23η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2019)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρτίια Συνάδελφοι, μπορούμε να καθίσουμε όλοι στις θέσεις μας. Συνάδελφοι, μπορούμε να καθίσουμε όλοι στις θέσεις μας. Συνάδελφοι, μπορούμε να καθίσουμε όλοι στις θέσεις μας. Μπορούμε να καθίσουμε όλοι κάτω. Ο Αντιπρόεδρος και η Γραμματέας να έρθουν στο Προεδρείο. Λοιπόν, αρχίζει η 23η Τακτική Συνεδρίαση. Ε, δεν μπορώ τώρα, Βαγγέλη, να το κάνω αυτό. Βαγγέλη! Λοιπόν, αρχίζει η 23η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πριν απ' όλα, έχουμε μία επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία θα αναφερθώ, του κ. Πετράκου και του κ. Δρούγκα, που αφορούν εμένα προσωπικά. Δεν τη διαβάζω, είναι ότι κάποια δύο θέματα, τα οποία είχαν βάλει προδειμήνου περίπου το ένα και ένα μήνα το άλλο, και αφορούσαν τα πυρηνελλεργεία και τον δρόμο Ριζόμυλος-Κορώνι και τα λοιπά, ότι δεν τα έβαλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θέλω να πω δύο κουβέντες. Πρέπει να γνωρίζετε όλοι, ότι για τις επερωτήσεις, ο χρόνος που έχουμε είναι μισή ώρα. Με δεδομένο, με δεδομένο, ότι κάθε επερώτηση, τουλάχιστον, τουλάχιστον, το μήνυμα που θέλει είναι 10 λεπτά, δεν λέω ένα τέταρτο, λέω 10 λεπτά. Άρα σε κάθε συνεδρίαση, μπορούμε να συζητάμε τρεις επερωτήσεις. Το ανώτερο, το μάξιμου. Κυρία Δρούκα, θα μ' αφήστε να τελειώσω και μετά. Κυρία Μπουζα μπορεί να πω, συγγνώμη. Κυρία Μπουζα, όταν μιλάω, εντάξει, είναι τραγικό να με... Μα πρέπει να μου κόψετε τον λόγο την ώρα που θέλω να πω κάτι εγώ. Εγώ δεν κόβω κανέναν, τουλάχιστον. Σεβαστείτε, μετά, μόλις τελειώσω, κανένα πρόβλημα. Λοιπόν, άρα λοιπόν, μπορούμε να βάλουμε τρία. Κύριε Πετράκο, επειδή έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, και πιστεύω ότι είχαμε συνονοηθεί σε πολλά θέματα, ήδη έχουμε στα τέσσερα συμβούλια πρακτικά που έχουμε κάνει, έχουμε βάλει πέντε επερωτήσεις δικές σας, πέντε. Εδώ, όμως, βάλουν και άλλοι συνάδελφοι επερωτήσεις. Για τα πυρηνελλουργία δεν είχα καμία πρόθεση, καμία, και σας το είχα εξηγήσει κιόλας προφορικά, να μπει κάποια στιγμή. Αλλά δεδομένου ότι είχε προηγηθεί ο περιφερειάρχης που είχε βάλει, είχε κάνει κάποιες ανακοινώσεις, τρεις μήνες περιφερειακοί αρκεί είμαστε. Α, έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε λύση στο θέμα τώρα, η οποία πρέπει να προηγηθεί ένα χρονικό διάστημα, για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και να βρούμε λύση, έτσι. Αυτή την πρόθεση λοιπόν άφησα, αλλά ταυτόχρονα συζητάγαμε δικά σας θέματα, δικές σας επερωτήσεις. Χωρίς καμία πρόθεση από τη δική μου τη μεριά, να κόψω κανέναν. Ο περιφερειάρχης λοιπόν που το συζήτησα, μου είπε ότι βεβαίως να μπουνε σήμερα. Όμως επειδή έχουμε άλλες τέσσερες, θα παρακαλέσω να είμαστε αρκετά σύντομοι και να μπουνε στο τέλος. Δηλαδή να προηγηθούν οι τέσσερες άλλες και να συνεχίσουμε με αυτές. Συμφωνούμε? Ωραία. Πάμε παρακάτω λοιπόν, αν υπάρχουν ερωτήσεις. Α η κυρία Μπουζάκη. Συγγνώμη κύριε Πρόεδρε, απλώς θέλω να μας διευκρινήσετε, το τι ακριβώς θα γίνεται με τις επερωτήσεις, μια και βρισκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία τώρα των επερωτήσεων, διότι στο προηγούμενο Περιφεριακό Συμβούλιο, χωρίς την συνεργασία που επιβάλλεται με το λοιπό Προεδρείο, μας είπατε, ενημερώσατε τόσο όμορφα, ότι δεν υπάρχουν δευτερολογίες στις επερωτήσεις. Θα σας παρακαλώ να μας διευκρινήσετε πακριβώς, διότι εδώ θα υπάρχουν και πολλές επερωτήσεις, οι οποίες θα γίνουν και στο μέλλον και πρέπει να ξέρουμε ακριβώς πώς θα πρέπει να χειριζόμαστε το θέμα. Να συμφωνήσουμε σε κάτι. Όταν είπατε ότι έχουμε μισή ώρα και το καταλαβαίνετε από τον κανονισμό, αυτό δεν είναι λάθος, όλα να τα διορθώσουμε, αυτό δεν πρέπει να το διορθώσουμε, γιατί όταν έχουμε μισή ώρα σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητήσουμε τα υπόλοιπα θέματα. Για αυτό έχει μπει από τον κανονισμό. Ακούστε με, είναι πολύ πιο σημαντικά τα άλλα θέματα. Όχι, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, είναι εξίσου σημαντικά τα πάντα. Ακούστε με, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Ούτε μόνο σας μπορείτε να λαμβάνετε. Αφήστε με να τελειώσω σε αυτό που ήθελα να πω. Εγώ σας άφησα να μιλήσετε και δεν μίλησα. Εντάξει, λοιπόν. Η γνώμη μου και η άποψή μου είναι ότι εφόσον έχουμε αυτό το χρονικό διάστημα θα γίνεται όπως πρέπει. Ερώτηση, επερώτηση, ανταπάτηση από τον αντιπεριφερειάρχη ή τον περιφερειάρχη και κλείνει το θέμα. Αυτό το νόημα και η επερώτηση. Εάν ανοίξουμε διάλογο εδώ, δεν θα μας στάνει όχι μισή ώρα, δεν μας στάνει όλη η συνεδρίαση. Όλη η διάρκεια της δεν θα μας στάνει. Άρα λοιπόν, όλα έχουν μια λογική όταν γίνονται και σε αυτό νομίζω ότι έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Λοιπόν, αν υπάρχει άλλος που έχει... παρακαλώ κύριε Πετράκο. Ναι, κύριε Πρόεδρε, για τη δεύτερη επερώτηση για την οποία διαμαρτυρώμεθα, είχαμε ζητήσει συγχρόνως να μας δοθούν κάποια έγγραφα, τα οποία δεν έχουν δοθεί. Εγώ καταλαβαίνω τι λέτε... Αν σας απαντήσω περιφερειάρχης μη γυρίζετε, θα καταλάβετε ότι δεν θα υπάρχει στέμα και σε αυτό, κύριε Πετράκο. Ωραία, αν υπάρχει, ωραία. Θα απαντήσω περιφερειάρχης και θα δείτε ότι θα κλείσω το θέμα. Μπορώ να θέσω ένα ζήτημα για 30 δεύτερα προημερσίας που νομίζω είναι επίγον και μικρό και πρέπει να λυθεί όμως. Είναι επίγον γιατί ήρθαν άνθρωποι και έθεσαν θέμα. Αφορά τον κ. Λαμπρόπουλο την περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας. Αυτό το οποίο ζητάν οι πολίτες κ. Πρόεδρε και κ. Περιφερειάρχη και κ. Αντιπεριφερειάρχη είναι στον γνωστό δρόμο, στον πολύπαθο όπως λέει που γράφτηκε και μάλιστα σε ένα site ως ο δρόμος του τρόμου, εννοώ για το τρίπολοι αρχαία Ολυμπία, πρέπει να γίνουν άμεσα επεμβάσεις από την πλευρά σας κοπής κλαδιών, γιατί ο δρόμος είναι επικίνδυνος και συγκεκριμένα στα κομμάτια λαγκάδια λευκοχώρη και κουκλαμά γέφυρα ειρημάνθου. Δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα και θα παρακαλούσαμε να παρέμβετε άμεσα, θα αυξηθεί η κίνηση αυτή την περίοδο. Είναι νομίζω κάτι πάρα πολύ γρήγορο και απλό και να τουλάχιστον αποκατασταθεί η ορατότητα. Και πέτρακο το σημειώνουμε άμεσα, αύριο θα επιλευθούμε για το θέμα. Λοιπόν, προχωράμε, υπάρχουν ερωτήσεις, όχι. Έχουμε ένα θέμα εκτός ημιρισίας, πού είναι ο Παναγιώτης. Προχωράμε στις επερωτήσεις και θα βάλω μετά το θέμα εκτός ημιρισίας. Πρώτη επερώτηση, θα το βάλουμε μετά, μόλις τελειώσουν οι επερωτήσεις. Επερώτηση των Περιφερειακών Συμβούλου Πετράκου και Δρούγκα, με θέμα, ζητήσατε από τον Υπουργό Τιμίου Στουκώσης Παραγωγής Μέσω Ενεργειακής Αναβάθμισης των Δικτύων του Αναβάλλου, κύριε Περιφεριάρχα. Κύριε Πετράκο, έχετε το λόγο. Ο κύριος Δρούγκας. Ναι, κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεράχη, κύριοι συνάδελφοι, ο Ανάβαλος είναι το κύριο αδρευτικό δίκτυο της Αργολίδας, με ζωτική σημασία για το πρωτογενείο τομέα της Αργολίδας. Προσφάτως ανακοινώθηκε και θεωρούμε θετικό την ένταξη στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στη Δράση 431, του έργου Μεταφορά και Διανομή Νερού Άδρευσης από τα δίκτυα του Αναβάλλου στο Δήμο Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας. Ένα έργο που είναι πάγιο και ζωτικό αίτημα των κατοίκων της Ερμιονίδας. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι όλη η ΤΟΕΒ είναι υπερχρεωμένη. Και είναι υπερχρεωμένη γιατί οι αγρότες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος χρήσης του νερού του Αναβάλλου. Συνέπεια αυτού είναι να παρατηρείται μεγάλη μίωση της κατανάλωσης ρέφματος. Δηλαδή αν δούμε ένα πίνακα στοιχείων με την κατανάλωση ρέφματος, βλέπουμε χρόνο με τον χρόνο δραματική μίωση που σημαίνει ότι οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, δεν καλλιεργούν. Και με δεδομένες τις αντιαγροτικές πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ποδηγού που σε συνεχίει συμπίεση των τιμών των προϊόντων, έχουμε φτάσει σε μια διέξοδη κατάσταση. Βάσει τώρα όλο αυτό που είπαμε θέλω να ρωτάμε. Πρώτον, αν θα πάει τελικά το νερό του Αναβάλλου στην Ερμιονίδα, γιατί εδώ υπάρχουν κάποιες εκφρασμένες, βάσιμες, αβάσιμες θα μας πει, ενστάσεις από τον κ. Περιφεριάρχη, ακούστηκαν. Βέβαια υπάρχει η δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξη του κ. Βορήδη που λέει ότι θα πάει, δεν τρέχει κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το δεύτερο που θέλουμε να ρωτήσουμε είναι αν γνωρίζουμε στον και κατά προσέγγιση, με τι κόστος χρήσης θα πάει το νερό του Αναβάλλου στους καλλιεργητές στην Ερμιονίδα. Γιατί αν είναι να φτάσει με ένα κόστο χρήσης που θα κάνει αδύνατη τη χρησιμοποίησή του, είναι δωρονάδωρο. Θα στείλουμε νερό στους αγρότες που θα μπορούν να το παραποτίσουν γιατί δεν θα βγαίνουν οικονομικά. Και το τρίτο είναι αυτό το θέμα του τίτλου. Αν στη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο κ. Περιφεριάρχης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, του έθεσε το θέμα του εξυγχρονισμού και της ενεργειακής αναβάθμισης στο δικτύο του Αναβάλλου με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να θυμίσουμε ότι παρόμοιο έργο έχει υπάρξει, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι από τον δήμο Πίδνα Σκολιδρού που το κατάφερε και το πήρε ας πούμε. Και αυτό είναι ένα πάγιο και ζωτικό επίσης θέμα για να μπορέσουμε να ξαναστήσουμε πρωτογενή τομέα. Γιατί η αργολοίδα δεν είναι μόνο τουρισμός, είναι και πρωτογενής τομέας. Ευχαριστώ. Έχετε το λόγο κύριε Περβερήφ. Κύριε Τρουκά, καταρχήν να κάνω πράγματι πολύ σωστά είπατε. Είναι ενταγμένο το έργο του Αναβάλλου με την ένταξη της πράξης έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα αναβάλλου στο δήμο Ρημιονίδας, νομό Αργολίδας, με αριθμό πρωτοκόλου 47.09. Μέσα στην πράξη ένταξης δεν αναφέρεται κάποια αντίστοιχη δράση για εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση ΑΠΕ, όπως αυτό το οποίο αναφέρεται στο δήμο Πίδνα Σκολιδρού, αλλά είναι 48 εκατομμύρια για τα έργα μεταφοράς και το κυρίως έργο. Είναι μελέτη αρδευτικού δικτύου 1,5 εκατομμύρια, κατασκευή αρδευτικού δικτύου 17 εκατομμύρια 600.000 και άλλα μικρότερα ποσά. Μόλις τον Οκτώβρι του 2019, του τρέχοντος έτους, υπήρξε αναποσαρμογή των ορίων απορρόφησης για δίκτυο μεταφοράς διανομής Πελοποννήσου, που δίνει τη δυνατότητα επαύξησης του ποσοστού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Πράγματι, στο έργο το οποίο αναφέρατε, δηλαδή βελτίωση συνθήκων άρδευσης με ορθολογική χρήση νερού και εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση ΑΠΕ δήμου Πίδνα Σκολιδρού, υπάρχει τέτοιου είδους πρόβλεψη, δηλαδή εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα κτλ. Και τέλος, να σας πω, τελειώντας με τα κείμενα αυτά νομοθετικά, ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει διαβούλευση στο Άρθρο 24 πλαίσιο εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη, όπου πραγματικά υπάρχουν πρόνοιες νομοθετικές για τέτοιου είδους τράσεις και τέτοιου είδους ενέργειες. Εξόσον γνωρίζω, καθότι ήμασταν και όλοι οι χορικαίοι της Περιφερειάρχης, μαζί με τον κ. Περιφερειάρχη θα σας μιλήσει και ο ίδιος, κάθε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πράγματι τέθηκε το θέμα ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη εγκατάσταση, ο ανάβαλος πρέπει να περάσει από πολλά δλιωστάσια, είναι ένα δύσκολο έργο, είναι ένα πολύ πλοκό έργο και ότι πράγματι πρέπει να αναζητηθεί μια τέτοιου είδους δράση, σαν αυτή την οποία έχει γίνει στην Πίδη να Κολυνδρώ, προκειμένου να μειωθεί το κόστος για να φτάσει το νερό στο χωράφι του κάθε παραγωγού, για να μπορεί να είναι συμφέρον, για να μπορεί πραγματικά να ανακουφήσει τον κόσμο, γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να πάρουμε το νερό να το πάμε μέχρι την περιοχή της Ερμιονίδας, αλλά να είναι λειτουργικό το έργο αυτό, γι' αυτό άλλωστε πληρώνει το ΕΣΠΑ, για λειτουργικά έργα, ούτως ώστε το νερό πράγματι να φτάνει και να ικανοποιεί τις ανάγκες για τις οποίες ένα τέτοιο έργο μπαίνει σε λειτουργία, επιδοτείται, χρηματοδοτείται και ολοκληρώνεται. Όσον αφορά τώρα το έργο του αναβάλου, σας είπα ότι πράγματι είναι ενταγμένο από τον 7ο του 2019 και εξόσον γνωρίζω αυτό συνεχίζει και θα προχωρήσει και αυτή την πληροφόρηση έχουμε και από το Υπουργείο Γεωργίας. Λοιπόν, η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει σαφής πολιτική από πλευρά της Υπουργείου όσον αφορά την περιοχή της Ερμηωνίδας. Αναφέρονται σε ένα κόστος πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για να ανεβάσει στον ουρό στο βουνό και να ποτίσει σε μια περιοχή η οποία έχει πολύ μεγάλα και πολύ σοβαρά προβλήματα. Έχουμε συνονιθεί στην επόμενη συνάντηση, διότι προφανώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Διότι προφανέστατα με τέτοια κόστη θα είναι δωρονάδρομος πώς θα ποτίσει ο κόσμος, πώς θα αρδευτείται η περιοχή. Ελπίζω στην επόμενη συνάντηση, γιατί αυτό δεν είναι θέμα περιφερειακής αρχής όπως είναι κατανοητό, να μπορέσουμε να πούμε και να καθισχάσουμε τον κόσμο συγκεκριμένα αποτελέσματα και απτά. Τέθηκε και το θέμα ενός άλλου φράγματος, στην περιοχή ρίζες, τζερτζαλιά, αν το λέω καλά, αλλά όλα αυτά είναι σε πολύ προημό στάδιο. Γι' αυτό καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν ξεκάθαρη άποψη. Σωστά θέτη στο θέμα είναι μίζων ζήτημα για την περιοχή της Ερμηωνίδας. Για τις άλλες περιοχές θα προχωρήσουν και με χρήση φωτοβολταϊκών. Και για το ΓΟΕΒ είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα, τα χρέη τα οποία έχει προς τη ΔΕΙ, υπάρχει μια σκέψη για την αντιμετώπισή τους. Δεύτερη επερώτηση. Τι θα γίνει με τα αντιπλημμυρικά έργα της Μεσσινίας που είχε ανατεθεί η μελέτη του στο Μορέα, ο κ. Πετράκος και ο κ. Δρούγκας. Ναι κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Είναι γνωστά τα πράγματα και οι συνέπειες της φοδρής κακοκαιρίας της 20 Νοέμβρη, που εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές, αλλά κυρίως είναι νοπές μνήμες από τις μεγάλες πλημμύρες του 2016. Είναι γνωστό και το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Περιφεριάρχης, ως δήμαρχος τότε της Καλαμάτας, ότι το 2017 δόθηκαν υποσχέσεις από τον προηγούμενο υπουργό υποδομών τον κ. Σπρίτζη για κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Μάλλον για ανάθεση των μελετών στο Μορέα, ο οποίος δεν είχε κάνει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα κατά την κατασκευή του αυτοκίνητοδρομου. Επειδή από το 2016 έχουν περάσει δύο χρόνια και επειδή, όπως γράφτηκε πριν από ένα χρόνο περίπου, ότι σημείο τριβής ανάμεσα στους παραχωρησιούχους του Εθνικού Δικτύου και στην Πολιτεία αποτελεί η εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές γύρω από τους αυτοκίνητοδρομους. Οι παραχωρησιούχοι ξεκίνησαν τη μελέτη των έργων με την υπόσχεση του Υπουργείου ότι θα τους ανατεθεί και η εκτέλεση τους. Οι παραχωρησιούχοι στελέχη της Κυβέρνησης τότε αντέδρουσαν σε αυτή την προοπτική ζητώντας να διανεργηθούν διαγωνισμοί και με αποτέλεσμα, αυτό λέει το ρεπορτάζ, να μην ξέρουμε πού βρίσκεται. Ένα είναι βέβαιο, ούτε κανένας δεν το ξέρει, γι' αυτό ρωτάμε, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα, όπως έχουν υποθήκει από τον κ. Περιφερειάρχη πολλές φορές, είναι σημαντικά. Και επειδή δεν πρέπει να ανταθέτουμε σε δεύτερη προτεραιότητα, αλλά να είναι σε πρώτη προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα, ρωτάμε πρώτον αν γνωρίζετε τι έχει γίνει, αν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που είχε αναθέσει ο προηγούμενος υπουργός υποδομών στο Μορέα, αν έχουν παραδοθεί ή αν θα παραδοθούν και τρίτον, ποιες είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αυτής για αυτά τα ζητήματα και αν είναι διατεθειμένη, τουλάχιστον αν όχι τα 250 το σύνολο των εκατομμυρίων, αλλά τουλάχιστον τα 100 εκατομμύρια που είναι αναγκαία για την αντιπλημμυρική θωράκηση της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής να διατεθούν. Και τέλος, τι ενέργειες έχετε κάνει εσείς προς αυτή την κατεύθυνση με τις συναντήσεις σας που κάνατε με τον υπουργό υποδομών, κύριε Περιφερειάρχη. Αυτά είναι τα ερωτημάτα μας. Για ένα μόνο λεπτό. Εγώ, απλά να αναφερθώ στις περιοχές όπου επονήθηκαν, ολοκληρώνονται οι μελέτες, είμαστε στην τελική ευθεία για να γίνουν τα αντίστοιχα έργα, αφορούν και δύο περιοχές εκτός Μεσσινίας, μία είναι στη Σύρα Γαραψωμάτη, έξοδος Γαραψωμάτη, πλησία του οικισμού με το ίδιο όνομα, και στον Ανισόπεδο κόμμα της Μεγαλόπολης, Ρέμα Ταβανόρεμα, οικισμός Περιβόλια. Έχουμε άλλες έξι περιοχές μέσα στη Μεσσινία, όπου ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, να πούμε από την αρχή, είναι 80 εκατομμύρια ευρώ. Οι υπόλοιπες έξι περιοχές είναι και στο ξεκίνημα εκεί που είναι τα διώδια τα μετοπικά στο Πείδημα, με παρεμβάσεις και μέσα στον οικισμό, αρροδρόμιες της πόλης Καλαμάτας, στην αιτήριο σωδού Σπερχογίας, στο δρόμο Σπροχωμά Μεσσίνη με τον Κόμβο κλπ, και στον ποταμό Άρη και η Βοτοειδής ο Χετός στην οδό της πόλης Καλαμάτας στα βαθιά Λαγκάδα, στον ποταμό Νέδοντα εκεί που είναι η Μεγάλη Γέφυρα κάτω διευθετήσεις, περιμετρική οδός Καλαμάτας Ρέμα Ελαφογρέμι Λαγκάδα Καραμπογιάς, Ρέμα Καλαμίτσι και Πολιτέικο και Ρεζένια. Είναι δηλαδή σε πάρα πολλά σημαντικά σημεία που θα γίνουν επεμβάσεις και νομίζω ότι θα βελτιωθεί πάρα πολύ η κατάσταση με την ολοκύρωση αυτών των έργων. Έτυχε να είμαι δήμαρχος σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον ευρύτερο δήμο Καλαμάτας μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες. Υπήρξε μια παρέμβαση με τη βοήθεια του Υπουργού Υποδομών και του τότε Γενικού Γραμματέα της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή τριών πολύ σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων. Ένα είχε ολοκληρωθεί, αλλά το δεύτερο κοντεύει να τελειώσει από ότι ξέρω, το τρίτο είναι σε εξέλιξη. Θυμάμαι ότι τότε ανατέθηκε μια μελέτη στο Μορέα, διότι είναι προφανές ότι ο αυτοκενητόδρομος ήταν η Μητελής τότε, ο περιμετρικός ιδιαίτερα, συνδέθηκε με τις πλημμύρες. Μιλάμε για μια περιοχή όπου πλημμυρίζει το αεροδρόμιο σχεδόν κάθε χρόνο, όπου τα ποτάμια τα οποία υπάρχουν εκεί και οχυρέματα δίνουν πολύ σοβαρές πλημμύρες. Ανατέθηκε λοιπόν στο Μορέα μια διαδικασία μελετών της τάξης περίπου των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Ανέβηκα τρεις φορές στο Υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα. Γνωρίζω ότι το θέμα έχει βαλτώσει των μελετών, ότι ο Μορέας έχει κάνει προμελέτες, αλλά ζητεί χρήματα, αυτό ξέρω, για την ολοκλήρωση των μελετών. Και αυτή τη στιγμή είναι στο σημείο να το κουβεντιάζουν το θέμα. Δεν έχω περισσότερες πληροφορίες να σας πω. Σας λέω όλη την αλήθεια από ό,τι γνωρίζω και θα δούμε το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Νομίζω είναι θέμα εβδομάδων το Υπουργείο Υποδομό να αποφασίσει πώς θα πάει ακριβώς στην ολοκλήρωση μελετών σε μια περιοχή που και μεσαία βροχή δίνει πλημμυρικά φαινόμενα. Ακόμα και μεσαία βροχή. Δεν μπορώ να σας πω περαιτέρω κάτι. Στις προμελέτες αναφέρονταν σωρία έργων τα οποία πρόκειται να μελετηθούν για να ενταχθούν σε πρόγραμμα στη συνέχεια και να γίνουν. Τελικά όμως φαίνεται ότι δεν προχωρείς διαδικασία και ζητούνται χρήματα για την ολοκλήρωση των μελετών. Τρίτη πρόσφαση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Γανώση σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν την προσωρινή διαχείριση απορριμάτων στο δήμο Ερμιονίδας. Έχετε το λόγο κ. Γανώση. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Καταρχάς να καλωσορίσω δύο αιρετούς της Ερμιονίδας που έχουν έρθει. Το πρωί Δήμαχο τον κ. Δήμητο Σφυρί και δημοτικό Σύμβουλο, επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, και τον κ. Τρυγκάκη, πρωί Πρόοδρο του ισκοινότητας Πορτοχελίου. Ο κ. Σφυρίς θα ήθελε να πάρει και το λόγο κ. Πρόεδρε, μετά την εισηγήση μου. Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συζνάδρεφοι, στις 30 Οκτωβρίου του 1919, ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας, με την υπαρρυθμή 213826-3726 απόβασή του, αφέρεσε την άδεια λειτουργίας του ιδιωτικού πράσινου σημείου Ερμιονίδας λόγω σωρίας περιβαλλαντικών παραβάσεων, οι οποίες διαπιστώθηκαν σε έξι διαφορετικούς ελέγχους, αυτοψίες που διενεργήθηκαν από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Ιδρυοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας κατά τον χρονικό διάστημα από 24 του 2015 ως 3-7 του 2019. Η σοβαρότερη παράβαση ήταν ότι και στους έξι αυτούς ελέγχους βρέθηκαν σύμμυκτα απορρήματα στο ιδιωτικό πράσινο σημείο κατά παράβαση της νομοθεσίας αφού σύμφωνα με την άδειά του μπορούσε να συλλέγει και να μεταφέρει μόνο αυστηρός προδιάλεγμένα υλικά. Η Ερμιονίδα με το πράσινο αυτό σημείο εδώ και πέντε χρόνια δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερο πρόβλημα στην αποκομνητή των απορρημάτων παρά κάποιες δυσκολίες που υπήρχαν κατά καιρούς αλλά πάντα αναμέναμε την τελική λύση με την ολοκληρωμένη πρόταση για τα εργοστάσια με τη μορφή SDIT που είχε δρομολογηθεί για τη διαχείριση των απορρημάτων από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και τον κ. Τατούλη. Τέλος πάντων, εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα βρεθεί η λύση με συνέναιση όπως λέει από όλες τις παρατάξεις ο κ. Περιφεριάρχης και θα σταματήσει να μας ταλαιπωρεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα που μετρά πάνω από 10 χρόνια μετά το κλείσιμο των χωματερών. Αλλά μέχρι τότε η λύση είναι να μένουνε τα σκουπίδια στους δρόμους και κάθε τρεις και λίγο να κηρύσουμε τη συγκεκριμένη περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Όταν ζήτησα από τον δήμαρχο Ερμιονίδας να με ενημερώσει τι μέλη γενέστε, μου είπε ότι όταν ζήτησε τη βοήθεια του Περιφεριάρχη του πρότεινε λύσεις ανέφυκτες όπως το να γίνουν δέματα τα σκουπίδια και όταν ανοίξουν τα εργοστάσια να τα παραλάβει η περιφέρεια και άλλα πολλά. Βέβαια από την 4η 11 Δεκεμβρίου που ο δήμαρχος Ερμιονίδας οδηγήθηκε για διεύτερη φορά στο αυτόφορο μαζί με τον αντιδήμαρχο και οι παρήλους του Δήμου στην προσπάθειά του να μαζέψει με οποιοδήποτε τρόπο είχε απομείνει τα απορρίμματα στους δρόμους και με τη σημερινή επερότηση τη δική μου φυσικά να έκρεμει, είδα με ένα πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον, μια κινητοποίηση, μια ανησυχία και αμέσως η Ερμιονίδα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτο ανάγκης και γίνεται ανάκληση της απόφασης που είχε κάνει η περιφερειάργης πριν ένα μισό μήνα για το κλείσιμο του ιδιωτικού πράσινου σημείου. Εναγνία βέβαια του ιδιοκτήτη Εργολάβου ο οποίος έκανε και δηλώσεις στον τύπο σχετικά με αυτό. Το ρωτήμα που τη θέτετε είναι ότι ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αφού μπορούσε να δοθεί λύση από την αρχή και γιατί να κλείσουμε το πράσινο σημείο αφού δεν το ξέρατε κι εσείς κύριε Περιφερειάρχα ότι η μόνη λύση θα ήταν να μείνουν τα σκουμπίδια στους δρόμους. Γιατί και εσείς είστε παθών από ό,τι ξέρω σαν δήμαρχος. Έπρεπε δηλαδή να έχουμε δύο αυτόφορα σε δήμαρχα τη δήμαρχο, μήνυση του πρώην δημάρχου Καμίζη Δημήτρη εναντίον σας, να δημιουργηθεί διχόνια ανάμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για αυτό το θέμα. Ένα θέμα που λύνεται εδώ πέρα, κανονικά. Να υπάρχει πανελήνια δισφήμιση του Δήμου Ερμιονίδας, να υπάρχει τεράστια κοινωνική αναστάτωση και πάνω απ' όλα να έχουμε θέση σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση και να μην χρειαστεί πάλι στο μέλλον να έρθουμε σε αυτό το σημείο για αυτό το θέμα και για κανένα άλλο θέμα. Στο Δήμο Ερμιονίδας το πρόβλημα των απορρημάτων γίνεται συνεχώς αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και συνεχίζεται ένα γαϊτανάκι χρόνων με το πρόβλημα να παραμένει το ίδιο και η Ερμιονίδα της ιδιωτικής ανάπτυξης και των τουριστικών επενδύσεων να έχει γίνει μια απέραντη χωματερή. Εμείς δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνεται αυτό, να παίζονται μικροπολιτικά παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των δημοτών και να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και να υποβαθμίζουμε την οικονομική ζωή του τόπου. Θα ήθελα να ακούσω τις οποθετήσεις σας και τις προτάσεις για το θέμα και επιτέλους να βρούμε μία λύση γιατί το πρόβλημα θα εμφανιστεί σύντομα και πάλι κάτι που απευχόμαστε όλοι και το ξέρετε και εσείς πάρα πολύ καλά. Κύριε Γανώση, σας παρακαλώ, το γνωρίζουμε και εμείς τον κύριο Σφυρί ένα λεπτό και θα μιλήσει ο δημαρχός μετά. Θα δοθούν οι απαντήσεις και θα μιλήσει. Τον κύριο Σφυρί είμαστε πάλι γνώριμοι άλλωστε, καταλάβατε. Ευχαριστούμε. Θα μιλήσω εγώ κύριε Δρούκα. Θα ήθελα όσον αφορά την περώτηση αυτή να πω ότι καταρχήν η δουλειά της περιφέρειας είναι να αδειοδοτεί τις προτάσεις οι οποίες υποβάλλονται, να ελέγχει με τις υπηρεσίες και με το ΚΕΠΕ όπως και έλεγξε και όπως και έκανε απολύτως και υποδειγματικά τη δουλειά της και βεβαίως όλα αυτά πρέπει να γίνονται μέσω του ΦΟΣΔΑ ο οποίος αναλαμβάνει και να υλοποιεί τα προγράμματα για τη διαχείριση των απορριμάτων. Κακώς και πολύ κακώς και εσείς κατά τη δική μου γνώμη κάνετε μικροπολιτική. Ένα θέμα το οποίο δεν θα έπρεπε να επιρρίπτονται ευθύνες στην περιφερειακή αρχή. Το κάνετε και κακώς το κάνετε. Αυτό το οποίο επίσης ήθελα να πω σε εσάς που κάνετε την επερρώτηση είναι ότι όταν τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα του να γίνουν οι απαλλοτριώσεις για να συνεχίσει το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμάτων, εσείς συγκεκριμένα το κατεψηφίσατε κύριε Γανώση. Συγγνώμη κύριε Μαλτεζό, μιλάμε για την ποσορινή διαχείριση των απορριμάτων. Παρακαλώ αφού το ξέρετε τώρα δεν γίνεται διάλογο. Μπερδεύεστε. Εσείς το λόγο έχει ο περιφερειάρχης στις πράγματα που είναι λάθος. Δεν σχέσεις έχουν αυτό. Γίνονται λάθη και από ανικανότητα. Μην μπερδεύεστε. Σας ακούσαμε κύριε Γανώση να μάθετε να ακούτε και τους άλλους. Το λόγο έχει ο περιφερειάρχης. Έχουν δει πολλά τα ματάκια μου για τη διαχείριση των απορριμάτων όπου ταλαιπωρούμαι και εγώ ακόμα σχεδόν κάθε μήνα με αυτή την ιστορία. Και λυπάμαι για το γεγονός ότι για δέκατη φορά στην Ερμιονίδα έχουμε προβλήματα. Εγώ παρακολουθώ την Ερμιονίδα από το 2010 όταν πήγα στα Δίδημα που υποτίθεται ότι ξεκινάγαμε μία άλλη εποχή το 10 για τη διαχείριση των απορριμάτων στην Πελοπόννηση. Και ξέρω πάρα πολύ καλά το τι συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια. Και με τι αγώνα και τι αίμα κυριολεκτικά οι δημοτικές αρχές αγωνίζονταν για να κρατήσουν μία περιοχή καθαρή μεταφέροντας τη δεκακίσε σε κέντρα ή ονοί κέντρα διαχείριση των απορριμάτων, τα απορρίματα της περιοχής. Πρέπει να ξέρετε ότι εκτός από εμάς εδώ υπάρχουν και υπηρεσίες. Εμείς δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί να πούμε να γίνει αυτό ή να γίνει το άλλο. Και ξέρετε οι υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν από καταγγελίες. Και οι καταγγελίες ήσαν από τη συγκεκριμένη περιοχή, όπου πήγε πολύ σωστά το είπατε έξι φορές στο ΚΑΠΕ από την Αργολίδα και έκανε συγκεκριμένες εκδέσεις για το συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο, το ιδιωτικό πράσινο σημείο. Πήγαν οι υπηρεσίες, οι οποίες υπηρεσίες έκαναν έξι εκδέσεις. Ή θέλουμε την ομμότα και τις υπηρεσίες ή δεν τις θέλουμε. Ήταν μονόδρομος η απόφαση, αγαπητέ. Εδώ δεν είναι ο περιφεριάρχης, είναι ένα θεσμικό πλαίσιο, είναι οι πάλληλοι, είναι οι πάλληλοι οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι να κάνουν συγκεκριμένο έργο, τηρώντας τον νόμο. Λοιπόν, τι συνέβη από κει και πέρα, τα γνωστά στην Ερμηονίδα. Και ενώ έριζαν οι μέν εναντίον των δε, μετά από εκατό μέρες θυμόμαστε τις εκλογές στην Ερμηονίδα. Μετά από εκατό μέρες ο ένας εναντίον του άλλου, με συγχωρείται πάρα πολύ, διότι από τον κάθε τόπο ξεκινούν τα κακά και τα δύσκολα, από τον κάθε τόπο. Και βεβαίως ο καθένας έδισε και την ευκαιρία να πει και το δικό του λόγο και να βγάλει και την δική του τυχολή, αντί για να βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα. Όταν λοιπόν έφτασε η κατάσταση να είναι δύσκολη, όχι πολύ δύσκολη, δύσκολη, και μπορούσε να αποδειχθεί από τις συμπεριεσίες υγείας ότι μπαίνει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων, κινήθηκε όλη η διαδικασία, όλη η διαδικασία, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ρίχθηκε η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που σημαίνει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες κινούμενος ο δήμαρχος στα όρια του νόμου, τι άλλο υπάρχει, αλήθεια, να μεταφέρει τα σκουπίδια και βεβαίως δόθηκε και η δυνατότητα στην περιφέρεια για ανάκληση της απόφασης, διότι είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ερμιονίδα, συμβαίνει και στην Ιχαλία, συμβαίνει και στη Μάνη και δεχομένως σε κάποιες άλλες περιοχές. Έχουμε μία δυνατότητα όσον αφορά τον κινητό σταθμό που θα μας πάρει πάνω από 20 μέρες, τον κινητό σταθμό μεταφόρδουσης. Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή την οποία εσείς εκλέξατε. Ο λαός της Ερμιονίδας εξέλεξε, δεν την εξέλεξα εγώ και την οποίαν στηρίζομαι και την βοηθάμε ασφαλώς. Και όποιος άλλος να ήτανε, το ίδιο θα πράταμε. Έτσι είναι, ώστε να πάρει μία προσωρινή άδεια, εάν μπορεί να δουλέψει, δεν ξέρω σε ποιο σημείο, και να κάνει μεταφορά των απορρημάτων. Τώρα, περαιτέρω, μη με ρωτάτε γιατί δεν μπορώ να σας απαντήσω. Η αγωνία ηδική μας είναι στο συντομότερο δυνατό χρόνο να πάμε σε μία οριστική διαχείριση, ξεκινώντας από τις 4-5 περιοχές που έχουν οξύτατο πρόβλημα. Όχι ότι υπάρχουν περιοχές χωρίς οξύπροβλημα, γιατί δεν έχει τρίπολη, οξύπροβλημα, δεν έχει το άργος, δεν έχει το νάφλιο, δεν έχει οικόνηθος, δεν έχει το λουτράκι, δεν έχει η κυπαρισία, ποιος δεν έχει. Έσκασε το πρόβλημα, βρήκαμε λοιπόν το συγκεκριμένο τρόπο, ώστε φαντάζομαι σε 20 μέρες να γίνει μία προσωρινή τακτοποίηση, χωρίς να υπάρχει καμιά εγγύηση και το καλοκαίρι, ιδιαίτερα αν έχουμε προβλήματα και θερμή παράκτηση, να στηριχθεί η Δημοτική Αρχή, αυτή που εξέλεξε ο λαός της Ερμιονίδας, να στηριχθεί στο έργο το οποίο καταβάλει, στην αγωνία την οποία είναι εκεί. Εγώ ξέρω και ο προηγούμενος Δήμαρχος σε αυτήν την αγωνία ήταν και ο προ-προηγούμενος ο κ. Καμηζής και ο ίδιος στην ίδια αγωνία ήταν και πολύ σωστά το είπατε, ότι η γαϊτανάκη χρόνων, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή βλέπετε, καμία περιοχή δεν θέλει να διαχειριστεί τα σκουπίδια της, όλοι θα πάνε κάπου αλλού. Λοιπόν λίγο υπομονή και συνεργασία, διότι ό,τι παθαίνουμε σε κάθε περιοχή, πρώτα από όλα τα παθαίνουμε από το δικό μας το κεφάλι και τους δικούς μας ανθρώπους και έχω στοιχεία για αυτά τα οποία σου λέω. Βόηθα λοιπόν αφού είσαι από την περιοχή να υπάξει μια καταλλαγή και μια συνενόηση, είναι κύριο στοιχείο αυτό. Αυτό είπα και δεν το κατάλαβε μάλλον ο κ. Μαλτέζος, ότι εμείς δεν πρέπει να αφήσουμε να παίζονται μικροπολιτικά παιχνίδια στο δήμο ανάμεσα στη Δημοτικό Συμβούλιο. Κύριε Γανώση επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος είπατε ότι είπατε για κάτι σε αυτό το περιορισμένο. Όχι ανάμεσα, μη με κόβετε, δεν μιλάω πολύ κ. Πρόεδρε. Τώρα παίρνω παιχνίδια, σε λίγο θα μιλάω περισσότερο. Εντάξει δεν μιλάω πολύ. Τώρα το έχουμε κάνει για όλους, δεν πρέπει. Εντάξει μη το ξαναλέμε. Λοιπόν, θα δώσω το λόγο για δύο λεπτά στον κ. Σφυρί, αλλά θα ξεκαθαρίσω κάτι πρώτα γιατί θέλω να είμαι σαφής. Εγώ δεν κάλεσα κανέναν εδώ για τον εξής απλό λόγο. Όλοι γνωρίζετε τη διαδικασία ακολουθούμες τις επερωτήσεις. Επερωτών, επερωτόμενος και τελειώνει εκεί το θέμα. Και επειδή δεν καλέσαμε ούτε τον εκλεγμένο δήμαρχο, δεν κάλεσα κανέναν. Επειδή ήρθε ο κ. Σφυρίς από την Ερμιονίδα, απρόσκητος δεν το ήξερα. Ήρθε όμως εδώ από την Ερμιονίδα, είναι πολλές οι ώρες. Θα του δώσουμε το λόγο για δύο-τρία λεπτά να πει την άποψή του και να κλείσουμε το θέμα. Το κλείνουμε μετά το θέμα. Καλησπέρα. Καταρχάς ευχαριστώ που μου δίνετε ο λόγος. Δεν θα μεταφέρω τα γριτανάκια, γιατί πέντε χρόνια, το ξέρετε και μέσα στο ΦΟΣΔΑ, και γενικότερα η δική μας πολιτική ήταν να μην υπάρξουν σκουπίδια. Έτσι και εγώ βρήκα, μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερη εκτάσια αυτά, όσες φορές προσπαθήσαμε, ήταν σύνομες ενέργειες και χωρίς σύνομες ενέργειες δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα. Οπότε δεν θέλω να μεταφερθώ. Εδώ δεν ήρθα για να μεταφέρω κάποιες κοκορομαχείς, εδώ ήρθα να μεταφέρω την κατάσταση που ενδεχομένως δεν τη γνωρίζουμε, γιατί μπαίνουμε σε ένα διαφορετικό επικοινωνιακό παιχνίδι, αλλά έχω να πω τα εξής, ότι το ιδιωτικό πράσινο σημείο ήταν μια αναγκαιότητα, γιατί δεν μπορούσε να έχω ένα δημοτικό πράσινο σημείο, κατατέθηκε τρεις φορές από το δήμο μελέτη, ακόμα υπάρχει, επικαιροποιήθηκε γιατί άλλαζε ο νόμος, συνέπως δεν ήταν επιλογή δική μου ή οποιοδήποτε. Αλλά δεν ήρθα να απολογηθώ εδώ. Ήρθα να βοηθήσω μια κατάσταση, ασχέτος αν δεν φαίνεται μια συνέννηση. Και το λέω γιατί γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Περιφερειάρχα, είμαστε στο Φόσδα, γνωρίζετε πολύ καλά τι έχω κάνει και πόσους αγώνες έχω κάνει εκεί. Σε αυτά τα πλαίσια που μπορούσαμε, δεν υπάρχει κανένας άλλος δήμος που να έχει προχωρήσει στη μεταβατική περίοδο. Αν το γνωρίζετε εσείς, άλλος δήμος δεν υπάρχει. Με τα κακώς ή τα καλά κείμενα. Όμως έχω να τονίσω το έξις. Η κατάσταση έκταξε τις ανάγκες πουδέποτε στα πέντε χρόνια που υπήξαν καταγγελίες και δεν έκλεισε το πράσινο σημείο. Καταγγελίες που πυκνώσανε προεκλογικά, κάθε 22 μέρες υπήρχαν καταγγελίες. Κάποιοι θέλουν να το κλείσουν. Δεδομένο, δεν με ενδιαφέρει όμως αυτό. Πάλεψα ακόμα και μετά τις εκλογές, καταθέτωντας τρεις μελέτες στην περιφέρεια. Δηλαδή, εάν δείτε τι κάναμε από τον Απρίλιο και πριν τον Απρίλιο, από τον Σεπτέμβριο του 2018, θα δείτε ότι είχαμε κάνει την κατάθεση της κινητής μονάδας, που λέτε, κύριε Περιφεριάρχα, αυτής που λέτε εσείς, της μηχανικής ανάκτησης, που μπορούμε να τη δώσουμε και την έχει ο Δήμαρχος, την ξέρει ο Δήμαρχος. Έχουμε να δώσουμε την μελέτη πώς διαχειριζόμαστε τα κλαδιά και τα ογκώδι. Και αυτό επίσης είναι πολύ σημαντικό. Είναι δηλαδή πράγματα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν. Γιατί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει μία λήξη. Τι γίνεται από κει και πέρα. Συνεπώς, και ο σταθμος ΜΑ, το γνωρίζετε και μέσα από το ΦΟΣΔΑ, αλλά γνωρίζετε και μέσα από το ΠΕΣΔΑ, υπάρχει θεσμοθετημένος ο σταθμός μεταφόρτωσης της Ερμιονίδας. Αυτό θέλω να πω και αυτό είναι στα πλαίσια μιας συνενετικής, αν θέλετε, προσπάθειας, γιατί αυτό που θα με ενδιαφερεμένα είναι να συνεχιστεί, δηλαδή σπασματικές κινήσεις εκτάκτου ανάγκης. Δεν νομίζω ότι βοηθούν, γιατί θα αλείξει σε τρεις μήνες, σε έξι μήνες. Και αν δεν έχει γίνει το εργοστάσιο, και εδώ δεν έχει καμία ευθύνη βέβαια η περιφέρεια, θα έχουμε προβλήματα πολύ πιο σοβαρά. Αρκεί λοιπόν να δώσουμε τη δυνατότητα να γίνει και πράσινο σημείο και σταθμός ΜΑ, σύμφωνα με αυτές τις μελέτες που υπάρχουν και τις έχουμε διαθέσει και στο δήμο, και ενδεχομένως τις έχετε και εσείς στην περιφέρεια. Αυτό ήθελα να πω, όντως είναι σημαντικό το θέμα, και δεν είναι ανάγκη να προχωράμε στο ποιος έκανε ή όχι. Και στις δύο περιπτώσεις κινήθηκα αμέσως στον περιφερειακό σχεδιασμό και δεν κινήθηκα εκτός περιφερειακού σχεδιασμού, κλείνοντας χωματερές. Ίσως δεν θα πρέπει να κλείσω τις χωματερές. Είμουνα ο μοναδικός δήμος και ας έρθει ένας δήμος εδώ να πει ότι δεν χρησιμοποιεί χωματερί. Μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τι φαίνεται δεν μπορεί να κινηθεί κανένας νόμιμα και είναι προτιμότερο να ανοίγουμε τις χωματερές και να μιλάμε μετά για προστασία του περιβάλλοντος και για σεβασμό της δημόσιας υγείας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να πω μια κουβέντα κύριε Πρόεδρε, γιατί υπάρχει μια παρέκκληση, απουσιάζει από εδώ ο δήμαρχος. Και πρέπει να υποστώ προσωπικά και τα επίχειρα αυτής της απουσίας, αύριο. Λοιπόν θέλω να σε παρακαλέσω ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επειδή ξέρω το τι αγώνες έχεις δώσει ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα. Να βοηθήσεις με όλους τους δυνάμεις τη Νέα Δημοτική Αρχή, ο λαός την εξέλεξε. Και νομίζω θα το κάνεις, έχεις προσφέρει στην περιοχή τα μέγιστα, ώστε να μην επαναληθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Όσον αφορά τις μελέτες, οι οποίες έχεις υποβάλει για το κινητό σταθμό, εγώ θα τις δω, έχω ζητήσει σε κάποια στοιχεία επιπλέον. Δραστηριοποιείται η υπηρεσία εδώ και μια εβδομάδα περίπου για το συγκεκριμένο θέμα. Εγώ θα σας κρατώ ενήμερους, αρκεί να υπάρχει μια ενότητα στην περιοχή. Και όσοι έχετε διατελέσει, όσοι έχετε τα αξιώματα, ή τα έχετε, φροντίστε προς αυτή την κατέθεση. Εγώ, Δημήτρη, σε θυμάμαι το 10, πάνω στα Δίδημα, με τη μονάδα η οποία έγινε εκεί. Θυμάσαι το τι κουβέντες κάναμε και το τι ελπίδες στηρίξαμε. Και επειδή είμαστε από τους ανθρώπους που έχουμε τραβήξει πάρα πολλά σε όλα αυτά τα χρόνια, νομίζω ότι πρέπει να κάνεις εσύ το μεγάλο βήμα υποστήριξης και διευθέντισης των ζητημάτων στην περιοχή. Εγώ θα σας ενημερώνω. Ξέρεις, δεν έχουμε μόνο τα σκουμπίδια στην περιοχή, έχουμε και άλλα προβλήματα, τα οποία συνδέονται με αναπτυξιακές επιλογές κλπ. Μόνο με ενότητα μπορούμε να φτάσουμε σε κάποιο επίπεδο. Σε παρακαλώ ενώπιον του συμβουλίου να συμβάλεις αυτό. Με την εκτίμηση που σου έχω. Έχω να πω μόνο το εξής, το ότι είμαι εδώ αυτή τη στιγμή δείχνει αυτό. Το ότι υπήξανε μελέτες που υπάρχουν και δεν τις χρησιμοποιούν είναι άλλο θέμα. Εάν εσείς τις κάνετε αποδεχτές μελέτες θα λυθεί. Τους κάλεσα να τους φέρουν, εντάξει. Απλώς θα σας το λέω και σε άλλες περιπτώσεις θα είχα πάει σπίτι μου από την ημέρα που δεν βγήκα δήμαρχος. Προχωράμε στην τέταρτη επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου κ. Πισσιμίση και υπερορίες των υπαλλήλων των περιφερειακών ενωτήτων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Σεβόμενος το χρόνο θα είμαι πολύ σύντομος αφορά τις υπερορίες των υπαλλήλων των περιφερειακών ενωτήτων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Μετά από 20 χρόνια στα κοινά οι πολίτες αποφάσισαν να τους εκπροσωπήσω κ. Πρόεδρε από την αντιπολίτευση. Σεβόμενος την απόφασή τους διαχειρίζομαι τα θέματά τους με σεβασμό, με πολιτισμό, με αξιοπρεπεία. Δεν λαϊκίζω και δεν το πέζω εργατοπατέρας κ. Νίκα όπως αναφερθήκατε πριν δύο περιφερειακά συμβούλια ότι εγώ δεν δέχομαι εργατοπατέρες και λαϊκισμούς. Εγώ έφερα το θέμα εδώ διότι με ενόχλησαν οι πάλληλοι των περιφεριών και έφερα το θέμα εδώ και αν έχετε μια άλλη άποψη για τους υπαλλήλους να μας την πείτε. Η δική μου άποψη για το προσωπικό της περιφέρειας είναι ότι μετά από 10 χρόνια μνημονίων οι μιστοί τους είναι πολύ χαμηλοί. Οι υπηρεσίες έχουν αποστελοχοποιηθεί και αυτή τη στιγμή όσοι εργάζονται εργάζονται πάνω, καταθέτουν την ψυχή τους πάνω από τις δυνάμεις τους και σε πολλές περιπτώσεις βάζουν το προσωπικό τους αυτοκίνητο πάνω από τις ώρες τους προκειμένου να εξυπηρεθήσουν τον πολίτη, το κοινό καλό. Θα ήθελα από το χρόνο που έχω και δεν τον έχω ξαντλήσει να δώσουμε τον λόγο στον Πρόεδρο των εργαζομένων που εδώ τον γνώρισα από τη Μεσσινία είναι να μας πει την άποψή του για το θέμα που έχω φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ευχαριστώ πολύ. Ποιος θα απαντήσει? Ποιος θα απαντήσει? Ωραία. Και στον κύριο Αθινασόπουλο αν θέλετε να δώσετε το λόγο. Ο κύριος Περιφεράκης έχει το λόγο. Λοιπόν, συνάδελφοι όποιος κόβει τις υπερορίες παραβαίνει το νόμο. Κανένας δεν έκοψε τις υπερορίες. Ποιος έκοψε τις υπερορίες δεν κατάλαβα. Ποιος? Κοιτάξτε. Για να δώσεις υπερορίες, γιατί εγώ είμαι αυτός ο αναλαμβάνων, αυτός που κάνει ο διατάκτης, ο αναλαμβάνων τη δαπάνη, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως λέει ο νόμος. Όσες υπερορίες κρίνει ο διευθυντής ότι πρέπει να κάνετε, τις κάνετε. Σας το λέω ευθέως. Και να καταγραφείς τα πρακτικά. Με έμφαση. Εγώ δεν παρανομώ κόβοντας τις υπερορίες. Λοιπόν, ποιον όμως αυτός που κάνει τις υπερορίες, θα υπάρξει έτοιμα από το διευθυντή, ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος για το συγκεκριμένο έργο, αυτή την ημέρα, σε αυτό το χρονικό διάστημα, πρέπει να πάρει υπερορίες. Η προέγκληση θα δοθεί και συνέχεια θα υπάρξει έγκληση πληρωμής. Αυτό το οποίο δεν μπορεί να γίνει είναι να χρησιμοποιείται η υπερορία μισθός. Και αρχίζουμε κάθε μήνα και λέμε 20 20 20 20 20, ανεξάρτητα είναι διευθυντή της συγκριτήρας. Αυτό δεν πρόκειται να το υπογράψω εγώ. Όχι το περιφερειακό να το συμβούλει, να το πει. Οποιοςδήποτε να το πει. Μόνο ο νόμος είναι αυτός ο οποίος με κατευθύνει. Προέγκληση της υπερορίας θα γίνει αμέσως, σας βεβαιώνω, επειδή έχουμε έλλειψη παλήλων. Έλλειψη παλήλων και συνέχεια έγκληση πληρωμής της υπερορίας. Αλλά άντε όλοι πάτε 20-30 ώρες στην υπερορία και λοιπά, αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί είναι παράνομο. Μου ζητεί κάποιος εδώ να υπογράψω κάποια παρανομία, δεν νομίζω. Όπου χρειάζονται οι υπερορίες επαναλαμβάνω για τρίτη φορά. Κατά την κρίση του διευθυντή θα δίνω προέγκλιση και αμέσως πληρωμή. Τι άλλο. Και απορώ πως έρχεται το συγκεκριμένο θέμα εδώ. Τι μου ζητείτε δηλαδή. Να παραβιάσω το νόμο. Αυτό μου ζητείτε έτσι. Δεν μπορώ να το κάνω. Έχετε την αντίπωση ότι εγώ δεν θα ήθελα να είμαι καλός, να ανοίξω ξέρω εγώ αν υπάρχουν χρήματα. Κοιτάξτε τα χρήματα τα πληρώνει η ανεξάρτητη αρχή πληρωμών. Αυτοί στέλνουν τη μισθόδοσια. Τι θα κάνω εγώ τη δεύτερη αρχή πληρωμών. Για τις υπερορίες θα εφαρμόσω το νόμο. Υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να πάρουν 400 ώρες στην υπερορία. Είναι κάποιοι οι οποίοι ενδεχομένως θα πρέπει να ολοκληρώσουν κάποιες μελέτες. Αναφέρομαι στη διεύθυνση ελληνικών υπηρεσιών. Κάποιοι που πρέπει να πάνε σε κάποια δουλειά. Και πρέπει οπωσδήποτε κατά την κρίση του διευθυντή να το εισηγηθεί ο διευθυντής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ελεγχθεί αν ο υπάλληλος εκτός οραριού παρακαλώ πολύ πως φέρει υπεροριακή εργασία. Νομίζω ότι αυτά τα οποία λέγω είναι σύμφωνα με το νόμο και μου ζητήθητε να εφαρμόζω το νόμο. Τίποτα απέραν αυτού. Λυπάμαι για το γεγονός της κακής κατάστασης των υπαλλήλων από άποψη μισθοδοσίας. Πολύ καλύτερης από τον ιδιωτικό τομέα πάντως. Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνουν 1.200-1.300 ευρώ σταθερά στα σπίτια των δημοσιών υπαλλήλων κάθε μήνα και σε ποια κατάσταση βρίσκεται αλήθεια ο ιδιωτικός τομέας με την ανεργία και με την έλλειψη μισθών. Τα ξέρετε όλα αυτά. Δεν λέγω ότι είμαι ευτυχής για το μισθολογικό καθεστώς των δημοσιών υπαλλήλων. Μπορούσα να μιλάω μέχρι το πρωί εδώ για αξιολόγηση για κάποιους που πρέπει να παίρνουν πράγματι χρήματα σοβαρά. Δεν μπορεί να έχεις τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών και να τον έχεις εξισώσει με τον κλητήρα ως παράδειγμα. Αλλά αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλια. Εσείς να μου ζητήσετε να τηρώ το νόμο και να με εγκαλείτε αν δεν τηρώ το νόμο. Λοιπόν, υπερορίες όποιος κάνει. Με την εισήγηση διευθυντή, την προέκριση και στη συνέχεια την εντολή πληρωμής. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο ειλικρινά. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Θανασσόπουλος ο Πρόεδρος αν δεν καλύφθη από τον κ. Νίκα θέλει να το αποθεθεί. Δύο λεπτά κ. Θανασσόπουλο. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν έρχονται προσέγγριση υπερορίες να ενταλματοποιηθούν, τυρείται η διαδικασία. Δεν νομίζω κανένας διευθυντής να παίρνει την ευθύνη και αυθαίρετα να προτείνει υπερορίες που δεν έχουν γίνει. Είναι γεγονός βέβαιο ότι υπάρχει συρρήκνωση του μισθού μας και των απολαβών μας και αυτό το ξέρετε όλοι. Να πω ότι πολλοί κλάδοι και πολλοί υπάλληλοι όχι απλά κάνουν 20 υπερορίες που είναι το ανώτατο όριο. Δηλαδή γιατί μιλάμε έτσι όταν μιλάμε για υπερορίες. Δεν είναι καν υπερβολικό ποσό. Ο μέσος όρος δεν ξέρω αν υπάλληλου που πραγματικά κάνει και παίρνει κάθε μήνα που δεν είναι κι αυτό αλήθεια. Δεν σημαίνει ότι παίρνουμε υπερορίες κάθε μήνα σε κάθε περιοχή και ενότητα. Κυμαίνεται γύρω στα 50 ευρώ. Για αυτό συζητάμε. Μην τρελαθούμε κιόλας. Και να σημειώσω ότι κάποιοι κάνουν και 50 και 70. Και σε κάποιες υπηρεσίες βάζουμε και τα αυτοκίνητά μας και την περιοσία μας για να δουλέψουμε. Για παράδειγμα, όλο το καλοκαίρι το σύνολο των γεωπώνων τους ελλοποραγωγικούς νομούς. Ελείψει το μεαρχόν γιατί προσλαμβάνονται λίγοι το μεάρχεις. Δεν σημαίνει και η τεχνολόγη Γεωπωνίας σαν έκρακτο προσωπικό δηλαδή ορισμένου χρόνου. Είναι λίγοι, οπότε και εμείς κάνουμε και τα χρέη το μεάρχη. Μάλιστα και πολλοί από εμάς που είμαστε και υπόπτες. Και το κάνουμε γιατί καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να προστατεύσουμε την παραγωγή του ελαιολάδου στην Πελοπόννηση, όπου είναι και σημαντική. Και όχι μόνο αυτό και άλλες υπηρεσίες. Εκτινιέται το ίδιο και οι τεχνικές υπηρεσίες. Δεν σημαίνει ότι και κάποιοι συνάδελφοι που είναι διοικητικό προσωπικό και υπάρχει έλλειψη στελεχών, δηλαδή δεν είναι πανδρωμένες, στελεχωμένες, συγγνώμη για την έκφραση, στελεχωμένες υπηρεσίες. Οπότε αναγκαζόμαστε, με το φιλότιμο λοιπόν του υπαλλήλου, βγαίνουν οι δουλειές. Και να σας πω, γιατί ξέρετε υπάρχουν και συλλογικές συμβάσεις που αφορούν τους υπαλλήλους των περιφεριών με μειωμένο ωράριο, που αφορά κάποιους κλάδους. Ξέρετε πόσες από αυτές τις μέρες οι υπάλληλοι φεύγουν μια ώρα γρηγορότερα. Πολλές μέρες φεύγουν και αργότερα από το κανονικό ωράριο μετά τις τρεις. Έτσι το λέω για να δείτε ποια είναι η κατάσταση εμείς. Δεν απαιτούμε τίποτα άλλο. Απαιτούμε να πληρωθούν οι περιορίες. Οι περισσότεροι υπάλληλοι κάνουν περιορίες. Βέβαια εδώ δεν θέλω να κάνω συνδικαλισμό, αλλά όμως και σαν κίνημα μαζικό και σαν ομοσπονδία, θα ζητούσαμε, ζητάμε από εσάς, ζητάμε από την πολιτεία, τουλάχιστον αυτές οι 20 ώρες, που σημαίνει το ανώτερο 100 ευρώ το μήνα να πληρώνονται. Εμείς έχουμε χάσει το 40% τουλάχιστον από το μισθό μας. Αυτά τα λίγα ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να κατανοήσετε το πρόβλημα όπως είναι στην πραγματικότητα και δεν δείτε θέμα παρανομίας. Και θα θέλα να πω, δεν είναι δυνατόν να μην εμπιστευόμαστε τους διευθυντές των υπερησιών. Λοιπόν, θα ακολουθήσω την πολιτική την οποία σας είπα και πολλούς διευθυντές των υπερησιών δεν τους εμπιστεύομαι. Εγώ υπέγραψα τα 20 όλα τα οποία ήρθαν από την προηγούμενη αρχή. Κανονικά δεν έπρεπε να τα υπογράψω, τα υπέγραψα όμως. Αλλά από εδώ και πέρα θα συμβαίνει αυτό και σας το λέγω με θάρρος και θα είμαι σύμμαχός σας και για την αύξηση του μισθού, ασφαλώς που είναι χαμηλός για κάποιες κατηγορίες. Αλλά ας είμαστε καθαρείς σε αυτό. Ό,τι λέει ο νόμος πρέπει να το τηρούμε. Και η υπερορία θα κάνει, θα παίρνει αυτός που την κάνει. Έτσι δίνουμε και ένα νόημα στις έννοιες. Σας βεβαιώνω και αυτό. Αν ο διευθυντής σας πει ότι αυτοί οι πέντε υπάλληλοι πρέπει να πάρουν 100 ώρες υπερορία, να τις πάρουν ευχαρίστως. Αλλά θα γίνεται προέκριση των υπεροριών από μένα και μετά η έκριση. Λοιπόν, προχωράμε στη πέμπτη επερώτηση. Κύριε Πετράκο, να έχετε υπόψη σας ότι έχουμε εξαντλήσει καταπολύτο μισάωρο. Παρακαλώ, είπαμε, συνονοηθήκαμε να βάλουμε τις επερωτήσεις, αλλά θέλω, συνοπτικά, για να πάρουμε και για να συνονοηθούμε. Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, το γνωρίζουμε όλοι και είναι και τις ενέργειες που έχει κάνει και τελευταία ο κύριος αντιπεριφερειάρχης στη Μεσσινία και εσείς τις δηλώσεις σας στην αρχή σε σχέση με τα πρινεργεία. Όπως είναι γνωστά και δεν θέλω να επεκταθώ πάρα πολύ και η συζήτηση, είναι γνωστή η συζήτηση που έγινε πριν από δύο χρόνια περίπου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, όπου διάπιστώθηκε πρώτον ότι υπάρχει νομοθετικό κενό σε πάρα πολλά ζητήματα σε σχέση με τη λειτουργία των πρινεργεών και αποφάσισε τότε το Συμβούλιο να υπάρξουν κάποιες ενέργειες και συναντήσεις του Περιφερειάρχη, του τότε Περιφερειάρχη, έτσι ώστε να καταρτισθούν ολοκληρωμένες νομοθετικές και τεχνολογικές προτάσεις για να προσεγγίσουν την επίλυση του προβλήματος και να εξατεσθούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά σχήματα. Λοιπόν, επειδή δεν καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είναι απλά ούτε έχω καμία διάθεση να κάνω κάποιο είδους λαϊκισμό. Θέλω να σας καταθέσω μια απλή πρόταση, κύριε Περιφερειάρχη. Πρώτον, μάλλον δύο προτάσεις. Πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα του νομοθετικού κενού, πρέπει να πιέσετε προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεύτερον, αν δεν ενταχτούν σε ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό χρηματοδότησης από το Ταμείο Περιβάλλοντος, για να λέμε την αλήθεια το κόστος της εγκατάστασης όλων των φίλτρων, όπως το γνωρίζετε καλά και θα στο έχει πει και η υπηρεσία και ο διευθυντής της υπηρεσίας, στη σύσκεψη που είχατε, αλλά και το γνωρίζετε και από τις άλλες χώρες. Η μόνη χώρα που έχει επιλύσει το πρόβλημα με επάρκεια είναι η Ιταλία, η οποία έχει εντάξει τα περιοργεία και χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα γιατί το κόστος είναι μεγάλο. Νομίζω προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πάμε για μια ουσιαστική λύση παράλληλα με τους καθημερινούς ελέγχους που γίνονται και το διαπιστωτό βλέπουμε ότι γίνονται, αλλά και δεν θέλουμε να τους υποτιμήσουμε σε καμία περίπτωση αντίθετα χαιρόμαστε ότι γίνονται οι έλεγχοι, αλλά αν δεν υπάρξει μια χρηματοδότηση δεν μπορεί κανένας από αυτούς να τα αναλάβει ένα εκατομμύριο τώρα να βάλει το καταλαβαίνετε πολύ καλά άρα χρειάζεται πίεση προς την κυβέρνηση η οποία πρέπει να το θέσει στο θέμα θα πούμε περιβάλλοντος και δεύτερον πρέπει να λυθούν τα νομοθετικά κενά έχουν κατατεθεί προτάσεις και με την παλιότερη ιδιότητά μου από το 2012 δυστυχώς ποτέ δεν λύθηκε το νομοθετικό κενό, μάλλον τα κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία αυτό ήθελα να πω Θέλω να παρακαλέσω τον κ. Αντιπεριφερειάκ και τον κ. Αστασσόπουλο ο οποίος έχει χειριστεί το θέμα με αγωνία πράγματι και με νυχτέρια γιατί γίνονται και έλεγχοι το βράδυ να μην λάβει τώρα το λόγο αν το λάβει περίπου στην επόμενη συνεδρίαση γιατί έχουν γίνει πολλά και διάφορα δεν φταίνουν μόνο οι εργοστασιάρχες φταίνουν και οι ελεκτές έχουν ευθύνες υπάρχει μια ανακριτική διαδικασία σε εξέλιξη θα σε 15 με 20 μέρες κρατήσω τον πρόεδρε να μπορεί να μιλήσει ο αντιπεριφερειάκης και να σας ενημερώσει δηλαδή έχουμε παραβιάσεις εντολών από τη γενική διέθυνση διαγραφή μέρους εντολών από τη γενική διέθυνση και κάποια τέτοια πράγματα τα οποία δεν τιμούν αυτούς που τα έκαναν αν τα έκαναν αν τα έκαναν ενδείξεις υπάρχουν από χρόνες είναι σε εξέλιξη διαδικασία σε τρεις ενεργειάσεις από τώρα θα σας ενημερώσει ο αντιπεριφερειάκης Δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο σε αυτό δεν υπάρχει καινό νομοθετικό υπάρχει καινό στην εποπτεία του κράτους και εμείς έχουμε δυνατότητες τέτοιες το θέμα είναι η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων αυτό είναι το θέμα μας και ο μηχανισμός που τα ελέγχει ας λύσουμε πρώτα τα εσωτερικά μας προβλήματα της εποπτείας και του ελέγχου ο κύριος θα την περιφερειάσει για ό,τι έχει κάνει και η προσπάθεια του ανεργόδης θα σε ενημερώσει σε δύο ή τρεις συνεδριάσεις από τώρα το συμμιλώνει ο πρόεδρος είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία Ευχαριστούμε κύριε Περιφερειάρχα επόμενο κύριε Πετράκο εντάχειο όμως γιατί... Εγώ, αν μου επιτρέπεις αγαπητέ κύριε Πετράκο για το επόμενο θέμα και πάλι θέλω να σε παρακαλέσω να μιλήσουμε σε δύο ή τρεις συνεδριάσεις διότι ολοκληρώθηκε μια διαδικασία ελέγχου παράπεψα στο Πυθαρχικό Συμβούλιο διότι τα συμπεράσματα είναι πάρα πολύ σοβαρά το θέμα και επειδή η όλη διαδικασία είναι μυστική δεν πρέπει να υποθεί τίποτα γιατί ενδεχομένως να θύξουμε και κάποιον αθώ τίποτα ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου και αυτό πιστεύω σε ένα μήνα από τώρα γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα ο δρόμος... Ωραία, θα το θυμίσω στον Πρόεδρο να το θέσουμε και να μας έχουν δοθεί σε τρεις-τέσσερες που θα είμαστε έτοιμοι πλέον να μιλήσουμε, γι' αυτό θα μιλήσουμε. Δεν υπάρχει κανένα λόγο, δεχτώ. Απλώς να μας έχουν δοθεί λίγο πιο πριν και τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει τότε. Προχωράμε, συνεχίζουμε, είπαμε ότι έχουμε ένα εκτός συμμυρισίας, είναι τυπικό το θέμα, είναι αλλαγή εκπροσώπου της Περιφέρειας στην Προγραμματική Κοινή Επιτροπή Παρακολούθηση, της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αρκαδίας για την υλοποίηση ενός διεθνού συνεδρίου με τίτλο «Επιτροσίες Διοργάνωσης Αναπτυξιακού Συνεργείου για την Κενοτομία στον Πρωτογενείο Τομέα». Η εκδήλωση αυτή έχει γίνει και όπως καταλαβαίνετε μένει να αλλάχτουν στην Επιτροπή Παραλαβής, να αλλάχτεί ο εκπρόσωπος ή εκπρόσωπος, δεν ξέρω κύριε Λαμπρόπουλε. Ναι, είναι ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας με τον αναπληρωματικό του. Το Περιφερειακό Ταμείο έχει ιδιορίσει. Ωραία. Ήτανε ο κύριος Μπακούρης με τον κύριο Τάνο. Ωραία. Και ποιος θέλετε, ο κύριος Γιανακούρας. Ο κύριος Βητυνιώτης με τον κύριο Καπέλιο. Ο κύριος Βητυνιώτης με τον κύριο Καπέλιο. Εγκρίνεται? Εγκρίνεται ομόφωνα. Προχωράμε στο πέμπτο θέμα της σημερίσσας διάταξης, έγκριση 1 της αναμόρφωσης του προπολογισμού περιφέρειας Πελοποννήσου οικονομικού έτους 19, εισηγητήσω αντιπεριφερειάρχηση ο κύριος Καπέλιος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Έχουμε μια κατά τη σχεδίου 1 της αναμόρφωσης του προπολογισμού περιφέρειας Πελοποννήσου για το οικονομικό έτους 2019. Και αυτή η αναμόρφωση γίνεται σύμφωνα με το άφρο 176 του νόμου 3852 του 2010 και η οποία έχει περάσει από την Οικονομική Επιτροπή με την υπαρθυμό 3502 του 2019. Και αν θα δείτε όσο αφορά τα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής προκύπτει από κάποια έσοδα που έχει η περιφέρεια, από κάποιες δράσεις και βέβαια και τα δύστυχα έξοδα. Νομίζω ότι το θέμα είναι καθαρά τυπικό. Όλα αυτά υπόκειται στην δικία όπου οι εγγραφές και τα έξοδα και τα έσοδα είναι συγκεκριμένα. Άρα νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι παραπέρατερό να πω εθνή. Έγινε ακριβώς κατανοητό για ποιο λόγο γίνεται η τροποποίηση. Αν δείτε, κύριε Τατούλη, το έχετε δει, ότι υπήρχε ένα σχάρι συγκούμασε αυτή την αναμόρφωση για την περιφερειακή ένα ταρκαδίας πηχή. Υπάρχει ένα ποσό 82.139,38 ευρώ, το οποίο έρχεται από το Interac Europe, το οποίο έχει να κάνει γιατί η περιφέρεια είναι επικεφαλής έργου. Είναι ένα έσοδο αυτό. Αν προχωρήσουμε πιο κάτω θα δείτε άλλο ένα ποσό, το οποίο είναι 797.752,80 ευρώ, πάλι όπου έχει να κάνει έσοδο από το Green Building. Και τέλος πάντων είναι μια σωρία εσόδων και εξόδων, τα οποία καταγράφονται στον πίνακα, πιο κάτω έχει ένα πίνακα αναλυτικό και μπορεί να το δείτε. Υπάρχει κάποιος που θέλει να πει κάτι, κύριε Πετράκο. Εμείς, μια και η παράταξη μας είχε καταψηφεί στον προϋπολογισμό του 2019, απέχουμε από τις διαδικασίες αναμόρφου. Προφανώς δεν συμμετέχουμε. Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό να πούμε πως τα δύο ποσά που είπε ο κύριος αντιπεριφεριάρχης, αλλά και άλλα πολύ σημαντικά τα οποία πρόκειται να έρθουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν να κάνουν με ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο εμείς ως περιφερειακοί είχαμε αναδείξει και αυτό είναι η ένταξη της περιφέρειας Πελοποννήσου στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και μάλιστα είχαμε καταφέρει σε προγράμματα ανταγωνιστικά, σε προγράμματα τα οποία θα έπρεπε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συμμετέχουμε ως εταίροι άλλων ευρωπαϊκών περιφεριών και άλλων πολύ σημαντικών φορέων της Ευρώπης, θα μπορούσαμε να είμαστε κελίντερ. Έτσι πράγματι, όπως ακούστηκε πριν από λίγο, σε τρία είμαστε λίντερ, αλλά ιδιαίτερα στο θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας και του κτιρίου της Λακωνίας που έχει να κάνει με ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα, καταφέραμε, γιατί ξέρετε κάποια πράγματα φαίνονται εύκολα, αλλά είναι πολύ δύσκολα, έχουμε χρειαστεί να δουλέψουμε πολύ σκληρά για αυτό, για να είμαστε ανταγωνιστικοί, να μπούμε σε αυτό το πρόγραμμα και να είμαστε από τους πρώτους στη χώρα που θα έχουμε τη δυνατότητα για αυτό το πρόγραμμα. Είδα και μια παρουσίαση που έγινε, είδα και τον κ. Καθηγητή, πρέπει να πούμε όμως ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έρχεται να συμβάλει πάρα πολύ στην εξοικονόμηση ενέργειας. Βεβαίως θέλω να πω και για ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο έχει να κάνει με την ηλεκτροκίνηση. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου από ό,τι βλέπω προχωράει και η νέα περιφερειακή αρχή αυτά τα προγράμματα, πρόκειται να αγοράσουμε και ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που ήδη τοποθετήσαμε της βάσης φόρτισης και νομίζω ότι αναμένω μάλλον, όχι νομίζω, αντί για τη συνέχιση μόνο των έργων τα οποία έχουν πάρει ένα δρόμο, να δω και τη νέα περιφερειακή αρχή με μια συγκεκριμένη δομή, να εξασφαλίζει και να μοχλεύει πόρους ευρωπαϊκούς πέρα από το ΕΣΠΑ, νέα προγράμματα, νέους εταίρους, έτσι είναι τα πράγματα. Η εξωστρέφεια είναι πάρα πολύ σημαντική, εγώ δεν συμμερίζω με μια άποψη που ακούστηκε πριν από λίγο ότι διαχειριζόμαστε τη φτώχεια μας, όχι, δεν διαχειριζόμαστε τη φτώχεια μας, η περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται πολύ ψηλά και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κυρίως το θέμα τουρισμού και εξαγωγών πάμε πάρα πολύ καλά, ας επενδύσουμε λοιπόν σε αυτό και ας έχουμε μεγαλύτερη εξωστρέφεια και στην ενεργία πάμε καλά, θέλουμε δρόμο αλλά πάμε καλά, ας δούμε θετικά τις εξελίξεις και βεβαίως συμφωνούμε με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, εφόσον βασίζεται σε αυτούς τους άξονες που ανέπτυξε ο κ. Καπέλιος. Προχωράμε στη ψήφιση, ποιοι είναι υπέρ, ποιοι είναι κατά, κ. Γότικας και ο κ. Τσεμπελής κατά, απόχει ο κ. Πετράκος με τον κ. Δρούγα. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία, θέμα 6, έκριση 21ης τροποποίησης κατανομής πιστώσεων για το έργο αντιμετώπιση εκτάκτων ανακών από ανωτέρα βία στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσινίας. Εισηγητήσω αντιπεριφερειάρχηση ο κ. Αναστασόπλος. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται μια αναμόρφωση των προϋπολογισμών και τροποποιείται στην κατεύθυνση να χρηματοδοτηθούν δύο έργα, τα οποία έχει σχεδιάσει η τεχνική υπηρεσία έδρας που με ημερομηνία 14-11 του 2019 απέστειλε στην Περιφερεια Πελοποννήσου και την κοινοποίησε και στην ΔΥΑ Καλαμάτας για να συντηρηθούν οι δεξαμενές οι οποίες υπάρχουν στο Ρωμό Μεσσινίας και οι οποίες σχετίζονται με την αντιπυρική προστασία. Αυτές οι δεξαμενές σε δύο εργολαβίες είχαν κατασκευαστεί μετά τις πυρκαγιές του 2007 σε δύο δόσεις, μία Ανατολική Μεσσινία και μία Δυτική. Είναι περίπου 30 στην κάθε περιοχή αν θυμάμαι καλά και οι οποίες έχουν πρόβλημα διότι μέσα από το μεταλλικό κέλυφος υπήρχε μία μεμβράνη, πλαστική, κάπως τέλος πάντων η σύνθεσή της ήταν ελαστική και όταν δεν έχει νερό και την χτυπάει ο ήλιος ξεραίνεται και επομένως δεν κρατάει το νερό. Χρειάζεται λοιπόν στην πορεία προς την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο να γίνουν αυτές οι δύο εργολαβίες που περιγράφονται στην εισήγηση και να δημοπρατηθούν, να υλοποιηθούν μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Γι' αυτό σας ζητώ να υπερψηφίσετε αυτά τα δύο έργα τα οποία γίνονται με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου των υπολύπων από το έργο το οποίο περιγράφεται στον τίτλο και το οποίο είναι «Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ανωτέρας βίας στην περιφερειακή ενότητα Μεσσινίας με κωδικό ΤΑΔΕ». Και προϋπολογισμό? Προϋπολογισμό είναι 74 χιλιάρικα περίπου η κάθε μία. Και γιατί δεν γίνονται μαζί? Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα, δεν ξέρω ποιος το ρώτησε. Η απάντηση της τεχνικής υπηρεσίας είναι ότι σε περίπτωση που ήταν όλος ο νομός με το διπλάσιο προϋπολογισμό, το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο λόγω της μεγάλης διασποράς που θα έπρεπε ο ίδιος εργολάβος να πάει παντού. Τώρα, αυτό ήταν η αιτιολόγηση στην λογική ότι ήταν και οι δύο εργολαβείες, συγνώμη, ολοκληρώσω. Ήταν και οι δύο, γιατί αυτά είναι κυρίως πάνω στα βουνά. Το ένα είναι στον Ταΐγιωτο και το άλλο είναι στη Δυτική Μεσσινία. Και θεωρούν ότι θα έχει μεγαλύτερη συνοχή σε κάθε περίπτωση χωριστά. Η εμπειρία μας, νομίζω, λέει ότι όταν είναι ηλεκτρονικός ο διαγωνισμός έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά έκτωσης. Γιατί όταν είναι πρόχειρος, τουλάχιστον αυτό λέει η εμπειρία μου τόσα χρόνια. Θέλω να ρωτήσω δύο θέματα κ. Αναστασόπουλε. Είναι από αυτές τις δεξαμενές που τοποθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, από τον ΕΟΧ, ή είναι από αυτές που έγιναν από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της ΕΕΡΑΣ. Από το νομίο Μολυβιάτη, αν το θυμόσαστε τότε. Ναι, ναι, ωραία. Δεύτερον, η απένταξη του έργου επισκευεί και η ένταξη επισκευεί πάλι. Σε τι διαφοροποιείται? Σχετίζεται με τον προϋπολογισμό που το πρώτο είναι 24.000. Μόνο με τα χρήματα. Ναι. Το 74.400 είναι με ή χωρίς φυπιά. Λογικά με. Με. Άρα είναι 60.000. Έτσι. Κύριος Καπέλιους. Θα θέλα να συμπειρώσω και εγώ σε αυτά που είπε ο κύριος Αναστασόπλος. Επειδή λόγω αντικειμένου και λόγω ότι έχω απασχοληθεί πριν στην δουλειά που έκανα, τελώς πάντων την εργασία που εκτελούσα, θεωρώ ότι αυτές οι δεξαμενές είναι απαραίτητες, είναι απαραίτητες. Είναι δεξαμενές οι οποίες είναι πολύτιμες όσον αφορά τουλάχιστον τα εναέρια μέσα, όπου μπορούν να πάρουν νερό από σημεία τα οποία δεν υπάρχουν και μπορούν να έχουμε καλά αποτελέσματα όσον αφορά τη δασοπυρόσβεση. Ο σχεδιασμός ήταν μαζί και με τον κύριο Καπέλιο εκείνη την περίοδο, η πυροσβεστική είχε υποδείξει τα σημεία όπου έγιναν οι δεξαμενές και τελικά όλα αυτά τα χρόνια έχουν λειτουργήσει υπέρ της άμεσης επέμβασης, δηλαδή το ελικόπτερο δεν χρειάζεται να πάει από την ενδοχώρα στη θάλασσα για να φορτώσει, πάει στο κοντενότερο σημείο το οποίο μπορεί να είναι 2-3 λεπτά, 5 στη χειρότερη. Άρα λοιπόν κερδίζει χρόνο, προλαβαίνει την πυρκαγιά στο ξεκίνημα. Ευχαριστούμε. Ποιοι είναι υπέρ, κατά, λευκά... Εμείς κύριε Πρόεδρε έχουμε μία έσταση, θα το ψηφίσουμε μόνο εάν έρθει σαν ένα έργο και να μην γίνει με πρόχειρο διαγωνισμό. Άλλωστε έχουμε περιθώριο, είμαστε ακόμα στο Δεκέμβριο, μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο που θα έχουμε τις φωτιές, πιστεύω ότι προλαβαίνουμε. Κύριε Αντιπεριφέρο Αρχε. Εξήγησα πιο πριν την άποψη της υπηρεσίας. Θεωρώ και φαντάζουμε και ως προηγούμενοι περιφερειακοί θα είχαν κάνει πολλά τέτοια έργα. Μην τα δαιμονοποιείτε τώρα, εντάξει θα το ψάξουμε να το βρούμε. Εγώ θεωρώ, ναι, καλά, ποιοι είναι υπέρ, ποιοι είναι κατά, κατά πλειοψηφία εγκρίνεται, κατά πλειοψηφία εγκρίνεται. Πάμε στο έβδομο θέμα. Έγκριση αποδοχής χρηματοδότησης από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ποσού 2 εκατομμυρίων κτλ. Ιησυχητήσω ο κ. Τζινιέρης. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Με απόβαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εγκρίθηκε η διάθεση του ποσού 378.325 ευρώ στο έργο βελτίωση της Εθνικής Οδού Κυπαρυσίας Φιλιατρών Πύλου, Τμήμα Γαργαλιάνη Ρωμανός, για αποζημιώσεις απαλλατριώσεων. Και επίσης, σε συνέχεια δικαστικών αποφάσεων αυτό, και επίσης από τον ίδιο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εγκρίθηκε το ποσό του 1.952.940 ευρώ για έργα αποκατάσταση των 76 ηχαδά. Τους σύνολων είναι 2.331.265 και σηκούμεθα τη αποδοχή της σχεματοδότησης, υπόλογος διαχείρισης στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Φιλουβονήσου. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο. Είναι τελείως διαφορετική κωδική. Το ένα είναι για την αποπληρωμή των εκκρεμωτήτων που υπάρχουν σε δικαστικές αποφάσεις, που υπάρχουν απολοτριώσεις στο Ρωμανός Γαργαλιάνη και το άλλο είναι αποκατάσταση των χαδά. Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Το Υπουργείο έκλεισε το θέμα των 76 χαδά και μας δίνει τα λεφτά να το πληρώσουμε από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Έχουν πληρωθεί, εκτός κι αν έχει εγκριθεί, η διώτασή μας για την αποκατάσταση του χαδά της τρυπώνης. Ένα 900 τόσο. Αυτό είναι. Πιθανόν να είναι αυτό, αλλά δέστε το όνομα. Γιατί είναι 76 χαδά όμως. Ήταν μαζί το έργο, ήταν των 76 χαδά. Πιθανόν είναι όμως αυτό, αλλά να το ξέρουμε σίγουρα δέστε το λίγο για να ξέρουμε ακριβώς τι είναι. Ωραία, προχωράμε. Ερώτησε έχω, κύριε Πρόεδρε, και θέλω και για 2 λεπτά το λόγο. Πάτε στον Πίναγα, κύριε Τατουλί, ότι είναι 6 χαδά. Έξι. Έξι. 76 χαδά. Το αναφέρει ο Πίναγκας. 76. Έξι. Έξι. Αυτό είναι καινούριο, λοιπόν. Απαρτίσανε μετά στο δικό μας έργο. 76. 76. Άλλο το έργο, άλλο. Δέστε το λίγο. 76. 76 ήταν το πρόγραμμα. Πάμε, κύριε Γόντικαν. Ναι, η ερώτησή μου είναι. Τιτρακόσες τόσες χιλιάδες για τις απαλαιτριώσεις στον Καρκαλιάνη Ρωμανός. Έχουμε κατάσταση αφορά μια, δυο, τρεις απαλαιτριώσεις ή είκοσι. Και θέλω και το λόγο για 2 λεπτά. Κύριε Τζινιέρη, έχετε το λόγο. Απόφαση. Αφορά απόφασης. Απόφαση. Δικαστική απόφαση. Έχω το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Ναι. Κοιτάξτε τα αγαπητοί συναδελφοί. Ακόμα κάνουμε απαλαιτριώσεις και ακόμα πληρώνουμε. Λοιπόν, είναι ένα από τα αμαρτώλα έργα. Δε θα αντανοίξουμε όλο. 11 χιλιόμετρα δρόμος πήρε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ 37 εκατομμύρια. Στο ίσομα. Και πληρώθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ απαλαιτριώσεις. 70 χιλιάδες ευρώ το στρέμα πήρε ένας. 10 στρέματα, 700 χιλιάρικα. Βράτε τα δικαστηριά σας τώρα. Μην πεταχώσαστε τώρα. Βάζω ένα ζήτημα εδώ πέρα. 70 χιλιάδες ευρώ το στρέμα στους γαργαλιάνους ρωμανούς. Λες και ήταν ηκόπεδα στο κολονάκι. Είναι το μόνο θέμα που με τον Τατούλη έχω συμφωνήσει. Ότι είναι απαράδεκτα αυτά που γίναν εκεί. Και τον πάνε στα δικαστήρια γι' αυτό. Και πρέπει να πάρουμε καθαρή θέση. Υπάρχουν και όρια. Και τέλος πάντων δεν είναι κανένα σε τούτη την κοινωνία. Στα δικαστήρια. Και λοιπόν 70 χιλιάδες ευρώ το στρέμα. 10 στρέματα ο άλλος, 700 χιλιάδες ελιές. Ούτε στο κολονάκι. Με αυτή την έννοια θεωρώ... Εγώ θα καταψηφίζω τώρα και για τα δυο. Και για την αποκατάσταση του Χαδά πανωπρίκια 30 εκατομμύρια. Πόσο ήταν δεν θυμάμαι και τα νούμερα καλά. Στο εφτά. Και υπάρχει και το θέμα με τις απολετροίες του γαργαλιάνου ρωμανούς. Θεωρώ όμως ότι το θέμα και του έργου γαργαλιάνου ρωμανούς. Αλλά και τις απαλλοτριώσεις. Πρέπει να ενημερωθεί το περιφερειακό συμβουλείο. Είναι από τα θέματα που φώνασα στο προηγούμενο. Και ποτέ δεν κουβεντιάσαμε αυτά τα ζητήματα. Στο όργανο. Στο όργανο. Δηλώσεις κάναμε όλοι από εκεί. Και ο Τατώνης θα πάει στη στενή για αυτό. Γιατί είπε κουβέντες για τους δικαστές. Που βεβαίως καλά έκανε εκεί. 70 χιλιάδες ευρώ το στρέμα έλεος. Νομίζω ότι πρέπει το περιφερειακό συμβουλείο να το συζητήσει. Ψηφίζω κατά. Έχουμε τοποθετήσεις? Αυτά που είπε ο κύριος Γοντικάς. Νομίζω ότι πρέπει να δοθούν κάποιες απαντήσεις. Και να τοποθετηθούν. Κύριε Τατούλη έχετε το λόγο. Άκουσα τον κ. Δέδε ένα απορί. Δεν γνωρίζετε ότι στις δικαστικές αποφάσεις οι υπηρεσίες δεν μπορούν να το αρνηθούν. Την εκτέλεσή τους και την υλοποίησή τους. Όχι, σας το λέω, για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος του δεν καταλαβαίνουμε. Κύριε Γοντικάς τοποθετήθηκε. Όταν εγώ τοποθετήθηκα δημόσια για αυτό το πράγμα, δεν υπήρξε αντίστοιχη ευαισθησία. Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα περίπου στα 20 εκατομμύρια. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι εκτελεστές, γιατί έχει οριστεί με δικαστική απόφαση της απολοτριώσης. Και έτσι έχουν τα πράγματα. Η ενημέρωση από εκεί και πέρα δεν έχει απολύτως κανένα ενδιαφέρον. Γιατί με την ενημέρωση ο εισαγγελέας άσκησε ποινική διοξεναντιών. Δεν θέλω, γιατί εσείς είστε και μάτυρας κατηγορίας σε άλλη συγκεκριμένη υπόθεση εναντίον μου. Δεν θέλω να το θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να ψηφίσουμε την αποδοχή. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Και από εκεί και πέρα το θέμα το έχουμε συζητήσει σε περιφερειακό συμβούλιο, κατεπανάληψη, σε δημόσια συζήτηση και σε διαβούλευση, σε λαϊκή συνέλευση. Στους γαργαλιάνους το συζητήσαμε. Τότε μας εγκαλούσαν, γιατί δεν εξασφαλίσαμε τα χρήματα. Όταν τα εξασφαλίσαμε τα χρήματα, μας εγκαλούσαν για τις αποφάσεις των δικαστικών. Ποιοι είναι υπέρ... Α, κύριε Δέδα έχει το λόγο, συγγνώμη. Εγώ κατάλαβα πολύ καλά και η ένσταση μου ή το ερώτημά μου μάλλον προς τον κύριο Γοντικά ήταν όχι σε σχέση με το ύψος των τιμών των απαλλοτριώσεων, που θα πω όμως εκεί τι γίνεται, αλλά κατά το γεγονός ότι ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εκτελούνται ακόμα απαλλοτριώσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο πάει πίσω όλο το έργο και νομίζω... Το έργο έχει ολοκληρωθεί, κύριε Δέδα. Μπράβο. Έχει ολοκληρωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Η ολοκλήρωση όμως... Όταν συμβαίνει στο έργο... Συμφωνώ, η ολοκλήρωση στο έργο συμβαίνει με την πλήρη χρηματοδοτική του εξόφληση. Άρα υπάρχουν εκκρεμότητες για την περιφέρεια πίσω που καλείται η περιφέρεια αντιμετωπίσει τώρα. Λοιπόν, σε ανάλογη περίπτωση, επειδή το πρώτοιμα έχει αντιμετωπιστεί πολλάκης και είδαμε για παράδειγμα στους αυτοκινητόδρομους, δικαστήρια, κάποια διοικητικά εφετία, να επιδικάζουν τιμές μονάδας κάτω ακόμα και από την τιμή των προσωρινών εκτιμητών, κυριολεκτό, κάτω από την τιμή που το δημόσιο με τους προσωρινούς εκτιμητές είχε καθορίσει ως προσωρινή τιμή, ενώ είδαμε άλλα διοικητικά εφετία, δικαστήρια, να αξιολογούν τιμές μονάδας 16 φορές απάνω από την προσωρινή τιμή εκτίμησης, κυριολεκτό στα νούμερα 16 φορές απάνω από την προσωρινή τιμή εκτίμησης, νομίζω ότι η περιφέρεια θα μπορούσε να έχει μία τέτοιου τύπου παρέμβαση δημοσιοποιώντας τα στοιχεία, γιατί και οι κρίνοντες κρίνονται και είναι βασική αρχή του συστήματος της δικαιοσύνης της πατρίδας μας. Εγώ το έκανα αυτό, δεν το λέω για να αποσπάσω έυσημα, βγήκα στον απολογισμό για τους αυτοκινητόδρομους και δήλωσα κατά δικαστική περιφέρεια τι τιμές επιδίκασε το κάθε δικαστήριο και το κάθε εφετιό. Και εκεί βρέθηκε ότι για παράδειγμα στην Κόριθο, στην Πάτρα είχαμε πολύ λογικές τιμές μονάδας, ενώ σε άλλα δικαστήρια είχαμε 16 αφρονασιασμό των τιμών μονάδας. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν συμβαίνει αυτό που συνέβαινε την περίοδο των Ολυμπιακών έργων, για να πω για παράδειγμα, ή προγενέστερες περιόδους. Πρόσφατο παράδειγμα, απαλλοτριώες στην Κρήτη, που είναι μέχρι και άδικες για τους ιδιοκτήτες, δηλαδή έχουν εσφίξει. Το να συνεχίσουμε όμως μια τέτοια πρακτική και να αφήσουμε ανεξέλεγτα να αποφασίζονται τιμές με δραματική απόκλειση από τις προσωρινές τιμές μονάδας είναι λάθος. Και νομίζω ότι υπάρχει και ο συνήγορος του δημοσίου, που υπερασπίζεται τις υποθέσεις μας, μπορεί να κάνει χρήση στο στοιχείο και το περιφερειακό συμβούλιο να εκφραστεί, αφού δούμε όμως πρώτα τις προσωρινές τιμές μονάδας που έχουν βγάλει οι ορκωτοί εκτιμητές του δημοσίου και πόσο είναι η απόκλειση της τιμής που βγάζει το δικαστήριο. Είναι ένα επιχείρημα αυτό. Συμφωνώ ότι για να κλείσει το έργο πρέπει να κλείσουμε και τη χρηματοδότηση, αλλά επειδή δεν ξέρουμε τι σέρνει από πίσω καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι σε αυτό το σενάριο. Καταρχάς λες είναι λογικό έρχεται μια αποδοχή χρηματοδότηση θα την κάνω δεχτή. Μετά όμως από τα όσα ακούστηκαν εδώ πέρα, παρότι καταλαβαίνω ότι τα πράγματα είμαστε υποχρεωμένοι, δεν θα το ψηφίσουμε αυτό. Γιατί? Όχι γιατί δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται, αλλά έστω για λόγους να υπάρξει στο Περιφερειακό Συμβούλιο αντίδραση, όχι ότι εσείς κακώς κάνετε, αποδέχεστε τη χρηματοδότηση. Δεν εννοούμε αυτό, αλλά ότι διαμαρτυρώμαστε και εμείς, όπως τόνισε και ο κ. Γότεχας και τονίστηκε και από τον κ. Τατούλη και από τον κ. Δέδε, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτού του είδους οι τιμές. Δεν είναι δυνατόν. Δηλαδή για λόγους αντίδρασης σε κάτι το οποίο το θεωρούμε απαράδεκτο. Αυτός είναι ο λόγος της μη υπερψήφισης του συγκεκριμένου ποσού. Για το άλλο ψηφίζουμε. Πριν την κυρία Νικολάκου θα ήθελα μισό λεπτό να κάνω μια παρατήρηση. Πρώτα και κυρία, όπως γνωρίζεις πάρα πολύ καλά κ. Πετρακώ, η τιμή μονάδος καθορίστηκε από παρεμβάσεις της τέως νομαριακής αυτοδίκησης. Εμείς βρήκαμε την τιμή μονάδος. Από εκεί και πέρα υπήρξε μια διαδικασία, για να μην πω ένα σύστημα, το οποίο συνεχώς τροφοδότησε με καινούργιους ιδιοκτήτες προς όφελος κάποιον. Ο κ. Δέδρες αυτά που είπε δεν ισχύουν. Και δεν ισχύουν για τον εξής λόγο. Μπορεί να κάνουμε παρατήρηση, γενική παρατήρηση, ότι η τιμή μονάδος που όρισε ένα εφετίο, υπερδένει κατά πολύ την αδικημενική αξία ή την εμπορική αξία μιας ιδιοκτησίας. Αλλά από τη στιγμή που θα βγει η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη. Θέλω να δώσω άλλο. Ότι δεν μπορεί κανένας από εκεί και πέρα να παρέμβει. Εμείς, παραδείγματος χάρη, στο γήθειο Αερόπολη, υπολόγησε η νομικός που είχαμε ότι θα χρειαζόμασταν γύρω στα 7 εκατομμύρια απολοτριώσεις. Με την τακτική που ακολουθήσαμε πληρώσαμε μόνο 620.000. Το ίδιο έγινε και στην Νέα Πολιμόν εμβάσια. Θέλω να πω λοιπόν ότι εδώ χρειάζεται προσοχή. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή, γιατί ήδη είμαι με απαγγελία κατηγορίας, δεν θέλω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Αλλά είναι αληθές ότι υπήρξε οικόπεδο σε αυτό το χώρο που πληρώθηκε τα 4,5, 5,5 στρέματα 780.000. Και εκείνη την περίοδο, και δεν μιλάμε για εμπορικό κομμάτι, μιλάμε για ένα ξερικό κομμάτι, για να ανταπούμε με το όνομά τους, που υπήρθαν μόνο ελιές και διάφορα άλλα πράγματα. Κύριε Πρόεδρε, όταν αμφισβητούνται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης σε ένα κράτο, σε μια δημοκρατική χώρα, λένε κάποιοι ότι τίθεται θέμα στα θεμέλια της λειτουργίας του κράτους. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, ακούγοντας κυρίως τον κύριο Δέδε, ο οποίος έχει εμπειρία ως γενικός γραμματέρας του Υπουργείου, αποφεύγει να πει ότι έχει και εμπειρία ως αντιπεριφεριάρχης, όμως έχει και εμπειρία ως αντιπεριφεριάρχης, και αυτός νομίζω και αυτή η θέση του έχει δώσει αρκετή εμπειρία, είπε, αν κατάλαβα, ότι στη χώρα μας σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν αποφάσεις α σε κάποια περιφέρεια με α τιμές και σε κάποια άλλη περιφέρεια με κάποιες τιμές εξοφρενικές. Η διαπίστοση είναι σωστή. Το αν μπορούμε να παρέμβουμε ή όχι όμως είναι ένα δεύτερο στάδιο. Σας λέω λοιπόν ότι όταν ο περιφεριάρχης Πελοποννήσου ο κύριος Στατούλης έθεσε δημόσια το θέμα, αντί να κινηθεί αυτοδίκεια κάποια δομή, να ψάξει να βρει τι ακριβώς συμβαίνει, είναι έτσι που τα λέει ο κύριος Στατούλης, δηλαδή πράγματι δόθηκαν τόσα χρήματα για τόσα στρέματα σε αυτές οι περιοχές, το αποτέλεσμα ποιο ήταν. Ήταν ο κύριος Στατούλης να βρεθεί κατηγορούμενος. Γιατί κατήγγειλε δημόσια αυτές τις τιμές. Άρα υπάρχει πρόβλημα, το οποίο διαπιστώνεται από όλες τις πλευρές. Τώρα, πόσο μπορεί να παίξει σήμερα ρόλο, αν δεν αποδεχτούμε τη χρηματοδότηση, δεν θα παίξει κάποιο ρόλο, παρότι η άρνηση δείχνει, όπως είπε ο κύριος Πετράκος, μία αντίδραση σε αυτό. Σίγουρο όμως είναι, επειδή δεν τελειώσαν εδώ, έχουμε μπροστά μας έργα και απαλλοτριώσεις και νέες τιμές κτλ που έρχονται, να το παρακολουθήσουμε αυτό το θέμα, να δούμε τι πρόκειται να γίνει και αν όλοι είμαστε προς μία κατεύθυνση, όσο περισσότερες γίνουν οι φωνές αντίδρασης, τόσο καλύτερα είναι. Και έχει δίκιο ο κύριος Γότικας. Λέει, αν είναι, ας πάμε όλοι κατηγορούμενοι για αυτό το λόγο. Αυτός είναι και ο ρόλος ενός περιφερειακού συμβούλου, ο οποίος βρίσκεται εδώ, ενός αντιπεριφερειάρχη, και θέλει να τιμήσει αυτή τη θέση ευθύνηση που έχει. Να μην ψηφίζει τυπικά, αλλά να ψηφίσει ουσιαστικά. Πραγματικά, λοιπόν, το είχαμε ρευνήσει αυτό, και αυτό έπαιξε και ρόλο, ξέρετε, προεκλογικά. Όταν άρχισε μία ιστορία, πότε θα πάρουμε τα λεφτά, αν θα πάρουμε τα λεφτά, ποιος θα υπογράφει, ποιος δεν τα υπογράφει, αν είναι έτοιμα, αν δεν είναι έτοιμα, και βλέπετε εδώ την αποκαλυπτική απόφαση που έχουμε από το Υπουργείο, που λέει στο διατακτικό της, ότι υπήρξε μία πρόταση 2 δωδεκάτου του 19, και ένα έγγραφο 18 ενάτου του 19, που εκεί ολοκληρώθηκε η όλη διαδικασία για να μπορεί να βγει αυτή η απόφαση. Δηλαδή, κανείς δεν ήταν εκείνος ο οποίος μπορούσε να το τρέξει, να το σταματήσει, απ' τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία και το τελευταίο έγγραφο είναι 2 δωδεκάτου του 19. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά θα έκανα, κύριε Πετράκο, αυτό που κάνετε κι εσείς, αλλά θεωρώ ότι εφόσον έχουμε κάνει και έχουμε δουλέψει τόσο πολύ για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτά τα χρήματα, που όπως μας έλεγαν όλοι οι νομικοί θα δοθούνε έτσι κι αλλιώς, για το λόγο αυτό με βαριά καρδιά θα συμφωνήσω στην αποδοχή αυτής της χρηματοδότησης. Στην ψήφιση, ποιοι είναι υπέρ της αποδοχής, ποιοι είναι κατά, 2, 3, 4, 4. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία, λευκά, 2, 4, 6, εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Το 8 το αποσύρουμε. Πάμε στο θέμα 9. Ορισμός εκ προσώπων για την ανασυγκρότηση του Πυθαρρικικού Συμβουλίου, εισηγητής ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιωλής. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Το θέμα είναι ορισμός εκ προσώπων προκειμένου να γίνει η ανασυγκρότηση του Πυθαρρικού Συμβουλίου, που αναφέρεται στο άρθρο 1 του Προεδικού Διατάγματος 170, καθορισμός διοικητικών κυρώσεων οργάνων και διαδικασίας επιβολής τους στα διοικητικά όργανα των Φορέων Παροχής, Συγκοινωνιακού Έργου και στους ιδιοκτήτες νολοφορίων του νόμου 2963 κάθετος 2001. Παρακαλούν να μας ορίσετε έναν εκπρόσωπό σας με τον αναπληρωτή του, το συντομότερο δυνατόν για συμμετοχή στο παραπάνω Πυθαρρικού Συμβούλιο. Χρειαζόμαστε έναν ερετώ και έναν αναπληρωτή. Η κυρία Κόρκα Τακτικός θέλει κανένας από τη μοιοψηφία. Όχι. Ο κύριος Βεττινιώτης. Κυρία Νικολάκου έχετε ανοιχτό το μικρόφωνο. Ναι, θέλω να πω κάτι σε αυτό το θέμα. Με αφορμή... Δεν θέλει ο κύριος Δέδες. Με αφορμή αυτό το θέμα, η κυρία Κόρκα Τακτικός, δεν θέλει ο κύριος Δέδες, με αφορμή αυτό το θέμα, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μια δήλωση εκ μέρους της παράταξής μας. Η αγνισή μας σε σχέση με τον ορισμό ενός αναπληρωματικού μέλους σε όλες τις επιτροπές έχει να κάνει με το ότι σε πάρα πολύ σημαντικά θέματα, ως αναπληρωματικό μέλων, η πλειοψηφία, μάλλον όχι η πλειοψηφία, γιατί δεν έχει πλειοψηφία, η παράταξη η οποία δίκει, αγνόησε εντελώς την παράταξη της Νέας Πελοποννήσου στη σύνθεση διοικητικών συμβουλίων των αναπτυξιακών εταιριών ως όρισε. Και βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο μέλη από την παράταξη του κ. Νίκα, δύο μέλη από την παράταξη του κ. Δέδες και ένα μέλος από την παράταξη του κ. Μπουτρούκα, ορισμένα. Βέβαια θα μου πείτε, τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η παράταξη του κ. Νίκα, όχι βέβαια. Διαχέεται η ευθύνη και στις παρατάξεις που είναι στην αντιπολίτευση, που λένε ότι πιστεύουν στη δημοκρατία, γιατί από τη στιγμή που αποδέχονται και αυτές την απόλυτη εξαίρεση της μίζωνος μειοψηφίας, ανεξαρτήτως αν έχει δεκαεφτά και δεκαεφτά, αυτή είναι η μίζωνα μειοψηφία, θεωρώ ότι θα έπρεπε και αυτή να μην το δεχτούν. Όμως, όταν ορίζονται διοικητικά συμβούλια πενταμελή και βρίσκεται τελείως εκτός η Νέα Πελοπόννησος, θεωρούμε ότι είναι εντελώς προσχηματική η πρόταση να μπούμε ως αναπληρωματικά μέλη στο οποιαδήποτε επιτροπή. Εδώ είναι, καταρχήν, παρότι είναι εκτός θέματος, νομίζω ότι πρέπει να απαντηθεί. Η ίδια η παράταξη, η ίδια η παράταξη της Νέας Πελοπόννησης, επέλεξε αυτή τη στάση, αποχώρησε από τη συνενδρίαση. Δεν ήταν αυτή η συνενδρίαση, κύριε Δέδε, δεν ήταν αυτή η συνενδρίαση. Κυρία Νικολάκου, γιατί το χαλάτε τώρα τελευταία. Εσείς δώσατε το λόγο, κύριε Μπροέμβρε, εγώ μίλησα... Ένα κύκ ακούστηκε όταν μιλήσατε, σεβαστείτε τον άλλον, επιτέλους δηλαδή. Για τον κύριο Δέδε είπα εγώ. Κύριε Δέδε, μιλήσα για τον ορισμό των μεταμελών επιτροφών. Δεν έγινε από το περιφερειακό συμβούλιο τη μέρα που φύγαμε. Έγινε όταν στη Μεν Πελοπόννηση ο κύριος Λαμπρόπουλος όριζε τα πέντε μέλη και τα δεχτήκατε. Δίκιο οι άνθρωποι, έχουν το απόλυτο δίκιο. Και αφήστε τους συμπολίτες να κρίνουν. Ναι, πείτε το ένα έτσι εντάχει για να τελειώνουμε. Επειδή η κυρία Νικολάκου μίλησε για διάχυση ευθυνών στις παρατάξεις οι οποίες συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια ή στα θεσμικά όργανα της περιφέρειας. Στις συνεδρίας κατά την οποία ζητήθηκε από τον περιφερειάρχη να δοθούν από τις παρατάξεις όλες που δέχονται να συμμετέχουν. Ονόματα και εκπρόσωποι, εσείς πρώτον είχατε αποχωρήσει, δεύτερον δεν δώσατε ονόματα. Εμείς και πιθανολογώ το ίδιο έκανε και η παράταξη του κ. Μπουτρούκα. Απλά στείλαμε εγγράφος τα ονόματα των ανθρώπων που μας ζητήθηκε να συμμετέχουν στις επιτροπές. Και στείλαμε και πολύ περισσότερα από αυτά που τελειώνουμε. Δεν μας ζητήθηκε ποτέ εμάς να στείλουμε ονόματα σε αυτά τα όργανα. Λέω ότι αν ήμουν στη θέση σας θα ρωτούσα εάν είναι μέσα, εγώ θα το έκανα. Κυρία Νικολάκου, να το τελειώσουμε τώρα. Εάν ήμουνα εγώ στη θέση σας, δεν θα βάζα καν τέτοιο θέμα γιατί εννέα χρόνια ως περιφερειακή αρχή πλειοψηφίας δεν είχατε ποτέ ορίσει ούτε ένα μέλος. Πώς θυμάμαι όσο αν την περιφερειαρχή να το είχατε πει τότε. Δεν σας θυμάμαι να είχατε διαφωνήσει κύριε Δέδε. Δεν σας θυμάμαι να είχατε διαφωνήσει. Δεν θυμάμαι ποτέ λοιπόν να είχατε ορίσει ούτε ένα μέλος από παράδοσης αντιπολίτευσης. Εσείς διοικείτε τώρα. Εσείς εκπροσωπείτε τον κύριο Νίκα. Εκπροσωπείτε τον κύριο Νίκα. Καθίστε να μιλήσει ο κύριος, δεν θα ολοκληρώσει. Όπως σας αφήσαμε ευλαβικά σας αφήνουμε. Ναι αλλά όμως δεν κάνετε το ίδιο, δεν σέβεστε τον άλλον. Εντάξει τώρα άμα δεν το καταλαβαίνετε και μόνοι σας δεν είναι όμορφο αυτό, δεν είναι σωστό, εγώ τι να πω. Δεν μπορώ να λέω και πολλά, ούτε πιστόλι να πάρω. Τι να κάνω. Απαντάω σε δύο πράγματα. Πρώτο στο γεγονός ότι είπε η κυρία Νικολάκο ότι υπάρχει διάχυση της ευθύνης και στις άλλες παρατάξεις. Το κατάλαβα να πω και εγώ τη δικιά μου όμως. Δεν υπάρχει μονοπόλιο της άποψης εδώ μέσα. Και δεύτερον απαντάω, απαντάω, απαντάω, απαντάω, απαντάω, απαντάω στο γεγονός. Απαντάω στο γεγονός ότι είπατε εάν ήμουνα στη θέση σας, θα ζητούσα τον περιφερειάρχη, την περιφερειακή αρχή, θα ρωτούσα αν συμμετέχουν και άλλες παρατάξεις. Εγώ λέω λοιπόν ότι αν ήμουνα στη θέση τη δικιά σας, δεν θα έθετα καν τέτοιο θέμα με βάση στο γεγονός ότι επί εννέα χρόνια δεν ορίσατε ποτέ ούτε ένα μέλος της αντιπολίτευσης. Δεν θα έθετα το θέμα με δεδομένο ότι επί εννέα χρόνια δεν ορίσατε ποτέ ούτε ένα μέλος της αντιπολίτευσης, ούτε ως αναπληρωματικός σε οποιοδήποτε εκπροσώπιση του περιφερειακού συμβουλίου. Τελεία. Ωραία, λήθηκε το θέμα, πάμε να το ψηφίσουμε τώρα. Ποιος είναι υπέρ της εισηγήσης. Ποιοι είναι κατά. Λευκά, δύο. Εκρίνεται κατά πλειοψηφία. Πάμε, το δέκατο θέμα το αποσύρουμε και πάμε στο εντέκατο. Το εννέα το είπαμε τώρα. Το δέκατο αποσύρουμε και πάμε στο εντέκατο. Έγκριση Σύναπης Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα με θυδρίου Αρκαδίας για την πράξη αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα με θυδρίου Αρκαδίας και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Εισηγηθήσω από την Περιφερειακή ο κ. Λαμπρόπουλος. Ναι κύριε Πρόεδρε, πρόκειται για ένα κηρυγμένο μνημείο, εισηγούμεθα την έγκριση της υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης στην εξοδότηση του Περιφερειάρχη για την υπογράψη και να ορίσουμε έναν Περιφερειακό Σύμβολο με τον αναπληρωτή του ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Επιτροπή Παρακολούθησης. Πεντακόσια ευρώ. Από την αντιπολίτευση της λοιπής. Υπάρχει κάποιος άλλος που να ενδιαφέρεται. Να πούμε ότι συμφωνούμε μεν γιατί η εκκλησία είναι παλιά, όμως πρέπει να συμβάλει και η εκκλησία. Να συμβάλει και για άλλα, να συμβάλει, να βάζει το χέρι στην τσέπη, να μην τα θέλει όλα από μας. Πάντως την εισήγηση δεν φαίνεται κηρυγμένο μνημείο, ενδιαφέροντος ρυθμού λέει, ενδιαφέροντος. Δεν φαίνεται σαν κηρυγμένο μνημείο, όπου διάβασα την εισήγηση, είναι ενδιαφέροντος ρυθμού, τοπικού... Παρακαλώ κύριε Τατούλη. Ο Άγιος Παντελεήμονας το Μεθύδριο είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που χρονολογούνται περίπου στον δωδέκατο με δέκατο τρίτο αιώνα. Είναι κηρυγμένο μνημείο. Είναι τρεις φάσεις. Υπάρχει μία φάση του πέμπτου με έκτο αιώνα π.Χ., όπου ήταν αρχαίο ιερό. Έγινε μετά τον ένατο αιώνα, είχαμε κατεδάφυσης με φυσικά φαινόμενα και πάνω εκεί τον δωδέκατο με δέκατο τρίτο αιώνα δημιουργήθηκε αυτό το κηριό. Το έργο αυτό δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το έργο αυτό επειδή είχε τεχνικά προβλήματα και προβλήματα στατικότητας, υπήρξε μια μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού που έφερε το έργο γύρω στα 4 εκατομμύρια. Εναγκαστήκαμε και κάναμε καινούργια μελέτη, η οποία έβγαλε αυτό το αποτέλεσμα με 500.000. Και εξασφαλίσαμε τα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι ένα εξαιρετικό έργο και συνιστώ σε όλους να το επισκεφτείτε, γιατί είναι πάνω σε φυσική ρωτή. Πάντως, κύριε Τατούλη, δεν αμφίσβητο αυτά που λέτε. Κύριε Τατούλη, εγώ δεν αμφίσβητο αυτά που λέτε. Να ξέρετε πάντως ότι έχει λάθος η εισήγηση. Η εισήγηση το χαρακτηρίζει δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ενδιαφέροντος ρυθμού. Κύριε Τατούλη, δεν το ήξερα, τώρα το έμαθα. Ποια είναι τα πρόσωπα που ορίστηκαν στην Επιτροπή. Ποια είναι τα πρόσωπα που ορίστηκαν στην Επιτροπή. Ποια είναι τα πρόσωπα που ορίστηκαν στην Επιτροπή. Αναπληρωτής, ο κύριος Σαρδέγης αναπληρωτής, το 12ο θέμα αποσύρεται, λύεται η συνεδρία σας. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό μη φεύγετε. Κύριε Συναδελφοί, υπάρχει από αρκετούς συναδέλφους το έτοιμα και θα παρακαλέσουμε πολύ κύριε Πρόεδρε οι συνεδριάσεις να γίνονται τετάρτι, γιατί πολλοί συναδελφοί δεν μπορούν να παρευρεθούν. Είναι σχεδόν καθολικό το έτοιμα της παράταξης. Όταν λέτε καθολικό γιατί το λέτε. Θα σας πω, η παράταξη του κυρίου Δέδε, η παράταξη του κυρίου Ευγόνικα, εμείς, ο κύριος Τσεμπετζής, ο κύριος Στατούλης, ποιος μένει, ο κύριος Κάτσανης. Ο κύριος Στατούλης δεν έχει εκφράσει παράταξη, έχετε εκφράσει. Ε, ποια παράταξη μένει, μόνο η δική σας μένει, μην πηφαίνουν το θέμα σε εξοφωρία. Και ο προγραμματισμός όλων των συμβούλων ήταν για περιφερειακό συμβούλιο κάθε τετάρτι. Δεν ξέρω τι μεσολάβησε και ξαναπήγαμε πάλι σε τετάρτι. Κύριε Πρόεδρε, δε στεστά οι μέλη που διακινούνται να δείτε πόσοι συμβούλοι έχουνε παρέμβει. Προτήνω. Μισό λεπτό. Μισό λεπτό. Μπορώ να έχω το λόγο κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Περιφερειάρχα, μισό λεπτό κυρία Λιμπεροπούλου, το Περιφερειάρχη γιατί ρωτήσανε αν θα γίνει άλλο συμβούλιο. Μισό λεπτό. Το Περιφερειάρχη παιδί μου, πού είναι ο Περιφερειάρχης. Νομίζω ότι πρέπει να γίνεται Περιφεριακό Συμβούλιο όποτε θέλουν ή περισσότερους. Στ' ό,τι θέλουν. Ωραία, θα κάνουμε... Προτήστε τους και να κάνετε ό,τι θέλουν ή περισσότερους. Κύριε Περιφερειάρχα, θα κάνουμε συμβούλιο μέχρι... μέχρι τι... Θα κάνουμε άλλο συμβούλιο, κύριε Περιφερειάρχα. Παιδιά, το Περιφερειάρχη... 30, ωραία. Θα αποφασίσουμε στο επόμενο συμβούλιο, με ψηφοφορία, για να είμαστε καθαροί, ποια μέρα θα κάνουμε. Είπα ποια μέρα θα γίνεται, Δευτέρα ή Τετάρτη. Τώρα πάνε στις 30. Κύριε Περιφερειάρχη, μου επιτρέπετε. Κάποιοι μπορούν Δευτέρες, κάποιοι μπορούν Τετάρτες. Για είπα θα τα αποφασίσουμε κατά πιο ψηφιαία. Λοιπόν, μισό λεπτό. Από τη στιγμή που κάποιοι είναι έτσι και κάποιοι αλλιώς... Ρε παιδιά, εμένα... Πρόταση κάνω, κύριε Περιφερειάρχη, κάνω πρόταση και επίσημα όχι στα αυτιά. Μία έτσι και μία αλλιώς, δηλαδή θα πρέπει όλοι να μπορούμε να εξυπηρετηθούμε. Ωραία, είπαμε θα τα αποφασίσουμε κατά πιο ψηφιαία, τι άλλο να κάνουμε. Δεν είπα γι' αυτό ρε Χριστό, λέμε και τοξιγό της κυρία Λιμπεροπούλου. Θα αποφασίσουμε στο επόμενο συμβούλιο κατά πιο ψηφιαία. Τώρα θα κάνουμε συμβούλιο στις 30. 30 του μήνα.