Στ. Μανιός - Βιβλιοθήκη και Επιχείρηση (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, 2011)
: Καλησπέρα σας. Το όνομα μου είναι Μανίος Τέλειος, το κύριο μου επάγγελμα είναι μελισσοκόμους. Η κυρία Τζάφου είναι φίλη μου από χρόνια. Με ενημέρωσε στο προηγούμενο συνέδριό σας. Σας είχε αναφέρει ως παράδειγμα της συμβουλήτων βιβλιοθηκών στην οικονομική και κοινωνική ζωή του ΤΟΠ. Ε, φέτος ζήτησε να παρουσιάσω την περίπτωση μου και δέθηκα μου πολύ χαρά. Κατάγομαι από ένα πολύ μικρό χωριό της Νάξου, τον Δανακό. Την περίπτωση του 1987 με 1995 ήμουν επιτυχημένος επαγγελματίας εγκατεστημένος στην Αθήνα και απολάβανα τη ζωή μου και ήμουν ορκισμένος σε εργένης. Ο συμπατριότερος μου και γνωστός σε όλους σας, Μανώνης Βλέζος, δώρισε όλα στα ορεινά χωριά της Νάξου μια μικρή συλλογή βιβλίων. Στο χωριό μου έφτασαν τελικά 800 βιβλία. Ανάμεσα σε αυτά τα βιβλία υπήρχαν και δύο που αναφερόνταν στη Μερισοκομία. Ο πατέρας μαγρός του επάγγελμα διάβασε αυτά τα βιβλία και εντυπωσιάστηκε και στη συνέχεια τα μελέτησε. Πίστεψε ότι θα μπορούσε να εφαρμόσει όλα αυτά που διάβασε. Στην αρχή δηλα-δηλα προμηθεύτηκε κάποια μελίσια και συνέχισε. Η επιχείρηση σταδιακά άρχισε να αποδίδει. Με την παράδοση των ετών τέθηκε το θέμα της συνέχισης τραγραστηρίου οδηγίας. Ο πατέρας μου με κάλεσε, ανάπτυξε τα υπέρ και τα κατά και με άφησε να αποφασίσω αν θα μπορούσα να αναλάβω. Για καλή μου τοίχη αποφάσισα να επαναπατριστώ και να συνεχίσω τη δραστηριότητα. Σήμερα η επιχείρηση λειτουργεί ως οικογενειακή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της. Έχουμε προχωρήσει την ανάπτυξη και την παραγωγή και προχωράμε στη βασική επεξεργασία σε ειδικά οργανωμένο εργαστήριο το οποίο γίνεται απλή συσκευασία σε γυάλινα βάζα. Το προϊόν διατίθεται κυρίως από το κατάσταμα της επιχείρησης, από μεγάλο σούπερ μάρκετ του νησιού και επιλεγμένα καταστήματα. Στην επιχείρηση αυτή τη στιγμή σε μόνιμη βάση απασχολούνται εκτός από τον πατέρα μου και εμένα, η σύζυγός μου, ένας παρελώς και κατά τη διάρκεια του φότου εργασίας απασχολούνται εποχειακοί υπάλληλοι. Το παράδειγμα αυτό ακολούθηκε και δεύτερος συμπατριώτης και χωριανός, ο οποίος μελέτησε τα ίδια βιβλία και ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση καλλιέργειας, παραγωγής και διάθεσης μελιού και αυτή η επιχείρηση βρίσκεται επίσης σε ανάπτυξη και έχει περάσει από τον πατέρα στους δυο γιους του. Εγώ μετά την απασχολήση με τον κλάδο μελέτησα περισσότερα βιβλία, σε μερικά από αυτά έγινας τρομητής, διαπιστώθηκε ότι η βλάστηση του νησιού προσφέρεται στην άρεστη ποιότητα του προϊόντος, σιγά σιγά και άλλοι αγρότες μπήκαν στο επάγγελμα σε όλο το νησί. Δημιουργήσαμε συνετερισμό μέσα από τον οποίο επιδιώχνουμε την ενημέρωση των μελών αλλά και κάθε ενδιαφερομένο σχετικά με την ανάπτυξη και την βελτίωση της εξάλιξης του κλάδου. Συχνά οργανώνουμε ημερίδες και συνέδρια στα οποία καλούν ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι μας ενημερώνουν για τις επιστημονικές εξελίξεις του κλάδου αλλά και επαγγελματίες με τους οποίους ανταλλάσσουμε εμπειρίες. Οι ενέργειες αυτές έχουν αποδώσει χαρπούς και τη στιγμή αυτοί ο κλάδος στο νησί μας βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Αναθεωρώντας τις απώσεις μου για το γάμο, παντρεύτηκα και απέκτησα τρία παιδιά στους συγχωρείς στον κοινωνικό τομέα. Για σάς τους βιβλιοθηκονόμους, φαντάζομαι ότι σύντομη αυτή η παρουσία σας ενδιαφέρει από την άποψη της σπουδαιότητας που προέκυψε από δύο βιβλία μιας μικρής βιβλιοθήκης με περιορισμένη συλλογή. Φαντάζομαι ότι μια μεγαλύτερη βιβλιοθήκη με πλούτο γνώσης και συλλογής τι θα μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας, στους στόχους σας, στην πατρίδα μας κανείς δεν περισσέβει. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.