεση της εθνικής τράπεζας γίνεται αναφοράς αυτό λένε μα εδώ εμείς θεωρούμε ότι πρέπει αυτή εταιρεία εδώ και χρόνια να κλείνει και δεν θέλουν την κλείνουν και παρόλο που και εξηγεί ότι ο τιτάνας στην ενισχύει με αυτόν τον τρόπο τον άμεσο τρόπο πιθανόν δεν το ξέρω εγώ το λέω μια υπόθεση πια είναι υπόθεση γιατί να επιμείνουν τόσο πολύ να κρατήσουν μια εταιρεία στης οποίας το προϊόν το αγοράζουν σε διπλή και τριπλή τιμή απ'ότι το αγοράζουν γη ο υπόλοιπος κόσμος εντάξει αυτήν εταιρεία αυτή κι αν πήγαιναν δίπλα σας αλλού θα την βρίσκαμε κάποιον λόγο έχουνε αλλά αυτό δεν το δεν έχω φτάσει στο σημείο να διερευνήσω απλώς εκεί φαίνεται λοιπόν δεν το ξέρω τώρα το εδώ τους συνάντησα γιατί είναι τότε λέγεται ξεκάθαρα εγώ αυτό το πράγμα λοιπόν το απόσταγμα είναι ότι σε αυτή την πρώτη φάση κατά τη γνώμη τους την πρώτη θέση της εκβιομηχάνισης της χώρας πρώτον έχουμε αρχικά η καθαρά οικογενειακού τύπου επιχειρήσεις αυτό εντάξει στην αρκεί πάντα πρέπει να είναι να μη γενικευθεί η εταιρεία ώστε να αποκτήσει ένα άλλη μορφή να χρειαστεί να μπουν νέοι άλλου τύπου κεφάλαιο όπως είναι τα ένα το κρατά τραπεζικά να πάρουν δάνεια και συνεπώς να πάρει μια άλλη τελείως άλλη και νομική μορφή που είναι η μορφή της ανώνυμης εταιρείας παρόλο όμως που παίρνουν τις μορφές ανωνύμων εταιρειών διαπιστώνουμε τουλάχιστον μέχρι το 1940 ότι αυτές οι εταιρείες πολλές από αυτές τις εταιρείες διοικούνται από ένα πολύ στενό κύκλο ανθρώπων οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους είτε με οικογενειακές σχέσεις είμαι πάρα πολύ ισχυρές φιλικές σχέσεις αυτό και σταματώ που ήθελαν από λιγάκι είναι για τις επίγειες δύσκολος σε μια τέτοιου τύπου έρευνα είναι φυσικά να βρει κανένας πηγές ικανές που να μαρτυρούν αυτού του τύπου τις σχέσεις εδώ όλοι οι είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια πολυποίκιλη οικογενειακή αλληλογραφία κάπου 900 γράμματα για ένα για δυόμιση έτη στο 12 με 14 που είναι και κάτι που στην Ελλάδα είναι οι Βαλκανικοί πόλεμοι κτλ όταν αφενός μεν μέσα από αυτή την ήττα είναι πόσα γράμματα που ανταλλάσσουν όλα τα μέλη της οικογένειες μεταξύ τους βρίσκουμε την καθημερινότητά τους άρα καταλαβαίνουμε πως ποσοστό ένα συνδέονται οι ίδιοι αλλά και με το φιλικό περιβάλλον και γι' αυτό μίλησα για το Χαρίλαο διότι βρε μέσα σ'αυτά τα γράμματα αυτής της διετίας βλέπουμε ότι πηγαίνουν μαζί και εκδρομές εκδρομές όταν να εκδράμουν στο γνωστό bar show η πάνω στην Πεντέλη οι δε Ημερησία περπάτημα οι ακόμα και όταν πάνε για πιο μακρινά ταξίδια πολύ συχνά βλέπουμε ότι είναι μαζί και άρα αυτό δείχνει ότι συνδέονται στενά εξάλλου υπάρχει και ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα σαν απ τα γράμματα όταν αρρωσταίνει γυναίκα του Κανελλόπουλου όπου γράφει μια κόρη στον πατέρα στον Αριστόβουλος πρέπει να προσέξουμε πολύ την κυρία Σοφία Κανελλοπούλου που είναι άρρωστοι να μην υπάρχει τίποτα διότι τότε απόψε ενώ χωριά του ο νίκος μπορεί κι αυτός να μην πάλι καλά να μην διαχειριστή καλά έτσι γιατί έχουμε πολλά συμφέροντα γιατί έχουμε πολλές μετοχές στις εταιρείες που εκτελεί με κλιπ υπάρχουν τελοσπάντων προσπάθησε λίγο δεν ξέρω ότι υπάρχει λύση ας στο τμήμα γιατί πρώτες 1ο ελληνικό κόμμα σε θέση αλλά ο μεταδίδεται λίγο πιο συγκροτημένα αυτά γιατί εγώ προσπάθησα τώρα να συντομεύσουν πάρα πολύ μου ναι λένε λοιπόν ότι δεν πρόλαβα να το πω λοιπόν χαρακτηριστικό είναι ότι έχουνε φιλικές σχέσεις το σωστό πολιτικό αλλιώς το όσο και στον τύπο β δύο σήμερα παίζουν καθοριστικό που ξέρουμε και σήμερα ότι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο είναι η πολιτική η οικογένεια ζαν λουκ είναι γενικά Βενιζελικοί η Κανελλοπούλου είναι βασιλική ο Δανός όμως προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα του κλπ για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που στην οποίαν συμμετείχε και ο ίδιος από τα αναψυκτικά τες αλλά είναι συμφερόντων του Κανελλόπουλου απευθύνει γράμματα στον Βενιζέλο λέγοντας ξέχασε την πολιτική διαφωνία που έχουν δεν στον προσπάθησε να το να σώσει την εταιρεία γιατί είναι σημαντική γιατί είναι ανάγκη να τα κάνει φοβερές παρέμβαση υπάρχει απάντηση του Βενιζέλου που λέει κάποια στιγμή δεν μπορώ άλλο ότι μπορούσα να κάνω ότι ήταν εφικτό να κάνουν μέσα στο επιτρέπει αγόρι το έκανα δεν μπορώ να κάνω τίποτα παραπάνω για εταιρεία κοινή είναι η χημική εταιρεία χημικών προϊόντων και λιπασμάτων ένα από τις μεγαλύτερες που αναπτύχθηκε δεν ξέρω εάν ξέρετε την έκταση που είχε που κατ' που ήταν εγκατεστημένη 0 στη Δραπετσώνα είναι στο τέλος του λιμανιού του Πειραιά αστικής τότε ακροδεξιά όπως βλέπουμε προς τη θάλασσα είναι μια τεράστια έκταση η οποία έχει μείνει είχες αυτή τη στιγμή έχουν κατεδαφιστεί τα περισσότερα κτίρια έχουν μείνει δύο τρεις που είναι διατηρητέα με τον τύπο έχουν πολύ στενές σχέσεις και φιλικές με τον Γαβρίλη ήθη που είναι πολύ γνωστός και σημαντικός δημοσιογράφος σα ακρόπολις έχουν όμως διασυνδέσεις και με την εφημερίδα εμπρός και με τον ρόλο του Πατρών πιο όπου συναντάμε συστηματική αρθρογραφία όπου προβάλλεται η δραστηριότητά τους αλλά πράγματι αυτό το και ασχολούνται και με την πολιτική δηλαδή ο Κλεάνθης κατεβαίνει δήμαρχος με τον μερκούρη που δεν συνέβαινε συνήθως αυτό όλο το πλέγμα δηλαδή ξεφεύγουμε έχουμε ένα κατεστημένο οικονομικό που εμπλέκεται ανεξάρτητα των πολιτικών διαφορών ουσιαστικά και τοπίων έχει σχέση και με το στον τύπο και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και υπάρχουν λόγοι μαρτυρίες δηλαδή το πώς σας διαβάζω αποσπάσματα δείχνουν αυτό το πράγμα το οποίο είναι πολύ ξέρω τη δεύτερη γενιά ο δημήτρης ζουν άνθρωποι τους σαν μηχανικός ασχολήθηκε με τη Βοιωτία κλπ είναι και γερουσιαστής στο Βενιζέλειο κάποια εποχή